#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/03/2013 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συμπαντικές Μεταρρυθμίσεις ή Διατήρηση του Παλαιού Συστήματος;Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται για άλλη μια φορά σε δίλημμα. Ή καλύτερα σε κλοιό αντικρουόμενων συμβουλών, σκέψεων και εκτιμήσεων. Από την μια αντιλαμβάνεται πως ο σωστότερος δρόμος για την χώρα είναι το άνοιγμα της αγοράς σε επενδύσεις και η μείωση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας, ταυτόχρονα με την βίαιη μείωση του μεγάλου δημοσίου τομέα. Από την άλλη βλέπει σιγά – σιγά τον βαθύ πυρήνα των οπαδών του, αυτών που θα λέγαμε «Σαμαρικούς» της Νέας Δημοκρατίας να δυσανασχετούν σε μια τέτοια πορεία και να προκρίνουν μάλλον τον όψιμο ευρωσκεπτικισμό και κάποια θολή πατριωτική – λαϊκή εκδοχή της Δεξιάς που δεν λέει με σαφήνεια  τι ακριβώς θα κάνει στον οικονομικό τομέα και τι πιστεύει για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας στο απώτερο μέλλον. Αντίθετα, αναλώνεται αυτή η πλευρά σε ανούσιες ιδεολογικές και κομματικές μάχες χαρακωμάτων με τον ΣΥΡΙΖΑ, ποντάρει στις επιχειρήσεις επιβολής του νόμου και της τάξης και κλείνει το μάτι οργισμένη σε τυχαία ή και προγραμματισμένη έξοδο από την ευρωζώνη.

Εκείνο που φαίνεται σιγά-σιγά να γίνεται πραγματικότητα, είναι αυτό που πολλοί προβλέπαμε εδώ και αρκετούς μήνες. Ο χωρισμός της κοινωνίας σε αυτούς που «μπορούν και θέλουν» να αλλάξουν τα πάντα και σε αυτούς που επιλέγουν στασιμότητα, αδράνεια ή ακόμη και επιστροφή σε κάποιο πολύκλαυστο παρελθόν όπου «δέναμε τα σκυλιά με τα (δανεικά) λουκάνικα». Το κακό είναι πως η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμη με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Και φοβάμαι ούτε και οι δύο αρχηγοί των κομμάτων που συγκυβερνούν το έχουν αυτό ξεδιαλύνει στον κόσμο που τους ψήφισε και τους ανέδειξε στην κυβέρνηση. Όμως αυτή την στιγμή, αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα.

Να πάρει δηλαδή κανείς θέση στο δίλημμα ανάμεσα σε:

1. μια πολιτική Συμπαντικών Μεταρρυθμίσεων και δύσκολων αποφάσεων με σαφή προσανατολισμό στην παραμονή της χώρας στην ΕΕ και την ζώνη του ευρώ, με ταυτόχρονη αλλαγή του πολιτικο – οικονομικού μοντέλου

2. μια επαμφοτερίζουσα πολιτική ήπιας αδράνειας και αποσπασματικών και κατά περίπτωση μέτρων αντιμετώπισης των προβλημάτων, με σαφή προσανατολισμό στο «σπρώξιμο του πολιτικού χρόνου» και στην επιβίωση του πολιτικο – οικονομικού συστήματος που μας έφερε ως χώρα στο χείλος της καταστροφής, ακόμη και αν χρειαστεί να εξέλθουμε από την ΕΖ και την ΕΕ και να επανέλθουμε σε εθνικό νόμισμα για αυτόν τον σκοπό.

Πολλοί πιστεύουν πως αυτός ο χωρισμός έγινε νομοτελειακά και με μόνο κριτήριο την παρούσα οικονομική κατάσταση του καθενός πολίτη χωριστά. Πιστεύω πως αυτό είναι μέγα αναλυτικό σφάλμα. Γνωρίζω πολίτες που έχουν χάσει τα πάντα και προκρίνουν την πρώτη οδό, πιστεύοντας ότι μονάχα με αυτήν υπάρχει ελπίδα να ανακάμψουν ως άτομα και συνολικά ως κοινωνία. Αντίθετα γνωρίζω πολλούς βολεμένους, χωρίς μεγάλα προβλήματα και με πολύ «λίπος» στην άκρη, να προκρίνουν αναφανδόν την δεύτερη οδό. Τελικά, το συμπέρασμά μου είναι ότι και πάλι είναι το ιδεολογικό-πολιτικό-πνευματικό υπόβαθρο των πολιτών που τους προσανατολίζει σε μεγαλύτερο βαθμό τούτη την δύσκολη ώρα, παρά το καθαρά οικονομικό-κοινωνικό τους στάτους. Αυτό το υπόβαθρο είναι που άλλους τους βοηθά να «βλέπουν» μελλοντικές λύσεις και άλλους τους οδηγεί να «κοιτούν» τα προβλήματα με ρήτρα παρόντος.

Έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα, φοβάμαι ότι υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που έχει απογοητευθεί από την ατολμία και τον συντηρητισμό των κυβερνόντων. Ένα κομμάτι που διατρέχει οριζόντια όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα εκτός των άκρων. Είναι ακριβώς αυτό το κομμάτι που ψήφισε τα τρία κόμματα της τρικομματικής, ακριβώς για να κάνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ακριβώς για να αλλάξουν το πολιτικο – οικονομικό μοντέλο της χώρας, ακριβώς για να γίνουν οι απαραίτητες αποκρατικοποιήσεις, ο περιορισμός του δημόσιου τομέα, ο εκσυγχρονισμός του κράτους, για να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Κύριε Πρωθυπουργέ, αυτοί σας ψηφίσαμε κυρίως! Για αυτά ακριβώς τα πράγματα. Αν θέλαμε αντιευρωπαϊκή πορεία, διατήρηση του υπάρχοντος οικονομικού μοντέλου, επιστροφή στα «ευτυχισμένα» χρόνια του Ανδρέα, υπήρχαν άλλες κομματικές επιλογές, που όλα αυτά μας τα πρόσφεραν στο «πιάτο». Όσο μένετε ακίνητος, κινδυνεύετε να εγκλωβιστείτε στις ανούσιες ιδεολογικές και κομματικές μάχες χαρακωμάτων με τον ΣΥΡΙΖΑ και  να χάσετε από κοντά σας το δυναμικότερο κομμάτι του λαού, τους μόνους που μπορούν να βγάλουν τούτη την ώρα την χώρα από τον βούρκο. Όχι μονάχα η ΝΔ αλλά και τα τρία κόμματα της συν-κυβέρνησης οφείλουν να εκπροσωπήσουν επιτέλους με θάρρος και τόλμη τους πολίτες που τους ψήφισαν. Όσο επιμένουν να εκπροσωπούν κρυπτόμενοι, κυρίως όσους ψήφισαν τους άλλους, κινδυνεύουν να βρεθούν από την μια στιγμή στην άλλη, πολιτικά μετέωροι και κοινωνικά ανερμάτιστοι. Και αυτό είναι ακριβώς ο εφιάλτης του κάθε κυβερνήτη που σέβεται τον εαυτό του και τον λαό τον οποίο κυβερνά.

Η αντίθεση Μνημόνιο ή Αντιμνημόνιο πάει για τον κάλαθο των αχρήστων. Το παρόν δίλημμα είναι Συμπαντικές Μεταρρυθμίσεις ή Διατήρηση του Παλαιού Συστήματος; Η κοινωνία ξυπνά και απαιτεί ξεκάθαρες λύσεις και σταθερή προοπτική μέλλοντος. Η ώρα για τους Πολιτικούς που θέλουν να ηγεμονεύσουν στο μέλλον έχει φτάσει. Πρέπει να απαντήσουν καθαρά και πειστικά σε αυτό το καινούριο κρίσιμο δίλημμα. Αν περιμένουν να το απαντήσει η πλειοψηφία της κοινωνίας ώστε να ακολουθήσουν εκ του ασφαλούς, δεν κάνουν για ηγέτες και θα πρέπει να μείνουν στην άκρη. Τέτοιους ηγέτες δεν τους χρειάζεται κανείς!

Akenaton  

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιάννης Αυλακιώτης avatar
  Γιάννης Αυλακιώτης 04/03/2013 08:27:35

  Αγαπητέ ΑΚΕΝΑΤΟΝ συμφωνώ απόλυτα με αυτά που λες. όλοι λένε ότι η κρίση θα αλλάξει αυτά που μέχρι σήμερα ξέρουμε, τα κόμματα δε θα είναι πια τα ίδια. Έφτασε λοιπόν η ώρα για να το κάνει ο σαμαράς, αν δεν το κάνει αυτός, θα βρεθεί κάποιος άλλος. Ευρωπαϊκή, αστική παράταξη με σαφή προσανατολισμό όχι μόνο την παραμονή στην ευρώπη και το ευρώ αλλά και τη μετατροπή μας σε ευρωπαϊκό κράτος. οι ορδές των βαρβάρων που υποθάλπτει ο συριζα (οι παλαιοπασοκοι) μας τραβάνε - όσο αστείο και άκαιρο και αν ακουστεί - στον τρίτο δρόμο του αντρέα. επιστροφή στα βαλκάνια και στις εποχές του μαζέματος καφέ στη νικαράγουα του ντανιέλ ορτέγκα δε μπορούμε (και δε θέλουμε) να ξαναζήσουμε. μπροστά μόνο και ας ματώσουμε και άλλο. και για να γίνω πιο σαφής, όσοι έφυγαν απο το κόμμα για να πάρουν τον αντιμνημονιακό δρόμο δεν έχουν ελπίδα, το δείχνει η πραγματικότητα. Δεν έχει να φοβηθεί κάτι ο σαμαράς, η πορεία του μέχρι σήμερα δείχνει ότι κάνει το λάθος αλλά το διορθώνει με καλό τρόπο. τώρα πρέπει να διορθώσει το αντιμνημονιακό του παρελθόν (αντιευρωπαϊκό κατ ουσίαν). ιδού η ρόδος, ιδού και το πήδημα!

  • Gas Bailey avatar
   Gas Bailey @ Γιάννης Αυλακιώτης 04/03/2013 10:08:20

   Άλλος ή Άλλη;
   Άχ αυτό το ίδιο λάθος του Καραμανλή το Μαιο του 1978, έγινε ώς εκ θαύματος το Μαιο του 2012.

   • akenaton avatar
    akenaton @ Gas Bailey 04/03/2013 11:41:57

    Μήπως θα πρέπει να ξεκολλήσουμε από τα ιδεολογήματα του φαύλου παρελθόντος;

    • Gas Bailey avatar
     Gas Bailey @ akenaton 04/03/2013 12:32:13

     Σε αυτό το σημείο θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας. Τα κείμενα σας πάντως έχουν σαφή ιδεολογικό χαρακτήρα κατά την γνώμη μου.
     Αναλύστε μου όμως παρακαλώ:
     1. ποιά είναι ακριβώς η πολιτική Συμπαντικών Μεταρρυθμίσεων και δύσκολων αποφάσεων.
     2. Ποιές είναι οι χώρες στον πλανήτη μας οι οποίες δεν εξαρτώνται από δανεικά χρήματα.
     3. Τι είναι αυτό που κατά τη γνώμη σας ενοχλεί τα δυναμικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας να βγούν μπροστά και να επενδύσουν.
     Τέλος λοιπόν στα ιδεολογήματα που δημιούργησαν την μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομική κρίση μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο.

     • akenaton avatar
      akenaton @ Gas Bailey 04/03/2013 12:58:42

      Άλλο ιδεολογία, άλλο ιδεολόγημα. Η ιδεολογία είναι η αιτία πολιτικών, πράξεων ή και μεταρρυθμίσεων, το ιδεολόγημα είναι η εκ των υστέρων απόπειρα δικαιολόγησής τους. Τεράστια η διαφορά, όση ακριβώς υπάρχει ανάμεσα στο αυθεντικό και το δήθεν!
      1. Δύσκολες αποφάσεις: απολύσεις ΔΥ, δήμευση αδικαιολόγητου και μαύρου πλούτου, τιμωρία ενόχων.
      Συμπαντικές μεταρρυθμίσεις: κόμμα (άνοιγμα στην κοινωνία), πολιτικό σύστημα (ανανέωση, συνεννόηση, συμμετοχή), θεσμοί (σύνταγμα, εκτελεστική εξουσία, δικαιοσύνη), μόνιμος δίκαιος φορολογικός νόμος, εφαρμογή των νόμων προς κάθε κατεύθυνση, διάλυση των καρτέλ της αγοράς, αλλαγή και αναμόρφωση του τραπεζικού συστήματος, χτύπημα της διαπλοκής με πώληση των συχνοτήτων ΡΤ, σταμάτημα θαλασσοδανείων, αναζήτηση των χρεών των μεγαλοεργολάβων, και...και...και... μπορώ να γράφω όλη μέρα!
      2. Εδώ δεν έχουμε μια χώρα που δανείζεται και εξυπηρετεί το χρέος της, έχουμε μια χρεοκοπημένη χώρα, που αδυνατεί πλέον να δανείζεται από την αγορά. Μια χώρα μπαταχτσή. Δεν υπάρχει διαφορά λέτε; Προσθέστε και την έλλειψη επαρκούς παραγωγικής βάσης και έχετε την συνολική αρνητική εικόνα.
      3. Η αρνητική ψυχολογία είναι το βασικότερο. Η πίστη σε ένα καλύτερο μέλλον δεν υπάρχει. Η φορολογική σταθερότητα και συνέπεια. Η γραφειοκρατία. Η διαφθορά. Η αίσθηση ότι γυρίσαμε σελίδα και αλλάξαμε κεφάλαιο που δεν υπάρχει. Δεν είναι μονάχα που δεν επενδύουν σε καινούριες δουλειές. Όλα αυτά "κρατάνε" και τις υπάρχουσες επιχειρήσεις σε χαμηλότερους ρυθμούς δράσης από αυτούς που θα μπορούσαν αν υπήρχε καλύτερο κλίμα. Και φυσικά, η ορθή χρηματοδότηση των επενδύσεων από ένα άλλο, καλύτερο και αποδοτικότερο τραπεζικό σύστημα!

     • Gas Bailey avatar
      Gas Bailey @ akenaton 04/03/2013 13:22:35

      1+3: Με όλο το σεβασμό το μόνο ουσιαστικό που κρατώ από την απάντηση σας είναι οι απολύσεις των ΔΥ διανθισμένο με ροδοπέταλα κάθαρσης. Και πιστεύετε ότι προσθέντοντας στις ουρές ανέργων ΙΥ και τους ΔΥ θα φτιάξουμε ένα υπέροχο κλίμα εγχώριων επενδύσεων προς όφελος της ανάπτυξης.
      2: Χώρα μπαταξή δεν λές την Ελλάδα η οποία εξαναγκάστηκε να υπογράψει 3 μνημόνια για να αποπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των χρεών της.

     • akenaton avatar
      akenaton @ Gas Bailey 04/03/2013 13:54:49

      Ό,τι τραβάει η ψυχούλα σας! Κανένα πρόβλημα. Άλλωστε ο δημόσιος διάλογος δεν γίνεται τόσο για να συνεννοηθούν ή να συμφωνήσουν αυτοί που συνδιαλέγονται αλλά για να μετάσχουν στην κουβέντα τους όλοι οι συν-αναγνώστες των απόψεών τους. Αλλιώς θα τα λέγαμε στο τηλέφωνο ή στο μέηλ μια χαρούλα. Να είστε καλά πάντως.

   • Γιάννης Αυλακιώτης avatar
    Γιάννης Αυλακιώτης @ Gas Bailey 04/03/2013 13:08:42

    @gas bailey, αν εννοείται αυτή που εννοώ, θα σας απαντήσω με ποδοσφαιρικούς όρους: δε θα υπάρξει άλλη αεκ που να νεκραναστήσει τον παο. αν έχεται μείνει τόσο πίσω σας πληροφορώ ότι τα πράγματα άλλαξαν, υπάρχει και κοινωνία και κάποια στιγμή θα γεννήσει κάτι καλύτερο απο το τζήμερο. ευχαριστώ.

    • Gas Bailey avatar
     Gas Bailey @ Γιάννης Αυλακιώτης 04/03/2013 13:28:05

     Κοινωνία εσείς αγαπητέ θεωρείτε το 1%-1,5% του εγχώριου tea party.
     Ευχαριστώ δεν θα πάρω.
     Να σας υπενθυμίσω ότι παρακάτω μου κάνατε μαθήματα Καραμανλισμού και τώρα οραματίζεστε τον διάδοχο του τζήμερου.

     • Γιάννης Αυλακιώτης avatar
      Γιάννης Αυλακιώτης @ Gas Bailey 04/03/2013 15:15:48

      @gas bailey ελπίζω ότι παριστάνετε τον "χαζό". διαβάστε παραπάνω και πέστε μου ξανά ποιός ονειρέυεται αντικαταστάτη του τζήμερου. απλά είπα ότι την επόμενη φορά ο επόμενος τζήμερος (ως προϊόν κοινωνικής ζύμωσης) θα είναι πιο προσεκτικός. αντιλαμβάνομαι ότι ο χώρος σας (καμμένος, σύριζα, χα) εκφράζει ενα σεβαστό ποσοστό του πληθυσμού. με όλο το σεβασμό όμως αντιπρόσωποι της δικής σας σχολής μας οδήγησαν εδώ.

     • Gas Bailey avatar
      Gas Bailey @ Γιάννης Αυλακιώτης 04/03/2013 16:26:21

      Αδυνατώ να παρακολουθήσω το παραλήρημα σας.
      Χάσατε την ψυχραιμία σας.
      Μην συγχέετε στο μυαλό σας την κεντροδεξιά με τον Σύριζα και λοιπούς.
      Είμαι σίγουρος πάντως ότι αν ζούσατε την εποχή του εθνάρχη κομμουνιστή θα τον θεωρούσατε.
      Όσο για τους "χαρακτηρισμούς" σας τους επιστρέφω.
      Με εκτίμηση

     • Γιάννης Αυλακιώτης avatar
      Γιάννης Αυλακιώτης @ Gas Bailey 05/03/2013 08:27:27

      συνεχίστε με αυτά τα μυαλά και θα δείτε σύντομα την ελλάδα βαλκαινική και πάλι. όπως το ονειρευτήκατε και το προσπαθήσατε.

      φιλικά

  • HeadWind avatar
   HeadWind @ Γιάννης Αυλακιώτης 04/03/2013 14:33:38

   Εγώ θα προτιμούσα να θυμηθεί ΟΛΑ ΟΣΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΠΡΑΞΕΙ, όλα όσα υποχρεούται σ΄εμάς τους Έλληνες πολίτες που είτε τον ψηφίσαμε είτε όχι, κατά έναν περίεργο τρόπο (μεταφυσικό), ακόμη τον πιστεύουμε (ως δυνατότητα).
   Η Ευρώπη των αδίστακτων εκμεταλλευτών και των ανήθικων εκβιαστών, ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ. Την ανατροπή, θα την επιβάλλει η εξέγερση των λαών του Νότου.
   Ο κ. Αντώνης Σαμαράς, ήρθε η ώρα να επιλέξει τη σύγκρουση με το συντηρητικό κατεστημένο της Ε.Ε, με στόχο την Ευρώπη των λαών. Μόνο σε αυτήν αξίζει να ανήκουμε. Δούλοι στο Ευρωπαϊκό τους κάτεργο, δεν έχει νόημα να παρακαλάμε για να μείνουμε. Ούτε αξίζει να ματώνουμε.

   • Κωσταςς Π. avatar
    Κωσταςς Π. @ HeadWind 05/03/2013 22:49:06

    ΤΕΛΕΙΟ!!! Ήγγικεν η ώρα...Η οργή κυλάει στους δρόμους.
    Το αίσθημα συλλογικής ενοχής του σκυλιού του Παβλώφ έχει ξεπεράσει τα χρονικά όρια της επίδρασής του, και αντικαθίσταται από οργή όχι πλέον τόσο για την οικονομική ζημιά, αλλά κυρίως για τη βάναυση προσβολή που μας έγινε ως Ελληνες και ως Ευρωπαίους και που οι Τραπεζίτες έχουν την ηλίθια αυτοπεποίθηση που τους δίνει το κλούβιο τους χρήμα να πιστεύουν οτι την κατάπιαμε, και στο εξής μας έχουν του χεριού τους με το κόκκαλο που θα μας ρίχνουν απ' το παράθυρο της πολυτελούς βίλλας τους κάθε φορά που θα αλυχτάμε...
    Εκεί στη Λάρισσα χτές άναψαν μικρές φλογίτσες. Οι Μεγάλες έρχονται πίσω...

