#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/03/2013 18:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα προσόντα του νέου Πάπα



Καθώς το κονκλάβιο στο Βατικανό ετοιμάζεται για την εκλογή του νέου Ποντίφικα, η Wall Street Journal παρουσιάζει τις απόψεις έξι αναλυτών σχετικά με τα προσόντα που θα πρέπει να έχει ο ηγέτης τη ρωμαιοκαθολικής εκκλησία.

«Χαρούμενος»


Ο επόμενος Πάπας θα πρέπει να είναι ένας άνθρωπος που θα μπορεί να χαιρετά τον κόσμο έχοντας ένα βλέμμα ευχαρίστησης στο πρόσωπό του, ένα ευχάριστο χαμόγελο, γράφει η Peggy Noonan, αρθρογράφος της εφημερίδας. Δεν θα πρέπει να εμφανίζεται λυπημένος και σκυφτός, με το ύφος κάποιου που ξέρει ότι ο κόσμος είναι ερείπια και μόνο οι προσόψεις παραμένουν. Θα έπρεπε να είναι χαρούμενος ούτως ή άλλως.
Αυτό που έχει μπροστά του μοιάζει σχεδόν αδύνατο. Πρέπει να αντιμετωπίσει τα σκάνδαλα έτσι ώστε να πειστεί ο κόσμος ότι τελείωσαν και ότι δεν θα επιστρέψουν. Τα σκάνδαλα φαίνονται πλέον τόσο μεγάλα όσο τα σκάνδαλα που προανήγγειλαν την Μεταρρύθμιση. Είναι τόσο επικίνδυνα για την Εκκλησία, που απειλούν να την γκρεμίσουν στα μάτια του κόσμου. Ο επόμενος πάπας πρέπει να το καταλάβει αυτό.

«Αγωνιστής του πολιτισμού»

Αν αντιληφθούμε τη δημοκρατία με αυστηρά λειτουργικούς όρους, η ίδια η δημοκρατία εξευτελίζει, και τα εργαλεία της δημοκρατικής πολιτικής παγώνουν πολύ συχνά, όπως έχουμε δει σε χώρους όπως το Κογκρέσο των ΗΠΑ ή το ελληνικό κοινοβούλιο, γράφει ο συγγραφέας George Weigel. Η δημοκρατία είναι κάτι περισσότερο από τα θεσμικά όργανα. Χρειάζεται συγκεκριμένους ανθρώπους, με ορισμένες αρετές, για να λειτουργήσει. Αυτό  ήταν το δίδαγμα των δύο τελευταίων Παπών και ο επόμενος Πάπας θα πρέπει να εφαρμόσει αυτό το μήνυμα σε παλιές και νέες δημοκρατίες. Έτσι, θα εμβάθυνε τη διαμάχη για μερικά από τα πιο διχαστικά ζητήματα της δημόσιας πολιτικής.
Μπορεί η δημοκρατία να αντέξει αν η δημόσια πολιτική μετρά τα ανθρώπινα όντα από τη χρησιμότητά τους (και ως εκ τούτου από το "κόστος" τους) και όχι από την  αναφαίρετη αξιοπρέπειά τους; Εάν η χρησιμότητα είναι το μέτρο του ανθρώπου, κανείς δεν είναι ασφαλής και η τρομακτικά κακή, ευγονική έννοια της «ζωής που δεν αξίζει» φαίνεται λιγότερο μια κακή ανάμνηση από το προ-ναζιστικό γερμανικό παρελθόν παρά ένα σύγχρονο πρότυπο για την διάθεση των πόρων για την υγεία.

Έτσι, ο νέος Πάπας θα συμβάλει σημαντικά στην στήριξη των πολιτιστικών θεμελίων του δημοκρατικού προτάγματος, αν υποστηρίξει το αναφαίρετο δικαίωμα στη ζωή και επεκτείνει ήδη εκτεταμένη τις υπηρεσίες της Εκκλησίας για τις γυναίκες που βρίσκονται σε κρίσιμη εγκυμοσύνη και εκείνους που έχουν ανάγκη από παρηγοριά και φροντίδα στο τελευταίο στάδιο της ζωής τους. Με αυτόν τον τρόπο, θα διαμορφώσει μια πιο ανθρώπινη προσέγγιση στη ζωή από τον κρύο πραγματισμό που  διαβρώνει τώρα τον ηθικό ιστό των δυτικών δημοκρατιών.

