#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/05/2012 07:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Τις πταίει» για την ελληνική τραγωδία;Η Ελλάδα ακολουθεί τον δρόμο που πήραν και άλλες χώρες, χτυπημένες από την κρίση, τα τελευταία 30 χρόνια.

Υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες μεταξύ της μέχρι πρότινος περήφανης χώρας μέλους της ευρωζώνης, και της χρεοκοπημένης Αργεντινής του 2001. Και στις δυο χώρες βλέπουμε τα ίδια ακριβώς τραυματικά στοιχεία, και σίγουρα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να συζητήσουμε για το ποιος ακριβώς φταίει για την ανέχεια των Ελλήνων.

Υπάρχουν τέσσερις βασικοί ύποπτοι, που όλοι συμμετείχαν στην εκπληκτική οικονομική άνθηση, που προηγήθηκε της σημερινής πτώσης.

Πολλοί θα κατηγορήσουν τις προηγούμενες κυβερνήσεις της Ελλάδας, δηλαδή τα κόμματα Πασόκ και ΝΔ. Κυβερνήσεις που δανείστηκαν με προθυμία, προκειμένου να οδηγήσουν τη χώρα στην ευμάρεια, συσσωρεύοντας όμως πελώρια χρέη, μειώνοντας την ανταγωνιστικότητά της, και καταδικάζοντάς την σε χαμηλή και αναιμική ανάπτυξη. Κάποιοι μάλιστα δεν είπαν ποτέ την αλήθεια, κρύβοντας απ όλους την πραγματική διάσταση των χρεών και των ελλειμμάτων.

Μετά την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ, το 2001, το Πασόκ και η ΝΔ δανείστηκαν τεράστια ποσά, ενώ στη κρίση του 2008 δεν προχώρησαν, όπως έπρεπε, στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Η πρώτη αντίδρασή τους ήταν η άρνηση, και στη συνέχεια οι δεσμεύσεις για στόχους που όμως δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν. Το αποτέλεσμα ήταν η ταχεία διάβρωση της διεθνούς θέσης της χώρας, η οποία ενέτεινε την οικονομική δυστυχία των πολιτών της.

Κάποιοι όμως θα αντιτάξουν, ότι για κάθε χρέος που δημιουργείται, υπάρχει και κάποιος που χορηγεί το δάνειο. Οι ιδιώτες δανειστές της Ελλάδας ήταν ιδιαίτερα χαρούμενοι στο να δανείζουν όλο και πιο πολλά στη χώρα, αλλά να αποποιούνται των ευθυνών τους, όταν η τεχνητή αυτή ευμάρεια διακόπηκε απότομα.

Ο υπερδανεισμός ήταν σε τέτοιο βαθμό, που σε κάποια φάση η διαφορά στα σπρεντς μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας ήταν μικρότερη από τις 6 μονάδες, κάτι που είναι κυριολεκτικά γελοίο, με δεδομένη τη διαφορά στην οικονομική κατάσταση μεταξύ των δυο αυτών χωρών.

Οι υπέρ-πρόθυμοι δανειστές της Ελλάδας στήριξαν αυτή τη κατάσταση. Μόλις όμως ήρθε η ώρα της αλήθειας, ότι δηλαδή το χρέος δεν ήταν πλέον βιώσιμο, έκρυψαν αυτή την αλήθεια. Κωλυσιέργησαν αρχικά, και στη συνέχεια συμφώνησαν με μεγάλο δισταγμό στο αναπόφευκτο κούρεμα του χρέους, την ώρα που χρήματα έφευγαν από την Ελλάδα χωρίς καμιά προοπτική επιστροφής.

Ούτε οι ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά ούτε και οι ιδιώτες δανειστές, δεν λειτούργησαν στο κενό.  Αμφότεροι καλύφτηκαν πίσω από το ευρωπαϊκό όραμα, μια ιστορική πρωτοβουλία δηλαδή, που στόχευε στην ευρωπαϊκή ευημερία μέσα από μια στενότερη πολιτική και οικονομική ένωση, βασισμένη σε κανόνες και θεσμούς.

