#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/08/2012 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στην Ελλάδα πάντα θα υπάρχει ένας «τρελός», έτοιμος για το «μολών λαβέ»!Του Κώστα Ροδινού

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, την επόμενη εβδομάδα, θα διαπιστώσει από ...πρώτο χέρι τις πραγματικές διαθέσεις των εταίρων μας, κυρίως της Γερμανίας. Οι συζητήσεις αναμένονται δύσκολες, η συγκυρία  δεν είναι ευνοϊκή (Ισπανία και Ιταλία αποτελούν μεγαλύτερο πονοκέφαλο), ενώ πληθαίνουν οι φωνές εντός της Γερμανίας για μια σκληρή στάση που θα ικανοποιεί το γερμανικό κοινό που εθίστηκε από τα γνωστά δημοσιεύματα της Bild.

Eνόψει, λοιπόν, αυτών των συζητήσεων, καλόν είναι να ξεκαθαρίσουμε ορισμένους, ευρύτατα διαδεδομένους, μύθους.

Πρώτον, ούτε η Γερμανία, ούτε κανένας άλλος, μπορεί να μας διώξει απ’ το ευρώ! Γιατί απλούστατα δεν προβλέπεται διαδικασία ..εξόδου! Μπορεί να κάνουν το βίο μας αβίωτο για να μας εξαναγκάσουν να αποχωρήσουμε (αυτό που κάνουν δηλαδή εδώ και μια διετία), αλλά και πάλι η απόφαση θα είναι δική μας! Επομένως, όλες αυτές οι απειλές που εκτοξεύονται από διάφορες πηγές είναι κούφια λόγια! Και καλόν είναι να τους το θυμίσουμε!

Δεύτερον, στην πατρίδα μας εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα το οποίο έχει διαλύσει  την κοινωνία και την οικονομία. Η συνέχιση αυτού του προγράμματος δεν αποτελεί λύση, αλλά καταστροφή. Δεν έχουμε παρά να αντιτάξουμε τα στοιχεία για την ανεργία, την ύφεση, τα λουκέτα, τη φτώχεια κ.λ.π. Όσοι επομένως, φωνασκούν και επιμένουν στη συνέχιση του προγράμματος χωρίς βελτιωτικές τροποιήσεις, δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Καιρός να το μάθουν.

Τρίτον, αποτελεί αισχρή συκοφαντία ότι δεν έγινε τίποτα τα τελευταία χρόνια. Και το έλλειμμα μειώθηκε δραματικά, αλλά εκεί που έγινε κυριολεκτικά «σφαγή» ήταν στη μείωση του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού. Ποιά άλλη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση θα τολμούσε να υλοποιήσει τέτοια μέτρα σε καιρό ειρήνης; Ένας λαός που υποβάλλεται σε  θυσίες αυτού του μεγέθους αξίζει, τουλάχιστον, τον σεβασμό των εταίρων και όχι τις ειρωνείες τους. Λοιπόν, ας το βουλώσουν μερικοί.

Καμιά χώρα δεν μπορεί να σωθεί, εξοντώνοντας τους κατοίκους της. Και αυτό πρέπει να καταστεί σαφές προς κάθε κατεύθυνση και με τον πλέον εμφατικό τρόπο.

Τέταρτον, η Ελλάδα όντως αποτελεί μοναδική περίπτωση στην ΕΕ. Γιατί; Γιατί είναι η μοναδική χώρα η οποία:

α) αντιμετωπίζει υπαρκτές απειλές για την εδαφική της ακεραιότητα και περί αυτού η ΕΕ σφυρίζει αδιάφορα. Άρα δεν μπορεί να θιγεί το αξιόμαχο των Ενόπλων της Δυνάμεων. Επ’ ουδενί. Τέλος της συζήτησης.

β) Λόγω του Αρχιπελάγους, που είναι συνυφασμένο με την ύπαρξη  του έθνους, η Ελλάδα έχει αυξημένο κρατικό λειτουργικό κόστος σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες ακόμα και μεγαλύτερου πληθυσμιακού και γεωγραφικού μεγέθους. Αυτή είναι η Ελλάδα μας. Δεν αλλάζει!

γ) Λόγω της γεωγραφικής μας θέσης (και άλλων λόγων) η πατρίδας μας τα τελευταία χρόνια κατακλύστηκε από καραβάνια μεταναστών. Καμιά χώρα, του μεγέθους της Ελλάδος, δεν θα μπορούσε να αντέξει μια τέτοια μαζική εισβολή. Οι μετανάστες, λαθραίοι και μη, επιβάρυναν το κόστος λειτουργίας του κράτους, ειδικότερα στον τομέα της υγείας.

Ποια είναι η συμμετοχή και η συνεισφορά της ΕΕ στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, πέραν των αφ’ υψηλού επικρίσεων; Μηδαμινή!

Πέμπτον, από τότε που ξέσπασε η κρίση χρέους, η Ελλάδα συκοφαντείται συστηματικά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται και να συντηρείται ένα κλίμα αβεβαιότητος,  το οποίο δυσχεραίνει κάθε προσπάθεια. Κράτη μέλη της ΕΕ, αντί για αλληλεγγύη, βρήκαν αφορμή να αποκαλύψουν τα πιο ταπεινά τους ένστικτα απέναντι σε μια χώρα την κληρονομία της οποία λεηλάτησαν, ενώ στηρίχθηκαν στον πολιτισμό της  και  διδάχθηκαν (αν διδάχθηκαν) απ’ αυτόν.

Ώρες – ώρες η τακτική τους μου θυμίζει την πρακτική των «κορακιών», που συστηματικά απαξιώνουν μια εταιρεία για να την κατασπαράξουν αργότερα, αντί πινακίου φακής.

Δεν θα τους περάσει!  Να καταστεί σαφές ότι η Ελλάδα ούτε τιμαριοποιείται, ούτε εκχωρείται, ούτε πρόκειται να μετατραπεί σε προτεκτοράτο. Πάντα θα υπάρχει ένας...τρελός, έτοιμος  να πει το «μολών λαβέ».

Έκτον,  όσο συντηρούνται τα σενάρια εξόδου της χώρας μας από το ευρώ, ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση, θα είναι μάταιο! Η χώρα θα είναι έρμαια στις ορέξεις των κερδοσκόπων και ουδείς σοβαρός επενδυτής θα έρθει, όσο παραμένει η αβεβαιότητα. Και χωρίς επενδύσεις δεν υπάρχει ανάπτυξη. Αυτή, λοιπόν, η συζήτηση, που πολλούς εξυπηρετεί πρέπει να σταματήσει άπαξ διά παντός και να μην ξανανοίξει!

Έβδομον, η επέκταση της κρίσης στην Ισπανία και την Ιταλία απεκάλυψε, αυτό που όλοι οι σοβαροί αναλυτές γνώριζαν.  Η Ελλάδα δεν ευθύνεται για την κρίση στην ευρωζώνη. Αποτέλεσε, βέβαια,  το μεγαλύτερο θύμα της και  πληρώνει  το ακριβότερο τίμημα. Αν ήταν μόνο ελληνικό το πρόβλημα, θα είχε λυθεί «σε πέντε λεπτά» όπως είχε πεί ο Ρ. Πρόντι. Η αλήθεια είναι ό,τι η κρίση θα ξεσπούσε και αν ακόμα η Ελλάδα ήταν υπόδειγμα δημοσιονομικής πειθαρχίας, δεδομένων των δομικών αδυναμιών που  είχε, εξυπαρχής,  ο σχεδιασμός και η λειτουργία του ευρώ.  Όμως, η αβελτηρία της κας Μέρκελ, που είδε το πρόβλημα της Ελλάδας,  ως ευκαιρία για τις ηγεμονικές βλέψεις της Γερμανίας, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Αντί, λοιπόν, να μας ζητούν τα ρέστα, ας αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Γιατί  τα ελλείμματα του Νότου, είναι τα πλεονάσματα του Βορρά!

Όγδοον, ο τρόπος με τον οποίο λύθηκε το θέμα της  αποπληρωμής του ομολόγου, που λήγει στις 20 Αυγούστου και κατέχει η ΕΚΤ, απέδειξε πώς όταν θέλουν, λύσεις υπάρχουν!  Για αυτό, ως απάντηση στα περί μονοδρόμου, θα θυμίσω μια αμερικανική παροιμία «Where is a will, there is a way»! Η έλλειψη πολιτικής βούλησης  είναι το πρόβλημα. Όλα τ’ άλλα, αποτελούν φτηνές δικαιολογίες!

Όλες αυτές οι παρατηρήσεις, προφανώς και δεν αποτελούν δικαιολογία για να αναβληθούν  ή να καθυστερήσουν και άλλο οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη, η οικονομία , η κοινωνία και το πολιτικό μας σύστημα. Στρεβλώσεις δεκαετιών δεν λύνονται ως διά μαγείας. Κατεστημένες συνήθειες και αντιλήψεις δεν ξεριζώνονται από τη μια μέρα στην άλλη. «Για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολλή». Και χρόνο.

Ευθύνη της Ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί η δέσμευσή της να προχωρήσει με ταχύτητα και αποφασιστικότητα. Υποχρέωση της ΕΕ είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να το καταφέρει.

Όμως, μέτρο της πολιτικής είναι ο άνθρωπος. Δεν μπορεί να σωθεί η Ελλάδα, σε βάρος των Ελλήνων! Και ο Αντώνης Σαμαράς πρωτίστως λογοδοτεί στους Έλληνες! Αυτούς έχει καθήκον να υπερασπιστεί.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 17/08/2012 07:44:05

  Άψογος! Είθε...

  • Αλεξανδρος Χαλκιδικη avatar
   Αλεξανδρος Χαλκιδικη @ Γεώργιος Τ. 17/08/2012 13:29:09

   συγνωμη ρε παιδια αλλα ο προεδρος δεν ελεγε τον Απριλιο οτι αν δεν εφαρμοσουμε το προγραμμα θα μας βγαλουν απο το ευρω;

   τωρα βγαινετε εσεις και λετε οτι δεν υπαρχει μεθοδος εξοδου. ειμαι ολιγον τι συγχισμενος με το αυτο.

   αν δεν κανω λαθος υπηρχε και εσωτερικη εγκυκλιος περι "βιαιης εξοδου" της χωρας μας απο την Νομισματικη Ενωση σε περιπτωση μη εφαρμογης και για αυτο το λογο ο Πρωθυπουργος προσπαθει να επαναφερει και το προγραμμα στην ορθη του γραμμη, για να μη μας βγαλουν!

   • ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ avatar
    ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ @ Αλεξανδρος Χαλκιδικη 17/08/2012 14:23:23

    Eαν πάψει η χρηματοδότηση θα αναγκαστείς από μόνος σου να βγεις από το Ευρώ. Η Ελλάδα δεν παράγει, δεν αποτελεί εξαγωγική δύναμη και επομένως δεν θα μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας.

    Το πρόγραμμα πρέπει να αλλάξει ώστε να μειωθεί ο υφεσιακός χαρακτήρας του. Να μπορέσουμε να πετύχουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας.

    Να μην ξεχνάμε ότι η Γερμανία επιδίωκε , στην πραγματικότητα ο Σαμαράς να μην ψηφίσει την δανειακή σύμβαση ώστε με δική μας ευθύνη να βγούμε από το Ευρώ. Να μην κατηγορηθεί η Γερμανία η οποία επέβαλλε και επέμενε σε ένα λάθος πρόγραμμα , αλλά να πάρει ολόκληρη την ευθύνη ο Σαμαράς και κατ' επέκταση η Ελλάδα για μία πιθανή επερχόμενη διάλυση της ευρωζώνης.

    • ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ avatar
     ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ @ ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ 17/08/2012 16:44:44

     ΠΡΟΣ ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ
     Ακόμη και αν πάψει η χρηματοδότηση που αναφέρεις,ακόμη και αν η ΕΚΤ σταματήσει ετσιθελικά να κόβει ευρώ για εμάς,ακόμη κι έτσι έχουμε έναν τρόπο να τους τινάξουμε στον αέρα.Ποιος είναι αυτός;;Η ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ διαγραφή ομολογων του ελληνικού δημοσίου που κατέχει η ΕΚΤ και έσω αυτής η BUDESBANK..Είναι πολλά τα λεφτἀ λέμε!!!

   • peppas kostas avatar
    peppas kostas @ Αλεξανδρος Χαλκιδικη 17/08/2012 21:56:51

    Λένε ότι ακριβώς έλεγε κι ο ΣΥΡΙΖΑ και τον λοιδορούσαν !!

    • nikos avatar
     nikos @ peppas kostas 18/08/2012 01:07:13

     ακριβως!!!!!

     • ΑΜΟΡΓΟΣ avatar
      ΑΜΟΡΓΟΣ @ nikos 18/08/2012 17:43:00

      ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΛΕΓΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ..

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Γεώργιος Τ. 17/08/2012 23:48:44

   Κωστα Ροδινε, σε ασπάζομαι σταυρωτα. Εύγε!

 2. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 17/08/2012 07:46:02

  Oλα αυτα δεν απαντουν στο ερωτημα τι θα γινει αν μας κοψουν τις δοσεις.
  Για να υπαρχει μια σοβαρη απαντηση πρεπει να εχουμε εκμηδενισει το πρωτογενες ελλειμμα.Ειναι γυρω στα 6 δις και χρειαζεται περικοπες μεγαλυτερες απο αυτες που ζητουνται.
  Αρα αν ο τρελος εχει αποφασισει ρηξη πρεπει να κανει τα εξης :
  1) Διαγγελμα προς τον ελληνικο λαο οπου θα εξηγει τα παραπανω και θα δηλωνει οτι επιβαλλει νεες θυσιες που θα ειναι οι τελευταιες ,οχι γιατι τις ζητει το οποιοδηποτε ΔΝΤ ή η Μερκελ αλλά για την εξαφανιση του πρωτογενους ελλειμματος.
  2) Σταση πληρωμων στους τοκους εαν οι ξενοι δεν αλλαξουν γραμμη.
  3) Δηλωση οτι η Ελλαδα δεν φευγει απο το ευρω.Θα χρεωκοπησει (αυτο ειναι η σταση πληρωμων) παραμενοντας στο ευρω και θα περιμενει να δει τι θα κανουν οι αλλοι.
  4) Διαταγη να πυροβολειται οποιοσδηποτε λαθρομεταναστης επιχειρει να μπει στη χωρα και δηλωση οτι αδιαφορει αν την εκδιωξουν απο οπουδηποτε ή αν αυτο δεν αρεσει στη Διεθνη Αμνηστια ή καποιον άλλο.
  5) Η πρωτη ιδιωτικοποιηση θα ειναι η πωληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους Ρωσικους Σιδηροδρομους.
  6) Αρνηση να διατεθουν ελληνικες εγκαταστασεις για οποιαδηποτε αμεση ή εμμεση επιχειρηση κατα της Συριας.
  Αφου γινουν αυτα τα ξαναλεμε.

  • Αδέξιος Δεξιός avatar
   Αδέξιος Δεξιός @ ψυχραιμια 17/08/2012 10:41:41

   Ψυχραιμία,
   δεν στο έχω ξαναπεί, αλλά αρχίζει να μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι!

  • Aris. A avatar
   Aris. A @ ψυχραιμια 17/08/2012 10:48:11

   ψυχραιμία για να συμπληρώσω

   Θα περάσουν υπό κρατικό έλεγχο προσοχή όχι διοίκηση όλες οι οικονομικές πηγές της χώρας οι οποίες μπορούν να προσδώσουν έσοδα.

   Για παράδειγμα

   Αεροδρόμιο Αθηνών

   Οτε

   Αττική Οδός

   Οι Γερμανοί πρέπει να καταλάβουν ότι οι επενδύσεις τους στην Ελλάδα δεν θα μείνουν αλώβητες από την κόλαση που σκέπτονται να μας ρίξουν.

   Επίσης αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής σύμφωνα με τις ανάγκες του κράτους.

   Δασμούς σε εισαγόμενα προιόντα και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς που θα τινάξουν στον αέρα τις Κοινοτικές συμφωνίες που έχουμε υπογράψει.

   Σε περίπτωση που η Γερμανία συνεχίσει το παιχνίδι της η Ελλάδα πρέπει να είναι μια κινούμενη βόμβα που θα προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία.

   Θα παρασύρουμε στην πτώση μας ότι μπορούμε.

   Βέβαια η κυρία Μέρκελ με τις γνωστές σχέσεις που έχει με την Τουρκία θα απειλήσει ότι θα κλείσει το μάτι στην Τουρκία για να προχωρήσει σε υλοποίηση των επεκτατικών της βλέψεων.

   Η απάντηση του πρωθυπουργού πρέπει να είναι σαφής.

   η χώρα θα σηκώσει αυτήν την φορά το γάντι με πολεμική απάντηση και όποιον πάρει ο χάρος.

   Η ιστορία δείχνει ότι οι Γερμανοί μόνο από πραγματική αντίσταση καταλαβαίνουν.

   Ολα βέβαια προυποθέτουν την ενημέρωση συνειδητοποίηση και συμμετοχή των Ελλήνων εντός και εκτός Ελλάδας.

   Δεκάδες διαδηλώσεις μαζικές από την ομογένεια σε όλον τον κόσμο που θα αναδείξουν τον βρώμικο ρόλο του οικονομικού Ράιχ που προετοιμάζει η Γερμανία.

   Πρέπει να γίνει σαφές ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε ότι αντιτίθεται στα Γερμανικά συμφέροντα στην περιοχή.

   • blue nile avatar
    blue nile @ Aris. A 17/08/2012 11:18:51

    ....σωστός...χωρίς αντίπαλο δέος λίγα μπορούν να καταφερθούν...δείμος μόνος πιστός εις ξυμμαχίαν...

   • livas avatar
    livas @ Aris. A 17/08/2012 12:48:24

    Συγγνώμη,
    αλλά προεκλογικά αυτά δεν έλεγε ο Τσίπρας και πολεμήθηκε άγρια. Δεν κατηγορήθηκε και εξακολουθεί να κατηγορείται ως δραχμολάγνος και πολλά άλλα;
    Τέλος πάντων, αν ήταν να φτάσουμε ως εδώ, καλύτερο θα ήταν να είχε ήδη δημιουργηθεί πατριωτικό, με την κλασσική του όρου έννοια, μέτωπο από όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις που επιθυμούν την επιβίωση κι ευημερία του λαού κι όχι την εξόντωσή του.

