#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/01/2013 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τελικά, ήταν καλός Αρχιεπίσκοπος ο Χριστόδουλος;Εχθές 28 Ιανουαρίου ήταν η επέτειος πέντε ετών από την εκδημία του αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστοδούλου, και διαπιστώσαμε πληθώρα αναφορών στο διαδίκτυο. Άλλες αποτύπωναν μια νοσταλγία και μια μνήμη, άλλες δημιουργούσαν έναν μύθο σαφώς ασύμμετρο ως προς τον πραγματικό κεκοιμημένο ποιμενάρχη- αδύνατον να ξεχωρίσεις τις ανιδιοτελείς από τις ιδιοτελείς, πλην όσων πωλούσαν αντίστοιχο οπτικοακουστικό ή αναγνωστικό υλικό σε τιμή ευκαιρίας. Η αίσθηση που μας δόθηκε είναι πως η νοσταλγία αυτή δεν αφορά τόσο την ολότητα των πιστών χριστιανών ορθοδόξων της Ελλάδας, όσο κυρίως την συντηρητική πτέρυγα της ελληνικής κοινωνίας, ανεξάρτητα από την εκκλησιαστική της ευσέβεια. Πως αυτή η νοσταλγία αποτελεί περισσότερο πολιτική, παρά εκκλησιαστική νοσταλγία. Επιτρέψτε μας, λοιπόν, να αρθρώσουμε νηφάλια αντίρρηση, βοηθώντας έτσι στο να κρατηθεί η μνήμη του κεκοιμημένου ποιμενάρχη ζωντανή.

Σε μια εποχή που ο συντηρητικός χώρος στην Ελλάδα είχε μείνει ουσιαστικά ανεκπροσώπητος, αφού το ελλαδικό συντηρητικό κόμμα έκανε τα πάντα για να πείσει ότι αποτάσσεται την «Δεξιά», το πλειοψηφικό ρεύμα του ελληνικού λαού που δηλώνει συντηρητικό (57% σύμφωνα με έρευνα της Public Issue στις 29/11/2009) αναζητούσε κάποιο «πολιτικό είδωλο», κάποιον πολιτικό εκφραστή. Και τον εντόπισε στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, ο οποίος λειτούργησε συνειδητά ακριβώς ως τέτοιος, καλύπτοντας το κενό: η φρασεολογία του ήταν κυρίως πολιτική, με επίχρισμα θρησκευτικού λεξιλογίου: «Πέραν των ληφθέντων μέτρων προς πάταξη της διαφθοράς, όπου αυτή εντοπίζεται στους κόλπους μας...» (5/10/05) - «Κηρύσσω πανστρατιά σύναξης των ικανών, των χαρισματικών και των αξίων εκ του ποιμνίου, προκειμένου να απαρτισθεί ο μεγάλος ειρηνικός στρατός της αγάπης και της δύναμης, που θα αναλάβει...» (9/5/98) - «Ο λαός μας χόρτασε από τα μεγάλα λόγια, ο λαός μας χόρτασε από τις υποσχέσεις, ο λαός μας χόρτασε από τους εκμεταλλευτές» (5 /6/99) – «τίθεται εν λειτουργία η εκστρατεία που έχει κηρύξει η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για συλλογή υπογραφών...» (11/9/2000) - «Όσοι από μας έχουμε αναλάβει καθήκοντα να είμαστε ηγέτες του λαού μας...» (5/12/03) Όλα τα παραπάνω είναι φράσεις ενδεικτικές μιας ρητορικής αυστηρά και αποκλειστικά καθοριζόμενης από τις φόρμες και τις νόρμες του πολιτικού λόγου. Αλλά και το περιεχόμενο των φράσεων ανήκει αυστηρά και αποκλειστικά σε μία πολιτική παράταξη, τον σκληρό συντηρητικό χώρο, αφήνοντας τον υπόλοιπο λαό εκκλησιαστικά ορφανό, χωρίς επισκοπικό πατέρα-ποιμένα: «Το υπέροχο τρίπτυχο Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια. Αυτά τα τρία μοιάζουν με πανίερες εικόνες και οι βάρβαροι εικονοκλάστες του καιρού μας» (16/10/2000) - «Εσείς εδώ και χιλιάδες άλλοι είσθε οι γνήσιοι αληθινοί Έλληνες πατριώτες, όχι απλώς αιθεροβάμονες του παρελθόντος. Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι γραικύλοι...» (27/5/98) - «Όταν οι πρόγονοί μας έδιναν τα φώτα του πολιτισμού, οι Ευρωπαίοι ήταν ανεβασμένοι στα δένδρα» (19/11/98) - «Η Ιστορία διδάσκει πως αυτοί οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι ήταν εκείνοι που πάντα ήθελαν το κακό μας» (29/5/2003). Με τον δε διορισμό «Εκπροσώπου Τύπου» της Αρχιεπισκοπής αντανακλάστηκε ο παραλληλισμός με πολιτικό κόμμα και στο οργανωτικό επίπεδο.

Κάποιοι αναγνώστες ενδεχομένως θα διαφωνήσουν μαζί μας σκεπτόμενοι «καλά τα έλεγε, και συμφωνώ μαζί του. Οι σημερινοί δε λένε κουβέντα». Μα, έτσι έρχονται στα λόγια μας! Αφού αντιμετωπίζουν τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο ως έναν πολιτικό ηγέτη, ο οποίος τους εξέφραζε πολιτικά, σε αντίθεση με «τους άλλους» που δεν αναλαμβάνουν τέτοιον ρόλο. Ανεξαρτήτως από το αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο ως πολιτική φυσιογνωμία, πιστεύουμε ότι αν, κατά τη διάρκεια της αρχιεπισκοπικής θητείας του παρατούσε το ράσο και φορούσε το μπλέηζερ, θα προξενούσε διπλό όφελος: αφ’ ενός, στην ελληνική πολιτική γεωγραφία, από την οποία απουσίαζε επίπονα η εκπροσώπηση του (σκληρού) συντηρητικού πόλου. Και αφ’ ετέρου, στην εκκλησιαστική μαρτυρία, η οποία δεν θα αλλοτριωνόταν σε ιδεολογία (τυπικό δυτικοευρωπαϊκό γέννημα της νεωτερικότητας) και δήλωση πολιτικής ταυτότητας, με αντίτιμο, φυσικά, την εκκλησιαστική σωτηρία.

Η υποκατάσταση της Εκκλησίας με την παραταξιακή πολιτική, η φρικώδης ταύτιση της Εκκλησίας-λαού του Θεού με την «Δεξιά του Κυρίου» είναι μόνο μία από τις πληγές στο σώμα της ελλαδικής Εκκλησίας. Και δεν θα αναφερθούμε εδώ καν στο επιτυχές μαζικό ρεσάλτο φιλόδοξων κληρικών στο επισκοπικό αξίωμα, χάριτι της μικρής οργάνωσης κατάληψης επισκοπικών αξιωμάτων που είχαν ιδρύσει ο Καλλίνικος πρώην Πειραιώς, ο κεκοιμημένος και ο Αμβρόσιος Καλαβρύτων, η οποία χάρισε στους φιλόδοξους κληρικούς που συσπειρώθηκαν γύρω της ονειρώδη ‘επαγγελματική σταδιοδρομία’: την παραεκκλησιαστική οργάνωση «Χρυσοπηγή». Άλλωστε το ζήτημα έχει εξαντληθεί με την ρήση του εγκεφάλου της οργάνωσης πρώην Πειραιώς Καλλινίκου, ο οποίος δήλωσε μετά την εκλογή του Χριστοδούλου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο: «η αποστολή μου τελείωσε εδώ».

Ανεξίτηλη, όμως, η μνήμη του τραύματος του 2005, αδύνατον να μην αναφερθεί: οπλοφορούντες κληρικοί, πλαστογραφήσεις ψήφων της Ιεράς Συνόδου, συστατικές επιστολές σε εμπόρους ναρκωτικών, απερινόητα δικαστικά, χρηματικά, σεξουαλικά σκάνδαλα. Όλα εκπορευόμενα από την αυλή του Αρχιεπισκόπου, από τις επιλογές προσώπων του. Και οι αντίδραση, πέραν των πολιτικών επαγγελιών «κάθαρσης» που, ως πολιτικές επαγγελίες, δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, η πλήρης και μετά βδελυγμίας αποποίηση κάθε ευθύνης: η επίρριψη της ευθύνης για εφιαλτική ποικιλία τεκμηριωμένου, ψηλαφητού όνειδους σε σκοτεινούς κύκλους που βυσσοδομούν εναντίον της Εκκλησίας: «Αλλά δεν τους ενδιαφέρει η κάθαρση. Η τηλεθέαση τους ενδιαφέρει, γιατί ξέρετε πόσα κερδίζουν από τα τηλεφωνήματα; Σας τρώνε τα λεφτά σας. Αλλά υπάρχει και ένα όριο» (14/3/05).

Να σημειωθεί: ιστορικής σημασίας και συνεπειών η έμμιση, φίλαρχη ρήξη με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με την μόνη εναπομείνασα μήτρα -πέραν της Εκκλησίας- και οικουμενικού ελληνισμού, πραγματικής ελληνικότητας πέρα από εθνικά όρια και κρατικά σύνορα. Δεν επαρκούσε η διοικητική εξουσία στις «νέες χώρες»: έπρεπε να υποταγούν πλήρως στην Αθήνα, να αφαιρεθούν και οι τελευταίες υποψίες έμπρακτης εκκλησιαστικής αναφοράς στην δισχιλιετή εκκλησιαστική Κωνσταντινούπολη – αλλά και στην αυτοκρατορική μας μνήμη. Το πρόσωπο του Πατριάρχη του Γένους έπρεπε να λοιδωρηθεί, να σπιλωθεί, να δοθεί το έναυσμα ώστε ο κάθε ελλαδίτης μητροπολίτης με πριγκηπικές κοσμικές εξουσίες να μπορεί, μέχρι σήμερα, να επιτεθεί παρεμβαίνοντας στον καθημερινό αγώνα επιβίωσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που δεν του έφθανε η ενδο-ορθόδοξη διεθνής επιβουλή των «πρωτείων» και η εύφλεκτη πολιτική κατάσταση της γεωγραφικής του παρουσίας, αλλά οπωσδήποτε χρειαζόταν και την πατροκτονική –και γι’ αυτό αυτοχειριακή- εκκλησιαστική ζωή των Αθηνών. Κι από κοντά οι φρικαλέοι «συντηρητικοί» και «ευσεβείς» ελλαδίτες πολιτικοί και πολιτευτές, να συντάσσονται με την πατροκτονία για μια χούφτα ψήφους.

Ως μετέχοντα στην Εκκλησία, στην εκκλησιαστική ευχαριστία, με ανησυχούσε από τότε ιδιαίτερα η εκκλησιολογική αντίληψη του Χριστοδούλου, η οποία έβλεπε την εκκλησιαστική κοινότητα ως πνευματικό γενόσημο των Ενόπλων Δυνάμεων («Η Εκκλησία έχει τον πνευματικό αγώνα και ο Στρατός τον αγώνα για τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας του έθνους» - 5/8/2003). Επίσης, η αντιμετώπιση του νέου ανθρώπου ως υποψηφίου οπαδού, και της εκκλησίας ως του οργανισμού στον οποίο πρέπει να τον «μπάσουμε»: για οποιονδήποτε νέο άνθρωπο σέβεται την προσωπική του πάλη για νόημα και σωτηρία και το ενδεχόμενο να εισέλθει στην συναρπαστική περιπέτεια της εκκλησιαστικής νηός, η αντιμετώπισή του με τις μεθόδους του marketing, του «καλοπιάσματος», των ανεκδότων, δεν μπορεί παρά να προσληφθεί ως προσβολή, και απορία για το πού πήγε η ανεκπλήρωτη υπόσχεση πατρότητας.

Σημειώνουμε και το εξής: όσοι δεν ενδιαφέρονται για το αν υπάρχει επίσκοπος-εκκλησιαστικός πατέρας ή όχι, όσοι δεν προβάλλουν ως ζητούμενο την παρουσία Επισκόπου και υγιούς εκκλησιαστικής κοινότητας (είτε δεν δηλώνουν καθόλου χριστιανοί, είτε για αυτούς ο χριστιανισμός είναι μια ιδεολογία, ένα σετ πεποιθήσεων που ασπάζονται, κάτι σαν τον μαρξισμό ή τον πασιφισμό, ή ένα δεκανίκι του έθνους και της εθνικής ιδεολογίας, το δεύτερο συνθετικό ενός κρατικού «ελληνοχριστιανισμού»: όλα τα παραπάνω λίγο διαφέρουν μπροστά στο ενδεχόμενο μετοχής στην ευχαριστιακή σύναξη) και αρέσκονται στην πολιτική παρουσία του κυρού Χριστοδούλου ή του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου, καλώς πράττουν – πραγματικά, τίποτα το μεμπτό. Φτάνει να έχουν την τιμιότητα και την παρρησία να ξεκαθαρίσουν ότι τους αρέσει ένα πολιτικό πρόσωπο, που τυχαίνει να είναι και κληρικός – και να μη ζητωκραυγάζουν «άξιος Δεσπότη μου» ή «τέτοιους παπάδες θέλουμε, θεριά!». Να μην προβάλουν την αξίωση να καθορίζουν εκείνοι, οι απόντες της Εκκλησίας, το πώς πρέπει και πώς δεν πρέπει να είναι ο παπάς, ο επίσκοπος και ο Αρχιεπίσκοπος του εκκλησιαστικού σώματος. (Παρεμπιπτόντως, η ενδεχόμενη ψυχολογική ανάγκη ανθρώπων θρήσκων, μα συνειδητά απόντων από το εκκλησιαστικό γεγονός και ηθελημένα άσχετων με αυτό, για «ιερές φιγούρες» που δημιουργούν δέος, έτσι μαυροντυμένες και με πάλλευκες γενειάδες, μάλλον αφήνει αδιάφορο το εκκλησιαστικό σώμα. Η Εκκλησία δεν αναπνέει για να παρέχει άλλοθι, αλλά για να γεννά ζωήν, καὶ περισσὸν ζωῆς.)

Κανείς μας δεν νομιμοποιείται να κρίνει το πώς αντιμετωπίζει κάποιος άλλος τον θάνατο, και ειδικά τον πρόωρο θάνατο. Ίσως όμως το εκκλησιαστικό σώμα θα ανέμενε (δεν θα απαιτούσε, απλώς θα θεωρούσε φυσιολογικό, αναμενόμενο) από τον προκαθήμενό του, χειραγωγό στην πίστη και «πρωτοπαλίκαρο» της ποίμνης, μια σεμνή ετοιμότητα να συναντήσει τον Πλαστουργό του και Νυμφίο της Εκκλησίας, να παραδοθεί στην αγκαλιά του θελήματός του. «Ἐγώ εἰμι ἡ ἀνάστασις καὶ ἡ ζωή. ὁ πιστεύων εἰς ἐμὲ, κἂν ἀποθάνῃ, ζήσεται· καὶ πᾶς ὁ ζῶν καὶ πιστεύων εἰς ἐμὲ οὐ μὴ ἀποθάνῃ εἰς τὸν αἰῶνα.» «Ἐὰν μὴ ὁ κόκκος τοῦ σίτου πεσὼν εἰς τὴν γῆν ἀποθάνῃ, αὐτὸς μόνος μένει· ἐὰν δὲ ἀποθάνῃ πολὺν καρπὸν φέρει.» «Ἡ γυνὴ ὅταν τίκτῃ λύπην ἔχει, ὅτι ἦλθεν ἡ ὥρα αὐτῆς· ὅταν δὲ γεννήσῃ τὸ παιδίον, οὐκέτι μνημονεύει τῆς θλίψεως διὰ τὴν χαρὰν ὅτι ἐγεννήθῃ ἄνθρωπος εἰς τὸν κόσμον». «Ταῦτα λελάληκα ὑμῖν ἵνα ἡ χαρὰ ἡ ἐμὴ ἐν ὑμῖν μείνῃ καὶ ἡ χαρὰ ὑμῶν πληρωθῇ». Δίπλα σε αυτά, η επικρατούσα κρατική θρησκεία, των εχόντων «καθήκοντα ηγεσίας του λαού τους»: «Γιατί σε εμένα;» - «Προσευχηθείτε για μένα, προσευχηθείτε για την υγεία μου». Με παρέκβαση, ως V.I.P., μακροσκελών καταλόγων προτεραιότητας μοσχεύματος (ενίοτε νέων παιδιών, σίγουρα εικόνων Θεού), ώστε να γίνει η εγχείρηση με ταχύτητα αδιανόητη για τους απλούς θνητούς, για τα παιδιά ενός κατώτερου θεού. Μα για αυτό το ζήτημα δεν επιτρέπει η σεμνότητα να μιλήσουμε, και δεν θα αναφερθούμε περαιτέρω σε αυτό.

Ελπίζουμε με την παραπάνω νηφάλια κριτική ματιά να τιμούμε πραγματικά την μνήμη του κυρού Χριστοδούλου, να βάζουμε ένα απειροελάχιστο λιθαράκι στο να καταστεί «αιωνία», όπως κάθε ανθρωπίνου προσώπου-εικόνα Θεού: σίγουρα πάντως περισσότερο απ’ όσο εκείνοι που, με ιδιοτέλεια ή χωρίς, αντικαθιστούν το πρόσωπο του κεκοιμημένου αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου με προσκυνητέα είδωλα και ξόανα.

Σωτήρης Μητραλέξης

Υ.Γ.: Διευκρίνηση αναγκαία, απ' ότι φαίνεται από τα σχόλια,  περί πολιτικολογίας: δεν ισχυριζόμαστε ότι «ένας κληρικός δεν έχει δικαίωμα δια να ομιλεί», ότι... χάνει τα πολιτικά του δικαιώματα: το έχουμε άλλωστε γράψει και αλλού. Όμως, όταν ένας Αρχιεπίσκοπος επιλέγει να ταυτιστεί πλήρως, με καθημερινές δηλώσεις και κατακεραυνώνοντας τους «άλλους», με μία πολιτική παράταξη και πολιτική ιδεολογία, οι... άλλοι μισοί μένουν εκκλησιαστικά ορφανοί - και αυτό είναι μια χαίνουσα πληγή στο σώμα της Εκκλησίας. Ζητούμε Αρχιεπίσκοπο των εν Ελλάδι ορθοδόξων χριστιανών, όχι Αρχιεπίσκοπο των δεξιών ή των αριστερών ή των κεντρώων ή των πατριωτών. Η κριτική μας ματιά δεν αφορμάται από την εμπλοκή της εκκλησίας στην πολιτική, αλλά από την εμπλοκή της πολιτικής στην εκκλησία. Ας κατανοήσουν κάποιοι σχολιαστές ότι όση θαλπωρή και ενθουσιασμό ενδεχομένως ένοιωθαν οι ίδιοι από τις επαναδιατυπώσεις της πολιτικής στράτευσης του κεκοιμημένου Αρχιεπισκόπου, άλλη τόση αποξένωση και αποκλεισμό ένοιωθαν τα μέλη της εκκλησίας με διαφορετικές πολιτικές απόψεις. Δεν νοείται να εισάγονται αυτοί οι διχασμοί στο εκκλησιαστικό σώμα...

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νεστωρίδης avatar
  Νεστωρίδης 29/01/2013 07:31:57

  O αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ήταν ένας μεγάλος ηγέτης της Ελληνικής εκκλησίας και άξιος εκπρόσωπος των ελληνορθοδόξων. Το ανωτέρω άρθρο αποτελεί προσβολή στην μνήμη του απο κάποιους εκκλησιαστικούς κύκλους με ραγιάδικη νοοτροπία.
  ΔΕΝ μπορεί ο πατριάρχης των ορθοδόξων να είναι υπόδουλος σε μία αισχρή και αιρετική χώρα η οποία μάχεται τον χριστιανισμό. Αν πραγματικά ήθελε να ηγείται των ορθοδόξων και να ακολουθεί τις αυτοκρατορικές παραδόσεις θα έπρεπε να έχει έλθει στην Αλεξανδρούπολη και να τελεί εν εξορία (μέχρι την απελευθέρωση της Πόλης απο τους μουσουλμάνους κατακτητές, Από την στιγμή που υπάρχει ελεύθερο Ελληνικό και χριστιανικό έδαφος που αναφέρεται στον τίτλο του (συν τοις άλλοις και επίσκοπος Θράκης, για να μην χάσει την οικουμενικότητα) ΔΕΝ έπρεπε ούτε στιγμή να θέλει να παραμένει εθελόδουλος (ντίμι) και να διορίζεται απο τον ισλαμιστή Τούρκο νομάρχη της Κων/πόλεως. Πιά καθήκοντα να ασκήσει εκεί που είναι ο χριστιανισμός υπο διωγμόν, ας είμαστε σοβαροί.
  Το εμπαθές άρθρο χτυπά τον λαοπρόβλητο Χριστόδουλο γιατί ήταν πραγματικό θρησκευτικός ηγέτης των Ελλήνων χριστιανών. Ο Χριστόδουλος ποτέ δεν θα συμφωνούσε με την εθνοκτονία των Ελλήνων στην χώρα τους (μέσω της οικονομικής πίεσης μείωση γεννήσεων, αλλοίωση του γένους και της θρησκείας των Ελλήνων με τους ισλαμιστές παράνομους μετανάστες που ανέχονται διεφθαρμένοι πολιτικοί ολόκληρου του πολιτικού φάσματος, θα προσπαθούσε να σταματήσει την παγκοσμιοποίηση στην χώρα μας, θα προσπαθούσε να βοηθήσει όσο μπορούσε το πεινασμένο γένος του)
  Ο Χριστόδουλος γνώριζε ποιός είναι ο εχθρός του γένους και της θρησκείας μας ιστορικά, την στιγμή που κάποιοι μας τυφλώνουν με την προπαγάνδα

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Νεστωρίδης 29/01/2013 09:59:31

   Το Πατριαρχείο πρέπει να παραμείνει στην Πόλη. Εκεί είναι η παράδοσή μας και δεν γίνεται να την απεμπολήσουμε.
   Από εκεί και πέρα, υπάρχουν αρκετά τα όσα μπορεί κανείς να προσάψει στον τωρινό προκαθήμενο, πέρα από την αναμφισβήτητη θετική πλευρά του έργου του. Στη διαμάχη, όμως, με τον Χριστόδουλο, ο Βαρθολομαίος συμμάχησε με τις πιο σκοτεινές αντίχριστες δυνάμεις και ελίτ, δεχόμενος τα χειροκροτήματα των αντιχρίστων. Φέρθηκε εντελώς ΑΜΟΡΑΛΙΣΤΙΚΑ. Αυτό θεωρώ ότι ήταν ένα τεράστιο όνειδος για τον Βαρθολομαίο, και ουδέποτε το μετάνιωσε, επειδή εν τοις Πατριαρχείοις (που λένε και οι Φαναριώτες) και εν τω Άδη ουκ έστι μετάνοια...Και τώρα προσπαθεί ο κύκλος του Βαρθολομαιο να δώσει δογματικό χαρακτήρα στην τιμής ένεκεν πρωτοκαθεδρία του Οικουμενικού (για να τον κάνει "πάπα της Ανατολής"), αλλά λογαριάζουν χωρίς τους λοιπούς ενοίκους της Ορθόδοξης πολυκατοικίας.....

   • Ενας Γιαννης avatar
    Ενας Γιαννης @ ΒΙΣ 30/01/2013 03:14:21

    Στην Πολη επισης ζουν και μερικοι χριστιανοι ορθοδοξοι και μαλιστα Ελληνες (Ρωμιοι) Μεχρι το 1955,
    ο ελληνισμος της Πολης ηταν σε πολυ ακμαζουσα κατασταση, αλλα με τα γεγονοτα του 55 συρικνωθηκε, τα οποια χαρακτηριστηκαν και 3η αλωση....
    Ο εκαστοτε πατριαρχης, δεν μπορει να παρατησει το ποιμνιο του ακεφαλο και να παει να εγκατασταθει σε...ελευθερο εδαφος. Ο πατριαρχης θα φυγει απο την Πολη μονο αν εκλειψει απο εκει και ο τελευταιος ορθοδοξος.....

  • LamprosM avatar
   LamprosM @ Νεστωρίδης 29/01/2013 10:07:40

   +1.000
   Ενα άρθρο που δεν περιμενα να διαβάσω εδω, ειλικρινα. Ισοπεδωτικό, και μάλιστα τωρα που ειναι ξεκαθαρο πως αυτό που μας εφερε εδω ηταν η έλλειψη ηγετων. Ο Χριστοδουλος ηταν ηγέτης. Τι σημασια έχει αν ηταν πολίτικός, ή θρησκευτικός? Ηταν ο ανθρωπος μας που μας εδειχνε την κατευθυνση, και εδινε μαχες για την Ελλάδα.
   Και για να συγκρινουμε με τα σημερινά, ειναι τουλάχιστον θλιβερή η συγκριση του με τον αρχιεπίσκοπο Ιερωνυμο, που αυτός κάνει πολίτικη του χειριστου ειδους. Θυμιζω μονο την παρουσία του στο πλευρό του ΓΑΠ στο υπουργικό συμβουλιο.
   Ετσι ειναι όμως... Θέλουμε τους πολιτικους όπως τους εχουμε συνηθισει... Μάλλον θα ειμαστε ευχαριστημένοι με αυτους.

   • LamprosM avatar
    LamprosM @ LamprosM 29/01/2013 16:23:40

    Σωτηρη, η απάντησή σου αυτή αλλάζει αρκετα το πνευμα του άρθρου σου. Ωστοσο το βασικό σου "λαθος" (όπως το βλεπεω εγώ και με συγχωρεις) ειναι πως το κατακρινεις επειδή ερχεται απο εκκλησιαστικά χειλη. Ηταν σωστός, και ήταν τα μονα χειλη που πραγαμτικά μιλησαν στην καρδία του ελληνικου λαου που μονο χλευη δεχονταν απο την αριστερη θολοκουλτουρα τοσα χρόνια. Οι εθνομηδενιστες αυτοι δεν μπορεσαν ποτέ να δεχθουν πόσο βαθία στο DNA μας ειναι η Ορθοδοξία και τους πόνεσε πολύ ο Χριστοδουλος. Δεν ειχαν κανενα τροπο να τον αντιμετωπίσουν.
    Και, ναι, συμφωνω 100% μαζί σου, Αν ηταν πολίτικός θα ειχε σαρώσει η ελληνική λαικική δεξιά.

   • Tsaros avatar
    Tsaros @ LamprosM 16/02/2013 20:47:38

    Συμφωνώ.

    Το άρθρο έχει αυτή την γκουρουδίστικη πνευματικότητα του στυλ "λίγο κρασί, λίγη θάλασσα και τ' αγόρι μου", που νομίζουν μερικοί ότι είναι η "αυθεντική ορθόδοξη πνευματικότητα".

    Ο Χριστόδουλος ήταν κοντύτερα στο πνεύμα της ορθοδοξίας, από τον Αγ. Ιωάννη τον Χρυσόστομο (που πολέμησε την εξουσία ακόμα και για το κλεμμένο χωράφι μιας χήρας) έως τον Κόντογλου.

    Η ίδια η λέξη "πνευματικότητα" είναι γκουρουδίστικη και σαχλή. Η ορθοδοξία είναι πνεύμα και ύλη, όχι "πνευματικότητα" και κομψές διατυπώσεις.

    Απλά ο κ. Μητραλέξης είναι της σχολής Γιανναρά, όπου ενώ (ο Γιανναράς) έχει καθορίσει ιστορικά και με ακρίβεια την ορθοδοξία και το πνεύμα της, όταν προτείνει ή ασκεί κριτική ο ίδιος για κάποιο μυστήριο λόγο το γυρνάει σε αφ' υψηλού πνευματικότητες και πολιτικούς προτεσταντισμούς.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Νεστωρίδης 29/01/2013 12:33:57

   «προσβολή στην μνήμη του»...«το εμπαθές άρθρο...«ραγιάδικη νοοτροπία»... Δὲν τὰ πᾶτε πολὺ καλὰ μὲ τὸν διάλογο.

   • ΛΜ avatar
    ΛΜ @ Σωτ Μητραλ 29/01/2013 13:34:34

    Eμείς αυτό στο χωριό μου, το λέμε κάπως μικροψυχία. Εσείς κ. Σωτήρη στο δικό σας αλήθεια το λέτε διάλογο;
    ''Με παρέκβαση, ως V.I.P., μακροσκελών καταλόγων προτεραιότητας μοσχεύματος (ενίοτε νέων παιδιών, σίγουρα εικόνων Θεού), ώστε να γίνει η εγχείρηση με ταχύτητα αδιανόητη για τους απλούς θνητούς, για τα παιδιά ενός κατώτερου θεού. Μα για αυτό το ζήτημα δεν επιτρέπει η σεμνότητα να μιλήσουμε, και δεν θα αναφερθούμε περαιτέρω σε αυτό.''
    Η ...σεμνότητά σας πραγματικά, δεν κρύβεται.

   • Μιχαήλ Ι. Χατζηφώτης avatar
    Μιχαήλ Ι. Χατζηφώτης @ Σωτ Μητραλ 31/01/2013 20:23:50

    Υποθέτω βασίμως κύριε Μητραλέξη ότι οι επικριτές σας ούτε με τον εκλιπόντα θα είχαν καλές σχέσεις, αν οι σχέσεις τους μαζί του δεν περιορίζονταν στις από τηλοψίας δηλώσεις του... Συγχαρητήρια για το ορθόδοξης πνευματικότητας άρθρο σας.

   • popaia avatar
    popaia @ Σωτ Μητραλ 07/02/2013 13:32:42

    Ναι αλλά και το άρθρο που μιλάει για "σκληρό συντηρητικό χώρο"; Είναι μετριοπάθεια αυτό; Από που κι ως που οι μη αριστεροκουλτουριάρηδες ανήκουν στο σκληρό πυρήνα του συντηρητισμού; Μήπως ανήκουν απλά στους πιο νοήμονες και γνήσιους δημοκρατικούς πολίτες;

  • Ελλην-1821 avatar
   Ελλην-1821 @ Νεστωρίδης 30/01/2013 13:17:20

   ΑΙΣΧΟΣ ... Το άρθρο αυτό προσβάλλει όχι μόνο τον Αρχιεπίσκοπο Εθνεγέρτη Αλλά σύσσωμο το σύνολο σχεδόν του Ελληνικού έθνους. Ούτε οι χειρότεροι εχθροί του ανώνυμοι ή επώνυμοι δεν τα το υπέγραφαν.
   Μου κάνει εντύπωση που αναρτάται απο ένα τέτοιο site (φυσικά δημοκρατία έχουμε και όποιος θέλει γράφει ή λεει ) Αλλα....
   Αυτό φαίνεται και μόνο απο τον τίτλο του. ΑΙΣΧΟΣ. ΝΤΡΟΠΗ

   • ΚΛΜ avatar
    ΚΛΜ @ Ελλην-1821 30/01/2013 14:43:37

    Σιγα ρε μαστορα, θα σκίσεις κάνα καλσόν

 2. DebbyTant avatar
  DebbyTant 29/01/2013 07:45:35

  Ανακατευτηκε με τα εν ελλαδι πιτουρα

 3. ~Mara~ avatar
  ~Mara~ 29/01/2013 08:14:25

  Απ' οτι φαίνεται αγαπητέ Σωτήρη, δεν σε ενοχλούσε ο λόγος του αλλά το ράσο....
  Αν πέταγε το ράσο όλα καλά έτσι???
  Κοιτάω δηλαδή πρώτα τί φοράς... και μετά θα δω αν πρέπει να σταθώ σε αυτά που λές.... Γιατί άν δεν μου κάνει το "κοστούμι" σε προσπερνάω....

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ ~Mara~ 29/01/2013 12:35:36

   Ἀκριβῶς αὐτὸ Μάρα. Πολὺ σωστὰ τὸ λές. Διότι ἂν ἐγώ, π.χ., βγῶ μὲ τὸ πουκάμισό μου στὴν τηλεόραση καὶ ἀρχίσω τὰ δεξιά μου, δὲν ζημιώνω κανέναν - τὸ πολὺ πολὺ νὰ ἐκνευριστοῦν οἱ διαφωνοῦντες. Ἂν ὅμως τυγχάνω πνευματικὸς πατέρας καὶ μὲ τὶς ἐπαναλαμβανόμενες δηλώσεις μου «ἀποκληρώνω» τὰ μισά παιδιά μου... τότε πάει ἀλλοῦ τὸ πράγμα.

 4. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ 29/01/2013 08:22:15

  Το άρθρο λέει αλήθεια στα περισσότερα, ειδικά για τους ανθρώπους που είχαν διεισδύσει στο περιβάλλον του.

  Κάνει λάθος, όμως, στην αχλύ που αφήνει ότι ο Χ. ήθελε να ασκεί οιωνεί πολιτική εξουσία. Ο Χ. πίστευε αυτό που έκανε ως τον ενδεδειγμένο ρόλο για έναν αρχιεπίσκοπο πάσης Ελλάδος μέσα σε ένα περιβάλλον θολής αντίθρησκης αριστερίζουσας υποκουλτούρας που είχε κατακλύσει την πνευματική υπόσταση της χώρας με κυρίοτερη ευθύνη των πολιτικών. Μόνό με όπλο έναν αιχμηρό πολιτικό" λόγο θα μπορούσε να σπάσει την ιδεολογική πολιτική (άνευ εισαγωγικών) ηγεμονία της αθρησκίας. Ο ίδιος είχε πει σε ερώτηση του Χατζηνικολάου σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι "είμαι Μακαριότατος δεν θέλω να γίνω Μακάριος" δηλαδή πολιτικός ηγέτης. Απόδειξη ότι όταν εξελέγη ο Καραμανλής ο οποίος αποκατέστησε τις σχέσεις που δηλητηρίασε ο Σημίτης και υποσχέθηκε περισσότερο σεβασμό, τραβήχτηκε πίσω μέχρι που εκοιμήθη.

  Όσον αφορά στο Πατριαρχείο είναι υπερβολή ότι ήθελε να το ακυρώσει. Αν θυμάστε ο Πατριάρχης ήθελε να έχει λόγο στην εκλογή ιεραρχών εντός Ελλάδος όταν ο ίδιος αδυνατεί λόγω Τουρκίας να λάβει υπόψη του πέραν του θρησκευτικού και το εθνικό συμφέρον της Ελλάδος κατά την επιλογή του κάθε προσώπου.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ 29/01/2013 12:38:53

   «Απόδειξη ότι όταν εξελέγη ο Καραμανλής ο οποίος αποκατέστησε τις σχέσεις που δηλητηρίασε ο Σημίτης και υποσχέθηκε περισσότερο σεβασμό, τραβήχτηκε πίσω μέχρι που εκοιμήθη.»

   Χμμμ... Θυμᾶμαι τὴν συλλογὴ τῶν ὑπογραφῶν γιὰ τὶς ταυτότητες καὶ τὴν ὑπερήφανη ὑπογραφὴ τοῦ τότε ἀρχηγοῦ τῆς ἀξιωματικῆς ἀντιπολιτεύσεως ΚΚ - ὁ ὁποῖος ὅταν ἔγινε πρωθυπουργὸς δὲν ἀσχολήθηκε μὲ τὸ θέμα. Ἡ ἀπόλυτη σιωπὴ τοῦ Ἀρχιεπισκόπου περὶ τοῦ θέματος τῶν ταυτοτήτων ἐπὶ ΚΚ ἦταν ἔνδειξη περισσότερου σεβασμοῦ ἢ ἔνδειξη ὅτι πρωτοβουλίες καὶ ἀγῶνες ὅπως ἡ συλλογὴ τῶν ὑπογραφῶν ὑποτάσσονταν στὴν προτεραιότητα τῆς παραταξιακῆς καὶ κομματικῆς συμμαχίας;

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ 29/01/2013 12:50:41

   Διευκρίνηση αναγκαία περί πολιτικολογίας: δεν ισχυριζόμαστε ότι «ένας κληρικός δεν έχει δικαίωμα δια να ομιλεί», ότι... χάνει τα πολιτικά του δικαιώματα: το έχουμε άλλωστε γράψει και αλλού. Όμως, όταν ένας Αρχιεπίσκοπος επιλέγει να ταυτιστεί πλήρως, με καθημερινές δηλώσεις και κατακεραυνώνοντας τους «άλλους», με μία πολιτική παράταξη και πολιτική ιδεολογία, οι... άλλοι μισοί μένουν εκκλησιαστικά ορφανοί - και αυτό είναι μια χαίνουσα πληγή στο σώμα της Εκκλησίας. Ζητούμε Αρχιεπίσκοπο των εν Ελλάδι ορθοδόξων χριστιανών, όχι Αρχιεπίσκοπο των δεξιών ή των αριστερών ή των κεντρώων ή των πατριωτών. Η κριτική μας ματιά δεν αφορμάται από την εμπλοκή της εκκλησίας στην πολιτική, αλλά από την εμπλοκή της πολιτικής στην εκκλησία. Ας κατανοήσουν κάποιοι σχολιαστές ότι όση θαλπωρή και ενθουσιασμό ενδεχομένως ένοιωθαν οι ίδιοι από τις επαναδιατυπώσεις της πολιτικής στράτευσης του κεκοιμημένου Αρχιεπισκόπου, άλλη τόση αποξένωση και αποκλεισμό ένοιωθαν τα μέλη της εκκλησίας με διαφορετικές πολιτικές απόψεις. Δεν νοείται να εισάγονται αυτοί οι διχασμοί στο εκκλησιαστικό σώμα...

   • Φωτεινή avatar
    Φωτεινή @ Σωτ Μητραλ 29/01/2013 14:49:12

    ". . .όχι Αρχιεπίσκοπο των δεξιών ή των αριστερών . . ."

    Καί ὁ Κουράκης ἀριστερός εἶναι, λέτε νά δεχόταν ὁ ᾿Αρχιεπίσκοπος του νά μιλοῦσε γιά Πατρίδα;; Ξέρετε πολλούς ἀριστερούς πού νά εἶναι θρησκόλοιπτοι;;;;

    • BLACKQUEEN avatar
     BLACKQUEEN @ Φωτεινή 29/01/2013 15:35:42

     Εγώ αγαπητή Φωτεινή ξέρω αρκετούς ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ, που τιμούν πατρίδα και Θρησκεία καθώς και τους ανθρώπους που τα υπςερασπίζονται. (Ο θρησκόληπτος είναι αρνητικός χαρακτηρισμός. Ο θρησκευόμενος είναι το σωστό).

     • Φωτεινή avatar
      Φωτεινή @ BLACKQUEEN 29/01/2013 16:13:03

      Μόλις τελείωσα καί ἔστειλα τό σχόλιο μου, σέ σκέφθηκα, Black Queen! Εἶσαι ἡ ἐξαίρεση καί χαίρομαι πολύ! :D

     • Σωτ Μητραλ avatar
      Σωτ Μητραλ @ BLACKQUEEN 29/01/2013 17:58:12

      Πές τα. Ὡς χριστιανὸς διαμαρτύρομαι ἕως θανάτου γιὰ τὴν προσπάθεια νὰ γίνει ὁ Χριστὸς ἐξάρτημα τῶν «δεξιῶν» καὶ τῶν «πατριωτῶν».

     • GLAD avatar
      GLAD @ BLACKQUEEN 29/01/2013 18:34:59

      Υποθέτω αναφέρεστε σε αυτούς που λένε ότι ο Χριστός ήταν κομμουνιστής.

    • Φωτεινή avatar
     Φωτεινή @ Φωτεινή 29/01/2013 15:48:52

     "θρησκόληπτοι"

 5. Ραβινος avatar
  Ραβινος 29/01/2013 08:29:36

  Ημουν απο τους με καθε τροπο υποστηρικτες των θεσεων του και παραμενω ενθερμος κηρυκας των λογων του .Καθε φορα που ακουω και βλεπω τα ρεσαλτα των απιστων στον κοσμο της πιστης και της αφοσιωσης σ'εναν εθνικο σκοπο {Σκοπια,Θρακη,Τουρκια,Τσαμηδες,Λαθρομεταναστες ,Μουσουλμανοι ,Πληρωμη θρησκευτικου φορου κοκ } λεω και ξαναλεω 'α ρε Χριστοδουλε εσυ εφυγες νωρις' αναθυμουμενος το πονημα του Χρονη Μησιου.Θεωρω το αρθρο εντεχνη βεβηλωση της μνημης του παρα τα φτιασιδωματα που περιεχει δινοντας βημα κριτικης σάυτο που του προσηπταν και οταν ζουσε οτι δηθεν ο λογος του ηταν πολιτικος και οχι θρησκευτικος λες και υπαρχει κατι εξω απο την πολιτικη και την οικονομια σημερα και στους αιωνες των αιωνων .Μιλαει για κατ εξοχην εκπροσωπο του συντηρητισμου σ'αυτον που ανοιξε τις εκκλησιες στα αποκλεισμενα απο αυτην παιδια με τα σκουλαρικια και τα τζιν με το ''παιδια σας παω ''.Αντισταθηκε με παθος και πειθω σε καθε ριψιμο των αγιων στα σκυλια των ακραιων αθεων αριστερων .Προσπαθησε να καλυψει το μεγαλο κενο που αφηνει στην Ορθοδοξη Χριστιανοσυνη ο ''επικεφαλης της ''Τουρκος υπηκοος ζωντας στην εικονικη πραγματικοτητα οτι ηγειται του ορθοδοξου ποιμνιου με την οικουμενικοτητα της γειτονιας και ανεχομενος καθε ειδους προσβολες απο τους Τουρκικες αρχες αλλα και την αμφισβητηση απο τους ποιμεναρχες με δυναμη οπως ο πασων των Ρωσιων .Προσφιλη του ενασχοληση το περιβαλλον , λες και αυτο δεν ειναι πολιτικη ο Χριστοδουλος μας μαρανε με τον πολιτικο του λογο.Αχρωμος ,αοσμος ,ουδετερος ο προκαθημενος της Ορθοδοξιας δεν εκπροσωπει τιποτα και απεμπολει καθημερινα την ιστορικοτητα της Ορθοδοξιας και του Γενους παραμενοντας αιχμαλωτος μιας φραξιας Τουρκικων συμφεροντων .Ζει τον στοχο του για την λειτουργια της σχολης της Χαλκης λες και αυτο θα μας δωσει πισω την Αγια Σοφια και την χαμενη αιγλη της Ορθοδοξιας !Κλεινω χαρακτηριζοντας το αρθρο επαισχυντο και προσβλητικο στην μνημη ενος ανιδιοτελους ιεραρχη που εαν ζουσε δεν θα τολμουσε να το δημοσιευσει ο αρθρογραφος για τον απλουστατο λογο οτι βριθει αναποδεικτων αναφορων οπως αυτες για την δηθεν εμπλοκη του Χριστοδουλου σε σκανδαλα ενω ειναι γνωστο τοις πασι οτι αυτος ηταν που καθαρισε το παραεκλησιαστικο κυκλωμα που συνδρουσε με το παραδικαστικο τοιουτο .Αιδως Αργειοι !

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Ραβινος 29/01/2013 10:06:30

   Βρες μου μία (ΜΙΑ) δήλωση που έχει κάνει ο Βαρθολομαίος κατά των εκτρώσεων και θα σου πω μπράβο. Μόνο για τη σφαγή των μηρμυγκιών του Αμαζονίου θα βρεις δηλώσεις...
   Στην ετήσια Pro-Life (κατά των εκτρώσεων) πορεία που κάνουν οι Ορθόδοξοι στην Αμερική τέτοια εποχή, συμμετέχουν οι ιεράρχες άλλων ορθοδόξων δικαιοδοσιών, οι του Οικουμενικού Πατριαρχείου απέχουν.
   Ξέρεις γιατί;
   Επειδή αρκετοί αμερικανοί γερουσιαστές και βουλευτές που υποστηρίζουν (για τους λόγους της Αμερικής...) το Φανάρι, είναι υπέρ των εκτρώσεων. Και το Φανάρι δεν θέλει να τους δυσαρεστήσει.
   Ενώ με τα μηρμύγκια του Αμαζονίου και τα νερά του Μισσισιπή, δεν δυσαρεστείς κανέναν, είσαι τρέντυ οικολόγος και ακόμα και η Lifo θα σε δει με συμπάθεια...
   Ο Βαρθολομαίος υποκατέστησε σε μεγάλο βαθμό τον ορθόδοξο με τον πολιτικώς ορθό λόγο, με ορθόδοξο επίχρισμα...Βέβαια, και ο Χριστόδουλος πολιτικολογούσε, αλλά επειδή έγερνε προς τα δεξιά ο λογος του, ήταν καλός. Ενώ, αν έγερνε προς τα αριστερά (βλέπε και ο Σιατίστης Παύλος τι καλός είναι) θα ήταν καλός και αποδεκτός...

  • ΜΕΜΑΣ avatar
   ΜΕΜΑΣ @ Ραβινος 29/01/2013 12:25:14

   Συμφωνώ απόλυτα,με κάλυψες.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Ραβινος 29/01/2013 12:49:46

   «βεβηλωση της μνημης του...επαισχυντο και προσβλητικο στην μνημη...Αιδως Αργειοι!» Θὰ γελάσετε, ἀλλὰ τὸ Antinews αὐτοπροσδιορίζεται ὡς «Διαδικτυακός κόμβος [...] ΚΥΡΙΩΣ διαλόγου».

   «εαν ζουσε δεν θα τολμουσε να το δημοσιευσει ο αρθρογραφος »
   Στὴν θέση σας δὲν θὰ στοιχημάτιζα

   «ενω ειναι γνωστο τοις πασι οτι αυτος ηταν που καθαρισε το παραεκλησιαστικο κυκλωμα»
   Λίγη φιλαλήθεια παρακαλῶ

   «Μιλαει για κατ εξοχην εκπροσωπο του συντηρητισμου σ’αυτον που ανοιξε τις εκκλησιες στα αποκλεισμενα απο αυτην παιδια με τα σκουλαρικια και τα τζιν με το ”παιδια σας παω ”.»

   Ἐδῶ ὅμως πρέπει νὰ ξεκαθαρίσω πὼς πρόκειται περὶ τεραστίου ψέμματος. Τὸ ποιές ἐνορίες δημιουργοῦν ἀποκλεισμοὺς καὶ ποιὲς δὲν δημιουργοῦν, στὴν καλύτερη περίπτωση δὲν ἔχει καμμία σχέση με]τὸν κυρὸ Χριστόδουλο, στὴν χειρότερη ἔχει ἀντίστροφη σχέση. Οἱ κατ' ἐξοχὴν «χριστοδουλικὲς» ἐνορίες δὲν σὲ ἄφηναν ἐπὶ Χριστοδούλου νὰ μπεῖς ὄχι μὲ σκουλαρίκι, οὔτε μὲ τζῆν. Θυμᾶμαι σὲ ἐνορία-παρεκκλήσιο ποὺ εἶχε ἀντικαταστήσει τὸν Θεὸ μὲ τὸν Ἀρχιεπίσκοπο, κατακαλόκαιρο ἀπόγευμα μὲ 42 βαθμούς, εἶχε ἑσπερινό, περνοῦσα καὶ εἶπα νὰ μπῶ. Ὑπῆρχε ὅμως ὑπεύθυνος στὴν «πόρτα»:«Κύριε, ἀπαγορεύεται μὲ τὴν βερμούδα» «Πῶς ἀπαγορεύεται μὲ τὴν βερμούδα;» «Τὸ ἔχει ἀποφασίσει τὸ ἐκκλησιαστικὸ συμβούλιο» Κατὰ σύμπτωση, ἤμουν στὸ ἐκκλησιαστικὸ συμβούλιο τῆς ἐνορίας στὴν ὁποία ὑπάγεται τὸ παρεκκλήσιο (τὰ παρεκκλήσια δὲν ἔχουν ἐκκλ. συμβούλια): «Μά... δὲν ἀποφασίσαμε τίποτα τέτοιο!» Σουρεαλιστικὲς καταστάσεις.

   Ρίξτε μιὰ ματιὰ στὶς ἐνορίες γιὰ τὸ τί ἔχει ἀπογίνει ἀπὸ τὸ περίφημο τηλεοπτικὸ «ἄνοιγμα στοὺς νέους». Καὶ ὅσους νέους βρεῖτε, ποὺ νὰ μὴν προέρχονται οὔτως ἢ ἄλλως ἀπὸ ἐκκλ. οἰκογένεια, ρωτῆστε τους πῶς βρέθηκαν ἐκεῖ. Ἂν βρεῖτε δυὸ τρεῖς νὰ σᾶς ποῦν «λόγῳ Χριστοδούλου», κερδίζετε.

   • The Hobbit avatar
    The Hobbit @ Σωτ Μητραλ 29/01/2013 13:19:33

    Εγώ γνωρίζω ότι επί Χριστόδουλου έμπαινα στο λεωφορείο και σε κάθε εκκλησία το μισό λεωφορείο έκανε το σταυρό του, δεν το επικροτώ το αναφέρω ως πραγματικό γεγονός. Μετά επιστρέψαμε στο παρελθόν.

    Είναι γεγονός ότι ο Χριστόδουλος φόβησε πολλούς, μα πάρα πολλούς.

    Ειδικά τους εχθρούς του ελληνικού έθνους και της Ελλάδας.

    Μετά το τρίπτυχο Καραμανλής, Παπαδόπουλος Χριστόδουλος οι δρόμοι είναι ανοιχτοί και τα σκυλιά δεμένα.

    • Σωτ Μητραλ avatar
     Σωτ Μητραλ @ The Hobbit 29/01/2013 14:19:51

     Ἐλπίζω Τάσσος Παπαδόπουλος

   • regeneration avatar
    regeneration @ Σωτ Μητραλ 30/01/2013 16:07:50

    Πες τα... ραβίνε.
    +10000000000

    Μερικοί έχουν το δικαίωμα (ή νομίζουν πως το έχουν) να ομιλούν επί παντός επιστητού. Αναφέρομαι φυσικά στον αρθρογράφο.
    Μακάρι να ακολουθήσου κι άλλα τέτοια άρθρα, μας χαλυβδώνουν παρά μας αποθαρρύνουν.