Στους κανόνες όμως, όπως και στους θεσμούς, η ευρωζώνη αποδείχτηκε ανεπαρκής. Οι δυο μεγάλες οικονομίες του πυρήνα της (Γερμανία, Γαλλία), ήταν και οι πρώτες που παραβίασαν τους δημοσιονομικούς όρους που είχαν τεθεί όταν ξεκίνησε το ευρώ. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποδείχτηκαν ανεπαρκείς όσον αφορά στην επιβολή της απαραίτητης συμμόρφωσης των μελών της ΟΝΕ. Και έτσι, αυτό το ανεπαρκές καθεστώς επέτρεψε την συντήρηση της φαντασίωσης, που ήθελε την ευτυχή συμβίωση της Ελλάδας και των δανειστών της να συνεχίζεται απρόσκοπτα και για πάντα.

Παράλληλα, η Ευρώπη αποδείχθηκε ανίκανη να αντιδράσει σωστά, όταν έγινε φανερή η ολίσθηση της Ελλάδας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δρώντας από κοινού, δεν μπόρεσαν να εκτιμήσουν τα πραγματικά προβλήματα, πόσο δε μάλλον να συμφωνήσουν σε μια αποτελεσματική αντίδραση. Με μεγάλο δισταγμό άνοιξαν τα πουγκιά τους για να στηρίξουν την Αθήνα, αλλά τα κίνητρά τους ήταν μυωπικά, με αναπόφευκτη συνέπεια το όλο αποτέλεσμα να είναι στρατηγικά ελαττωματικό, και εντελώς ασυντόνιστο.

Τέλος, έχουμε και το ΔΝΤ, τον θεσμό εκείνον που πρέπει υποτίθεται να προστατεύει την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα, και να συμβουλεύει τις επί μέρους κυβερνήσεις. Όπως φαίνεται, το ΔΝΤ υπέκυψε σε πολιτικές πιέσεις στη διάρκεια τόσο της άνθησης όσο και της καταστροφής. Η πολιτική υπερίσχυσε της οικονομικής ανάλυσης, υπονομεύοντας τον ρόλο του ταμείου ως καταλύτη.

Σε επιφανειακό επίπεδο, οι τέσσερις αυτοί ύποπτοι έχουν σοβαρούς λόγους ο καθένας να ρίξουν το φταίξιμο αλλού. Μπορούν μάλιστα να επικαλεστούν το ότι ήταν μεν συνεργοί, αλλά δεν είχαν σωστή πληροφόρηση. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια.

Κανένας από τους τέσσερις δεν μπορεί  να αρνηθεί ότι η Ελλάδα δεν θα κατέρρεε αν οι ίδιοι δεν ήταν τόσο συγκαταβατικοί στην εποχή της τεχνητής της άνθησης. Και αν δεν δρούσαν τόσο ανεύθυνα στην εποχή της κατάρρευσης. Ξεγελούσαν ο ένας τον άλλο με μια ψευδαίσθηση ευημερίας, την ίδια ώρα που η κατάσταση χειροτέρευε. Τώρα, ελπίζουμε πως θα λογοδοτήσουν, και πως θα προχωρήσουν επιτέλους σε μια ειλικρινή αυτοκριτική.

Το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα πάθουν τίποτα, ειδικά σε σχέση με τα πραγματικά θύματα αυτής της ιστορικής τραγωδίας, δηλαδή τον ελληνικό λαό, που είναι καταδικασμένος σε μια χρόνια πενία, και δυστυχία. Και μπορεί οι Έλληνες να μην είναι οι μόνοι. Η μεταδοτικότητα της κρίσης σίγουρα θα πλήξει τόσο την υπόλοιπη Ευρώπη, όσο και τον κόσμο όλο.

Σε έναν δίκαιο κόσμο, οι ευάλωτοι πολίτες θύματα θα είχαν κάθε δικαίωμα να μειώσουν τους μισθούς, τα προνόμια, και τα διάφορα μπόνους που συνεχίζουν  να απολαμβάνουν οι πραγματικοί ένοχοι, και οι υπαίτιοι της δυστυχίας τους.

Στον κόσμο όπως που ζούμε, το μόνο κέρδος θα είναι … ένα δίδαγμα για το μέλλον.

project-syndicate.org

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. S.R. avatar
  S.R. 21/05/2012 07:59:19

  Διαφωνω με το πνευμα της αναρτησης..... Οταν δανειζεται καποιος υποθηκευοντας το μελλον του, φταει πρωτα και κυρια ΑΥΤΟΣ και οχι ο δανειστης που, με χαρα του, θα του παρει τωρα το σπιτι....

