#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/09/2010 21:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα αίτια του Έλληνο-Τουρκικού ανταγωνισμού με απλά λόγιαΣτο παρακάτω κείμενο θα προσπαθήσω μέσω ενός πρωτότυπου παραδείγματος να περιγράψω τα αίτια του ανταγωνισμού των δυο κρατών Ελλάδας – Τουρκίας και να καταδείξουμε τα βαθύτερα και δομικά στοιχεία αυτής της κατάστασης. Η κατανόηση των αιτιών ανταγωνισμού και αντιπαράθεσης των δυο κρατών Ελλάδος – Τουρκίας μπορεί να γίνει αντιληπτή μέσω ενός εκλαϊκευμένου παραδείγματος που  παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά μιας συστημικής ανάλυσης. Στην ουσία πρόκειται για μια απλουστευμένη καταγραφή μέσω ενός «προβοκατόρικου» αλλά και κατανοητού παραδείγματος, των αιτιών ανταγωνισμού όπως γίνονται από έναν φοιτητή της επιστήμης των Διεθνών Σχέσεων. Το κείμενο απευθύνεται κυρίως για εσωτερική κατανάλωση και σκοπό έχει να καταδείξει τις βασικές ελλείψεις αντίληψης και κατανόησης των βασικών αρχών των Διεθνών Σχέσεων από την ελληνική κοινωνία αλλά κυρίως από συγκεκριμένες ελίτ, οι οποίες διαμορφώνουν εν πολλοίς τις απόψεις της κοινωνίας μας.

Στο υπόδειγμα μας λοιπόν, η Ελλάδα παρουσιάζεται ως ένα κατάστημα, μια καφετέρια όπως αυτές που υπάρχουν σε πληθώρα στη χώρα μας, ενώ με τον ίδιο τρόπο παρουσιάζεται και η Τουρκία. Τα δυο καταστήματα διαφέρουν μεταξύ τους σε μέγεθος, οργάνωση, χαρακτήρα όπως διαφέρουν και δυο καφετέριες μεταξύ τους. Τα δυο αυτά καφέ, όπως και τα περισσότερα, εκτός από τον εσωτερικό τους χώρο, όπου μπορούν να εξυπηρετήσουν πελάτες, διαθέτουν και τραπεζάκια στο εξωτερικό τους.

Τα τραπεζάκια αυτά εξυπηρετούν τους πελάτες και βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη τη πλατεία και γειτνιάζουν μεταξύ τους. Τα περισσότερα ανήκουν στο κατάστημα Ελλάδα ενώ το κατάστημα Τουρκία διατηρεί λιγότερα τραπεζάκια.

Το παράδειγμα μας δίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στη θάλασσα του Αιγαίου και στο καθεστώς των νησιών. Μεταφορικά η θάλασσα παρομοιάζεται με μια πλατεία, την κοινή πλατεία την οποία μοιράζονται τα δυο μαγαζιά όπου το καφέ Ελλάδα κατέχει πολλά τραπεζάκια, απλωμένα σε όλο το μήκος και πλάτος της πλατείας και μπορεί να σερβίρει σε αυτά που  βρίσκονται σε κοντινή ή και μακρινή απόσταση από το κεντρικό κατάστημα. Το καφέ Τουρκία διατηρεί μόνο μερικά τραπεζάκια σε πολύ κοντινή απόσταση και δεν έχει δικαίωμα να σερβίρει στα υπόλοιπα τα οποία βρίσκονται κοντά της και περιορίζουν την κίνηση του προσωπικού της στην υπόλοιπη πλατεία.

Η ανάλυση θέλει να καταδείξει πως ο ιδιοκτήτης του καφέ Τουρκία, το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο και φιλοξενεί πολλούς πελάτες στο εσωτερικό του, δεν είναι ικανοποιημένος από το καθεστώς αυτό που την περιορίζει σε τόσο λίγα τραπεζάκια και σε τόσο λίγο χώρο ενώ διαθέτει μεγάλη βιτρίνα προς την πλατεία. Αποτέλεσμα αυτού είναι να αναζητά συνεχώς τρόπο για να δημιουργήσει ένα νέο καθεστώς στην πλατεία που θα δημιουργήσει μια νέα κατάσταση  την οποία θα μπορεί να δεχθεί. Ο ιδιοκτήτης δηλαδή είναι δυσαρεστημένος ή να το πούμε  απλά προσδοκά  την αλλαγή του σημερινού καθεστώτος και προσπαθεί να βρει τρόπους δημιουργίας έντασης και αμφισβήτησης της κατάστασης. Όπως δηλαδή ο ιδιοκτήτης μιας καφετέριας που θα είχε τον καθημερινό «καημό» του για αυτή την κατάσταση.

Ελλάδα- - Ένα μικρό, σχετικά ομοιόμορφο κατάστημα στο εσωτερικό που εξυπηρετεί τους πελάτες αλλά ελέγχει και το σύνολο από τα τραπεζάκια της πλατείας τα οποία ιδιαίτερα τους θερμούς μήνες εξυπηρετούν πολλούς πελάτες. Τα τραπεζάκια αυτά βρίσκονται διασκορπισμένα σε όλη την έκταση της πλατείας και αρκετά σε μακρινή απόσταση από το κεντρικό κατάστημα.

Τουρκία- - Ένα μεγάλο κατάστημα σε στρατηγικό σημείο με μεγάλη πρόσοψη στην πλατεία και βάθος στο εσωτερικό του που μπορεί να εξυπηρετήσει πολλούς πελάτες. Ωστόσο το εσωτερικό του σε ορισμένα σημεία έχει εντυπωσιακό διάκοσμο αλλά χαρακτηρίζεται και από μεγάλη ανομοιογένεια αφού στη βιτρίνα και στο βόρειο μέρος το κατάστημα είναι πιο περιποιημένο ενώ στο βάθος και νότια κυρίως του μαγαζιού υπάρχει μια διαφορετική εικόνα που δείχνει εγκατάλειψη, ενώ μερικές φορές δημιουργούνται προβλήματα με ορισμένους πελάτες.Στο παράδειγμά μας, σκαμπό και σταντ, όπως αυτά που υπάρχουν διάσπαρτα σε καφετέριες λειτουργούν ως μικρές νησίδες, ενώ η Κρήτη μπορεί να παρομοιασθεί με ένα μικρό εξωτερικό μπαράκι που σερβίρει ποτά στους πελάτες της Ελλάδας και η Ρόδος ως ένα ή και το καλύτερο τραπέζι της πλατείας. Τα δυο αυτά σημεία είναι κομβικής σημασίας αφού εξυπηρετούν πολλούς πελάτες ενώ περιορίζουν το προσωπικό του καφέ Τουρκία, ελέγχοντας το νότιο- νοτιοανατολικό σημείο της πλατείας.

Τα θέματα και τα ζητήματα που ανακύπτουν είναι : Τα διάσπαρτα τραπεζάκια της Ελλάδος εμποδίζουν την κίνηση των σερβιτόρων της Τουρκίας. Τίθεται θέμα αν και ποιος μπορεί να εξυπηρετήσει όρθιους πελάτες, αν μπορούν οι σερβιτόροι της Τουρκίας να διέρχονται ανάμεσα από τα τραπεζάκια της Ελλάδας, αν μπορούν και τα δυο καταστήματα να σερβίρουν τους ίδιους πελάτες και πως μπορούν να διεκδικήσουν νέους πελάτες όπως για παράδειγμα  να προσεγγίσει η Τουρκία όρθιους πελάτες γύρω από τα τραπεζάκια της Ελλάδας για να καθίσουν στο κατάστημα της.

Καμιά φορά μπορεί το κατάστημα Ελλάδα να μην εφοδιάζει σωστά τα απομακρυσμένα τραπεζάκια, ειδικά αυτά που είναι πιο δυσπρόσιτα και κάνουν χαμηλούς λογαριασμούς. Ανακύπτουν προβλήματα σχετικά με τη διέλευση των σερβιτόρων και το ορίων του κάθε καταστήματος. Η Δημοτική Αστυνομία και η Ένωση καταστημάτων ψυχαγωγίας διαδραματίζουν τον ρόλο των διεθνών οργανισμών.

Παρουσίαση των Αιτιών Ανταγωνισμού

Όπως γίνεται αντιληπτό η Τουρκία δεν είναι ευχαριστημένη με το καθεστώς που επικρατεί στην πλατεία και την πληθώρα τραπεζοκαθισμάτων που κατέχει η Ελλάδα. Στην προσπάθεια της αυτή δημιουργεί τεχνητές εντάσεις στέλνοντας σερβιτόρους της, οι οποίοι είναι εφοδιασμένοι με τον απαραίτητο εξοπλισμό όπως μπλοκ παραγγελιών και δίσκους να διέρχονται ανάμεσα από τα τραπεζάκια της Ελλάδος χωρίς να έχουν όμως το δικαίωμα να λάβουν παραγγελίες αλλά απλά να για να κάνει επίδειξη ισχύος στην Ελλάδα. Η Τουρκία θέτει θέμα με τους όρθιους πελάτες που βρίσκονται ανάμεσα και σε απόσταση από τα τραπεζάκια της Ελλάδος για το αν έχει δικαίωμα να τους εξυπηρετήσει και αυτούς ενώ είναι σαφές ότι βρίσκονται στα όρια του μαγαζιού της Ελλάδος. Με διάφορες αφορμές δημιουργεί πρόβλημα και με τα μικρά καθίσματα και σκαμπό που βρίσκονται πλησίον στο κατάστημα της, υποστηρίζοντας πως δεν αποτελούν αναγνωρισμένα σημεία εξυπηρέτησης από την Ελλάδα και δεν διέπονται από το ίδιο καθεστώς που ισχύει για τα τραπεζάκια.

Αν κάποιος όρθιος πελάτης που βρίσκεται στην πλατεία ανάμεσα στα τραπεζάκια που ανήκουν στην Ελλάδα ζητήσει βοήθεια, η Τουρκία ισχυρίζεται πως έχει το δικαίωμα να αποστείλει δικό της υπάλληλο και να τον εξυπηρετήσει. Γενικότερα ο ιδιοκτήτης αυτής της καφετέριας δεν μπορεί να αποδεχτεί το γεγονός πως δεν έχει δικαιώματα στο πλήθος των οικονομικών συναλλαγών που λαμβάνουν μέρος στην πλατεία που βρίσκεται ακριβώς μπροστά στο μαγαζί του, πως περιορίζεται σε ρόλο θεατή και αρκείται μόνο στα ελάχιστα τραπεζάκια που κατέχει. Με την ίδια λογική ένα μεγάλο εξωτερικό μπαρ-κατάστημα που βρίσκεται στα νότια του καταστήματος της (Κύπρος) σε μια διαφορετική πλατεία, μετά από επέμβαση της κατάφερε να το διχοτομήσει και να κατέχει το βόρειο μέρος του μπαρ το οποίο και παρέδωσε σε συνεργάτη για να το διαχειρίζεται και διέθεσε και προσωπικό της για τον σκοπό αυτό. Η παράνομη όμως αυτή επέμβαση δεν απέφερε τα αναμενόμενα αφού το νέο κατάστημα που δημιούργησε δεν αναγνωρίστηκε από τις αρμόδιες αρχές που δίδουν άδειες και επιτρέπουν την εύρυθμη λειτουργία των μαγαζιών. Αποτέλεσμα το νότιο τμήμα να ευημερεί ενώ το βόρειο έχει ελάχιστους πελάτες.

Με αφορμή τις διαφωνίες που υπάρχουν ανάμεσα στα δυο καταστήματα για ελάχιστα από τα  πάρα πολλά διάσπαρτα σκαμπό που υπάρχουν στην πλατεία, το κατάστημα της Τουρκίας θέλει να καταφύγει σε δικαστικά μέσα για το σύνολο του καθεστώτος της πλατείας αφού ουσιαστικά δεν έχει τίποτα να χάσει. Το καθεστώς της πλατείας και τα τραπεζοκαθίσματα που ανήκουν στην Ελλάδα όμως είναι ξεκάθαρα δικά της με καθορισμένους τίτλους ιδιοκτησίας και άδειες χρήσης τους. Οπότε κανένας επιχειρηματίας λογικά δεν θα επαναδιαπραγματευόταν την αναγνωρισμένη ιδιοκτησία του. Το κατάστημα Τουρκία εκμεταλλευόμενο την ισχύ του και το πλήθος σερβιτόρων και προσωπικού που διαθέτει δεν επιτρέπει στους σερβιτόρους της Ελλάδας να κινούνται σε ακτίνα μεγαλύτερη των έξι μέτρων από τα τραπεζάκια για την εξυπηρέτηση των πελατών της. Αυτό γίνεται καταχρηστικά αφού σύμφωνα με την νομοθεσία που διέπει αυτά τα καταστήματα οι σερβιτόροι της Ελλάδας μπορούν να κινούνται σε απόσταση μέχρι και 12 μέτρων από τα τραπεζάκια. Αυτό δεν το ανέχεται η Τουρκία, η οποία εξαπολύει απειλές και έχει έτοιμους σερβιτόρους να παρέμβουν για να διαφυλάξουν τα συμφέροντα της.

