#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/03/2010 21:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στρατηγική επιδίωξη του γερμανικού κεφαλαίου είναι η εξασθένιση της εθνικής κυριαρχίας των εταίρων τουΤΟ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ» ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΛΥΣΗ

 «Το μέλλον μας δεν βρίσκεται ούτε στους άνισους ιμπεριαλιστικούς οικονομικούς στόχους του Αμερικάνικου Δ.Ν.Τ. , ούτε σε αυτούς των υπό εκκόλαψη «Ευρωπαϊκών ( Γερμανικών ) Ταμείων» , Κογκλάβιων και Επιτροπάτων….»

Του Δημήτριου Κουτσομητόπουλου

Όπως γράφουν οι «Financial Times / Deutschland» (07.03.2010) ο Όλιβερ Ρέν, σε συνέντευξή του με την εφημερίδα, «αποκάλυψε» πως, η από καιρό περιφερόμενη στους διαδρόμους των Κεντροευρωπαϊκών πρωτευουσών πρόταση – συγνώμη - η «σκέψη» Schaeuble, για την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου ανάλογου του ΔΝΤ- της οποίας την έμμεση επίσημη δημοσιοποίηση την έκανε στην συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό ο «αγαπητός Νικολά», (με φανερή όμως "ενόχληση") -είναι πλέον αντικείμενο επισήμων και σοβαρών διαβουλεύσεων μεταξύ Βερολίνου, Παρισιού και Βρυξελλών, την οποία δυστυχώς απ ότι φαίνεται, έσπευσε να υιοθετήσει ασμένως και η ελληνική κυβέρνηση*

Kατά τα γραφόμενα , το Βερολίνο μέσα σε λίγε εβδομάδες με συμβιβασμούς , αλλά περισσότερο εκβιασμούς , πιέσεις και εξαγορές, κατόρθωσε να κάνει ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση διαμόρφωσης συνθηκών για την επιβολή μιας ευρύτερης στρατηγικής επιδίωξης του γερμανικού κεφαλαίου, για έλεγχο και εξασθένιση της κρατικής και εθνικής κυριαρχίας των εταίρων του (ξεκινάμε από τους ασθενέστερους και σε τελευταία ανάλυση μοιραζόμαστε και κάτι με τους σχετικά πιο ισχυρούς , π.χ. Γαλλία ).

Ο καταιγισμός επιθέσεων των Γερμανικών Μ.Μ.Ε. , τα πολλά και σκληρά έως και αισχρά λόγια πολιτικών, κυβερνητικών και δημοσιογραφικών κύκλων «είναι πλέον ολοφάνερο πως δεν ήταν έργο κάποιων ανεύθυνων δημοσιογράφων και πολιτικών», ( βλέπε χθεσινή δήλωση «συγνώμης» του προέδρου της Γερμανικής βουλής κ. Lamers), που δυστυχώς ο ‘έλληνας ΑΝΥΠΕΞ και άλλα παπαγαλάκια επικροτούν, ΑΛΛΑ μέρος ευρύτερων στρατηγικών προσανατολισμών και θέσεων  ΠΟΥ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ LAMMERS ,μαζί με τον πρωτολαλλήσαντα Schaeuble είχαν ήδη διατυπώσει στο συνέδριο του κόμματός τους ( ΤΗΣ ΓΝΩΣΤΗΣ «C..D.U /CSU )  το 1994 με τον τίτλο «Σκέψεις αναφορικά με την Ευρωπαϊκή πολιτική» **.

Θέσεις οι οποίες σε συνδυασμό και μ’ αυτές του «γνωστού» Γιόσκα Φισσερ για «Μετατροπή της Ευρώπης από Συνομοσπονδία σε Ομοσπονδία..» ***, συνέβαλαν να διαμορφωθεί στην πορεία ο νέος στρατηγικός μπούσουλας της Γερμανικής Εξωτερικής Πολιτικής , η οποία δεν ήταν και δεν είναι τίποτα άλλο , παρά η «Εξωτερική Πολιτική της Γερμανικής Κεφαλαιοκρατίας» , του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων και της Ένωσης Γερμανικών Τραπεζών. Τα περισσότερα στελέχη των Γερμανικών κομμάτων είναι ΜΕΛΗ ΤΩΝ «Διοικητικών Συμβουλίων» της Siemens , Β.Μ.W, της KRAUS-MAFFEI , της DEUTSCHE BANK της THYSEN-KRUP  της  BASF και άλλων αντιπροσωπευτικών επιχειρηματικών ενώσεων.

Μια ματιά στους όρους που θα διέπουν, αυτό το υπό εκκόλαψη  όργανο, δείχνει ΞΕΚΑΘΑΡΑ ποιες είναι οι προθέσεις και οι στόχοι.  

Αναφέρεται λοιπόν στο ίδιο δημοσίευμα των «F.T./DE» με τις δηλώσεις του κ. Όλιβερ Ρεν

«…Θα πρέπει δε το Eurogroup να αποφασίζει ομόφωνα - χωρίς την παρουσία του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους - κατά πόσο και με ποίους όρους θα παρασχεθεί βοήθεια…Προληπτικά, θα πρέπει να τιμωρείται στο εξής πολύ αυστηρότερα η παραβίαση του συμφώνου σταθερότητας, με την παρακράτηση  κονδυλίων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία Ταμεία «Σύγκλισης» , στην περίπτωση που η ελλειμματική χώρα δεν εφαρμόζει σε ικανό βαθμό πρόγραμμα λιτότητας. Τέλος, προτείνεται να αφαιρείται το δικαίωμα ψήφου επί τουλάχιστον ένα χρόνο για τις χώρες που παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς νομισματικούς κανόνες…“.(υπογραμμίσεις δικές μου)

 …Θα πρέπει να διατηρηθεί η προοπτική κρατικής χρεοκοπίας και - επί πλέον - ακόμη και εξόδου από την ΟΝΕ …»

Είναι προφανές πως για την εφαρμογή τέτοιων μέτρων απαιτείται στήσιμο ελεγκτικών μηχανισμών που θα εποπτεύουν από τα μέσα την όποια εφαρμογή και πως ο παραβάτης θα καταδικάζεται σε ομηρία και θα υποβιβάζεται σε παρία και σε μέλος δεύτερης και τρίτης κατηγορίας…. ( «κατ άλλα μας πειράζουν ΜΟΝΟ οι πρακτικές του ΔΝΤ γιατί απλούστατα ελέγχονται από τους επίσης ιμπεριαλιστικούς –οικονομικούς μηχανισμούς των ΗΠΑ…» ). Μας ενδιαφέρει η δήθεν «Ευρώπη των Λαών» που αποτελεί την σύγχρονη ψευδαίσθηση , την «σύγχρονη Μεγάλη Ιδέα» της ελληνικής Αστικής τάξης , αλλά και τμημάτων της Ελληνικής ρεφορμιστικής , αλλά και «διεθνιστικής» Αριστεράς.

Είναι ξεκάθαρο πως οι γερμανικές πιέσεις με αυτή την κίνηση προσπαθούν να πετύχουν μ ένα σμπάρο ...πολλά τρυγόνια.

1. Να κρατήσουν στο υπάρχον ύψος την κερδοφορία των τραπεζών τους (βλέπε του ηγετικού πυρήνα της «Μεσευρώπης» αφήνοντας περιθώρια και τις  Περιφερειακές Ευρωπαϊκές Τράπεζες****) , βασικά ο κερδισμένος τομέας στην παρούσα κρίση.  Κρίση  η οποία δεν είναι μόνο Ελλαδική ή του «Νότου» ,  αλλά εκτός από Παγκόσμια είναι και Ευρωπαϊκή και μάλιστα του Ευρώ (τρισεκ. τοξικών κεφαλαίων έχουν συσσωρευτεί στις γερμανικές, γαλλικές, ελβετικές τράπεζες). Θέλουν δηλαδή να περιορίσουν την κρίση  και ουσιαστικά να οδηγήσουν όσο το δυνατόν πιο μακριά : α. από το ευρώ και β. από τον Κέντρο-Ευρωπαϊκό-Γερμανικό Πυρήνα της Ε.Ε.

2. Να επεκτείνουν όσο μπορούν περισσότερο το γερμανικό έλεγχο πάνω στις εθνικές οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών, ξεκινώντας από τα κράτη-μέλη της λεγόμενης Ευρωζώνης. Πάγια στρατηγική του γερμανικού κεφαλαίου, η οποία χρησιμοποιεί όλα τα υπάρχοντα «εργαλεία» προκειμένου να την προωθήσει. Κι αυτά, σ' αυτή την φάση, είναι η οικονομική υποταγή και ο δημοσιονομικός έλεγχος.

