#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/08/2013 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Στις συνθήκες του καπιταλισμού δεν μπορείς να εφαρμόσεις τον σοσιαλισμό, σύντροφε»…Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη, μέλους της ΠΕ της ΝΔ

Εμένα μου άρεσε ο 902. Εκτός από πολωνέζικες πολεμικές κι αστυνομικές σειρές, απ‘ όταν ο Γιαρουζέλσκι ήταν Εύελπις, είχε και την πιο σουρεαλιστική εκπομπή μαγειρικής στην ελληνική τηλεόραση. Δεν μαγειρεύανε το φαγητό. Απλά μιλούσαν γι’ αυτό! Το περιέγραφαν, μια κυρία κι οι καλεσμένοι της. Κάτι σαν την αταξική κοινωνία στο ανώτατο στάδιο της Επανάστασης. Μιλάνε γι’ αυτήν αλλά κανείς δεν την είδε. Η μπεσαμέλ της ουτοπίας, στο μιλητό, χωρίς τεντζερέδια, έξοδα και γκόμενες να γλείφουν τα κουτάλια και να κάνουν μμμμ και οοοοο με τσαχπινιές.

Επειδή μερικές φορές έχω μια σατανική αίσθηση του χιούμορ εκεί παρακολούθησα ένα απόγευμα κι ολόκληρη την πρώτη ομιλία του Κουτσούμπα. Είχα ρίξει και μια μεταμεσημβρινή σιέστα και ήμουν έτοιμος, σφουγγάρι να ρουφήξω τον επιστημονικό σοσιαλισμό. Τί είπε ο άνθρωπος! Πω ρε, θυμήθηκα τα νιάτα μου στο Γυμνάσιο Αρρένων Κορυδαλλού. Ντεζαβού! Μπρέζνιεφ τότε στα πράγματα, λίγο σιτεμένος και με γενικό κλακάζ των υποσυστημάτων, ετοιμαζόταν για μπάρκο. Μόδα όμως τότε η Αριστερά. Οι πιο μεγάλοι εκεί γραφόσαντε για να βρουν γκόμενα. Εδώ, ήταν ο Χαρίλαος στα ντουζένια του, πριν υπαγορεύσει στην Παναγιωταρέα την αυτοβιογραφία του. Εκεί, όπου λέει πως όταν κατέβηκε στην Ρούμελη με τον ΔΣΕ, διοικούσε και μια μονάδα ΣΝΟΦίτες, μαϊμού «μακεντόνσκι», ε; Μετά τους πήγανε τα πόδια στο σβέρκο ως τα σύνορα.

Η διαχείριση πάντως της πώλησης του 902, οι απολύσεις των εργαζομένων και οι επαναπροσλήψεις με τον μισθό του εργάτη σε άλλες επιχειρήσεις, θέτουν στους αδαείς μοναρχοφασίστες, οπορτουνιστές, τιτοϊκούς, Ολυμπιακούς και στον Σύνδεσμο Εθνικοφρόνων Αρβυλοποιών (υπήρχε, το ξαναείπαμε) ένα ζήτημα του διαλεκτικού υλισμού λυμένο παλαιόθεν από την απλή σοφία του Κόμματος.

Το ‘χει περιγράψει κι αυτό ο μακαρίτης Χρόνης Μίσσιος στο «Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς». Περιγράφω το περιστατικό, όπως το θυμάμαι από μνήμης.

Τον είχανε μπαγλαρώσει τον Χρόνη μαζί με άλλα συντρόφια ένεκα η κομμουνιστική δράσις του. Στα ευαγή ιδρύματα που το εμφυλιακό και μετεμφυλιακό κράτος φιλοξενούσε τα απολωλότα τέκνα του Έθνους, το ΚΚΕ είχε συγκροτήσει κομματικές οργανώσεις και μέσα στο γκιζντάνι, ΚΟΒες πίσω απ’ το κάγκελο. Συχνά δε άλλος κρατούμενος φαινόταν για κομματικός υπεύθυνος κι άλλος ήταν ο αληθινός. Ιεραρχία κανονική και καθοδήγηση αυστηρή, με διαφώτιση και ποινές.

Ένας από τους μεγαλύτερους νταλκάδες των φυλακωμένων, έτσι τους έλεγε η Μυτιληνιά γιαγιά μου, η μόνη μη αρβανίτισσα εκ των προγόνων, πέραν της γυναικείας απουσίας, ήταν η ατσιγαρία. Μπατίρια οι περισσότεροι, όπως και ο Μίσσιος, ήταν πιο φτωχοί κι από ποντικό αγγλικανικής εκκλησίας, όπου δεν υπάρχει ούτε αντίδωρο. Που να βρουν φράγκα να αγοράσουν τσιγάρα. Όταν έφτανε κανένα οικογενειακό βοήθημα τα μοιραζόντουσαν όλα μέχρι ψίχουλο, μέχρι τελευταία ρουφηξιά. Άλλωστε, αν δεν το ξέρετε, στην ψειρού τα τσιγάρα είναι και νόμισμα, το κύριο.

Συνήθως οι κρατούμενοι περπατούσαν ή στέκονταν χαρμάνηδες στο προαύλιο και στα «στενά», στους διαδρόμους της φυλακής. Αυτούς εννοεί και το τραγούδι για τον Σακαφλιά κι όχι καμμιά ρούγα στα Τρίκαλα. Στον διάδρομο της φυλακής τον έφαγε ο Μιχαλίτσης. Εκεί λοιπόν, ρέστοι και χαρμάνηδες, περπατούσαν σκυφτοί, ψάχνοντας με μάτι ραντάρ για γόπες. Τις φουμέρνανε δια περιφοράς, καρφωμένες με κάτι σαν οδοντογλυφίδα, για να μην τους καίγονται τα δάχτυλα ή τις διαλύανε, μαζεύανε τον καπνό από μερικές και στρίβανε ολόκληρο τσιγάρο με τα αποπιώματα των άλλων ή τον καπνίζανε σε πίπα, ένας – ένας, ισότιμα και σοσιαλιστικά. Μία σου και μία μου.

Ο Καββαδίας, που ήταν φανατικός καπνιστής, όταν τον ρώτησαν τι θα διάλεγε να γευτεί πρώτα, μετά από χρόνια ως ναυαγός σε νησί, καπνό ή γυναίκα, απάντησε χωρίς δισταγμό: καπνό. Είμαι της άλλης σχολής αλλά κατανοώ τον καημό του καπνιστή.

Στην εντός φυλακής λοιπόν οργάνωση, που ανήκε κι ο Μίσσιος, το Κόμμα όρισε για ινστρούκτορα έναν καινούργιο. Τους είχε μαζέψει γύρωθεν και τους έλεγε για την ηθική του κομμουνιστή, το συντροφικό καθήκον, την πειθαρχία και τα ρέστα. Κι όπως τα έλεγε αυτά στα χάπατα ο σύντροφος, βάζει το χέρι στο σακάκι, βγάζει ολόκληρο πακέτο και αφού την χτυπάει στο νύχι άναψε μια τσιγαρούκλα κοτζάμ δοκάρι, έτσι του φάνηκε του Μίσσιου. Τον βλέπανε όλοι αμίλητοι και στέγνωνε το στόμα τους, έτσι χαρμάνηδες που ήταν.

Καθ’ ότι μικρός, θρασύς και τζόρας, ο Μίσσιος δεν άντεξε και του λέει: «Για μας, ρε σύντροφε, δεν έχει ούτε τζούρα»;

Τότε, ο καθοδηγητής τράβηξε μια γερή, απολαυστική ρουφηξιά, φύσηξε ψηλά τον καπνό και είπε:

«Στις συνθήκες του καπιταλισμού δεν μπορείς να εφαρμόσεις τον σοσιαλισμό, σύντροφε»…

Καταλάβατε, βρε κουτομόγιες, που ‘χετε στον πρώτο λύκο την κριτική; Τι να κάνουν οι άνθρωποι; Καπιταλισμό έχουμε.

Βέβαια, να το θυμίσω ξανά, η κομμουνιστική Αριστερά στην Ελλάδα τέσσερα μαγαζιά κουμαντάρισε: στον Εμφύλιο ένα κλωστήριο του Λαναρά κι ένα εργοστάσιο τσιγάρων, τα λέει ο Μαραντζίδης στον «Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας», αν θυμάμαι καλά, κι ύστερα την Τυποεκδοτική και τον 902. Τα φαλίρησε όλα. Η υπόλοιπη αριστεράντζα, μαοϊκοί, αντεξουσιαστές, σοσιαλίζοντες, τρότσκες και λοιποί συγγενείς, στελέχωσαν μεταπολιτευτικά τους μηχανισμούς της λεηλασίας και τα μαγαζιά των εργολάβων, μπετατζήδων, εκδοτών και καναλαρχών και απλά φαλήρισαν την σύμπασα χώρα διότι κυριάρχησαν οι νοοτροπίες τους, όποιος κι αν κυβερνούσε.

Διότι, όπως σωστά είπε ο σύντροφος «στις συνθήκες του καπιταλισμού δεν μπορείς να εφαρμόσεις τον σοσιαλισμό». Δεν είναι υποκριτές, νούμερα κι αδίστακτοι. Απλά φταίει ο καπιταλισμός.

Άντε τώρα να δω, θα μαζευτούν όλα τα παιδάκια να κάνουν πορείες και κατάληψη; Θα εκπέμψουν πειρατικά από κάπου οι απολυμένοι σύντροφοι; Να πάει κι ο χοντρός ψευδός τραγουδοποιός με την κελεμπία στον Περισσό, να τραγουδήσει για τον Κουτσούμπα ένα τραγούδι, όπως εκείνο για τον Άδωνη. Διότι έτσι είναι εδώ στα μαγευτικά νότια Βαλκάνια. Τραγουδάνε επαγγελματικά οι ψευδοί κι οι κομμουνιστές ξηγιούνται στυγνό καπιταλισμό, οέο!

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠαναγιώτηςΖ74Μεσ avatar
  ΠαναγιώτηςΖ74Μεσ 07/08/2013 11:54:14

  Καλημέρα κ. Κρανιδιώτη. Απλά άψογος!

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΠαναγιώτηςΖ74Μεσ 07/08/2013 19:42:13

   Καλησπέρα Παναγιώτη!

 2. βουλα ελευθεριάδου avatar
  βουλα ελευθεριάδου 07/08/2013 12:01:36

  μ αρέσει που και μεις είμαστε ντεμέκ καπιταλιστές χωρίς μια..

 3. Μ.Β avatar
  Μ.Β 07/08/2013 12:07:38

  ...Κανείς δεν είναι ό,τι δηλώσει αγαπητέ.....
  Μετά την ήττα - Γιάννης Ρίτσος
  Ύστερα από την πανωλεθρία των Αθηναίων
  στους Αιγός ποταμούς
  και λίγο αργότερα
  μετά την τελική μας ήττα
  Πάνε πια οι ελεύθερες κουβέντες
  πάει πια κι η Περίκλεια αίγλη
  Ήρθε βαριά σιωπή στην αγορά
  κι η ασυδοσία των τριάντα τυράννων.
  Τα πάντα γίνονταν ερήμην μας
  και τα πιο δικά μας
  χωρίς την δυνατότητα μιας έστω τυπικής
  διαμαρτυρίας
  Στη φωτιά τα χαρτιά και τα βιβλία
  Κι η τιμή της πατρίδας στα σκουπίδια.
  Κι αν γινόταν ποτέ να μας επέτρεπαν
  να φέρουμε για μάρτυρα
  κάποιον παλιό μας φίλο
  Αυτός δε θα δεχότανε από φόβο
  μήπως και πάθει τα δικά μας
  Με το δίκιο του ο άνθρωπος.
  Γι’ αυτό καλά είναι εδώ
  Μπορεί και να αποκτήσουμε
  μια νέα επαφή με τη φύση
  κοιτώντας πίσω από το σύρμα
  ένα κομμάτι θάλασσα
  τις πέτρες τα χορτάρια
  ή κάποιο σύννεφο στο λιόγερμα
  βαθύ βιολετί συγκινημένο.
  Κι ίσως μια μέρα βρεθεί ένας νέος Κίμωνας
  Μυστικά οδηγημένος απ’ τον ήλιο τον αετό
  να σκάψει και να βρει
  την σιδερένια αιχμή απ’ το δόρυ μας
  σκουριασμένη λιωμένη κι αυτή
  Και να την κουβαλήσει επίσημα
  σε πένθιμη δοξαστική πομπή
  με μουσική και στεφάνια στην Αθήνα .......

  • dem avatar
   dem @ Μ.Β 10/08/2013 12:09:20

   Tετραλογία-Δήμος Μούτσης.

 4. ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗΣ avatar
  ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗΣ 07/08/2013 12:21:32

  Πετάτε τη μπάλα στην εξέδρα για να χαϊδέψετε το ακροατήριό σας κε Κρανιδιώτη. Γνωρίζετε ότι η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει τα κόμματα αλύπητα. Λένε ότι 120 εκατομμύρια χρωστάει η ΝΔ. Κι άλλα τόσα το ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ χτυπήθηκε βάναυσα λόγω ανοιγμάτων στην τυποεκδοτική και στον 902. Και ο Ριζοσπάστης μπαίνει μέσα.
  Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πρόβλημα κυρίως λόγω της θηριώδους επιχορήγησης από το ΚΕΑ αλλά και λόγω των καινούργιων "κουμάντων".
  Α, και η Χρυσή Αυγή, αλλά αυτή είναι άλλη ιστορία.
  Στο θέμα μας, στο ΚΚΕ.
  Όταν έχεις τέτοιο οικονομικό πρόβλημα και δεν έχεις αποθεματικό ή δεν είσαι κράτος ή δεν είσαι ΠΑΕ για να πέσεις στη γ΄εθνική, έχεις μόνο μια επιλογή: συρρίκνωση των δραστηριοτήτων σου και πώληση των ασημικών σου.
  Έτσι, τώρα το ΚΚΕ πουλάει τον 902 και κάνει απολύσεις. Το κάνει ευχαρίστως; Από βίτσιο; Επειδή έχει κάνει "κολεγιά" με την κυβέρνηση;
  Που είναι η βρωμιά του ΚΚΕ; Όταν μάλιστα - αυτό μάλλον δεν το ξέρετε- για την εξέλιξη ήταν πλήρως ενημερωμένη η κομματική βάση από μήνες...
  Που είναι η βρωμιά όταν οι εργαζόμενοι συμφωνούν με αυτή την εξέλιξη;
  Θα σας συμβούλευα να μην ταυτίζεστε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Να ξέρετε επίσης ότι η εμετική επίθεση έχει συσπειρώσει τον κόσμο του ΚΚΕ.
  ΥΓ. Η Οικονομική κρίση έχει δικούς της νόμους. Το ΚΚΕ, πχ, ποτέ δεν είπε ότι το μνημόνιο γέννησε την κρίση, αλλά ότι η κρίση έφερε το μνημόνιο ως μορφή διαχείρισής της. Η οικονομική κρίση λοιπόν πετάει στην απόξω τους πιο ανίσχυρους, αυτούς που δεν έχουν σωρευμένο κεφάλαιο. Όπως πχ την τυποεκδοτική. Ψάξτε λοιπόν στο σύστημά σας τον υπεύθυνο για το φαλήρισμα. Όσο για τα κλωστήρια του Λαναρά στον εμφύλιο, προφανώς περιμένατε να κάνει εξαγωγές...
  ΥΓ2. Δεν είναι αξιόπιστη πηγή ο Μαρατζίδης
  ΥΓ3. Ακούγεται ότι η ΝΔ θα γίνει "Νέα Ελλάδα" για να γλυτώσει από τα χρέη. Αληθεύει;

  • Nikos K. avatar
   Nikos K. @ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗΣ 07/08/2013 16:26:19

   @η εμετική επίθεση

   Αυτό το "εμετικός-ή-ό"... φοριέται πολύ από όσους θέλουν να φαίνονται οξείς, ευαίσθητοι και καλλιεργημένοι, τουλάχιστον, όσο ο Άκης Παυλόπουλος, ο Τέρενς Κουίκ, ο Ευαγγελάτος και ο Παπαγιάννης, μαζί...

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗΣ 07/08/2013 17:47:33

   Η αλήθεια είναι πως έχω δυνατό σουτ και την στέλνω όπου θέλω. Άμα πιάσει και κουτουπιέ, σκοτώνω άνθρωπο.
   Τι μας λες με μια φράση; Αυτό που λέει ο τίτλος, αυτό που έλεγε ο ινστρούκτορας του Μίσσιου, φταίει ο άτιμος ο καπιταλισμός. Μάϊστα.
   Απλούστατα οι "αρχές", η άλλη "ηθική" κλπ, είναι φούμαρα. Χίμαιρες.
   Δεν σου αρέσει ο Μαραντζίδης και τον θεωρείς "αναξιόπιστο"; Γιατί, έτσι είπε το Κόμμα; Σε τι και βάσει ποιων πηγών διαψεύστηκε;
   Στον Εμφύλιο θέλανε στα δυο εργοστάσια να φτιάξουνε στολές για τους αντάρτες του ΔΣΕ και τσιγάρα. Τα κάνανε σαν τα μούτρα τους, χαοτική διαχείριση, ακόμη και στις ...προσλήψεις. Τους στοίχιζε ο κούκος αηδόνι.
   Θα στο πω απλά: η μέθοδος πάσχει. Είναι μια χίμαιρα και δη γραφειοκρατική, αναποτελεσματική κι ισοπεδωτική.
   Το μήνυμα είναι πως αυτά που το ΚΚΕ τα έλεγχε απόλυτα και τα κουμάνταρε με τους δικούς του ανθρώπους, καταλήξανε στα βράχια.
   Με χαριτωμενιές για ..."Νέες Ελλάδες", δεν αλλάζει η αλήθεια.
   Ξέρεις τι είναι εμετικό; Να 'σαι κομμουνιστής και να ξηγιέσαι στους εργαζόμενους όπως ο κάθε εργοδότης που έβριζες. Γιατί είναι εμετική η υποκρισία.
   Να σου πω και κάτι πιο εμετικό; Να πέφτει ο Γράμμος κι η μισή σου δύναμη να 'ναι ΣΝΟΦίτες, πρώην κομμιτατζήδες του Μιχαήλοφ, που φόρεσαν τη σκούφια τους ανάποδα κι έγιναν "αριστεροί", να μην έχεις ανακαλέσει δεκαετίες μετά την προδορική απόφαση της Ολομέλειας σου για αυτόνομη Μακεδονία και να μην έχεις ζητήσει συγγνώμη μετά.
   Γιατί νομίζεις τους πολέμησε ο λαός με τόσο πάθος; Δεν ήταν μισθοφόροι οι αντίπαλοι σας, ήταν ο στρατευμένος λαός. Κι εσείς μείνατε αγκαλιά με τους σκοπιανούς αυτονομιστές και χατακώσατε και τόσες χιλιάδες πατριώτες που μπλέξανε μαζί σας, παγιδεύτηκαν κι ατιμάστηκαν, πριν ηττηθούν κατά κράτος κι άλολοι πάνε στο χώμα κι άλλοι στις φυλακές, στις εξορίες ή πρόσφυγες στους "παραδείσους" που χτίστηκαν από το Στάλιν κι άλλους φονιάδες.

   • Mariana avatar
    Mariana @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 07/08/2013 19:31:06

    Ε, όχι και τους πολέμησε με πάθος ο λαός. Όταν πολεμούσε με πάθος ο λαός, κατατρόπωνε Ιταλούς και κρατούσε τη Βέρμαχτ καθηλωμένη με τα λιανοτούφεκα. Όταν χρειάζονται άφθονα Αγγλικά στρατεύματα, οπλισμός, καύσιμα και αμερικάνικα κεφάλαια για να νικήσει η "δημοκρατία" μια χούφτα πεινασμένους αντάρτες (που ήταν γενικά ΕΑΜιτες και όχι αποκλειστικά ΚΚΕ τους οποίους ο Στάλιν είχε σταματήσει να στηρίζει βάσει της Γιάλτας), τότε κάτι άλλο συμβαίνει αλλά σίγουρα δεν υπάρχει "λαϊκό πάθος". Εμπάθειες ίσως. Άλλωστε υπάρχει άφθονη διεθνής εμπειρία για την μετά το Β'ΠΠ αγγλοσαξωνική "εκδημοκρατιστική" δραστηριότητα στις "εκδημοκρατισμένες" και "προστατευμένες από τον κομμουνιστικόν κίνδυνον" μπανανίες όλου του κόσμου.

    • Μ.Β avatar
     Μ.Β @ Mariana 07/08/2013 21:41:35

     Σωστή. Όταν πολέμησε όλος ο Λαός, πάντα αντιπαρατέθηκε περήφανα και νικηφόρα έναντι υπέρτερων αντιπάλων. Όταν σκοπίμως τον διχάσανε, αιματοκύλισαν την Ελλάδα, μας πήγανε 50 χρόνια πίσω, παραπλανώντας τους μισούς, οτι τάχα....νικήσανε. Ακόμα το ψελλίζουν μερικοί αφελείς, ξεχνώντας οτι στους εμφύλιους δεν υπάρχουν κερδισμένοι. Τα όρνια οι ξένοι μόνο χαίρονται, λεηλατώντας. Οι παρωπίδες ότι χρώμα κι αν έχουν, εκτός από την όραση, εμποδίζουν τελικά και την ευθυκρισία.

