#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/08/2013 13:55
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα Golden Boys της συμφοράς!Του Κώστα Ροδινού

Με την προφανή αδυναμία της πολιτικής τάξης να διαχειριστεί, με στοιχειώδη επάρκεια, τα πράγματα της χώρας, δεν ήσαν λίγοι εκείνοι που, τα τελευταία χρόνια, αναζητούσαν (και προωθούσαν) τις λεγόμενες «τεχνοκρατικές λύσεις»! Αφού απέτυχαν οι πολιτικοί, θα έρθουν να μας σώσουν οι τεχνοκράτες, ως ειδήμονες.  Ως γνώστες των πραγμάτων, απαλλαγμένοι από τις αγκυλώσεις και τις δουλείες των πολιτικών.

Και αυτή η ...μόδα δεν ήταν μόνον ελληνικό φαινόμενο, αλλά γοήτευε και τους ευρωπαίους. Έτσι, με σχεδόν πραξικοπηματικό τρόπο και υπό το κράτος εκβιασμών, απειλών  και πιέσεων, επέβαλλαν τους κυρίους Παπαδήμο και Μόντι να βγάλουν Ελλάδα και Ιταλία από τα έγκατα της κρίσης, όπου τις είχαν βυθίσει οι πολιτικοί. Αμφότεροι ξεκίνησαν με τις καλύτερες συστάσεις και τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη (θα ενθυμείσθε εκείνα τα ...σταλινικού τύπου ποσοστά αποδοχής στις έρευνες της κοινής γνώμης), για να αποχωρήσουν τελικά σχεδόν απαξιωμένοι.

Τα ...αστέρια του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ, που με επικεφαλής τον πολύ Τόμσεν, ήρθαν να σώσουν την Ελλάδα, απεδείχθησαν μαθητευόμενοι μάγοι, ασκούμενοι  στου ...κασίδι το κεφάλι. Τα προγράμματά τους  αντί να δώσουν λύσεις, υπεδείκνυαν συνταγές καταστροφής. Ώσπου, κάποια στιγμή, αναγκάστηκαν να ομολογήσουν δημοσίως, ότι ...έκαναν λάθος! Όλοι αυτοί, αν εργάζονταν σε κάποια ιδιωτική επιχείρηση θα είχαν εκδιωχθεί πύξ-λάξ, αυθωρί και παραχρήμα! Ακόμα και σε διατεταγμένοι αποστολή να ήταν (που κατά τη γνώμη μου ήταν) με τους χειρισμούς τους απώλεσαν το βασικό στοιχείο της επιτυχίας: την αξιοπιστία  και την εμπιστοσύνη.

Τα ...ημέτερα «αστέρια» απεδείχθησαν ακόμα χειρότερα. Ο πρώην επικεφαλής του ΣΕΒ (βιομήχανος, χωρίς .....βιομηχανία) πολιτικολογούσε ασύστολα, προτείνοντας λύσεις «δια πάσαν νόσον», ενώ εσχάτως επιχειρεί ανοίγματα (βιομήχανος αυτός) προς την ....Αριστερά του κ. Τσίπρα! Την ίδια στιγμή αποτυχημένα τραπεζικά στελέχη ανακυκλώνονται σε μια προσπάθεια αυτοσυντήρησης του καταρρέοντος  συστήματος επειδή τα "λεφτά είναι πολλά και οι ...υποχρεώσεις περισσότερες.

Ένα από τα εκκωφαντικά μαθήματα της κρίσης είναι ο  κρατικοδίαιτος ιδιωτικός τομέας, που «μπουκωμένος» από τις επιδοτήσεις και εξαρτώμενος από κρατικές προμήθειες, συμβάσεις και έργα, κατέρρευσε με πάταγο, μόλις έκλεισε η στρόφιγγα που τον συντηρούσε.

Το τραπεζικό μας σύστημα, το ...διαμάντι της πάλαι ποτέ ισχυρής Ελλάδος, πλήρως εξαρτημένο από το ΤΧΣ,  κρατάει όμηρο την ελληνική οικονομία και ...διαπραγματεύεται τη σωτηρία του σε βάρος της κοινωνίας. Η συζήτηση για άρση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα ανεξέλεγκτων κοινωνικών εκρήξεων.

Το ΤΑΙΠΕΔ, που δημιουργήθηκε για να αποτελέσει την απάντηση  στην αδυναμία των πολιτικών να διαχειριστούν τα σοβαρά ζητήματα των αποκρατικοποιήσεων,  αποτελεί ένα τεράστιο φιάσκο. Σχεδόν κάθε χρόνο αλλάζει Πρόεδρο και εκτός από τα σκανδαλώδη προνόμια των στελεχών του, το έργο του είναι αρνητικό. Ο τραγέλαφος (για να μην γράψω τίποτα χειρότερο) με την υπόθεση Σταυρίδη, δείχνει ότι οι άνθρωποι αυτοί  βρίσκονται στον κόσμο τους! Είναι εντελώς αποκομμένοι από την κοινωνία. Δεν τους ενδιαφέρει τίποτα άλλο, παρά μόνο να ...ολοκληρώνουν (όταν ολοκληρώνουν) deals, αγνοώντας προκλητικά το γεγονός ότι διαχειρίζονται την περιουσία του ελληνικού λαού.  Η  κυβέρνηση, αντί να ψάχνει για νέο Πρόεδρο, είναι προτιμότερο να καταργήσει αυτό το αμαρτωλό μόρφωμα που λέγεται ΤΑΙΠΕΔ και να αναζητήσει κάποιον άλλον, περισσότερο αποτελεσματικό και διαφανή,  τρόπο να χειριστεί το μείζον ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων.

