#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/07/2011 12:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συναγερμός στις τράπεζες για το "κούρεμα"Όταν οι αρχηγοί των κρατών ελάμβαναν τις κρίσιμες αποφάσεις για το ελληνικό χρέος την περασμένη εβδομάδα, δεν ήταν αδαείς. Γνώριζαν τι υπέγραφαν, ότι το σχέδιο έχει «πατέρες» και αυτοί είναι οι Γερμανοί.

Διαβάστε τις γράφουν, όχι σε εμάς, αλλά στο "Βήμα", για τον ρόλο του Άκερμαν της Deutsche Bank, της γαλλικής BNP Paribas και της βρετανικής HSBC σ την ανταλλαγή των «σκάρτων», ήτοι υποτιμημένων ελληνικών ομολόγων με «καλά» νέα.

Επομένως, δε θα έπρεπε να εκπλήξει κανέναν η τελευταία εξέλιξη για την εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών στη μετακύλιση χρέους γνωστό και ως rollover. Σήμερα, οι Έλληνες τραπεζίτες μαζί με τη Διεθνή των τραπεζών, του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, του IIF που εκπροσωπεί το σύνολο των χρηματοπιστωτικών οίκων που θα εμπλακούν στην διαδικασία στήριξης της Ελλάδας, μαζεύονται στην Ελλάδα για να δουν τους όρους με τους οποίους θα γίνει η διαδικασία.

Αν θυμόμαστε καλά, στην κρίσιμη Σύνοδο κλήθηκαν εσπευσμένα να πάνε και οι Έλληνες τραπεζίτες, εκπροσωπούμενοι από τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και πρόεδρο της Εθνικής, Β. Ράπανο.

Τώρα ξαφνικά ανακάλυψαν όλοι ότι υπάρχει εμπλοκή στη συμμετοχή των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων στη διαδικασία μετακύλισης χρέους. Ανακάλυψαν, λοιπόν, ότι η ζημιά που θα υποστούν θα είναι της τάξης των 9 δις ευρώ κι όχι των 2-2,5 δις που ήλπιζαν αν το κούρεμα 20% (ανταλλαγή το λένε) γινόταν στις ονομαστικές αξίες των ομολόγων.

Το πιο μεγάλο πρόβλημα, το οποίο και προκαλεί πανικό είναι η χασούρα των ελληνικών τραπεζών την οποία δεν μπορούν να αντέξουν. Είναι πολλά τα λεφτά και κανείς δεν τα έχει, ούτε και η Εθνική. Γι’ αυτό και ο πανικός.

Εδώ θα πρέπει να γίνουν, όμως, μερικές διαπιστώσεις.

Πολλές από τις ελληνικές τράπεζες εξαναγκάστηκαν στο να αγοράσουν ομόλογα από δημοπρασίες με υψηλά επιτόκια που όμως δεν υπήρχε ενδιαφέρον από ξένους. Η κυβέρνηση τις ανάγκασε να φορτώσουν στο χαρτοφυλάκιό τους τα «σαπάκια» και τώρα τους ζητά τα ρέστα.
 Αφού από την αρχή της συμφωνίας γνωρίζαμε όλοι ότι θα υπάρξει ένα κούρεμα της τάξης του 20% γιατί τώρα εμφανίζονται όλοι προβληματισμένοι; Μήπως υπάρχει κάτι πιο βαθύ;
Οι φήμες από την αρχή έλεγαν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα οδηγηθούν κάποια στιγμή στην αγκαλιά των ξένων κι αυτό είναι εύκολο να γίνει τώρα. Διότι για να καλυφθεί η χασούρα των 9 δις (αν καταλήξουν εκεί) θα πρέπει οι τράπεζες να σπεύσουν να καλύψουν τις μαύρες τρύπες τους με δανεισμό από τον EFSF. Έτσι, όμως, το μετοχικό κεφάλαιο κρατικοποιείται και οι τράπεζες χάνουν τον έλεγχο. Και οδηγούνται στην αγκαλιά των ξένων τραπεζιτών που σίγουρα θα βρουν σαπάκια αλλά θα βρουν και φιλέτα μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.
Και τέλος, μήπως η χασούρα είναι η αρχή για τις περίφημες συγχωνεύσεις στις τράπεζες για τη δημιουργία ισχυρών ομίλων που όμως και πάλι θα μπορούν να εξαγοραστούν έναντι πινακίου φακής από τους ξένους που θα βάλουν έτσι χέρι και στον τραπεζικό κλάδο στη χώρα μας;

Για όλα αυτά είναι κρίσιμες οι σημερινές συναντήσεις ώστε να επιδιωχθεί ένα πιο «βελούδινο» κούρεμα ώστε να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες από τις ζημιές.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Στάθης Σαραφόπουλος avatar
  Στάθης Σαραφόπουλος 28/07/2011 12:24:01

  Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις η αναδιάρθρωση είναι της τάξης του 21%.
  Είναι, όμως, πράγματι έτσι;
  Σύμφωνα με ανάλυση, λεπτομέρειες της οποίας θα παρουσιαστούν στο σεμινάριο “Μπροστά από την Καμπύλη” την 31 Ιουλίου στην Αθήνα, μετά την αρχική αναδιάρθρωση που είναι πράγματι της τάξης του 20-21%, η πραγματική αναδιάρθρωση που ακολουθεί υποχρεωτικά από την αγορά είναι της τάξης του 60% - 65%, με τις ...τρέχουσες τιμές των ελληνικών ομολόγων.
  Και ότι αυτό συνεπάγεται για τις τράπεζες...

