Τελικά ποιός θα κάνει την ανάπτυξη;
02/07/2014 06:55
Του Akenaton
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τελικά ποιός θα κάνει την ανάπτυξη;

Είναι καιρός να δημιουργήσουμε καινούρια κόμματα, καινούρια πολιτικά υποκείμενα, με αξιοκρατία, με ιδεολογία, με ιδέες, με ρηξικέλευθες πολιτικές προτάσεις, με καινούρια πρόσωπα, νέους πολιτικούς με διάθεση προσφοράς κι όχι αρπαγής, με κοινωνική παρουσία και δράση κι όχι με κομματικά ένσημα.

Χθες βράδυ είδα ένα όνειρο. Ένα όνειρο που ενώ ξεκίνησε πολύ ευοίωνα, τελικά κατέληξε σχεδόν σε εφιάλτη! Είδα λοιπόν στον ύπνο μου πως κέρδισα στο τζόκερ σχεδόν πέντε εκατομμυριάκια. «Πολύ χρήμα» θα πει κάποιος. «Και ποιος δεν έχει δει κάτι παρόμοιο στον ύπνο του» θα σχολιάσει κάποιος άλλος. «Σε καλή μεριά μάστορα!» θα ευχόταν κάποιος τρίτος, «και καλά ξυπνητούρια!».

Το κακό είναι, πως το όνειρό μου δεν έμεινε εκεί. Όντας εκ φύσεως στο ξυπνητό μου άνθρωπος πρακτικός, μεθοδικός και ενεργητικός, δεν ήταν δυνατόν να δρω διαφορετικά στα όνειρά μου. Έτσι, κι αφού συνέχισα να ονειρεύομαι τα πρώτα ευχάριστα έξοδα, όπως αγορά αυτοκινήτου, αγορά ενός μικρού κτήματος για τα γεράματα, σπουδές των παιδιών και αποκατάστασή τους και άλλα τέτοια χαρούμενα πράγματα, έφτασε η κρίσιμη στιγμή που το όνειρο άρχισε να γίνεται εφιάλτης.

Και τι θα έκανα το μεγάλο μέρος των χρημάτων που θα περίσσευαν μετά από αυτά τα πρώτα ευχάριστα και αναγκαία έξοδα; Έντρομος διαπίστωσα στον ύπνο μου, πως τα άρτι κι εκ τύχης τρελής αποκτηθέντα φανταστικά λεφτουδάκια μου, κοντά στα τεσσεράμισι εκατομμυριάκια πια όπως υπολόγιζε ο κοιμισμένος εαυτός μου, έπρεπε κάπου να τα διασφαλίσω ή καλύτερα να τα επενδύσω. Πού όμως;

Η πρώτη σκέψη που έκανα, ομολογώ με εξέπληξε: θα τα έβγαζα στην Ελβετία! Πήρα να ονειρεύομαι αν μπορώ να το κάνω νομίμως, αν με ψάξει η εφορία, το ΣΔΟΕ, ο Χαρδούβελης ή ο Σταϊκούρας. Μετά, κατρακύλησα χαμηλότερα στου ραντιέρη την σκάλα, ονειρευόμενος σύσταση εξωχώριας εταιρείας στας νήσους Καϋμάν ή και μακρύτερα ακόμη! «Όσο μακρύτερα από την χώρα, τόσο το καλύτερο», με συνέτρεχε ο κοιμισμένος άλλος μου εαυτός. Ένα μονάχα δεν ονειρεύτηκα: να τοποθετήσω τα λεφτουδάκια μου μέσα στην χώρα, είτε καταθέτοντάς τα στην τράπεζα, είτε επενδύοντάς τα στην δουλειά μου!

Εσείς όλοι οι φίλοι που διαβάζετε εδώ μέσα τόσον καιρό τα σχόλιά μου, αντιλαμβάνεστε είμαι σίγουρος, γιατί η τελική τροπή που πήρε το αρχικώς ευχάριστο όνειρό μου ήταν για μένα εφιάλτης. Για την ακρίβεια, ζορίστηκα τόσο πολύ από τα αντικρουόμενα συμφέροντα που ανέκυπταν μεταξύ του διαπρύσιου κήρυκα της σωτηρίας της χώρας μέσω επενδύσεων (του ξυπνητού Ακενατόν δηλαδή) και του συμφεροντολόγου μεγαλο-κεφαλαιούχου δυνητικού επενδυτή (του Ακενατόν που ονειρευόταν δηλαδή), που τελικά ξύπνησα λουσμένος στον ιδρώτα και εντελώς απογοητευμένος για το μέλλον αυτής της χώρας.

