#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/03/2013 15:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σκληρό παιχνίδι των Ρώσων... με αντίκρισμα το αέριο της ΚύπρουΣκληρό παιχνίδι παίζουν με την Κύπρο και οι Ρώσοι οι οποίοι αφού απορρίπτουν τη χορήγηση νέου δανείου 5 δισ. στη συνέχεια έρχεται η Gasprom και φέρεται να είναι πρόθυμη να βοηθήσει ώστε να αρθεί το αδιέξοδο με αντάλλαγμα ακόμη και το 20% της διαχείρισης του φυσικού αερίου στα οικόπεδα της Κύπρου.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Σαρρής εισέπραξε ένα ηχηρό «niet» από την επίσημη ρωσική κυβέρνηση για ένα επιπλέον δάνειο που θα έβγαζε την Κύπρο από το χάος.

Ο κ. Σαρρής σε δηλώσεις του παραδέχτηκε ότι δεν υπήρχε συμφωνία στο αίτημα νέου δανείου λέγοντας όμως ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. «Τονίσαμε στους Ρώσους τη δύσκολη κατάσταση πουν βρίσκεται το νησί» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Και ξαφνικά , η Ρωσία δηλώνει ότι αποδέχεται την πρόταση του πρώην υπουργού Εξωτερικών και υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές, Γιώργου Λιλλήκα, για ρωσικό δάνειο και επενδύσεις για το φυσικό αέριο στην Κύπρο.

Αυτό αναφέρεται σε επιστολή του πρώτου αναπληρωτή προέδρου της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της Κρατικής Ομοσπονδιακής Δούμας, Μιχαήλ Εμελιάνοφ προς τον κύριο Λιλλήκα, ο οποίος ενημέρωσε τηλεφωνικώς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Η πρόταση Λιλλήκα, προβλέπει ρωσικό δάνειο προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ύψους πέντε έως δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ, με επιτόκιο 2,5 έως 3%, ετησίως, απόκτηση μετοχών ή συμμετοχή της Ρωσίας στην προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης της Λαϊκής Τράπεζας ή και της Τράπεζας Κύπρου.

Σε αντάλλαγμα, η κυπριακή κυβέρνηση θα προσφέρει την ευκαιρία σε ρωσική εταιρεία να συμμετάσχει στην ανάπτυξη και την παραγωγή σε τμήμα του κοιτάσματος φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η πρόταση προβλέπει, επιπλέον, την επένδυση από ρωσικά κεφάλαια σε ποσοστό 20 έως 30%, στην ενεργειακή υποδομή της Κύπρου, όπως σε αγωγούς και εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Την ίδια στιγμή, έρχεται δημοσίευμα των New York Times το οποίο αναφέρει ότι ο ρωσικός κολοσσός στην ενέργεια, η Gasprom πρότεινε στους Κύπριου σχέδιο διάσωσης το οποίο θα προβλέπει κάλυψη του ποσού που απαιτείται με ρωσικά ρούβλια και με αντάλλαγμα δικαιώματα από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: Ότι οι Ρώσοι αφενός θέλουν να πατήσουν πόδι στα κοιτάσματα της περιοχής και βρίσκουν στην ανάγκη τη Λευκωσία και αφετέρου δε θέλουν να καταρρεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου προκειμένου να συνεχίσουν να ξεπλένουν το χρήμα τους.

Βεβαίως, αν η πρόταση αυτή ισχύει (λέγεται ότι πήγε στα χέρια του Πρόεδρου της Κύπρου) τότε θα πρέπει να δούμε την αντίδραση της Ευρώπης, των ΗΠΑ και φυσικά της Γερμανίας. Και οι τρεις δε θα ήθελαν με κανένα τρόπο να δουν τους Ρώσους να κυριαρχούν στην περιοχή και με δεδομένο ότι βρίσκονται ρωσικές εταιρείες κοντά στην απόκτηση της ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.

Ίσως, για το λόγο αυτό, δηλαδή για γεωστρατηγικούς στόχους, να μην ήταν τυχαία και η σημερινή εξερεύνηση του τουρκικού πλοίου έξω από τα Δωδεκάνησα. Ποιος μας λέει δηλαδή ότι δεν έγινε κατ' εντολή των φίλων της Αγκυρας, δηλαδή των Αμερικανών, ώστε να δηλώσουν στους Ρώσους ότι δε μπορούν να κάνουν μόνοι τους ενεργειακό παιχνίδι στο Αιγαίο.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. μεταρρυθμιστής avatar
  μεταρρυθμιστής 20/03/2013 16:00:11

  Ο καθένας είναι ελεύθερος να επιλέγει τους...αφέντες του. Όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, περί αυτού πρόκειται στην Κύπρο. Οι Ρώσοι θα δανείσουν χρήματα εναντι βαρύτατου τιμήματος και στην ουσία θα γίνουν αφεντικά του ελεύθερου τμήματος του νησιού. Προφανώς, όμως, αυτό επιθυμεί ο κυπριακός λαός , όπως έδειξε δια των αντιπροσώπων του.

  • Αρχιμήδης avatar
   Αρχιμήδης @ μεταρρυθμιστής 20/03/2013 18:04:55

   Eνώ εμείς δυστυχώς δεν έχουμε δικαίωμα σε τέτοια επιλογή.
   Τα αφεντικά μας επιβλήθηκαν οχι μόνο χωρίς να μας ρωτήσουν ποιούς προτιμάμε αλλά σφαλιαρίζοντας τον εναν Πρωθυπουργό μας, καθαιρώντας τον άλλο και βάζοντας στη θέση του έναν Δικό τους Τραπεζίτη και υποχρεώνοντας τον τρίτο να υπογράψει δήλωση υποταγής άνευ αντιρρήσεων και να δεχτεί τοποτηρητές σε όλο τον κρατικό μηχανισμό και κυρίως στα ταμεία του κράτους...

 2. Tassos avatar
  Tassos 20/03/2013 16:00:41

  Ενα ποσοστό έχουν οι Ισραηλινοί. Θα τους πάρουν το υπόλοιπο οι Ρώσσοι και επί του άξονος οι Τζιμπραίοι...

 3. kotstak avatar
  kotstak 20/03/2013 16:08:02

  Οι Κύπριοι διάβασαν πολύ “βιβλία του κιλού” και την πάτησαν.
  Το “ξανθό γένος” δεν είναι αυτό που πλασάρουν οι τηλεπωλητές “βιβλίων κιλού”.

  • ΑΡ avatar
   ΑΡ @ kotstak 20/03/2013 16:33:21

   Είπαν οι γάιδαροι (συμπεριλαμβανομένου και εμού) τους πετεινούς , κεφάλες.

 4. IanRush avatar
  IanRush 20/03/2013 16:14:52

  Το 20% της διαχείρισης του φυσικού αερίου εκτιμάται γύρω στα 16 δις. δολάρια (80 δις. δολάρια εκτιμάται όλο το φυσικό αέριο στο οικόπεδο 12),τελικά η λαϊκή σοφία διδάσκει "όταν μαλώνουν τα βουβάλια, πάντα την πληρώνουν τα βατράχια"

 5. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 20/03/2013 16:16:50

  Αναρωτιέμαι , που είναι οι "σύμμαχοι" της Κύπρου οι Ισραηλινοί ,που ελέγχουν ,να μην το ξεχνάμε, τόσο τις ΗΠΑ όσο και το παγκόσμιο χρήμα...

  Οταν το Ισραήλ καίγονταν , η μικρή Κύπρος έστειλε ότι είχε και δεν είχε για βοήθεια! Τώρα που καίγεται η Κύπρος?

  • Σχετικά Ασχετος avatar
   Σχετικά Ασχετος @ ΣΤΕΛΙΟΣ 20/03/2013 19:42:59

   Μετά τους Ρώσους ψάχνουμε τους Ισραηλινούς και πίσω από αυτούς τους Αμερικάνους.Τελικά τη λύση θα τη δώσουν οι Ελοχίμ.

 6. Γιώργος avatar
  Γιώργος 20/03/2013 16:25:25

  Ευτυχώς εμείς δεν διαβάζουμε "βιβλία του κιλού" και έχουμε πάνω από το κεφάλι μας Αμερικάνους και Γερμανούς. Μια χαρά!

 7. χαρης avatar
  χαρης 20/03/2013 16:31:25

  για αλλη μια φορα η ρωσια κατωτερη των περιστασεων αφου εφαγε την σφαλιαρα απο τον αμερικανο στην συρια τωρα την καρπαζωνει και η μερκελ

 8. χαρης avatar
  χαρης 20/03/2013 16:34:00

  για αλλη μια φορα η ρωσια κατωτερη των περιστασεων αφου εφαγε την σφαλιαρα απο τον αμερικανο στη συρια τωρα την καρπαζωνει και η μερκελ

 9. Διογένης avatar
  Διογένης 20/03/2013 16:37:25

  Οι Ρώσοι κινδυνεύουν με την "σκληρή" τακτική τους να χάσουν κάθε παρουσία τους στην Κύπρο. Και κινδυνεύουν να κάνουν το ίδιο λάθος που έκαναν ήδη οι Γερμανοί.

  Είναι προφανές ότι οι Κύπριοι δεν δέχονται πρωτεύοντα ρωσικό ρόλο στο φυσικό αέριο. Και δεν δέχονται όχι τόσο επειδή δεν το θέλουν, όσο επειδή οι ΗΠΑ έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην "σίγαση" των τουρκικών επιδιώξεων για το αέριο της Κύπρου. Το άεριο, με λίγα λόγια, είναι πολιτικά υποθηκευμένο στις ΗΠΑ και η Κύπρος δεν μπορεί να το δώσει χωρίς να διακινδυνεύσει την υπόγεια συμμαχία με τις ΗΠΑ που της επέτρεψε να "ξεμπερδέψει" εύκολα με τους Τούρκους.

  Αυτός είναι και ο λόγος που ο "πολύς" Χριστόφιας του κομμουνιστικού κόμματος της Κύπρου δεν κατάφερε να πάρει το πολυπόθητο ρωσικό δάνειο.

  Η Κύπρος είχε μια καλή ισορροπία μέχρι σήμερα με την Ρωσία. Η Ρωσία ασκούσε τις εξουσίες της ως μόνιμο μέλος του Σ.Α. για να υπερασπιστεί την Κύπρο, όποτε αυτό ήταν αναγκαίο. Και η Κύπρος ενεργούσε ως χρηματοπιστωτικό κέντρο για όσα δεν ήθελε ή δεν μπορούσε να κάνει η Ρωσία μέσα από το δικό της χρηματοπιστωτικό σύστημα. Πιθανότατα παρείχε και άλλες εξυπηρετήσεις ή διευκολύνσεις στην Ρωσία, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

  Ωστόσο, το φυσικό αέριο ενέπλεξε τον ισραηλινό και τον αμερικανικό παράγοντα στα πράγματα της Κύπρου όσο ποτέ άλλοτε. Έρχεται τώρα η κρίση και οι εξωφρενικές γερμανικές απαιτήσεις για μια κρίση για την οποία δεν φταίνε ακριβώς οι Κύπριοι και η Κύπρους αναγκάζεται να ζητήσει δάνειο από την Ρωσία. Η Ρωσία βρίσκει ευκαιρία να βάλει χέρι στο αέριο, που με αμερικανικό δάκτυλο προορίζεται να αποτελέσει αντίπαλο δέος στην ευρωπαϊκή αγορά για το ρωσικό αέριο. Η Κύπρος όμως δεν μπορεί να δώσει το άεριό της στους Ρώσους, για τους λόγους που ήδη είπαμε.

  Τι μένει λοιπόν; Η δίνει ένα δάνειο η Ρωσία με "καλή καρδιά", ίσως παίρνοντας και ένα μέρος από το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, αλλά όχι αέριο. Δεν αποκλείεται να θέλουν και στρατιωτική βάση, την οποία επίσης ίσως να μην είναι σε θέση να δώσουν.

  Ακούγεται σκληρό, αλλά έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, η μόνη λύση για την Κύπρο είναι η λεγόμενη "άτακτη χρεωκοπία", με εθνικοποίηση των τραπεζών και πιθανή επανεισαγωγή της κυπριακής λίρας. Θα υπάρχουν πολλές αναταράξεις, αλλά λιγότερες από όσο φαντάζεται κανείς. Και κυρίως, για λιγότερο χρόνο. Η εθνικοποίηση των τραπεζών θα λύσει το τραπεζικό πρόβλημα, ενώ η αξιοπιστία των καταθέσεων θα προστατευθεί. Ο σεβασμός έναντι της Κύπρου θα αυξηθεί. Ήδη σήμερα τα χρηματιστήρια ανεβαίνουν στον απόηχο του κυπριακού "όχι". Οι αγορές δεν φοβούνται μια κυπριακή χρεωκοπία, ίσως να την αποδέχονται ή να την ελπίζουν κιόλας. Δεν είναι κάτι κατ' ανάγκη κακό, είναι διαχείριση της κατάστασης με όρους εθνικής κυριαρχίας και χωρίς να ελέγχεσαι από κανέναν δανειστή σου.

  Το παν είναι να διώξουν τους νταβατζήδες από το κεφάλι τους σε αυτή την κρίσιμη στιγμή. Και όλα τα άλλα θα τα στρώσουν στην πορεία.

  • τάσος avatar
   τάσος @ Διογένης 20/03/2013 18:56:19

   οι κύπριοι βουλευτές επέλεξαν να κακοκαρδίσουν αυτον που φοβούνται λιγότερο. το όχι αν δεν τό λεγαν θα πήγαιναν μάλλον για σουμπούτεο. τα αέριο φυσικά αδερφέ μου διογένη και είναι σε αμερικάνικο οικόπεδο, οπότε δεν το ακουμπάει ρώσος. η κύπρος είναι εκτός εε, με το νόμισμά της, την ανεξαρτησία της, τα μπλεξίματα με τη μαφία, τα σέα της και τα μέα της.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Διογένης 21/03/2013 01:15:47

   σωστος ο Διογένης
   θα πρεπει να επεξεργαστουν τις τεχνικες λεπτομερειες μιας 'εξοδου' σε slow motion -για να ειναι όσο λιγοτερο 'ατακτη' γινεται
   δεν υπηρχε ευκολος δρομος για τους Κυπριους
   δεν ηταν δικη τους ευθύνη
   το Γιουρογκρουπ παραβιασε καθε εννοια ισοτιμης μεταχειρησης (συμφωνα με ο'τι εχει ισχυσει μεχρι τωρα για bailouts)
   κατεστρεψε σε μια νυχτα την οικονομια του κρατους τους και τους εκβιαζει ο'τι θα προχωρησει σε ολοκληρωτικη καταστροφή..
   το ΟΧΙ ήταν μονοδρομος
   μεχρι τωρα εδειξαν ο'τι διαθετουν και αξιοπρεπεια και σοβαροτητα
   χωρις αυτά ουτε κρατος μπορεις να εχεις ουτε μπιζνες να κανεις

 10. Προφήτης avatar
  Προφήτης 20/03/2013 16:54:39

  Η μάχη για τον επικυρίαρχο στην Κύπρο καλά κρατεί.
  Αλλά μην φοβάστε τους Κύπριους, είναι διαπραγματευτές.