   • regeneration avatar
    regeneration @ Σωτ Μητραλ 30/01/2013 16:21:16

    Μα καλά αγαπητέ, έπρεπε να το γνωρίζατε ως εκκλησιαστικός σύμβουλος πως η είσοδος σε Ι.Ν. με βερμούδα και ξώβυζο (για τις κυρίες) απαγορεύεται. Το τι γίνεται είναι άλλο θέμα (διαβάστε σχετικά τον Ιερό Χρυσόστομο). Δεν φταίνε λοιπόν ούτε οι Χριστοδουλικές, ούτε οι Ιερωνυμικές κλπ κλπ ενορίες.
    Η Ορθοδοξία στέκει εκεί ψηλά.
    Αν δεν μπορούμε να τη φτάσουμε (κλήρος και λαός) δεν φταίει αυτή.
    Όποιος μπορεί, αλλά μην προσπαθούμε να την κοντύνουμε. Θα έπρεπε να το γνωρίζατε αυτό. Έχετε εντελώς στρεβλή εικόνα για την Ορθοδοξία.
    Α! να σας ρωτήσω... αν όντως υπήρχε απόφαση του Εκ.Σ. για την μη είσοδο στο Ναό με βερμούδα, θα πειθαρχούσατε;

 6. (Α)θανάσης avatar
  (Α)θανάσης 29/01/2013 08:36:45

  Σωτήρη, συγχαρητήρια για το ότι εξέφρασες αυτά ποθ πολλοί θέλανε να που αλλά διστάζανε ή δεν είχαν συγκεκριμενοποιήσει.

  Όσοι μπερδεύουν την Εκκλησία με την πολιτική είναι ταυτόσημοι με τον Κουράκη, άσχετο αν νομίζουν ότι προσφέρουν υπηρεσία. Επίσης, όσοι νομίζουν ότι η Εκκλησία υπάρχει για να υπηρετεί το "έθνος", είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς της.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ (Α)θανάσης 29/01/2013 12:54:47

   « Επίσης, όσοι νομίζουν ότι η Εκκλησία υπάρχει για να υπηρετεί το “έθνος”, είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς της.»

   Πολὺ μεγάλη ἀλήθεια, καὶ 'γειά στὸ στόμα σου (Α)θανάση.

   Μεγαλύτερη, πιὸ διαβολικὴ διαστρέβλωση τῆς ἐκκλησιαστικῆς ἀλήθειας ἀπὸ τὴν ἐκμετάλλευσή της ὡς ἐργαλεῖο τοῦ ἔθνους δὲν ὑπάρχει.

   • Tsaros avatar
    Tsaros @ Σωτ Μητραλ 16/02/2013 20:54:31

    «Μεγαλύτερη, πιὸ διαβολικὴ διαστρέβλωση τῆς ἐκκλησιαστικῆς ἀλήθειας ἀπὸ τὴν ἐκμετάλλευσή της ὡς ἐργαλεῖο τοῦ ἔθνους δὲν ὑπάρχει.»

    Μπα, υπάρχει, πως δεν υπάρχει.

    Η διαστρέβλωση της εκκλησιαστικής αλήθειας για να είμαστε αρεστοί και «προοδευτικοί», φτύνοντας την εκκλησιαστική παράδοση του λαού, η οποία έχει σώμα και ύλη, και μέρος του σώματος αυτού, ανάμεσα στα άλλα είναι και το έθνος.

    Σίγουρα και όταν ο Αυτοκράτορας έκλεβε το «χωράφι της χήρας» θα λέγανε διάφοροι έξυπνοί στον Αγ. Ιωάννη να ασχοληθεί με τα «πνευματικά» και να αφήσει την πολιτική...

 7. Μηχανολόγος avatar
  Μηχανολόγος 29/01/2013 08:54:47

  Δεν Ξέρω τι λέτε,εγώ τον αισθανόμουνα πατέρα μου

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Μηχανολόγος 29/01/2013 12:55:07

   Ὄχι μόνο δεκτόν, ἀλλὰ καὶ ἐλπιδοφόρον

   • The Hobbit avatar
    The Hobbit @ Σωτ Μητραλ 29/01/2013 13:21:11

    Ποιο είναι το "ελπιδοφόρον";

    • Σωτ Μητραλ avatar
     Σωτ Μητραλ @ The Hobbit 29/01/2013 14:20:27

     Νὰ λειτουργεῖ ἐν τέλει ἡ ἐκκλησιαστικὴ πατρότητα, παρὰ τὶς φοβερὲς δυσκολίες καὶ τὰ ἐμπόδια.

 8. nick avatar
  nick 29/01/2013 09:05:04

  Μεγάλη μορφή για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό... Ο μόνος άνθρωπος που σήκωσε ανάστημα και τα έβαλε με την εκσυγχρονιστική λαίλαπα που διέλυε τη χώρα. Γι' αυτό και πολεμήθηκε τόσο...
  Είναι τρομερή υποκρισία το να λένε κάποιοι ότι επειδή φόραγε ράσο, δεν έπρεπε να εκφράζει γνώμη για τα πολιτικά ή για την πορεία της χώρας. Δηλαδή μπορεί να εκφράζει γνώμη ο οποιοσδήποτε σε οποιοδήποτε καφενείο της χώρας, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος απαγορεύεται! Όσο για τη δικαιολογία ότι εξέφευγε του θρησκευτικού του ρόλου, όσοι γνωρίζουν από θεολογικά-θρησκευτικά ζητήματα αναγνωρίζουν στο πρόσωπό του μια τεράστια αρχιερατική μορφή... Έφτασαν να τον εγκαλούν ότι δεν επιτελεί σωστά τα καθήκοντά του οι εκφραστές της αθειστικής-εκσυγχρονιστικής συμμορίας που διέλυσε τη χώρα!
  Σε όλους αυτούς την καλύτερη απάντηση έδωσε ο λαός με την παρουσία του στην κηδεία του. Οι Έλληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι θα τον θυμούνται πάντα...

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ nick 29/01/2013 13:01:30

   «φτασαν να τον εγκαλούν ότι δεν επιτελεί σωστά τα καθήκοντά του οι εκφραστές της αθειστικής-εκσυγχρονιστικής συμμορίας» Ἑγὼ εἶμαι αὐτός;Χιχι

   «Είναι τρομερή υποκρισία το να λένε κάποιοι ότι επειδή φόραγε ράσο, δεν έπρεπε να εκφράζει γνώμη για τα πολιτικά ή για την πορεία της χώρας. Δηλαδή μπορεί να εκφράζει γνώμη ο οποιοσδήποτε σε οποιοδήποτε καφενείο της χώρας, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος απαγορεύεται!»

   Λοιπόν, τὸ ξαναγράφω: «δεν ισχυριζόμαστε ότι «ένας κληρικός δεν έχει δικαίωμα δια να ομιλεί», ότι... χάνει τα πολιτικά του δικαιώματα: το έχουμε άλλωστε γράψει και αλλού. Όμως, όταν ένας Αρχιεπίσκοπος επιλέγει να ταυτιστεί πλήρως, με καθημερινές δηλώσεις και κατακεραυνώνοντας τους «άλλους», με μία πολιτική παράταξη και πολιτική ιδεολογία, οι... άλλοι μισοί μένουν εκκλησιαστικά ορφανοί - και αυτό είναι μια χαίνουσα πληγή στο σώμα της Εκκλησίας. Ζητούμε Αρχιεπίσκοπο των εν Ελλάδι ορθοδόξων χριστιανών, όχι Αρχιεπίσκοπο των δεξιών ή των αριστερών ή των κεντρώων ή των πατριωτών. Η κριτική μας ματιά δεν αφορμάται από την εμπλοκή της εκκλησίας στην πολιτική, αλλά από την εμπλοκή της πολιτικής στην εκκλησία. Ας κατανοήσουν κάποιοι σχολιαστές ότι όση θαλπωρή και ενθουσιασμό ενδεχομένως ένοιωθαν οι ίδιοι από τις επαναδιατυπώσεις της πολιτικής στράτευσης του κεκοιμημένου Αρχιεπισκόπου, άλλη τόση αποξένωση και αποκλεισμό ένοιωθαν τα μέλη της εκκλησίας με διαφορετικές πολιτικές απόψεις. Δεν νοείται να εισάγονται αυτοί οι διχασμοί στο εκκλησιαστικό σώμα...»

   Σε όλους αυτούς την καλύτερη απάντηση έδωσε ο λαός με την παρουσία του στην κηδεία του. Οι Έλληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι θα τον θυμούνται πάντα… Σᾶς ρωτῶ εὐθέως: σ' αὐτοὺς τοὺς «Ἕλληνες Χριστιανοὺς Ὀρθοδόξους» συμπεριλαμβάνονται ὅσοι διαφωνοῦσαν πολιτικὰ μαζί του; Ἢ ἐκεῖνοι δὲν μποροῦν νὰ εἶναι «Ἕλληνες Χριστιανοὶ Ὀρθόδοξοι» κατὰ τὴ γνώμη σας; Ἡ Ἐκκλησία εἶναι γιὰ αὐτοὺς ποὺ συμφωνοῦν μαζί μας; Εἶναι ὅμιλος προβληματισμοῦ; Ἢ εἶναι ἄλλης κατηγορίας οἰκογένεια;

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ Σωτ Μητραλ 29/01/2013 13:13:06

    Σαφως και η εκκλησια ειναι για ΟΛΟΥΣ. Το timing του καθενος ως προς τη παραδοχη της διαφερει.Αλλος απο την αρχη ,αλλος την ωρα που βγαινει η ψυχη και ενδιαμεσα ολοι εμεις να τσακωνομαστε....
    Ο καθενας αντιλαμβανεται το Θεο οσο αφηνει τη καρδια του να πλησιαζει με καλη προαιρεση.Ενα λιθαρακι βαζει αυτος και 1000 ο Θεος να τον βοηθησει στη κατανοηση.Αλλα πρεπει ο ιδιος να κανει την αρχη, να πει το θελω.

   • nick avatar
    nick @ Σωτ Μητραλ 29/01/2013 15:05:43

    Αγαπητέ κ. Μητραλέξη, δεν είπα ποτέ ότι εσείς ανήκετε στους εκφραστές της αθειστικής-εκσυγχρονιστικής συμμορίας... Πάντως η άποψή σας για τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο ομοιάζει εξαιρετικά με τη δική τους...

    Όσο για την Εκκλησία... η Εκκλησία κ. Μητραλέξη δεν ανήκει σε μερικούς, αλλά σε όλους και είναι πάνω από πρόσωπα... Είναι η συνέχεια του Ιησού Χριστού... και ως γνωστόν ο Κύριος δεν απέκλεισε κανέναν...
    Σ

    • Σωτ Μητραλ avatar
     Σωτ Μητραλ @ nick 29/01/2013 17:59:10

     Ὁ Κύριος ὄχι, μερικοὶ ἐπίσκοποι ὅμως; Αὐτὸ προσπαθῶ νὰ πῶ

   • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ avatar
    ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ @ Σωτ Μητραλ 30/01/2013 14:12:03

    ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΟΛΟΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΩΝΤΑΣ ΩΡΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΝΑ ΤΟΝ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ
    ΣΥΝΤΑΣΣΟΤΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ.Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΙΛΟΥΣΕ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΩΝΩ ΠΛΗΡΩΣ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΙΑΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΟΤΑΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΣΧΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΤΟ ΔΕΧΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΑΦΟΥΓΚΡΑΣΤΟΥΝ ΟΛΟΙ.ΜΕΡΙΔΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΘΕΙΑ Η ΠΟΥ ΘΕΛΟΝ ΝΑ ΘΕΣΟΥΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΦΥΣΙΚΟ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ.

   • Tsaros avatar
    Tsaros @ Σωτ Μητραλ 16/02/2013 20:57:20

    «φτασαν να τον εγκαλούν ότι δεν επιτελεί σωστά τα καθήκοντά του οι εκφραστές της αθειστικής-εκσυγχρονιστικής συμμορίας» Ἑγὼ εἶμαι αὐτός; Χιχι

    Και εσύ είσαι αυτός, στο βαθμό που σου αναλογεί, και ο Γιανναράς και ο Άνθιμος και άλλοι.

    Ο Γιανναράς, ας πούμε, ο γκουρού σου, όποτε μιλάει για πολιτικά το γυρνάει στην χειρότερη προτεσταντίλα που έχει γνωρίσει ο τόπος.

    Ο Κόντογλου πάντως, αν ζούσε και τον γνώριζε από τις επιφυλλίδες του και όχι από τα βιβλία του όπως «Ορθοδοξία και Δύση», θα τον έφτυνε κατάμουτρα.

    Ψώνια καθηγητάδες και «διανοούμενοι» που ασκούν κριτική σε μια εκκλησιαστική παράδοση χιλιετιών.

  • ΛΜ avatar
   ΛΜ @ nick 29/01/2013 13:37:32

   nick με κάλυψες απόλυτα.

 9. Άπολις avatar
  Άπολις 29/01/2013 09:08:01

  Λυπάμαι πολύ Κε Μητραλέξη.
  Ακόμα & έτσι να είναι, ακόμα & χειρότερα να ήταν, αποτελεί τεράστια πολιτική ανωριμότητα εκ μέρους σας, να "πασάρετε" στους Καμμενο-ΧΑυγίτες φίλους μας, όλα όσα μπορεί να εμπνέει στον κόσμο, ακόμα & σήμερα ο Μακαριστός.
  Ελπίζω πραγματικά να εκφράζετε μόνο τον εαυτό σας.

  Γιατί, ξέρετε αγαπητέ, κάποιοι μ@λ@κες, σήμερα, "κρατάμε Θερμοπύλες".
  Χωρίς κανένα προσωπικό όφελος. (Να σας προλάβω)
  Και με τους συμπολίτες μας πολύ πιο οργισμένους απ'όσο φαντάζεστε.
  Και απορώ, ειλικρινά, πως σας πέρασε από το μυαλό, ότι τέτοια άρθρα, συνεισφέρουν σ'αυτόν τον αγώνα.

  Υ.Γ. Αν παρεμπιπτόντως, απλά έχετε κάποιο προσωπικό κόμπλεξ με τον κεκοιμημένο Αρχιεπίσκοπο, (ή την Ορθοδοξία, δεν ξέρω) λάθος timing διαλέξατε. Ας το κάνατε πέρσι, ή του χρόνου. Καλημέρα σας.

  • (Α)θανάσης avatar
   (Α)θανάσης @ Άπολις 29/01/2013 09:19:03

   Ταυτίζετε τον κεκοιμημένο με την Ορθοδοξία, αγαπητέ?

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Άπολις 29/01/2013 13:05:14

   Ἄχ, βρήκατε ἄνθρωπο νὰ τοῦ προσάψετε ὅτι ἔχει κόμπλεξ μὲ τὴν Ὀρθοδοξία. π.χ. http://www.antinews.gr/2012/08/15/174979/ , http://www.antinews.gr/2012/10/17/184562/ , http://www.antinews.gr/2012/12/25/197060/

   • Άπολις avatar
    Άπολις @ Σωτ Μητραλ 29/01/2013 19:02:32

    Το ότι & οι 2 σχολιάσατε μόνο το "ή την Ορθοδοξία, δεν ξέρω" της πρότελευταίας σειράς, σημαίνει ότι δεν διαφωνείτε στα υπόλοιπα?
    Δεν σας κριτίκαρα επί της ουσίας, αγαπητέ. Την σκοπιμότητά σας δεν καταλαβαίνω. Γιατί δηλαδή, να "γκρεμίσουμε" έναν μύθο που μας συμφέρει? Που εμπνέει & ενώνει το δικό μας εκλογικό target group? Αλήθεια ξέρετε σε πόσες δεκάδες σπίτια έχω μπει, & έχουν κάδρα με τον Μακαριστό?
    Τέλοσπάντων, ελπίζω "στον επόμενο τόνο", να μη γράψετε & κανένα άρθρο με συγκεντρωμένα όλα τα ελαττώματα του Εθνάρχη.

 10. Βασίλης avatar
  Βασίλης 29/01/2013 09:11:39

  Ενώ τώρα με τον Ιερώνυμο, η Ελλάδα έχει πνευματικό ηγέτη, ε, κ. Μητραλέξη, αν σας λένε έτσι.....
  Ποιοι σκότωσαν τον Χριστόδουλο να μας αποκαλύψετε και να μην κάνετε συρραφές από ομιλίες κατά το δοκούν.....
  Ο εξανδραποδισμός του Έλληνα μπορούσε πιο εύκολα να επιτευχθεί χωρίς τον εκκλησιαστικό Ηγέτη Χριστόδουλο.....
  Το δυστύχημα για όλους μας είναι ότι σήμερα η Ελλάδα (ως προτεκτοράτο των απανταχού οικονομικών συμφερόντων) έχει στερέψει από Ηγέτες και Οράματα....

  • Απαισιόδοξος avatar
   Απαισιόδοξος @ Βασίλης 29/01/2013 10:46:10

   "Ενώ τώρα με τον Ιερώνυμο...".
   Τώρα με τον Ιερώνυμο, η Εκκλησία της Ελλάδος έχει, άραγε, προκαθήμενο;
   Από την υπερβολή της υπερπροβολής και της (μερικές φορές χωρίς διάκριση) ακραίας παρεμβατικότητας, φτάσαμε στο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ άκρο της ΠΑΝΤΕΛΟΥΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ.
   Διαφωνούσα σε πολλά με τον Χριστόδουλο, αλλά ήταν προτιμότερος από τη σημερινή ανυπαρξία. Είχε κάνει και κάποια λάθη, το παραδέχομαι (κυρίως στην επιλογή απαράδεκτων συνεργατών). Αλλά ο σημερινός αρχιεπίσκοπος... δεν κάνει λάθη, απλώς λάμπει δια της απουσίας του! Όποιος δεν κάνει τίποτα, δεν κάνει και λάθη...

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Απαισιόδοξος 29/01/2013 13:53:39

    Μα τι λες τώρα, ότι δήθεν ο Ιερώνυμος λάμπει δια της απουσίας του. Απεναντίας, λάμπει δια της παρουσίας του. Στα (κατ' ευφημισμόν) ...υπουργικά συμβούλια των κηπουρών τού Τζέφρυ!

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Βασίλης 29/01/2013 13:08:13

   Ἀναζητοῦμε διαφορετικὰ πράγματα στὸ πρόσωπο τοῦ Ἀρχιεπισκόπου. Ἐσεῖς ζητεῖτε ἕναν ὑψηλόβαθμο ἀξιωματοῦχο τοῦ κράτους, ἐγὼ ἐκκλησιαστικὸ πατέρα. Φοβοῦμαι πὼς διαφέρουμε.

   • Ελλην-1821 avatar
    Ελλην-1821 @ Σωτ Μητραλ 30/01/2013 13:31:48

    Μάλλον μπερδέψατε τον απλό παπά του χωριού με εναν Αρχιεπίσκοπο. Ο Αρχιεπίσκοπος έχει και κάποιες υποχρεωσεις κοινωνικης η και εθνικης φυσεως.
    Αληθεια για σας ο Γρηγόριος ο Ε΄' ηταν ο σωστός ιεραρχης; (δεν λεω Ιερωμενος )
    Ο νυν Οικουμενικος για σας ειναι ο σωστος ; Και ασφαλως ο νυν Αρχιεπίσκοπος (αληθεια υπαρχει; )
    Ο Δαμασκηνός που έκανε και εθνική "πολιτική' επι κατοχής για σας τι είναι; Με τα μετρα σας μαλλον κατακριτεος.

   • Ελλην-1821 avatar
    Ελλην-1821 @ Σωτ Μητραλ 30/01/2013 13:46:26

    Και ο Ιωαννης ο Βαπτιστης εκανε ΠΟΛΕΜΙΚΗ (και δεν ηταν ηθικης μορφης μονο )στον Ηρωδη. Κατακριτεος κι αυτος ;

    • Σωτ Μητραλ avatar
     Σωτ Μητραλ @ Ελλην-1821 30/01/2013 14:46:16

     Συγγνώμη, ἀλλὰ τά'χετε κάνει μαντάρα

 11. tarzan avatar
  tarzan 29/01/2013 09:47:17

  Ο θεός σας λυπήθηκε ορφανουλια μου ..τον πήρε κοντά του όπως και τον άλλο «μεγάλο» ηγέτη ανδρέα ….

  • ΛΜ avatar
   ΛΜ @ tarzan 29/01/2013 13:38:48

   Η τσίτα καλά; Μίλα μας για κάτι που γνωρίζεις.

  • Ελλην-1821 avatar
   Ελλην-1821 @ tarzan 30/01/2013 13:33:52

   Σου ευχομαι να μην σε λυπηθει και σε παρει κοντα του.

 12. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 29/01/2013 09:49:03

  Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε αναμφίβολα πολλές αρετές και η κριτική του κ. Μητραλέξη (που είναι, ας το πώ έτσι, άγαν πατριαρχικός, και συγγνώμη για τον όρο, αλλά έτσι μπορώ να τον διατυπώσω) είναι εν πολλοίς αρκετά άδικη. Βέβαια, οι αρετές του μακαριστού επισκιάστηκαν από πολλά ατοπήματα και πολλή αμετροέπεια και έλλειψη καλών συμβούλων. Σε αυτό θα συμφωνήσω μαζί του. Παρασύρθηκε από τη δημοσιότητα, "πήρε ψηλά τον αμανέ". Πιστεύω ότι προς το τέλος της ζωής του τα κατάλαβε τα λάθη του. Δεν μπορώ όμως να μην πω ότι και αρκετοί πατριώτες αριστεροί τον είδαν με συμπάθεια, άρα δεν ταυτίστηκε απόλυτα με τη Δεξιά. Να μην παραβλέπουμε ότι του έκανε λυσσαλέο πόλεμο όλο το σημιτικό κατεστημένο και ότι δεν πήγε ούτε ο πρωθυπουργός στην ενθρόνισή του ως αρχιεπίσκοπο. Να μην ξεχάσουμε επίσης ότι ο γηραλέος οιονεί Ροβεσπιέρρος του Πασόκ (στον οποίο χρεώνεται η εξαχρείωση της παιδείας και για την οποία ουδεμία αυτοκριτική έχει κάνει...), ο Απόστολος Κακλαμάνης, έκανε "υποδείξεις" σοβιετικού τύπου στον αρχιεπίσκοπο την ώρα της ενθρόνισης. Πρωτοφανές αυτό!
  Οσο για τη διαμάχη Χριστόδουλου-Φαναριωτών (δηλ. Βαρθολομαίου), δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνος ο ίδιος, αλλά και η έπαρση αυτής της κάστας των ανθρώπων που θέλει να διοικεί παπικώ τω τρόπω την Ορθόδοξη Εκκλησία και που κατοικοεδρεύει στο Φανάρι. Για τη διαφθορά που υπάρχει στους κόλπους της, πολλά λέγονται, και όχι ατεκμηρίωτα. Δυστυχώς, και οι σεβαστοί θεσμοί, όπως είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με την πάροδο του χρόνου εκφυλίζονται και αυτό έχει συμβεί. Μακάρι να ανακοπεί η πορεία αυτή, διότι το αγαπάμε όλοι οι Έλληνες το Οικουμενικό Πατριαρχείο με όλη μας τη δύναμη και η Πόλη είναι μέσα στην καρδιά μας. Οι πρακτικές του δεν μας αρέσουν, δεν είμαστε κατά του θεσμού.
  Αλλά να ρωτήσω και κάτι άλλο: Τον Ιερώνυμο, εκτός από μία μικρή μερίδα ανθρώπων της Αριστεράς που μισούν την Εκκλησία, πόσοι τον βλέπουν με συμπάθεια;
  Ή μήπως είναι καλύτερες περιπτώσεις ιεραρχών που είναι εξίσου λαλίστατοι όπως ο Χριστόδουλος, όπως ο Σιατίστης Παύλος, που έχει πλέον ταυτιστεί στη συνείδηση του κόσμου με την Αριστερά και έχει γίνει ο χρήσιμος ηλίθιος του ισλαμοφασιστικού εποικισμού της πατρίδας μας; Στην άθλια και πρόχειρη διάλεξη που έδωσε στο συνέδριο "Εκκλησία και Αριστερά", ταύτισε όλους τους λαθρομετανάστες με "πρόσφυγες" και στο τέλος δικαιολόγησε και τις ληστείες και τις κλοπές και τους φόνους λόγω "ανέχειας". Το ότι ο μέσος Πακιστανός στέλνει στην πατρίδα του τουλάχιστον 200 το μήνα μαύρα (μετά λόγου γνώσεως το λέω), δεν τον απασχολεί, όταν πολλοί 50ρηδες οικογενειάρχες είναι άνεργοι ή δεν έχουν να πληρώσουν τον φόρο για το σπίτι που μένουν ή όταν κόβεται το επίδομα του τρίτου παιδιού...
  Ας όψεται.... Επί της του οσιακής μνήμης Αντωνίου καθέδρας εκάθησεν ο Παύλος....

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ ΒΙΣ 29/01/2013 12:41:43

   Αγαπητε ΒΙΣ πανω που ετοιμαζομουν να αναφερω τον μακαριστο τεως Σιατιστης Αντωνιο Κομπο ειδα στο τελος την αναφορα σου.Τι διαφορα αληθεια απο εναν οσιο επισκοπο και τι βαρος θα πρεπει να αισθανεται οποιος τον διαδεχεται.Το αισθανεται αραγε ο καθε ιερωμενος που η ζωη του επιφυλασσει τη τιμη να ανεβαινει σε θρονο που οι προηγουμενοι εχουν καθαγιασει;

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ ΒΙΣ 29/01/2013 13:29:47

   Ἀγαπητὲ ΒΙΣ, χαίρομαι ποὺ βρίσκετε κάποιο δίκιο σὲ μέρος τῆς κριτικῆς, διότι ἄλλοι χριστιανοὶ ἀδελφοὶ στὰ σχόλια μὲ ἔχουν ἐπικηρύξει νεκρὸ ἢ ζωντανό. Θὰ ἤθελα ὅμως νὰ παρατηρήσω ὅτι μὲ ἀδικεῖτε «καταλογογραφώντας» με σὲ μιὰ διαμάχη ποὺ δὲν (θὰ ἔπρεπε νὰ) ὑπάρχει πιά. Δεῖτε καὶ τὸ κείμενο: ἀπὸ τὶς 1586 λέξεις του, οἱ 159 ἀναφέρονται στὴν σφοδρότατη σύγκρουση Ἀθηνῶν-Φαναρίου: ἀκριβῶς τὸ ἕνα δέκατο τοῦ ἄρθρου, ἐνῷ γνωρίζετε καλῶς ὅτι θὰ ΕΠΡΕΠΕ τὸ συγκεκριμένο κομμάτι τῆς ἱστορίας τοῦ κυροῦ Χριστοδούλου νὰ ἔχει, ἀναλογικά, μεγαλύτερη «κάλυψη», ὅπως ἄλλωστε συμβαίνει σὲ κάθε, θετικὸ ἢ ἀρνητικό, ἄρθρο γιὰ τὸν κυρὸ Χριστόδουλο. Τόσα διαφορετικὰ θέματα θίγονται, θὰ ἦταν σαφέστατη καὶ ἠθελημένη παράκαμψη τοῦ ἐγχειρήματος κριτικῆς προσέγγισης ὡς συνόλου τὸ νὰ βαφτιστεῖ «κείμενο πατριαρχικοῦ» αὐτὴ ἡ προσέγγιση. Ἐν τῷ μεταξύ, καὶ καθόλου νὰ μὴν ἀνέφερα αὐτὸ τὸ σημαντικώτατο κεφάλαιο τῆς πορείας τοῦ κεκοιμημένου, φοβοῦμαι ὅτι πάλι τὸ ἴδιο θὰ λέγατε.


   Μιὰ ποὺ εἶστε ἐκκλησιαστικώτατος, μπορῶ νὰ συζητήσω μαζί σας κάτι γιὰ τὸ ὁποῖο δὲν προσφέρονται ὅλα τὰ σχόλια: ὅταν λέμε ὅτι τὸν Ἀρχιεπίσκοπο «τὸν νοιώθω σὰν πατέρα», ἡ ἐκκλησιαστικὴ Πατρότητα τοῦ ἀρχιεπισκόπου ἐνεργεῖται διὰ τῆς τηλοψίας; Ἡ «πατρότητα» αὐτὴ εἶναι αὐτὸ ποὺ βιώνει κάποιος ὅταν βλέπει ἕνα προσφιλὲς δημόσιο πρόσωπο ἀπὸ τηλεοράσεως; Τί εἴδους πατρότητα εἶναι αὐτή;

   Καὶ ἐν συγκρίσει μὲ τὸν ὁποιοδήποτε Ἀρχιεπίσκοπο (δὲν θὰ μπῶ στὴν παγίδα τῆς συγκρίσεως μὲ τὸν Ἱερώνυμο, λὲς καὶ οἱ ἐκκλησιαστικοὶ ποιμένες κρίνονται μὲ τὸ κριτήριο «τὸ μὴ χεῖρον βέλτιστον»), τὴν παρουσία ἢ ἀπουσία μιᾶς ἐκκλησιαστικῆς πατρότητας θὰ τὴν κρίνει ὁ ἀριθμὸς τῶν "δημοσίων παρεμβάσεων"; Ἡ ἀπουσία μηντιοδιψοῦς Προκαθημένου, καθημερινῶς στὶς τηλεοράσεις σας, σημαίνει ὅτι «ὁ -ἑκάστοτε- Ἀρχιεπίσκοπος ἔχει ἐξαφανιστεῖ»;;

 13. Κωνσταντίνος Σπ avatar
  Κωνσταντίνος Σπ 29/01/2013 10:03:56

  ο επίσκοπος της Εκκλησίας είναι εις τόπον και θέση Χριστού. Είναι ποιμένας του εκκλησιαστικού σώματος έτοιμος ανά πάσα στιγμή να μαρτυρήσει περί της αληθείας. Ας σταματήσουμε ΟΛΟΙ να σκεπτόμαστε με τα εκκοσμικευμένα δυτικά πρότυπα. Η Κωνσταντινούπολη κι ο εκεί πρωθιεράρχης ήταν, είναι και παραμείνει ο πνευματικός ηγέτης του Γένους μας. Η μεγάλη Εκκλησία εν αιχμαλωσία θα αποτελεί τον πνευματικό φάρο και την πυξίδα για όσο υπάρχει κ΄κκος ελληνισμού στον κόσμο!.....

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Κωνσταντίνος Σπ 29/01/2013 13:30:41

   « Ας σταματήσουμε ΟΛΟΙ να σκεπτόμαστε με τα εκκοσμικευμένα δυτικά πρότυπα. »

   Φοβοῦμαι ὅτι χτυπᾶμε στοῦ κουφοῦ τὴν πόρτα...

 14. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 29/01/2013 10:06:50

  Οι αριστεροί τρέφονται με τον μύθο του βελουχιώτη και οι δεξιοί με του παπαφλέσσα...
  Αμφότεροι έδρασαν σε διαφορετικές περιόδους, ανθρωποι ικανοί και φιλόδοξοι με προτερήματα και ελατώματα.
  Χάθηκαν γιατί δεν μπόρεσαν να προσαρμοστούν στις ανάγκες των καιρών...
  Σήμερα ,οι δεξιοί ονειρεύονται ακόμη έναν παπά που θα αντικαταστήσει τον βασιλέα που εχάθη...
  Οι αριστεροί τον νέο τρότσκυ που θα οργανώσει επιτέλους την σωστή επανάσταση.
  Οι αναγκαστικές προσαρμογές του μετασχηματισμού και της αποδοχής της πραγματικότητας είναι πάντα βίαιες και επώδυνες και αγγίζουν βαθιές συναισθηματικές χορδές των ανθρώπων.
  Τόσο ο αλέξης όσο και ο αντώνης είναι αναγκασμένοι να προσαρμόσουν τις πεποιθήσεις των οπαδών τους στις ανάγκες των καιρών και όχι τον καιρό στις πολιτικές ανάγκες των ανθρώπων.

  Κύριε Μητραλέξη μου, αναγράψατε προφανώς σκληρές αλήθειες που δεν μπορούν να γίνουν εύκολα αποδεκτές...Η κριτική ,η αποδοχή και η δράση του μακαριστού Χριστόδουλου βασίζεται κυρίως σε πολιτικά κριτήρια και εσείς αυτά θεωρήσατε σκόπιμο να αναφέρετε.
  Ως άτομο ήταν χαρισματικός, επικοινωνιακός, ένας τηλε-ηγέτης που μπορούσε να μεταδόσει φλόγα και πάθος στους πολίτες...Ομως τις περισσότερες φορές επιστράτευσε τις δυνάμεις του αυτές για πολιτικά θέματα και παρεσύρθη πολλές φορές απο τον ρόλο του κομματικού ηγέτη μιας δεξιάς που δεν μπορούμε να πούμε αν την ονειρεύονταν, όμως είναι δεδομένο ότι την ήθελαν και την ονειρευονταν οι οπαδοί του.
  Το αν αυτό θα ήταν προς όφελος της χώρας είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

  Ως προς την προσωπική του πορεία, νομίζω ότι δεν είχε προλάβει να αποδεχτεί την ματαιότητα της ζωής ,όπως θα άρμοζε σε ένα πνευματικό άνθρωπο, και αφέθηκε να παρασυρθεί σε μια μάταια αναζήτηση βραχύβιας σωτηρίας,ίσως απο το περιβάλον του όπως γίνεται πάντα στις περιπτώσεις αυτές.
  Αν έστρεφε την κοινωνία και τον κόσμο απο πολύ νωρίς και πριν την δική του περίπτωση στην δωρεά οργάνων και στην αιμοδοσία θα μπορούσε η εκκλησία ως θεσμός κοινωνικός και εθελοντικός να καλύψει την κοινωνία μας στον τομέα αυτό..Αργά διαπίστωσε ότι είναι ένας απλός θνητός...
  Δεν έπρεπε να πεί προσευχηθείτε για μένα...Προσεύχομαι για σάς θα ήθελα να ακούσω...Έκεί έδωσε την εικόνα ότι λιποψύχισε και δεν έπρεπε.. Στον παράδεισο θα πήγαινε εξάλλου...
  Κάποιοι έπαιξαν εις βάρος του το παιχνίδι της δημοσιότητας μεταφέροντας τον στην αμερική, δίνοντας μια εικόνα ότι θα αρπάξει ένα μόσχευμα που δεν δικαιούνταν αν του δίνονταν η ευκαιρία....
  Κρίμα που χάθηκε νωρίς πάντως, δεν ξέρουμε πως θα ήταν η πορεία του η εκκλησιαστική ,διαμόρφωσε όμως ένα πολιτικό πλαίσιο που ακόμη λειτουργεί και δίνει σε πολλούς την ευκαιρία (απο εφημερίδες μέχρι εκδότες και συγγραφείς) να εκμεταλεύονται την δική του εικόνα για να πουλάνε βιβλία και άλλα ενδιαφέροντα..
  Το λάθος του ήταν ότι θέλοντας να αντιμετωπίσει τα θέματα της εκκλησίας και να κοντραριστεί με τους πολιτικούς και τα κόμματα, κατέβηκε απο τον πνευματικό θρόνο που έπρεπε να είναι σε ασφαλή απόσταση υπεροχής,στο καθημερινό κομματικό παιχνίδι του λαικισμού ακολουθώντας τους κομματικούς κανόνες..Νίκησε μεν πρόσκαιρα ,εκμεταλευόμενος την ισχυρή σχέση και επιροή με τον κόσμο,δεν μπορούσε ο σιμήτης να συγκριθεί μάζί του, μακροπρόθεσμα όμως ηττήθηκε γιατί έγινε η δεξιά του κυρίου,ενώ δεν πρέπει να διαχωρίζει ο Κύριος την δεξιά απο την αριστερά .
  Κατέβασε την εκκλησία στον κόσμο, όμως για λάθος ζητήματα και την χρωμάτισε κομματικά ενω δεν έπρεπε...
  Αν είχε σκεφτεί να οδηγήσει την εκκλησία πχ στην κοινωνική πρπσφορά της δωρεάς οργάνων και στην αιμοδοσία ζωής, σήμερα θα ήταν ένας παγκόσμιος άγιος κυριολεκτικά..Ισως αν είχε επιζήσει να τα κατάφερνε αφού θα είχε συνειδητοποιήσει ότι η θνητότητα είναι πάνω απο τα μεγαλεία των επίγειων ρόλων...

  • ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ avatar
   ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ @ ορεσείβιος 29/01/2013 13:09:06

   Αγαπητέ ορεσείβιε μερικές φορές η καθαρότητα της σκέψης σου με κάνει να υποκλίνομαι!!! (όχι πάντα...)
   Πολύ ωραία το εντοπίζεις: "Στον παράδεισο θα πήγαινε εξάλλου…" Προφανώς ο ίδιος δεν το πίστευε, γιατί ήξερε καλύτερα...

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ ορεσείβιος 29/01/2013 13:36:58

   Μὲ αὐτὲς τὶς παραδοχὲς θὰ σᾶς βγάλουν κι ἐσᾶς «μέλος της αθειστικής-εκσυγχρονιστικής συμμορίας», προσέξτε...

   • Εύμηλος avatar
    Εύμηλος @ Σωτ Μητραλ 29/01/2013 15:56:28

    Κύριε Μητραλέξη,
    το άρθρο σας τιμά τη μνήμη του πολυσχιδούς μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χριστοδούλου. Διότι τον αντιμετωπίζει ως άνθρωπο κι επίσκοπο κι όχι ως ξώανο της εθνοφυλετικής ειδωλολατρίας.
    Όπως δε εκ της γραφής σας προκύπτει, δεν είστε απλά δεινός και ικανός γνώστης περί τα εκκλησιαστικά και ουχί μόνον πράγματα, αλλά έχετε αναμφισβήτητα εκκλησιαστικό ήθος και βαθιά πατριωτική συνείδηση.
    Όσο για τις αντιρρήσεις κι ενστάσεις συμπατριωτών είναι κατανοητές στα όρια που επιτρέπει η παιδεία και το περιβάλλον τους πάντα. Είναι επίπονος διαδικασία η αυτογνωσία όπως κι η διάκριση ...

    • Σωτ Μητραλ avatar
     Σωτ Μητραλ @ Εύμηλος 29/01/2013 18:09:12

     Θερμά, θερμότατα σᾶς εὐχαριστῶ.

    • ΒΙΣ avatar
     ΒΙΣ @ Εύμηλος 29/01/2013 18:11:39

     Ενώ ο δικός σας λόγος δεν εκφέρεται στα όρια που επιτρέπει η παιδεία σας και το περιβάλλον σας, σωστά; Εκφέρεται ex cathedra, σε αποστειρωμένο περιβάλλον, μακράν του χύδην όχλου...
     Τι άλλο θα ακούσουμε;

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ ορεσείβιος 29/01/2013 13:39:06

   Πολὺ σᾶς εὐχαριστῶ γιὰ τὴν στήριξη, διότι σ' αὐτὴν τὴν ἀνάρτηση νοιώθω (γιὰ πρώτη φορὰ) ἀμυνόμενος. Δὲν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι θεωροῦν τὴν κριτικὴ ἀποτίμηση ὄνειδος, ἀσυδοσία, ἀσέβεια κλπ.

   • Ελλην-1821 avatar
    Ελλην-1821 @ Σωτ Μητραλ 30/01/2013 13:42:32

    κριτικη;
    συντομο ανέκδοτο. να ειστε καλα γελασα

 15. Χαρίκλεια avatar
  Χαρίκλεια 29/01/2013 10:08:27

  Ἀγαπητέ κ. Μητραλέξη
  Οὐδείς ἀναμάρτητος. Καί ὁ ἀείμνηστος Χριστόδουλος ἔκανε καί αὐτός τά σφάλματά του.
  Πράγματι ὅμως εἶναι μεγάλη ἡ ἀντιπάθειά σας γιά τόν Χριστόδουλο. Ἐντοπίζω τόν λόγο, στίς διαφορές του μέ τόν Βαρθολομαῖο. Ἀλλά ὁ Χριστόδουλος εἶναι πλέον νεκρός. Ὁ κ. Βαρθολομαῖος πρέπει νά αἰσθάνεται ἀσφαλής. Ἥ μήπως ὄχι; Τό ἀρθρο σας αὐτό δείχνει.
  Μιά καί ἡ ἀγάπη τοῦ κόσμου παραμένει. Διότι ὁ χρόνος ἀποκαθαίρει τά πάντα καί κρατᾶ τά οὐσιώδη.Ἐπίσης δέν σκεφθήκατε ὅτι ἡ πλειοψηφεία τοῦ Ἑλληνικοῦ συμφωνοῦσε μέ τόν Χριστόδουλο στά τῶν σχέσεων μέ τον Βαρθολομαῖο.
  Κατηγορεῖτε τόν Χριστόδουλο ὅτι ἤτανε περισσότερο πολιτικός ἀπό χριστανικός ἡγέτης. Αὐτό θέλει λίγη διερεύνηση ἀν σκεφθεῖ κανείς ὅτι ἡ ἐκκλησία ἔπαιξε πάντα ρόλο σημαντικό στούς ἐθνικούς ἀγῶνες. Μέ τό ἴδιο σκεφτικό θά μπορούσαμε νά κατηγορήσουμε τόν Παπαφλέσσα καί τόν Ἀθανάσιο Διάκο ὅτι ἐκαναν πολιτική.
  Ἄν ὑπάρχει ὅμως ἕνας πού ἀσκεῖ πολιτική καί μόνο πολιτική καί μάλιστα σέ διεθνές ἐπίπεδο αὐτός εἶναι ὁ κ. Βαρθολομαῖος. Ἐδῶ λοιπόν εἶστε ἄδικος μέ τόν Χριστόδουλο.
  Καί ἄν μοῦ ἐπιτρέπετε τήν γνώμη μου, ὁ κ. Βαρθολομαῖος μέ τήν καταπληκτική ἀρχαιογνωσία πού τόν χαρακτηρίζει θά κατάφερνε πολύ περισσότερα ἄν παρέμενε πνευματικός ἡγέτης καί ὄχι πολιτικός. Τυχαῖο εἶναι νομίζετε, ὅτι ὅλοι οἱ πολιτικόι μας ΠΑΣΟΚ καί ΝΔ πᾶνε κάθε τρεῖς καί λίγο στόν Βαρθολομαῖο; Ἀπό εὐσέβεια πᾶνε . Δέν νομίζω.
  Τέλος ἐπειδή τό κεντρικό σας θέμα εἶναι οἱ σχέσεις μέ τό Πατριαρχεῖο θά ἤθελα νά σᾶς πῶ ὅτι δέν θά θέλαμε ἐμεῖς ἐδὠ στήν Ἑλλάδα νά κανονίζει τά τῆς ἐκκλησίας, ὁ Νομάρχης Κωνσταντινουπόλεως στόν ὁποῖο ὑπόκειται ὁ κ. Βαρθολομαῖος.
  Τέλος ἄν ἡ Ἀγία Σοφία γίνει καί πάλι τζαμί ὅπως διαβάσαμε αὐτό θά σημάνει τήν ἀποτυχία τοῦ κ. Βαρθολομαίου. Ἐκτός καί ἄν δέν τόν ἐνδιαφέρει. Στήν πολιτική βέβαια αὐτά δέν εἶναι σημαντικά.
  Ὅπωσδήποτε ὥς γνώστης πού φαίνεσθε νά εἶσθε γιά τά τῆς ἐκκλησίας, γνωρίζετε ὅτι ὁ κριτής εἶναι πλέον ἄλλος.
  Ἀλλά καί ἡ μνήμη στόν λαό εἶναι ἕνα στοιχεῖο κρίσεως.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Χαρίκλεια 29/01/2013 13:43:31

   Συγγνώμη, ἀλλὰ μὲ τὸ σχόλιό σας μετατρέπετε τὸ ἄρθρο σὲ αὐτὸ ποὺ θὰ θέλατε ἐσεῖς νὰ λέει, ὤστε νὰ εἶναι εὐκολώτερα ἀπαντήσιμο. Ἀπὸ τὶς 1.586 λέξεις τοῦ ἄρθρου, τὸ 1/10, οἱ 159, ἀναφέρονται στὴν σύγκρουση μέχρις ἐσχάτων μὲ τὸ Φανάρι. Τὰ ὑπόλοιπα 9/10 (90%) τοῦ κειμένου ἀναφέρονται σὲ 7-8 πολὺ συγκεκριμένα καὶ κατὰ τὴ γνώμη μου μείζονα σημεῖα κριτικῆς. Ὁπότε ἡ ἀπόλυτη ἀπόφανσή σας ὅτι «τό κεντρικό θέμα (τοῦ ἄρθρου) εἶναι οἱ σχέσεις μέ τό Πατριαρχεῖο» εἶναι ψευδής, ἁπλῶς θὰ προτιμούσατε νὰ ἔχει ἔτσι τὸ ἄρθρο διότι ἔχετε παγιωμένες ἀπόψεις γι' αὐτὸ τὸ ζήτημα.

 16. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 29/01/2013 10:10:07

  Οσο για τα σεξουαλικά σκάνδαλα κ. Μητραλέξη στην Εκκλησία της Ελλάδας, φυσικά και υπήρχαν και υπάρχουν.
  Αλλά μόνο εκεί; Εδώ έχουμε ολόκληρους μητροπολίτες του Καρνάβαλου που δεν εξελέγησαν πατριάρχες λόγω βιντεοκασετών, άλλες ξανθές γαλανομάτες που πήγαν και έπεσαν στον Βόσπορο...Άλλους που έκαναν συλλογή κινητών τηλεφώνων...Άλλους φαναριώτες δεσποτάδες που χρέωναν υπέρογκα ποσά σε πολυτελέστατα ξενοδοχεία και τα πλήρωνε το Υπουργείο Εξωτερικών....
  Εμένα μου είπε Κωνσταντινουπολίτης "χέρι δεσπότη εγώ δεν φιλώ, ξέρω τι είναι...". Δεν βάζω μέσα τον Θεοδωρουπόλεως Γερμανό, ασφαλώς και μερικούς άλλους. Αλλά τα πράγματα είναι γνωστά...

 17. Eθνικοφρων avatar
  Eθνικοφρων 29/01/2013 10:11:34

  ενιωθα ομορφα οταν τον ειχα πνευματικο πατερα...

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Eθνικοφρων 29/01/2013 13:35:59

   Πνευματικὴ πατρότητα ἀπὸ τηλεοράσεως;

   • tasos1 avatar
    tasos1 @ Σωτ Μητραλ 29/01/2013 13:40:24

    Άφησέ το να περάσει χωρίς σχόλια... Άκου και κανέναν μεγαλύτερο... Που εκτιμάει βεβαίως την προσφορά σου... Το έγραψες, το 'γραψες! Μη το υποστηρίζεις...

   • ΛΜ avatar
    ΛΜ @ Σωτ Μητραλ 29/01/2013 13:42:45

    Και από to facebook και από το twitter και από παντού από όπου μπορεί να περάσει το μήνυμα. Ελάτε στο 2013. Δεν υπάρχουν απαγορεύεται στην επικοινωνία. Η ψυχική επαφή δεν έχει να κάνει με το μέσον που χρησιμοποιείς. Το συναίσθημα περάει στον παραλήπτη αν είναι αυθεντικό. Κι ότι κι αν λέτε, ΠΕΡΑΣΕ και ΔΕΝ ΣΒΗΝΕΙ.

    • Σωτ Μητραλ avatar
     Σωτ Μητραλ @ ΛΜ 29/01/2013 18:13:02

     Ἐπικοινωνία, ψυχικὴ ἐπαφή, συναίσθημα... Τί σχέση ἔχουν αὐτὰ μὲ τὴν ἐκκλησιαστικὴ κοινωνία; Μὲ τὸ «περισὸν ζωῆς»;

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Σωτ Μητραλ 29/01/2013 21:11:43

      Το σίγουρο είναι ότι ο αντίπους της εκκλησιαστικής εμπειρίας είναι ο αυτιστικός, εξατομικευμένος γιανναρισμός.

     • ΛΜ avatar
      ΛΜ @ Σωτ Μητραλ 29/01/2013 21:21:00

      Έχουν σχέση με την Α Γ Α Π Η . Με την καρδιά της Χριστιανικής Θρησκείας. Αυτό είναι που σας....διαφεύγει τελικά αγαπητέ, γι αυτό γράφετε αυτά τα στερημένα αισθημάτων άψυχα κείμενα.

   • ΛΜ avatar
    ΛΜ @ Σωτ Μητραλ 29/01/2013 13:55:21

    Και από την TV, και από το facebook, και από το twitter, από όπου κι αν μπορεί να επικοινωνήσει κανείς. Το συναίσθημα φτάνει στον αποδέκτη όταν είναι αυθεντικό. Και του Χριστόδουλου πέρασε. Αυτό δεν αλλάζει, ότι κι αν λέτε.

 18. fitsoulas avatar
  fitsoulas 29/01/2013 10:12:30

  Μα είναι κρίμα, μετά την τεράστια επικοινωνιακή επιτυχία με τον Κουράκη, να κλωτσάει η παράταξη την καρδάρα με το γάλα τόσο σύντομα.

 19. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 29/01/2013 10:20:52

  Οι απώλειες Χριστόδουλου στην Ελλάδα και Παπαδόπουλου στη Κύπρο (την ίδια περίπου χρονική περίοδο) ήταν μαχαιριές για τον Ελληνισμό.Εάν ο Χριστόδουλος ζούσε,τα τέσσερα τελευταία έτη,πάρα πολλά που συνέβησαν και εξακολουθούν να συμβαίνουν θα είχαν αποφευχθεί.Ο λόγος του ήταν δυναμικός,πύρινος,πατριωτικός.''Έφυγε'' πολύ νωρίς,άδικα και εν μέρει ύποπτα.Ήταν ένας τεράστιος εκκλησιαστικός ΗΓΕΤΗΣ με ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΘΝΙΚΗ προσφορά.Σε τόσο ΧΑΛΕΠΟΥΣ καιρούς,η απουσία του γίνεται ολοένα και πιο αισθητή.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Komis Montechristo 29/01/2013 13:52:12

   Ἡ ἐκτίμησή σας εἶναι πολιτική (ἐξ οὗ καὶ τὸ ἀντίστοιχο τοῦ Χρ. στὴν Κύπρο εἶναι ὁ Πρόεδρός της), καὶ δὲν διαφωνῶ μὲ τὴν οὐσία της. Μάλιστα, τὸν Τάσσο Παπαδόπουλο τὸν τιμῶ ὅσο δὲν φαντάζεστε. Καὶ δὲν ἀμφισβητῶ τὸ ὅτι ὁ Χρ. ἦταν «ἡγέτης» ὅπως λέτε, μὲ «ἐθνικὴ προσφορά». Μὲ ἀπασχολεῖ ὅμως τὸ ζήτημα τῆς «λογικῆς ποίμνης», ἐν τέλει τῆς δυνατότητας σωτηρίας, ἐξ οὗ καὶ ἡ ἀντιλογία μου.

 20. Kώστας ΜΠ avatar
  Kώστας ΜΠ 29/01/2013 10:20:53

  "Στην Ελλάδα δυστυχώς οι δεσπότες καθολικίζουν και το ποίμνιο προτεσταντίζει".

