#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/07/2010 12:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Στρατηγική Ελπίδας για την Έξοδο από την κρίση»Υπάρχει εναλλακτική έξοδος από την κρίσηΈξοδος από το μνημόνιο σε δυο με τρία χρόνια ανα εφαρμοσθούν οι προτάσεις της ΝΔ

Τη στρατηγική του για την έξοδο από την οικονομική κρίση και την ταχύτερη αποδέσμευση από τους όρους και τις συνέπειες του μνημονίου, παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς άσκησε επίσης σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι με τα λάθη και τις παραλείψεις της οδήγησε τη χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται και ότι διόγκωσε το έλλειμμα τη χώρας. Όπως είπε, αν δεν είχε γίνει αυτό, το έλλειμμα σήμερα θα ήταν στο 9,9%.

Εξηγώντας γιατί η κρίση χρέους μετετράπη σε κρίση δανεισμού, ο κ. Σαμαράς είπε μεταξύ άλλων:  Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φούσκωσε το έλλειμμα, άργησε να παραδεχθεί τη σοβαρότητα του προβλήματος και ανάλωσε πολύτιμο χρόνο χωρίς να λάβει μέτρα που την ίδια περίοδο άλλες χώρες προωθούσαν και έκανε σειρά κινήσεων και δημόσιων τοποθετήσεων («τιτανικός», «κίνδυνος απώλειας εθνικής κυριαρχίας», απειλή προσφυγής στο ΔΝΤ) που απαξίωσαν τη χώρα, προκάλεσαν τις αγορές και τελικά την έθεσαν εκτός

Αναφερόμενος στο Μνημόνιο ο κ. Σαμαράς είπε ότι δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ενώ χαρακτήρισε πρωτόγνωρο το μέγεθος της προσαρμογής στα παγκόσμια χρονικά. «Τα μέτρα προσαρμογής είναι διπλάσια από όσα απαιτούνται, επειδή τα μισά από τα κέρδη τους θα τα απορροφήσει η ίδια η ύφεση που προκαλούν», είπε.

Τα μέτρα, που περιλαμβάνει το μνημόνιο, είπε, θα μειώσουν το έλλειμμα στην περίοδο έως το 2014, αλλά θα αυξήσουν το δημόσιο χρέος από 115% που είναι σήμερα, στο 149%.

Αντιθέτως,  με τα μέτρα που προτείνει η ΝΔ, εφόσον υλοποιηθούν, θα βρεθούμε με 110% δημόσιο χρέος και με μηδενικό ή ελάχιστο έλλειμμα και παράλληλα με ανάπτυξη.

Ο κ. Σαμαράς  τοποθέτησε το χρονικό διάστημα της εξόδου, σε περίπτωση άμεσης εφαρμογής των προτεινομένων από τη Νέα Δημοκρατία μέτρων, στα δύο με τρία χρόνια.

Αναφερόμενος στην στρατηγική εξόδου της χώρας από το μνημόνιο και τις δεσμεύσεις του, ο κ. Σαμαράς περιέγραψε ένα «άλλο μείγμα» οικονομικής πολιτικής. «Δεν χρειάζονται άλλα περιοριστικά μέτρα. Χρειάζονται αντισταθμιστικά μέτρα, τα οποία θα εξουδετερώνουν την ύφεση. Το αθροιστικό αποτέλεσμα των αντισταθμιστικών αυτών μέτρων  σε συνδυασμό με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες θα δημιουργήσουν έναν «ενάρετο οικονομικό κύκλο ανάπτυξης» σε αντίθεση με τον «φαύλο κύκλο» που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας, ενώ, παράλληλα, θα απαλύνουν τις κοινωνικά ασθενέστερες ομάδες από το δυσβάστακτο κόστος της

Το σχέδιο  του κ. Σαμαρά περιλαμβάνει σειρά μέτρων, όπως

- Ενοποίηση των εισπρακτικών μηχανισμών του κράτους

- Συμψηφισμό οφειλών από και προς το δημόσιο, μέσω συστήματος μηνιαίας εκκαθάρισης οφειλών.

- Εσωτερικές μετατάξεις στο δημόσιο, αφού δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις.

- Αναδιάρθρωση του ΟΣΕ.

- Προσωποποιημένη κοστολόγηση των δημοσίων νοσοκομείων.

- Ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

- «Πρόσθετα αντισταθμιστικά μέτρα», όπως η «αποκατάσταση των μεγάλων επενδύσεων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη διασύνδεση των νησιών».

Αποκατάσταση των αδικιών

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι εκτός από τα αντισταθμιστικά μέτρα χρειάζονται και τα επανορθωτικά μέτρα, δηλαδή «διορθώσεις μεγάλων σφαλμάτων στις περικοπές, που έχουν γίνει και προκάλεσαν αδικίες». Ως παράδειγμα, έφερε την αποκατάσταση των συντάξεων στους χαμηλοσυνταξιούχους. «Είναι δέσμευσή μας και θα το κάνουμε και αφού δεσμευόμαστε από το μνημόνιο, θα κόψουμε από αλλού», είπε.

Περικοπές στο Δημόσιο

Ως τομείς, από όπου μπορούν να προκύψουν έσοδα, ανέφερε τον περιορισμό του λαθρεμπορίου καυσίμων, τις περικοπές στα συμβούλια και τις επιτροπές του δημοσίου, τη μείωση των οδοιπορικών, αλλά και των αμοιβών και των επιχορηγήσεων νομικών προσώπων.  «Όλα αυτά, που προβλέπονται σε κωδικούς του προϋπολογισμού, μπορούν να εξοικονομήσουν μισό δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο», είπε.

Αναπτυξιακά μέτρα

Επίσης, πρότεινε και σειρά αναπτυξιακών μέτρων που βασίζονται κυρίως στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Εξήγησε, ότι ως αξιοποίηση, δεν εννοεί «εκποίηση ή ξεπούλημα των ασημικών». «Δεν σημαίνει να βγάλουμε στο σφυρί μνημεία ή χώρους, που συνδέονται με την ιστορία μας, ή με την εθνική μας ασφάλεια», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή η ακίνητη περιουσία του δημοσίου μένει εντελώς ανεκμετάλλευτη και αναφέρθηκε στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, που έχει στον έλεγχό της ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας 272 δισ. ευρώ. «Αν δώσουμε για εκμετάλλευση ένα μικρό μέρος όλων αυτών των ακινήτων με τη μορφή μακροχρόνιας μίσθωσης, μπορούμε να φτάσουμε σε έσοδα μέχρι 5 δισ. ευρώ ετησίως», ανέφερε.

Άλλος τρόπος αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας αποτελεί η τουριστική κατοικία για αγοραστές υψηλής εισοδηματικής στάθμης, ενώ ιδιαίτερη σημασία και υψηλές αποδόσεις μπορεί να έχει η αξιοποίηση των λιμανιών και των αεροδρομίων, «που εκτός από πηγή δημοσίων εσόδων θα αποτελέσουν και μοχλό περιφερειακής ανάπτυξης». Είπε ακόμη ο κ. Σαμαράς, ότι «χρειάζεται ένας καλύτερος σχεδιασμός και σαφές χρονοδιάγραμμα για την προώθηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων». «Υπολογίζεται ότι ένα σύνολο 50 δισ. ευρώ μπορεί να βρεθεί τα επόμενα δυο χρόνια, από εμπορική αξιοποίηση μικρού μέρους της ακίνητης περιουσίας και την τολμηρή προώθηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Μέτρα τόνωσης του ψυχολογικού κλίματος – εξόφληση οφειλών δημοσίου

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι χρειάζεται μία ακόμη κατηγορία μέτρων, που να βελτιώνει το ψυχολογικό κλίμα και να υποκινεί την ανάπτυξη. «Το σημαντικότερο από τα άμεσα αναπτυξιακά μέτρα είναι η εξόφληση των οφειλών του δημοσίου, οι επιστροφές φόρων προς τις επιχειρήσεις και οι επιχορηγήσεις του αναπτυξιακού νόμου. Αυτό, θα δώσει μια τεράστια ανάσα ρευστότητας στην αγορά και θα αρχίσει να αποκαθιστά την αξιοπιστία του κράτους», είπε και πρόσθεσε πως «η εξόφληση των χρεών μπορεί να γίνει με τη διάθεση κρατικών ομολόγων, τα οποία θα προεξοφληθούν από τις χρηματοδοτούσες τράπεζες και στη συνέχεια, θα αναχρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

«Ο δρόμος που προτείνουμε, δεν είναι δρόμος χωρίς θυσίες, είναι δρόμος με λιγότερες θυσίες, που όμως μπορεί να τις αντέξει η οικονομία και η κοινωνία και θα πιάσουν τόπο» είπε τέλος ο κ. Σαμαράς

Διαβάστε όλη την ομιλία και δείτε τις διαφάνειες εδώ:
http://www.antinews.gr/?p=52843ΣΧΟΛΙΑ

 1. Spm avatar
  Spm 07/07/2010 13:00:11

  Αυτό που ζήσαμε σήμερα, στην παρουσίαση απο το Σαμαρά, δεν έχει γίνει ποτέ άλλη φορά στην Ελλάδα.
  Για πρώτη φορά, πολιτικός αρχηγός και δει ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, παρουσίασε -όπως κάνει κάθε σοβαρός manager- ενα business plan, για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση.
  Ο ίδιος ήταν πολύ άνετος και στακατος κατα τη διάρκεια της παρουσίασης. Με απλά λόγια και οχι τεχνικούς οικονομικούς όρους, ωστε να ειναι απ όλους κατανοητός, εδωσε το στιγμα και την ενναλακτική πρόταση για την σύντομη εξοδο απο την κριση.
  Κατέδειξε το πρόβλημα και υπέδειξε και τη λύση του.

  • Wolf avatar
   Wolf @ Spm 07/07/2010 14:27:06

   "Κάποιοι θα αμφισβητήσουν εκείνο ή το άλλο σημείο του Σχεδίου μας.
   Τώρα, όμως, ο Ελληνικός λαός γνωρίζει ότι υπάρχει άλλος δρόμος.
   Ότι υπάρχει πολύ καλύτερος δρόμος…"

  • ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
   ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ @ Spm 07/07/2010 15:21:19

   Ο,τι και να κάνει το ΠΑΣΟΚ εναντίον του, ο Σαμαράς έχει μια πολύ ελκυστική προσωπικότητα και ο λόγος του είναι απλός, κατανοητός, λακωνικός και περιεκτικός.

   Οταν δε τον συναντάς από κοντά, σε κοιτάζει ασκαρδαμυκτί, πράγμα θετικό για έναν πολιτικό. Θυμάμαι στο ΓΣΠ της Λευκωσίας που ως ΥΠΕΞ χαιρέτισε δυό χιλιάδες ανθρώπους, και όλους τους κοιταζε στα μάτια (χωρίς να κάνει αυτό που κάνουν όλοι οι πολιτικάντηδες, να κοιτάζει δηλ. τον επόμενο και να χαιρετάει τον προηγούμενο).

   Βέβαια, σωστοί και οι βοηθοί του, που τους αξίζουν συγχαρητήρια.

 2. kastroHEL avatar
  kastroHEL 07/07/2010 13:05:34

  μπραβο του στον Σαμαρα και στους συνεργατες του...αλλος φαινεται σηκωσε τα μανικια...

 3. Νίκος Θ. avatar
  Νίκος Θ. 07/07/2010 13:18:13

  Τέτοια παρουσίαση, σύνθεση, ανάλυση, ουσία και τεκμηρίωση δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί από Έλληνα πολιτικό. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι πραγματικός ηγέτης ! Η Νέα Δημοκρατία οδηγείται από ένα διαμάντι. Όσο για πολλά πικρά σχόλια που θα γίνουν, δεν χρειάζεται να δίνομε προσοχή. Όλοι αυτοί που με τρόπο "περιστούδαστο" θα σχολιάσουν έχουν μπροστά τους ένα παλικάρι ανίκητο. Είναι αναγκαίο για τα εξαπτέρυγα να προβληματιστούν τώρα πολύ περισσότερο από ποτέ. Ο αχαλίνωτος εγωισμός τους θα τους το επιτρέψει;

 4. man8os avatar
  man8os 07/07/2010 13:21:30

  Μπραβο σε οσους ασχοληθηκαν μεαυτη την μελετη!

 5. Aggelos avatar
  Aggelos 07/07/2010 13:26:20

  " Τέτοια παρουσίαση, σύνθεση, ανάλυση, ουσία και τεκμηρίωση δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί από Έλληνα πολιτικό. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι πραγματικός ηγέτης ! Η Νέα Δημοκρατία οδηγείται από ένα διαμάντι. "


  που το ειδατε?γιατι στη νετ το κοψανε..σε ποιο καναλι το δειξανε ολο?
  με το ζορι δειξανε καποια κοματια..

