Τα λάθη της ΝΔ που οδήγησαν στην εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ
27/05/2014 06:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα λάθη της ΝΔ που οδήγησαν στην εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

Το Μαξίμου εγκλωβίστηκε σε μια πολιτική η οποία είχε άδοξα γι αυτό αποτελέσματα στις εκλογές της Κυριακής. Γιατί ήταν τα λάθη τακτικής της ΝΔ που οδήγησαν στο αποτέλεσμα αυτό και όχι η επιτυχημένη εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα παλαιότερο παράδειγμα επικρίσεων που δέχτηκε απ’ το Μέγαρο Μαξίμου και τη Λ. Συγγρού ο Α. Τσίπρας για τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις συμπυκνώνει με τον πιο έκδηλο τρόπο μια πολιτική στάση και συμπεριφορά που συνθέτουν την εικόνα μιας κυβέρνησης που εκτίθεται μόνη της. Γιατί εμφανίζει ένα πλεόνασμα μιας τάσης προς γελοιοποίηση των πραγμάτων, που βεβαίως της επιστρέφεται και μιας τάσης βοναπαρτισμού, την ώρα που τελούσε ήδη υπό την πίεση των απογοητευτικών δημοσκοπήσεων και έδινε μια εικόνα κατάρρευσης και αποσύνθεσης.

Αλλά, δεν μπορούμε να απαντήσουμε στο μεγάλο ερώτημα ποια είναι τα λάθη της ΝΔ που επέτρεψαν στο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις ευρωεκλογές, αν πρώτα δεν διατυπώσουμε την άποψή μας για το κεντρικό πολιτικό πρόβλημα της χώρας κατάματα, χωρίς περιστροφές και στρουθοκαμηλισμούς.

Απόψεις από αυτές που ακολουθούν θα τις έχετε ξαναδιαβάσει στο Antinews. Για πρώτη φορά όμως παρουσιάζονται ολοκληρωμένα, επειδή είναι σαφές ότι δεν θα είμαστε εμείς εκείνοι που θα αμφισβητούσαμε εν ώρα μάχης την τακτική της παράταξης. Τώρα όμως έφτασε η ώρα του επιμερισμού των ευθυνών.

Η ελληνική οικονομία χρεοκόπησε, και χρεοκόπησε όντας μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης. Χρεοκόπησε στο όνομα μιας πολιτικής για να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ. Η ένταξη στο μηχανισμό χρηματοδότησης το 2010 και η αναδιάρθρωση του χρέους με το PSI είναι χρεοκοπία. Τελεία και παύλα.

Στο έδαφος αυτής της οικονομικής κρίσης και της χρεοκοπίας του ελληνικού καπιταλισμού χρεοκόπησε και η κορυφαία στρατηγική επιλογή της αστικής τάξης της Ελλάδας μεταπολεμικά, η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ΟΝΕ και μαζί της χρεοκόπησε και το μέχρι τότε μοντέλο ανάπτυξης του ελληνικού καπιταλισμού.

Το ευρωπαϊκό όραμα της «ισχυρής και ανταγωνιστικής Ελλάδας» που υποσχέθηκε η αστική τάξη της χώρας μετατράπηκε σε εφιάλτη για τους εργαζομένους και τα μικροαστικά στρώματα, για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Κάποτε έλεγαν ότι «θα έρθουν οι κομμουνιστές και θα μας πάρουν τα σπίτια και τις περιουσίες» και τελικά αυτή η απειλή έρχεται απ’ το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο και τα γεράκια των αγορών, απ’ τους πιο ακραιφνείς οπαδούς της ελεύθερης αγοράς και του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού.

Σήμερα η ΕΕ είναι ο ζωτικός οικονομικός χώρος της Γερμανίας. Η Ελλάδα προσδέθηκε σ’ αυτό το άρμα δεκαετίες πριν διαλύοντας την παραγωγική της βάση και υποδομή για να δανείζεται και να πληρώνει –για προϊόντα που θα μπορούσε η ίδια να παράγει και όχι να τα εισάγει– την κάθε Siemens και όλα αυτά τα ευαγή ιδρύματα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, κυρίως του γαλλογερμανικού. Και εδώ συμπυκνώνεται το πολιτικό πρόβλημα της χώρας: Το ιδεολογικό αδιέξοδο αν όχι η ιδεολογική χρεοκοπία της αστικής τάξης ως ηγέτιδας τάξης του ελληνικού έθνους.

Κατά συνέπεια το ερώτημα για τα λάθη της ΝΔ στην αντιπαράθεση με το ΣΥΡΙΖΑ απαντάται όταν απαντηθεί ένα άλλο πιο ουσιαστικό ερώτημα. Ποια στάση έπρεπε να κρατά ένα αστικό κόμμα όπως η ΝΔ απέναντι σε μια άλλη αστική άποψη, όπως αυτή που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, για το οικονομικό πρόβλημα της χώρας, με στόχο να διασφαλιστεί η λειτουργία του πολιτικού συστήματος με δεδομένη την εξαφάνιση του ΠΑΣΟΚ αλλά και για να προληφθούν κοινωνικές εκρήξεις λόγω της οικονομικής κρίσης;

Πρέπει να είναι καθαρό ότι άσχετα απ’ το χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ ως μικροαστικού αριστερού κόμματος, η επίσημη άποψη του για το οικονομικό πρόβλημα της χώρας δεν ξεφεύγει απ’ τα αστικά όρια, είναι αστική στην ουσία της και δεν είναι αριστερή. Το επισημοποίησε η ίδια η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει των ευρωεκλογών με το δίλημμα «λιτότητα ή ανάπτυξη» και αφού είχε προηγηθεί το «Τέξας».

Σ’ αυτό το σημείο η ηγετική ομάδα ΝΔ επέδειξε πλήρη αδυναμία να καταλάβει ότι βασική τακτική της ήταν όχι να κτυπάει τον ΣΥΡΙΖΑ από δεξιές θέσεις (που τον ενίσχυαν και τον δυνάμωναν), αλλά να τον φέρει σε αντιπαράθεση με την παραδοσιακή Αριστερά που δεν καλόβλεπε και δεν καλοβλέπει τον Τσίπρα. Αλλά που να το καταλάβουν οι γαλάζιοι θεωρητικοί, κλεισμένοι στην γυάλα του Μαξίμου και προσβληθέντες από «ιδρυματισμό» βαριάς μορφής. «Διαίρει και βασίλευε» αδέλφια, τόσο δύσκολο ήταν;;;!!!

Παράλληλα, την τελευταία διετία, η ΝΔ αδυναντούσε να παρακολουθήσει τις συνεχείς «δεξιές» μετατοπίσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο οικονομικό του πρόγραμμα. Τον εγκαλούσαν και του απέδιδαν πράγματα που στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πίστευε και δεν μπορούσαν να καταλάβουν ότι ακόμα και θέσεις που πίστευε, λόγω της μικροαστικής του φυσιογνωμίας, τις εγκατέλειπε, όπως έχει καταδείξει απερίφραστα η διαδρομή του απ’ τις εκλογές του 2012 μέχρι σήμερα.

Η Νέα Δημοκρατία ευθύς εξαρχής επέμενε να κατηγορεί με πολεμικούς μάλιστα όρους το ΣΥΡΙΖΑ για αντιευρωπαϊκή στάση. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ απαντούσε με το «Τέξας» η ΝΔ προσπαθούσε να βγάλει στην επιφάνεια τις αντιφάσεις της πολιτικής του με την ελπίδα ότι θα τον φέρει σε θέση απολογητική, με το επιχείρημα ότι επιδιώκει την έξοδο της Ελλάδας απ’ την ευρωζώνη. Το αποτέλεσμα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ να απαντάει πολύ εύκολα ότι απλώς δεν γίνεται ακραιφνής υποστηρικτής της υπάρχουσας τάξης πραγμάτων στην ΕΕ,όπως η ΝΔ, και κατηγορώντας παράλληλα για «Μερκελισμό» το Σαμαρά.

Την ίδια ώρα η ΝΔ και ο πρωθυπουργός εγκλωβίστηκαν στη λογική των «success story» μοιράζοντας πρωτογενή πλεονάσματα στους αναξιοπαθούντες, βαφτίζοντας όλο αυτό ανάκαμψη και έξοδο απ’ την κρίση και το μνημόνιο, όταν ο Όλι Ρεν προειδοποιούσε για επιτήρηση δεκαετιών. Παράλληλα κατηγορούσαν το ΣΥΡΙΖΑ ότι διώχνει τους επενδυτές, όταν το μόνο για το οποίο δεσμευόταν ήταν η επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 750 ευρώ και πέραν τούτου ουδέν. Το αποτέλεσμα είναι και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ να απαντάει πολύ απλά και εύκολα ότι είναι υπέρ των παραγωγικών επενδύσεων και όχι των αεριτζήδων και του ξεπουλήματος της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών τραπεζών και να κερδίζει δυνάμεις όταν στην ουσία δεν λέει κάτι δραματικά διαφορετικό για τη βελτίωση των πραγματικών εισοδημάτων των εργαζομένων. Δηλαδή η ΝΔ πιστεύει ότι με μισθούς 400 ευρώ και κανά δυο εκατομμύρια ανέργους θα υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας; Ποιοι θα καταναλώσουν με τέτοια εισοδήματα; Ή θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας με το να αλλάξει απλά ιδιοκτησιακό καθεστώς περνώντας σε ιδιωτικά χέρια η ΔΕΗ και ο Αστέρας της Βουλιαγμένης, άντε και να δημιουργηθούν και μερικές μαρίνες;

Το βασικότερο ίσως όλων που περιλαμβάνει τα παραπάνω είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να θέλει και να επιδιώκει να «στεριώσει» την αστική τάξη τώρα που βρίσκεται σε ιδεολογικό και πολιτικό αδιέξοδο και όχι απλά να είναι απολογητής της. Σ’ αυτό το σημείο προσπαθεί να αντιγράψει τον Αντρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ του 1981. Ωστόσο υστερεί σ’ αυτό όχι μόνο γιατί είναι διαφορετικές οι εποχές και δεν έχει το «ταλέντο» του Αντρέα, αλλά γιατί για το οικονομικό πρόβλημα της χώρας η επίσημη άποψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι αστική, αντίθετα με του ΠΑΣΟΚ τότε που αξίζει να θυμάται κανείς ότι μαζί με το ΚΚΕ είχε καταψηφίσει στη βουλή την ένταξη στην ΕΟΚ το 1979. Ωστόσο στην προσπάθειά του αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως μια δύναμη που κάτι πάει να εκφράσει, κάτι διαφορετικό απ’ την υπάρχουσα κατάσταση πραγμάτων στην ΕΕ, αντίθετα με τη ΝΔ.

Το μεγαλύτερο λάθος της ηγεσίας της ΝΔ έχει τις ρίζες του πίσω στο χρόνο. Όταν η ΝΔ ως αστικό κόμμα προσχώρησε στο μνημονιακό στρατόπεδο για να διασώσει την αστική τάξη μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Παπανδρέου το Νοέμβρη του 2011 και τη δημιουργία της τρικομματικής κυβέρνησης Παπαδήμου, υιοθέτησε πλήρως την πολιτική που ως τότε κατήγγειλε.

Στη συνέχεια η ΝΔ επέλεξε να κυβερνήσει επενδύοντας στο φόβο και στα διλήμματα. Κυρίως όμως η στάση αυτή εξέφραζε έναν φόβο που είχε η ίδια η αστική τάξη της χώρας και δεν ήταν αβάσιμος αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Ωστόσο το λάθος της ΝΔ βρίσκεται στο ότι ταύτισε τη στροφή του κόσμου προς τα αριστερά και τυχόν ανεξέλεγκτες για την άρχουσα τάξη της χώρας καταστάσεις με το ΣΥΡΙΖΑ. Και εκεί η ΝΔ συμπεριφέρθηκε σαν να μην λειτουργούσε σε αυτήν χώρα. Έπαιξε με τη θεωρία των δύο άκρων, ταυτίζοντας το ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά την Αριστερά με τους Νεοναζί της Χρυσής Αυγής, για να έρθει στη συνέχεια η περίπτωση Μπαλτάκου και να δημιουργήσει την εντύπωση ότι το Μαξίμου πρόσβλεπε στη συνεργασία με μια «σοβαρή Χρυσή Αυγή»! Το αποτέλεσμα ήταν να νομιμοποιείται η Χρυσή Αυγή και να αυξάνει την επιρροή της με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα επιβίωσης της ίδιας της ΝΔ και του αστικού κοινοβουλευτισμού.

Αυτή η κατάσταση αντικειμενικά αποδυνάμωνε τη ΝΔ και είτε δημιουργούσε νέες είτε όξυνε παλιότερες αντιθέσεις στο εσωτερικό της. Δεν ήταν τυχαίες οι σοβαρές αντιδράσεις σοβαρής μερίδας βουλευτών της ΝΔ και αρκετών κορυφαίων στελεχών της στο θέμα του αν ανήκει ή όχι ο ΣΥΡΙΖΑ στο λεγόμενο συνταγματικό τόξο και στο αν η Χρυσή Αυγή μπορεί να αποτελέσει κυβερνητικό εταίρο.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά το Μαξίμου εγκλωβίστηκε τελικά σε μια πολιτική η οποία είχε άδοξα γι αυτό αποτελέσματα στις εκλογές της Κυριακής. Γιατί επιμένουμε σαφώς ότι ήταν τα λάθη τακτικής της ΝΔ που οδήγησαν στο αποτέλεσμα αυτό και όχι η επιτυχημένη εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάλχας - FactorX

ΣΧΟΛΙΑ

 1. George N avatar
  George N 27/05/2014 06:55:36

  Ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη προσέγγιση. Ποια είναι όμως η Ελληνική αστική τάξη που υπερασπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ? Μήπως είναι οι γνωστοί κρατικοδίαιτοι? Και τι κακό θα πάθουμε αν ανίκανοι Ελληνες επιχειρηματίες αντικατασταθούν από διεθνείς? Λόγω (νέου/παλιού) φιλελευθερισμού χρεοκόπησε η χώρα ή λόγω κρατισμού? Το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο τι ζημιά έφερε στην Ελλάδα? Φταίει επειδή σταμάτησε να δανείζει μια χώρα με 125% χρέος και 15% έλλειμμα? Οι μισθοί των 400 ευρώ φρενάρουν την ανάπτυξη ή ένας δημόσιος τομέας που καταναλώνει πάνω από 1 στα 2 ευρώ που παράγονται στη χώρα? Τι επιστρέφει στην κοινωνία για αυτή την δαπάνη? Πόση ρευστότητα αφήνει? Ένας δικύλινδρος κινητήρας με τον ένα κύλινδρο εκτός τι πιθανότητα έχει να ανέβει ανηφόρα? Αν το επιχειρήσετε τη πιθανότητα έχει να βαρέσει μπιέλα? Αν είχατε εσείς χρήματα θα τα επενδύατε στην Ελλάδα με τους χαμηλούς μισθούς? Θα το κάνατε αν ήταν μηδενικοί? Αν όχι, γιατί? Μήπως αυτό εξηγεί τα 2 εκ ανέργους? Και το τι πρέπει να γίνει για να βρουν δουλειά? Τελικά τακτικά ήταν τα λάθη ή στρατηγικά μια και δεν θεραπεύτηκε ο ασθενής ΔΤ? Αν στρατηγικά το έχεις χάσει τι πιθανότητες έχεις να το σώσεις με τακτικές κινήσεις?