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ livas 17/08/2012 15:10:04

     O Tσιπρας ουδεποτε απαντησε που θα βρει τα λεφτα για να καλυψει το πρωτογενες ελλειμμα και υποσχοταν και άλλα.
     Εγω εγραψα οτι η αρχη μπορει να γινει μονο με διαγγελμα του πρωθυπουργου που θα εξαγγειλει νεες περικοπες αλλά θα πει ρητα οτι αυτες γινονται για να καλυφθει το πρωτογενες ελλειμμα.
     Ειναι 6 δις σε ενα χρονο και με την υφεση που θα προκαλεσουν 8 δις.
     Εαν η ελληνικη κοινωνια θελει να το παιξει ανεξαρτητη να τα πληρωσει.

   • avanti avatar
    avanti @ Aris. A 17/08/2012 12:49:09

    @Aris.A, μήπως κάνετε όνειρα θερινής νυκτός? Ούτε μία στο εκατομμύριο δεν μπορεί να τα πράξει όσα λέτε η Ελλάδα και από καμμία πολτική παράταξη.

    • blue nile avatar
     blue nile @ avanti 17/08/2012 14:18:48

     @livas

     Αν πήγαινε να καταγγείλει το μνημόνιο ΆΛΕΞ οι εταίροι δεν θα κάθονταν να συζητήσουν καν...θα σε εκπαραθυρωναν χαλαρά.

     Ο σκοπός είναι να κατατεθούν προτάσεις που να μπορούν οι βορειοευρωπαίοι να τα προτείνουν στα κοινοβούλια τους.
     Αλλιώς θα σου κουνήσουν το μαντήλι...

     Άλλο σθεναρή θέση και άλλο τσιπραική αυτοκτονία,,,

  • Μανος avatar
   Μανος @ ψυχραιμια 17/08/2012 15:48:31

   Φιλτατε ωραία όλα αυτά, αλλά με τις τράπεζες τι θα γίνει;
   Εκεί υπάρχει ένα θέμα όντως. Εκτός αν ισχύουν αυτά που λέει ο Βαρουφάκης, που τον κοροιδεύαμε. Επίσης ο Σαμαράς δεν προκειται να το κάνει αυτό. Οι καταθέσεις θα πάνε όλες στην Ελβετία και στη Γερμανία. Εσυ πιστευεις ότι η Ευρώπη θα μας αφήσει να πέσουμε και μάλιστα χωρίς συνέπειες για την ίδια;

  • Tasos avatar
   Tasos @ ψυχραιμια 17/08/2012 16:25:49

   Είναι από αυτά που είναι πολύ ωραία για να γίνουν και στη πραγματικότητα. Μακάρι ο ΑΣ να είναι από τέτοια πάστα γιατί το παιχνίδι που περιγράφεις είναι πολύ χοντρό (ειδικά για το 5 ας ρωτήσει και τον Κ.Κ. τι έπαθε όταν άρχισε να πλησιάζει τη Ρωσία) και μπορεί να παιχτεί μόνο από ΗΓΕΤΗ κι όχι απλά από πρωθυπουργό.

  • ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ avatar
   ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ @ ψυχραιμια 17/08/2012 16:48:23

   Πρώτα από όλα άμεσος πλήρης κρατικός έλεγχος στην τράπεζα της Ελλάδος παιδιά,μην ξεχνιόμαστε!Βλέπω επιτέλους αρχίζετε και ριζοσπαστικοποιείστε σιγά σιγά,έγινε κανένα θαύμα;;

   • nikos avatar
    nikos @ ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ 18/08/2012 01:13:19

    νομιζω οτι αρχισε να δρα το cipralex :D

  • Nietzsche avatar
   Nietzsche @ ψυχραιμια 17/08/2012 19:34:28

   @3) Δηλωση οτι η Ελλαδα δεν φευγει απο το ευρω.Θα χ ρ ε ω κ ο π η σ ε ι (αυτο ειναι η σταση πληρωμων) παραμενοντας στο ευρω και θα περιμενει να δει τι θα κανουν οι αλλοι.

   Άρα, καλά τα έλεγε ο Λαφαζάνης, προχθές, ("δεν πρέπει να φοβόμαστε τη χρεοκοπία"), και πέσανε να τον φάνε;

   Κατά τα άλλα, συμφωνώ. Ειδικά, με το τελευταίο, περί Συρίας. Όμως, είναι πολύ ουτοπικό. Ήδη, αν δεν το ξέρεις, η Ελλάδα μετέχει με τον Αβραμόπουλο σε συνέδρια υπέρ των Αντικαθεστωτικών (= Σουνιτών) και άκουσα στο ράδιο μια ευρωβουλευτή Κράτσα της ΝΔ, προχθές, που τα έλεγε χειρότερα, -ή ...καλύτερα, εξαρτάται από την άποψη του καθενός-, από την Κλίντον. Τα έχωνε στους Χριστιανούς και το Πατριαρχείο Αντιοχείας που δεν υποστηρίζουν τους ...ακτιβιστές αντικαθεστωτικούς, γιατί, οι άνθρωποι, προσπαθούσαν να μείνουν ουδέτεροι, μια και ο Άσαντ προστατεύει τις μειονότητες, ενώ οι Σουνίτες θα τους σφάξουν στο γόνατο, αν επιβληθούν.

  • Leonidas avatar
   Leonidas @ ψυχραιμια 17/08/2012 20:47:08

   Η Ελλάδα ΗΔΗ έχει πρωτογενές πλεόνασμα! ( εκτός βέβαια τα χρέη της πρός τους προμηθευτές, που δεν τα πληρώνει..)

   http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231194052

 3. STAM avatar
  STAM 17/08/2012 07:57:32

  Κώστα Ροδινέ σς διαβάζω φανατικά και συμφωνώ σχεδόν με το 99% των άρθρων σουν. Σήμερα όμως μου δημιουργήθηκαν μερικά ερωτήματα.
  1. Αν η Ελλάδα δεν έμπαινε στο μνημόνιο (όπως μπορούσε αν δανειζόταν νωρίτερα και έπειρνε μέτρα) θα το πρόβλημα στις υπόλοιπες χώρες του Νότου της Ευρώπης θα εδημιουργείτο; Μ΄πως δράσαμε σαν πυροκροτητής;
  2. Το χρέος είναι το πρόβλημα (η Αμερική (USA) έχει τεράστιο χρέος) ή το ότι δεν παράγουμε τίποτα. Που είναι η αγροτική ή η μικρή βιομηχανική παραγωγή που είχαμε;

  • abc avatar
   abc @ STAM 17/08/2012 10:17:38

   Αγαπητέ STAM , στα ερωτήματά σου απαντάς μόνος σου...
   1.Αν η Ελλάδα δεν έμπαινε στο μνημόνιο, το πρόβλημα στις υπόλοιπες χώρες του Νότου της Ευρώπης θα εδημιουργείτο σίγουρα (ακόμα κι αν δεν υπήρχε καν η Ελλαδα με το 2% του ΑΕΠ της ΕΕ), διότι ήδη οι αγορές τις είχαν χαρακτηρίσει ως PIIGS και η Ισλανδία, ένα άριστα οργανωμένο κράτος με το υψηλώτατο μορφωτικό επίπεδο του λαού της και φοβερή κοινωνικοοικονομική οργάνωση είχε ήδη χρεωκοπήσει πρίν απο την Ελλάδα, η δε Ιρλανδία (κράτος -πρότυπο φιλελεύθερης οικονομικής μεταρρύθμισης, είχε ήδη δημόσιο έλλειμμα 32% !!! του ΑΕΠ της, τη στιγμ.η που η Ελλάδα με τις "φιλότιμες" προσπάθειες του Παπακωνσταντίνου το έφτασε στο 13%...)
   2. Το χρέος είναι το πρόβλημα (η Αμερική (USA) έχει τεράστιο χρέος).
   Διότι αν δεν είχε σκάσει η Leehman Brothers που γέμισε τις Ευρωπαικές τράπεζες (και τις Ελληνικές, ιδιαίτερα μέσω των παραρτημάτων τους στο εξωτερικό) με "τοξικά ομόλογα".
   Η αγροτική ή η μικρή βιομηχανική παραγωγή που είχαμε δεν μας εμπόδισε να ζήσουμε 40 χρόνια τώρα, όπως και τα περισσότερα κράτη της ΕΕ που έχουν μικρότερη ακόμα κι απο εμάς αγροτική ή βιομηχανική παραγωγή.

   • Απορών avatar
    Απορών @ abc 17/08/2012 11:46:43

    Προφανώς το πρόβλημα θα δημιουργούνταν: δεν μπορεί να σταθεί κοινό νόμισμα χωρίς κοινή δημοσιονομική πολιτική και έναν μηχανισμό ανακύκλωσης πλεονασμάτων, δηλαδή πρακτικά χωρίς πολιτική ένωση.
    Γιατί; Επειδή οι φτωχές χώρες ξαφνικά έχουν ένα υπερτιμημένο νόμισμα για αυτές σε σχέση με αυτό που είχαν άρα δεν μπορούν να εξάγουν ενώ οι πλούσιες χώρες έχουν ένα υποτιμημένο νόμισμα για αυτές άρα εξάγουν πολύ πιο εύκολα με αποτέλεσμα αντί για σύγκλιση να υπάρχει απόκλιση. Τόσο απλά.
    Αυτό πρέπει να πάει να τους πει κάποιος και να τους ρωτήσει "αυτό το ζήτημα πως θα το λύσουμε;".

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ STAM 17/08/2012 10:26:16

   1. Οπως αναφέρω, το ευρώ έχει δομικές αδυναμίες από συστάσεως του, π.χ. δεν στηρίζεται ουσιαστικά από μια κεντρική τράπεζα, όπως η FED για παράδειγμα. Το πρόβλημα της Ελλάδος απλώς επιτάχυνε μια σοβούσα κρίση.

   2. Προφανώς και το χρέος είναι μόνο ένα εκ των προβλημάτων μας. Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας είναι, κατά τη γνώμη μου, το μεγαλύτερο όλων.

   • Lampros avatar
    Lampros @ Κώστας Ροδινός 17/08/2012 10:33:05

    πολλά μπραβο για το σημείο "1". Φτιάξαμε μια νομισματική μηχανή το ευρω, χωρίς να φτορνισουμε να του βαλουμε αμορτισερ, ένα συστημα δηλαδη που θα μπρεί να αυξομειώσεις της ποσοτητας χρηματος να απορροφα τους κραδασμους της οικονομίας. Στο πρώτο "λακουβακι" (Ελλαδα) το συστημα αρχισε την καταστροφική ταλαντωση που τελικά θα το διαλυσει. βεβαια, σε αυτό φταιει και η Γερμανια, της οποίας τα συμφέροντα ήταν αντιστροφα απο τον ευρωπαικό νοτο.

   • Nietzsche avatar
    Nietzsche @ Κώστας Ροδινός 17/08/2012 19:52:37

    @το ευρώ έχει δομικές αδυναμίες από συστάσεως του

    ...ΕΠΙΤΗΔΕΣ! Δείτε:

    «Robert M u n d e l l: η διαβολική ευφυΐα πίσω από το ευρώ», “The Guardian”

    Η ιδέα ότι το ευρώ έχει “αποτύχει” είναι επικίνδυνα α φ ε λ ή ς. Το ευρώ κάνει ακριβώς ό,τι είχε προβλέψει και είχε σχεδιάσει ο δημιουργός του.

    Λίγα, ελάχιστα και επιγραμματικα, που λέει ο τύπος και γράφει το υπέροχο (= επεξηγηματικό πασών αποριών!) άρθρο:

    H NOMIΣMATIKH ENΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΆΛΛΑ ΜΕΣΑ (!!!)»

    “Το ευρώ τοποθετεί τη νομισματική πολιτική ΠΕΡΑΝ της εμβέλειας των πολιτικών”

    Για τον αρχιτέκτονα του ευρώ, η απομάκρυνση των ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ από τα μ α κ ρ ο ο ι κ ο ν ο μ ι κ ά και ο εξαναγκασμός σε απορρύθμιση ήταν μέρος του σχεδίου

    “Η ν ο μ ι σ μ α τ ι κ ή πειθαρχία επιβάλλει τη δημοσιονομική πειθαρχία ΚΑΙ στους πολιτικούς”

    "Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΝΟΤΑΝ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ"

    Και όταν εμφανίζονται ΚΡΙΣΕΙΣ, οι αφοπλισμένες οικονομικά χώρες δεν μπορούν να κάνουν πολλά εκτός από το να καταργήσουν εξ ολοκλήρου τις κρατικές ρυθμίσεις, να ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΟΥΝ τις δημόσιες επιχειρήσεις μαζικά...

    http://www.antinews.gr/2012/08/11/174410/#comment-1029249

 4. GO avatar
  GO 17/08/2012 08:10:32

  Κύριε Κ.Ρ, σας συγχαίρω.
  Η λύση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική και αυτό ας γίνει κατανοητό από όλους όσοι υποστηρίζουν τις λογιστικές τακτοποιήσεις.

 5. Anaconda avatar
  Anaconda 17/08/2012 08:16:19

  Η Ελλάδα δεν έχει περιθώριο να περιμένει την εμφάνιση της τρέλας.
  Την έχει ανάγκη ΤΩΡΑ.

 6. TasosC avatar
  TasosC 17/08/2012 08:49:03

  Respect Κύριε Ροδινέ.
  Άψογος σε όλα!!!
  Θα μείνω όμως στη 2η παρατήρησή σας:''Δεύτερον, στην πατρίδα μας εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα το οποίο έχει διαλύσει την κοινωνία και την οικονομία. Η συνέχιση αυτού του προγράμματος δεν αποτελεί λύση, αλλά καταστροφή. ΄΄
  Βλέπετε να υπάρχει βούληση για κάτι άλλο; Βλέπετε να υλοποιούνται οι διακηρύξεις του Ζαππείου 3 (ισοδύναμα μέτρα με κοστολογημένους κωδικούς, κ.λ.π).
  Εγώ βλέπω πανικό και βιασύνη να εφαρμόσουμε ότι πιο επαχθές έχουν υπογράψει οι προηγούμενοι και να διαλύσουμε ότι απέμεινε από την κοινωνική συνοχή.
  Εάν οι κοστολογημένοι κωδικοί του Σαμαρά ήταν οι νέες μειωμένες συντάξεις σε όλους, οι απολύσεις στο δημόσιο (να μη κρύβεται πίσω από τη λέξη ΄΄εφεδρεία΄΄ γιατί αυτό είναι ουσιαστικά), οι επιπλέον καταργήσεις και απομειώσεις επιδομάτων και εφάπαξ, τότε απλά θα πω ότι πολύ φασαρία για το απολύτως τίποτα.
  Αυτά τα εξόχως αναπτυξιακά και επαναστατικά ήξερε να τα κάνει ο καθένας και χωρίς να λέει ψέματα για να πάρει ένα πενιχρό και δανεικό 29%.
  Ο χειμώνας που έρχεται πιθανά είναι ο χειρότερος μεταπολεμικός χειμώνας. Μακάρι να έχω άδικο, αλλά πολύ φοβάμαι ότι όλοι θα ζήσουμε καταστάσεις που ποτέ δεν θα μπορέσουμε να φανταστούμε. Ήδη σε όλες τις πόλεις υπάρχει σημαντικός αριθμός συμπατριωτών μας που ζει από τα συσσίτια της εκκλησίας αλλά και από τα σκουπίδια (κυριολεκτώ) και όταν χρειαστεί να μπει και πετρέλαιο στις πολυκατοικίες εκεί θα είναι το μεγάλο δράμα. Τα μισά σχεδόν διαμερίσματα στις πολυκατοικίες των πόλεων της Βορείου Ελλάδος έχουν οικονομικά προβλήματα και με το ζόρι εκπλήρωναν τις περσινές οικονομικές υποχρεώσεις των κοινοχρήστων. Με το πετρέλαιο στο 1,5 €/lt είναι σίγουρο πως δεν θα τα καταφέρουν φέτος και φυσικά δεν θα αντέξουν και τα υπόλοιπα διαμερίσματα να σηκώσουν το βάρος της θέρμανσης.
  Εάν με αυτές τις συνθήκες καταφέρουμε να φτάσουμε στο Πάσχα του 2013 (για να μη πω Χριστούγεννα) χωρίς ένα ιδιότυπο εμφύλιο μάλλον θα πρόκειται για θαύμα.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ TasosC 17/08/2012 14:02:26

   Ο ιδιότυπος εμφύλιος έχει ήδη αρχίσει, με τη μορφή του κοινωνικού αυτοματισμού και, εν τέλει, της κοινωνικής ανθρωποφαγίας. Είναι απλώς θέμα χρόνου να μετεξελιχθεί σε κατάσταση τύπου Ρουάντας. "Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση", όπως θα έλεγαν στον Περισσό...

 7. tasos1 avatar
  tasos1 17/08/2012 08:55:17

  Συμφωνούμε και συγχαίρουμε το συγγραφέα του άρθρου.
  Και επειδή αρχή άνδρα δείκνυσι, τώρα θα αντιληφθεί και η κυρία Μέρκελ πως άλλο πράγμα είναι να έχεις απέναντί σου το Σαμαρά στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και άλλο να έχεις απέναντί σου το Σαμαρά ως πρωθυπουργό της χώρας!

 8. Enzo avatar
  Enzo 17/08/2012 08:59:17

  "Δεν υπάρχουν κανόνες για την έξοδο από το ευρώ, είναι μόνο θέμα χρόνου. Είτε ο Νότος είτε ο Βορράς θα αποχωρίσουν, γιατί ο ζουρλομανδύας αυτού του νομίσματος έχει φέρει δυστυχία σε εκατομμύρια ανθρώπους και καταστρέφει το μέλλον της Ευρώπης .Είναι η απόλυτη καταστροφή. Έτσι όπως πάμε θα μείνουμε χωρίς χρήματα. Όμως κανείς στην Ευρώπη δεν θέλει να φύγει πρώτος και να πάρει την ευθύνη"

  φρεσκια δηλωση του ΥΠΕΞ των Ταρανδων του Μπενυ που τους εγγυηθηκε.
  γινομαστε πολλοι σιγα σιγα.

