#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/06/2012 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συμφωνία Σαμαρά με τους Δανειστές για τροποποίηση του ΜνημονίουΈκκληση για συμμετοχή στις εκλογές της Κυριακής κάνει ο Αντώνης Σαμαράς μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στον «Ελεύθερο Τύπο» επισημαίνοντας ότι «την ώρα που κρίνεται η παραμονή της χώρας στο ευρώ δεν πρέπει να λείψει κανείς από τις κάλπες». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεσμεύεται για το σχηματισμό κυβέρνησης με τις δυνάμεις που συμφωνούν στη διασφάλιση της παραμονής μας στο ευρώ, καθώς και στην επαναδιαπραγμάτευση, εμπράκτως και όχι στα λόγια.

Επισημαίνει επίσης το θετικό κλίμα που υπάρχει στην Ευρώπη σε σχέση με την αλλαγή όρων του Μνημονίου και αποκαλύπτει συμφωνία με τους Δανειστές για την επιμήκυνση και αντικατάσταση μέτρων του Μνημονίου με άλλα ισοδύναμα. Προαναγγέλλει επίσης μέτρα για τόνωση του Τπυρισμού: "Έχω βάσιμες ελπίδες ότι το πλαίσιο επαναδιαπραγμάτευσης που έχουμε δημοσιοποιήσει με τις 10 προτάσεις θα έχει σε μεγάλο βαθμό θετική ανταπόκριση από τους δανειστές μας.Είμαστε αντίθετοι σε μειώσεις μισθών, συντάξεων και σε οποιουσδήποτε άλλους φόρους όπως αυτούς στους οποίους επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στηρίζουμε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την επαναφορά της μετενέργειας στα προηγούμενα χρονικά όρια" δηλώνει μεταξύ άλλων και προσθέτει: "ήδη υπάρχει συμφωνία σε γενικές γραμμές να αντικατασταθούν κάποια μέτρα με άλλα ισοδύναμου αποτελέσματος. Καθώς και για τη δυνατότητα μιας τέτοιας επιμήκυνσης..."

Να σημειωθεί ότι χθες η Κομισιόν άνοιξε «παράθυρο» για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου με την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές προσδιορίζοντας το πλαίσιο στο οποίο μπορούν κινηθούν οι δύο πλευρές, Ελλάδα και ΕΕ, χωρίς να διαταραχθούν οι σχέσεις ούτε να απειληθεί το μέλλον της Ελλάδας μέσα στην ευρωζώνη.

Όπως επισήμανε  η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα  «η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την αντικατάσταση επιμέρους μέτρων από άλλα ισοδύναμου αποτελέσματος» και κάνει λόγο για «ενδεχόμενη επιμήκυνση του χρόνου υλοποίησης των δημοσιονομικών στόχων του μνημονίου» η οποία ωστόσο θα απαιτήσει επιπλέον βοήθεια από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Ο κ. Σαμαράς εκφράζει επίσης την βεβαιότητά του ότι η Ν.Δ. θα είναι πρώτο κόμμα. Όσο πιο μεγάλη είναι η δύναμή μας τόσο θα απομακρύνεται ο κίνδυνος ακυβερνησίας και πολιτικής αστάθειας. Η χώρα δεν αντέχει άλλη εκλογική αναμέτρηση και θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να την αποφύγουμε.

Απαντώντας εξάλλλου στη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ότι το ευρώ δεν είναι φετίχ, δηλώνει ότι συνειδητά ξανάνοιξε μόνος το δημόσιο διάλογο για επιστροφή της χώρας στη δραχμή, «αποκαλύπτοντας έτσι τους κρυφούς και ανομολόγητους σχεδιασμούς του».

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη ΕΡ: Θέσατε 18 προτάσεις, οι 10 από τις οποίες αποτελούν το πλαίσιο επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου από μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Έχει γίνει από την πλευρά σας κάποια προεργασία με τους εταίρους-δανειστές μας, σε σχέση με αυτή την επαναδιαπραγμάτευση;

Έχουμε δημοσιοποιήσει, πράγματι, ένα συγκροτημένο εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, από 18 σημεία. Αξιολογημένα και κοστολογημένα. Τα οκτώ από αυτά μπορούμε να τα προχωρήσουμε άμεσα. Τα άλλα δέκα θα τα διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας. Και, βέβαια, δεν είναι θέματα που θα τα ακούσουν πρώτη φορά από έμενα. Τα θέτω -τα περισσότερα από αυτά - από τις αρχές του 2010. Πρέπει, όμως, να σας πω ότι για πρώτη φορά βρήκα ιδιαίτερη ανταπόκριση στην τελευταία Σύνοδο του ΕΛΚ. Έγινε, μάλιστα, στο κείμενο των συμπερασμάτων, ειδική αναφορά  στις προσπάθειές μου αυτές και ρητή αναφορά στην ανάγκη αναπτυξιακής στήριξης της Ελλάδας. Αυτό είναι πολύ θετικό και πρέπει να το αξιοποιήσουμε άμεσα.

