#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/07/2011 10:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σχέσεις Ελλάδος και Ισραήλ

Επωφελής γεωστρατηγική επιλογή ή επικίνδυνη διπλωματική ακροβασία;Το θέμα που επιχειρώ να καταπιαστώ είναι επίκαιρο. Όχι μόνο λόγω της επίσκεψης του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στο γειτονικό κράτος του Ισραήλ, αλλά και γιατί τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες μιας διαρκώς αναπτυσσόμενης ελληνοϊσραηλινής προσέγγισης σε γεωπολιτικό, γεωστρατηγικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Ποιος είναι ο γείτονας αυτός; Το Ισραήλ είναι μια χώρα με πληθυσμό λιγότερο από το δικό μας. Κατέχει μια μικρή λωρίδα γης την οποία έχει επεκτείνει τα τελευταία 60 χρόνια μετά από τρεις μεγάλους πολέμους και αμέτρητες μικροσυρράξεις. Εφαρμόζει σκληρή πολιτική (κατ' ουσία apartheid) έναντι των Παλαιστινίων, με τις διάφορες φράξιες των οποίων συχνά πυκνά συγκρούεται. Βρίσκεται περικυκλωμένο από μια θάλασσα Αράβων που δεν είναι φιλικοί έναντι του. Δεν διαθέτει ζωτικό χώρο για να κινηθεί. Διαθέτει όμως πανίσχυρο λόμπυ στο εξωτερικό λόγω διασποράς, ενώ έχει να επιδείξει αξιόλογα τεχνολογικά επιτεύγματα στους τομείς της ασφάλειας, του διαστήματος, της γενετικής τροφίμων, της ιατρικής, της πολεμικής βιομηχανίας, της διαχείρισης υδάτων και των ΑΠΕ. Είναι διατροφικά αυτάρκες ενώ ελέγχει μεγάλο τμήμα του εμπορίου της περιοχής. Όχι άσχημα για ένα μικρό κράτος σε διαρκή πόλεμο.

Η χώρα μας από της συστάσεως του Κράτους του Ισραήλ, το αναγνώρισε de facto αλλά όχι και de jure. Το αναγνώριζε δηλαδή ως υπαρκτή πραγματικότητα όχι όμως ως κράτος υπό την διεθνή νομική έννοια. Ακόμα όμως και μετά τη de jure αναγνώριση (1992), έργο που φέρει την υπογραφή και του νυν Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, επέδειξε αδικαιολόγητη αδράνεια στην εμβάθυνση των σχέσεών της με ένα αναγνωρισθέν κράτος που η αλήθεια είναι πως, αναζητούσε και αυτό, τη φιλία και συνεργασία της χώρας μας, επιτρέποντας έτσι στην Τουρκία, να εκμεταλλευτεί το χαμένο έδαφος, με τα γνωστά αποτελέσματα. Πρωτοφανής για τα σύγχρονα χρονικά, άνθιση της τουρκικής οικονομίας, τεράστιες επενδύσεις σε βαριά βιομηχανία, εξέλιξη των τεχνικών εξόρυξης, χύτευσης μετάλλων και μεταλλουργίας, αεροδιαστημικά προγράμματα, υποδομές και δίκτυα, που οι γείτονες ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα δεν θα μπορούσαν να φανταστούν. Οι ενέσεις τεχνολογικής εξέλιξης που τους προσέφεραν οι Ισραηλινοί, μετέτρεψαν τους παλαιούς μπουνταλάδες σε επίφοβους αντιπάλους και την παραπαίουσα οικονομία τους σε αναπτυσσόμενη, που αν προσέξει τις τάσεις υπερθέρμανσής της, θα έχει μέλλον.

Γεννά εύλογες απορίες λοιπόν, πως καταφέραμε στα επόμενα δεκαπέντε χρόνια (1993 - 2008) από την αναγνώριση, να αφήσουμε τους εξ ανατολών γείτονες να αλωνίζουν σε μια περιοχή προνομιακή για εμάς, ειδικά λαμβανομένων υπόψη και των ευλόγων συμφερόντων μας. Αναφέρω μερικά:

α) τα Πατριαρχεία Ιεροσολύμων, Αντιοχείας και Αλεξάνδρειας,

β) τους χιλιάδες χριστιανούς Ορθόδοξους της περιοχής,

γ) τα Προσκυνήματα στους Αγ. Τόπους,

δ) τις Ελληνικές κοινότητες Συρίας, Λιβάνου και Αιγύπτου,

ε) την εγγύτητα της Κύπρου με την περιοχή και τη γεωστρατηγική της συνέχεια με τον Ελλαδικό χώρο

στ) το γεγονός ότι τα δυο κράτη (Ελλάς - Ισραήλ) είναι τα μόνα μη μουσουλμανικά σε ένα τεράστιο γεωγραφικό χώρο που εκτείνεται από τις ακτές της Αδριατικής και φτάνει, κινούμενοι νότια / νοτιοανατολικά, μέχρι σχεδόν τις Ινδίες,

ζ) τους Υδρογονάνθρακες του Αιγαίου & της Αν. Μεσογείου (ζήτημα που σχετίζεται και με τις ΑΟΖ)

η) στην ανάγκη του Ισραήλ για ζωτικό χώρο, κυρίως θαλάσσιο, προκειμένου να ανεφοδιάζεται και να ασκεί τις ένοπλες δυνάμεις του και, ο κατάλογος συνεχίζεται.Η προηγούμενη κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, παρά τα όποια αρνητικά μπορεί να της προσάψει κανείς, το 2008 - 2009 έκανε το πρώτο βήμα για να βγάλει από τον λήθαργο τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις. Στην αρχή μέσω της στρατιωτικής διπλωματίας και των συνασκήσεων των Εν. Δυνάμεων των δύο χωρών (Glorious Spartan). Προσεκτικές κινήσεις, με ιδιαίτερη όμως δυναμική, για όσους παρακολουθούν τα θέματα της άμυνας. Αργότερα, ο συνδυασμός των διπλωματικών κινήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε οικόπεδα που γειτνιάζουν με το Ισραήλ, οι απανωτές ανταλλαγές επισκέψεων επισήμων από Ελλάδα και Ισραήλ και με τη νέα Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, οι επίσημες δηλώσεις, οι ευλογίες της Ουάσιγκτον (λέτε η Χίλαρι να έχει στην ατζέντα και αυτό;) και άλλες κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο (εμπλοκή Ισραήλ στο Ιρακινό Κουρδιστάν, εκπαίδευση Κούρδων Ν.Α. Τουρκίας, εφοδιασμός σε όπλα, δημοσίευση χαρτών με Ελληνική ΑΟΖ που περιλαμβάνει το Καστελλόριζο αλλά και κάτι άλλο. Αλήθεια, πόσες χώρες έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως Μακεδονία; 123. Μεταξύ αυτών ΔΕΝ είναι το Ισραήλ. Είναι όμως οι περισσότερες αραβικές χώρες.) καταδεικνύουν ότι η σύσφιξη των σχέσεων είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς και αποκτούν στρατηγική αξία και για τα δύο μέρη, αφού δεν φαίνεται να επηρεάζονται από κυβερνητικές αλλαγές ένθεν κακείθεν.

Η Τουρκία αρχίζει, μέσα στον μεγαλοϊδεατισμό της, να νιώθει έτοιμη να χειραφετηθεί. Δημιουργεί ανακλαστικά λοιπόν μια επιφυλακτική στάση των υπολοίπων χωρών της γειτονιάς της. Η χώρα δε με την μεγαλύτερη έκθεση σε κίνδυνο γεωστρατηγικής μορφής, εξ αιτίας αυτής της συμπεριφοράς της Τουρκίας, δεν είναι η Ελλάδα, όσο και να φαίνεται παράξενο. Η χώρα μας, ας μη λησμονούμε, είναι ισχυρή στρατιωτικά χώρα του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της ΟΝΕ. Μετέχει στον ΟΗΕ, στον ΟΟΣΑ και σε άλλες διεθνείς και πολυμερείς οργανισμούς, χωρίς έχθρες και εντάσεις από άλλες χώρες.

Δείτε όμως το Ισραήλ. Το εχθρεύεται το μεγαλύτερο μέρος του Μουσουλμανικού κόσμου, που είναι και γείτονές του. Είναι δέκτης αντισιωνιστικών και αντιεβραϊκών συναισθημάτων παγκοσμίως (πολλές φορές όχι αδικαιολόγητα). Είναι χώρα με την πλάτη στον τοίχο ή καλύτερα, στη θάλασσα. Το εμπόριό του κυρίως το διεξάγει με την Ευρώπη. Έχει ανάγκη στην ασφαλή θαλάσσια εμπορική διέξοδο. Θέλει να εκμεταλλευτεί τους υδρογονάνθρακές του, αλλά δεν διαθέτει τις υποδομές αποθήκευσης, γιατί δεν έχει ούτε τις εκτάσεις γης, για να διαθέσει, ούτε την ναυτιλία για να τους μεταφέρει.

Η ευκαιρία που μας παρουσιάζεται είναι καλή. Μπορούμε με απλές, συνετές και πάντως στοχευμένες κινήσεις να καρπωθούμε κάτι από την χειμερία νάρκη που φαίνεται να έχει επιπέσει στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ. Η Ελλάδα είναι σταθερός σύμμαχός και το έχει αποδείξει. Διαθέτει (μαζί με την Κύπρο) ισχυρή ποντοπόρο ναυτιλία και έμπειρα πληρώματα. Μπορεί να διαθέσει τον απαραίτητο ζωτικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο στο Ισραήλ προκείμενου να αναπνεύσει. Διαθέτει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και υψηλού επιπέδου καταρτισμένους αξιωματικούς. Έχει, η χώρα μας, προσβάσεις στις ΗΠΑ και στα φόρα εκεί, ανάλογες του Εβραϊκού λόμπυ και με τους κατάλληλους χειρισμούς, η συνεργασία των δύο κοινοτήτων σε διάφορα θέματα, μπορεί να δώσει καρπούς σε πολλά ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Έχουμε λοιπόν τη δυνατότητα να μπούμε σφήνα.

Μόνο που πρέπει να γνωρίζουμε κάτι. Οι Εβραίοι πωλούν και αγοράζουν τοις μετρητοίς. Πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι για το εγχείρημα και βεβαίως να έχουμε σε πρώτη γραμμή, τα ανταλλάγματα που θα ζητήσουμε. Στο παίγνιο αυτό, το Ισραήλ, μάλλον έχει περισσότερο την ανάγκη μας τώρα, παρά εμείς του Ισραήλ. Τα ανταλλάγματα που θα ζητήσουμε, πρέπει να είναι ευθέως ανάλογα με τις παροχές μας και πάντως προσαρμοσμένα να λειτουργήσουν είτε ως αμορτισέρ την τουρκική επιθετικότητα, είτε ως πολλαπλασιαστής ισχύος σε κάθε πολιτική επανεκκίνησης της παραπαίουσας οικονομίας μας.

Ο χρόνος θα δείξει αν έχουμε το θάρρος, τις ικανότητες αλλά και την ευελιξία να παίξουμε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα γεωπολιτικά παιχνίδια στην περιοχή τα τελευταία 30 χρόνια.

Ierofantis

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 12/07/2011 11:21:52

  Καλημερα Γιαννη,

  το αρθρο σου ειναι απο τα σημαντικοτερα που εχουν αναρτηθει. Η σχεση με το Ισραηλ χρηζει μεγαλης προσοχης, και απαιτει αριστη προετοιμασια και κατασταλλαγμενη στρατηγηκη ! καμια σχεση με τους ΠΑΣΟΚΟΥΣ οποτρουνιστες οι οποιοι πηδανε απο την Τεντα του Κανταφι στο Τελ Αβιβ σαν Πρασινη Σοσιαλιστικη grasshopper.-

  Εχουμε εμφανη συμφεροντα με το Ισραηλ ( εμπορικα ) και πολλά μη εμφανη ( εμπορικα και γεωπολιτικα ).. τα εχουμε αναλυσει σχεδον ολα.

  Προσωπικα επιμενω στα Πετρελαια και ΦΑ ( ΑΟΖ ), καθως και στη μεταφορα τεχνογνωσιας σε Αμυνα και Υψηλη Τεχνολογια. Φυσικα κοξνες ασκησεις σε Αιγαιο και Κρητικο Πελαγος !!

  ΠΠ

 2. koreatis avatar
  koreatis 12/07/2011 11:28:40

  Ευγε για το αρθρο. Η συνεχεια της πολιτικης του πρωτου ΠΑΣΟΚ και ο εναγκαλισμος των αραβων μας οδηγησε εκει. Το Ισραηλ οντως φαινεται να εχει το ισχυροτερο λομπυ παγκοσμιως. Ενα λομπυ που περιλαμβανει ολα τα τρανταχτα ονοματα του διεθνους τραπεζικου χωρου. Γιαυτο και κανει οτι γουσταρει διεθνως χωρις να φοβαται κανεναν. Ειναι ζωτικης σημασιας για μας να το προσεταιριστουμε, αλλα ομως με ΠΟΛΥ προσοχη. Οι ισραηλινοι, ως εμποροι, θελουν να πουλουν ακριβα και να αγοραζουν φτηνα. Αρα θελει προσπαθεια ωστε η οποιαδηποτε σχεση μαζι τους, πρεπει να ειναι δομημενη ετσι ωστε να μας προσφερει τα μεγιστα. Απο την αλλη δεν εχουν συναισθηματισμους για κανεναν, ιδιως οταν προκειται για το συμφερον τους. Οποτε θελει εγρηγορση και συνεχη προσπαθεια διατηρησης του ενδιαφεροντος τους στη συμφωνια. Ειναι λιγο ζορικο, κι μ'αυτα τα γατονια που μας κυβερνουν....αμφιβαλλω. Αλλα μπορει να φερει αποτελεσματα.

 3. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 12/07/2011 11:36:15

  Πολύ καλή τοποθέτηση!

 4. ΠΙΛΟΤΟΣ avatar
  ΠΙΛΟΤΟΣ 12/07/2011 11:44:47

  Σε ένα κόσμο που η Κύπρος και η Ελλάδα είναι στο στόχαστρο,
  οποιαδήποτε "αμέλεια" είναι προδοσία.

 5. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 12/07/2011 11:58:33

  Ιεροφάντη καλημέρα

  Διάβασα το άρθρο σου και συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
  Η πατρίδα μας οφείλει να αναζητήσει συμμάχους στις δύσκολες στιγμές που περνάει. Οι χώρες της ΕΕ, μόνο σύμμαχοι δεν φάνηκαν. Αυτό που θέλουν και
  επιδιώκουν είναι να σώσουν το σαρκίο τους και να αρπάξουν ότι μπορούν από
  την αδύναμη Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αποτελεί την απόλυτη ουτοπία.

  Άλλα και με το Ισραήλ τα βήματα θα πρέπει να είναι προσεκτικά και στη βάση της αμοιβαιότητας, όπως πολύ σωστά το θέτεις. Έτσι μόνο μπορεί να σε σεβαστεί και ο αντισυμβαλόμενος.

 6. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 12/07/2011 12:04:18

  Πολύ περισσότερο από "επωφελής γεωστρατηγική επιλογή ή επικίνδυνη διπλωματική ακροβασία", είναι εξομάλυνση και διόρθωση μιας μονόπλευρης ανωμαλίας στην εξωτερική πολιτική μας, που κράτησε πάρα πολλές δεκαετίες.
  Μη διαφεύγει ότι σε μεγάλο βαθμό, για τη μακροχρόνια αυτή μονόπλευρη στάση μας, υπεύθυνη ήταν η πίεση του "εγχώριου" εφοπλιστικού lobby και όχι μια ορθολογική εκτίμηση της διεθνούς κατάστασης και του εθνικού συμφέροντος.

  • Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
   Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ @ Ο Θείος 12/07/2011 13:40:15

   Ετσι..να λέγονται και λεπτομέρειες που αποκρύπτονται για να συντηρήσουν τις μυθοπλασίες μας. Η Ελλάδα δεν ήταν μονόπλευρη επειδή έτσι γούσταρε ο λαός της...κάποιοι κέρδιζαν από αυτά. Όπως και τώρα με τον Καντάφι... Δεν λέω άλλα, θα με σβήσει ο Φακτωρ...

 7. alvita avatar
  alvita 12/07/2011 12:28:10

  Ισραήλ ή Κατάρ (πάμπλουτο, αμερικανόφιλο, με Αλ Τζαζίρα-αντιεβραϊκό, προπαγανδιστική σημαία των απανταχού αράβων, φιλότουρκο, με πολλά σκληρά ισλαμικά στοιχεία, κατά όλων των παλιών αραβικών καθεστώτων);

 8. Tonia G avatar
  Tonia G 12/07/2011 12:35:51

  Τα συμφέροντα μας βρίσκονται πολύ πιο κοντα με αυτά των Ισραηλινών παρά με οποιαδήποτε άλλη χώρα της Αν. Μεσογείου. Οι λαοί αντιμετωπίζουν επίσης πολλά κοινά θέματα με κυριότερα:
  α) και τα δυο έθνη είναι ανάδελφα στον ευρύτερο χώρο τους
  β) αριθμητικά είναι μικρότερα από των όμορων εχθρικών κρατών
  γ) και τα δυο έθνη αποτελούνται από πολίτες με πολύ υψηλότερο βιοτικό επίπεδο και μορφωτική καλλιέργεια από τους γείτονες τους.
  δ) είναι τα αρχαιότερα έθνη στο γεωγραφικό τους χώρο, τα οποία διατήρησαν σε μεγάλο βαθμό τις αρχαίες πολιτιστικές ρίζες και ιστορικές καταβολές.

  Συνεπώς, η συνεργασία μεταξύ τους σε κάθε επίπεδο είναι σχεδόν νομοτελειακή. Η Ελλάδα είναι φυσικός σύμμαχος του Ισραήλ και το ανάποδο. Μόνο οι "ανώμαλες", διεφθαρμένες, δοσίλογες και αντεθνικές Κυβερνήσεις της 30τίας με τα κωλύμματα και ιδεοληψίες "έθαβαν" διαχρονικά τα συμφέροντα του Ελληνισμού προασπίζοντας τα συμφέροντα κάθε τριτοκοσμικού που με την πρώτη ευκαιρία μας πούλαγε για πλάκα!
  *Βάζω στο τραπέζι την Εθνική μας Υπόθεση των Γερμανικών Επανορθώσεων όπως και της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας την περίοδο 1914-1922 από τους Τούρκους. Δυο υποθέσεις που πρέπει η Ελλάδα να εμπλέξει ενεργά το Ισραήλ...
  Για να κατακτήσουμε επιτέλους τη συγγνώμη και τα υλικά ανταλλάγματα που οι δυο παραπάνω λαοί μας χρωστάνε.

