#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/07/2013 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα ΕΑΣ είναι η αντιΕΡΤ…

[caption id="attachment_221448" align="alignnone" width="600" caption="Προϊόντα ΠΥΡΚΑΛ"][/caption]

Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη*

Η εθνική στρατηγική, στην οικονομία ή οπουδήποτε, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την εμπιστευθούμε σε λογιστές, έστω και  σινιέ.

Τα Ενιαία Αμυντικά Συστήματα, η ΕΑΒ και η ΕΛΒΟ σίγουρα νοσούν. Τα χρέη και τα ελλείμματα τους, η χρόνια κακοδιοίκηση, οφείλονται όμως στην πολιτική ηγεσία. Δεν έπαθαν ιλαρά. Κάποιοι έπαιρναν πολιτικές αποφάσεις.  Κι έχουν όλοι μερτικό.

Και σίγουρα δεν είναι ΕΡΤ. Ανήκουν στον σκληρό πυρήνα της τραυματισμένης αλλά αληθινής εναπομείνασας παραγωγικής βάσης της χώρας.

Τα κρίσιμα ερωτήματα είναι τα ακόλουθα:

Πρέπει να έχει η χώρα πολεμική βιομηχανία;

Γιατί ακόμη και χώρες χωρίς καμία σοβαρή εξωτερική απειλή, όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Σουηδία και άλλες, έχουν σοβαρή πολεμική βιομηχανία;

Αν ακολουθήσουμε την στενή, σαράφικη λογική, των αυθαδέστατων λογιστών και καταστρέψουμε, πχ τα ΕΑΣ, και διαμοιράσουμε τα ιμάτια τους, μπορούμε εύκολα αργότερα να ξαναστήσουμε από την αρχή πολεμική βιομηχανία;

Και, φυσικά, το κύριο ερώτημα, για να ξέρουμε εάν κάποιοι θέλουν το καλό μας ή αν πρέπει να πιάσουμε το βούρδουλα: ΤΙΣ ΩΦΕΛΕΙΤΑΙ;

Η χώρα, καταρχήν, πρέπει να έχει πολεμική βιομηχανία, διότι υπάρχει μεγάλη διεθνής αγορά, παραγγελίες περιμένουν, μπορεί να είναι κερδοφόρα, να αποφέρει μεγάλα οφέλη στην ελληνική οικονομία με αθρόες εξαγωγές, απασχολεί πολύτιμο εξειδικευμένο προσωπικό και κυρίως μπορεί να δώσει διέξοδο σε νέους επιστήμονες, που διψούν για την δημιουργία εφαρμοσμένων καινοτομιών. Χώρια τους λόγους εθνικής ασφάλειας. Μην σας κουράζω όμως με επαναλήψεις των αυτονόητων από την προηγούμενη ανάρτηση για το θέμα.

Οι χώρες που είναι στην τεχνολογική πρωτοπορία κι έχουν ακμάζουσες οικονομίες είναι και αυτές που έχουν σοβαρή πολεμική βιομηχανία. Γι’ αυτό και επενδύουν σε αυτή χώρες που δεν έχουν καμμία εξωτερική απειλή να φοβηθούν.

Τα όπλα και τα πυρομαχικά, οι πλατφόρμες οπλισμού (αεροπλάνα, πλοία, οχήματα), τα ηλεκτρονικά κλπ, είναι προϊόντα με μεγάλη προστιθέμενη αξία, υψηλή τεχνολογία και μεγάλα κέρδη. Γύρω δε από τις βασικές εταιρείες ζουν πλήθος ιδιωτικών εταιρειών, που λειτουργούν ως υποκατασκευαστές ή και ως υγιείς ανταγωνιστές. Απασχολούν χιλιάδες ανθρώπους και στις σοβαρές χώρες αποτελούν την ατμομηχανή της οικονομίας ή, αν θέλετε, το «δαιμόνιο» της, που χαράσσει το μέλλον.

Αν καταστρέψουμε την ΠΥΡΚΑΛ, την ΕΒΟ, την ΕΑΒ και την ΕΛΒΟ, μπορούμε εύκολα να ξαναχτίσουμε κάτι τέτοιο; Όχι.

Θα μείνουμε με «σκληρό πυρήνα» της οικονομίας τα φραπόγαλα, άντε και κανά λάτε που πίνει το οικονομικό επιτελείο και η βαριά διανόηση, σουβλατζίδικα, λόττο, στοιχήματα, τα «αεροπλανάκια» που ενίοτε υποδύονται τις τράπεζες, τους μπετατζήδες καναλάρχες και λοιπούς συγγενείς και τσουρούτικες δραστηριότητες μπανανίας. Θα μας σώζει λίγο η κραταιά ναυτιλία, γιατί την γη την εγκαταλείψαμε και την επιχειρηματικότητα την τιμωρήσαμε όσο δεν παίρνει, όμως θα είμαστε μόνο κακοπληρωμένες υπηρεσίες και ξερό ψωμί (με εισαγόμενο αλεύρι).

Ας έρθουμε όμως στο καίριο ερώτημα. Τις ωφελείται από τυχόν διάλυση κι εκποίηση κοψοχρονιά της πολεμικής βιομηχανίας;

Καταρχήν θα ωφεληθούν οι εισαγωγείς και οι μεσίτες τους, αφού τα πάντα πλέον θα τα αγοράζουμε.

Θα ωφεληθούν όσοι έχουν βάλει στο μάτι οικόπεδα φιλέτα, αποθέματα προϊόντων ή εξοπλισμό, που αποτελούν περιουσία των εταιρειών.

Θα ωφεληθούν επίσης οι ανταγωνιστές γιατί θα εξαφανιστεί από το διεθνές πεδίο ένας ποιοτικός παίκτης. Πχ στον διαγωνισμό για τα βλήματα των 40 mm των πυροβόλων που φέρουν τα εξοπλισμένα C130, τα λεγόμενα gunships, που κάνουν σκόνη τους ταλιμπάν, τα ΕΑΣ έμειναν μόνα και 6 κραταιοί ανταγωνιστές ψώνισαν από σβέρκο.

Ενώ στις ΗΠΑ υπάρχει ιδιωτική αγορά δισεκατομμυρίων, πχ για σφαίρες των 5,56 mm εμείς είμαστε οι μόνοι που το καλυκοποιείο μας είναι κλειστό! Ποιος ωφελείται; Μα πάλι οι ανταγωνιστές.

Οι συμβάσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων για παραγωγή πυρομαχικών με μεγάλη αλλοδαπή εταιρεία δεν προχωρούν, γιατί το μέλλον της εταιρείας είναι αβέβαιο, η διοίκηση των ΕΑΣ ορίστηκε εδώ και μήνες αλλά ακόμη δεν πήγε στην Βουλή και βεβαίως το δάνειο των 30.000.000 Ευρώ, υποπολλαπλάσιο αυτών που πήραν το Μέγαρο, το MEGA, αν θυμάμαι καλά, να ‘ναι καλά οι άνθρωποι, που είναι απαραίτητο για να προχωρήσει η εταιρεία στην επανέναρξη της παραγωγής, δεν έχει ακόμη δοθεί.

Σημειωτέον ότι υπάρχουν οφειλές από το ΙΡΑΚ προς την εταιρεία από ήδη εκτελεσθείσες παραγγελίες, ύψους 126.000.000 δολλαρίων. Κι όμως, ως τώρα τουλάχιστον, το οικονομικό επιτελείο αρνείται, έστω και με «εκχώρηση απαίτησης» να συνδράμει με δάνειο την εταιρεία.

Υπογραμμίζω πως οι εργαζόμενοι στα ΕΑΣ, δεν γνωρίζω για ΕΑΒ και ΕΛΒΟ αλλά υποθέτω έχουν αντίστοιχες μειώσεις, ήταν πριν 2700 περίπου, έγιναν στη συνέχεια 2000 και τώρα είναι μόλις 850. Με τις συνταξιοδοτήσεις θα γίνουν σε λίγο 700. Πληρώνονται δε με το ενιαίο μισθολόγιο κι έχουν, κι αυτοί, υποστεί μειώσεις αποδοχών 50%.

Έχουν δε αντιληφθεί τον κίνδυνο αιφνίδιου επιχειρηματικού θανάτου που διατρέχει η επιχείρηση και θέλουν, ξεπερνώντας τις συντεχνιακές νοοτροπίες, να κάνουν τα πάντα για να γίνει η εταιρεία ακμαία, πλεονασματική και κερδοφόρα, να πληρώσει σταδιακά τα χρέη της και να σώσουν τις δουλειές τους, δημιουργώντας κι άλλες υγιείς θέσεις εργασίας στις ιδιωτικές εταιρείες του χώρου.

Το αν θα μπουν ιδιώτες, πως και σε τι ποσοστό, είναι δουλειά των αρμοδίων. Αρκεί  να παραμένει ελληνική εταιρεία, με έλληνες εργαζόμενους, με έρευνα και τεχνολογία και παραγωγική δραστηριότητα που θα κερδίζει στην αληθινή διεθνή επιχειρηματικότητα. Αυτή θα είναι η άξια συνέχεια της ΠΥΡΚΑΛ των εθνικών αγώνων.

Με λίγα λόγια, τα ΕΑΣ, η πολεμική μας βιομηχανία εν γένει, είναι μια αντιΕΡΤ.

Είναι μια λαμπρή ευκαιρία η πολιτική ηγεσία να αποδείξει, ότι, εκεί που πρέπει, έχει τον τσαμπουκά να γκρεμίσει για να ξαναχτίσει από την αρχή αλλά κι εκεί που πάλι πρέπει, με το βλέμμα στην μεγάλη εικόνα της βιομηχανικής παραγωγικής βάσης της χώρας, της εθνικής στρατηγικής και ασφάλειας, ΜΑΖΙ με τους εργαζόμενους, να σώσει αυτό που πρέπει και να το εξυγιάνει εν λειτουργία.

Έτσι ώστε η χώρα να εξακολουθήσει να έχει πολεμική βιομηχανία, υγιή, κερδοφόρα και πρωτοπόρα, που θα ξεπληρώσει μόνη της τα χρέη και δεν θα τα φορτωθούν κι αυτά οι πολίτες.

Να σας το πω όμως ακόμη πιο απλά, για να συγκρατήσουν την αυθάδεια και προπέτεια τους ορισμένοι και έναν επιπλέον λόγο που με νοιάζει και με κόφτει;

Θεωρώ αδιανόητο να γράψει η Ιστορία πως επί πρωθυπουργίας Αντώνη Κ. Σαμαρά διαλύθηκε η πολεμική βιομηχανία της χώρας…     

*Μέλος της ΠΕ της ΝΔ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ραβινος avatar
  Ραβινος 10/07/2013 09:11:54

  ''ΜΑΖΙ με τους εργαζόμενους, να σώσει αυτό που πρέπει και να το εξυγιάνει εν λειτουργία.''Ετσι πρεπει.Τελεια και παυλα !Ευγε Φαηλο .Γραφε τα σωστα εσυ κια ας μην τα ακολουθησουν.Εδω ειμαστε να παρουν την απαντηση που τους πρεπει με πρωτο τον Πρωθυπουργο εαν δεν ακουσει !

 2. Maou-Maou avatar
  Maou-Maou 10/07/2013 09:16:20

  Εχετε απόλυτο δίκιο κύριε Κρανιδιώτη.
  Δεν μπορείς να λές ότι έχω "ελλειματική Αμυντική Βιομηχανία" διότι σημαίνει ότι το ίδιο το Ελληνικό κράτος δεν υποστηρίζει αυτή την τόσο σημαντική βιομηχανία.
  Δώσε παραγγελίες κύριε Κράτος για να έχεις Αμυντική Βιομηχανία με θετικό πρόσημο.
  Βέβαια μπορεί να χρειασθεί να κάνεις κάποιο συμμάζεμα αλλά όχι και να τα διαλύσεις όλα.
  Δηλαδή ενώ μπορείς να στηρίξεις την Βιομηχανία σου, επιλέγεις να την κλείσεις για να στηρίξεις τις εισαγωγές και τις βιομηχανίες άλλων χωρών; Κάτι δεν πάει καλά πιστεύω...

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Maou-Maou 10/07/2013 21:14:24

   Μόνο εθνικές παραγγελίες δεν αρκούν και δεν μπορούν να είναι ανορθολογικές, δηλαδή να σου κοστίζουν ακριβότερα.
   Εξψστρέφεια και συνεργασίες χρειάζονται. Οι εξαγωγές, μέσω συμπαραγωγών, η υποκατασκευή απαρτίων, η εγχώρια παραγωγή με άδεια ολόκληρων συστημάτων είναι η λύση.
   Σύγχρονη κερδοφόρα επιχείρηση είναι η καλύτερη ασφάλεια για τους εργαζόμενους και προσφορά στο Έθνος και την οικονομία του.