Υπό αυτό το πρίσμα το κατάστημα Τουρκία δεν είναι ευχαριστημένο με την υπάρχουσα κατάσταση, την οποία εντέχνως προσπαθεί να υπονομεύσει και να δημιουργήσει ερείσματα για μια νέα συμφωνία εκμετάλλευσης της πλατείας. Στο μυαλό του ιδιοκτήτη της και των συνεργατών του η σημερινή πραγματικότητα είναι αρνητική προς τα συμφέροντα του καταστήματος και αυτό πρέπει να αλλάξει. Για να το επιτύχει αυτό βασίζεται στην υπεροχή της σε προσωπικό και μέσα που διαθέτει, εκμεταλλεύεται δηλαδή την ισχύ της, επενδύει μάλιστα σε αυτήν για να ελέγξει, να περιορίσει τις επιδιώξεις του απέναντι καταστήματος και υπό ένα καθεστώς συνεχούς εκφοβισμού να επιτύχει μικρά αλλά σημαντικά οφέλη όπως την διεκδίκηση ενός σκαμπό, την αμφισβήτηση εκμετάλλευσης κάποιων καθισμάτων ή μικρών τραπεζίων ή ακόμα και τη μη διέλευση των σερβιτόρων από συγκεκριμένες περιοχές. Συχνότατο φαινόμενο είναι η παρενόχληση των σερβιτόρων της Ελλάδος ή η διέλευση σερβιτόρων της Τουρκίας από περιοχές που ανήκουν στο κατάστημα Ελλάδα.

Η προσπάθεια αυτή του καταστήματος Τουρκία έχει δημιουργήσει κατά καιρούς ένταση στις σχέσεις του προσωπικού και των ιδιοκτητών των δυο καταστημάτων. Οι αρμόδιες αρχές που δίδουν και επιβλέπουν τις άδειες αρκούνται σε συστάσεις, αναγνωρίζοντας τους τίτλους ιδιοκτησίας της Ελλάδος  μη παίρνοντας όμως σαφή θέση για τα γεγονότα. Εξάλλου υπάρχει στα καταστήματα η έννοια της καλής γειτνίασης που είναι προς όφελος όλων των καταστημάτων, όπου υπό αυτό το πρίσμα μπορεί να υπάρξει συνεργασία αλλά και υγιής ανταγωνισμός με βελτίωση της ποιότητας του προσφερόμενου προϊόντος. Η ένταση που υπάρχει ανάμεσα στα δυο καταστήματα μεταβάλλεται ανάλογα με την περίοδο, τις προτεραιότητες και την πολιτική των ιδιοκτητών, την εναλλαγή των ιδιοκτητών, τον έλεγχο που ασκούν στο κατάστημα αλλά και στο προσωπικό του, το οποίο όταν έχει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του καταστήματος, ταυτίζει τα συμφέροντα του άμεσα με αυτά της επιχείρησης και πολλές φορές διαβλέπει επιπλέον κίνητρα για την διατήρηση της έντασης. Το αδιέξοδο της έντασης, η οποία δεν βοηθάει στη λειτουργία και των δυο καταστημάτων εναπόκειται στο γεγονός πως οι διεκδικήσεις της Τουρκίας πηγάζουν από μια πραγματικότητα την οποία δυσκολεύεται να αποδεχτεί και η οποία μπορεί να μεταβληθεί μόνο με παράνομο τρόπο δηλαδή τη χρήση βίας, με ότι αμφίβολο μπορεί αυτή να αποφέρει. Τα δίκαια του καταστήματος Ελλάδα είναι κατοχυρωμένα και πολλές φορές δεν τα υπερασπίζεται με την ένταση που θα έπρεπε για να μην οξύνει την όποια αντιπαράθεση στην οποία δεν μπορεί να βρει λύση αν δεν υπάρχει η επιθυμία συμφιλίωσης και συμβιβασμού με το απέναντι κατάστημα.

Το λογικό συμπέρασμα είναι πως το συμφέρον και των δυο καταστημάτων είναι να έχουν μια σχέση καλής γειτονίας, σεβασμού  και κατανόησης ώστε η πλατεία τους να είναι ελκυστική για περισσότερους πελάτες και να υπάρχει μεγαλύτερη επιχειρηματική δραστηριότητα και νέοι τρόποι εξυπηρέτησης και δημιουργίας εσόδων. Άλλωστε πρόκειται για μια από τις ομορφότερες και σπουδαιότερες πλατείες. Το πώς θα εξελιχθεί η σχέση των δυο καταστημάτων δεν γνωρίζουμε, εξάλλου ο κάθε επιχειρηματίας βλέπει από τη δική του οπτική το επιχειρηματικό συμφέρον.

Δημήτρης Ν. Κάζης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 15/09/2010 22:01:54

  Πολύ καλό το παράδειγμα, αλλά αν αρχίσουν να δέρνονται οι σερβιτόροι και οι μαγαζάτορες, το θέμα είναι ποιου το μέρος θα πάρει η αστυνομία; Από ποιον δηλαδή έχει μεγαλύτερη ανάγκη, ώστε να τον σώσει απ τα χέρια του άλλου; Προς το παρόν, λαδώνεται και απ τους δυο, και μάλιστα τους πουλάει και τα τραπεζοκαθίσματα για τα οποία μαλώνουν. Μεγάλο ρόλο παίζει επίσης και η πίσω γειτονική περιοχή της τουρκικής καφετέριας η οποία είναι εστία εγκληματικότητας και απαιτεί εγρήγορση. Απ τη πλευρά της ελληνικής, έχει μόνο οργανωμένα μαγαζιά και κυριλάτα, εκτός από δυο που μάλλον καντίνες είναι παρά καφετέριες. Άρα όλα εξαρτώνται από τον σερίφη της περιοχής. Τον μεγάλο αστυνόμο.

  • S.T. avatar
   S.T. @ Strange Attractor 16/09/2010 14:31:41

   Αν αρχίζουν να δέρνονται το γλέντι θα είναι καθαρά ελληνικό (βλέπε παλιές ελληνικές ταινίες)

 2. M avatar
  M 15/09/2010 22:11:51

  Δυσκολεύομαι να πιστεψω οτι μόλις διάβασα όλο αυτό το κείμενο και ακόμη οτι κάποιος έκατσε και τόγραψε!!

  • καινός avatar
   καινός @ M 16/09/2010 08:30:41

   Μια από τα ίδια φίλε μου!!! Απίστευτο!

   • Stathis avatar
    Stathis @ καινός 17/09/2010 17:56:11

    den katalabainw... ti einai apisteuto??? kai ti enoeis oti kapoios ekatse kai to egrapse?? to paradeigma pou xrisimopoiei o sigrafeas einai akros epitiximeno..... aplopoiei analogika to problima xoris na xanei tin ousia tou geopolitikou problimatos me tin tourkia....

 3. xe avatar
  xe 15/09/2010 22:17:15

  ενδιαφερον παραδειγμα, το ζητημα ειναι οτι τα τραπεζακια διπλα στο μαγαζι τουρκια θα ηταν ορθολογικα και νεοταξιτικα καλυτερα να σερβιρονται απο το μεγαλο μαγαζι τουρκια, οικονομιες κλιμακας, μικρες αποστασεις το αιγαιο ανηκει στα ψαρια του.
  καπως ετσι το αντιμετωπιζουν παπαχελαδες κλπ και τεχνοκρατες της πλακας.
  επειδη ομως δεν μιλαμε για τραπεζακια αλλα για εθνικο εδαφος που εχει κερδηθει (ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ) με αιμα αυτο ειναι ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ.

  δεν μπορουμε να παζαρεψουμε εθνικο εδαφος η την εστω και κατα διανοια παρεμποδιση της τροφοδοσιας των απομακρυσμενων μας τραπεζιων, το κενο της πλατειας ειναι ο δικος μας απολυτα ζωτικος χωρος (και με τα 12νμ και νομικα εθνικος)

  • Dimitris D avatar
   Dimitris D @ xe 16/09/2010 09:26:56

   Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία μας έκλεψε την ανατολική Θράκη, τον Πόντο και την Σμύρνη. Έχει εθνικές εορτές για αυτά, γιορτάζουν που έκλεψαν την Κωνσταντινούπολη και παραδέχονται οι ίδιοι ότι είναι κλέφτες. Επίσης θέλουν να ξαναρχίσουν το κλέψιμο ώστε η νεο-οθομανική αυτοκρατορία να φτάσει στην Αυστρία. Το μόνο εμπόδιο στα σχέδια τους είναι η Ελλάδα γιατί οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν στρατό, π.χ. βουλγαρία, αλβανία, σερβία.

   • Γιάννης Σ. avatar
    Γιάννης Σ. @ Dimitris D 16/09/2010 12:10:36

    Η διαφορά μας είναι σε θέματα νοοτροπίας.

    Οι Τούρκοι θεωρούν δικό τους ό,τι μπορούν να αποκτήσουν.

    Οι Έλληνες θεωρούν δικό τους ό,τι είχαν.

    Μόνο αυτό να καταλάβουμε και θα λύσουμε τα πάντα.

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ Dimitris D 16/09/2010 12:31:59

    ακριβώς εκεί είναι το θέμα. Πήγαινε και λίγο πιό πίσω, για να γίνει αντιληπτό ότι αυτό το μαγαζί που σήμερα λέγεται "Τουρκία" είναι προϊόν διαχρονικής κλοπής εδαφών από μια φυλή προερχόμενη από τα βάθη της ανατολής. Όσο υποχωρούμε και αμελούμε τη σθεναρή άμυνα στις επιδιώξεις τους, τόσο αυτοί θα διεκδικούν την οικουμένη ολόκληρη.

   • Dimitris avatar
    Dimitris @ Dimitris D 28/09/2010 22:30:28

    An arxisoume poios eklepse poion k poios esfakse poion den katalhgoume pou8ena...opws emeis exoume pollous pou proerxontai apo anatolikh 8rakh etsi k autoi exoun pollous apo kavala, ksan8h 8essaloniki.. to 8ema einai oti to ar8ro einai polu kalo, oti prepei na krathsoume th 8esh mas k na meinoun etsi opws einai mexri twra ta pragmata. na malakwsoume thn epi8etikothta mas pros autous kai autoi pros ta emas..o kosmos exei provlhmata k auta to mono pou kanoun einai na apoprosanatolizoun apo ta ka8hmerina mas provlhmata..ase pou mporoume na glitosoume k ta uperoga posa pou dinoume gia eksoplismous..ENA EXW NA PW K GIA ELLHNES K GIA TOURKOUS: TO MUALO MAS K MIA LIRA....

 4. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 15/09/2010 22:20:06

  Κάπως πρέπει να ΣΕΡΒΙΡΟΥΝ τη σουμάδα πικραμύγδαλο...

 5. Κaiti avatar
  Κaiti 15/09/2010 22:43:58

  Να γίνουν συνέταιροι,στον 21ο αιω.δεν είναι ακραίο ούτε και παράδοξο.

  • ΒΡΑΧΟΣ avatar
   ΒΡΑΧΟΣ @ Κaiti 16/09/2010 07:48:37

   Συνέταιροι στο σπίτι σου εσύ βάζεις αγαπητή; Σε σπίτι που έχεις "πληρώσει" εσύ και οι γονείς σου; Να έρθω να μου το δείξεις το σπίτι σου ,να μπω συνέταιρος στο σαλόνι. Το δικό μου είναι μικρό και δεν με "χωράει"...

 6. Max Stirner avatar
  Max Stirner 15/09/2010 23:41:34

  Αναμφίβολα, ως ιδιοκτήτης σκέψεων, θα καλύψω την ιδιοκτησία μου με την ασπίδα μου, όπως ακριβώς δεν αφήνω, ως ιδιοκτήτης πραγμάτων, τον πρώτο τυχόντα να απλώσει χέρι σ' αυτά. Συγχρόνως όμως, με χαμόγελο θα περιμένω την έκβαση της μάχης, με χαμόγελο θα καλύψω με την ασπίδα μου τα πτώματα των σκέψεών μου και της πίστης μου, με χαμόγελο θα θριαμβεύσω όταν θα έχω ηττηθεί.