  • Dora avatar
   Dora @ Tonia G 12/07/2011 13:07:34

   Τονια, Ευγε!

 9. Dora avatar
  Dora 12/07/2011 13:06:24

  Δοξα τω Θεω,εστω και λιγο αργα,ειδαμε φως στο σκοταδι του μυαλου μας τοσα χρονια!

 10. dracon avatar
  dracon 12/07/2011 13:07:13

  Η συμμαχία και οι διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ δεν έχουν βοηθήσει κανένα,μάλλον το αντίθετο (βλεπε πόλεμο των ΗΠΑ κατά Αφγανιστάν και Ιρακ)Δειτε τι έχουν πάθει οι στρατηγικοί σύμμαχοι του Ισραήλ Μουμπάρακ ,Μπεν Αλή,Μαχμουτ Αμπάς .
  Το Ισραήλ δεν δίνει τίποτε,πολύ περισσότερο το παγκόσμιο εβραικό λόμπυ.
  Μέχρι στιγμής ο ΓΑΠ τους κάνει όλα τα χατήρια (κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, τυφλή υπακοή στην απαίτηση Νετανιάχου να εμποδισθεί ο απόπλους του στόλου για τη Γάζα,αγορά δακρυγόνων ,αφυξιογόνων και άλλων μέσων καταστολής )
  και δεν έχει πάρει τίποτε παρά μόνο υποσχέσεις.
  Το Ισραήλ χρηματοδοτείται,ως γνωστό από τον προυπολογισμό των ΗΠΑ ,από γεννέσεώς του μέχρι σήμερα και έχει καταφέρει μέσω του λομπυ να ποδηγετήσει την Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική.
  Παραθέτω λινκ του αμερικανοισραηλινου λομπυ AIPAC ,από όπου προκύπτει ο ρόλος των λόμπυ στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ
  http://www.aipac.org/

  Και μια ερώτηση προς αυτούς που βλέπουν θετικά τη συμμαχία Ελλαδας του ΓΑΠ και Ισραήλ.
  Τι περιμένουν ακριβώς από αυτή τη συμμαχία
  -Μήπως δανεισμό με χαμηλό επιτόκιο;
  -Μήπως αναβάθμιση της ελλάδας από τους οίκους αξιολογησης ;
  -Μήπως διαγραφή του χρεους από τράπεζες που ελέγχονται από πολίτες του Ισραήλ ή του από μέλη του εβραικού λόμπυ;
  -Μήπως επενδύσεις που θα αποβούν σε όφελος της ελλάδας και του ελληνικού λαού (φορολόγηση όλων των κερδών στην ελλάδα,πρόσληψη αποκλειστικά ελλήνων πολιτών)
  -Μήπως υποστήριξη των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο,σε διεθνείς οργανισμούς;
  Οσο κάποιοι υποστηρίζουν ανευ ορίων και όρων τη συμμαχία με το Ισραήλ χωρίς να διιατυπώνουν συγκεκριμένες προτάσεις και προσδοκίες από μια τέτοια συμμαχία,αντικειμενικά προμοτάρουν τα συμφεροντα του Ισραήλ και όχι της Ελλάδας.

  • Dora avatar
   Dora @ dracon 12/07/2011 18:00:59

   Ο εξυπνος λαος,ειτε αντιπαλος σου ειναι ειτε φιλος σου ειναι,μπορει παντα να σε διδαξει.Οι ηλιθιοι οχι μονο δεν σου προσφερουν,αλλα κινδυνευεις να παρεις και τα χουγια τους.
   Η για να το πω οπως τολεγε ο μπαμπας μου: Να ευχεσαι ο αντιπαλος σου να ειναι εξυπνος.Κι αν ακομα χασεις θα εχεις κερδισει σε γνωση.

   • ό παγωτατζής avatar
    ό παγωτατζής @ Dora 12/07/2011 19:29:51

    Αν ελπίζεις να συμμαχήσεις για να χάσεις..πάσο!
    Ο Dracon εξέφρασε μιά πάρα πολύ προσεκτική και σωστή επιχειρηματολογία.Δεν χρειάζεται να τρέφουμε υπέρμετρες ή και παράλογες ελπίδες...Το Ισραήλ είναι αυτό πού είναι.Με τα υπέρ και τα κατά σαν χώρα ( πού αντικειμενικά είναι και τα περισσότερα...).
    Αυτήν την στιγμή έχει "ζόρια"......όπως και εμείς.Μήν φτασουμε να γίνουμε όμως, βασιλικότεροι τού Νααυή....

 11. Κώστας Σταματάκης avatar
  Κώστας Σταματάκης 12/07/2011 13:15:53

  Έχουμε πάρα πολλά να μάθουμε και να πάρουμε από το Ισραήλ. Πάνω απ όλα η αποφασιστικότητα του να επιζήσει σε μια λωρίδα γης στην άκρη της Μεσογείου. Έχω επισκεφθεί το Ισραήλ και έμεινα κατάπληκτος από την αποφασιστικότητα αυτού του λαού, σε σχέση με τη μοιρολατρία και την ανεμελιά των Ελλήνων, και από την δημιουργικότητα του. Θυμόσαστε εκείνα τα παλιά κιμπούτς, τις κοινότητες που ζούσαν όλοι μαζί με κοινοκτημοσύνη και κοινή πρόσβαση όλων στα αγαθά που παρήγαγε η κοινότητα, κυρίως στον αγροτικό τομέα; Τώρα έχουν μετασχηματισθεί σε κέντρα καινοτομίας και ανάπτυξης τεχνολογίας.

  Είχα συμφοιτητές εβραίους από το Ισραήλ στην Αμερική. Έχουμε πάρα πολλά κοινά με αυτούς τους ανθρώπους, εκτός από την θρησκεία. Όταν λέμε Άραβες δεν πρέπει να τους συγχέουμε με τους Παλαιστίνιους. Με τους Άραβες δεν έχουμε καμία σχέση, είναι ράθυμοι και τεμπέληδες. Οι Παλαιστίνιοι είναι διαφορετικοί, είναι τα πρώτα ξαδέλφια μας, πανέξυπνοι, εργατικοί και δημιουργικοί.

  Πιστεύω αν φερθούμε με σύνεση χωρίς συναισθηματισμούς και με γνώση του τι θέλουμε και τι ζητάμε η σχέση αυτή θα είναι προς όφελος της Ελλάδας.

  • Dora avatar
   Dora @ Κώστας Σταματάκης 12/07/2011 18:03:20

   Κωστα,εγω γνωριζω παλαιστηνιους εδω,αλλα το "εξυπνοι" και κυριως το "δημιουργικοι" δεν το εχω διαπιστωσει! Εκτος κι αν εννοεις την δημιουργια πολλων παιδιων εκαστος.

 12. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 12/07/2011 13:24:04

  Το "Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος" σκέπτεται να παραχωρήσει με κλειστά τα μάτια εύρος και βάθος από το ζωτικό θαλάσσιο χώρο του, στον οποίο θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση και να κατέλθουν οι μεγάλες ηπειρωτικές δυνάμεις - οι "μη πανταχόθεν ελεύθερες" από "αρχής γεννέσεως κόσμου";
  Η αιτία του λεγόμενου "μακεδονικού" ζητήματος δεν ήταν οι βλέψεις της Μοσχας να κατέλθει στο Αιγαίο;
  Η σημερινή υποδούλωση στο 4ο Ράιχ τι σηματοδοτεί, αν όχι την πολυπόθητη "κάθοδο" της Γερμανίας στο Αιγαίο;

  Πληρώνουν όλοι οι πολίτες και όλες οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα φόρους στο Ελληνικό κράτος, ή ορισμένοι είναι πιο ίσοι από όλους τους υπόλοιπους;

  Και ποιός είπε ότι το Ισραήλ δεν διαθέτει ζωτικό θαλάσσιο χώρο;
  Για τον εναέριο δε το συζητώ... περιττεύει...
  Η Λωρίδα της Γάζας, με το κατά μήκος της ανευρεθέν πολύ σημαντικό κοίτασμα, και για το οποίο έγινε στην πραγματικότητα το μακελιό του 2009 -δεν είναι "ζωτικός θαλάσσιος χώρος" του;

  Βεβαίως και η Ελλάδα να συνεργαστεί με όποιον της τείνει χείρα συνεργασίας, αλλά με γνώμονα αποκλειστικά στεγνά-και-στυγνά, νέτα και σκέτα τα συμφέροντά της και μετά από απτές μετρήσιμες αποδείξεις για τις ειλικρινείς προθέσεις του οποιουδήποτε.

  Διαφορετικά, με τα λόγια ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ... χτίζονται ανώγεια και κατώγεια.

  Άλλωστε ποιος μας διαβεβαιώνει ότι αυτό το "άνοιγμα" δεν είναι σχεδιασμένο άνωθεν υπαγορευμένο από τη μεγάλη σύμμαχο, Αμερική, και παρουσιάζεται ως αυτόνομη προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών;

  Τα πλούσια κοιτάσματα φ/α στην περιοχή της Κρήτης χαρίζουν δυνητικά στην Ελλάδα την ενεργειακή της αυτονομία εις το διηνεκές.
  Αν η Θάσος είναι 20 Πρίνοι, η Κρήτη είναι 20000 Πρίνοι.

  Όμως πως μια υποτελής χώρα που υποδουλώθηκε στο Διεθνή Παράγοντα, στις Βρυξέλλες και στους Γερμανούς, απέκτησε ξαφνικά ΜΠΑΛΑΚΙΑ και θα κατορθώσει να διαπραγματευθεί ανεξάρτητα και δυναμικά με ένα τόσο ισχυρό -κατά τα λεγόμενα- εταίρο;

  Γιατί η "βούληση" για αυτού του είδους δυναμική συνεργασία δεν υπήρξε αίφνης στις σχέσεις με την τρόϊκα;...

  Κάπου δεν συγκολλώνται όλα αυτά μεταξύ τους.

  Δεν αγοράζουμε με κλειστά μάτια κύριοι.

 13. dracon avatar
  dracon 12/07/2011 13:27:58

  Το Ισραήλ έχει αναγνωρίσει τα Σκόπια σαν Δημοκρατία της Μακεδονίας.Ανακριβείς οι πληροφορίες του αρχικού αρθρογραφου.
  Παραθέτω σχετικό λινκ
  http://en.wikipedia.org/wiki/Israel_%E2%80%93_Republic_of_Macedonia_relations

 14. agitatoras avatar
  agitatoras 12/07/2011 13:32:33

  ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΝΑΙ ΚΑΙ ΛΑΒΕΙΝ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΠΟΥ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΛΟΓΟ. ΟΙ "ΦΙΛΙΕΣ " ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ (ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΤΑΦΙ-ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ 74 Η ΤΗΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ). ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΠΙΚΕΡΔΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΥΠΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ "ΠΑΤΡΟΠΑΡΑΔΟΤΕΣ" ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΕ ΠΟΥΛΑΝΕ ΜΟΛΙΣ ΠΕΣΟΥΝ ΤΑ $ Η ΤΑ € . ΑΡΚΕΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΣΤΙΚΗ Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΛΕΕΙ: Οι Εβραίοι πωλούν και αγοράζουν τοις μετρητοίς. Πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι για το εγχείρημα και βεβαίως να έχουμε σε πρώτη γραμμή, τα ανταλλάγματα που θα ζητήσουμε . ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ "ΕΝ ΤΗ ΠΑΛΑΜΗ ΚΑΙ ΟΥΤΩ ΒΟΗΣΩΜΕΝ"

  • Dora avatar
   Dora @ agitatoras 12/07/2011 18:06:07

   agitatora,Οπως τα λες ειναι!

 15. Πετρος Μ. avatar
  Πετρος Μ. 12/07/2011 13:36:19

  Απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή και όχι βιαστικές κινήσεις.

  Ειδικά σήμερα που έχω την αίσθηση ότι λόγω της οικονομικής κρίσης εμείς οι Ελληνες λειτουργούμε σε συνθήκες πανικού με την ψυχολογία του ναυαγού που αναζητά σανίδα σωτηρίας.

  Τρείς επισημάνσεις:

  1. Η προσέγγιση Ελλάδας Ισραήλ ευθέως έρχεται σε σύγκρουση με μια σημαντικότερη κατά την γνώμη μου γεωπολίτική σχέση αυτή με την Ρωσία.
  Η απομόνωση της Ρωσίας αποτελεί μείζονα στρατηγικό στόχο ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ αλλά και Τουρκίας. Οχι ομως και της Ελλάδας

  2. Εχω ισχυρές επιφυλάξεις οτι η ''διατάραξη '' των σχέσεων Ισραηλ Τουρκίας
  έχουν πραγματικό στρατηγικό βάθος και δεν είναι μπανανόφλουδα που ρίχτηκε για να πατηθει από πολλόυς μεταξύ των οποίων Ελλάδα και Κύπρος

  3. Η σημερινή κατάσταση που βιώνει η χώρα οικονομικά και κυρίως πολιτικά
  καθωρίζει ένα απολύτως αρνητικό πεδίο για τέτοιου είδους γεωπολιτικές ακροβασίες.
  Ειδικα όταν Πρωθυπουργός είναι ένας κατ' επάγγελμα ''ακροβάτης''.
  Δεν είναι φρόνιμο εμείς να τον χειροκροτούμε.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Πετρος Μ. 12/07/2011 13:44:30

   Για το 2. έχουν πολλοί επιφυλάξεις.
   Η σχέση Ισραήλ-Τουρκίας ήταν πάντα δυναμική.
   Το μυστικό βρίσκεται στο εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των 2 χωρών (προϊόντων αγαθών υπηρεσιών και στρατιωτικού εξοπλισμού).
   Εάν και κατά πόσον διαταράχθηκε σημαντικά μετά τη φλοτίλα του Μαβί Μαρμαρά.

 16. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 12/07/2011 13:39:55

  Ιεροφάντη,
  Συμφωνώ. Κι εύγε για την ρεαλιστική ανάρτηση. Θυμίζω το κείμενο μου, εδώ στο Αntinews, για το θέμα των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων, "Τα βόδια και τα λιοντάρια", που έφτασε 470 (!) σχόλια, δείγμα του ενδιαφέροντος που υπάρχει για το ζήτημα και της "θερμοκρασίας" που αναπτύσσει η σχετική συζήτηση:
  http://www.antinews.gr/2010/08/17/57840/

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 12/07/2011 14:11:40

   Τα θυμάμαι ακόμα τα 470 σχόλια, μου είχε κάνει εντύπωση, όπως και η ανάλογη "θερμοκρασία" που αναπτύσσεται για σχετικά θέματα. Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, το να αναφέρεσαι περί Ισραήλ ή Εβραίων είναι σαν να μιλάς στο Μεξικό περί καυτερής πιπεριάς.
   Καλό και κακό σημάδι, ταυτόχρονα, νομίζω, αλλά δεν είναι ώρα να το αναλύσω.
   Να δούμε άν θα σπάσει εδώ το ρεκόρ.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 12/07/2011 17:13:35

   Σε 6,5 ώρες 55 σχόλια, Ιούλιο μήνα μεσημέρι - απόγεμα, πάμε αρκετά καλά από "θερμοκρασία" μέσα - έξω!

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 12/07/2011 18:52:22

   Μπα, δεν το βλέπω Φαήλε...

   Τα νούμερά σου ήταν ... σοβιετικού τύπου!

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ierofantis 12/07/2011 19:29:54

    Το κειμενο σου είναι σημαντικο γιατι οι θεσεις σου είναι τεκμηριωμενες κι ακουμπουν στην λογικη και το εθνικο συμφερον. Λεμε περιπου τα ιδια πραγματα, απλως το υφος μου είναι από κατασκευης όπως λεει ενας φιλος πιο "οδοστρωτηροειδες". Εις επιρρωσιν οσων λες, φιλε Ιεροφαντη, θα επισημανω την μεγαλη στροφη του εβραικου λομπυ στο θεμα της αρμενικης γενοκτονιας και την συνεργασιας τους με το αρμενοαμερικανικο λομπυ. Επισης την σωρεια αρθρων υπερ των ελληνικων δικαιων στην Κυπρο σε αμερικανοεβραικα περιοδικα και ιστοσελιδες. Ο λογος απλος: το Ισραηλ και η Διασπορα του κατεταξαν οριστικα την Τουρκια ως εχθρικη δυναμη. Συγγνωμη για την ελλειψη τονων. Γραφω από κινητο, που ακομη δεν εχω βρει πως διαολο μπαινουν.

    • ierofantis avatar
     ierofantis @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 12/07/2011 19:37:38

     Χαίρομαι ειλικρινά που το βλέπεις και εσύ έτσι, Φαήλε.

     Το ζήτημα βέβαια που καίει, είναι να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε
     σωστά την ευκαιρία και να μη επιβεβαιωθούν οι θεμιτές (αλλά και πολλές φορές ιδεοληπτικές) επιφυλάξεις ορισμένων φίλων και σχολιαστών οι οποίοι έκαναν τον κόπο και με σχολίασαν.

 17. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 12/07/2011 13:40:15

  Το υπ. αρ. 1 πρόβλημα της Ελλάδας, εκεί όπου θα χρειαζόταν πράγματι βοήθεια από έναν ειλικρινή σύμμαχο, είναι ο λαθροεποικισμός και όχι το οικονομικό πρόβλημα.

  Τι θα μπορούσε να εισφέρει στο πρόβλημα αυτό το Ισραήλ;

  Κατά τη γνώμη μου τίποτα.
  Μόλις προχτές ο περίφημος "φράχτης" ακυρώθηκε, διότι παρενέβη το υπουργείο εξωτερικών (διάβαζε ΓΑΠ) και όρισε οτι σε συνθήκες ειρήνης δεν χρειάζονται φράχτες, ματαιώνοντας την κατασκευή του φράχτη.

  Προς τι λοιπόν η παραβίαση "ανοιχτών θυρών";
  Εδώ μιλάμε ότι αυτοί ίσως έχουν αλλάξει ανεπίσημα και το στρατιωτικό δόγμα στις μεταξύ τους συνομιλίες (22 διμερείς συμφωνίες για τα ζητήματα που απασχολούν τις 2 χώρες, Ελλάδα-Τουρκία).

  • Dora avatar
   Dora @ αλλενάκι 12/07/2011 18:10:33

   "σε συνθηκες ....ειρηνης δεν χρειαζονται φραχτες??!!!!!"
   Καλα αφηνουμε ενα τετοιο ανεγκεφαλο να μας κυβερναει και μετα εχουμε γνωμες για το πως θα κυβερνησουν οι αλλοι(Ισραηλ-παλαιστινη) τα σπιτια τους?
   Μα ειμαστε αξιοι της μοιρας μας λοιπον!