  Πάντως, όπως έλεγε ο Αλ Καπόνε, κερδίζεις πολλά με το χαμόγελο αλλά απείρως περισσότερα με ένα πιστόλι πάνω από το χαμόγελο.
  Οι "φουσκωτοί" στη Λάρνακα το ξέρουν.

 11. Προφήτης avatar
  Προφήτης 20/03/2013 16:58:46

  Καταρχήν συμφωνία με τους Ρώσους για την Λαϊκή-διαψεύδει την πώληση η Λευκωσία

  Μειώνονται κατά περίπου 4 δισ. ευρώ οι ανάγκες χρηματοδότησης της Κύπρου, εφόσον οριστικοποιηθεί το deal. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης, διέψευσε τις πληροφορίες περί πώλησης της Λαϊκής σε Ρώσους επενδυτές.

  h**p://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_20/03/2013_488817

 12. Αλέξ avatar
  Αλέξ 20/03/2013 17:00:47

  Η Κύπρος θα επιλέξει την χρεοκοπία αν δεν υποστηριχθεί οικονομικά από τους Ρώους για να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα θυσιάσει την στρατηγική της σχέση με τη Ρωσία, που μπορεί να συνεχιστεί ακόμα και με την Κύπρο εκτός ευρώ, και η οποία εγγυάται την ελευθερία της -αυτήν που εμείς εθελοτυφλώντας και εμμένοντας στην προστασία βραχυπρόθεσμων συμφερόντων, επιδιώκουμε να απωλέσουμε.

 13. m.s avatar
  m.s 20/03/2013 17:05:07

  Εμείς που που θέλαμε ένα σκασμό δις για να σωθούμε τι λέτε να ζητούσαν;

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ m.s 20/03/2013 17:53:27

   Για να δούμε: ΑΟΖ δεν ανακηρύξαμε, τα κοιτάσματα επιβεβαιωμένα δεν τα λές, τη Σούδα την πρόλαβε η Δύση, τα λοιπά μη-δεσμευμένα assets, μικρά …. αλλά μήπως ....
   ...μήπως "εμάς ειδικά", οι Ρώσοι, έτσι, για να διατηρήσουν και το μύθο τους, ως σωτήριου «ξανθού γένους», θα μας έσωζαν «ΔΩΡΕΑΝ» :-) ;
   (όπως στις εκπομπές της τι-βι, που ένα συνεργείο μπαίνει στο σπίτι σου, στο γκρεμίζει και το ξαναχτίζει, και ζητά μόνο ένα … αναμνηστικό συμβολικής σημασίας…. ; )

   • m.s avatar
    m.s @ roadrunner 20/03/2013 21:22:00

    Τελικά αποδεικνύεται ότι η δύναμη ενός κράτους είναι το νοικοκύρεμα ούτε οι γνωριμίες ούτε οι πλάτες ούτε τίποτα.

    • MAYRO XABIARI avatar
     MAYRO XABIARI @ m.s 20/03/2013 21:27:25

     Άαααντε γειά σου, το χρέος δημιουργεί εξάρτηση. Λένε για το Λουξεμβούργο, τη Ελβετία, δε ξέρω και γω τι. Αυτοί δεν έφτασαν να επαιτούν επειδή κανείς δεν τους δανείζει. Αν η Κύπρος είχε νοικοκυρεμένη οικονομία (δηλ. τραπεζικό τομέα) κανείς δε θα τους κουνιόταν τώρα.

     • Ελλην-1821 avatar
      Ελλην-1821 @ MAYRO XABIARI 22/03/2013 13:03:37

      ναι εκει να δεις αποταμιευση μαυρου χρηματος

 14. IanRush avatar
  IanRush 20/03/2013 17:06:49

  Διαβάζω πολλά σχόλια σε πολλά σαιτ για τις εξελίξεις στην Κύπρο, άλλοι πανηγυρίζουν για το όχι της βουλής και άλλοι λένε ότι ήρθε το τέλος της Κύπρου. Οι δεύτεροι θα φανεί αν έχουν δίκιο στην πορεία, αλλά αυτοί που μιλάν για τοκογλύφους Γερμανούς πως γίνεται να δέχονται αυτά που ζητάει (βάσει των ρεπορτάζ) ο Π0ύτιν; 20%της διαχείρισης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, στρατιωτική βάση στην Κύπρο (η Κύπρος δεν είναι Συρία του Άσαντ και δεν έχει την πολυτέλεια να απομονωθεί διπλωματικά) και να βάλει χέρι σε όλο το ενεργητικό των κυπριακών τραπεζών και δε βγαίνει ένας να χαρακτηρίσει τον Πούτιν οικονομικό δολοφόνο ή τοκογλύφο. Στον Πούτιν δεν πιάνουν τα πατριωτικά εμβατήρια κατά της Μέρκελ; Αν η διάκριση κακού ή καλού τοκογλύφου είναι ζήτημα προσώπων και όχι απαιτήσεων μεταξύ Μέρκελ και Πούτιν, τότε γιατί δε στρέφονται και στον Ερντογάν,μπορει να έχει μια καλύτερη πρόταση να καταθέσει ο άνθρωπος!

  • Γιαδικιάρογλου avatar
   Γιαδικιάρογλου @ IanRush 20/03/2013 17:15:49

   Πράγματι, αυτή τη στιγμή στην Κύπρο υπάρχει μια πατριωτική ευφορία για το Οχι και ο κόσμος είναι έτοιμος -όπως λένε- να προσφέρει και το μικρό σεντ του για να βγεί το κράτος από την κρίση. Ομως , η πολιτική και οικονομική, ως τέχνη του εφικτού απέχει παρασάγγας από την τα ευχολόγια και τους συναισθηματισμούς.
   Η πραγματικότητα είναι ότι για λίγες μέρες ακόμη η ΕΚΤ θα εγγυάται την ρευστότητα των κυπριακών τραπεζών και οτι η Ρωσία θέλει (εκτός των άλλων) για να προχωρήσει σε δανειακή σύμβαση, πρώτα τη συμφωνία της Κύπρου με την ευρωζώνη. Οπερ έδει δείξαι.

   • IanRush avatar
    IanRush @ Γιαδικιάρογλου 20/03/2013 17:54:04

    @Γιαδικιάρογλου Ακριβώς όπως στην εποχή Χριστόφια αυτό ζήταγε πάντα η Ρωσία, η αλλαγή απλά είναι η δυνατότητα να μάθουν και ονόματα Ρώσων καταθετών που αρνιόταν ο Χριστόφιας. Απλά σε επίπεδο διπλωματίας είναι πολύ κακή εξέλιξη η είσοδος της Ρωσίας στο παιχνίδι, η κύπρος χωρίς τις ΗΠΑ δεν θα μπορούσε να βγάλει φυσικό αέριο ποτέ, οπότε για να δούμε τώρα και τη στάση του ΔΝΤ. Το μονο σίγουρο είναι ότι έχει χοντρύνει πολύ το παιχνίδι και μόνο για πανηγυρισμούς και μπράβο δεν είναι, αυτά μετά αν υπάρξει θετική εξέλιξη, και αν συπολογίσουμε ότι η Μέρκελ δε μπορεί να κάνει πίσω γιατί θα ανοίξει δεδικασμένο... και για άλλους, η Κύπρος θα κινδυνεύει να καταστραφεί γιατί κανείς δε θα κάνει πίσω και κάποτε οι τράπεζες πρέπει να ανοίξουν αλλιώς θα φρακάρει τελείως η οικονομία της Κύπρου

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ IanRush 20/03/2013 17:50:21

   Αγαπητέ ή αγαπητή, το 20% είναι πολύ, αλλά η μην αμφιβάλλετε ότι η ΕΕ θα τα έπαιρνε όλα. Μην ξεχνάτε ότι πολύ πρόσφατα ο Αντώνης Σαμαράς, με τον «σύμμαχο» Ολάντ δίπλα του, βάφτισε τα Ελληνικά κοιτάσματα «Ευρωπαϊκά». Το γεγονός ότι όσο ξέντυνε τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ελλάδας από την εθνική τους ταυτότητα το ύφος του πρόδιδε μεγάλη ένταση (ίσως και θυμό) καθιστά πολλά πράγματα κατανοητά, αλλά δεν τον απαλλάσσει και δεν την (ΕΕ) απαλλάσσει. Αυτό το ύφος θα είδαν και οι Κύπριοι και αποφάσισαν ό,τι αποφάσισαν (και καλά έκαναν).

   • Σχετικά Ασχετος avatar
    Σχετικά Ασχετος @ Νιόβη 20/03/2013 20:05:53

    Αγαπητή Νιόβη.
    Βάπτισε την Ελληνική ΑΟΖ "Ευρωπαϊκη" και τα Ελληνικά κοιτάσματα "Ευρωπαϊκα" για να καταστήσει τους Ευρωπαίους συνυπεύθυνους στην ασφάλειά τους.Μη υποτιμάς τόσο πολύ τη νοημοσύνη μας.

    • Νιόβη avatar
     Νιόβη @ Σχετικά Ασχετος 20/03/2013 20:30:41

     Δεν υποτιμώ καθόλου τη νοημοσύνη σας, σας διαβεβαιώ. Επίσης, δεν καταλογίζω καμία σκοτεινή πρόθεση στον Α. Σαμαρά. Λέω και η ίδια ότι ήταν ολοφάνερο από το ύφος και την στάση του σώματός του ότι ήταν σε μεγάλη ένταση και δυσαρέσκεια. Και, ναι, θα συμφωνήσω αν θέλετε ότι τα βαφτίσια έγιναν για να καταστήσει τους Ευρωπαίους συνυπεύθυνους για την ασφάλεια των κοιτασμάτων. Προσωπικά, θεωρώ ότι τα βαφτίσια έγιναν γιατί έτσι ήθελαν οι αγαπητοί μας σύμμαχοι, ίσως με το πρόσχημα απειλής της ασφάλειας των κοιτασμάτων, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει τόση σημασία. Και στη δική μου εκδοχή και στη δική σας, το τελικό αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Ο Πρωθυπουργός της χώρας αποκάλεσε τα Ελληνικά κοιτάσματα «Ευρωπαϊκά». Τα λόγια ενός πρωθυπουργού σε τέτοιες περιστάσεις ισοδυναμούν με δεσμεύσεις και στέλνουν μηνύματα. Τα κοιτάσματα ανήκουν πλέον στην Ευρώπη. Αυτό λέω. Χαιρετώ.

     • Απορών avatar
      Απορών @ Νιόβη 21/03/2013 02:08:13

      Μην λέμε ό,τι θέλουμε... τί θα πει "¨ευρωπαϊκά"; Σε ποιο νομικό πρόσωπο θα ανήκουν δηλαδή; Στην "Ευρώπη"; Τί είναι αυτό; Η ΕΕ; Η ευρωζώνη; Η ΕΚΤ; Έλεος δηλαδή...
      Ευρωπαϊκά θα πει ότι βρίσκονται στην Ευρώπη και μόνο αυτό και ότι την ΕΕ τη συμφέρει να εισάγει από χώρες που είναι στην ΕΕ γιατί μόνο και μόνο το κόστος μεταφοράς θα είναι πολύ πιο φθηνό (και άρα και το ΦΑ) και επιπλέον δεν θα εξαρτάται από τη Ρωσσία.

     • Νιόβη avatar
      Νιόβη @ Απορών 21/03/2013 02:16:56

      Θα ανήκουν σε μια Ευρωπαϊκή κοινοπραξία με έδρα την Ελλάδα. :) Σας κάλυψα; Σοβαρά πιστεύετε ότι οι νομικές λεπτομέρειες είναι το πρόβλημα;

      «Ευρωπαϊκά θα πει ότι βρίσκονται στην Ευρώπη και μόνο αυτό και ότι την ΕΕ τη συμφέρει να εισάγει από χώρες που είναι στην ΕΕ γιατί μόνο και μόνο το κόστος μεταφοράς θα είναι πολύ πιο φθηνό (και άρα και το ΦΑ) και επιπλέον δεν θα εξαρτάται από τη Ρωσσία».

      Δεν χρειάζεται να τα αποκαλέσεις «Ευρωπαϊκά» σε επίσημη δήλωση με τον Γάλλο εταίρο δίπλα σου για να ισχύουν όλα αυτά που λέτε. Και «Ελληνικά» να τα πεις πάλι βρίσκονται στη γεωγραφική επικράτεια της ΕΕ, πάλι η ΕΕ θα τα εισάγει φθηνότερα, πάλι η ΕΕ δεν θα εξαρτάται από τη Ρωσία.

      Έλεος, αυτό λέω κι εγώ.

     • Απορών avatar
      Απορών @ Νιόβη 21/03/2013 04:25:20

      Δεν γίνεται να υπάρχει "ευρωπαϊκή" κοινοπραξία με έδρα την Ελλάδα, γιατί η ΑΟΖ ανήκει σε κυρίαρχο κράτος (δεν προβλέπεται καμμία άλλη δικαιοδοσία από το δίκαιο της θάλασσας) και οι κοινοπραξίες είναι κοινοπραξίες εταιριών υδρογονανθράκων και όχι κρατών και αναλαμβάνουν οικόπεδα και όχι ΑΟΖ συνολικά.
      Η χρήση της λέξης "ευρωπαϊκή ΑΟΖ" έχει συγκεκριμένη λογική, την περίμενα εδώ και πολύ καιρό και δεν έχει καμμία σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΑΟΖ και των κοιτασμάτων. Είναι δύσκολη εποχή και καλό είναι να αποφεύγουμε τη σύγχυση... εγώ δεν βλέπω πουθενά τον κίνδυνο στον οποίον αναφέρεστε απλούστα επειδή δεν υπάρχει καν κράτος με το όνομα "Ευρώπη", δεν υπάρχει τέτοια κυριαρχία.

     • Νιόβη avatar
      Νιόβη @ Απορών 21/03/2013 05:07:48

      Με την «Ευρωπαϊκή κοινοπραξία» εννοώ κοινοπραξία εταιρειών χωρών της ΕΕ. Δεν πίστευα ότι έπρεπε να το αναλύσω τόσο πολύ, αλλά ίσως έχετε δίκιο, ίσως και να έπρεπε προς αποφυγήν παρεξηγήσεων.