  • man8os avatar
   man8os @ Aggelos 07/07/2010 13:27:16

   ΕΤ1. Εχασες.

  • kastroHEL avatar
   kastroHEL @ Aggelos 07/07/2010 13:30:59

   λογικα σε λιγο θα αναστηθει το video στο site της ΝΔ,μπες αργοτερα να το δεις, αξιζει!!!

   • kastroHEL avatar
    kastroHEL @ kastroHEL 07/07/2010 13:32:29

    *αναρτηθει

 6. tiramola avatar
  tiramola 07/07/2010 13:30:33

  Με μία πρόχειρη ματιά δεν βλέπω αλλαγές σε ότι εφαρμόζει ή προσπαθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση.Τα προτεινόμενα μέτρα κινούνται ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση με ολίγη αντιπολιτευτική σάλτσα περί τεχνητής διογκώσεως του ελλείμματος προκειμένου να βγούν τα "δικά" μας νούμερα.
  Δεν κατάλαβα τι σημαίνει "αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας αποτελεί η τουριστική κατοικία για αγοραστές υψηλής εισοδηματικής στάθμης"...


  Ένα "παραπολιτικό".
  Αν θυμάμαι καλά ο Δήμας ήταν υπέρ της ανάγκης υπερψήφισης του μνημονίου.
  Και μία παράκληση.
  Να τοποθετηθεί ο Αρχαίος για την πρόταση διασύνδεσης νησιών με πράσινες ενεργειακές επενδύσεις...

  • kastroHEL avatar
   kastroHEL @ tiramola 07/07/2010 13:32:04

   αρχισαμεεεεε

  • victoria avatar
   victoria @ tiramola 07/07/2010 14:06:01

   Δεν θέλω να προλάβω τον αρχαίο που σίγουρα θα αντοποκριθεί στην πρόκληση, αλλά μίλησε για "διασύνδεση νησιών". Όχι "διασύνδεση νησιών με πράσινες ενεργειακές επενδύσεις".

   Δηλαδή είπε ότι τα νησιά μας πρέπει να έχουν ενεργειακή ασφάλεια συνδεόμενα με το ηπειρωτικό σύστημα.
   Τώρα προφανώς μπορούν να γίνουν ΑΠΕ στα νησιά μας αλλά κατά προτίμηση ΑΠΕ στον οικιακό τομέα, δηλαδή μικρές ΑΠΕ, φωτοβολταϊκά στις στέγες, γεωθερμία όπου υπάρχει (όχι τεράστιες ανεμογεννήτριες ή αιολικά πάρκα, δεν τρελαίνομαι προσωπικά). Αυτές, στα νησιά, σήμερα δεν μπορούν ακόμα να ενταχθούν τεχνικά στο σύστημα ενώ υπάρχει (επί ΝΔ) το θεσμικό πλαίσιο (φωτοβολταϊκά στις στέγες).

   Και βρε τιραμόλα με όλη τη συμπάθεια, και μόνο αλλά το ξεζούμισμα με το ζόρι 9,3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ μέσα στο 2010, είναι το ίδιο με το πιο ήπιο σενάριο και τα αντισταθμιστικά που προτείνει?
   Δεν βγαίνει "ότι εφαρμόζει ή προσπαθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση" σου. Αυτό σου λέει ο χριστιανός.
   Δεν γίνεται. Θα πνιγούμε. Δεν το έκανε κανείς στον κόσμο. Πόσο πιο απλά.

  • χελιδόνι avatar
   χελιδόνι @ tiramola 07/07/2010 14:08:48

   Ο Σαμαράς μίλησε για αξιοποίηση της "επικαρπίας" κι όχι για εκχώρηση της ψηλής κυριότητας, όπως μεθοδεύεται από το ΠΑΣΟΚ σε σχέση με την διαχείρηση της εθνικής ακίνητης περιουσίας!

   Απλό!

  • george avatar
   george @ tiramola 07/07/2010 14:17:41

   Είναι σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση με αυτά που λέει και κυρίως δεν κάνει ο ΓΑΠ. Καταρχήν ξεκινάει από το θέμα της ανάπτυξης, ενώ ο ΓΑΠ ξεκινά από την "αναδιανομή" του εθνικού πλούτου. Μιλάει για μείωση φορολογικών συντελεστών (μετά από το μνημόνιο) ενώ ο ΓΑΠ όχι, και κυρίως προσπαθεί να ξεφύγει άμεσα από το μνημόνιο ενώ ο ΓΑΠ το θέτει ως μια μακροχρόνια προοπτική.

  • loretta avatar
   loretta @ tiramola 07/07/2010 15:10:22

   You wish...Τιραμολα...

   τι να κανουμε δεν σου βγηκε ο ΓΑΠ....

   εμας μας βγαινει ομως ο ΑΝΤΩΝΗΣ..

  • ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
   ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ @ tiramola 07/07/2010 15:29:03

   Τρία πουλάκια κάθονται, για σένα τιραμόλα, αν αυτά κατάλαβες από την πρόταση Σαμαρά .
   Και ένα έχω να σου πώ για τον πρωθυπουργεύοντα του ΔΝΤ, Γ.Παπανδρέου. Οσο περνάει ο καιρός τόσο χλωμιάζει το επιχείρημά του ότι για όλα φταίει ο ΚΚ,τόσο ο κόσμος ενημερώνεται ενδελεχώς για το τί σημαίνει η προσφυγή στο ΔΝΤ και αν ήταν η μόνη λύση. Τοπε και μόνος του ο ΓΑΠ. Σε λίγο "θα μας πάρουν με τις πέτρες". ΄Ηδη έχουν αρχίσει γιαούρτια, αυγά κλπ.εδώδιμα.

   • tiramola avatar
    tiramola @ ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 07/07/2010 21:54:15

    Ρε συ Γιαδικιάρογλου πέσε ότι πιστεύεις ότι οι δικοί σου θα κάνουν καλύτερα τα ίδια πράγματα και άσε τα αν κατάλαβα...
    Άστο να πάει στο διάλο...

   • ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
    ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ @ ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 08/07/2010 07:09:00

    Μα αυτό λέω ακριβώς και σου συνιστώ κι εσένα να ξαναδιαβάσεις τα μέτρα Σαμαρά. Και προπαντός βγάλε τα φαιοπράσινα γυαλιά....

 7. gloup avatar
  gloup 07/07/2010 13:39:28

  Πρόκειται για ιστορικό κείμενο. ΄Οσοι καταλάβουν κατάλαβαν. ΄Οσοι δεν θέλουν να καταλάβουν τόσο το χειρότερο για όλους μας. Αρχίζει μεγάλη προσπάθεια. Από σήμερα βγαίνει στο φως μια άλλη Ελλάδα. Είναι η τελευταία μας και μοναδική ευκαιρία.

  • anetos avatar
   anetos @ gloup 07/07/2010 13:57:47

   ναι μανιφεστο !!!

 8. ΙΩΝΑΣ avatar
  ΙΩΝΑΣ 07/07/2010 13:39:52

  Ο Σαμαράς σήμερα έδειξε και απέδειξε ότι υπάρχει άλλος δρόμος για έξοδο από την κρίση και απελευθέρωση από τις δυνάμεις κατοχής,που μας έφερε το ΠΑΣΟΚ,χωρίς να εξαθλιωθούμε. Το ζήτημα είναι να το καταλάβει επιτέλους ο Ελληνικός Λαός που έχει δηλητηριαστεί από τα κατευθυνόμενα και στρατευμένα στην κυβέρνηση ΜΜΕ. Πρέπει να πάρουμε οι πολίτες τις τύχες μας και το μέλλον του τόπου στα χέρια μας,όσο η κατάσταση είναι ακόμα αναστρέψιμη. Αρκετή ζημιά έκανε ο ΓΑΠ και ο θίασός του. Φτάνει πια!

  • ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
   ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ @ ΙΩΝΑΣ 07/07/2010 15:31:13

   Αγαπητέ, εδώ γίναμε περίγελως των ξένων (F.T.) για την μαλθακότητα και την μειωμένη αντίστασή μας σ΄αύτά που μας επιβάλει η κατοχική κυβέρνηση ΔΝΤ-ΓΑΠ-Καρατζαφέρη-Μπακογιάννη (με τα θυμιατήρια της).....

 9. El Gekko avatar
  El Gekko 07/07/2010 13:42:10

  Συμπέρασμα:

  Είμαστε σε μονόδρομο (κατηφορικό), να περικόψουμε και άλλο τα έξοδα, να μεταφέρουμε την συμμετοχή στα ευρωπαικά προγράμματα για την λήξη τους, να πληρώσουμε με ομόλογα και βλέπουμε την κατάληξη σε δύο έτη.

 10. nick avatar
  nick 07/07/2010 13:50:02

  Ήμουν ήδη υποψιασμένος, αλλά πλέον είμαι βέβαιος: μιλάμε για τον πιο ολοκληρωμένο πολιτικό που ανέδειξε ο τόπος.-

  • ΙΩΝΑΣ avatar
   ΙΩΝΑΣ @ nick 07/07/2010 13:52:10

   +1000

 11. φύγετε επιτέλους avatar
  φύγετε επιτέλους 07/07/2010 13:52:12

  Να "κινηθεί" όχι κοιμηθεί, η ζέστη βλέπεις.

 12. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 07/07/2010 13:52:36

  Η σημασία της σημερινής παρουσίασης δεν έγκειται τόσο στο περιεχόμενό της όσο στο ύφος της και στο γεγονός ότι αλλάζει τον τρόπο του πολιτεύεσθαι. Το τεχνικό μέρος μπορούν αν το αναλύσουν οι ειδικοί περι τα οικονομικά. Όμως διαβάζοντας το κείμενο αντιλαμβάνεται κανείς ότι υπάρχει γνώση του προβλήματος και των αιτιών που το προκάλεσαν, υπάρχει στρατηγικός στόχος βραχυπρόθεσμος και τακτικές αντιμετώπισης της κρίσης. Από τη διάρθρωση και το ύφος του κειμένου φαίνεται ότι θέλει να μεταφέρει το μήνυμα στους οικονομικούς παράγοντες, εγχώριους και εξωχώριους, ότι στη χώρα αυτή λειτουργούν ακόμα οι έννοιες σοβαρότητα, συνέπεια και εμπιστοσύνη. Από την άλλη δίνει στους απλούς πολίτες το μήνυμα ότι υπάρχει και άλλος δρόμος.
  Συγχαρητήρια σε όσους επεξεργάστηκαν την παρουσίαση αυτή. Σήμερα ο Σαμαράς ψήλωσε κι'άλλο.


  (Η-----)

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Γιάννης Φαίλτωρ 07/07/2010 14:34:47

   Πολύ σωστά, ειδικά η πρώτη σου φράση.

 13. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 07/07/2010 13:52:43

  Να κοιμηθεί;

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Strange Attractor 07/07/2010 13:53:10

   Το έσωσες.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Strange Attractor 07/07/2010 15:26:42

   μωρέ σωστά το είπε, ο Σαμαράς να κοιμηθεί επειγόντως, καθότι άϋπνος όλη τη νύχτα, λόγω τεχνικού προβλήματος του η/υ, όπως εξήγησε, κι εμείς να κάνουμε και καμμιά δουλειά αντί να τα περιμένουμε όλα από εκείνον!

 14. george avatar
  george 07/07/2010 14:01:01

  Πολύ καλή η σημερινή κίνηση και ομιλία. Με επιχειρήματα, επιστημονική τεκμηρίωση, με αριθμούς και με σαφή στόχευση. Θα ήθελα βέβαια η ομιλία Σαμαρά να είναι λιγότερο "τεχνική" και περισσότερο πολιτική, αφήνοντας ίσως και το τεχνικό κομμάτι σε άλλα στελέχη, δείχνοντας ότι υπάρχει και βάθος στελεχών με τεχνική κατάρτιση. Πάντως όντως ανοίγει τελείως νέο δρόμο στην παρουσίαση κυβερνητικών προτάσεων, τουλάχιστον για την ΝΔ, η οποία δεν μας έχει συνηθίσει σε τεχνοκρατικά και τεκμηριωμένα κείμενα (όπως το ΠΑΣΟΚ παλαιότερα), και θέτοντας νέα επίπεδα στον πολιτικό λόγο.

 15. theag avatar
  theag 07/07/2010 14:01:06

  Απο λόγια αλλο τιποτα στο ελλαντα.Εξαλλου τα λογια τζαμπα ειναι.
  Μα καλα ειναι δυνατον καποιος που ΚΑΙ αυτος δημιουργησε το προβλημα να το παιζει σωτήρας;;;;;
  Γελαει ο κοσμος......

  • loretta avatar
   loretta @ theag 07/07/2010 15:15:28

   ....για πες δηλ theag....εσυ τι χαμπαριασες???? μαλλον μπηκες καν στο κοπο να ακουσεις η να διαβασεις τι παρουσιασε???

   γιατι και απο λογια του υφους σου χορτασαμε...!!!

