#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/04/2013 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σκάκι για έναν;Πέρυσι, ο Αλέξης Τσίπρας απογείωσε εκλογικά το κόμμα του, πείθοντας τους ψηφοφόρους ότι αντί για μόρφωμα διαμαρτυρίας αποτελεί προοπτική εξουσίας.

Έτσι από το 4,60% του 2009 «πέταξε» στο 16,78% τον Μάϊο του 2012 κι από ‘κει στο 26,89% τον Ιούνιο 2012, αξιωματική αντιπολίτευση.

Με την μαζική εκλογική μετακίνηση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνοι, αλλά τα ποσοστά μετράνε στις εκλογικές αναμετρήσεις.

Έκτοτε διακήρυξε διάφορα ανεδαφικά.

Όμως προέβη εσωτερικά και διεθνώς σε μια σειρά στρατηγικών κινήσεων.

Στρατηγικών όχι φυσικά ως προς το εθνικό συμφέρον – ούτε καν στο κομματικό του ΣΥΡΙΖΑ, όσο στο στενά προσωπικό του, αποσκοπώντας στην άνοδο του ιδίου στην πρωθυπουργία.

Ξεκίνησε από την Λατινική Αμερική. Πήρε το βάφτισμα του πυρός ως ηγέτης διεθνώς αναγνωρίσιμος από τους λαϊκούς descamisados . Και μια καλή δόση θερινών διακοπών εν μέσω χειμώνα.

Έπειτα, επισκέφθηκε τη Γερμανία. Είδε τον Σόιμπλε, δίχως βέβαια να υπάρξει η παραμικρή συμφωνία απόψεων. Για τον ίδιο ήταν ωστόσο αναβάθμιση η πανευρωπαϊκά αναπαραγόμενη είδηση ότι συναντά τον Γερμανό υπουργό. Αφήνουμε την ποιοτική διαφοροποίηση τού να συνδιαλέγεται με τον «τσάρο» της ευρωπαϊκής οικονομίας αντί με τον …Νταβανέλο.

Κατόπιν πέρασε τον Ατλαντικό. Αμήχανα και εν μέρει απροετοίμαστα. Χωρίς γνώση του πρωτοκόλλου, ότι όφειλε να γνωστοποιήσει επισήμως την επίσκεψη του στην Αμερικανική Κυβέρνηση ώστε να λάβει την αντίστοιχα προβλεπόμενη μεταχείριση. Έτσι, «τον χρεώθηκε» ο υφυπουργός για Ευρωπαϊκά θέματα Ρούμπιν, ο οποίος και τον συνάντησε δυο φορές μέσα σε ένα μήνα.

Κατάφερε δηλαδή να γίνει άμεσος συνομιλητής του αμερικανικού παράγοντα, να κοινωνήσει κατ’ ιδίαν τις θέσεις του στην Αυτοκρατορία και ενδεχομένως να συνάψει τις δικές του συμφωνίες όσον αφορά μελλοντικές αντιμετωπίσεις των διμερών θεμάτων από την Υπερδύναμη.

Παρόλο που πολλοί, λόγω της σημερινής γερμανικής επικυριαρχίας, θα έκριναν όχι σημαντικό το επίτευγμα επειδή σφάλλοντας διαβλέπουν μειωμένο μελλοντικά ρόλο για τις ΗΠΑ στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Ο θάνατος του ΟυγκοΤσάβεζ του έδωσε την ευκαιρία να παραστεί σε μια συγκέντρωση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άτυπη σύνοδος ηγετών του Κινήματος των Αδεσμεύτων .

Στο εσωτερικό πολιτικό παίγνιο είχε μια αξιοπρεπή παρουσία στην εκδήλωση για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αποσπώντας μια έστω συγκαταβατική αποδοχή από ένα εχθρικό κοινό, χωρίς να χρησιμοποιήσει την ομιλία του για κραυγαλέα επίκαιρες πολιτικές σκοπιμότητες.

