#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/04/2010 17:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σύντομα το «όχι» στο ΔΝΤ θα είναι λαϊκή απαίτηση

 

Θα σοβαρευτούν ποτέ  εκεί στην κυβέρνηση; 

Τα spreads ξεπέρασαν τις 500  μονάδες.

Η Ελλάδα δανείζεται με  τριτοκοσμικά επιτόκια.

Οι επιτηρητές του ΔΝΤ   είναι ήδη εδώ και έπιασαν δουλειά.

Και ο Πεταλωτής  λέει  ότι θέλει.

Σε ποιους απευθύνονται;

Σήμερα (Τετάρτη) τα spreads  ξεπέρασαν τις 500 μονάδες.

Το αντίστοιχο spread στα πορτογαλικά ομόλογα είναι 147 μονάδες  και στα ιρλανδικά 153.

Την Τρίτη το δημόσιο άντλησε 1,95 δισ. ευρώ, από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων  με επιτόκιο 3.65%

Την  προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία της 19ης Ιανουαρίου, το επιτόκιο ήταν 1,67%.

Απλώς να υπενθυμίσω  ότι στις 20 Οκτωβρίου 2009, το επιτόκιο ήταν μόλις 0,35%!

Τι περιμένουν αλήθεια; Να φτάσουν τα spreads  στις 1000  μονάδες;

Θα μάθουμε πότε,  πόσο  μας κόστισε αυτή η σκόπιμη  αναβλητικότητα του κ. Παπανδρέου;

Πόσο πληρώνει ο ελληνικός λαός την πράσινη προπάγανδά του και την «πολιτική εκπαίδευση»,  στην οποία μας υποβάλλει για να δεχθούμε την προσφυγή στο ΔΝΤ ως μονόδρομο και λύση σωτηρίας; 

Αφού δεν  έχουν άλλο σχέδιο, δεν έχουν άλλη λύση. Αφού έχουν συμφωνήσει να  καταφύγουν στο ΔΝΤ, γιατί καθυστερούν;

 Να αποκαλυφθεί το σχέδιο Παπανδρέου

Το ότι θα προσφύγουμε στο ΔΝΤ είναι δεδομένο και η  απόφαση είναι ειλημμένη και μάλιστα από καιρό. Και ο κ.  Στρός Κάν το ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ, δε θα κάνει εξαιρέσεις για την Ελλάδα. 

Όλα αυτά για δήθεν «κόκκινες γραμμές» έχουν τόση αξία, όσο και το προεκλογικό «λεφτά υπάρχουν».

Καμιά διαπραγμάτευση δε γίνεται και ας αφήσουν τους ηρωϊσμούς ότι «έπεσαν μαχόμενοι». Για τεχνικές λεπτομέρειες μιλάνε. Για τα διαδικαστικά.

Μήπως ο κ. Παπανδρέου φοβάται ότι θα αποκαλυφθεί το σχέδιό του; Μήπως αρχίζει να αντιλαμβάνεται τις συνέπειες;  Γιατί, όσο και να  προσπαθεί να το αποφύγει, θα έρθει η στιγμή που θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις προεκλογικές του υποσχέσεις. 

Μέχρι πριν λίγες μέρες μας διαβεβαίωνε ότι αποκλείεται να ζητήσουμε τη βοήθειά του. Στο Newsweek είχε δηλώσει ότι τα δυσκολότερα πέρασαν

Τι μεσολάβησε;

Η αλήθεια είναι ότι  ο κ. Παπανδρέου έχει συμφωνήσει εδώ και καιρό για την έλευση του ΔΝΤ.  Απλώς, κατά τη συνήθη τακτική του, το απέκρυβε επιμελώς για να προετοιμαστεί πρώτα καταλλήλως η κοινή γνώμη. Να είναι περισσότερο ανεκτική, δεκτική σ’  αυτά που θ’ ακολουθήσουν.

Ο κ. Παπανδρέου «της διαφάνειας και  της ανοιχτής διακυβέρνησης»  δεν αισθάνεται την ευθύνη να εξηγήσει στον ελληνικό λαό, πότε συμφώνησε να έρθει το ΔΝΤ και κυρίως με  τι όρους ήρθε;

Τι έχει συμφωνηθεί στο παρασκήνιο;

Όταν για να διοριστεί ο Πρόεδρος της ΕΡΤ, απαιτείται η έγκριση του Κοινοβουλίου, είναι δυνατόν η προσφυγή στο ΔΝΤ να περάσει έτσι;  

Όταν κάθε διακρατική συμφωνία εγκρίνεται με νόμο από τη Βουλή, είναι δυνατό για μια τόσο σοβαρή απόφαση το Κοινοβούλιο να παραμείνει αμέτοχο;

Στο κάτω-κάτω ο κ.  Παπανδρέου όταν εξελέγη πρωθυπουργός δεν πήρε εντολή να εφαρμόσει αυτή την πολιτική. Άλλα υποσχέθηκε!   Και για αυτά  τα  άλλα  ψηφίστηκε!                         

 

Γιατί το «όχι» στο ΔΝΤ αποτελεί στρατηγική επιλογή

Η Ν.Δ.  έχει την υποχρέωση  να επιμείνει μέχρι τέλους και με κάθε τρόπο, για  να έρθει η συμφωνία στη Βουλή και να  προηγηθεί ψηφοφορία για την έγκριση της από το κοινοβούλιο.

Και πρέπει να επιμείνει, όχι μόνο για να αποδειχθεί η αφερεγγυότητα του κ. Παπανδρέου και η απάτη που συνετελέσθη  στις εκλογές του Οκτωβρίου, όσο κυρίως για να γίνει σαφές ότι υπάρχει και άλλη λύση.

Το «όχι» στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι  μια στρατηγική επιλογή, πάνω στην οποία ο Αντώνης Σαμαράς  μπορεί να  στηρίξει  την αντιπολιτευτική του στρατηγική και να διαμορφώσει μια πρόταση εξουσίας που θα βρεί απήχηση στην  κοινωνία.

Για το λόγο αυτό πρέπει να παραμείνει αταλάντευτος στην επιλογή  του αυτή.

Για όσους δεν τον έχουν ακόμα αντιληφθεί: ΔΝΤ σημαίνει μείωση του βιοτικού επιπέδου, δηλαδή φτώχεια.  Επομένως, ό,τι και να λένε τα  διαπλεκόμενα ΜΜΕ, όσο και να προσπαθούν να μας χρυσώσουν το χάπι, γρήγορα ο ελληνικός λαός θα συνειδητοποιήσει τις επιπτώσεις της προσφυγής.  Και θα είναι πρωτόγνωρες και δραματικές.

Όμως η αντίθεση στο ΔΝΤ για να είναι πειστική:

α) δεν πρέπει να μείνει μόνο στο «όχι» , αλλά να περιλαμβάνει και συγκεκριμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση.    Ο κόσμος έχει βαρεθεί  τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα και τις αντιπολιτευτικές κορώνες για εσωτερική κατανάλωση.

Τα λόγια δεν μετράνε, αντιμετωπίζονται   με σκεπτικισμό.   Ο Αντώνης Σαμαράς πρέπει να εξηγήσει πειστικά όχι τόσο γιατί λέει «όχι»,  όσο κυρίως ποια είναι η εναλλακτική του πρόταση και τι σημαίνει για τους πολίτες η πρόταση αυτή.

β) να εκλαϊκευτεί και να γίνει κτήμα της κοινωνίας. Καλές οι προσυνεδριακές συζητήσεις, καλές και  οι  ομιλίες, αλλά ο κόσμος πρέπει να σε αισθανθεί δίπλα του. Να σ’ ακούσει, να σ’ εμπιστευτεί και να σε πιστέψει.

Ο κόσμος χρειάζεται αλήθειες. Όχι πια άλλα «λεφτά υπάρχουν».

Ίσως πολύ πιο σύντομα απ’ ότι νομίζουμε, ο ελληνικός λαός, θ’ αρχίσει να ζητά μια άλλη διέξοδο. Είναι έτοιμος να την προτείνει ο Αντώνης Σαμαράς;

Το διεθνές νομισματικό ταμείο  είναι η οδός του μαρτυρίου .

Είναι το έσχατο καταφύγιο των αποτυχημένων.

Δεν αποτελεί  όμως μονόδρομο!

Κώστας Ροδινός

ΣΧΟΛΙΑ

 1. πολίτης avatar
  πολίτης 21/04/2010 17:17:12

  Να απαιτήσει σύσσωμη η αντιπολίτευση να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή και μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία, κατά το άρθρο 28 παρ2 Συντ. Στο πρωτοσέλιδο του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ σήμερα αναφέρεται:
  “Οι επίτροποι κατά την κρίση τους θα αναθεωρήσουν τους τριετείς προϋπολογισμούς των υπουργείων, ενώ θα έχουν δικαίωμα και στη λήψη μέτρων για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού.
  Οι επίτροποι του ΔΝΤ θα εγκατασταθούν ακόμη και σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.”
  Πρόκειται για παραχώρηση αρμοδιοτήτων που προβλέπονται από το Σύνταγμα σε όργανα Διεθνούς Οργανισμού.
  Καμία συμφωνία δεν πρέπει και δεν μπορεί να αναγνωριστεί αν δεν περάσει από τη Βουλή.
  Να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι Έλληνες βουλευτές.
  Να ξεσηκωθούν οι συνταγματολόγοι

  • kkonstan avatar
   kkonstan @ πολίτης 21/04/2010 18:16:32

   Οι έλληνες να ξεσηκωθούν, όχι οι συνταγματολόγοι.

   Στους έλληνες επαφίεται η εφαρμογή του συντάγματος, ή μάλλον στον πατριωτισμό τους.

   • maestros avatar
    maestros @ kkonstan 23/04/2010 07:16:30

    Όταν πηγαίνεις στον οδοντίατρο για σφράγισμα κι εκείνος σου δίνει παυσίπονα, τότε ένα είναι σίγουρο,...
    ...Αν η χώρα μας είχε μία ευκαιρία να αποφύγει τη χρεωκοπία, τώρα ...
    http://aliartos-city.blogspot.com/2010/04/blog-post_9445.html

    Αυτά που βλέπουν τα δικά μας "ανειδίκευτα οικονομολογικά" ματάκια, είναι ότι μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο κινητοποιήσεων και απεργιών που σαν αποτέλεσμα θα έχουν την πλήρη διάλυση του κράτους. Εδώ δεν είναι Αργεντινή, εδώ είναι Ευρώπη και το φαινόμενο του ντόμινο θα πάρει στο διάβα του και άλλα φτωχά κράτη της Ένωσης. Μήπως μας λένε κάτι , που δεν το έχουμε καταλάβει ακόμη;

    http://aliartos-city.blogspot.com/2010/04/blog-post_6841.html

 2. aengus avatar
  aengus 21/04/2010 17:19:17

  Η ζωή είναι πολύ μικρή. Μην τους αφήνουμε να τη λεηλατούν. Τα παιδιά μας περιμένουν από μας. Να μην τους αφήσουμε να τα κάνουν κιμά για τα μπιφτέκια των σκύλων τους.

 3. Sta_a avatar
  Sta_a 21/04/2010 17:19:39

  Συμφωνώ. Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες. Εγώ προτείνω να γίνει δημοψήφισμα τώρα. Έξω το ΔΝΤ. Έξω οι απατεώνες. Έξω οι βρυκόλακες της νέας τάξης πραγμάτων και έξω οι προδότες της Ελλάδας. Αποκάλυψη όλης της αλήθειας εδώ και τώρα. Ολοι στους δρόμους!!

  • aengus avatar
   aengus @ Sta_a 21/04/2010 17:22:18

   ΑΣΥΖΗΤΗΤΙ !

 4. aengus avatar
  aengus 21/04/2010 17:20:58

  Πάντως, αν κατάλαβα καλά, η ΕΕ μας έστειλε στο ΔΝΤ…

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ aengus 21/04/2010 17:26:27

   To έθεσαν ως προϋπόθεση για να μας βοηθήσουν επειδή δε μας εμπιστεύονται ότι θα υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε.
   Σ' αυτό βέβαια τα μέγιστα συνετέλεσε και η "αποτελεσματική πολιτική" που ακολούθησε και ακολουθεί η κυβέρνηση Παπανδρέου

   • aengus avatar
    aengus @ Κώστας Ροδινός 21/04/2010 17:43:32

    Καταλαβαίνω τί λέτε. Διαφωνώ πάντως με τη χρήση του α΄ πληθυντικού –«μας». Έκαναν το πρώτο colpo grosso (Χρηματιστήριο) , είδαν ότι «τους παίρνει», πέρασαν στο δεύτερο (Ολυμπιακοί Αγώνες) Tώρα η «κυβέρνηση» περνά στο τρίτο, το θηριώδες!

   • n Georgiopoulos avatar
    n Georgiopoulos @ Κώστας Ροδινός 21/04/2010 17:51:13

    Αυτο ειναι μουφα κατα την αποψη μου. Μαλλον δεν εχουν λεφτα οι εταιρες και μας πανε στο ΔΝΤ.

 5. aengus avatar
  aengus 21/04/2010 17:27:07

  Στους δρόμους, για να δείξουμε ότι αξίζουμε τον σεβασμό, ότι αξίζουμε τη Δικαιοσύνη.
  Ότι μας τελείωσε το «άλλος π@@άει, άλλος πληρώνει»!

 6. Μάρκο Τ avatar
  Μάρκο Τ 21/04/2010 17:39:21

  Ο GAP είναι ελειμματικός ως προς τις γνώσεις και τις ικανότητες, αλλά διαθέτει αρκετή πονηρία ώστε να μεταχειρίζεται τον ελληνικό λαό ως ηλίθιο, συλλήβδην. Μας εκπαιδεύει στην αποδοχή του ΔΝΤ, της πολυ-πολιτισμικότητας, της αποθέωσης των ΜΚΟ και των Ανεξάρτητων Αρχών (αντί να φροντίσει να αναδιοργανώσει πραγματικά το Κράτος). Ο δόλιος βλαξ, κατά Καραμπελιά.
  Αυτά όλα τη βοήθεια φυσικά των καναλιών και των διαφόρων παπαμιμίκων της ΝουΔου (η οποία έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση και η ένοχη σιωπή του Κωστάκη Καραμανλή το μαρτυρεί).

 7. Dimi avatar
  Dimi 21/04/2010 17:52:48

  To PASHOCK είναι δώ, ενωμένο, Δ.υ Ν.α Τ.ο...

 8. πολίτης avatar
  πολίτης 21/04/2010 17:54:35

  http://press-gr.blogspot.com/2010/04/380000.html
  380.000 απολύσεις ανήγγειλε ο Ξυνίδης
  Ε ρε γλέντια!!!

 9. Ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ avatar
  Ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ 21/04/2010 17:57:44

  ΕΙΜΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΕΡΓΑ ΚΑΙ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ. ΕΖΗΣΑ ΚΑΛΕΣ ΚΑΙ ΑΣΧΗΜΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΑΡΝΙΕΜΑΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΧΤΩ ΜΕ ΟΠΟΙΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΑΡΞΟΥΝ.ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ, ΤΟΝ ΑΔΥΝΑΤΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΟΡΦΩΜΑ ΜΕ ΚΡΟΚΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΟΠΩΣ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΣΕ Ο ΑΣΙΜΟΣ.

  • n Georgiopoulos avatar
   n Georgiopoulos @ Ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ 21/04/2010 18:25:41

   Απο την παραστηριξη που εκανε ο Ανδρεοππανδρεισμος στο λαο μας εφερε στα χαλια τα σημερινα. Το ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρεου ειναι το προπατορικο αμαρτημα της σημερινης γενιας. Το ΠΑΣΟΚ ιδρυθηκε για να στηριζει την παρτη του.

  • ΣΚΑΙς avatar
   ΣΚΑΙς @ Ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ 21/04/2010 18:31:03

   Άμα το σκεφτείς καλά το GAP που στήριξες όυτε για τον ΑΣΗΜΟ ενδιαφέρεται ούτε για τον ΑΝΩΝΥΜΟ. Είναι ο τέλειος άνθρωπος, ο μεγάλος ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ που κυβερνάει με τους άριστους.
   Θα γραφεί στην Ιστορία με αόρατο μελάνι! ο ΟΛΙΓΙΣΤΟΣ!!!

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ 21/04/2010 19:07:18

   Και μετά ξύπνησες...
   Το Πασόκ είναι το σύγχρονο νεοφιλελεύθερο παγκοσμιοποιημένο και γραφειοκρατικό σχήμα.
   Η ΝΔ ήταν αριστερή μπροστά του, δίκαια διαμαρτύρονται εδώ διάφοροι φίλοι της.
   Το κρυφοθαυμάζουν και διάφοροι αριστεροί με πατέντα.
   Killer σου λέει...

   • n Georgiopoulos avatar
    n Georgiopoulos @ αλλενάκι 21/04/2010 20:13:27

    Οχι και νεοφιλελευθερο το ΠΑΣΟΚ. Κλεπτοκρατικο, παρεοκρατικο καπιταλισμο εφαρμοσε.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ αλλενάκι 21/04/2010 20:23:43

    Που εφαρμόστηκε ο νεοφιλελευθερισμός χωρίς να ολισθήσει σε αυτά τα φαινόμενα;

   • Orestios avatar
    Orestios @ αλλενάκι 21/04/2010 20:42:51

    Έ, όχι και καπιταλισμός ο καρασοσιαλιστικός νεφιλελευθερισμός, που είναι κατεξοχήν παρεοκρατικός και κλεπτοκρατικός. Μην λέμε και ότι θέλουμε κύριε γεωργιόπουλε.

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ αλλενάκι 22/04/2010 09:26:37

    Δεν σας προλαβαίνω με τους χαρακτηρισμούς!Θα επιχειρήσω μια ...σύνθεση:
    "σύγχρονο νεοφιλελεύθερο παγκοσμιοποιημένο και γραφειοκρατικό σχήμα που εφαρμόζει έναν κλεπτοκρατικό, παρεοκρατικο καπιταλισμο."
    Πώς φαίνεται;

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ αλλενάκι 22/04/2010 10:16:09

    Καλημέρα Κώστα! Καλό! Προϋπόθεση είναι πάντα το παρεάκι, χωρίς αυτό είναι δύσκολο να διαπραχθεί η λαθροχειρία.

  • πολίτης avatar
   πολίτης @ Ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ 21/04/2010 19:42:37

   Θέλει μεγάλη δύναμη για να αποδεχτείς ότι αυτοί που πίστεψες και εμπιστεύτηκες σε πρόδωσαν

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ 21/04/2010 19:46:55

   και που είσαι ακόμα σύντροφε... (δεν είμαι στον χώρο του Πασόκ, αλλά ποτέ μου δεν ήμουν τόσο θυμωμένος με κυβέρνηση)

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ 22/04/2010 09:32:51

   Η αυτοκριτική είναι το πρώτο βήμα για την αποκάλυψη της αλήθειας!

 10. Orestios avatar
  Orestios 21/04/2010 18:32:00

  Τα ψέματα αποκαλύπτονται και όπως όλα δείχνουν τα πάντα έγιναν με βάση το ΣΧΕΔΙΟ του GAP.
  Πόσα ψέματα ακούμε κάθε μέρα και πόσα θα προσπαθήσουν να μας πούν?
  Το χειρότερο είναι πως ακόμη και σήμερα κατηγορούν τους έλληνες ως φταίχτες.
  Δεν θα λυπηθεί κανείς για το μέλλον που τους περιμένει.

