#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/11/2010 04:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα πετρέλαια του Αιγαίου μύθοι, πραγματικότητα και παγίδεςΜου προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση η έντονη ανακίνηση θεμάτων  που σχετίζονται με την ύπαρξη ή μη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε περιοχές της Ελληνικής Υφαλοκρηπίδας.

Όπως θα δούμε και παρακάτω χωρίς να υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία  οι Έλληνες κοντεύουμε να πειστούμε ότι κολυμπάμε  στο πετρέλαιο και ότι αν δεχθούμε την συνεκμετάλλευση αυτών με την Τουρκία δηλαδή αν απεμπολήσουμε κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν έχουμε λύση το οικονομικό μας πρόβλημα και μας μένουν  κάποια ψιλά για να  ζήσουμε άνετα.

Βέβαια αν αποδειχθούν αναληθείς τέτοιες υποθέσεις-ελπίδες και αν αποδεχθούμε την πολιτική  της συναξιοποίησης  στο τέλος κινδυνεύουμε να έχουμε δώσει το μισό Αιγαίο στην Τουρκία χωρίς κανένα όφελος.

Καταρχήν δεν υπάρχει πουθενά καμία σοβαρή επιστημονική μελέτη που να αποδεικνύει  ότι στο Αιγαίο υπάρχουν πλούσια αξιοποιήσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Για να απομυθοποιήσουμε κάποια πράγματα θεωρητικά πετρέλαιο μπορεί να υπάρχει παντού αυτό που ενδιαφέρει είναι το κόστος εξόρυξης του και το μέγεθος των απολήψιμων αποθεμάτων προσοχή των αποθεμάτων που μπορούμε να πάρουμε και όχι γενικά των θεωρητικών αποθεμάτων που μπορεί να κρύβει μια περιοχή.

Αυτό που με βεβαιότητα γνωρίζουμε είναι το γνωστό κοίτασμα του Πρίνου μεταξύ Καβάλας και Θάσου και ένα δεύτερο κοίτασμα που εντοπίσθηκε εκείνη περίπου την εποχή του «Μπάμπουρα» που επειδή βρίσκεται μεταξύ Θάσου και Τουρκίας  δεν έχουν γίνει γεωτρήσεις για περαιτέρω αξιολόγηση γιατί εμπίπτει στην διαμάχη με την Τουρκία περί υφαλοκρηπίδας των νησιών ή όχι.

Να σημειώσουμε ότι το κοίτασμα του Πρίνου ήταν ένα μικρό ιδιαίτερα δύστροπο κοίτασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο που αύξανε σημαντικά το κόστος διύλισης του, όχι ιδιαίτερα κερδοφόρο και για αυτό άλλαξε πολλά κοινοπρακτικά σχήματα  η εκμετάλλευση του.

Οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο Αιγαίο στηρίζονται σε γεωφυσικές-σεισμικές μεθόδους.

Χωρίς να έχω στοιχεία μάλλον είναι πολύ γενικές και είναι δύσκολο να έχουν καταλήξει σε τεκμηριωμένα επιστημονικά συμπεράσματα.

Οι έξοδοι των Τουρκικών ερευνητικών στο Αιγαίο από την εποχή του Σισμίκ μάλλον  πρέπει να έχουν ως στόχο περισσότερο την αμφισβήτηση της Ελληνικής κυριαρχίας στο αρχιπέλαγος παρά την εξαγωγή ασφαλών επιστημονικών αποδείξεων.

Από έρευνες που έγιναν σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας από ξένες εταιρίες μετά από παραχώρηση δικαιωμάτων  δεν προέκυψαν στοιχεία τέτοια που να δικαιολογούν την ύπαρξη πλούσιων κοιτασμάτων σαν αυτά που αναφέρονται σε δημοσιεύματα.

Αυτό που είναι σίγουρο όμως είναι η τεράστια γεωπολιτική αξία του Αιγαίου για την παγκόσμια ναυσιπλοΐα, και η μοναδικότητα του για την Ελλάδα.

Αν οι πεδιάδες της Θεσσαλίας  της Μακεδονίας και της Θράκης  είναι η καρδιά μας  το Αιγαίο είναι ο πνεύμονας μας.

Είναι δυνατόν, λοιπόν, χωρίς να υπάρχουν  σοβαρές ερευνητικές μελέτες Τούρκοι υπουργοί να μας προτρέπουν πρώτα να στήσουμε εξέδρες πετρελαίου και μετά να λύσουμε τις διαφορές μας χωρίς να υπάρχει επίσημη κυβερνητική αντίδραση.

Μήπως η προπαγάνδα που αναπτύσσεται για τα υποτιθέμενα πλούσια αποθέματα πετρελαίου είναι δόλια και κατευθυνόμενη προς έναν λαό που μαστίζεται από οικονομικά προβλήματα με σκοπό  να σπάσουν οι άμυνες του στην παραχώρηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σύμφωνα με προειλημμένες  αποφάσεις.

Aris. A

(η εικόνα είναι απο σχετικό δημοσίευμα στο χθεσινό ΕΘΝΟΣ)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. FEAX avatar
  FEAX 30/11/2010 07:17:44

  Υπάρχουν δύο Πανεπιστημιακά Τμήματα στην χώρα μας, με σοβαρότατα επιτεύγματα στον χώρο της ανακάλυψης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (διεθνώς). Γιατί κανένας καφενόβειος δημοσιογραφίσκος των Ελληνικών Μέσων
  Μαζικής Παραπληροφόρησης δεν τους ρωτάει????? Η κοινή λογική μου λέει ότι σε χώρο (υποθαλάσσιο κιόλας) με τέτοια μεγάλη σεισμικότητα, δεν έχει μείνει "θόλος" για "θόλο" που να εμπεριέχει υδρογονάνθρακες η αέριο......

  • against New World order avatar
   against New World order @ FEAX 30/11/2010 10:35:59

   μην μπλέκεστε με τα πετρέλαια του Αιγαίου. Ας ξεκινήσουμε με την εξόρυξη του ουρανίου ή του νικελίου. Όταν γεμίσουν οι τσέπες των Ελλήνων δεν θα έχουμε ανάγκη τους κερδοσκόπους. Εμπρός λοιπόν, Υπουργός Ορυκτού πλούτου της Ελλάδας ο Χαρδαβέλλας - ο μόνος που τόλμησε και μίλησε από μεγάλο κανάλι - και υφυπουργός ο Κουίκ. Ειδ άλλως θα μας την παίξουν πάλι τα τσιράκια της οικονομικής παγκοσμιοποίησης. Υπάρχει κάποιος Έλληνας που δεν έχει δει το βίντεο του ΓΑΠ που λέει πόσο πολύ θέλει να εξαθλιώσει του Έλληνες για να γίνει αυτός φεουδάρχης; με όλο τον σεβασμό που έχω στην σημερινή κυβέρνηση......

  • Aris. A avatar
   Aris. A @ FEAX 30/11/2010 13:02:49

   Σωστός
   ο ελληνικός χώρος και αυτό είναι γνωστό σε πρωτοετή φοιτητή της γεωλογίας είναι ιδιαίτερα τεκτονικός με τεράστια ρήγματα.

   Η πυριγενή προέλευση των πετρωμάτων έχει ως αποτέλεσμα την υψηλή περιεκτικότητα του Πρίνου σε Θείο.

   Εαν δεν είχε εξασφαλισθεί από την τότε κυβέρνηση η υποχρεωτική απορρόφηση του πετρελαίου απο τα Ελληνικά Κρατικά τότε διυλιστήρια αμφιβάλω αν θα αναλάμβανε κάποιος την επεξεργασία του.

 2. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 30/11/2010 07:26:42

  Εύγε Αρη. Τα ίδια ακριβώς πράγματα σκεφτόμουν κι εγω.

  • against New World order avatar
   against New World order @ Επώνυμος 30/11/2010 10:56:47

   Άρη, αν η Ελλάδα θέλει, μπορεί να πάει να καθαρίσει - προσοχή, όχι να εξορύξει - τον κάμπο στο Κερί της Ζακύνθου και να δούμε πόσο πετρέλαιο υπάρχει εκεί. Αν δεν υπάρχει, θα καθαρίσει ο κάμπος και οι λουόμενοι στην παραλία δεν θα βγαίνουν μαύροι από το πετρέλαιο. Αν υπάρχει, εκείνο το σημείο δεν το διεκδικεί κανείς. Μην φοβάστε Έλληνες, το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ΜΗ ΔΟΤΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ. Όσοι είχαν εμπλακεί στις κυβερνήσεις των τελευταίων 35 χρόνων να πάνε σπίτια τους αφού έπιστρέψουν τα κλεμμένα στον Ελληνικό λαό.

   • Ευθύμης avatar
    Ευθύμης @ against New World order 30/11/2010 15:42:06

    +1000
    και δεν έχω ακούσει κανέναν απο όσους ανακινούν το θέμα με τον ορυκτό πλούτο να λέει να τα μοιραστούμε με τον τούρκο, τα αντίθετα ακριβώς λέει ο χαρδαβέλας.
    Άλλα τελιώνει η συνθήκη φέτος και για αυτό θα ακούσουμε πολλά, με τελικό παρανομαστή να μη γίνει τελικά τίποτε.

 3. ataktos avatar
  ataktos 30/11/2010 08:27:13

  ευγε

 4. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 30/11/2010 08:27:39

  Μήπως και το παραπάνω άρθρο είναι δόλιο και κατευθυνόμενο; Άλλωστε ο τύπος και οι παπαγάλοι τους δεν φημίζονται για την ανιδιοτέλειά τους και την ανεξαρτησία της γνώμης τους.

  Δύο είναι τα σοβαρά ζητήματα στο υπόψη θέματα.

  1) Η Ελλάδα στερείται φορέα που μπορεί να προωθήσει την έρευνα για την ανεύερεση υδρογονανθράκων.
  2) Η Ελλάδα είναι μια χώρα που ουσιαστικά δεν έχει ερευνηθεί.

  Η μη πρόωθηση των παραπάνω ζητημάτων από τις Ελληνικές κυβερνήσεις, είναι δικαιολογημένο να δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά και υποψίες για τη σκοπιμότητα.

  Τα μπράβο Άρη, τα ακούω βερεσέ.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Αρματιστής 30/11/2010 09:00:59

   Εσυ δηλαδή δεν αναρωτιέσαι γιατί ο κατεστημένος τύπος τόσα χρόνια το έκανε γαργάρα το θέμα και τώρα που προωθείται η συνεκμετάλλευση ξεθάφτηκε;

   • Αρματιστής avatar
    Αρματιστής @ Επώνυμος 30/11/2010 10:23:32

    Οφείλω να ζητήσω συγνώμη από τον αρθρογράφο. Διαβάζοντας γρήγορα, νόμιζα ότι και το άρθρο είναι από το ΈΘΝΟΣ και προς τους σημερινούς δημοσιογράφους δεν τρέφω καμιά απολύτως εκτίμηση.

    Μια φορά τα υπόλοιπα που γράφω για δημοσιογράφους και τα σχετικά με την απουσία φορέα και σοβαρών ερευνών για ανεύρεση υδρογονανθράκων, ισχύουν. Η Ελλάδα στη πραγματικότητα είναι μια ανεξερεύνητη χώρα.

    Μόνο αν και όταν τα τρυπάνια θα μπουν βαθιά στο έδαφος, θα μπορέσουμε να μάθουμε αν η Ελλάδα διαθέτει ή δεν διαθέτει υδρογονάνθρακες.

    • Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
     Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ @ Αρματιστής 30/11/2010 11:35:14

     Αρματιστή:
     Στο ΕΘΝΟΣ αρθρογραφεί ο Δελαστίκ. Πρώην βασικός αναλυτής διεθνών θεμάτων στην Καθημερινή και τον ΣΚΑΙ που έφαγε απόλυση μία μέρα πριν την ανάληψη διεύθυνσης από τον Παπαχελά γιατί είχε κάνει σαφή
     νύξη για την διείσδυση των Αμερικανών πρακτόρων στα ελληνικά ΜΜΕ και τους νέους τρόπους που έχει βρει η πρεσβεία να επηρεάζει.
     Ολόκληρος ο διάλογος υπάρχει στο ιντερνετ με μια απλή αναζήτηση

     Μην τα βάζεις όλα στο ίδιο τσουβάλι.

 5. Nick avatar
  Nick 30/11/2010 08:53:35

  Το πρόβλημα με τα πετρέλαια του Αιγαίου, εκτός του ότι είναι σε μεγάλο βάθος, ίσως και να μην είναι όλα αξιοποιήσιμα.

  Και γενικά στον Ελλαδικό χώρο μπορεί να υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα σε πετρέλαιο ή/και φυσικό αέριο, το θέμα είναι, μπορούν να αξιοποιηθούν με τις τρέχουσες τεχνολογίες; Είναι καλής ποιότητας;

  • against New World order avatar
   against New World order @ Nick 30/11/2010 11:05:36

   φίλε Nick. Υπάρχει ένας οργανισμός στην Ελλάδα που λέγεται ΙΓΜΕ. Σε αυτόν εργάζονται 225 επιστήμονες. Η εργασία τους είναι μία. Η μελέτη του υπεδάφους της Ελλάδας. Αυτοί είναι που μας έχουν πληροφορήσει ότι οι Έλληνες κάθονται πάνω σε 8 000 000 000 000 000 $ Με ποιό δάνειο μας τρομάζουν ότι φτωχήναμε; με 350 000 000 000 Πόσα μηδενικά έχει το δάνειο μας; 9 μηδενικά Άρα πόσα θα μας περισσέψουν; δες και λίγο Βελόπουλο στις 4 30 μμ στο τηλεαστυ. Μην τον συγχωρέσεις τον Βελόπουλο που δεν μπόρεσε να αντισταθεί στον αρχηγό του και ψήφισε Ναι στο μνημόνιο αλλά άκουσέ τον. Αγόρασε και κανένα βιβλίο του Παπαζήση να διαβάσεις. Μην αμφισβητείς αυτά που ήδη έχουν ανακαλυφτεί.

   • Nick avatar
    Nick @ against New World order 30/11/2010 14:03:56

    Την έχω διαβάσει την ανάλυση του ΙΓΜΕ. Και το ΙΓΜΕ μιλάει για το σύνολο του ορυκτού πλούτου (πλουτόνιο, διαμάντια, χρυσός κλπ). Γνωστή εδώ και δεκαετία (την είχαν αναπαράγει όλα τα ΜΜΕ τότε, μέχρι και στον in.gr) η συγκεκριμένη μελέτη

    Εγώ μιλάω για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

    Ο Βελόπουλος τα λέει εδώ και 15 χρόνια. Τον άκουγα πριν ασχοληθεί με Καρατζαφέρερο Ροσέ πριν 7-8 χρόνια και έχω και το "Η Ελλάδα Αιμορραγεί".

    Αν δεν ασχολούνταν με τη πολιτική θα τον εκτιμούσα περισσότερο.

 6. Tassos Hercules avatar
  Tassos Hercules 30/11/2010 09:13:31

  Το θεμα αυτο σχεδον εξαντληθηκε στις εκπομπες του Χαρδαβελα. Οσοι μιλησαν ηταν επιστημονες που εκαναν ερευνες οι ιδιοι. Αλλωστε υπαρχουν και ξενες εταιριες οι οποιες ζητησαν να κανουν μελετες κι εξορυξεις. Λογω του μεσου που εργαζεται ο συντακτης τεινω να καταλαβω οτι ακολουθει τα πεπραγμενα των αφεντικων του. Κοιμηση του κοσμου για το αν και κατα ποσο υπαρχουν τ' αποθεματα και οτι, αν υπαρχουν, ας τα μοιραστουμε με τους απεναντι για να κοιμομαστε ησυχοι. (βλ ΓΑΠ)

 7. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 30/11/2010 09:25:53

  Είναι μία βάσιμη θεωρία. Πολύ εύστοχες οι παρατηρήσεις. Η λέξη "συνεκμετάλλευση" που έντεχνα άρχισε να χρησιμοποιείται εδώ και δύο δεκαετίες είναι ένας ευφημισμός για την "συγκυριαρχία". Τώρα συζητιέται από κοινού ανάθεση ερευνών σε αμερικανικές, ίσως, εταιρείες. Αν γίνει αυτό πριν καν προσφύγουμε και πριν εκδοθεί απόφαση για την περίφημη "οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας" δεχόμαστε ad hoc δικαιώματα της Τουρκίας σε περιοχές που οι Τούρκοι έβαψαν γκρίζες και τις συντηρούν ως τέτοιες αρνούμενοι για χρόνια την υπογραφή συνυποσχετικού για προσφυγή προς οριοθέτηση.

