#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/06/2011 07:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τακτική και στρατηγική της απαλλαγής από το Μνημόνιο και την Κυβέρνηση

Η ντρίμπλα, το πέναλτι και το σουτ!Έγραφα προχθές ότι η συναίνεση ήταν παγίδα στημένη σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας. Κι ότι ο Αντώνης Σαμαράς αντί να κλειστεί στον εαυτό του, γύρισε την παγίδα σε βάρος του ΠΑΣΟΚ: τους έθεσε το δίλημμα της Επαναδιαπραγμάτευσης και τους ανάγκασε να ομολογήσουν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτε που προσκρούει στις εντολές της Τρόϊκας.

Ακόμα τους είπε: φέρτε να ψηφίσουμε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμά σας κατ’ άρθρο, για να στηρίξουμε αυτά στα οποία συμφωνούμε (και τα έχουμε προτείνει πρώτα εμείς) αν και θα καταψηφίσουμε το σύνολο.

Τώρα αυτό το προτείνουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ!

Και δημιουργεί πρόβλημα στον ίδιο το Γιώργο Παπανδρέου.

-- Διότι αν το δεχθεί, τότε κινδυνεύει να βγει τραυματισμένος ο ίδιος, το Κόμμα του και το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

-- Κι αν δεν το δεχθεί, τότε τινάζεται στον αέρα - από τον ίδιο - όλο το παραμύθι της συναίνεσης (και εξακολουθεί να κινδυνεύει το Μεσοπρόθεσμο).

Η μόνη απάντηση του ΠΑΣΟΚ ήταν να προσπαθούν να βγάλουν το Σαμαρά ότι |συναινεί».

Αλλά, όπως αποδείχθηκε, αυτό δεν ήταν σοβαρό πρόβλημα για το Σαμαρά, ο οποίος απλώς επανέλαβε σε υψηλότερους τόνους (από την Κρήτη) όσα είχε ήδη πεί:

Συναίνεση στο λάθος δεν δίνω! Αν θέλετε να συνεργαστούμε πάμε για Επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου…

Μόλις τα είπε βρέθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου με το πρόβλημα των δικών του βουλευτών που διαφωνούν. Όσο διαφωνούν, τέλος πάντων…

Δύο μόνο παρατηρήσεις:

 

Αυτό που λέμε "Μνημόνιο" είναι τρία πράγματα-- Πρώτον είναι μια αυστηρά δανειακή σύμβαση: Τόσα σας δίνουμε, τότε μας τα ξεπληρώνετε, με τόσο επιτόκιο…

-- Δεύτερο, είναι μια δέσμευση πολιτικής: Αυτά θα κάνετε, με αυτά τα ενδιάμεσα βήματα, για να επιτύχετε αυτούς τους στόχους. Αυτά όλα είναι ποσοτικοποιημένα, με χρονοδιαγράμματα και με ρήτρες (συμπληρωματικών μέτρων, αν δεν επιτευχθούν οι ενδιάμεσοι στόχοι στα χρονοδιαγράμματα).

-- Τρίτον, είναι μια δέσμευση γενικότερων μεταρρυθμίσεων, που δεν ποσοτικοποιούνται (άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, εξ-ορθολογισμός δαπανών στην υγεία κλπ.)

Από τα τρία, το σημαντικότερο είναι το δεύτερο: η δέσμευση ποιά πολιτική πρέπει να εφαρμόσει η χώρα, βήμα-βήμα.

Το πρώτο αφορά στενά τη δανειακή σύμβαση - που οι όροι της έχουν ήδη αλλάξει, σε ό,τι αφορά τη διάρκεια του δανείου και το επιτόκιο, όταν κατάλαβαν ότι η αρχική ρύθμιση δεν έβγαινε.

Και το τρίτο αφορά μεταρρυθμίσεις που γενικά καλό είναι να γίνουν (κάποιες, υπό προϋποθέσεις βέβαια), αλλά δεν είναι αυτό το ζήτημα.

Σήμερα, σε συνθήκες τέτοιας ύφεσης η «απελευθέρωση των επαγγελμάτων» δεν αρκεί. Όποιος νομίζει ότι με την απελευθέρωση των… κομμωτριών, των φορτηγατζήδων και των συμβολαιογράφων θα βγει η Ελλάδα από την βαθιά ύφεση, είναι εκτός τόπου και χρόνου

Το βασικό που πρέπει να αλλάξει στο Μνημόνιο είναι το δεύτερο: οι πολιτικές δεσμεύσεις και τα «ενδιάμεσα» βήματα που έχουν συμφωνηθεί. Προβλέπουν οριζόντιες περικοπές δαπανών και φορολογικές επιδρομές. Τα οποία ήδη δεν αποδίδουν. Η μάλλον αποδίδουν τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα:

Το πρώτο τετράμηνο του 2011, όταν εμφανίστηκε το πλήρες αποτέλεσμα της Πολιτικής του Μνημονίου, είχαμε μείωση δημοσίων εσόδων (κατά 9%), ενώ προβλεπόταν αύξηση εσόδων κατά 8%. Κι είχαμε διόγκωση του ελλείμματος (κατά 13,7%), ενώ προβλεπόταν μείωση του ελλείμματος κατά 3,9%!

Εδώ υπάρχει το μείζον πρόβλημα. Κι αυτό χρειάζεται να αλλάξει πριν απ’ όλα τα άλλα…

Αλλιώς, όσο προσπαθούν να επιτύχουν τους ενδιάμεσους στόχους με περισσότερους φόρους και περισσότερες οριζόντιες περικοπές, τόσο περισσότερο ισοπεδώνουν την Οικονομία και πυροδοτούν εκρήξεις στην Κοινωνία.

Το τρίτο μέρος (διαρθρωτικές αλλαγές) μικρό ρόλο παίζει κι εκεί δεν δυσκολεύεται κανείς να συμφωνήσει, αλλά τονίζοντας ότι είναι ελάχιστα σημαντικό πλέον…

-- Το πρώτο μέρος (δανειακή σύμβαση) δεν το αγγίζει η Νέα Δημοκρατία επί του παρόντος. Γιατί αν επιτύχει την Επαναδιαπραγμάτευση δεν θα χρειαστεί να το αλλάξει. Η Επανεκκίνηση της Οικονομίας θα επιτρέψει να βγει η χώρα στις αγορές, οπότε θα ξεμπλέξει από το Μνημόνιο μιαν ώρα αρχύτερα.

-- Κι αν δεν δέχονται Επαναδιαπραγμάτευση ούτε καν της Πολιτικής του Μνημονίου που ήδη αποτυγχάνει, πόσο μάλλον να προστεθεί και το ζήτημα της δανειακής σύμβασης…

Βέβαια, το ότι δεν έθεσε ως τώρα πρόβλημα για τη δανειακή σύμβαση, δεν αποκλείει εντελώς να το θέσει μελλοντικά.

Αν υπάρξει εμπλοκή στη Επαναδιαπραγμάτευση της Πολιτικής του Μνημονίου, μπορεί τότε να τεθούν και προβλήματα με τη «νομιμότητα» της δανειακής σύμβασης.

Αλλά αυτό ας είναι ένα διαπραγματευτικό χαρτί που έχει στα χέρια της. Γι’ αυτό δεν πρέπει να καεί και μάλιστα πρόωρα…

 

* Τέλος, ζητούμενο είναι να μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές το συντομότερο, για να μην έχει ανάγκη το Μηχανισμό Στήριξης ούτε τα πάσης φύσεως «Μνημόνια».

Για να μπορέσει να βγει στις αγορές, πρέπει να υπάρξει Επανεκκίνηση της Οικονομίας.

Για να υπάρξει Επανεκκίνηση, πρέπει να υπάρξει Επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.

Άρα η Επαναδιαπραγμάτευση είναι ρεαλιστική προϋπόθεση για να απαλλαγούμε από το Μνημόνιο το συντομότερο δυνατό…

 

Όλα αυτά έχουν φέρει πια σε δύσκολη θέση το Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος:

-- Αν αρνηθεί την Επαναδιαπραγμάτευση, υποχρεώνεται να πάρει μέτρα που δεν τα αντέχει πια ούτε η ίδια η Κοινοβουλευτική του ομάδα. Και τα οποία δεν βγαίνουν κι όλας…

-- Κι αν δεχθεί Επαναδιαπραγμάτευση, έχει εκχωρήσει πλήρως την πρωτοβουλία κινήσεων στο Σαμαρά.

Σε κάθε περίπτωση, είτε θα χάσει την πρωτοβουλία κινήσεων και στο ίδιο το Κόμμα του, είτε θα εκχωρήσει την πρωτοβουλία κινήσεων στο Σαμαρά σε ό,τι αφορά την Οικονομική Πολιτική και την διαπραγμάτευσή της με την Τρόϊκα.

Την ατζέντα την έβαλε ο Σαμαράς.

Το Εναλλακτικό Σχέδιο στο Μνημόνιο το κατέθεσε (Ζάππειο-ΙΙ).

Τις παγίδες (της συναίνεσης) τις απέφυγε.

Και τις αντέστρεψε (με το αίτημα της Επαναδιαπραγμάτευσης).

 

Τώρα το μόνο ερώτημα που μένει ανοικτό είναι πως θα διαχειριστεί ο Σαμαράς την πίεση για πρόωρες εκλογές

Εδώ, το βέλτιστο για τον ίδιο, είναι να αναγκάσει το ΠΑΣΟΚ να τις προκηρύξει γιατί δεν μπορεί να κυβερνήσει!

Γιατί, αν τεθεί θέμα εκλογών, το πιθανότερο είναι να υπάρξουν κραδασμοί σε βάρος της Ελληνικής Οικονομίας απ’ έξω. Και οι κραδασμοί αυτοί θα γίνουν αισθητοί μέσα στην Ελλάδα. Και θα τους χρεωθεί όποιος προκάλεσε εκλογές:

Από εκτόξευση των spreads στις διεθνείς αγορές, μέχρι απειλές των δανειστών, μέχρι πανικός στις τράπεζες μέσα στη χώρα, νέες υποβαθμίσεις από διεθνείς Οίκους (όχι μόνο της χώρας αλλά και πιστωτικών της ιδρυμάτων, πράγμα που ευαισθητοποιεί πολύ τους καταθέτες).

Αυτά όλα δεν πρέπει να τα χρεωθεί ο Σαμαράς!

Πολύ περισσότερο που, έτσι κι αλλιώς, όπως πάνε τα πράγματα, πολύ πιθανό να τα χρεωθεί σύντομα ο ίδιος ο Παπανδρέου…

Αυτός μας έβγαλε από τις αγορές. Αυτός μας εξάρτησε από «Μηχανισμούς Στήριξης». Αυτός μας κατέστησε εύκολους στόχους και θύματα των κερδοσκόπων. Κι αυτός πρέπει να πληρώσει το τίμημα της πολιτικής του. Πριν παραδώσει…

Ο Σαμαράς πέτυχε να γυρίσει την παγίδα και να αναγκάσει τον Παπανδρέου να βρεθεί «εκτός ισορροπίας» χάνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων…

Τώρα ο Σαμαράς οφείλει να εξαναγκάσει τον Παπανδρέου να προκηρύξει εκλογές εκείνος, παραδεχόμενος ακυβερνησία, ώστε να εισπράξει ακέραιο το κόστος

Σε ποδοσφαιρικούς όρους: Μετατρέπεις το φάουλ που σου κάνουν σε πέναλτι σε βάρος του αντιπάλου σου. Και την κρίσιμη στιγμή, τον «εξαναγκάζεις» να πέσει από τη μία πλευρά, ενώ σουτάρεις στην άλλη

(Σε μερικούς δεν αρέσουν οι ποδοσφαιρικές παρομοιώσεις. Αλλά τις βρίσκω λιγότερο αντιπαθητικές από τις χαρτοπαιχτικές και λιγότερο εγκεφαλικές από τις σκακιστικές).

Τηλέμαχος

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 03/06/2011 07:29:03

  Καλημερα Τηλεμαχε,
  μ αρεσει η αναλυση σου. Εχω μια διαφορετικη αποψη.
  1. Ο Συνδιασμος Νεας Δανειακης ΙΙ 65Δις ( τουλαχιστον έως 90 ) με
  2. δέσμευση πολιτικής ( λεγε με Αποκρατικοποιησεις+Ξεπουλημα )
  3. δέσμευση γενικότερων μεταρρυθμίσεων ( σταχτη χωρις ουσια στα νουμερα με τα 1+2 σε πληρη λειτουργια )

  1. ειναι το σοβαροτερο ΟΛΩΝ. Να δουμε τη Νεα Συμβαση, κατ αρθρον!!! δεσμευσεις, ορους, κλπ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΛΥΣΗ. Ειδες τι ελεγε η Ι. !!! Παραδωσαμε τη Χωρα Ανεκλητα και Παρανομα κλπ κλπ ....

  2. Εδω θα γινει το παρτυ, ΑΛΛΑ θα ειναι και η αιτια ΠΙΕΣΗΣ δε ΚΑΘΕ ΔΟΣΗ του 1. αλλα και των υπολοιπων των 110!!! ΘΑ εχουν καταρτησει μια ΛΙΣΤΑ ( εγω τη λεω Μνημονιακη, πες της Μεσοπροθεσμη ). 1 μηνα πριν την καθε δοση θα μας τραβανε τα σωβρακα.
  "ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ" ? ΟΧΙ??? δεν εχει δοση!!!! ετσι στεγνα ! Που , σε ποιον, ποσο και ΓΙΑΤΙ θα ξεπουλαμε Ελλαδα, ΥΠΟ ΑΦΟΡΗΤΗ ΠΙΕΣΗ ΔΟΣΗΣ και ΠΑΣΟΚΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ "πουλαμε για να φαμε".. θα γινει ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ! με το νομο..