 18. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 12/07/2011 13:51:56

  Τις σχέσεις Ελλάδας Ισραήλ δεν μπορείς να τις δεις μονόπλευρα, σε επίπεδο διμερών σχέσεων καθώς στην μέση υπάρχει και η Κύπρος.

  2. Τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο χρόνο στην Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την νότια Ευρώπη αλλάζουν εκ των πραγμάτων και το γεωπολιτικό, γεωστρατηγικό και οικονομικό παιχνίδι στην περιοχή.
  Μια στρατιωτική-πολιτική και οικονομική συμμαχία με το Ισραήλ δημιουργεί έναν νέο περιφερειακό άξονα στην περιοχή της νοτιοανατολικης νοτιοανατολικής μεσογείου και αποτελεί ένα θεμελιώδη βήμα για την διερεύνηση 2 κρατών που πιέζονται από δυνάμεις που έχουν επεκτατικές βλέψεις.

 19. Χαζούλης avatar
  Χαζούλης 12/07/2011 13:52:17

  Όταν ξυπνήσουμε και αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τις προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας - Ισραήλ οι ο κόσμος όλος θα ταρακουνηθεί συθέμελα.

  Αν δεν αλλάξουμε τα κολλημένα μας μυαλά (και εμείς και οι Τούρκοι, γιατί οι Ισραηλινοί τα έχουν αλλάξει και είναι ήδη 3 βήματα μπροστά μας) απλά θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη ζωή ΟΛΩΝ ΜΑΣ δυσκολότερη.

  Το να με χαρακτηρίσετε ονειροπαρμένο είναι θεμιτό. Η ουσία των παραπάνω όμως δεν αλλάζει. Όποιος έχει τη βούληση είναι ελεύθερος να τα σκεφτεί.

  • Dora avatar
   Dora @ Χαζούλης 12/07/2011 18:12:12

   Χαζουλη,Θελει δυο το ταγκο,αγορι μου(σχεσεις τουρκιας -Ελλαδος)!

   • Χαζούλης avatar
    Χαζούλης @ Dora 12/07/2011 23:58:39

    Συμφωνώ. Και το έγραψα παραπάνω: "Αν αλλάξουμε τα κολλημένα μας μυαλά (και εμείς και οι Τούρκοι)"

    • Νίκος Αργεάδης avatar
     Νίκος Αργεάδης @ Χαζούλης 13/07/2011 18:00:33

     Εννοείς να ξεχάσουμε τον Τουρκικό εθνικισμό κεμαλοεθνικισμό και επιθετικότητα; Γιατί αν δεν κάνω λάθος η Ελλάδα δεν διεκδικεί ΤΙΠΟΤΑ. Πως ακριβώς το εννοείς λοιπόν;

    • Dora avatar
     Dora @ Χαζούλης 14/07/2011 23:19:36

     Εμεις ταχουμε αλλαξει,Χαζουλη παιδι μου και την ιστορια μας εχουμε αλλαξει(μεχρι και ευεργετες μας τους εχουμε αναδειξει) και τις σημαιες μας καιμε(απαπαπα εθνικιστικα συμβολα) και τα "δωρα" τους (λαθρο)τα δεχομαστε ευχαριστωντας και μεγατζαμια χτιζουμε αρπαζοντας το ψωμι των συνταξιουχων....απ' την αλλη μερια των συνορων ομως,μαλλον τα αντιθετα βλεπω....

 20. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 12/07/2011 14:03:12

  ... προσθήκη σε σχόλιό μου που αναμένει σχετικά με τη λαθρομετανάστευση, το υπ. αρ. 1 εθνικό μας πρόβλημα σε σχέση με την τουρκία.

  Που θα μπορούσε να εισφέρει το Ισραήλ; Αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την εισροή σουδανών τελευταία στο έδαφός του και έχει αρχίσει και έχει και άλλους είδους προβλήματα γιατί έχει υιοθετήσει την πρακτική να πολιτογραφεί έναντι 10.000 ή 20.000 δολ. ισραηλινούς πολίτες κάθε κ0υμάσι και τυχοδιώκτη από όλες τις περιοχές της γής.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ αλλενάκι 12/07/2011 14:05:41

   ...την πολιτογράφηση κάθε κ0υμασιού τη σκέφτηκαν για να αυξήσουν τον πληθυσμό τους

   και τώρα δεν ξέρουν από που να φύγουν...

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ αλλενάκι 12/07/2011 14:07:37

    Θεωρώ λοιπόν ότι εμείς οι Έλληνες -ως αντιτιθέμενοι στη λαθρομετανάστευση και στο νομοσχέδιο της λαθρο-ιθαγένειας σε ποσοστό 85% και άνω- είμαστε πολύ πιο Εθνικά συνειδητοποιημένοι από τους ισραηλινούς, οι οποίοι έχουν το διεθνισμό στο ιδεολογικό τους DNA.

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ αλλενάκι 12/07/2011 15:18:54

     ...της οικογένειας καταγωγής, αλλά με γραμμή μητριαρχική.
     Για να είναι κανείς Εβραίος πρέπει να έχει μητέρα Εβραία, άν δεν απατώμαι.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Ο Θείος 12/07/2011 16:19:19

      Παρακάτω πάει, συγγνώμη.

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ αλλενάκι 13/07/2011 10:05:56

     Ναι αλλα αυτοι - οι Ισραηλινοι - δεν εχουν πια αξια λογου αριστερα.Οποτε πλεονεκτουν στην ορθολογικη αντιμετωπιση και του μεταναστευτικου εκτος απο πολλα αλλα πραγματα.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ αλλενάκι 12/07/2011 14:38:25

    Το Ισραήλ είναι ίσως το μοναδικό κράτος στον κόσμο, με ενοποιητικό στοιχείο κυρίως το θρήσκευμα, και μάλιστα όχι το ατομικό (έχουν αρκετούς πρακτικά ...άθεους), αλλά της οικογένειας καταγωγής.
    Για "φυλετική" συνοχή (άν υποθέσουμε θεωρητικά ότι μπορεί να υπάρχει πουθενά κάτι τέτοιο), ούτε λόγος: Έχουν μέχρι και μαύρους Αιθίοπες με παραδοσιακό Ιουδαικό θρήσκευμα (από την εποχή της βασίλισσας του Σαβά κατά τον θρύλο!), τους λεγόμενους Φαλάσας - αναπτύχθηκαν και οι σχετικές φυλετικές προκαταλήψεις.
    Για κοινή πολιτισμική ή γλωσσική παράδοση; Ποιά η πολιτιστική σχέση των λατινόφωνων Σεφαραδιτικής καταγωγής από την Ιβηρική και το Μαρόκο με τους Ασκεναζίμ από τη Γερμανία, Πολωνία ή Ρωσία, που μιλούσαν όλοι γίντις (εβραικά ήξεραν μόνον οι ραβίνοι);
    Βέβαια, μεταναστεύοντας στο Ισραήλ όλοι αυτοί οι άνθρωποι έγιναν έθνος (με την "Γαλλική" έννοια), επειδή ανήκουν σε μιά πολιτική κοινότητα, έχουν κοινό Σύνταγμα και νόμους και προπαντός απέκτησαν "κοινή μοίρα". Αλλά χωρίς την κοινή θρησκεία ως υπόβαθρο και κίνητρο, αυτό ποτέ δεν θα γινόταν. Και αυτό είναι μάλλον μοναδική περίπτωση στον κόσμο.
    Τελικά ο "διεθνισμός" και ο "εθνισμός" φαίνονται με διαφορετικό χρώμα, ανάλογα με τα γυαλιά που φορά ο παρατηρητής, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν 2 - 3 σταθερά πράγματα: Μια κοινή πολιτισμική κληρονομιά από το παρελθόν, μια κοινή μοίρα για παρόν και μέλλον, και last but not least η προσωπική επιλογή (πολλοί παραδοσιακά θρησκευόμενοι Εβραίοι σ' όλο τον κόσμο θεωρούν τη δημιουργία Εβραικού κράτους πράξη ανίερη).
    Πιθανότατο είναι, οτι επίσης, χωρίς Χίτλερ και ολοκαύτωμα, ποτέ δεν θα γεννιόταν αυτό το κράτος (άν και οι διάφορες εκδοχές Σιωνισμού, δηλαδή η επιδίωξη συγκρότησης μιας νέας Ισραηλιτικής κρατικής εστίας, "αριστερές" και "δεξιές", υπήρχαν από το τέλος του 19ο αιώνα). Αυτές είναι οι "πονηριές της ιστορίας", που έλεγε ο Χέγκελ με τη διαλεκτική του: Ο Ναζισμός πήγε να τους εξαφανίσει, αλλά έτσι απέκτησαν δύναμη που ποτέ δεν είχαν.
    Τώρα απομένει ίσως σαν επόμενη πονηριά της Ιστορίας η κανονικοποίηση: Να γίνουν και αυτοί "κράτος όπως όλα τα άλλα". Αυτό όμως περνά από τη συμφιλίωση με τον "αντίζηλο" για τα ίδια εδάφη, δηλαδή από την συγκρότηση, κανονικοποίηση και συμφιλιωτική συμβίωση με μια Παλαιστινιακή πατρίδα.

    • αλλενάκι avatar
     αλλενάκι @ Ο Θείος 12/07/2011 15:35:09

     Σοβαρά ε; Ωστε οι Έλληνες δεν αποτελούνΈθνος βάσει των κριτηρίων που παραθέτεις.
     Δεν χαρακτηρίζονται και από το ομόδοξον, και από το ομότροπον και από το ομόγλωσσον (το τελευταίο σηματοδοτεί ότι ουδέποτε απεμπόλησαν το νήμα με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό).

     Μάααλιστα.

     Επί του προκειμένου τώρα.
     Δεν αναφερόμουν για ότι έγινε πριν από 500 χρόνια με τους σεφαραδίτες και για τους ασκεναζίμ (καθαρότατοι Εβραίοι) ούτε για το τι έγινε πριν από 70 χρόνια.

     Αλλά για τα τελευταία χρόνια που καλούν σε πολιτογράφηση ανθρώπους από όλα τα μέρη της γης, ευρωπαϊκά κυρίως αλλά και από αλλού, και όσοι πηγαινουν εκεί πηγαίνουν διότι το χρηματικό δέλεαρ είναι υψηλό και μπορεί να είναι Εβραϊκής καταγωγής και θρησκεύματος, μπορεί και να μην είναι όμως, στα πρότυπα του "είσαι ότι δηλώσεις"...

     Και αυτό τους έχει δημιουργήσει προβλήματα, ίσως και χειρότερα από τα δικά μας με τη βίαιη λαθρομετανάστευση, η οποία στο κάτω κάτω εξελίχθηκε σε εισβολή παρά τη θέλησή μας.

     • αλλενάκι avatar
      αλλενάκι @ αλλενάκι 12/07/2011 15:38:27

      συμπληρώνω: όχι μόνο ουδέποτε απεμπόλησαν με δική τους θέληση το νήμα με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, αλλά ουδέποτε διεκόπη το νήμα και ιστορικά και γενετικά, και αυτό απεδείχθη περίτρανα από τις εσωτερικές τους δυνάμεις που οδήγησαν στην Εθνική Παλιγγενεσία.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ αλλενάκι 12/07/2011 16:17:09

      Από που προκύπτει αυτό, ότι δεν αποτελούνΈθνος βάσει των κριτηρίων;
      Άς το δούμε όμως:
      Το ομόδοξον δεν είναι ασφαλές κριτήριο: Οι Καθολικοί Έλληνες είναι εξίσου Έλληνες όσο και ο Ορθόδοξός μας Αρχιεπίσκοπος.
      Το ομόγλωσσον είναι στοιχείο αναγκαίο, αλλά όχι ικανό: Άν αποκαλέσεις "Γερμανό" έναν μέσο Αυστριακό ή γερμανόγλωσσο Ελβετό, θα θυμώσει. Από την άλλη, ξέρω 2 - 3 Γερμαναράδες, που μιλούν ωραιότατα αρχαία Ελληνικά, έστω και με ερασμιακή προφορά, αλλάΈλληνες με εξίσου ισχυρή "πραγμάτωση" της γλωσσικής συνέχειας ξέρω μόνον το Μαρωνίτη, έναν φιλόλογο καθηγητή μου στο Γυμνάσιο (φυσικά δεν ζεί) και
      άλλους 1 - 2 ενδεχομένως.
      Επιμένω: Ασφαλή κριτήρια του "συνανήκειν σ' ένα έθνος" είναι να μοιράζεσαι κοινή πολιτισμική κληρονομιά από το παρελθόν, κοινό πεπρωμένο για παρόν και μέλλον (εδώ περιλαμβάνεται ο "συνταγματικός πατριωτισμός" που λέει ο Χάμπερμας), συν την προσωπική επιλογή (πρέπει και να θέλεις, η ελεύθερη βούληση). Αυτά μαζί. Και βλέπω να ισχύουν απολύτως για τους Έλληνες. Σε τι διαφωνείς;
      Για το τελευταίο περί Ισραηλινής προσέλκυσης κατοίκων, έχει ίσως δίκιο, δεν το ξέρω καλά.
      Το ομότροπον; Τι σχέση "τρόπου" έχει ο πολιτισμικά συντηρητικός Θείος με
      έναν από τους ανεψιούς του, ελαφρώς φρικιό, άν και οι δύο εξίσου μέλη του εθνικού κορμού καιως εκ τούτου αξιοσέβαστοι Έλληνες πολίτες;

     • αλλενάκι avatar
      αλλενάκι @ Ο Θείος 12/07/2011 16:34:16

      εσύ το λές:
      "Αλλά χωρίς την κοινή θρησκεία ως υπόβαθρο και κίνητρο, αυτό ποτέ δεν θα γινόταν. Και αυτό είναι μάλλον μοναδική περίπτωση στον κόσμο."

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ αλλενάκι 12/07/2011 16:54:40

      Την "εθνογένεση μέσω του θρησκεύματος", τη βλέπως ως ισραηλινή εξαίρεση.

     • αλλενάκι avatar
      αλλενάκι @ Ο Θείος 12/07/2011 16:55:48

      Σωστά είχα διαβάσει.
      Έχουν τεράστιο πρόβλημα με λαθρομετανάστες κάτω από τη Σαχάρα. Αδυνατουν να το διαχειριστούν, εντελώς όμως για τα μέτρα και τα σταθμά του Ισραήλ.

      Αλλά εχουν και τεράστιο πρόβλημα με ρώσους που πήγαν να πολιτογραφηθουν ισραηλινοί για τα προνόμια, και τώρα απαιτούν ιδιοκτησίες με αποτέλεσμα να τους κάνουν τώρα τεστ DNA αναδρομικά!
      "Σε εξέταση DNA αναγκάζονται να υποβληθούν όσοι Ρώσοι στο Ισραήλ υποστηρίζουν ότι έχουν εβραϊκές ρίζες, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποδειχτεί από τα έγγραφα που διαθέτουν.
      Την είδηση που προκάλεσε οργή στην κοινότητα των Ρωσοεβραίων επιβεβαίωσε χθες το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.
      Η ίδια πηγή ισχυρίστηκε ότι η εξέταση DNA είναι η τελευταία λύση προκειμένου να αποδειχτεί η καταγωγή ορισμένων Ρώσων που διεκδικούν τα προνόμια των εκπατρισθέντων Εβραίων.
      Την τελευταία δεκαετία έχουν μπει στο Ισραήλ περίπου 800.000 μετανάστες από την πρώην Σοβιετική Ένωση και αν αποδειχτεί ότι έχουν Εβραίους προγόνους παίρνουν την υπηκοότητα και δικαιούνται προνομίων και επιδοτήσεων."

     • αλλενάκι avatar
      αλλενάκι @ αλλενάκι 12/07/2011 17:27:56

      έχουν χάσει τ' αυγά και τα πασχάλια λέμε!
      δεν είναι αυτό που φαίνεται προς τα έξω

      πρέπει να έχουν "κολλήσει" και την αραβική "αρρώστεια" γιατί οι υπερορθόδοξοι θρησκευτικοί ηγέτες έχουν επιβάλλει μέσα στο Τελ Αβίβ ή στην Ιερουσαλημ χωριστή επιβίβαση για άνδρες και γυναίκες στα λεωφορεία !!!

      υπάρχουν 70 - 100 λεωφορειακά δρομολόγια-γραμμές όπου τα λεωφορεία έχουν είτε χωρίσματα για τα "διαμερίσματα" ανδρών - γυναικών είτε είναι μόνο ανδρών και μόνο γυναικών !!!

      μη σου πώ ότι μάλλον έχουν και ξεχωριστά σχολεία (το είχα διαβάσει και αυτό κάπου)

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ αλλενάκι 12/07/2011 17:55:01

      Ώχ μάνα, μου πάει ένα ακόμα "καταφύγιο για δύσκολους καιρούς".
      Εδώ στην πόλη δεν ξεχωρίζεις εύκολα ποιοί είναι θηλυκοί και ποιοί αρσενικοί, εκεί κάτω στα Ιερά εδάφη ξεχωρίζουν εντελώς θηλυκούς και αρσενικούς (σαλάμ αλέκουμ και καλά κρασιά) !
      Μου φαίνεται πιά, μόνο το χωριό της μάνας μου απέμεινε σχετικά αξιοπρεπές, στις πλαγιές του Γράμμου ! Τουλάχιστον εκεί ο γάτος είναι γάτος και η γάτα γάτα, και συνεργάζονται στη σύλληψη ποντικών.

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ αλλενάκι 13/07/2011 18:06:50

      Αλλενάκι, μην χάνεις τα λόγια σου. Δεν ενδιαφέρεται να συζητήσει αλλά για να θολώνει τα νερά και να παρελκύει από το ζήτημα αυτό καθ' αυτό. Κάθε φορά που ρωτάς μία ερώτηση θα σου απαντά με δεκα ερωτήσεις.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ αλλενάκι 14/07/2011 12:38:07

      Νίκος Αργεάδης ,
      Από την αρχή έχω πεί σαφώς ότι θεωρώ απολύτως σωστή, την εξομάλυνση και κανονικοποίηση των Ελληνο-Ισραηλινών σχέσεων, και μία πολιτική συνεργασίας αμοιβαία επωφελούς.
      Ωστόσο, η Ελλάδα δεν πρέπει ποτέ να γίνει μέρος του Μεσανατολικού, αλλά παράγοντας επίλυσης.
      Προς τί η μομφή για "θόλωμα νερών";

   • Dora avatar
    Dora @ αλλενάκι 12/07/2011 18:20:00

    διαβασα κατι σχετικο χθες στο redskywarning.blogspot.com σχετικα με την πλακα που εκαναν οι "ρατσιστες" ισραηλινοι στους "αντιρατσιστες" αριστερους.
    Καιρος να την κανουμε κι εμεις,αλλα ποιος κουνιεται....