 8. Γιάννης_Άλιμος avatar
  Γιάννης_Άλιμος 30/11/2010 09:36:44

  Πολύ μελάνι έχει χυθεί για τα πετρέλαια του Αιγαίου, τα φυσικά αέρια, τα μεθάνια, τα όσμια, τα τελλούρια και τα... ανεμούρια... Η Ελλάδα ως κράτος έχει την δύναμη να ανακοινώσει την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, εφαρμόζοντας το διεθνές δίκαιο της θάλασσας; Έχει; Εάν έχει, όλες αυτές οι συζητήσεις είναι σχεδόν χωρίς περιεχόμενο.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Γιάννης_Άλιμος 30/11/2010 11:15:44

   Το θέμα είναι πρώτα πρώτα να έχει βούληση. Αν έχει βούληση, και δύναμη να μην έχει (που έχει), τη βρίσκει. Και ο λαός έχει βούληση (και δύναμη), η ηγεσία είναι που δεν έχει βούληση.

   Χέστηδες και υπάλληλοι των ξένων μια ζωή...

 9. ataktos avatar
  ataktos 30/11/2010 09:41:15

  αξίζει 5 λεπτά ανάγνωση από όλους !!!!!

 10. ataktos avatar
  ataktos 30/11/2010 10:01:36

  ΠΑΡΑΚΑΛΏ θερμά όλους τους σχολιάστες και ανθρώπους που ενδιαφέρονται για το καλό του τόπου μας να ακούσουν ..το παραμύθι ενός διευθυντή και αφορά τον Ορυκτό Πλούτο της περιοχής μας Β. Χαλκιδική ..στην ωρολογία μας το λεμέ Αρ.Παχτα http://www.youtube.com/watch?v=6RTabbJ0qXQ&feature=autofb

 11. Dimos avatar
  Dimos 30/11/2010 10:06:36

  ΟΚ!Και εγω είμαι σκεπτικός με τον πετρελαικό οργασμό των τελευταίων ημερών ,και εγώ φοβάμαι την συνεκμετάλευση και προτιμώ να μη γίνει ποτέ ...Αλλά αυτό απέχει έτη φωτός απο τη απαξίωση επιστημόνων και μελετών και κυρίως υπολήψεων.¨Αλλο να μιλάς στο περίπου και άλλο να βγαίνουν επίσημα καθηγητές Ελληνες και μη και να μιλούν για πιθανά,το ξαναλέω ,πιθανά τρις μύρια κυβικά μέτρα μεθανίου και υδριτών σε μέρη όπως Κρήτη και στα νότια αυτής... και φυσικά στο Καστελόριζο!!
  Και μία παρατήρηση!¨Εχετε ποτέ αναρωτηθεί ποιοες περιοχές θέλει και διεκδικεί η Τουρκία?? Ναι σωστά μαντέυετε...¨Ολες σχεδόν αφορούν περιοχές με πιθανά κοιτάσματα...
  Πέραν αυτού δεν είναι πιο σωστό απο τα να λεμε άκριτα ναι η όχι επιτέλους να κάνουμε έρευνα??Για να ξέρουμε τελικά αν στη πραγματικότητα έχουμε ή όχι πετρέλαιο και φυσικό αέριο??

 12. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 30/11/2010 10:09:19

  Το άρθρο δεν είναι της εφημερίδας, μόνο η φωτό είναι της εφημερίδας, έτσι γράφει.
  Αν τα κοιτάσματα είναι τόσο άξια λόγου, τόσα χρόνια τόσες πετρελαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνταν εδώ, ΒΡ, Shell, Μοbil και άλλες δεν θα είχαν ενδιαφερθεί να φέρουν μια πλατφόρμα να κάνουν έρευνες έστω και στα διεθνή ύδατα, πέρα από τα 12 ν.μ.; Ποιος θα τις εμπόδιζε; Κράτος εν κράτει δεν ήταν; Γράφω ήταν, διότι έχουν αποχωρήσει από την Ελλάδα οι περισσότερες.
  Και γιατί να μην θέλουν αυτές να εξορύξουν το πετρέλαιο και να το δώσουν για διύλιση στα διϋλιστήρια που έχουμε; Όλοι δεν θα είχαν συμφέρον από αυτό;
  Δεν βρίσκω λόγο γιατί να μην το είχαν κάνει.

  Αλλά η κερδοφορία της εξόρυξης εξαρτάται από το βάθος που βρίσκεται το κοίτασμα, από την ποιότητά του - αν η επεξεργασία που πρέπει να περάσει είναι πολλών σταδίων για να αποδοθεί σωστό προς κατανάλωση - και από την εκάστοτε τρέχουσα τιμή του βαρελιού στις αγορές. Άν η διεθνής τιμή του βαρελιού είναι χαμηλά, η εξόρυξη συμφέρει, άλλοτε όχι. Ετσι γίνεται με τον Πρίνο πολλά χρόνια τώρα.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ αλλενάκι 30/11/2010 10:10:47

   *η εξόρυξη δεν συμφέρει* εννοείται

   • ataktos avatar
    ataktos @ αλλενάκι 30/11/2010 10:22:17

    αλλενάκι-σωστή η παρατήρηση σου !! ! έτσι έγινε και με τον λιγνίτη ... φαγώθηκαν (κατασπαράχτηκαν)... όλα τα "φιλέτα" μέσα σε μια γενιά(1957-2004..2010) ..και τώρα όποια κοιτάσματα μας έμειναν είναι σε βάθος 300-400 μέτρα π.χ.Ποντοκομη στην Δ. Μακεδονία είναι τεχνικά και οικονομικά ..μη απολήψιμα !! υπάρχει perpetoum mobile 2 βαθμου????

    • ataktos avatar
     ataktos @ ataktos 30/11/2010 10:29:28

     http://library.tee.gr/digital/m2483/m2483_kakalis.pdf

    • αλλενάκι avatar
     αλλενάκι @ ataktos 30/11/2010 10:30:00

     Δεν βρίσκω κανένα λόγο γιατί μια αμερικανική ή ολλανδική εταιρεία
     να μην είχε εγκατασταθεί εδώ αμέσως μετά τον πόλεμο
     για να ερευνήσει και να αντλήσει,
     πλην του ασύμφορου του κοιτάσματος.

     • lampros avatar
      lampros @ αλλενάκι 30/11/2010 16:24:21

      1) Γιατί τα'χανε συμφωνήσει με ΕΣΣΔ να αφήσουν ήσυχες της γκρίζες περιοχές ―είχαμε και εμφύλιο τότενες...

      2) Γιατί τα άλλα της μέσης ανατολής, Κόλπος κλπ τα είχανε άμεσα και στο χέρι. Δεν πας να κάνεις επενδύσεις όταν έχεις άφθονο απ' αλλού χωρίς προβλήματα ―τώρα που προκύπτουν τα προβλήματα και στερεύουν και αλλαχού, τώρα και το ενδιαφέρον...

    • ataktos avatar
     ataktos @ ataktos 30/11/2010 10:30:23

     http://library.tee.gr/digital/m2069/m2069_koimtsidis.pdf

   • against New World order avatar
    against New World order @ αλλενάκι 30/11/2010 11:15:29

    Αλενάκι, ας αφήσουμε το πετρέλαιο του Αιγαίου και ας ξεκινήσουμε με εξόρυξη άλλου ορυκτού. Μελέτη που είχε γίνει πριν 25 χρόνια, απέδειξε ότι το μάρμαρο της Πεντέλης θα απέδιδε στους Έλληνες 35 χρόνια πλούτο. Δηαλαδή θα συνεχίζαμε να καθόμαστε στους καναπέδες και να είμαστε και πλούσιοι. Όμως οι ξένοι που μας κυβερνούν μας θέλουν υποδουλωμένους με το χέρι τεντωμένο στην ζητιανιά. γιατί άραγε; μήπως επειδή είμαστε από τους πιο σκεπτόμενους λαούς του κόσμου; μήπως γιατί τους διδάξαμε την δημοκρατία και αυτοί θέλουν την φεουδαρχία; μήπως γιατί οι συζητήσεις΄μας είναι μόνο πολιτικές συζητήσεις;

    • αλλενάκι avatar
     αλλενάκι @ against New World order 30/11/2010 11:21:33

     Το Πεντελικό Μάρμαρο νομίζω πρέπει να το αφήσουμε
     έξω από αυτή τη συζήτηση.
     Είναι το ίδιο σα να λέμε Κάψτε την Πεντέλη.

     Ας εξορύξουμε πρώτα τον υπόγειο ορυκτό πλούτο,
     χρυσό ή ουράνιο αν υπάρχει στη Δ. Μακεδονία
     ή όσμιο.

     Ας κάνουμε έρευνες για πετρέλαιο στη δυτική πλευρά πρώτα.

     • αλλενάκι avatar
      αλλενάκι @ αλλενάκι 30/11/2010 11:30:13

      Το νόημα αυτών που έγραψε ο Ατακτος πιο πάνω
      είναι ότι μια χώρα πρέπει να εκμεταλλεύεται συνετά
      όλους τους φυσικούς της πόρους και όλες τις δυνατότητές της
      δημιουργίας πλούτου,
      και όχι να υπερεκμεταλλεύεται ένα πόρο μόνο
      αδιαφορώντας για τους άλλους.

      Κάπως έτσι οδηγηθήκαμε στην παρασιτικότητα
      της οικονομίας μας.

  • Aris. A avatar
   Aris. A @ αλλενάκι 30/11/2010 13:14:28

   Απόλυτα σωστή αλλενάκι.

   Επαναλαμβάνω ότι όσοι μιλούν στα κανάλια μιλούν με βάση θεωρητικές προσεγγίσεις χωρίς να έχουν προχωρήσει σε ιδιαίτερα αναλυτικές κοστοβόρες και εξαντλητικές έρευνες που απαιτούνται πριν κάποιος πει αν ένα κοίτασμα είναι εκμεταλλεύσιμο ή όχι.

   Οι έρευνες είναι εκατοντάδων εκατομμυρίων δολλαρίων.

   Και δεν τα πετάει κάποιος σε μια δύσκολη γεωλογικά περιοχή όπως το Αιγαίο όταν υπάρχουν περιοχές με ιδιαίτερα εύκολη εξόρυξη χαμηλού κόστους.

   Οπως λένε και την μεταλλευτική ένα κοίτασμα το ξέρεις μόνο όταν έχει τελειώσει και γνωρίζεις όλες τις παραμέτρους του.

   Είναι γνωστό ότι ιδιαίτερα η τηλεόραση μαγεύει τους συμμετέχοντες που πολλές φορές διαγωνίζονται για το ποιός θα πει την μεγαλύτερη μπαρούφα ώστε να κάνει εντύπωση.

   Στοιχεία πραγματικά πάντως δεν έχει φέρει κανείς.

 13. rage avatar
  rage 30/11/2010 10:20:14

  Κυκλοφορεί ευρέως τον τελευταίο καιρό και αναπαράγεται ένα κείμενο περί μιας συνθήκης Cooper η οποία λήγει την 31/12/2010 και δίνει το δικαίωμα εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πόρων της Ελλάδας στους Αμερικάνους.
  Με λίγο ψάξιμο στο Εθνικό Τυπογραφείο, βρίσκουμε τον

  Αναγκαστικό Νόμο 2220
  Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 65 - 17.02.1940
  ΠΕΡΙ ΚΥΡΩΣΕΩΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΙΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΕΩΣ ΑΧΕΛΩΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ( Η ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗΝ ΓΛΩΣΣΑΝ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΓΚ. ΝΟΜΟΥ 2240/1940 ΚΥΡΩΘΕΙΣΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΣ, ΕΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗ ΕΙ ΣΤΟ ΦΕΚ 115/Α/1940)

  ο οποίος αφορά την αποκλειστική εκμετάλλευση των νερών του Αχελώου και το αποκλειστικό δικαίωμα για υδροηλεκτρικά έργα στην Ελλάδα.
  Βλ. Σπ. Λιναρδάτος, "Η 4η Αυγούστου" (σελ. 143 και 147).
  Προφανώς δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

  • megalos podilatis avatar
   megalos podilatis @ rage 30/11/2010 22:43:30

   Αν πας στο www.et.gr και δωσεις τα στοιχεια μπορεις να κατεβασεις αυτον τον νομο μεσα σε αυτον ειναι και η "Συμβαση Cooper" γραφει μεσα για καποιοα ορυκτα τα οποια απαγορευεται να εξορυχθουν αλλα πρεπει να εχει και συνεχεια αξιζει να την δει καποιος ποιο εμπειρος απο εμενα

   http://www.et.gr/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=108&lang=el
   αυτο ειναι το λινκ κατεβαστε το και διαβαστε το εχει πολλα κρυμενα μυστικα

   • megalos podilatis avatar
    megalos podilatis @ megalos podilatis 30/11/2010 22:45:20

    Αναγκαστικός Νόμος 2220
    Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 65 - 17.02.1940
    ΠΕΡΙ ΚΥΡΩΣΕΩΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΙΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΕΩΣ ΑΧΕΛΩΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ( Η ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗΝ ΓΛΩΣΣΑΝ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΓΚ. ΝΟΜΟΥ 2240/1940 ΚΥΡΩΘΕΙΣΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΣ, ΕΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗ ΕΙ ΣΤΟ ΦΕΚ 115/Α/1940)

   • rage avatar
    rage @ megalos podilatis 01/12/2010 09:56:56

    Τη διάβασα. Κανένα μυστικό δεν είναι μέσα κρυμμένο.

 14. Νέστωρ avatar
  Νέστωρ 30/11/2010 10:27:53

  Οι περιοχές εις τις οποίες οι Τούρκοι μας ενθαρρύνουν για συνεκμετάλευση, δεν έχουν σημαντικά κοιτάσματα. Αντίθετα σημαντικά κοιτάσματα, σύμφωνα με ένα συνέδριο το οποίο έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα από αρμόδιο ιδωτικό φορέα, υπάρχουν στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης. Η τουρκική πολιτική ενδιαφέρεται πρωτίστως για επέκταση των συνόρων. Εάν αυτό συνοδευτεί και από εκμετάλλευση φυσικού αερίου/υδρογονανθράκων ακόμα καλύτερα για αυτούς.

 15. Dimos avatar
  Dimos 30/11/2010 10:34:26

  Πρέπει να καταλάβουμε ότι το ενεργειακό παιχνίδι είναι ταυτόσιμο μετη εξωτερική πολιτική των κρατών..Παγκοσμίως υπάρχουν 2 τάσεις Η βγάζεις το πετρέλαιο μόνος σου χωρίς προστάτες και το πουλάς και αναπτυσσεσαι ,ή είσαι κράτος τύπουΝιγηριας και στο παίρνουν οι εταιρίες και μένεις στο πάτο του βαρελιού να σκοτώνεσαι για ένα καρβέλι ψωμί...Με την Ελλάδα πάει να γίνει μία νέα τάση!!Αυτή της χώρας ζόμπι,που λόγω χρεών κα αδυναμίας ανάκαμψης λόγω μνημονίου θα πληρώσει σε είδος ...Αφού έχουμε υποθηκεύσει τα πάντα ελέω μνημονίου θα σου πουν...Παίρνω τα κοιτάσματα και είμαστε εντάξει , ή ακόμη πιο όμορφα σου επιβάλλω μία συνδιαχείρηση και το ποσοστό που θα σου μενει θα εξοφλείς τους τόκους....Πως σας φαίνεται αυτό???

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ Dimos 30/11/2010 11:07:51

   Είμαι σίγουρος ότι κάτι τέτοιο θα δούμε και έδώ. Νιγηρία.