Ερ: Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» σας στο θέμα της
επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου; Περιλαμβάνονται σε αυτές μισθοί, συντάξεις και μετενέργεια;


Στηρίζουμε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και προτείνουμε την επαναφορά της μετενέργειας στα προηγούμενα χρονικά όρια. Είμαστε αντίθετοι σε οποιεσδήποτε άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Όπως και σε οποιουσδήποτε άλλους φόρους, όπως αυτούς στους οποίους επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στους εταίρους μας έχουμε συγκεκριμένα επιχειρήματα να αναπτύξουμε: Ότι τέτοια μέτρα θα βαθύνουν και θα ανακυκλώσουν την ύφεση. Θα φέρουν νέα λουκέτα και νέα ανεργία. Θα μας απομακρύνουν από τους δημοσιονομικούς στόχους, αντί να μας φέρουν πιο κοντά. Ήδη, η ύφεση  για φέτος είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που προβλεπόταν. Και αυτό -όπως ρητά προβλέπεται στις συμφωνίες- μας δίνει τη δυνατότητα να ζητήσουμε την παράταση του χρόνου προσαρμογής. Πιστεύω, λοιπόν, ότι με συγκεκριμένο, κοστολογημένο σχέδιο και με επιχειρήματα ουσίας μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και θα τα καταφέρουμε.

ΕΡ: Ποιο είναι το σχέδιο Β’ που θα έχει μια δική σας κυβέρνηση στην
περίπτωση που οι εταίροι-δανειστές μας δεν δεχθούν το πλαίσιο
επαναδιαπραγμάτευσης που θα τους θέσετε; Θα εφαρμόσουμε το Μνημόνιο ως έχει, θα το ακυρώσουμε ή έχετε κάποιο τρίτο εναλλακτικό σχέδιο;


 Έχω βάσιμες ελπίδες ότι το πλαίσιο επαναδιαπραγμάτευσης που
έχουμε δημοσιοποιήσει με τις 10 προτάσεις θα έχει σε μεγάλο βαθμό
θετική ανταπόκριση από τους εταίρους και τους δανειστές μας. Όλοι πια έχουν συνειδητοποιήσει ότι η συνταγή του Μνημονίου απέτυχε και το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης τίθεται στο τραπέζι, όχι μόνον από εμάς, αλλά και από πολλούς άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Ήδη, για παράδειγμα, το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου προσαρμογής των δημοσίων δαπανών, ύψους 11,7 δισ. ευρώ, κατά δύο έτη κερδίζει καθημερινά έδαφος. Αυτό θα δώσει μια μεγάλη ανάσα στην οικονομία μας και, ταυτόχρονα, θα μας επιτρέψει η περικοπή των δαπανών να γίνει με περιστολή της σπατάλης και όχι από τους μισθούς και τις συντάξεις. Επίσης, ήδη υπάρχει συμφωνία σε γενικές γραμμές να αντικατασταθούν κάποια μέτρα με άλλα ισοδύναμου αποτελέσματος. Καθώς και για τη δυνατότητα μιας τέτοιας επιμήκυνσης. Βέβαια, η επαναδιαπραγμάτευση είναι από τη φύση της μια «μάχη» που
απαιτεί σχεδιασμό, ρεαλιστικό περιεχόμενο και επίμονο διάλογο με τους εταίρους μας. Η δική μας πρόταση κινείται με σοβαρότητα πάνω σε αυτούς ακριβώς τους άξονες και δεν έχουμε λόγο να μην επιμείνουμε σε αυτήν.

ΕΡ: Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα μπορούσε να εφαρμοστεί από φέτος το καλοκαίρι, δεδομένης της δραματικής μείωσης που παρουσιάζει ο τουρισμός με τραγικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία;

Είναι βασική προτεραιότητά μας. Θέλουμε η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση να είναι άμεση. Να πάει από το 23%, που είναι σήμερα, στο 9%. Μπορούμε να αποδείξουμε ότι αυτό που ισχύει σήμερα δεν φέρνει περισσότερα, φέρνει λιγότερα δημόσια έσοδα! Γιατί πλήττει όχι μόνον την εσωτερική κατανάλωση, αλλά και τη μεγάλη βιομηχανία του τόπου μας: τον τουρισμό. Μπορούμε, επίσης, να επικαλεστούμε τα παραδείγματα άλλων χωρών. Και πιστεύω ότι θα το πετύχουμε...

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 15/06/2012 09:51:13

  ΟΛΟΙ στίς κάλπες τήν Κυριακή. Καί προσοχή πάνω ἀπό τήν κάλπη! Οἱ ἐπιλογές πολλές,ἡ λύση ὃμως μία.Ἡ σωτηρία τῆς χῶρας... Μήν ἀφήσουμε νά μᾶς παρασύρουν σκέψεις ἐκδικητικές,μικροπολιτικές,ἀπαξιωτικές.Γιά τό μέλλον τῆς Πατρίδας καί τῶν παιδιῶν μας πρόκειται...Μιά λάθος σκέψη ἐκείνη τήν ὣρα,παίζει στά ζάρια τό μέλλον αὐτό...

