#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/08/2009 11:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι ΔΕΝ είναι Αριστερά…

 


 Τι ΔΕΝ είναι Αριστερός;


Πρώτον, ένας Αριστερός δεν σκέπτεται με στερεότυπα και ιδεολογικά κλισέ.


Η Μαρξιστική Αριστερά ξεκίνησε ως ρεύμα κριτικής σκέψης: Οι δύο από τις τρεις συνιστώσες του Μαρξισμού υπήρξαν η Κριτική στην Πολιτική Οικονομία, (δηλαδή η κριτική στην Αγγλοσαξονική Φιλελεύθερη Οικονομική Σκέψη) και η Κριτική στη Γερμανική Φιλοσοφία (δηλαδή στον Ιδεαλισμό). Η Κριτική σκέψη σπάει τα στερεότυπη και τα κλισέ. Όταν οι Αριστεροί παγιδεύονται σε στερεότυπα, τότε παύουν να είναι Αριστεροί. Αρχίζει η μετάλλαξή τους…


 Δεύτερον, ένας Αριστερός πάντα αμφισβητεί μέρος της ίδιας της Παραδοσιακής Αριστεράς. Γιατί η αριστερή σκέψη είναι πολύ δυναμική κι αν «αποκρυσταλλωθεί» μετατρέπεται σε παγίδα και φρένο για τον ίδιο το δυναμισμό της. Γι’ αυτό και όλοι οι μεγάλοι θεωρητικοί της Αριστεράς δεν δίστασαν να συγκρουστούν με παραδοσιακές εκφάνσεις του σοσιαλιστικού κινήματος της εποχής τους


 Τρίτον, οι Αριστεροί, δεν ταυτίζονται ποτέ με εξουσίες. Συμμαχούν ακόμα και με το διάολο, αλλά δεν πουλάνε την ψυχή τους ούτε στο διάολο! Δεν διστάζουν να στηρίξουν όποιον πιστεύουν ότι πρέπει να στηρίξουν εκείνη τη στιγμή, αλλά δεν ταυτίζονται με κανένα. Όχι γιατί είναι «άφιλοι». Αλλά διότι οι Αριστεροί πρέπει να διατηρούν την ελευθερία της σκέψης τους. Κι όποιος ταυτίζεται με εξουσίες χάνει την ελευθερία σκέψης του. Και παύει να είναι Αριστερός…


 Τέταρτον, οι Αριστεροί δεν είναι ποτέ πασιφιστές! Ο Μαρξισμός είναι κατ’ εξοχήν συγκρουσιακή θεωρία. Πιστεύει ότι η Ιστορία προκύπτει από το σύγκρουση των αντιθέτων (διαλεκτική διάσταση), ότι η σύγκρουση που κινεί την Ιστορία έχει χαρακτήρα ταξικό (υλιστική διάσταση) κι ότι η βία είναι μαμή της Ιστορίας (πολεμική διάσταση της μαρξιστικής θεωρίας - εξ ου και η ροπή της μαρξιστικής ανάλυσης σε πολεμικούς όρους, πολεμικά θεωρητικά σχήματα και πιο σφιχτές μορφές οργάνωσης).


Πέμπτον, Οι Αριστεροί δεν φοβούνται το Θεό και δεν είναι αντικληρικαλιστές. Η κριτική του Μαρξισμού στο «Ιερατείο» και τον ιστορικό ρόλο του, ασφαλώς, δημιούργησε πια προδιάθεση της Αριστεράς ενάντια στις θρησκείες – κι ιδιαίτερα ενάντια στο Χριστιανισμό, την κυρίαρχη θρησκεία στην Ευρώπη την εποχή που διατυπώθηκε η Μαρξιστική σχολή σκέψης, δηλαδή στο δεύτερο μισό του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Εξ ου  και η γνωστή ρήση του Μαρξ ότι «η θρησκεία είναι το όπιο του λαού».


 Στον 20ο  αιώνα όμως με μια σειρά προσεγγίσεις όπως η ιστορική συζήτηση Χάμπερμας (του τελευταίου εκπροσώπου της Μαρξιστικής Σχολής της Φραγκφούρτης) και του Καρδινάλιου Ράνσιγκερ (σημερινού Πάπα Βεννέδικτου 16ου), ο μεν Δυτικός Χριστιανισμός βοηθήθηκε να ανακαλύψει ξανά τις Ελληνικές καταβολές του (κατά Ράνσιγκερ), ο δε σύγχρονος Μαρξισμός να ξεπεράσει το δογματισμό του και να γίνει (κατά Χάμπερμας) «ανοικτό σύστημα» (όχι κλειστό δόγμα).


 Ο αντικληρικαλισμός της Αριστεράς είναι παθολογικό σύμπτωμα της διανοητικής αμηχανίας της, της δογματικής σκλήρυνσής» της και της θεωρητικής κρίσης της.


Όταν δεν έχει πια να πει τίποτε καινούργιο, όταν στερεύει, τότε στρέφεται με μύδρους κατά της θρησκείας. Κι αν μείνει ανεμπόδιστη, σπρώχνει τον κόσμο στην θρησκοληψία.


Θέλει Αρετήν και Τόλμην…


Συμπέρασμα: Τα πέντε αυτά πράγματα που ΔΕΝ είναι η Αριστερά και οι Αριστεροί, συμπίπτουν όλα στους σύγχρονους μεταλλαγμένους της «Προόδου».


Αν καθένα απ’ αυτά ακυρώνει την αριστερή προοπτική, όλα μαζί αντιστρέφουν την αριστερή ταυτότητα.


 Οι άνθρωποι αυτοί είναι «μεταλλαγμένοι». Απόλυτα ταυτισμένοι με τα προτάγματα της παγκοσμιοποίησης και της αυτοκρατορικής διακυβέρνησης του κόσμου. Της διάλυσης των εθνών, της ισοπέδωσης των κρατών, της αποδόμησης των ιδιαίτερων πολιτισμών, της αποσύνθεσης των εθνικών κοινωνιών.


Από την Πρώτη και τη Δεύτερη Διεθνή περάσαμε στην Διεθνή του… Τζόρτζ Σόρος (και του Σταίητ Ντηπάρμεντ)


Και γι’ αυτό χάνουν παντού, χάνουν συνεχώς, και θα χάνουν μέχρι να πάψουν να είναι «μεταλλαγμένοι». Και να γίνουν αληθινοί Αριστεροί.


Διότι «θέλει Αρετήν και Τόλμην» η Αριστερά!


Όπως και η Ελευθερία…


 Διαβάστε όλο το άρθρο του συνεργάτη μας Θ.Κ. εδώ: http://www.antinews.gr/?p=10823

ΣΧΟΛΙΑ

 1. redteam avatar
  redteam 04/08/2009 12:19:14

  Ο φίλος Θ.Κ. μάλλον είναι ο ίδιος "μεταλλαγμένος" αριστερός και εξοργίζεται κάνοντας κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς ότι καλό έχει να επιδείξει η αριστερά σήμερα σε εθνικό επίπεδο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο ΣΥΡΙΖΑ και συνυπάρχει με ότι κακό. Μπερδεύει τον διεθνισμό που είχε πάντα η Αριστερά με τον Τζορτζ Σόρος και σε λίγο θα μας πει οτι ο Μανώλης Γλέζος και μια σειρά αγωνιστές που βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πράκτορές του! Ας ακούσει μερικά αντάρτικα της Εθνικής Αντίστασης του 41-44 για να καταλάβει πως και το τότε το ΕΑΜ έλεγε για τη φιλία των λαών.
  Οσα αναφέρει περί κλισε μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν, γι' αυτό άλλωστε σήμερα κλυδωνίζεται από αντιπαραθέσεις. Τα κλισέ ας ψάξει να τα βρει στο ΚΚΕ Α.Ε. (όπως εγώ το αποκαλώ) γιατι είναι εκείνο το κόμμα της Αριστεράς, που ενώ έχει προσκυνήσει το σύστημα κανονικά και με το νόμο κτατά τα κλισέ του για να μην ξεφτιλιστεί τελείως.
  Οσον αφορά την εκκλησία και τη σύγκρουση της Αριστεράς με αυτήν ας μην κατακρεουργούμε και τον Κορδάτο, που έχει γράψει το πως η εκκλησία εκμεταλλεύτηκε την οθωμανική κατοχή των 400 χρόνων και πως σήμερα με τα χρυσόβουλα έχει υπο την κατοχή της ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα.
  Θέλει "Αρετήν και Τόλμην" η Αριστερά, αλλά καιη γνώση με την αλήθεια.

  • Beyond The Stars avatar
   Beyond The Stars @ redteam 04/08/2009 21:47:56

   @ RedTeam

   Άν έβγαζες τις παρωπίδες, ίσως να έβλεπες πως ο Θ.Κ.
   περιγράφει απλώς την πραγματικότητα.
   Το γεγονός πως άμεσα συνέδεσες το άρθρο
   [που μιλά για την Αριστερά και την "αριστερά"]
   με κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύει πως

   ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΜΥΓΑ, ΜΥΓΙΆΖΕΤΑΙ!

   ____________________________________________________________   Τελικά δεν ήθελε και πολύ χρόνο για να αποδειχτεί
   το συμπέρασμα,
   πως τα πέντε αυτά πράγματα που ΔΕΝ είναι η Αριστερά και οι Αριστεροί,
   συμπίπτουν όλα στους σύγχρονους μεταλλαγμένους του Σύριγγα και της "Προόδου".

   • redteam avatar
    redteam @ Beyond The Stars 05/08/2009 09:26:39

    @Beyond The Stars

    Είδες που πιάστηκες αδιάβαστος. Διβασε το λινκ από κάτω http://www.antinews.gr/?p=10823 και θα δεις ότι αναφέρεται στον ΣΥΡΙΖΑ ο Θ.Κ. Καλό είναι να μην βιάζεσαι να τα σούρεις και να διαβάζεις αγαπητέ φίλε και "αριστερέ"!