  Οποιος δεν μας δωσει τους ορους της Νεας Δανειακης ΙΙ αλλα ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ-ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΙΙ - ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΔΟΣΗΣ ειναι ΠΡΟΔΟΤΗΣ. Τελεια και Παυλα.

  Σου θυμιζω ( τα εχω γραψει πολλες φορες ) οτι,
  -Δανειακη Ι ειναισ τον αερα εντελως και απο καθε αποψη !
  -Δανειακη Ι δεν εχει πουθενα αρθρο το οποιο να συνδεει "performance" με εκταμιευση δοσης !!! Λεει απλα Πληρωνεις τοσα, με τοσο τοκο, τοτε, σε αυτους που σε Δανεισαν τοσα, κλπ κλπ κλπ

  Τι εχει συμβει το τελευταιο 4μηνο?
  -Εδωσε τα 50Δις το ΠΑΠΑΚι στην Τροϊκα
  -Βγηκε ο Ντερουζ και μας το ειπε Δημοσια !
  -Ειπα οτι θα το κανουν αυθαιρετα Μνημονιακο ορο και ας μην προβλεπεται !!!! και η 5 η δοση ειναι χλωμη !!!
  -Απο δηλωσης Ντερουζ, φτασαμε σε 3 μηνες σε Νεο Δανειο 90Δις, σε λιστα Αποκρατικοποιησεων ΣΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ !!
  -Φτασαμε στο " αν δεν πουλησεις δε σου δινω" argument !!

  Δεν εχω μαθει να ντυνω την πραγματικοτητα με ομορφα λογια για να χαϊδευω τ αυτια οποιουδηποτε !! Εχω μαθει να διαβαζω τις προθεσεις και ειμαι πολυ καλος σε αυτο ! Ολοι οι Πολιτικοι ΕΧΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΝΑ !

  Εαν δεν μας δωσουν τη Νεα Δανειακη ΙΙ να τη διαβασουμε πριν την υπογραφη της !!! θα ειναι για κρεμασμνα ΟΛΟΙ !! να ΟΛΟΙ !!

  Θα μου πει καποιος ( ειναι εμπιστευτικο κειμενο, θα αρχισουν ολοι να παπαρολογουν ειδικα οι ασχετοι... κλπ κλπ ) ΝΑΙ ΔΙΚΙΟ και ΣΩΣΤΟ !!!
  ΑΛΛΑ να δωσω μια εναλλακτικη...
  Οι 300 θα δεσμευτουν οτι ΤΗΝ ΕΙΔΑΝ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗΣΑΝ - ΚΑΛΑ - ΚΑΙ ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΤΗΝ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ ???

  ΠΠ αοματος

 2. anonymous avatar
  anonymous 03/06/2011 08:10:21

  Δεν υπάρχουν πλεον επιλογές για την σωτηρία της Πατρίδας, ενιαίο αντιμνημονιακό μέτωπο όλων των αντιμνημονιακών δυνάμεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ και οποίοι άλλοι.

  • kiki avatar
   kiki @ anonymous 03/06/2011 08:14:08

   ακριβως ολοι μαζι πια , δεν εχουμε χρονο για μικροδιαφορες, ειμαστε ολοι μαζι, η απαιτηση της κοινωνιας ειναι να τα βρουν οι αντιμνημονιακοι σε μια ενιαια αντεπειθεση, γρηγορα.

 3. kiki avatar
  kiki 03/06/2011 08:10:56

  Και να διαβασουν Πορτα-Πορτα και οι ευρισκομενοι εντος της ΝΔ, βολευτες ολα τα σχολια που εχεις γραψει, για να ξερουν, να μην λενε βλακειες , να γνωριζουν ολοι τι παρανομο και αντισυνταγματικο εχουν υπογραψει οι 165 και τι προβλεπει το δικαιο μας γιαυτους.
  Αν δε καποιος απο τους νουδουληδες σκεφτει να υπογραψει το ξεπουλημα της χωρας και να νομιμοποιησει το δευτερο, το δικαιο προβλεπει τις ιδιες ποινες.

 4. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 03/06/2011 08:12:35

  O φιλος μου ο Γιουνκερ :

  «Η Ελλάδα πιθανότατα θα λάβει νέο πακέτο βοηθείας μέχρι το τέλος Ιουνίου, αρκεί να δείξει έμπρακτα ότι μπορεί να εφαρμόσει τις σκληρές μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup, εκτιμώντας πως θα υπάρξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα το οποίο όμως θα εγκριθεί μόνο υπό «αυστηρές προϋποθέσεις».

  Τους παρακαλαμε για νεο δανειο και τους ψηνουμε με ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ και ΣΤΕΓΝΩΜΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ !!!

  Καταλαβαινετε οτι πανε μονο για τοκους, οπως δηλωσε και η Αυτριακια γεματη καμαρι???

  Ο πιο καλος Δανειζομενος στον ΚΟΣΜΟ ειμαστε !! ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ !! ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΝΑΠΤΥΞΗ=ΤΟΚΟΣ !

  και μετα μου λες για πεναλτυ... με τρεματοφυλακα το ΓΑΠ και οι καλτσες μεσα !

  ΠΠ

 5. Αννίτα avatar
  Αννίτα 03/06/2011 08:46:54

  δυστυχώς είναι αντισυνταγματικό για την νομοθεσία της Ελλάδας το μνημόνιο, η μάλλον οι όροι του. Κάτι όμως που διαφεύγει είναι οτι μέσα στους όρους της πρώτης δόσης που πήραμε {ΕΝΥΠΟΘΗΚΟ] είπαν είναι, υπάρχει και κάτι ακόμα. Οτι στην περίπτωση αυτή δεν θα ισχύει πλέον το ελληνικό δίκαιο ούτε καν το γερμανικό, αλλά το αγγλικό. Σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής κατάσχεται δημόσια κρατική περιουσία. Ποιός του είπε του Γαπ οτι έχει δικαίωμα να δεσμεύει τις επόμενες κυβερνήσεις με τέτοιους τρόπους;Ποιός του είπε οτι έχει το δικαίωμα να αποφασίζει αυτός για την τύχη τόσων ανθρώπων να δεσμεύει τις ζωές τους και τις πολιτικές άλλων κομμάτων με αυτό τον εγκληματικό τρόπο; Γνωρίζουν όλοι αυτοί οι κύριοι πως υπογράφοντας το μνημόνιο εκχωρούν την Εθνική μας κυριαρχίa;Το σύνταγμα της Ελλάδας αναφέρει ότι: H εκχώρηση η η κατάλυση της Εθνικής κυριαρχίας με πράξεις η παραλείψεις της εκτελεστικής η νομοθετικής εξουσίας απαγορεύεται ρητώς από το Ελληνικό Σύνταγμα, οι δε παραβιάζοντες τις σχετικές δ/ξεις ενδέχεται να παραπεμφθούν σε Ειδικό Δικαστήριο με την κατηγορία της Εσχάτης προδοσίας.
  Γνωρίζοντας λοιπόν ο Γαπ την νομοθεσία την οποία αγνόησε, ξέρει οτι ο μόνος τρόπος να σωθεί είναι η εκλογές η να φύγει.!

 6. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 03/06/2011 09:00:05

  Η Ελλάδα πρακτικά πρέπει να απαντήσει σε δυο ερωτήματα:
  α. πως θα ξεφύγει από το μνημόνιο
  β. πως θα έρθει η «επανεκκίνηση» στην οικονομία
  Για να φτάσει να απαντήσει στο δεύτερο ερώτημα πρέπει να απαντήσει στο πρώτο καθώς ο ένας χρόνος εφαρμογής του μνημονίου έδειξε ότι με την πρακτική που ακολούθησαν στο ελληνικό πρόβλημα ήθελαν να οξύνουν τα προβλήματα καθώς το μοναδικό θετικό που μπορεί να εξυπηρετήσει η πορεία που ακολούθησαν είναι να διεγείρει την φαντασία των τολμηρών να ψάξουν νέες οικονομικές ιδέες και, την γερμανική οικονομία η οποία εξαιτίας των χαμηλών επιτοκίων που έχει λόγω του ανοίγματος των spreds δανείζεται φθηνά για να δανείζει στην συνέχεια τις χώρες που βρίσκονται στο μηχανισμό στήριξης με διπλάσιο σχεδόν επιτόκιο,κ.α.
  Συνεπώς, η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να έχει σημείο αναφοράς το μνημόνιο.
  Δεν πρέπει σημείο αναφοράς στην όποια διαπραγμάτευση να είναι η καταστρατήγηση του συμφώνου σταθερότητας από σχεδόν όλα τα μέλη της ευρωζώνης;
  μπορεί η ευρωζώνη να έχει τρέχον μέσο όρο χρέους 85,1% και τρέχον μέσο όρο ελλείμματος -6% και πρακτικά να την πληρώνει μόνο η Ελλάδα για να κρύβονται οι γενικές αδυναμίες και να συνεχίζει να είναι το ευρώ "ένα σταθερό νόμισμα" .
  Πως μπορεί μια χώρα όπως η Ελλάδα που η οικονομία της είναι αρκετά πιο αδύναμη από αυτήν των ΗΠΑ να δικαιολογεί πιο ακριβό νόμισμα από τις ΗΠΑ, έχει ξανασυμβεί αυτό στην παγκόσμια οικονομική ιστορία;
  Τι άλλαξε στην οικονομία της Ευρώπης προς το καλύτερο ώστε να δικαιολογεί ανατίμηση που φθάνει στο 70% σε σχέση με την ισοτιμία ευρώ δολαρίου όταν υιοθετήθηκε το ενιαίο νόμισμα ( η μέση ισοτιμία στις αρχές του 2002 ήταν 1 ευρώ = 0,85 $).
  Η παρούσα τεχνητή ισοτιμία ευρώ δολαρίου δεν οξύνει το "πρόβλημα ανταγωνιστικότητας" στην ζώνη του ευρώ;
  Aν αλλάξουν 1-2 όροι του μνημονίου και μείνει ως έχει η ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική τι θα αλλάξει για τις χώρες με προβλήματα χρέους και αναπτυξιακή υστέρηση όταν μάλιστα το σύμφωνο για το ευρώ προτείνει άρση των φραγών στο εμπόριο με τρίτες χώρες;

 7. antanistimi avatar
  antanistimi 03/06/2011 09:01:26

  Χθες το βραδυ στη ΝΕΤ η δημοσιογραφος τονιζε:΄΄Το μνημονιο λοιπον δεν ειναι μπαμπουλας αλλα μια λογικη παραθεση μετρων''στη συζητηση που ειχε με εναν συγγραφεα σε μια ακομη προσπαθεια διαστρεβλωσης της πραγματικοτητας.
  Τα μαγαζια κλεινουν,σχεδον κανενας δεν εχει να πληρωσει ΟΑΕΕ,ΙΚΑ,ΔΕΗ,ΟΤΕ,ΕΝΟΙΚΙΑ,ΕΦΟΡΙΑ,ΦΠΑ,ΠΕΡΑΙΩΣΗ,ΔΑΝΕΙΑ,κλπ,κλπ
  εχει εξαφανιστει το χρημα απο την αγορα,οι τζιροι εχουν καταρευσει,
  δεν υπαρχουν,μηδεν πωλησεις εδω και μηνες ναι μηνες!,και αυτοι
  προσπαθουν να μας πεισουν πως προκειται για μια
  ΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕΤΡΩΝ!!!!!
  Ο κοσμος ειναι σε απογνωση και δεν ειναι ουτε Συριζιτες ουτε Παμιτες.
  Ειναι απλοι ανθρωποι,νοικοκυρηδες οι οποιοι βλεπουν να καταρρεουν
  τα παντα γυρω τους.Πανω απο ολα ειναι η περηφανια και η αξιοπρεπεια και οταν αυτα καποιοι τα ποδοπατουν,δεν θα αντεξουμε αλλο..........
  Αγαπαμε την Ελλαδα και το μονο που θελουμε ειναι ησυχια και δουλεια.Οταν αυτοι που πρεπει να μας τα εξασφαλιζουν αυτα ειναι ανικανοι να το κανουν,αλλα εκτος αυτου μας σαμποταρουν και μας τορπιλιζουν,οταν η ζωη μας πλεον γινεται ενα μαρτυριο γεματη αγωνια για το αυριο.. ......τι περιμενετε...ακομα και οι πιο φιλησυχοι θα ξεσηκωθουν κι ας μην το θελουν.

 8. kiki avatar
  kiki 03/06/2011 09:09:41

  Τι την νοιαζει την Μουμια του Πασοκ, τι συμβαινει στον κοσμο, αυτη και καλα παντρεμενη ειναι , πολυπαντρεμενη, και καλα αμοιβομενη ειναι, και θα μπει συντομως στο σκαφος και θα παει βολτα, και θα μας γραψει .

 9. antanistimi avatar
  antanistimi 03/06/2011 09:20:57

  Στη δουλεια μου kiki εχω μια πτωση α τριμηνο 09 - α τριμηνο 11 65%!!
  Αλλοι εχουν λιγοτερο,αλλοι περισσοτερο,αλλοι εβαλαν λουκετο,αλλοι καταστραφηκαν επαγγελματικα,οικονομικα, ψυχικα,σωματικα.Ολοι ειχαμε κανει ενα προγραμμα,δουλεια,επενδυσεις,σπιτι,παιδια,ειχαμε ενα πλανο.Ξαφνικα εφυγε η γη κατω απο τα ποδια μας.Αυτα μεσα σε ουτε δυο χρονια.

 10. Ναυσικά... avatar
  Ναυσικά... 03/06/2011 09:23:05

  Το έχω ξαναπεί. Η νέα σύμβαση πρέπει να περάσει από τη βουλή, πράγμα που δεν θα γίνει (όπως έγινε και με την πρώτη, που τα ψιλά γράμματα τα είχε από πίσω). Έχουν καταλύσει το σύνταγμα και την τάξη. Τέλος. Η απάντηση πρέπει να είναι μόνο μία: αντίσταση στη βαρβαρότητα που έχουν επιβάλει με ύπουλο τρόπο. Όσο για τους δήθεν τάχαμ' Πασόκους που έστειλαν την επιστολή, ανήκουν όλοι τους στο πολύ βαθύ Πασόκ που έφτασε τη χώρα σ' αυτά τα χάλια και έχουν μούτρα για να διαχωρίζουν και τη θέση τους τα λαμόγια.