 3. elmatador avatar
  elmatador 10/07/2013 09:33:14

  Πολύ καλά τα λες στο άρθρο σου.Έχω όμως μία απορία.Τους υπαλλήλους της Βουλής πότε σκοπεύει ο κ.Σαμαράς να τους απολύσει τους μισούς ,από τους 1800 περίπου,έτσι για να επιευχθούν καιοι στόχοι,η μήπως θα διαλυθεί η χώρα,με 850 μόνο απ'αυτούς?Αυτό είπε και ο Υπουργός για τους σχολικούς φύλακες(δεν έχω καμμία σχέση)σαν παράδειγμα με δόση απαξίωσης.Και στις επόμενες εκλογές .οποτε αυτές γίνουν,οι υποψήφιοι βουλευτές να είναι για διακοσίους χωρίς να απαιτείται και αναθεώρηση του συντάγματος.έχουμε και τρέφουμε τρείς Βουλές,μαζί με τους "συνταξιούχους".Η Γερμανία με 100000000πληθυσμό έχει 450-500υπαλλήλους.Αλλά απάρχει μια απάντηση, εκεί βρίσκονται" τα δικά μας Παιδιά".

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ elmatador 10/07/2013 12:19:16

   Το έχω γράψει πριν ποοοολύ καιρό, πριν από σένα, για τους υπαλλήλους της Βουλής, όπως και για τους μετακλητούς και λοιπούς έμμισθους συνεργάτες και συμβούλους βουλευτών και κυβερνητικών.

   • Χαιρετώ! avatar
    Χαιρετώ! @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 10/07/2013 17:32:41

    Εσύ μπορεί να το έχεις γράψει. (Δίνε τα λινκ, ώστε να μην υπάρχει ψήγμα αμφιβολίας, τώρα που είσαι "Μέλος της ΠΕ της ΝΔ").

    Δε σε ρωτάει εσένα αν συμφωνείς, αλλά: "Τους υπαλλήλους της Βουλής π ό τ ε σκοπεύει ο κ.Σ α μ α ρ ά ς να τους απολύσει;'

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Χαιρετώ! 10/07/2013 21:15:18

     Ρώτησε τον. Αλλά θα ευχόμουν, όσους πρέπει, ως παράδειγμα ηγεσίας, αύριο!

     • Χαιρετώ! avatar
      Χαιρετώ! @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 10/07/2013 22:27:43

      Δυστυχώς, δεν έχουμε τη τιμή να συνομιλούμε μαζί του, όπως εσύ, εξ ου και οι ερωτήσεις προς εσένα, μπας και ήξερες και έλεγες και σε μας.

      Κατά τα άλλα, σωστότατος, βέβαια. Ίδωμεν...

 4. Samios avatar
  Samios 10/07/2013 09:39:16

  Αν και δεν ειναι του χαρακτήρα μου το λιβάνισμα αγαπητέ Φαήλο, μου επιτρέπεις την προσφώνηση, θα τονίσω οτι αποτελείς μια απο τις φωνές ελπίδας μέσα στην Ν.Δ. Μόνο που δεν σε ακούνε και έχουν επικρατήσει οι νεοφιλελευθεροι οικονομικοί διεθνιστές.
  Χωρίς κανένα εξοπλιστικό πρόγραμμα εδω και χρόνια με συνεχή απομείωση των δαπανών, μια ακομα στο νεο νομοσχεδιο, για συντήρηση των όποιων συστημάτων διαθέτουμε και τώρα με, τουλάχιστον, συρρίκνωση της πολεμικής μας βιομηχανίας.
  Εχω αναρωτηθεί ξανά πόσο ποιο επικίνδυνοι θα ηταν οι θολοκουλτουριάρηδες του ΣΥΡΙΖΑ.
  Σε λίγες μέρες δε θα πάω στην πατρίδα μου και είναι πιθανό να δω καμιά Τουρκική σημαία στην μαρίνα λίγα μέτρα παραδίπλα απο τον Κάβο Φωνιά που καποιοι πρόγονοι μου εδωσαν την ζωή τους για να μην υψωθεί τον Αυγουστο του 1826, εχουμε και γιορτές σε λιγες μερες, στο νησί.
  Με τί καρδιά θα μπορέσω να συνεχίσω να στηρίζω, με την απλή μου ψήφο και τον καθημερινό μου λόγο, αυτή την κατάσταση;

  • je ne regrette rien avatar
   je ne regrette rien @ Samios 11/07/2013 17:07:34

   Αγαπητέ @ Samios να απαντήσω στην τελευταία ερώτησή σου , με τί καρδιά να στηρίξεις με την ψήφο σου αυτήν την κατάσταση; Είναι απλό :
   Νά ΜΗΝ στηρίξεις αυτήν την κατάσταση με την ψήφο σου...
   Οσο γιά τον αγαπητό Φαήλο στον οποίο όταν τον πρωτοδιάβασα είχα εναποθέσει πάρα πολλές ελπίδες... τώρα πιά είμαι βέβαια ότι δεν εισακούεται...Μέσα στη Ν.Δ. τον βλέπω σάν :
   1. ... την καλαμιά στον κάμπο
   2. ... τη μύγα μέσ'το γάλα
   3. ... φωνή βοώντος εν τη ερήμω
   Δυστυχώς.

 5. Artisan avatar
  Artisan 10/07/2013 09:58:40

  "Αν καταστρέψουμε την ΠΥΡΚΑΛ, την ΕΒΟ, την ΕΑΒ και την ΕΛΒΟ, μπορούμε εύκολα να ξαναχτίσουμε κάτι τέτοιο; Όχι"

  Εδώ Φαήλο συμφωνώ μαζί σου. Είναι πολύ δύσκολο να φτιάξουμε πάλι ένα τέτοιο Μουράνο κατάστημα. Τρία 30αρια πήρε τα 3 τελευταία χρόνια και άλλα τόσα θα πάρει. 300 εκατ. μόνο οι ζημιές. Αν τα είχαμε ρίξει αυτά σε μια εταιρεία από την αρχή (ΜΑΖΙ με ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού; οι άξιοι όμως ) νέες εγκαταστάσεις κτλ πιο Ισραήλ και ποιά Σουηδία;

  "Και, φυσικά, το κύριο ερώτημα, για να ξέρουμε εάν κάποιοι θέλουν το καλό μας ή αν πρέπει να πιάσουμε το βούρδουλα: ΤΙΣ ΩΦΕΛΕΙΤΑΙ;"

  Έτσι όπως το βλέπω ωφελούνται κάποιες συμβάσεις που ούτε ξέρω πως έχουν γίνει και βρίσκονται στις "βραχυπρόθεσμες" υποχρεώσεις ύψους περίπου 30 εκατ. Όσο για τους μεσάζοντες, ας ωφεληθούν αυτοί βραχυπρόθεσμα, αν είναι να ωφελούνται τα ΕΑΣ και να τα πληρώνω 3 φορές επάνω.

  "Σημειωτέον ότι υπάρχουν οφειλές από το ΙΡΑΚ προς την εταιρεία από ήδη εκτελεσθείσες παραγγελίες, ύψους 126.000.000 δολλαρίων."

  Κάπου διάβασα ότι η αποπληρωμή θα γίνει σε 44 εξαμηνιαίες ίσες και διαδοχικές δόσεις και η πρώτη δόση προβλέπεται να καταβληθεί τον Μάρτιο του 2019. 2019+22 = αποπληρωμή το 2041. Είμαι σωστός; Με μία πρόχειρη χρηματοοικονομική μελέτη όπως θα έκαναν αυτοί που επικαλείσαι να συνδράμουν με δάνειο τη εταιρεία με μιά "εκχώρηση απαίτησης", θα έβλεπες ότι η σημερινή αξία είναι περίπου 50-60%. Θα τα χάριζες δηλαδή αυτά για να σωθεί η ΕΑΣ;Ας έκανε τότε συμφωνία να πάρει τα λεφτά ή το μεγαλύτερο μέρος αυτών μπροστά, όπως κάνουμε όλοι μας στον ιδιωτικό τομέα... και γιατί να μην πάνε στο κράτος;

  "Θεωρώ αδιανόητο να γράψει η Ιστορία πως επί πρωθυπουργίας Αντώνη Κ. Σαμαρά διαλύθηκε η πολεμική βιομηχανία της χώρας…"

  Με το να συνεχίσει αυτό το σάπιο οικοδόμημα σίγουρα κάποιοι θα το πούν αργά ή γρήγορα...ενώ θα μπορούσαν να πούν πως αυτός ήταν που επιτέλους έχτισε μια πραγματική αμυντική βιομηχανία.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Artisan 10/07/2013 12:17:15

   Φτιάξε έναν ωραίο καφέ και ξαναδιάβασε πιο αργά το άρθρο μου...

   • Artisan avatar
    Artisan @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 10/07/2013 12:47:34

    Θα τον απολαύσω γλυκύ βραστό. Και για να είμαι σαφής, τα ΕΑΒ είναι μια τελείως διαφορετική ιστορία από την ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ.

    Κατα τ'άλλα ως προς τις προθέσεις σου στο άρθρο και το οραματικό του πλαίσιο δεν μπορώ παρα να συμφωνήσω. Με γλύκανε φαίνεται ο καφές.

    Στην πράξη έχω ενδοιασμούς πως θα γίνει να φτιάξεις ένα μαγαζί που το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα είναι η παραγωγή ελλειμάτων,ζημιών, υποπαραγωγικότητας, πελατειακών συμφερόντων κτλ.

    Το ερώτημα που θέτεις "Αν καταστρέψουμε την ΠΥΡΚΑΛ, την ΕΒΟ, την ΕΑΒ και την ΕΛΒΟ, μπορούμε εύκολα να ξαναχτίσουμε κάτι τέτοιο;" αφαιρώντας την ΕΑΒ και την καταστροφολογία, είναι το καίριο ερώτημα. Η απάντηση σου πως"Όχι", με θλίβει γιατί αν παραδέχεσαι ότι δεν μπορείτε να φτιάξετε μία νέα υγιή εταιρεία τότε πρέπει να ψαχτείτε....

    • rally monkey avatar
     rally monkey @ Artisan 10/07/2013 14:34:32

     τι ειναι αυτό που δεν καταλαβαινεις..?
     το πιο σημαντικο asset στην αμυντική βιομηχανία ειναι 'ΣΧΕΣΕΙΣ' που εχεις συναψει με πελατες, προμηθευτές κλπ κλπ
     οι οποίες δεν επαναδημιουργούνται εν μια νυκτί αν εσυ αποφασισεις ΠΡΩΤΑ να αυτοκαταργηθείς ...
     χρειαζεσαι ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ
     δεν ειναι ΕΡΤ εδώ..οπως σωστα γραφει ..

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Artisan 10/07/2013 21:28:36

     Η απάντηση στο ερώτημα σου δεν είναι, για μένα, τόσο αυτό που λέει ο rally monkey, όσο τα εξής:
     Ναι υπήρξαν λαμόγια, όμως ό,τι παράχθηκε, το οποίο ως ποιότητα ουδείς αμφισβήτησε, το αντίθετο, το έφτιαξαν ειδικευμένοι εργαζόμενοι, από απλοί εργάτες έως τεχνικοί και επιστήμονες.
     Αυτή η εμπειρία δεκαετιών (των ανθρώπων που είναι πάνω από τις μηχανές), η εξειδίκευση, είναι κάτι που δεν επιτρέπεται να το αφήσεις να σκορπίσει, γιατί δεν είναι εργαλειομηχανή αλλά συσσωρευμένη ανθρώπινη εμπειρία. Αναντικατάστατη.

     • Artisan avatar
      Artisan @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 11/07/2013 09:25:38

      Για αυτούς ακριβώς που μιλάς συμφωνώ και φυσικά πρέπει να είναι μέρος της νέας λύσης. Ίσως μιας νέας εταιρείας με κάποιες μονάδες παραγωγής των ΕΑΣ,ΕΛΒΟ, και την ΕΑΒ και σαφή κατεύθυνση προς την έρευνα και ανάπτυξη με ΝΕΟ εξειδικευμένο προσωπικό. ΤΟΣΟΥΣ ΝΕΟΥΣ και άξιους μηχανικούς έχουμε, που δεν μπήκαν ως ρουσφέτια πουθενά! Αυτές όμως οι εταιρείες και κυρίως τα ΕΑΣ και ΕΛΒΟ δεν μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν, χωρίς απολύσεις, αναδιάρθρωση, κλείσιμο μονάδων παραγωγής, θυγατρικών κτλ.