   • Beyond The Stars avatar
    Beyond The Stars @ Beyond The Stars 05/08/2009 13:44:07

    @ Redteam,

    Δεν είμαι ούτε είμουν ποτέ "αριστερός".
    Ούτε διεθνιστής καμμουνιστής η ανθέλληνας.
    Η οπτική μου είναι ΠΑΝΤΟΤΕ κεντροδεξιά,
    η απλώς Δεξιά με "φασιστικές"
    -σύμφωνα με τους συριζάτους- τάσεις.
    Μπορείς να πείς πως είμαι υπερπατριώτης.

    Το γεγονός οτι δεν είχα διαβάσει
    το λίνκ που παρέθεσες,
    είναι απολύτως αληθές.
    Συγγνώμη λοιπόν για την "μύγα".

    Αλλά το λίνκ [η συνέχεια του άρθρου δηλαδή]
    επιβεβαιώνει απλώς αυτό που
    όλοι γνωρίζουμε ή υποπτευόμαστε για τους "αριστερούς" του ΣΥΡΙΖΑ...

  • Lavazza avatar
   Lavazza @ redteam 05/08/2009 13:25:58

   Μην μπερδεύεις την Εθνική Αντίσταση που έκαναν αρκετοί από το ΕΑΜ με το ΚΚΕ.
   Το ΚΚΕ δεν το ενδιέφερε να κάνει Αντίσταση κατά των Γερμανών αλλά πως να προετοιμάσει το έδαφος για να αρπάξει βίαια την Εξουσία για να επιβάλλει σταλινική δικτατορία ελεεινής μορφής.

   Άλλωστε ο ίδιος ο Ζαχαριάδης (τότε Γραμματέας του ΚΚΕ) δήλωνε ανοιχτά οτι "εχθρός μας δεν είναι οι Γερμανοί αλλά εχθρός μας είναι ο Ζέρβας"...

   • redteam avatar
    redteam @ Lavazza 05/08/2009 16:23:37

    @Beyond The Stars
    &@Lavazza
    Επειδή σας διαβάζω καιρό μέσα από antinews δεν έχω καμία αμφιβολία ότι και οι δύο βρίσκεστε ιδεολογικά στην ακροδεξιά. Να συνεννοηθούμε κάτι. Πιστεύω ότι σήμερα ηγεμονεύει η δεξιά και η ακροδεξιά, τουλάχιστον στην Ευρώπη. Αυτό δεν σημαίνει ότι εγώ θα πάψω να είμαι Αριστερός, όχι γιατί έχω κάποιο ψώνιο, αλλά γιατί πιστεύω βαθιά ότι ο καπιταλισμός είναι βαθιά λαβωμένο θηρίο. Αλλωστε η πείνα αυξάνεται στη Ευρώπη και στον κόσμο, οι εργαζόμενοι δέχονται μαζική επίθεση στα δικαιώματά τους (ιδίαιτερα οι νέοι), το αστικό κράτος για να τηρήσει το νόμο και την τάξη βάζει κάμερες παντού και πολιτοφυλακές, ενώ ρίχνει την κρίση στους πρόσφυγες που δημιούργησε με τους πολέμους (Ελλάδα, Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία κ.α.). Οι μικροαστοί σαν και εσάς φοβόσαστε ότι θα χαθεί η "εθνική" συνέχεια, με στρεβλό τρόπο κάνοντας επίθεση στους πρόσφυγες και όχι στους τραπεζίτες και τους υποτακτικούς τους πολιτικούς που δημιούργησαν την κρίση.
    Γι' αυτό δεν μπερδεύω καμια Εθνικη Αντίσταση. Οσοι τότε βγήκαν στο βουνό είχαν δυο στόχους: Να διώξουν τον κατακτητή και να έχουν μια άλλη πατρίδα. Δεν το πέτυχαν γιατί και η ηγεσία του ΚΚΕ φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων, αλλά και γιατί αυτοί που σεις σήμερα υποστηρίζετε με την βοήθεια των Αγγλων, των Αμερικανών και των ντόπιων ξεπουλημένων στους Γερμανούς κατακτητές πήραν την εξουσία.
    Αυτά για την ώρα και πολλά είναι...

   • Beyond The Stars avatar
    Beyond The Stars @ Lavazza 05/08/2009 20:13:15

    @ RedTeam

    Για το ποιός έκανε τί στον εμφύλιο
    άστο για κάποια άλλη φορά
    που θα έχω την κατάλληλη αντι-Γκρούεφσκι διάθεση
    και θυμηθώ τί έκανε το παραδοσιακό VMRO
    τί έκανε ο Τίτο, ποιά ήταν η θέση του Στάλιν,
    τα ΣΝΟΦ και βέβαια ποιός ήταν ο ρόλος του ASNOM...

    Μετά, θα μπορέσεις να μου πείς για το ΚΚΕ τους γερμανοτσολιάδες και τους λαδέμπορους...

 2. Tηλέμαχος avatar
  Tηλέμαχος 04/08/2009 12:47:53

  Το νόημα της φράσης “θρησκεία είναι το όπιο του λαού” όταν δίνεται έτσι αποκομένη από τις περιβάλλουσες φράσεις αλλοιώνεται πλήρως. Ο Μαρξ ΔΕΝ ήθελε να πει αυτό που επαναλαμβάνουν σαν καραμέλα οι αριστεροί σήμερα, ειδικά στην Ελλάδα.
  .
  Ολόκληρη η φράση είναι η εξής “Η θρησκεία είναι ο αναστεναγμός των καταπιεσμένων, η καρδιά ενός άκαρδου κόσμου και η ψυχή των άψυχων κοινωνικών συνθηκών. Είναι το όπιο του λαού.”

  Σημειώνω τα εξής

  Το όπιο κυκλοφορούσε εκείνη την εποχή νομιμότατα και χρησιμοποιούνταν σε διάφορες περιπτώσεις. Η κριτική της παραγράφου όπου ανήκει η περιβόητη φράση αφορά την “άκαρδη κοινωνία”. Ο Μαρξ λέει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που αναμασούν οι θιασώτες του. Λέει ότι το πρόβλημα ότι ο κόσμος είναι άκαρδος και δημιουργεί προβλήματα. Η θρησκεία λειτουργεί ως καρδιά ή ψυχή αυτού του άκαρδου κόσμου, δηλαδή είναι αποκούμπι των καταπιεσμένων, είναι το αναλγητικό του λαού, το όπιο του λαού. Πόλεμος κατά της θρησκείας, λέει ο Μαρξ, δεν έχει κανένα νόημα ή κανέναν λόγο. Στόχος μας, συνεχίζει, είναι να εξαλειφθεί η αδικία από τον κόσμο. Τότε, η θρησκεία θα πάψει από μόνη της. Δεν θα την έχει κανείς ανάγκη.

  Αυτή ήταν η γνώμη του Μαρξ. Συμφωνούμε-διαφωνούμε, αυτή ήταν. Το να παράγεται από όλο αυτό ο (συχνά ακραιφνής, δογματικός και παραληρηματικός) αντικληρικαλισμός είναι ισοδύναμο με το δάχτυλο και τη Σελήνη. Εξάλλου πέραν αυτού και 1-2 ακόμη ελάχιστων αποσπασμάτων, δεν ασχολήθηκε σχεδόν καθόλου με τη θρησκεία.

  Διαβάστε στα αγγλικά ολόκληρη την παράγραφο.

  Religion is, indeed, the self-consciousness and self-esteem of man who has either not yet won through to himself, or has already lost himself again. But man is no abstract being squatting outside the world. Man is the world of man—state, society. This state and this society produce religion, which is an inverted consciousness of the world, because they are an inverted world. Religion is the general theory of this world, its encyclopedic compendium, its logic in popular form, its spiritual point d’honneur, its enthusiasm, its moral sanction, its solemn complement, and its universal basis of consolation and justification. It is the fantastic realization of the human essence since the human essence has not acquired any true reality. The struggle against religion is, therefore, indirectly the struggle against that world whose spiritual aroma is religion. Religious suffering is, at one and the same time, the expression of real suffering and a protest against real suffering. Religion is the sigh of the oppressed creature, the heart of a heartless world, and the soul of soulless conditions. It is the opium of the people. The abolition of religion as the illusory happiness of the people is the demand for their real happiness. To call on them to give up their illusions about their condition is to call on them to give up a condition that requires illusions. The criticism of religion is, therefore, in embryo, the criticism of that vale of tears of which religion is the halo.

  • mesaios daktylos avatar
   mesaios daktylos @ Tηλέμαχος 04/08/2009 19:33:18

   Tηλέμαχος says:
   ""Το όπιο κυκλοφορούσε εκείνη την εποχή νομιμότατα και χρησιμοποιούνταν σε διάφορες περιπτώσεις........ Η θρησκεία λειτουργεί ως καρδιά ή ψυχή αυτού του άκαρδου κόσμου, δηλαδή είναι αποκούμπι των καταπιεσμένων, είναι το αναλγητικό του λαού, το όπιο του λαού.""

   Μπραβο. Να και ένας που έχει διαβάσει όντως τον Μαρξ και δεν επαναλάμβάνει τσιτάτα που του λένε στο ¨φροντιστήριο¨. Και το γράφω χωρίς καμμιά ειρωνική απόχρωση.

   • Tηλέμαχος avatar
    Tηλέμαχος @ mesaios daktylos 04/08/2009 22:29:07

    Μερσί. Και διπλά γιατί έχουμε πιαστεί από τα μαλλιά σε άλλα θέματα.