Λέμε όλοι μας πως η χώρα για να σωθεί χρειάζεται ανάπτυξη, συνεπώς χρειάζεται επενδύσεις, δηλαδή με άλλα λόγια φρέσκο χρήμα, κεφάλαια που κάποιοι θα φέρουν εδώ να τα επενδύσουν. Την ίδια στιγμή, βλέπουμε με έκπληξη τους πολιτικούς, την άρχουσα τάξη, τους κεφαλαιούχους, όλους τους πιθανούς εγχώριους επενδυτές δηλαδή (του κοιμισμένου εαυτού μου μη εξαιρουμένου), να έχουν βγάλει ή να προσπαθούν (ακόμη και στον ύπνο τους!) να βγάλουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό, όσο μακρύτερα, τόσο καλύτερα. Βλέπουμε σιγά – σιγά τα τελευταία χρόνια, ολόκληρα εργοστάσια να ξεπατώνονται ατόφια και να μετακομίζουν στις όμορες χώρες των Βαλκανίων. Βλέπουμε στις λίστες Λαγκάρντ, στις λίστες του ΥΠΟΙΚ, στις λίστες της ΤτΕ και αλλαχού, δεκάδες ή και εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ να έχουν βγει νόμιμα ή παράνομα από την χώρα.

Αυτός είναι και ο λόγος που προβλέπονται αναιμικές αναπτύξεις της τάξης του 0,5% για την χώρα, την ώρα που χρειαζόμαστε διψήφια νούμερα για να πούμε πως μπορεί και να την σκαπουλάρουμε τελικά! Που θα βρεθούν όμως αυτά τα διψήφια νούμερα; Μονάχα από τους ξένους επενδυτές, τους οποίους ειρήσθω εν παρόδω κάνουμε κάθε τι δυνατόν, ώστε να τους αποτρέπουμε να έρθουν να επενδύσουν; Όταν εμείς, ακόμη και στον ύπνο μας, βγάζουμε τις ουρές μας απέξω και συνειδητά ή ασυνείδητα δεν εμπιστευόμαστε την ίδια μας την χώρα, γιατί να μας εμπιστευτούν οι ξένοι; Όταν όπως αποδεικνύεται από τα πόθεν έσχες των πολιτικών, ακόμη και οι αριστεροί (!) πολιτικοί έχουν βγάλει τα εκατομμύριά τους εκτός Ελλάδος, πως είναι δυνατόν να πειστεί ο απλός έμπορος, επιχειρηματίας, κεφαλαιούχος, ή ευνοημένος του τζόκερ να επενδύσει το περίσσευμά του στην Ελλάδα;

Θα σας ομολογήσω και την συνέχεια, κι ας ντρέπομαι πολύ γι αυτήν. Τελικά, ξανακοιμήθηκα και ως συνήθως, συνέχισα το όνειρο εκεί από όπου το είχα αφήσει. Ποια Ελβετία και ποιο Λουξεμβούργο; Ποιο Βερολίνο και ποιο Παρίσι; Το χρήμα το έβγαλα έξω με την πρώτη πτήση προς Λονδίνο. Εκεί, το μεγαλύτερο μέρος το μετέτρεψα σε δολάρια και το «παρκάρισα» σε υποκατάστημα αμερικανικής τράπεζας στις Παρθένους Νήσους. Άφησα κάτι ψιλά στο «Σίτυ» για να απασχολούμαι με «χαρτιά» κι όχι με τις κουρελούδες του Χ.Α. και «έστρωσα» και ένα εκατομμυριάκι σε χρυσό (αυθεντικό, σε θυρίδα βρετανικής τραπέζης κι όχι παράγωγα και άλλα γιαλαντζί υποπροϊόντα). Τότε μονάχα αισθάνθηκα ασφαλής και κοιμήθηκα τον ύπνο του δικαίου.

Όταν ξύπνησα κι άνοιξα την τηλεόραση, ήμουν και πάλι φτωχός κι απόκληρος και στην οθόνη ο Γιακουμάτος μάλωνε με τον Βούτση για την ανάπτυξη της χώρας, ενώ παραδίπλα η Βούλτεψη περηφανευόταν για τον αριστερό της πατέρα, ξορκίζοντας με κατάρες το κακό ΔΝΤ, ο ευρωβουλευτής Κεφαλογιάννης βριζόταν με τον ευρωβουλευτή Κατρούγκαλο για την τιμιότητα και την αξία των πατεράδων τους, μια διαμάχη που είχε τεράστια σημασία για την χώρα να μεταφερθεί και στο ευρωκοινοβούλιο, ο Λοβέρδος μαλλιοτραβιόταν με τον Μητσοτάκη για τις προσλήψεις των συγγενών των καθηγητάδων στα έρμα τα ΑΕΙ, κουρελιάζοντας κατά βάση την υπογραφή της ίδια της χώρας, οι δικαστές είχαν επιδικάσει περίπου μισό δις αναδρομικά και μελλοντικά εισοδήματα στις αφεντιές τους και ο Χαρδούβελης ήταν έτοιμος να αναθεωρήσει για άλλη μια φορά τους φορολογικούς νόμους της χώρας για να κονομήσει από δικαίους και αδίκους τα λεφτά των δικαστών αλλά και αυτά που θα επιδικάζονταν σίγουρα για τους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς, τους πυροσβέστες και άλλους ευγενείς κλάδους δημοσίων υπαλλήλων!