  • franc avatar
   franc @ S.R. 21/05/2012 17:30:15

   Oταν όμως δανείζεται κάποιος και τα τρώει υποθηκεύοντας το δικό σου σπίτι χωρίς να τον πάρεις είδηση γιατί μαζί με το Τσοχατζόπουλο και την Budensbank σου πλαστογράφησαν την υποφραφή όταν εσύ έλειπεες σε ταξίδι, όχι μόνο δεν φταίς αλλα δικαιούσαι τουλάχιστον αποζημίωση.

 2. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 21/05/2012 08:55:36

  Η Ιστορία δεν είναι Δικαστήριο. Όμως, η μελέτη των ιστορικών και κοινωνικών γεγονότων δεν αποβλέπει εξ αντικειμένου στην αναζήτηση της αλήθειας ως αφηρημένης έννοιας.
  Υπάρχουν υποκείμενα. Στην περίπτωση της χώρας μας τα υποκείμενα αυτά είναι συγκεκριμένα.
  Είναι ο Παπανδρεϊσμός, ο πασοκισμός, η ανεπάρκεια αυτών που οικειοποιήθηκαν την ΝΔ, καθώς και τα υποζύγιά τους (συνδικαλιστές, παπαγαλάκια, ημέτεροι ακόλουθοι/σύμβουλοι, πρωτοπαλίκαρα κτλ.)
  Η εξουσία, ακόμη κι αυτή της παρακμής έχει δομή και ιεραρχία.

  Προφανώς, είναι εκ των πραγμάτων αναγκαίο να ολοκληρωθεί ο κύκλος.
  Ο κύκλος με την κιμωλία στο πληγωμένο Είναι του Έθνους.

 3. Απλή σκέψη avatar
  Απλή σκέψη 21/05/2012 09:00:21

  Η κρίση ξεκίνησε από την Αμερική, με την κατάρρευση των 2 μεγάλων της τραπεζών.
  Στη συνέχεια η κρίση πέρασε στις Ευρωπαϊκές τράπεζες και στη συνέχεια στα Ευρωπαϊκά κράτη αφού ανέλαβαν να σώσουν τις τράπεζες τους.
  Από την άλλη εδώ και χρόνια τα Ευρωπαϊκά κράτη δημιουργούσαν μεγάλα εξωτερικά χρέη , με προβάδισμα η Ελλάδα που έφτασε σε δυσανάλογο χρέος σε σχέση με το εθνικό της προϊόν.
  Οι παγκόσμιοι κερδοσκοπικοί οργανισμοί , ενίσχυαν τον δανεισμό κρατών μελών της ΕΕ , ακόμη και με προβληματικές οικονομίες, χωρίς να εξασφαλίζονται, αφού οι οικονομίες ήταν τρωτές.
  Αυτοί οι οργανισμοί γιατί το έκαναν αυτό;
  Δεν έπρεπε να έχουν εξασφαλίσεις ή αφού δεν είχαν γιατί συνέχιζαν να δανείζουν;
  Επειδή δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι ήταν άφρονες, κάτι άλλο παιζόταν στο παγκόσμιο αλισφερίσι.
  Ξέρουμε , ότι όσο δανείζεσαι τόσο εξαρτημένος γίνεσαι. Που γίνεσαι εξαρτημένος; Τι είδους εξάρτηση αποκτάς; Αν είσαι κράτος, προχωράς σε συμβιβασμούς που μειώνουν την εθνική σου κυριαρχία, αφού δεν έχεις άλλο τρόπο να ξεχρεώσεις.
  Αν είσαι ένωση κρατών όπως η ΕΕ, πρέπει να πάρεις μέτρα για την διάσωση των κρατών μελών σου. Τι είδους μέτρα; Εδώ υπάρχουν δύο σχολές.
  1. Ή ακολουθείς αυστηρά προγράμματα λιτότητας, με αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους , (μνημόνια) και αναλαμβάνεις το εξωτερικό χρέος του μέλους κράτους,
  2. ή προχωράς σε τύπωμα νέου χρήματος ή ευρωοομολόγου για ν΄αντιμετωπίσεις την κρίση. Αυτό όμως αυτόματα επιφέρει υποτίμηση του νομίσματός σου.
  Η ΕΕ, προτίμησε την πρώτη εκδοχή για να μην θίξει το ευρώ, αφού επικράτησε η Γερμανική νοοτροπία περί σταθερού νομίσματος.
  Τώρα η ΕΕ, βρίσκεται ένα βήμα πριν την αναθεώρηση των απόψεών της, αφού το πείραμα της Ελλάδας, δεν πέτυχε και αποτελεί ωρολογιακή βόμβα μετάδοσης της κρίσης και στα άλλα κράτη.
  Τελικά , η αρχική κρίση των Αμερικάνικων τραπεζών, σχεδιάστηκε, για να δημιουργήσει μεγάλη κρίση στην ΕΕ, με στόχο το ευρώ , (νομισματικός πόλεμος) με απειλή ως προς την ενότητα της ΕΕ, με παράλληλη μείωση εθνικής κυριαρχίας των κρατών (βλέψεις για την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων των κρατών).
  Μέσα σ΄αυτή την τιτανομαχία των μεγάλων της Ευρώπης και της Αμερικής, η Ελλάδα ως αδύναμος κρίκος, βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα.
  Είμαστε το μικρό πιόνι στη μεγάλη σκακιέρα, το οποίο δεν διστάζει κανείς από τους παγκόσμιους παίκτες να θυσιάσει, αρκεί να σωθούν οι υπόλοιποι, οι ισχυρότεροι.
  Το αν θα αποφευχθεί αυτή η θυσία, θα είναι μόνο αποτέλεσμα των μετρήσεων που κάνουν οι μεγάλοι, αν τους συμφέρει ή όχι και σίγουρα δεν είναι προς την κατεύθυνση της αλληλεγγύης της ΕΕ, προς την Ελλάδα.