 11. fatfat avatar
  fatfat 21/04/2010 18:51:08

  @ Κώστας Ροδινός....πρώτα από όλα δεν τίθεται θέμα προσφυγής στο ΔΝΤ. Η Ελλάδα προφανώς θα ζητήσει να ενταχθεί στον ευρωπαικό μηχανισμό στήριξης, που έχει ήδη συμφωνηθεί, και θα πάρει μέσω αυτού διμερή δάνεια από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ευρωζώνης. Σε αυτόν τον μηχανισμό όμως έχει συμφωνηθεί και θα υπάρχει και μειοψηφική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα χορηγήσει τα ανάλογα δάνεια στην χώρα μας - όταν αυτή ενταχθεί στον προαναφερόμενο μηχανισμό στήριξης.

  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=145245

  2) ο κύριος Σαμαράς έχει δηλώσει την πλήρη αντίθεσή του στην προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
  Η κυρία Μπακογιάννη δήλωσε τις προάλλες ότι η δαιμονοποίηση είτε του ΔΝΤ είτε οποιουδήποτε μηχανισμού στήριξης δεν την βρίσκει σύμφωνη.
  Ο κύριος Αβραμόπουλος σήμερα σε ραδιοφωνικό σταθμό δήλωσε σε συνέντευξή του " Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι μονόδρομος..."

  http://www.flash.gr/pressreleases/696

  Τελικά ποια είναι η επίσημη θέση της ΝΔ σχετικά με το ΔΝΤ?

  3) οι αγορές δυσπιστούν απέναντι στην Ελλάδα, επειδή φοβούνται ή θεωρούν πιθανή μια ενδεχόμενη πτώχευσή της.
  Θεωρούν πιθανή μια πτώχευση της Ελλάδας, λόγω του τεράστιου δημόσιου χρέους της, θεωρούν δηλαδή πιθανό η Ελλάδα να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τα τοκοχρεολύσια και τις δανειακές της ανάγκες.
  Η συγκεκριμένη αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία, έχει ως δύο αποτελέσματα :

  - οι επενδυτές να μην θέλουν να αγοράζουν ελληνικά κρατικά ομόλογα με χαμηλά επιτόκια, αλλά αντίθετα να επιζητούν υψηλότερα επιτόκια για να αναλάβουν και το ανάλογο ρίσκο που θεωρούν ότι ενέχει η συγκεκριμένη επένδυση σε ελληνικούς κρατικούς τίτλους

  - τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν θεωρούνται ελκυστικά από την αγορά, οπότε όσοι θέλουν να πωλήσουν ελληνικά κρατικά ομόλογα (στις αγορές ομολόγων), για να προσελκύσουν πιθανούς αγοραστές δίνουν υψηλότερα και πιο ελκυστικά επιτόκια.

  Σε αυτή την σημερινή αβεβαιότητα λόγω αυτού του τεράστιου δημόσιου χρέους (300 δις ευρώ), συνέβαλε καθοριστικά και η κυβέρνηση Καραμανλή, που όχι μόνο δεν μείωσε ή δεν συγκράτησε το δημόσιο χρέος, αλλά την διετία 2008-2009 το αύξησε περίπου κατά 60 δις ευρώ!!!!!!!!!

  Οι όποιες άστοχες ή ατυχείς δηλώσεις μελών της σημερινής κυβέρνησης, απλώς επιτείνουν μια πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση που ΠΡΟΥΠΗΡΧΕ εδώ και χρόνια και αποκρυβόταν επιμελώς στα πλαίσια εφαρμογής μιας “δημιουργικής λογιστικής”.

  Η κυβέρνηση Καραμανλή δυστυχώς εφάρμοσε και αυτή πρακτικές “δημιουργικής λογιστικής”, παρόλο που μερικά χρόνια πριν τις κατάγγειλε δημόσια και έκανε την περίφημη “απογραφή”.

  Η Ελλάδα δεν βρέθηκε σε δεινή οικονομική θέση, στις 05/10/2009 “δια μαγείας”……ούτε κάποιες άστοχες δηλώσεις κλόνισαν σε καθοριστικό βαθμό την εμπιστοσύνη των αγορών στην Ελλάδα…..αυτή κλονίστηκε κυρίως από τα άσχημα δημοσιονομικά στοιχεία.

  http://www.mnec.gr/el/press_office/DeltiaTypou/Documents/2010_02_01_ekthesi_dimos.pdf

  • πολίτης avatar
   πολίτης @ fatfat 21/04/2010 19:41:56

   Εντάξει, καταλάβαμε, είδες Παπακωνσταντίνου στο ΑΛΤΕΡ και πήρες γραμμή.
   Σύμφωνοι, το χρέος δε διαμορφώθηκε σε αυτά τα επίπεδα τον Οκτώβριο, γιατί όμως η στάση των αγορών άλλαξε λίγες μέρες μετά τις εκλογές; Θα μου πεις γιατί μέχρι τότε κρύβαμε την αλήθεια; Σε αυτήν την περίπτωση, γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να την αποκαλύψει; Σε ποιούς θέλησε να κάνει το καλό παιδί ο πρωθυπουργός; Αν δηλαδή ο Βενιζέλος έβρισκε διαλυμένο το στρατό, έπρεπε να το πει σε όλους, για να μην τον κατηγορήσουν μετά ότι έφταιγε αυτός; Δε θα ήταν παράλογο; Δε θα προκαλούσε τους γειτόνους να ορμήσουν; Αυτό έκανε και ο πρωθυπουργός μας, ΤΟΥΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ. Και αυτό δεν είναι ανάγκη να είσαι οικονομολόγος για να το καταλάβεις. Αρκεί να διαβάσεις τις συνεντεύξεις του.
   Όσο για την επίσημη θέση της ΝΔ είναι φυσικά του αρχηγού της, όπως και για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι επίσημη (δυστυχώς) η θέση του Βενιζέλου και όλων όσων αντιτίθενται στην υπαγωγή στο ΔΝΤ.
   Η χώρα δεν πάει στο ΔΝΤ, αλλά στο μηχανισμό στήριξης: Αυτό να το θυμάσαι όταν μας αλλάξουν τα φώτα. Να τους πεις ότι δεν μπορούν να πάρουν τα μέτρα που ζητάνε, γιατί εμείς προσφύγαμε στο μηχανισμό. Και σίγουρα θα το σεβαστούν.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ πολίτης 21/04/2010 19:45:08

    φαιδρός ήταν ο κομπλεξικούλης. "Είμαστε σε δύσκολη κατάσταση" είπε... Μεγάλε! Πότε το κατάλαβες; Και βλάκες και φαύλοι. Όσο για τον φατφατ, τον προτείνω για παραγωγή βιοκαυσίμου, να γλυτώσουμε από την μπουρδολογία.

   • tiramola avatar
    tiramola @ πολίτης 21/04/2010 19:59:48

    Φαιδρός ο κομπλεξικούλης?
    χαχαχα
    Γεία σου ρε αρχαίε:)

  • Green St avatar
   Green St @ fatfat 21/04/2010 22:47:36

   @Fat Fat: Η κρίση ελλείματος είναι κοινή για όλες τις χώρες της ευρωζώνης κάτι που επιμελώ αποκρύπτει η κυβέρνηση του ΓΑΠ. Ελλείματα καθώς και αυξημένο δημόσιο χρέος είναι τα 2 κοινά χαρακτηριστικά στην ευρωζώνη.
   Αυτό το πρόβλημα όμως μετατράπηκε σε πρόβλημα δανεισμού ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Οι υπόλοιπες χώρες δανείζονται κανονικά. Η αδυναμία δανεισμού είρθε από συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης του ΓΑΠ. Δεν έχει να κάνει μόνο με τα μέτρα που καθυστέρησε να πάρει. Θα μπορούσε να τα πάρει και αργότερα αν ήταν πιο προσεκτικός στην επιλογή του.
   Και απλά το ΔΝΤ δεν είναι μονόδρομος είναι αδιέξοδο.

  • ΚΟΡΕΑΤΗΣ avatar
   ΚΟΡΕΑΤΗΣ @ fatfat 22/04/2010 04:10:09

   Ατελειωτε. Εγραψες.

   Δε μου λες ρε φιλε...αφου ο αρχηγος ειναι η ΕΕ, τοτε γιατι ειπε ο πρωθυπουργος σου, οτι "το ΔΝΤ ειναι εδω"? Γιατι δεν ειπε "ο μηχανισμος στηριξης, η ΕΕ ειναι εδω"? Αφου οπως μας τα λες, το ΔΝΤ θα ερθει, θα δωσει αναντιρρητα οσα του πει η ΕΚΤ, με τους ορους της ΕΕ και θα αποχωρησει σαν καλο παιδι. Και για πες μου ρε φιλαρακο, γιατι διαπραγματευομαστε ΚΥΡΙΩΣ με το ΔΝΤ, γιατι ολη η πρεμουρα ειναι ποτε θα ερθουν οι μαγκες του ΔΝΤ, ποτε θα δει ο Π'κωσταντινου το Καν,κλπ. Γιατι δεν γινεται η κουβεντα κυριως με την ΕΕ και στα ψιλα να λενε "συμμετειχαν και στελεχη του ΔΝΤ". Και για πες μου...τι δουλεια εχει το ΔΝΤ (ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ..η ΕΕ δεν ειπε κουβεντα) να διορθωνει νομοσχεδια...βλεπε ασφαλιστικο (ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΡΕ ΚΑΚΟΜΟΙΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 85!!!!!!!1)

   "Η κυβερνηση καραμανλη δυστυχως εφαρμοσε...", Ρε φιλε εχεις καταλαβει που μας φερανε οι κομματοσκυλικες μαλακιες σας????? Οι μπαλκονισμοι σας και οι αφισες σας???? Ακομα τα ιδια πανο κρατας????

   Και αν θες μια σταγονα ιστορια, η ιστορικη οικογενεια παπανδρεου αλωσε την ελλαδα και φυσικα οι επομενοι γαλουχηθηκαν σε αυτη τη νοοτροπια που ειδαν πλεον οτι ηταν εμπεδωμενη και εκμεταλλευτηκαν.
   1. Αλλαξε το οικονομικο τοπιο της χωρας σε μια 4ετια..."τσοβολα δωστα ολα"..εξαγορασε ο μαγκας το 25% του εκλογικου σωματος στα ισια.
   2. Αλλαξε το τοπιο αρδην στη λογικη των ρουσφετιων και στον ογκο αυτων.
   3. Αλλαξε τη λογικη του κομματικου στελεχους...η εννοια κομματοσκυλο εμπεδωθηκε...ποιος δεν θυμαται τους πρασινοτραμπουκους του 81-84?
   3. Αλωσανε την οικογενειακη ηθικη και την κοινωνικη ηθικη
   4. Διελυσαν τις αρχες ασφαλειας

   Ευγε στους πρωτεργατες...


   ΡΕ ΟΥΣΤ ΞΕΦΤΙΛΕΣ...ΜΟΝΟ ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΠΕΙΝΑΣΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΙΣ ΛΕΤΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ....ΑΦΗΣΤΕ ΚΑΤΑ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΛΟΥΦΑΞΤΕ.

  • ΚΟΡΕΑΤΗΣ avatar
   ΚΟΡΕΑΤΗΣ @ fatfat 22/04/2010 06:56:35

   Ξεκολλα απο τον κομματικο σου γυψο. Βγαλε τις παρωπιδες. Ενταξει, το καταλαβαινω, εχεις να χαιδεψεις αυτια. Καποια εξυπηρετηση χρωστας κι εσυ. Αλλα μην κανεις αναμεταδοση του λογιδριου της Μακρη στον ΑΛΤΕΡ.

   Το ΔΝΤ ειναι εδω!!! ετσι δεν ειπε ο ΓΑΠ σου? Δεν ειπε η ΕΕ ειναι εδω (συνεπικουρουμενη απο το ΔΝΤ)...ειπε το ΔΝΤ ειναι εδω.

   Η ΕΕ εβαλε το ΔΝΤ μαντροσκυλο για να ειναι σιγουροι οτι θα πληρωσουμε. Οποτε ειναι σωφρον να αναμενουμε το συνηθη πελεκυ του ΔΝΤ, και να κεχασουμε τις ωραιοποιησεις οτι θα τον εξομαλυνει η ΕΕ. Η ΕΕ ειναι που τον εφερε και να μη σου πω οτι θα τον ζητησει και λιγο πιο ζορικο απο τις αλλες φορες!!!!!

   "Η ΝΔ δεν εχει προταση"...χ@@@στηκαμε. Και τι μ'αυτο? τι θες να μας πεις? οτι επειδη δεν εχει προταση η αντιπολιτευση δεν υποχρεουται να εχει και η κυβερνηση? Επειδη τα εκανε σκ@@@@ ο ΓΑΠ, δεν δικαιουται κανεις να τον κρινει αν δεν καταθεσει προταση? ΟΚ, ιδου λοιπον: Απαντες οι πρωθυπουργοι της τελευταιας 30ετιας, με τα υπουργικα τους συμβουλια.....απελαση ως εθνικοι προδοτες.

   Την αρχη του τελους τη σημανε, η καρμινα μπουρανα και η ελευση του εθνοσωτηρα ΑΓΠ. "Τσοβολα δωστα ολα..." και δεν εμεινε φραγκο. Ταισε καμια 25% του εκλογικου σωματος (ποιος δε θυμαται τα 300 χιλιαρικα για καθε εκλογικο βιβλιαριο δεξιου που "εβγαινε" εκτος στις εκλογες του 88). Εδωσε αλλη αιγλη στον ορο ρουσφετι. Εισηγαγε νεους τιτλους "πρασινοφρουρος". Εμαθε τον ελληνα οτι οι κουτοφραγκοι εχουν λεφτα....και δεν θα τα ζητησουν πισω. Ενω ηξερε ο κερατας την αληθεια, αλλα ικανοποιησε τη ματαιοδοξια του εξυπνα.

   ΟΛΟΙ οι υπολοιποι που τον διαδεχθηκαν, δεξιοι ή πασοκοι ηταν κακεκτυπα του στη διαπλοκη και στη διασπαθιση του δημοσιου χρηματος για ψηφοθηρικους λογους...ΑΛΛΑ ακολουθησαν ομως πιστα το δρομο που χαραξε. Κοροιδα ηταν????

   "Πρακτικες δημιουργικης λογιστικης" και πρασινα αλογα. Φυσικα και τα κανανε, για να εξακολουθησουν τη μασα ακοπα. Γιατι αν σου λεγανε εσενα out of the blue που λενε και στο χωριο μου....οτι σηκωσε τα μανικια και δουλευε, γιατι αλλιως εχει πεινα...δεν θα επαναστατουσες???? Μαθανε τον κοσμακη να περναει ακουραστα, να τρωει τα ετοιμα (ψιχουλα μπροστα σάυτα που τρωγανε αυτοι) για να κανουν αυτοι τα τσιμπουσια τους. Και τωρα δεν μπορουν να τον μαζεψουν. Δεν μπορουν να τον ξαναβαλουν στην παραγωγη αφου εμαθε στον αερα, στην κονομα και στην ξαπλα.

   Λοιπον...ασε τις φιλοσοφιες και πες εκει στην κλαδικη να τα μαζευουν σιγα σιγα, και να μην πολυεκτιθονται...γιατι ερχονται δυσκολες μερες για ολους.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ fatfat 22/04/2010 09:49:26

   Αγαπητέ fattat,
   Κατ΄αρχήν επι της διαδικασίας,όπως λέγαμε στο πανεπιστήμιο:

   Σας το έχω πει και άλλες φορές, για να μπορώ να σας απαντώ,τα σχόλια σας να είναι πιο σύντομα.
   Εχουμε και δουλιές.
   Αλλωστε αυτό που μπορεί κάποιος να πεί με χίλιες λέξεις μπορεί να το πεί και με 50.
   Υστερα ανακατεύετε πολλά θέματα μαζί και η συζήτηση γίνεται βαρετή.
   Τέλος, επειδή πολλές φορές έχουμε αντιπαραθέσει επιχειρήματα, μην επαναλαμβανόμαστε.
   Επί της ουσίας τώρα:
   1. Ο μηχανισμός στήριξης είναι μηχανισμός ΔΝΤ. Για τον απλούστατο λόγο ότι η ΕΕ ούτε εμπειρία, ούτε μηχανισμό, ούτε τεχνογνωσία διαθέτει. Εχεις δίκιο ότι η συνεισφορά του ΔΝΤ θα είναι μειοψηφική, αλλά όπως ξέρεις στο ΔΝΤ υπάρχουν special drawing rights.δηλαδή κάθε χώρα μπορεί να ζητήσει συγκεκριμένα ποσά. Και εμείς από το ΔΝΤ μπορούμε να ζητήσουμε περί τα 12 δις

   2. Την επίσημη θέση της Ν.Δ. όπως και σ΄όλα τα κόμματα την εκφράζει ο Αρχηγός, άρα η επίσημη θέσ της Ν. Δ. είναι αυτή που εκφράζει ο Αντώνης Σαμαράς. Και μη μου απαντήσετε ότι στη Ν.Δ. δεν έχουν ενιαία γραμμή, γιατί θα ρωτήσω στο ΠΑΣΟΚ έχουν;

   3. Επανέρχεσθε και στο προσφιλές σας θέμα για τις ευθύνες του Καραμανλή.΄Τα είπαμε τόσες φορές εκεί διαφωνούμε.

   4. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε μια οικονομία με πρόβλημα χρέους και ελλείματος και με τους ατυχείς χειρισμούς του και την αναβλητικότητα το μετέτρεψε και σε πρρόβλημα δανεισμού!

   5. Τέλος, πρέπει να μας απαντήσει η Κυβέρνηση, γιατί δε ζήτησε αμέσως την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης (που μάλιστα παρουσιάστηκε και ως μηχανισμός σωτηρίας) από την επομένη της συμφωνίας και άφησαν τα spreads να ξεπεράσουν τις 500 μονάδες;
   Δεν υπάρχουν ευθύνες για το θέμα αυτό;

  • ΙΩΝΑΣ avatar
   ΙΩΝΑΣ @ fatfat 22/04/2010 09:50:10

   Η επίσημη άποψη της ΝΔ για το ΔΝΤ,είναι αυτή που εκφράζεται από τον Πρόεδρό της και ΜΟΝΟ ΑΥΤΗ.Δηλαδή ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΟΧΙ.Η κα Μπακογιάννη εκφράζει μόνο τον εαυτό της,αν το μπορεί ακόμα.Ο Αβραμόπουλος εννοούσε ότι εδώ που μας κατάντησε η κυβέρνηση και ο ΓΑΠ,καθώς και με τη σπέκουλα τόσων μηνών,το ΔΝΤ μας το σερβίρουν σαν μονόδρομο.

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ ΙΩΝΑΣ 22/04/2010 10:57:24

    Καλή σύνοψη.

 12. Nktras avatar
  Nktras 21/04/2010 18:53:22

  Το "Πα"(-πανδρέου) το εμπεδώσαμε (3 φορές)..τώρα έρχεται η σειρά του "Σοκ"!