Στεναχωρημένος αλλά βέβαιος πως αυτή η χώρα δεν έχει πια σωτηρία από αυτή την πολιτική ελίτ, έκλεισα την τηλεόραση και βγήκα να ανασάνω λίγο καθαρό αέρα, σκεπτόμενος πως τουλάχιστον αυτό το τοπίο, αυτό το φως, αυτή την θάλασσα, αυτόν τον ήλιο, αυτά τα βουνά, αυτό το χώμα που καρπίζει εύγευστους αλλά λιγοστούς καρπούς, κανείς δεν μπορεί να μας τα στερήσει. Μέσα σ’ αυτό το περιβολάκι θα μείνουμε, εμείς που δεν έχουμε τίποτε να κερδίσουμε ή να χάσουμε στο τέλος. Θα μείνουμε να το δουλέψουμε, να το ιδρώσουμε, να το οργώσουμε, να το κάνουμε να καρπίσει ξανά, να το νοικοκυρέψουμε και σιγά – σιγά θα το αναπτύξουμε και πάλι, θα το στήσουμε στα πόδια του, θα το κάνουμε φιλόξενο και τολμηρό, καινοτόμο και εξωστρεφές, εργατικό και γλεντζέδικο συγχρόνως, κατά τον τρόπο που μονάχα εμείς ξέρουμε, εμείς που αξιωθήκαμε από την ιστορία και την φύση ένα τέτοιο όμορφο περιβολάκι. Εμείς που το μαγαρίσαμε, εμείς οι ίδιοι θα το ξεκαθαρίσουμε και πάλι. Καιρός να το καταλάβουμε αυτό όλοι μας, να αφήσουμε τις μιζέριες, τις γκρίνιες, τις πολιτικές έριδες, τις διαμάχες, τα μικροσυμφέροντα και τους θυμούς μας και να απαλλαγούμε από τον βραχνά των πολιτικών πατρώνων μας, των βαρόνων, των πριγκίπων, των διαπλεκομένων, των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών και εργατοπατέρων, των γόνων και των απογόνων, των πράσινων τρωκτικών που δεν άφησαν σπυρί γέννημα στις αποθήκες του Έθνους, των επαγγελματιών αριστερών του Κολωνακίου και της Εκάλης, των αναρχομπάχαλων του κράτους των Εξαρχείων και των φρικτών ζόμπι του φαιοκόκκινου σταλινο-χιτλερισμού.

Είναι καιρός να δημιουργήσουμε καινούρια κόμματα, καινούρια πολιτικά υποκείμενα, με αξιοκρατία, με ιδεολογία, με ιδέες, με ρηξικέλευθες πολιτικές προτάσεις, με καινούρια πρόσωπα, νέους πολιτικούς με διάθεση προσφοράς κι όχι αρπαγής, με κοινωνική παρουσία και δράση κι όχι με κομματικά ένσημα. Τότε, μπορεί και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να τρέξει η χώρα με διψήφια νούμερα ανάπτυξης και (γιατί όχι;) όσοι έχουν μερικά εκατομμύρια στην διάθεσή τους (πραγματικά ή φανταστικά) να έχουν ως πρώτη σκέψη να τα επενδύσουν στην Ελλάδα μας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. airman avatar
  airman 02/07/2014 07:27:31

  "Είναι καιρός να δημιουργήσουμε καινούρια κόμματα, καινούρια πολιτικά υποκείμενα, με αξιοκρατία, με ιδεολογία, με ιδέες, με ρηξικέλευθες πολιτικές προτάσεις, με καινούρια πρόσωπα, νέους πολιτικούς με διάθεση προσφοράς κι όχι αρπαγής, με κοινωνική παρουσία και δράση κι όχι με κομματικά ένσημα." Όποτε και εάν βρεθεί κάποιος να κάνει το απαιτούμενο "προσκλητήριο ευθύνης" (και όχι "μάζωξη" στην ... Ψάθα), είναι ζήτημα να μαζέψει διψήφιο αριθμό "εθελοντών" που να πληρούν τις προϋποθέσεις. Και πάω και στοίχημα ένα "ονειρικό ποσό"!

