#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/02/2013 15:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σχέδιο ελάφρυνσης των νοικοκυριών από τα χρέη προωθεί η ΚυβέρνησηΈστω και με κάποια χρονική καθυστέρηση, και με το φόβο της πλήρους κατάρρευσης των εσόδων, στην κυβέρνηση κατάλαβαν ότι το κίνημα «δεν έχω να πληρώσω» είναι πιο ισχυρό από εκείνο των κατ' επάγγελμα μπαταχτζήδων. Είναι εκατοντάδες χιλιάδες τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν και δεν πληρώνουν τις οφειλές τους στο Δημόσιο, όχι γιατί δε θέλουν αλλά επειδή αδυνατούν να το πράξουν.

Έτσι, στο οικονομικό επιτελείο, και με δεδομένο ότι τα στοιχεία για τα έσοδα δεν είναι καλά λόγω μη πληρωμής φόρων (κυρίως ΦΠΑ), επεξεργάζονται ένα συνολικό σχέδιο ελάφρυνσης των νοικοκυριών από τα υπέρογκα χρέη. Με ιδιαίτερη προσοχή, προκειμένου να μη δημιουργηθεί κύμα κακοπληρωτών που απλά θα περιμένουν μια ευνοϊκή ρύθμιση, στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν τρόπους ώστε να εισπραχθούν όσα περισσότερα χρήματα από τα ληξιπρόθεσμα, αλλά με πολλές διευκολύνσεις για τους μη έχοντες.

Μια μόνιμη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα, που θα στηρίζεται στο φορολογικό και οικονομικό προφίλ του κάθε οφειλέτη, είναι στις σκέψεις της κυβέρνησης. Δηλαδή, για κάποιον που αποδεδειγμένα δεν έχει να πληρώσει θα γίνονται πάρα πολλές δόσεις ενώ θα αποφασίζεται το ποσό που θα μπορεί να καταβάλει, ανάλογα με το εισόδημά του, αν είναι άνεργος ή όχι, αν έχει άλλη περιουσία κ.λπ. Κάθε οφειλέτης θα εξετάζεται ξεχωριστά. Οι φορολογούμενοι θα προτείνουν αρχικά οι ίδιοι στον έφορο το ποσό της δόσης που θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν κάθε μήνα. Θα πρέπει όμως να αποδείξουν την οικονομική τους κατάσταση και ο έφορος μετά θα αποφασίζει για το ποσό της κάθε δόσης και τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων εξόφλησης της οφειλής.

Στην πορεία της ρύθμισης το ποσό της δόσης θα μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τα εισοδήματα του οφειλέτη. Έτσι, π.χ. αν μια επιχείρηση μπει στη ρύθμιση θα μπορεί να πληρώνει περισσότερα τους μήνες που ο τζίρος είναι υψηλός, και λιγότερα τους υπόλοιπους.

Με τα ληξιπρόθεσμα να έχουν ξεπεράσει τα 12 δισ. ευρώ η μόνη λύση είναι για την κυβέρνηση το «κυνηγητό» ανάλογα με τον οφειλέτη. Ο κατ' επάγγελμα οφειλέτης που αν και μπορεί να πληρώσει δεν το κάνει θα ειδοποιηθεί να εξοφλήσει. Αν δεν το πράξει τότε έρχονται κατασχέσεις και μισθών και περιουσίας και τζίρων και ότι άλλο. Και δικαιολογημένα.

Για τα νοικοκυριά, όμως, που αποδεικνύουν ότι η αδυναμία πληρωμής των χρεών δεν είναι «κόλπο» αλλά οφείλεται σε μειωμένα ή καθόλου έσοδα, θα ισχύσει η ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο.

Το επόμενο βήμα της κυβέρνησης είναι να δει τι θα κάνει με τα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες. Εκτιμάται ότι 1 στα 4 δάνεια δεν εξυπηρετείται με τα περισσότερα να είναι καταναλωτικά. Και στην περίπτωση αυτή, με ιδιαίτερη προσοχή, θα μπορούσε να γίνει μια ρύθμιση που αφενός θα διασφαλίζεται το τραπεζικό σύστημα κι ότι αυτό δε θα καταρρεύσει, κι αφετέρου θα υπάρξει ελάφρυνση των νοικοκυριών.