  • Dark Blue avatar
   Dark Blue @ George N 27/05/2014 07:51:34

   όλα αυτά ειναι σωστά και δεν υπάρχει καμία αντίρρηση. Στο διαταυτα τώρα. Δυο θέματα καίνε τρελά και θα πρέπει να κοιτάξει άμεσα. -Το χαράτσι, που εχει τρελές αδικίες (απαλλαγεί, σε μικρά σπιτάκια 30 έως 60tm, 20 και 30, ακόμα και 50 χρόνων, σε φτωχές περιοχές της Αθήνας ) και γενικά να μειωθεί για όλους τουλάχιστον 35-40% - και οι άνεργοι 45-55 χρονών με παιδιά και υποχρεώσεις, που ειναι 2 χρονια χωρίς δουλειά

   • George N avatar
    George N @ Dark Blue 27/05/2014 14:01:28

    Υπάρχουν παραλογισμοί στους φόρους πχ κατοχής ακινήτων ή ο φόρος πολυτελείας αυτοκινήτων σε μια νεκρή αγορά. Υπάρχουν παραλογισμοί στα ταμεία όπως η απειλή πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας κατεστραμμένων εμπόρων με παιδιά, με αιτιολογικό την σύνταξη που....θα πάρει. Υπάρχουν παραλογισμοί με τεράστιους φόρους στην εργασία όταν υπάρχει απίστευτη ανεργία. Υπάρχουν και οι ιδεοληψίες μελετητών του Λένιν. Υπάρχουν και οι εθελοτυφλούντες. Υπάρχουν κι όσοι θέλουν να τους χαϊδεύουν τα αυτιά. Υπάρχουν κι οι απελπισμένοι. Αυτοί οι τελευταίοι δυστυχώς αυξάνονται ραγδαία.

   • Eva avatar
    Eva @ Dark Blue 27/05/2014 15:59:21

    Έτσι ακριβώς.

  • Νέστωρ avatar
   Νέστωρ @ George N 31/05/2014 15:50:12

   Προφανώς έτσι όπως τα λες είναι. Η ΝΔ, γιατί δυσκολεύεται τόοοσο πολύ να τα καταλάβει;

 2. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 27/05/2014 07:45:17

  Όλα αυτά περί αστικής τάξεως δεν έχουν σχέση με το σημερινό πρόβλημα. Η "αστική ταξη" δεν έχει κανένα φόβο από τα αριστερά από το 1990 και μετά.Με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ έληξε αυτό το πανηγύρι.Δεν υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιβάλλει κάποια αριστερή δικτατορία γιατι δεν μπορεί. Η διαμάχη έχει μεταφερθεί σε άλλο σημείο και συγκεκριμένα στη συμμετοχή της Ελλάδος στην ευρωζώνη ή όχι,συμμετοχή που οδηγεί στην Ευρωπαική Ομοσπονδία αργότερα.Αυτό είναι το επίδικο αντικείμενο και όχι εάν κινδυνεύει κάποια αστική τάξη. Η ευρωζώνη έχει συγκεκριμένους κανόνες.Αυστηρούς κανόνες,μονεταριστικούς.Χωρίς αυτούς τους κανόνες δεν μπορείς να είσαι μέλος.Προφανώς και υπάρχει αστική λύση έξω από την ευρωζώνη και μάλιστα και δεξιά αστική λύση,π.χ. Βρεταννία ή άλλη σοσιαλίζουσα με πληθωριστικό χρήμα.Επομένως πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ και ΚΑΘΕ αντιπολίτευση μπορεί να προβάλλει μετριοπαθέστατα αιτήματα που φαίνονται πολύ λογικά στον κόσμο αλλά που οδηγούν εκτός ευρωζώνης. Εάν ευθύνεται σε κάτι η ΝΔ είναι ότι δεν κατέστησε σαφή την εξίσωση Ευρώ = Μνημόνιο μέχρι να διορθωθούν τα πράγματα και να ξαναβγούμε στις αγορές.Επίσης δεν έθεσε τη γεωπολιτική-γεωοικονομική διάσταση του ζητήματος ήτοι ότι εκτός ΕΖ και ΕΕ με την τεράστια οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας,η Ελλάδα θα γίνει οικονομικός και πολιτικός δορυφόρος της Τουρκίας. Αυτά είναι τα διακυβεύματα και εμείς ασχολούμεθα ακόμη με εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ή δεν είναι αστικό κόμμα. Αστικό κόμμα είναι αλλά αυτά που λέει - εάν τα εφαρμόσει γιατί μπορεί και να κάνει τούμπα - οδηγούν σε μια επίσης αστική Ελλάδα έξω όμως από την Ευρωπαική Ομοσπονδία και (επειδή αυτό μπορεί να ενθουσιάζει και κάποιους αντιευρωλιγούρηδες) δίπλα σε μια άλλη δύναμη που κυριαρχούσε εδώ για 4 αιώνες. Μέρκελ ή Ερντογάν είναι το δίλημμα και όχι αστική τάξη ή σοσιαλισμός.Για να συνεννούμεθα. Γιατί δηλαδή η Κύπρος ζήτησε να μπει στην ΕΕ - για να γλυτώσει η αστική της τάξη;και το ΑΚΕΛ στήριξε την ένταξη για να γλυτώσουν οι αντίπαλοί του; Στοιχειώδη πράγματα.

  • Tassos avatar
   Tassos @ ψυχραιμια 27/05/2014 08:59:25

   Μιλάς σωστά. Εύγε!

  • Βαιλική Κ. Σιάπκα avatar
   Βαιλική Κ. Σιάπκα @ ψυχραιμια 27/05/2014 09:15:40

   μακράν η ακριβέστερη προσέγγιση του διακυβεύματος. Σέβας, ψυχραιμία.

  • xristos avatar
   xristos @ ψυχραιμια 27/05/2014 09:17:32

   Eπιμένεις αγαπητέ ψυχραιμία να "ξέρεις" εσύ οτι υπάρχει φόβος, λόγω Σύριζα, εξόδου της Ελλάδος απο το Ευρώ, καλύτερα απο τη Μέρκελ που δήλωσε οτι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΕΤΟΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ , ιδίως μετά το πόρισμα του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου οτι τυχόν έξοδος της Ελλάδος ακόμα και τώρα απο την Ευρωζώνη θα καταστρέψει ολοσχερώς το όνειρο της Γερμανίας για μια Γερμανική και όχι ομοσπονδιακή Ευρώπη... Αλήθεια 'οταν λες: "Ελληνική συμμετοχή που οδηγεί στην Ευρωπαική Ομοσπονδία αργότερα", εννοείς σε 10-15 χρόνια, ή όταν εμείς δεν θα υπάρχουμε πλέον?

   • Tassos avatar
    Tassos @ xristos 27/05/2014 11:51:16

    Εχεις πάρει πρέφα ότι και το Τσαντ είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από μας? οτι πληρεί περισσότερο από μας τα κριτήρια για ένταξη στην ΕΟΚ?

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ xristos 27/05/2014 13:24:16

    Όλες αυτές οι συζητήσεις που έγιναν αφορούσαν την πιθανότητα να κόψει η Μέρκελ τη χρηματοδότηση από μόνη της.Δεν έγινε καμμία συζήτηση για το εαν θα συνέχιζε τη χρηματοδότηση εάν η Ελλάδα δεν έκανε τις περικοπές για να φθάσει σε πρωτογενές πλεονασμα γιατί ήταν αυτονόητο οτι δεν ήταν δυνατόν να συνεχίσουν οι Ευρωπαίοι να καλύπτουν επ αόριστον τα ελληνικά ελλείμματα.Δεν θα πέρναγε καν από τα δικά τους κοινοβούλια.ΔΕν συζητείται ότι χωρίς μνημόνιο θα είμαστε εκτός ΕΖ.Χωρίς μνημόνιο δεν θα μας έδιναν λεφτά,είναι αυτονοητο.Οπότε ποιος θα κάλυπτε το ελλειμμα;Εμείς με τυπωμα δικων μας.Ετσι θα γινοταν η εξοδος. Τωρα βεβαια υπάρχει πλεονασμα.Απομένει η ρυθμιση του χρέους.Υπαρχουν ρυθμισεις και ρυθμισεις.Οι δραχμικοι τωρα ζητουν διαγραφή του,δηλαδη μεταφορα 250 δις στους ωμους των αλλων χωρων.Εννοειται οτι αυτο δεν ψηφιζεται απο τα ξενα κοινοβουλια.Εαν ελθεις σε συγκρουση με τις 17 χωρες και τους φεσωσεις ολους θα μεινεις μεσα;

    • Mayra avatar
     Mayra @ ψυχραιμια 27/05/2014 15:21:08

     Πολυ σωστα !

    • Κώστας ΜΠ avatar
     Κώστας ΜΠ @ ψυχραιμια 27/05/2014 18:50:18

     Ψυχαριαμία, αδίκως χάνεις τα λόγια σου. Η διαγραφή του χρέους ως αίτημα, δηλαδή η απόδειξη του ότι μέγιστο κόμματι του "Λαού" ζει σε δικό του κόσμο, είναι αίτημα που πρωτολανσαρίστηκε μεν από τους πολιτικούς λαικιστές ( ΣΥΡΙΖΑ,ΑΝΕΛ) προς άγραν κορόιδων , αλλά υιοθετείται από ευρύτερα στρώματα. Οι άνθρωποι θέλουν να πάνε στον Πορτογάλο, στον Κύπριο, στον Ιταλό, στον Τσέχο κ.ο.κ και να τον βάλουν να εγγράψει στους προυπολογισμούς του απώλεια εσόδων( δηλαδή ελλείμματα) που θα πλήρωσει ο ίδιος! Το νεοελληναράδικο θράσος όσο και αν είναι πρωτοφανές και εξοργιστικό κυριως δείχνει πως δεν γνωρίζουν πως λειτουργεί ο κόσμος. Να μας διαγράψουν τα χρέη για να ξαναπροσλάβουμε τον Καλφαγιάννη στην ΕΡΤ και να συνεχίσουμε να δίνουμε 2000 μηνιαίως στις καθαρίστριες του Οικονομικών. Ο νεοελληναραδισμός έχει μία ιδεολογία: τα λεφτά των άλλων. Οι ολιγώτερο τρελαμένοι εκ των οπαδών του αισχρού επιχειρήματος περί διαγραφής χρέους πετάνε τον εξυπνακισμό περί διαγραφής των χρεών όλων των χώρων του Νότου κοκ. Δηλαδή να μας χαρίσουν εμάς το χρέος( που δεν γίνεται) , αλλά της Ιταλίας που είναι 2 τρις να μην της το χαρίσουν; Και ποιές τράπεζες διακρατούν το Ιταλικό χρέος; Μόνο γαλλογερμανικές; Νότιες καθόλου; Χάνεις τα λόγια σου Ψυχαραιμία. Ο νεοελληναραδισμός έχει θράσος, άγνοια, έπαρση και μία ιδεολογία: τα λεφτά των άλλων.

    • rally monkey avatar
     rally monkey @ ψυχραιμια 27/05/2014 22:49:44

     είναι έτσι ακριβώς όπως τα έγραψες σήμερα. επειδή όμως για τον 'μέσο ψηφοφόρο' αυτά είναι ψιλά γράμματα, δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος

  • sender avatar
   sender @ ψυχραιμια 27/05/2014 11:12:01

   Ψυχραιμία,πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση.

  • χιονάθρωπος avatar
   χιονάθρωπος @ ψυχραιμια 27/05/2014 14:19:50

   Μέρκελ ή Ερντογάν ......μεγαλύτερο ραγιαδισμό δέν έχω ματαδεί..τό κατάντημα ενός νεοέλληνα συγνώμη αλλά άισχος.

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ ψυχραιμια 27/05/2014 17:29:09

   ψυχραιμια, το δίλημμα μερκερ ή ερντογαν έιναι μόνο της τουρκοφοβικής ψευδοαστικής μας κλεπτοκρατίας, όχι του λαού. σου θυμίζω το 1940 όταν η τότε αστική τάξη, με εξαίρεση λίγους και το μεταξά, είπε το όχι. σήμερα δεν έχουμε ελληνική αστική τάξη, μόνο κρατικοδίαιτους ψευδοαστούς που νέμονται την κρατική εξουσία και στηρίζονται ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ οικονομικά από τους ξένους. τα πράγματα δεν είναι καθόλου άσπρο-μαύρο. η κρατούσα αλήτ φοβάται μονο για την καρεκλα της και το ξένο χρήμα, στοιχειώδη πράγματα...

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Νίκος Αργεάδης 28/05/2014 08:24:25

    Oύτε στο 1940 είμαστε,ούτε είναι θέμα κάποιας ελίτ,ούτε θα γίνει κάποιος πόλεμος.Είναι θέμα γεωοικονομίας. Η παγκοσμιοποίηση,η σμίκρυνση των αποστάσεων,η εμπορική μεγέθυνση κάνει πολύ δύσκολη την αυτάρκεια μιας οικονομίας με αγορά 10 εκατ. ανθρώπους.Αναγκαστικά θα αναπτύξει δεσμούς με άλλες οικονομίες για να επιβιώσει και οι πιο πιθανές και φυσιολογικές είναι αυτές που είναι δίπλα.Χωρίς τα ΕΣΠΑ,τα κοινοτικά πακέτα,τις επιδοτήσεις και τους πάσης φύσεως δεσμούς με την Ευρώπη η φυσιολογική πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι η σύνδεσή της με την πολύ μεγαλύτερη τουρκική.Για τον ίδιο λόγο που τα κανάλια αγοράζουν τουρκικά σήριαλ - είναι φθηνότερα είναι δίπλα και συμφέρουν.

    • Νίκος Αργεάδης avatar
     Νίκος Αργεάδης @ ψυχραιμια 28/05/2014 08:38:26

     δεν ξέρω αν το πρόσεξες αλλά μιλάς μονο για την μια πλευρά της εξίσωσης. αυτή της ειροής απ' έξω όλωςν των υλικών, ηθικών και διανοητικών προϊόντων που χρειάζεται η ελλάδα για να επιβιώσει. δεν λες ΚΟΥΒΕΝΤΑ για το τί πρέπει να κάνουμε εμείς, ως έλληνες, ΤΙΠΟΤΑ... αυτό τα λέει τα λέει ΌΛΑ... η παγκοσμιοποίηση είναι φασισμός, δεν έιναι "παγκόσμιο" εμπορικό και ειρηνικό νιρβάνα όπως βλέπουν στις ονειρώξεις τους οι εξαρτημένοι και δουλοπρεπείς ιθαγενείς. το ζουμε ΤΩΡΑ, όταν μας αφαιμάσσουν αλλά η ντόπια αλήτ πλουταίνει όλο και πιο πολύ. ο Καψής, ποιός ;ο καψής! έχει μισθό 450 χιλ. ευρώπουλα και η μέρκελ 250. που νομίζεις ότι θα οδηγήσει αυτό ; ε, λοιπόν! ναι, χρειαζόμαστε ΕΘΝΙΚΗ ηγεσία, όχι δουλοπρεπείς γραικύλους, ελληνώνυμους, που τρεφονται από τον ευρωπαϊκό κορβανά και ταυτόχρονα καταστρέφουν την ελληνική κοινωνία. δεν υπερβάλω όταν λέω ότι έχουν βαλει τα θεμέλια για μελλονιτκές συγκρουσιακές καταστάσεις.
     πόλεμος γίνεται, εκτός και εάν δεν σ' έχει αγγίξει. πάνε στιες γειτονιές να δείς τους συνέλληνες να μην έχουν να φάνε, να ζεσταθούν, να πλυθούν. η προπαγάνδα σου προσπαθεί να μας πείσει πως έσωσαν την ελλάδα. μα, αφού δεν πιστεύετε σε ελλάδα, στην ελλάδα γιατί τα λέτε αυτά; ποιόν κοροϊδεύετε ; πίσω στην έρμη την παγκοσμιοποιοποίηση: η σμίκρυνση των αποστάσεων αφορά στο κεφάλαιο, όχι στους ανθρώπους, ειδικά στους εργαζόμενους.
     Γιατί αλήτ μας κατέστρεψε την γεωργία; ποιός τους έβαλε; την βιομηχανία; κουβέντα γι' αυτά...