  • akenaton avatar
   akenaton @ airman 02/07/2014 18:11:39

   Νομοτέλεια είναι ... Όσο αργούμε, τόσο θα δυναμώνει η ανάγκη για αυτό!

   • airman avatar
    airman @ akenaton 02/07/2014 21:56:49

    Αναγκαία προσδοκία μάλλον. Μέχρι να εμπεδωθεί ότι είναι ανάγκη, δεν ξέρω πόσοι έχουν τη δύναμη να αντέξουν και ποιοι μπορούν να βρουν τη δύναμη να ικανοποιήσουν αυτή την ανάγκη. Ας μην επεκταθούμε στο πόσοι πρόκειται να συγκινηθούν και να προστρέξουν.

 2. panas avatar
  panas 02/07/2014 08:21:02

  Γλαφυρά παρουσιάζετε την πραγματικότητα αγαπητέ Ακενατον. Δυστυχώς αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις είναι εκτός πραγματικότητας.

 3. George N avatar
  George N 02/07/2014 09:35:55

  Με στεναχωρεί που βλέπετε το city μόνο ως transit! Εντελώς συντηρητική η επιλογή του παρκαρίσματος στα virgin. Μάλλον δεν είστε γεννημένος για επενδυτής. Αν και υποψιάζομαι ότι ακόμα και εσείς έχετε επηρεασθεί, ίσως χωρίς να το συνειδητοποιείται, από την μακροχρόνια παραμονή σας στην χώρα. Η αποστροφή για το ρίσκο, η ατέλειωτη αναζήτηση για οικονομική ασφάλεια της κοινωνίας μας, σας μόλυνε. Είναι ακριβώς αυτή η αναζήτηση ασφάλειας που κάνει τόσο ανασφαλή οικονομικά την Ελλάδα. Χωρίς ρίσκο είναι μόνο οι νεκροί και εκεί προσπαθεί να πάει η χώρα με όλες της τις δυνάμεις. Όπως πάντα πρέπει κανείς να προσέχει τι εύχεται...

  • akenaton avatar
   akenaton @ George N 03/07/2014 14:24:07

   Δεν είμαι και πολύ καλός επενδυτής ε;;;

 4. Geros avatar
  Geros 02/07/2014 09:57:32

  Το χρήμα δεν τοποθετείται για λόγους πατριωτικούς , συναισθηματικούς ή ιδεολογικούς , το χρήμα τοποθετείται εκεί που γεννάει. Δεν χρειάζεται να πείσει κανεις κανέναν για να τοποθετήσει τα χρήματα του στην Ελλάδα , αν τα λεφτά στην Ελλάδα γεννάνε , στην Ελλάδα θα έρθουν. Το πρόβλημα λοιπον είναι πως θα κάνουμε νόμους που κάνουν τα λεφτά να γεννάνε ? Όχι! Το πρόβλημα είναι πως θα δημιουργηθεί η πεποίθηση στον Έλληνα ότι αν αν βάλω 100 ευρώ στην Ελληνική οικονομία και τα κάνω 110 , τα δέκα επιπλέον δεν τα έχω πάρει από την τσέπη του. Το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα δεν το δημιούργησαν 2-3 επενδυτικοί νομοι όπως πολλοί νομίζουν , το έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο πλέγμα νόμων , διατάξεων και νοοτροπιών. Όλα αυτά δημιουργήθηκαν κάτω από την πίεση μιας κοινωνίας που πλειοψηφικά πιστεύει ότι η οικονομία είναι παίγνιο μηδενικού αθροίσματος , ότι μπήκε στην δική μου τσέπη βγήκε από την δική σου. Άρα η επένδυση , η προσπάθεια να βγάλω κέρδος, είναι στιγματισμένη μιας και το κέρδος αυτό είναι η χασούρα κάποιου άλλου. Όταν αποκτήσουμε μια κοινωνία που κατανοεί βασικές αρχές την οικονομίας που είναι αυτονόητες σε άλλες κοινωνίες , τότε θα αποκτήσουμε πολιτικούς που αυτές τις αρχές θα υποστηρίζουν και τότε σιγά σιγά θα δημιουργούμε ένα περιβάλλον που θα προσελκύει επενδύσεις. Ζήσε Μάη να φας τριφύλλι θα πει κανεις. Δεν είπα ποτε ότι πιστεύω σε σύντομο τέλος της Ελληνικής κρίσης. Μια κρίση που κατά την γνώμη μου είναι αποτέλεσμα όχι του Τσοχατζόπουλου και μερικών διεφθαρμένων και προδοτών πολιτικών , αλλα είναι αποτέλεσμα ανορθολογικών πιστεύω της κοινωνίας μας ολόκληρης , δεν μπορεί να λυθεί με γρήγορο τρόπο.