  • Δεξιόχειρας avatar
   Δεξιόχειρας @ Γιάννης Αυλακιώτης 04/03/2013 18:57:07

   Φίλε Γιάννη,
   το ζήτημα του τρίτου δρόμου και του σοσιαλιστικού παραδείσου έχει λυθεί εδώ και χρόνια. Η Ελλάδα δεν θα έχει την "τιμή" να ζήσει κάτι τέτοιο. Παύλα και τελεία. Επέτρεψε μου μόνο μία μικρή παρατήρηση σχετικά με τον "αντιμνημνονιακό/αντιευρωπαϊκό παρελθόν του Σαμαρά". Στη ζωή και στην πολιτική υπάρχει το " ο σκοπός αγιάζει τα μέσα". Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο σκοπός ήταν η διάλυση του ΠΑΣΟΚ και η σωτηρία της Ν.Δ και τα μέσα ήταν η μη ψήφιση του πρώτου μνημονίου.

   • Νικόλας avatar
    Νικόλας @ Δεξιόχειρας 04/03/2013 19:08:58

    Είσαι σοβαρός; Ο σκοπός είναι ΤΟ ΒΕΛΤΙΣΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ και μόνο! Ούτε η διάλυση του ΠΑΣΟΚ ούτε η σωτηρία της ΝΔ.

    • Δεξιόχειρας avatar
     Δεξιόχειρας @ Νικόλας 04/03/2013 22:06:05

     Πέσ'το κι'έτσι. Ένα και το αυτό.

   • Καβαλιώτης avatar
    Καβαλιώτης @ Δεξιόχειρας 04/03/2013 22:04:34

    Γι' αυτό λοιπόν δεν ψήφισαν (και) το τρίτο μνημόνιο όσοι δεν ψήφισαν και τα προηγούμενα ...
    Ο σκοπός τους ήταν η διάλυση της ΝΔ και η δική τους σωτηρία και τα μέσα ήταν η μη ψήφισή του.
    Αφού πέτυχε με το ΠΑΣΟΚ, γιατί να μην πετύχει και με τη ΝΔ σου λέει ο άλλος ...
    Μάλιστα ... Tώρα καταλάβαμε ...

 2. Geros avatar
  Geros 04/03/2013 08:50:28

  Αγαπητέ Akenaton , ως συνήθως συμφωνούμε. Εκεί που δεν με βρίσκεις σύμφωνο είναι στην πεποίθηση σου ότι υπάρχει ρεύμα μεταρρυθμιστών στην Ελληνική κοινωνία. Συγγνώμη αλλά δεν το βλέπω , η Ελληνική κοινωνία είναι βαθιά συντηρητική , πιστεύει στον προστατευτισμό και για αυτό και δημιούργησε ένα σύστημα κρατικού προστατευτισμού των πάντων και με κυβερνήσεις δεξιάς και με κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ.
  Βαθιές μεταρρυθμίσεις δεν είναι δυνατόν να γίνουν γιατί αν κάποιος τις επιχειρήσει θα τον φάνε ζωντανό , όχι τα ... συμφέροντα , ο απλός κόσμος θα τον φάει. Το έχω ξαναπεί , όσο οι μεταρρυθμίσεις είναι θεωρητικές και γενικόλογες όλοι τις υποστηρίζουν , όταν γίνουν συγκεκριμένες δεν τις θέλει κανείς.

  Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι ενδεικτικό , πήγαν λέει κάποιες πολυεθνικές στον υπουργό ανάπτυξης και του είπαν ότι θεωρούν παράλογο να έχουμε 60% ανεργία στους νέους και να τους απαγορεύει ο νόμος να τους προσλάβουν για σύντομο χρονικό διάστημα και με συγκεκριμένους κανόνες (απαγόρευση απολύσεων των υπαρχόντων υπαλλήλων τους), με 300 ευρώ. Ο ΟΑΕΔ δεν έχει λεφτά για προγράμματα εκπαίδευσης και έρχεται κάποιος και σου λέει "εγώ θα τον εκπαιδεύσω καλύτερα από τον ΟΑΕΔ (δεν νομίζω να διαφωνεί κανείς ότι οι πολυεθνικές κάνουν καλύτερη εκπαίδευση από τον ΟΑΕΔ), θα του δώσω εργασιακή εμπειρία και θα του δίνω και έναν μισθό για αυτό το διάστημα." Τι το κακό έχει αυτή η πρόταση? E , λοιπόν δεν συνάντησα ΕΝΑΝ άνθρωπο να συμφωνεί με αυτήν! Οι πολυεθνικές αυτό που είπαν είναι ότι ο νόμος ως έχει δεν τιμωρεί τις πολυεθνικές (αυτές έχουν που να πάνε πιστέψτε με) , τιμωρεί τους νέους ανέργους. Ο Έλληνας όμως προτιμάει να μείνει ο γιος του άνεργος , χωρίς εργασιακή εμπειρία και ανεκπαίδευτος παρά να κερδίσει η πολυεθνική χρήματα!
  Εσύ σε αυτήν την κοινωνία που βλέπεις το ρεύμα των μεταρρυθμιστών δεν καταλαβαίνω.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Geros 04/03/2013 11:41:00

   Αγαπητέ Γέρο, δεν μπορώ να πιστέψω ότι ολόκληρη η κοινωνία μας είναι έτοιμη να επιστρέψει στο εφιαλτικό παρελθόν των "δαν(ε)ικών παραδείσων". Εν τοιαύτη περιπτώσει ίσως είναι καλύτερα να δοκιμαστεί στην πράξη η "μη λύση"! Αλλιώς ζητούμε ένα αποτέλεσμα (ανάκαμψη) με προαπαιτούμενο της κοινωνίας να ΜΗΝ γίνουν ακριβώς αυτές οι αλλαγές που είναι οι μόνες που ΜΠΟΡΟΥΝ να επιτύχουν αυτό το αποτέλεσμα. Φαύλος κύκλος, μέσα στον οποίο δεν αντέχει άλλο να στριφογυρίζει η χώρα. Στις παρούσες περιστάσεις η καθυστέρηση είναι η χειρότερη επιλογή. Ή μπροστά να κινηθούμε ή πίσω. Αν μείνουμε ακίνητοι είμαστε χαμένοι!

  • Φοιτητης avatar
   Φοιτητης @ Geros 04/03/2013 13:56:01

   Μεταρρυθμιστης ειναι αυτος που ειναι υπερ της παταξης της γραφειοκρατιας, της φοροδιαφυγης, της διαφθορας, της αναποτελεσματικοτητας. Δεν ειναι μεταρρυθμιστης αυτος που ειναι υπερ της νομοθετικης παρεμβασης στα συμφωνημενα των κοινωνικων εταιρων που ζητησαν οι πολυεθνικες. Αλλωστε, οπως θα γνωριζεις ηδη, την προταση αυτη δεν την εκαναν ουτε για να παραγουν, ουτε για να απασχολησουν, απλα βρηκαν την ευκαιρια και ειπαν να κανουν μια προταση. Αν τα 300 ευρω ειναι για μερικη απασχοληση οπως αργοτερα βγηκαν να πουν, τι τις εμποδιζει να απασχολησουν με μερικη απασχοληση και θελουν παρεμβαση; Οι συλλογικες καταργηθηκαν, οι κλαδικες καταργηθηκαν, ειμαστε στο ειπεδο των επιχειρησιακων, των ατομικων και των μερικης απασχολησης. Με 300 ευρω απασχολεις για 4ωρες με την τελευταια νομοθετικη παρεμβαση. Αν δεν ειναι μερικη απασχοληση το 4ωρο, τοτε τι ειναι; Τι ειδους παρεμβαση χρειαζεται;

   • Easy κι εύκολα avatar
    Easy κι εύκολα @ Φοιτητης 04/03/2013 20:26:43

    Έλα, ντε!

  • Καβαλιώτης avatar
   Καβαλιώτης @ Geros 04/03/2013 21:04:04

   Πρέπει να έχουμε διαβάσει κανένα εκατομμύριο σχόλια σ' αυτό το ύφος.
   Πόσο βαθιά συντηρητικοί, πόσο "κανίβαλοι" είμαστε κλπ. ...
   Έλεος με αυτήν τη μίζερη κλάψα ...
   Δεν πήγε ποτέ μπροστά κανείς επαναλαμβάνοντας διαρκώς πόσο δεν του αρέσει η κοινωνία ...
   Ελπίζω αυτός ο τόπος να έχει παλικάρια που δεν επαναλαμβάνουν καθημερινά "παλιοζωή, παλιόκοσμε και παλιοκοινωνία", αλλά δουλεύουν για το αύριο ...

   • Geros avatar
    Geros @ Καβαλιώτης 04/03/2013 21:33:28

    Δεν περιμενα πότε ότι σε κάποιους κάνουν τόση εντύπωση τα σχόλια μου που τα επαναλαμβάνουν. Μου άρεσε που απάντησες με παλιό δικό μου σχόλιο. Αν καταλάβαινες όμως φιλε και τι ελεγα αντι απλά να το επαναλαμβάνεις θα ήταν ακόμα καλύτερα.

    • Καβαλιώτης avatar
     Καβαλιώτης @ Geros 04/03/2013 22:08:37

     Γηράσκω αεί διδασκόμενος ...

  • Κωσταςς Π. avatar
   Κωσταςς Π. @ Geros 05/03/2013 22:55:36

   Σ' αυτή σου τη διαπίστωση ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ ΓΕΡΟ.
   ΤΕΤΟΙΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΕΣ που ονειρεύεται ο Ακενατών δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Ευτυχώς...

 3. Ζεύς 2 avatar
  Ζεύς 2 04/03/2013 09:11:47

  Aγαπητέ Ακενατών πολύ καλή η ανάλυσή σου ως συνήθως, αλλά προβληματικό το συμπέρασμά σου όπως στους περισσότερους: Καταλήγεις σε δύο λύσεις.
  Μαύρο ή Ασπρο. Δεξιά ή Αριστερά. Ενώ η σοφία των προγόνων μας που αποδείχτηκε αλάνθαστη στους αιώνες, εχει πάντα διδάξει οτι η χρυσή οδός είναι η Μέση. Το κέντρο.Ετσι και στις προτάσεις σου θα μπορούσε να συμβει ο συγκερασμός των δύο, ήτοι Απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στον Δημόσιο Τομέα ξεκινώντας βεβαίως απο τους ίδιους τους "μεταρρυθμιστές" με την κατάργηση ΟΛΩΝ των προνομίων τους και κυρίως του αφορολόγητου και της βουλευτικής ασυλίας που δίνουν το κακό παράδειγμα του δασκάλου προς τους μαθητές, την μείωση των βουλευτών στους 100 το πολύ 150 και των μισθών και επιδομάτων τους με κατάργηση των δωρεάν ταξιδιών, των αμοιβών συμμετοχής σε επιτροπές και των λοιπώ "τυχερών" που έχουν θεσπίσει προς ίδιον όφελος ώστε δια του παραδείγματος να πεισθεί και ο λαός.
  Στή συνέχεια θα μπορούσε να δοθει πχ. τρίμηνη άδεια ανευ αποδοχών σε βάρδιες, όλων των Δ.Υ. και επιστροφή τους στην υπηρεσία κατόπιν αξιολογήσεως τύπου ΑΣΕΠ. Οσοι αποτύχουν συνταξιοδοτούνται και στη θέση τους προσλαμβάνονται νέοι , αν και εφ΄όσον κριθούν απαραίτητοι.
  Οσον αφορά την Ευρώπη, κοινή γραμμή πρωτίστως με την Ιταλία και τα υπόλοιπα PIIGS και κοινή πορεία έναντι της ΕΕ, αλλά με πέρασμα πίσω απ' αυτούς πλέον, διότι αρκετά προηγηθήκαμε, με "πάγωμα " εφαρμογής των μέτρων και κυρίως αναβολή των κατασχέσεων μέχρι την έξοδο από την κρίση.
  Η αντίθεση μνημόνιο-αντιμνημόνιο όπως και η πάλη των τάξεων πλουσίων-φτωχών δεν καταργούνται αλλά αντιθέτως φουντώνουν καθώς οι μονόπλευρες απώλειες αυξάνονται και η κοινωνίες επιστρέφουν στην εποχή των "μαγκαλιών",αγαπητέ Ακενατών, παρόλο που πολλοί "σφοί" το έχουν κατά καιρούς ανακοινώσει. Οπως δεν ήρθε και το "τέλος της Ιστορίας" όπως το είχε κάποτε ανακοινώσει ο πολύς Φουκουγιάμα όταν υπερενθουσιάστηκε απο τον Νεοφιλελευθερισμό. Ευτυχώς αυτός το κατάλαβε, και ζήτησε δημόσια συγγνώμη...

  • akenaton avatar
   akenaton @ Ζεύς 2 04/03/2013 11:46:26

   Στην περίπτωσή μας η "μέση λύση" δηλαδή η ακινησία στην πράξη θα είναι και η καταστροφή μας. Ή θα τραβήξουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω στα γνωστά. Αν μείνουμε να περιμένουμε τον "Γκοντό" είμαστε χαμένοι από χέρι.
   ΥΓ. Για τα μαγκάλια δεν φταίνε τα μνημόνια αγαπητέ. Φταίει το γελοίο λάθος, που δεν παραδέχονται ακόμη, να φορτώσουν το πετρέλαιο θέρμανσης με απάνθρωπους φόρους. Τα μνημόνια τελείωσαν, είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε όποια πολιτική θέλουμε. Αυτό που βλέπω είναι ότι δεν μπορούμε δυστυχώς να συνεννοηθούμε τι ακριβώς θέλουμε.

   • Easy κι εύκολα avatar
    Easy κι εύκολα @ akenaton 04/03/2013 20:36:12

    @ Φταίει το γελοίο λάθος

    ΕΡΩΤΗΣΗ:
    Είναι δυνατόν, αυτοί που κάνουν τέτοια γελοία λάθη,
    να κάνουν "συμπαντικές μεταρρυθμίσεις";

    ΥΓ. Με το "συμπαντικές", μονοθεϊστή φαραώ, κάτι άλλο ήθελες να περιγράψεις, και όχι αλλαγές στο... σύμπαν, ε; Μήπως ολοκληρωτικές; ριζοσπαστικές; συνολικές; συστημικές;

 4. Gas Bailey avatar
  Gas Bailey 04/03/2013 09:34:29

  Να σας υπενθυμίσω αγαπητέ κύριε, ότι ο Αντώνης Σαμαράς καταρχάς εκλέχτηκε από την βάση της Νέας Δημοκρατίας (μεταξύ αυτών και εγώ από τους ένθερμους υποστηρικτές του), με σύνθημα τον κοινωνικό φιλελευθερισμό.
  Αντιτάχθηκε φραστικά τουλάχιστον στην Νεοφιλελεύθερη πολιτική φρασεολογία της τότε αντιπάλου του.
  Στην συνέχεια εκλέχθηκε πρωθυπουργός της χώρας (μεταξύ αυτών και εγώ από τους ένθερμους υποστηρικτές του), με σύνθημα την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
  Με όλο το σεβασμό οι απόψεις σας απηχούν την ισχνή μειοψηφία όχι μόνο στην Ν.Δ. αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.
  Οι παροτρύνσεις σας δεν οδηγούν σε <> , αλλά στον πολιτικό αποτεφρωτήρα.

  • Gas Bailey avatar
   Gas Bailey @ Gas Bailey 04/03/2013 09:37:57

   εντός εισαγωγικών ηγεμονία

  • Γιάννης Αυλακιώτης avatar
   Γιάννης Αυλακιώτης @ Gas Bailey 04/03/2013 10:05:28

   περιγράψατε πολύ καλά τη περίοδο πρίν αλλά και λίγο μετά την εκλογή σαμαρά. εδώ βρίσκεται η ειδοποιός διαφορά μετάξυ αυτού που προτείνει ο ΑΚΕΝΑΤΟΝ (απλύτως λογικά κατά την άποψή μου) και αυτού που περιγράφεται. Ο ΑΚΕΝΑΤΟΝ στην ουσία ζητεί την επαναφορά της ΝΔ στις αρχές της: να είναι δηλαδή ΤΟ ευρωπαϊκό κόμμα με ιδεολογία κοινωνικού φιλελευθερισμού (καραμανλισμός δηλαδή). Δυνάμεις της κοινωνίας που συνασπίστηκαν για την εκλογή σαμαρά και δεν ασπάζονται τα παραπάνω, πως να το κάνουμε, δεν ανήκουν στον καραμανλικό χώρο, άρα δεν ανήκουν στην ΝΔ, άρα λαϊκή δεξιά και ευρώπη, δυστυχώς, δεν πάνε μαζί!

   • Gas Bailey avatar
    Gas Bailey @ Γιάννης Αυλακιώτης 04/03/2013 10:16:53

    σας έχω απαντήσει παραπάνω.

   • Μακεδόνας avatar
    Μακεδόνας @ Γιάννης Αυλακιώτης 04/03/2013 11:35:30

    "ΤΟ ευρωπαϊκό κόμμα με ιδεολογία κοινωνικού φιλελευθερισμού (καραμανλισμός δηλαδή)." Για την ακρίβεια με την ιδεολογία του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού μακριά από τα άκρα! Η Ελλάδα μπήκε στη ΕΟΚ, αναπτύχθηκε, δεν είχε ανεργία και είχε επιστροφή μεταναστών από τη Γερμανία. Για αυτούς που προτείνουν άσπρο ή μαύρο δηλαδή "μπροστά" ή "πίσω" η άποψη μου είναι ότι κάνουν λάθος και προσπαθούν να εξηγήσουν μια καταστροφική πορεία. 27-30% ανεργία, φτώχια , εξαθλίωση χωρίς καμιά προοπτική. Δίπλα μας είναι η Βουλγαρία που κατεδάφισε το όποιο κοινωνικό κράτος είχε, ισοπέδωσε την εργατική νομοθεσία, έχει μισθούς 200€, ξεπούλησε από τράπεζες μέχρι ξενοδοχεία και παρόλα αυτά η ανεργία καλπάζει οι επενδύσεις δεν έρχονται και η φτώχια οδηγεί σε απόγνωση. Άραγε αυτή την Ελλάδα ονειρεύονται αυτοί που παροτρύνουν τον Σαμαρά να προχωρήσει στα τροϊκανά κελεύσματα που και ο ίδιος άλλωστε θεωρούσε αδιέξοδα; Και φυσικά κάποιοι να μην ξεχνάνε ότι στη ΝΔ δεν υπάρχουν «Σαμαρικοί». Απλώς εμείς που θεωρούμε τον εαυτό μας κοντά στον «καραμανλισμό» τον στηρίξαμε στις εσωκομματικές εκλογές αλλά και στις εθνικές γιατί «άλλα» μας είπε τότε!!!!!

    • Gas Bailey avatar
     Gas Bailey @ Μακεδόνας 04/03/2013 11:42:33

     Σωστός!

    • Γιάννης Αυλακιώτης avatar
     Γιάννης Αυλακιώτης @ Μακεδόνας 04/03/2013 15:26:57

     κύριε η νδ που υποστηρίξατε στο πρόσωπο του σαμαρά (όπως λέτε) δεν έχει σχέση με το ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό (όπως σωστά είπατε). απλά για να είμαστε ξεκάθαροι. ο κουφός μας έβαλε στην εοκ, μας έταξε στη δύση. αν τώρα ενα μέρος του πληθυσμού θέλει να τραβήξει προς βαλκάνια μεριά (ελπίζοντας σε κάποιου είδους επιστροφή της προηγούμενης κατάστασης) είναι λάθος!