 11. kostasthess avatar
  kostasthess 03/06/2011 09:29:18

  αγαπητε μου δυο καλοπροαιρετα σχολια.. 1) Τα πολλα λογια κουραζουν τον κοσμο.. Το μηνυμα της Ν.Δ. πρεπει να ειναι απλο.. Μια φραση με δυο τρεις λεξεις.. Για να περναει ευκολα.. και 2) οσα λες για την στρατηγικη της Ν.Δ. ειναι ασκησεις επι χαρτου.. Η κατασταση ειναι τοσο ρευστη που πρεπει να αναπροσαρμοζεται καθημερινα..

 12. ifer avatar
  ifer 03/06/2011 09:35:37

  Καλό κείμενο ως άσκηση επί χάρτου. Πόσο όμως είναι κοντά στην πραγματικότητα;

  Φοβούμαι πως έχει το εξής αδύνατο σημείο: θέτει ουσιαστικά ως υπόθεση εργασίας ότι ο ΓΑΠ δεν θα μπορέσει να ελέγξει τους βουλευτές του, κι έτσι:
  α. Δεν θα περάσει το μνημόνιο-2 (κατ' άρθρο ή ολόκληρο μικρή η διαφορά από άποψη αποτελέσματος).
  β. Ως συνέπεια, θα αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει και θα προκηρύξει εκλογές.

  Αλλά δεν είμαι καθόλου βέβαιος για την αρχική υπόθεση. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι υπάρχουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πρόθυμοι να κάνουν ένα τόσο τολμηρό βήμα που θα έχει ως αποτέλεσμα την παραίτηση της κυβέρνησης. Αντίθετα πιστεύω ότι με ή χωρίς εκβιασμούς, η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ θα "πεισθεί", το Μνημόνιο-2 θα περάσει, τα νέα μέτρα λεηλασίας του λαού θα παρθούν και η δημόσια περουσία θα ξεπουληθεί εν ριπή οφθαλμού. Θα βοηθήσουν σ'αυτό και οι μηχανισμοί ΔΝΤ - ΕΕ και τα ΜΜΕ.

  Για να κάνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το τολμηρό βήμα της καταψήφισης, θα πρέπει να πεισθούν ότι το κόστος από αυτή τους την πράξη θα είναι μικρότερο από το κόστος υπερψήφισης του μνημονίου-2. Και ο μόνος τρόπος να μεγιστοποιηθεί το κόστος υπερψήφισης γι' αυτούς είναι να θεωρήσουν ότι ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ. Όσο πιστεύουν ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2013, ενδόμυχα ελπίζουν ότι "κάτι θα γίνει" μέχρι τότε και θα μπορέσουν να επιβιώσουν πολιτικά. Ενώ αν θεωρήσουν ότι οι εκλογές είναι πολύ πιθανό να γίνουν άμεσα, οι υπολογισμοί αλλάζουν. Από τη μία καταλαβαίνουν πως αν ψηφίσουν το μνημόνιο-2 είναι πολιτικά χαμένοι. Ενώ αν το καταψηφίσουν, μπορούν να προσβλέπουν ότι το κόστος της "αποστασίας" θα αντισταθμισθεί (και εδώ μπαίνει και ο μεγάλος ρόλος των κινητοποιήσεων) από τη λαϊκή επιδοκιμασία για την καταψήφιση του μνημονίου. Μπορεί να γίνουν και ήρωες.

  Καταλαβαίνω την άποψη ότι ο ΓΑΠ πρέπει "να εισπράξει ακέραιο το κόστος" της πολιτικής του, αλλά φοβάμαι ότι όσο αργούμε, το κόστος το εισπράττει η πατρίδα και ο ελληνικός λαός. Πιστεύω ότο ο Αντώνης Σαμαράς πρέπει να ζητήσει εκλογές άμεσα και μάλιστα όχι μόνο για την επαναδριαπραγμάτευση του μνημονίου αλλά με κύριο αίτημα την ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. Σε αυτή τη βάση θα μπορέσει να συσπειρώσει και άλλες πολιτικές δυνάμεις (συμπεριλαμβανομένης της αριστεράς και αλλά και τμήματος του ΠΑΣΟΚ) και κυρίως να συντονιστεί με το ΑΙΣΘΗΜΑ ΤΩΝ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ.

 13. Σταλινικός Αλητήριος avatar
  Σταλινικός Αλητήριος 03/06/2011 09:39:54

  ου Σπύρου Δημητρέλη

  Μείωση περίπου 10% παρουσίασαν τα κρατικά έσοδα το Μάιο, βυθίζοντας ακόμη περισσότερο το... ναυάγιο του φετινού προϋπολογισμού. Παρά το γεγονός ότι τα ακαθάριστα έσοδα (προ επιστροφών φόρων) του δημοσίου παρουσίασαν οριακή αύξηση, η δραματική αύξηση των επιστροφών φόρων είχε σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση των καθαρών εισπράξεων.

  Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, το Μάιο εισέρρευσαν στο δημόσιο ταμείο περίπου 4,30 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 50 εκατ. ευρώ περισσότερα από αυτά που είχαν εισπραχθεί τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Αυτό όμως που βύθισε τα καθαρά έσοδα ήταν οι επιστροφές φόρου. Ενώ πέρυσι το Μάιο είχαν επιστραφεί συνολικά περίπου 500 εκατ. ευρώ, φέτος τον ίδιο μήνα επεστράφησαν στους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις περίπου 800 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικό της εκτός ελέγχου τροχιάς που οδηγούν τον προϋπολογισμό οι επιστροφές φόρου είναι ότι το πρώτο πεντάμηνο του έτους έχουν επιστραφεί περίπου 2,5 δισ. ευρώ ενώ για το σύνολο του έτους ο προϋπολογισμός προβλέπει επιστροφές φόρων ύψους 3,8 δισ. ευρώ.

  Η τεράστια υστέρηση των φορολογικών εσόδων κρύβεται πίσω από το φούσκωμα του λογαριασμού των πρόσθετων μέτρων για το 2011 από τα 3 δισ. που είχε ανακοινώσει αρχικά το υπουργείο Οικονομικών στα 6,4 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν τελευταία. Έμπειρα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εφιστούν την προσοχή στο μέτρο των αποδείξεων και κυρίως στη ρύθμιση συμψηφισμού οφειλών που τέθηκε σε ισχύ πριν από περίπου δυο μήνες.

  Ειδικότερα, τα ίδια στελέχη τονίζουν ότι:

  - το μέτρο των αποδείξεων έχει αυξήσει κατακόρυφα τα επιστρεφόμενα ποσά στους φορολογούμενους.

  - το μέτρο του συμψηφισμού των φόρων που οφείλουν οι φορολογούμενοι με τους φόρους που οφείλει το δημόσιο προς αυτούς έχει οδηγήσει σε τεράστιες επιστροφές. Για παράδειγμα, αναφέρουν ότι πολλές επιχειρήσεις δεν καταβάλλουν το σύνολο του φόρου μισθωτών υπηρεσιών που έχουν παρακρατήσει από τους εργαζομένούς τους επειδή τον συμψηφίζουν με τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας που τους χρωστά το δημόσιο.

  - η αύξηση των εξαγωγών έχει επιδράσει αρνητικά στα έσοδα. Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις λαμβάνουν σημαντικά αυξημένες επιστροφές ΦΠΑ λόγω της αύξησης της αξίας των πωλήσεών τους στο εξωτερικό.


  Πηγή:www.capital.gr

  -----------------------------

  Αν προτείνω φόρο επί της επιστροφής φόρου πόσο απίθανο θεωρείτε να κάνει αποδεκτή την πρότασή μου το φοβερό οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης;

 14. βουλα ελευθεριαδου avatar
  βουλα ελευθεριαδου 03/06/2011 09:43:37

  ειναι γατα, ειναι γατα, ο ψηλος με τα γυαλακια

  • anonymos avatar
   anonymos @ βουλα ελευθεριαδου 03/06/2011 12:25:56

   Μπά ο κοντός ο συνταγματολόγος

 15. A.M. avatar
  A.M. 03/06/2011 10:19:37

  Ο Σαμαράς καλό θα είναι - όπως και κάνει βέβαια - να μην ασχολείται με εκλογές και εκλογολογίες.
  Εξ άλλου ακόμα και αν ζητήσει εκλογές δεν μπορεί να τις επιβάλλει.
  Και είναι ανοησία για έναν αυριανό πρωθυπουργό το να ζητάει.
  Δεν επιτρέπεται να καταντήσει ζήτουλας και μάλιστα απ τον ΓΑΠ!
  Αυτός που θέλει να ηγηθεί της χώρας δεν ζητάει ποτέ και τίποτε!
  Σχεδιάζει, παρουσιάζει τα σχέδιά του, πείθει τον λαό ότι έχει τις λύσεις που συμφέρον τον λαό και ο λαός τον ψηφίζει.
  Κατά την γνώμη μου είναι ανοησία το να ζητήσει εκλογές.
  Και τον Σαμαρά δεν τον χαρακτηρίζει η ανοησία σε καμμία περίπτωση.
  Και γι αυτό δεν ζητάει εκλογές και καλά κάνει.
  Και όσοι τρώγεστε με το ότι δεν ζητάει ο Σαμαράς εκλογές νομίζω πως δεν προσφέρετε καλές υπηρεσίες ούτε στον ίδιο τον Σαμαρά, ούτε στην ΝΔ, ούτε στην χώρα.

  Το βασικότερο που θάπρεπε να απασχολεί τον Σαμαρά - και νομίζω πως έτσι συμβαίνει - και με το μόνο που θα πρέπει να ασχολείται είναι το πως η ΝΔ θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα και το πως ο ίδιος θα γίνει πρωθυπουργός ΟΠΟΤΕΔΉΠΟΤΕ και αν γίνουν οι εκλογές. Είτε ...αύριο είτε στο τέλος της τετραετίας.

  Και όσο για τα μνημόνια του ΓΑΠ που πιθανόν να έχουν υπογραφεί μέχρι τις εκλογές δεν έχει παρά να τα αποκηρύσσει δημόσια και να δηλώνει ευθέως πως τα θεωρεί αντισυνταγματικά και πως όταν γίνει κυβέρνηση ΔΈΝ θα σεβαστεί τις υπογραφές της παρούσας κυβέρνησης (πράγμα που μέχρι σήμερα δυστυχώς ΔΈΝ κάνει).

 16. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 03/06/2011 10:30:14

  Καλημέρα Τηλέμαχε. Εξαιρετική η ανάλυσή σου. Θα ήθελα όμως να εκφράσω κάποια ερωτήματα και κάποιες αντιρρήσεις.

  Το πρώτο είναι ότι δεν έχουμε εδώ να κάνουμε μόνον με την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και το Μνημόνιο, αλλά και με ένα ολόκληρο διεθνές σύστημα, απλός εκπρόσωπος του οποίου αποδεικνύεται ο ΓΑΠ και οι περί αυτόν. Σχεδόν μας το ομολόγησε τις προάλλες, όταν μας είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι κινεί το πράγμα μια παγκόσμια εξουσία και "κάρφωσε" και τους "αγανακτισμένους" ότι κάπου εκεί κινούνται και αυτοί. Άραγε να ήταν και μια διαμαρτυρία προς τα αφεντικά, που τον εγκαταλείπουν, αυτόν, τον πιστότερο δούλο τους;

  Ξέρουμε ότι τα αφεντικά έβαλαν στο στόχαστρο την τελευταία κυβέρνηση της ΝΔ, ειδικά μετά τις συμφωνίες με τη Ρωσία. Πυρκαγιές, κατασκευή ανύπαρκτων σκανδάλων (Ζαχόπουλος - Βατοπαίδι), Δεκέμβρης, Τατούληδες κλπ. Μετά ήρθε ο ΓΑΠ και μαζί με αυτόν το Μνημόνιο έως το 2060 (!). Το ερώτημα, λοιπόν, είναι: Πού πάει η στρατηγική σου στο θέμα της "παγκόσμιας εξουσίας"; Διότι, όταν λέμε "να απαλλαγούμε από το Μνημόνιο", το μεγάλο εμπόδιο είναι ότι ζητούμε να απαλλαγούμε από τα όχι και τόσο αόρατα πια δεσμά της παγκόσμιας αυτής εξουσίας, που επιδιώκει, κατά πώς φαίνεται, να βάλει χέρι σε όλα αυτά τα κράτη.

  Θα ήταν εύκολο να πούμε ότι πρόκειται για την επικείμενη επικράτηση επί τρεισήμιση χρόνια του Αντιχρίστου και να μην αντισταθούμε, όμως, ακόμη και έτσι να είναι, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην συμβεί αυτό και, από κει και πέρα, αν συμβεί και ΑΝ πρόκειται πράγματι περί αυτού, έχει ο Θεός και τα υπόλοιπα (πώς θα φύγει ο Αντίχριστος) τα έχει περιγράψει η Αποκάλυψη. Θέλω να πω με αυτό (το οποίο, ως θρησκευτική δοξασία, ασφαλώς και δεν είναι υποχρεωμένος να το δεχθεί ο καθένας) ότι αρνούμαι να δεχθώ ως "νομοτελειακή" την επικράτηση αυτής της παγκόσμιας εξουσίας.