Αυτά είναι τα πλαίσια αυτής της στρατηγικής, την οποία  «εκλαΐκευσαν» τα διάφορα «λόμπι», όπως οι γνωστοί Ελληνογερμανοί, πολιτικοί και δημοσιογράφοι , που  έσπευσαν να ρίξουν στην αγορά την «ιδέα» δημιουργίας ισχυρών κεντρικών ευρωπαϊκών μηχανισμών ελέγχου οι οποίοι μάλιστα θα παρακολουθούν – συγνώμη - θα βοηθούν με την αποστολή επιτρόπων - ελεγκτών (Gauleiter) «εκ του συστάδην», για την ΠΙΣΤΗ εφαρμογή των αποφάσεων - συγνώμη - των «Οδηγιών» , όχι πια αποκλειστικά «Ευρωπαϊκών» , ΑΛΛΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΏΝ ( βλέπε την τελευταία Ανακοίνωση για την δημιουργία «Μεικτής Ελληνό-Γερμανικής Επιτροπής «Συνεργασίας» και τους «στόχους της» ).

Το εάν, σε τελική ανάλυση θα περάσει και το πως θα διαμορφωθεί αυτό το συγκεκριμένο εργαλείο , ΕΝΟΣ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ» ( η κάποιο «υποκατάστατο» με «άλλο όνομα» , βλέπε την μετατροπή του αποτυχημένου Ευρωπαϊκού «Συντάγματος» σε «Συνθήκη της Λισαβόνας» )   θα εξαρτηθεί από τους Ενδοευρωπαϊκούς «συσχετισμούς».

Ενδεικτική ήταν η στάση του «Νικολά» ( Σαρκοζί ) στις δηλώσεις του μετά από την συνάντηση με τον Γ. Π.  , ο οποίος παρά το γεγονός ότι μιλούσε  για «Κοινά Μέτρα και προσπάθειες « με το Βερολίνο, φαινόταν να έχει πάρει κάποιες αποστάσεις, μιας και αυτά τα μέτρα βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με την γραμμή  της Γαλλίας για μια πιο «ανοικτή» ευρωπαϊκή οικονομική πολιτικη και  βέβαια, πολύ περισσότερο από τις σχέσεις με την Υπερατλαντική δύναμη.

Τέλος θα φανεί από την δύναμη και επιρροή που ασκεί το Αμερικάνικο και Διεθνές κεφάλαιο πάνω στην Ευροζώνη. Η τελευταία δήλωση του Επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ για την «αντικανονική» πώληση του ΟΤΕ στην «Deutsche Telekom” μας υπενθυμίζει ότι υπάρχουν κάποιες Γαλλικές και άλλες «αντιστάσεις» στην «Γερμανική Ευρώπη» που προωθεί το «Νέο Βερολίνο». 

Σε αυτή την ΚΥΡΙΑΡΧΗ στρατηγική της Γερμανίας πού περιγράφουμε , την δημιουργία οικονομικών μηχανισμών τύπου Δ.Ν.Τ. και την συγκρότηση «ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ « ( ΜΕΤΑΞΥ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ – Κ Α Ι  Ο ΧΙ  ΜΕΤΑΞΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ – ΒΛΕΠΕ ΜΕΙΚΤΗ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ»)  ήρθε σήμερα (8/3/)  να προστεθεί Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ  του Προέδρου της «Deutsche Bank” , Άξελ Βέμπερ , για την  ίδρυση «Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου»  (http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1787513 )  , όπως και μια επίσημη Ανακοίνωση της «D.B. “  που προβλέπει χειροτέρευση –επιβράδυνση της Ελληνικής οικονομίας και μείωση των αποδόσεων σε δανειοδοτήσεις (http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1787463 ) ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΑΠΑΤΑ στις ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΜΑΣ.

Προφανώς πρόκειται για έναν «αμείλικτο» αγώνα μεταξύ των «Εθνοκεντρικών « και «Γερμανό-Ατλαντικών» δυνάμεων της Γερμανίας , όπως έχει φανεί στις απόψεις του «διευθύνοντος οικονομολόγου» Otmar Ising ( πρώην στέλεχος της D.B. KAI του Δ.Ν.Τ. ) ο οποίος ξεκίνησε από τις στήλες των Γερμανικών «Financial-Times”  τον πόλεμο κατά της Ελλάδας ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΑΤΑΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ «Δ.Ν.Τ.» και όχι στην Ε.Ε.

Η διαμάχη μεταξύ «Γερμανό-Ατλαντικών « και «Εθνοκεντρικών» δυνάμεων ( κατά  προέκταση ΚΑΙ «ΓΕΡΜΑΝΟ-ΡΩΣΙΚΕΣ-ΕΥΡΩ-ΑΣΙΑΤΙΚΕΣ )  ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ … Είναι σε αναλογία κάτι σαν την διαμάχη μεταξύ Κεμαλιστών και «lite” ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ -»ΕΥΡΩΠΑΪΣΤΩΝ»  στην Τουρκία … Και οι δύο παραλλαγές τους αποσκοπούν στην καταπάτηση των Ελευθεριών και Δικαιωμάτων των Ελλήνων.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που είναι σίγουρο, είναι το γεγονός πως η όλη εξέλιξη κινείτε προς την κατεύθυνση όλο και πιο μεγαλύτερου περιορισμού της Εθνικής -Κρατικής κυριαρχίας – ανεξαρτησίας. Σε όλο και μεγαλύτερα βάρη και για τον εργαζόμενο λαό της Ελλάδας.  Σε όλο και πιο μεγαλύτερη  εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της.

Το μέλλον μας δεν βρίσκεται ούτε στους άνισους ιμπεριαλιστικούς οικονομικούς στόχους του Αμερικάνικου Δ.Ν.Τ. , ούτε σε αυτούς των υπό εκκόλαψη «Ευρωπαϊκών» ( Γερμανικών ) Ταμείων , Κογκλάβιων και Επιτροπάτων. Ύστερα από 178 χρόνια Νεοελληνικής «Ανεξαρτησίας» , εμφανίζεται ξανά στο προσκήνιο το ΔΙΚΑΙΩΜΑ για ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ , όπως και όλων των αγωνιζόμενων Λαών του κόσμου για Κοινωνική και Εθνική Απελευθέρωση από τον Φονταμελιστικό Καπιταλισμό της βαρβαρότητας , την Άνιση «Παγκόσμια Αγορά» ( την λεγόμενη «Παγκοσμιοποίηση» ). ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ :

** CDU-Strategiepapier „Uberlegungen zur europaischen Politik“ που συντάχτηκε από τους W.Schaeuble Κ.Lamers και κατετέθηκε το 1994 στο συνέδριο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης

*** “ Vom Staatenverbund zur Fedederation – Gedanken über die Finalität der europäischen Integration“ Eισήγηση του Joschka Fischer στο Hubold Universiteat στις 18 August 2000 .

**** Εδώ αξίζει να αναφερθεί και να ληφθεί υπ όψη, πως όπως αναφέρουν στο ίδιο άρθρο οι «Financial Times Deutschland» αναφορικά μ αυτό το μέτρο « ...... ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος είναι επιφυλακτικός: «Ο μηχανισμός αυτός δεν είναι απαραίτητος εφόσον εφαρμόζεται με συνέπεια το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης και εφόσον όλες οι χώρες της ευρωζώνης ακολουθήσουν ένα ιδιαίτερα αξιόπιστη και θαρραλέα πολιτική δημοσιονομικής σταθερότητας»».

Μόναχο 08.03.2010

http://www.doryforos.org/syzitiseis/viewtopic.php?t=764&sid=0ec134347797f78d2e9b22bcb21e64b5

Δείτε κι αυτό:   www.oistros.de

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 11/03/2010 22:10:36

  Kανεις δεν υποχρεωσε την Ελλαδα να εγκαταλειψει τη δραχμη και να μπει στο ευρω.Μονη της το ζητησε και πλαστογραφουσε και τα στοιχεια για να το πετυχει.
  Το ιδιο κανουν και ολες οι χωρες της Ευρωπης εκτος απο πολυ ισχυρες τυπου Ελβετιας ή Νορβηγιας ή την Αγγλια.
  Το κανουν γιατι το ευρω ειναι απο τα ισχυροτερα νομισματα του κοσμου και γλυτωνουν απο τις συχνες υποτιμησεις.Και ειναι ισχυρο λογω των γερμανικων εξαγωγων σε ολο τον κοσμο.
  Εαν δε μπορουν να το αντεξουν δεν υπαρχει λογος.Ποιος ιμπεριαλισμος και γερμανικες στολες;
  Δεν υπαρχει γερμανικος στρατος που να επιβαλλει παρομοια πραγματα.