 4. franc avatar
  franc 21/05/2012 11:29:48

  Aγαπητέ απλή σκέψη,
  Η ανάλυσή σου είναι σωστή. Διαφωνώ όμως στο συμπέρασμα οτι η αρχική κρίση των Αμερικάνικων τραπεζών, σχεδιάστηκε, για να δημιουργήσει μεγάλη κρίση στην ΕΕ, με στόχο το ευρώ , γιατί η μέθοδος της υπερχρέωσης κρατών και στη συνέχεια η απομύζησή τους με τη μέθοδο της αποκοπής τους από τις "αγορές" που ελέγχονται απο τις Υπερτράπεζες δεν πρωτοεφαρμόστηκε απο την "Αυτοκρατορία του χρήματος" στην Ευρώπη . Η ιστορία αυτή επαναλαμβάνεται για πάνω απο 30 χρόνια τώρα αρχίζοντας απ' την Ιαπωνία, τις "Ασιατικές τίγρεις" την Λατινική Αμερική, με πρόσφατα παραδείγματα τον Ισημερινό και την Αργεντινή. Στην Ευρώπη πρώτα χτύπησε την Αγγλία (Northroc Bank 2007) μετά την Ισλανδία, μετά τα PIIGS με πρώτη την Ιρλανδία και δεύτερη την Ελλάδα ελέω Γιωργάκη, ενώ η σειρά της ήταν μετά την Πορτογαλια και την ισπανία...
  Δεν υπάρχει σχέδιο, όπως λέει ο Τσόμσκι. Οι 10 Υπερτραπεζίτες που κατέχουν το 80% του παγκόσμιου πλούτου (5 τράπεζες κατέχουν το 60% του ΑΕΠ των ΗΠΑ), μόλις φοβηθούν απο το σκάσιμο μιας από τις εκατοντάδες 'φούσκες' που δημιούργησαν ορμούν στο επόμενο θύμα τους κηρύσσοντας τα δάνειά του ληξιπρόθεσμα και πληρωτέα εδώ και τώρα...