 13. Κρης avatar
  Κρης 21/04/2010 19:16:04

  απορια : αυτο στο σημα τους
  ειναι κλαδος ελαίας ; !!!!
  http://www.isisc.org/public/IMF%20logo.gif

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Κρης 21/04/2010 19:20:08

   Δεν ξέρω, αλλά τα ΤΡΙΑ φύλλα είναι συμβολικά του τι θα πάρουμε από το ΔΝΤ.

 14. Στέργιος avatar
  Στέργιος 21/04/2010 19:17:07

  Εγώ νομίζω ότι ο Έλληνας είναι τόσο ραγιάς απέναντι στην εξουσία που δεν θα της εναντιωθεί ποτέ.

  Ο Έλληνας ξέρει να γκρινιάζει, αλλά δεν ξέρει να απαιτεί τα δικαιώματά του.
  Όσο κι αν μουρμουράει, ο Έλληνας είναι πιστός Χατζηαβάτης: "Ο Θεός να μου κόβει μέρες και να σου δίνει χρόνια, πολυχρονεμένε μου Πασά".

  Θυμάμαι όταν ήμουν στην ουρά στο αστυνομικό τμήμα στις 3 το πρωί για να βγάλω ταυτότητα, μια διαδικασία-καψώνι ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΗ για μια ευρωπαϊκή δημοκρατία τού 21ου αιώνα, όλοι μουρμούριζαν και γκρίνιαζαν: "Σαν τα ζώα μας έχουν οι μπάτσοι", "Στη Γερμανία γίνεται έτσι, στη Γαλλία γίνεται αλλιώς", και μόλις έβγαινε κάνας αστυνομικός από το γραφείο, άρχιζε το γλύψιμο: "Αχ κι εσείς τα καημένα τα παιδιά τι τραβάτε" και το "δόντι": "Γεια σου αγόρι μου, είμαι η κυρία Κούλα, η αδερφή τής φίλης τής μητέρας σου".

  Σούζα όλοι μπροστά στην εξουσία. Με καμμιά θεατρινίστικη έξαρση πού και πού, με γουρλωμένα μάτια, φουσκωμένες φλέβες στον λαιμό, χέρια ψηλά στον αέρα και πολλά ντεσιμπέλ, έτσι για να δικαιώσουμε τους αρχαίους ημών προγόνους που εφηύραν το θέατρο... και μετά... "Σφάξε με αγά μου να αγιάσω".

 15. ΝΑΟΥΣΑΙΟΣ avatar
  ΝΑΟΥΣΑΙΟΣ 21/04/2010 19:21:57

  Ο Σαμαράς που ψηφίσαμε τι κάνει;
  Θα τραβήξει πολύ αυτή η εκνευριστική απουσία του ή θα πρέπει να σκεφτούμε ότι όλοι μαζί μας κοροϊδεύουνε και παίζουνε χοντρό παιχνίδι εις βάρος όλων των πολιτών.
  Κανονίστε να δείτε την Αλέκα στις επόμενες εκλογές με 30%. Εφαρμόσιμη ιδέα και θα αρχίσει να μας αρέσει.

  • pizza avatar
   pizza @ ΝΑΟΥΣΑΙΟΣ 22/04/2010 13:47:31

   Υστερα απο αυτα που ελεγε στο Μεγα εχθες αμφιβαλλω.

 16. fatfat avatar
  fatfat 21/04/2010 19:57:35

  @ πολίτης...αφού μας έφτασαν σε τέτοια χάλια οι προηγούμενες κυβερνήσεις
  - με την ανοχή της κοινωνίας βέβαια - ασφαλώς και θα χρειαστούν επώδυνα μέτρα για να βγει η χώρα από την δεινή οικονομική θέση, είτε έρθει το ΔΝΤ, είτε ο ευρωπαικός μηχανισμός στήριξης, είτε κανένας από τους δυό.......οι περισσότεροι δεν έχουν καταλάβει ότι τα μέτρα δεν είναι ή δεν θα είναι επώδυνα λόγω του ΔΝΤ ή της Ε.Ε....τα μέτρα θα είναι επώδυνα, διότι είμαστε ως χώρα ένα βήμα πριν το γκρεμό.
  Πολλοί μιλάνε γενικόλογα για εναλλακτικές βιώσιμες πολιτικές....γιατί δεν αναφέρουν συγκεκριμένα ποιες είναι αυτές? Γιατί δεν μας λένε τα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε ως εναλλακτική λύση και να λυθεί το πρόβλημα?

  • Orestios avatar
   Orestios @ fatfat 21/04/2010 20:44:58

   Από το γραφείο της προπαγάνδας ΠΑΣΟΚ είσαι βρε κοπελιά?

   • ΚΟΡΕΑΤΗΣ avatar
    ΚΟΡΕΑΤΗΣ @ Orestios 22/04/2010 04:25:30

    Ωπα σε γυναικα απευθυνθηκα πριν????? Με το συμπαθιο...αλλα προσεχε ρε κοπελα μου τι λες.

  • pizza avatar
   pizza @ fatfat 22/04/2010 14:00:15

   Χαιρομαι που ειπες "αφου μας εφτασαν σ'αυτα τα χαλια οι προηγουμενες κυβερνησεις" και οχι η προηγουμενη κυβερνηση. Οσο πιο πολυ ειναι κανεις εδω τοσο πιο πολυ φαινεται η αληθεια

 17. fatfat avatar
  fatfat 21/04/2010 20:04:32

  @ πολίτης....Ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε σήμερα μεταξύ των άλλων "πως ακόμη και αν ο Γιώργος Παπανδρέου βάλει τη χώρα στο ΔΝΤ, η ΝΔ θα καταθέσει σοβαρές προτάσεις για το πως θα βγούμε μια ώρα αρχίτερα από την κρίση και από τους δυσβάσταχτους όρους του Ταμείου"....
  Ακούς πολίτη?
  ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ.....ΠΟΤΕ ΑΡΑΓΕ?
  Τώρα έχουμε σοβαρό πρόβλημα και ο κύριος Σαμαράς έχει ήδη εκφράσει δημόσια την αντίθεσή του στο ΔΝΤ και έχει πει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας.
  ΠΩΣ ΑΡΑΓΕ?
  ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΛΛΑ ΑΠΛΩΣ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ?

  • πολίτης avatar
   πολίτης @ fatfat 21/04/2010 20:17:04

   Δηλαδή περίμεναν να βγουν κυβέρνηση, για να προτείνει λύσεις η αντιπολίτευση; FATFAT, η κυβέρνηση είναι υπέυθυνη για την πολιτική της και αυτή κρίνεται. Αν δεν μπορούν να τα καταφέρουν, ας παραιτηθούν. Άλλωστε τα είπε και ο πρωθυπουργός: είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε, έχουμε σχέδιο. Αυτό ήταν το σχέδιο;
   Και βέβαια αναμένουμε και την απάντηση στο κατά πόσο υπάρχει ή δεν υπάρχει δόλος για όλα αυτά. Γιατί σε αυτήν την περίπτωση το πράγμα αλλάζει.
   Τώρα ακόμη και αν δεχτώ τους ισχυρισμούς σου για όλα, ειλικρινά σου φαίνεται φυσιολογικό αυτό που γίνεται; Σου φαίνεται φυσιολογική η εκτόξευση των spreads σε αυτά τα επίπεδα; Κάτι πάει στραβά φίλε μου, και δεν φταιν οι προηγούμενοι γι'αυτό.
   Κι επειδή θα μου πεις πάλι για λύση, διευκρινίζω ότι θεωρώ την κατάσταση εντελώς ανώμαλη, συνεπώς δεν τίθεται θέμα λύσης πριν αποκατασταθεί η ομαλότητα. Όλα τα μέτρα που πήρσν μέχρι τώρα, ως λύση τα προέβαλαν και τελικά δεν ήταν. Ούτε και το ΔΝΤ θα είναι και δυστυχώς δε θα υπάρχει επιστροφή. δε θέλω να γίνω πειραματόζωο στα νύχια τους φατφατ, δε νομίζεις ότι έχω αυτό το δικαίωμα;

  • tiramola avatar
   tiramola @ fatfat 21/04/2010 20:20:02

   Τις κρατάνε μυστικές , γιά έκπληξη...
   Εδώ έφτασαν σε σημείο να κάνουν κριτική επειδή έπρεπε λέει να δανειστούμε με τη μία 40 δις όταν το επιτόκιο ήταν χαμηλό ακόμα έτσι στο ξεκάρφωτο και ενώ η δανειακή περίοδος είχε τελειώσει.
   Θα τους πιάναμε κορόιδα , κατάλαβες?
   Όλη η προσπάθεια είναι επικοινωνιακού τύπου αρλουμπολογία που ποντάρει στην αμάθεια ή ημιμάθια του οπαδού....

  • πολίτης avatar
   πολίτης @ fatfat 21/04/2010 20:36:36

   Επιπλέον να επισημάνω ότι και το ΔΝΤ ακόμη δεν το αναφέρουν ως λύση στα προβλήματα της οικονομίας, αλλά προς το σκοπό του φτηνότερου δανεισμού, δηλαδή ενός προβλήματος που δεν είχαμε καν πριν λίγους μόλις μήνες, ενώ και τότε είχαμε κακή οικονομία.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ πολίτης 21/04/2010 20:42:31

    To παρασκηνιο ειναι δυσκολο να επιβεβαιωθει.
    Οπως προειπα απο την κατασταση αυτη χανει και η Γερμανια,οχι λεφτα αλλα απο το κλονισμο της συνθηκης του Μααστριχτ και αν μπορουσαν θα το απεφευγαν.
    Υπαρχουν φημες οτι ο προεδρος της Deutche Bank προτεινε ανεπισημη δανειοδοτηση απο γερμανικες τραπεζες αλλα η κυβερνηση το απερριψε-ηθελε την επισημη καθιερωση του μηχανισμου.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ πολίτης 21/04/2010 20:48:44

    Νομίζω ότι ο βασικός στόχος με το "μηχανισμό" ήταν να περάσουν τελικά ως όρο ότι ως έσχατη λύση η χώρα - παραβάτης θα αποπέμπεται από το ευρώ.

    Όταν συμφώνησε η Γερμανία στο επιτόκιο 5% πολλοί μίλησαν για ήττα της Γερμανίας, όμως αποδείχθηκε ότι ήταν νωρίς. καταρχάς και μόνο το γεγονός ότι το επιτόκιο των χωρών της Ε.Ε. θα είναι ευκρινώς υψηλότερο από αυτό του ΔΝΤ κάνει την προσφυγή στο "μηχανισμό" ασύμφορη. Δεν αποκλείεται τελικά, παρόλο που τώρα τα εμφανίζουν αλλιώς, να προσφύγουν τελικά "προσωρινά" (μέχρι να αποφασίσει η Γερμανία πώς θα περάσει τον δύσκολο όρο της αποπομπής από την Ευρωζώνη...) και, φυσικά, "με γνώμονα το εθνικό συμφέρον", μόνον στο ΔΝΤ.

    Οι Αμερκανοί παίζουν το παιχνίδι "ή καταρρέει το ευρώ ή βάζουμε τη Γερμανία να πληρώνει για όλους", θεωρώντας ότι είναι win-win γι' αυτούς. Η Γερμανία παίζει το παιχνίδι "ή σώζουμε το ευρώ, ή ξαναγυρίζουμε στο μάρκο". Και θεωρεί κι αυτή ότι το παιχνίδι είναι win-win γι' αυτήν. Θα δείξει. Οι Αμερικανοί έχουν υπέρτερες πολιτικές δυνατότητες, αλλά οι Γερμανοί υπέρτερες οικονομικές δυνατότητες - τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι που θα κρίνει την παγκόσμια κυριαρχία στα επόμενα χρόνια.

   • πολίτης avatar
    πολίτης @ πολίτης 21/04/2010 20:49:22

    Ωραία ιδέα η επίσημη!!!

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ fatfat 21/04/2010 20:37:57

   Oι προτασεις ειναι γνωστες : Αξιοποιηση της δημοσιας περιουσιας και της δημοσιας γης ωστε να πεσει το δημοσιο χρεος.Δε χρειαζεται να μηδενισθει,αρκει το μισο να πληρωθει δηλ. 150 δισ για να πεσει στο κατα Μααστριχτ επιτρεπεομενο 60% του ΑΕΠ και να εξυπηρετειται ευκολα.
   Υπαρχουν χιλιαδες κληροδοτηματα του Δημοσιου που αργουν σε ολη την Ελλαδα.Πιθανον αυτη τη στιγμη να μην αποφευγεται η εισοδος του ΔΝΤ αφου ειμαστε στο παρα 5 αλλα οταν μπει το προγραμμα μειωσης του χρεους μπορει να ξεκινησει.

   • geo avatar
    geo @ ψυχραιμια 21/04/2010 21:09:49

    Επιπλέον, όσο και εάν γίνομαι κουραστικός, άμεση μηχανογράφηση όλου του δημόσιου τομέα και άμεση εφαρμογή της διπλογραφικής μεθόδου σε όλες τα ν.π.δ.δ., δεκο κλπ.
    Απλό παράδειγμα: εάν ψάξει κάποιος τον προϋπολογισμό ενός οποιουδήποτε νπδδ, θα βρει κωδικούς με προβλέψεις για δαπάνες οι οποίες είναι εντελώς άχρηστες και αντιπαραγωγικές - πχ έξοδα τύπου, διαφήμισης κλπ. Η αλληλογραφία ακόμα και σήμερα διακινείται με καροτσάκια, τα οποία σέρνουν υπάλληλοι και μοιράζουν αποφάσεις και εγκυκλίους σε όλους τους υπάλληλους και τα γραφεία. Η λέξη ηλεκτρονική αλληλγρογραφία είναι εντελώς άγνωστη στο ελληνικό δημόσιο.
    Εάν γινόταν μια ορθολογική κατανομή των δαπανών και καταργούνταν κωδικοί όπως οι ανωτέρω, είμαι σχεδόν σίγουρος ότι η εξοικονόμηση πόρων θα ξεπερνούσε τα 4-5 δις ευρώ. Όσο δηλαδή αποτιμούνται τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης (2ο πακέτο).

  • πολίτης avatar
   πολίτης @ fatfat 21/04/2010 20:47:30

   Κι επειδή θα ήθελα πολύ να πιστέψω τουλάχιστον στην πρόθεση της κυβέρνησης για εξυγίανση, αλλά δεν με αφήνουν, δες αυτό:
   http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=6398
   και συνδύασέ το με την παραπομπή μου παραπάνω, αναφορικά με τις απολύσεις, δηλαδή αυτό:
   http://press-gr.blogspot.com/2010/04/380000.html
   Από τη μια απειλούμε με απολύσεις και από την άλλη ξεκλειδώνουμε τους διορισμούς; Τί γίνεται λοιπόν;

 18. fatfat avatar
  fatfat 21/04/2010 22:48:49

  @ πολίτης….ασφαλώς και έχεις δικαίωμα να μην θες να γίνεις πειραματόζωο κανενός…
  1) από την στιγμή όμως που η αντιπολίτευση δεν θέλει προσφυγή στο ΔΝΤ (που σημειωτέον δεν θα προσφύγει η Ελλάδα σε αυτό, αλλά θα ενταχθεί στον ευρωπαικό μηχανισμό στήριξης που ήδη έχει συμφωνηθεί), οφείλει να παρουσιάσει μια εναλλακτική βιώσιμη λύση………να μας πει ποια μέτρα είναι τα ενδεδειγμένα….ο ρόλος της δεν πρέπει να αρκείται μόνο στην διαφωνία…………

  2) ασφαλώς και η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την πολιτική της και θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.

  3) και το γράφω ξανά…οι αγορές δυσπιστούν απέναντι στην Ελλάδα, επειδή φοβούνται ή θεωρούν πιθανή μια ενδεχόμενη πτώχευσή της…… αυτή η πτώχευση θα συμβεί όταν η Ελλάδα δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει τα τοκοχρεολύσια και τις δανειακές της ανάγκες λόγω του τεράστιου δημόσιου χρέους της. Και οι δανειακές της ανάγκες είναι πάνω από 40-50 δις ευρώ το χρόνο.
  Το φάσμα της ενδεχόμενης πτώχευσης της Ελλάδας και η δεινή της οικονομική θέση,(λόγω του τεράστιου δημόσιου χρέους),σε συνδυασμό με μια επιτηδευμένη προσπάθεια να δοθεί ένα ισχυρό πλήγμα στην ευρωζώνη και το νόμισμά της (αφού η Ελλάδα είναι ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης), υποδαυλίζουν και υποκινούν κερδοσκοπικά παιχνίδια.
  Τα spreads δεν πέφτουν, αλλά αντίθετα ανεβαίνουν, διότι εκτός από τα παραπάνω, έχει διαφανεί κυρίως μια δυστοκία στην λήψη αποφάσεων στην ευρωζώνη καθώς και μια αδικαιολόγητη αναποφασιστικότητα από συγκεκριμένα κράτη-μέλη της.
  Ταυτόχρονα έγιναν άστοχες και ατυχείς δηλώσεις από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά μην γελιόμαστε…..δεν είναι αυτές οι δηλώσεις ο καθοριστικός παράγοντας για την σημερινή οικτρή οικονομική κατάσταση…. οι όποιες άστοχες ή ατυχείς δηλώσεις της σημερινής κυβέρνησης, απλώς επιτείνουν μια πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση που ΠΡΟΥΠΗΡΧΕ εδώ και χρόνια.
  Η άνοδος των spreads αντανακλά την δυσπιστία των αγορών και τις αυξημένες πιθανότητες χρεωκοπίας της Ελλάδας, που υπάρχουν λόγω του δημοσίου χρέους της.

 19. fatfat avatar
  fatfat 22/04/2010 01:57:28

  @ archaeopteryx.....αν με ειρωνείες και ανέκδοτα προσπαθείς να καλύψεις την ένδεια του πολιτικού σου λόγου, είναι δικό σου πρόβλημα, όχι δικό μου!!!!!!!!!!!

 20. fatfat avatar
  fatfat 22/04/2010 02:25:58

  και επειδή πολλοί εδώ μέσα δεν γνωρίζουν και πολλά πράγματα για τα συμβόλαια CDS (credit default swap) που ακούνε ή διαβάζουν συνέχεια τώρα τελευταία, ας μιλήσουμε λίγο για αυτά....

  Τα συμβόλαια CDS είναι πολύπλοκα συμβόλαια παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων - είναι παράγωγα αντιστάθμισης κινδύνου.
  Αποτελούν ένα είδος ασφάλιστρου έναντι κρατικών ή εταιρικών ομολόγων και τα αγοράζουν οι επενδυτές για να καλυφθούν από τον κίνδυνο χρεοκοπίας του κράτους ή της επιχείρησης που έχει εκδώσει τα αντίστοιχα ομόλογα.
  Όσο αυξάνονται οι πιθανότητες ο εκδότης του ομολόγου να αντιμετωπίσει δυσκολίες για να το αποπληρώσει, τόσο αυξάνεται και η τιμή του αντίστοιχου συμβολαίου CDS.

  Τα συμβόλαια CDS μπορούν να αγοραστούν από :

  - επενδυτές που κατέχουν κάποιο ομόλογο

  - επενδυτές που δεν κατέχουν το αντίστοιχο ομόλογο.