  • Dora avatar
   Dora @ αλλενάκι 12/07/2011 18:15:42

   Διαβαζα μολις χθες εδω σ'ενα γνωστο περιοδικο που ελεγε οτι οι πρωτες χωρες που θα εξισλαμιστουν πιο γρηγορα στην ευρωπη ειναι Η Ελλαδα και η Ιταλια.
   Οχι οτι δεν το ηξερα δηλαδη,αλλα αν το διαβαζεις στον ξενο τυπο,ποναει ακομα πιο πολυ!

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Dora 13/07/2011 10:10:06

    Η Ιταλια δεν νομιζω.Ειναι απολυτως εχθρικη.

    • Dora avatar
     Dora @ ψυχραιμια 14/07/2011 23:26:56

     Ψυχραιμια,χαμος γινεται και κατακει με την αριστερα και τους καθοκομμουνιστες(καθολικοι αριστεροι)!
     Με τους ιμαμηδες που τους κουβαληθηκαν,εχουν κατι πλακες τα καναλια! Δες το adrianabolchini.com

 21. dracon avatar
  dracon 12/07/2011 14:12:18

  Το Ισραήλ έχει αναγνωρίσει τα Σκόπια σαν Μακεδονία,παρά τα περί του αντιθέτου γραφόμενα από τον Ιεροφάντη.
  Οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας έχουν αποκατασταθεί γι αυτό η Τουρκία δεν συμμετείχε φέτος στην αποστολή για τη Γάζα.
  Το αρχικό άρθρο περιγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τα συμφέροντα του Ισραήλ από μια συμμαχία με την ελλάδα ,αλλά για τα συμφέροντα της Ελλάδας είναι λακωνικότατο.
  Το Ισραήλ βρίσκεται σε δεινή θέση καθώς στον ΟΗΕ επίκειται να γίνει ψηφοφορία για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κρατους.Ισραηλινοί Διπλωματες και μέλη εβραικών οργανώσεων οργώνουν το πλανήτη για να εξασφαλίσουν ,μεσω ψευδών υποσχέσεων,την μη υποστήριξη αυτής της πρότασης από τα μέλη του ΟΗΕ (195 στο σύνολό τους) και τη συνέχιση της κατοχής της Δυτικής Οχθης και της αργής γενοκτονίας των κατοίκων της Γάζας.
  Ηδη η Σιέρρα Λεόνε ζήτησε από καράβι που θα απέπλεε για τη Γάζα και έφερε σημαία Σιερρα Λεόνε να κατεβάσει τη σημαία αυτή.
  Ο ΓΑΠ και ο Παπουτσής απαγορεύουν τον απόπλου των καραβιών για τη Γάζα ,ασκώντας για μία ακόμη φορά "περήφανη" εξωτερική πολιτική,ευθυγραμμισμένη με τα συμφέροντα του Ισραήλ.
  Στη Σουηδία εταρεία οικοδομικών υλικών αρνήθηκε να παραδώσει σε ακτιβιστές 3.000 τοννους τσιμέντο ,που θα ταξίδευαν για τη Γαζα για τις ανάγκες ανοικοδόμησης ,μετά τους Ισραηλινούς βομβαρδισμούς αμάχων.

  Το ισραήλ κάνει χρήση του μαστίγιου και του καρότου για να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του.
  Ας μην εντυπωσιαζόμαστε από τις χάντρες και τα καθρεφτάκια της ισραηλινής διπλωματίας και των ντόπιων προωθητών της .
  Να μην συνεργήσουμε στην εξόντωση του λαού των παλαιστινίων ,για τα τριάκοντα κάλπικα αργύρια που προσφέρει η ισραηλινή διπλωματία και ο εντολοδόχος της ΓΑΠ ,να μην δεχθούμε να υποτιμούν βάναυσα την νοημοσύνη μας.

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ dracon 12/07/2011 18:54:13

   Απαντώ συνολικά στις τοποθετήσεις σου

   Στο θέμα της αναγνώρισης των Σκοπίων ως «Μακεδονία». Θα σε παρακαλούσα να ελέγξεις καλύτερα τις πηγές σου, φίλε μου. Το Γουικιπίντια δεν είναι και η πιο ασφαλής πηγή ή η μοναδική.

   Στο θέμα της αποκατάστασης των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ, επίσης θα σε παρακαλούσα να είσαι πιο επιφυλακτικός. Η διπλωματικές κινήσεις άλλο λένε.

   Στο θέμα του πόσο ανατριχιαστικά λεπτομερώς παρουσίασα μονομερώς τα συμφέροντα του Ισραήλ, θα σε παρακαλούσα δύο πράγματα. Πρώτον να είσαι πιο προσεκτικός όταν διαβάζεις και δεύτερον να ελέγξεις τη συλλογιστική σου, πριν καταλήξεις σε συμπεράσματα. Διαβάζω τη μομφή σου, γιατί λες ότι δεν παρουσίασα αναλυτικότερα τα συμφέροντα της χώρας μας σε σχέση με το Ισραήλ και δεν καταλαβαίνεις ότι αν το έκανα αυτό, όπως με προτρέπεις, τότε ήταν που αυτομάτως θα μετατρεπόμουν σε στυγνό και υστερόβουλο προπαγανδιστή των εβραϊκών συμφερόντων εν Ελλάδι, διότι θα επιχειρούσα έτσι να επηρεάσω τους συνομιλητές μου, στο κατά πόσο ωφελημένη θα ήταν η Ελλάς, αν υπέκυπτε ασυζητητί στις ορέξεις της Ισραηλινής διπλωματίας. Αντιθέτως στο άρθρο μου επιχείρησα να καταδείξω ΚΑΙ τα συμφέροντα του Ισραήλ από μια προσέγγιση με τη χώρα μας, για να στηρίξω την επιχειρηματολογία μου ότι α) το Ισραήλ μας χρειάζεται και β) αν συμβαίνει το (α), μπορούμε να πάρουμε σημαντικά και εθνικά επωφελή για ΕΜΑΣ, ανταλλάγματα. Σκέψου το.

   Τα περί ΓΑΠ και της εν γένει κομματικής προσέγγισης δεν τα σχολιάζω, διότι το πνεύμα δεν ήταν να καταδείξω πόσο κακός είναι ο ΓΑΠ αλλά το αν και πόσο συμφέρει η προσέγγιση με ένα κράτος της περιοχής ιδωμένη υπό το πρίσμα της γεωστρατηγικής.

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ dracon 12/07/2011 19:01:47

   Απαντώ συνολικά στις τρεις τοποθετήσεις σου.

   Στο θέμα της αναγνώρισης των Σκοπίων ως «Μακεδονία». Θα σε παρακαλούσα να ελέγξεις καλύτερα τις πηγές σου, φίλε μου. Το Γουικιπίντια δεν είναι και η πιο ασφαλής πηγή ή μοναδική.

   Στο θέμα της αποκατάστασης των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ, επίσης θα σε παρακαλούσα να είσαι πιο επιφυλακτικός. Η διπλωματικές κινήσεις άλλο λένε.

   Στο θέμα του πόσο ανατριχιαστικά λεπτομερώς παρουσίασα μονομερώς τα συμφέροντα του Ισραήλ, θα σε παρακαλούσα δύο πράγματα.

   Πρώτον να είσαι πιο προσεκτικός όταν διαβάζεις και δεύτερον να ελέγξεις τη συλλογιστική σου, πριν καταλήξεις σε συμπεράσματα.

   Διαβάζω τη μομφή σου, γιατί λες ότι δεν παρουσίασα αναλυτικότερα τα συμφέροντα της χώρας μας σε σχέση με το Ισραήλ και δεν καταλαβαίνεις ότι αν το έκανα αυτό, όπως με προτρέπεις, τότε ήταν που αυτομάτως θα μετατρεπόμουν σε στυγνό και υστερόβουλο προπαγανδιστή των εβραϊκών συμφερόντων εν Ελλάδι, διότι θα επιχειρούσα έτσι να επηρεάσω τους συνομιλητές μου, στο κατά πόσο ωφελημένη θα ήταν η Ελλάς, αν υπέκυπτε ασυζητητί στις ορέξεις της Ισραηλινής διπλωματίας.

   Αντιθέτως στο άρθρο μου επιχείρησα να καταδείξω ΚΑΙ τα συμφέροντα του Ισραήλ από μια προσέγγισή του με τη χώρα μας, για να στηρίξω την επιχειρηματολογία μου ότι α) το Ισραήλ μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ στά τελευταία χρόνια και β) αν συμβαίνει το (α), μπορούμε να πάρουμε σημαντικά και εθνικά επωφελή για ΕΜΑΣ, ανταλλάγματα. Σκέψου το.

   Τα περί ΓΑΠ και της εν γένει κομματικής προσέγγισης δεν τα σχολιάζω, διότι το πνεύμα δεν ήταν να καταδείξω πόσο κακός είναι ο ΓΑΠ αλλά το αν και πόσο συμφέρει η προσέγγιση με ένα κράτος της περιοχής ιδωμένη υπό το πρίσμα της γεωστρατηγικής.

  • Αστος avatar
   Αστος @ dracon 12/07/2011 19:04:17

   Προσυπογραφω.

   Επισης εμενα μου κανει εντυπωση που καποιοι μιλανε για ενα εκ των αρχαιοτερων λαων στην περιοχη προφανως αγνοωντας προφανως οτι ΕΦΤΑΣΑΝ στην περιοχη και τους λαους που ζουσαν μεχρι τοτε στην περιοχη τους βρηκαν εκει (οσους καταφεραν να επιβιωσουν μεχρι σημερα) , οχι το αναποδο , σφετεριζομενοι την γη επειδη "ο Θεος τους το υποσχεθηκε".

   Και μου γεννατε εμενα το ερωτημα, κι αν αυριο ο Θεος τους υποσχεθει και την Ελλαδα (συγκεκριμενα την Θεσ/νικη που της εχουν και μια αδυναμια) ? Τι τραγουδι θα τραγουδαν αραγε ολοι αυτοι που σημερα πλεκουν εγκωμια για την αμφιβολου εξισου ωφελιμη συμμαχια μεταξυ των 2 χωρων ?

   • ierofantis avatar
    ierofantis @ Αστος 12/07/2011 19:26:15

    Φίλε μου και οι Τούρκοι έφτασαν κάποια στιγμή στην Ανατολία, την κατέκτησαν
    εξισλάμισαν βιαίως και μη τους κατοίκους της, κατέλυσαν τη Βυζαντινή
    Αυτοκρατορία αλλά στη λαική μας παράδοση εξακολουθεί το "πάλι με χρόνια με
    καιρούς, πάλι δικά μας θα 'ναι".

    Δηλαδή τώρα τι να υποθέσουν οι Τούρκοι; Αυτό που κατηγορείς εμμέσως τους
    Εβραίους, το κάνουμε εμείς στους Τούρκους, αν το δούμε από τη δική τους πλευρά.

    • Αστος avatar
     Αστος @ ierofantis 12/07/2011 20:52:00

     Βεβαια εμεις, διορθωσε με αν εχω λαθος, αλλα μεχρι στιγμης δεν εχουμε κανει κανα ντου κατα Τουρκια (ουτε καν στην μειονοτητα του Εβρου) και διωχνουμε ανθρωπους απο τα σπιτια τους εστω και με την βια. Ουτε κανουμε ρεσαλτο πανω σε καραβια σε διεθνη υδατα ανοιγωντας πυρ εναντι του πληρωματος απλως επειδη τα θεωρουμε δικα μας.

     Τελευταια φορα που αποπηραθηκαμε το “πάλι με χρόνια με
     καιρούς, πάλι δικά μας θα ‘ναι” το πληρωσαμε πολυ ακριβα, ολοι θυμομαστε το "επος" της Μικρασιας...

     Ο μεσος Ισραηλιτης εχει πολυ διαφορετικη αποψη για την δημοκρατια και τις προσωπικες ελευθεριες απ' οτι εχει ο μεσος Ελληνας. Μπορει η Ελλαδα να μην ειναι δημοκρατια αυτην την στιγμη ,αλλα αν νομιζεις οτι ενα μιλιταριστικο καθεστως οπως αυτο που εχει το Ισραηλ ειναι απαντηση τοτε ισως την επομενη φορα στην πλατεια Συνταγματος να μην εχουμε ΜΑΤ και δακρυγονα αλλα χακι και σφαιρες εναντιον των πολιτων που διαμαρτυρονται.....οπως και αλλοτε,αλλωστε.

     Ο εχθρος του εχθρου μου δεν ειναι απαραιτητα φιλος μου στην περιπτωση του Ισραηλ, μπορει καλλιστα να ειναι ενας ακομη εχθρος μου.

     • ierofantis avatar
      ierofantis @ Αστος 12/07/2011 21:06:16

      Πρώτον ας μη μπερδεύουμε την ίδρυση του Εβραϊκού κράτους το 1948
      μετά από 2500 χρόνια περιπλάνησης και διωγμών, με τη σύγχρονη μιλιταριστικού τύπου, κοινωνία του Ισραηλινού κράτους. Και αυτή έχει
      την εξήγησή της αλλά δεν είναι του παρόντος.

      Επίσης δεν βλέπω για ποιο λόγο πρέπει να συνδέσω στο μυαλό μου την
      πολιτική προσέγγιση με ένα κράτος, με την εσωτερική τήρηση της έννομης
      τάξης και της παρεκτροπές ή μη των οργάνων επιβολής της, του Ελληνικού
      κράτους.

      Τέλος η άποψη που έχουν οι Εβραίοι για τη δημοκρατία είναι σχετική, ιδίως
      ιδωμένη από την πλευρά μας. Θα σου θυμίζω το άνοιγμα της Ελλάδας
      στη Βουλγαρία επί Ζίβκωφ σε μια εποχή που εδώ είχαμε δημοκρατία
      και εκεί, όλα τα σκίαζε το σιδηρούν παραπέτασμα. Και μη μου πεις
      ότι η Βουλγαρία του Ζιβκωφ ήταν δημοκρατική;

      Ή η πολιτική Αντρέα με Καντάφι - Σαντάμ - και άλλους τριτοκοσμικούς
      τυραννίσκους.

      Εκεί άραγε δεν μας ενοχλούσε η αντίληψη των κρατών ή των λαών αυτών
      για τη δημοκρατία;

      Φίλε Αστέ, εν κατακλείδι. Ισχυρίζομαι ότι η συγκυρία ευνοεί την προσεκτική
      προσέγγιση με μια χώρα που για πολλά χρόνια οι σχέσεις μας ήταν στον
      πάγο. Ούτε να παραδωθούμε θέλω, ούτε να μας εκμεταλλευτούν, ούτε να
      γίνουμε κολαούζοι τους. Νομίζω όλοι μας έχουμε κοινή λογική.

 22. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 12/07/2011 14:32:46

  h**p://allenaki.wordpress.com/2010/06/03/win-win-situation-israel-vs-turkey-and-vice-versa/
  ...η απολύτως ξεχωριστή θέση της Ελλάδας, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Αμερική όσον αφορά τη θηριώδη βοήθεια λαμβάνει το Ισραήλ και γιατί το Ισραήλ ανακουφίζεται οικονομικά και αμυντικά από μια σχετική ανάδειξη της Τουρκίας εν είδει χαλαρής ομπρέλας των Αράβων

 23. Προφήτης avatar
  Προφήτης 12/07/2011 14:41:27

  Φίλε Ιεροφάντη, πιστεύω ότι κάθε δυνατή συνεργασία οφείλει να εξετάζεται.
  Αλλά να προωθείται με ενέργειες ΜΟΝΟΝ εφόσον αποφέρει ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ οφέλη "εν τη παλάμη".
  Όχι υποσχέσεις και "φιλίες".

  Το σκεπτικό συμπύκνωσαν σε μεγάλο βαθμό με όσα ανέπτυξαν παραπάνω dracon, Πέτρος Μ. και αλλενάκι.

  Προς το παρόν, τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μόνο υπερ-παροχή από πλευράς Ελλάδας.

  Πάρτε κοινές ασκήσεις στο Καρπάθιο για να προσομοιώσετε χτύπημα στην Τεχεράνη, η απόσταση που διήνυσαν τα ισραηλινά αεροσκάφη είναι ίση.
  Πάρτε πυροσβεστικά αεροσκάφη για την μεγάλη πυρκαγιά σας.
  Πάρτε προνομιακή μεταχείριση στην Θεσσαλονίκη από την αλκοόλα, που πρώτη του καψούρα ήταν Εβραία (λέει).
  Πάρτε αναγνώριση και επίσκεψη Προέδρου.
  Πάρτε έμμεση ψύχρανση σχέσεων με Άραβες.
  καδ.

  Όταν μόνο δίνεις όλοι σε "αγαπάνε".

  Εμείς, τι πήραμε;

  Οι Ισραηλινοί έχουν αποκομίσει, λαδώνοντας και απειλώντας (βέβαια ας μη λαδώνονταν οι ιεράρχες...), μακροχρόνιες μισθώσεις και παραχωρήσεις πανάκριβων και ιδιαίτερα κρίσιμων για την επέκταση των οικισμών τους στην Ιερουσαλήμ εκτάσεων, από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

  Μάς έχουν ουδετεροποιήσει έναντι των εχθρών τους Αράβων & Παλαιστινίων.

  Διεθνή ΜΜΕ, αποκαλούν τον Έλληνα πρωθυπουργό "Israel puppet", με όση δέσμευση μπορεί αυτό να επιφέρει στη διεθνή εικόνα της χώρας έναντι της διεθνούς κοινότητας.

  Κι όλα αυτά γιατί;
  Για τουριστικές κρατήσεις;

  Η μόνη πολιτική έναντι του Ισραήλ είναι "χέρι με χέρι".
  Και, ποτέ δεν πίστεψα την βαθύτητα της "διένεξης" Ισραήλ-Τουρκίας, όχι πως δεν είναι υπαρκτή, η οποία τυχόν θα μάς απέφερε έμμεσο όφελος.
  Υπάρχουν βαθύτεροι σύνδεσμοι. Ο Κεμάλ και η νεοτουρκική παρέα της Θεσσαλονίκης ήταν εξισλαμισμένοι Εβραίοι, ντονμέδες.