     και μιας και το θέσατε, στην ελλέδα της μαγκιάς που ονειρεύεστε, στην ευρώπη των εθνών, έχετε την εντύπωση ότι θα έρθει κάποιος να επενδύσει σε μια χρεοκοπημένη χώρα;

     τέλος η βουλγαρία την οποία τόσο δεικτικά σχολιάσατε μας δανείζει.

    • Φωτεινή avatar
     Φωτεινή @ Μακεδόνας 04/03/2013 16:09:21

     "Και φυσικά κάποιοι να μην ξεχνάνε ότι στη ΝΔ δεν υπάρχουν «Σαμαρικοί». Απλώς εμείς που θεωρούμε τον εαυτό μας κοντά στον «καραμανλισμό» τον στηρίξαμε στις εσωκομματικές εκλογές αλλά και στις εθνικές γιατί «άλλα» μας είπε τότε!!!!!"

     Τό "ἐμεῖς", Μακεδόνα μου, ἀντιστοιχεῖ στήν ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ τῆς βάσης.

     • Γιάννης Αυλακιώτης avatar
      Γιάννης Αυλακιώτης @ Φωτεινή 05/03/2013 08:49:31

      είναι σημαντικό να αναφέρω το εξής. η εκλογή σαμαρά, η οποία εκ των υστερών αποδείχτηκε άριστη, έδωσε την ευκαιρία σε ομάδες του πληθυσμού οι οποίες μέχρι τότε δεν είχαν ασπαστεί το δόγμα του καραμανλισμού να εισρεύσουν στο κόμμα μας. ευπρόσδεκτοι! αλλά είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η μοίρα της παράταξης που πήρε τις σωστές ποφάσεις για τη χώρα είναι ήδη ταγμένη στη δύση, μέσα στην εε, μέλος του σκληρού πυρήνα του ευρώ, σε μια φεντεραλιστική ευρώπη όπως την ονειρεύτηκε ο εθνάρχης και την επιδίωξαν ο μητσοτάκης και ο κώστας καραμανλής. αστική και ευρωπαϊκή παράταξη, καραμανλική.

   • Easy κι εύκολα avatar
    Easy κι εύκολα @ Γιάννης Αυλακιώτης 04/03/2013 20:42:22

    @κοινωνικού φιλελευθερισμού

    Ποια είναι η διαφορά φιλελευθερισμού και κοινωνικού φιλελευθερισμού; Ο φιλελευθερισμός, δηλαδή, δεν είναι κοινωνικός από μόνος του;

   • Καβαλιώτης avatar
    Καβαλιώτης @ Γιάννης Αυλακιώτης 04/03/2013 22:15:58

    Εδώ εκδίδονται τα καλά πιστοποιητικά καραμανλισμού ...

  • akenaton avatar
   akenaton @ Gas Bailey 04/03/2013 11:52:18

   Ας αφήσουμε τις ταμπέλες. Δεν έχουν πια νόημα. Η αναδιαπραγμάτευση τελείωσε. Το μνημόνιο τελείωσε, μια δόση έμεινε. Θα μας κουρέψουν και το χρέος, το επιτόκιο πήγε κάτω απο την μονάδα, περίοδο χάριτος πετύχαμε για χρόνια. Τώρα τι κάνουμε; Είναι απίστευτο πως η ελληνική κοινωνία δεν καταλαβαίνει ότι οι μπαμπούλες τελειώνουν και είμαστε πια αντιμέτωποι με τους δικούς μας δαίμονες: πως θα αναπτυχθούμε; πως θα ταίσουμε όσους πεινάνε; πως θα φτιάξουμε δουλειές για τους ανέργους; πως θα αλλάξουμε το πολιτικο-οικονομικό σύστημα που ήταν ΟΛΟΚΛΗΡΟ ένα λάθος; Αν δεν βρούμε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα και μάλιστα γρήγορα, θα χρειαστούμε και πάλι καινούρια δανεικά. Και τότε, τι θα πούμε; Τι θα βάλουμε ενέχυρο;

   • Μακεδόνας avatar
    Μακεδόνας @ akenaton 05/03/2013 08:44:05

    “Η αναδιαπραγμάτευση τελείωσε. Το μνημόνιο τελείωσε, μια δόση έμεινε. Θα μας κουρέψουν και το χρέος, το επιτόκιο πήγε κάτω από την μονάδα, περίοδο χάριτος πετύχαμε για χρόνια.” Ψυχραιμία akenaton και βγες έξω στην κοινωνία. Η ανεργία στο 27% με στόχο το 35%. Η ύφεση στο επίσημο 4,5% με τάση για 6%.Τα έσοδα στο βάραθρο. Το χρέος στο 180% του ΑΕΠ. Μόνο οι αρμόδιοι εφησυχάζουν! Η Ελλάδα ισοπεδώνεται. Η Ελλάδα υφίσταται καταστροφή ανάλογη του πολέμου και του εμφυλίου. Πρέπει η κυβέρνηση να αρχίσει να λέει όχι στους δανειστές πριν να είναι πολύ αργά για την ίδια αλλά κυρίως για το λαό.

    • akenaton avatar
     akenaton @ Μακεδόνας 05/03/2013 16:01:44

     "Τώρα τι κάνουμε; Είναι απίστευτο πως η ελληνική κοινωνία δεν καταλαβαίνει ότι οι μπαμπούλες τελειώνουν και είμαστε πια αντιμέτωποι με τους δικούς μας δαίμονες: πως θα αναπτυχθούμε; πως θα ταίσουμε όσους πεινάνε; πως θα φτιάξουμε δουλειές για τους ανέργους; πως θα αλλάξουμε το πολιτικο-οικονομικό σύστημα που ήταν ΟΛΟΚΛΗΡΟ ένα λάθος; Αν δεν βρούμε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα και μάλιστα γρήγορα, θα χρειαστούμε και πάλι καινούρια δανεικά. Και τότε, τι θα πούμε; Τι θα βάλουμε ενέχυρο;"

     Υπάρχει και συνέχεια αγαπητέ Μακεδόνα! Γιατί την αποκόψατε από τα προηγούμενα που παραθέσατε;

     • Μακεδόνας avatar
      Μακεδόνας @ akenaton 06/03/2013 09:28:31

      «πως θα αλλάξουμε το πολιτικο-οικονομικό σύστημα που ήταν ΟΛΟΚΛΗΡΟ ένα λάθος;» ΟΛΟΚΛΗΡΟ ένα λάθος δεν νομίζω. Επί μέρους λάθη ΙΣΩΣ! Η Ελλάδα από χώρα «ισοπεδωμένη» μετά τον εμφύλιο, με αμαξοστοιχίες μεταναστών για τη Γερμανία, χωρίς ρεύμα και δρόμους τα μισά χωριά, με ανύπαρκτο σύστημα υγείας κατάφερε να μπει στο κλαμπ των 25 πλουσιότερων χωρών του πλανήτη. Λάθη βεβαίως έγιναν αλλά δεν είναι δυνατόν όλοι οι νότιοι να έκαναν λάθη και οι βόρειοι να τα έκαναν όλα σωστά. Απλώς ζούμε ένα ακήρυχτο πόλεμο από τη μεριά των «αγορών» και φυσικά της «αγαπημένης» του ελληνικού, και όχι μόνο, λαού, γερμανίας! Τώρα για το πώς θα ξανασηκωθούμε; Η ιστορία διδάσκει το τι και το πώς τα κατάφερε η μεταπολεμική Ελλάδα. Όσο για τα «πρότυπα» των δανειστών μια επίσκεψη στη γείτονα Βουλγαρία αρκεί.

 5. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 04/03/2013 09:37:57

  Η πραγματικότητα η οποία σήμερα έχει διαμορφωθεί αποτελείται
  -απο το γεγονός πώς η φοροδοτική ικανότητα της Ελληνικής Κοινωνίας είναι σε οριακό σημείο και πως η φοροδιαφυγή αποτελεί μέν μια σημαντική δεξαμενή άντλησης εσόδων αλλά οχι ανεξάντλητη καθώς η οικονομική δραστηριότητα ολοένα και φθίνει ειδικά σε ότι αφορά τον κλάδο κατασκευών και τον τριτογενή τομέα
  -απο το γεγονός οτι μέχρι σήμερα η Ελληνική κοινωνία ζούσε μια επίπλαστη άνθιση και όντως η προσγείωση στην πραγματικότητα είναι πολύ οδυνηρή και έχει προκαλέσει ισχυρούς κοινωνικούς τριγμούς
  -απο το γεγονός πως ο καταναλωτικός δανεισμός του δημοσίου προκαλεί προσαύξηση του υφιστάμενου δημόσιου χρέους και πλέον είναι απαγορευτικός.
  -Απο το γεγονός πώς ο Επιχειρηματικός τομέας στην Ελλάδα έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση
  -Απο το γεγονός πώς το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας το οποίο και υιοθετήθηκε απο τον εμφύλιο και μετά , ανήγαγε το κράτος ως τον βασικό μηχανισμό ανάπτυξης ενώ ταυτόχρονα ο ρόλος της ελεύθερης αγοράς και της ελεύθερης οικονομίας, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας υποβαθμίστηκε.Αυτό επέφερε και την ανισορροπία των τομέων της οικονομίας
  -Απο το γεγονός πως το μοντέλο Πολιτικής και θεσμικής λειτουργίας το οποίο και αυτό υιοθετήθηκε ήταν στρεβλό παρήγαγε διαφθορά και παρασιτισμό Πολλές ομάδες συμφερόντων μπορούν και α επηρεάζουν την γενικότερη πολιτική και οικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη αρνητικά.  Το πλέγμα παρεμβάσεων σε θεσμικό επίπεδο είναι πολύ μεγάλο.Απο την άλλη πλευρά η Ελληνική οικονομία χρειάζεται αναπτυξιακό σόκ.Υποκείμενο ανάπτυξης κακά τα ψέμματα αυτή την στιγμή μόνο ο τουρισμός μπορεί να προσφέρει εισροή φρέσκων κεφαλαίων.Οι ξένες επενδύσεις μπορούν επίσης να προσφέρουν επίσης σημαντική ανάσα , όπως και η αξιοποίηση επιχειρηματικών προγραμμάτων.Είναι αναγκαίο ο βιομηχανικός και αγροτικός τομέας να παράγουν πλεόνασμα

  Η Κρίση πολυεπίπεδη και πολύμορφη είχε και ένα θετικό αποτέλεσμα κατέδειξε πως η Ελλάδα αν θέλει να υπάρχει ως χώρα θα πρέπει να πάψει να ζεί με μύθους και δή ο Ελληνικός λαός θα πρέπει να πάψει να τρέφεται απο τον λαϊκισμό σε όλες τις εκφάνσεις του.Αυτό όντως είναι μια συμπαντική αλλαγή.

  Σε ότι αφορά το κυβερνητικό έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό παρά τις αντιξοότητες, τα λάθη τις ανεπάρκειες και τις παραλείψεις.Παρά το αρνητικό κλίμα στο εσωτερικό ο Ελληνικός λαός φαίνεται διατεθειμένος να αντέξει γιατί πιστεύει ότι υπάρχει ελπίδα και πρέπει τα οράματα των Ελλήνων που πιστεύουν στην ανοικοδόμηση της Χώρας να μετουσιωθούν πια σε Εθνική στρατηγική.Η ύπαρξητης και η εφαρμογή της αποτελούν την μόνη ασφαλή δίοδο στο σήμερα

  • Α avatar
   Α @ Δρόλαπας 04/03/2013 12:01:28

   Σωστός, συμφωνώ σε όλα!

 6. Διογένης avatar
  Διογένης 04/03/2013 09:50:57

  Το Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο μπορεί να δείχνει ξεπερασμένο, αλλά το βαθύτερο δίλημμα που αντανακλά είναι εθνική κυριαρχία-υποτέλεια. Ακόμη και σε επίπεδο μνημονιακής διαχείρισης, είδαμε πώς αντιμετώπισε την κατάσταση μια χώρα (Ιρλανδία) που επιθυμούσε έντονα να ασκήσει κυριαρχία και πόσο ελαφρύτερο Μνημόνιο είχε και τι ρυθμίσεις αποδέχθηκε για την Ελλάδα ο συμπλεγματικός ΓΑΠ, με την ενθουσιώδη υποστήριξη μεγάλου και αντίστοιχα συμπλεγματικού τμήματος της κοινωνίας μας. Οι οποίοι τότε μόνον κατάλαβαν τι έγινε, όταν άρχισαν να τους "πιάνουν" και αυτούς τους ίδιους τα μέτρα.

  Αν σήμερα είναι "ξεπερασμένο" το αρχικό δίλημμα Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο, αυτό οφείλεται στο ότι πρώτον, υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ, και δεύτερον, στο ότι ο κόσμος αισθάνεται - ακόμη και όσοι δεν υποστηρίζουν εκλογικά τον Σαμαρά - ότι υπάρχει μια διαχερίση με το βλέμμα στα συμφέροντα αυτού του τόπου. Κάτι που δεν υπήρχε παλιότερα.

  Ποιες είναι λοιπόν οι "συμπαντικές μεταρρυθμίσεις" που "πρέπει" να γίνουν; Η αυτοκατάργηση της κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα, που πηγαίνει να εφαρμόσει η τρόικα μέσω του "μόνιμου" και ανεξέλεγκτου γ.γ. εσόδων; Το να μην ασκεί εξουσία η εκλεγμένη κυβέρνηση αλλά ένας ανεξέλεγκτος, διορισμένος τεχνοκράτης; Η περαιτέρω κατάλυση της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας, όχι μόνον στα χαρτιά, αλλά κυρίως στην πράξη; Η περαιτέρω εκχώρηση όλων των δομών και των υποδομών μας σε μια άγνωστο από πού ελέγχεται γραφειοκρατία;

  Και επειδή μπορεί να σας φαίνεται γράμμα κενό η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, ας πάρουμε ένα πρόσφατο παράδειγμα; Ποια εκλεγμένη κυβέρνηση θα μπορούσε να σταθεί λέγοντας "πήραμε χιλιάδες άδικα και εξοντωτικά μέτρα εξαιτίας ενός λάθους στον πολλαπλασιαστή της ύφεσης"; Θα μπορούσε ποτέ κυβέρνηση να πει κάτι τέτοιο και την άλλη μέρα να είναι στη θέση της; Θα είχαν ξεσηκωθεί και οι πέτρες. Το ότι μια κυβέρνηση δεν μπορεί να μιλήσει έτσι, σημαίνει εν πολλοίς ότι δεν της επιτρέπεται να δράσει και έτσι.

  Αντιθέτως, εάν είσαι μια ανώνυμη και ανεξέλεγκτη γραφειοκρατία, μπορείς άνετα να το πεις αυτό και την άλλη μέρα να μην τρέχει τίποτα και να βαδίζεις γεμάτος αυτοπεποίθηση προς το επόμενο καταστροφικό σου "λάθος", αν δεν είναι κάτι που το κάνεις επίτηδες και με καθοδήγηση, με σκοπό ότι το καλύτερο, αλλά την καταστροφή.

  Οι "συμπαντικές μεταρρυθμίσεις", λοιπόν, δεν είναι κάτι απαραίτητα καλύτερο. Η εξίσωση καινούργιο = σωστό, παλιό = λάθος είναι όχι μόνον εσφαλμένη, αλλά και άκρως παραπλανητική. Αναμφίβολα χρειάζεται η διόρθωση λαθών του παρεθόντος, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ό,τι γινόταν στο παρελθόν είναι αναγκαστικά λάθος. Πρέπει κανείς να εντοπίσει ΠΟΙΑ ήταν τα λάθη στο παρελθόν και να τα διορθώσει και όχι να διαλύει αδιακρίτως θεσμούς (όπως π.χ. η λαϊκή κυριαρχία) που αποτελούν άγραφη αλλά αποτελεσματική χαλιναγώγηση της κρατικής αυθαιρεσίας. Σε ποιον θα απολογηθεί ο κ. Θεοχάρης για τα λάθη του; Η αλήθεια είναι ότι δεν θα απολογηθεί σε κανέναν. Έχει υπογράψει "συμβόλαιο αποδοτικότητας" και μόνον αν δεν πετύχει τους στόχους ελέγχεται. Αλλά και να μην πετύχει τους στόχους, θα έχει πάντοτε την τρόικα να "καθαρίζει" για αυτόν, με ένα "κάναμε λάθος, συνεχίζουμε (το λάθος)".

  Τόσο απλά. Αλλά και τόσο τρομακτικά.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Διογένης 04/03/2013 11:58:25

   Δυστυχώς δεν υπάρχει τίποτε σωστό στο σύστημα που μας έφερε ως εδώ. Το φωνάζω από το 1988. Κανείς δεν άκουγε τίποτε πριν το 2009. Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν (και σε σύντομο σχετικά διάστημα μιας και χάθηκαν τρία πολύτιμα χρόνια) είναι τιτάνιες. Χωρίς αυτές δεν υπάρχει ελπίδα, θα επιστρέψουμε στο φαύλο παρελθόν, χωρίς τους πακτωλούς του δωρεάν ή φτηνού χρήματος όμως. Θα είναι μια κατάσταση σήψης και μαρασμού που θα καθηλώσει για δεκαετίες την ελληνική κοινωνία σε προπολεμικά επίπεδα.

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ akenaton 04/03/2013 12:21:29

    Αόριστοι αφορισμοί για το παρελθόν και κενές γενικολογίες για το μέλλον, εμένα δεν μου λένε τίποτα.

    ΠΟΙΟ είναι το σύστημα που "μας έφερε ως εδώ";

    Και ΠΟΙΕΣ είναι οι "τιτάνιες αλλαγές" που "πρέπει να γίνουν";

    Αποφεύγετε να θίξετε συγκεκριμένα θέματα πέραν των γενικοτήτων. Και όταν έθιξα εγώ ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα στο οποίο επιχειρείται μια "τιτάνια αλλαγή", πάλι δεν τοποθετηθήκατε.

    • akenaton avatar
     akenaton @ Διογένης 04/03/2013 19:02:06

     Μάλλιασε η γλώσσα μου να αναφέρω ΑΥΤΕΣ τις αλλαγές.
     Το ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΣΟΚ αγαπητέ. Και ό,τι αυτό περιλαμβάνει.
     Όσον αφορά την συγκεκριμένη αλλαγή που αναφέρετε, αν μιλάτε για τον Γραμματέα Εσόδων, κατά την γνώμη μου είναι σωστή θεσμικά μεταρρύθμιση, μένει να δούμε και το πρόσωπο το οποίο σε πρώτη εκτίμηση δεν με πείθει αλλά μπορεί και να σφάλλω.

     • Easy κι εύκολα avatar
      Easy κι εύκολα @ akenaton 04/03/2013 20:56:53

      @το πρόσωπο το οποίο σε πρώτη εκτίμηση δεν με πείθει

      Γιατί; Επειδή πήγε να εφαρμόσει το ΝΟΜΟ που είχαν ψηφίσει "και με τα δυο χέρια" οι νομοθέτες/βουλευτές της κυβέρνησης, αλλά, όταν πήγε να εφαρμοστεί... μετάνιωσαν;

      Και, μετά, μιλάμε για μεταρρυθμίσεις; Μα, ακριβώς, σε αυτά οφείλουν να συμπαραστέκονται οι προοδευτικοί άνθρωποι.

     • akenaton avatar
      akenaton @ Easy κι εύκολα 04/03/2013 21:03:23

      Είπα πως μπορεί και να σφάλλω. Από τα λεγόμενά του σε άπειρες εμφανίσεις του στην Τηλεόραση έχω εικόνα όχι και τόσο στέρεη. Δεν σπεύδω να τον κρίνω, θα περιμένω.

  • τις avatar
   τις @ Διογένης 04/03/2013 14:37:25

   Εμείς, υποτεθείσθω, επιθυμούμε... αλλά ο Ιουβενάλης έφα "quis custodiet ipsos custodes".

