#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/05/2011 05:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι Ευρώπη θέλουμε;
Του Κώστα Ροδινού

Από την αρχή, υποστήριζα με θέρμη την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδος.  Όχι τόσο για να γίνουμε δυτικο-ευρωπαίοι. Η Ελλάδα, είχε και έως ένα βαθμό διατηρεί ακόμα, μια απαράμιλλη μοναδικότητα και τα υλικά για να οικοδομήσει μια  δημοκρατία. Δεν είχε λόγο να αντιγράψει και να υιοθετήσει ξένα πρότυπα.

Είχε και τις προϋποθέσεις να αναπτύξει  μια βιώσιμη και εξωστρεφή οικονομία. Γερά θεμέλια η παιδεία, ο πολιτισμός, ο τουρισμός και οι, ανεκτίμητης αξίας, πλουτοπαραγωγικές πηγές της. Αντί να στέλνουμε τα παιδιά μας να σπουδάζουν στο εξωτερικό, η  Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει το προορισμό, όπου ο ανθός της οικουμένης θα έκανε το «αγροτικό» του στη γνώση.

Ως ένα βαθμό, μέχρι τη δεκαετία του 80, η Ελλάδα δεν τα πήγε και τόσο άσχημα! Θα μπορούσε να είχε πάει πολύ καλύτερα, αλλά ας όψονται  οι διχασμοί, οι πόλεμοι, οι εμφύλιοι,  οι καταστροφές. Και κάποιες   ξένες δυνάμεις που ποτέ δεν μας άφηναν σε ησυχία.  Και η έλλειψη πραγματικής ηγεσίας σε κρίσιμες στιγμές. Μόνο κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις και η χώρα μεγαλούργησε!

Να αποκτήσουμε συμμάχους

Επειδή μας κατέτρεχε το σύνδρομο του  «ανάδελφου έθνους» ήμασταν πάντα εις αναζήτηση «φίλων και συμμάχων». Από τότε που ο ραγιάς περίμενε τον «Μόσκοβο να φέρει το σεφέρι». «Να γλυτώσουμε από την αιώνια μοναξιά». Κάπως έτσι θαρρώ το έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Υποτίθεται, λοιπόν, ότι η ΕΟΚ θα έλυνε, κατά κάποιο τρόπο, το μείζον πρόβλημα της εθνικής ασφάλειας.

Τριάντα χρόνια μετά:

-Η Κύπρος παραμένει υπό κατοχή και η Ε.Ε. διαπραγματεύεται  την ένταξη της Τουρκίας στους κόλπους της!

-Η Τουρκική επιθετικότητα  στο Αιγαίο, χρόνο  με το χρόνο αντί να υποχωρεί, κλιμακώνεται!   Ποια η απάντηση των  φίλων και  συμμάχων;  μας πουλάνε αεροπλάνα νέας  γενιάς, τάνκς, ελικόπτερα , υποβρύχια και φρεγάτες! Κάνουν χρυσές δουλειές στις πλάτες μας.  Ώρες-ώρες αναλογίζομαι  μήπως συντηρούν την ένταση με την Τουρκία για να αγοράζουμε τα όπλα τους! Έχετε ποτέ σκεφτεί ποιο θα ήταν το χρέος μας, αν διαθέταμε για την άμυνα, όσα διαθέτει το Βέλγιο; Μήπως τα  ελλείμματά μας, είναι τα  πλεονάσματά τους; Μήπως τα χρέη μας, είναι τα κέρδη τους;

-Στο Σκοπιανό, οι σύμμαχοι μας υποστηρίζουν με μισή καρδιά.  Πιστεύει κανείς ότι οι Σκοπιανοί θα συνέχιζαν τις αλυτρωτικές διεκδικήσεις σε βάρος  μας, αν η Ε.Ε. τους έστελνε ένα αυστηρό μήνυμα;

-Τέλος, ακόμα και στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, μέχρι πρόσφατα σφύριζαν αδιάφορα. Μόλις το θέμα άγγιξε Ιταλία και Γαλλία, θυμήθηκαν το Δουβλίνο και τη Σέγκεν!

Θα μου πείτε ότι θα ήμασταν χειρότερα, αν μέναμε εκτός Ευρώπης. Θα ήμασταν; Όλο και περισσότερο αρχίζω να το σκέφτομαι τα τελευταία χρόνια.

Η κατάρα των επιδοτήσεων

Ο άλλος λόγος που έπρεπε να  μπούμε στην ΕΟΚ ήταν η οικονομική μας ανάπτυξη.  Ο Καραμανλής έλεγε  ότι θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της φτώχειας και της ανέχειας. Πράγματι στην Ελλάδα εισέρρευσαν πακτωλοί χρημάτων, ΜΟΠ, πακέτα Ντελόρ, Πακέτα Σαντέρ κ.ο.κ.

Προφανώς και δεν φταίνε οι εταίροι μας, αν εμείς αντί για έργα,  σπαταλήσαμε τους κοινοτικούς πόρους σε παράνομες  ενισχύσεις,  πρόωρες συντάξεις, αμφίβολες  επιδοτήσεις και για να ικανοποιήσουμε την ακόρεστη όρεξη των εθνικών εργολάβων και προμηθευτών.

Όμως, αρχίσαμε να παράγουμε όχι  με βάση τις δυνατότητες και τις ανάγκες της χώρας μας, αλλά με βάση τις αποφάσεις που λαμβάνονταν στις Βρυξέλλες!  Αν δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι, η  Ελλάδα είναι   πλήρως εξαρτημένη από τις εισαγωγές της! Η αγροτική μας οικονομία  φθίνει ραγδαία, η βιομηχανία και η βιοτεχνία οδεύει  προς εξαφάνιση (αν δεν έχουν εξαφανιστεί ήδη). Τον τελευταίο χρόνο, ακόμα και το τραπεζικό μας σύστημα, που είχε επιδείξει   ένα δυναμισμό στα βαλκάνια, κατέστη αιχμάλωτο της ΕΚΤ. Και κάτι που δεν αναδεικνύεται όσο πρέπει: εξ αιτίας της κρίσης καταρρέουν οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το λιανεμπόριο. Αυτό σημαίνει ότι αφανίζεται η ραχοκοκαλιά  της ελληνικής οικονομίας. Και για όλα αυτά δεν ευθύνεται μόνο «ο διεθνής καταμερισμός εργασίας» και η «ελεύθερη διακίνηση αγαθών».

Όσον αφορά στις μεγάλες εταιρείες του Δημοσίου; Τον ΟΤΕ  τον ελέγχουν πλέον οι Γερμανοί, ενώ κάποιοι λιμπίζονται την ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ, τη ΛΑΡΚΟ, τον ΟΣΕ κ.α. Τελικά  θα απομείνει κάτι ελληνικό ή θα ενσωματωθούμε σ’ ένα σύστημα απόλυτης οικονομικής εξάρτησης;

Το μοντέλο ανάπτυξης που υιοθετήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες ήταν στρεβλό για αυτό και καταρρέει με πάταγο. Εννοείται με τεράστια ευθύνη της πολιτικής και οικονομικής ελίτ  της χώρας.

όμηροι των αγορών

Να έρθουμε στα τελευταία.  Η Ελλάδα παρουσιάζεται διεθνώς ως το άντρο της διαφθοράς. Παράδειγμα προς αποφυγήν.  Και ποιοι είναι οι βασικοί κατήγοροι; Αυτοί που μας …διαφθείρουν! Τα περισσότερα μεγάλα σκάνδαλα έχουν στην ούγια ξένα ονοματεπώνυμα! Όχι, πώς και οι ντόπιοι πάνε πίσω. Όμως, για θυμηθείτε την λύσσα της Επιτροπής για τον «Βασικό Μέτοχο»:

Εδώ και 18 μήνες η Ε.Ε. παίζει με την Ελλάδα, όπως η γάτα με το ποντίκι!  Κατά τη γνώμη μου, κανένας δεν είναι υποχρεωμένος μας σώσει. Ούτε οι  εταίροι μας. Ήταν υποχρεωμένοι, όμως, να είναι έντιμοι και ειλικρινείς. Αν ήθελαν να συμπαρασταθούν  ουσιαστικά, θα είχαν  σταματήσει  αυτήν την εξευτελιστική θεραπεία  στην οποία μας έχουν υποβάλλει. Αλλιώς θα ήταν προτιμότερο να  το πουν ευθέως: δικό σας το πρόβλημα. Βρείτε και τη λύση!

Αυτή η  διαρκώς αναβαλλόμενη αναδιάρθρωση, ή πτώχευση, έχει μετατρέψει τη Ελλάδα σε σάκο του μπόξ.  Όποιος, θέλει ασελγεί πάνω μας.  Βγαίνει ο κάθε απίθανος αναλυτής "γάμα κατηγορίας"  ή κάποιος χαμηλόβαθμος υπαλληλίσκος μιας τράπεζας και παριστάνει τον ειδικό! Το ένα δεν βγαίνει, το άλλο δεν φτάνει, εκείνο δεν γίνεται και το παρακάτω δεν επιτυγχάνεται. Τρομολάγνοι και ψευτοπροφήτες! Μερικοί δε εξ αυτών, έχουν τόσο πολύ εκτεθεί που παρακαλάνε να αποτύχει η Ελλάδα για να δικαιωθούν! Κάποιοι άλλοι πάλι, αγωνίζονται  να δικαιολογήσουν τις παχυλές αμοιβές τους, τα άρθρα τους, τα PhDs και τα Νόμπελ τους! «Είναι πολλά τα λεφτά Άρη»!

Από την άλλη η Ε.Ε. παρακολουθεί αμήχανη. Κάνει ένα βήμα μπροστά και δέκα πίσω! Η κα Μέρκελ πότε είναι απασχολημένη με τη Βάδη-Βυρτεμβέργη, πότε με τη Ρηνανία και πότε με τη Bild και το Focus!  Μετέτρεψε το ελληνικό πρόβλημα,  σε πρόβλημα της εσωτερικής της πολιτικής.  Παγιδεύτηκε  σ' ένα αδιέξοδο απ' το οποίο δεν ξέρει πως να δραπετεύσει. Το ένα λάθος, διαδέχεται  το άλλο. Τώρα οι σύμβουλοι της πιέζουν για ταχεία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Θα βρεθεί αντιμέτωπη με το σύνολο της Ε.Ε.  Και την ΕΚΤ πρώτα - πρώτα. Η κα Μέρκελ  αντί να ηγείται, τρέχει πίσω από τη Bild και τους οίκους αξιολόγησης! Διαιωνίζει μια κρίση την οποία μπορούσε να είχε τελειώσει από πέρσι!  Εκτός και αν δεν το ήθελε!

Συμπέρασμα: Οι κρίσεις συνήθως  μας οδηγούν σε αναθεώρηση ακόμα και παγιωμένων αντιλήψεων. Ο ευρωσκεπτικισμός κερδίζει έδαφος παντού. Αυτό σημαίνει ότι η Ε.Ε. πρέπει να ξαναδεί τα βασικά. Τι θέλει πραγματικά να γίνει,  που και πώς θέλει να προχωρήσει.

Εδώ που φτάσαμε, το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι πλέον μόνο οικονομικό. Πρωτίστως είναι ζήτημα πολιτικών αποφάσεων. Το καίριο ερώτημα είναι  τι κυβέρνηση επιλέγουμε και τι χώρα θέλουμε!

Όλως περιέργως, στα ίδια ερωτήματα πρέπει να απαντήσει και  Ε.Ε., όσον αφορά στο δικό της μέλλον!

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 02/05/2011 06:17:34

  Αυτές οι σκέψεις είναι σκέψεις όλων μας, Κώστα. Ο ευρωλιγουρισμός και τα συμπλέγματα κατωτερότητας έναντι της δήθεν "πεφωτισμένης Δύσης" είναι πανταχού παρόντα, όμως πρέπει οπωδήποτε να ξεπεραστούν και να προχωρήσουμε στην οργάνωση ενός πραγματικά ανεξάρτητου και αυτοκυβερνώμενου ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ κράτους.

  Δεν θα γίνουμε ούτε Ιράν, ούτε Β. Κορέα, όμως μπορούμε να είμαστε αρμονικά ενταγμένοι στη διεθνή κοινότητα και παράλληλα να ασκούμε πολιτική μόνον με βάση τα ελληνικά συμφέροντα. Το κατάφερε η Νορβηγία, το κατάφερε η Ελβετία, κάπως μπορούμε να το καταφέρουμε κι εμείς.

  Χρειάζεται ΗΓΕΣΙΑ, όμως, και θεσμοί εκπροσώπησης και όχι καταπίεσης. Το σύγχρονο ελλαδικό κράτος αποτελεί μηχανισμό εξουσιαστικό και, δυνάμει, καταπιεστικό. Πρέπει να μεταλλαχθεί και για να γίνει αυτό χρειάζεται πολύ στιβαρή, έντιμη, ικανή και αποφασιστική ηγεσία.

  Πρέπει όμως να γίνει, διότι πλέον είναι ζήτημα επιβίωσης.

  Ο κόσμος αγωνιά να πιστέψει σε κάτι και αυτό το κάτι είμαστε υποχρεωμένοι να του το δώσουμε.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Επώνυμος 02/05/2011 10:29:48

   Επώνυμε,
   το άρθρο αυτό το είχα στο μυαλό μου πολύ καιρό.
   Προφανώς και δεν πιστεύω οτι η Ελλάδα ανήκει κάπου άλλου.
   Ομως, πρέπει να επινοήσουμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο που να στηρίζεται και να αξιοποιεί τα χαρακτηριστικά της χώρα.

   • Kostas D avatar
    Kostas D @ Κώστας Ροδινός 02/05/2011 12:04:22

    "Ποια η απάντηση των φίλων και συμμάχων; μας πουλάνε αεροπλάνα νέας γενιάς, τάνκς, ελικόπτερα , υποβρύχια και φρεγάτες"
    Ολα τα σαραβαλα τους μεσα σε ολα
    και σαραβαλα υποβρυχια που γερνουν...

  • ern avatar
   ern @ Επώνυμος 02/05/2011 18:00:10

   Επώνυμε, αυτά που λες είναι οι ευσεβείς εθνικοί μας πόθοι. Το τι ΘΑ έπρεπε να κάνουμε. Το τι ΘΑ έπρεπε να έχει γίνει, το τι ΘΑ πρέπει να κάνουμε.

   Άλλο όμως ο ευσεβής πόθος και η τεχνητή αισιοδοξία, και άλλο ο πραγματισμός και το τι συνέβη, τι έγινε, πραγματικα συμβαίνει τώρα, και τι θα ακολουθήσει στο μέλλον το οποίο πλέον φοβάμαι πως αν δεν γίνει κανένα θαύμα, έχει κλειδώσει.

   Πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε αυτά τα δύο. Και να χωνέψουμε την ιδέα οτι πάντα ήμασταν ο κυματοθραύστης τους και πάντα θα ήμαστε. Δεν θα μας αφήσουν ποτέ ήσυχους, δεν θα μας αφήσουν ποτέ να σηκώσουμε κεφάλι. Και αν γίνει κανένα θαύμα και βρεθεί ηγέταρος να πάρει όλο το έθνος στους ώμους τους και να τους σκάσει κανα δυο χαστούκια να καταλάβουν πως η εκμετάλλευση τελείωσε, (αν δεν πέσει κανένα Σινούκ με αυτόν μέσα εντελώς τυχαία) άκρη και προκοπή η χώρα δεν θα δει. Εδώ και η "απελευθέρωση" του 21 απο το φίλτρο τους πέρασε. Κρατάει αιώνες αυτή η κολώνια, όχι χθες.

   Πόσο μάλλον όταν τα τελευταία 30 χρόνια ειδικά έγιναν λαμπρό παράδειγμα (καλά, για το παρελθόν δεν μιλάω καν) για το πόσο εύκολα μπορείς να χειραγωγήσεις έναν λαό σαν τον δικό μας, και πως με μερικά ψίχουλα εξαγοράζεις την συγκατάθεση και την σιωπή του. Άσε τώρα που βγάλαν όλοι την ουρά τους απ' εξω και γκρινιάζουν για το χάλι, επειδή τώρα κόπηκαν και τα ψίχουλα.

   Ωραίο άρθρο κατα τα άλλα. Ξεκάθαρο.

 2. JOHN avatar
  JOHN 02/05/2011 06:25:53

  Αχυρα ηταν ο θυσαυρος!Και τωρα βιωνουμε τ αποτελεσματα.Η Ευρωπη για αλλη μια φορα σερνεται σε ανταγωνισμους ελλειψη διαφανιας,και ηγεμονισμους.Πρωτα θυματα οι χωρες της περιφερειας,αρχης γενομενης απο την Ελλαδα.Το μοντελο αναπτυξης που ειχαμε ηταν πολυ πιο αποδοτικο για την Ελληνικη πραγματικοτητα,παρα τα πολλα τρωτα του,απο αυτο που μας επεβαλλε η ΕΕ και ειχε πολλα περιθορια βελτιωσης ωστε η οποια συγκληση με τις ισχυρες χωρες θα μπορουσε να γινει με βαση τη πραγματικη οικονοκμια και οχι με Σημητιες λογιστικες αλχημιες.Και τωρα τρεχουμε πισω απο τον καζινοκαπιταλισμο και τη δικτατορια του χρηματοπιστωτικου συστηματος που εχει επιβληθει στην γηραια ηπειρο χωρις πυξιδα και οραμα και κυριως χωρις ελπιδα και προοπτικη.

  • radiomedic avatar
   radiomedic @ JOHN 02/05/2011 09:21:58

   Μην ξεχνάμε πως με το παλιό μοντέλο, το φτωχό και το μίζερο, το απομονωτικό η Ελλάδα κατάφερε να πετύχει τη σύγκλιση με τις ευρωπαϊκές οικονομίες με την είσοδο στην ΕΟΚ το 1980!
   Με το προηγούμενο μοντέλο καταφέραμε πράγματα παρά τις δυσκολίες. Όταν όμως μπήκαμε στην ΕΟΚ αντί να βελτιώσουμε το μοντέλο αυτό με τις επιδοτήσεις και τις επιχορηγήσεις το αλλάξαμε με το σημερινό το οποίο απέτυχε.
   Η ¨μικρή και έντιμος Ελλάς¨ αντί να μετασχηματιστεί σε ¨μεγάλη και έντιμο¨ μετασχηματίστηκε σε ¨μικρή και ανέντιμη¨!

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 02/05/2011 06:47:56

  Να' σαι καλά Κώστα Ροδινέ

  H "Ευρώπη" εξαγόρασε το κλέισιμο των παραγωγικών δραστηριοτήτων μας με επιδοτήσεις που όλοι ήξεραν τι αποτέλεσμα κάνουν: Διάλυση του παραγωγικού ιστού και εκμαυλισμός του 2/3 των Ελλήνων που έγιναν κυνηγοί μορίων και ζητιάνοι παροχών

  Η "Ευρώπη" μας λάδωσε, κυριολεκτικά, για να μας αναγκάσει να δανειστούμε για να αγοράζουμε τις σαβούρες τους. Είτε σε απ ευθέιας αγορές, είτε με συμβάσεις παραχώρησεις, η "Ευρώπη" με βιτρίνα το Πασόκ δημιούργησε Νέα Τζακια κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών

  Η "Ευρώπη" με πρόσχημα τον αντι-αμερικανισμό, την καλλιέργεια του οποίου κληρονόμησε από τους αριστερούς, προωθεί την Νέα Τάξη, που, προωπικά, την βλέπουν σαν την επαναφορά της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ενάντια σε όλους τους ρέμπελους (και αυτούς δυτικά του Ατλαντικού). Με "αρχαίο" λεξιλόγιο, η "Ευρώπη" είναι η βιτρίνα της Αντίδρασης.

  Όπως "αγοράστηκε" ο έλεγχος του ΟΤΕ χωρίς να αγοραστεί ο ΟΤΕ (γιατί να πληρώσουμε το 100% όταν με 20% κάνουμε την δουλειά μας), όπως "αγοράστηκε" ο Σκαραμαγκάς, έτσι θα "αγοραστεί" και η ΔΕΗ. Την Λάρκο... την ελεγχει ήδη η Κρουπ, ρωτήστε κανένα μεσαίο στέλεχος μέσα εκεί... Ελέγχει το κεφάλαιο κίνησης που λέγεται αποθέματα, αγοράζοντας φτηνά όταν οι τιμές ανεβαίνουν και αποθηκεύοντας ακριβά όταν οι τιμές πέφτουν.

  Τα περί χρέους τα είπες. Τα περί "πολιτικών αποφάσεων" ελπίζω να τα ακούσουν οι πολιτικοί. Προσωπικά αισθάνομαι ότι χάνω την χώρα μου για να πάρουν παράταση σε μισθούς και συντάξεις φουκαράδες, που δεν θα τις παίρνουν ούτως ή άλλως σε λίγους μήνες (ή μόλις πάρει ο επιδρομέας αυτά που θέλει).

  Ο Σκαραμαγκας είναι το Γερμανικό μοντέλο: Βάζεις τους απατεώνες να τον κάνουν μπάχαλο, τον προικίζεις με πολλά μετρητά (δανεικά) για σύμβαση υποωρυχίων, παίρνεις τα μετρητά και παραδίδεις ό,τι να ναι, λαδώνεις (και μοιράζεσαι λίγη δουλίτσα) για να μην πει κανεις κιχ, ξεπετάς τον Σκαραμαγκά. Δεν μ αρέσει η λέξη "ξυπνάτε", αλλά, παρακαλώ, ...ξυπνάτε!

 4. enianos avatar
  enianos 02/05/2011 07:26:41

  Η κατάρα των επιδοτήσεων……….Πάλι οι άλλοι ευθύνονται ? Και γιατί παρακαλώ? Επειδή μας χώσανε ένα πακτωλό λεφτά , τα οποία χρήματα διέφθειραν μέχρι και τα μοναστήρια, που πήρανε και ιδρύσανε τάχαμου ογκολογικά ερευνητικά κέντρα! Οι υπεύθυνοι έχουν ονοματεπώνυμο και όσο στρουθοκαμηλίζουμε, κάνοντας πως δεν βλέπουμε η τύχη της χώρας είναι προδιαγεγραμμένη

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ enianos 02/05/2011 08:02:55

   Φυσικά και εμείς φταίμε, αλλά η μεθοδολογία είναι η ίδια και αλλού, και σε χώρες με περισσότερη παιδεία. Εδώ βρήκαν πρόσφορο έδαφος από την "παιδεία" και τα ήθη του Αντρέα (είπαμε ένα δωράκι αλλά όχι και 500 εκατομμύρια). Πρόσφορο έδαφος από Κρατικά μεθοδευμένες απάτες (βλ. Γιουγκοσλάβικο καλαμπόκι). Και εύκολα και φτηνά πουληθήκαμε.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ enianos 02/05/2011 08:59:20

   οταν συνηθίζεις στις επιδοτήσεις, συνηθίζεις στο να μη παράγεις.
   Και όταν σταματήσουν οι επιδοτήσεις, έχεις πλέον ξεχάσει να παράγεις.

   • Dora avatar
    Dora @ Κώστας Ροδινός 02/05/2011 13:01:14

    +10000000000!!!!!!

   • σκαθάρι avatar
    σκαθάρι @ Κώστας Ροδινός 02/05/2011 13:50:36

    Απόλυτο δίκιο

   • ern avatar
    ern @ Κώστας Ροδινός 02/05/2011 18:02:47

    Ποιος θα μάθει να παράγει τώρα;

    Η γενιές του τσιμέντου;

    Πάει τώρα. Τώρα πρέπει να σφίξουν ΠΟΛΥ οι κ*λοι για να γίνει κάτι τέτοιο. Κάποιοι θα μάθουν και θα επιζήσουν, ευπροσάρμοστος λαός είμαστε. Άλλοι όμως θα πεθάνουν απο την πείνα. Δεν έχουν όλοι χωριά. Κάποιοι τα πούλησαν τα σπίτια γιατί έγιναν "μπρωτευουσιάνοι" και το είχαν ντροπή να λένε για επαρχία.