      Δεν ξέρω από πού αντλείτε τόση σιγουριά, αλλά ειλικρινά σας μιλάω, μακάρι, χίλιες φορές μακάρι, να έχετε εσείς δίκιο. Εξηγήστε μου όμως κάτι αν δεν σας κάνει κόπο. Πριν από λίγες ημέρες, τρεις υπάλληλοι-απεσταλμένοι των αλλοδαπών εντολέων τους, είχαν άποψη, την οποία και επέβαλαν στην κυβέρνηση «κυρίαρχου κράτους»-μέλους της ΕΕ, για τον αριθμό των δόσεων της καταβολής των Ελλήνων πολιτών οφειλών στην Εφορία και τα Ταμεία(!). Αναλύστε μου σας παρακαλώ πολύ τι σας κάνει να πιστεύετε ότι αυτό το «κυρίαρχο κράτος», το οποίο δεν μπορεί ούτε αυτό να αποφασίσει για τον εαυτό του, θα αποφασίσει ανεπηρέαστα για τα κοιτάσματά του, θέμα εξαιρετικά πιο φλέγον, νομίζω. Δεν θα ήθελα να επεκταθούμε σε θέματα όπως οι Γκρίζες Ζώνες και οι σουλάτσες των Τούρκικων πλοίων στο Αιγαίο σε συνάρτηση με την εθνική κυριαρχία μας και το δίκαιο της θάλασσας γιατί είναι πολλή η θλίψη των ημερών. Να μην αρρωστήσουμε κιόλας.

     • Νιόβη avatar
      Νιόβη @ Απορών 21/03/2013 05:37:35

      Ο όρος «Ευρωπαϊκός» συχνότατα χρησιμοποιείται για να συνυποδηλώσει σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση: Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή...

     • Απορών avatar
      Απορών @ Νιόβη 21/03/2013 04:27:30

      Και δεν μιλάμε για νομικές λεπτομέρεις: μιλάμε για την ουσία της σχετικής νομολογίας. Δεν θέλω να είμαι αυστηρός, δεν έχω λόγο, απλά η σχετική παραφιλολογία γύρω από αυτή τη λέξη προέρχεται κατά βάση από ακραία λαϊκιστικούς χώρους και δυσκολεύομαι να την αντέξω...

     • Νιόβη avatar
      Νιόβη @ Απορών 21/03/2013 05:18:32

      Μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα το κάνουν με την ίδρυση ενός απλού υποκαταστήματος με έδρα εντός της Ελληνικής επικράτειας και τον ορισμό ενός αντικλήτου. Νομιμότατα, εννοείται. Αν ισχύει κάτι ειδικό για τις εταιρείες υδρογονανθράκων δεν το γνωρίζω, αλλά πιστεύω ότι δεν θα είναι και πολύ ουσιαστικό μιας και «Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι, Ρώσοι και Αμερικάνοι» είναι έτοιμοι να εξορύξουν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, χρυσό κλπ. κλπ. επί Ελληνικού εδάφους. Νομίζω δε ότι την ημέρα της βάπτισης των κοιτασμάτων ο Ολάντ που βρισκόταν δίπλα στον Α. Σαμαρά δήλωσε ότι «αν μπορεί η Γαλλία να συνεκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα με την Ελλάδα, βεβαίως και θα το κάνει». Άρα τα νομικά κωλύματα δεν θα είναι και απροσπέλαστα(;)

     • Απορών avatar
      Απορών @ Νιόβη 21/03/2013 07:32:22

      Θα σας απαντήσω εδώ για να έχω περισσότερο χώρο.
      1. Οι κοινοπραξίες σχηματίζονται ανάλογα με τα συμφέροντα και τη συγκυρία κάθε στιγμή. Δεν αποκλείεται σε μια κοινοπραξία να συμμετέχουν ευρωπαϊκές και ρωσικές εταιρίες, ή αμερικανικές κ.ο.κ.
      2. Θα υπάρχουν πάρα πολλά οικόπεδα και άρα πάρα πολλοί διαγωνισμοί και πάρα πολλές κοινοπραξίες που θα πάρουν οικόπεδα.
      3. Τα παραπάνω γίνονται σε συγκεκριμένο πλαίσιο διεθνών διαγωνισμών. Αν δεν θα τα κάνουμε σύννομα θα πάνε οι αντίδικες εταιρίες στα δικαστήρια και δεν θα τρυπήσουμε ποτέ. Άρα το ότι θα παλεύουν τα βουβάλια εδώ μας συμφέρει ως προς το ότι κανείς δεν μπορεί να μας εξαναγκάσει να τους "τα δώσουμε" γιατί θα αντιδράσουν οι άλλες εταιρίες.
      4. Για τις δόσεις: είμαστε κυρίαρχο κράτος και μπορούμε όποτε θέλουμε να βάλουμε και 100 δόσεις ακόμα και να χαρίσουμε τα δάνεια αυτά. Εδώ και τώρα. Και με ένα νόμο να ακυρώσουμε το μνημόνιο κτλ. κτλ. Δεν το κάνουμε όμως επειδή ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ. Εμείς ζητήσαμε χρήματα, για να μας δόσουν τη δόση των χρημάτων που ΕΜΕΙΣ ΖΗΤΗΣΑΜΕ λαμβάνουμε υπόψιν τί θα πούνε γιατί οι δόσεις επηρεάζουν τα ελλείμματα τα οποία είναι μέρος της συμφωνίας (οι υδρογονάνθρακες δεν είναι). Το αν ήταν σωστή η στάση μας έως σήμερα είναι άλλου είδους συζήτηση, προσωπικά πιστεύω ότι το 2010 γίνανε τεράστια λάθη αλλά αυτό δεν αφορά στην συζήτηση αυτή. Για τις σουλάτσες στο Αιγαίο να μην επεκταθούμε όντως καλύτερα, γιατί χωρίς αν αρνούμαι ότι γίνονται και πράγματα για την εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία, η πλειοψηφία των "παραβιάσεων" και τις σχετικής φιλολογίας αφορά σε μεθοδευμένη ελληνική προπαγάνδα προς το εσωτερικό, αλλά και αυτό είναι άλλη συζήτηση.
      5. Ως το τελευταίο σας σχόλιο: μάλλον δεν έχετε αντιληφθεί τα μεγέθη. Η συζήτηση δεν αφορά στο αν θα τα εξορύξει ελληνική ή ξένη εταιρία. Δεν υπάρχουν ελληνικές εταιρίες με σχετική τεχνογνωσία προφανώς και τις εξορύξεις θα τις κάνουν πολυεθνικές εταιρίες ξένων συμφερόντων με συμμετοχή ενδεχομένων και εταιριών ελληνικών συμφερόντων σε μικρότερο ποσοστό (εννοείται ΟΧΙ κρατικών), αν και δεν το βλέπω. Έχουμε μια περιέργη νοοτροπία στην Ελλάδα, βλέπουμε το κράτος ως τον παντογνώστη πατέρα μας που ξέρει τα πάντα και όταν η μαμά φωνάζει τον τεχνίτη να φτιάξει έναν τοίχο απο γυψοσανίδα στο σπίτι μας στεναχωριόμαστε επειδή δεν τον έφτιαξε τζάμπα ο παντογνώστης μπαμπάς-κράτος χωρίς να υπολογίζουμε το ότι θα ξόδευε πολύ περισσότερα χρήματα σε υλικά για ένα αμφίβολης ποιότητας αποτέλεσμα αφού δεν έχει τη σχετική τεχνογνωσία. Αν έχουμε ως στόχο να κάνουμε τεράστιες εταιρίες γεωτρήσεων που θα παίρνουν μέρος και σε διεθνείς διαγωνισμούς να το κάνουμε αλλά θα έχει τεράστιο κόστος (εγώ διαφωνώ εννοείται). Αν θέλουμε το κράτος να το κάνει μόνο του (ή με ελληνικές εταιρίες) αυτό είναι απλά αδύνατον. Εμείς θα δώσουμε τα "οικόπεδα" αντιπαροχή. Όπως η Κύπρος που θα εισπράτει το 80% στην Αφροδίτη χωρίς να κάνει τίποτα και 20% η εταιρία. Κάθε άλλη επιλογή είναι υψηλότερου κόστους.
      Ζητώ συγγνώμη για τα 1, 2, 3 και τον αυστηρό τόνο, είναι λόγω της κούρασης.

     • Απορών avatar
      Απορών @ Απορών 21/03/2013 07:32:58

      Θεωρώ απλά ότι τέτοιες κρίσιμες στιγμές θα πρέπει να διατηρούμε πάνω από όλα την ψυχραιμία μας.

    • Ελλην-1821 avatar
     Ελλην-1821 @ Σχετικά Ασχετος 22/03/2013 08:26:28

     Ναι και τα συνορα μας ευρωπαικα γι αυτο παραβιαζουν οι Τουρκοι. Παντως τιποτα ελληνικο στην ουσια δεν υπαρχει. Μαλλον εσεις υποτιματε την νοημοσυνη μας

  • Ronin avatar
   Ronin @ IanRush 20/03/2013 17:58:49

   σκεψου τι ορους θετουν οι αλλοι!

  • Αρχιμήδης avatar
   Αρχιμήδης @ IanRush 20/03/2013 18:14:32

   Δεν δέχονται ούτε τους φασίστες τοκογλύφους Γερμανούς, ούτε το 20% του Πούτιν. Απλά αν οι "μεγάλοι" αποδειχτούν εντελώς κάφροι, οι Κύπριοι θα ξαναπάνε στη λίρα...

   • Tryphoon avatar
    Tryphoon @ Αρχιμήδης 21/03/2013 03:24:27

    Έτσι ακριβώς, ας αφήσουν την Κύπρο να χρεωκοπήσει να δούμε πόσο θα πάρει να καταρευσει το ευρώ. Ώρες, μέρες....?

    • Ελλην-1821 avatar
     Ελλην-1821 @ Tryphoon 22/03/2013 13:07:08

     ποιος μιλησε για κατάρρευση του ευρο ;

 15. Νικ avatar
  Νικ 20/03/2013 17:12:07

  "προκειμένου να συνεχίσουν να ξεπλένουν το χρήμα τους."

  Κατανοείς ότι κατηγορείς μια εταιρεία ότι ξεπλένει χρήμα; Διότι η πρόταση σωτηρίας όπως την περιγράφεις προέρχεται από την εταιρεία Γκάζπρομ. Εχεις στοιχεία για την κατηγορία ξεπλύματος βρώμικου χρήματος; Και πως ακριβώς γίνεται αυτό μετά το 2004 όταν ισχύουν ακριβώς οι ίδιοι κανόνες ιχνηλάτησης χρήματος που ισχύουν σε όλες τις χώρες της ΕΕ;

  Μήπως το ξέπλυμμα έχει παραξηλωθεί ως θέμα και επιχείρημα;

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ Νικ 20/03/2013 18:22:44

   Έχει.

 16. Παρατηρητής με κυάλια avatar
  Παρατηρητής με κυάλια 20/03/2013 17:18:34

  Με τελειωμένο το μοντέλο της χρηματοπιστωτικής οικονομίας η Κύπρος δεν έχει πολλές επιλογές. Παρά συμφωνία που σταδιακά θα την βγάλει εκτός ευρώ αλλά όχι ΕΕ. Ώστε να μπορέσει να συνεχίσει μέσω φυσικών πρώτων υλών που διαθέτει, την ανάπτυξή της. Η τροικα πρότεινε το τέλος της κυπριακής οικονομίας και την μετατροπή της σε αποικία αλά Ελλάδα. Το 20% που ζητάνε οι Ρώσοι είναι βαρύ, αλλά διατηρεί μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας στις κινήσεις της μελλοντικά. Την χαριστική βολή την εδωσε η Ευρώπη με την φορολόγηση των καταθέσεων. Τώρα θα την πληρώσει η Κύπρος αλλά τουλάχιστον δεν θα χάσει κάθε δυνατότητα ελέγχου, όπως καλή ώρα εμείς.

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ Παρατηρητής με κυάλια 20/03/2013 21:16:49

   +100000000000000000

 17. Νικ avatar
  Νικ 20/03/2013 17:20:38

  "Οι Ρώσοι θα δανείσουν χρήματα εναντι βαρύτατου τιμήματος και στην ουσία θα γίνουν αφεντικά του ελεύθερου τμήματος του νησιού. "

  Και που είναι το αντίπαλον δέος να καθαρίσει; Με τα ψιλά του ταμείου μιας μεγάλης αμερικάνικης εταιρείας λύνεται το θέμα. Αν το αέριο είναι όντως τόσο στρατηγικό όπως λένε, γιατί τόσο ηχηρή σιγή από τους Αμερικάνους;

  Θυμηθείτε το ντόρο που είχαν σηκώσει οι Αμερικάνοι, και οι εδώ μισθοφόροι τους, για το σχέδιο Αννάν. Προφανώς η τωρινή φάση δεν έχει την ίδια κρισιμότητα για αυτούς, ένδειξη ότι μάλλον δεν θα αλλάξει αφεντικά η Κύπρος.

  • Ronin avatar
   Ronin @ Νικ 20/03/2013 17:55:26

   να ναι ετσι, θα ναι καλα!

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ Ronin 20/03/2013 20:47:39

    Οι Γιαλτες τωρα κανονιζονται με τηλεδιασκεψη...

  • Ελλην-1821 avatar
   Ελλην-1821 @ Νικ 22/03/2013 08:32:03

   Δεν το θελουν για την τοσο φοβερη ποσοτητα (που δεν ειναι και τοσο μεγαλη) οσο το να βαλουν ποδι στην Αν Μεσογειο που μαλλον θα χασουν την Συρια. Και αν μπορουν να διωξουν σε μεγαλο ποσοστο τον Αμερικανο

 18. Queen For The Black Side avatar
  Queen For The Black Side 20/03/2013 17:24:05

  '' θα πρέπει να δούμε την αντίδραση της Ευρώπης, των ΗΠΑ και φυσικά της Γερμανίας. Και οι τρεις δε θα ήθελαν με κανένα τρόπο να δουν τους Ρώσους να κυριαρχούν στην περιοχή και με δεδομένο ότι βρίσκονται ρωσικές εταιρείες κοντά στην απόκτηση της ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.''
  Σημασία έχει τι συμφέρει σε Κύπρο και Ελλάδα. Κανείς δεν πρόκειται να προσφέρει χρήματα χωρίς να προσπαθήσει να επωφεληθεί. Όμως άλλο είναι κάποιος να σ΄ εκβιάζει προσπαθώντας να διαλύσει την οικονομία σου για να σε ''κλέψει'' ανέξοδα κι άλλο να εξασφαλίζεις (έστω υπό πίεση), μιά αμοιβαία επωφελή συμφωνία. Και μία ναυτική βάση των Ρώσων στην Κύπρο, που θα μπορούσε να εγγυηθεί την προστασία του νησιού και των κοιτασμάτων του (αλλά μακροπρόθεσμα τη δική μας προστασία απέναντι στις Τουρκικές διεκδικήσεις), δε νομίζω οτι ακούγεται άσχημα.
  Πόσο μακριά είναι διατεθειμένοι να το τραβήξουν όμως, οι ως συνήθως ''ασταθείς'' στις απαιτήσεις τους (στην περιοχή) Ρώσοι; Αναπάντητο ερώτημα.
  Πάντως μπράβο ξανά στους Κυπρίους, έχουν ψυχή και το παλεύουν με πείσμα, απέναντι σε θηρία.
  Η θέση μας όσο κι αν είναι πολύ δύσκολη λόγω οικονομικής εξάρτησης, δε γίνεται παρά να είναι σταθερά κι αμετακίνητα, με κάθε τρόπο, δίπλα τους.
  Ότι λιγότερο, θα ήτανε αβάσταχτα ατιμωτικό.