    • Φαηλος Μ. Κρανιδιωτης avatar
     Φαηλος Μ. Κρανιδιωτης @ Mariana 07/08/2013 22:30:31

     Μην διαβαζεις Ιστορια από τα Μικυ Μαους της Αριστερας. Μετα τα Δεκεμβριανα, Αγγλοι ουτε για δειγμα. Ολοι κληρωτοι ηταν και σας πηγαν στρατιωτικο περιπατο. Αγροτες, εργατες, μικροαστοι, οι παντες. Αν θελετε βολικους μυθους, οξκ. Χασατε, γιατι χασατε την λαικη στηριξη. Ολο το Εθινος στραφηκε εναντιον σας, πλην τηγς δικης σας μειοψηφιας. ΥΓ Ελλειψη τονων λογω δαιμονιου κινητου.

    • Π. Ευθυμιάδης avatar
     Π. Ευθυμιάδης @ Mariana 08/08/2013 19:20:07

     Διαβάστε το ΣΒΑΡΝΟΥΤ.

     • Mariana avatar
      Mariana @ Π. Ευθυμιάδης 08/08/2013 20:08:08

      Όλοι να φαν θέλαν εδώ. Πάντα και με έναν απίστευτο παραλογισμό από όλες τις πλευρές. Το εξοργιστικό είναι να βγαίνουν αυτοί που κυβέρνησαν επί 68 χρόνια, φάγαν τρισεκατομύρια δανεικά, ξεπούλησαν τα πάντα και έρχονται σήμερα να λένε ότι "εμείς πάντα πασχίζαμε για το καλό του τόπου και τη ζημιά την κάναν οι κομμουνιστές"! Θα το έβρισκα και πολύ αστείο αν δεν βρισκόμασταν στη φάση της καταστροφής.

   • ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗΣ avatar
    ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗΣ @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 07/08/2013 22:48:13

    Κύριε Κρανιδιώτη, καλές οι κορώνες για να πωρώνετε το εθνικόφρον κοινό του αντινιούζ αλλά πολύ λάδι και από τηγανίτα τίποτα.
    Ας τα πάρουμε ένα-ένα. 1)Για τον Μαρατζίδη: εμπαθής κουκουεδολόγος της κακιάς ώρας. Ο άνθρωπος στο βιβλίο του "Μικρές Μόσχες" προσπαθεί να μας πείσει ότι ο γραμματέας του ΚΚΕ στην Αγιάσο δεν ήξερε μέχρι το 81 αν η κομματική εφημερίδα ήταν ο Ριζοσπάστης ή η Αυγή...
    2)Την ιστορία με τα δυο εργοστάσια του ΚΚΕ δεν την ξέρω. Μπορείτε να με πληροφορήσετε που ήταν; Μπορείτε;
    3)Για το αν ξηγιέμαι σαν τον κάθε εργοδότη που βρίζω πηγαίνετε ρωτήστε τους εργαζόμενους σε Ριζοσπάστη, 902, Τυποεκδοτική. Αυτοί άλλα λένε, με εξαίρεση μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού. Αυτοί δεν ξέρουν "πως ξηγιέμαι" και ξέρετε εσείς στην ΠΕ της ΝΔ. Στο κάτω-κάτω εμείς την δική μας περιουσία πουλάμε. Εσείς πουλάτε τον δημόσιο πλούτο. Εμείς τι δημόσιο πουλήσαμε και σε βάρος τίνος;
    4)Τα στοιχεία για τη συμμετοχή σλαβομακεδόνων στον ΔΣΕ είναι απολύτως άκυρα. Αλλά και πάλι, το θέατρο του πολέμου ήταν στη ΒΔ Μακεδονία όπου η συγκεκριμένη εθνοτική ομάδα δεν ήταν και πολύ μειονότητα, ΤΟΤΕ. Στη Ρούμελη, στη Θεσσαλία, στην Πελοπόννησο, σε όλη τη χώρα πλην Γράμμου οι δυνάμεις του ΔΣΕ ήταν αποκλειστικά ελληνικές.
    Ντροπή κε Κρανιδιώτη είναι να διαπράττεις εγκλήματα πολέμου με όπλα μαζικής καταστροφής (Ναπάλμ), ντροπή είναι τα "Στρατηγέ, ιδού ο Στρατός σας".
    Και σίγουρα οι χιλιάδες πατριώτες που έμπλεξαν μαζί μας (γνωρίζω πολλούς) δεν συμμερίζονται την άποψή σας περί ατίμωσης και παγίδευσης. Αντίθετα θεωρούν σφραγίδα τιμής την θητεία τους στον ΔΣΕ.
    5) Η θέση του ΚΚΕ για "αυτόνομη Μακεδονία" διορθώθηκε ήδη από το 49. Δεν διαβάζετε-δεν διαβάζετε.
    Θέση του ΚΚΕ ως σήμερα είναι το απαραβίαστο των συνόρων, ονομασία για τα Σκόπια με γεωγραφικό προσδιορισμό. Και ως έναυσμα να το ψάξετε λίγο παραπάνω, διαβάστε το κλασσικό βιβλίο του Στάλιν για το εθνικό ζήτημα. Τι είναι έθνος, πως διαμορφώνεται, πως ολοκληρώνεται. Εκεί θα καταλάβετε τι είναι και οι κάτοικοι της μικρής γείτονος.
    Αν ο Στάλιν είναι φονιάς, τότε κάτι τέτοιο ήταν και ο Ροβεσπιέρος. Συμφωνείτε;

    • akenaton avatar
     akenaton @ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗΣ 08/08/2013 09:57:10

     Είστε πολύ προκλητικός αγαπητέ και με αναγκάζετε να σχολιάσω κόντρα, αν και η απάντηση στα γραφόμενά σας ανήκει στον Κρανιδιώτη. Συμπληρωματικά λοιπόν, στην αναμενόμενη δική του απάντηση:
     1. Έτσι αμφισβητείτε τον Μαραντζίδη; Δεν πείθετε ...
     2. ......
     3. Καλά κάνετε και απολύετε και πουλάτε εφόσον ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΤΕ. Δεν σας εγκαλεί κανείς γι αυτό! Σας εγκαλούμε επειδή δεν επιτρέπετε και στους άλλους εργοδότες (μεταξύ των οποίων και το κράτος) να κάνουν το ίδιο όταν κι εκείνοι ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ! Πολύ απλό ετσι; Αλλιώς, η προσπάθεια ηθικής (τελεολογικής) διαφοροποίησης του κόμματος από τους άλλους επιχειρηματίες θυμίζει κάτι από τα βαφτίσια του κρέατος σε ψάρι για χάρη κάποιων καλοφαγάδων καλόγηρων.
     4. Τα στοιχεία είναι εγκυρότατα, χρειάζεται θράσος χιλίων πιθήκων να μιλάτε για λογαριασμό όσων σας πίστεψαν ή ξεγελάστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν και εξαναγκάστηκαν να "ανανήψουν" στα νάμματα του σοσιαλισμού! Είστε οι πρώτοι διδάξαντες της "μετάνοιας" και του "φωτισμού", η άλλη πλευρά σας ακολούθησε μετά με τις δηλώσεις μετανοίας! Αυτό το γνωρίζω από πρώτο χέρι, καθώς ο αδερφός του πατέρα μου (στρατιώτης κληρωτός του ΕΣ), είχε την ατυχία να αιχμαλωτιστεί, να "ανανήψει" και (ευτυχώς πριν αναγκαστεί να πολεμήσει, ο πόλεμος τελείωσε) να περάσει σχεδόν μια δεκαετία στην κόλαση του υπαρκτού της Πολωνίας.
     5. Μπα! Διορθώθηκε ε; Τι χαριτωμένα που τα λέτε! Δεν μας είπατε όμως, αν κατά λάθος νικούσατε εσείς, θα διορθωνόταν λέτε ή θα έπρεπε να αποδώσετε στους συμμάχους σας του ΣΝΟΦ και στον σύντροφο ΤΙΤΟ τα υπεσχημένα; Και δυστυχώς για σας τα υπεσχημένα ανάμεσα στα άλλα περιελάμβαναν και ανεξάρτητη "Μακεδονία" τρομάρα σας!
     Τέλος, για τον Στάλιν θα μπορείτε να συζητάτε όταν "διορθώσετε" την θέση του κόμματος για τον "πατερούλη" σας. Αλλιώς, δεν υπάρχει πεδίο σοβαρής συζήτησης για τον δολοφόνο δεκάδων εκατομμυρίων σοβιετικών πολιτών και μειονοτικών. Κάθε δε σύγκριση με Ροβεσπιέρους και άλλους τινές είναι απλώς εκ του πονηρού και σε άλλη κλίμακα.
     Εν κατακλείδι αγαπητέ μου, ντροπή είναι να υπερασπίζεσαι καθεστώτα που χτίσαν τείχος και ορθώσαν τριπλά και τετραπλά συρματοπλέγματα για να εμποδίσουν τους δύστυχους πολίτες που παγιδεύτηκαν στους ψυχεδελικούς τους πολιτικούς παραδείσους να ... δραπετεύσουν!!! Και όχι μονάχα ντροπή αλλά και προσβολή στην μνήμη των χιλιάδων ελεύθερων ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους αυτή.

     • ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗΣ avatar
      ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗΣ @ akenaton 08/08/2013 11:49:42

      1. Τον Μαραντζίδη τον αμφισβητεί η ίδια η ζωή.Έρευνες κατά παραγγελία και εμπάθεια.
      Αν τον διαβάσετε λίγο θα το αντιληφθείτε κι εσείς.
      2. Τα εργοστάσια αυτά απλά δεν υπάρχουν. Υπήρχαν νοσοκομεία, καλυκοποιείο ακόμα και αεροδρόμιο (τζάμπα κόπος) αλλά όχι εργοστάσια ιματισμού και τσιγάρων.
      3.Το θέμα νομίζω ότι έχει εξαντληθεί. Εμείς αρνούμαστε να κλείσουν εταιρίες οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια ήταν κερδοφόρες και κλείνουν για να αναζητήσουν αλλού περισσότερο κέρδος. Όταν πχ κλείνουν κλωστήρια κερδοφόρα επειδή η κυβέρνηση επιδοτεί την "διείσδυση στα Βαλκάνια", ή όταν κλείνουν εταιρίες μετά από δέκα χρόνια κερδών στην πρώτη ζημιογόνα χρονιά, αυτό είναι "δικαίωμα" του εργοδότη; Όταν μάλιστα αυτός έχει συσσωρεύσει πλούτο σε οφ σορ και Ελβετίες; Και τι από αυτά ισχύει για το ΚΚΕ που μπήκε μέσα 36 εκ. ευρώ στα 22 χρόνια λειτουργίας του 902 (διάβαζε ισολογισμούς του 902); Άλλο η πολιτική κριτική του στυλ: "που πας κατακαημένο ΚΚΕ που θες να κρατήσεις ράδιο και τιβί μέσα σε συνθήκες ανταγωνισμού" ή "μεγαλοπιάσματα του ΚΚΕ" ή "αυταπάτες του ΚΚΕ" ή "δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τίποτα εσείς οι κουκουέδες" και άλλο η εξίσωση καπιταλιστών-ΚΚΕ. Δεν είναι το ίδιο. Πως να το κάνουμε;
      4. Τα στοιχεία για την παρουσία μειονοτικών στον ΔΣΕ είναι λάθος. Και είναι ψέμα η παρουσία τους σε μονάδες πέραν του Γράμμου.
      Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία των πολ. προσφύγων είναι περήφανοι για την θητεία τους στον ΔΣΕ. Εγώ όσοι ξέρω είναι περήφανοι. Εσύ γενικεύεις ένα μεμονωμένο παράδειγμα.
      5. Η θέση για αυτοδιάθεση των "σλαβομακεδόνων" ήταν στην 5η ολομέλεια της ΚΕ τον Μάρτη του 49 και άλλαξε με την προηγούμενη θέση για "ισοτομία των μειονοτήτων" στην 6η ολομέλεια τον Οκτώβρη του 49 εν μέσω σύγκρουσης με το ΝΟΦ. Ξεπεράστε το σύνδρομο να βλέπετε εθνοπροδότες στους πολιτικούς σας αντιπάλους. Είμαστε πατριώτες και διεθνιστές. Ούτε για το ένα ούτε για το άλλο θα ζητήσουμε την άδειά σας. Να σας θυμίσω ότι μόνοι μας ενάντια σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, και την ώρα που ο Καραμανλής τα "μάσαγε", κρατήσαμε ψηλά τη σημαία του ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν...
      6)Η κάθε επανάσταση προϋποθέτει βία. Και απορώ γιατί σας ξενίζει ο παραλληλισμός με τους γάλλους επαναστάτες. Μήπως δεν ήταν οι "πεφωτισμένοι μονάρχες" της Ευρώπης που μίλαγαν στο τέλος του 18ου αιώνα για τους "σφαγείς ιακωβίνους" και για δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς; Ξέρετε, υπάρχουν και ιστορικοί (όχι του ύψους ενός Μαρατζίδη, το δέχομαι) που αμφισβητούν τα "δεκάδες εκατομμύρια νεκρών του Στάλιν". Παρ' όλα αυτά δεν υπάρχει ούτε ένας που να αμφισβητεί τα δισεκατομμύρια ανθρώπων που ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ υποφέρουν και πεθαίνουν στον καπιταλισμό. Από το Αφγανιστάν ως το Σουδάν, από τις φαβέλες του Ρίο ως τη Μ.Ανατολή χιλιάδες πεθαίνουν καθημερινά, εκατομμύρια πεινάνε στον υπαρκτό καπιταλισμό σας, Akenaton. Μήπως διυλίζετε τον κώνωπα και καταπίνετε την κάμηλο;
      Για τα τείχη και τα συρματοπλέγματα, τα αντιπαρέρχομαι ως σκέτη φτήνια. Πάντως όταν έπεσαν, ε; Ξημέρωσε ένας λαμπρός καινούριος κόσμος με ολιγάρχες, πορνεία, ναρκωτικά, πείνα, ανεργία, εγκληματικότητα κτλ. Τι ομορφότερος που είναι ο κόσμος χωρίς Σοβ. Ένωση...
      Πάντως, στην Β. Ελλάδα, τον τουρισμό τη δεκαετία του 70 και του 80 τον συντηρούσαν "δραπέτες" του σοσιαλισμού. Πήγαιναν για μπάνιο στη Χαλκιδική και ΞΑΝΑΓΥΡΙΖΑΝ στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία. Απίστευτο, ε;
      Τελευταίο: για πείτε μου Akenaton, πως θα είναι ο κόσμος σε 100 και 200 χρόνια από τώρα; Θα εξακολουθήσουμε να ζούμε στο ίδιο σύστημα; Αιωνίως στον καπιταλισμό; Ο πλούτος στους λίγους και οι πολλοί στον αγώνα για επιβίωση; Κι αυτό για ΠΑΝΤΑ;

     • akenaton avatar
      akenaton @ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗΣ 08/08/2013 13:55:35

      Ένα σχόλιο μονάχα: την δεκαετία του 70 και αρχές 80 οι μόνοι που επιτρεπόταν να βγουν από την Ρουμανία ήταν τα κομματικά στελέχη. Ο αδερφός του παππού μου που ζούσε εκεί (μεγάλη ιστορία) λάμβανε από εμάς σταθερά ζάχαρη και καφέ μέχρι και τον θάνατό του. Στην γειτονιά του (κέντρο Βουκουρέστι) θεωρούνταν ο θεός του καφέ ανάμεσα στους Ρουμάνους φίλους του! Σε κάποιον άλλον που δεν ξέρει από Ρουμανία τις ανακρίβειές σας αγαπητέ. Εγώ είμαι αρκετά μεγάλος και την έζησα από πολύ κοντά αυτή την χώρα!

     • ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
      ΓΙΩΡΓΟΣ @ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗΣ 08/08/2013 14:22:40

      ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΦΙΛΕ "ΙΔΕΟΛΟΓΕ" ΣΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΙΣ ΦΑΒΕΛΕΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΑΖΕΨΕΙΣ ΤΙΣ ΜΠΑΝΑΝΕΣ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕΣ ΣΤΗ ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ, ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΣΟΔΙΑ ΤΟΥ ΟΠΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΕΙΣ ΤΑ ΟΡΦΑΝΑ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΠΙΔΡΟΜΗΣ ΝΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΟΛΙΓΑΡΧΕΣ ΠΡΩΗΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΜΑΦΙΑ ΠΟΥ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΓΕΜΙΣΕ ΤΑ Κ@Λ@ΜΠΑΡΑ ΜΕ ΡΩΣΙΔΕΣ ΟΥΚΡΑΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΩΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΠΟΥ ΠΟΛΛΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΣΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΑΝ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΑ ΘΕΛΓΗΤΡΑ ΤΟΥΣ ΚΛΠ ΚΛΠ ΚΛΠ ΤΩΡΑ ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟΝ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΚΥΡΙΑ ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΕΣΣΔ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟ ΚΑΚΟΜΟΙΡΟ ΤΟ ΚΚΕ ΞΕΠΟΥΑΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΑΤΜΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΩΣ ΑΛΛΑΖΕΙΣ!!!. ΣΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΠΑΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΥΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ ΕΓΩ ΕΡΧΟΜΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΑ Κ@Λ@ΜΠΑΡΑ... ΑΑΑ ΞΕΧΑΣΑ ΝΑ ΒΑΛΩ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΚΟΡΠΙΟ ΠΟΥ Ο ΠΡΩΗΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΝΥΝ ΟΛΙΓΑΡΧΗΣ ΑΓΟΡΑΣΕ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΕΓΩ Ο ΑΔΑΗΣ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΣ; ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ; ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΗΝ 5η ΚΑΙ 6η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΠΛΕΞΑΤΕ

     • Ηλίας Γ. avatar
      Ηλίας Γ. @ akenaton 03/11/2013 18:51:12

      Άλλαξε το '49 σου λέει η θέση. Πιάνεται ψευδόμενος ο συντάκτης του άρθρου. Τι τα θες τα περί Τιτο. Αφήστε τις γενικολογίες και μείνετε στην ουσία.
      Άλλαξε το '49 άνθρωπέ μου. Διαβάζεις ή μόνο ξεσπάς και βλέπεις εχθρούς?