   • theag avatar
    theag @ loretta 07/07/2010 15:32:48

    Εγω χαμπαριασα οτι για τη ταμπακιερα ο Αντουαν δεν ειπε τιποτα.Ο δημοσιος τομεας θελει εξυγιανση.Δηλαδη ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ. Αλλα που να βρει τα κακαλα να το πει οταν ακομα με ΧΑτζηγακηδες και του κ...ου τα εννιαμερα ασχολειται. Αυτα περι "μειωση οδοιπορικων" κτλ τα ακουω βερεσε.
    Τι λες ρε φιλε Επωνυμε;
    Μελος κυβερνησεων Μητσοτακη και Κουρασμενου δεν ηταν;Ευθυνες δεν εχει; Κραζεται για τον ιδιο λογο τον Τζεφρι-και μαζι σας και πολυ καλα κανετε- , για τον Αντουαν δεν εχει κριτικη;

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ loretta 07/07/2010 16:16:55

    Για τον Τζέφρυ λέμε συγκεκριμένα πράγματα. Γκρέμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, φλόμωσε τους πάντες με ατεκμηρίωτες συκοφαντίες για "ψευδή στοιχεία", συκοφαντούσε τη χώρα με κάθε του συνέντευξη, υπονόμευσε μόνος του την αξιοπιστία των μέτρων που πήρε στις 3 Μαρτίου κλπ. Για το Σαμαρά δεν βλέπω κάτι συγκεκριμένο που να έκανε. Ως ΥΠΕΞ του Μητσοτάκη του οφείλουμε τη σωτηρία της Μακεδονίας. Ως Υπουργός Πολιτισμού του Καραμανλή για 9 μήνες, αναρωτιέμαι τι συγκεκριμένο έκανε ή παρέλειψε να κάνει ΑΥΤΟΣ, που αν το είχε κάνει θα είχε αλλάξει κάτι. Να βγει στα κεραμίδια να κατηγορεί τον Καραμανλή; Και για ποιο πράγμα να κατηγορεί τον Καραμανλή; Τι ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ έκανε ή δεν έκανε ο Καραμανλής και φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση;

    Γιατί εγώ φίλε μου, το παραμυθάκι ότι για όλα φταίει ο Καραμανλής ΔΕΝ ΤΟ ΔΕΧΟΜΑΙ! Να μου πείτε πρώτα, όσοι το δέχεστε, τι ακριβώς έκανε. Κανένας ποτέ δεν μου είπε.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ theag 07/07/2010 15:18:00

   "Δημιούργησε" το πρόβλημα; Για πες μας δηλαδή τι έκανε και το δημιούργησε.

   • loretta avatar
    loretta @ Επώνυμος 07/07/2010 22:08:26

    Theag...

    κριτικη αντεχουμε ολοι για ολους ομως εμπεριστατωμένη και οχι με αφορισμους κιτρινισμους και γηπεδοποιηση...κοινως οτι ολοι ειναι τα ιδια ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ευτηχως...!!

    ειναι πολυ ευκολη λυση να απαξιωνουμε τους παντες και τα παντα χωρις επιχειρηματα...ετσι εξυπηρετουνται αλλωστε και κατι ΓΚΕΜΠΕΛΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ....!!(και οποιος καταλαβε καταλαβε)

 16. Lewnidas avatar
  Lewnidas 07/07/2010 14:03:05

  μακραν η ποιο καλα τεκμηριωμενη καταθεση προτασης ελληνικου αντιπολητευτικου κομματος απο την μεταπολιτευση και μετα (πριν δεν γνωριζω). αυτο ειναι ενα συγχρονο κομμα, αυτη ειναι η ΝΔ που θελουμε. μπραβο στα παιδια που το εφτοιαξαν. μπορει να ειναι λιγο δυσνοητη και τεχνικη ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ. ΕΧΩ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΘΕΙ

 17. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 07/07/2010 14:07:49

  Παρακολούθησα τη σημερινή παρουσίαση από το Ζάππειο.

  1. Θα πρότεινα και στους μη ειδικούς να διαβάσουν ολόκληρη την παρουσίαση. Αξίζει τον κόπο.

  2. Ο Σαμαράς έδειχνε καθ΄' όλη τη διάρκεια της παρουσίασης μια απίστευτη σιγουριά. Ενέπνεε εμπιστοσύνη.

  3. Ηταν φανερό ότι δεν διάβαζε ένα κείμενο που έγραψαν κάποιοι τρίτοι.

  4. Επεισε ότι το θέμα το κατέχει ακόμα και στις λεπτομέρειές του.

  5. Το πρόγραμμα αυτό πρωτίστως απευθύνεται στην ελληνική, αλλά και στις ξένες αγορές με το ισχυρό και τεκμηριωμένο μήνυνα ότι υπάρχει ελπίδα.

  Κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι η πλέον ολοκληρωμένη πρόταση που έχω ακούσει ποτέ είτε απο κυβέρνηση, είτε από αντιπολίτευση! Και όπως έλεγε κάποιος "η πρόταση αυτή είναι τρείς διδακτορικές διατριβές μαζί"

  Τα δύσκολα,όμως,αρχίζουν από σήμερα. Θα μπορέσουν τα στελέχη της Ν.Δ. να στηρίξουν και να υποστηρίξουν αυτό το πρόγραμμα;

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Κώστας Ροδινός 07/07/2010 14:14:15

   Ας κάτσουν να μελετήσουν. Αυτή είναι η δουλειά τους. Κι αν δεν μπορούν τότε ας να πάνε να κόψουν ρόδα μυρωμένα, κρίνους, ανθούς και πασχαλιές. Υπάρχουν και άλλοι!

   • Lewnidas avatar
    Lewnidas @ Γιάννης Φαίλτωρ 07/07/2010 14:30:18

    Eτσι ακριβως ! οι τενεκεδες σπιτι τους. να πανε σε κανα γαμο σε τπτ βαπτησια και αλλες ακρως πολιτικες δραστηριοτητες.

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ Γιάννης Φαίλτωρ 07/07/2010 15:33:02

    όπως ακούσατε, ολόκληρο το κείμενο, και με περισσότερες τεχνικές πληροφορίες, έχει διανεμηθεί στον τύπο, άρα είναι υποχρέωση όλων των στελεχών του κόμματος να είναι επίσης πλήρως κατατοπισμένα. Καλά τους είπε, διακοπές γιοκ.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Κώστας Ροδινός 07/07/2010 14:15:31

   Θυμάσαι τη συνέντευξη τύπου του Γιώργου Παπανδρέου κατά την επίσκεψη Ερντογάν; Οταν του ήταν αδύνατο να αρθρώσει μία σωστή πρόταση; Τότε ήταν που ο Λαζόπουλος είπε ότι ο μεταφραστής θα πέσει στα ναρκωτικά!
   Είχα μείνει με το στόμα ανοιχτό με το θλιβερό θέαμα.
   Πώς είναι δυνατό ΑΥΤΟΝ τον άνθρωπο να τον εκλέξαμε για πρωθυπουργό; Και πόσο πολύ είναι ταϊσμένα τα ΜΜΕ για να μην τον κατασπαράξουν ως ανεπαρκέστατο;

   • ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
    ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ @ ΒΙΣ 08/07/2010 07:14:21

    Είμαστε όμως ενας λαός....
    Και κάτι ΜΜΕ.....

    Τον ΄Εβερτ τον είχαν ξεσκίσει για ένα "θυρωρούς" που είχε πεί. Αγράμματο τον ανεβοκατέβαζαν. Τουτον εδώ που δεν μετείχε καν της ελληνικής παιδείας, τον΄εχουν στα πούπουλα...Και γι΄αυτό μας έχει τρελάνει στις μπαρούφες (αγράμματοι επιπλέον είναι και οι συνεργάτες του).

    Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές.....Τέτοιος κυβερνήτης σας άξιζε.
    ΣΣ.Τί φταίμε όμως εμείς που τον λουζόμαστε!

  • Wolf avatar
   Wolf @ Κώστας Ροδινός 07/07/2010 14:43:16

   Κώστα Ροδινέ, για όσους γνωρίζουν τη γραφή Σαμαρά, θα αντιληφθούν ότι το έχει ετοιμάσει ο ίδιος, το κείμενο.
   Ηταν στακάτος, σίγουρος, χωρίς κενά λόγου, το πιστευε!
   Η πρόταση αυτή, πρέπει από τη ΝΔ και τους οικονομικούς συνεργάτες του Προέδρου, να γίνει ακόμη πιο απλός λόγος, ώστε να μπορεί να κατανοήσει και ο τελευταίος πολίτης της χώρας, το στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.
   Θα συμφωνήσω μαζί σου οτι τα δύσκολα αρχίζουν τωρα.
   Όσο για το αν θα μπορέσουν να σηκώσουν το βαρος τα στελέχη της ΝΔ και να στηρίξουν το πρόγραμμα, είμαι της άποψης του Φαίλτωρ!!!

 18. Hellas-Orthodoxy avatar
  Hellas-Orthodoxy 07/07/2010 14:11:38

  Δυστυχως,δεσμευεται για τουλαχιστον 3 χρονια,μεχρι δηλαδη να καταβληθουν ολες οι δοσεις του δανειου.Αυτο δεν μπορει να το αλλαξει.Μπορει ομως να μας βγαλει απο αυτο εστω στα 3 χρονια και οχι ποτε,οπως θελει ο Γιωργακης.

  • undercover gpr avatar
   undercover gpr @ Hellas-Orthodoxy 07/07/2010 14:40:40

   Ρε φίλε έλεος δλδ , άμα εσύ θέλεις να γίνουμε Αργεντινή γιατί δε πας να ζήσεις εκεί καταυθείαν να γλυτώσεις κιόλας?

   Εδώ πέρα η πλειοψηφία δεν θέλει να πεινάσει επί δεκαετία , πως να το κάνουμε ? Αμάν πια.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Hellas-Orthodoxy 07/07/2010 15:09:54

   Δεσμεύεται πρακτικά, όχι νομικά. Άστα τα νομικά. Να πάρουμε τους καλύτερους διεθνείς δικηγόρους να το τινάξουμε στον αέρα, μέσα. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι με τη σημερινή σου πιστοληπτική ικανότητα δεσμεύσαι de facto για να βρεις χρήματα από εκεί, επειδή ο ΓΑΠ τα κατάφερε ώστε να μην μπορείς να βρεις χρήματα από αλλού. Εκτός κι αν πείσουμε την Κίνα να μας καλύπτει για όσα ομόλογα λήγουν μέχρι να αποκτήσουμε ξανά πιστοληπτική ικανότητα.

   Αν δεν συμβεί το τελευταίο, είπαμε, η άλλη μας επιλογή είναι να πάμε σε καθεστώς περίπου διεθνούς παρία. Δεν λέω να μην το εξετάσουμε κι αυτό, αλλά να ξέρουμε πού πηγαίνουμε και τι θα σημαίνει αυτό για το μέσο Έλληνα. Θα σημαίνει μια ζωή στα πρώτα της χρόνια, τουλάχιστον, ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ από αυτή του μνημονίου.

   Θα μας ικανοποιήσει ψυχολογικά η αποτίναξη όλων των δεσμεύσεων του μνημονίου, αλλά δεν ξέρω αν θα αρκεί αυτό (μπορεί και να αρκεί, υπό προϋπόθεσεις) για να καλύψει το χαμένο (κι άλλο χαμένο) βιοτικό επίπεδο.

  • undercover gpr avatar
   undercover gpr @ Hellas-Orthodoxy 07/07/2010 15:35:19

   Μίσα , σόρρυ κιόλας για την αδιακρισία (καλοπροαίρετα ρωτάω για να καταλάβω λίγο καλύτερα τις τοποθετήσεις σου) , αλλά μήπως είσαι συνταξιούχος ή του δημοσίου ?

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Hellas-Orthodoxy 07/07/2010 15:51:40

   Α, ναι. Σύμφωνοι Μίσα. Να φύγουμε από την Ε.Ε. Τώρα τελευταία το κατάλαβα κι εγώ ότι είχε δίκιο ο Ανδρέας με το ΕΟΚ και ΝΑΤΟ. Άργησα αλλά το κατάλαβα.

   Συμφωνώ και μ' αυτό που λες για την επανάσταση του 1821.

   Το θέμα είναι ότι όλα αυτά θέλουν θυσίες. Τότε υπήρχε ένας λαός αποφασισμένος που έδειξε έμπρακτα πόσο εννοούσε το "ελευθερία ή θάνατος". Τώρα είναι το ίδιο; Γιατί, οι περισσότεροι που λένε "όχι στο μνημόνιο" εννοούν να μην πληρώσουμε κανέναν από τους δανειστές μας και μετά νομίζουν ότι όλα θα είναι όπως πριν και θα τους τη σκάσουμε, τους ανόητους που μας έδωσαν τα λεφτά τους.

   Δεν λέω ότι σκέφτεσαι εσύ έτσι, αλλά ο περισσότερος κόσμος από αυτούς που θέλουν εύκολες λύσεις.