Μπορεί η δημοκρατία να αντέξει εάν η δημόσια πολιτική αναγκάζει θρησκευτικά ιδρύματα να είναι ιμάντες μεταφοράς κυβερνητικών  «υπηρεσιών» της κυβέρνησης που μια θρησκευτική κοινότητα θεωρεί ανήθικα; Ή αν το κράτος αποφασίζει ποιος θα πρέπει να είναι υπουργός Θρησκευμάτων; Ως υπέρμαχος της πλήρους θρησκευτικής ελευθερίας για όλους, ο νέος Πάπας μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών και των ελεύθερων θεσμών της, τα οποία είναι τα πρώτα στάδια της δημοκρατίας και τα εμπόδια κατά της καταπάτησης του κράτους Λεβιάθαν.

Μπορεί η δημοκρατία να αντέξει αν δεν υπάρχουν αρκετοί πολίτες που αγαπάνε το κοινό καλό και την ατομική ελευθερία, που συμπληρώνουν την αυτοδυναμία με την εθελοντική φιλανθρωπική υπηρεσία τους σε άλλους, και οι οποίοι καταλαβαίνουν ότι έχουν υποχρεώσεις για τις μελλοντικές γενιές και όχι μόνο για τον εαυτό τους; Ένας Πάπας ο οποίος θέτει ένα όραμα ευγενέστερο για τις ανθρώπινες δυνατότητες θα μπορούσε να κάνει θαύματα για το δημοκρατικό πρόταγμα.

Ο επόμενος Πάπας θα πρέπει να είναι, εν ολίγοις, ένας χαρισματικός, ιεραπόστολος του πολιτισμού, προκαλώντας τις δημοκρατίες του κόσμου για την ανοικοδόμηση των  ηθικών θεμελίων τους και προσφέροντας την Καθολική κοινωνική θεωρία ως εργαλείο για αυτό το επείγον καθήκον.

«Καθολικός Γκορμπατσόφ»

Ο άνθρωπος που θα γίνει ο επόμενος Πάπας θα πρέπει να είναι ένας ηγέτης που μπορεί να κάνει για την Εκκλησία ό,τι ο τελευταίος γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος έκανε για τη Σοβιετική Ένωση γράφει ο James Carroll, λέκτορας στο Suffolk University. Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο κομματικός αξιωματούχος που τοποθετήθηκε από το Politburo για να επαναφέρει την προβληματική Σοβιετική Αυτοκρατορία, τη διέλυσε αντ 'αυτού. Αν η άκαμπτη  Μόσχα μπορεί να διαλυθεί, λιγότερο από ένα άτομο και περισσότερο από τις ιστορικές δυνάμεις που είχε το θάρρος να αναγνωρίσει, το ίδιο μπορεί και η  Ρώμη.

Η Καθολική Εκκλησία και ο σοβιετικός κομμουνισμός βρίσκονται σε αντίθετους ηθικούς πόλους, αλλά το ένα παραμένει αυτό που ήταν το άλλο: μια ελεγχόμενη κοινωνία που ορίζεται από την απόρριψη της δημοκρατίας. Η σεξουαλική κακοποίηση από τους ιερωμένους είναι το Τσερνομπίλ της Εκκλησίας, η διάδοση της ραδιενεργής ηθικής καταστροφής. Ο νέος πάπας πρέπει να κάνει ό,τι έκανε και ο  Γκορμπατσόφ: να προκαλέσει την κυβερνούσα ελίτ, να αποκαλύψει τα μυστικά κέντρα εξουσίας του και να παραγκωνίσει τη γραφειοκρατία που αντιτίθεται στη μεταρρύθμιση. Πρέπει να καταλάβει ότι η Εκκλησία δεν θα μπορεί να είναι ενάντια στις αρχές της λογοδοσίας, της διαφάνειας και της εκλογικής διακυβέρνησης που έχουν μετατρέψει την ανθρώπινη φιλοδοξία σε όλο τον κόσμο.