  Και μια και μιλάμε για Θεσσαλονίκη, το "Μακεδονικό ζήτημα" ήταν η εμφανής επιδίωξη των Εβραίων της Αυστροουγγαρίας να συγκεντρωθούν στα νότια της αυτοκρατορίας, σε ημιαυτόνομο κράτος, με έξοδο στο Αιγαίο και πρωτεύουσα τη "Σολουν".
  Γι' αυτό οι Εβραίοι ακούνε Θεσσαλονίκη και "λιγώνονται".
  Τρότσκι, Πάρβους και Μπεναρόγια έπαιξαν το ρόλο τους πριν τον Α΄ΠΠ.
  Τους χάλασε τα σχέδια η απελευθέρωση της από τους Έλληνες το 1912.
  Η επιδίωξη μετεξελίχθηκε σε "όνειρο" του πανσλαβισμού για έξοδο στο Αιγαίο, με κύριο φορέα τον Γιόζεφ - Ιωσήφ Τίτο.
  Αβάσιμα, παρελθοντικά, ιστορικά σενάρια, ίσως.
  Αλλά ίσως και όχι.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Προφήτης 12/07/2011 14:43:30

   ...ήταν η εμφανής πλευρά της επιδίωξης κλπ...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Προφήτης 12/07/2011 15:17:00

   Ο Μουσταφά Κεμάλ ντονμεδικής καταγωγής; Αυτό το έχει ισχυριστεί μόνον η Encyclopaedia Judaica. Μετά το χρησιμοποίησαν ως δυσφημιστικό επιχείρημα οι αντι-κοσμικοί αντίπαλοί του στην Τουρκία. Αλλού δεν θεμελιώνεται.
   Υπάρχουν και άλλες υποθέσεις.
   Σύμφωνα με το Time magazine ο πατέρας του Mustafa Kemal είχε εξισλαμισμένη Αλβανική καταγωγή και η μητέρα του εξισλαμισμένη Σλαβική. Ανάλογα ισχύουν όμως για πάρα πολλούς Τούρκους γεννημένους σε Ευρωπαικά εδάφη, ίσως την πλειοψηφία.
   Κατ' άλλους ο πατέρας του Ali Rıza καταγόταν από το Söke κοντά στο Αïδινι της Μ. Ασίας και η μητέρα του Zübeyde κταγόταν από Γιουρούκους Τούρκους.
   Άλλοξ αναφέρουν ως επιχείρημα το ότι φοίτησε σε Γαλλικό σχολείο, αλλά δεν τεκμηριώνει τίποτε, ήταν κοινή συνήθεια της αστικής τάξης, ανεξαρτήτως καταγωγής, στη Θεσσαλονίκη.
   Ο Josip Broz (Joseph, καλά τον είπες, ήταν όντως ο τελευταίος Αψβούργος ), είχε τόση σχέση με Εβραική καταγωγή, όση είχαν και ο Franz Joseph von Habsburg, ο Franz Joseph Strauss και ο Joseph Dzugasvili (κατά κόσμον "πατερούλης").

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ Ο Θείος 12/07/2011 16:21:32

    1. Κεμάλ. Καταθέτεις τρεις άλλες εκδοχές καταγωγής, στην περιγραφή των οποίων εξαντλείς το λεξιλόγιο για την ασάφεια.

    "υποθέσεις" - "Σύμφωνα με" - "Κατ’ άλλους" - "δεν τεκμηριώνει τίποτε" - "ήταν κοινή συνήθεια, ανεξαρτήτως καταγωγής"

    Φρόνιμα ποιείς, η γουϊκι δεν είναι και η πλέον αξιόπιστη πηγή.

    Απλά δεν θέλεις να πιστέψεις ότι ήταν ντονμές. ΟΚ.
    Αλλά δεν σε προβληματίζει το σκοτεινό της καταγωγής ενός ιστορικού προσώπου που γεννήθηκε μόλις πριν 131 χρόνια, όταν υπήρχαν αρχεία και δημοτολόγια; Δεν ήταν λίθινη εποχή.
    Ούτε σε προβληματίζει ότι η, για διάφορους λόγους, απόκρυψη της καταγωγής, μαζί με την αλλαγή ονόματος, υπήρξε από τον Μεσαίωνα και πέρα κοινότατη πρακτική για τους Εβραϊκής καταγωγής;

    2. Τίτο. Ποιος είπε ότι ήταν Εβραίος;
    Συνεπώς προς τι η αψβουργική επιχειρηματολογία;
    Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι υποκίνησε μεταπολεμικά το Μακεδονικό, ονοματίζοντας μια εσωτερική διαίρεση, τη Δαρδανία, "Μακεδονία", κατόπιν οδηγίας των Άγγλων, σε αντεκδίκηση για την ανάδειξη από την Ελλάδα του Κυπριακού.
    Οι Άγγλοι είχαν πουλήσει τον Μιχαήλοβιτς σε όφελος του Τίτο, αμέσως μετά τον 2ο ΠΠ.

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ Προφήτης 13/07/2011 10:17:44

     Η "Δημοκρατια της Μακεδονιας" αναγνωρισθηκε συστατικη δημοκρατια της Γιουγκοσλαβιας στις 2 Αυγουστου 1944 οταν κανεις στην Ελλαδα δεν ασχολειτο με το κυπριακο γιατι ειχαμε αλλα να ασχοληθουμε,

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ ψυχραιμια 13/07/2011 12:00:47

      Οι εξάρσεις του “Μακεδονικού”, εκ μέρους των Γιουγκοσλάβων, κυρίως στην Τιτοική περίοδο (αλλά εν μέρει και στο Μεσοπόλεμο), είχε πάντοτε ισχυρό αντι-Βουλγαρικό κίνητρο: Ο Βουλγαρικός εθνικισμός, είτε ως σύμμαχος της των Γερμανών (του Κάιζερ, της Βαιμάρης ή των Ναζί, μέχρι το 1945), είτε του Στάλιν (μετά το 1945) είναι πάντοτε σε σύγκρουση με τους Γιουγκοσλάβους κάθε πολιτικής απόχρωσης.
      Η κατάσταση αλλάζει ριζικά μόνον μετά το 1989. Δυστυχώς η Ελληνική εξωτερική πολιτική δεν μπόρεσε να λειτουργήσει έγκαιρα με τα νέα δεδομένα και παγιδεύτηκε.
      Η παραδοσιακή σύμπλευση με τη Σερβία (και με το πολύ μικρότερο Μαυροβούνιο) είναι πάντως μια σταθερά που δεν πρέπει η Ελλάδα να εγκαταλείψει. Ιδίως τώρα, με τον οριστικό δημοκρατικό και ευρωπαικό προσανατολισμό της Σερβικής πολιτικής, οι προοπτικές είναι πολύ πιο σταθερές.
      Πεποίθησή μου είναι επίσης ότι η Βουλγαρία έχει "ομαλοποιηθεί" οριστικά ως Δυτική Ευρωπαική χώρα, και δεν υπάρχει κίνδυνος να ξαναγίνει ο "ταραξίας των Βαλκανίων", όπως ήταν σε όλο σχεδόν τον 20ό αιώνα.
      Η γειτονική FYROM δυστυχώς περνά τώρα την περίοδο της "νηπιακής υπερκινητικότητας", όπως δείχνει και η φανερή "προγονοπληξία" και "αρχαιοπληξία", με τα γκροτέσκα αγάλματα και τον "Αλέκο".

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ ψυχραιμια 13/07/2011 18:09:11

      Τι θα πεί αναγνωρίστηκε; Ούτε τη γλώσσα δεν ξέρεις, ή μάλλον κάνεις προπαγάνδα.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Προφήτης 12/07/2011 15:57:45

   Στη χώρα που γέννησε τον πανσλαβισμό, τη Ρωσία, ο πανσλαβισμός και οι ισχυρές ντόπιες εβραικές κοσμοαντιλήψεις (είτε διεθνιστικές - μαρξιστικές ή αστικές, είτε σιωνιστικές) ήταν πάντοτε άσπονδοι αντίπαλοι.
   Μέσω της Βουλγαρίας κυρίως, ο πανσλαβισμός διείσδυσε στη Βαλκανική στο δεύτερο μισό το 190υ αιώνα, ως εργαλείο του Ρωσικού ιμπεριαλισμού.
   Ο Γιουγκοσλαβισμός και ο "τιτοισμός", στην πρώτη φάση του τουλάχιστον, μόνον έμμεση σχέση έχουν με τον πανσλαβισμό. Προέκυψαν από το λεγόμενο "Ιλλυρικό" κίνημα και τις ιδέες του καρδιναλίου Josip Juraj Strossmayer, με επίκεντρα πρώτα στην Κροατία (ανήκε τότε στο Ουγγρικό σκέλος της Αψβουργικής μοναρχίας), αλλά και στην ήδη ελεύθερη Σερβία. Όνειρό του ήταν η ένωση των Σλάβων του Νότου (Νοτιοσλαβία), ανεξάρτητα άν είχαν παρελθόν Οθωμανικής ή Αυστροουγρικής δουλείας, αρχικά μέσα στα πλαίσια της Αυστροουγγαρίας, στη συνέχεια ως ανεξάρτητης χώρας. Στη συνέχεια, πυρήνες δημιουργήθηκαν επίσης στη Σλοβενία και Βοσνία (του Αυστριακού σκέλους της Κακανίας), και στο ήδη ανεξάρτητο Μαυροβούνιο.
   Οι πιστολιές του Γκαβρίλο Πρίντσιπ στο Σεράγεβο το 1914, ήταν η πράξη απογαλακτισμού των εθνικών κινημάτων από την Αψβουργική τους κούνια.
   Με το τέλος του 1ου ΠΠ, την διάλυση της Αυστροουγγαρίας και ήττα της ενδοσλαβικής εχθρικής ανταγωνίστριας Βουλγαρίας, άνοιξε ο δρόμος για να γίνει πραγματικότητα το "Νοτιοσλαβικό όνειρο".
   Ο Τίτο, ένας "μαρξιστής Αψβούργος", ήταν η συνέχεια. Η ρήξη του με τον Στάλιν τον έκανε όλο και πιό "Αψβούργο", κεντροευρωπαίο, αντι-Βούλγαρο και φιλόδοξο. Η αναζωπύρωση του "Μακεδονικού" στα χρόνια του, είχε ως στόχο κυρίως τη Βουλγαρία, με έντονη επιδίωξη ηγεμονίας στα Βαλκάνια και στον "μή καπιταλιστικό κόσμο" .
   h**p://en.wikipedia.org/wiki/Illyrian_Movement
   h**p://en.wikipedia.org/wiki/Josip_Juraj_Strossmayer

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ Προφήτης 12/07/2011 18:56:11

   Αγαπημένε μου Προφήτη

   Κανείς δεν λέει, και πολύ περισσότερο ο γράφων, να πάμε με κατεβασμένα χέρια.

   Αλλά μιας και αναφέρεσαι στις υπερπαροχές της Ελλάδας και το πόσο κώτσους μας έχουν πιάσει οι Εβραίοι, μήπως μπορείς να μου πεις κάποια μεγάλη αραβική επένδυση στην Ελλάδα, πόσα κεφάλαια ήρθαν, ποια η θέση των Αράβων στα εθνικά μας θέματα, πότε σεβάστηκαν οι Άραβες τη φιλία μας, αν μας δώρισαν ποτέ (όπως έκανα με τους Τούρκους) καμιά 60αριά F-16 όπως έκαναν τότε, λίγο μετά τον 1ο πόλεμο του Κόλπου, και μπορώ να συνεχίζω για ώρες.

   Επειδή σε υπολήπτομαι και σε θεωρώ όχι μόνο εξαιρετικό αναλυτή αλλά σε πολλά πράγματα και κινητή βιβλιοθήκη, με ευρείες γνώσεις σε πάρα πολλά γνωστικά αντικείμενα, σε καλώ να μου απαντήσεις στο εξής απλό ερώτημα;

   Ποιον να μεμφθώ; Τον δραστήριο Εβραίο, που στοχευμένα ανακατεύει την τράπουλα για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του ή τον μονίμως χαϊβάνι Έλληνα, που έχει κολλήσει στον Αραφάτ και τον στρεβλό φιλοαραβισμό του και όταν τον καλεί, ενδεχομένως, η ώρα, να παίξει σκληρό και τολμηρό παιχνίδι για την εξυπηρέτηση ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΤΟΥ συμφερόντων, είτε ξεβρακώνεται τελείως είτε κλείνεται στο καβούκι του και αναμασά δικαιολογίες;

   Δηλαδή, εντάξει, να είμαστε επιφυλακτικοί και προετοιμασμένοι, το κατανοώ.

   Όμως από αυτό, μέχρι να κάνω αναδρομή στον Κεμάλ, τον Στάλιν και σε άλλους μακαρίτες, για να θεμελιωθεί θεωρητικά μια συλλογιστική λίγο πολύ συνομωσιολογική, περί της προαιώνιας έχθρας των δύο λαών και του ανταγωνισμού τους, ώστε να οδηγηθούμε στο αβίαστο συμπέρασμα ότι οποιαδήποτε φυσιολογική (και συμφεροντολογική θα προσέθετα εγώ) προσέγγιση δύο κρατών εν έτει 2011 είναι καταδικασμένη σε αποτυχία και εξ ορισμού θα είναι εις βάρος μας, ε, αυτή τη συλλογιστική δεν την δέχομαι εύκολα και εν πάσει περιπτώσει, θέλω να πιστεύω, ότι ειδικά σε αυτή μου την ανάρτηση, προσπάθησα να είμαι όσο το δυνατό πιο ουδέτερος, αναφερόμενος σε δεδομένα.

   Μάλλον δεν ήταν αρκετό.

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ ierofantis 12/07/2011 20:34:26

    Φίλτατε Μύστη, όχι μόνο δεν "απέτυχες" αλλά έδωσες ένα θαυμάσια τεκμηριωμένο έναυσμα συζήτησης και εξαγωγής ρεαλιστικών συμπερασμάτων-στοχεύσεων.

    Όπως φαίνεται, η πλειοψηφία του σχολιασμού προκρίνει μια ενδεχόμενη συνεργασία να πρυτανεύεται από τη λογική "δώσε μου - να σού δώσω".
    Προκρίνει επίσης μια ενεργητική στάση στην εξωτερική πολιτική, αντί αυτής του "ακολούθου" άλλων.

    Μα, θα πεις, είπα εγώ μόνο να δίνουμε; Όχι βέβαια.
    Απλά προκύπτει ότι οι σχολιαστές είναι κατ' αρχήν επιφυλακτικοί.

    Για να κλείνουμε ένα θέμα που κακώς "αιωρείται" : το να υπάρχει σήμερα επιφύλαξη για μια πολιτική συμμαχία με το Ισραήλ, η οποία εν πολλοίς πηγάζει από την επικινδυνότητα της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, δεν σημαίνει υιοθέτηση μιας φιλοαραβικής στάσης.
    Προς Θεού, δεν ισχύει το μαύρο-άσπρο.

    Σημαίνει προσεχτικά βήματα, ή έστω "φρενάρισμα" της θερμής προόδου των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων την δεδομένη χρονική στιγμή, μέσα σε ένα διαρκώς ρευστό μεσανατολικό σκηνικό και μέσα σε μια δεινή ελληνική κατάσταση που δεν μπορεί να επιβάλει όρους.
    Θα το επαναλάβω : Με Σαμαρά πρωθυπουργό, με έναν π.χ. Μαρκεζίνη ΥΠΕΞ και με έναν Αρχηγό ΓΕΕΘΑ όπως εκείνος που ήθελε να εποικίσει τις βραχονησίδες του Αιγαίου με ελληνικές οικογένειες, πάμε να συζητήσουμε όποια συνεργασία, και πάλι προσεχτικά.

    Τέλος, ενώ από τη μια η προσκόλληση στο ιστορικό παρελθόν είναι "βαρίδι" στο παρόν, από την άλλη η αγνόηση του παρελθόντος είναι άφρων στάση.
    Θα εμπιστευόσουν ποτέ τους προαιώνιους εχθρούς Τούρκους, επειδή φόρεσαν προβιά αγαθού προβάτου;
    Με τη λογική αυτή ΣΥΝεξετάζεται η ιστορική μας σχέση με το εβραϊκό στοιχείο.
    Έλληνες και Εβραίοι ανήκουν στους πιο αρχαίους λαούς. Ουδέποτε, σε 3000 χρόνια ιστορία, υπήρξαν ένθερμοι σύμμαχοι. Κάτι λέει.

    Ας το έχουμε απλά υπόψη διερευνώντας από ποια πεδία μπορούμε να επιτύχουμε οφέλη από τους Ισραηλινούς.

    Κι επειδή είσαι ακάματος ιστοριοδίφης δες περί Αντιγόνου Δ' Επιφανούς, Μακκαβαίων, και γενικά σχέσεων κληρονόμων Μ. Αλεξάνδρου (ελληνιστικών βασιλείων) και Εβραίων.

    • ierofantis avatar
     ierofantis @ Προφήτης 12/07/2011 20:45:05

     Προφήτη μου συνυπογράφω την τελική σου τοποθέτηση.

     Μάλιστα έχει πολύ ενδιαφέρον η σύνδεση της γεωπολιτικής συγκυρίας της
     προσέγγισης με την υπάρχουσα κυβερνητική κατάσταση στη χώρα μας.

     Δεν αντιλέγώ ότι εκεί υπάρχει κάποιο σκοτεινό σημείο ώς προς τις προθέσεις
     και τις ικανότητες χειρισμού ενός τόσο λεπτού θέματος.

     Τέλος μη νομίζεις ότι το παρελθόν δεν το λαμβάνω υπόψη. Δεν είναι τυχαίο
     ότι ο Μέγας Αλέξανδρος, τη μόνη πόλη που ισοπέδωσε στην επική του
     πορεία προς Ανατολάς, ήταν η Τύρος...

 24. Prometheus avatar
  Prometheus 12/07/2011 14:43:31

  Meaning of the Term ''Gentile'' Hebrew

  A word of Latin origin (from "gens"; "gentilis"), designating a people not Jewish, commonly applied to non-Jews. The term is said to imply inferiority and to express contempt...

  το μοναδικό που μπορούμε να κερδίσουμε απο μια τέτοια συμμαχία είναι να μάθουμε πως θα γίνουμε αυτάρκεις και ισχυροί ... δε θα μας δούνε ποτέ ως ίσους των, πόσο μάλλον να μας μεταχειριστούν ως τέτοιους ... στο κάτω κάτω , αυτοί είναι ο λαός ο επιούσιος, ο λαός ο εκλεκτός ...