    • ern avatar
     ern @ ern 02/05/2011 18:03:02

     *Οι

 5. Νίκος avatar
  Νίκος 02/05/2011 07:43:15

  Καλημέρα Κώστα,
  Υπάρχουν δυο ζητήματα, διαμετρικά αντίθετα:
  1) Αν και δεν το είπες καθαρά, το εθνικό συμφέρον ΔΕΝ ΤΑΥΤΊΖΕΤΑΙ με το (ανύπαρκτο) Ευρωπαϊκό. Μ' αλλά λόγια, δεν υπάρχει γενικότερο Ευρωπαϊκό συμφέρον αλλά εθνικά συμφέροντα των Ευρωπαϊκών κρατών. Το βλεπουμε πολύ καθαρά πλεον στον κρίση της Λιβύης. Προσωπικά ήμουν πάντα Ευρωσκεπτικιστής αλλά για αντικειμενικούς λόγους. Έτσι, η παθητική συμμετοχή ενος ανίκανου κρατους που δεν έχει στρατηγική σε ένα πλούσιο κλαμπ όχι μόνο δεν ήταν λυση αλλά θα έφερνε και δεινά που ούτε να τα φανταστώ δεν μπορούσα. Σε αντιδιαστολή, κρατη που δεν συμμετέχουν στο ευρώ, π.χ. η Σουηδία ή ούτε καν στην ΕΕ (Τουρκία) έχουν ανάπτυξη. Επίσης, πιστεύω ότι αν η Βρετανια συμετείχε στο ευρώ θα αντιμετώπιζε ίδια ή και χειρότερα προβλήματα απο την Ελλάδα.
  2) Τα Ελληνικά συμφέροντα συνήθως ταυτίζονται με αυτά των ισχυρών που ελέγχουν την Μεσόγειο. Ειτε μας αρέσει είτε όχι οι χώρες αυτές είναι γνωστές και δεν συμπεριλαμβναουν την Γερμανία.
  3) Τέλος το κυριότερο στοιχέιο που λείπει απο την Ελληνική "εξίσωση" ειναι η έλλειψη εσωτερικής οικονομικής και κοινωνικής δυναμικής που οφέίλετα κυρίως στο δημογραφγικό αλλά και στις ασφυκτικές και απαρχαιωμένες πολιτικοοικονομικές δομές που τυραανούν το Λαό. Αν η χωρα είχε υγιείς κοινωνικοοικονομικες δομές θα ήταν περιζήτητη "νύφη" για τα ακριβά κλαμπ. Ενώ τώρα;

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Νίκος 02/05/2011 10:58:58

   Νίκο,
   συμφωνώ

 6. phoivos avatar
  phoivos 02/05/2011 08:57:44

  Oι Έλληνες γνωρίζουμε πολύ καλά τι συμβαίνει στη χώρα μας. Σαν κοινωνία έχουμε τα ίδια προβλήματα που είχε η πρώτη γενιά μετά τη δικτατορία, αλλά και σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό προβλήματα που είχανε γενιές πριν από αυτή. Αγωνιζόμαστε ακόμη για οικονομική σταθερότητα ή ανάπτυξη .... Αναφερόμαστε μονίμως σε πρόβλημα στην Παιδεία, στο χώρο της Υγείας, έχουμε ακριβώς τα ίδια θέματα εξωτερικής πολιτικής. Το θέμα με τη ΠΓΔΜ, τα ελληνοτουρκικά, η υπόθεση στην Κύπρο ... Τι 30, τι 40, τι 50…

  Γιατί όμως υπάρχει αυτή η διαιώνιση;
  Οι περισσότεροι θα πούνε ότι δεν υπάρχει οργάνωση, ότι δεν μπορούμε να μπούμε σε καλούπια κλπ. Κατά τη γνώμη μου η κρίσιμη διαφορά είναι ότι δεν βάζουμε στόχους. Πόσες φορές υπήρξε ένας μακροπρόθεσμος στόχος; Ένας στόχος όπως π.χ μέσα στα επόμενα 10 ή 15 χρόνια η Ελλάδα πρέπει να έχει ανεργία 6%. Ή ότι σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα πρέπει να έχει πετύχει την αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία. Ή ότι μέσα σε τόσα χρόνια πρέπει να έχει υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού σε κάποιο αξιοπρεπές επίπεδο. Ο πιο μακροπρόθεσμος στόχος για τους κυβερνώντες είναι οι προσεχείς εκλογές.Δεν μπορεί να υπάρχει οργάνωση αν δεν υπάρχει στόχος.

  Με πρόσχημα τη σύγκλιση με την Ευρώπη και την προσαρμογή στην παγκοσμιοποίηση, εκτρέφονται συγκροτήματα μεγάλου πλούτου, με τη συνενοχή της κρατικής εξουσίας. Στη χώρα μας επικρατεί ένα σύστημα « πλουτισμού», που βασίζεται στην αρπαγή των πόρων, μέσω προνομιακών συμβάσεων με το Δημόσιο, μέσω του δανεισμού και της καταχρέωσης των οφειλετών. Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη, όμως η τάξη του χρήματος αντιγράφει λατινο-αμερικανικά πρότυπα και καθηλώνει την κοινωνία σε ασιατικά. Η «Δικαιοσύνη» δεν θέλει και δεν μπορεί να δικάσει .... Πώς είναι δυνατό να υπάρχει υγιής πολιτική σκηνή σε μια χώρα που ζει με φεουδαρχικές δομές; Πρέπει να κάνουμε Ελλάδα πρώτα και μετά Ευρώπη αν θέλουμε;

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ phoivos 02/05/2011 09:58:44

   Κατά τη γνώμη μου, ο βασικός στόχος είναι η αξιοκρατία. Το πρόβλημα αυτό είναι βαθύτατο και αφορά την ίδια την ουσία του ελληνικού κράτους. Μπαίνουν κάποια λ@μόγια, από τον Μαυροκορδάτο, Κωλέττη και μετά, επικεφαλής, και ζητούν να κάνουν κουμάντα για να θησαυρίζουν αυτοί με τη δική μας δουλειά.

   Τι γίνεται τότε; Προσκολλούνται διάφοροι γύρω από τα λ@μόγια αυτά και καταφέρνουν και προοδεύουν εις βάρος των ικανότερων (και, κατά τεκμήριο, εντιμότερων), παίρνουν π.χ. μια επιδότηση, ανοίγουν ένα "εργοστάσιο" (της κακιάς ώρας, φυσικά), φεσώνουν όλη την αγορά, μετά χρεωκοπούν, αλλά ενδιαμέσως όλο και κάτι έχουν βγάλει στο εξωτερικό. Την πληρώνει μετά ο έντιμος επιχειρηματίας που φεσώθηκε, ο οποίος, επίσης, βλέπει ότι δεν συμφέρει και πολύ να είσαι έντιμος.

   Αν, αντιθέτως, δεν υπάρχουν επιδοτήσεις, δουλειές θα κάνουν μόνον: α) αυτοί που έχουν λεφτά και β) αυτοί που μπορούν να πείσουν όσους έχουν λεφτά να ανοίξουν μαζί τους δουλειές. Δηλαδή, οι ΚΑΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΕΝΤΙΜΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΕΡΟΙ!

   Αυτό συμβαίνει όταν δεν σου δίνει δουλειές το φαυλοκρατούμενο κράτος και αφήνεται η οικονομία να λειτουργήσει μόνη της, με τη φυσική αξιοκρατία που δημιουργεί η επιλογή του καθενός στο σε ποιον θα δώσει τα λεφτά του, ποιον θα εμπιστευτεί.

   Η κρίση εδώ (αυτή δηλαδή που δημιούργησε ο ΓΑΠ) έπιασε πολύ περισσότερο από όσο περίμεναν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί, διότι είναι αδιανόητος ο ρόλος του κράτους στην Ελλάδα για "καπιταλιστική" (θεωρητικώς) χώρα. Λίγες σοβαρές επιχειρήσεις, τα καλά μυαλά κοιτούν με το ενάμιση μάτι στο εξωτερικό, όσοι είναι στοιχειωδώς καπάτσοι προσκολλώνται σε μια πηγή στοιχειωδών εσόδων, τα οποία εισπράττουν ασχέτως των ικανοτήτων τους (που, αν υπάρχουν, τις αφήνουν να σαπίσουν ή, στη χειρότερη περίπτωση, τις εκμεταλλεύονται για να αναπτύξουν περαιτέρω τη φαυλότητα).

   Κάπου είχε γράψει ο Προφήτης ότι το βασικό που έκανε το ΠΑΣΟΚ ήταν να αναδείξει τους χειρότερους της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό είναι και το βασικό πρόβλημα που καλούμαστε να επιλύσουμε. Το είχαμε σε x επίπεδο πριν το 1981 και τώρα, με το ΠΑΣΟΚ το έχουμε 5x. Ας ελπίσουμε να λυθεί μονοκοπανιάς.

   • phoivos avatar
    phoivos @ Επώνυμος 02/05/2011 21:50:03

    H κυβέρνησή είναι η προσωποποίηση συντεχνιακών ολιγαρχικών λόμπυ. Πάρτε για παράδειγμα τις 4000 εξωχώριες εταιρείες που κρύβουν ακόμα και πολιτικούς απατεώνες σαν ιδιοκτήτες.

    Οι εξωχώριες εταιρείες είναι ο ορισμός της φοροδιαφυγής του μεγάλου κεφαλαίου και σε μια χρεωκοπημένη χώρα ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ. Οι χρεωκοπημένοι ηγέτες χρεοκόπησαν και δυσφήμησαν τη χώρα σε μεγέθη δυσθεώρητα και με την ανοχή μας, εξέθρεψαν μια παρασιτική ολιγαρχία κάτι παραπάνω από 30 οικογένειες που λήστεψαν την Ελλάδα.
    Το 2010 από τραπεζικά στοιχεία 60.000 Έλληνες κατέχουν 740 δις ευρώ (300 δις κινητή περιουσία και 440 δις σε ακίνητα) που εν πολλοίς βρίσκεται αφορολόγητη.

    Η παγκόσμια συγκυρία μας βρίσκει σε διεθνή ενεργειακή, χρηματιστηριακή και διατροφική κρίση που εκφάνσεις της είναι η σκληρή λιτότητα. .... σιωπηλά και τα βάρη της μεγάλης τραπεζικής φούσκας καλούνται να τα πληρώσουν οι εργατικές δυνάμεις και η μεσαία τάξη.

    Με στοιχεία του 2010 οι ελληνικές τράπεζες παρουσιάζονται με επισφαλή δάνεια σε αποτυχημένους απατεώνες επιχειρηματίες 600 δις όταν παρουσιάζουν ρευστότητα 75 δις. Χρόνια τώρα οι τράπεζες με πολιτική κάλυψη πριμοδοτούν με δάνεια αγύριστα επισφαλείς έλληνες μεγαλοαπατεώνες ευσεβή μέλη και μη του ΣΕΒ σε ένα κρατικοδίαιτο πανηγύρι. Πέρα από τις 195 επισήμως πτωχευμένες εταιρείες τις ενταγμένες στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, κάποτε πρέπει να αναφέρονται και ονόματα αυτών των απατεώνων που πήραν τα λεφτά και φέσωσαν όλο το σύστημα στο απυρόβλητο στο εξωτερικό, λάδωσαν συνειδήσεις και υπονόμευσαν αναπτυξιακά προγράμματα.

    Ζούμε σε μια υπέροχη χώρα με έναν λαό εντελώς χειραγωγούμενο. Άγεται και φέρεται από ηγετίσκους του κατ επίφασιν δημοκρατικού καθεστώτος, που προάγει την αυτοαναίρεση. Ένα καλά δομημένο σύστημα τραπεζιτών, εφοπλιστών και εργολάβων με εκδοτική επικουρία και καναλαρχών αρχιπειρατία κατάφερε να διαιρεί και να βασιλεύει, να νέμεται κρατικές προμήθειες , αμυντικές δαπάνες, ανύπαρκτες ανάγκες, κατευθυνόμενους διαγωνισμούς, να μιζάρεται, να προβάλλεται και να αναπαράγεται δημιουργώντας μια χώρα παράσιτο της Ευρώπης.

    Κατορθώσαμε ακόμα και στο προνομιακό μας χώρο του τουρισμού να δημιουργούμε χρόνια δυσαρεστημένους πελάτες που μας απορρίπτουν εδώ και χρόνια συστηματικά. Φτάσαμε σήμερα να φαντασιονόμαστε ανύπαρκτα πρακτορικά κέρδη από κρουαζιερόπλοια, που ο Σκαι τα ανεβάζει και σε 1,2 δις !! ενώ οι υποδομές για την υποδοχή και έναρξη κρουαζιέρας είναι προ πολλού στην Ιταλία ,την Βαρκελώνη και την Σμύρνη. Ειδικά το ‘ελληνικό επίτευγμα’ του εφοπλισμού που κατατάσσει την μικρή Ελλάδα στο 16% της παγκόσμιας ναυτιλίας και σε ορισμένες κατηγορίες πλοίων σε πάνω από το 20% αποδίδει σήμερα στον κρατικό προϋπολογισμό λιγότερο από όσα αποδίδουν τα παράβολα που πληρώνουν οι αλλοδαποί εργαζόμενοι.... Ακόμα και την απαλλαγή από ΦΠΑ στις αγορές προϊόντων στην Ελλάδα απολαμβάνει το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

    Φκιάξαμε τον ακριβότερο προορισμό στην Ανατολική Μεσόγειο με το σπατόσημο για να μάθουμε όψιμα το Γενάρη 2010 ότι τα λεφτά που μαζεύονται χρόνια τώρα στην εξοχώρια Αίολος του Λουξεμβούργου είναι μέρος κάποιου κρυφού δανείου του Σημίτη προς την Goldman Sachs με άγνωστους αποδέκτες και μυρηκαστές. Είμαστε το μοναδικό κράτος με υποθηκευμένα χρόνια τον ορυκτό και υπεδάφιο πλούτο του σε σφετεριστές ολίγων συμφερόντων χωρίς δημόσιο όφελος. Μόνο νταμάρια και περιβαλλοντική καταστροφή.

    Για τους ΅συναιτέρους΅ μας στην ΕΕ παρουσιαζόμαστε σαν ζητιάνοι με απλωμένο συνεχώς το χέρι. Ελάτε στη θέση της Μέρκελ (που δεν συμφωνώ με την μονεταριστική της πολιτική), που ξέρει ποιούς 6 πολιτικούς έχει λαδώσει, που ξέρει που πήγαν τα λεφτά για τραίνα, υποβρύχια, τηλεφ. κέντρα , φορτηγά, τρόλευ, άρματα μάχης κλπ ... θα μας ρουφήξει το αίμα μέχρι να καταλάβουμε να μην βγάζουμε απατεώνες κορώνα στη κυβέρνησή μας.

    Η ιστορία επαναλαμβάνεται.... Οι πλέον ωφελημένοι από την κρίση του 1989 ήσαν τραπεζίτες και καναλάρχες. Τώρα .... H κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου είναι μια μουχλιασμένη και γερασμένη κυβέρνηση δεν βρήκε "τα λεφτά υπάρχουν" για να συντηρήσουν τους μανδαρίνους τους και αναρωτιέται "που πήγαν τα λεφτά". Ένας ολόκληρος κόσμος της αρπαχτής και ρεμούλας έρχεται να συναγελαστεί πια με τον αγανακτισμένο πολίτη ,τον αδικημένο.

    Το ΔΝΤ και η τρόικα βλέπει ότι κινδυνεύουν και τα δικά τους δις από την χώρα που εισάγει κρομμύδια από Τουρκία και πορτοκάλια από το Ισραήλ. Η απαλλαγή από το Μνημόνιο θέλει κυνήγι κλεφτών,παρανόμων,φοροφυγάδων για να χτίσεις πάνω στα ερήπια κάτι καινούργιο. Τώρα ΙΣΩΣ με Σαμαρά ....

 7. Προφήτης avatar
  Προφήτης 02/05/2011 09:28:13

  Κώστα Καλημέρα.
  Ο προβληματισμός σου στέρεος, οι αναδρομές σου ακριβείς, τα συμπεράσματά σου τεκμηριωμένα - και εξ αυτού οδυνηρά.

  Εγώ ξεκινώ με αφετηρία το αντίστροφο ερώτημα:
  Τι Ελλάδα θέλουμε;

  Όταν έχεις εθνική αυτογνωσία, συνοχή, σχέδιο, θέσεις, σε κάθε περίσταση γνωρίζεις τι θέλεις και τι παλεύεις να αποκομίσεις.

  Γιατί μπορεί να καταμαρτυρηθούν πολλά στην ΕΕ αλλά έχει -εκτός των άλλων- ένα τεράστιο πλεονέκτημα : είναι ένα δημοκρατικό "παζάρι".
  Ναι, ορισμένα ζώα είναι περισσότερο ίσα, αλλά οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται -ανοιχτά- δικτατορικά. Πάντα υπάρχει διαπραγμάτευση και συνδιαλλαγή.

  Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η ΕΕ. Είναι ο ίδιος της ο εαυτός, οι πολιτικοί που εκλέγει την τελευταία 30ετία, τα πασοκικά σκύβαλα που πήγαιναν σε κρίσιμες για τα εθνικά συμφέροντα συνεδριάσεις και κοιμόντουσαν γιατί μπεκρούλιαζαν το προηγούμενο βράδυ. (Ούτε η ΝΔ είναι άμεμπτη)

  Ποιος πάλεψε μια Κοινή Αγροτική Πολιτική με ένταξη των ιδιαιτεροτήτων μας;
  Ποιος όταν ξεκίνησε η ραγδαία λαθρομετανάστευση έβαλε τους Ευρωπαίους προ των ευθυνών τους, και αν σφύριζαν αδιάφορα να κάνει αυτό που έκανε ο Μπερλοσυκόνι, ο οποίος είχε κοχόνες να τους δώσει προσωρινές άδειες και να πει σε Γαλλογερμανούς "ή πρόβλημά ΜΑΣ ή φάτε την αραπιά στη μάπα".

  Βέβαια δεν είμαστε τόσο ισχυροί όσο η Ιταλία, για να φερόμαστε αντίστοιχα.
  Αλλά όταν έχεις πρωθυπουργό έναν ιδεοληπτικό φιλοαμερικανό, που μετέβαλε την χώρα σε ευρωζήτουλα, γίνεσαι ο καρπαζοεισπράκτορας της παρέας.
  Ποιος είπε, μυστικά, "ή μια μακροπρόθεσμη λύση, με θυσίες μου σίγουρα, αλλά χωρίς ανήκεστη βλάβη μου, ή στάση πληρωμών μου και άντε πηδ..είτε" όταν οι τράπεζες τους ήταν ακόμα εκτεθειμένες;

  Κοντολογίς, όλοι σέβονται ένα συγκροτημένο άτομο, κι ας μην είναι φυσικά ρωμαλέο.
  Αντίθετα όλοι περιπαίζουν ή εκμεταλλεύονται ένα άθυρμα, ακόμα και χειροδύναμο.

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Προφήτης 02/05/2011 10:24:25

   μπες εδω και μελετησε ! ;)
   wikicompany.org/wiki/911:Vatican_%26_Jesuits

   ΠΠ

   • Κρητικός avatar
    Κρητικός @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 02/05/2011 13:49:34

    http://www.youtube.com/watch?v=sFSZmi8Tzs8
    δεστο και σε video

    • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
     ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Κρητικός 02/05/2011 15:35:53

     να σαι καλα...

     ΠΠ

 8. juliet avatar
  juliet 02/05/2011 09:45:42

  Καλημέρα,
  η ''εκπαίδευση'' άρχισε απο το τότε ΥΠ.ΓΕΩΡΓΙΑΣ ,μετά συνεχίστηκε με τους γεωπόνους και τις γεωργικές ενώσεις.Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι χρήματα έχουνε πέσει σ΄αυτή τη χώρα!!τη χώρα την οποία κατηγορεί ο ΓΑΠ ότι έχει κλέφτες και απατεώνες πολίτες.Εχω δεί με τα μάτια μου τσάντες γεμάτες χρήματα επιδοτήσεων παρατημένες σε καφενείο, και τον πρόεδρο να κάθεται να κάνει ''καμάκι'',έτσι δε το λέτε εσείς;
  Δήμος Αττικής ,για δενδροφύτευση 60000 δένδρων ,τα φυτεύανε βάζανε φωτιά ,κλαιγόντουσαν χανότανε ο λογαριασμός.Ηλθανε απο ΕΕ τα μετρήσανε ,πρέπει να ήτανε ούτε 2000,τους ζητήσανε τα χρήματα πίσω,δεν ξέρω τι απέγινε....Αυτά είναι δύο παραδείγματα ,σταγόνα στον ωκεανό της μάσας.Το σκέφτηκα και έβγαλα το συμπέρασμα οτι αν όλοι οι Ελληνες καθόμαστε στην ουρά και πέρναμε απ΄ένα εκατομύριο δρχ,θα περισσεύανε τόσα που θα ήτανε αρκετά να φάνε και να σκάσουν .
  Τώρα πιστεύετε στ΄αλήθεια οτι έχει έλθει η εντιμότητα;και ότι τώρα το φαγοπότι δεν είναι χειρότερο;Η νόνα μου έλεγε:στην αναμπουμπούλα χαίρετε ο λύκος.
  Τώρα οι δουλειές κλείνονται από τους λίγους ,στένεψε το κύκλωμα,τώρα γίνονται ''σοβαρές'' συμφωνίες.
  Αν δεν αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του και αν δεν αλλάξει το πολιτικό σύστημα τότε δεν μπορούμε να σωθούμε.Σήμερα στο Μεγάλο κανάλι το μάτι μου πήρε τον Πάκη, Πρωτόπαπα και Φωτόπουλο,αν και θα ήθελα ν΄ακούσω το Φωτόπουλο τ' άλλαξα,αηδία.... έτσι θ΄αλλάξει το σύστημα;
  Σωστά το θέτεις και να το λες συνεχώς να γίνει βίωμα ,ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ,τώρα πιά.
  Θα πρέπει να ακουστούνε εκείνα που έπρεπε το 2004 ,και όχι πανυγηράκια και συνέχεια της δυναστείας του ευχαριστούμε τους φίλους μας Αμερικανούς.
  Πως θα τους πείσεις ότι τώρα λεφτά υπάρχουν μόνο με τη δουλειά.
  Μένανδρος:''Οτιδήποτε μπορεί να πραγματοποιηθεί με συνεχή και επίμονη εργασία''.

  • Dora avatar
   Dora @ juliet 02/05/2011 13:13:40

   "Οτιδηποτε μπορει να πραγματοποιηθει με συνεχη και επιμονη εργασια"!!!!
   Στο εσωτερικο σχολειο των Βενεδικτινων που μεγαλωσα,ηταν παντου γραμμενο στους τειχους:"Ora et labora"
   O δε Αινσταιν ελεγε οτι η επιτυχια ειναι 99% εργασια και 1% ταλεντο.

  • Dora avatar
   Dora @ juliet 02/05/2011 13:54:08

   Οσο για το τι Ευρωπη θελουμε,Juliet,πηγαινε αν θελεις, στο αρθρο για τα σχολεια στην Ολλανδια και δες το βιντεο,για να καταλαβεις σε ποιο χαλι φθασαμε με τους μεταναστες εδω:
   http://www.redskywarning.blogspot.com

   • Dora avatar
    Dora @ Dora 02/05/2011 13:58:33

    O μαθητης που δερνει τον καθηγητη του μεσ'την ταξη,ειναι μαροκινης καταγωγης,τεταρτης γενιας.
    Αφιερωμενο με αγαπη στους ιδεολογους της πολυπολιτισμικης Ευρωπης!

 9. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 02/05/2011 09:53:10

  Αγαπητέ Κώστα, το κείμενο είναι πολύ ενδιαφέρον.
  Η πρωταρχική μου παρατήρηση είναι ότι ίσως δεν αξίζει πιά ν' ασχολούμαστε πολύ με τη Μέρκελ, αρκετούς από τους συμβούλους της και τη φράξιά της μέσα στο CDU/CSU. Μάλλον τελειώνουν πολιτικά και το πρόβλημα τους είναι ότι δεν υπάρχει ορατός δελφίνος στο CDU/CSU. Ίσως το λύσουν με πρόωρες εκλογές.
  Για να έχει κανείς προοπτική για τα επόμενα, πρέπει ν' ασχοληθεί με το πώς διαμορφώνονται οι πολιτικές για την Ευρώπη μέσα στο SPD και τους Πράσινους, αλλά και στην πιό "παραδοσιακή", Ευρωπαιστική και μή νεοφιλελεύθερη "φράξια Σόιμπλε" του CDU/CSU. Ιδιαίτερα με τις σχέσεις όλων αυτών με την Ευρωπαική πολιτική της Γαλλίας, η οποία (σε αντίθεση με τα Γερμανικά), είναι περίπου κοινή για όλο το Γαλλικό πολιτικό φάσμα (πλήν Le Pen).
  Έτσι, ένας "μεγεθυντικός φακός" στις απόψεις πολιτικών ηγετών όπως οι Σοσιαλδημοκράτες Στάινμάιερ, Γκάμπριελ, Στάινμπρουκ κτλ, ή οι Πράσινοι ηγέτες Τρίττιν, Ρενάτε Κύναστ, Βίνφριντ Κρέτσμαν (όλοι είναι πιθανοί επόμενοι Καγκελλάριοι), αλλά και οι Ρέτγκεν ή Ζέεχόφερ του CDU/CSU, είναι απαραίτητος για να ξέρουμε τι ακριβώς έρχεται από Γερμανία. Φαντάζομαι εκεί στη ΝΔ να "μη βάζετε όλα τ' αυγά στο ίδιο Μερκελικό καλάθι", ιδιαίτερα άν το καλάθι έχει μείνει πιά χωρίς πάτο.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Ο Θείος 02/05/2011 10:32:46

   Θείε,
   η Ευρώπη σε μια δύσκολη συγκυρία είχε την ατυχία να εξαρτάται από τις αποφάσεις της κυρίας Μέρκελ.