Αφού αφοπλίστηκαν οι σκληροπυρηνικοί του Κρεμλίνου, θα μπορούσε να αναβληθεί και  ο πόλεμος της Εκκλησίας με τη νεωτερικότητα. Αφού ο Γκορμπατσόφ προσέγγισε τον Ρίγκαν, ένας νέος Πάπας μπορεί να αντιμετωπίσει τους ηγέτες των άλλων θρησκειών ως ισότιμους και ως εκπροσώπους του θεού σύμφωνα με τη δική τους θρησκεία. Αφού ο Ψυχρός Πόλεμος κατέληξε ειρηνικά, το ίδιο μπορεί να γίνει και με την Αντι-μεταρρύθμιση.

«Ανάμεσα στους φτωχούς»


Ο επόμενος Πάπας θα ζήσει σε ένα από τα πιο πολυτελή παλάτια του πλανήτη. Θα είναι μια σύγχρονη διασημότητα, με όλες τις προσδοκίες που απορρέουν από αυτό το καθεστώς. Όμως, υπάρχουν μέτρα που θα μπορούσε να πάρει για να προσεγγίσει τους φτωχούς του κόσμου, γράφει ο Michael Sean Winters, δημοσιογράφος του National Catholic Reporter.  Ο Πάπας Βενέδικτος XVI είχε μια τάση για περίτεχνα, μπαρόκ άμφια.

Το έκανε αυτό, όπως το αντιλαμβάνομαι, λόγω της δέσμευσής του για το ιδανικό της ομορφιάς στη λειτουργία της Εκκλησίας. Αλλά και τα πιο απλά άμφια μπορεί να είναι πάρα πολύ όμορφα και δεν θα κάνουν έναν γονέα που αγωνίζεται να ταΐσει τα παιδιά του να αναρωτιέται γιατί δαπανώνται τόσα πολλά χρήματα για είδη πολυτελείας.

Ο νέος Πάπας θα είναι ο Επίσκοπος της Ρώμης. Όπως και πολλοί επίσκοποι σε ολόκληρο τον κόσμο, μπορεί να περνά  το χρόνο του σε συσσίτια, να επισκέπτεται ανάπηρους στα νοσοκομεία και να πηγαίνει στις τοπικές φυλακές, περνώντας χρόνο με εκείνους τους οποίους ο υπόλοιπος κόσμος έχει την τάση να αποφεύγει. Τέτοιες επισκέψεις μπορεί να γίνει τακτικές στο ταξιδιωτικό πρόγραμμα του νέου Πάπα. Ένας Πάπας πρέπει να επισκέπτεται τους ισχυρούς πολιτικούς και εκκλησιαστικούς ηγέτες, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην επισκέπτεται και τους φτωχούς του κόσμου. Η επαφή με τους φτωχούς θα επιτρέψει στο νέο Πάπα να αποδείξει τις βαθιές υποψίες του καθολικισμού για τον σύγχρονο καταναλωτικό καπιταλισμό.

«Έτοιμος για επίθεση»


Μόλις έφτασε η απρόσμενη είδηση ​​από τη Ρώμη, αμέσως άρχισαν οι ψίθυροι: ήρθε η ώρα για τις γυναίκες ιερείς. Ώρα να καταργηθεί η αγαμία στην ιεροσύνη. Ώρα να γίνουν πιο μαλθακοί στον έλεγχο των γεννήσεων, στην άμβλωση, στο γάμο. Αυτές είναι οι διαρκείς επιθυμίες εκείνων που θα αναδομήσουν την Καθολική Εκκλησία, ευθυγραμμίζοντάς την με τη νεωτερικότητα, τη σεξουαλική επανάσταση, γράφει η Mary Eberstadt, λέκτωρας στο Ethics and Public Policy Center της Ουάσινγκτον.

Ο  επόμενος Πάπας μπορεί να σκάσει αυτά τα επίμαχα μπαλόνια, αναπτύσσοντας το πιο υποχρησιμοποιούμενο περιουσιακό στοιχείο του Χριστιανισμού αυτές τις μέρες: τη δογματική ορθοδοξία. Αυτό, και μόνο αυτό, θα βγάλει την Εκκλησία από τη θέση άμυνας και θα την κάνει να προχωρήσει και πάλι εμπρός.