 9. BLACKQUEEN avatar
  BLACKQUEEN 17/08/2012 09:11:29

  Πολύ καλό το άρθρο σας κ.Ροδινέ.
  Τώρα λοιπόν, που ο κ. Αντώνης Σαμαράς πρόκειται ν΄ αντιμετωπίσει τους εκβιαστές τοκογλύφους εταίρους μας εκπροσωπώντας για πρώτη φορά ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ, θα πρέπει να γνωρίζει και να υπολογίζει σοβαρά, πως στέκονται δίπλα του 10.000.000 τρελοί (πάντα υπήρχανε στις δύσκολες στιγμές καθ΄όλη τη διάρκεια της μακραίωνης πορείας μας), έτοιμοι να φωνάξουν το ''μολών λαβέ''. Ας είναι αυτή η σκέψη ο μόνος οδηγός του και τότε σίγουρα θα πράξει, αυτά που μας τιμούν και μας αξίζουν.

 10. Lampros avatar
  Lampros 17/08/2012 09:15:23

  Χρειάζεται καποιος τρελο να τους πει μολών λαβε, και να τους ριξει μια σφαλιαρα να ξυπνησουν
  Όσοι προσπαθουν με λογιστικούς & χρηματοοικονομικούς όρους αν αντιμετωπίσουν προβληματα κρατων, απλά ειναι ηλίθιοι ή ημιμαθείς (ή και τα δύο). Θα αναφέρω το πιο απλό παραδειγμα. Οι επιχειρήσεις λειοπτυρογυν για να παραγουν κέρδος. Η έννοια του κέρδους δεν υπάρχει στην κρατική λετουργία, και ορθως. Ο σκοπός του κράτους ειναι να υπηρετί εθνικές ανάγκες οπου δε ειναι νομισματικά μετρήσιμες. αναφερομαι στο "τεταρτο" σημειο του αρθρου του Κωστα. Πως γαμωτη μου θα αξιολογησεις και ποσοστικοποιήσεις την φυλαξη των συνορων σου απο τους τουρκους? Δεν ειναι σαν να φυλαει τις εγκαταστάσεςι ενος εργοστασίου... ! ελεος πια! Εχουν μαζευτει ορισμενα μαλα&^να γιαπηδες που έχοντας μαθει απ έξω και ανακατωτά τα χρηματοοικονομικά για επιχειρήσεις, νομισαν πως μεγαλωσαν και πάνε να τα εφαρμοσουν σε χωρες, κρατη, λαους!

 11. Γιώργος msn avatar
  Γιώργος msn 17/08/2012 09:26:38

  Φυσικά συμφωνώ με το εξαιρετικό αυτό άρθρο, δεν χρειάζεται καμιά προσθήκη, πλην μιας αυτονόητης -διπλής- απορίας.
  Από που και έως η ανακεφαλαίωση λχ των ισπανικών τραπεζών δεν εντάσσεται στο δημόσιο χρέος της Ισπανίας, ενώ εμείς που έχουμε αποστεωθεί και ξεματώσει οικονομικά/κοινωνικά είμαστε μονίμως τα κορόιδα;;;
  Και συνεπεία αυτής της απορίας...
  Αυτά τα πολύ σωστά μηνύματα που περνάτε κύριε Ροδινέ, ποιος θα τα υποστηρίξει;
  Δε νομίζω πως το υπάρχον πολιτικό σύστημα έχει ξεπεράσει τη μιζέρια που το διακρίνει.
  Και η λύση της επιμήκυνσης απλά κάνει πιο επίπονο και μαρτυρικό τον επερχόμενο θάνατο της ήδη εξοντωμένης και χρεοκοπημένης ελληνικής οικονομίας και κατ' επέκταση κοινωνίας, δυστυχώς...

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Γιώργος msn 17/08/2012 15:11:11

   μια επιμήκυνση χωρίς βελτιώσεις, κατά τη γνώμη, ελάχιστα θα προσφέρει!

 12. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 17/08/2012 09:34:21

  Να η ευκαιρία για τον Σαμαρά να αποδείξει ότι δεν είναι ένας ακόμα Έλληνας πολιτικός που εκλιπαρεί τους ξένους για να τον βοηθήσουν. Να βοηθήσουν τον ίδιο και όχι την Ελλάδα! Να αποδείξει λοιπόν ότι επιδιώκει το καλό της χώρας του, αδιαφορώντας για το δικό του συμφέρον. Να πατήσει πόδι και να προβάλει τα πολύ σωστά επιχειρήματα του άρθρου. Και αν δεν τα αποδεχθούν σημαίνει ότι οι ξένοι επιδιώκουν συνειδητά και πάση θυσία την έξοδο μας. Οπότε στην προκειμένη περίπτωση να πράξει όπως αρμόζει σε έναν πραγματικό ηγέτη που εμφανίζεται μιά φορά κάθε ιοο χρόνια!!!!

  • BLACKQUEEN avatar
   BLACKQUEEN @ ΝΤΙΝΟΣ 17/08/2012 17:28:52

   + 100000000000000000000000000000000000000000000000

 13. ΚΕΡΒΕΡΟΣ avatar
  ΚΕΡΒΕΡΟΣ 17/08/2012 09:49:29

  Πόσο γρήγορα και πόσο οικτρά θα σας απογοητεύσει. Την ευκαιρία του την είχε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τώρα τα χέρια του είναι δεμένα πισθάγκωνα και το ξέρει. Μονάχα λεονταρισμούς για μια προσυμφωνημένη επιμήκυνση μπορεί να κάνει και τίποτα παραπάνω. Ελπίζω να μην πανηγυρίζετε κάποιοι και γι' αυτή την 'τεράστια' επιτυχία...

  • Ελευθέριος avatar
   Ελευθέριος @ ΚΕΡΒΕΡΟΣ 17/08/2012 12:26:11

   Σε 5 σειρές τα είπες όλα.

   • liapis avatar
    liapis @ Ελευθέριος 17/08/2012 14:37:56

    Kai esu me pente lekseis!!! alla uparhoun ota pros akouetw?

    • TopGunZ avatar
     TopGunZ @ liapis 17/08/2012 16:02:23

     Βασικά με 3 σχόλια δεν είπατε τίποτα. Τρολάρισμα και άγιος ο Θεός...

     • Ελευθέριος avatar
      Ελευθέριος @ TopGunZ 18/08/2012 12:54:27

      Μα φυσικά. Όποιος διαφωνεί εδώ μέσα τρολάρει. Μόλις γράψω μία ωδή στον Σαμαρά, θα ξανακάνω σχόλιο.

 14. Κώστας Τ avatar
  Κώστας Τ 17/08/2012 09:54:15

  Προσυπογράφω αυτά που υπαγορεύει η λογική και ο Πατριωτισμός!Θα δούμε αν ο τόπος εξακολουθεί να βγάζει Λεωνίδες!Αρκετά με τους εφιάλτες!!!

 15. abc avatar
  abc 17/08/2012 09:56:24

  To άρθρο αυτό βρίσκει σύμφωνους όλους τους σκεπτόμενους Ελληνες έιτε ψηφίζουν συμπολίτευση είτε αντιπολίτευση!!!
  Είναι η πρώτη φορά που διαβάζω ένα τόσο αντικειμενικό και πολιτικά αφανάτιστο κείμενο!...

 16. Kst avatar
  Kst 17/08/2012 10:13:28

  Το εγκλημα εχει γινει και οι ιατροδικαστες την αλλη εβδομαδα θα κανουν την νεκροψια... Δυστυχως αν και φυσει αισιοδοξος ανθρωπος δεν περιμενω πολλα. Μπορει να καταφερει την επιμηκυνση αλλα πιστεψτε με αν γινει αυτο το τιμημα θα ειναι μεγαλο και δυσαναλογο. Το θεμα ειναι αν θα συνεχιζει να θυσιαζει τον λαο σαν την Ιφιγενεια ή θα ασκησει διπλωματια με κοτσια.. Το κακο ειναι οτι δεν ξερουμε πως να πλασαρουμε αυτο που εχουμε ή να απειλησουμε για να φοβηθουν. Καθομαστε και ακουμε τον καθενα σαν φοβισμενα σκανταλιαρικα παιδια, ενω ειμαστε κατι πολυ καλυτερο απο αυτο. Ειμαστε κυριαρχη χωρα.

 17. Jim Bim avatar
  Jim Bim 17/08/2012 10:20:11

  Και επειδή πάμε σε τρίτο χρόνο ύφεσης και όλων τα νεύρα είναι τεντωμένα και τα όρια έχουν ξεπεραστεί ΑΡΚΕΙ ΜΙΑ ΣΠΙΘΑ ....

  Να μην ξεχνάμε ότι έχουμε ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ !

  • Μ.Γ avatar
   Μ.Γ @ Jim Bim 17/08/2012 17:52:36

   Αυτο δεν αρκει να το λεει, πρεπει να το αποδειξει στην πραξη.

 18. άγρυπνη avatar
  άγρυπνη 17/08/2012 10:28:57

  Και ο ύποπτος ρόλος του Γαπ και της παρέας του πρέπει πάντα ν'αναφέρεται.Ηδη η αχλύς του χρόνου σιγά,σιγά ,σκεπάζει τα πάντα.Πόσο καλά γνώριζαν την ψυχολογία της μάζας!

  • Δεν έχει σημασία avatar
   Δεν έχει σημασία @ άγρυπνη 17/08/2012 12:04:11

   "Πρώτη προτεραιότητα η σύσταση εξεταστικής για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο": μη φας, ο γλάρος σιγοβράζει από το πρωί.

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Δεν έχει σημασία 17/08/2012 17:15:57

    Δηλαδή θα προτιμούσες να μείνουμε ακυβέρνητοι και να διαλυθούμε για να χαρεί ο ΓΑΠ μόνο με την ηθική ικανοποίηση ότι ο Σαμαράς ήθελε την εξαταστική και αφού το Πασόκ δεν ήθελε πηγαίναμε σε επανηλλειμένες εκλογές ή βγήκε ο Τσίπρας και μας έστειλε στη δραχμή; Δε βλέπω ουδεμία λογική! Και τα εγκλήματα ΓΑΠ δεν παραγράφονται...

 19. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΚΩΝ avatar
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΚΩΝ 17/08/2012 10:37:17

  Συγχαρητήρια. Αν δεν γίνουν όσα επισημαίνετε, τότε να ξανα-κληθεί ο ΓΑΠ να μας σώσει... Ξέρει καλύτερα

  • GO avatar
   GO @ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΚΩΝ 17/08/2012 10:51:23

   Θεός φυλάξοι.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΚΩΝ 17/08/2012 15:08:44

   αυτό μόνο ως πικρόχολο χιούμορ το εκλαμβάνω, αλλά να μας προειδοποιείς όταν σου έρχονται τέτοιες ...εμπνεύσεις!!

 20. blue nile avatar
  blue nile 17/08/2012 11:00:07

  Ας μην ξεχνάμε κάποια βασικά πράγματα.

  Ο Αντώνης Σαμαράς εκλέχτηκε με την σημαία της επαναδιαπραγμάτευσης την ίδια στιγμή που έλεγε ότι πρέπει να μείνει η χώρα στο ευρώ.
  Όμως όταν σε μια διαπραγμάτευση δεν μπορείς να πεις ΟΧΙ ουσιαστικά δεν διαπραγματεύσαι αλλά υποβάλεις αίτημα.
  Ακόμα κι έτσι για να μπορέσεις να τραβήξεις το σκοινί πρέπει να είσαι έτοιμος για παν ενδεχόμενο.
  Δεν μπορείς να σκεφτείς εύκολα οποιαδήποτε ριζοσπαστική λύση αν δεν είσαι ικανός να ζήσεις ως κράτος με αυτά που βγάζεις.
  Το πρωταρχικό μέλημα έπρεπε να ήταν η εξαφάνιση των πρωτογενών ελλειμάτων.
  Η στιγμή είναι ευνοική γιατί ήδη τα έχουμε μειώσει.
  Παρακάτω.
  Όσες αναλύσεις για την δραματική κατάσταση της Ελληνικής κοινωνικής οικονομίας ή για την δεινή θέση που έχουν περιέλθει οι Έλληνες πολίτες να προσκομίσει στην επόμενη συνάντηση ο Σαμαράς δεν πρόκειται να συγκινήσει τους εταίρους ή να τους κάνουν να ξανασκεφτούν την χορηγούμενη συνταγή,
  Στο blame game που έχει εξελιχτεί οι Έλληνες είναι ένοχοι και πρέπει να πληρώσουν.
  Την κατάσταση την περιέπλεξε το PSI .
  O Βενιζέλος και ο Παπαδήμος κατάφεραν και να υποστούμε την ρετσινιά του κουρέματος και το Ελληνικό χρέος να εξακοολουθεί να είναι μη βιώσιμο.
  Τουλάχιστον όταν κάποιο κράτος χρεωκοπεί φροντίζει να απαλλαγεί από το πολύ σημαντικότερο μέρος του χρέους του ώστε να το καταστήσει βιώσιμο.
  Λουκάς και Μπένυ θα κριθούν από την ιστορία γι'αυτό το έγκλημα αλλά επί του παρόντος χρειάζεται νέο κούρεμα που αυτή τη φορά πρέπει να είναι αποτελεσματικό.
  Αν όμως κουρευτεί το ελληνικό χρέος ,που πρέπει να κουρευτεί, αυτομάτως ανοίγουν οι ορέξεις όλων των άλλων προβληματικών χωρών όπως η Ιταλία (της οποίας αυτή τη στιγμή το εξωτερικό χρέος αυξάνει κατά 9 ολόκληρα δις το μήνα) και να θέλουν κι αυτές κούρεμα.
  Κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο για τους Γερμανούς οι οποίοι θα επιδιώξουν το να γίνει μόνο ένα μεγάλο κούρεμα , το Ελληνικό δηλαδή, αλλά το δράμα που θα ζήσουν οι Έλληνες να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε όσους επιθυμούν κούρεμα των χρεών τους.
  Πρέπει να χυθεί αίμα ...το δικό μας...
  Όσο το Ευρωπαικό πρόβλημα μεγαλώνει και η διάσωση της Ισπανίας και της Ιταλίας απαιτούν τεράστιες ποσότητες ρευστότητας τόσο η Μέρκελ καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσει να περάσει από το κοινοβούλιο της τέτοια μέτρα τα οποία παρεπιπτόντως θα την οδηγήσουν σε συντριβή στις επόμενες εκλογές.
  Οπότε κερδίζει έδαφος η ιδέα του να θυσιαστεί η Ελλάδα με την αποπομπή της, ενώ θα προσπαθηθεί να σωθεί η ευρωζώνη μέσω ποταμιών ρευστότητας από ΕΚΤ.
  Ο κλυδωνισμός όμως που θα γίνει θα φοβίσει τους Γερμανούς πολίτες οι οποίοι θα συναινέσουν μετά στη χορήγηση δις για την διάσωση των μεγάλων νοτίων χωρών.
  Όσο το πρόγραμμα μας δεν βγαίνει και όσο εξακολουθείται να πιστεύεται ότι εμείς φταίμε γι'αυτό λόγω αδράνειας στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών, τόσο θα προκρίνεται η λύση της αποπομπής μας.
  Μια Ελληνική αποπομπή που μάλλον θα σημάνει το τέλος της ευρωζώνης και της ΕΕ.
  Δυστυχώς κερδίζει διαρκώς έδαφος στη Γερμανία η άποψη ότι πρέπει να διαλυθεί η ευρωζώνη.
  Κύριος εκφραστής αυτής της τάσης είναι οι γερμανοί τραπεζίτες που οσμίζονται τα βουνά των Ευρωπαικών αποταμιεύσεων που θα συρεύσουν στις τράπεζες τους σε τέτοια περίπτωση.
  Γι'αυτό με όλη τους τη δύναμη επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

  Σ'αυτή την αρνητικότατη συγκυρία ο Σαμαράς αντιμετωπίζει μια δυσεπίλυτη εξίσωση.
  Από τη μια έχει να παλαίψει με τους εταίρους.
  Από την άλλη δεν μπορεί να αγνοήσει το δράμα του Ελληνικού λαού.
  Ούτε ψύλλος στον κόρφο του.

  Μέχρι τώρα έδειξε ότι αγωνίζεται.

  Όμως δεν με έχει πείσει ότι έχει αντιληφθεί πλήρως το πρόβλημα.

  Δεν μπορεί να προσδοκά να λειτουργήσει οποιοδήποτε πρόγραμμα όταν η ύφεση είναι κοντά στο 9%.

  Δε μπορεί να εξαντλούνται οι στοχεύσεις στην επιμήκυνση που ακόμα και τετραετής να είναι παρά τα όσα θετικά κομίζει δεν μπορεί να είναι λύση.

  Ο Σαμαράς έχει χρέος να προετοιμάσει τη χώρα εξαφανίζοντας τα πρωτογενή ελλείματα και εξασφαλίζοντας εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.

  Μετά πρέπει να στυλώσει τα πόδια και να μη δεχτεί καμιά προτεινόμενη λύση που ουσιαστικά θα επιδεινώσει τραγικά την κατάσταση στην κοινωνία και τελικά δεν θα έχει καμιά πιθανότητα λύσει το πρόβλημα.

  Αναγκαίες οι συμμαχίες με τους άλλους ηγέτες που βλέπουν τις χώρες τους να υποφέρουν από την μείωση του ΑΕΠ τους.

  Το μεγάλο στοίχημα είναι να επιβληθεί η αποπληρωμή των χρεών όλου του Ευρωπαικού νότου διασυνδεδεμένη με τους ρυθμούς ανάπτυξης.
  Στη χώρα που παρουσιάζει ύφεση να υπάρχει μορατόριουμ αποπληρωμών.

  Και να μην ξεχνάει ο Σαμαράς ένα δεδομένο.