 7. Ιωσηφ avatar
  Ιωσηφ 15/09/2010 23:44:09

  Πολύ πολύ έξυπνο!!! Ας το διαβάσουν μερικοί περισπούδαστοι

 8. η Dimi avatar
  η Dimi 16/09/2010 01:09:27

  Πόλη 1908 - Ο Ίωνας Δραγούμης και η Μαρίκα Κοτοπούλη μπαίνουν για μυστικό προσκύνημα στην Αγια-Σοφιά! Η καρδιά πονά και άλλο τόσο πονά αντίκρυ η ψηφιδωτή εικόνα της Θεοτόκου και του Χριστού μας, που μάς κοιτά ίσια στα μάτια, σαν να μάς καλεί να ξεμαρμαρώσουμε… Διαδώστε το βίντεο παντού http://www.noiazomai.net/

 9. Silas avatar
  Silas 16/09/2010 06:42:08

  η Τουρκία είναι χώρα με νεανικό πληθυσμό 7 φορέσ μεγαλύτερη τησ Ελλάδας πλυθησμιακά. Πέρασε από ΔΝΤ και τώρα η οικονομία της πάει προσ το καλύτερο, δεν υπάρχει λόγοσ να μην διεκδικεί από το παρακμιακό Ελληνικό κράτοσ και τουσ μίζερουσ κατοίκουσ τησ.

  • Αρράκις الراقص avatar
   Αρράκις الراقص @ Silas 16/09/2010 10:11:13

   Η Τουρκία έχει 17 με 20 εκατομμύρια καταπιεσμένους Κούρδους ενώ η διαφορά πολιτισμικού/βιοτικού επιπέδου μεταξύ των παραλίων της και της Ανατολίας θυμίζει (όπως το έχει εύστοχα θέσει ο Νεοκλής Σαρρἠς) μια νησίδα Ελβετίας σε μια θάλασσα Μπαγκλαντές. Η Τουρκολαγνεία ορισμένων είναι εξοργιστική

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Αρράκις الراقص 16/09/2010 10:18:55

    Με 10% ομως αναπτυξη στην Τουρκια και -4% στην Ελλαδα η ψαλιδα θα κλεισει πολυ γρηγορα.

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ Silas 16/09/2010 10:11:38

   Φίλε Sila, Τούρκος είσαι;

   • michal avatar
    michal @ η Dimi 16/09/2010 13:17:03

    Oxi apla leei kapoies alh8eies. Oti xalaei thn soupitsa sas praktoras, masonos kai twra tourkos. Gia auto pame kata diaolou.

   • S.T. avatar
    S.T. @ η Dimi 16/09/2010 15:11:27

    Προς michal: Καλές οι "αλήθεις" αλλά πρέπει να έχουν και βάση.

    Μέσω ίντερνετ μπορώ να σου οδηγήσω και υποβρύχιο, πολλώ δε μάλλον, μπορώ να σου επιχειρηματολογήσω ότι το Τιμπουκτού παράγει τα καλύτερα πυρηνικά καλοριφέρ για διαστημόπλοια...

    Αφιερωμένο εξαιρετικά το παρακάτω άρθρο:
    http://blog.antibaro.gr/2008/04/151

  • S.T. avatar
   S.T. @ Silas 16/09/2010 14:54:04

   Προφανώς δεν έχεις πάει Τουρκία να δεις τι σημαίνει να σαι πολλά χρόνια πίσω -δεκατία '60 και βγάλε (λόγια τούρκων) .

   Υπάρχει φοβερή ταξική διαφορά. Επικρατεί μια ελίτ (μια πολύ μικρή μειοψηφία) και ο λαός είναι αφημένος στην τύχη του.

   Οι ταξικές διαφορές είναι αισθητές σε όλα τα επίπεδα της ζωής (σπίτια, καταστήματα, εργασία, κόσμος).

   Οι αριθμοί είναι καλοί για μια μειοψηφία και μόνο. Ευημερούν οι αριθμοί και υποφέρουν οι άνθρωποι.

   Η "ανάπτυξη" θυμίζει την ανάπτυξη της "πολυκατοικίας" του 60 στην Ελλάδα: Χτίζουμε παντού σπίτια και πολυκατοικίες σαν στρατώνες, χωρίς χαρακτήρα, χωρίς σχέδιο και για τους φτωχούς χτίζουμε πολυκατοικίες χωρίς νερό και ηλεκτρικό, φτάνει να εγκαταλείψουν τις μονοκατοικίες τους.

   Υπάρχει τρομερή πληθυσμιακή ανομοιογένεια (27 ή 29 διαφορετικά έθνη) και επίσης υπάρχει τρομερή κόντρα μεταξύ προοδευτικών/ κεμαλικών και ισλαμιστών. Πρόσφατο παράδειγμα το παράδειγμα της μαντίλας
   (το ωραίο είναι ότι ένας μουσουλμάνος έχει πολύ περισσότερες ελευθερίες και δικαιώματα στην Ελλάδα παρά στην Τουρκία).

   Παρακμή στην Ελλάδα; δεν νομίζω...
   και να θέλει η Ελλάδα είναι αδύνατο να φτάσει αυτό το επίπεδο

   Απλά καποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι:
   --στην Τουρκία αυτές οι κινήσεις γίνονται για "λαϊκή κατανάλωση" (πώς αλλιώς να χαλιναγωγήσεις έναν τέτοιο αχανές κράτος σε έκταση και πληθυσμό),
   --και για τις γνωστές "αβάντες" μεταξύ ελλήνων και τούρκων πολιτικών για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης

 10. Ανεστης avatar
  Ανεστης 16/09/2010 07:18:01

  Καλό το παράδειγμα αλλά θα ήθελα να διαβάσω και για τις πραγματικές αιτίες στης τριβής κι όχι μόνο για όσες χωράνε στην παρομοίωση. Για παράδειγμα, έχουμε ή όχι το δικάωμα για 10 μίλια εναέριο χώρο ενώ ισχύουν τα 6 θαλάσσιου; Κι απο ποια διεθνή νομολογία;

 11. Αλέξης avatar
  Αλέξης 16/09/2010 07:41:34

  Χαχαχα!!! Ομολογώ πως το παραδειγμα αναδυκνύει με εύστοχο και κωμικό τρόπο τα δομικά αίτια ανταγωνισμού.

 12. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 16/09/2010 07:41:36

  Για να διατηρήσεις ακέραιη την ιδοκτησία σου, τα δικαιώματά σου, τα τραπεζάκια σου και τα σκαμπό σου, υπάρχουν οι παρακάτω λύσεις.

  1) Να ζητήσεις τη βοήθεια της μαφίας, πληρώνοντας προστασία.

  2) Να προσλάβεις φουσκωτούς.

  3) Να χρησιμοποιήσεις για υπαλλήλους την οικογενειά σου, (παιδιά, κόρες, γαμπρούς, εγγόνια νύφες κλπ), να τους εξηγήσεις τη σημασία που έχει να διατηρηθεί αλώβητη η οικογενειακή περιουσία και να τους εκπαιδεύσεις καλά για να ρίχνουν μπουνιές κλωτσιές σφαλιάρες σε όσους προσπαθούν να καταλάβουν τα κληρονομικά δικαιωματά τους στην πατρίδα.

  4) Να κάνεις μια συμφωνία με τον ανταγωνιστή σου για συνδιαχείριση είτε ολόκληρης της πλατείας, είτε μέρους της, ή ίσως να παραχωρήσεις και κάποια τραπεζάκια μήπως και τον ησυχάσεις, ή ακόμη να καλέσεις την διεθνή της μαφίας για να διευθετήσει το πρόβλημα.

  • ΒΡΑΧΟΣ avatar
   ΒΡΑΧΟΣ @ Αρματιστής 16/09/2010 07:45:55

   Kαλό θα ήταν επίσης να εκπαιδεύσεις και μερικά σκυλιά, τσομπανόσκυλα κατά προτίμηση,που να ελέγχουν την κίνηση στην πλατεία και να "εφορμούν" χωρίς εντολές σε καταπατητές. Οικονομία δυνάμεων...

 13. zonitis avatar
  zonitis 16/09/2010 07:43:14

  Με τις καφετεριες δεν εξηγηται η ανα μειξη της μιας καφετεριας στην Κυπρο, η τελευταια διενεξη με το Ισραηλ, η συμμαχια με Αλβανια και η βολτες και ασκησεις στο Ιονιο (πεφτουν πολυ μακρια οι καφετεριες τυ Ιονιου απο αυτες του Αιγαιου και δεν μπερδευονται τα γκαρσονια μεταξυ τους). Εκτος και αν εχεις και αλλο παραδειγμα

  • Stathis avatar
   Stathis @ zonitis 17/09/2010 17:59:38

   "το παρακάτω κείμενο θα προσπαθήσω μέσω ενός πρωτότυπου παραδείγματος να περιγράψω τα αίτια του ανταγωνισμού των δυο κρατών Ελλάδας – Τουρκίας και να καταδείξουμε τα βαθύτερα και δομικά στοιχεία αυτής της κατάστασης. Η κατανόηση των αιτιών ανταγωνισμού και αντιπαράθεσης των δυο κρατών Ελλάδος – Τουρκίας μπορεί να γίνει αντιληπτή μέσω ενός εκλαϊκευμένου παραδείγματος που παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά μιας συστημικής ανάλυσης".

   tin eisagwgi tou siggrafea oute kan tin aggixes.... exigei to skeptiko tou parageigmatos polu eustoxa

 14. Greco avatar
  Greco 16/09/2010 07:56:20

  εκτος απτους καφεδες,υπαρχει και ο ψυχολογικος (ιστορικος) παραγοντας

  παντως ειναι πραγματι αλλο θεμα το παντοτινο και δικαιολογημενο μισος των ελληνων προς την τουρκικη μαστιγα,και αλλο θεμα του πως θα διαχειριστουμε βραχυ-μεσοπροθεσμα τη σχεση μας με τη γειτονα

  • Greco avatar
   Greco @ Greco 16/09/2010 08:00:22

   και παντως αυτη η αναλυση(?) μονο τα βαθυτερα αιτια της ελληνο-τουρκικης αντιπαλοτητας δεν αναλυει

   • Factorx avatar
    Factorx @ Greco 16/09/2010 10:13:13

    δηλαδή είσαι πολύ βαθυστόχαστος; Μόνο βαριές και ασήκωτες αναλύσεις σηκώνεις;

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ Greco 16/09/2010 12:54:45

    γιατί παραξενεύεσαι Φάκτορα? εσύ μας έχεις κακομάθει!

 15. Κωνσταντίνος avatar
  Κωνσταντίνος 16/09/2010 07:57:50

  Η πλατεία δεν είναι πλατεία αλλά αυλή του μαγαζιού Ελλάδα, από την οποία
  αυλή μπορούν να διέρχονται οι περαστικοί χωρίς να κάνουν φασαρία. Και αν
  το απέναντι μαγαζί στέλνει τους σερβιτόρους του στην αυλή μας προς άγραν πελατών πρέπει να του καταστήσουμε σαφές ότι έχουμε μαζέψει μεγάλες πέτρες και δεν θα διστάσουμε να του κάνουμε τη μεγάλη βιτρίνα του καλοκαιρινή.

