Τα πάντα θα κριθούν την επόμενη Κυριακή
18/05/2014 11:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα πάντα θα κριθούν την επόμενη Κυριακή

Oι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ πήγαν μαζικά να ψηφίσουν, ενώ οι ψηφοφόροι της ΝΔ πήγαν για… ούζα

Παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί κανείς να εξάγει πολιτικά συμπεράσματα για τα κόμματα, μετά τα αποτελέσματα των exit polls, είναι σίγουρο ότι ασφαλείς εικόνες για το που πάει το πράγμα θα έχουμε την επόμενη Κυριακή.

Όμως, η πρωτιά για τη Ρ. Δούρου στην Περιφέρεια και για τον Γ. Σακελλαρίδη στην Αθήνα, όπως και για τον Μώραλη στον Πειραιά είναι ικανά να μας δώσουν ορισμένα πολύ σοβαρά συμπεράσματα τα οποία θα πρέπει να λάβουν όλοι υπόψη τους, και κυρίως η Νέα Δημοκρατία.

1.Το πρώτο ζήτημα είναι ότι η επικράτηση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι οι ψηφοφόροι του κόμματος πήγαν μαζικά να ψηφίσουν, την ίδια στιγμή που οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας πήγαν για… ούζα. Δηλαδή η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εντυπωσιακή ενώ αυτή της Νέας Δημοκρατίας ήταν πολύ χαμηλή διότι ο Αλέξης Τσίπρας πόλωσε το κλίμα, μίλησε για ρεύμα ανατροπής και είναι επόμενο να δημιουργήσει ρεύμα που πήγε μαζικά να στηρίξει την Δούρου και τον Σακελλαρίδη.

2.Η πρωτιά της κ. Δούρου έδειξε ότι οι κάτοικοι της Αττικής αποδοκίμασαν τον Γ. Σγουρό και την αλαζονεία με την οποία αντιμετώπισε την κατάσταση. Δικαιώθηκε η επιλογή της ΝΔ να μην τον στηρίξει διότι επρόκειτο για μια υποψηφιότητα ταυτισμένη με το πιο βαθύ ΠΑΣΟΚ. Όσο για την επιλογή Κουμουτσάκου θα μπορούσε κανείς να τη θεωρήσει αποτυχημένη αφού δεν μπαίνει στον δεύτερο γύρο. Δεν είναι έτσι όμως. Ο πρώην ευρωβουλευτής πάλεψε μόνος του και πήρε ένα ποσοστό μόνος του. Χωρίς την στήριξη του κομματικού μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς τους «γαλάζιους» δημάρχους που ακολούθησαν τον Σγουρό. Που ήταν άραγε οι «βαρόνοι» της ΝΔ που εκλέγονται στην Αττική; Δεν τους είδαμε πουθενά όλη την προεκλογική περίοδο. Ο Κουμουτσάκος πάλεψε στην αρένα μόνος του και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει την Συγγρού και τις διάφορες επιτροπές που ήταν υπεύθυνες για τον προεκλογικό αγώνα. Απέτυχαν παταγωδώς διότι δεν στήριξαν όσο έπρεπε τον Κουμουτσάκο ο οποίος αν είχε λίγο χρόνο ακόμη θα μπορούσε να κερδίσει τον Σγουρό.