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Διογένης 04/03/2013 18:50:16

   Αγαπητέ Διογένη,

   μας είναι δυνατό να μιλάμε ακόμη για ο ποιες αλλαγές!
   Τεχνικά να σου αναφέρω μόνο μερικά:
   πολυνομία (= εξάρτηση της κοινωνίας από την πολιτική εξουσία, έλλειμμα Κράτους Δικαίου)
   έλλειψη φορολογικής νομοθεσίας,
   έλλειμμα διάκρισης εξουσιών μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας,
   πολίτευμα μορφής πρωθυπουργικής δικτατορίας,
   απαρχαιωμένη δομή υπουργείων,
   ανεπαρκής έλεγχος πράξεων του Δημοσίου (π.χ. αδιαφορία για τη δημόσια περιουσία)
   ασυλία πολιτικής εξουσίας,
   διόγκωση δημοσίου τομέα,
   πελατειακή σχέση οικονομικής και πολιτικής ελίτ,
   λειτουργία επιχειρήσεων του Δημοσίου (ΔΕΚΟ) αυταρχικά και πέρα των κανόνων της οικονομίας,
   κλειστά επαγγέλματα,
   αυταρχική και εκτός των αρχών του Κράτους δικαίου λειτουργία της Δικαιοσύνης,

   Το ζητούμενο που είναι η όντως η λαϊκή κυριαρχία και η εθνική αξιοπρέπεια είναι έννοιες που στην Ιστορία πρέπει καθημερινά να κατακτούνται. Δεν είναι δεδομένες, δηλ. κατακτήσεις, όπως θέλουμε να το λέμε. Είναι έννοιες με υλική βάση κι όχι μεταφυσικές.
   Η πορεία της χώρας μας τα τελευταία 30 χρόνια είναι η πορεία της εξαθλίωσης της λαϊκής κυριαρχίας, αφού αυτή χρησιμοποιήθηκε ως πόρνη για την αναπαραγωγή «νεόδμητων» πολιτικών και οικονομικών ελίτ.

   • akenaton avatar
    akenaton @ Μανιάτης 04/03/2013 19:06:48

    Αγαπητέ Μανιάτη, για ορισμένους η εθνική αξιοπρέπεια και η εθνική κυριαρχία είναι σαν τα "κεκτημένα" των συνδικαλιστικών αγώνων. Μονάχα ξεχνούν ότι αυτά δεν κερδίζονται με απεργίες και πορείες στους δρόμους αλλά με αίμα, ιδρώτα και κόπο άλλοτε στα πεδία των μαχών και άλλοτε στα οικονομικά "μαρμαρένια αλώνια" της δουλειάς και της εθνικής προκοπής! Ούτε "χαρίζονται" ούτε και είναι δυνατόν να θεωρούνται δεδομένα !!!

    • Μανιάτης avatar
     Μανιάτης @ akenaton 04/03/2013 19:11:45

     Αν ως Κοινωνία κι ως Έθνος μπορούσαμε αυτό να το καταλάβουμε, θα λύναμε πολλά προβήματα που μα τυρανούν και μας κατατρέχουν.
     Πρόκειται για αυτό που λέμε "νοοτροπία".

 7. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 04/03/2013 10:13:03

  Δηλαδη ζητατε νεα μετρα που να υπερβαινουν το μνημονιο;Ειναι υπερβολικο.
  Ιδιωτικοποιησεις : Λιγα πραγματα μενουν να ιδιωτικοποιηθουν και μαλιστα υποδομες που ειναι αμφιβολο και αν πρεπει π.χ. νερο,ρευμα ,αεροδρομια,λιμανια.
  Παρ ολα αυτα θα προχωρησουν.Δε μενει τιποτε αλλο.
  Δημοσιο : Δουλευει η γαλλικη Task force και ο αριθμος των ΔΥ θα ειναι 150.000 λιγοτεροι σε τρια χρονια.Ολη η ιστορια αν απολυθουν 25.000 ή 15.000 είναι περι όνου σκιας ,δυσαναλογη με τα οφελη.
  Υπάρχει ενας τομεας που μπορουν να γινουν πολλα αλλά στη συνταγματικη αναθεωρηση και δεν ξερω αν εχει η ΝΔ 180 : Να καταργηθει η αρμοδιοτητα του Συμβουλιου Επικρατειας να απαγορευει επενδυσεις.Να συγκροτηθει ενα οργανο απο μηχανικους,δικαστικους και περιβαλλοντολογους που να αποφαινεται με προθεσμια 3 μηνων εαν η επενδυση ειναι αποδεκτη ή οχι.Σε περιπτωση μη αποφασης η αδεια εκδιδεται αυτοματως και η επιχειρηση προχωρα.
  Επιθεσεις τυπου Χαλκιδικης ή Κερατεας εμπιπτουν στον αντιτρομοκρατικο νομο.

 8. τάσος avatar
  τάσος 04/03/2013 11:01:04

  διαχείρηση του χρονικού περάσματς.

 9. Δεξιόχειρας avatar
  Δεξιόχειρας 04/03/2013 11:23:48

  Η ελληνκή κοινωνία δεν αντέχει συμπαντικές - όπως τις χαρακτηρίσατε - μεταρρυθμίσεις ακόμη και αν δεχτούμε ότι είναι απαραίτητες. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να το αναλύσω, θα πώ μόνο ότι ακόμα και αν κάποιος το επιχειρούσε, δεν θα είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Από την άλλη η ελληνική κοινωνία ζητάει δραστικές λύσεις στα προβλήματά της. Με επίκεντρο την οικονομία. Το βέβαιο είναι ότι δεν μπορείς να της εξηγήσεις ότι φάσκει και αντιφάσκει, δεν μπορείς να της εξηγήσεις ότι το οικονομικό πρόβλημα δεν λύνεται ακαριαία και επιπλέον δεν λύνεται χωρίς μεταρρυθμίσεις.
  Κατά την άποψή μου πρέπει να γίνει μια διαχείριση της κατάστασης ώστε να έχουμε το μεγαλύτερο ώφελος:
  1. Να θεσπίσει νέο φορολογικό με χαμηλούς συντελεστές ώστε να κινητοποιήσει τις επενδύσεις. Αυτό θα λειτουργήσει θετικά. Αντιδράσεις δεν θα έχει. Θα κερδίσει και στο πολιτικό πεδίο.
  2. Να μην προχωρήσει άμεσα σε κατάργηση του φόρου στο πετρέλαιο και στο ρεύμα. Καλό θα μας κάνει να συμμαζευτούμε λίγο.
  3. Να προωθήσει την εθελούσια έξοδο από το δημόσιο με αντάλλαγμα κίνητρο για επιχειρηματικότητα. Να δώσει μάθημα ότι δεν μισεί τον πολίτη αλλά επιθυμεί να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα χωρίς να μείνουν άνεργοι.
  4. Να καταργήσει την υποχρεωτική εισφορά υπερ ΕΡΤ, ΑΠΕ και δήμων στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Σε αντιστάθμισμα να κόψει τις δαπάνες στην ΕΡΤ (ας την κλείσει δεν πειράζει), να χαμηλώσει την τιμή αγορά ενέργειας από ΑΠΕ, οι δήμοι να κόψουν το κεφάλι τους. Έτσι θα δώσει στίγμα ότι θέλει να ελαφρύνει τον πολίτη και αδιαφορεί για συντεχνιακά συμφέροντα.
  5. Να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές εντός της Ν.Δ. Αλλαγή του καταστατικού. Αυτό βέβαια εκ πρώτης όψεως αφήνει αδιάφορη την πλειοψηφία της κοινωνίας όμως στέλνει μήνυμα ότι θέλουμε να αλλάξουμε το πολιτικό σκηνικό. Ανοίγει η πόρτα επανόδου όσων παρασύρθηκαν εκτός των τοιχών στις τελευταίες εκλογές.
  6. Να προχωρήσει τάχιστα την εκμετάλλευση της κρατικής περιουσίας.
  7. Να ενισχύσει το έργο των δικαστών για την κατάχρηση στους δήμους και τις περιφέρεις. Έχουν γίνει απατεωνιές τις οποίες γνωρίζει ο απλός πολίτης και καλό θα ήταν να υπάρξει τιμωρία και παραδειγματισμός.
  Αυτά τα θεωρώ απαραίτητα, δεν ξέρω αν είναι συμπαντικές αλλαγές όμως νομίζω ότι είναι απαραίτητες και δεν θα προκαλέσουν αντιδράσεις.

 10. kosvag avatar
  kosvag 04/03/2013 11:51:14

  Αν παραμένει και σήμερα ο άλλος χωρισμός της κοινωνίας σε 55+ & 55- όπως στις εκλογές, αυτοί που ''θέλουν'' σύμφωνα με την ανάλυση εκ των πραγμάτων δεν ''μπορούν''. Ελπίζω να κάνω κάπου λάθος ή να μην κάνω λάθος αλλά να ξελασπώσουμε από καμιά ΑΟΖ πχ ή να κάνει καμιά γυριστή η κυβέρνηση (Συμπαντικές Μεταρρυθμίσεις) ώστε να ''θελήσουν'' αυτοί που ''μπορούν''.

  • akenaton avatar
   akenaton @ kosvag 04/03/2013 12:01:45

   Έχετε δίκο. Οι "εγωιστές γέροι" θα πρέπει εκτός από τα δικά τους παιδιά να σκεφτούν όλα τα ελληνόπουλα. Θα πρέπει να συναινέσουν και γιατί όχι να θελήσουν και οι έχοντες. Κάποιος πρέπει να τους "αναγκάσει". Μονάχα μια δυναμική και αστραπιαία κίνηση προς τα εμπρός μπορέι να το κάνει. Είμαι βέβαιος πως ο Πρωθυπουργός το ξέρει και θα το πράξει !!!!

   • tak avatar
    tak @ akenaton 04/03/2013 14:15:28

    Αγαπητέ φίλε, θέλω να πιστεύω πως κάποια στιγμή ο κ. Σαμαράς θα πιάσει το μαχαίρι και το βούρδουλα και θα ξεμπερδέψει τα πράγματα οριστικά, δίνοντας υπόσταση και νόημα σε κάποια οράματα του λαού, τα οποία αρχίζουν –έστω και δειλά- να σχηματοποιούνται στο μέσο (;) της κρίσης, δεδομένου πως σημαντικός αριθμός Ελλήνων έχει αρχίσει να ψάχνει τις απολεσθείσες αξίες του και τα παραμερισμένα του ιδανικά, βορά και θύματα των απλοποιήσεων, που δε έφεραν στη χώρα κανένα ουσιαστικό κέρδος, αντίθετα με τις ζημιές που είναι τεράστιες και σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στο κεφάλαιο του να θέλει κανείς να είναι και να ζει ως Έλληνας.

   • kosvag avatar
    kosvag @ akenaton 04/03/2013 23:12:22

    Ευχαριστώ για την απάντηση.
    Όντως το σημείο είναι ''να μην σκέφτονται μόνο τα δικά τους παιδιά''. Τελικά δημιουργούν μη ενήλικες με την στάση τους, παρόλο που ο σπόρος του Έλληνα υπάρχει στους νέους και μπορούν να απογειωθούν & απογειώσουν και μας μαζί τους. Ούτως ή άλλως το δημογραφικό & συνταξιοδοτικό έχει σκάσει.

 11. akenaton avatar
  akenaton 04/03/2013 12:09:13

  Και για να πάρουμε όλοι μια γεύση του πόσο κρίσιμοι είναι οι καιροί για την χώρα μας :

  http://www.antinews.gr/2013/03/04/206882/

  Σιγά - σιγά κατρακυλάμε τα σκαλοπάτια της υποβάθμισης. Όσο πιο κάτω πέφτουμε τόσο θα επιταχύνεται ο ρυθμός της πτώσης.
  Ο πάτος του βαρελιού είναι ένας μεγάλος ΜΥΘΟΣ.

  • Gas Bailey avatar
   Gas Bailey @ akenaton 04/03/2013 12:39:10

   Από το συγκεκριμένο άρθρο κρατώ το πετυχημένο σχόλιο του Νίκου Αργεάδη.

 12. ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ avatar
  ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ 04/03/2013 12:38:21

  Akenaton, πραγματικά τείνεις να γίνεις ο αγαπημένος μου αρθρογράφος! Εξαιρετικό άρθρο, λέει τα πράγματα ακριβώς όπως είναι, όσο κι αν δεν αρέσει σε πολλούς, και δίνει το καλύτερο μήνυμα προς την κυβέρνηση
  Μόνη διαφωνία μου η ένταξη της πολιτικής "Νόμος και τάξη" στη δεύτερη ομάδα. Πέραν της υπερβολικής και εν πολλοίς λάθος εκμετάλλευσης που γίνεται για αυτή την πολιτική, η οποία πράγματι οδηγεί σε ανούσιες κομματικές μάχες με το ΣΥΡΙΖΑ, ο νόμος και η τάξη ήταν τόσο αναγκαίο να επανέλθουν στην καθημερινή ατζέντα, μετά από δεκαετίες απουσίας, που δε νομίζω ότι μπορούμε να το χρεώσουμε στην πλευρά των λαικιστών, αλλά αποκλειστικά στους μεταρρυθμιστές

  • akenaton avatar
   akenaton @ ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ 04/03/2013 13:01:43

   Συμφωνώ με την επισήμανσή σας, απλά το προέταξα επειδή μερικοί νομίζουν πως μονάχα με αυτό, θα κερδίσουν την "βασιλεία των ουρανών" της εκλογικής κατίσχυσης!

 13. cp avatar
  cp 04/03/2013 13:34:22

  Akenaton ως συνήθως διαφωνούμε. Από το 78 στην πατρίδα μας έχει εφαρμοστεί μια σοσιαλδημοκρατική πολιτική από όλες τις κυβερνήσεις. Με την είσοδο της Ελλάδος στην ΕΟΚ αντικαταστήσαμε την λέξη επένδυση με την λέξη δάνειο . Αφήσαμε να καταρρεύσουν σημαντικοί τομείς της οικονομίας με το "άνοιγμα¨ των αγορών . Μπολιάστηκαν γενιές με την φιλοσοφία της χωματερής ,των επιδοτήσεων . Παράγεις για να........ πετάς και παίρνεις περισσότερα!
  Ο Ιος εισέβαλλε στα κόμματα και στα πανεπιστήμια όπου η Ευρωπαικοί πακτωλοί σε στοχευμένους τομείς δημιούργησαν τους τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας.
  Η παραγωγή κατέρρευσε και για ισοδύναμο μέτρο τα κόμματα δημιούργησαν ένα υπερτροφικό δημόσιο.
  Με την είσοδο μας στο ευρώ, με την βοήθεια μαιμούδων(swaps) αργά αργά διολισθήσαμε στον πάτο της παραγωγικότητος.
  Συμφωνώ δεν υπάρχει μνημόνιο -αντιμνημόνιο υπάρχει ευρώ - εθνικό νόμισμα με ειδική σχέση με ΕΕ .Το μνημόνιο εμπεριέχει για τον νότο , αειφόρο ύφεση και αέναο δανεισμό .Σαν νόμισμα σταθερής κυκλοφορίας ο δανεισμός για μια ελλειματική χώρα συνεχώς θα αυξάνει .Στην χρεοκοπία του 1932 είχαμε ανάπτυξη 6,5% και 15% στα επόμενα χρόνια. Εδώ θα έχουμε ύφεση μέχρι να φθάσουμε στο επίπεδο της βουλγαρίας ,αλλά και αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα .!

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ cp 04/03/2013 18:52:14

   Πολύ σωστά

  • akenaton avatar
   akenaton @ cp 04/03/2013 19:46:27

   Στα γεγονότα και στα νούμερα που αναφέρετε συμφωνούμε. Και στην κατάληξή σας συμφωνώ. Αν δεν επιφέρουμε αλλαγή του οικονομικού μας μοντέλου, θα πάμε πιο κάτω και από την Βουλγαρία !!
   Δεν καταλαβαίνω γιατί γράφετε αρχικά πως διαφωνούμε!
   Φιλικότατα.

   • Κώστας Π. avatar
    Κώστας Π. @ akenaton 04/03/2013 20:42:00

    Ούτε εγώ καταλαβαίνω που διαφωνείτε. Οπως δεν καταλαβαίνω επίσης πως όλα αυτά τα στραβά και ανάποδα στη χώρα μας έφεραν την χρεωκοπία στην Ισλανδία και την κρίση με τα μνημόνια στα υπόλοιπα PIIGS . Aν είναι στη φύση μας ως Μεσόγειοι, τότε φταίει η ΕΕ που μας δέχτηκε προφανώς επειδή "τα πήρε", και επομένως οφείλει να πληρώσει τώρα...

 14. blue nile avatar
  blue nile 04/03/2013 13:36:00

  Να προκρίνουμε την επιλογή των συμπαντικών μεταρρυθμίσεων.
  Δυστυχώς όμως αυτή η επιλογή έρχεται πακετάκι μαζί με το μνημονιακό αδιέξοδο.
  Που εξαερώνοντας την ανάπτυξη μετατρέπει την Ελλάδα σε αποικία χρέους χωρίς παραγωγικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.
  Εκτός αν οποιοσδήποτε μπορεί με επιχειρήματα να πείσει ότι η εφαρμογή του μνημονίου δεν θα νεκρώσει, ουσιαστικά ανεπιστρεπτί, την ελληνική κοινωνική οικονομία. Που σχεδόν το έχει κάνει εδώ, ενώ τώρα παίρνει αμπάριζα τις κοινωνικές οικονομίες της Ιταλίας , της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
  Με λίγα λόγια ζητάμε από μας και από άλλους λαούς να αυτοκτονήσουν πρώτα και μετά τους υποσχόμαστε ανάσταση.
  Όμως εδώ μιλάμε για οικονομία, όχι για μεταφυσική...
  Χρέος όλων όσων επιθυμούν την υλοποίηση όλων εκείνων των μεταρρυθμίσεων που μπορούν να ξαναστήσουν τη χώρα στα πόδια της είναι να συγκρουστούν με την τρόικα τώρα που υπάρχουν έστω και πλασματικά πλεονάσματα.
  Για να διεκδικήσουν μια βιώσιμη λύση στα πλαίσια της οποίας θα υπάρχουν περιθώρια και ο χρόνος για μεταρρυθμίσεις.
  Αλλιώς το μόνο που θα καταφέρουν είναι να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα παραδίδοντας την στους κοινωνικούς αναμορφωτές του ΣΥΡΙΖΑ.
  Που ξέρουμε ότι η η τυφλή βία των κοινωνικών αναμορφωτών τρομάζει δέκα φορές περισσότερο από την νεοφιλελεύθερη βία των ασύδοτων αγορών...

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ blue nile 04/03/2013 19:04:04

   Γράφετε:
   Που εξαερώνοντας την ανάπτυξη μετατρέπει την Ελλάδα σε αποικία χρέους χωρίς παραγωγικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.

   Μα πού την βρίσκετε την παραγωγικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη στην πριν το μνημόνιο περίοδο!!!

   • Κώστας Π. avatar
    Κώστας Π. @ Μανιάτης 04/03/2013 20:43:13

    Τι παράγουν οι τράπεζες και δικαιούνται κέρδη αγαπητέ Μανιάτη?

    • Μανιάτης avatar
     Μανιάτης @ Κώστας Π. 04/03/2013 21:20:06

     Δεν παράγουν και δεν δικαιούνται. Όμως, η οικονομία δεν λειτουργεί χωρίς τραπεζικό σύστημα.
     Ανέρτητα από τις υπάρχουσες σχέσεις παραγωγής τα χρειάζονται τράπεζες.

     • Κώστας Π. avatar
      Κώστας Π. @ Μανιάτης 04/03/2013 22:22:29

      Αρα χρειάζονται και ολες οι άλλες υπηρεσίες ιδιωτικές και δημόσιες που δεν παράγουν τίποτε αλλά είναι αναγκαίες σ' ενα ανεπτυγμένο κράτος που δεν παρέμεινε στον πρωτογενή τομέα με 30% αγρότες...
      Κοινωνική δικαιοσύνη δεν υπάρχει σε κανένα κράτος. Αντίθετα σε όλα τα κράτη υπάρχει κοινωνική αδικία. Απλά στα Σκανδιναυικά είναι λιγώτερη από τα υπόλοιπα. Ακολουθούν τα Κεντροευρωπαικά, τα Βαλκανικά κ.ο.κ.
      Αν δεν υπήρχε παραγωγικότητα πώς ζήσαμε 40 χρόνια απλώς χρεωθέντες κατά 118% του ΑΕΠ ενώ οι όμοιοί μας το ίδιο διάστημα χρεώθηκαν πάνω απο 120% του ΑΕΠ τους?
      Δεν ήταν παραγωγικός ο Τουρισμός, η ναυτιλία,οι ιχθυοκαλλιέργειες τα φωτοβολταικά μας ακόμα και τα περίπτερα της Ελλάδος που έιναι τα παραγωγικότερα στον κόσμο σε σχέση με την επιφάνειά τους? Τα εξαγ΄μενα Ιατρικά Κέντρα μας οι σούπερ κατασκευαστικές μας σε όλη τη Β. Αφρική και την Μ. Ανατολή? να πώ κι άλλα?