  Η δεύτερη αυτή περίπτωση μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα, διότι
  όποιος αγοράζει συμβόλαιο CDS χωρίς να κατέχει το αντίστοιχο ομόλογο, είναι σαν να ασφαλίζεται για να καλυφθεί από ενδεχόμενη καταστροφή που πιθανόν κάποια στιγμή να υποστεί το σπίτι του γείτονά του. Έτσι όμως, μάλλον έχει μεγαλύτερο συμφέρον να βάλει φωτιά στο σπίτι του γείτονά του για να εισπράξει την ασφάλεια.

  Πολλοί υποστηρίζουν ότι πλέον τα συμβόλαια CDS έχουν εξελιχθεί από προϊόν ασφάλισης ομολόγων σε εργαλείο κερδοσκοπίας – κυρίως στα χέρια επιθετικών επενδυτικών χαρτοφυλακίων.

  Βάση αυτής της άποψης, πολλά χαρτοφυλάκια που έχουν αγοράσει ήδη συμβόλαια CDS που ασφαλίζουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας ενός συγκεκριμένου ομολόγου, έχουν κάθε λόγο να προωθούν ή να συντηρούν σενάρια πιθανής χρεοκοπίας για το συγκεκριμένο ομόλογο, για να αυξήσουν έτσι την τιμή των συμβολαίων CDS αυτού του ομόλογου.
  Και μόλις τα καταφέρουν και αυξήσουν την τιμή των συμβολαίων CDS του συγκεκριμένου ομολόγου,τα μεταπωλούν και καρπώνονται το κέρδος.

  Βέβαια υπάρχει και η αντίθετη άποψη. Η άποψη δηλαδή, ότι η έλλειψη των παραγώγων αντιστάθμισης κινδύνου (CDS) θα δυσχέραινε σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα δανεισμού κρατών και επιχειρήσεων, καθώς χωρίς αυτά τα σύνθετα και πολύπλοκα χρηματοοικονομικά προϊόντα, οι επενδυτές θα ήταν λιγότερο πρόθυμοι να αγοράσουν ομόλογα κρατών και επιχειρήσεων(διότι δεν θα μπορούσαν να προστατευθούν σε μια ενδεχόμενη χρεωκοπία τους),οπότε και τα κράτη ή οι επιχειρήσεις θα αντιμετώπιζαν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των δανειακών τους αναγκών, και τότε :

  - ή οι επενδυτές θα επιζητούσαν υψηλότερα επιτόκια για να αναλάβουν και το ρίσκο που θα θεωρούσαν ότι ενέχει η συγκεκριμένη επένδυση σε κρατικά ή εταιρικά ομόλογα χωρίς συμβόλαια CDS, κάτι που βέβαια θα οδηγούσε σε αύξηση επιτοκίων

  - ή τα κράτη ή οι επιχειρήσεις που θα ήθελαν να πωλήσουν ομόλογα, για να προσελκύσουν επενδυτές θα έδιναν υψηλότερα και πιο ελκυστικά επιτόκια, κάτι που βέβαια θα οδηγούσε σε αύξηση επιτοκίων

  Άρα βάση αυτής της άποψης, χωρίς τα συμβόλαια CDS το κόστος δανεισμού των κρατών και των επιχειρήσεων θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά.

  Επιγραμματικά, το πρόβλημα δεν είναι τα συμβόλαια CDS - είναι η έλλειψη κανόνων, εποπτείας και ρυθμιστικού πλαισίου στην αγορά συμβολαίων CDS, που τελικά μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα αδιαφάνειας και κερδοσκοπίας.

  Ή Ε.Ε εξετάζει ήδη το ενδεχόμενο απαγόρευσης των κερδοσκοπικών πράξεων στα συμβόλαια CDS και ανάλογα μέτρα προτίθονται να πάρουν και οι ΗΠΑ.

  • aengus avatar
   aengus @ fatfat 22/04/2010 04:10:20

   Άδικος κόπος!
   Τίποτα δεν σας σώζει πια.
   Βαλίτσες ετοιμάσατε;

   • ΚΟΡΕΑΤΗΣ avatar
    ΚΟΡΕΑΤΗΣ @ aengus 22/04/2010 04:32:58

    Μπα ρε...αυτοι ειναι η βιτρινα, ειναι οι φουκαραδες που θα τους παρατησουν πισω για να φανε το ξυλο. Τα αφεντικα τους ειναι ηδη εξω.

    χαχαχαχαχαχα

   • ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ avatar
    ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ @ aengus 22/04/2010 09:59:26

    Θα σε γελάσω.Ηταν τέτοια η μέθεξη,αλλά και τόση η μονότονη κλάψα του Θωμά,που ειλικρινά δεν θυμάμαι.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ fatfat 22/04/2010 04:47:20

   εγώ ειρωνέυομαι, και εσύ φατφατ έγραψες 1 σελίδα για να πεις ...τίποτα. Πληρώνεσαι με την λέξη;

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ archaeopteryx 22/04/2010 06:39:02

    Άστονα βρε Αρχαίε. Η δουλειά δεν είναι ντροπή. Κάπως πρέπει να ζήσει κι αυτός.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ archaeopteryx 22/04/2010 06:46:32

    ναι, δίκιο έχεις, αλλά μέχρι να αποφασίσω ότι γράφει κατά παραγγελία, κάθομαι και τον ...διαβάζω!

   • ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ avatar
    ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ @ archaeopteryx 22/04/2010 06:58:40

    Αρχαίε,ακόμα δεν έγινες σημειολόγος;Ακόμα δεν αντελήφθης,ότι 'όλοι αυτοί',μόλις κομματάκι στριμωχθούν,σπεύδουν ν'αντικαταστήσουν τον...'βήχα του ψάλτου'με την φράση κλισέ :ένδεια επιχειρημάτων;
    Σου προτείνω λοιπόν,να πάρεις το μηχανηματάκι σου,να κάτσεις άνετα στον καναπέ και ν'απολαύσεις το απεγνωσμένο τους σπαρτάρισμα,συνοδεία ποτού και delicatessen.Αν μάλιστα εκ παραλλήλλου,ανοίξεις και την τηλεόρασή σου,εκεί το γέλιο μπορεί ν'απειλήσει σοβαρά και το καρδιαγγειακό σύστημα.Κάτι οι χοντρούληδες-χοντρούληδες,κάτι η...'πασιονάρια ωχαδερφέ',κάτι ο Χατζηλαλάκης και η λοιπή οπισθοδρομική κομπανία,είναι μοναδικά βότανα,γιά να περάσουμε (τουλάχιστον)με γέλιο,το ζοφερό τούνελ στο οποίο μας έχουν χώσει.

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ archaeopteryx 22/04/2010 09:22:31

    Σπάρτακε,
    Ο ποιητικός σου οίστρος έχει ατονήσει εσχάτως.
    Μάλλον θα έπαθες κατάθλιψη σ΄εκείνη τη συναυλία που παρακολούθησες στα Εξάρχεια.

   • ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ avatar
    ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ @ archaeopteryx 22/04/2010 09:44:25

    Kώστα Ροδινέ,έχασες που δεν ήρθες.Η βραδυά,είχε την μαγεία της αποκάλυψης.Της μουσικής τα χρώματα,αγγελογεννημένα.Οι Βαλκυρίες των Εξαρχείων κι οι Αυλητρίδες της Κολχίδας,υπερίπταντο του μαγεμένου πλήθους,αμυδρώς χαμογελούσες,αλλά πολλά τα λάγνα υποσχόμενες.Μόνο μελανό σημείο,η ατέρμων μουρμούρα του Θωμά,γιά την ασύγγνωστη απουσία σου.

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ archaeopteryx 22/04/2010 09:55:06

    Σπάρτακε,
    Μήπως, απήγγειλε και ο ποιητής Φανφάρας;

   • ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ avatar
    ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ @ archaeopteryx 22/04/2010 10:02:41

    Κώστα Ροδινέ,η απάντηση γιά τον απεγνωσμένο,πλήν όμως δραματικά ρεαλιστή ποιητή Φανφάρα, ως δια μαγείας,ανελήφθη εις τους ουρανούς.Λίγο πιό πάνω,από το σχόλιον του Αρχαιοπτέρυγος.

 21. t avatar
  t 22/04/2010 06:39:42

  Ο Παπανδρέου δεν κοιμάται κάθε βράδυ
  http://troktiko.blogspot.com/2010/04/blog-post_8354.html
  .

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ t 22/04/2010 09:20:32

   Απίστευτη δήλωση πραγματικά!
   Έγινε,όντως;
   Δυσκολεύομαι να το πιστέψω!

 22. iketis avatar
  iketis 22/04/2010 06:50:36

  Το σύστημα καταρρέει και οι φαφατάδες θα πέσουν με το κεφάλι. Εκτός αν προλάβουν να φύγουν.
  Κατάφεραν πάντως κάτι σπουδαίο –να ενώσουν όλους τους Έλληνες, εναντίον τους.

 23. φαφλατ avatar
  φαφλατ 22/04/2010 07:04:28

  Η αλαζονεία είναι εξουσιαστική συμπεριφορά. Αυτό είναι γνωστό και δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε περισσότερο. Οπότε, θα πρέπει να θεωρηθεί τουλάχιστον πλεονασμός η διατύπωση: «αλαζονεία της εξουσίας». Εκτός κι αν (κάτι πολύ πιθανό) επιχειρείται να καθιερωθεί πως η εξουσία μπορεί και να μην είναι αλαζονική. Όμως, μέσα απ’ αυτή τη λογική, προβάλλει η σκοπιμότητα ωραιοποίησης της εξουσίας, διαχωρίζοντάς την από ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της, μέσω του οποίου εκφράζεται.
  Με πολύ απλά λόγια, ο αλαζόνας είναι ίδιος με τον Φαέθοντα: ο υπερφίαλος ενθουσιασμός του τον οδηγεί αργά ή γρήγορα στην καταστροφή. Το κακό είναι πως θα συμπαρασύρει στην πορεία του ανθρώπους και καταστάσεις, που κάτω από διαφορετικές συνθήκες θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα για την καλυτέρευση των όρων ζωής και για την προοπτική της αποδέσμευσης από καταπιεστικές κι εκμεταλλευτικές καταστάσεις…

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ φαφλατ 22/04/2010 09:18:31

   Εύστοχο το παράδειγμα του Φαέθοντα!

 24. iketis avatar
  iketis 22/04/2010 07:05:41

  Οι φατ-φατάδες/φαφλατάδες, τα πληρωμένα πληκτρολόγια, οι ανελλήνιστοι/αφελληνισμένοι του ξενοκίνητου θιάσου: αυτοί θα μας απαλλάξουν άπαξ δια παντός από το πασοκόρνεον που διαμελίζει την απισχνανσμένη, πλέον, σάρκα του Έλληνα.

 25. Sta_a avatar
  Sta_a 22/04/2010 07:36:27

  Χθες στο Mega, παρακολούθησα αυτά που είπε η Παραρήγα όταν την ρωτούσαν η Τρέμη και ο άλλος ο γυαλάκιας δημοσιογράφος (δεν θυμάμαι το όνομά του). Ανάφερε πως θα μπορούσε να παρέχει κάλυψη στην κυβέρνηση και όταν την ρώτησαν που θα έβρισκε τα λεφτά αν δεν πηγαίναμε στο ΔΝΤ, τα μάσηξε και άρχισε να λέει πάλι τα ίδια "..να πληρώσει η πλουτοκρατία κτλ κλπ". Να πάρει. Της δώθηκε η ευκαιρία να αποκαλύψει όλο αυτό το σκάνδαλο και να πιέσει να πληρώσουν οι ένοχοι (το ΚΚΕ ξέρει πολύ καλά ποιοί έχουν φάει τα χρήματα.) Αλλά με αυτόν τον τρόπο κάνει ότι κάνει και το ΛΑΟΣ. Παρέχει κάλυψη στην κυβέρνηση του Παπαντρέου. Την σιχάθηκα πραγματικά και το ΚΚΕ (αν και το ΚΚΕ έχει πει σωστά πράγματα για τους εκμεταλλευτές, αλλά φυσικά απο την θέση ασφάλειας). Επομένως, το ΚΚΕ εκμετελλεύεται την εργατική τάξη για να βγαίνει στου δρόμους αλλά δεν κάνει τίποτα στην πραγματικότητα για αυτήν!! Το ΚΚΕ θα μπορούσε να αποκαλύψει όλη την αλήθεια ακόμα με τον σκάνδαλο με τα spreads. Αλλά όπως πάντα (και αυτό το ανακάλυψα σχετικά πρόσφατα ) ήταν πάντα ένα προδοτικό κόμμα. Επομένως κα. Παραρήγα μην κατηγορείτε τον Καρατζαφέρη. Πίσω απο κλειστές πόρτες, μια χαρά τα πάτε και οι δύο. Μπορεί και να λέτε "..πάλι τους κοροιδέψαμε". Η οργή που θα ξεσπάσει να πάρει και εσάς μαζί.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Sta_a 22/04/2010 09:15:02

   Δηλαδή, περίμενες σχέδιο εξόδου από την κα.Παπαρήγα;
   Είσαι αθαράπευτα αισιόδοξος αγαπητέ μου!

  • pizza avatar
   pizza @ Sta_a 22/04/2010 14:15:07

   @Sta_a... Πηγα στην ιστοσελιδα του Mega και την ακουσα 2 φορες για να καταλαβω που το πηγαινε. Το ΚΚΕ παντα εκμεταλλευεται τους εργατες τοσα χρονια. Μετα απο πιεση απο τον Καψη ειπε οτι μπορουμε να παρουμε λεφτα απο το ΔΝΤ με 1-1.5 τα εκατο δεν θελησε να κατηγορηση τα μεγαλα κομματα που προσελαβαν αυτους που τους ψηφησαν σαν δημοσιους υπαλληλους γιατι λεει οι θεσεις ηταν θεσεις εργατιας, και οτι χρειαζομαστε ακομη 30,000 θεσεις στο δημοσιο!!! Με τετοιες ιδεες χρεωκοπησε και η (Θεος συγχωρεστην) Σοβιετικη Ενωση

 26. yannidakis avatar
  yannidakis 22/04/2010 08:10:43

  X.A.
  εινα αυτο που λεμε, "μαζι μιλαμε & χωρια καταλαβαινουμε" το 'οχι' του Σαμαρα δεν εχει κανενα απολυτως αντικρυσμα, ακριβως επειδη δεν υπαρχει καμια ρεαλιστικη εναλλακτικη προταση που να ευδοκιμει.
  Λυπαμαι, αλλα ο Σαμαρας ως προεδρος μεν, αλλα ως αντιπολιτευση δε θα βιωσει τωρα το αποτελεσμα της διακυβερνησης της οποιας υπηρξε μελος τα τελευται χρονια :[

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ yannidakis 22/04/2010 09:12:47

   Ο Σαμαράς ήταν υπουργός Πολιτισμού από τον Ιανουάριο του 2009.
   Ε, δεν είναι υπεύθυνος για ότι συνέβη από συστάσεώς της χώρας αυτής;
   Το τι να πούμε για τον κ. Παπανδρέου που ήταν ανελλιπώς σε κυβερνητικές θέσεις από το 1981;
   Οσον αφορά στον άν υπάρχει άλλη εναλλακτκή πρόταση, ποιός το λέει ότι δεν υπάρχει; Το ΠΑΣΟΚ δεν είχε σχέδιο και πρόγραμμα για την έξοδο της χώρας από την κρίση όταν κέρδισε τις εκλογές; Είχε πεί τίποτα μέχρι τον Ιανουάριο του 2010 για ΔΝΤ;
   Που πήγε εκείνο το σχέδιο;
   Είναι νωπά ακόμα τα πράγματα, δεν ξεχνιούνται οι κραυγές απ' τα μπαλκόνια.

   • ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ avatar
    ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ @ Κώστας Ροδινός 22/04/2010 09:55:31

    Δεν ξεχνιούνται όμως,ούτε οι φιλοσοφικές παραινέσεις των καθημαγμένων λουστραδόρων και των σεληνιασμένων ατζέντηδων,γιά..... προσέλευση πάσι Θεού στις κάλτσες.
    ΥΓ:ΜΗΝ σε ξανακούσω να παραπονιέσαι γιά σύνδρομο στέρησης ποιητικού οίστρου,γιατί σήμερα πήρες δόση συντήρησης.

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Κώστας Ροδινός 22/04/2010 10:03:58

    Οverdose!

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ yannidakis 22/04/2010 10:05:21

   Βρε παιδιά, δεν καταλαβαίνετε ότι στηρίζοντας αυτή τη φαιδρή κυβέρνηση στηρίζετε την καταστροφή της χώρας; Αντιλαμβάνομαι ότι το εγώ του κάθε ανθρώπου θέτει όρια στη δυνατότητά του να αποδεχθεί ότι κάνει λάθος, αλλά πρέπει να το δείτε με λιγότερο εγωισμό, με λιγότερο κομματικό πατριωτισμό το θέμα.

   Ακόμη και ο "ανίκανος", ο μπούλης Καραμανλής κατάφερε να κρατήσει πολύ καλύτερα τη χώρα μέσα στη λαίλαπα της διεθνούς κρίσης. Ήρθε μετά ο ΓΑΠ και μέσα σε έξι μήνες, από εκεί που όλοι ήμασταν ανυποψίαστοι, μας έφερε στο χείλος της χρεωκοπίας με τις ανεύθυνες δηλώσεις του περί πλαστών στοιχείων (τις οποίες ουδέποτε απέδειξε, ουδέποτε μας είπε τι ήταν το πλαστό), περί αναξιοπιστίας, περί προθύρων χρεωκοπίας, περί Τιτανικού, περί πιστολιού στο τραπέζι κλπ. κλπ.

   Σήμερα η χώρα με τον Παπανδρέου πρωθυπουργό, με τον αναξιόπιστο σε όλο τον πλανήτη Παπανδρέου για πρωθυπουργό, δεν έχει πράγματι καμία ελπίδα, εκτός από το να λύσει ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ, επαναλαμβάνω, ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ το πρόβλημά της μέσω του ΔΝΤ. Δηλαδή, επειδή κι αυτή η ελπίδα είναι προσωρινή, δεν έχει καμία απολύτως ελπίδα. Ελπίδα βρίσκεται αν αλλάξει ο πρωθυπουργός και μπει οποιοσδήποτε άλλος με στοιχειώδη οικονομική λογική, π.χ. ο μπακάλης της γειτονιάς.

   Άνθρωπος ιδεοληπτικός, βαθιά αμόρφωτος και χωρίς πόνο για αυτόν τον τόπο που είναι ο Παπανδρέου, πώς να πάει μπροστά αυτή η χώρα που υποτίθεται ότι κυβερνά;

   Αν όμως αυτός είναι αυτός που είναι, η ευθύνη η δικιά σας που αγαπάτε αυτή τη χώρα είναι πολύ μεγαλύτερη.

   Εγκαταλείψτε τον όσο υπάρχει ακόμη καιρός. Σε λίγο θα είναι πια πολύ αργά.

 27. netakias avatar
  netakias 22/04/2010 08:25:30

  κυριε Ροδινέ και κύριε Φαήλο.