Πριν λίγες μέρες, ενώ μια δημοσκοπική αλληλουχία παρουσίαζε το κόμμα του και τον ίδιο αποτελματωμένο, ποιοτικό αποτέλεσμα του σκεπτικισμού των ψηφοφόρων για το εφικτό της πολιτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, η συνάντηση με τον αρχηγό των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων» τάραξε τα νερά, παρότι φήμες λένε ότι δεν υπάρχει καλή «χημεία» με τον κ. Καμμένο.

Όσοι αντιπαθούν αμφοτέρους, πριν καγχάσουν να θυμηθούν ότι όταν ακριβώς η κοινωνία ήγειρε το διαβρωτικό για τον ΣΥΡΙΖΑ ερώτημα «και να ψηφίσουμε τον Τσίπρα δεν θα είναι αυτοδύναμος, με ποιον θα συνεργαστεί για να κάνει κυβέρνηση;» ο Τσίπρας απάντησε «με τον Καμμένο».

Να θυμηθούν επίσης ότι οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» εμφανίζουν δημοσκοπική αντοχή μετά την πρόσκαιρη κρίση από τις αποχωρήσεις Μαρκόπουλου, Ζώη, Μανώλη και λοιπών.

Οι δε διαρροές για «μοίρασμα υπουργείων» καλό κάνουν στους δύο επίδοξους κυβερνητικούς εταίρους αφού, όταν αυτοί προβάλλονται σαν μετεκλογικό κυβερνητικό σχήμα τη στιγμή που η κοινωνία έχει αποδεχθεί τις κυβερνήσεις συνεργασίας κεντροδεξιάς-κεντροαριστεράς, ο μεν ΣΥΡΙΖΑ αποσπά περαιτέρω ψηφοφόρους από το ΠΑΣΟΚ εμβολίζοντας ταυτόχρονα τη ΔΗΜ.ΑΡ., οι δε «Ανεξάρτητοι Έλληνες» πλαγιοκοπούν την ΝΔ.

Και προχθές, ενώ τα όρια των κυβερνητικών χειρισμών απέναντι στην Τρόικα φαίνονταν να εξαντλούνται, όταν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός με νέα φορολογικά μέτρα προδιέγραφε κοινωνική έκρηξη, ο κ. Στουρνάρας έδωσε μια μοναδική «πάσα» στον κ. Τσίπρα, απευθυνόμενος στην Τρόικα με επιχείρημα που μόνο ένας πολιτικά άσχετος θα εκστόμιζε στη συγκυρία : «θέλετε να δώσετε τα κλειδιά στον Τσίπρα;»

Πάσα που αμέσως μετέτρεψε σε γκολ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ : «Δώστε μας τα κλειδιά!»

Οι παλαιοδεξιοί που περιφρονούν τον Τσίπρα απλώς υποπίπτουν στο σφάλμα : όταν μισείς τον εχθρό θολώνει η κρίση σου.

Γνωστό επίσης διαχρονικά το μοιραίο σφάλμα των ευφυών : υποτιμούν (όσους θεωρούν) υποδεέστερούς τους.

Οι κινήσεις Τσίπρα, όχι μόνο δεν είναι αμελητέες αλλά δημιουργούν κλίμα.

Μήπως κάποιοι έχετε την ψευδαίσθηση ότι οι πολίτες είναι κοινωνικά ευτυχείς και κομματικά αγκιστρωμένοι;

Μετά από έναν χειμώνα δίχως θέρμανση, αποστραγγισμένοι από την υπερφορολόγηση, πάμπολλοι άνεργοι και αναξιοπαθούντες, με αμφίσημη διάθεση απέναντι σε μια κυβέρνηση την οποία βλέπουν σαν μοναδική σημερινή λύση, διακατεχόμενοι από αυξανόμενη ανασφάλεια για τα επερχόμενα, ιδίως μετά την Κυπριακή τραγωδία.