   Το να πεις ένα επαναστατικό όχι στο μνημόνιο είναι πιο δύσκολη (και ριζική, άρα ίσως και πιο αποτελεσματική) λύση από το να το κρατήσεις τις αλυσίδες του μνημονίου και να το πας λάου λάου όπως το πάει ο Σαμαράς. Είπαμε, μέσα κι εγώ για αυτή τη λύση, αλλά μην περιμένεις να έρθουν και πολλοί άλλοι μαζί μας όταν καταλάβουν τι ακριβώς σημαίνει. Ότι είναι λύση δηλαδή που προϋποθέτει ιδρώτα και αίμα.

  • undercover gpr avatar
   undercover gpr @ Hellas-Orthodoxy 07/07/2010 15:56:26

   Είναι λύση που σε ένα παγκοσμιοποιημένο και αλληλεξαρτώμενο οικονομικό σύστημα (αποτελούμενο από υποσυστήματα) δεν είναι εφικτό και βιώσιμο για μια χώρα όπως η Ελλάδα , ξυπνήστε κι αφήστε τις πατριωτικές κορώνες γιατί τα παραγωγικά μέσα , φίλε Μίσα για να μιλήσω στη γλώσσα σου , δεν επαρκούν στην Ελλάδα για όλους τους πολίτες της...

 19. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 07/07/2010 14:12:35

  Ο άνθρωπος αυτός, εννοώ τον Σαμαρά, έχει συγκροτημένο λόγο. Η σύγκριση με τον άλλο, τον "ολίγιστο" πρόεδρο ΜΚΟ που το παίζει πρωθυπουργός, είναι συντριπτική υπέρ του πρώτου.
  Επείγει τώρα ένα καλό επιτελείο γύρω του, ανθρώπων με ήθος, ικανότητες, αντίληψη της ελληνικής πραγματικότητας και εξειδικευμένες γνώσεις.

 20. ganasta avatar
  ganasta 07/07/2010 14:13:32

  Ήταν σε κάθε περίπτωση μια πολύ καλή παρουσία του Α. Σαμαρά . Με πειστικότατα επιχειρήματα κατέδειξε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δημιούργησε τις προϋποθέσεις στοχοποίησης της χώρας και μετέτρεψε την κρίση χρέους σε κρίση δανεισμού. Τη συνέχεια την βιώνουμε «επί της οθόνης» σε σκηνοθεσία ΔΝΤ. Είναι θετικό ότι με τις προτάσεις του δίνει ελπίδα στον Ελληνικό λαό. Νομίζω ότι έχασε πολύτιμο χρόνο αφήνοντας το ΠΑΣΟΚ με τους διαπλεκόμενους συνεργάτες του(ΜΜΕ κλπ) να απαξιώνει το έργο των κυβερνήσεων Καραμανλή. Νομίζω ότι τελικά ξεκαθάρισε μερικά πράγματα μέσα του και βρίσκει το βηματισμό του. Μπορεί έτσι να ενώσει το όλον της παράταξης. Θετικότατη η επιλογή Δήμα. Δίνει πόντους. Μπράβο πρόεδρε.

 21. undercover gpr avatar
  undercover gpr 07/07/2010 14:16:56

  Για αρχή θα σταθώ σε κάτι βασικό που δείχνει ότι τελικά ο Σαμαράς , ως οικονομολόγος , δεν είναι ακραίος όπως τον παρουσιάζουν και δεν επιλέγει οικονομικό στρατόπεδο (ΗΠΑ vs Γερμανία).

  "Για την ακρίβεια, αυτό που παρουσίασα σήμερα είναι μια σύνθεση ανάμεσα στις δύο (παγκοσμιοποιημένα προσθέτω εγώ) θεμελιακά διαφορετικές απόψεις."

  λέει , και ουσιαστικά προσπαθεί να κάνει θεωρητικά αυτό που κι εγώ υποστηρίζω τόσο καιρό σύνθεση (και καλά) "αντίπαλων" οικονομικών θεωριών.

  Θεωρητικά λοιπόν Μπράβο στον Σαμαρά !!

  Τώρα , βέβαια , μένει να μου πει και τους δέκα βασικότερους υπουργούς του και τα δέκα βασικότερα στελέχη που θα τον πλαισιώνουν για να μπορώ ως πολίτης να κρίνω αν θα τον εμπιστευτώ ότι αυτά που θεωρητικά προτείνει θα μπορεί και πρακτικά να τα εφαρμόσει.

  • ganasta avatar
   ganasta @ undercover gpr 07/07/2010 14:28:12

   Τον ένα τον είχε εξ αριστερών του.

   • undercover gpr avatar
    undercover gpr @ ganasta 07/07/2010 14:36:44

    Δε το είδα , μόλις το διάβασα από δω , για πες ποιον εννοείς

 22. http://neotera.wordpress.com avatar
  http://neotera.wordpress.com 07/07/2010 14:17:13

  EMΜ !? ))
  Κοντά στο νου κι η γνώση, δε λεν οι έλληνες ?

 23. αγανακτισμένος avatar
  αγανακτισμένος 07/07/2010 14:25:44

  Φάκτορα, αντιλαμβάνομαι την τακτική σου, αλλά επιτέλους ο Tiramola δεν είναι παρά ένας κακεντρεχής και ολιγόμυαλος εγκάθετος της Ιππορκάτους. Αδυνατεί και ξεφύγει απο τους περιορισμούς του περιβάλλοντός του και του μυαλού του. Και δεν αντέχουμε πλέον να διαβάζουμε βλακείες εν ονόματι μια έωλης "δημοκρατικότητας"

  • ganasta avatar
   ganasta @ αγανακτισμένος 07/07/2010 14:31:47

   Και έτσι να είναι δεν μας πειράζει.Δίνει ζωντάνια στον διάλογο

 24. Lewnidas avatar
  Lewnidas 07/07/2010 14:31:33

  με διασκεδαζει αφανταστα οι εικονα του υπ.οικονομικων να προσπαθει να το καταλαβει.

  • man8os avatar
   man8os @ Lewnidas 07/07/2010 14:46:49

   Μπορει?

 25. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 07/07/2010 14:31:51

  Τίποτε δεν αποκλείεται. Αλλά η μεταχείριση που έχει από τη διεθνή Νέα Τάξη και τους εδώ εκπροσώπους της, δεν συνηγορεί στην εικόνα του κακού μπάτσου.

  Στοιχειώδης υπευθυνότητα, εφόσον αποδέχεσαι τη διατήρηση του υπάρχοντος κοινωνικοοικονομικού και πολιτικού καθεστώτος, είναι να δώσεις πίσω τα δανεικά. Η πολιτική την οποία προτείνεις, βασίζεται στο "δεν πληρώνω". Πέραν του ότι προσωπικά το θεωρώ ανέντιμο (όταν μας τα έδιναν τα λεφτά, καλά ήταν), προϋποθέτει στην ουσία αλλαγή κοινωνικο-οικονομικού και πολιτικού καθεστώτος. Έξοδο από την Ε.Ε. και άλλους διεθνείς οργανισμούς, και μετατροπή της χώρας σε ένα είδος διεθνούς παρία. Δεν έχω αντίρρηση να το συζητήσουμε, αλλά να ξέρουμε για τι πράγμα μιλάμε.

  Ο Σαμαράς κινείται ΜΕΣΑ στο πλαίσιο του υπάρχοντος κοινωνικο-οικονομικού και πολιτικού συστήματος. Αυτό κάνει το ρόλο του πιο δύσκολο. Είναι εύκολο να πεις αλα Ανδρέας "δεν πληρώνω-δεν πληρώνω", αλλά δεν περιμένει αυτό ο κόσμος από το Σαμαρά. Περιμένει μια υπεύθυνη πρόταση που δεν θα θίξει υπέρμετρα το σημερινό στάτους ζωής (γιατί το να πάμε στο μοντέλο του διεθνούς παρία, προς τα εκεί θα κλίνει στη χειροτέρευση δηλαδή του στάτους ζωής για τις επόμενες δεκαετίες). Εγώ δεν θα είχα αντίρρηση να πηγαίναμε και σε επαναστατικές λύσεις, αλλά δεν βλέπω κόσμο διατεθειμένο να κάνει δύο χρόνια στρατιωτική θητεία, να επιστρατευθεί για να δουλεύει στα ναυπηγεία να φτιάξει στόλο, να δημιουργήσει από το πουθενά αεροπορική βιομηχανία κλπ., όπως κάνει σήμερα το Ιράν, ας πούμε. Αν ήμασταν ως λαός διατεθειμένοι να πάμε σε νέο μοντέλο ζωής, να το συζητήσουμε. Αλλά να ξέρουμε για τι πράγματα συζητάμε.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Επώνυμος 07/07/2010 14:37:23

   Του καλού μπάτσου, εννοούσα.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Επώνυμος 07/07/2010 16:12:07

   Το ζήτημα δεν είναι "απλώς" να φύγουμε από την Ε.Ε. Το ζήτημα, θα έλεγα, δεν είναι καν αν θα φύγουμε από την Ε.Ε. Το ζήτημα είναι να ξε-γίνουμε προτεκτοράτο. Αυτό προϋποθέτει ελεύθερο και ανεξάρτητο πνεύμα, που δεν υπάρχει και τόσο μέσα στο λαό. Κάτι πήγε να γίνει μετά το 1974, αλλά ήρθε ο Ανδρέας και το κατέστρεψε. Δεν υπολογίζω τις προσδοκίες που γέννησε η εθνική αντίσταση, γιατί η ρητορική του ΕΑΜ περί πραγματικής ανεξαρτησίας ήταν κατά τη δική μου γνώμη εξαρχής ψευδής και καπελωμένη από το ΚΚΕ, που επιθυμούσε να είμαστε προτεκτοράτο της ΕΣΣΔ.

   Αν φύγουμε από την Ε.Ε. χωρίς να ξε-γίνουμε προτεκτοράτο στη νοοτροπία και στην κρατική μας υπόσταση, πάλι θα γίνουμε προτεκτοράτο κάποιων άλλων. Ίσως των Κινέζων, βλέπω πολύ ενθουσιασμό τελευταία με τους Κινέζους, τους θέλει ο κόσμος για τους επόμενους σωτήρες.

   Από την άλλη, αν μείνουμε στην Ε.Ε. και ξε-γίνουμε προτεκτοράτο, δεν είναι και τόσο άσχημα στην Ε.Ε. Δες ας πούμε πόσο έχουν εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους Γερμανοί και Γάλλοι μέσα στην Ε.Ε. Ειδικά Γερμανοί.

   Στο ισοζύγιο, πάντως, πιστεύω ότι είναι καλύτερα εκτός Ε.Ε. Πρώτον, εκτός Ε.Ε. είναι πιο εύκολο να ξε-γίνεις προτεκτοράτο. Δεν έχεις τις συνεχείς επιθέσεις κατά της κρατικής και της εθνικής σου υπόστασης που έχει η Ε.Ε. Δεύτερον, παιδαγωγείς το λαό καλύτερα σε νοοτροπία πραγματικά ανεξάρτητου κράτους και εθνικής υπόστασης. Δεν την έχουμε ανάγκη την Ε.Ε. και ιδού, περνάμε και καλύτερα (γιατί θα περνάμε καλύτερα). Από την άλλη, αιτιάσεις ότι σε παγκοσμιοποιημένη οικονομία δεν μπορείς να είσαι εκτός διεθνούς αγοράς, εμένα δεν μου λένε τίποτα, γιατί κάλλιστα φεύγεις από την Ε.Ε. και εντάσσεσαι στον Ευρωπαϊκό Οικονομικο Χώρο, όπως η Νορβηγία, και κρατάς έτσι διασυνοριακή ελευθερία κινήσεως κεφαλαίων εμπορευμάτων προσώπων και υπηρεσιών. Και όταν κρίνεις ότι δεν το θες κι αυτό, προετοιμάζεσαι και φεύγεις και τελείως.

   Επιμένω όμως ότι, ενώ συμφωνούμε κατά βάθος στο "εκτός Ε.Ε.", η επιλογή δεν είναι τόσο θεσμική, όσο επιλογή νοοτροπίας.

 26. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 07/07/2010 14:40:05

  Ελπίζω να κάνετε χρήση της δημοκρατικής σας υποχρέωσης να ανεχτείτε την διαφωνία μου, γιατί εγώ θα κάνω χρήση του δημοκρατικού μου δικαιώματος να διαφωνήσω.

  Οχι σε όλα. Αλλά σε σημαντικά.