Το Υπουργείο Οικονομικών, έχει πλέον καταντήσει ανέκδοτο. Βγάζουν μια ανακοίνωση το πρωί και μέχρι το βράδυ χρειάζονται ... ερμηνευτικές εγκύκλιοι, διευκρινιστικές δηλώσεις, διευκρινίσεις, επεξηγήσεις, διορθώσεις! Έλεος πια! Λίγη σοβαρότητα, δεν θα έβλαπτε!

Επειδή ο κατάλογος είναι ατελείωτος, θα ήθελα να κλείσω μ’ αυτόν τον ανεκδιήγητο κ. Θεοχάρη. Σε ποια ...τριτοκοσμική χώρα, οι πολίτες υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις μέχρι το......τέλος Αυγούστου; Δεν αναφέρομαι στο φιάσκο του ΤΑXIS, γιατί αυτό είναι ευθύνη του  ....«εθνικού μας προμηθευτή», αλλά στις απανωτές γκάφες με τις προθεσμίες, τις αποδείξεις και όλα τ’ άλλα, τα απίθανα, που οδηγούν τον πολίτη σ’ έναν απίστευτο Γολγοθά. Και η χώρα χρειάζεται έσοδα!!!

 

 

Συμπέρασμα: Η σωτηρία της πατρίδος είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για την εγκαταλείψουμε στα χέρια τέτοιων τεχνοκρατών της συμφοράς. Η λύση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική γιατί έτσι πρέπει να λειτουργούν οι δημοκρατίες.  Κυρίως, όμως, πρέπει να είναι πατριωτική γιατί η επιβίωση της πατρίδος είναι πάνω από σκοπιμότητες, προσωπικές στρατηγικές και ποικιλώνυμα συμφέροντα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Nik avatar
  Nik 20/08/2013 14:10:26

  Η κουλτούρα μας απεχθάνεται το απλό. Ψάχνοντας λοιπόν για το περίπλοκο, νομίζοντας ότι το περίπλοκο είναι και σοφιστικέ που μας πάει ως αρχαίος λαός που είμαστε, πέφτουμε στη λούμπα της εμπλοκής. Για αυτό τίποτε δεν δουλεύει και όλα χρειάζονται πολλαπλές ερμηνευτικές εγκυκλίους.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Nik 20/08/2013 17:12:45

   Ο ..δαίμων του ...πληκτρολογίου: "για άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών".

 2. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 20/08/2013 14:43:39

  Η κουλτούρα "μας" απεχθάνεται όντως το απλό. Ψάχνει για το περίπλοκο, αλλά ο λόγος δεν είναι το (δήθεν) σοφιστικέ.
  Άλλος είναι ο λόγος: Το περίπλοκο εξασφαλίζει την αδιαφάνεια, στοιχείο απαραίτητο άν θέλεις να κάνεις την σούπερ πολυμήχανη λοβιτούρα σου ...και να μην τρέχει κάστανο.
  "Ο πολυμήχανος αστός όλο φιγούρα", είχε γράψει έγκαιρα ο Γιάννης Μαρκόπουλος.
  Θα το πώ πιό απλά: Το "εθνικό μας" σύνθημα (δηλαδή σύνθημα της άρχουσας τάξης του έθνους) είναι "μαγκιά, που*τιά και καραγκιοζλίκι".
  Υπάρχει πιό περίπλοκο πράγμα από το να ανήκεις ταυτόχρονα στους "μάγκες, στους πούτηδες και στους καραγκιόζηδες";

 3. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 20/08/2013 14:58:41

  Υπάρχει ένας εσμος που ανακυκλώνεται. Όσο κι αν δεν ακουστεί ωραίο, αυτή η τραγική μοίρα του ελληνικού λαού να κυβερνιέται άλλο στην καλύτερη περίπτωση μέτριους, δεν αλλάζει με εκλογές....

 4. kotstak avatar
  kotstak 20/08/2013 15:12:31

  "Αφού απέτυχαν οι πολιτικοί, θα έρθουν να μας σώσουν οι τεχνοκράτες, ως ειδήμονες."

  Ο Αντριου Λάχντε ήταν μέχρι το 2008 τυπική περίπτωση golden boy, διευθυντής κερδοσκοπικού fund της Καλιφόρνιας, το οποίο την προηγούμενη χρονιά είχε αποδώσει στους επενδυτές "εξωγήινα" κέρδη ύψους 866%.
  Το 2008 έκλεισε την επιχείρησή του και στην αποχαιρετιστήρια επιστολή του, μεταξύ άλλων, έγραψε:

  “Πήρα κι εγώ μέρος στο παιχνίδι του χρήματος.
  Τα ώριμα φρούτα, δηλαδή οι ηλίθιοι, οι γονείς των οποίων πλήρωσαν για να τους σπουδάσουν στο Γέιλ και το Χάρβαρντ, ήταν εκεί, έτοιμοι να πέσουν από το δέντρο.
  Αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι συχνά δεν άξιζαν την εκπαίδευση που έλαβαν ή που υποτίθεται ότι έλαβαν, αναρριχήθηκαν στην κορυφή εταιρειών όπως η AIG, η Bear Stearns και η LehmaBrothers και σε όλα τα επίπεδα της κυβερνητικής ιεραρχίας.
  Όλη αυτή η διαμόρφωση της (χρηματιστικής) αριστοκρατίας το μόνο που απέδωσε ήταν να με διευκολύνει να βρω ανθρώπους αρκετά βλάκες ώστε να χάνουν λεφτά προς όφελός μου. Ο Θεός να ευλογεί την Αμερική”
  (πηγή: Καθημερινή)

 5. Ελευθεριάδου Βούλα avatar
  Ελευθεριάδου Βούλα 20/08/2013 15:39:22

  Ν αγιάσει η πένα σας για άλλη μια φορά κ.Ροδινέ!