  • franc avatar
   franc @ Geros 02/07/2014 10:08:55

   Aγαπητέ Γέρο, αφου φαίνεσαι να κατέχεις περι τα οικονομικά, κι επειδή η Ελληνική κρίση σε σχέση με την Ευρωπαική είναι αμελητέα (μόλις το 2-3%) και όπως λες έχει την "Ελληνική ιδιαιτερότητά" της, που δεν θα την αφήσει να λυθεί με γρήγορο τρόπο, μήπως μπορείς τουλάχιστον να μας πεις την εκτίμησή σου για το πότε και πώς θα λήξει η Ευρωπαική κρίση?

   • Geros avatar
    Geros @ franc 02/07/2014 13:30:36

    Η Ευρώπη αγαπητέ έχει ανάπτυξη σε όλη αυτή την περίοδο που αναφέρεις εσύ ως κρίση. Εμείς δεν είμαστε το 2-3% της Ευρωπαϊκής .... κρίσης όπως λανθασμένα αναφέρεις , αλλά της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Ένας από τους μύθους που γέννησε η Ελληνική κρίση είναι ο μύθος της επικείμενης Ευρωπαϊκής κατάρρευσης. Σαν βάση ο μύθος ήταν απλός , αφού καταρρέουμε εμείς άρα καταρρέει το σύμπαν! E δεν καταρρέει το σύμπαν φίλε μου , εμείς καταρρέουμε. Ούτε καν οι χώρες που βρίσκονταν στην θέση μας , ή διάφοροι προφήτες έλεγαν ότι θα βρεθούν στην θέση μας καταρρέουν. Το μόνο που κάνεις με αυτήν την προσέγγιση είναι να ρήξεις την ευθύνη από τον βασικό υπαίτιο για την Ελληνική κρίση (ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ!!!!!!) , σε κάποιους άλλους. Στις αγορές , στην Merkel , στους Ελοχίμ ..... Εκτιμήσεις λοιπόν για την κρίση των Ελοχίμ να ζητήσεις από τον Λιακόπουλο , όχι από εμενα.

    • franc avatar
     franc @ Geros 02/07/2014 13:47:24

     .Αν είναι όπως τα λες φίλε Γέρο, τότε ο Ρέντσι είναι μακάκας που επιμένει να τυπώσει η ΕΚΤ ευρώ για να βγεί η ΕΕ απο την κρίση και να σωθεί απο τον στασιμοπληθωρισμό. Χάνεται το ταλέντο σου άδικα.Επρεπε εσύ να είσαι Πρωθυπουργός κάποιας χώρας έστω. Δεν είμστε το 3% του χρέους, έχεις δίκιο. μήπως ξέρεις πόσο είμαστε ή να ρωτήσουμε τους Ελοχίμ? Είναι πιο έξυπνο νομίζεις αυτό που προσπαθείς να κάνεις, δηλαδή να ρίξεις την ευθύνη για την Παγκόσμια και την Ευρωπαική κρίση στο 2-3% της της Ευρωπαϊκής οικονομίας όπως παραδέχεσαι, ώστε τα "υποζύγια" να σας πληρώνουν αγόγγυστα, πεπεισμένα οτι πληρώνουν τις αμαρτίες τους? Δεν περνάει πια το κόλπο σας γέρο. Δεν το πήρατε χαμπάρι? Θα το πάρετε στις εκλογές αφου το 4% σας φάνηκε λίγο...

     • Geros avatar
      Geros @ franc 02/07/2014 14:04:08

      Προτιμώ να απαντάω σε αυτό το σχόλιο σου παρά στο προηγούμενο. Στο προηγούμενο σαν κλασικός εξυπνάκιας πέταξες μια ειρωνεία που νόμιζες ότι δεν θα καταλάβω , μιας και κάθε εξυπνάκιας νομίζει ότι είναι έξυπνος ..... Σε αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτεις το επίπεδο σου. Τι λες βρε παλικάρι μου? Εγώ θα πληρώνομαι αγόγγυστα από κάποιων? Εγώ έκανα κάποιο κόλπο? Ποιοι είμαστε εμείς? Ποτε πήραμε 4% στις εκλογές ? Τι λες ? OEO? Επικοινωνείς? Που πάει η συνωμοσιολογία τον άνθρωπο ...