 5. firiki2010 avatar
  firiki2010 21/05/2012 11:53:34

  Μπορεί η κρίση να είναι πανευρωπαϊκή αλλά προφανώς δεν θα βρισκόμασταν σε αυτή την τραγική θέση αν είχαμε φροντίσει ΕΜΕΙΣ τα του οίκου μας. Δεν μας έβαλε κανένας το μαχαίρι στο λαιμό για να μας δανείσει. Και πολύ περισσότερο αυτοί που μας δάνεισαν δεν ήταν αρμόδιοι να διαχειρισθούν τα δανεικά. Ας το παραδεχθούμε : Τα διαχειριστήκαμε άσχημα. Πέραν τούτου και κόντρα ίσως στο πνεύμα των καιρών εξακολουθώ να πιστεύω ότι αυτού του μεγέθους κρίση δεν θα είχαμε αν δεν μας λάχαινε μια απολύτως ανεύθυνη και ανίκανη κυβέρνηση όπως αυτή του Γιώργου Παπανδρέου. Το μνημόνιο δεν ήταν αναπόφευκτο τον Οκτώβριο - Νοέμβριο ακόμα και τον Γενάρη του 2010. Αλλά και στη συνέχεια έστω και αν η συνταγή ήταν λάθος , εάν δεν υπήρχε ο μάγειρας που μπέρδευε το αλάτι με τη ζάχαρη και λόγω των εμμονών του επέμενε να μην χρησιμοποιεί λάδι αλλά ...γράσο τα πράγματα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί πολύ καλύτερα

  • franc avatar
   franc @ firiki2010 21/05/2012 16:15:21

   Aγαπητέ firiki2010 , Αν είχαμε φροντίσει εμείς τα του οίκου μας σίγουρα θα είμασταν σε λιγο καλύτερη θεση. Δηλαδή στη θέση της Πορτογαλίας. Γιατί παραπάνω απο την Ισπανία, ούτε θα ήμασταν ούτε θα φτάσουμε ποτέ, όσο κι αν συγυρίσουμε τα του οίκου μας. Οτι θα έχουμε ενα συγιρισμένο σπίτι σαν της γιαγιάς μου στο χωριό, δεν αμφιβάλλω. Ομως η τουαλέττα θα παραμένει στον κήπο κι όταν βρέχει θα πρέπει να συγκρατιόμαστε μέχρι να σταματήσει. Ενα συγυρισμένο σπίτι δεν γίνεται πλούσιο μόνο με χειρωνακτική εργασία στο σημερινό κόσμο, όπου το 98,3% είναι χρήμα που παράγεται κατα το ήμισυ απο έγκλημα (όπλα,ναρκωτικά,κλπ.) και κατά το έλλο ήμισυ απο τζόγο σε χρηματοπιστωτικά παράγωγα σςν το ομόλογο των 435 εκατ. που πληρώσαμε προχτές σαν μ@λ@κες...Θα πρέπει εκτός απ' το συγύρισμα να βρούμε τρόπο να ξαναμπούμε στο "σύστημα" μέχρι να επανέλθει βεβαίως ο Σοσιαλισμός σε 200-500 χρόνια...

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ firiki2010 21/05/2012 16:29:46

   Η αναζήτηση έξωθεν αιτιών είναι ως άφεση αμαρτιών.
   Επιπλέον, εμποδίζει να δούμε τα εσωτερικά μας.

 6. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 21/05/2012 15:56:56

  Τις πταίει:

  1) Ανδρέας Παπανδρέου. Πήρε ένα χρέος στο 20% του ΑΕΠ και το παρέδωσε κοντά στο 90%. Δημιούργησε αυτό το δυσθεώρητο χρέος δίχως να κάνει κανένα απολύτως έργο.

  2)ΓΑΠ.

  3)Παπακωνσταντίνου και λοιποί.