    [Ποτέ μου δεν δήλωνα Μαρξιστής, ούτε και τώρα]

   • mesaios daktylos avatar
    mesaios daktylos @ mesaios daktylos 05/08/2009 16:53:55

    Tηλέμαχος says:
    ""......γιατί έχουμε πιαστεί από τα μαλλιά σε άλλα θέματα.""

    Μα αυτή είναι πεμτουσία, το άγιο πνεύμα, της δημοκρατίας -που πολλοί την συγχέουν με την ασυδοσία-. Στην δημοκρατία υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για ένα θέμα, πιανόμαστε από τα μαλλιά και αφού εκτονωθούμε, καθόμαστε παρέα να πιούμε ενα κρασάκι αλληλοευχόμενοι για υγεία και προκοπή. Θυμίσου τον Ντον Καμίλλο.

    (Παρομοίως)

 3. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 04/08/2009 13:00:28

  Η Αριστερά έχει κακοποιηθεί πολύ σαν έννοια και όσο πάει και χειροτερεύει. Κοινώς, έχει γίνει "μουργκάνα".
  Μέχρι και τον Σημίτη τον παρουσίαζαν για αριστερό και τον Γιάννο και και και....
  Προτιμώ πιό ακριβείς χαρακτηρισμούς (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ κλπ) για να ξέρω και τι ψωνίζω γιατί προτιμώ τα επώνυμα.

  • GRECO MASCARA avatar
   GRECO MASCARA @ εναςάσχετος 04/08/2009 22:32:21

   Ο Σημτης κύριε [ενας ασχετος] δεν ήταν ''αριστερός'' ήταν ομως έξω από τίς φαμίλιες που εχουν την υψηλή εξειδίκευση να ..παράγουν πρωθυπουργούς.

   Παρά το ότι δεν ήταν αριστερός οπως τον θέλει η φαντασία του καθενός, κατέλειπε ΕΡΓΟ:

   -Εβαλε την Ελλάδα στην ΟΝΕ
   -Εβαλε την Κύπρο στην Ε.Ε.
   -Διοργάνωσε Ολυμπιακούς αγώνες πρός τούτοις,
   -Εκανε 12 νέα νοσοκομεία
   -4 νέα γήπεδα
   -Την αττική οδό.
   -Το 70% της Εγνατίας
   -Την ΠΑΘΕ [πλήν Μαλιακού και Τεμπών
   -Στέγασε τα αρχεια του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ σε ένα μαρμαρινο κτίριο που η σημερινή ΥΕΔΕΔ δεν το δείχνει για να μην αναγκαστεί να πεί ποιός το έκανε.
   -Εστειλε στο διάστημα τον ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΟΡΥΦΟΡΟ τον ΕΛΛΑΣ ΣΑΤ ΟΥΑΝ, για να φαίνεται η πατριδα μεσω της ΥΕΝΕΔ σε όλα τα περατα του κόσμου.
   -ΤΟΝ ΕΞΕΘΕΣΑΝ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ
   -ΕΞΕΤΕΘΗ ΛΟΓΩ ΙΜΙΩΝ.
   -ΕΚΑΝΕ ΑΡΕΤΑ ΛΑΘΗ, ΑΛΛΆ
   Ηταν ενας σοβαρός άνθρωπος που έκανε την Ελλάδα να αλλάξει ΣΤΑΤΟΥΣ
   σε όρους υποδομών και προβολής στο παγκόσμιο πολιτικό στερέωμα.

   Δυστυχώς υπερίσχυσε η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ του ΤΡΑΓΚΑ
   [η σαύρα από να νησιά γκαλαπάγκος]
   [ο λογιστής]
   [ο αρχιερέας της διαπλοκής]
   και πολλα ολα που δεν χωρανε εδω....

   Φατε Τράγκα, κοροϊδα νεο ελληνες.
   ΑΥΤΟΣ ΕΜΠΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ.
   ΜΕ 650 ΦΥΛΛΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ ΤΑ ΧΟΝΤΡΑ ΠΑΚΕΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΩΝ.

   • Μάρκος avatar
    Μάρκος @ GRECO MASCARA 05/08/2009 00:40:11

    Άντε βρε! Ο Τάπερμαν τα έκανε όλα αυτά; Και την Κύπρο στην ΟΝΕ; Τσάμπα δηλαδή οι μαλάκες οι Κύπριοι δούλευαν τόσα χρόνια κι έκαναν μια χώρα πρώτυπο; Αφού έφτανε μόνος του Σιμήτης για να τους βάλει στην ΟΝΕ; Ρε όξω απ'την παράγκα, που έλεγε και η αείμνηστη.....είσαι άξιος GRECO MASCARA!

   • mareli avatar
    mareli @ GRECO MASCARA 05/08/2009 00:55:39

    Αν ο Τράγκας ήταν ικανός να αποδομήσει το μεγαλείο του σημίτη τότε νομιζω ότι αυτό άξιζε στον ψευτοέμπρο του ΣΤΑΤΟΥΣ...
    Να γιατί:
    - 1 ΕΥΡΟ=340,75Δρχ!!!και το νερό από 50Δρχ 50λεπτά και μετά... Εβαλε την Ελλάδα στην ΟΝΕ!
    - Σχέδιο Ανάν... Δεκ 2002...Ντεκτάς ΟΧΙ Σημίτης ΝΑΙ και μετά... έβαλε την Κύπρο στην ΕΕ... μισή!
    - Οι Ολυμπιακοί αγώνες κόστισαν 14δισ Ευρο!!!(2/3 του ΕΣΠΑ)και μετά... πήγε σπίτι του... Τα παιδιά μας θα πληρώνουν για χρόνια!
    - Υπολόγισε τις μίζες του εργολάβου να χτίσει 5 νοσοκομεία(ΟΧΙ 12) και τα έχτισε και τα εξόπλισε αλλά δεν έχουν προσωπικό!
    - Γήπεδα 40.000 θέσεων που δεν θα γεμίσουν ποτέ!!! Κόστος συντήρησης; Τα παιδιά μας!
    - Την αττική οδό την έφτιαξε ο Μπομπολας!
    - Η Εγνατία ξεκίνησε αρχές δεκαετίας 1990 και μετά (1996) ο Σημίτης υποσχέθηκε ότι θα την τελειώσει το 2000. Τελικά την τελείωσε ο Καραμανλής το 2009!!!
    -Η ΠΑΘΕ άρχισε να φτιάχνεται το 1990. 10 χρόνια Σημίτης ούτε το Μαλιακό δεν μπόρεσε να φτιάξει!!!
    - Το μουσείο της Ακρόπολης ΔΕΝ μπόρεσε να το φτιάξει γιατί δεν ήταν μαρμάρινο!
    - ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΕ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ!

    Το ΒΗΜΑ έγραφε συνέχεια ότι θα γίνει Πρόντι... Τελικά ούτε Μπαρόζο δεν έγινε αλλά ούτε το κόμμα του δεν τον θέλει πια... Κατάντια...

   • Πυροπαθής avatar
    Πυροπαθής @ GRECO MASCARA 05/08/2009 14:06:33

    Η προπαγάνδα κυρίως του Κ.Κ. του β΄του μικρού. "Αρχιερέα της διαπλοκής" τον αποκαλούσε σε κάθε του κουβέντα. Χρειάστηκε να περάσουν 5 χρόνια για να δηλώσει ότι ήταν μια υπερβολή εν τη ρίμη του λόγου. Αυτή η ρημάδα η ρίμη του λόγου γινόταν καθημερινά 5-6 φορές. Πώς γίνεται αυτό μόνο ο ΚΑΚ ξέρει.
    Τον κατηγορούσε για τους νταβατζήδεςς και όταν έγινε κυβέρνηση έδωσε σε όλους πολύ περισσότερα έργα απ' ότι έδωσε ο Σημίτης. Εξακολουθούσαν να είναι νταβατζήδες ή μαζί του έγιναν "καλά παιδιά";
    Κατηγορούσε για σπάταλο κράτος και σαν κυβέρνηση έφτασε το έλλειμμα υπερδιπλάσιο από τη χρονιά των Ολυμπιακών έργων.
    Δεν θέλω να μιλήσω για τη σεμνότητα και την ταπεινότητά του. Ακόμη και σαν ανέκδοτο είναι πάρα πολύ παλιό.
    Να μην θυμίσουμε τους κολλητούς του που μας επέβαλλε, κουμπάροι, Βουλγαράκηδες,κ.λ.π.
    Και το τελευταίο .Έχω μια γνωστή μου νηπιαγωγό η οποία θέλει να γίνει γιατρός αλλά της λένε στο Πανεπιστήμιο ότι δεν γίνεται.
    Εσύ που ξέρεις τα πολλά, μήπως ξέρεις και τον τρόπο που η κ.Παζαίτη-Καραμανλή έγινε γιατρός; Και μάλιστα με παγκόσμια πρωτοτυπία. Παίρνοντας πρώτα μεταπτυχιακό και μετά βασικό πτυχίο από καθηγητές που πήραν θέσεις σημαντικές όταν έγινε η ΝΔ κυβέρνηση. Α ξέχασα , η γνωστή μου δεν έχει κολλητό τον Ζαχόπουλο. Λες να φταίει αυτό;
    Σκέψου τα όλα αυτά και μετά μιλάς για το Σημίτη.

   • Ιπποκράτους avatar
    Ιπποκράτους @ GRECO MASCARA 05/08/2009 14:58:02

    Κε Πυροπαθή
    παρακαλώ προσέχετε τη γραφή σας
    το "ρίμη" το αναθεματισμένο γράφετε "ροίμει"
    Είπαμε εμείς του Πασοκ να τους πηδήξουμε όχι και να τους πετάξουμε τα μάτια έξω. Εκ της Γραμματείας

   • ΝΤΕΡΖΙΝΣΚΙ avatar
    ΝΤΕΡΖΙΝΣΚΙ @ GRECO MASCARA 05/08/2009 16:26:19

    ''είσαι αξιος GRECO MASCARA''

    per il resto nulla da dire ne opporre come propria opinione.
    L' unica cosa che hai capito e'.. IL GRECO MASCARA di Miliokas.
    gniurant...