  είμαι υπέρ μιας συνεργασίας αλλά με πολυ σύνεση και γνωρίζοντας οτι έχουμε να κάνουμε με απατεώνες εκ πεποιθήσεως, απαιτούνται ανάλογοι χειρισμοί και δυνατότητα πρόβλεψης και αντιμετώπισης κινδύνων...

  ίσως ειναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αρχίσουμε να βλέπουμε τα παγκόσμια δρώμενα πιο ρεαλιστικά και να μάθουμε το ''παιχνίδι'' εκ των 'εσω...
  ας ξεφύγουμε απο την νοοτροπία του δουλοπάροικου και ας μπούμε επιτέλους δυναμικά στο χάρτη των εξελίξεων...

 25. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 12/07/2011 15:09:33

  Καλό μεσημέρι Ιεροφάντη

  Ας δούμε τι έγραφε προχτές η Jerousalem Post στο κύριο άρθρο της.

  Warming relations between Israel and Greece, while hardly a substitute for Turkey’s crucial influence on regional stability, is nonetheless a positive development that should be pursued and nurtured.

  h--p://www.jpost.com/Opinion/Editorials/Article.aspx?id=228724

  Η Τουρκία δεν μπορεί να αγνοηθεί γεωπολιτικά από το Ισραήλ παρόλες τις επιμέρους εντάσεις. Ούτε θα άφηναν οι ΗΠΑ να ενταθούν οι μεταξύ τους σχέσεις σε τέτοιο βαθμό ώστε να διακυνδυνευόταν η ισσοροπία δυνάμεων στην περιοχή.
  Δυστυχώς, είμαστε ο πλέον αδύναμος παίκτης από τους τρεις, με συνεχώς μειούμενο γεωπολιτικό δυναμικό και το κυριότερο ελλειματική ηγεσία η οποία πάντοτε έβλεπε τέτοιες δυνητικές συμμαχίες μόνο από τη σκοπιά του να βάλει άλλους να κάνει τη δουλειά για μας και αυτή να παίζει το διαχειριστή. Συνεπώς, δεν μπορώ να φανταστώ πως μια ενδοχόμενη διπλωματική προσέγγιση δε θα ήταν ετεροβαρής εις βάρος μας.

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ Γιάννης Φαίλτωρ 12/07/2011 19:08:19

   Η οικονομική διάσταση της γεωπολιτικής μας θέσης είναι ένα δεδομένο από τα πολλά στη διεθνή σκακιέρα.

   Στη ζωή μου δε, δεν ξεκινώ ποτέ εξ ορισμού ότι επειδή κάπου είμαι αδύνατος αν παίξω με κάποιον είμαι καταδικασμένος να χάσω.

   Βεβαίως όπως ανέφερα και στο άρθρο μου, χρειάζεται επαγρύπνηση.

   Αλλά ας μη ξεχνάμε ότι ακόμη και με Τρόϊκα παραμένουμε ανάμεσα στις 30 πλουσιότερες χώρες του κόσμου επί συνόλου 200 και βάλε, ενώ ανήκουμε και στις 20 πιο καλά στρατιωτικά εξοπλισμένες χώρες του κόσμου.

   Αυτά τα δεδομένα δεν είναι εύκολο να αγνοηθούν από κανένα.

   Και κυρίως το γεγονός ότι η Ελλάς, εξαιρέσει της Τουρκίας και των Σκοπίων, δεν έχει ανοικτά θέματα με κανένα άλλο κράτος και οι σχέσεις της στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας με τα άλλα κράτη είναι από καλές έως άριστες.

   Και αυτός είναι ένας παράγοντας που καθορίζει τη γεωπολιτική θέση μιας χώρας και την επιρροή της.

 26. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 12/07/2011 15:32:19

  Ιεροφάντη,αρκετά γόνιμοι οι προβληματισμοί σου.Πάντως,ας μην ξεχνάει κανείς τρία μικρά παραδείγματα στο πως το εβραϊκό λόμπι φέρθηκε σε ελληνοαμερικανούς,που βρέθηκαν σε θέσεις κλειδιά.Το πρώτο,αρχές δεκαετίας του '70 με τον αντιπρόεδρο ελληνοαμερικανό Άγκνιου,που εξαφανίστηκε ως δια μαγείας από τη πολιτική,το δεύτερο με την υποψηφιότητα Δουκάκη στις προεδρικές του '88 και την σχετικά γρήγορη απομάκρυνση του νεαρού Στεφανόπουλου από την κεντρική ομάδα Κλίντον,στο Λ.Οίκο,λίγο μετά τη νίκη των Δημοκρατικών το 1992....Θέλω να καταλήξω στο εξής συμπέρασμα:Μπορεί να επιζητούν τη φιλία μας,αλλά ας είμαστε άκρως επιφυλακτικοί.Συνήθως,όταν κάποιος ελληνοαμερικανός είναι ψηλά,τον χτυπούν άσχημα...και κάτω από το μέση...Αυτό,ας αποτελεί τον οδηγό και για τις σχέσεις μας με το κράτος του Ισραήλ.Δηλαδή,ας είμαστε προσεκτικοί και φειδωλοί....

  • Komis Montechristo avatar
   Komis Montechristo @ Komis Montechristo 12/07/2011 15:36:08

   ....του '88 και το τρίτο(παράλειψη) με την σχετικά......

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ Komis Montechristo 12/07/2011 18:56:55

   Κόμη μου τα όσα αναφέρεις ότι, παρασκηνιακά ή μη, συνέβησαν, μη ξεχνούμε ότι αφορούν μια εποχή που η χώρα μας όχι μόνο δεν είχε αναγνωρίσει de jure το Ισραήλ, αλλά εδώ κυριαρχούσε το ζιβάγκο και το πνεύμα του «Ο Εμίρης και ο Κακόμοιρης»…!

   Τι περίμενες δηλαδή να κάνουν οι Εβραίοι; Να σου πουν και μπράβο που έγλυφες τα τσανάκια των Αράβων με τους οποίους την ίδια εποχή αυτοί αιματοκυλίζονταν;

   • ό παγωτατζής avatar
    ό παγωτατζής @ ierofantis 12/07/2011 19:56:38

    Λάθος απάντηση..τελείως άστοχη..σε εκθέτει Ιεροφάντη!

    • ierofantis avatar
     ierofantis @ ό παγωτατζής 12/07/2011 20:01:33

     Σε παρακαλώ να μου υποδείξεις το λάθος.

     Αφορισμούς ξέρω και εγώ.

     • ό παγωτατζής avatar
      ό παγωτατζής @ ierofantis 12/07/2011 20:19:03

      Δηλαδή δικαιολογείς στήν εξωτερική πολιτική πράξεις εκδίκησης και όχι σχεδιασμού(;),ενώ ταυτόχρονα στην αντίθετη περίπτωση βρίσκεις
      επωφελή την συνεργασία;
      ή να πώ ότι προτείνεις Λυκοφιλία;
      Γιατί νά εμφορούνται από καλές προθέσεις τώρα,και όχι
      εκμετάλευση(πολυποίκιλη) τής αδυναμίας τής χώρας μας;

 27. Pi avatar
  Pi 12/07/2011 15:33:29

  οι συνθήκες συνεργασίας μεταξύ 2 χωρών θεωρώ πως είναι ιδανικές όταν υπάρχει και ιδεολογική ταύτιση των πολιτικών κομμάτων που βρίσκονται αντίστοιχα στην εξουσία.Η ισραηλινή κοινωνία έχει μια σαφή δεξιά στροφή τα τελευταία χρόνια γεγονός που καθιστά την διακυβέρνηση της χώρας και στο μέλλον απο κεντροδεξιό συνασπισμό ή μονοκομματική κυβέρνηση του Likud εξαιρετικά πιθανή.Σ'αυτό να προστεθεί το ¨καθαρό¨ποινικό μητρώο που διαθέτει η ΝΔ όσον αφορά την ύπαρξη σχέσεων με αραβικές εξτρεμιστικές οργανώσεις, σε αντίθεση με εν ενεργεία στελέχη του ΠΑΣΟΚ που (όπως και στην οικονομία οι φανατικοί κρατιστές-σοσιαλιστές) αποτελούν τροχοπέδη στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται και στην εξωτερική πολιτική.

 28. anonymous avatar
  anonymous 12/07/2011 15:38:24

  Το άρθρο είναι σωστό και ειδικότερα συμφωνώ με το τελευταίο μέρος του.
  Οφείλω όμως να πω δυο πράγματα εν είδει κριτικής προς το κράτος του Ισραήλ.
  1) Θυμάστε το θέμα της Γαύδου που οι Τούρκοι την έκαναν γκρίζα ζώνη; Είχε κυκλοφορήσει ότι πίσω από αυτό βρισκόταν το Ισραήλ, στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει δίοδο προς την Ευρώπη νοτίως της Κρήτης.
  2) Το θέμα του Πατριαρχείου είναι γνωστό με τους εκβιασμούς κάθε φορά που αλλάζει Πατριάρχης για να βάλουν στο χέρι την περιουσία.

  Με βάση το άρθρο και τα ανωτέρω θα πρέπει να καταλάβουν ότι η συνεργασία με την Ελλάδα είναι επωφελής γι αυτούς, να κόψουν τις ταρζανιές και να δείξουν λίγο κατανόηση διότι είμαστε εκ των πραγμάτων υποχρεωμένοι να τηρήσουμε κάποιες ισορροπίες με τους Άραβες.

 29. Προφήτης avatar
  Προφήτης 12/07/2011 15:39:36

  Μια καλή αρχή στις ελληνο-ισραηλινές σχέσεις θα ήταν, στα πλαίσια της ισότιμης ιστορικής μεταχείρισης, να ζητήσουμε να αναγνωρίσει το Ισραήλ τις οργανωμένες Γενοκτονίες Ελλήνων και Ποντίων της Μ. Ασίας από τον (ομόθρησκο τους) σφαγέα Κεμάλ.

  Ως γνωστόν, όποιος στην Ευρώπη αρνείται να αποδεχθεί την Γενοκτονία των Εβραίων πηγαίνει φυλακή.

  • dracon avatar
   dracon @ Προφήτης 12/07/2011 15:57:01

   Το περασμένο Φεβρουάριο Μπουτάρης και ΓΑΠ είχαν συνάντηση με πανίσχυρο αμερικανοισραηλινό λόμπυ και προπαγάνδιζαν με τα παπαγαλάκια τους τη χρυσή εποχή που έρχεται για την ελλάδα με βροχή "φιλανθρωπικών" επενδύσεων από το Ισραήλ και την εβραική διασπορά
   Πλην όμως το εν λόγω λόμπυ προωθεί τα γεωστρατηγικά συμφέροντα του Ισραηλ ανά τον κόσμο (Ιραν,Παλαιστίνη,στολισκος για τη Γαζα κ.λ.π.) και δεν έχει καμμιά σχέση με επενδύσεις και οικονομία .
   Συνδυάζοντας σήμερα την απόφαση του ΓΑΠ να απαγορεύσει τον απόπλου του στολισκου για τη γαζα ,με τις συναντήσεις με το εν λόγω λομπυ το Φεβρουάριο ,δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε το περιεχόμενο των συνομιλιών τους.
   Παρακάτω λινκ προς το "φιλανθρωπο και φιλελληνικό "λομπυ ,όπου βρίσκονται αναρτημένα όλα τα "ενδιαφέροντά και οι σκοποί του"

   http://www.conferenceofpresidents.org/

  • Πετρος Μ. avatar
   Πετρος Μ. @ Προφήτης 12/07/2011 16:21:24

   +1000.

   Και να καταδικάσει θα συμπλήρωνα έστω τώρα την εισβολή και κυρίως την συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή της Β. Κυπρου από την Τουρκία.
   Εφόσον η αντιπαράθεση με την Τουρκία έχει στρατηγικό βάθος δεν θα έχει πρόβλημα.
   Ετσι δεν είναι ;

   Παντως προς το παρόν και κατά την επισκεψη Παπούλια στο Τελ Αβιβ
   ο Πέρες υπογράμμισε μεν τη «σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας στο στρατόπεδο που μάχεται κατά της τρομοκρατίας και υπέρ της ειρήνης»
   (γιατί με τρομάζει αυτή η αποκάλυψη;)
   αλλά μούγγα όταν ο Παπούλιας κάλεσε την Αγκυρα να αναγνωρίσει επιτέλους την Κυπριακή Δημοκρατία

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ Προφήτης 12/07/2011 18:58:56

   Ενδιαφέρουσα πρόταση ...

   Αρκεί να οργανωθούμε στα καθ' ημάς και να επιδιώξουμε πρώτοι εμείς την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελληνικών πληθυσμών από τα Ηνωμένα Έθνη.

   Μετά μπορούμε να κινηθούμε και προς τους Εβραίους.

 30. Aris. A avatar
  Aris. A 12/07/2011 16:15:52

  Στην ζωή η υπερβολή και οι ιδεοληψίες κάνουν κακό.

  Αυτό που βλέπουμε, είναι πολιτικοί που λάτρεψαν τον Αραφάτ και κοιμόντουσαν στην σκηνή του Καντάφι σήμερα να είναι οι πλέον ένθερμοι υποστηρικτές του Ισραήλ.

  Θα με ρωτήσετε οι άνθρωποι είναι κακό να αλλάζουν απόψεις και ιδέες ;;

  Οχι βέβαια αλλά αλλάζεις την κοσμοαντίληψη σου σιγά σιγά και όχι απότομα όπως οι Παπανδρέου Παπούλια.

  Οι κινήσεις τους δείχνουν ότι περισσότερο αναζητούν μια σημαία ευκαρίας μια υποτυπώδη επιτυχία για να δείξουν κάτι στον κόσμο παρά ότι η προσέγγιση τους με το Ισραήλ είναι αποτέλεσμα στοχευμένης και επεξεργασμένης εξωτερικής πολιτικής.

  Από αυτή την πλευρά και με δεδομένο ότι μετά τον ανεκδιήγητο Δρούτσα υπάρχει ως υπουργός εξωτερικών ένας ακόμα πρωθυπουργικός φίλος έχω πολλές αμφιβολίες του κατά πόσον η προσέγγιση μας με το Ισραήλ θα έχει τα δέοντα οφέλη.

  Οπως γράφει και κάποιος παραπάνω τα πράγματα πρέπει να γίνονται στην λογική του δίνεις συ δίνω με όλα τα κράτη και δεν βλέπω σήμερα να έχουμε κερδίσει κάτι.

  Επειδή όμως οι κινήσεις εξωτερικής πολιτικής είναι σε βάθος χρόνου καλό είναι να περιμένουμε για να δούμε τα αποτελέσματα αυτής της κίνησης.

  ΑΠό την άλλη πλευρά αυτή η ιδεοληψία περί του σατανικού Ισραήλ και της άκριτα φιλοπαλαιστινιακής στάσης της Ελλάδας πρέπει κάποτε να πάψει να υπάρχει στην συνείδηση της κοινής γνώμης.

  Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ πρέπει να αντιμετωπίζονται και να αναλύονται όπως και με τα υπόλοιπα κράτη στις αρχές του αμοιβαίου συμφέροντος.

  Αρα η συζήτηση και η ανταλαγή απόψεων και η δερεύνηση κοινών δρόμων με το Εβραικό κράτος μόνο κακό δεν είναι.

  Για να κάνω μια παρένθεση χωρίς να είμαι σοβαρός αναλυτής πιστεύω ότι αν ο Μακάριος δεν είχε ακολουθήσει την πολιτική των αδεσμεύτων και της προσέγγισης με την ΕΣΣΔ αλλά είχε προσπαθήσει να έρθει σε επαφή με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ δεν θα είχε γίνει η τουρκική εισβολή.

  Επίσης πιστεύω ότι οι Τούρκοι δεν θα έμπαιναν ποτέ στην Κύπρο αν δεν είχαν την υποστήριξη του Ισραήλ και του Εβραικού λόμπυ της Αμερικής.

  Μην ξεχνάμε ότι το 74 το Ισραήλ δεν ήταν αυτό που είναι σήμερα ήταν πολύ περισσότερο ανασφαλές και ήταν λίγα χρόνια μετά τους μεγάλους ΑραβοΙσραηλινούς πολέμους.

  Πιστεύει κανείς ότι θα επέτρεπε ποτέ το Ισραήλ

 31. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 12/07/2011 16:20:11

  Καλησπέρα Ιεροφάντη!
  Είμαι πάντα επιφυλακτική με τέτοιου είδους θέματα (θυμάσαι φαντάζομαι) όχι εξαιτίας ιδιαίτερων ιστορικών γνώσεων, αλλά κυρίως εξαιτίας ισχυρού ενστίκτου! θεωρώ ότι οι τοποθετήσεις του ΄΄Πέτρου Μ.΄΄, της ΄΄Αλλενάκι΄΄, του ΄΄Κόμη΄΄, του ΄΄Προφήτη΄΄ κλπ, μου ταιριάζουν περισσότερο..(μη με μαλώσεις, χα! χα! )

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ ΕΥΑ 12/07/2011 19:32:47

   Δεν μαλώνω, συζητώ. Οι επιφυλάξεις σου, σεβαστές.

 32. Πεπόνης avatar
  Πεπόνης 12/07/2011 16:23:13

  Απαράδεκτη η αναθέρμανση σχέσεων με το Ισραήλ. Αυτοί δεν βλέπουν κανέναν σαν ισότιμο φίλο. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ, γιατί θα έπρεπε να ισχύει τώρα με εμάς; Ακόμη και τους αμερικάνους, που ουσιαστικά έχουν ξεπουπουλιάσει, τους πουλάνε με κάθε ευκαιρία. Άλλη μια σαχλαμάρα του ΓΑΠ. Με το Ισραήλ υπάρχει μόνο ένας τρόπος συνεργασίας: Σου δίνω 5 αφού μου έχεις ήδη δώσει 10, επειδή ξέρω ότι έχεις αρπάξει άλλα 6 στα κρυφά. Προσπαθώ δηλαδή να μετριάσω την ζημιά. Άλλο είδος συνεργασίας δεν υπάρχει με αυτούς, επειδή άλλο είδος συνεργασίας ούτε γνωρίζουν ούτε αποδέχονται. Πρόκειται για απατεώνες και μαφιόζους άνευ προηγουμένου. Όταν σε πλησιάζει Ισραηλινός το πρώτο που κάνεις είναι να πιτσικάρεις γρήγορα και αποτελεσματικά τις τσέπες του παντελονιού, εκεί όπου βρίσκεται το πορτοφόλι σου. Όχι να του παραδώσεις το πορτοφόλι να το φυλάει.

  Τι να πω, μερικοί πιστεύουν ότι το "εθελοτυφλείν εστί φιλοσοφείν".