 16. @lex avatar
  @lex 16/09/2010 08:11:53

  Πολύ καλό σαν σκέψη και σαν αποτύπωση !!!
  Οι παραλληλισμοί πολύ πετυχημένοι επίσης !!!
  Ωστόσο πιστεύω ότι στην κουβέντα ενδεχομένως θα έπρεπε να βάζαμε και το θέμα της Υφαλοκρηπίδας... Αυτή θα μπορούσε να είναι ενα "music club" πολυτελείας, που δυνητικά θα μπορούσε να φέρει χρήματα στον δικαιούχο της, ικανά να αλλάξουν τις οικονομικές ισσοροπίες της περιοχής και όχι μόνο... Με αυτή τη μεταβλητή γεννάται το ερώτημα, αν το θέμα είναι μόνο μεταξύ καφέ Ελλάδας-Τουρκίας, ή μιας πιο διευρημένης και πολύπλοκης κατάστασης συμφερόντων...
  @lex

 17. co avatar
  co 16/09/2010 08:21:27

  το αλλο φυσικα που λεγεται απο ανιδεους ειναι ο συναιτερισμός. Διαβαστε το κειμενο.
  ΤΟ προβλημα δεν αφορα συνοριακα προβληματα ενα χιλιομετρο μπροστα ενα πισω αλλα τον ελεγχο του κενου χωρου (οπως προκυπτει με τα 6ν.μ) που συνδεει τα νησια του ανατολικου αιγαιου με την Ελλαδα.
  Δεν μιλαμε για συνεταιρισμο αλλα για εκχωρηση κυριαρχικων δικαιωματων στα νησια.
  Και γιατι να μην παμε το συναιτερισμο παραπερα; Γιατι ο αρρωστος απο τη Λεσβο να ερχεται Αθηνα και οχι Σμυρνη;
  Ποιο οικονομικο γρηγορο ασφαλες.
  Ας του δινουμε και ενα tribute για να μας εχουν ιατροφαρμακευτικες υπηρεσιες από την Τουρκικη ενδοχωρα.
  Αλλα μαλλον αυτο ηταν που υπηρχε μεχρι το 1912 ετσι δεν ειναι;;;

  Ο Νταβουτογλου και οι Τουρκοι εχουθν εν μερει δικιο. Τα νησια του Αν. Αιγαιου (και τα πετραιλαι κλπ ΔΥΤΙΚΑ αυτων) οντως ανηκουν σε αυτον που εχει την ενδοχωρα. Το 22 αυτο αλλαξε. Και εφόσον εμεις δεν εχουμε πλεον επεκτατικες βλεψεις ειμαστε μονιμα σε κατασταση αμυνας με υποχρεωση να διατηρουμε ενα πολυδαπανο ναυτικο και αεροπορια.

  Ειμαστε διατεθιμενοι σοβαρα να το αλλαξουμε αυτο; Να επιστρεψουμε τα νησια στον φυσικο τους κατοχο; Ελλαδα αν δεν ειναι μεχρι τη Λαμια ειναι μεχρι τη ΣΚυρο ωστοσο ;;;
  Αυτο ειναι ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ κυριοι.
  Οταν λεμε για συνεκμεταλλευση ανοιιγεται και ενα χαρτη να δειτε οτι μιλαμε συνεκμεταλλευση 13 μιλια εξω από τη Χαλκιδικη τη Θασο τη Σκυρο και την Ευβοια. Οχι μισα μισα απο την Σμυρνη Χιο - εκει τα πραγματαα ειναι επιλυμενα.

  Δειτε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ το χαρτη . το διακυδευμα ειναι το κενο αναμεσα στην Ευβοια τη Λημνο τηη Χιο και την Μυτιληνη.

  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF:Aegean_6_nm.svg

 18. anetos avatar
  anetos 16/09/2010 08:42:06

  τι να σου πω το κειμενο ειναι για μαθημα στις σχολες διπλοματιας ...

  • κατ avatar
   κατ @ anetos 16/09/2010 13:12:20

   ..και εσύ για μάθημα ορθογραφίας...

 19. yannidakis avatar
  yannidakis 16/09/2010 08:46:02

  ωραιο το.. αμυντικο παραδειγμα σου.
  Αλλα ας μην ξεχναμε πως δεν ειναι αυτο το μονο προβλημα. Ο επιχειρηματιας εχει μια πολυ ωραια καφετερια που ανηκε στον ιδιοκτητη του Ελλαδα, αλλα καποτε εκλεψε του τιτλους ιδιοκτησιας της καφετεριας. η καφετερια αυτη ονομαζεται "Πόλη" :[

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ yannidakis 16/09/2010 13:00:09

   και ΄Έφεσος, Σμύρνη, Τραπεζούντα, ..., (να μην τ' απαριθμήσω όλα)

 20. netos avatar
  netos 16/09/2010 09:31:24

  Προς το παρόν τα απέναντι τραπεζακια σερβιρουν φτηνότερο καφέ..

 21. Marcus Antonius Claudius avatar
  Marcus Antonius Claudius 16/09/2010 10:12:56

  Κύριοι , ξεχνάτε κάτι σημαντικό , το γωνιακό κατάστημα Ισραήλ , που θα μπορούσε να διπλασιάσουν τους πελάτες μας κάνοντας χρήση της κοινής πλατειάς, θα φτιάχναμε μηχανές εσπρέσο και θα μπορούσαμε να σερβίρουμε και παγωμένο φρετο καπουτσίνο αν για παράδειγμα υπήρχε μια συνεργασία στην κουζίνα του καταστήματος μας όπου εκεί φτιάχνονται τα μιξεράκια υποβρύχιο παγωτά μιλκ σεικ κτλ .

  Σκέψου το γίνετε.

 22. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 16/09/2010 10:16:55

  Mια ελληνοαμερικανικη οργανωση προσπαθει να τελεσει λειτουργια στην Αγια Σοφια παρα την αντιθεση της Τουρκιας και του Οικουμενικου Πατριαρχειου που δεν θελει μπελαδες και διαφοροι εχουν βγει και καταγγελλουν την οργανωση ως "ανευθυνη" ή προβοκατορικη.Πως ομως μπορει να απαγορευθει σε Αμερικανους πολιτες να κανουν κατι στην Τουρκια;
  Σε αυτο δεν υπαρχει απαντηση.
  Προσοχη ομως για ολους τους προβοκατορολογους : ο επικεφαλης της οργανωσης Κρις Σπυρου ειναι ο ιδιος που καταγγελλει συνεχεια οτι ο Μητσοτακης πουλησε το ονομα της Μακεδονιας και το κειμενο του κυκλοφορει εδω και χρονια στο διαδικτυο.Οσοι τον βγαλουν αναξιοπιστο προβοκατορα για την Αγια Σοφια δεν θα πρεπει να χρησιμοποιουν τα λογια του για το μακεδονικο.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ ψυχραιμια 16/09/2010 10:24:30

   Κι εγώ νομίζω ότι τα κίνητρα του Σπύρου δεν είναι προβοκατόρικα. Όμως ενεργεί μέσα από την ασφάλεια της αμερικανικής του υπηκοότητας. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι είναι κατάλληλη η ενέργειά του.

   Ίσως πάντως να του βάζουν ιδέες πραγματικοί προβοκάτορες. Ο ίδιος ο Σπύρου έχει πάρει καταπληκτικές θέσεις για πολλά θέματα, πέρα από τις καταγγελίες κατά του Μητσοτάκη (που ποτέ δεν διαψεύσθηκαν από κανέναν, βέβαια).

 23. Asterix13 avatar
  Asterix13 16/09/2010 10:24:14

  Αυτό το κείμενο για ποιους γράφτηκε και τι καινούριο μας λέει; Ποιος είναι ο στόχος του κειμένου; Να πει κάτι καινούριο; Να δώσει σε άτομα χαμηλής ικανότητας σκέψης να καταλάβουν τι γίνεται στα ελληνοτουρκικά - τη στιγμή που όλη η Ελλάδα καταλαβαίνει τι γίνεται, μετά από δεκαετίες καθημερινής επαφής με αυτά; Να γίνει γνωστός ο συγγραφέας - απόλυτα θεμιτό; Ο συγγραφέας τι ιδιότητα έχει, αν είναι εύκολο να ειπωθεί. Ελπίζω εντός της ΝΔ να υπάρχει σοβαρή ανάλυση των θεμάτων αυτών, όχι με παραλληλισμούς καφενείου και κυρίως προτάσεις συγκεκριμένες, βασιζόμενες σε σοβαρές θεωρίες διεθνών σχέσεων. Αρκετά είδαμε το "αντικείμενο" από τις διάφορες οπτικές. Καιρός να υπάρξει πρόταση, αλλά για να υπάρξει πρόταση πρέπει να υπάρχουν άτομα που να μπορούν και να τολμούν να κάνουν σοβαρές προτάσεις και το κυριότερο να γνωρίζουν το θέμα. Όχι να αναλώνονται σε ανέξοδες θεωρητικούρες για να πείσουν για την αξία τους και ούτε να αναμασάνε τα ίδια για να δημιουργήσουν προφίλ δημοσίων ή κομματικών σχέσεων.
  Για να συνοψίσουμε, ποιος είναι ο στόχος του κειμένου και ποιος ο συγγραφέας του.

  • bouboulina avatar
   bouboulina @ Asterix13 16/09/2010 13:05:58

   Φίλε το κείμενο είναι υπογεγραμμένο, just google him.

   Όσο για τον στόχο σε παραπέμπω απλά στον τίτλο του κειμένου..είναι τόσο απλό που οι διεθνολόγοι το καταλαβαίνουν καλύτερα..

  • Stathis avatar
   Stathis @ Asterix13 17/09/2010 18:33:34

   Agapite Asterix-13

   to keimeno einai enupografo... antitheta me sena o siggrafeas eixei ta gagala na ekthesei to onoma tou kai tis idees tou...

   prospatheis na kafriseis ena poly eustoxo paradeigma me to na epimeneis na tou doseis xroma parataxis, Nea dimokratia kai den simazeuete... stin ousia omws den exeis oute ena ant-epixeirima sto giati to paradeigma einai astoxo....

   rotas, agapite to gia poious graftike to keimeno.... profanos oxi gia sena.... adynateis na katalabeis ton skopo tou, kai prosopika amfibalw an to diabases .....

   2 endexomena exoume edw...

   1. to diabases alla apla yparxei elleima antilipsis apo pleuras sou, kai apla ektithese me opoia lexi kai an grafeis. opote filiki simbouli... ASTO TO Athlima, kai diabase tin Espresso trogontas tin mpougatsa sou kai ton kafe sou opws eirwnika mas les...

   2. den to diavases... eides to onoma tou sigrafea kai prospatheis na mas peis oti anikei se kapoio politiko xoro.. kai ara kata ta legomena sou prospathei na "analothei se anexodes theoritikoures" pragma pou deixnei empatheia....

   ta osa grafeis einai prosopiki epithesi den exei na kanei me to keimeno ....opote apo to na ripaineis ton xoro me tis upodeixeis sou gia "σοβαρές θεωρίες διεθνών σχέσεων" tis opoies omws den moirazese mazi mas...isws giati den exeis idea apo autes....

   les loipon agapite "Καιρός να υπάρξει πρόταση, αλλά για να υπάρξει πρόταση πρέπει να υπάρχουν άτομα που να μπορούν και να τολμούν να κάνουν σοβαρές προτάσεις και το κυριότερο να γνωρίζουν το θέμα." giati den moirazese tis luseis sou mazi mas edw ENYPOGRAFA kai giati oxi kai me ton kurio ntaboutoglou ??? apo oti fainete to gnwrizeis to thema....

   Leei o siggrafeas "Στο παρακάτω κείμενο θα προσπαθήσω μέσω ενός πρωτότυπου παραδείγματος να περιγράψω τα αίτια του ανταγωνισμού των δυο κρατών Ελλάδας – Τουρκίας και να καταδείξουμε τα βαθύτερα και δομικά στοιχεία αυτής της κατάστασης. Η κατανόηση των αιτιών ανταγωνισμού και αντιπαράθεσης των δυο κρατών Ελλάδος – Τουρκίας μπορεί να γίνει αντιληπτή μέσω ενός εκλαϊκευμένου παραδείγματος που παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά μιας συστημικής ανάλυσης." apo auto kai apo ton titlo tou arthrou tha itan arketo gia opoiondipote organismo pou mporei na diatirei thermokrasia 37 bathmon poios einai o stoxos tou arthrou ....

   EINAI TOSO APLO.......

   alla o asterix-13 apla den to katalabainei..... prepei na balei ston kafe MAS nea dimokratia, PASOK, kai oti alo tou katebei giati AUTOS xerei... yparxei poniros skopos tou siggrafea tou arthrou....

   ELEOS....

   DIABASE TO KEIMENO BRE MPOUMPOUKO.... pare tin lemonita kai ntou stin Barcelona gia ton deytero guro...

   Eilikrina elpizw o siggrafeas na min analothei sto na sou dinei apantiseis....

   1. tha xreiasteis metafrasi....
   2. t=apeiro
   3. mporei na sou pei kati pio kainourgio (Αυτό το κείμενο για ποιους γράφτηκε και τι καινούριο μας λέει??) kai na braxukiklwseis....

   filika....

 24. Greg avatar
  Greg 16/09/2010 10:36:06

  Αν ο ιδιοκτήτης του μικρού καφέ φαληρίσει, χάνει όλη την πλατεία αφού δεν μπορεί να πληρώσει τα δημοτικά τέλη για τα τραπεζάκια, ενώ περιμένει την εκκαθάριση και για το εσωτερικό του καταστήματος.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Greg 16/09/2010 13:03:15

   σωστά το επισημαίνεις, εθνική ισχύς χωρίς οικονομική βάση δεν νοείται

 25. enianos avatar
  enianos 16/09/2010 11:31:02

  Η καφετέρια Ελλάς ανήκει σε δέκα εκατομμύρια γκαρσόνια ,μπάρμαν, σεφ, διοικητικούς και φύλακες . Οι διοικητικοί έχουν συνάψει μυστικές συμφωνίες με την απέναντι καφετέρια και συγχρόνως απαξιώνουν την δική τους με προβοκατόρικες ενέργειες που στόχο έχουν να περιέλθει η καφετέρια στην κατοχή τους έναντι μικρού τιμήματος, έτσι έχουν βάλει στο κόλπο και μερικούς φύλακες για να κάνουν τα στραβά μάτια ……όποιος θέλει ας συνεχίσει το σενάριο…..