  Το άρθρο υιοθετεί την "προτεσταντικής" υφής κατηγορία του ψευτοεκσυγχρονισμού περί πολιτικοποίησης του Χριστόδουλου, αγνοώντας προφανώς πως στην ιστορία της καθ' ημάς ορθόδοξης εκκλησίας- ιδίως στην Ανατολική Ρωμαική Αυτοκρατορία- οι ιεράρχες πολιτεύονταν με την έννοια , την στρεβλή έννοια, που αποδίδει το άρθρο στον Χριστόδουλο.
  Ο Iωάννης ο Χρυσόστομος συγκρούσθηκε σφοδρά με την αυτοκρατορική αυλή, ο Μέγας Φώτιος όταν απέκρουε τις εξουσιαστικές διαθέσεις του Πάπα "πολιτευόταν" προφανώς, ο Μάρκος ο Ευγενικός που μόνος του κατατρόπωσε τους παπικούς προφανώς κατά τη λογική του άρθρου πολιτευόταν ως μη όφειλε. Οι Βενετοί κατάσκοποι έγραφαν για τον Κοσμά τον Αιτωλό " οι λόγοι του είναι εκτάκτως πολιτικοί", ενώ μάλλον ένοχοι "πολιτικής φρασεολογίας" θα πρέπει να θεωρηθούν και ο Χρυσόστομος Σμύρνης και ασφαλώς ο αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος μια που και τον Τσολάκογλου αρνήθηκε να ορκίσει και σε αντιστασική οργάνωση με σαφή ιδεολογικοπολιτικό χαρακτήρα συμμετείχε ενώ πήρε και σκληρές θέσεις στη διάρκεια του Εμφυλίου.
  Προφανώς το άρθρο αδυνατεί να κατανοήσει πως όταν παίρνεις θέση για οποιοδήποτε θέμα πολιτεύεσαι, με κάποιους διαφωνείς , με κάποιους ενδεχομένως συγκρούεσαι και αυτό βέβαια δεν είναι καθόλου άγνωστο ή ξένο στην παράδοση της ορθοδοξίας. Η αποτίμηση του Χριστόδουλου και η κριτική δεν μπορεί να γίνει με τους παραμορφωτικούς φακούς που φοράει το άρθρο και με τα κίβδηλα επιχειρήματα περί "πολιτικοποίησης" που επικαλείτο ο ψευτοεκσυγχονιστικός συρφετός. Το άρθρο κατηγορεί τον Χριστόδουλο για πολιτικοποίηση , ενώ το μόνο που συμβαίνει είναι πως διέπεται ( το άρθρο) από αφόρητο και ρηχό "πετροκουναλακισμό".

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Kώστας ΜΠ 29/01/2013 13:58:28

   Ἐπιτρέψτε μου νὰ διαφωνήσω, ὁ «ἀφόρητος καὶ ρηχὸς πετροκουναλακικὸς» τοῦ ψευτοεκσυγχρονιστικοῦ συρφετοῦ μὲ τὶς πασιφανεῖς ἀδυναμίες κατανόησης καὶ τὰ κίβδηλα ἐπιχειρήματα:

   Ὅπως προεῖπα, τὸ πρόβλημα δὲν εἶναι ἡ ἔκφραση πολιτικῶν ἀπόψεων, ἀλλὰ ἡ σαφὴς εἰσαγωγὴ διχασμοῦ στὸ σῶμα τῆς ἐκκλησίας. «Η κριτική μας ματιά δεν αφορμάται από την εμπλοκή της εκκλησίας στην πολιτική, αλλά από την εμπλοκή της πολιτικής στην εκκλησία.» Τὰ παραδείγματα ποὺ φέρνετε εἶναι «μετάβαση σὲ ἄλλο γένος», δὲν ἀφοροῦν τὸ ὑπὸ ἐξέταση παράδειγμα. Ἄλλη πολιτικὴ παρέμβαση οἱ μέν, ἄλλος παραταξιακὸς διχασμὸς ὁ δέ.

 21. Antistar avatar
  Antistar 29/01/2013 10:32:46

  Ο Χριστόδουλος ήταν εκπληκτικός. Το μόνο που του έλειπε ήταν η πνευματικότητα.

  • DebbyTant avatar
   DebbyTant @ Antistar 29/01/2013 11:24:13

   Ακριβως. Εκπληκτικος. Αμεσος καλοκαρδος Ανθρωπος καλων προθεσεων που χρησιμοποιηθηκε ομως ως πολιορκιτικος κριος συμφεροντων τα οποια τον εβαλαν μπροστα εξαργυρωνοντας την υποστηριξη τους στην εκλογη του.Χρησιμοποιησαν την αγαπη που ενεπνευε στον λαο, την παρορμητικη του αφελη προσωπικοτητα κ τον εβαλαν μπροστα σε παιχνιδια. Τα οποια εξυπηρετουσαν γεωπολιτικες και οικονομικες συγκρουσεις.
   Σωστα ειπατε οτι στερειτο πνευματικοτητος. Αν την διεθετε θα εκινειτο αλλιως. Εμενα μου ηταν συμπαθης. Ατυχος ηταν ο χριστοδουλος κ δυστυχως εκανε πολυ κακο παρα την θεληση του.

 22. NONOS avatar
  NONOS 29/01/2013 10:32:58

  Και μονο που καταφερε με ενα " σας πάω" να φερει τη νεολαια κοντα στην εκκλησια αυτο φτανει..ολα τ'αλλα Μητραλεξη (αν δεν εισαι φεικ) ειναι εκ του πονηρού και θα γυρισουν καταρα στο κεφαλι σου....ας ζουσε σημερα και πολλα πραγματα θα ηταν πολυ διαφορετικα..αλλα τον εφαγαν κι αυτον οπως και πολλούς αλλους που ενοχλουν το συστημα των αντιχριστων γι αυτο και παει η χωρα μας κατα διαόλου...........

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ NONOS 29/01/2013 14:00:33

   ΔΕΝ ἔφερε τοὺς νέους κοντὰ στὴν Ἐκκλησία, αὐτὸ εἶναι ἁπλῶς ἀνακριβές. Οὐδέποτε ἔγινε κάτι τέτοιο. Φέρτε μιὰ γυροβολιὰ στὶς ἐκκλησίες καὶ ρωτῆστε γιὰ τὸ τί ἔχει ἀπογίνει ἀπὸ τὸ περίφημο τηλεοπτικὸ «ἄνοιγμα στοὺς νέους». Καὶ ὅσους νέους βρεῖτε, ποὺ νὰ μὴν προέρχονται οὔτως ἢ ἄλλως ἀπὸ ἐκκλ. οἰκογένεια, ρωτῆστε τους πῶς βρέθηκαν ἐκεῖ. Ἂν βρεῖτε δυὸ τρεῖς νὰ σᾶς ποῦν «λόγῳ Χριστοδούλου», κερδίζετε.

   « ειναι εκ του πονηρού και θα γυρισουν καταρα στο κεφαλι σου….»
   Καὶ ἀπειλὲς δεχόμεθα, καλὴ καρδιά.

 23. (Α)θανάσης avatar
  (Α)θανάσης 29/01/2013 10:36:29

  Οι Ιεράρχες του Βυζαντίου "πολιτεύθηκαν" μόνο για δογματικά ή θρησκευτικά ζητήματα... Αν είναι δυνατόν να συγκρίνουμε τον Χριστόδουλο με τον ...Ιωάννη τον Χρυσόστομο! Ο Παπαφλέσσας και οι λοιποί δε, μόνο παρεμπιπτόντως ήταν κληρικοί. Ας μην προσπαθούμε να κερδίσουμε τις εντυπώσεις με την τουρλοποίηση των εννοιών.

  • cobalt avatar
   cobalt @ (Α)θανάσης 29/01/2013 12:50:48

   Δεν θα το έλεγα...

   Οι μεγάλοι προφήτες έως και τον μεγαλύτερο τον Ιωάννη τον Βαπτιστή που έχασε και το κεφάλι του γι' αυτό, δεν έλεγχαν την εξουσία;
   Η Βασιλειάδα δεν ήταν κατ' εξοχήν πολιτικό ζήτημα;
   Οι λόγοι του Χρυσοστόμου και του Βασιλείου, τι να κάνουν οι πλούσιοι τα λεφτά τους και πως πρέπει να φέρονται οι άρχοντες, δεν είναι πολιτικά ζητήματα;

   Η εικονομαχία δεν ήταν πολιτικό ζήτημα κατά βάθος;

   Δεν ξεχωρίζονται αυτά. Αν έχεις πνευματικό λόγο, ο λόγος αυτός άπτεται και της καθημερινότητας. Και η καθημερινότητα περιέχει και ψωμί και κρασί και λάδι.

   Ο λόγος του μακαριστού ήταν προφητικός, με την έννοια της Κ.Δ., δηλαδή ελεγκτικός. Είχε την αποστολή του. Την εξετέλεσε και αποδήμησε.
   Το άρθρο παραπάνω είναι ανιστόρητο και λανθασμένο, γιατί ελέγχει ένα εκκλησιαστικό πρόσωπο στατικά.
   Το ίδιο λάθος κάνουν και όσοι ελέγχουν την Μητρόπολη τώρα, με τα ίδια κριτήρια.

   • Σωτ Μητραλ avatar
    Σωτ Μητραλ @ cobalt 29/01/2013 14:05:00

    Ἤλεγχαν τὴν ἐξουσία ἐν ὀνόματι τῆς Ἑκκλησίας, τοῦ λαοῦ τοῦ Θεοῦ, καὶ ὄχι ἀποξενώνοντας καὶ ἀποκλείοντας τὸ μισὸ σῶμα τῆς Ἐκκλησίας, τὸν μισὸ λαό της...

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ Σωτ Μητραλ 29/01/2013 19:46:52

     Ποτέ δεν έκανε κάτι τέτοιο («αποξενώνοντας και αποκλείοντας κλπ κλπ») ο Χριστόδουλος - το αντίθετο. Αυτά τα κάναν άλλοι προκαθήμενοι, αργότερα. Βλέπε και το σχόλιό μου παρακάτω (όταν ξεκολλήσει).

     • Σωτ Μητραλ avatar
      Σωτ Μητραλ @ ΚΜ 30/01/2013 16:58:42

      Φυσικα και διχαζε, απεκλειε και περιθωριοποιουσε εκκλησιαζομενους χριστιανους η ταυτιση της Εκκλησιας με υπερβολικα συγκεκριμενες και παρα πολλες κοσμικες θεσεις, αποψεις, τοποθετησεις. Απορω πως γινεται να το αρνειστε.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Σωτ Μητραλ 30/01/2013 21:24:15

      Γράψε παραδείγματα και να το δούμε!

     • ΛΜ avatar
      ΛΜ @ Σωτ Μητραλ 31/01/2013 11:50:49

      ''Φυσικα και διχαζε, απεκλειε και περιθωριοποιουσε εκκλησιαζομενους χριστιανους''.
      Στη φαντασία σας γινόταν όλο αυτό, όπου έχετε...τακτοποιήσει όπως βολεύεστε την ''πραγματικότητα΄΄ εκ των υστέρων, ώστε να δικαιολογήσετε τον ασεβή και προσβλητικό ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ λίβελό σας. Δείτε το πια. Πόσοι πρέπει να σας το πούν για να οδηγηθείτε από την έπαρση στην αυτοκριτική; Για μας δεν έχει νόημα. Κάντε το για τον εαυτό σας.

  • Nike avatar
   Nike @ (Α)θανάσης 29/01/2013 18:25:42

   ----Αν είναι δυνατόν να συγκρίνουμε τον Χριστόδουλο με τον …Ιωάννη τον Χρυσόστομο!

   Σωστά, καμία σύγκριση. Ο Χριστόδουλος ήταν Έλληνας, ο Χρυσόστομος ήταν Σύριος.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Nike 29/01/2013 20:24:25

    Κι εσύ είσαι χλαμυδοφόρος ημιμαθής που ψάχνει την ελληνικότητα στα γονίδια.

    • Nike avatar
     Nike @ ΚΜ 29/01/2013 22:01:14

     Εσύ Σύριος; Ή Ασύριος; Ή δεν ξέρεις ελληνικά;

 24. μετανάστης 7 avatar
  μετανάστης 7 29/01/2013 10:37:18

  Ήταν μόνος εκκλησιαστικός ηγέτης που μίλησε στη καρδιά μας.Ο μόνος που μπορούσε να τους χαλάσει τη σούπα.Σίγουρα οι πολιτικάντηδες,οι λοιποί προσκυνημένοι και τα λοιπά λαμόγια λυτρώθηκαν όταν έφυγε ή τον εφυγαν. Ελλάς και ορθοδοξία ταυτίζονται,ρόλος του ποιμενάρχη είναι να διαφυλάττει την ταύτιση αυτή.Δυστυχώς τώρα..

  • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
   ΣΤΕΛΙΟΣ @ μετανάστης 7 29/01/2013 13:23:09

   "Ο μόνος που μπορούσε να τους χαλάσει τη σούπα"

   Αυτή ήταν όλη η ουσία!

   Πως πεθαίνουν ξαφνικά απο καρκίνο αυτοί που μπορουν να χαλάσουν τη σούπα! Χριστόδουλος, Γεννηματάς.... (Τσάβες... )

   Δεν είμαι αεροψεκασμένος με τις θεωρίες συνομωσίας , αλλα οι Παλαιστίνιοι και οι Τούρκοι (Αραφάτ/Οζαλ) κάτι ψυλιάστηκαν και ψάχνουν για ραδιενεργό πολώνιο... (να θυμηθούμε πως η σύζυγος του μακαρίτη Γ. Γεννηματά πέθανε σχεδόν ταυτόχρονα μαζί του , με την ίδια μορφή καρκίνου!! )

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ ΣΤΕΛΙΟΣ 29/01/2013 13:59:20

    Στέλιο, ξανασκέψου λίγο πριν βάλεις ορισμένους ανθρώπους στην ίδια κατηγορία: είσαι απόλυτα βέβαιος ότι ο Γεννηματάς (ήθελε και μπορούσε να) "τούς χάλαγε τη σούπα";

 25. Απορών avatar
  Απορών 29/01/2013 11:01:53

  Για άλλη μια φορά τα θερμά μου συγχαρητήρια (αν και η αναφορά στην ασθένεια και τη στάση του απέναντί της θεωρώ πως αφαιρεί πόντους από την ουσία του άρθρου). Ως προς τα υπόλοιπα συμφωνώ απολύτως!

 26. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 29/01/2013 11:07:35

  Συγχαρητήρια για το άρθρο κε Μητραλέξη, με εκφράζει πλήρως.

 27. Ρηνα avatar
  Ρηνα 29/01/2013 11:33:36

  Θα το πιασω αλλιως και ας ξενισω. Ο μακαριστος μου αρεσε, πενθησα οταν εφυγε. Ο χρονος που περασε μου εδωσε την ευκαιρια να δω πιο καθαρα.
  Ειναι σφαλμα μας να περιμενουμε απο οσους φορουν το τιμημενο ρασο να ειναι σε ολα αμεμπτοι.Ειναι ανθρωποι σαν και μας που φερουν ολα τα παναρχαια ελαττωματα της ανθρωπινης φυσης. Μονο να σκεφτουμε οτι απο τη στιγμη που καποιος ανεβαινει στον επισκοπικο θρονο εχει να αντιμετωπισει αλλον να του κραταει το Ευαγγελιο, αλλον να τον ντυνει, αλλον να του κραταει τον μανδυα.Σκεφθειτε ενας Αρχιεπισκοπος τι λιβανωτο υφισταται. Στη συντομη διαρκεια της "θητειας του" προλαβε να μας δειξει οτι γνωριζει πολυ καλα τη ποιμαντικη και οτι αισθανοταν Ελληνας και πατριωτης. Ομως ασχετα με τα επι μερους λαθη η αβλεψιες η περιγυρους, θεματα για τα οποια σφοδρως κατηγορηθηκε, εγω θελω να αναφερω ενα θεμα που δεν εθιξε το κατα τα αλλα κατατοπιστικο αρθρο. Το θεμα της επισκεψης του Παπα. Οι πολυ βαθεια εντρυφουντες στα της Ορθοδοξιας, κυριως κληρικοι αλλα και λαϊκοι, θεωρουν οτι υπηρξε το κεφαλαιωδες σφαλμα του.Επειδη θελει σελιδες αναλυσης αυτο και δεν ειναι χωρος εδω καταλληλος απλα θα αναφερω οτι απο το καιρο του σχισματος ουδεποτε Παπας επεσκεφθη την Ορθοδοξη Ελλαδα.Βεβαια ο ιδιος ο Παπας εδειξε πολυ ικανοποιημενος για αυτο του το κατορθωμα -οτι πατησε δηλ το ποδι του εκει που κηρυξε ο Αποστολος Παυλος και ιδρυτης της εκκλησιας μας- το τι αισθανθηκε η ψυχη του και ποσο αυτο ηταν θρησκευτικη η πολιτικη πραξη, μονο ο Θεος γνωριζει. Θυμιζω για τους παροικουντες τι εχει λεχθει απο τον Αγ Κοσμα για τον Παπα γενικα.Ο δε Αγ Σερβος Ιουστινος Ποποβιτς εχει χαρακτηρισει τον Παπισμο ως αιρεση των αιρεσεων-παναιρεση.
  Για τη διαμαχη του με τον Πατριαρχη θυμιζω οτι ουδεις Αρχιεπισκοπος τη γλυτωσε ειτε φανερα ειτε κρυφα.Τον μακαριστο Σεραφειμ τον εσωσε η επαφη του με τον γεροντα Πορφυριο. Ο οικουμενικος λοιπον διαβιοι μεσα στην μακροθυμια του Κυριου μονο και μονο επειδη βρισκεται μεσα στη Τουρκια . Ο μακαριστος Χριστοδουλος μη εχων αυτο το ελαφρυντικο, εκληθη απο τον Υψιστο να αντιμετωπισει κατα προσωπο το τελος και τη "προσαγωγη του" ενωπιον Του.Ολα τα θεωρητικα που πιστευε, εγραψε και εδιδαξε στο ποιμνιο του επρεπε τωρα να τα εφαρμοσει.
  Ενωπιον αυτης της τραγικης πραγματικοτητος, καθε ανθρωπος προετοιμαζεται να δωσει λογο, ποσο μαλλον ενας Αρχιεπισκοπος που κατειχε και ειχε αναλυσει με καθε σαφηνεια τη μετα θανατον ζωη. Εκει πραγματι τα καταφερε αψογα.Ειμαι βαθεια πεπεισμενη οτι εφυγε πληρως μετανοημενος και τακτοποιημενος.Καποτε αυτοι που τον παραστεκαν-κυριως ο πατηρ Θωμας αλλα και ο σεβ. Θεοκλητος- θα πρεπει να δωσουν μερικες πληροφοριες για ενα τελος Χριστιανικο του Αρχιερεως, περισσοτερο εις μνημοσυνο και παραδειγματισμο.Αλλωστε ολοι γνωριζουν οτι δυσκολα οσοι ανεβαινουν σε θρονους αποφευγουν να σκανδαλισουν και να σκανδαλιστουν......Ομως ισχυει παντα το "εν ω ευρώ σε εκει και κρινώ σε" που σημαινει σε οποια πνευματικη κατασταση σε βρω κατα το τελος της επιγειας ζωης, σε αυτην και θα σε κρινω.
  Προσευχεται πολυς κοσμος για τον μακαριστο Χριστοδουλο οπως το ζητησε για την αναπαυση του και δεν τον ξεχναμε.
  ΥΓ μια μικρη υπενθυμιση, δεν τα παω καλα με τα ονοματα θυμαμαι κυριως την ουσια αλλα θελω να αναφερω για οσους παρακολουθουν οτι απο μια σειρα επισκοπων νομιζω πεντε, που συνεργασθηκαν με τον Παπα και προσκυνησαν τη παντοφλα του, ΟΥΔΕΙΣ επεζησε.Θυμαμαι οτι ενας απο αυτους ο τεως Κερκυρας, μολις επεστρεψε απο το Βατικανο στην Κερκυρα και επροκειτο το πρωϊ να αναχωρησει για Αθηνα να ενημερωσει για τις "επαφες" με τον Παπα, ευρεθη νεκρος.Αυτα τα εγνωριζε ο μακαριστος Χριστοδουλος αλλα κατα ποσον ανεσυρθησαν στο τελος μονο ο εξομολογος του και ο Θεος γνωριζουν.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Ρηνα 31/01/2013 03:56:44

   Τον πάπα τον κάλεσε ο Στεφανόπουλος, καθὑπόδειξη του Σημίτη, υπό την ιδιότητα αρχηγού κράτους, για να δημιουργήσει πρόβλημα. Δεν τον κάλεσε ο Χριστόδουλος, ούτε μπορούσε να τον εμποδίσει να έρθει στην Ελλάδα. (Ο πάπας, άλλο που δεν ήθελε, φυσικά.) Όμως δεν τους βγήκε. Ο Χριστόδουλος, διαχειριζόμενος τα τετελεσμένα με τονκαλύτερο τρόπο, εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να σταθεί άψογα στη συνάντηση ως ορθόδοξος ιεράρχης και δεν υπέπεσε σε τίποτα επιλήψιμο ως προς τα της Πίστεως και εκκλησιολογίας, κι ας ωρύονται οι παλαιοημερολογίτες και λοιποί «ζηλωτές». Μάλιστα, αναγκάστηκε ο άλλος να πει για το 1204, όσο προσχηματική και να ήταν η δημόσια αυτή συγνώμη.

 28. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 29/01/2013 11:36:36

  Εγώ ένα ξέρω: κατα βάθος ομολογώ πως είμαι άθεος. Αλλα όταν πέθανε ο Χριστόδουλος , αισθάνθηκα πως ορφάνεψα.

  Δεν ξέρω αν το θέμα θέλει ...ψυχανάλυση δική μου , ή κοινωνικοιστορική ανάλυση της έννοιας Ελληνισμού-Ορθοδοξίας.

  Η σύγκρουση με το Πατριαρχείο: Απλά παπαδίστικοι καυγάδες. Ο καταλογισμός πρόθεσης αποκοπής μας απο το Βυζαντινό μας παρελθόν θα ταίριαζε σε κάποιον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ , όχι στον Χριστόδουλο!

  Το περιβαλον του? Ναι , είχαν εισχωρήσει λαμόγια ,γνωστό.

  Κανείς δεν είπε πως και ο Παπαφλέσας ήταν τέλειος! Αλλα η κληρονομιά του στο Εθνος ήταν η Φιλική Εταιρία και η θυσία του στο Μανιάκι , όχι οι μικροπολιτικες του Γρηγόριου Δικαίου...

  • partyman avatar
   partyman @ ΣΤΕΛΙΟΣ 29/01/2013 13:40:05

   + 10000

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ ΣΤΕΛΙΟΣ 30/01/2013 11:51:29

   Αγαπητε Στελιο στη ντομπρα "ομολογια" σου εχω να σου πω πολυ καλοπιστα: ενας αθεος αν ζητησει απ το Θεο και του πει-δειξε μου, ειναι πολυ ευκολο να γινει πιστος σε καποια στροφη της ζωης.Ενας αιρετικος, ποτε. Εχει συμβει αυτο πολλες φορες με επωνυμους και ανωνυμους και συμβαινει να ξερω καμποσους. Το θεμα ειναι να το θελησουμε πραγματικα. Επειδη δεν μπορω βεβαια να επεκταθω πανω σ αυτο γιατι οι ανθρωποι ζουν, σε παραπεμπω μονο σε εναν τον Χαριλαο Φλωρακη οπου στο You Tube πολυ ευκολα θα βρεις τι λεει ο Αγιορειτης μοναχος που τον εξομολογησε κατα το τελος της ζωης του.

 29. Κεντροδεξιός avatar
  Κεντροδεξιός 29/01/2013 11:39:55

  Όπως το ράσο δεν κάνει τον παπά έτσι και το κουστούμι δεν κάνει τον πολιτικό. Ο μακαριστός Χριστόδουλος είχες σαφείς πολιτικές τοποθετήσεις και καλώς είχε διότι εκτός από ον πολιτικό ήταν και ένας από τους βασικούς θεσμούς της ελληνικής κοινωνίας. Πέρα από τα καθήκοντά τους ως εκκλησιαστικός ποιμένας όφειλε να έχει και πολιτική θέση και άποψη. Και ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου η ευμάρεια και η φενάκη του χρηματιστηρίου επικρατούσε στο εν Ελλάδι Σημιτιστάν. Ήταν στιγμές όμως που δυστυχώς παρασύρθηκε από τον ενθουσιασμό του λόγω της μεγάλης αποδοχής που είχε από τον κόσμο. Κακώς. Στα μάτια του κόσμου όμως η ζυγαριά κλίνει προς τα θετικά.

 30. ΄Εκτορας avatar
  ΄Εκτορας 29/01/2013 12:24:23

  «Ο λαός μας χόρτασε από τα μεγάλα λόγια, ο λαός μας χόρτασε από τις υποσχέσεις, ο λαός μας χόρτασε από τους εκμεταλλευτές. Τους εκμεταλλευτές είτε της δικής του αμέλειας είτε της δικής του αφέλειας, ή τους εκμεταλλευτές της δικής του οξύνοιας. Σήμερα ο λαός θέλει αγωνιστές, ο λαός θέλει ομολογητές, ο λαός θέλει ανθρώπους που παίρνουν τη σημαία των ιδανικών, του Χριστού και την ανυψώνουν». Πόσο επίκαιρα είναι αυτά τα λόγια. Κι ας είχαν βγει από τα χείλη του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου μόλις τον Ιούνιο του 1999.

  Κύριε Μητραλέξη, κάλλιο ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ, κι ας έχουν και ΒΑΘΙΕΣ ΧΑΡΑΔΡΕΣ !!

 31. Kώστας ΜΠ avatar
  Kώστας ΜΠ 29/01/2013 12:27:14

  Kαι πρωτοφανείς αναλήθειες , με υφέρπουσα εμπάθεια, εμπεριέχει το άρθρο:
  "Με παρέκβαση, ως V.I.P., μακροσκελών καταλόγων προτεραιότητας μοσχεύματος (ενίοτε νέων παιδιών, σίγουρα εικόνων Θεού), ώστε να γίνει η εγχείρηση με ταχύτητα αδιανόητη για τους απλούς θνητούς, για τα παιδιά ενός κατώτερου θεού. Μα για αυτό το ζήτημα δεν επιτρέπει η σεμνότητα να μιλήσουμε, και δεν θα αναφερθούμε περαιτέρω σε αυτό."

  Στοιχειώδης μελέτη αν είχε γίνει από τον αρθρογράφο θα γνώριζε πως ο Χριστόδουλος δεν υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση. Ετέθη σε λίστα αναμονής στις ΗΠΑ,στις ΗΠΑ όχι στην Ελλάδα, μόσχευμα βρέθηκε τον Οκτώβριο, και επέμβαση μεταμόσχευσης δεν έγινε για ιατρικούς λόγους που διαπιστώθηκαν διεγχειρητικά.
  Η σεμνότητα προφανώς επιτρέπει μισές αλήθειες και αφού κατηγορήσουμε με αναλήθη δεδομένα να παραστήσουμε και τον σεμνό.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Kώστας ΜΠ 29/01/2013 14:12:02

   Εἶναι κρίμα νὰ ψεύδεστε κατηγορώντας με γιὰ ψεύδη. Ὁ Ἀρχιεπίσκοπος μετέβη στὴν Ἀμερικὴ γιὰ τὴν μεταμόσχευση, τὸ μόσχευμα βρέθηκε μὲ ταχύτητα πρωτοφανῆ, καὶ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, ἐνῷ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΙΖΑΝ ΠΩΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΤΑΙ, ὁ γιατρὸς ἀνακάλυψε πὼς δὲν γινόταν ἡ μεταμόσχευση λόγῳ μεταστάσεων καὶ ἔδωσε τὸ μόσχευμα σὲ ἄλλον ἄντρα. Δὲν τὸ ἀξιολογῶ ὡς τόσο φοβερό, ἀλλὰ ὄχι καὶ νὰ μὲ βγάλετε καὶ ψεύτη ἐπειδὴ δὲν τὰ ξέρετε καλά.

   Στὴν πραγματικὴ ζωὴ θὰ σᾶς ἔλεγα «πάρτε το πίσω», ἀλλὰ ἐδῶ εἶναι διαδίκτυο...

   («στις ΗΠΑ,στις ΗΠΑ όχι στην Ελλάδα»
   Ὅπου τί, ἡ ἀνθρώπινη ζωὴ ἔχει μικρότερη ἀξία; Ἐκεῖ οἱ ἄνθρωποι δὲν εἶναι εἰκόνες Θεοῦ;)

 32. partyman avatar
  partyman 29/01/2013 12:36:14

  ο Χριστόδουλος ήταν ένας αληθινός, ακέραιος πατριώτης και αυθεντικός, θαραλλέος έλληνας ιεράρχης που με τον λόγο και τις πράξεις του ενέπνευσε, στήριξε και καθοδήγησε...

  Καταλαβαίνω το μένος και το μίσος απέναντι του, γιατί τάραξε κυριολεκτικά τα λημνάζοντα νερά, αρνήθηκε να ακολουθήσει την υποταγμένη και άβουλη πολιτική και πνευματική ελίτ και κινήθηκε αντίθετα στο ορμητικό ρεύμα της παγκοσμιοποίησης...

  ο τίτλος-ερώτηση του άρθρου αποτελεί προσβολή και φανερώνει εμπάθεια, βεβαίως θα το περίμενε κανείς αυτό από κάτι θολοαριστερούς ψευτοκουλτουριάρηδες που πολέμησαν με μανία τον Χριστόδουλο, αλλά αποτελεί έκπληξη για το αντινιους....

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ partyman 29/01/2013 14:28:18

   «ο τίτλος-ερώτηση του άρθρου αποτελεί προσβολή και φανερώνει εμπάθεια, βεβαίως θα το περίμενε κανείς αυτό από κάτι θολοαριστερούς ψευτοκουλτουριάρηδες που πολέμησαν με μανία τον Χριστόδουλο, αλλά αποτελεί έκπληξη για το αντινιους….»

   Εἶναι, πραγματικά, ἀποκάλυψη οἱ διατυπώσεις σας. Δηλαδὴ τὸ ἴδιο τὸ κριτικὸ ἐρώτημα, πῶς ἀξιολογεῖται ἡ θητεία κάποιου, ἀποτελεῖ γιὰ ἐσᾶς «προσβολὴ» καὶ «ἐμπάθεια»; Ἐνῷ τὸ εὐγενὲς καὶ ἀπαθὲς ποιό θὰ ἦταν, τὰ αἰώνια λιβανίσματα;

   • partyman avatar
    partyman @ Σωτ Μητραλ 29/01/2013 14:51:21

    το "Τ ε λ ι κ ά, ήταν ...." είναι κριτικό ερώτημα? για να μην ξεχάσουμε και τα λίγα ελληνικά που ξέρουμε...

    η ερώτηση είναι καθαρά ρητορική και προτρέπει την σκέψη στην αυτόματη αμφιβολία και άρνηση..

    επίσης, ακριβώς παραπάνω μόλις διάβασα μια άλλη απάντηση σας σχετικά με το μόσχευμα στην Αμερική:

    υπονοείτε ότι, εκεί (στις ΗΠΑ), παραβιάστηκε η λίστα αναμονής? έχετε στοιχεία και το λέτε αυτό? (προσωπικά νομίζω δεν έχετε..., οπότε???)

 33. Tabula Rasa avatar
  Tabula Rasa 29/01/2013 13:07:37

  Κύριε ΣωτήρηΜητραλέξη, ποιός θα κρίνει αν ο μακαριστός Χριστόδουλος ήταν καλός Αρχιεπίσκοπος εσείς; Δε νομίζω.
  Στη συνείδηση του Ελληνικού λαού, έχει δοθεί ήδη η απάντηση.
  Η ανάρτησή σας περιττή και για το Antinews ανεξήγητη.
  Κι αφού είστε και καλός γνώστης των εκκλησιαστικών, ας σας θυμίσω κάτι που σήμερα σκοπίμως λησμονήσατε :
  «Μη κρίνετε, ίνα μη κριθήτε· εν ω γαρ κρίματι κρίνετε κριθήσεσθε, και εν ω μέτρω μετρείτε μετρηθήσεται υμίν. τι δε βλέπεις το κάρφος το εν τω οφθαλμώ του αδελφού σου, την δε εν τω σω οφθαλμώ δοκόν ου κατανοείς; ή πως ερείς τω αδελφώ σου, άφες εκβάλω το κάρφος από του οφθαλμού σου, και ιδού η δοκός εν τω οφθαλμώ σου; υποκριτά, έκβαλε πρώτον την δοκόν εκ του οφθαλμού σου, και τότε διαβλέψεις εκβαλείν το κάρφος εκ του οφθαλμού του αδελφού σου.» (Μτ. 7, 1-5).

  • antonis avatar
   antonis @ Tabula Rasa 29/01/2013 13:15:05

   "Στη συνείδηση του Ελληνικού λαού, έχει δοθεί ήδη η απάντηση."
   Και στους μεν και στους δε, αγαπητέ Tabula Rasa
   Οι μεν πιστεύουν οτι πήγε Παράδεισο και οι δε Κόλαση.
   Ακριβή ποσοστά δεν ξέρουμε.
   Ολοι έχουμε δικαίωμα να κρίνουμε ΟΛΑ τα δημόσια πρόσωπα και περισσότερο αυτά που ανακατεύονται με την πολιτική...

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Tabula Rasa 29/01/2013 14:30:20

   Γιὰ κληρικὸ ξέρουμε νὰ ἐφαρμόζουμε τὸ «μη κρίνετε, ίνα μη κριθήτε», ἀλλὰ ἔτσι καὶ πιάσουμε πολιτικὸ στὸ στόμα μας ξαφνικὰ τὸ ξεχνᾶμε; Θὰ ἐπιτρέψετέ μου νὰ διαφωνήσω.

   Ἀπὸ τὴν τελευταία φορὰ ποὺ μελέτησα τὴν παράδοση τῆς ἐκκλησίας δὲν εἶδα νὰ θεωρεῖται ἁμαρτία ἡ κριτικὴ σκέψη.

 34. Διονύσιος avatar
  Διονύσιος 29/01/2013 13:25:38

  Εξαιρετικό το άρθρο σας. Και δεν υπάρχει καλύτερη επιβεβαίωση γι΄αυτό από την οργή του... χριστεπώνυμου πλήθους.
  Ήταν τραγωδία για την Ελλάδα, με συνέπειες που φαίνονται καθημερινά, η ταυτόγχρονη παρουσία σε μέγιστους θώκους, του εκλιπόντος και του "καταλληλότερου".
  Ο ηθικός λόγος, η κατηγορική προσταγή, εξέπεσε σε αίσχιστο πολιτικαντισμό και η πολιτική μεταβλήθηκε σε φαρσοκωμωδία.
  Αυτή είναι η... κληρονομιά που άφησαν πίσω τους οι δύο προαναφερθέντες.

  • partyman avatar
   partyman @ Διονύσιος 29/01/2013 15:24:26

   δηλαδή για εσένα αποτελεί επιβεβαίωση της ορθότητας του άρθρου η "οργή του χριστεπώνυμου πλήθους"...?

   δεν τρώμε άλλο κουτόχορτο..να το καταλάβετε αυτό..

 35. Παρατηρητής avatar
  Παρατηρητής 29/01/2013 13:31:26

  Την 6/6/2006, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, είχε οργανωθεί ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση ενός βιβλίου – λιβελογραφήματος με στόχο το μακαριστό αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και τίτλο «Η μάστιγα του Θεού».

  Ο συγγραφέας και οι παρουσιαστές του λιβελογραφήματος μού είχαν τότε θυμίσει την ευαγγελική φράση «συνήγαγον επ’ αυτόν όλην την σπείραν» (Ματθαίος, 27,27,2-3), με αποτέλεσμα να απευθύνω στον τύπο μια επιστολή, αποσπάσματα της οποίας αφιερώνω με πολλή θλίψη στον κ. Μητραλέξη. Κρίμα που δε συμμετείχε τότε στο πάνελ. Θα τους είχε ξεπεράσει όλους σε εμπάθεια και μοχθηρία εναντίον ενός ιεράρχη, που τον αγάπησε η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού:

  «…Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία πως Η ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΜΕΝΗ αυτή λιβελογραφική επίθεση ΕΧΕΙ ΤΟΥΣ ΒΑΘΥΤΕΡΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ. Και ερωτώ αφελώς:

  Ο ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ του κ. Χριστόδουλου. Το πάθος του για τη ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ και της ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΙΔΙΟΠΡΟΣΩΠΙΑΣ. Οι αιχμές του κατά των ευρωπαϊκών εναρμονίσεων και ΤΩΝ ΥΠΕΡΑΤΛΑΝΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ που ροκανίζουν την εθνική μας κυριαρχία. Η ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ και όλων των στρεβλώσεων που αυτή συνεπάγεται. Και, τέλος, οι πύρινοι λόγοι του ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΑΡΒΑΡΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΡΑΚΙΝΟΥ ΛΑΟΥ, οι οποίες εξευτέλισαν το Διεθνές Δίκαιο -- αυτά όλα ΜΗΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΞΕΝΑ ΚΕΝΤΡΑ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΓΧΩΡΙΟΥΣ ΘΙΑΣΩΤΕΣ ΤΟΥΣ;

  Μήπως ορισμένοι στη χώρα μας, συνειδητά ή ασύνειδα, ΚΟΥΒΑΛΟΥΝ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΜΥΛΟ εκείνων ακριβώς που εύχονται και προετοιμάζουν ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ;

  Και κάτι ακόμη: μήπως Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑΣ που αποπνέει ως πνευματικός ηγέτης ο κ. Χριστόδουλος ΕΝΟΧΛΕΙ ΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΑΓΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, που τους έχει φιμώσει η εξάρτηση από σκοπιμότητες και ο φόβος του πολιτικού κόστους; Μήπως τον αντιπαθούν, ΕΠΕΙΔΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ αποκαλύπτει περίτρανα ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΝΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ και επιβαρύνει ακόμη περισσότερο ΤΗΝ ΕΝΟΧΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥΣ;

  Λέω, μήπως;…»

  Περιττό να προσθέσω ότι η επιστολή εκείνη δε δημοσιεύτηκε ποτέ…

  Κρίμα που τους δύσκολους αυτούς καιρούς ο Χριστόδουλος δε βρίσκεται ανάμεσά μας. Ευτυχώς ή δυστυχώς, βρίσκεται ο Σιατίστης κ.Παύλος που μετέχει μαζί με τον κ. Κουράκη σε ημερίδες με θέμα "Εκκλησία και αριστερά".

  Φαντάζομαι ότι ο κ. Μητραλέξης θα είναι πολύ ευχαριστημένος. Ή μήπως όχι;
  "

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Παρατηρητής 29/01/2013 15:46:57

   Με τιμας που διαβαζεις τα σχεδιασματα αρθρων μου, αλλα αν συμπερανες τα παραπανω διαβαζοντας τα, τι να σου πω. Απ´ οτι βλεπω, οποιος εχει εστω και κατ´ ελαχιστον διαφορετικη γνωμη πρεπει να εξοντωθει.

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Παρατηρητής 29/01/2013 16:03:24

   Συμφωνώ μέ τό περιεχόμενο τής επιστολής σου πού δέν δημοσιεύθηκε ποτέ Παρατηρητή.
   Αυτός ήταν ο Χριστόδουλος, όπως αναφέρεται στό κομμάτι τής επιστολής σου καί γιά αυτό τόν «πήγαινα».
   Τόν «πήγαινα» γιατί ήταν από βάθη ψυχής εθνοκεντρικός.
   Γιά αυτό τόν λόγο «πάω» καί τόν Σαμαρά.
   Ουδείς αναμάρτητος.

 36. akenaton avatar
  akenaton 29/01/2013 13:39:55

  "Τελικά, ήταν καλός Αρχιεπίσκοπος ο Χριστόδουλος;"
  Πολύ επίκαιρη ερώτηση κ. Μητραλέξη! Τι να πω ........
  Ο βαθύς διχασμός (και γενικότερα πολυκερματισμός) της κοινωνίας, ξεκινά πάντα με μικρές αθώες ερωτήσεις σε θέματα χωρίς πραγματική ουσία, αξία ή επίδραση στην ζωή της χώρας και το κοινωνικό προτσές. Ερωτήσεις και διαμάχες συνήθως για "αδειανά πουκάμισα". Ερωτήσεις χωρίς πραγματικές, επιστημονικές ή λογικές απαντήσεις. Και πάντα από θεωρητικούς ειδήμονες με τέλεια διαμορφωμένη γνώμη, άποψη έως και δόγμα και μάλιστα εξ απαλών (φιλοσοφικών) ονύχων! Και ως εκ τούτου, κεφάτους, πιεστικούς, έτοιμους να "φάνε ζωντανό" οιονδήποτε απειλεί την ιδεολογική - πολιτική - θρησκευτική τους Ιερουσαλήμ.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ akenaton 29/01/2013 14:40:34

   Ἀγαπητὲ Akenaton, σύντροφε ἐν πληκτρολογίῳ,

   «Ο βαθύς διχασμός (και γενικότερα πολυκερματισμός) της κοινωνίας, ξεκινά πάντα με μικρές αθώες ερωτήσεις σε θέματα χωρίς πραγματική ουσία, αξία ή επίδραση στην ζωή της χώρας και το κοινωνικό προτσές. Ερωτήσεις και διαμάχες συνήθως για “αδειανά πουκάμισα”. Ερωτήσεις χωρίς πραγματικές, επιστημονικές ή λογικές απαντήσεις. Και πάντα από θεωρητικούς ειδήμονες με τέλεια διαμορφωμένη γνώμη, άποψη έως και δόγμα και μάλιστα εξ απαλών (φιλοσοφικών) ονύχων!»

   Νομίζω ὅτι αὐτὸ θὰ μποροῦσε νὰ λειτουργήσει ὡς τέλειο ἄλλοθι γιὰ τὰ κόμματα δεξιώτερα τοῦ κέντρου, ὥστε νὰ μὴν θέτουν ζητήματα ἰδεολογίας. Ἄφτερ ὥλλ, διχάζουν, κατακερματίζουν τὴν κοινωνία καὶ τὴ «βάση»... Γιατί νὰ τὰ συζητᾶμε; Ἤδη οἱ «θεωρητικοὶ» μὲ καλῶς ἢ κακῶς «διαμορφωμένες ἀπόψεις» εἶναι ἀνεπιθύμητοι, ἐνοχλητικοὶ σὲ αὐτὰ τὰ κόμματα: γιατί νὰ μὴν τὸ ξεκαθαρίσουμε καὶ ἐπισήμως;

   Τὸ ὑπὸ συζήτησιν θέμα -προφανῶς- δὲν εἶναι ἰδεολογικό, ἀλλὰ καταλαβαίνετε ποῦ τὸ πάω.

   • akenaton avatar
    akenaton @ Σωτ Μητραλ 29/01/2013 14:51:52

    Αγαπητέ κ. Μητραλέξη, προς Θεού, μην το γενικεύουμε! Τα σχόλιά μου όπως θα είδατε ήταν τελείως αλλιώς προσανατολισμένα σε πολλά άρθρα σας που είχαν ιδεολογικό - πολιτικό διακύβευμα. Νομίζω απλώς πως τέτοια ερωτήματα σαν το σημερινό, δεν βοηθάνε ούτε τον χώρο ούτε την κοινωνία αυτή την δύσκολη ώρα. Πάντα καλόπιστη η κριτική μου και ελπίζω να γίνεται αυτό αντιληπτό.

    • Σωτ Μητραλ avatar
     Σωτ Μητραλ @ akenaton 29/01/2013 14:56:07

     Βεβαίως καὶ γίνεται ἀντιληπτό, καὶ εὐχαριστῶ. Ἁπλῶς, μερικοὶ θεοῦσοι, τί νὰ κάνουμε, ἀνησυχοῦμε μὴν θεωρεῖται τὸ ἐκκλ. σῶμα «δεκανίκι» τοῦ ὁποιουδήποτε - καὶ πρόκειται γιὰ διακύβευμα... ὑπέρτερο ἀπὸ «ζωῆς καὶ θανάτου»!

     • akenaton avatar
      akenaton @ Σωτ Μητραλ 29/01/2013 16:10:08

      Και για άρση οποιασδήποτε παρεξήγησης, οφείλω να πω πως πέρα από τις αιτιάσεις που προανέφερα, συμφωνώ σε πολλά από όσα λέτε στο άρθρο σας. Δεν έχω γνώση και άρα θέση, για όσα αφορούν το Πατριαρχείο και τα εσωτερικά της ελλαδικής εκκλησίας (εκλογή Μητροπολιτών, Χρυσοπηγή, κλπ).

 37. GLAD avatar
  GLAD 29/01/2013 13:41:44

  Η άποψή μου είναι ότι το άρθρο στοχεύει στην γνωστή διελκυστίνδα μεταξύ Ελλαδικής Εκκλησίας και Οικουμενικού Πατριαρχείου.
  Δεν ξέρω ποίοι στην Ελλάδα και για ποιόν λόγο "καίγονται" τόσο πολύ για το Πατριαρχείο.
  Ξέρω όμως τα εξής:
  1. Το Πατριαρχείο από τους Βυζαντινούς ακόμη χρόνους και ιδιαιτέρως κατά τους Οθωμανικούς χρόνους , λειτούργησε ως ένας θεσμός σχεδόν πάντα (με ελάχιστες εξαιρέσεις) που πολύ απέχει από του να θεωρείται αξιοσέβαστος.
  Σε όλα τα σχετικά ιστορικά βιβλία περιγράφεται το άθλιο "πάρε-δώσε" των ενδιαφερομένων επίδοξων Πατριαρχών για να "καταλάβουν" τον θρόνο ακόμη και δύο φορές κατ' έτος.
  Ελάχιστες προσωπικότητες Πατριαρχών μας είναι γνωστές για το υψηλό επίπεδό τους , τέτοιο που θα "έπρεπε" σε ένα έθνος σαν το δικό μας όπου η Θρησκεία μας είναι συνώνυμη του Πολιτισμού μας και της Φιλοσοφίας της ζωής μας.
  Στα Οθωμανικά χρόνια οι Τούρκοι ευλόγως δεν ήθελαν σημαντικές προσωπικότητες σε αυτή την θέση , αλλά η ουσία είναι ότι το υπόδουλο έθνος τελικώς στερήθηκε του μοναδικού ηγέτη που κατ' απονομή του Σουλτάνου του απέμεινε.
  Προφανώς δεν αναφέρομαι στον λοιπό κλήρο , αλλά ο θεσμός του Πατριαρχείου για τον κάθε κακομοίρη Έλληνα δεν είχε παρά ελάχιστη ή καμμία σημασία . Αυτή την αίσθηση έχω αποκομίσει από όλα τα σχετικά αναγνώσματα.
  2. Στα Κεμαλικά χρόνια , συνέβη το ατυχέστερο : ο κορμός του έθνους ελεύθερος , αλλά η κεφαλή της Εκκλησίας σκλαβωμένη και απονευρωμένη.
  Ένας Τούρκος νομάρχης αποφασίζει για εμάς . Χαιρετίσματα.
  Λογικό είναι πάλι να μη υπάρχει καμμία προσωπικότητα που θα μπορούσε να σταθεί στον θρόνο και να τον αναβαθμίσει.Που να βρεθεί από ένα ολιγομελές ποίμνιο εντός Τουρκίας ?
  Ευλόγως μιά τέτοια κατάσταση είναι μη αποδεκτή.
  3. Στις μέρες μας κατά την γνώμη μου το εντυπωσιακό στοιχείο σχετικά με τον θεσμό του Πατριαρχείου , είναι το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που δείχνουν οι ΗΠΑ για αυτόν - προφανώς μετά την κατάρρευση των Κομμουνιστικών καθεστώτων και του αυτονόητου δικαιώματος που έχουν και θα εγείρουν κυρίως οι Ρώσοι επί του θρόνου , αφού είναι Οικουμενικό Πατριαρχείο.
  Προφανώς ο θεσμός ως Οικουμενικός παίζει πλέον πολιτικό ρόλο.
  Όπως πάντα , το διεθνές (Δυτικών συμφερόντων) ενδιαφέρον , είναι το πως δεν θα καταλάβει τον θρόνο Ρώσος Πατριάρχης.
  Εμείς όμως πολιτική ηγεσία έχουμε και έχοντες συναίσθηση του μεγέθους και των δυνατοτήτων μας , δεν νομίζω να πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι μπορούμε να διαδραματίσουμε διεθνή ρόλο μέσω ενός "κουτσού" θεσμού όπως το εντός Τουρκίας Πατριαρχείο , έρμαιο του κάθε Τούρκου Νομάρχη και Αμερικανού Υφυπουργού.
  Άρα μας μένει το θέμα του Θρησκευτικού - Πνευματικού μας ηγέτη που θα πρέπει να είναι εκτός Τουρκίας , μορφωμένος , ταπεινός και εξέχουσα προσωπικότητα ώστε να είναι πάντα αποδεκτός από την κοινωνία μας και ικανός στις διεθνείς σχέσεις και ως εκ τούτου είχε δίκαιο ο Χριστόδουλος και όλοι όσοι πριν και μετά από αυτόν υιοθετούσαν τις ίδιες με αυτόν απόψεις.

  • ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ avatar
   ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ @ GLAD 29/01/2013 19:01:33

   Ξέρεις σήμερα κάποιον Ελληνορθόδοξο ιερωμένο που να είναι απο κάποια έστω άποψη ανώτερος σε καλλιέργεια, μόρφωση, πατριωτισμό, γνώση της ελληνικής γλώσσας και παιδείας, καθώς και της διεθνούς πολιτικής και γεωστρατηγικής απο τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο? Αν τους βαθμολογήσουμε με άριστα το 20 τους πιθανούς υποψήφιους Πατριάρχες, ο Bαρθολομαίος θα πάρει 19, ο Αλβανίας Αναστάσιος 16 και ο Ιερώνυμος μετα βίας θα περάση τη βάση του 10. Ολοι οι άλλοι θα κοπούν...
   Kαι δεν καταλαβαίνω τι ζημιά έχουμε ως Εθνος απο τη διατήρηση του έστω “κουτσού” θεσμού όπως το εντός Τουρκίας Πατριαρχείο.
   Εμποδίζει αυτό κάποιον άξιο Ελληνα ιερωμένο να λάμψει δια της ικανότητός του (Καί όχι με τα δις της Ιεράς συνόδου όπως ο Αττικής) και να αφήσει έκπληκτο το παγκόσμιο κοινό?