  Πήγα στο site της ΝΔ και διάβασα την ομιλία. Μία παρατήρηση στον webmaster του site της ΝΔ: συνάδελφε έπρεπε να φτάσω μέχρι το τέλος της ανάγνωσης του κειμένου για να δω ότι έχεις βάλει εκεί σε pdf τις διαφάνειες. Ετσι στερήθηκα μία πιο εποικοδομητική ανάγνωση όμως. Θα προτιμούσα και νομίζω κι άλλοι θα συμφωνούσαν σ' αυτό, οι διαφάνειες να μπουν ΜΕΣΑ στο κείμενο σαν εικόνες στην θέση που πρέπει η κάθε μια. Αυτή είναι και η έννοια του hypertext εξάλλου. Εμένα πολύ θα με διευκόλυνε αυτό.

  Πρώτα πρώτα διαφωνώ με την ιερότητα που αντιμετωπίζει η ΝΔ το μνημόνιο. Οτι κιαν πιστεύει η ΝΔ και ο αρχηγός της, η χώρα δεν ανέλαβε ΚΑΜΜΙΑ υποχρέωση. Η χώρα δεν εξέλεξε ΚΑΝΕΝΑΝ και δεν έδωσε ΚΑΜΜΙΑ εξουσιοδότηση σε ΚΑΝΕΝΑΝ να υπογράψει μια τέτοια δανειακή σύμβαση. Η υπογραφή της δανειακής σύμβασης αυτής είναι προϊόν ΑΠΑΤΗΣ και ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ της ψήφου του ελληνικού λαού με ΑΛΛΕΣ υποσχέσεις. Τελεία και παύλα.

  Το να αναγνωρίζει η ΝΔ την νομιμότητα ΑΥΤΗΣ της δανειακής σύμβασης, δηλαδή του Μνημονίου, είναι σαν να νομιμοποιεί την ΑΠΑΤΗ του ΠαΣοΚ για την υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου. Η έστω να την αποδέχεται. Τώρα είναι σαν να μας λέει η ΝΔ περίπου τα εξής: "οκ, σας είπαν ψέμματα ότι λεφτά υπάρχουν και θα σας τα μοιράσουν κιόλας και τους ψηφίσατε κι εσείς κουτά μου, αλλά με την ψήφο σας τους δώσατε την δυνατότητα να πάρουν αυτό το δάνειο και τώρα μπορεί μεν να εξαπατηθήκατε εσείς αλλά κι εμείς πρέπει να τηρήσουμε την υπογραφή του κράτους παρόλο που την έβαλαν οι απατεώνες που ψηφίσατε". Ε, όχι ρε παιδιά.

  Οκ, δεν μπορούμε να πάμε να δανειστούμε στις @#&%-αγορές όπως τα έκαναν αυτοί που τα έκαναν. Και άρα έχουμε ανάγκη να δανειστούμε από αλλού. Σύμφωνοι σ' αυτό. Αλλά με αυτούς τους όρους; Με μια δανειακή σύμβαση που καταργεί μέχρι και το ισχνό σύνταγμά μας; Που μας παίρνει τα σώβρακα; Που καταδικάζει τους γέροντες γονείς μας στην απελπισία; Που ξενητεύει τους νέους; Που καταργεί την εθνική μας κυριαρχία; Που ψηφίστηκε παράνομα; Που είναι εξώφθαλμα άκυρη από παντού η νομιμότητά της;

  Δάνειο χρειαζόμαστε. Αλλά όχι με αυτούς τους όρους. Αρα η ΝΔ, πρώτα και κύρια έπρεπε να πει ότι θεωρεί ΑΚΥΡΟ το Μνημόνιο. Και ότι θα ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΙ τους όρους αυτής της δανειακής σύμβασης. Και μετά να μας εκθέσει τα υπόλοιπα μέτρα.

  Σχετικά με τα μέτρα τώρα. Το μισό κείμενο που είδα ΔΕΝ ήταν μέτρα. Ηταν κριτική της κυβέρνησης που μας οδήγησε σε αυτό το μεγάλο χάλι. Εμένα δεν μου χρειαζόταν να τα ακούσω ΑΛΛΗ μια φορά.

  Από τα μέτρα που προτείνει απουσιάζει το σημαντικώτερο: η μεταφορά των βαρών από τις πλάτες του λαού, στις πλάτες αυτών που έχουν αφορολόγητα υπερκέρδη, ατέλειες και επιδοτήσεις. Από τις πλάτες των μη-εχόντων στις πλάτες των εχόντων. Δηλαδή αν εξαιρέσεις το σημείο για τις χαμηλές συντάξεις, δεν υπάρχει τίποτε άλλο. Ο ΦΠΑ, ΦΠΑ και τα γνωστά. Α, ναι, δεν μας το επιτρέπει το Μνημόνιο.

  Στα θετικά, που δυστυχώς κινούνται εντός των πλαισίων της λογικής του Μνημονίου υπάρχουν αρκετά. Οπως η ανάγκη τόνωσης της αγοράς, η εξόφληση των προμηθευτών του δημοσίου και παρόμοια.

  Αλλά στο σύνολό τους τα μέτρα, στην πρώτη ανάγνωση, είναι στην κατεύθυνση της διαχείρισης της υπάρχουσας άσχημης οικονομικής κατάστασης που δημιουργήθηκε από την εκλογική εξαπάτηση του ΠαΣοΚ και την επακόλουθη πολιτική του. Διαχείριση κρίσης δηλαδή. Διαχείριση της κρίσης.

  Τα μέτρα ΔΕΝ συγκρούονται με την φορολογική αδικία, με τα τραπεζικά, εφοπλιστικά και επιχειρηματικά υπερκέρδη, ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων που δρουν στην ελλάδα. Σιγή. Περιμένουμε να επενδύσουν 10ετίες τώρα τα κεφάλαια αυτά. Μα δεν θα επενδύσουν ακόμη κιαν το μηνιάτικο φτάσει τα 250 ευρώ ακόμη κιαν τους δώσουμε ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΚΙΝΗΤΡΟ φοροελάφρυνσης για να μην φοροδιαφεύγουν.

  Εμένα τα μέτρα δεν με έκαναν να ονειρευτώ το καλύτερο αύριο.

  Απογοητεύθηκα.

  Θραξ Αναρμόδιος

  • ΙΩΝΑΣ avatar
   ΙΩΝΑΣ @ Θραξ Αναρμόδιος 07/07/2010 14:48:48

   Δεν πρέπει ως χώρα να χάσουμε την όποια αξιοπιστία μας έχει μείνει,αρνούμενοι φανερά να εξωφλήσουμε τους δανειστές μας,ούτε πρέπει να δείξουμε ότι λόγω διαφωνιών θα υπάρξει κενό εξουσίας. Υπάρχουν άλλοι τρόποι και ο Σαμαράς τους ξέρει. Το κυριώτερο όμως είναι ότι ο Αντώνης δεν είναι αφελής και ανεύθυνος. Εκείνος ξέρει...

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ ΙΩΝΑΣ 07/07/2010 14:58:13

    Δεν είπα εγώ πουθενά να μην εξοφλήσουμε τους δανειστές μας.

  • Γιάννης Σ. avatar
   Γιάννης Σ. @ Θραξ Αναρμόδιος 07/07/2010 15:00:23

   Καλώς ή κακώς, το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμεύσει την Ελλάδα σε αυτό το μνημόνιο. Μέχρι να γίνει η ΝΔ κυβέρνηση, η Ελλάδα θα έχει κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, που θα παίρνει δόσεις με όρους που υπάρχουν στο μνημόνιο.

   Επειδή, λοιπόν:

   1) δεν γίνεται να στείλουμε τανκς στη Βουλή, για να καταργηθεί το - όντως - αντισυνταγματικό μνημόνιο και

   2) δεν γίνεται να βγούμε στις αγορές για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες μας, λόγω της δυσφήμησης της χώρας που προκάλεσε το ΠΑΣΟΚ,

   είναι αναγκαίο να επιστρατεύσουμε τη λογική μας.

   Εγώ σου λέω πως γίνονται αύριο εκλογές και βγαίνει ο Σαμαράς. Μεθαύριο πάμε στις αγορές με spread στο Θεό; Ή θα έρθουν μέσα σε 24 ώρες χιλιάδες επενδυτές να ρίξουν μετρητά για την ακίνητη περιουσία;

   Υπάρχει το επιθυμητό και το εφικτό.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Θραξ Αναρμόδιος 07/07/2010 15:01:13

   Τα έγραφα παραπάνω και στον Μίσα. Να συμπληρώσω εδώ και τα εξής: Το να βγεις στο άσχετο (ειδικά ως αντιπολίτευση) και να ΠΕΙΣ "δεν δέχομαι τους όρους του μνημονίου", είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει έρμαιο εκβιασμών από τους σημερινούς δανειστές σου. Ναι, να το κάνει, αλλά αυτό είναι από αυτά που ΓΙΝΟΝΤΑΙ και ΔΕΝ ΛΕΓΟΝΤΑΙ. Γιατί αν τα πεις, δεν μπορείς μετά να τα κάνεις. Σε στοχοποιούν από την αρχή, σε περνούν για εχθρό, για λαϊκιστή. Μην ξεχνούμε ότι αυτός είναι ένας ακόμη σκόπελος που έχει να αντιμετωπίσει ο Αντώνης, η συκοφάντησή του δηλαδή ως λαϊκιστή.

   Το θέμα δεν είναι ΜΟΝΟΝ να σου δώσουν τα λεφτά όταν τους ζητήσεις επόμενη δόση. Το θέμα είναι, κυρίως, να πείσεις τις αγορές ότι δεν πας να ξαναπέσεις σε πολιτικές που αυξάνουν τα ελλείμματα. Αν δηλαδή τώρα δουν οι αγορές ότι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης λέει "δεν δέχομαι το μνημόνιο και θα επαναδιαπραγματευτώ τους όρους του", όσο σωστό και να είναι αυτό, στη δεδομένη συγκυρία με καταρρακωμένο το κύρος της Ελλάδας και με μόνο το μνημόνιο να της εξασφαλίζει κάποια χρηματοδότηση, τα σπρεντς θα πάνε την άλλη μέρα στις 2000. Γιατί δεν θα φαίνεται καμία αξιόπιστη διέξοδος από την κρίση. Η αντιπολίτευση δηλαδή θα δείχνει αναξιόπιστη.

   Ο Σαμαράς, αντιθέτως, μπορεί μόνον στην πράξη να τους δείξει ότι οι όροι μπορεί και πρέπει να αλλάξουν. Και "στην πράξη" σημαίνει, όταν θα είναι ήδη πρωθυπουργός. Που θα έχει το μαχαίρι και το πεπόνι και θα μπορεί να ασκεί τους εκβιασμούς του στους ξένους, όταν θα ασκούν κι αυτοί τους δικούς τους. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα το κάνει ο Αντώνης όταν θα είναι πρωθυπουργός, για τον απλούστατο λόγο ότι ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΛΛΙΩΣ, αλλά αν το πει, δεν θα μπορέσει ποτέ να το κάνει.

   Θα μου πεις τώρα και με το δίκιο σου: Δηλαδή ρε Επώνυμε, μας λες, ψηφίστε τον τώρα εσείς και θα τα κάνει αυτός αυτά που θέλετε, κι ας μην μπορεί να τα πει από τώρα ότι θα τα κάνει; Τι να σου πω. Σε αυτό δεν έχω απάντηση. Αυτή είναι όμως η ειλικρινής μου γνώμη. Θες τη δέχεσαι, δεν θες διαφωνείς.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 07/07/2010 15:35:25

    Εγώ ΔΕΝ τα πίστευα αυτά για τον Καραμανλή. Το βράδυ της 7ης Μαρτίου 2004, αφού είχα ψηφίσει μετά από πολλή σκέψη ΝΔ (στην ουσία στο παραβάν αποφάσισα), έβλεπα τους ΝΔτες να πανηγυρίζουν και σκεφτόμουνα "ωχ, έχουμε Κωστάκη πρωθυπουργό και μάλιστα με τη δική μου ψήφο". Σε καμία περίπτωση δεν με έπεισε ποτέ ότι είχε κάτι περισσότερο από αυτό που έδειξε, σε επίπεδο διαχείρισης. Άλλο ότι με εξέπληξε τελικά ευχάριστα στα εθνικά κλπ., κι εκεί όχι όσο θα έπρεπε. Αν σήμερα φωνάζω ότι δεν κατέστρεψε ο Καραμανλής την οικονομία το κάνω για να ξέρουμε τι μας γίνεται. Γιατί, όσο και αν ήταν λίγος, ΔΕΝ κατέστρεψε αυτός την οικονομία. Αυτό που ζούμε σήμερα είναι καθαρά έργο ΓΑΠ.

    Για τη Σούδα στους Ρώσους, δεν ξέρω, αλλά μάλλον δεν έχουν τόσα λεφτά οι Ρώσοι. Για τους Κινέζους, το συζητάμε. Αλλά θέλουμε πραγματικά να γίνουμε κινεζικό προτεκτοράτο; Δεν δέχομαι ως δίλημμα την επιλογή μεταξύ κινεζικού και αγγλοαμερικανικού προτεκτοράτου. Μπορώ και ανεξάρτητος.