  Το δεύτερο είναι το γενικότερο θέμα που έχω με το Ζάππειο 2 και το έχω εκφράσει και εδώ μέσα και έχω συγκρουστεί έντονα και με το Φάκτορα για αυτό. Παρατηρούμε ότι ένα πρόγραμμα που έκανε, τουλάχιστον ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΑ (και το υπογραμμίζω αυτό, το φαινομενικά, εννοώ) αρκετές παραχωρήσεις προς την κατεύθυνση πολιτικής που υπαγορεύει και το Μνημόνιο (μιλώ ειδικά για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και για άλλα επιμέρους θέματα), είχε μια τεράστια επικοινωνιακή απήχηση, βοηθούντων και των ΜΜΕ, τα οποία το πρόβαλαν, βλέποντας κάποια "θετικά στοιχεία" σε αυτό - πράγμα που αύξησε την ανησυχία π.χ. τη δική μου για το πού ακριβώς αναφέρονται αυτοί οι άνθρωποι όταν βλέπουν "θετικά στοιχεία".

  Παρατηρούμε λοιπόν ότι ένα πρόγραμμα το οποίο περιέχει "θετικά στοιχεία" για αυτούς, που υποθέτω ότι είναι τα "αρνητικά στοιχεία" που βλέπω εγώ στο ίδιο πρόγραμμα, ότι τείνει να επικρατήσει επικοινωνιακά-πολιτικά ως η υπαρκτή εναλλακτική στο Μνημόνιο. Και η πλάκα είναι, για μένα, ότι εμφανίστηκε ως τέτοιο, επειδή έχει αυτά τα "θετικά στοιχεία", ενώ στην πραγματικότητα αυτό που θα μας βγάλει από το Μνημόνιο δεν είναι τα "θετικά στοιχεία" που βλέπουν αυτοί, αλλά όλα τα υπόλοιπα (επαναχρηματοδότηση της οικονομίας, μείωση των φόρων κλπ.).

  Θέλω λοιπόν να συνδυάσω αυτά που βλέπω στο Ζάππειο 2 εγώ προσωπικά ως "αρνητικά" με το πρώτο μου ερώτημα και να σε ρωτήσω: Με δεδομένο ότι προσωπικά τις αποκρατικοποιήσεις και την "αξιοποίηση" της δημοσιας περιουσίας προσωπικά τα βλέπω ως υπαρξιακή απειλή για το έθνος μας, πώς νομίζεις ότι θα μπορέσει η ΝΔ να παρακάμψει τη νεοταξική στόχευση για εξαγορά της χώρας για ένα κομμάτι ψωμί, όταν τέτοια στοιχεία μπαίνουν στο πρόγραμμά της;

  Τρίτο ερώτημα: Βλέπουμε ότι η κίνηση των 16 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ έχει μέσα ανθρώπους κλειδιά που προφανώς ελέγχονται από την εγχώρια διαπλοκή στο χώρο του τύπου (ας μην πούμε ονόματα), μαζί με μια μεγαλύτερη μάζα "αγνών" (ας τους πούμε έτσι, σχηματικά) βουλευτών. Εμένα αυτή η κινήση με υποψιάζει ότι πάνε να αντικαταστήσουν το ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ με ένα άλλο ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημα λοιπόν είναι: Πώς θα αντιδράσει η ΝΔ σε αυτό το πλάνο, ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ τέτοιο πλάνο; Υποερώτημα: Μπορεί να παίζει στους "απέναντι" και το σενάριο μιας "σαμαρικής παρένθεσης", μετά την οποία το ΠΑΣΟΚ υπό κάποιον άλλον, πλέον, θα επανέλθει δριμύτερο για να "σώσει τη χώρα".

  Γενικά, η προσωπική μου γνώμη είναι ότι ο εχθρός είναι άλλος (αυτό που αποκαλούμε "Νέα Τάξη" και που αποκάλεσε ο ΓΑΠ "παγκόσμια εξουσία") και η στόχευση της ανάλυσής σου είναι περιορισμένη μόνον στον "ΓΑΠειο βραχίονα" της Νέας Τάξης - ούτε καν δηλαδή πλήρως στον "πασοκικό" (με την έννοια του "όλου ΠΑΣΟΚ") βραχίονα.

  Αντιλαμβάνομαι ότι η απάντηση στα ερωτήματα αυτά ίσως να προϋποθέτει μια καινούργια ανάρτηση, όμως σου τα θέτω και απαντάς ό,τι θες.

 17. kiki avatar
  kiki 03/06/2011 10:53:40

  Παιδια αποδοκιμασαν τον Λοβερδο σε ομιλια του για το καπνισμα , παιδια απο 12 χρονων εως 16-17,
  Ουαι ουαι μικροτραμπουκοι του Συριζα,
  αχ υπουργε αν σε κραζουν και τα πιτσιρικια Μπραβο σου, δελφινος σιγουρα.

 18. ραλου avatar
  ραλου 03/06/2011 11:08:54

  Στο χρόνο που μεσολάβησε από την κήρυξη της Ελλάδας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης γνωρίσαμε και άλλες κινηματικές εξάρσεις. Δύο είναι τα στοιχεία που κάνουν τη διαφορά: Πρώτον, η διάρκεια και αποφασιστικότητα του πλήθους, που αυτή τη φορά δεν κατέβηκε σε μια εικοσιτετράωρη απεργία ή μια πορεία χωρίς συνέχεια, αλλά ήρθε, όπως μπορούμε να προσδοκούμε, για να μείνει. Και δεύτερον, ότι αυτή τη φορά δεν πρόκειται τόσο για όλες τις φυλές των «συνήθων υπόπτων», όσο για τη μέχρι πρότινος σιωπηρή πλειοψηφία, για τους κοψοχέρηδες και των δύο μεγάλων κομμάτων. Στο συνδυασμό τους, τα δύο αυτά στοιχεία δημιουργούν την απόσταση ανάμεσα στα μεμονωμένα γεγονότα αντίστασης και στη γενική κρίση, έστω και εμβρυακού, ακόμη, χαρακτήρα.

  Αυτή η καινούργια ποιοτικά κατάσταση είναι φυσικό να προκαλεί μια ορισμένη αμηχανία σε όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς. Αμηχανία όχι λόγω γραφειοκρατικής επιφύλαξης απέναντι σε οποιαδήποτε αυθόρμητη, πρωτόλεια, αντιφατική μορφή διαμαρτυρίας, αλλά λόγω της συναίσθησης του μεγέθους των προκλήσεων, λόγω της σοβαρότητας με την οποία κάθε αξιόμαχο πολιτικό ρεύμα οφείλει να προσεγγίζει το κοινωνικά καινούργιο. Με διάθεση να ακούσει προτού σκεφτεί, να σκεφτεί προτού μιλήσει, να αφομοιώσει κριτικά ό,τι καινούργιο δημιουργεί το πραγματικό κίνημα προτού επιχειρήσει να το επηρεάσει όπως ασφαλώς οφείλει, αν παίρνει σοβαρά τον εαυτό του και τους στόχους του.

  Η πρόκληση ενός νέου ηγεμονικού μπλοκ

  Κατά γενική εκτίμηση, την εμπροσθοφυλακή αυτού του νέου ρεύματος διαμαρτυρίας αποτελεί η μορφωμένη νεολαία επισφαλούς εργασίας (αυτό που οι θεωρητικοί του «πλήθους» αποκαλούν πρεκαριάτο- κογκνιταριάτο) 20- 35 ετών. Πρόκειται για μάζες ανθρώπων που είναι δύσκολο να ενοποιηθούν με τους παραδοσιακούς τρόπους. Οι άνεργοι, οι μερικά απασχολούμενοι, οι συμβασιούχοι, οι κούριερ και οι ντελιβεράδες δεν είναι εύκολο να συσπειρωθούν στα συνδικάτα, ακόμη κι αν αυτά δεν χαρακτηρίζονται από τα ακραία φαινόμενα γραφειοκρατικού εκφυλισμού που σημαδεύουν τις περισσότερες μεγάλες ομοσπονδίες. Όπως δεν είναι εύκολο να συγκινηθούν από τα κόμματα της Αριστεράς, τα οποία δεν έχουν βρει προγραμματικές απαντήσεις στα οξύτατα προβλήματα της νεολαίας της εργασιακής περιπλάνησης και της πνιγηρής (για παιδιά και γονείς) καθήλωσης στην οικογενειακή εστία (π.χ. ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα από την Πολιτεία) και τα οποία καταφέρνουν να ενωθούν για τον Κοσκωτά και τους δικαστικούς κώδικες, αλλά όχι για την επιβίωση της λαϊκής οικογένειας.

  Παρόλη τη ρευστή του ταυτότητα, ίσως και εξαιτίας της, αυτός ο νεανικός πληθυσμός λειτουργεί ως το «κενό σημαίνον», ο αρχικός πυρήνας συμπύκνωσης της γενικευμένης κοινωνικής οργής, η οποία τροφοδοτείται από δύο βασικά ρεύματα: Τη μισθωτή εργασία και τα μεσαία στρώματα, τους “νοικοκυραίους” (για την ώρα, κυρίως των πόλεων και πολύ λιγότερο της υπαίθρου) τα οποία τους τελευταίους μήνες συνθλίβονται με επιταχυνόμενους ρυθμούς από το πάγωμα της αγοράς. Η συνάντηση των δύο ρευμάτων δίνει στην κοινωνική διαμαρτυρία την ορμή πραγματικού χείμαρρου, όπως έγινε στην Αργεντινή όταν οι καταλήψεις των εργοστασίων συναντήθηκαν με τους αγανακτισμένους καταθέτες των τραπεζών που έβλεπαν τις αποταμιεύσεις τους να εξανεμίζονται από το corralito.

  Ασφαλώς, η διαπάλη για την ηγεμονία, έστω και όταν γίνεται στοιχειακά, αδιαμεσολάβητα από τα κόμματα, είναι αισθητή και δεν έχει ακόμη κριθεί- στο Σύνταγμα, εκφράστηκε, ιδίως τις πρώτες μέρες, με τη διάκριση μεταξύ της «πάνω πλατείας», με τις μούτζες και τους Ελληναράδες και της «κάτω πλατείας» της κατασκήνωσης και των λαϊκών συνελεύσεων. Σε κάθε περίπτωση, είναι η ασταθής ενότητα και διαπάλη αυτών των κοινωνικών ρευμάτων που διαμορφώνει εμβρυακές προϋποθέσεις «εθνικής κρίσης», απονομιμοποίησης κα ανατροπής όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και ολόκληρου του πολιτικού συστήματος, διαμόρφωσης ενός νέου ηγεμονικού μπλοκ, που θα μπορέσει να σηκώσει στους ώμους του την ιστορική πρόκληση μιας ριζικής, κοινωνικής αναδιοργάνωσης.

  Το επερχόμενο πολιτικό κραχ

  Γιατί όμως τώρα; Ασφαλώς όχι επειδή προϋπήρξε η πλατεία Ταχρίρ στην Αίγυπτο (τα μεγάλης κλίμακας κοινωνικά κινήματα δεν διαδίδονται σαν ενδυματολογικές μόδες). Η ριζοσπαστικοποίηση του κοινωνικού περιβάλλοντος αποτελεί συνισταμένη διαφορετικών παραγόντων, τρεις από τους οποίους φαίνεται να είναι οι κυριότεροι.

  Πρώτον, η «μετατροπή της ποσότητας σε ποιότητα» αναφορικά με τη συσσώρευση κοινωνικής δυσφορίας, απόγνωσης και οργής. Δεύτερον, η σταδιακή ωρίμανση των μαζών μέσα από τις ίδιες τις εξάρσεις και τις αποτυχίες του μαζικού κινήματος, η συνειδητοποίηση ότι απέναντι σε μια κατάσταση πραγματικά εκτάκτου ανάγκης, τα συνήθη μέσα του συνδικαλιστικού, διεκδικητικού αγώνα (επαναλαβανόμενες, σποραδικές απεργίες και πορείες) είναι ατελέσφορα και ότι μόνη ελπίδα βρίσκεται στον πανκοινωνικό, πολιτικό αγώνα με αποφασιστικότητα και δυναμισμό. Παρά τον ειρηνικό της χαρακτήρα και τις ενίοτε καρναβαλικές μορφές της (ο όρος δεν έχει τίποτα το υποτιμητικό, το αντίθετο), η κατάληψη της κεντρικής πλατείας της Αθήνας, απέναντι από τη Βουλή ενέχει σπερματικά στοιχεία αμφισβήτησης της κεντρικής εξουσίας, μετατροπής της πολιτικής διαμαρτυρίας σε καθεστωτική ρήξη.

  Ο τρίτος και πιθανόν ο κυριότερος καταλύτης της κοινωνικής ανάφλεξης είναι η ταχύτατη απονομιμοποίηση του συμπλέγματος εξουσίας (πολιτικού συστήματος, μέσων ενημέρωσης και οικονομικής ολιγαρχίας) ενόψει της βέβαιης πλέον, ελεγχόμενης ή ανεξέλεγκης, χρεοκοπίας στην οποία οδηγείται η χώρα. Τώρα πια ουδείς έχει την αυταπάτη ότι μπορεί και να πρόκειται για ένα προσωρινό τούνελ από το οποίο κάποια στιγμή, σε ένα ή δύο χρόνια, θα βγούμε και αργά ή γρήγορα θα ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος. Τώρα όλοι συνειδητοποιούν ότι έχουμε μπροστά μας ένα, δύο, τρία, πολλά Μνημόνια χωρίς ελπίδα ανάκαμψης κι ότι η «ισχυρή Ελλάδα» του ευρώ γίνεται το Μεξικό της Γερμανίας στη Μεσόγειο, με μια κυβέρνηση τόσο ασπόνδυλη και τόσο δουλική, που να γίνεται περίγελως των ισχυρών, σε σημείο που οι Financial Times να γράφουν, στο κύριο άρθρο τους, ότι «η Ελλάδα βγαίνει στο σφυρί».