  • Εύμηλος avatar
   Εύμηλος @ Ο Θείος 02/05/2011 10:47:08

   Θείος,
   επισήμανες σωστά τους πολιτικούς χώρους που αναμένεται να δώσουν το πολιτικό στίγμα στην Ευρώπη την επόμενη περίοδο. Οι ζυμώσεις που συντελούνται κι απ΄όπου θα προκύψουν οι πολιτικές στην Ευρώπη έχουν μεταφερθεί και στους πολίτες. Αυτό είναι το ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Η ΝΔ θα πρέπει να είναι σε θέση να εντάξει στο λόγο της αρμονικά το εθνικό με τις εξελίξεις ευρύτερα. Οι υπεραπλουστευτικοί αφορισμοί συλλήβδην εναντίον των Γερμανών, ως υποκατάστατο του αντιαμερικανισμού, είναι μόνον αποπροσανατολιστικοί.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 02/05/2011 11:27:21

   Η μεσο-μακροπρόθεσμη τάση στις πολιτικές ισορροπίες της Γερμανίας είναι εξαιρετικά σαφής και κατά τη γνώμη μου μη αντιστρεπτή. Πατά κανείς το κουμπί max κάτω από το διάγραμμα:
   h**p://www.spiegel.de/flash/flash-24389.html
   Ιδιαίτερα διαφωτιστική είναι και η δημοσκοπική πορεία στις 2 επόμενες εκλογές ομόσπονδων πόλεων-κρατών (Βρέμη, σε 20 μέρες, Βερολίνο τον επόμενο Σεπτέμβριο): Και στις 2 περιπτώσεις το CDU έρχεται τρίτο κόμμα (στην πρωτεύουσα Βερολίνο κάτω από 20 %), ενώ το FDP καταρρέει ακόμη περισσότερο στο κάτω του 5 % φάσμα των εξωκοινοβουλευτικών σεχτών (στο Βερολίνο, πρακτικά εξαφανίζεται με 2%).
   Εξηγούμαι, ότι και λόγω "επαγγελματικής διαστροφής" (στο Πολυτεχνείο έχω σπουδάσει), εμπιστεύομαι πιό πολύ το "τεχνικό - πρακτικό" μέρος της πολιτικής πρόβλεψης, παρά ασαφή ιδεολογήματα ή πολιτικά στερεότυπα: Οι πολιτικές μετατοπίσεις σε μια κοινωνία - και μάλιστα 80 εκατομμυρίων - είναι στατιστικό φαινόμενο. Και μια τόσο βίαιη μεταβολή σε σύντομο χρόνο (η κυβέρνηση Μέρκελ έχει ηλικία 1, 5 ετών και φθάρηκε τόσο πολύ, τόσο απότομα σε τόσο λίγο χρόνο), ώστε η μετατόπιση αυτή είναι μή αντιστρεπτή. Το CDU?CSU θα χρειαστεί "αναβάπτιση" στην αντιπολίτευση. Πολύ περισσότερο το FDP που κατέρρευσε εντελώς και ήδη αλλάζει ηγεσία (ίσως και γραμμή;).

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 02/05/2011 11:31:19

   "Οψόμεθα εις Βρέμην", πάντως. 22.5.2011.
   Και μετά "εις Βερολίνον", 18.9.2011 (μάλλον, the final countdown στην πρωτεύουσα).

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 02/05/2011 11:35:56

   Επειδή δεν είναι όλοι Γερμανομαθείς, διευκρινίζω ότι για να δεί κανείς τη δημοσκοπική εξέλιξη για τα επιμέρους Ομόσπονδα κράτη, πατά το κουμπί "Landtsgswahlen" πάνω - αριστερά από το διάγραμμα.

 10. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 02/05/2011 10:03:53

  Καλημερα Κωστα, εξαιρετικη η περιγραφη σου.
  Εγω λεω στην ΕΕ.. "ολοι μαζι τα φαγαμε"....
  τι θα μου απαντησουν??

  Τι Ελλαδα θελουμε?? αυτο ειναι το ερωτημα!

  ΠΠ

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 02/05/2011 10:05:54

   ... και το παιδακι κοιταζει μεσα σε ΤΕΝΤΑ !!!...
   ΤΕΝΤΑ θελουμε?? Τεντα ειναι η ΕΕ ??
   Εξω απ την Τεντα τι ειναι?? Ερημος? Ωκενος? Βουνα/λαγκαδια? Πολυκατοικιες??
   Το παιδακι τινος ειναι? Τι σκεφτεται?
   Τι βλεπει μεσα στην ΤΕΝΤΑ???

   ΠΠ

 11. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 02/05/2011 10:07:11

  Η Ελλάδα, αν και μέλος της ευρωζώνης, συνέχισε να είναι:
  ● Μια εξαρτημένη αγορά χωρίς σημαντικές νέες παραγωγικές επενδύσεις στη βάση της κοινωνίας, γεγονός που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό, τόσο το επίπεδο της ανεργίας, όσο και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
  ● Τα ισχυρά κράτη της ε.ε, ειδικά το κρίσιμο διάστημα πριν το 2005, άσκησαν πολιτική επιρροή με μοναδικό στόχο να επηρεάσουν την Ελλάδα να παίξει με τους κανόνες τους για την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων και μόνο.
  ● Σήμερα, παρά τα προβλήματα, η χώρα μας συνεχίζει να είναι δανειολήπτης, καταναλωτής και οι ισχυρές χώρες, δανειστές – παραγωγοί.
  ●Η Ελλάδα, από την πλευρά της, δεν έκανε σχεδόν τίποτα για να μειώσει την εξάρτηση της από τον εξωτερικό δανεισμό και την διεθνή αγορά. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε μετά την είσοδο στο ευρώ και συνεχίζει να διευρύνεται σήμερα. Στο 150% του αεπ από 104% που ήταν πέρυσι θα φτάσει το δημόσιο χρέος το 2014, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δντ.
  ● Εν μέσω οικονομικής κρίσης, η χώρα μας έχει πάνω 1.700.000 ανέργους- υποαπασχολουμένους και μεγάλο άγνωστο αριθμό υποαπασχολουμένους νόμιμους μετανάστες και παράνομους λαθρομετανάστες. Από τη στιγμή που η εε δηλώνει ότι τα σύνορα στον Έβρο είναι ευρωπαϊκά σύνορα, ποια είναι η πολιτική της εε, τόσο για τους ντόπιους ανέργους, όσο και για τους λαθρομετανάστες που φτάνουν κατά κύματα στην Ελλάδα, δεν επιβαρύνουν την ελληνική οικονομία οι λαθρομετανάστες;
  ● Πως μπορεί να επιτευχθεί ο πρωταρχικός σκοπός του Ευρωσυστήματος για διατήρηση της σταθερότητας των τιμών χωρίς, σταθερότητα μισθών- εισοδημάτων και σταθερό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης που είναι προϋπόθεση για την εξασφάλιση την κοινωνικής και πολιτικής σταθερότητας; όταν μάλιστα η παγκόσμια οικονομία τείνει να ξεπεράσει τις ευρωπαϊκές πολιτικές.
  ● Μπορούμε, ως χώρα, να συναινέσουμε στη διάλυση των κυρίαρχων εθνικών κρατών για μια οικονομία “φούσκα” που δεν καταπολεμά βασικές αιτίες δημιουργίας κερδοσκοπικών επιθέσεων, όπως το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, μειώνει την παραγωγική ικανότητα της χώρας, δεν συμβάλει στην ομαλή εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους και το μόνο που προτείνει ως εναλλακτική λύση είναι σκληρή οικονομική λιτότητα η οποία οδηγεί μαθηματικά σε κοινωνική καταστροφή, κ.α.

  ● Μπορεί; με δεδομένο το οικονομικό χάσμα μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης – η λύση- για την οικονομία της ευρωζώνης, να είναι τα ‘πακέτα’ δανεισμού με χρήματα που αγοράζονται στο 2,5% και στη συνέχεια δανείζονται με πάνω από 5% σε χώρες, όπως η Ελλάδα, που εφαρμόζουν προγράμματα σκληρής λιτότητας ή η χώρα εχει την πολυτέλεια να συνεχίσει να πουλά τις πλουτοπαραγωγικές πήγες της σε άλλα κράτη της ευρωζώνης;
  Eίναι φανερό λοιπόν από τα αποτελέσματα ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να είναι παραγωγική με την μορφή που λειτουργούσε πριν την υπαγωγή της χώρας στις ρυθμίσεις του ΔΝΤ, δεν μπορεί να είναι παραγωγική κάτω από την ασφυκτική πίεση του μνημονίου και κατ’ επέκταση με την υιοθέτηση του οικονομικού μοντέλου που προτείνει το ΔΝΤ. Συνεπώς, το πρόβλημα είναι βαθύτερο από ότι προσποιούνται και αφορά κυρίως στο γεγονός ότι η νέα μορφή της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο δεν βρίσκεται σε κοινή πορεία με τα συμφέροντα της Ευρώπης ως σύνολο. Το γεγονός δεν καθιστά ευάλωτη την Ευρώπη (ως σύνολο) , αλλά επηρεάζει σημαντικά μέσω των αγορών κεφαλαίου, όπως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις, τα οικονομικά αδύναμα και με προβλήματα χρέους κράτη- μέλη. Αυτό σημαίνει ότι η λύση στο ευρωπαϊκό πρόβλημα χρέους και ελλειμμάτων δεν μπορεί να είναι τα πακέτα δανεισμού, δεν μπορεί να είναι το σύμφωνο για το ευρώ για τον απλούστατο λόγο ότι και οι δυο εκδοχές διευρύνουν τις ανισορροπίες μέσα στην Ευρωζώνη χωρίς να λύνουν τα προβλήματα που τις προκαλούν, με βασικό δομικό πρόβλημα το γεγονός ότι στην ζώνη του ευρώ το χρέος δεν υπολογίζεται ως ενιαίο.
  Έτσι η πίεση των αγορών προστατεύει την ανισότητα από την στιγμή που αποδυναμώνει περαιτέρω τα αδύναμα κράτη- μέλη χωρίς να επηρεάζει σημαντικά την ευρωζώνη ως σύνολο .με βασικό δομικό πρόβλημα το γεγονός ότι στην ζώνη του ευρώ το χρέος δεν υπολογίζεται ως ενιαίο
  Αυτή η προσέγγιση και γενικότερα οι εξελίξεις οδηγούν στο συμπέρασμα να πούμε ότι, στην ευρωπαϊκή ένωση μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κοινή ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική και, χωρίς καμία αμφιβολία, κάτι που δεν υπάρχει, δεν μπορεί να αποτύχει.
  Αυτό που απέτυχε είναι το σύμφωνο σταθερότητας και κατ’ επέκταση ο τρόπος λειτουργίας της ΕΕ .
  Το ερώτημα λοιπόν είναι: Τι θα κάνει η Ελλάδα ή έστω τι χρειάζεται να γίνει ως απάντηση;
  Το μόνο όμως σίγουρο είναι ότι για να υπάρχει προοπτική δεν μπορούμε σε καμιά περίπτωση να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση.

 12. kostas* avatar
  kostas* 02/05/2011 10:07:17

  Νομιζω οτι αυτη ειναι η σωστη κουβεντα που πρεπει να κανουμε ...το προβλημα ειναι ευρωπαικο και πρεπει να καταλαβουμε ακριβως τη Ευρωπη θελουμε ...
  Πολυ φοβαμαι , οτι ο στοχος τους ειναι να μας φτασουν στο πατο μεχρι να δωσουν λυση , με το να μας αναγκασουν να γινουμε βορειοευρωπαιοι , και η ζωη να γινει αναλογη αυτων των χωρων ... Σαν σκεψη εχει λογικη μεσα οταν μιλαμε για ενωμενη Ευρωπη αλλα απο την αλλη στην ιστορια οσοι προσπαθησαν να κανουν κατι τετοιο απετυχαν ...
  http://www.youtube.com/watch?v=hoNIcsiuUdk

 13. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 02/05/2011 10:23:13

  Η ορθότερη ερώτηση θα ήταν: "Τι Ελλάδα θέλουμε;" και αφού απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση θα έπρεπε να αναζητήσουμε συμμάχους για να προσεγγίσουμε το στόχο μας.
  Οι γεωπολιτικοί και οικονομικοί παρίες δεν έχουν να προσμένουν τίποτα από την ένταξή τους σε οποιονδήποτε "συνασπισμό" οικονομικό ή αμυντικό, αφού το ειδικό βάρος καθενός εταίρου καθορίζει και την αξία της συμμετοχής του σε αυτόν.
  Εμείς, αφού φορέσουμε το ένδυμα της εθνικής υπερηφάνειας όταν έρχονται τα σκούρα, περιδιαβαίνουμε τον κόσμο φωνάζοντας για τα "εθνικά μας δίκαια" εκλιπαρώντας για βοήθεια, αλλά επί του πρακτέου κάθε μέρα, βυσοδομούσαμε πάνω στο κορμί της πατρίδας μόλις οσμιζόμασταν πλαίσια στήριξης και επιδοτήσεις που θα διατηρούσαν ή θα έφερναν το περίφημο "βιοτικό μας επίπεδο" κοντά στο ευρωπαϊκό.
  Ίσως τώρα που η μεταπολιτευτική ηδονιστική μαζική δημοκρατία των μη προνομιούχων, μικροαστών, μικρομεσαίων βρίσκεται στο στάδιο της εκφοράς, είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία να συζητηθούν ευρύτερα αυτά τα ζητήματα. ΄
  Το πολιτικό προσωπικό της χώρας, στη μεγάλη του πλειοψηφία, είναι ανίκανο να προσφέρει κάτι σε μια τέτοια συζήτηση.
  Αν τα πράγματα συνεχίσουν με την ίδια νοοτροπία και την ίδια παράλυση, θα γίνουμε νομοτελειακά δορυφόρος της Τουρκίας. Και δε θα φταίει κανείς αλλότριος γι' αυτό. Όπως στρώνει κανείς κοιμάται.
  Έχουμε τα κότσια;

 14. Εύμηλος avatar
  Εύμηλος 02/05/2011 10:33:18

  Κώστα Ροδινέ,
  ως τακτικός αναγνώστης σου γνωρίζω τη δεινότητητα του λόγου και της αναλυτικής σκέψης σου. Θα μου επιτρέψεις όμως σήμερα να παρατηρήσω τα εξής:
  Θέτεις το ερώτημα "Τι Ευρώπη θέλουμε". Δεν το απαντάς με μια δέσμη προτάσεων θετικών, αλλά διά του αρνητικού παραδείγματος σε σχέση με τις αρνητικότατες ελλαδικές εξελίξεις. Σημειώνω, ότι τα όσα απαριθμείς είναι σωστά. Έξυπνο. Ουσιαστικά θες να μας πεις ότι δε χρειαζόμαστε την Ευρώπη κι αν βγούμε ε, δεν έγινε και τίποτα. Θα τα καταφέρουμε γιατί θα αρχίσουμε να παράγουμε κτό.
  Να επισημάνω, πράγμα που όλοι το γνωρίζουμε, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι φιλανθρωπικός οργανισμός. Είναι ένας χώρος συνεχούς διαπραγμάτευσης σε όλα τα επίπεδα. Κατά τη γνώμη μου το πρόβλημα σε σχέση με μας εντοπίζεται σε αυτούς που μας "εκπροσωπούν" σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Απ΄τους πολιτικούς έως και τον τελευταίο υπηρεσιακό παράγοντα. Οι πρώτοι διότι δεν είχαν διαχρονικά ούτε όραμα ούτε στόχο για τη χώρα και το λαό, παρά μόνο το πως διαχειριστούν την εξουσία. Οι δεύτεροι ως λάθρα ευρισκόμενοι στην όποια θέση τους (γνωστό το σύστημα διορισμού και ανελίξεώς τους στην ιεραρχία) δεν είχαν λόγους να μην είναι αρεστοί ή διεκπεραιωτικοί των εντολών.
  Πρωτίστως, λοιπόν, θεωρώ το πρόβλημα ελλαδικό. Για την Ευρώπη να αναφέρω ότι στη χώρα μας δεν έγινε και δε γίνεται ποτέ συζήτηση. Πάντα πυροτεχνήματα. Εντυπωσιοθηρία. Πρωθυπουργικά γραφεία που σκηνοθετούν συγκρούσεις στην ευρωπαϊκή αρένα και στο τέλος νικητές και τροπαιοφόρους τους πολιτικούς τους προϊσταμένους. Με τέτοια πολιτική κουλτούρα δεν πας μακριά...
  Στην Ελλάδα δε ζητείται ποτέ η γνώμη του "κυρίαρχου λαου". Σε αντίθεση με άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Στην Ευρώπη οι εκλογές γίνονται κανονικά κάθε που ορίζει ο νόμος. Η Αντιπολίτευση δε φωνασκεί. Ελέγχει, αναδεικνύει κι υποδεικνύει. (Εδώ ο Σαμαράς μας έχει εκπλήξει θετικά παρά τη συγκυρία). Έτσι ωριμάζουν πολιτικά και οι πολίτες. Ακούν, συζητούν, προβληματίζονται.
  Για να καταλήξω, μόνοι μας θα βοηθήσουμε τους εαυτούς μας, το έθνος μας αν αποφασίσουμε ειλικρινά να οργανώσουμε το κράτος μας. Και τότε κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Όσο συνεχίζουμε με τους δήθεν και τους " ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε" θα παράγουμε πομφόλυγες.
  Ένα μέρος του έθνους μας, έχοντας ξεχωριστή, δική του κρατική οντότητα και παρά τις αντίξοες συνθήκες στις οποίες διάγει, εννοώ την Κυπριακή Δημοκρατία, τα καταφέρνει πολύ καλύτερα. Γιατί άραγε;

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Εύμηλος 02/05/2011 10:50:36

   Εύμηλε,
   ορθώς επισημαίνεις οτι δεν απαντάω στο ερώτημα που θέτω.
   Ισως γιατί δεν έχω ακόμα μια πλήρη απάντηση.
   Οπως είπα και ανωτέρω, περισσότερο ήθελα να συμβάλλω στον προβληματισμό.
   Η αλήθεια είναι οτι έχω κάποιες σκέψεις, όμως, είναι σε πρώϊμο στάδιο ακόμα.
   Το παράδειγμα της Κύπρου είναι εξόχως ενδιαφέρον και άξιο μελέτης και παρατήρησης.
   Ενδεχομένως και διδαχής..
   Ευχαριστώ.

 15. ΙΩΝΑΣ avatar
  ΙΩΝΑΣ 02/05/2011 10:36:55

  Θέλουμε Η.Π.Ε. -Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Αυτό τα λέει όλα. Χωρίς τοκογλυφικούς, (δήθεν), μηχανισμούς στήριξης.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ ΙΩΝΑΣ 02/05/2011 10:51:14

   Θέλουμε;

   • ΙΩΝΑΣ avatar
    ΙΩΝΑΣ @ Κώστας Ροδινός 02/05/2011 11:38:11

    Δεν υπάρχουν μόνο Ευρωσκεπτικιστές Κώστα. Υπάρχουν πολλοί,σε όλη την Ευρώπη,που βλέπουν το κοινό μέλλον σαν μονόδρομο.

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ ΙΩΝΑΣ 02/05/2011 11:59:23

     Εφώ θα ήθελα να είμαι νέος ωραίος και πλούσιος. Η "Ευρώπη" είναι συλλογή από τέως αυτοκρατορίες. Αγγλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Βέλγιο(!), Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, εμείς, Αυστρία, και φυσικά, Γερμανία. Ζηλεύει το Κέντρο που οι έξω Δυτικά κέρδισαν το πάρτα όλα. Η Ευρωπη έβγαλε ένα σωρό πολιτισμό και αναγέννηση και ένα σωρό καταπίεση, κάθε είδους. Το κοινό μέλλον της Ευρώπης ήθελε και ο Ναπολέων και ο Χίλτερ, ο Κάιζερ, ο Ιούλιος Κάιζερ και ένας σκασμός άλλων "ηγετών". Από τότε που ανακάλυψαν και τον υπόλοιπο κοσμο, τσακώνονται και για αυτόν. Μονόδρομος από το 100-200 πΧ;

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ archaeopteryx 02/05/2011 12:40:32

      Αρχαίε,

      από τούδε Neopteryx!!!

     • victoria (true) avatar
      victoria (true) @ archaeopteryx 02/05/2011 14:58:36

      Είπαμε είμαστε απογοητευμένοι από το εθνικό και το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
      Μη μπερδεύουμε όμως ...το ανδρικό εσώρουχο με τη γραβάτα.
      Ο Χίτλερ δεν ήθελε ..το κοινό μέλλον της Ευρώπης. Ούτε συγκρίνεται, στην ουσία ή στη συμπεριφορά, με τα ιδεώδη του Ευρωπαϊκού πολιτισμού για την υποστήριξη των οποίων ιδρύθηκε η ΕΕ. Μην τρελαθούμε. Μας έχουν απογοητεύσει οι εταίροι μας σε ορισμένα. Αλλά η ΕΕ ιδρύθηκε για την εγκαθίδρυση της ειρήνης. Της δημοκρατίας. Της ελευθερίας σκέψης και λόγου. Σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ελευθερία διακίνησης.

      Τα έχει πει η Ε.Αρβελέρ καλύτερα από μένα: "Από αυτήν τη σκοπιά νομίζω ότι ο ορισμός του Ευρωπαίου από τον Paul Valèry (θεωρεί στοιχεία του τον αρχαιοελληνικό ορθολογισμό, τη ρωμαϊκή νομοθετική και διοικητική διευθέτηση της κοινωνίας, και την πνευματικότητα τη χριστιανική) είναι κατά τη γνώμη μου ο πρώτος ορισμός που προσπαθεί να καθορίσει την πνευματική καταβολή των Ευρωπαίων... ...
      Αυτή η ουτοπία, η οποία είναι κατά τη γνώμη μου το βασικό στοιχείο των Ευρωπαίων, σήμερα εκδηλώνεται με την προσπάθειά τους να επιβάλουν αυτό που εκφράζουν τα τέσσερα δέλτα: η Δημοκρατία, τα Δικαιώματα του ανθρώπου, ο Διάλογος και η Διανομή των αγαθών. Και αυτό ίσως να είναι και η πιο συγκλονιστική ιστορική ουτοπία"

     • archaeopteryx avatar
      archaeopteryx @ victoria (true) 02/05/2011 18:38:04

      Η "Ευρωπη" δεν έχει καμία σχέση ούτε με Δημοκρατία ούτε με τα άλλα, και σίγουρα η Διανομή αγαθών αποκτά καινούργιο νόημα. Ποιά Δημοκρατία; o Μπαρόζο ή ο Βαν Ρόμπας; Διορισμένα τίποτα, προϊόντα συμβιβασμού. Δηλαδή ο Παπούλιας έχει περισσότερο νόημα από δαύτους.

      Τα μακροοικονομικά και οι εμπορικές συναλλαγές λένε ποιά και τι είναι η Ευρώπη.

      Και ενώ εύκολα θα πω ότι "φταίμε" και εμείς για τα χάλια μας, δεν είναι έτσι. Τα ΜΜΕ έγιναν αντιπρόσωποι της Ευρώπης, με ποσοστά, οι πολιτικοί ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ (και από Γάλλους) για να φτάσουμε εδώ, και οι ΜΚΟ ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ για να μας λένε ότι "καλόοο, καλόοο, θα σ' αρέσει".

      Άσε το άλλο... Ευρώπη; Τους έχει ο τηλ. κατάλογος;

     • victoria (true) avatar
      victoria (true) @ archaeopteryx 03/05/2011 09:08:18

      Αυτά είναι θέμα του καπιταλιστικού συστήματος που διαβρώνει τα πάντα, δεν είμαι σίγουρη ότι είναι θέμα Ευρώπης.

      Και το δικό μας Σύνταγμα λέει δημοκρατία, αλλά αν το πεις στο Θράκα γελάει 5 μέρες. Δεν είμαι ευχαριστημένη, αλλά χαίρομαι που δεν ζω στους Ταλιμπάν. Και οι Συνθήκες λένε αυτά που λένε (εξαιρώ το Σύμφωνο για το Ευρώ), και τα πιο πολλά παραμένουν στη σφαίρα του ειδυλλιακά ανέφικτου. Όμως όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν ανήκεις στο κλαμπ με τα πιο δημοκρατικά προτάγματα στον πλανήτη, μπορεί να λέει πολλά για τον πλανήτη μας αυτό..., αλλά έτσι είναι, γεγονός, αυτό λέω.

      Για να το κλείνουμε, έχω δει και τη Μίζενς... αλλά έχω δει κι ένα άλλο πρόσωπο της Ευρώπης, στις φωτιές του 2007 που μας έστελναν τα αεροπλάνα τους τόσες χώρες μέσω συντονισμού της Ευρωπαϊκής πολιτικής προστασίας κι οι Ιταλοί είχαν επίσης φωτιές και τους λέγαμε μα, καίγεστε κι εσείς, και επέμεναν να στείλουν λέγοντας πως εσείς έχετε περισσότερο ανάγκη.
      Και οι Σουηδοί ήθελαν να στείλουν βοήθεια και βέβαια δεν έχουν καναντέρ (τι φωτιές να έχει η Σουηδία) και έστειλαν ελικόπτερα με καλάθια που είχαν. Τα ελικόπτερα έκαναν 2 μέρες να έρθουν από τη Σουηδία (!) γιατί δεν έχουν μεγάλη πτητική αυτοτέλεια, έπρεπε να σταματούν κάθε τρεις και λίγο, αλλά ήθελαν να βοηθήσουν και ήρθαν.