  4)Η κρίση που ξεκίνησε το 08 στην Αμερική

 7. franc avatar
  franc 21/05/2012 17:54:40

  Aντιθέτως φίλε Μανιάτη.
  Οταν είσαι καθαρός, δεν τα'χεις φάει με τον Πάγκαλο και δεν πήρες ούτε μία δραχμή ποτέ χωρίς να την δουλέψεις και μάλιστα με μεράκι, δικαιούσαι τουλάχιστον να αγανακτείς με τα συμβαίνοντα. Αν ταχεις φάει, όχι μόνο δεν δικαιούσαι να αναζητείς έξωθεν αιτίες ως άφεση αμαρτιών, αλλά είσαι κανονικά υπόδικος.
  Οταν είσαι καθαρός, βλέπεις πολύ καθαρώτερα τα εσωτερικά μας, τα στρατεύματα κατοχής, τους συνδαιτημόνες του Πάγκαλου και όλα τα λαμόγια, και δεν σπεύδεις να συνυπογράψεις μνημόνια χωρίς καν να τα διαβάσεις προκειμένου να σώσεις το τομάρι σου και τη χ@σμένη φωληά σου σκεπάζοντας μαζί με τις δικές σου βρωμιές και εκείνες των ξένων συνεργών σου ,
  εγκληματώντας σε βάρος της πατρίδας, δίνοντας σ' αυτούς ακριβώς τους συνεργούς σου το δικαίωμα να το παίζουν αθώοι έντιμοι δανειστές των 'ζάπλουτων' ελλήνων εργαζομένων που κατά περιέργως επαναλαμβανόμενο λάθος η Ευρωπαική στατιστική υπηρεσία βγάζει μόνιμα ως τους πιό κακοπληρωμένους και τους φτωχότερους της Ευρώπης.
  Oμως μην ανησυχείς αγαπητέ Μανιάτη. Οταν απελευθερωθούμε απο τους "έντιμους δανειστες" και τα φιλικά καθ' όλα "νόμιμα" χρέη που μας "φόρεσαν" μέσω Τσοχατζόπουλου,Τσουκάτου,Χριστοφοράκου,Μαντέλη κ.ο.κ. δεν πρόκειται να ξεχάσουμε να δούμε και τα εσωτερικά μας . Ομως αυτά είναι καθαρά δική μας υπόθεση και όχι των "έντιμων" δανειστών μας ...

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ franc 21/05/2012 19:02:44

   Όταν μια χώρα, ένας λαός, δίνει επί 30 χρόνια την εξουσία σε τύπους που αναφέρεις, κάτι τρέχει.
   Όταν σε μια χώρα η παραοικονομία έχει τις διαστάσεις που έχει στη χώρα μας, κάτι τρέχει.
   Όταν σε μια χώρα, η δικαιοσύνη, η Εφορία, το ίδιο το Κράτος είναι για να ικανοποιούν την ανομία, κάτι τρέχει.
   Όταν σε μια χώρα η παραγωγή μειώνεται συστηματικά, οι εισαγωγές διογκώνονται και η χώρα μετατρέπεται σε καταναλωτική αγορά, κάτι τρέχει.
   Όταν σε μια χώρα οι προμηθευτές του Δημοσίου συστηματικά θυσαρίζουν και κανείς δεν αντιδρά, κάτι τρέχει.
   Όταν μια χωρά...αναριθμητα...τα γεγονότα,
   και ο λαός της κάνει επαναστατικές ασκήσεις, η χώρα αυτή καταρρέει, αγαπητέ franc.

   • franc avatar
    franc @ Μανιάτης 22/05/2012 08:02:27

    Oταν οι ΗΠΑ με πολιτείες 'καταφύγια' όπως Ντελαγουέαρ, Μαιάμι, Χαβάη κλπ.,είναι η χώρα της γης με τη μεγαλύτερη Διαφθορά σε ξέπλυμα χρήματος που προέρχεται κατά 50% απο εγκληματικές πράξεις (δολοφονίες μαστρωπεία, ναρκωτικά, λαθρεμπόριο όπλων)
    και κατά 50% από φοροδιαφυγή.
    2η χώρα σούπερδιαφθοράς το Λουξεμβούργο
    που έχει πανίσχυρη οικονομία διότι παράγει αέρα κοπανιστό!!!
    3η Διεφθαρμένη χώρα στον κόσμο η "έντιμη" Ελβετία! και
    4η η "Μητέρα'' όλων των φορολογικών παραδείσων Αγγλία με πρώτον και καλύτερον το City του Λονδίνου,
    Δεν είναι δύσκολο να κάνουν μερικές χώρες σαν την Ελλαδίτσα και τα υπόλοιπα PIIGS, να καταρρεύσουν προκειμένου αυτοί να διασφαλίσουν την συνεχιζόμενη απομύζηση ανεξέλεγτων κερδών...
    Αγαπητέ Μανιάτη αν μου βρείς εσύ μια χώρα χωρίς διαφθορά στον σημερινό κόσμο, θα πάω εκεί να κατοικήσω και δεν θα ξαναγράψω στο antinews.
    Nα σου πώ και το αντίστροφο? Η μόνη παρηγοριά μου είναι οτι εμείς, απ' όλα τα PIIGS ευτυχώς δεν είχαμε κτίσει ενα σοβαρό κράτος όπως πχ. η Ιρλανδία ή η Ισλανδία που καταστράφηκαν πριν απο εμάς... Στο σεισμό των 8 ρίχτερ είναι τελικά προτιμώτερο να έχεις παράγκα παρά πολυκατοικία...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.