  ΓΑΠ -ΕΛΕΟΣ !!!

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ Πεπόνης 12/07/2011 19:10:51

   Εσύ φίλε μου, σίγουρα έχεις πέσει θύμα απάτης από Εβραίους.

   Δεν εξηγείται διαφορετικά...

 33. Aris. A avatar
  Aris. A 12/07/2011 16:23:17

  Συνέχεια

  Πιστεύει κανείς ότι το Ισραήλ θα ήθελε μια ανεξέλεγκτη γεωπολιτικά Κύπρο 3 ώρες από τα παράλια του και στην πλάτη του;;

  Αυτά για το παρελθόν ως παρένθεση για να μην αγιοποιούμε και τον ρόλο του Ισραήλ που επιζητεί συμμαχία τώρα που η Τουρκία δεν είναι αυτό που πίστευαν οι πολιτικοί του Εβραικού κράτους ότι είναι.

  Οσο στημένοι και να είναι αυτοί οι καυγάδες ή να μην έχουν την σοβαρότητα που φαίνεται ότι έχουν οι σχέσεις Τουρκίας Ισραήλ δεν μπορεί να είναι ποτέ ίδιες.

  Οι κουβέντες που έχουν λεχθεί είναι σοβαρές αλλά δόθηκε η ευκαιρία στο Ισραήλ να καταλάβει πόσο πιστή σύμμαχος είναι η Τουρκία.

  Από εκεί και πέρα η Ελλάδα και Κύπρος και μας βάζω πακέτο γιατί έχουμε κοινά συμφέροντα πρέπει μέσα από τις σχέσεις τους με το Ισραήλ να διασφαλίσουν τα συμφεροντά τους.

  Το βασικότερο όμως είναι κάτι που διάβασα πριν "ας μην περιμένουν οι άλλοι να κάνουμε σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής την δουλειά που πρέπει να κάνουμε εμείς".

 34. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 12/07/2011 16:58:24

  Πάει, άν πάει έτσι, θα το χαλάσουν το μαγαζί !
  Πού είναι η παλιά καλή εποχή των κιμπούτζ;

 35. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 12/07/2011 17:22:21

  λεπτομερή καταγραφή θέμε λέμε!
  όχι παίζουμε!

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ αλλενάκι 12/07/2011 17:31:39

   Είναι όπως στο μπάσκετ: Βλέπεις να τρέχουν τα δευτερόλεπτα στο ρολόι και θέλεις ν' ανεβαίνουν οι πόντοι γρήγορα. Αλλοιώς, έρχεται η ανία!
   Δίποντο ο Φαήλος;
   Τρίποντο ο Ierofantis !

 36. Αλεξανδρος avatar
  Αλεξανδρος 12/07/2011 18:20:59

  Ειμουν και ειμαι επιφυλακτικος παντα στα θεματα που αφορουν το ισραηλ,οχι λογω καποιας ιδιαιτερης εμπαθειας ουτε γιατι ειμαι ταχα γαλουχημενος με αντισιωνιστικες προπαγανδες η φιλοαραβικες και τουμπαλιν.Απλως γιατι η ιδια η συμπεριφορα του Ισραηλ μετα το ολοκαυτωμα και της ιδρυσεως του ως κρατος ειναι εξοχως ιμπεριαλιστικη με μια μονιμη χολιγουντιανη προπαγανδα για τις συνεπειες των εβραιων απο το ολοκαυτωμα δημιουργωντας συνεχως σε ολη την υφηλιο ενοχες για τα παθη που τρεβηξαν με υπαιτιοτητα των Γερμανων ναζιστων.Δε λεω καλως κανουν οι ιδιοι για το δικο τους συμφερον απο την αλλη ομως η δικη μας πολιτκη ηγεσια τα τελευταια χρονια ειναι εξοχως ανεπαρκης και δουλικη και πολυ φοβουμαι οτι μονο τα συμφεροντα μας δεν θα διασφαλισει απλως θα διαπραγματευτει για να εισπαραξει ουσιαστικα μηδαμινα οφελη.
  Ο εχθρος του εχθρου μου ειναι 2 φορες φιλος μου....μαλλον ναι αλλα ποσο ξεκαθαρο ειναι οτι Οι ισραηλινοι ειναι οντως ΄΄εχθροι΄΄ με τους Τουρκους..?

  Υ.Γ Τα μονα κρατη στο κοσμο τις τελευταιες δεκαετιες που εκαναν τεραστιες δαπανες για εξοπλιστικα με μονο σκοπο την αμυνα απο εξωθεν απειλες ηταν Η Ελλας και η Ταιβαν....και για τη μεν Ταιβαν ειναι λογικο οταν εχει να κανει με το γιγαντα Κινα αλλα η Ελλας ποτε χρησιμοποιησε εστω και συμβολικα τη στρατιωτικη της ισχυ οχι μονο γιαν διαφυλαξει αλλα και να προωθησει τα συμφεροντα της???? Ποτε!!!! Αντιθετως Τουρκια και Ισραηλ το κανουν συστηματικα!
  Ερωτημα ενα casus beli στα Σκοπια τι επιπτωσεις θα μπορουσε να ειχε αραγε?

 37. manos avatar
  manos 12/07/2011 18:31:09

  Θεωρώ απαράδεκτο όλο αυτό Ierofantis, για να μην πω τίποτα χειρότερο, και δεν θα επεκταθώ γιατί σίγουρα θα παρεκτραπώ και δεν το θέλω, όχι μην με κοψει ο factorx αλλά γιατί σέβομαι το antinews. Απλά να πω πως καλύπτομαι, ως ένα βαθμό, από κάποια μηνύματα και ιδίως του dracon.

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ manos 12/07/2011 19:31:58

   Αν είναι να παρεκτραπείς, άστο. Αλλά θα είχε ενδιαφέρον να μου εξηγήσεις γιατί είναι απαράδεκτο "όλο αυτό"...

 38. Φακ Κωστας avatar
  Φακ Κωστας 12/07/2011 19:42:24

  Ανεξάρτητα με το περιεχόμενο του άρθρου, προσωπικά με ικανοποιεί ότι δεν βγάζει την γνωστή μιζέρια και ηττοπάθεια για την ελληνική διπλωματία…

  Ποτέ δεν είχαμε αξιόλογους διπλωμάτες…το θετικό είναι ότι ό,τι χάνουμε λόγω κακής εξωτερικής πολιτικής το κερδίζουμε αργά η γρήγορα με το…σπαθί μας…

 39. Λάμπρος Κωνσταντίνος avatar
  Λάμπρος Κωνσταντίνος 12/07/2011 19:48:56

  Λύση 1: Εγγραφή στον προϋπολογισμό του 1/2 των 575 δις ευρώ όπως δήλωσε ο Γάλλος σύμβουλος για τις Γερμανικές αποζημιώσεις με Δήλωση του Σαμαρά και σε ευθεία ρήξη με την τελειωμένη Μέρκελ.
  Λύση 2: Συμφωνία με το παρακράτος των τραπεζών Goldman Sachs να γίνει ομολογιακή η απαίτηση της Ελλάδος και να τα διεκδικήσουν οι τράπεζες από την Γερμανία με συμφωνία να προκαταβάλουν ομόλογα τουλάχιστον στο 1/2 των 575 δις ευρώ και πάλι ρήξη με την τελειωμένη Μέρκελ με δημοσίευση της συμφωνίας.
  Λύση 3: Δήλωση του Σαμαρά ότι θα καθορίσει μονομερώς την ΑΟΖ και συμφωνία με τους Ισραηλινούς-Κυπρίους για την συνεκμετάλλευση με αυτούς και τα δικά τους Funds.
  Λύση 4: Οι ηγέτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι ακόμη στην γυάλα ή στην αντιπολίτευση.


  Λάμπρος Κωνσταντίνος
  Γεωπόνος Βόλος

 40. A.M. avatar
  A.M. 12/07/2011 19:51:28

  Εμένα μου άρεσε η ανάλυσή σου ierofantis.

  Στις διεθνείς σχέσεις ουδεμία σημασία έχουν οι συμπάθειες ή οι αντιπάθειες.
  Σημασία έχει μόνο ένα πράγμα: το ΣΥΜΦΈΡΟΝ.

  Και για να το τραβήξω λίγο περισσότερο..
  Ούτε θάπρεπε να μας ενδιαφέρει το παρελθόν του Ισραήλ
  ούτε θα πρέπει να πολυαναλύουμε το τι θα γίνει στο μέλλον.
  Στο παρελθόν δεν είχαμε καμμία ουσιαστική σχέση με το συγκεκριμένο κράτος και το μέλλον κανένας δεν μπορεί να το γνωρίζει εκτός και εάν είναι προφήτης.

  Μας μένει λοιπόν να εξετάσουμε ένα και μόνο πράγμα:
  στην παρούσα φάση, στο ΠΑΡΌΝ, ΆΜΕΣΑ, μας συμφέρει να αναπτύξουμε μια στενότερη σχέση με το Ισραήλ σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα στο γεωστρατηγικό;
  Προσωπική μου άποψη είναι πως ΣΉΜΕΡΑ και όπως εξελίσσονται τα πράγματα στην περιοχή μια συνεργασία με το Ισραήλ είναι αν μή τι άλλο χρήσιμη και επιβεβλημένη.

  Και όσοι για "Χ" λόγους εναντιώνονται σε μια τέτοια εξέλιξη ας αναλογιστούν:
  με ποιά άλλη χώρα της περιοχής μπορούμε να αναπτύξουμε σχέσεις που να αξίζουν τον κόπο;
  Ή μήπως πιστεύει κάποιος πως μπορεί η Ελλάδα και η Κύπρος ανεξάρτητα και χωρίς συνεργασίες να ανταπεξέλθουν στα όσα έχουν ΉΔΗ αρχίσει να συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή μας;

  Καλώς αναπτύσσονται οι σχέσεις με το Ισραήλ.
  Και το καλύτερο θα είναι βέβαια να αποκομίσουμε απ αυτήν την σχέση όσο το δυνατόν μεγαλύτερα οφέλη και να εξυπηρετήσουμε όσο γίνεται καλύτερα τα συμφέροντα της χώρας.

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ A.M. 12/07/2011 20:06:03

   Σε ευχαριστώ κυρίως διότι κατάφερες και συνέπτυξες ,σε λίγες γραμμές, το πνεύμα των όσων ανέπτυξα στο άρθρο μου.

   Άλλοι κοιτούν το παρελθόν, άλλοι υποθέτουν για το μέλλον, αλλά κανείς δεν κάνει τον κόπο να κοιτάξει το σήμερα.

   Μόνιμες φιλίες στη διπλωματία δεν υπάρχουν. Μόνο μόνιμα συμφέροντα.

   Και αν τα συμφέροντά μας σήμερα, ενδέχεται να εξυπηρετούνται και μέσω της προσέγγισης με το Ισραήλ, δε βλέπω το λόγο να λουφάξουμε για άλλη μια φορά.

  • ό παγωτατζής avatar
   ό παγωτατζής @ A.M. 12/07/2011 20:13:14

   Α.Μ,
   ΑΥΤΟ....
   ..."Ούτε θάπρεπε να μας ενδιαφέρει το παρελθόν του Ισραήλ
   ούτε θα πρέπει να πολυαναλύουμε το τι θα γίνει στο μέλλον."
   ΜΕ ΑΥΤΟ

   "να εξετάσουμε ένα και μόνο πράγμα:
   στην παρούσα φάση, στο ΠΑΡΌΝ, ΆΜΕΣΑ, μας συμφέρει να αναπτύξουμε μια στενότερη σχέση με το Ισραήλ σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα στο γεωστρατηγικό;""

   ΠΟΤΕ δεν συνιστούν αποτελεσματική εφαρμογή πολιτικογεωστρατηγικού σχεδιασμού τής Εξωτερικής πολιτικής, οιαδήποτε χώρας, με στοιχειώδη Διπλωματία....

 41. Grigoris avatar
  Grigoris 12/07/2011 20:03:47

  Πολυ Καλο Αρθρο! Μπραβο στο ANTINEWS!!
  Σημερα διαβασα ενα πολυ ενδιαφερων αρθρο στην παρακατω ιστοσελιδα για τις σχεσεις Ελλαδος-Ισραηλ.

  http://www.rieas.gr/research-areas/greek-studies-gr/1526-2011-07-10-12-16-11.html

 42. Γενίτσαρος Πανεπιστημίου avatar
  Γενίτσαρος Πανεπιστημίου 12/07/2011 20:12:17

  Ο Ελληνικός λαός έχει πολλά κοινά με τον Ισραηλινό.
  Και οι δυο λαοί είναι θύματα του Σιωνισμού. Οι λεγόμενοι Χαζάροι, δεν είναι εβραίοι.Αυτό που ενοχλεί το διεθνή σιωνισμό και την Χίλαρυ, που κατέφτασε αυτές τις μέρες στη χώρα μας είναι συμφωνίες μεταξύ χωρών στην ενέργεια, χωρίς τη συμμετοχή της παγκόσμιας Τράπεζα
  Το ισραήλ δεν έχει αναγνωρίσει ποτέ το Κόσοβο και μέχρι να ανάβει ο Τζέφρυ, δεν είχε αναγνωρίσει τα Σκόπια ως Μακεδονία.

 43. ierofantis avatar
  ierofantis 12/07/2011 20:29:32

  Φίλε μου με έχεις παρεξηγήσεις και θα εξηγηθώ.

  Στην πολιτική και στη διπλωματία δικαιολογώ πράξεις σχεδιασμού.
  Μόνο που σχεδιάζοντας μια πράξη λαμβάνεις υπόψη τον αντίκτυπό
  της σε άλλους.

  Εν προκειμένω, οι Ισραηλινοί τότε δεν εκτίμησαν ως ιδιαίτερου
  αντίκτυπου στις ούτως ή άλλως κολοβές ελληνοϊσραηλινές σχέσεις
  ενέργειες που (αν αληθεύουν) μπορούν να εκληφθούν ως
  υπονομευτικές έναντι των συμφερόντων της χώρας μας που εκείνη
  την περίοδο ειδικά "έπαιζε" πολύ το χαρτί του φιλοαραβισμού και
  που εκείνη την περίοδο το Ισραήλ όντως πολεμούσε σε τρία μέτωπα
  με αραβικές χώρες.

  Ως προς τη λυκοφιλία. Κοίτα, αν πιστεύεις ότι στις διεθνείς σχέσεις
  μπορείς να μου παρουσιάσεις μια πραγματική φιλία μεταξύ κρατών
  (και δεν αναφέρομαι επίτηδες σε αισθήματα λαών μεταξύ τους) θα
  αποδεχτώ τη συλλογιστική σου. Εδώ με τα αδέρφια μας τους Σέρβους,
  που υποτίθεται ότι σταθήκαμε όπως κανείς άλλος στο πλευρά του
  μας φύλαγαν την αναγνώριση των Σκοπίων ως το καλύτερο δώρο
  για τη φιλοσερβική μας στάση σε πολιτικό - διπλωματικό επίπεδο.

  Επομένως η λυκοφιλία είναι μέσα στη ζωή και να σου πω και κάτι;

  Προτιμώ να με βλέπουν ως λύκο και να κάνω παρέα με άλλους
  λύκους παρά μονίμως να παίζω το ρόλο του προβάτου και να
  έχω πάντα την ανάγκη ενός τσοπανόσκυλου για να με προστατεύει.

  Τέλος, όπως έχω πολλάκις πει και επαναλαμβάνω και εδώ, η οικονομική
  μας αδυναμία δεν συνεπάγεται εξ ορισμού ότι είμαστε χαμένοι από
  χέρι. Κάνε τον κόπο σε παρακαλώ και διάβασε τα σχόλιά μου στο
  σχόλιο του καλού φίλου, Γιάννη Φαίλτωρα.

  • ό παγωτατζής avatar
   ό παγωτατζής @ ierofantis 12/07/2011 20:56:15

   Αν νομίζεις ότι είσαι Λύκος ή μπορείς να προσποιηθείς τόν
   Λύκο,για να χορέψεις με τούς Λύκους μπράβο μας..ο.κ!!
   Αν είσαι πρόβατο όμως και παίζεις τόν Λύκο έχεις χειρότερο πρόβλημα
   Μήπως όμως υπερβάλλουμε εαυτούς,για να
   δικαιολογήσουμε ένα προσεκτικά σχεδιασμένο
   άνοιγμα-αλήθεια γιατί τώρα; - της Ισραηλινής Πολιτικής;
   Η εξωτερική πολιτική είναι συμφεροντολογική,αλλά πάρα πολλά έθνη έχουν σημεία επαφής διαχρονικά,πού δεν αλλοιώνονται στην βάση τουςαπό επιπόλαιες και πρόσκαιρες αποφάσεις πολιτικών στό όνομα ενός τελείως συγκυριακού ωφέλους.Γιατί τούς βομβαρδισμούς στην σερβία τούς βοήθησε και ή χώρα μου με τούς απίθανους Πάγκαλο και Σημίτη,άν θυμάσαι.Απλώς οι Σέρβοι μας υπενθύμισαν τό λάθος μας..
   Ενδεικτικό τού στρατηγικού μας σχεδιασμού.
   Τώρα ίδιο κόμμα ,ιδιοι άνθρωποι,νέο άνοιγμα δήθεν..Μά καθαρά κοιτώντας δεν είναι πρωτοβουλία τού Γιωργάκη,αλλά των αγαπητών μας Ισραηλινών.Οι οποίοι κάνουν πάρα πολύ καλά την δουλειά τους(και μπράβο ειλικρινά),ανεξαρτήτως των λόμπι.
   Τώρα για να τελειώνουμε ,θα προτιμούσα να ανέθετα την εξωτερική μου πολιτική στό Ισραήλ-επί πληρωμή- παρά σε αυτούς πού την χειρίζονται.Θα είχαμε απείρως καλύτερα αποτελέσματα,και θα μπορούσα να τούς ζητήσω τόν λόγο ώς εργοδότης.
   Οχι λυκοφιλία...Ούτε εξωτερική πολιτική..
   Αυστηρά Εμπορική πράξη μόνον μπορείς να κάνεις
   με το Ισραήλ.
   Εχεις πολύ περισσότερες πιθανότητες,ανεξάρτητα της πολιτικής σου ηγεσίας.

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ ierofantis 12/07/2011 21:19:58

   Η αναφορά σου ότι οι Σέρβοι μας τη "φύλαγαν" διότι τους
   υποστηρίξαμε πολιτικά μέσω Πάγκαλου - Σημίτη, δεν πάυει να σε οδηγεί
   στο συμπέρασμα ότι δυστυχώς μας πούλησαν οι Σέρβοι,
   μεταχειριζόμενοι μια αστεία δικαιολογία περί ασυμφωνίας
   δήθεν με πρόσωπα της εγχώριας πολιτικής σκηνής.