     • franc avatar
      franc @ Geros 02/07/2014 14:37:04

      Διευκρινήσεις: 1. Eσείς είστε οι υποστηρικτές του μνημονίου. 2.Το κόλπο σας λέγεται δημιουργία αίσθησης συνολικής αυτοενοχοποίησης, ώστε να πληρώνεστε άμμεσα ή έμμεσα αγόγγυστα απο τον λαό που υφίσταται τις πάσης φύσεως περικοπές, χωρίς να έχει φάει ούτε κοκκαλάκι με τον Πάγκαλο,που καταλήγουν στους μεγαλοτραπεζίτες και τα μνημονικά τσιράκια τους. 3.Το 4% ήταν η διαφορά σας απ' τον Συριζα στις ευρωεκλογές. Κατάλαβες τώρα, ή να στα κάνω πιό λιανά γέρο?

     • Geros avatar
      Geros @ franc 02/07/2014 14:48:56

      Δηλαδή μαζευτήκαμε όλοι οι μνημονιακοί με τα πούρα μας στο στόμα , τις κοιλάρες μας και τις λιγδιασμένες από τα κοψίδια που τρώγαμε γραβάτες μας, και είπαμε: "Θα βγούμε σε site και σε blog , σε δρόμους και σε ρούγες , σε γειτονιές και σε πόλεις , σε χωριά και στην ύπαιθρο .... και θα πούμε στον λαό ότι φταίει αυτός" Ρε φίλε , συγχαρητήρια , μας έπιασες στα πράσα , είσαι πολύ έξυπνος για εμάς , μας νίκησες! 'Η αυτό ή ζεις στα παραμυθια .....

     • GregA avatar
      GregA @ Geros 03/07/2014 09:38:58

      Δεν χρειάστηκε να βγουν οι ίδιοι. Υπάρχουν τα μίσθαρνα όργανα τα οποία ανέλαβαν αγογγύστως το θεάρεστον αυτό έργον, έναντι σοβαρού τιμήματος. Συνεχίζουν δε να λειτουργούν παράλληλα με τους οικονομικούς δολοφόνους που εκπροσωπούν τους εν Ελλάδι μεγαλοκεφαλαιούχους, σε αγαστή συνεργασία με κάποιες κυβερνήσεις της Ε.Ε. που επιθυμούν την υπερσυγκέντρωση κεφαλαίων, αντί της διασποράς τους σε Ελλάδα, Κύπρο κλπ.

     • Geros avatar
      Geros @ GregA 06/07/2014 12:05:17

      Καλά φίλε εσύ μας ξεσκέπασες εντελώς μιλάμε! Με πήρε ένας τηλέφωνο , "ποιος είναι?" , του λέω. "Εδώ οικονομικός δολοφόνος" μου απαντάει αυτός με σπαστά Ελληνικά. Να μην στα πολυλογώ με πληρώνουν για να λέω ότι φταίς εσύ για την κρίση. Ομολογώ , είναι πολλά τα λεφτά φιλε και τα τσέπωσα. Καλά, αυτό το "μίσθαρνα όργανα" με σκότωσε μεγάλε!Πολύ αρχαΐζουσα η αριστερά όταν θέλει να γίνει πομπώδης και καταγγελτική , δεν βρίσκεις?

  • Άπαντα Επιστάμενος avatar
   Άπαντα Επιστάμενος @ Geros 02/07/2014 10:15:48

   Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο το σχόλιό σου. Το χρήμα πράγματι πάει εκεί που γεννάει και αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες τέτοιες ώστε γεννάει...

   • franc avatar
    franc @ Άπαντα Επιστάμενος 02/07/2014 13:51:03

    .Περιμένουμε να μας πεις το κόλπο φίλε που τα ξέρεις όλα. Ενας Αλβανός φίλος μου είπε το μυστικό: "Λαζαράτι-πρωτογενής παραγωγή" λέει, μην περιμένεις λεφτά με το σταυρό στο χέρι, αλλα έχω ενδοιασμούς...

    • Geros avatar
     Geros @ franc 02/07/2014 14:07:30

     Φίλε , με κάθε σεβασμό, μην καταναλώνεις τα προϊόντα από το Λαζαράτι πριν σχολιάσεις εδώ μέσα. Όχι για κανέναν άλλο λόγο , απλά ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙΣ ΝΟΗΜΑ.

     • franc avatar
      franc @ Geros 02/07/2014 14:26:01

      Eυχαριστώ που με προσέχεις γέρο...