Σε ένα τόσο εύφλεκτο πολιτικό υπόστρωμα δίνεται η επικοινωνιακή ευκαιρία στον κ. Τσίπρα να επιδείξει κυβερνητική αυτοπεποίθηση. Κάπως έτσι, σε μια κοινωνία που μέχρι τότε πλειοψηφικά θεωρούσε τον Ανδρέα φαιδρό, έπιασε το ψευδές πλην σαρωτικό σύνθημα «Αλλαγή» που κυριάρχησε επί 30 χρόνια και κατέστρεψε οικονομικά τη χώρα.

Και αν νομίζετε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, διότι τίποτα πλέον δεν μένει για να χαθεί, απλώς ατενίστε από την άλλη πλευρά του Αιγαίου – όχι μακρύτερα.

Αλλά, μια στιγμή : οφείλει μια άνοδος Τσίπρα στην εξουσία να προδιαγράφεται καταστροφή; Αυτός ηγείται σε έναν «χώρο» καραμπινάτα ισλαμολάγνο, όμως το τζαμί το ανοίγει η σημερινή κυβέρνηση.

Στο διεθνές περιβάλλον σοβούν κρισιμότατες εξελίξεις. Από την Γερμανο-Ρωσική «συγκρουσιακή σύγκλιση» μέχρι τη διπλή επίσκεψη Κέρι μέσα σε ένα μήνα στην Τουρκία, που επιφανειακά φαίνεται να σχηματοποιούν δυο άτυπα γεωπολιτικά στρατόπεδα, ένα ευρασιατικό – ένα «της θαλάσσης». Ωστόσο, εμείς, καταδικασμένοι ουραγοί των εξελίξεων, ασχολούμαστε με παρακμιακά τετριμμένα του οίκου μας.

Γνωρίζετε ότι εκτιμούμε σαν παιδική την πολιτική ικανότητα κάποιων που αντιμετωπίζουν ακόμα τον Αλέξη Τσίπρα με επιχειρηματολογία και ρητορική «ο πρόεδρος του 15μελούς» και συναφή. Είναι αυτοί που τον βοηθούν να έλθει στην εξουσία.

Γι’ αυτό δεν πρόκειται να θέσουμε ερωτήματα του τύπου «μα τι κάνει η ΝΔ;» ή «καλά, εκεί στην ΝΔ δεν βλέπουν;». Έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας.

Όπως και έχει διαπιστωθεί η μοναξιά του πρωθυπουργού.

Γιατί μπορεί, όπως ειπώθηκε, εκείνος να παίζει «κατενάτσιο» περιμένοντας τις εξελίξεις στην Ιταλία που μπορεί να αποτελέσουν πανευρωπαϊκή θρυαλλίδα, αλλά αυτό δεν φαίνεται στη δημόσια σφαίρα.

Και το ερώτημα πλέον είναι αν ο κ. Τσίπρας παίζει κυριολεκτικά εν ου παικτοίς στη διαμόρφωση της πολιτικής διάθεσης των ψηφοφόρων. Προχθές απείλησε «σαχ». Αν η κυβέρνηση συνεχίσει έτσι, μαζί με κινήσεις όπως το τζαμί που θα επιφέρουν και φθορά εκ δεξιών, ίσως του επιτρέψει και το «ρουα-ματ».

Προφήτης

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 09/04/2013 08:21:40

  Οπως πολυ σωστα ειπατε το τζαμι η κυβερνηση το ανοιξε.Απλως ο Τσιπρας θα το καθιερωσει.
  Για τους παλιους που θυμουνται το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρεας ειχαν προαναγγελθει απο τον Καραμανλη Α΄. Η "σοσιαλμανία",η αποχωρηση απο το στρατιωτικο σκελος του ΝΑΤΟ,η δικη και φυλακιση των χουντικων,ολη γενικως η ατμοσφαιρα της μεταπολιτευσης ξεκινησε απο τον Καραμανλη και εγινε καθεστως απο τον Ανδρεα.Το ιδιο θα συμβει και με τον πολυπολιτισμο.Απλως θα πρεπει να περιμενουμε τον Τσιπρα για να παει υπουργος επισημα στο ραμαζανι.
  Προφητη η Ελλαδα οπως την ηξερες εχει τελειωσει.