   • Juan avatar
    Juan @ GRECO MASCARA 14/08/2009 00:20:38

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ:
    ΠΡΟΦΗΤΙΚΟ...ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΣΤΕΙΛΑΝ TO YORGO!!!
    YES!!!
    ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΙ ΟΤΙ ΑΦΗΣΕ Ο ΚΙΝΕΖΟΣ!!!
    ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΣΟΒΑΡΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΣΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΙΠΑΝ ΝΑΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΣΤΕΡΗΘΕΙ ΤΩΝ ΠΟΛΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ!!!

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ εναςάσχετος 05/08/2009 16:42:42

   @Ιπποκράτους:

   εν τη ρύμη του λόγου (στην ορμή, στη φορά της κουβέντας)

   (από το ρέω)

   :)

 4. chgian avatar
  chgian 04/08/2009 16:28:09

  Ενδιαφέρον άρθρο, θα πρόσθετα όμως ότι η Μαρξιστική Αριστερά ίσως να μην
  είναι καν πολιτική θεωρία, ίσως να είναι μια μεταλλαγμένη θρησκεία.

  1. Δεν γνωρίζω πολιτική θεωρία που οι πιστοί να είναι πρόθυμοι
  να θυσιάσουν την ζωή τους για αυτήν, ενώ στον μαρξισμό
  υπήρξαν εκατομμύρια εκούσιοι μάρτυρες.

  2. Οι πολιτικές θεωρίες ενισχύονται από τις επιτυχίες τους, δεν υπερηφανεύονται
  για τις δυσλειτουργίες και τις αποτυχίες. Η αριστερά προβάλλει θύματα
  και αποτυχημένους επαναστάτες ως παράδειγμα για μίμηση, καθιστώντας τους
  τρόπω τινά αγίους (π.χ. Τσε Γκεβάρα, Αλλιέντε, Ρόζα Λούξεμπουργκ κ.α.)

  3. Οι πολιτικές θεωρίες δεν εναντιώνονται τόσο άμεσα στις θρησκείες, είτε αδιαφορούν,
  είτε τις βάζουν σε δεύτερη μοίρα, είτε τις θεωρούν κατάλοιπο του παρελθόντος.
  Η πολεμική που άσκησε η αριστερά στον χριστιανισμό θυμίζει κόντρα μεταξύ
  θρησκειών με κάψιμο ναών, εκτέλεση ιερέων κτλ (βλέπε Ισπανικός εμφύλιος).

  4. Όλες οι θρησκείες επιβλήθηκαν με επαναστατική βία προς τους αλλόδοξους.
  αντίθετα οι πολιτικές θεωρίες ως επί το πλείστον αφορούσαν συγκεκριμένη
  χώρα και επιβλήθηκαν κυρίως θεσμικά από μια άρχουσα ελίτ. Ακόμα
  και αν χρειάστηκε βία να καμφθεί η αντίδραση ορισμένων κοινωνικών στρωμάτων, δεν μοιάζει
  με τους εμφύλιους και την ατελείωτη βία μεταξύ αριστερών και των όποιων
  αντιπάλων.

  5. Η αριστερά διαθέτει ευαγγέλιο (το κεφάλαιο, κομμουνιστικό μανιφέστο) και προφήτες
  (Μαρξ , Ένγκελς). Και οι πολιτικές θεωρίες διαθέτουν σημεία αναφοράς και πατέρες
  (π.χ. Ανταμ Σμιθ) αλλά ο τρόπος που διαχειρίζονται τα γραπτά τους είναι διαφορετικός
  και λιγότερο δογματικός. Χωρίς να έχω κάνει καποια έρευνα, έχω την εντύπωση ότι
  σήμερα ένας αριστερός θα αναφερθεί περισσότερες φορές στον Μαρξ απ'ό,τι ένας φιλελεύθερος
  στον Ανταμ Σμιθ.

  6. Κάθε πιστός νομίζει ότι η θρησκεία που πιστεύει είναι ηθικά ανώτερη από τις άλλες
  θρησκείες για κάποιους λόγους που είναι περισσότερο υπερβατικοί παρά ρεαλιστικοί.
  Ενώ οι πολιτικές θεωρίες προσπαθούν να βρούν τους πιο κατάλληλους θεσμούς
  σε συγκεκριμένες κοινωνικές συνθήκες και συγκεκριμένη ιστορική στιγμή.

  7. Οι θρησκείες ωθούν τους πιστούς στον αγώνα και σε στερήσεις υποσχόμενες παραδείσους,
  Η αριστερά εναποθέτει την ελπίδα για τον κοινωνικό παράδεισο στο μέλλον. Η ρητορική
  των πολιτικών θεωρίων αφορά την απάλειψη εμπορικών και κοινωνικών δυσλειτουργιών,
  εκμετάλλευση των ατομικών και συλλογικών δυνατοτήτων κτλ


  Θα μου πει κανείς, ότι αυτή είναι η πρακτική της αριστεράς όπως λειτούργησε και
  δραστηριοποιήθηκε στην καθημερινότητα. Θεωρητικά και σε επίπεδο ιδεών είναι πολύ
  διαφορετική. Συμφωνώ, και ο χριστανισμός όμως σε επιπεδο θεολογικό είναι πολύ διαφορετικός
  από αυτό που πιστεύει ο πολύς κόσμος, ακόμα και από αυτό που κηρύτει το ιερατείο
  στις εκκλησίες.

  Τα παραπάνω είναι δικές μου σκέψεις, από τα λίγα που έχω διαβάσει ως τώρα. Αν υπάρχουν
  συγκεκριμένα ιστορικά παραδείγματα που τα αμφισβητούν, θα χαιρόμουν να τα ακούσω

  • Beyond The Stars avatar
   Beyond The Stars @ chgian 04/08/2009 21:33:52

   1 "Στον μαρξισμό υπήρξαν εκατομμύρια εκούσιοι μάρτυρες."

   Παραδείγματος χάριν το καθεστώς των ερυθρών Χμέρ,
   δημιούργησε τρία εκατομμύρια μάρτυρες.
   Τους κόβαν το κεφάλι εκούσια...Εχθρός του λαού ντέ!

   2 "Όλες οι θρησκείες επιβλήθηκαν με επαναστατική βία προς τους αλλόδοξους."

   Αντιθέτως ο μαρξισμός[?] επιβλήθηκε μόνο με συμπόνια και αγάπη για τον συνάνθρωπο...
   [Στάλιν , Μπέρια]

   7 "Οι θρησκείες ωθούν τους πιστούς στον αγώνα και σε στερήσεις υποσχόμενες παραδείσους"

   Αντίθετα ο κομμουνισμός με σκληρούς αγώνες
   κατάφερε να στερήσει απλά υλικά αγαθά
   [άφθονα στη Δύση]
   που φαντάζαν παραδεισένια
   σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους.
   [Κίνα, Σοβιετική Ένωση]

   • chgian avatar
    chgian @ Beyond The Stars 05/08/2009 08:39:45

    Ίσως με παρεξήγησες μιας και δεν έχω καμία πρόθεση
    να στηρίξω τον μαρξισμό.

    1. Ως εκούσιους μάρτυρες δεν εννοώ τα θύματα της αριστεράς
    (που είναι δεκάδες εκατομμύρια) αλλά όλους τους αριστερούς
    που αγωνίστηκαν και πέθαναν για την ιδέα της αριστερά, όπως
    ακριβώς οι χριστιανοί τους πρώτους αιώνες (πριν γινουν
    θύτες οι ίδιοι).

    2. Το ότι ο μαρξισμός όπου επιβλήθηκε χρησιμοποίησε βία,
    θυμίζει περισσότερο θρησκεία από πολιτική θεωρία. Αν
    δεν κάνω λάθος μόνο ο Αλλιέντε κυβέρνησε κάποια χώρα
    νικώντας σε εκλογές.

    7. Οι θρησκείες όπως και η αριστερά υποσχέθηκαν παραδείσους
    σε κάποια απροσδιόριστη στιγμή στο μέλλον, πράγμα που
    δεν γίνεται από τις πολιτικές θεωρίες.

    Δεν νομίζω πάντως ότι κολακεύεται κάποιος αριστερός
    όταν τον βάζεις στην ίδια μοίρα με έναν πιστό χριστιανό
    ή μουσουλμάνο.

   • Beyond The Stars avatar
    Beyond The Stars @ Beyond The Stars 05/08/2009 13:52:29

    @ chgian,

    Τον Αλλιέντε ως γνωστόν τον έφαγε η CIA.
    Αριστερός σήμερα [και πατριώτης] είναι ο Τσάβες.

    Το τελευταίο κομμάτι σου θα ήταν καλύτερα ως εξής:

    Δεν νομίζω πάντως ότι κολακεύεται κάποιος χριστιανός
    όταν τον βάζεις στην ίδια μοίρα με έναν "αριστερό"
    ή έναν Ταλιμπάν μουσουλμάνο.

 5. Νἰκος avatar
  Νἰκος 04/08/2009 16:36:42

  Εν Ελλαδι αριστερος και αριστερισμος:

  το πιο επικερδες επαγγελμα, και στην υπηρεσια ξενων συμφεροντων.

  ο Γλεζος ειναι ο Γλεζος και η συμμετοχη του δεν αναιρει το γεγονος οτι μεγαλο, τμημα του ΣΥΡΙΓΓΑ ειναι νεοταξικα κοθωνια στην υπηρεσια του αμερικανικου νεοφασισμου ενδεδυμενου με προβιες "φιλελευθερισμου", "ανθρωπισμου" κλπ, κλπ.