     • ψυχραιμια avatar
      ψυχραιμια @ Νίκος Αργεάδης 28/05/2014 09:40:37

      Εάν το πρόβλημά σου είναι ότι ο Καψής και ο κάθε Καψής έχει 450 χιλ μαζί σου.Είμαι υπέρ της ανακατανομής των μισθών που δίνει το κράτος με μια και μονο προυποθεση - οτι ο συνολικός όγκος δεν θα μεγαλώσει.Κοψε λοιπόν από καποιους για να δώσεις σε άλλους αδικημενους,καμμια αντίρρηση.Αυτο όμως σημαίνει ότι δεν έχεις αναγκη τη διαγραφη του χρεους. Διοτι εαν το ζητημα ειναι η ανακατανομή των δαπανων γιατι ζητας να φεσωσεις τους αλλους λαους; Eδω όμως ετέθη η συγκριση με το 1940 και απάντησα ότι οι καταστάσεις είναι διαφορετικές.Διάβασε τις εξηγησεις που εδωσε ο Μεταξάς δυο μερες μετα την έναρξη του πολεμου στους δημοσιογραφους.Μιλαει μονο για "ελληνικη ψυχη" και ηρωες και τα λοιπα;Φυσικά όχι. Λεει στους δημοσιογραφους : Η ΑΓΓΛΙΑ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ. Δεν πολεμαει μονη της η Ελλάδα.Εδώ ποιος είναι ο πόλεμος ,ποιά τα στρατοπεδα,τι είναι η παγκοσμιοποίηση; Η παγκοσμιοποίηση δεν είναι κάποια συνωμοσία τραπεζιτων.Είναι ο Κινεζος εργατης που παιρνει το 1/6 του ελληνικου μισθου και φτιαχνει τα παντα.Αυτον πως τον αντιμετωπιζεις;Οι Γερμανοί κατηρτισαν σχεδιο μαχης Λιτοτητα και καινοτομια για να χασουμε λιγα.Και το σχεδιο αυτο δουλευει για αυτους γιατι η Γερμανια εξαγει και ειναι στο παγκοσμιο μετωπο του ανταγωνισμου. Οι αλλοι Ευρωπαιοι αγκομαχουν,εμεις περισσοτερο απο ολους και οι Γερμανοι πιεζουν για να μειωσουν τη στηριξη τους γιατι ο ανταγωνισμος εντεινεται.Αυτος ειναι ο σημερινος πολεμος και οχι αλλος.Οποτε θελεις λοιπον τα σπας με το ευρωπαικο - γερμανικο στρατοπεδο που σε πιεζει να βελτιωθεις με μια χρεωκοπια και φευγεις.Και μετα,που εντασσεσαι; Διοτι καπου θα ενταχθεις.Το ξερεις πολυ καλα που θα ενταχθεις.

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ ψυχραιμια 28/05/2014 10:06:53

      το "πρόβλημά μου" δεν είναι ο καψής αλλά το σύστημα της κλεπτοκρατίας-τραπεζοκρατίας που 1) δημιουργεί ακραίες κοινωνικές ΑΔΙΚΙΕΣ με σύμπτωμα τους καψήδες και τους βενιζέλους. 2) συνεχίζει πολιτικές αποψίλωσης της παραγωγικής ικανότητας της ελλάδας (φευγάλα νέων, καταστροφή προωτογενούς παραγωγής κλπ, κλπ) 3) συνεχίζει να παρασιτεί 4) συνεχίζει να δανείζεται στο όνομά μας, να σώζει τους τραπεζίτες και να καταστρέφει εμάς και την κοινωνία μας. 5) συνεχίζει να καταπατά το σύνταγμα 6) συνεχίζει την υπερφορολόγηση σε εικονικά εισοδήματα 7) συνεχίζει να μην έχει μηχανισμούς της προκοπής για να εισπράτει φόρους ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ, όχι μόνο από τους αδύναμους και τους φτωχούς. και, και, και, να συνεχίσω ;

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ ψυχραιμια 28/05/2014 10:19:49

      "το ευρωπαικο - γερμανικο στρατοπεδο που σε πιεζει να βελτιωθεις με μια χρεωκοπια και φευγεις.Και μετα,που εντασσεσαι;" ας ξαναγραψω για τα αυτονόητα. οι γερμανοί ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ για την "βελτίωσή μας" . εδώ δεν ενδιαφέρεται η κυβερνώσα ελίτ, θα ενδιαφερθούν οι γερμανοί; ήμαρτον ψυχραιμία... "Διοτι εαν το ζητημα ειναι η ανακατανομή των δαπανων γιατι ζητας να φεσωσεις τους αλλους λαους;" ΠΟΙΌς ΦΕΣΏΝΕΙ ΠΟΙΌΣ ΨΥΧΡΑΙΜΊΑ; έχουμε ή δεν έχουμε "ευρώπη" ; όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ σώζει την καλιφόρνια φεσώνει τους νεουορκέζους και τους άλλους; συγγνώμη αλλά, αν σε κατάλαβα καλά, στηρίζεις το συστημα ώς έχει αλλά μόνο όταν προσπορίζει πλεονεκτήματα στους γερμασνούς και στην ντόπια αλήτ. Τουτέστιν, τα κέρδη ιδιωτικά αλλά οι ζημιές για ΟΛΟΥΣ. βασικά αυτό λές. λοιπόν, τέτοια ευρώπη να μας λείπει...γι' αυτό και τα πράγματα πηγαίνουν αργά αλλά σταθερά σε συγκρουσιακές καταστάσεις... ο κόσμος θα ξεσηκωθεί... και δεν γουστάρει να του κουνάν το δάκτυλο οι ξενόδουλοι βενιζέλοι και τα στιράκια τους στα ΜΜΕ. σταθερότητα ναι, αλλά για ποιούς ;

     • xristos. avatar
      xristos. @ Νίκος Αργεάδης 28/05/2014 10:50:12

      Xαρά στην υπομονή σου φίλε Νίκο, που κάθεσαι και τα εξηγείς σταράτα μάλιστα, στον Ψυχραιμία ο οποίος μαζί με κάποιους άλλους είναι προφανές ότι (όπως κάποτε ο μακαρίτης ο θείος μου που ήταν Χίτης) πιστεύουν πως ό,τι προσπορίζει ωφέλη στη Γερμανία και στους ντόπιους πλουσίους είναι καλό , ασχέτως αν καταστραφεί και λίγος "λαουτζίκος" που ούτως ή άλλως άχρηστος είναι, και μάλλον μας βρωμίζει και την αυλή, με την ηλίθια νοοτροπία του...

     • ΓΙΑΝΝΗς ΟΙΚΟς avatar
      ΓΙΑΝΝΗς ΟΙΚΟς @ xristos. 28/05/2014 14:12:42

      Η "Χ" ήταν μία φιλομοναρχική οργάνωση με πενιχρή αντιστασιακή δράση. Αυτό μπορείς να της το καταλογίσεις, όχι όμως ότι ήταν φιλοναζί.

     • Xristos avatar
      Xristos @ ΓΙΑΝΝΗς ΟΙΚΟς 29/05/2014 11:33:11

      O θείος μου ο Χίτης πάντως. ήταν πολύ φιλοναζί και δεν ήταν ο μόνος απο τους γνωστούς μου που και σήμερα ακόμα θεωρούν το συμφέρον της Γερμανίας και δικό μας συμφέρον, δυστυχως. Αν δεν υπήρχαν οι κάφροι, όπως είπε και ο Αινστάιν, η ανθρωπότητα θα είχε εξελιχθεί απείρως γρηγορώτερα...

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ xristos. 29/05/2014 08:26:13

      προσπαθώ να είμαι αντικειμενικός αγαπητέ φίλε και σεόβομαι τα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα γιατί μόνο με αυτά μπορούμε να ανιχνεύσουμε μελλοντικές τάσεις έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιδράσουμε. δυστυχώς, οι πολιτικές της κυβερνησης ήταν (και είναι) απλα η συνέχεια αυτών του ΓΚΑΠ. χθές είχαμε και τον στουρνάρα να δηλώνει «πρέπει να τελειώσουμε το έργο που μας έχουν αναθέσει οι δανειστές». γι' αυτό λέω πως η ελλάδα είναι χώρος και όχι χώρα και οι τοποτηρητές με τα ελληνικά ονόματα απλά διαχειριστες ξένων συμφερόντων. η πραγματική δυσαρμονία είναι βαθιά και μεταξύ του λαού και της κυβερνώσας ελίτ.

     • Επιτηδευματίας avatar
      Επιτηδευματίας @ Νίκος Αργεάδης 28/05/2014 12:32:58

      Μπράβο Αργεάδη.

 3. Jimakos avatar
  Jimakos 27/05/2014 07:55:06

  Αρκετες υπεραπλουστέυσεις υπάρχουν στο κείμενο. Δείχνετε να έχετε αντιληφθεί πλήρως την οικονομική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ελάχιστοι πρέπει να το έχουν καταφέρει. ´Εχει υποσχεθεί τα πάντα και στους πάντες. Αυτού του είδους ο λαικισμός βρίσκει πρόσφορο έδαφος στο λαό, που η συντριπτική του πλειοψηφία είναι εθισμένη σε εύκολες ουτοπικές λύσεις τύπου "λεφτά υπάρχουν". Η μοίρα των δεξιών κυβερνήσεων είναι να σουλουπώνουν κατά καιρούς την οικονομία, για να έρθουν οι επόμενοι να ξεσαλώσουν. Αυτό συμβάνει και τώρα.

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Jimakos 27/05/2014 08:40:56

   α μάλιστα! ω΄στε μας σουλούπωσαν κε. τζιμάκο, έτσι λέμε τώρα την οικονομική καταστροφή της μεσαίας τάξης και της πραγματικής οικονομίας; σε πληροφορώ πως σε πείπεδο ουσίας ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ΔΕΝ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΌΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ καισ τον ιδιότυπο κρατικό σοσιαλισμό. Την ιδιωτική οικονομία την έχουν για να συμπληρώνουν όσα χάνουν ή κλέβουν. τι νομίζεις ότι έγινε τα τελευταία 4 χρόνια;

   • Jimakos avatar
    Jimakos @ Νίκος Αργεάδης 27/05/2014 09:07:19

    Δεν διαφωνω καθόλου μαζί σου και το σουλούπωμα που έκαναν έγινε με το ιδιο κρατικοδιαιτο σκεπτικό. Οπως και να έχει ομως, βολεύει τους επόμενους που τους έχει ανοίξει η όρεξη για εξουσία.

 4. JIM BEAM avatar
  JIM BEAM 27/05/2014 08:25:41

  Το σίγουρο ειναι ότι εάν η ΝΔ δούλευε επαγγελματικά και χωρίς χοντρά λάθη το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό.. Δεν εννοώ τα λάθη πολιτικής (θεόχαριδες) εννοώ τακτικής, λαθών των τελευταίων 2 μηνών ..... Ερασιτέχνες που έχασαν από ταγαρια και μπαχαλακιδες !

 5. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 27/05/2014 08:37:50

  Φάκτορα και Κάλχα, μακράν το καλύτερο που γράψατε για την όλη κατάσταση. απλά δεν υπάρχει -δεν υπήρχε εδώ και πολλές δεκαετίες, την κατέστρεψε οριστικά η κατοχή και ο εμφύλιος- αληθινή ΕΛΛΗΝΙΚΗ αστική τάξη. τα ανεμομαζώματα-ανεμοσκορπίσματα που ξαφνικά αστικοποιήθηκαν ακι που συγχέουν το λάϊφ στάϊλ και τα υλικα αγαθά με την συμμετοχή σε ανώτερη τάξη, τρέφονται πλέον εδώ και καιρό από την ευρωπαϊκή αστική τάξη, έιναι όργανά τους και τοποτηρητές του χώρου που λέγεται Ελλάδα. ο Α. Σαμαράς είχε την ευκαιρία να απεμπλακεί, και να απεμπλέξει την Ελλάδα, από τον θανάσιμο εναγκαλισμό της χρηματοπιστωτικής αλήτ που μας τρώει κυριολεκτικά ΟΛΟΥΣ, και αυτούς που της κάνουν την δουλειά της τώρα στον χώρο Ελλάδα, και ακόμα δεν το έκανε. δεν λέω πως ήταν εύκολο, αλλά όπως είπε και κάποιος άλλος σχολιαστής σε άρθρο του Φαήλου, "δεν ενσωματώθηκαν" στην ισχύ, όχι της ΝΔ, αλλά της Ελλάδας, οι 900.000 που, αν και μή ΝΔημοκράτες, πήγαμε και ψηφίσαμε Α. Σαμαρά το 2009 για να λαμπικάρει λίγο το πολιτικό τοπίο. και τί έγινε; τα ίδια και χειρότερα. ο Καψής με 450 χιλ. μισθό να διευθύνει το μόρφωμα που κάποιος ανεγκέφαλος μετονόμασε την ΕΡΤ σε ΝΕΡΙΤ, οι ίδιες δομές, τα ίδια παντελάκη μου...

  • xristos. avatar
   xristos. @ Νίκος Αργεάδης 28/05/2014 11:15:22

   Αγαπητέ Νίκο, η σκέψη σου έχει διπλή όψη. Μπορούμε κάλλιστα να την διατυπώσουμε και αντίστροφα βάσει και της Μαρξιστικής θεωρίας. Η αστική τάξη και το προλεταριάτο, δεν είναι ιδεολογικά σχήματα όπου διαλέγεις και παίρνεις βάσει ιδεολογίας. Ο διαχωρισμός των τάξεων κατά Μάρξ, σε δύο μεγάλες κατηγορίες έγινε με αυστηρά οικονομικά κριτήρια . Χονδρικά ο Μάρξ "αστική" ή "άρχουσα" τάξη θεωρεί εκείνη που δεν έχει οικονομικά προβλήματα επιβίωσης. Οι υπόλοιποι που έχουν, απο μικρό μέχρι ανυπέρβλητο πρόβλημα επιβίωσης, ανήκουν στο προλεταριάτο. Ο Μαρξ επίσης είπε οτι δεν υπάρχουν στεγανά ανάμεσα στις δύο βασικές τάξεις. Αν ένας προλετάριος κερδίσει πχ. το λόττο, αυτομάτως περνάει στην αστική τάξη, μπαίνει στα "σαλόνια" και αντιστρόφως αν ένας αστός χρεωκοπήσει, περνάει στο προλεταριάτο. Ο Αείμνηστος Πουλαντζάς μελέτησε το θέμα λεπτομερέστερα και κατέληξε στο συμπέρασμα οτι κάθε μια απο τις δύο αντιμαχόμενες τάξεις (πάλη των τάξεων) αποτελείται απο ενδιάμεσα ταξικά στρώματα πράγμα που πολλές φορές η άρχουσα τάξη εκμεταλλεύεται, όπως ξακάθαρα φάνηκε τώρα στην κρίση, στρέφοντας τεχνηέντως το ένα στρώμα κατά του άλλου εφαρμόζοντας άκοπα το "διαίρει και βασίλευε" π.χ. χαμηλόμισθων κατά "επιδοματούχων", ασθενών κατα φαρμακοποιών, Ιδ. Υπαλλήλων κατά Δ.Υ. κλπ. Ο Πουλαντζάς μάλιστα παρατηρεί εύστοχα οτι ακόμα και επι Τουρκοκρατίας η άρχουσα Ελληνική τάξη όχι μόνο δεν θίχτηκε, αλλά μεγαλούργησε κυριαρχώντας στη θάλασσα και στο εμπόριο μεταξύ Ανατολής και Δύσης και συνεχίζει μέχρι σήμερα. Η σημερινή άρχουσα τάξη στο βασικό της κορμό αποτελείται απο εκείνη την αστική τάξη των "πειρατών" της Μεσογείου. Κοντολογίς η δική μου άποψη είναι οτι σήμερα αστική τάξη στην Ελλάδα είναι οι μή θιγέντες ή ελάχιστα, απο την κρίση,ή αν προτιμάς οι διαθέτοντες εξασφαλισμένο οικογενειακό εισόδημα πάνω απο 100.000 ευρώ το χρόνο. Ολοι οι υπόλοιποι είναι πλέον προλεταριάτο, αφού το χαμηλώτερο στρώμα της αστικής τάξης που ήταν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, έχει συντριβεί για να διασωθούν οι Γαλλικές και Γερμανικές Παγκόσμιες τράπεζες εδώ όπως και στα άλλα PIIGS+C και όχι βέβαια διότι ξαφνικά διαπίστωσαν μετά απο 40 χρόνια συνεταιριλίκι, οτι οι Ελληνες δεν είναι επαρκώς ανταγωνιστικοί ή είναι μερικούς βαθμούς παραπάνω στη διαφθορά ενώ αυτοί διαπρέπουν ως διαφθορείς (Siemens Bundesbank Ferrostahl κλπ).