     • George avatar
      George @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 11/07/2013 10:41:07

      Πέρα από λαμογιές Φαήλο φτιάξαμε 0,5 εκ G3 για ένα στρατό που σε πόλεμο δεν θα ξεπεράσει τις 200 χιλιάδες. Γιατί? Αυτό ήξερε να φτιάχνει η ΕΑΣ και έπρεπε να μείνει ζωντανή (Την "ανάγκη" την βάπτισε παλλαική άμυνα ο Αντρέας και υποτίθεται ότι σε περίπτωση πολέμου θα βγαίναν οι παπούδες από τα ΚΑΠΗ με G3 να την πέσουν στον Τουρκικό στρατό!). Φτιάξαμε 700 Leonίδας με κόστος πολλαπλάσιο από τα Μ113 χωρίς να είναι ανώτερό του γιατί αυτά ήξερε να φτιάχνει η ΕΛΒΟ. Κάναμε φέτες υποβρύχιο 35 ετών (αντί να το στείλουμε στο μουσείο), λες και ήταν τυρί για τοστ, για να το κάνουμε AIP με μεγαλύτερο κόστος από ένα καινούργιο υποβρύχιο AIP γιατί έπρεπε να έχει δουλειά ο Σκαραμαγκάς κτλ κτλ. Οι εργαζόμενοι καλά κάνανε την δουλειά τους αλλά το αποτέλεσμα είναι σε cost/benefit βάση να πάθει χοντρή ζημιά η άμυνα της χώρας. Το πλαίσιο που λειτουργεί μια αμυντική εταιρία λοιπόν είναι πιό σημαντικό και όχι απλά να υπάρχει μια ΕΑΣ. Αλλιώς δουλεύουμε σκληρά για να μειώσουμε την αμυντική ικανότητα της χώρας και το χειρότερο είναι ότι πιστεύουμε ότι κάνουμε καλό.

     • Artisan avatar
      Artisan @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 11/07/2013 12:37:19

      Βάζεισ και τους 350 διοικητικούς σε σύνολο 850 εργαζομένων σε αυτούς με την εμπειρία και την εξειδίκευση? Γιατί σίγουρα κάπου θα είναι εξειδικευμένοι αν το 1/3 των εργαζομένων είναι γραφειοκράτες...

 6. makis Stefanatos avatar
  makis Stefanatos 10/07/2013 11:43:07

  Αγαπητέ κ. Κρανιδιώτη,

  διακρίνω μία ποιοτική μεταστροφή στις κρίσεις - απόψεις σας, κι αυτό είναι θετικό. Ελπίζω να υπάρχει συνέχεια και εύχομαι τα κίνητρα να μην έχουν σχέση με την έγκαιρη "εγκατάλειψη του σκάφους"...Είμαι σίγουρος ότι αντιλαμβάνεστε τι εννοώ...

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ makis Stefanatos 10/07/2013 12:16:25

   Οι κρίσεις μου είναι σταθερές, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.
   Και που ξέρετε εσείς ότι η κορυφή της πολιτικής ηγεσίας έχει άλλη άποψη;
   Απλά στηλιτεύω την προσέγγιση που μαθαίνω ότι κάνει στην συζήτηση για την λύση στο ζήτημα το οικονομικό επιτελείο, βάζοντας κι άλλες παραμέτρους.

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 10/07/2013 13:11:39

    "Οι κρίσεις μου είναι σταθερές, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον."
    Φαήλε, ποτέ δεν αμφισβητήσαμε (δεν αμφισβήτησα) τα κίνητρα σου. Απλά, ήθελα να πω πως ο δρόμος για την κόλαση είναι συχνά στρωμένος με καλές προθέσεις. Και να τους πεις εκεί στο οικονομικό επιτελείο πως αν σκέφτονται μέθοδο αλα ΕΡΤ να το ξεχάσουν. Θα έιναι το μεγαλύτερο δώρο στον τουρκικό εθνικισμό και μεγαλύτερη προδοσία και από αυτή των ηλιθίων του Ιωαννίδη το 1974.

   • makis Stefanatos avatar
    makis Stefanatos @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 10/07/2013 14:55:19

    Δεν διαφωνώ επί της αρχής αγαπητέ... Απλά ο τρόπος που προσεγγίζετε, κατά την γνώμη μου, το εθνικό συμφέρον και τους περί αυτό επιχειρούντες να το υπηρετήσουν πολιτικούς, αρκετές φορές επηρεάζεται από προσωπικές σας εμμονές...αλλά κι αυτό σε κάποιο βαθμό είναι ανθρώπινο και αμβλύνεται από την ανιδιοτέλεια που σας χαρακτιρίζει.

    • Νίκος Αργεάδης avatar
     Νίκος Αργεάδης @ makis Stefanatos 10/07/2013 17:16:54

     Aγαπητέ Μάκη, από πότε, ως αρχή, το εθνικό συμφέρον αποτελεί...εμμονή;
     Ας υποθέσουμε πως καταργούν και κατεβάζουν τους διακόπτες των ΕΑΣ κλπ; Ποιός νομίζετε ότι θα ωφεληθεί;

     • makis Stefanatos avatar
      makis Stefanatos @ Νίκος Αργεάδης 10/07/2013 18:54:58

      Αγαπητέ Νίκο,

      το σχόλιο μου καταχωρήθηκε εκ παραδρομής ως απάντηση στην δική σας ανάρτηση. Αφορά την προηγούμενη του κ. Κρανιδιώτη...

   • Χαιρετώ! avatar
    Χαιρετώ! @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 10/07/2013 17:42:01

    @Απλά στηλιτεύω την προσέγγιση που μαθαίνω ότι κάνει στην συζήτηση για την λύση στο ζήτημα το οικονομικό επιτελείο

    Το "οικονομικό επιτελείο" μόνο του ανέλαβε; Ανεξέλεγκτο είναι; Δεν υπόκειται σε έλεγχο κανενός;

    Αυτά, βγάζουν μάτι, για όσους πρέπει να πείσεις να σε ψηφίσουν, ώστε να μπεις στη Βουλή. Οι άλλοι, οι ήδη πεπεισμένοι, οι χειροκροτητές σου, σε ψήφισαν και δεν βγήκες.

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Χαιρετώ! 10/07/2013 21:34:17

     Φαίνεται ότι αντιλαμβάνεσαι την κυβέρνηση ως μονάδα των SS.
     Θα εκπλαγείς αλλά στην δημοκρατία, πριν παρθούν αποφάσεις γίνεται συζήτηση, ακόμη και έντονες συγκρούσεις λόγω διαφορετικών προσεγγίσεων στα ζητήματα, και στο τέλος ο έχων την ευθύνη παίρνει τις αποφάσεις.
     Κανείς δεν είναι ανεξέλεγκτος, μπορεί όμως να έχει άλλη γνώμη. Όλοι όμως στο τέλος πειθαρχούν στην τελική απόφαση.
     Και θα εκπλαγείς πάλι αλλά εγώ λέω πάντα αυτό που πιστεύω και όχι αυτό που θα ήταν αρεστό.
     Άμα θες τέτοια 'η κανά ρουσφετάκι, έχεις άλλες επιλογές, όχι εμένα.

     • Χαιρετώ! avatar
      Χαιρετώ! @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 10/07/2013 22:48:15

      Το ακαταλαβίστικο σχόλιό σου, φανερώνει νευρικότητα.

      Η οποία σε θόλωσε, μάλλον, και μου λες για... "ρουσφετάκια"!

      Μια γνώμη- συμβουλή είπα, άμα δεν την βρίσκεις σωστή, αγνόησέ την. Αυτό επιτάσσει η ευγένεια της συνομιλίας.

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Χαιρετώ! 11/07/2013 10:17:40

      Εσύ κάνεις ότι δεν κατάλαβες αλλά νομίζω πως συνεννοηθήκαμε...

     • Χαιρετώ! avatar
      Χαιρετώ! @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 14/07/2013 21:58:08

      Η ερώτηση ήταν απλούστατη: "Το “οικονομικό επιτελείο” μόνο του ανέλαβε; Ανεξέλεγκτο είναι; Δεν υπόκειται σε έλεγχο κανενός;"

      Δηλαδή: ΠΟΙΟΣ έχει την ευθύνη του διορισμού και του ελέγχου. Ο Σόιμπλε; Ο Σαμαράς; Η Μέρκελ; Το ΔΝΤ; Η ΕΕ; Η ΕΚΤ; Ποιος;

      Αντί για μια ξεκάθαρη απάντηση,άρχισες τα περίεργα περί SS kai ...ρουσφετάκια!

      Όσοι έχουν κριτική σκέψη, αντιλαμβάνονται. Οι άλλοι, έτσι κι αλλιώς, αμελητέα ποσότητα είναι, ασχέτως του πλήθους τους.

 7. George avatar
  George 10/07/2013 11:59:14

  Οι κρατικές αμυντικές βιομηχανίες αποτελούν τροχοπέδη στην άμυνα της χώρας. Απίστευτα ποσά ξοδεύτηκαν για την αγορά όπλων από αυτές ενώ με λιγότερα θα είχαμε περισσότερα. Ενα ενδεικτικό παράδειγμα: Service σε Τ-41 που αγοράστηκε το 1969! κόστισε πιό πολύ από την αγορά καινούργιου αεροσκάφους. Με αυτά πετάνε οι Ικαροί μας. Με αυτά πέφτουν οι Ικαροί μας. Ούτε το μοντέλο ιδιωτικών αμυντικών βιομηχανιών με μόνο πελάτη το Ελληνικό δημόσιο είναι βιώσιμο όπως δείχνει ο Σκαραμαγκάς και η Ελευσίνα. Μόνο ιδιωτικές εταιρίες με εξαγωγικό προσανατολισμό και διεθνείς συμπαραγωγές έχουν ελπίδες.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ George 10/07/2013 14:10:53

   Για πες μας ..... ποσες αμιγώς 'ιδιωτικές' αμυντικές βιομηχανίες έχεις υπόψην σου στην Ευρώπη .. πόσο 'ιδιωτική' ειναι λ.χ. η EADS ή BAE ?

   Φαινεται πως το γεγονός ο΄τι εχουν διαπραγματεύσιμες μετοχες σε μπερδεύει και βλεπεις μονο την επιφάνεια.

   δεν νομιζω κανεις να υποστηριζει παραγωγή 'σοβιετικού τυπου'..
   υπαρχουν μοντέλα εταιρικής λειτουργείας - με τον δημοσιο και τον ιδιωτικό τομεα να παιζουν αναλογο ρόλο.

   • George avatar
    George @ rally monkey 10/07/2013 17:01:32

    Κανείς δεν είπε να μην είναι και το κράτος μέτοχος. Μέτοχος όμως , όχι να ασκεί διοίκηση με πολιτευτές που δε βγήκανε στη βουλή. Πρόσληψη στη ΒΑΕ με προσόν σύσταση του Labour Party δεν γίνεται αν με εννοείς,

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ George 10/07/2013 21:42:53

   Το αν θα είναι αμιγώς δημόσια η αμυντική βιομηχανία ή με συμμεςτοχή ιδιωτών, είναι αδιάφορο. Αρκεί να είναι σύγχρονη, δυναμική και κερδοφόρα.
   Ακόμη και στις χώρες που είναι ιδιωτικές, δεν είναι και τόσο "ιδιωτικές". Ταυτίζονται με τα συμφέροντα των χωρών τους και συνεργάζονται στενά με την πολιτική εξουσία.
   Τα γνωστά λάθη του παρελθόντος, τα οποία δεν τα έκρυψα, δεν σημαίνουν ότι δεν επιδέχονται διόρθωση και ότι πρέπει να καταστρέψουμε ότι καλό υπάρχει.
   Εκτός από τα λαμόγια κλαι τα αρπακτικά, υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι με συσσωρευμένη ανθρώπινη εμπειρία πάνω από τις μηχανές, που ΔΕΝ αγοράζεται, αν την σκορπίσεις. Υπάρχει η εξαιρετική ποιότητα προϊόντων και η παραγωγική δυνατότητα.
   Απομόνωση των ακραίων λοιπόν, εξυγίανση εν λειτουργία και φυγή προς ένα παραγωγικό και κερδοφόρο μέλλον για τις επιχειρήσεις αυτές, με όποια μορφή συμμετοχής των ιδιωτών αποφασίσουν οι επαΐοντες, έχοντας όμως γνώμονα και την μεγάλη εικόνα και συνεργάτες τους εργαζόμενους, που δεν είναι καφενόβιοι νταραβεριντζήδες αλλά βιομηχανικοί εργάτες, τεχνικοί, επιστήμονες...

 8. tak avatar
  tak 10/07/2013 12:09:00

  Κρίμα που δεν μπήκες στον πρώτο κύκλο! Μπορεί να είσαι ... ταύρος, αλλά δεν ήσουνα ... ταυρής!

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ tak 10/07/2013 12:20:03

   Εεεεε, Ζυγός, με ωροσκόντα Λέοντα.

   • tak avatar
    tak @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 10/07/2013 12:38:36

    Τέλεια!

   • περιμπανού avatar
    περιμπανού @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 10/07/2013 12:40:50

    Μεγάλε... εγώ Λέων κι ο σύζυγος Ζυγός!
    Η σχέση μας, ότι κι εσύ από μόνος σου!!!!

    • ΑπυθιΑ avatar
     ΑπυθιΑ @ περιμπανού 10/07/2013 14:08:25

     Πείτε μας κάτι και για Υδροχόους με Διδύμους! :-)

     • περιμπανού avatar
      περιμπανού @ ΑπυθιΑ 10/07/2013 14:34:49

      ...ασυμβίβαστοι, επαναστατικοί ΚΑΙ ευφυέστατοι!