  ο αριστερισμος νεοταξικης κοπης ειναι διαχυτος σε ολα τα κομματα. οι μεταγραφες Δαμανακη κ.α. ειναι χαρακτηριστικο γνωρισμα των λογις καιροσκοπων που με κεφαλαιο -οπως κατ' αναλογια οι ακρσιοι σιωνιστες που εχουν το "ολοκαυτωμα" ως ανεξαντλητο κεφαλαιο και σε συνδιασμο με τη ρετσινια του αντισημιτη- την τυχαια και περιστασιακη τους συμμετοχη στο ερμο το "Πολυτεχνειο" και τα λαβαρα της νεας θρησκειας του ιδιαιτερα κακοηθους φασιστικου, αμερικανικης στηριξης νεοταξισμου (ολοι οι ξενοι εχουν δικιο, να μπουν ολοι στην Ελλαδα και οι ελληνες φταιμε για ολα στη γειτονια μας κλπ, κλπ)ειιναι αποδειξεις του υπερταξικου πυρηνα που συγκροτει η ομαδα αυτη που τωρα εχει διεισδυσει επισης και στον ακαδημαικο χωρο (Ρεπουση, Λιακος, Κουλουρη) με απ'ευθειας χρηματοδοτηση απο τον Σορο και αλλα εξωθεσμικα κεντρα.

  Φωτια και τσεκουρι στα προσκυνημενα σκυβαλλα της κοινωνιας μας.

 6. donaE avatar
  donaE 04/08/2009 17:19:43

  Ξαναρωταω ολα αυτα τα 1,2,3, δεν ειναι στερεοτυπα ηδη;Θυμιζουν λιγο μια αριστερα της εποχης του '30 αν και σωστα γραμμενα.
  Ειδικα το 3 με την εξουσια και τον διαβολο μπαζει νερα,οπως απο παλια αλλωστε.

 7. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 04/08/2009 20:29:46

  Μια φορά κι έναν καιρό είχαμε φεουδάρχες για αφεντικά. Μετά φωτιστηκαμε και γίναμε εμποροβιοτέχνες. Μετά έγινε η βιομηχανική επανάσταση και το κεφάλαιο δυνάμωσε και οι εργάτες ξέμειναν. Μετά, οι Γερμανοί προκειμένου να ξεφορτωθούν τους Ρώσους συμμάχους των γαλλοάγγλων, έστειλαν τον Λένιν να τους κάνει άνω κάτω. Οι πεινασμένοι που είχαν μπαϊλντίσει με τον πόλεμο έγιναν αριστεροί. Εφεύρεση των Γερμανικών μυστικών υπηρεσιών στον α' παγκόσμιο πόλεμο. Μετά οι εκεί αριστεροί έγινα γκουβέρνο, πιο ίσο από τους άλλους δηλαδή οι αριστεροί έγιναν δεξιοί. Μετά είχαμ χούντα στην Ελλάδα, και μετά, αν δεν δήλωνες επαναστάτης αριστερός δεν σταύρωνες γκόμενα.

  Τα παραπάνω, αν ασχοληθεί κάποιος σοβαρά μπορεί και να είναι η Ιστορία, κάποτε.

  Εν τω μεταξύ, στην Ελλάδα, το debate αριστερός - δεξιός είναι λίγο πιο βλακώδες από το debate Πασόκ - ΝΔ. Σκα_ά κτατιστές οι μέν, χειρότεροι οι δε. Ρουσφέτια, κομματικο κράτος, αρλούμπες, διορισμοί. Εχει κανταντήσει να ψάχνουμε ποιος είναι λιγότερο ανίκανος και ανέντιμος, ή ο πολιτικός λόγος να εστιάζεται σε ποδήλατα, dvd και τέτοια.

  Αυτό το "οι Αριστεροί δεν ταυτίζονται με εξουσίες"... σε ποιόν γαλαξία; Είναι σαν να μην με θέλει η κοκκινομάλα των ονείρων μου και εγώ να λέω ότι "πάει βαρέθηκα τις κοκκινομάλες". Όμφακες εισί.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ archaeopteryx 04/08/2009 20:31:42

   "κρατιστές" ... τα γυαλιά μου...

 8. αριστερούλης avatar
  αριστερούλης 04/08/2009 22:20:35

  Πια αριστερά αυτή με την δεξιά τσέπη;

 9. Vachus avatar
  Vachus 04/08/2009 23:41:01

  Αριστερά και καπιταλισμός είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Φτάνει πια με την παραμύθα της καλής αριστεράς! Ξυπνήστε επιτέλους! Ο Μαρξ παντρεύτηκε γαλαζοαίματη (Jenny von Westphalen), έπαιζε χρηματιστήριο έγραψε το μανιφέστο του και θάφτηκε στο Λονδίνο, έδρα της αυτοκρατορίας των Ροτσιλντ οι οποίοι παρεπιπτώντως κονόμησαν και 1 δις δολλάρια (τις καταθέσεις του Τσάρου).1δις το 1917. Οι Μπολσεβίκοι για να κάνουν την επανάσταση πήραν φράγκα από τους Αμερικάνους. Μάλιστα ήταν η εποχή που καταπνίγηκε ο στο αίμα στην Γερμανία και ο Μπρόνσταϊν (Τρότσκι)διέσχισε ολη την Γερμανία με τραίνο που δεν το σταμάτησε κανείς και πουθενά, όταν οι Γερμανοί είχαν κάθε λόγο να το κάνουν. Ούτε είναι τυχαίο οτι οι πρώτοι που τους αναγνώρισαν ήταν οι Αμερικάνοι (Woodrow Wilson).Kai εκτός αυτού η επανάσταση σώθηκε από τις φιλότιμες προσπάθειες του Χούβερ να στείλει τρόφιμα στους Ρώσσους αποσωβόντας τον κίνδυνο αληθινής εξέγερσης.Στις Βερσαλίες το 1918 ο Γουϊλσον στο 6ο από τα περίφημα 14 σημεία του (points) αναφέρει οτι η Ρωσία θα έπρεπε να διοικηθεί υπό καθεστώς δικής της επιλογής αποκλείοντας κάθε δυτικής (καπιταλιστικής) ανάμειξης στα της Ρωσίας.
  Τι σχέση έχουν όλα αυτά?Εχουν γιατί η αριστερά ειναι μια παραμύθα που απευθυνεται σε αφελής στην καλύτερη των περιπτώσεων. Ας ξυπνήσουνε οι επιτέλους οι λευκοί Αφρικανοί κατοικοι αυτής της χώρας και ας ξεστραβωθούν πια. Έλεος! Όλα τα σελέμπριτις το δηλώνουν αριστεροί Μάκης Λάκης και ΣΙΑ.Αλέκος Αλέξης Καλογρίτσας και λοιποι κατασκευαστές
  Βασούλες Κακαουνάκηδες Κουλούρηδες Πρετεντέρηδες και Βαρεμένοι
  Μακρίτσες Ψαριανοί Ευαγγελάτοι Τσίμες Καμπουράκηδες Οικονομεακηδες
  και πόσοι ακόμα που από τα νεύρα μου δεν τους θυμάμαι.
  Ουκρανία-Κατύν-Σταλιν-Γκούλαγκς-Καμπότζη(ΠολΠοτ)-Μαο. 100.000.000 ψυχές και το 60 με 70% εν καιρό ειρήνης. Γιατί όταν δεν υπάρχει Θεός όλα επιτρέπονται.
  Το παιχνίδι ήταν και θα είναι στημένο.
  Αΐ-Σιχτιρ πια με την Αριστερά.....

 10. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 05/08/2009 00:53:46

  Η "ισχυρή Ελλάδα" του Σημίτη ε?
  Με τα υπερκοστολογημένα και άχρηστα έργα μαϊμού που καταρέουν και τα πληρώνουμε διπλά και τρίδιπλα.

  Υ.Γ Το περιβάλον του Σημίτη ήταν που προσπαθούσε να του φτιάξει αριστερό προφίλ.Φυσικά και ο Σημίτης δεν είχε την παραμικρή σχέση με την αριστερά.
  Αυτό μας έλειπε τώρα.

 11. zorro avatar
  zorro 05/08/2009 07:24:38

  πως είναι δυνατόν να απαντάτε σοβαρά σε έναν Θ.Κ που τελειώνει το ιδεολογικής σύγχυσης και μετάλλαξης άρθρο του, με την γελοιότητα- επιχείρημα περί αριστεράς του Σόρος? Αυτά είναι επιπέδου "ρεσάλτο" και ελεύθερης ώρας". Αφήστε τον στον πόνο του.

 12. zorro avatar
  zorro 05/08/2009 07:26:21

  και κόψτε την παραμύθα με τον εύζωνο που έπεσε από την Ακρόπολη. Ούτε το ΓΕΣ δεν έχει τα στοιχεία του για να μας πλασάρει έναν ακόμα ήρωα στην χώρα που γεννά μόνο ήρωες...

 13. tiramola avatar
  tiramola 05/08/2009 10:48:43

  ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΕΝΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΦΙΚΟΣ...
  Τις εκατοντάδες off shore ανά τον πλανήτη όπου χιλιάδες κερδοσκόποι κρύβουν τα έσοδα τους.
  Την αποθήκευση τεραστίων ποσοτήτων αγαθών για τις βιοτικές ανάγκες των ανθρώπων με σκοπό την μελλοντική αύξηση τιμής οδηγώντας λαούς ολόκληρους στην πείνα.
  Την κερδοσκοπία ακόμα και στο νερό.
  Την οικονομική υπερεθνική ελίτ να επιβάλει τον νόμο του ισχυρού ακόμα και με πολεμικές επιχειρήσεις με υπαλλήλους διεφθαρμένους πολιτικούς.
  Τους μικρούς επιχειρηματίες που κλείνουν την επιχείρησή τους και γίνονται υπάλληλοι στα καρτέλ.
  Τους ανά τον πλανήτη φανατικούς θρησκευόμενους που είναι έτοιμοι να εκτελέσουν και το παιδί τους για μιά πίστη στο...υπερπέραν.

  ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ...
  Πολιτικούς εκπροσώπους που φοροδιαφεύγουν με εταιρείες off shore την ίδια ώρα που μοιράζουν εκατομμύρια στα ΜΜΕ για διαφημήση φορολογικής συνείδησης.
  Την διαρκή υπονόμευση του κοινωνικού κράτους.
  Κόμματα εξουσίας που αφού "προσπαθούν" να μαζέψουν τα άθλια οικονομικά του κράτους , λίγο πριν τις εκλογές μοιράζουν χρήμα και ρουσφέτια για να επανεκλεγούν.
  Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας ακόμα και εταιρειών ύδρευσης...
  Μία εκκλησία που η ιστορική της διαδρομή συνέπλευσε με τις πιό ανελεύθερες επιλογές του σκοταδιστικού εξουσιαστικού συστήματος της χούντας.
  Ιεράρχες που απαιτούν με λαικές συγκεντρώσεις την αφαίρεση του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού των πολιτών με την μη αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες.
  και και και , ατελείωτος ο κατάλογος της αθλιότητας...

  Πόσο μαλάκα τον θέλεις το αριστερό κύριε ΘΚ????
  Πρός φάκτορες...
  Τώρα που έπεσε μακαρόνι από κρατική διαφήμηση προσλάβετε και κανέναν άλλο συνεργάτη...
  Για όλα θα έχει άποψη ο ΘΚ?
  Και για πολεμικές επιχειρήσεις και για την σωστή συμπεριφορά του αριστερού σήμερα και για ένα σκασμό άλλα θέματα ποικίλης ύλης?
  Ποιός είναι , η ΔΟΜΗ?

  • Beyond The Stars avatar
   Beyond The Stars @ tiramola 05/08/2009 14:10:31

   @ tiramola,

   "Μία εκκλησία που η ιστορική της διαδρομή συνέπλευσε με τις πιό ανελεύθερες επιλογές του σκοταδιστικού εξουσιαστικού συστήματος της χούντας."

   Μια Εκκλησία, που αν την κατηγορήσετε ΕΠΙΣΗΜΑ ως κόμμα,
   με αυτό του επιπέδου τις σαβουρολογίες,
   δεν ξαναβλέπετε εξουσία οχι αυτόν τον αιώνα [21ος]
   αλλά ούτε τον αιώνα τον άπαντα!

   Επειδή όλοι γνωρίζουν οτι είσαι ΠΑΣΟΚος
   συνεχίζοντας έτσι [ως δήθεν σοσιαλιστής]
   στηρίζεις έμμεσα τον Κ.Κ. τον Δεύτερο!

   Πάντως κακό δεν κάνεις...

   • τιραμολα avatar
    τιραμολα @ Beyond The Stars 05/08/2009 17:41:40

    Μόνο και μόνο το γεγονός που αναφέρεις ότι αν τα βάλει κάποιος με την εκκλησία είναι καταδικασμένος στην αντιπολίτευση δείχνει το μέγεθος της ψευτοδημοκρατίας που ζούμε και που κάνετε ότι δεν το βλέπετε ούτε εσύ , ούτε ο αρθογράφος....
    Καλές οι συμβουλές σου πάντως για να επιστρέψουμε στο θέμα του ποστ.
    Απορώ πως δεν έχουν καταλάβει ακόμα στην Αριστερά ότι πρέπει επιτέλους για να ανεβάσουν τα ποσοστά τους να αρχίσουν τα ευχέλαια και τις εξομολογήσεις...
    Ο δε Παπανδρέου θα είχε δει εξουσία νωρίτερα αν παρέα με τις κάμερες υπέγραφε υπέρ της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες όπως έκανε ο σημερινός ψευτοπρωθυπουργόε σύζηγος της ψευτογιατρίνας της ψευτοδημοκρατίας που βιώνουμε...

    • Factorx avatar
     Factorx @ τιραμολα 05/08/2009 18:06:06

     "Μόνο και μόνο το γεγονός που αναφέρεις ότι αν τα βάλει κάποιος με την εκκλησία είναι καταδικασμένος στην αντιπολίτευση δείχνει το μέγεθος της ψευτοδημοκρατίας που ζούμε και που κάνετε ότι δεν το βλέπετε ούτε εσύ , ούτε ο αρθογράφος" ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

     ΕΙΔΕΣ ΝΑ ΤΟ ΛΕΩ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΥΤΟ; ΟΤΙ ΣΟΥ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΓΡΑΦΕΙΣ;

     • τιραμολα avatar
      τιραμολα @ Factorx 05/08/2009 18:23:06

      Εννοούσα τον ΘΚ...

     • ΝΤΕΡΖΙΝΣΚΙ avatar
      ΝΤΕΡΖΙΝΣΚΙ @ Factorx 05/08/2009 18:29:24

      Παντως να πάμε να υπογράψουμε μπροστά στις κάμερες υπερ της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, δεν θα το κάνουμε. Βλέπετε έπρεπε να γίνουμε ..πρωθυπουργοί, αλλα αφού γίναμε και είχαμε την ευχέρεια να το προχωρήσουμε το θέμα το ξεχάσαμε..
      Υποκρισία του ΚΕΡΑΤΑ.

 14. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 05/08/2009 14:50:54

  Στη θεωρία όλοι οι Έλληνες είναι "μανούλες" , και δώστου ανάλυση , και δώστου κριτική (αφ'υψηλού μάλιστα) , και δώστου "αχ και να μουν μια μέρα πρωθυπουργός" .

  Όταν όμως φτάσει η κουβέντα στο ψωμί , δηλαδή στο πως η θεωρία θα γίνει πράξη , όλοι σφυρίζουν κοιτώντας τα.. σύννεφα.

  Sorry αλλά έχει καταντήσει βαρετό να διαβάζω διαρκώς θεωρητικές αναλύσεις δίχως κατάληξη και μανιφέστα τύπου "τι πρέπει να κάνετε για να είστε ένας καλός αριστερός".

 15. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 05/08/2009 16:14:48

  ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΚΡΑΜΑ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ.
  Βασικό κριτήριο 'καθαρότητας' ενός αριστερού είναι ο βαθμός ΜΗ ταύτισής του με την εξουσία. Είναι δύσκολο να βρεθεί αριστερός με 100% καθαρότητα. Και όταν βρίσκεται γελοιοποιείται ως 'γραφικός'.
  Η αριστερά, αντίθετα από ότι λέει το άρθρο, ΔΕΝ (πρέπει να) συμμαχεί με το διάβολο κατά περίπτωση για να πετύχει το σκοπό της. Αυτό λέγεται αρριβισμός, αυτό ακριβώς είναι ο "Σορισμός" που προσάπτει το άρθρο στους "μεταλλαγμένους αριστερούς".

  Οι αριστεροί ως συγκρουσιακοί πως μπορούν να μην είναι διεθνιστές; αντικαπιταλιστές; αντιϊμπεριαλιστές; - συμπαρίστανται στους Παλαιστίνιους, συμπαρίστανται και στους Σέρβους όταν βομβαρδίζονται από τον ιμπεριαλιστή. Συμπαρίστανται και στους Γάλλους εργάτες απολυμένους του καπιταλιστή, και στις γυναίκες του Ισλάμ και στους Κινέζους της πλατείας Τιεν αν Μεν του εξουσιαστή. Καμιά φορά βέβαια στο διεθνισμό επάνω έχουν στηρίξει κάποιον και αποδείχθηκε ότι ήταν τραγικό λάθος ...
  Η αριστερά 'δεν δογματίζει', ας αναγνωρίσει λοιπόν το γεγονός ότι η πίστη έχει ένα υπερβατικό στοιχείο, το οποίο δεν μπορεί να το ελέγξει (η αριστερά) με κλασικούς οικονομίστικους όρους, και ας απορρίψει το προπαγανδιστικό και προσηλυτιστικό κομμάτι της θρησκείας.

 16. ΝΤΕΡΖΙΝΣΚΙ avatar
  ΝΤΕΡΖΙΝΣΚΙ 05/08/2009 16:20:44

  Πότε άσκησαν εξουσία οι βασιλοχουντικοί κομμουνιστές ρε μεγάλε;

 17. Factorx avatar
  Factorx 05/08/2009 17:08:33

  Ορισμένοι δεν εννοούν να κάνουν σοβαρή συζήτηση. οσα σχόλια είναι άσχετα με το θέμα (και κάθε θέμα0 θα κόβονται. Υπάρχουν κι άλλα ιστολόγια να βγάλουν τα σωψυχά τους και τα απωθημένα τους

 18. Νἰκος avatar
  Νἰκος 05/08/2009 19:36:35

  chgian, ορθοτατος. Διαβασες τις σκεψεις πολλων εξ'ημων ενταυθα. Θα προσθετα μαλιστα οτι η νεοταξικα μεταλλαγμενη "αριστερα" εχει στοιχεια ευαγγελικα με το χρημα μεσω επιδοτησεων κιαι αλλων συναφων εργαλειων να κινουν τον προσηλυτισμο της. Στην κατηγορια αυτη εντασσονται ημετεροι γιγαντες της σκεψης οπως ο κ. Ριχαρδος Σωμεριτης, ο κ. καρκαγιαννης της "Κ" κ.α.