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ 29/01/2013 22:11:02

    Εσύ προφανώς αυτούς τους τρεις ξέρεις, αυτούς τους τρεις βαθμολογείς....Εδώ έβγαλες μέσα στην ελλαδική Εκκλησία πρώτο και καλύτερο στη βαθμολογία τον Ιερώνυμο, που μιλάει (ψελλίζει) και λες "από δυσλεξία πάσχει ο χριστιανός" ; Μπορώ να σου πω υπεύθυνα ότι αξιόλογοι ιεράρχες υπάρχουν σε όλες τις ελληνόφωνες Ορθόδοξες Εκκλησίες, όσο και αν, δυστυχώς, οι άριστοι εκ των αγάμων κληρικών συχνά δεν εκλέγονται επίσκοποι (γιατί δεν έχουν μακριά γλώσσα...). Πάντως, και στην Εκκλησία της Ελλάδος και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο υπάρχουν αξιόλογοι ιεράρχες, και στην Αλεξάνδρεια, θέλω να πιστεύω και στα Ιεροσόλυμα. Δεν χρειάζεται να αναφέρω ονόματα για να κάνω διαφήμηση ή να ανοίξει συζήτηση άσκοπη. Οι γνώστες γνωρίζουν.

   • GLAD avatar
    GLAD @ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ 30/01/2013 11:08:27

    Η άποψή μου όπως διατυπώθηκε παραπάνω έχει να κάνει με τον θεσμό και τα πρόσωπα που συνήθως "κατελάμβαναν " τον θρόνο .
    Προσεκτικά και για να μη κατηγορηθώ αναφέρω "με ελάχιστες εξαιρέσεις".
    Για τον τωρινό Πατριάρχη δεν αμφισβητώ τίποτα από όσα αναφέρετε , αλλά και εσείς με την σειρά σας θα πρέπει να αναγνωρίσετε ότι ακριβώς επειδή ο θεσμός είναι "κουτσός" , δεν έχει παρά ελάχιστες δυνατότητες να διαδραματίσει ουσιαστικό διεθνή ρόλο (αφού μιλάμε πλέον για πολιτικό ρόλο).
    Προσωπικά πιστεύω ότι ακόμη και η εμπλοκή του στα αμφιβόλου περιεχομένου θέματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος , προέκυψε σαν μία απεγνωσμένη λύση "για να φανεί".
    Επίσης δεν με ικανοποίησε καθόλου η διαμάχη με τον Χριστόδουλο σχετικά με τις "νέες χώρες" (ή όπως αλλοιώς τις ονομάζουν) που προφανώς αφορούσε (κυρίως εκ μέρους του) στα έσοδα από αυτές και για τις οποίες θεωρώ απαράδεκτο να μη ελέγχονται από την Ελλαδική εκκλησία απευθείας σε όλα τα επίπεδα.
    Στο κράτος μας κάνουμε εμείς κουμάντο σε όλα τα θέματα και κανείς άλλος . _
    Όσον αφορά στο αν ξέρω άλλες προσωπικότητες πλέον ικανές του Βαρθολομαίου , οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι βεβαίως ανήκω στην μεγάλη κατηγορία των ανθρώπων που κρίνουν εκ των υστέρων τα στελέχη της εκκλησίας , αφού βλέπετε το υπάρχον "Επισκοπικό" σύστημα δεν προβλέπει την κρίση τους εκ μέρους του ποιμνίου κατά την εκλογή τους.
    Έτσι μπορώ τώρα να διατυπώσω και την "μεγάλη εκτίμηση" την οποία είχα στον Χριστόδουλο για την συνολική δράση του ομοίως εκ των υστέρων , αφού πριν δεν τον ήξερα.
    Πάντως για να μπω λίγο στην λογική σας σχετικά με την καταλληλότητα των προσώπων και προσπερνώντας τις περιπτώσεις επισκόπων που ούτε για καντηλανάφτες δεν έκαναν , θα σας αναφέρω τον "Μεσογαίας" τον οποίο δεν γνωρίζω , αλλά για δύο λόγους :
    Πρώτον διότι έχει απίστευτες σπουδές στα μεγαλύτερα Αμερικανικά Πανεπιστήμια (Harvard , MIT) και επιστημονικό έργο (NASA) εξ όσων έμαθα και δεύτερον διότι μου μίλησε για αυτόν εντυπωσιασμένος ο γυιός μου σε ηλικία 17 ετών , όταν πήγε και τους μίλησε στο σχολείο του .
    Ιδίως το τελευταίο έχει τη σημασία του , έτσι δεν είναι?

 38. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 29/01/2013 13:46:59

  Σεβαστόν, ἀλλὰ τὸ Antinews εἶναι «διαδικτυακός κόμβος πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής ενημέρωσης και ΚΥΡΙΩΣ διαλόγου». Ἐξ οὗ, φαντάζομαι, καὶ ἡ ἐπιλογὴ ἀνάρτησης τοῦ ἄρθρου.

  Ἐπίσης, ὡς... θεοῦσος θεωρῶ κρίσιμο τὸ νὰ κατατεθεῖ τοὐλάχιστον ἡ ἄποψη ὅτι ἄλλο ἡ ἐκκλησιαστικὴ πατρότητα καὶ ἄλλο τὰ εὐφραντικὰ συναισθήματα συμπάθειας, συμφωνίας καὶ "ἱερότητας" χωρὶς βέβαια ἐπ' οὐδενὶ νὰ ξέρω ἢ νὰ κρίνω ποιός ἀσκεῖ ποιό, καὶ ποιός προσλαμβάνει ποιό. Ἄσκημα πράττω;

  • tak avatar
   tak @ Σωτ Μητραλ 30/01/2013 09:03:33

   Σε εκτιμώ εξαιρετικά και το ξέρεις... Προφανώς και δε θα ήθελες να πάρει τέτοια τροπή και έκταση το θέμα.
   Ούτε να πάει εκεί που πήγε.
   Πήρε όμως...
   Όπως σου έγραψαν και πιο πάνω, έγραψες ένα εξαιρετικό κείμενο...
   Έπρεπε να το αφήσεις στον προβληματισμό των άλλων...
   Βάζοντας τελεία και παύλα...

 39. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 29/01/2013 13:50:02

  Aγαπητέ κύριε Μητραλέξη, όταν έγραψα ότι ο Χριστόδουλος παρασύρθηκε από τη δημοσιότητα, νομίζω ότι καταλάβατε τι εννοούσα. Άρα, απάντησα από πριν στο ερώτημα που θέτετε στο τέλος. Πολύ κακό πράγμα η δημοσιότητα, ειδικά στα εκκλησιαστικά. Η διάκριση αυτή έλειπε από τον Χριστόδουλο. Καλά θα έκανε να συμβουλευόταν κάποιο διακριτικό γέροντα, αντί των συνηθισμένων συμβούλων και αυλοκολάκων....
  Αλλά το θέμα με τον Ιερώνυμο δεν είναι η μη δημοσιότητα. Είναι ότι ΑΔΥΝΑΤΕΙ να δώσει μία σαφή απάντηση έστω για το απλούστατο πράγμα. Βέβαια, ήξερε να κάνει την αντιπολίτευση επί Χριστόδουλου, άρα θεωρώ τη στάση του γενικά ως μάλλον καιροσκοπική και υποκριτική και όχι απόρροια κάποιας προσωπικής ταπεινότητας. Ισως όμως και να κάνω λάθος και μακάρι να κάνω. Σε κάθε περίπτωση, η αδυναμία σαφήνειας δεν είναι ταπεινότητα και εδώ δεν κάνω λάθος. Μέχρι και στο "ευαγγέλιο του Ιούδα" είχε βγει να κάνει αντιπολίτευση στη Σύνοδο, με πρόχειρες αρλουμπολογίες στο κανάλι Σταρ της Στερεάς Ελλάδας. Θλιβερές καταστάσεις...Και βέβαια, λυπούμαι πολύ για την απουσία στήριξης εκ μέρους του στους τρίτεκνους και πολύτεκνους, όπου θα μπορούσε να βγει και να φωνάξει και κανείς δεν θα τον κατηγορούσε. Αλλά αυτό δεν ευνοεί την Αριστερά, ούτε θα κολλούσε ένσημα προοδευτικότητας, διότι οι πολύτεκνοι είναι στην πλειοψηφία τους συντηρητικών αρχών. Γι' αυτό και δεν ασχολήθηκε μαζί τους ούτε ο άτυπος προκαθήμενος της συριζαίϊκης φράξιας στην Εκκλησία, ο Σιατίστης Παύλος. Το Κτήμα Μπαίκερ στο Μαντούδι προσφέρεται για "αγώνες", οι πολύτεκνοι όχι....
  Αν εκλεγόταν ο Σπάρτης Ευστάθιος, θα είχε την ευκαιρία η ελλαδική Εκκλησία να αποκτήσει έναν προκαθήμενο που γνωρίζει να εκφέρει εκκλησιαστικό σαφή λόγο και παράλληλα έχει αρκετή διάκριση ώστε να μην πέφτει σε παγίδες δημοσιότητας και αμετροέπειας. Ούτε θα τολμούσε κανείς να πει ότι δεν έχει πνευμαιτκότητα. Αλλά, αλλιώς έδοξε τη Ιεραρχία. Ίσως ο καλός Θεός προστάτευσε τον σεμνό μητροπολίτη Σπάρτης και του έδωσε την ευκαιρία να επιδείξει ανεξικακία και συγχωρητικότητα απέναντι στη λασπολογία του διαβόητου και αμοραλιστή μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου (η τελευταία και μακράν η χειρότερη χειροτονία επισκόπου από τον Χριστόδουλο...).

 40. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 29/01/2013 13:57:15

  Ας μην αυτοενοχοποιούμεθα, ΒΙΣ. Τι θα πει "παγίδες δημοσιότητας και αμετροέπειας"; Επειδή μιλούσε με παρρησία;

  Καθένας μπορεί πλέον να καταλάβει ότι αν ο μακαριστός σήμερα ζούσε, η Ελλάδα δεν θα ήταν υπόδουλη στους ευρωναζί!

 41. άγρυπνη avatar
  άγρυπνη 29/01/2013 14:07:54

  Βαρίδιο, άραγε, και η μνήμη Χριστοδούλου για τη νέα κεντροδεξιά που ανατέλλει;

  • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
   ΣΤΕΛΙΟΣ @ άγρυπνη 29/01/2013 18:32:24

   Γιατί ? Αν έχει κουκούτσι μυαλό η "νεα Δεξιά" (ελπίζω όχι..κεντροδεξιά) θα έπρεπε να τον κάνει φλάμπουρο!

   • BLACKQUEEN avatar
    BLACKQUEEN @ ΣΤΕΛΙΟΣ 29/01/2013 19:10:02

    +1000000000000000000000000000

   • ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ avatar
    ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ @ ΣΤΕΛΙΟΣ 29/01/2013 21:28:20

    Aπόδειξη οτι δεν έχει, φίλε ΣΤΕΛΙΟ. Αν περιμένεις προκοπή στην Ελλάδα απο την Δεξιά και μάλιστα τη σκέτη χωρίς το κέντρο, ματαιοπονείς. Αλλωστε μόνος σου το κατάλαβες...

    • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
     ΣΤΕΛΙΟΣ @ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ 30/01/2013 10:07:52

     κάτσε να δούμε...

  • ~Mara~ avatar
   ~Mara~ @ άγρυπνη 29/01/2013 23:45:04

   "Ζωή δεν είναι να ξυπνάς να τρως να θέτεις πάλι, ζωή' ναι νά' σαι ξυπνητός... όταν κοιμούνται οι άλλοι"

   Άγρυπνη, την παραπάνω μαντινάδα στην αφιερώνω (ε...δεν είναι και τυχαίο... το nick σου)

 42. Θεόδωρος avatar
  Θεόδωρος 29/01/2013 14:19:44

  Αγαπητέ κ. Μητραλέξη, προ της διατυπώσεως του σχολίου σας, θα έπρεπε να έχετε απαντήσει στο θεμελιώδες ερώτημα εάν ο χριστιανισμός (και δη ο ορθόδοξος), μπορεί να είναι εθνικός ή όχι. Εάν, εν ολίγοις, μπορεί να υπάρχει ελληνορθόδοξη, ρωσορθόδοξη, συρορθόδοξη κ.λ.π. εκκλησία ή θα έπρεπε να υπάρχει μία εκκλησία στους κόλπους της οποίας θα συνυπήρχαν όλα τα έθνη (χριστιανικά εννοείται) του ιδίου δόγματος όπως συμβαίνει, επισήμως τουλάχιστον, με τους καθολικούς. Εάν απαντήσετε ναι, τότε το σχόλιό σας παρέλκει - στην περίπτωση αυτή κάθε επιμέρους θρησκευτικός ηγέτης είναι ταυτόχρημα και πολιτικός και εναπόκειται σ' αυτόν το πώς και πόσο θα τηρήσει τις ισορροπίες. Εάν απαντήσετε όχι, ταχθείτε δηλ. υπέρ μίας "πανεκκλησίας", τότε στο στόχαστρό σας δεν θα έπρεπε να βρίσκεται αποκλειστικά ο Χριστόδουλος αλλά και ο Παπαφλέσσας, ο Γερμανός Καραβαγγέλης κ.α. "ων ουκ έστι αριθμός". Δεν θα αποφύγω, πάντως, να σας ψέξω διότι - εν τη ρήμη του λόγου σας προφανώς - ασκήσατε κριτική και επί της ορθότητος του πολιτικού λόγου του μακαριστού. Εφόσον του αρνείσθε την πολιτική διάσταση, η ορθότης ή μη του πολιτικού του λόγου ώφειλε να μην σας απασχολεί. Ωφείλω ακόμη να σας υπομνήσω, πέραν κάθε διαθέσεως αντιδικίας, ότι η εκκλησιαστική και πολιτική μας παράδοση (βλ. Βυζάντιο), αποτελούσαν αλληλοσυμπληρούμενα πεδία με την μία να καλύπτει το κενό που άφηνε η άλλη κατά την μακραίωνη διάρκεια του μεσαιωνικού ελληνισμού (βλ. σχετικές αναλύσεις και απόψεις Κακριδή, Ζακυθηνού, Αμαντου και πολλών άλλων, δικών μας και ξένων).

  • Tonia G. avatar
   Tonia G. @ Θεόδωρος 29/01/2013 15:15:31

   Συμφωνώ απολύτως μαζί σου στην ανάλυση περί του χαρακτήρα των Ορθόδοξων Εκκλησιών, όπως και για την Καθολική.
   Για να το πουμε και με όρους αγορας, η Καθολική Εκκλησία εχει "κεντροποιημένο δίκτυο" διοίκησης & διαχέιρισης ενώ η Ορθόδοξη το ακριβώς αντίθετο...

 43. tanto avatar
  tanto 29/01/2013 14:23:20

  Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος υπήρξε πνευματικός ταγός για όλο το πλήρωμα που πιστεύει στο άρρηκτο Ελληνισμού και Ορθοδοξίας.Ο φλογερός πατριωτικός λόγος του, όπως αυτός με συνέπεια διέπονταν από τις αρχές και αξίες του ελληνορθόδοξου δόγματος, αναπόφευκτα είχε πολιτική χροιά, όντας η μόνη σθεναρή φωνή αντίδρασης απέναντι στις εθνομηδενιστικές και αντιχριστιανικές επιλογές της πολιτικής εξουσίας.Η δυσαρέσκεια για την ευρεία δημοφιλία του ήταν έκδηλη τόσο στους κόλπους της πολιτικής (που έβλεπε έναν Ιεράρχη δυναμικό με έρεισμα στο ευρύ φάσμα της ελληνικής κοινωνίας -πολύ πέρα από τα στενά πλαίσια του συντηρητικού χώρου- και κυρίως στη νεολαία) καθώς και στους κόλπους της ελλαδικής Εκκλησίας, όπου διακυβεύονταν (και διακυβεύονται) συμφέροντα σε συνάρτηση τόσο με το εγχώριο πολιτικό σκηνικό, όσο και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

  Λογικό και επόμενο η συγκεκριμένη δυσαρέσκεια να εκδηλώνεται και με το πέρασμα 5 ετών από την κοίμησή του εν Κυρίω, καθώς η θύμησή του στο μεγάλο μέρος του ελληνορθόδοξου πληρώματος παραμένει εντόνως ενοχλητική για τους παρακείμενους αυτών που η δράση του αντέβαινε στα συμφέροντά τους.Ο λόγος του και η δράση του έχουν φωλιάσει στις καρδιές όλων αυτών που ενέπνευσε.Στη σημερινή κοινωνικοπολιτική κατάσταση, η συντριπτική πλειοψηφία των πιστών μακαρίζει το Χριστόδουλο, καθώς θα ήθελε μία δυναμικότερη παρουσία της Εκκλησίας στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ tanto 29/01/2013 18:22:18

   Ἅμα συμφωνεῖς μὲ τὸν Χριστόδουλο, ἔχεις «ἀπόψεις». Ἅμα διαφωνεῖς μὲ τὸν Χριστόδουλο, ἔχεις (σκοτεινὰ καὶ ἀντεθνικὰ) συμφέροντα. Ὀ-κέη...

   Παρεμπιπτόντως, τί εἶναι τὸ «ελληνορθοδοξο δόγμα» θεολογικά; Ἀγάπα τὸν πλησίον σου, φτάνει νά'ναι Ἕλληνας;

   • partyman avatar
    partyman @ Σωτ Μητραλ 29/01/2013 19:36:42

    τι προσπαθείς να μας πείς και επιμένεις στο "ελληνορθόδοξο" δόγμα?

    τι το κακό υπάρχει σε αυτό?

    αν είμουν γεννημένος στην ρωσία, θα σου έλεγα ότι είμαι ρώσος ορθόδοξος, στην βουλγαρία βούλγαρος ορθόδοξος κ.ο.κ.

    πρέπει σώνει και καλά να απαρνηθώ την εθνική μου ταυτότητα (ή αντίστροφα, την χριστιανική) και για ποιό λόγο ακριβώς να το κάνω αυτό?

    επίσης, ποιός σου είπε να μην διαφωνείς με τον Χριστόδουλο ή τον οποιονδήποτε άλλο...?

    αλλά όχι και να μας "περνάς" έντεχνα μέσα απο το κείμενο σου, ότι ο χριστόδουλος δίχασε το ποίμνιο, ότι έβαλε μέσο να πάρει πρώτος το μόσχευμα, ότι δεν έφερε δα και τόσους νέους κοντά, ότι η ρητορική του ήταν αμιγώς πολιτική κλπ

    δεν είμαστε βλάκες φίλε.. τα παραμύθια τελειώσανε.. πάρτε το χαμπάρι..

 44. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 29/01/2013 14:25:20

  Μετὰ συγχωρήσεως κιόλας

 45. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 29/01/2013 14:26:20

  Εἶναι κρίμα νὰ ψεύδεστε κατηγορώντας με γιὰ ψεύδη. Ὁ Ἀρχιεπίσκοπος μετέβη στὴν Ἀμερικὴ γιὰ τὴν μεταμόσχευση, τὸ μόσχευμα βρέθηκε μὲ ταχύτητα πρωτοφανῆ, καὶ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, ἐνῷ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΙΖΑΝ ΠΩΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΤΑΙ, ὁ γιατρὸς ἀνακάλυψε πὼς δὲν γινόταν ἡ μεταμόσχευση λόγῳ μεταστάσεων καὶ ἔδωσε τὸ μόσχευμα σὲ ἄλλον ἄντρα. Δὲν τὸ ἀξιολογῶ ὡς τόσο φοβερό, ἀλλὰ ὄχι καὶ νὰ μὲ βγάλετε καὶ ψεύτη ἐπειδὴ δὲν τὰ ξέρετε καλά.


  («στις ΗΠΑ,στις ΗΠΑ όχι στην Ελλάδα»
  Ὅπου τί, ἡ ἀνθρώπινη ζωὴ ἔχει μικρότερη ἀξία; Ἐκεῖ οἱ ἄνθρωποι δὲν εἶναι εἰκόνες Θεοῦ;)

  • Kώστας ΜΠ avatar
   Kώστας ΜΠ @ Σωτ Μητραλ 29/01/2013 15:03:55

   Eίναι κρίμα που δεν βρίσκετε το θάρρος να παραδεχθείτε το ατόπημά σας.
   Κύριε, το ψεύδος σας είναι πως παραβίασε ως τάχα VIP την λίστα αναμονής.
   Τί δεν καταλαβαίνετε;
   Αν κάποιος διαβάσει την παράγραφό σας θα καταλάβει πως του έγινε μεταμόσχευση και μάλιστα αφού παραβιάσθηκε η σειρά.
   Η αλήθεια είναι:
   -ετέθη σε αναμονή μοσχεύματος στο Jacksons Medical Hospital στις ΗΠΑ και κάθε γιατρός που θα διαβάσει τις τερατολογίες σας περί παραβίασης της σειράς θα καγχάσει.
   Ντροπή και λίγο. Επιτέλους το " συγνώμη έκανα λάθος, παρασύρθηκα" είναι και ντόμπρο και χριστιανικό.
   Και επιτέλους αν έχετε ένα(1) στοιχείο που να στηρίζει τον ισχυρισμό πως τάχα παραβιάστηκε σειρά στις ΗΠΑ να το καταθέσετε τώρα. Αλλιώς είστε συκοφάντης.
   Περιμένω τα στοιχεία που θα καταδείξουν πως παραβιάστηκε στις ΗΠΑ σειρά ασθενών για μόσχευμα ήπατος.

   • Φωτεινή avatar
    Φωτεινή @ Kώστας ΜΠ 29/01/2013 16:09:05

    !!!!!!!!!! "῎Αν εἶσαι καί παππᾶς. . ." ἰσχύει στίς ΗΠΑ. ᾿Από προσωπική πεῖρα 40 χρόνων διαβίωσης μου ἐκεῖ. There is no socialized medicine in the US.

 46. factorx avatar
  factorx 29/01/2013 14:29:58

  Ο βαθύς διχασμός ξεκινά από την αμορφωσιά και την έλλειψη ανεημέρωσης. Όσο για την επικαιροτητα είσαι άδικος και θα σουτ θυμίσω δικά σου κομμάτια εντελώς άσχετα με την επικαιρότητα που τα βάλαμε. Και η απάντηση στον τίτλο για μένα είναι ότι "ήταν καλός". Κάποιοι πονηροί όμως και κάποιοι άλλοι ανόητοι έπεσαν στην παγίδα - φιλάκια

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ factorx 29/01/2013 14:33:01

   Μὰ ἐπικαιρότητα εἶναι, χθὲς ἦταν ἡ ἐπέτειος πέντε ἐτῶν καὶ ἔγινε χαμός, ἄρθρα ἐπὶ ἄρθρων, προσφορές, CD, DVD, βιβλία, περιοδικά...

  • akenaton avatar
   akenaton @ factorx 29/01/2013 14:46:19

   Την γνώμη μου έγραψα απλώς αγαπητέ φάκτορα! Δεν μιλώ για επικαιρότητα ημερών ή εβδομάδων. Ο Χριστόδουλος έχει πέντε χρόνια πεθαμένος, διάστημα μεγάλο για να συζητούμε ως να ήταν παρών και μικρό για να τον κρίνουμε ιστορικά - πολιτικά. Εξ' ου και το ανεπίκαιρο κατά τη γνώμη μου. Που όπως βλέπεις και από τα σχόλια, διχάζει χωρίς προφανές όφελος έστω και έμμεσο τούτη την ώρα.
   ΥΓ. Ελπίζω τουλάχιστον να μη με περιλαμβάνεις στους ανόητους και στους πονηρούς! Αν παρ' ελπίδα ναι, τότε προτιμώ στους ανόητους!

  • Tabula Rasa avatar
   Tabula Rasa @ factorx 29/01/2013 16:09:54

   Γι όλους όσους γνωρίζω εγώ, ήταν αξεπέραστος και αγαπητός. Τώρα βέβαια οι....χαλαροί εθνικιστές, βρήκαν πεδίον δόξης λαμπρόν και ξεσάλωσαν. Σε τι εξυπηρέτησε όλο αυτό; Απάντηση δεν έχω. Αkenaton, συμφωνώ απολύτως σε όλα.

   • Nike avatar
    Nike @ Tabula Rasa 29/01/2013 19:24:52

    ----- οι….χαλαροί εθνικιστές

    "Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΙΡΕΣΗ", Βαρθολομαίος

    Κι έχει δίκιο!
    Οι πιστοί του Χριστού ανήκουν στο έθνος των Χριστιανών. Αδελφός ενός Έλληνα Χριστιανού είναι ο κάθε Χριστιανός όλων των εθνών, ενώ ο μη Χριστιανός Έλληνας είναι εχθρός, αντίπαλος, ξένος.
    Δύσκολο; Να το αναλύσουμε; Δεν νομίζω.

    Δεν μπορούμε να έχουμε Χριστιανισμό α λα κάρτ. Ή δεχόμαστε ΟΛΗ τη δογματική της Εκκλησίας μας, και είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι, ή, όταν απορρίπτουμε, έστω, και μόνον ένα σημείο της, ΔΕΝ είμαστε.
    "Κατανοητόν"; Μάλλον ναι, αλλά, σίγουρα, πολύ δύσκολα και "αποδεκτόν"...

    ΥΓ. Δυστυχώς, ή, ευτυχώς, στην Ελλάδα είμαστε Χριστιανοί "κατά Παράδοσιν". Δηλαδή, ακολουθούμε την θρησκεία των προγόνων μας, χωρίς πολλά πολλά ψαξίματα. Γι' αυτό και είμαστε "κουμπούρες" στα Δογματικά ζητήματα. Προσωπικά, πιστεύω ότι, αν μάθουν οι Έλληνες, επακριβώς, τι πρεσβεύει η θρησκεία τους, θα... αλλαξοπιστήσουν.

    Οι περισσότεροι Έλληνες Χριστιανοί, μάλιστα, θεωρούν πως ο Θεός έχει αλλάξει... "περιούσιο λαό" και πήραμε εμείς την θέση των Εβραίων! Και ο Χριστόδουλος, συχνότατα, χρησιμοποιούσε το κολακευτικό "Λαέ του Θεού", απευθυνόμενος ή αναφερόμενος στο ποίμνιό του, εξαπλώνοντας την πλάνη αυτή...

    • cobalt avatar
     cobalt @ Nike 29/01/2013 23:25:45

     Δεν είναι πλάνη, αλλά είναι μια από τις αδυναμίες του κλήρου και λαού της Εκκλησίας, η οποία καταλήγει πάντα να τη βάζει πάντα σε μπελάδες: Βαριέται να εξηγεί.

     (Ο Εθνοφυλετισμός, όμως, είναι η αίρεση όχι ο εθνικισμός.)

     • Nike avatar
      Nike @ cobalt 01/02/2013 01:10:50

      @(Ο Εθνοφυλετισμός, όμως, είναι η αίρεση όχι ο εθνικισμός.)

      "Ο εθνικισμός είναι αίρεση της ορθοδόξου εκκλησιαστικής ζωής, που ση­μαίνει ότι κάθε εθνικισμός είναι αποσπασματικός, αφού βιώνει την μερικότητα σε βάρος της καθολικότητος", Μητροπ. Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος Σ. Βλάχος

      (Hμερομηνία δημοσίευσης: 18-06-08)
      Φανάρι, Αθήνα και Οικουμενικότητα
      Του δρος Γεωργιου Τσετση μ. πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Πατριαρχείου

      Αποτελεί εκκλησιολογική αίρεση, ο χαρακτηρισμός μιας τοπικής Εκκλησίας ως «εθνικής», και η ταύτισή της με ένα οποιοδήποτε «εθνικό κράτος». Η Εκκλησία του Χριστού έχει υπερεθνικό και υπερφυλετικό χαρακτήρα.

      Γι’ αυτό και στην εκκλησιαστική γλώσσα δεν υπάρχει ούτε «ελληνική Εκκλησία», ούτε «ρωσική», ούτε «σερβική», ούτε «κυπριακή», αλλά «Εκκλησία της Ελλάδος», «της Ρωσίας», «της Σερβίας», «της Κύπρου», όπου όλοι οι Ορθόδοξοι, ανεξαρτήτως φυλής και εθνικής προελεύσεως, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της”.

      ΥΓ. Πρέπει να υπάρχει "θέμα" μεταξύ Φαναρίου και Εκκλησίας της Ελλάδος. Ιδεο_λογικό, που γίνεται θρησκευτικό.

      Πάντως, μεγάλη φάση το antinews! Βιβλιοθήκη! "Απ' όλα έχει το πανέρι, βάζεις χέρι και τραβάς, όχι ό,τι συμφέρει, αλλά ό,τι αγαπάς"!

    • Σωτ Μητραλ avatar
     Σωτ Μητραλ @ Nike 30/01/2013 17:01:29

     Σε οσους φερνουν παραδειγμτα απο ν βυζαντινη εποχη υπενθυμιζουμε οτι τοτε το "γενος" ηταν το γενος των Ορθοδοξων, εξ ορισμου ταυτιζετο με το εκκλησιαστικο ποιμνιο: σημερα αυτο δεν ισχυει ΚΑΘΟΛΟΥ.

  • GLAD avatar
   GLAD @ factorx 29/01/2013 19:16:44

   Στην πρώτη γραμμή είναι όλη η ουσία.

 47. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 29/01/2013 14:30:40

  *θὰ μοῦ ἐπιτρέψετε

  • Tabula Rasa avatar
   Tabula Rasa @ Σωτ Μητραλ 29/01/2013 16:05:48

   Δεν πρόκειται περί κριτικής σκέψης, αλλά περί εμπαθούς επίθεσης και το ξέρετε πολύ καλά. Άλλωστε όλοι όσοι σας επικρίνουν, έτσι το εξέλαβαν. Καλύτερα να παραδεχτείτε οτι σε τίποτε δεν ωφέλησε και σε τίποτε δεν απέβη χρήσιμο το άρθρο σας. Άτοπο, επιζήμιο και διχαστικό. Βρείτε κάτι άλλο να συζητάμε που να μας ενώνει.

 48. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 29/01/2013 14:41:45

  Χίλιες φορὲς τὰ εἴπαμε, τὰ 9/10 τοῦ ἄρθρου ἀσχολοῦνται μὲ ἄλλα ζητήματα.

 49. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 29/01/2013 14:42:08

  Ὤχ, πῆρε τὸ ἄρθρο γνώμης καὶ τὸ πῆγε στὴν κεντρικὴ πολιτικὴ σκηνὴ

  • άγρυπνη avatar
   άγρυπνη @ Σωτ Μητραλ 29/01/2013 14:43:37

   Ωχ,έτσι ακριβώς,εκεί που ανήκει.

   • Σωτ Μητραλ avatar
    Σωτ Μητραλ @ άγρυπνη 29/01/2013 15:43:48

    Άγρυπνη... Κοιμήσου!

    • άγρυπνη avatar
     άγρυπνη @ Σωτ Μητραλ 29/01/2013 16:12:03

     !

 50. Φωτεινή avatar
  Φωτεινή 29/01/2013 14:43:13

  Καί ὁ Παλαιῶν Πατρῶν Γερμανός ράσα φοροῦσε! Χρειαζόμαστε ἕνα Χριστόδουλο χθές!!!

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Φωτεινή 29/01/2013 17:56:44

   Ἔ, χθὲς ὄντως τὸν εἴχατε.

   • Ελλην-1821 avatar
    Ελλην-1821 @ Σωτ Μητραλ 30/01/2013 16:30:01

    Και μονο αυτη η απαντηση δειχνει το "κριτικο" σου πνευμα

 51. factorx avatar
  factorx 29/01/2013 14:44:12

  Αυτό που λες σου λέει το άρθρο, πόσο δύσκολο είναι το καταλάβεις; Για ΠΟΛΙΤΙΚΌΣ ΗΓΕΤΗΣ θα ήταν τότε ο καλύτερος. Και μην κρίνετε τον αρθρογράφο επειδή σας άρεσαμ αυτά που έλεγε ο Χριστόδουλος. Και ένα κείμενο της Χρυσής Αυγής να πάρεις για την Τουρκία,ωραία τα λέει....

  • LamprosM avatar
   LamprosM @ factorx 29/01/2013 15:09:22

   "Και ένα κείμενο της Χρυσής Αυγής να πάρεις για την Τουρκία,ωραία τα λέει…."
   Ειλικρινά άνευ σχολιασμου. Αν μας θεωρείς αυτου το επιπέδου, δεν εχω κατι να πώ.
   Δηλαδη για πολιτκός ηγέτης ειναι καλός ενω για θρησκευτικός δεν ειναι?? Έγω ξέρω οτι το καλό ειναι καλό απο ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ και αν ακουγεται. Αν επιλέγεις να το αγνοήσεις επειδή "το ειπε παπας" απλά εισαι δογματικός.

   • factorx avatar
    factorx @ LamprosM 29/01/2013 16:02:46

    Βρερ Λάμπρο άστο το ρημάδι, αφου δεν σε παίρνει. Με παιδάκια έχω να κάνω; Μόλις σου απαντήσω ανταπαντας: "αν μας θεωρείς αυτου το επιπέδου, δεν εχω κατι να πώ..." !!! έλεος

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ factorx 29/01/2013 15:55:57

   Εγω το εννοω, δεν το λεω καθολου ειρωνικα: αν αφηνε την ποιμαντικη και γινοταν πραγματικα πολιτικος, η συντηρητικη πτερυγα του λαου θα πεταγε, θα ειχε τη μια νικη μετα την αλλη.

   • ~Mara~ avatar
    ~Mara~ @ Σωτ Μητραλ 29/01/2013 16:28:22

    Ε.. τώρα αγαπητέ Σωτήρη γίνεσαι και αφελής.
    Εκεί που ήταν ο μακαριστός δεν μπορούσε να τον ακουμπήσει κανείς.
    Μόνο ο θάνατος.
    Και αυτό έγινε.
    Αλλιώς.... αν πέταγε το ράσο και έπαιζε σε πολιτικό πεδίο, (όπως δηλαδή ισχυρίζεσαι ότι έπρεπε να κάνει) με τέτοια εκφορά λόγου δεν θα στεκόταν ούτε δευτερόλεπτο.....
    Θα ανοίγαν.... τα συρτάρια και θα έβγαιναν.... από μέσα παντός είδους "σκάνδαλα" προς μία και μοναδική χρήση.
    Την πτώση του "επικίνδυνου" ανθρώπου για τα σχέδια τους.
    Λές και δεν ξέρουμε πως εξοντώνουν πολιτικά τους ενοχλητικούς ηγέτες.

   • Zugzwang avatar
    Zugzwang @ Σωτ Μητραλ 30/01/2013 20:02:08

    Επι Αρχιεπισκοπου Χριστοδουλου δεν εγινε σχισμα. Ευτυχως. Επι Αρχιεπισκοπου Ιερωνυμου, αν τα πραγματα συνεχισουν να πηγαινουν οπως πηγαινουν σημερα, φοβουμαι οτι αυτο ειναι ενα ενδεχομενο που δεν μπορει ν'αποκλεισθει.

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ Zugzwang 02/08/2013 11:18:40

     Δεν έγινε σχίσμα, αλλά του επέβαλε ακοινωνησία το Φανάρι ντροπιαστικά και χωρίς ακρόαση και τον ανάγκασε να ζητήσει συγγνώμη για να επανέλθει στην τάξη.

 52. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 29/01/2013 14:45:55

  Αγαπητέ κ. Μητραλέξη, κατά βάθος συμφωνώ. Αλλά:
  Απο την μία πλευρά, η Χριστιανική κοσμοαντίληψη και η επίγνωση της εγγενούς τραγικότητας της εγκόσμιας ζωής, επιβάλλει ότι παντού και πάντοτε "ο αποθανών δεδικαίωται".
  Από την άλλη, το ρεύμα σκέψης που εκπροσωπούσε ο μακαριστός Χριστόδουλος (και όχι μόνον εκείνος), "έπεσε θύμα", ακολούθησε ως "εκκλησιαστικός συνοδοιπόρος", μιας πολύ ευρύτερης νεοελληνικής ιδεολογικής στρέβλωσης, που δεν είναι μόνον "δεξιά" ή "αριστερή": Ακολούθησε την κατάρα της Ελληνικής υπερπολιτικοποίησης, την μετατροπή των πάντων σε πολιτικά διακυβεύματα, σε πολιτικά διεκδικήσιμα. Γι' αυτό και η διαμάχη με την Οικουμενική Μητέρα Εκκλησία, γι αυτό και η κίνηση στα κοντά στα επικίνδυνα όρια του εθνοφυλετισμού, γι αυτό και η αναβάθμιση με "εργαλειακό" τρόπο δευτερευόντων και μη πνευματικών ζητημάτων σε πρωτεύοντα και ουσιώδη (βλέπε "ταυτότητες").
  Για να μιλήσουμε σοβαρά περί Χριστοδούλου, πρέπει να μιλήσουμε και για την Ελληνική μετατροπή των πάντων σε "πολιτική" και μάλιστα κομματική και στρατευμένη. Για το σύνδρομο του "καφενείου", για τη συγκρουσιακή κατάρα που δαιμονοποιεί τη συναίνεση, αποφεύγει την αναζήτηση κοινών τόπων και συχνά ακυρώνει την απλή λογική. Το σύνδρομο "ή αυτοί ή εμείς".
  Τελικά, η πολιτική, όταν σβήνει όλα τα άλλα, και ιδίως τα πιό ζωτικά, είναι πολύ κακό πράγμα. Μερικές φορές, γίνεται αυτή το "όπιο του λαού" - και τότε μόνον η αναζήτηση μιας βαθύτερης ευσέβειας πέρα από την ματαιότητα, μπορεί να αφυπνίσει απο αυτή την "πολιτική νάρκη".
  Αυτο είναι το σκληρό μάθημα που πήραμε - ή έπρεπε να πάρουμε - από την σκληρή Ελλάδα των δεκαετιών 1980 - 1990 - 2000: Ο μακαριστός Χριστόδουλος πρέπει να ερμηνευθεί μέσα στο "κάδρο" αυτής της αλαζονικής αλλά αποτυχημένης και εθνικής περιπέτειας της "ισχυρής Ελλάδας".

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Uncle Stgm 29/01/2013 15:00:51

   Συμφωνῶ ὅτι χρειάζονται ἄλλες προϋποθέσεις γιὰ νὰ μιλήσει κανεὶς σοβαρὰ γι' αὐτὰ τὰ θέματα. ὅμως, “ο αποθανών δεδικαίωται”: ὅταν δηλαδὴ ἐδῶ... σιχτιρίζουμε π.χ. τὸν ἀποθανώντα Ἀνδρέα Παπανδρέου, ἐκεῖνος οὐ δεδικαίωται;

   Γενικά, καὶ ὄχι γιὰ τὸν κυρὸ Χριστόδουλο: «Ὁ ἀποθανὼν δεδικαίωται ἀπὸ τῆς ἁμαρτίας» δὲν σημαίνει ὅτι μηδενίστηκε τὸ κοντέρ, ἀλλὰ ὅτι ὁ μακαρίτης, ...ἐκ τῶν πραγμάτων, δὲν μπορεῖ νὰ ἁμαρτήσει περαιτέρω! http://aktines.blogspot.de/2010/04/67.html

 53. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 29/01/2013 14:46:04

  «Εφόσον του αρνείσθε την πολιτική διάσταση, η ορθότης ή μη του πολιτικού του λόγου ώφειλε να μην σας απασχολεί.»

  Συγγνώμη, ἀλλὰ ξεκαθαρίζω τὸ ἀκριβῶς ἀντίθετο στὸ ἄρθρο, ὅτι μιλᾶμε «ανεξαρτήτως από το αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο ως πολιτική φυσιογνωμία». Τὸ πρόβλημά μου εἶναι στὸν διχασμὸ τοῦ ἐκκλ. σώματος, ὄχι στὸ συγκεκριμένο περιεχόμενο αὐτοῦ τοῦ διχασμοῦ. Γι' αὐτὸ διαφωνῶ καίτοι (κεντρο)Δεξιός, δηλαδὴ θεωρητικὰ «κοντὰ» σὲ κάποιες ἀπὸ τὶς πολιτικὲς ἀπόψεις τοῦ κυροῦ.


  Ἐπίσης, ἐπαναλαμβάνω ὅτι «η κριτική μου ματιά δεν αφορμάται από την εμπλοκή της εκκλησίας στην πολιτική, αλλά από την εμπλοκή της πολιτικής στην εκκλησία». Ἐκεῖ ἐντοπίζω τὸν κίνδυνο καίριας ἀλλοίωσης.

 54. dem avatar
  dem 29/01/2013 14:47:41

  Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έκανε πολλά λάθη, κυρίως στην επιλογή της "αυλής" του όπως αναφέρετε, αλλά κατέβαλε και άοκνες προσπάθειες προκειμένου να εξωραϊσει την εκκλησία και να την φέρει πλησιέστερα στον κόσμο και δη στους νέους. Είναι γνωστός για το "ελάτε όπως είσαστε" και το "σας πάω" που τους έλεγε. Δεν ξέρω αν πέτυχε ή απέτυχε. Η "εκκλησιαστική" ιστορία ας τον κρίνει. Αυτό όμως που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι οτι η εκκλησία εκτός από τον παραδοσιακό ποιμενικό και φιλανθρωπικό της χαρακτήρα, δεν έχει κάνει τίποτα για να εκσυγχρονιστεί και να κοιτάξει το μέλλον....Ακόμη και οι λειτουργίες παραμένουν αυστηρά δωρικές και βαρετές και ακαταλαβίστικες για τους πολλούς. Για παράδειγμα η καθολική εκκλησία ενέταξε το εκκλησιαστικό όργανο και την παιδική χορωδία στις λειτουργίες της. Επίσης οι χριστιανικές εκκλησίες στη Δύση έχουν εντάξει τις βυζαντινές εικόνες, αλλά έχουν και τα επιβλητικά αγάλματα των αγίων και των αγγέλων και τα βιτρώ να κοσμούν τον χώρο, πράγμα που δεν έκανε η βυζαντινή εκκλησία από μίσος προς τους "εθνικούς" ειδωλολάτρες...άρα η καθολική και η προτεστάντικη εκκλησία είδαν τα σημεία των καιρών που η ορθόδοξη εκκλησία αρνήθηκε να κάνει.

 55. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 29/01/2013 14:48:02

  Γιὰ τοὺς ἄλλους θαρρῶ λέει, ὅσους ταυτίζουν... Σύνταξη, συντάκτη καὶ φίλιες πολιτικὲς δυνάμεις γιὰ νὰ βγάλουν συμπεράσματα-ἀλλαλοὺμ

  • akenaton avatar
   akenaton @ Σωτ Μητραλ 29/01/2013 15:12:24

   Τον πειράζω αγαπητέ Σωτήρη :)

 56. δαρειος avatar
  δαρειος 29/01/2013 14:48:49

  Ο Χριστόδουλος ήταν καλός ποιμένας αφού κατάφερε να αφουγκραστεί το συναίσθημα μεγάλου μέρους του κόσμου πέραν τού σταθερού ποιμνίου φέρνοντας τον πιο κοντά σε ένα σύστημα αξιών που θεωρούσε Ελληνοχριστιανικό,κόντρα στις "εκσυγχρονιστικές" 'προοδευτικές"αντιλήψεις που έβλεπε ότι ξεκινούσαν επέλαση στην Ελλάδα.
  Είχε ένα λόγο μεστό και με πολιτική χροιά πολλές φορές.
  Το θέμα όμως είναι ότι ο Χριστόδουλος έχει κοιμηθεί εδώ και πολύν καιρό.
  Πιστεύω ότι αν ήταν εν ζωή τα καμπαναριά σε όλες τις ενορίες θα χτυπούσαν ασταμάτητα προς αφύπνιση.
  Θα προτιμούσα το ερώτημα να ήταν αν υπάρχει σήμερα αντάξια διαδοχή.

 57. occultist avatar
  occultist 29/01/2013 14:52:13

  Λυπάμαι για το άρθρο σας κ. Μητραλέξη. Αλήθεια λυπάμαι. Ειμαι άθρησκος, οχι άθεος, αλλά ως Ελλην πατριώτης προτιμούσα τον μακαριστό Χριστόδουλο από τον Σιατίστης Παύλο ή τον Μεσσηνίας Χρυσόστομο. Οπως σήμερα προτιμώ τον Σπάρτης Ευστάθιο από τον σημερινό Αρχιεπίσκοπο.

  • factorx avatar
   factorx @ occultist 29/01/2013 15:06:29

   "Ελλην πατριώτης, αλλά άθρησκος,όχι άθεος". Μυστήριες Κύριε οι βουλές σου. Και γιατί, αν μου επιτρέπεις ένα ερωτηματάκι, εφεύρες εκείνη την "ελευθερία βούλησης";

  • MAYRO XABIARI avatar
   MAYRO XABIARI @ occultist 29/01/2013 15:19:46

   Σαν τι τον προτιμούσατε εσείς ένας άθρησκος; Σαν βουλευτή, αγαθό παππού, κομματάρχη, ιερέα, τι;

   • occultist avatar
    occultist @ MAYRO XABIARI 30/01/2013 00:49:47

    @MAYRO XABIARI
    Οταν πεθαίνεις στην δίψα και κάποιος σου δώσει ένα ποτήρι νερό, οταν είσαι πεσμένος και κάποιος σε βοηθάει να σηκωθείς αποδέχεσαι με ευγνωμοσύνη την προσφορά του και δεν τον ρωτάς εάν ειναι βουλευτής,αγαθός παππούς, κομματάρχης, ιερέας. Οπως δεν θέτεις ερωτήσεις για τον σημερινό Αρχ/πο που πάντα είναι ""πρώτο τραπέζι πίστα"" στις Πασοκοσυνάξεις. ΄Η για τον Σιατίστης Παύλο στις Κουκουεσυριζοσυνάξεις.
    @factorx
    Θα με βοηθούσες τα μάλα εάν μου υπενθύμιζες σε ποιό ιερό βιβλίο του Χριστιανισμού αναφέρεται εκείνη η “ελευθερία βούλησης”. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
    @Σωτ Μητραλ
    Σεν σας καλύπτει ο νυν Αρχ/πος ή ο Σιατίστης;;;;

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ occultist 29/01/2013 15:49:17

   Μα αυτο ειναι το προβλημα Αποκρυφιστη. Δεν ψαχνω αρχιεπισκοπο των "Ελληνων πατριωτων", αλλα πατερα του εκκλησιαστικου σωματος. Και το διακυβευμα ειναι μεγαλο: παιζεται η ψυχη μου.

   • Zugzwang avatar
    Zugzwang @ Σωτ Μητραλ 29/01/2013 20:06:09

    Και θα σωσετε την ψυχη σας κανοντας κριτικη στον Αρχιεπισκοπο Χριστοδουλο απο τις στηλες του Αντινιουζ και επιπλητtοντας οποιον εκφρασει αντιθετη γνωμη; Συμφωνει ο πνευματικος σας ;

    • Σωτ Μητραλ avatar
     Σωτ Μητραλ @ Zugzwang 30/01/2013 01:47:51

     Κάνετε ὅτι δὲν καταλαβαίνετε τί ἐννοῶ...

 58. Χριστόφορος avatar
  Χριστόφορος 29/01/2013 14:58:15

  Όταν τα βάζεις με είδωλα, δηλαδή με τις ψυχολογικές αγκιστρωσεις των ανθρώπων, πρέπει να περιμένεις επιθέσεις. Η πίστη και η εκκλησία προϋποθέτουν ελευθερία, κι αυτή μέγιστη ωριμότητα. Και είναι δύσκολα αυτά. Για όλους. Τον εαυτό μου δεν τον εξαιρώ.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Χριστόφορος 29/01/2013 15:50:40

   !

 59. akenaton avatar
  akenaton 29/01/2013 15:03:28

  Υπό αυτό το πρίσμα, κατανοητό το ερώτημα και το ενδιαφέρον του, για όσους .... θεούσους όπως λέτε. :)
  Να είστε καλά.

 60. Tonia G. avatar
  Tonia G. 29/01/2013 15:08:38

  κ. Μητραλέξη,
  ο Αρχ. Χριστόδουλος μαζί με τον Τάσο Παπαδόπουλο υπήρξαν οι μοναδικές εξαιρέσεις πραγματικών Ηγετών για τον Ελληνισμό την τελευταία 50ετία. Κι οι δυο δυστυχώς έφυγαν πρόωρα κι από την ίδια μοίρα...
  Το άρθρο πέραν των άλλων λαθών που εχουν ήδη σχολιάσει οι προηγούμενοι σχολιαστές κάνει κι ένα ακόμη.
  Το άρθρο σου βλέπει τα πράγματα με την αριστερή λογική όπως αναγράφεις στο Υ.Γ. σου: "Ζητούμε Αρχιεπίσκοπο των εν Ελλάδι ορθοδόξων χριστιανών, όχι Αρχιεπίσκοπο των δεξιών ή των αριστερών ή των κεντρώων ή των πατριωτών."
  Μέγα λάθος κ. Μητραλέξη! Μιλάς όπως κι αριστεροί και όσοι αμφισβητίες για άλλη εκκλησία. Μιλάς για μια εκκλησία σαν την Καθολική, όπου οι Επίσκοποι έχουν αφεντικό τον Πάπα και κανέναν άλλο. Είτε είναι Επίσκοπος Χιλής, είτε Τήνου & Σύρου, είτε Ν. Αφρικής, οι Καθολικοί Επίσκοποι υπακούουν στον Παπα της Ρώμης και στο Κράτος του Βατικανού. Εκπροσωπούν δηλαδή οι Επίσκοποι τους Καθολικούς υπηκόους κάθε μιάς χώρας.
  Είναι όμως τελειως διαφορετική η Ιστορία των Ορθόδοξων Εθνικών Εκκλησιών, οι οποίες είναι Αυτοκέφαλες και δεν έχουν στην πραγματικότητα κανενα "Αφεντικό". Ιδρύθηκαν από Εθνη κι όχι από Θρησκευόμενους για την εξυπηρέτηση εθνικών στόχων και συνεπώς όσοι κατηγορούν τις Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες ότι δεν πρέπει να πολιτικολογούν στην πραγματικότητα δεν ξέρουν τι τους γίνεται! Όσοι λένε όπως εσείς φράσεις όπως "είστε εδώ για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς και όχι για να εκφράζεται πατριωτικό η άλλο λόγο" δεν έχετε καταλάβει ούτε καν το μότο της "Εκκλησίας της Ελλάδος"!
  Για να σας το κάνω "λιανά" κ. Μητραλέξη αν σήμερα ιδρυόταν η Εκκλησία της χώρας μας δεν θα ονομάζόταν "Εκκλησία της Ελλάδος" όπως τότε αλλά "Εκκλησία των Ελλήνων".