 2. makis avatar
  makis 15/06/2012 10:12:39

  [Video] Βενιζέλος εκτός εαυτού για ερώρηση πολίτη για την SIEMENSE http://shar.es/sgfkb

 3. Φανη avatar
  Φανη 15/06/2012 10:43:44

  Καλημερα Κυθηριε, φοβαμαι αυτους που δεν εχουν πια τιποτα να χασουν-γιατι γινανε πολλοι- και μπορει, λεω μπορει να ψηφισουν με το σκεπτικο "αποθανετω η ψυχη μου μετα των αλλοφυλων".

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Φανη 15/06/2012 14:59:38

   Ἒχεις δίκιο Φανή,μακάρι νά μήν ἐπικρατήσει αὐτή ἡ λογική...

 4. ΑΙΟΛΙΚΟΣ avatar
  ΑΙΟΛΙΚΟΣ 15/06/2012 10:48:43

  ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ ΤΩΝ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΩΝ ΝΗΣΙΩΤΩΝ ΔΕΝ ΤΙΣ ΘΕΛΟΥΝ.

 5. anagnostopoulos panagiotis avatar
  anagnostopoulos panagiotis 15/06/2012 10:54:16

  Σοσιαλιστικό κόμμα χωρίς γεμάτα ταμεία, τα οποία να του επιτρέπουν την εκπλήρωση των (κοινωνικών) υποσχέσεων του, καθώς επίσης χωρίς καμία δυνατότητα δανεισμού, είναι αδύνατον να επιβιώσει. Φιλελεύθερο κόμμα, με ισχυρή σοσιαλιστική αντιπολίτευση, «τυφλά υποταγμένο» στο μνημόνιο, στην Τρόικα και στους δανειστές, είναι επίσης αδύνατον να επιβιώσει. Εάν λοιπόν δεν υπάρξει συναίνεση μεταξύ των αντίθετων κομμάτων, πράγμα πολύ δύσκολο (αν και όχι αδύνατον), αυτό που προβλέπεται είναι δυστυχώς διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις - τις οποίες όμως είναι αδύνατον να αντέξει η ελληνική οικονομία. (πηγή http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2616.aspx )

 6. Δεξιόχειρας avatar
  Δεξιόχειρας 15/06/2012 11:02:21

  Φίλοι, ας γίνουμε ρεαλιστές. Κανένας δεν πρόκειται να γίνει ο σωτήρας μας εάν εμείς οι ίδιοι δεν ιδρώσουμε. Πρώτα απ'όλα μας φταίει ο εαυτός μας και μετά όλοι οι άλλοι μαζί και οι πολιτικοί μας. Ας εστιάσουμε σε συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις, οι οποίες μπορούν αύριο να κριθούν για τη συνέπεια τους και όχι σε αερολογίες. Ας στηρίξουμε την πολιτική παράταξη που χρόνια τώρα μας λέει ότι ο ρόλος της είναι μόνο να βάλει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα δραστηριοποιηθούμε και θα διακριθούν οι άριστοι. Ας μην εμπιστευτούμε αυτούς που μας τάζουν μία ήσυχη, πλουσιοπάροχη ζωή χωρίς ανταλλάγματα. Τίποτα στη φύση δεν αποκτάται χωρίς κόπο. Τίποτα δεν χαρίζεται, όλα μπορείς να τα κερδίσεις με σκληρή δουλεία. Φτιάξτε μας όμως το πλαίσιο, δίκαιο και σταθερό. Επιτέλους γυρίστε στη Ν.Δ εσείς που κατά καιρούς την ψηφίσατε έστω και τώρα που δεν σας τάζει τίποτα προσωπικό. Σήμερα η Ν.Δ είναι τίμια. Σήμερα πρέπει όλοι να τη στηρίξουμε.

 7. ChrisC avatar
  ChrisC 16/06/2012 19:07:30

  Μέρκελ: Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες

  http://www.tovima.gr/afieromata/elections2012/article/?aid=462804

 8. KAPETAN KANENAS avatar
  KAPETAN KANENAS 16/06/2012 21:22:15

  Merkel: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται επακριβώς

  «Είναι πολύ σημαντικό οι ελληνικές εκλογές να έχουν ένα αποτέλεσμα ώστε η επόμενη κυβέρνηση να πει: ναι, θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μερκελ στη διάρκεια συνεδρίου των Χριστιανοδημοκρατών και κάλεσε τους Έλληνες ψηφοφόρους να τηρήσουν τις συμφωνίες τους.

  Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, απέκλεισε σήμερα την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του δανεισμού της Ελλάδας -από την ΕΕ, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ-, τονίζοντας την παραμονή των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα ότι, «οι συμφωνίες που συνάπτονται με τους διεθνείς πιστωτές, πρέπει να τηρούνται επακριβώς».

  Η Γερμανίδα καγκελάριος εκφώνησε ομιλία στην κομματική οργάνωση στο Ντάρμστατ της ΄Εσσης.

  Όπως δήλωσε, «αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο σπουδαίο, οι ελληνικές εκλογές να καταλήξουν σε αποτέλεσμα, με το οποίο εκείνοι που θα σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση να δηλώσουν: θα προσηλωθούμε σε ό,τι συμφωνήθηκε».

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.