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ xristos. 29/05/2014 08:51:28

    αγαπητέ χρήστο, έχω καιρό πολύ να μελετήσω πουλαντζά, αλλά θα δεχτώ την ανάλυσή σου. όμως, η αυστηρά οικονομική οριοθέτηση των τάξεων δεν με βρίσεκι σύμφωνο, γιατί δεν εξηγεί πως γίνεται άλλες αστικές τάξεις, πχ οι αγγλοσαξωνικές κατάφεραν να δημιουργήσουν σχετικά πιο "υγιείς" κοινωνίες με τα πλεονεκτήματα να διαχέονται στο μεγαλύτερο μέροςε του πληθυσμού εν αντιθέσει με τις αυτοαποκαλούμενες σοσιαλιστικές όπου ΟΛΟΙ, εκτός μιας στενής, θρησκευτικής σχεδός νομενκαλτούρας με ρόλο αντίστοιχο αυτού των αρχαίων αιγυπτίων ιερέων, υπέφεραν. οι αμερική μόλις πρόσφατα δημιούργησε γκουλάγκ...

    • Xristos. avatar
     Xristos. @ Νίκος Αργεάδης 29/05/2014 11:57:22

     Η εξήγηση είναι απλή φίλε Νίκο, οι αγγλοσαξωνικες αστικές τάξεις και πάνω απ' αυτές οι Σκανδιναυικές βρίσκονται 50-100 χρόνια πιο μπροστα σε εξέλιξη (οικονομική,κοινωνική,ιστορική,πολιτισμική κλπ.) απο τις Βαλκανομεσανατολικές στις οποίες ανήκει η δική μας. Μάλιστα θα έλεγα οτι η σημαντικώτερη διαφορά μας με τη Δύση είναι οτι εμείς, λόγω Τουρκοκρατίας δεν έχουμε ακόμα φτάσει στην Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό απ' ευθείας, πλήν ελαχίστων ψηγμάτων χαρη σε μεμονωμένες ατομικές προσπάθειες. Οσο πιο υπανάπτυκτη και φτωχή είναι μια χώρα, τόσο η αστική της τάξη είναι περισσότερο περιχαρακωμένη και η διάχυση του πλούτου προς την κατώτερη τάξη είναι μικρότερη. Μας το είπαν πρόσφατα και οι Γερμανοί: Oι Έλληνες πλούσιοι είναι περισσότερο πλούσιοι απο τους αντίστοιχους Γερμανούς γιατί πληρώνουν και πολύ λιγώτερους ή καθόλου φόρους... υ.γ. "εν αντιθέσει με τις αυτοαποκαλούμενες σοσιαλιστικές όπου ΟΛΟΙ, εκτός μιας στενής, θρησκευτικής σχεδός νομενκαλτούρας". Εδώ φίλε Νίκο κάνεις κάποιο λάθος διότι σήμερα πουθενά στον κόσμο, πλην Του φρενοκομείου της Β. Κορέας δεν υπάρχουν σοσιαλιστικές κοινωνίες (Οι πιο "σοσιαλιστικές κοινωνίες σήμερα είναι οι Σκανδιναυικές οι οποίες όμως λειτουργούν και καπιταλιστικά και φιλελευθερα) Αν αναφέρεσαι στον τέως "υπαρκτό σοσιαλισμό" αυτός έχει πεθάνει οριστικά και αμετάκλητα απο το 1989 και όσοι τον δοκίμασαν είναι σήμερα οι πιό μισητοί εχθροί του. Αλλωστε η αστική τάξη της Ρωσίας αποδεκατίστηκε στη Επανάσταση του Οκτώβρη του 1918, όπως είχε πάθει και η Γαλλική αστική τάξη το 1789.

 6. ΝΙΚΟΣ Π avatar
  ΝΙΚΟΣ Π 27/05/2014 08:48:16

  αντι να μειωσει δραματικα το κρατος μειωνοντας μερικες δεκαδες χιλιαδες θεσεις δημοσιων υπαλληλων αχρηστων και επαιδευτων προτιμησε να αρμεξει κι αλλο τους φορολογουμενους πολιτες που πολλες φορες ειναι σε πραγματικη αδυναμια να πληρωσουν ,αυτο το παραλογισμο να σωθει η κομματικη πελατεια του πασοκ πληρωνει.

  • Jimakos avatar
   Jimakos @ ΝΙΚΟΣ Π 27/05/2014 09:23:09

   Μα είναι τέτοια η φαυλότητα και το πελατιακό καθεστώς που οι ΔΥ αν και διατήρησαν τις θεσούλες τους , ή τους έδωσαν άφθονες ευκαιρίες να συνταξιοδοτηθούν με ευνοικές ρυθμίσεις, πληρωμένες όλα από τα κοροιδα, αρνήθηκαν κάθε είδους αξιολόγηση-ποιοι είναι αυτοί που θα αξιολογήσουν εμένα- και προσχώρησαν μαζικά στους αριστεροδέξιους συνδιασμούς που τους υποσχέθηκαν ακόπως διατήρηση κάθε κεκτημένου, αδιαφορόντας για το τι συμβαίνει παράλληλα στην υπόλοιπη κοινωνία.

   • blackunder avatar
    blackunder @ Jimakos 27/05/2014 13:31:55

    Όταν προτεραιότητα είναι η αποπληρωμή των εφάπαξ, κατά τεκμήριο, αραχτών πασοκανθρώπων που απολαμβάνουν την (έστω και μειωμένη) σύνταξη, και για να ικανοποιηθούν οι πληρωμές αυτών των "τεκμαρτών" "εργαζομένων", επιβάλλονται εισφορές και φορολογία σε ελευθερους επαγγελματίες επί "τεκμαρτών" ουσιαστικά μηδενικών εισοδημάτων, τι μπορεί να πει κανεις? Κόμμα που να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα δεν υπάρχει, δυστυχώς.

 7. xristos. avatar
  xristos. 27/05/2014 08:53:53

  Aγαπητοί Κάλχα και Φάκτορα λετε ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ! Απόλυτα σωστή η ανάλυσή σας. Λάθος όμως η πρότασή σας. Οταν παραδέχεστε την αλήθεια, οτι το μεγαλύτερο όλων των λαθών της ΝΔ ήταν η κολωτούμπα του Νοέμβρη του 2011 (που ο Μπαρόζο περιέργως είχε προβλέψει) και οτι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι παρά ένα αστικό αριστεροπροοδευτικό κόμμα που υποστηρίζει μια άλλη αστική άποψη, για το οικονομικό πρόβλημα της χώρας,η απάντηση για το τι έπρεπε να κάνει η ΝΔ προκύπτει αβίαστα: Αντί να συμμαχήσει με το μνημονιακό ΠΑΣΟΚ συγκαλύπτοντας τους Μεγάλους ενόχους για την κρίση, που έσπευσαν να υπογράψουν χωρίς καν να τα διαβάζουν τα μνημόνια προκειμένου να σώσουν το τομάρι τους, ώφειλε ο Σαμαράς με την ΝΔ να παραμείνει στο αντιμνημονιακό στρατόπεδο και να συμμαχήσει με τον Σύριζα εμφανιζόμενος μαζί του στις Βρυξέλλες με ισχυρή κόκκινη γραμμή την διαγραφή ή την επ' αόριστον επιμήκυνση του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης, θέτοντας ταυτόχρονα τα παράλληλα θέματα των Γερμανικών αποζημιώσεων, και του ταμείου ενίσχυσης των θυμάτων της ανθρωπιστικής κρίσης αφ' ενός και της αναπτυξιακής τράπεζας της ΕΕ που θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη σε όλα τα PIIGS.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ xristos. 27/05/2014 13:25:55

   Kαι τοτε μαζι Σαρκοζυ και Μερκελ θα ελεγαν αυτο που ειπαν στις Καννες στον ΓΑΠ : Εξω.

   • xristos. avatar
    xristos. @ ψυχραιμια 28/05/2014 11:16:01

    Το ξέρεις εσύ...

 8. Barbara avatar
  Barbara 27/05/2014 10:25:57

  Το μιντιακό κατεστημένο φταίει που πολεμάει με ΛΥΣΣΑ τον Σαμαρά! Ποτέ του δεν τον χώνεψε!

 9. MCA avatar
  MCA 27/05/2014 11:25:01

  Δεν νομίζω ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι θα άλλαζε τίποτα προς το καλύτερο αν έβγαινε κυβέρνηση. Απλά θέλουν να αλλάξουν τα πολιτικά πρόσωπα για εκδίκηση.

 10. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 27/05/2014 11:32:35

  και τα λάθη συνεχίζονται, καθώς μιλάμε... από τον Ιούλιο: θα κληθούμε να πληρώσουμε, βεβαίως-βεβαίως, φόρους που θα αγγίζουν τα δέκα δις! Από τον Ιούλιο, επίσης, θα αρχίσουν να έρχονται οι δόσεις για 1) τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων, 2) το νέο χαράτσι του ενιαίου φόρου ακίνητων που θα συμπεριλαμβάνει και τα αγροτεμάχια και τα τέλη κυκλοφορίας για όσους έχουν ΙΧ πολυτελείας δήθεν πάνω από 1929 κυβικά. 3) Η φορο-καταιγίδα περιλαμβάνει επίσης έκτακτους ελέγχους και ειδοποιητήρια για ληξιπρόθεσμες οφειλές (τεχνητές οι περισσότερες). Τι προσδοκά να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών; περίπου 10 δις. ευρώ όταν τα στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο δείχνουν ότι κάθε μήνα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αφήνουν απλήρωτους φόρους 1 δις. ευρώ. 4) Επίσης μέχρι το τέλος του έτους έχουν προγραμματιστεί περίπου 300.000 φορολογικοί έλεγχοι αλλά και η αποστολή ειδοποιητηρίων e-mail για την εξόφληση (τεχνητών, φουσκωμένων των περισσότερων) οφειλών. 5) ξεκινούν επίσης και οι «ηλεκτρονικές» δεσμεύσεις ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών του δημοσίου, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται στα 2.500.000 πολίτες. και μετά θα έρθει η ανάπτυξη...

 11. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 27/05/2014 11:33:37

  Πιστεύω ότι ένα από τα βασικά λάθη της κυβέρνησης Σαμαρά,είναι ότι δέν διαπραγματεύτηκε για τίποτα. Κλήθηκε μέν να κυβερνήσει μιά χώρα ευρισκόμενη ήδη μέσα στα μνημόνια δεμένη χειροπόδαρα,αλλά δέν διαπραγματεύτηκε καθόλου,ή μάλλον διαπραγματεύτηκε τα επουσιώδη,όπως το 13% στην εστίαση,κάτι που πιστεύω ότι εξόργισε ακόμη περισσότερο τον κόσμο,που είναι άνεργος,και χρεωμένος μέχρι το λαιμό και δεν έχει το μυαλό του να πάει να τη γεμίσει με μειωμένο ΦΠΑ. Λειτούργησε απλά σαν ένας απλός διεκπεραιωτής μιας συμφωνίας και εκτελεστής μιας σύμβασης με δυσβάστακτους όρους. Ο ΣΥΡΙΖΑ, βγήκε πρώτος φωνάζοντας,λέγοντας ό,τι περίπου κι ο Σαμαράς όταν ήταν στην αντιπολίτευση,αλλά όταν και άν θα βγεί,τήν ίδια μέθοδο θα ακολουθήσει και θα χάσει κι εκείνος στις επόμενες εκλογές,νομοτελειακά. Τί πρέπει να κάνει ο Σαμαράς από δώ και πέρα και πώς θα ανακτήσει το χαμένο έδαφος; Δεν ξέρω,ίσως λέγοντας μόνο την αλήθεια και μάλιστα γυμνή...

  • Mayra avatar
   Mayra @ Κυθήριος 27/05/2014 15:26:37

   Απ οσο ξερω, οι δανειστες δεν συζητουσαν τιποτα. Ακομα και τα προφανη που θα αποτυγχαναν, δεν δεχοντουσαν να συζητησουν.

  • ΜΑΡΑ avatar
   ΜΑΡΑ @ Κυθήριος 27/05/2014 16:27:30

   Τωρα με τον Βενιζελο να εκβιαζει για 10 υπουργεια με Λοβερδους κ.λ.π να επανερχονται (προσθεστε γ.γ Υπουργων και λοιπους παρατρεχαμενους) δηλ. με απλα λογια να κυβερνα το ΠΑΣΟΚ με 8% τα πραγματα θα γινουν καλυτερα για το Σαμαρα; (γελια). Οσο δεν παει σε εκλογες εξαϋλωνει απλως το ποσοστο της ΝΔ.

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ ΜΑΡΑ 27/05/2014 21:50:43

    Δεν είναι το θέμα ο αριθμός των Υπουργείων που ''εκβιάζει'' ο Βενιζέλος,αλλά για Υπουργεία που θεωρεί ότι η Ν.Δ. απέτυχε και θεωρεί ότι με δικούς του θα πάμε καλύτερα...

 12. Ρηνα avatar
  Ρηνα 27/05/2014 11:46:35

  Καλε μου Κυθηριε τι να πει; γυμνη αληθεια δεν ειπε καποιος ονομα και μη χωριο-για αλλους λογους εκεινος-και βουλιαξαμε σαν το καραβι που μας παρομοιασε; Λεγονται τετοια στις οικονομιες; Εδω μια Τραπεζα που βουλιαζει μεχρι τη τελευταια στιγμη το παιζει ακμαια γιατι οι εντυπωσεις ειναι η επιβιωση. Ετσι και μια χωρα που στη θαλασσα της απαιτειται διαρκης περιπολια και ατελειωτα καυσιμα για τις αναχαιτισεις των αεροσκαφων της.......Τα αλλα επονται και θα τα παλεψουμε αλλα πρωτα πρεπει να εχουμε χωρα για να παλευουμε. Στο χερι μας ειναι να διαλεγουμε τους αξιους, απο τον ανωτερο μεχρι τον τελευταιο συνδικαλιστη και οχι ρουσφετολογους αχρηστους που υποσχονται λαγους με πετραχηλια.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Ρηνα 27/05/2014 12:07:32

   Την απλή αλήθεια ξέρεις πως τη θέλω αγαπητή Ρήνα; Κάπως έτσι: ''Ξέρετε,έχουμε πλεόνασμα,αλλά δε θα σας δώσω τίποτα,διότι με το άλλο χέρι θα σας τα πάρω πίσω αφού χρωστάτε,θα σας μειώσω όμως τον τάδε φόρο ή το δείνα χαράτσι σαν αντιστάθμισμα.''.