  Αν έχουν αποφασίσει να μας πετάξουν από το ευρώ είναι αδύνατο εμείς με τα μέσα που έχουμε να τους εμποδίσουμε.

  Εδώ που φτάσαμε σ'αυτόν έπεσε ο κλήρος να πολεμήσει για την επιβίωση μας.

  Ας το κάνει τώρα πριν είναι πολύ αργά.

  Γι'αυτόν και για μας...

  • blue nile avatar
   blue nile @ blue nile 17/08/2012 11:01:43

   Κε Κώστα...εξαιρετικός...+ 1000...

 21. firiki2010 avatar
  firiki2010 17/08/2012 11:05:46

  Πολύ καλό άρθρο Κώστα Ροδινέ !
  Στέκομαι σε δύο σημεία για να τα τονίσω
  1 Η συζήτηση για έξοδο από το ευρώ πρέπει να σταματήσει οριστικά. Κυρίως αυτή είναι που καταστρέφει το κλίμα. Και το κακό κλίμα είναι αποτρέπει και τις επενδύσεις που έχουμε ανάγκη και συντηρεί και μια μίζερη και φοβική ψυχολογία στον κόσμο. Κάποιοι στην Ευρώπη συντηρούν αυτή τη συζήτηση για να πιέσουν την υλοποίηση μέτρων ώστε η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ , μόνο που η συζήτηση λειτουργεί τελικά σαν αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία.
  2 Τίποτα δεν πρέπει να λειτουργήσει σαν άλλοθι για σταμάτημα διαρθρωτικών αλλαγών, [αποκρατικοποιήσεις, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, ορθολογικοποίηση (και εφαρμογή) των κανόνων βάσει των οποίων λειτουργεί η κοινωνία] Τις αλλαγές αυτές τις χρειαζόμασταν ΄ ακόμα και την εποχή που είχαμε δραχμή

  • Kst avatar
   Kst @ firiki2010 17/08/2012 11:30:56

   Δυστυχως νομιζω οτι οι διαρθρωτικες αλλαγες σε ο,τι κυριως αφορα την περιστολη του δημοσιου τομεα ειναι απλως ευχολογιο. Τα συμφεροντα μεγάλα, οι κομματικοι στρατοι ακομη μεγαλυτεροι και ο ιδιωτικος τομεας το ευκολο θυμα. Για τα υπολοιπα οντως το επενδυτικο κλιμα θα παιξει τον ρολο του.

   • firiki2010 avatar
    firiki2010 @ Kst 17/08/2012 11:53:36

    Τα συμφέροντα είναι μεγάλα αλλά είναι συμφέροντα κοντόθωρα, χωρίς προοπτικές. Οι κομματικοί στρατοί είναι διαλυμένοι. Η διάλυση του ιδιωτικού τομέα θα μας διαλύσει όλους (και αυτούς που έχουν τα συμφέροντα τους στο δημόσιο). Πάντως δεν θα έμενα μόνο στην "περιστολή" του δημόσιου τομέα. Θα επέμενα στην οργάνωση , τον έλεγχο και την αξιολόγηση του.

    • Kst avatar
     Kst @ firiki2010 17/08/2012 14:23:31

     Αμην και ποτε! Θεωρητικα ειναι πολυ ευκολο. Ομως η οργανωση να γινεται σωστα. Οχι σαν το φιασκο του Εοπυυ... ή την θεσμοθετημενη αλλα ακομη ανυπαρκτη αξιολογηση στα πανεπιστημια...

 22. camel avatar
  camel 17/08/2012 11:17:25

  Μακαρι να δρασει συμφωνα με αυτα που λετε. Νομιζω ομως πως θα υπακουσει σε οτι του πουν διοτι δεν εχει τη στοφα του ηγετη και δεν εχει δημιουργηθει ενα εναλλακτικο σχεδιο απο ολο το πολιτικο μας συστημα. Απλως οταν γυρισει θα εχουμε αλλη μια επικοινωνιακη διαχειρηση υων αποτελεσματων των συναντησεων του ετσι ωστε οι αντιδραση του κοσμου να ειναι οσο το δυνατον πιο ηπια το φθινοπωρο. Αν ο ΑΣ ηταν ο ανθρωπος των τομων θα επρεπε αυτο ηδη να αρχισει να φαινεται . Παραδειγμα το νεο ασφαλιστικο . Δυστυχως και αυτος ακολουθει την πεπατημανη συντηρητικη λογικη του οι εξω ξερουν το καλο της χωραςκαι εκτελουμε οτι μας πουν

 23. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 17/08/2012 11:18:51

  Πάρα πολύ καλό άρθρο!!!!!!!!!!!!
  Συμφωνώ σε όλα τα σημεία.

 24. gio avatar
  gio 17/08/2012 11:23:45

  Eκτος απο διαπιστωσεις πρεπει να υπαρχουν και προτασεις , ολοι οι Ελληνες συζητουν 2 πραγματα.
  1) Κουρεμα ιδιωτικων χρεων
  2) Μειωση φορου στα καυσιμα
  Ειναι 2 θεματα που μπορουν να αντιστρεψουν την ψυχολογια του κοσμου, χορτασαμε μαστιγιο ,καιρος και για λιγο καροτο

 25. unfair avatar
  unfair 17/08/2012 11:30:13

  καλημέρα κ. Ροδινέ,
  πρέπει να ομολογήσω, πως ανήκω πλέον στην κατηγορία των ευρωσκεπιστών [παρότι, είμαι ιδεολογικά θετικός στην ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης], διότι, αυτή η ένωση που φανταζόμουν, τελικά βυθίζεται υπό το βάρος των ιδιωτικών "μικροσυμφερόντων?" που έχει η κάθε χώρα ξεχωριστά.
  Όμως, η λογική μου, με οδηγεί σε κυνικές σκέψεις.
  Η "κάθε" Μέρκελ, θ' απαντήσει στον "τρελό", ΕΣΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕΣ το μνημόνιο? ΝΑΙ ή ΟΧΙ? πρέπει να τα τηρήσεις ή δεν έχει αξία η υπογραφή σου? Τόσα χρόνια που από την Ευρώπη πέρνατε χρήματα, τι τα κάνατε? Εμείς [η Ευρώπη] φταίμε που δεν είχατε κάνει διαρθωτικές αλλαγές τόσα χρόνια? ούτε καν κτηματολόγιο δεν έχετε! κάθε χρόνο, παρότι είχατε ΕΣΠΑ προγράμματα, δεν παρουσιάζατε οργανωμένα πλάνα για να πάρετε χρήματα, η ΕΕ φταίει? πρόσφατα, κάναμε "κούρεμα" του ελληνικού χρέους κοντά στα 100 δις, συμφωνήσαμε να σας δώσουμε ένα εξαιρετικό μεγάλο δάνειο κ εσείς, θέλετε να το παίξετε "τρελοί"?
  Η αλήθεια είναι, πως για λάθος πολιτικές, τα πληρώνουμε όλοι μας σήμερα!
  Αν δεν γίνει "κάθαρσις" ΔΕΝ βλέπω πως θα προχωρήσουμε, για να δούμε καλύτερες μέρες. Όταν δεν αντιδράει κανείς από την πολιτική ηγεσία στο "μαζί τα φάγαμε" του Πάγκαλου, όταν κλείνουν τα μάτια στα νόμιμα κ ηθικά [βλέπε πρόσφατα, Πολύδωρας], όταν μέσα σε μια νύχτα δίνουν την Αγροτική, όταν σε πρόσφατους ελέγχους η φοροδιαφυγή είναι στα ύψη, όταν στις ΔΕΚΟ ξεχνούν να μειώσουν τους μισθούς τους... πάει μακριά η βαλίτσα.
  Real politics χρειαζόμαστε.
  Συζήτηση για την πολιτική που ακολουθεί το ευρώ, με αποτέλεσμα οι νότιες χώρες να 'χουν πρόβλημα [έτσι θα 'χουμε κ συμμάχους]. Συζήτηση για πιο ευρωπαϊκή πορεία [ένωση] με παράλληλη την εξακολούθηση την ανεξαρτησία της κάθε χώρας. Εδώ, ο πρωθυπουργός, πρέπει να μιλήσει για την ΑΟΖ, που έχει σημαντικότατες ενδείξεις για ορυκτό πλούτο, που θα έδινε μια προοπτική στην ΕΕ για ενεργειακή επάρκεια! [κ όχι με σαχλαμάρες τύπου ΗΛΙΟΣ].
  Για την φίλη μας την Μέρκελ, κ τους φίλους μας τους Γερμανούς, να απαιτήσουμε τις ΔΙΚΑΙΕΣ αποζημιώσεις. Δεν έχουμε την πολυτέλεια, να μην το κάνουμε!
  Τέλος, στην παραδοχή, πως κ οι μεν [Ευρώπη-τροϊκα] κ οι δε [ελληνική κυβέρνηση], τα 'χουν κάνει μπάχαλο, επαναδιαπραγμάτευση από το μηδέν! λευκή κόλλα.

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ unfair 17/08/2012 15:28:24

   "Η “κάθε” Μέρκελ, θ’ απαντήσει στον “τρελό”, ΕΣΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕΣ το μνημόνιο? ΝΑΙ ή ΟΧΙ?"

   Υπέγραψε με το μπιστολι στον κρόταφο ο φόρεστ ΓΑΠ, ένα σχέδιο εκδικητικό, σχεδιασμένο όχι να δώσει λύση αλλά να κερδίσει χρόνο για την ευρώπη. Ένα σχέδιο που καταστρέφει την πατρίδ. Ανήθικο είναι ότι δεν συνάδει με το εθνικό συμφέρον κι όχι υπογραφές προιόντα εκβιασμών. οΚ;

   "Τόσα χρόνια που από την Ευρώπη πέρνατε χρήματα, τι τα κάνατε?"

   Επίσης, τόσα χρόνια χάναμε χρήματα απο δασμούς. Και δεν είχαμε δυνατότητα υποτίμησης για να βγάλουμε με έμμεσο τρόπο εκτός τα ξένα προιόντα.

   "Εμείς [η Ευρώπη] φταίμε που δεν είχατε κάνει διαρθωτικές αλλαγές τόσα χρόνια?"

   εΔώ έχει δίκιο απόλυτο. Αλλά τώρα λίγο δύσκολο να γίνουν οι αλλαγές. Είναι σα να λες στον βαρειά άρρωστο να τρέξει κατοστάρι. Θα τον σκοτώσεις στα σίγουρα. Έπρεπε να γίνουν νωρίτερα ή πιο μετά (τουλάχιστον κάποιες, σαφώς όχι όλες).

   "πρόσφατα, κάναμε “κούρεμα” του ελληνικού χρέους κοντά στα 100 δις, συμφωνήσαμε να σας δώσουμε ένα εξαιρετικό μεγάλο δάνειο κ εσείς, θέλετε να το παίξετε “τρελοί”?"

   Ναι, σαν ηλίθιοι πήγαμε και κουρέψαμε και τους εαυτούς μας. Και με κάποιον μαγικό τρόπο το χρέος αντί να μειωθεί αυξήθηκε μετά το κούρεμα! Αυτά συμβαίνουν όταν παίρνεις χρήματα ως δάνειο να πληρώσεις τα παλιά δάνεια. Και τσ λεφτα ήλθαν μαζί με ένα ανεδαφικό πρόγραμμα που καταστρέφει την ελληνική οικονομία και συνεπώς και την ικανότητά του να πληρώνει και τα χρέη!!!!! Γιαυτό άλλωστε και τα κουρέματα είναι αναγκαία!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   Αν δεν κάνω λάθος ο Μεταξάς εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις του χρεοκοπημένου ελληνικού δημοσίου στο εσωτερικό μόνο κι όχι το αντίθετο!

   ΣΤΑ ΆΛΛΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ!!!! (για πολύδωρα, πάγκαλο κτλ)

 26. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 17/08/2012 11:38:35

  Το άρθρο είναι πολύ καλό. Πρέπει όμως και ο ελληνικός λαός να καταλάβει ότι αυτόματη επιστροφή στα "έτη ευημερίας" του 2000, δεν υπάρχει. Αυτό να το ξεκαθαρίσουμε. Θα υπάρξει, αν υπάρξει, μετά από πολλά χρόνια.
  Δεύτερον, θα πρέπει ο ελληνικός λαός να καταλάβει ότι πρέπει ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ να βάλουμε μία τάξη στα δημοσιονομικά μας, και όχι μόνο, καθώς η διάχυτη ανομία αντικατοπτρίζεται και στα οικονομικά μεγέθη. Πρέπει να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα και αυτό θα καλυφθεί ΚΑΙ από τους ελεύθερους επαγγελματίες! Δεν εννοώ φυσικά τους τίμιους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά τους διάφορους της αρπαχτής που φοροκλέβουν ξεδιάντροπα και απασχολούν ξεδιάντροπα λάθρο. Και πρέπει να υπάρξουν ελεγκτικοί μηχανισμοί, για δημόσιους λειτουργούς και ελεύθερους επαγγελματίες. Αμείλικτοι.
  Η ελληνική πολιτική τάξη δεν έχει εξηγήσει στον ελληνικό λαό ότι το να βάλουμε σε τάξη το σπίτι μας δεν το οφείλουμε σε καμία μαντάμ Μέρκελ (κατά Τσίπρα), αλλά στους εαυτούς μας, τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Και πρέπει να γίνει ΤΩΡΑ. Η εποχή του κανακέματος του "λαού" τελείωσε, μας κατάλαβαν άπαντες, γίναμε ρεζίλι σε βαθμό που ντρεπόμαστε, ακόμα και τίμιοι πολίτες της χώρας αυτής, να πούμε ανοιχτά την εθνικότητά μας. Ταπεινωθήκαμε όσο δεν παίρνει. Δεν θα έχουμε ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ αν σε 10 χρόνια από τώρα πηγαίνοντας ένας Δυτικοευρωπαίος από την Ελλάδα στην Αλβανία, η μόνη διαφορά που θα παρατηρεί είναι η διαφορά της γλώσσας....

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ ΒΙΣ 17/08/2012 17:17:12

   ...ωστόσο μια "τεχνική" οικονομική ανάγνωση δείχνει ότι η επιστροφή στα επίπεδα των βασικών οικονομικών δεδομένων (ΑΕΠ κατά κεφαλή και μισθολογικό κόστος) της εποχής 2000 - 2002, είναι ίσως βιώσιμη βάση για εξισορρόπηση, αντιστροφή της καθοδικής πορείας και επανεκκίνηση.
   Δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί, εκκρεμεί δυστυχώς κάποια πτώση ακόμη.
   Η έξαρση της φούσκας που επακολούθησε (περίοδος 2000 - 2008), ήταν η μή βιώσιμη εκτράχυνση της "αναπτυξιακής"φάσης, η περίοδος της υπερβολικής καταναλωτικής υπερθερμανσης.
   Δύο είναι τα (πολύ μεγάλα) προβλήματα αυτής της "εξίσωσης":
   1 Η ανεργία, που έχει γίνει δυσανάλογα, ασύμμετρα και καταστροφικά μεγάλη, σε σχέση με τα λοιπά στοιχεία οικονομικής συρρίκνωσης (ΑΕΠ - μισθοί).
   2. Οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών δεν έχουν σχεδόν πέσει καθόλου. Άν δεν προσγειωθούν και αυτές στα επίποεδα 2000 - 2002, δεν κάνουμε απολύτως τίποτε. Είναι απαραίτητη προυπόθεση της εξισορρόπησης.

 27. ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ avatar
  ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ 17/08/2012 11:54:01

  Το άρθρο θα ήταν εξαιρετικό αν δεν έβγαζε συνεχώς διάθεση για τσαμπουκά και ένα ύφος "Είμαι μάγκας και δε δέχομαι κουβέντα". Τα επιχειρήματα είναι σωστά σε μεγάλο βαθμό, αλλά αν τεθούν με αυτό τον τρόπο μόνο κακό θα προκαλέσουν

  • BLACKQUEEN avatar
   BLACKQUEEN @ ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ 17/08/2012 12:22:54

   ....Nομίζω οτι μόνο εσείς αγαπητέ το εισπράττετε αυτό το ''Είμαι μάγκας και δε δέχομαι κουβέντα'', από το συγκεκριμένο άρθρο ....... Όοοολοι οι άλλοι προσυπογράφουμε και ΕΠΑΥΞΑΝΟΥΜΕ. Γιατί και ...μάγκες είμαστε και έφτασε η στιγμή του ΜΗ ΠΑΡΕΚΕΙ.... Κι αυτό με χαμηλή φωνούλα και στα...γόνατα, ΔΕΝ λέγεται. Οι χαμηλοί τόνοι έχουν την ώρα τους και η υποχρέωση της υπεράσπισης της πατρίδας και των πολιτών της, επίσης. Τώρα λοιπόν, μη σας κακοφαίνεται, πλησιάζουμε στη δεύτερη φάση....:-))

   • ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ avatar
    ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ @ BLACKQUEEN 17/08/2012 16:15:25

    Δε νομίζω ότι κάποιος που έχει ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ έλλειμμα και ξοδεύει χρήματα που στην πραγματικότητα δεν είναι δικά του μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του μάγκα και να έχει απαιίτηση να τον θεωρούν και οι άλλοι έτσι. Πόσω μάλλον όταν οι άλλοι τον δανείζουν για να καλύπτει πρωτογενείς δαπάνες

    • Μ.Γ avatar
     Μ.Γ @ ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ 17/08/2012 17:55:27

     Δεν τον δανειζουν για να καλυψει πρωτογενεις δαπανες αλλα για να εισπραξουν τους υπερογκους τοκους απο τον δανεισμο. Ακομα δεν το εχετε συνειδητοποιησει αυτο ;

     • BLACKQUEEN avatar
      BLACKQUEEN @ Μ.Γ 17/08/2012 19:33:20

      Μπααααα ναι;;;;; Ευχαριστούμε που μας πληροφορήσατε. Παρ΄όλα αυτά, δεν αλλάζει τίποτε επί της ουσίας....