  Ο καχύποπτος παρατηρητής θα μπορούσε να θέσει το ερώτημα: Κι αν η πίεση των Ευρωπαίων είναι τόσο ασφυκτική που ακόμη κι αυτή η παραπαίουσα ολιγαρχία, ακόμη κι αυτή η ασπόνδυλη κυβέρνηση αισθάνεται υποχρεωμένη κάπου να σταθεί, κουτσά- στραβά στα πόδια της, κάτι να μηχανευτεί, κάτι τι να ψελίσει, λιγουλάκι να διαπραγματευθεί; Κι αν αυτά τα δημοσιεύματα του Spiegel, κι αυτές οι δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων περί πιθανής εξόδου από το ευρώ δεν είναι μόνο μέσα ψυχολογικού εκβιασμού προς τα μέσα, αλλά και διαπραγμάτευσης προς τα έξω (κατά το «μην πλησιάζετε άλλο, γιατί έχω λούσει με βενζίνη τα ρούχα μου και κρατάω αναπτήρα»); Μήπως κάτι τέτοιο πληροφορήθηκε ή οσμίσθηκε η Αλέκα Παπαρήγα, εξ ου και το αστροπελέκι της συνέντευξής της στον Παπαδάκη του ΑΝΤ1, όπου είπε ξαφνικά ότι η έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή στη δραχμή υπό τις παρούσες συνθήκες θα είναι καταστροφή για τη χώρα; (Μια δήλωση η οποία, ακόμη κι αν είναι έτσι τα πράγματα, δεν παύει να αποτελεί ολίσθημα για τη γ.γ. του ΚΚΕ). Μήπως, τέλος, είναι γι αυτό που μέσα ενημέρωσης τα οποία έδρασαν ως κατ’εξοχήν πολιορκητικοί κριοί του Μνημονίου εμφανίζονται να «αγκαλιάζουν» τώρα το κίνημα των «Αγανακτισμένων»;

  Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εντελώς αυτό το ενδεχόμενο. Ωστόσο, το να περιμένει κανείς από αυτή την άθλια κυβέρνηση να αποκτήσει ξαφνικά τσαγανό και να ορθώσει έστω και υποτυπώδη αντίσταση στους πιστωτές της μοιάζει σαν να περιμένει τον Άγιο Βασίλη. Στην «καλύτερη» των περιπτώσεων ο ΓΑΠ θα «αντισταθεί» στη Μέρκελ όπως ο Γούντι Άλεν στον δεσμοφύλακά του, στο «Ζητείται εγκέφαλος για ληστεία», όπου τον απειλεί με ένα πιστόλι από σαπούνι, που διαλύεται κάτω από την καταρρακτώδη βροχή. Το πιθανότερο είναι ότι οι κυρίαρχοι κύκλοι θα ήθελαν να δουν τους «Αγανακτισμένους» να εξελίσσονται σε βαλβίδα ελεγχόμενης, ανώδυνης εκτόνωσης της συσσωρευόμενης κοινωνικής πίεσης. Κολακεύοντας το νέο και αδιαμόρφωτο κίνημα, είναι σαν να καίνε οι ίδιοι μια λωρίδα δάσους για να δημιουργήσουν αντιπυρική ζώνη γύρω τους και να αποφύγουν τα χειρότερα. Αλλά εδώ το λιοπύρι είναι αφόρητο, η ξερή γη προσκαλεί την πυρκαγιά και οι άνεμοι λυσσομανάνε, έτσι που παρόμοια παιχνίδια με τη φωτιά είναι πιθανό να φέρουν μια ώρα αρχίτερα αυτό ακριβώς που προσπαθούν να αποτρέψουν.

  Ορίζοντες και εμπόδια

  Σε μια τόσο ρευστή κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα, οι προβλέψεις για την εξέλιξη αυτού του κινήματος είναι παρακινδυνευμένες. Θα μπορούσε να κουραστεί και να εκτονωθεί σύντομα, αφήνοντας πίσω του απογοητεύσεις εξίσου μεγάλες με τις προσδοκίες που γέννησε; Δεν αποκλείεται, αλλά το ενδεχόμενο αυτό μας φαίνεται περισσότερο πιθανό για την Ισπανία παρά για την Ελλάδα, όπου η εκρηκτική κρίση χρέους και το δεύτερο Μνημόνιο συναυλίζουν διαρκώς την κοινωνική ανάφλεξη. Θα μπορέσουν οι κυρίαρχοι κύκλοι να κρατήσουν σε απόσταση τον «αγνό κόσμο της πλατείας» από τις «συντεχνίες» των συνδικαλισμένων εργατών και υπαλλήλων; Ούτε αυτό φαίνεται πιθανό- αντίθετα, οι δύο αυτοί κόσμοι οδηγούνται σε μια εκρηκτική συνάντηση από την ίδια τη διαδικασία των σκανδαλωδών ιδιωτικοποιήσεων που προωθούν κυβέρνηση και τρόικα. Η βαθμιαία όσμωση συνδικάτων (ιδιαίτερα του συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων) και “Αγανακτισμένων”, η απελευθέρωση δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ χάρη στο ρήγμα της ΠΑΣΚΕ που βαθαίνει και η σταδιακή πολιτικοποίηση- ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών συνελεύσεων αποτελούν τα πρώτα δείγματα.

  Για όλους αυτούς τους λόγους εκτιμάμε ότι πολύ γρήγορα θα τελειώσει η παρά φύσιν αγαπησιάρικη σχέση των κυρίαρχων ΜΜΕ με τους «Αγανακτισμένους»- ένας υποκριτικός έρωτας χωρίς ανταπόκριση, όπως δείχνουν τα βιτριολικά συνθήματα, τα συμβολικά λέιζερ και τα επιθετικότατα μηνύματα των διαδηλωτών εναντίον των μεγάλων συγκροτημάτων του Τύπου και κυρίως των ιδιωτικών καναλιών. Αύριο- μεθαύριο θα αρχίσουμε να ακούμε και να διαβάζουμε για «κομματικές παρεμβάσεις» που μολύνουν με πολιτικά μικρόβια το αγνό και αμόλυντο πλήθος, ενστάσεις για «αντιδημοκρατικές διαδικασίες» αναφορικά με τα ψηφίσματα και τις πρωτοβουλίες της «κάτω πλατείας» και πάει λέγοντας.

  Αν παρόλα αυτά δεν ανακοπεί η δυναμική του κινήματος, η παράταση των καταλήψεων των δημοσίων χώρων, με αυξανόμενους πληθυσμούς διαδηλωτών και αρχετυπικές μορφές άμεσης δημοκρατίας (οι Γάλλοι διαδηλωτές, απέναντι από τη Βαστίλη, έθεσαν μάλιστα ζήτημα νέας Συντακτικής Συνέλευσης) θα θέσει εκ των πραγμάτων ζήτημα διακυβέρνησης, το οποίο το συντεταγμένο κράτος δεν θα ανεχτεί για πολύ. Βέβαια, είναι αδύνατο να εισβάλουν ξαφνικά, χωρίς κανένα πρόσχημα τα ΜΑΤ, ενώ μια δεύτερη «Μαρφίν» υπό τις σημερινές συνθήκες θα μυρίζει τόσο έντονα προβοκάτσια που μπορεί να καταλήξει στα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα. Το πιθανότερο είναι να επιδιωχθεί, από τους ειδικευμένους μηχανισμούς του συστήματος, να προκληθούν επεισόδια «μεταξύ διαδηλωτών», με αιχμή τους ακραίους, εθνικιστικούς κύκλους και τις παρακρατικές παραφυάδες τους- μια τακτική που θα διευκολυνθεί αν οι μέχρι στιγμής αμέτοχοι κύκλοι του πιο θερμόαιμου και πολιτικά μυωπικού αναρχισμού μπουν στο παιχνίδι.

  Σε κάθε περίπτωση, το σύστημα δεν μπορεί, τη στιγμή που αντιμετωπίζει τόσο σφοδρή κρίση και τόσο πιεστικά διλήμματα, να αφήσει να κακοφορμίζει για μεγάλο διάστημα μια ανοιχτή πληγή τέτοιων διαστάσεων. Η επιβολή των ακραίων μέτρων που έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση ότι θα υλοποιήσει έναντι των πιστωτών της δεν είναι δυνατή χωρίς κάποιου είδους απολυταρχική εκτροπή. Ήδη το «δημοκρατικό» ΒΗΜΑ θέτει το ερώτημα, σε δημοσκόπησή του, κατά πόσο οι πολίτες είναι έτοιμοι να δεχθούν μια ισχυρή προσωπικότητα με έκτακτες εξουσίες, υπεράνω κομμάτων και Βουλής- αυτό που στα καφενεία ακούγεται πιο απλά, κατά το «ένας Παπαδόπουλος μας χρειάζεται» (απάντησε θετικά το 22%).

  Σύστημα εκτός ισορροπίας

  Εν ολίγοις, βαδίζουμε προς ένα «σημείο διακλάδωσης», κατά το πρότυπο της θεωρίας του χάους για συστήματα μακριά από την ισορροπία: Το σύστημα δεν μπορεί να συνεχίσει να αναπαράγεται όπως πριν και οδηγούμαστε σε μία καμπή, από την οποία μπορεί να προκύψουν δύο ή περισσότερα πολύ διαφορετικά σενάρια εξέλιξης. Σε τέτοιες συνθήκες, η δράση των πολιτικών υποκειμένων μπορεί να αποβεί αποφασιστική.

  Ο κλασικός ορισμός της επαναστατικής κατάστασης απαιτεί οι πάνω να μην μπορούν να κυβερνήσουν όπως πριν, οι κάτω να μην το θέλουν, οι όροι ζωής της εργαζόμενης πλειονότητας να έχουν υποστεί απότομη επιδείνωση (προϋποθέσεις που ήδη εκπληρώνονται στην Ελλάδα), αλλά και να εμφανίζεται απότομη είσοδος στον πολιτικό αγώνα μεγάλων, μέχρι χθες αδρανών λαϊκών μαζών. Ο τελευταίος, αποφασιστικός όρος απέχει ακόμη πάρα πολύ από το να έχει εκπληρωθεί, αντίθετα μόλις βλέπουμε τα πρώτα, ασθενή σημάδια μιας τέτοιας εξέλιξης.

  Και πάλι, όμως, η ύπαρξη επαναστατικής κατάστασης καθόλου δεν σημαίνει ότι θα εκδηλωθεί όντως επανάσταση- και πολύ περισσότερο δεν μας λέει τι χαρακτήρα θα έχει και με τι αποτέλεσμα θα στεφθεί. Εδώ τίθεται, με πιεστικούς πλέον όρους, το πρόβλημα του πολιτικού μετώπου (πολιτικό πρόγραμμα+ κρίσιμη μάζα κομμάτων, οργανώσεων και αγωνιστών + «οδικός χάρτης» προς την υλοποίηση των κρίσιμων στόχων) που θα μπορέσει να δώσει νικηφόρα προοπτική στην επερχόμενη σύγκρουση. Η κρισιμότητα των περιστάσεων είναι τέτοια που καθιστά την προσωπική γνώμη κάθε μεμονωμένου δημοσιογράφου και σχολιαστή εντελώς δευτερεύουσα, αν όχι και περιττή. Εκείνο που μετράει είναι η γνώμη και η δράση των υπαρκτών πολιτικών συλλογικοτήτων.

  Του Πέτρου Παπακωνσταντίνου από το Αριστερό Βήμα Διαλόγου και Κοινής Δράσης

 19. Τηλέμαχος avatar
  Τηλέμαχος 03/06/2011 11:18:28

  Έχεις δίκιο σε πολλά...
  Και πάνω απ' όλα στο τελευταίο: Τα ερωτήματα πού θέτεις χρειάζονται κι άλλη ανάρτηση. Μάλλον περισσότερες από μια αναρτήσεις...
  Για να μη σου πώ ότι ΔΕΝ έχω απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που θέτεις. Συζήτηση κάνουμε κι από τη συζήτηση μπορούν να βγούν πολλά...

  Για το θέμα της Νέας Τάξης ή "Παγκόσμιας Δικυβέρνησης", όντως δεν απαντώ ρητά, αν και υπονοείται κάτι σε αυτά που λέω:
  Η αντιμετώπιση σχεδίων για διάλυση των εθνικών κρατών θα κριθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Όχι μόνο μέσα στην Ελλάδα.
  Κι εδώ η μάχη ήδη γέρνει σε βάρος της "παγκόσμιας διακυβέρνησης".

  Σε αυτό "σύμμαχοί" μας είναι πολλοί:
  Κανένα από τα μεγάλα κράτη δεν θέλει παγκόσμια διακυβέρνηση, γιατί θα χάσει μέρος της ανεξαρτησίας επιλογών του, χωρίς να κερδίζει κάτι χειροπιαστό.
  Και κανένα από τα μικρά κράτη δεν θέλει παγκόσμια διακυβέρνηση, γιατί θα περιθωριοποιηθεί, ενώ τώρα έχει δυνατότητες να παίζει πότε με τον ένα "ισχυρό" πότε με τον άλλο και να μεγιστοποιεί το όφελός του.
  Συνεπώς, η παγκόσμια διακυβέρνηση ήδη απορρίπτεται από τους περισσότερους.
  Σε άλλες περιπτώσεις αυτό λέγεται ρητά. Αλλού αποσιωπάται. Αλλά παντούν τα κράτη κινούνται προς ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ των δικών τους συμφερόντων και την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ των δικών τους επιλογών.
  Ακόμα και μέσα στην Ευρώπη...