  • Ronin avatar
   Ronin @ Queen For The Black Side 20/03/2013 17:54:28

   "Και μία ναυτική βάση των Ρώσων στην Κύπρο, που θα μπορούσε να εγγυηθεί την προστασία του νησιού και των κοιτασμάτων του (αλλά μακροπρόθεσμα τη δική μας προστασία απέναντι στις Τουρκικές διεκδικήσεις), δε νομίζω οτι ακούγεται άσχημα"

   piece of cake που λενε κ οι αμερικανοι. φτανει να το αποφασισουμε κ εγινε...

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ Ronin 20/03/2013 18:16:50

    Οι περαν του Ατλαντικου δεν θα κανουν τιποτα στο νησι αν εγκατασταθουν εκει ΚΑΙ οι Ρωσοι. Οι Τουρκοι ηδη ειναι εκει, οι Αγγλοι εχουν τις βασεις τους, το Ισραηλ ειναι διπλα, Η Κυπρος θα ειναι περικυκλωμενη....
    Οι επομενοι για περικυκλωση θα ειμαστε εμεις.

    • Ronin avatar
     Ronin @ Ρηνα 20/03/2013 18:30:44

     δηλαδη δεν ξερω αν το εχουν προσεξει, αλλα ειναι μια ωραια ατμοσφαιρα ειναι....

    • IanRush avatar
     IanRush @ Ρηνα 20/03/2013 18:32:31

     @ Ρηνα Συμφωνώ απόλυτα, μη ξεχνάς ότι οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις αρχίζουν να ξαναζεστένονται

    • Queen For The Black Side avatar
     Queen For The Black Side @ Ρηνα 20/03/2013 19:04:53

     Eμάς έτσι όπως μας έχουν αλυσοδέσει, δε νομίζει πως χρειάζεται να μπουν στον κόπο να μας...περικυκλώσουν. Ούτε καν αντιστεκόμαστε.....

     • Queen For The Black Side avatar
      Queen For The Black Side @ Queen For The Black Side 20/03/2013 19:05:15

      δε νομίζω

  • Ελλην-1821 avatar
   Ελλην-1821 @ Queen For The Black Side 22/03/2013 08:35:07

   Αλλο να συμμαχησεις με ενα κρατος ποσο με μια υπερδυναμη (ναι με τις ασταθειες της ) και αλλο με την μαφιοζικη κυβερνηση - συμμορια των Πουτιν Μεντιεγεφ

 19. kosvag avatar
  kosvag 20/03/2013 17:33:12

  Οι Ρώσοι δεν μπορούν να μπουν στην ΕΕ με Ρώσικο ΑΦΜ. Χρειάζονται κάποια Κύπρο, γιατί να μην συνεχίσουν να προτιμούν την Κύπρο? Στο ΦΑ τα λόγια είναι περιτά. Τα κόζια τα κρατάνε/με εμείς.

  • MCA avatar
   MCA @ kosvag 20/03/2013 19:33:58

   Είναι χρυσή ευκαιρία για τους Ρώσους να πατήσουν πόδι στην Ευρωζώνη, αποκτώντας δικές τους τράπεζες. Θα μπορούν να μαζεύουν ζεστό ευρώ από τους καταθέτες, αλλά και να δανείζουν δικούς τους επιχειρηματίες, για να κάνουν δουλειές μέσα στην ευρωζώνη. Επίσης οι Ρώσοι καταθέτες με ''λευκό'' χρήμα, που θέλουν να έχουν τα λεφτά τους σε ευρώ, θα κατευθυνθούν όλοι προς Κύπρο. Οι δε ''μαύροι''που είναι του κόμματος θα βολευτούν και αυτοί μια χαρά. Έτσι η Ρωσία θα ελέγχει , μεγάλο μέρος των χρημάτων των πολιτών της, που φεύγει στο εξωτερικό. Με άλλα λόγια τα λεφτά έμμεσα, θα μένουν στην χώρα.

   • Νιόβη avatar
    Νιόβη @ MCA 21/03/2013 05:58:15

    Όλες αυτές τις μέρες ξεχάσαμε την Ιστορία, πάλι. Απορροφηθήκαμε με τις αναλύσεις των τωρινών και δεν θυμηθήκαμε τους αγώνες της Κύπρου για ένωση με την Ελλάδα και πώς και γιατί αυτή η ένωση απετράπη. Αν το είχαμε κάνει, θα είχαμε θυμηθεί ότι η Κύπρος είναι το σημείο ελέγχου της μισής Μεσογείου και της ευρύτερης προς ανατολάς περιοχής και ότι όποιος πατήσει γερά με τα δυο του πόδια στο νησί αποκτά και πολλά άλλα στρατηγικά πλεονεκτήματα εκτός της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων. Πολύ σημαντικότερα από τα τα οφέλη(;) της Ευρωζώνης που σήμερα είναι κι αύριο δεν είναι.

    • MCA avatar
     MCA @ Νιόβη 21/03/2013 20:15:06

     Εμείς το θυμόμαστε.Οι Ευρωπαίοι το έχουν ξεχάσει...

 20. Νιόβη avatar
  Νιόβη 20/03/2013 17:38:11

  «Και ξαφνικά , η Ρωσία δηλώνει ότι αποδέχεται την πρόταση του πρώην υπουργού Εξωτερικών και υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές, Γιώργου Λιλλήκα, για ρωσικό δάνειο και επενδύσεις για το φυσικό αέριο στην Κύπρο».

  Πείτε με πολύ λεπτολόγα, αλλά εγώ νομίζω ότι η Ρωσία αποδέχεται και τον Λιλλήκα σε κάτι παραπάνω από ρόλο αντιπολιτευτικό.

  • Queen For The Black Side avatar
   Queen For The Black Side @ Νιόβη 20/03/2013 17:45:29

   Καθόλου....λεπτολόγα. Απλά, παρατηρητική :-)

   • Σχετικά Ασχετος avatar
    Σχετικά Ασχετος @ Queen For The Black Side 20/03/2013 20:15:55

    Επειδή είστε λεπτολόγες και παρατηρητικές,το ότι τα μέτρα συμφωνήθηκαν από τον σύντροφο Χριστόφια, από τις 4 Δεκεμβρίου,σας λέει κάτι;

  • ERT avatar
   ERT @ Νιόβη 20/03/2013 19:26:38

   ΕΟΚ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ.
   ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Ο ΑΤΤΙΛΑΣ 1 ΚΑΙ Ο ΑΤΤΙΛΑΣ 2 ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ..ΣΤΕΝΑΧΩΡΕΜΕΝΟΙ.
   ΜΕΤΑ ΔΙΔΑΞΑΝ ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΟΥΡΑΚΟΤΑΓΚΟΥΣ ΝΑ ΛΕΝΕ:
   ...ΔΕΝ ΣΥΝΑΔΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ..
   ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ Ο ΜΕΜΕΤΗΣ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕ ΔΙΑΘΝΕΙΣ ΚΑΝΟΝΕΣ.

  • Karenin avatar
   Karenin @ Νιόβη 20/03/2013 20:11:20

   Αν το Ακελ είχε στηρίξει ο Λιλήκας θα επικρατούσε άνετα, και η μεγάλη έκπληξη ηταν που δεν το έκανε....

  • Ελλην-1821 avatar
   Ελλην-1821 @ Νιόβη 22/03/2013 08:37:44

   Αυτο δεν τιμα τον Λιληκα

 21. Ronin avatar
  Ronin 20/03/2013 17:52:42

  συννεφα μαζευονται, τυμπανα ακουω....θα βρεξει μετα μουσικης

 22. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 20/03/2013 18:21:19

  Να πουμε κάτι ρεαλιστικό - και ευκταίο άν γίνει:
  1. Οι Ρωσοι δεν θα κλείσουν συμφωνία με την Κυπριακή κυβέρνηση, άν δεν εξασφαλίσουν προηγουμένως (και παρασκηνιακά) την συμφωνία της ΕΕ.
  Είναι πολύ μικρά τα οικονομικά μεγέθη και δεν αξίζει γι αυτούς ν' αναλάβουν σημαντικό ρίσκο - όσο κι άν είναι στατηγική η θέση της Κύπρου. Απο την άλλη, οι οικονομικοί και στρατηγικοί δεσμοί τους με τους 2 "μεγάλους" της Ευρωζώνης, δεν κάνουν επωφελές γι αυτούς να προκαλέσουν συγκρούσεις, διπλωματικές ή οικονομικές. Πέρα από τη σύμπραξη με τη Γερμανία για τον Norhstream, θυμίζω την σύμπραξη-jumbo της Gazprom με την Γαλλική Total και Γαλλικές τραπεζες για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στον Αρκτικό.
  2. Δεν ξέρω άν τους ενδιαφέρουν τα πεδία υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο - έχουν άφθονα. Άν τους προσελκύσει κάτι, θα ειναι η σύμπραξη με το Ισραήλ, που θα τους δώσει πλεονέκτημα στη Μέση Ανατολή. Προφανώς γίνονται σιωπηρά επαφές και με την κυβέρνηση της Ιερουσαλήμ.
  Το κλειδί είναι να κάνουν deal Μόσχα - Βερολίνο - Παρίσι, τότε θα ωφεληθεί η Κύπρος. Ίσως εμπλακεί και η Ουκρανία.

  • Karenin avatar
   Karenin @ Uncle Stgm 20/03/2013 19:42:10

   Είναι λάθος να βλέπουμε Ρώσους και Γερμανούς σε διαμάχη πάνω σε αυτό το ζήτημα. Οι παίκτες βγαίνουν στην επιφάνεια και το παιγνίδι να γίνεται κατανοητό. Το ευρογκρούπ έκανε μια τόσο καλή πρόταση που ο αποδέκτης ηταν σχεδόν σίγουρο πως θα αρνηθεί.
   Οι Κυπριοι βουλευτές στριμωγμενοι απο τον κόσμο και υποχρεωμένοι στους πελάτες τους, με μεγάλη ανακούφιση είπαν το γεναίο όχι.
   Το κύριο μενού στρώθηκε τώρα στην Μόσχα και οι Ρώσοι ετοιμάζονται τρυφερα και με όλους τους τύπους να το απολαύσουν. Οι Γερμανοί στρατηγικοί εταίροι με τους Ρώσους σε θέματα ενέργειας ενταφίασαν την επιδίωξη των ΗΠΑ για ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης μεσω της συμμετοχής του Ισραήλ στο φυσικό αέριο της Κύπρου.
   Η τελευταία φάση του δράματος, η Κυπρος έπεσε για τα καλά στα χέρια της αρκούδας, θα κουνήσουν απόψε το δακτυλάκι οι ευρωπαίοι να σώσουν κάτι απο αυτή;

   • Αρχιμήδης2 avatar
    Αρχιμήδης2 @ Karenin 21/03/2013 14:48:12

    Aυτα τα ξέρουν εδώ και καιρό οι Αμερικάνοι αγαπητέ Καρένιν.
    Λες να συμφώνησαν κι αυτοί στον ενταφιασμό της επιδίωξής τους?
    Ή μήπως έχουν καταρρεύσει εντελώς και μας το κρύβουν?

  • Καβαλιώτης avatar
   Καβαλιώτης @ Uncle Stgm 20/03/2013 20:38:58

   Σήμερα, στην ΕΤ3, ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος είπε ότι πιθανόν να έχουμε χάσει κάποιο επεισόδιο στην εξέλιξη των σχέσεων Ρωσίας - Γερμανίας, οι οποίες φαίνεται να έχουν διαταραχθεί ...

 23. Αρχιμήδης avatar
  Αρχιμήδης 20/03/2013 18:23:57

  Ακούσαμε τους Γερμανούς, Ακούμε και τους Ρώσους (το παζάρι μαζί τους συνεχίζεται) την πίτα όμως θα κόψουν όπως πάντα οι Αμερικάνοι...
  Για να δώσουν οι Κύπριοι το 20% στους Ρώσους πρέπει να συμφωνήσουν υποθέτω και οι Αμερικάνοι. Και στη Συρία θα ήθελαν οι Ρώσοι να τους μείναι το 20% αλλά δεν νομίζω οτι θα τους το αφήσουν οι Αμερικάνοι...

 24. Nεστωρίδης avatar
  Nεστωρίδης 20/03/2013 18:24:20

  θα πρέπει οι Κύπριοι να έρθουν σε επαφή και με ΗΠΑ- Ισραήλ πριν δώσουν ποσοστά αερίου ή στρατιωτικές διευκολύνσεις στον Ρώσσο.
  Το ζητούμενο είναι η στρατιωτική συμμαχία ΗΠΑ-ΙΣΡΑΗΛ-ΚΥΠΡΟΥ-ΕΛΛΑΔΟΣ για προστασία των υδρογονανθράκων στις ΑΟΖ των χωρών αυτών.
  Απο την συμφωνία Ισραήλ με Γκαρπρομ για το Λεβιάθαν υποθέτω πως θα μπορούσε και η Κύπρος να κάνει παραχώρηση ενός βυθετεμαχίου στην ίδια εταιρεία χωρίς πρόβλημα (όχι όμως εκχώρηση απο την αρχή του 20%, αλλά ότι προβλέπεται διεθνώς).

 25. ΦΑΝΤΑΣΜΑ avatar
  ΦΑΝΤΑΣΜΑ 20/03/2013 18:24:37

  ΠΕΡΙΜΕΝΩ , να δω ευρωπαϊκή κίνηση για το φυσικό αέριο μιας ευρωπαϊκής χώρας!- δεν μας ενδιαφέρει? θέλουμε να το πάρει ο ρωσος για 10 δις βοήθεια ?
  Είναι πράγματι να απορείς ....

  • Μηχανικός avatar
   Μηχανικός @ ΦΑΝΤΑΣΜΑ 20/03/2013 18:56:26

   Ίσως να είναι σίγουροι ότι δεν θα το πάρει.

   • Ελλην-1821 avatar
    Ελλην-1821 @ Μηχανικός 22/03/2013 08:42:22

    Υπαρχει σε μεγαλη ποσοτητα η απλα ειναι αερας κοπανιστος και μιλαμε για γεωστρατηγικο ενδιαφερον;

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ ΦΑΝΤΑΣΜΑ 20/03/2013 19:18:56

   Και βέβαια τους ενδιαφέρει. Μόνο που δεν θέλουν να δώσουν τίποτα παραπάνω ως αντάλλαγμα πέρα από ό,τι επαρκεί απολύτως για το «χρέος» της Κύπρου. Ίσως ούτε καν αυτό. Την είδαμε άλλωστε τη γαλαντομία τους και στα δανεικά ακόμα με την τακτική της σταγόνας-δόσης. Περιμένουν.