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Tonia G. 29/01/2013 16:23:22

   Το μηνυμα σας μου δινει την εντυπωση οτι ενδεχομενως εχω εκτενεστερη ενημεροτητα περι της ιστοριας των ορθ. Εκκλησιων απο εσας, ισως παλι να κανω και λαθος.

   • Tonia G. avatar
    Tonia G. @ Σωτ Μητραλ 29/01/2013 20:03:16

    Ενδεχομένως. Ωστόσο όλες οι ορθόδοξες εκκλησίες (όντας εθνικές) ασκούν πολιτική εκ συστάσεως τους. Μήπως διαφωνείτε;

    H ουσία αναμφισβητητα είναι πως αν ο Χριστόδουλος ζούσε, ο Γιωργάκης και η παρέα του θα πέρναγαν εξαρχής ΑΣΧΗΜΑ, μα πολύ ΑΣΧΗΜΑ...
    Kι αυτό είναι κάτι που το καταλαβαίνουν Αριστεροί, Δεξιοί & Κεντρώοι.
    Επίσης είμαι της γνώμης πως Χριστόδουλου παρόντος και η Χρυσή Αυγή δεν θα είχε την πορεία που έχει σήμερα.

    • Παύλος avatar
     Παύλος @ Tonia G. 29/01/2013 21:56:26

     Tonia να αγιάσει το στόμα σου !Θερμά συγχαρητήρια για την θαρετή άποψή σου !

 61. η Dimi avatar
  η Dimi 29/01/2013 15:18:31

  Κεντρική είσοδος Α’ Κοιμητηρίου Αθηνών. Στο αριστερό χέρι και αμέσως μετά τον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων, ο πρώτος γωνιακός τάφος. Είναι αδύνατον να τον αγνοήσεις, να τον προσπεράσεις. Είναι αδύνατον επειδή, η συνεχής και αυθόρμητη ανθρώπινη παρουσία, η απόδοση Τιμής, τα αναμμένα κανδήλια, τα χρώματα, οι ευωδιές, των λουλουδιών οι αγκαλιές, όλα αυτά και άλλα πολλά στον επισκέπτη υπενθυμίζουν ότι εδώ, Ένας πολύ ζωντανός "κοιμάται". Της Αγάπης οι ανιδιοτελείς εκφράσεις ουδέποτε εκπίπτουν.

  Λίγο πιο πέρα, και ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, θλίψη προκαλεί ο τάφος του αφημένου γενικώς, Ανδρέα. Ούτε παιδιά, ούτε πλήθη, ούτε κάμερες, ούτε χήρες για να τον κλάψουν. Τελικά, τίποτα δεν είναι τυχαίο σ’ αυτή τη ζωή. Ούτε η λησμονιά βεβαίως. Η υπέρτατη των όλων μοναξιά.

  • fitsoulas avatar
   fitsoulas @ η Dimi 29/01/2013 15:39:59

   Καλά τα λέτε! Και τέλος ακινήτων να επιβληθεί στους τάφους (η ύστατη κληρονομιά του λαοπλάνου Αντρέα) κάποιος θα βρεθεί να το πληρώσει για τον μακαριστό. Για τον Παπανδρέου, ούτε τα παιδιά του...

  • Aφροδίτη avatar
   Aφροδίτη @ η Dimi 29/01/2013 16:51:38

   Και επειδή είναι παραείναι ζωντανός και μέσα από τον τάφο του, γι αυτό και «ξέχασαν» να πάνε στην επιμνημόσυνη δέηση οι "εθνοπατέρες", ανεξάρτητα αν κάποιοι τότε τον προσκυνούσαν! Φοβούνται μην τους την πει γαλλιστί! Υποψιάζεσαι πόσοι απ' αυτούς θα φάνε την "υπέρτατη όλων μοναξιά";

 62. Aφροδίτη avatar
  Aφροδίτη 29/01/2013 15:38:06

  Ναι, ήταν καλός, πολύ καλός κατ’ εμέ αγαπητέ αρθρογράφε! Μίλησε στην καρδιά των νέων και τους ξαναμάζεψε στους ναούς, μίλησε για Ελλάδα και για Αλησμόνητες Πατρίδες, μίλησε για την παγκοσμιοποίηση έτσι που πάνε να την εφαρμόσουν οι ισχυροί το κόσμου. Αν θυμάμαι καλά είχε πει για την παγκοσμιοποίηση πως επιδιώκει τον απογαλακτισμό των Ελλήνων από όσα ορίζουν την Εθνική τους συνείδηση. Δεν είχε εν τέλει δίκιο; Τουλάχιστον με την περιουσία που άφησε κατέδειξε πως δεν ήταν μισθοφόρος τους. Το δε πολύ αξιόλογο ποιμαντικό και κοινωνικό έργο που άφησε στη Μητρόπολή του στη Μαγνησία, το συνέχισε και στην Αρχιεπισκοπή. Και να μην ξεχνάμε πως κατάφερε να φέρει τον Καθολικό ηγέτη, για πρώτη φορά στην ιστορία, στο κονάκι του και να ζητήσει μετά από αιώνες συγνώμη από τους Ορθοδόξους!
  Θα μου πεις πως του άρεσε η προσωπική μεγαλοπρέπεια! Και ίσως αυτό να είναι μια ισχυρή αφορμή για το άρθρο σου. Όντως ήταν ως παρουσία μεγαλοπρεπής με τα ακριβά άμφια και τους βαρύτιμους σταυρούς. Πάντως αυτά ήταν φανερά και είναι πολύ υποδεέστερα από τις κρυφές καταθέσεις και τη δημιουργία ατράνταχτων περιουσιών ανεψιών και λοιπών συγγενών!
  Κανείς αγαπητέ αρθογράφε δεν είναι τέλειος, από όλους τους κοινούς θνητούς! Εκτός και αν ο πήχης μας για τους θρησκευτικούς μας ηγέτες είναι τόσο ψηλά τοποθετημένος, που τους θέλουμε μικρούς θεούς!
  Ναι λοιπόν έτσι τα βλέπω, αλλά αν πρέπει να διαλέξω ανάμεσα σε έναν σεμνότυφο με απλό και τριμμένο ακόμα ράσο παπά, αλλά σιωπηλό και συμβιβασμένο, προτιμώ τον αστέρα Χριστόδουλο που μου ανέβαζε την περηφάνια μου για το Έθνος μου και που ο αδελφός του πέθανε φτωχός σε εκκλησιαστικό γηροκομείο και όχι σε ιδιωτικό πολυτελές θεραπευτήριο ή οίκο ευγηρίας!

 63. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΚΩΝ avatar
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΚΩΝ 29/01/2013 16:15:11

  Κατανοούμε (και ...συμπονούμε!) την αρνητική κριτική διάθεση κάποιων στον μακαριστό Ιεράρχη: αν ζούσε -σωστά διαισθάνεστε- δεν θα 'ταν εύκολη η αμαρτωλή ζωή της μνημονιακής τρικομματικής συγκυβέρνησης των θλιβερών ΝαιΝαίκων, αλλά και της αριστερο-συριζαίικης εθνομηδενιστικής αθεϊας...

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΚΩΝ 29/01/2013 16:21:06

   Μα γι' αυτο ασκουμε κριτικη: λογω εθνομηδενισμου και μνημονιοφροσηνης. Φαινεται και στα αλλα αρθρα αλλωστε.

   Παντως την τελευταια φορα που κυβερνουσε η ΝΔ δεν τους εκανε καθολου δυσκολη την ζωη, ξεχαστηκαν σε ενα λεπτο ταυτοτητες, λαοσυναξεις, αντιστασεις....

   • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΚΩΝ avatar
    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΚΩΝ @ Σωτ Μητραλ 29/01/2013 21:13:08

    Κύριε Μητραλέξη, δεν ήταν το πρόβλημά του η Νέα Δημοκρατία και ούτε θα 'ταν σήμερα! Πράξεις και επιλογές θα ήταν σίγουρα όμως το πρόβλημα και για Κείνον όπως και για μας (φαντάζομαι ότι συμμερίζεστε την άποψη ότι απέχουν οι κορυφαίες, οι κεντρικές επιλογές Καραμανλή για μείζονα ζητήματα της Πατρίδος μας, από τα όσα ζούμε με κυβέρνηση Σαμαρά σήμερα, κατ' εντολή των ξένων. Για τούτο θα 'ταν στα ...κάγκελα κι ας μην επεκταθούμε)

 64. Tabula Rasa avatar
  Tabula Rasa 29/01/2013 16:15:26

  Αγαπητέ κ. Μητραλέξη, ότι και να πείτε εσείς αλλά και οποιοσδήποτε άλλος, ο μακαριστός Χριστόδουλος υπήρξε ενωτική μορφή, φωτεινό παράδειγμα και ιδανικός Αρχιεπίσκοπος. Μικρόψυχο εκ μέρους σας να σχολιάσετε την ανθρώπινη αδυναμία του μπροστά στο θάνατο. Μέχρι και ο Χριστός ξεστόμισε το ”απελθέτω απ΄εμέ το ποτήριον τούτο”. Ντροπή.
  Το μόνο του λάθος, ήταν η σύγκρουση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου δεν έπρεπε ποτέ να οδηγηθεί, προτάσσοντας των ”προσωπικών” διαφορών, το συμφέρον του Ελληνισμού.
  Οι παθιασμένοι όμως άνθρωποι, απ΄όπου κι αν υπηρετούν την κοινωνία, έχουν τη φλόγα μέσα τους, γι αυτό κι είναι θαυμάσιοι, γι αυτό και κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να καούν. Κατά τα άλλα, είμαστε πολύ άτυχοι που έφυγε από κοντά μας τόσο νωρίς. Ο λόγος και οι δυναμικές παρεμβάσεις του σ΄αυτές τις δύσκολες στιγμές, θα ήταν πραγματικά ανεκτίμητα.

 65. Γιώργος Π. και ... avatar
  Γιώργος Π. και ... 29/01/2013 17:00:09

  Κατά τη γνώμη μου καλός παπάς θα είναι εκείνος που θα διαλύσει τη δεσποτική καμαρίλα, τις κάθε λογής διαφεντεύσεις και επιρροές και θα σταθεί ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ δίπλα στο λαό.
  Ένας σύγχρονος ταπεινός ασκητής, όπως ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός για παράδειγμα, ή ο Άγιος Νεκτάριος κ.λπ...
  Η εκκλησία -σαν διοικητικός μηχανισμός- είναι κατεξοχήν συστημική, οι μεγαλοπαπάδες "λύνουν και δένουν", είναι ανταγωνιστικοί απέναντι σε όλους και σε όλα, ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις και σε μεγάλο βαθμό είναι υπεύθυνοι για την απαξίωση του θεσμού.
  Είναι χωμένοι παντού, ξέρουν να διοικούν, να διδάσκουν, να ασκούν πολιτική, αλλά προς Θεού έχουν καπαρώσει τα πάντα και λειτουργούν με όρους cosa nostra.
  Στα παν/μια, τα ιδρύματα, τους οργανισμούς, παντού είναι χωμένοι.
  Δυστυχώς σπάνια βρίσκει κανείς αγνούς παπάδες.
  Κάποιους καλούς πνευματικούς στις πόλεις, κάποιους φωτισμένους ανθρώπους στα μοναστήρια και καμιά σπάνια περίπτωση παπά στην Εκκλησία.
  Δεν μου αρέσει αυτό που βλέπω, είναι πολύ αποκρουστικό.
  Παρόλα αυτά έστω και έτσι είναι διαμεσολαβητές μας προς τον Θεό, το σχήμα δεν πρέπει να το υποτιμά κανείς και καλό θα είναι να πηγαίνουμε στις εκκλησιές να ηρεμεί το μυαλό και η ψυχή μας.
  Όταν εκκλησιάζεται κανείς, δεν εκκλησιάζεται από τον παπά, αλλά από αυτό που εκπροσωπεί το σχήμα του, οπότε δεν αξίζει να ασχολούμαστε με όσα μας μαυρίζουν τη ψυχή.
  Σαν άνθρωπος ναι, έχω τη χειρότερη άποψη για τη συμπεριφορά τους.
  Αλλά μέχρι εκεί.
  Για τον μακαριστό Χριστόδουλο, δεν έχω άποψη, μπορεί να ήταν ο καλύτερος άνθρωπος, αλλά το τέρας της δεσποτοκρατίας δεν το καταπολέμησε, είτε προσπάθησε και τον έπνιξε, είτε δεν το θέλησε.
  Σαν φυσιογνωμία υπήρξε συμπαθής και με ωραίο λόγο.

 66. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 29/01/2013 17:07:17

  Ο εξωλέστατος Σωτήρης δεν τα έβαλε με τον μακαριστό, αλλά με την εικόνα που έχουν κάποιοι για το μακαριστό. Στην εποχή της νέας εικονλατρείας αυτό είναι αιτία αφορισμού! Θνητούς ποιμένες αναζητούν οι αμνοί και όχι όσοι μετέχουν με πλήρη συνείδηση στην εκκλησία της Αγάπης.
  Σωτήρη μου ο Θεός να σε φυλάει από τους ευσεβείς.

  • MAYRO XABIARI avatar
   MAYRO XABIARI @ Γιάννης Φαίλτωρ 29/01/2013 17:28:29

   +1

 67. WHITE AND BLACK QUEEN avatar
  WHITE AND BLACK QUEEN 29/01/2013 17:13:45

  Ότι κι αν λέει, όποιος και αν το λέει, στην ψυχή της πλειοψηφίας των Ελλήνων ο μακαριστός Χριστόδουλος, έχει πια πάρει τη θέση που του αξίζει. Κανείς δεν έχει τη δύναμη να τον αποδομήσει ούτε να τον απαξιώσει. Μακάρι να είμαστε αρκετά τυχεροί και να υπάρξει όσο ζούμε και άλλος τόσο χαρισματικός, ικανός, ζεστός και γενναιόδωρος άνθρωπος να υπηρετήσει το αξίωμα του Αρχιεπισκόπου.
  Εγώ αυτοτοποθετούμαι στην πατριωτική αριστερά, θρησκόληπτη ΔΕΝ ήμουν ούτε ποτέ θα γίνω, αλλά έμαθα να σέβομαι, και να τιμώ, να θεωρώ ''δικούς μου'' όλους αυτούς, που υπερασπίζονται τις ύστατες ασπίδες του Ελληνισμού. Δηλαδή τη γλώσσα, την Ιστορία και τη Θρησκεία μας. Δεν ωφέλησε σε απολύτως τίποτε αυτό το άρθρο κ. Μητραλέξη μου. Καλύτερα να μην είχε γραφτεί ποτέ.

  • Πέτρος avatar
   Πέτρος @ WHITE AND BLACK QUEEN 30/01/2013 12:10:09

   Kαλύτερα να μην είχε γραφτεί ποτέ. Πολύ σωστό.
   Ο μακαριστός Χριστόδουλος υπήρξε αξεπέραστος Εκκλησιαστικός ΗΓΕΤΗΣ, συγκεντρώνοντας όλα τα απαραίτητα και σπάνια χαρακτηριστικά που το αξίωμα αυτό επιβάλλει να διαθέτει κανείς. Οι εμπαθείς κρίσεις, δεν ωφελούν.

   • Σωτ Μητραλ avatar
    Σωτ Μητραλ @ Πέτρος 30/01/2013 20:08:38

    Ἀπ' ὅτι βλέπω μὲ τὴν λέξη «ἐμπάθεια» κάθε ἐγχείρημα κριτικῆς προσέγγισης ἀκυρώνεται, προσπερνᾶται, ἐν τέλει σπιλώνεται ὡς ἀνώφελο. Μετὰ ἀναρωτιόμαστε τί ἔχουν τὰ ἔρμα...

    • Πέτρος avatar
     Πέτρος @ Σωτ Μητραλ 30/01/2013 20:21:41

     Tι φταίμε εμείς αν επιμένετε να αποκαλείτε ''κριτική προσέγγιση '' την ατυχέστατη και απόλυτα προσβλητική για όλους έκφραση της μικρόψυχης εμπάθειας που διακρίνεται στο άρθρο σας; Βρείτε μέσα σας καλύτερα το λάθος. Όχι στους γύρω σας.

     • Σωτ Μητραλ avatar
      Σωτ Μητραλ @ Πέτρος 30/01/2013 20:28:52

      Ἁπλῶς ἐπιβεβαιώνετε καὶ ἐπαναλαμβάνετε τὸ ὅτι φρίττετε μὲ τὸ ἐνδεχόμενο διαφορετικῆς ἄποψης. Τὸ ποιός ἐμφορεῖται ἀπὸ ἐμπάθεια εἶναι σαφές.

     • Πέτρος avatar
      Πέτρος @ Σωτ Μητραλ 30/01/2013 22:12:11

      Γιατί καλέ μου κ.Μητραλέξη δεν παραδέχεστε (στον εαυτό σας, όχι σε άλλον κανένα) οτι υπήρξατε ασεβής προς κάποιον που πολλοί αγαπούν και σέβονται; Σε κάποιον που κατάφερε να εμπνεύσει και να ενώσει τόσους ΄Ελληνες; Από μόνο του αυτό, είναι ατόπημα. Σταματήστε να είστε τόσο εγωϊστής και να επιμένετε πως έπρεπε να σας χειροκροτήσουμε γι αυτή σας την απρέπεια !!! Μπορώ να πω ειλικρινά, πως όχι μόνο δεν έχω εμπάθεια στο πρόσωπό σας, αλλά αισθάνομαι μια στεναχώρια που αναγκάζομαι να σας μιλώ τόσο σκληρά. Το κάνω μόνο γιατί θέλω να επιστρέψω την ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ προσβολή που εισέπραξα απ΄ τα γραφόμενά σας. Δείτε το πια!! Δεν διαφωνείτε, δεν αντιπαρατίθεστε με σεβασμό στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο. Γράφετε με ανεξήγητο θράσος κι εκτροχιάζεστε σπιλώνοντας τη μνήμη του. Εκείνος ήδη θα σας έχει συγχωρέσει. Εξ΄άλλου εξ΄αιτίας του άρθρου σας, δόθηκε η αφορμή να τον θυμηθούμε, να τον μνημονεύσουμε και να εκφράσουμε όλοι μαζί την αγάπη και τη νοσταλγία μας γι αυτόν. Εύχομαι μέσα σας να βρείτε που έγινε το λάθος κι εμείς, ας μην το μάθουμε ποτέ. Καλή σας νύχτα.

 68. η Dimi avatar
  η Dimi 29/01/2013 17:48:12

  Ευσεβής της εκκλησίας της Αγάπης, ναι. Εικονολάτρης, ουδέποτε. Περίσσεψαν οι ανέκαθεν υπεράνω.

 69. Ρηνα avatar
  Ρηνα 29/01/2013 18:48:08

  Σχολιο 1ο: ο Θεος παιρνει τον καθε ανθρωπο στη καλυτερη ωρα της ζωης του οσον αφορα στο κριτηριο της σωτηριας του, αυτο ειναι δογμα της εκκλησιας.Το αν ο θανατος του ωφελει η βλαπτει τους υπολοιπους, το αποφασιζει και το χειριζεται Εκεινος.Για να γινω κατανοητη πχ στερει απο μια πολυτεκνη οικογενεια τον πατερα αλλα ενισχυει τη χηρα και τα παιδια προκειμενου να επιζησουν και να προοδευσουν κλπ. Γι αυτο και λεμε: ανεξερευνητα τα κριματα [η κρισις] του Θεου.

  Σχολιο 2ο:Ειναι παρηγορο να βλεπεις νεους οπως καταλαβα για τον αρθρογραφο να ειναι στο χωρο της εκκλησιας και να ψαχνονται. Ενα εχω μονο να του επισημανω.Οσο θα περνουν τα χρονια θα μεγαλωνει και η πειρα του και αν σταθει τυχερος και βρεθει κοντα σε αξιους μη εκκοσμικευμενους κληρικους , θα ωφεληθει τα μεγιστα και θα δει σε απολυτα πρακτικο επιπεδο πως ασκειται η ταπεινοφροσυνη απο την οποια ολοι στερουμεθα.
  Αντικρυζοντας το θανατο προσωπο με προσωπο ο μακαριστος, ζητησε να προσευχομαστε γι αυτον και αυτο ηταν το σωστο και οχι το αντιθετο. Εννοουσε βεβαιως και τοτε και εις το διηνεκες διοτι γνωριζε επακριβως τις αναγκες μιας ψυχης και δη αφιερωμενης.

  Σχολιο 3ο: για οσους απασχολει και ενδιαφερονται.
  Η ιεροκατακριση ειναι σοβαρο παραπτωμα και χρηζει εξομολογησης.Αυτο πολυ φιλικα και διαφωτιστικα.Η κριτικη πραξεων και αποτελεσματων ειναι θεμιτη, χαρακτηρισμοι ομως προσωπων και δη ιερωμενων πρεπει να γινεται με μεγαλη προσοχη. Οταν θα ερθει το τελος ολων αυτων που κατηγορησαμε μπορει εκεινοι δια της μετανοιας να εχουν απαλλαγει απο τις αμαρτιες τους και εμεις να μεινουμε με την κατηγορια της κατακρισεως. Θεμελιωδης και πασιγνωστη αρχη αλλα την αναφερω γιατι πολυ συχνα την παραβαινουμε.

  Σχολιο 4ο: Οσο βλαπτει η κατακριση αλλο τοσο βλαπτει και το......λιβανισμα και αν τους απλους ανθρωπους τους βλαπτει μια φορα, τους ιερωμενους που εχουν κρεμασμενες στο πετραχειλι τους τοσες ψυχες, τους βλαπτει χιλιες.

  Τελειωνω αναφεροντας εναν κληρικο οχι απο τους πολυ διασημους, αλλα πασιγνωστο στο χωρο της εκκλησιας που εκοιμηθη προσφατα. Τωρα μπορω να τον αναφερω ως τρανο παραδειγμα ταπεινοφροσυνης σε κληρικους και λαϊκους μονο και μονο για να καταδειξω οτι η αρετη αυτη μονο αν τη δεις να βιωνεται, μπορει και να παρεις μια μυρουδια για το πως ασκειται. Προκειται για τον πατερα Μαρκο Μανωλη που κοσμησε την ταξη των ιερωμενων με την βιοτη του.

  • Απορών avatar
   Απορών @ Ρηνα 29/01/2013 21:10:25

   Ένα θεολογικό σχόλιο: "ο Θεος παιρνει τον καθε ανθρωπο στη καλυτερη ωρα της ζωης του οσον αφορα στο κριτηριο της σωτηριας του, αυτο ειναι δογμα της εκκλησιας" αυτό δεν νομίζω να είναι καθόλου δόγμα της Εκκλησίας, για την ακρίβεια είμαι 99% σίγουρος.
   1. Δεν παίρνει ο Θεός τον άνθρωπο, δεν είμαστε ενεργούμενα σύμφωνα με την Ορθόδοξη παράδοση, αντιθέτως είμαστε εικόνα Θεού, αυτεξούσιοι.
   2. Δεν υπάρχει κισμέτ, μοίρα κτλ. ώστε να μας παίρνει στην καλύτερη στιγμή, αυτό θα κατέλυε την ελευθερία του ανθρώπου άρα θα παύαμε να είμαστε εικόνα Θεού.
   Δεν το έχω ξανακούσει πουθενά αυτό και είναι και απαράδεκτο: είναι σα να λέμε ότι οι θανατοποινίτες καλώς τους εκτελούμε αφού δεν έχουν ελπίδα σωτηρίας και μετανοίας... Συγγνώμη και για την παρατήρηση αλλά αυτή η οπτική με ταρακούνησε κάπως...

   • (Α)θανάσης avatar
    (Α)θανάσης @ Απορών 30/01/2013 09:04:21

    Ψάξτο λίγο, δεν έχεις δίκιο. Αυτεξούσιος είσαι, αλλά θα πεθάνεις ούτως ή άλλως. Απλά έχεις το μπόνους να μην πεθάνεις στην τύχη...

    • Απορών avatar
     Απορών @ (Α)θανάσης 30/01/2013 14:37:45

     Μη επιμένετε: "τί θα πει την καλύτερη ώρα της ζωής του όσον αφορά το κριτήριο της σωτηρίας του;". Εγώ ξέρω ότι ό,τι και να έχεις κάνει αν εξομολογηθείς συγχωρείται. Πως γίνεται να υπάρχει καλύτερη και χειρότερη στιγμή ως προς το κριτήριο της σωτηρίας λες και η σωτηρία είναι μια αναγκαιότητα υπερτέρα της βουλήσεως του Θεού; Και τέλοσπάντων ποιος το λέει αυτό πέρα από σε μια περίσταση όπου θέλει να είναι παρηγορητικός σε μια τέτοια περίσταση;

 70. Karenin avatar
  Karenin 29/01/2013 18:48:29

  Kαλή και φιλότιμη προσπάθεια της ανάρτησης για δίκαιη αποτίμηση του φαινόμαινου Χριστόδουλος, αλλά θα πρέπει να το δείς στην αλληλοεπίδραση με τον Ελληνα πιστό, που πολλές φορές η πνευματικότητα και ο παρήγορος ρόλος υποχωρούν, μροστά στα εθνικά ιδεώδη, που μπορούν να αναπολούν τον υπέρτατο θεό στα στενά θολά εθνικά σύνορα, και για αποκλειστικά ιδία χρήση.

 71. ΣυνΕιρμοι.... avatar
  ΣυνΕιρμοι.... 29/01/2013 19:08:13

  Με την ψυχη μας κοντα στον μακαριστό Χριστόδουλο και την αναγκη που αισθανόμαστε να εκφρασουμε ποσο πολυτιμος θα ηταν σημερα μεγαλη, σαν ελαχιστο φορο τιμης στην μνημη του, θα σας θυμισω μια ιστορια.
  Ηταν Σεπτεμβριος του 2004, ιδιες μερες που επεσε το Σινουκ στον Αθω. Ειχε παει ο Αρχιεπισκοπος στην Μονη Σαγιαδων να παραστει στα χιλιοχρονα της Μονης των Μετεωρων. Κι εκει μπροστα στον τοτε Προεδρο της Δημοκρατιας κυρ Στεφανοπουλο, τον επονομαζομενο και “εντιμο”, τολμησε να πει το απαραδεκτο:
  “…όλη η κοινωνία πρέπει να προσανατολιστεί και πάλι προς τον Αυγερινό της σωτηρίας και να αποφασίσει να στηρίξει τους νέους μας που είναι αλήθεια ότι και πιστεύουν και εν πολλοίς πλειοδοτούν στην επιστροφή όλων στις πατρογονικές μας ρίζες, χωρίς αυτό να επηρεάζει την πορεία μας προς την πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό….»

  Το τί έγινε στον ΕκΣυγχρονισμένο κόσμο της εποχής δεν περιγράφεται ή μάλλον ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ και έρχεται στις μέρες μας να εξηγήσει πολλά και κυρίως το μίσος που έτρεφαν καλοπληρωμένες πέννες ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ που δημοσιοκαφρολογούσαν και δημοσιοκαφρολογούν.

  “Ὁ Χριστόδουλος” λέει ο Σαράντος Καργάκος, ” χτυποῦσε διαρκῶς τήν καμπάνα τοῦ συναγερμοῦ, διότι «ἄκουε τήν βοήν τῶν πλησιαζόντων γεγονότων». Γι᾽ αὐτό εἶχε ἀπέναντί του ὅλους αὐτούς πού ἀπεργάστηκαν τήν σημερινή μας κατάντια. Δυστυχῶς, στήν Ἑλλάδα, ἀντί νά χτυπᾶμε αὐτούς πού βάζουν τήν φωτιά, χτυπᾶμε ἐκείνους πού βαρᾶνε τήν καμπάνα τοῦ συναγερμοῦ.
  Δεκάδες οἱ φαρέτρες μέ τά δηλητηριασμένα βέλη πού στρέφονταν ἐναντίον του. Μέ τήν δῆθεν σάτιρα ἀπό τήν τηλοψία, ἀπό τό ραδιόφωνο, ἀπό τό πάλκο καί τόν τύπο, οἱ νάνοι ἀντίπαλοί του, τοῦ ἔκαναν τή ζωή του φαρμάκι.”

  Σ’ ένα άρθρο του ΕΕΚατζη, σχωρεμένου πλεον Δημήτρη Ι. Κατσαγάνη, απ την μεριά της επαναστατικής αριστεράτζας, με τον τίτλο “μοιράζει φελόνια ο Αρχιεπίσκοπος”, διαβάζουμε πόσο κόστισε στους αργυραμοιβούς της αφελλήνισης των παιδιών μας, η επισήμανση της ανάγκης επιστροφής στις ρίζες του έθνους μας
  “Η «ιερή» πρόταση του Χριστόδουλου εισέπραξε την καθαρή άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας στον κ.Χριστόδουλο «ότι δεν θα ήθελα να συμφωνήσω μαζί σας εις την επιστροφή στις ρίζες». Ο Στεφανόπουλος «χτύπησε» για τρίτη φορά τον Αρχιεπίσκοπο δημοσίως. Η πρώτη ήταν με τις ταυτότητες, η δεύτερη με το να δεχτεί σε ακρόαση τους Παλαιοημερολογίτες που αριθμούν αρκετές χιλιάδες στη χώρα. Οι αστικές εφημερίδες της «αντιπολιτεύσεως» στηλίτευσαν τον Χριστόδουλο σε δημοσιογραφικό επίπεδο, αλλά μόνο ο Στεφανόπουλος ήταν απολύτως καταδικαστικός, εκφράζοντας μια μερίδα της αστικής τάξης και ευχαριστώντας παράλληλα μεγάλη μερίδα των πολιτών αυτής της χώρας.”
  Ο “γενναίος”, αγενής, κατηφής και μίζερος, κυρ Πρόεδρος- ο άνθρωπος που την μέρα που έπεσε ο Ηλιάκης έγραψε άρθρο-που αλλού;- στην Καθημερινή, «Στη Χάγη, για λύσεις στο Αιγαίο. Αρθρο-παρέμβαση του Κωστή Στεφανόπουλου», «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100014_28/05/2006_185616 ), πρόσβαλε τον Αρχιεπίσκοπο, λες και δεν θα πληρωνόταν τον “μιστό” του, αν μπροστά του ο προκαθήμενος της Ελληνικής Εκκλησιας, μέσα στον δικό του χώρο, εξέφραζε την άποψη ότι τα παιδιά μας ξεγυμνωμένα από κάθε ηθική φροντίδα, χρειαζόταν την αναβάπτιση του “ανήκειν”.
  Χολή, μίσος επίθεση…
  “..Κανείς δέν ἤπιε τόσο φαρμάκι ὅσο ὁ Χριστόδουλος. Γιατί εἶχε Παπαφλέσσειο ἀνάστημα καί ὕψωνε φωνή ὑπέρ πίστεως καί πατρίδος. Κουβαλοῦσε μέσα του τήν παράδοση τοῦ1821. Μέ τόν λόγο του ξαναζωντάνευε τ᾽ ἀρματολίκι, τούς καιρούς τῆς… παλληκαριᾶς καί τῆς λεβεντιᾶς..
  Τόν ἔφαγε ἡ χαμέρπεια καί ἡ κακομοιριά. Ἡ χυδαία κακολογία καί μικρολογία.” σημειώνει ο Καργάκος!
  Απ τα Νέα, τα εκσυχρονιστικά μετεριζια δηλαδή, το παρακάτω κομμάτι…Με ύμνους για τον χαμένο στην απόλυτη λήθη και αδιαφορία σήμερα, κυρ ΒουλγοροκτονοΚτόνο τον Πατρινό!(ως γνωστόν ο εκ Πατρών τέως Πρόεδρος ζήτησε να μη αναφέρεται ο Βασίλειος ο Β’ ως Βουλγαροκτόνος για να μην προσβάλονται οι φίλοι του κυρ Μουρουτη του Αδελφου!) Ντεζαβού επερχομένου και προετοιμασμένου μέλλοντος! Με ειρωνία, αιχμές και δόρατα για τον Αρχιεπίσκοπο που τόλμησε να τα βάλει με ΡιζοΚλάστες και Ριζοσπάστες!
  Αλλά τα Νέα είχαν κι άλλον αρθρογράφο και καθηγητή μάλιστα, τον κυρ Μάριο Μπέζγο (της Θεολογικής Θεσσαλονίκης, εκείνης ντέ που οργάνωσε λίγες μέρες πρίν το Συνέδριο για την “Εκκλησία και την Αριστερά”! Με τον Κορακι; ΚοΚοράκη; Κουρακι; δεν θυμάμαι πως το λένε τον μικρόψυχο βιολόγο, εισηγητή ενός θαυμάσιου μέλλοντος : Να πληρώνω αυτους που αγαπάω, αλλανα πάψω να πληρώνω αυτούς που σιχαίνομαι!)
  “Λογχίζει” ο… αιχμηρός λόγος του κυρ Καθηγητή! Τα πλευρά του ερημου Χριστόδουλου!
  “Η επιστροφή στις ρίζες είναι ένα σύνθημα προβληματικό, διότι λέει πολλά και εννοεί άλλα!Ακουγεται σαν πολιτισμικό πρόγραμμα αλλά υποκρύπτει συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση ολοκληρωτικού τύπου!” Το ανακάλυψε ο θεολογών τυπος! Τσακάλι ο άτιμος! και συνεχίζει την… επιταγή!
  “...Δεν είναι η πρώτη φορά στην νεοελληνική ιστορία που ρίπτεται το σύνθημα “επιστροφή στις ρίζες”. Το αυταρχικό καθεστώς της 4ης Αυγουστου μίλησε για τον “τρίτο Ελληνικό πολιτισμό”, και το ολοκληρωτικό καθεστώς της 21 Απριλίου έκανε λόγο για τον “ελληνοχριστιανικό πολιτισμό”.Σε κάθε περίπτωση η πολιτική δικτατορία προλογίσθηκε από την πολιτιστική διακήρυξη “επιστροφή στις ρίζες”.
  Και επειδή ο κυρ καθηγητής έτσι συμπέρανε, αυθεντία γαρ, το πόσο, φαίνεται σήμερα,
  “Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, αντιμετωπίζεται με περισσή περίσκεψη κάθε παρόμοια συνθηματολογία σήμερα.”
  Στο ιστορικό παρακάτω, βλέπουμε πως η μιζερη στάση του δεξιου (!) κυρ ΒουλγαροκτονοΚτόνου είχε πολλές εκφάνσεις και ότι δεν έχανε καμιά ευκαιρία να χτυπήσει τον Αρχιεπίσκοπο.
  Η Ιστορία είναι μεγάλη μπαγάσω! Και επιφυλάσσει συνεχώς εκπληξεις για τους καλαμοκαβαλάρηδες, εντιμους και ανεντίμους, που θέλουν να της επιβάλουν, να της υπαγορεύσουν τις καταγραφές της!
  Ποιος θυμαται και γιατί τον έναν και ποιοι και πόσοι με την ψυχή και την αγαπη όλη, τονΑΛΛΟΝ! τον ΜΕΓΑΛΟΝ!

  “…Κι αν σήμερα ανταποκρίθηκα στό αἴτημα νά χαράξω τίς γραμμές αυτές, είναι γιατί σέ μιά πρόσφατη επίσκεψή μου στό Α ́ Νεκροταφείο των Αθηνών, είδα τάφους γυμνούς επιφανών, ενώ ο τάφος του Χριστόδουλου ήταν πνιγμένος ήταν πνιγμένος στα λουλούδια. Πήγα νά κόψω ένα γαρύφαλλο κι από κάτω, σ᾽ ἕνα χαρτάκι εἶδα γραμμένη τή φράση: Σ αποζητουμε Χριστοδουλε!"

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ ΣυνΕιρμοι.... 30/01/2013 10:27:04

   Ο Κωστής Στεφανόπουλος ΔΕΝ είναι χριστιανός. Και το λέγω μετά λόγου γνώσεως. Ημουν παρών στην κηδεία της αείμνηστης Αγγελικής Λαϊου και μπροστά σε όλους τους παρευρισκόμενους (ήταν και ο Περγάμου Ιωάννης εκεί, που δεν τον εγκάλεσε για το θράσος του) είπε ότι "δεν πιστεύω ότι υπάρχει μετά θάνατον ζωή και καμία θρησκεία δεν έχει δώσει απάντηση στο ζήτημα αυτό". Ούτε Ανάσταση Χριστού, ούτε τίποτα.
   Προσωπικά, μου ήταν ανέκαθεν άκρως αντιπαθητικός αυτός ο άνθρωπος και χαίρομαι που δεν είχε γίνει τότε αρχηγός της ΝΔ. Το πώς έφτασε μετά να θεωρείται σεβαστό πρόσωπο, ένας υποκριτής που προσκυνούσε εικόνες όσο ήταν Πρόεδρος Δημοκρατίας, για να πει αμέσως μετά, μέσα στην Εκκλησία, ότι δεν πιστεύει στη μετά θάνατον ζωή, εκμεταλλευόμενος το (πρώην) αξίωμά του, οφείλεται μόνο στην αφέλεια του ελληνικού λαού.

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ ΒΙΣ 30/01/2013 13:24:28

    ΒΙΣ !!!!!

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ ΣυνΕιρμοι.... 31/01/2013 04:31:10

   Το ανέφερα και σε άλλο σχόλιο αλλά καλό είναι να το επαναλάβω και εδώ πέρα, για να είναι μαζί με τα υπόλοιπα «καμώματα» του ανεκδιήγητου Στεφανόπουλου (που εκ των υστέρων δικαιώνει τον ... Αλέφαντο!).

   Μία ακόμα προσπάθεια του εν λόγω υπηρέτη του Σημιτισμού να πλήξει τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο ήταν και η πρόσκληση του πάπα στην Ελλάδα - υπό την ιδιότητα του αρχηγού κράτους. Επρόκειτο για δόλια παγίδα: Άν ο Χριστόδουλος αντιδρούσε, θα έλεγαν ότι ανακατεύεται στις αρμοδιότητες του πανσέπτου Προέδρου της Δημοκρατίας και θα διερρήγνυαν τα ιματιά τους κλπ και θα έβρισκαν ευκαιρία να του επιτεθούν στοχευμένα από τα μέσα που ήλεγχαν (στο απόγειο του Σημιτικού Εκσυγχρονιστάν). Άν δεν αντιδρούσε, ήλπιζαν ότι θα τον «κόνταιναν» στα μάτια των πιστών, πατώντας κιόλας τα κουμπάκια διάφορων ζηλωτών. Ευτυχώς, δεν τους βγήκε.

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ ΚΜ 31/01/2013 10:13:16

    Γιατι απορεις; το εκσυγχρονισταν, ο τ. προεδρος και αλλοι βεβαιως, εχουν αλλους διαδρομους η στοες που τα βρισκουν μεταξυ τους και αλληλοϋποστηριζονται. Η Ανασταση νομιζεις τους απασχολει; Αυτα θεωρουν οτι ειναι για μας, τα ανθρωπακια......

 72. ΚΜ avatar
  ΚΜ 29/01/2013 19:33:55

  Δύο είδη ανθρώπων λασπολόγησαν κατά κόρον, τόσο εν ζωή όσο και μέχρι σήμερα, τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο: οι ψευτο-προοδευτικοί και «εκσυγχρονιστές» (παντός χρώματος) που θέλουν πάση θυσία να απομακρύνουν οριστικά την κοινωνία μας από την Εκκλησία και την Αλήθεια του Χριστού αφενός, και αφετέρου οι γνωστοί «Φαναρόπληκτοι» (ωσάν ο Πατριάρχης να έπρεπε να είναι πάπας).

  Εν προκειμένω, ο συντάκτης του άρθρου δεν προέρχεται ασφαλώς από τους πρώτους. Ωστόσο, αναπαράγει την λάσπη τους (περί δήθεν οικονομικών και σεξουαλικών σκανδάλων κλπ). Αυτά καταπίπτουν από μόνα τους.

  Σαν να μην έφτανε αυτό όμως, ο συντάκτης (τόσο στο κείμενο όσο και στα σχόλιά του) επινοεί και άλλη κατήγορία. Ότι δήθεν ο Χριστόδουλος ήταν αρχιεπίσκοπος μόνο των μισών χριστιανών και τους άλλους τους έδιωχνε τάχα από την Εκκλησία. Ουδέν ψευδέστερο φυσικά και δεν είδα καμία τεκμηρίωση για τους ανωτέρω ισχυρισμούς (παρά την κοπτοραπτική δηλώσεων). Η προσωπική εμπειρία η δικιά μου αλλά και όλων μας πιστεύω καταρρίπτει τα περί δήθεν απήχησης του Χριστόδουλου μόνο στους δεξιούς. Καί στους κεντρώους καί στους αριστερούς και στους κομμουνιστές είχε απήχηση, και μεγάλη μάλιστα. Γιατί (τί να κάνουμε!) οι άνθρωποι σε μεγάλο βαθμό ταυτίζονταν με τα λόγια του Χριστόδουλου και όχι και με τις διακηρυγμένες θέσεις των αντίστοιχων κομμάτων περί Εκκλησίας, παπάδων, ταυτότητας
  κλπ. Το οποίο με φέρνει στο επόμενο σημείο:

  Ο Χριστόδουλος, ως παπάς, ώφειλε να μην κάνει πίσω (και δεν έκανε!) σε αυτά που είχε να πει. Δεν νοείται (όπως και οι πατέρες της Εκκλησίας έχουν έμπρακτα διδάξει) οι ιεράρχες να κάνουν τουμπεκί, μην τυχόν και αυτά που
  έχουν να πουν έρθουν σε αντίθεση με τις θέσεις κομμάτων. ΑΥΤΟ θα συνιστούσε πολιτικαντισμό - όχι η στάση του Χριστόδουλου. Και δυστυχώς
  είδαμε τον διάδοχό του, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, αφενός να επιδίδεται σε
  τέτοιον πολιτικάντικο ισορρόπισμό (μην τυχόν τον μαλώσουν οι κομματικοί φορείς της «Προόδου» σε περιπτώσεις που έπρεπε να ορθώσει ανάστημα. Αφετέρου, τον είδαμε να μπάζει τους Νταλάρες και να μετατρέπει τον Άγιο Παντελεήμονα σε πάλκο, προκειμένου να διακονήσει τους αβανταδόρους του λαθροεποικισμού. Και ρωτάω: με αυτά και αυτά, δεν αποδιώχνει από την εκκλησία όλους αυτούς τους πιστούς που δεινοπαθούν και ζουν με τον τρόμο, σε πολλές ενορίες; Ή αυτά δεν μας πειράζουν (και να'χαμε να λέγαμε);

  • WhiteBlackQueen avatar
   WhiteBlackQueen @ ΚΜ 29/01/2013 23:08:06

   KΜ, ένα χάος ανάμεσά μας, αλλά στο συγκεκριμένο σχόλιο, προσυπογράφω απόλυτα !!! ΣΕ ΟΛΑ.
   ''Η προσωπική εμπειρία η δικιά μου αλλά και όλων μας πιστεύω καταρρίπτει τα περί δήθεν απήχησης του Χριστόδουλου μόνο στους δεξιούς. Καί στους κεντρώους καί στους αριστερούς και στους κομμουνιστές είχε απήχηση, και μεγάλη μάλιστα''.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ WhiteBlackQueen 30/01/2013 16:26:32

    Όπως το λες. Σε άλλα ζητήματα, μας χωρίζει άβυσσος που λέει ο λόγος. Όμως, ακόμα και τόσο διαφορετικούς στις πολιτικές και άλλες αντιλήψεις τους ανθρώπους (όσο εμείς οι δύο εν προκειμένω ή ακόμα περισσότερο), ο μακαρίτης ο Χριστόδουλος κατάφερνε να τους ενώνει και να τους εμπνέει - το αντίθετο δηλαδή από ό,τι του αποδίδει το άρθρο. Αυτό φυσικά ήταν ένας κύριος λόγος που πολεμήθηκε και ακόμη πολεμάται τόσο.

 73. Β.Κ.Σ. avatar
  Β.Κ.Σ. 29/01/2013 19:44:49

  Mεθοδικά και με συνέπεια όλο το σύστημα δούλεψε για να αναρριχηθεί στη θέση του Αρχιεπισκόπου. Και όταν λέω όλο εννοώ ΟΛΟ.
  Θυμάμαι σα χθες την περίοδο πριν την εκλογή του. Με ενδιέφερε το θέμα γιατί είχα τύχει να διαβάσω ένα βιβλιαράκι του Μητροπολίτη Ιερώνυμου για τα θέματα των αιρέσεων στην Ελλάδα και ιδιαιτέρως για την τεράστια επένδυση σε μια πολύ μεγάλη έκταση γης που είχε γίνει στην Μητρόπολή του από μία αίρεση. Θυμάμαι σαν και τώρα που έγραφε πως όπου και να πήγαινε ήταν σαν να ήτανε όλοι μιλημένοι, έπεφτε πάνω σε τοίχο και σε απόλυτη άρνηση. Αυτός ο σεμνός και σκαπανής μητροπολίτης αποτελούσε επιλογή πολλών μητροπολιτών τότε για αρχιεπίσκοπος. Λιγότερων μητροπολιτών ήταν μητροπολίτης Χριστόδουλος γνωστός στο πανελλήνιο πλέον από την συστηματική του αρθρογραφία στην κυριακάτικη εφημερίδα αυτουνού που "ανέβαζε και κατέβαζε κυβερνήσεις στην Ελλάδα". Ο λόγος φυσικά των άρθρων του ρηχός, βερμπαλιστικός, χωρίς ίχνος πνευματικότητας και φυσικά πάντα συναφής με θέματα της επικαιρότητας του μέηνστρημ και του πολίτικαλκορέκτ και της ...νέας εποχής.
  Πραγματικά η εκλογή θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα δεδομένης της μαζικής υποστήριξης από τα ΜΜΕ του Χριστόδουλου αλλά και της συνεπούς επιλογής των περισσοτέρων μητροπολιτών προς τον Ιερώνυμο.
  Λίγες μέρες πριν την τελική εκλογή, έτυχε να είμαι στα Γιάννενα, και σε ένα απογευματινό δελτίο ειδήσεων ακούω πως ο αμερικανός πρέσβης επισκέφτηκε τον Χριστόδουλο με αφορμή κάποιες νεοποχίτικες εκδηλώσεις που είχε οργανώσει στον Βόλο, μάλλον για το θερινό ηλιοστάσιο (κουφό ε; και όμως έψαχνες να βρεις με το τσιγκέλι την ορθοδοξία στην θεματολογία των εκδηλώσεων). Θυμάμαι που σκέφτηκα αμέσως πως πήγε να του δώσει το "χρίσμα" γύρισα και σχολίασα στον πατέρα, ανεβάζει και αρχιεπισκόπους το βήμα και η αμερική μπαμπά μαζί με τις κυβερνήσεις...
  Φαίνεται όμως πως ούτε αυτό το χρίσμα ήταν αρκετό, μιας μετά από λίγες μέρες έσκασε και "σκάνδαλο" πρωτόδικης καταδίκης κατά του Ιερώνυμου...
  Πονηρό βλέμμα σαν τον Εφραίμ, πονηρή φωνή, με πονηρό και "σκανδαλιστικό" περίγυρος, βρήκε χώρο και δούλεψε με το θυμικό των βαλλόμενων πανταχόθεν Ελλήνων....
  Το πόσο για τους Έλληνες ήταν και όχι για το Σύστημα, ο άνθρωπος που τον στήριζαν η αμερικάνικη διπλωματία και οι τέσσερεις εξουσίες μαζί για να αναδειχθεί Αρχιεπίσκοπος, θα πρέπει να έχουμε μελετητές και Ιστορικούς με βαρειά για να το διερευνήσουν. Κι εδώ δεν έχουμε για κρισιμότερα στοιχεία της ύπαρξής μας τέτοιους διανοούμενους, θα έχουμε για την σκιαγράφηση του Χριστόδουλου;
  Τον διασώζει πάντως η διαμάχη του με τον Βαρθολομαίο, ακόμη κι αν τα εσώτατα κίνητρα ήταν μάλλον αμιγώς ιδιοτελή και αρχομανή (δεν αποκλείω βέβαια ο αρχιεπισκοπικός θώκος να τον έφερε προ κρίσιμων ευθυνών και να του υποστύλωσε εκείνα τα κρίσιμα πατριωτικά στοιχεία που βρίσκεις ακόμα και στους πλέον στρατευμένους νεοφιλελεύθερους...). Σημασία έχει πως πήγε κόντρα σ΄ αυτή την "οικουμενική" νυφίτσα. Κι έτσι τελικά για μένα γέρνει η πλάστιγγα προς τη μεριά του, τελικά.
  Αν και όπως έγραψε ο ορεσείβιος ο πνευματικός πατέρας λέει προσεύχομαι για εσάς, ο ανασφαλής δικτατορίσκος ζητάει να προσευχηθεί ο λαός γι΄ αυτόν....
  Δεν θα έπρεπε να κλείσει τον βίο του με αυτή την ρήση. Φαινόταν πιο έξυπνος, αλλά τελικά δεν ήταν και όσο έπρεπε για τον θεσμικό του ρόλο δυνατός....
  (φυσικά και δεν αποκλείω το ....πολώνιο των αραφάτ/οζάλ -πανάρχαιες τέχνες αυτές, είχε αρχίσει να ξεφεύγει από τον προκαθορισμένο και επιδιωκόμενο έλεγχο των νεοελλήνων, να μεθά από την ανταπόκρισή του που αριστοτεχνικά δομήθηκε μέσω των ΜΜΕ και ρίζωσε με τα προσωπικά του τεχνήματα στον κόσμο, όπως ρίζωσε και ο σάκης ρουβάς στις ρουβίτσες τότες, όπως δεν ρίζωσε την ίδια εποχή ο νίκος ο ξυδάκης ο συγκαιριανός μας χατζιδάκις...)
  Ο Χριστόδουλος ήταν τόσο απνευμάτιστος όσο απαιτούσε και ταίριαζε στην εποχή του. Από αυτή την άποψη, ήταν και ηγήτωρ και τεχνίτης της εποχής του.

  • (Α)θανάσης avatar
   (Α)θανάσης @ Β.Κ.Σ. 30/01/2013 09:10:38

   Ώρε Βασιλική, Μπράβο! Καλύτερο κι απ το άρθρο είναι το σχόλιο!

 74. Zugzwang avatar
  Zugzwang 29/01/2013 19:57:03

  Τελικα, ηταν καλος Aρχιεπισκοπος ο Μακαριος;

 75. Φειδίας Μπουρλάς avatar
  Φειδίας Μπουρλάς 29/01/2013 20:00:36

  Πώ πώ, ρὲ φίλε, ἐπιμονή, ἐκεῖ, μπροστὰ στὰ στίφη τοῦ Ἰμπραήμ, στὸ Μανιάκι, νὰ ἐπιμένῃς νὰ μᾶς πείσῃς ὅτι ὁ Παπαφλέσσας εἶναι φίλαρχος καὶ ἐξωλέστατος... Δὲν μᾶς νοιάζει, ρέ φίλε, δὲν μᾶς νοιάζει, πῶς τὸ λένε! Μ᾿ ἄλλα μέτρα θὰ μετρηθοῦμε.