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Κυθήριος 27/05/2014 12:41:59

    δεν το μπορούν αγαπητέ Κυθήριε. ας λένε ό,τι θέλουν, (θα) είναι τόσο πιεστικές οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τα επόμενα 3-5 χρόνια (αφού ουσιαστικά δεν άλλαξε ΤΙΠΟΤΑ παρά μόνο κόπηκαν μισθοί και συντάξεις ενώ οι κομματοκρατικοδίαιτοι συντηρούνται ακόμη εις βάρος ΟΛΩΝ μας) που θα κάνει την κατάσταση αφόρητη. το ερώτημα λοιπόν έιναι "τι θα κάνουν;" αν πράξουν τα ίδια, απλά θα καταστρέψουν ολοσχερώς την κοινωνία και ...δεν μπορώ να προβλέψω τι θα επισυμβεί.

 13. apokatastash avatar
  apokatastash 27/05/2014 11:53:11

  Και αλλες αποκαταστασεις βλέπω ... http://www.capital.gr/Articles.asp?id=2025883

 14. bob o mastoras avatar
  bob o mastoras 27/05/2014 12:52:03

  Να προσθέσω στο γόνιμο διάλογο τη φάρσα της Ιστορίας, το σουρρεαλισμό που εκπροσωπεί ο Έλληνας! Στο Ζάππειο ροζ tutu και στον Πειραιά, «γέμισε με ψηφοφόρους όλη η επτά»... Την Αννούλα, «το κοριτσάκι της αφίσσας» τη θυμάται κανείς; Εαν την ξεχάσαμε, θα ξαναδούμε και τα παμπερς.

 15. sos avatar
  sos 27/05/2014 13:58:34

  Διαβάζω σήμερα ότι στη ΝΔ γίνονται διεργασίες να στρίψει πιο αριστερά. Αν είναι αλήθεια δεν έχετε καταλάβει τίποτα.

 16. epifanios avatar
  epifanios 27/05/2014 14:01:00

  Δικα μου συμπερασματα : α) Οποιος φευγει απο το κεντρο στην Ελλαδα τον τρωει ο λυκος. Ο Σαμαρας εφευγε συνεχεια δεξια οταν ο ΣΥΡΙΖΑ εκλεινε προς το κεντρο β) Ο Μερκελισμος ειναι επικινδυνος, θανασιμα θα προσθετα. Εχει αποδειχτει ιστορικα οτι οι Γερμανοι οδηγουν την Ευρωπη στην καταστροφη. Και το 1940 καποιοι πιστευαν οτι μια συνεργασια με τους Γερμανους θα μας ειχε γλυτωσει απο την καταστροφη της Ελλαδας. γ) Οι Γαλλοι φαιρομενοι υπουλα επελεξαν να "συνεργαστουν" με τη Γερμανια και να συνωμοτησουν εναντιον των PIGS μονο και μονο για να καταφερουν να εξαιρεσουν το τομαρι τους απο την λιτοτητα. Το εγραψε αλλωστε και ο Σαρκοζι.

  • xristos. avatar
   xristos. @ epifanios 28/05/2014 11:39:51

   ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΩΣΤΟΣ! τα σέβη μου φίλε Επιφάνειε. Πριν όμως απο τους Γάλλους, οι Γερμανοί συνομώτησαν με τους 10-12 Παγκόσμιους Τραπεζίτες που ελέγχουν και τις Γερμανογαλλικές μεγάλες τράπεζες που είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους το μεγαλύτερο μέρος του χρέους των PIIGS. Αλλωστε ο αειθαλής τέως Καγγελάριος Χέλμουτ Σμίτ δεν παύει να κατακεραυνώνει την σημερινή Γερμανική ηγεσία για το ξεπούλημά της μαζί με τους ηγέτες της Ευρωζώνης στους Υπερτραπεζίτες...

 17. Ρεαλιστης avatar
  Ρεαλιστης 27/05/2014 14:15:58

  Σωστη η τοποθετηση του αρθρου οσον αφορα τα γενικα προβληματα αλλα υπαρχουν και τα ειδικα... 1. Η αρχηγομανια καποιων που ενω ηταν ολιγοι ξαφνικα εγιναν επικριτες . Π.χ Πολυδωρας , κλπ 2. Η διαφορετικη ατζεντα της Ντορας 3. Η εγωιστικη και διασπαστικη διαθεση καποιων . Π.χ Κακλαμανης 4. Η ξεπερασμενη αντιληψη παλαιοπολιτικων της επαρχιας . 5. Η ελλειψη επικοινωνιακου προγραμματος 6. Η λυσσαλεα αντιμετωπιση που ειχε η ΝΔ και η κυβερνηση απο τα media και τον τυπο. 7. Οι παραλογες υποσχεσεις του ΣΥΡΙΖΑ 8. Τα λαθη της φοροεισπρακτικης πολιτικης 9. Η αντισταση του βαθεως Δημοσιου 10. Η ενημερωση του κοσμου με απλα λογια για το προβλημα και την βελτιστη λυση

 18. Μικρασιάτης.. avatar
  Μικρασιάτης.. 27/05/2014 14:19:37

  Ειλικρινα ΔΕΝ βλεπω καμια νικη του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν σε μια κατασταση τοσο δυσκολη για τη τωρινη Κυβέρνηση, η οποία ειχε ολο το κοσμο απέναντι, όταν η Πατριδα μας ζει πρωτόγνωρες καταστασεις, και το αποτέλεσμα των εκλογων ηταν: ΣΥΡΙΖΑ 26,7 και ΝΔ 23... Με το ΣΥΡΙΖΑ να εχει σχεδόν εξαντλησει τις ''δεξαμενες'' του προς τα Αριστερα και τη Κεντρο-Αριστερα (Ανταρσυα, ΔηΜΑΡ, ΠαΣοΚ, ΑνΕλλ κτλ ), ενώ η ΝΔ ακριβως το αντιθετο. Για ποια νικη μιλαμε ??? Πλακα κανετε?? Τραγικο αποτέλεσμα για το ΣΥΡΙΖΑ, προσωπικη ήττα του Αλ Τσιπρα και της ηγετικης του ομαδας. Ηδη καποιοι σοβαροι ΣΥΡΙΖΑιοι το λενε στο προσωπικο τους κύκλο, απλα δισταζουν να το εκφρασουν ανοιχτα.
  Πηρες την Αριστερα στο λαιμο σου Αλεξ.

 19. kkourk avatar
  kkourk 27/05/2014 14:33:32

  Ενα από τα μεγαλύτερα λάθη της ΝΔ είναι ότι έστειλε τους εκπαιδευτικούς στα κάγκελα. Τους μόνους αξιοκρατικά διορισμένους (επετηρίδα ή ΑΣΕΠ) και πιο κακοπληρωμένους από όλους τους ΔΥ. 200.000 άτομα μαζί με τις οικογένειες τους και να θέλαν να ψηφίσουν ΝΔ το απαγόρευε η λογική τους. Για ποιους λόγους? 1.Για να πάρεις τον επόμενο βαθμό υπάρχει ποσόστωση που φθάνει και το 80% κόψιμο ποχρεωτικά. 2.Αξιολόγηση (από κομματόσκυλα) όπου το 15% κρίνεται στάσιμο και μάλλον οδηγείται στην απόλυση. 3.Αυτοαξιολόγηση σχολείων για να φάνε κάποιοι λεφτά του ΕΣΠΑ

 20. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 27/05/2014 15:14:58

  Το ιστορικό λάθος της ΝΔ είναι ότι δεν ακολούθησε την πολιτική της, δηλαδή τις εξαγγελίες των "Ζαππείων"! Τι ήταν αυτό που την εμπόδισε; Η μη πλήρης γνώση της κατάστασης ή κάτι άλλο που ίσως δεν θα το μάθουμε ποτέ; Όλα τα άλλα έπονται, όπως δεν έγινε ποτέ σοβαρή διαπραγμάτευση και απλώς η ΝΔ αποτέλεσε μια υπηρεσία διεκπεραίωσης του μνημονίου συνεχιστής του ΓΑΠ και του Παπαδήμου! Πολύ χαρακτηριστικό ήταν αυτό που άκουσα στις Βρυξέλλες από έναν ξένο αξιωματούχο της ΕΕ, είπε: " Όταν εμείς καταρτίσαμε τους όρους του μνημονίου, σύμφωνα με τα κρατούντα υπερβάλαμε στις δεσμεύσεις ώστε να υπάρχει χώρος για διαπραγμάτευση, δεν περιμέναμε ποτέ ότι θα γίνονταν όλα αποδεκτά χωρίς καμιά συζήτηση, από εκεί και πέρα εμείς δεν είχαμε κανένα λόγο να φέρουμε αντιρρήσεις, γιαυτό και ο Όλι Ρεν ευχήθηκε στους Έλληνες καλό κουράγιο!" ρε[

 21. NESTOR avatar
  NESTOR 27/05/2014 15:42:38

  Στοχευμένη ανάλυση. Ανεξάρτητα όμως από το εκλογικό αποτέλεσμα η ΝΔ έχει χάσει την ευκαιρία να απαντήσει γιατί η κρίση δεν ήταν τελικά μια ευκαιρία για ουσιαστικές αλλαγές. Αλλαγές που χρειάζονταν χωρίς να είναι ταυτόσημες με απολύσεις, μεροκάματα πείνας, ανεργία κλπ. Όσοι υπερασπίζονται ακόμη το νεοφιλεύθερο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης μέσω στραγγαλισμού του Δημοσίου, είναι εκτός πραγματικότητας ή χαζοί Μερκελιστές κατά Τσίπρα. Για ποιο δημόσιο μιλάμε; Στο μοναδικό κράτος που πρώτα ορίζεται η αξιολόγηση και μετά θα οριστούν τα καθήκοντα (εάν οριστούν ποτέ) των υπαλλήλων είναι η Ελλάδα. Ποιες είναι βαθειές τομές στην Δημόσια Διοίκηση; Μήπως ότι δεν μπορεί φύγει ένας Δ/ντής εάν δεν παράγει ή μόνο εάν έχει κλέψει; Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι! Είναι δυνατόν να έχεις καθηλωμένη βαθμολογικά και μισθολογικά τους Δημ. υπαλλήλους και να επικαλείσαι την παραγωγικότητά τους; Είναι δυνατόν εν μέσω κρίσης να μην οικοδομείς μια σταθερή πρόταση για το υπέρτατο αγαθό για την υγεία και να φέρνει ο ασθενής την κουβέρτα μαζί του από το σπίτι αν όχι και τα φάρμακα; Εκτός και εάν πρέπει να καταργηθούν και τα Δημόσια Νοσοκομεία; Είναι δυνατόν να μην μπορείς να εκμεταλευτείς ακόμη τα ακίνητα του Δημοσίου; Είναι δυνατόν να επικαλείσαι ανάπτυξη με καθηλωμένες και μειούμενες τις Δημόσιες Επενδύσεις; Τέλος δεν είναι δυνατόν να κυβερνάει επί της ουσίας το ΠΑΣΟΚ σε όλο το δημόσιο τομέα (σε επίπεδο Γενικών Δ/ντών και μεσαίων στελεχών-άλλωστε αυτοί κινούν τα νήματα) και να κρέμεσαι από αυτούς. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν θα θελήσουν να κάνουν ουσιαστικές και βαθιές αλλαγές στην Ελλάδα των χειροκροτητών και του Γκόρτσου.Ο ΣΥΡΙΖΑ αν είχε αποφύγει πολλές άστοχες επιλογές θα είχε προκαλέσει σήμερα εκλογές.

 22. Thraphsorchis avatar
  Thraphsorchis 27/05/2014 16:19:11

  Δεν κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ έχασε, η οποία νόμιζε πως θα επικρατήσει με διλήμματα του 50.
  Το παράδειγμα με τα θρησκευτικά πιστεύω του Τσίπρα είναι χαρακτηριστικό, αλλά βεβαίως και με τη θεωρία των άκρων, τις κατασχέσεις σπιτιών και καταθέσεων κλπ.
  Το antinews είναι στρατευμένο με τη ΝΔ και αναπαρήγαγε άκριτα αυτές τις ανοησίες του Μουρούτη.
  Ας πρόσεχε.
  Κάτι τελευταίο για τη Χρυσή Αυγή. Όταν κανάλια και δημοσιογράφοι σου πιπιλίζουν νυχθημερόν το μυαλό για τη ρόδινη "πραγματικότητα" και την ανάπτυξη που είναι στη γωνία, τότε ο εγκληματικός χαρακτήρας της ΧΑ που περιγράφουν είναι ακόμη ένα ψέμα. Τα ποσοστά της ΧΑ οφείλονται και στην αναξιοπιστία των δημοσιογράφων που την πολεμούν, ενώ πχ κάνουν γαργάρα την τύχη της λίστας Λαγκάρντ.