 15. tasos1 avatar
  tasos1 04/03/2013 13:52:43

  akenaton: Για την πρώτη παράγραφο του σχολίου σας:
  «άρθρο πρώτο: καταργούμε αυθωρεί και παραχρήμα όλες τις χαζομάρες που θεσπίσαμε σε βάρος της αγοράς»...
  Εξαιρετικό το κείμενό σας, αλλά στην κυβέρνηση "τα ξέρουν όλα", οπότε...

 16. Karenin avatar
  Karenin 04/03/2013 14:10:57

  Oταν δεν επιθυμείς να αλλάξεις υφιστάμενη κατάσταση συνήθως προσπαθείς να αλλάξεις τα πάντα, αλλά συγκεκριμένα τίποτα. Ο καλύτερος πολιτικός που διαθέτει η χώρα αυτή την στιγμή είναι ο Βενιζέλος επιμένει το Βήμα, ενω το υπόλοιπο φωτοστέφανο θα φιλοτεχνήσει απόψε ο ΄Πρετεντέρης, και η βασική συνιστώσα της κυβέρνησης αφου έσωσε την χώρα θα μας κουνήσει και τον δάχτυλο.
  Ετσι στην χώρα αντι να υπάρχει ένα πραγματικο κλίμα τρομοκρατίας απέναντι σε όσους καταχράστηκαν και έκλεψαν βλέπουμε πληρη αδυναμία του κράτους στην ανάκτηση των κλεμένων και με εξαίρεση δύο μεγαλόσχημων, οι υπόλοιποι την βγάζουν με αναστολές και τα περιουσιακα τους στοιχεία σωα και αβλαβή.
  Ταυτόχρονα βλέπουμε ανίκανους υπουργούς να κινητοποιήσουν την δημόσια διοικηση έστω να εισπράξουν ετοιμα φοροδιαφεύγοντα που στο πιάτο τους τα πήγε ο Νικολούδης. Φθάνουν στο σημείο να εκδίδουν διευκρινιστική εγκύκλιο ότι για όσα αυτοκίνητα έχουν παραδοθεί πινακίδες η ασφάλεια δεν είναι υποχρεωτική, και δεν ξέρεις να γελάσεις η να κλάψεις μαζί τους.
  Ετσι λοιπόν φίλτατε Αkenaton, η σύγχυση που διαπιστώνεις, και οι επιλογές που όλο αργούν και δεν γίνονται, δεν είναι τόσο αθώες όπως νομίζεις και τις παρουσιάζεις. Εχουν γίνει ήδη, και όλα συνάδουν στο πρέπει να αλλάξουν όλα ωστε για αυτούς που πρέπει, να μην αλλάξει το πραγματικό.
  ΥΓ Σαν κύρια και βασική αιτία στις κινητοποιήσεις στις αραβικές χώρες οι ειδικοί θεωρούν τα πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας στούς νέους. Απο ένα σημείο και πέρα δεν υπάρχει σημείο επιστροφής, λένε. Ετσι λοιπόν αν όντως υπάρχουν δυναμικές μεταρυθμιστικές δυνάμεις στην χώρα ας επέμβουν πριν να είναι αργά.

 17. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 04/03/2013 14:43:53

  Αγαπητέ αρθρογράφε
  Γνωρίζεις πολύ καλα οτι στην οικονομία πολύ βασικό ρόλο στην διαμόρφωση ενός κλίματος στην οικονομία διαδραματίζει η ψυχολογία.Μια σειρά μέτρων που θα προσφέρει κάποια στοιχειωδη ανακουφιση στις πιο ευπαθείς ομάδες θα αποτελούσε μια καλή αρχή.

  Απο την άλλη πρέπει -παρά το γεγονός ότι η πόλωση και ο διχασμος αποτελούν συνειδητή πολιτική στρατηγική για ορισμένους σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας -να γεφυρωθεί το χάσμα πολιτικής ηγεσίας με τον Πολίτη και αυτό μόνο με το να δοθεί άλλη διάσταση στην πολιτική μπορεί να γίνει εφικτό.Να παταχθεί η διαφθορά και ο παρασιτισμός , να ακολουθείται η πολιτική απο την ηθική και να συνδυαστεί με την προσφορά στην κοινωνία.Nα υπάρξει ενα νέο κοινωνικό συμβόλαιο και απέναντι σε αυτό να υπάρχει πίστη στο όραμα για μια νέα Ελλάδα.Δεν μπορεί να οικοδομηθεί το νέο με τα υλικά που προήλθαν απο την συντριβή του παλαιού.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Δρόλαπας 04/03/2013 19:09:42

   Συμφωνώ μέχρι κεραίας με το σχόλιό σας !!!

  • Δεξιόχειρας avatar
   Δεξιόχειρας @ Δρόλαπας 04/03/2013 23:02:55

   Συμφωνώ. Θα ήθελα την άποψή σας:
   1) Υπάρχει προοπτική για ενιαίο ευρωπαϊκό φορολ σύστημα;
   2) Θα αλλάξει κάτι στην εσωκομματική λειτουργία της Ν.Δ;

 18. Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ avatar
  Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ 04/03/2013 15:52:36

  1.000.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΜΗΝΕΣ! 1.500.000 άνεργοι ΦΥΣΙΚΑ του ιδιωτικού τομέα στην πείνα! ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΤΟ: Δεν απολύουμε ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΚΡΑΤΙΚΟ ΚΗΦΗΝΑ, ακόμα και τους επίορκους. Βρίσκουμε ένα κολπάκι (διαθεσιμότητα το λένε τώρα), και κοροιδεύουμε τους πάντες! Η τους βγάζουμε πρόωρα στην σύνταξη (ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΧΥΛΑ ΕΦΑΠΑΞ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ;)
  Μετά ν΄απορείτε όλοι γιατί η χρυσή αυγή κάνει θραύση στους άνεργους του ιδιωτικού τομέα! Και μην ακούμε τρίχες κατσαρές ΤΙ θα κερδίσει ο αδικημένος κοσμάκης του ιδιωτικού τομέα, με τις απολύσεις κρατικών κόπρων, ΦΘΑΝΕΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ! Άρκετα πληρώνει το σάπιο κράτος!

 19. George avatar
  George 04/03/2013 16:01:24

  Η δυνατότητα επιλογής και η αίσθηση δικαίου πιστεύω ότι αρκεί για να φέρει "συμπαντικές αλλαγές" στην Ελληνική κοινωνία. Λίγα παραδείγματα:
  Σύνταξη βάσει των συνολικών εισφορών του εργαζόμενου και του εργοδότη.
  Αυτά πλήρωσες, αυτά είναι δίκαιο να πάρεις και το κράτος πρόνοιας σε βοηθάει στο μέτρο του δυνατού και επίσης σου εξασφαλίζει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που δεν πλήρωσες. Αυτό και μόνο σταματάει την ληστεία της νέας γενιάς από τη παλιά που από μόνη της δεν θα ήταν κάτι κακό αν δεν ήταν αδιέξοδη !
  Κουπόνι εκπαίδευσης για κάθε παιδί στο οποίο συνυπολογίζεται το κόστος χρήσης της υποδομής. Επιλέγει ο γονιός σε ποιο σχολείο το εξαργυρώνει μια και κατά τεκμήριο έχει το καλό του παιδιού του ως μεγαλύτερη προτεραιότητα από τον κάθε γραφειοκράτη. Έτσι πχ πολύ περισσότερα παιδιά θα είχαν πρόσβαση σε παιδικούς σταθμούς σε σχέση με τους πανάκριβους των δήμων. Κάθε σχολείο θα μπορούσε να επιλέξει αν θα συμμετάσχει σε αξιολόγηση ή όχι. Αν δεν προτιμάτε από αρκετά παιδιά όμως θα έκλεινε.
  Επιλογή από τους πολίτες του ιατροφαρμακευτικού φορέα που προτιμά αρκεί αυτός να έχει τα εχέγγυα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Δυνατότητα αλλαγής κάθε χρόνο.
  Επιλογή από τους πολίτες του πιστοποιημένου φορέα για αδειοδότηση.
  Το να δίνεις δυνατότητα επιλογής είναι φιλελεύθερο και δύσκολα αντικρούεται όση υποκρισία και φαρισαϊσμό κι αν επιστρατεύσει κάποιος. Δημιουργεί δε chain reaction.

  • Κώστας Π. avatar
   Κώστας Π. @ George 04/03/2013 19:30:01

   Αγαπητέ George φοβάμαι πως αν πληρωθεί η σύνταξη βάσει των συνολικών εισφορών του εργαζόμενου και του εργοδότη, θα χρειασθεί και νέο μνημόνιο πάνω απο 200 δίς για να επιστραφούν τα κλεμμένα από τις οικονομίες τους στους συνταξιούχους. Βεβαίως αυτή σου η πρόταση θα έλυνε για πάντα το πρόβλημα της Ελλάδος και θα γινόμασταν όλοι ραντιέρηδες όπως οι Λουξεμβούργιοι.
   Κάποτε ενας μεγάλος ιδιώτης Ασφαλιστής είχε προτείνει στον Μητσοτάκη να αναλάβει αυτός τη συνταξιοδότηση όλων των Ελλήνων υπό τον όρο οτι θα συνέχιζαν να του πληρώνουν (και μάλιστα χωρίς αύξηση κάθε μήνα τις εισφορές τους ως ασφάλιστρα). Τό κράτος θα απαλλασσόταν απο το κόστος του ΙΚΑ και η εταιρεία του θα εξασφάλιζε κατώτατη σύνταξη με 15 χρόνια ασφάλισης τα 1500 ευρώ και ανώτατη πάνω απο 5000 ευρώ σημερινές τιμές!!! Ο Μητσοτάκης παρόλο που άλλαξε και τον τίτλο του κόμματος τότε, σε Φιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία, δεν τόλμησε καν να ακουμπήσει τους νταβατζήδες εργατοπατέρες του ΙΚΑ. Ποιός θα τολμούσε τώρα?
   Τα υπόλοιπα φιλελεύθερα που προτείνεις θα καταργούσαν τους πλιατσικολόγους πολιτικούς μας γι αυτό και δεν έγιναν ούτε καν δοκιμαστικά όπως αλλού...

   • George avatar
    George @ Κώστας Π. 05/03/2013 08:14:48

    Δεν είναι το σύνολο των εισφορών που πάει για σύνταξη. Ετσι κι αλλιώς ένα μέρος τους που θα μπορούσε να φορολογηθεί και στη συνέχεια να υπολογισθεί τι αφορολόγητη σύνταξη δίνουν για το προσδόκιμο ζωής του συνταξιούχου. Μεγάλο μέρος των συνταξιούχων λαμβάνει πιό πολλά από όσα έχει δώσει στο σύστημα είτε γιατί παίρνει σύνταξη για πολλά χρόνια είτε γιατί δεν έδωσε επαρκείς εισφορές πχ αγρότες. Ουσιαστικά είναι ponzi scheme και αυτά έχουν την τάση να καταρέουν μόλις αποκαλυφθούν, καλή ώρα. Πάντα το κράτος μπορεί να δώσει και με άλλες μορφές πέρα από cash όπως ακίνητα, εκτάσεις, νομοθετημένα πλεονεκτήματα. Το θέμα είναι να μη χαθεί η εμπιστοσύνη-όπως τώρα- και να υπάρχει δικαιοσύνη και διαφάνεια στο σύστημα.

 20. Όσα παίρνει ο άνεμος...... avatar
  Όσα παίρνει ο άνεμος...... 04/03/2013 17:02:27

  **Από την μια αντιλαμβάνεται πως ο σωστότερος δρόμος για την χώρα είναι το άνοιγμα της αγοράς σε επενδύσεις και η μείωση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας, ταυτόχρονα με την βίαιη μείωση του μεγάλου δημοσίου τομέα.**

  Η μόνη λύση κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι η πλήρης κατάργηση του δημοσίου τομέα, δηλαδή κατάργηση της δωρεάν παιδείας , του ΕΣΥ και των λεγομένων σωμάτων ασφαλείας. Η λειτουργία όλων αυτών θα γίνεται με πλήρη ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Απόλυση όλων των υπηρετούντων εκπαιδευτικών, γιατρών, αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών και πρόσληψη από ιδιώτες του απολύτως αναγκαίου προσωπικού για την λειτουργία των ιδιωτικών αυτών, πλέον , επιχειρήσεων. Επίσης για την προσέλκυση επενδύσεων κατώτατο ημερομίσθιο 12 €

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Όσα παίρνει ο άνεμος...... 05/03/2013 10:14:30

   Οσα παιρνει ο ανεμος.....πλακα κανεις αλλα μ αυτα που διαβαζουμε εδω δεν εχεις κι αδικο...
   Ο Σαμαρας πρεπει να συνεκτιμησει ολες τις κατηγοριες πολιτων αλλα οχι οπως γινοταν μεχρι σημερα δηλ ποιοι ειναι οι περισσοτεροι που μας ψηφιζουν;[ετσι σκεφτονται τα κομματα].
   Πρεπει ν αποφασισει με κριτηριο τι θα διατηρησει τη κοινωνια ζωντανη και παραγωγικη και κυριως καταναλωτικη γιατι αλλιως η εκκωφαντικη.....σιωπη της καταρρευσης μας θα ακουστει σ ολη την υφηλιο. [ετσι σκεφτονται οι ηγετες]. Και τα ευφυολογηματα του τυπου σε ποιανου τα χερια θα σκασει η καυτη πατατα, ποσως ενδιαφερουν τους Ελληνες που η αξιολογηση τους για τον καθενα τσακιζει κοκκαλα.
   Μην κοιτατε τους κλειστους χωρους που αποθεωνουν τους πρακτορισκους. Η πραγματικη κοινωνια βραζει κι οταν σκασει το καπακι....
   Δεν ειναι τυχαιο που ο Ερντογαν εχθες μελετησε οτι 4 πρωθυπουργοι περασαν αλλα αυτος εκει ακλονητος.

   • Όσα παίρνει ο άνεμος...... avatar
    Όσα παίρνει ο άνεμος...... @ Ρηνα 05/03/2013 16:44:09

    Πλάκα δεν κανω....απλα ερμηνευω το πνευμα της Πυθιας!!!!
    Δυστυχώς ομως πολλοι σκεπτονται παρομοια με την αναρτηση μου...την οποια την εγραψα θυμωμενος διαβαζοντας διαφορα οπως..**Από την μια αντιλαμβάνεται πως ο σωστότερος δρόμος για την χώρα είναι το άνοιγμα της αγοράς σε επενδύσεις και η μείωση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας, ταυτόχρονα με την βίαιη μείωση του μεγάλου δημοσίου τομέα.**κλπ κλπ
    ΥΓ. Ελπιζω να μην λογοκριθει παλι.....

 21. Διογένης avatar
  Διογένης 04/03/2013 17:13:58

  Εντωμεταξύ, σήμερα ανακοινώθηκαν τα επίσημα οικονομικά στοιχεία Ιανουαρίου 2013 της Γενικής Κυβέρνησης: Συνολικό πλεόνασμα 1,376 δις και πρωτογενές πλέονασμα 1,645 δις. Μέσα σε ένα μήνα, μόνον. Αν συνεχίσουμε έτσι, δηλαδή, πάμε πλεόνασμα κάμποσων δις μέσα στο 2013. Ας μην ξεχνούμε ότι Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2013 εισπράττεται ακόμη φόρος εισοδήματος, ενώ και στους επόμενους μήνες θα εισπράττεται χαράτσι της Δ.Ε.Η. Παρόλα αυτά, συνεχίζει να είναι ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

  Την είδηση δεν την βρήκα πουθενά, με την εξαίρεση του capital.gr, που τη μετέδωσε ότι είναι "μικρότερο από το περυσινό" το πλεόνασμα Ιανουαρίου. Το οποίο όμως οφείλονταν σε όλως συγκυριακές συνθήκες, που δεν φαίνεται να ισχύουν φέτος.

  Αυτή η επιμονή με τη μη δημοσιοποίηση των θετικών ειδήσεων φαίνεται τουλάχιστον παράδοξη. Έστω και για μικροπολιτικούς λόγους, γιατί δεν πανηγυρίζει η κυβέρνηση; Έστω, μια ανακοίνωση από το ΥπΟικ...

  Να είναι "για να μην χαλαρώσουμε"; Μα γιατί να μην χαλαρώσουμε λιγάκι; Τόση υπερπροσπάθεια έχει γίνει...

  • Κώστας Π. avatar
   Κώστας Π. @ Διογένης 04/03/2013 18:42:38

   Aυτό σημαίνει οτι μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε σε στάση πληρωμών προς τους δανειστές μέχρι να ξαναπάρει μπρός η οικονομία και να λυθεί οριστικά η ανθρωπιστική κρίση.
   Απομένει να δούμε πλέον ποιός πολιτικός μας ηγέτης θα το τολμήσει. Ο λαός θα είναι μαζί του. Και μαζί με τον Ελληνικό και ο Ιταλικός, ενώ ακολουθεί οσονούπω και ο Ισπανικός μετά την σίγουρη πτώση Ραχόι που πνίγεται στα σκάνδαλά του.
   Επιτέλους κάποιο φώς φαίνεται στην άκρη του τούννελ...

   • akenaton avatar
    akenaton @ Κώστας Π. 04/03/2013 19:17:16

    Δεν χρειάζεται προσωρινή στάση πληρωμών. Στην ουσία δεν υπάρχει τίποτε να πληρώσουμε πέρα από το 30% των επιπλέον των στόχων ποσών που θα πιάνουμε. Και θα μας κουρέψουν κιόλας στο άμεσο μέλλον.
    Το θέμα είναι να αλλάξουμε το μοντέλο, ώστε το πλεόνασμα να οφείλεται στην παραγωγή και στην ανάπτυξη κι όχι στην βαριά φορολογία και τις διακρατήσεις από το κράτος επιστροφών ΦΠΑ και πληρωμών προς τους προμηθευτές.

    • Κώστας Π. avatar
     Κώστας Π. @ akenaton 04/03/2013 20:10:42

     Και που θα βρίσκουμε το πέρα απο το 30% των στόχων? Το κούρεμα, αν σταματήσουμε να πληρώνουμε τους δανειστές θα τους συμφέρει να το κάνουν άμμεσα και σε βάθος...
     Οσον αφορά την αλλαγή στο μοντέλο, αυτή είναι αυτονόητη, αλλά χρειάζεται πάνω απο 10 χρόνια για να γίνει. Μέχρι τότε «δεν μπορούμε να είμαστε στον αερα, δεν μπορούμε να είμαστε στο κενό, δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταστρέψουμε το παραδοσιακό μοντέλο πριν καθορίσουμε ποιο θα είναι το επόμενο».Οπως πολύ σωστά το διατύπωσε με τον πλέον ρεαλιστικό τρόπο ενας απο τους πλέον έμπειρους ανθρώπους της αγοράς ο Γ. Ρωμανιάς, όταν κατήγγειλε την καταστροφή του παραδοσιακού μοντέλου παραγωγής της Ελλάδας (λιανικό εμπόριο, τουρισμός, οικοδομή), χωρίς να σχεδιάζεται το νέο παραγωγικό μοντέλο.
     Αν δεν ξαναπάρει μπρός η ατμομηχανή της δεν ξεκινάει η οικονομία. Εξ άλλου σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ μοντέλο ανάπτυξης, η βάση είναι και θα είναι οι υποδομές (συγκοινωνιακά και πάσης φύσεως δίκτυα) και η οικοδομή. Σοβαρές αναπτυξιακές δραστηριότητες στο ύπαιθρο είναι καταδικασμένες σε αποτυχία στην εποχή μας, ακόμα και οι αγροτικές...Το μέλλον στη γεωργία είναι το απόλυτα ελεγχόμενο περιβάλλον (κτίρια-θερμοκήπια) ακόμα και το τεχνητό έδαφος, απαλλαγμένο απο τα παράσιτα. Ο τουρισμός (κτίρια) και η Ναυτιλία (λιμενικά έργα) για την Ελλάδα ήταν είναι και θα είναι πρωταγωνιστες παγκοσμίου εμβελείας και το λιανεμπόριο (κτίρια) η "ραχοκοκαλιά " που στηρίζεται στην έμφυτη επιχειρηματικότητα και την ατομική ελευθερία του Ελληνα. Αν αποκτήσουμε και "σοφούς" ηγέτες που θα αποφασίσουν να ρίξουν "όλα τα λεφτά" στην επιστήμη και την έρευνα, τότε εκτός απο τη σωτηρία μας που θα μας εξασφαλίσει η επανόρθωση του κατεστραμμένου αναπτυξιακού μας μοντέλου που μας κράτησε ανάμεσα στις 30 πλουσιώτερες χώρες της γής για 40 χρόνια,θα μπορέσουμε να γίνουμε και πάλι παγκόσμια πρωτοπορεία όπως αρμόζει στην αρχαία ιστορία του τόπου μας...