 26. KARAGIOZIS avatar
  KARAGIOZIS 16/09/2010 14:10:50

  Σε 15-20 χρόνια όλα τα Ελληνόπουλα δεν θα μπορούν να περάσουν στο λύκειο αν δεν γνωρίζουν καλά την Τουρκική;
  Στην Δικονομία μας η σιωπή θεωρείται συναίνεση...
  Νομίζετε ότι με....


  .. την σιωπή μας, δικαιούμεθα να δώσουμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας τέτοιο μέλλον; Κάθε λαός έχει τους αρχηγούς που του αξίζουν.
  Δεν θα γράψω άλλα σχόλια διότι θα ....
  είναι προσωπικά. Τα συμπεράσματα είναι δικά σας, και αν δεν συμφωνείτε με αυτήν την απόφαση του υπουργείου εθνικής παιδείας (και του παιδαγωγικού ινστιτούτου) προωθήστε το. Αν πάλι σας είναι αδιάφορο, απλά αγνοήστε το.
  Μόνο μία τελευταία παρατήρηση:
  Αν πείτε κι εσείς (όπως κι εγώ) Μπα, αποκλείεται. υπερβολές. Ένα απλό τηλεφώνημα στο Εθνικό τυπογραφείο, το επίσημο όργανο του.. κράτους, θα σας πείσει !

  ΦΕΚ Τουρκική Γλώσσα
  Όταν το διάβασα κάπου είπα: υπερβολές. Αποκλείεται προφανώς αναφέρεται μόνον στην Θράκη, και θα πρέπει να διορθώσουν τα σχόλιά τους.
  Και για να είμαι 100% σίγουρος, παρήγγειλα το πρωτότυπο από το Εθνικό Τυπογραφείο (Μπορείτε να το λάβετε κι εσείς, τηλεφωνικά, ή Fax κ.τ.λ. για να
  διαπιστώσετε κι εσείς του λόγου το αληθές. Θα σας έλθει το πλήρες φύλλο, 20 σελίδες, περίπου 7 Ευρώ, με αντικαταβολή.)
  ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 867, 10 Ιουλίου 2006
  Αλλά επειδή στίς μέρες μας, κυριαρχεί η κρίση κατεβάστε το για να το διαβάσετε εδώ
  Το διάβασα πολύ προσεκτικά. Πουθενά δεν αναφέρεται η εφαρμογή της αποφάσεως αυτής σε κάποια περιοχή ή νομό. Είναι Πανελλαδική, και ισχύει από τον προηγούμενο χρόνο (!!!) Από της δημοσιεύσεως στην Εφημερίδα. της Κυβερνήσεως.
  Ούτε αναφέρεται ότι η εκμάθηση της Τουρκικής θα είναι προαιρετική. (Παρακαλώ πάρετε και διαβάστε το πλήρες ΦΕΚ)
  Τα ΜΜΕ σιωπούν.
  Όλα τα κόμματα της παρούσας Βουλής το αποσιωπούν.
  Όλοι οι δημοσιογράφοι αποφεύγουν κάθε αναφορά.
  ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ?

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ KARAGIOZIS 16/09/2010 15:00:50

   πρέπει να δώσεις και τον κωδικό του τόμου (είναι γράμμα, που ακολουθεί τον αριθμό φύλλου). Να το δούμε, είναι σημαντικό έτσι που το λες.

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ δρόμος 17/09/2010 14:10:34

    πήρα κι εγώ το σχετικό ΦΕΚ: πρόκειται για απόφαση που περιγράφει μόνο το Αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών, σε εφαρμογή των νόμων 1566/1985 και 2525/1997, όπου προφανώς θα αναφέρεται και η έκταση εφαρμογής (προαιρετικό-υποχρεωτικό, πού,κλπ.). Δυστυχώς δεν έχω τους νόμους αυτούς, όμως σίγουρα η ανάγνωσή τους θα σε διαφωτίσει.

 27. dimitris avatar
  dimitris 16/09/2010 14:24:17

  Διαφωνώ με την ουσία του άρθρου.Ολη η Ελλάδα είναι ένα απέραντο τραπεζοκάθισμα. Ένα ατελείωτο καφενείο. Με προεξάρχουσα την βουλή των ελλήνων. Κάπως έτσι είναι και η Τουρκία. Που διαμαρτύρεται οτι εκτός από τα τραπεζοκαθίσματα της κλέψαμε και τον "τούρκικο" καφέ. που τον σερβίρουμε για "Ελληνικό". όμως δεν πρέπει να θεωρούμε το Αιγαίο πλατεία. Ούτε τα τραπεζάκια απομακρυσμένα. Αντίθετα πρέπει να θεωρούμε οτι το κέντρο του καφενείου μας είναι στο καστελόριζο. Ας παραδειγματιστούμε από την κυρά της Ρω. Η καρδιά της πατρίδας βρίσκεται κοντά στην απωλεσθείσα Ιωνία μας.

 28. Δερβενάκια avatar
  Δερβενάκια 16/09/2010 15:09:02

  Όπως σωστά επισημάνθηκε το Αιγαίο δεν είναι πλατεία αλλά αυλή μας και ιδιοκτησία μας.Ιδιοκτησία μας επίσης ήταν και τα μικρασιατικά παράλια και μας την έκλεψαν.
  Οι Τούρκοι μπορούν να ζητήσουν άσυλο στα πατρογονικά τους εδάφη καθώς βαρβαρίζουν ως σήμερα.Φτάνει να ακούσει κάποιος την απαίσια προφορά της γλώσσα τους για να καταλάβει.

 29. Asterix13 avatar
  Asterix13 16/09/2010 15:50:29

  Η εθνική ισχύς είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων όπως ο πληθυσμός, η στρατιωτική ισχύς, η οικονομία, το έδαφος - γεωγραφική θέση, το πολιτικό σύστημα και οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι. Με αυτά κάνεις εσωτερική εξισορρόπηση - δηλαδή, αυξάνεις από μόνος σου την ισχύ. Με την εξωτερική εξισορρόπηση συμπεριλαμβάνουμε τη θέση της χώρας στο διεθνές σύστημα ως απόρροια συμμαχιών και συνεργασιών. Γενικά να μην κολλάμε μόνο στην οικονομία ή μόνο στη στρατιωτική ισχύ.

  Όλα αυτά έχουν τις στρατηγικές τους - οικονομική στρατηγική, στρατιωτική στρατηγική κτλ. Για να συνδυάσεις όλα αυτά, απαιτείται υψηλή στρατηγική. Η υψηλή στρατηγική και οι επιμέρους στρατηγικές καθορίζονται με βάση τους στόχους που τίθενται. Άρα το ερώτημα είναι τι στόχους, και στην κορυφή της πυραμίδας, τι όραμα έχουμε; Μετά την ανάδειξη της εισόδου στο ευρώ επί Σημίτη και των Ολυμπιακών Αγώνων, από στόχους σε οράματα, δεν είχαμε κάτι άλλο ως χώρα. Άντε να βάλω και την είσοδο της Κύπρου στην Ε.Ε. (αείμνηστος Κρανιδιώτης). Οι επιμέρους στρατηγικές ανακοινώνονται υπό τη μορφή κειμένων. Αλλά εδώ ας μας πουν οι κομματικοί ειδήμονες που παίρνουν τους μισθούς επιστημονικών συνεργατών των υπουργών, τι κείμενα έχουν βγάλει και ποιο απ' αυτά έχουν ακολουθήσει. Το μόνο κείμενο που βγήκε ήταν επί Αρσένη το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, το οποίο και έθαψαν. Η τελευταία Πολιτική Εθνικής Άμυνας, βγήκε επί Τσοχατζόπουλου. Κουτσουρεμένη και αόριστη μέχρι εκεί που δεν πάει, αλλά ας πούμε ότι υπήρχε ένα υποτυπώδες κείμενο. Από το 2000 και μετά δεν υπάρχει τίποτα! Προσωπική επιλογή όλα, επιβεβαίωση της μπανανίας που επικρατεί. Ο Καραμανλής κάνει εξωτερική πολιτική με τη Ρωσία και αγοράζει τεθωρακισμένα, με επίφαση νομιμοφάνειας χωρίς ευρύτερο σχέδιο και ο Γιωργάκης δίνει στον Ερντογάν τη δυνατότητα να το παίξει προστάτης των Μουσουλμάνων της Ελλάδας! Ήμαρτον!

  Να βάλουμε και τα κομματικά ινστιτούτα που υποτίθεται ότι μελετάνε αυτά τα πράγματα; Χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Κλάμα και γέλιο μαζί. Μηχανισμός για δημοσίευση "επιστημονικών" κειμένων ημετέρων κομματικών στελεχών και ανάδειξής τους, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

  Μέχρι στιγμής η μόνη εξωτερική πολιτική που υπάρχει είναι αυτή στο μυαλό του φον Δημητράκη, του Γιωργάκη και στις μυστικές επιστολές Ερντογάν-ΓΑΠ. Καφενείο δηλαδή. Μάλλον μόνο γι' αυτό το λόγο είναι καλό το άρθρο. Καταλαβαίνουμε τη λογική του καφενείου καλύτερα. Για παραπάνω γιοκ.

  [Ο συγγραφέας, με βάση τα όσα υπάρχουν στο διαδίκτυο, είναι υποψήφιος διδάκτορας διεθνών σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στέλεχος της ΝΔ Θεσ/νίκης; (αν ναι, έγραψε ένα τέτοιο κείμενο ως υποψήφιος διδάκτορας;)].

  • @lex avatar
   @lex @ Asterix13 16/09/2010 19:23:35

   Αγαπητέ φίλε... το ψευδώνυμό σου και τα γραπτά σου, οδηγούν στο βέβαιο συμπέρασμα ότι έχεις βγεί απο κάποιο cartoon...
   Το μόνο που κατάλαβες είναι τα περί καφενείου... Προφανώς έχεις πρόβλημα αντίληψης... Που να στα έγραφε και πιο σύνθετα...
   Δεν έγραψε καμια πυρηνική φυσική... Ο τίτλος του τα λέει όλα! Πάραυτα αδυνατείς να κατανοήσεις...
   Άρχισες να μιλάς για Σημίτη, Ολυμπιακούς Αγώνες, Τσοχατζόπουλο, Κρανιδιώτη κ.λ.π....
   Λυπάμαι που στο λέω αλλά είσαι εκτός θέματος.
   Ούτε καν μεταξετασταίος...!!!!
   Εκτίθεσαι... και το asterix13, δεν είναι ικανό να κρύψει, χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου κακόβουλου, μίζερου και κυρίως άστοχου !
   Ο συγγραφέας του κειμένου ενυπόγραφα, μας εξέθεσε τις θέσεις του, με έξυπνο και πρωτότυπο τρόπο, κι εσύ με πάθος ήρθες να μας "διαφωτίσεις"... με τις "χρωματικές" σου αντιλήψεις...
   Αν δεν το κατάλαβες και αυτό, διαφωνώ πλήρως με την προσσέγγισή σου !
   @lex

   • Asterix13 avatar
    Asterix13 @ @lex 17/09/2010 12:07:04

    Αν ξαναδιαβάσεις τα όσα έγραψα και γνωρίσεις τον τομέα των διεθνών σχέσεων στην Ελλάδα θα καταλάβεις. Για να το πω με δικά σου λόγια, το πρόβλημά μας είναι ότι επειδή πολλοί δε γνωρίζουν αδυνατούν να γράψουν για πυρηνική φυσική και ουσιαστικά ανακυκλώνουμε τα ίδια και τα ίδια. Έλλειψη προτάσεων που έγραψα. Βρες (σχήμα λόγου) μου ποιες σοβαρές προτάσεις υπήρξαν τα τελευταία χρόνια για τα ελληνοτουρκικά, πέρα από προτάσεις συγκεκριμένων καθηγητών, περίεργων απόψεων και σχετικών ινστιτούτων. Άρα το πρόβλημά μου δεν είναι με τον συγγραφέα, αλλά με τα αόριστα άρθρα που περιγράφουν τα ίδια και τα ίδια. Άλλοι το περιγράφουν με τη φάρμα των ζώων του Όργουελ, άλλοι με όρους προλεταριάτου, άλλοι με τη λίμνη των κύκνων κι άλλοι με τα καφενεία στην Αριστοτέλους. Δες και τις σχετικές μελέτες για την ιστοριογραφία των διεθνών σχέσεων στη χώρα μας και θα καταλάβεις. Ουσιαστικά όταν ένας επιστήμονας (ακόμα και υποψήφιος διδάκτορας) γράφει κάποιο άρθρο έχει ένα στόχο. Ανακάλυψη ξανά του τροχού δεν υπάρχει. Γι' αυτό ρώτησα τι στόχο έχει το άρθρο, πέρα από το να μας πει κάτι που όλοι σας εδώ μέσα γνωρίζετε λίγο ή περισσότερο.