      Και για τις πλημμύρες στον Έβρο, πήραμε σαν χώρα καμιά 10-αριά εκατομμύρια Ευρώ για την αντιμετώπιση των καταστροφών, εκτός ΕΣΠΑ, εκτός όλων, έτσι για τους κακομοίρηδες που πλημμύρισαν. Τώρα αν κάποιοι τα έφαγαν αυτά, ένα έχω να πω ΟΥΣΤ! Και δεν μου φταίνε καν τα ΜΜΕ... ή οι εμπορικές συναλλαγές. Τα του Καίσαρος, τω Καίσαρι.

     • archaeopteryx avatar
      archaeopteryx @ archaeopteryx 03/05/2011 17:47:21

      Victoria (true) με συγχωρείς, τρίχες, και ανέκδοτα για δημόσιες σχέσεις. Και εμείς στείλαμε ΕΜΑΚ και σκυλιά στους Τούρκους και οι Τούρκοι σε εμάς, και εάν είδες, οι Γερμανοί έχουν άποψη για το τι θα κάνουμε εμείς με το Ελληνικό. Και κανείς δεν λέει κιχ. Δεν με ενδιαφέρει αυτό ο Ευρωλιγούρικος προσανατολισμός και μου θυμίζει Βυζάντιο περί τα τέλη του 14ου αιώνα που σκύβαμε και εκχωρούσαμε σε φράγκους μπας και γλυτώσουμε τους Τούρκους. Φυσικά και δεν γλυτώσαμε τους Τούρκους γιατί οι τότε ευρωλιγούρηδες έγιναν μισητοί από τον κόσμο. Οι ευρωλιγούρηδες υπάρχουν γιατί ο φράγκος θείος τους έδειξε πως να βγάζουν και αυτοί ποσοστό από την κλοπή.

      Δεν υπάρχει τίποτα καπιταλιστικό σε αυτά που κάνει η "Ευρώπη", Νεδο φεουδαρχικό είναι, και οι ίδιοι οι "Ευρωπαίοι" κατηγορούν τον καπιταλισμό μεθοδεύοντας τον Κεντρικό Σχεδιασμό της EUSSR που δεν είναι τίποτε άλλο από την τρίτη απόπειρα των Γερμανών μέσα σε 100 χρόνια να πάρουν αυτό που νομίζουν τους λείπει.

      Δεν θα ερωτηθείς ΠΟΤΕ εάν θες αυτή την Ευρώπη. Από όσους ερωτήθηκαν, είδαν και έπαθαν οι ευρωλιγούρηδες ενδιάμεσοι στις χώρες τους να τους κάνουν να πούνε "ναι".

      Υποτελής, εκουσίως, εγώ δεν γίνομαι.

     • victoria (true) avatar
      victoria (true) @ archaeopteryx 04/05/2011 09:07:10

      Γιατί πάντα στα άκρα, από το άκρο του ευρωλιγουρισμού στον ευρωσκεπτικισμό.
      Δεν υπάρχει ψύχραιμη στάση; παίρνω τα καλά, οχυρώνομαι απέναντι στα κακά... Και μη γελιόμαστε -όσο μπορείς να οχυρωθείς μέσα στην Ευρώπη, πολύ λιγότερο μπορείς να οχυρωθείς απέξω, ειδικά σήμερα.

      Άρα ας συμφωνήσουμε πως διαφωνούμε. Γιατί προσωπικά δεν λιγουρεύομαι τίποτα, οπότε δεν μου λέει κάτι αυτός ο χαρακτηρισμός. Αν λιγουρεύομαι κάτι, είναι η πρόοδος της χώρας μου, η ανάπτυξη, η εγγύηση των αξιών που ξαναείπαμε..., εντέλει αυτό που είπε κάποια φίλη πως "πολιτισμός σημαίνει πως ορισμένα πράγματα *δεν* συμβαίνουν". Κι αυτό ισχύει και για το σεβασμό στον άνθρωπο (πχ δεν λιθοβολούμε στην Ευρώπη με τυχαία αφορμή) και για την εντιμότητα των εμπορικών συναλλαγών (εδώ θα συμφωνήσω ότι υπάρχει ευρύ πεδίο βελτίωσης).
      Όλα αυτά όμως δεν με κάνουν υποτελή κανενός.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ ΙΩΝΑΣ 02/05/2011 12:37:13

   Θέλουμε πράγματι, ποιοί και γιατί;
   Δεν θέλουμε πράγματι, ποιοί και γιατί;
   Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.

  • Κρητικός avatar
   Κρητικός @ ΙΩΝΑΣ 02/05/2011 13:55:35

   Εννοείς ότι οι ΗΠΑ είναι Χωρίς τοκογλυφικούς, (δήθεν), μηχανισμούς στήριξης????

 16. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 02/05/2011 10:45:43

  Κωστα,
  οταν εχεις χρονο μπες εδω και μελετησε ! ;)
  wikicompany.org/wiki/911:Vatican_%26_Jesuits

  ΠΠ

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 02/05/2011 11:00:16

   ΟΚ
   Thanks

 17. Φακ Κωστας avatar
  Φακ Κωστας 02/05/2011 11:24:55

  κ.Ροδινέ,

  Το άρθρο σας, όπως πάντα, είναι αφορμή για προβληματισμό..
  Προσωπικά σας θέλω στην νέα κυβέρνηση που έρχεται..(χωρίς βέβαια να σας γνωρίζω, ούτε να γνωρίζω αν εσεις θέλετε να συμμετέχετε, αν έχετε τη διάθεση, τη δύναμη ή την κατάλληλη ηλικία)..

  Πάντως φαίνεται ότι ο Σαμαράς, αν κοιτάξει γύρω του, μπορεί να βρει στελέχη πρώτης γραμμής..

  • Εύμηλος avatar
   Εύμηλος @ Φακ Κωστας 02/05/2011 14:28:52

   Στην Αυστρία πριν μια βδομάδα, με τον ανασχηματισμό του σχήματος νέου αντικαγγελαρίου, ορκίστηκε υφυπουργός μετανάστευσης ένας νέος, φοιτητής της Νομικής, μόλις 26 ετών. Ξεσηκώθηκε εναντίον όλο το αριστεροδεξιό κατεστημένο της πολιτικής ορθότητας κι ακινησίας (Πράσινοι, νεοφιλελεύθεροι, ακροδεξιοί)!!! Σημειωτέον ότι στην Αυστρία δικαίωμα ψήφου έχουν από το 16ο έτος της ηλικίας. Του πήραν συνεντεύξεις όλες οι εφημερίδες. Οι απαντήσεις του σοβαρές, πολιτικές, μη συμβατικές. Έφερνε το θέμα εκεί που ήθελε ο ίδιος κι όχι εκεί που οι δημοσιογράφοι ήθελαν να τον εγκλωβίσουν.
   Για να έρθω τώρα στα καθ΄ ημάς. Έβλεπα σε βίντεο από ένα πάνελ να μιλά για την πολυπολιτισμικότητα και το μεταναστευτικό ένας νέος εκπαιδευτικός, υποψήφιος διδάκτορας άκουσα. Αν δεν απατώμαι έχουμε διαβάσει κατά καιρούς σχόλιά του εδώ επώνυμα. Είναι ο Ιωάννης Κωτούλας. Άριστα συγκροτημένος και συγκεκριμένος. Ε, τέτοιους πρέπει να βρει και να βγάλει μπροστά ο Σαμαράς. Θά χουν χρόνο μετά, ως συνταξιούχοι, τα στελέχατα της ΝΔ να μπαρμπερίζονται ξέγνοιαστα ...

 18. φωνη avatar
  φωνη 02/05/2011 11:27:47

  Η Ε.Ε. είναι μια νομισματική ένωση, ούτε καν οικονομική πόσο μάλλον πολιτική.
  Μετά δεν υπήρχε μόνο το όραμα της Ευρώπης για την Ευρώπη, υπάρχει και το όραμα της Αμερικής για την Ευρώπη, και τώρα μάλλον αυτό είναι που εφαρμόζεται περισσότερο. Η Ευρώπη, έπρεπε να είναι ετοιμοπόλεμη στα σχέδια της Αμερικής που εξ αρχής σχεδίαζε τη διάλυση της Ε.Ε. πριν συσταθεί, όπως και σχεδιάζει την αποδυνάμωση κάθε δύναμης, που διεκδικεί για το μέλλον ρόλο γεωστρατηγικού παίκτη. Και πολύ καλά κάνει γιατί έτσι θα συνεχίσει να είναι υπερδύναμη, στον 21ο αιώνα. Η Αμερική τορπίλιζε εξ αρχής την ενότητα στην Ευρώπη και η Ευρώπη έχαφτε μύγες.
  Όσον αφορά στην εικόνα της επίσημης πολιτικής της Έλλάδας για την Ευρώπη, πόσο ευρωπαϊκών συμφερόντων μοιάζει αυτή? Εγώ θυμάμαι τη συνέντευξη Σαρκοζί-Παπανδρέου, στην οποία η γαλλική Le mode πίεζε τον Παπανδρέου να υποσχεθεί ότι δεν θα μπει στο Δ.Ν.Τ. και αυτός σφύριζε αμέριμνα, και λίγο μετά μπήκε. Τι είδους μήνυμα ήταν αυτό που έστειλε η Ελλάδα στην Ευρώπη. Όταν ο Παπακωνσταντίνου βγαίνει στους Financial Times και δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να βγεί στις αγορές το 2012, ξεκινώντας τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση στο εξωτερικό και πυροδοτώντας για άλλη μια φορά τα κερδοσκοπικά παιχνίδια, τι μήνυμα έστειλε στην Ευρώπη, η οποία εν συνεχεία δήλωνε, ότι δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης? Όσο και εμείς σαν επίσημη πολιτική είμαστε ο Δούρειος Ίππος των κερδοσκόπων στην Ευρώπη, τι είδους βοήθεια ακριβώς περιμένουμε? Όσο βλέπουν οι υπέρμαχοι των Παπακωνσταντίνου και τον Παπανδρέου, τους ανθρώπους της αντίπερα όχθης, θα είναι πολύ επιφυλακτικοί και όχι τόσο βοηθητικοί.

  • φωνη avatar
   φωνη @ φωνη 02/05/2011 11:30:46

   Όσο βλέπουν οι υπέρμαχοι της Ε.Ε. τον Παπακωνσταντίνου και τον Παπανδρέου, τους ανθρώπους της αντίπερα όχθης, θα είναι πολύ επιφυλακτικοί και όχι τόσο βοηθητικοί.

 19. Panagiotis anagnostopoulos avatar
  Panagiotis anagnostopoulos 02/05/2011 11:37:56

  Η θέση μας είναι στην Ευρώπη. Δυστυχώς γίναμε πραγματικά ο δούρειος ίππος για την κατάλυση της και πρέπει γρήγορα να αλλάξουμε πολιτική ηγεσία. Η όποια νέα ηγεσία όμως δεν πρέπει να είναι κομματικοκεντρική, αλλά ανοιχτή σε όλες τις πολιτικές απόψεις, με κέντρο βάρους το συλλογικό συμφέρον και την πατρίδα μας. Η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει μέσα στην ΕΕ, αρκεί να δημιουργηθούν οι σωστές προϋποθέσεις. Ο διακανονισμός όλου του χρέους, χωρίς κουρέματα, με δόσεις και πολύ χαμηλό επιτόκιο είναι το πρώτο που πρέπει να επιτευχθεί. Απαιτείται χρόνος για να δημιουργηθεί από την αρχή ο παραγωγικός ιστός που καταστράφηκε και χωρίς μία τέτοια αναδιάρθρωση που δεν θα ζημιώνει κανέναν, είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Panagiotis anagnostopoulos 02/05/2011 12:01:07

   το "χωρίς κουρέματα" αντιφάσκει με το "χαμηλό επιτόκιο". (Εκτός εάν πληρώσει την διαφορά κάποιος άλλος, κι αν το κάνει, με τι ανταλλάγματα!...)

   • Panagiotis anagnostopoulos avatar
    Panagiotis anagnostopoulos @ archaeopteryx 02/05/2011 14:07:48

    Δεν αντιφάσκει αν αναχρηματοδοτηθεί όλο το χρέος και διακανονιστεί από την αρχή με χαμηλό επιτόκιο.

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ Panagiotis anagnostopoulos 02/05/2011 16:22:00

     για κάνε ένα αριθμητικό πάραδειγμα...

     Χρωστάς ονομαστική αξία 100, επιτόκιο 5%, 10ετές. Κανε το κάτι άλλο χαμηλότοκο... Εχω HP12C μπροστά μου...

 20. East avatar
  East 02/05/2011 12:36:21

  Η ΕΕ ή θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε κοινό κράτος ή να διαλυθεί. Κοινό κράτος χωρίς διάλυση των εθνών-κρατών και χωρίς κοινό πολιτισμό δεν γίνεται. Γι'αυτό διαλύθηκαν και η ΕΣΣΔ, η Γιουγκοσλαβία, κτλ.

  Η ΕΕ θα διαλυθεί. Όμως τμήματά της μπορούν να ενοποιηθούν. Πχ οι Γερμανόφωνοι, οι Λατινόφωνοι, οι Σλαβόφωνοι Καθολικοί, κτλ.

  Ο Ελληνισμός εκπροσωπεί την Ρωμανία, και ο πολιτισμός μας(Ορθοδοξία, Αρχαία Ελληνική κληρονομιά, Ελληνική γλώσσα, Ρωμιοσύνη) είναι η μόνη "πλατφόρμα" επανένωσης των διασπασμένων Βαλκανίων, αλλά και επέκτασής μας σε όλες τις περιοχές που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κατάγωνται από την Ρωμανία(Ορθόδοξες-πρώην Ορθόδοξες-διασπάσεις της Ορθοδοξίας), αλλά και σε όλο τον πλανήτη.

  Ο μετασχηματισμός της Ελλάδας σε Ρωμαίικο κράτος βασισμένο στον πολιτισμό μας, σημαίνει ότι άμεσα θα αφομοιώσουμε τους Αλβανούς(εξισλαμισμένοι Αρβανιτόφωνοι Ρωμιοί, που τώρα ξαναγίνονται Ορθόδοξοι και Έλληνες), τα Σκόπια(Σλαβόφωνοι Ρωμιοί που δεν αισθάνονται Σλάβοι αλλά απόγονοι Ελλήνων), την Ρουμανία-Μολδαβία(Βλαχόφωνοι), την Νότια Ουκρανία, τμήμα της Βουλγαρίας, την μειονότητα των Ρωμιών-Ορθόδοξων-Χριστιανών των Αραβόφωνων χωρών, τους Τσιγγάνους-ΡΟΜ ολης της Ευρώπης(Ρωμιοί που μετανάστευσαν όταν έπεσε το Βυζάντιο), τμήμα της Ρωσίας του Καυκάσου της Τουρκίας και της Ιταλίας-Ισπανίας.

  Και αργότερα επέκταση σε όλο τον πλανήτη. Στην αρχή πολιτιστική επέκταση(διάδoση του πολιτισμού μας), και μετά πληθυσμιακή επέκταση, που θα οδηγήσει σε αφομοίωση ολόκληρων κρατών και εθνών.

  Αυτά θα επιτευχθούν με το να χορηγούμε υπηκοότητα σε όποιον Ορθόδοξο θέλει να γίνει Έλληνας.

  Έτσι κάνουν όσοι θέλουν να επεκταθούν, όπως οι Ισλαμιστές του Νταβούτογλου(ηγούνται των Μουσουλμάνων χορηγώντας την Τουρκική υπηκοότητα σε Μουσουλμάνους) και η Ρωσία του Πούτιν(χορηγεί μαζικά την Ρωσική υπηκοότητα, είναι η 2η χώρα παγκοσμίως σε εισαγωγή μεταναστών, πρόσφατα κάλεσε τους Ιάπωνες και τους Σέρβους να κατοικήσουν στην Ρωσία). Όσοι δεν θέλουν να επεκταθούν, κάθονται και περιμένους την Τουρκία να μας καταλάβει μερικά νησιά ή την Τρόικα να μας χρεωκοπήσει.

  • Εύμηλος avatar
   Εύμηλος @ East 02/05/2011 14:33:48

   EAST,
   κάθε φορά που διαβάζω σχόλιό σου, μού΄ρχεται στο νου η λαϊκή παροιμία, "Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα"!

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ East 02/05/2011 17:32:42

   Η άποψη τού East δεν είναι τόσο εξωπραγματική. Με μιά πρώτη ματιά ξεπερνιέται ως παλιομοδίτικη άποψη ξεπερασμένων εποχών. Η άποψη τού East μπορεί να λοιδορείτα και τού Ρήγα Φεραίου να θαυμάζεται. Ο στόχος όμως και τον δύο εκεί οδηγούσε. Αν κρίνω από τα γεγονότα, το τί αντιπροσώπευε ο χώρος της Ρωμανίας και αργότερα του οθωμανικού χαλιφάτου στα παγκόσμια δρώμενα και τι αντιπροσωπεύει σήμερα, με πιάνει απέραντη θλίψη.

 21. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 02/05/2011 12:42:45

  Ιωνα,
  ουδέποτε υπήρξα ευρωσκεπτικιστης!
  Τουναντίον μάλιστα!
  Ομως, με προβληματίζει η πορεία των πραγμάτων τα τελευταία χρόνια.

  • Εύμηλος avatar
   Εύμηλος @ Κώστας Ροδινός 02/05/2011 14:09:57

   Είναι γεγονός, πικρό, αλλά δεδομένο. Η Ευρώπη έχει βαλτώσει. Έχει έλλειμμα και ηγεσίας και σκέψης. Πρακτικής σκέψης, ευέλικτης. Κι είναι ελλειμματική και στους μύθους της. Η διατυμπανιζόμενη ευρωπαϊκή ευημερία αποδείχτηκε μια φενάκη καταναλωτισμού. Η φυλακή της πολιτικής ορθότητας οπισθογύρισμα ακόμη και σε σχέση με τις αρχές του Διαφωτισμού. Οι λαοί της Ευρώπης, τα έθνη της Ευρώπης δεν είναι όλα ένα νεωτερικό κατασκεύασμα. Τα κρατικά μορφώματα διαμορφώθηκαν και αναδιαμορφώθηκαν, ο εθνικός χαρακτήρας των λαών της, η ιδιοπροσωπία τους όμως δεν εξαφανίστηκε ποτέ. Αν αυτή η συνισταμένη δεν ενταχθεί στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα στην πραγματική της βάση θα συνεχίσουμε να έχουμε στρεβλές προοπτικές και ατελές οικοδόμημα. Αν γίνει αυτή η παραδοχή, τότε υπάρχουν τα ενοποιητικά στοιχεία να συνθέσουν κι εκτυλίξουν το αφήγημα του ευρωπαϊκού μύθου. Τους πεινασμένους δε μπορείς να ταϊσεις για πολύ με μυθεύμετα.

 22. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 02/05/2011 12:47:20

  Eπειδή μου αρέσει να κοιτώ τους ανθρώπους "στα μάτια και στα χέρια" - και οι άλλοι να κοιτούν εμένα ομοίως, θα ξαναγράψω τούτο, που ήδη έγραψα προχθές (με αφορμή τη συζήτηση για το λεγόμενο "μεσαίο χώρο" και ποιά πολιτική πρόταση είναι σήμερα αποδεκτή από ανθρώπους σαν του λόγου μου):

  "Μια Ευρωπαική φεντεραλιστική κατεύθυνση, με κατεύθυνση την κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα και τη συνεκτική οικονομική πολιτική, αλλά με την απόλυτη εκπαιδευτική, γλωσσική και πολιτισμική αυτονομία των επιμέρους εθνικών κρατών. Μια Ευρώπη πολύχρωμη από την εθνική ποικιλομορφία της – με την Ελλάδα θεμελιακό λίθο της – αλλά ισχυρή και σταθερή απέναντι στους ανερχόμενους γίγαντες της Ανατολής και στον παρακμάζοντα γίγαντα πέρα από τον Ατλαντικό".
  h**p://www.antinews.gr/2011/04/29/98502/#comment-694309
  Ισχύει απολύτως για την Ευρώπη που κατά την ταπεινή μου γνώμη, χρειάζονται σήμερα οι Ευρωπαίοι - και ανάμεσά τους οι Έλληνες.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Ο Θείος 02/05/2011 13:06:00

   Οι Άγγλοι και οι Ολλανδοί δεν θέλουν (και ας έχουν αλωθεί σε πολλά οι Αγγλοι). Οι Γάλλοι θέλουν αλλά θέλουν αυτοί να κάνουν κουμάντο, οι φίλοι σου έχουν κάνει δύο Παγκοσμίους ζωη να' χουν, αλλά τώρα πήραν την Τσεχία, την Αυστρία, το Βέλγιο και κάτι πανε να κάνουν και με την Χανσεατική Ένωση, οι Πολωνοί είναι πάντα στην μέση και ελπίζουν στους Γαλλο-Αμερικάνους, ο Ρώσος θυμάται άλλες εποχές, και εμείς είμαστε διχασμένοι σε φιλοαγγλ0-αμερικανικο, φιλογαλλο-γερμανικό, φιλο-ρωσικό (με λίγες πτυχές ορθοδοξίας) και εάν συνεχίσουν τα σήριαλ οσονούπω φιλοτουρκικό. Με κάποιο ποσοστό φιλελληνικό, αλλά τους ψάχνω με το φανάρι.

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ archaeopteryx 02/05/2011 13:11:24

    Οι μισοι απ οσους αναφερεις εχουν Πρασινους... Βασιλιαδες και Βασιλισσες!! χαχαα κατα τυχην !

    ΠΠ

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 02/05/2011 13:47:30

     Για 300.000.000 το χρόνο γίνομαι και εγώ Πράσινος. (Και για 3.000.000, και για 300.000!)

   • Dora avatar
    Dora @ archaeopteryx 02/05/2011 13:23:16

    "...κι αν συνεχισουν τα σηριαλ οσονουπω φιλοτουρκικο"
    Ηδη υπαρχει,ασε λοιπον αγαπητε το "οσονουπω"....

    • juliet avatar
     juliet @ Dora 02/05/2011 13:42:21

     @Dora
     καλό μήνα
     μπες στο σαιτ του Φαηλου''το έθνος και η ιστορία..........''θα δεις ''κάποιο'' γνωστό νυχτερινό τύπο.Γειά.

     • Dora avatar
      Dora @ juliet 02/05/2011 15:09:53

      Ναι,και να μουρθει εγκεφαλικο...

     • Dora avatar
      Dora @ juliet 02/05/2011 15:11:06

      Καλο μηνα ,Juliet,σε σενα και σε ολη την Πατριδα!

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ archaeopteryx 02/05/2011 14:06:51

    Οι Άγγλοι καμαρώνουν για τον Αρθούρο - που ήταν και λίγο Ρωμαίος. Με παρέα Σαρμάτες ιππότες, καθώς λένε κάποιοι ιστορικοί, δηλαδή από τη σημερινή Ουκρανία.
    Οι Ολλανδοί καμαρώνουν για την Royal Dutch Shell, τη Phlipps και τον Μπαρούχ Σπινόζα: Ακόμα και ο Ολλανδός, θέλει τον "Εβραίο" του.
    Οι Γάλλοι καμαρώνουν για τον Βοναπάρτη. Ιδιόμορφος Κορσικανός και οι "κακές γλώσσες" λένε για καταγωγή από κάποια προσφυγική οικογένεια Καλομέρη, γύρω στο 1453.
    Οι Γερμανοί καμαρώνουν για τον Γκαίτε και τον Χέγκελ, που αγαπούσαν και οι δυό πολύ πιό πολύ τον Ναπολέοντα, παρά τους δικούς τους δούκες και κόμητες.
    Γάλλοι και Γερμανοί μαζί, αλλά και Βέλγοι και Ολλανδοί, καμαρώνουν για τον Carlomagno, που τό 'παιζε και "Ρωμαίος".
    Οι Πολωνοί καμαρώνουν για Φρεντερύκ Σοπέν και Μαρία Κιουρί, Γάλλοι εξ αγχιστείας και αυτοί.
    Οι Ρώσοι στείλανε τον Μεγάλο Πέτρο για "μετεκπαίδευση" στην Ολλανδία περί τα πολυτεχνικά, οικονομικά και διοικητικά, τον δε Βλαδίμηρο Ουλιάνωφ στην Ελβετία για διδακτορικό περί τα πολιτικά.
    Οι Γερμανοί δε στείλανε τον Κάρολο Μάρξ στο Παρίσι και στο Λονδίνο (que c'est beau - and how beautiful), μαζί με τον Φρειδερίκο Έγκελς ως εργοστασιάρχη στo Μάντσεστερ (ποιός τη χάρη του, έβλεπε και τη Γιουνάιτεντ).
    Ά, εμείς εδώ κάτω είχαμε κάποιον Μαυροκορδάτο από Λονδίνο, κάποιον Κοραή από Παρίσι, κάναμε Κυβερνήτη έναν υπουργό της ΑΜ του Τσάρου, στείλαμε τον Κ. Καραμανλή 12 χρόνια πεσκέσι στο φίλο του τον Ντ' Εσταίν...
    Πώς να τα πώ όλα αυτά; Ο Adenauer (φτού κακά, ένας δεξιός) πάντως τα έλεγε "κοινότητα πεπρωμένου".
    Άλλη καμμιά ιδέα;

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ Ο Θείος 02/05/2011 14:56:01

     Θείε,

     1000 χρόνια "Ευρώπης":

     1066-1088 Οι πρόγονοι του Θείου στην Αγγλία
     Interlude για βόλτες στους Άγιους Τόπους
     1337-1453 0 100ετής
     1585-1604 Αγγλο-Ισπανοί
     1568-1648, o 80ετής πόλεμος
     1618-1648 Ο 30ετής, ούτε που κατάλαβα για πιο λόγο
     1652-1674 Αγγλο-Ολλανδοί
     1672-1678 Ολλανδο-Γάλλοι
     1700-1721 όλοι εναντίον όλων στα Βόρεια
     1718-1720 Η τετραπλή συμμαχία
     1740-1748 Η "αυστριακή διαδοχη"
     1756-1763 Ο πραγματικός Α' Παγκόσμιος Πόλεμος
     1792-1815 Ο φίλος σου ο Ναπολέων
     Interlude για λίγο ιμπεριαλισμό και το Μεγάλο Παιχνίδι
     1848-1851 Γερμανο-Δανοί
     1864 Δανο-Γερμανοί
     1912-1913 αυτός παραγράφεται γιατί κάτι βγάλαμε
     1914-1918 Η Ζωή εν Τάφω
     1939-1945 Ο πόλεμος του Θείου
     1945-1990 O άλλος θείος, ο Ιβάν, στο Βερολίνο
     1991-1995 Η εκδίκηση του Θείου στην Γιουγκοσλαβία

     Χώρια όλα τα θρησκευτικά, Ιερές Εξετάσεις, Κυνήγια Μαγισσών, συγχωροχάρτια και ψυχανωμαλίες πάσης φύσεως.