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗΣ 08/08/2013 12:22:36

     Αγαπητέ Ξηρομερίτη,

     Θα έπρεπε να έχετε μάθει από την Ιστορία ότι κακό του κεφαλιού σας να ξύνεστε στην εθνική γκλίτσα:
     1. Ο Νίκος Μαρατζίδης είναι ιστορικός κι όχι "κουκουεδολόγος" όπως απαξιωτικά λες. Πάντοτε με αναφορές σε συγκεκριμένες πηγές και βιβλιογραφία, που εύκολα μπορεί να ελέγξει κάποιος.
     Έχω γνωρίσει χειρότερα μοσχάρια κι αστοιχείωτους από αυτόν στην Αγιάσο που λες.
     2. Για τα 2 εργοστάσια του ΚΚΕ στον Εμφύλιο; Απολογούμαι, δεν ήταν 2, δεν θυμόμουν καλά, ήταν περισσότερες επιχειρήσεις. Τα δύο που αναφέρω ήταν το κλωστήριο του Λαναρά στη Νάουσα και η τσιγαροποιία "Νίκη". Ήταν επίσης μια κονσερβοποιία και η " Τράπεζα του Λαού" στην Καβάλα, η εταιρεία ηλεκτροφωτισμού της Κατερίνης, το κρατικοποιημένο από την ΕΤΑ (Επιμελητεία του Αντάρτη) κλπ.
     Ας δούμε όμως για το εργοσζτάσιο του Λαναρά τι λέει η πηγή που παραθέτει ο Μαραντζίδης στο "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ", εκδόσεις Αλεξάνδρεια, σελ. 163, η οποία είναι επιστολή του απελπισμένου εκπροσώπου του κόμματος, "ΚΚΕ, ΠΕ Βεροία;ς προς το γραφείο περιοχής Μακεδονίας, 7-1-1945" ΑΣΚΙ/Αρχείο ΚΚΕ/κ.φ.23/5/114:
     "Το εργοστάσιο το διευθύνει η Διοίκηση της Επαρχιακής ΕΤΑ Βεροίας. Συναγωνιστές με ελάχιστη πείρα και οι οποίοι μέχρι πριν λίγο καιρό την είχαν στα βουνά (...). Υπάρχει επίσης η Επιτροπή των εργατών η οποία σχεδόν έχει περισσότερα δικαιώματα α' όλους. Αυτοί οι συναγωνιστές είναι πρόθυμοι, τρέχουν αλλά δεν έχουν πείρα πολιτική και δυσκολεύονται να πειθαρχήσουν τους εργάστες οι οποίοι είναι μαθημένοι τόσα χρόνια να μην δουλεύουν και όταν δούλευαν κατά περιόδους κάνανε σαμποτάζ, όχι οργανωμένα και συνειδητά. Έτσι παρουσιάζονται πολλές απειθαρχίες, αδικαιοόγητες απουσίες και αρκετά σοβαρό τεμπέλιασμα (...). Επειδή εδώ οι συνδικαλιστικές και άλλες οργανώσεις νομίζουν ότι θα λύσουν το κοινωνικό πρόβλημα σε βάρος του εργοστασίου καθημερινά έχουμε απ' αυτές διάφορα αιτήματα (...) οι εργάτες του εργοστασίου πλεονάζουν. Εάν δούλευαν κανονικά θα περίσσευαν πολλοί. Από τους 1400 περίπου οι 300 είναι συνταξιούχοι , και αποσπασμένοι σε διάφορες οργανώσεις. Αυτοί όλοι που δεν δουλεύουν παίρνουν τα [μεροκάματα] τους από το ργοστάσιο. Απ' την άλλη μεριά το εργοστάσιο δεν έχει έσοδα γιατί ο μόνος πελάτης είναι ο ΕΛΑΣ. [Εντέλει, λίγους μήνες αργότερα] στο εργοστάσιο Λαναρά που το έχει κατασχέσει η ΕΤΑ μειώθηκε η παραγωγή γιατί δουλεύουν 600 εργάτες και πληρώνονται 1200, αντάρτες, ανάπηροι αδικαιλόγητοι απουσιάζοντες και περίσσιοι υπάλληλοι".
     Σου θυμίζει κάτι "σύντροφε"; Μήπως την Ολυμπιακή, μήπως τον τρόπο με τον οποίο διοικήθηκε το κράτος, οι ΔΕΚΟ και τα ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ, το πως αντιμετωπίστηκε η επιχειρηματικότητα και μας "πήδηξε" η κρίση;
     Γι' αθυτό λέω και γράφω, πως μπορεί να κυβερνήσατε μόνοι σας για λίγο στην κατσαπλιάδικη μικρή επικράτεια σας, όμως οι νοοτροπίες σας κυβέρνησαν επί ΠΑΣΟΚάρας κι ενίοτε κι επί ΝΔ, ενώ οι ανακυκλωμένοι δικοί σας στελέχωσαν τους μηχανισμούς της παρακμής και της λεηλασίας, τα μαγαζιά των νταβαντζήδων ΜΚΟ, ΔΕΚΟ, συγκροτήματα, εμφορούμενοι από την νοοτροπία που περιγράφει ο δυστυχής εκπρόσωπος του κόμματος παραπάνω.
     3. "Δική" σας περιουσία η συχνότητα; Τι λες ρε "σύντροφε"; Στον λαό ανήκει. Τα πρόβατα που φεύγουν από το μαντρί φυσικά και τα λένε τα χαΐρια σας. Και δεν μου λες, ο ιδιώτης επιχειρηματίας, όταν δεν βγαίνει και απολύει, είναι "πλουτοκράτης", "καπιταλιστής", "εκμεταλλευτής". Όταν δεν βγαίνετε και αναγκάζεστε να απολύσετε εσείς, τότε είσαστε μάγκες, καθαροί και θύματα της ανάγκης και του ...καπιταλισμού; Όπως αντιαλαμβάνεσαι, γελάνε κι οι πέτρες με την υποκρισία σας.
     4. Μπα; Είναι άκυρα τα στοιχεία για την συμμετοχή "σλαβομακεδόνων" στον ΔΣΕ; Απεφάνθης αυθεντικώς. Για πες μας λοιπόν, τις φωτογραφίες από το Γράμμο με τα συνθήματα στις ηερολιθιές και στους τοίχους στα σλάβικα "Ζήτω ο αρχηγός μας ο Ζαχαριάδης" και "ζήτω ο Μάρκος" τα έχεις δει; Την αυτοβιογραφία του Φλωράκη την διάβασες;Τον Κόϊτσεφ, γραμματέα του ΝΟΦ, των εταίρων σας, τον θυμάσαι καθόλου; τα μέσα του 1947 οι "Σλαβομακεδόνες" ήταν το 25% της δύναμης του ΔΣΕ, περί τους 5.200. Στα μέσα του 1948 είχαν φτάσει το 30% της δύναμης και το 1949 ήταν απόλυτη πλειοψηφία, 14.000 από τους 20.000 αντάρτες!
     Ο αείμνηστος Στρατηγός Παπαθανασίου, τότε Ταγματάρχης και Διοικητής της Μοίρας των ΛΟΚ που έδωσε ένα από τα συντριπτικά πλήγματα στον Γράμμο, μου είχε αφηγηθεί το 1993 το εξής περιστατικό: ο Γράμμος είχε ελευθερωθεί, η τελευταία μάχη του Εμφυλίου είχε τελειώσει. Οι Λοκατζήδες του Παπαθανασίου είχαν μαζέψει αρκετούς αιχμαλώτους αντάρτες και αντάρτισσες σε μια ξερολιθιά, ένα μαντρί και τους φρουρούσαν. Ένας Υπαξιωματικός ήρθε τρέχοντας στον Παπαθανασίου, ζητώντας του αμήχανα να έρθει στον χώρο συγκέντρωσης των αιχμαλώτων. Ο Παπαθανασίου τον ρώτησε το συμβαίνει και ο Υπαξιωματικός του απάντησε "κύριε Δοικητά, ελάτε να δείτε. Κανείς από αυτούς δεν μιλάερι ελληνικά"! Κατάλαβες, "σύντροφε";
     Αυτοί σας είχαν μείνει, που τους υποσχόσασταν αυτονομία, τους φτιάχνατε σχολεία, αυτούς που λίγο πριν υπηρετούσαν στα τρία Εθελοντικά Τάγματα των SS που ίδρυσε ο Μιχαήλοφ, ο κολλητός του Αδόλφου, του Χίμλερ, του Χάϋντριχ και του Άντε Πάβελιτς, του Αρχηγού των Κροατών Ουστάσι, που ακόμη και τα SS τους θεωρούσαν βάρβαρους! ΚΙ ακό μη και σήμερα, χωρίς να ντρέπεσαι, αφού λες ψέματα για τους αριθμούς και την κατάπτυστη ανθελληνική κολλεγιά σας με αυτά τα καθάρματα και την συμφωνία για διαμελισμό της Ελλάδας, γράφεις φταίει ο γεωγραφικός τόπος του αγώνα και τους αναγάγεις περίπου σε ..πλειοψηφία. Μυαλό δεν βάζετε, ούτε τσίπα αποκτήσατε.
     5. Τη "διορθώσατε" την θέση για αυτόνομη Μακεδονία, όπου καθυβρίζατε και τον Μακεδονικό Αγώνα του Παύλου Μελά και των συντρόφων του, το ..1949; Και τι είναι η προδοσία να την ...διορθώνεις, αγαπητέ; Καρμπυρατέρ;

     Έχω διαβάσει και Στάλιν και Αδόλφο. Πρωτοξάδερφα. Απλά ο πρώτος σκότωσε περισσότερους κομμουνιστές από τον δεύτερο!

     • ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗΣ avatar
      ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗΣ @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 08/08/2013 14:06:37

      Έχουμε και λέμε:
      1. Θεωρείτε τον Μαρατζίδη σοβαρό ιστορικό. Γούστα είναι αυτά. Τα δικά μου είναι διαφορετικά.
      2. Άρα, δεν μιλάμε για εργοστάσια στον εμφύλιο. Μιλάμε για εργοστάσια στην περίοδο της κατοχής. Για εργοστάσια σε περιοχή απελευθερωμένη από τον ΕΛΑΣ που δούλευαν για τον ΕΛΑΣ και όχι για τους γερμανούς. Τα προτιμώ κι ας είναι και χρεοκωπημένα.
      3. Η συχνότητα ανήκει στο κράτος. Το κράτος το διαχειρίζεται η κυβέρνησή σας. Αν θέλει τη δίνει στον αγοραστή, αν πάλι θέλει δεν τη δίνει. Το ΚΚΕ που εμπλέκεται;
      4. Απεφάνθην αυθεντικώς ότι δεν κυριαρχούσε το σλαβομακεδόνικο στοιχείο στον ΔΣΕ όπως εσείς γράψατε για να στηρίξετε τα περί "εθνοπροδοσίας". Είπα ότι στο Γράμμο ήταν μεγάλο ποσοστό, λόγω και της πληθυσμιακής σύνθεσης της περιοχής, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα οι μονάδες ήταν αμιγώς ελληνικές. Εσείς για να με "ταπώσετε" μου λέτε ότι "είχε σλαβομακεδόνες στον ΔΣΕ". Χαίρω πολύ...
      5. Μη ρωτάτε εμένα τι είναι προδοσία. Στον κύκλο σας σίγουρα θα υπάρχουν κάμποσοι που γνωρίζουν καλύτερα τον ορισμό. Εμείς αν προδόσαμε κάτι ήταν οι προσδοκίες του λαού που ενώ περίμενε από εμάς στην απελευθέρωση το 44 να πάρουμε την εξουσία, εμείς πιστεύαμε στην "ομαλή δημοκρατική εξέλιξη" μαζί με τους αγγλόδουλους και τους γερμανοντυμένους.
      Αυτό μπορεί και να είναι προδοσία.
      Το να συνεχίζεις ένα αγώνα (που ξεκίνησε ως αυτοάμυνα) απέναντι σε ένα αντίπαλο υπέρτερο και με όπλα μαζικής καταστροφής (ναπάλμ) μέχρι τελευταίας ρανίδας, κάπως αλλιώς λέγεται.
      7. Καμιά ρεβάνς δεν επιδιώκει το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ θέλει ένα άλλο κοινωνικοπολιτικό σύστημα το οποίο (είτε το θέλουμε, είτε όχι) θα διαδεχτεί τον καπιταλισμό. Δεν θα γίνει μέχρι να το θελήσει ο ίδιος ο λαός.
      Μέχρι να το θελήσει ο λαός εμείς μπορεί να φαινόμαστε πτώματα, απολιθώματα, φαφούτικα αδέσποτα (να θεωρήσω ότι εσείς είστε δεσποζόμενος και με ακονισμένους κυνόδοντες;). Αυτό που δεν καταλαβαίνετε είναι ότι η ιστορία δεν πρόκειται να σταματήσει. Δεν υπάρχει τέλος της ιστορίας, είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει ΚΚΕ.
      8. Στάλιν και Αδόλφος πρωτοξάδελφα. Ναι, ντε, το χει το σόι να αφήνει μουστάκι. ΔΕΝ έχετε διαβάσει Στάλιν, κύριε. Και δεν είναι κακό.
      Κι εγώ δεν διαβάζω ...Μαρατζίδη...

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗΣ 09/08/2013 11:57:03

      Μην εκνευρίζεσαι "σύντροφε".
      Συζήτηση κάνουμε για γεγονότα προ 70 ετών σχεδόν!
      1. Ο Μαραντζίδης παραθέτει πάντα με ευλαβική συνέπεια τις πηγές του. Δεν είναι θέμα "γούστου" η Ιστορία αλλά τεκμηρίωσης. Αν μπορείς αμφισβήτησε αυτά που γράφει με δική σου τεκμηρίωση. Απ΄ ότι βλέπω δεν μπορείς. Και πρόσεξε, αφού σου αρέσει ο Κούκουνας (σωστά γιατί είναι ακέραιος και για μένα ο καλύτερος ιστορικός της περιόδου) αν σου παραθέσω τι γράφει για το ΚΚΕ την εποχή εκείνη, θα πονέσεις...
      2. Η επιστολή του κομματικού εκπροσώπου είναι Ιανουάριο του 1945. Όπως ξέρεις οι Γερμανοί την είχαν "κάνει" μήνες πριν, άρα το εργοστάσιο δεν δούλευε για τους ναζί κι ήταν στον πλήρη έλεγχο του ΚΚΕ δια της Επιμελητείας του Αντάρτη. Για την ταμπακέρα αυτών που λέει γιατί κάνεις το παπί; Που είναι το θάρρος του κομμουνιστή; Για πες γι' αυτά που λέει κι άσε τις υπεκφυγές.
      3. Στο θέμα της συχνότητας κάνεις το χαζό. Δεν είσαι. Μην μας υποτιμάς λοιπόν.
      4. Δεν σου λέω ότι είχε ΚΑΙ "Σλαβομακεδόνες" στον ΔΣΕ. Σου λέω ότι στο σύνολο της δύναμης ήταν το 1947 το 25%, το 1948 το 30% και το 1949 ήταν πλειοψηφία. Κυρίως όμως σου λέω ότι αυτή η σύμπραξη γινόταν στην βάση μιας προδοτικής διαμελιστικής για την Ελλάδα συμφωνίας με τους "σλαβομακεδόνες" σωβινιστές, μεταλλαγμένους συνεργάτες των SS αλλά το περνάς ντούκου.
      5. Η προδοσία είναι προδοσία. Προδότες ήταν οι ταγματασφαλίτες κι οι δοσίλογοι των κατοχικών κυβερνήσεων, προδότες ήταν κι οι συμπράξαντες με το ΝΟΦ κομμουνιστές.
      Ο λαός περίμενε από σας να πάρετε την εξουσία; Αυτό θέλατε εσείς αυθαίρετα.
      Θα σε στεναχωρήσω αλλά περισσότεροι πρώην ΕΛΑΣίτες πολέμησαν στις γραμμές του Εθνικού Στρατού εναντίον σας παρά με τον ΔΣΕ. Χάσατε κάθε ηθικό πλεονέκτημα και την λαϊκή στήριξη με τα αλλεπάλληλα λάθη σας, την οργανωμένη βία κατά αθώων, τις σφαγές όποιου τολμούσε να προσπαθήσει αντίσταση στον κατακτητή εκτός των γραμμών σας.
      Πρώτη σας προτεραιότητα ήταν η εξόντωση των πολιτικών αντιπάλωνβ, η μονοπώληση της αντίστασης ή "αντίστασης" και η κατάκτηση της εξουσίας.
      Γι' αυτό άλλωστε υπάρχει και η θλιβερή αλήθεια ότι περισσότεροι Γερμανοί πέθαναν στην διάρκεια της Κατοχής από αρρώστιες, ατυχήματα κι αυτοκτονίες, παρά από αντάρτικη δράση, σε αντίθεση με την Γιουγκοσλαβία, όπου είχαν βαριές απώλειες. Κι οι Γιουγκοσλάβοι παρτιζάνοι ξόδεψαν πολύ ενέργεια κατά των πολιτικών αντιπάλων αλλά εδώ ήταν κύριο μέλημα σας.
      Υπήρξαν μεγαλειώδεις στιγμές, όπως η μάχη του Φαρδύκαμπου, πέραν του Γοργοπόταμου, με απαράμμιλη πατριωτική δράση, ιδίως εφέδρων Αξιωματικών του Στρατού που αγωνίσθηκαν στις τάξεις του ΕΛΑΣ, όμως πολλές φορές το κόμμα οδηγούσε σε επαίσχυντα εγκλήματα που με την σειρά τους έστειλαν στο δοσιλογισμό τους κυνηγημένους πολιτικούς αντιπάλους.
      Δεν ήταν "αυτοάμυνα". Ωραία, σταλινικά και λενινιστικά ήθελαν να καταλάβουν με την βία την εξουσία. Ευτυχώς, έχασαν.
      7. Το ΚΚΕ πάντοτε το θεωρούσα πιο σοβαρό από τους τυχοδιώκτες του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχει πει τέτοιες ανοησίες για ρεβάνς, διότι ξέρει τι εστί βερύκοκο. Ακόμη έχει τα σημάδια στη ράχη του. Σε σένα απάντησα και στον τάχα "μάγκικο" υπαινιγμό σου.
      Η μεταφυσική σου βεβαιότητα ότι θα 'ρθει ο σοσιαλισμός, έτσι ή αλλιώς, μου προκαλεί την ίδια απορία που έχω όταν ακούω μορμόνους ή ιαχωβάδες.
      Κάτι άλλο θα ακολουθήσει τον καπιταλισμό, αγαπητέ, και σίγουρα δεν θα είναι ένα ισοπεδωτικό ανελεύθερο καθεστώς, μια ψευτοθρησκεία με "προφήτες" αλλά χωρίς Θεό, με εσχατολογικές ήδη διαψευσθείσες βεβαιότητες, μη ανθρωποκεντρικό, που θα ξαναοδηγήσει την ανθρωπότητα ή μέρος στην στην βαρβαρότητα και τη γενοκτονία, μοιράζοντας σε ίσες μερίδες την μιζέρια στους πολλοούς και προνόμια στο ιερατείο της ψευτοθρησκείας του μαρξισμού λενινισμού.
      8. Εγώ και Στάλιν διάβασα, και Λένιν κι αναρχικούς κι απ' όλα. Διάβασαε κι εσύ λίγο Μαραντζίδη, Καλύβα, Δορδανά, διάβασε τις βιογραφίες των "ηρώων" σου, τώρα που υπήρξε πρόσβαση στα σοβιετικά και λοιπά αρχεία του υπαρκτού.
      Και να θυμάσαι: εγώ δεν είμαι νεοφιλελεύθερος, ούτε ενοχικός, δεν έχω φορέσει ζαχαρί ζακετούλα στους ώμους, ούτε έχω κάνει "αγώνες" στην Μύκονο, τα Εξάρχεια ή το Κολωνάκι. Ούτε η κοινωνική δικαιοσύνη γράφει στην ούγια ΚΚΕ, όπως δεν γράφει ούτε ΣΥΡΙΖΑ.
      Η "επάρατος" ΔΕξιά και το αληθινό Κέντρο της Ιστορίας, που αυτό κι αν σας πολέμησε με πάθος, έκαναν πολύ περισσότερα από σας για τους εργαζόμενους.
      Ο Μεταξάς, να στο πω ωμά, ήταν πιο αποτελεσματικά φιλολαϊκός από σας. Εσείς μόνο ήττες κι ατίμωση προσφέρατε, ως ηγεσία, με τις επιλογές και την καθοδήγηση σας στους εργαζόμενους αλλά και στους Έλληνες εν γένει.
      Ο δικός μας κόσμος είναι περισσότερος κι εξίσου λαϊκός, αν όχι και περισσότερο, απ'΄τον δικό σας. Από του ΣΥΡΙΖΑ, σίγουρα πολύ περισσότερο! Είναι κυρίως αγρότες, εργάτες, δημόσιοι κι ιδιωτικοί υπάλληλοι, επαγγελματίες κι όχι μεγαλομπουρζουάδες, βιομήχανοι, εφοπλιστές κλπ. Είναι ο λαός, οι γιοι και τα εγγόνια αυτών που απομόνωσαν, πολέμησαν και νίκησαν τους ιδεολογικούς προπάτορες σας.
      Όταν λοιπόν μιλάς μαζί μου, αυτά που ήξερες να τα ξεχάσεις...

   • Νιόβη avatar
    Νιόβη @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 09/08/2013 23:35:43

    «Ξέρεις τι είναι εμετικό; Να ‘σαι κομμουνιστής και να ξηγιέσαι στους εργαζόμενους όπως ο κάθε εργοδότης που έβριζες. Γιατί είναι εμετική η υποκρισία».

    Δεν συμφωνώ πάντα με τον Φαήλο, αλλά μ᾽αυτήν εδώ τη φράση είναι δύσκολο να διαφωνήσεις.

 5. Hawk avatar
  Hawk 07/08/2013 12:24:02

  Από την επιστολή του Πλουμπίδη (1952) στην Ελλη Παππά (όπως δημοσιεύτηκε στο βιβλίο της):
  1)Το βασικώτατο, το πρώτιστο κάθε κομμουνιστή είναι να αγαπά και να υπερασπίζεται τη Σοβιετική Ενωση. Οποιος δεν το κάνει αυτό ΔΕΝ είναι κομμουνιστής, είναι εχθρός των Εργαζομένων!!!!
  2) ΣΩΣΤΟ & ΑΛΗΘΙΝΟ και για πρόσωπα και για πράγματα είναι αυτό που λέει το ΚΟΜΜΑ. Συζήτηση πάνω σε απόφαση του Κόμματος ΔΕΝ χωράει. Μπορεί κανείς να πει την γνώμη του και όταν είναι αντίθετη(!), όμως θα κάνει και θα λέει αυτό που είπε το ΚΟΜΜΑ!!
  Δεν συνεχίζω για να μην μας έρθει πρώϊμα ο θάνατος.....

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Hawk 07/08/2013 17:59:53

   Δημοκρατία άλλου επιπέδου. Προχωρημένη... μέχρι χούντας. Τα ξέρουν όσοι μελέτησαν ΕΣΣΔ. Δεν γίνονταν εκλογές καν. Και αυτοί που ονειρεύονται σοβιετία στην Ελλάδα, κατηγορούν αντιπάλους για φασισμό και άλλειψη δημοκρατικής ευαισθησίας. Αυτοί που θέλουν το Στάλιν ή το Λένιν ως πρότυπα...

  • WY avatar
   WY @ Hawk 07/08/2013 22:50:52

   Όλα αυτά πού είπες κι άλλα τόσα κι από άλλους πολλούς,περικλείονται μόνο σέ μία φράση/απάντηση :

   ## Ό κομμουνισμός είναι ή ψώρα τού πνεύματος ##.
   (Ν.Καζαντζάκης)

   Τά υπόλοιπα τά γράφει/περιγράφει εκτενώς ή Ιστορία!

   • Με ποιά πλευρά είσαι; avatar
    Με ποιά πλευρά είσαι; @ WY 09/08/2013 15:29:48

    Να διαβάσεις και τα άλλα που έχει γράψει ο Νίκος Καζαντζάκης. Μπορεί να ξεκολλήσει ως εκ θαύματος και η τρεμάμενη κομμουνιστοφοβική σου βελόνα. Που ξέρεις;

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Με ποιά πλευρά είσαι; 09/08/2013 18:41:07

     Για την ψωρα παντως δικιο ειχε.