    Σε εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας υπάρχουν άρθρα συγκεκριμένων καθηγητών διεθνών σχέσεων που συνεργάζονται με αυτές. Αναμασάνε τα ίδια ή περνάνε έμμεσα μηνύματα. Τους κρίνεις σαν καθηγητές διεθνών σχέσεων κι αν είσαι του χώρου, μπορείς να κρίνεις κάποια πράγματα καλύτερα. Προνομιακή μεταχείριση; Έλλειψη επιστημονικών περιοδικών όπου θα γίνει σοβαρός διάλογος; Επικοινωνιακή προώθηση συγκεκριμένων ατόμων για να τους δούμε αργότερα σαν καθηγητές; Κομματική στήριξη; Όποια άποψη και να υποστηρίξεις θα είσαι "μέσα".

    Τις χρωματικές αντιλήψεις τις είδες εσύ. Αν δε θέλεις ονόματα πολιτικών να σου το πω κι αλλιώς. Από το 2000 και μετά δεν έχουμε επίσημη Πολιτική Εθνικής Άμυνας. Τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχουμε οράματα. Είχαμε αναγάγει σε οράματα την είσοδο στην ΟΝΕ το 2001. Η μόνη πολιτική είναι αυτή που έχει ο εκάστοτε πρωθυπουργός στο μυαλό του και οι οποίες έχουν αποδειχθεί σε βάθος χρόνου προβληματικές. Όπου Καραμανλής βάλε 2008 και όπου ΓΑΠ βάλε 2009. Αυτό είναι πρόβλημα έλλειψης σοβαρών πολιτικών, καθηγητών διεθνών σχέσεων, οι οποίοι θα βγουν και θα κάνουν προτάσεις (πλην των εξαιρέσεων), ινστιτούτων ικανών να παράγουν επιστημονικό έργο κτλ. Ευτυχώς που ακυρώθηκε χθες ο διαγωνισμός επιστημονικού προσωπικού που είχε προκηρυχθεί την Άνοιξη του 2009.

    Πες με κακόβουλο, αλλά όχι ότι δεν κατανοώ πράγματα. Πίστεψε με κατανοώ πολλά περισσότερα.

    Φίλε συν-Αρματιστή. Η Γεωγραφία δεν είναι κάτι που δεν περιλαμβάνει ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα κτλ κτλ. Ναι, είναι γνωστό ότι οι διαφορές μας είναι και γεωπολιτικές - δηλαδή υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, εναέριος χώρος κτλ. Ουσιαστικά είναι αυτό που έγραψα αλλά δεν έτυχες της δέουσας προσοχής. Συντελεστές ισχύος. Το αν το πρόβλημα είναι ιστορικό ή όχι μην ορκιζόμαστε. Καλύτερα να ρωτήσεις τους Ποντίους για τη Γενοκτονία.

    Πάω για φραπεδάκι και μπουγάτσα.

 30. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 16/09/2010 17:19:55

  Για ποιο λόγο αυτό το αιχμηρό???
  (αν ναι, έγραψε ένα τέτοιο κείμενο ως υποψήφιος διδάκτορας;)

  Ο άνθρωπος πέρα από κείμενα υψηλής στρατηγικής, στρατιωτικής στρατηγικής, ΠΕΑ κλπ, μας λέει με ένα πολύ απλό παράδειγμα το αυτονόητο. Ότι τα προβλήματά μας με την Τουρκία σήμερα, δεν οφείλονται στην ιστορία, ούτε έχουν να κάνουν με τις απλοϊκές και ηλίθιες προσεγγίσεις "τους δύο λαούς δεν τους χωρίζει τίποτε", ούτε ακόμα έχουν να κάνουν με τον έλεγχο του εναερίου και θαλάσσιου χώρου, η με την υφαλοκρηπίδα, ή τον προσδιορισμό των ΑΟΖ, αλλά είναι προβλήματα που προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από την Γεωγραφία. Και δυστυχώς η γεωγραφία δεν αλλάζει. Δεν μπορούμε να μεταφέρουμε το Καστελόριζο ή την Σύμη, ή την Κω ή την Σάμο, ή την Λέσβο δυτικότερα. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε αποφασίζοντας να αυτοχειριαστούμε, είναι να παραδώσουμε σε πρώτο χρόνο τον έλεγχο και ύστερα πολύ σύντομα και την κυριαρχία των νησιών του ανατολικού Αιγαίου στην Τουρκία. Ίσως για κάποιους απάτριδες κοσμοπολίτες, διεθνιστές, γιουσουφάκια, ηλιθίους, κατίνες, πρακτορεύοντες, αυτό να είναι η ενδεδειγμένη λύση. Ίσως κάποιοι εξ αυτών να πιστεύουν ανοήτως ότι, έτσι θα γλυτώσουμε και τους δήθεν μεγάλους εξοπλισμούς, ή τα "μαμακιασμένα μας" και τα "μωρά μας" δεν θα πηγαίνουν στρατιώτες αλλά θα έχουν περισσότερο χρόνο για τα καφέ.

 31. kat avatar
  kat 16/09/2010 18:32:20

  File asterix de katalavaino giati kollas k eironeusai ton syggrafea, eisai eleu8eros na kaneis antipara8esi k na para8eseis tis apopseis sou, ta prosopika sou komplex omos den mas apasxoloun..

 32. παραέλληνας avatar
  παραέλληνας 16/09/2010 19:49:15

  πάντως έχει την τόλμη να αναλάβει την ευθύνη. είναι ικανός για ο,τιδήποτε.

 33. alX avatar
  alX 17/09/2010 08:30:17

  Οι παρομοιώσεις επεξηγούν όσο και συσκοτίζουν. Δεν είμαι σίγουρος πως η παρομοίωση των νησιών με τραπεζάκια είναι προσφυής καθόσον αποτελούν εθνικό έδαφος με κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος σε αυτό και όχι απλά κομμάτια γης οπού η Ελλάδα έχει δικαίωμα χρήσης, έτσι αν μπούμε στον ολισθηρό δρόμο των παρομοιώσεων θα έπρεπε να δούμε το Αιγαίο σαν πλατεία-σε ότι αφορά τα διεθνή ύδατα, αλλά και σαν αυλή της Ελλάδας (και της Τουρκίας αντίστοιχα αλλά σε πολύ μικρότερη έκταση) σε ότι αφορά τα νησιά και τα χωρικά ύδατα.Άρα ο τσακωμός γίνεται για να ξεδιαλύνουμε ποιό κομμάτι είναι πλατεία και ποιό είναι αυλή.

 34. alX avatar
  alX 17/09/2010 08:36:18

  Επιπλέον, στο παρελθόν οι δύο πλευρές τα είχαν μοιράσει με αμοβαίους συμβιβασμούς. Η Ελλάδα απώλεσε κάθε δικαίωμα στο μαγαζί Τουρκία, στο οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, επι πολλά χρόνια είχε δικούς της ανθρώπους που στην ουσία το στήσαν το "μαγαζί" αλλά και συνέβαλαν στην ομορφιά του- γιατί εδώ πρέπει να πούμε πως το συγκεκριμένο μαγαζί είναι όμορφο και γωνιακό και ευάερο και ευήλιο με όψη σε τρείς πλατείες και έχει ιστορικό όνομα που τραβάει τους πελάτες και 1000 άλλα καλά-και σε αντιστάθμισμα η Τουρκία αποδέχτηκε πως το μεγαλύτερο μέρος της πλατείας είναι αυλή του μαγαζιού Ελλάδα.
  Αυτός ο "δίκαιος" συμβιβασμός λειτούργησε για μερικές δεκαετίες αλλά οι απόγονοι του μαγαζιού Τουρκία έχοντας κατοχυρώσει το καλό το μαγαζί και έχοντας αποκτήσει στο μεταξύ μεγάλη δύναμη και "άκρες" στο "Δήμο", θέλουν να πάρουν και μέρος της αυλής της Ελλάδας για να το κάνουνε είτε πλατεία είτε δική τους αυλή...

 35. Dimitris Kazis avatar
  Dimitris Kazis 17/09/2010 13:18:08

  Σας ευχαριστώ όλους για τις παρατηρήσεις και τα σχόλια που έχετε κάνει, ο διάλογος που αναπτύσεται σίγουρα αποτελεί κέρδος για όλους μας.

  Mια πρώτη σύντομη απάντηση σε όλα τα σχόλια και μηνύματα που δέχομαι κ διαβάζω στο facebook ή εδω στο αγαπητό antinews... Nομίζω πως το κείμενο επεξηγεί απλά κι έξυπνα το "συστημικό" αίτιο του προβλήματος -χωρίς συναισθηματισμούς- αποτυπώνοντας τη σημερινή παραγματικότητα μακριά απο παρελθοντολογία, η οποία είναι σεβαστό να υπάρχει αλλα δεν μπορεί να εισέλθει σε ένα υπόδειγμα το οποίο παρουσιάζει τα δομικά αίτια του ανταγωνισμού των δύο χωρών. Νομίζω πως το κείμενο άρεσε σχεδόν σε όλους γιατι και όσοι το κατηγορούν προχωρουν την παρομοίωση περαιτέρω... Αυλή δεν είναι, τονίζω οτι είναι σημαντικότατο μέρος της ιδοκτησίας της τα τραπεζάκια, ξεκάθαρα, αλλα η αυλή έχει φράχτη, έδω έχουμε πλατέια με όρια σε κάθε μαγαζί, αλλα πλατέια. Για να μην γίνει κουράστικο το κείμενο δεν ανέπτυξα παραπάνω το παράδειγμα ούτε μπήκα σε ιστορικές αναδρομές, ούτε στο καφέ Ισραήλ, στη θάλασσα του Ιονίου κτλ. Εφόσον θεωρηθεί χρήσιμο μπορούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω το παράδειγμα. Στην ουσία αναφέρω την υφαλοκρηπίδα κ το δικαίωμα έρευνας κ διάσωσης όσο πιο απλά γίνεται αλλα το πιο σημαντικό που δεν έχει αναφέρθει μέχρι τώρα είναι οτι καταρίπτει την επιδίωξη της Τουρκίας για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο με αφορμή τη διαφορά σε ενα σκαμπό-βράχο για το σύνολο του καθεστώτος της πλατείας.
  Θα μπορούσα να έγραφα κείμενα με σοβαρό ύφος και πλήθος παραπομπών (πράγμα που κάνω ως υπ. Διδάκτορας) με μόνο σκοπό τις δημόσιες σχέσεις αλλα προτιμώ να εκτεθώ εκράζοντας με τον τρόπο αυτό έναν σύγχρονο πατριωτισμό που έρχεται σε ρήξη με αγκυλώσεις. Το κείμενο δυστυχώς είναι τόσο απλό που για να χρησιμοποιήσω ξανά μια παρομοίωση είναι όπως το twiiter, όπου παρόλο που είναι το πιο απλό social nετwork, ο Έλληνας θα σου πει πως το βρίσκει πολύ σύνθετο και προτιμάει το facebook που το έχει συνηθίσει.

  Τέλος αναφέρεται το παράδειγμα σε μια "πιτσιρίκα" σε ένα καφέ, η οποία οτι γνώριζε για το θέμα ήταν είτε πως η διαφορά μας με την Τουρκία είναι πως δεν τους γουστάρουμε γιατι μας είχαν 400 χρόνια σκλαβωμένους είτε πως δεν έχουμε καμία διαφορά, έχουν ωραιότατα σίριαλ, φανταστικά μαγαζιά στην Πόλη και για ποιό λόγο έχουμε στρατό δεν μπορεί να το καταλάβει...