3.Η πρωτιά του Σακελλαρίδη ήταν για όλους έκπληξη διότι ξεκίνησε πολύ χαμηλά, χωρίς αναγνωσιμότητα και κατάφερε να πάρει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Ίσως ο κόσμος δεν έχει αντιληφθεί τι σημαίνει ένας δήμαρχος στην Αθήνα που θα «αφοπλίσει» την Αστυνομία, θα αφήσει ελεύθερους τους λαθρομετανάστες και θα δημιουργήσει κλίμα εμφυλίου με τους ακροδεξιούς. Ο Καμίνης έστω και μέτριος είναι σίγουρα πολύ καλύτερη επιλογή από τον Σακελλαρίδη και την παρέα των Εξαρχείων. Αλλά πάμε στον πραγματικό πρωταγωνιστή κατά τη γνώμη μας στην Αθήνα. Είναι ο διχασμός στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας με αποκλειστική ευθύνη ενός «παιδιού» του, του Νικήτα Κακλαμάνη. Είχαμε προειδοποιήσει τους ψηφοφόρους της συντηρητικής παράταξης ότι κάθε ψήφος που πάει στον Κακλαμάνη είναι ουσιαστικά ψήφος στους αντιπάλους του Σπηλιωτόπουλου. Αν δεν υπήρχε η εμμονή, η κακεντρέχεια, η αλαζονεία του κ. Κακλαμάνη η υποψηφιότητα του κ. Σπηλιωτόπουλου θα μπορούσε σήμερα να είναι πρώτη και να διεκδικεί με αξιώσεις τον δήμο της Αθήνας. Κύριος υπεύθυνος για την ήττα της Νέας Δημοκρατίας είναι ο κ. Κακλαμάνης και γι’ αυτό θα κριθεί από τον λαό της δεξιάς παράταξης. Ο Κακλαμάνης ουσιαστικά ψήφισε Σακελλαρίδη, τελεία και παύλα. Αλλά ηττημένος είναι και πάλι ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ. Που ήταν και πάλι οι υπουργοί και βουλευτές της Αθήνας; Ο ένας ψήφιζε στην Κηφισιά, ο άλλος στη Γλυφάδα και όλοι έβγαλαν απ’ έξω την ουρά τους. Κανονικά ο κ. Σαμαράς θα έπρεπε να τους πετάξει έξω από την κυβέρνηση.

4.Η νίκη του Γ. Μπουτάρη στην Θεσσαλονίκη ήταν αναμενόμενη αν και ο κ. Καλαφάτης έδωσε μια τίμια μάχη και πήρε ένα καλό αποτέλεσμα το οποίο υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να του δώσει δύναμη να διεκδικήσει τον δήμο την επόμενη Κυριακή.

5.Και πάμε στα όσα έγιναν στον Πειραιά. Η μεγάλη ανατροπή με ένα μεγάλο ποσοστό για το ψηφοδέλτιο των εφοπλιστών και των Ολυμπιακών. Το κόμμα – ομάδα, ο Μπερλουσκονισμός α λα Ελληνικά θριάμβευσε και θα πρέπει όλοι να προβληματιστούν γι’ αυτό. Και φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να πανηγυρίζει για τα όσα έγιναν στο λιμάνι αλλά και θα πρέπει να μας πει τι θα κάνει ο Δρίτσας με το 20% στον β’ γύρο; Θα στηρίξει τον Μαρινάκη και τη διαπλοκή (με την οποία αγκαλιάστηκε εσχάτως ο ΣΥΡΙΖΑ) ή θα πάει σε άλλες επιλογές; Είναι δεδομένο, αν συνδυαστούν τα αποτελέσματα στην Περιφέρεια Αττικής και στον Πειραιά ότι ΣΥΡΙΖΑ και Μαρινάκης έκλεισαν deal και δεν ξέρουμε αν ήταν συμφωνία στις κάλπες ή αν ήταν οικονομική συμφωνία. Θυμίζουμε μόνο τα όσα έχουμε καταγράψει και πρόσφατα. Αυτή η πολυδάπανη εκστρατεία της Δούρου και του Σακελλαρίδη με τις χιλιάδες αφίσες και τα δεκάδες μπανεράκια στο διαδίκτυο ποιος την πλήρωσε;

6.Kερδισμένη θα μπορούσε να είναι και η Χρυσή Αυγή καθώς τα ποσοστά του Κασιδιάρη και του Παναγιώταρου προκαλούν ανατριχίλα.