     • CHRYSTAL SHIP avatar
      CHRYSTAL SHIP @ Κώστας Π. 04/03/2013 20:53:25

      + 100000000000000000
      Το νέο παραγωγικό μας μοντέλο είναι το ζητούμενο και μέχρι να λειτουργήσει, η εξασφάλιση λειτουργίας του παλιού, ώστε να μην καταστραφούμε. Πολύ σωστά τα περιέγραψε ο κ. Ρωμανιάς.

     • Ρηνα avatar
      Ρηνα @ Κώστας Π. 05/03/2013 10:22:26

      Κωστα Π οταν τα προβληματα των χωρων και των οικονομιων γενικευονται ανα τον κοσμο, οι κρατουντες-σκεψου εσυ ποιοι ειναι-δεν ψαχνουν τις δυσκολες και πολυπλοκες λυσεις ανακαμψης. Επιλεγουν την πιο απλη και προσοδοφορα: εναν πολεμο που κατα τη γνωμη τους ειναι ο μονος που θα βαλει τις μηχανες της οικονομιας μπροστα.

     • Κώστας1.Π. avatar
      Κώστας1.Π. @ Ρηνα 05/03/2013 11:06:56

      Αυτή τη φορά αγαπητή Ρήνα οι Αμερικάνοι κρατούντες είναι δύο πιστεύω εγώ. Απο τη μία οι 10-20 Υπερτραπεζίτες με επικεφαλείς τους Rotchild, Rocfeller, Paulson που μας βάζουν στα μνημόνια τον έναν μετά τον άλλο, και η απληστία τους δεν έχει όριο. Και απο την άλλη οι Ομπάμα-Bernanki-Πεντάγωνο κλπ., που κι αυτοί δέχτηκαν την επίθεση των προηγουμένων και προσπαθούν να τους αποφύγουν τυπώνοντας αβέρτα δολλάρια προς το παρόν. Αν αυτό δεν φτάσει, τότε το Πεντάγωνο και οι συν αυτώ θα ξεκινήσουν κι άλλο πόλεμο ως συνήθως, στον οποίο θα συμμετάσχουμε υποχρεωτικά ως σύμμαχοι, όπως κάναμε και στους προηγούμενους, ινα πληρωθεί το ρηθέν:"το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό"...

     • Κωνσταντίνος Π. avatar
      Κωνσταντίνος Π. @ Ρηνα 05/03/2013 11:49:16

      Σωστό αγαπητή Ρήνα.
      Γι αυτό εκτός απο αντιμνημονιακός, ο ηγέτης μας που θα προκύψει είτε απο τις επόμενες εκλογές είτε απο εξέγερση, θα πρέπει να είναι ικανός και να μας προστατέψει απο τις συνέπειες ενός ακόμα πολέμου.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Διογένης 04/03/2013 19:14:09

   Έτσι είναι και περηφανεύομαι πως το είχα προβλέψει εγκαίρως :)
   http://www.antinews.gr/2012/11/12/189233/
   Είναι πολύ πιθανόν να υπέρξει φέτος κιόλας ικανό πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό από μόνο του σημαίνει πως τα μνημόνια και οι διαταγές της Τρόικας έχουν γίνει (ή θα γίνουν σε λίγο) παρελθόν. Ακριβώς αυτό λέμε: μέσα εδώ τι κάνουμε;;; Δεν το καταλάβαμε ότι είμαστε πια ουσιαστικά μονάχοι μας;;;

 22. Nεστωρίδης avatar
  Nεστωρίδης 04/03/2013 17:40:39

  Όσον αφορά ΑΚΕΝΑΤΟΝ για το νέο δίλημμα που βάζεις πρέπει να ορίσεις τι εννοείς λέγοντας Παλαιό Πολιτικό Σύστημα και τι Μεταρρυθμίσεις , μην ξεχνάμε πως αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις. Με το λίγο μυαλό που έχω καταλαβαίνω ότι πρέπει να συμφωνήσουμε πρώτα στα βασικά

 23. Κογξ Ομ Παξ avatar
  Κογξ Ομ Παξ 04/03/2013 17:41:48

  Προς akenaton
  Ειλικρινά θα ήθελα πολύ να ήμουνα παρών σε μία ομιλία σας με
  θέμα "Συμπαντικές Μεταρρυθμίσεις ή Διατήρηση του Παλαιού Συστήματος;"
  με κοινό ανθρώπους που δεν έχουν να πληρώσουν την εφορία, την
  ΔΕΗ, το ενοίκιο,την ζεστασιά τους. και να μάθαινα και εγώ τι από
  τα δύο θα διάλεγαν.
  Ευχαριστώ.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Κογξ Ομ Παξ 04/03/2013 19:39:11

   Δεν έχω πετρέλαιο από τον Τσάβες να τους προσφέρω, ούτε μηχανή που να κόβει χρήμα, ούτε και ακίνητα να τους στεγάσω. Ο Αλέξης έλεγε ότι έχει όλα τούτα αλλά τώρα τελευταία δεν είναι και τόσο σίγουρο το παιδί. Όσοι πιστεύουν ότι θα τους τα δώσει ο Καμένος, παρακαλώ να στοιχηθούν δεξιά, οι άλλοι που πιστεύουν ότι θα τα εξασφαλίσουν από τον Μιχαλολιάκο, να στοιχηθούν αριστερά. Στο πατάρι να μαζευτούν όσοι τα περιμένουν από την Αλέκα. Αφήστε τους υπολοίπους ήσυχους μπας και κάνουν καμιά δουλειά ώστε να βγει κανα φράγκο, γιατί αλλιώς θα πούμε ακόμη και το ψωμί - ψωμάκι.

   ΥΓ. Αν δεν καταλαβαίνετε την διαφορά μιας ανάλυσης στο διαδίκτυο από μια ομιλία σε συγκεκριμένο κοινό, μάλλον εσείς φταίτε. Κι εγώ θα ήθελα να σας δω στην πρωϊνή αναφορά να λέτε όλα αυτά που διαβάζω εδώ μέσα στα σχόλιά σας αλλά δεν το κάνω και θέμα!

   • CHRYSTAL SHIP avatar
    CHRYSTAL SHIP @ akenaton 04/03/2013 20:59:30

    ''γιατί αλλιώς θα πούμε ακόμη και το ψωμί – ψωμάκι.''
    Ξέρετε πολλοί, το λένε ήδη !!! Δεν το μάθατε??
    Όσο για το τσουβάλιασμα και τον επιπόλαιο διαχωρισμό, καλύτερα να χωριστούμε αν επιμένετε τόσο, σε αυτούς που βολεύονται και συμβιβάζονται και σ΄εκείνους που επιθυμούν τις ανατροπές ως ευκαιρία νέας αρχής και δικαιότερων όρων.

  • Δεξιόχειρας avatar
   Δεξιόχειρας @ Κογξ Ομ Παξ 04/03/2013 22:33:37

   Θα τους έστελνα στον Τσίπρα ο οποίος πάντως σήμερα παρουσίασε το φορολογικό προ μνημονίου ,κατάργησε τα χαράτσια και καταδίκασε το Στουρνάρα για το θάνατο των φοιτητών.

 24. CHRYSTAL SHIP avatar
  CHRYSTAL SHIP 04/03/2013 17:48:47

  1) ‘’Γνωρίζω πολίτες που έχουν χάσει τα πάντα και προκρίνουν την πρώτη οδό, πιστεύοντας ότι μονάχα με αυτήν υπάρχει ελπίδα να ανακάμψουν ως άτομα και συνολικά ως κοινωνία.’’
  ---Καλέ μου Akenaton, αυτό που λέτε, μου θυμίζει τον ευτυχισμένο συνταξιούχο των απλοϊκών παραμυθιών του ΓΑΠ, που τον κυνηγούσε πασιχαρής, για να προσφέρει την πετσοκομμένη του σύνταξη !!! Πού τους συναντήσατε εσείς όλους αυτούς τους εξαθλιωμένους που παρακαλάνε να συνεχιστεί η εφαρμοζόμενη πολιτική κι ας ξεψυχήσουν;;; Εγώ γιατί δεν βλέπω ούτε έναν; Αυτά που λέτε, τα υποστηρίζουν όσοι για ‘’κάποιους λόγους’’ κατάφεραν να χάσουν ελάχιστα, ή βρίσκονται στο απυρόβλητο.

  • CHRYSTAL SHIP avatar
   CHRYSTAL SHIP @ CHRYSTAL SHIP 04/03/2013 17:49:09

   2) ‘’Τελικά, το συμπέρασμά μου είναι ότι και πάλι είναι το ιδεολογικό-πολιτικό-πνευματικό υπόβαθρο των πολιτών που τους προσανατολίζει σε μεγαλύτερο βαθμό τούτη την δύσκολη ώρα, παρά το καθαρά οικονομικό-κοινωνικό τους στάτους.’’
   --- Εγώ πάλι πιστεύω ότι οι πληττόμενοι πολίτες (δυστυχώς πλέον), προσανατολίζονται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από την αδυναμία επιβίωσής τους, από την ανασφάλεια για το εγγύς αύριο και από την περιρρέουσα μιζέρια που τους κυκλώνει.

   • CHRYSTAL SHIP avatar
    CHRYSTAL SHIP @ CHRYSTAL SHIP 04/03/2013 17:49:28

    3) ‘’Όχι μονάχα η ΝΔ αλλά και τα τρία κόμματα της συν-κυβέρνησης οφείλουν να εκπροσωπήσουν επιτέλους με θάρρος και τόλμη τους πολίτες που τους ψήφισαν.’’
    ---Όταν μιλάμε για την Ελληνική κυβέρνηση και για τον Πρωθυπουργό της χώρας, δε μπορεί να θεωρούμε ότι δικαιούνται αυτοί να απευθύνονται ούτε σε …περιορισμένο, ούτε σε καθορισμένο κομματικό κοινό. Δε γίνεται να …εξυπηρετούν και να εκφράζουν τα ….μερικά ζητούμενα ομάδων, ιδεολογικοπολιτικών πιστών και λοιπών σημαιοφόρων. Υποχρεούνται απέναντι σε ΟΛΟ τον Ελληνικό λαό, εφόσον δεσμεύουν οι αποφάσεις τους και υποχρεώνουν όλους, να υποστούν τις συνέπειες των επιλογών τους.
    Οι πολίτες δε χωρίζονται σε ψηφοφόρους μας και σε μη. Σε αυτούς που μας προτίμησαν και στους άλλους….. Αυτά είναι συμπεριφορές επαρχιωτών Μαυρογιαλούρων. Ας μην ξεχνάμε δε, ότι δεν ψηφίστηκε καμιά ‘’συν-κυβέρνηση’’ από τον Ελληνικό λαό, αλλά ο κ. Αντώνης Σαμαράς, το Πασόκ, η Δημάρ, με προεκλογική ατζέντα που δεν ανέφερε πουθενά τον αναγκαστικό συμβιβασμό που επακολούθησε.

    • akenaton avatar
     akenaton @ CHRYSTAL SHIP 04/03/2013 19:22:49

     Κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε, καθώς είστε αρκετά έξυπνη, αυτό είναι σίγουρο. Μην προσπαθείτε όμως και να με ιντριγκάρετε με χιλιοειπωμένα και χιλιομπαλωμένα πολιτκά κουρέλια του παρελθόντος επειδή όντας χορτάτος από δαύτα, απλώς όποιος τα επικαλείται δεν με πείθει. Φυσικά και κυβερνά ΟΛΟΥΣ τους έλληνες η κυβέρνηση. Εφαρμόζει όμως το πρόγραμμα για το οποίο η συγκεκριμένη πλειοψηφία την ψήφισε και της ζήτησε να κυβερνήσει και όχι αυτά που λένε οι αντίπαλοί τους, προσπαθώντας να αποφύγει την πολιτική σύγκρουση με συμφέροντα ή οργανωμένες συντεχνίες!

     • CHRYSTAL SHIP avatar
      CHRYSTAL SHIP @ akenaton 04/03/2013 20:00:23

      Εσείς μη μας υποτιμάτε αγαπητέ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που εφαρμόζει η ΤΡΟΪΚΑ, ουδέποτε μας εξηγήθηκε οτι θα εφαρμοστεί προεκλογικά.
      Αν θέλετε να θυμηθείτε ''το πρόγραμμα για το οποίο η συγκεκριμένη πλειοψηφία την ψήφισε και της ζήτησε να κυβερνήσει '' γυρίστε στο πρόγραμμα της ΝΔ και στα Ζάππεια 1, 2, 3 για να το θυμηθείτε. Γιατί εγώ ΟΛΑ ΤΑ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ. Τα ''χιλιοειπωμένα και χιλιομπαλωμένα πολιτικά κουρέλια του παρελθόντος'' και του παρόντος, απαυθύνοναται σε ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΑ αυτιά και μόνον. Η κοινωνία δεν ακολουθεί . Δείτε το. επί τέλους! Η πραγματικότητα δεν κατασκευάζεται σε εργαστήρια ιδεών.

     • CHRYSTAL SHIP avatar
      CHRYSTAL SHIP @ akenaton 04/03/2013 23:20:17

      ''Εφαρμόζει όμως το πρόγραμμα για το οποίο η συγκεκριμένη πλειοψηφία την ψήφισε ''
      Διαβάστε ξανά το Πρόγραμμα της ΝΔ.
      Είστε αδιάβαστος θαρρώ.

   • akenaton avatar
    akenaton @ CHRYSTAL SHIP 04/03/2013 19:25:54

    Πιστεύω ότι έχετε λάθος. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί σε κανέναν πια το μέλλον. Μονάχα οι ηλίθιοι δεν το κατάλαβαν πια αυτό. Απλώς, ανάλογα με την πνευματική και πολιτική "σκευή" του καθενός, ορίζονται τώρα και οι πολιτικές προτιμήσεις που εκφράζει ή θα εκφράσει στις εκλογές οψέποτε γίνουν. Μην ακούτε τις στρακαστρούκες, τώρα που "σφίξαν τα γάλατα" η έκφραση του λαού ίσως ξαφνιάσει!

    • CHRYSTAL SHIP avatar
     CHRYSTAL SHIP @ akenaton 04/03/2013 20:22:49

     ΘΑ ΣΑΣ ξαφνιάσει. Να προσέχετε.

     • akenaton avatar
      akenaton @ CHRYSTAL SHIP 04/03/2013 21:15:03

      Σας ευχαριστώ για την προειδοποίηση.

     • CHRYSTAL SHIP avatar
      CHRYSTAL SHIP @ akenaton 04/03/2013 21:49:40

      Παρακαλώ. Υποχρέωσή μου να βοηθώ όσο μπορώ.

  • akenaton avatar
   akenaton @ CHRYSTAL SHIP 04/03/2013 19:27:02

   Δεν υπάρχει η αντίθετη πρόταση. Δεν το βλέπετε; Μονάχα τυφλός δεν το βλέπει πια. Μέχρι και ο Αλέξης το ΕΙΔΕ, εσείς γιατί αρνείστε να το ΔΕΙΤΕ;

   • Κώστας Π. avatar
    Κώστας Π. @ akenaton 04/03/2013 20:16:35

    Ετσι είναι αν έτσι νομίζετε κύριε Ακενατών.
    Αφου το έχετε πιστέψει εσείς , άρα δεν υπάρχει αντίθετη πρόταση. Αυτό μας είπαν και οι Ιταλοί και τώρα ετοιμάζονται να μας το πούν και οι Ισπανοί. Εσείς κοιμηθείτε ήσυχος με την πεποίθηση οτι ο Αλέξης είναι ενα παιδαρέλι του δεκαπενταμελούς και ο Μιχαλολιάκος πρόσκοπος. Κανείς δεν θα σας χαλάσει τη βολή σας...

   • CHRYSTAL SHIP avatar
    CHRYSTAL SHIP @ akenaton 04/03/2013 20:33:45

    Τον δρόμο κύριε όταν δεν υπάρχει.,Ο ΗΓΕΤΗΣ, τον δημιουργεί. Οι στενόμυαλοι δεν τον οραματίζονται καν.

    • akenaton avatar
     akenaton @ CHRYSTAL SHIP 04/03/2013 21:20:59

     Αυτό λέω κι εγώ! Και προτείνω και δρόμο. Από εσάς μέχρι τώρα, μονάχα κριτική έχω δει. Προτάσεις έχουμε; Αυτό που συμφωνήσαμε παλιότερα αν θυμάστε, σύμπηξη δηλαδή μετώπου αντιμετώπισης της κρίσης από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, δεν φαίνεται να ευωδούται, ευθύναις και των δύο (κυρίως των ακραίων τμημάτων τους). Εδώ προτείνεται ένας νέος δρόμος, που δεν μπορεί να είναι μέσω λιανεμπορίου και οικοδομής όπως δυστυχώς ονειρεύεται ο κ. Ρωμανιάς και άλλοι συνταξιούχοι εργατολόγοι. Η φιλολαϊκή πολιτική ανάπτυξης από ποιόν προτείνεται και τι προβλέπει; Και κυρίως που θα βρει τα απαιτούμενα κεφάλαια; Ας αφήσουμε τις ταμπέλες στην άκρη κι ας μιλήσουμε επιτέλους ουσιαστικά.

     • CHRYSTAL SHIP avatar
      CHRYSTAL SHIP @ akenaton 04/03/2013 21:46:57

      Όσο για την ενδεδειγμένη φιλολαϊκή πολιτική, ανατρέξτε στους λόγους του κ. Αντώνη Σαμαρά και θα λάβετε ΟΛΕΣ τις απαντήσεις. Δεν ονειροβατώ, απλά απαιτώ αυτά που μαζί του οραματίστηκα.
      Εκείνος, ξέρει.

     • CHRYSTAL SHIP avatar
      CHRYSTAL SHIP @ CHRYSTAL SHIP 04/03/2013 21:47:26

      Μια χαρά τα λέει ο κ.Ρωμανιάς. Δεν παρελθοντολογεί. Διαπιστώνει τη αναγκαιότητα δημιουργίας νέου παραγωγικού μοντέλου, αλλά επισημαίνει οτι έχει καταστραφεί το προηγούμενο και βρισκόμαστε στο κενό.