     Την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία δεν την θυμάμαι, πρέπει να είχε ζόρια. Αλλά από τον Καρλομάγνο και μετά η "Ευρώπη" είναι οι τσακωμοί μεταξύ 1) Γερμανογερμανών, 2) Γερμανογάλλων και 3) Γερμανοάγγλων. Με τα τσικό να σηκώνουν που και που κεφάλι. Τρόμαξαν λίγο με τους Άραβες, μετά λίγο με τους Τούρκους, πρόσφατα με τους Ρούσκις, εμπλουτίστηκε το γεννετικό υλικό από τους Ούννους, και καθαρισε λιγάκι το τοπίο από την πανούκλα

     Καμαρώνω, καμαρώνω

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ archaeopteryx 02/05/2011 15:07:17

    Αγαπητέ archaeopteryx, οι Γουρουνάδες (που ήταν εργοδότες και οικοδεσπότες μου για αρκετά χρόνια), όπως και οι Μακαρονάδες, είναι μεγάλα έθνη, αλλά "verspätete Nationen", "έθνη που καθυστέρησαν":
    Καθυστέρησαν πολύ να συγκροτηθούν σε έθνος, σε εθνικό κράτος, συγκρινόμενοι με Άγγλους, Γάλλους, Πορτογάλους, Ισπανούς, Ρώσους, Πολωνούς, Ολλανδούς, Ελβετούς, ακόμα και σε σχέση με μας τους Έλληνες ή τους Σέρβους .
    Άλλη περίπτωση ανάλογη είναι η Βουλγαρία και η Αλβανία - οι οποίες όμως δεν ήταν κατακερματισμένες, απλώς άργησε η απελευθέρωση τους από τους Οθωμανούς.
    Οι πολυεθνικές αυτοκρατορίες όπως η Κακανική Δυαδική Μοναρχία (Αυστροουγγαρία) ή το Οθωμανικό Κράτος, είναι η τρίτη εθνικοπολιτική μορφή στη νεότερη Ευρωπαική ιστορία: Οι Αυστριακοί, οι Ούγγροι και οι Τούρκοι έγιναν εθνικά κράτη μόνον μετά την κοινή ήττα τους στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο.
    Εντελώς αντίστροφα κινήθηκαν τότε στο "Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων", τη μετέπειτα Νοτιοσλαβία. Ο "Γιουγκοσλαβισμός" μια ιδεολογία που αναπτύχθηκε με υπόβαθρο την κοινή γλώσσα, ταυτόχρονα σε Σερβία και Κροατία , ένωσε τα παλιά εθνικά κράτη της Σερβίας και του Μαυροβουνίου (που είχαν απελευθερωθεί από τους Οθωμανούς γύρω στο 18200, αφενός με την Σλοβενία και αφετέρου με την Κροατία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη, μέχρι το 1918 τμήματα αφενός του Αυστριακού και αφετέρου του Ουγγρικού τμήματος της Κακανίας: Μια μικρή "Αυστροουγαρία" προέκυψε στα Βαλκάνια, κι έμελλε να ζήσει 70 χρόνια, μέχρι το 1992.
    Γιατί τα γράφω αυτά; Τα "έθνη που καθυστέρησαν" έχουν την "ορμή του νεοφώτιστου", τείνουν να γίνονται επιθετικά και ανορθολογικά, όταν τα προηγηθέντα έχουν ήδη εξορθολογιστεί. Δεν είναι τυχαίο που οι Γερμανοί έβγαλαν πρώτα Μπίσμαρκ και μετά Χίτλερ, ούτε που ο Μουσσολίνι βγήκε στην Ιταλία. Δεν είναι τυχαίο που στον 20ό αιώνα, "ταραξίες της Ευρώπης" ήταν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα Γερμανίας και Ιταλίας, και στην παρέα τους η Βουλγαρία, ως "ταραξίας των Βαλκανίων".
    Επιτέλους, έχουν περάσει όλα αυτά, με ουραγό την μικρή Αλβανία, δεν υπάρχουν πιά στην Ευρώπη "έθνη που καθυστέρησαν".
    Και κάτι άλλο: Δέν πηγάζουν όλα τα εθνικο-πολιτικά και κοινωνικά από την οικονομία, η μονο-αιτιακή ερμηνεία δεν είναι σωστή. Ο Karl Marx ήταν εν τέλει υπερβολικά μονόπλευρος. Ο Μax Weber είχε εν τέλει δίκιο.

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ Ο Θείος 02/05/2011 15:14:06

     Συμφωνούμε τουλάχιστον οτι η μεγάλη μου συμπαθεια,ο Max Weber είχε δίκιο!

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Κώστας Ροδινός 02/05/2011 15:44:16

      Μεγάλο μυαλό Κώστα, πολύπλευρο, "αναγεννησιακό". Κοινωνιολόγος, οικονομολόγος, πολιτικός επιστήμονας, ανθρωπολόγος. Και πολυγραφώτατος. Και πόσους μεταγενέστρους επηρέασε βαθύτατα!
      Δυστυχώς πέθανε νέος, γύρω στα 55 του. Να σκεφτείς ότι τα μεγάλα έργα του και οι πανεπιστημιακές παραδόσεις του, εκδόθηκαν μόνον μετά θάνατον, επιμελημένα από την άξια γυναίκα του Marianne Weber.
      Η βιβλιογραφία περί Weber είναι τεράστια σε όλες τις γλώσσες. Να σκεφτείς ότι μόνο στα Ιαπωνικά (οι Ιάπωνες τον εκτιμούν πολύ), υπάρχουν χιλιάδες τίτλοι περί Weber.

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ Ο Θείος 02/05/2011 16:30:42

      Θείε,
      Eπι ένα εξάμηνο ασχολήθηκα με το "Politics as a vocation"!

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Κώστας Ροδινός 03/05/2011 10:27:36

      Φίλε μου, άν σ' ενδιαφέρει, υπάρχει για "κατέβασμα" ελεύθερο e-book (pdf) σε Ελληνική μετάφραση, από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
      Μαζί (σε Ελληνικά) “Science as a vocation” του M.W., καθώς και άλλα σημαντικά Κλασικά έργα πολιτικής επιστήμης, κοινωνιολογίας και οικονομικής επιστήμης (Πλάτων, Κάντ, Marx, J.S. Mill, Schumpeter κτλ).
      Ιδού:
      h**p://www.soc.uoc.gr/political/anagnwsthrio/classics.htm

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ Ο Θείος 02/05/2011 15:18:48

     Οι ορμές του νεοφώτιστου είναι υπεύθυνες για 70-80 εκταμμύρια. (16 στον Α και 50-70 στον Β, αν και στον Β΄φταίνει και άλλοι). Που το πάνε τώρα δεν το έχω καταλάβει, μάλλον reverse takeover πάνε να κάνουν στους Δυτικούς (και όχι παραδόξως, η Πράσινη Ανάπτυξη εκεί νομίζω παίζει)

     Η "Ευρώπη" είναι μια γραφειοκρατική προσπάθεια επιστροφής στην αυτοκρατορική Νεο-φεουδαρχία. Πρώτα φαγώθηκαν οι κομμουνιστές, και όπως σωστά εκφράζεσαι, περιμένουν να πέσουν και οι Δυτικοί, δυτικά, σαν φρούτο καταξοδεμένο από πολέμους που άγνωστος ο ρόλος των φιλομουσουλμάνων Γερμανών. Δες λίγη προπαγάνδα του Κάιζερ στο h++p://www.vlib.us/wwi/resources/archives/images/i040701/key.html για να μην λες ότι μόνο εγώ έχω τέτοιες άρρωστες ιδέες.

  • Orestios avatar
   Orestios @ Ο Θείος 02/05/2011 15:56:25

   Θείε, το φαντασιακό σου είναι πολύ ενεργό.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Orestios 02/05/2011 16:04:59

    Καλησπέρα Ορέστιε, χωρίς φαντασία και ουτοπία (συγκεκριμένη, εφικτή όμως), πεθαίνει και ο ρεαλισμός.
    Ή όπως το είπαν αργότερα, "γίνετε ρεαλιστές, κυνηγήστε το ανέφικτο".

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ Ο Θείος 02/05/2011 16:29:09

     Θείε,

     "Ideology and Utopia!"

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Κώστας Ροδινός 02/05/2011 16:47:46

      Karl Mannheim, άλλος σημαντικότατος. Αυτά λέει κι εκείνος (πάλι "μη αριστερός", τυχαίο, δεν νομίζω!).
      Karl Mannheim, αλλά και αριστεροί (Georg Lukacs, Walter Benjamin και όλη η σχολή της Φραγκφούρτης), έχουν πάρει πολλά από τον Max Weber.

    • Orestios avatar
     Orestios @ Ο Θείος 02/05/2011 16:34:50

     Δυστοπικός ρεαλισμός.

     • Orestios avatar
      Orestios @ Orestios 02/05/2011 16:36:04

      Όταν η φαντασιακή ουτοπία προσπαθεί να γίνει πραγματικότητα.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Orestios 02/05/2011 17:05:12

      Όρέστιε, μήπως με αδικείς, για το πόσο "γειωμένο" είναι το (όντως ενεργό) φαντασιακό της όχι πιά νεαρής κεφάλας μου;
      Στις προβλέψεις μου, πέφτω συνήθως μέσα ή έξω; Εννοείται, προβλέψεις για όσα πράγματα γνωρίζω κάπως.
      Για τα λοιπά, προτιμώ να σιωπώ.

     • Orestios avatar
      Orestios @ Ο Θείος 02/05/2011 17:32:23

      Δεν έχω σκοπό να σε αδικήσω.
      Κουβέντα κάνουμε.

      Όσο για τις προβλέψεις ένα έχω να πώ.
      Δύο προφήτες είναι πολλοί για το antinews.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Ο Θείος 03/05/2011 09:04:09

      Ένας είναι ο Προφήτης...
      Δεν διεκδικώ τέτοιες δάφνες!

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ Ο Θείος 03/05/2011 09:12:27

      Θείε,
      Οι Προφήτες είναι αμέτρητοι!
      Δοκίμασε!
      Εδώ ...προφητεύει ο Παπακωνσσταντίνου!

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Ο Θείος 02/05/2011 16:59:17

     Άν διαβάζει κανείς Γερμανικά, εξαιρετικό και πολύ επίκαιρο άρθρο στην "Zeit", με αφορμή τις εξεγέρσεις στις αραβικές χώρες, το σεισμό τσουνάμι και πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία κτλ:
     "Πϊστη και πολιτική: Αρκεί να μην είμαστε κυνικοί. Χρειαζόμαστε την πίστη στο απίστευτο, για να είναι εφικτή η μεταβολή" .
     h**p://www.zeit.de/2011/17/01-Glauben
     Της Carolin Emcke, γραμμένο το Πάσχα, από τη σκοπιά μιας Χριστιανικής κοσμοαντίληψης της ευθύνης. Ο αντίποδας των κυνικών οικονομολόγων συμβούλων της φράξιας FDP - Merkel.
     Θα προσπαθήσω να το μεταφράσω.

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ Ο Θείος 02/05/2011 17:07:01

      Θείε,
      αναμένουμε την τήρηση της αναληφθείσας δέσμευσης!

 23. Striker avatar
  Striker 02/05/2011 13:15:46

  Είμαστε πολύ άσχημα στριμωγμένοι κύριε Ροδινέ αλλά το ίδιο μπλεγμένη είναι και η Ευρώπη. Εκείνοι είναι που πρέπει να αντιληθφούν - επ' ευκαιρία της κρίσης - ότι το μοντέλο της ένωσης που συμφέρει το κέντρο επειδή κάνει μπίζνες με την περιφέρεια ενέχει σοβαρούς κινδύνους οι οποίοι φάνηκαν στις μέρες μας. Εμείς χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που να αξιοποιήσει την ευκαιρία για να θέσει το δίλημμα προς την Ευρώπη: Δημοσιονομική εξυγίανση και πειθαρχία ή ανεξέλεγκτες σχέσεις πελατείας σε κάθε είδους προϊόντα που μας πουλάνε;
  Αυτή τη στιγμή συμβαίνουν κωμικοτραγικά πράγματα που σχετίζονται με τη δυσκολία αποδοχής της νέας κατάστασης και στα δύο μέρη. Εδώ η κυβέρνηση δεν προχωρά στο ξήλωμα των αντιπαραγωγικών και σπάταλων δομών και οι Γαλλογερμανοί εξακολουθούν να μας κυνηγάνε να μας πουλήσουν όπλα!
  Μυαλό δε βάζει κανένας, δηλαδή.

  Θεωρώ οτι ο δικός μας μετασχηματισμός θα γίνει θέλουμε δε θέλουμε για πολλούς λόγους (και γιατί τα ευρωπαϊκά λεφτά για την Ελλάδα τελειώνουν). Αυτό που χρειαζόμαστε είναι α) την κυβέρνηση που θα τον προωθήσει προς όφελος του λαού και όχι των μεγαλοεπιχειρηματιών (γιατί όπως στρώσουμε τώρα έτσι θα κοιμόμαστε για πολλές δεκαετίες) και β) κυβέρνηση που θα κάνει τις σοβαρές προσπάθειές της μοχλό πίεσης για στήριξη στα εθνικά θέματα με ταυτόχρονη πολιτική λιτότητας στους αμυντικούς εξοπλισμούς.
  Είναι η δική μας ικανή ηγεσία που μπορεί να φέρει την αλλαγή στην Ευρωπαϊκή αντίληψη μέσω της καθιέρωσης μιας νέας σχέσης δούναι και λαβείν. Πρέπει να το πιστέψουμε αυτό, η κάθε μέρα που περνάει με αυτήν ανίκανη κύβέρνηση πολλαπλασιάζει με γεωμετρική ταχύτητα την καταστροφή που έχει ήδη συντελεστεί..

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Striker 02/05/2011 13:49:46

   Δεν αμφιβάλλω οτι και η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι.Και έχω πολύ καιρό ν' ακούσω κάποιες καλές ιδέες για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει.

   • victoria (true) avatar
    victoria (true) @ Κώστας Ροδινός 02/05/2011 14:24:55

    Κ.Ροδινέ, το άρθρο σας θίγει πολλά και καίρια θέματα και συγχαρητήρια.

    Ξεκινώ κι εγώ από μια θέση φιλοευρωπαϊκή, αλλά όπως έχω ξαναπεί όπως την προσδιορίζουν οι αρχές της ίδρυσής της κατά Σούμαν, Μονέ, Βαλερύ κλπ κι όχι όπως έχει εξελιχθεί σήμερα, ίσως και λόγω πιέσεων πράγματι να αποκλίνει του αρχικού σκοπού της (πχ ρόλος ΗΠΑ).
    Συμφωνώ με τη θέση του Προφήτη παραπάνω, όπως και με το Θείο. Η Ευρώπη έχει περίπου το ίδιο πρόβλημα 'προσανατολισμού' σήμερα, με την Ελλάδα, δλδ άλλα λέει το 'job description' και άλλα βρέθηκε να κάνει. Σε άλλα εστίαζαν οι Συνθήκες, σε άλλα εστιάζει το Σύνταγμά μας, αλλού βρεθήκαμε να αρμενίζουμε και οι Ευρωπαίοι και οι Έλληνες.

    Από 'κει και πέρα, η ΕΕ δεν είναι ούτε ο Σωτήρας μας, ούτε η καταστροφή μας. Μια 'σωστή' Ευρώπη, μόνο πλεονέκτημα θα μπορούσε να είναι για την Ελλάδα. Μάλιστα, μια 'σωστή' Ευρώπη και επίσης μια 'σωστή' Ελλάδα, δεν θα ήταν ένα πρόσκαιρο πλεονέκτημα, αλλά υποστήριξη μιας διαχρονικής συγκρότησης που θα εγγυόταν ευημερία, εγχώρια, περιφερειακά (Βαλκάνια) και διεθνώς.

    Τώρα αν η Ελλάδα δεν υπήρξε 'σωστή', που δεν υπήρξε (βλ. Προφήτη, ουδέποτε εκμεταλλευθήκαμε -θεμιτά- τις ευκαιρίες που μας δόθηκαν), και ταυτόχρονα η Ευρώπη πάσχει από ιεδολογικό ντελίριο, ε, είναι συνταγή για πρόβλημα. Που μας οδηγεί όλους και στον ευρωσκεπτικισμό. Αλλά ούτε αυτός βέβαια είναι η λύση.

   • Striker avatar
    Striker @ Κώστας Ροδινός 02/05/2011 14:34:33

    Πρέπει να αποδεχτούμε την αλήθεια ότι είναι οργανισμός "βλέποντας και κάνοντας" μέσα από ένα κυκεώνα πολιτικοοικονομικών συμφερόντων. Μόνο μέσα από την αποτυχία της μαθαίνει. Κάθε χώρα-μέλος έχει αδυναμίες αλλά και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στα οποία η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έπρεπε να εστιάσει, να επιβάλλει και να εποπτεύσει την ανάπτυξή τους. Αντί αυτού έχουμε την Επιτροπή να λέει τι δεν πρέπει να κάνουμε και τους Γερμανούς να μιλάνε για ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα στην Ελλάδα σαν να είμαστε χώρα βαριάς βιομηχανίας. Είμαστε όλοι διαφορετικοί και χρήσιμοι στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αλλά η ευημερία απαιτεί εξαιρετικά μεγάλη προσοχή στις ιδιαιτερότητες. Χρειάζεται οικονομική διακυβέρνηση στην Ένωση που να επιβάλλει αυτό που είναι καλό για τον καθένα, εξαλείφοντας τις πολιτικές στρεβλώσεις. Αλλά αν είναι να φοράει γερμανικά γυαλιά ας το αφήσουμε καλύτερα. Ας αφήσουμε την ευρωπαϊκή ιδέα γενικώς.

 24. Χανιώτης avatar
  Χανιώτης 02/05/2011 14:57:20

  Συγχαρητήρια Κώστα Ροδινέ.

  Τα συμπλέγματα μέρους της ελίτ της πατρίδας μας απέναντι στη Δύση, διαμόρφωσαν τη στάση και την πολιτική μας ήδη πριν τη Συμφωνία Σύνδεσης. Όταν το project ξέφυγε από τα όρια της "ΕΟΚ" και πήγε προς πολιτική ένωση, τα συμπλέγματα άρχισαν να βαραίνουν περισσότερο, καθώς μεγαλύτερο έγινε και το διακύβευμα : πρόθυμοι οι σημερινοί διάδοχοι του Κοραή, του Θεόκλητου Φαρμακίδη, και των "Ενωτικών" ακόμα για να πάω πιο πίσω, να εκχωρήσουν κάθε έννοια κυριαρχίας αλλά και κάθε έννοια πραγματικής δημοκρατίας έναντι "επιδοτήσεων" από τη μια (περιγράφηκαν από άλλους) και θεοποιημένης νομισματικής σταθερότητας από την άλλη, η οποία φαλκίδευε τις δυνατότητες πραγματικής ανάπτυξης, τόσο εδώ όσο και στην Ευρώπη. Για να μην ξεφύγει η κουβέντα, ας αφήσουμε τον Κοραή και τους Ενωτικούς για άλλη ανάρτηση...

  Επιτρέψτε μου μερικές σκέψεις χύμα, όπως προλαβαίνω να τις γράψω :

  Το ονομαζόμενο Σύμφωνο για το Ευρώ προσφέρει την ευκαιρία να αρθρωθεί επιτέλους λόγος ουσίας για το που πάει η Ευρώπη και που θέλουμε να πάει. Αν στην κουβέντα αυτή βασιζόμαστε μόνο στα όσα αφορούν εμάς (ή σε αυτά που νομίζουμε ότι είναι τα μόνα που μας αφορούν...) δεν έχουμε καμμιά τύχη. Για να χρησιμοποιήσω επιχείρημα των "ευρωπαϊστών" εναντίον τους, να θυμίσω ότι μόνο όσες φορές διεκδικήσαμε στο πλαίσιο συμμαχιών καταφέραμε ουσιαστικά πράγματα. Για να μιλάμε πρακτικά : Στην Ευρώπη αρχίζουν να ακούγονται πια πολλές φωνές κατά του γαλλογερμανικού διευθυντηρίου, στη βάση των εξής παρατηρήσεων :

  1. Το έλλειμμα δημοκρατίας της ΕΕ δεν αντιμετωπίσθηκε με το "Ευρωσύνταγμα". Μάλιστα με την αναθεώρηση που ετοιμάζεται στα πλαίσια του "Συμφώνου για το ευρώ" τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα, καθώς η ΕΕ μπαίνει σε ζητήματα οικονομικής διακυβέρνησης χωρίς να διασφαλίζει το δημοκρατικό έλεγχο των οργάνων της. Η ουσία : το όλο project της ευρωπαϊκής πολιτικής ενοποίησης βασίζεται ουσιαστικά σε παραβίαση της δημοκρατικής αρχής "ένας άνθρωπος - μια ψήφος", και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

  2. Το έλλειμα ηγεσίας στην αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους της
  Ευρωζώνης, καθιστά σαφή και τα όρια του εγχειρήματος της ενοποίησης, για την οποία περιορίζεται πλέον σημαντικά η υποστήριξη (να δούμε αν θα δούμε κανένα ουσιαστικό Ευρω-βαρόμετρο για αυτό το θέμα). Ας βάλουμε στο τραπέζι προτάσεις για το πως θα πρέπει να πορευθεί το μόνο ουσιαστικό όργανο παρέμβασης της ΕΕ, η ΕΚΤ.

  3. Τα φλιναφήματα της "πολυπολιτισμικότητας" κατέρρευσαν σχεδόν παντού, με την αποενοχοποίηση της έννοιας της εθνικότητας, που απετέλεσε σε πολλές περιπτώσεις εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη βασικό παράγοντα νίκης, από παρατάξεις που δεν είναι ούτε ακραίες ούτε περιθωριακές, σε χώρες της κατεξοχήν "πολυπολισμικότητας" στο παρελθόν (Britishness στο ΗΒ, Hispanidad στην Ισπανία, κοκ). Ας βάλουμε μπροστά τη συνεργασία με αυτές τις δυνάμεις της Ευρώπης (συμβαίνει να είναι κατά βάσιν της κεντροδεξιάς) για να χτίσουμε ένα μοντέλο που θα απαντά αξιόπιστα στα ελλείματα που το mainstream δημιούργησε.

  Μοναδική ελπίδα η συνεργασία μας με δυνάμεις της Ευρώπης που θέλουν να βάλουν στο μικροσκόπιο της ανάλυσης αυτά τα θεμελιώδη θέματα. Όχι για να γίνουμε Βόρειος Κορέα, ούτε για να αποχωρήσουμε από τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη, αλλά για να συνδιαμορφώσουμε ένα άλλο Ευρωπαϊκό μέλλον, συνεργασίας των Ευρωπαίων σε ένα πλαίσιο συνεργασίας των πατρίδων τους. Μακριά από φοβίες του Β Παγκοσμίου Πολέμου ή των περιόδων υπερπληθωρισμού.

  Είναι αλήθεια ότι η σημερινή θέση της πατρίδας μας δυσχεραίνει το να ακουστεί η φωνή της. Η δύναμη όμως των συνεργασιών, στο περιβάλλον μεταβλητής γεωμετρίας των συνεργασιών στην Ευρώπη, μπορεί να είναι τεράστια. Όπως και η δύναμη μιας πραγματικά φωτισμένης ηγεσίας. Από τους σημερινούς ηγέτες μόνο ο Αντώνης Σαμαράς έχει το προσωπικό πολιτικό και παιδευτικό υπόβαθρο για να πετύχει κάτι τέτοιο. Θα περιμένω να δω τις βάσεις μιας τέτοιας πολιτικής στη θέση της Ν.Δ. για το Σύμφωνο του Ευρώ. Ελπίζω τουλάχιστον...