7.Μεγάλη ήττα υπέστη η Νέα Δημοκρατία στην Κεντρική Μακεδονία καθώς τα exit polls δείχνουν ότι ο «αντάρτης» Τζιτζικώστας παίρνει 35% και ο Γ. Ιωαννίδης μόλις 16% και κινδυνεύει να μην είναι ούτε στον β’ γύρο. Μήπως κάποιοι θα πρέπει στη Νέα Δημοκρατία να απολογηθούν για το αποτέλεσμα αυτό; Μήπως δηλαδή κάποιοι δεν κατάλαβαν ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές σημασία έχει η επιλογή αυτοδιοικητικών προσώπων που κρίνονται για το έργο τους; Δηλαδή μήπως η Κεντρική Μακεδονία δείχνει ότι τελικά ο κόσμος επιλέγει αυτοδιοικητικά και δεν παίζει ούτε στα κομματικά παιχνίδια κανενός ούτε εγκλωβίζεται στα διλήμματα μνημόνιο – αντιμνημόνιο;

8.Τεράστια ήττα υπέστησαν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων. Όλες. Διότι απέδειξαν ότι δεν πρέπει να τους δίνουμε και τόση σημασία αφού δεν μπορούν να πετύχουν απολύτως τίποτε. Και είναι εντελώς αστείο να ασχολούμαστε με δημοσκοπήσεις.

9.Τα πάντα θα κριθούν στις επόμενες εκλογές κι ας μην βιάζεται ο Τσίπρας να πάει στο… Ζάππειο. Η επόμενη Κυριακή θα έχει την ψήφο για τους ευρωβουλευτές όπου ο χαρακτήρας της είναι σαφώς πιο πολιτικός. Ας μην διαρρέουν λοιπόν στην Κουμουνδούρου ότι νίκησαν, στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό. Και ας περιμένουν το σύνολο των περιφερειών για να δουν αν υπάρχει ρεύμα ανατροπής. Διότι ακόμη κι αν κερδίσουν την Αττική (πράγμα που δεν είναι καθόλου σίγουρο για την Δούρου), θα έχουν χάσει τις υπόλοιπες 12. Και πιθανότατα θα έχουν χάσει κατά κράτος.

10.Το δέκατο σημείο της ανάλυσης είναι πιο γενικό. Τα πρώτα αποτελέσματα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν είναι ενδεικτικά. Διότι ο κόσμος μπορεί να ψηφίσει με βάση τα πρόσωπα κι όχι τα κόμματα και τότε να υπάρξουν εκπλήξεις. Είπαμε. Τα πάντα για τα κόμματα θα κριθούν από την κάλπη των ευρωεκλογών κι από πουθενά αλλού.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. KT avatar
  KT 18/05/2014 19:17:00

  Ψύχραιμη ανάλυση, μακάρι να υπάρξει και ψύχραιμη ψήφος την επόμενη Κυριακή. Πάντως τα deal βγάζουν μάτι.

 2. regeneration avatar
  regeneration 18/05/2014 19:31:28

  Ξυπνήστε επιτέλους στη Ν.Δ. Σαμαρά πάρε κεφάλια και βγες επιτέλους μπροστά

 3. Γιώργος avatar
  Γιώργος 18/05/2014 19:31:56

  Ο λαός φάνηκε εάν θέλει τα συγκεκριμένα κόμματα στην κυβέρνηση. Δεν υπάρχει δικαιολογία. Η ΝΔ έχει καταρεύσει...

  • Tassos avatar
   Tassos @ Γιώργος 18/05/2014 19:47:51

   Ο χάρτης της χώρας είναι μπλε. Μήπως μπερδεύεσαι...

   • yiannis avatar
    yiannis @ Tassos 18/05/2014 20:08:58

    Tassos, wake up!!!

   • SER avatar
    SER @ Tassos 18/05/2014 23:17:21

    μηπως εννοείς μπλε τον τζιτζικώστα;Ο τζιτζικωστας στηριζεται απο ψωμιαδη που δεν ανηκει στη νδ.