  • Asterix13 avatar
   Asterix13 @ Dimitris Kazis 17/09/2010 15:44:02

   Όταν λες παρελθοντολογία η οποία δεν πρέπει να εισέλθει σ' ένα υπόδειγμα που παρουσιάζει τα δομικά αίτια του προβλήματος, τι ακριβώς εννοείς;

   • Greg avatar
    Greg @ Asterix13 17/09/2010 16:15:14

    Αντιλαμβάνομαι την ένστασή σου, ενώ δέχομαι και την επεξήγηση του συγγραφέα. Βρήκα το κείμενο βαρετό και ανούσιο, αλλά πρέπει να παραδεχτείς ότι προσφέρει μια γενική εικόνα σε κάποιον που δεν έχει την παραμικρή ιδέα. Πιστεύω ότι θα ήταν χρήσιμο να παρουσιαστεί π.χ. σε μια σχολική τάξη.

   • Asterix13 avatar
    Asterix13 @ Asterix13 17/09/2010 21:28:36

    Μπορώ να συμφωνήσω ότι είναι για τη σχολική τάξη και ότι θα μπορούσε να φανεί πολύ χρήσιμο σε μια τέτοια περίπτωση, αλλά δυστυχώς ο συγγραφέας ομιλεί για συστημική ανάλυση και τις υπόλοιπες επιφάσεις επιστημονικού διαλόγου. Δηλαδή, είναι και δεν είναι επιστημονικό, παίζοντας σε πολλά ταμπλώ... Τελικά τι είναι αυτό το κείμενο; Επειδή και πάλι αφήνει πολλά σημαντικά πράγματα εκτός ή τα παρουσιάζει πολύ γενικευμένα, δεν είναι αρκετό, ούτε στο παιδικό, ούτε στο επιστημονικό. Παρ' ολ' αυτά η προσπάθεια γενικά είναι ενδιαφέρουσα και ίσως μπορέσουμε κάποια στιγμή να διαβάσουμε και τα υπόλοιπα επιστημονικά κείμενα του συγγραφέα ή αν το έγραφε επιστημονικά θα είχε πραγματικά αξία. Δεν αμφισβητώ την ικανότητά του να το κάνει. Ειδικά λόγω της έλλειψης σοβαρών επιστημονικών κειμένων θα είχε αξία να το κάνει και αναμένω να διαβάσω κάτι διαφορετικό.

    Όσο και να θέλεις να παρουσιάσεις εκλαϊκευμένη επιστήμη υπάρχει όριο. Διαφορετικά κινδυνεύεις να λες πράγματα που είναι στην ίδια επικίνδυνα υπεραπλουστευμένη λογική με αυτά που λένε αυτοί που παραπλάνησαν το κορίτσι που γνώρισε ο συγγραφέας. Οι απλουστεύσεις είναι αυτές που μας έχουν φάει και υπεραπλουστεύσεις παρουσιάζουν τόσα χρόνια οι διάφοροι ειδικοί, γιατί από επιστήμη μηδέν ή δε θέλουν να βρεθούν αντιμέτωποι με άλλους επιστήμονες. Γι' αυτό ανέφερα και την έλλειψη επιστημονικού διαλόγου στην Ελλάδα και έλλειψη επιστημονικού έργου, πλην των εξαιρέσεων. Η κυριότερη δε, έλλειψη είναι στο ζήτημα των προτάσεων. Από τους υποψ. διδάκτορες και τους καθηγητές/εμπειρογνώμονες περιμένεις προτάσεις, αλλά επικρατεί ένα χάος.

    Δυστυχώς δε μπορώ να καταλάβω τα όσα αναφέρει περί παρελθοντολογίας. Τι ακριβώς αφήνει απ' έξω, από μια συγκρουσιακή σχέση που δεν είναι καινούρια και έχει παρελθόν και πολύ μέλλον; Επίσης, κατάδειξη των βαθύτερων αιτιών του συγκεκριμένου προβλήματος, χωρίς εσωτερική πολιτική ανάλυση είναι άκρως ελλιπής, σε σημείο που δε βοηθάει ιδιαίτερα, ειδικά το κοριτσάκι με τις λάθος αντιλήψεις. Τέλος πάντων, πιο πολύ μπερδεύει, παρά το αντίθετο.

    Όσον αφορά το ότι η χρήση του καφενείου είναι σημάδι επιτυχίας, τι να πω. Δείχνεις το δάσος και κοιτάνε το δάχτυλο ή τρεις λαλούν και δυο χορεύουν.

 36. Panos avatar
  Panos 17/09/2010 15:14:55

  Πολύ δυνατό, διπλός ελληνικός!

 37. stathis avatar
  stathis 17/09/2010 20:27:45

  ο λογος που εμεις που δεν ειμαστε υποψηφιοι διδακτορες απολαμβανουμε το κειμενο του κυριου καζη αγαπητε κωστα ειναι οτι εχει μια καθολα ευστοχη αναλογια που δινει μια ακριβη περιγραφη του προβληματος μεταξυ των 2 χωρων.....

  ο λογος που εμεις που δεν ειμαστε υποψηφιοι διδακτορες απολαμβανουμε το κειμενο του κυριου καζη αγαπητε κωστα ειναι οτι καταλαβαινει την επιστημη του γιατι ακριβως ειναι σε θεση να την τοποθετησει σε μια βαση οπου ολοι μπορουμε να καταλαβουμε την ουσια του προβληματος χωρις τις φαμφαρολογιες των κατα τα αλλα περισπουδαστων μελετητων που τελικα αναλωνονται σε ανευ ουσιας φιλοφρονησεις.... (αλλωστε ειναι ρολος και υποχρεωση του καθε ερευνητη και ανθρωπου του πνευματος να ειναι κατανοητος απο την κοινωνια στο συνολο της αγαπητε κωστα.. και οχι σε λιγους που θεωρουν οτι εχουν το προνομιο της γνωσης- τους αυτο-Επαιοντες)

  ο λογος που εμεις που δεν ειμαστε υποψηφιοι διδακτορες απολαμβανουμε το κειμενο του κυριου καζη αγαπητε κωστα οτι ειμαστε σιγουροι οτι εσυ κυριε κωστα αν ειχες την δυνατοτητα να βγεις σε οποιοδηποτε μεσο δημοσιοτητας και να κομπασεις σαν υποψηφιος διδακτορας θα το εκανες σαν καλος νεοελληνας......

  ο λογος που εμεις που δεν ειμαστε υποψηφιοι διδακτορες απολαμβανουμε το κειμενο του κυριου καζη αγαπητε κωστα ειναι οτι αντιθετα με τα οσα καταλογιζετε στον συγγραφεα δεν του προσαπτουμε πολιτικο οφελος

  ο λογος που εμεις που ειμαστε κατοχοι εδρας σε πανεπιστημια της αλλοδαπης οπου τα ινστιτουτα διεθνων σχεσεων της ημεδαπης (ελλαδας κυριε κωστα) προκαλουν γελωτα και μονο στο ακουσμα τους....και που αποριπτουμε διαφορες "μελετες" της ημεδαπης (ελλαδας κυριε κωστα) με συνοπτικες διαδικασιες κυριε κωστα ειναι οτι τετοιου ειδους κειμενα δινουν εναυσμα σε μεγαλυτερο κοινο να προβληματιστει και να ψαξει περισσοτερο κυριε κωστα...

  ο λογος που εμεις που ειμαστε κατοχοι εδρας σε πανεπιστημια της αλλοδαπης οπου τα ινστιτουτα διεθνων σχεσεων της ημεδαπης (ελλαδας κυριε κωστα) προκαλουν γελωτα και μονο στο ακουσμα τους ειναι οτι θεωρουμε οτι η γνωση και ο προβληματισμος δεν ειναι προνομιο των λιγων ψωνιων που στο μικρο τους συναφακι περνιουντε μεγαλοι και τρανοι αλλα δεν μιλουν ποτε για το ποσες εργασιες τους αποριφθηκαν ως ανεπαρκεις.... αλλα ειναι δικαιωμα ολων οσων προβληματιζονται και εχουν διαθεση να ψαξουν..

  Τελος κυριε κωστα.... θα συμφωνησω μαζι σας οτι στα εθνικα θεματα απαιτειτε σοβαροτητα....για αυτο θα σας συνιστουσα να ανοιξετε τον υπολογιστη σας να μπειτε στις ιστοσελιδες και τα φορουμ των πολιτικων που βοηθησαν και προσεφεραν στην στρατηγικη συρικνωση της ελλαδας και να προτεινετε με το σοβαρο σας υφος τις παραγωγικες σας λυσεις εκ του ασφαλους και με ανωνυμια ωστε να εχετε το κεφαλακι σας ησυχο και να ειστε σιγουρος οτι η εργασια σας ξεκινησει επανασταση σκεψεως.....

  Ο κυριος καζης απο το υφος του κειμενου και της απαντησης που σας εδωσε δεν φαινετε να ειναι ουτε ψωνιο με την δημοσιοτητα ουτε οτι αλλο προσπαθειτε να του προσαψετε....

  μην κανετε τον κοπο να προσαψετε και σε μενα πολιτικα κινητρα για την απαντηση μου... θα χασετε τον χρονο σας... βρειτε κατι εξυπνο και εδω ειμαστε αγαπητε κυριε κωστα....

  και τελειωνοντας.... συμφωνω στο προταγμα σας...... ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ......

  • Asterix13 avatar
   Asterix13 @ stathis 18/09/2010 16:07:04

   Το πρόβλημα είναι ότι η πολύ εκλαϊκευση - υπεραπλούστευση δεν είναι ικανή να δώσει τις πραγματικές διαστάσεις. Το αντίθετο μάλιστα. Δημιουργεί περισσότερα προβλήματα και αυτό ήταν το πρόβλημα της κοπέλας που συνάντησε ο συγγραφέας στον καφέ του. Γι' αυτό αναρωτήθηκα τόσες φορές τι στόχο είχε αυτό το κείμενο, το οποίο έχει επίφαση επιστημονικότητας, αλλά ξεκινάει με επιστημονικούς όρους.

   Στην 5η παράγραφο τι ακριβώς εννοείς;

   Συμφωνώ σε αυτό που λες για το ότι η γνώση δε μπορεί να είναι προνόμιο των ολίγων. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θα πρέπει να ρίξουμε τόσο τη βάση της ποιότητας του διαλόγου, αλλά να ανεβάσουμε το επίπεδο των αναγνωστών. Και στην τελική πρακτικά δε γίνεται να ικανοποιηθούν όλοι. Δε μπορούμε να τους έχουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι. Μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του εξωτερικού είναι ότι στην Ελλάδα είμαστε ξερόλες, ενώ στις χώρες αυτές ο καθένας έχει την ειδικότητά του, όταν μιλάει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων έχει κάνει έρευνα και έχει πτυχία που έχουν αξία και όχι διδακτορικά του αέρα ή διδακτορικά που γίνονται σε κομματικούς καθηγητές... Μία ακόμα διαφορά είναι ότι οι υποψήφιοι διδάκτορες στο εξωτερικό σκίζονται για να βγάλουν δουλειά και δεν βγάζουν αρθράκια χαριτωμένα. Όταν γράφουν άρθρα γράφουν επιστημονικά άρθρα και όχι άρθρα δημοσίων σχέσεων... Ακόμη, στο εξωτερικό όπως ξέρεις, υπάρχει επιστημονική συζήτηση που βασίζεται επάνω σε επιστημονικές θεωρίες και άρα τα επιχειρήματα των αρθρογράφων/συγγραφέων δεν είναι του αέρα. Επίσης, οι καθηγητές στο εξωτερικό δε κάθονται να βγάζουν εισαγωγικά βιβλία για να τα πουλάνε ως συγγράμματα στο μάθημά τους πλουτίζοντας και συνεχίζουν να παράγουν έργο. Δυστυχώς, πολλοί ευτελίζουν τον ακαδημαϊκό χώρο στην Ελλάδα με την προχειροδουλειά που κάνουν. Έχεις δίκιο σ' αυτά που αναφέρεις. Το σημαντικότερο όλων, το είπα και παραπάνω, είναι ότι στο εξωτερικό όταν γράφει κάποιος επιστημονικά, γράφει επιστημονικά και όχι κάτι "ενδιάμεσο", και όταν γράφει δημοσιογραφικά, το γράφει δημοσιογραφικά για να ενημερώσει τον κόσμο. Στο εξωτερικό έχουν ξεφύγει πλέον από τις περιγραφές και τα εισαγωγικά και παράγουν σκέψη και το σημαντικότερο όλων, κάνουν ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ! Να δούμε πότε θα βρεθεί κάποιος να βγει και να κάνει πρόταση για τα ελληνοτουρκικά σε επιστημονική βάση. Αυτό όμως απαιτεί ξεκαθαρισμένους στόχους.
   Ξέρω ότι είναι δύσκολο, γιατί την επόμενη μέρα μπορεί να μην έχεις δουλειά - σχήμα λόγου. Εν τούτοις, τα κομματικά ινστιτούτα ή οι καθηγητές που είναι εξασφαλισμένοι και δεν τους κουνάει κανείς, τι κάνουν;

 38. George avatar
  George 17/09/2010 20:30:34

  Μισό λεπτό γιατί η κατάσταση έχει ξεφύγει. Διαβάζω χρόνια το antinews και πρώτη φορά βλέπω καθαρά προσωπική επίθεση, απο ανώνυμους users(εκτός απο Κρανιδιώτη). Φάκτορα θεωρώ οτι πρέπει να επέμβεις, γιατί κάποιοι στο antinews βρήκαν έδαφος για προσωπικές αντιπαραθέσεις.