  • ΑΡΚΑΣ avatar
   ΑΡΚΑΣ @ ψυχραιμια 11/03/2010 23:26:43

   Ελβετία & Νορβηγια ναι. Αγγλία όχι. Η Αγγλία χρειάζεται πάνω από 100 δις στερλίνες για φέτος!

 2. neotera avatar
  neotera 11/03/2010 22:15:23

  Η κατάσταση ως προς την εθνοεκμηδενιστική της πλευρά είναι παρόμοια μ' εκείνη στο ξεκίνημα του ΒΠΠ. Οργανωμενοι νεοταξίτες με πολύ μεγαλύτερα μέσα και επιρροή τώρα με πλοκάμια παντού και συντονισμό από τους νικητές του πολέμου. Στην Ελλάδα κατέκτησαν την διακυβέρνηση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή εκτός ελέγχου από τη δεκαετια του 80 (δια χειρος Αντρέα). Η ΝΔ υποσχέθηκε την επανίδρυση και την επαναφορά του κράτους δικαίου αλλά απέτυχε αντιμετωπίζοντας λυσσαλέες αντιδράσεις οντας απροετοίμαστος κι ανοργάνωτος ο χοντρος για τέτοια. Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες όμως αδυνατούν να κατευθύνουν τις κυβερνήσεις, κυρίως διότι έσπασαν τα μούτρα τους σε Ιρακ, Αφγανιστάν κι αλλού. Η τάση για ενίσχυση του κρατικού ελέγχου επανήλθε με την κρίση, από την οποία δεν βγήκαμε...
  Μπροστά στην απειλή βραχυπροθέσμως να μας αφανίσουν, άλλο δρόμο για τη σωτηρία του ελληνικού λαού και τη συνέχεια του ρωμέϊκου από το ισχυρά οργανωμένο κράτος δικαίου με αποκεντρωμένη οικονομία δεν έχουμε. Η τεχνολογία σήμερα επιτρέπει να γίνουν οργανωτικά άλματα προς αυτή την κατάσταση αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση. Αυτή σφυρηλατείται με Κάθαρση και την πολιτική διαχείρησή της. Το ζήτημα είναι πως πάμε εκεί ?

 3. πολίτης avatar
  πολίτης 11/03/2010 22:24:13

  Πολύ καλο κείμενο. Ασφαλώς και συμφωνώ, έχω παρόμοιες ανησυχίες για τον δικτατορικό τρόπο που χάνουμε σταδιακά την εθνική μας κυριαρχία και την αυτοδιάθεση.
  " Προληπτικά, θα πρέπει να τιμωρείται στο εξής πολύ αυστηρότερα η παραβίαση του συμφώνου σταθερότητας, με την παρακράτηση κονδυλίων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία Ταμεία «Σύγκλισης» , στην περίπτωση που η ελλειμματική χώρα δεν εφαρμόζει σε ικανό βαθμό πρόγραμμα λιτότητας. Τέλος, προτείνεται να αφαιρείται το δικαίωμα ψήφου επί τουλάχιστον ένα χρόνο για τις χώρες που παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς νομισματικούς κανόνες…“.
  Όταν οι άλλοι αποφασίζουν για σένα χωρίς εσένα, πόσο πιθανόν είναι να αποφασίζουν για το συμφέρον σου;

 4. donaE avatar
  donaE 11/03/2010 22:35:54

  Ωραιο κειμενο.Το ζητημα ειναι πως δεν ενημερωθηκε ο κοσμος για την ΕΕ οπως επρεπε και οταν επρεπε.Για παραδειγμα οτι ειναι περιοχη δυο ταχυτητων οσο αφορα την αντιμετωπιση των χωρων-μελων.
  Αυτο αν το γνωριζεις και το δεχτεις ειναι ενταξει.
  Διαφορετικα πετας στα συννεφα.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ donaE 11/03/2010 22:54:35

   Δεν υπαρχουν δυο ταχυτητες.Τα κριτηρια ειναι ιδια για ολους.
   Απλως μερικοι μπορουν να τα πετυχουν και μερικοι αλλοι οχι.

  • anonymous avatar
   anonymous @ donaE 11/03/2010 23:55:31

   Ψυχραιμία,
   είναι πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα. Ακόμη κι αν οι κανόνες είναι ίδιοι για όλους αυτό δε σημαίνει ότι όλοι ξεκινούν από την ίδια αφετηρία.

 5. gap-goup avatar
  gap-goup 11/03/2010 22:35:56

  Εαν στρατηγικη επιδιωξη του Ελληνικου Κεφαλαιου ειναι εξοδος απο την Ευρωπη,υποτιμηση της δραχμης 80%,δηλαδη πτωση των μισθων 80% αφου ολα ειναι εισαγομενα,ΠΩΣ θα μας το πλασαρε?
  Ειναι απλο..
  ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ιδιο συνδικατο.
  Εθνικη Ανεξαρτησια.
  Δικαιωμα για Αυτοδιαθεση.
  Τωρα που τελειωσαν τα "ιμπεριαλιστικα δανεικα" προβλεπω "αγωνες εθνικης ανεξαρτησιας" απο την ναζιστικη Ευρωπη.

 6. μαρικα avatar
  μαρικα 11/03/2010 22:51:39

  Οποιος εργαζετε,ειναι οικονομος και δεν τα σκορπαει απο εδω και εκει,αυτος δεν χρειαζετε δανεικα.Παραγωγη χρειαζετε η Ελλαδα,και καλο κουμαντο.

 7. Προφήτης avatar
  Προφήτης 11/03/2010 23:01:22

  Ναι, Αρχαίε, συμφωνούμε : είναι η συνέχεια του Μεγάλου Παιγνιδιού.

  Οι δύο πλευρές είναι πλέον ορατές.

  Από τη μία Αγγλοσάξονες, Αμερικανοί και Βρετανοί. Οι δυνάμεις τη θάλασσας.
  Με ολίγους Γερμανούς.

  Από την άλλη Γερμανοί και Ρώσσοι, οι δυνάμεις της Ευρασίας.

  Ο "διχασμός" της Γερμανικής ελίτ απηχεί την πάγια γεωστρατηγική μοίρα της Γερμανίας που προκύπτει από τη γεωγραφία. Πανίσχυρη μεν αλλά περίκλειστη στο κέντρο της Ευρώπης, χωρίς "έξοδο" σε στρατηγικές θάλασσες, όπως και η Ρωσσία.
  Εξ αυτού, μια μερίδα στρέφεται Δυτικά μια μερίδα Ανατολικά.

  Κι ο Αδόλφος, από τον Οκτώβριο του 1939 έως τον Απρίλιο του 1940 περίμενε. Είχε πάψει τις πολεμικές επιχειρήσεις (phony war) και έλπιζε σε συμμαχία-συνεννόηση με τους Άγγλους, τους οποίους είχε αφήσει να φύγουν στην Δουνκέρκη, για μοίρασμα της Ευρώπης και νέα ισορροπία μετά την ανατροπή της συνθήκης των Βερσαλλιών και γιατί όχι κοινή εκστρατεία προς Ανατολάς. Ο Τσώρτσιλ ήταν αντίθετος και ο Αδόλφος τράβηξε μόνος του στο Drang nach Osten.

  Οι απόγονοί του πήραν το μάθημα. Όχι panzer. Προκαλούν αντίσταση.
  Μάς στέλνουν panzer υπό μορφήν Audi, BMW και VW, (οι Γερμανοί όλα τα οχήματα τα κατασκευάζουν με "κόψιμο" panzer), τα πληρώνουμε σαν ηλίθιοι και είμαστε μόνιμα χρεωμένοι.
  Μάς παίρνουν, με βοήθεια πολιτικών μας, εθνικό χώρο και κατασκευάζουν αεροδρόμιο στο οποίο δεν ισχύει ο ελληνικός Νόμος.

  Φυσικά δεν διανοούμαστε να βγούμε σε αντάρτικο κατά της κατοχής τους.

  Αλλά και να βγούμε, έχουν πάθει, μάθει και προβλέψει. Με τους δρόμους που χρηματοδότησαν να γίνουν, ακριβώς γι΄αυτό, δεν μπορεί να υπάρξει "Ελεύθερη Ελλάδα". Οι ορεινοί όγκοι που έμειναν τότε ελεύθεροι επειδή ήταν αδιάβατοι, διασχίζονται από δρόμους.