  Είμαι εργάτης σε Ελληνικό Σουπερ Μαρκετ. Αφού δεν μπορούμε να βάλουμε δασμούς για να κρατήσουμε τα λεφτά "μεσα" ας ξεκινήσουμε εκστρατεία "Αγοράστε Ελληνικά" Καλά τα Μπουρμπουρι και τα Λουή που τα φτιάχνουν στην Κίνα για 5ευρώ και τα πουλάνε στα κορόιδα 1000. Πήγα το παιδί μου στη DEXIM και αγόρασα ελληνικά παπούτσια με 10ευρώ. Ασε με τα πολυεθνικά Σ/Μ. Να πάμε σε Ελληνικά. Δεν θα ακούσουν όλοι, το 10% να μας ακόυσει 1εκ ευρώ θα μπεί στην Ελληνική αγορά.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ netakias 22/04/2010 09:04:00

   Εννοείται ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει, αλλά είσαι σίγουρος ότι το θέλουν οι αρμόδιοι; Δεν είναι δυνατόν να το σκεφτόμαστε μόνο εμείς;

 28. Σαος avatar
  Σαος 22/04/2010 08:47:31

  Ήδη άρχισε να πέφτει ξύλο!!!

  Πέταξαν καρέκλες και έφτυναν τον Ξυνίδη!
  «Μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν απολυθεί 80.000 και σε δεύτερη φάση άλλες 300.000»

  http://troktiko.blogspot.com/2010/04/blog-post_5297.html

  Φανταστείτε 380.000 άνεργοι ΜΟΝΟ στο Δημόσιο! Στο ιδιωτικό τομέα να υποθέσω πως θα γίνει σφαγή; Οι εταιρείες στον τομέα που εργάζομαι πνέουν τα λοίσθια, και απ' ότι φαίνεται σύντομα θα είμαι και εγώ άνεργος. Η εταιρεία που εργάζομαι έχει μείνει με λιγότερους από τους μισούς που είχε αρχικά. Κρίμα γιατί μιλάμε για ανθρώπους με οικογένειες, παιδιά και υποχρεώσεις.

 29. pikaia gracilens avatar
  pikaia gracilens 22/04/2010 08:52:12

  Αληθεια γιατι δεν βγαινουν να ουρλιαξουν ολα τα γελοια προσωπα για το ποσα λεφτα εχασαν τα ταμεια απο τις επενδυσεις τους σε Ελληνικα ομολογα? Το Πασοκ οταν ηταν αντιπολιτευση ειχε αναγκασει τα ταμεια να περνουν μονο Ελληνικου Δημοσιου χαρτια. Τωρα που εχουν πεσει απο 20% εως 40% και ανω αυτες οι επενδυσεις των συνταξιουχων γιατι δεν φωναζουν?

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ pikaia gracilens 22/04/2010 09:07:39

   Ο πρώην Πρόεδρος των Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία αποκαταστάθηκε για τις φωνές του. Εγινε Υφυπουργός Απασχόλησης με αρμοδιότητα τα Ασφαλιστικά Ταμεία, αν δεν απατώμαι!
   Οσον αφορά στη Ν.Δ. μάλλον το ....ερευνά ακόμα το θέμα. Αύτή είναι η κάπως αισιόδοξη εκδοχή. Γιατί υπάρχει και η άλλη: Ξέρει πως παίζεται το παιχνίδι;

 30. fatfat avatar
  fatfat 22/04/2010 09:17:19

  @ Επώνυμος & archaeopteryx....δεν είναι σωστό που συνέχεια προσπαθείτε να απαξιώνετε μια διαφορετική άποψη.....είναι δικαίωμά σας να μην διαβάζετε τα κείμενά μου ή να διαφωνείτε μαζί σου.....αλλά δεν μπορείτε να με συκοφαντείτε ότι τάχα "πληρώνομαι με την λέξη" ή ότι και καλά "είμαι έμμισθο όργανο κανενός".....θα σας καλέσω για τελευταία φορά να αποδείξετε τους γελοίους ισχυρισμούς σας περί του προσώπου μου, διαφορετικά είστε εκτεθειμένοι στα μάτια όλων ότι απλώς "πετάτε λάσπη" σε κάποιον με τον οποίο απλώς δεν συμφωνείτε....και επειδή ξέρω ότι δεν μπορείτε να αποδείξετε τίποτα, διότι καμιά συκοφαντία σας περί του προσώπου μου δεν ευσταθεί, μάθετε ότι δεν πρόκειται να σταματήσω να γράφω την γνώμη με παρρησία....τα σχόλιά σας δεν με κάμπτουν, ούτε με τρομάζουν......

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ fatfat 22/04/2010 09:36:43

   Σου είπε κανένας να μη γράφεις βρε αδερφέ; Γράφε. Βέβαια, κι εμείς με τη σειρά μας, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να σου απαντήσουμε με τον τρόπο που θέλεις εσύ.

 31. fatfat avatar
  fatfat 22/04/2010 09:25:14

  @ Σαος....νομίζω ότι όλοι σχεδόν οι πολίτες συμφωνούν με την μείωση του δημόσιου τομέα, που έχει γιγαντωθεί τα τελευταία 30 χρόνια....αυτή λοιπόν η μείωση του δημόσιου τομέα, δεν συνεπάγεται και μείωση του αριθμού των εργαζομένων?
  Είναι λογικό περίπου 1.000.000 άνθρωποι να δουλεύουν στο ευρύτερο δημόσιο τομέα?
  Ο κρατισμός σε όλο του το μεγαλείο!!!!!!!!!

  Υ.Γ : Βέβαια, ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι πανάκεια - αντίθετα είναι πολύ σκληρός και αμείλικτος σε πάρα πολλές περιπτώσεις.

  • pizza avatar
   pizza @ fatfat 22/04/2010 14:36:01

   Εδω fatfat θα συμφωνησω. Αλλα θελω να προσθεσω οτι ο ιδιωτικος τομεας ειναι για να βγαζει κερδος. Γι'αυτο το λογο και καθε επιχειρηση προσλαμβανει οταν χρειαζεται προσωπικο, και απολυει οταν δεν χρεαζεται. Οι πολιτικοι ομως προσλαμβανουν δημοσιους υπαλληλους για να ξεπλήρωνουν αυτους που ψηφιζουν, και για να κρατανε την ανεργεια κατω. Ετσι φτασαμε στο σημειο που ειμαστε σημερα. Αν θελουμε να δουμε ασπρη μερα πρεπει να μειωσουμε τους δημοσιους υπαλληλους κατα πολυ και η κυβερνηση να δημιουργηση προυποθεσεις αναπτυξης με το να δωση τα επιδωματα που δινει στους δικους της στον ιδιωτικο τομεα ωστε να δημιουργηθουν νεες ιδιωτικες επιχειρησεις και αυτος ο ιδιωτικος τομεας προσλαβη νεο προσωπικο.

 32. fatfat avatar
  fatfat 22/04/2010 09:45:48

  @ Επώνυμος.....και βέβαια δεν είστε υποχρεωμένοι να μου απαντάτε....όπως όμως δεν έχετε και κανένα δικαίωμα να με βρίζετε ή να με συκοφαντείτε ασύστολα..........γιατί αυτό κάνουν ορισμένοι - και κυρίως εσύ!!!!!

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ fatfat 22/04/2010 09:46:45

   Πότε σε έβρισα; Τι σου είπα;

  • yangoolas avatar
   yangoolas @ fatfat 22/04/2010 09:49:30

   Κι εγώ φατφατ, κι εγώ. Την βρίσκω να χλευάζω ασυνάρτητους ανοησιογράφους. Αλλά αν θεωρείς ότι σε βρίζω λέγοντάς σου ότι γράφεις ανοησίες... ΑΝΟΗΣΙΕΣ γράφεις. Δεν θέλου να σου αλλάξω τις παρανοήσεις σου, απλά να σου πώ ότι λες ανησίες.

 33. fit for fun avatar
  fit for fun 22/04/2010 10:16:51

  Πότε θα λογοδοτήσουν στην Δικαιοσύνη οι δράστες των δηλώσεων περί Τιτανικού και Χρεωκοπίας; Η "ελεύθερη" αγορά είναι "στημένη" αγορά και αυτοί που την "στήνουν" -ενώ υποτίθεται ότι έχουν αποστολή το συμφέρον του Δημοσίου- πρέπει να οδηγηθούν πάραυτα στην Δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Η ενοχή τους είναι αυταπόδεικτη.

  Εντωμεταξύ, στην Γαλλία, κάποιοι έφτιαξαν, λέει, κωλόχαρτο με την γαλλική σημαία. Το φαντάζεστε και με την ελληνική; Κι αν ξεβάφει; Τραγικό. Καλύτερα με την γερμανική που είναι και ασορτί με τα χρώματα!

 34. fatfat avatar
  fatfat 22/04/2010 10:24:24

  @ Επώνυμος....ασφαλώς και δεν με έχεις βρίσει ποτέ....χρησιμοποίησα απλώς το διαζευτικό "ή"....που σημαίνει ή το ένα ή το άλλο.....ίσως τελικά η διατύπωσή μου να μην ήταν και πολύ σωστή......sorry για την παρανόηση......

  @ yangoolas....ασφαλώς και δεν θεωρώ ότι με βρίζεις λέγοντάς μου ότι γράφω ανοησίες....εξάλλου δεν διεκδικώ, ούτε έχω το αλάθητο......

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ fatfat 22/04/2010 10:29:03

   Ωραία. Πες μου τώρα πότε σε συκοφάντησα.

 35. fatfat avatar
  fatfat 22/04/2010 10:27:11

  πολλοί θεωρούν ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι κάποιες άστοχες δηλώσεις...δικαίωμά τους....επειδή όμως θεωρούν και ότι το πραγματικό έλλειμμα για το 2009 δεν ήταν 12,7% αλλά αρκετά μικρότερο,μπορώ να τους γράψω ότι έχουν δίκιο.

  Δεν ήταν μόνο 12,7%, ήταν τελικά μεγαλύτερο!!!!!

  http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id=189801&nt=108&lang=1

 36. fatfat avatar
  fatfat 22/04/2010 10:28:31

  και η Eurostat δεν "παίζει κομματικά παιχνίδια"!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Εκτός αν την θεωρείται και αυτή αναξιόπιστη....

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ fatfat 22/04/2010 10:34:30

   Όοοοχι, το κόλπο ήταν πολύ καλά στημένο. Δες αναλυτικά εδώ τι συνέβη:

   http://www.antinews.gr/?p=39810

   (Όχι ότι θα "πειστείς", γι' αυτό επιμένω να υπενθυμίζω την επ' αμοιβή παρουσία σου εδώ, για την αξιοπιστία δηλαδή της συζήτησης, απλώς για να μη νομίζεις ότι δεν έχουμε πιάσει τις τακτικές σας).

  • ataktos avatar
   ataktos @ fatfat 22/04/2010 10:41:25

   ΚΑΙ ΤΟ ΓΛΕΙΨΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ΤΕΧΝΗ ...

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ fatfat 22/04/2010 10:55:34

   To ελλειμμα 2009 κατα το 1/4 ειναι δημιουργημα ΠΑΣΟΚ-εκτος αν πιστευεις οτι αλλαξε η κυβερνηση τη Πρωτοχρονια.Για να ξερουμε τι εγινε ακριβως πρεπει να ξερουμε το ελλειμμα κατα τριμηνα.
   Ομως σημασια δεν εχει μονο το ελλειμμα αλλα και η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ που ειναι 22 Απριλιου 2009.Αρα ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ μπορουσε να εμφανιζεται η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ελλειμματος που καλλιστα μπορουσε να ηταν 8-9% και να δανεισθει η χωρα το απαιτουμενο ποσο για ολο το 2010 με χαμηλα spread.
   Καποιοι ομως βιαζονταν να τα μεγαλωσουν και ανακοινωσαν μεγαλη προβλεψη ελλειμματος απο τον Οκτωβριο μαζι με τα κολπα Τ+10,εντατικες,χρεωκοπιες,τιτανικους,βαθια λαρυγγια κλπ.

 37. fit for fun avatar
  fit for fun 22/04/2010 10:30:19

  Είναι κουραστική η ξύλινη γλώσσα που χρησιμοποιείς, Φατφατ, όχι ότι λες ανοησίες. Μπορείς αν θέλεις να δουλέψεις πιο πολύ το κείμενό σου και να κωδικοποιήσεις τις απόψεις σου, αποφεύγοντας αυτονόητες φράσεις -που λένε διαρκώς και οι πολιτικοί- όπως: "ασφαλώς και η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την πολιτική της και θα κριθεί εκ του αποτελέσματος".

 38. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 22/04/2010 10:40:17

  Το κείμενο που ακολουθεί το έστειλε ένας φίλος από τη Νέα Υόρκη.
  Το παραθέτω αυτούσιο:

  "Μετά το διεθνές πήδημα από το ΔΝΤ (κατά κόσμο «Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», ίσως καλύτερα «Διακρατικό Νταβατζιλίκι και Τραμπουκισμός») ας απολαύσουμε και ένα επίκαιρο ποίημα του Γεωργίου Σουρή (του σύγχρονου Αριστοφάνη) γραμμένο πριν από περίπου 100 χρόνια για την αθάνατη Ελλάδα μας!

  Ποιός είδε κράτος λιγοστό
  σ' όλη τη γη μοναδικό,
  εκατό να εξοδεύει
  και πενήντα να μαζεύει;

  Να τρέφει όλους τους αργούς,
  νά 'χει επτά Πρωθυπουργούς,
  ταμείο δίχως χρήματα
  και δόξης τόσα μνήματα;

  Νά’ χει κλητήρες για φρουρά
  κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε
  και να σε κλέβουν φανερά,
  τον κλέφτη να γυρεύουνε;


  Ας απολαύσουμε λίγο ακόμη Σουρή με το αγαπημένο μου ποίημα που το αφιερώνω στο ΔΝΤ που έρχεται ... για να μας «σώσει».

  Και επίλογο…στο χάλι!
  Πάνε πονηριές και δόλοι,
  Και σωφρώνως λένε όλοι,
  Πως θα βάλουν πλέον παύλα,
  Στα σημερινά τα φαύλα!

  Σκατά εδώ, σκατά εκεί, σκατά κι ο κόσμος όλος
  κι απ΄τα πολλά πια τα σκατά μου πιάστηκε κι ο κώλος.
  Έρχεται ο ένας ο σκατάς, θαρρούμε πως σωθήκαμε,
  σαν φύγει όμως βλέπουμε πως αποσκατωθήκαμε.

  Αυτό το απόσπασμα είναι αφιερωμένο στην «φίλη» μας την Ευρώπη που μας ... «στηρίζει».

  Ο Ρωμηός
  Την φίλη μας Ευρώπη με πέντε φασκελώνω,
  επάνω στο τραπέζι τον γρόθο μου κτυπώ…
  εχύθη ο καφές μου , τα ρούχα μου λερώνω,
  κι όσες βλαστήμιες ξέρω αρχίζω να τις πω.

  Και ένα αφιερωμένο στον κάθε ένα από τους 300 αιρετούς νεο-Έλληνες που διαχειρίζονται ... την εθνική μας πτώχευση.

  Ου! να χαθής, κηφηναριό… στων μελισσών το σμήνος
  εσύ ζηλεύεις μοναχά την θέσιν του κηφήνος,
  και θέλεις πάντα χάρισμα να τρώγης στην κυψέλην,
  οπόταν είσαι μάλιστα γιγαντομάχος Έλλην.

  Και τέλος κάτι αφιερωμένο στον νεο-Έλληνα γιατί δεν μπορεί να μας φταίνε πάντα και μόνο οι άλλοι ... οι κακοί.

  Ίδιος και απαράλλαχτος
  Ο Έλλην δύο δίκαια
  ασκεί φιλελευθέρως:
  Ουρείν τε και συνέρχεσθαι,
  εις όποιο θέλει μέρος.

  Ας τελειώσουμε με μια σύντομη βιογραφία του Γεωργίου Σουρή.

  Γεώργιος Σουρής, 1853-1919 [πηγή: http://helectra.wordpress.com]

  Ο Γεώργιος Σουρής γεννήθηκε στη Σύρο το 1852. Όνειρο του πατέρα του ήταν να τον κάνει παπά, αλλά η οικονομική του κατάσταση δεν το επέτρεψε. Έτσι όταν τελείωσε το Γυμνάσιο πήγε στο Ταγκαρόγκ της Ρωσίας για να εργαστεί ως υπάλληλος στο μαγαζί του θείου του, επειδή όμως δεν του ταίριαζε το εμπόριο, μετά από δύο μήνες επιστρέφει στην Αθήνα κι εργάζεται, ως αντιγραφέας συμβολαίων. Παίρνει μέρος σ’ ερασιτεχνικές θεατρικές παραστάσεις, ενώ παράλληλα φοιτεί στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου. Δεν κατόρθωσε όμως να πάρει πτυχίο. Για να βγάλει τα προς το ζην παρέδιδε μαθήματα και δημοσιογραφούσε στα περιοδικά της εποχής Ραμπαγά, Ασμοδαίο, Άστυ και Μη χάνεσαι. Το 1873 γνώρισε κι ερωτεύθηκε την Μαρία Κωνσταντινίδου, με την οποία παντρεύτηκε το 1881 κι απέκτησαν 5 παιδιά! Στις 2 Απριλίου 1883 βγάζει το πρώτο φύλλο του Ρωμηού, που κυκλοφορεί για σχεδόν 37 ολόκληρα χρόνια. Η απόρριψή του μετά πολλών επαίνων απ’ το Πανεπιστήμιο τον έκαμε ν’ αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στη σάτιρα. Ο Σουρής αγαπήθηκε απ’ όλους ακόμη κι απ’ όσους σατίριζε κι αναγνωρίστηκε ως ο πρώτος κορυφαίος νεοέλληνας σατιρικός ποιητής. Το 1908, προτάθηκε για το Νόμπελ και το 1911 τιμήθηκε με τον Χρυσούν Σταυρό Του Σωτήρος. Πέθανε στις 26 Αυγούστου 1919 και κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη με τιμές στρατηγού. Η πολιτεία τον βράβευσε μετά θάνατον με τον Ταξιάρχη Του Σωτήρος.


  Καλή πτώχευση!
  Haralambos (Bob) V. Vasiliadis, Ph.D., P.E., DEE, D.WRE, CIH
  Υ.Γ. Επιχειρήθηκε … από ένα εναρκτήριο λάκτισμα του Ανδρέα Ντένα!

 39. Σαος avatar
  Σαος 22/04/2010 10:43:23

  Και όσο η Ελλάδα πλέει προς την χρεωκοπία, η κυβέρνηση του ΓΑΠ και οι απόγονοι των Ναζί ετοιμάζουν δημιουργία μειονοτικού ζητήματος εντός της Ελλάδας!

  http://strategy-geopolitics4.blogspot.com/2010/04/blog-post_22.html

  Να δείτε που με τις αθρόες ελληνοποιήσεις αλβανών,πακιστανών και κάθε καρυδιάς καρύδι (τώρα και ... σλαβομακεδόνων), με τους «Καλλικράτιδες» και τα διάφορα προξενεία που έχουν φυτρώσει σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας, θα δούμε το όνειρο της Γερμανίας για μια Ελλάδα που θα φτάνει μέχρι την Λαμία να πραγματοποιείται...