    Γι' αυτό νομίζω ότι, όσο και αν δεν μας αρέσει, η αντικειμενικά καλύτερη επιλογή είναι να δεχτούμε για ένα δυο χρόνια τις αλυσίδες του μνημονίου, έτσι όπως μας τις φόρεσαν, και να οργανώσουμε την απαλλαγή μας από αυτές τις αλυσίδες σιγά σιγά. Είναι απλά πιο αποτελεσματικό, πιστεύω, έστω κι αν δεν ικανοποιεί τον οργισμένο μας ψυχισμό.

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Επώνυμος 07/07/2010 16:13:02

    Δάνεια δεν παίρνω.
    Αλλά ξέρω το εξής απλό: Οταν χρωστάς έχεις πρόβλημα.
    Οταν όμως χρωστάς πολλά, μεγαλύτερο πρόβλημα από σένα έχουν αυτοί που σου δάνεισαν.

    Ποιοι είναι αυτοί που μας δάνεισαν όμως και τι είναι αυτή η περίφημη Τρόικα;

    Κατ'αρχήν γιατί τρόικα; Γιατί τρεις; Αγία τριάς; Ομοούσιος και αδιαίρετος;
    Δεν λέμε ότι η ΕΚΤ είναι δημόσιο ίδρυμα της ΕΕ; Δηλαδή τι; Αλλο η ΕΚΤ και άλλο η ΕΕ;

    Να σας πω την θεολογική άποψή μου περί αυτού: Η ΕΕ είναι υποκατάστημα. Του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Και η ΕΚΤ είναι επίσης υποκατάστημα του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ είναι η μαμά επιχείρηση. Γι' αυτό και ο Μεντβέντεφ μας είπε τότε στην αρχή "πάτε ρε παιδιά στο ΔΝΤ να πάρετε κάνα δανειάκι να πορευτείτε".

    Η Τρόικα "συνεστήθη" για να θολώσει τα νερά. Σου λέει "μ' αυτούς τους αντάρτες τους Ελληνες, άμα εμφανιστούμε μόνο εμείς του ΔΝΤ, κινδυνεύουμε, εκτός να μας πάρουν με τις πέτρες, να βγούνε εξαρχής όλοι μαζί στους δρόμους και να εξεγείρονται αυτοί οι παλιο-χαρακτήρες οι απολίτιστοι. Ας τους το πάμε πιο ευρωπαϊκά. Μασάνε πολύ από Ευρώπη αυτοί οι ξιπασμένοι οι ρέμπελοι".

    Ποιους όμως αντιπροσωπεύει αυτό το ροκ συγκρότημα Τρόϊκα; Τίνων την τσέπη; Μα των δανειστών μας. Των δανειστών μας από συστάσεως ελληνικού κράτους. Οι δανειστές μας συσσωματωμένοι.

    Και ποιοι είναι αυτοί οι προαιώνιοι δανειστές μας; Πρώτα και κύρια οι "ελληνικές" τράπεζες που δανείζουν το δημόσιο (με τζάμπα χρήμα από την ΕΚΤ) και μετά οι ευρωπαϊκές τράπεζες που δανείζουν το ελληνικό δημόσιο (με επίσης τζάμπα χρήμα από την ΕΚΤ). Αυτές όλες οι ιδιωτικές τράπεζες είναι βέβαιο ότι κατέχουν και πολύ μεγάλο πακέτο μετοχών των "κρατικών" κεντρικών τραπεζών, όπως η ΤτΕ, η τράπεζα της Αγγλίας και λοιπά ευαγή ιδρύματα. Και, με τη σειρά τους, αυτές οι "κρατικές" κεντρικές τράπεζες είναι οι μέτοχοι της ΕΚΤ. Ολοι όμως είναι υποκαταστήματα του ΔΝΤ. Ενα σώμα μια ψυχή. Ενα σώμα με κεφάλια πολλά.

    Αρα τι είναι το περίφημο Μνημόνιο;

    Είναι απλό: Ερχονται, με άλλα κουστούμια όμως, αυτοί που μέχρι χτες μας δάνειζαν με ομόλογα (χωρίς υποθήκες και συμβάσεις και τέτοια κόλπα) και μας λένε "μια που δεν μπορείτε να δανειστείτε πια ρε παλληκάρια γιατί η αγορά δεν σας πάει θα σας δανείσουμε εμείς που είμεθα πονόψυχοι και ανθρωπιστές ρε σεις. Ματώνει η ψυχή μας να σας βλέπουμε να παρακαλάτε και να μη σταυρώνετε δάνειο". Δική τους και η αγορά βέβαια που "δεν μας πάει" και όλα στημένα από πριν κι όλα μελετημένα. "Οκ ρε παιδιά, λέμε εμείς, μην σας στερήσουμε και την χαρά να επιτελέσετε το σωτήριο έργο σας, αφού επιμένετε κιόλας, δανείστε μας, να πάει στο διάολο. Που υπογράφουμε;"

    Δηλαδή οι ίδιοι που μας δάνειζαν με ομόλογα μας δανείζουν τώρα με σύμβαση και όρους στα μέτρα τους και ΥΠΟΘΗΚΕΣ.

    Μα καλά κι εμείς. Τόσο μπαταξήδες πια; Γιατί χρωστάμε; Γιατί τους χρωστάμε;

    Ω, μα είναι τόσο απλό. Γιατί ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΜΕ. Γιατί αν δεν τους χρωστάμε ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΟΥΣ. Γιατί όπως δουλεύει το κόλπο όλο αυτό ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ. Αμα δεν υπάρχει διάλος ο ιερέας μένει άνεργος.

    Εμείς βέβαια, ως λαός, είχαμε και την τύχη να έχουμε λαμπρούς ηγέτες. Ε, ναι. Απαιχτους ηγέτες. Σπουδαίους. Οικονομολόγους, καθηγητές... Λαμπρούς επιστήμονες. Και γόνους πολιτικών οικογενειών. Με ιστορία. Περγαμηνές. Προσφορά. Με παράσημα προσφοράς στον λαό. Σκίζονται να μας υπηρετήσουν. Η χαρά τους η μεγάλη είναι να μας υπηρετούν. Δεν προλαβαίνει ο λαός να διψάσει και του φέρνουν ποτήρι με νερό δροσερό. Σερβιτόρια σκέτα. Και κέρβεροι ε! Κέρβεροι για το δημόσιο συμφέρον. Και που, δεν τολμάνε να παραστρατήσουνε. Από πίσω τους με άγρυπνο μάτι οι δικαστές μας, οι εισαγγελείς μας, οι ιερείς μας, οι διανοούμενοί μας, οι δασκάλοι μας, όλοι. Ποιος να τολμήσει να παραστρατήσει από τους υπηρέτες-ηγέτες μας και να ρίξει έξω το μαγαζί; Τι ΜΕ λες τώρα;

    Τέλος πάντων τώρα το κακό έγινε. Σαν την παρθένα κορασίδα που "εξετέθη" είμαστε (για πολλοστή φορά φυσικά). Και δεν λέω να μην τους ξεπληρώσουμε τους ανθρώπους (κι ο θεός να τους το ξεπληρώσει με τη σειρά τους κι αυτούς). Να τους ξεπληρώσουμε. Να μη τους χρωστάμε. Αυτό λέει η εντιμότητα και η ευθύτητα.

    Αλλά...

    ...επειδή τους χρωστάμε ΠΑΡΑ πολλά, αυτοί έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα από μας. Αμα πάει κάτι στραβά τα μαγαζάκια τους καταρρέουν. Και θα χάσουν πολύ μπακίρι. Οχι να μας κουνιούνται μάγκικα κιόλας "οι αγορές" τους από πάνω. Αυτό είναι το πλεονέκτημα που έχουμε για να ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟΥΜΕ το Μνημόνιό τους.

    Το ξέρουν. Και το ξέρουμε.

    Θραξ Αναρμόδιος

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 07/07/2010 16:20:02

    Αυτά που λες από μόνα τους σου δίνουν καλύτερη βάση διαπραγμάτευσης. Τώρα όμως δεν είναι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης σε φάση να πει πώς να αναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο. Θα είναι αυτοκτονικό για αυτόν, όταν θα γίνει πρωθυπουργός, να πει από τώρα ότι θα το αναδιαπραγματευτεί. Τόσο απλό. Ο Σαμαράς σκέφτεται όχι ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, αλλά ως αυριανός πρωθυπουργός. Αυτό είναι το μεγάλο, το τεράστιο συν της σημερινής του ομιλίας.

  • αγανακτισμένος avatar
   αγανακτισμένος @ Θραξ Αναρμόδιος 07/07/2010 15:25:59

   Μέτρα που επανορθώνουν μεγάλες αδικίες ή αστοχίες από τις περικοπές που ήδη έγιναν
   -- Και περικοπές που εξουδετερώνουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, ώστε να μη μεγαλώσει το έλλειμμα
   Σε αυτή την κατηγορία, περιλαμβάνουμε κωδικούς του Προϋπολογισμού από τους οποίους προκύπτουν σημαντικές περικοπές. (μερικούς απ’ αυτούς του κωδικούς που βλέπετε τους έχει προτείνει και η ίδια η ΑΔΕΔΥ). Υπάρχουν και πολλοί άλλοι.
   Καθώς και το χτύπημα του λαθρεμπόριου στα καύσιμα. Που αποτελεί αληθινή πληγή απώλειας δημοσίων εσόδων.

  • Βασίλης avatar
   Βασίλης @ Θραξ Αναρμόδιος 07/07/2010 18:33:42

   Θραξ αναρμόδιε

   Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
   Πιστεύω ότι το μνημόνιο πρέπει να καταγγελθεί κάθετα από τον Σαμαρά. Δεν ενδιαφέρει το πως θα φύγουμε από το μνημόνιο, αλλά απαιτείται απόλυτη καταδίκη. Όπως γράφεις κάνενας πολίτης δεν εξουσιοδότησε τη κυβέρνηση του ΓΑΠ να υπογράψει τέτοιο κείμενο. Ο ΓΑΠ δεν είχε ούτε καν μια γενική εξουσιοδότηση για λήψη περιοριστικών μέτρων, πολύ περισσότερο να μας σύρει στο ΔΝΤ.

   Τώρα αυτό που γράφεις ότι αφού δεν μας δάνειζε κανένας θα έπρεπε να πάρουμε τα δάνεια από αυτούς που τα έδιναν, αλλά όχι με αυτούς τους όρους θέλω να σου πω το έξής:

   Η Ελλάδα είναι ήδη υπερχρεωμένη και ήταν θέμα χρόνου η αδυναμία της να δανειστεί. Δυστυχώς όμως ο τριμερής μηχανισμός δεν είναι για τη σωτηρία της οικονομίας μας, αλλά για τη σωτηρία του ευρωπαικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, που αν η Ελλάδα κήρυσσε στάση πληρωμών θα κατέρρεε και μαζί του ενδεχομένως να καρέρρεε και το ευρώ.
   Οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τις αποφάσεις τους έσωσαν το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και αυτό το κατώρθωσαν συγχαίροντας για τη δήθεν επιτυχία ένα ..... (βάλε όποιο χαρακτηρισμό θέλεις) ... πρωθυπουργό ικανοποιόντας τη ματαιοδοξία του. Αυτοί καμάρωναν που τόσο εύκολα μας πέρασαν τη θηλειά στο λαιμό και ο ΓΑΠ καμάρωνε για τη δήθεν επιτυχία του.
   Όταν θα εκταμιευτούν και τα 110 δις, τότε θα βρεθούμε ακόμα περισσότερο υπερχρεωμένοι, 150% του ΑΕΠ λένε στη κυβέρνηση. Κάποιοι άλλοι πιστεύουν περισσότερο. Τότε είναι σίγουρο ότι κανένας δεν θα μας δανείζει.... Άρα τι;;
   Τότε όμως οι Ευρωπαίοι θα μας γυρίσουν τη πλάτη. Θα έχουν κάνει τη δουλειά τους και θα τους χρωστάμε και περισσότερα. Πάνω απ΄όλα όμως, τα χρέη μας θα είναι εγγυημένα με εμπράγματες εγγυήσεις και θα υπάγονται στο Αγγλικό δίκαιο, τώρα διέπονται από το Ελληνικό.

   Το δρόμο τον οποίο θα πάρουμε σε τρία χρόνια μπορούμε να το φανταστούμε. Εγώ φαντάζομαι ότι θα πρόκειται για κόλαση.

   Ως εκ τούτου ο Σαμαράς, κατά τη γνώμη μου, έχει μόνο ένα δρόμο. Άμεση καταγγελία του μνημονίου ως αντισυνταγματικού και επαίσχυντου. Καμιά αναγνώριση. Δεν χρειάζεται να φορτωθεί τα λάθη του ΓΑΠ.

   Τώρα όσο είναι νωρίς. Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

   ΥΓ. Μόνο η Ιαπωνία έχει μεγαλύτερο χρέος από το δικό μας. Σε τρία χρόνια θα την ξεπεράσουμε. Η Ιαπωνία δανείζεται σε γιέν από την τραπεζική αγορά της , εμείς σε ευρώ.