  Μόνο στην Ελλάδα του ΓΑΠ πάμε για την ώρα προς την αντίθετη κατεύθυνση.
  Το επιχείρημα του ΓΑΠ "να δημιουργήσουμε την παγκόσμια διακυβέρνηση για να αντισταθμίσουμε τη δύναμη των διεθνών αγορών", δεν το "αγοράζει" κανείς διεθνώς.
  Το αντίθετο λένε: να εξυγιάνουμε τα εθνικά οικονομικά και να ενισχύσουμε τα εθνικά κράτη, για να αντισταθμίσουμε την εξάρτηση από τις διεθνείς αγορές και τους εκβιασμούς των διεθνών αγορών.
  Εμείς, λοιπόν, πρέπει να βγούμε από την κρίση και να βγούμε από το Μνημόνιο. Τότε θα μπορούμε να δανειζόμαστε από τις αγορές "φυσιολογικά" χωρίς να εκβιαζόμαστε απ' αυτές.

  Με δύο λόγια: Κατ' ελάχιστον, να κερδίσουμε δύο πράγματα: Χρόνο και βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση της Πολιτικής μας.
  Δεν ξέρω αν αρκούν αυτά τα δύο. Αλλά τα μπορούμε...
  Από κεί και ύστερα, οι αντιφάσεις όλων των άλλων, μας δίνουν περιθώρια να ελιχθούμε, χωρίς να είμαστε εξαρτημένοι κάθε δίμηνο σε εκβιασμούς για την επόμενη δόση...
  Αυτός είναι ο βαθύτερος πυρήνας αυτού που πιστεύω ότι είναι "ατραπός σωτηρίας".
  Έχω την εντύπωση ότι αυτή είναι η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας.
  Που την εφαρμόζει με συνέπεια και ευελιξία μέχρι τώρα.
  Με εντυπωσιάζει αυτό, για να είμαι ειλικρινής.
  Και φτου-φτού μη τη ματιάσουμε, εδώ που τα λέμε...

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Τηλέμαχος 03/06/2011 11:46:35

   Το επιχείρημα του ΓΑΠ περί παγκόσμιας διακυβέρνησης είναι το παλιό υπερώριμο φρούτο της νέας Αριστεράς, αμερικανικής κοπής, που εδώ το πιπιλάνε τα παλιά ορφανά του ΚΚΕ εσ. που έγιναν νεοφιλ εκσυγχρονιστές, οι καθεαυτό νεοφιλ, τύπου Μανδραβέλη και Σία, ενώ υπέρ του εργάζονται - όσο και αν λένε το αντίθετο - οι αρρωστημένοι διεθνιστές του ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της αριστερίστικης Σάρας και Μάρας.
   Το κριτήριο για να καταλάβεις αν κάποιος είναι υπέρ της παγκόσμιας διακυβέρνησης είναι πάρα πολύ απλό: Είναι η στάση του έναντι της λαθρομετανάστευσης.
   Αν δεις ποιοι υποστηρίζουν άκριτα τους λάθρο, θα καταλάβεις. Σε αυτό, νεοφιλ και αριστεριστές ταυτίζονται απόλυτα (παραπέμπω στη σχετική αρθρογραφία του Μανδραβέλη, που θα μπορούσε να είναι και ενός στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ).

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Τηλέμαχος 03/06/2011 11:54:33

   Νομίζω ότι, όντως, το κλειδί στη στρατηγική που περιγράφεις είναι αυτό που λες: Χρόνος και βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση της Πολιτικής μας. Από εκεί, μπορούν μετά να έρθουν και άλλα.

   Προσωπικά θα προτιμούσα μια πιο ρηξικέλευθη στρατηγική, με καθαρά αντινεοταξικό προσανατολισμό, όμως αυτή προϋποθέτει ένα λαό με πλήρη αντινεοταξική αυτοσυνειδησία. Αυτό θέλει καλλιέργεια κάποιας κουλτούρας και ροή πληροφοριών τέτοια, που να μην καταλήγει να θεωρείται "συνωμοσιολογία" στο δημόσιο λόγο το να λέμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ ανατράπηκε από τη Νέα Τάξη για το φυσικό αέριο.

   Η καθαρά και όχι κεκαλυμμένη αντινεοταξική στρατηγική προϋποθέτει, δηλαδή, ότι θα υπάρξει η σχετική πολιτική ωρίμανση του λαού προς την κατεύθυνση αυτή.

   Νομίζω ότι για να αξιοποιηθεί με μακροπρόθεσμη εθνική οπτική ο "χρόνος και βαθμός ελευθερίας στην άσκηση της Πολιτικής μας" θα πρέπει να τεθεί ως στόχευση η καλλιέργεια αντινεοταξική παιδείας στον ελληνικό λαό. Σήμερα έπρεπε π.χ. να φτάσουμε στο σημείο να κατακλυστεί η Αθήνα από λαθρομετανάστες, πριν "νομιμοποιηθεί πολιτικά" το να μιλά κανείς δημόσια κατά της λαθρομετανάστευσης. Αυτό είναι νεοταξική πολιτική παγίδα και ο αντιρατσισμός και όλα τα συναφή κόλπα της Νέας Τάξης εξακολουθούν να είναι υπαρκτή πολιτική απειλή για τα εθνικά κράτη, αφού έχουμε πολλά παιδάκια και μεγαλύτερους που ευαισθητοποιούνται ειλικρινά από τα προσωπικά δράματα των λαθρομεταναστών και δεν είναι σε θέση να δουν το ευρύτερο σχέδιο.

   Δηλαδή, πρέπει να υπάρξει αντινεοταξική κεντρική πολιτική στόχευση. Ούτε ευρωσκεπτικισμός δεν είναι αυτό και καλώς δεν είναι, διότι η Ευρώπη δεν ξεκίνησε έτσι, απλώς τη διαστρέβλωσε στην πορεία η Νέα Τάξη.

   Και αυτή η αντινεοταξική πολιτική στόχευση μπορεί να συνασπίσει ΟΛΕΣ τις πολιτικές δυνάμεις του Ελληνισμού. Διότι ο εχθρός δεν είναι ο καπιταλισμός (όπως θέλει η αριστερά), ούτε αορίστως κάποιες γειτονικές, χώρες, είναι πολύ συγκεκριμένα αυτοί που μας επέβαλαν να μην πολεμήσουμε στην Κύπρο, πολύ συγκεκριμένα αυτοί που μας επέβαλαν τα Ίμια, πολύ συγκεκριμένα αυτοί που εργάζονται για να ονομαστούν τα Σκόπια "Μακεδονία", πολύ συγκεκριμένα αυτοί που πετούν μπαρούφες για "ανεξαρτητοποίηση της Κρήτης" και λοιπά και λοιπά. Όσοι, τελικά, απεργάζονται την υλοποίηση του (υπαρκτού ή ανύπαρτκου δεν έχει ΚΑΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ, διότι υλοποιείται) "δόγματος Κίσσινγκερ".

   Ο εχθρός είναι συνολικός δηλαδή και έχει βάλει στο μάτι από τον Έλληνα εργαζόμενο μέχρι τις ελληνικές Τράπεζες, από τη σύνταξη του γεροντάκου μέχρι τα πετρέλαια του Αιγαίου, και από την ακίνητη περιουσία της χώρας μέχρι τον στρατιωτικό έλεγχο του Ακρωτηρίου του Αγίου Ανδρέα. Σημαντικότατο μέσο για όλα αυτά, η αλλοίωση της πληθυσμιακής σύστασης της χώρας. Και απέναντι σε αυτό το ΣΥΝΟΛΙΚΟ εχθρό μπορούμε να βρούμε κοινή συνισταμένη όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

   Σε αυτό το επίπεδο πρέπει να τεθεί η στρατηγική στόχευση για την πολιτική ηγεμονία τις επόμενες δεκαετίες. Και θα τα καταφέρουμε, το θέμα είναι να το θέλουμε...

 20. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 03/06/2011 11:40:58

  Είναι πολύ ορθές οι επισημάνσεις του Τηλέμαχου. Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση είναι δύσκολη στο εσωτερικό και πολύ δύσκολη στο εξωτερικό. Οποιος αναλάβει με δικη του προαίρεση με διάθεση επαναδιαπραγμάτευσης, θα κατασπαραχθεί από τις "αγορές" και από τα δικά τους ΜΜΕ, σε επίπεδο διεθνές πρώτα από όλα.
  Τα πράγματα είαι ανώριμα για να αναλάβει αυτή τη στιγμή ο Σαμαράς. Το σύστημα δεν έχει σαπίσει εντελώς, το έχω ξαναγράψει.
  Θα πρέπει να αφήσει ο Σαμαράς, με καλή αντιπολίτευση, όχι τακτική ώριμου φρούτου, την κυβέρνηση να σαπίσει κυριολεκτικά, και τότε να πάμε σε εκλογές. Οταν πλέον το ΠΑΣΟΚ θα πάει όχι ως πρόβατο επί σφαγήν, αλλά ως ψοφίμι.

  • ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ avatar
   ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ @ ΒΙΣ 04/06/2011 11:03:19

   Ακριβώς έτσι, χρειάζεται χρόνος ακόμη. Μου άρεσε η τελευταία περίοδος, τα συμπυκνώνει όλα!

 21. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 03/06/2011 11:41:36

  Ο Max Keiser αποκάλεσε τον κ. Πρωθυπουργό Fly by night dictator

  h__p://www.youtube.com/watch?v=vMfj5SoN2MI&feature=player_embedded

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ ΝΙΚΟΛΑΣ 04/06/2011 18:14:28

   Max Keiser About Greece:
   «YOUR GOVERNMENT IS CORRUPT… REGIME CHANGE!»
   Exclusive Ιnterview conducted by Terrence Quick & Niki Lyberaki at Kontra Channel

   28 / 04 / 2011
   «Those financial crooks destroy countries, and they are in the process of destroying your country. What are you waiting for?” he yelled and yelled again adding that what is done, is done with the consent and cooperation of Papandreou and his government.»

   «The current government of Greece as «sleeping” with the sharks» «making love with Wall Street»…. and asked the Greek people to rebel and get rid of it along with the IMF, because they are committing a crime using USELESS PAPER!

   «The international speculators want to seize all of Greece and its wealth without paying anything, and both the IMF and U.S. are economically BUST!», he said.

   «Especially the U.S.» he said, «since its debt is many times that of Greece, but the speculators attacked Greece.»

   Max Keiser pointed out that Greece has to leave the Toxic Euro Currency that is chocking the country, and that it should return to a SILVER DRACHMA.

   «THE INTERNATIONAL SPECULATORS ARE AFRAID OF SILVER!» he said.

   He stressed that «although the financial terrorists must be apprehended and brought to justice, unfortunately in Greece they have immunity!»

   He mentioned that «he would be happy to see the boss of Goldman Sachs be arrested and forced to work as a waiter for $ 20 a day.

   «By the way, what is it really that the Greek people are waiting for?
   Death, or the Afterlife? Easter has come and gone already.»

   http://www.hellenesonline.com/go/2011/04/max-keiser-for-greece-your-government-is-corrupt-regime-change/

 22. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 03/06/2011 11:51:21

  @Τηλέμαχος

  Παρατηρώντας κανείς προσεκτικά τις πολιτικές εξελίξεις του τελευταίου χρόνου σε ευρωπαϊκό επίπεδο εύκολα αντιλαμβάνεται ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ δεν προσπάθησαν να παρέμβουν δημιουργικά στην νέα πραγματικότητα της παγκόσμιας οικονομίας. Παρά το γεγονός ότι από πολιτικής απόψεως μείζον πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι η κρίση χρέους σύρθηκαν από τις εξελίξεις που προξένησαν αναστάτωση σε παθητική αντιμετώπιση των παγκόσμιων μετασχηματισμών χωρίς να τολμήσουν να δημιουργήσουν εξελίξεις.

  Με βάση αυτά και με δεδομένο το γεγονός ότι οι αναδυόμενες οικονομίες πλησιάζουν το βιοτικό επίπεδο του προηγμένου κόσμου προκαλεί τεράστια απορία ο λόγος που τους ώθησε να προσπαθήσουν σε μια χωρίς προοπτικές γηράσκουσα ευρωπαϊκή κοινωνία να καταπολεμήσουν την οικονομική αστάθεια με πολιτικές που όξυναν τις εισοδηματικές ανισότητες τόσο μεταξύ των κρατών, όσο και στο εσωτερικό των κρατών.

  Πως; θα μπορούσε μια χώρα με χρόνια ελλείμματα και υψηλό βιοτικό επίπεδο, όπως η Ελλάδα, να οδηγηθεί σε έξοδο από την κρίση και θετική κοινωνική ανάπτυξη με πτώση των συντελεστών παραγωγής, κυρίως της εργασίας και κρυφή νομισματική υποτίμηση σε σχέση με την συνολική μείωση της αξίας της χώρας την ώρα που το ενιαίο νόμισμα συνέχιζε να παραμένει σε αρκετά υψηλά επίπεδα!.

  Μια ακόμη ‘περίεργη σύμπτωση’ είναι ότι φρόντισαν μέσω της αύξησης των φορών να οδηγήσουν σε σημαντική άνοδο το γενικό επίπεδο των τιμών, των αγαθών, και των υπηρεσιών γεγονός που διάβρωσε σε ποσοστό πάνω από 20% τα εισοδήματα δλδη παρήγαν πληθωρισμό ο οποίος δεν καταγράφηκε επειδή μείωσαν σημαντικά την προσφορά χρήματος μέσω των περικοπών, της ιδιότυπης στάσης πληρωμών που έχει προβεί το δημόσιο στο εσωτερικό και το κλείσιμο των καναλιών ρευστότητας μέσω των τραπεζών. Ακόμη και το ΕΣΠΑ έχει χαμηλά επίπεδα απορρόφησης. Έτσι βάθυναν την ύφεση και δημιούργησαν ανεργία, που βοηθήσαν στο τεχνητό κράτημα του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα.