Εδώ υπάρχει μια καθυστέρηση σχετικά με τη ρύθμιση για τα δάνεια που ίσως οφείλεται σε αντιρρήσεις της τρόικας. Θα είναι, άλλωστε, ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν με την έλευση των τροικανών το Μάρτιο. Όμως, τα ιδιωτικά δάνεια είναι μείζονος σημασίας για την ελληνική οικονομία διότι αν καταρρεύσουν οι τράπεζες λόγω γενικευμένης αδυναμίας πληρωμής, θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα και στην οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό μια ρύθμιση που θα επιμηκύνει τη χρονική διάρκεια αποπληρωμής ή ακόμη και ένα «κούρεμα» στους τόκους, δε θα προκαλούσε κατάρρευση των τραπεζών και θα έδινε μεγάλη ανάσα στα νοικοκυριά.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. σταρατα avatar
  σταρατα 11/02/2013 17:49:19

  Oπως εύστοχα το θέτετε στήν εισαγωγή σας αργά, πολύ αργά σκέφτηκε η κυβέρνηση να ασχοληθεί με την ουσία.
  Βεβαίως ακόμα κι αν για την κυβέρνηση τα μέτρα ανακούφισης απο τα χρέη ληφθούν κατόπιν εορτής, δεν πα΄θουν να είναι το σημαντικώτερο ζητούμενο για να μην αρχίσουν οι κατασχέσεις και οδηγηθούμε στην έκρηξη.
  Το θέμα είναι ακόμα και τώρα που κατάλαβε οτι δεν μπορεί να το αποφύγει θα τολμήσει? Και αν τολμήσει θα είναι αποτελεσματικά τα μέτρα που θα πάρει ή θα είναι "ολίγον" όπως το επίδομα πετρελαίου στους πραγματικά και ανεπανόρθωτα κατεστραμμένους?

 2. Panagiotis avatar
  Panagiotis 11/02/2013 18:54:03

  O καθε απο εμας θα εξεταζεται ξεχωριστα ??
  Καλο ανταμωμα στο επεκεινα

 3. ΑΚ avatar
  ΑΚ 11/02/2013 19:51:56

  πάλι θα την πληρώσουν τα γνωστά υποζύγια που προτιμούν να μείνουν νηστικοί παρά να καθυστερήσουν μια δόση στην τράπεζα ή την εφορία οι αεριτζήδες παντα τη γλυτώνουν!

  • geo avatar
   geo @ ΑΚ 11/02/2013 21:52:45

   δηλαδη για να καταλαβω,υποστηριζετε οτι πρεπει να μενει καποιος νηστικος για να μην καθυστερησει μια δοση στην τραπεζα?

   πιο κατω δεν εχει...

 4. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 11/02/2013 20:33:09

  ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΤΗ ΜΕΓΙΣΤΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ. ΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ-ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ.......ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ. ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ.

 5. νεφέλη avatar
  νεφέλη 11/02/2013 21:59:32

  Εφορίες και τράπεζες βαραίνουν εξίσου τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και απειλούν με πρόστιμα,κατασχέσεις, φυλακίσεις κλπ. Συνεπώς, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα, ώστε να προκύψει συνεπής κι άμεση είσπραξη των απαιτήσεών τους.
  Πλέον, ένας αρμόδιος φορέας (ενδεχομένως και τράπεζα), πρέπει να συνυπολογίσει τις οφειλές του πολίτη σε εφορίες και τράπεζες και μετά να συζητήσει διακανονισμό των μηνιαίων δόσεων.
  Ιδανική θα ήταν η συγκέντρωση του συνολικού ποσού της οφειλής κάθε νοικοκυριού, σε ένα ποσό κι η ρύθμιση σε μία μηνιαία δόση. Μόνο έτσι και τα νοικοκυριά θα έχουν ένα αμοιβαία συμφωνημένο ποσό, να τους βαραίνει μηνιαία (απαλλαγμένο από εκπλήξεις και πανωτόκια) και οι εφορίες κι οι τράπεζες, με τέτοια ρεαλιστική προσέγγιση, θα μπορούν να ελπίζουν σε συνεπέστερες εισπράξεις…
  Αλλιώς, με τόσα διαφορετικά βάρη στα νοικοκυριά, εξαιρέσεις κατηγοριών οφειλετών από διεκολύνσεις και αναβολές δικασίμων για το 2020 για ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη, οι προβλέψεις για εισπράξεις θα παραμένουν τοπία στην ομίχλη….