 23. Greco avatar
  Greco 27/05/2014 16:46:32

  δεν νομιζω οτι υπηρξε ποτε στην Ελλαδα αυτο που λεμε "αστικη ταξη" ευρωπαικα ενας αστικος μετασχηματισμος που πηγε να γινει απο τον Βενιζελο, διακοπηκε και αυτος οσον αφορα τα αιτια της ηττας, θα διαφωνησω με το αρθρο. Δεν πιστευω οτι ηταν οι "πολυ δεξιες" θεσεις της νδ, αλλα αντιθετως η επικρατηση της συριζεικης ατζεντας. Η νδ βρεθηκε ακομα και για τον Μπαλτακο απολογουμενη, ενω θα μπορουσε να κανει λογο για τις σχεσεις του συριζα με τρομοκρατες. Προσωπικα τα στελεχη της νδ μου εδιναν εικονα αγχωδη οσο πλησιαζαν οι εκλογες Παντως στη θεση του Σαμαρα θα ηθελα τον συριζα οσο πιο γρηγορα γινεται κυβερνηση...πρεπει να επικρατησει μακροπροθεσμη οπτικη στη νδ

 24. Lamda avatar
  Lamda 27/05/2014 16:56:26

  O Ψυχραιμία και Ρεαλιστής έχουν απόλυτα δίκιο και ο Αργεάδης εν μέρει όσον αφορά την αστική τάξη. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ο κομματικός στρατός του ΠΑΣΟΚ στο δημόσιο (και οι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες), τώρα όλοι οι αργόμισθοι διαισθανόμενοι κίνδυνο ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Πρέπει να μειωθεί το Δημόσιο με γενναίο εκσυγχρονισμό, εισαγωγή της Πληροφορικής (που καταργεί θέσεις και διαδικασίες) άσχετα απο το αποτέλεσμα. Μικρό και ευέλικτο δημόσιο χρειαζόμαστε, αυτή θα έπρεπε να είναι η πολιτική μιάς συντηρητικής παράταξης. Αυτοί οι προβληματισμοί έπρεπε ήδη να είχαν υλοποιηθεί και τώρα να σκεπτόμαστε για την θέση της Ελλάδας σε μία πιό συγκεντρωτική Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τοποθέτηση και ο διάλογος με βάσει τα Ελληνικά εθνικά συμφέροντα θα πρέπει να είναι αν θα μας ωφελήσει περισσότερη Ευρώπη με ένα κέντρο (δηλαδή Ομοσπονδοποίηση) ή Ευρώπη πολυκεντρική δηλαδή Συνομοσπονδία. Επίσης και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να τεθούν απο την ακριτική Ελλάδα θέματα κόστους άμυνας κοινών συνόρων που πρέπει να καλύπτονται και απο την ΕΕ, καθώς επίσης και φιλοξενίας πολιτικών προσφύγων (με πραγματική ταυτοποίηση). Να τεθούν και θέματα επενδύσεων του Βορρά στις χώρες του Νότου για την καταπολέμηση της ανεργίας. Είναι λάθος να ασχολούμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ που εκπροσωπεί το παρελθόν, το σχέδιο για την Ελλάδα του 2020 δυστυχώς έπαθε ζημιά προεκλογικά, χρειαζόμαστε 13 επιμέρους σχέδια για τις Περιφέρειες, μελέτες για να απορροφήσουμε τα χρήματα των ΕΣΠΑ (κανένας έξυπνος Έλληνας ικανός επιστήμονας ΔΕΝ περισσεύει). Ας στρωθούμε όλοι στην δουλειά με ιδέες, μελέτες, καινοτομίες για να διώξουμε την ΑΝΕΡΓΙΑ και την ΜΙΖΕΡΙΑ (με τους προφήτες της). Άλλη γειτονική χώρα ήταν έρημος και τώρα εξάγει γεωργικά προϊόντα και τεχνολογία. Χρειάζεται να σταματήσουν οι γονείς να στέλνουν τα παιδιά τους να πάρουν ένα πτυχίο που δεν θα τους δώσει ποτέ δουλειά. Χρειάζεται να δώσουμε κύρος στην επιχειρηματικότητα (που βρίζουν οι αναρχοκομμουνιστές) και την χειρωνακτική εργασία (η δουλειά ΔΕΝ είναι ντροπή), να κάνουμε την εργασία στο αγρόκτημα πρότυπο όπως στις ΗΠΑ και την Ν. Αμερική (οι καουμπόϊδες είναι τρόπος ζωής). Χρειάζεται να απελευθερώσουμε τα πανεπιστήμια απο την ακροαριστερή κατοχή (Ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβάζει υποψήφιους του πρυτάνεις Πανεπιστημίων, η Δούρου εορτάζει την νίκη της σε πανεπιστημιακό χώρο). Ας μειώσει τους φόρους η κυβέρνηση (15% ενιαίος) και να προστατεύσει τις επενδύσεις απο το ΣτΕ, ας φτιάξει επιτέλους την δικαιοσύνη να αποδίδεται άμεσα, και τότε ΟΛΑ θα γίνουν γρήγορα

 25. Την μια και μονη avatar
  Την μια και μονη 27/05/2014 22:22:34

  Τη ´´μια και μονη εξεταστική´´ για το πως μπηκαμε στα μνημονια τη θυμαται καποιος ; Μηπως τολμα καποιος να αποκαλυψει στον ελληνικο λαο εαν οι ομοκεντροι κυκλοι που πλαισιωναν ως συμβουλατορες τον κ. Παπανδρεου , εχουν σχεση με τους σωτηρες επενδυτες που λεηλατουν την Ελλαδα επι Σαμαρα ; Οταν δεν τολμας οχι να πεις αλλα ουτε καν να δεις τα προφανη , καταφευγεις σε χιλιοειπωμενες μπαρουφες περι αστικης ταξης , προλεταριων κ.λ.π. Οι διαφοροποιηςεις στα μετοχολογια των τραπεζων και των πλουτοπαραγωγικων πηγων της χωρας αναμεςα στο 2009 και το σημερα κραυγαζουν για τους δραστες της δολοφονικης επιθεσης κατα της Ελλαδος . Η κατοχυρωση κεκτημενων παραμονες των ευρωεκλογων με ´´ολοκληρωση ´´ συμφωνιων οπως του Ελληνικου, των κτιριων των υπουργειων , της ΕΥΔΑΠ τι δειχνει ; Ποιανου ηλιθιου η οχι τοσο ηλιθιου ηταν η ιδεα , την ωρα που η Ελλαδα δεχεται επιθεση λεηλασιας της , να σαλαμοποιησει το εθνικο μετωπο χωριζοντας τους Ελληνες σε φασιστες , κομμουνια και δεν ξερω εγω τι αλλο ; Πως εφθασε η ΝΔ να πριμοδοτει τους αγαπημενους του κ. Σορος , Καμινη και Μπουταρη ; Την μια και μονη εξεταστικη κυριοι για να παρει θεςη και ο κ. Τςιπρας που υποθαλπει παντοιοτροπως τον κ. Παπανδρεου και τους κηπουρους του. Τα αμυαλα κρατη μπορει να παραδιδονται , αλλα οι Ελληνες συνεχιζουν να πολεμουν ακομη και οταν προδιδονται. Ο αειμνηςτος Τασος Παπαδοπουλος με την αλησμονητη φραση του ´´παρελαβα κρατος δεν θα παραδωσω κοινοτητά´´ ας ειναι οδηγος μας για το μελλον.

 26. δημης avatar
  δημης 27/05/2014 22:53:26

  - Υπήρξε ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ μετά το 1981;;;;;;;;; Ήταν μήπως τα "νέα τζάκια" που τόσο ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΑ όσο και τα ΠΑΛΙΑ που άντεξαν συνέχιζαν να διορίζουν πολιτικούς -δημοσιογράφους και να τρώνε τα χρήματα των προγραμμάτων των εξοπλισμών και της ανασυγκρότησης ... Πέραν των παραδειγμάτων των Κυρίων Κόκκαλη -Μπόμπολα -ΔΟΛ κλπ κλπ με αποκορύφωμα το ξεγύμνωμα ΟΛΟΥ του πολιτικού συστήματος τελευταία στον ΠΕΙΡΑΙΑ...υπάρχουν τα μύρια όσα ... Άν υπολογίσουμε μαζί τα συμφέροντα του εξωτερικού που τα πολιτικά τους φερέφωνα φιλότιμα έφερναν σε πέρας τα πρότζεκτ έχουμε στήσει το σκηνικό του Ελληνικού δράματος ... Για αυτό σήμερα δεν μιλάμε ούτε για ΑΓΠ ούτε για GAP-GAP KAI κυρίως για το τί έγινε στη ΘΡΑΚΗ και στον Πειραιά ή στο Βόλο ...Για τα κριτήρια που ψήφισαν τα πρόσωπα οι ψηφοφόροι....(αλήθεια ήταν άλλα στη συντριπτική τους πλειοψηφία ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ πχ Καψής εμφανίσεων ,που βέβαια ελέγχει ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ των "επιχειρηματιών";;;) Άς πάμε και στο Χώρο .... Υπάρχει ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ;;;; Για τους καταφατικά απαντούντες ..... -Γιατί αφήσαμε τον Κύριο Κουμουτσάκο (και όχι μόνο )βορά στους δύο και οι μισοί ψήφισαν (και πανηγύρισαν ) την νίκη της Κυρίας Δούρου;;; -Τί θα πρόσφερε μία νίκη Σγουρού ;;; -Τους "αντάρτες " (ποιά όργανα και εκπρόσωποι των τοποκών κοινωνιών αποφάσισαν τους νόμιμους και τους αντάρτες;;;;) κατά ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΟΥΜΕ (πχ υπαιθα) και ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΙΕΣ ελπίζουμε να δέχονται... Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ: -Δέν ξέρουμε ποιοί τον προωθούν ;;;;; -Δεν ξέραμε ότι στην ΠΡΑΞΗ και την πραγματικότητα αντιτάσσει την ΟΥΤΟΠΙΑ ;;;;;;;;; Πόσο να περάσει το επιχείρημα ότι χωρίς Εμάς η πραγματικότητα θα ήταν σκληρότερη ;;;;

 27. Βατάτζης avatar
  Βατάτζης 27/05/2014 23:13:30

  ΑΝΤΙΓΡΑΦΩ ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ "ΔΕΞΙΜΠΑΚ" ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ dexiextrem.ΓΑΛΛΙΑ .ΤΟ ΠΟΥΡΚΟΥΑ ΠΕΘΑΝΕ.ΖΗΤΩ Η ΔΕΞΙΑ. Γαλλία. 1940. Οι Γερμανοί εισβάλλουν και διασπούν τη πιο οργανωμένη γραμμή άμυνας ,τη περίφημη γραμμή ΜΑΖΙΝΟ ,σαν να κόβουν με μαχαίρι το βούτυρο.
  Πολλά γράφηκαν από τότε, σίγουρα έπαιξε ρόλο η θαυμάσια τακτική των Γερμανών, αλλά σίγουρα έπαιξε μεγάλο ρόλο και το περίφημο ΠΟΥΡΚΟΥΑ,που είχε διαβρώσει το Γαλλικό Στρατό.
  Τι ήταν αυτό ? Η Γαλλία μια από τις ποιο ΑΡΙΣΤΕΡΟΣΤΡΟΦΕΣ χώρες της δύσης ,με μεγάλη παράδοση στο κομμουνισμό και στην αριστερά γενικώς,επηρεασθείσα από το σύμφωνο ΜΟΛΟΤΩΦ-ΡΙΜΠΕΝΤΡΟΠ, έπεσε στα δίχτυα της ΠΕΜΠΤΗΣ ΦΑΛΛΑΓΓΑΣ των κομμουνιστών με τη λέξη , "ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΟΛΕΜΑΜΕ?"
  ΠΟΥΡΚΟΥΑ λοιπόν και σε μία εβδομάδα μέσα έφθασαν οι Γερμανοί στο Παρίσι.
  Μάιος 1968. Μεγάλες ταραχές στο Παρίσι που σύντομα επεκτάθηκαν σε όλη τη Γαλλία.Αιτήματα για μεταρρυθμίσεις ΣΟΒΙΕΤΙΚΕΣ και πίσω από όλα αυτά η κρυφή απαίτηση τους να πέσει ο πρόεδρος ΝτεΓκολ.
  Γιατί τα έγραψα όλα αυτά κάνοντας ένα τόσο μεγάλο πρόλογο.Μα για να καταδείξω τη ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΛΛΑΓΗ που συντελείται στην ΑΡΙΣΤΕΡΟΣΤΡΟΦΗ ΓΑΛΛΙΑ.
  Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα των Ευρωεκλογών στη Γαλλία πρώτο κόμμα αναδείχθηκε το ακροδεξιό της ΛΕΠΕΝ.
  Δεύτεροι έρχονται οι συντηρητικοί και τρίτοι και καταϊδρωμένοι οι σοσιαλιστές.
  Οι ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ? άστα να πάνε.
  Άρα τι έχουμε εδώ?
  Τη δεξιά και την ακροδεξιά παράταξη με 60% περίπου.
  Μη μασάτε όμως.
  Όταν έρθουν οι Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία πρώτο κόμμα θα είναι οι συντηρητικοί και στο δεύτερο γύρο ο ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΌΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ θα πάρει 65% τουλάχιστον.
  Το έχουμε ξαναδεί το έργο αυτό πριν μερικά χρόνια.
  Τότε, στις επαναληπτικές εκλογές με το κίνδυνο των ΑΚΡΟΔΕΞΙΩΝ ,όλοι μα όλοι οι αριστερούληδες θα τρέξουν ΚΑΘΙΔΡΟΙ να ψηφίσουν το συντηρητικό υποψήφιο.
  Θα έχεις δε ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ από τα δεξιά σου και δεν θα χρειάζεσαι κανένα παρακαλετό στα σοσιαλιστάκια και στα κουμμούνια.
  Πως όμως άλλαξε το κλίμα έτσι στη ΠΡΩΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΓΑΛΛΙΑ?
  Μα με σταθερή πολιτική ατζέντα του συντηρητικού κόμματος, δεκαετίες τώρα, που αν και έχανε που και που από τους σοσιαλιστές (δεξιοί του κερατά και αυτοί) ,αλλά τέλος πάντων, κράταγαν πάντα τα ηνία.
  Προσωπική μου άποψη
  τέρμα οι βλακείες περί κέντρου,κεντροδεξιάς,κεντροαριστεράς και άλλες παπαριές.
  Το ΧΡΥΣΑΦΙ από ψηφοφόρους είναι προς τα ΔΕΞΙΑ μας.
  Το ΧΡΥΣΑΦΙ από ψηφοφόρους είναι αυτοί που έχουν να ψηφίσουν από το 2004 .Ξέρω πολλούς που από τότε δεν έχουν πάει να ψηφίσει.
  Συμμαχίες με αριστερούς, σοσιαλιστές και άλλα ΡΕΜΑΛΙΑ τέλος.
  Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ πρέπει να μας δείξει ότι είναι ο ΔΕΞΙΟΣ ΗΓΕΤΗΣ της Ν.Δ. που ψηφίσαμε το 2009. ΔΕΞΙ ΜΠΑΚ

  • Greco avatar
   Greco @ Βατάτζης 27/05/2014 23:26:04

   χρυσος τα λογια σου

  • Κυνας avatar
   Κυνας @ Βατάτζης 28/05/2014 00:19:23

   Η γραμμη Magino ηταν η μεγαλυτερη ΑΠΟΤΥΧΙΑ του ΒΠΠ και οχι "η πιο οργανωμενη γραμμη αμυνας" και αυτο γιατι οι Γερμανοι δεν διεσπασαν τιποτα , εκτος και αν εννοεις "θαυμασια τακτικη" οτι την παρεκαμψαν κανοντας απλως τον κυκλο μεσω Βελγιου. Σε οτι αφορα το "pourquoi" των γαλλων στρατιωτων το οποιο αναφερεις πιστευω οτι ακομα και οι δικοι μας τοτε αν εβλεπαν τετοια ανικανοτητα και κοντοφθαλμη στρατηγικη προσεγγιση απο την στρατιωτικη τους ηγεσια δεν θα πηγαιναν να σκοτωθουνε για το τιποτα.

 28. Σ/ς avatar
  Σ/ς 27/05/2014 23:23:02

  Πολύ σωστά αυτά που γράφονται.Να μου επιτρέψετε να προσθέσωκαι αυτό που διαπίστωσα στη Πρέβεζα. Πλήρη απουσία των εκλεγμένων αντιπροσώπων του κόμματος και εν γένει και του κεντρικού κομματικού μηχανισμού στις περιφέρειες. Αυτούς όχι απλώς τους αλλάζεις,αλλά τους πετάς κλοτσιδών στο καλάθι των αχρήστων.