 6. Πάνος avatar
  Πάνος 07/08/2013 13:00:32

  Το ΚΚΕ είχε κι άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Πχ:

  http://panosz.wordpress.com/2012/02/02/civil_war-130/

 7. makis Stefanatos avatar
  makis Stefanatos 07/08/2013 13:09:03

  Το μεγαλύτερο, για μένα τουλάχιστον, έγκλημά του ΚΚΕ ήταν το ότι εξευτέλισε την έννοια του αριστερού. Κάποτε, αριστερός ήταν ο καινοτόμος, ο ανήσυχος για τις αλλαγές στον κόσμο, ο διανοούμενος, ο ευαίσθητος για το σύνολο της κοινωνίας, ο ανοιχτός σε ιδέες, ο ανθρωπιστής των έργων, ο πολίτης του κόσμου, ο αλτρουιστής. Το ΚΚΕ, αυτή την εικόνα - πρότυπο την αντικατέστησε με το ηλίθιο κομματικό φερέφωνο, που μηρυκάζει ιδέες 150 ετών για να εξηγήσει τον κόσμο του 21ου αιώνα. Κατάντησε ένα ιδεολογικό απολίθωμα, φορέας της πιο μαύρης αντίδρασης, ενός ιδιότυπου υπερσυντηρητικού συνονθυλεύματος εθνικισμού και κρατισμού, του πιο βάρβαρου, για τον σύνολο των εργαζομένων, "ΟΧΙ σε όλα". Πολλοί μιλούν για τη θεωρία των δύο άκρων. Λάθος: στην Ελλάδα έχουμε ένα μόνο άκρο: την άκρα δεξιά, σε δύο εκδοχές, την κόκκινη και την μαύρη.

  • Mariana avatar
   Mariana @ makis Stefanatos 07/08/2013 14:51:46

   Έχουμε και ένα ακόμα άκρο: Την άκρα βουλιμία και εξουσιομανία. Στο νεοελληνικό κράτος, γνωστό καθ' ημάς ως "Ελλάς" (για να κορδωνόμαστε ως απόγονοι και κληρονόμοι εκείνων που φτιάξαν κάποτε πολιτισμό), αλλά διεθνώς γνωστό ως "Greece", πάντα υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός στο ποιοί είναι τα μεγαλύτερα καθάρματα: Οι εκπρόσωποι των "πατριωτών" ή οι εκπρόσωποι των "μιασμάτων". Άλλωστε τα πάντα σ'αυτό τον κόσμο πηγαίνουν κατά ζεύγη, φως-σκοτάδι, βορράς νότος, αρσενικό θυληκό κλπ. Χωρίστηκαν λοιπόν σε κυρίως δύο μεγάλες φυλές επειδή τα λάφυρα-δάνεια δε φτάνουν να φαν όλοι και πολεμούσαν μεταξύ τους (εμ-φύλιος, οι φυλές δηλαδή). Όποια καθάρματα νικουν κάθε φορά, τρώνε (ελληνικός καπιταλισμός) τα λάφυρα-δάνεια τα οποία τα μοιράζονται μεταξύ τους (ελληνικός σοσιαλισμός) τα μέλη της φυλής ενώ η άλλη φυλή περιμένει τη σειρά της. Γι' αυτό λέγεται πως η Ελλάδα είχε μια σταθερώς "μικτή οικονομία", συνδυάζοντας ελληνικό καπιταλισμό με ελληνικό σοσιαλισμό ανεξαρτήτως ιδεολογικής απόχρωσης της κυβέρνησης.
   Τώρα πια που τα δανεικά λιγόστεψαν και οι ξένοι βαρέθηκαν να χρηματοδοτούν το θέαμα απαιτώντας να παίξουν οι από χρόνια υπόδουλες φυλές με άλλους όρους, έχασε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Οι "υπερήφανες και ανεξάρτητες" φυλές προσπάθησαν να φαν όλες μαζί , να ενώσουν τις κυρίαρχες φυλές "εις σάρκα μίαν" αλλά δεν τους βγήκε και τα κάναν μαντάρα. Δεν μπορούν να "απλώσουν" τον ελληνικό σοσιαλισμό και "να τρων δίκαια" όλες μαζί. Απ' την άλλη, ο πάλαι ποτέ κραταιός "ελληνικός καπιταλισμός" κατέρρευσε ελλείψει δανεικών. Ο "ξένος δάκτυλος" ως έτοιμος από καιρό, ως σκηνοθέτης και παραγωγός του έργου "νεοελληνικό κράτος", θα βγει κερδισμένος και θα γελάσει τελευταίος. Μπορεί και να ρίξει οριστικά την αυλαία σε όλες τις φυλές, οι οποίες θα πάρουν τα κουβαδάκια τους και θα ψάξουν άλλες παραλίες ως "φορείς του διεθνούς ελληνικού πολιτισμού". Εκεί, χωρίς μάσα, μπορεί και να μονιάσουν οι "πατριώτες" με τα "μιάσματα" και να βγει κάτι καλό για τον ελληνισμό.

   • makis Stefanatos avatar
    makis Stefanatos @ Mariana 07/08/2013 15:17:57

    Αυτό αγαπητή Μαριάνα, δεν πρόκειται περί άκρου...πρόκειται περί του κυρίως σώματος, ευρισκόμενο σε προχωρημένη αποσύνθεση...Μερικές φορές σκέπτομαι ότι τελικά σαν κοινωνία εισπράτουμε αυτό που μας αξίζει και μόνο αν ξαναγυρίσουμε στα λίγα και ταπεινά, ίσως μπορέσουμε να βρούμε τον αξιακό δρόμο που χάσαμε...Το δυστύχημα είναι ότι αυτοί που μας έφεραν ως εδώ στήνοντας αυτό το σάπιο οικοδόμημα, είναι οι ίδιοι που θα μας επαναφέρουν στον "σωστό" δρόμο....

   • Nikos K. avatar
    Nikos K. @ Mariana 07/08/2013 16:38:51

    @Mariana

    Όρθιο χειροκρότημα! Εύγε!

 8. ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
  ΓΙΩΡΓΟΣ 07/08/2013 14:16:59

  αγαπητέ ΦΙΛΕ Φαήλο για μια ακόμη φορά απολαυστικός και καυστικότατος. Όσον αφορά τον ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗΣ θα κάνει να θυμηθεί την δράση της ΟΠΛΑ και της Επιμελητείας του Αντάρτη στην κατοχή και στα δεκεμβριανά, να θυμηθεί τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΚΚΕ ιδιαίτερα την 5η, να θυμηθεί το σύμφωνο του ΕΛΑΣ με τον γερμανικό στρατό κατοχής στο Λιβάδι (υπογράφων ο καπετάν Μάρκος) για ανεμπόδιστη αποχώρηση των γερμανοούνων με αντάλλαγμα την απόδωση του βαρέως οπλισμού στους ελασίτες, την μεραρχία των "Μακεδόνων του Αιγαίου" του ΔΣ (είναι αυτοί που οι απόγονοι τους βυσοδομούν τώρα στα Σκόπια ως "Μακεδόνων του Αιγαίου") και κακώς σε ταυτίζει με τον ΣΥΡΙΖΑ διότι οι αριστερές συνιστώσες του πρασινοκοκκινοροζ οπορτουνιστικού συνοθυλεύματος επέρωνται για τις καταβολές τους αναφέρονται στα πρακτικά των ολομελειών και ζητούν επιτακτικά την πολιτική επιτροπεία των ενόπλων δυνάμεων στα σταλινικά πρότυπα. όχι ακόμη για κολχοζ δεν έχουν δημοσίως πει κάτι. Αλήθεια θυμώνται ποιος ήταν ο ιδιοκτήτης κεντρικών κτιρίων σε Αθήνα και Πειραιά; αληθεύει πως για να κτισθεί ο Περισός τα μέλη συνεισέφεραν εργασία και χρήμα; το ΚΚΕ και η αριστερά ποντάρει στην φτώχεια και στην εξαθλίωση του λαού για να μπορεί να ψαρεύει σε θολά νερά ζητά και οργανώνει απεργίες αλήθεια μέσα στο ΚΚΕ ΓΊΝΟΝΤΑΙ ΑΠΕΡΓΊΕΣ; ναι όσο γίνονταν και στη ΕΣΣΔ
  τα "ταγματα εφόδου" της ΧΑ (όπως τα λένε) τι διαφέρουν από τις ομάδες περιφρούρησης της αριστεράς; μόνο στο χρώμα που αν κάνεις μίξη κόκκινου και μαύρου ....... εχεις τη μορφη του ολοκληρωτισμού που μέχρι τώρα δεν έχουν αποκυρήξει εκτός και αν η συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες αποτελεί "κολυμβύθρα του Σιλωάμ" Φαήλο ξέρεις τι τους ενοχλεί σε εσένα; οτι μιλάς τη γλώσσα τους δεν εισε κυριλέ πολιτικάντης και τους απογυμνώνεις ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΦΙΛΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΟΥ

  • deldio avatar
   deldio @ ΓΙΩΡΓΟΣ 07/08/2013 15:24:35

   Κρίμα που δεν έχεις διαβάσει ακόμα τον όρκο του ταγματασφαλίτη "υπερπατριώτη" που ορκίζεται πίστη και αφοσίωση στον Αδόλφο Χίτλερ! Ναι έτσι ακριβώς! Αυτά τα αποβράσματα, οι πάτρωνες και οι συνοδοιπόροι τους αποκαλούσαν όσους πολεμούσαν στα βουνά τους κατακτητές ως "προδότες". Οπότε πολύ καλά έκαναν και τους "έκοβαν". Για να μην μιλήσουμε για την αστική τάξη σου που πλούτισε από συνεργασίες με τους Ναζί και βγήκε πλουσιότερη από τον πόλεμο. Εάν θέλεις ονόματα διάβασε το βιβλίο του Δημοσθένη Κούκουνα που το διαφημίζει ακόμη και ο δεξιότατος Τράγκας. Αυτά λοιπόν που συμφωνούσε ο Ζέρβας (ΕΔΕΣ) με τους Άγγλους και τους Ναζί για ανεμπόδιστη υποχώρηση των Γερμανών ώστε να πάνε στο ανατολικό μέτωπο και εκείνοι τον τάιζαν με λίρες, εσένα σου έχουν πει ότι τα συμφωνούσε το ΚΚΕ και το ΕΑΜ με τους Γερμανούς. Δεν μου λες, αλήθεια, τον Παπαδόπουλο και τον Ιωαννίδη που ήταν βασανιστές στη Μακρόνησο είχες για δασκάλους;

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ deldio 07/08/2013 18:02:07

    Ο Κούκουνας είναι ο καλύτερος ιστορικός για την εποχή, ειδικότερα για τα θέματα του δοσιλογισμού.
    Αναφέρει βέβαια και πολλά ξεβρακωτικά για την στάση της αριστεράς τότε.
    Αλλά προφανώς διαβάζεις ότι σε βολεύει και πετάς και μξια παρόλα για τον "όρκο του ταγματασφαλίτη".
    Η κυβέρνηση του Καΐρου είχε κηρύξει ως προδοτικά τα Τάγματα. Όταν ο Βελουχιώτης τα χτυπούσε την Πελοπόνησσο, ήταν εκεί κι ο Παν. Κανελλόπουλος ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Στην Πάτρα μάλιστα περπάτησαν μαζί με τον Άρη στους δρόμους της απελευθερωμένης πόλης! Υπάρχουν φωτογραφίες.
    Τί έγινε μετά;
    Πολύ απλά το ΚΚΕ με όπλο τον ΕΛΑΣ ξεκίνησε υπό την ηγεσία του Σιάντου και των λοιπών την τελική προσπάθεια για βίαιη κατάληψη της εξουσίας με γεωμετρική αύξηση της βίας και κατά αμάχων, όπως εξ αρχής έκανε αλλά τώρα φτάσανε σες καθαρές σφαγές και ομηρεία αθώων. Αποτέλεσμα; Συσπείρωσε τους πάντες εναντίον του κι ο αστικός εθνικός κόσμος, από Φιλελεύθερους και Λαϊκούς, ως σοσιαλίζοντες, στράφηκε εναντίον τους. Έχοντας δε ανάγκη κάθε ένοπλου χεριού, "ξέπλυναν" και τους ταγματασφαλίτες. Ο δε εναγκαλισμός με τους σκοπιανούς αυτονομιστές του ΣΝΟΦ, συμπολεμιστές του Μάρκου, κι ως χτες συνεργάτες των Γερμα;ςνών υπό την καθοδήγηση του Ιβάν Μιχαήλοφρ, κι οι προδοτικές θέσεις για την Μακεδονία, τους στέρησαν κάθε ηθική νομιμοποίηση και εφεδρεία και οδηγήθηκαν σε επονείδιστη ήττα.
    Το χειρότερο είναι πόσες χιλιάδες πατριώτες εξαπάτησαν, παγίδευσαν και τους οδήγησαν κι αυτούς στο θάνατο ή στην ήττα και στη συνέχεια στην φυλακή, την εξορία ή την προσφυγιά, αφού πρώτα τους ατίμασαν ως Έλληνες με τις κολλεγιές της ηγεσίας με τους σκοπιανούς σωβινιστές.
    Διάβαζε ολόκληρη την Ιστορία κι όχι Μίκυ Μάους εγκεκριμένα από το κόμμα.

    • WY avatar
     WY @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 08/08/2013 09:45:39

     Φαήλο εύγε,
     διά τίς Ιστορικές σου αλήθειες,πού επί 70 χρόνια σχεδόν,αυτοί πού πράγματι πρόδωσαν τήν χώρα μας (3η επιστολή τού Ζαχαριάδη ,περί ανατροπής τού Μεταξά καί υπογραφή ειρήνης μέ τούς Ιταλούς - όπως έπραξε δλδ ό Λένιν, μέ τήν συμφωνία Μπρέστ-Λιτόφσκ/17/12/1917,μέ τούς Γερμανούς - έν μέσω μαχών,διά τήν Ελευθερία Μας, στά βουνά τής Ηπείρου καί χαρακτηρισμό τής έναρξης τού Β΄Παγκ.Πολέμου,ώς ##πόλεμος τών καπιταλιστών##,κι όλα αυτά φυσικά,πρίν τήν επίθεση τού Χίτλερ,εναντίον τής μητερούλας ΕΣΣΔ ##),προσπαθούν νά παραμορφώσουν!!!

    • Κώστας ΜΠ avatar
     Κώστας ΜΠ @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 08/08/2013 15:50:15

     "Η κυβέρνηση του Καΐρου είχε κηρύξει ως προδοτικά τα Τάγματα. Όταν ο Βελουχιώτης τα χτυπούσε την Πελοπόνησσο, ήταν εκεί κι ο Παν. Κανελλόπουλος ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Στην Πάτρα μάλιστα περπάτησαν μαζί με τον Άρη στους δρόμους της απελευθερωμένης πόλης"

     Eπιτέλους! Να ακούγονται οι αλήθειες. Εύγε! Ο πνευματικός και πολιτικός αρχηγός της Δεξιάς- και μέγας ευρωπαίος διανοητής τον οποίο έθαψε η μεταπολιτευτική αριστερή κουλτούρα- ήταν δίπλα στον Άρη ως απεσταλμένος της Ελληνικής Κυβέρνησης- και επέβλεπε το ξεπάτωμα των ταγματασφαλιτών του Κουρκουλάκου και του εμετικού Παπαδόγκωνα που ευχόταν χρόνια πολλά στα γενέθλια του Α.Χίτλερ.
     Ερώτημα: οι προδόταροι της ΧΑ που φωνάζουν "τιμή στους ταγματασφαλίτες" έχουν κάποια ιδεολογική σχέση με τον αρχηγό της Δεξιάς Παναγιώτη Κανελλόπουλο που επέβλεπε το ξεπάτωμα τους; Όχι. Ούτε δεξιοί, ουτέ καν ακροδεξιοί. Κοινοί προδότες που φωνάζουν για τιμή στους ταγματασφαλίτες.
     Οπότε να μην τους χαιδεύουμε. Ο ιδεολογικός μας πρόγονος Παναγιώτης Κανελλόπουλος επέβλεψε την εξολόθρευση των αγαπημένων της ΧΑ.
     Και εκτός από αμετανόητους κομμουνιστές , αυτά πρέπει να τα λέμε και στους εθνοπροδότες της ΧΑ που ντύθηκαν "αγανακτισμένοι πατριώτες" για να φωνάξουν το φρικώδες "τιμή στους ταγματασφαλίτες".

   • GLAD avatar
    GLAD @ deldio 07/08/2013 18:21:58

    Οι Γερμανοί έφυγαν μέσω Θεσπρωτίας ?

   • zap-zap avatar
    zap-zap @ deldio 07/08/2013 19:34:58

    πες τα...

 9. ευτυχια avatar
  ευτυχια 07/08/2013 14:26:03

  ξέχασες τον Γερμανό και το Kinisi travel....

 10. ήγγικεν avatar
  ήγγικεν 07/08/2013 14:31:47

  Είναι ένας εξηντάρης τώρα, από Ν. Ιωνία μεριά που καμάρωνε την 10ετία του ΄70,σε μας τους πιτσιρικάδες, για τα εργοστάσια που έμπαινε, "οργάνωνε" και διέλυε μετά.

  • Nikos K. avatar
   Nikos K. @ ήγγικεν 07/08/2013 16:44:55

   Πάρ'το αλλιώς! Το '70, ο "εξηντάρης" σήμερα, ήταν 20 χρονών

   (2013 - 60 = 1953).

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Nikos K. 07/08/2013 18:03:30

    Πρέπει να μάθεις την έννοια του σχετικού, κε απόλυτε μαθηματικέ! Το εξηντάρης σημαίνει από 60-69. Επίσης η δεκαετία του '70, φθάνει μέχρι το 1979. Επομένως ο συγκεκριμένος είναι δυνατόν να ήταν το 1979 μέχρι και 38 ετών. Γιατί εσύ έπιασες το άλλο άκρο. Μέση οδός δεν υπάρχει;

    • Nikos K. avatar
     Nikos K. @ Γεώργιος Τ. 08/08/2013 15:47:47

     Εσύ, ...μην το παίρνεις αλλιώς!

     ΥΓ. Δεν με αφορά, αγαπητέ, η γνώμη φανατικών υποστηρικτών προσώπων ή κομμάτων. Χαμένος χρόνος είναι. Ειδικά, στο διαδίκτυο, που δεν έχει φυσική υπόσταση ο "φανατικός", όπως σε ένα καφενείο, πχ, όπου το... γιούχα ή, ακόμα, τώρα, το καλοκαίρι, κανένα ποτήρι νερό, τους βάζει στη θέση τους και συνέρχονται, οι άνθρωποι.

     • ήγγικεν avatar
      ήγγικεν @ Nikos K. 08/08/2013 19:25:39

      Καλά είδες σε αυτό που ανέφερα "φανατικό υποστηρικτή";
      Όντως χρειάζεται λίγο κρύο νερό που κ που στο σβέρκο.
      Όταν λέμε το '70 εννοούμε μετά το '74 φυσικά.

     • Nikos K. avatar
      Nikos K. @ ήγγικεν 09/08/2013 01:33:14

      Δεν αναφέρθηκα σε σένα, φίλε.

 11. MantisKalhas avatar
  MantisKalhas 07/08/2013 14:57:58

  Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο παρακμάζουσας κοινωνίας είναι το γεγονός ότι η ιδιότητα του αριστερού θεωρείται μια έννοια θετική, δημιουργική και προοδευτική. Για δέστε που φτάσαμε! Και δεν φταίει η αριστεροσύνη μας έ; Και ξαναψηφίσαμε αριστερά σε συντριπτικά αλλά ευτυχώς σπασμένα ποσοστά και έχουμε και παράπονο; Και βρίζουμε ολημερίς τους πολιτικούς; Και γράφουμε ποιήματα με υποννοούμενα; Και θέλουμε να μας κουρεψουν και το στεγαστικό; ΕΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΙΣΟΤΙΜΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΕΨΙΑ ΧΑΪΡΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ.

  • Αντίδοτο avatar
   Αντίδοτο @ MantisKalhas 07/08/2013 15:38:51

   '' ΕΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΙΣΟΤΙΜΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΕΨΙΑ ΧΑΪΡΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ.''
   Καλά το λες. Εάν δεν ....καταντήσετε να ταυτίσετε την έννοια Αριστερά με ό,τι σας κατέβει, χαϊρι δε θα κάνετε εσείς οι ...... μη νοήμονες!

 12. Black in Black avatar
  Black in Black 07/08/2013 15:24:06

  Το ΚΚΕ, κατάντησε ένας χρεοκοπημένος επαγγελματίας Ιατροδικαστής, που βγαίνει επί πληρωμή στα δελτία των 8.00, για να αποφανθεί με ψυχραιμία κι ασυγχώρητο κυνισμό, σχετικά με τις αιτίες που οδήγησαν το θύμα στο νεκροτομείο.
  Κάτι ψελλίζει για νεκραναστάσεις, αλλά με το ανεκπλήρωτο και το υποθετικό, με εξορκισμούς και μ΄ανεδαφικά ευχολόγια, δουλειά δε γίνεται.
  Αιωνία τους η μνήμη των ανάξιων γραφειοκρατών. Ψεύτες έχουμε σε όλα τα χρώματα. Δε τους χρειαζόμαστε.

  • ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗΣ avatar
   ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗΣ @ Black in Black 07/08/2013 16:20:25

   Πόσο έξω πέφτεις αγαπητέ. Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά...Τον κομμουνιστή να τον φοβάσαι όταν κόβει το πόδι του για να ξεφύγει από το δόκανο...

   • Black in Black avatar
    Black in Black @ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗΣ 07/08/2013 16:48:42

    Τοκ Κομμουνιστή δεν τον φοβάμαι αγαπητέ. Τον τιμώ. Τον γιαλαντζί βολεμένο αριστερό όμως, που σφερτερίζεται τους αγώνες των ηρώων τον απεχθάνομαι κι όπου τον συναντήσω, τον ...χαιρετώ όπως του αξίζει.

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗΣ 07/08/2013 17:48:50

    Καλά. Τώρα κόψτε κανά κρουασάν με τα χεράκια. Πάει με τον καφέ.

    • ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗΣ avatar
     ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗΣ @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 07/08/2013 23:06:30

     Είναι και η ειρωνεία μια τακτική. Αποκρουστική ενίοτε.