   Σας φαίνεται περίεργο; Γιατί; Σε πόσα χρόνια κατάφεραν να οδηγήσουν το 20% των Ελλήνων στην απόλυτη φτώχια; Είδατε κανένα μέτρο ενεντίον των εχόντων;

 16. ανετος avatar
  ανετος 30/11/2010 10:43:03

  λιγο παρακατω ομως κυριε Αρι μας (ισραηλ,κυπρος,λυβιη,αιγυπτος) εχει και παραεχει....τι λες λοιπον ? μονο η ελλαδα δεν εχει ?

 17. Dimos avatar
  Dimos 30/11/2010 10:43:12

  Μπορεί η υφαλοκρηπίδα να στερείται κοιτασμάτων η προυποθέσεων για υδρογονάναθρακες,αλλά η ΑΟΖ όχι...Η Τουρκία εκεί εστιάζει και εμείς απλά σφυρίζουμε αδιάφορα...¨Αν επεκτείνει τα σύνορα της αυτόματα αποκτά και ΑΟΖ , όπως πάει να γίνει στο Καστελόριζο!!!Τόσο απλά...Αρα αποκτά αυτομάτως και πιθανά κοιτάσματα...Απλά...

 18. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 30/11/2010 11:00:56

  Βλέπω και εγώ κάποιες από τις εκπομπές του Χαρδαβέλα που έχουν σχέση με εθνικά ζητήματα, αλλά ειλικρινά κρατώ αποστάσεις από ότι λέγεται εκεί. Είμαι πάντα απόλυτα επιφυλακτικός προς όσα μας λένε οι Έλληνες δημοσιογράφοι – παπαγάλοι – χειραγωγοί - προπαγανδιστές. Είμαι σίγουρος ότι αποτελούν τη φωνή των κυρίων τους.

  Πάντοτε όμως ξεφεύγουν και κάποιες κουβέντες που μπορούν να σου δημιουργήσουν σοβαρές απορίες και ερωτηματικά.

  Σε κάποια εκπομπή του Χαρδαβέλα πριν από αρκετούς μήνες, που συζητούσαν το θέμα των υδρογονανθράκων (;) της Ελλάδας, παρευρίσκονταν αν θυμάμαι καλά, ο καθηγητής γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Κος Αβραάμ Ζεληλίδης, η πριν από πολλά χρόνια διευθύντρια (;) της ΔΕΠ Κα Φωκιανού, που είχε κάνει και τις τελευταίες παραχωρήσεις για έρευνες, νομίζω ο καθηγητής ορυκτών πόρων του Πανεπιστημίου Κρήτης Κος Φώσκολος και κάποιο άλλοι.

  Τα βασικά ζητήματα που κυριάρχησαν στη συζήτηση, ήταν: α) για ποιο λόγο δεν γίνονται έρευνες στην Ελλάδα και β) γιατί η πολιτεία δεν προχωρά στη σύσταση του αναγκαίου προς τούτο φορέα.

  Στη συζήτηση παρενέβη τηλεφωνικά (με δική του πρωτοβουλία) ο υφυπουργός περιβάλλοντος Κος Μανιάτης, ο οποίος δήλωσε ότι το υπουργείο προχωρά "γρήγορα" στη σύσταση του φορέα και ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα βρίσκεται στη Βουλή το αργότερο σε ένα μήνα. Άρα ο Μανιάτης παρακολουθούσε το Χαρδαβέλα και αισθάνθηκε την ανάγκη να ενημερώσει σχετικά.

  Βεβαίως από τότε πέρασαν πολλοί μήνες και δεν έγινε απολύτως τίποτε.

  Σε νεότερη εκπομπή του Χαρδαβέλα πριν δυο τρεις εβδομάδες (αν δεν κάνω λάθος), ανέφερε ο δημοσιογράφος, ότι συνάντησε τον Μανιάτη και τον ρώτησε γιατί τελικά δεν προχώρησε η σύσταση του φορέα...... Και ο Μανιάτης του είπε ότι δεν μπορώ να σου πω (ή κάτι τέτοιο) και ότι μπορούσε (ο δημοσιογράφος) να χρησιμοποιήσει αυτό που του είπε.

  Η φημολογία για τη σύσταση του φορέα που θα αναλάβει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες εκκρεμεί από την εποχή που συγχωνεύτηκαν τα Ελληνικά Πετρέλαια με τη ΠΕΤΡΟΛΑ στα ΕΛΠΕ και περιήλθαν στη νέα εταιρεία τα δικαιώματα για έρευνα υδρογονανθράκων. Νομίζω ότι μετά το 2008 που τα δικαιώματα περιήλθαν και πάλι στο δημόσιο, η φημολογία για σύσταση του φορέα σέρνεται διαρκώς, χωρίς και να επαληθεύεται.

  Κατά τη ταπεινή μου άποψη η αβελτηρία στη σύσταση του φορέα δεν είναι ζήτημα της γνωστής ανικανότητας του κράτους να χειριστεί τέτοια ζητήματα, αλλά πρόκειται για κάτι πολύ σοβαρότερο που ξεφεύγει από τις γνωστά και πιστεύω ότι σύντομα θα το μάθουμε.

  Στην άθλια κατάσταση του υποτελούς κράτους που μας οδήγησαν, μη σας φανεί παράξενο να δούμε συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο (αυτό στη πραγματικότητα σημαίνει εκχώρηση κυριαρχίας), ή παραχωρήσεις για έρευνες υδρογονανθράκων έναντι πινακίου φακής και με αποικιακές συμβάσεις.

  Εδώ είμαστε

  • lampros avatar
   lampros @ Αρματιστής 30/11/2010 16:29:07

   Κατά τη ταπεινή μου άποψη η αβελτηρία στη σύσταση του φορέα δεν είναι ζήτημα της γνωστής ανικανότητας του κράτους να χειριστεί τέτοια ζητήματα, αλλά πρόκειται για κάτι πολύ σοβαρότερο που ξεφεύγει από τις γνωστά και πιστεύω ότι σύντομα θα το μάθουμε.

   Ποιά «ανικανότητα» και σοβαρότερο που «θα το μάθουμε»; Θέλει ρώτημα, δεν είναι φως φανάρι; Η Ελλάδα, με ελάχιστες εξαιρέσεις σε κάποιες περιόδους, είναι προτεκτοράτο και βαθιά ελεγχόμενο κράτος.

   Ούτε να τραβήξουν το καζανάκι δεν τους αφήνουν αν δεν πάρουν άδεια ―όχι ότι θα έπαιρναν και πρωτοβουλίες οι δοτοί κυβερνώντες μας. Πιστεύει κανείς ότι τα παγκόσμια αφεντικά μας θα άφηναν κάτι τέτοιο χωρίς να το ελέγχουν αυτοί πλήρως;

 19. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 30/11/2010 11:17:45

  Κυβέρνηση: "Προχωράμε άμεσα σε έρευνες για πετρέλαιο, αρχικά στο Ιόνιο"

  "Υπάρχει αμεσότατη ανάγκη να προχωρήσουμε, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας, στον εμπλουτισμό των ερευνητικών δεδομένων που υπάρχουν. Διότι τα στοιχεία είναι αρκετά αισιόδοξα ότι μπορούμε να έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα". Τα παραπάνω δεν ειπώθηκαν ούτε σε εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλλα, ούτε γράφτηκαν στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ (και οι δύο είχαν δεχθεί σκληρή κριτική την περασμένη άνοξη όταν άνοιξαν τον φάκελο "Πετρέλαια στην Ελλάδα").

  Ειπώθηκαν πριν λίγο στην Βουλή από τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος ταυτοχρόνως προανήγγειλλε την κατάθεση νομοσχεδίου, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου το αργότερο, με το οποίο θα ιδρύεται Εθνικός Φορέας Έρευνας Υδρογονανθράκων. Υπολογίζεται ότι μέσα σε ένα χρόνο θα έχει δώσει τις πρώτες άδειες έρευνας και συνεκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

  Ο Φορέας θα προκηρύξει δημόσιους διαγωνισμούς ώστε να γίνουν έρευνες στη χώρα και στο βαθμό που αυτές αποδειχθούν θετικές στη συνέχεια θα προχωρήσει η αξιοποίηση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων είτε πετρελαίου, είτε φυσικού αερίου.

  Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Κ. Βελόπουλου σχετικά με τα κοιτάσματα πετρελαίου στο Ιόνιο Πέλαγος και αλλού, ο κ. Μανιάτης παρότι ξεκαθάρισε ότι δεν θα τοποθετηθεί για το που και πόσο πρέπει να προχωρήσουν οι έρευνες - καθώς πρόκειται για ένα πολύ σύνθετο θέμα.

  h**p://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=15811&Itemid=138
  29-11-2010 19:34:47

 20. ataktos avatar
  ataktos 30/11/2010 11:20:53

  υπάρχει και το ΣΥΝΔΙΚΆΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΓΜΕ

  ΣΠ. ΛΟΥΗ 1, Γ΄ ΕΙΣΟΔΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ - ΑΧΑΡΝΕΣ, Τ.Κ. 13677
  ΤΗΛ. : 210- 2413439 FAX : 210- 2413466 email : syndikato@igme.gr ..καθ ύλην αρμόδιο ..να τους ρωτήσουμε .. δείχνουν μεγάλη ανησυχία ..και δεν ακολουθούν στα χνάρια της ΓΕΝΟΠ

  • kostas avatar
   kostas @ ataktos 30/11/2010 13:14:30

   Γεια, απλά θέλω να σημειώσω τρία πράγματα

   α) ότι το ΙΓΜΕ δεν είναι αρμόδιο για την έρευνα υδρογονανθράκων από το καταστατικό του. Αντιγράφω από το site του:
   "Σκοπός
   Το Ι.Γ.Μ.Ε., με τη σημερινή του μορφή, ιδρύθηκε το 1976 και βασικός σκοπός του είναι η έρευνα και η μελέτη της γεωλογικής δομής της χώρας, ο εντοπισμός και η αξιολόγηση των ορυκτών και ενεργειακών πρώτων υλών (πλην υδρογονανθράκων), η έρευνα και αξιοποίηση του υπόγειου υδατικού δυναμικού, η επικινδυνότητα από τις φυσικές καταστροφές, με στόχο πάντα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος."

   β) Επειδή είμαι γεωλόγος, θέλω να τονίσω ότι η έρευνα των πετρελαίων είναι μία εξαιρετικά δύσκολη και περίπλοκη επιστημονική και τεχνική έρευνα. Το ότι κάποιος είναι γεωλόγος ή μηχανικός ακόμα και αν είναι και καθηγητής σε πανεπιστήμιο δεν μου λέει και πολλά αν δεν είναι άνθρωπος που έχει ασχοληθεί πραγματικά και επισταμένα με την έρευνα αυτή. Χρειάζεται εξειδίκευση και μακροχρόνια εμπειρία σε αυτές τις έρευνες. Επίσης για να μιλήσει κανείς για πιθανά εκμεταλλεύσιμα αποθέματα σε μία περιοχή πρέπει να την έχει ερευνήσει συστηματικά (γεωλογικά, γεωφυσικά και γεωτρητικά) αλλιώς ακόμα και αν είναι ειδικός απλά αναφέρει την γνώμη του ή στην καλύτερη περίπτωση κάνει μια εκτίμηση.

   γ) Όπως και έχει η κατάσταση, ένα σοβαρό κράτος οφείλει να ερευνήσει κάθε πιθανότητα εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου που διαθέτει και στην Ελλάδα δεν υπάρχει φορέας με αυτές τις δυνατότητες.

 21. Στάθης Δ avatar
  Στάθης Δ 30/11/2010 12:02:40

  Αρματιστή
  Για τις ενέργειες (ή μη ενέργειες...) Ελλάδας & Τουρκίας σχετικά με τα (πολύ πιθανά απ' ότι φαίνεται) κοιτάσματα πετρελαίου - φυσικού αερίου στην ΝΑ Μεσόγειο μπορείς να δείς το:

  "Δένει κάβο" στο Αιγαίο η Τουρκία...
  [http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/604473/Article.aspx]

  Για την (ανεπίσημη πρός το παρόν) θέση των ΗΠΑ:

  "Συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων ενέργειας με Τουρκία, προτείνει αξιωματούχος των ΗΠΑ"
  [http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100044_01/08/2010_410050]

  Και όλα βέβαια έχουν να κάνουν με την οριοθέτηση των ΑΟΖ (που προϋποθέτουν οριοθέτηση χωρικών υδάτων), θέμα το οποίο το χειρίσθηκαν ερασιτεχνικά (τουλάχιστον) όλες οι κυβερνήσεις:

  Γιατί η Τουρκία «στήνει εξέδρες» χωρίς Χάγη
  [http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=228124]

 22. Στέργιος avatar
  Στέργιος 30/11/2010 12:32:46

  Η επιστήμη λέει ότι τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο, οι ορυκτοί υδρογονάνθρακες δηλαδή, δημιουργήθηκαν όταν -σε προϊστορικούς χρόνους-περιοχές τής επιφάνειας της γης με πυκνά δάση βυθίστηκαν σε χαμηλότερα στρώματα του εδάφους με αποτέλεσμα να υποστούν -επί σειρά εκατομμυρίων ετών- τεκτονικές πιέσεις και ειδικές συνθήκες που τα μετέτρεψαν σε ορυκτούς υδρογονάνθρακες.
  Η επιστήμη έχει επίσης αποδείξει ότι το Αιγαίο δεν ήταν καθόλου θάλασσα κατά το απώτερο γεωλογικό παρελθόν, αλλά ξηρά που καλυπτόταν από δάση.
  Λογικά, το Αιγαίο πρέπει να είναι γεμάτο μέχρι σκασμού από πετρέλαια και αέρια.

  Αυτό, όμως, είναι ένα θέμα.
  Το άλλο θέμα είναι η περιβόητη ελληνική διαφθορά.

  Πιστεύετε πραγματικά ότι η Ελλάδα ως χώρα θα ωφεληθεί από μια πιθανή εξόρυξη πετρελαίου και αερίου; Ποιοι νομίζετε ότι είμαστε, η Νορβηγία;

  Απλώς, η αθηναϊκή ελίτ που θα εκμεταλλευτεί τις αντλήσεις (σε συνεργασία με Τούρκους και Δυτικούς) θα πλουτίσει σε ύψη δυσθεώρητα, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος θα χαίρεται επειδή οι ταβέρνες στον Πρίνο τής Θάσου θα έχουν δουλειά όλο τον χρόνο από τους πετρελαιάδες και όχι μόνο κατά το καλοκαίρι.

  Τα δημόσια έσοδα από τα πετρέλαια θα υφαρπάσσονται από υπουργούς και μεγαλοεργολάβους με "νόμιμα" σκάνδαλα α λα Βατοπέδι, η ελίτ του Εκάλη Κλαμπ θα αποκτήσει συνήθειες Σαουδαράβων, κι από κει και πέρα, εμείς οι υπόλοιποι θα συνεχίσουμε στον αγώνα με τους μισθούς των 500 και 600 ευρώ.

 23. ataktos avatar
  ataktos 30/11/2010 12:50:43

  από παιδί μαθαίνουμε την αλήθεια..... http://www.youtube.com/watch?v=V6mIv7YU4x4&feature=related

  • ataktos avatar
   ataktos @ ataktos 30/11/2010 13:01:21

   σίγουρα ακούσατε όλοι σας την φωνή του "γάλου"..Πετσαλνικου ... δεξί χέρι του ΓΑΠ .. Αίσχος!!!

 24. Μαρία avatar
  Μαρία 30/11/2010 13:01:53

  "Από έρευνες που έγιναν σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας από ξένες εταιρίες μετά από παραχώρηση δικαιωμάτων δεν προέκυψαν στοιχεία τέτοια που να δικαιολογούν την ύπαρξη πλούσιων κοιτασμάτων σαν αυτά που αναφέρονται σε δημοσιεύματα."