Όλοι γνωρίζουν τι το εμποδίζει αυτό: 10 και πλέον χρόνια σεξουαλικών σκανδάλων. Ως εκ τούτου, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να αποδείξει ότι τα σκάνδαλα, ως θεσμικό φαινόμενο, τελείωσαν. Ίσως, επίσης, μια νέα ριζοσπαστική οργάνωση -ας πούμε, ένα μοναστικό τάγμα αφιερωμένο στην τιμωρία για τις αμαρτίες της σεξουαλικής επανάστασης- θα συμβάλει στην αποσαφήνιση κάποιων μηνυμάτων.

Τότε ίσως ο υπόλοιπος κόσμος  να δει μια ευρέως αγνοημένη αλλά ισχυρή αλήθεια: η χριστιανική επιφώτιση έχει δοκιμαστεί επανειλημμένα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, για τους Καθολικούς και τους Προτεστάντες, με αποτέλεσμα τα άδεια στασίδια, τις αδιάφορες πρακτικές τα «χριστιανικά» σπίτια που δεν ξεχωρίζουν το Πάσχα από το πασχαλινό λαγουδάκι.

«΄Ενας Καλιφορνέζος»

Ο συγγραφέας Walker Percy επέμεινε κάποτε ότι η θρησκευτική επιλογή που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονοι Καθολικοί είναι «είτε Ρώμη ή Καλιφόρνια», σχολιάζει  ο Paul Baumann, αρχισυντάκτης της Commonweal,της παλαιότερης ανεξάρτητης καθολικής επιθεώρησης γνώμης στις ΗΠΑ. Προφανώς, η αντιπαράθεση του Percy της Ρώμης με την Καλιφόρνια ήταν επειδή σκέφτηκε ότι η  Καλιφόρνια εκπροσωπεί όλα αυτά τα ασήμαντα και παροδικά, καθώς και τη βαθιά αποξένωση στη σύγχρονη ζωή. Αδιάφορη, αυτοσχεδιαστική, υλιστική και φαινομενικά απαλλαγμένη από την ιστορία, η Καλιφόρνια ήταν το μέλλον και ο Percy δεν ήθελε τίποτα από αυτά.

Αλλά αυτή είναι μια λανθασμένη επιλογή. Όπως η αγωνιώδης κάλυψη της παπικής μετάβαση καθιστά σαφές, οι Καθολικοί δεν ζούνε σε έναν κόσμο όπου η Καλιφόρνια και η Ρώμη μπορεί εύκολα να διαχωριστούν. Στην πραγματικότητα, ο επόμενος Πάπας θα πρέπει να είναι λίγο Καλιφορνέζος.

Η Καθολική Εκκλησία διδάσκει ότι ο Θεός εισήλθε στην ιστορία για να την εξιλεώσει και την καθαγιάσει. Η σωτηρία μας δεν έχει επεξεργαστεί σε κάποιο εξιδανικευμένο παρελθόν, αλλά στο επιτηδευμένο, συχνά, εδώ και τώρα. Η ενσάρκωση δίνει σε αυτόν τον κόσμο, σε κάθε γωνιά της γης -μια μεγαλύτερη σταθερότητα.

Αν αυτό είναι αλήθεια, δεν υπάρχει διαγραφή της Καλιφόρνιας και του μέλλοντος που προμηνύει. Η Ρώμη δεν είναι καταφύγιο. Ποτέ δεν υπήρξε, και όπως μας υπενθυμίζουν τα πρόσφατα σκάνδαλα, δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι. Ωστόσο, η Ρώμη έχει μεγάλο ιεραποστολικό έργο, στην Καλιφόρνια και αλλού. Αυτό το έργο θα απαιτήσει μια αλλαγή στον τόνο και μια άρνηση να καταδικάσει ό,τι δεν μπορεί να καταλάβει ακόμα. Θα συνεπάγεται μια προθυμία για αναθεώρηση της κατανόησης της σεξουαλικής ηθικής και για το πώς η Εκκλησία κυβερνάται.