     • roadrunner avatar
      roadrunner @ περιμπανού 10/07/2013 15:59:30

      Ε, τώρα ζήλεψα. Γιατί δεν μας λέτε και για τους Λέοντες ;... :-)

     • περιμπανού avatar
      περιμπανού @ roadrunner 10/07/2013 16:12:35

      σταθεροί, πιστοί, μεγαλόκαρδοι, κοινωνικότατοι ...αλλά μην τους θίξεις την αξιοπρέπεια...

     • ΑπυθιΑ avatar
      ΑπυθιΑ @ περιμπανού 10/07/2013 16:38:48

      Εγώ πάντως ευχαριστώ περιμπανού, καλύφθηκα :-).

 9. giorgos avatar
  giorgos 10/07/2013 12:15:30

  Φαηλο εδω καταστρεφουν με ενα νομοσχεδιο που κατατεθηκε χθες το βραδυ,το συνολο του λαου.ενα καταπτυστο νομοσχεδιο φορολογικο λενε που σε δυο χρονια θα εχει ισωπεδωσει τους Ελληνες,αν τους αφησουμε βεβαια,για μια δοσι και εσυ μοας μιλας για ΕΑΣ και λπ,τι να κανουμε τα οπλα αφου εχουμε εκχωρησει την Εθνικη Κυριαρχια δεν το ξεραμε οτι οι υπογραφες υπαρχουν ολα τα ξεραμε.ενα μονο δεν περιμεναμε.Μια και μονο εξεταστικη για το μνημονιοελεγε ε μας ειπε ΨΕΜΑΤΑ.και δυστυχως θα εχει την τυχη του προηγουμενου ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ giorgos 10/07/2013 15:48:45

   Ακόμη δεν ψηφίστηκε το τελικό νομοσχέδιο κι εσύ έφερες το τέλος του σύμπαντος.
   Να ψηφίζατε Σαμαρά κι όχι ό,τι σας κάπνισε από δικαιολογημένη( (αλλά κακό δάσκαλο) οργή, να του δίνατε αυτοδυναμία, για να απαιτούσαμε μαζί την μία και μόνη εξεταστική.
   Με 128 που του δώσατε, τον υποχρεώσατε σε συμβιβασμούς, διότι η χώρα, ξέρεις, δεν μπορούσε να μπει στον αυτόματο πιλότο. Έπρεπε να έχει κυβέρνηση. Κι επειδή ξέρεις πρόσθεση κι αφαίρεση, σκέψου και συγκράτησε τον θυμό σου.

   • θρακομακεδονας avatar
    θρακομακεδονας @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 11/07/2013 01:35:17

    Κυριε Κρανιδιωτη, παρολο που πολλες απο τις δημοσιευμενες σας αποψεις με βρισκουν απολυτα συμφωνο, με αυτο το επιχειρημα των 128 και των αναγκαστικων συμβιβασμων,νομιζω οτι πετατε τη μπαλα στην εξεδρα.
    Ολα θα ειχαν αποφευχθει αν δεν υπηρχε η μεταβαση απο το αντιμνημονιακο στο μνημονιακο μπλοκ με τις αναμενομενες, για πολλους, παραφυαδες τυπου ανελ και τις συνεχιζομενες μεχρι και σημερα διαρροες προς τη χα.
    Σε τελευταια αναλυση οταν μια παραταξη δεν επιτυγχανει την αυτοδυναμια την ευθυνη, δεν εχουν οι εκλογεις αλλα οι υποψηφιοι της παραταξης που δεν τους επεισαν.Και ισως αυτη η "κινητικοτητα"(φοριεται στις μερες μας) αποψεων να εχει μεριδιο ευθυνης σ'αυτο.
    Αυτο που προβληματιζει πολλους ειναι οτι ακομα "στραβα αρμενιζουμε" και τα λαθη διαδεχονται το ενα το αλλο.
    Νομιζω οτι ολοι μας, για το καραβι ενδιαφερομαστε και το πληρωμα εχει αρχισει να σιγομουρμουριζει επικυνδυνα, καποιος ας πει στο καπετανιο οτι η ροτα ειναι για τα βραχια.
    Σενεχιστε τον αγωνα, χρειαζονται ανθρωποι της πιατσας στο νεο ποστο...
    Με εκτιμηση
    ΥΓ: Και μια απορια.Πως αντιλαμβανεσθαι το "συγχρονο" μιας επιχειρησης;

    • θρακομακεδονας avatar
     θρακομακεδονας @ θρακομακεδονας 11/07/2013 01:39:29

     "αντιλαμβανεσθε"

 10. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 10/07/2013 12:33:55

  "Πρέπει να έχει η χώρα πολεμική βιομηχανία;"

  Φαήλε, σίγουρα είναι ρητορική η ερώτηση, όπως και οι επόμενες. Διότι από ΣΥΡΙΖΑίους και ακραιφνείς (ψευτο)αντιπατριώτες του "ολοι είμαστε αδέρφια και το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του" θα περίμενα τέτοιες ερωτήσεις. Και χαίρομαι που άλλαξες και δεν κατηγορείς τους εργαζόμενοιυς των ΕΑΣ για "τεμπελιά" και για την κατάντια στην οποία έφτασαν οι καμματικοί κομμισσάριοι (και) την αμυντική βιομηχανία.

  Σου συνιστώ να δεις με τα παιδιά σου την ταινία "Τα Ζουζούνια" για να δεις τι σημαίνει υποτελής ηγεσία και τί όχι.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Νίκος Αργεάδης 10/07/2013 15:43:01

   Δεν άλλαξα. Είμαι παλιός "λύκος" πια για ν' αλλάξω...

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 10/07/2013 20:31:38

    Χα, χα, χα! Ο λύκος και άν εγέρασε...
    Στο χωριό μου λένε "ο λύκος δεν αλλάζει μαλλί..."
    Δλδ, φταίνε οι εργαζόμενοι των ΕΑΣ κ των άλλων αμυντικών βιομηχανιών για την κατάντια τους, δλδ οι άνθρωποι που δεν έπαιρναν τις πολιτικές αποφάσεις για την πορεία τους;

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Νίκος Αργεάδης 10/07/2013 21:45:45

     Άντε πάλι! Αυτό λέω στο άρθρο;

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 11/07/2013 09:45:33

      Φαήλε, ερώτηση έκανα. Το "χαίρομαι που άλλαξες" αναφέρεται στο (καλό) γεγονός πως δεν κατηγορείς πλέον συλλήβδην τους εργαζόμενους στα ΕΑΣ και γενικά στην αμυντική βιομηχανία ως τεμπέληδες, που ευθύνονται για την κατάντια, όπως τους "πτυχιούχους" που δεν θέλουν και δεν μπορούν, για πρακτικούς λόγους που τους αγνοείς επίτηδες, να μαζεύουν φράουλες για πενταροδεκάρες.
      Αυτό είπα.
      Πάντως, αν και δεν το παραδέχτηκες ποτε, το άρθρο για την Μανωλάδα ήταν, επιεικώς, ατυχές.
      Απλά λέω πως αυτού του είδους οι γενικευμένοι αφορισμοί (οι Έλληνες είναι τεμπέληδες -πρώτος διδάξας ο ξενόμυαλος ΓΚΑΠ-οι Γερμανοί έιναι ΟΛΟΙ Ναζί κλπ) πρέπει να αποφεύγονται ακόμα και σε γενικά άρθρα που δεν στηρίζονται σε εμπειρικά δεδομένα αλλά σε ιδεολογικές γενικεύσεις και αφεραίσεις πουα λειτουργούν ταυτιστικά.

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Νίκος Αργεάδης 11/07/2013 10:15:19

      Λοιπόν, επειδή με έπρηξες, άκου:
      στις αγροτικές εργασίες ΔΕΝ πάνε, η συντριπτική πλειοψηφία, να εργαστούν οι Έλληνες ως εργάτες, ακόμη και με καλό μεροκάματο. Δεν γουστάρουν, άλλαξε η νοοτροπία εργασίας, καλόμαθαν, ακόμη κι όταν ΔΕΝ έχουν κανένα ιδιαίτερο προσόν.
      Αν δεν σου αρέσει η αλήθεια, δεν μπορώ να σε βοηθήσω.
      Αν θες να την επιβεβαιώσεις πήγαινε σε όποια αγροτική περιοχή θες και ρώτα τους αγρότες να μάθεις αν πηγαίνουν οι Έλληνες ως εργάτες στις ελιές, στα καπνά, στα πορτοκάλια, στις φράουλες, οπουδήποτε. ΔΕΝ ΠΑΝΕ.
      Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αν δεν σου αρέσει ας προσπαθήσεις κι εσύ να την αλλάξουμε, όμως δεν πρόκειται ποτέ να γράφω ψέματα για να μην ενοχληθεί οποιοσδήποτε.
      Καλημέρα.

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 11/07/2013 12:41:07

      Στενοχωριέμαι όταν χάνεις την ψυχραιμία σου. Δεν έχω κάτι προσωπικό.
      Αλλά και αλήθεια να είναι (και δεν αμφισβητώ την ειλικρίνειά σου) εμείς ΠΟΤΕ δεν πρέπει να τους χρωματίζουμε ΟΛΟΥΣ έτσι. Αυτό λέω μόνο. Μην επαναλαμβάνουμε τα σφάλματα του παρελθόντος όταν κάθε ένας με αντίθετη γνώμη και ιδέα βαφτίζονταν κομμουνιστής, σημερα φασίστας από την καρκινική ψευτοαριστερά, και αύριο ένας Θεός ξέρει τι, κλπ, κλπ.

      Επί των ΕΑΣ τώρα, πρέπει να ρωτήσεις τους ιθύνοντες τα εξής:

      Γιατί βουλιάζουν τα ΕΑΣ στα χρέη; Τις πταίει;

      1) Τι έκαναν (οι ιθύνοντες) για να πληρωθούν τα 126 εκ. που χρωστά στα ΕΑΣ το Ιρακ;
      2) Αν έκαναν διαβήματα, ποιά η απόκκριση του Ιράκ;
      3)Αν κλείσουν τα ΕΑΣ- αλα ΕΡΤ- ποιες οι επιπτώσεις στην παροχή πυρομαχικών στον ΕΣ; Εναλλακτικά σχέδια υπάρχουν για να μην υπάρξουν επιπτώσεις;
      4)Τι έγινε με το ενδιαφερόν εταιριών όπως της Αμερικανικής ΑΤΚ για παραγωγή σφαιρών διαμετρήματος των 5,56 mm;

      Περιμένω άρθρο με ενδιαφέρον.

 11. panos avatar
  panos 10/07/2013 13:14:26

  ΚΥΡΙΕ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΜΕ.......ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΑΝΑΛΩΝΕΣΤΕ ΑΣΚΟΠΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ. ΓΙΑΤΙ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΙΣ ΞΕΡΕΤΕ.......

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ panos 10/07/2013 15:45:00

   Τίποτα δεν χάσαμε. Χρήματα δανειστήκαμε με ορισμένους σκληρούς όρους. Αμάν πια με τις εσχατολογικές υπερβολές.

 12. Hawk avatar
  Hawk 10/07/2013 13:18:27

  Θα συμφωνήσω και εγώ με τις απόψεις σας και μακάρι να εισακουστούν από την ηγεσία, επίσης θα ήθελα να σημειώσω ότι δεν είναι απαραίτητο να προσληφθούν όλοι αυτοί οι ξένοι μάνατζερς που ακούμε το τελευταίο διάστημα είτε για την υγεία ή άλλους τομείς. Νομίζω είναι προσβολή να λέμε ότι σε αυτή την χώρα δεν έχουμε επιστημονικό προσωπικό με εμπειρία που προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ιδιωτικές εταιρείες και κατ΄επέκταση θα μπορούσε να βγάλει κάστανα από την φωτιά υποστηρίζοντας βασικές δομές του δημοσίου που χρειάζονται ανάταξη. Είναι υποτιμητικό και ύβρις, οι αρμόδιοι θα πρέπει να το ξανασκεφτούν, δεν μπορεί τα Ελληνόπουλα από το πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων να γίνονται δεκτά με την πρώτη για μεταπτυχιακά σε καλά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και εμείς εδώ να καλούμε τους "φωστήρες" της ευρώπης για να μας σώσουν. Αν μη τι άλλο ας προσπαθήσουμε και για να μην φύγουν κιάλλα λεφτά έξω.