 6. ΝΠ avatar
  ΝΠ 11/02/2013 22:31:05

  Έχει ξανατονιστεί
  1.Ειδική πρόβλεψη-μεγαλύτερη ελάφρυνση- στους συνταξιούχους,
  νυν ή κοντά στη σύνταξη.
  Τι φταίνε που τους κόβουν σύνταξη ή εφάπαξ;Να μη μιλήσουμε ότι πρόκειται
  για εκμηδενισμό-επαιτεία της τρίτης ηλικίας.
  Μήπως έπρεπε νάναι Ρουμπινί ή μήπως είναι" άπλυτοι"; Ή ψηφίζουν;Και ο νοων...

  2 Να μπαίνουν και οι μικρομεσαίοι στα υπερχρεωμένα.
  .3.Κούρεμα χρεών,μιας και οι μειώσεις μισθών φτάνουν(με τους φόρους)το
  30-40%.Τι σημαίνει ελάφρυνση δόσεων για τρία χρόνια;Δούλεμα...

 7. ΝΠ avatar
  ΝΠ 11/02/2013 22:39:59

  Αν θέλουν μπορούν
  και να βελτιώσουν το νόμο Κατσέλη,
  και να επιταχύνουν τις δικάσιμες,
  Σιγά το γόρδιο δεσμό...
  Άλλα λείπουν..
  Θέληση . και
  τελικά τι θα γίνει;
  Οργή, καταστροφή πρώτης κατοικίας.. ,μικρομεσαίων έτι πλέον
  Τι κερδίζει η πατρίς;
  Όσο για τις τράπεζες..
  ας γράψουν άλλοι.

 8. aggelosview avatar
  aggelosview 11/02/2013 23:09:17

  Πάντως το Παρακαταθηκών μου έστειλε χαρτί να με ενημερώσει ότι αν θέλω μπορώ να αποπληρώσω το δάνειο με penalty. Διαφορετικά μπορώ να τους δίνω το 30% του μισθού αλλά κάθε 6 μήνες τα υπόλοιπα. Μάλλον έχουν μείνει στις μέρες του 2009. Ας σοβαρευτούμε.

 9. Tasos avatar
  Tasos 11/02/2013 23:55:24

  2 σημεία δείχνουν όμως χοντρό πρόβλημα:
  1. το να πρέπει να "πειστεί" ο έφορος και ο διακανονισμός να προκύψει από την προσωπική επαφή του οφειλέτη με αυτόν (ο ορισμός της γραφειοκρατίας). Τί πάει να πεί να "πειστεί" ο έφορος? γιατί πρέπει να φέρει ο άλλος χαρτιά? Όποια ιδιότητα κι αν έχει, έχει φορολογική δήλωση κι αν είναι άνεργος είναι περασμένος στη βάση του ΟΑΕΔ. Ας βρίσκει η εφορία τα στοιχεία απ'ευθείας κι ας κρίνει την "φοροδοτική ικανότητα". Ακατανόητη ψύχωση με τις διαπροσωπικές επαφές στις ΔΟΥ έχουν?
  2. και άλλη φορά είχαν πεί κάτι για δόσεις και η τρόικα μόλις το άκουσε τους έκοψε κάθε κουβέντα.

 10. η Dimi avatar
  η Dimi 12/02/2013 00:08:54

  ΔΕΗ: Νέο, Διευρυμένο, Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (K.O.T.) με Έκπτωση
  έως 42% http://www.dei.gr/Default.aspx?id=31170&nt=19&lang=1