     • Κώστας Π. avatar
      Κώστας Π. @ akenaton 04/03/2013 22:35:39

      Φίλε Ακενατόν επειδή ο Ρωμανιάς δεν είναι ισως δικός μας αυτό και μόνο ως επιχείρημα δεν τον ακυρώνει. Με την ίδια λογική θα μπορούςε και εκείνος να μας ακυρώσει αποκαλώντας μας πορωμένους δεξιούς κεφαλαιοκράτες...Σε κανένα κράτος της γής και σε κανένα Σούπερ μοντέλο Ανάπτυξης δεν γίνεται να προχωχωρήσει αν δεν ξεκινήσει από ΥΠΟΔΟΜΕΣ-ΔΙΚΤΥΑ και ΚΤΙΡΙΑ.(οικοδομή δεν είναι μόνο οι πολυκατοικίες)
      Ακούγεται μπανάλ, και εγώ είμαι υπέρ των κινητήρων αντιβαρύτητας, όμως ως τότε Ο ΔΡΟΜΟΣ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ. Kαι δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμα δρόμους για να περάσουν τα όποια μοντέλα οραματιζόμαστε άπαντες.
      Τα απαιτούμενα κεφάλαια θα βρεθούν απο εκει που τα βρίσκουν αυτοί που μας απέκλεισαν την πρόσβαση σ΄αυτά για να μας τιμωρήσουν επειδή υποκύψαμε στούς πειρασμούς που αυτοί μας έστειλαν, όταν αναγκαστούν να τελειώσουν την τιμωρία μας.

   • CHRYSTAL SHIP avatar
    CHRYSTAL SHIP @ akenaton 04/03/2013 20:35:12

    Τα ''χιλιοειπωμένα και χιλιομπαλωμένα πολιτικά κουρέλια του παρελθόντος'' και του παρόντος, απευθύνονται σε Νεοφιλελεύθερα αυτιά και μόνον.
    Η κοινωνία δεν ακολουθεί . Δείτε το. επί τέλους! Η πραγματικότητα δεν κατασκευάζεται σε εργαστήρια ιδεών.

 25. CHRYSTAL SHIP avatar
  CHRYSTAL SHIP 04/03/2013 17:50:05

  Ο Πρωθυπουργός (για τους ….συν-κυβερνήτες ποιος νοιάζεται), κατά τη δική μου γνώμη, οφείλει να απεγκλωβιστεί το συντομότερο από τη συντηρητική και αδιέξοδη διαχείριση, από τις ισορροπίστικες επιλογές και τους δισταγμούς και να τολμήσει να αποπειραθεί αυτά που υποσχέθηκε. Συγκρούσεις – Ρήξεις – Ανατροπές, ενάντια στα ισχυρά κατεστημένα συμφέροντα. Εκτιμώντας ψύχραιμα τα νέα δεδομένα, και λαμβάνοντας πρωτίστως υπ΄όψη του, ότι ο Ελληνικός λαός ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ. Τα όρια, έχουν ήδη ξεπεραστεί. Ένα κοινό ενωτικό όραμα χρειάζεται και άμεσες επαναστατικές αλλαγές, που θα αποδείξουν την πρόθεση.
  Εν αντιθέσει λοιπόν με εσάς Αγαπητέ Akenaton, εγώ θα έλεγα στον κ. Αντώνη Σαμαρά με όλο το σεβασμό αν γινόταν να με ακούσει (παραφράζοντας τη γνωστή παραίνεση “Δεξιότερα Κουροπάτκιν”),
  ‘’ ΠΙΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ κ. ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ’’.
  Είναι η ώρα…..
  QUEEN IN BLACK

  • akenaton avatar
   akenaton @ CHRYSTAL SHIP 04/03/2013 19:29:56

   Πιο αριστερά από κει που είμαστε στέκεται Αλέκα και περιμένει να καταλάβει τα χειμερινά ανάκτορα "αβρόχοις ποσί".
   Λυπάμαι που σας χαλάω την ψευδαίσθηση .....

   • CHRYSTAL SHIP avatar
    CHRYSTAL SHIP @ akenaton 04/03/2013 20:32:33

    Πιό .... αριστερά από εκεί που εσείς είσαστε, μπορεί να είναι ο γκρεμός, η Αλέκα, το ΚΚΕ μ-λ και ότι άλλο σας τρομάζει. Πιό αριστερά από την εφαρμοζόμενη πολιτική, ΕΙΝΑΙ Η ΦΙΛΟΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ που υποχρεούται να ασκήσει ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Εκείνος ξέρει. Αρκεί να τολμήσει.

    • akenaton avatar
     akenaton @ CHRYSTAL SHIP 04/03/2013 21:13:47

     Γιατί να με τρομάζει κάτι; Μια διαπίστωση έκανα.

 26. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 04/03/2013 18:22:11

  "Η αντίθεση Μνημόνιο ή Αντιμνημόνιο πάει για τον κάλαθο των αχρήστων. Το παρόν δίλημμα είναι Συμπαντικές Μεταρρυθμίσεις ή Διατήρηση του Παλαιού Συστήματος;"
  Ακριβώς εκεί είναι το θέμα, αγαπητέ Ακένατον.
  Η πρώτη αντίθεση είναι ήδη ξεπερασμένη, διότι όλο και περισσότεροι από εμας κατανοούμε πλέον ότι το Μνημονίο είναι κατάληξη μίας πορείας κι όχι αποτέλεμα.
  Και είναι αυτό αποτέλεσμα του Παλαιού Συστήματος.
  Επομένως, το ερώτημα στη δεύτερη πρόταση δεν είναι απλό ερώτημα. Είναι όρος και αναγκαία προϋπόθεση για το ξεπέρασμα των αιτιών της κρίσης και του Μνημονίου.
  Η κρίση δεν ξεπερνιέται χωρίς την πλήρη εν τω χρόνω εξάλειψη των αιτιών.
  Και επειδή το ιστορικό γίγνεσθαι δε είναι βουλιμικό, αλλά καθορίζεται κύρια από τις δικές του βιαίες στον χαρακτήρα παραμέτρους και τους δικού του όρους,
  αν η πολιτικές εξουσίες δεν προχωρήσουν σε δομικές αλλαγές επιδεικνύοντας έτσι πυγμή και ηγεμενικό ρόλο προς το Είναι της Ιστορίας, αυτή θα τους καταπιεί σαν τέρας.
  Υπάρχουν περίοδοι στην Ιστορία όπου υπάρχει μία και μόνο επιλογή.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Μανιάτης 04/03/2013 19:28:23

   Έτσι !!!

  • Κώστας Π. avatar
   Κώστας Π. @ Μανιάτης 04/03/2013 20:21:18

   Εληξε και η πάλη των τάξεων αγαπητέ Μανιάτη.
   Αλλωστε κάποιος μεγάλος πολιτικός μας ανήρ το είχε δηλώσει και προσφάτως, αλλα δεν τον ενθυμούμαι λόγω μεγάλου αναστήματος που υπερβαίνει το ταπεινό οπτικό μου πεδίο.
   Το κακό είναι οτι τα μνημόνια τώρα λυσσομανούν στην πόρτα της Ισπανίας της Ιταλίας και της Κύπρου για να αρχίσουν. Δεν πληροφορήθηκαν φαίνεται οι ατυχείς γείτονές μας οτι εδώ τα μνημόνια τελείωσαν...

   • Μανιάτης avatar
    Μανιάτης @ Κώστας Π. 04/03/2013 21:15:11

    Αγαπητέ,
    η πάλη των τάξεως και οι κοινωνικές αντιθέσεις και συγκρούσεις δεν τελειώνουν όσο υπάρχουν κοινωνίες.
    Έχω μια αυστηρά υλιστική προσέγγιση του κοινωνικού και ιστορικού γίγνεσθαι. Η όποια ιδεολογία κι αν έχουμε δεν πρέπει να γίνεται ιδεολόγημα κι ούτε θεολογία. Η τυχόν αντίθεση μεταξύ πραγματικότητας και ιδεολογίας δεν σημαίνει ότι η ιδεολογία είναι λάθος. Δεν πρέπει να τα συγχέουμε.

    • Κώστας Π. avatar
     Κώστας Π. @ Μανιάτης 04/03/2013 21:18:52

     Αρα το βασικό μας πρόβλημα παραμένει το Μνημόνιο και το πώς θα απαλλαγούμε απ' αυτό...

     • Μανιάτης avatar
      Μανιάτης @ Κώστας Π. 04/03/2013 21:26:02

      Το μνημόνιο ως αποτέσμα της κρίσης κι όχι ως αιτία.
      Το πρόβλημα είναι η εξάλειψη των αιτών. Μαζί με αυτές απαλείφεται κι ο λόγος ύπαρξης του Μνημονίου.
      Εν ολίγοις, κανένας μας δεν θέλει το Μνημόνιο. Όμως, η απαλλαγή απ΄ αυτό προϋποθέτει ΠΑΡΑΓΩΓΗ και ανακαίνηση του πολιτικοοικονομικού καθεστώτος.

     • Κώστας Π. avatar
      Κώστας Π. @ Μανιάτης 04/03/2013 21:41:02

      Ακριβώς. Για να εξαλειφτούν τα αίτια της κρίσης θα πρέπει να βρεθεί μια κυβέρνηση που θα τα ξεκινήσει κατ' αρχήν. Και μετά θα πρέπει να αγωνιστεί με αυταπάρνηση για πολλά χρόνια μέχρι να τα εξαλείψει. Επομένως συμφωνείς οτι το μνημόνιο παραμένει, δεν έληξε, και θα πάρει χρόνια για να λήξει εκτός αν συμβεί μια μεγάλη ανατροπή, πιό απότομη απ' αυτήν της Ιταλίας που θα το ανατρέψει ή θα το "σκίσει" άμμεσα.

     • Μανιάτης avatar
      Μανιάτης @ Κώστας Π. 04/03/2013 22:03:00

      Δηλαδή, τι ανατροπή και πώς θα το σκίσει άμεσα;
      Πρέπει να καταλάβουμε ότι το Μνημόνιο δεν το πρόβλημα.
      Το πολιτικοικονομικό σύστημα είναι και η έλλειψη παραγωγή.
      Μάγοι και Μεσσίες δεν υπάρχουν.

     • Μανιάτης avatar
      Μανιάτης @ Μανιάτης 04/03/2013 22:03:31

      ....δεν είναι...

     • Κώστας Π. avatar
      Κώστας Π. @ Μανιάτης 04/03/2013 22:45:35

      πχ. Σχηματισμός κοινού μετώπου των PIIGS και της Γαλλίας κατά της λιτότητας και των μνημονίων με πληρωμή χρεών στις αρχικές δανείστριες Μεγάλες τράπεζες, με φρεσκοτυπωμένα ευρώ, μείωση της ισοτιμίας Ευρώ-δολλαρίου στο 1=1, επιτρεπόμενο πληθωρισμό 5% και χρέος στο 120% του ΑΕΠ στα κράτη της Ευρωζώνης, με παράλληλη αύξηση των διαρθρωτικών κονδυλίων ώστε να επιταχυνθεί η σύγκλιση Βορρά-Νότου στην Ευρωζώνη. Κι αν αρνηθεί η Γερμανία, να τεθεί εκτός ευρώ και η Αγγλία εντός αν το θελήσει όπως ισχυρίζεται σε τέτοια περίπτωση...

 27. Δεξιόχειρας avatar
  Δεξιόχειρας 04/03/2013 19:00:16

  Τελεία και παύλα.

 28. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 04/03/2013 20:17:42

  Το πιό δύσκολο της υπόθεσης σωτηρίας μας ως κράτους, είναι η έλειψη προοπτικής απο την νέα γενιά.
  Και δεν είναι υπόθεση μόνο του μνημονίου ούτε οφείλεται στην ανεργία..
  Φτιάξαμε μια νεολαία με την παιδεία, τα ΜΜΕ,την κοινωνία, την οικογένεια που απο τα 25 είναι κουρασμένη και αν είναι δυνατόν να βγεί στην σύνταξη θα το κάνει.
  Ολα τα χρόνια της ευμάρειας ετοιμάσαμε την νεολαία μας μόνο για να γίνει δημόσιος υπάλληλος ...Κανένα όραμα, καμιά τόλμη.
  Κανείς δεν δοκιμάζει τις δυνάμεις του στην πρωτογενή παραγωγή...Καφενεία στα χωριά γεμάτα νέους που φραπεδιάζουν και χωράφια ακαλλιέργητα παντού.Τρώνε τις συντάξεις του παππού,έπαναστατούν στα φέισμπούκ και ροζιάζουν τα χέρια τους στα πληκτρολόγια βρίζοντας τους μετανάστες που τους...παίρνουν τις δουλειές...Αν δεν υπήρχαν και αυτοί δεν θα μπορούσαν να έχουν ντομάτες ούτε για την σαλάτα τους οι ελληναράδες και οι επαναστάτες της νεοαριστεράς ,των ταξιδιών και των βορείων προαστείων.
  Προτιμούν ένα πεντάευρο και να κάθονται παρά είκοσι και να δουλέψουν οι νέοι μας..Αυτό είναι το μεγάλο πολιτιστικό μας πρόβλημα..
  Φτιάξαμε μια κοινωνία που δεν έχει όρεξη να δημιουργήσει..
  Οποιος προσπαθεί λοιδωρείται πια σαν κορόιδο και οχι σαν δουλευταράς.
  Μπορούν να γίνουν συμπαντικές αλλαγές για την ελλάδα του 2030? Με ποιούς και για ποιούς?
  Οταν το όραμα που προτείνουν οι επαναστάτες είναι όχι σκληρή δουλειά αλλά χάρισμα των δανείων και νέα δάνεια για να αυξηθούν οι μισθοί..
  Αν δεν αρχίσουμε να παράγουμε, αν δεν στραφούμε επιτέλους στην πραγματική αγορά καμιά αλλαγή δεν πρόκειται να γίνει στο έρμο το ελλαδιστάν μας..
  Και μόνο ότι δεν κόβονται ακόμη οι συντάξεις των αγάμων κορασίδων σημαίνει πολλά..
  Οταν θα δούμε να κλείνουν τα περίπτερα επιτέλους (σε κοινόχρηστους χώρους επαγγελματικά μαγαζιά), να ανοίγει το επάγγελμα των λεωφορειούχων και να κοπούν οι συντάξεις των αγάμων κορασίδων, τότε θα πρέπει όλοι να πιστέψουμε ότι γινόμαστε πια κράτος..
  Να το πιστέψουμε?
  Κάποτε πίστευαν ότι έβγαλε κλαδιά η σούβλα οιυ κάρφωσε στο χώμα κάποιος άπιστος...Σήμερα 4 χρόνια διώχνουμε τους αργόσχολους του οργανισμού διεκδίκησης αγώνων 2004 και ακόμη δεν τα καταφέρνουμε.
  Αν καρφώναμε μια σούβλα στο χώμα ,ακόμη και σιδερένια με τόσες προσπάθειες που έγιναν θα είχε βγάλει κλαδιά ακόμη και πορτοκάλια.
  Θέλει πολύ τέχνη για να διατηρεις τα κεκτημένα...Και πολύ αγώνα...Στον οποίο διαπρέπουμε ως έθνος.

  Ακενατόν, έπρεπε να γίνουν ήδη οι αλλαγές αυτές που φωνάζεις...4 χρόνια μετά την κρίση δεν μπορούμε ακομη να μετράμε πόσους συνταξιούχους πληρώνουμε και να ψάχνουμε τρόπο να μην πληρώνουμε υπαλλήλους κλέφτες που είναι ήδη φυλακισμένοι.
  Κάτι κινείται τελευταία, αλλά δεν μας αρέσει..Εδώ κοντεύουμε να ανακυρηξουμε οσιομάρτυρα τον...παπαγεωργόπουλο.
  Στο οποίο συν τοις άλλοις φέρθηκαν πολύ βάναυσα...Του πήραν την γραβάτα μόλις μπήκε στην φυλακή...Την γραβάτα ...Του Λουδοβίκου..
  Αλοί και τρισαλοί μας...
  Δεν έχουμε σωτηρία με τα μυαλά που έχουμε.

  • Κώστας Π. avatar
   Κώστας Π. @ ορεσείβιος 04/03/2013 21:27:19

   Το να προτείνεις στους άλλους μέσω του πληκτρολογίου σου να αφήσουν το πληκτρολόγιο και να πάνε να φυτέψουν πατάτες κάνει τους νέους να σκέφτονται το "δάσκαλε που δίδασκες και νόμον δεν εκράτεις"...
   Δηλαδή αν μετατραπούμε σε χώρα του πρωτογενούς τομέα, θα είμαστε και η μοναδική χώρα του κόσμου χωρίς δάνεια? Δεν μπορούμε να κάνουμε κάποιον πιό έξυπνο συνδυασμό αντί να φυτεύουμε σούβλες και να περιμένουμε να παράγουν φρούτα φθηνότερα απ της Βουλγαρίας και της Τουρκίας?

   • ορεσείβιος avatar
    ορεσείβιος @ Κώστας Π. 05/03/2013 08:48:21

    Κάνουμε πολλά έξυπνα εμείς στην ελλάδα μας..Γιατί να καλλιεργούμε πατάτες όταν τις φέρνουμε απο την αίγυπτο, τις πουλάμε για δικές μας δέκα φορές πάνω και παίρνουμε επιδότηση για το χωράφι μας?
    Δεν υπάρχει βούληση για δημιουργία και παραγωγή σε κανέναν τομέα,και όχι μόνο στις πατάτες.
    Ολα γίνονται για την επιδότηση...
    Μισούμε τις πόλεις μας, τα σχολεία μας την δουλειά μας αυτά που παράγουμε..
    Κανείς δεν μιλάει για παραγωγή χρήματος ...Ολοι ζητούν μόνο την κατανάλωση..Αντε να πάμε τον μικρότερο μισθό στα 1000 ευρώ.
    Ποιός και τι θα παράγει και θα πουλά ώστε να βγούν τα 1000 ευρώ του υπαλλήλου? ενοείται ότι αυτός που θέλει να παίρνει τα 1000 ευρώ δεν είναι υποχρεωμένος να δουλεύει κιόλας..
    Ο επιχειρηματίας αντί να μεγαλώνει την επιχέιρηση του και να εξάγει προιόντα προτιμά να παράγει μετοχές ...
    Οι υπηρεσίες παράγουν αέρα και αποροφούν επιδοτήσεις..
    Αυτή την κοινωνία φτιάξαμε και πρέπει να την αλλάξουμε εκ βάθρων.
    Μέχρι σήμερα,οι καινούργιοι του συστήματος που υποτίθεται θα αλλάξουν την χώρα και θα την ποδηγετήσουν στα επόμενα 20 χρόνια δεν προτείνουν ένα ουσιαστικό μέτρο αλλαγής..
    Η μιζέρια και η καταγγελία δεν θα μας κρατήσουν στην ζωή...Το μνημόνιο το τελείωσε η ζωή ,είπε ο μικρός αλέξης, αλλά ακόμη με αυτό ασχολούνται...
    Μετά απο 5 χρονια ακόμη για μνημόνιο και μνημόσυνα θα μιλάμε..Ακόμη και οι ελιές όμως εισαγωγης θα είναι..

    Το πρόβλημα μας δεν είναι οικονομικό...είναι πολιτιστικό..Η κοινωνία μας γερνάει απο τα γενοφάσκια της..
    Ενα κουφάρι είμαστε,δένδρου...Ούτε ρίζες ούτε κλαδιά..Μας συντηρούν με το ζόρι μήπως και συνέλθουμε.
    Και οι φοιτητές μας ,τα στοιχεια ανανέωσης της κοινωνίας,παλεύουν στους δρόμους για να συντηρηθεί ένα αρρωστημενο σύστημα που σκόρπισε πανεπιστήμια σε κάθε χωριό και βγάζει άχρηστα πτυχία για να συντηρηθεί η κατανάλωση φραπέ (εισαγωγής και αυτός).
    Αυτοί θα δημιουργήσουν τη ελλάδα του 2030?
    Αυτούς όμως φτιάξαμε...Ετσι τους μάθαμε .
    Αντί να φωνάζουμε να κλείσει επιτέλους το ΑΕΙ άνω κωλοπετινίτσας που παράγει φτυχιούχους επιτηρητές της δεξιάς ρόδας του αραμπά που κανείς ποτέ δεν θα προσλάβει,γιατί ούτε αραμπάδες υπάρχουν ούτε οι ίδιοι έμαθαν ποτέ κάτι, φωνάζουμε να ιδυθεί ΑΕΙ και στην κάτω κωλοπετινίτσα με πτυχία στην επιτήρηση της αριστερής ρόδας του αραμπά που θα προσφέρει σίγουρη αποκατάσταση μια και όλοι οι μέχρι τώρα απόφοιτοι γνωρίζουν να επιτηρούν μόνο την δεξιά ρόδα τυο αραμπά ενώ το καινούργιο τμήμα είναι πολύ πρωτοποριακό..
    Υπέροχη προοπτική...