 29. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 27/05/2014 23:54:23

  Οχι μόνον η ΝΔ, αλλά όλο το πολιτικό προσωπικό που κυβέρνησε ή συγκυβέρνησε το σκάφος μέχρι σήμερα (δηλαδή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ), δεν μπορεί να διαχειριστεί στοιχειωδώς ορθολογικά την κρίση. Γι αυτό και κάνει το ένα σφάλμα μετά το άλλο. Οι λόγοι της ανεπάρκειας είναι 2: 1. Δεν κατάλαβε (ή δεν θέλει να καταλάβει) πως και γιατί ήρθε η κρίση. 2. Θέλει με νύχια και με δόντια να διατηρήσει την "παλιά σάπια Ελλάδα" των προνομίων και της αυτοεξυπηρέτησης που γέννησε την κρίση. Το κείμενο επίσης αγνοεί τι πραγματικά είναι η κρίση: Η ελληνική οικονομία δεν χρεοκόπησε το 2011. Ήταν ήδη χρεοκοπημένη το 2007, ακόμη και πριν σκάσει η Lehman. Οι οικονομίες στην πραγματικότητα δεν χρεοκοπούν οπό δημοσιονομική ανισοροπία αλλά από κατεστραμμένο ισοζύγιο πληρωμών, ιδίως απο το εμπορικό. Μια οικονομία που δεν παράγει τίποτε είναι ουσιαστικά χρεοκοπημένη. Ο Τιτανικός ήταν ήδη μπροστά στο παγόβουνο. Απλώς οι "αγορές" πριν το 2008 δεν ενδιαφερόταν άν η Ελλάδα ήταν η όχι χρεοκοπημένη. Ακριβώς όπως δεν ενδιαφερόταν άν η Lehman ήταν ή όχι χρεοκοπημένη. Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία - και η Ιταλία, Ισπανία - ανεβάζουν τις εξαγωγές τους. Γι αυτό τέλειωσε το μνημόνιό τους. Η Ελλάδα δεν ανεβάζει τις εξαγωγές της. Καταλαβαίνετε γιατί, αγαπητοί; Άν το καταλάβετε, θα καταλάβετε και γιατί η ΝΔ (εξίσου και το ΠΑΣΟΚ) "δεν μπορούν". Και μάλλον "δεν θα μπορέσουν" ποτέ. Κυρίως γιατί δεν θέλουν.

  • xristos. avatar
   xristos. @ Uncle Stgm 28/05/2014 08:26:42

   Θείε κάνεις ενα θεμελιώδες λάθος απο καλή προαίρεση πιστεύω. Συμφωνώ απόλυτα οτι η Ελληνική οικονομία και πριν το 2008 με την κατάρρευση της Leehman και την μεγαλύτερη εκείνης του 1929 κρίση στην Αγγλία και τις ΗΠΑ, ήταν χρεωκοπημένη διαρκώς και αδειαλείπτως απο το 1821 μέχρι το 2008, ανεπισήμως όμως. Οπως ήταν και οι οικονομίες των ομοειδών "Ανατολικού τύπου" πελατειακών κρατών της γειτονιάς μας, ήτοι Βαλκανικές χώρες, Τουρκία, Β. Αφρική κλπ. Ομως όλα αυτά τα χρόνια , όπως όλες αυτές οι χώρες, έτσι και η Ελλάδα ήταν "εκτός των ραντάρ των αγορών" . Αν δεν υπήρχε η Αμερικανική κρίση που απο τον Ιούνιο του 2009 (Επι Καραμανλή Β' ) στοχοποίησε για τις αγορές τα PIIGS, η Ελλάδα θα συνέχιζε να αγνοείται απο τις αγορές, όπως ακόμα και σήμερα αγνοούνται πολλές χώρες με πάνω απο 120% του ΑΕΠ τους χώρες. Να το πω πιό απλά, αν δεν έσκαγε η Leehman, το χρέος της Ελλάδας θα είχε φτάσει στο 118%, ενώ των υπολοίπων PIIGS ήταν κάτω τoυ 110% του ΑΕΠ τους, πράγμα που σημαίνει οτι τό μόνο που θα χρειαζόταν, θα ήταν μια διετία αυστηρής επιτήρησης απο τον Αλμούνια, όπως είχε συμβεί και παλαιότερα με στόχο μείωσης του χρέους απο το 118 στο 110% του ΑΕΠ, χωρίς μνημόνια και καταστροφές. Το χειρότερο μέτρο που θα χρειαζόταν ήταν ένα πάγωμα μισθών και συντάξεων για 2 χρόνια. Το παραμύθι οτι η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα είναι μια υπερβολή, ένα σχήμα λόγου, όπως καμμιά φορά λέει ένας αθλητής που δεν καταφέρνει να νικήσει "δεν αξίζω τίποτα". Η καλύτερη απόδειξη γι αυτό είναι οτι ακόμα και μετά την βιβλική της καταστροφή απο την κρίση η Ελλάδα σήμερα παράγει ΟΛΑ τα απαραίτητα για να ζήσει και έχει και πλεόνασμα, έστω κι αν αυτό βγαίνει με πόνο...Να μην σου αναφέρω πολλά, (πρώτη ιχθυοπαραγωγός στον κόσμο, πρώτος παγκόσμιος μεταφορέας στη ναυτιλία, δεύτερος τουριστικός προορισμός στη γή, πρώτη σε ρυθμό αύξησης φωτοβολταικών στην ΕΕ, μέχρι και πρώτος παγκόσμιος παραγωγός σπιρουλίνας... Οι δέ τράπεζές μας είχαν χαρακτηρηστεί τίγρεις της ΝΑ Ευρώπης με το μεγαλύτερο δίκτυο στα Βαλκάνια, Μ. Ανατολή και Β. Αφρική. Ολες δε σχεδόν οι εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρείες μας είναι απο τις επιτυχέστερες στον κόσμο, πχ Φολι-φολί, τιταν, Παπαστράτος, Τζάμπο κλπ. κλπ.) Βεβαίως εδώ και 40 χρόνια δεν παύω να λέω οτι η δομή του κράτους μας και η πολιτική του διοίκηση είναι δραματικά καθυστερημένες όπως των ομόρων κρατών μας και είναι 50-100 χρόνια πίσω σε σχέση με τα υπόλοιπα 15 κράτη της Ευρωζώνης πλην Πορτογαλίας... Δηλαδή η Ελλάδα αν και ανήκει στους 17 τυπικά και νομικά, δεν ανήκει ουσιαστικά στις προηγμένες χώρες, ούτε όμως και στις υπανάπτυκτες του τρίτου κόσμου. Ανήκει στις εξελισσόμενες χώρες και βρέθηκε περιέργως εντός ΕΕ "τιμής ένεκεν" και "λόγω αμελητέου οικονομικού μεγέθους" (2% της οικονομίας της ΕΕ) όπως μου είχαν απαντήσει Ευρωπαίοι πολιτικοί όταν το 1981 τους ρωτούσα , εμάς που μας βάζετε μαζί με εσας τα βιομηχανικά μεγαθήρια, αφού δεν παράγουμε κανένα μηχάνημα? Επίσης άλλοι μου απάντησαν, στον καπιταλισμό οι καταναλωτές είναι σημαντικώτεροι απο τους παραγωγούς και εμείς σας θέλουμε ως πελάτες. Περίμενε λίγο και θα δείς τις πολυεθνικές μας της κατανάλωσης πως θα αλλάξουν και τον δικό σας τρόπο ζωής πολύ σύντομα...Δικαιώθηκαν δυστυχώς γιατί ο πάντα ευπροασάρμοστος Ελληνας μέσα σε2 χρόνια έμαθε το ΑΤΜ και την πλαστική κάρτα καθώς και το καροτσάκι του σουπερμάρκετ αντί για το "διχτάκι" του μπακάλη με το σημείωμα και το "τεφτέρι". Θέλω να πώ οτι τα άπειρα κουσούρια μας ως κράτος δεν αφορούν τις αγορές οι οποίες κι απο το Μπαγκλαντές και τη Σιέρρα Λεόνε δεν πρόκειται να τις χρεωκοπήσουν όσο παίρνουν απ' αυτές αυτό που θέλουν έστω κι αν οι λαοί τους λιμοκτονούν. Αφορούν το γεγονός που μας επισημαίνους ακόμα και οι Γερμανοί, οτι αν και η Ελλάδα είναι στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, το χάσμα μεταξύ πλουσίων και των φτωχών της είναι δυσανάλογα τεράστιο σε σχέση με τους "17" και οφείλεται προφανώς στην διεφθαρμένη και σαθρή διάρθρωση του κράτους που δημιούργησαν και συντηρούν με μανία οι πολιτικοί μας, πχ, μοιράζοντας 1 ευρωπαικό μισθό σε 2 Δημόσιους Υπαλλήλους που διόρισαν οι ίδιοι, ή αφήνοντας ανέγγιχτους τους Μεγαλοφοροφυγάδες των λιστών "Λαγκάρντ" με τα δίς , κυνηγώντας δήθεν τη φοροδιαφυγή της "μαρίδας" με εφοριακούς που έχουν το "σβηστήρι" και μόλις πάρουν σύνταξη γίνονται αμμέσως βουλευτές. Είναι στραβό, και ανάποδο, εντελώς Ανατολίτικο το σύστημα, σαν της Νιγηρίας αγαπητέ θείο, αλλά μέχρι τώρα ισορροπούσε όπως ισορροπούν όλα τα παρόμοια κρατικά συστήματα στις 300 περίπου χώρες της γής που δεν ανήκουν στις "αναπτυγμένες". Ισορροπουν σε βάρος των λαών τους αλλά αυτό δεν ενοχλεί τις αγορές επειδή λειτουργεί προς όφελός τους και προς όφελος των Καπιτλιστών που συντηρούν αυτά τα καθεστώτα. Ποιός αμφιβάλλει οτι αυτό το είδος "κράτους" δεν ταιριάζει στην Ελλάδα και πρέπει τάχιστα να ανατραπεί προς όφελος του Ελληνικού λαού και όχι των Νταβατζήδων " που το λυμαίνονται? Ομως αυτη η ανατροπή μόνο απο εμάς μπορεί και επιτρέπεται να γίνει διότι τους ξένους δεν τους πολυκόφτει αφ' ενός και δεν τους στοιχίζει και τίποτε, αρκεί να εισπράτουν τα απιτούμενα "με ισοδύναμα μέτρα"... Αν οι "οίκοι" δεν μας αναβαθμίσουν στα πρό του 2009 επίπεδα τουλάχιστο θείε, μην περιμένεις εξαγωγές. Και μην περιμένεις ανάπτυξη, όσο οι τιμές των ακινήτων φέτος και του χρόνου θα συνεχίσουν να πέφτουν όπως προβλέπεται. Καλές οι αλλαγές των "παραγωγικών μοντέλλων" αλλα άν δεν υπάρχουν ακίνητες και σταθεές αξίες για επένδυση δεν θα υπάρχει ανάπτυξη, ούτε στις ΗΠΑ...

 30. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 28/05/2014 00:04:54

  Να το πω πιό ωμά: Αυτό το πολιτικό προσωπικό, ως όλον, είναι δεμένο με δεσμούς ζωής και θανάτου με το πιό παρασιτικό, το άκρως αντιπαραγωγικό τμήμα της Ελληνικής πλουτοκρατίας και με τα παρακολουθήματά του, τα μικρο-μεσοαστικά. Γεννήθηκε, μεγάλωσε, πλούτισε και έζησε μαζί του. Μαζί του "θα πεθάνει πολιτικά". Είναι αξεχώριστοι. Είναι κομμάτι της σάπιας αντιπαραγωγικής Ελλάδας. Δικό μας, των υπολοίπων είναι το πρόβλημα. Ημών που και το 2007 και το 2004 υποφέραμε όσο και τώρα. Καμμία διαφορά σκασμένης και τουρλωμένης φούσκας. Αυτοι δεν είχαν και δεν έχουν κανένα πρόβλημα, αφού δεν βλέπουν που είναι το πρόβλημα. Όταν έλθει η ώρα τους, θα "πεθάνουν πολιτικά" μακάριοι και χωρίς ενοχές... Δεν κατάλαβαν τίποτε. Και δεν καταλάβατε ούτε σεις αγαπητοί. Δυστυχώς

 31. Karanus avatar
  Karanus 28/05/2014 01:28:21

  Ξανατοποθετώ προηγούμενη ανάρτησή μου: "Είναι στιγμή πια να ζητούν και την γνώμη της βάσης για μικρά και μεγάλα θέματα. Με τα ηλεκτρονικά μέσα που υπάρχουν είναι πολύ εύκολο να γίνει στις μέρες μας. Γιατί όχι μέσα και από αυτήν τη σελίδα του “antinews”. Θα χρησιμοποιηθούν άραγε εκείνα τα emails που τους δώσαμε την ημέρα της εκλογής του Σαμαρά. Ακόμα περιμένω να πάρω κάτι, κάποιο email εννοώ. Αλήθεια θα ήθελα να ξέρω αν κάποιος από εσάς έχει πάρει κάπου ,κάποτε, κάποιο email. Αν τα έχασαν ευχαρίστως να τους τα ξαναστείλουμε. Πρέπει να ανοίξουν επαφή με τον κόσμο της βάσης επειγόντως. Είναι πολύ εύκολο να γίνει αυτό.Έτσι θα καταλάβαιναν άμεσα από τους ενδιαφερόμενους πολλά πράγματα πού τώρα προσπαθούν να μαντέψουν, πέφτοντας τις περισσότερες φορές σε τραγικά λάθη." ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΑΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΥΣΟΥΝ. ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΤΟ ΝΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ, ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ.. ΚΑΛΩ ΚΑΙ ΤΟ "ANTINEWS" ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ, Σ'ΑΥΤΗ ΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ.

 32. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 28/05/2014 02:35:13

  Σε αυτές τις ευρωεκλογές ακούσαμε ρητορική του 20ου αιώνα όπως και οι όροι δεξιά και αριστερά. Για τη διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας δεν έγινε συζήτηση. Για το δρυμί ασφαλιστικό πρόβλημα, απότοκο των προσδοκιών του χρεωκοπημένου αντιπαραγωγικού προτύπου, το οποίο απειλεί να τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό, δε γίνεται επίσης συζήτηση. Για το γεγονός της τεχνολογικής υστέρησης της ελληνικής οικονομίας, επίσης δεν έγινε λόγος. Κανείς δεν τολμά να παραδεχτεί ότι ό,τι κι αν γίνει, η χώρα θα συνεχίσει να έχει υψηλά ποσοστά ανεργίας επί μακρόν, γιατί οι δεξιότητες των περισσοτέρων ανέργων ανταποκρίνονται στο χρεοκωπημένο εθνικό πρότυπο, οικοδομή, εισαγωγαί αυτοκινήτων, κομμωτήριο, καφέ, σουβλάκι κλπ. Για τη γεωπολιτική σημασία της διάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας, πάλι δεν ακούστηκε τίποτα. (Αν θες δλδ να υπερασπίσεις τις πετρελαιοπηγές σου, χρειάζεσαι ισχυρή μεταποιητική βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, αν όχι για να παράγεις αεροπλάνα και φρεγάτες, αλλά τουλάχιστον ανταλλακτικά και βλήματα) Ούτε καν για το ρόλο της ΕΕ στον 21ο αιώνα έγινε σοβαρή συζήτηση. Ακόμα δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι ακόμα και οι όροι Δεξιά και Αριστερά είναι όροι του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης, μιας ολόκληρης εποχής που αργοσβήνει. Εν ολίγοις, ο δρόμος είναι ανηφορικός και δύσβατος και κανένας λόγος παρηγορίας δεν αναστέλλει την πραγματικότητα.

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Γιάννης Φαίλτωρ 28/05/2014 08:19:19

   Γιάννη, καλημέρα. εξαιρετική συνόψιση με στρατηγική οπτική. δυστυχώς στην ελλάδα η ηθική (δες γεωργιάδη, υπουργό! υγείας, για να κατανοήσεις σε τί λάκκο έιμαστε) και εθνική γενικά παρακμή έχει εισχωρήσει σαν γάγγραινα στον εθνικό κορμό και σε λίγο θα μας "φάει" όλους. για όλα αυτά, λοιπόν, ΤΙΠΟΤΑ, μόνο κοκκορομαχίες άνευ ουσίας, και οι τούρκοι να στέλνουν φρεγάτυες μερικά μίλια από την αττική. η ελίτ όμως ψυχραιμία, το μπουκωμένο στόμα τους δεν τους αφήνει να πούν ΤΙΠΟΤΑ και να κάνουν ΤΙΠΟΤΑ. "παρακολουθούν" τους τούρκους, με "ψυχραιμία". αλλά δεν "πτοούνται", είναι μέλη της ΕΕ, της ευρωζώνης και με υπερόπλο τα ανίκητα νομικά τους όπλα κάνουν τους τούρκους να τρέμουν. και το "κερασάκι" στην τούρτα; να βλέπεις τον βενιζέλο να συσπάται και να ωρύεται στην τηλεόραση σαν μόλις να απέδρασε από το ψυχιατρείο και να μιλά για "συνταγματική εκτροπή" γιατί ο τσίπρας πήγε να μιλήσει με τον παπούλια. ποιός ; ο βενιζέλος! η συνταγματική εκτροπή αυτή καθ' αυτή, ο αρχιμαφιόζος...