  • cobalt avatar
   cobalt @ Φειδίας Μπουρλάς 29/01/2013 23:18:07

   Υποκλίνομαι στο σχόλιό σου.

 76. Απορών avatar
  Απορών 29/01/2013 20:04:49

  Πέραν όλων των άλλων έχω να πω το εξής: θεωρώ πως είμαστε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΥΧΕΡΟΙ που μια τόσο δύσκολη περίοδο αρχιεπίσκοπος είναι ένας ήπιος άνθρωπος σαν τον Ιερώνυμο. ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΟΥΤΕ ΝΑ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ τί θα μπορούσε να είχε συμβεί σε όλους μας αν στη θέση του ήταν ο Χριστόδουλος! Και ο νοών νοείτω...
  Υ.Γ.: Ο Χριστόδουλος μου ήταν ιδιαίτερα συμπαθής ως άνθρωπος, ένιωθες ότι είχε κάτι αυθεντικό το οποίο κατάφερνε να το περνάει στον κόσμο, ότι πίστευε σε αυτά που έλεγε. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ότι αυτά στα οποία πίστευε και αυτά που έπραττε ήταν και ορθά. Αντιθέτως, τα περισσότερα σε μια δύσκολη συγκυρία όπως η σημερινή ενδεχομένως να ήταν και πολύ επικίνδυνα για όλους μας. Και όσοι ονειρεύονται Παπαφλέσσηδες κτλ. θεωρώ ότι απλά δεν γνωρίζουν ιστορία... Για να μη μιλήσω για άλλους κληρικούς "εθνάρχες" (sic) που τα λάθη τους τα πληρώνουμε ακόμα και σήμερα...

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Απορών 30/01/2013 00:11:23

   Θα έλεγα ότι είμαστε τυχεροί που αρχιεπίσκοπος είναι ο Ιερώνυμος, διότι πάντοτε υπάρχουν τα χειρότερα...

 77. Φειδίας Μπουρλάς avatar
  Φειδίας Μπουρλάς 29/01/2013 20:06:20

  Γιὰ νὰ ἀπαντήσω ὅμως καὶ εὐθέως στὸ ἐρώτημα τοῦ τίτλου, δὲν ἦταν ἁπλῶς καλός· ἦταν ὁ μεγαλύτερος ἀρχιεπίσκοπος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος (μετὰ τὸν ὑψιπετῆ ἀετό, τὸν Χρύσανθο τὸν ἀπὸ Τραπεζοῦντος, καὶ τὸν Δαμασκηνό). Ἡ ἐμμονή σου ἐναντίον του, φίλε μου Σωτήρη, προσθέτει στὴν συγχώρεσί του· ὡς χριστιανὸς τὸ καταλαβαίνεις!

  (Ἀρχιεπίσκοπος, εἴπαμε, ὄχι ἅγιος (οὔτε κἂν θεολόγος). Μὴν συγκρίνουμε τὰ ἀσύγκριτα. Διότι στὰ χρόνια μας γνωρίσαμε τὴν χάρι μορφῶν σὰν τὸν Γέροντα Παΐσιο, ποὺ μὲ τὴν ἄσκησι καὶ τὴν προσευχή του ἁγίασε ὅλη ἡ Ἑλλάδα - ἄλλο ἂν οἱ τῆς «Ἀριστερᾶς καὶ Ἐκκλησίας» τὸν ἔμαθαν μόλις προχθές (ἐνῶ ἐκοιμήθη τὸ 1994) ποὺ ὁ ψυχανώμαλος τὸν ζωγράφισε μὲ παστίτσια καὶ σκουλίκια στὸ πρόσωπο.)

  Ὅσο τὸν χτυπᾷς κι ὅσα ἐλαττώματα τοῦ βρίσκεις τόσο τὸν ἀγαποῦμε, διότι ἦταν ἄνθρωπος μὲ ἐλαττώματα σὰν κι ἐμᾶς, ἀλλὰ ἦταν μαζί μας. Καὶ σήμερα ποὺ περνοῦμε πολὺ δυσκολότερες στιγμές, ὅπως μᾶς εἶχε προειδοποιήσει, κανείς, οὔτε ἡ ἐκκλησία, πρὸ πάντων ἡ ἐκκλησία, δὲν εἶναι μαζί μας.

  Παραταξιακὸς ἦταν κι ὁ Διάκος, κι ὁ Παπαφλέσσας, κι ὁ Σαλώνων, κι ὁ Σαμουήλ· κι ὁ Χρύσανθος κι ὁ Καραβαγγέλης κι ὁ Σμύρνης Χρυσόστομος. Παραταξιακός, στὸν μεγάλο πόλεμο τῆς βαθιὰ καὶ ἐγγενῶς ἀντίχριστης παγκοσμιοποιήσεως ἐνάντια στὶς ἱερὲς παραδόσεις, στὰ ἔθνη καὶ στοὺς λαούς, πόλεμο ποὺ ἀπειλεῖ ὄχι ἁπλῶς τὴν ἀνεξαρτησία μας ἀλλὰ τὴν φυσικὴ καὶ πνευματικὴ ὕπαρξι τοῦ Γένους μας, ἦταν κι ὁ Χριστόδουλος. Τί δὲν καταλαβαίνετε ἀπὸ αὐτό; Παραταξιακὸς μέχρι μυελοῦ ὀστέων (κι ἂν δὲν σᾶς πείθει τίποτε ἄλλο, θυμηθεῖτε ποιοὶ ἦσαν καὶ ποιοὶ εἶναι ἡ ἀπέναντι «παράταξις» (ὁ ὀξυδερκὴς Γ. Καραμπελιᾶς τὸ εἶχε ἐπισημάνει καιρίως αὐτὸ)).

  Παραταξιακὸς καὶ μισαλλόδοξος ἦταν καὶ ὁ Κύριος: Μὴ νομίσητε ὅτι ἦλθον βαλεῖν εἰρήνην ἐπὶ τὴν γῆν· οὐκ ἦλθον βαλεῖν εἰρήνην, ἀλλὰ μάχαιραν. (Ματθ. 10,34)

  • Απορών avatar
   Απορών @ Φειδίας Μπουρλάς 29/01/2013 21:15:23

   "Παραταξιακός, στὸν μεγάλο πόλεμο τῆς βαθιὰ καὶ ἐγγενῶς ἀντίχριστης παγκοσμιοποιήσεως ἐνάντια στὶς ἱερὲς παραδόσεις, στὰ ἔθνη καὶ στοὺς λαούς, πόλεμο ποὺ ἀπειλεῖ ὄχι ἁπλῶς τὴν ἀνεξαρτησία μας ἀλλὰ τὴν φυσικὴ καὶ πνευματικὴ ὕπαρξι τοῦ Γένους μας, ἦταν κι ὁ Χριστόδουλος": ακριβώς αυτή η φοβική οπτική απέναντι στους "άλλους" ήταν προβληματική στο Χριστόδουλο. Η συνομωσιολογική οπτική της ιστορίας όπου για να νιώθουμε σημαντικοί θεωρούμε ότι όλοι μας κατατρέχουν και με τον τρόπο αυτό αποποιούμαστε κάθε προσωπική ευθύνη. Η ίδια ακριβώς λογική του Καμμένου, της ΧΑ και του ΣΥΡΙΖΑ... Εσείς τί δεν καταλαβαίνετε από αυτό;

 78. Φειδίας Μπουρλάς avatar
  Φειδίας Μπουρλάς 29/01/2013 20:08:08

  Καὶ μιὰ συμβουλή. Μὲ νεοφαναριωτισμοὺς τύπου «Ἐκκλησία καὶ Ἀριστερά» καὶ μνημονιακὰ μισόλογα τὸ Γένος δὲν σώζεται. Ποιά εἶναι ἡ ἀπάντησις; Μεταφέρω τὰ λόγια τοῦ φίλου Ἀνδρέα Φαρμάκη:

  Αν η Εκκλησία με την ίδια και μεγαλύτερη
  σφοδρότητα όση κατά της Χρυσαυγής -
  και με τα ίδια λόγια -
  έδειχνε την αντιχριστιανική βαρβαρότητα
  του συστήματος -
  την φτώχεια, την κατοχή,
  την αλλοτρίωση -
  δεν θα υπήρχε ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ.


  Ἀνδρέας Φαρμάκις, ξανά:

  Ακουσα -
  χωρίς να το διαβάσω κάπου -
  ότι η διοίκηση της Εκκλησίας -
  έστειλε
  ερωτηματολόγια σε όλους τους
  ιερείς -
  σχετικά με την μόρφωσή τους.
  Όσοι δεν έχουν πτυχίο
  ανωτέρων και
  ανωτάτων σπουδών -
  θα αμοίβονται
  με μισθό -
  300 ευρών τον μήνα!
  300 ευρώ - κι ας
  είναι
  πολύτεκνοι. Η
  εκκλησία κάνει
  αξιολόγηση ... με
  τα πτυχία !

  Δεν έχει πάτο
  η καταστροφή.

  • Απορών avatar
   Απορών @ Φειδίας Μπουρλάς 29/01/2013 21:20:14

   Αν μιλούσε και η Εκκλησία για... κατοχή... θα ντρεπόμουν που θα ήμουν μέλος της. Και ακριβώς αυτό εννοούσα όταν έγραφα παραπάνω ότι σήμερα ο Χριστόδουλος θα ήταν επικίνδυνος για εμάς... Η Εκκλησία στη θέση της Χρυσής Αυγής... με λόγο σφοδρό εναντίον της... κατοχής(!) (και όχι εναντίον του καταναλωτισμού και του νεοπλουτισμού του Έλληνα των τελευταίων δεκαετιών, όχι εναντίον της έλλειψης αγωνιστικού φρονήματος και ανάληψης των ευθυνών, αλλά με λαϊκισμό "λεφτά υπάρχουν μας τα τρώνε οι Εβραίοι, δεν χρειάζεται Χρυσή Αυγή". Έλεος δηλαδή... ΕΥΤΥΧΩΣ που η Εκκλησία παραμένει σοβαρή... ΕΥΤΥΧΩΣ για όλους μας!

   • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
    ΣΤΕΛΙΟΣ @ Απορών 29/01/2013 21:30:44

    "ο Χριστόδουλος θα ήταν επικίνδυνος για εμάς"

    Εξαρτάται ποιοί είστε εσείς...

    Ασχετα απο αυτήν την κακία (μου) πάντως , ειλικρινά πιστεύω πως αν ζούσε ο Χριστόδουλος, σήμερα θα έκανε μιά πολυ καλή "ομάδα" με τον Αντώνη Σαμαρά , για το καλό της Ελλάδας.

   • Karenin avatar
    Karenin @ Απορών 29/01/2013 22:47:56

    Κατά πολυ παράδοξο τρόπο ο τρόπος αντιμετώπισης της ζωής, της λύτρωσης και της κοινωνίας, απο τους πιστούς χριστιανούς και τους συνεπείς σκληροπηρυνικούς κομμουνιστές ειναι κοινός. Παθητική αποδοχή του δόγματος. και εύκολο πέρασμα απο την πίστη στον θεό στην επανάσταση,με βασικό γνώρισμα την φανατική αλληλεγγύη, και την προσμονή για χαμένο παράδεισο σε ουρανό η γή.

   • Zugzwang avatar
    Zugzwang @ Απορών 29/01/2013 23:47:59

    Απορων
    Μα η κατοχη αγαπητε εφερε και τον καταναλωτισμο και τον νεοπλουτισμο και τον λαικισμο. Αλλα βεβαια, οσοι ζουν στην "tour d'ivoire" tous , μακρια απο την πλεμπαγια, δεν μπορουν να δουν την κατοχη.
    Αληθεια, δεν μου απαντησατε τελικα. Ειστε υπερ η κατα του θρησκευτικου γαμου των ζευγαριων ομοφυλοφιλων;

   • Απορών avatar
    Απορών @ Απορών 30/01/2013 21:29:26

    Για τους Ιταλούς και Γερμανούς: σαφώς και θα έπρεπε να πούμε όχι στους Ιταλούς αφού μας έθεσαν τελεσίγραφο. Αν δεν το κάναμε θα έπαυε να μας παίρνει οποιοσδήποτε στα σοβαρά. Σε σχέση με τους Γερμανούς ακούγεται ότι μας πρότειναν ουδετερότητα αρκεί να διώχναμε τους άγγλους στρατιώτες από την Ελλάδα, αλλά ποτέ δεν έγινε γνωστό αυτό λόγω του θανάτου(;) του Μεταξά. Μια τέτοια πρόταση θα άξιζε να τη σκεφτούμε αν το δούμε μέσα από ένα στενά προσδιορισμένο "εθνικό σύμφερον". Ωστόσο, με δεδομένη την τροπή που πήρε ο πόλεμος και τη συμβολή που τελικά όντως είχε η Ελλάδα στην καθυστέρηση του Χίτλερ στο ανατολικό μέτωπο θεωρώ πως άξιζε τον κόπο να κάνουμε αυτή τη θυσία γιατί ο κόσμος μας σαφώς και ήταν πολύ καλύτερος από ότι θα ήταν αν επικρατούσε ο Χίτλερ. Ωστόσο το τίμημα ήταν αναλογικά τεράστιο για την Ελλάδα (οι περισσότεροι κατά κεφαλήν νεκροί) σε σχέση με τα οφέλη, χωρίς να υπολογίζω καν τον εμφύλιο...
    Αυτά τα ερωτήματα δεν είναι εύκολα και συναρτώνται σαφώς και από τις κατά καιρούς γεωπολιτικές ισορροπίες στις οποίες πάντα ήμασταν με τις ναυτικές και όχι με τις κεντρώες χερσαίες δυνάμεις. Με άλλα λόγια δεν γνωρίζω καν αν είχαμε τη δυνατότητα να διώξουμε τους άγγλους ακόμα και αν το επιλέγαμε. Η άποψή μου συνεπώς δεν μπορεί να είναι άσπρο ή μαύρο σε αυτό το ερώτημα, αλλά σίγουρα δεν είναι μια άποψη του τύπου "πρέπει να λέμε πάντα όχι γιατί αλλιώς είμαστε δουλοπρεπείς ανθέλληνες κτλ." γιατί δεν αντιλαμβάνομαι ακριβώς γιατί να μην είσαι δουλοπρεπής όταν δεν μπορείς να διώξεις τους άγγλους και να είσαι όταν τους διώχνεις και έχεις ουδετερότητα με όλους. Ενδεχομένως μόνο επειδή εκ των υστέρων καλλιεργήσαμε συγκεκριμένους εθνικούς μύθους που δυσκολευόμαστε να αποχωριστούμε του τύπου "οι ήρωες πολεμούν ως έλληνες κτλ." του Τσώρτσιλ (δεν εννοώ ότι δεν το είπε) κτλ.
    Θέλω να πω ότι δεν είναι όλα άσπρο / μαύρο και εν τέλει δεν βρίσκω καμμία αναλογία ανάμεαα στη μία και την άλλη περίπτωση. Μια ακούω για επιχειρήματα περί έλλειψης αναλγησίας και όταν λέω ότι είμαι υπέρ του μνημονίου ακριβώς επειδή μας δίνει λεφτά για να μην καταρρεύσουμε και οι συνθήκες είναι τρισχειρότερες, αντιμετωπίζω πάντα το 2ο κύμα το οποίο ξεχνάει την αναλγησία και σε αντίφαση με τις αρχικές θέσεις αναφέρεται σε θέματα εθνικής κυριαρχίας, "ας γίνουμε κούγκι και ας πεθάνουμε όλοι" κτλ. κάτι που δείχνει ότι δεν υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα σε όλα αυτά...

 79. tak avatar
  tak 29/01/2013 20:25:41

  http://www.amen.gr/article12179

  «ΖΗΤΩ ΣΤΑΥΡΟΝ, ΜΕΓΑΛΟΝ ΣΤΑΥΡΟΝ, ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΙΝ ΚΑΘΗΛΟΥΜΕΝΟΣ»
  Το 1900 ο Γερμανός Καραβαγγέλης εκλέγεται Μητροπολίτης Καστοριάς. Φθάνοντας στη Μητρόπολή του και αφού διαπιστώνει την κατάσταση γράφει προς τον Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄: "Οι κομιτατζήδες επιδιώκουν να υποχρεώσουν τους χωρικούς να επιλέξουν μεταξύ Εξαρχίας και θανάτου". Η ανάγκη ενθαρρύνσεως των ορθοδόξων Ελλήνων ήταν αδήριτη, διότι χωρίς αναπτερωμένο ηθικό οι Έλληνες αυτοί της μακεδονικής υπαίθρου θα έπεφταν αργά ή γρήγορα θύματα των εκβιασμών του βουλγαρικού κομιτάτου, που αδίστακτο όπως ήταν έφθανε μέχρις εσχάτων. Άλλωστε στο πρόγραμμα του αφελληνισμού εντάσσονταν και οι δολοφονίες επιφανών Ελλήνων, που τολμούσαν να αντισταθούν στα σχέδια του κομιτάτου, ώστε όλος ο άλλος πληθυσμός να καταπτοηθεί και παραδοθεί αμαχητί. Γι' αυτό οι ιεράρχες όχι μόνο περιόδευαν, αλλά και με τη στάση τους έδειχναν ότι δεν φοβούνται του κομιτατζήδες. "Ζητώ σταυρόν, μεγάλον σταυρόν, επί του οποίου θα δοκιμάσω την ευχαρίστησιν καθηλούμενος και μη έχων τι έτερον να δώσω προς σωτηρίαν της ημετέρας λατρευτής πατρίδος ει μη το αίμα μου. Ούτως εννοώ το έπ' εμοί την ζωήν και την αρχιερωσύνην" έγραφε ο Δράμας Χρυσόστομος -μετέπειτα εθνο-ιερομάρτυρας Σμύρνης- προς τον εν Κωνσταντινουπόλει Έλληνα πρεσβευτή το 1907, όταν επέκειτο η εκ Δράμας μετάθεσή του τη αξιώσει της Υψηλής Πύλης. Είναι χαρακτηριστική του "αέρα" που είχαν έναντι των κομιτατζήδων οι Ιεράρχες, η περιγραφή που κάνει και για τον εαυτό του και την εμφάνιση του ο Καστορίας Γερμανός Καραβαγγέλης: "Εις την Μητρόπολιν μου -γράφει στα Απομνημονεύματα του- πάντοτε είχον δύο θαυμάσια άλογα. Έπειτα, όταν έκανα τέτοια επικίνδυνα ταξίδια ντυνόμουν κάπως διαφορετικά. Έριχνα επάνω μου ένα μαύρο εγγλέζικο αδιάβροχο, φορούσα μπότες ψηλές ως το γόνατο, το αντερί μου το εσήκωνα και έπιανα τις άκρες του μέσα στις τσέπες μου. Και πάνω από το καλυμμαύχι μου έριχνα ένα μαύρο μαντήλι. Στον ώμο κρεμόταν το "μάλιγχερ" και στο στήθος μου σταυρωτά κάτω από το αδιάβροχα διακρίνονταν οι φυσιγγιοθήκες με τα φυσέκια. Στη μέση φορούσα μια πέτσινη ζώνη απ' όπου κρέμονταν από τη μια η θήκη του πιστολιού μου, που ήταν μεγάλο και γινόταν εν ανάγκη και τουφέκι, και από την άλλη ένα μαχαίρι στη θήκη του. Έτσι όλοι με πέρναγαν για στρατιωτικό ή αστυνομικό. Συχνά γυμναζόμουν στο σημάδι..." (Αντιγόνης Μπέλλου-Θρεψιάδη, Μορφές Μακεδονομάχων και τα Ποντιακά του Γερμανού Καραβαγγέλη, σελ. 75-76).
  +Χριστόδουλος

  Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
  Και τον Παύλο Μελά έθαψε στην Καστοριά ο Γερμανός Καραβαγγέλης, αψηφώντας τους κομιτατζήδες και τους τούρκους. "Περί την δύσιν του ηλίου -διηγείται σε επιστολή του προς τον Ίωνα Δραγούμη, με ημερομηνία 26.11.1904- παρεδόθη μοι υπό των Αρχών, αλλά το μεν ένεκα της παρελθούσης ώρας, το δε θέλων να κερδίσω καιρόν προς προετοιμασίαν ανάλογον του μεγάλου ανδρός, κατέθεσα τον σεπτόν νεκρόν εντός μικράς βυζαντινής εκκλησίας κειμένης απέναντι της Μητροπόλεως, δι' όλης δε της νυκτός άγρυπνος διαμείνας εν τω οίκω φίλου επιστηθίου λαβόντος με παρ' αυτώ όπως με παρηγορήση, ητοίμασα νέον νεκρικόν κράβατον με επιστέγασμα φέρον το σημείον του σταυρού κι το κλεινόν όνομά του, ητοίμασαν τον ένδοξον τάφον του εν τω περιβόλω του βυζαντινού ναού υπό δύο δενδρύλια απέναντι του παραθύρου μου, τη δε επαύριον Κυριακή όρθρου βαθέος, περιέδεσα τας μαρτυρικάς χείρας του με εν μετάξινον μανδήλιόν μου, κατέθεσα επί του στήθους του εν ευαγγέλιον, ένα σταυρόν και μίαν εικόνα και πριν αρχίση η Λειτουργία ετελέσαμεν την κηδείαν του. Πνιγμένος εν λυγμοίς ανέγνωσα τας ευχάς εντός του Μητροπολιτικού Ναού και μη υπάρχοντος εν αυτώ νεκροταφείου, μετέφερα ο ίδιος εις τον παρακείμενον περίβολον του βυζαντινού ναού των ταξιαρχών το σεπτόν σκήνος του, τον κατέβρεξα με πύρινα δάκρυα και απελθών έπεσα επί της στρωμνής μου όπως θρηνώ τον αοίδιμον ήρωα". Έτσι έπρατταν οι άξιοι του Γένους μας Ιεράρχες.
  +Χριστόδουλος

 80. Ανδρέας Σταλίδης avatar
  Ανδρέας Σταλίδης 29/01/2013 20:39:21

  Δεν μ΄αρέσουν τα λόγια. Χρησιμοποιώ τα δάχτυλα για να δείχνω. Μετά, κρίνει ο καθένας μόνος του. Σου θυμίζω Σωτήρη για ποιον μιλάς. 4 λεπτά και κάτι. http://www.youtube.com/watch?v=9w3hWCG9K5s

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Ανδρέας Σταλίδης 29/01/2013 23:39:27

   Ἀγαπητέ μου Ἀνδρέα σὲ τόσα καὶ τόσα συμφωνοῦμε, ἂς διαφωνήσουμε καὶ σὲ κάτι!

 81. WY avatar
  WY 29/01/2013 20:55:27

  Απόσπασμα από τό τελευταίο κείμενο του,όπως περιγράφεται στό βιβλίο ##ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ##.
  --------------------------------------------------------

  Quote

  Πρόλογος τού συγγραφέως Σωτήρη Τζούμα.

  ........................................................................................................
  Επειτα,στό πρόσωπο τού ανθρώπου πού βρέθηκε στήν κορυφή θεσμού,πέφτει ή σκιά από τίς πρόχειρες κρίσεις,τίς αβασάνιστες απαιτήσεις (##νάκανε αυτό κι όχι εκείνο##),καί κυρίως από τίς βεβαιότητες πού θρέφουν οί προκαταλήψεις.
  Ό Χριστόδουλος,μάς ηγάπησε καί πέρασε πολλές δοκιμασίες γιά μάς.
  Δέν ήταν άγιος,Δέν ήταν τέλειος Ήταν ό Άνθρωπος πού έταξε τόν εαυτόν του σέ μάς.Καί τό νιωθε αυτό πολύ καλά,όταν βγαίνοντας από τό Αρεταίειο μάς
  φώναξε ## Είμαι ό Χριστόδουλός Σας##!!
  Κι εμείς απαντήσαμε όχι μέ φωνές καί ιαχές,αλλά ,μ΄ ένα χαμόγελο στήν άκρη τών χειλιών μας,μ΄ ένα δάκρυ στήν άκρη τών ματιών μας.
  .................................................

  Σωτήρης Τζούμας.


  ------------------------------


  Τό τελευταίο κείμενο.
  _________________

  Ό καιρός τής εμής αναλύσεως εφέστηκε.
  -------------------------------------------


  Αδελοί μου αγαπητοί,

  Μή μού επιλάθεσθε όταν υμνείτε τόν Κύριον,αλλά μνήσθητέ μου τού πόθου καί τής αγάπης καί ικετεύσατε τόν Θεόν,ίνα μέ αναπαύση μετά τών δικαίων ό Κύριος.

  Όταν θά διαβάζονται αυτές οί γραμμές εγώ δέν θά ευρίσκομαι πλεόν είς αυτήν τήν ζωήν.Ή ελπίς μου είναι ότι θά ευρίσκομαι είς τό έλεος τού Κυρίου.
  Δέν έχω τίποτε άλλο βέβαιο παρά μόνον τήν ελπίδαν είς τόν Κύριον.
  Δέν μού απομένει τίποτε άλλο παρά μόνον ή αίτησις ό Κύριος νά δείξει επιείκεια είς τήν κρίσν Του καί νά μέ συγχωρέσει.
  Ηγάπησα τόν Σωτήρα μου μέ όσην δύναμιν είχε ή ψυχή μου.Εκείνος πού ετάζει καρδίας καί νεφρούς τό γνωρίζει.Πολλές φορές ό Σατανάς μέ έσπρωξε νά κάμω πράξεις καί σχέδια καί νά λάβω αποφάσεις πού φοβούμαι ότι επίκραναν τόν Κύριον μου,τόν πολυεύσπλαχνον,ό οποίος πολλά τάλαντα μού ενεπιστεύθη.
  Τάχα εμιμήθην τόν τά πέντε τάλαντα λαβόντα; Τάχα ηργάσθην διά τήν δόξαν Του ή μήπως επεδίωξα τήν ιδικήν μου δόξαν καί προβολή; Αυτό δέν μπόρεσα νά τό ξεχωρίσω καί φεύγω από τόν κόσμον φοβούμενος ότι δέν εκατόρθωσα νά διακρίνω πάντοτε τήν διαφοράν.Εργάσθηκα επάνω στό καθήκον μου μέ όσην δύναμιν είχα καί μέ τήν βοήθειαν τού Θεού πολλά εκατόρθωσα.Όμως όσες φορές εσημείωνα επιτυχίες ησθανόμην μεγάλην ψυχικήν ικανοποίησιν.Τάχα οί κόποι μου νά είχον αυτόν τόν σκοπόν; Καί νά επραγματοποιήθη λοιπόν εκείνο πού είπε ό Κύριος,δι΄ όσους ικανοποιούνται γιά μίαν καλήν πράξιν των,ότι ώς έκ τούτου απέχουσι τού μισθού αυτών;
  ...............
  Γονατίζω εμπρός είς όσους ηδίκησα - εκουσίως ή ακουσίως - καί τούς ικετεύω νά μέ συγχωρήσουν από τά βάθη τής καρδιάς των,διά νά εύρη έλεος καί ανάπαυσιν ή ψυχή μου ενώπιον τού Δίκαιου Κριτού......Καθώς είπεν ό Γρηγόριος ό Θεολόγος ##όναρ εσμεν ουχ΄ ιστάμενον,φύσημα τί μή κρατούμενον,πτήσις ορνέου παρερχομένου,ναύς θαλάττης ίχνος ούκ έχουσα##.
  ...............
  Ιδικός σας πατέρας ήμουν τέκνα μου αγαπητά καί μέ καθοδηγούσεν ή πίστις ότι έχω τήν ευθύνην σας.Πρός σάς λοιπόν,απευθύνω τάς τελευταίας μου ευχάς.Τό γνωρίζετε ότι σάς έδωσα όλην μου τήν αγάπην.Εδίψησεν ή ψυχήν μου τήν σωτηρίαν σας.ή βαθύτατη πίστις ότι προσεύχομαι είς Κύριον γιά σάς,υπήρξεν ή μόνη πηγή από τήν οποίαν αντλούσα τάς δυνάμεις μου.
  ....................
  Τέκνα μου καί αδελφοί μου,μή βλέπετε ποτέ τήν Ελλάδα μέ αδιαφορίαν ή μέ στενοχωρίαν.Ό Κύριος είναι ό Πατέρας μας,καί μάς έδωσε τήν Ελλάδα ώς τόν οίκον μας.Όλοι οί άνθρωποι είμαστε παιδιά Του,καί ουδείς είναι υπέρτερος τού άλλου ένεκα τής πατρίδος αυτού.Άς μάθουμε νά βλέπουμε ώς δωρεά τού Κυρίου έκαστος τήν πατρίδα,τήν παράδοσιν καί τήν γλώσσαν του.Ειδικώς εμείς οί ΄Ελληνες ελάβαμεν τήν κληρονομιάν νά είμεθα οί φορείς καί διδάσκαλοι πολιτισμού μεγάλου,τιμωμένου από όλον τόν κόσμον.Άς ζώμεν λοιπόν κατά τρόπον πού δοξάζει τά ιερά μας,τιμά τούς προγόνους,διατηρεί τήν γλώσσαν ώς έκφρασιν πνεύματος καί όχι απλώς ώς μέσου συνεννοήσεως.Άς έχωμεν στήν καρδιάν μας ευγνωμοσύνη πρός όσους προσέφεραν στήν πατρίδαν...............
  Τέκνα μου,μή κάμετε ποτέ κακόν είς τούς συνανθρώπους σας.Σκορπίσατε παντού έργα αγάπης.Όποιος έχει ανάγκη από σάς καί ημπορείτε νά γλυκάνετε τόν πόνον του,μήν τό αρνηθήτε.Μήν εξετάζετε άν είναι συγγενής ή ξένος,γνωστός ή άγνωστος,ομοεθνής ή αλλοεθνής,ομόδοξος ή ετερόδοξος,ομόθρησκος ή αλλόθρησκος,φίλος ή εχθρός.
  Όποιος έχει ανάγκη από τήν αγάπην σας είναι ό πλησίον σας.
  .........................

  Καί τώρα αγαπητά μου τέκνα καί φίλοι μου, ##Ιδού κείμαι έν μέσω πάντων σιγηλός καί άφωνος.Τό στόμα ήργησεν.Η γλώσσα πέπαυται καί τά χείλη κεκόλληνται,αί χείρες συνδέδενται καί αί πόδες συμπλέκονται,ή μορφή ηλλοίωται,οί οφθαλμοί εσβέσθησαν καί ού κατανοούσι τούς θρηνούντας,ή ακοή ού παραδέχεται τών λυπουμένων τόν ολοφυρμόν,ή ρίς ούκ οσφραίνεται τού θυμιάματος τήν ευωδίαν,ή δέ αληθινή αγάπη ουδέποτε νεκρούται,δι΄ ό ικετεύω πάντας τούς γνωστούς καί προσφιλείς μου μνείαν ποιείσθε μου έν ημέραις κρίσεως,ίνα εύρω έλεος επί τού βήματος εκείνου τού φοβερού##.

  Μήν μέ λησμονήτε στίς προσευχές σας.

  Unquote  Χριστόδουλε,
  Αφες αυτοίς.Ου γαρ οίδασι τί ποιούσι .


  Αιωνία Σου ή Μνήμη.

  • m.s avatar
   m.s @ WY 30/01/2013 00:03:39

   διαβάζοντας αυτό το σχόλιο του WY μου φαίνεται ακόμη πιο μικρόψυχη και ποταπή η προτελευταία παράγραφος του άρθρου.
   ακόμα δε περισσότερο όταν θυμάμαι το '' πάτερ , ει βούλει παρενεγκείν τούτο το ποτήριον απ εμου, πλην μη το θελημά μου αλλά το σον γενέσθω''

   • Σωτ Μητραλ avatar
    Σωτ Μητραλ @ m.s 30/01/2013 00:24:21

    «μικρόψυχη καὶ ποταπὴ» λοιπόν... Φαντάζομαι δὲν ἀναφέρεστε στὶς εὐαγγελικὲς περικοπές του. Εἶναι νὰ μὴ σὲ πιάσουν στὸ στόμα τους οἱ εὐσεβεῖς εἰδωλολάτρες χριστιανοί. Ἅμα σὲ πιάσουν, πάει τέλειωσες

    • Σωτ Μητραλ avatar
     Σωτ Μητραλ @ Σωτ Μητραλ 30/01/2013 00:24:53

     *περικοπές της, τῆς παραγράφου

    • m.s avatar
     m.s @ Σωτ Μητραλ 30/01/2013 09:50:19

     γράφετε επωνύμως και εκφράζετε ελεύθερα την άποψή σας , ενώ εγώ όχι. αυτό το σέβομαι , ανακαλώ και ζητώ συγνώμη για τους χαρακτηρισμούς.
     ας μείνει μόνο η διαφωνία μου για το αν έπρεπε να αναφερθείτε στον τρόπο που αντιμετώπισε την αρρώστια του.

    • ΒΙΣ avatar
     ΒΙΣ @ Σωτ Μητραλ 30/01/2013 10:30:47

     Κύριε Μητραλέξη, όταν γράφετε αυστηρές κριτικές, να ετοιμάζεστε να κριθείτε και αυστηρά, ενίοτε και άδικα (αλλά και η κριτική σας μήπως είναι σε μερικά σημεία άδικη;). Δεν είστε υπεράνω των "ευσεβών" εσείς. Είναι στάση το "ευχαριστώ σοι Κύριε ότι ουκ ειμί ώσπερ οι λοιποί των ανθρώπων....";
     Αυτά σας τα γράφει κάποιος που είχε αγανακτήσει με πολλές πράξεις και συμπεριφορές του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

  • WY avatar
   WY @ WY 30/01/2013 09:55:52

   ## Αδελοί μου αγαπητοί...........##,

   Oρθόν :
   ##Αδελφοί μου αγαπητοί....##

  • Nike avatar
   Nike @ WY 31/01/2013 02:02:26

   ----συγγραφέως Σωτήρη Τζούμα.

   Πσσσσσςςςςςςςςςς!

 82. ΕΛΕΝΗ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ avatar
  ΕΛΕΝΗ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ 29/01/2013 21:39:56

  Εξαιρετικο !!!.
  Περιμενα πολλά χρονια ωσπου καποιος να πει δημοσια, σεμνα και εμπεριστατωμενα, οσα εγω ενοιωθα γι αυτο το θεμα.

 83. Στέλιος avatar
  Στέλιος 29/01/2013 21:46:34

  Ο τελευταίος Έλληνας Ηγέτης! Αιωνία η μνήμη αυτού!!

 84. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 29/01/2013 22:31:36

  Ὁ ἄνθρωπος ἔχει ἀξία,ὅταν ὑπηρετεῖ τίς ἀξίες..
  Σύμφωνα μέ αὐτή τή ρήση λοιπόν,ἀπλά,ὁ μακαριστός Χριστόδουλος εἶχε μεγάλη ἀξία.

 85. stamoschios avatar
  stamoschios 29/01/2013 22:33:04

  Ο μέγιστος των Ελλήνων αναμφιβόλως. Η αδήριτος ανάγκη για ένα Εθνάρχη του διαμετρήματος του είναι δεδομένη. Το ανάδελφο έθνος μας έχει ανάγκη από γίγαντες σαν τον μακαριστό και όχι σαν τον "κοιμώμενο" νυν αρχιεπίσκοπο.

 86. ΝΠ avatar
  ΝΠ 29/01/2013 23:00:51

  Θέλουμε δε θέλουμε ο μακαριστός διεμβόλιζε δια του λόγου του ευρύτερο ακροατήριο.
  Είναι και ένα ζήτημα πως φύγαν αντάμα -αντάμα
  τρεις μεγάλες μορφές του ελληνισμού.
  Να μη γίνουμε Τσάβες,
  αλλά...

 87. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΥΜΟΓΛΟΥ avatar
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΥΜΟΓΛΟΥ 29/01/2013 23:14:03

  Σωτήρη μου,

  συγχαρητήρια ὄχι μόνο γιὰ τὸ εὔστοχο καὶ καλογραμμένο ἄρθρο σου, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὸ τόλμημα, τὸ θάρρος σου καὶ τὴν ὑπομονή σου νὰ ἀπαντᾶς καλοπροαίρετα στοὺς σχολιαστές.

  Εἶναι πολὺ σημαντικὸ, ὅτι ὑπάρχουν νέοι ἄνθρωποι σὰν καὶ σένα. Ἄν κατάλαβα καλά, προσπαθεῖς νὰ μεταγγίξεις τὸ ἦθος τῆς Ἐκκλησίας στὸν στῖβο τῆς πολιτικῆς στοὺς πολῖτες τῆς Ἑλλάδος, ὅπου τὸ ἐκκλησιαστικὸ κριτήριο ἔχει ἀλλοιωθεῖ καὶ πολλοὶ καλοὶ καὶ μορφωμένοι ἄνθρωποι εἶναι παγιδευμένοι στὰ κοσμικὰ κριτήρια. Σημεῖο τῶν καιρῶν μας.

  Κἀνεις ἕνα ἔργο ποὺ ἦταν πάντα δύσκολο, ἀλλὰ καθόλου μάταιο.

  Νὰ ξέρεις, Σωτήριε, ὅτι εἶναι πολὺ περισσότεροι αὐτοὶ ποὺ τοὺς ἀρέσουν ἡ μαρτυρία σου ἀπὸ αὐτοὺς ποὺ γράφουν τὰ σχόλια.

  Καλὴ δύναμη, ἀδελφὲ ἐ.Χ.!

  • Zugzwang avatar
   Zugzwang @ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΥΜΟΓΛΟΥ 29/01/2013 23:50:38

   Μην ειστε τοσο σιγουρος οτι ειναι οι περισσοτεροι.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΥΜΟΓΛΟΥ 30/01/2013 00:25:40

   Διπλὰ καὶ τριπλὰ σᾶς εὐχαριστῶ, ἰδίᾳ γιὰ τοὺς προφανεῖς λόγους τοῦ δημοσίου λυντσαρίσματος...

   • Ελλην-1821 avatar
    Ελλην-1821 @ Σωτ Μητραλ 01/02/2013 00:12:23

    λοιδορείς και το ονομάζεις κριτική
    σε κριτικάρουν και το ονομάζεις λιντσάρισμα
    (χωρίς εισαγωγικά ; τσ τσ οχλος αγαπητέ μου σαν την Υπατία θα "πας " )

 88. ΝΠ avatar
  ΝΠ 29/01/2013 23:24:58

  Νὰ ξέρεις, Σωτήριε, ὅτι εἶναι πολὺ περισσότεροι αὐτοὶ ποὺ τοὺς ἀρέσουν ἡ μαρτυρία σου ἀπὸ αὐτοὺς ποὺ γράφουν τὰ σχόλια.
  Πόθεν προκύπτει τούτο;

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ ΝΠ 30/01/2013 10:32:02

   Εχει κληρονομικό (διορατικό) χάρισμα...

 89. Ρηνα avatar
  Ρηνα 29/01/2013 23:36:47

  "Ο Κυριος με επεσκεφθη εν ραβδω" Χριστοδουλος οταν ανηγγειλε την ασθενεια του στον Ελληνικο λαο. Βαθεια συναισθηση της ανθρωπινης εφαμαρτης φυσης.

 90. Τιγράνης avatar
  Τιγράνης 30/01/2013 00:05:29

  Το άρθρο θα ήταν απλώς εξαιρετικά ενδιαφέρον, τα σχόλια όμως που εις επίρρωσιν πυροδοτεί το καθιστούν ταυτοχρόνως και ιδιαίτερα σημαντικό, κυρίως στο επίπεδο που καταδεικνύει εναργέστατα ότι το κουβάρι των παροικούντων το καθ΄ ημάς Γόρδιον είναι τόσο μα τόσο μπλεγμένο, που δε λύεται με τίποτα. Αριστεροί χριστοδουλικοί, παλαιοδεξιοί νεοορθόδοξοι , αυτοκέφαλοι οικουμενιστές, εικονομάχοι προσωπολάτρες. Στο λιτό και θυμόσοφο κέλευσμα «ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς» εμείς απαντάμε με μια contaminatio για Γκίνες, όπου χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα.

  ΥΓ. «Όταν ο δαίμων αποφασίζει να σε σύρει προς την καταστροφήν σου, δεν σε ωθεί προς αυτήν, σε έλκει».

  • noofaro avatar
   noofaro @ Τιγράνης 30/01/2013 17:16:38

   ¨των παροικουντων το καθ΄ ημας Γορδιον¨

   Φοβερος! Σε μια φραση τα ειπες ολα.

   Μυλος γιναμε κι ο Θεος να μας φυλαει. Κυριως απο τον κακο εαυτο μας.

 91. Δρίμακος avatar
  Δρίμακος 30/01/2013 01:42:52

  Ὁ κ. Μητραλέξης, ὀξυνούστατος στὴν σύλληψη τῆς πολιτικῆς ἐπικαιρότητας καὶ στὴν ἀνατομία τῆς (profane) ἱστορίας τῶν ιδεῶν, προικισμένος δὲ μ᾽ ἀξιοσημείωτη εὐαισθησία καὶ ἀνθηρὸν ἕλληνα λόγον, μπῆκε μὲ τὸ κείμενό του αὐτὸ -γιὰ τὰ καλὰ πλέον- στὰ χωράφια τῆς σύγχρονης ἑλληνόφωνης θεολογίας. Σὲ πεδίο ὀλισθηρὸ καὶ γλοιῶδες, ὅπου τὰ περιγράμματα τῶν ἐννοιῶν καὶ τῶν κριτηρίων εἶναι ὑπέρ ποτε ρευστά, σ᾽ ἕνα χῶρο ὅπου, ἄν δὲν κυριαρχοῦν οἱ ἰδιοτέλειες κι οἱ ἰδεοληψίες, οἱ διάκονοί του ὁπωσδήποτε ἀποτελοῦν στὴν πλειοψηφία τους τυπικὸ δεῖγμα confused minds καὶ μᾶς ἔχουν πολλαπλὰ ἀπογοητεύσει.

  Ἀπ᾽ τὴν κριτικὴ του Σωτήρη στὸν μακαριστὸ Χριστόδουλο θ᾽ ἀναφερθῶ μόνο στὴν θεολογικὴ ῾῾ἄποψη῾῾, τὴν ὁποίαν προϋποθέτουν οἱ θέσεις του. Κι ὁ ἴδιος, ἄλλωστε, ἔτσι φαίνεται νὰ ὁριοθετεῖ τὴν συζήτηση στὶς προηγούμενες ἀναρτήσεις του ἐδῶ.

  Λοιπόν, ἄς τὸ ποῦμε χωρὶς περιστροφές, ἐξ ἀρχῆς :
  αὐτὴ ἡ ὑψιπετὴς ἄποψη,
  περὶ ἀπαγορευμένης ἐκφορᾶς λόγου (ἐν εὐρείᾳ ἐννοίᾳ) πολιτικοῦ ἀπ᾽ τοὺς ἐκκλησιαστικοὺς ταγούς,
  περὶ δῆθεν ὑποχρεωτικοῦ κατὰ τὴν Ἱ. Παράδοση προσανατολισμοῦ τους μόνο στὴν ἐρχομένη Βασιλεία τῶν Ούρανῶν καί, συνεπῶς,
  ἡ καταδίκη τους γιὰ ἐπάρατον ἐθνικισμὸ κ. τ. ὅ.
  μόνο θεολογικὴ θεμελίωση δὲν ἔχει.
  Βολονταριστική, ναί - θεολογικὴ καμμιάν ἀπολύτως.
  Ὡστόσο σ᾽ αὐτὴν τὴν αὐθαίρετη θεμελίωση στηρίχθηκε ὅλο τὸ (τάχα και θεολογικό) σφυροκόπημα ποὺ δέχθηκε ὁ Χριστόδουλος καὶ ποὺ μὲ παραλάσσουσα διατύπωση βλέπουμε νὰ ἐπανέρχεται κι ἐδῶ, post mortem.
  Βασίζεται στὴν κλασσικὴ μέθοδο τῆς λήψεως ἀπ᾽ τὴν σύνολη ἐκκλησιαστικὴ παράδοση τοῦ μέρους ἀντὶ τοῦ ὅλου. Προέρχεται δὲ ἀπὸ θεολογοῦντες ποὺ ἄν δὲν ἦσαν κακοὶ φοιτητὲς τῆς Θεολογίας, τουλάχιστον εἶχαν προσωπικήἰδεολογικὴ ἀντιπολιτευτικὴν ἐμπάθεια γιὰ τὸν μακαρίτη
  [Οἱ ἀναγνῶστες τοῦ ῾ἉΝΤΙΝΙΟΥΖ῾῾, ποὺ δὲν εἶναι ὑποχρεωμένοι νὰ ξέρουν τὰ interna corporis τοῦ συναφιοῦ, πρέπει νὰ πληροφορηθοῦν λ.χ. ὅτι τὸ περιοδικὸ ῾῾Σύναξη῾῾, ναυαρχίδα τῶν ἰδεολογικῶν ἐπιγόνων της Νεορθοδοξίας, θὰ μποροῦσε ἄνετα ἐπὶ Χριστοδούλου (καὶ μετὰ) νὰ παίξει τὸ ρόλο τριμηνιαίου θεολογικοῦ ἔνθετου στὴν ῾ἙΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ῾῾ ἤ τὴν ῾ἉΥΓΗ῾῾ ... ]

  Ἐξηγῶ περαιτέρω τὶ ἐννοῶ γιὰ τὸ ἐντελῶς ἀθεολόγητο τῶν ἀπόψεων αὐτῶν.

  Τὸ ἐκκλησιαστικὸ σῶμα εἶναι μιὰ κοινότητα ποὺ ζεῖ σὲ συγκεκριμένο τόπο καὶ χρόνο. Ἄσαρκη κι ἰδεατὴ εἶναι μόνον ἡ νεολανσαρισμένη θεολογικὴ κατασκευὴ τῆς ῾῾ἐκκλησίας τῶν Ἁγίων῾῾. Δὲν εἶναι οὔτε κάποια ῾῾φαντασιακὴ κοινότητα῾῾. Δὲν χαλᾶς (ἤ δεν συνεργεῖς στὴν ἀποδόμηση γιὰ) ὑπαρκτές ἐκκλησιαστικὲς κοινότητες, προκειμένου ν᾽ ἀνασυγκροτήσεις μὲ νεφελώδεις ὅρους κάποιες ἄλλες. Ὁ δεσμὸς τῆς Ἐκκλησίας μὲ τὸν τόπο -καὶ τὸ συγκεκριμένο ἐν χρόνῳ ποίμνιο- εἶναι στέρεος, χυδαῖα ὑλικός. Γι᾽ αὐτὸ κι ἡ ... ὄχι τόσο flexible, ἀποστολοπαράδοτη ἐμμονὴ τῶν Ὀρθοδόξων στὴν ἐδαφικότητα τῶν ἐκκλησιαστικῶν δικαιοδοσιῶν. Ὄντας ἀληθὴς ἡ κάθε Ἐκκλησία, ἀποτελεῖ προβολὴ σὲ συγκεκριμένο χῶρο, λαὸ καὶ χρόνο τῆς Μιᾶς Καθολικῆς Ἐκκλησίας. Ἡ μέριμνα γιὰ τὴν ὑλικὴ ἐπιβίωση, τὴν μὴ ἐξόντωση τοῦ συγκεκριμένου ἐκκλησιαστικοῦ σώματος, ἡ ἄμυνα τοῦ τόπου του, ἄν χρειασθεῖ, ΟΥΔΕΠΟΤΕ κατὰ τὴν ἐκκλησιαστικὴ παράδοση ὑπῆρξε πάρεργο ἤ ῾῾βαρίδι῾῾ τῆς Ἐκκλησίας, διότι -δῆθεν- "adveniat regnum et pereat mundus". Ἐξυπακούεται ὅτι ἡ μέριμνα τῆς Ἐκκλησίας (καὶ) γιὰ τὴν κατὰ κόσμον ἐπιβίωσηπροκοπὴ τοῦ σώματός της ἐκτεινόταν καὶ σὲ ὅ,τι λέμε σήμερα κοινωνικὰ ζητήματα. Καμμία ἀντίληψη στεγανῶν δὲν ὑπῆρχε, ὅπως ἐπιβάλλει σήμερα στὶς θρησκευτικὲς κοινότητες ἡ τυραννία τῆς πολιτικῆς ὀρθότητας.

  [Πῶς νὰ τὸ ποῦμε, βρὲ σύντροφοι, μὲ κλασσικὴ θεολογικὴ ἰδιόλεκτο;
  Οὐδέποτε ἡ κάθετη διάσταση τοῦ Σταυροῦ ἐξαφάνισε τὴν ὁριζόντια. Οὐδέποτε ἡ μιὰ φύση τοῦ Χριστοῦ ἀπερρόφησε τὴν ἄλλη κττ...]

  Τὰ ἱστορικὰ παραδείγματα πάμπολλα.
  Πιό, συγκεκριμένα, οἱ ἐπίσκοποικληρικοίἅγιοι σταθερὰ παίζουν ρόλο ΚΑΙ πατριωτικό, γιὰ νὰ διαφεντέψουν τὸ ποίμνιο καὶ νὰ τὸ σώσουν ἀπ᾽ τὴν εἱλωτεία, τὴν ὑποταγή, τὸν ἐδαφικὸ ἀκρωτηριασμὸ ἤ τὴν ἐξόντωση (Γιὰ τὴν ἐποχὴ τοῦ Χριστοδούλου θὰ προσθέταμε καὶ τὴν light γενοκτονία).

  Ἀντὶ πολλῶν, λοιπόν :

  * Τὸν γερμανόφωνο καὶ πολυσχιδῆ Σωτήρη τὸν παραπέμπω στὴν ''Βυζαντινὴ Χιλιετία'' τοῦ H. G. Beck γιὰ τὶς ἐκεῖ ἀναφορὲς στὸν ρόλο τῶν defensores plebis ἤ defensores civitatis, ποὺ ἔπαιζαν οἱ Ἐπίσκοποι. Λίγο μετὰ τὸν δημόσιο ἔλεγχο ποὺ ἀσκεῖ στὸν Μ. Θεοδόσιο ὁ Ἀμβρόσιος Μεδιολάνων, ὁ Συνέσιος τῆς Κυρήνης ἐπισκευάζει τὰ κάστρα τῆς πόλης ἐναντίον τῶν βαρβάρων, ὁ Αὐγουστῖνος στὰ τέλη τῆς ζωῆς του πιθανότατα ἐμψυχώνει κατὰ τῶν Βανδάλων τοὺς ὑπερασπιστὲς τοῦ Ἱππώνα, ἐνῶ ἡ Ἁγία Γενεβιέβη βγαίνει μαζὶ μὲ τὸν ἐπίσκοπο τῆς Λουτεσίας γιὰ νὰ ἱκετεύσει τὸν Ἀττίλα. Τὴν ἴδια περίπου ἐποχὴ (γιὰ νὰ μὴ μὲ ποῦν ὀπαδὸ τῆς σχολαστικῆς, Δυτικῆς θεολογίας) ὁ καθ᾽ἡμᾶς Μ. Βασίλειος ἐξισώνει μὲ μάρτυρες τοὺς πεσόντας ὑπέρ πατρίδος.