 5. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 02/07/2014 10:22:00

  "Είναι καιρός να δημιουργήσουμε καινούρια κόμματα..." Τα οποία, με μαθηματική ακρίβεια θα καταλήξουν όπως τα παλιά, διότι τα κόμματα χρειάζονται πελατεία, για να εκλεγούν. Αυτή είναι η φύση των, έτσι δουλεύει το σύστημα. Μού κάνει εντύπωση που δεν το βλέπετε αυτό. Κατά την άποψή μου, πρέπει να απεγκλωβιστούμε από την κομματική νοοτροπία και ν' αρχίσουμε να ερευνούμε πώς αλλιώς μπορούμε να κυβερνηθούμε. Έχουν γίνει και γίνονται προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή. Για παράδειγμα http://idimokratia.com/ https://www.facebook.com/dimokratiaideon

  • akenaton avatar
   akenaton @ Επισκέπτης 03/07/2014 14:25:55

   Τα κόμματα είναι απαραίτητο συστατικό της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Αν μιλάμε για αμεσο-δημοκρατικές διαδικασίες, αλλάζει το πράγμα.

   • Επισκέπτης avatar
    Επισκέπτης @ akenaton 03/07/2014 18:11:31

    Η έμμεση "δημοκρατία" των κομμάτων, δεν είναι καν δημοκρατία. Είναι ολιγαρχία (κομματοκρατία) με όλα τα κακά της.

 6. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 02/07/2014 10:29:59

  Δώστε μου μερικά εκατομμύρια ευρώ και θα συμβάλλω κι εγώ στην ανάπτυξη.

 7. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 02/07/2014 10:52:08

  καλημέρα ακενατών, έπιασες το όνειρο του "έλληνα" με 2-8 εκ. ευρά, βάζεις τα 2/3 στην ελβετία και τα υπόλοιπα εδώ, ιδανική κατάσταση στην ιδανική χώρα. και δεν μπορούν να σε κλέψει η φαυλοκρατία που -λέμε τώρα- διοικεί το έρμο κράτος και ζεις στην ωραιότερη χώρα (ως φύση, όχι ως οργανωμένη κοινωνία) του κόσμου...

 8. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 02/07/2014 10:56:49

  να προσθέσω δε πως σε λίγο θα "εφαρμοστούν" στον έλληνα, το κορόΙδο, τα επιλεγόμενα και προαπαιτούμενα των 4 δις και «μυρίζουν ανθρώπινο κρέας» όλο και περισσότερο... προαναγγέλλεται στο νέο μνημόνιο ... αυτό που υπέγραψαν αλλα δεν θα υπήρχαν-κατηγορηματικά!- νέα μέτρα, και ορίζουν: αύξηση του ορίου για μαζικές απολύσεις νέα μείωση του κατώτατου μισθού και των συντάξεων. αυτά είναι τα "νέα μέτρα" που με στεντόρεια φωνή μας ανακοίνωναν ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ πως "δεν θα έχουμε νέα μέτρα". έχουν τελείως μα τελείως αλλοιώσει και το νόημα των ελληνικών λέξεων, ίσως γι' αυτό και η φαυλοκρατία προτιμά τα αγγλικά -πιο ουδέτερα ίσως;-

  • Franc. avatar
   Franc. @ Νίκος Αργεάδης 02/07/2014 11:05:36

   Kαταλαβαίνουμε τώρα πολύ καλά γιατί με τον "περίεργο" αυτόν ανασχηματισμό ο Σαμαράς "την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια" αφήνοντας την καυτή πατάτα στους ΒενιζελοΛοβέρδους και τον θίασο Γιακουμάτου-ΒούλτεψοΝτινόπουπλων...Ο δε Αβραμό καλείται σε απολογία για τα δις των εμβολίων .

   • Fotini avatar
    Fotini @ Franc. 03/07/2014 00:51:20

    ῎Ελεος, Franc, μέ τήν τζυριζέηκη προπαγάνδα σου. Στό "ἀντιμνημονιακό" σου κόμμα πρῶτος τῶ λίθω βαλέτω! ᾿Από πατεράδες ληστῶν μέχι μεγαλομετόχων τῆς JP MORGAN! By the way, its chairman was diagnosed with throat carncer. :(

    • franc avatar
     franc @ Fotini 07/07/2014 22:40:45

     Ο καθείς και το "κόμμα του" αγαπητή Φωτεινή. Δεν υπάρχει έλεος στην πάλη των τάξεων...