   Επίσης ίσως μπορείς να με διαφωτίσεις διότι δεν θυμάμαι, αλλά
   νομίζω ότι η αναγνώριση των Σκοπίων από τους Σέρβους
   έλαβε χώρα πριν τους βομβαρδισμούς του Κοσσόβου. Μέχρι τοτε
   δεν νομίζω ότι η Σερβία ειδικά είχε παράπονο από την
   ελληνική στήριξη με οποιαδήποτε σύνθεση ελληνικής
   κυβέρνησης.

   Κλείνοντας δεν υπερβάλλουμε εαυτούς. Προσπαθούμε (ή για να
   είμαι πιο σωστός) προσπαθώ να αντιτάξω στο σύνδρομο
   του στρατηγικά ψύχραιμου καρπαζοεισπράκτορα, μια άλλη
   προσέγγιση για τα πράγματα που συνεπάγεται πολιτικό ρίσκο
   αλλά και μετρήσιμα αποτελέσματα εάν το εγχείρημα
   επιτύχει.

 44. StarPowerNone avatar
  StarPowerNone 12/07/2011 22:04:10

  Εξαιρετική ανάλυση και συνετή η επεξεργασία ενός πολύ φορτισμένου θέματος. Μεστή και η συζήτηση και άξια συγχαρητηρίων η υπομονή του κ. ‘Ιεροφάντη’.
  Επιτρέψτε μου δυο παρατηρήσεις:
  1)Το έγραψε άλλος τακτικός συνεργάτης του ANTINEWS: «Οι διεθνείς σχέσεις δεν είναι φιλανθρωπία». Βασική παραδοχή της Ρεαλιστικής Σχολής των διεθνών σχέσεων είναι ότι το διεθνές σύστημα είναι ΑΝΑΡΧΟ. Με βάσει τα συμφέροντα των ‘παικτών’ του συστήματος δημιουργούνται συμμαχίες, άλλες μακροπρόθεσμες, άλλες πρόσκαιρες. Δεν υπάρχουν στις διεθνείς σχέσεις ούτε φιλίες, ούτε λυκοφιλίες. Υπάρχουν συμφέροντα. Όποιος αντιμετωπίζει τις σχέσεις μεταξύ κρατών με συναισθηματικούς ή ιστορικούς όρους, μάλλον κινδυνεύει να μην κατανοήσει τη λειτουργία του διεθνούς συστήματος. Από αυτή την ελλιπή κατανόηση πάσχουν οι συζητήσεις στην Ελλάδα για δεκαετίες.
  2)Τα συμφέροντα της Ελλάδας και του Ισραήλ είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό συμπληρωματικά και μόνο κατ’ ελάχιστον ανταγωνιστικά. Άρα υπάρχει ‘χώρος’ για την ανάπτυξη μιας σχέσης από την οποία θα μπορούσαν να ωφεληθούν και τα δυο μέρη. Σίγουρα χρειάζεται προσοχή γιατί πρόκειται για μια καινούργια προσπάθεια σε ένα πολύ ασταθές περιβάλλον. Το Ισραήλ ήταν συνεπέστατο στην στήριξη της Τουρκίας όσο διατηρούνταν σε λειτουργικό επίπεδο οι σχέσεις των δυο κρατών. (Και ήταν πολύ ‘λειτουργικές’ αυτές οι σχέσεις τουλάχιστον από την δεκαετία του 1950.) Οι σχέσεις αυτές έχουν διαταραχθεί σε βαθμό που δεν πρόκειται να επανέλθουν εκεί που κάποτε βρίσκονταν.

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ StarPowerNone 12/07/2011 22:16:46

   Αγαπητέ φίλε, σε ευχαριστώ για τα καλά λόγια.

   Οι παρατηρήσεις εύστοχες και ως εκ τούτου, δεκτές.

   • StarPowerNone avatar
    StarPowerNone @ ierofantis 12/07/2011 22:29:04

    Παρακαλώ!
    Δεν υπάρχει ούτε ίχνος υπερβολής στα "καλά λόγια".
    Τιμή μου να συμμετέχω σε τέτοια συζήτηση, Αγαπητέ φίλε!

 45. Β.Κ.Σ. avatar
  Β.Κ.Σ. 12/07/2011 22:53:25

  γνωρίζει κανείς λεπτομέρειες για το τί ισχύει για τη φορολόγηση του Κ.Ι.Σ. και των μελών του;

  • ό παγωτατζής avatar
   ό παγωτατζής @ Β.Κ.Σ. 12/07/2011 23:11:06

   τό ίδιο πού ισχύει και για την εκκλησία της Ελλάδος...
   Δες συνάντηση Βενιζέλου-Ιερώνυμου...
   Οτι πήρε ο δεύτερος πήρε και τό ΚΙΣ....

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ Β.Κ.Σ. 12/07/2011 23:13:53

   Αναφέρεσαι προφανώς στο ΠΔ 182 του 1978 σχετικά με τον Κανονισμό του Ισραηλιτικού Συμβουλίου Αθηνών.

   Κάνε μια έρευνα, αλλά κυρίως διάβασε το ίδιο το Προεδρικό Διάταγμα.

   Πάντως εγώ δεν είδα στο ΠΔ κάποια δυνατότητα των Εβραικής καταγωγής Ελλήνων υπηκόων να μην καταβάλλουν φόρους στο Ελληνικό κράτος.

   Αντιθέτως υπάρχει υποχρέωση στα μέλη της κοινότητας να καταβάλλουν φόρο στην Κοινότητα σε είδος και σε χρήμα (άρθρο 5 του εν λόγω ΠΔ σε συνδυασμό με άρθρο 26).

   • Γενίτσαρος Πανεπιστημίου avatar
    Γενίτσαρος Πανεπιστημίου @ ierofantis 13/07/2011 08:32:46

    @παγωτατζής
    H εκκλησία έχει ανθρωποκεντρικό και φιλανθρωπικό έργο. Δεν πρέπει να συγκρίνεται με τις Ανώνυμες εταιρίες
    @ ierofantis
    Η coca cola,οι επιχειρήσεις του Ρέστη κλπ, δεν φορολογούντε με άμεσους φόρους, αλλά μόνο με έμμεσους. Το ίδιο και η μεγάλη ακίνητη περιουσία Επίσης αν κάποιο άτομο πεθάνει και δεν έχει συγγενείς η περιουσία του δεν πηγαίνει στο Ελληνικό δημόσιο αλλά στο ΚΙΣ

    Είπαμε ναι στη γεωπολιτική, αλλά όχι να κατεβάσουμε τα παντελόνια μας

 46. ierofantis avatar
  ierofantis 13/07/2011 00:00:15

  Ευχαριστώ όλους/ες τους/τις φίλους/ες που είχαν την καλοσύνη να σχολιάσουν και να επιχειρηματολογήσουν εξ αφορμής του άρθρου μου.

  Γνωρίζω ότι το θέμα είναι καυτό και οι απόψεις διίστανται.

  Παρ' όλα αυτά, θεωρώ ότι έγινε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και ζητώ εκ των προτέρων συγνώμη αν κάποιο/α φίλο/η τον/την αδίκησα πάνω στη κουβέντα.

  Καλή συνέχεια σε όλους από τον ... Ierofantis...

 47. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 13/07/2011 00:20:24

  Από τη μια η κυβέρνηση δείχνει απίστευτη ανοχή απέναντι σε Τούρκους, λάθρο (κυρίως μουσουλμάνους ), τους ενισχύει με όποιο τρόπο μπορεί ξεπουλώντας παιδεία, σύνορα, σύμβολα κλπ...Από την άλλη κάνει κάποιες κινήσεις προς το Ισραήλ...κάτι δε μου κολλάει..τι μπορεί να θέλει να επιτύχει (ένα μέρος της ) η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας;

  • ainte ainte avatar
   ainte ainte @ ΕΥΑ 13/07/2011 08:19:58

   Προδοσία:
   "Στην νομική επιστήμη, προδοσία είναι το ατομικό έγκλημα της μη αφοσίωσης στο έθνος ή στην πολιτεία. Ένα πρόσωπο που προδίδει το έθνος ή την υπηκοότητά του ή/και καταπατά έναν όρκο αφοσίωσης, και με οποιονδήποτε ηθελημένο τρόπο συνεργάζεται με τον εχθρό, θεωρείται ότι είναι προδότης."

 48. Αστος avatar
  Αστος 13/07/2011 00:50:14

  Και ομως με αυτο ακριβως το μιλιταριστικο κρατος θα εχουμε να κανουμε συμφωνιες.... οχι με κανενα αλλο.

  Με το Ισραηλ εχουμε τοσα κοινα οσα και οι αντρες με τα λιονταρια και ξερεις τι ειπε ο Ομηρος γι'αυτο ετσι?

  ".....οὐκ ἔστι λέουσι καὶ ἀνδράσιν ὅρκια πιστά."

 49. Outrider avatar
  Outrider 13/07/2011 01:15:54

  To εβραικο λομπι της Jew-Ass-Ay, που μερικοι προσκυνατε, εριξε τον Καραμανλη με τις γνωστες μεθοδευσεις επειδη αυτος τολμησε να προσπαθησει για μια Ελλαδα με δικη της εξωτερικη και ενεργειακη πολιτικη κανοντας συμφωνιες AMOIBAIA συμφερουσες με τη Ρωσια, προκειμενου να φερει τον ΓΑΠ ετσι ωστε να επαναφερει τις σχεσεις ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ μεταξυ Ελλαδας και ΗΠΑ-Ισραηλ. Και οι σχεσεις με αυτους παντα υποτελειας θα ειναι και μην εχετε καμια ψευδαισθηση. Θα επρεπε να ντρεπονται ορισμενοι που θελουν να λεγονται "πατριωτες" ακομα και συζητανε συμμαχια με τις δυναμεις που θελουν την Ελλαδα αδυναμη και εξαρτημενη.

 50. ηλιας avatar
  ηλιας 13/07/2011 02:10:16

  Γεια σας Ελληνες φιλοισραηλινοι και αλλοι Ελληνες φιλοαλβανοι κιαλλοι Ελληνες φιλογενικως του αλλου,του ετερου ,του ξενου...
  Χαιρετω σας...
  Ψαχνω ομως για Ελληνες φιλελληνες,μηπως ειδατε κανεναν; :-)

 51. Αννίτα avatar
  Αννίτα 13/07/2011 10:31:10

  Ιεροφάντη έγραψες πάλι μ,ε το κείμενό σου. Σίγουρα η συμμαχία μας με το Ισραήλ έχει μεγάλη στρατηγική σημασία σε όλους τους τομείς πολύ δε περισσότερο στο θέμα της ΑΟΖ. Επίσης σε ότι αναφέρεσαι για την Κύπρο το ορθόν είναι η Κύπρος να είναι και να παραμείνει ενωμένη με την Ελλάδα.Να είναι και να παραμείνει εξ ολοκλήρου Ελληνική. Παραδέχομαι όμως τους Κυπρίους σε ένα πράγμα. Εχουν τεράστιες διπλωματικές ικανότητες. Κατέληξα στο συμπέρασμα διαβάζοντας πριν λίγο καιρό ένα άρθρο για την συμμαχία Κύπρου - Ισραήλ αλλά και για την συνεργασία τους στον τομέα της ενέργειας και του ορυκτού πλούτου.
  Εμείς έχουμε πέσει σε χειμερία νάρκη σε όλα αυτά τα θέματα που θα μπορούσαν να είναι προς όφελός μας.
  Είσαι πολύ σωστά τοποθετημένος σε όσα ανέπτυξες για την συμφέρουσα συμμαχία μας μαζί τους.
  Είναι το μόνο κράτος που δεν έδωσε συγκατάθεση στο όνομα ' Μακεδονία" στα Σκόπια. Αυτό από μόνο του λέει πολλά. Μήπως εκτός από πιθανά συμφέροντα που παίζονται στην πολιτική σκηνή το Ισραήλ είναι περισσότερο ενημερωμένο για την ιστορ΄ρια του τόπου μας; απ ότι εμείς;
  Σίγουρα θα πρέπει να ασκηθεί πολύ προσεκτική πολιτική σε επικείμενη συμμαχία μας με το Ισραήλ.
  ΤΟ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ ΟΛΩΝ είναι να έχουμε σε πρώτη γραμμή τα αναταλάγματα που θα ζητήσουμε. Μην αφήσουμε πάλι κενά, υποχωρώντας σε δικές τους απαιτήσεις και μας πιάσουν και αυτοί κορόϊδα όπως είμαστε μέχρι σήμερα.

 52. Γενίτσαρος Πανεπιτημίου avatar
  Γενίτσαρος Πανεπιτημίου 13/07/2011 16:08:42

  Χτες έγιναν αντίστοιχες εκρήξεις στους αγωγούς της Αιγύπτου-Ισραήλ.
  Η παγκοσμιοποίηση προχωρά, τα κράτη διαλύονται. Η άμεση δημοκρατία
  θα έρθει σύντομα, όπως ακριβώς την ονειρεύεται η Χόλαρυ, ο Τζέφρεϋ,
  ο Soros και ο Ροκφέλερ.

 53. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 13/07/2011 16:15:33

  Ελληνικός και Ιουδαϊκός τρόπος σκέψης. Χριστιανισμός και Ιουδαϊσμός. Ορθόδοξη και φραγκολατίνικη εξουσιαστική αντιπαράθεση. Ανατολική και ανατολίστικη κοσμοθεώρηση, δυτική και καλβινίστικη κοσμοθεώρηση. Ελληνικός και Ρωμαίϊκος κόσμος. Τούρκοι και Ελληνες. Αλλάχ και Χριστός. Ιεχωβάς και Δίας, κ.ο.κ.
  Ελλάδα-Κύπρος και Ισραήλ. Κρατικές οντότητες πού βιώνουν την καθημερινότητά τους, βυθισμένοι στήν ιστορικά πολυτάραχη διαδρομή τους, αναπολώντας την λάμψη τού παρελθόντος, προσπαθώντας να ξύσουν την σκουριά του σήμερα, με κίνδυνο να σωριαστούν στην ιστορική ανυπαρξία, όσον αφορά την δυναμική τους με το παρελθόν.
  Δύο (τρία) κράτη, πού θέλουν να στηρίξουν το παρόν και μέλλον τους στίς πολιτιστικές αξίες τών ανθρώπων πού ιστορικά στα εδάφη τους καλλιέργησαν και άντρωσαν άμεσοι και έμμεσοι πρόγονοί τους.
  Δύο (τρία) κράτη, πολιτιστικά φορείς αντίποδων πολιτισμών, γεωγραφικά γείτονες, με μικρή γεωγραφική και πληθυσμιακή έκταση, με γειτονικούς λαούς γενετικά συγγενείς, πολιτιστικά αλλοιωμένους και, μελαγχολικά ειδομένο, με τόση ποσότητα μίσους, όσο απαντάτε σε στενούς συγγενείς.
  Εχεις δίκιο Ιεροφάντη.
  Μιά μεγαλύτερη προσέγγιση και αμοιβαία στρατηγική συνεργασία σήμερα είναι αναγκαία και για τα δύο κράτη. Με προσοχή και φειδώ. Είναι πιό εύκολο να μισηθούμε και να προσπαθήσουμε να βγάλουμε τα μάτια μας, παρά να συνεργασθούμε. Εχουμε δυστυχώς ή ευτυχώς, περισσότερα κοινά σημεία απ' ὀτι θέλουμε να αποδεχθούμε.
  Εκπροσωπούμε και οι δύο λαοί την αρχέγονη πολιτιστική ουσία του δυτικού κόσμου και συγχρόνως είμαστε οι πολιτιστικοί αντίποδες ενός μιγάδικου δυτικού πολιτισμού.
  Θέλω να το ξαναπώ. Ο δυτικός πολιτισμός δεν είναι αυτόχθονη δημιουργία. Οι απαρχές του είναι πράξη υιοθεσίας του ελληνορωμαϊκού (στην πορεία ελληνοχριαστιανικού) προτύπου και γι'αυτό έγινε και στρεβλά κατανοητός. Δεν βιώθηκε (λόγω οντολογικών και ανθρωπολογικών προϋποθέσεων) αλλά υιοθετήθηκε και έκανε έλλογη την αντιπαράθεση με τον δημιουργό του.

  Χαίρε.

 54. Γενίτσαρος Πανεπιστημίου avatar
  Γενίτσαρος Πανεπιστημίου 13/07/2011 16:33:51

  "Ο δυτικός πολιτισμός δεν είναι αυτόχθονη δημιουργία.Οι απαρχές του είναι πράξη υιοθεσίας του ελληνορωμαϊκού (στην πορεία ελληνοχριαστιανικού) προτύπου και γι’αυτό έγινε και στρεβλά κατανοητός"

  Στην Ελλάδα κατηγορούμε τη θρησκεία και την εκκλησία ως αναχρονιστική.
  Ενώ στην πραγματικότητα είναι αριστερότερα της αριστεράς και πλήρης ανθρωποκεντρική. Αυτό που προωθεί η παγκοσμιοποίηση είναι ανομοιογένοια.
  Όπου μπορεί στέλνει εποίκους. Όπου δεν μπορεί κάνει πόλεμο.

  "Ο δυτικός πολιτισμός στηρίχθηκε στον Ελληνορωμαϊσμό και στο Χριστιανισμό". Άψογος Ιεροφάντη!!!

  • Γενίτσαρος Πανεπιστημίου avatar
   Γενίτσαρος Πανεπιστημίου @ Γενίτσαρος Πανεπιστημίου 13/07/2011 18:41:46

   Άψογος Ιαπετέ!!!

 55. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 13/07/2011 18:15:00

  Ιεροφάντη, άψογη ανάλυση.
  Εμένα μου έκανε εντύπωση που οι διάφοροι Ελληνοεθνοφοβικοί δεν χρησιμοποίησαν ΟΥΤΕ ΕΝΑ επιχείρημα για να σε αντικρούσουν. Αναλώθηκαν στον ιδιότυπο ιδεολογικοδιεθνιστικό αυνανισμό τους με μόνη έγνοια να "αποδείξουν" ότι δεν είμαστε έθνος ή, τέλος πάντων, ότι είμαστε δημιούργημα των διαφωτιστών, επειδή μόνο και μόνο έχουν φωταδιστεί αυτοί ως ετερόφωτοι κομήτες με Ελληνικά ονόματα. Ή για΄τι οι Ισραηλινοί δεν έιναι εθνος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.