  • Queen For The Black Side avatar
   Queen For The Black Side @ ΦΑΝΤΑΣΜΑ 20/03/2013 19:51:01

   @ Φάντασμα : Φυσικά τους ενδιαφέρει το φυσικό αέριο. Μετά την ''μετακόμιση''-εκμετάλλευση των κεφαλαίων από τις Κυπριακές Τράπεζες σε άλλες πολιτείες πιό συμφέρουσες, τα κοιτάσματα είναι ο στόχος. Αλλά επιθυμούν και μεθοδεύουν να τα οικειοποιηθούν με μηδαμινό κόστος.

   • Νιόβη avatar
    Νιόβη @ Queen For The Black Side 20/03/2013 21:16:02

    +10000000000

 26. χαρης avatar
  χαρης 20/03/2013 18:38:45

  δυο ειναι τα συμπερασματα παντως 1) οι γερμανοι τελικα δεν μπλοφαραν και 2)η κυπρος δεν ειχε plan b και τωρα τρεχατε ποδαρακια μου

 27. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 20/03/2013 18:47:25

  Το όχι των Παπανδρέων το 1964 στο σχέδιο Ατσεσον έφερε την 21. 4. και το 1974.
  Το όχι του 2013 τι θα φέρει;
  Οι γνωρίζονται πως παίζεται το παιγνίδι στη Ρωσία και πως η Ρωσία παίζει στη διεθνή σκακιέρα προειδοποιούν.
  Είναι γνωστό ότι ο Χριστόφιας πάλεψε εδώ και 1 χρόνο για να βρει λύση με τη Ρώσια. Χωρίς αποτέλεσμα.

  Αλλά, ας ρωτήσουμε γιατί οι τράπεζες της Κύπρου έχουν ζημιά; Τι έγιναν τα 40 δισ.;

  • Αρχιμήδης avatar
   Αρχιμήδης @ Μανιάτης 20/03/2013 19:23:18

   Ελα ντέ , και τα δικά μας 300 δίς τί έγιναν? Το 1 τρίς της Ιταλίας?
   Σε ποιά "μαύρη τρύπα" της Αυτοκρατορίας του Χρήματος καταλήγουν όλα αυτά τα ποσά ?
   Κι αυτά που εισπράττουν οι "αρχικοί δανειστές" απ' όλα τα μνημόνια τι γίνονται άραγε? Τα επενδύουν σε τρίτες χώρες τουλάχιστον να φάει και κανας φτωχός, ή τα "βρυκολακιάζουν" στις Off shore τράπεζές τους?

   • Μανιάτης avatar
    Μανιάτης @ Αρχιμήδης 20/03/2013 19:50:55

    Γιατί δεν γίνεται έρευνα στην Κύπρο σχετικά;
    Μήπως οι εκεί δικολάβοι έχουν το μέλι στο δχκτυλο;
    Μήπως δεν είναι μόνο κάποιες σκοτεινές δυνάμεις. Μήπως είναι γνωστοί μας;

   • Νιόβη avatar
    Νιόβη @ Αρχιμήδης 20/03/2013 20:08:43

    Μπορεί να μην υπάρχει καν χρήμα σε χειροπιαστή μορφή και να εγγράφουν λογιστικές μονάδες μόνο και μόνο για να έχουν εμπράγματα δικαιώματα αργότερα στις χώρες που δανείζουν με τις ίδιες λογιστικές μονάδες. Μπορεί να υφίσταται χρήμα, με τη μορφή νομισμάτων και χαρτονομισμάτων, και να γίνεται όπλισμός, καταφύγια, ακόμα και διαστημόπλοια. Ποιός ξέρει; Είναι μεγάλη ερώτηση αυτή. Τι είδους «χρήμα» μαζεύουν και με τι σκοπό; Δεν νομίζω ότι θα μάθουμε ποτέ με σιγουριά.

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Αρχιμήδης 21/03/2013 00:06:05

    Τα χαμένα δις καταλήγουν στο Τίποτα.
    Οι κρίσεις στο καπιταλιστικό σύστημα συνεπάγονται καταστροφή πλεονάζοντος και υπερσυσσωρευμένου κεφαλαίου.
    Καταστροφή, εκμηδενισμός πόρων. Deleted.
    Δεν τα παίρνει κανείς.
    Δια τους φιλαναγνώστες και ρέκτες των οικονομικών θεωριών:
    Βλ. Καρλ Μαρξ – Το Κεφάλαιο, Τόμος 3, Κεφάλαιο 15.
    Στις κρίσεις, η σύγκρουση αφορά κυρίως το ποιός θα φορτωθεί πιό πολλή χασούρα.

  • ΘΟΔΩΡΟΣ avatar
   ΘΟΔΩΡΟΣ @ Μανιάτης 20/03/2013 19:33:23

   Αλήθεια δεν έχουν Πάγκαλο οι Κύπριοι που " τά'φαγαν μαζί"?
   Είναι εντελώς παρθένοι? Χωρίς διαφθορά, λαμόγια, μαιμούδες, υπεράριθμους Δ.Υ. ? Σαν τους Ισλανδούς και τους Ιρλανδούς κι αυτοί?
   Τους τάφαγαν ΟΛΑ οι Τραπεζίτες?
   Τουλάχιστο εμείς κάτι τσιμπήσαμε. Αρχίζω να αισθάνομαι λιγώτερο Κώτσος...

  • μεταρρυθμιστής avatar
   μεταρρυθμιστής @ Μανιάτης 20/03/2013 20:18:57

   Το "όχι ήταν κυρίως του Μακαρίου , αγαπητέ Μανιάτη. Σωστή η επισημανση σου πάντως. Φαντάσου πόσοι άνθρωποι τώρα θα ζούσαν ακόμα και θα χαίρονταν ελεύθεροι τα αγαθά της ειρήνης και της ευημερίας. Αλλά...

 28. Factorx avatar
  Factorx 20/03/2013 18:53:54

  Ξανάρθε ο Μίλλερ της Γκαζπρόμ στην Ελλάδα και συναντήθηκε με τον Χατζηδάκη.Τι τρέχει βρε παιδιά; Νέα Γιάλτα;

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Factorx 20/03/2013 19:00:50

   Προφανώς.

  • Ronin avatar
   Ronin @ Factorx 20/03/2013 21:20:25

   ναι ναι, νεα γιαλτα. και φυσικα πρεπει να ρωτησουν και μας για τη μοιρασια

  • Τί να λέμε; avatar
   Τί να λέμε; @ Factorx 21/03/2013 00:41:34

   Η Γιάλτα προέκυψε εν μέσω Πολέμου. Τό'πιασες;

 29. Ελλην πολίτης avatar
  Ελλην πολίτης 20/03/2013 18:53:58

  Aν είναι έτσι και η Ρωσία θέλει περισσότερα απο τη σωτήρα μας τη Μερκελ γιατί ο Αναστασιαδης δε βάζει την ουρά στα σκελια (όπως συνηθίζει αλλωστε) και να πει Οκ φόρος στις καταθέσεις 40% μόνο για αλλοδαπούς καταθέτες να τιμωρήσει και τον Πούτιν να χαρεί και ο Σοιμπλε!

  • maquis avatar
   maquis @ Ελλην πολίτης 20/03/2013 19:45:58

   Γιατί κάποια χαντάκια στην Κύπρο θα "φιλοξενήσουν" μερικούς-μερικούς.

 30. yiannos avatar
  yiannos 20/03/2013 19:02:24

  Όπως πάντα, οι Έλληνες σχολιάζουν εκ του μακρόθεν.

  • Ελλην-1821 avatar
   Ελλην-1821 @ yiannos 22/03/2013 08:46:00

   φανερα. κρυφα ομως.....

 31. Αρχιμήδης avatar
  Αρχιμήδης 20/03/2013 19:14:10

  Αγαπητέ Ian ξεχνάς οτι οι Ρώσοι δεν είναι εταίροι αλλά μάλλον αντίπαλοι της ΕΕ...Αρα είναι απόλυτα φυσιολογικό να ζητάνε περισσότερα . Επίσης ξεχνάς οτι οι Ρώσοι δεν εκβιάζουν τους Κύπριους οτι αν δεν κάνουν αυτά που τους ζητάνε θα τους βγάλουν απ' το Ρούβλι...

  • IanRush avatar
   IanRush @ Αρχιμήδης 20/03/2013 20:04:08

   Γιατί αν ο Αναστασιάσης πει στον Πούτιν δε σου δίνω 20% αλλά 10%, ο Πούτιν δε θα του ευχηθεί καλή χρεοκοπία; Αυτό κάνει και η Μέρκελ, η μια εταίρος στην ΕΕ, ο άλλος ένας παραδοσιακός σύμμαχος της Κύπρου με πολλά συμφέροντα στο νησί, ποια η διαφορά; Και η δύο να γδάρουν την Κύπρο θέλουν

   • Αρχιμήδης avatar
    Αρχιμήδης @ IanRush 20/03/2013 20:22:03

    Ναί αλλά άλλο να σε γδέρνει ο συνεταίρος σου με τον οποίο έχεις συνυπογράψει καταστατικό και έχεις επι 30 χρόνια μοιραστεί ψωμί και άλλο ένας ευκαιριακός σύμμαχος (παραδοσιακοί σύμμαχοι δεν υπάρχουν).
    Αν ο Αναστασιάδης του πεί 10% ο Πούτιν μάλλον θα του πει 15% και θα τα βρούν...

    • IanRush avatar
     IanRush @ Αρχιμήδης 20/03/2013 21:20:22

     το 30 χρόνια από που προκύπτει; Το 2004 μπήκε η Κύπρος στην ΕΕ, εμείς μπήκαμε το 1981, ενώ οι στενές σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας ανάγονται στην εποχή Μακαρίου-ΕΣΣΔ. Και στο φινάλε-πλην του ευρώ- οι Ρώσοι έχουν καταθέσεις και συμφέροντα στην Κύπρο όχι οι Γερμανοί,Φινλανδοί κ.α. μακάρι για τον κυπριακό ελληνισμό να βρεθεί λύση με τους Ρώσους, αυτό που θέλω να καταδείξω με το σχόλιο είναι ότι όλοι πως θα γδάρουν τη σάρκα της Κύπρου κοιτάνε, όχι μόνο η Μέρκελ αλλά όλοι!

     • Αρχιμήδης2 avatar
      Αρχιμήδης2 @ IanRush 21/03/2013 14:40:45

      *Συγγνώμη λάθος, 20 χρόνια

    • Ελλην-1821 avatar
     Ελλην-1821 @ Αρχιμήδης 22/03/2013 08:28:39

     δεν ειναι παζαρι της οδου Αιολου

 32. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 20/03/2013 19:20:06

  Όλες αυτές οι "προτάσεις" που βγαίνουν στη δημοσιότητα είναι για τα πανηγύρια. Πολύ αμφιβάλω για την ύπαρξή τους, τουλάχιστον στη μορφή που παρουσιάζεται, ή να είναι έτσι οι Ρώσοι απλά πετούν τη μπάλα στην κερκίδα. Η τρόικα θα δώσει τα 10 δις μόνο αν οι Κύπριοι βρουν τα άλλα 5,8 δις ΧΩΡΙΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ή επιβάρυνση του προϋπολογισμού (π.χ. ασφαλιστικά ταμεία). Και καλά κάνει. Η Κύπρος είτε θα αφήσει να χρεοκοπήσουν οι τράπεζες, είτε θα πάρει τα χρήματα με φορολογία από τους πολίτες της, είτε θα ανακρούσει πρύμνα και θα φορολογήσει όλες τις καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ. Το πουλί βέβαια θα πετάξει ούτως ή άλλως μόλις ανοίξουν οι τράπεζες, οπότε κι η τελευταία επιλογή δεν είναι άσχημη. Πάρ' τους τα πριν τα πάρουν και φύγουν. Αλλιώς δώστους και όλα τα κοιτάσματα μπας και σε δανείσουν 17 δις (απίθανο, οι Ρώσοι έχουν καβούρια στην τσέπη).

  • yiannos avatar
   yiannos @ MAYRO XABIARI 20/03/2013 19:25:49

   δεν υπάρχει περίπτωση να τους τα πάρουν...και να ζουν την επόμενη μέρα.

  • Αρχιμήδης avatar
   Αρχιμήδης @ MAYRO XABIARI 20/03/2013 19:27:13

   " Πάρ’ τους τα πριν τα πάρουν και φύγουν".
   Σωστός!!! Καί όχι μόνο το 40%. ΟΛΑ. Πλήρης κρατικοποίηση αλλα Τσάβες.
   Τουλάχιστο μέχρι να εξαλειφθεί το χρέος...

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ MAYRO XABIARI 20/03/2013 19:55:42

   Θα μου επιτρέψετε να αντικρούσω ότι η απαίτηση των Ευρωπαίων για εξεύρεση από πλευράς της Κύπρου των υπολειπόμενων κεφαλαίων χωρίς δανεισμό δεν έχει λογική ούτε έρεισμα όταν μιλάμε για κυρίαρχη χώρα, εκτός και αν μ᾽ αυτό επιδιώκουν να αποτρέψουν τη σύναψη άλλων σχέσεων και συμμαχιών εκτός ΕΕ. Τότε, ναι, είναι απολύτως λογικό. Διαφορετικά, τι ωρύονται; Αυτοί δίνουν όσα μπορούν και όσα θέλουν να δώσουν. Δεκτό και σεβαστό. Το πού θα βρει τα υπόλοιπα η Κύπρος δεν νομίζετε ότι είναι δουλειά της Κύπρου; Αυτοί θα της δανείσουν και τα υπόλοιπα και κόπτονται;

   • Queen For The Black Side avatar
    Queen For The Black Side @ Νιόβη 20/03/2013 20:19:56

    Κόπτονται και παραλογίζονται, ώστε να μην υπάρχει οδός διαφυγής, και να εγκλωβιστούν ΚΑΙ οι Κύπριοι στη γνωστή θανατηφόρα φάκα των μνημονίων και της Τρόϊκας. Αφού η μέθοδός τους λειτουργεί, γιατί να την αλλάξουν; Μιλάμε για την αποθέωση της άγριας φασιστικής επιβολής, χωρίς προσχήματα, δικαιολογίες κι εξηγήσεις. Συνειδητοποιούμε τι ακριβώς υφιστάμεθα; Πόσο υποτελείς ανεχόμαστε να είμαστε;

 33. μεταρρυθμιστής avatar
  μεταρρυθμιστής 20/03/2013 19:40:50

  Απλώς δυο επισημάνσεις : α) μου κάνει εντύπωση η εκκωφαντική σιωπή Αμερικής-Ισραήλ ( είναι οι δυο ισχυροί παίκτες της περιοχής, η Ρωσία είναι πολύ πιο κάτω)
  β) Ελπίζω οι Κύπριοι να διαπραγματεύονται σθεναρά και να μη λένε " Αχ, καλέ κύριοι Ρώσοι, βοηθήστε μας σας παρακαλούμε , ορθόδοξοι είμαστε κι εμείς"...Πρέπει να καταλάβουν οτι αν δεν βοηθήσουν , δεν έχουν να περιμένουν οχι ναυτική βάση, αλλά ουτε ενα ποτηρι νερό από την Κύπρο, οταν αποχωρήσουν από τη Συρία. Επίσης να τους γίνει σαφές οτι σε μυστική, μετασονύκτια συνεδρίαση στο Κοινοβούλιο θα ψηφισθεί σχέδιο πολύ χειρότερο, απο αυτό που που πρότεινε το Eurogroup με περικοπή 40% των μεγαλων καταθέσεων.
  Ο Ρώσος καταλαβαίνει μόνο την ωμή δύναμη και τη βία. Μοιάζει σ΄αυτό περισσότερο με Ανατολίτη. Αλλιώς διαπαραγματευεσαι με τους Δυτικούς, αλλιώς με τους Ρώσους.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ μεταρρυθμιστής 21/03/2013 01:33:16

   επιτέλους δώς τους τα φώτα σου ρε μετταρυθμιστή..!