 4. Κ.Π. avatar
  Κ.Π. 18/05/2014 19:50:22

  Λυπάμαι που το γράφω αλλά την άλλη Κυριακή ίσως είμαστε και τρίτοι μετά τους χρυσαυγίτες....Τεράστια λάθη από τη συγκυβέρνηση που έδειξε ένα ΚΡΑΤΙΣΜΟ που ήταν συνέχεια του πασόκ της κλεπτοκρατίας.

  • Κόνδωρας avatar
   Κόνδωρας @ Κ.Π. 18/05/2014 20:12:42

   +10000000 ! Φόροι, φόροι, και πάλι φόροι. Τρέμαμε κάθε φορά που ανέβαζε Tweet ο Θεοχάρης... Αντώνη ξύπνα, και πάρε το λάβαρο της Ανάπτυξης με γενναία μείωση φόρων σε επιχειρήσεις.

 5. Γιάννος avatar
  Γιάννος 18/05/2014 19:52:24

  1.Χρεώνετε την αποχή στους ψηφοφόρους της ΝΔ και δεν αναγνωρίζετε τις τεράστιες διαρροές προς…παντού. 2.Χαρακτηρίζετε το αποτέλεσμα Κουμουτσάκου ως…μη αποτυχία την στιγμή που είναι υποψήφιος του βασικού κυβερνητικού κόμματος. Συμφωνώ με τη διαπίστωση περί κινητοποίησης υπέρ του Κουμουτσάκου όμως αυτό αποτελεί και κομμάτι του λάθους της επιλογής. 3.Όσα γράφετε για τον κόσμο και τον Σακελλαρίδη αποτελούν σαφή ένδειξη της απόστασης σας από την πραγματικότητα. Η παρουσία Κακλαμάνη και Άρη είναι αποτέλεσμα αδυναμίας του Μαξίμου να ελέγξει την κατάσταση. 4.Η αδυναμίες του Μαξίμου δημιούργησαν και ανάλογο σκηνικό στη Μακεδονία. 5.Δυστυχώς η κυβέρνηση και ο Σαμαράς προσωπικά δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για το τι γίνεται και συνεπακόλουθα δεν ξέρουν τι να κάνουν. Θα αρκεστούν σε προσευχές για αποφυγή συντριβής στις ευρωεκλογές. 6.Επίσης δυστυχώς, εδώ και καιρό, στο Μαξίμου και στη Συγγρού ανέλαβαν ρόλους πολιτικού σχεδιασμού και εκλογικής προετοιμασίας άτομα που ουδεμία σχέση έχουν με τα αντικείμενα. Προσωπικοί φίλοι του πρωθυπουργού που οδηγούν από την μια αποτυχία στην άλλη. Όπως δηλαδή έπαθε και ο ΓΑΠ.

 6. gikon avatar
  gikon 18/05/2014 20:29:03

  Αυτό που φαίνεται, μέχρι αυτή τη στιγμή, είναι ότι υπήρξαν κάποιες άστοχες υποψηφιότητες της Ν.Δ σε σημαντικούς Δήμους και Περιφέρειες, όμως αυτά τα αποτελέσματα δεν συνιστούν ανατροπή. Η προσοχή τώρα, στις Ευρωεκλογές. Θα αποτολμήσω μία πρόβλεψη: Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα αποτελέσουν καταλύτη πολιτικών εξελίξεων, όχι τόσο λόγω των επικειμένων καλών επιδόσεων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά των αντίστοιχων πολύ κακών της ΠΑΣΟΚοελιάς.