  Αν πάμε με τις δυνάμεις της θάλασσας θα πεινάσουμε..
  Αν πάμε με τις δυνάμεις της Ευρασίας οι άλλοι θα μας ακρωτηριάσουν.

  Και μεσούντος του The Great Game πρωθυπουργεύει ο Γιώργος.
  Για ν' αντέξουμε πρέπει να πάρουμε από κείνα τα δυνατά, που παίρνει ο τιραμόλα και τα βλέπει όλα ωραία.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Προφήτης 11/03/2010 23:07:41

   θάλασσα, θάλασσα

  • πολίτης avatar
   πολίτης @ Προφήτης 11/03/2010 23:11:47

   Κατ'αρχάς, μην ανησυχείς, πήραμε τη βίζα. Βέβαια έχουμε ένα μικρό πρόβλημα με την ηγεσία, κυρίως επειδή ο πρωθυπουργός, κατά δήλωσή του, γυρίζει τον κόσμο ως ευρωπαίος ηγέτης, αλλά πού θα πάει, ίσως ασχοληθεί και με μας κάποτε.
   Σημ: Υπάρχει και ο Όλυμπος, αν χρειαστεί αντάρτικο. Προς το παρόν δηλαδή.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Προφήτης 11/03/2010 23:49:30

   Πολίτη, έχεις ακούσει για κάτι "αναπτυξιακές εταιρείες Ολύμπου";

   **
   Εξαιρετικό "Το δημοκρατικό έλλειμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης". Μπράβο.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Προφήτης 11/03/2010 23:53:28

   Ρε Αρχαίε, αυτό το είπε ο Ξενοφώντας. Και απέχουμε πολύ, χρονικά τε και γεωγραφικά, από την περίσταση.

  • B.K.Σ. avatar
   B.K.Σ. @ Προφήτης 12/03/2010 01:45:57

   κι εμένα το ένστικτό μου έχει καταλήξει.
   θάλασσα και να πεινάσουμε.

   εκτός και γίνει εκείνο το ξαφνικό που και ο τραπεζίτης το προβλέπει στον Μπανκινγκ μέχρι τον μάη και σωθούμε (αφού ...γκρεμιστούμε)

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Προφήτης 12/03/2010 08:52:42

   Κι αν πάμε με τις δυνάμεις της θάλασσας, πάλι δεν θα θέλουν να μας ακρωτηριάσουν; Έτσι κι αλλιώς θέλουν να μας ακρωτηριάσουν. Ο μόνος τρόπος να μην μας ακρωτηριάσουν είναι να πολεμήσουμε.

   Δεν συμφωνώ με αυτό που λες για τους δρόμους. Καταρχάς, αν θέλεις να κάνεις αντάρτικο, οι κοιλοδογέφυρες εύκολα γκρεμίζονται. Μετά ρημάζεις και τον υπόλοιπο δρόμο, δεν είναι τίποτα. Το ζητούμε όμως είναι ότι δεν πρόκειται να γίνει αντάρτικο. Οι δρόμοι έπρεπε να είχαν γίνει, τους είχε και το Βυζάντιο και ευημερούσε για πολλές εκατονταετίες. Στρατό πρέπει να φτιάξουμε, διατεθειμένο να πολεμήσει. Μπορούμε; Θέλουμε; Ότι μπορούμε, μπορούμε. Το ερώτημα είναι αν θέλουμε.

   Ούτε θα πεινάσουμε, ούτε θα ακρωτηριαστούμε. Μόνοι μας θα τη βρούμε την άκρη. Κι αν πεινάσουμε για λίγο, ας μας γίνει ένα καλό μάθημα. Σοσιαλισμό αρχίζεις να ζητάς όταν χορτάσεις. Ποτέ κανένας πεινασμένος δεν επαναστάτησε. Για ρωτήστε και τον παππού Βλαδίμηρο.

  • tiramola avatar
   tiramola @ Προφήτης 12/03/2010 09:22:29

   Προφήτη άκου και άσε τις ΧΧΧΧΧΧΧ για το τι παίρνω και τα βλέπω όλα ωραία.
   Απλό και κατανοητό για όλους παράδειγμα...
   Έχω καμιά 20αρια τόνους πορτοκάλια.
   Από τα τέλη Δεκεμβρίου έχω έρθει σε επαφή με γνωστούς μου μανάβηδες για να τα πουλήσω με 0.15 ευρώ το κιλό(!).
   Ξέρεις ποιά ήταν η απάντηση από όλους?
   Ότι η τιμή θα ανέβει τέλος Μαρτίου , λίγο πριν το Πάσχα και θα τα κόψουν τότε αν υπάρχουν ακόμα...
   Τέλος Μαρτίου θα έχουν έχουν πέσει κάτω από τα δένδρα και δεν θα κάνουν ούτε για χυμό σχεδόν 10-12 τόνοι.
   10-12 τόνοι πεταμένα πορτοκάλια άντί να τα αγοράσουν χαμηλόμισθοι συμπολίτες μας με χαμηλή τιμή να φτιάχνουν καμιά πορτοκαλάδα...
   Μπορεί εγώ να μην ζω από αυτή τη δουλειά αλλά το ίδιο πρόβλημα έχουν οι περισσότεροι πραγματικοί αγρότες που βρίσκονται στο έλεος των κερδοσκόπων εμπόρων και που αναγκάζονται να ραντίζουν με φάρμακα της Μονσάντο για να μην πέφτουν κάτω και να τα πληρώνουν εντέλει πανάκριβα οι καταναλωτές...
   Το ίδιο συμβαίνει με τα περισσότερα αγροτικά προιόντα.
   Αυτό είναι το μπουρδέλο κερδοσκοπικό σύστημα που κάνεις ότι δεν το βλέπεις.
   Άσε λοιπόν τα περί δυνάμεων θάλασσας ή Ασιατικών δυνάμεων και δες τα πραγματικά προβλήματα.
   Αρκετά με την αμπελοφιλοσοφία...

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Προφήτης 12/03/2010 13:07:55

   Το βλέπω ήδη, βροντάει ο Όλυμπος, αστράφτει η Γκιώνα, όσο για τη θάλασσα, άς ρωτήσουμε πρώτα τον Γκόρντον Μπράουν τι διάταξη μάχης προτείνει για τον κοινό στόλο. Κι άς περιμένουμε πρώτα τις Βρετανικές εκλογές του Μάη, γιατί ακόμη, στο τσεπάκι δεν τις έχει.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Προφήτης 12/03/2010 13:40:49

   τιραμολα
   1. Αντιλαμβάνεσαι ή όχι πως, εκτός από τα εσωτερικά μας, καθοριζόμαστε από διεθνείς παράγοντες και συγκυρίες που δημιουργούνται ερήμην μας, η δε εκτίμηση κάθε φορά της διεθνούς συγκυρίας και η απαιτούμενη δράση είναι ΠΟΛΙΤΙΚΗ;
   Αν όχι περιττή η συζήτηση.

   2. Το ποιος θα επικρατήσει παγκόσμια επηρεάζει (και) το αν η Μονσαντο θα επιβάλει σπόρους, φάρμακα και μεταλλαγμένα. Οι πασόκοι, πάντα, πέρα από τον ορίζοντα της ύπαρξής τους δεν έχουν αναφορές. Γι' αυτό βούλιαξαν τη χώρα, ενώ οι ίδιοι καλοπερνάνε.

   3. Άσε τα δήθεν, καλλιεργώ και ξέρω.

   4. Το "κερδοσκοπικό μπουρδέλο" στην Ελλάδα είναι γνωστό.
   Γνωστό είναι και τι είχε πει ο αρχηγός σου ΑΓΠ :
   "στην Ελλάδα αληθινή εξουσία είναι οι μεσάζοντες".
   Ενώ ο απατεώνας ήρθε για να τους ανατρέψει!

   5. 0,15 ε; 1,20-1,50 τα αγοράζουμε.

 8. nasos avatar
  nasos 11/03/2010 23:25:36

  Υπάρχει βέβαια και τον ενδεχόμενο η Ευρωζώνη να διαλυθεί λόγω τη διολίσθισης του Δολλάρίου,πριν ξεσπάσει όλος αυτός ο χαμός με την Ελλάδα η ισοτιμία είχε φτάσει το 1,5 δολ προς 1 Ευρώ.
  Και με τα τεράστια ελλείμματα σε εμπορικό ισοζύγιο και σε Πρόυπολογισμό-1,4 τρισ δολ για εφέτος και Χρέος στο 100% του χρόνου,εάν οι Κινέζοι ανατιμήσουν το Γουάν θα κλάψουνε μανούλες λόγω ανόδου πληθωρισμού και επιτοκίων στις ΗΠΑ- η δυναμική τυο δολλαρίου είναι καθαρά καθοδική.