  • Ελλην-1821 avatar
   Ελλην-1821 @ μεταρρυθμιστής 22/03/2013 08:49:41

   Συμφωνω σε ολα.
   Κριμα και το "ξανθο γενος " ;

 34. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 20/03/2013 19:44:15

  Θα τα φάνε τα μούτρα τους για μία ακόμη φορά οι Κύπριοι μετά το 1973-74.
  Άξιοι της μοίρας τους.
  Ας πρόσεχαν.
  Μόνο μη τολμήσουν να τα ξαναρίξουν στους Έλληνες.
  Όπως τότε το 193-74.
  Εγώ γιατί να πληρώνω υπέρογκους φόρους για να διατηρείται ένα ενιαίο δόγμα άμυνας, δηλαδή να υπερασπίζομαι την Κύπρο, όταν όλη η διοίκηση ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΞΕΝΗΣ ΧΩΡΑΣ διαχέεται από το αγγλικό δίκαιο;
  Ουστ. Για να μη γράψω άϊ στο διάολο...

  • Τί να λέμε; avatar
   Τί να λέμε; @ Τί να λέμε; 20/03/2013 19:52:14

   Επίσης: έχω βαρεθεί να ψηφίζω Ελληνικές κυβερνήσεις που διορίζουν ξένους υπουργούς (Κύπριους) και βάζουν στα Ελληνικά πανεπιστήμια ξένους φοιτητές (Κύπριους) και να εξωθούν τη χώρα μου σε πόλεμο με άλλους εξαιτίας των δικών τους offshore εταιρειών...τέλος η κοροϊδία: αν η Κύπρος θέλει να παίξει παιγνίδια, να μη διανοηθεί πως θα πάω να πολεμήσω γιά δαύτους...ας πάνε τα παιδιά του LSE να πολεμήσουν γι'αυτούς...έχουν αρκετούς Κύπριους του LSE οι Κυπριακές offshore....γιατί τον πόλεμο δεν τον γλυτώνουν...ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΩ ΓΙΑ ΤΙΣ OFFSHORE ΤΩΝ ΠΛΟΥΣΙΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ "ΑΔΕΛΦΩΝ"

   ΥΓ. τώρα πείτε με ανθέλληνα...

   • Χρηστου Νίκος avatar
    Χρηστου Νίκος @ Τί να λέμε; 20/03/2013 22:49:34

    τι να λέμε.......................
    η δίαιτά σου κάτι έχει και σου προκαλεί διάφορα "παράξενα συναισθήματα".
    πρόσεχε κάπου κάπου και τις ημερομηνίες σε αυτά που τρώς ..... οι παρασκευαστές έχουν τον λόγο τους που τις αναγράφουν.

   • Ελλην-1821 avatar
    Ελλην-1821 @ Τί να λέμε; 22/03/2013 08:51:32

    κατα 50% εχεις δικιο

  • Tabula Rasa avatar
   Tabula Rasa @ Τί να λέμε; 20/03/2013 20:06:52

   Τι να λέμε;
   Οτι δεν ξέρεις τι σου γίνεται; Οτι είσαι αισχρός και υβριστής; Οτι είσαι ένα αηδιαστικό ερπετό; Ντροπή σου ανιστόρητε ανθέλληνα σκώληκα, που θα πεις την Κύπρο ''ξένη χώρα''. Ξένος είσαι εσύ. Ξένος στο ήθος, ξένος στην ψυχή, ξένος στη φυλή των Ελλήνων. Τράβα μετανάστης, να γλείφεις τις μπότες των Γερμανών αφεντάδων σου παλιοδουλικό.

   • Τί να λέμε; avatar
    Τί να λέμε; @ Tabula Rasa 20/03/2013 20:13:46

    Οι δικοί μου πολέμησαν τους Γερμανούς. Εσένα τί έκαναν;
    Είναι ξένη χώρα.
    Έχει άλλη σημαία, και άλλο σύνταγμα. ΤΕΛΟΣ.
    Διαφωνείς;
    Οι βρισιές σου δεν με αγγίζουν...άντε πάρε τα φουσέκια και τράβα για πόλεμο...(γιατί έτσι που το πάνε οι Κύρπιοι σε πόλεμο θα μας βάλουν) να υπερασπιστείς τις Κυπριακές offshore...

    • Tabula Rasa avatar
     Tabula Rasa @ Τί να λέμε; 20/03/2013 20:58:57

     Δε σε βρίζω. Σε χαρακτηρίζω, ανάλογα, γιατί εσύ επέλεξες να βρίσεις τους Έλληνες Κυπρίους. Τους Γερμανούς, τους πολέμησαν οι παππούδες όλων μας. Δεν έχεις δικαίωμα να αποκαλείς ξένους τους Έλληνες, γιατί τότε εσύ, ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ. Και για την Κύπρο ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΗΣΕΣ, ΟΥΤΕ ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙΣ. Ούτε και για κανέναν πρόκειται να χαλάσεις την ησυχία σου. Φαίνεται από αυτά που γράφεις. Εγωϊστής, επηρμένος, ανιστόρητος.

     • Τί να λέμε; avatar
      Τί να λέμε; @ Tabula Rasa 21/03/2013 00:50:01

      ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΟΣΟ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΝΩΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ OFFSHGORE....
      ΤΕΛΟΣ. ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ. ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΟΧΙ!!!!!!!
      ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΥΝΟΡΩΝ ΞΥΠΝΑΤΕ.
      ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΘΑ ΧΑΘΟΥΝ ΕΝ ΜΙΑ ΝΥΚΤΙ....

     • Νιόβη avatar
      Νιόβη @ Τί να λέμε; 21/03/2013 04:24:30

      Στο έγραψα και κάπου αλλού. Διάβασε για τον Ενωτικό Αγώνα της Κύπρου. Δεν χρειάζεται καν να σηκωθείς από την καρέκλα σου. Βάλε τη φράση στο Γούγλι και δεν θα ξέρεις τι να πρωτοδιαβάσεις. Την Κύπρο δεν την άφησαν να ενωθεί με την Ελλάδα. Η Κύπρος είναι ζωτικής σημασίας για όποιον επιζητά στρατηγικά πλεονεκτήματα στην Ανατολική Μεσόγειο και, βέβαια, να έχει σε απόσταση βολής τα νότια παράλια της Τουρκίας. Βάλε και το φυσικό αέριο και...αντιλαμβάνεσαι.

      Εκτός κι αν μας κάνεις πλάκα ή τρολλάρεις, τι να πω...!

   • Τί να λέμε; avatar
    Τί να λέμε; @ Tabula Rasa 20/03/2013 20:17:08

    Αισχρός
    Υβριστής
    Αηδιαστικό ερπετό
    Σκώληκα

    ΟΚ.
    Η Κύπρος έχει άλλη σημαία;
    Η Κύπρος έχει άλλο Σύνταγμα;
    Η Κύπρος δικά της σύνορα;
    ΤΕΛΟΣ
    ΕΙΝΑΙ ΞΕΝΗ ΧΩΡΑ.
    Τώρα τί να λέμε;

    • Tabula Rasa avatar
     Tabula Rasa @ Τί να λέμε; 20/03/2013 21:10:59

     Τι να λέμε; Είσαι άπαιχτο ufo. Ίδια γλώσσα, ίδια Ιστορία, ίδια θρησκεία, ίδια ήθη και έθιμα, ίδια ψυχή, ίδια φυλή, ίδιο έθνος. Από που κατέβηκες ; Από τον Πλούτωνα ή απ΄τον Άρη;
     Άσε μας ρε ''Τι να λέμε''. Άντε να διαβάσεις Ιστορία. Πολύ ασχολήθηκα.

   • ^Mara^ avatar
    ^Mara^ @ Tabula Rasa 20/03/2013 20:33:39

    Μην ασχολείσαι...
    Προκαλεί για να του δώσουν σημασία.

    • Tabula Rasa avatar
     Tabula Rasa @ ^Mara^ 20/03/2013 21:07:02

     Nαι. Αποζητώ απργνωσμένα την προσοχή μιάς ^Μάρας^. Οπωσδήποτε.

     • Tabula Rasa avatar
      Tabula Rasa @ Tabula Rasa 20/03/2013 21:07:22

      απεγνωσμένα

     • ^Mara^ avatar
      ^Mara^ @ Tabula Rasa 20/03/2013 21:35:29

      Tabula, με παρεξήγησες.
      Το σχόλιο πήγαινε για τον "Τί να λέμε.." ...και να κλαίμε...

     • Tabula Rasa avatar
      Tabula Rasa @ ^Mara^ 21/03/2013 12:15:35

      Xίλια συγνώμη Μάρα.
      Είπα κι εγώ..... Δεν κολλούσε ! :-)

   • Tassos avatar
    Tassos @ Tabula Rasa 20/03/2013 20:38:18

    Αν εξαιρέσεις το "ξένη χώρα' σε όλα τα άλλα έχει δίκιο.

   • Ελλην-1821 avatar
    Ελλην-1821 @ Tabula Rasa 22/03/2013 08:53:32

    Ενω οι μποτες των ομοδοξων ειναι μαλακές;
    οι μποτες ολες δινουν κλωτσιες

  • Αρχιμήδης avatar
   Αρχιμήδης @ Τί να λέμε; 20/03/2013 20:33:00

   Η δική σου διοίκηση δεν "διαχέεται απο το Αγγλικό δίκαιο" και με τη βούλα της Ελληνικής Βουλής? Κι αν αισθάνεσαι την Κύπρο ή την Κρήτη και τα άλλα νησιά μας σαν ξένες χώρες γιατί δε φεύγεις να γλιτώσεις και τον Κυπριακό φόρο που τόσο επιμελώς φροντίζεις να πληρώνεις?
   * Κι ο πατέρας μου πλήρωνε φόρο για τη Ρόδο κι ας ήταν Ιταλικό νησί στην εποχή του...

   • Τί να λέμε; avatar
    Τί να λέμε; @ Αρχιμήδης 21/03/2013 00:52:40

    Η Ρόδος είναι το μοναδικό νησί που έχει Κτηματολόγιο. Ξέρεις γιατί;

    • Τί να λέμε; avatar
     Τί να λέμε; @ Τί να λέμε; 21/03/2013 14:51:37

     Η Ρόδος είναι η μοναδική περιοχή της Ελλάδας που διέθετε πλήρες κτηματολόγιο εδώ και δεκαετίες γιατί της το είχε φτιάξει ο Μουσολίνι...μετά το Μουσσολίνι, τα ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙΑ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗ ΡΟΔΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...γιατί τους βοηθήσαμε στον Β' Παγκόσμιο...μη ξύνεσαι λοιπόν στην γκλίτσα του τσοπάνη...εύκολα ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΞΑΝΑΠΑΡΟΥΝ...και να τα δώσουν αλλού...αυτή είναι η ψυχρή αλήθεια...
     Οι ψευτοπρατιωτισμοί, ειδικά αυτή την περίοδο, μπορούν να οδηγήσουν σε Εθνικές Καταστροφές = απώλεια εδαφών

   • Τί να λέμε; avatar
    Τί να λέμε; @ Αρχιμήδης 21/03/2013 01:14:27

    Τα Δωδεκάνησα μας τα έδωσαν χαρισματικώς τα Αμερικανάκια...έτσι ακριβώς μπορούν να τα δώσουν σε άλλους...εν μία νυκτί....το καταλαβαίνεις; Άσε τους ψευτοπατριωτισμούς και δώσε απαντήσεις στην οικογένειά σου.

    • Ελλην-1821 avatar
     Ελλην-1821 @ Τί να λέμε; 22/03/2013 08:55:16

     Το παρατραβας. Κανε το nick ΝΕΝΕΚΟΣ σου παει

     • Τί να λέμε; avatar
      Τί να λέμε; @ Ελλην-1821 22/03/2013 10:29:16

      Εντάξει. Ό,τι πεις εσύ "Ελληνάρα" υπερπατριώτη του πληκτρολόγιου...

  • Μαθηματικός avatar
   Μαθηματικός @ Τί να λέμε; 20/03/2013 20:41:44

   Και λίγα σου γράφει ο Tabula rasa.
   Στο δικό σου μυαλό, οι αρχαίοι Σπαρτιάτες και οι αρχαίοι Αθηναίοι, δεν ανήκαν στο ίδιο γένος, το γένος των Ελλήνων, διότι είχαν διαφορετικό πολιτειακό καθεστώς, διαφορετικό τρόπο (και στόχο) διαπαιδαγώγησης των νέων και διαφορετική εξωτερική πολιτική (η οποία υπήρξε κοινή μόνο όταν αντιμετώπισαν τον περσικό κίνδυνο).
   Ωραίες απόψεις, να τις διαδώσεις !!!!!
   Άνοιξε κανένα βιβλίο ιστορίας για να μάθεις ποια ήταν η αφορμή της εισβολής το 1974 (και όχι το 1973 !!!!).
   Και φρόντισε να μάθεις ελληνικά : "διέπεται" , όχι "διαχέεται".
   Και όχι "αγγλικό δίκαιο", αλλά "αγγλικό πρότυπο διοίκησης".

   • Τί να λέμε; avatar
    Τί να λέμε; @ Μαθηματικός 21/03/2013 01:06:43

    Η Αρχαία Ελλάδα ευδοκίμησε με πόλεις-κράτη. Πρόσεχε τί εύχεσαι λοιπόν....έρχονται οι ευχές σου...σ'ευχαριστώ για το μάθημα Ελληνικών...Ελληνάρα.
    Τί ψήφιζες το 1981, 2004, 2007, 2009;
    ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕΣ.

    • Μαθηματικός avatar
     Μαθηματικός @ Τί να λέμε; 21/03/2013 03:23:15

     Είσαι για λύπηση. Αυτό κατάλαβες από όσα έγραψα??? Ότι επιθυμώ τη διαίρεση της Ελλάδας ???
     Πλήρης λοιπόν η επιβεβαίωση ότι είσαι μυαλοφυγόδικος!
     Και κάτι ακόμη : το 1981 ήμουν 2 ετών έξυπνε....