  * Παρατρέχω, τὰ περὶ ἁγίου Δημητρίου, Ὑπερμάχου Στρατηγοῦ κττ [ἄν καὶ τὴν Παρασκευὴ τοῦ Ἀκαθίστου ὡς ἀναπόσπαστο τμῆμα τῆς λειτουργικῆς ζωῆς (ἤ μήπως δὲν ἰσχύει τὸ "lex orandi lex est credendi" ;) ψάλλεται στὰ μοναστήρια ἕνας κανόνας, λαμπρό δεῖγμα παλατιανῆς ρητορικῆς, γιὰ τὴν σωτηρία τῆς Πόλης ἀπ᾽ τὸν ῾῾Σκύθην ὄλεθρον, στρατηγούσης τῆς Παρθένου῾῝]. Ἴσως θά ᾽πρεπε να λογοκριθοῦν ἀπὸ μιὰ πολιτικῶς ὀρθὴ Πανορθόδοξη Σύνοδο, ὡς ἐθνικισμοῦ ὄζοντα. Τὸ ἴδιο ἐξοβελιστέες κι οἱ συχνὲς - πυκνὲς ἀναφορὲς τῆς πατερικῆς γραμματείας στὴν θεόθεν ἀποσόβηση τῆς ἔξωθεν ἀπειλῆς (ἀλλὰ κι οἱ συναφεῖς λειτουργικὲς εὐχὲς). Ἐξ άλλου, κατόπιν .... πολιτικῶν ἐπιρροῶν, ὡς φαίνεται, τιμήθηκαν ὡς ἅγιοι μάρτυρες οἱ αἱμοσταγεῖς ὑπερασπιστὲς τοῦ Ἀμορίου κατὰ τῶν Ἀράβων τὸν 9ο αἰ. Καὶ πάει λέγοντας ...

  * Ὁ ἅγιος Μᾶρκος Εὐγενικός, ἄν δὲν ἀπατῶμαι, ἔλαβε κατ᾽ἀποτέλεσμα ἐξόχως πολιτικὴ θέση στὴν διαμάχη γιὰ τὴν ἕνωση τῶν Ἐκκλησιῶν, μὲ τοποθέτηση στρατηγικοῦ, μάλιστα, χαρακτήρα, ἔχοντας ὑπ᾽ὄψιν του τὸ μακροπρόθεσμο συμφέρον τοῦ Γένους.

  * Ὁ ἐθναρχικὸς ρόλος τοῦ Πατριαρχείου στὴν Πόλη καὶ τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου μὲ τὴν σοφή, παραπειστικὴ ἀπέναντι στὸν τύραννο (ἀλλά στὴν οὐσία της πατριωτικὴ) πολιτική τους ἐπὶ αἰῶνες, δὲν μετράει; Ἡ ἀπάντηση τῆς νέου κύματος θεολογίας εἶναι δεδομένη : οὔτε αὐτὰ μπαίνουν στὸν λογαριασμό, γιατί, λέει, ὑπῆρχε κενὸ πολιτικῆς ἐξουσίας. Τότε, πῶς ἐξηγεῖται ἡ προβολὴ κι ἡ τιμὴ τῶν Νεομαρτύρων, ἀλλά κι ἡ εὐρύτατα διαδεδομένη, μαχητικὴ ἀντι-ισλαμικὴ καὶ ἀντιπαπικὴ θεολογικὴ γραμματεία τῆς περιόδου, ποὺ χαλύβδωνε αὐτόχρημα τὸ πατριωτικὸ φρόνημα τῶν πιστῶν;

  * Μετὰ τὸ Τανζιμάτ (1838), ἐρωτᾶται τί κάνει (ὄχι ἡ ... ἐπαρχιώτικη ἑλλαδική, ἀλλά ἡ ἴδια) ἡ Μητέρα Ἐκκλησία; Φροντίζει τὰ έθνικὰ συμφέροντα τῶν Ἑλλήνων! Τί ἄλλο εἶναι ἡ περίφημη Συνοδικὴ καταδίκη (1870) τοῦ έθνοφυλετισμοῦ [πέραν ἀπὸ τὴν ad perpetuum διατύπωση τῆς σχετικῆς δογματικῆς διδασκαλίας], παρὰ ἡ προσπάθεια νὰ διασωθεῖ hic et nunc τὸ ἐξ Ἑλλήνων ποίμνιό της ΩΣ ΤΕΤΟΙΟ στὶς προαιώνιες κοιτίδες του (μάλιστα, ἀπὸ ἀπειλὴ ἐξοντώσεως ὁμόδοξη, τὴν βουλγαρική, τότε).

  * Ἄν τὰ μέχρι ἐδῶ δὲν ἀποπνέουν ... ἄρωμα οἰκουμενικῆς ἐκκλησιαστικῆς παράδοσης, ψάξτε στὸ Google μὲ τὸν ὅρο Svetosavlje γιὰ νὰ δεῖτε στὴν Σερβία τὸ ἐκεῖ ἐθνικὸ ἀνάλογο τοῦ συνυφασμένου μὲ τὴν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία πατριωτισμοῦ, μὲ ἀναφορὰ στὴν -καταστατικὴ γιὰ τὸ σερβικὸ ἔθνος- προσωπικότητα τοῦ μεγάλου Ἁγίου Σάββα (13ος αι. μ. Χ.).

  * Ἡ ἀναφορά (ἀντὶ πολλῶν στὴν ὀρθόδοξη παράδοση τῆς Ρωσίας) στὸν ἅγιο Σέργιο τοῦ Ραντονὲζ καὶ τὴν συμπαράστασή του στὸν ἡγεμόνα ποὺ συνέτριψε τὴν ἐγκληματικὴ ὀρδὴ τῶν Τατάρων (1379), μὲ τὴν βοήθεια πολεμιστῶν μοναχῶν, ξέρω ... : Εἶναι ὕποπτη γιὰ νοσταλγία τοῦ Τσαρισμοῦ καὶ γιὰ μεγαλορρωσικὸ μεγαλοϊδεατισμό ...

  * ... ὁπότε τί θά ᾽λεγαν οἱ ὑψιπετεῖς θεολόγοι τῆς ἐσχατολογικῆς διαστάσεως τῆς Ἐκκλησίας γιὰ τὴν προσωπικότητα τοῦ (ἁγίου) Ἀντωνίου Κασάτκιν, πρώτου Ἀρχιεπισκόπου Ἰαπωνίας, Ρωσικῆς καταγωγῆς, ὁ ὁποῖος θέλει νὰ θεμελιώσει hic et nunc ἐκκλησία τῶν Ἰαπώνων καὶ ὁ ὁποῖος στὸν Ρωσοϊαπωνικὸ πόλεμο τοῦ 1904 δὲν διστάζει νὰ εὐλογήσει τὰ στρατεύματα τοῦ Μικάδο ἐναντίον τοῦ ὀρθόδοξωτάτου Τσάρου; Ἤ γιὰ τὸν (διωκόμενο κι ἐξόριστο τότε) ἅγιο Λουκᾶ Συμφερουπόλεως, ποὺ τίθεται ὡς γιατρὸς στὴν διάθεση τοῦ (ἀθέου) Ἐρυθροῦ Στρατοῦ κατὰ τὸν Β´. Παγκόσμιο (῾῾ Μεγάλο πατριωτικό῾῾) Πόλεμο;

  * Πόσοι γνωρίζουν τὸν (ἁγιοκαταταγέντα) Ἀρχιεπίσκοπο Τσεχοσλοβακίας Γοράσδο (Πάβλικ); Ἐκτελέσθηκε ἀπὸ τοὺς ναζὶ τὸ ᾽42, ἐπειδὴ προσέφερε σὲ όρθόδοξο ναὸ καταφύγιο στοὺς πατριῶτες (Ρκαθολικοὺς) Τσέχους ἀξιωματικοὺς ποὺ δολοφόνησαν τὸν δήμιο τῆς χώρας τους, τὸν Χἀυντριχ, τοποτητρητὴ τοῦ Ράιχ.

  * Τὰ περὶ παρουσίας τῆς Παναγίας ὡς Ὑπερμάχου Στρατηγοῦ στὸν πόλεμο τοῦ ᾽40 ἀσφαλῶς δὲν μετροῦν γι᾽αὐτὴ τὴν σχολὴ θεολογίας, διότι προδήλως πρόκειται γιὰ ... συλλογικὴ παραίσθηση.

  * Μετροῦν, ὅμως, γιὰ τὸν ὁποιονδήποτε σοβαρὸ Ὀρθόδοξο, νομίζω, οἱ θέσεις ἁγιασμένων Γερόντων τῶν ἡμερῶν μας, ποὺ καταφάσκουν τὸν πατριωτισμὸ κι ἀναδεικνύουν τὴν ἔννοια τῆς ἐθνικῆς ἐλευθερίας ὡς προϋποθέσεως γιὰ τὴν πολιτική μας ἐλευθερία καὶ -κατ᾽ ἐπέκτασιν- καὶ γιὰ τὴν κοινωνικὴ δικαιοσύνη (Ὁ βουλόμενος ζητείτω στὴν ἐκτενῆ πιὰ σήμερα σχετικὴ βιβλιογραφία μὲ τὶς ρήσεις τους). Αὐτὸ μοῦ ἀρκεῖ, ἄν τὸ ἀντιμετρήσω μὲ τὶς διανοουμενίστικες κατασκευὲς ἐργαστηρίου τῶν μοντέρνων θεολόγων.

  Γιατί σᾶς ταλαιπώρησα μ᾽ ὅλα αὐτά;

  Γιὰ ἐξαγωγὴ δύο συμπερασμάτων :

  1 . ῾Ο Χριστόδουλος (νά ᾽χουμε τὴν εὐχή του) παρά τὰ κατ᾽ ἄνθρωπον σφάλματά του καὶ ἐδικαιοῦτο ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ νά ἐκφέρει τὸν ὑπέρ τῆς ταυτότητάς μας λόγο. Τέτοιος ήταν ὁ λόγος του, ὑπέρ ταυτότητας καὶ συλλογικῆς μας ἐπιβίωσης, ἄν τον χαρακτηρίσει κανείς ὀρθὰ κι ἀπροκατάληπτα. Ἄριστα ἔπραξε δε, ἐκφέροντάς τον ὑπὸ τὶς συγκεριμένες συνθῆκες. Γιὰ τοὺς χαβιαροαριστερούς / ἐκσυγχρονιστάδες, ποὺ δὲν ἤξεραν κἄν σὲ ποιὰν ἐνορία ἀνήκουν, καμμία στεναχώρια δὲν ἔχω, ἄν τὸν προσέλαβαν ὡς διχαστικό κι ὄχι ὡς πατέρα κ.τ.ὅ. ῾῾Ξύδι῾῾, λέει ὁ λαός ....

  2. Ὁ Σωτήρης Μητραλέξης (μόνο μέσῳ διαδικτύου τὸν γνωρίζω, δυστυχῶς), ποὺ πολλὰ μᾶς ἀπέδειξε ὅτι ἔχει νὰ προσφέρει, θά ᾽ταν πολὺ πιὸ καίριος σ᾽ αὐτὸ τὸ πεδίο, ἄν οἱ σχετικὲς ἀναφορές του δὲν περιορίζονταν στὴν (ξεθυμασμένη και γι᾽ αὐτὸ ἐξαλλαγμένη πιὰ) Νεορθόδοξη ἀκαδημαϊκὴ θεολογία, αὐτὴν ποὺ ἔχει '''ἀποικιοποιημένο τὸ φαντασιακό'' της (κατὰ τὴν ἔκφραση τοῦ J.C. Michea) ἀπ᾽ ὅ, τι τρέχον καὶ καινούργιο στὸ ἰδεολογικὸ καὶ μηντιακὸ κουρμπέτι. Μᾶς τὸ ἐγγυᾶται ἡ ἰδιότητά του ὡς μὴ ex professo θεολόγου καὶ -ἐντεῦθεν- ἡ ἐκτὸς συναφιοῦ ὀπτική του στοὺς εὐρεῖς ὁρίζοντες ὅπου κινεῖται.

  Ἕνας (εὐτυχῶς) μὴ θεολόγος

  Υ. Γ. 1 : Ναί, ὁ μακαρίτης εἶχε καὶ ῾῾συνθηματολογικὸ῾῾πολλές φορὲς wording στὸν λόγο του. Τίποτε τὸ ταπεινόν ἤ ἀναξιοπρεπὲς δὲν ἔχει κατ᾽ ἐμὲ αὐτό.
  Προπάντων τίποτε το ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΣ μεμπτό.
  Παιδὶ τῆς ἐποχῆς του ἦταν καὶ φυσικὰ θα χρησιμοποιοῦσε τὰ ἐκφραστικά της μοτίβα καὶ τὰ συμπεφωνημἐνα συλλογικῶς ὑπονοούμενα. Ποῦ εἶναι τὸ κακό; Δὲν χρησιμοποιοῦσε ἀρχαϊκοῦρες ἤ δυσνόητες θεολογικὲς πομφόλυγες ξεπνοϊσμένων πανεπιστημιακῶν, διότι μιλοῦσε στὸ πόπολο, ποὺ εἶχε 20 χρόνια τουλάχιστον ὑποστεῖ τὴν ῾῾ἐκπαίδευση τῆς ἀμάθειας῾῾ καὶ τὸ πασοκικὸ newspeak.
  Ἤ, μήπως, μόνο ἡ μεταπατερικὴ καὶ συναφειακὴ θεολογία δικαιοῦται νά ᾽ναι ῾῾παιδί τῆς ἐποχῆς της῾῾;


  Υ.Γ. 2 : Ἀγαπητοί συμπλωτῆρες τοῦ ANTINEWS, ὅσοι ἀπὸ σᾶς εἶσθε τῆς ῾῾θεούσικης῾῾συνιστώσας, σὲ ὅ,τι ἀφορᾶ τὸ Οἰκουμενικὸ Πατριαρχεῖο, μόνο προσευχὴ πολλὴ πρέπει ἀπ᾽ ὅλους μας.

  • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
   ΣΤΕΛΙΟΣ @ Δρίμακος 30/01/2013 10:00:45

   Τι εκπληκτικό σχόλιο! Αν και είμαι τελείως ανίδεος για τα θεολογικά και εκκλησιαστικά ζητήματα, όπως λένε οι πιτσιρικάδες σήμερα: respect!

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Δρίμακος 30/01/2013 11:42:45

   Να προσθέσω σε αυτά που γράφεις για τη μαρτυρημένη εμφάνιση της Παναγία το 1940, αλλά και για το πατριωτικό φρόνημα αγίων γερόντων όπως ο π. Πορφύριος, ο π. Παϊσιος, ο π. Εφραίμ ο Κατουνακιώτης, ο π. Αμφιλόχιος Μακρής, ο π. Φιλόθεος Ζερβάκος. Επειδή γνωρίζω προσωπικά κάποιον αριστερό θεολόγο που έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών του Βόλου, σε πληροφορώ υπεύθυνα ότι αν του μιλήσεις για θαύματα, γέροντες, αγίους, θα καγχάσει.
   Κατά βάση, είναι άθεος, απλά ντρέπεται να το παραδεχτεί ανοιχτά, γιατί θα χάσει και τις αυταπάτες του και το παντεσπάνι του....

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Δρίμακος 30/01/2013 12:42:17

   Αγαπητέ Δρίμακο, ευτυχώς που ΔΕΝ είσαι θεολόγος, όπως δεν είμαι και εγώ ex officio. Ενας φίλος μου, μη θεολόγος και αυτός, αλλά με άριστη γνώση της θεολογίας και της λειτουργικής παράδοσης, λέει ότι "το κανονικό δίκαιο δεν είναι αρμόδιοι οι θεολόγοι να το ερμηνεύσουν, ειδικά σε ό,τι αφορά τα όρια δικαιοδοσιών, αλλά και άλλα ζητήματα, αλλά ιστορικοί". Και αναφέρεται στη φαναριώτικη "στενή" (αλλά ανιστόρητη...) ερμηνεία του 52ου Κανόνα της 4ης Οικουμενικής Συνόδου, του Υπερ-Κανόνα των Κανόνων κατά το Φανάρι...
   Θα μου επιτρέψεις δύο διορθώσεις:
   1. Οι εν Αμορίω μάρτυρες, 42 τον αριθμό αν δεν κάνω λάθος, δεν εγγράφηκαν στο αγιολόγιο επειδή προστάτευσαν την πόλη, αλλά επειδή, μετά από μακρά αιχμαλωσία, αρνήθηκαν να εξισλαμισθούν. Ο ένας από αυτούς ήταν ιερέας που είχε αποσχηματισθεί αυτοβούλως και μετά αγίασε ως μάρτυρας! Ο πατριάρχης Πολύευκτος αρνήθηκε στον Νικηφόρο Φωκά την εγγραφή στο μαρτυρολόγιο των πεσόντων στους πολέμους κατά των Αράβων.
   2. Ο άγιος αρχιεπίσκοπος Ιαπωνίας και ισαπόστολος λεγόταν Νικόλαος Κασάτκιν, όχι Αντώνιος.
   3. Οι βυζαντινοί ιεράρχες, αλλά και μοναχοί, στολίζουν καταλλήλως τους αλλόθρησκους επιδρομείς σε κείμενά τους. Μιλάνε για δυσσεβείς, απίστους, βαρβάρους, αιμοδιψείς, ακόμα και κύνες (προκειμένου για μουσουλμάνους)....Πολλά τέτοια βρίσκονται και μέσα σε λειτουργικά κείμενα. Φαντάζομαι, σε σχέση με τα παραπάνω, ο όρος "λαθρο-ορκ" είναι άκρως επιεικής. Βέβαια, ήξεραν οι Πατέρες της Εκκλησίας να διαχωρίζουν μεταξύ συνόλου, το οποίο ενίοτε χαρακτήριζαν αρνητικά, και μεμονωμένων ανθρώπων, τους οποίους αντιμετώπιζαν όπως ο Σαμαρείτης τον εμπεσόντα εις ληστάς. Αυτή που πρέπει να είναι η στάση του κάθε χριστιανού απέναντι στον έχοντα ανάγκη, όποιος και να είναι, όποια θρησκεία και να έχει.
   Πάντως, κείμενο όπως του Σιατίστης Παύλου που καλοδέχτηκε συνολικά τους ισλαμιστές εισβολείς και δήλωσε ότι όλη αυτή η κατάσταση δεν αφορά την Εκκλησία (τότε, γιατί ασχολείται ο ίδιος;), δεν θα βρεις σε ολόκληρη την πατερική γραμματεία. Από την άποψη αυτή, ο Σιατίστης μπορεί να φιλοδοξεί να μείνει στην εκκλησιαστική ιστορία ως κάτι το πρωτότυπο, έστω και αρνητικά....
   Α, μην το ξεχάσω, ο λαμπρός μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος δήλωσε ότι οι μετανάστες, κατά την άποψή του, δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού. Από ό,τι ξέρω, μόνο ο Άρειος μιλούσε για οιονεί κατώτερο θεό (τον Υιό, σε σχέση με τον Πατέρα). Και εγώ νόμιζα ότι για την Εκκλησία ούτε κατώτεροι θεοί υπάρχουν, ούτε άνθρωποι παιδιά κατώτερων θεών, κατά συνέπεια, αλλά όλοι οι άνθρωποι είμαστε παιδιά του Θεού και ίσοι μεταξύ μας, εξ ενός αίματος (κατά Παύλο)....Τώρα έμαθα ότι αυτό είνα διδασκαλία όχι της Εκκλησίας, αλλά προσωπικά του Σιατίστης Παύλου...

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Δρίμακος 30/01/2013 15:20:45

   Ἀγαπητὲ Δρίμακε,

   πρῶτον θέλω νὰ σᾶς εὐχαριστήσω θερμὰ γιὰ τὸ σχόλιό σας καὶ τὰ εὔσημά σας.

   δεύτερον, φαντάζομαι ὅτι ὅταν λέμε Ἐκκλησία, ἀναφερόμαστε πρωτίστως σὲ ὅσους μετέχουν τῆς εὐχαριστιακῆς συνάξεως, ὄχι γενικῶς καὶ ἀορίστως στοὺς βαπτισμένους ἢ στοὺς «ἰδεολογικὰ ἑλληνορθοδόξους». Ὁπότε, προφανῶς δὲν μὲ ἀπασχολεῖ τί θὰ ποῦν/τί ἔλεγαν οἱ «ἐκσυγχρονιστὲς» ἐκτὸς τῆς συνάξεως. Ὅπως σωστὰ διαγνώσατε, ὁ καημός μου εἶναι ἀποκλειστικὰ τὰ ἐκκλ. κριτήρια.

   Ἐπιτρέψτε μου νὰ σημειώσω ξανὰ ὅτι ἡ ἀντίρρησή μου ΔΕΝ ἐντοπίζεται στὸ νὰ τυγχάνει ὁ κληρικὸς πολιτικολόγος ἢ καὶ πολιτικοδράστης: τὸ ξεκαθάρισα πολλάκις. Ὁπότε στὴν διαπίστωση ὅτι ὑπῆρξαν ὧν οὐκ ἔστιν ἀριθμὸς πολιτικοδράστες στὴν ἱστορία τῆς Ἐκκλησίας, ἁπλῶς συμφωνῶ. Διαπίστωσα ὅμως ὅτι ἐπὶ ἀρχιεπισκοπείας του ὁ Χριστόδουλος ταύτισε τὴν Ἐκκλησία μὲ πολὺ πολὺ συγκεκριμένες πολιτικὲς ἀπόψεις καὶ θέσεις, μὲ ἀποτέλεσμα ὅσοι βρίσκονται στὴν Ἐκκλησία μὲ διαφορετικὲς ἀπόψεις νὰ νοιώθουν κάπως ἀνεπιθύμητοι, ἀποκλεισμένοι. Παρουσίασε τὴν Ἐκκλησία ὡς ταυτόσημη μὲ ἕνα σὲτ κοσμικῶν καὶ πολιτικῶν ἀπόψεων, στάσεων, καὶ πεποιθήσεων, μὲ τὴν ἄρρητη ὑπόνοια ὅτι ὅσοι δὲν τὶς ἀσπάζονταν δὲν ἦταν «ἀκριβῶς χριστιανοί».

   Σχεδὸν κανεὶς ἀπὸ τοὺς σχολιαστὲς τοῦ ἄρθρου δὲν ἀποδέχεται τὸ ἐνδεχόμενο νὰ λειτούργησε ὁ μακαριστὸς ὄχι ΜΟΝΟ ἑνωτικὰ μέσα στὴν Ἐκκλησία, ἀλλὰ καὶ προξενώντας (ἄθελά του σίγουρα) πικρὸ διχασμό.

   Δὲν σᾶς κρύβω ὅτι ἐπὶ Χριστοδούλου (ἀλλά, ὅπως... γίνεται εὔκολα κατανοητό, ὄχι λόγῳ Χριστοδούλου) ἔγινα χριστιανὸς ἢ τέλος πάντων παλιννόστησα στὴν Ἐκκλησία, στὴν ὁποία γύρευα «ζωήν, καὶ περισσὸν ζωῆς»: ἡ παρουσία τοῦ Ἀρχιεπισκόπου μὲ δυσκόλεψε πάρα πολὺ σὲ αὐτὴν μου τὴν ἐπιστροφή, ἦταν ἕνα ἐμπόδιο, διότι τὰ φαντασμαγορικὰ ταρατατζοὺμ γιὰ τὸ ἔθνος καὶ τὸν ἑλληνισμὸ τὰ ὁποῖα συνιστοῦσαν σχεδὸν ἀποκλειστικὰ τὸν λόγο του, ὅσο κι ἂν μὲ βρίσκουν ἀρκετὰ σύμφωνο πολιτικά, δὲν εἶχαν τίποτα, μὰ τίποτα, μὰ τίποτα νὰ κάνουν μὲ αὐτὸ ποὺ γύρευα, τὸ πῶς «πατεῖται ὁ θάνατος θανάτῳ». Ὅπως βλέπετε στὰ σχόλια, κάποιοι θέλουν τὸ κεφάλι μου γι' αὐτό...

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ Σωτ Μητραλ 30/01/2013 17:56:44

    Αγαπητέ Σωτήρη (συγγνώμη για την οικειότητα, αλλά προφανώς προερχόμαστε από γειτνιάζοντες ακαδημαϊκούς χώρους), να ξέρεις ότι κατάλαβα πολύ καλά το πνεύμα του κειμένου σου και τις αφορμές. Τις ενστάσεις στις αφορμές σε κάποιο βαθμό τις συμμερίζομαι, ίσως και σε μεγάλο βαθμό. Δεν είμαι εθνοφυλετιστής και πιστεύω στην ιεραποστολή σε όλα τα έθνη και τις φυλές ως καθήκον απαράγραπτο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
    Στην ανάρτησή σου, όμως, έκανες ένα λάθος:
    Ήσουν πολύ οξύς, κατεδαφιστικός. Επί Χριστοδούλου ήμουν, ειδικά μετά το 2004, κάργα αντιχριστοδουλικός, με ενοχλούσαν πολλά ή όλα ακριβώς που ενοχλούσαν και σένα. Και για το θέμα της αντιμετώπισης της ασθένειας είχα τις ίδιες ενστάσεις. Ναι, αλλά αν εμένα μου ανακοίνωναν ξαφνικα ότι έχω καρκίνο; Εν ω μέτρω κρίνετε, κριθήσεσθε (συγγνώμη για το μονοτονικό, είναι λόγω οκνηρίας...). Με τη στιγμιαία ανθρώπινη αδυναμία πρέπει να είμαστε επιεικείς. Δεν είπα ότι ήταν άγιος ο μακαριστός.
    Πρόσεξε όμως τώρα κάτι:
    Εδώ έχεις έναν άνθρωπο που, όσα σφάλματα και να έκανε, στα τελευταία στάδια της ασθένειάς του την αντιμετώπισε με εγκαρτέρηση και φαίνεται ότι έφυγε με πίστη στον Θεό, εξομολογημένος, μετανοημένος. Είπα πιο πάνω το μεγαλύτερο ελάττωμα του μακαριστού: Του έλειπε η διάκριση και είχε και κακούς συμβούλους. Δεν είναι ο μόνος. Μεγάλη παγίδα το επισκοπικό αξίωμα. Εσύ όμως έκανες ένα λάθος, έστω και εκκινώντας από αγαθές προθέσεις: Τον κατεδάφισες μεταθανατίως, μη αναγνωρίζοντάς του καμία απολύτως αρετή ή, έστω, καλή πρόθεση, συναγωνιζόμενος την κριτική του Κουναλάκη, του Ψυχογιού, του Σωμερίτη, του Βασιλάκη, της αντίχριστης και προοδευτικούρικης σάρας και μάρας. Ή κάτι περίεργων, γλοιωδών τύπων (σαν τον φαντασμένο μουσικολογιώτατο του πατρινού καρναβαλιού...) που το παίζουν φιλο-φαναριώτες και κοσμοπολίτες επειδή τρώνε παντεσπάνι από εκεί και επειδή αντλούν αξία για τους εαυτούς τους, την οποία αδυνατούν να αντλήσουν από αλλού (συγγνώμη αν περιαυτολογήσω, αλλά είμαι 100 φορές πιο κοσμοπολίτης από τον εν λόγω....). Χρησιμοποίησε ο άθλιος εσμός της προοδευτικάντζας μέχρι και τον σεβάσμιο θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο φέρθηκε εν προκειμένω αμοραλιστικά, με την κουτοπόνηρη λογική ραγιά της Τουρκοκρατίας, όταν τα "άσπρα" και τα "δοσίματα" εξαγόραζαν τον πατριαχικό θρόνο.
    Εσύ ξεκίνησες από άλλη αφετηρία, το αναγνωρίζω, όμως ήσουν ξεθεμελιωτικός και αυτό πόλωσε τα πράγματα. Δεν είναι κακό να το παραδεχθείς. Με την πόλωση δεν βοηθάς να επανεύρουν το εκκλησιαστικό κριτήριο όσοι δεν το έχουν καν ή όσοι το έχουν χάσει (διευκρινίζω, αν και θα το έχεις καταλάβει, ότι για εμένα ο Παπαφλέσσας είναι παράδειγμα κληρικού προς αποφυγή, αλλά τον τιμώ απεριόριστα ως ήρωα για τον τρόπο που διάλεξε να πεθάνει).
    Δηλαδή, να στο πω λίγο απότομα, με ανυπόκριτη όμως εκτίμηση προς το πρόσωπό σου και δίχως αντιπαλότητα, έγραψες κάπως αδιάκριτα, αδελφέ, για τον κεκοιμημένο αρχιεπίσκοπο. Δεν είναι προς θάνατον, όλοι μας το έχουμε κάνει, εγώ ίσως περισσότερο από εσένα. Απλά στο λέω ότι αυτή την εντύπωση σχημάτισα και εξακολουθώ να έχω.
    Ευχαρίστως να βρεθούμε από κοντά κάποια στιγμή να τα πούμε (ας ζητήσεις, αν θες, το μέιλ μου από τον Φάκτορα).

    • Ρηνα avatar
     Ρηνα @ ΒΙΣ 30/01/2013 20:16:24

     Να και κατι καλο! Οταν οι νεοι συναντωνται για να συνθεσουν, οι....μεσηλικες χαμογελουν, περιμενουν και ελπιζουν...και μαλιστα νεοι με παιδεια και παρρησια.

    • Σωτ Μητραλ avatar
     Σωτ Μητραλ @ ΒΙΣ 30/01/2013 20:26:36

     ΒΙΣ εὐχαριστῶ, μὰ βρίσκομαι στὴν Γερμανία!

     • Σωτ Μητραλ avatar
      Σωτ Μητραλ @ Σωτ Μητραλ 30/01/2013 20:27:07

      Ἐν πάσῃ περιπτώσει, γιὰ τὰ ἑπόμενα χρόνια

   • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ avatar
    ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ @ Σωτ Μητραλ 03/02/2013 14:25:48

    ΟΣΟΙ ΑΚΟΥΓΑΝΕ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΑΝΕ ΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΛΑ ΠΩΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΜΟΝΟ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ.ΑΠΛΩΣ ΤΑ ΜΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΝ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ΜΟΝΟΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ,ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.ΤΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΑΝ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΤΕΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΝ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΣΣΟΝ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟΣ ΠΑΤΕΙΤΑΙ ΘΑΝΑΤΩ ΚΤΛ ΑΠΛΩΣ ΔΕΝ ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΝ ΕΞΙΣΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ.ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΑΥΤΩΝ ΟΣΟΙ ΗΤΑΝ ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΚΟΥΓΑΝ,ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗ Μ.ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ Η ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.

 92. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 30/01/2013 01:50:11

  Ἡ ἐλευθερία τῆς ἀνθρώπινης θέλησης, τοῦ «γνωμικοῦ θελήματος», εἶναι ἱδρυτικὴ ἀρχὴ τῆς ὀρθόδοξης χριστιανοσύνης. https://www.google.de/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&ved=0CDkQFjAC&url=http%3A%2F%2Fdide.ach.sch.gr%2Fthriskeftika%2Fkeimena%2FLoudovikos.doc&ei=7l8IUYq4LsfEsgbQpoDwAg&usg=AFQjCNHhMSo_jFURV0BGgePmtdFB_vM0-w&bvm=bv.41642243,d.Yms

 93. άγρυπνη avatar
  άγρυπνη 30/01/2013 01:58:25

  Δεν κοιμάμαι Μάρα,έχασα τον ύπνο μου,ευχαριστώ πολύ.

  • ~Mara~ avatar
   ~Mara~ @ άγρυπνη 30/01/2013 07:38:37

   Άγρυπνη, μάλλον με παρεξήγησες.
   Σου αφιέρωσα την μαντινάδα, γιατί πράγματι πιστεύω ότι δεν κοιμάσαι... καθόλου.

   • άγρυπνη avatar
    άγρυπνη @ ~Mara~ 30/01/2013 15:01:10

    Η μαντινάδα τα λέει όλα,πάλι σ'ευχαριστώ.

 94. Απορών avatar
  Απορών 30/01/2013 02:23:13

  Είμαι σαφώς κατά του θρησκευτικού γάμου των ομοφυλοφίλων αλλά δεν μου πέφτει λόγος περί πολιτικού γάμου. Οι ενστάσεις που θα είχα για το 2ο αφορούν σε προνόμια τα οποία δίδονται στις ετερόφυλες οικογένειες ένεκα του σκοπού της τεκνογονίας και ως προς το δικαίωμα της υιοθεσίας. Για τους λόγους αυτούς τείνω να είμαι υπέρ του συμφώνου συμβιώσεως για κάθε περίπτωση ανθρώπων που επιθυμούν να ζήσουν μαζί (π.χ. δύο ετεροφυλόφιλες γυναίκες τρίτης ηλικίας ή άνδρες κτλ.) και να αποκτούν τα σχετικά δικαιώματα (π.χ. κληροδοσίας κτλ.) των οποίων η σεξουαλική ταυτότητα είτε δεν παίζει ρόλο σε αυτήν την επιλογή είτε (αν παίζει) δεν με αφορά.

  • Απορών avatar
   Απορών @ Απορών 30/01/2013 02:28:30

   Να προσθέσω: ο λόγος που είμαι κατά του θρησκευτικού γάμου των ομοφυλοφίλων έχει να κάνει με το γάμο ως μυστήριο της Εκκλησίας και το ρόλο του μυστηρίου ως προς την ενότητα του εαυτού κ.ά. Μπορώ να το αναλύσω περισσότερο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θεωρώ τον εαυτό μου λιγότερο αμαρτωλό από έναν ομοφυλόφιλο ώστε εγώ να "αξίζω" τον γάμο ενώ αυτός όχι...

 95. Απορών avatar
  Απορών 30/01/2013 02:24:11

  Απλά δυσκολεύομαι να κατανοήσω για ποιο λόγο είναι τόσο δύσκολο στην Ελλάδα να κατανοήσουμε ότι υπάρχουν και πράγματα για τα οποία δεν μας πέφτει λόγος...

 96. Απορών avatar
  Απορών 30/01/2013 02:35:59

  Αγαπητέ φοβάμαι πως θα έκανε ομάδα με τον Καμμένο ή τον Μιχαλολιάκο... αυτό το ενδεχόμενο το σκεφτήκατε; Δεν εννοώ ότι τον θεωρώ ναζί, σε καμμία περίπτωση δεν εννοώ αυτό, αλλά εύκολα παρασυρόμενο από τη μάζα τις οποίες παρέσυρε και αυτός άλλωστε... και αυτά δεν βγαίνουν σε καλό... άντε το πολύ πολύ να καίγαμε την Αμερικανική Πρεσβεία όπως έκανε το ΕΚΚΕ στα τέλη του '70... και μετά; Θα κατηγορούσαμε για άλλη μια φορά τους εβραίους;

  • Nike avatar
   Nike @ Απορών 31/01/2013 01:58:03

   Μπα! θα είχε κάνει ομάδα με τον Σαμαρά, που ήταν κι αυτός αντιμνημονιακός, αρχικά, και κανείς δεν ξέρει πώς θα είχαν εξελιχθεί τα γεγονότα.

   Και στην Ελλάδα ΚΑΙ στην Ευρώπη ΚΑΙ στον Δυτικό κόσμο όλον....

   Αλλά, η Ιστορία δεν γράφεται με "εάν".

 97. Απορών avatar
  Απορών 30/01/2013 02:38:46

  Α μα φυσικά η εβραϊκή καταγωγή του Μαρξ ενδέχεται να συνέβαλε τα μάλλα σε μια γραμμική οπτική της ιστορίας με έντονα μεσιανικά στοιχεία... με τη διαφορά ότι οι χριστιανοί δεν είναι (ή δεν θα έπρεπε να είναι) ντετερμινιστές σε αντίθεση με το Μαρξ... Και ο όρος "πιστοί χριστιανοί" είναι πολύ σχετικός... θα έλεγα οι όσοι εκλαμβάνουν το χριστιανισμό ως ιδεολογικό υποκατάστατο...

 98. Απορών avatar
  Απορών 30/01/2013 02:42:41

  Όσο για το σχόλιο μακριά από την πλεμπαγια τουρ κτλ... καθόλου μακριά και δεν έχετε ιδέα τί έχω χάσει! Απλά έχω συναίσθηση ότι αυτά τα έχασα προ του μνημονίου και ό,τι διασώζεται οφείλεται σε αυτό και επιπλέον θεωρώ τρόπον τινά ιεροσυλία να μιλάμε για κατοχή όταν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας περάσανε πραγματική κατοχή και ούτε μια στιγμή δεν τους άκουσα να κλαίγονται...

  • Zugzwang avatar
   Zugzwang @ Απορών 30/01/2013 15:34:30

   Απορων
   Φαινεται οτι οι παππουδες σας και οι γιαγαδες σας ειχαν και αυτοι αρκετο "λιπος". Οι δικοι μου οι γονεις περασαν την πεινα της Αθηνας του χειμωνα του 42 και μου διηγηθηκαν διαφορετικα τα πραγματα. Δυστυχως, οσο και αν εσεις δεν το βλεπετε, φαινομενα πεινας, κρυου και δυστυχιας εχουν αρχισει να εμφανιζονται και τωρα. Επισης εχουμε και ξενους τοποτηρητες και ξενους δημιους.
   Εισθε απο τους πιο ακραιους υποστηρικτες της σημερινης αναλγητης καταστασης πραγματων. Το καλυπτετε δε επιδεξια με ενα πραο λογο d'humanisme de salon.

   • Απορών avatar
    Απορών @ Zugzwang 30/01/2013 17:40:07

    Λίπος δεν είχανε καθόλου, η αλήθεια είναι όμως ότι βρίσκονταν στην επαρχία. Δεν είμαι υποστηρικτής της "σημερινής ανάλγητης κατάστασης" απλά δεν βλέπω άλλη εναλλακτική λιγότερο ανάλγητη. Έχω συναίσθηση του τί συμβαίνει και ποιο είναι το πρόβλημα πιστεύω για αυτό και δεν βλέπω εναλλακτική του μνημονίου. Αν έχετε να προτείνετε κάποια να την ακούσω... Αντιθέτως το μνημόνιο μας καλύπτει ακόμα τα ελλείμματα και άρα και μόνο ένεκα ανθρωπισμού θα έπρεπε να ήμουν υπέρ του... Το μνημόνιο δεν μας επιβάλει περικοπές: το γεγονός ότι δεν μας δανίζει κανείς πέραν του μνημονίου πλέον σε συνδυασμό με τα ελλείμματά μας επιβάλλουν τις περικοπές, κάνω λάθος σε αυτό; Δεν μπορούμε αύριο να τους πούμε "γειά σας δεν θα πάρουμε άλλο;" γιατί δεν το κάνουμε; Επειδή θα συμβεί κάτι πολύ χειρότερο από αυτό που συμβαίνει σήμερα...
    Συνεπώς... δεν συμφωνώ σε όλα αλλά δεν διαφωνώ με το μνημόνιο. Θεωρώ ότι υπάρχουν πολιτικές εντός του μνημονίου οι οποίες θα ήταν πολύ καλύτερο αν είχαν εφαρμοστεί (π.χ. απολύσεις στο δημόσιο ή εκ περιτροπής εργασία μέχρι να βγούμε από την κρίση) κτλ. δημιουργία δικτύων κοινωνικής προστασίας από το στρατό για αστέγους / απόρους όπως στις περιπτώσεις σεισμού κτλ. μέχρι να βγούμε από την κρίση κτλ. αλλά από την άλλη δεν μπορώ να ακούω για 3500 νεκρούς όταν βλέπω τις στατιστικές και βλέπω ότι χώρες όπως η Ελβετία και η Σουηδία είναι ακόμα πολύ υψηλότερα σε δείκτες αυτοκτονιών παρά το ότι δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα. Τί να υποθέσω μετά ότι ο κόσμος αυτοκτονεί επειδή δεν έχει να φάει ή επειδή έχει κατατρομοκρατηθεί από τα ΜΜΕ και επειδή όποιος έχει τάσεις κλινικής κατάθλιψης σε αυτό το κλίμα αυτή πυροδοτείται; Όταν κάποιος πεινάει προσπαθεί να κάνει οτιδήποτε για να φάει, να βρει ένα συσσίτιο, να απευθυνθεί σε φίλους οτιδήποτε, δεν αυτοκτονεί...
    Όσο για το "d’humanisme de salon" δεν αντιλαμβάνομαι πως με θεωρείτε ανθρωπιστή και συνάμα τόσο ανάλγητο... Δεν θεωρώ εαυτόν ανάλγητο... αντιθέτως επειδή πονάω τον κόσμο και προπαντώς τον εαυτό μου θέλω να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από αυτήν την κατάσταση και σήμερα δεν βλέπω άλλη ορατή διέξοδο. Αν βλέπετε εσείς μετά χαράς να τη συζητήσω... Θεωρώ μάλιστα ότι υπάρχει μια τεράστια έλλειψη κατανόησης αιτίας / αιτιατού: αντί να μιλάμε για πτώχευση (η οποία οφείλεται σε εμάς) μιλούμε για μνημόνιο (το οποίο εμείς πάλι ζητήσαμε). Επειδή δεν ζούμε τις συνέπειες τις πτώχευσης κατηγορούμε τις κατά πολύ μικρότερες συνέπειες του μνημονίου οι οποίες μας σώζουν από τις συνέπειες της άτακτης χρεωκοπίας. Όσο για το de salon είναι ένα ad hominem επιχείρημα το οποίο δεν προσθέτει πολλά στο διάλογο αλλά δεν με χαρακτηρίζει κι όλα... Δεν γνωρίζω καν γαλλικά για να καταλάβετε...

 99. ΝΠ avatar
  ΝΠ 30/01/2013 02:51:03

  Δρίμακος: Πολύ ενδιαφέρον.
  αλλά πολύ ... μεγάλο.
  θέλει μεγάλη συγκέντρωση για να διαβαστεί.
  στην ουσία αναφέρετε παραδείγματα κυρίως υπεράσπισης του έθνους,
  του ανάλογου φυσικά.
  Είναι βέβαια κλασικό το ερώτημα ,τι γίνεται όταν π.χ. οι εμπόλεμοι είναι
  ορθόδοξοι;
  καλό είναι να το απαντήσετε, βάσει της παράδοσης και κατά τας γραφάς,
  τα οποία ,ως φαίνεται,γνωρίζετε καλά.
  Επιπλέον, να αναφερθείτε και στα κοινωνικά προβλήματα.Τέλος,
  Είναι και ένα ζήτημα πως φύγαν αντάμα -αντάμα
  τρεις μεγάλες μορφές του ελληνισμού.
  Να μη γίνουμε Τσάβες,
  αλλά…

 100. Απορών avatar
  Απορών 30/01/2013 02:54:27

  Αγαπητέ κ. Μητραλέξη,
  ανέμενα απάντηση στην προηγούμενη συζήτηση, αλλά μετά το σημερινό δεν μπορώ παρά να ευχηθώ καλή ανάρρωση!
  Δυστυχώς, φαίνεται πως ούτε όσα είναι κοινός τόπος δεν μπορούν να συζητηθούν με ψυχραιμία... είναι ξεκάθαρο: τη σήμερον ημέρα αν δεν είσαι ΧΑ ή τουλάχιστον εξ ανάγκης και μόνον ψηφοφόρος της ΝΔ (ναι ναι αυτού του... κεντροαριστερού μορφώματος που το μόνο που έχει να μας προσφέρει είναι να μας σώσει από τον κομμουνισμό), τότε προφανώς είσαι ανθέλλην, δηλαδή πράκτορας των Τούρκων και άρα "Πατριαρχικός" καθότι ως γνωστόν ο Πατριάρχης είναι αξιωματικός του Τουρκικού Στρατού, άρα της ΜΙΤ και ενδεχομένως ιλλουμινατοσιωνιστοτέκτον του τάγματος των φαρμακερών φιδιών του κυρίου ή κάτι τέτοιο τελοσπάντων...

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Απορών 30/01/2013 10:34:00

   Είστε σίγουρος ότι όλοι όσοι κρίναμε αρνητικά το άρθρο του κ. Μητραλέξη εμφορούμαστε από τις αντιλήψεις αυτές που πηγαίνετε να μας προσάψετε; Διαβάστε τα σχόλιά μου πρώτα. Εσείς μανιχαϊζετε και προσπαθείτε να το προσάψετε σε άλλους. Λυπούμαι για την κακοήθεια και τη στρεψιδικία που αποπνέει το σχόλιό σας αυτό.

   • Απορών avatar
    Απορών @ ΒΙΣ 30/01/2013 12:54:59

    Έχετε δίκιο, το σχόλιο δεν αναφέρεται προσωπικά στον κάθε έναν ο οποίος κριτικάρει το σχόλιο (μεταξύ των οποίων είμαι κι εγώ άλλωστε αφού στο αρχικό μου σχόλιο γράφω ότι θα ήταν καλό αν έλλειπε από το άρθρο η κριτική των τελευταίων στιγμών του Χριστόδουλου που μου έκαναν κακή εντύπωση). Το σχόλιο αναφέρεται περισσότερο σε μια διάχυτη τάση μέσα στην ελληνική κοινωνία, μανιχαϊσμού όπως λέτε, και η οποία φυσικά και δεν αφορά σε οποιονδήποτε πήρε αρνητική (έστω και την ακραία αρνητική) εναντίον του άρθρου αυτού η οποία μπορεί να οφείλεται σε συναισθηματικούς λόγους. Κριτική σε μια διάχυτη τάση έκανα που διακρίνω σε διάφορες συζητήσεις, όχι σε συγκεκριμένα πρόσωπα... Ζητώ συγγνώμη λοιπόν αν έθιξα κάποιον, δεν ήταν πρόθεσή μου να ασκήσω κάποιου είδους προληπτικής λογοκρισίας... αλλά και από τα δικά σας σχόλια, όσο πρόλαβα να διαβάσω, δεν μπορώ να πω ότι διέκρινα μια τέτοια τάση...

   • Απορών avatar
    Απορών @ ΒΙΣ 30/01/2013 14:45:13

    Έχετε δίκιο το σχόλιο είναι υπερβολικό και δημιουργεί αυτήν την εντύπωση. Δεν στρεφόμουν εναντίον προσώπων ωστόσο, ούτε εναντίον σχολίων επί του συγκεκριμένου άρθρου, αλλά εναντίον μιας συγκεκριμένης τάσης την οποία διακρίνω στην ελληνική κοινωνία απέκδυσης των ευθυνών μας μανιχαϊστικής αντιμετώπισης των πραγμάτων. Απάντησα και πριν αλλά δεν δημοσιεύθηκε το σχόλιο... Ήμουν όντως υπερβολικός κάτι που ενδεχομένως οφείλεται στο virtual λιντζάρισμα του κ. Μητραλέξη... Ζητώ συγγνώμη αν προσέβαλα κάποιον, σε όλους μας αναφέρομαι ως κοινωνία...

   • Απορών avatar
    Απορών @ ΒΙΣ 30/01/2013 14:48:03

    Σημ.: και από τα σχόλια σας (όσα είδα γιατί είναι τεράστιο το νήμα) δεν κατάλαβα γιατί θεωρήσατε ότι σας αφορά το σχόλιό μου... επιπλέον δεν θεωρώ ότι όλα τα σενάρια σχετικά με το θάνατο του Χριστόδουλου είναι σίγουρα αφελή κτλ. Σε κάθε περίπτωση το σχόλιο μου ήταν άστοχο με την έννοια ότι αφορούσε κάτι πολύ γενικότερο από το συγκεκριμένο άρθρο και είναι ακραίο λόγω της ακρότητας των επιθέσεων εναντίον του κ. Μητραλέξη.

  • partyman avatar
   partyman @ Απορών 30/01/2013 13:36:59

   μάλιστα.. όλοι όσοι διαφωνούν ειναι χρυσαυγίτες.. πολύ βολικότο βρίσκω..

   • Απορών avatar
    Απορών @ partyman 30/01/2013 14:40:18

    Σαφώς και δεν εννοούσα αυτό... απάντησα ήδη στον ΒΙΣ όπου παραδέχομαι ότι το σχόλιο είναι άστοχο και εξηγώ τί προσπαθώ να πω. Δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα ωστόσο.

 101. Tabula Rasa avatar
  Tabula Rasa 30/01/2013 08:50:56

  Διόρθωση : ''οι….χαλαροί ΔΙΕΘΝΙΣΤΕΣ'' ήθελα να γράψω. Συγνώμη για το μπέρδεμα.