  • Kst avatar
   Kst @ ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ 17/08/2012 14:27:48

   Αλλο το "ειμαι μαγκας και δεν δεχομαι κουβεντα" που μεχρι στιγμης δεν εχω δει πουθενα να το εχουν εφαρμοσει και αλλο τα δεχομαι ολα γιατι δεν θελω να δειξω διαπραγματευτικη ισχυ... Το κομπλεξ του ηττημενου φαινεται απο μακρυα... Μην θυμηθω την "ωραια" διαπραγματευση και το θρασος του Ρουμελιωτη γιατι συγχυζομαι...

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ 17/08/2012 14:54:38

   Σ' ένα άρθρο ο καθένας μπορεί να δεί ο,τι φαντάζεται!

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ 17/08/2012 15:36:39

   Όταν λες τα πράγματα ξεκάθαρα, όταν τα επιχειρήματα είναι διαυγή και αναντίρρητα, τότε πολλοί άνθρωποι βρίσκουν εαυτούς απροετοίμαστους.... Αυτό όμως δεν είναι πρόβλημα του πομπού όμως αλλά του δέκτη.

 28. anastosd avatar
  anastosd 17/08/2012 12:02:34

  ΟΧΙ ΜΟΝΩΝ ''ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ''...............................ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ.......ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΙΩΞΗ.................ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΧΡΥΣΟΦΟΡΩΝ ΜΗΔΩΝ....................2014.....................200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
  ...................ΟΙ ΑΝΕΛΕΗΜΟΝΕΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ................ΘΑΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΠΟΔΙ ...ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.....................ΑΞΙΟΣ...................Ο ΤΟΝΥ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝ ΑΥΤΩ.......................ΦΙΛΙΚΟΙ!!!!!!!!!!!

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ anastosd 17/08/2012 15:38:30

   Χα χα ..... Θέλω να βλέπω πάθος!

 29. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 17/08/2012 13:15:05

  Κιόλα αυτά τά ηρωικά γιατί;

  Τά δυό χρόνια παράτασης τής αγωνίας (επιμήκυνση τά βάφτισε ο Λεωνίδας καί η στουρνοπαρέα του) τού μελλοθάνατου πού είχε ήδη προτείνει ο Γιούνκερ κάτι μήνες τώρα;

 30. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 17/08/2012 13:22:01

  Φορμαρισμένος ο Ροδινός για τη νέα σεζόν!
  Εύγε!

  • Δαναός avatar
   Δαναός @ Γιάννης Φαίλτωρ 17/08/2012 13:33:08

   Αφού το έγραψε τρέχοντας με...φόρμες.

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Δαναός 17/08/2012 13:40:46

    Αχ αυτό το πηγαίο χιούμορ, δείγμα υψηλής καλλιέργειας και λεπτού γούστου!

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Δαναός 17/08/2012 14:55:46

    Δαναέ,
    θα σε στείλει ο Φάκτορ για σεμινάρια και θα γίνεις ...Βέγγος!

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Γιάννης Φαίλτωρ 17/08/2012 14:52:44

   Γιάννη,
   δεν τελειώσαμε ακόμα την τρέχουσα σεζόν!
   Που καιρός να σκεφτούμε τη ....νέα!

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Κώστας Ροδινός 17/08/2012 15:08:46

    Γιατί μου φαίνεται ότι ότι είναι πολύ μεγάλη αυτή η σεζόν! Δυο χρόνια και χωρίς ανάσα. Σκάσαμε στην προετοιμασία με τους νέους προπονητές! Να παίξουμε και λίγο μπάλα.

 31. Διογένης avatar
  Διογένης 17/08/2012 13:38:59

  Η Μέρκελ μπορεί να μας βγάλει από το ευρώ πολύ απλά, μέσω χρεωκοπίας των τραπεζών μας. Ξέρει ότι μπορεί να το κάνει. Οι τράπεζές μας είναι αυτή τη στιγμή απόλυτα εξαρτημένες από την ΕΚΤ. Αν κοπεί η πίστωση από εκεί (περιλμαβάνεται και ο λεγόμενος ELA στην πίστωση), θα αναγκαστούν να προστρέξουν σε μια ελληνική Κεντρική Τράπεζα να κόψει δραχμές για να τους στηρίξει.

  Αυτός είναι και ο λόγος, που κατά τη γνώμη μου οι Έλληνες τραπεζίτες θα έπρεπε να θέλουν τη δραχμή και όχι το ευρώ. Προφανώς όμως υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα που δεν είναι ευρέως γνωστά και που δεν εξαναγκάζουν τους τραπεζίτες να ζητούν απεγνωσμένα το ευρώ. Ποιος είναι ο ακριβής λόγος που οι τραπεζίτες θέλουν τόσο πολύ το ευρώ και αναγκάζουν και όλους τους υπόλοιπους να το θέλουν, δεν έχω καταλάβει. Έχω μια μικρή υποψία ότι ίσως να το κάνουν επειδή δεν καταλαβαίνουν ότι κατά βάθος τους συμφέρει η δραχμή. Αλλά λογικά το πιθανότερο είναι να υπάρχει κάποιος λόγος που δεν είναι ευρέως γνωστός.

  Το άρθρο που έγραψε ο Καραμούζης της Eurobank στο Βήμα λίγο πριν τις εκλογές είναι αποκαλυπτικό για τον τρόπο που σκέφτεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Όλα όσα ανέφερε εκεί μπορούν να αντικρουσθούν ένα προς ένα. Άρα, είτε υπάρχει κάτι που δεν μας λένε (το πιθανότερο), είτε δεν αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει (μάλλον απίθανο, αλλά όχι αδύνατον, έχουμε δει και χειρότερα).

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Διογένης 17/08/2012 14:56:38

   Σε ποιό άρθρο αναφέρεστε;

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ Κώστας Ροδινός 17/08/2012 15:59:10

    http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=458548

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ Διογένης 17/08/2012 18:08:25

     thanks

 32. anonymous avatar
  anonymous 17/08/2012 14:42:35

  Πληροφοριακά μόνο: Το Ευρώ στηρίχτηκε στις εργασίες του υπουργού των οικονομικών του Χίτλερ. Funk Walther τον έλεγαν. Τα βιβλία του παρατίθενται πιο κάτω και υπάρχουν στις οικονομικές βιβλιοθήκες της Γερμανίας.

  003. Buch Wirtschaftsordnung gegen Währungsmechanismus
  Funk, Walther , [ca.1944]

  004. Buch Europäische Wirtschaftsgemeinschaft
  Funk, Walther , 1942

  005. Buch Zur Neugestaltung des europäischen Ostraumes
  Funk, Walther , [1941]

  006. Buch Wirtschaftsordnung im neuen Europa
  Funk, Walther , 1941

  007. Buch Walther Funk
  Oestreich, Paul , 1940

  008. Sonderdruck Wirtschaftliche Neuordnung Europas!
  Funk, Walther , 1940

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ anonymous 18/08/2012 07:31:12

   στα αγγλικά έχετε κάποια πηγή;

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Κώστας Ροδινός 18/08/2012 09:00:37

    Μάιστα
    h--p://www4.dr-rath-foundation.org/brussels_eu/roots/06_economic_reorganization_europe.html

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ Γιάννης Φαίλτωρ 18/08/2012 09:04:29

     ξυπνάμε τόσο προωϊ στας ....Ιγκλατέρας;

     • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
      Γιάννης Φαίλτωρ @ Κώστας Ροδινός 18/08/2012 09:28:34

      Όχι. Τώρα πάμε για ύπνο!

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ Γιάννης Φαίλτωρ 18/08/2012 14:19:14

      Τα παλιόπαιδα, τ' ατίθασα!

   • anonymous avatar
    anonymous @ Κώστας Ροδινός 18/08/2012 23:29:21

    Γενικά κυκλοφορούν αποσπάσματα στα αγγλικά καθώς και δημοσιεύσεις για το Walther Funk και τις απόψεις του. Πλήρης όμως μετάφραση του έργου του δεν υπάρχει. Εγώ κατά σύμπτωση έμαθα το όνομά του από τον Κώστα Θάνο, τον υποδιοικητή της ΤτΕ επί χούντας. Μετά έψαξα και τον βρήκα.

    Τα βιβλία του τα βρήκα σε γερμανική βιβλιοθήκη, δεν τα φωτοτύπησα, δεν προλαβαίνω άλλωστε αλλά μπορεί κάποιος να τα παραγγείλει. Να έρθει σε επαφή με τη βιβλιοθήκη, να ζητήσει φωτοτυπία υπό τον όρο να τους στείλει τα έξοδα με έμβασμα.

    Το θέμα το συζήτησα με έναν Κορεάτη Καθηγητή οικονομικών σε κορεάτικο Παν/μιο. Μου είπε ότι παρόμοιο σχέδιο είχαν στα σκαριά και οι Ιάπωνες για την Ασία.

    Φαίνεται ότι το γεωπολιτικό σχέδιο που είχαν σκαρώσει οι Γερμανοί και οι Γιαπωνέζοι ήταν το εξής απλό: Να κοπεί κάθετα η υδρόγειος σε δυο ζώνες επιρροής μια Γερμανική δυτικά και μια ιαπωνική ανατολικά. Στο ενδιάμεσο θα υπήρχαν οι Σλάβοι "υπάνθρωποι" όπως τους χαρακτήριζαν που θα έπαιζαν το ρόλο της σημερινής Μέσης Ανατολής. Θα τους έπαιρναν τους φυσικούς πόρους και τα ορυκτά. Σήμερα μέσω της ΕΕ μιλάνε για "προνομιακές" σχέσεις με κάποιες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

 33. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 17/08/2012 15:01:57

  Δυστυχώς υπάρχουν και ένα σωρό "τρελοί", έτοιμοι για το "γαία πυρί μιχθήτω" και για το "μπάχαλο, μπάχαλο, μπάχαλο παντού".
  Ακόμη πιό πολλοί όμως, που πουλάνε τρέλλα: "Ο τρελλός με την τρελλάρα του γεμίζει την κοιλάρα του".

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Ο Θείος 17/08/2012 15:18:21

   Τρελοί υπάρχουν πολλοί και εντός και εκτός συνόρων. Οι τελευταίοι εντοπίζονται εσχάτωε στις βαυαρικές άλπεις, στις φιναλνδικές λίμνες που έχει έξι μήνες μέρα, στα κανάλια του ποταμού Άμστελ. Οι εγχώριοι τρελοί έχουν διαφορετικά συμπτώματα.
   Αλλά πάλι τι είναι η τρέλα κύριοι;
   Τρέλα είναι η λογική των ολίγων. Και τρελός είναι αυτός που διαφωνεί με τους τρελούς. Και ερωτάται κανείς. Γιατί να είναι τρελός αυτός που διαφωνεί με τους πολλούς και όχι οι πολλοί που διαφωνούν με τον ένα; (Για να θυμηθούμε λίγο την παλαιά ελληνική κωμωδία)

   Πάντως από μόνο του ένα το αρνί δε γλύτωσε ποτέ το σούβλισμα.
   Αλλά αν μαζευτούν πολλά αρνιά μαζί με κάποιο τσοπανόσκυλο μπορεί και να γλυτώσουν απ' τους λύκους

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Γιάννης Φαίλτωρ 17/08/2012 15:27:14

    http://www.youtube.com/watch?v=XI9IBoY0rDA&feature=related

    • Φελίζα avatar
     Φελίζα @ Κώστας Ροδινός 18/08/2012 21:24:32

     Επιρροές Δαναού βλέπω κύριε Ροδινέ.....μ' ένα τραγούδι λέει κανείς πολλά.

 34. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 17/08/2012 15:12:09

  Σοβαρά τώρα:
  Κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι σοβαρό πολιτικό λάθος να αποδεχόμαστε ότι "η Ελλάδα όντως αποτελεί μοναδική περίπτωση στην ΕΕ".
  Άλλωστε, στην πραγματικότητα δεν είναι.
  Η οικονομική "αρρώστεια" έχει κοινές "γονιδιακές" προυποθέσεις, Ευρωπαικές. Βορρά και Νότου. Λάθος αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης και κυρίως του χρηματοπιστωτικού της συστήματος.
  Η "επιδημία" είναι επίσης κοινή, σε όλο τον Νότο + Ιρλανδία. Και έχει ΗΔΗ μεταδοθεί στον "πυρήνα" της Ευρωζώνης.
  Η Ελλάδα είναι απλώς η πιό "άρρωστη" χώρα σε μια άρρωστη Ευρωζώνη.
  Η "μοναδική περίπτωση" συνεπάγεται διαπραγμάτευση κατά μόνας. Είναι συνταγή αποτυχίας. Κανείς δεν διαπραγματεύεται σοβαρά με προβληματικές μεμονωμένες εξαιρέσεις.
  Άλλωστε, η Ελλάδα, ακόμη και με 100 % κούρεμα του χρέους, με απολύτως βιώσιμο το χρέος της, δεν θα σωθεί άν καταρρεύσει η Ευρωζώνη από τραπεζικό κράχ.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 17/08/2012 15:19:35

   Η “επιδημία” έχει ήδη μεταδοθεί στον “πυρήνα” της Ευρωζώνης, και αυτό έγινε κυρίως με το Ισπανικό και Ιταλικό πρόβλημα. Η Ελλάδα είναι μάλλον μια "λεπτομέρεια".
   Ισοζύγια διατραπεζικών πληρωμών target 2 :
   h**p://en.wikipedia.org/wiki/File:TARGET2_balances.png
   Η συνεχής αναφορά στον "παραδειγματισμό" των άλλων με εκδίωξη της ασήμαντης Ελλάδας είναι "ηθικολογική", χωρίς ουσιαστικό πολιτικό και οικονομικό νόημα και απευθύνεται σε ψηφοφόρους - υπηκόους. Η πραγματική οικονομική πολιτική δεν γίνεται με "ηθικολογίες".

   • akenaton avatar
    akenaton @ Ο Θείος 17/08/2012 15:29:59

    Θείε, η ευρωζώνη ή θα σωθεί ακέραια και χωρίς απώλειες και θυσίες "Ιφιγενειών" ή θα διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη. Μέχρι τότε, ότι και να γίνει γνώμη μου είναι πως εμείς θα πρέπει να σιγοτραγουδάμε το λαϊκό άσμα : "δεν πάω πουθενά, πουθενά, πουθενά, εδώ θα μείνω"!

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Ο Θείος 17/08/2012 15:31:03

   Θείε,
   η Ελλάδα αποτελεί μοναδική περίπτωση στη διάσταση που εξηγώ.
   Αυτό και τίποτα παραπάνω.
   Και τα σημεία αυτά οφείλουμε να τα αναδείξουμε επαρκώς και να αποτελέσουν επιχειρήματα στις διαπραγματεύσεις.
   Γιατί δεν μπορεί να έρχεται ο Ολλανδός ή ο Αυστριακός και να σου λέει κόψε τις αμυντικές δαπάνες στο ίδιο ποσοστό μ΄εμάς;
   Ούτε μπορείς ν' αφήσεις τα νησιά χωρίς βασικές υποδομές.
   Και οι υποδομές αυτές αυξάνουν το κόστος της κεντρικής διακυβέρνησης.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Κώστας Ροδινός 17/08/2012 15:53:20

    Για τα νησιά και τις αμυντικές δαπάνες να το δεχτώ.
    Γιατί όμως επί 3 χρόνια (2009 -2012) δεν εξορθολογίσθηκε, στοιχειωδώς έστω, το φορολογικό σύστημα; Και το συναφές νομικό-δικαστικό; Έσοδα από ληξιπρόθεσμα δεν θέλουμε, σε χρόνους πιό λογικούς;
    Γιατί δεν εφαρμόσθηκε εξαρχής το ενιαίο μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ, ΤΑ, μη στρατιωτικά Ειδικά Μισθολόγια κτλ;
    Γιατί κόπηκαν στο πίτς φυτίλι οι μικρές συντάξεις, ενώ συζητούσαν παλινδρομώντας μήνες επί μηνών για το ποσοστό κέρδους των φαρμακείων και για τις άδειες των ταξί ή των βυτίων;
    Γιατί δεν άνοιξε ΑΚΟΜΗ το επάγγελμα του συμβολαιογράφου - να πώ και άλλα ;
    Γιατί προχώρησαν σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (προς το παρόν με εγγύηση και επιβάρυνση του Δημοσίου), χωρίς να γνωρίζει κανείς ακόμη τι μετοχές θα πάρουν ως αντάλλαγμα, τι θέσεις στα ΔΣ, ποιός θα είναι CEO, ποιός θα πάρει το κέρδος όταν μετά από χρόνια ξαναπουλήσουν σε ιδιώτες;
    Αυτά και άλλα πολλά τα άλυτα και ανορθολογικά, υπάρχουν ως "μοναδικές περιπτώσεις", επειδή υπάρχουν ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ιδιομορφίες, πολιτικές ανεπάρκειες.
    Στην Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, τα περισσότερα από αυτά και άλλα αντίστοιχα, είναι ήδη λυμένα. Και η λύση τους ήταν εξαρχής προφανής.
    Κάποιοι πολύ δυνατοί δεν θέλουν μεταρρυθμίσεις. Σ' αυτό κυρίως, είμαστε μοναδική περίπτωση.

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ Ο Θείος 17/08/2012 15:55:36

     σ' αυτά θα συμφωνήσω.