  • Τί να λέμε; avatar
   Τί να λέμε; @ Τί να λέμε; 21/03/2013 00:46:53

   Απαντώ σε όλους: έρχονται αλλαγές συνόρων. Δέχονται οι Κύπριοι "αδελφοί" ΕΝΩΣΗ με την Ελλάδα; Δέχονται μοίραμσα του φυσικού τους αερίου;
   Οι Κρητικοί είχαν δεχτεί ΕΝΩΣΗ με την ΕΛΛΑΔΑ; Ήταν ΗΛΙΘΙΟΙ ΟΙ ΚΡΗΤΗΚΟΙ; ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ....Οι Κύπριοι όταν πρότεινε η Ελλάδα την ΕΝΩΣΗ την απέρριψε.
   ΤΕΛΟΣ Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ.

   ΥΓ. Φαντάζεστε ΜΙΑ ΑΟΖ από τη Θράκη ως την ΚΥΠΡΟ;
   Εδώ σας θέλω ΗΛΙΘΙΟΙ.
   Για να δούμε ΤΙ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ. ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΤΩΡΑ!

   • Νιόβη avatar
    Νιόβη @ Τί να λέμε; 21/03/2013 04:06:33

    Ενωτικός Αγώνας Κύπρου; Σου λέει κάτι; Δεν την απέρριψε η Κύπρος την ένωση με την Ελλάδα, της την απέρριψαν οι Δυτικοί με πρώτους τους Άγγλους. Όποιος ελέγχει την Κύπρο, ελέγχει ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και, εκτός όλων των άλλων, έχει τα νότια παράλια της Τουρκίας σε απόσταση βολής. Έτσι θα την άφηναν, να αποφασίζει μόνη της που θα πάει και με ποιούς θα ενωθεί; Και ειδικά με την Ελλάδα;

    • Τί να λέμε; avatar
     Τί να λέμε; @ Νιόβη 21/03/2013 12:16:38

     Τους το είχε προτείνει ο Παπαδόπουλος...αλλά ο "Παπάς" το απέρριψε..αυτά.
     Επαναλαμβάνω σε όλους, μιας και οι Κύπριοι άρχισαν μάλλον τις τελευταίες ώρες να αντιλαμβάνονται πως κρίνεται πλέον η Εθνική Ασφάλεια: ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΩ ΓΙΑ ΤΙΣ OFFSHORE των Ελλήνων διεφθαρμένων πολιτικάντηδων.
     ΔΕΝ ΘΑ ΤΙΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΩ.
     ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΩ ΟΠΛΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΔΑΥΤΟΥΣ.
     ΘΑ ΤΟ ΑΡΝΗΘΩ.
     ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΩ.

     ΤΟ ΠΙΑΣΑΤΕ ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ;

     ΤΕΛΟΣ.

     ΥΓ. Αλήθεια, ποιό είναι εκείνο το ιστορικό στέλεχος Ελληνικού κόμματος με το 1 δισ. ευρώ σε Κυπριακή offshore;
     Πολεμήστε γι'αυτό το στέλεχος..Πάρτε τα φουσέκια πατριώτες...

   • Ελλην-1821 avatar
    Ελλην-1821 @ Τί να λέμε; 22/03/2013 08:59:01

    τωρα ενα εθνος 2 κρατη
    με ενωση 1 εθνος ενα κρατος
    διαλεξτε τι μας συμφερει να εχουμε στα διεθνη φορα;
    με συναισθηματισμους δεν επιβιωνουμε.
    Αγγλοι - ΗΠΑ σου λεει κατι;

 35. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 20/03/2013 20:07:24

  Δεν νομίζω ότι έχετε δίκαιο. Δανείζουν 10 δις, με την προϋπόθεση οτι δεν τα ρίχνουν σε ένα πιθάρι δίχως πάτο. Αλλιώς ανοίγουν νέες μεγάλες ιστορίες με συνεχή ανάγκη νέων δανεικών. Διότι αν τα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός πάλι στο ίδιο παρονομαστή βρισκόμαστε, απλά αντί γα ανάγκη χρηματοδότησης του τραπεζικού τομέα θα υπάρχει ανάγκη χρηματοδότησης του κρατικού προϋπολογισμού, όπως Ελλάδα ένα πράμα. Σαν να παίρνω χρέος από τη μια τσέπη μου και να το βάζω στην άλλη.

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ MAYRO XABIARI 20/03/2013 21:12:54

   Θέλω να σας θυμίσω ότι εχθές βράδυ στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Eurogroup δεν συμπεριέλαβε καμία ρητή διατύπωση απαγόρευσης στην Κύπρο σύναψης δανείου. Τουναντίον, το περιεχόμενό τους καθιστά σαφές ότι η Κύπρος έχει την αποκλειστική ευθύνη της απόφασης για την εξεύρεση των κεφαλαίων που υπολείπονται.

   Αλλά, βεβαίως, μπορεί και να μην είχε πάρει ακόμα σαφείς οδηγίες.

   • MAYRO XABIARI avatar
    MAYRO XABIARI @ Νιόβη 20/03/2013 21:22:25

    Είπε:
    "...υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα συνεχίσει να διασφαλίζει τη στοχευμένη μείωση της οικονομικής βοήθειας ... "
    Δηλ. κάνετε ότι θέλετε αλλά μην δημιουργείτε νέες υποχρεώσεις για να καλύπτετε τις παλιές.

    • Νιόβη avatar
     Νιόβη @ MAYRO XABIARI 20/03/2013 21:28:08

     Θα πρέπει να ανταλλάξουμε λίνκς. Σε δυο ιστότοπους που έχω εγώ υπ᾽ όψιν, αυτή η φράση δεν υπάρχει. Μιλάμε πάντα για τις πρώτες δηλώσεις του εχθές το βράδυ;

     • MAYRO XABIARI avatar
      MAYRO XABIARI @ Νιόβη 20/03/2013 21:31:09

      Αναζητήστε το πλήρες κείμενο της δήλωσης του επικεφαλής της ευρωζώνης (nooz)

     • MAYRO XABIARI avatar
      MAYRO XABIARI @ MAYRO XABIARI 20/03/2013 21:35:13

      Μα και λογικό δεν είναι; Αφού καλώς ή κακώς αποφάσισαν να συμμετάσχει και η Κύπρος με ένα ποσό στη διάσωση του τραπεζικού της τομέα, τι νόημα θα είχε να το φορτώσει αυτό το ποσό στον κρατικό προϋπολογισμό ή στα ταμεία, αφού μετά θα ζητούσε πάλι χρήματα από τους εταίρους (διότι κανείς άλλος δεν δανείζει την Κύπρο, τα σπρεντ είναι στα ύψη) για να τα διασώσει...

     • Νιόβη avatar
      Νιόβη @ MAYRO XABIARI 20/03/2013 21:45:55

      Το μόνο που βρίσκω είναι αυτό. Βοηθήστε με λίγο αν μπορείτε.

      http://www.nooz.gr/economy/ntaiselmploum-i-protasi-pros-tin-kipro-isxiei

     • MAYRO XABIARI avatar
      MAYRO XABIARI @ MAYRO XABIARI 21/03/2013 11:56:33

      Παραπέμπει στην πρόταση από αυτή τη δήλωση που είχε κάνει την προηγούμενη μέρα:

      http://www.nooz.gr/page.ashx?pid=9&cid=15&aid=1254437

  • Tryphoon avatar
   Tryphoon @ MAYRO XABIARI 21/03/2013 04:09:55

   @MAYRO XABIARI. Ενώ τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα που είπε ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ δεν πήγαν σε βαρέλι δίχως πάτο? Μήπως ανέκαμψε η οικονομία, μειώθηκε το χρέος ή βγήκαμε στις αγορές? Η πολιτική που επιβάλλει η Γερμανία είναι το πριόνι στον πάτο του βαρελιού.

   • MAYRO XABIARI avatar
    MAYRO XABIARI @ Tryphoon 21/03/2013 11:57:25

    Για τα ελλείμματα άκουσες κάτι;

 36. Παρατηρητής με κυάλια avatar
  Παρατηρητής με κυάλια 20/03/2013 20:38:12

  Στουρνάρας: «Αν δεν βρεθεί λύση τις επόμενες ώρες, η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει να κάνει»
  Πηγή: Express.gr 20/03/13-20:02

  «Οι κυπριακές τράπεζες δεν μπορούν να παραμείνουν κλειστές για πολύ, αλλιώς θα καταστραφεί η κυπριακή οικονομία. Πρέπει να βρεθεί λύση εντός ωρών, αλλιώς η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει να κάνει» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εμφανιζόμενος ενώπιον των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Οικονομικών της Βουλής.

  Σε περίπτωση που η Κύπρος δεν παρουσιάσει άμεσα εναλλακτικό σχέδιο με το οποίο να ανοίξουν οι τράπεζές της, «η Ελλάδα έχει "Plan B" που δεν μπορώ να σας το πω. Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα ελαχιστοποιούνται. Παίρνουμε τα μέτρα μας» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

  Αυτά από τον υπουργό μας. Λες και είναι υπάλληλος της τροικας......

  • MAYRO XABIARI avatar
   MAYRO XABIARI @ Παρατηρητής με κυάλια 20/03/2013 20:58:16

   Μια χαρά τα λέει σε όσα παραθέσατε, δουλειά του είναι να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις της Κυπριακής κρίσης στην ελληνική οικονομία. Αν δεν τόκανε θα ήταν επίορκος. Από πουθενά δεν προκύπτει οτι στρέφεται εναντίον της Κύπρου.

 37. Ρηνα avatar
  Ρηνα 20/03/2013 21:08:34

  Η φρασεολογια των Γερμανων και των υπολοιπων βορειων "συμμαχων" σπαει κοκκαλα και ειναι ενδεικτικη του πως σκεφτονται. Ο Σουηδος ειπε "τερμα οι Τραπεζες μεινετε με τις παραλιες" και ο πολυς Σοϊμπλε "το οικονομικο μοντελο σας πεθανε". Περιμενει η Κυπρος συμφωνια με αυτους που ηδη τριβουν τα χερια τους γι αυτο που της εκαναν;Χαιρεκακοι, χολερικοι, μνησικακοι, ζηλοφθονοι, παρκαρισμενοι ηδη στη πορτα της κολασης....Ποιος αληθεια θα πιστευει απο δω και μπρος στην Ευρωπαϊκη ενοτητα κι αληλεγγυη; Οι μασκες επεσαν. Η Γερμανια κανονιζει τις συμμαχιες της με το βορρα, μαζευει τον χρυσο της και ετοιμαζεται να ξανασυναντησει το βρωμερο πεπρωμενο της.
  Το θεμα ειναι να προετοιμαστουμε εμεις γι αυτα που ερχονται, γιατι μην εχετε καμμια αμφιβολια οτι ερχονται γεγονοτα και γρηγορα μαλιστα...

  • Queen For The Black Side avatar
   Queen For The Black Side @ Ρηνα 20/03/2013 21:14:43

   + 10000000000000000000000000000000

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ Ρηνα 20/03/2013 21:15:09

   +1000000000000

  • ^Mara^ avatar
   ^Mara^ @ Ρηνα 20/03/2013 21:29:06

   Και από μένα τόσα + όσα της βασίλισσας και της Νιόβης!!!

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Ρηνα 20/03/2013 21:36:07

   Πάλι ψαχνουμε φαντάσματα!
   Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους.
   Τώρα ανακαλύψαμε τις πεσμένες μάσκες!

  • Ελλην-1821 avatar
   Ελλην-1821 @ Ρηνα 22/03/2013 09:03:15

   εχουν φτασει. απλα αργουμε να τα δουμε. Αν καταλαβες η Τουρκια ατυπα εχει μπει στην ΕΕ

 38. μεταρρυθμιστής avatar
  μεταρρυθμιστής 20/03/2013 21:08:49

  Ο Στουρνάρας είναι εξαιρετικός. Είναι ΥΠ.ΟΙΚ της Ελλάδας, όχι της Κύπρου. Μην μπερδεύεστε...

 39. ΠΙΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΥΠΟΥΛΑ avatar
  ΠΙΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΥΠΟΥΛΑ 20/03/2013 21:10:38

  είναι τραγικό να υπάρχουν Ελληνες? που να εύχονται την αποτυχία των όμαιμων τους.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ ΠΙΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΥΠΟΥΛΑ 21/03/2013 01:31:03

   το ο'τι γραφουν Ελληνικά δεν τους κανει αυτομάτως και Ελληνες..
   αλλα θα συμφωνησω υπαρχουν παραδειγματα επισημων 'εκπροσώπων του Εθνους' που ανηκουν σ'αυτήν την κατηγορία...

 40. aris. aold avatar
  aris. aold 20/03/2013 21:35:06

  Από ότι φαίνεται Ρώσικο χρήμα πάπαλα.

  Το μάζεψε όλο ο Καμμένος και το έχει καβάτζα για εμάς.

  Ακόμα και αν η Κύπρος επιλέξει την Γερμανική λύση και΄πάλι κερδισμένη είναι.

  Τουλάχιστον γλύτωσαν νέο σχέδιο Ανάν το επόμενο διάστημα

  Κατά τα λοιπά η Κυπριακή Κυβέρνηση χειρίσθηκε τα θέματα με κλασσική ελληνική τσαπατσουλιά.

  Αυτοσχεδιασμοί ερασιτεχνισμοί και επιβεβαιώθηκε η παροιμία "της νύχτας τα ακμώματα τα βλέπει η μέρα και γελάει".

  Το ερώτημα βέβαια παραμένει.

  Υπάρχει προοπτική εντός ευρώ ή πρέπει να την δούμε αλλιώς και με ποιους βέβαια να μας κυβερνήσουν.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ aris. aold 20/03/2013 21:59:00

   Εκτός ευρώ ερμαιοι πλέον στα νύχια της ανίκανης και φαύλης ντόπιας νομενκλατούρας.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Μανιάτης 21/03/2013 05:02:43

    Γερμανική κασέτα.

 41. cobalt avatar
  cobalt 20/03/2013 21:57:54

  Ελάτε ρε παιδιά, περίμενε κανείς να αρχίσει να χαρίζει ο Ρώσος χρήμα δεξιά-ζερβά; Τώρα που είναι η Κύπρος στην ανάγκη τους θα κάνουν ό,τι μπορούν για να πάρουν όσα μπορούν περισσότερα με όσα το δυνατόν λιγότερα. Λογικό δεν είναι; Εμείς τους τα μάθαμε αυτά άλλωστε: Βυζαντινή διπλωματία ασκούν.
  Όταν παραστεί ανάγκη θα μπουν και στο φιλότιμο, όχι ακόμη όμως.

  Αυτά όμως είναι δευτερεύοντα, το πρωτεύων είναι που μαζεύονται πολλά συμφέροντα σε λίγα κυβικά χιλιόμετρα και μυρίζει μπαρούτι.