 102. Παρατηρητής avatar
  Παρατηρητής 30/01/2013 08:57:06

  Ο κ. Μητραλέξης, ένας ευφυής και «πολλά υποσχόμενος» --όπως λέγαμε παλιότερα-- νέος άνθρωπος, έχει δώσει πειστικά δείγματα γραφής και είναι ελεύθερος, στο πλαίσιο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, να εκφράζει τις ιδέες του ανάλογα με τις δικές του πεποιθήσεις και ιδεολογικές επιλογές και όχι ανάλογα με τις δικές μας. Επειδή, όμως, και οι κρίνοντες κρίνονται, οφείλω να του επισημάνω ότι ο λίβελός του εναντίον του μακαριστού Χριστόδουλου –γιατί περί λιβέλου πρόκειται, και μάλιστα με τη συσκευασία της μετριοπάθειας—ήταν εκ μέρους του ένα τεράστιο λάθος. Μου δημιουργείται μάλιστα η υποψία ότι, συντάσσοντάς τον, κάτι προσπάθησε να αποδείξει σε κάποιον ή σε κάποιους κύκλους. Μήπως ότι ναι μεν είναι «δεξιός», αλλά ανήκει περισσότερο στη «χαλαρή» και ενοχική δεξιά; Μήπως ότι προσανατολίζεται περισσότερο στον κεντροδεξιό χώρο των Λούληδων και των Βερέμηδων; Μήπως ότι διατηρεί επαφές και άδηλες πνευματικές επικοινωνίες με τις όψιμες εθνοαποδομητικές τάσεις κάποιων ερμητικών στοχαστών του Ορθόδοξου φονταμενταλισμού; Μήπως ότι καλοβλέπει την αριστερόστροφη συμπεριφορά ορισμένων σημερινών Ελλήνων μητροπολιτών («ΘΟΥ, ΚΥΡΙΕ, ΦΥΛΑΚΗΝ ΤΩ ΣΤΟΜΑΤΙ ΜΟΥ!»), σε έναν από τους οποίους είχα απευθύνει πριν από λίγους μήνες, μέσα από τη σχολιογραφία του Antinews, την ακόλουθη παράκληση: «ΜΗ ΜΑΣ ΚΟΛΑΖΕΤΕ, ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΕ»; -- Δεν είναι στις προθέσεις μου και δεν έχω κανένα δικαίωμα να κυνηγήσω μάγισσες με αφετηρία το απαράγραπτο δικαίωμα ενός διανοουμένου να εκφράσει τη σκέψη του χωρίς λογοκρισίες. Θα συνιστούσα, όμως, τον κ. Μητραλέξη να κάνει και αυτός την αυτοκριτική του, όπως την κάνουμε κατά καιρούς όλοι μας. Προσέβαλε βάναυσα τη μνήμη ενός ιεράρχη που ο Ελληνικός λαός στη συντριπτική πλειονότητά του τον είχε αγκαλιάσει και αγαπήσει. Όσο πιο γρήγορα ο κ. Μητραλέξης ομολογήσει το λάθος του στον ίδιο τον εαυτό του, τόσο το καλύτερο.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Παρατηρητής 30/01/2013 15:02:57

   Ἀγαπητὲ Παρατηρητή,

   φοβᾶμαι ὅτι θὰ σᾶς ἀπογοητεύσω. Τὰ σχόλια στὸ ἄρθρο μᾶλλον χαλύβδωσαν τὴν ἄποψή μου (ἐνδεχομένως λανθασμένη) ὅτι τὰ ἐκκλησιαστικὰ κριτήρια (ὅπως, σὲ κάθε περίπτωση, μπορῶ νὰ τὰ ἀντιληφθῶ) ἔχουν ἐκλείψει σχεδὸν ὁλοσχερῶς ἀπὸ τὸν ἑλληνικὸ λαό, καὶ ὅτι ἡ ἀρχιεπισκοπικὴ θητεία τοῦ μακαριστοῦ Χριστοδούλου συνέβαλε τὰ μέγιστα σὲ αὐτὴν τὴν καίρια στρέβλωση.

   Ἐπιτρέψτε μου νὰ παρατηρήσω ὅτι αὐτὸ ἀποτυπώνει ἴσως καὶ τὸ σχόλιό σας: ἀντὶ νὰ διερωτηθεῖτε μήπως μὲ «καίει» τὸ ζήτημα τῆς ἐκκλησίας καὶ γι' αὐτὸ γράφω ὅτι γράφω, ὑποθέσατε ἀμέσως... ὅτι προσπαθῶ νὰ τὸ παίξω λάητ, λούλης, βερέμης καὶ μεσαῖος χῶρος, κάτι πού, πραγματικά, αὐτὸ κι ἂν εἶναι λίβελλος καὶ προσβολὴ - περισσότερο ἀπὸ τὶς οἰμωγὲς ἄλλων. Οὔτε κἂν πέρασε ἀπὸ τὸ μυαλό σας τὸ ἐνδεχόμενο νὰ γράφονται τὰ γραφόμενα ἀπὸ ἐκκλησιαστικὴ σκοπιά, σύμφωνα μὲ τὰ λεγόμενά σας.

   Παρατηρήσατε ὅτι μίλησα μόνο γιὰ τὰ ἐκκλησιαστικὰ κριτήρια. Δὲν ἔθεσα τὸ ζήτημα τῆς καραμπινάτης εἰδωλολατρίας ποὺ ἀποπνέουν πάμπολλα σχόλια, τὸ ἦθος τοῦ λυντσαρίσματος ἢ τὶς συνειδητὲς διαστρεβλώσεις τῶν λεγομένων. Τὰ ἐκκλησιαστικὰ κριτήρια εἶναι ποὺ μὲ ἐνδιαφέρουν, ἐξ οὗ καὶ ἡ ἐπιτακτικὴ ἀνάγκη συγγραφῆς τοῦ ἄρθρου, κατὰ τὴ γνώμη μου.

 103. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 30/01/2013 10:50:13

  Ἀγαπητέ κ.Σ.Μητραλέξη,διάβασα χθές τό ἄρθρο σας,θέλησα ὅμως νά γράψω σήμερα τή γνώμη μου,γιά νά εἶναι γέννημα πιό ὤριμης καί νηφάλιας σκέψης.
  Κατ' ἀρχήν,θέλω νά σᾶς ἐπαινέσω,γιατί προσεγγίσατε τήν περίοδο τῆς Ἀρχιεπισκοπίας τοῦ Μακαριστοῦ Χριστοδούλου καθώς καί τήν μορφή του,τόσο ἀναλυτικά,μέ τόσα στοιχεία καί τόσο γλαφυρά.Μέ κάποια σημεία τῆς ἀνάλυσής σας δέν συμφωνῶ,δέν ἔχει σημασία ὅμως.Ἡ οὐσία εἶναι ὅτι ἀκόμη καί σήμερα τό πέρασμα τοῦ Μακαριστοῦ,προβληματίζει,εἴτε θετικά εἴτε ἀρνητικά,ἐμπνέει,συγκλονίζει,ξενίζει,ἀλλά σίγουρα δέν ξεχνιέται.Κι αὐτό εἶναι τό μεγάλο κέρδος ἀπ' τό πέρασμά του.Ἑνός μεγάλου ἄνδρα,εἶναι γνώρισμα αὐτό,τό νά μήν περνᾶ ἀπαρατήρητος!Ἔγραψα χθές πιό πάνω,ὅτι κάποιος πού ὑπηρετεῖ ἀξίες,ἔχει μεγάλη ἀξία!Προσέξτε,ἀξίες,ὄχι ἰδιοτέλειες καί ἀνθρώπινες ἰδεολογίες.
  Ἔ,τέτοιος ἄνθρωπος ἦταν γιά μένα ὁ Μακαριστός Ἀρχιεπίσκοπός μας,ὁ Χριστόδουλός μας! Δέν μέ νοιάζει πού μπορεῖ νά ἦταν σημεῖο ἀντιλεγόμενο γιά πολλούς,μῆπως ὁ Χριστός μας πού Τόν ὑπηρέτησε μέχρι τό τέλος τῆς ζωῆς του,δέν ἦταν καί εἶναι ἀκόμη;Αὐτό δέν σημαίνει ὅτι χάνει τή λάμψη καί τή δύναμή Του!
  Ὁ Μακαριστός,γιά μένα,προκάλεσε μέ τό λόγο του,ὅπως ὁ Χριστός ἄλλωστε στήν ἐποχή Του..Προκάλεσε καί ὁ Μακαριστός Χριστόδουλος,ἄλλοτε εὐχάριστα,ἄλλοτε πολλούς,δυσάρεστα,ἀλλά σημασία ἔχει ὅτι ὑπῆρξε! Γι' αὐτό γιά μένα ἦταν μεγάλη εὐλογία γιά τήν Ἑλλάδα πού τόν εἴχαμε,ἔστω καί τόσο λίγο.
  Σᾶς εὐχαριστοῦμε λοιπόν κ.Μητραλέξη,πού μᾶς δίνετε τήν εὐκαιρία μέ τό ἄρθρο σας,μές στή σημερινή κατήφεια καί μιζέρια μας,νά πάρουμε λίγο κουράγιο μέσα ἀπό τήν θύμηση ἑνός ἀνθρώπου τοῦ Θεοῦ...

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 30/01/2013 15:06:39

   Νὰ εἶστε καλά Κυθήριε, κι ἂς διαφωνοῦμε ὲπὶ τοῦ θέματος!

 104. Δρίμακος avatar
  Δρίμακος 30/01/2013 11:19:14

  @NΠ

  Εὐχαριστῶ. Γιὰ τὰ μεταξὺ Όρθοδόξων, τὸ ὑπαινίχθηκα. Πλήν, εἰδικὰ αὐτὴ ἡ κουβέντα δὲν εἶναι διόλου λυσιτελὴς σήμερα (μᾶλλον ἀποπροσανατολιστική, θά ᾽λεγα), ὅταν στὸν 21 ο αἰώνα τὴν γενοκτονία τὴν παθαίνουμε ἀπὸ ἄλλους.

  @ λοιποὶ συνοδίτες τοῦ ANTINEWS

  Ζητῶ συγγνώμη γιὰ τὸ ῾῾σεντόνι῾῾. Ἀναγκαῖο γιὰ τὴν στοιχειώδη θέση τοῦ ζητήματος καὶ γιὰ τὴν ἔκφραση ἐποφειλομένης κατ᾽ ἀρχὴν ἐκτιμήσεως στὸν Σ.Μ.

  @ ΒΙΣ

  Δὲν νομίζετε ὅτι θά ᾽ταν ζητούμενο γιὰ πολὺν κοσμάκη (ξέχωρα ἀπ᾽ τὴν συζήτηση γιὰ τὸν Χριστόδουλο) νὰ ἐπιχειροῦσε κανεὶς ξεμπρόστιασμα τῆς κλαδικῆς Θεολόγων τοῦ ΣΥΡΙΖΑ στὶς ποικίλες ὀργανωτικές της ἐκφάνσεις, ἀνατέμνοντας τεκμηριωμένα τὶς ἰδεολογικές τους προϋποθέσεις καὶ ἀναδεικνύοντας μὲ ἀκρίβεια χειρουργικοῦ νυστεριοῦ τὶς ἐξαρτήσεις καὶ τὰ τσιλιπουρδίσματά τους ;

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Δρίμακος 30/01/2013 15:07:23

   Ἀγαπητὲ Δρίμακε,

   θὰ σᾶς ἀπαντήσω ἐντὸς διλέπτου πιὸ πάνω, στὸ κεντρικό σας σχόλιο

 105. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 30/01/2013 11:37:25

  Πολύ καλό! Και καλό θα ήταν να τα διάβαζε και ο αθεολόγητος κατά βάση, αλλά περί πολλά "αριστερά" τυρβάζων μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος, που δεν καταλαβαίνει τη λούμπα στην οποία έχει πέσει και καμαρώνει...Και βαφτίζει τους ισλαμιστές εισβολείς της πατρίδας μου "πρόσφυγες" και δικαιολογεί τα εγκλήματά τους, αναίσχυντα!
  Όσο για τη Σύνοδο του 1870 και τα περί "εθνοφυλετισμού":
  Ας είμαστε λίγο ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, ως Έλληνες: Το πρόβλημα για το Οικουμενικό Πατριαρχείο ήταν οι Βούλγαροι....Απλά έπρεπε να βρεθεί θεολογικό έρεισμα για να καταδικαστούν.
  Και το έρεισμα ποιο ήταν; Ασφαλώς υπαρκτό: Δύο ή περισσότερες εκκλησιαστικές δικαιοδοσίες στην ίδια πόλη ή περιφέρεια. Οι Βούλγαροι, βέβαια, επικαλούνταν την αρχιεπισκοπή Αχρίδας και την αυθαίρετη κατάργηση του αυτοκεφάλου της το 1767, αλλά τα επιχειρήματά τους δεν ήταν αρκετά ισχυρά: Ο βούλγαρος Έξαρχος διέμενε στην Πόλη!
  Δηλαδή, η Συνοδος του 1870 καταδίκασε το δικαιοδοσιακό αλαλούμ, αυτό που γίνεται πλέον στην Αμερική, την Ευρώπη, την Ωκεανία, εσχάτως και στο Πακιστάν και την Ινδονησία! Ως μη ώφειλε φυσικά.
  Δεν ήταν θέμα εθνικισμού, δεν καταδικάστηκε ο εθνικισμός. Αυτό είναι ένα τεράστιο ψέμα που προπαγανδίζουν αριστεροχριστιανοί τύπου Ζουμπουλάκη, Καλαϊτζίδη, Καρυώτογλου και Θερμού. Τον 5ο αιώνα ο όσιος Σάββας ο Ηγιασμένος όρισε στο μοναστήρι του να ψάλλονται οι ακολουθίες ΜΟΝΟ στην ελληνική. Να τον καταδικάσουμε τον όσιο Σάββα; Την ίδια εποχή, οι έλληνες μοναχοί των Ιεροσολύμων δεν πολυάφηναν τους ομόδοξους σύρους μοναχούς να ψάλλουν πολλά-πολλά στη γλώσσα τους στον Πανάγιο Τάφο, υπήρχαν και συγκρούσεις....
  Άρα, το 1870, με τη Μεγάλη Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης καταδικάστηκε η κατατεμάχιση του σώματος της Εκκλησίας στον ΙΔΙΟ ΤΟΠΟ, δηλαδή η συνύπαρξη ορθοδόξων επισκόπων διαφοετικών δικαιοδοσιών στην ίδια έδρα με βάση κριτήρια εθνικά. Όχι ο εθνικισμός!

 106. Αριστείδης Δ. avatar
  Αριστείδης Δ. 30/01/2013 11:42:53

  Ο Χριστός αγαπητέ Κυθήριε δεν είναι σημεῖο ἀντιλεγόμενο γιά κανέναν.
  Δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος στη γή που να μην πιστεύει στο μήνυμα της ΑΓΑΠΗΣ. Μόνο οι διεστραμμένοι εγκληματίες. Αλλο η αμφισβήτηση της θεικότητάς του. Στον Λόγο Του δεν βρέθηκε μέχρι σήμερα αντεπιχείρημα που να στέκει...
  Καμμία λοιπόν σύγκριση με τον Χριστόδουλο, ο οποίος κατα τη γνώμη μου δεν πολυεμπιστεύονταν τον Χριστό αφού ακόμη και στά τελευταία του κατέφυγε στη επιστήμη για να αποφύγει ακόμα και με μεταμόσχευση το Θέλημα του Θεού που τον κάλεσε κοντά του...

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Αριστείδης Δ. 30/01/2013 14:12:07

   Αγαπητε Αριστειδη, σε ολα τα -ναι μεν- υπαρχουν και τα αλλά....
   Η θρησκεια μας δεν απορριπτει την επιστημη, αντιθετως την ευλογει. Ο Θεος επεμβαινει οταν ανθρωπινως εχει εξαντληθει καθε θεμιτη παρεμβαση και τοτε ειναι που μιλαμε για το θαυμα.
   Τωρα το μεγεθος της εμπιστοσυνης του καθενος μονο ο καρδιογνωστης το γνωριζει, παντως σας λεω οτι κατα τη διαρκεια της ασθενειας του μακαριστου, τον επεσκεφθησαν δυο μοναχοι οι οποιοι ειχαν υποβληθει επιτυχως στην Αμερικη σε παρομοια μεταμοσχευση, προς ενισχυση του. Και οι δυο ζουν- ευτυχως- και εχουν αξιωθει πολλων πνευματικων δωρεων. Ο ενας δε -Αγιορειτης- ειχε αποφασισει οταν εκδηλωθηκε η ασθενεια του να την ακουμπησει στο Θεο και δεν εκανε καμμια ενεργεια.Του ηρθε το εισιτηριο απο Αμερικη αιφνιδιως επειδη καποιοι φροντισαν να ετοιμασουν τα παντα.Εχει γραψει και 2 βιβλια με τις εμπειριες του. Ο αλλος αξιωθηκε μεγαλου θαυματος στη Μονη του.
   Γιατι τα ειπα ολα αυτα; καθαρα για πνευματικους λογους. Οταν ο Θεος βλεπει οτι το μελλον δεν μας επιφυλασσει καλυτερη "θεση", διακοπτει το νημα της ζωης λογω φιλανθρωπιας και "ινα μη το κακον αθανατον γενηται".Αυτο εννοουσα οταν ειπα παραπανω οτι επιλεγει στη ζωη μας τη καλυτερη στιγμη, προς ωφελειαν το κανει. Κανεις δεν ξερει αν τον μακαριστο Αρχιεπισκοπο τον περιμενε αν ζουσε καποια μεγαλη αμαρτια. Καποια συμφωνια με τον Παπα που θα διχαζε η καποια αλλη διενεξη με τον Πατριαρχη η οτιδηποτε αλλο.
   Θυμιζω οτι ο Χριστος μας διακηρυξε οτι ειναι καλυτερο να κρεμασεις μια πετρα στο λαιμο σου, παρα να σκανδαλισεις , ποσο μαλλον ενας Αρχιεπισκοπος....Τον φυλαξε λοιπον ο Θεος και μαλιστα του επετρεψε πριν το τελος την ευλογημενη μετανοια. Κλειστηκε στο σπιτι του- θυμηθειτε οτι αρνηθηκε το νοσοκομειο- και ετοιμαστηκε εν πληρει συνειδησει να παραδωσει ψυχη. Καταλαβαινετε τωρα γιατι ο πραγματικος Χριστιανος διαφερει; ενα απλο παραδειγμα, ολοι ευχονται αμα κανεις πεθαινει αποτομα και συντομα, ετσι να πανε κι αυτοι δηλ να μην υποφερουν. Η εκκλησια απευχεται να εχει ο Χριστιανος "αιφνιδιο θανατο".
   Ο Χριστοδουλος υπηρξε πραγματικος Χριστιανος απλα οπως ολοι μας ειχε να παλαιψει και με τις αμαρτιες του γιατι ως Αρχιερεας γνωριζε καλυτερα απο καθε αλλον οτι θα εδινε λογο ενωπιον του θρονου του Κυριου και μαλιστα βαρυτερον απο εσας και εμενα λογω θεσεως του.

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ Ρηνα 31/01/2013 11:18:51

    Αγαπητε Ασσε γι αυτο ακριβως εχει ειπωθει οτι στον Παραδεισο οι εκπληξεις θα ειναι πολλες...
    Ολα οσα περιγραψατε ειναι αληθεια και εγω τοτε για πολλα ειχα σκανδαλιστει.Ακομα και για τη προσπαθεια του για να διαβαζεται το Ευαγγελιο στη Δημοτικη.Ομως ειπαμε ο επισκοπικος θρονος οπως και καθε δημοσια θεση ειναι ηλεκτρικη καρεκλα.Δεν ειναι τυχαιο οτι μεγαλοι γερονταδες τον αποφευγουν οπως ο διαολος το λιβανι. Ειδατε οτι ακομα και ο καθε υπουργος Παιδειας θελει να περασει το δικο του νομοσχεδιο για να μεινει στην ιστορια. Ο "αρχων του κοσμου τουτου" δεν αφηνει κανεναν απειραστο.Τους δε ιερωμενους απο την πρωτη στιγμη.Τους ιδιους και τις οικογενειες τους αν ειναι εγγαμοι.
    Ειδατε ομως οτι το δικο μου κεντρο βαρους αφορουσε παντα "τα τελη της ζωης" και πως μπορει ενας ανθρωπος να φθασει εκει ανεπαισχυντα και να δωσει την καλην απολογιαν.
    Πιστευω οτι ο Θεος στον Χριστοδουλο εδωσε αυτη την ευκαιρια να φθασει στο τελος μετανοημενος. Ισως γιατι οι προθεσεις του ηταν καλες. Νομιζετε οτι οταν ολοι μας αμαρτανουμε δεν το κατανοουμε;Αμεσως η μετα ολοι εχουμε μεσα μας εκεινο το υπεροχο καμπανακι που λεγεται συνειδηση-που γι αυτο τοβαλε ο Θεος μεσα μας-που ειδοποιει.Αλλον το ειδοποιει για αλλαγη πορειας στα 40 αλλον στα 50 και αλλον λιγο πριν βγει η ψυχη του.Την ειλικρινεια κρινει και την προαιρεση ο Θεος οχι τον χρονο προσελευσης κοντα Του.Και τον πρωτο και τον τελευταιο εργατη τον δεχεται ευμενως.
    Το να "πεσουμε "κατα τη διαρκεια της ζωης μας ειναι ευκολο στα χρονια που ζουμε.Το δυσκολο ειναι να το παραδεχτουμε, να σηκωθουμε και να συνεχισουμε. Στα περισσοτερα σχολια που αναρτηθηκαν παραπανω υφερπει η διακρινεται καθαρωτατα ενας εγωϊσμος, κυριως εκ μερους των νεων ανθρωπων.Δεν το θεωρω κακο για τη νεοτητα.Βοηθαει για να χαραχτουν δρομοι.Αν ομως στα ωριμα χρονια δεν διορθωνεται, κινδυνευει να σε παρασυρει στο βουρκο.Το νοημα της πορειας μας στη ζωη ειναι να εχουμε τα ματια στυλωμενα στο Χριστο και να προσπαθουμε να του μοιασουμε.Προς τη κατευθυνση αυτη μας εχει δωσει πολλους σημαντικους σταθμους για να ειναι η εδω ζωη μας παρηγορητικη.Τη μορφωση, την ευλογημενη συζυγια, τη χαρα του να κρατησει καποιος στην αγκαλια του μια υπαρξη, την αφιερωση και τοσα αλλα.Γιατι η ανηφορικη πορεια μας μεσα στο χαος που μονοι μας δημιουργησαμε αφαιρωντας τον ΘΕΑΝΘΡΩΠΟ απο τις ζωες μας αντικαθιστωντας τον μονο με τον χοϊκο ανθρωπο και τις απατηλες δυνατοτητες του, ειναι δεδομενη.
    Το συμπερασμα μου λοιπον ειναι, διαβαζοντας τα πολυπληθη σχολια, οτι οι περισσοτεροι διεβλεψαν στο Χριστοδουλο την καλη προθεση και διεγραψαν απο τη μνημη τους τα λαθη που σαν ανθρωπος εκανε κι αυτος.Η τελικη κριση ανηκει αλλου, γι αυτο αλλωστε ζητησε και τη προσευχη μας.
    Διστασα πολυ πριν αναφερω το τελευταιο και μαλιστα στο διαδικτυο αλλα συμβουλευτηκα ανθρωπους γνωστες. Και η δικη μου ζωη καποτε πριν αρκετα χρονια πηρε μια πολυ αποτομη στροφη, σε μια περιοδο που ημουν απορροφημενη με τα του κοσμου και τις ματαιοτητες του. Χωρις να εχω καμμια γνωση ζητησα τη βοηθεια Του. Τη ζητησα ομως με απλοτητα και ειλικρινεια και με την υποσχεση οτι θα πλησιασω, θα μαθω. Πιο απλοχερη βοηθεια δεν γινοταν να παρω....Εσβησαν ολα, αποκατασταθηκαν πληρως και απεμενε να εκπληρωθει το δικο μου το κομματι.Σ αυτον τον αγωνα λοιπον βρισκομαι να Τον πλησιασω οσο πιο πολυ γινεται και να βοηθησω οσους μπορω να κατανοησουν. Οι πλησιον μου, οικογενεια, συγγενεις, φιλοι μη μπορωντας να εξηγησουν τα ανεξηγητα, βοηθηθηκαν ποικιλοτροπως. Ισως καμμια φορα ο Θεος μας χρησιμοποιει και σαν οργανα γιατι καποιος διασημος γεροντας μου ειπε οτι ποτε ο Θεος δεν δρα μονοδιαστατα.Παντα με ενα θαυμαστο γεγονος κανονιζει να επηρρεασει πολλους. Βλεπεις τωρα τα θαυματα δεν γινονται πια στις πλατειες αλλα στη ψυχη του καθενος που ξαφνικα ξυπναει και ειναι στο χερι μας να εχουμε ευαισθητες κεραιες για να τα αντιληφθουμε.....

    • aristeidis D1. avatar
     aristeidis D1. @ Ρηνα 31/01/2013 11:33:52

     Αγαπητή Ρήνα τώρα ξεφεύγουμε σε άλλα δυσβατα μονοπάτια...Και εγώ βεβαίως συμφωνώ οτι ο νεκρός δεδικαίωται. ¨Οπως όλοι μας μια ματια στο σύμπαν είμαστε. Ενα ανοιγόκλειμα βλεφάρου για να θαυμάσουμε τη μεγαλειώδη απεραντοσύνη του και μετά Υπνος Αιώνιος. το άρθρο όμως μας έβαλε το ερώτημα. Καλός ή κακός. Και ως ατελή ανθρώπινα όντα απαντήσαμε ο καθείς απο την σκοπιά του. δεν καταδικάσαμε ούτε αθωώσαμε τον Χριστόδουλο. Τόν κρίναμε ως δημόσιο πρόσωπο όπως όλους. Αλλοι τον βρήκαμε καλόν και άλλοι κακόν. Και εμείς θα κριθούμε για τον βίο μας απο τους συνανθρώπους μας. Για μετά τον βίο μας δεν μας πέφτει λόγος. Ο Αγιος Πέτρος θα αποφασίσει...

  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ avatar
   ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ @ Αριστείδης Δ. 31/01/2013 12:40:41

   ΔΗΛΑΔΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΣΑΣ ΟΠΟΙΟΣ ΑΡΡΩΣΤΑΙΝΕΙ Η ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΛΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΘΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΙΑΤΡΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΣΑΣ΄΄ ΤΟΝ ΕΧΕΙ ΚΑΛΕΣΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΄΄ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΚΟΥΣΕΙ ΣΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΤΟΥ!ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΓΡΑΜΜΕΝΟ;

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ 31/01/2013 14:30:22

    Αγαπητη Αλεξανδρα ακριβως το αντιθετο, αλλωστε το εγραψα πρωτο πρωτο αλλα υποθετω δεν θα το προσεξατε.Το πρωτο που ζητουν οι ιερωμενοι ειναι να ευλογησει ο Θεος τα χερια του χειρουργου, του καθε γιατρου.Πιστευω το εχετε ακουσει κι εσεις. Αυτο που ανεφερα και παρεξηγησατε ειναι οτι υπαρχουν και ανθρωποι αλλων πνευματικων μετρων και αναστηματων, κυριως μοναχοι αλλα και αλλοι, που χωρις να νοιωθουν ουτε στιγμη αγχος και πανικο, ακουμπουν τα παντα στο Θεο , οχι μονο τις ασθενειες αλλα και τη γενικοτερη φροντιδα τους, αλλα αυτο προϋποθετει πολλη διακριση και χρονια απαρασαλευτη πνευματικη διαυγεια που μακαρι να την ειχαμε και μεις οι κοινοι θνητοι.

    • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ avatar
     ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ @ Ρηνα 03/02/2013 14:32:17

     ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΟΥΣΑΣ ΣΕ ΣΑΣ ΑΓΑΠΗΤΗ ΡΗΝΑ ΑΛΛΑ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΧΟΛΙΟ ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΣΕΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΑΖΙ ΣΑΣ.

 107. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 30/01/2013 12:14:49

  Πόσοι καί πόσοι δέν ἐξοντώνουν ὁλόκληρους λαούς μέ τούς πολέμους πού δημιουργοῦν,στό ὄνομα τῆς εἰρήνης καί τῆς ἀγάπης ἀγαπητέ Ἀριστείδη...
  Ὁ Χριστός μας εἶναι ὁ Θεός μας.
  Ἀπό τή στιγμή ὅμως τῆς ἐπίγειας παρουσίας του στή γῆ μέχρι καί σήμερα,πόσοι δέν Τόν λοιδόρησαν,Τόν κυνήγησαν,διέστρεψαν τή διδασκαλία Του;
  Ὁ λόγος Του ἐπ' οὑδενί δέν εἶναι σημεῖο ἀντιλεγόμενο,γιά τήν παρουσία Του ἐμίλησα,πού πολλοί δέν τήν ἄντεξαν τότε,δέν τήν ἀντέχουν καί σήμερα,γιατί ἐλέγχει τή συνείδησή τους ἀκριβῶς αὐτός ὁ λόγος Του καί τά μηνύματα τοῦ Εὐαγγελίου!
  Ὅσο γιά τήν καταφυγή τοῦ Μακαριστοῦ Χριστόδουλου στήν ἐπιστήμη,ποσοι ἀγιορεῖτες πατέρες δέν καταφεύγουν σέ διάφορες ἁρρώστιες τους σέ Νοσοκομεῖα τῆς Θεσσαλονίκης ἤ ἀλλοῦ γιά τή θεραπεία τους,ἔστω καί ὄχι μέ τή σύμφωνη γνώμη τους πάντοτε,ἀλλά σίγουρα μέ τήν ἀναγκαστική συγκατάθεσή τους...Αὐτοί δέν ἐμπιστεύονται τήν πρόνοια τοῦ Θεοῦ; Ἤ μήπως δέν ὑπῆρχαν ἅγιοι ἰατροί πού βοηθοῦσαν τούς ἀνθρώπους νά θεραπεύσουν τήν σαρκική τους ὑπόσταση πρός δόξαν τοῦ Θεοῦ καί πρός ὡφέλεια τῆς ψυχῆς τους;

 108. Α. Πέτρόπουλος avatar
  Α. Πέτρόπουλος 30/01/2013 13:37:35

  Εμπαθής και προβληματικός σαν άτομο. Συγχωρέθηκε αλλά έκανε μεγάλη ζημιά στην Εκκλησία (η Ορθοδοξία είναι κάτι διαφορετικό). Τι να πρωτοθυμηθούμε, τις ίντριγκες της εκλογής του; Τις χρυσοπηγές παλαιότερα; Τα διαβάσματα επί χούντας; Τους Βαβύληδες και τους Κωλοσούσες ; Τους Θεόκλητους και τους Επιφάνειους; Την ματαιοδοξία του; Ή τα "κριτήρια" επιλογής απο τον ίδιο Μητροπολιτών; Δεν αξίζει τόσο μελάνι κατά την ταπεινή μου γνώμη. Το ότι ασχολούνται διάφοροι κύκλοι ακόμα αναζητείστε τους λόγους που είναι όλοι ευτελείς.

  • Αριστείδης Δ. avatar
   Αριστείδης Δ. @ Α. Πέτρόπουλος 30/01/2013 21:25:43

   ΣΩΣΤΟΣ !!!!!!!!!!1000++++++++

  • Πέτρος avatar
   Πέτρος @ Α. Πέτρόπουλος 30/01/2013 21:57:16

   Όσα δε φτάνει ο ασεβής, σέρνεται αλλά και πάλι ΔΕΝ τα φτάνει. Ποτέ δε φτάνει πουθενά.

   • Α. Πέτρόπουλος avatar
    Α. Πέτρόπουλος @ Πέτρος 31/01/2013 14:13:54

    Η ευσέβεια έχει σχέση με την άποψη που έχει κανείς για τον Χριστόδουλο; Διάβασε και τα λεγόμενα του Αρχιμανδρίτη Πάτρας Κύριλλου , οι παρεικούντες την "Ιερά" Σύνοδο όλο και κάτι περισσότερο γνωρίζουν απο εμάς . Κύκλωμα αγαπητέ και όχι των τελευταίων ετών. Ο άγαμος κλήρος δεν είναι και τόσο άγαμος τελικά.

 109. Zugzwang avatar
  Zugzwang 30/01/2013 19:28:18

  Να μου επιτρεψετε να σας θυμισω οτι πριν απο το 2010 οι Ελληνες σπανια αυτοκτονουσαν. Επιτρεψτε μου και μια τελευταια ερωτηση: Το 1940 επρεπε να πουμε ΟΧΙ στους Ιταλους και αργοτερα στους Γερμανους η επρεπε να να παραδοθουμε αμαχητι για να αποφυγουμε τα χειροτερα;

  • Απορών avatar
   Απορών @ Zugzwang 30/01/2013 21:17:30

   Σαφώς και είχαμε από τους χαμηλότερους δείκτες αυτοκτονιών και συνεχίζουμε να έχουμε σχετικά χαμηλούς. Αυτό λέω, ότι αν δεν είχαμε χαμηλούς ενδεχομένως να μην είχαμε αυτό που φαίνεται ως τεράστια αύξηση.
   Στο 2ο ερώτημα: στους Ιταλούς έπρεπε να πούμε σαφώς όχι. Το ερώτημα θα το απαντήσω με απάντηση στον εαυτό μου (στο αρχικό) λόγω χώρου.

 110. B.K.Σ. avatar
  B.K.Σ. 30/01/2013 21:55:16

  το πλαίσιο της διαδοχής το 1998:

  Α. ΘΗΒΑ. Από την επιστολή του μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμου προς τους πολιτευτές Βοιωτίας και Εύβοιας το 1989 σχετικά με το θέμα των εγκαταστάσεων των Μαρτύρων του Ιεχωβά στην περιοχή του Ελαιώνα: "Στην περιοχή Ελαιώνος-Αρματος Θηβών χιλιαστές με ύπουλο τρόπο αγόρασαν τεράστιες εκτάσεις του εύφορου κάμπου των Θηβών, τις μεταβίβασαν στους χιλιαστές του Μπρούκλιν, της Μασαχουσέτης, της Αγγλίας, της Ιρλανδίας κ.α. και σ' αυτές δημιουργούν τεράστια συγκροτήματα που θα γίνουν το ορμητήριό τους για τον ελλαδικό και ευρύτερο μεσογειακό χώρο. Επομένως δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις χιλιαστών, οι οποίοι είναι ελεύθεροι σαν πολίτες να έχουν τις προσωπικές τους ιδέες, αλλά για διεθνές κέντρο εξαρτώμενο από ύποπτους χώρους με εχθρικούς σκοπούς κατά της πατρίδος και της πίστεώς μας".
  και όπως έγραφε στο βιβλιαράκι του, σε όποια δημόσια υπηρεσία και αν πήγαινε γι΄ αυτό το θέμα συναντούσε ένα ...συγχρονισμένο τοίχο (Οι εγκαταστάσεις των Χιλιαστών στην Βοιωτία ή Πώς ξεπουλιέται η Ελλάδα, 1992)


  Β. ΒΟΛΟΣ - όλα τα άρθρα της ...προετοιμασίας για την διεκδίκηση:
  h**p://www.tovima.gr/search/?dos=1&sa=0&so=0&words=&regioDate=1&author=%u03A7%u03C1%u03B9%u03C3%u03C4%u03CC%u03B4%u03BF%u03C5%u03BB%u03BF%u03C2%20%u039C%u03B7%u03C4%u03C1%u03BF%u03C0%u03BF%u03BB%u03AF%u03C4%u03B7%u03C2%20%20

  το ...χρίσμα:
  22/2/1998
  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=96301

  το χρίσμα δεν ...αρκεί, μάλλον:
  h**p://www1.rizospastis.gr/storyPlain.do?id=3744037&action=print

  και με την τρίτη ψηφοφορία τελικά:

  29/4/1998
  h**p://www1.rizospastis.gr/story.do?id=3723735&publDate=

 111. Θοδωρής avatar
  Θοδωρής 30/01/2013 22:54:45

  Όχι καλός... Άγιος και Αναντικατάστατος ήταν ο Μακαριστός!
  http://zoubosteo.wordpress.com/2012/01/30/%CE%BF-%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%BD%CF%8E%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B1/

 112. GP avatar
  GP 31/01/2013 01:58:44

  Εμεινα με την εντύπωση ότι το άρθρο ήταν λειψό! Έλειπαν τα θετικά στοιχεία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου.
  Αγαπητέ Σωτήρη αυτό που θα έλεγα εγώ σήμερα είναι ότι η Εκκλησία μας δεν έχει ΦΩΝΗ !!! Ακόμη και αν έχει ποιμαντική και ανθρωπιστική δράση αυτή ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ !!! Ο Χριστόδουλος αυτό έκανε !!! Συμφωνώ ότι ίσως λειτουργούσε πολλές φορές στο όριο της Θεσμικότητας αυτού που εκπροσωπούσε, άλλα ακουγόταν. Αν σήμερα ζούσε ίσως να γλίτωνε τις ζωές μερικών εκατοντάδων συμπολιτών μας που πηδούν από τα μπαλκόνια....
  Η Εκκλησία είναι άνθρωποι που τους ενώνει κυρίως η ίδια Θρησκευτική Παράδοση (είμαι χριστιανός ορθόδοξος γιατί γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ελλάδα και δεν ψαχτικα να αλλαξοπιστίσω). Ο Χριστόδουλος σε αυτούς έδωσε λόγο συσπείρωσης και αγωνιστικής διάθεσης. Μπορεί κάποιος να βλέπει τα 3000.000 υπογραφές για τις ταυτότητες ώς διαθεση για πολιτική υποκατάσταση της καθεστηκίας τάξης. Εγώ το βλέπω ώς ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΑΡΞΗΣ !
  Είμαστε τόσοι ορθοδοξοι χριστιανοί Έλληνες και οποιος θελει να προβεί σε πράξεις τύπου :
  καθήλωση των χριστιανικών εικόνων από όλα τα δημόσια κτίρια και τα σχολεία (απαίτηση της οργάνωσης "Παρατηρητής για τα δικαιώματα του ανθρώπου")
  κτίσιμο Τζαμιού στην Αθήνα,
  Καθιέρωση της μαντίλας στις ελληνικές πόλεις
  φορολογικές επιβαρύνσεις και απαξίωση των τρίτεκων και πολύτεκων οικογενειών
  πρέπει να φωνάξουμε ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ , ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΕΒΑΣΤΗΤΕ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΜΑΣ !!!
  Σε αυτό ακριβώς το πράγμα ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ ΠΟΛΥ Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ !!!
  (τολμώ να πω ότι το κενό που αφήνει η απουσία της Εκκλησίας, το εκμεταλλεύεται η Χρυσή Αυγή, φυσικά με τον πιο λάθος και επιζήμιο τρόπο).
  Η εκλλησία είναι πρέπει να είναι η ελπίδα του κάθε κατατρεγμένου. Δυστυχώς δεν υπάρχει εκείνη η ατσαλένια φωνή να λέει "μη μασάτε εδώ είμαι" !!!
  Όσο για τον Ιερώνυμο....... άνθρωποι του χώρου υποστηρίζουν ότι είναι ουσιαστικότερος. Για ποιο πράγμα όμως; Για την επιχειρησιακή δράση του Εκκλησιαστικού Οργανισμού ή για το εξαθλιωμένο ποίμνιο της Εκκλησίας μας.
  Μετα τιμής.

 113. kosvag avatar
  kosvag 31/01/2013 04:58:59

  Αντέγραψε την MERC-BMW κτλ που βγάλαν ξαφνικά και μικρά μοντέλα για νεανικό κοινό. Μάζεψε νέους στην εκκλησία, τώρα κάναν παιδιά & τα πάνε και αυτά.

 114. ΨΧ avatar
  ΨΧ 31/01/2013 05:18:55

  Αγαπητέ κ. Μητραλέξη,

  Κάποτε -- νομίζω επί εποχής Χριστοδούλου -- τόλμησα να γράψω σε μια επαρχιακή εφημερίδα μια επιστολή ότι άλλο πράγμα η θρησκευτική πίστη και άλλο πράγμα η εθνική ταυτότητα. Έπεσαν τότε όλοι να με φάνε ως άπιστο, άθρησκο, άπατρι, παλιοκομμουνιστή κ.ά.ό. Όπως δηλαδή συμβαίνει τώρα και με εσένα. Σε συγχαίρω για το θάρρος της γνώμης σου και για την κοφτερή σου σκέψη. Μην πτοείσαι από τυχόν επιθέσεις.

  Όσο για τον μακαριστό, όσοι τον γνώρισαν -- έστω και λίγο -- από κοντά θα τον θυμούνται ως άλλον έναν δήθεν εκσυγχρονιστή πολιτικό που γούσταρε εξουσία και φόραγε προβιά θρησκευτικού ηγέτη. Ο Θεός ας αναπάψει την ψυχή του...

  • cobalt avatar
   cobalt @ ΨΧ 31/01/2013 12:56:22

   Μα δεν διαφωνεί κανείς περί της μη ταύτισης των δυο ιδιοτήτων.
   Βρίσκω να έχω περισσότερα κοινά με κάποιον Αλεούτη Ορθόδοξο, ή με τον Βλαδίμηρο, παρά με κάποιους συντοπίτες μου.

   Το θέμα είναι η μονοδιάστατη θεώρηση του προσώπου.

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ cobalt 31/01/2013 14:38:26

    Θαυμάσια η ιστορία του Βλαδίμηρου...

 115. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 31/01/2013 11:33:57

  Άχ, τι διαστροφή και αυτή !
  Πολιτικολογούμε σε θεολογική διάλεκτο και θεολογούμε περί των "πολιτικών ιερών" μας.
  Ο Karl Schmittt (συγγραφέας μεταξύ των άλλων του περίφημου έργου "Πολιτική Θεολογία") έχει σκάσει απο τα γέλια και έχει κάνει άνω κάτω τον τάφο του απο τις τούμπες...
  Φυσικά δεν αναφέρομαι στο εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο σας κ. Μητραλέξη, αλλά στην πλειονότητα των σχολίων. Η δική σας οπτική ειναι σαφής, το γράψατε άλλωστε: "Η κριτική μας ματιά δεν αφορμάται από την εμπλοκή της εκκλησίας στην πολιτική, αλλά από την εμπλοκή της πολιτικής στην εκκλησία". Και με βρίσκει σύμφωνο.
  Η εργαλειακή χρήση της θρησκείας για σκοπούς πολιτικούς, "εθνικούς" κτλ (τελικά υλικότατους), ήταν ανέκαθεν (και είναι) πολύ μεγάλο πρόβλημα. Πρόβλημα πνευματικό αλλά και πολιτικό, γυρίζει τον κόσμο ανάποδα: Μετατρέπει ακόμη και την πρωταρχική ιδιότητα του Θεού, την αγάπη, σε μίσος για τον (άλλο) άνθρωπο και την ευλογία που έρχεται απο τον Θεό και τη Φύση σε κοινωνική κατάρα.

 116. ΜΠ avatar
  ΜΠ 31/01/2013 12:08:58

  «Χριστιανά τα τέλη της ζωής ημών, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά και καλήν απολογία την επί του φοβερού βήματος του Χριστού αιτησώμεθα».
  Καλήν απολογία λοιπόν. Για όσους πιστεύουν αλλά και για τους υπόλοιπους που αμφισβητούν.

 117. akenaton avatar
  akenaton 31/01/2013 12:15:35

  "Διάσημος Γέροντας" !!!!!!!!!!

  • ΚΛΜ avatar
   ΚΛΜ @ akenaton 31/01/2013 13:49:19

   Για πάρα πολλές βδομάδες στα charts

 118. Δαναός avatar
  Δαναός 31/01/2013 14:01:20

  "Και δώρησαι ημίν, ο Θεός, γρήγορον νουν, σώφρονα λογισμόν, καρδίαν νήφουσαν, ύπνον ελαφρόν, και πάσης σατανικής φαντασίας απηλλαγμένον." Τα καλύτερα υλικά με μια πρέζα αγάπης κι όλα βολεύονται!

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Δαναός 31/01/2013 14:46:47

   Μηπως το Antinews να εφτιαχνε και ενα θρησκευτικο "παραθυρακι";
   λεω τωρα εγω....Απ οτι φαινεται θα μας χρειαστει οταν θα αναφωνουμε ολοι μαζι -ο Θεος να βαλει το χερι Του-.

  • tak avatar
   tak @ Δαναός 31/01/2013 18:53:33

   Να μας έδινε και τίποτα άλλο! Προσωπικά, δεν έχω παράπονο Δαναέ!

  • Φελίζα avatar
   Φελίζα @ Δαναός 31/01/2013 20:05:12

   Και εγώ , Δαναέ , προσωπικά .....δεν έχω παράπονο.

 119. kostas.k avatar
  kostas.k 31/01/2013 15:13:59

  πολύ καλός άνθρωπος και ιερωμένος...ακατάλληλος σε τραγικό βαθμό για αρχιεπίσκοπος...κάποιοι φίλοι μου, ακόμη συζητούν τις βαθιά αντιχριστιανικές δηλώσεις και τοποθετήσεις του, για την ομοφυλοφυλία και τούς ομοφυλόφιλους γενικότερα...συγχαρητήρια στον γράφοντα και τους σχολιαστές...

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ kostas.k 31/01/2013 15:50:10

   Μια χαρά χριστιανικές ήταν οι θέσεις του (όπως και της Εκκλησίας γενικότερα) αναφορικά με την νοσηρή αυτή παρεκτροπή: Έλεος και προσευχή για τον αμαρτωλό αλλά ποτέ συγκατάβαση προς την αμαρτία. Αν μάλιστα έχεις υπόψιν σου κανέναν παπά που να παρεκκλίνει από αυτές τις θέσεις, να μας το πεις!

   • ΚΛΜ avatar
    ΚΛΜ @ ΚΜ 31/01/2013 16:11:11

    Πάντως η μεγάλη πλειοψηφία της Ιεράς Συνόδου έχει έναν ιδιαίτερα ενθουσιώδη τρόπο να «συγκαταβαίνει προς την αμαρτία». Μέχρις ταυτίσεως δηλαδή.

    • ΚΛΜ avatar
     ΚΛΜ @ ΚΛΜ 31/01/2013 16:11:50

     333 σχόλια. Άλλα τόσα και κλείσαμε

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ ΚΛΜ 31/01/2013 17:14:52

      Το φυσάς και δεν κρυώνει.

      ΥΓ: Για τα υπόλοιπα περί συγκατάβασης κλπ, κατονόμασε! Αλλιώς, ή συκοφαντείς ή συγκαλύπτεις.

 120. ΚΛΜ avatar
  ΚΛΜ 31/01/2013 18:04:42

  Ποιός είμ' εγώ να τους αφαιρέσω το δικαίωμα να ζήσουν τον έρωτα

 121. Θέμις avatar
  Θέμις 31/01/2013 20:50:03

  Έχοντας μεγαλώσει τη δεκατία του '80 σε ένα περιβάλλον κοντά στην Εκκλησία, με "υποχρεωτική" την παρουσία μου κάθε Κυριακή και υποχρεωτικό το κατηχητικό του Σαββάτου, θέλω να πω (χωρίς να έχω διαβάσει τα άλλα 34ο σχόλια, λόγω έλλειψης χρόνου) ότι η 10 ετής παρουσία του Χριστοδούλου στην Αρχιεπισκοπή άλλαξε όλα τα δεδομένα. Ήταν "μαγκιά" όταν πήγαινα στο Γυμνάσιο να τρώς πίτα-γύρο την Μεγάλη Παρασκευή και ήταν κάτι το περιθωριακό και επιλήψιμο να πηγαίνεις Εκκλησία. Αυτά όλα τα ισοπεδωτικά ήταν καθεστώς μέχρι το 1998. Μέσα σε 2 χρόνια η εταιρεία-σύμβολο του καπιταλισμού, τα McDonald's αναγκάστηκε να δημιουργήσει το μενού Mc Σαρακοστή. Με απλά λόγια διαφωνώ με κάθε τρόπο με την άποψη του συντάκτη του άρθρου ότι ήταν μύθος πως ο Χριστόδουλος προσέγγισε τη νεολαία.
  Επίσης, καλά έκανε ο Μακαριστός και διαφώνησε για την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης με το Πατριάρχη. Κατά την άποψή μου, ο Πατριάρχης καλά θα κάνει να περιοριστεί στον ρόλο του "Πάπα" της Ορθοδοξίας παγκοσμίως και να μην αναμιγνύεται στις εν Ελλάδι μητροπόλεις.
  Τέλος, ας είχαμε άλλον ένα Χριστόδουλο ή ακόμη καλύτερα ζωντανό και υγιή τον ίδιο και ας "πολιτικολογούσε". Άλλωστε, πιστεύω πως εάν υπήρχε σήμερα, σχεδόν τίποτε απ' όσα ζούμε δεν είχε γίνει πράξη.

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Θέμις 01/02/2013 07:47:02

   Τό πιό ἀνθρώπινο σχόλιο πού διάβασα γι' αὐτό τό θέμα!
   Νά εἶσαι καλά Θέμις.

  • partyman avatar
   partyman @ Θέμις 02/02/2013 00:01:06

   τα είπες όλα σε λίγα λόγια!! μπράβο

   ωραίο κλείσιμο για την συζήτηση αυτή...

 122. Ερμόλαος avatar
  Ερμόλαος 02/02/2013 11:00:33

  Οταν ένας παπάς προπαγανδίζει υπερ της "δεξιάς του Κυρίου", οταν για την επταετία δηλώνει οτι δεν γνώριζε τί συνέβαινε επειδή..."διάβαζε" κι οταν σε καθημερινή βάση επιδιώκει να "παίζει" στο γυαλί, τοτε αυτός δεν είναι παπάς αλλά ...Ζευγάς. Ο Θεός ας τον συγχωρέσει.

  • Παραμύθι με ...όραμα avatar
   Παραμύθι με ...όραμα @ Ερμόλαος 08/02/2013 18:39:24

   Ο Θεός να συγχωρέσει κι εσάς Ερμόλαε, που είστε τόσο ''εύκολος'' στις κρίσεις σας

 123. MIKE avatar
  MIKE 02/02/2013 17:41:15

  Άγιος και Αναντικατάστατος ήταν ο Μακαριστός!

 124. Η φαιδρά πορτοκαλέα avatar
  Η φαιδρά πορτοκαλέα 09/02/2013 00:22:20

  Συναισθηματικά φορτισμένο θέμα. Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς; Με το που εγκατέλειψε ο Χριστόδουλος το μάταιο τούτο κόσμο, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ένιωσαν να χάνουν τον Εθνάρχη τους. (Το τονίζω αυτό: Τον Εθνάρχη, όχι τον Ποιμενάρχη τους.)

  Πολλούς Εθνάρχες γνώρισε ο δύσμοιρος τούτος λαός. Και όλοι τους, με τον τρόπο του ο καθένας, βρέθηκαν στο επίκεντρο ενός μεγαλύτερου ή μικρότερου Εθνικού Διχασμού. "Εθνάρχης" ο Ελευθέριος Βενιζέλος για τους μεν. "Σατανάς" για τους δε. "Εθνάρχης" ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος για τους μεν. "Σατανάς" για τους δε.

  Αυτό είναι, νομίζω, το νόημα του άρθρου τελικά. Ότι, αν δε μπορούμε να αποφύγουμε τους Εθνάρχες (και τους εξ αυτών απορρέοντες Εθνικούς Διχασμούς), ας αποφύγουμε τουλάχιστον τους Εθνάρχες που φοράνε ράσα. Και, αν δε μπορούμε να έχουμε όσιους αναχωρητές για ποιμενάρχες, ας έχουμε τουλάχιστον πνευματικούς ανθρώπους σαν τον Αλβανίας Αναστάσιο (Γιαννουλάτο), τον οποίο η Σύνοδος δεν έκρινε άξιο ούτε για Μητροπολίτη Κυθήρων, αλλά φαίνεται πως ο Θεός τον φύλαξε, για να τον στείλει εκεί όπου επρόκειτο να τον χρειαστεί ο λαός Του.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.