 13. Ένας τύπος avatar
  Ένας τύπος 10/07/2013 13:45:51

  Ας είμαστε λίγο ρεαλιστές, όλοι οι πατριώτες ευχόμαστε να είχαμε μία κραταιά πολεμική βιομηχανία, αλλά αυτό ως φαίνεται είναι αδύνατο οτιδήποτε έχει κατασκευαστεί στην Ελλάδα πάντα ήταν υπερκοστολογημένο και τελείως εκτός χρονοδιαγράματος. Μόνο η ανάπτυξη του περίφημου Άρτεμις 30 στοιχισε 60δις δραχμές τότε με αποτέλεσμα 60 μονάδες που δεν λειτουργούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια με τα ίδια χρήματα θα είχαμε προμηθευτεί πολλαπλάσιο αριθμό μαχητικών στην αγορά του αιώνα, παραδείγματα σαν το προηγούμενο αμέτρητα, τα Ιάσων, τα Λεωνίδας, οι Μεκο, Τ214, S. Vita και ο κατάλογος ατελείωτος. Μιλάτε για κάλυκες 5,56 κάποιοι ίσως νομίζουν ότι θα μπορούσαμε να εξάγουμε στις ΗΠΑ σφαίρες 5,56, θεωρητικά αυτό ακούγεται πάρα πολύ θελκτικό πρακτικά όμως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται διότι πχ. ο μηχανολογικός εξοπλισμός της ΠΥΡΚΑΛ είναι τόσο παλιός που το κοστολόγιο θα εκτοξεύσει την τιμή τόσο ψηλά που μαζί με τα μεταφορικά θα κάνουν την τελική τιμή του προιόντος να εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη, να είστε σίγουρος ότι το ίδιο θα συνέβαινε και στην ελληνική αγορά. Ακόμα θυμόμαστε μέσα του '80 ότι ο Ε.Σ(εμείς δηλαδή) πλήρωνε στην ΕΒΟ διπλάσια τιμή για βλήματα πυροβολικού 155mm από την τιμή που πούλαγε η ΕΒΟ τα ίδια βλήματα στο Ιρακ την ίδια περίοδο, να μαθαίνουν και οι νεότεροι να μην παραμυθιάζονται με την "κραταιά πολεμική βιομηχανία" .
  Για να μην μακρυγορώ και κουράζω την αμυντική βιομηχανία καλύτερα να την ξεχάσουμε λίγες ιδιωτικές εταιρίες που κάνουν σοβαρή δουλειά όπως η Θέων, Έλμον, Sunlight κλπ πρέπει να στηριχτούν από το κράτος με σοβαρές παραγγελείες όχι μόνο για εθνικούς λόγους αλλά φυσικά και για την τεράστια προστιθέμενη αξία και τεχνογνωσία, από τις εταιρείες που αναφέρει το άρθρο ίσως μόνο η ΕΑΒ θα μπορούσε να διασωθεί και αυτή μετά από τρελή αναδιοργάνωση, ελπίζουμε όχι στο μοτίβο της ΕΡΤ ή της αναδιοργάνωσης του Ε.Σ.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Ένας τύπος 10/07/2013 15:53:16

   Δεν έχεις δίκιο.
   Υπάρχουν προϊόντα στα οποία η ΠΥΡΚΑΛ είναι όχι απλά ανταγωνιστική αλλά ΜΟΝΗ της.
   Τα λάθη του παρελθόντος τα ξέρω, τα γράφω σε αδρές γραμμές.
   Με το 1/3 του προσωπικού που έμεινε, συμμάζεμα, σκληρή δουλειά και επιθετική διοίκηση, μ,πορεί να γίνει τώρα αυτό που δεν έγινε 30 χρόνια.
   Επιμένω. Αν το καταστρέψεις, δεν το ξαναφτιάχνεις εύκολα.
   Ας δοκιμάσουμε κάτι μαζί με τους ανθρώπους. Έχουν καταθέσει σχέδιο εξυγίανσης. Ας το δουν οι αρμόδιοι.
   Αν τα καταφέρει η επιχείρηση, θα ξεπληρώσει μόνη της τα χρέη της.
   Αν όχι, τα φορτώνεται ο λαός, συν το κόστος κι άλλων ανέργων.

 14. ΑπυθιΑ avatar
  ΑπυθιΑ 10/07/2013 14:06:36

  ''Θεωρώ αδιανόητο να γράψει η Ιστορία πως επί πρωθυπουργίας Αντώνη Κ. Σαμαρά διαλύθηκε η πολεμική βιομηχανία της χώρας…''
  Αγαπητέ μου κ. Κρανιδιώτη, έχετε απόλυτο δίκιο σε όλα όσα γράφετε.
  Όμως η Ιστορία έτσι κι αλλιώς θα είναι αμείλικτη και θα χρεώσει τα πάντα.
  Κι αυτά που κάκιστα έγιναν αλλά κι εκείνα που απαιτούνταν και εξ ατολμίας, παραλήφθηκαν.

  • ΝΙΚΟΣ-ΔΕΗ avatar
   ΝΙΚΟΣ-ΔΕΗ @ ΑπυθιΑ 10/07/2013 14:24:09

   Ο ΦΑΗΛΟΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ.
   ΒΑΖΕΙ ΨΗΛΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΘΕΡΜΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ .
   ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΚΕΡΑΥΝΩΣΕΙ , ΟΠΟΙΟΣ ΒΕΒΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ...

   • ΑπυθιΑ avatar
    ΑπυθιΑ @ ΝΙΚΟΣ-ΔΕΗ 10/07/2013 16:18:52

    Καλά θα κάνετε αγαπητέ Νίκο -Δεή, να μην παριστάνετε τον...Δικηγόρο του Δικηγόρου. :-) Εκτός του οτι o κ.Κρανιδιώτης ουδέποτε τον χρειάστηκε, το σχόλιό σας εν προκειμένω είναι και άτοπο!!

    • ΝΙΚΟΣ-ΔΕΗ avatar
     ΝΙΚΟΣ-ΔΕΗ @ ΑπυθιΑ 10/07/2013 17:54:42

     ΜΠΑ ΧΟΥΝΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ...
     ΘΑ ΜΟΥ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΛΕΩ ...
     ΕΚΦΡΑΖΩ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ ΛΕΩ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΤΙ Ο ΦΑΗΛΟΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΗΚΑΡΙ.
     ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΕΜΕΝΑ.
     ΕΓΩ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΣΤΗ ΔΕΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΟΥ.
     ΤΟΝ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΟΨΗ ΔΕΝ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΩ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ.

     • ΑπυθιΑ avatar
      ΑπυθιΑ @ ΝΙΚΟΣ-ΔΕΗ 10/07/2013 22:48:52

      Αγαπητέ Νίκο-Δεή, καθόλου δεν με αφορούν οι σπουδές και οι ''ταπεινές'' σας απόψεις, μπορείτε να τις εκφράζετε όσο κεφαλαία επιθυμείτε και φυσικά δεν θα ασχολιόμουν καθόλου, αν δεν ''κολλούσατε'' το άσχετο σχόλιό σας επάνω στο δικό μου. Το κολλήσατε για να το κολλήσετε, αν και δεν είναι σχετικό. Προτιμήστε λοιπόν αν σας είναι εύκολο να γράφετε ανεξαρτήτως των ξένων σχολίων, όταν δεν εννοείτε το περιεχόμενό τους.
      Ευχαριστώ

 15. Γιάννης Καλαματιανός avatar
  Γιάννης Καλαματιανός 10/07/2013 14:31:02

  Το σύντομο ανέκδοτο της ημέρας : οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
  Όταν άλλοι / ξένοι / δανειστές αποφασίζουν εδώ και 3 χρόνια για τις ζωές μας είναι α-νοησία να μιλάμε για οικονομικό επιτελείο.
  Ας είμαστε ειλικρινείς τουλάχιστον : εκτελεστικά όργανα των δανειστών είναι οι άνθρωποι, τίποτε άλλο. Μπορούν αυτοί να διεκδικήσουν κάτι, να πουν ένα όχι, να διαπραγματευθούν σοβαρά για το ο,τιδήποτε;
  Εδώ παρουσιάζεται η πιθανή μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ως επιτυχία ανάλογη της άλωσης της Τριπολιτσάς.
  Την ίδια ώρα που οι άλλοι δεν σταματούν να μας υπενθυμίζουν ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο.
  Δείτε τι έγινε χθες με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
  Δείτε τα 109 άρθρα του νέου πολυνοσχεδίου.
  Και μη μου πείτε ότι θέλουν αλλά δεν μπορούν.
  Επειδή μόνο το κυβερνάν δια του παραδείγματος μπορεί να πείσει τα υποτελή φοροϋποζύγια να κάνουν κι άλλη υπομονή, θα περίμενε κανείς να ξεκινήσει η αλλαγή, η κάθαρση, η νέα Ελλάδα, η νέα διακυβέρνηση, από την τακτοποίηση του οίκου της εξουσίας.
  Αντί γι αυτό, συνεχίζεται η προκλητική σπατάλη (παροχές σε βουλευτές και υπαλλήλους της Βουλής - αλήθεια τι χρειάζεται η Βουλή σήμερα, να λέει ναι σε όλα;) διορισμούς ημετέρων (πολιτευτών της συμφοράς, κουμπάρων και κολλητών), μέχρι και ο υπερφυσικός μπέμπης κυκλοφορεί ακόμη με τη μπέμπα του (αν είδα καλά).
  Κι εσείς αγαπητέ κύριε Κρανιδιώτη ελπίζετε στην ανάσταση της ΕΑΣ.
  Άμποτε.
  Αν και οι 632 σελίδες από το "Δόγμα του Σοκ" , που καθημερινά επιβεβαιώνουν την εφαρμογή της εν λόγω θεωρίας στις ζωές μας, δεν μας δίνουν πολλές ελπίδες...

 16. Γενιά του Πολυτεχνείου avatar
  Γενιά του Πολυτεχνείου 10/07/2013 14:35:40

  Αγαπητέ Φαήλο.
  Με εκφράζεις.
  Με έπεισες να γραφτώ στην Ν. Δημοκρατία,γιά να ψηφίσω στις εσωκομματικές το παλικάρι που έστησε την σημαία στο χώμα και είπε ακολουθείστε με.Και δεν πείθομαι εύκολα.Αριστερός από κούνια,πολίτης του κόσμου,άρρωστος με την Ελλάδα όμως.
  25 χρόνια στην Πολεμική Βιομηχανία,ΕΒΟ,ΕΑΒ ,Πυρκαλ.Με ξέρουν και οι πέτρες εκεί μέσα.Μηχανολόγος ΕΜΠ το επάγγελμα.
  Τι έχω να πω? Χάος.Δεν παίρνει γιατριά το πράγμα.Τι κόσμος πλούτισε με τα offsets.Άπειρες εξυγιάνσεις,αποτέλεσμα μηδέν.
  Εργαζόμενοι? 10 τίμιοι που ιδρώνουν,100 που κάθονται.
  Διευθυντές? Ότι περίσσευε από αποτυχημένους πολιτευτές.
  Στην κλαδική έκθεση Defendory αν συγκρίνεις το τεχνολογικό επίπεδο των Ελληνικών κρατικών Βιομηχανιών και των Ελλήνων Υποκατασκευαστών,με των Ιρανών π.χ. σε πιάνει θλίψη.
  Ερμη πατρίδα και Στρατηγέ Μακρυγιάννη και Μαύρε καβαλάρη Πλαστήρα
  Πολύ φιλικά

  • sender avatar
   sender @ Γενιά του Πολυτεχνείου 10/07/2013 16:16:37

   Οσο υπάρχουν Ελληνες σαν εσάς,υπάρχει ελπίδα!

  • Χαιρετώ! avatar
   Χαιρετώ! @ Γενιά του Πολυτεχνείου 10/07/2013 17:55:23

   @Αριστερός από κούνια

   ΟΡΚΙΣΟΥ!!!

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Γενιά του Πολυτεχνείου 10/07/2013 21:51:35

   Μόνο ο θάνατος δεν διορθώνεται.
   Ότι καλό παρήγαγαν τόσα χρόνια οι επιχειρήσεις αυτές δεν έγινε από λαμόγια αλλά από εργάτες, τεχνικούς, επιστήμονες, που δούλευαν πάνω από τις μηχανές.
   Ας βασιστούμε λοιπόν σε ότι καλό υπάρχει, γιατί σίγουρα υπάρχει, απαλλασσόμενοι από αυτούς που περιγράφεις και τις νοοτροπίες τους.
   Πιστεύω ότι το ξέρουν κι οι εργαζόμενοι αυτό και θα κάνουν τα πάντα για την εξυγίανση και για να μην έχουν οι επιχειρήσεις αυτές έναν αιφνίδιο επιχειρηματικό θάνατο.
   Ξέρουν πως η καλύτερη ασφάλεια για το ψωμί τους είναι μια υγιής, πλεονασματική, σύγχρονη και κερδοφόρα επιχείρηση, που θα προσφέρει πολλά και στη χώρα.
   Δύσκολο αλλά εφικτό.
   Αδερφέ, δεν γίνεται να πουλάμε οι μισοί σουβλάκια, πίτσες και καφέδες στους άλλους μισούς. Πρέπει να φτιάχνουμε και τίποτα της προκοπής.