  Το αντιπαραβάλλω με δήλωση του Υφ. Περιβάλλοντος, κ. Μανιάτη χθες στη Βουλή:
  “Υπάρχει αμεσότατη ανάγκη να προχωρήσουμε, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας, στον εμπλουτισμό των ερευνητικών δεδομένων που υπάρχουν. Διότι τα στοιχεία είναι αρκετά αισιόδοξα ότι μπορούμε να έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα” προσθέτοντας τον παρακάτω σύνδεσμο: Σε Ελλάδα και Ιρλανδία τα μεγαλύτερα ανεξερεύνητα ενεργειακά πεδία της Ευρώπης.
  Ο Ιρλανδός υπουργός Επικρατείας της Ιρλανδίας Conor Lenihan ανακοίνωνε την ύπαρξη 10 δισ. βαρελιών πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα στα νερά της Ιρλανδίας.

  http://agrupnoipolites.wordpress.com/2010/11/30/8987-6/
  http://www.dcenr.gov.ie/Natural/Petroleum+Affairs+Division/2011+Atlantic+Margin+Licensing+Round.htm

 25. kostasxan avatar
  kostasxan 30/11/2010 13:05:43

  Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρη πληροφορία που έχω, μία εταιρεία ξένων συμφερόντων δραστηριοποιείται σε έρευνες στην περιοχή νότια της Θάσου και ξεκίνησε μία σειρά γεωτρήσεων. Ενώ οι δύο πρώτες γεωτρήσεις της ήταν άγονες, η τρίτη έδειξε κοίτασμα σε χαμηλό βάθος και με πάρα πολύ καλή ποιότητα υδρογονάνθρακα. Αμέσως μετά ήρθε σε επαφή με ελληνική τράπεζα και προχώρησαν στην από κοινού σύσταση εταιρείας την οποία σκοπεύουν να εισάγουν στο Χρηματιστήριο του Καναδά (όπου, όπως μου αναφέρθηκε) υπάρχουν πολλές πετρελαϊκές εταιρείες. Το κεφάλαιο εισόδου θα είναι περίπου στα 200 εκατ. ευρώ.

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ kostasxan 30/11/2010 13:24:47

   Και γώ από τη δική μου έγκυρη πηγή, γνωρίζω ότι έγιναν και παραγωγικές γεωτρήσεις και ήδη αντλείται πετρέλειο υψηλής ποιότητας.

 26. ataktos avatar
  ataktos 30/11/2010 13:48:15

  Ευχαριστώ για την σωστή επισήμανση σου και ενημέρωση ... πέρασαν τόσα χρόνια ....το πετρέλαιο και Φ.Α. βρίσκονται με ευθύνη τον κυβερνήσεων στην διαχείριση της ......"ιδιωτικής πρωτοβουλίας " ?????? Εύγε τους ...

 27. Φιλόσοφος avatar
  Φιλόσοφος 30/11/2010 14:23:25

  Το πρόβλημα με το πετρέλαιο σε υποθαλάσσια βάθη είναι επικίνδυνο όσον αφορά την εξόρυξη του. Φαντασθείτε ένα ατύχημα στυλ κόλπου του Μεξικού, πάει ο πλούτος της Ελλάδας, πλούτος που προέρχεται από τον τουρισμό μας, την αλιεία, τις ιχθυοκαλλιέργειες και όλα τα συναφή. Μία ενδιαφέρουσα πρόταση που άκουσα: Να δημιουργήσουμε μία κρατική εταιρεία εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Ελλάδας με πρόεδρο τον Χαρδαβέλα. Αυτή η εταιρεία να κόψει μετοχές, ενόψει μελλοντικής εκμετάλλευσης του φυσικού μας αερίου. Αν καταφέρουμε να προσελκύσουμε αρκετά ξένα και Ελληνικά ρισκαδόρικα κεφάλαια, θα εισρεύσει χρήμα ζεστό που θα θερμάνει την δοκιμαζόμενη Ελληνική Οικονομία και αν τα πράγματα πάνε καλά και υπάρξουν αρκετά αποθέματα, θα κερδίσουν όλοι και το Ελληνικό κράτος και οι επενδυτές, διαφορετικά τι είχαμε τι χάσαμε.

 28. Γ Καισάριος avatar
  Γ Καισάριος 30/11/2010 14:53:35

  Definition of oil reserves

  Oil reserves are primarily a measure of geological risk - of the probability of oil existing and being producible under current economic conditions using current technology. The three categories of reserves generally used are proven, probable, and possible reserves.

  * Proven reserves - defined as oil and gas “Reasonably Certain” to be producible using current technology at current prices, with current commercial terms and government consent- also known in the industry as 1P. Some Industry specialists refer to this as P90 - i.e. having a 90% certainty of being produced.

  * Probable reserves - defined as oil and gas “Reasonably Probable” of being produced using current or likely technology at current prices, with current commercial terms and government consent - Some Industry specialists refer to this as P50 - i.e. having a 50% certainty of being produced. - This is also known in the industry as 2P or Proven plus probable.

  * Possible reserves - i.e. “having a chance of being developed under favourable circumstances” - Some industry specialists refer to this as P10 - i.e. having a 10% certainty of being produced. - This is also known in the industry as 3P or Proven plus probable plus possible.

  Στην Ελλάδα οι συζητήσεις είναι γύρο από το possible. Από το possible όμως μέχρι το proven και μέχρι να βγει το πετρέλαιο από το έδαφος απέχει πρά πάρα πολύ.

  Όταν λοιπόν δω κάποιον να βάλει το χέρι στην τσέπη και να δω αυτά τα περίφημα ορυκτά να βγαίνουν από τη ΓΗ, τότε και μόνο τότε θα πω ότι έχουμε πετρέλαιο, ουράνιο κτλ.

  Money talks bullshit walks, μεχρι να βαλει καποιος το χερι στην τσπεη δεν εχουμε τιποτα .... οσο και να νομιζουμε οτι εχουμε

  http://www.market-talk.net/index.php/id/9685

 29. η Dimi avatar
  η Dimi 30/11/2010 15:12:23

  Εμείς οι Ελληνες, μακάριοι επαίτες των Οφειλετών/Δανειστών/Επιμηκυντών μας, είμαστε των πάντων παντογνώστες κι αθεράπευτα über-αμφισβητίες-μάγκες. Γιά ποιό λόγο ν’ασχολούμεθα τώρα με τους Μύθους του Αιγαίου; τα φυσικά αέρια; τα μεθάνια; τα όσμια; τα τελλούρια; τ’ ανεμούρια; Οταν όλ’αυτά μαζί, αποτελούν ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ στην άσκηση του αναφαίρετου δικαιώματός μας επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια;

  Kαι γιατί να μην επιτρέψουμε στον σουλτάνο να έχει μυστική agenda γιά το Αιγαίο και να επισκέπτεται Οbama, μεσούσης της (τεχνητής) Ελληνικής «κρίσης» ΔΝΤ;

  Και γιατί να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις προτροπές Οbama για «συνεργασία» με τουρκιά για τα πετρέλαια του Αιγαίου, λέει;

  Και γιατί ν’ανησυχούμε, όταν το State Department θεωρεί το 5000χρονο Ελληνικό Αιγαίο, «Αμφισβητούμενη Περιοχή»;

  Και γιατί να μην αμφισβητούμε τους Ενεργειακούς Δορυφορικούς Χάρτες NASA;

  Kαι γιατί να μάς ενοχλεί το γεγονός ότι η επόμενη «κόκκινη γραμμή» που θα σπάσει θα είναι στο Αιγαίο; Και προς τι, τα ήδη αγορασμένα 17 γεωτρυπάνια;

  Kαι ποιά η σημειολογία της περίεργης παρουσίας και ομιλίας του προσκυνημένου στο ακριτικό Καστελόριζο στις 23/4/2010, πέραν της ανακοίνωσης ενεργοποίησης κι εγκλωβισμού της Ελλάδας στο colpo grosso του ΔΝΤ;

  Μήπως Και της σημειολογίας ΑΠΕΜΠΟΛΗΣΗΣ των Καστελόριζου/Δωδεκανήσων 150 Εκατομμυρίων Βαρελιών, Πιθανών Κοιτασμάτων Πετρελαίου;

  Mήπως Και της σημειολογίας ΑΠΕΜΠΟΛΗΣΗΣ της υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου, η οποία προσθέτει ΑΚΟΜΑ ΕΝΑΝ κρίσιμο γεωγραφικό χώρο υπέρ της ελληνικής ΑΟΖ;

  Και τι γνωρίζουνε τα μόγγολα που αγνοούμε οι Ελληνες γιά την ανεξερεύνητη «Γαλάζια Σπηλιά» του πανέμορφου Καστελόριζου; Την ονειρική, κρυστάλλινη, μεγαλύτερη Σπηλιά της Μεσογείου, με τους θαλάσσιους λέοντες;

  Kαι γιατί να μάς εξοργίζουν οι τσάρκες των «Πίρι Ρέϊς» και «Τσεσμέ» πάνω απ’ την Ελληνική υφαλοκρηπίδα; Οταν ο μοιραίος των Ιμίων και του αλήστου (εκ των πολλών) «Να φυσήξει και να πάρει ο αέρας την σημαία για να ησυχάσουμε» - θεωρεί τα Ελληνικά Νησιά του Αιγαίου, «γεωγραφική ιδιομορφία»;

  Και γιατί να μη πιστέψουμε την επιτομή της νεοταξικής αληθείας, όταν από Βρυξέλλες-Σύνοδο Ε.Ε., μάς δήλωσε με κάθε ειλικρίνεια: «Δέν έχει πετρέλαιο η Ελλάδα!!..» http://bit.ly/aRHRGw

  Kαι εν τέλει, γιατί να μην ανεχόμαστε την ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΙΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ!!! με τα Ελληνικά Πετρέλαια;

  Oταν Αιγύπτιοι, Αλγερινοί και Λίβυοι ΑΡΜΕΓΟΥΝ και ΚΛΕΒΟΥΝ, τα Ελληνικά κοιτάσματα από τη νότια Κρήτη (Γάβδος) με ΕΝΑ ΔΙΣ Βαρέλια Πιθανά Κοιτάσματα Πετρελαίου και με τις εξέδρες τους εξόρυξης να έχουν επεκταθεί πέραν των 12 ναυτικών μιλίων και να κοντεύουν να μπουν στον αιγιαλό της Ιεράπετρας;

  Ας τους αφήσουμε λοιπόν, όλους αυτούς, να κάνουν τη «δουλειά» τους, δηλαδή, ν’ασχολούνται με τους Μύθους του Αιγαίου..Τι ξέρουν αυτοί απ’αυτά; Είναι όλοι τους αυτοί, ανιστόρητοι μα@άκες. Ενώ εμείς, οι Ελληνες, μακάριοι επαίτες των Οφειλετών/Δανειστών/Επιμηκυντών μας, είμαστε των πάντων παντογνώστες κι αθεράπευτα über-αμφισβητίες-μάγκες.

 30. ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ avatar
  ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ 30/11/2010 15:32:38

  Φατε ματια ψαρια...

 31. Προφήτης avatar
  Προφήτης 30/11/2010 15:58:22

  Το γεγονός δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Μού το μετέφερε νυν συνταξιούχος ανώτατος στρατιωτικός, τότε ταγματάρχης.

  Ιανουάριος 1974. Ο Ιωαννίδης, σε συγκέντρωση νεαρών και κατώτερων αξιωματικών, που ήταν η βάση ισχύος του.
  Με άκρατο ενθουσιασμό, που για όσους τον ήξεραν δεν τον χαρακτήριζε :
  "Βρήκαμε πετρέλαιο στο Αιγαίο, παραγγέλνουμε όπλα και αεροπλάνα, θα τους γ..σουμε τους Τούρκους".

  Η συνέχεια γνωστή. Ποια συνέχεια όμως;
  Όχι τα γνωστά, Κυπριακό.

  Αλλά ότι ξεκινά ο 36χρονος "ακήρυκτος πόλεμος", με αερομαχίες, Χόρα, Σισμικ, Ίμια κλπ, στο Αιγαίο.
  Μέχρι τότε οι Τούρκοι ποτέ δεν είχαν θέσει θέμα καθεστώτος για το Ελληνικό Αρχιπέλαγος.

  Άλλο η επέκταση του ζωτικού χώρου-συνόρων που επιδιώκει απροκάλυπτα η Τουρκία λόγω της πληθυσμιακής/οικονομικής επέκτασης την τελευταία 15ετία.

  Η αμφισβήτηση του Αιγαίου άρχισε το καλοκαίρι του 1974.
  Μαζί με τις δραματικές "μεταπολιτευτικές" αλλαγές στην Ελλάδα.

  Συνεπώς, κάτι συμβαίνει.
  Δεν λέω "κάτι υπάρχει".
  Πιστεύω ότι αν υπήρχε τόσο πολύ, όταν το πετρέλαιο έφθασε 150 $/βαρέλι και η τιμή/κόστος εξόρυξης εξεταζόταν, θα είχαν "πλακώσει" οι 7 Αδερφές. Και οι Αμερικανοί θα μάς είχαν επιβάλλει καθεστώς συνεκμετάλλευσης.

  • Aris. A avatar
   Aris. A @ Προφήτης 30/11/2010 16:14:40

   Οπως τα λες είναι

   Οταν τελείωσαν τα τεστ καύσεως του Πρίνου που αποδείκνυαν ότι το κοίτασμα είναι εκμεταλλεύσιμο μετά από λίγο έγινε η εισβολή στην Κύπρο.

   Ομως υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ ενός μικρού κοιτάσματος που ανακαλύφθηκε έξω από την Καβάλα και ενός πανπλούσιου Αιγαίου όπως παρουσιάζεται σήμερα.

   Προσωπικά προτρέπω όλους να επισκεφτούν το marine traffic που φαίνονται οι κινήσεις των πλοίων σε όλο τον κόσμο.

   Θα παρατηρήσουμε ότι τα 2/3 των πλοίων που κινούνται στην Μεσόγειο κινούνται εντός ελληνικής ζώνης ευθύνης είτε από Σουέζ είτε από Γιβλαρτάρ προς Μαύρη Θάλλασα.

   Η Τουρκία γεωστρατηγικά χωρίς το Αιγαίο είναι σαν ένα άνθρωπο με ύψος δύο μέτρα όπου όμως τα πόδια του είναι μόλις τριάντα εκατοστά.

   Μέγα το της Θαλλάτης κράτος έλεγε ο Θουκκυδίδης.

   Οι κινέζοι τι ζήτησαν λιμάνια.

   Τι μας ζούσε για χρόνια. Τα μπάνια στις ακτές της Μεσογείου στην ζεστή θάλλασα όπως την αποκαλούν οι Σλάβοι.

   Στις περιοχές γύρω από την Μεσόγειο ιστορικά έγιναν οι μεγαλύτερες αναμίξεις πληθυσμών επειδή όλοι ήθελαν διέξοδο στην θάλλασα που συμβολίζει το εμπόριο και την πρόοδο.

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ Aris. A 30/11/2010 22:36:33

    @Aris. A, για τη θάλασσα γίνονται όλα, το λιγότερο ή περισσότερο πλούσιο υπέδαφος συμπληρώνει το σκηνικό.

    Τα πράγματα πάντα είναι απλά.

    Αλλά οι πραγματικές ειδήσεις, τα σημαντικά,
    1) χάνονται μέσα στον ωκεανό άχρηστης πληροφορίας
    2) αποκρύπτονται σε συμπαιγνία πολιτικών και δημοσιογράφων, για να μην εκτίθεται ο απύθμενος ενδοτισμός της πλειοψηφίας της πολιτικής τάξης - και μιας α-εθνικής μεγαλοαστικής τάξης.

    Θα έχεις ακούσει την γεωστρατηγική "παρομοίωση Νταβούτογλου", με τα "τραπέζια".

    "Η Τουρκία, ένα μεγάλο εστιατόριο, δεν έχει κανένα τραπέζι (νησί στο Αιγαίο) στην πλατεία. Η Ελλάδα, ένα μικρό μαγαζάκι, έχει όλα τα τραπέζια στην πλατεία".

    Αυτά από τον Ανδρουλάκη του Ερντογάν. Τι άλλο ψάχνουμε;...