  • Agrofylakas avatar
   Agrofylakas @ Ελευθεριάδου Βούλα 20/08/2013 16:02:46

   Δεν συμφωνώ! Εγώ βλέπω γενικότητες και φθηνά arguments. Παντως, συμφωνω οτι η χωρα πρεπει να κυβερνιεται απο πολιτικους και οχι απο επιλοχιες και δεσποταδες. Αυτο ομως δεν σημαινει οτι φταινε οι τεχνοκρατες οταν οι πολιτικοι δεν αποδιδουν. Φταιμε εμεις γιατι ειτε δεν απαιτουμε πολιτικο λογο η δεν ψηφιζουμε με βαση αξιοκρατικα κριτηρια.
   Επισης, φταινε οσοι εχουν τα προσοντα και δεν διεκδικουν θεση αλλα παρατηρουν το δραμα απο μακρυα και μας περιγραφουν το προβλημα.

 6. περιμπανού avatar
  περιμπανού 20/08/2013 15:57:20

  Να μην ξεχνάμε, ότι η κατακόρυφη πτώση
  άρχισε από τότε που οι τεχνοκράτες και τα golden boys αποφάσισαν
  να μας σώσουν !!!!!
  ...δώκαμαν, δώκαμαν!!!
  Οχι άλλο κάρβουνο....

 7. Takis avatar
  Takis 20/08/2013 16:15:03

  <>
  Άλλος συναδελφός σας -Παπαγιαννίδης- τον χαρακτήρισε <>. Άνθρωπος του Παπακωνσταντίνου τον οποίο υιθέτησε απόλυτα ο Στουρνάρας, τον πρότεινε στην τρόικα. Εφτιαξε μία ομαδούλα αποτελούμενη από άσχετους συμβούλους και ακόμη πιό άσχετους υπηρεσιακούς παράγοντες. Κύρια χαρακτηριστικα της ομαδούλας, ο θαυμασμός στο πρόσωπό του και η Πασοκική προέλευση. Άτυπο αλλά πρωτεύοντα ρόλο στην ομαδούλα έχουν δύο πρωτοπαλίκαρα του Παπακωνσταντίνου ο Μπάνος (Σύμβουλος Ν.Σ.Κ.) και ο κοζανίτης Αμανατίδης (Δ/ντης προσωπικού επί Παπακ..)
  Ο Μπάνος είναι και άτυπος σύμβουλος του Στουρνάρα.
  Μία δική μου πρόβλεψη:
  Ο Σαμαράς θα τον πληρώσει πολύ ακριβά χωρίς να είναι δική του επιλογή.

 8. bQ avatar
  bQ 20/08/2013 16:40:46

  - Οι άνθρωποι παραείναι ανθεκτικοί, αυτό είναι το πρόβλημα. Είναι σε θέση να κάνουν υπερβολικά πολλά σε βάρος του εαυτού τους. Αντέχουν υπερβολικά πολύ.
  - Είδα το παλιό να πλησιάζει, μα ερχόταν σα νέο.
  Σερνόταν πάνω σε καινούργια δεκανίκια που κανένας δεν είχε ξαναδεί και βρομούσε νέες μυρωδιές σαπίλας που κανείς δεν είχε πριν ξαναμυρίσει.
  Μπέρτολτ Μπρεχτ
  - Η τάξη που διακρίνεται για την αρετή της, δεν επιχειρεί παρά σπάνια μια επανάσταση. Αυτό, γιατί βρίσκεται πάντοτε σε μειοψηφία.
  - Οι τύραννοι είναι φίλοι των ύπουλων και διεφθαρμένων ανθρώπων, διότι τους αρέσει να τους κολακεύουν. Κανένας άνθρωπος με ανώτερη μόρφωση και τιμιότητα δεν κυριεύεται απ' αυτό το ελάττωμα, γιατί οι καλοί μπορεί να αισθάνονται στοργή για τους φίλους αλλά δεν τους κολακεύουν. Αντίθετα, οι κακοί επαινούν και συμμετέχουν στις κακές τους πράξεις.
  Αριστοτέλης

 9. TopGunZ avatar
  TopGunZ 20/08/2013 17:01:21

  Η συνταγή είναι πολύ απλή: Ο πολιτικός επιλέγει το σωστό τεχνοκράτη, ο τεχνοκράτης προτείνει, ο πολιτικός αποφασίζει, ο τεχνοκράτης εκτελεί. Είναι η βασική διαφορά ανάμεσα σε αυτόν που πρέπει να έχει τη βούληση και το ταλέντο της διαχείρισης και σε αυτόν που πρέπει να έχει τις γνώσεις και το τεχνικό υπόβαθρο για να εφαρμόσει τις αποφάσεις. Οποιαδήποτε άλλη απόκλιση, όπως τεχνοκράτες να παίρνουν αποφάσεις ή πολιτικά πρόσωπα να τοποθετούνται ως διοικητές οργανισμών είναι απλά ανωμαλία. Το να συνδυάζει επαρκώς ένας άνθρωπος και τις δύο ιδιότητες είναι δύσκολο, ακριβώς επειδή βασίζονται σε διαφορετικό γνωσιακό επίπεδο και σετ ικανοτήτων. Και, εν τέλει, πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τους πολιτικούς από τις γλάστρες και τους τεχνοκράτες από τους αλεξιπτωτιστές.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ TopGunZ 20/08/2013 20:50:07

   Σωστός. Αλλά και ο τρόπος για να φαει κανείς ήταν και παραμενει απλός Να σε βαλουν σε καλοπληρωμένη θέση. Τα υπόλοιπα έπονται.