 17. rally monkey avatar
  rally monkey 10/07/2013 14:47:52

  υπαρχουν ασφαλιστικές δικλειδες που να εγγυώνται ο'τι τα φαινόμενα που έκαναν αυτές τις εταιρίες ζόμπι δεν θα επαναληφθούν ..?
  και αν δεν υπαρχουν εγγυήσεις ή υποκαταστατα για την κρατική αξιοπιστία και την πολιτική βουληση
  τουλαχιστον να υπαρχει ειλικρίνια για τα αιτια που οδηγησαν σ'αυτη την κατασταση - για να υπαρξουν αναλογες προβλέψεις
  αυτος θα ειναι κρισιμο για να εξασφαλιστεί και ιδιωτική συμμετοχή σε οποιοδήποτε εγχείρημα

  • Χαιρετώ! avatar
   Χαιρετώ! @ rally monkey 10/07/2013 18:01:05

   @υπαρχουν ασφαλιστικές δικλειδες που να εγγυώνται ο’τι τα φαινόμενα που έκαναν αυτές τις εταιρίες ζόμπι δεν θα επαναληφθούν ..?

   Φυσικά, ναι, ΑΝ αναλάβουν την ευθύνη τους πατριώτες με γνώση του θέματος, όπως ο ΦΚ, ο "Ένας τύπος", ή εσύ, πχ, ή όποιος έχει τα αντίστοιχα προσόντα.

   Το κράτος δεν είναι αποδοτικό, ΜΟΝΟΝ όταν οι κυβερνώντες είναι για τα μπάζα, ή λαμόγια.

 18. Μυρμιδών avatar
  Μυρμιδών 10/07/2013 17:23:31

  Συμφωνώ απολύτως με το παρόν άρθρο σου Φαήλε.
  Τα φαινόμενα του να προσλαμβάνουν κάποιοι τις "γκόμενες" τους ακόμα και στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας μπορούν να παταχτούν,να διορθωθούν και να πάμε επιτέλους παρακάτω στο πνεύμα που έθεσες και νομίζω πως όλοι συμφωνούμε.
  Τέλος θα ήθελα να σας επιστήσω την προσοχή στο εξής φαινόμενο.
  Όλως τυχαίως την ώρα που η κυβέρνηση προχωρεί σε μεταρρυθμίσεις που θα σώσουν την ελληνική οικονομία και σχεδόν ταυτόχρονα με σημαντικά γεγονότα όπως συνέντευξη του υπουργού Δένδια στο BBC για τους λαθρομετανάστες έχουμε περίεργα συμβάντα.
  Λίγο μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ φωτιά στο στρατόπεδο της αυλώνας.
  Λίγο μετά την απόλυση των υπάλληλων της ΠΟΕ-ΟΤΑ φωτιά δίπλα σε αποθήκες πυρομαχικών κοντά σε πόλη.
  Μάλιστα στο τελευταίο συμβάν εκκενώθηκε ολόκληρη η πόλη!!!
  Νομίζω σύμπτωση επαναλαμβανομένη παύει να είναι σύμπτωση.
  Οι λαθρομετανάστες εκατομμύρια και η χωρά ανυπεράσπιστη και διάτρητη ;;;;;;;
  Δεν θέλω να επεκτάθω ούτε να το σκέφτομαι καν!!!
  Ελπίζω να έχουν γνώση οι φύλακες και να μην τα ερμηνεύουν όλα ως υπερβολικά
  συνωμοσιολογικά σενάρια.

 19. Χαιρετώ! avatar
  Χαιρετώ! 10/07/2013 17:26:00

  @το δάνειο των 30.000.000 Ευρώ, υποπολλαπλάσιο αυτών που πήραν το Μέγαρο, το MEGA

  ΠΟΙΟΣ, ΠΌΤΕ και ΓΙΑΤΙ τους τα έδωσε;

  Τα υπόλοιπα είναι "να'χαμε να λέγαμε" "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε" ..."και γόπες να φουμέρναμε", φίλτατε.

  Οπότε: ΠΟΙΟΣ, ΠΌΤΕ και ΓΙΑΤΙ τους έδωσε τα δάνεια;

  ΥΓ. Ο χαζο- ΓΑΠ, πάντως, δεν ήταν. "Έφαγε πόρτα" ο ΔΟΛιος Ψυχάρης, (που, ευφυώς, έλεγε κι ο Φάκτορας, πάλαι ποτέ), όταν ζήτησε να μεσολαβήσει για το δάνειο που ήθελε ο ΔΟΛ από την Εθνική. Ήταν η κρίσιμη καμπή μεταστροφής του Mega από φιλοΓΑΠικό σε αντιΓΑΠικό! Από την μια στιγμή στην άλλη, ο Great Pritender και ο λοιπός θίασος του γυάλινου μπερντέ των 8, έγιναν αντιμνημονιακοί και φιλοβενιζελικοί. Κάνω λάθος;

 20. Χαιρετώ! avatar
  Χαιρετώ! 10/07/2013 18:04:46

  @συνέντευξη του υπουργού Δένδια στο BBC για τους λαθρομετανάστες

  ΛΑΘΟΣ! Ο "πολύς", και επικοινωνιακά υπερτιμημένος Δένδιας μίλησε, απλά, για μετανάστες. ΟΧΙ, για λαθρο-μετανάστες.

  Ο Σαμαράς ήταν που μίλησε, ΕΥ_ΘΑΡΣΩΣ, για "2000000 ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ μετανάστες"

  • Μυρμιδών avatar
   Μυρμιδών @ Χαιρετώ! 10/07/2013 20:38:05

   Νομίζω και ο Δένδιας στρατιώτης του Σαμαρά είναι.
   Ξαναδές το απόσπασμα που απαντάει ξεκάθαρα και λέει ότι όλοι οι λαθρομετανάστες πρέπει να απελαθούν.
   Αυτονόητο ότι λαθρομετανάστης και μετανάστης που έρχεται και μένει παράνομα στη χώρα είναι το ένα και το αυτό.Παρακαλώ μην παίζουμε με τις λέξεις...

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Μυρμιδών 10/07/2013 21:55:45

    Μην κολλάτε στις λέξεις. Όπως το λέει ο Μυρμιδόνας, ο Δένδιας είναι καλός Αξιωματικός, όχι απλά στρατιώτης, της Πατρίδας και του Σαμαρά.
    Η "σκούπα" του είναι διαρκής, κρατάει ένα χρόνο! Όχι σαν τα θεατρικά άλλων για 2-3 μέρες.
    Κάνει δουλειά.

  • airman avatar
   airman @ Χαιρετώ! 10/07/2013 22:10:00

   Ο όρος ''λαθρομετανάστης'' μπορεί να μεταφράζεται όπως όλοι μας καταλαβαίνουμε στις μεταξύ μας συζητήσεις, αλλά από ετοιμολογικής άποψης δεν είναι σωστός.
   Ως ''λαθρομετανάστης'' νοείται κάθε αλλοδαπός που πέρασε παράνομα τα σύνορα και παραμένει-κινείται στην επικράτεια της Χώρας χωρίς να κατέχει νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα. Ουσιαστικά δηλαδή κινείται ''λαθραία'' στην επικράτεια της Χώρας.
   Εάν μιλούσαμε για εμπορεύματα/προϊόντα πολύ απλά θα λέγαμε πχ λαθραία τσιγάρα, ''μαϊμού'' Gucci κλπ. Αλλά δυστυχώς μιλάμε για ανθρώπους.
   Όσο για τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, ας τον αφήσουμε να κάνει τη δουλειά του. Ξέρει αυτός ...

   • Μυρμιδών avatar
    Μυρμιδών @ airman 10/07/2013 22:26:39

    Συμφωνώ απόλυτα airman.

 21. Π. Ευθυμιάδης avatar
  Π. Ευθυμιάδης 10/07/2013 19:34:54

  Φαήλο,
  Εχω την άποψη , ότι όλα τα προϊόντα και οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας δεν μπορεί παρά να είναι ποιοτικά χαμηλής στάθμης και το κόστος παραγωγής τους πολλαπλάσιο αυτού της Διεθνούς Αγοράς. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπόρεσαν να ορθοποδήσουν μαζί με τις αρπαχτές σε όλη τη γραμμή παραγωγής μέχρι τις διορισμένες κομματικές διοικήσεις. Ενα μόνο παράδειγμα θα σου πω ότι δεν μπορούμε να παράγουμε ούτε μια κάνη αντιαεροπορικού ή απλού πολεμικού τυφεκίου που όταν υποτίθεται ότι κατασκευάζαμε κάναμε μια χείριστης ποιότητας συναρμολόγηση. Αν το κόστος λειτουργίας τους μπορούν να το καλύψουν (εγκαταστάσεις , πρώτες ύλες, μισθοδοσία , γραμμές διάθεσης κλπ) να παραμείνουν σε λειτουργία. Διαφορετικά πρέπει να κλείσουν σήμερα. Η εμμονή σου σε εθνική ανάγκη να μπαίνουμε μέσα για να παράγουμε φυσίγγια που μας κοστίζουν 100 φορές ακριβότερα από τα εισαγόμενα θέλει επανεξέταση. Για το πόσο άσχετοι ήταν οι εργαζόμενοι και τι μέτρα ασφαλείας λάμβαναν οι αρμόδιοι , θα σου θυμίζω πριν αρκετά χρόνια το ατύχημα με τα βομβίδια που άρχισαν να σκάνε στα χέρια τους με θύματα.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Π. Ευθυμιάδης 10/07/2013 22:12:33

   Εσφαλμένα αυτά που λες.
   Δεν ξέρω τι ισχύει για τις κάννες, αυτά όμως για την ποιότητα συναρμολόγησης είναι ψέματα.
   Πχ στην ΣΕΑΠ έχω ρίξει με G3, HK11, την φοβερή "ραπτομηχανή" που λέγεται MG-3. Εξαιρετικά όλα. Κι από τις συζητήσεις με συναδέλφους του Πεζικού που τα έζησαν πιο πολύ, γιατί εμείς στις μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων τότε είχαμε FN Standard, FN Para, FN Fallow και πολυβόλα MAG, σου λέω πως τα όπλα της ΕΒΟ και τα πυρομαχικά της ΠΥΡΚΑΛ είναι εξαιρετικά.
   Οι αντζέντηδες των ξένων κατασκευαστών διακινούσαν παπάτζες ότι υπερθερμαίνονται οι κάννες και στραβώνουν και διάφορες ανοησίες, γιατί θέλανε να μας "σπρώξουν" το Μ-16.
   Όλα τα όπλα, άμα ρίξεις συνεχόμενα πάνω από κάποιο αριθμό βλημάτων υπερθερμαίνονται. Γι' αυτό άλλωστε στα πολυβόλα υπάρχει και πρωτόκολο πότε αλλάζεις κάννη στη μάχη και πως.
   Και μου κάνουν εντύπωση τα τελευταία που λες. Οι ΗΠΑ που θέλουν σαν τρελοί να αγοράσουν πχ βλήματα της ΠΥΡΚΑΛ των 40 mm είναι βλάκες; Δεν νομίζω.

   • Μηχανολόγος avatar
    Μηχανολόγος @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 10/07/2013 22:50:53

    Φαήλο
    Με όλο τον σεβασμό,"μην τσιμπάς"
    Είναι το ίδιο σαν να κρίνω εγώ ο Μηχανολόγος τις διατάξεις της Πολιτικής Δικονομίας.Γνωρίζω την εξέλιξη του βλήματος των 40 mm.Αστο καλύτερα.
    Οι γάτοι της ΕΑΣ έχουν παραμυθιάσει την πολιτική ηγεσία γιά ένα ακόμα πακέτο εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού.

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Μηχανολόγος 10/07/2013 23:23:25

     Από αυτά που ξέρω έχω σχηματίσει άλλη γνώμη. Έδει δείξαι.

   • Π. Ευθυμιάδης avatar
    Π. Ευθυμιάδης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 11/07/2013 01:47:27

    Κοίταξε πάλι όλες τις παραμέτρους με βάση αυτά που λέω όπως και οι υπόλοιποι. Αν η πληροφόρηση σου είναι απο τους ενδιαφερόμενους κράτα μικρό καλάθι. Η Πυρκάλ έφτιαχνε καλά χάρτινα φυσίγγια και σκάγια ...για μπεκάτσες. Πότε είχαμε πολεμική βιομηχανία για να αποκτήσουμε τώρα ; Όλα γίνονται με τον ελληνικό τρόπο, παπατζήδικα. Είχα άμεση γνώση απο την ΕΑΒ , ποτέ δεν έβγαλε τα λεφτά της και ποτέ δεν πήρε παραγγελίες απο Αραβικές χώρες για συντήρηση f-16 γιατί εκεί στόχευε. Εργαζόμενοι μιλιούνια που πηγαινοέρχονταν και τρώγανε στο εσωτερικό εστιατόριο κουβαλώντας πακέτα φαγητά για την οικογένεια σε εξευτελιστικές τιμές. Τα τελευταία χρόνια δεν έχω εικόνα και μάλλον χειρότερα θα είναι.