 40. fit for fun avatar
  fit for fun 22/04/2010 10:44:35

  Επίσης, θεωρώ άνευ σημασίας αν κάποιος σχολιαστής είναι "επ'αμοιβή" ή θέλει ανιδιοτελώς να εκφράσει την άποψή του στο διάλογο. Αρκεί να συνεισφέρει στη συζήτηση και ο Φατφατ πιστεύω ότι συνεισφέρει. Πιο κουραστικός ακόμη και από την ξύλινη γλώσσα, είναι ο διάλογος χωρίς αντίλογο και διαφορετικές απόψεις.

 41. fatfat avatar
  fatfat 22/04/2010 10:51:50

  @ Επώνυμος...και μόνο που αναφέρεσαι στην τάχα "επ’ αμοιβή παρουσία μου εδώ" και ότι τάχα "είμαι έμμισθο όργανο", με συκοφαντείς....αλλά σε συμφέρει να με μειώνεις και να με απαξιώνεις σε προσωπικό επίπεδο - κάτι που κάνεις συστηματικά και εσκεμμένα......σταμάτα να ασχολείσαι μαζί μου σε προσωπικό επίπεδο και απάντησε αν και η Eurostat είναι αναξιόπιστη και παίζει κομματικά παιχνίδια.....στο κείμενο που ανάρτησες αναφέρεται "για να φουσκώσει το έλλειμμα, το ΠΑΣΟΚ μετέβαλε την πραγματικότητα"....το ίδιο έκανε λοιπόν και η Eurostat που μεγάλωσε το έλλειμμα? Μετέβαλε δηλαδή και η Eurostat την πραγματικότητα?

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ fatfat 22/04/2010 10:57:09

   Για να σε συκοφαντώ θα πρέπει αυτό που γράφω να είναι ψέματα. Επειδή όμως αυτό που γράφω δεν είναι ψέματα, τότε δεν σε συκοφαντώ. Απλώς επαναφέρω τη συζήτησε σε επίπεδο αξιπιστίας, που χάνεται με το συνεχές σπαμάρισμα του ξύλινου λόγου σου.

   Τη μια μας το παίζεις ειδήμων και μας σερβίρεις ένα σωρό ανούσιες πληροφορίες όπως το τι είναι τα hedge funds και τώρα μας το παίζεις ότι δεν καταλαβαίνεις. Όχι, την πραγματικότητα μπορεί να τη διαστρεβλώσει μόνον το αφεντικό της επιχείρησης. Άμα διαβάσεις καλύτερα την ανάρτησή μου λέω πάρα πολύ καλά τι κάνει η Eurostat εκεί πέρα. Μια φυσιολογική ανάγνωση των στοιχείων από διαφορετικό πρίσμα σε σχέση με αυτό της ελληνικής κυβέρνησης.

   Κατά τα άλλα, το ίδιο πράγμα αυτοί για τους οποίους τώρα εσύ πληρώνεσαι για να τους στηρίζεις το έλεγαν "παροχή ψευδών στοιχείων προς την Ευρώπη".

  • anonymous avatar
   anonymous @ fatfat 22/04/2010 13:04:24

   Όχι δε λέει ψέματα η Eurostat. Απεικονίζει στα στατιστικά της την πραγματικότητα μετά τη μεταβολή που επέφερε το ΠΑΣΟΚ. Το έλλειμμα θα ήταν μεταξύ 8-10% χωρίς τα μαγειρέματα του ΓΑΠ.

 42. fatfat avatar
  fatfat 22/04/2010 10:52:46

  @ fit for fun...ευπρόσδεκτες οι παρατηρήσεις σου.......

  Υ.Γ : Μου αρέσουν οι παρατηρήσεις.....διορθώνομαι!!!!!!!!

 43. χελιδόνι avatar
  χελιδόνι 22/04/2010 10:54:38

  @φατφατ

  ...να το βλέπαμε κιόλας!

 44. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 22/04/2010 10:57:30

  Επώνυμε, εκει που θελει να καταληξει ειναι οτι η θητεία του τραπεζίτη ειναι πενταετης και ξεκίνησε επί ΝΔ.
  Ειναι ενας υποψιασμενος ανησυχος πολιτης και ψαχνει την αληθεια.

  Εγω πείστηκα...

  • χελιδόνι avatar
   χελιδόνι @ αλλενάκι 22/04/2010 10:59:59

   ...επί Αλογοσκούφη, δηλαδή, για να ακριβολογούμε, όπερ δεν αποτελεί και τεκμήριο αθωότητας!

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ χελιδόνι 22/04/2010 11:07:12

    Η κυβέρνηση έχει το μαχαίρι και το πεπόνι.
    Συναντήσεις σε υψηλό επίπεδο με τον αρχιτραπεζίτη έχουν γίνει αρκετές στο 7μηνο που έχει περάσει από τον Οκτώβριο του 2009 και πολυπροβεβλημένες από τα μέσα αν θυμάμαι καλά.

    Η καυτή πατάτα -σε περίπτωση επιζήμιων για τη χώρα συναλλαγών είναι στα χέρια της κυβέρνησης πλέον.

    Τι θα κάνουν άραγε: θα το κάψουν το χαρτί τους ή θα τον καθαρίσουν από τυχόν σκιές?

   • χελιδόνι avatar
    χελιδόνι @ χελιδόνι 22/04/2010 11:22:27

    Υπερατλαντικά, κάτι διευθύνοντες της γκολντμαν σαξ τους οδήγησαν στην στενή, για αξαπάτηση των αρχών, σε σχέση με χρηματοοικονομικούς χειρισμούς, αν δεν κάνω λάθος...

    Εδώ...γιατί τους ακούει η κυβέρνηση;

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ χελιδόνι 22/04/2010 11:25:37

    Δεν έχει καμία δικαιολογία αν συνομιλεί μαζί τους και τους ακούει.

   • χελιδόνι avatar
    χελιδόνι @ χελιδόνι 22/04/2010 11:27:31

    Το δρόμο προς το ΔΝΤ οι γκολντμανσαξικοί δεν τον έδειξε;

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ χελιδόνι 22/04/2010 11:29:37

    Ασφαλώς! Στην Αμερική τους αποκαλούν GOLDMANITES...

   • χελιδόνι avatar
    χελιδόνι @ χελιδόνι 22/04/2010 11:31:46

    ...στην Αστόρια ...υποθέτω!

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ χελιδόνι 22/04/2010 11:35:00

    Αχ Χελιδόνιμου,
    Είναι δυνατόν αυτό οι τύποι να πηγαίνουν στην Αστόρια;
    Στο Wardorf Astoria,μάλιστα!

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ χελιδόνι 22/04/2010 11:36:18

    +1000!

   • χελιδόνι avatar
    χελιδόνι @ χελιδόνι 22/04/2010 11:39:18

    ΒΙΝGO !

 45. fatfat avatar
  fatfat 22/04/2010 11:02:31

  και για να μην ξεχνιόμαστε.....η Eurostat στην έκθεσή της εκφράζει, μεταξύ άλλων, επιφυλάξεις για την ποιότητα των δεδομένων που έδωσε η Ελλάδα λόγω της ασάφειας σχετικά με το πλεόνασμα των Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης το 2009. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέα αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2009 στο 13,9 έως 14,1% και του χρέους στο 120,1% έως 122,1% του ΑΕΠ!!!!!!!!

  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artId=327323&dt=22/04/2010

 46. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 22/04/2010 11:07:27

  "«Η Eurostat εκφράζει επιφυλάξεις για την ποιότητα των στοιχείων που έχει ανακοινώσει η Ελλάδα, εξαιτίας των ασαφειών στο πλεόνασμα των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης το 2009, στην κατάταξη ορισμένων δημόσιων φορέων και στην καταγραφή των off-market swaps», αναφέρει η Eurostat στην έκθεσή της."

  http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1806166

  Τι λες ρε παιδί μου, είναι δυνατόν η κυβέρνηση των εντίμων και αδιάφθορων να έδωσε ψευδή στατιστικά στοιχεία στην Ε.Ε.; Αυτά τα έκανε ο Καραμανλής. Σίγουρα βαλτοί του Μπαρόζο θα είναι, που είναι άνθρωπος του Καραμανλή, και το κάνει για να εκθέσει και να συκοφαντήσει τον πεντακαθαρίδη ΓΑΠ.

 47. fatfat avatar
  fatfat 22/04/2010 11:08:55

  @ Επώνυμος.....δεν πρόκειται να σε αφήσω να δημιουργήσεις εντυπώσεις...αυτά που γράφεις για εμένα ότι και καλά "πληρώνομαι" και "είμαι έμμισθος όργανο" είναι άθλια και τερατώδη ψέμματα, οπότε με συκοφαντείς.....οφείλεις ή να αποδείξεις τους γελοίους και συκοφαντικούς ισχυρισμούς σου για το πρόσωπό μου ή να τους σταματήσεις αμέσως....σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή συνεχίσεις να με συκοφαντείς, είσαι απλώς ένας θρασύδειλος που κρύβεται πίσω από την ανωνυμία του internet!!!!!!!

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ fatfat 22/04/2010 11:11:14

   Έτσι ακριβώς.

   Εντωμεταξύ το spread σύμφωνα με το bankingnews.gr έφτασε τα 540, ενώ σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική τα 550.

   Αλλά όπως είπε και ο μεγάλος Στοχαστής, ποιος ασχολείται με το spread...

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Επώνυμος 22/04/2010 11:26:51

    Ο Μεγάλος Στοχαστής "δεν κοιμάται πιά τα βράδυα" και είναι ντεφορμέ τις μέρες, άρα τι έχουμε να περιμένουμε Επώνυμε;

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ fatfat 22/04/2010 11:13:16

   Μα όλα τα έμμισθα όργανα πίσω από την ανωνυμία του Ίντερνετ κρύβονται. Ο καθένας μας διαβάζει και κρίνει, αν εγώ λέω ψέματα ή αν εσύ είσαι έμμισθο όργανο. Τι να λέμε τώρα, κρατάμε τη διαφωνία μας και οι λοιποί φίλοι εδώ μέσα θα κρίνουν.

   • χελιδόνι avatar
    χελιδόνι @ Επώνυμος 22/04/2010 11:25:05

    Επώνυμε

    ...έφτασες στα όρια τον/την φατφατ...
    εκοψε τους πληθυντικούς και τις λοιπές υποκριτικές ευγένειες!

 48. t avatar
  t 22/04/2010 11:10:28

  Νέο ρεκόρ για το spread
  Σύμφωνα με το Reuters, τo spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου έφτασε νωρίτερα μέχρι τις 541,78 μονάδες βάσης. Στις 12:36 διαμορφωνόταν στις 529,2 μονάδες βάσης.

 49. lalakis avatar
  lalakis 22/04/2010 11:15:22

  Βρέθηκε ο νέος πίνακας που ανάρτησε ο Παπανδρέου στο Μαξίμου!!!!!

  http://img441.imageshack.us/img441/1108/pictureff.jpg

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ lalakis 22/04/2010 11:17:34

   Ποιός καλλιτέχνης ...φιλοτέχνισε το έργο;

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Κώστας Ροδινός 22/04/2010 11:32:42

    Στα σοβαρά τώρα: Δόθηκε καμιά επίσημη απάντηση γιατί αντικαταστάθηκε ο πίνακας;

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ lalakis 22/04/2010 11:22:50

   Δεν διαβάζετε καλά τη σημειολογία των κινήσεων.
   Μην απορήσετε αν ΔΕΝ δείτε κάποιο άλλο πίνακα να αντικαθιστά τον προηγούμενο.

   Το μπλε ΠΑΝΙ χωρίς καμία απεικόνιση που έχει επιλεγεί για να επικαλύψει ότι υπήρχε πριν εκεί ΔΕΝ είναι τυχαίο.

   Σηματοδοτεί τη διάθεση απάλυνσης του "εθνικιστικού" παρελθόντος της Έλλάδας.
   Σηματοδοτεί επίσης τη δεδηλωμένη επιδίωξη εξαφάνισης των εθνικών συμβόλων.

 50. lalakis avatar
  lalakis 22/04/2010 11:20:48

  John Edgar Hoover LOL

 51. t avatar
  t 22/04/2010 11:21:57

  Στα ομόλογα το spread στις 541 μονάδες βάσης στην 10ετία ενώ στην 3ετία το spread έφθασε στις 785 μονάδες βάσης που αποτελούν ρεκόρ όλων των εποχών. Η απόδοση στην 3ετία πλησιάζει το 9%.

 52. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 22/04/2010 11:23:02

  Δυστυχώς, και σήμερα έχουμε μια ..συνηθισμένη μέρα, της από 4ης Οκτωβρίου Διακυβερνήσεώς μας:
  -Τα spreads ανεβαίνουν.
  -Το χρηματιστήριο βουλιάζει
  -Ατυπο υπουργικό συμβούλιο έχουμε.
  -Το βράδυ θα δούμε τον κ. Παπακωνστανίνου σε κάποιο δελτίο ειδήσεων (Αλήθεοα στο Δελτίο των 11 του Σπύρου Χατζάρα στο BlueSky έχει πάει ο λαλίστατος υπουργός μας;)

  Και "ουδέν νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο"


  Απουσιάζει και η Κόριννα από τη συζήτηση να μάθουμε τουλάχιστον κάτι!

 53. pikras avatar
  pikras 22/04/2010 11:24:32

  fat fat
  σε ανύποπτο χρόνο αστειευόμενος σε ...τοποθέτησα σε γραφείο Τύπου Οικονομικού Υπουργείου μολονότι μας δήλωσες ... φερετζέ κεντροδεξιός. Επειδή ο προπαγανδιστικός λόγος σου δεν έχει όρια θα πρέπει να προβληματιστείς από τις αντιδράσεις όλων μας που δεν χρωστάμε τίποτε. Σύνελθε επιτέλους!

 54. pikras avatar
  pikras 22/04/2010 11:34:00

  Αξίζει να διαβάσουμε το άρθρο του Μεγάλου Βουρλούμη για την αναγκαιότητα του ΔΝΤ!!!

  http://www.capital.gr/News.asp?id=951321

 55. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 22/04/2010 11:37:37

  Kαθ' υπόδειξιν των Γερμανών αφεντικών του,υποθέτω;

 56. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 22/04/2010 11:38:09

  Λοιπόν, παιδιά, όσο το σκέφτομαι, τόσο μου μοιάζει η κατάσταση παρόμοια με αυτήν της Μικρασιατικής εκστρατείας/ καταστροφής. Ο Βενιζέλος έφερε τα πράγματα σε μια δύσκολη κατάσταση, όπου η Ελλάδα είχε και δεν είχε κάποια πράγματα στη Μικρασία και το μέλλον ήταν δυσοίωνο, λόγω της απώλειας πολλών ερεισμάτων μέσα στους συμμάχους, αλλά και της οριστικής επικράτησης των μπολσεβίκων στη Ρωσία. Δεν είχε πια και λαϊκό έρεισμα, ο λαός ήταν αγανακτισμένος από την τρίχρονη δικτατορία. Έκανε εκλογές, που ήξερε πως θα τις έχανε, παρέδωσε στους βασιλικούς και τα υπόλοιπα τα ξέρουμε.

  Αν έμενε ο Βενιζέλος, δεν θα διαχειριζόταν την κατάσταση καλύτερα από τους βασιλικούς; Σε αυτό συμφωνούμε όλοι, για τον επιπλέον λόγο ότι ήλεγχε το στράτευμα (αφού είχε κάνε ένα σωρό εκκαθαρίσεις μετά το 1917), ενώ οι βασιλικοί για να το ελέγξουν χρειάστηκε να κάνουν πολλές νέες, δικές τους εκκαθαρίσεις. Είχε και τη δυνατότητα να συμβιβάζεται ευκολότερα, οπότε μπορεί να βρισκόταν ένας καλύτερος συμβιβασμός για την Ελλάδα. Όμως δεν είχε το πολιτικό θάρρος να μείνει και να μην κάνει εκλογές. Ήξερε ότι το μέλλον ήταν δύσκολο. Αν έμενε ο Βενιζέλος, όμως, το πιθανότερο θα ήταν να μην είχαμε Μικρασιατική καταστροφή.

  Παρόμοια και τα πράγματα με τον Καραμανλή. Τα πράγματα ήταν δύσκολα, προκήρυξε εκλογές ξέροντας ότι μάλλον θα τις χάσει, όμως δεν είχε το λαϊκό έρεισμα για να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Ήρθαν οι καινούργιοι, άρχισαν τις εκκαθαρίσεις, και τώρα, από το φόβο του πολιτικού κόστους, βαδίζουμε μεγαλόπρεπα προς μια νέα εθνική καταστροφή, οικονομική αυτή τη φορά. Κανένας δεν μπορεί να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις που χρειάζονται. Για μια ακόμη φορά πάμε άκλαφτοι λόγω πολιτικού κόστους.

  Ας ελπίσουμε στο μέλλον να μην διστάσει κανείς λόγω πολιτικού κόστους. Αφού ο Γούναρης και οι λοιποί που δίστασαν, τους βρήκε το Γουδί...

 57. ataktos avatar
  ataktos 22/04/2010 11:43:22

  το έχω πει .....Τέρμα το» μεταξύ μας Μεταξά».... τέρμα το αναδιανεμητικό καπιταλιστικό σύστημα ....

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ ataktos 22/04/2010 11:47:23

   Για τη "χρεωκοπία" στην οποία οδηγούμαστε, δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι φταίει η ψευτοευδαιμονία που κήρυξε ο σοσιαλισμός αλά ελληνικά. Οι σοβαρές καπιταλιστικές χώρες δεν έχουν τα δικά μας προβλήματα. Έχουν άλλα προβλήματα (αυτά που οδήγησαν στην κρίση του 2008-2009), αλλά όχι τα δικά μας. Αλλά δεν μπορεί η δική μας αποτυχία να χρεωθεί στον καπιταλισμό. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Η δική μας αποτυχία είναι γέννημα θρέμμα του σοσιαλισμού αλά ελληνικά. Που είναι γέννημα-θρέμμα του σοσιαλισμού γενικοτερα. Του "κάποιος άλλος θα πληρώσει για σένα". Οι πλούσιοι, οι ιμπεριαλιστές κλπ. ή άλλοι, μετά βέβαια τη σοσιαλιστική επανάσταση ή τη με άλλο τρόπο κατάληψη της εξουσίας.

   Κάντε την αυτοκριτική σας και ελάτε στο κλαμπ της αδέσμευτης σκέψης. Η ιδεολογία είναι ετοιματζίδικη σκέψη. Δεν τη χρειαζόμαστε. Μας προσφέρει μόνον αγκυλώσεις.

   • χελιδόνι avatar
    χελιδόνι @ Επώνυμος 22/04/2010 11:56:51

    Το δήθεν ψευτοευδαιμονικό life style, ήταν παγκόσμιο φαινόμενο, που ξεκίνησε κάπου στα τέλη των 80΄ς.

    Εδώ, μας το επέβαλαν τα έντυπα του Κωστόπουλου κι οι απαντούχα στα ΜΜΕ ..θαυμαστές του.

    Οι διαφημιστικές εταιρίες θησαύρισαν πάνω σε αυτή την λαμπρή ιδέα ...

    Οι τράπεζες μας χρηματοδότησαν το όνειρο με τα πολυδιαφημισμένα...ονειροδάνειά τους.