  • Κώστας Αρβανιτίδης avatar
   Κώστας Αρβανιτίδης @ TopGunZ 20/08/2013 22:56:23

   Οι τεχνοκράτες απλά είναι η κατάντια των πολιτικών να μην έχουν τα α*****α να εφαρμόσουν πολιτικές με πολιτικό κόστος. Οταν εφαρμόζουν όμως αρεστές πολιτικές εκεί είναι τέλιοι και φανταστικοί! Δηλαδή στα ωραία να κυβερνούν οι πολιτικοί και στα δύσκολα και τα ζόρια οι τεχνοκράτες; Αυτοί να βγάζουν τα φίδια απο την τρύπα; Πολιτική δύο ταχυτήτων; Με τους τεχνοκράτες σε ρόλο.... υποπολιτικών; Ωστε να καρπωθούν οι πολιτικοί τα θετικά, να αποφασίζουν για αυτά και να ξαναβγαίνουν στις βουλευτικές; Αμ δεν πάει έτσι κυρίες και κύριοι....

 10. elmatador avatar
  elmatador 20/08/2013 17:04:44

  Το της πόλεως όλης ήθος, ομοιούται τοις άρχουσιν.

  • bQ avatar
   bQ @ elmatador 20/08/2013 17:09:15

   + 100000000000000000000

 11. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 20/08/2013 17:16:11

  Μετά την ατυχή δήλωση του κ. Στουρνάρα, ο Πρωθυπουργός "πήρε πάνω του" και το θέμα των πλειστηριασμών.

  • bQ avatar
   bQ @ Κώστας Ροδινός 20/08/2013 17:44:03

   Δεν ήτανε ...ατυχής αγαπητέ! Ήτανε απλά κυνική, διαφωτιστική και απολύτως αποκαλυπτική. Κάθε άνθρωπος, έχει τις ....προτεραιότητές του! Καλό είναι να είμαστε ειλικρινείς, ακόμη κι αν ο.... ''ρεαλισμός μας'', στερείται ηθικής! Τουλάχιστον πληροφορείται εγκαίρως το ...θύμα, ποιός είναι ο κίνδυνος που το απειλεί. Τίμιο παιχνίδι!

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ bQ 21/08/2013 08:17:34

    και κυνική να είναι η δήλωση, παραμένει ατυχής και ως προς τον χρόνο που διατυπώθηκε, αλλά και ως προς το περιεχόμενο της. Λίγο καιρό μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο υπουργός οικονομικών δεν βάζει στο σύστημα έναν παράγοντα αστάθειας.

    • bQ avatar
     bQ @ Κώστας Ροδινός 21/08/2013 11:27:24

     ....Εκτός και αν αυτός ο υπουργός, δεν ιεραρχεί τις προτεραιότητές του με τον τρόπο που εσείς επιλέγετε να το κάνετε.... Έχει τη δική του...οπτική και τους δικούς του στόχους. Αφελείς αγαπητέ σ΄αυτά τα επίπεδα δεν υπάρχουν. Μόνο φιλότιμοι ....εργάτες.

 12. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 20/08/2013 17:39:59

  Για τις φορολογικές δηλώσεις δεν φταίει ο Θεοχάρης.
  Ηταν πολύ απλή υπόθεση για όποιον εχει στοιχειωδεις γνωσεις υπολογιστή.Για τις προθεσμίες μήπως να ψαξουμε στην τεμπελιά και προχειρότητα του Ελληνα που τελευταία στιγμη μαζεύει εγγραφα,τρεχει σε υπηρεσίες,μετραει αποδείξεις και θυμάται οτι ο θείος εχει πεθάνει πριν 11 χρόνια αλλά δεν εκανε τα απαιτούμενα.Ας θυμηθούμε τα τέλη κυκλοφορίας,το κτηματολόγιο και τόσα άλλα.
  Προφανώς και η Εύα εφαγε το μήλο μετά απο την ανικανότητα Θεοχάρη

  • Θεός και Δαίμονας avatar
   Θεός και Δαίμονας @ Μεγάλες στιγμές 20/08/2013 18:09:05

   Για όποιον λόγο και αν έφαγε η αφελής Εύα το ...μήλο, ο αμετροεπής Θεοχάρης ο ...όφις, τη δουλειά του τελικά, τσάτρα πάτρα την έκανε.....
   Όλο γελάκια, έπαρση, εφησυχασμό και αδικαιολόγητη άνεση!
   Τελικά, μάλλον δεν υπάρχουν σοβαροί που να προτίθενται να σπαταλήσουν σε φρου φρου κι αρώματα (ε, και καμπόσα Ευρώ δε λέω),τον πολύτιμο χρόνο τους!

   • Μεγαλες στιγμες avatar
    Μεγαλες στιγμες @ Θεός και Δαίμονας 20/08/2013 23:56:36

    Δεν σε καταλαβαινω....δεν ξερω τι ειναι η' δεν ειναι ο Θεοχαρης αλλα σοβαρος ειναι χωρις αμφιβολια.
    Και μπορω να σου πω καμια δεκαρια χειροτερους διοικητες υπηρεσιων

    • Greg avatar
     Greg @ Μεγαλες στιγμες 21/08/2013 01:20:35

     Σοβαρός, αυτός που είπε να κλείσουν τη σημερινή εποχή οι επιχειρήσεις που χρωστούν, οι επιχειρήσεις που αγωνίζονται να επιβιώσουν ώστε να μη διαλυθεί εντελώς η οικονομία και η κοινωνία!

     Ε, ΌΧΙ, είναι ο πλέον ασόβαρος όλων και δεν είναι ικανός ούτε για βοηθός λογιστή σε συνοικιακό μπακάλικο.