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗΣ 08/08/2013 11:18:27

      Ε, ναι, τώρα. Μας είπες πως έκοψες το πόδι σου κι έφυγες απ' το δόκανο και θα μας έρθεις από τη Μουργκάνα με το Μαόυζερ πιο επικίνδυνος. Σιγά τα αίματα.
      Άμα σου απαντήσω στα σοβαρά, λοκατζίδικα κι από τα δεξιά, δεν θα σου αρέσει. Οπότε να προτιμάς την πλάκα και την ειρωνεία, διότι εγώ στους Μελιγαλάδες , τους ρεβανσιστικούς υπαινιγμούς και άλλα γραφικά δεν απαντώ με το σεις και με το σας.
      Είσαστε προκατακλυσμιαίοι και σε αποδρομή. Αναχωρείτε από την Ιστορία, στην οποία φέρατε γενοκτονίες, βαρβαρότητα, ποταμούς αίματος και μαύρη δουλεία.

     • ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗΣ avatar
      ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗΣ @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 08/08/2013 11:57:00

      Πότε κε Κρανιδιώτη φώναξε το ΚΚΕ για Μελιγαλάδες και για ρεβάνς; Τι σας εξιτάρει τόσο πολύ σε αυτά που γράφω;
      Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι εσείς είστε κομμάντο κι εμείς κάναμε θητεία ...Τσίπρα;
      Τέλος, ένα κόμμα που έχει γραμματέα τον Παπαμιμίκο είναι λίγο αστείο να μιλάει "λοκατζίδικα και δεξιά" και να ειρωνεύεται τους άλλους για ...κρουασάν. Αυτά σε κανένα πεκινουά του Σύριζα

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗΣ 08/08/2013 12:49:01

      Και σε συμπαθέστατα φαφούτικα αδέσποτα του Περισσού.
      Για την ταμπακέρα βλέπω σφυρίζεις κλέφτικα.

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 08/08/2013 12:51:59

      Και μην υποτιμάς την νοημοσύνη μου. Τον "έπιασα"τον υπαινιγμό σου, εξ ου και η απάντηση.
      Και γιατί δεν σου αρέσει ο Παπαμιμίκος;
      Μια χαρά παιδί είναι. Επειδή δεν πήγε εθελοντής για ζαχαροκάλαμο στην Κούβα;

 13. Χριστόφορος Μίχου avatar
  Χριστόφορος Μίχου 07/08/2013 16:20:21

  Α, ρε Φαήλο!!! μετά τα γραφομενά σου, ήθελα ναξερα αν θα υπάρξει αριστερή ουρά έξω από σκέλια!

  • Tell me lies avatar
   Tell me lies @ Χριστόφορος Μίχου 07/08/2013 16:24:18

   Μην το συζητάτε! Ακούει ο Κουτσούμπας και ο Χαλβατζής τέτοιες φοβερές κατηγορίες. πρωτάκουστες και τρέμουνε. Καταπληκτική επιτυχία.
   Έτσι έκανε και ο Δον Κιχώτης με τους ανεμόμυλους.

 14. Χριστόφορος Μίχου avatar
  Χριστόφορος Μίχου 07/08/2013 16:21:47

  διόρθωση: αριστερού ουρά.

 15. Tell me lies avatar
  Tell me lies 07/08/2013 16:30:35

  Τέτοια πρωτάκουστα και επιτυχημένα βρε ακούει ο Κουτσούμπας και ο Χαλβατζής και κρύβονται στα ...λαγούμια τους!
  Έτσι αυτάρεσκα κι ο Δον κυνηγούσε τους Ανεμόμυλους με το χάρτινο δόρυ του, αλλ΄πα αυτό ήταν παλιότερα.....

  • Nikos K. avatar
   Nikos K. @ Tell me lies 07/08/2013 16:48:48

   Ο υιός ή ο πατήρ Χαλβατζής;

   • Tell me lies avatar
    Tell me lies @ Nikos K. 07/08/2013 16:50:45

    Ο πατήρ. Ο υιός πάντως, μια χαρά τους τα είπε προ ενός χρόνου.

    • Black Ship avatar
     Black Ship @ Tell me lies 07/08/2013 17:04:35

     Κια μια χαρά τους τα βρόντηξε!

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Tell me lies 07/08/2013 17:31:40

   Έτσι είμαι εγώ, άλογο και δόρυ, αυτάρεσκος.
   Γράψε εσύ καλύτερα, βρε κουτό.

   • Tell me lies avatar
    Tell me lies @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 07/08/2013 20:22:52

    :-) Πολύ καλά κάνεις. Τους συμπαθώ τους αυτάρεσκους. Απλά κανένας δεν τρομάζει, ούτε κι εκπλήσσεται. Χαμένες σφαίρες, άσκοπη σπατάλη. Κουραστικές, αντιαριστερές επαναλήψεις.

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Tell me lies 07/08/2013 22:32:31

     Πολλοι αλλοι εχουν αλλη γνωμη. Μην μεγαλοπιανεσαι.

     • Tell me lies avatar
      Tell me lies @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 07/08/2013 23:37:04

      Μα φυσικά και υπάρχουν και οι ''άλλοι''. Όλοι αυτοί που σε υποχρεώνουν χειροκροτώντας ενθουσιωδώς, να υπερβάλλεις εαυτόν για να τους ...κανακέψεις. Έτσι από ''οδηγός'', τελικά καταλήγεις κινούμενος.... Δεν έχεις καμιάν ανάγκη εγώ να σου το πω. Συνειδητά τον ερμηνεύεις το ρόλο. Απλά όμως σπαταλιέσαι κουραστικά επαναλαμβανόμενος, για χάρη κάποιου απώτερου ''σκοπού''....
      Και γιατί όχι τελικά; Δικαίωμά σου.

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Tell me lies 08/08/2013 11:12:44

      Να 'σαι καλά που μου έδωσες την άδεια.
      Αν κρίνω όμως από μερικές αντιδράσεις, μάλλον η σφαίρα βρήκε μερικούς στο δόξα πατρί...

     • Tell me lies avatar
      Tell me lies @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 08/08/2013 12:51:34

      Δεν έχεις ανάγκη από άδειες ούτε εσύ, αλλά ούτε κι εγώ. Μη φτιάχνεσαι άδικα καλέ μου, ούτε οι σφαίρες σου είναι ...σφαίρες, ούτε εν προκειμένω βρήκανε το στόχο Σου.
      Η δε σπατάλη σου, κατανοητή, μονάχα ως προς τη συμβατική της σκοπιμότητα.

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 08/08/2013 12:53:47

      Έχεις ήδη γράψει πολλά για να πείσεις ότι είσαι "άνετος".

     • Tell me lies avatar
      Tell me lies @ Tell me lies 08/08/2013 14:04:15

      Πάντα γράφρω πολλά, με ...άνεση και αυταρέσκεια όπως κι εσύ! Μοιάζουμε.

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Tell me lies 08/08/2013 14:43:18

      Αν έχεις και παλιά Χάρλευ, τότε να πάμε βόλτα να ξυπνήσουμε γειτονιές. Αν και σε κόβω να έχεις Ural. Καλές κι αυτές. Κλασσικές.

     • Tell me lies avatar
      Tell me lies @ Tell me lies 08/08/2013 15:14:47

      :-) Δυστυχώς Χάρλευ δεν έχω... Αλλά αν ειλικρινά προτίθεσαι να τις ξυπνήσουμε τις γειτονιές, κάποιο τρόπο θα βρούμε....
      Πες το κι έγινε!

 16. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 07/08/2013 17:30:38

  Τα Μυστικά του Περισσού, ε; Άβατο.
  Σε συμφέρει, "σύντροφε", να κάνεις το παπί για την πολιτική ουσία του θέματος, την υποκρισία των ψευτοεργατοπατέρων.
  Αυτοί οι σκερβελέδες χαντακώσανε τη ζώνη στο Πέραμα και διάφορα άλλα.

  • ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗΣ avatar
   ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗΣ @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 07/08/2013 23:10:18

   Και τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά γιατί κατάντησαν όπως κατάντησαν; Αφού εκεί ήταν "καλά και εργατικά παιδιά" και όχι σκερβελέδες.
   Την Χαλυβουργία, εντάξει, την έλεγχαν οι "σκερβελέδες". Η Χαλυβουργική, όμως;
   Τα εργοστάσια στο Κιλκίς τα κλείνει το ΠΑΜΕ και ο γάιδαρος πετάει. Το έγραψε η Δημοκρατία...

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗΣ 08/08/2013 11:11:23

    Σου απαντάω παραπάνω, για να μην κουραζόμαστε δυο φορές.

 17. Νίκη avatar
  Νίκη 07/08/2013 17:34:52

  Ο χειρότερος εργοδότης είναι ο Κομμουνιστής εργοδότης και αυτό είναι γνωστό στην αγορά εργασίας από χρόνια. Το επιχείρημα που λένε κάποιοι ότι αυτό οι κομμουνιστές εργοδότες το κάνουν για να επαναστατήσουν οι εργάτες και οι υπάλληλοι τους στον καπιταλισμό είναι γελοίο! Μην σου τύχει φίλε μου "αριστερό" αφεντικό γιατί την έβαψες!!!

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Νίκη 07/08/2013 18:03:50

   "Ο Θεός να σε φυλάει από αριστερό αφεντικό"...
   Πικρή αλήθεια για όποιον ζει στην αληθινή πιάτσα.

   • εναςάσχετος avatar
    εναςάσχετος @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 07/08/2013 20:06:29

    Από πρώην αριστερό, να δεις, πόσο πρέπει να σε φυλάει ο Θεός!
    Φύλακα άγγελο πρέπει να βάλει δίπλα σου! Επί μονίμου βάσεως!

   • Black Ship avatar
    Black Ship @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 07/08/2013 20:43:33

    Τα ''αφεντικά'' όταν είναι κομπλεξικοί άνθρωποι, είναι πάντοτε και φασίστες.Είτε δεξιοί, είτε αριστεροί. Απορώ που καταφεύγετε σε τόσο αφελείς απλουστεύσεις.
    Φτηνός, προσβλητικός λαϊκισμός.

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Black Ship 07/08/2013 22:33:33

     Η αληθεια ποναει.

     • Black Ship avatar
      Black Ship @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 07/08/2013 23:42:13

      Η παραποιημένη ''αλήθεια'', χρησιμεύει μονάχα στη ρηχή προπαγάνδα, που απευθύνεται σε ανόητους και σε φανατικούς.
      Δεξιοί καλοί, Αριστεροί κακοί. Σε όλα όμως. Καλό για νηπιαγωγεία, αλλά κι εκεί ακόμα, θα γελάσουνε.

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Black Ship 08/08/2013 11:10:38

      Εμείς που είμαστε σε μεγαλύτερη τάξη, δεν γελάμε. Απλά κουνάμε το κεφάλι με συμπόνια για τους ιαχωβάδες της Αριστεράς που ωρύονται όταν τους ξεβρακώνεις.

     • Πέτρος avatar
      Πέτρος @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 08/08/2013 13:02:01

      Πάντα μια παιδική δικαιολογία για τα αδικαιολόγητα αυτοί οι δεξιοσκύπτοντες σύντροφοι! Μόνο για να πεισθούνε οι ίδιοι οτι δεν....

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 08/08/2013 13:06:31

      Μην ανησυχείς. Θα πας εσύ στο δέντρο που βγάζει πεντακοσάευρα και θα το λύσεις το πρόβλημα. Αν στο μεταξύ δεν έρθει το διαστημόπλοιο με του Ελ απ' το Σείριο. αν δεν καταργήσει στο μεταξύ το Μνημόνιο ο Αλέξης με "ένα άρθρο, ένα νόμο", πριν γυρίσει η Ρένα από το κομμωτήριο.

     • Πέτρος avatar
      Πέτρος @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 08/08/2013 13:12:07

      Δεν ξέρω αν η μόνη σας λύση για να θολώνετε τα νερά είναι να κινδυνολογείτε για το τι δε θα κάνουνε οι άλλοι. Αφήστε το κυνήγι των ΚΚΕδοφαντασμάτων και των Συριζοδιαβόλων και δώστε εσείς τις λύσεις που υποχρεούστε. Εσείς ασκείτε την εξουσία. ΔΕν τσιμπάμε στον αποπροσανατολισμό σας, ούτε θα πάμε να μαζέψουμε τη μπάλα απ΄την εξέδρα. Ο χρόνος σας, μετράει ήδη αντίστροφα.

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 08/08/2013 13:45:57

      Είσαι μεγάλος για τσικό.
      Η κυβέρνηση κάνει όσα κάνει. Σε άλλα συμφωνώγ, σε άλλα διαφωνώ και τα γράφω. Πάντα επωνύμως.
      Ο Σαμαράς πάντως προσπαθεί και κάνει ΚΑΤΙ.
      Οι λοιποί ρίχνουν επαναστατικές πορδές στον άνεμο.
      Και δεν βαρέθηκες να μετράς τον χρόνο αντίστροφα πριν την φαντασιακή σου νέμεση; ¨ολο τελειώνει το χρόνομετρο και ξανά πίσω. Θα το χαλάσεις.

     • Πέτρος avatar
      Πέτρος @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 08/08/2013 14:10:41

      Αυτό που προσπαθεί είναι σε λάθος κατεύθυνση και τα αποτελέσματά του δεν καταλήγουν υπέρ μας. Έρχεται το πλήρωμα του χρόνου και όποιος ''δε μπορεί'' αυτά που απαιτούν οι περιστάσεις, ας υπερβεί ή ας αποχωρήσει. Να περάσει ο επόμενος και αν κι αυτός δε μπορεί ο επόμενος. Δεν προσωπολατρεύουμε. Ηγέτη ψάχνουμε. Κάποιος τελικά θα ...μπορέσει!

     • Πέτρος avatar
      Πέτρος @ Black Ship 08/08/2013 14:12:24

      Αυτό που προσπαθεί είναι σε λάθος κατεύθυνση και τα αποτελέσματά του δεν καταλήγουν υπέρ μας. Έρχεται το πλήρωμα του χρόνου και όποιος ''δε μπορεί'' αυτά που απαιτούν οι περιστάσεις, ας υπερβεί ή ας αποχωρήσει. Να περάσει ο επόμενος και αν κι αυτός δε θα μπορέσει, ο επόμενος. Δεν προσωπολατρεύουμε. Ηγέτη ψάχνουμε. Κάποιος τελικά θα ...μπορέσει!

   • Βατάτζης avatar
    Βατάτζης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 08/08/2013 01:14:40

    Ειδικά από αριστερό εργοδότη που ανδρώθηκε επί χούντας, όταν έπαιρνε "δουλειές" όπως εργολαβίες σε βάρος της ΜΟΜΑ (!), είτε στο ΕΙΡΤ και την ΥΕΝΕΔ, είτε βολευόταν στο Δημόσιο, είτε έπαιρνε μεταθέσεις από το Σουφλί στο Γουδί... Και μετά το 74, φώναζε ότι είναι αριστερός....

   • ΕΛΕΝΗ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ avatar
    ΕΛΕΝΗ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 10/08/2013 23:38:44

    Ή απο αφεντικό που αφού πλουτισε, εγινε αριστερος !
    (πολυ μοδατο πια !!!)

  • Nik avatar
   Nik @ Νίκη 08/08/2013 10:03:11

   Η εμπειρία μου ακριβώς!

 18. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 07/08/2013 18:04:43

  Ποια περιουσία του; Τη συχνότητα που ανήκει στο κράτος; Κάνει αυτό που κατηγορεί και θάλει να βγει και από πανω; Φαρισαίοι έως αηδίας μια ζωή!

 19. ΑΝΤΟΝΙΟ avatar
  ΑΝΤΟΝΙΟ 07/08/2013 19:59:33

  Ο υιός μου ,πολιτικός μηχανικός , δούλεψε πριν από χρονιά και για δυο χρόνια σε τεχνική εταιρεία με αφεντικό κουμουνιστή , που στα νιάτα του είχε κολλήσει χιλιάδες άφησες του κόματος , πρώτος μισθός 900 €, όταν ο μισθός με την συλλογική σύμβαση ηταν 1200-1300+ , έφευγε το πρωί για επαρχία ,250χλμ μακρυά ,έκανε όλες της δουλείες με νομαρχίες , δήμους, συνεργεια κλπ κλπ και επιστροφή 2 και 3 μαύρα μεσάνυχτα ,το δε πρωί κανονικά στο γραφείο χωρίς ούτε ένα λεπτό καθυστέρηση .

 20. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 07/08/2013 19:59:46

  Εξαιρετικός Φαήλος, δια μίαν ακόμην φοράν!

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Strange Attractor 08/08/2013 11:09:06

   Μαιτρ, σας ευχαριστώ.

 21. ΜΑΡΑ avatar
  ΜΑΡΑ 07/08/2013 20:32:01

  Αφηστε κυριε Φαηλο την κριτικη, τη χολη και τα ευφυολογηματα για το ΚΚΕ.Εμμεσως πλην σαφως σε ολα τα αρθρα σας διαβλεπω μια ταση οτι για ολα στην Ελλαδα φταινε οι αριστεροι. Μηπως εχετε να πειτε κατι για αυτους που κυβερνουνε με θηριωδη ποσοστα τις τελευταιες δεκαετιες ,πλουσιοι ολοι τωρα πια μετα την ενασχοληση τους με τα κοινα που οδηγησαν τη χωρα (και τους πολιτες ) στο καναβατσο; Μηπως εχετε να πειτε κατι για τον Μητσοτακη το νεωτερο που χωρις να εργαστει ποτε ,πλουσιοςς και παιδι του κομματικου σωληνα παιρνει αποφασεις για τις ζωες χιλιδων ανθρωπων και το παιζει και μεταρρυθμιστης;
  Θα απολογηθει ποτε οταν θα τα εχει κανει ροϊδο (που λεν και στο χωριο μου) ;
  Οχι βεβαια ολοι αυτοι πειραματιζονται πανω στις ζωες μας και τους υποστηριζεις.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΜΑΡΑ 08/08/2013 12:47:17

   Αγαπητή Μάρα, αυτοί που έφεραν την χώρα ως εδώ, ακόμη κι όταν δεν κυβέρνησαν οι αριστεροί, κυβέρνησαν οι νοοτροπίες τους.
   Για τα ημέτερα ζητήματα, θα ακολουθήσουν άλλα κείμενα...

   • Ορέστης Α. avatar
    Ορέστης Α. @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 08/08/2013 17:31:10

    '' ακόμη κι όταν δεν κυβέρνησαν οι αριστεροί, κυβέρνησαν οι νοοτροπίες τους.''
    Τι παιδαριώδες δεξιοάλλοθι κι αυτό πια! Δεν ήξερα πως οι ...νοοτροπίες έχουν δεξιό ή αριστερό ...πρόσημο! Πείτε μας κι άλλα ανεκδοτάκια με κακούς αριστερούς που φταίνε για όλα βρε παιδιά! Είναι πολύ της μοδός τελευταία.

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Ορέστης Α. 09/08/2013 12:17:29

     Σου συνιστώ ένα ποτηράκι αγνό ελαιόλαδο.
     Θα σε βοηθήσει να καταπιείς την αλήθεια χωρίς να ζοριστείς πολύ.

 22. Κεραμυδόγατος avatar
  Κεραμυδόγατος 07/08/2013 20:39:44

  Έξυπνο, πνευματώδες και ευχάριστο άρθρο (ως συνήθως!)
  (Την ιστορία με τους ΣΝΟΦίτες στη Ρούμελη δεν την ήξερα. Φτάσανε τόσο χαμηλά οι... "Μακεδόνες" ταξικοί μας αδελφοί;)

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Κεραμυδόγατος 08/08/2013 12:45:11

   Διάβασ την αυτοβιογραφική αφήγηση του Φλωράκη στην Άννα Παναγιωταρέα. Το λέει καθαρά.
   Μάλιστα αυτή η κάθοδος των σλαβόφωνων αυτονομιστών ανταρτών ως τη Ρούμελη, πρώτα απ' όλα δυσανασχέτησε τους ίδιους, που βρέθηκαν μακριά από τα μέρη τους.
   Δημιούργησε όμως και τεράστιο πρόβλημα η παρουσία τους, αφού σκανδάλιζε κι εξόργιζε τους ντόπιους και η συνύπαρξη τους με τους Έλληνες αντάρτες ήταν προβληματική. Η ίδια η ύπαρξη τους στις τάξεις του ΔΣΕ ήταν η ζωντανή επιβεβαίωση των κατηγοριών της Κεντροδεξιάς εμφυλιακής κυβέρνησης για προδοσία του ΚΚΕ.

 23. Νίκη avatar
  Νίκη 07/08/2013 20:50:23

  Ο Όργουελ που ήταν αριστερός ΄έγραψε την "φάρμα των ζώων". Διάβασε το βιβλίο και θα καταλάβεις τι σημαίνει "γουρούνι" κομμουνιστής εργοδότης. Ξέρεις τι του έκαναν τα συντρόφια του όταν το διάβασαν;

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Νίκη 08/08/2013 11:08:29

   Ο Όργουελ μετά τον τραυματισμό του ενώ υπηρετούσε εθελοντής στην πολιτιφυλακή του POUM του Αντρέϊ Νιν και την επιστροφή του από την Ισπανία, έγινε ενσυνείδητα πράκτορας των Αγγλικών υπηρεσιών κατά των κομμουνιστών, διότι θεωρούσε τους σταλινικούς καθάρματα και εχθρό της ανθρωπότητας και της ελευθερίας τους...