  • παγωτατζής avatar
   παγωτατζής @ Προφήτης 30/11/2010 16:43:25

   "Πιστεύω ότι αν υπήρχε τόσο πολύ, όταν το πετρέλαιο έφθασε 150 $/βαρέλι και η τιμή/κόστος εξόρυξης εξεταζόταν, θα είχαν “πλακώσει” οι 7 Αδερφές. Και οι Αμερικανοί θα μάς είχαν επιβάλλει καθεστώς συνεκμετάλλευσης."

   Σωστά Προφήτη,με μιά μικρά υποσημείωση-παρατήρηση:
   Υπάρχει πιθανότητα να κρατούνται ώς "χρυσή εφεδρεία" τού συστήματος,λόγω τού ότι ή περιοχή τής Ανατολικής Μεσογείου ειναι "ελέγχόμενη" και "οικεία" για αυτούς από πάσης απόψεως.
   Και τα δικά τους "δύσκολα" ((Αλάσκα,Μοντάνα κλπ),ελάχιστα τα εκμεταλεύονται ακόμα και όταν πήγε 150$ /βαρέλι,και οι λόγοι κάθε άλλο παρά περιβαντολλογικοί είναι (ήταν).

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ παγωτατζής 30/11/2010 22:42:40

    Αυτή η ευρέως διαδεδομένη, και ίσως εν μέρει ισχύουσα, άποψη επικρατούσε κατά την μακρά περίοδο σχετικά σταθερών τιμών του αργού, μέχρι την εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου.
    Αλλά όταν πλέον στον Ατλαντικό "χτυπάνε" 4.000 μ. ΚΑΤΩ από τον πυθμένα κάθε εκμεταλλεύσιμο απόθεμα γίνεται επίκαιρο.

    • παγωτατζής avatar
     παγωτατζής @ Προφήτης 30/11/2010 23:05:27

     Ισως να γίνει ακόμη ποιό επίκαιρο όσο εξασθενίζει το $ Προφήτη.....στόν βαθμό πού δεν ικανοποιεί πλέον...Ιδωμεν

     ΥΓ Ξηρά+Θάλασσα < 5000μ γεωτρητικό δυναμικό εξόρυξης

 32. Κωνσταντίνος avatar
  Κωνσταντίνος 30/11/2010 16:12:25

  Ο πρώτος Έλληνας που μίλησε ανοιχτά για ανεκμετάλλευτο ορυκτό πλούτο στην Χώρα μας ήταν ο Σοφιανόπουλος.
  Μάλιστα στο Κερί της Ζακύνθου ο ίδιος εξόρυξε και χρησιμοποίησε το πετρέλαιο σε αυτοκίνητα της Εταιρείας του.

  http://gnomeskepistimi.wordpress.com/2009/12/29/%CF%83%CF%89%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%83-%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%83-%CE%BA%CE%BF%CF%81%CF%85%CF%86%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CF%83-%CE%B5%CE%BB/

 33. ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
  ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 30/11/2010 16:16:52

  H ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ ΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΑΛΛΑ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ
  ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΙΜΟ. ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ Π.Χ. ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ
  ΣΕ ΒΑΘΗ 2-3 ΧΛΜ. ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΑ ΑΠΟ ΕΠΟΧΗΣ ΧΙΤΛΕΡΙΚΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ.

 34. Zio avatar
  Zio 30/11/2010 16:30:26

  http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=15812&Itemid=138

  τυχαίο? δε νομίζω...

 35. ataktos avatar
  ataktos 30/11/2010 18:14:55

  το παντεσπάνι σερβίρετε μόνο στον ....γυμνό βασιλιά ...

 36. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 30/11/2010 18:21:04

  Φίλε Στάθη Δ. καλησπέρα

  Διάβασα το άρθρο της Κύρας Αδάμ: "Γιατί η Τουρκία «στήνει εξέδρες» χωρίς Χάγη" και πιστεύω ότι αυτά που γράφει είναι απείρως σημαντικότερα και από το εάν υπάρχουν υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο.

  Επιπλέον επισημαίνει το πόσο ολέθριο για την κυριαρχία της χώρας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μπορεί να αποβεί η εγκατάσταση εξεδρών άντλησης δυτικά των νησιών. Το υπόψη άρθρο, μακάρι να μπορούσαν να το διαβάσουν και να το καταλάβουν όσο το δυνατό περισσότεροι Έλληνες, διότι οι οπαδοί της συνεκμετάλευσης έχουν τα μεγάλα μέσα με το μέρος τους. Μόνο το πατριωτικό ένστικτο των Ελλήνων μπορεί να αποσοβήσει τέτοιες ενέργειες.

 37. Panagiotis anagnostopoulos avatar
  Panagiotis anagnostopoulos 30/11/2010 18:44:14

  Προπαγάνδα για να μας οδηγήσουν σε παγίδα. ΔΕν υπάρχει καμία άλλη ερμηνεία.

 38. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 30/11/2010 18:49:49

  Όλοι μας ακούμε και διαβάζουμε αρκετά συχνά ότι:

  · Το Αιγαίο είναι ο Ζωτικός Χώρος (ΖΧ) της Ελλάδας, …. ο πνεύμονας της χώρας, …… η ψυχή μας και η πηγή του πολιτισμού μας κλπ.

  · Το Αιγαίο είναι ένας από τους σημαντικότερους χώρους στο κόσμο, που διαθέτει πολύ μεγάλη γεωπολιτική αξία, ή ότι το Αιγαίο είναι ένας Ζωτικός Χώρος μεγίστης στρατηγικής σημασίας, ή από το Αιγαίο διέρχονται σοβαροί άξονες συγκοινωνιών κλπ.

  · Το Αιγαίο είναι μια θάλασσα που ανήκεί εν μέρει στα παράκτια κράτη, αλλά διαθέτει και διεθνή ύδατα που επιτρέπεται η ελεύθερη διέλευση πλοίων και Α/Φ βάσει κάποιων κανόνων ασφαλείας.

  Τι είναι όμως αυτό που αποκαλούμε Ζωτικό Χώρο (ΖΧ) με βάση τη στρατηγική και τη στρατιωτική τέχνη; Στο εγχειρίδιο εκστρατείας του Στρατού Ξηράς ΕΕ 100-1 «Επιχειρήσεις». Συναντάμε την εξής περιγραφή.

  Ζωτικός Χώρος (ΖΧ)

  Είναι ευρεία έκταση στρατηγικής σημασία της οποίας η κατάληψη ή η διατήρηση από μια δύναμη που την διεκδικεί, έχει αποφασιστική επίδραση σ’ όλη την εξέλιξη των επιχειρήσεων, αφαιρώντας ή προσθέτοντας πολεμικό δυναμικό και αποτελεί αφετηρία για τη συνέχιση των επιχειρήσεων.

  Το κατώτερο κλιμάκιο το οποίο καθορίζει ΖΧ για το ίδιο ή τα υφιστάμενα είναι η Στρατιά, ή το Σώμα Στρατού σε ανεξάρτητες αποστολές.

  Ως ΖΧ νοούνται σπουδαίοι συγκοινωνιακοί κόμβοι, βάσεις συντηρήσεως, βιομηχανικά κέντρα, λιμένες, αεροπορικές βάσεις και μεγάλα αστικά ή διοικητικά κέντρα στρατηγικής σημασίας, ή ευρείες περιοχές απαιτούμενες για την υποδοχή ενισχύσεων.

  Οι ΖΧ της άμυνας αποτελούν για τον επιτιθέμενο στρατηγικούς Αντικειμενικούς Σκοπούς (ΑΝΣΚ).

  Όπως και το Ζωτικό Έδαφος (ΖΕ) έτσι και ο ΖΧ εξασφαλίζεται με αμυντική εγκατάσταση έμπροσθεν αυτού. Εάν απολεσθεί είναι απαραίτητο να ενεργηθεί αντεπίθεση προς ανακατάληψή του.

  Τα υπόλοιπα αναφορικά με αυτά που συμβαίνουν στο Αιγαίο σήμερα, τα αφήνω στη κρίση σας.

  • cobalt avatar
   cobalt @ Αρματιστής 30/11/2010 20:49:53

   Έχω την εντύπωση πως το Αιγαίο είναι Lebensraum μάλλον για τους Αγαρηνούς και τους Ισμαηλίτες. Για εμάς είναι το σπίτι μας.
   Τον ζωτικό χώρο (Lebensraum) τον διεκδικείς, δεν τον έχεις.

   • Αρματιστής avatar
    Αρματιστής @ cobalt 30/11/2010 21:12:46

    Μου φαίνεται ότι ξεχνάς ότι ο Ζωτικός Χώρος του κάθε ατόμου, είναι το σπίτι του, ή όπως το αποκαλούσε κάποιος σε ένα έργο που ήθελαν να του απαλλοτριώσουν το σπίτι του για να επεκταθεί ένα αεροδρόμιο, το σπιτικό μου.

    • cobalt avatar
     cobalt @ Αρματιστής 01/12/2010 16:03:28

     Ελπίζω να μην με κατηγορείς πως τους δίνω δίκαια.
     Η λέξη κλειδί ήταν η γερμανική "Lebensraum". Ήταν ο όρος/δικαιολογία που χρησιμοποιούσε ο Αδόλφος για να εμφανίζεται ακάλεστος στις άλλες χώρες. Τα ξέρετε.
     Ίδια είναι και η δικαιολογία των "άλλων" -ζωτικός χώρος- και επαναλαμβάνω: τον ζωτικό χώρο τον διεκδικείς. Το σπίτι σου το υπερασπίζεσαι.
     Ας προετοιμαστούμε καταλλήλως.

 39. st.takis avatar
  st.takis 30/11/2010 19:11:02

  ΤΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ 1.000 ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ,ΠΟΙΟΙ ΙΔΙΩΤΕς ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΝΝ ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΔΕΗ?

 40. alex avatar
  alex 30/11/2010 20:21:43

  αν ο φυσικός πλούτος - όπως λένε - εξασφαλίζει ευημερία του κόσμου, τότε
  γιατί οι νιγηριανοί είναι στην αθήνα και πουλάνε ντι-βι-ντι;

  Η συνήθης απάντηση είναι: αδύναμες κυβερνήσεις, ανύπαρκτοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, διαφθορά, διαπλοκή κ.λ.π.
  ΚΙ ΕΓΩ ΑΥΤΟ ΛΕΩ!!!

 41. cobalt avatar
  cobalt 30/11/2010 20:45:24

  Και εξορύξεις να γίνουν σε κοιτάσματα οσμίου που είναι θυσαυρός και πετρέλαιο να βρούμε και Texas να το κάνουμε με ιδιωτικά συμφέροντα..
  Μ' αυτούς επάνω;
  Μ'αυτούς επάνω ούτε την αυλή μου δεν σκάβω. Αν βρώ χρυσό φλουρί θα μου πάρουν το σπίτι ολόκληρο να το μεραστούνε.

 42. ανωνυμ avatar
  ανωνυμ 30/11/2010 21:24:36

  Τα μπράβο Αρη και οι παπαγάλοι να σταματήσουν γιατι αρκετά υπέφερε αυτός ο τόπος απο πληρωμένους ή τε και ηλίθιους .

  Απο το nonews-NEWS
  """"""""""'
  Με στοιχεία από τις μελέτες και τις έρευνες των αμερικανικών και των γαλλικών γεωλογικών υπηρεσιών, καθώς και με τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων νορβηγικών εταιρειών στο νότιο τμήμα της λεκάνης του Ηροδότου, για λογαριασμό της Αιγύπτου, ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Αντώνης Φώσκολος, μιλώντας στους φοιτητές του Ανοικτού Πανεπιστημίου Ιεράπετρας, απέδειξε ότι νότια της Κρήτης υπάρχουν ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα φυσικού αερίου, με την αξιοποίηση των οποίων η χώρα μας μπορεί να ισχυροποιήσει τη γεωπολιτική της θέση στη Μεσόγειο και με τα οικονομικά οφέλη που θα αποκομίσει να καταφέρει να βγει σύντομα από την επιτήρηση του ΔΝΤ.
  h""p://nonews-news.blogspot.com/2010/11/blog-post_454.html

  """"""""
  Η ερώτηση ενός αφελή θα ήταν ,
  Μήπως, λέω μήπως, συνέφερε τόσα χρόνια η απόκρυψη/συγκάλυψη και η μή εκμετάλλευση περιοχών μη αμφισβητήσημων , ι.ε πέριξ Κρήτης, Ιόνιο πέλαγος κλπ. (ας αφήσουμε τα φθηνά κόλπα περι τουρκιάς) , αυτούς τους λίγους που ολα αυτά τα χρόνια χρόνια έχουν κατ΄ουσίαν την ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ εισαγωγής και διύλισης ?

  • Aris. A avatar
   Aris. A @ ανωνυμ 30/11/2010 22:24:19

   Ο Φώσκολος είναι πολύ φιγουρατζής και χρησιμοποιεί πολλά στοιχεία απλά για εντυπωσιασμό χωρίς αυτά να επιβεβαιωμένα πλήρως επιστημονικά.

   Ας αναρτήσει στο διαδίκτυο μελέτες που έχει κάνει και να αποδεικνύουν τα λεγομενά του.

   • ανωνυμ avatar
    ανωνυμ @ Aris. A 30/11/2010 22:46:24

    αιτίες μη εκμετάλλευσης , ανακεφαλαιώση μη γίνει κανένα λάθος
    1/Τουρκιά
    2/κόστος εξόρυξης
    3/μέγεθος αποθεμάτων
    4/συμβάσεις Cooper
    5/φιγουρατζήδες οσοι υποστηρίζουν το αντίθετο

    Ο Φώσκολος ισχυρίζεται τα δικά του και να δεχθώ οτι ειναι φιγουρατζής ,
    εσύ κύριε τι αποδείξεις έχεις περι του αντιθέτου , οτι δεν ειναι σωστά αυτά που ισχυρίζεται ?

    • Aris. A avatar
     Aris. A @ ανωνυμ 30/11/2010 23:06:28

     Για να σοβαρευτούμε.

     Τι σημαίνει νότια της Κρήτης υπάρχουν κοιτάσματα.

     Συγκεκριμένα που σε ποιές συντεταγμένες έχουν εντοπιστεί μπορούμε να μάθουμε.

     Τι σχέση έχουν οι μελέτες που έκανε η Αιγυπτος που πράγματι βρήκε φυσικό αέριο με την Κρήτη.

     Συνειδητοποιούμε ποια είναι η απόσταση μεταξύ Αιγύπτου και Κρήτης και τι παρεμβάλεται γεωτεκτονικά.

     Με την ίδια λογική ότι επειδή βρέθηκαν κοιτάσματα στην Αιγυπτο υπάρχουν και στην Κρήτη άρα και η Σικελία κολυμπάει στο πετρέλαιο επειδή έχει η Λιβύη Πετρέλαιο.

     Συγνώμη αλλά αυτά είναι επιστημονικές αυθαιρεσίες ανθρώπων που ως συνταξιούχοι στόχο έχουν τον εντυπωσιασμό.

     Επειδή ξέρω κάτι παραπάνω είναι οι ίδιοι που πρότειναν να μπουν τουρμπίνες μέσα στην θάλλασα σε εκατοντάδες μέτρα βάθος νότια της Κρήτης ώστε να παράγεται ηλεκτρική ενέργεια από την σύγκρουση των τεκτονικών πλακών.

     Εντάξει στην Κρήτη λένε και μια άλλη παροιμία ο Μανωλιός στα λόγια χτίζει ανώγια και κατώγια.

     Δεν λέμε ότι δεν μπορεί να έχουμε ορυκτά και πετρέλαιο.

     Το θέμα είναι σε ποια έκταση είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα και που βρίσκονται.

     Θα σε στεναχωρήσω σοβαρές επιστημονικές μελέτες δεν υπάρχουν που να αποδεικνύουν ότι κολυμπάμε στο πετρέλαιο.

     Με δορυφόρους και γεωλογικούς χάρτες δεν φτάνεις σε ασφαλή και σοβαρά συμπεράσματα.

     Οι πετρελαικές έρευνες είναι χρονοβόρες ιδιαίτερα κοστοβόρες και από το ένα στο άλλο στάδιο πας μόνο αν έχεις ενθαρυντικά αποτελέσματα.