  • franc- avatar
   franc- @ Νίκος Αργεάδης 07/07/2014 22:45:52

   .Η αλλαγή του νοήματος των λέξεων αγαπητέ Νίκο είναι ένα απο τα ισχυρότερα όπλα του Παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου στην εποχή μας. Η Ελλάδα δεν θα ξέφευγε απ' τον κανόνα...Ζούμε στην εποχή της "αθώας" απάτης . Δες και το βιβλίο του John Kenneth Galbraith λίγο πρίν πεθάνει: http://www.solon.org.gr/index.php/2008-07-17-11-19-30/13-2008-03-19-17-19-58/2394-athoa-apati.html

 9. Seagull avatar
  Seagull 02/07/2014 11:06:58

  Δύσκολο, πολύ δύσκολο το βλέπω να δημιουργηθούν νέα κόμματα με τις προϋποθέσεις που εσείς σωστά βάζετε..... απόδειξη αυτού είναι η πλήρης στασιμότητα της κοινωνίας η οποία έχει παθητικά δεχτεί τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία σχεδόν πέντε χρόνια. Μιά κοινωνία που δεν αντιδρά απέναντι σε μιά ανεργία που στους νέους ξεπερνά το 60% στο δε γενικό σύνολο το 30% και όμοιά της δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα του κόσμου αυτά τα τελευταία χρόνια. Μιά κοινωνία που δείχνει να μην ενδιαφέρεται και να μην την απασχολεί η μείωση του ΑΕΠ κατά -25% που επίσης όμοια κατάσταση δεν υπάρχει σε καμία χώρα του κόσμου σε καιρό ειρήνης, παγκόσμια πρωτοτυπία και αυτό της Ελλάδας. Μιά κοινωνία που " ακούει " για ένα τεράστιο δημόσιο χρέος και είναι έτοιμη να πετάξει το μπαλάκι στις επόμενες γενιές χωρίς κανένα ενδοιασμό, αρκεί να μην χάσει σήμερα και τα ελάχιστα απομείναντα κεκτημένα. Ενδεχομένως η νέα γενιά να μπορέσει να βρει ένα βηματισμό και να ξεφύγει από το ολέθριο παρελθόν βάζονται κάποια υγιή θεμέλια πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης. Πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει αυτό είναι άγνωστο επί του παρόντος. Αλλά από το υπάρχον πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό κατεστημένο δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα, ότι είχε να δώσει το έδωσε με τον χειρότερο τρόπο.

 10. kritwn avatar
  kritwn 02/07/2014 17:14:10

  Ανάπτυξη θα έρθει μόνο όταν το κράτος πάψει να είναι μπαμπούλας. Το οποίο σημαίνει λιγότερη γραφειοκρατία, σταθερό φορολογικό σύστημα το οποίο ήταν στις εξαγγελίες της ΝΔ προεκλογικά κι από τότε αγνοείται η τύχη του, ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, ευελιξία στο ασφαλιστικό, καλύτερο νομικό καθεστώς για επιχειρήσεις και μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών που είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστούν ποτέ γιατί ενοχλούν συντεχνίες. Ο Σαμαράς μετράει μήνες. Αν μέχρι τον Σεπτέμβριο δεν δείξει πως έχει ειλικρινά τη διάθεση να πάει τη χώρα μπροστά θα αρχίσει η κάθετη φθορά της κυβέρνησης. Αν αυτό θα σηματοδοτήσει κυβέρνηση Σύριζα ή οτιδήποτε άλλο προς το παρόν μας είναι αδιάφορο-τουλάχιστον σε όσους από εμάς δεν είμαστε βολεμένοι από το πολιτικό σύστημα. Η ουσία πάντως είναι πως η ΝΔ έχει αρχίσει και μας εκνευρίζει. Προσωπικά δεν βλέπω να έχει αλλάξει τίποτα μετά τις εκλογές. Η ίδια δυσπραγία κι αναποτελεσματικότητα.

 11. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 07/07/2014 20:14:23

  Μου κάνει εντύπωση πως το σημερινό χάλι της "δημοκρατίας" δεν έχει αποδοθεί, ήδη, στον γεωγραφικό καταμερισμό της ψήφου, σε μια εποχή, που εγώ δεν έχω περισσότερα κοινά συμφέροντα, ούτε ευκολότερο τρόπο επικοινωνίας καν, με τον γείτονά μου, από ότι, τουλάχιστον, με τους επαγγελματικούς συναδέλφους μου. Ο μέσος πολιτικός βολεύεται με αρλούμπες και συνθήματα από τα προεκλογικά μπαλκόνια, γιατί το ακροατήριο θα είχε μικρό ενδιαφέρον για επιμέρους προβληματισμούς και αρκείται σε οπαδική συμπεριφορά. Αντίθετα, αν η εκπροσώπηση στην Βουλή γινόταν κλαδική, ο υποψήφιος θα ίδρωνε, μπροστά σε ακροατήριο που θα γνώριζε ΕΞΙΣΟΥ καλά τα θέματα, που θα ανέπτυσσε, οπότε... μπούρδες τέλος! Ζούμε στον 21ο αιώνα και "βγαίνουμε" στο laptop, όχι στην πλατεία του χωριού μας. (Σεμνή συνεισφορά στον ενύπνιο προβληματισμό σας).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.