    • Αγρότης avatar
     Αγρότης @ Μεγαλες στιγμες 21/08/2013 06:57:08

     Σοβαρός επειδή οι άλλοι είναι χειρότεροι; Σοβαρός επειδή από Φεβρουάριο ώς Μάιο δεν δούλευε τίποτα στον τομέα του; Θα μας τρελάνετε....

    • bQ avatar
     bQ @ Μεγαλες στιγμες 21/08/2013 08:26:41

     Φυσικά και αν συγκριθεί με τον Τιραμόλα, τον Μίκυ Μάους, το Σεραφίνο και τον Γκούφη, είναι ένας πάρα πολύ σοβαρός άνθρωπος. Τα πάντα σχετικά....

  • Αδέξιος Δεξιός avatar
   Αδέξιος Δεξιός @ Μεγάλες στιγμές 21/08/2013 08:18:42

   Nα του δώσουμε και βραβείο του Θεοχάρη τότε!

 13. anideos avatar
  anideos 20/08/2013 18:17:49

  Συμφωνω με το αρθρο κατα μεγαλο ποσοστο.
  Αλλο πολιτικη κι αλλο τεχνογνωσια, τεχνοκρατια.
  Θα ηθελα ομως να θυμησω πως η ΣΩΣΤΗ παντρεια των δυο φερνει αποτελεσματα. Νομιζω πως η μοδα των τεχνοκρατων ξεκινησε απο τη Γερμανια της υφεσης, το 2000 χοντρικα, την περιοδο της καγγελαριας Σροεντερ.
  Οι επιτροπες του Ρουρουπ, του Χαρτς, και τεσσερις πεντε ακομα ηταν αυτες που εφεραν την Ατζεντα 2010.
  Μια ατζεντα που στην αρχη δεν αρεσε αλλα η εφαρμογη της εφερ καρπους, τους καρπους τους οποιους εισεπρατει η Μερκελ.
  Οι τεχνοκρατες λοιπον δωσαν μια συνταγη, ο Σροεντερ την ακολουθησε και εξαφανηστηκε απο τον πολιτικο χαρτη...
  Η πολιτικη λυση που λες στο συμπερασμα ειναι να βρεθει καποιος χωρις να σκευτεται το πολιτικο κοστος να εφαρμοσει τις οποιες συνταγες τεριαζουν στην ελληνικη κοινωνια.
  Αυτο απαιτει απο τους πολιτικους ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΙΑ!!!
  Πραγμα που δεν εχουν οι πολιτικοι μας εκτος ορισμενων μετριμενων στα δαχτυλα ενος χεριου...

 14. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 20/08/2013 19:45:15

  Απλά πράγματα.
  Για το ναυάγιο υπαίτιος είναι ένας και μόνον: Ο καπετανιος.
  Στην προκείμενη περίπτωση οι ανεπαρκείς, διεφθαρμένοι πολιτικοί που ανελλιπώς μας κυβερνούν τα τελευταία 32 χρόνια.
  Τα γκόλντεν μπόις και οι κηπουροί είναι τα τσιράκια τους για την βρώμική δουλειά/μη δουλειά. Το γνωστό κουκουλοθέατρο για παιδιά...

 15. Αναξ avatar
  Αναξ 20/08/2013 19:49:43

  Αγαπητέ Κώστα Ροδινέ,
  Πολύ σωστά συμπεραίνεις οτι η άρχουσα τάξη της Ελλάδος (νταβατζήδες κατά Κώστα Καραμανλή) με τους πολιτικούς τους των δύο κυβερνητικών κομμάτων που μας οδήγησαν εδώ και ακόμα χάρη στους Γερμανούς μας "κυβερνούν" (πόρνες τους κατά Στέφανο Μάνο) με την αγαστή συνεργασία των πάσης φύσεως "ημετέρων" τους τεχνοκρατών, κουμπάρων, και Παγκαλοσυνδαιτημόνων, έχει επι τέλους φάει τα ψωμιά της και παραπαίει απο βλακεία σε ηλιθιότητα με μοναδικό της στόχο να αρπάξει ό,τι προλάβει πριν έρθει η ώρα της Αριστεράς...Είναι πλέον υπόθεση μηνών και ούτε η Χ.Α. θα τους σώσει...

  • Greg avatar
   Greg @ Αναξ 21/08/2013 01:22:50

   Και αυτή η αριστερά που έχει κρυμμένο το χρυσό ραβδάκι για να θεραπεύσει πάσαν και πάσαν μαλακίαν;;;

 16. Νικόλαος Μπεχράκης avatar
  Νικόλαος Μπεχράκης 20/08/2013 20:29:05

  Εξαιρετικό .

 17. firiki2010 avatar
  firiki2010 20/08/2013 21:06:29

  Οι λύσεις στις δημοκρατίες είναι πάντοτε και αναγκαστικά πολιτικές . Αυτό καθόλου δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζονται οι τεχνοκράτες. Το πρόβλημα τους είναι ότι συνήθως δεν λαμβάνουν υπ΄ όψη τους τις "παράπλευρες" πολιτικές συνέπειες πράξεων , παραλείψεων και δηλώσεων τους. Το ιδανικό είναι το "πολιτικός+ τεχνοκράτης" δηλ. ένας άνθρωπος που ξέρει και "τι" πρέπει να γίνει αλλά και το "πως". Ο συνδυασμός είναι προφανώς δύσκολος ιδίως για εμάς που έχουμε συνηθίσει να ταυτίζουμε τον πολιτικό με κάποιον που "τα λέει ωραία" και κερδίζει εκλογές χωρίς να ρίχνουμε και μια ματιά στον αν μπορεί να κάνει την δουλειά.