 27. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 07/07/2010 14:49:16

  Λοιπόν, να μου επιτρέψετε να πω κι εγώ κάποιες σκέψεις. Καταρχάς, η βασική μου σκέψη είναι αυτό που είπε παραπάνω κι ο Γιάννης Φαίλτωρ. Η σημασία δεν είναι τόσο στο ΤΙ είπε, όσο στο ύφος της παρουσίασης και στην πλήρη επίγνωση της κατάστασης. Την οποία ο μέγας Ποδηλάτης, Κωπηλάτης, Κολυμβητής και Στοχαστής είναι φανερό ότι δεν έχει, πέρα από το τι μυστικές συμφωνίες έχει συνάψει με τη Goldman Sachs για να καταστρέψει τη χώρα και να τους την παραδώσει σε τιμή ευκαιρίας.

  Δηλαδή, εκεί που λένε όλοι "μα πες τι ακριβώς θα κάνει ο Σαμάράς και θα μας σώσει", η απάντηση είναι, ότι δεν μιλάμε για το "τι", αλλά για το "πώς" της διακυβέρνησης. Μιλάμε ότι αυτοί εδώ δεν έχουν ιδέα και το μόνο που ξέρουν είναι να κάνουν επικοινωνιακή διαχείριση, ώστε να αποφύγουν το πολιτικό κόστος του ξεπουλήματος της χώρας. Να πείθουν κάτι τύπους σαν τον τιραμόλα (που αφθονούν εντός του ΠΑΣΟΚ και είναι ο σκληρός πυρήνας της εκλογικής του βάσης) ότι φταίει η κακιά δεξιά και σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ είναι καλύτερο.

  Ο Σαμαράς δεν θα συκονφαντήσει τη χώρα, ο Σαμαράς ξέρει ποιο είναι το όριο των φοροεισπρακτικών μέτρων, ο Σαμαράς θα έχει κατά νου πρώτα το συμφέρον της χώρας και όχι του κόμματός του ή το δικό του. Έτσι πορεύτηκε άλλωστε πάντοτε μέχρι σήμερα. Ο Σαμαράς θα σεβαστεί αυτόν εδώ τον πολίτη και δεν θα κοιτάξει να τον τρομοκρατήσει, σκοτώνοντας σε τελική ανάλυση την οικονομία, μόνο και μόνον για να περιορίσει τις αντιδράσεις και να περάσει τα μέτρα όπως τα θέλει ή όπως του τα υπαγόρευσαν.

  Να πούμε τέλος και κάτι άλλο: Διαβάζοντας κανείς αυτήν εδώ την ανάρτηση ΔΕΝ έχει πλήρη εικόνα. Πρέπει να διαβάσει το σύνολο της ομιλίας του Αντώνη. Δεν έχει σημασία να καταλάβει κανείς ορισμένα τεχνικά κομμάτια (και αν θέλει οπωσδήποτε να τα καταλάβει ας μου πει ποιος θέλει να του εξηγήσω εγώ, δεν είναι δα και τόσο σύνθετα ή περίπλοκα), σημασία έχει να πιάσει το feeling της ομιλίας, τη βεβαιότητα ότι ο Αντώνης ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΚΑΝΕΙ και ότι θα διαχειριστεί σωστά την οικονομία, σε αντίθεση με αυτούς εδώ τους γελοίους.

  Στο πρόβλημα του "ποιος" θα τα κάνει αυτά, όντως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απάντηση. Δεν πιστεύω ούτε ότι ο Δήμας θα τα κάνει αυτά, ούτε κανένας άλλος. Θέλουμε έναν δεύτερο Αντώνη για Υπουργό Οικονομικών, αυτή είναι η αλήθεια. Αυτή πάντως (η εξεύρεση κατάλληλου προσώπου για υπουργό Οικονομικών) θα είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Αντώνη.

  • undercover gpr avatar
   undercover gpr @ Επώνυμος 07/07/2010 14:58:10

   Όχι μόνο ΥΠ.ΟΙΚ αγαπητέ , τουλάχιστον 10 (για μη πω παραπάνω) άτομα πρέπει να βρεθούν που να μου εμπνέουν εμπιστοσύνη για να πιστώ ότι μπορεί να εφαρμόσει κάποια.

   Μιλάμε δλδ για τουλάχιστον 5 βασικούς υπουργούς και άλλους 5 Γ.Γ που θα τρέχουν τις εντολές των υπουργών τους.

   Οικονομικών,Δημοσίων Έργων,Τουρισμού,Εργασίας,Εσωτερικών τουλάχιστον μαζί με τους υφυπ και τους Γ.Γ

   Μην κάνεις εκπτώσεις πουθενά στη κατάσταση που είναι η χώρα.

   Κατά τα άλλα όμως να τονιστεί με κεφαλαία γράμματα , για να μην λαικίζουμε , ότι ο Σαμαράς δέχεται όλα τα δημοσιονομικά μέτρα του ΓΑΠ που μειώνουν το διαρθρωτικό έλλειμα εκτός από κάποιες διορθώσεις που προτείνει για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ undercover gpr 07/07/2010 15:03:29

    Δεν μπορεί να κάνει αλλιώς αυτή τη στιγμή, είναι αντικειμενικώς αδύνατον. Αφού δεσμεύεται εν τοις πράγμασι (άς το αφήσουμε το νομικό κομμάτι) από το Μνημόνιο. Τα είπα και παραπάνω, να μην τα ξαναγράφω εδώ.

   • undercover gpr avatar
    undercover gpr @ undercover gpr 07/07/2010 15:09:21

    Τα δημοσιονομικά μέτρα του διαρθρωτικού ελλείματος , αν και όχι στην ένταση που τα επιβάλει το Πασόκ , είναι επιτακτικά ρε Επώνυμε.Αφήστε τα νομικίστικα και τις βλακείες περί Μνημονίου , έχουμε υπερτροφικό δημόσιο και πρέπει να μειωθεί period.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ undercover gpr 07/07/2010 15:17:08

    Δηλαδή να κοπούν δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων ή άλλα διαρθρωτικά εννοείς; Και επίσης να δεσμευθούμε ότι θα παίρνουμε συντάξεις πείνας; Ή τη βενζίνη στο 1,5 ευρώ;

    Το κακό με τα δώρα είναι ότι η οικονομία μας βασιζόταν-βασίζεται υπερβολικά σε αυτά. Η αγορά έκανε 60% του τζίρου της το Δεκέμβριο και ο εσωτερικός τουρισμός χρηματοδοτούνταν από το επίδομα αδείας. Δεν ξέρω αν θέλουμε μια τέτοια διαρθρωτική αλλαγή στην οικονομία μας, γιατί θα έχει πολύ, πάρα πολύ οικονομικό πόνο.

   • undercover gpr avatar
    undercover gpr @ undercover gpr 07/07/2010 15:21:48

    Έχεις ακούσει περί εννιαίου μισθολογίου και εξαφάνιση του απαρχαιωμένου και πολιτικάντικου θεσμού των επιδομάτων , νομίζω.

    Ο Ιθαγενής μας επιμορφώνει επί του θέματος ιδανικά με τις τοποθετήσεις του , εδώ και πάνω από 2 χρόνια.

    Αν όχι τώρα που βουλιάζει η χώρα πότε δλδ ?

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ undercover gpr 07/07/2010 15:38:54

    Ο "απαρχαιωμένος θεσμός των επιδομάτων" υπήρχε για να μην δίνεται όλος ο μισθός δώρο. Καθώς και για να πετσοκόβεται σε κάποιο βαθμό η σύνταξη. Τώρα που καταργήθηκαν τα δώρα και η σύνταξη πετσοκόβεται με άλλους τρόπους, δεν υπάρχει λόγος να μην αλλάξουν τα πράγματα στα επιδόματα.

    Αυτή είναι η διαρθρωτική αλλαγή δηλαδή; Μόνον αυτό εννοούσες;

   • undercover gpr avatar
    undercover gpr @ undercover gpr 07/07/2010 15:50:06

    Αν εφαρμοστεί εννιαίο μισθολόγιο όπως σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες , η μείωση του διαρθρωτικού ελλείματος θα είναι μεγαλύτερη κι από τη μείωση που επιφέρουν τα εξαντλητικά μέτρα που επιβάλει το Πασόκ και δέχεται (με μικρές εξαιρέσεις και ο ΣΑΜ).

    Στο παραπάνω σχόλιο εννοούσα ότι η μείωση του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους που αφορά το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των εξόδων του ετήσιου προυπολογισμού είναι επιτακτικό να μειωθεί πέρα από νομικίστικα και λαικίστικα επιχειρήματα τύπου Μνημονίου κτλ.

    Ο τρόπος είναι θέμα επιλογής , αλλά κανείς δεν τολμάει να εφαρμόσει εννιαίο μισθολόγιο που είναι και ο πιο δίκαιος τρόπος (όλοι το προτείνουν και αμέσως το συρταρώνουν , ο ΣΑΜ ως πιο έξυπνος ούτε που το πρότεινε αποδεχόμενος σιωπηρά τις μειώσεις του ΓΑΠ με εξαιρέσεις)...

 28. http://neotera.wordpress.com avatar
  http://neotera.wordpress.com 07/07/2010 15:31:17

  Το να σταματήσουν να κλέβουν σημαίνει αλλαγή καθεστώτος. Πως να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών, όταν οι κυβερνήτες θεωρούνται αναξιόπιστοι ως λωποδύτες απ' όλους μέσα κι έξω από τη χώρα ? Γιατί να είναι υποχρεωτική η δημόσια ασφάλιση αφού τίποτα δεν εμποδίζει νέα ληστεία στα ταμεία ? Γενικώς χωρίς να συμμορφώνονται οι ίδιοι σε στοιχειώδεις κανόνες εντιμότητας πως ζητούν υπακοή από τους πολίτες ?
  Με τους χειροκροτητές που ειναι κοινά λαμόγια θα κυβερνήσουν ? Νομίζουν πως δεν τους γνωρίζει ο κόσμος έναν-έναν ?

 29. ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ avatar
  ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ 07/07/2010 15:37:02

  Δεν χρειαζόμαστε τις στείρες πολιτικές του Σαμαρά και της ΝουΔούλας των ξένων αφεντικών και των μονωπωλίων. Η κυβέρνηση έχει όραμα και σχέδιο για το μέλλον της χώρας. Ο κυβερνήτης της χώρας και οι υγιείς πολιτικές δυνάμεις που τον στηρίζουν θα βάλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας την δεξιά. Πρώτα όμως θα πληρώσουν ο Καραμανλής και η παρέα του που οδήγησαν την χώρα σ'αυτό το χάος.

  • Lewnidas avatar
   Lewnidas @ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ 07/07/2010 15:51:50

   αυτους εδου εμπερδευτη ή ειναι διασκεδαστικο διαλειμα?

  • gloup avatar
   gloup @ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ 07/07/2010 15:57:03

   "Φιλόσοφε" είσαστε μπιτ τούβλα, δεν είναι το κομματικό που στραβώνει είναι ο ανεγκεφαλισμός που κομματικοποιεί.

  • ΙΩΝΑΣ avatar
   ΙΩΝΑΣ @ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ 08/07/2010 11:05:52

   Σου ευχόμαστε καλή και ταχεία ανάρρωση...

 30. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 07/07/2010 15:43:09

  Αφού τα λέει ο ίδιος ο κος Σαμαράς, γνωρίζει σε τι αδιέξοδο είμαστε, ξέρει ότι μας έχουν βάλει οι αλήτες ΘΗΛΕΙΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΦΙΓΓΟΥΝ, τα έχει ξαναπεί άλλωστε, τα έχω διαβάσει εδώ στο αντινιους:

  "Στην επόμενη διαφάνεια (16) δίνεται μια πολύ χρήσιμη συγκριτική εικόνα:

  Τα ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΑ παραδείγματα δημοσιονομικής προσαρμογής διαφόρων χωρών έγιναν σε ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ χρονικό διάστημα, ήταν ΜΙΚΡΟΤΕΡΗΣ έντασης, πραγματοποιήθηκαν σε περιόδους παγκόσμιας οικονομικής μεγέθυνσης και με δυνατότητα ΥΠΟΤΙΜΗΣΗΣ των ΕΓΧΩΡΙΩΝ νομισμάτων τους.
  Μ’ άλλα λόγια μας ζητούν σήμερα ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ απ’ ό,τι από άλλες χώρες που έκαναν επιτυχείς προσαρμογές, σε πολύ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ χρόνο, υπό πολύ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ συνθήκες και χωρίς το ΒΑΣΙΚΟ ΟΠΛΟ της ΥΠΟΤΙΜΗΣΗΣ!"

  Τι ψάχνουμε να βρουμε γωνία στο δεκάρικο.