    • Μηχανολόγος avatar
     Μηχανολόγος @ Π. Ευθυμιάδης 11/07/2013 09:13:05

     Εχω εγώ εικόνα.Οι παλιοί φύγανε,δεν μπορούν να συντηρήσουν σωστά κινητήρες.
     Εχουν μπλεχτεί πολύ υπεργολάβοι,με διαπλεκόμενα συμφέροντα.Παρ'ολα αυτά,η ΕΑΒ διατηρεί τεχνογνωσία μακράν ανώτερη των ΕΑΣ.Οφείλεται σε δύο λόγους :Πολύ μεγάλη και ενεργή συμεττοχή των Αμερικάνων έως τώρα, και σε ένα στοιχειώδες engineering που έχει ακόμα και σήμερα.Οι planners του F16 μόλις πήραν σύνταξη με το πακέτο,πήγαν στην Ινδία όπου τους πήρε αμέσως η Tata .
     Η ΕΑΣ είναι μακράν.Καμμία σχέση με την Πυρκάλ
     επί Μποδοσάκη.Εκεί έχουν φύγει όλοι οι παλαιοί
     μαστόροι,ούτε τα καλούπια βαθείας εξέλασης γιά τους κάλυκες δεν μπορούν να φτιάξουν πιά.Η παλιά ΕΒΟ είναι δράμα.Το τμήμα κάννης μεσαίων διαμετρημάτων( σφηρηλάτηση κανών Αρτεμις ) έχει πολλά χρόνια να δουλέψει.Εχουν ξεχάσει να κάνουν κατεργασία λαμαρίνας.Υπάρχει τεχνογνωσία στον βλητικό σταθμό,αλλά έχουν μείνει πολύ πίσω στις θερμικές κατεργασίες και παντού.Delete.
     Η ΕΛΒΟ είναι άλλος κόσμος.Ωσ γνωστόν γιά μας τους Αθηναίους γιά βιομηχανική συνεργασία η Ελλάδα τελειώνει στον Βόλο,άντε την Λάρισα.Απο κει και πάνω ούτε τους δίνουμε ούτε μας δίνουν δουλειές,παρά μόνο σπάνια.
     Αυτά

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Π. Ευθυμιάδης 11/07/2013 10:08:31

     Για την ΕΑΒ δεν γνωρίζω, όμως για τα υπόλοιπα δεν έχεις δίκιο να είσαι τόσο απαξιωτικός. Και πυρομαχικά και όπλα καλά φτιάχνουν.
     Για την κακοδιαχείριση, τον κάποτε υπερπληθωρισμό εργαζομένων που εξακόντιζε το κόστος, φταίει η πολιτική ηγεσία και οι εκάστοτε διοικήσεις.
     Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι αναστρέψιμη η κατάσταση.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Π. Ευθυμιάδης 11/07/2013 02:34:06

   @Π. Ευθυμιάδης
   Για ποιο λογο τα προιοντα υστερούσαν ποιοτικά,
   και γιατι παράγονταν με πολλαπλασιο κόστος
   η ερωτηση ειναι ειλικρινής- τι δημιουργησε τις μαυρες τρύπες
   ..πλεονάζον προσωπικό και αποτυχημενοι πολιτευτές, άσχετοι μάνατζερ..
   αυτο προκυπτει μεχρι στιγμης απο τα συμφραζόμενα των σχολίων..
   τοσες προσπαθειες εξυγιανσης και αποτέλεσμα μηδέν
   δεν μπορει θα υπάρχουν και άλλα..

   • Π. Ευθυμιάδης avatar
    Π. Ευθυμιάδης @ rally monkey 11/07/2013 12:22:45

    Ενας συνδυασμός αυτών που περιγράφεις και το κυριότερο ο τρόπος λειτουργίας του δημοσίου. Προσλήψεις για τις ψήφους. Μονιμότητα = κοπριταριό και κοπάνα. Συνδικαλισταράδες με μόνα αιτήματα αυξήσεις και προσλήψεις (υπάρχουν πάντοτε συγγενείς που περιμένουν). Χιλιοειπωμένα..... Ποιος ενδιαφέρεται για την ποιότητα και για το οικονομικό αποτέλεσμα όταν τα δανεικά έρεαν στις τσέπες όλων. Η μοναδική λύση είναι το κλείσιμο τίποτα άλλο.

 22. K.X. avatar
  K.X. 10/07/2013 19:54:26

  Συμφωνώ απολύτως με το παρόν άρθρο σου Φαήλε… και συμπληρώνω…

  Γιατί αν καταστρέψουμε τα ΕΑΣ (ΠΥΡΚΑΛ και ΕΒΟ) ΔΕΝ μπορούμε εύκολα να ξαναχτίσουμε κάτι τέτοιο; Τι είναι αυτά που κάνουν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, τη μοναδική εγχώρια βιομηχανία παραγωγής αμυντικού (και όχι μόνο) υλικού, αναντικατάστατη;

  Είναι οι πιστοποιήσεις που η εταιρεία έχει (κατά ΝΑΤΟ, ISO κλπ) και που είναι αποτέλεσμα μακρόχρονων ενεργειών (έλεγχοι, βλητικές δοκιμές, αξιολογήσεις, συμπαραγωγές και συνεργασίες κλπ) που θα χρειαστούν ανάλογη μακρόχρονη πορεία για να ξανα-αποκτηθούν…

  Είναι αυτό που λέμε “brand name” των προϊόντων, τόσο της πρώην ΕΒΟ (πάνω από 30 χρόνια ιστορίας) όσο και της πρώην ΠΥΡΚΑΛ (πάνω από ένα αιώνα ιστορίας)…

  Είναι η τεχνογνωσία που έχει συσσωρευτεί στους μόλις 820 εργαζόμενούς της σήμερα…

  Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, να πούμε δυο παραπάνω λόγια γι’ αυτή την δημόσια εταιρεία…

  Τα «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» στην πραγματικότητα είναι ένας ενιαίος όμιλος επιχειρήσεων που δημιουργήθηκε το 2004, μετά από τη συνένωση δύο ιστορικά σημαντικών επιχειρήσεων. Της ΠΥΡΚΑΛ και της ΕΒΟ.

  Το «Ελληνικό Πυριτιδοποιείο & Καλυκοποιείο» (ΠΥΡΚΑΛ) ιδρύθηκε το 1874 και διαθέτει μια γκάμα παραγωγής πυρομαχικών φορητού οπλισμού, μεσαίων και μεγάλων διαμετρημάτων, βλημάτων όλμων και πυροσωλήνων.

  Η «Ελληνική Βιομηχανία Όπλων» αντίστοιχα, ιδρύθηκε το 1977 (από τον αείμνηστο Αβέρωφ) και δραστηριοποιείται στην κατασκευή όπλων φορητού οπλισμού, όλμων, οπλικών και πυραυλικών συστημάτων, προωθητικών πυρίτιδων και γεμισμάτων καθώς επίσης και πυρομαχικών μεσαίων και μεγάλων διαμετρημάτων.

  Η παραγωγική δυναμικότητα της ΕΑΣ, δηλαδή αυτό που μπορεί να παραχθεί από τα μέσα παραγωγής που διαθέτει, στηρίζεται στην λειτουργία 7 εργοστασιακών συγκροτημάτων, μηχανουργείων, ερευνητικών γραφείων κλπ, που βρίσκονται στον Υμηττό, στο Λαύριο, στο Αίγιο, στην Ελευσίνα, στην Μάνδρα Αττικής, στην Κύμη Ευβοίας (με τη θυγατρική «Ηλεκτρομηχανική Κύμης», που παράγει προϊόντα για ατομική προστασία, όπως αλεξίσφαιρα γιλέκα, στολές NBC, αλεξίσφαιρες ασπίδες και κράνη καθώς και στολές διαφόρων τύπων) και στο Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου Ιωαννίνων (με τη θυγατρική «Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου», η οποία κατασκευάζει είδη από χαλκό και κράματα χαλκού, όπως δίσκους, φύλλα και ταινίες χαλκού για το ελεύθερο εμπόριο, κυάθια για βολίδες και κάλυκες πυρομαχικών, αλλά και κέρματα νομισμάτων διαφόρων τύπων), χωρίς να παραλείψουμε και τη θυγατρική στην Αρμενία, την «LT-PYRKAL cjsc», που δραστηριοποιείται στην κατασκευή κρυστάλλων Laser και εξαρτημάτων για συστήματα Laser.

  Με λίγα λόγια, τα ΕΑΣ, είναι μια βαριά, παραγωγική πολεμική βιομηχανία, είναι μια αντιΕΡΤ.

  Μένει να δούμε αν θα γράψει η Ιστορία πως επί πρωθυπουργίας Αντώνη Κ. Σαμαρά διαλύθηκε η πολεμική βιομηχανία της χώρας…

  Όσον αφορά το γιατί αυτή η βαριά παραγωγική βιομηχανία έφτασε στη σημερινή τραγική κατάσταση... επειδή είναι μεγάλη ιστορία, επιφυλάσσομαι αν χρειαστεί να επανέλθω, με λεπτομέρεις και στοιχεία εκ των ένδων...

  Κ. Χ.
  εργαζόμενος στα ΕΑΣ

  • Π. Ευθυμιάδης avatar
   Π. Ευθυμιάδης @ K.X. 11/07/2013 12:27:34

   Τι άλλο θα μπορούσες να πεις. Ο μισθουλάκος να πέφτει και όλα τέλεια είναι.

 23. Κέρβερος avatar
  Κέρβερος 10/07/2013 21:15:19

  Η αμυντική βιομηχανία, κρατική και ιδιωτική, πρέπει να είναι μέρος της Εθνικής Στρατηγικής για την άμυνα. Οι στρατηγικοί στόχοι που πρέπει να καθορίζονται στο στρατηγικό σχεδιασμό κάθε κρατικής αμυντικής βιομηχανίας ουδέποτε τέθηκαν από το κράτος μέτοχο, προκειμένου τελικά να προσδιορίζεται η πραγματική τους συμμετοχή στην Εθνική Ασφάλεια καθώς και το ανεκτό κόστος για αυτή τη συμμετοχή. Τα κατά καιρούς επιχειρησιακά σχέδια, με ουτοπικό στόχο τους ισοσκελισμένους ισολογισμούς είτε ήταν αφελώς υπεραισιόδοξακαι μη υλοποιήσιμα είτε στόχευαν σε ευκαιριακές βραχυπρόθεσμες προκλήσεις (πχ εκσυγχρονισμός ΣΕ Αιγίου), ουσιαστικά ασυνάρτητα απότις πραγματικές ανάγκες τωνΕΕΔ αλλάξαμε τις πραγματικές τάσεις τηςδιεθνούς αγοράς αμυντικού υλικού.
  Στην (έστω και σινιέ) λογιστική, πρέπει να ποσοτικοποιηθεί το ανεκτό κόστος της παρεχόμενης ασφάλειας από τις ύποδομές της αμυντικής βιομηχανίας και η ενδεχόμενη εξυγίανση να έχει την ελαχιστοποίησή του,με κύρια προϋπόθεση την δυνατότητα παροχής του προαπαιτούμενου έργου και όχι απλά τη μείωση των εξόδων με απολύτως εκφυλιστικά χαρακτηριστικά.

 24. Μυρμιδών avatar
  Μυρμιδών 10/07/2013 22:37:16

  Αξιωματικός Φαήλε.Έχεις δίκιο και απο κεκτημένη ταχύτητα το λάθος μου. Νομίζω έγινε αντιληπτό αυτό που ήθελα να πώ.
  Ο Δενδιας κάνει καταπληκτική δουλειά.
  Και αυτό που έχει σημασία είναι όχι τα χοντρά και πομπώδη λόγια, όχι οι βεβιασμένες και επιπόλαιες ενέργειες.
  Σημασία έχει η συνεχής αδιάλειπτη και αθόρυβη δουλειά...

  • je ne regrette rien avatar
   je ne regrette rien @ Μυρμιδών 11/07/2013 18:14:16

   @ Μυρμιδώνα και Φαήλο, περί σκούπας του Δένδια :
   Να σας κάνω μιά ερώτηση ;
   Αυτούς πού "σκουπίζουν" Π Ο Υ τούς
   πάνε ;Περιμένω απάντηση...
   Διότι εγώ βλέπω να σπρώχνονται κάτω από τα χαλιά.