     Εδώ έχουμε περιπτώσεις που έχουμε φτάσει στην διάνοιξη γεωτρήσεων όπου στο τελευταίο στάδιο αποδεικνύεται ότι το κοίτασμα δεν είναι όπως αναμενότανε και έχει αποτύχει η προσπάθεια εξόρυξης του.

     Είναι δυνατόν τόσο σοβαρά επιστημονικά και γεωπολιτικά θέματα να αναλύονται από αυτούς που πίστευαν ότι ισιώνουν μαχαιροπήρουνα στις εκπομπές τους και εμείς να τους έχουμε ευαγγέλιο.

     Την υπερβολή προσπαθεί να αναδείξει το άρθρο.

     • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
      ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ Aris. A 01/12/2010 14:44:40

      ΜΠΡΑΒΟ ΡΕ ΣΥ ΑΡΗ. ΑΠΟΛΥΤΑ
      ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΟ.

 43. ΑΡΚΑΣ avatar
  ΑΡΚΑΣ 30/11/2010 21:38:15

  Μέχρι το 2010 ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας ανήκει στην Αμερική (...σύμβαση Cooper-1947)

  Υπάρχει μια σύμβαση η οποία λήγει φέτος. Σύμβαση αρκούντως σοβαρή που δείχνει ότι αυτή η χώρα από την δουλεία δεν ε΄ έφυγε ποτέ ΄! Γιατί? Mα γιατί λείπουν οι Έλληνες πολιτικοί.
  Η σύμβαση λέγεται COOPER!

  Ο μακαρίτης ο Μπάτσης στο βιβλίο που είχε γράψει το 1947 με τίτλο “Η βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα”, αποκάλυψε την ύπαρξη της λεγόμενης “σύμβασης cooper”(υπεγραφη το 1940 και λήγει το 2010 και είμαι περίεργος να δω αν οι ξεφτιλισμένοι οι πολιτικάντηδες θα την ανανεώσουν!


  Υπαρχει στο υπουργείο βιομηχανίας και παραδίδεται-σαν “ιερό κείμενο-από υπουργό σε υπουργό!), βάσει της οποίας τα λεγόμενα “στρατηγικά ορυκτά” της Ελλαδας καθως και ο υδατινος μας πλουτος,τιθενται υπο την αιγιδα ενος Αμερικανικου consortium εταιρειων!

  Το αποτέλεσμα αυτης της αποκάλυψης ηταν να ντουφεκιστεί ο Μπάτσης μαζι με τον Μπελογιαννη το 1952! Από τους 12 που ηταν για “ντουφέκι”, επελεξαν μονον 3, ενας εκ των οποιων ηταν και ο Μπατσης! Καταλάβατε γιατι κανένας πολιτικός δεν αποτολμά να ακουμπήσει τα παρθένα κοιτάσματα ορυκτου πλουτου που βρίσκονται στην Ελλάδα. Είμαστε η μονη χωρα στην Ευρωπη με σιδερο-χρώμιο και νικελιο και δεν παράγουμε ουτε γραμμάριο ανοξείδωτου χαλυβα.

  Υ.Γ. Γι αυτό δεν βγάζουμε τίποτε μέχρι να τα δώσουν στους ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ;

  Δ. Μπατσης, Η Βαρεια Βιομηχανια στην Ελλαδα
  Η πρώτη έκδοση του έργου έγινε το 1947, από τον Εκδοτικό Οίκο «Τα Νέα Βιβλία - Α.Ε.» με επιμέλεια του ίδιου του συγγραφέα. Γεννημένος το 1916 στην Αθήνα, γιος του Ψαριανού ναυάρχου Α.Μπάτση και της Συριανής Αν. Πρίντεζη, ο Μπάτσης σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια ασχολήθηκε κυρίως με την κοινωνιολογία και τα οικονομικά.  Η Συνομωσία κατά της Ελλάδος, από ΟΛΟΥΣ τους Πολιτικούς σας.  Κυριακή 30 Μαρτίου 1952, τρεις τα ξημερώματα.

  «Οι καταδικασμένοι σε θάνατο Νίκος Μπελογιάννης, Δημήτρης Μπάτσης, Ηλίας Αργυριάδης και Νίκος Καλούμενος πέφτουν νεκροί από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος. Μία ασυνήθιστη μέρα και ώρα για εκτελέσεις ακόμη και για κείνη την ταραγμένη εποχή ...;.»

  «Ούτε οι Γερμανοί δεν μας σκότωναν έτσι. Περίμεναν το φως της αυγής, για να πεθάνουμε στο φως σαν άνδρες, όπως ζήσαμε.» Εεε τότε δεν υπήρχε η 37 Νοέμβρη, για να το κάνει !  Ότι ο Δημήτρης Μπάτσης εκτελέστηκε πλάι στον Νίκο Μπελογιάννη δεν ήταν τυχαίο. Ότι εκτελέστηκε για το βιβλίο του και τις ανακαλύψεις του, ούτε κι αυτό είναι τυχαίο.

  Ότι μια γενιά Ελλήνων αγνόησε την ύπαρξη του βιβλίου και τον συγγραφέα του και αυτό δεν ήταν τυχαίο.

  Το κατεστημένο είχε πολλές και βαριές ενοχές για να μπορέσει να σταθεί στο έργο του Μπάτση και να αντλήσει από αυτό έστω και λίγα διδάγματα. Όποιος θέλει ας ψάξει να βρει ποιος ήταν αυτός ο πατριώτης, και μην μπερδέψετε τα πολιτικά στην μέση γιατί τότε θα σας χαρακτηρίσω κι εγώ, μαϊμούδες, όπως ακριβώς αποκαλούν τους ανθρώπους, οι Επικυρίαρχοι.  Συνοπτικά το βιβλίο ασχολείται με την Ελλαδίτσα μας :  Α Η Αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων

  Β Το Οικονομικό σχέδιο για την εκβιομηχάνιση

  Γ Εκβιομηχάνιση και Βιωσιμότητα.

  Δύο λόγια μόνο  Η εργασία μου αυτή γράφτηκε με την βέβαιη προοπτική πως παρ όλα τα εμπόδια και παρ όλες τις πολύμορφες επεμβάσεις, ο ελληνικός λαός που πάντα αγωνίζεται ηρωικά θα ανοίξει και πάλι με τον αγώνα του διάπλατα τον δρόμο για μια ελεύθερη δημοκρατική ανοδική πορεία, και θα αρχίσει με τον ίδιο ενθουσιασμό , με την ίδια ορμή και αυτοθυσία να χτίσει την ερειπωμένη από την ναζιστοφασιστικη κατοχή και τον οικτρό εμφύλιο, πατρίδα.

  Η Ελλάδα θα γίνει οικονομικά και εθνικά πραγματικά ελεύθερη

  τότε και μόνο τότε που η ανοικοδόμηση αυτή γίνει από τον λαό της.

  Θα σπάσουν τα δεσμά και θα αλλάξει ριζικά η διάρθρωση της σημερινής οικονομίας μας, θα ανοίξει δηλαδή ο δρόμος για να λυτρωθούν οι πιο ενεργές παραγωγικές και άξιες δυνάμεις της νεοελληνικής κοινωνίας μας.

  Ο δρόμος αυτός μας οδηγήσει στην ορθολογική διάγνωση και οργάνωση και στη σχεδιασμένη ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας , στη δημιουργία ανώτερης τεχνικής βάσης, στη γοργή συσσώρευση των οικονομικών αυτών δυνατοτήτων και μέσων που θα δώσουν την ευκαιρία να ανθήσει και σε μας μια γερή, προοδευτική-προοδεμένη κοινωνική ζωή.

  Για το χτίσιμο αυτής της νέας Ελλάδας δουλεύουν σήμερα , μέσα σε τραγικές πραγματικά συνθήκες και αψηφώντας κάθε κίνδυνο , όλοι οι επιστήμονες που βλέπουν μπροστά, όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι των επιστημών πλάι και μαζί με τον αδάμαστο Ελληνικό λαό, προσφέροντας ακόμη και την ζωή τους, ότι πολυτιμότερο δηλαδή έχουν, προσπαθώντας έτσι να στεριώσουν όσο το δυνατό περισσότερο την νίκη του.

  Σε όλους αυτούς τους πραγματικούς ηρωικούς αγωνιστές προσφέρω και εγώ την μικρότατη αυτή συμβολή.

  Δημητρης Μπατσης.

  Αθηνα, ΕΜΠ , Ιουνιος 1947.

  Η διπλή εκμετάλλευση  Στο κείμενο που ακολουθεί, ο οικονομολόγος και δικηγόρος Δημήτρης Μπάτσης, συγγραφέας του σημαντικού έργου «Η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα» (εκδ. «Τα νέα βιβλία», 1947) αναλύει τους μηχανισμούς παράνομου πλουτισμού που συνδέθηκαν με την παραλαβή, κατεργασία και διανομή των εφοδίων της ΟΥΝΡΑ στη μεταπελευθερωτική Ελλάδα. Το κείμενο δημοσιεύτηκε με τα αρχικά του συγγραφέα στο περιοδικό «Ανταίος» (10 Μαίου 1946), το επιστημονικό περιοδικό της Αριστεράς που διηύθυνε ο Μπάτσης και το οποίο εκδόθηκε για να υποστηρίξει τη θέση περί βιωσιμότητας της Ελληνικής οικονομίας. Ο Δημήτρης Μπάτσης συνελήφθη στην τελευταία φάση !!? της υπόθεσης Μπελογιάννη και εκτελέστηκε με τους Ν. Μπελογιάννη, Η. Αργυριάδη και Ν. Καλούμενο στις 30 Μαρτίου 1952.  «Είναι γνωστό ότι από την ημέρα που άρχισαν νάρχονται τα εφόδια της ΟΥΝΡΑ στη χώρα μας, άρχισε ταυτόχρονα αγώνας όλων των εμπορικών, τραπεζιτικών και βιομηχανικών συγκροτημάτων για τη χρησιμοποίησή τους σαν μέσου αύξησης του κεφαλαίου και της εξαγωγής μεγάλου υπερκέρδους. Είναι γνωστός ο αγώνας των βιομηχάνων να μετατρέψουν τη βιομηχανοποίηση των κλωστοϋφαντουργικών υλών σε επικερδέστατη επιχείρηση, όπου εκτός από το 'νόμιμο' κέρδος θα εισέπρατταν και διαφορά σε όφελός τους από το εικονικό ποσοστό της φύρας που ζητούσαν να κατακυρωθεί για κάθε μονάδα παραγομένου προϊόντος. Οι έμποροι επίσης ζητούσαν ανάλογες παραχωρήσεις και ωφελήματα για τη διαχείριση και πούληση των εφοδίων. [...] Τα πράγματα όμως πήραν την οριστική τους λύση από τον τρόπο που κανόνισε τα εκκρεμή ζητήματα η κυβέρνηση. [...]

  Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει Πρώτον: ότι παύει ουσιαστικά και αυτός ο υποτυπώδης κρατικός έλεγχος που υπήρχε και δεύτερον: ότι ιδιοκτήτες των εφοδίων και πρώτων υλών γίνονται οι εμποροβιομήχανοι. Να σε τι μεταφράζεται το οικονομικό αυτό πραξικόπημα: Οι εμποροβιομήχανοι θα διαχειρίζονται και θα βιομηχανοποιούν με τον τρόπο που τους συμφέρει καλύτερα τα εφόδια και τις ύλες. Θα είναι ελεύθεροι να διοχετεύουν τις ποσότητες εκείνες που θα τους εξασφαλίζουν άνετη πραγματοποίηση του κέρδους τους. Θα είναι ακόμα ελεύθεροι ν' αναμιγνύουν με δικές τους ύλες τις πρώτες ύλες της ΟΥΝΡΑ. Θα έχουν περιορισμό στην τιμή διάθεσης;

  Κι αν έχουν τέτοιο περιορισμό, η εξασφάλιση του κέρδους των θα είναι σίγουρη, γιατί θα πραγματοποιείται πολύ νωρίτερα από την αγορά (με τη φύρα, την απόκρυψη, την κλοπή στον υπολογισμό του κόστους, τα εξευτελιστικά ημερομίσθια). Αλλά το πιο σίγουρο τμήμα του μονοπωλιακού κέρδους θα εξασφαλιστεί γι' αυτούς 'έξω από την παραγωγή' σε βάρος του Δημοσίου και της κατανάλωσης (ουσιαστικά δηλαδή με πολλαπλάσια επιβάρυνση της τιμής των εφοδίων για τον καταναλωτή και φορολογούμενο λαό).

  Θα εξασφαλιστεί με τη συμφωνία εξόφλησης των πρώτων υλών με δόσεις με προκαταβολή μονάχα του 40% της αξίας τους από τους εμποροβιομήχανους στο κράτος. Το 60% της αξίας των πρώτων υλών θα πληρωθεί με το νομισματικό καθεστώς που θα ισχύει μετά αρκετούς μήνες. Κι όπως ξέρουμε, ο πληθωρισμός 'βάζει σφουγγάρι' στα χρέη του κεφαλαίου. [...]  Και ο κ. Μέιμπεν; Ο κ. Μέιμπεν πρέπει να ξέρει ασφαλώς ότι μια τέτοιας μορφής εκμετάλλευση της συμμαχικής βοήθειας 45 Εθνών αποτελεί παράβαση θεμελιώδους διατάξεως του Καταστατικού Χάρτου της ΟΥΝΡΑ, που ορίζει ρητά και κατηγορηματικά ότι απαγορεύεται η χρησιμοποίηση των εφοδίων της για προνομιακή ωφέλεια οικονομική ή πολιτική ορισμένης μερίδας του πληθυσμού και ότι η διανομή πρέπει να είναι δίκαιη και ίση στον πληθυσμό. Ο κ. Μέιμπεν το γνωρίζει αυτό και για να δικαιολογηθεί δηλώνει ότι η ανάθεση στο ιδιωτικό κεφάλαιο της κατεργασίας, διανομής κλπ. γίνεται με την προοπτική 'γενικού δελτίου' και επιτυχίας χαμηλότερου κόστους. [...]
  Δεν είναι πολύς καιρός που ο κ. Μέιμπεν απειλούσε διακοπή της παροχής βοηθείας στην Ελλάδα εξ αιτίας των συνθηκών που είχαν δημιουργήσει οι ίδιοι κύκλοι του κεφαλαίου. Σήμερα δηλώνει ότι η χρησιμοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας θα 'ελαττώσει το κόστος'. [...] Αποτελεί ή δεν αποτελεί παράνομο πλουτισμό και αντίθετο προς τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη της ΟΥΝΡΑ σε βάρος του συμμάχου Ελληνικού Λαού; Ναι ή όχι; [...]»
  ΕΛΛΑΔΑ: Η πλουσιότερη χώρα του Πλανήτη !!!  Τον Φεβρουάριο του 1998 έφτασε στην δημοσιότητα έρευνα που αφορούσε την μεγαλύτερη συγκέντρωση ραδονίου στον Ελληνικό χώρο και συγκεκριμένα στο χωριό Νεράιδα Θεσπρωτίας. Η μέτρηση ήταν 9550 μπεκερέλ ανά τετραγωνικό μέτρο και με όριο επιφυλακής τα 150!

  Παρόμοιες υψηλές μετρήσεις είχαμε και στις περιοχές Σερρών, Θεσσαλονίκης, Μύκονου, Καβάλας, Ικαρίας, Λέσβου, Φθιώτιδα, Λουτράκι, Νιγρίτα, Σουρωτή (1), κλπ. Το ραδόνιο είναι φυσικό ραδιενεργό στοιχείο και για όσους γνωρίζουν, αποτελεί ένδειξη για την ύπαρξη στο υπέδαφος των άνω τουλάχιστον περιοχών ΟΥΡΑΝΙΟΥ. Στο όρος Παγγαίο στην Καβάλα επίσης υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον από ξένο επενδυτή για την εξόρυξη των τεράστιων κοιτασμάτων χρυσού.

  Στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής ήδη έχει ξεκινήσει η εκμετάλλευση του εκεί υπεδάφους από την TVX Gold του George Soros, η οποία περιέχει αρκετό χρυσό, αλλά και ουράνιο!!!.Μία απόρρητη έκθεση που ήρθε στο φως με δημοσίευμα της εφημερίδας «Επενδυτής» στις 23/2/96, αναφέρει για τα αποτελέσματα των μετρήσεων του ΙΓΜΕ (Ίδρυμα Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών). Γύρω στο ποσό των 100 τρισεκατομμυρίων δραχμών εκτιμάται η αξία των κοιτασμάτων ουρανίου και άλλων σπανίων μετάλλων για δορυφόρους και πυραύλους.

  Το κείμενο της έρευνας υπογράφεται από επτά διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες και κάνει λόγο για κοίτασμα ουρανίου που περιέχει 300 εκατομμύρια τόνους με συμπύκνωμα ουρανίου 16%, καθώς και σπάνια άλλα ορυκτά όπως ρουτίλιο, λουτέσιο και λανθάνιο, που έχουν εξαιρετικά ειδικές χρήσεις στην κατασκευή πυραυλικών συστημάτων. Αναφέρεται ΜΟΝΟΝ για την περιοχή του όρους Σύμβολο του νομού Καβάλας. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ουρανίου ΔΙΕΘΝΩΣ. Η αξία του εμπλουτισμένου ουρανίου 235 στην διεθνή αγορά 1998 είναι 20.000 δολάρια το γραμμάριο !.

  O κοσμήτορας της πολυτεχνικής σχολής και πρόεδρος του τμήματος χημικών μηχανικών Βασίλειος Παπαγεωργίου, πραγματοποίησε διάλεξη με θέμα «Η Βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα», η οποία είχε να κάνει με τα αποτελέσματα και της δικής του έρευνας 30 ετών. Εντυπωσιακό ήταν το ότι σε όλα τα σημεία η έρευνά αυτή συμφώνησε με τα αποτελέσματα παλαιοτέρας αντίστοιχης έρευνας της δεκαετίας του 1940 που τυχαία είχε φτάσει στα χέρια του.

  Ο εν λόγω καθηγητής αναρωτιέται πως είναι δυνατόν η Ελλάδα να μην έχει αυτή τη στιγμή ήδη στημένη βαριά βιομηχανία την στιγμή που διαθέτει όχι μόνον ΟΛΕΣ τις απαραίτητες πρώτες ύλες (στρατηγικά ορυκτά) και μάλιστα σε αφθονία, αλλά και για ορισμένα από αυτά, είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ παραγωγός χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Και συγκεκριμένα:  Λιγνίτης: Ως ορυκτό για την παραγωγή ενέργειας από την καύση του με λιγοστή μόλυνση του περιβάλλοντος. Η Ελλάδα διαθέτει τόσο πολύ λιγνίτη, που εάν τον εκμεταλλευόταν από νωρίς, θα είχε γλιτώσει πολλά δισεκατομμύρια από την εισαγωγή πετρελαίου.
  Αλουμίνιο: Εδώ και μερικά χρόνια η Γαλλία ελάττωσε την παραγωγή της σε αλουμίνιο και η Ελλάδα πλέον είναι πρώτη στην Ευρώπη σε παραγωγή του αλουμινίου, με χιλιάδες εφαρμογές.
  Βωξίτης: Η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη βωξιτοπαραγωγός χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο βωξίτης χρησιμοποιείται και στην κατασκευή αεροσκαφών, ηλεκτρικών συσκευών, μεταλλικών κατασκευών και αλλού.
  Μαγγάνιο: Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που περιέχει στο υπέδαφός της κοιτάσματα μαγγανίου. Τα κυριότερα κοιτάσματα έχουν εντοπισθεί στο νομό Δράμας.
  Νικέλιο: Και για αυτό το στρατηγικό ορυκτό όπως ανέφερε ο κύριος Παπαγεωργίου, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως με σημαντικά κοιτάσματα νικελίου στο υπέδαφός της. Υπάρχει ένα συγκρότημα παραγωγής νικελίου, του μεγαλυτέρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά εξάγεται στο εξωτερικό όπως και όλα σχεδόν τα υπόλοιπα όσα εξορύσσονται.
  Σμηκτίτες: Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες στην εξόρυξη σμηκτιτών, οι οποίοι έχουν μεγάλο εύρος εφαρμογών, όπως η διάθεση αποβλήτων, τα φάρμακα, τα καλλυντικά και άλλα.
  Μαγνήσιο: Ο μαγνησίτης που εξάγει η χώρα μας, καλύπτει το 46% της συνολικής παραγωγής της Δυτικής Ευρώπης.
  Χρωμίτης. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιέχει στο υπέδαφός της σημαντικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα χρωμίτη. Τα σημαντικότερα κοιτάσματα βρίσκονται στο Μπούρινο Κοζάνης και χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα.
  Ουράνιο: Όπως ανέφερα ήδη, τα ουρανιούχα μεταλλεύματα έχουν εντοπισθεί στην Κεντρική Μακεδονία και στην Θράκη. Το τεύχος της 28ης Απριλίου 1999 της εφημερίδας «Αθηναϊκή» είχε ως τίτλο «Θησαυροφυλάκιο η Βόρεια Ελλάδα» και αναφερόταν σε αυτό ακριβώς το θέμα. Η Θράκη λοιπόν είναι ένας στρατηγικός κόμβος, διότι εκτός των πλουσίων κοιτασμάτων ουρανίου, χρυσού και πετρελαίου, επιπλέον από εκεί πρόκειται να περάσει στο μέλλον και ο αγωγός φυσικού αερίου και πετρελαίου «Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης» Αγωγός μεταφοράς καυσίμων από Κασπία προς τη δύση.


  ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Υπάρχει άφθονο στο Αιγαίο.Στην ίδια διάλεξη για τα στρατηγικά ορυκτά του κυρίου Παπαγεωργίου έγινε εκτενής λόγος για τα πετρέλαια στο Αιγαίο. Καμία κυβέρνηση δεν είχε μέχρι τώρα το θάρρος να παραδεχθεί την ύπαρξη πλουσιοτάτων κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο και ότι το παιχνίδι με την Τουρκία στην ουσία εκεί παίζεται. Υπάρχουν εδάφια του αρχαίου ιστορικού Ηροδότου που κάνει λόγο για την «εύφλεκτη πίσσα». Είναι ακόμη γεγονός γνωστό ότι οι Γερμανοί επί κατοχής είχαν ήδη χαρτογραφήσει όλη την Ελλάδα, αφού άμεσα τους ενδιέφεραν και τότε οι όποιες πηγές ενέργειας για την στρατιωτική τους μηχανή. Με την πτώση του Χίτλερ, οι σχετικοί χάρτες και πληροφορίες έφτασαν και στα χέρια των Αμερικανών της εποχής.

  Τα τελευταία χρόνια και με την βοήθεια ειδικών δορυφορικών φωτογραφήσεων είναι γεγονός ότι ήδη υπάρχουν ασφαλή στοιχεία για την ύπαρξη πλουσίων πετρελαϊκών κοιτασμάτων στο Αιγαίο. Ο πρώην πρεσβευτής της Αμερικής στην Ελλάδα Nicholas Burns σε ζωντανή εκπομπή στο κανάλι MEGA είχε κι αυτός επισήμως παραδεχθεί ότι υπάρχει όντως πετρέλαιο στο Αιγαίο και ότι αυτό ουσιαστικά δημιουργεί την ένταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

  Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών που στηρίχτηκαν σε δορυφορικούς χάρτες είναι πλέον γεγονός αναμφισβήτητο ότι: Τα πλουσιότερα κοιτάσματα πετρελαίου στον Ελληνικό χώρο υπάρχουν ανατολικά της νήσου Θάσου, στον Θερμαϊκό Κόλπο, στην περιοχή των Δωδεκανήσων και συγκεκριμένα στην περιοχή κοντά στα Ίμια, στην Ζάκυνθο και στην Φλώρινα. Επίσημη δήλωση του καθηγητή πυρηνικής φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κυρίου Παπαστεφάνου, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:  «Από παλιά διέβλεπα ότι, όπως και στην υπόθεση των κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο, έτσι και στην υπόθεση του ουρανίου, ίσως να μην δόθηκαν ποτέ στις ελληνικές κυβερνήσεις τα πλήρη αποτελέσματα των γεωλογικών ερευνών που έκαναν στην Δράμα και τη Θράκη οι Αμερικανοί ερευνητές ...;»

  Αρχίζοντας από το περίφημο ΟΣΜΙΟ (σκληρό, άμορφο, μεταλλικό χημικό στοιχείο της ομάδος του λευκοχρύσου) που εντοπίζεται, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, σε μεγάλες μάλιστα ποσότητες, στα Ίμια και γενικώς στο Αιγαίο ΜΑΣ. Και διερωτώμεθα γιατί οι προηγούμενες αλλά και η νυν πολιτική ηγεσία της Χώρας, σιωπούν επί του θέματος. !!

  Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που (το Όσμιο) στοιχίζει σε όποιον επιθυμεί να το προμηθευθεί από 100.000 έως και 150.000 δολάρια ανά γραμμάριο !!!

  Η Ελλάδα επίσης μόνο από το απόθεμα του »μεθανίου» που έχει στην μια άκρη μόνο της Κρήτης φτάνει για 10.000 χρόνια τα αυτοκίνητα του πλανήτη γη να τα τροφοδοτεί με καύσιμα δωρεάν.

  Υπάρχουν βάσιμες υποψίες και για άλλα «περίεργα» και πανάκριβα συστατικά στο υπέδαφός μας, όπως το ΟΣΜΙΟ, ο κόκκινος υδράργυρο κ.ά. για τα οποία η έρευνα συνεχίζεται. Ουσιαστικά 10.000 τόνους Όσμιο και 100.000 τόνους Κόκκινο υδράργυρο που επισήμως δεν υπάρχει, είναι μόνο τεχνητό στοιχείο !!!

  • ΑΡΚΑΣ avatar
   ΑΡΚΑΣ @ ΑΡΚΑΣ 30/11/2010 21:42:44

   Άραγε αυτού του είδους τα άρθρα είναι αλήθεια ή φρούδες ελπίδες προς βρώση;

   • Aris. A avatar
    Aris. A @ ΑΡΚΑΣ 30/11/2010 22:42:54

    Η μεταλλευτική είναι μια ιδιαίτερα σύνθετη επιστήμη.

    Ορυκτά θεωρητικά μπορεί να έχεις το θέμα είναι αν είναι σε τέτοιες συγκεντρώσεις και ποσότητες που να είναι εκμεταλλεύσιμα και οικονομικά συμφέροντα συγκρινόμενα με άλλα κοιτάσματα σε άλλες χώρες.

    Για παράδειγμα ο ελληνικός βωξίτης δέχθηκε σκληρό ανταγωνισμό από βωξίτη τρίτων χωρών Αφρικής και Λατινικής Αμερικής που το κόστος εξόρυξης ήταν ελάχιστο μπροστά σε αυτό του ελληνικού βωξίτη.

    Εξω από την Επανωμή έχει εντοπιστεί κοίτασμα φυσικού αερίου αλλά η μελέτη σκοπιμότητας που έγινε απέδειξε ότι είναι ασύμφορη η εξόρυξη του γιατί ήταν πολύ ποιό φτηνό ανά κυβικό μέτρο να αγοράζεις από το εξωτερικό.

    Επίσης στην θάλλασα του Κατακώλου Ηλείας είχε εντοπιστεί φυσικό αέριο αλλά όχι σε ποσότητες που ήταν συμφέρουσα η εκμεταλλευσή του.

    Αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν αυτά που ισχυρίζονται ορισμένοι ότι κολυμπάμε σε πετρέλαιο.

    Η μεταλλευτική είχε γνωρίσει μεγάλη άνθηση στην Ελλάδα την δεκαετία του 60 και 70.

    Ενδεικτικά αναφέρω συγκρότημα Σκαλιστήρη, Λάρκο, Πεσινέ και Βωξίτες Παρνασσού, Ελληνικά Σιδηροκράματα, Πετρελαικά κοιτάσματα Πρίνου, Αμίαντος στο Ζιδάνι Κοζάνης.

    Με την κατάρευση των ανατολικών χωρών την ανάπτυξη μεταλλείων σε τρίτες και φθηνές χώρες πολλές από τις παραπάνω εταιρείες έκλεισαν επειδή δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

    Για να μην βλέπουμε φαντάσματα τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν μεγάλη ανάπτυξη μεταλλευτικές εταιρείες που ασχολούνται με την εξόρυξη βιομηχανικών ορυκτών, περλίτη, μπετονίτη, βαρύτη κλπ από νησιά όπως Μήλος, Νίσυρος, Γυαλί και πηγαίνουν περίφημα.

    Γιατί εκεί δεν πέσαμε θύματα των ξένων.

    Το άρθρο σκοπό έχει να αναδείξει ότι πρέπει να βλέπουμε τόσο σοβαρά θέματα με ψυχραιμία και όχι να παρασυρόμαστε από όποιον μας τάζει λαγούς με πετραχήλια.

    Είναι δυνατόν χωρίς να έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα πετρελαίου εκμεταλλεύσιμα στο Αιγαίο επιστημονικ΄σ τεκμηριωμένα κάποιοι να παρασύρονται και να ζητούν να στήσουμε εξέδρες συνεκμετάλλευσης πίσω από ελληνικής κυριαρχίας νησιά.

    • Κώστας Σταματάκης avatar
     Κώστας Σταματάκης @ Aris. A 01/12/2010 20:16:35

     Το είχα αναφέρει και σε μια άλλη συζήτηση για τα πετρέλαια του Αιγαίου. Το ξαναστέλνω πάλι.

     Για τα πετρέλαια του Αιγαίου και του Ιονίου έχει μιλήσει πρώτος ο καθηγητής της τότε Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μεταλλειολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, κ. Κατράκης.

     Τον θυμάμαι σε μια διάλεξη του, το 1974 στο γεμάτο μεγάλο αμφιθέατρο της Σχολής να μιλάει για τους υδρογονάνθρακες στον Ελλαδικό χώρο, με στοιχεία και για τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσει η χώρα στην εξόρυξη τους.

     Για τον Φώσκολο συμφωνώ ότι είναι φαφλατάς και λέει πολλά, έτσι για να δημιουργεί δημοσιότητα γύρω από το όνομά του.

     Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο, υπάρχει αρκετό πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ελλάδα. Είμαστε η εφεδρεία της δύσης μετά το τέλος των πετρελαίων της Μέσης Ανατολής. Ο Κατράκης επέμενε ότι υπάρχει πολύ πετρέλαιο στο Αιγαίο και στο Ιόνιο. Όποιος θέλει να ψάξει υπάρχουν άρθρα του Κατράκη στη Βιβλιοθήκη του ΤΕΕ

     Το θέμα είναι ποιός θα τα εκμεταλλευτεί; Εμείς ή ξένες Αμερικάνικες πολυεθνικές; Μάλλον το δεύτερο, αφού η πολιτική και οικονομική κατάσταση που έχει δρομολογηθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, οδηγεί σε αυτό το αποτέλεσμα: την οικονομική και εθνική μας χρεοκοπία ώστε να είμαστε πιο εύκολα διαχειρίσιμοι

     Όποιος έχει διαβάσει το βιβλίο για τους οικονομικούς δολοφόνους θα καταλάβει τι εννοώ.

     Κώστας Σταματάκης, Ph.D.
     Χημικός Mηχανικός ΕΜΠ
     Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ

  • Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
   Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ @ ΑΡΚΑΣ 01/12/2010 10:57:29

   ΑΡΚΑ σε ευχαριστώ πολύ που μας θύμισες την πολύ περίεργη ιστορία της δολοφονίας του Μπάτης μαζί με αυτήν του Μπελογιάννη.

   Περίεργη γιατί προκαλούσε ερωτήματα η επιμονή του παλατιού (που ήταν χειραγωγούμενο από τους αμερικανούς τότε) να δολοφονηθεί ένας επιστήμονας, άκαπνος σε σχέση με τους συγκατηγορούμενούς του..