  Ο Παπανδρέου είχε σχέδιο από την αρχή μέχρι το τέλος.
  Ξέρει αυτός, και η GS ξέρει, και ο φίλος του ο Soros ξέρει, και ο Blancfein ξέρει...

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ αλλενάκι 07/07/2010 15:57:13

   Αυτά από μια πρώτη ανάγνωση του γενικού πλαισίου.
   Δύο σχόλια προς το παρόν:
   ΝΗΣΙΑ
   Οι μαρίνες στα νησιά μας μεταφράζονται σε περαιτέρω μπετονοποίησή τους στη μορφή που όλοι απεχθανόμαστε.
   Θα περίμενα μια ολική πρόταση για τα νησιά, που να περιλαμβάνει τη διατροφική αυτάρκεια κάθε νησιού, με ανάκτηση της γεωργικής, αλιευτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

   Στα αναπτυξιακά μέτρα μάλλον έχει εγκαταλειφθεί το μοντέλο επανάκτησης της παραγωγικής μας βάσης, δλδ. παράγουμε τα πάντα, εξάγουμε τα πάντα.
   Είναι πολύ σημαντική βέβαια, αλλά δεν είναι ακριβώς αναπτυξιακό μέτρο η αξιοποίηση της ακίνητης λιμνάζουσας περιουσίας.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ αλλενάκι 07/07/2010 16:21:52

    Δεν έχεις άδικο στις παρατηρήσεις σου. Θέλει να κάνουμε λίγη δουλειά ακόμη εδώ στο άντινιουζ για να περάσουμε πιο αποτελεσματικά αυτές τις θέσεις.

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ αλλενάκι 07/07/2010 17:38:45

    αλλενάκι "είσαι μέσα στο μυαλό μου". Τα νησιά σαν ολοκληρωμένη πρόταση οικονομίας σε αντίθεση με το υπάρχον μοντέλο "ρίχνω στο ποτήρι παγάκια - πετρέλαιο - σόδα με το ντους και κονομάω".
    Αλλά η επανάκτηση της παραγωγικής βάσης προϋποθέτει ανθρώπινο μόχθο. Και κανένας δεν είναι διατεθειμένος. Οι 25ρηδες στη Σαντορίνη πουλάνε μισό στρέμμα και αγοράζουν Cayenne. Οι 9 στις 10 αγοραπωλησίες αφορούν μεταβίβαση ελληνικής γης σε αλλοδαπούς.

   • donaE avatar
    donaE @ αλλενάκι 07/07/2010 17:47:35

    Εχει εγκαταλειφθει γιατι τα προιοντα αυτα ειναι κατω απο κανονισμους και ποσοστωσεις στην ΕΕ και δεν εχουν καμια ελπιδα να βρουν αγορα.Μενουν απουλητα η δεν βγαινεις με αυτα.Δεν ειναι τυχαιο που δεν κανει κουβεντα ο Σαμαρας,τελειωσε ο τομεας αυτος.

 31. Παλιός Οννεδίτης avatar
  Παλιός Οννεδίτης 07/07/2010 16:20:40

  και βέβαια δεν υπάρχει μονόδρομος για την Ελλάδα, όπως και για καμιά χώρα στον κόσμο. Ο Σαμαράς συνέτριψε το Γαπικό παραμύθι,ξεβράκωσε την πασοκική πολιτική αλητεία και άνοιξε την κουβέντα για τις προοπτικές της χώρας και την ουσιαστική έξοδο από την κρίση. Αυτό είναι υπεραρκετό για αυτή την χρονική συγκυρία. Ακολουθεί πολλή δουλειά ακόμα. Είμαι πολύ περίεργος να δω την επικοινωνιακή απάντηση, διότι ουσιαστική την αποκλείω.

 32. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 07/07/2010 16:24:50

  Εντωμεταξύ, είδατε την αντίδραση του Πεταλωτή;

  «Άκρως απογοητευτική για όλον τον ελληνικό λαό», χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τη σημερινή ομιλία του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για τα οικονομικά μέτρα της Νέας Δημοκρατίας.

  Ο κ. Πεταλωτής εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον κ. Σαμαρά και τη ΝΔ αναφορικά με τις προτάσεις που παρουσίασε και επισήμανε ότι «ο κ. Σαμαράς μπορεί να αυξομειώνει το έλλειμμα κατά το δοκούν, εκείνο που δεν μπορεί όμως να μειώνει είναι η νοημοσύνη του Έλληνα πολίτη».

  http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4583408

  Κοινώς; ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με τη γνωστή αλαζονεία τους και τις γνωστές γειωτικές ατάκες τους. Με μια κουβέντα, Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΟΥΣ ΠΗΡΕ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ και δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν!

  Αν είχε επιμείνει και από την αρχή για το φούσκωμα του ελλείμματος, δεν θα είχε πειστεί όλη η Ελλάδα με το παραμυθάκι ότι "για όλα φταίει ο Καραμανλής".

  Η δε Ελευθεροτυπία, από όλη τη συνέντευξη Σαμαρά αυτό μόνον συγκράτησε, για το έλλειμμα και το φούσκωμά του!

  Καταλαβαίνουμε τώρα σε τι εχθρικό επικοινωνιακό πεδίο παίζει ο Αντώνης;

  • Ψυλλιασμένος avatar
   Ψυλλιασμένος @ Επώνυμος 07/07/2010 16:34:53

   Δεν θα έλεγε κάτι διαφορετικό ο Πεταλωτής. Η δουλειά του είναι αυτή, αν ελεγε κάτι άλλο θα ήταν για ψυχίατρο. Τώρα όμως περιμένει η ελληνική κοινωνία συνέχεια από τον Σαμαρά. Η σημερινή συνέντευξη τύπου ήταν πολύ καλή, αλλά πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια, γιατί η ΝΔ είναι πολύ χαμηλά στα ποσοστά πρόθεσης ψήφου, αυτή είναι η πραγματικότητα.

  • Orestios avatar
   Orestios @ Επώνυμος 07/07/2010 17:46:11

   Τα έχασαν γιατί οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και του GAP είναι προτάσεις γενοκτονίας

 33. Ψυλλιασμένος avatar
  Ψυλλιασμένος 07/07/2010 16:41:15

  Υπάρχουν και τα θετικά και τα αρνητικά της εξόδου από την ΕΕ.
  Απο τη μια, η ΕΕ πιέζει και λαμβάνονται κάποια απαραίτητα μέτρα για τον εκσυγχρονισμό της χώρας σε διάφορα ζητήματα. Η πραγματικότητα είναι ότι χωρίς ΕΕ θα ήμασταν πολύ πιο μεσανατολικοί.
  Από την άλλη, η ΕΕ μας φορτώνει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και μας πιέζει εμμεσα σε θέματα όπως αυτό των εικόνων στα σχολεία.

 34. Γιάννης Σ. avatar
  Γιάννης Σ. 07/07/2010 17:21:46

  Αυτό που θέλω να δω τώρα, είναι να πάρουν βασικά σημεία και στοιχεία από την παρουσίαση και να βγουν στις γειτονιές άτομα που θα μπορούν να εξηγήσουν με απλά λόγια στον κόσμο τι συμβαίνει. Ξεχάστε τα κανάλια. Φυλλάδια στα χέρια.

 35. http://neotera.wordpress.com avatar
  http://neotera.wordpress.com 07/07/2010 17:43:14

  Ευπρόσδεκτη η μετριοπαθής άντιπολίτευση για τον κάθε Πεταλωτή που ξορκίζει την πολιτική μοναξιά τέτοια εποχή. Η τοποθέτηση Σαμαρά βρίσκεται εντός της αποικιοκρατικής λογικής του μνημόνιου και το κυριώτερο δεν θέτει ενοχλητικά ερωτήματα. Οπως πχ. που θα ανήκουν τα χρήματα που πληρώνουμε σε φόρους και εισφορές. Θα είναι δημόσιο χρήμα, αν ναι με τι εξασφάλιση ? Εάν πάλι ως αποδείχθηκε περίτρανα βρίσκονται στη διάθεση μεγάλων (και μικρών που μεσολαβούν) ληστρικών συμφερόντων, εμπίπτει στην αρμοδιότητα της πολιτικής και των πολιτικών να κάνουν κάτι διαφορετικό απ' ότι μέχρι τώρα , ή όχι ?

 36. panos avatar
  panos 07/07/2010 17:46:28

  ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΝ ΕΔΕΙΞΕ ΖΩΝΤΑΝΑ 'Η ΟΧΙ?ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΔΕΝ ΑΝΕΦΕΡΑΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΑΝ...ΑΛΙΜΟΝΟ......ΧΟΥΝΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ?

 37. man8os avatar
  man8os 07/07/2010 17:50:55

  Σημερα θα δω ειδησεις απο το Μεγκα. Ειμαι περιεργος να δω πως θα τα παρουσιασουν.

  • Orestios avatar
   Orestios @ man8os 07/07/2010 17:54:23

   Την εκπομπή του ΠΑΣΟΚ θα δεις?

   • man8os avatar
    man8os @ Orestios 07/07/2010 18:47:23

    30 seconds ΕΠΑΙΞΕ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. ΜΕ ΕΜΦΑΝΗ ΤΗΝ ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΡΕΜΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΠΥΡΑΚΗ. ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ!

 38. Factorx avatar
  Factorx 07/07/2010 21:37:55

  Για τα ιδιαίτερα θέματα που τέθηκαν ερωτήσεις θα φροντίσουμε να δωθούν απαντήσεις αύριο απο μέλη της ομάδας που σύνταξε το σχέδιο - για να λυθούν όλες οι απορίες

 39. Aggelos avatar
  Aggelos 08/07/2010 10:11:22

  οπως ειπε ο σαμαρας -και το εκοψαν όλα τα καναλια που ακουσα "τυχαια"- το πασοκ ξερει μονο να μοιραζει και να μαζευει..αλλα δεν ξερει να παραγει..αυτο το τελευταιο ετσουξε φαινεται και το εκοψαν απο αλφα και αλτερ που ειδα..καθικια χουντα..

 40. Aggelos avatar
  Aggelos 08/07/2010 10:44:17

  "Θα ήθελα βέβαια η ομιλία Σαμαρά να είναι λιγότερο “τεχνική” και περισσότερο πολιτική, αφήνοντας ίσως και το τεχνικό κομμάτι σε άλλα στελέχη, δείχνοντας ότι υπάρχει και βάθος στελεχών με τεχνική κατάρτιση. "

  μα ειναι και οικονομολογος σοβαρος ο ανθρωπος..δεν ειναι μπουρδας παπαρολογος κοινωνιολογος σαν τον φουσκα Γαπ...

  καταλαβαινει τι λεει οταν μιλαει..δεν του τα φερνουνε αλλοι

  • george avatar
   george @ Aggelos 08/07/2010 12:30:27

   Σαφώς και η ομιλία του δείχνει άνθρωπο καταρτισμένο που ξέρει τι λέει. Όμως ο λόγος του καθενός εξαρτάται από τη θέση από την οποία μιλάει και κυρίως το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται. Ο Σαμαράς δεν έκανε διάλεξη ή επιστημονικό συμπόσιο για την έξοδο από το μνημόνιο. Η ομιλία του δεν έγινε στα πλαίσα επιστημονικού συνεδρίου κάποιου πανεπιστημίου ή κάποιου οργανισμού (π.χ. ΚΕΠΕ). Ο ίδιος δεν μίλησε ως καθηγητής πανεπιστημίου, ούτε ως τεχνοκράτης (π.χ. διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος ή άλλου οργανισμού). Μίλησε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μέλλον πρωθυπουργός. Και απευθύνθηκε όχι σε συναδέλφους "οικονομολόγους" αλλά στον απλό λαό, που δεν ξέρει, δεν καταλαβαίνει και ίσως να μην θέλει να μάθει τη διαφορά μεταξύ διαρθρωτικού και κυκλικού ελλείματος.
   Θα μου πείτε αυτά δεν έπρεπε να ειπωθούν για να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στον λόγο του. Σαφώς και έπρεπε, αλλά όχι από τον ίδιο. Κατά τη δική μου άποψη, καλύτερο θα ήταν, εφόσον βέβαια επέλεγε να ειπωθούν και τα τεχνικά στοιχεία, να αφήσει κάποιους τομεάρχες (και νομίζω ότι στον συγκεκριμένο τομέα έχει καλούς) να αναλύσουν την πρόταση του. Έτσι το πολιτικό μήνυμα και τα βασικά στοιχεία με ξεκάθαρο τρόπο θα αποδίδονταν στον Σαμαρά και τα υπόλοιπα τεχνικά στοιχεία στην ομάδα του. Επιπλέον, θα έδειχνε ότι υπάρχει ομαδικό κλίμα στη ΝΔ, ότι η πρόταση είναι αποτέλεσμα και συλλογικής προσπάθειας, και τελικά ότι αρχίζει να δημιουργείται μια "ηγετική κυβερνητική ομάδα".

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.