   • Μυρμιδών avatar
    Μυρμιδών @ je ne regrette rien 12/07/2013 01:29:54

    Αν κρίνουμε από αυτό που είπε πριν δυο μήνες περίπου ο Άδωνις Γεωργιάδης ότι δηλαδή τους πάνε μέχρι την Ανάβυσσο και τους αφήνουν να γυρίσουν με τα πόδια για να κουραστούν και να καταλάβουν ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι πολύ φοβούμαι ότι κάνουμε μια τρύπα στο νερό! Αυτοί έχουν έρθει με τα πόδια και κολυμπώντας από μακρινές χώρες της Αφρικής και της Ασίας και θα κολλήσουν να έρθουν καμιά δεκαπενταριά φορές από την Ανάβυσσο .Αστεία πράγματα θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς... Επίσης το γεγονός ότι είναι ήδη γύρω στα δυο εκατομμύρια έχει μεγάλη σημασία ο ρυθμός που απελαύνονται και η ποσότητα .Με τον ρυθμό που περιγράφεται στις διάφορες στατιστικές θα χρειαστούν πάνω από διακόσια χρόνια να απελαθούν όλοι. Πάλι μου έρχεται στο μυαλό μια ρήση του Αδώνιδος πριν καιρό .Είχε πει ότι η διαδικασία μοιάζει σαν να προσπαθείς να αδειάσεις μια γεμάτη με νερό μπανιέρα και με τη βρύση ανοιχτή να τρέχει, με ένα φλιτζάνι...Όμως εγώ από άλλο συμβάν είμαι αισιόδοξος. Η αναγνώριση του προβλήματος παίζει πρωτεύων ρόλο στην λύση του .Και αν κρίνω από το πάθος και τη λύσσα που ο πακιστανός φώναζε στο προαύλιο του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, σημαίνει ότι για πρώτη φορά γίνεται δουλειά.
    Δες το βίντεο προσεκτικά.
    Ραδιομέγαρο : Παρέμβαση λαθρομετανάστη στην κατάληψη της ΕΡΤ
    http://www.youtube.com/watch?v=zop7k8wO570

    Σίγουρα ο Δένδιας κάνει δουλειά .Οφείλουμε όλοι που αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος του προβλήματος να τον στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Εδω που έφτασαν τα πράγματα τα πομπώδη λόγια, οι βεβιασμένες και επιπόλαιες ενέργειες μόνο ζημία κάνουν. Σημασία έχει η συνεχής αδιάλειπτη και αθόρυβη δουλειά… και τα πρώτα αποτελέσματα δεν θα αργήσουν να φανούν. Ας είμαστε αισιόδοξοι και ας βοηθήσουμε όλοι τον πρώτο υπουργό που προσπαθεί επί της ουσίας να κάνει κάτι.

 25. anonymous avatar
  anonymous 10/07/2013 22:50:09

  Παραβλέπεται ο διεθνής παράγων που δε θέλει άλλους στα πόδια του. Θυμάμαι πριν από χρόνια είχε ένα δημοσίευμα το φερέφωνο, όχι ο ΔΟΛ, κι έγραφε να πάρουμε ξένα όπλα και να μην αναπτύξουμε δικά μας διότι θα κοστίσουν περισσότερο και θα μας κάνουν ντα.
  Η δε συνολική κρίση στη χώρα οφείλεται μεταξύ άλλων και στο ότι μας επέβαλαν το μη ανταγωνισμό.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ anonymous 10/07/2013 23:22:01

   Δεν είναι έτσι εν προκειμένω. Ειδικά στα πυρομαχικά οι Αμερικανοί μας χρειάζονται, όπως και σε άλλα.
   Κυρίως δικό μας μικροπολιτικό κατόρθωμα ήταν το ξεχαρβάλωμα της πολεμικής βιομηχανίας. Παντού γίνονται συμπαραγωγές κι υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρόν.

 26. konstantinos avatar
  konstantinos 11/07/2013 00:40:57

  Μπορούμε και πρέπει να έχουμε κρατική
  αμυντική βιομηχανία απαλλαγμένη από κομματικά διορισμενούς εργαζόμενους και αποτυχημένούς πολιτευτές για διευθυντές. Την ευθύνη έχουν οι πολιτικοί προϊστάμενοι των εκάστοτε υπηρεσιών και όχι ο υπάλληλος.Οι πολιτικοί μας τόσα χρόνια από το 1994 που καθιερώθηκε θεσμός του ΑΣΕΠ διόρισαν χιλιάδες πελάτες τους .
  Φαήλο θα ήθελα να αναδείξουμε τους πολλούς δημοσίους υπαλλήλους που κάνουν σωστά και τίμια την δουλειά τους
  και πως θα προστατευθούν από τους λίγους διεφθαρμένους που μπορεί να είναι διευθυντές ή προϊστάμενοι!!!

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ konstantinos 11/07/2013 10:00:58

   Σωστός!

 27. Χαιρετώ! avatar
  Χαιρετώ! 11/07/2013 01:27:05

  Να και η... συγκυβερνήτρια, Φώφη:

  «Τα ΕΑΣ δεν κλείνουν» διαβεβαίωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά.

  Επανέλαβε ότι πρόθεση της κυβέρνησης «και προσωπική δέσμευση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου και δική μου είναι να υπάρξει μια ουσιαστική εξυγίανση εν λειτουργία που θα τους δώσει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν».

  Η ύπαρξη και ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, αποτελεί εθνική ανάγκη και ως τέτοια αντιμετωπίζεται, κατέληξε.

  (tvxs)

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Χαιρετώ! 11/07/2013 10:01:41

   Καλά το είπε, διότι αυτή είναι η θέση του Πρωθυπουργού.

  • Π. Ευθυμιάδης avatar
   Π. Ευθυμιάδης @ Χαιρετώ! 11/07/2013 12:37:30

   Αυτοί που είναι υπάλληλοι ακόμα στα ΕΑΣ και πληρώνονται , ελέγχει κανένας τι κάνουν όσοι πάνε στον χώρο εργασίας , πόσοι εμφανίζονται κάθε μέσα και αν η σημερινή Ελλάδα αντέχει αργομισθίες; Για ιδεολογήματα θα πετάμε λεφτά απο τα παράθυρα; O Πρωθυπουργός και ο Αβραμόπουλος αυτά πιστεύουν; H Φώφη ότι και να δηλώσει λίγη εως καθόλου σημασία δεν έχει. Αναβάλουμε το κλείσιμο θα πετάξουμε κάποιες δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια και βλέπουμε. Ας αναφωνήσουμε λοιπόν με Εθνική Υπερηφάνεια ... για να έχουμε ειρήνη , ετοιμαζόμαστε για πόλεμο ..... και εις υγείαν των κορόϊδων. Εκεί πως προσλήφθηκαν οι "σκληρά" εργαζόμενοι , ΑΣΕΠ και λοιπά δεν ενδιαφέρει κανέναν; Οι καθηγητές και οι Δημοτικοί Αστυνομικοί είναι παιδιά κατώτερου θεού;

 28. Nik avatar
  Nik 11/07/2013 13:32:18

  ΠΟΙΟΣ ΩΦΕΛΕΙΤΑΙ;;;;

  Ποιος ωφελείται όταν η πολιτική αγορά σκοπευτικών και κυνηγετικών όπλων περιορίζεται με "διοικητικές αποφάσεις" που απαγορεύουν ακόμη και την εγχώρια συναρμολόγηση ΑΛΛΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΑΘΡΟΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ;;;;;

  ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ όταν διοικητικοί υπάλληλοι συγγράφουν νόμους;

  ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΝΟΜΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ όταν αυτοί οι νόμοι περιέχουν εξώφθαλμα αντισυνταγματικές διατάξεις;;;;

  Η αμυντική βιομηχανία είναι σημαντικός μοχλός μετάδοσης τεχνολογίας στον ευρύτερο πολιτικό τομέα και συχνά σε μη αμυντικούς κλάδους. Για αυτό η οπλουργική είναι παρούσα σε όλες τις προηγμένες χώρες. Η ανακοπή της με διοικητικά, δηλαδή μη νομοθετικά, μέτρα εδώ πρέπει να μας προβληματίσει.

  Καλό το άρθρο αλλά μερικά πράγματα Φαήλε πρέπει να τα ψάξεις ανάμεσα σε βουλευτές που αφήνουν καίρια και κρίσιμα θέματα στα χέρια δήθεν ειδικών "υπηρεσιακών παραγόντων" με δικαιολογία ότι οι βουλευτές δεν κατέχουν τα τεχνικά του θέματος.

 29. ΔΙΤ avatar
  ΔΙΤ 11/07/2013 15:31:06

  Εχω δει τις φατσες των εργαζομένων σε αυτες τι επιχειρησεις . ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ!!!!!!!!! Δεν θελουν να δουλεψουν καλε μου φιλε .

 30. PATRIOT avatar
  PATRIOT 11/07/2013 16:58:08

  Aγαπητέ Φαήλο δεν ανήκουμε στον ίδιο πολιτικό χώρο οι απόψεις σου όμως με εκφράζουν απόλυτα, ιδίωσ στα παράθυρα του ΕΧΤΡΑ όταν τσακώνεσαι με τους ελεεινούς. Τώρα όσο αφορά τα ΕΑΣ, επειδή κάποια εποχή πέρασα απο σημαντική θέση μπορώ να συμβάλω στο διάλογο. Συμφωνώ μαζί σου πως πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά και να ΑΡΧΙΣΟΥΝ να παράγουν. Ότι φτιάξανε οι ΜΠΟΔΟΣΑΚΗΔΕΣ και τα κλείσανε οι μετέπειτα ( πχ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ) δεν ξαναγίνεται.Θα πρέπει όμως να ενημερωθείς για πολλά πράγματα για να βοηθήσεις, γιατι ο χώρος ειναι γεμάτος απο ύαινες. Ο σχολιαστής με το ψευδώνυμο 'Μηχανολόγος' έχει δίκηο. Οι καλοί τεχνικοί έφυγαν, ο εξοπλισμ'ος έχει απαξιωθεί, όμως ακόμα μπορεί να γίνει μια σοβαρή αρχή. Μην σε ζυμώνουν με τα παρελθοντολογία και σε παγιδεύουν οι ύαινεσ του χώρου σε λάθοε εντυπώσεις. Κοίτα μπροστά. Στα εργοστάσια του Αιγίου, της Μάντρας και του Λαυρίου θα βρέις άξιους τεχνικούς να στηριχτείς και υποστηρίξεις την προσπάθεια. Πρός θεού όμως μην ξαναβάλετε για Πρόεδρο 'οδοντογιατρό΄όπως το 2004 ο οποίος άθελά του, οδοντίατρος ήταν ο άνθρωπος, κατέστρεψε την μόλις εννοποιημένη εταιρεία, έθαψε το πυρομαχικό των 120mm για τα Leopard, ; έχασε σύμβαση με τη NAMSA για τους PATRIOT στο Λαύριο ( πιστοποιημένο εργαστήριο για Patriot), 'μπουρδουκλώθηκε' και χάθηκε παραγγελία του Πυροβολικού για Βλήματα 150mm,και άλλα πολλά. Κοίταξε μπροστά. Η έντιμη αξιοποίηση των ακινήτων του Υμηττού ( γίνεται το καλύτερο νοσοκομείο της περιοχής δίπλα στο μετρό) και της Ελευσίνας ( Logistic Centre) μπορούν να στηρίξουν οικονομικά την εξυγίανση της εταιρείας. Απο το 2001 υπήρχε το πλάνο αυτό αλλά το πολέμησαν με λύσσα οι συνδικαλιστές. Πράσινοι και Γαλάζιοι. Ψάξε τους παληούς δικηγόρους της ΕΒΟ που χειρήστηκαν το χρέος του ΙΡΑΚ για να φέρεις αποτέλεσμα. Τώρα που το ΙΡΑΚ έχει νόμιμη κυβέρνηση μπορείς να τα πάρεις σε πετρέλαιο μέσω των ΕΛΠΕ. Συνέχισε τον αγώνα για τα ΕΑΣ γιατί η Βιομηχανική Παραγωγή παράγει ΗΘΟΣ, που τόσο πολύ μας λείπει τα τελευταία χρόνια.

  • 40L60 avatar
   40L60 @ PATRIOT 21/07/2013 00:06:05

   Υποθέτω ότι ο σχολιογράφος (και συνάδελφος?) δεν έχει αντιληφθεί (?) ότι τα πυρομαχικά των 40 mm - αυτά δηλαδή που αποτελούν και το αντικείμενο της σύμβασης - σωτηρίας της εταιρείας με τους αμερικάνους - είναι προϊόν της πρώην ΠΥΡΚΑΛ, δηλαδή των εργοστασίων Υμηττού και Ελευσίνας. Ενδεχόμενο κλείσιμό τους λοιπόν (και ιδιαίτερα του Υμηττού με τις βαριές εδαφοπαγείς εγκαταστάσεις που δεν υπάρχουν αλλού) συνεπάγεται αδυναμία υλοποίησης της εν λόγω σύμβασης, με ότι συνέπειες θα έχει αυτό για την εταιρεία. Πέραν τούτου, άξιοι τεχνικοί υπάρχουν σε όλα τα εργοστάσια του ομίλου, πολλώ δε μάλλον σε αυτά που έχουν υπερεκατονταετή ιστορία (δεν αναφέρεται....- αναφέρονται μόνο τρία εργοστάσια...). Όσο για την "έντιμη" αξιοποίηση οικοπέδων του Υμηττού για να φτιαχτεί νοσοκομείο (!!!!) στη σημερινή κατάσταση της χώρας (όπου ως γνωστόν πολλά νοσοκομεία κλείνουν - συγχωνεύονται κλπ.) μάλλον ανήκει στη σφαίρα των ευσεβών πόθων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.