 18. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 20/08/2013 21:08:30

  Τα Golden Boys της συμφοράς τα έφεραν οι πολιτικοί για να τά έχουν σαν άλλοθι για τις δικές τους επιλογές (λέγεται "πολιτική βούληση") της συμφοράς. Μόνον "της συυμφοράς" θα μπορούσε να είναι (και θα δεχόντουσαν να είναι). Σοβαρούς τεχνοκράτες, από αυτούς που δεν έχουν ανάγκη συμμετοχής σε κυβέρνηση για να ανεβάσουν το κύρος τους (για την ακρίβεια την αποφεύγουν για να μην το κατεβάσουν) δεν είδαμε στην Ελλάδα -δεν τους θέλει το Σύστημα.
  Αλλά, εν πάσει περιπτώσει, αν επιμένετε, διώχνουμε και τις κακές απομιμήσεις και τα αφήνουμε όλα στην "πολιτική βούληση". Του Γιακουμάτου, της Ντόρας ή του Κυριάκου, του Βαρβιτσιώτη τζούνιορ, του Βενιζέλου, του Τσίπρα -έχει ο μπαξές. Να αυτοσχεδιάσουν με την ψυχή τους για να σώσουν το Σύστημα (όχι την Ελλάδα, όχι εμάς -προς Θεού!).
  Βοήθειά μας....

 19. κουκουλοφόρος με ζαρτιέρες avatar
  κουκουλοφόρος με ζαρτιέρες 20/08/2013 21:42:45

  Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει, γιατί πρέπει να έχουμε πλεόνασμα
  για να πέσουν οι φόροι. Και πως να έχεις πλεόνασμα αν κλείνουν οι επιχειρήσεις;
  Δυστυχώς, το πλεόνασμα είναι ένα τρικ ώστε να βάλουν στο χέρι το ΤΑΙΠΕΔ και τις ΔΕΚΟ

 20. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 20/08/2013 21:54:03

  Πολιτικος που κοιταζει πως....να προστατευει και να συμβιβαζετε με το ΚΟΜΜΑ δεν ειναι πολιτικος και δεν λυνει τα προβληματα. Τεχνοκρατης που θελει να παραξει....εργο παλι δεν μπορει γιατι τον....τρωει το συστημα η παρασιτοκρατια και η διαπλοκη. Κανεις πολιτικος δεν εχει το ΑΝΑΣΤΗΜΑ να παρει το πολιτικο κοστος απο την μεταπολιτευση και μετα και το μονο που τον ενδιεφερε ηταν το κομματικο συμφερον και το ΒΟΛΕΜΑ των εκλεκτων.......Περιμενω ακομη απο τον Α.ΣΑΜΑΡΑ μετα τις περιβοητες γερμ. εκλογες να αλλαξει τα δεδομενα του πολιτικου συστηματος, αν και ΟΥΤΟΠΙΚΟ αλλα θα περιμενω.....μπας και αλλαξει κατι ειδαλως δεν μας σωζουν ουτε τα ελικοπτερα ουτε τα λιαρ-τζετ.

 21. aris. aold avatar
  aris. aold 20/08/2013 22:11:06

  Κώστα ως παλιά καραβάνα δεν βλέπεις ότι το συστημα εξουσίας δεν επιτρέπει νεα άτομα να μπούν στο κύκλωμα για να διατηρεί στο διηνεκές την παρουσία του.

  Από την ίδια δεξαμενή βρισκουν άτομα είτε τα βαπτίζουν πολιτικούς είτε τεχνοκράτες.

  Ψυχάρης, ο γυιός του Αχιλλέα ετοιμαζεται και ο μπακογιάννης θελει να είναι δήμαρχος στην Αθήνα.

  Δυστυχώς ο Σαμάρας με τις επιλογές διατηρεί την μούχλα στην επιφάνεια.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ aris. aold 22/08/2013 01:45:01

   ΑΝ μπορούσε να σταθεί χωρίς τη στήριξη των βαρόνων
   Θα ήταν μια άλλη κουβέντα
   Τέτοια δείγματα δεν έχουμε δει.

   Κάπως έτσι μαλλον αυτο-προστατευεται και το σύστημα
   Η κατασκευή ειναι τέτοια ώστε να μην μπορείς ουτε να φτάσεις εκεί ..ουτε να παραμείνεις χωρίς τη στήριξη του συστήματος

 22. Επιφανιος avatar
  Επιφανιος 20/08/2013 23:21:14

  Το προβλημα ειναι οτι οι τεχνοκρατες δεν ειναι τεχνοκρατες.
  Η οικονομικη επιστημη εχει ακομα πολλα θεωρητικα κενα. Δεν εχει αξιοπιστα μοντελα, δεν μπορει να δωσει απαντησεις στα προβληματα της παγκοσμιας οικονομιας.
  Ειναι σα να ειμαστε στο 1912 και να συζηταμε γιατι πεφτουν τα αεροπλανα. Γιατι η τεχνολογια δεν εχει φτασει ακομα στο επιπεδο αξιοπιστιας που θελουμε.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Επιφανιος 21/08/2013 11:38:13

   Τεχνοκράτης δεν ειναι συνώνυμο του "εργαστηριακός επιστήμονας"
   Ενας δικηγόρος με εξειδίκευση στην νομοθεσία εταιρικής χρεοκωπιας ειναι ´τεχνοκρατης´ δεν ειναι επιστήμονας ομως όπως ένας βίολόγος