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ cobalt 21/03/2013 09:44:11

   @Cobalt "οταν παραστει αναγκη θα μπουν στο φιλοτιμο, οχι ακομη ομως"
   "μαζευονται πολλα συμφεροντα σε λιγα κυβικα χιλ και μυριζει μπαρουτι"
   Ακριβως ετσι σκεφτονται οι Ρωσοι και οταν αντιδρασουν θα εχουν σταθμισει καλα τα συμφεροντα τους και μετα......θα ορμησουν, αλλα θα το εχουν παρει αποφαση οτι τους κλεινονται ολοι οι δρομοι και θα ξεκινησουν πολεμο. Αφορμες θα εχουν πολλες απο τους Ορθοδοξους και απο εμας.Εννοω αφορμες για να επεμβουν υπερ μας αλλα θα εξυπηρετουν τα δικα τους συμφεροντα. Ομως απ οτι φαινεται καποια στιγμη τα συμφεροντα μας θα συμπλευσουν εντελως.
   Σημερα "το να διαβαζεις προφητειες ειναι σαν να διαβαζεις εφημεριδα..."

 42. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 20/03/2013 21:58:54

  ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΛΑΠΤΟΠ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΣΕ ΤΙ ΚΡΙΣΗ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΕΛΘΕΙ ΠΛΕΟΝ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ. ΝΕ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ Η ΡΩΣΙΑ ΤΑ ΖΥΓΙΖΕΙ.... ΠΟΛΥ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ. ΜΑΚΑΡΙ ΤΟ ΟΧΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ. ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΟΧΙ ΓΙΝΕΙ ΝΑΙ ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ...........

  • Τί να λέμε; avatar
   Τί να λέμε; @ Σαρακατσανος 21/03/2013 00:51:37

   ΠΟΝΗΡΟΣ. ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ. ΟΛΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ.

  • Ελλην-1821 avatar
   Ελλην-1821 @ Σαρακατσανος 22/03/2013 09:06:24

   υπαρχει παντα ο Γερμανο Ρωσσικος αξονας

 43. Mak avatar
  Mak 20/03/2013 22:10:05

  Οι αυταπάτες τέλος. Money talks, bullshit walks....

 44. Dimitris avatar
  Dimitris 20/03/2013 22:18:41

  Κάτι μου λέει ότι σε λίγο οι Κύπριοι έτσι όπως τα'καναν θα τρέχουν να ψηφίσουν το ν/σ για το κούρεμα στις καταθέσεις και θα πούνε και ευχαριστώ. Πολύ ΣΥΡΙΖΑ και Καμμένο μου φαίνεται παίζει το ΡΙΚ...

  • IanRush avatar
   IanRush @ Dimitris 20/03/2013 22:29:36

   καλά λέγε ότι θες εσύ οπαδέ του Σαμαρά, αν ο Καμμένος ήταν Πρόεδρος της Κύπρου μέχρι και το πετρέλαιο της Αλάσκα στο κυπριακό δημόσιο θα άνηκε και θα κάναμε και ψεκασμούς στο Βερολίνο...

   • Μηχανικός avatar
    Μηχανικός @ IanRush 20/03/2013 23:13:54

    !!!

   • Ελλην-1821 avatar
    Ελλην-1821 @ IanRush 22/03/2013 09:08:42

    Με πρωτευουσα την Αγκυρα ;
    Και υπουργο οικονομιας τον Αντρικο Παπανδρεου μετα την γνωστη του κωλοτουμπα.

 45. ΕΠΙΔΕΞΙΟΣ avatar
  ΕΠΙΔΕΞΙΟΣ 21/03/2013 00:09:46

  Για την Ιστορια, το σχεδιο Ατσεσον προεβλεπε συν τοις αλλοις
  παραδωση του Καστελοριζου στην Τουρκια.
  Με τα σημερινα εν εξελιξει δεδομενα καλως απορριφθηκε.

 46. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 21/03/2013 01:08:26

  Πρόκειται να είμαι σύντομος.Κατά τη προσωπική μου γνώμη,είμαστε παραμονές σημαντικών εξελίξεων.Εκκρεμούν τ'αποτελέσματα δύο επισκέψεων:Πρώτα του Ομπάμα στο Ισραήλ (τ'οποίο ήδη ξεκίνησε και θεωρείται κρισιμότατο-θα συζητηθούν πολλά-έτσι,ίσως,εξηγείται αυτή η αναμονή των Ηνωμένων Πολιτειών,πρώτα θα συζητήσουν με το φυσικό τους σύμμαχο τους το Ισραήλ και κατόπιν θα κινηθούν) και ακολουθεί το ταξίδι Νετανιάχου στη Μόσχα (δεν έχει αποφασιστεί πότε,αλλά η πρόσκληση Πούτιν,σ'αυτό το καιρό,έχει τη σημασία της).Σ'αυτά τα δύο ταξίδια θα διαδραματιστεί εντονότατο παρασκήνιο.
  Εν τω μεταξύ,εκείνο που προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι η σιωπή της Τουρκίας.Προκάλεσε πάλι με το τουρκικό πλοίο που διέλευσε,αλλά φαίνεται πως περιμένει κι εκείνη.Δηλώσεις δεν γίνονται από εκείνη τη πλευρά.Δείχνει πως βρίσκεται σε αναμονή.
  Το ΟΧΙ της Κύπρου ήταν γενναίο και υπερήφανο,ταυτισμένο με την Ιστορία του Ελληνισμού,παρ'όλο που δέχτηκε το χυδαιότατο και καταστροφικό ''οικονομικό'' βομβαρδισμό της Γερμανίας.Η Κύπρος,εκτός της εκδικητικής μανίας των Γερμανών,''πληρώνει'' την ανεύθυνη πολιτική Χριστόφια και τους απίστευτους-απαράδεκτους ερασιτεχνισμούς του Αναστασιάδη.Εξαιρετικά ''λίγοι'' πολιτικοί ηγέτες....Ο λαός της,βέβαια,είναι άξιος θαυμασμού.
  Το επαναλαμβάνω,με άλλα λόγια:Είμαστε σ'ένα απίστευτο-δαιδαλώδες ναρκοπέδιο,παραμονές μεγάλων εξελίξεων.Δεν θέλω να επεκταθώ άλλο.Τα γεγονότα θα μιλήσουν από μόνα τους.Οψόμεθα.

 47. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 21/03/2013 01:34:14

  Έρχονται αλλαγές συνόρων. Το είπε η Μπενάκη. ΟΚ;
  Δέχεται η Κύπρος ΕΝΩΣΗ της Κύπρου με την Ελλάδα; Δε΄χεται η Κύπρος μοίραμσα του φυσικού της αερίου με την Ελλα΄δα; Τόσα χρόνια πληρώναμε εδώ στην Ελλάδα δισ. ευρώ σε όπλα για το ενιαίο αμυντικό δόγμα.
  Τί στο καλό αδέλφια είναι;
  Οι Κρητικοί είχαν δεχτεί την ένωση τους με την Ελλάδα.
  Οι Κύπριοι την έχουν απορρίψει ήδη μία φορά.
  Θα το ξανακάνουν;
  Επειδή θέλουν ΟΛΑ τα λεφτά του φυσικού αερίου δικά τους;
  Ιδού η ...Ρόδος αδέλφια Κύπριοι....
  Φαντάζεστε μία ΑΟΖ από τη Θράκη ως την Κύπρο;

  ΥΓ. Διαλέξτε προστάτες...τα παληκάρια θα σφαχτούν...
  Για να δούμε παλληκαράδες και ψευτοπατριώτες ....ένθεν και ένθεν...

  • Απορών avatar
   Απορών @ Τί να λέμε; 21/03/2013 04:32:27

   Μα δεν είναι οι Κύπριοι το θέμα; Κανείς δεν μιλάει σήμερα για ένωση επειδή αυτό θα σημάνει τη διπλή ένωση και την οριστική απώλεια των κατεχομένων, δεν το καταλαβαίνετε αυτό; Άλλο η "ένωση" άλλο η "διπλή ένωση". Κάποιες φορές οι ίδιες λέξεις (εν προκειμένω η λέξη ένωση) έχουν τελείως διαφορετικό νόημα...
   Και κάποιες φορές τα ΟΧΙ σημαίνεουν ΝΑΙ και τα ΝΑΙ σημαίνουν ΟΧΙ αλλά αυτό είναι μεγάλη συζήτηση...

   • Απορών avatar
    Απορών @ Απορών 21/03/2013 04:32:52

    "Μα οι Κύπριοι είναι το θέμα;" εννοώ...

  • Ελλην-1821 avatar
   Ελλην-1821 @ Τί να λέμε; 22/03/2013 09:12:30

   ουτε ΝΕΝΕΚΟΣ μαλλον ΣΟΥΛΕΐΜΆΝ

  • Ελλην-1821 avatar
   Ελλην-1821 @ Τί να λέμε; 22/03/2013 09:34:18

   Αστο φιλε απο γεωπολιτικη εισαι ασχετος. Πολυ λιακοπουλο διαβαζεις. τρεχα να το σκασεις. οκ μην πολεμας. Αλλα μην μας τα πρηζεις.

 48. πολιτης avatar
  πολιτης 21/03/2013 11:12:19

  με εντυπωσιαζει η αθρογραφια με τιτλους οπως"οι ρωσοι θελουν να βαλουν ποδι στα κοιτασματα" και τα συναφη.
  ορθοτερη προσεγγιση θα γινοταν με τιτλο "ολοι θελουν να βαλουν ποδι στα κοιτασματα". γιατι να ξεχωριζουμε τις ρωσικες διαθεσεις απο των υπολοιπων? μηπως αντιθετως θα επρεπε με τους χειρισμους "των υπολοιπων" να ειμαστε εξοργισμενοι?
  οι ρωσοι θελουν να δωσουν κατι και να παρουν κατι.
  οι "υπολοιποι" επιδωκουν να καταστρεψουν την οικονομια της κυπρου και να της τα παρουν τσαμπα. μαλιστα για την ακριβεια επιδιωκουν να αναμιγνυονται εφεξης και στα εσωτερικα της μεγαλονησου διοτι με την εφαρμογη μνημονιου αυτοματα γινονται επικυριαρχοι. ορα ελλαδα.
  τα πραγματα ειναι πλεον απλα. με τη σταση τους και μονο επιβαλλεται να συνεργαστουν με τους ρωσους απορριπτοντας χωρις αλλη συζητηση τις προτασεις των "υπολοιπων" ως ενδειξη ανοικειας μεταχειρησης.
  αυτο θα δωσει ενα μαθημα και συναμα θα ενδυμανωσει τη θεση της κυπρου αφου στο παιχνιδι θα εχουν μπει πολλοι παικτες που ο ενας θα προσεχει τον αλλο. η αδειοδοτησεις των ενεργειακων τεμαχιων με σοφο τροπο θα προσκομισουν τα μεγαλυτερα δυνατα οικονομικα οφελη και θα παρεχουν μεγαλυτερη ομπρελλα ασφαλειας κοθοσον οι αντιρροπες δυναμεις θα ισορροπησουν την κατασταση τοσο με το κουτσαβακι την τουρκια οσο και με τους μονοφαγους "δυτικους φιλους και συμαχους".
  εχουν παρελθει πλεον οι εποχες μονομερους προσδεσης σε αρματα και σφαιρες επιρροης, ποσω μαλλον οταν αυτα επιδιωκουν να σε φανε...........

 49. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 21/03/2013 12:06:52

  γιατι να ξεχωριζουμε τις ρωσικες διαθεσεις απο των υπολοιπων?

  Γιατί κάποιοι στήριζαν την πολιτική τους και έπαιζαν το μέλλον μιας χώρας στην ικανότητα και τη διάθεση των Ρώσων των Κινέζων και των Νεφελίμ να χαρίσουν 300 δις για την πλάκα τους.
  Εσείς πάλι γιατί ξεχωρίζετε τους "υπόλοιπους"; Οι "υπόλοιποι" είπαν σε μια χώρα που κανείς στην υφήλιο δεν της δανείζει πλέον "εμείς θα σου δανείζουμε αφού είσαι μέλος της ευρωζώνης, με την προϋπόθεση ότι θα βάλεις 5,8 δις από άλλες πηγές που δε θα βαρύνουν το δημοσιονομικό σου". Μάλιστα από ότι φαίνεται, στο αρχικό σχέδιο, οι ίδιοι οι Κύπριοι επέλεξαν την επιβάρυνση και των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ. Μετά δεν τους άρεσε, καλώς το απέρριψαν. Μακάρι να βρούνε καλύτερη προσφορά.

  • πολιτης avatar
   πολιτης @ MAYRO XABIARI 21/03/2013 13:32:46

   θεωρειτε δηλαδη το προτεινομενο σχεδιο λυση για την κυπρο?
   αν σε μια χωρα καταστρεψεις το 40% της οικονομιας της τη βοηθας? τι περιμενουν απο την κυπρο, να γινει βιομηχανικη χωρα και να κανει εξαγωγες? γιατι δεν προτεινουν κουρεμα καταθεσεων και στην ιταλια, ισπανια, ιρλανδια, πορτογαλια, ελλαδα (εδω διατηρω επιφυλαξεις αν ειμαστε οι επομενοι)?
   τα περι στρεβλης οικονομιας στο νησι τεκμηριωνουν πλεον τα δυο μετρα και δυο σταθμα στις επιλογες των "υπολοιπων". τους ενοχλησε ο "οικονομικος παραδεισος της κυπρου" λες και δεν υπαρχουν αλλοι τετοιοι στην υφηλιο. μαλιστα τους ενοχλει μονο της κυπρου που "τυχαινει" να μην εχουν καταθεσεις οι γερμανοι, ενω του λουξεμβουργου, της μαλτας, του παναμα κ.α. ειναι στο απυροβλητο.
   καλα κανουν οι ρωσοι και μιλανε για πολιτικες ηγεσιες εξαρτωμενες απο τους "υπολοιπους" στις οποιες δεν εχουν καμια εμπιστοσυνη .

   • MAYRO XABIARI avatar
    MAYRO XABIARI @ πολιτης 21/03/2013 14:13:07

    Η καταστροφή του 40% της οικονομίας δεν έγινε με το προτεινόμενο σχέδιο, έγινε από τη στιγμή που αφέθηκε ο τραπεζικός τομέας να φτάσει στα όρια της χρεοκοπίας. Αν θες να είσαι διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο δεν μπορείς να δημιουργείς ανασφάλεια για τις τράπεζές σου. Το γεγονός ότι η Κύπρος βρέθηκε εκτός αγορών εξαιτίας της τρύπας στον τραπεζικό τομέα είναι υπεύθυνο για το θάνατο της χρηματοπιστωτικής πλευράς της κυπριακής οικονομίας. Απλά όλο αυτόν το καιρό ήταν ...dead man walking.

 50. DENTSIN avatar
  DENTSIN 21/03/2013 14:31:08

  Για όσους ξέρουν από Ιστορία: " ΑΜΑ ΘΕΛΕΙΣ ΜΠΑΡΜΠΑ ΛΑΜΠΡΟ ΞΑΝΑΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ"

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.