  • anonymous avatar
   anonymous @ nasos 12/03/2010 00:02:52

   Έχουν τυπώσει τόσο χρήμα που η αξία του δολαρίου είναι η μισή. Απλά δεν το λένε. Κανονικά έπρεπε να παίζει στο 1,75 περίπου. Για αυτό και όλος ο πόλεμος στην Ελλάδα. Για να ανέβει το δολάριο δια της πτώσεως του Ευρώ. Έφτασε στο 1,35 και πάλι πέφτει.

  • Determinism Is Dead avatar
   Determinism Is Dead @ nasos 12/03/2010 10:04:08

   @ nasos

   Ρε παιδιά λίγη προσοχή σ’ αυτά που γράφουμε!

   Αυτό για το οποίο κατηγορούνται οι Κινέζοι δεν είναι ότι θα ανατιμήσουνε το νόμισμά τους, αλλά ότι με τεχνητό τρόπο διατηρούνε υποτιμημένη την αξία του, από τον Σεπτέμβριο του 2008, με αποτέλεσμα την αυξανόμενη ανεργία και τα τεράστια εμπορικά ελλείμματα στην Αμερική εξαιτίας της επιθετικής εξαγωγικής πολιτικής τους.

   Τυχόν ανατίμηση λοιπόν του yuan σε σχέση με το δολάριο θα είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ, καθώς έτσι θα έπεφταν οι τιμές των εισαγομένων προϊόντων στην Κίνα: π.χ. αν σήμερα ο Κινέζος πληρώνει 6,8 yuan για να αγοράσει ένα αμερικάνικο προϊόν αξίας 1 δολαρίου, με μια ανατίμηση 15% θα πλήρωνε μόνο 5,8 yuan για το ίδιο προϊόν.

   Και ακριβώς αυτή η ζητούμενη ανατίμηση είναι που προσδοκάται ότι θα περιορίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό στην Κίνα (2.7% τον Φλεβάρη), και όχι στην Αμερική όπως εσφαλμένα γράφεις, τονώνοντας την εγχώρια κατανάλωση.

   Βέβαια, μια ανατίμηση του yuan, μέσω των διακυμάνσεων της αγοράς, θα μείωνε την αξία των τεράστιων συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κίνας (2,3 τρις $), που ως γνωστόν είναι σε δολάρια, ταυτόχρονα όμως θα έκανε το κινέζικο νόμισμα πιο ελκυστικό σαν διεθνές συναλλαγματικό αποθεματικό, θέση που τώρα κατέχει το δολάριο.

  • nasos avatar
   nasos @ nasos 12/03/2010 14:56:35

   Βασικά εννοούσα το τι θα συνέβαινε εάν οι Κινέζοι άφηναν ξαφνικά το νόμισμά τους σε ελεύθερη διακύμανση,αυτό βέβαια δεν πρόκειται να συμβεί.

 9. Προφήτης avatar
  Προφήτης 12/03/2010 00:14:52

  Κύριε Κουτσομητόπουλε να σας ευχαριστήσουμε για την ανάλυση.
  Είδα ότι κάνετε και πολλή δουλειά στη Γερμανία.

 10. man8os avatar
  man8os 12/03/2010 02:55:45

  Δεν μπορω να καταλαβω, που ειδατε την αντιθεση του Σαρκοζι στην ιδεα του Ευρωπαικου ταμειου? Ο ανθρωπος συμφωνησε, μαλιστα ο ιδιος το ειπε πρωτος και την επομενη το ειπαν οι Γερμανοι.Εχει ενστασεις για την ουσια του, αλλα οχι προβλημα με τν παρουσια του. Μην δημιουργειτε εντυπωσεις ετσι γρηγορα, οποιος βιαζετε σκονταφτει.
  Η δικη μου εκτιμιση: το επομενο θυμα ειναι η ισχυρη Βρετανια, και αυτη δεν θα την σωσει καμια Γερμανια.Οταν εμεις θα βγουμε απο την κριση θα τους δουμε αυτους και θα γελαμε...
  Καθε μερα μπαινουν και βαθυτερα. Και να μου το θυμιθητε, ειναι στο χερι των αγορων. Αρκει αυτες να αποφασισουν να τους χτυπησουν οπως εκαναν με εμας.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ man8os 12/03/2010 16:42:45

   μην ξεχνας ο'τι 1. την στερλινα την κανουν ο'τι θελουν και 2.το χρεος τους (μεσο maturity ειναι στα 6-7χρονια) ειναι πολυ πιο μακροπροθεσμο απ' των υπολοιπων στην ευρωπη - πολυ πιο ευελικτη αναχρηματοδοτηση.

  • tomcat00 avatar
   tomcat00 @ man8os 12/03/2010 22:33:28

   @rally monkey: the return of the clowns

   1. Σto HBR το διαβασες αυτο;
   2. Το maturity ειναι στα 6 με stdev 1

   Γυρνα στο γκισε σου

 11. νικος γεωργιοπουλος avatar
  νικος γεωργιοπουλος 12/03/2010 05:10:06

  Ειναι απιστευτο να μου επιτραπει, καποια πραγματα που ακουγονται πιο ακραια και απο το ΚΚΕ. ΜΕ λιγα λογια προτεινουν καποιοι η Ελλαδα να κλειστει σε ενα καβουκι και να εφαρμοσει πολιτικη Εμβερ Χοτζα. Αυταρκεια σε ολα. Μας κυνηγαει το διεθνες κεφαλαιο, αμερικανοι, ρωσοι , εβραιοι. Ελεος! Αφηστε τα συνδρομα καταδιωξης. Αυτο το οποιο χρειαζεται η χωρα ειναι εξωστρεφεια και οχι στανικη καταγγελια και συνωμοσιολογια.
  Επι του πρακτεου, ευχης εργον θα ηταν ενα Ευρωπαικο Νομισματικο Ταμειο.
  Τα δε περι ατλαντογερμανων και εθνικοκεντρικων ειναι πολυ ωραιες θεωριες, χωρις στοιχεια.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ νικος γεωργιοπουλος 12/03/2010 12:11:25

   @ κε γεωργιοπουλε,
   Βλέπω κι εγώ, όπως χθές το βράδυ, απίστευτη διάταξη της ομάδας: Που ο Βύντρα έπαιζε δεξί εξτρέμ και ο Σαριέγκι 2 - 3 μέτρα πίσω από τον Σισέ. Έτσι μόνο γκόλ τρώς.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ νικος γεωργιοπουλος 12/03/2010 13:42:33

   Το ζήτημα είναι μάλλον αμιγώς τεχνικής φύσης, διάταξης, όχι επιλογή "βουνό ή θάλασσα":
   Γίνεται να παίξει η ομάδα με τον Γκαλίνοβιτς μπακότερμα;
   Δεν είναι άν θα έχεις τον Γκαλίνοβιτς ή τον Τζόρβα. Όποιον κι άν είχες, έτσι που ήταν η διάταξη, θα τά 'πνιγε!

 12. Γραβατοφορος avatar
  Γραβατοφορος 12/03/2010 05:59:15

  http://www.youtube.com/watch?v=p9JsRYV_FlM

 13. ΠΑΝΑΓΟΣ avatar
  ΠΑΝΑΓΟΣ 12/03/2010 07:13:37

  Από την πολύ εξωστρέφεια πάθαμε ακράτεια και μας φεύγουν...
  Πόλυ καλό κείμενο με στοίχεια ,προβληματίζει και πάει κόντρα στην νέα ξύλινη γλώσσα των Μητσοτάκη-ΠΑΣΟΚ και σια...
  Εκτός από την μοναξιά υπάρχει ο Ιμπεριαλισμός..και οι σύγχρονοι γερμανοτσολιάδες δοσίλογοι μαυραγορίτες.

 14. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 12/03/2010 07:23:40

  Το άρθρο είναι πολύ εύστοχο, αλλά δεν θα έβλεπα ότι γίνεται σκόπιμα, γίνεται με σχέδιο δηλαδή. Εκ του αποτελέσματος τους προκύπτει ιμπεριαλισμός τους Γερμανούς. Οι Γερμανοί ξεσηκώνονται επειδή ζητούμε να ζήσουμε με τα λεφτά τους. Και σου λένε "τι μας δίνεις εσύ κύριε για αντάλλαγμα;". Αυτό είναι όλο. Σου λέει, κύριε, αν θέλεις τα λεφτά μας, πρέπει κάτι να μου δώσει. Και το μόνο που έχεις να μου δώσεις είναι το μαγαζί σου, μια που δεν έχεις λεφτά. Αν δεν μου δώσεις ένα νησί ή την Ακρόπολη, τότε θα μου δώσεις τα κλειδιά του μαγαζιού.