 19. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 05/08/2009 19:54:46

  Συγνώμη που θα πληγώσω ορισμένους, αλλά η "εφαρμοσμένη" Αριστερά δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα είναι τίποτα άλλο παρά η εναλλακτική οδός κατάληψης του επιθυμητού.
  Είτε αυτό αποκαλείται εξουσία, είτε χρήμα, είτε αναγνώριση και καταξίωση.
  Η Αριστερά που έχει αφετηρία το εμείς και τερματισμό το εγώ, δεν έχει άλλο λόγο ύπαρξης παρά το άλλοθι και την δικαιολόγηση πράξεων.
  Οι θεωρίες είναι πολύ ωραίες, στην εφαρμογή κολλάμε. Όταν οι επαναστάσεις οδηγούν στον Στάλιν, οι αριστεροί διανοούμενοι προσκυνούσαν εξυμνώντας τον Πολ Ποτ ή τους επαναστάτες της Ισπανίας που πρώτα καθάριζαν τους διαφωνούντες της Βαρκελώνης κλπ, να χειροκροτούμε γιατί φέρουν τον μανδύα της προοδευτικότητας;
  Προτιμώ τις μεταρρυθμίσεις και την πρόοδο από τις επαναστάσεις αναδιανομής καρεκλών.
  Οι θεωρίες είναι καλές αλλά πρέπει να κρίνουμε την εφαρμογή τους πλέον και το αποτέλεσμά τους...

  ΥΓ

  για να κάνουμε παραλληλισμό και με την πυρηνική ενέργεια μπορείς να παράγεις είτε ηλεκτρισμό είτε όπλα, θα πρέπει να χειροκροτώ τη διάσπαση του ατόμου ή να κρίνω την εφαρμογή;
  Δεν είμαι ούτε κληρικός ούτε θεωρητικός οραματιστής, προτιμώ να μιλώ επί του αποτελέσματος και όχι επί του αν και θα....

 20. nintendo avatar
  nintendo 06/08/2009 07:03:35

  οι αριστεροι παιζουν πλειστεισον;

 21. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 06/08/2009 09:25:59

  Υπάρχουν δύο ειδών αντιρρήσεις για την ανωτέρω δημοσίευση που υπογράφω.
  -- Άλλοι μου την πέφτουν γιατί είμαι (ΑΚΟΜΑ) Αριστερός.
  -- Κι άλλοι γιατί δεν είμαι (όσο πρέπει) Αριστερός.
  Περαστικά και στους μεν και στους δε...
  Γεμίσαμε Προκρούστηδες...

  Αν διαβάσετε ολόκληρη την ανάρτηση, εκείνο που λέω είναι ποια στοιχεία πιστοποιούν τη μετάλλαξη της Αριστεράς. Που δεν είναι σημερινή υπόθεση, Αλλά σε κάθε περίοδο που η Αριστερά στάθηκε στα πόδια της κι έπαιξε ιστορικούς ρόλους είχε φροντίσει προηγουμένως να ασκήσει έντονη κριτική στον ίδιο τον εαυτό της και το παρελθόν της. Και να πετάξει στα σκουπίδια μεγάλο μέρος της ως τότε "παράδοσής" της.
  Αυτό δηλαδή που πολλοί σημερινοί αριστεροί δεν μπορούν ούτε να διανοηθούν. Και πολλοί ΜΗ αριστεροί δεν μπορούν να καταλάβουν.

  Η κριτική του Τιραμόλα δεν με αφορά. Αλλά με διασκεδάζει...
  Προφανώς ο άνθρωπος έχει πρόβλημα γιατί...έχω άποψη. Να μου πει παρακαλώ σε ποιά ζητήματα... μου επιτρέπει να έχω άποψη. Και σε ποια μου απαγορεύει...
  Εγώ βέβαια, θα τον γράψω κανονικά. Και θα έχω άποψη όπου θέλω, χωρίς να τον ρωτάω.

  Για την παρατήρηση της donaE να πώ το εξής:
  Η καταγραφή των επιχειρημάτων με αρίθμηση (Πρώτον, δεύτερον, τρίτον κλπ.) είναι βασικό εργαλείο αρθρωμένου λόγου. Βοηθά τον γράφοντα να διατυπώσει την λογική των επιχειρημάτων του και τον αναγνώστη να ελέγξει την λογική της επιχειρηματολογίας του γράφοντος.
  Δεν είναι "στερεοτυπική" σκέψη, είναι αρθρωμένη έκφραση.
  Για να έχεις στερεότυπο πρέπει να υπάρχει "σχηματοποίηση", "αποκρυστάλλωση", "στατικότητα", μονόδρομη σκέψη και κατάληψη σε "μοναδική αλήθεια".
  Η απαρίθμηση επιχειρημάτων, συχνά παράγει μιαν αναπόφευκτη σχηματοποίηση, αλλά δεν έχει όλα τα άλλα ("αποκρυστάλλωση","στατικότητα", "μονόδρομη σκέψη") και κυρίως ΔΕΝ οδηγεί σε "μοναδική αλήθεια".
  Νομίζω, λοιπόν, ότι μπερδεύεις την σχηματοποίηση με το στερεότυπο (που δεν είναι ούτε κυρίως σχηματοποίηση).

  Ακόμα για το φίλο που έκανε την παρατήρηση για τη θρησκεία που παρομοιάζεται ως "όπιο του λαού", θα διαπιστώσει ότι σ' ολόκληρο το κείμενο του άρθρου μου κάνω ΑΚΡΙΒΩΣ την ΙΔΙΑ παρατήρηση: ότι ο Μαρξ δεν εννοούσε ακριβώς αυτό που καταλαβαίνουμε σήμερα. Γιατί τότε το όπιο δεν θεωρούνταν επικίνδυνο ναρκωτικό, αλλά μάλλον θαυματουργό φάρμακο.
  Παρ' όλα αυτά και σε ολόκληρη τη ρήση του Μαρξ που δημοσίευσε στα αγγλικά πρέπει να παρατηρήσουμε ότι υπάρχει αμφισημία. Αυτή η αμφισημία ξεπεράστηκε στον 20 αιώνα από Ευρωπαίους Μαρξιστές. Οπότε ο αντικληρικαλισμός είναι σήμερα σύμπτωμα κρίσης της Αριστεράς μάλλον, παρά "αιχμή του δόρατός" της.

  Τέλος, καλό είναι να αντιμετωπίζουμε τα θέματα αυτά με περισσότερη διάθεση να ακούσουμε τι θέλει να πει ο άλλος, παρά να βρούμε μια αφορμή για να πούμε αυτό που μας καίει.
  -- Όσοι πιστεύουν ότι η Αριστερά, ως έχει σήμερα, έχει προοπτικές όποιας επιτυχίας, νομίζω ότι είναι μακριά νυχτωμένοι.
  -- Αλλά κι όσοι πιστεύουν ότι ξεμπέρδεψαν με την Αριστερά, κι ότι στο μέλλον δεν θα χρειαστεί να ασχοληθούν μαζί της, επίσης είναι μακριά νυχτωμένοι.
  Η συζήτηση είναι εύκολη όταν κανείς τοποθετείται με μια από τις αλληλοσυγκρουόμενες και υφιστάμενες "παρατάξεις". Αλλά τότε δεν πρόκειται για συζήτηση, αλλά για Πολεμική...
  Τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα όταν προσπαθείς να πεις μακρύτεραμ να διατυπώσεις σκέψεις που ΔΕΝ δέχεται καμία από τις υφιστάμενες παρατάξεις. Αυτό είναι πολύ πιο άχαρο, αλλά και πολύ πιο χρήσιμο...
  Με συγχωρείτε που άργησα να απαντήσω.
  Βρίσκομαι για λίγες μέρες στο εξωτερικό και δεν είχα ευχέρεια σύνδεσης.
  αν και το antinews έχει γίνει International)

  • tiramola avatar
   tiramola @ Θ.Κ. 06/08/2009 10:15:13

   Δεν έχω κανένα πρόβλημα να σε διασκεδάζω , εξάλου αισθάνομαι και ωραία αν κάποιος διασκεδάζει με αυτά που γράφω.
   Επί της ουσίας όμως δεν απαντάς...
   Δηλαδή μέχρι ποιού σημείου να κάνει κριτική η Αριστερά?
   Δεν φτάνει που ηλιθιωδώς κατά την άποψή μου εμφανίζεται να προσπαθεί να "εξανθρωπίσει" τον καπιταλισμό θα πρέπει να αποδεχθεί και όλα τα ανωτέρω που γράφω?(όσα θυμήθηκα...)
   Και τελικά αν εγώ είμαι τόσο πίσω όπου πλέον διαχωριστικές γραμμές δεν υπάρχουν , εσύ δεν είσαι αυτός που χρησιμοποιείς τον όρο "Αριστερά"?

   • tiramola avatar
    tiramola @ tiramola 06/08/2009 10:38:53

    Και για γίνω πιό σαφής...
    Θα ήθελα να διαβάσω από σένα τι κατά την γνώμη σου πρέπει να αφήσει πίσω της η Αριστερά , που πρέπει να συμβιβαστεί(αν πρέπει) και τι στόχους πρέπει να βάλει στο μέλλον.
    Για να μιλήσουμε επί του πρακτέου και όχι να κάνουμε αερολογία...
    Παραδείγματος χάριν , να αποδεχτεί ότι ο καπιταλισμός είναι μόνόδρομος , ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία κρατική παρέμβαση , ότι η ιδιωτικοποίηση των πάντων είναι ο μόνος δρόμος για το καλό των πολιτών και ότι το κοινωνικό κράτος ανήκει στο παρελθόν?
    Απλά πράγματα και κατανοητά για εμάς τους πολλούς που δεν τα πιάνουμε με την πρώτη..