 33. Ρηνα avatar
  Ρηνα 28/05/2014 09:14:10

  Αναρωτιομουν, δεν θα θιξει κανεις τις τουρκικες φρεγατες στις Κυκλαδες; Με τη τεραστια ρωγμη των Ευρωσκεπτικιστων πιστευει κανεις οτι η Ευρωπη θα ειναι παρουσα σε τυχον εμπλοκη στο Αιγαιο; Η θα δωσει χειρα βοηθειας το ΝΑΤΟ που πιθανον θα ειναι ο επισπευδων του "πλειστηριασμου" των υδρογονανθρακων; Επιστρεφουμε γοργα στο "καθε χωρα τα συμφεροντα της", οχι οτι δεν υπηρχε τοσο καιρο, εμεις σαν αφελεις τσιμπησαμε το δολωμα και βασιστηκαμε στην Ευρωπη και τωρα ξεπουλαμε..... Ας σταματησει τουλαχιστον αυτο.

  • xristos. avatar
   xristos. @ Ρηνα 28/05/2014 11:29:03

   Αγαπητή Ρήνα "τυχούσα εμπλοκή" στο Αιγαίο, όσο υπάρχει η μεγαλύτερη και σημαντικώτερη δορυφορική βάση των ΗΠΑ στη Σούδα (με δεύτερη σε κατασκοπευτικά συστήματα εκείνη του Ακτίου) ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ αν δεν την δημιουργήσουν οι ιδιοι οι Αμερικάνοι. Που σημαίνει οτι αν την δημιουργήουν αυτοί, ακόμα και Γαλλία να είμασταν θα καθόμασταν στα αυγά μας. Διότι αν κινούμασταν θα πέφταμε "απο μηχανική βλάβη" . Ολα τα ηλεκτρονικά συστήματα των όπλων μας, ακόμα κι αν δεν είναι Αμερικάνιακα, ελέγχονται απόλυτα ηλεκτρονικά απο τη βάση της Σούδας. Ετσι "έπεσε" και το ελικόπτερο στα Ιμια. Στο Ελβετικό κοινοβούλιο πρόσφατα ξέσπασε σκάνδαλο!!! γιατί ο υπουργός άμυνας προτίμησε να εφοδιάσει τς Ελβετικά πολεμικά αεροσκάφη με Αμερικάνικη ηλεκτρονική πλακέττα ενώ υπήρχε αντίστοιχη Ελβετική. Ο "πόλεμος" αγαπητή μου Ρήνα σήμερα είναι κθαρά μαύρο εμπόριο όπως η μαστρωπεία και τα ναρκωτικά. Η μισή παγκόσμια οικονομία στηρίζεται σε αυτές τις τρείς δραστηριότητες. Πέντε χρόνια τώρα δεν αγοράσαμε βίδα για τα όπλα μας, εν γνώσει των Τούρκων. Περιμένουν να σκάσουν και τα λάστιχα για να μην κινούμαστε καθόλου?

   • Καβαλιώτης avatar
    Καβαλιώτης @ xristos. 29/05/2014 11:32:22

    το "τυχόν" ως επίρρημα

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ xristos. 01/06/2014 14:56:53

    ανοησίες, οι αμερικανοί δεν έιναι παντοδύναμοι, όπως τα παρουσιάζεις. εμένα με απασχολεί περισσότερο η δουλοπρέπεια και ο ενδοτισμός της κυβερνώσας αλήτ. οι πόλεμοι -και έχουμε πόλεμο στο αιγαίο- δεν κερδίζονται μόνο με τα όπλα αλλά με το νου και το ηθικό, τα οποία μας λείπουν ως κράτος και ως αλήτ. τα ίδια έκανε η αλήτ και το 67 και το 74, όταν άφησε την κύπρο αβοήθητη. εσύ τι συμπεράσματα θα εβγαζες αν ήσουν τούρκος;

 34. Ρηνα avatar
  Ρηνα 28/05/2014 14:01:04

  Αγαπητε Χρηστο γενικα δεν διαφωνω οτι οι ΗΠΑ κανουν οτι θελουν σε παγκοσμιο επιπεδο ομως πολλες φορες καποιοι "σπρωχνουν" λιγο τα γεγονοτα και μετα δημιουργουνται τετελεσμενα....Ανοιγουν θεματα οπως συνεκμεταλλευση του Αιγαιου, μειονοτικο Θρακης, ανεξαρτητοποιηση Κρητης, Τσαμηδες, ονομα Σκοπιων, Κυπριακο και οπου κατσει η μπιλια....μετα αρχιζει η διαπραγματευση, οι γκριζες ζωνες και τα γνωστα, αλλα εμεις ειμαστε οι χαμενοι. Θυμασαι με τι περιφρονηση μιλησε για ολοκληρη την Ευρωπη η υφυπουργος τους; Αρα μια χωρα σαν και μας που μπορει να τα "κουτσοκαταφερνει" οπως λες παραπανω αλλα δεν παυει να ειναι μια μικρη κουκιδα στο χαρτη, το μονο που της μενει για την επιβιωση της ειναι οι εξυπνοι χειρισμοι, κοινως η διπλωματια, τι μου δινεις τι σου δινω. Αλλα οχι με βραχυχρονιο οριζοντα πολιτικων σκοπιμοτητων αλλα μακροχρονιος σχεδιασμος επ ωφελεια της χωρας. Τα οικονομικα και η αυταρκεια που λες ερχονται και παρερχονται (κι ας ενοχλει αυτο). Το θεμα ειναι να κρατησουμε τα εδαφη και τη γεωστρατηγικη τους σημασια. Τρεις καμπους εχουμε ολους κι ολους-ολη η Ελλαδα βουνα μεχρι το Ταιναρο- αν μας παρουν πχ τον εναν παει η αυταρκεια. Και ειπα το πιο απλο, οχι για ΑΟΖ και στρατηγικες θεσεις, για λιμανια και αναπτυξη....

 35. ζακυνθινός avatar
  ζακυνθινός 29/05/2014 09:38:32

  Ακόμη μια θεωρητική, αυθαίρετη και σχεδόν μεταφυσική προσέγγιση του φαινομένου ΣΥΡΙΖΑ. Ευτυχώς που έχουμε τέτοιους αντιπάλους. Κάποιους που αδυνατούν να καταλάβουν τη βασική αντίθεση της συγκυρίας (μνημόνιο - αντιμνημόνιο) και δεν έχουν τη δυνατότητα να την εντάξουν μέσα στο πλαίσιο της συστημικής δομικής αντίθεσης που είναι "κεφάλαιο - εργασία". Ατυχώς για τους "γκουρού" της αστικής τάξης και το σύνολο της ετεροπροσδιοριζόμενης ανασφαλούς αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιεί πολύ καλά την συγκυρία και εξελίσσεται σε απόλυτη ηγεμονική δύναμη.

 36. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 29/05/2014 09:44:10

  Πολύ καλή ανάλυση! Απαιτείται, όμως, περαιτέρω ανάλυση της ελληνικής κοινωνίας. Π.χ. ποιά οικονομική στρώματα αποτελούν την ελληνική αστική τάξη; Ποιά απ΄ αυτά είναι παραγωγικά (πραγματική αστική τάξη) και ποιά παρασιτικά; Ποιές οι σχέσεις των κομμάτων με τα τμήματα της αστικής τάξης (με τα παρασιτικά και τα παραγωγικά). Ποιές πολιτικές δυνάμεις μπορούν να στηρίξουν τα παραγωγικά τμήματα της αστικής τάξης, ώστε να ηγηθούν της αναπτυξιακής πορείας της χώρας; Μπορούν οι παρούσες πολιτικές δυνάμεις με την στελέχωση και την νοοτροπία που κουβαλάνε να πρωταγωνιστήσουν παραγωγικά; Αν όχι τι πρέπει να αλλάξει; Πρέπει να κατανοηθεί ότι οι εξελίξεις στον διεθνή καταμερισμό εργασίας ειναι ραγδαίες (τεχνολογία, φαινόμενο παγκοσμιοποίησης κτλ). Οι εξελίξεις αυτές είναι βίαιες και δεν έχουν ιδεολογία. - Τμήματα του κεφαλαίου πεθαίνουν (πολυεθνικές εταιρίες καταρρέουν και νέες ξεφυτρώνουν). Παραδοσιακά μοντέλα θεωρητικής προσέγγισης ξεπέπτουν πλέον σε θεολογικά τροπάρια. Η κουτοπονηριά κι η καπατσοσύνη των ελλήνων πολιτικών και αστών είναι πλέον βαρύδι που οδηγεί στον βούρκο. Το κύριο ερώτημα παραμένει: Ποιά είναι η θέση της Ελλάδος στο νέο διεθνή καταμερισμό εργασίας; Κι αυτός θα συνεχίζει να κινείται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και να συντρίβει βίαια ό,τι του αντιστέκεται. Χωρίς να περιφρονούμε τα ιδεολογήματα, στο βαθμό που αυτά εκφράζουν τους πόθους των πολιτών, οφείλουμε να δούμε την υλιστική πλευρά των φαινομένων αυτών. Οφείλουμε επίσης να αποκαλύψουμε την σκοτεινή πλευρά των ιδεολογημάτων, της πολιτικής και ιδεολογικής κενολογίας που σκοπό έχουν να συγκαλύψουν δόλιους σκοπούς, βολεμένους κι ανίκανους. Το κύριο λάθος της ΝΔ είναι η συμμετοχή της στο εθνικό έγκλημα που διαπράχθηκε πριν το 2009.

  • Jason avatar
   Jason @ Μανιάτης 31/05/2014 09:23:11

   Aγαπητέ Μανιάτη πολύ καλός ο προβληματισμός σου και ακόμα καλύτερο το συμπέρασμά σου: "Το κύριο λάθος της ΝΔ είναι η συμμετοχή της στο εθνικό έγκλημα που διαπράχθηκε πριν το 2009." Η συμμετοχή σε εθνικό έγκλημα κανονικά συνεπάγεται στρατοδικείο και συνήθως εκτέλεση... Ας φανούμε όμως γεναιόδωροι σαν τους Ισλανδούς και ας κάνουμε πολιτισμένα, το ελάχιστο που έκαναν αυτοί. 'Ητοι να δικάσουμε τους συμετάσχοντες στο εθνικό έγκλημα τόσο απο την ΝΔ που κυβέρνησαν 10 χρόνια, όσο και ακόμα περισσότερο απο το ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησαν 20 χρόνια. Πριν δικαστούν οι ένοχοι, είναι και δική μας συμμετοχή στο εθνικό έγκλημα το γεγονός οτι τους επιτρέπουμε ακόμα να κυβερνούν, συνεχίζοντας το έγκλημα σε βάρος του Ελληνικού λαού. Ετσι, η καθολική συνενοχή, αθωώνει τελικά τους εγκληματίες, και δικαίως ο Βενιζέλος και ο ΓΑΠ μας ζητούν και τα ρέστα. Στό τέλος θα μας πούν οτι εμείς έχουμε την κύρια ευθύνη για το εθνικό έγκλημα και θα μας ζητήσουν και αποζημίωση...(Που την εισπράττουν ήδη με παχυλότατους μισθούς εν μέσω της κρίσεως).

 37. Νέστωρ avatar
  Νέστωρ 29/05/2014 12:04:31

  Δεν πρόκειται για λάθη τακτικής, αλλά για λάθος στρατηγική: Το κόμμα, από τα πολλά ανοίγματα προς τα αριστερά, έχει καταντήσει αριστερό κόμμα το ίδιο, οπότε χάνει κάργα ψήφους από τα δεξιά... Οι αριστεροί, δεν χρειάζονται τη ΝΔ, έχουν άλλοτε το παλαιοΠασόκ και άλλοτε τον Σύριζα...

 38. Insider avatar
  Insider 29/05/2014 17:06:43

  Το κύριο λάθος είναι ο συνεταιρισμός με τους ανθρώπους του "ΠΑΣΟΚ". Αν είναι δυνατόν να είναι μπροστά η ΝΔ και να κυβερνάει το προσωπικό του Βενιζέλου. Αλώστε όταν τον προσφωνούσαν στην βουλήσαν Πρωθυπουργό κανένας δεν αντέδρασε. Φανταστείτε τι δύναμη δίνει αυτό στα λαμόγια του ΠΑΣΟΚ που έχουν κάτσει σαν καρκίνωμα πάνω στην δημόσια διοίκηση. Κάνουν ότι θέλουν. Όλοι οι αγράμματοι είναι μπροστά. Καμία αξιολόγηση φυσικά δεν θα νομιμοποίητε όταν γίνετε υπό αυτό το καθεστώς των πρασίνων διευθυντών. Αυτοί θέλουν απο κατω τους ηλίθιους για να συνεχίσουν το κόλπο με τις προμήθειες. Μέχρι και τα μηχανήματα με τα σάντουιτς και τους καφέδες ελέγχουν. Στις επόμενες βουλευτικές έτσι που το πάτε θα μείνετε μόνοι σας μαζί με κάτι παπούδια.

 39. εγκάθετος avatar
  εγκάθετος 29/05/2014 22:59:09

  Το κυριότερο πρόβλημα της ΝΔ είναι ότι έχει ανοίξει πόλεμο με όλες τις επαγγελματικές τάξεις, σε σημείο που να μη φοβούνται τη συριζαίικη διαχείριση.

 40. Νέστωρ avatar
  Νέστωρ 31/05/2014 15:48:12

  Λέτε κάπου ότι η αιτία της χρεωκοπίας ήταν το γιγάντιο κράτος και τα χρέη του; Λέτε κάπου ότι η μόνη στρατηγική οιουδήποτε πολιτικού σχηματισμού που σέβεται τους πολίτες αυτής της χώρας είναι η μετά βδελυγμίας εγκατάλειψη της πολιτικής των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και η απαρέγκλιτη υιοθέτηση πολιτικής δημοσιονομικών πλεονασμάτων; Άμα δεν τα λέτε αυτά, δεν λέτε τίποτα. Η χώρα ΔΕΝ καταστράφηκε από το ευρώ, είναι παταγώδες λάθος. Η χώρα καταστράφηκε από το κρατικό χρέος λόγω της γιγάντωσης του κράτους. Ριζοσπαστικό συμμάζεμα του κράτους, αυτό χρειάζεται η Ελλάδα. Και αυτό περιμένουμε εμείς οι αστοί από την ΝΔ. Τα άλλα, άστε τα για το Πακάκ και για τον Σύριζα και την ΔημΑρ και τους ΑνΕλ και το ΚΚΕ και τις λοιπές λαϊκίστικες δυνάμεις. Αν έχει ένα καθήκον η ΝΔ, είναι η σοβαρότητα. Ας υπάρχει ένας σοβαρός να τον ψηφίζουμε με υπερηφάνεια και όχι από ανάγκη, για να μην έρθουν οι ακόμα χειρότεροι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.