  Η κυριαρχία μας δηλαδή είναι το αντάλλαγμα που θέλουν οι Γερμανοί για να μας δώσουν τα λεφτά τους και, κυρίως, την αξιοπιστία τους. Λογικό να ζητούν αντάλλαγμα. Το όμως ζήτημα είναι άλλο. Το ζήτημα είναι ότι τώρα καταλαβαίνουμε τι ακριβώς εννοούσε ο ΓΑΠ με τις ατάκες περί εθνικής κυριαρχίας. Ακριβώς αυτό: ότι θα ανταλλάξει εθνική κυριαρχία με δανεικά, για να μπορέσει αυτός να το παίζει φιλολαϊκός ηγέτης και να κάνει αναδιανομή όχι πια υποθηκεύοντας (όπως ο πατέρας του), αλλά ξεπουλώντας τη χώρα!

  Δεν υπάρχει λύση όσο ο ΓΑΠ συκοφαντεί την Ελλάδα για να θρέψει κι άλλο το υπερτροφικό εγώ του όπου σταθεί κι όπου βρεθεί. Αυτό που μας πουλάει η Γερμανία είναι αξιοπιστία, μια που εμείς τη χάσαμε, ελέω ΓΑΠ, παρά το ότι ήμασταν στο ευρώ. Αξιοπιστία είναι αυτό που χρειάζεται για να δανειστούμε χαμηλότερα. Και αξιοπιστία η χώρα με το ΓΑΠ επικεφαλής ΔΕΝ έχει και δεν θα αποκτήσει ποτέ, διότι δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας κυνικός ζήτουλας, καθώς και εξίσου κυνικός διαχειριστής του προσωπικού του προφίλ εις βάρος της χώρας του.

  Η λύση είναι η αλλαγή πρωθυπουργού. Είναι ΤΟΣΟ απλό.

  Κάποτε λέγαμε ότι όσο μιλάει το spread ανεβαίνει. Τώρα βλέπουμε ότι όσο ταξιδεύει, πάλι ανεβαίνει το spread (δείτε πώς το περιγράφει ο wolf: http://jimmy278.blogspot.com/2010/03/spread.html). Πόσο ακόμη θέλουμε για να καταλάβουμε ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι και ότι η ρίζα της κακοδαιμονίας μας είναι το πρόσωπο του πρωθυπουργού; Α, ρε Σαμαρά εσύ και η συναίνεσή σου... Εσύ είσαι που έπρεπε να μιλάς για επικίνδυνη κυβέρνηση αυτή τη στιγμή. Δεν θα έκανες παραπάνω κακό στη χώρα, γιατί αυτό οι ξένοι το ξέρουν ήδη... Γι' αυτό και δεν της δανείζουν.

  Θα δείτε που ούτε στο ΔΝΤ θα καταφέρει να μας πάει ο ΓΑΠ. Δεν μπορεί. Τόσο απλά. Απλά, πολύ απλά, θα χρεωκοπήσουμε.

  Φάκτορα σου στέλνω μια παλιά γελοιογραφία με e-mail, από τον καιρό της εσωκομματικής εκλογής στο ΠΑΣΟΚ, τότε που είχε ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για να εκπροσωπήσει το ΠΑΣΟΚ για τις προγραμματικές δηλώσεις και είχαν εξοργιστεί όλοι. Αν θέλεις να τη βάλεις κάπου, ίσως να ταιριάζει και στο σήμερα.

 15. ΠΑΝΑΓΟΣ avatar
  ΠΑΝΑΓΟΣ 12/03/2010 07:50:04

  Ποιά λεφτά τους ρε παιδιά θα τρελαθούμε τελικά εδώ πέρα?Το πλεόνασμα τους είναι το έλλειμα μας(αεροδρόμιο,ΟΤΕ,υποβρύχια,βιομηχανικά προϊόντα κλπ)...Άλλο η δανεική ευημερία που εφάρμοσαν και οι τράπεζες στην Ελλάδα με την ευλογία των γαλαζοπράσινων για να πουλάνε και να κερδίζουν τα ξένα μονοπώλια και λίγα Ελληνικά,τώρα μέσα στην άγρια καπιταλιστική κρίση ζητάνε να πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι.Το χρέος που αυτοί έφτιαξαν για δικό τους συμφέρον το χρεώνουν σε άλλους.

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ ΠΑΝΑΓΟΣ 12/03/2010 10:11:08

   Επώνυμε, έχεις 1000% δίκιο. Μας πίεσε κανείς να συμμετάσχουμε στην ΕΕ; Μας πίεσε κανείς να υιοθετήσουμε το Ευρώ τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο με τη συγκεκριμένη ισοτιμία;
   Ξέρεις τι μας θυμίζει η στάση μας έναντι της Γερμανίας;
   Τον νεοέλληνα που πηγαίνει και αγοράζει σπίτι δίπλα στο νεκροταφείο και μετά ξεκινά, μαζί με άλλους της γειτονιάς, αγώνα να φύγει το νεκροταφείο από εκεί!
   Στη παλιά μου γειτονιά υπήρχαν κάτοικοι που ήρθαν εκεί το '80 και το '90 και διαμαρτύρονταν για τις καμπάνες της εκκλησίας που υπήρχε εκεί από το '30 (την έχτισαν πρόσφυγες).
   Θέλουμε τους κανόνες του παιχνιδιού της ΕΕ, θέλουμε να διαμορφώσουμε νέους αν έχουμε τις κατάλληλες συμμαχίες ή θέλουμε να κάνουμε ό,τι μας γουστάρει και να μας λένε μπράβο όλοι; Υπάρχουν όρια στον αυτισμό!

 16. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 12/03/2010 08:46:37

  Συγγνώμη, αλλά μόνοι μας το φτιάξαμε το χρέος. Δεν έβαλαν αυτοί πωλητήριο στον ΟΤΕ. Δεν μας ζήτησαν αυτοί να πάρουν το αεροδρόμιο. Δεν αποτύχαμε εμείς να φτιάξουμε σοβαρή ναυπηγική βιομηχανία (ας όψεται το ΚΚΕ και κάποιοι συνδικαλιστές που πάντοτε κυριαρχούσαν στα ναυπηγεία, ίσως κινούμενοι όχι μόνον από την ιδεολογία τους, αλλά και από τους ξένους πάτρωνες). Δεν είμαστε εμείς που αποτυχαμε να φτιάξουμε βιομηχανία. Εδώ στη βιομηχανία τροφίμων, που έχουμε, έρευνα και ανάπτυξη η πρώην Δέλτα πήγαινε να κάνει με ΤΕΙτζήδες. Δεν τους υποτιμώ τους ανθρώπους, αλλά κάνουν άλλη δουλειά, στην έρευνα και ανάπτυξη έχουν βοηθητικό ρόλο, εκεί χρειάζεσαι ανθρώπους με διδακτορικά, που έχουν εντρυφήσει στην επιστημονική έρευνα. Πόσο μάλλον να είμαστε καινοτόμοι στη βαριά βιομηχανία...

  Το κράτος μας προτιμάει τις εισαγωγές αντί για την παραγωγή, διότι η παραγωγή δεν έχει μίζες... Κατάλαβες αγαπητέ Πανάγο; Δεν μας φταίνε οι Γερμανοί. Αυτοί δούλευαν για να παράγουν, όσο εμείς δανειζόμασταν τα λεφτά τους για να αγοράσουμε τα δικά τους προϊόντα. Ποιος μας εμπόδιζε να βγάλουμε δικά μας λεφτά και δικά μας προϊόντα; Η Siemens μας φταίει ή οι πολιτικοί μας; Ο Σωκράτης φταίει, ή όσοι ψήφισαν τον Ανδρέα το 1981, που διέλυσε την προσπάθεια της ΕΛΒΗΛ και τον έκανε γενικό άρχοντα στα τηλεπικοινωνιακά;

  Αν επιτρέπουμε στα λαμόγια, ντόπια και ξένα, να λυμαίνονται τη χώρα, φταίει η χώρα, φταίμε δηλαδή εμείς. Τα λαμόγια απλώς κάνουν τη δουλειά τους.