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Χανιώτης 02/05/2011 16:35:28

   Χανιώτη,
   επισημαίνεις δυό από τις βασικές αιτίες του προβλήματος:
   έλλειμμα δημοκρατίας
   και έλλειμμα ηγεσίας.

 25. Λίζα Αλεξίου avatar
  Λίζα Αλεξίου 02/05/2011 15:06:37

  Μια χώρα δεν ανήκει πουθενά, για μια χώρα βασική προϋπόθεση της είναι η εθνική της ανεξαρτησία, η δυνατή οικονομία, και η αυτονομία στις εμπορικές συναλλαγές με άλλες χώρες. Μιά χώρα έχει μόνο συμφέροντα και οφείλει να συνάπτει συμμαχίες και συμφωνίες που εξυπηρετούν και εξελίσουν τόσο την ίδια, όσο και τους πολίτες της. Δεν με ενδιαφέρει άν η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι ή όχι, ούτως ή άλλως ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για την ευημερία της Ελλάδας, αντίθετα το μεγάλο της όνειρο ήταν πώς να την διαλύσει και να αφανίσει τους Έλληνες.Με ενδιαφέρει η Ελληνική πολιτική ανικανότητα και διαφθορά, και οτι, από το σύνολο των πολιτών οι μισοί είναι άνεργοι και οι άλλοι μισοί ζούν με τον φόβο οτι θα γίνουν άνεργοι και φώς δεν φαίνεται στην άκρη του τούνελ. Η Ελλάδα εξ' αιτίας της γεωπολιτικής της θέσης, μπορούσε να διαδραματίζει έναν εξέχοντα πολιτικό ρόλο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, αντί αυτού έχει το χέρι απλωμένο και ζητιανεύει όχι μόνο χρήματα αλλά και αξιοπρέπεια.

  • Dora avatar
   Dora @ Λίζα Αλεξίου 02/05/2011 15:25:18

   Λιζα Αλεξιου,

   Γιατι λες οτι η ευρωπη το μεγαλο ονειρο της ηταν παντα πως να αφανισει και να διαλυσει τους Ελληνες?
   Εχω απολυτη αγνοια,ομολογω,αλλα δεν μου προκυπτει οτι ολοι αυτοι εδω το μονο πραγμα που σκεφτονται ειναι αυτο.Ισα ισα ουτε καν μας υπολογιζαν και ουτε μας υπολογιζουν.
   Επειτα εμεις εχουμε αναγκη αυτους για να διαλυθουμε? Απ' οτι βλεπω,μια χαρα τα καταφερνουμε σ'αυτο μονοι μας.
   Ισως γιατι τον βικτιμισμο εγω τουλαχιστον,με τιποτα δεν μπορω να τον καταλαβω,ουτε σε προσωπικο αλλα ουτε και σε εθνικο επιπεδο...

   Εχω παντα την εντυπωση,οτι ο καθενας εχει αυτο που του αξιζει,αλλα μπορει να κανω και λαθος...

   • Λίζα Αλεξίου avatar
    Λίζα Αλεξίου @ Dora 02/05/2011 16:39:31

    Dora,
    Από πού ν'αρχίσω, όταν το 1821 η Ελλάδα απελευθερώθηκε,η γερμανία έστειλε τον Όθωνα και μαζί με αυτόν όλους τους κατάδικους από τις φυλακές της, με σκοπό το αλλοίωση τηςΕλλ. φυλής προτρέποντας τους Γερμανούς κακοποιούς σε γάμους με Ελληνίδες και παραχορώντας τους εκτάσεις γης και προνόμια χρηματικά, που πλήρωνε ο εξαθλιωμένος λαός με βαρύτατους φόρους.Ο Κωλλέτης δίκασε και καταδίκασε τον Κολοκοτρώνη με τις ευχές της γαλλίας. Εμφύλιος: Ρωσσία, Αγγλία και ΗΠΑ αιματοκύλισαν την Ελλάδα για δικά τους συμφέροντα, Μικρασιατική καταστροφή: Γαλλία Ρωσσία και Ιταλία αναίρεσαν την συγκατάθεση που έδωσαν στην Ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσουν στο εσωτερικό της Τουρκίας και να ανακαταλάβουν πόλεις Ελληνικές, ενώ Η Γαλλία ακύρωσε την συνθήκη των Σεβρών και βοήθησε τον Κεμάλ στο να σφάξει και να διώξει τους Έλληνες που έμεναν εκατοντάδες χρόνια σε κείνα τα μέρη.
    15-8-1909 γουδί, ο βασιλεύς Γεώργιος ο Α' Δανός με συμφωνία των Μ Δυνάμεων κυβερνούσε όχι με Έλληνες πολιτικούς αλλά με ανθρώπους της αρεσκείας του και ο Χ τρικούπης απαίτησε την απομάκρυνση των Πριγκήπων και την καθιέρωση της αρχής της δεδηλωμένης.
    Διάβασε παρακάτω την γνώμη των λεγόμενων Μ Δυνάμεων για την Ελλ. Επανάσταση:
    Θα ήταν ιστορικώς άτοπον να υποστηριχθή ότι οι Ρωσσική κυβέρνησις ενδιεφέρετο για την ανεξάρτητη
    Ελλάδα. Οι απόψεις του Τσάρου τον Φεβρουάριο του 1826, όπως τις κατέγραψε ο Μέντελσον Μπαρτόλντυ
    φανερώνουν την απροθυμία του να ασχοληθή με την Ελλάδα. Συγκεκριμένα
    κατεγράφη από την συζήτησι του Τσάρου με τον Αρχιδούκα Φερδινάνδο της Ισπανίας ότι ο Τσάρος εδήλωσε
    για τους Έλληνες "... Όχι, δεν τους λέω Έλληνες. Είναι αποστάτες...". Επίσης στον κόμη Ζίχη είπε "...
    καταριώμαι και αποστρέφομαι τους Έλληνες αν και έχουμε την ίδια πίστη. Έδειξαν διαγωγή εγκληματική,
    αξιοκατάκριτη, σιχαμερή. Για μένα είναι αποστάτες. Κινήθηκαν ενάντια στην νόμιμο εξουσία. Δεν θέλω το
    ξεσκλάβωμά τους διότι δεν το αξίζουν. Γιατί να το κρύψουμε; το παράδειγμά τους, αν κατορθώσουν να
    ιδρύσουν ελεύθερο κράτος θάναι ολέθριο για άλλους λαούς".
    Αυτή η θέσις των Ρώσσων βέβαια συμβάδιζε με παρόμοιες άλλων χωρών. Ο Μέτερνιχ εδήλωσε προς τον
    Υπουργό Εξωτερικών της Αγγλίας ότι ο νέος Τσάρος δεν θέλει ούτε να κατακτήση την Τουρκία αλλά ούτε
    να δημιουργηθή Ελληνικό κράτος διότι "1ον λείπουν τα αναγκαία προς τούτο στοιχεία 2ον λόγω Ελλάδος θα
    συμμαχούσαν όλοι -και οι Τούρκοι- εναντίον της Ρωσσίας. Γιατί να κατακτήση κανείς ότι ήδη έχει; Τα
    παραδουνάβια μέρη κι η Σερβία είναι ήδη ρωσσικά και η Ρωσσία επιθυμεί μία ασθενή Τουρκία αλλά και μία
    ασήμαντη Ελλάδα η οποία θα είναι πηγή ραδιουργιών κατά της Πύλης.

    Αυτός είναι ο λόγος που λέω παραπάνω οτι τα κράτη δεν ανήκουν πουθενά, δεν έχουν φίλους, έχουν μόνο συμφέροντα, τα οποία οι πολιτικοί που εκλέγονται από τον λαό, οφείλουν να εξυπηρετούν προς όφελος της πατρίδας τους και τα υπερασπίζονται ακόμα και με την ίδια τους την ζωή. Αυτή είναι η δουλειά τους.

    • Dora avatar
     Dora @ Λίζα Αλεξίου 03/05/2011 13:15:43

     Λιζα,ευχαριστω για ολ'αυτα που εγραψες και μαθαινω.Καποια ηξερα αλλα καποια-τα ποια πολλα-οχι.
     Οσο για την τελευταια σου παραγραφο,εχω να πω οτι εξυπακουεται οτι ειναι ετσι.
     Αλλα σε μας, τετοιο ρεαλισμο δεν βλεπω στην εξωτερικη μας πολιτικη.
     Οσο δε για τις συζητησεις που χρονια ακουω στην Ελλαδα οταν ερχομαι,τα παιρνω στο κρανιο,γιατι με το μονο πραγμα που με παθος οι νεοι εκει ασχολουνται,ειναι με το ποιος ειναι φιλελληνας και ποιος οχι!
     Ακομα δεν εχουν καταλαβει οτι εαν εσυ δεν σεβεσαι την χωρα σου,την παραδοση και τις αξιες της,μην περιμενεις να την σεβαστει κανενας αλλος.Η για να τσιταρω εδω τον φωτισμενο δασκαλο Καργακο,αρνουμενοι τον εαυτο μας και προσπαθωντας να μιμηθουμε τους ευρωπαιους,γιναμε ευρωκατσιβελλοι.

 26. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 02/05/2011 15:37:06

  Άχ archaeopteryx , ο Καρλομάγνος στα τελευταία του έκανε μεγάλη ζημιά.
  Ήταν κολλημένος ιδεοληπτικά με το Imperium Romanum, και πήρε το στέμμα στη Ρώμη από τον Πάπα Λέοντα. Πήγε και να το παίξει "Θεοδόσιος ο Μέγας" No 2: Με συμφωνία της βασίλισσας γυναίκας του της Χίλντεγκαρντ της Σουαβίας (ιδού και η πρόγονος του νεότερου Σβάμπου Πράσινου αστέρος Κρέτσμαν!), μοίρασε την αυτοκρατορία στα παιδιά τους. Είχαν όμως 3 καμάρια, τον Κάρολο, τον Πεπίνο και τον Λουδοβίκο. Και όταν "έφυγαν" οι γέροι, άρχισαν οι τσακωμοί μεταξύ των αδελφών. Που συνεχίστηκαν με μικρά διαλείμματα, μέχρι ξέρεις πότε: Μέχρι τότε που ο Θείος Ουίνστων, ο Θείος Ιβάν (δηλαδή Ιωσήφ) και ο Θείος Σάμ (δηλαδή Φράνκ), ένα ρομαντικό απόγεμα στη Γιάλτα της Κριμαίας, έπαιξαν μαζί "il silencio".
  Από τότε ηρεμήσαμε κάπως εδώ γύρω. Έτσι, άν και σφόδρα Ευρω-φεντεραλιστής, ξέρω ότι θα ήταν πολύ λάθος και πολύ άδικο να είμαι αντι-Αμερικανός, αντι-Βρετανός ή αντι-Ρώσος. Και δεν πρέπει να είμαι τίποτε από αυτά, όπως δεν είμαι φιλο-Γερμανός ή φιλο-Ισπανός.
  Το έχω όμως ξαναγράψει, ότι το Ευρωπαικό κλειδί το κρατούν ανέκαθεν οι Φράγκοι: Χωρίς αυτούς, δεν έχει ούτε Καρλομάγνο, ούτε 1789, ούτε Βερντέν, ούτε Νορμανδία, ούτε ΕΕ, ούτε Ευρώ, ούτε πολιτική ενότητα, ούτε οικονομική, ούτε "διάσωση PIIGS". Χωρίς Γερμανούς, είναι συζητήσιμο, χωρίς Γάλλους αδύνατο.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Ο Θείος 02/05/2011 16:01:21

   αν ήμουν αριστερός, θα σου έλεγα ότι οι ιμπεριαλιστές τσακώνονται για πελάτες και για θύματα. Αλλά δεν είμαι αριστερός και δεν στο λέω.

   Μοντέλα που να εξηγούν την Ιστορία υπάρχουν πολλά και πολλά από τα μοντέλα χρησιμοποιούνται και για την πρόβλεψη της μελλοντικής Ιστορίας. Στο δικό μου τρέχον μοντέλο η "διάσωση" των PIIGS είναι η παράταση και η νομιμοποίηση της υποδούλωσης (και έχω μία ιδέα των εναλλακτικών κακών συνεπειών).

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ archaeopteryx 02/05/2011 16:17:41

    Υποδούλωση;
    Ο Μax Weber (που δεν ήταν αριστερός, ούτε καν αντι-καπιταλιστής), έγραψε ότι ο καπιταλισμός αναπτύχθηκε παράλληλα με την "απομάγευση του κόσμου", αλλά έφτιαξε ένα "σιδερένιο κλουβί", μέσα στο οποίο είμαστε όλοι κλεισμένοι. Και θα είμαστε, όσο υπάρχει καπιταλισμός. Ο ίδιος θέτει μόνον το πρόβλημα: Δεν ξέρει πώς μπορεί να σπάσει το σιδερένιο κλουβί. Γι αυτό λέω, "ίσως κάποτε τα παιδιά ή τα εγγόνια μας....ϊσως".
    Συζητάμε λοιπόν τώρα, όχι πώς θα σπάσει το κλουβί, αλλά μόνο, πώς δεν θα ψοφήσουν 2 - 3 καναρίνια μέσα. Επειδή στο κλουβί, εκτός από ανέμελα γλεντζέδικα καναρίνια, συνυπάρχουν καί άλλοι έγκλειστοι: Κόρακες, κλέφτρες κίσσες, πτωματοφάγοι γύπες κτλ.
    Έτσι ή αλλοιώς "οι ελεύθεροι κι ωραίοι ζούν σε κάποιες φυλακές", φίλε μου. Αυτό είναι το δικό μου μοντέλο, ενός αριστερού - παρμένο από τον σοφό αλλά μή αριστερό Max Weber.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ archaeopteryx 02/05/2011 16:26:56

    Απαντάς με ποιήματα. Αν θες να το ρίξουμε σε ποιήματα, εγώ είμαι λαϊκός τύπος, είμαι με τον Ζήκο. "Τάλληρα μόνο έντεκα κι η κάψα μου μεγάλη". Δηλαδή με συγχωρείς, αυτά που λες για τον Weber τα λέει και η Wikipedia. Διαβάζω γρήγορα. Είδα ότι μετάνοιωσε για τις πρώιμες απόψεις του, βαρέθηκε την πολτική και πέθανε κι από γρίππη

    Για το πότε θα ωριμάσουν οι Γότθοι δεν λέει.

  • Orestios avatar
   Orestios @ Ο Θείος 02/05/2011 16:14:11

   Από τότε που χάθηκαν οι Μεροβίγγειοι όλα πάνε κατά διαόλου.

  • Orestios avatar
   Orestios @ Ο Θείος 02/05/2011 16:18:31

   Για να μην πώ από την εμφάνιση του Charles Martel

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Orestios 02/05/2011 16:22:10

    Ορέστιε, πολύ πιό πίσω αρχίζουν οι ανάποδες στροφές: Όταν πέθανε ο Μάρκος Αυρήλιος. Ξέρεις ο αυτοκράτορας - μεγάλος Στωικός φιλόσοφος, που έγραφε απευθείας στα Ελληνικά ("Τα εις εαυτόν").
    Τον διαδέχθηκε ο γιός του Κόμμοδος κι άρχισαν οι παλαβομάρες.

   • Orestios avatar
    Orestios @ Orestios 02/05/2011 16:26:52

    Αντωνίνοι. Περίμενες κάτι καλύτερο?

   • Orestios avatar
    Orestios @ Orestios 02/05/2011 16:28:25

    Όμως η πτώση των Μεροβίγγειων στην Δυτική Ευρώπη σηματοδοτεί τις εμμονές της αναγέννησης της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

 27. Dyer avatar
  Dyer 02/05/2011 15:59:48

  Κώστα Ραδινέ μια από τις καλύτερες αναρτήσεις!
  Νάχαμε πολιτικούς μ΄ αυτό τον τρόπο σκέψεις.

 28. Λίζα Αλεξίου avatar
  Λίζα Αλεξίου 02/05/2011 16:51:35

  Dora,
  Εκτός από την ιστορία η οποία δείχνει τις διαθέσεις της Ευρώπης προς την Ελλάδα (υπήρχαν βέβαια και κάποιες εξαιρέσεις:Μπάυρον)ακόμη και στις μέρες μας( μας έβαλαν στην ΕΕ για να αγοράζουμε ό,τι παρήγαγαν) ο Ελληνικός λαός ευθύνεται κατά πολύ για το σημερινό του χάλι.Βρίσκεται δε σε τέτοια απελπισία το μεγαλύτερο ποσοστό που δυστυχώς για μας, θ'αργήσει πολύ να διώξει τα σύνεφα που σκεπάζουν τα μάτια του και δεν τον αφήνουν να δεί την σωτηρία του.

 29. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 02/05/2011 17:19:22

  Χθεσινό σχόλιο, πού ταιριάζει καλλίτερα στην σημερινή ανάρτηση

  Η θεσμική δόμηση ενός κράτους, προηγείται τής πολιτειακής.

  Η θεσμική δόμηση, πού στηρίζεται σε αξιωματικούς ορισμούς καί κανόνες, επιτρέπουν σέ ένα σύνολο ανθρώπων να συγκροτήσουν κράτος.

  Θεσμική δόμηση μέ πληθυσμό, ο οποίος έχει κοινά χαρακτηριστικά (π.χ. ομόγλωσσο, ομόθρησκο, κοινά ήθη καί έθιμα, πίστη στήν κοινή καταγωγή καί ιστορία, κ.λ.π.) οδηγεί σε συγκρότηση εθνικού κράτους.
  Η πολιτειακή δόμηση, έπεται τής θεσμικής καί οι πολιτειακοί κανόνες της είναι απόρρεια τών θεσμικών παραδοχών. Αν ξεφεύγουν οι πολιτειακοί κανόνες ή δέν είναι θεσμικά συμβατοί μέ τήν υπαρξιακή αναγκαιότητα τών ατόμων μιάς κρατικής οντότητας, τότε η πολιτεία είναι ημιτελής καί διαχρονικά επικίνδυνη γιά την επιβίωση τής ανθρώπινης αυτής ομάδας ( πολύ περισσότερο γιά ένα εθνικά δομημένο πληθυσμό), πού θέλει καί γι αυτό συγκροτεί κράτος.

  Το πρόβλημα με το ελλαδικό κράτος είναι ότι συγκροτήθηκε ως κρατική οντότητα, σε ένα μικρό εδαφικά κομμάτι τού ιστορικού χώρου, στόν οποίο οι έλληνες προϋπάρχουν, τουλάχιστον τρείς χιλιετίες ως έθνος. Η πρώτη συγκρότηση ελεύθερου ελληνικού κράτους άφησε εκτός επικράτειας τήν συντριπτική πλειοψηφία τών ελλήνων καί τόν χώρο τής υπερτρισχιλιετούς παρουσίας τους.
  Από τήν εποχή, πού συγκρότησε ο Ελληνας τό σύγχρονο κράτος του, δεν κατόρθωσε να το εντάξει στήν προσωπική του υπαρξιακή αναγκαιότητα. Προσπάθησε, αλλά δεν τα κατάφερε. Ηταν και οι συνθήκες δημιουργίας τού κράτους του τέτοιας υφής, ώστε να τόν δυσκολέψει πολύ στήν πορεία. Δημιουργήθηκε κράτος, τρόπον τινά ,προτεκτοράτο των μεγάλων δυνάμεων, μέ ξένο τοποτηρητή (βασιλεία) καί μέ επιλογή πολιτικής καί πνευματικής ηγεσίας δέσμιας αυτών τών αναγκαιοτήτων, άρα καί περιορισμένων ικανοτήτων. Συνεχείς πόλεμοι, κατά διαστήματα εδαφική επέκταση τού κρατιδίου με συνεχή αύξηση πληθυσμού, αλύτρωτους πληθυσμούς εκτός συνόρων, αλλόγλωσους καί αλλόθρησκους πληθυσμούς εντός συνόρων, μεγάλη ιδέα, μικρασιατική καταστροφή, κατοχή, εμφύλιος, ψυχρός πόλεμος, χούντα, κυπριακό καί ΕΕ, είναι μερικά σταχυολογημένα περιστατικά τής πορείας του αυτής.

  Στήν ιστορική του πορεία, τό σύγχρονο ελληνικό κράτος, προσπάθησε να εντάξει τήν πλειοψηφία τών υπαρχόντων ελλήνων στήν εδαφική του επικράτεια. Ουσιαστικά με την ένταξη, όσο μπόρεσε, εδαφών καί στήν συνέχεια με τήν ενσωμάτωση ελληνικών πληθυσμών, οι οποίοι διαβιούσαν έξωθεν τών συνόρων του καί οι συνθήκες τούς οδήγησαν στό ελλληνικό κράτος. Η πορεία αυτή τής εθνικοκρατικής υπόστασης οδήγησε και στήν αποδοχή τού ελλαδικού κράτους, ως εθνικού κράτους μητρόπολης τών ασπανταχού της γής ζώντων ελλήνων. Γι’ αυτό τον λόγο και αναπόσπαστο κομμάτι τής κρατικής του υπόστασης θεωρήθηκε καί η προστασία , όλων εκείνων, πού αυτοπροσδιορίζονταν έλληνες καί αυτοδικαίως τούς έδινε ( ευτυχώς ακόμα) τό δικαίωμα νά επιλλέξουν τήν κρατική του προστασία, όταν καί άν οι συνθήκες τό επέβαλλαν.

  Το πρόβλημα τού σημερινού Ελληνα είναι θεσμικό. Η πολιτειακή μας σύγχρονη δόμηση είναι, δυστυχώς, στόν αέρα καί αυτό γιατί δεν κατορθώσαμε να εντάξουμε τόν ελληνισμό, ώς διαχρονικό σύνολο, σε μιά θεσμικά ενιαία αποδεκτή ελληνική ταυτολογία. Και αυτό ως απόρροια τής συστημικής υποτέλειας σε ξένους προστάτες (όχι μόνο οικονομικά, αλλά καί πνευματικά). Αυτή η υποτέλεια και η μή ολοκλήρωση τής προσπάθειας ένταξης στον κορμό τού εθνικού κράτους εδαφών και πληθυσμών ελληνικών, ικανών να δώσουν τήν αναγκαία δυναμική (μεγέθους και ιστορικής ταύτισης), οδήγησε τόν σημερινό έλληνα στήν παραδοξότητα τής μή ταυτισής του μέ τό σύνολο τών δομικών εθνολογικών σταθερών, αλλά μόνο μέ επιλεκτικά δομικά γνωρίσματα τής υπερτρισχιλιετούς του παρουσίας στήν ιστορία.

  Η τραγικότητά του έλληνα έγκειται και στό γεγονός, ότι είναι ο μόνος κληρονόμος και ο μόνος ικανός νά νοήσει καί νά βιώσει αληθώς τήν διαχρονικότητα τού δικού του πολιτισμού. Η αποδοχή τών ελληνικού πολιτισμού από τήν δύση έγινε μέ πράξη υιοθεσίας, νοήθηκε διαφορετικά καί ανάγκασε τόν δυτικό άνθρωπο νά εκφράσει τήν αντιθετικότητά του στόν δημιουργό. Ο δυτικός άνθρωπος δημιούργησε ένα πολιτιστικό αντίποδα καί αισθάνθηκε τήν ανάγκη να τόν υπερασπίσει πάση θυσία. Οταν στήν νεώτερη πορεία της η δύση γνώρισε καί τούς δυστυχείς εξαθλιωμένους απόγονους αυτού τού πολιτισμού, αισθάνθηκε έντονη αμηχανία. Μή μπορώντας νά τούς εντάξει στό δικό της παραμορφωμένο πολιτιστικό είδωλο, αισθάνθηκε έντονη τήν ανάγκη να διαγράψει ολη τήν ενδιάμεση πολιστική συνέχεια καί μέ αναγωγή, διαπράττοντας πολιτιστική πατροκτονία, αναγόρευσε εαυτόν,ως τόν μόνο γνήσιο κληρονόμο καί μοναδικό εκφραστή τής αρχαιοελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Δέν εφείσθη δέ κόπων νά μετεκενώσει καί στούς σημερινούς έλληνες τό αντεστραμμένο πολιτιστικό είδωλό της καί νά μάς τό επιβάλλει ετσιθελικά, ως τό μόνο άξιακά σωστό καί αρμόζων σε παρακμασμένο πολιτιστικά έθνος. Φρόντισε επιμελώς δέ, να μάς απαξιώσει καί γενετικά. Ποτέ δέν ξέρεις τί μπορεί να συμβεί από άτομα πού έχουν επίγνωση τής καταγωγής τους. Μάς υποβίβασε η δύση σε έθνος μή ελληνικό. Μάς έμαθαν νά θεωρούμε εαυτούς απόγονους σλάβων, ιλλυριών, σελτζούκων, αράβων, τούρκων καί κάθε γής κακό συναπάντημα. Βρήκε πολλούς πρόθυμους ιθαγενείς σέ αυτήν της τήν προσπάθεια. Οι ελληνες πάντα φημίζονταν καί γιά τήν ευκολία δούλωσής τους στό ενίοτε χρυσίον. Ταΐσανε Δημάρατους καί πνίξανε εν τή γενέσει τους Λεωνίδες. Καί αυτό τό προσπαθούν ( καί τό επιτυγχάνουν) μέχρι σήμερα.