  • donaE avatar
   donaE @ Θ.Κ. 07/08/2009 11:26:26

   Ευχαριστω για την εξηγηση σου θα την σκεφτω ειδικα οσο αφορα την 'μοναδικη αληθεια' που μου φαινεται ενδιαφερον.Να πω,βεβαια οτι παντα ειχα αυτο το προβλημα με το 'φορμα μη φορμα'γενικοτερα,και για το ποσο ευκολα κατι γινεται κλισε.

 22. ατακτος avatar
  ατακτος 06/08/2009 09:48:58

  Πάντως ο factorx μου δήλωσε ότι δεν είναι το www.antinews.gr....κρίμα ....!!!

  • Factorx avatar
   Factorx @ ατακτος 07/08/2009 12:09:57

   τι εννοείς άτακτε; Το πολύ το κυρ ελέησον το βαριέται κι ο θεός - μην το ξεχνάς ποτέ

 23. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 07/08/2009 10:53:27

  Μπά; Τώρα μου ζητάς και την άποψη μου; Λίγο παραπάνω ενοχλείσαι που μιλάω "επί παντός του επιστητού"...
  Κάποιοι άνθρωποι προσβάλλουν την συνομιλητή τους και δεν το καταλαβαίνουν καν. Κι όταν τους το υποδεικνύεις εκπλήσσονται! Το χειρότερο: ειλικρινά εκπλήσσονται γιατί πράγματι δεν αντιλαμβάνονται τι λένε.
  θα μου πείς: "Κι εσύ, πάλι, τόσο μυιγιάγγιχτος είσαι";
  Όχι δεν είναι θέμα "υπερβολικής ευαισθησίας". Είναι ότι υπάρχει ένας μόνο δύσκολος δρόμος για να αρχίσεις ένα ουσιαστικό διάλογο, αλλά χίλιοι τρόποι για να τον τινάξεις στον αέρα πριν αρχίσει...
  Γι' αυτό πρέπει να προσέχουμε τι λέμε, αν θέλουμε να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση κι όχι εξυπνάδες και τσακωμοί.
  Στην ουσία αυτών που μου ζητάς να σου πω, αυτό ακριβώς προσπάθησα να κάνω: Να αρχίσουμε να συζητάμε τι ΔΕΝ είναι ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Όπως το λές κι εσύ (και δεν διαφωνώ στη διατύπωση) "τι πρέπει να αφήσει πίσω της η Αριστερά". Τα πέντε αυτά που ανεφερε στο post είναι τα πρώτα - όχι τα μόνα: Ο Δογματισμός της (όχι κλειστό σχήμα, αλλά ανοικτό σύστημα σκέψης και ανάλυσης), ο σεχταρισμός της (να τολμά να κάνει συμμαχία ακόμα και με το διάβολο), ο κρατισμός της (να μη ταυτίζεται με καμία εξουσία, ούτε με το εγχώριο κράτος ούτε με ξένα κρατικά συμφέροντα), ο αντικληρικαλισμός της (να μη συγκρούεται με το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων, διότι δεν μπορεί να το ξερριζώσει κι αν προσπαθήσει είτε η ίδια θα γινει θρησκεία, είτε θα προκαλέσει - εξ αντιδράσεως - επιστροφή του κόσμου στη θρησκοληψία), να μη προκαλεί τη Μισαλλοδοξία, αλλά να αναδεικνύει την ηγεμονία της. Να μη πολώνει τον κόσμο σε παραδοσιακά διλήμματα, αλλά να ηγεμονεύει στα νέα θέματα όπου και θα κριθεί το μέλλον του κόσμου. Να μην ξαναγράφει την Ιστορία υπκαθιστώντας τη ζώσα παράδοση με την προπαγάνδα.
  Στα θέματα της Οικονομίας έχεις δίκιο: δεν ανέφερα τίποτε. Με καλύπτει ο προβληματισμός σου, όχι αναγκαστικά τα συμπεράσματά σου. Αλλά τα υπονοώ όταν λέω να εγκαταλειψει τον δογματισμό της η Αριστερά (πρώτο σημείο).
  Για το θέμα του καπιταλισμού, αν μου επιτρέπεις να έχω γνώμη και επ' αυτού, θα επανέλθω σύντομα (μόλις επιστρέψω Ελλάδα). Νομίζω ότι θα βρείς ενδιαφέρουσα την άποψή μου...

 24. φιλαλήθης/philalethe00 avatar
  φιλαλήθης/philalethe00 07/08/2009 23:38:53

  Πάντως, σε μία δεύτερη -πιο προσεκτική- ανάγνωση, νομίζω, ότι αδίκησα τις προθέσεις του συντάκτη. Μπορεί οι αναφορές να είναι στο μαρξιστικό σύστημα και θεωρητικούς -και πολύ εύλογα-, αλλά πηγαίνουν πέρα από αυτό και δεν είναι η στοχοθεσία του να υποδείξη το τίνους είδους Αριστερός θα είναι κάποιος. Άρα, αιτούμαι συγγνώμην για αυτό.

  Τώρα, μπορούν να ειπωθούν πάρα πολλά και πολύ ουσιαστικά σε κάθε υποθέμα. Στο τελευταίο, όμως, φύλλο της "Χριστιανικής", όπου από ό,τι είδα, φιλοξενήθηκε και το θαυμάσιο κείμενο του φίλου Θ.Κ., καταχωρήθηκε και ένα παληό κείμενο του Οδυσσέα Ελύτη -Αριστερός και "Ανανεωτικός", θα λέγαμε, ο ίδιος- όπου έγραφε κάτι πιο περιεκτικό στα "Δημόσια και ιδιωτικά" του:
  "Δεν κοτάς να αγγίξεις μιαν από τις αξίες που ικανοποιούν τα αισθήματά σου για κοινωνική δικαιοσύνη, και βρίσκεσαι να «κάνεις πορεία» με ένα συρφετό ανθρώπων που δεν έχουν δική τους σκέψη αλλά την περιμένουν από τον καθοδηγητή τους."

  Τεράστιο το δίκηο και στην αντίθετη κατεύθυνση κινείται το κείμενο και άρα του πρέπει ακόμη περισσότερο επευφημία.

  Επίσης, επειδή είδα, ότι αναφέρθηκε ο Κορδάτος από κάποιον φίλο, ο αποβληθείς για λόγους ....εθνικισμού από το αρτηριοσκληρωτικό ΚΚΕ της νεκρής εδώ και αρκετές(ο Καστοριάδης το έβλεπε και το αποδείκνυε αυτό ήδη από λίγο μετά το '50 με "ανελέητη" τεκμηρίωση) δεκαετίες ιδεολογίας που υποστηρίζει ο συγγραφέας αυτός, αξιολόγος ήταν μεν, ναι, αλλά ήταν αφόρητα απλοϊκός μεταφορέας σχημάτων του εξωτερικού δε. Σε αυτό έμοιαζε κάπως με τους μενσεβίκους, τον Πλεχάνωφ κτλ.: Δεν μπόρεσε να κατανοήση τις ιδιαιτερότητες του τόπου του, για αυτό και ο ενήμερος Κωστής Μοσκώφ τον χαρακτήρισε "απλοϊκό μαρξιστή". Αυτός, ο Γκράμσι και άλλοι ήταν πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα, αν και ήταν μαρξιστές επίσης εν πολλοίς. Και ο Γκράμσι είχε γράψει στα τετράδια της φυλακής, ότι ο ρωμαιοκαθολικισμός είναι το πιο αξιοσέβαστο στοιχείο της ιταλικής εθνικής ταυτότητας...

 25. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 08/08/2009 19:11:04

  Τι ΔΕΝ είναι Αριστερά… ??

  μα το ΠΑΤΣΟΚ.

  το "Τ" είναι του Τσουκράτου...

  ΠΠ

 26. peripeton - μετανάστης avatar
  peripeton - μετανάστης 13/08/2009 18:42:15

  ΑΠο πότε ο Μαρξισμος ταυτιζεται με την Αριστερά;; Μηπως δεν γνωρίζει ο συγγραφέας τις έννοιες;;

 27. Juan avatar
  Juan 14/08/2009 00:10:35

  ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΙ!!! ΑΠΛΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ!!!!


  http://www.youtube.com/watch?v=S9yiePFNWqw&eurl=http%3A%2F%2Fra64.wordpress.com%2F2009%2F08%2F13%2Fgaber%2F&feature=player_embedded

 28. Juan avatar
  Juan 14/08/2009 00:14:01

  ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΜΩΣ!!! ΜΗΝ ΚΡΙΝΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ!!!

 29. ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ avatar
  ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ 03/01/2010 15:31:46

  Αδιαφορώ πλήρως για το πώς ορίζεται η Αριστερά ανάλογα με την υποκειμενικότητα του καθενός. Τα προβλήματα της χώρας δεν λύνονται με ιδεολογικούς μπούσουλες. Οι ταμπέλες Αριστερά-Δεξιά έχουν πεθάνει.

 30. Μάρκο Τ avatar
  Μάρκο Τ 03/01/2010 15:37:48

  Ξέρετε πόσος κόσμος λέει "ένας Βγενόπουλος χρειάζεται, για να κλείσουν πολλά άχρηστα παραμάγαζα και να γίνει δουλειά"; Δεν ξέρω αν είναι η λύση αυτή, αλλά πάντως λέγεται.

 31. chrisss avatar
  chrisss 04/01/2010 00:55:30

  Βασικά το πρόβλημα είναι το να είσαι αριστερός και όχι το να είσαι κακός αριστερός..όταν σε ολόκληρο τον πραγματικά προοδευτικό κόσμο(όχι στον πλασματικό κόσμο της αριστεράς),η αριστερή ιδεολογία και οι πρακτικές της αποδομούνται και καταδικάζονται στην Ελλάδα ψάχνουμε να βρούμε αντίδοτο για να αναστήσουμε αυτό το ληγμένο,φθαρμένο και πρόχειρα φτιαγμένο προιόν..κατάντια..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.