 11. occultist avatar
  occultist 12/02/2013 00:50:12

  Εμένα το Γ.Λ.Κ Γενική Δ/ση Συντάξεων μου έστειλε σήμερα 11/2/13 χαρτί οτι η σύνταξή μου μειώνεται κατά 103,45 Ε αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο Συν την παρακράτηση του 1/6 του ποσού για τον Ιανουάριο. Να σημειωθεί οτι είμαι ΑΜΕΑ σε ποσοστο άνω του 70% ΔΕΝ λαμβάνω αναπηρική σύνταξη αλλά πολιτική με 37 έτη υπηρεσίας. Το ΓΛΚ με παρέπεμψε (αν και πολίτης) στην Ανωτάτη Στρατου Υγειονομική Επιτροπή στο 401 ΓΣΝ οπου εξετάσθηκα στις 7/2/13. Η απόφαση θα βγεί μετά 2 μήνες περίπου. Ηδη με τα παρακρατηθέντα χρήματα θα μπορούσα να εκπληρώσω τις φορολογικές μου υποχρεώσεις. Τώρα πως;;;; Τα συμπεράσματα δικά σας.

 12. blue nile avatar
  blue nile 12/02/2013 01:20:35

  Η κυβέρνηση δεν θέλει να παραδεχτεί ότι το μνημονιακό πρόγραμμα λιτότητας αποτυχαίνει λόγω της αναπόφευκτης υστέρησης εσόδων.
  Εκεί όπου αποτυχαίνει δηλαδή οποιοδήποτε περιοριστικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζεται όταν το περιβάλλον είναι υφεσιακό.
  Νομοτέλεια και όποιος θέλει ας κοπιάσει να μας πει που και πότε πέτυχε παρόμοιο εγχείρημα.
  Αν συνεχιστεί το ίδιο βιολί θα έχουμε πολύ άσχημα ξεμπερδέματα.
  Ας μας εξηγήσει κάποιος ποιοι και με ποια κριτήρια θα αποτανθούν για το αν κάποιοι είναι επαγγελματίες μπαταχτσήδες και ποιοι είναι ανήμποροι να ανταποκριθούν στα υπέρογκα φορολογικά βάρη.
  Και τι θα γίνει όταν τα όργανα πάνε να κατασχέσουν περιουσία πολιτών;
  Είναι καιρός να σκεφτούν στην κυβέρνηση ότι πρέπει επιτέλους να πουν την μεγάλη αλήθεια. Ότι το μνημόνιο ΙΙΙ δεν βγαίνει...
  Γιατί πολύ απλά δεν μπορείς να πάρεις πια άλλα από αυτούς που δεν έχουν.
  Και οι πολλοί περισσότεροι δεν έχουν...
  Αν συνεχίζουν να υπεραμύνονται μιας καταδικασμένης σε αποτυχία πολιτικής κάνοντας σπασμωδικές κινήσεις θα φέρουν την κοινωνία απέναντι τους.
  Κανείς πολιτικός δεν δικαιούται, αφού πρώτα έχει επιβάλει αστρονομικούς φόρους, αμέσως μετά να θεσμοθετεί κατασχέσεις όταν ακόμα δεν έχει γίνει η περιβόητη επιτροπή δικαστικών που θα ελέγξει το πόθεν έσχες των βουλευτών...

 13. polites avatar
  polites 12/02/2013 01:46:59

  Αληθεύει, ή είναι ράδιο Αρβύλα ότι αναβλήθηκε για Μάρτιο η εκταμίευση της δόσης Φεβρουαρίου,
  αλλά ο Στουρνάρας είπε ότι "δε πειράζει, έχουμε ρευστό";

 14. Panagiotis avatar
  Panagiotis 12/02/2013 01:52:03

  Πρωτα μας φορτωνουν με φορους και μετα μας κανουν και χαρη κανοντας μας διακανονισμο .
  Τι μεγαλοψυχη κυβερνηση εχουμε , ετσι?

  Βεβαια ολη η ιστορια γινεται για να ρευστοποιησουμε σε εξευτελιστηκες τιμες οτι περιουσιακο στοιχειο διαθετουμε , πληρωνοντας ετσι τα εξωφρενικα , αδικα και εγκληματικα χαρατσια .
  Το σχεδιο προχωραει οπως εξυφανθει .