  Αν δεις ρεαλιστικά την πρακτική που ακολούθησαν στο ελληνικό πρόβλημα εύκολα θα καταλήξεις να πεις ότι ήθελαν να οξύνουν τα προβλήματα καθώς το μοναδικό θετικό που μπορεί να εξυπηρετήσει η πορεία που ακολούθησαν είναι να διεγείρει την φαντασία των τολμηρών να ψάξουν νέες οικονομικές ιδέες και, την γερμανική οικονομία η οποία εξαιτίας των χαμηλών επιτοκίων που έχει λόγω του ανοίγματος των spreds δανείζεται φθηνά για να δανείζει τις χώρες που βρίσκονται στο μηχανισμό στήριξης στο διπλάσιο σχεδόν επιτόκιο. [ (όταν αυξάνεται το ελληνικό spred μειώνεται το γερμανικό καθώς το γερμανικό δεκαετές ομόλογο θεωρείται ως αντιπροσωπευτικό για την ζώνη του Ευρώ, είναι ομόλογο αναφοράς) Λίγο πριν την κρίση χρέους οι αποδόσεις του γερμανικού 10ετους γερμανικού ομολόγου ήταν 3,40% και του ελληνικού 4,30%, διαφορά 1,10%. Σήμερα οι αποδόσεις του γερμανικού 10ετους γερμανικού ομολόγου είναι 2,82% και του ελληνικού 16,46%, διαφορά 13,48%]

  Επίσης, επειδή δεν έχει θιγεί η ανταλλακτική αξία των εισοδημάτων στην Γερμάνια, αγοράζει φθηνά από τρίτες χώρες καταναλωτικά προϊόντα και πουλά ακριβά στις αναδυόμενες αγορές πάγιο γενικό βιομηχανικό εξοπλισμό που είναι απαραίτητος (στις αναδυόμενες αγορές) για να αναπτύξουν περαιτέρω την οικονομία τους. To γεγονός επιτρέπει στην Γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ να δηλώνει πως το ευρώ είναι "ένα σταθερό νόμισμα" επειδή λαμβάνει υπόψη μόνο την ισοτιμία του ευρώ σε σχέση με το δολάριο, χωρίς να εξετάζει τα γενικότερα προβλήματα που δημιουργεί η συγκεκριμένη σχέση στις χώρες της ευρωζώνης. Αν η Γερμάνια είχε ακόμη το μάρκο θα μπορούσε να υπάρχει αυτή η σχέση;(το 2000, ένα δολάριο κόστιζε περίπου 400 δραχμές και ένα μάρκο κάτι περισσότερο από 150). Τι άλλαξε στην οικονομία της Ευρώπης προς το καλύτερο ώστε να δικαιολογεί ανατίμηση που φθάνει στο 70% σε σχέση με την ισοτιμία ευρώ δολαρίου όταν υιοθετήθηκε το ενιαίο νόμισμα ( η μέση ισοτιμία στις αρχές του 2002 που υιοθετήθηκε το ενιαίο νόμισμα ήταν 1 ευρώ = 0,85 $).

  Με βάση τώρα τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας πως μπορεί μια χώρα όπως η Ελλάδα που η οικονομία της είναι αρκετά πιο αδύναμη από αυτήν των ΗΠΑ δικαιολογείται να έχει πιο ακριβό νόμισμα από τις ΗΠΑ, έχει ξανασυμβεί αυτό στην παγκόσμια οικονομική ιστορία;

  Υπό αυτή την έννοια το μέλλον της ΕΕ δεν μπορεί να καθοριστεί με βάση τις ανάγκες της εποχής μας ή της ανάγκες της Γερμανίας, το μέλλον της ΕΕ πρέπει να καθοριστεί με βάση της πραγματικές ανάγκες των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Αν για παράδειγμα, η Ευρώπη χρειάζεται εργατικό δυναμικό και για να το καλύψει εισάγει εργατικά χέρια την ώρα που η καταγεγραμμένη ανεργία σε πολλά κράτη μέλη της ευρωζώνης ξεπερνά το 15%, τι μέλλον μπορεί να έχει μια τέτοια κοινωνία;

  Ως ποτέ η ελληνική κρίση χρέους μπορεί να κρύβει τις αδυναμίες που δημιούργησε στην ευρωζώνη η καταστρατήγηση του συμφώνου σταθερότητας από το σύνολο σχεδόν των χωρών που βρίσκονται στην ζώνη; η ευρωζώνη έχει τρέχων μέσο όρο χρέους 85,1% και τρέχων μέσο όρο ελλείμματος -6%. Μήπως τελικά δεν σώζει η ΕΕ την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα την ΕΕ. για αυτό θέλουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο πάσει θυσία να παραμένει η κατάσταση στην ελληνική οικονομία ως έχει;

  Τι μέλλον όμως μπορεί να έχει η Ελλάδα των φθινόντων εσόδων; όταν το σύμφωνο για το ευρώ προβλέπει, μεταξύ άλλων, άρση των φραγών του εμπορίου με τρίτες χώρες.

  Πως η Ελλάδα της φτώχιας και του ακριβού ευρώ θα μπορέσει να ανταγωνιστεί την γείτονα Τουρκία όταν μάλιστα τα φθηνής παραγωγής τουρκικά προϊόντα θα μπορούν χωρίς κανέναν περιορισμό να κατακλύζουν την ελληνική αγορά για να πωλούνται ελεύθερα σε τιμές ευρωζώνης; Όταν μάλιστα και σήμερα έχουμε φτάσει σε σημείο να αγοράζουμε ψάρια από την Τουρκία, λόγω έλλειψης αλιευτικής πολιτικής και αύξησης του αλιευτικού κόστους στην Ελλάδα λόγω όλων των λειτουργικών δαπανών, συμπεριλαμβανομένου του κόστους των καυσίμων που σε συνδυασμό με την μείωση της κατανάλωσης αναγκάζει τους εμπόρους να προτιμούν τα φθηνότερα τουρκικά ψάρια !

  Πως λοιπόν η Ελλάδα κάτω από αυτές της συνθήκες θα αντιμετωπίσει τόσο τα γενικότερα προβλήματα όσο και το "πρόβλημα ανταγωνιστικότητας" που παρουσιάζει;

  Κατά συνέπεια , η θυσία της ελληνικής δημοκρατίας για μια οικονομική πολιτική που αποδεδειγμένα παράγει κινδύνους αντί να παράγει δυνατότητες μπλοκάρει τον δρόμο σε κάθε διαφορετική προσέγγιση .

 23. factorx avatar
  factorx 03/06/2011 12:02:27

  Δείτε τι έλεγε το πρωϊ ο Πορτοσάλτε. Τα έχουν τελείως χαμένα; Αυτό "λέγεται ενημέρωση του κόσμου";

  Ο καθένας θέλει την προοπτική για τον εαυτό του. Ο κ. Σαμαράς ας πούμε θέλει την προοπτική για τον εαυτό του. Αν καθίσουμε και αναλύσουμε τη φράση του κ. Σαμαρά ότι έχει λόγο και τον τιμά κλπ, μας οδηγεί και σε άλλου τύπου σκέψεις, ότι σε αυτή τη χρονική στιγμή πάμε, δηλαδή, ότι θα χάθηκε ένα πολύτιμο κεφάλαιο για το θέμα του Σκοπιανού είπε ο κ. Σαμαράς και έδειξε τότε την άποψη του και πήγε σπίτι του. Είμαστε έτοιμοι να χάσουμε την Ελλάδα τώρα προκειμένου, τότε χάθηκε το διπλωματικό κεφάλαιο σε έναν τομέα, τώρα για να μην υποχωρήσει ένας της πολιτικής…; Δεν λέω ότι είναι ο χειρότερος, για να μην παρεξηγηθώ. Προφανέστατα έχει τις ευθύνες του πάνω από όλους ο Πρωθυπουργός και οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης με τον κ. Καρατζαφέρη που είναι έτσι τη μια μέρα και την άλλη γιουβέτσι. Τώρα τι πάμε να δηλώσουμε τη χρεοκοπία και να ησυχάσουμε;

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ factorx 03/06/2011 12:15:48

   Είναι γελοίοι! Έχουν τον υποχωρητισμό και την υποτέλεια στο DNA τους! Το Σκοπιανό ΣΩΘΗΚΕ χάρη στο ότι το κίνησε τότε (το 1991) ο Σαμαράς και, αν σήμερα ακόμη κρατιέται διστακτικά η σημαία του αγώνα ψηλά, οφείλεται πάντοτε σε ΕΚΕΙΝΗ την πολιτική.

   Αυτό που είναι η αποκρυπτογράφηση των λόγων του Πορτοσάλτε είναι: Ένας Σαμαράς δεν θα μας αφήσει να κάνουμε το κουμάντο μας όπως θέλουμε; Να ξεπουλήσουμε τη Μακεδονία και τη χώρα ολόκληρη;

   Μην ανησυχείς, όμως, κε. Πορτοσάλτε. Ο Σαμαράς δεν είναι ένας. Πίσω του είναι όλοι αυτοί που τον εξέλεξαν και ζήτησαν να τους εκπροσωπήσει. Στη μάχη κατά του συνολικού ξεπουλήματος της χώρας. Και τη μάχη την κερδίσαμε στην εκλογή Σαμαρά και θα την ξανακερδίσουμε και τώρα.

 24. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 03/06/2011 12:05:36

  Παρτε και την τακτικη της ομαδας ΠΑΣΟΚ...και ΦΙΛΟΙ

  *Αναβολή παίρνει η δημοσίευση των αποτελεσμάτων των stress tests, των 90 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA), αφού μετατίθεται για τον Ιούλιο...!!!!!!!!!!!!!! χαχαχαχαχααααααααααα

  ΝΑΙ διοτι εαν τα εβγαζαν πριν τη Συνοδο θα επεφταν Ευρωπαϊκες ΦΑΠΕΣ !
  Ειδη μας υποβαθμισαν 4 Τραπεζες σημερα !!!
  ΔΕΝ Γλιτωνουν..... κ εμεις αντι να τους πουμε Δις ΙΖ Παρτα... κ ελατε οταν σφυριξω.... παμε να υπογραψουμε "αντικατασταση συμβασης 110 δις με 65 ) χαχαχαα

  Η Αντικατασταση Ειναι Νομικος Ορος !!!! Κουμπωνω πανω στο παλιο !
  Νομιμοποιω το παλιο και χωνω το νεο !!!
  Αντικατασταση = ιδιοι ΟΡΟΙ !!!! με αλλα νουμερα???

  Ρε ΠΑΣΟΚΟΙ... δεν εχετε ιδεα τι θα παθετε !!!

  ΧΟΝΤΡΙΚΗ και σε ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ????

  ΠΠ

 25. factorx avatar
  factorx 03/06/2011 12:06:19

  Δείτε και άλλη "ενημέρωση" απο το ΒΗΜΑ FM και τους ΧΙΩΤΗ - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ:

  Στριμώχνονται στην πόρτα ποιος θα φύγει πρώτος.
  Προχθές ακούγαμε τον Καρατζαφέρη που έλεγε, θα πάρω τους βουλευτές και να φύγω. Βρήκε μπλόφα να κάνει αλλά δεν του βγήκε.
  Ακούω χθες το πρωί την Παπαδημητρίου, που λέει ότι, εγώ θα ψηφίσω κατά συνείδηση. Θα ψηφίσει μεσοπρόθεσμο.
  Και μετά έρχεται και η «συμμορία» των 16. Νομίζω ότι λένε τα αυτονόητα. Πολλοί από αυτούς αισθάνονται ότι δεν θα ξαναβγούν. Δεν μπορούν να πάνε στις εκλογικές τους περιφέρειες, διότι τους πλακώνουν, άλλα λέγατε άλλα κάνατε. Κάποιοι από αυτούς θεωρούν ότι θα έχουν περισσότερο μέλλον με κάποια άλλη κατάσταση μέσα στο ΠΑΣΟΚ.
  Αυτοί οι 16 βουλευτές είναι μιας συγκεκριμένης επιρροής. Έχει και έντονη εσωκομματική χροιά.
  Ζητάνε απολογισμό του έργου. Θέλουν να «σκίσουν» τον Παπακωνσταντίνου και μετά να ψηφίσουν.
  Αν εξαιρέσεις την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, στα υπόλοιπα δεν έχουν πει που διαφωνούν και πού συμφωνούν.
  Όταν οι βουλευτές εκδηλώνονται με αυτόν τον τρόπο, δεν μπορείς να πεις του κοσμάκη γιατί εξεγείρεται.
  Φαίνεται ότι οι επιθέσεις (όπως χθες στην Ηλιούπολη) είναι κάτι καθοδηγούμενο.
  Χρειάζεται ψυχραιμία και από τα άλλα κόμματα.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ factorx 03/06/2011 12:24:01

   Εχμ, ο κος. Χιώτης δεν συνδέεται μετά συζυγικού δεσμού με μία εκ των "16";

   • kiki avatar
    kiki @ Επώνυμος 03/06/2011 17:49:16

    οχι βρε Επωνυμε, η εν λογω ηταν παντρεμενη με τον Ραπτη του Πρωτου Θεματος.
    Ο Χιωτης εχει στο Μεγκα καποια.