  Δηλαδή ο σύγχρονος έλληνας, έχει λοβοτομηθεί τόσο πολύ, ώστε δέν μπορεί νά ζήσει το αυτονόητο τής διαχρονικής του ύπαρξης. Επιλέγει νά είναι μόνο αρχαίος, ή μόνο ρωμηός, ή νεοέλληνας, ή αιγαιακός γενικά, ή καί φορτικότατα δουλικά, μόνο ευρωπαίος ή μόνο ανατολίτης. Τήν καβάφειο ρήση, ελληνικός, τήν προσπερνάει στήν αγωνιώδη του προσπάθεια νά αυτοορισθεί.

  Επαναστατική διαδικασία είναι η εμπέδωση θεσμικών κανόνων εταιρικής συνύπαρξης. Η εταιρική συνύπαρξη δέν είναι ο αυτοσκοπός. Είναι, όμως, η αναγκαία καί ικανή συνθήκη, πού μάς επιτρέπει να εξανθρωπίσουμε τήν αγελαία μας φύση καί να πλησιάσουμε τήν ποθητή, θεία μας φύση. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερους δημοκρατικούς κανόνες. Χρειαζόμαστε να εμπεδώσουμε την δημοκρατική διαδικασία στήν προσωπική μας οντότητα. Ας τήν ξαναορίσουμε, ο καθένας προσωπικά, ώστε νά τήν απαιτήσουμε καί από τούς πολιτικούς σχηματισμούς. Καί οι πολιτικοί σχηματισμοί, τίς δικές μας ιδιοτελείς ή καί ανιδιοτελείς προσδοκίες εκφράζουν.

  Δεν χρειαζόμαστε, ούτε καί είναι κάποια λύση, η προεδρική δημοκρατία. Ούτε αυξημένους πολιτειακούς ρόλους άλλων προσώπων. Χρειαζόμαστε σεβασμό στήν χρήση ελευθερίας από τον συμπολίτη μας καί φραγμό στήν ασυδοσία. Ακριτη χρήση τής ελευθερίας οδηγεί στήν τυρρανία καί στήν υποδούλωσή μας σε τρίτους. Σωστή όμως χρήση της ελευθερίας προϋποθέτει θεσμούς. Θεσμούς πού να ταιριάζουν στην ψυχοσύνθεσή μας και γι’ αυτό θα γίνονται σεβαστοί. Θεσμούς κληροδοτημένους, λειτουργικούς στήν σύγχρονη πραγματικότητα και διαχρονικούς. Πρέπει η παράδοσή μας να σταματήσει να μας προσφέρεται ως φολκλόρ και να αποκτήσει την δυναμική παρουσία της στο σήμερα. Είμαστε οι άσωτοι, παραπλανημένοι κληρονόμοι και φορείς πανανθρώπινων αξιών. Θέλουμε να μας θαυμάζουν γι’ αυτό και οι ίδιοι αρνούμαστε να εισέλθουμε στο κατώφλι τής παραδοθείσας εμπειρίας. Είμαστε λαθρεπιβάτες στο δικό μας καράβι. Ετσι μάς έμαθαν. Οι θεσμοί είναι προυπόθεση ευνομούμενης πολιτείας. Αν ανατρέξουμε στήν Ιστορία μας θα βρούμε τις δικές μας λύσεις και θα δούμε, ότι η συντεταγμένη χρήση τής θεσμοθετημένης πολιτειακής ελευθερίας, επιτρέπει καί δημιουργεί ενεργό πολίτη καί όχι ιδιώτη.

  Αναρχος ο Ελληνας. Αναρχη η φύση του. Αναρχη η ελευθερία του. Πολύ επικίνδυνος. Δέν πρέπει ποτέ να συμπέσει τό συλλογικό άναρχο μέ τό συλλογικό ποθητό. Είναι πολύ επικίνδυνο. Τί θά συμβεί όταν ο έλληνας δεί τό αυτονόητο; Οταν ανακαλύψει ότι είναι καί ο Δίας καί ο Χριστός;

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Ιαπετός 02/05/2011 17:54:44

   Iαπετέ,
   Εξοχο σχόλιο!
   Εξοχο!

  • Striker avatar
   Striker @ Ιαπετός 02/05/2011 18:57:09

   Ιαπετέ έκανες μια άριστη διάγνωση της ασθένειας που αντιμετωπίζει ο ελληνισμός από την παλλιγεννεσία του μέχρι σήμερα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συντέλεσε και αυτή στον κατακερματισμό της ελληνικής εθνικής συνείδησης, έκανε τον έλληνα δυτικό κοσμπολίτη πάνω που προσπάθησε να συνέλθει από τα χαστούκια δύο αιώνων. Όσο για το τελευταίο είναι γνωστό ότι "αν ξυπνήσεις μονομιάς θα΄ρθει ανάποδα ο ντουνιάς".

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ Ιαπετός 03/05/2011 11:41:26

   Ιαπετέ το "Πατρίς-θρησκεία-οικογένεια" και το "Ελλάς -Ελλήνων-Χριστιανών" προσπάθησαν και κατάφεραν να το επιβάλλουν θεσμικά στο παρελθόν, με πλύση εγκεφάλου στο εκπαιδευτικό σύστημα ,με αυστηρή λογοκρισία, αστυνομικό κράτος και εκτοπισμούς, αλλά τελικά το ξέρασε μεταπολιτευτικά ο ίδιος ο ελληνικός λαός αριστεροί, δεξιοί και κεντρώοι.

   Για τα ιστορικά στοιχεία περί συνεχειών κτλ δεν θα επεκταθώ εδώ.
   Ένα πράγμα όμως θα σου πω.
   Όταν η Ευρώπη έβγαινε με την αναγέννηση και τον διαφωτισμό από το σκοταδιστικό χριστιανικό της μεσαίωνα, επιστρέφοντας στις αρχαίες ρίζες της, δηλαδή τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, εδώ στην ρωμέικη ανατολή αφορίζανε τον Πλήθωνα και τον Ανθρακίτη και καίγανε τα συγγράμματα τους ως αιρετικά και ο εθνάρχης Σχολάριος δήλωνε:" Έλλην ων τήι φωνήι, ουκ αν ποτέ φαίην Έλλην είναι, δια το μη φρονείν ως εφρόνουν ποτέ οι Έλληνες' αλλ' από της ιδίας μάλιστα θέλω ονομάζεσθαι δόξης. Και ει τις έροιτό με τις ειμί, αποκρινούμαι χριστιανός είναι".
   Στην συνέχεια παρέδιδαν την Κων/πολη στους Οθωμανούς σαμποτάροντας όλες τις προσπάθειες των ενωτικών Παλαιολόγων παρασύροντας μαζί τους την πιστή κοινή γνώμη οδηγώντας σε 4 αιώνες Τουρκοκρατίας προκειμένου να μην δουν τιάρα παπική και χάσουν τα πρωτεία που τους διασφάλισε εκ νέου ο Πορθητής.
   Την ίδια ώρα στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ, των Παρισίων, της Λειψίας οι κουτόφραγκοι διδάσκονταν Αριστοτέλη, Ευκλείδη και άλλους αρχαίους κλασσικούς.
   Και μετέπειτα στα χρόνια της Επανάστασης, αν οι ίδιοι δυτικοί άνθρωποι που αναβαπτίστηκαν στα πρότυπα του αρχαιοελληνικού πολιτισμού δεν είχαν αποφασίσει από φιλελληνισμό αλλά κι από ιδιοτελή συμφέροντα να υπογράψουν την Ιουλιανή συνθήκη και να καταναυμαχήσουν τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο στην ναυμαχία του Ναυαρίνου, στην Ελλάδα τώρα θα πλειοψηφούσαν οι αιγυπτιακοί και τουρκικοί πληθυσμοί με τους οποίους σκόπευε να την εποικίζει μαζικά ο Ιμπραήμ.
   Βρες μου επίσης ένα καινοτόμο δείγμα ρωμαίικου πολιτισμού πέρα από τις αγιογραφίες, τα συναξάρια και την μνημειακή χριστιανική αρχιτεκτονική που να αποτελεί σταθμό στην εξέλιξη του ανθρωπινού πνεύματος και των κοινωνικών και πολιτικών θεσμών.
   Αν δεν είχαν υπάρξει οι Έλληνες διαφωτιστές να μεταλαμπαδεύσουν ως αντιδάνειο τον ελληνικό πολιτισμό πίσω στην κοιτίδα του αμφιβάλλω αν εκτός από βίους αγίους, κοντάκια και δημοτικά τραγούδια γνωρίζαμε κάτι άλλο.
   Θα υπενθυμίσω δε ότι η κρητική αναγέννηση και η επτανησιακή λογοτεχνική παραγωγή σε καθεστώς φραγκοκρατίας και λατινοκρατίας δημιουργήθηκαν.

   Κατά τ' άλλα θέλω να σου πω ότι έχεις πολύ ωραίο και μεστό τρόπο γραφής.
   Στην ουσία του περιεχομένου διαφωνώ στα συγκεκριμένα σημεία που σχολίασα.
   Συμφωνώ δε απολύτως σε αυτό που γράφεις :" Χρειαζόμαστε να εμπεδώσουμε την δημοκρατική διαδικασία στην προσωπική μας οντότητα."

   • Ιαπετός avatar
    Ιαπετός @ Κάποιος 03/05/2011 14:31:24

    Η παρακμή και πτώση της Ρωμανίας δεν σημαίνει και σκοταδισμό. Παρακμή και δούλωση είναι παρακμή και δούλωση. Και αυτά πού κατάφερε παρ' όλα αυτά το Ρούμ μιλιέτ με τούς εξαθλιωμένους ραγιάδες τού σουλτάνου και γκιαούρηδες των εξουσιαστών είναι αξιοθαύμαστα. Οσον αφορά την ασυνέχεια τού αρχαίου κόσμου στο χριστιανικό μεταφέρω μια ελάχιστη παράθεση:

    -Στον 3ο αι. υπήρχε μια χριστιανική βιβλιοθήκη στην Καισάρεια, που βασίστηκε στις βιβλιοθήκες του Ωριγένη και του Πάμφυλου, οι οποίες περιείχαν πολλά ειδωλολατρικά φιλοσοφικά και κλασσικά κείμενα, και που χρησιμοποιήθηκε εκτενώς από τον Ευσέβιο. (Books and Readers in the Early Church, Harry Y. Gamble, Yale: 1995)

    -Μεταξύ 212 και 250, ο πάπας Αλέξανδρος ίδρυσε μια παρόμοια βιβλιοθήκη στην Ιερουσαλήμ, η οποία περιείχε και κλασσικά έργα (π.χ. την Οδύσσεια ). (Books and Readers in the Early Church, Harry Y. Gamble, Yale: 1995)

    -Πριν το 215, ο Κλήμης της Αλεξάνδρειας είχε αναφέρει 248 διαφορετικούς συγγραφείς, πολλοί από τους οποίους ήταν κλασσικοί (History of Libraries in the Western World, Michael H. Harris, Scarecrow:1995. ).

    -Μεταξύ 222 και 235, ο αυτοκράτορας Severus έχτισε μια μεγάλη δημόσια βιβλιοθήκη στους περιβόλους του Πάνθεου στη Ρώμη. Εμπιστεύτηκε το σχέδιο και την οργάνωση στο σημαντικό χριστιανικό μελετητή Sextus Julius Africanus. (Books and Readers in the Early Church, Harry Y. Gamble, Yale: 1995)

    -Μεταξύ 320 και 325, ο Παχώμιος ίδρυσε το πρώτο κοινοβιακό μοναστήρι στην άνω Αίγυπτο. Το μοναστήρι αυτό ήταν γνωστό για τη χρήση και αντιγραφή κλασσικών συγγραμμάτων. Μερικά από τα αρχαιολογικά υπολείμματα αυτών των μοναστηριών έχουν αποκαλύψει έργα όπως τις Προτάσεις του Σέξτου και την Πολιτεία του Πλάτωνα .

    -Στα 361, ο Γρηγόριος, επίσκοπος της Αλεξάνδρειας, δολοφονήθηκε από τον όχλο. Ο αυτοκράτορας Ιουλιανός πήρε τη βιβλιοθήκη του -- γεμάτη με κλασσικά κείμενα -- και τα τοποθέτησε σε βιβλιοθήκη στην Αντιόχεια. Ο επίσκοπος κατείχε & χρησιμοποιούσε πολλά παγανιστικά έργα (History of Libraries in the Western World, Michael H. Harris, Scarecrow:1995. και Books and Readers in the Early Church, Harry Y. Gamble, Yale: 1995, και ).

    -Μεταξύ 461-468, ο Ιλάριος της Ρώμης έχτισε μια βιβλιοθήκη στη Ρώμη, με έργα Ελλήνων και Λατίνων. Το ίδιο το κτήριο χρειάστηκε δύο μέρη [ ένα ελληνικά και ένα λατινικά ] όπως οι κλασσικές παγανιστικές βιβλιοθήκες (Books and Readers in the Early Church, Harry Y. Gamble, Yale: 1995).

    -Αρχές του 6ου αιώνα, ο μελετητής Boethius (†524) έγραψε τα σχόλια στους Ελληνικούς και λατινικούς φιλοσόφους, μετέφρασε δύο από τις πραγματείες Αριστοτέλη στη λογική στα λατινικά, και ήταν ο εδρεύων μελετητής στο βασίλειο των Οστρογότθων (The Mind of the Middle Ages, F.B. Artz, Univ. of Chicago: 1980 )

    -Το 533 επιτροπή νομομαθών διορισμένη από τον χριστιανό αυτοκράτορα Ιουστινιανό, αφού διάβασε και αποδελτίωσε περί τις 2000 βιβλία κλασσικών νομικών (που συμποσούνται σε 3 εκατομμύρια στίχους), ολοκλήρωσε τη σύνταξη του Πανδέκτη. ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΒΙΒΛΙΑ παγανιστών νομικών.

    -Γύρω στα 535, ο Πάπας Agapetus της Ρώμης, προσπάθησε να ιδρύσει ένα προηγμένο κέντρο εκπαίδευσης στη Ρώμη, με τη βοήθεια του Cassiodorus. Επρόκειτο να διδάξει τη θεολογία και τους κλασικούς (History of Libraries in the Western World, Michael H. Harris, Scarecrow:1995.).

    -Ο Θεόδωρος Στουδίτης (9ος αι.), από τους κύριους υπερασπιστές της Ορθοδοξίας, υπήρξε ο πρώτος που οργάνωσε τη βιβλιοθήκη της μονής Στουδίου (Κωνσταντινούπολη), συγκεντρώνοντας μεγάλο αριθμό χειρογράφων χριστιανών και εθνικών συγγραφέων, των οποίων την ανάγνωση διευκόλυνε έτσι με τη διάδοση των χειρογράφων.

    -Ο Μέγας Φώτιος (820-891) συντάσσει τη «Μυριόβιβλο», μια συλλογή του, όπου παραθέτει 280 από τα κατά τη γνώμη του καλλίτερα συγγράμματά από Εθνικούς συγγραφείς [Πράγμα που σημαίνει πως υπήρχαν τον 9ο αι. πάρα πολλά άλλα συγγράμματα Εθνικών, λιγότερο σημαντικά, αφού η Μυριόβιβλος περιελάμβανε μόνο τα καλλίτερα]. Στην «Βιβλιοθήκη» του έκρινε χρήσιμο να διασώσει μια ουσιαστική περίληψη των «Πυρρωνείων λόγων» του Αινεσιδήμου, περίληψη που αποτελεί τη μοναδική πηγή για το έργο αυτού του φιλοσόφου [Απόδειξη πως τα έργα αυτά υπήρχαν ΑΚΟΜΗ στην εποχή του Φώτιου, και δεν «κάηκαν από τους Βυζαντινούς» όπως λέν οι Νεο-Παγανιστές, αλλά καταστράφηκαν αργότερα, το 1204 και το 1453]. Ο Φώτιος βρίσκει τους λόγους του Αινεσιδήμου χρήσιμους, με ορισμένες βέβαια επιφυλάξεις, για όσους επιδίδονται σε διαλεκτικές σπουδές. Στον Μέγα Φώτιο οφείλουμε ότι έχουμε σήμερα γνώση για τον Κτησία, Κόνωνα, Μέμνονα και των χαμένων βιβλίων του Διόδωρου. Τα απανθίσματα του Φώτιου από κάθε έργο ποικίλουν σε εύρος, από μερικές σειρές ως και 75 σελίδες.

    -Ο αρχιεπίσκοπος Καισαρείας Αρέθας (γεννήθηκε στα 850-860), εκτός από την έκδοση των περισσότερων πλατωνικών διαλόγων, εμπλουτισμένων με σχόλια και εισαγωγές για την πλατωνική φιλοσοφία, εξέδωσε επίσης τις «Κατηγορίες» και μερικά άλλα έργα του Αριστοτέλη. Επί πλέον, αντέγραψε μεταξύ των άλλων, έργα του Ευκλείδη, του Λουκιανού, του Δίωνος Χρυσοστόμου, του Αιλίου Αριστείδη, του Παυσανία, το «Εις Εαυτόν» του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρηλίου, το «Λεξικόν» του Πολυδεύκη και τον «Βίον Απολλωνίου» του Φιλοστράτου.

    -τον 10ο αι. ο Ρωμηός Βυζαντινός λόγιος Κωνσταντίνος Κεφαλάς συνέταξε 17 αιώνων επιγραμματική ελληνική ποίηση, τρεις χιλιάδες εφτακόσια (3700) ποιήματα, γύρω στους είκοσι τρεις χιλιάδες (23000) στίχους από τον 7ο π.Χ. ώς τον 10ο μ.Χ. αι. (την εποχή του), επιτύμβια, ερωτικά, αναθεματικά, σατυρικά, βακχικά, επιδεικτικά, σκωπτικά, εγκωμιαστικά, χριστιανικά. Η Ανθολογία αυτή, που εμπλουτίστηκε από τον Ρωμιό βυζαντινό λόγιο Πλανούδη τον 13ο αι., είναι σήμερα γνωστή ως Παλατινή Ανθολογία.

    -Τον 10ο αιώνα γράφεται και το εγκυκλοπαιδικό λεξικό της Σούδας ή Σουΐδας, που περιλαμβάνει πλούσιο υλικό ιστορικών γνώσεων, κυρίως για Έλληνες και Λατίνους συγγραφείς, καθώς και αποσπάσματα από τα έργα πολλών Ελλήνων συγγραφέων. Το λεξικό αυτό ακόμα και σήμερα έχει μεγάλη αξία καθώς αναφέρεται και έχει πηγές από χαμένα σήμερα έργα της αρχαιότητας, τα οποία σώζονταν κατά την βυζαντινή εποχή (10ος αι.).

    -Από τα τέλη του 4ου αι. έχουμε μαρτυρία του Θεοδοσιανού Κώδικα (διορισμός 7 αντιγραφέων στην αυτοκρατορική βιβλιοθήκη) για ύπαρξη αυτοκρατορικής βιβλιοθήκης, η οποία ήταν ένα βιβλιογραφικό εργαστήριο. Ακόμα και πριν την Άλωση (μαρτυρία του 1437) η βιβλιοθήκη αυτή λειτουργούσε (Herbert Hunger, Ο κόσμος του βυζαντινού βιβλίου, Εκδ. Καρδαμίτσας ).

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ Ιαπετός 03/05/2011 15:36:02

     Ιαπετός,
     ένα μεγάλο ευχαριστώ για την ιστορική αναφορά.

    • Κάποιος avatar
     Κάποιος @ Ιαπετός 03/05/2011 16:59:46

     Καταρχήν από μια γρήγορη χρονολογική παρατήρηση των ιστορικών αναφορών σου προκύπτει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ 6ου και 9ου αι.
     Από δε τις συνολικά 16 αναφορές, οι 11 αφορούν χρονολογίες από τον 60 αι και πίσω και οι 5 αναφέρονται σε περιοχές εκτός της ανατολικής ρωμαικής αυτοκρατορίας.

     Οτι απομένει αφορά κυρίως το αντιγραφικό έργο και τον σχολιασμό που επιτελέσθηκε κυρίως επί της Μακεδονικής Δυναστείας, όπου όντως υπήρχε μια πνευματική και πολιτιστική ανάταση συγκριτικά με τους προηγούμενους σκοτεινούς αιώνες.

     Αν ανοίξει κάποιος μια οποιαδήποτε ελληνική γραμματολογία και ανατρέξει στα έργα της αρχαικής, της κλασσικής και της αλεξανδρινής εποχής θα καταλάβει την διαφορά ποιότητας και πλούτου συγκριτικά με την βυζαντινή περίοδο που χρονικά διήρκεσε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις προηγούμενες.

     Και ας μου κάποιος πόσο έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη της φιλοσοφίας, των τεχνών και της επιστήμης τα έργα του Αριστοτέλη, του Ευκλείδη και του Σοφοκλή συγκριτικά με αυτά του Μάξιμου του Ομολογητή, του Ιωάννη Δαμασκηνού και του Λεόντιου του Βυζάντιου που αποτελούσαν την αφρόκρεμα της βυζαντινής διανόησης και έμπνευσης.

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ Κάποιος 03/05/2011 17:03:36

      Επίσης θα με ενδιέφερε η γνώμη σου σχετικά με όσα έγραψα για τον ρόλο των δυτικών στις πολιτιστικές και πολιτικές εξελίξεις και διεργασίες που συντελέστηκαν στον ελλάδικό χώρο κατά την περίοδο της ελληνικής επανάστασης.

     • Ιαπετός avatar
      Ιαπετός @ Κάποιος 03/05/2011 17:57:42

      Δέν θέλω να αναφερθώ σε δημοσιευμένες απόψεις τού Ιλιτς γιά την προσθήκη τριών, μη υπαρχόντων αιώνων, στο σημερινό μας σύστημα μέτρησης χρόνου, όλως παραδόξως εκεί πού προκύπτει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ 6ου και 9ου αι. Και γιά τούς αρχαιούς χρόνους καλό είναι να ρίξουμε και μιά ματιά στόν Βελικόφκι.

      Οσον αφορά τη επιρροή των δυτικών στις πολιτιστικές και πολιτικές εξελίξεις και διεργασίες που συντελέστηκαν στον ελλαδικό χώρο κατά την περίοδο της ελληνικής επανάστασης τίς θεωρώ καθοριστικές. Ενδεχομένως θα είχαμε μιά διαφορετική εξέλιξη και στόν ελλαδικό καί στον ευρύτερο βαλκανικό και μικρασιατικό χώρο, άν οι επιρροές ήταν άλλου τύπου. Αλλά η ιστορία είναι γεγονότα πού λαμβάνουν χώρα και καταγράφονται. Και η επανάσταση των μπολσεβίκων άλλαξε τον κόσμο. Ολα αυτά είναι ιστορικές σταθερές και δεδομένα για αυτούς πού θέλουν νά συμβάλλουν στην ιστορία τού αύριο.

 30. Ναυσικά... avatar
  Ναυσικά... 02/05/2011 17:55:32

  Εξαιρετικό το άρθρο σας κ.Ροδινέ, εξαιρετικές και οι αναλύσεις όλων σας. Μπράβο. Με χαρά διαπιστώνω ότι η πίστη μου στο πολύ καλό "υλικό" που έχει αυτή η χώρα καθημερινά δικαιώνεται. Σας διαβάζω αν και δεν σχολιάζω συχνά λόγω έλειψης χρόνου. Για να πω και κάτι σε σχέση με το άρθρο, προσωπικά πιστεύω ότι ο ρόλος της Ε.Ε. δεν είναι ξεκάθαρος και σε πολλές περιπτώσεις απέδειξε ότι είναι και εχθρικός προς τη χώρα μας. Δεν τους έχω εμπιστοσύνη και πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε και επιφυλακτικοί και πονηροί μαζί τους γιατί απέδειξαν ότι μάλλον δουλεύουν για συμφέροντα ξένα προς τον ευρωπαικό χώρο. ( μιλώ πάντα για τις ηγεσίες των κρατών, όχι για του πολίτες ).

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Ναυσικά... 02/05/2011 17:59:13

   Ναυσικά,
   ευχαριστώ.
   Σε κάποια άλλη ανάρτηση, ανέφερες οτι μου έστειλες κάποιο άρθρο.
   Απάντησα εκεί, το επαναλαμβάνω και εδώ, οτι δεν έχω λάβει κάτι.

 31. Λίζα Αλεξίου avatar
  Λίζα Αλεξίου 02/05/2011 18:16:26

  Ιαπετέ,
  Μου είναι αδύνατον να διαβάσω τα σχόλιά σου μόνο μία φορά, τα άρθρα σου με εξαιρετκή ευστοχία αναλύουν την ιδιοσυγκασία του νεοέλληνα.

 32. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 02/05/2011 18:39:07

  Κώστα Ροδινέ με έχεις κάνει τούρμπο με το άρθρο σου...