    Τώρα οι κυβερνώντες ανέλαβαν την εξουσία, με το "λεφτά υπάρχουν" και το θα "ανακόψουμε τις τράπεζες από τις ληστρικές απαιτήσεις των τραπεζών" , για να φτάσουν να απελευθερώνουν τα επιτόκια δανείων και καρτών και να χλευάζουν, όσους δεν καλουποδέχονται τις μαζικές απολύσεις.

    Τελικά τι προηγείται στις μέρες μας, η ιδεολογία ή η επιβίωση;

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Επώνυμος 23/04/2010 07:00:21

    @χελιδόνι
    Για να χορέψεις τανγκό, χρειάζονται δύο. Ποιος αγόραζε τις lifestyle πατσαβούρες του Κωστόπουλου, αν όχει εμείς; Ποιος υποτασσόταν πρόθυμα στα κελεύσματά τους, αν όχι εμείς; Πώς θα μπορούσαν να μας επιβάλουν το lifestyle, αν εμείς δεν ήμασταν πρόθυμοι;

    Ας ομολογήσουμε λοιπόν ότι μας άρεσε η τρυφηλότητα, γιατί η δική μας πολυετής ροπή προς αυτήν είναι υπαίτια για ό,τι μας συμβαίνει σήμερα.

 58. tiramola avatar
  tiramola 22/04/2010 11:59:25

  Κώστα Ροδινέ μετά και την ανακοίνωση της Eurostat για το πραγματικό έλλειμμα του 2009 πάρε από το χέρι τον Σπάρτακο και αρχίστε τις απαγγελίες ποιημάτων...

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ tiramola 22/04/2010 13:39:35

   Tiramola,
   Θα σου πρότεινα να πάς τα βράδυα να κάνεις παρέα το Γιώργο που κλαίει και ολοφύρεται!

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ tiramola 22/04/2010 13:49:22

   Με κίνδυνο να θεωρηθώ ψώνιο από τους συνσχολιαστές, δες ξανά κι εσύ αυτά εδώ για να μη λες:

   http://www.antinews.gr/?p=39810

 59. ataktos avatar
  ataktos 22/04/2010 12:01:57

  Τέτοια αφαίμαξη του ελληνικού λαού είναι πρωτάκουστη και ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μας παριστάνει το καλό παιδί και ανεύθυνο .Μπράβο του και πάλι .

 60. fatfat avatar
  fatfat 22/04/2010 12:10:30

  @ Κώστας Ροδινός.....η EUROSTAT ανακοινώνοντας μεγαλύτερο έλλειμμα για το 2009 από αυτό που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση, καταρρίπτει την επιχειρηματολογία όσων υποστήριζαν ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου "φούσκωσε" το έλλειμμα για κομματικούς λόγους......

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ fatfat 22/04/2010 12:15:25

   Ο Παπακωνσταντίνου θα απαντήσει ποτέ στις καταγγελίες του Κοντοπυράκη;
   Εχουν περάσει τόσοι μήνες και ούτε μια λέξη!

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ fatfat 22/04/2010 12:17:53

   Δεν καταρριπετει απολυτως τιποτα.Το ελλειμμα ειναι δημιουργημα ΚΑΙ της κυβερνησεως Παπανδρεου.Εκτος αν νομιζεις οτι η αλλγη κυβερνησης εγινε τη Πρωτοχρονια.Να μας πουν το ελλειμμα ανα τριμηνο-το τελευταιο τριμηνο ειναι του ΠΑΣΟΚ.
   Εκει θα δεις πτωση εσοδων και φουσκωμα δαπανων,πληρωμες εργων,νοσοκομειων και οτι αλλο θελεις.
   Εκεινο δε που δεν καταρριπτει με τιποτα ειναι ο δανεισμος με ψηλο spread.
   Tην ειδες την ημερομηνια ανακοινωσης -22 Απριλιου σημερα.Τα μεχρι τωρα στοιχεια ηταν προσωρινα.Καλλιστα θα μπορουσαν να εχουν προβλεψη ελλειμματος 8-9% οσο της Πορτογαλιας και να δανεισθουν με χαμηλο επιτοκιο για ολο το 2010..

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ fatfat 22/04/2010 12:46:27

   Φατφατ, κάνεις ότι δεν πρόσεξες προηγουμένως;

   http://www.antinews.gr/?p=39810

   Πες τα αφεντικά να σου γράψουν καινούργιο σκονάκι. Αν μπορούν βέβαια.

 61. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 22/04/2010 12:13:46

  Στην Ελλάδα κλείνει, με τον πιο δραματικό τρόπο, η φούσκα που άνοιξε το 1999.
  Με την βιαιότερη αναδιανομή εισοδήματος που έγινε ποτέ στην ιστορία της χώρας μας.

  Τότε που οι Ελληνες άφησαν τις δουλειές τους και νόμισαν ότι θα γίνουν πλούσιοι σε μια μέρα.

  Τότε που κάθε χωριό απέκτησε ΕΛΔΕ και κάθε καφενείο on line σύνδεση με τη Σοφοκλέους.

  Τότε που οι αποταμιεύσεις έγιναν μετοχές.

  Οι τράπεζες αναδιάρθρωσαν τα χαρτοφυλάκια και τα κεφάλαιά τους. Οι επιχειρήσεις τα δάνεια τους.

  Και όταν άρχισε η πτώση, οι αφελείς πίστευαν οτι οι καλές μέρες θα ξανάρθουν σύντομα.

  Ηταν και εκείνη η αφίσσα για το Κόμμα του Χρηματιστηρίου, που συντηρούσε τις ελπίδες.

  Οταν τα νοικοκυριά έμειναν στον άσο, κατέφυγαν στος τράπεζες, που εν τω μεταξύ είχαν θησαυρίσει και άρχισαν:
  Καταναλωτικά δάνεια
  Στεγαστικά Δάνεια
  Διακοποδάνεια
  Εορτοδάνεια
  Φοιτητοδάνεια
  Και οι πιστωτικές κάρτες συντήρησαν μια τεχνητή ευμάρεια πέραν των ορίων αντοχής της οικονομίας μας.

  Και οι επιχειρήσεις επεκτάθησαν αλόγιστα γιατί νόμισαν ότι η ολυμπιακή ανάπτυξη δε θα είχε τέλος.

  Η κρίση βρήκε τους Ελληνες ανέτοιμους,αμέριμνους και χρεωμένους!

  Εκτός από εκείνους που ήξεραν!

  12 δις ευρώ λέγεται ότι έφυγαν από την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες.
  Δηλαδή, περίπου όσο παρακαλάμε να μας δώσει το ΔΝΤ για να μη χρεωκοπήσουμε!

  Και στην πιο δύσκολη στιγμή, μας έλαχε η πιό ανίκανη κυβέρνηση..

  • χελιδόνι avatar
   χελιδόνι @ Κώστας Ροδινός 22/04/2010 12:23:55

   ...κι όσες οικονομίες δεν κατάφερε, να στερήσει από τα νοικοκυριά ο Σημίτης, θα τις εξαφανίσει τώρα η κυβέρνηση με την κλιμακούμενη ανεργία, την απερίσκεπτη φορολογία και την προφανή της πλέον τάση για την δημιουργία της "νέας τάξης" των "νέων τζακιών".

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Κώστας Ροδινός 22/04/2010 12:59:37

   Ααααααχχχχχ...

 62. ataktos avatar
  ataktos 22/04/2010 12:15:01

  Η ιστορία που ακολουθεί είναι μια αλληγορία, η οποία δημοσιεύτηκε σε βιβλίο του Ελβετού Ολιβιέ Κλερκ, συγγραφέα και φιλοσόφου, που προσπαθεί με φαινομενικά απλές ιστορίες να αφυπνίσει τους πολίτες για τις δυσμενείς αλλαγές που αγόγγυστα δέχονται στη ζωή τους.

  Φανταστείτε μια κατσαρόλα γεμάτη κρύο νερό, μέσα στο οποίο κολυμπά ανέμελα ένα βατραχάκι. Κάτω από την κατσαρόλα ανάβεται μια μικρή φωτιά και το νερό αρχίζει να ζεσταίνεται πολύ σιγά. Το νερό, γίνεται χλιαρό και το βατραχάκι, βρίσκοντάς το μάλλον ευχάριστο, συνεχίζει να κολυμπά χαρούμενο.

  Η θερμοκρασία του νερού συνεχίζει να ανεβαίνει. Τώρα το νερό είναι πιο ζεστό, απ' ό,τι το βατραχάκι θα θεωρούσε ευχάριστο, αισθάνεται λίγο κουρασμένο, παραταύτα δεν αισθάνεται φόβο.

  Τώρα το νερό είναι πραγματικά ζεστό και το βατραχάκι αρχίζει να αισθάνεται δυσάρεστα, αλλά είναι εξουθενωμένο. Γι' αυτόν τον λόγο υπομένει και δεν αντιδρά.

  Η θερμοκρασία συνεχίζει να ανεβαίνει και τελικά το βατραχάκι βράζει και πεθαίνει.

  Εάν έριχναν το ίδιο βατραχάκι κατ' ευθείαν σε νερό με υψηλή θερμοκρασία, με μια εκτίναξη των ποδιών του θα είχε πηδήξει αμέσως έξω από την κατσαρόλα. Και θα είχε σωθεί.

  Πράγμα που αποδεικνύει, ότι όταν μια αλλαγή γίνει με τρόπο σχετικά αργό, διαφεύγει της συνείδησης και στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν προκαλεί καμία αντίδραση, καμιά αντίσταση, καμία επανάσταση.

  Εάν παρατηρούσαμε αυτό που συμβαίνει στην κοινωνία μας εδώ και λίγες δεκαετίες, θα μπορούσαμε να διακρίνουμε ότι υφιστάμεθα μια αργή, αλλά σταδιακή εξαφάνιση των πανανθρώπινων αξιών μας και των ιδανικών μας. Δεν το καταλαβαίνουμε, όμως, γιατί γίνεται αργά και σιγά, για να το συνηθίζουμε.

  Ένα μεγάλο μέρος καταστάσεων που πριν από 20, 30 ή 40 χρόνια θα μας έκαναν να φρίξουμε, και να βγούμε στους δρόμους, σιγά σιγά έγιναν κοινοί τόποι και σήμερα περνάνε απαρατήρητοι ή αφήνουν τελείως αδιάφορη την πλειονότητα του κόσμου.

  Στο όνομα της προόδου, της επιστήμης και του κέρδους, γίνονται διαρκώς αυθαιρεσίες κατά της προσωπικής ελευθερίας, της αξιοπρέπειας, της ακεραιότητας της φύσεως, της ομορφιάς και της χαράς της ζωής, με αργό ρυθμό, αλλά ασταμάτητα, με τη συνεχή συνενοχή των αδαών θυμάτων, που ίσως και στο μεταξύ να έχουν χάσει την ικανότητα και τη θέλησή τους να αμυνθούν.

  Τα άσχημα προγνωστικά για το μέλλον μας, αντί να προκαλούν αντιδράσεις και εξεγέρσεις, δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να προετοιμάζουν ψυχολογικά τον κόσμο, ώστε να υφίσταται και να αποδέχεται τις εξαθλιωτικές και δραματικές συνθήκες ζωής που μας επιβάλλονται. Το συνεχές σφυροκόπημα από τα ΜΜΕ με την υπερπληροφόρηση, τις κακόγουστες εκπομπές και τα reality shows, που ισοπεδώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, μεταλλάσσουν τον ανήσυχο ανθρώπινο νου σε παθητικό δέκτη, που απλά εκτελεί εντολές χωρίς κρίση και ικανότητα να αντιλαμβάνεται τι γίνεται γύρω του.

  Συνειδητοποίηση ή βράσιμο. Πρέπει να διαλέξετε!

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ ataktos 22/04/2010 12:18:50

   Ατακτε, έγραψες!

  • Σαος avatar
   Σαος @ ataktos 22/04/2010 12:32:02

   Πολύ ωραίο!

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ ataktos 22/04/2010 12:49:38

   Πράγματι, έτσι είναι. Δυστυχώς πλείστες υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας μας εγκλωβίστηκαν σε αδιέξοδες λογικές και ιδεολογικά στρατόπεδα και τώρα πια που τα διαμορφωμένα στρατόπεδα έχουν αλλάξει παράταξη, πλείστες υγιείς δυνάμεις παραμένουν εγκλωβισμένες και ελεγχόμενες στα ιδεολογικά στρατόπεδα. Αυτά, τα ιδεολογικά δηλαδή στρατόπεδα, είναι η κατσαρόλα όπου βρίσκεται ο βάτραχος.

  • Αφροδίτη avatar
   Αφροδίτη @ ataktos 22/04/2010 13:00:56

   Φίλε Άτακτε, καταπληκτική η αλληγορία σου! Πράγματι, αυτό που επιδιώκεται χρόνια τώρα, είναι η μεταβολή μας σε "κατ’ ανάγκην συνειδητοποιημένους υπηκόους" της "παγκόσμιας κυβέρνησης" και η συνειδητοποίηση θέλει οπωσδήποτε το χρόνο της.
   Στην απότομη μεταβολή μας θα αντιδρούσαμε και θα γινόμασταν συνειδητοποιημένοι επαναστάτες εναντίον της! Άρα εκείνοι ξέρουν να δουλεύουν μεθοδικά και αποτελεσματικά.
   Το πρόβλημα είναι, ότι έχουν βρει ανάμεσά μας τους δοσίλογους που τους είναι απαραίτητοι, τους οποίους και εγκαθίδρυσαν στα κέντρα αποφάσεων,με την βοήθεια και των "αντικειμενικών" και προπαντός "ανεξάρτητων" ΜΜΕ, και κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους! Κανένας σύγχρονος Ρήγας δεν υπάρχει, για να μας αφυπνίσει;

 63. φαφλατ avatar
  φαφλατ 22/04/2010 12:27:53

  Η λαϊκη απαίτηση δεν είναι μόνο να πούμε όχι στο ΔΝΤ.
  Θα πάει πακέτο με αδειασμα super market (αλλα και κωτσόβολων κλπ...), με νεκρούς αγωνιστές, με νεκρούς φύλακες της εξουσίας, με απαγορεύσεις κυκλοφορίας, με ανταλλαγή αγαθών ελλείψει χρημάτων , κ.λπ.
  Τι να λέμε τώρα. Όλοι περιμένουν να ξεσηκωθεί ο διπλανός τους. Εκεί βρισκόμαστε τωρα. Μια θρυαλλίδα αρκεί, όπως πριν από ενάμιση χρόνο.

  Το κακό είναι όμως πως αποτέλεσμα ΔΕΝ θα υπάρξει. Τα επεισόδια θα είναι σαφώς πιο ακραία, οι προβοκάτσιες ώστε να μεγιστοποιηθεί η καταστολή και να φοβάται να βγει πολύς κόσμος θα είναι πιο ακραίες, μετά θα πάρουμε μια πίστωση χρόνου και δανεικών η οποία θα διαφημιστέι σαν επιτυχία από την όποια κυβέρνηση.

  Εκείνη την ώρα θα αρχίσουν να ξεφυτρώνουν οι πρώτες παραγκουπόλεις. Ταυτόχρονα θα αυξηθούν οι φυλετικές/ρατσιστικές επιθέσεις, εν είδει εκτόνωσης των εξαθλιωμένων μαζών, θα εμφανιστούν μεγάλες συμμορίες που θα λυμαίνονται η κάθε μια την περιοχή τους.

  Η καταστολή θα χτυπήσει κόκκινο αλλά ο κόσμος θα πεινάει. Όσοι μπορούν θα χτίσουν τοίχους, θα πάρουν σεκιουριτάδες που βέβαια θα οπλοφορούν, ο καθένας θα κοιτάει να τη βγάλει όπως μπορεί με τα 500 € που θα παίρνει, αν τα παίρνει κι αυτά.

  Η κοινωνική αποσύνθεση σύντομα θα καταλάβει μεγαλύτερα κομμάτια της κοινωνίας.

  Και μετά, ασφαλώς, θα γίνει κάποιου είδους πόλεμος, ίσως από τους γείτονες που θα επωφεληθούν από την αδυναμία μας, ίσως από μέσα, ίσως και παγκόσμιος, αφού είναι κοινά αποδεκτό ότι η κρίση είναι παγκόσμια.

  Αυτά θα γίνουν σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα. Μπορεί να πάρει κάποια χρόνια, 5,10, 15, μπορέι και να συνεχίσουμε απλά να είμαστε το βολικό πειραματόζωο εν όψη όσων χωρών ακολουθούν.

 64. fatfat avatar
  fatfat 22/04/2010 12:31:07

  @ Επώνυμος......καλά που εσύ είσαι ειδήμων σε ό,τι γράφεις....όταν αναφέρεσαι σε ιστορικά γεγονότα, να φροντίσεις να γράφεις τα πραγματικά γεγονότα........

  Ο Βενιζέλος έχασε τις εκλογές του 1920 λόγω του πλειοψηφικού συστήματος.

  Πιο συγκεκριμένα, στις εκλογές του 1920, το κόμμα των Φιλελευθέρων (Βενιζέλος) έλαβε 375,803 ψήφους και ποσοστό 50,31%, ενώ η Ηνωμένη Αντιπολίτευσις(φιλοβασιλικοί) έλαβε 368,678 ψήφους και ποσοστό 49,36%.
  Παρόλο αυτά λόγω του πλειοψηφικού συστήματος η Ηνωμένη Αντιπολίτευσις έλαβε 260 έδρες και το κόμμα των Φιλελευθέρων 110 έδρες.

  Πολλοί από αυτούς που ψήφισαν την Ηνωμένη Αντιπολίτευση παρασύρθηκαν από το λαϊκισμό και την υποκρισία της,επειδή αυτή είχε ως κύριο σύνθημα «οίκαδε», δηλαδή επιστροφή του στρατού από το μέτωπο και τερματισμός του πολέμου.
  Ο ελληνικός λαός είχε τότε κουραστεί από τους συνεχείς πολέμους και προσδοκούσε να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι στρατιώτες που πολέμησαν από το 1912 στους βαλκανικούς πολέμους, μετά στον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο και αμέσως στη Μικρά Ασία.

  • ataktos avatar
   ataktos @ fatfat 22/04/2010 12:44:57

   Αρχίζω να θαυμάζω τον εγωισμό σου, πράγματι σπάει κοτρόνες της Ακρόπολης .Προσοχή !!!

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ fatfat 22/04/2010 12:51:18

   Αυτό είναι ένα ψέμα που καλλιέργησε η φιλοβενιζελική παράταξη, με πρωταγωνιστή, αν δεν κάνω λάθος, τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου. Είχε εξηγήσει πριν από μερικά χρόνια πολύ καλά η Καθημερινή, σε ένα επετειακό αφιέρωμα, πώς προέκυψε αυτός ο επιτηδευμένα εσφαλμένος υπολογισμός. Στην πραγματικότητα, ο Βενιζέλος έχασε εκείνες τις εκλογές με αναλογία ψήφων 1 προς 2 ή κάτι τέτοιο.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 22/04/2010 12:55:01

    Από πρόχειρη έρευνα στο Google, δες αυτό που εξηγεί τι έγινε με τον υπολογισμό των ψήφων.

    http://sarantakos.wordpress.com/2009/10/29/ekloges1920/#more-1311

 65. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 22/04/2010 12:52:44

  Αντιγράφω από το Capital:

  Δεύτερο μεγαλύτερο έλλειμμα στην Ευρωζώνη το ελληνικό

  Εκτίναξη του ελλείμματος στο 13,6% του ΑΕΠ για το 2009 (που είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη) και του δημόσιου χρέους στο 115,1% του ΑΕΠ προβλέπουν τα αναθεωρημένα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat.