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ Ο Θείος 17/08/2012 16:00:22

     Δες αυτό.

     http://www.bloomberg.com/news/2012-08-17/merkel-mulls-easing-greece-bailout-terms-german-lawmakers-say.html

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Κώστας Ροδινός 17/08/2012 16:25:36

      Είναι σε "νευρική κρίση" το Γερμανικό κυβερνητικό μπλόκ.
      Η τύχη της Ελλάδας είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου. Εν όψει εκλογών έχουν αποκλίνουσες απόψεις για την διαχείριση της Ευρωζώνης ως όλου. Κυρίως με τους Βαυαρούς του CSU.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Κώστας Ροδινός 17/08/2012 17:50:09

      Φίλε Κωστα, βλέπω ότι ο Klaus-Peter Willsch και ο Frank Schaeffler που κάνουν τις δηλώσεις στο Bloomberg είναι ευρωσκεπτικιστές "αντάρτες", ο πρώτος του CDU και ο δεύτερος του FDP. Έχουν καταψηφίσει στη Μπούντεσταγκ όλες τις "διασώσεις" χωρών της Ευρωζώνης, τους μηχανισμούς EFSF και ESM, τα πάντα που έφερε για ψήφιση η Μέρκελ.
      Τώρα επισημαίνουν ότι η Μέρκελ θα είναι πάλι "ασυνεπής", ότι έχει βγάλει "προπομπούς" (π.χ. Βέστερβέλε, Μάιστερ) για να τεστάρει τις αντιδράσεις των δικών της σε μέτρα ελάφρυνσης. Ο Schaeffler ισχυρίσθηκε από τον Ιούλιο ότι η υποχώρησή της άρχισε με την Ισπανία ("bailout deluxe"), τώρα λέει ότι θα επαναδιαπραγματευθεί με Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ελλάδα για να πάρουν τους Ισπανικούς ευνοικούς όρους.
      Ο Willsch προιδεάζει ότι όσο η κυβέρνηση δεν είναι πρόθυμη να θέσει υπό αίρεση την "σύνθεση της Ευρωζώνης", θα διασώζει την Ελλάδα ακόμη και άν δεν πληροί τα συμφωνηθέντα.
      Είμαστε "στο ίδιο έργο θεατές", από την άνοιξη του 2010. Διαρκώς αντιφατικά μηνύματα από την Γερμανική κυβέρνηση, 20 - 30 "αντάρτες" του κυβερνητικού μπλόκ που όλο και γίνονται περισσότεροι, από το καλοκαίρι 2011 η Μέρκελ χωρίς κυβερνητική πλειοψηφία περνά τις διασώσεις με ψήφους SPD και Πράσινων. Το ουσιαστικό νέο είναι η ολική μεταστροφή του Βαυαρικού CSU προς Ευρωσκεπτικιστική κατεύθυνση.
      Μια "άτακτη" διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού μπορεί να είναι μοιραία για την Ευρωζώνη. Πιστεύω όμως ότι τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο θα "περάσουν" (με ψήφους SPD και Πράσινων) τον ESM και επαναδιαπραγματευμένους όρους για όλες τις χώρες - πιθανότατα και ολική Ισπανική διάσωση. Μετά, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών φαίνεται όχι απίθανο.

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ Ο Θείος 17/08/2012 18:10:05

      Μήπως τελικά οι πρόωρες εκλογές θα είναι μια λύση και για τη Μέρκελ;

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Ο Θείος 17/08/2012 18:23:11

      Άν ναι, η δημοσκοπική αριθμητική μετά την εμφάνιση των ¨Πειρατών" δείχνει "μεγάλο συνασπισμό" CDU-SPD. Το πρόβλημα θα είναι, πώς θα ρυθμίσουν τις σχέσεις οι μετριοπαθείς του CDU και οι Σοσιαλδημοκράτες με τους ευρωσκεπτικιστές Βαυαρούς του CSU.

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ Ο Θείος 18/08/2012 07:29:47

      και μήπως, τελικά, ο "μεγάλος συνασπισμός" θα αποτελέσει την καλύτερη λύση από κάτι ανεκδιήγητους ...Ρέσλερ;

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 17/08/2012 15:38:55

   Είναι όμως "μοναδική περίπτωση" - προς αποφυγήν - η Ελλάδα, ως προς την εσωτερική πολιτική διαδρομή αντιμετώπισης της κρίσης, 2008 - 2012:
   Ο εκβιασμός Παπανδρέου με την Προεδρική εκλογή 2008 - 2009, ενώ ήξερε ή ψυχανεμιζόταν τι οικονομικό τσουνάμι έρχεται.
   Η παραίτηση Καραμανλή και οι πρόωρες εκλογές 2009: Σε μια χώρα συνετών πολιτικών, οι 2 τότε κύριες δυνάμεις θ' αναζητούσαν συναίνεση λόγω ανωτέρας βίας, και μόνον μετά θα προχωρούσαν σε εκλογές. Έτσι ακριβώς έπραξαν οι Ιρλανδοί και Πορτογάλοι, και είναι σε καλύτερη κατάσταση τώρα.
   Η απραξία Παπανδρέου 2009 - 2011, πολλά ψηφίσθηκαν αλλά κανένα μεταρρυθμιστικό μέτρο δεν εφαρμόσθηκε, καμμία προστατευμένη προνομιούχα κοινωνική ομάδα δεν "κουρεύτηκε". Μόνον "οριζόντιες" περικοπές στους απροστάτευτους ασθενέστερους.
   Το πολιτικό λάθος της ΝΔ: Σωστά επισήμανε έγκαιρα "ότι το πρόγραμμα του Μνημονίου δεν βγαίνει". Αλλά η τότε αντιμνημονιακή ρητορεία της ήταν ασύμμετρα ακραία και δημιούργησε τερατώδεις αυταπάτες στον κόσμο.
   Το τραγικό καλοκαίρι 2011: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (με ευθύνη κυρίως του ΠΑΣΟΚ) έχασαν την ευκαιρία να αποκρήσει η Ελλάδα τον "Μόντι" της - "όταν ο Γιώργος συνάντησε τον Αντώνη". Μετά ήλθε ο Ευάγγελος και τα μπαχάλεψε πλήρως...
   Ο τραγικός χειμώνας 2011 - 2012: Η εμμονή της ΝΔ (και ΣΥΡΙΖΑ) σε "κυβέρνηση ειδικού σκοπού" και σε νέεες πρόωρες εκλογές, η απότομη αλλαγή γραμμής και το μάταιο κυνήγι μιας αυτοδυναμίας: Καμμιά μεταρρύθμιση, κανένα μέτρο εξορθολογισμού επί 7 μήνες (Δεκέμβριος - Ιούνιος). Όλα αυτά αποδείχθηκαν καταστροφικά για τη χώρα και αυτοκαταστροφικά για την ΝΔ.
   Άν είμαστε "μοναδική περίπτωση", το πρόβλημα μοναδικότητας είναι κυρίως πολιτικό: Το πολιτικό προσωπικό της χώρας επέδειξε τερατώδη ανεπάρκεια και ανωριμότητα, ανεπίτρεπτη "άγνοια κινδύνου". Κάτι που δεν έγινε σε Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία (με εξαίρεση τον σκληρό πυρήνα του ανεύθυνου μπερλουσκονισμού)

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Ο Θείος 17/08/2012 15:51:19

    θείε,
    .....πετάς τη μπάλα στην εξέδρα και αλλάζεις συζήτηση.
    Δεν έκαναν αναφορά στην πολιτική διαχείριση της κρίσης. Εκεί θα μπορούσα να συμφωνήσω στα περισσότερα σημεία.
    Επαναλαμβάνω, όμως, τα τρία ζητήματα που προανέφερα
    -άμυνα
    -αυξημένο λειτουργικό κόστος λόγω της γεωγραφίας της χώρας.
    -λαθρομετανάστευση.
    Πόσα δαπάνησε η Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ για την άμυνα από το 1974 και πόσα η Ολλανδία;
    Δεν μπορούμε τα πράγματα αυτά να τα προσπερνάμε σαν να μη συνέβησαν ποτέ.

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Κώστας Ροδινός 17/08/2012 16:06:26

     Ακόμη και για την άμυνα Κώστα (που συμφωνούμε εν μέρει), οι "αστερίσκοι" μου θα γέμιζαν την σελίδα:
     Βιομηχανία υπερτιμολογήσεων, μιζών, αλληλοεξυπηρετήσεων κτλ στήσανε, καπηλευόμενοι το αμυντικό πρόβλημα της χώρας. Βρήκαμε τώρα τον Τσοχατζό: Να πεισθώ ως αφελέστατος ότι "μόνος του τα έφαγε"; Χιλιάδες τυχεροί έφαγαν.
     Θα διαπραγματευόταν όλοι αυτοί οι άνθρωποι με τους προμηθευτές οπλικών συστημάτων για εξοικονόμηση; Θα διαπραγματευόταν μάλιστα πολιτικά (δεδομένου ότι τα συστήματα προέρχονται από εταίρους μας στο ΝΑΤΟ και ΕΕ), ενάντια στα ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ τους συμφέροντα; Το φαντάζεστε; Είμαστε τόσο αφελείς;
     Οι αμυντικές δαπάνες, ως "ευαίσθητα δεδομένα", δεν περνούν από ουσιαστικό κοινοβουλευτικό έλεγχο.
     Πάρα κάτω: Έχουμε (ακόμη και τώρα) πιό πολλούς στρατηγούς από την αλήστου μνήμης Σοβιετία. Βγάζουμε τους αξιωματικούς σε πλήρη (παρακαλώ!) σύνταξη στα 45, "επειδή προήχθη κατώτερος τη τάξει" . Τι λογική κρύβεται πίσω από την σπατάλη αυτή;
     Είναι πολλά, δεν έχουν τελειωμό....

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ Ο Θείος 17/08/2012 16:15:07

      Θείε,
      σήμερα με ....εκνευρίζεις!
      Ξέρεις οτι δεν αναφέρομαι στα ...γνωστά!
      Πάλι συμφωνώ με τις διαπιστώσεις σου.
      Ομως, η Ελλάδα έχει ένα υπαρκτό πρόβλημα ασφάλειας.
      Κάτι που δεν έχει καμιά άλλη χώρα της ΕΕ!
      Δεύτερον, από το 1974 και μετά δαπανά ένα μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ για την αγορά οπλικών συστημάτων.
      Μη μου απαντήσεις οτι κάποιοι υποδαυλίζουν την κρίση, γιατί το υποθέτουμε βασίμως.
      Ομως, ακόμα και να βγάλεις έξω μίζες, προμήθειες, ...στρατηγούς και συνταγματάρχες και πάλι ως ποσοστό του ΑΕΠ οι αμυντικές δαπάνες είναι υψηλές.
      Τόσα χρήματα για την άμυνα δεν δαπανά ούτε η Φιλανδία, ούτε η Ολλανδία, ούτε το Βέλγιο, ούτε ο ....Λουξεμβούργο.
      Αρα, μιλάνε εκ του ασφαλούς.
      Ούφ!
      Ελπίζω να έγινα κατανοητός!

 35. dim avatar
  dim 17/08/2012 15:12:21

  Πολύ ενδιαφέρον άρθρο, που αξίζει σχολιασμού σημείο προς σημείο:

  Πρώτον, είναι ξεκάθαρο ότι δε μπορεί κανείς να μας διώξει, αλλά είναι επίσης ξεκάθαρο ότι μπορούν πολύ εύκολα να μας εξαναγκάσουν σε έξοδο, διακόπτοντας τη χρηματοδότηση. Οπότε αν τους θυμίσουμε εμείς ότι δε μπορούν να μας διώξουν, μπορούν να μας θυμίσουν και αυτοί ότι εμείς τους ζητάμε χρήματα, δεν μας υποχρεώνει κανείς να τα πάρουμε με το ζόρι…

  Όποτε ερχόμαστε στο δεύτερο, που είναι και το πιο σημαντικό. Αυτό είναι που λέει ο Σαμαράς εδώ και δύο χρόνια και έχει δικαιωθεί πλήρως. Το πρόγραμμα αυτό δε βγάζει πουθενά, εγκλωβίζει την ελληνική οικονομία στο φαύλο κύκλο της ύφεσης, και όλες οι θυσίες του απλού κόσμου πάνε χαμένες…

  Στο τρίτο σημείο, πρέπει να πούμε το εξής: Φυσικά και δεν πρέπει να λέει κανείς ότι δεν έχει γίνει τίποτα. Γίνανε πολλές θυσίες από τον απλό κόσμο, και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον κάθε ένα από εμάς, για αυτό που βιώνουμε καθημερινά. Όμως σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων και βαθιών τομών πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν έχουμε κάνει απολύτως τίποτα. Αυτά είναι που πρέπει να τρέξει τώρα η κυβέρνηση, να δείξει ότι επιτέλους κάνουμε σοβαρά και γρήγορα βήματα στο θέμα της πάταξης της σπατάλης, των διαρθρωτικών αλλαγών, των αποκρατικοποιήσεων κλπ. ώστε να έχει μετά τη διαπραγματευτική δύναμη να πει ότι «κοιτάξτε, βάζουμε πια σε τάξη τα δημόσια οικονομικά μας, προωθούμε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, μη ζητάτε επιτέλους κι εσείς άλλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, και νέους φόρους, δεν το αντέχει πια η ελληνική κοινωνία».

  Από το τέταρτο σημείο και κάτω συμφωνώ πλήρως, και η κατάληξη του άρθρου είναι και όλη η ουσία…. Προχωράμε σε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, και ταυτόχρονα κοιτάμε τον άνθρωπο, όχι άλλα βάρη στα μικρά και μεσαία εισοδήματα, αλλά και όχι άλλη ασφυξία και αντικίνητρα στον επιχειρηματικό κόσμο, διότι χωρίς τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, δεν θα βρεθούν νέες θέσεις εργασίας και η ανεργία συνεχώς θα καλπάζει…

  Όσον αφορά το «Μολών Λαβέ», αυτό δε πρέπει να το πεί κάποιος ‘τρελλός’ αλλα θα το πει ένας αληθινός ηγέτης, μόνο όμως όταν θα είναι σίγουρος ότι πια αυτά που θα έχουμε να χάσουμε από μια παραμονή σε αυτή την Ευρώπη που δεν θα αλλάξει ποτέ, και θα πιέζει στη συνέχιση ενός λάθος προγράμματος θα είναι πιο πολλά από αυτά που θα έχουμε να κερδίσουμε παραμένοντας έστω και με αυτό το πρόγραμμα εντός ευρώ. Προς το παρόν, δεν είμαστε καν κοντά σε αυτό το σημείο, του 50%-50%, ως προς τα οφέλη και τις ζημιές από την παραμονή εντός ευρώ. Ακόμα και τώρα με τη παραμονή κερδίζουμε 70 και χάνουμε 30, σύν του ότι έχουμε και την ελπίδα ότι η Ευρώπη αλλάζει, και έτσι η αναλογία αυτή θα αλλάξει σύντομα προς το καλύτερο. Πάντως είμαι σίγουρος, ότι όταν ή εάν ποτέ ο Σαμαράς είναι σίγουρος ότι η σχέση οφέλους – ζημιάς ανατραπεί έστω και σε 49%-51%, δε θα διστάσει ούτε δευτερόλεπτο να πει αυτός το «Μολών Λαβέ».

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ dim 17/08/2012 15:44:36

   τρελός με την ....καλή έννοια του όρου!

 36. ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ avatar
  ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ 17/08/2012 16:08:20

  Θέλω μόνο να θυμίσω ότι οι Σπαρτιάτες και οι Θεσπιείς την τελευταία ημέρα των Θερμοπυλών, στην τελευταία σύγκρουση, δεν παρατάχθηκαν για άμυνα.
  Δεν παρατάχθηκαν με σκοπό να σκοτώσουν όσους περισσότερους μπορούν πριν και οι ίδιοι σκοτωθούν.
  Έκαναν ΕΠΙΘΕΣΗ μήπως και σκοτώνοντας τον Ξέρξη πετύχουν ΤΗΝ ΝΙΚΗ!!
  Ακόμα και στην πιο απελπιστική κατάσταση αν βρίσκεσαι πρέπει να σκέφτεσαι ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΕΣΤΩ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΤΕΛΙΚΩΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ Ο ΝΙΚΗΤΗΣ.
  Έτσι είχαν μάθει να σκέφτονται και να πράττουν οι μέγιστοι πολεμιστές της Ελλάδος, οι μόνοι που είχαν χρόνο να σκέφτονται (γιατί δεν ασχολούνταν με δουλείες/δουλειές) ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ!!
  Αυτή είναι και η άποψη εμού, ενός Θρακοπόντιου κατοίκου της Μακεδονίας. Θέλω επίσης να τονίσω ότι ίσως μόνο οι Μακεδόνες τελικά εκτίμησαν και υπολόγισαν στις σωστές διαστάσεις τους τους Σπαρτιάτες, άσχετα με τις μεταξύ τους συγκρούσεις.

 37. Αδέξιος Δεξιός avatar
  Αδέξιος Δεξιός 17/08/2012 16:17:08

  από την ..πίσσα και τα πούπουλα δεν βλέπεις τίποτα!

  • ΠΙΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΥΠΟΥΛΑ avatar
   ΠΙΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΥΠΟΥΛΑ @ Αδέξιος Δεξιός 17/08/2012 16:23:57

   ευχαριστώ,παρομοίως.

 38. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 17/08/2012 16:21:43

  Έγραψα ότι συμφωνώ εν μέρει.
  Λέω όμως, ότι υπάρχει ακόμη και στις αμυντικές δαπάνες τρελό "λίπος".
  Χρειάζεται ριζική κούρα αδυνατίσματος, η "σαμπρέλα" και οι "γλουτοί" είναι τεράστιοι.
  Άν φάνε το "μεγάλο τραγί" το Τσοχατσό για να αφήσουν άθικτο όλο το "υπηρεσιακό σύστημα" αποκάτω, θα είναι έγκλημα των εγκλημάτων. Γι αυτό "τσιρίζω", φοβάμαι μήπως έτσι γίνει.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Ο Θείος 17/08/2012 16:23:55

   Ο Ακης δεν νομίζω να είναι το "μεγάλο τραγί"!
   Ισως ήταν ο πιο απρόσεχτος και εύκολος στόχος!

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Κώστας Ροδινός 17/08/2012 16:30:53

    Ήταν υπουργός Άμυνας επί 5 χρόνια (1996 – 2001). Πολύ μεγάλη περίοδος για υπουργία, και εποχή με τερατώδεις προμήθειες. Ήταν εποχή με εντάσεις (αμέσως μετά τα Ίμια), εποχή εύκολου δανεισμού στις αγορές, με πολύ μικρά επιτόκια και με σχετικά "ευοίωνη" πορεία των δημοσιονομικών της χώρας.

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Κώστας Ροδινός 17/08/2012 18:10:47

    ναι αλλά τα λεφτά ήταν ..υπερβολικά πάρα πολλά!