 2. RYaN avatar
  RYaN 28/07/2011 12:25:09

  Δεν είναι υποχρεωτικό να ανταλλάξουν όλα τα ομόλογά τους. Μπορούν να ανταλλάξουν μόνο εκείνο το κλάσμα που τους συμφέρει.
  Το όλα ή τίποτα συνήθως δεν είναι η λύση και κακώς παρουσιάζονται υπολογισμοί που στηρίζονται μόνο στα άκρα. Το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι ελληνικές τράπεζες είναι να συνθέσει η καθεμία το δικό της βέλτιστο σενάριο και να το υλοποιήσει.

  • Θα τους παρει και θα τους σηκωσει... avatar
   Θα τους παρει και θα τους σηκωσει... @ RYaN 28/07/2011 12:31:30

   να σε πάρουν ρε μεγάλε για σύμβουλο στα διατραπεζικά, αφού έχεις τέτοια βαθιά γνώση και εμπειρία!!!

   κουραστήκαμε να γράφει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του!!!!!!

 3. Δημήτρης Ιατρόπουλος avatar
  Δημήτρης Ιατρόπουλος 28/07/2011 12:43:38

  Το τραγικό είναι ότι κανένας, ούτε από την κυβέρνηση,ούτε από την αντιπολίτευση δεν μιλάει για τη ζημιά και την τύχη των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν αγοράσει ελληνικά ομόλογα!
  Στα παλιά τους τα παπούτσια γράφουν όλοι τους τον Έλληνα συνταξιούχο και τον σημερινό εργαζόμενο..

  • Tassos avatar
   Tassos @ Δημήτρης Ιατρόπουλος 28/07/2011 13:10:08

   Ο Βενιζέλος είπε ότι τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων δεν θα υποστούν κούρεμα. Αλλαξε τίποτα? Πάντως ας χάσουν και καν φράγκο οι τραπεζίτες. Οταν τους έδινε λεφτά το κράτος κι αυτοί τα κάναν ομόλογα με 5 % αντί να τα ρίχνουν στην αγορά , ήταν καλά?

 4. Απορία avatar
  Απορία 28/07/2011 13:02:37

  Κρατικοποίηση όλων των ιδιωτικών τραπεζών.
  Σεισάχθεια σε όλο το εσωτερικό χρέος, δημοσίου και ιδιωτών.

 5. nestor avatar
  nestor 28/07/2011 13:08:21

  http://techiechan.com/?p=1200

  • Απορία avatar
   Απορία @ nestor 28/07/2011 14:04:01

   Μήπως ξέρεις ποιος είναι ο techiechan;

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Απορία 28/07/2011 14:17:11

    Ο techiechan είναι ό,τι και ο Μπαρουφάκης.

   • nestor avatar
    nestor @ Απορία 28/07/2011 15:42:36

    Όχι δεν το έχω ψάξει, δεν με ενδιαφέρει άλλωστε.
    Μιλάει για 9% κούρεμα χρέους το όποιο είναι για γέλια αφού ισούται με τους τόκους 2,5 ετών.
    Και στα σχόλια δεν υπάρχουν σοβαρές και τεκμηριωμένες ενστάσεις.

    • Απορία avatar
     Απορία @ nestor 28/07/2011 16:02:28

     Γενικώς μπαίνει σε λεπτομερείς υπολογισμούς που δεν μπορείς να πιστοποιήσεις χωρίς πραγματικά πολύ δουλειά.

     Το ότι πιθανότατα μπαρουφολογεί μπορεί κανείς να το καταλάβει από την μεγέθους βιβλίου λεπτομερή (!) ανάλυση του τι θα γινόταν σε περίπτωση πτώχευσης. Είναι αδύνατον να γνωρίζει κανείς με τόση λεπτομέρεια το τι θα γίνόταν δοδομένου των άπειρων παραμέτρων που υπεισέρχονται στην όποια πρόβλεψη.

 6. axis avatar
  axis 28/07/2011 13:57:02

  Βλέπουμε πως οι πανηγυρισμοί του ΠΑΣΟΚ για τη μεγάλη σωτηρία του έθνους από τους φοβερούς πολιτικούς του κινήματος γρήγορα εξανεμίστηκαν και φαίνεται ότι μάλλον - ακόμα μια φορά - μας παραμύθιασαν.