 23. firiki2010 avatar
  firiki2010 20/08/2013 23:54:59

  Τα οικονομικά δεν είναι ακριβής επιστήμη. Δεν υπάρχουν μοντέλα και κατά τη γνώμη μου δεν θα υπάρξουν που να μπορούν να έχουν μια έτοιμη απάντηση για κάθε κρίση. Ο.τι ισχύει για το Περού δεν ισχύει για τη Λιθουανία, ότι ίσχυε το 1930 ή το 1980 δεν ισχύει σήμερα. Ποτέ οι συνθήκες δεν μπορεί να είναι ίδιες (όπως πχ ισχύει στην Φυσική)

 24. tsakali avatar
  tsakali 20/08/2013 23:55:52

  απιστευτο αρθρο!!! ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΜΠΡΑΒΟ Κ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ! ΤΑ ΕΙΠΕΣ ΞΑΣΤΕΡΑ κ ΚΑΘΑΡΑ , εγραψες κ ΓΙΑ ΜΕΝΑ!
  υ.γ. κριμα που θα μεινουμε μονοι οι ρομαντικοι!

 25. tsakali avatar
  tsakali 21/08/2013 00:09:52

  το ξαναδιαβασα. ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ. οτι καλιτερο εχει γραφει. να το μελετησουν στο μεγαρο κ να λαβουν σοβαρα υποψη ΟΤΙ Ο ΚΟΜΠΟΣ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΚΤΕΝΙ. κ κανεις δεν μπορει να προβλεψη πιον θα παρουν τα δοντια του.

 26. NONOS avatar
  NONOS 21/08/2013 00:40:30

  Θυμηθείτε τον Μπισμαρκ και τις απόψεις του περί καθηγητών «τρεις καθηγητές φτάνουν για να κατακρημνίσουν τη Γερμανία...»............Στην Ελλάδα αποδείχτηκε ότι αρκούσαν μόνο δύο, ο Ανδρέας, που διέλυσε τη Δημόσια Διοίκηση αντικαθιστώντας την από το σκληρό κομματικό κράτος με ότι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία και την πορεία της χώρας και ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος, εκτός του ότι έδρεψε τις δάφνες των «ανδραγαθημάτων» του στα Ίμια, τη Μαδρίτη, τον Οτζαλάν και το Χρηματιστήριο, με τις πράξεις του στον τομέα της οικονομίας ετοίμασε και έριξε την Ελλάδα σε μια καλοστημένη παγίδα που θα καταστήσει τη χώρα προτεκτοράτο της Γερμανίας (όπου δρα ...παντοιοτρόπως ο αδελφός του Σπύρος), παγίδα από την οποία είναι αμφίβολο αν θα καταφέρουμε να ξεφύγουμε τις επόμενες δυο-τρεις γενιές.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ NONOS 21/08/2013 09:40:25

   Αλλά, αυτοί δεν έδρασαν ως οικονομολόγοι, ούτε τόλμησαν να ισχυριστούν θεωρητική βάση στις πολιτικές τους επιλογές (ακόμα και ο Σαιν Σάνς του Ανδρέα ειπώθηκε για κατανάλωση των αριστερών ζωντόβολων, όχι ότι τον εφήρμοζε), αλλά ως πολιτικοί, αρχηγοί Ελληνικού κόμματος της συμφοράς. Η δε αποψή σας για τον Σημίτη, που είναι και δική μου, δίνει το ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα από αυτό του Κ.Ρ.: Ότι ακόμα και σαν μέτριος τεχνοκράτης θα ήταν λιγότερο καταστροφικός από ότι σαν Πρωθυπουργός-πολιτικός.
   "Ου γαρ δύναται τις δισί κυρίοις δουλεύειν, πολιτικαντικήν και επιστήμην".
   Σερσέ λε πολιτίκ, λοιπόν!

 27. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 21/08/2013 01:16:54

  Μια συγχρονη δημοκρατική κοινωνία λειτουργεί με βάση:
  1. απλό, καθολικό νομικό σύστημα
  2. αποτελεσματικούς μηχανισμούς και θεσμούς που κατέχουν συσωρρευμένη γνώση για την διαχείρηση και τον σχεδιασμό των ζητημάτων που αντιμετωπίζει ή μέλλει να αντιμετωπίσει.
  Καμιά χώρα της Κ.και Β. Ευρώπης δεν διοικείται με βάση το έτσι θέλω των ανα τετραετία εκλεγμένων. Οι Κοινωνίες και τα Κράτη έχουν συνέχεια. Οι Μηχανισμοί του Κράτους και σε αυτούς και τα πανεπιστήμια ως παραγωγοί γνώσης διασφαλίζουν την σταθερή, διαχρονική και επαγγελματική (=τεχνογνωσιακή) διαχείρηση των ζητημάτων.
  Πολιτικές ηγεσίες χωρών με υψηλό βαθμό διαφθοράς δεν επιθυμούν την ύπαρξη τεχνογνωσιακών Θεσμών και Μηχανισμών γιατί θέλουν να δαχειρίζονται την Κοινωνία και το Κράτος σαν νάναι τσιφλίκι τους.
  Σε χώρες της Κ.και Β. Ευρώπης τα Κράτη και οι Δήμοι έχουν πολλές εταιρίες με πλειοψηφικό ή μειοψηφικό πακέτο μετοχών. Αυτές, όμως, διοικούνται από ακριβοπληρωμένους τεχνοκράτες και η πολιτική εξουσία απλά εποπτεύει ΔΕΝ διοικεί.
  Ακόμη και οι φοιτητικές εταιρίες λειτουργούν με τον αντίστοιχο τρόπο.
  Έχουν δε οικονομικό αποτέλεσμα με συγκεκριμένο όφελος για τους φοιτητές. Π.χ. εστίαση, κατοικίες, εκδόσεις.
  Τα όρια πολιτικής εξουσίας /θεσμικής και τεχνοκρατικής είναι προσδιορισμένα και λειτουργικά.
  Στην χώρα δεν είναι γιατί κανείς δεν το θέλει. Θα χαθούν το παζάρι και οι πελάτες. Οι νταβατζήδες θα μείνουν χωρίς πόρνες.