 7. Διογένης avatar
  Διογένης 18/05/2014 20:31:49

  Θα πρέπει να δούμε και τα τελικά αποτελέσματα. Ήδη στο 9,1% των εκλογικών τμημάτων που είναι αρκετά αντιπροσωπευτικό, ο Σγουρός είναι πολύ κοντά στη Δούρου, γύρω στο 1,5% - καμία σχέση με τα exit polls. Αν ανατραπεί και αυτό το "ισχυρό" προβάδισμα της αρχής, τοτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει χάσει παρα πολλές από τις πρώτες εντυπώσεις. Στην ουσία η ΝΔ χάνει τις εντυπώσεις όχι τόσο λόγω Δούρου, όσο λόγω Δήμου Αθήνας, όπου χωρίς Κακλαμάνη υποψήφιο θα ήταν πιθανότατα στον δεύτερο γύρο εύκολα ο Σπηλιωτόπουλος. Όσο το σκέφτομαι, πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι είναι πιθανόν να ψήφισαν Κακλαμάνη, διότι μπορεί να πίστευαν ότι ήταν ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ και το ίδιο μπορεί να ισχύει και για τον Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας. Η αλήθεια είναι ότι ο πολύς κόσμος δεν έχει ιδέα ποιος είναι του ΠΑΣΟΚ και ποιος της ΝΔ και ποιος του ΣΥΡΙΖΑ. Το όνομα "Κακλαμάνης" παρέπεμπε σε ΝΔ, όπως και να το κάνουμε. Άρα, σου λέει, ψηφίζω τον νεοδημοκράτη για δήμαρχο. Αν λοιπόν δεν έλειπε η αποτυχία στην Αθήνα και αν επιβεβαιωθεί η τάση που θέλει να μην ισχύει η μεγάλη διαφορά των exit polls υπέρ της Δουρου, τότε τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα από αυτό που βλέπαμε στις 7 μ.μ.

 8. ΝΙΚΟΣ Π avatar
  ΝΙΚΟΣ Π 18/05/2014 22:11:38

  η πρωτη εντυπωση που εχω ειναι οτι οι επιλογες της νδ κατ'αρχην για το δημο αθηναιων ηταν τελειως λανθασμενες επισης το ιδιο ισχυει και για τη κεντρικη μακεδονια και γιατη περιφερεια αττικης μπερδεψαν το κοσμο δεν υπηρχε ξεκαθαρο μηνυμα και στοχευση ,ελπιζω τις ημερες που απομενουν για τις εκλογες για το ευρωκοινοβουλιο να επιλεχθει μια πιο ξεκαθαρη στρατηγικη ενα πιο απλο μηνυμα για τους ψηφοφορους

 9. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 19/05/2014 12:14:42

  όπως ξαναέγραψα αλλού, στις τοπικές εκλογές ο κόσμος ψηφίζει τοπικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως κόμματος. όσο για τις ευρωεκλογές, θα δούμε τα αποτελέσματα για να εξάγουμε λογικά συμπεράσματα. πάντως, οι έλληνες δεν λησμονούν ότι:·το πολιτικό σύστημα, συνολικά, είναι αυτό που ευθύνεται για την κατάντια της χώρας·οι πολιτικοί τα προηγούμενα χρόνια, αλλά κυρίως τα τελευταία 4 χρονια, έχουν συνειδητά καταπατησει το Σύνταγμα (νόμος περί ασυλίας υπουργών) ·τα 2 μεγάλα κόμματα και πολλά στελέχη τους είναι μπλεγμένοι σε οικονομικά σκάνδαλα, κλεψιές κα.·οι πολιτικοί (μας;) υπακούουν στις εντολές ξένων κέντρων. το τλευταίο ξεκατίνιασμα με την Σουλεϊμάν και τον Καρατζά απλά δείχνουν πόσο χαμηλού επιπέδου είναι οι ελλαδικοί πολιτικοί και γενικά τα κομματικά στελέχη.·τους διορισμούς στον Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο τομέα, τις έκαναν πολιτικοί που σήμερα δηλώνουν λάτρεις του «νοικοκυρέματος» της χώρας·οι αναθέσεις των Δημοσίων έργων γινόντουσαν με φωτογραφικούς διαγωνισμούς·το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου έγινε με την προστασία του πολιτικού συστήματος·ο Τύπος, ηλεκτρονικός και έντυπος καθώς κι οι δημοσκοπήσεις είναι κατά παραγγελία·στα εθνικά μας θέματα το Ελληνικό Κοινοβούλιο ποιεί την νήσσαν

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.