Όπως έγραψε ο Καθολικός φιλόσοφος Charles Taylor, η Ρώμη προσφέρει «πάρα πολλές απαντήσεις που πνίγουν τις ερωτήσεις και πάρα πολύ λίγη αίσθηση των αινιγμάτων που συνοδεύουν μια ζωή πίστης. Αυτά σταματούν μια συνομιλία από την αρχή, ανάμεσα στην Εκκλησία μας και ένα μεγάλο μέρος του κόσμου μας».

Το μέλλον θα μας εκπλήξει όσο και η παραίτηση του Βενέδικτου XVI. Η Ρώμη θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια ευχάριστη έκπληξη κάτι καινούργιου, επειδή αυτό υποσχέθηκε ο ιδρυτής της Εκκλησίας.

online.wsj.com

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κυθήριος Τ. avatar
  Κυθήριος Τ. 10/03/2013 18:34:57

  Μέ ἀπλά λόγια,ἡ wsj διά τῶν ἀναλυτῶν της θέλει νά μᾶς πεῖ,ὅτι δέν γίνεται ἕνας ἀπλός ἄνθρωπος,μεσίτης μέν μεταξύ τοῦ Θεοῦ καί τῶν ἀνθρώπων,ἕνας καρδινάλιος,ἀπό τή μιά στιγμή στήν ἄλλη νά γίνει «ἀλάθητος».
  Δέν μπορεῖ ἕνας ἄνθρωπος,μέ ἀδυναμίες ὅπως ὅλοι οἱ ἄνθρωποι,νά θεωρεῖται ἔκ τῆς θέσεώς του,λίγο κάτω ἀπό τό Θεό καί πολύ πιό πάνω ἀπό τούς ἀνθρώπους καί μάλιστα μέ τή δογματική ἐπικάλυψη τοῦ Παπικοῦ πρωτείου.
  Αὐτό πρέπει νά ἀλλάξει πρῶτα ὁ ὁποιοσδήποτε ἐπόμενος Πάπας,νά καταλάβει δηλαδή,ἀλλά καί νά ἀναγνωριστεῖ διά Συνοδικῆς ἀποφάσεως αὐτό,ὅτι καί ὁ Πάπας εἶναι πρῶτος μεταξύ ἴσων.

  • euagelos avatar
   euagelos @ Κυθήριος Τ. 10/03/2013 19:15:00

   Αν αποδέχεσαι την ύπαρξη εκλεκτών του Θεού, αναγκαστικά θα αποδέχεσαι ότι είναι ανώτεροί σου. Κοτζάμ εκλεκτός του Θεού, ίσα κι όμοια με την πλέμπα θέλεις να τον έχεις? Αν ήταν τέτοιος δε θα φορούσε στέμμα ούτε θα ζούσε σε παλάτι. Ευτυχώς που η ανθρωπότητα ωρίμασε στη μ.Χ. εποχή.

 2. roadrunner avatar
  roadrunner 10/03/2013 19:47:13

  Συγχαρητήρια FactorX, για το πολύ ενδιαφέρον άρθρο της wsj.
  Ο George Weigel μάλλον έχει την πιο σημαντική και ανθρωποκεντρική πρόταση.
  Παρόλο που δεν κατανόησα, σε ποιο ακριβώς, συγκεκριμένο περιστατικό στην Ελλάδα αναφέρεται, όταν γράφει ότι:
  "τα εργαλεία της δημοκρατικής πολιτικής παγώνουν πολύ συχνά, όπως έχουμε δει σε χώρους όπως το Κογκρέσο των ΗΠΑ ή το ελληνικό κοινοβούλιο".

  • Κυθήριος Τ. avatar
   Κυθήριος Τ. @ roadrunner 10/03/2013 20:39:44

   Γιά τό ἑλληνικό κοινοβούλιο,μήπως ἐννοεῖ τίς ἀκραῖες τάσεις (Χ.Α.)πού μέ τήν ψήφο τοῦ λαοῦ τό στελεχώνουν;

   • roadrunner avatar
    roadrunner @ Κυθήριος Τ. 10/03/2013 22:35:04

    Θα μπορούσε Κυθήριε, αλλά μάλλον δεν είναι πολύ πιθανό,
    λόγω της αναφοράς του ταυτόχρονα, και στην Ελληνική Βουλή και στο Κογκρέσο.
    Μιλάει και για «μεγάλη συχνότητα» και δε νομίζω ότι «παγώνουν οι δημοκρατικοί θεσμοί-εργαλεία», πολύ συχνά στη βουλή μας, λόγω της ΧΑ.