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ archaeopteryx 02/05/2011 19:31:16

   Aρχαίε,
   να δώσουμε συνέχεια;
   Τι λές;
   Integration Strategies;

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ archaeopteryx 03/05/2011 11:02:36

   Είπαμε, για το θέμα αυτό πλακώνονται από τότε που ανέλαβαν τα παιδιά του ευσεβούς Σάρλ-magno (εξ ού και Σαρλερουά του Βελγίου, με τ' ανθρακωρυχεία) και της μάγισσας Hilde από το μαγευτικό Μέλανα Δρυμό.
   Σκεφθήτε εκείνο τον εγγονό του Σάρλ, τον Λοθάριο, που κληρονόμησε όχι "καθαρά" εδάφη, αλλά τη Λοθαριγγία (Lorraine ή γερμανιστί Lothringen): Δηλαδή την ενδιάμεση Γαλλογερμανική ζώνη κατά μήκος του Ρήνου, αρχίζοντας από Βέλγιο-Λουξεμβούργο, κατεβαίνοντας στη σημερινή Lorraine και το Ρούρ, και μετά Αλσατία, Στρασβούργο, Βάδη, μέχρι την Ελβετία.
   Όλοι οι μεγάλοι Γαλλο-Γερμανικοί πόλεμοι, μέχρι και το 1945, ήταν κατά βάση η παλιά φιλονικία για τα ενδιάμεσα εδάφη του Λοθάριου.
   Ο θεμελιωτής του σημερινού "άξονα" Ντε Γκώλ, γεννήθηκε στη Λίλ, δίπλα στα σύνορα του Βελγίου, κοντά στην έξοδο της Λοθαριγγίας προς τη Βόρεια Θάλασσα.
   Ο Γαλλόφιλος Αντενάουερ ήταν από το χωριό Adenau, δίπλα στο Ρήνο, στην καρδιά της Λοθαριγγίας.
   Ο Κόν Μπεντίτ (Γάλλος ή Γερμανός; - θα σας γελάσω), μάλλον θα θεωρεί τον Λοθάριο πρόγονό του. Αλλά καμμιά σχέση με το Ρήνο: Κατάγεται από το Γαλλικό Νότο, Midi-Pyrénées, κοντά στα Ισπανικά σύνορα.
   Η γεωγραφία, η ιστορία και τα παιχνίδια τους, αιματηρά ή ειρηνευτικά.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ archaeopteryx 03/05/2011 11:16:49

   Μάλλον άσχετο αλλά πολύ ενδεικτικό για το πώς γράφεται η Ιστορία:
   Ο τελευταίος πολιτικός που ανέφερα, κατάγεται από το Montauban της Οξιτανίας (Πυρηναία).
   Γύρω στο 1300, η πόλη και η περιοχή ήταν από τα κέντρα της αίρεσης των Καθαρών (ο δυτικός κλάδος των δικών μας Βογομίλων στη Βαλκανική). Όταν το ζήτημα το "ανέλαβε" η Ιερά Εξέταση, ο πληθυσμός εξολοθρεύθηκε και η περιοχή καταστράφηκε. Ίσως κάποιοι από τους καταδιιωκόμενους Καθαρούς για να σωθούν και ν' αποφύγουν τον μισητό Πάπα, μεταταστράφηκαν στην (αναγνωρισμένη και επιτρεπτή) Ιουδαική θρησκεία.

 33. arslonga avatar
  arslonga 03/05/2011 13:55:04

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση, για συντομία "Ευρώπη", είναι ένας ευρύς γεωγραφικός χώρος σε διαδικασία οικονομικής και πολιτικής ενσωμάτωσης μετά τον Β' ΠΠ.

  Ο καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις του τι είναι και που πάει αυτή η ιστορία, είναι όμως υποχρεωτικό να προσδιορίσει τον εαυτό του, δηλαδή τη χώρα του και τον εαυτό του, είτε εντός είτε εκτός αυτού του συνόλου.

  Οι εμπνευστές της Ενωμένης Ευρώπης παρουσίασαν ένα συγκροτημένο σχέδιο να βάλουν μαζί την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα ώστε να αποφευχθεί, στο μέτρο του δυνατού, τουλάχιστον ένας νέος ευρωπαϊκός πόλεμος. Ο στόχος αυτός επετεύχθη επί 70 χρόνια. Το σχέδιο τους πήρε άλλη τροπή στην πορεία, είναι αλήθεια όμως ότι και ο κόσμος ήρθε ανάποδα με την κατάρρευση της Σοβιετικής ΄Ενωσης και έλειψαν τα δυνατά μυαλά και οι συνθήκες για να γίνουν διορθωτικές κινήσεις η επαναπροσδιορισμός της πορείας. Η Ευρώπη που ζούμε σήμερα δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί και τι στόχο έχει γιατί οι φυγόκεντρες και αντίρροπες δυνάμεις στο εσωτερικό της και στο περιβάλλον της είναι πολύ ισχυρές.

  Ωστόσο βλέπουμε καθαρά ότι αν το "ευρωπαϊκό σχέδιο" κάνει νερά, η στάση των κρατών δεν κάνει καθόλου και κάθε ένα μάχεται σθεναρά για τα εθνικά του συμφέροντα. ΄Αλλα κερδίζουν περισσότερο, άλλα λιγότερο. Η Ελλάδα παίρνει ό,τι της δίνουν η ό,τι της αφήνουν.

  Η Ελλάδα είχε την ατυχία να έχει μόλις μπει στην ΕΟΚ όταν ήρθε στην εξουσία το Πασόκ. Αυτοί που ανέλαβαν να παρουσιάσουν για πρώτη φορά μετά τον Β'ΠΠ στον ευρωπαϊκό (και διεθνή) χώρο την Ελλάδα σαν συγκροτημένο, σύγχρονο κράτος ήταν αυτοί που όλοι γνωρίζουμε και πολλοί ακόμα ανώνυμοι που δεν γνωρίζουμε αλλά που στελέχωσαν το κράτος και διαπραγματεύτηκαν γι'αυτό. ΄Οταν τους γνώρισαν και οι ευρωπαίοι υπήρξε μια σχετική απογοήτευση. Με τα χρόνια βεβαιώθηκαν ότι έχουν να κάνουν με μη ισχυρό παίκτη και τον αντιμετωπίζουν ανάλογα. Και αν κερδίζουν κάποια ευρωπαϊκά κράτη σε βάρος της Ελλάδας, δεν φταίνε αυτά. ΄Οπως και να έχουν τα πράγματα, χώρα που κατάφερε σε 30 χρόνια να διαλύσει την παιδεία της, να αμφισβητήσει την ιστορία της και τα επιτεύγματά της, να υποβαθμίσει τη δημοκρατική ζωή της , να αντιμετωπίσει δύο φορές σαν ουδέτερος παρατηρητής τον εμπρησμό της, που ο πρωθυπουργός της την παρουσιάζει τους εταίρους για διεφθαρμένη δεν παίρνει εύκολα απάνω της.

  ΄Οποια και να είναι η Ευρώπη, "καλή" η "κακή"- και δεν απορρίπτουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς και οργάνωση των ευρωπαϊκών κρατών, το κράτος δικαίου, το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, τη δημιουργικότητα, την επιστημοσύνη, την πολιτιστική κληρονομιά, την κοινωνική συμπεριφορά και την απελευθέρωση που με τόσο κόπο αποκτήθηκαν από τους δυτικοευρωπαϊκούς λαούς και από τον ελληνικό- το να είναι ένας έλληνας μέσα σ'αυτό το δημιούργημα δεν είναι δεδομένο. Πρώτα αποτελείς χώρα και κατόπιν ευρωπαϊκή χώρα. ΄Ολα πρέπει να τα φτιάξουμε από την αρχή. Με αξιοσύνη και ανιδιοτέλεια για το εθνικό συμφέρον. Μόνο έτσι υπερασπίζεσαι και έναντι τρίτων τα συμφέροντά σου.

 34. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 03/05/2011 17:41:59

  Και ο Αριστοτέλης και ο Μάξιμος συμβάλλουν στην ανάπτυξη της φιλοσοφίας. Αν υπήρχε Μάξιμος χωρίς τον Αριστοτέλη δεν το γνωρίζω. Και οι δύο όμως είναι η πνευματική μου διαχρονικότητα. Και δεν ενδιαφέρει το γεγονός, ότι ο Μάξιμος δεν ήταν στην καταγωγή Ελλην, όπως δεν ενδιαφέρει η καταγωγή του μεγάλου ελεγειακού ποιητή Αλκμάν της αρχαιότητας ή των μιξοβάρβαρων διάσημων ελλήνων Θουκιδίδη, Δημοσθένη, Ηρόδοτου κ.λ.π.

  Πρός επίρρωση των άνω λεχθέντων καί ένα απόσπασμα από πραγματεία του Βασίλειου Μπετσάκου στο Περιοδικό «Σύναξη», Φεβρουάριος 2005:

  Τίτλος της πραγματείας
  "Tα πάθη της φύσης και του προσώπου στον Αριστοτέλη και τον Μάξιμο Ομολογητή"

  ...Στον Μάξιμο συναντώνται όλες σχεδόν οι θεμελιώδεις αριστοτελικές θέσεις για τα πάθη. Αλλά οι θέσεις αυτές εκλεπτύνονται ή ανακαινίζονται με βάση το πλούσιο βίωμα της εκκλησιαστικής ασκητικής παράδοσης και την κατ’ ουσίαν διαφορετική εκκλησιαστική προοπτική.

  Α) Προς τα αριστοτελικά πάθη ως αναντίρρητα συστατικά της ανθρώπινης φύσης ομοιάζουν στον Ομολογητή μόνον τα δεδομένα ἀδιάβλητα πάθη. Δεν πρόκειται, όμως, για αξιολογική ταύτιση, διότι τα τελευταία βιώνονται από τον μεταπτωτικό άνθρωπο ως πόνος και φθορά, ως ροπή προς τη νοσηρότητα. Καθοριστική διαφορά της θεώρησης των παθών στον Πατέρα της Εκκλησίας είναι ότι φορτίζει ηθικά τα πάθη εν γένει, και μάλιστα με ένα φορτίο μονοσήμαντα αρνητικό, ανεξάρτητο περιστάσεων και έντασης. Τα μαξιμικά πάθη είναι συμ-πτώματα της πτώσεως· υπηρετούν την τεμαχισμένη φύση, την ατομικότητα, την αυτονομημένη επιβίωση. Αποτελούν την απτή έκφανση μιας φύσης που ασθενεί, την ορατή απόδειξη πως ο κοινωνός αυτής της φύσεως έρχεται στον κόσμο ήδη ως φορέας της ασθένειας· μετέχει στα πάθη της φύσεως, και αυτά με τη σειρά τους υποθάλπουν την ανάπτυξη προσωπικών παθών.

  Β) Για το Φιλόσοφο είναι διττός ο τρόπος ύπαρξης των παθών, δυνάμει και ἐνεργείᾳ. Για τον Πατέρα της Εκκλησίας η αντίστιξη αυτή βεβαιώνεται ομολόγως· αφενός τα πάθη είναι δυνατότητες της ανθρώπινης φύσης και ενεργήματα του προσώπου· αφετέρου αποτελούν νοσηρές ιδιότητες της ψυχής και απτές εκδηλώσεις αυτής της νοσηρότητας. Ως προς τούτα ουδόλως διαφοροποιείται από τον Αριστοτέλη. Η διαφοροποίησή του έγκειται στο εξής: ο ἐνεργείᾳ τρόπος ύπαρξης των παθών εξαλλάσσει μέσω μίας ούτως ειπείν ενδοψυχικής μετακόμισής τους· τα πάθη δεν τοπάζονται πια στο άλογο μέρος της ψυχής, αλλά εγγράφονται στο πεδίο του νοός. Η σημασία της μετάθεσης είναι καίρια, διότι αφενός αυξάνει την προσωπική ευθύνη του νοήμονος φορέως των παθών, αφετέρου του προσφέρει την απελευθερωτική δυνατότητα της μετά-νοιας.

  Γ) Ο Ομολογητής αποδέχεται το αριστοτελικό διανόημα ότι τα πάθη μορφοποιούν σταδιακά την ψυχή του φορέα τους, και εγκαθιδρύονται σ’ αυτήν ως μόνιμες ιδιότητές της. Σ’ αυτή τη βάση αναπτύσσει τη θεώρησή του: τα (ειδάλλως ανυπόστατα) πάθη παγιώνονται στην ψυχή ως εσφαλμένα νοήματα, και έτσι απολαμβάνουν συγκεκριμένο τρόπο ύπαρξης.

  Δ) Η θεώρηση των παθών στο πλαίσιο μιας ανθρωπολογικής προοπτικής –ριζικά διαφορετικής για τον καθένα -είναι θεμελιακή και για τους δύο συγγραφείς:

  α) Η κατ’ Αριστοτέλη ανθρώπινη φύση πραγματώνεται κινούμενη προς το τέλος της, το οποίο ταυτίζεται με το εἶδος της· τα πάθη είναι αχώριστα συμβεβηκότα αυτού του εἴδους. Η κατά Μάξιμο ανθρώπινη φύση πραγματώνεται επίσης κινούμενη προς το τέλος της, που όμως κείται έξωθεν αυτής και ταυτίζεται με τον λόγον του ανθρώπου, το δημιουργικό περί ανθρώπου θέλημα του Θεού. Και αρχέτυπο του ανθρώπου είναι ο σαρκωμένος Λόγος, ο θεάνθρωπος Ιησούς (35). Το προαιώνιον πρόσωπο του Χριστού είναι το ἐρώμενον τέλος της ανθρωπίνης φύσεως· και από αυτό το πρόσωπο τα πάθη έχουν νικηθεί.

  β) Στο Φιλόσοφο τα πάθη λειτουργούν ως τρόποι σχέσεων με τους συμπολίτες. Στον Πατέρα της Εκκλησίας εκφαίνονται επίσης ως σχέσεις του υποκειμένου τους με τον κόσμο και τους συνανθρώπους· πλην όμως δεν θεωρούνται ατομικές εκφάνσεις της ανθρώπινης φύσης αλλά προσωπικές ιδιότητες.

  γ) Όπως στον Αριστοτέλη (36), είναι και στον Μάξιμο κεντρικός ο ρόλος της φαντασίας μέσα στο ευρύτερο πεδίο των ψυχικών λειτουργιών· η φαντασία προσφέρει στο νου το πρωτογενές αντικείμενο της νόησης, τα νοήματα είναι καταρχήν φαντάσματα. Ο Ομολογητής προσλαμβάνει την εμμονή των παθών στο φαίνεσθαι και την προεκτείνει με αναλύσεις σχετικές με τον καταλυτικό ρόλο της φαντασίας στη γένεσή τους (37).

  δ) Η ψυχοσωματική δομή των παθών γίνεται για τον Μάξιμο αφετηρία ρεαλιστικών συσχετισμών με τις αρνητικές επιδράσεις τους στο σώμα. Όσον αφορά τη συσχέτιση των παθών με την ηδονή ή τη λύπη, η διδασκαλία του για την ζεύξη ηδονής-οδύνης προσθέτει στην (τελεο)λογική προσέγγιση έναν βιωματικό-υπαρξιακό χαρακτήρα.

  Ε) Η ηθική που συστήνουν αμφότεροι οι συγγραφείς εδράζεται στην προαίρεση και την ελευθερία. Ο Αριστοτέλης εμπιστεύεται την ελευθερία θεωρώντας την αναγκαία αλλά και ικανή συνθήκη για να οδεύσει ο άνθρωπος προς την αρετή και την ευδαιμονία. Ο Μάξιμος, όμως, προσβλέπει κυρίως στην ερωτική κίνηση του Θεού προς συνάντηση με τον πορευόμενο άνθρωπο.

  ΣT) Η αριστοτελική ηθική έχει στον πυρήνα της την αρετή-μεσότητα. Η μαξιμική ηθική δεν αγνοεί τη σημασία του μέτρου στο πλαίσιο της κοινωνικής συμβίωσης, αλλά στον πυρήνα της έχει την αγάπη. Η αρετή του Σταγειρίτη χειρίζεται με μέτρο τα πάθη. Η αρετή της εκκλησίας ταυτίζεται με την απάθεια, την απόσβεση του εαυτού προκειμένου αυτός να υπάρξει αγαπώντας ολοκληρωτικά.

  3. Σχόλιο για το χάσμα που διακρίνει την αρχαιοελληνική από την εκκλησιαστική προοπτική

  Και η αρχαιοελληνική και η εκκλησιαστική ανθρωπολογία εκκινούν από μια δυναμική τελεολογική θεώρηση της ανθρώπινης φύσης: δεν είναι, αλλά γίνεται. Για τον Αριστοτέλη ο άνθρωπος τείνει να πραγματώνει διαρκώς τη φύση του κινούμενος εντός της κοινωνίας των πολιτών: μέσα από τις ενέργειες της φύσης του, την αύξηση και την αίσθηση, τη δημιουργία και τη μάθηση, μέσα από την ηθική πράξη και τη λογική θεωρία, επιβεβαιώνει την κοινωνικότητά του διώκοντας την ευδαιμονία στον ενάρετο βίο με τους συμπολίτες του. Σ’ αυτό το πολιτικό-ηθικό πλαίσιο βρίσκουν τη θέση τους τα πάθη. Για τον Μάξιμο ο άνθρωπος τείνει να πραγματώνει διαρκώς τη φύση του κινούμενος εντός της Εκκλησίας των αδελφών: μέσα από τις ενέργειες της φύσης και του προσώπου του, την αύξηση και την αίσθηση, τη δημιουργία και τη μάθηση, την αγαπητική πράξη και την πνευματική θεωρία, επιβεβαιώνει τον κατ’ εικόνα προορισμό του, διώκοντας τη σωτηρία στην καθ’ ομοίωση ζωή με το Θεό. Σ’ αυτό το εσχατολογικό πλαίσιο βρίσκουν τη θέση τους τα πάθη.

  Ο Αριστοτέλης ανάγει την ποικιλότητα της εμπειρικής πιστοποίησης των παθών στο ομοειδές όλον, τον άνθρωπο ως είδος (38). Και όταν διερευνά την εκδήλωσή τους κατ’ άτομο, εμμένει στον κοινό πανανθρωπίνως τρόπο της εκδήλωσης αυτής αλλά και στις φυσιολογικές αλληλεπιδράσεις των παθών και του σώματος ως κοινού ανθρωπίνου κτήματος. Καταλήγει σε έναν ηθικό προσδιορισμό των παθών ο οποίος έχει διανθρώπινη εμβέλεια. Συνεπώς, η φύση μονοπωλεί το ενδιαφέρον του φιλοσόφου, ενώ το ενδεχόμενο να εκδηλώνει ο καθένας τα πάθη της φύσεως όχι επαναλαμβάνοντάς την αλλά με τον δικό του ανεπανάληπτο (και απρόβλεπτο) τρόπο, είναι ένα ερώτημα που δεν φαίνεται να τον απασχολεί.

  Ξεκάθαρα προσωπική υπόθεση, όμως, συνιστά η αριστοτελική ηθική των έξεων. Και τούτο, αφενός διότι θεμελιώνεται στην ελεύθερη προαίρεση και στον προσωπικό καθορισμό της μεσότητας εις πείσμα οιωνδήποτε αντικειμενικών προκαθορισμών του μέσου· αφετέρου διότι προϋποθέτει την προσωπική αποτίμηση του ορθού λόγου και τη συνειδητή αποδοχή των κοινωνικών προτύπων. Το πολιτικό ιδεώδες που υπόκειται της ηθικής αυτής αναπτύσσει την προσωπική ετερότητα στο γόνιμο(;) έδαφος της δεδομένης φυσικής ατομικότητας. Μόνο που στο πολιτικό περιβάλλον η φυσική ατομικότητα διατηρεί αμείωτη την καθοριστική ισχύ της, ενώ η προσωπική ετερότητα παραμένει στο επίπεδο της ηθικής σήμανσης χωρίς υπαρκτικό περιεχόμενο. Μολονότι διαλέγονται, χάσμα μέγα χωρίζει το πολιτικό πρόσωπο του Αριστοτέλη από το εκκλησιαστικό πρόσωπο του Μαξίμου.

  Ο Ομολογητής, έχοντας ως δεδομένο τον εκτροχιασμό της ανθρώπινης κίνησης από την οδό που οδηγούσε στο Θεό, διδάσκει ότι προσφέρονται στην υπευθυνότητα του προσώπου δύο επιλογές. Η πρώτη: να ενταχθεί σ’ αυτή την τροχιά και να αφομοιωθεί πλανώμενο και εγκλωβισμένο στους αδιέξοδους αύλακες που διαπλέκονται από τα πάθη της φύσεως και της ψυχής του. Η δεύτερη: να αρνείται διαρκώς αυτή την αναγκαστική τροχιά, και, φέροντας το ασήκωτο φορτίο μιας επαναλαμβανόμενης διάρρηξης των δεσμών της ίδιας της φύσεως, να εξέρχεται αδιαλείπτως προς διάνοιξη (ή αναζήτηση) οδού επιστρεπτικής. Η επιστροφή πάντως αυτή δεν μπορεί παρά διερχόμενη από νίκες του προσώπου επί των παθών να κατευθύνεται σε συνάντηση με το Θεό τον αείποτε κινούμενο την αυτήν οδό της αγάπης.

  Η αριστοτελική ηθική αποπνέει την αισιοδοξία της αρχαιοελληνικής πόλεως, δείχνει αμέριστη εμπιστοσύνη στον ορθό λόγο και τη δυνατότητα απρόσκοπτης χρήσης του. Τα πάθη δεν εξαλείφονται αλλά με άσκηση υποτάσσονται στο λόγο. Μόνο που η διανοητική αρετή μοιάζει συχνά να υπέρκειται αποκομμένη από τις φυσικές ροπές που υποσκάπτουν λάθρα την ισχύ της. Και η ηθική αρετή αναπτύσσεται στοχεύοντας μια μεσότητα που ταλαντώνεται ανεπίγνωστα ελκόμενη από τις τάσεις του κοινωνικού περιβάλλοντος. Και το κοινωνικό περιβάλλον οδεύει ανυποψίαστο την οδό της ιστορικής εντροπίας, τη βαθμιαία αποσύνθεσή του μέσα στις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις. Οι βακτηρίες της γνώσεως και της αρετής ανίσχυρες υποβαστάζουν το άτομο μέσα σε μια κοινωνία που ούτε στις θεωρητικές της εκφάνσεις διαγιγνώσκει την υπερπραγματική τραγικότητα του μηδενός και του θανάτου ούτε στο καθημερινό της βίωμα εντάσσει την αίσθηση της ματαιότητας.

  Αντίθετα, η μαξιμική προσέγγιση έχει πίσω της την οδυνηρή εμπειρία της αποτυχίας του ανθρώπου να πραγματώσει τα ιδανικά μιας τέλειας πολιτείας, πολύ μάλλον να κατορθώσει τη δική του σωτηρία μέσα από το σεβασμό ενός ηθικού κώδικα (έστω κι αν αυτός είναι το έλλογο δημιούργημα μιας συνεκτικής πολιτικής κοινότητας). Η εμπειρία της εκκλησίας έχει ήδη θέσει τα όρια και την εμβέλεια του ορθού λόγου και της ηθικής: βελτιώνουν το βίο μας, αλλά δεν σώζουν τη ζωή μας. Και «η εκκλησία υπάρχει για τη ζωή και όχι για το βίο» (39). Γι’ αυτό και δεν εκκινεί από την ανέμελη ουδετερότητα της αριστοτελικής ηθικής αλλά από την εμπειρία της πτώσεως, την καθημερινή βίωση της νοσηρότητας των παθών, την αβυσσαλέα απειλή του μηδενός· και φτάνει απελπισμένη να διαπιστώσει με πόνο και χαρά ότι μόνο μέσα από τη βίωση και υπέρβαση των παθών και τη μεταποίησή τους σε αρετές, της χαρίζεται η σωτηρία, η άφιξη του κτίσματος στις αγκάλες του Δημιουργού.

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Ιαπετός 03/05/2011 18:47:45

   Συνήθως βλέπουμε στο Βυζάντιο τις πολλαπλές ανατολικές επιδράσεις, οι οποίες, λέμε, αλλοιώνουν το ελληνικό του βάθος. Δε βλέπουμε όμως και τον έντονο αγώνα του Βυζαντίου εναντίον του κύματος των ανατολικών επιδράσεων, που, επειδή είναι αντίθετες στην ελληνική και την καθαρή χριστιανική του ουσία, αγωνίζεται να τις ανατρέψη και τις ανατρέπει, ή τις προσαρμόζει με. τρόπο που να μην αλλοιώνουν τη φύση του. Έτσι λόγου χάρη στην τέχνη, παρά τις αναμφισβήτητες ανατολικές επιδράσεις είναι εύκολο να ξεχωρίσουμε την ελληνική της ουσία στην αίσθηση της αρμονίας, στήν ευγένεια της γραμμής, στη σύνθεση. Το ίδιο και στη σκέψη. Εχουμε το Δαμασκηνό και το Φιλόπονο να απορρίπτουν τις λογής δεισιδαιμονίες, προλήψεις, μαγείες, αστρολογίες, εν ονόματι του λόγου και της χριστιανικής ευσεβείας. Το ίδιο παρατηρούμε και στον ασκητισμό.

   • victoria (true) avatar
    victoria (true) @ Ιαπετός 04/05/2011 09:15:09

    ++

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.