 15. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 12/02/2013 04:21:21

  Πάω στοίχημα οτι θα είναι sudoku τα κριτήρια και τελικά λίγοι θα ωφεληθούν.Απλά και άμεσα μέτρα που να αφορούν την καθημερινότητα όλων θα ήταν προτιμώτερα,όπως φπα και πετρέλαιο

 16. tasos1 avatar
  tasos1 12/02/2013 09:12:20

  Κύριε πρωθυπουργέ.
  γιατί χρεώνεστε όλες τις αστοχίες και τη συνολική αβελτηρία των υπηρεσιών του κάκιστου κράτους, του οποίου είσθε ο πρωθυπουργός;
  Έχετε την εντύπωση πως εμείς που σας τα επισημαίνουμε από το Antinews δεν ξέρουμε τίποτα;
  Είμαστε στούρνοι -ας πούμε και για παράδειγμα- απέναντι στον Στουρνάρα;
  Έχει κάνει ποτέ στη ζωή του δήλωση φορολογούμενου, που άνεργος και δυστυχής, πρέπει να πληρώσει -αντισυνταγματικά- φόρο για το Habeas Corpus και για ένα σπίτι, το οποίο έχει κληρονομιά από τον πατέρα του;
  Να του πάρετε και το σπίτι;

 17. cool avatar
  cool 12/02/2013 12:14:44

  ο Χατζηδακης ειπε : αυτα μπορω να προτεινω κ ΑΝ τα δεχτει η τροικα !! οποτε δεν βαζουμε την τρικα απευθειας να κυβερνησει κ να μην πληρωνουμε την κυβερνηση τσαμπα ?

 18. πολιτης avatar
  πολιτης 12/02/2013 14:38:06

  λεει η επικαιροτητα:

  -2500000 συνελληνες χρωστουν εως 3000 ευρω - προσδοκωμενα εσοδα 1 δις ευρω
  -20000 συνελληνες χρωστουν πο 3000 -100000 ευρω.προσδοκωμενα εσοδα 1 δις ευρω.
  -1500 συνελληνες χρωστουν απο 100000 - πολλα εκατ ευρω. συνολικο οφειλομενο, ποσο 35 δις ευρω.

  τι να πω πια ...οτι να πει κανεις ειναι λιγο !!!!!!

  σημειωτεων απο τις διαφορες λιστες δις εκατομμυριων δεν εχουν παρει ακομη ουτε ενα ευρω...!!!!!παρα ασχολουνται με τις εξαδελφες του παπακωνσταντινου....και τις μυρμηγκιες του μαρκογιαννακη....!!!!

 19. Zame avatar
  Zame 12/02/2013 19:24:34

  Η Λογικότητα των αθανάτων
  Η Γλώσσα ως Λογική..
  και τα Μαθηματικά ως Γλώσσα.. (Χρ.Γιαν)
  Τωρα ποιο ακριβως ειναι το σχεδιο.. ?
  ..γιατι αυτο που ξερω ειναι πως
  Δεν υπάρχει έρευνα χωρίς να γίνονται λάθη,
  το νοητικά σοβαρό όμως, είναι η επανάληψη του λάθους.
  Το δε ασυγχώρητα σοβαρό, είναι η διαιώνιση του λάθους
  ..αφου η επιμονή από μία και συγκεκριμένη οπτική γωνία ..προσέγγισης των ιδιωτικών μη εξυπηρετούμενων δανείων .. λόγο της απρόβλεπτης οικονομικής μεταβολής πού οδήγησε (.+.) & οδηγεί εκτός οικονομικής & κοινωνικής δραστηριότητας..προς όφελος συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων..αφού η αναντιστοιχία εξαθλίωσης πού αγγίζει τα όρια ανθρωπιστικής καταστροφής με την ανερυθρίαστης καταχρηστική αισχροκερδείας μάλιστα από δεσπόζουσα θέση των αυτουργών-τραπεζιτών..προδίδετε από το ΟΦΕΛΟΣ τους που τόσο αριστοτεχνικά-νόμιμα&ηθικά..μεθοδεύτηκε..?
  .. η πρόεκυψε..?
  και ήρθε να δέσει
  & με την σημερινή δήλωση του γραμ.του ΥΠ.ΟΙΚ πως ο κατώτερος μισθός στην χώρα μας παραμένει υψηλός..!!!
  η Ισπανιδα τους τα εψαλε στην Δ.Σ του GAP
  ..& είναι πολύ χοντρό το "πρόβλημα"
  ..ελάτε να κατάσχετε
  ..καλό αντάμωμα..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.