  • anideos avatar
   anideos @ ΑΡΚΑΣ 01/12/2010 11:25:42

   Σωστος.
   Καποια στιγμη και σε ανυποπτο χρονο ανεβηκε η τιμη του χαλκου στην Ευρωπη γιατι οι φορτηγατζηδες στην Ελλαδα καναν απεργειες. Η Ελλαδα ειναι πραγματικα σε πολλα μεταλα η χωρα στην Ευρωπη με μεγαλητερα κοιτασματα, Νικελιο, Χαλκος, και ισως πολλα αλλα τα οποια αναφερεις. Η εξωρηξη ειναι ισως δυσκολη και ακριβη, αλλα το πραγμα σκαλωνει καπου αλλου, κατα τη γνωμη μου δεν βρηκαν ακομα τον σωστο διαπλεκομενο να του δωσουν το εργο!!!
   Το να μιλαμε για πετρελαια και να σκαλωνει η υποθεση στο οτι δεν υπαρχει φορεας ειναι διγμα μικροψυχιας.

 44. ανωνυμ avatar
  ανωνυμ 30/11/2010 22:28:00

  Αρκας

  τα παραμύθια σου στο αλλού-αλλού για μικρά παιδιά.
  Οι μπούρδες περι συμβάσεων δινουν απάντηση στην ερώτηση του αφελή που κάνω παραπάνω.
  Είτε θάναι η τουρκιά , είτε θάναι καμμιά σύμβαση με αρειανούς .
  Πολύ φτωχή η φαντασία του αφεντικού

  Μ΄αυτά και μ΄αυτά, κρατούν σε ένδεια τόσα χρόνια αυτό το τόπο κάποιοι ελάχιστοι που πετάν απο καιρού σε καιρό και μερικά ψίχουλα σε τιποτα ταλαιπωρημένους για να τους στήνουν ανδριάντες, οι ξιπασμένοι .

 45. X M avatar
  X M 30/11/2010 23:14:02

  Χα χα χα χα!!!

  Σωστά, αν έχουμε τόσα κοιτάσματα θα καθόμαστε αραχτοί και πλούσιοι...

  Χα χα χα χα!!!

  Και η ακτογραμμή της Ελλάδας είναι μεγαλύτερη απ' όλη την Ευρώπη...
  Κι έχουμε και τη μεγαλύτερη ναυτιλία...
  και λοιπόν;
  Πέντε νοματαίοι τρώνε με εκατό μασέλες και ο λαός στην πείνα και την πρέσσα.

  Όσο πετρέλαιο και ορυκτά κι αν έχει τούτη η χώρα πάλι τα ίδια λαμόγια θα τρώνε...

  Δες τε και τι γίνεται σε άλλες χώρες... οι σεΐχηδες στη χλίδα και ο λαός στη δίαιτα.

  Πριν αρχίσετε να ονειρεύεστε πρωινά μπανάκια σε πισίνες με ευρώ, σκεφτείτε για ποιους αγωνίζεστε

 46. ΛίγκαΤουΒορρά avatar
  ΛίγκαΤουΒορρά 01/12/2010 01:34:30

  Αδελφέ, καλές οι απορίες, καλά κάνεις και νομίζεις και υποθέτεις, αλλά το κακό είναι ότι ούτε εσύ μιλάς εμπεριστατωμένα, με επιχειρήματα.

  Όσο για την Τουρκία, δεν μπορώ να καταλάβω. Εφόσον μιλάμε για δικούς μας χώρους, γιατί να μοιράσουμε το Αιγαίο;

  Ας γίνουν οποιεσδήποτε σοβαρές ενέργειες να τελειώνουμε. Το τι παίζεται από πίσω, ένας Θεός το ξέρει. Μια πάρα πολύ αποφασιστική κυβέρνηση θέλουμε την οποία δεν την έχουμε. Εκτός αν πιστεύει κάποιος ότι το gap είναι ικανό να διαχειριστεί τέτοιου είδους θέματα... ή... ο Δρούτσας!

  Χρίστε και Παναγία... Όσο το σκέφτομαι, χίλιες φορές να μην ασχοληθούμε καθόλου.

 47. Αφροδίτη avatar
  Αφροδίτη 01/12/2010 02:00:03

  Δεν ξέρω γιατί, αλλά διαβάζοντας το πράγματι ενδιαφέρον άρθρο και τα σχόλια των φίλων, μόλις μπήκε η 1 Δεκεμβρίου, ένοιωσα λίγο παράξενα! Σήμερα επί παραδείγματι, οι Κρητικοί συμπατριώτες μας, που τιμούν το αίμα που έχυσαν οι πρόγονοί τους για την ένωση με τη Μητέρα Πατρίδα γιορτάζουν, ενώ οι δήθεν ρεαλιστές και κατά κανόνα και οπαδοί της αυτονόμησης της Κρήτης, μετράνε αντίστροφα το χρόνο και κρύβουν στα σεντούκια τους την επανέκδοση της σημαίας, της Κρητικής Πολιτείας!
  Άθελά μου λοιπόν σκέφτομαι συνειρμικά, πως η ιστορία με τη περίφημη "συνεκμετάλλευση", μοιάζει με το δίλλημα που γεννά η γέννηση του αυγού και της κότας! Έχει άραγε η Πατρίδα μου ορυκτό πλούτο, που θα μπορούσε να την καταστήσει μια ισχυρή χώρα, ή δεν έχει τίποτα το αξιόλογο στον τομέα αυτόν και με πρόσχημα αυτό, θα κάνει υποχωρήσεις στα κυριαρχικά της δικαιώματα, για δήθεν κέρδη; Και δεν μπορώ να ξεχάσω πως οι συνήθεις ύποπτοι όπως, οι υποστηρικτές του σχεδίου Ανάν, οι υποστηρικτές των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, οι υπερασπιστές των δήθεν ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μειονοτήτων, οι ένθερμοι θιασώτες της παγκόσμιας διακυβέρνησης και οι οπαδοί του «συνωστισμού της Σμύρνης», ανήκουν όλοι και όλως "τυχαίως", στο ίδιο κονκλάβιο, εκείνο της νέας τάξης.
  Και άθελά μου καταλήγω, πως εκείνο που λείπει από τη χώρα μου, είναι η εθνική πολιτική, δηλαδή δεν διαθέτει σύγχρονους πολιτικούς, με ελληνική ψυχή. Κι αν τύχει και ξεπηδήσει κανένας με τέτοια ψυχή, θα κοιτάξουν να τον εξαφανίσουν ή το λιγότερο να τον κοντύνουν τόσο, που να μην μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις τίποτα, από αυτά που ιστορικά μας ανήκουν.
  Και εκείνα που μας ανήκουν είναι αυτά τα χώματα τα ποτισμένα με αίμα, κι αυτή η καταγάλανη θάλασσα του ελληνικού αρχιπελάγους.
  Κι όποιοι μεθοδεύουν τα πράγματα, ώστε πρώτα να τα δώσουμε στους ξένους και μετά να μας πουν το μυστικό αν υπάρχει ή δεν υπάρχει πλούτος, καλά θα κάνουμε να τους πετάξουμε στη θάλασσα, να κάνουν παρέα με τα ψάρια! Αφού ψαρώνουν με τόση ευκολία, για κάμποσα γρόσια ή για λίγη εξουσία, δεν μας αξίζουν! Γιατί τη μεγάλη εξουσία την κρατούν τα αφεντικά τους και αυτοί μόνο καλοπληρωμένοι υπάλληλοί τους θα είναι, για πάντα. Εμείς όμως δεν τους εκλέγουμε για να είναι άβουλοι υπάλληλοι των ΔυΝασΤών μας.

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ Αφροδίτη 01/12/2010 12:02:15

   Αφροδίτη καλημέρα

   Εγώ πιστεύω ότι η πατρίδα μας:

   1) και ορυκτό πλούτο διαθέτει καθώς και πολλές άλλες πλουτοπαραγωγικές πηγές που παραμένουν ανεκμετάλευτες

   2) και τον ορυκτό πλούτο που διαθέτουμε θα μας τον αρπάξουν για ένα κομμάτι ψωμί, αφού προηγουμένως θα μας εξουθενώσουν οικονομικά .

   3) και πολλά άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα διαθέτει σε σχέση με τις περισσότερες χώρες του πλανήτη

   Διαθέτει όμως και κάποια άλλα σημαντικά στοιχεία που οδηγούν στη καθυστέρηση στην οπισθοδρόμηση και στην γενική απαξίωση τη πολιτεία και τον Ελληνισμό, όπως:

   1) μια μεγαλοαστική τάξη που στερείται φιλοπατρίας αλλά αντιθέτως διακρίνεται από τη λεγομένη "αστική εντιμότητα".

   2) τους ανθρώπους του πνεύματος να έχουν ήδη παραδοθεί και να έχουν γίνει εξάρτημα του συστήματος.

   3) την 4η εξουσία να έχει παραδοθεί, σχεδόν στο σύνολό της, στα μεγάλα συμφέροντα και σιτίζεται από σκοτεινά πρυτανεία.

   4) ανίκανους ανεπαρκείς διεφθαρμένους και άθλιους πολιτικούς και το κυριώτερο ελεγχόμενους από ντόπια και ξένα συμφέροντα και δυνάμεις

   • Maximilien avatar
    Maximilien @ Αρματιστής 01/12/2010 12:08:36

    Η ελληνική αστική τάξη υπήρξε πάντοτε όχι μόνο ξενόδουλη και παρασιτική αλλά και δειλή. Όπως βλέπουμε και σήμερα, δεν έχει καν το στοιχειώδες ένστικτο να υπερασπίσει ούτε το δικό της το χωράφι παρά μόνο ξεπουλάει τα πάντα έντρομη μήπως και την φαλιρίσουν οι ξένοι και χάσει την εξουσία της. Το σύνθημα περί "αστικής εντιμότητας" η ίδια το εφηύρε για να το συνταιριάξει με το αίσθημα ευπρέπειας των μικροαστών. Τέτοιοι άνθρωποι θα πούλαγαν και τη μάνα τους προκειμένου να επιπλεύσουν. Μια τέτοια τάξη της πρέπει να χαθεί...

    • Αφροδίτη avatar
     Αφροδίτη @ Maximilien 01/12/2010 14:01:59

     Ναι, Maximilien αλλά, αν προωθούνταν στα κέντρα αποφάσεων πολιτικοί, που πονάγανε το πατρικό τους χωράφι, που αντιστέκονταν στις πάσης φύσεως "παροχές" και που πρότασσαν το συμφέρον του τόπου, θα τους έλεγχαν αυστηρά και δεν θα επέτρεπαν το ξεπούλημα και τον πλουτισμό τους σε βάρος του τόπου. Την οριστική υπογραφή σ’ αυτά τα μεγάλα συμβόλαια, τη βάζουν οι κυβερνήσεις και εμείς αυτές πρέπει να ελέγχουμε αυστηρότατα!

   • Αφροδίτη avatar
    Αφροδίτη @ Αρματιστής 01/12/2010 12:09:40

    Προσυπογράφω στο ακέραιο φίλε Αρματιστή, όλα όσα επισημαίνεις. Καλό μήνα!

 48. ataktos avatar
  ataktos 01/12/2010 08:23:15

  εμείς στην Β. Χαλκιδική ασχολούμαστε χρόνια τώρα με την σύμβαση του Αρ.Παχτα... που κατά την προσωπική μου γνώμη πρόκειται για την "REISEN 2" http://antigoldgreece.wordpress.com/2010/11/07/enet/..που αφορά διαφυλάξει και αποθήκευση πυρηνικών αποβλήτων μεγάλης χωρητικότητας ...

 49. Δάφνη says avatar
  Δάφνη says 01/12/2010 11:11:54

  Θεωρώ οτι οι αντιπαραθέσεις σας είναι άσκοπες. Κάναμε ποτέ ως χώρα έρευνες για το τι υπάρχει στο υπέδαφός μας? Είχαμε ποτέ το δικαίωμα να το κάνουμε? Οχι. Αρκούμαστε λοιπόν σε μια αντιπαράθεση στείρα και παράλογη αντί να απαιτούμε, ως έξυπνοι πολίτες και φορολογούμενοι, από το ίδιο το κράτος να μας ενυμερώσει για όλα αυτά. Γιατί άραγες? Μήπως επειδή όλοι γνωρίζουμε οτι αυτό δεν πρόκειται ποτέ να γίνει? Η μήπως επειδή επίσης όλοι γνωρίζουμε οτι με την ίδια ευκολία που ο Γιώργος Παπανδρέου ακύρωσε τη συμφωνία Μπουργκαζ-Αλεξανδρούπολη , υπέγραψε το κατάπτυστο μνημόνιο που εκχωρεί ακόμη και εθνικά μας θέματα { βραχονησίδες, νησιά ...},θα προχωρίσει και σε συνεκμετάλευση του Αιγαίου? Προς στιγμήν το αρνήται, θυμηθύτε όμως ότι θα το κάνει...

 50. Δάφνη says avatar
  Δάφνη says 01/12/2010 12:54:46

  Factorx: Δάφνη μην βάζεις το λινκ του antinews στα σχόλια σου

 51. eliasconoph avatar
  eliasconoph 01/12/2010 19:54:20

  Μη κουράζεστε και συζητάτε άσκοπα. Αλλο το Αιγαίο Πέλαγος, άλλο το Λιβυκό Πέλαγος. Το Αιγαίο όλοι συμφωνούν, έχει περιορισμένα αποθέματα υδρογονανθράκων.
  Ανοίξτε όμως το site USGS, Brenda Pierce! Ο πιό έγκυρος επιστημονικός οίκος του Κόσμου δείχνει ότι νοτιοανατολικά της Κρήτης (μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου) υπάρχουν αποθέματα Φ/Α που αντιστοιχούν σε 30 χρόνια των αναγκών της Ευρώπης. Αυτό επιβεβαιώνεται από την μελέτη "EastMEd" του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίων (BEICIP, επίσημου Συμβούλου της Κυπριακής Δημοκρατίας), η οποία ρητώς αναφέρει ότι υπάρχουν αντίστοιχες προοπτικές αποθεμάτων Φ/Α & Πετρελαίου όχι μόνο Νοτιοανατολικά της Κρήτης αλλά και Νότια και Νοτιοδυτικά.
  Θυμηθείτε όμως όταν ξυπνήσουμε θα είναι ήδη αργά για να θρηνήσουμε τη μιζέρια και τη φτώχεια μας! Γειτονικές μας χώρες που δεν συνηθίζουν να θάβουν τον εαυτό τους, θα αναλάβουν να τα αξιοποιήσουν με το καλύτερο και επαγγελματικότερο τρόπο, η ρομποτική Τεχνολογία των βαθέων θαλασσών είναι εδώ για τις δεκαετίες που έρχονται!!

 52. ΔΟΟΡΒΕΛΛ avatar
  ΔΟΟΡΒΕΛΛ 06/12/2010 20:05:30

  OSO YPARXOYN DITHEN SINDIKALISTES POY MAXONTAI GIA TON LAO KAI KKE KAI PAME DEN PROKEITAI POTE NA BGEI OYTE ENA GALONI APO TIN ELLADA KAI OYTE NA PAME MPROSTA.
  O THANATOS MIAS EPENDISIS-ANAPTIXIS EINAI O SINDIKALISMOS KAI H AKRA ARISTERA

 53. Λαζαρος avatar
  Λαζαρος 18/12/2010 00:13:22

  ακομα και αν ηταν αφθονο και παντου το πετρελαιο ...και παμφτηνη η αντληση του θα πρεπε να το αφησουμε στον πατο της θαλασσης...διοτι μονο αν εισαι μεγαλη δυναμη μπορεις να ελεγχεις τον πλουτο της χωρας σου...αν δεν εισαι τοτε καταληγεις αποικια(αμεσα ή εμμεσα μεσω πολυεθνικων) ή τελος παντων στην περιπτωση που εισαι ευρωπαικη χωρα καταληγεις κολοβωμενη

 54. ΔΟΟΡΒΕΛΛ avatar
  ΔΟΟΡΒΕΛΛ 24/12/2010 00:06:55

  den yparxi oyte GALONI.apla ma s to afisan etsi xeretai giati???? GIA NA ELPIZOYME OTI KAPOIA FORA MPOREI KAI NA XEHREOSOYME,


  XY PNA TEEEEEEE

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.