  Οι νέες προβλέψεις της Eurostat έρχονται και πάλι με τους γνωστούς αστερίσκους για την ποιότητα των στοιχείων που στέλνει η κυβέρνηση «λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τις ασάφειες που υπάρχουν στη λεγόμενη ‘λευκή τρύπα’» δηλαδή το πλεόνασμα των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και για κάποιες καταχωρήσεις σχετικά με τα swaps, θέματα για τα οποία η Eurostat βρίσκεται σε συνεργασία με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

  Μετά από την επεξεργασία αυτή η Eurostat εκτιμά ότι η αναθεώρηση του ελλείμματος μπορεί να οδηγήσει σε μια αύξηση της πρόβλεψης κατά 0,3-0,5% (δηλαδή το έλλειμμα να ξεπεράσει το 14% του ΑΕΠ), ενώ η αντίστοιχη πρόβλεψη για το χρέος είναι 5-7% του ΑΕΠ.

  Η αναθεώρηση της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας ουσιαστικά ανεβάζει το έλλειμμα κατά 1 περίπου ποσοστιαία μονάδα, σε σχέση με το 12,7% του ΑΕΠ που ανακοινώθηκε από το υπουργείο οικονομικών, όπερ σημαίνει ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι της δημοσιονομικής προσαρμογής για φέτος θα χρειαστούν επιπλέον τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

  Ειδικότερα, το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2009 προσδιορίζεται σε 32,3 δισ. ευρώ, οι δημόσιες δαπάνες σε 50,4 δισ. ευρώ, τα δημόσια έσοδα σε 36,9 δισ. ευρώ, το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε στα 273,4 δισ. ευρώ.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το υψηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2009 εμφανίζει
  Ιρλανδία (-14,3%),
  Eλλάδα (-13,6%),
  Μ. Βρετανία (-11,5%),
  Ισπανία (-11,2%),
  Πορτογαλία (-9,4%)
  Λετονία (-9%)
  Λιθουανία (-8,9%),
  Ρουμανία (-8,3%),
  Γαλλία (-7,5%)
  Πολωνία (-7,1%).

 66. pikras avatar
  pikras 22/04/2010 12:55:41

  @Κώστας Ροδινός
  Η Eurostat δέχεται (αποδέχεται) κάθε στοιχείο που της κοινοποιούν τα κράτη μέλη σύμφωνα με τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος.
  Κάποια στοιχεία από αυτά είναι πρωτογενή άλλα προκύπτουν από σύνθετες τεχνικές διαδικασίες και στατιστικές (διαδικασίες ερωτηματολογίων).
  Όταν μία χώρα από μόνη της φουσκώνει τις δαπάνες της, τις "άσπρες" τρύπες, τα ελλείματα της ΤΑ, των Νοσοκομείων, ετεροχρονίζει πληρωμές κατά το δοκούν η Εurostat δεν έχει λόγο να μην τις αποδεχθεί.
  Μόνο σε περιπτώσεις καταγγελιών, δημοσιεύσεων και αναντιστοιχιών (πχ swaps, χρέη νοσοκομείων) αυτή μπαίνει σε λεπτομέρειες.
  Σημειωτέον ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο (παρότι κατά καιρούς η Eurostat το πρότεινε αλλα η ΕΕ δεν το έκανε δεκτό) δεν επιτρέπει στην Eurostat να έχει άμεση πρόσβαση σε όλα τα δημοσιονομικά στοιχεία των κρατών-μελών και στο δημόσιο λογιστικό σύστημα. Έτσι λοιπόν ότι της δηλώσανε μετά τις εκλογές το δέχθηκε. Πχ για το έλλειμμα των νοσοκομείων το 2008 και το 2009 φουσκώσανε βιαστικά τις δαπάνες προσκομίζοντάς τους όλα τιμολόγια χωρίς ελέγχο αφού η διαδικασία αυτή έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τις οικονομικές υπηρεσίες των νοσοκομείων. Με τον τρόπο αυτό βεβαίωσαν εξωσυμβατικές νοσοκομειακές δαπάνες υπερτιμολογημένες, ενδεχομένως και ανύπαρκτες. (βλέπουμε στον τύπο καθημερινά να σκαζουν τέτοια θέματα, εκτιμάται ότι η πραγματική δαπάνη είναι στο μισό). Προς τι η βιασύνη αυτή να βεβαιωθούν και να πληρωθούν κατά προτεραιότητα οι δαπάνες αυτές; Απλά για να τις ξεφορτωθούν και να επιβαρύνουν το έλλειμμα του 08 και 09.
  Όσο για το χρέος αυτό επιβαρύνθηκε με το γνωστό παλιό swap που η αναξάρτητη επιτροπή των εμπειρογνωμόνων υπό τον συντονισμό του ανεξάρτητου κ. Ζανια δεν το έλαβε υπόψη στο πόρισμά της παρότι ...μπήκε στο τραπέζι (Οι κοινοτικοί όμως το είδαν μετά τα δημοσιεύματα και το κατέγραψαν). Τα παραδείγματα πολλά, τώρα όμως δεν μπορούν να μαζέψουν το μαγαζί!
  Εν κατακλείδι λοιπόν, βγάλαμε τα μάτια μόνοι μας! Ή από ασχετοσύνη, ή από κακή εκτίμηση ή για κομματικούς λόγους.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ pikras 22/04/2010 13:05:10

   Αγαπητέ φίλε,

   Είναι όπως τα γράφεις.
   Ανήρτησα το συγκεκριμένο άρθρο για τους εξής λόγους (δεν τους παρέθεσα επειδή οι περισσότεροι,ειδικά για σένα είμαι βέβαιος, γνωρίζετε τις απόψεις μου επι του θέματος)

   1. Γιατί είναι φανερό από τον πίνακα, ότι λόγω της κρίσης το έλλειμα είναι πρόβλημα της Ε.Ε. γενικότερα ακόμα και ισχυρών οικονομιών (Μ. Βρεττανία, Γαλλία κ.λ.π.), άρα δεν υπήρξε λόγος η κυβέρνησή μας να ανέβει στα κεραμίδια μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου.
   2. Για να επιβεβαιωθεί ότι οι αναθεωρήσεις των αριθμών δεν είναι μια ασυνήθιστη διαδικασία. Αυτά προς απάντηση εκείνων που έλεγαν ότι η Κυβέρνηση Καραμανλή έκρυβε, μαγείρευε τα νούμερα και κοροϊδευε του ...αφελείς φραγκολεβαντίνους.
   Αυτοί είναι έξη μήνες στην εξουσία και δεν ακόμα καταφέρει,απο τις πολλές αναθεωρήσεις να συμφωνήσουν σ' έναν αριθμό.
   Ολα τα άλλα που λές τα προσυπογράφω.

 67. χελιδόνι avatar
  χελιδόνι 22/04/2010 12:56:04

  Κανείς όμως δεν μιλά για ΔΗΜΕΥΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ, όσων εμπλέκονται σε οικονομικά σκάνδαλα! ΤΟΛΜΟΥΝ άλλωστε;

  Κατά τα άλλα, φορολογούν κι απολύουν αλύπητα...

  ....και προσλαμβάνουν σύμφωνα με το νόμο του "ανθρώπου της Μαντζουρίας"!

 68. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 22/04/2010 13:09:23

  Για δείτε που ο ΣΕΒ διεκδικεί και ρόλο... συμβούλου του ΔΝΤ (!):
  http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1805685

  (...Τασσόμενος ξεκάθαρα κατά της μείωσης μισθών πρόσθεσε: «Δεν είναι λογικό οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα να πληρώσουν την ασωτία των συντεχνιών του δημόσιου τομέα και του πελατειακού συστήματος. Ο ιδιωτικός τομέας έχει τρόπους να ξαναβρεί τον δρόμο προς την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη χωρίς να μειωθεί το εισόδημα των εργαζομένων του. Κι αυτό είναι κάτι που οι Βρυξέλλες και το ΔΝΤ μπορούν να καταλάβουν».)

  Σαν πολύ από... αριστερά δεν έχουν αρχίσει να τη βγαίνουν (δήθεν) οι μεγαλοβιομήχανοι;

 69. arslonga avatar
  arslonga 22/04/2010 13:30:16

  - μαμά, ο Γιωργάκης κλαίει.
  - τον είδες;
  - το είπε ο φίλος του, ο Ξυνίδης.
  - τι έγινε;
  - χάλασε το παιγνίδι του.
  - η Ελλάντα; πω,πω! Δεν πειράζει. Θα του δώσουμε άλλο. Τον ΟΗΕ, Γενικός Γραμματέας. Μόνος του είναι;
  - όχι, με την κυβέρνηση, τους Ντημοσιογράφους και τους νταβαντζήδες, αλλά δεν μπορούν να το φτιάξουν!
  - να μην το μάθουν στον ΟΗΕ. Την Ελλάντα θα την μπουρντουκλώσουμε. Αν είναι όμως μεγάλη η ζημιά, κλείσε γρήγορα θέσεις για Μινεσσότα, γιατί γίνεται χαμός με την σκόνη.
  - το Πασόκ θα το πάρουμε;
  - δεν είμαστε καλά, αυτοί θέλουν δύο θέσεις για έναν, από το 1981 τρώνε και γίνανε διπλοί. Αντε τρέχα. GO!

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ arslonga 22/04/2010 13:38:00

   Αυτά είναι οι ελπίδες σου (όπως και οι δικές μας) ή έχεις και κάποια πληροφόρηση; Ας είναι το δεύτερο!

 70. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 22/04/2010 13:35:46

  Ο Πρωθυπουργός "έθεσε εκτός λεξιλογίου της κυβέρνησής του τη λέξη διαχείριση"!!!

  http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_22/04/2010_334118

  Καλά, αυτό το είχαμε καταλάβει από καιρό. Αλλά να το λέει έτσι ξεδιάντροπα κιόλας!

  Εννοεί βέβαια ότι είναι ρηξικέλευθη κλπ. Αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα της φράσης του είναι άλλη από αυτή που εννοεί. Άλλη...

 71. pikaia gracilens avatar
  pikaia gracilens 22/04/2010 13:41:13

  Στα 11% η αποδοση του 2ετους ομολογου ελεω ΓΑΠ. Σε λιγο θα δουμε και τους τιτλους τελους.

 72. t avatar
  t 22/04/2010 13:51:15

  Spreads χρεοκοπίας στην Ελλάδα στις 562 μ.β. στην 10ετία και στις 870 μ.β. στην 3ετία

 73. Αγανάκτηση avatar
  Αγανάκτηση 22/04/2010 23:25:16

  Δεν μας χε... και το ΔΝΤ.

  Άκου τα spread στα 600. Ότι μέτρα που τους αρέσουν και να πάρουμε αυτοί έχουν βαλθεί να μας φαλιρήσουν είτε τώρα, είτε σε λίγα χρόνια. Μόνος στόχος τους να διαλύσουν την ΕΕ.

  Οπότε η λύση πλέον είναι μία:
  1) Όλοι στο δρόμο
  2) Στη φυλακή οι υπεύθυνοι
  3) Πολλή δουλειά
  4) Επιστροφή στη δραχμούλα
  5) Συνάλλαγμα μόνο για όπλα
  και
  6) Φασολάδα για φαΐ.

  Τέρμα οι κούρσες, τα ταξίδια, τα σούσι, τα gadgets και η μόστρα.

 74. Αγανάκτηση avatar
  Αγανάκτηση 22/04/2010 23:35:06

  Δεν μας χε... και το ΔΝΤ.
  Άκου τα spread στα 600. Ότι μέτρα που τους αρέσουν και να πάρουμε αυτοί έχουν βαλθεί να μας φαλιρήσουν είτε τώρα, είτε σε λίγα χρόνια. Μόνος στόχος τους να διαλύσουν την ΕΕ.

  Οπότε η λύση πλέον είναι μία:
  1. Όλοι στο δρόμο
  2. Στη φυλακή οι υπεύθυνοι
  3. Πολλή δουλειά
  4. Επιστροφή στη δραχμούλα
  5. Συνάλλαγμα μόνο για όπλα
  και
  6. Φασολάδα για φαΐ.

  Τέρμα οι κούρσες, τα ταξίδια, τα σούσι, τα gadgets και η μόστρα.

  • φαφλατ avatar
   φαφλατ @ Αγανάκτηση 23/04/2010 06:17:04

   ξεχασες τις λύσεις για τα καύσιμα, τα χρέη του κόσμου, την πλύση εγκεφάλου από τα μέσα μαζικής εξημέρωσης, την καταστολή, κ.ά.

 75. GAETANO avatar
  GAETANO 23/04/2010 06:05:14

  ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΝΤ ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΧΩΡΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ .
  ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ Η ΑΠΟ ΒΛΑΚΕΙΑ ΜΑΣ ΟΣΗΓΕΙΣΑΙ ΣΤΟ ΔΝΤ . ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΙΟΤΙ ΔΕΙΛΙΑΣΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΘΑ ΤΟΥ ΧΡΕΩΝΑΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ . ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ ΑΜΑΧΗΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΧΡΕΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΝΔ . ΑΛΛΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΩΡΑ . ΤΑ ΨΗΛΑ SPREADS ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ . ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ ΟΥΤΕ ΜΕ ΨΗΛΑ SPREAD ΠΛΕΟΝ . ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΑΛΙΟ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΜΙΘΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΠΟΥΚΑΡΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ SUPER MARKET ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΕ ΤΟ ΔΝΤ . Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΗ . ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ . Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΖΑΛΙΣΤΕΙ , ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΟ ΔΝΤ ΣΑΝ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΜΑΝΤΕΨΗ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ . ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ ΘΑΒΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΝΤΕΝΕΚΕΔΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΩΜΑ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΕΞΩ Η ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΥΡΙΔΕΣ . ΑΣ ΜΠΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΚΑΤ'ΑΡΧΑΣ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΟΤΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝ ΟΛΟΙ ΤΡΕΞΟΥΝ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ . Η ΑΓΝΟΙΑ Η ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΑΝΙΚΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΝΑ ΜΠΑΤΑΡΕΙ ΑΝ ΟΛΟΙ ΤΡΕΞΟΥΝ ΣΤΗΝ ΜΙΑ ΜΠΑΝΤΑ . ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΝΤ . ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΓΕΜΙΣΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΕΚΑ ΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΤΕΣΣΕΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΟΛΑ ΜΕ ΔΟΑΝΕΙΚΑ . ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΔΝΤ . ΑΣ ΒΑΛΟΥΜΕ ΚΑΠΟΤΕ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΑΣ ΠΑΨΟΥΜΕ ΝΑ ΧΑΙΔΕΥΟΥΜΕ ΑΥΤΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΖΑΜΠΑ ΜΑΓΚΕΣ . ΠΡΩΤΑ ΔΟΥΛΕΙΑ , ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΟΧΙ ΤΕΜΠΕΛΙΚΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ , ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΑΓΚΙΑ .ΤΟ ΝΕΟ ΕΘΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ , ΚΟΨΙΜΟ ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ , ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ ΜΗΔΕΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2012 ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ . ΑΣ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΝΙΚΙΑ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΕΜ ΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΡΑΠΕ . ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΝΕΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ .

  • Σαος avatar
   Σαος @ GAETANO 23/04/2010 10:05:41

   Μεγάλε, κόλλησε το CAPS LOCK; Έλεος, μην γράφετε με κεφαλαία, γιατί είναι δυσανάγνωστα...

 76. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 23/04/2010 09:09:13

  Προς DeltaLamnda

  Aν δεν σας αρέσουν τα "πιασάρικα αρθράκια μου" να μην τα διαβάζετε και ταλαιπωρήσθε αδίκως.
  Η εύκολη κριτική, οχυρωμένη πίσω από τη βολική ψευδωνυμία, είναι εύκολη.
  Αν έχετε κάτι να συνεισφέρετε στο διάλογο να αναρτήσετε τις απόψεις σας, για να τις σχολιάσουμε και εμείς.
  Ούτε συμβουλεύω κανένα, πολύ δε περισσότερο δεν υποδεικνύω σε κανέναν τι να κάνει. Εχω μεγαλώσει αρκετά για να έχω τέτοιες αυταπάτες. Τη γνώμη μου γράφω και σ΄όποιον αρέσει!
  Και ορισμένες χρήσιμες διευκρινίσεις:
  1. Η κυβέρνηση, αν το επέλεγε είχε τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει πρώτα τη βοήθεια του ΔΝΤ (που έχει εμπειρία και τεχνογνωσία και αντιδρά ταχύτερα).
  2. Είναι ένα ζήτημα το ότι είμαστε με πλάτη στον τοίχο,αλλά εδω μας έφερε η κυβερνητική βαβυλωνία και κανένας άλλος.
  3. Η πρόταση μομφής και το όχι στο ΔΝΤ είναι διαδοχικά στάδια της ίδια στρατηγικής.
  4. Ημουν εξ' υπαρχής και παραμένω εναντίον του ΔΝΤ και το έχω τεκμηριώσει με "πιασάρικα αρθράκια", όπως λέτε, σε αρκετές περιπτώσεις και θα το ξανακάνω σύντομα.
  5.Περιμένω εναγωνίως το δικό σας άπιαστο, βαθυστόχαστο και σοβαρό άρθρο που θα στείλει στον κάλαθο των αχρήστων τα αρθράκια μου.
  6. Τέλος τα "βρε" και "cool καημένε" σ' αυτούς που γνωρίζετε. Οχι σ' εμένα.
  Καλημέρα σας.

  Η ευπρέπεια δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

  • Αυγερινός Χ. avatar
   Αυγερινός Χ. @ Κώστας Ροδινός 23/04/2010 09:38:08

   Ειμαι εργάτης αποθήκης κι όχι οικονομολόγος.
   Συγνώμη για την αφέλεια μου, αλλά γιατί είναι μονόδρομος το ΔΝΤ κι όχι η Κινα ή Ινδία, ή Ρωσσία. Εγώ όταν έψαχνα στεγαστικό ρώτησα όλες τις τράπεζες. Μας απειλούν; Θα έρθει ο 6ος Στόλος; Γιατί υπάρχει αυτός ο τοίχος από τη Δεξιά έως Αριστερά κι από όλα τα κανάλια; Γιατί αυτή η σιωπή; Κάντε ένα άρθρο με τις εναλλακτικές.

 77. rage avatar
  rage 29/04/2010 09:37:23

  όταν πριν από κάμποσα χρόνια ξεκινησαν κάποιοι να σπάνε τράπεζες, τότε χαιρόμασταν να τους σαπίζουν στο ξύλο.
  σήμερα περιμένουμε ΕΜΕΙΣ από ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ να τα κάνουν λίμπα για να ωφεληθούμε εμείς...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.