   • Ορέστης Α. avatar
    Ορέστης Α. @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 08/08/2013 15:18:27

    '' έγινε ενσυνείδητα πράκτορας των Αγγλικών υπηρεσιών..'' Ελεύθερος, χωρίς εξάρτηση δεν άντεχε ε;
    Δύσκολο πράγματι...

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Ορέστης Α. 09/08/2013 12:16:03

     Ήθελε να τους κάνει ζημιά, γιατί τους θεωρούσε αληθινούς φασίστες. Διάβασε όλο το έργο του και τη ζωή του και μην βγάζεις έτσι εύκολα συμπεράσματα. Και μην ξεχνάς πως ήταν Άγγλος...

 24. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 07/08/2013 22:58:17

  Τόση "εθνική συμφιλίωση" στις δύσκολες ώρες, πια; Δεν αντέχεται, μελό το καταντήσαμε...
  Άχ τι χώρα, μπαμπά (1897-1989). Και τι αιώνας, αυτός ο 20ος, ο δικός σου Αιώνας, ο εχθρικός συνοδοιπόρος σου! Πώς άντεξες τη φρίκη του, εσύ που έλεγες "όποια χώρα χρειάζεται ήρωες είναι μια παιδεμένη. πονεμένη χώρα";
  Έφυγες μαζί του, έτσι νόμισες, αλλά στην Ελλάδα δεν λέει να τελειώσει, μπαμπά, ο 20ός αιώνας, ο αιώνας σου. Φθάσασμε στο 2013, και ακόμη μ' αυτόν παλεύουμε.
  Δύσκολο και τώρα να τον αντέξεις: Στη φρίκη που ήξερες, προστέθηκε και άσχημη, μεταμοντέρνα χλιδή..

 25. Mariana avatar
  Mariana 08/08/2013 01:45:50

  Κατ' αρχάς, για να εξηγούμαστε, το ότι λέω κάποια πράματα δε σημαίνει ότι πρέπει να είμαι αριστερή. Αυτή δεν είναι η δική μου νοοτροπία. Το ή είσαι μαζί μας ή εναντίον μας είναι αλλονών...

  Εφόσον λοιπόν όλο το έθνος ήταν "εθνικόφρον" τότε γιατί ζητούνταν πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων μέχρι 5ο ξάδερφο και ως το '74, ακόμα και για την πιο ταπεινή θέση εργασίας? Τι φοβούνταν οι "δημοκράτες", οι "φιλελεύθεροι"? Χώρια που ο "εχθρός" ήταν στα ξερονήσια και είχαν μείνει ελεύθεροι μόνο οι "γνήσιοι Έλληνες". Γιατί βγήκε ο β' παπατζής με 48% και 172 έδρες το '81 μόλις έριξε λίγο αριστερό δόλωμα? Πού βρέθηκαν ξαφνικά τόσοι "αριστεροί" σε μια χώρα "εθνικοφρόνων" που ήταν μετά τόσο λυσσαγμένοι ώστε να ζητούν "πράσινα πιστοποιητικά"? Ποιός καλλιέργησε τόσο μίσος επί 30 χρόνια? Πέρασαν Γερμανοί, Άγγλοι, Αμερικάνοι, ταγματασφαλίτες, Φρειδερίκες, βίες, νοθείες, χούντες "να καθαρίσουν τη χώρα από τον κομμουνισμόν", έναν κομμουνισμό που όμως δεν είχε λαϊκή στήριξη όπως λες! Τόση φασαρία επειδή δεν είχε λαϊκή στήριξη! Μάλιστα... Και αμέσως μετά με ένα "ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά" πήρε ο τύπος 48%! Τόσο πολύ το "έθνος των πατριωτών" είχε αγαπήσει τις υπηρεσίες της ελληνικής δεξιάς που έπεσε με τα μούτρα στον πρώτο αριστερό απατεώνα που εμφανίστηκε τάζοντας "σοσιαλισμό" εξ ΗΠΑ!
  Σκεφτήκατε ποτέ γιατί φέρθηκε ο κόσμος με σκεπτικό "αμάν να γλυτώσουμε απ' αυτούς κι ας έρθει όποιος να 'ναι"? Και ήρθε...

  Εσείς που ξέρετε ιστορία, μια έκθεση κάποιου κύριου Πόρτερ εξ ΗΠΑ την έχετε υπόψη σας ή μήπως είναι από τα μικυμάους της αριστεράς κι αυτή?

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Mariana 08/08/2013 12:37:30

   Τα έχετε μπερδέψει λίγο. Το 1981 ο εν λόγω δεν βγήκε γιατί πούλησε λίγο "αριστεριλίκι".
   Καταρχήν βγήκε γιατί πούλαγε παστριωτισμό και εθνική υπερηφάνεια, σε μια χώρα ταπεινωμένη από το άγος της Κϋπρου το 1974. Σας θυμίζω τα κεντρικά συνθήματα: "Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες", "Έλληνική μεραρχία στην Κύπρο", 'Έξω οι βάσεις", "ΈΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο". Πιάνανε. Γιατί; Γιατί στην πλειοψηφία, από Δεξιούς έως Αριστερούς, η ήττα του 1974 ήταν βαυειά πλήγη, οι σύμμαχοι μας θεωρούνταν υπόλογοι ότι άλλοι ανέχτηκαν κι άλλοι συνέδραμαν την Τουρκία στον Αττίλα και στην συνεχιζόμενη επιθεςτικότητα της στο Αιγαίο και στην Θράκη.
   Κατά δεύτερον υποσχέθηκε κοινωνική δικαιοσύνη, παροχές, πράγματα που ΔΕΝ ανήκουν μόνο στην Αριστερά, ούτε θέλφ=γουν μόνον τους αριστερούς. Γιατί ο δεξιός απλός πολίτης, εργαζόμενος, θέλει κοινωνική ...αδικία;
   Μην υπεραπλοστεύετε τα πράγματα και μην φτιάχνετε ψευδείς πα;ράγοντες για να σας βγει η εξίσωση.
   Το λίγο που ήθελε από την μειοψηφία; της Αριστεράς οπ Ανδρέας το πήρε με τρία πράγματα: α) Με την νομιμοποίηση της Εθνικής Αντίστασης, β) Με γενική αριστερή, "αντιιμπεριαλιστική" ρητορεία και γ) με παροχές με δανεικά και κοινωνικοποίηση της διαφθοράς, διεύρυνε τον κύκλο των συμμετόχων - λεηλατών...

   • Mariana avatar
    Mariana @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 08/08/2013 14:17:24

    Μάλιστα. Δηλαδή κοινωνική διακαιοσύνη και εθνική κυριαρχία περίμεναν στην Ελλάδα τόσο οι αριστεροί όσο και οι... δεξιοί από τον γιο του παπατζή! Δηλαδή δέχεσαι ότι εκεί είχε φτάσει το πράμα μετά από 35 χρόνια διακυβέρνησης της "ελληνικής δεξιάς" υπό τη βοήθεια των ΗΠΑ που δεν άφηνε για την "ελληνική αριστερά" ούτε θέση οδοκαθαριστή. Ωραία!
    Αν έχεις την καλοσύνη να ρίξεις φως και σε ένα άλλο θέμα που έχω μπερδευτεί, παρακαλώ ανάλυσέ μου λίγο αν θέλεις και την έκθεση Πόρτερ που ανέφερα πριν. Ποιούς εννοεί ας πούμε με τον όρο "κλίκα" εδώ: "Η κλίκα αυτή είναι αποφασισμένη να υπερασπίσει με κάθε μέσο τα οι­κονομικά της συμφέροντα και δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το τι μπορεί να στοιχίσει αυτό στην οικονομία της χώρας. Τα μέλη αυτής της κλίκας επιθυ­μούν να διατηρήσουν άθικτο ένα φορολογικό σύστημα που τους ευνοεί, με αληθινά σκανδαλώδη τρόπο. "

    ή εδώ:
    "Οι κερδίζοντες, δηλαδή οι βιομήχανοι, οι έμποροι, οι κερδο­σκόποι και οι μαυραγορίται, διάγουν έν πλούτω και χλιδή, το πρόβλημα δε αυτό ουδεμία κυβέρνησις το αντιμετώπισεν αποτελεσματικώς."

    και εδώ:
    "Ουδέν μέτρον ελήφθη από της απελευθερώσεως δια να δοθή χρήσιμος εργασία εις τους δυναμένους να εργασθούν από το ευρύ αυτό στρώμα του πληθυσμού."

    Σε ποιούς αναφέρεται ο Πόρτερ - επικεφαλής της Αμερικανικής Οικονομικής Αποστολής στην Ελλάδα, με το βαθμό του πρέσβη? Ποιοί είναι αυτοί που τα κάνουν αυτά στον τόπο τους? Και από ότι φαίνεται πρόκειται για κάποια άρχουσα τάξη με συγκεκριμένο ιδεολογικό προφίλ.


    Την έχει εδώ αν θέλεις να τη δεις.
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%88%CE%BA%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7_%CE%A0%CF%8C%CF%81%CF%84%CE%B5%CF%81

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Mariana 09/08/2013 11:10:45

     Ε, και; Σωστός ο Πόρτερ. Γιατί, εγώ υπερασπίστηκα τους ...μαυραγορίτες;
     Και η αυθαιρεσία αυτονών κι υποκρισία, νομιμοποιεί την υποκρισία κι αυθαιρεσία του ΚΚΕ;
     Τα 'χεις λίγο μπερδεμένα...

    • Mariana avatar
     Mariana @ Mariana 09/08/2013 11:33:17

     Επιμένεις να με χαρακτηρίζεις απολογήτρια του ΚΚΕ για να φαίνεσαι αυτομάτως "δημοκράτης". Τα περισσότερα πράγματα εμφανίζονται ως ζεύγη. Η δραστηριότητα των μαυραγοριτών και όσων αναφέρει η έκθεση, δημιούργησε, την αντίδραση αυτων που υφίσταντο την δράση των μαυραγοριτών, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν αυθαίρετα ως "'Ελληνες αριστεροί". Δεν υπάρχει τέτοιο πράμα. Η ελληνική αριστερά γεννήθηκε ως 'αμυνα σε αυτούς που αναφέρει ο Πόρτερ. Ίσως και ως η λαχτάρα των μη "μαυραγοριτών" για να φαν κι αυτοί καθώς έβλεπαν να περιθωριοποιούνται. Πάντα οι "μαυραγορίτες" καθόριζαν την κοινωνική και ιδεολογική πορεία του ελληνικού κράτους βρίσκοντας είτε συνοδοιπόρους είτε αντιπάλους. Η αριστερά στην Ελλάδα δεν ήταν ποτέ αυτόνομη ιδεολογικά.
     Διότι το ξέρετε καλά εσείς... όποιος προλάβει εδωπέρα και κάτσει πρώτος στο τραπέζι, τρώει και την πιο μεγάλη μερίδα. Ή μήπως όχι?

    • Φαηλος Μ. Κρανιδιωτης avatar
     Φαηλος Μ. Κρανιδιωτης @ Mariana 09/08/2013 18:32:03

     Εχεις πληρη ιστορικη συγχυση κι ερμηνευεις τα γεγονοτα του 1943-49 με ανερματιστο τροπο. Ιδια απεχθεια στους μαυραγοριτες κοι ολο το μηχανισμο της παρακμης ειχαν και οι πολλοι κι εντιμοι βασιλοφρονες δεξιοι, Φιλελευθεροι, αντιμοναρχικοι και μη, δημοκρατες σοσιαλιστες, που δεν γινανε κατσαπλιαδες., δεν σηκωσαν οπλα κατα της Πατριδας. Κι ηταν η πλειοψηφια. Ενδιαφερουσα η φαντασιακη ερμηνεια σου για τα γεγονοτα αλλα την διαψευδει η Ιστορια.

    • Mariana avatar
     Mariana @ Mariana 09/08/2013 21:00:10

     Βρε δεν υπάρχει ΚΚΕ. Ξέχνα το :) ! Ήταν κακό, ήταν προδοτικό, σήκωσε τα όπλα κατά της πατρίδας! Ας το δεχτώ! Αλλά δεν ήταν γνήσια αριστερά με αριστερή ιδεολογία "αλλαγής του κόσμου" όπως αυτή που απεχθάνεστε. Όργανο του Στάλιν θέλεις να το πεις, πες το όπως θέλεις , δεν με ενδιαφέρει το ΚΚΕ. Άλλοι κυβέρνησαν την Ελλάδα. Γι' αυτούς μιλάμε εδώ.
     Ευτυχώς όμως η "πατρίδα" νίκησε αυτούς που "σηκώσαν τα όπλα εναντίον της" και μπορούσε ελεύθερα και υπερήφανα μετά να τρώει τα χαστούκια από τον Πόρτερ και να βάζει τα κλάματα ο εκπρόσωπός της (υπουργός συντονισμού Στέφανος Στεφανόπουλος) . Ιστορικό χαστούκι! Σύμβολο! Τρως χαστούκι - παίρνεις τα δάνεια - τρως τα δάνεια. Γι' αυτόν τον μηχανισμό παρακμής που στήσατε και διατηρήθηκε ως σήμερα τι άποψη έχεις?

    • Φαηλος Μ. Κρανιδιωτης avatar
     Φαηλος Μ. Κρανιδιωτης @ Mariana 10/08/2013 01:25:03

     Μεγαλο νταλκα εχεις με τον Πορτερ.
     Στην αναγκη της ξενης βοηθειας μας εριξε ο τυχοδιωκτισμος της Αριστερας, αφου οταν οι αλλοι ανοικοδομουσαν τα ερειπια του Β ΠΠ και εκβιομηχανιζονταν, εμεις συνεχιζαμε τον πολεμο εναντια στην τυχοδιωκτικη ανταρσια.
     Διαφθορα και κακοδιαχειριση συχνα εντεινονται σε εκτακτες περιστασεις. Στον Υπαρκτο να δεις τι γινοτανε. Γι αυτο το 1989 οι κομμισαριοι ευκολα γινανε μαφιοζοι κι ολιγαρχες, γιατι παντα αυτο ηταν!
     Την προδοσια της δηθεν "αστικης ταξης" την εχω περιγραψει σε κειμενα μου πολυ πιο τεκμηριωμενα και δηκτικα απ οτι εσυ. Μεταπολιτευτικα παντως η κακοδιαχειριση και το κρατος βροντοσαυρος φυιαχτηκαν με αριστερα υλικα. Και κυριως η ανακυκλωμενη αριστεραντζα στελεχωσε τα μαγαζια των νταβανρτζηδων ενω η ΠΑΣΟΚαρα διαχειριστηκε το κρατος οπως το ΚΚΕ το κλωστηριο του Λαναρα.

    • Mariana avatar
     Mariana @ Mariana 10/08/2013 12:31:27

     Α, ο Πόρτερ έριχνε τα χαστούκια αλλά είπε διαχρονικές αλήθειες. Πολύ έξυπνα μιλούσε για "κλίκα" και δεν ξεχώριζε αριστερά και δεξιά από την τακτική της μάσας. Όπως και ‘συ το αφήνεις να εννοηθεί στο τελευταίο σου σχόλιο!

 26. Τάσος Αναστασόπουλος avatar
  Τάσος Αναστασόπουλος 08/08/2013 08:25:00

  Φαήλο τους αδικείς - αν και έζησες (έστω και εκ του μακρόθεν) στην μπρεζνιεφική εποχή - όταν λες ότι δεν είδαν την αταξική κοινωνία, για την οποία μιλούν.

  Την έζησαν στην "ΕΣΣΔ", όταν με το τελευταίο Σύνταγμά της, το 1977, διακήρυξαν ότι το κράτος ήταν πλέον αταξικό.

  Το ότι μετά από 14 χρόνια έζησαν την κατάρρευση του πρώτου "αταξικού" κράτους στην Ιστορία του ανθρώπινου είδους, δεν μετράει, γι' αυτούς και δεν έχει καμμία σημασία, αφού έζησαν, έστω και έτσι, την "υπαρκτή αταξική κοινωνία"...

  Κατά τα άλλα, καλόν είναι να μην ξεχνιόμαστε : Βρισκόμαστε λίγο μετά το 1204. (Γιατί, όντως, η αλήθεια πονάει)...

 27. Nik avatar
  Nik 08/08/2013 10:04:46

  Ο Αγιος Μαρξ τα είχε προβλέψει όλα, ακόμη και το Ιντερνέτ.

 28. ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
  ΓΙΩΡΓΟΣ 08/08/2013 12:49:24

  αγαπητέ Φαήλο θα σου στείλω την συμφωνία στο Λειβάδι του Ολύμπου με την παράκληση να την δώσεις στην δημοσιότητα(σσ από λάθος έγραψα οτι την υπογράφει ο καπετάν Μάρκος αντί του ορθού καπετάν Κίτσος). Στην Ήπειρο όπου κυρίως έδρασε ο Ζέρβας οι γερμανοί ήσαν ελάχιστοι καθώς εκεί ήσαν Ιταλοί και τουρκαλβανοί τσάμηδες. Ερώτησεις: 1..Ποια η στάση του ΚΚΕ όσο ίσχυε το σύμφωνο Ρίμπερντροπ -Μολότωφ μεταξύ Γερμανίας ( Αδόρφου Χίτλερ)και των ΕΣΣΔ
  (Στάλιν) 2.. Ο συνταγματάρχης Ψαρός ήταν γερμανοτσολιας; Ο Γρίβας ήταν συνεργάτης των γερμανών; 3.. Όταν ο ΜΕΤΑΞΑΣ είπε ΟΧΙ και το Ελληνικό Έθνος σύσωμο το έκανε πράξη τι ελεγε ο Ζαχαριάδης;
  4..ο Τζήμας γνωστός με την κωδική ονομασία «Σαμαρινιώτης» μέλος του Π.Γ. του ΚΚΕ ο Ζησιάδης η Τερπόφσκι τοποτηρητής μέλος της γραμματείας βορείου ελλάδος και ο Λαζαρίδης Κ. και άλλοι 24 κρατούμενοι των γερμανών στην Ακροναυπλία με ποίων την παρέμβαση απελευθερώθηκαν; τί εδήλωσαν στους γερμανούς για να εφεθούν ελεύθεροι; τους συνόδευσε στην απελευθέρωση τους βούλγαρος διερμηνέας; Ο Τζήμας σε έκθεση του προς την καθοδήγηση του κ.κ.ε. αναφέρει ότι εφοδιάστηκαν με βουλγάρικες ταυτότητες και μαζί με άλλους συντρόφους τους σλαβομακεδόνες ταξιδέψαν ανενόχλητοι με αυτοκίνητο της βουλγάρικης πρεσβείας από την Αθήνα προς Θεσσαλονίκη ( πηγή Γ.Φαράκου ...Άρης Βελουχιώτης το χαμένο αρχείο άγνωστα κείμενα). Επίσης ο Ζάιτς -προξενικός γραμματέας της εν Αθήναις γερμανικής πρεσβείας κατά την περίοδο της κατοχής, στο βιβλίο του "Η γερμανική κατασκοπεία στην Ελλάδα" αναφέρει ξεκάθαρα ότι "από τους 27 κομμουνιστές τα 22 άτομα ήταν όργανα των βουλγαρικών μυστικών υπηρεσιών συμμάχων του Άξονα.. 5.. Τι ρόλο είχαν η Διεύθυνση Δικαστικού του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, η ΥΤΟ (Υπηρεσία Τάξης Ομάδας) του Μπούλκες, η ΥΣΑ (Υπηρεσία Στρατιωτικής Ασφάλειας), της Επαγρύπνησης, των μονίμων φυλακών του ΕΛΑΣ στον Πεντάλοφο και των αντίστοιχων του ΔΣΕ στο χωριό Γράμμος (Γράμμουστα) και στις Κρανιές Πρεσπών μετέπειτα. Ο κρατούμενος Γιώργος Γιαννούλης, ταξίαρχος του ΔΣΕ, πυροβολήθηκε ανύποπτος κάτω από τη σκιά ενός δέντρου κοντά στο ερειπωμένο χωριό Φούσια του Γράμμου, ενώ ο συνονόματός και ομοιόβαθμός του Γεωργιάδης γαζώθηκε κυριολεκτικά από τα αυτόματα των «ελίτ εκτελεστών» της ΥΣΑ λίγο έξω από τις Κρανιές.... 6... Αληθεύει οτι η γιαγιά του Γκρουέφσκι ήταν συμμορίτισα ερωμένη καπετάνιου του ΕΛΑΣ που διέφυγε μετά τη μάχη της Φλώρινας(δημοσιεύθηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ το 2009); ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Οι ηττημένοι του εμφυλίου (ναι ήταν εμφύλιος διότι αδελφός πολεμούσε αδελφό φίλος συντοπίτης τον φιλο κλπ αλλά από την μια μερία ήταν οι ΕΔ του κράτους και από την άλλη ξενοκίνητες συμμορίες που χρησιμοποιήθηκαν από ταν "πατερούλη" μετά την Γιάλτα) μετά από 10 περίπου χρόνια και αφού δεν τους βγήκε το αντάρτικο διεξήγαγαν έναν ιδεολογικό πόλεμο, που μετά το 1974 τους έδωσε την ευκαιρία να να αποκτήσουν και ιδεολογική υπεροχή με αποτέλεσμα να θεωρούνται οι μόνοι δημοκράτες οι μόνοι "γνήσιοι εκφραστές της λαϊκής θέλησης". Τους τσούζει γιατί αυτά παίρνουν τέλος τους μάθαμε και η "ιδεολογική τρομοκρατία" δεν περνά. Μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού καταρρέουν και τα παιδάκια τους γιατι χάσανε την μητερούλα ΕΣΣΔ που ο κρατικός της καπιταλισμός μετεξελίχθηκε σε άκρατο ιδιωτικό

 29. Κωστας Αλεξιου avatar
  Κωστας Αλεξιου 08/08/2013 12:50:04

  Αγαπητέ Φαήλο, η Τυποεκδοτική οφείλει σε προμηθευτές (χαρτί, μελάνια κτλ) στην αγορά περισσότερα από 18 εκατομμύρια Ευρώ! Στον Τειρεσία έχει 14 εκατομμύρια σφραγισμένες επιταγές και 3 εκατομμύρια συναλλαγματικές! Γι΄αυτά δεν μιλάει ποτέ κανείς !!! Φέσωσε την αγορά με ιλιγιώδη ποσά και κάνει την ... πάπια! Όσο για το αν είναι κομματικό έντυπο εμείς που ξέρουμε γελάμε...! Τυπώνει εφημερίδες τρίτων, έντυπα πολυεθνικών κτλ... Μας δουλεύουν ψιλό γαζί... Αλλά και οι υπεύθυνοι της πολιτείας που είναι να παρέμβουν για την πώληση του σταθμού, τον έλεγχο των οικονομικών κτλ; Αυτούς υποστηρίζεται κακώς κατά τη γνώμη μου έμμεσα κ.Κρανιδιώτη... Οι εταιρείες ΔΟΛ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, MEGA κτλ ξέρετε πόσες ανέλεγκτες χρήσεις έχουν; Ξέρετε ότι όσο ήταν στο Χρηματιστήριο όφειλαν να ελέγχονται ετησίως;
  Με πολλή αγάπη κ.Φαήλο αλλά στηρίζετε τους ίδιους που μας έφεραν ως εδώ με επιχειρήματα που ενώ είναι αληθινά δεν είναι ολοκληρωμένα παρά την ομολογουμένως οξύνοια που διαθέτουν ακόμα και μισά....