 39. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 17/08/2012 16:22:16

  Σύνοψις:
  Πρώτον,
  ούτε η Γερμανία, ούτε κανένας άλλος, μπορεί να μας διώξει απ’ το ευρώ! Γιατί απλούστατα δεν προβλέπεται διαδικασία ..εξόδου! Μπορεί να κάνουν το βίο μας αβίωτο για να μας εξαναγκάσουν να αποχωρήσουμε (αυτό που κάνουν δηλαδή εδώ και μια διετία), αλλά και πάλι η απόφαση θα είναι δική μας! Επομένως, όλες αυτές οι απειλές που εκτοξεύονται από διάφορες πηγές είναι κούφια λόγια! Και καλόν είναι να τους το θυμίσουμε!
  ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ είπε:
  Eαν πάψει η χρηματοδότηση θα αναγκαστείς από μόνος σου να βγεις από το Ευρώ. Η Ελλάδα δεν παράγει, δεν αποτελεί εξαγωγική δύναμη και επομένως δεν θα μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας.
  Το πρόγραμμα πρέπει να αλλάξει ώστε να μειωθεί ο υφεσιακός χαρακτήρας του. Να μπορέσουμε να πετύχουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας.
  Διογένης είπε:
  Η Μέρκελ μπορεί να μας βγάλει από το ευρώ πολύ απλά, μέσω χρεωκοπίας των τραπεζών μας. Ξέρει ότι μπορεί να το κάνει. Οι τράπεζές μας είναι αυτή τη στιγμή απόλυτα εξαρτημένες από την ΕΚΤ. Αν κοπεί η πίστωση από εκεί (περιλμαβάνεται και ο λεγόμενος ELA στην πίστωση), θα αναγκαστούν να προστρέξουν σε μια ελληνική Κεντρική Τράπεζα να κόψει δραχμές για να τους στηρίξει.

  Δεύτερον,
  στην πατρίδα μας εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα το οποίο έχει διαλύσει την κοινωνία και την οικονομία. Η συνέχιση αυτού του προγράμματος δεν αποτελεί λύση, αλλά καταστροφή. Δεν έχουμε παρά να αντιτάξουμε τα στοιχεία για την ανεργία, την ύφεση, τα λουκέτα, τη φτώχεια κ.λ.π. Όσοι επομένως, φωνασκούν και επιμένουν στη συνέχιση του προγράμματος χωρίς βελτιωτικές τροποιήσεις, δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Καιρός να το μάθουν.
  ψυχραιμια είπε:
  Oλα αυτα δεν απαντουν στο ερωτημα τι θα γινει αν μας κοψουν τις δοσεις.
  Για να υπαρχει μια σοβαρη απαντηση πρεπει να εχουμε εκμηδενισει το πρωτογενες ελλειμμα.Ειναι γυρω στα 6 δις και χρειαζεται περικοπες μεγαλυτερες απο αυτες που ζητουνται.
  Αρα αν ο τρελος εχει αποφασισει ρηξη πρεπει να κανει τα εξης :
  1) Διαγγελμα προς τον ελληνικο λαο οπου θα εξηγει τα παραπανω και θα δηλωνει οτι επιβαλλει νεες θυσιες που θα ειναι οι τελευταιες ,οχι γιατι τις ζητει το οποιοδηποτε ΔΝΤ ή η Μερκελ αλλά για την εξαφανιση του πρωτογενους ελλειμματος.
  2) Σταση πληρωμων στους τοκους εαν οι ξενοι δεν αλλαξουν γραμμη.
  3) Δηλωση οτι η Ελλαδα δεν φευγει απο το ευρω.Θα χρεωκοπησει (αυτο ειναι η σταση πληρωμων) παραμενοντας στο ευρω και θα περιμενει να δει τι θα κανουν οι αλλοι.

  Τρίτον,
  αποτελεί αισχρή συκοφαντία ότι δεν έγινε τίποτα τα τελευταία χρόνια. Και το έλλειμμα μειώθηκε δραματικά, αλλά εκεί που έγινε κυριολεκτικά «σφαγή» ήταν στη μείωση του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού. Ποιά άλλη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση θα τολμούσε να υλοποιήσει τέτοια μέτρα σε καιρό ειρήνης; Ένας λαός που υποβάλλεται σε θυσίες αυτού του μεγέθους αξίζει, τουλάχιστον, τον σεβασμό των εταίρων και όχι τις ειρωνείες τους. Λοιπόν, ας το βουλώσουν μερικοί.
  Καμιά χώρα δεν μπορεί να σωθεί, εξοντώνοντας τους κατοίκους της. Και αυτό πρέπει να καταστεί σαφές προς κάθε κατεύθυνση και με τον πλέον εμφατικό τρόπο.
  blue nile είπε:
  Όμως όταν σε μια διαπραγμάτευση δεν μπορείς να πεις ΟΧΙ ουσιαστικά δεν διαπραγματεύσαι αλλά υποβάλεις αίτημα.
  Ακόμα κι έτσι για να μπορέσεις να τραβήξεις το σκοινί πρέπει να είσαι έτοιμος για παν ενδεχόμενο.
  Δεν μπορείς να σκεφτείς εύκολα οποιαδήποτε ριζοσπαστική λύση αν δεν είσαι ικανός να ζήσεις ως κράτος με αυτά που βγάζεις.
  Το πρωταρχικό μέλημα έπρεπε να ήταν η εξαφάνιση των πρωτογενών ελλειμάτων.
  Η στιγμή είναι ευνοική γιατί ήδη τα έχουμε μειώσει.
  unfair είπε:
  Η αλήθεια είναι, πως για λάθος πολιτικές, τα πληρώνουμε όλοι μας σήμερα!
  Αν δεν γίνει “κάθαρσις” ΔΕΝ βλέπω πως θα προχωρήσουμε, για να δούμε καλύτερες μέρες. Όταν δεν αντιδράει κανείς από την πολιτική ηγεσία στο “μαζί τα φάγαμε” του Πάγκαλου, όταν κλείνουν τα μάτια στα νόμιμα κ ηθικά [βλέπε πρόσφατα, Πολύδωρας], όταν μέσα σε μια νύχτα δίνουν την Αγροτική, όταν σε πρόσφατους ελέγχους η φοροδιαφυγή είναι στα ύψη, όταν στις ΔΕΚΟ ξεχνούν να μειώσουν τους μισθούς τους… πάει μακριά η βαλίτσα.
  Έβδομον,
  η επέκταση της κρίσης στην Ισπανία και την Ιταλία απεκάλυψε, αυτό που όλοι οι σοβαροί αναλυτές γνώριζαν. Η Ελλάδα δεν ευθύνεται για την κρίση στην ευρωζώνη. Αποτέλεσε, βέβαια, το μεγαλύτερο θύμα της και πληρώνει το ακριβότερο τίμημα. Αν ήταν μόνο ελληνικό το πρόβλημα, θα είχε λυθεί «σε πέντε λεπτά» όπως είχε πεί ο Ρ. Πρόντι. Η αλήθεια είναι ό,τι η κρίση θα ξεσπούσε και αν ακόμα η Ελλάδα ήταν υπόδειγμα δημοσιονομικής πειθαρχίας, δεδομένων των δομικών αδυναμιών που είχε, εξυπαρχής, ο σχεδιασμός και η λειτουργία του ευρώ. Όμως, η αβελτηρία της κας Μέρκελ, που είδε το πρόβλημα της Ελλάδας, ως ευκαιρία για τις ηγεμονικές βλέψεις της Γερμανίας, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Αντί, λοιπόν, να μας ζητούν τα ρέστα, ας αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Γιατί τα ελλείμματα του Νότου, είναι τα πλεονάσματα του Βορρά!
  ΒΙΣ είπε:
  Το άρθρο είναι πολύ καλό. Πρέπει όμως και ο ελληνικός λαός να καταλάβει ότι αυτόματη επιστροφή στα “έτη ευημερίας” του 2000, δεν υπάρχει. Αυτό να το ξεκαθαρίσουμε. Θα υπάρξει, αν υπάρξει, μετά από πολλά χρόνια.
  Δεύτερον, θα πρέπει ο ελληνικός λαός να καταλάβει ότι πρέπει ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ να βάλουμε μία τάξη στα δημοσιονομικά μας, και όχι μόνο, καθώς η διάχυτη ανομία αντικατοπτρίζεται και στα οικονομικά μεγέθη. Πρέπει να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα και αυτό θα καλυφθεί ΚΑΙ από τους ελεύθερους επαγγελματίες!
  Απορών είπε:
  Προφανώς το πρόβλημα θα δημιουργούνταν: δεν μπορεί να σταθεί κοινό νόμισμα χωρίς κοινή δημοσιονομική πολιτική και έναν μηχανισμό ανακύκλωσης πλεονασμάτων, δηλαδή πρακτικά χωρίς πολιτική ένωση.
  Όγδοον,
  ο τρόπος με τον οποίο λύθηκε το θέμα της αποπληρωμής του ομολόγου, που λήγει στις 20 Αυγούστου και κατέχει η ΕΚΤ, απέδειξε πώς όταν θέλουν, λύσεις υπάρχουν! Για αυτό, ως απάντηση στα περί μονοδρόμου, θα θυμίσω μια αμερικανική παροιμία «Where is a will, there is a way»! Η έλλειψη πολιτικής βούλησης είναι το πρόβλημα. Όλα τ’ άλλα, αποτελούν φτηνές δικαιολογίες!
  Γιώργος msn είπε:
  Φυσικά συμφωνώ με το εξαιρετικό αυτό άρθρο, δεν χρειάζεται καμιά προσθήκη, πλην μιας αυτονόητης -διπλής- απορίας.
  Από που και έως η ανακεφαλαίωση λχ των ισπανικών τραπεζών δεν εντάσσεται στο δημόσιο χρέος της Ισπανίας, ενώ εμείς που έχουμε αποστεωθεί και ξεματώσει οικονομικά/κοινωνικά είμαστε μονίμως τα κορόιδα;;;
  Ιαπετός λέγει:
  Άν ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης ανακεφαλαιώσει τίς ελληνικές τράπεζες, αυτόματα θά γίνει ο ιδιοκτήτης των. Αυτό χονδρικά σημαίνει ότι τό ελληνικό κράτος δέν θά μπορεί νά παρεμβαίνει πυροσβεστικά στήν κυκλοφορία τού χρήματος καί αυτό γιατί οι ιδιοκτήτες θά είναι τά κράτη μέλη τής ευρωζώνης καί τήν ρευστότητα τής ελληνικής αγοράς θά τήν κανονίζει αποκλειστικά η ΕΚΤ.
  Ότι λάμπει δέν είναι χρυσός.

  Δαναός είπε:
  Αφού το έγραψε τρέχοντας με…φόρμες.

  Όντως έχουμε ακόμα αύγουστο καί η ζέστη ταλαιπωρεί πολύ κόσμο.

  • dikefalosaitos avatar
   dikefalosaitos @ Ιαπετός 19/08/2012 12:23:46

   Στον κηπο υπαρχουν ολων των ειδων τα ... ζαρζαβατικα.

 40. Fiftis avatar
  Fiftis 17/08/2012 16:33:06

  Ερωτηση:
  Το Οκτωβριο του 2009 ,το μπραβογιοργο της μαργκαρετ τσαντ (και η "εταιρεια" πασοκ) ελεγε οτι παρελαβε "χρεος 300 δις ευρω"..

  ΤΩΡΑ ,ποσο ειναι το "χρεος" ?? Σε ποιον χρωσταμε και ποσα??

  Γνωριζει κανεις?
  Αυτα τα περι "ευρω" και αν μπορουνε η οχι να μας διωξουν και τετοια ειναι για να βρισκομαστε σε δουλεια..
  Μας συμφερει το "ευρω"???
  ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ εμεις να τυπωσουμε ευρω??
  Πως ερχονται τα "δανεια" απο τους τοκογλυφους?
  Με κουριερ και συνοδεια φρουρων??

  ΠΟΥ θα σταματησει αυτο το πανηγυρι με τη "τροικα" (υπαλληλους των τοκογλυφων) ??
  Καθε τρεις μηνες θα εχουμε κανουργια μετρα,τα οποια θα "ζηταει η τροικα"??

  Κατι τετοιες ηλιθιες ερωτησεις εχω εγω ο χαζος.
  Ειναι κανεις σε θεση να μου απαντησει??

  • Nietzsche avatar
   Nietzsche @ Fiftis 17/08/2012 19:05:12

   @ΤΩΡΑ ,ποσο ειναι το “χρεος” ??

   Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου το χρέος διαμορφώθηκε στα 303,527 δισ. ευρώ, όταν στο τέλος του πρώτου τριμήνου ήταν 280,292 δισ. ευρώ,
   δηλαδή
   μέσα σε τρεις μήνες αυξήθηκε κατά 23 δισ. ευρώ περίπου.

 41. BLACKQUEEN avatar
  BLACKQUEEN 17/08/2012 17:40:39

  ....Οι άλλοι που τον δάνειζαν και τον δανείζουν αυτόν τον ....άφρονα, ΠΟΤΈ δεν το ΄καναν εν τη αφελεία ούτε εν τη γενναιοδωρία τους. Οι τόκοι είναι υψηλοί και πρόσφεραν τεράστια κέρδη. Ξέρουν πολύ καλά οι τοκογλύφοι τη δουλειά τους, ποτέ δεν θα...πεινάσουν. Το πόσο ...μάγκας τώρα είναι κανείς, το αποδεικνύει κυρίως όταν ακόμα και με την πλάτη στον τοίχο, έχει τα κότσια να ρισκάρει, να αντιδράσει επιθετικά και να αντιστρέψει τις αρνητικές εναντίον του προβλέψεις..... Το τι τον θεωρούν οι εχθροί, δεν έχει και μεγάλη σημασία. Αυτό που αληθινά μετράει, είναι πόσο ψηλά αποφασίζει να στοχεύσει ο ίδιος.

 42. Nietzsche avatar
  Nietzsche 17/08/2012 17:40:59

  @Τρίτον, αποτελεί α ι σ χ ρ ή σ υ κο φ α ν τ ί α ότι δεν έγινε τίποτα τα τ ε λ ε υ τ α ί α χ ρ ό ν ι α. Και το έλλειμμα μειώθηκε δραματικά, αλλά εκεί που έγινε κυριολεκτικά «σφαγή» ήταν στη μείωση του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού. Π ο ι ά άλλη δημοκρατικά εκλεγμένη κ υ β έ ρ ν η σ η θα τολμούσε να υλοποιήσει τέτοια μέτρα σε καιρό ειρήνης;

  Σεβαστέ, τα μάλα, κύριε Ροδινέ,

  συγνώμη, αλλά, πάει, θα το χάσουμε, εντελώς!

  Πότε γίναμε και ΓΑΠικοί, και δεν το πήραμε χαμπάρι;;;

  Τι δεν κατάλαβα καλά, ω, ρε, παίδες;

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Nietzsche 17/08/2012 18:12:37

   δηλαδή αμφιβάλλετε για τη σφαγή που έγινε στο βιοτικό μας επίπεδο;

   • Nietzsche avatar
    Nietzsche @ Κώστας Ροδινός 17/08/2012 19:09:41

    Όχι, βέβαια.

    Για την "τόλμη", έλεγα: "Π ο ι ά άλλη δημοκρατικά εκλεγμένη κ υ β έ ρ ν η σ η θα ΤΟΛΜΟΥΣΕ να υλοποιήσει τέτοια μέτρα σε καιρό ειρήνης;"

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ Nietzsche 18/08/2012 07:27:02

     προφανώς και το "θα τολμούσε" όπως αναφέρεται στο κείμενο δεν είναι με την έννοια του ....ηρωϊσμού!

 43. ontense7 avatar
  ontense7 17/08/2012 17:41:23

  Κύριε Ροδινέ με εκφράζουν απόλυτα οι σκέψεις σας!!!«Δεν υπάρχουν κανόνες για την έξοδο από το ευρώ, είναι μόνο θέμα χρόνου. Είτε ο νότος ή ο βορράς θα αποχωρίσουν γιατί ο ζουρλομανδύας αυτού του νομίσματος έχει φέρει δυστυχία σε εκατομμύρια ανθρώπους και καταστρέφει το μέλλον της Ευρώπης.Yπεξ Φιλανδίας....Δυστυχώς με στουρνάρα θα πέσουμε κατευθείαν στον καιάδα...........

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ ontense7 17/08/2012 18:13:10

   αυτά νομίζω οτι προσπαθούν να τα ..μαζέψουν!