 28. Αγρότης avatar
  Αγρότης 21/08/2013 07:00:59

  Απορίας άξιο είναι, διατί ο πρωτογενής τομέας, ποτέ μα ποτέ, δεν ανέδειξε έστω ένα golden boy;

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ Αγρότης 21/08/2013 12:26:39

   Αλλ' ώ, 'γαθέ, golden boy στην Ελλάδα καλείται πρώην σφουγγοκωλάριος πολιτικού γραφείου (ή ο γόνος του) αναγορευθείς εις "τεχνοκράτη", "σύμβουλο" ή και "βοηθό" (αν στερείται απολυτηρίου γυμνασίου) από τον μπάρμπα του, που εκλέχτηκε. Πως μπορείς να κολλήσεις ενασχολούμενο του πρωτογενούς τομέα στην περιγραφή αυτή; Αλλά και πρώην ζευγάς να ήταν, αυτό θα δήλωνε στο CV του;

   • Αγρότης avatar
    Αγρότης @ ΠΗΛΕΑΣ 22/08/2013 08:46:19

    Σ' ευχαριστώ ΠΗΛΕΑΣ για τις διευκρινήσεις -αδαής βλέπεις..- .
    Επομένως οι golden τεχνοκράτες παράγονται απ' ευθείας από το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, ακριβώς για να κρύψουν την ανεπάρκειά του!
    Υπονομεύοντας παράλληλα, με φτηνούς τρόπους προώθησης των συμφερόντων των ημετέρων(αφεντικών), τον παραγωγικό ιστό μιας βαθιά υπανάπτυκτης κοινωνίας! Και έτσι φτάνουμε στην golden...συμφορά μας!
    Μα ο Πρωθυπουργός προασπίζει και ευαγγελίζεται την αξιοκρατία, πώς τους αφήνει να αλωνίζουν;

 29. ΖΟΡΜΠΑΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ avatar
  ΖΟΡΜΠΑΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ 21/08/2013 11:16:41

  ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ Κ.ΡΟΔΙΝΕ,ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΠΟΙΟΙ ΔΙΟΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ .ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΜΕ ΤΑ ΤΥΠΙΚΑ ΙΣΩΣ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ,ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΑ ΚΑΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ , ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΟΥΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ,ΓΝΩΣΕΙΣ,ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ,ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ .ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ , ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ Η ΓΝΩΣΤΟΙ ΚΑΠΟΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ.-

 30. rally monkey avatar
  rally monkey 21/08/2013 15:27:24

  Τον τραπεζικό τομέα όμως πρέπει να το διαχωριζουμε από τον υπολοιπο κρατικόδιαιτο, ´ιδιωτικό´ τομέα. Ηταν κερδοφόρος, εξωστρεφης, απέφυγε το ναρκοπεδιο της κρίσης του 08, δημιουργούσε δουλειές κλπ κλπ
  Οι τραπεζες δεν ηταν φιλανθρωπικά ιδρύματα, αλλά Το κράτος τις κατέστρεψε και όχι το αντίθετο. Παγκόσμια πρωτοτυπία.

  Βασικά εχει γίνει της μόδας να τα χάνουν στις τράπεζες, μόνο που το Ελληνικό story ειναι εντελώς διαφορετικό αλλά εδώ που φτάσαμε θα μου πεις αυτά ειναι λεπτομέρειες ..

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ rally monkey 03/09/2013 16:54:20

   Έ όχι. Οι τράπεζες ήταν η τρόμπα που έστελνε αέρα στη φούσκα των ακινήτων και της χαζής κατανάλωσης.
   Έβαλαν μετά τη φούσκα 4 χρόνια (2008 - 2012) σε πάγο και κράτησαν τον καυτό αερα μέσα. Κάποια στιγμή έλιωσε ο πάγος και η φούσκα έγινε κρεμασμένα, σχισμένα λάστιχα (τρισάθλιο θέαμα).

   Κομματικό-πελατειακό κράτος και τράπεζες ήταν ένα. Είχαν μοιράσει την κοινή δουλειά ως συνεταίροι. Το πελατειακό κράτος μοίραζε προνομίες και οι τράπεζες φρόντιζαν και την υπερφόρτωση της κατανάλωσης και της συσσώρευσης σε ακίνητα με δάνεια. Εισαγωγείς, εργολάβοι, υψηλόμισθοι μεσοαστοί και παρατρεχάμενα επαγγέλματα (μεγαλοδικηγόροι, μεγαλογιατροί κτλ), να μη ξεχνάμε όμως τα διευθυντικά τραπεζικά στελέχη (τα μπόνους , τα μπόνους...) έτριβαν τα χέρια τους επί 1 - 2 δεκαετίες.
   Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες...

 31. Π. Ευθυμιάδης avatar
  Π. Ευθυμιάδης 22/08/2013 14:47:39

  Κυριε Ροδινέ,
  Στον αντίποδα αυτών που γράφετε και επειδή η λύση όπως λέτε πρέπει να είναι πολιτική , δεν απομένει παρά να δοκιμάσουν την τύχη τους ο Μηλιός με τον Δραγασάκη και ο Μιχαλολιάκος. Οι υπόλοιποι είτε δοκιμάστηκαν και απέτυχαν είτε δεν τους φτάνουν τα "κουκιά" (Καμμένος, ΚΚΕ, Κουβέλης).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.