 17. Νίκος avatar
  Νίκος 12/03/2010 09:50:40

  Συμφωνοι για την υποβοσκουσα κριση των δυναμεων θαλασσης-στεριας (ΗΠΑ/Αγγλιας-Γερμανιας). Η ιστορικη πραγματικοτητα λεει οτι ζημιωθηκαμε παντα οταν αντιπαλευαμε τα συμφεροντα των δυναμεων που ελεγχουν τη θαλασσα, καθ' οτι, ειμαστε κυριως θαλασσινοι γεωστρατηγικα, και οποιος θελει να κυριαρχει στη Μεσογειο και στο Αιγαιο πρεπει να ελεγχει κυριως την Ελλαδα. ΟΙ Αγγλοαμερικανοι κυριαρχησαν στον ΒΠΠ διοτι κυριαρχουσν στη θαλασσα, και αεροναυτικα. Αλλοιως δεν θα μπορουσαν να κανουν τις αποβασεις που εκαναν. Αφ' ης στιγμης οι Γερμανοι εχασαν τον αεροναυτικο ελεγχο των διοδω αυτων, ηταν βεβαιο οτι θα εχανα το πολεμο.
  Σημερα, μερος του Ελληνικου στρατηγικου διλημματος ειναι ακριβως η συμμετοχη μας και στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Η ενταξη στην ΕΕ και στην ΟΝΕ μας συνεταξε με την Γερμανια κυριως αλλα, μας αρεσει ή μη, τα γεωστρατηγικα μας συμφεροντα ταυτιζονται με αυτα των Αγγλοαμερικανων διοτι ελεγχουν τις θαλασσιες οδους. Πρεπει να αποφασισουμε. Αν συνεχισουμε να εχουμε τα δυο μας ποδια σε δυο (αποκλεινουσες) βαρκες θα χασουμε. Μετα τον ΒΠΠ, αν και ειμαστε με το μερος των νικητων, παλι χασαμε με τον εμφυλιο των ηλιθιων, οι οποιοι συνεχιζουν και σημερα, αλλα με "εξυγχρονισμενη νεωτερικη μορφη, να παραμενουν ηλιθιοι (μιλω για την διεθνινοφασιστικα ελεγχομενη "αριστερα" και την ΠΑΣΟΚΟκρατουμενη υπολοιπη μεριδα. Ειμαστε μερος του προβληματος της διελκυστινδας Γερμανιας-ΗΠΑ διοτι δεν μπορουμε να ελεγξουμε τον χωρο ευθυνης μας εναντιον κανενος. Ουτε της Τουρκιας, ουτε των Σκοπιων-Αλαβανιας, αλλα ουτε και εναντιον των ασυμμετρικων κινδυνων οπως της μουσουλμανολαθρομεταναστευσης. Γι' αυτο ειναι ΟΛΟΙ εναντιον μας. Βλεπουν οτι ειμαστε ΑΝΙΚΑΝΟΙ, σε ολα τα επιπεδα. Το μεγεθος της ξενοπληρωμενης διαφθορας αυτο λεει.

 18. stelioss avatar
  stelioss 12/03/2010 10:19:45

  ΠΑΝΑΓΟΣ,
  τα λεφτα τα φαγαμε,και τους κοροιδευαμε κιολας οταν ετρωγαν απο μιση χωριατικη στο διπλανο τραπεζι,ενω εμεις πετουσαμε μισοφαγωμενα πιατα με ψαρια στις γατες στα νησια.

 19. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 12/03/2010 10:25:23

  Από βουνά,άλλο τίποτα,πήγαινε στήν Ηπειρο νά δής,μόνο κατσίκια τά ανεβαίνουν.Εκεί είσαι ασφαλής,μόνο Ελληνες τά ξέρουν καί τά ανεβαίνουν.

 20. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 12/03/2010 10:29:25

  tiramola,
  τί είναι αυτό πού γράφεις γιά φάρμακα mosanto;μάς λές λεπτομέρειες σέ παρακαλώ;

  • tiramola avatar
   tiramola @ Kὀριννα 12/03/2010 11:38:32

   Δεν είναι το θέμα μας η άθλια Monsanto τώρα...
   Πληροφορίες για δαύτην μπορείς να βρεις αρκετές στο διαδύκτιο.
   Η ουσία είναι ότι προκειμένου να πιάσουν "καλή" τιμή τα πορτοκάλια τα κόβουν κατά τον Μάρτιο που σημαίνει ότι για να μην πέσουν κάτω και σαπίσουν οι αγρότες ραντίζουν με φυτοφάρμακο το οποίο δυναμώνει το μίσκο προκειμένου να τα πουλήσουν με τους κανόνες κερδοσκοπίας της αγοράς όπως καθορίζονται από τους μεσάζοντες.
   Το αποτέλεσμα είναι ότι και ακριβότερα τα αγοράζεις και με την προσθήκη φυτοφάρμακου.
   Ποιοί βολεύονται από αυτή τη διαδικασία?
   Η Μονσάντο που πουλάει τα φάρμακα και οι έμποροι σε βάρος του μαλάκα καταναλωτή...

 21. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 12/03/2010 10:58:47

  Ο γενικός προσανατολισμός και οι κατευθυντήριες γραμμές του συμφώνου σταθερότητας σε μια οικονομία όπως η ελληνική είναι σίγουρο ότι θα εξοντώσουν την κοινωνία.
  τα μέτρα της κυβέρνησης για δημοσιονομική σταθερότητα είναι σίγουρο ότι δεν δημιουργούν ανάπτυξη, έτσι , δεν υπάρχει περίπτωση ισορροπίας.
  Ακόμη βλέπουμε ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι και θα συνεχίσει να είναι προβληματικό, στη χώρα μας κάθε οικονομική πράξη καταλήγει σε πληρωμή στο εξωτερικό, αυτό οδηγεί σε ξεπούλημα…

  επίσης, πέρσι τον Ιανουάριο στις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ ήταν έντονος ο προβληματισμός για την δραματική αύξηση των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους εξαιτίας των έκτακτων μέτρων τόνωσης της οικονομίας που αναγκάσθηκαν να υιοθετήσουν,
  http://www.dw-world.de/dw/article/0,,3965163,00.html

  το γεγονός σε συνδυασμό με τις χρόνιες αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας και την κωλυσιεργία που επέδειξε μέχρι πρόσφατα η κυβέρνηση οδήγησαν στα γνωστά αποτελέσματα.

  τα ερωτήματα πολλά, μεταξύ αυτών,

  1] γιατί η χώρα δεν αξιοποίησε την περίοδο της οικονομικής ανάπτυξης;
  ποιοι εκμεταλλεύτηκαν για ίδιο όφελος το φυσικό πλούτο της χώρας, το παραγόμενο κοινωνικό προϊόν και τους πόρους από τα ευρωπαϊκά προγράμματα;

  2] γιατί να πληρώσω εγώ επιλογές στην οικονομία [πακέτα στήριξης της ΕΕ] ή αλλού που δεν έλαβαν υπόψη τις συνέπειες;

  3] πως διαπραγματεύεται αν διαπραγματεύεται η κυβέρνηση τα νέα δεδομένα;

 22. ΠΑΝΑΓΟΣ avatar
  ΠΑΝΑΓΟΣ 12/03/2010 11:37:28

  Ρε παίδες δεν φταίει η χώρα έτσι αφηρημένα φταίνε οι κυβερνήσεις που εξυπηρέτησαν την λούμπεν αστική τάξη των εργολάβων του σχ.Μάρσαλ ,τους πρώην μαυραγορίτες κλπ.
  Θέλει πολύ χώρο και χρόνο για να δεί κάποιος πως σαμπόταρισαν προσπάθειες για εγχώρια βιομηχανία οι διάφορες μεταπολεμικές κυβερνήσεις...

 23. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 12/03/2010 11:48:53

  Εκτός από το αγγλικόν και το ρωσο(γερμανικόν) κόμμα, διαθέτουμε ως γνωστόν και το γαλλικόν.
  Vive la France λοιπόν, για να ισορροπήσουμε κάπως. Και δεν κάνω πλάκα, καταρχήν προέχει να μην είμαστε εντελώς ανισόρροποι.
  Μετά, εμείς άς κινήσουμε λίγο τας χείρας μας, έ που θα πάει, θα βοηθήσει λίγο και ο Θεός. Αυτός μεν βοηθά συνήθως τους συνετούς, η δε τύχη τους τολμηρούς και τους τζογαδόρους. Αλλά όταν είσαι ταπί, η επιλογή είναι μονόδρομος...