 44. STEVE avatar
  STEVE 17/08/2012 19:04:50

  Όταν θα βρεις αυτόν που συνδυάζει τα παρακάτω θα σου πω και εγώ ποιος θα πει το μολών λαβέ πάντως σίγουρα δεν θα είναι τρελός.
  Για το Λεωνίδα, όπως και για όλους τους Σπαρτιάτες, η μεγαλύτερη αρετή ήταν η πρόθυμη θυσία στο καθήκον της άμυνας και της σωτηρίας της πατρίδας τους. Η στάση του μπροστά στη μάχη και στο θάνατο ήταν ανάλογη με την εκπαίδευση και τη νοοτροπία του λαού του.
  Στην καθημερινή ζωή ο βασιλιάς δεν απολάμβανε ειδικές τιμές και φροντίδες αλλά μονάχα το σεβασμό και την εκτίμηση των συντρόφων του. Ακόμη και στο πεδίο της μάχης διαβίωνε χωρίς πολυτέλειες και προφυλάξεις ενώ στην ώρα της μάχης κανείς δεν βρισκόταν μπροστά του.
  Ένα απλό απόσπασμα για αυτόν που είπε το μολών λαβέ.
  Άλλο παράδειγμα
  Ήταν τότε, που ο Γέρος του Μοριά, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, βλέποντας τις θυσίες και τους αγώνες των Ελλήνων, να πηγαίνουν χαμένοι, από την μάστιγα των «προσκυνημένων» (στα απομνημονεύματά του ο Κολοκοτρώνης μάλιστα σημειώνει χαρακτηριστικά: «Μόνον εις τον καιρόν του προσκυνήματος εφοβήθηκα διά την πατρίδα μου»), αντέτεινε το ιστορικό «Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους!» και «ξαναζωντάνεψε» την ετοιμοθάνατη Επανάσταση
  Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τον γνήσιο απόγονο τους (σε πράξεις) αυτόν που είπε το μεγάλο ΟΧΙ το 1940 τον Ι. Μεταξά.
  Από εκεί και μετά κάποιοι έχουν συνηθίσει να λένε τα μεγάλα ναι, είναι πολιτική πρέπει να ελιχθούμε μας πιέζουν μας δανείζουν είναι φίλοι μας και πολλά άλλα ωραία.
  Πάντως οι παραπάνω που ανέφερα σε καμία περίπτωση δεν ήταν τρελοί.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ STEVE 17/08/2012 19:30:25

   Πάντως για να ξεχωρίζουμε και λίγο τις καταστάσεις, ο Λεωνίδας και οι Σπαρτιάτες έπαιξαν επιθετική άμυνα με το να πάνε μόνο με 300 στις Θερμοπύλες ενώ οι υπόλοιποι Έλληνες είχαν μαζέψει πολλαπλάσιους. Η Σπάρτη είχε πάντα πρόβλημα λειψανδρίας. Επομένως διάλεξαν μόνο 300 από 10000 μάχιμους άνδρες και μάλιστα αυτούς που είχαν γιους και τους θυσίασαν με σκοπό να δείξουν ποιοι είναι οι Σπαρτιάτες αλλά με την προοπτική να υπάρχουν πίσω σχεδόν όλοι που θα πάρουν θάρρος από τους λίγους τρελούς και να κόψουν και τον τσαμπουκά του Ξέρξη. Επομένως δε στέκει το επιχείρημα να αυτοκτονήσοτυμε όλοι μαζί για να πάρουμε κι άλλους στο λαιμό μας. Άλλο να θυσιάζεσαι για την Ελλάδα για να υπάρχει Ελλάδα και οι υπόλοιποι Έλληνες πίσω και τελείως διαφορετικό να πεθαίνεις και να μη μένει Έλληνας κανείς και να είναι μάταιη και ανώφελη η θυσία. Τόλμη χωρίς μυαλό = βλακεία!

   • STEVE avatar
    STEVE @ Γεώργιος Τ. 18/08/2012 02:26:51

    Ποιος είπε να αυτοκτονήσουμε όλοι μαζί.Καμία σχέση, εδώ μιλάμε για ηγέτες για το ποιος θα σε βγάλει από το αδιέξοδο ποιος θα πολεμήσει για σένα και εμένα καμία σχέση με 300 1.000 ή 1.000.000. Ο Λεωνίδας θυσιάστηκε ως ηγέτης ( πρόθυμη θυσία στο καθήκον της άμυνας και της σωτηρίας της πατρίδας του).Έτσι είναι οι ηγέτες παίρνουν αποφάσεις.Εδώ τώρα προσπαθούν να αποφύγουν να πάρουν αποφάσεις για να μην σκάσει η χρεωκοπία ή η δραχμή στα χέρια τους. Κάνουν ότι τους λένε καθαρίζοντας σιγά σιγά όλους τους Έλληνες.

 45. ROCK avatar
  ROCK 17/08/2012 19:53:59

  ΡΟΔΙΝΟΣ: ΄΄ Η Ελλάδα αντιμετωπίζει υπαρκτές απειλές για την εδαφική της ακεραιότητα και περί αυτού η Ε.Ε. σφυρίζει αδιάφορα' '
  -Σωστά!!!
  Μόνο που το ''ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο '' το λοιδωρήσατε για δακαετίες ολάκερες.
  -Ουτε στον ΑΤΤΙΛΑ 1 , ουτε στον ΑΤΤΙΛΑ 2 συγκινήθηκε η τότε ΕΟΚ. Προσποιείτο, ότι δεν έβλεπε τον βιασμό της ΚΥΠΡΟΥ.
  .....΄΄Δεν είν' εύκολες οι θύρες
  οταν η χρεία τες κουρταλεί'' κύριε Ροδινέ.

 46. Αθηνά-Μαρία avatar
  Αθηνά-Μαρία 17/08/2012 19:54:45

  Βρέ παιδιά, διάβασα με εξαιρετικό ενδιαφέρον τα σχόλιά σας ,είναι καταπληκτικά όλα, συμφωνώ καί ε π α υ ξ ά ν ω ακόμη και με αυτούς που ...διαφωνούν με τους πολλούς !
  (έχουν και αυτοί τα δίκια τους)Ολοι επιχειρηματολογούν με γνώση και αγάπη γιά την Ελλάδα. Βεβαίως, πρώτος και καλύτερος ο γράφων το άρθρο Κώστας Ροδινός πού μας ξεσήκωσε... πόση ανάγκη έχουμε τέτοιες τονωτικές ενέσεις !!! Να είσαι καλά Κ.Ρ. !!! Αλλά και τί ικανοποίηση να διαπιστώνεις ότι δέν είναι όλοι οι Ελληνες "λοβοτομημένοι"...Ομως, είναι ξεκάθαρο ότι η" περίπτωσή μας " είναι περισσότερο περίπλοκη από όσο φαίνεται με μιά πρώτη εκτίμηση.! Τό έχει η μοίρα μας να είμαστε ΠΑΝΤΑ ξεχωριστοί, θέλεις λόγω γεωπολιτικής θέσης, θέλεις λόγω ιδιοσυγκρασίας του λαού μας, πολλών "λόγω"...Ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι είμαστε "ανάδελφο" Εθνος. Καλό; κακό ; Μεγάλη συζήτηση. Στό διά ταύτα : Ποιός θα είναι σήμερα ο νέος ΛΕΩΝΙΔΑΣ; Προσωπικά,δεν βλέπω. Μακάρι να διαψευσθώ. Αλλά και πάλι με ευχολόγια δεν κάνουμε τίποτα.
  Πράγματι περίπλοκη η περίπτωσή μας.

 47. slowriver avatar
  slowriver 17/08/2012 20:05:33

  http://www.youtube.com/watch?v=TXxme3nyk2o&feature=colike

 48. daughter of mercy avatar
  daughter of mercy 17/08/2012 22:47:21

  Στο σύνταγμα πέρυσι μας πήρανε συνέντευξη δύο Τουρκικές εφημερίδες....στην ερώτηση γιατί πιστεύεται, ως Έλληνες, ότι υπάρχει περίπτωσή να ξεφύγετε από την "μέγγενη"; Απαντήσαμε.........γιατί σαν λαός είμαστε "τρελοί"! Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι έφυγαν σκεπτικοί!

 49. akenaton avatar
  akenaton 18/08/2012 00:41:23

  Όσα δακρύβρεχτα και αληθινά και να γράψετε κ. Ροδινέ, όσα παράπονα και να κάνετε και όποια αυτοκτονική απειλή κι αν εκτοξεύσετε στο τέλος, με αυτά τα επιχειρήματα συγχωρέστε με αλλά δεν "περνάτε" τις εξετάσεις σε μια διαπραγμάτευση αυτού του είδους.
  Αυτό είμαι σίγουρος πως το καταλαβαίνει ο Σαμαράς και δεν πρόκειται να πάει να μιξοκλαίγεται στας Βρυξέλλας και αλλού στα Ευρώπας, προτού να ξεκινήσει να βάζει σε τάξη το "μαγαζί" (με διαρθρωτικές αλλαγές, αποκρατικοποιήσεις και "μάζεμα" του δημόσιου τομέα) και προτού να αρχίσει να εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα. Στη θέση του, θα προτιμούσα να παραιτηθώ και να πάω σπίτι μου να κουρεύω το γκαζόν, παρά να πάω ξυπόλητος στα αγκάθια της επαναδιαπραγμάτευσης με μόνο όπλο την κλαούνα της κοινωνίας, ξεφτιλίζοντας ταυτόχρονα την υπογραφή μου, της οποίας η μελάνη δεν έχει στεγνώσει ακόμη στη δανειακή σύμβαση! Ο Πρωθυπουργός - και οποιοσδήποτε στη θέση του που σέβεται τον εαυτό του - θα ξεκινήσει την ουσιαστική διαπραγμάτευση, αφού έχει στα χέρια του χειροπιαστή πρόοδο στα δύο προαπαιτούμενα που ανέφερα και μετά την βολιδοσκόπηση του ευρωπαϊκού νότου για την πιθανότητα σύμπηξης διεκδικητικού μετώπου που θα περιλαμβάνει πολλά περισσότερα από μια απλή βελτίωση των όρων της σύμβασης.
  Με εκτίμηση.

 50. Κάτων avatar
  Κάτων 18/08/2012 01:31:40

  clopy paste απο το antinews

  http://kostasxan.blogspot.gr/2012/08/blog-post_8264.html

  "Δεν είμαι δημοσιογράφος, αλλά ένας πολίτης που αποφάσισε να κάνει αυτό που δεν κάνουν οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι..." γράφει κιόλας.
  Οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι όμως βάζουν συνήθως πηγή αναφοράς

  • kostasxan avatar
   kostasxan @ Κάτων 18/08/2012 12:45:36

   Επειδή προφανώς απλά κοιτάζεις, κάνε ένα κλικ στο όνομα του κ. Ροδινού και θα δεις αν υπάρχει πηγή. Αλλά, προφανώς, άλλη ήταν η επιδίωξη του "σχολίου" σου.
   Με συγχωρείτε κύριε Ροδινέ, αλλά η συκοφαντία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται έμπρακτα σε αυτή τη χώρα, αντί της σιωπής

   • kostasxan avatar
    kostasxan @ kostasxan 18/08/2012 12:47:40

    Και κάτι ακόμη: Οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι βάζουν πηγή αναφοράς ΜΟΝΟ όταν η πηγή είναι συνάδελφός τους. Ειδάλλως, εκτός εξαιρέσεων, ακολουθούν την πεπατημένη, το clopy/paste

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ kostasxan 18/08/2012 14:22:30

    Προσπαθώ να βρώ που σας συκοφάντησα και με ...εγκαλείτε;

 51. akisenv avatar
  akisenv 18/08/2012 01:33:45

  Ωραια η τοποθετηση αλλα σαν να αργησε καπως....
  Οταν εχεις αποδεχθει το Αγγλικο δικαιο ως δικαιο που διεπει πλεον το χρεος της χωρας και εχεις δηλωσει πως το μνημονιο ειναι "ιδιοκτησια σου" τοτε τα παραπανω αποτελουν κενο γραμμα...
  Αν η Ελληνικη κυβερνηση αποφασισει να υπαναχωρησει απο το μνημονιο, την δανειακη συμβαση και τους εφαρμοστικους νομους θα πρεπει να το κανει με νομικα πολιτικα και οικονομικα επιχειρηματα εκ διαμετρου αντιθετα απο αυτα που μεχρι τωρα ακολουθει. Δεν υπαρχει ολιγον μνημονιο οπως δεν υπαρχει ολιγον εγκυος...( αν η τοποθετηση του αρθρου δεν ηταν στο antinews, θα πηγαινα στοιχημα πως ειναι απο καποιο στελεχος του ΣΥΡΙΖΑ η των Ανεξαρτητων Ελληνων).

 52. nikos avatar
  nikos 18/08/2012 01:58:52

  Κατω απο αξιοπρεπεις συνθηκες, πιστευω οτι οι επεισημανσεις του αρθρου θα επρεπε να αντικατοπριζονται στη σταση οχι μονο του πρωθυπουργου αλλα και της μεγαλης πλειοψηφιας του πολιτικου κοσμου και του λαου.

  Αν ομως σημερα- αυριο βγει ο πρωθυπουργος και κανει ενα διαγγελμα στη λογικη και ουσια του αρθρου ποσα απο τα παρακατω πιστευετε οτι θα συμβουν εντος 24ωρου?

  α. Η κοινοβουλευτικη ομαδα του κομματος του θα τον ανατρεψει
  β. Οι της συγκυβερνησης μαζι με τα μεσα ενημερωσης θα τσιριζουν οτι αιφνης διακατεχεται απο ακρατο ΣΥΡΙΖΑισμο
  γ. To Spiegel θα τον τιμησει αποδιδοντας του τον χαρακτηρισμο του πιο επικινδυνου πολιτικου στην Ευρωπη

  Κανοντας κριτικη στην κυβερνηση ερχεται παντα το επιχειρημα - "μα ακομα ουτε 100 μερες δεν συμπληρωθηκαν".
  Πως μεσα στην καλοκαιρινη ραστωνη των 60 ημερων απο τις εκλογες τετοια αναγκη για αλλαγη λογικης σε σχεση με αυτα που λεγοταν λιγο πριν την 16 Ιουνιου? Μεχρι τις 100 υπολοιπονται αλλες 40.

 53. χανια avatar
  χανια 18/08/2012 13:25:36

  Δεν μπορεί να σωθεί η Ελλάδα, σε βάρος των Ελλήνων! Όλα τα λέφτα αυτό το κομμάτι...

 54. akenaton avatar
  akenaton 18/08/2012 13:50:50

  Εις βάρος ποίων πρέπει να σωθεί δηλαδή;;;;
  Για να ξέρουμε και τι γράφουμε τελικά.

  • Takis avatar
   Takis @ akenaton 18/08/2012 19:41:39

   Εις βάρος ποίων πρέπει να σωθεί δηλαδη?
   ==
   Εχεις παθει μεγαλη ζημια,σου το ξαναπα.

   ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ να μας σωσει ΚΑΝΕΝΑΣ.

   Θελουμε ενα αειμνηστο Ιωαννη Μεταξα να στειλει ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ τους υπαλληλους των τοκογλυφων..

   Και να κρεμασει καμποσα σκυλια του πασοκ .
   Και να τους δημευσει τις παρανομα αποκτηθεισες περιουσιες ...
   ΤΑ ΚΛΟΠΙΜΑΙΑ θελουμε πισω.

   Και κατι ¨πρωην" διοικητες ΑΤΕ (την εκποιησαν προσφατα κοψοχρονια) που εβγαλαν 8 εκατ ευρω εξω,να εξηγησουν ΠΟΥ ΠΩΣ τα εβγαλαν.
   Αν οι εξηγησεις κριθουν ανεπαρκεις ,επαναφορα της θανατικης ποινης και ΚΡΕΜΑΛΑ με συνοπτικες διαδικασιες.

   • akenaton avatar
    akenaton @ Takis 18/08/2012 21:45:11

    Και με αυτά θα σωθεί η χώρα; Καπετάνιε μου, σε καμία κρεμάλα δεν φύτρωσαν λεφτά από κάτω. Και η χώρα χρειάζεται λεφτά. Για τις συντάξεις σας. Για τους μισθούς σας. Για δημόσιες επενδύσεις. Εκτός κι αν προτείνεις δικτατορία αλά Μεταξά. Να το συζητήσουμε τότε. Να δούμε ποιος έπαθε τι.

    • nostos avatar
     nostos @ akenaton 19/08/2012 00:55:52

     Κυριε Στουρναρα κι εσεις εδω; Δεν το πιστευω!

 55. Κάτων avatar
  Κάτων 18/08/2012 13:59:56

  Γνωστή η τακτική ορισμένων τάχα ρηξικέλευθων μπλογκς. Δεν βάζουν πηγή αναφοράς, δηλαδή 'antinews", "Βήμα", "FT" , ή ο,τιδήποτε άλλο, αλλά το όνομα του αρθογράφου με λινκ ωστε ο αναγνώστης που φυσικά δεν πατάει το λινκ να νομίζει οτι είναι δικό τους. Και πολλά άλλα δεν βάζουν ούτε το λινκ

 56. chris avatar
  chris 20/08/2012 12:51:42

  Σε καταγγελω ενωπιον του διαδικτυου , για συνειδητη προπαγανδα Συριζαιικης προελευσης.
  Αυτα λεει η φραξια ΡΟΖΑ.
  Προσεξτε

 57. Spiros avatar
  Spiros 20/08/2012 14:07:25

  Πάντα μετά απο οικονομική εξαθλίωση μεγάλου μέρους του λαού και της χώρας μόνο ένας Ηγέτης δημιουργεί πραγματικές αλλαγές και ανάπτυξη! Αλλά τώρα στην Ελλάδα δεν υπάρχουν Ηγέτες παρά μόνο παραδουλεύτρες..! Η Ελλάδα δεν πεθαίνει ποτέ.. ο λαός υποφέρει απο ανέκαθεν και ευημερούν οι προδότες τα λαμόγια και οι απατεώνες! Πάντα έτσι ήταν και θα είναι..! Εκτος αν ξυπνήσει ο λαός και καταλάβει τα παιγνίδια που παίζονται εις βάρος του. Αν και στο σύντομο μέλλον που έρχεται λόγο καταστάσεων που συμβαίνουν και θα συμβούν στο παγκόσμιο γίγνεστε, η Ελλάδα κατα περίεργο τρόπο θα βγεί κερδισμένη απο όλα, έστω με κάποιο μικρό τίμημα... όχι πάντως με επίδοξους πολιτικάντηδες αλλά με κάποια άλλη ηγεσία!

 58. Θηρίο avatar
  Θηρίο 22/08/2012 18:05:01

  Ρουά ματ σε 5 κινήσεις:
  1) Χτυπάς πρώτα την Οικονομία (γονατίζει τον λαό)
  2) Ύστερα χτυπάς και την Παιδεία (γενιές αμόρφωτες,ανίκανες να μιλήσουν,πιόνια των μυστικών Υπηρεσιών των κυβερνήσεων,βλ. απλοποίηση ορθογραφίας.)
  3) Χτυπάς ανελέητα την Κοινωνία (πλύση εγκεφάλου μέσω ΜΜΕ)
  4) Καταστρέφεις τη Θρησκεία του κράτους και (Κατάργηση εθνικών συμβόλων και θρησκευτικών πηγών,βλ. κατάργηση Θρησκευτικών στα σχολεία κατάργηση Ελληνικής Σημαίας απ'την αστυνομική στολή.)
  5) Τί απέμεινε?Α,ναι! Το Φυσικό Περιβάλλον. (Πυρκαγιές,βλ. Χίος,Πελοπόννησος,Αχαΐα κτλ.)
  Υ.Γ στο βάθος βλέπω ένα Κιππά,εσείς το είδατε;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.