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Κωστας Αλεξιου 08/08/2013 12:56:56

   Αγαπητέ Κώστα, ποιους εννοείς ότι στηρίζω;

 30. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 08/08/2013 12:57:25

  Αν εννοείς, ΔΟΛ, MEGA κλπ, μάλλον δεν με διαβάζεις τακτικά!

 31. Mάριος avatar
  Mάριος 08/08/2013 13:40:07

  Πόση χρησιμότητα έχουν άραγε τα εμπρηστικά σχόλια προς αναζωπύρωση των εμφυλιακών παθών; Είναι τώρα η κατάλληλη ώρα για να το κάνουν αυτό οι έλληνες; Τη δυσκολότερη μεταπολεμικά στιγμή της χώρας, θα κάτσουν οι έλληνες να λύσουν τα εμφυλιακά τους σύνδρομα; Μυαλό δεν βάλαμε από την ίδια την ιστορία μας;

  Θεμιτή η ανάλυση για την ουτοπία του υπαρκτού σοσιαλισμού, αλλά οι κομματικές γενικεύσεις και οι προεκτάσεις που δόθηκαν δεν νομίζω ότι βοηθούν σε τίποτα αυτή την ώρα.

  • ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
   ΓΙΩΡΓΟΣ @ Mάριος 08/08/2013 14:40:28

   ΑΠΛΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ "ΚΑΛΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΑΤΟΥ ΔΕΞΙΑΣ " Η ΜΟΝΟΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΕΞΙΟΙ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΝΕ ΚΑΙ ΜΟΧΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΔΑΚΡΥΖΟΥΝ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΞΕΝΩΝ ΕΚΟΝΤΕΣ Ή ΑΚΟΝΤΕΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΒΑΣΗ Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΣΥΚΩΝΕΙ ΤΑ ΠΑΡΩΧΗΜΕΝΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΦΛΑΜΠΟΥΡΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙ ΠΟΤΕ ΚΡΑΤΑΙΑΣ ΕΣΣΔ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΕΧΘΡΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΜΑΤΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ Ή ΚΡΑΤΙΚΑ ΠΟΥ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΑΟΙ ΤΑ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΟΠΩΣ Η ΕΣΣΔ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΗΣ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΕΣ ΧΩΡΕΣ ΟΠΩΣ Η ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΠΟΥ ΕΠΑΙΞΕ ΩΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ Η ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΕΠΑΙΞΑΝ ΡΟΛΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΑΡΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΞΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΝΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΒΕ ΟΤΙ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΥΓΚΛΙΝΟΝΤΑ ΑΠΟΚΛΙΝΟΝΤΑ Ή ΣΥΓΚΡΟΥΩΜΕΝΑ ΚΑΙ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΜΕΓ ΔΥΝΑΜΕΝΩ ΥΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ 2ης ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΘΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΓΙΑΤΙ Η ΛΗΘΗ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΓΚΑΤΑΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΩΣΙΜΟ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΓΓΝΩΜΗ

   • Μάριος avatar
    Μάριος @ ΓΙΩΡΓΟΣ 08/08/2013 21:24:28

    Δεν θα έκανα τόσο σαφείς διαχωρισμούς μεταξύ «πατριωτών» και μη ελλήνων. Γιατί ξέρω «πατριώτες» που μία χαρά βόλευαν την πάρτη τους όταν μπορούσαν και μετά έκαναν και κήρυγμα περί εθνικοφροσύνης. Θα έκανα διαχωρισμό μεταξύ υποκριτών και μη ελλήνων.

    Πάντως, ακριβώς λοιπόν αυτή η ιστορική μνήμη μας διδάσκει για τη φυσική τάση που έχουν οι έλληνες στον εμφύλιο και την αλληλοφαγωμάρα. Ξαναλέω, δεν είναι η κατάλληλη ώρα να τα λύσουμε αυτά. Είναι σαν να καίγεται το σπίτι σου και αντί αν σβήσεις τη φωτιά να τσακώνεσαι με τη γυναίκα σου για το πως έφταιξε που καίγεται.

 32. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 08/08/2013 13:55:22

  Το τμήμα της Ελληνικής κοινωνίας, "δεξιό" και "αριστερό", που εν έτει 2013 πολιτικολογεί ασύστολα με επιχειρήματα, εμφυλιακά και ψυχροπολεμικά, δανεισμένα από τις δεκαετίες 1940 και 1950, παρουσιάζει κλασικό συλλογικό double bind:
  Απο τη μια η παραβατική χλίδα της Καλλιθέας, της Μυκόνου και των διάφορων κοινοβουλευτικών και μη "στάρ" σε παραλίες και αξιοθέατα.
  Απο την άλλη, τα "γουναράδικα", τα γουρουνάδικα και το σκύψιμο πάνω απο την τρύπα της Πηγάδας (να προσέχουμε μην ζαλιστούμε).
  Όχι δεν θα γίνουμε όλοι σχιζοφρενείς. Υπάρχουν αντίδοτα, λογικά και συναισθηματικά.

  • sender avatar
   sender @ Uncle Stgm 08/08/2013 19:02:13

   Είναι και μια απεγνωσμένη προσπάθεια,στις εποχές ισοπέδωσης των ιδεολογιών,δια της αντιδιαστολής και ψευδο-εμφυλιοπολεμικού μίσους , να σταθεροποιήσουμε, έστω και με παρωχημένες μεθόδους,τα ρευστά κομματικά όρια.Αλλά υπάρχει τόση κόπωση στο εκλογικό σώμα!

 33. Πέτρος avatar
  Πέτρος 08/08/2013 14:12:50

  @ Φαήλος : Αυτό που προσπαθεί είναι σε λάθος κατεύθυνση και τα αποτελέσματά του δεν καταλήγουν υπέρ μας. Έρχεται το πλήρωμα του χρόνου και όποιος ''δε μπορεί'' αυτά που απαιτούν οι περιστάσεις, ας υπερβεί ή ας αποχωρήσει. Να περάσει ο επόμενος και αν κι αυτός δε μπορεί ο επόμενος. Δεν προσωπολατρεύουμε. Ηγέτη ψάχνουμε. Κάποιος τελικά θα ...μπορέσει!

 34. Δαναός avatar
  Δαναός 08/08/2013 14:18:14

  Αγαπητέ Φαήλο το πρόβλημα δεν είναι το Κ.Κ.Ε , ούτε το παρελθόν του. Αυτοί κομμουνιστές είναι , τέτοια θα λένε και τέτοια θα κάνουνε. Μην ψάχνεις λογική συνέπεια στα λόγια και στις πράξεις ενός κόμματος που η ίδια του η ύπαρξη αποτελεί παγκόσμια τρολιά. Το πρόβλημα είναι ο πολιτικός χώρος της Δεξιάς, ο οποίος δεν έχει κάνει ακόμα την αυτοκριτική του , δεν έχει ξεκαθαρίσει με ειλικρίνεια σε τι πραγματικά πιστεύει μέσα από μία διαδικασία αυτοπροσδιορισμού και όχι ετεροπροσδιορισμού . Για τα φαινόμενα του κομμουνιστικού υπαρκτού σουρεαλισμού που βιώνουμε τα τελευταία σαράντα χρόνια σε αυτόν τον τόπο, ευθύνεται αποκλειστικά η Δεξιά , η οποία αντί να ριχτεί σε μια μάχη ιδεών ορθώνοντας έναν γνήσιο πολιτικό λόγο, παραμέρισε τις εθνικο-φιλελεύθερες αξίες της, αποποιήθηκε των ιστορικών της καταβολών, απέκτησε έναν λόγο ενοχικό και κενό νοήματος δίνοντας την ηθική νομιμοποίηση στους πάσης φύσεως μαρξιστές να παραδίδουν από θέση ισχύος μαθήματα δημοκρατίας με φόντο μπόλικη δόση μαρξιστικού παροξυσμού. Μήπως είναι καιρός να επαναπροσδιορίσουμε σε στέρεη βάση τις αξίες και τα ιδανικά μας, από το να επισημαίνουμε απλά τα παράδοξα και τις ασυνέπειες των άλλων πολιτικών χώρων; Vincit qui se vincit.

 35. τηλέμαχος αναγνώστου avatar
  τηλέμαχος αναγνώστου 08/08/2013 14:39:37

  1. 27.6% ανεργία τον μήνα Μάϊο (τι διαβάζει ο Βρούτσης κάθε μήνα στην ΕΡΓΑΝΗ παραμένει μυστήριο).
  2. Ο Χωμενίδης στην εποπτική αρχή της νέας ραδιοτηλεόρασης
  3. Δύο στους τρεις φεύγουν από ΕΑΣ, ΕΛΒΟ σύμφωνα με την Κυριακάτικη Δημοκρατία.
  Μήπως να είχαμε καμιά παραίτηση από την ΠΕ της ΝΔ;
  Υ.Γ.1. Όταν τα βάζεις με τον ΣΥΡΙΖΑ πάντα γράφεις "με το ΚΚΕ διαφωνώ αλλά το σέβομαι και το τιμώ γιατί είναι σταθερό στις απόψεις του". Ναι, αλλά στην παρούσα ανάρτηση αυτές οι "σταθερές απόψεις" ισοδυναμούν με διαρκές αδίκημα εσχάτης προδοσίας σύμφωνα με την αντίληψή σου.
  Υ.Γ.2. Με τέτοιες απόψεις για την πρόσφατη ελληνική ιστορία πώς σε τράβηξαν ο Τρίτσης και ο Χαραλαμπίδης; Μήπως παραείσαι ακραίος τώρα για να εξιλεωθούν τα νεανικά αμαρτήματα;

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ τηλέμαχος αναγνώστου 09/08/2013 12:12:38

   Έχεις λίγο περίεργες απόψεις για την πολιτική δράση και την πολιτική κριτική.
   Φυσικά και σέβομαι τον κόσμο του ΚΚΕ και το ίδιο για τις ξεκάθαρες απόψεις του και το ξεχωρίζω για την σοβαρότητα, σε σχέση με τα αριστερίστικα καραγκιοζιλίκια του. Γι' αυτό εξοργίζομαι διπλά όταν βλέπω τώρα την υποκρισία τους στο ζήτημα του 902.
   Πριν αποτολμήσεις να με χαρακτηρίσεις ακραίο, οφείλεις να μου γράψεις κι αποδείξεις τι από αυτά που λέω είναι ψευδή. Διότι αν είναι αληθή, τότε, φίλτατε, η αλήθεια δεν είναι ποτέ "ακραία". Αν εσένα σε στενεύει η αλήθεια στις μασχάλες και σου χαλάει το παρα;μυθάκι που έχεις στον νου σου για την Ιστορία και την πολιτική, τότε το πρόβλημα το έχεις εσύ κι όχι εγώ.
   Αν είχες την τύχη να θητεύσεις με τον Τρίτση και τον Χαραλαμπίδη, τότε θα είχες μάθει την ενότητα Εθνικού και Κοινωνικού και το πόσο ωραία είναι η περιπέτεια της ελεύθερης σκέψης, αδιαφορώντας για τις ταμπέλες που κολλάνε τα αληθινά φασιστόμουτρα, οι αγράμματοι και τα κομματόσακυλα.
   Για την ελληνική αμυντική βιομηχανία συνεχίζω την μικρή εκστρατεία τυπέρ αυτής και των εργαζομένων της. Θυμίζω ότι στο ΥΠΟΙΚ τους πηγαίνανε για μπάρκο α λα ΕΡΤ και τελικά η απόφαση του Πρωθυπουργού είναι εξυγίανση εν λειτουργία, ενώ ήδη κινούνται οι διαδικασςίες για την καταβολή ικανού μέρους των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους. Οπότε για το τι θα γίνει ας περιμένουμε, αφού εν τω μεταξύ έκαστος κάνει το καθήκον του.
   Για τον Χωμενίδη τα έγραψα και εδώ σκληρότερα από τον καθένα. Αν τον λουστούμε, είναι αλλονών πρόβλημα.
   Αν παραιτούμαι όποτε διαφωνώ, τότε θα έπρεπε να είχα παραιτηθεί ήδη πέντε με έξι φορές. Δεν είναι όμως αυτή υγιής λειτουργία, όταν δεν μετέχεις σε κυβερνητική θέση.
   Δικό μου καθήκον απέναντι στον αρχηγό που ελεύθερα επέλεξα και στην συνείδηση μου, είναι να λέω την αλήθεια και όπου μπορώ να προτείνω και πρακτική λύση. Όχι να κάνω ντόρο ως διαφωνών για επικοινωνιακά κέρδη.

   • Τηλέμαχος Αναγνώστου avatar
    Τηλέμαχος Αναγνώστου @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 09/08/2013 16:52:24

    1. Τρίτσης, Χαραλαμπίδης, Μαραντζίδης (ο και χαϊδευτικά αποκαλούμενος "συνήγορος του ταγματασφαλίτη") δεν πάνε μαζί. Ρώτα και τους ίδιους (τουλάχιστον τους δύο). Και βλέπω δεν αναφέρεσαι καθόλου στον Μαργαρίτη. Όχι ότι θα απεδείκνυε κάτι όπως νομίζεις ότι κάνεις αναφερόμενος στον Μαραντζίδη αλλά έτσι για πληρότητα. Τα μεθοδολογικά της Ιστορίας έτσι κι αλλιώς είναι δύσκολη υπόθεση.
    2. Του γράφεις του χριστιανού: "Κι ακόμη και σήμερα, χωρίς να ντρέπεσαι, αφού λες ψέματα για τους αριθμούς και την κατάπτυστη ανθελληνική κολλεγιά σας με αυτά τα καθάρματα και την συμφωνία για διαμελισμό της Ελλάδας, γράφεις φταίει ο γεωγραφικός τόπος του αγώνα και τους αναγάγεις περίπου σε ..πλειοψηφία. Μυαλό δεν βάζετε, ούτε τσίπα αποκτήσατε". Αυτό είναι τιμή και σεβασμός;
    3. Μητσοτάκης, Χατζηδάκης, Μηταράκης, Στουρνάρας και "Ο δικός μας κόσμος είναι περισσότερος κι εξίσου λαϊκός, αν όχι και περισσότερο, απ’τον δικό σας. Από του ΣΥΡΙΖΑ, σίγουρα πολύ περισσότερο! Είναι κυρίως αγρότες, εργάτες, δημόσιοι κι ιδιωτικοί υπάλληλοι, επαγγελματίες κι όχι μεγαλομπουρζουάδες, βιομήχανοι, εφοπλιστές κλπ." άλλη μεγάλη αντίφαση ιδίως τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε τους Πασόκους (θα μπορούσε να τους πάρει η ΝΔ αν όντως ήταν λαϊκό κόμμα). Εκλογές Μαϊου 2012: Β' Πειραιά: ΣΥΡΙΖΑ 23,85%, ΑΝΕΛ 12,40%, ΚΚΕ 12,29%, ΝΔ 9,77%. Ιούνιος 2012: ΣΥΡΙΖΑ 36%, ΝΔ 18%. Εκλογές Ιουνίου 2012: Φιλοθέη-Ψυχικό ΝΔ 51% , ΣΥΡΙΖΑ 16%.
    4. Ο Πόρτερ γράφει κυρίως για την αστική τάξη της εποχής (και σημερινή σε μεγάλο βαθμό) και όχι για τους μαυραγορίτες, απλώς ήταν επικαλυπτόμενα κοινωνικά στρώματα. Αν και δεν είμαι σίγουρος αν η αστική τάξη είναι χειρότερη με μαυραγορίτικες αντί για αριστοκρατικές καταβολές.
    5. Το ζουμί της υπόθεσης με τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες δεν είναι το οικονομικό (αν εξαιρέσουμε τους περίπου 50 εργαζόμενους που πλήττονται άμεσα και αυτό δεν είναι μικρό πράγμα). Είναι το ότι σε αντίθεση με τη δεκαετία του 60 και του 70 ακόμη, το ΚΚΕ δεν μπορεί να φτιάξει ένα πολιτιστικό κυρίως προϊόν που θα κατατρόπωνε τη χυδαιότητα του λάϊφ σταϊλ (κυρίαρχη επιλογή του συστήματος) και την ελεγχόμενη ενημέρωση των νταβατζήδων. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ήττα, κυοφορείται από το 1990 παρά τις μπαρούφες περί "ιδεολογικής ηγεμονίας της αριστεράς" και κινδυνεύει να γίνει μη αναστρέψιμη να επικρατήσει δηλαδή στα σίγουρα η βαρβαρότητα.

    • Φαηλος Μ. Κρανιδιωτης avatar
     Φαηλος Μ. Κρανιδιωτης @ Τηλέμαχος Αναγνώστου 09/08/2013 19:18:45

     Τον Τριτση αν τον ρωτησουμε, δεν θα εχει καθολου πλακα αν απαντησει, διοτι ως γνωστον εχει πεθανει εδω και 21 ετη.
     Τα περι "δυνηγορου του ταγνματασφαλιτη" ποιος τα λεει, ο .."Ριζοσπαστης"; Το ξαναλεω και σε σενα, ο Μαραντζιδης ειναι επιμελης και σαφης στην παραθεση των πηγων του. Αν μπορεις αμφισβητησε τον με ισης σοβαροτητας τεκμηριωση. Οι υβρεις και οι συκοφαντιες ειναι γελοια οταν αντιπαρατιθενται στην σοβαρη ισορικη ερευνα.
     Ο Μαργαριτης ειναι τοσο μεροληπτικος που πρεπει να τον διαβαζεις για να μαθαινεις πως ΔΕΝ πρεπει να γραφεται η Ιστρορια. Κανεις την παπια σε σειρα ζητηματων οπως τα νταραβερια με τους "μακεντινσκι", την βιαιη στρατολογηση και παιδιων, τις εκτελεσεις αιχμαλωτων κλπ. Τον διαβασα κι αυτον για να καταλαβω οτι ειναι προπαγανδα, όχι Ιστορια.
     Αλλου εχω αναφερθει και στον Καλυβα, τον Δορδανα. Υπαρχει και αλλοι, οπως ένα προσφατο κι εξαιρετο εργο - μου διαφευγει τ' ονομα- για το αναρτικο των τουρκοφωνων Ποντιων στην Μακεδονια και την τραγωδια τους.
     Ειναι αστειο στην Ελλαδα οπου η "αστικη ταξη" δεν γεμιζει ουτε 10 λεωφορεια να αμφισβητεις την λαικοτητα της πλειοψηφιας της βασης της Κεντροδεξιας.

     • Τηλέμαχος Αναγνώστου avatar
      Τηλέμαχος Αναγνώστου @ Φαηλος Μ. Κρανιδιωτης 09/08/2013 21:17:59

      Σέβομαι το ότι προφανώς γράφεις από κινητό ευρισκόμενος σε κάποια κορυφογραμμή και δεν το συνεχίζω, αλλά οι αριθμοί λένε σχεδόν πάντα την αλήθεια (στα πλούσια προάστια η ΝΔ είναι με διαφορά πρώτη και στα λαϊκά προάστια είναι τουλάχιστον δεύτερη), το δε ανέκδοτο με τον αμερόληπτο Μαραντζίδη και τον προκατειλημμένο Μαργαρίτη πολύ καλό.