 26. Κ. ΡΟΥΜΟΓΛΟΥ avatar
  Κ. ΡΟΥΜΟΓΛΟΥ 03/06/2011 12:51:37

  - ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΤΑ ΔΑΝΙΚΑ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΦΟΡΕΣ.
  - ΑΡΑ, ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΙΠΟΤΑ.
  - ΑΡΑ, ΕΠΑΝΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΟΔΟΧΗ ΕΝΟΣ ΧΡΕΟΥΣ. ΟΧΙ, ΣΑΜΑΡΑ, ΜΗ ΜΑΣ ΤΟ ΚΑΝῌΣ ΕΣΥ ΑΥΤΟ!
  - ΔΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟΝ ΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟΝ ΔΥΟ ΜΕΝΕΙ ΠΟΛΥ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
  - Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΜΕΝΕΙ ΕΙΝΑΙ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΗΝ ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ!
  - ΕΡΩΤΗΣΙΣ: ΘΑ ΜΑΣ Πῌ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ;
  - ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ: ΟΧΙ, ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΙΣ ΤΟΚΩΝ.
  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ;

 27. ο ξένος avatar
  ο ξένος 03/06/2011 13:12:01

  Σχεδόν μετά βίας, συγκράτησαν τον πρωθυπουργό να μην πάει στη Νέα Υόρκη για «υψηλού επιπέδου» συνέδριο για το AIDS, που διοργανώνεται από τον ΟΗΕ στις 8, 9 και 10 Ιουνίου.
  «Μα, τι θα πει ο κόσμος, πρόεδρε», φέρεται να του είπε ανώτατο στέλεχος του γραφείου του που, προφανώς, συγκέντρωσε το θάρρος του για να μεταπείσει τον προϊστάμενό του για το άκαιρο της μετάβασής του στην Αμερική, τη στιγμή που «η χώρα βράζει από τους αγανακτισμένους πολίτες της». Τι είχε συμβεί;

  Κάποιος ψιθύρισε στον Παπανδρέου για τη διάσκεψη και εκείνος χωρίς δεύτερη σκέψη άρχισε να ετοιμάζει τις βαλίτσες του.

  «Είδαν και απόειδαν», αλλά τελικά κατάφεραν να τον μεταπείσουν χρησιμοποιώντας το μόνο όπλο που είχαν στη διάθεσή τους: την τρόικα. Ετσι δέχτηκε το ...«μοιραίο» της μη μετάβασής του. Και, ίσως, για πρώτη φορά μίσησε την τρόικα.

  Τώρα στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος, επικεφαλής πολυπληθούς αντιπροσωπείας. Το ...«μαλλί» ποιος θα το πληρώσει για κάτι ΜΚΟ που θα κουβαλάει μαζί του;

  ΔΠΔ - Ελευθεροτυπία

  • Iokasti@gr avatar
   Iokasti@gr @ ο ξένος 03/06/2011 13:54:23

   ας παει καλυτερα. Δεν θα χρειαστει να επιστρεψει!!!!!!!!!!!!!!

   • Χαλκιδέος avatar
    Χαλκιδέος @ Iokasti@gr 06/06/2011 08:02:30

    Και πώς θα φύγει ε; Με χαρτί απέλασης ... χεχεχεχε

 28. antonis avatar
  antonis 03/06/2011 13:37:27

  Ωραίοι πατριώτες ....
  Ας αφήσουμε να καταστραφεί η Ελλάδα και μετά εμείς θα άδωμεν διθυράμβους επι των ερειπίων..
  Ας ο Γιωργάκης είναι επικίνδυνος και οδηγεί την χώρα σε καταστροφή να φύγει σήμερα, και αύριο ο Αντωνάκης να γίνει πρωθυπουργός.
  Είτε έτσι είτε γιουβέτσι.
  Με ή χωρίς εκλογές.
  Αυτά τα μεσοβέζικα και παιδιαρίσματα δεν κάνουν τον ηγέτη.
  Οσο για τον νέο εθνικό μας στόχο, που πολλοί εξυμνούν σαν σωτηρία κιόλας ,την επαναδιαπραγμάτευση, μήπως απο τώρα έχει ήδη χαθεί?
  Τι θα πεί επαναδιαπραγμάτευση, αν θέλω αλλαγή ζητάω αλλαγή των όρων ,σαφέστατα και καθαρά για όλους.
  Και για τους έχοντες τα λεφτά και την δύναμη και για τους πολίτες.
  Διαπραγμάτευση μόνο δεν αρκεί,παλληκάρια.
  Διαπραγμάτευση μόνη της όπως την ακούω σημαίνει, λεφτά υπάρχουν αλλά...
  Πήγα παιδιά διαπραγματεύτηκα σκληρά αλλά αυτοί δεν χαμπαριάζουν, δεν μπορώ να αλλάξω όσα ο Γιωργακης μας φόρτωσε, οπότε μια και τιμούμε την υπογραφή μας ως υπερήφανοι, ωραίοι και νικητές Ελληνες, τι να κάνουμε...
  Θα προσπαθήσουμε να διαπραγματευτούμε την επικαιροποίηση, την επανακίνηση την επαναφορά και διάφορα τινά...
  Και βέβαια ένας αληθινός πατριώτης ποτέ δεν θα αφήσει την χώρα να πτωχεύσει, ποτέ δεν θα αφήσει απλήρωτους τους συνταξιούχους...
  Και μη φωνάζετε κιόλας...
  Δεν φταίω εγω, ο προηγούμενος υπόγραψε τους όρους,τώρα τι να κάνω να σας οδηγήσω στην χρεοκοπία δεν γίνεται...
  Αν δεν συμφωνήσω στην σκληρή μου διαπραγμάτευση αυτοί οι ανάλγητοι, οι φίλοι του Γιωργάκη δεν θα μας δώσουν λεφτά για συντάξεις...
  Καταρεέι η χώρα...
  Κινδυνευει πιά και η εδαφική κυριαρχία εκτός απο τα υπόλοιπα...
  Πρέπει να σωθούμε.
  Πρέπει να κάνουμε θυσίες,που θα πιάσουν όμως τόπο,και σε λίγα χρόνια θα φροντίσουμε να αποκαταστήσουμε τις αδικίες του Γιωργάκη.
  Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει...
  Θα αναγεννηθούμε πιο δυνατοί και πιό σοφοί μετά τη περιπέτεια μας.
  Ζήτω η Ελλάδα.

  Αναμνήσεις απο το κοντινό μέλλον.
  Για να προσαρμόζουν και οι αγωνιστές τα επιχειρήματα σιγά σιγά.
  Σειρά θα έχουν μετά οι σοσιαλιστές θυμόσοφοι να κατηγορούν την αναλγησία της δεξιάς , και τους υπερασπιστές του κεφαλαίου.
  Το δε μέτωπο θα είναι πιό λογικό τότε , απο το σημερινό 3Α που προτείνουν εν μεγαλειώδη επαναστατικότητα μερικοί νεοδεξοζερβοί.
  Να μην ξεχνούμε ότι μπορεί να φύγει το μνημόνιο, η κυβέρνηση, ο ΓΑΠ και η παιδική χαρά του, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να φύγει μαζί τους το χρέος.
  Αυτό το άτιμο προυπήρχε και θα συνεχίσει να υπάρχει και όσο ο Αντωνάκης δεν αποφασίζει να το καθαρίσει δια μιας νικηφόρου επαναδιαπραγμάτευσης (εδώ κάνει τζίζζζζ η παραμικρή αναφορά), θα μας υπενθυμίζει συνεχώς την παρουσία του...
  Καλημέρα μας
  Καλά ξυπνητούρια.

  • ο ξένος avatar
   ο ξένος @ antonis 03/06/2011 13:44:41

   Άσε λίγο το κοινό να χαρεί τη φαντασίωσή του. Τα όνειρα και δωρεάν είναι και δεν επιβαρύνουν το χρέος.

 29. antanistimi avatar
  antanistimi 03/06/2011 14:04:02

  Tι να το κανω εγω να περιμενω ποτε θα σαπισει το πασοκ,οπως εγραψε ενας φιλος πιο πανω,ενω εμενα (εμας)θα μας εχουν κανει τα σαραντα!!
  Καθε ωρα ,καθε μερα ειναι ενας κομπος,μια καταστροφη,μας τελειωνουν οι ανασες,καταλαβετε το!!!

 30. η Dimi avatar
  η Dimi 03/06/2011 14:04:22

  SUN TZU | ART OF WAR

  III. ATTACK BY STRATAGEM (abstracts)

  2-
  Hence to fight and conquer in all your battles
  is not Supreme Excellence; Supreme Excellence consists
  IN BREAKING THE ENEMY'S RESISTANCE WITHOUT FIGHTING.

  3-
  Thus the highest form of Generalship is to balk
  the enemy's plans; the next best is to prevent
  the junction of the enemy's forces; the next in
  order is to attack the enemy's army in the field;
  AND THE WORST POLICY OF ALL IS
  TO BESIEGE WALLED CITIES.

  6-
  Therefore the skillful Leader subdues the enemy's
  troops without any fighting; he captures their cities without
  laying siege to them; he overthrows their kingdom
  WITHOUT LENGTHY OPERATIONS IN THE FIELD.

  7-
  With his forces intact he will dispute
  the mastery of the Empire,
  And thus, without losing a man,
  his triumph will be complete.
  THIS IS THE METHOD OF
  ATTACKING BY STRATAGEM.

  8-
  IT IS THE RULE IN WAR,
  If our forces are ten to the enemy's one,
  to surround him;
  if five to one, to attack him;
  if twice as numerous,
  to divide our army into two.

  12-
  THERE ARE THREE WAYS IN WHICH A RULER
  CAN BRING MISFORTUNE UPON HIS ARMY:--

  13-
  (1) By commanding the army to advance or to retreat,
  being ignorant of the fact that it cannot obey.
  This is called HOBBLING THE ARMY.

  14-
  (2) By attempting to govern an army
  in the same way as he administers a kingdom,
  being ignorant of the conditions which obtain in an army.
  THIS CAUSES RESTLESSNESS IN THE SOLDIERS' MINDS.

  15-
  (3) By employing the officers of his army
  without discrimination,
  through ignorance of the military principle
  of adaptation to circumstances.
  THIS SHAKES THE CONFIDENCE OF THE SOLDIERS.

  16-
  But when the army is restless and distrustful,
  trouble is sure to come from the other feudal princes.
  THIS IS SIMPLY BRINGING ANARCHY INTO THE ARMY
  AND FLINGING VICTORY AWAY.

  17-
  Thus we may know that
  THERE ARE FIVE ESSENTIALS FOR VICTORY:
  (1) He will win who knows when to fight
  and when not to fight.
  (2) He will win who knows how to handle
  both superior and inferior forces.
  (3) He will win whose army is animated by
  the same spirit throughout all its ranks.
  (4) He will win who, prepared himself,
  waits to take the enemy unprepared.
  (5) He will win who has military capacity and is
  not interfered with by the sovereign.

  18-
  HENCE THE SAYING:
  «If you know the enemy and know yourself,
  you need not fear the result of a hundred battles.
  If you know yourself but not the enemy,
  for every victory gained you will also suffer a defeat.
  If you know neither the enemy nor yourself,
  you will succumb in every battle.»

  XII. THE ATTACK BY FIRE (abstracts)

  17-
  Move not unless you see an advantage; use not
  your troops unless there is something to be gained;
  fight not unless the position is critical.

  21-
  But a kingdom that has once been destroyed can
  never come again into being; nor can the dead ever
  be brought back to life.

  22-
  Hence the enlightened ruler is heedful,
  and the good General full of caution.
  This is the way to keep a country at peace
  and an army intact.
  ~Chinapage.com/sunzi-e.html#01

 31. SABONIS avatar
  SABONIS 03/06/2011 15:02:37

  Γιατί θα πρέπει να πουλήσει δημόσια περιουσία. Γιατί δεν νοικιάζει για 20 χρόνια
  λιμάνια αεροδρόμια πετρέλαια με μικρό ποσοστό επί των κερδών. Μια σοβαρή κυβέρνηση αυτό θα προσπαθούσε να έκανε. Αντί γι' αυτό όμως ξεπούλημα σε όλα. Γι' αυτό τους μουτζώνει όλους ο κόσμος. Το κακό όμως είναι ότι μετά τις μούτζες θ' ακολουθήσουν οι φάπες.

 32. Α.Κ. avatar
  Α.Κ. 03/06/2011 15:19:10

  Αυτό που με ενοχλεί στην ανάλυση του Τηλεμαχου είναι το "προσπέρασμα" του πώς, από ποιόν, γιατί δημιουργήθηκε το χρέος, μαζί με ερωτήματα του τύπου
  -"ποιας σύνθεσης είναι το χρέος (εσωτερικό-εξωτερικό, ομόλογα-δάνεια)",
  -"πώς φτάσαμε από την 4η Οκτωβρίου 2009 στον Μάιο του 2010 σιδηροδέσμιοι",
  -"είναι το ίδιο να "χρωστάς" ομόλογα και το ίδιο να χρωστάς δάνειο",
  -"γιατί η ΝΔ κατάπιε αμάσητη την αντισυνταγματικότητα της διαδικασίας ψήφισης του μνημονίου",
  -"γιατί αργεί το Συμβούλιο της Επικρατείας να βγάλει απόφαση για την συνταγματικότητα ή όχι του μνημονίου"

  Όσο τέτοια ερωτήματα δεν μπαίνουν, κατά την άποψή μου, οι αναλύσεις είναι ελλιπείς.

  • kiki avatar
   kiki @ Α.Κ. 03/06/2011 17:51:04

   σωστος.
   αναλυσεις ελλιπεις, χρειαζεται να απαντηθουν ολα αυτα.

 33. miden_agan avatar
  miden_agan 03/06/2011 16:43:38

  Πάντως παρατηρώ ότι αρκετά συχνά κάνουμε το ίδιο λάθος με τους τροϊκανούς.

  Αυτό που ξεχνάμε είναι ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει απλά ένα ταμειακό πρόβλημα το οποίο θα μπορούσε να λυθεί με πρόσθετα βραχυπρόθεσμα δάνεια, αλλά βιωσιμότητας, εφόσον τα έσοδα, επί σειρά ετών, υπολοίπονται δραματικά των εξόδων, ακόμα και αν μηδενίσουμε το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

  Επομένως ο μοναδικός στόχος θα πρέπει να είναι ο μηδενισμός του ελλείματος ώστε να μπορείς να "απειλήσεις" στο επίπεδο του χρέους. Μπορεί αυτό να γίνει μέσα σε μια μέρα; Όχι! Από πού θα βρεις χρήματα να "γεφυρώσεις" μέχρι τότε;

 34. ΑΡΚΑΣ avatar
  ΑΡΚΑΣ 05/06/2011 01:47:55

  http://www.youtube.com/watch?v=lFlXv-WJ0t0&feature=player_embedded#at=143

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.