 24. Determinism Is Dead avatar
  Determinism Is Dead 12/03/2010 14:49:34

  Αρχίζω πλέον να καταλαβαίνω γιατί έχουν τόση πέραση η συνωμοσιολογικές αρλούμπες στην Ελλάδα. Δεσπόζουσα θέση σ’ αυτές τις θεωρίες κατέχει η φράση κλειδί «εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας», όπως γράφει και ο Κουτσομητόπουλος άνωθεν. Το σκηνικό στήνεται ως εξής: έχουμε έναν περιούσιο λαό ο οποίος κατοικεί σε μια περιούσια χώρα την οποία φθονούν και θέλουν να κατακυριεύσουν όλοι οι υπόλοιποι λαοί της οικουμένης (οι Άλλοι) και στην οποία αφθονούν τα πετρέλαια, το ουράνιο, ο χρυσός, η γη που ρέει το μέλι και το γάλα, ό,τι τραβά η όρεξή σας έχει εδώ…εκτός…χμ δεν μπορεί κάτι λείπει απ’ την μανέστρα. Εμείς που ακριβώς βρισκόμαστε; Εμείς πως τοποθετούμαστε είτε σαν αυθύπαρκτη οντότητα είτε ενυπάρχοντας στο διεθνές πολιτικό πλέγμα; Έχουμε άποψη ή απλώς μετατοπίζουμε ψυχολογικά το πρόβλημα απαλλάσσοντας πρώτους τους εαυτούς μας από τυχόν ευθύνες;

  Καταντήσαμε να ασχολούμαστε με τα αποτελέσματα αγνοώντας τα αίτια.

  Γεμίσαμε λαθρομετανάστες. Αλήθεια είναι. Με το Δημογραφικό όμως τι κάνουμε;

  Η αποβιομηχανοποίηση της χώρας με την αναδιανομή των δανεικών και όχι του πλούτου, όπως γίνεται φανερό τώρα , που ξεκίνησε το ’81, χτυπάει κόκκινο. Έχουμε σταματήσει να μιλάμε για ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Όχι, δεν θα γίνουμε εμείς σερβιτόροι και εργάτες των Άλλων. Αυτός ο περήφανος λαός που μεγαλουργούσε όταν οι Άλλοι τρώγανε βαλανίδια, κάτι σαν τον Σκίουρο δηλαδή στο Ice Age, περιφέρεται σαν ζητιάνος στις διεθνείς αγορές, ά συγγνώμη κερδοσκόποι λέγονται τώρα, ίσως συνειδητοποιήσει πλέον το αληθές της πρότασης του Marx «Το μόνο κομμάτι του εθνικού πλούτου που ανήκει πραγματικά στο λαό, είναι το δημόσιο χρέος του».

  Το υπεργιγαντωμένο, αναξιόπιστο και διεφθαρμένο Δημόσιο είναι αυτοσκοπός;

  Τι να τον κάνω τον στρατό και την αεροπορία, τι ακριβώς προστατεύουνε; Τα εργοστάσια της Ελλάδας; τις πλουτοπαραγωγικές πηγές;

  Τι να τους κάνω τόσους χιλιάδες διοικητικούς υπαλλήλους στο Ι.Κ.Α. όταν δεν υπάρχουν επιχειρήσεις να ελέγξουνε και που άμα υπήρχαν, θα αρκούσαν οι μισοί;

  Τι να τα κάνω τα εργατικά συνδικάτα που συμπεριφέρονται λες και είναι το πανίσχυρο IG Metall της Γερμανίας όταν… δεν υπάρχουν εργοστάσια;

  Κοστίζει το εισιτήριο στον ΟΑΣΑ 1,6 € και το «πουλάει» 1;
  Συσσωρεύει ο ΟΣΕ την ημέρα ζημιές 2εκ. €;
  Θέλω να βολέψω το παιδί μου στο Δημόσιο;

  Γιατί έχουμε την μεγαλύτερη αναλογία στον κόσμο διδασκόντων ανά μαθητές στα ελληνικά σχολεία και ταυτοχρόνως αυτήν την άθλια εκπαίδευση. Θυμάμαι πολύ καλά τον δάσκαλο ιστορίας στην Γκράβα, που την ώρα του μαθήματος σήκωνε μια μαθήτρια για να διαβάσει το κεφάλαιο κι αυτός ασχολούνταν με τις σημειώσεις για τα φροντιστήρια του.

  Quiz για τους έξυπνους: ποια γειτονική χώρα είχε αύξηση 42% στον Τουρισμό και 59% στις συνολικές επενδύσεις πέρσι; Μήπως είναι η ίδια χώρα που έχει 10% flat tax rate για όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες;

  Ενδιαφέρουν κανένα όμως αυτά; Σίγουρα όχι τον δημόσιο υπάλληλο που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η καρέκλα και ο μόνιμος μισθός βρέξει-χιονίσει. Τώρα από πού έρχονται τα λεφτά; Υποθέτω από την Κεφαλιά, όπως απ’ την Μηλιά έπεσε το μήλο στο κεφάλι του Νεύτωνα. Δεν μπορώ να κατηγορήσω όμως γι αυτό τον μεμονωμένο Δ.Υ. περισσότερο απ’ ότι θα κατηγορούσα ένα μεμονωμένο καρκινικό κύτταρο για την συνολική ζημιά. Και 11 εκ. Δ.Υ. να προσλαμβάναμε, πάλι θα υπήρχε θέμα με τον καταμερισμό της εργασίας και των αρμοδιοτήτων στα τμήματα. Το πρόβλημα είναι η ηγεσία του τόπου. Οι κοντόφθαλμες κομματικές πολιτικές, όλων των κομμάτων, συσσώρευσαν τα προβλήματα και τώρα τρέχουμε σαν τον Frodo Baggins.

  Για να συνοψίσω, βαρέθηκα του διάφορους αναλυτές που συνειδητά παρουσιάζουνε την έμφυτη αγένεια και τον σνομπισμό των Βορειοευρωπαίων σαν δήθεν σκοτεινά κέντρα που απεργάζονται τον χαμό της χώρας, να μου λένε για τους Γερμανούς, τους Αμερικάνους, τους Τούρκους, τους Εγγλέζους, κλπ. Υπάρχουν και καθρέφτες σ’ αυτήν τη χώρα.


  "Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε
  η εποχή, τα βάρη, οι συνθήκες
  κι άλλοι την πάθανε που τότε είπαν το ναι
  και δεν ακούσανε των παλιών τις υποθήκες. Τάχα η θέλησή σου λίγη
  τάχα ο πόνος σου μεγάλος
  η ζημιά ήτανε στο ζύγι
  πάντα φταίει κάποιος άλλος .Καλά καλά ποιο είναι το κέρδος, ποια η ζημιά
  ποιος να το πει δεν ξέρει
  το βέβαιο ήτανε πως κάτι δεν πήγε καλά
  δεν έφτασε όπου ονειρεύτηκε το χέρι. Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε
  κι οι άνθρωποι γεμάτοι είναι τώρα απαιτήσεις
  αφού σήμερα δε θα 'λεγε το ίδιο το ναι
  τώρα περίσσεψαν η σύνεση και η κρίση."
  Μανώλης Αναγνωστάκης

 25. man8os avatar
  man8os 12/03/2010 15:28:13

  Δεν μπορω να το καταλαβω με τιποτα. Καλα δεν υπαρχει καθολου αυτοκριτικη?
  Ολο εχουμε μαθει να επιτιθεμεθα στους αλλους? ηλαδη οι Ελληνες ειναι οι τελοιοι απιστευτοι και ωραιοι , οι αλλοι τους ζηλευουν και απεργαζονται την καταστροφη τους?
  Ξυπνηστε! Μονο η εργατικοτητα μπορει να μας σωσει.Η δικη μας-οχι των λαθρο.
  Αισθανομαι μειωψηφια εγω, που λεω οτι καλα θα κανουμε να προσπαθησουμε το προβλημα. Δεν εχω ακουσει πολλους να ειναι διατεθημενοι να υποστουν στερησεις αλλα να ξεπερασει η Ελλαδα την κριση. Μονο να παραπονιουνται και να εκτοξευουν λιβελους κατα της Γερμανιας, της Αμερικης και του οποιου αλλου...

 26. στ. τακης avatar
  στ. τακης 14/03/2010 11:29:25

  ΥΠΟΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΒΛΑΚΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΝΑ ΚΟΠΟΥΝ ΟΙ ΕΛΙΕΣ ΤΑ ΑΜΠΕΛΙΑ ΟΙ ΛΕΜΟΝΙΕΣ ΟΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΕ ΤΑ ΚΑΠΝΑ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ ΚΑΙ ΠΗΡΑΝ ΚΑΤΙ ΨΙΧΟΥΛΑ.
  ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ .
  ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΟΥΣ ΜΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΧΡΕΩΣΟΥΝ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.