 36. ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
  ΓΙΩΡΓΟΣ 08/08/2013 14:54:52

  ΑΠΛΑ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Ο ΔΣ ΗΤΑΝ 30.000 ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΒΙΑΙΩΣ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΗΘΕΝΤΕΣ ΕΠΑΡΚΩΣ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΒΑΡΕΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΠΥΡΟΒΟΛΑ ΝΙΚΗΘΗΚΕ 1ον ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΧΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ 2ον ΓΙΑΤΙ ΤΟ 1948 ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ....ΞΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΕΣ ΦΥΛΛΑΔΕΣ ΤΗΣ ΚΝΕ ΤΗΣ ΜΟΔΝΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΗΓΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΗΤΑΝ ΜΠΑΝΑΝΙΑ ΕΝΩ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΗ ΗΤΑΝ Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΓΓΕΛΟΥΣ ΕΙΧΕ ΚΟΚΚΙΝΟΥΣ ΔΙΑΒΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΤΕΒΑΝ ΤΑ ΚΑΖΑΝΙΑ ΠΟΥ ΕΒΡΑΖΕ ΤΟ ΠΟΠΟΛΟ ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΤΟ 1949 ΓΙΝΑΜΕ ΔΥΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ ΚΑΙ ΓΛΥΤΩΣΕ Η ΑΔΕΛΦΗ ΜΟΥ ΤΟ Κ@Λ@ΜΠΑΡΟ ΚΑΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΑ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΑΝΤΙΝΙΣΤΑΣ Ή ΓΙΑ ΣΚΙ ΣΤΗ ΣΙΒΗΡΙΑ ΓΙΑΤΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΤΑ ΦΟΝΤΑ ΑΠΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΝΑ ΓΙΝΩ ΟΛΙΓΑΡΧΗΣ, ΜΑΦΙΟΖΟΣ, ΝΤΑΒΑΤΖΗΣ. ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΕΓΩ ΕΜΑΘΑ ΝΑ ΖΩ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΩΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΤΗΝ ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΔΑΚΡΥΖΩ ΟΧΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΥΝΩ ΤΟ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟ ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟ Ή ΤΑΞΙΚΟ ΚΑΘΗΚΟΝ

  • Mariana avatar
   Mariana @ ΓΙΩΡΓΟΣ 08/08/2013 19:55:11

   Μπράβο! Εσύ δε χρειάζεται να έχεις ταξικό καθήκον. Τι να το κάνεις? Άστο γι'αυτούς που κυβερνάν τη χώρα και την οικονομία και χώνουν και στη δεξιά και στην αριστερή τσέπη. Αυτοί το υπερασπίζονται με κάθε μέσο. Το ταξικό καθήκον τους σήμερα, τους υπαγορεύει λόγω... "κρίσης", να ζεις εσύ με 300€ και αυτοί με 20.000€ στο Κολωνάκι, στην Ελβετία και στη Μύκονο ! Εσύ να δακρύζεις για τη σημαία, να γλύφεις ως ελεύθερος Έλληνας τα ψίχουλα που σου πετάν όταν και αν το θέλουν, να προσπαθείς να φας και τα ψίχουλα του διπλανού για να είσαι "ανταγωνιστικός", να φεύγεις εσύ και το παιδί σου μετανάστες για ένα ξεροκόμματο διότι "η πατρίς δεν μπορεί να σε θρέψει λόγω οικονομικών προβλημάτων", να επιτρέπεις να σου ληστεύουν τα ασφαλιστικά ταμεία "για το καλό του τόπου", να σου ρημάζουν την υγεία και την παιδεία, να σου βάζουν φόρους πιο πολλούς από το εισόδημά σου, να κάνεις και πολλά παιδιά που θα τα διδάσκεις τη δική σου στάση ζωής, και τελικά να ζώνεσαι και τα (αμερικανογερμανικά) "όπλα τα ιερά" όταν σου λένε ότι "κινδυνεύει το εθνικό συμφέρον" (που αποτελεί ευφημισμό του ταξικού συμφέροντος εκείνων που το εκτιμούν). Και ήταν καλός άνθρωπος... "πατριώτης" πάνω απ' όλα!

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Mariana 09/08/2013 11:11:59

    "Ταξικό καθήκον";
    Αλέκα, εσύ είσαι;

    • Mariana avatar
     Mariana @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 09/08/2013 11:20:42

     Ούτε εσύ έχεις να υποθέσω... (και να γελάσω)

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Mariana 09/08/2013 18:37:19

      Όχι. Εχω εθνικο καθηκον, που σημαινει πιστευω στην εθνικη και κοινωνικη ενοτητα και ολοκληρωση, πως πθιστευω πως ολες οι ταξειις εχουν δικαιωματα αλλα και υποχρεωσεις, πως η κοινωνια δεν ειναι πεδιο ταξικου πολεμου και πως βασικη προυποθεση της εθνικης ενοντητας και κοινωνικης ειρηνης ειναι η αμβλυνση των κοινωνικψων αντιθεσεων δια της κοινωνικης δικαιοσυνης και προνοιας. ΥΓ Ελλειψη τονων λογω κινητου!

     • Mariana avatar
      Mariana @ Mariana 09/08/2013 21:19:53

      Ευτυχώς αποδέχεσαι την ύπαρξη τάξεων με δικαιώματα και υποχρεώσεις. Ε, λοιπόν αυτά τα δικαιώματα δεν πρέπει να τα υπερασπίζονται οι τάξεις όταν κινδυνεύουν από μια άλλη τάξη που πάει να τους τα καταργήσει έστω και άθελα επειδή έχει καλύτερη πρόσβαση στην εξουσία και νομοθετεί? Πως θα έρθει η κοινωνική ειρήνη και η αμβλυνση των κοινωνικων αντιθεσεων όπως σωστά αναφέρεις αν κάθε πολίτης δεν ξέρει και δεν υπερασπίζεται την θέση του? Η κοινωνικη δικαιοσυνη και η προνοια είναι αποτέλεσμα μιας κοινωνικής διαδικασίας δεν είναι αίτιο.
      Από τη στιγμή που δέχεσαι τάξεις στην κοινωνία θα πρέπει να δεχτείς και την αντιπαλότητα μεταξύ τους σε περίπτωση που τα συμφέροντά τους συγκρούονται. Και συνήθως στα οικονομικά συγκρούονται! Όταν υπάρχουν τάξεις και συγκεκριμένη πίτα, δε γίνεται αλλιώς! Οι πολίτες πρέπει να έχουν και εθνικό και κοινωνικό και ταξικό καθήκον - συνείδηση. Αν φτάσουμε ποτέ σε αταξική κοινωνία, το ξανασυζητάμε.

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Mariana 10/08/2013 01:31:22

      Δεν συνεννοουμαστε. Καθηκον του κρατους να μην επιτρεπει σε καμμια ταξη να καταχραται της θεσης της και να αμβλυνει τις αντιθεσεις, επιβαλοντας το κραυος του Νομου και στους ισχυρους. Αλλιως μιλαμε για ζουγκλα. Κι αυτα μπορει να τα πετυχει μονο εθνικη κυβερνηση με ατσαλινο χερι. Παντως εχεις πολυ πλακα οταν υποδυεσαι τη μη ..αριστερη.

     • Mariana avatar
      Mariana @ Mariana 10/08/2013 12:26:47

      Ατσάλινο χέρι ε? Του κράτους... Για να ελέγχει τους ισχυρούς, ε? Μα οι ισχυροί ελέγχουν το κράτος! Δεν είναι κάτι αφαιρετικό έξω από την κοινωνία το κράτος. Πονηριές αθάνατες των μαύρων και κόκκινων εκμεταλλευτών.
      Τέλος πάντων... κανείς δεν μπορεί να δει κάτι άλλο πέρα από αυτό που του ορίζει η συνείδησή του. Εγώ δεν είπα ότι είμαι αριστερή ούτε ότι δεν είμαι.
      Τι ωραία που τα έχετε φτιάξει και σας πιστεύει και ο κόσμος! Που φροντίσατε να τον αποβλακώσετε με την "παιδεία". Βάζετε και τις ταμπελίτσες, Αριστερός είναι όποιος ψηφίζει Σύριζα και ΚΚΕ. Δεξιός όποιος ψηφίζει νδ και... Καρατζαφέρη! Χωρίς ιδεολογικό υπόβαθρο, χωρίς νοοτροπίες, χωρίς στάση ζωής άλλη πλην της μάσας. Μπορεί να υπήρξαν και μερικοί γνήσιοι αριστεροί που ανακατεύτηκαν με την πολιτική και τους έφαγε το "εθνικό" χώμα όπως ο Μπάτσης. Οι υπόλοιποι ή γράφαν κανα βιβλίο ή κάθονταν στο περιθώριο επειδή δεν αντέχαν τη δεξιά τακτική των "νομιμοποιημένων αριστερών" μεταπολιτευτικών κομμάτων. Η Ελλάδα έχει τόσους γνήσιους αριστερούς όσους έχει και γνήσιους αστούς. Τραπεζίτες, εργολάβοι, βιομήχανοι, καναλάρχες, πολιτικοί(!), εργάτες, ΔΥ, νοικοκυρές, διατρέχουν το πολιτικό φάσμα από ΚΚΕ έως ΧΑ αναλόγως ποιός τάζει τα περισσότερα ή χασκογελάει καλύτερα! Έτσι παθαίνεις όταν οι "ηγέτες" σου διδάσκουν να μην έχεις ταξική συνείδηση και συ χαμένος στην αμάθεια τους πιστεύεις. Στο τέλος ούτε εθνική συνείδηση σου μένει, ούτε κοινωνική, ούτε εργασιακή ούτε τίποτα! Μόνο η ελπίδα για μάσα και για ξένη "βοήθεια". Με τις υγείες μας!

     • Ηλίας Γ. avatar
      Ηλίας Γ. @ Mariana 03/11/2013 18:59:21

      Όπου δεν έχει ν απαντήσει ο κ. Κρανιδιώτης λέει 'είσαι μπερδεμένη' και 'δεν τα ξέρεις καλά' , 'εισαι αριστερη',αλλά από επιχειρήματα και τεκμήρια..πουύ.Κυβερνούν επί τόσα χρόνια συγκεκριμένα κόμματα και ιδεολογίες που αυτά φέρνουν μαζί τους ..και φυσικά κα΄τα τον κ.Κρανιδιώτη ''φταίει η αριστερά δια πάσα νόσο και πάσα μαλακία''.
      Υπάρχουν και άνθρωποι σ αυτή τη χώρα που δεν δεξιοί, εθνικιστές, φιλομονάρχες. Όπως επίσης που δεν είναι ΚΚΕ και ''αριστεράτζες''.Τι να κάνουμε. Θα υποστείτε και αυτούς.Όσο και αν δε σας αρέσει.
      Όποιος δεν είναι μαζί μας είναι ενταντίον μας είναι η λογική σας.

   • Αλέξανδρος avatar
    Αλέξανδρος @ Mariana 09/10/2013 07:42:41

    Γλείφεις, όχι γλύφεις. Εκτός αν αναφέρεσαι σε γλύπτη. Το παγωτό το γλείφουμε, το μάρμαρο το γλύφουμε. Τελικά τα άκρα συναντιούνται στα ορθογραφικά λάθη!

 37. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 08/08/2013 15:18:16

  Με τον "διάλογο" μεταξύ "γουναράδων" και "μπουραντάδων", μας ξέφυγαν κάτι
  προλε(φ)τάριοι φοροφυγάδες.
  "Μπά δεν βαριέσαι, κουμπάρε, έχει φύκια ο μπαξές, βρέχει πεντακοσάρικα σε Ψαρρού και Καλλιθέα. Πληρώνει ο ανάπηρος..."

 38. roadrunner avatar
  roadrunner 08/08/2013 15:20:57

  Καλησπέρα, πολύ εύστοχο και απολαυστικό, το άρθρο σας, κ. Κρανιδιώτη.
  Όμως, πάλι μισή αλήθεια λένε τα συντρόφια με τη φράση:
  "Στις συνθήκες του καπιταλισμού δεν μπορείς να εφαρμόσεις τον σοσιαλισμό, σύντροφε"
  Στην πραγματικότητα, οι ίδιοι οι οπαδοί του ΚΚΕ,
  δεν κάνουν ούτε την παραμικρή προσπάθεια,
  να τον εφαρμόσουν, το σοσιαλισμό.
  Αγαπούν να συσσωρεύουν το χρήμα το ίδιο πολύ, αν όχι περισσότερο, από τους δεξιούς, λατρεύουν να το αποκτούν "μαύρο" και αφορολόγητο,
  όπως και να αποκτούν θέσεις εξουσίας (ακόμη και όχι αξιοκρατικά), από τις οποίες εξασκούν τα απωθημένα, αυταρχικά τους, ένστικτα.

  Τώρα βέβαια η πώληση του 902 και απόλυση των εργαζομένων,
  κλονίζει τη δημόσια επιχειρηματολογία του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ,
  παρά τις επιφανειακές δικαιολογίες περί συνθηκών καπιταλισμού.
  Ειλικρινά, αναρωτιέμαι, αν θα βρει το θράσος το ΠΑΜΕ να ξαναεπιχειρήσει κατάληψη σε εργασιακούς χώρους,
  όταν έχει κάνει γαργάρα την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων στον 902 και την πώλησή του σταθμού και της συχνότητας, χωρίς να βγάλει ΚΙΧ...
  Απολύτως κανέναν δεν θα πείθουν πια.

 39. Κωστας Αλεξιου avatar
  Κωστας Αλεξιου 09/08/2013 10:38:49

  Αγαπητέ Φαήλο εννοώ φυσικά τη ΝΔ (πρωτίστως) και το Σαμαρά. Και μην μου πεις (σε προλαβαίνω) ότι αυτός ήταν εκτός .... Το θεωρώ αστείο ως επιχείρημα .... Είμαι συντοπίτης του και μπορώ να σου στείλω λίστες ονομάτων στο Υπουργείο Πολιτισμού που διόρισε ... Απλά για το ίδιον του ανδρός μετά των άλλων .... σε απλά πράγματα...

 40. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 09/08/2013 12:56:04

  Κομμουνιστής ή σταλινικός, δόξα το λαό, δεν είμαι.

  Ας μας πει όμως ο Γαρουφαήλ με τι θέλει να αντικαταστήσει τη μόδα της Αριστεράς του πρόσφατος παρελθόντος. Με τη μόδα της Νεοδεξιάς? Μόδα είναι και γυρίζει?
  Προσοχή, διότι ακόμα και στον "λαβωμένο" καταναλωτισμό, δεν μπορείς να εφαρμόσεις εμφυλιακό ρεβανσισμό. έτσι δεν είναι?

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Δημήτρης 10/08/2013 01:58:07

   Υπαρχει ξερεις και ο Ελληνικος Τροπος.
   Απεχθανομαι τις μοδες. Προτιμω την ουσια.
   Αν σου αρεσει μοδα, κανε αποτριχωση και κυκλοφορησε με σαγιοναρα με διχαλο.
   Εγω θα προτιμησω την πατριωτικη διακυβερνηση, με εμφαση στην ελληνοκεντρικη Παιδεια, την ανασυσταση της παραγωγικης βασης της χωρας, την αποτροπη εναναντια στον τουρκικο επεκτατισμο, την διασφαλιση του πρωτιστου δικαιωματος των πολιτων που ειναι η ασφαλεια, την σκληρη καταστολη της εγκληματικοτητας και της λαθρομεταναστευσης, την απαλλαγη από την ωρα σπειροχαιτη της "πολιτικης οροτητας" και του χαζοχαρουμενου ψευτοπροοδευτικου διεθνισμου. Αυτα θελω, που ειναι διαχρονικα και κλασσικα, σαν λευκο πουκαμισο.

 41. ΚΠ avatar
  ΚΠ 09/08/2013 15:43:02

  Στην Ελλάδα και στην Βόρεια Κορέα έμειναν οι τελευταίοι να υπερασπίζονται τα απάνθρωπα ερυθρά καθεστώτα που παραβίασαν μαζικά βασικά ατομικά ανθρώπινα δικαιώματα.
  Η ολοκληρωτική αριστερίστικη ινστρουχτορίστικη προπαγάνδα τα παρομοιάζει και τα εξισώνει με τον .....καπιταλισμό. Τι άλλο να πει κανείς......

 42. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 10/08/2013 01:47:58

  Δεν εχεις παρα να με κατατροπωσεις τεκμηριωνοντας τα "ψευδη" του Μαραντζιδη. Ειμαι ολος προσμονη.
  Δεν ειμαι σε κορυφογραμμη αλλα το κωλοκινητο αποφασισε να μην μου επιτρεπει να βαζω τονους!

 43. popaia avatar
  popaia 10/08/2013 19:51:00

  Κύριε Φαήλο, αυτά που γράφετε στην απάντησή σας στο Δημήτρη είναι καθάρια και κλασσικά και θα έκαναν ευτυχισμένο κάθε κάτοικο αυτής της χώρας ή θα έπρεπε. Το ίδιο καθάριο και κλασσικό όμως είναι π.χ. και το κομμουνιστικό κόνσεπτ βάσει του οποίου δημιουργήθηκε το υπερπολυτελές και υπέροχο μετρό της Μόσχας: Ο λαός πρέπει να ζει σα βασιλιάς!
  Θέλω να πω δηλαδή δεν είναι όλα απορριπτέα στην εν λόγω θεωρία και πιστεύω δεν έχουν καμιά σχέση με τη καρκινωματική δυσπλασία της μεταπολίτευσης και ιδίως μετά το 90 που παριστάνει την Αριστερά και που πραγματικά κυβερνάει. Ναι, ακόμα.
  Ούτε το παρελθόν έχει σχέση με το τώρα γιατί αυτή η ιδεολογία ασχέτως των εγκλημάτων του κόμματος ενέπνευσε τότε μυριάδες κόσμου απ' όλες τις τάξεις ενώ τα τελευταία 30 χρόνια η κουκουεδοσυριζοαναρχοτρέχαγύρευε πάθησις προσελκύει ή βλήματα ή ψυχάκηδες ή πουλημένους. Νορμάλ ούτε ένας (καλά, πολιτική ορθότης και φυσιολογικός άνθρωπος δεν πάει, εννοείται).

  Τα λέω αυτά επειδή στη Δεξιά έχουν μεταπηδήσει και άνθρωποι που στην Αριστερά καταμαρτυρούν ότι δεν είναι Αριστερά και όχι ότι ως τέτοια είναι εγκληματική από τη φύση της.
  Με όλο το σέβας.

 44. Γεώργιος Π.Νικ avatar
  Γεώργιος Π.Νικ 10/08/2013 20:31:11

  Αγαπητέ Φαήλο ,γιατί παιδεύεσαι να πείσεις τα υπολείμματα ενός κόσμου που οι σύντροφοι τους την 10ετία του 40 δημιούργησαν καταστροφές 2πλάσιες αυτών που προξένησαν μαζί Ιταλοί και Γερμανοί.
  Απλά πες τους να διαβάσουν τη σελίδα 268 του βιβλίου της αντάρτισας του ΔΣΕ Μαργαρίτας Λαζαρίδου <> . Αντιγράφω κατά λέξη :<>.
  Αυτός ήταν ο περιβόητος ΔΣΕ ...αυτή ήταν η ηγεσία του ΚΚΕ ( προδοτική και όχι πατριωτική ,που τυφλά εκτελούσε τις εντολές του αιμοσταγούς - και για το Ρωσικό λαο - Στάλιν).
  Όλα τα υπόλοιπα είναι απλή φιλολογία.
  Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
  Νικολινάκος

 45. fotis avatar
  fotis 13/08/2013 20:17:01

  Κύριε Φαήλο δεν ξέρω ποιος είναι ο Μαρατζίνης κ τι έχει γράψει ομως γνωρίζω πολύ καλα οτι δουλευω για 360ευρω(οχι την ημέρα αλλα το μηνα)sic!!!Ξερω πολυ καλα πως αν τυχον αρρωστησω(μακρια απο εμας) δεν μπορω να παω στο "δημοσιο" νοσοκομείο αν δεν έχω δεκα ευρω!!ξερω πολυ καλα πως συνταξη(τι ειναι αυτο?)δεν θα παρω ποτέ..Αλλα ακομα καλυτερα γνωριζω ποιος ευθυνεται για ολα αυτα και σιγουρα δεν ειναι το ΚΚΕ αλλα οι πολιτικες που πραγματοποιουνται τοσα χρονια ειτε απο ΠΑΣΟΚ ειτε απο ΝΔ!!Μα πανω απο ολα ξερω τι ειμαι και ειμαι περηφανος για αυτο.Ειμαι ΕΡΓΑΤΗΣ απο ΕΡΓΑΤΙΚΗ οικογενεια κ οσο κ αν προσπαθειτε θα παλευω για το ΔΙΚΙΟ ΜΟΥ...
  Ευτυχως που υπαρχει παρα τις απεγνωσμενες προσπαθειες πολλων το ΚΟΜΜΑ και παλευει για εμας μαζι με εμας..

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ fotis 19/08/2013 00:07:12

   Δεν βλέπω σε τι απαντά το σχόλιο σας, τι διαψεύδει απ' ότι έγραψα. Είσαι εργάτης, όπως ήταν κι οι γονείς μου, οκ. Κι αυτό σημαίνει ότι η υποκρισία του ΚΚΕ περνάει ντούκου; Δεν νομίζω.

 46. ΡΙΤΑ avatar
  ΡΙΤΑ 18/08/2013 21:00:36

  1,5 εκατομμύρια άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ και άλλοι τόσοι που δεν έχουν δουλέψει ακόμη ή που έκλεισαν την επιχείρησή τους αλλά δεν μπορούν να γραφτούν στον ΟΑΕΔ ή που διατηρούν την επιχείρησή τους επειδή το κόστος παύσης εργασιών (Εφορία - ΤΕΒΕ) είναι τεράστιο. Τρία εκατομμύρια άνεργοι, δυόμισυ εκατομμύρια συνταξιούχοι κι ένα εκατομμύριο μετανάστες. Με την ατελείωτη κουβέντα για την ανάδειξη του πρωταθλητή στα λάθη του παρελθόντος, δεν δίνεται καμμία λύση...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.