 39. k avatar
  k 18/09/2010 06:51:05

  Εγώ τελικά κολλάω στην αρχική υπόθεση... στο ότι η Ελλάδα είναι ένα απέραντο καφενείο. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η Ελλάδα είναι ένα απέραντο μπ@υρδ@λ0.... :)

  • Asterix13 avatar
   Asterix13 @ k 18/09/2010 15:35:53

   Κω....χανίο φίλε μου. Οι οίκοι ανοχής έχουν ιεραρχία και τάξη. Μην τους προσβάλουμε άδικα. :)

 40. stathis avatar
  stathis 18/09/2010 07:57:15

  @George

  +1000.... ακριβως, πρωσοπικες επιθεσεις εναντιον του συγγραφεα του αρθρου... απο users με καθαρα πολιτικο-κομματικο προσανατολισμο που δεν εχει καμια επαφη με το αρθρο....

  εαν υπαρχει συντονιστης καλο θα ηταν να επεμβει ωστε να διαφυλαξει τον ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΟ συγγραφεα του αρθρου απο κακοβουλες- και υστεροβουλες επιθεσεις ... που αποπροσανατολιζουν τους αναγνωστες απο τον σκοπο του αρθρου.... και να κρατησει τον διαλογο στα πλαισια του αρθρου...

  θεωρω οτι το αρθρο ειναι σαφες και οτι εξηγει τα συστημικα αιτια της ελληνοτουρκικης αντιπαραθεσης με σαφηνεια.... μαλιστα δινει το εναυσμα να παμε και πολυ παρακατω χρησιμοποιωντας το παραδειγμα του συγγραφεα....

  δηλαδη... ποιος παιζει τον ρολο του νομιατρου στην πλατεια, ποιος ειναι ο δημαρχος και πως τα 2 μαγαζακια προσπαθουν να αποκτησουν την ευνοια τους. Προσφατα μαλιστα φαινετε οτι υπαρχουν φημες οτι κατω απο την πλατεια και τα τραπεζακια του καφενειου της ελλαδας υπαρχει πετρελαιο, αυτο μπορει να αλλαξει και την πελατεια των 2 καφενειων.... απο τουριστες να αρχισουν μαζευονται και αυτοκινητα και τα καφενεια να γινουν βενζιναδικα.... και τοτε θα χρειαστει νεα αδεια απο τον νομιατρο και τον δημαρχο μια που υπαρχει και περιβαλοντολογικη παραμετρος για το ποσο θα αλλαξει η οψη της πλατειας με την διαφορετικη πελατεια και το αν μπορει στην τελικη ενα καφενειο να γινει βενζιναδικο, χωρις την αναλογη τεχνογνωσια απο αλλα καφενεια που βεβαια χρειαζονται τα ποσοστα τους.....
  βεβαια για το καφενειον η ωραια ελλας αυτο μπορει να κολλησει μοδα της πρασινης αναπτυξης και αντ'αυτου να βαλει στην οροφη του καφενε μια ανεμογενητρια κλπ κλπ κλπ....

  Νομιζω οτι αν συγκεντρωθουμε στο παραδειγμα του συγγραφεα μπορουμε να το παμε μακρυα.... :)

  φιλικα

 41. Σταμάτης avatar
  Σταμάτης 18/09/2010 09:03:11

  Το προβλημά μου με το άρθρο είναι ότι ο συγγραφέας δεν κατάφερε ή συνειδητά απέφυγε να βρει παρομοιώσεις για να εξηγήσει ορισμένα θέματα, όπως το ότι επαναλαμβάνουμε διαρκώς ότι έχουμε το νόμιμο δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 νμ αλλά αποσιωπούμε το γεγονός ότι δεν έχουμε τη πολιτική δύναμη να το κάνουμε για λόγους διεθνούς ναυσιπλοϊας. Δεν λέει το άρθρο κουβέντα για το παράξενο διάταγμα της δεκαετίας του 30 για τον εναέριο χώρο των 10 νμ που βάζει καθημερινά σε κίνδυνο πιλότους και αεροπλάνα για να υπερασπίζονται σκιές, δεν αναφέρεται καθόλου στο τι γινόταν πριν τους έλληνες συνταγματάρχες και τους τούρκους στρατηγούς (από τους οποίους οι πρώτοι μας τέλειωσαν νωρίς αλλά τους δεύτερους τώρα προσπαθεί ο Ερτνογκάν να βάλει σε τάξη) και τέλος, δεν λέει κουβέντα για το τι θέσεις εργασίας στις αμυντικές :-) βιμηχανίες πολλών συμμάχων :-)) έσωσε και σώζει αυτή η τρελλή κούρσα εξοπλισμών στο Αιγαίο. Όλα αυτά υα έκαναν το κειμενο και πληρέστερο και πιο χαριτωμένο.

 42. Dionysis avatar
  Dionysis 18/09/2010 13:01:51

  ...έξυπνη η σύγκριση και ευστοχος ο παραλληλισμός των Ελληνοτουρκικών σχέσεων με τα μαγαζία, την πλατεία και τα τραπεζάκια... εντούτοις θα προσέθετα και άλλα στοιχεία που δεν εντόπισα στο κείμενο...

  το ισορροπημένο μαγαζί με τα πολλά τραπε...ζάκια έχει πάρει το franchising ενός συνεταιρισμού μαγαζιών εδω και καμμια τριακονταετία και το μαγαζί με την "φατσα" χωρίς τραπεζάκια θέλει και αυτό να μπεί στον συνεταιρισμό... ο συνεταιρισμός ενδιαφέρεται για τα μαγαζιά του και έχει εδώ και χρόνια συμβάλλει στην βελτίωση της πελατείας του μικρού ισορροπημένου μαγαζιού...

  ..το δε μαγαζι με τη "φατσα" στην αυλή πίσω του έχει κάτι προστριβές με ένα βενζινάδικο (Ιράκ) και θέλει να παρέμβει και στην υπόλοιπη γειτονιά, που ενοχλείται απο τα μεγαφωνα της γειτονικής εκκλησίας (Ιραν)... όλα αυτά προκαλούν αναστατωση μεταξύ της ιδιοκτησίας (Κεμαλισμός) και του αρχιμαγαζατορα (Ερντογάν) προκαλώντας σύγχυση στα γκαρσόνια... ;)

  τέλος στα ναυτικά μίλια αναφέρεται ο συγγραφέας και κάνω paste απο το κείμενο... ""Το κατάστημα Τουρκία εκμεταλλευόμενο την ισχύ του και το πλήθος σερβιτόρων και προσωπικού που διαθέτει δεν επιτρέπει στους σερβιτόρους της Ελλάδας να κινούνται σε ακτίνα μεγαλύτερη των έξι μέτρων από τα τραπεζάκια για την εξυπηρέτηση των πελατών της. Αυτό γίνεται καταχρηστικά αφού σύμφωνα με την νομοθεσία που διέπει αυτά τα καταστήματα οι σερβιτόροι της Ελλάδας μπορούν να κινούνται σε απόσταση μέχρι και 12 μέτρων από τα τραπεζάκια""

 43. montechristos avatar
  montechristos 18/09/2010 15:55:17

  ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ

 44. vasilis avatar
  vasilis 19/09/2010 12:33:39

  τελείως ατυχές το παράδειγμα, για κουβέντα καφενελιου καλό είναι

 45. Max Stirner avatar
  Max Stirner 19/09/2010 17:27:09

  Καλό θα ήταν να μην γίνονται υποδείξεις στον διαχειριστή. Πολύ κατινίστικο το σχόλιό σου.

 46. Odysseas avatar
  Odysseas 21/09/2010 22:07:03

  δεν έχω πολλά λόγια να πω παρα μονο "εμπνευσμενο" και "ευστοχο"! Η απλοποιηση σίγουρα δεν ενδείκυνται για τετοια θέματα, εντουτοις το κείμενο πετυχαίνει τους στοχους του και ενημερώνει το ευρύ απαθές κοινό (δεν είναι ο αναγνώστης του antinews o μέσος όρος). Πετυχένεται η ανάδειξη του αδιεξόδου των σχέσεων των δυο κρατών, ρίχνοντας το βάρος στην Τουρκία, η οποία οφείλει να αποδεχτεί το σημερινό status quo.

 47. Dimitris A Kaz avatar
  Dimitris A Kaz 28/09/2010 22:41:48

  TO AR8RO EINAI SUPER..K POLU EKSUPNO...
  OPWS SXOLIASA K PARAPANW..EXOUME TOSO EMEIS OSO K AUTOI TOSA PROVLHMATA KA8HMERINA, EPIVIWSHS...POU H ENASXOLHSH ME 8EMATA TUPOU "H POLH HTAN DIKH MAS", EIXAME AUTO, DEN EIXAN EKEINO, EINAI APOPROSANATOLISTIKH..AN EIMASTAN EKSUPNOI (K OI DUO) TOTE 8A EIXAME OTI EXOUME TWRA, 8A TA DIASFALIZAME (K OI DUO) K SIGA SIGA 8A MEIWNAME TOYS EKSOPLISMOUS GIA NA DWSOUME PERISSOTERES 8ESEIS ERGASIAS, KALUTERA EPIDOMATA STOUS ANERGOUS K KALUTEROUS MIS8OUS STOUS ERGAZOMENOUS...POU SHMAINEI PERISSOTERA TRAPEZAKIA K KALUTERH EKSUPHRETHSH GIA EMAS K KALUTERH EIKONA TOU MEGALOU MAGAZIOU STO VA8OS TOY..
  MIA SHMEIWSH: MEGALUTEROS EX8ROS MAS???OI IDIOI OI EAUTOI MAS..K H MEGALOMANIA THS A8HNAS..THS POLHS POU OI KATOIKOI THS THN ANAFEROUN WS ELLADA..PRWTEOUSA EPITELOUS..H KSAN8H, H KOMOTHNH, H ALEXANDROUPOLH..K O MEGALUTEROS EX8ROS? NOMIZW EINAI EMFANES...

 48. Mims avatar
  Mims 01/10/2010 19:58:05

  Εγω κ.Κάζη, αγαπητέ Δημήτρη, συμφωνώ με μεγάλο μέρος της ανάλυσής σου. Περισσότερο από όλα συμφωνώ με τη θέληση σου να εκλαϊκεύσεις ένα θέμα το οποίο πρέπει να είναι σε γνώση κάθε πολίτη. Έχω όμως μια απορία, που κρύβει και μια ένσταση όσων αφορά σε αυτή τη διαδικασία ‘εκλαΐκευσης’. Γιατί οι διεθνολόγοι στην Ελλάδα αναφέρουμε τις διεθνείς σχέσεις ως επιστήμη, ενώ σε όλα τα πανεπιστήμια αποτελεί σπουδή ή μελέτη; Γιατί προσπαθούμε με επιστημολογικά τεχνάσματα να αποδείξουμε ότι οι διεθνείς σχέσεις πέρα από αφηγήσεις περικλείουν κάποια αλήθεια η οποία υπάρχει ως τέτοια ρυθμίζοντας τη μοίρα των εθνών-κρατών; Μήπως, δεν είναι ο άτυπος αυτός διαχωρισμός high-low politics (το αυστηρό βλέμμα του διεθνολόγου όταν σε μια καφετέρια κάποιος λέει την παραριά του για την εξωτερική πολιτική) που κρατά ένα μεγάλο μέρος των πολιτών μακριά από την ενημέρωση, και τελικά μακριά από τη και την πολιτική συμμετοχή-πίεση-ενεργοποίηση; Δεν είναι πλάνη για τον κόσμο να διαβάζει τον Asterix13 να γράφει με βεβαιότητα για ένα τέτοιο θέμα, σα να είναι πρόβλημα μηχανικής ή ιατρικής;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.