    • akenaton avatar
     akenaton @ ορεσείβιος 05/03/2013 15:57:41

     Το είχα πει παλαιότερα και θα το ξαναπώ.
     Οι περισσότεροι από εμάς ακόμη δεν έχουμε καταλάβει, ούτε τι συνέβη στην κοινωνία μας ούτε τι πρόκειται να της συμβεί αν συνεχίσει αυτή την οπισθοδρομική, χαζοχαρούμενη και ψευτοεπαναστατική πορεία της.

    • Allos avatar
     Allos @ ορεσείβιος 06/03/2013 12:23:55

     Αυτά ακριβώς.
     Ο καθένας κάθε μέρα πρέπει να σκέπτεται το που "κολλάει" η όλη του δραστηριότητα εν σχέσει με αυτά που καταναλώνει, πίνει, τρώει, ενδύεται, στεγάζεται, μετακινείται κλπ κλπ.
     Εάν δίνει ικανοποιητική απάντηση γιά την συμμετοχή του σε αυτά, που θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ για να ζήσει, τότε καλώς πορεύεται.
     Εάν νομίζει όμως πως με τις ράντες, τα παράγωγα και τα άλλα καπιταλιστικά κόλπα συμμετέχει... η ζωή αποδεικνύει ότι αυτά έχουν copyright με τεράστιο entry Fee και royalties, αλλά και αποκλειστική οδήγηση από αυτούς που τα εφηύραν... και όποιος ταξιδεύει με την "υπερταχεία", αυτή έχει και απρογραμμάτιστες κλειστές στροφές χωρίς κιγκλιδώματα.
     Εμείς μόνο το οικόπεδο έχουμε, τα χέρια μας και όσο νου μας απέμεινε για να κάνουμε μαζί με αυτά τους καλλίτερους δυνατούς συνδυασμούς.

    • Κώστας π. avatar
     Κώστας π. @ ορεσείβιος 06/03/2013 23:35:56

     Πολύ ωραία τα λές ορεσείβιε .Μας έπεισες όλους. Και τους αγρότες και τους επιχειρηματίες και τους φοιτητές. Εχουμε μείνει όλοι άναυδοι και περιμένουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμά σου.
     Είμαστε έτοιμοι για έργα. Πότε και απο που ξεκινάμε?

 29. CHRYSTAL SHIP avatar
  CHRYSTAL SHIP 04/03/2013 20:19:14

  ??

 30. akenaton avatar
  akenaton 04/03/2013 20:55:53

  1. Είναι; Θα δείξει. Πάντως ήταν ένα λάθος που όπως λένε οι ίδιοι θα το ξανασκεφτούν για τον επόμενο χειμώνα !!!

  ΥΓ. Επιτρέψτε μου που και που και καμιά μεταφορά στον γραπτό λόγο ...... Ποιητική αδεία λοιπόν, ελπίζω να μου το επιτρέπετε αγαπητοί συν-σχολιαστές. Νοούνται λοιπόν αλλαγές τόσο μεγάλες, όσο το Σύμπαν !!! Να είστε καλά, όλα τα προσέχετε!

 31. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 04/03/2013 21:25:01

  Η Ελλάδα, αν θέλει να συνεχίσει να υπάρχει, και όχι να φυτοζωεί, θα πρέπει ήδη να κοιτάξει την μετά-μνημόνιο εποχή. Το μνημόνιο είναι εδώ και δεν φεύγει, ούτε με ξόρκια, ούτε με Στρατουλο-σκουρλέτηδες "επαναστάτες" της πλάκας. Δεν έχω πεισθεί για τη θέληση της κυβέρνησης να προβεί σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και τομές και ρήξεις με τα μεταπολιτευτικά σαπρόφυτα. Τα προχτεσινά γεγονότα με το Πανεπιστήμιο Αθηνών το αποδεικνύουν...

  • akenaton avatar
   akenaton @ ΒΙΣ 04/03/2013 21:43:15

   Πολύ σωστά.

  • Κώστας Π. avatar
   Κώστας Π. @ ΒΙΣ 04/03/2013 22:01:31

   Δίκιο έχεις αγαπητέ ΒΙΣ. Ούτε εγώ έχω πεισθεί για τη θέληση της κυβέρνησης να προβεί σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και τομές και ρήξεις με τα μεταπολιτευτικά σαπρόφυτα.
   Επομένως δεν μπορώ και να δώ την μετά-μνημόνιο εποχή, όσο αυτή η κυβέρνηση όπως και συ το λές δεν έχει την απαιτούμενη θέληση...

 32. Dimitris avatar
  Dimitris 04/03/2013 22:06:29

  O Σαμαράς μέχρι τώρα έσπασε αρκέτά ταμπού της μεταπολίτευσης το μόνο που μένει είναι να συγκρουστεί επιτέλους με όλο αυτό το πολιτικοοικονομικο κατεστημένο που διέλυσε την χώρα 30 χρόνια τώρα

  • Κώστας Π. avatar
   Κώστας Π. @ Dimitris 04/03/2013 22:46:42

   Αυτό είναι και το μόνο που θα είχε αξία...

 33. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 04/03/2013 22:25:28

  Πως να γεννηθεί η ελπίδα όταν το πόπολο ενημερώνεται και διαπαιδαγωγείται χρόνια ολόκληρα από τα μαγκάλια της ενημέρωσης όπου το μονοξείδιο του Τράγκα σκοτώνει το πνεύμα;
  Κι άντε ήρθε η ρημάδα η ανάπτυξη και κουτσά στραβά μειώνεται η ανεργία και στρώνει το οικονομικό κλίμα. Και μετά;

  • Κώστας Π. avatar
   Κώστας Π. @ Γιάννης Φαίλτωρ 04/03/2013 22:50:08

   Μετά πρέπει να γίνουν στην Ευρώπη αυτά που λέω παραπάνω στον Μανιάτη αγαπητέ Φαίλτωρ...Αν γίνουν αυτά, όλα θα πάνε πολύ καλά.

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Κώστας Π. 04/03/2013 23:18:50

    Φοβάμαι ότι ερμηνεύουμε τα πάντα ως οικονομικές σχέσεις. Ερμηνεύουμε μονοδιάστατα την ιστορική εξέλιξη αποκλειστικά μέσω της πολτικής οικονομίας. Δικαιώνουμε τη σκέψη του Μαρξ με λίγα λόγια.
    Ενδεχομένως, λοιπόν, να βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα, να ανακάμψουν τα εισοδήματα και το βιοτικό επίπεδο και να αποκατασταθεί η διαταραγμένη κοινωνική ισορροπία. Το μετά που ρωτώ δεν έχει να κάνει με αυτά. Αλλά με κάτι πιο θεμελιώδες. Νομίζω ότι το κυρίαρχο πρότυπο που μας οδήγησε - μεταξύ άλλων - εδώ, δεν έχει αποκαθηλωθεί κοινωνικά. Γιατί δεν υπάρχει κάτι άλλο, ζωντανό και ορμητικό, για να το αντικαταστήσει. Αυτός είναι ο φόβος μου.

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Γιάννης Φαίλτωρ 04/03/2013 23:15:36

   Και μετά;
   Τά ξαναρίχνουμε στό Χρηματιστήριο γιά «σίγουρα» κέρδη.

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Ιαπετός 04/03/2013 23:24:48

    Με πιάνεις έστω και από 2500 χιλιόμετρα μακριά!

    • Κώστας Π. avatar
     Κώστας Π. @ Γιάννης Φαίλτωρ 05/03/2013 10:09:08

     Θέλετε να πείτε οτι και να βγούμε απο την κρίση πάλι Χρηματοπιστωτικό Καπιταλισμό θα έχουμε.
     Συνφωνώ, αλλα τον προτιμώ 1000 φορές από τον Καπιταλισμό μέσα στην κρίση...

   • Κωνσταντίνος Π. avatar
    Κωνσταντίνος Π. @ Ιαπετός 05/03/2013 12:12:00

    Οπως τα λές, αγαπητέ Ιαπετέ, και μετά την κρίση πάλι καπιταλισμός, χρηματιστήρια, τράπεζες, δάνεια, μέχρι την επόμενη κρίση. Κράτος χωρίς δάνεια και χρέη δεν υπάρχει. Η Ιταλία του G8 αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιο ξεφτίλα απο εμάς το 2009, (Εμείς είχαμε 115%) καταχρεωμένη ως τα αυτιά με χρέος 120% παρά τα μέτρα λιτότητας και την πάταξη της φοροδιαφυγής που έκανε ο Μόντι. Οι κρίσεις του καπιταλισμού είναι κυκλικές.Σε κάθε μια απ' αυτές καταστρέφονται τα κεφάλαια, οι δουλειές και οι άνθρωποι που ανήκουν στα κατώτερα στρώματα ή και μερικοί από τα ανώτερα που βρέθηκαν εκτεθειμένοι και απερίσκεπτοι. Αυτό γίνεται είτε σε καιρό ειρήνης όπως το 1919 και σήμερα, είτε σε καιρό πολέμου όπως το 1914 και το 1945. Δυστυχώς μετά την αποτυχία του Σοσιαλισμού το μήχείρον που μας απέμεινε είναι ο Κπιταλισμός. Τουλάχιστον ας επιδιώξουμε την πιό ήπια μορφή του που εφαρμόζεται στις Σκανδιναυικές χώρες με την μικρότερη εφικτή απόσταση ανάμεσα στ χαμηλά και τα υψηλά εισοδήματα...

 34. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 04/03/2013 22:47:17

  Σκέφτονται να βάλουν χαράτσια και στο σύμπαν?
  Με τη φόρα που έχουν πάρει, θα χαρατσώσουν και τον Θεό!

 35. ΕκΑτΗ avatar
  ΕκΑτΗ 04/03/2013 23:40:13

  @ Akenaton : '' Εφαρμόζει όμως το πρόγραμμα για το οποίο η συγκεκριμένη πλειοψηφία την ψήφισε και της ζήτησε να κυβερνήσει''. Για συγκρίνετε λοιπόν :
  http://www.tovima.gr/files/1/2012/04/21/omiliasamara22.pdf

 36. ΑΣΠΑΛΑΘΟΣ avatar
  ΑΣΠΑΛΑΘΟΣ 05/03/2013 01:56:57

  ....κινδυνεύετε να χάσετε από κοντά σας το δυναμικότερο κομμάτι του λαού, τους μόνους που μπορούν να βγάλουν τούτη την ώρα την χώρα από τον βούρκο.....
  Το δυναμικότερο κομμάτι του λαού ειναι οι ανω των 60 που αποτελουν τη συντριπτικη πλειοψηφια της βασης της Νεας Δημοκρατιας;

  • Κωνσταντίνος Π. avatar
   Κωνσταντίνος Π. @ ΑΣΠΑΛΑΘΟΣ 05/03/2013 12:13:14

   Και που να αρχίσουν οι αυτόματες περικοπές των συντάξεων κατα ριπάς που έρχονται σύντομα...

 37. tsakali avatar
  tsakali 05/03/2013 02:02:40

  ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΤΕ ΑΛΛΑ Η ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΟΥ ΓΑΠ με αφησε συξυλο. κ με εκεινο το ρημάδι το ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ δεν ΥΠΗΡΧΕ ΛΙΓΟ ΜΥΑΛΟ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝ ΤΑ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΦΡΑΓΚΑ? αλλα γιατι να βαλουν το μυαλό τους να δουλεψει ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ!!!

 38. Κογξ Ομ Παξ avatar
  Κογξ Ομ Παξ 05/03/2013 14:26:45

  Αγαπητέ "akenaton" σας ευχαριστώ για την ειρωνική απάντησή σας,(είναι άλλωστ
  γνωστή η θέση σας για το πρώην επάγγελμά μου) αλλά δεν περίμενα
  και κάτι καλύτερο από κάποιον που έχει αναγάγει τον νεοφιλελευθερισμό
  ως φάρμακον δια πάσαν νόσο.
  Επέτρεψε και εμάς όμως να έχουμε γνώμη και να κρίνουμε ότι ο καπετάνιος
  το καράβι το πάει δυστυχώς στα βράχια.
  Και λέω δυστυχώς για μένα που τον ψήφισα και θα τον ξαναψηφίσω λόγω έλλειψης εναλλακτικής, αλλά δεν παύει η πραγματικότητα να είναι αυτή.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Κογξ Ομ Παξ 05/03/2013 14:38:09

   Δεν σας ειρωνεύτηκα φίλε μου, αντίθετα εσείς με προκαλέσατε κατά κάποιον τρόπο. Ήθελα απλώς να καταδείξω πόσο διαφορετικά καμιά φορά είμαστε αναγκασμένοι να εκφραζόμαστε. Το θέμα είναι να λέμε πάντα τα ίδια και όχι να τα γυρίζουμε ανάλογα με το ακροατήριο. Και πιστέψτε με, θα μπορούσα να πω τα ίδια πράγματα με άλλα λόγια όμως (εκεί ήταν και η πρόκλησή σας), ακόμη και στο ακροατήριο που μου προτείνατε.
   Εντελώς ειλικρινά σας λέω, πως δεν έχω τίποτε με τους Αξιωματικούς των ΕΔ μας, όπως υπαινιχθήκατε. Αντιθέτως τους τιμώ και τους υπολήπτομαι ξεχωριστά. Και ποτέ δεν θα σκεφτόμουν να τους χαρακτηρίσω "αντιπαραγωγικούς" συλλήβδην όπως κάποιος παλαιός πολιτικός. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως βρίσκονται στο απυρόβλητο οποιασδήποτε κριτικής. Βλέπετε, εγώ δεν απευθύνομαι σε ειδικά ακροατήρια και έτσι έχω την ευχέρεια να γράφω την άποψή μου χωρίς κανένα φόβο και να είστε βέβαιος χωρίς κανένα πάθος. Όπως και να έχει, σας ευχαριστώ για το (σχετικά) ευγενές αυτή την φορά σχόλιό σας και ελπίζω να πάψετε να "μου το κρατάτε" μανιάτικο στο μέλλον.

 39. A.K. avatar
  A.K. 05/03/2013 16:11:04

  Δεν υπάρχει "μικρός" και "μεγάλος" δημόσιος τομέας (σε σχέση με τί;). Υπάρχει η ΠΟΛΙΤΙΚΗ απόφαση του τι θέλουμε να είναι ΔΗΜΟΣΙΟ και τι όχι.
  Αλήθεια, πόσοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, ξέρετε; Και τί σημαίνει, ποιος είναι ο δημόσιος υπάλληλος;

 40. Allos avatar
  Allos 07/03/2013 11:01:20

  Αγαπητέ Κώστα π, πριν αρχίσουν τα έργα πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε πως ΠΡΕΠΕΙ και να εργαζόμαστε σε ΕΡΓΑ... κάθε δε σύγχρονη σημερινή οικονομική δραστηριότητα των νεοελλήνων δεν είναι "έργα", αλλά απασχόληση (αναμφίβολα κουραστική πολλές φορές) γιά αναδιανομή δανείων που καταναλώνονται σε εισαγωγές επιτείνοντας τον βραχνά του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους με όλες τις συνέπειες επι της εθνικής ανεξαρτησίας (... όσης τέλος πάντων οι καιροί επιτρέπουν).
  Το σχόλιο του ορεσίβιου περιέχει πολλά εφαλτήρια γιά αναλυτικότερο θετικό προβληματισμό, γιαυτό και εγώ σχολίασα.
  Όμως, δοθείσης της ευκαιρίας, αυτό πάντως που συγκλονίζει και απογοητεύει κάποιον που θέλει να είναι ουδέτερος παρατηρητής και όχι εγκάθετος κομματάνθρωπος ή εκπρόσωπος διαπλεκομένων συμφερόντων, είναι η αδυναμία να αναφανούν, γενικώς στο ευρύτερο στερέωμα, "καθοδηγητικές" προσωπικότητες με λεπτούς χειρισμούς που θα συνδέσουν την οικονομική λογική με αυτήν της αξιοπρέπειας αυτού του λαού (όσων τέλος πάντων την διαθέτουν), που πλήττεται βάναυσα με τους βουστροφηδόν κινούμενους πρώην "αριστεροειδείς", που ευχαρίστως πχ θα έκαιγαν προ 35 ετών την αμερικανική σημαία αλλά ομνύουν ΣΗΜΕΡΑ σε αυτήν.
  Αυτοί οι παντός καιρού εξουσιάνθρωποι, χωρίς πραγματική ιδεολογία, που εάν άλλαζαν οι συνθήκες πάλι κάτι θα εύρισκαν γιά να εξυμνήσουν κρατικιστικές σκληροσυγκεντωτικού σχεδιασμού απόψεις και άλλα αυτοδιαθεσιακά ιδεώδη, είναι ένας εσμός αιωνίων ιδιοτελών συμφεροντολόγων που δεν πρέπει να ακολουθούνται από τους νοήμονες ψηφοφόρους.
  Ευθύνη μεγάλη των ηγεσιών που ειλικρινώς επιθυμούν σωτήρια ποιοτική αλλαγή πολιτικής σελίδας (προσωπικά μετά λύπης μου αμφιβάλλω για το αποτέλεσμα), είναι να μην τους αναδεικνύουν συνοδοιπόρους σε μία νέα πορεία προς ένα λογικότερο μέλλον επί παντός.
  Πριν όμως γίνει το πρώτο λογικό οικονομικό βήμα πρέπει να συμφωνήσουν αυτοί που θα το κάνουν, στο από που προέρχονται, ποιοί είναι, πως θέλουν στο μέλλον να είναι οι απόγονοι τους, τι γλώσσα θα μιλούν, ποιό έδαφος τους ανήκει και με πόσους είναι διατεθειμένοι να το μοιρασθούν και πώς (γιά τα άμεσα "αποτελέσματα"!), συγκεκριμένα, ενοχικού σχεδόν δικαίου θέματα.
  Εάν δεν ξεκαθαρίσουν αυτά με ακρίβεια (πράγματα που οι όμοροι τα υπερξεκαθαρίζουν και με ανιστόρητο τρόπο... αλλά περί ορέξεως...) τότε καλλίτερα είναι, κατα την γνώμη μου, να κάνουμε στην πτωχευμένη σε όλα πατρίδα μας την "εκκαθάριση".
  Έτσι ο καθείς θα πάρει ότι του πέφτει και θα δεί με ποιούς θα πάει και ποιούς θα αφήσει, σε ένα πλαίσιο φυσικά που θα εγγυάται Μία ενιαία προς τα έξω πολιτειακή οντότητα και Μία στρατιωτική δύναμη (το οφείλουμε στους κοινούς μας προγόνους), αφού πρώτα διευκρινισθούν τα πάντα και γιά όλους, προκειμένου η (όχι τελεσίδικη για τον καθένα ένταξη) κοινωνικοοικονομική επιλογή να μην υποκρύπτει "κεκρυμμένα ελαττώματα".
  Είναι πιό τίμιο αυτό παρά να ξοδεύουμε τόση φαιά ουσία πειθούς υπέρ των "νομιζόμενων" πρόσκαιρων συμφερόντων και εις βάρος της κοινής λογικής και αξιοπρέπειας μας.
  Αυτής που επί πλέον υφίσταται βιασμό κάθε βράδυ περί τις οκτώ από το κατηχητικό.
  Δυστυχώς οι κρατούντες δεν έχουν αντιληφθεί πως οι "κρίσιμοι" πολίτες δεν εκχωρούν carte blanche... και εφ' όσον το κάρο "κάθισε", ή θα το ξαναφτιάξουμε όλοι μαζί σωστά, με πειστική για την συντριπτική πλειοψηφία στοχοθεσία... ή ο καθένας την "ρόδα" του για να ξαναξεκινήσουμε με ευκίνητα πατίνια... και στο μέλλον βλέπουμε.
  Με "αχταρμάδες", που ο ένας θα ράβει και ο άλλος θα ξηλώνει μόνο σπινιές θα έχουμε με τις επακόλουθες επιτηρήσεις που κανείς μας δεν θέλει.
  Το θέμα βέβαια είναι τεράστιο και επειδή είναι και πολύ ακανθώδες δεν του πρέπουν διευκρινισμοί εν δήμω.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.