 7. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 28/07/2011 14:47:51

  Πότε έγιναν δημοπρασίες ομολόγων με υψηλά επιτόκια, με τη σημερινή κυβέρνηση;
  Και "ανάγκασε να αγοράσουν ομόλογα με υψηλά επιτόκια καθώς δεν υπήρχε ενδιαφέρον από ξένους και τώρα τους ζητά τα ρέστα»;
  Δεν έγινε καμμία δημοπρασία ομολόγων με τη σημερινή κυβέρνηση, πρίν την ένταξη στο μηχανισμό στήριξης (Άνοιξη 2010) και το ξέρετε πολύ καλά. Μετά την ένταξη, φυσικά ήταν αδύνατο να γίνουν.
  Μόνον με βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια γίνονται τακτικά δανεισμοί, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία, χωρίς καθόλου σχέση.
  Δεν γίναμε δά όλοι όλοι ηλίθιοι, για να τρώμε τη μαύρη Σοβιετικού τύπου προπαγάνδα σας και το συνεχές σορτάρισμα της χώρας.

 8. mv avatar
  mv 28/07/2011 15:34:42

  Μια εικόνα από το χρέος.
  Μάταιος ο αγώνας ...

  h**p://antikleidi.wordpress.com/2011/07/28/xreoseikona/

 9. zame avatar
  zame 28/07/2011 19:02:01

  επιδει ΠΛΕΟΝ ειναι γνωστό τις πάση..ο ΕΥΡΕΩΣ ΑΝΑΛΓΗΤΟΣ τρόπος (κλασματ.αποθεματ) δημιουργίας του χρήματος.. απο τις τράπεζες..αλλα και ο τροπος υποθήκευσης του κοσμακι με τα κολοδανεια τους τα "ψιλα γραμματα" και δεν συμμαζεύεται....
  Οραματίζομαι ..ΜΙΑ αυριανή μέρα που κανένας δεν θα χρωστά τιποτε σε κανέναν .
  Μια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ της Παγκόσμιας ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ με ΞΕΚΑΘΑΡΟΥΣ αναβαθμισμένους και ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΜΕΝΟΥΣ σταθερους κανόνες..
  ..όπου πχ. τα αποθεματικά των ταμείων .. να ειναι η Κεντρικη τραπεζα του Κρατους που θα χορηγεί-ανακυκλώνει ΑΤΟΚΑ δανεια με ..προϋποθέσεις..& θεσεις εργασιας..κλπ.
  (& με παρακρατηση μονον ενα μικρο μερος για τα λειτουργικα εξοδα αυτων των ..Εθνικων Τραπεζων )
  Οι επενδυτικές τραπεζες να εχουν διαφορετικο "αντικειμενο" στην διαχείριση των κεφαλαίων..
  Οι μονοπολειακες εταιριες θα μπορουσανε αυτες να δανειοδοτουν τους πολιτες για να καταναλωνουνε τα προιοντα τους..παλι με καποιες προυποθεσεις..και οχι ετσι .."χυμα"

 10. Γιώργος avatar
  Γιώργος 28/07/2011 19:11:34

  Καλησπέρα και από μένα....
  Παιδιά...(είναι δύσκολο, το ξέρω) αλλά όσο μπορείτε σαμποτάρατε τους Γερμαναράδες.....
  ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ....! ! !

  • nestor avatar
   nestor @ Γιώργος 28/07/2011 23:26:31

   Θύμωσε ο λαγός και κλωτσούσε το βουνό...
   Αντε και το κάναμε...
   Θα το καταλάβουν?
   Θα ιδρώσουν?
   Είμαστε πολύ πολύ μικρή αγορά γι αυτούς.

 11. zame avatar
  zame 28/07/2011 19:17:36

  οχι μονον κουρεμα..αλλα & "ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ" ολου του χρηματοπιστοτικου νομισματικου συστηματος..ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΘΕΛΕΙ ΟΛΗ Η ΠΑΡΑΓΚΑ..που απο την
  κεκτημένη ταχύτητα απληστίας & αλαζονείας του κερδους .. προδόθηκαν οι απεχθείς προσδοκίες τους..& που δεν ειναι "ετοιμοι" να "αντιπαραταθουν" απεναντι στην ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ καταφανεστατη οργη ολου του κοσμου.

  • barman avatar
   barman @ zame 28/07/2011 20:30:01

   Περίμενε και θα δείς τι θα γίνει με τη στάση πληρωμών των ΗΠΑ. Το σχέδιο είναι αποδυνάμωση της Κίνας. Μετά τι θα κάνουν οι Κινέζοι, πόλεμο;

 12. Pi avatar
  Pi 29/07/2011 00:05:13

  η credit agricole θεωρει δεδομένες νέες υποτιμήσεις της ελληνικης οικονιμίας και υπολογίσει την χασούρα της στα 850 εκ. ευρώ,450 εκ ευρώ για Εμπορική

  http://www.lefigaro.fr/societes/2011/07/28/04015-20110728ARTFIG00550-la-grece-va-couter-850-millions-au-credit-agricole.php

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.