    Ίσως εννοεί κάτι διαφορετικό που δεν αντιλαμβανόμαστε.
    Εκτός κι αν απλά, έχει κατά νου μια γενικευμένη προβληματική γύρω από τη λειτουργία της δημοκρατίας παντού παγκοσμίως, και αναφέρει απλά,
    τη Βουλή της Ελλάδας (τιμής ένεκεν, ως η χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία),
    το Κογκρέσο (λόγω εντοπιότητας), και επίσης,
    και τα δυο μαζί, λόγω της αρχαιοελληνικής επίδρασης στη διακήρυξη της αμερικάνικης ανεξαρτησίας.
    Ο ίδιος ο Weigel ξέρει σίγουρα τι εννοεί...

 3. Κωνσταντίνος Σπ avatar
  Κωνσταντίνος Σπ 10/03/2013 20:39:23

  Μα το δυτικό πολι(τισ)τικό παράδειγμα είναι γέννημα θρέμμα της βατικάνειας απόλυτης εξουσίας.
  http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_10/03/2013_486647

 4. Zugzwang avatar
  Zugzwang 10/03/2013 20:48:14

  Αν καταλαβα καλα, καποιοι απ'αυτους που αναφερονται στο αρθρο καλουν τον προσεχη Παπα να γινει προτεσταντης...

 5. Σαντορινιός avatar
  Σαντορινιός 10/03/2013 22:29:05

  Aσφαλώς ο Πάπας είναι αλάθητος,γιατί αντικαθιστά το Χριστό στη γη.
  Σε αυτό συμφωνούν οι Εβραίοι,οι Μασώνοι,οι Ροδόσταυροι και όλι οι καλοί άνθρωποι της ανθρωπότητας. Ο νέος Πάπας δεν πρέπει να αναφέρεται
  σε καμιά περίπτωση στις σφαγές των Χριστιανών στο Πακιστάν,στη Νιγηρία
  και να προωθεί το σχέδιο του Οικουμενισμού και της Πανθρησκείας

 6. ΕΜΕΙΣ ΜΟΝΟΙ avatar
  ΕΜΕΙΣ ΜΟΝΟΙ 11/03/2013 08:53:02

  Μάλλον εννοεί τα προσόντα του νέου Αντίχριστου.

 7. Ρηνα avatar
  Ρηνα 11/03/2013 10:12:07

  "Τον Παπα να καταρασθε"Αγ. Κοσμας Αιτωλος
  "Τα σχεδια της Νεας Ταξης τα συλλαμβανει η Σιωνιστικη Αμερικη, τα προωθει στον Παπα και εκεινος καλει τον Ισλαμισμο να τα υλοποιησει" γερ. Παϊσιος
  "το προβλημα της Κυπρου και της Ελλαδας ειναι καθαρα πνευματικο, θα μπορουσε να λυθει σε μια εβδομαδα..."γερ. Παϊσιος
  "Η Ελλαδα καθεται πανω στις αμαρτιες της...ερχονται δεινα και εγκαταλειψη" γερ. Εφραιμ Αριζονα
  "θα γινει πολιτειακη ανωμαλια, μετα θα τραβηξει πισω το κεφαλαιο, το διεθνες κεφαλαιο, μετα θα απολυθουν ολοι οι υπαλληλοι..."γερ. Ιωσηφ Βατοπαιδινος
  "οταν ακουσετε να γινεται λογος για την υφαλοκρηπιδα, απο πισω ερχεται ο πολεμος.." γερ. Παϊσιος

  Πλην του γερ. Εφραιμ που ειναι εν ζωη, ολοι οι αλλοι τα εχουν πει πριν πολλα χρονια οταν τιποτα ακομα δεν διεφαινετο καθαρα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.