 2. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 09/04/2013 08:39:51

  Αγαπητέ Προφήτη το σκάκι είναι ένα ενδιαφέρον παίγνιο γιατί μπορείς να πραγματοποιείς (υλοποιώντας με τις κινήσεις) τις σκέψεις του μυαλού αλλά σε ένα ασπρόμαυρο πεδίο που παίζουν και μαύρα πιόνια...

  Δεν με ενδιαφέρει αν βγει ή όχι ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς αυτή είναι η πεμπτουσία του Δημοκρατικού πολιτεύματος.
  Για να το πάω ακόμα παρακάτω μακάρι να βγει, στην παρούσα στιγμή γιατί:

  (α) θα τα κάνει όλα ίσιωμα οπότε και θα μπορέσουμε όσοι μείνουμε να οικοδομήσουμε μια διαφορετική κοινωνία με δομές κανόνες και λειτουργίες και όχι ότι του φανεί του Λωλοστεφανή
  (β) θα ξεμπερδέψουμε επώδυνα μεν οριστικά δε με το σύνολο που μιλά για δημοκρατία και δεν έχει μία συνισταμένη

  Το μόνο που με τρομάζει λίγο δεν είναι η άγνωστη καθημερινότητα με το ΣΥΡΙΖΑ αλλά το τι θα επακολουθήσει ως διάδοχη κατάσταση αμέσως μετά γιατί το εκκρεμές πριν ισορροπήσει έχει την τάση να μετακινείται στο άλλο άκρο.

  Αλλά δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει / διαφαίνεται άλλη λύση καθώς το κενό της καθημερινότητας των πολιτών δεν καλύπτεται από καντρίλιες και ευχολόγια.
  Το να λέει η ανένδοτη κυβέρνηση ανέκδοτα ότι θα έρθει η καταστροφή αν βγει το Α ή το Β κόμμα από την εκλογική διαδικασία σε μια κοινωνία που τείνει να γίνει πλειοψηφικός χείμαρρος η ανέχεια, η ανεργία, η απελπισία των αυτοκτονιών και η διαβίωση είτε από συσσίτια είτε από κάδους απορριμάτων , χωρίς θέρμανση, το να προβάλλουν το κουλούρι και το τυρί ως λύση για το μέλλον της χώρας, τα παιδιά μας σε ένα σχολείο που δεν έχει θέρμανση ούτε στο σπίτι ούτε στην τάξη δεν είναι φαιδρό αλλά εξοργιστικό, γιατί ο Ελληνας όπως οι διδαχές της ιστορίας έχουν αποδείξει είναι μέχρι να πάρει ανάποδες κόντρα στο ρεύμα της λογικής και στις παραινέσεις των φρονίμων...

  Η Κυβέρνηση λοιπόν ας μην ασχολείται με τίποτα άλλο πέρα από τη δουλειά της που είναι η ελπίδα των πολιτών γιατί αν αντιπαραθέτει την επιβίωση (όπως έχει διαμορφωθεί) στη διαβίωση τότε δεν χρειάζεται να αναμένει ας φύγει μόνη της καθώς την ελπίδα τίποτα δεν την φθείρει περισσότερο από την καθημερινότητα.

  Ας βγει να μιλήσει ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ για μια φορά, γιατί το να λέει πχ για κόκκινες γραμμές και διαπραγματεύσεις όταν καταλήγει σε κυβιστήσεις είναι επικίνδυνο και οι κολοτούμπες σε κατηφόρα είναι μοιραίες ...

  • zetor avatar
   zetor @ Ο Ιθαγενής 09/04/2013 14:41:20

   ''Το μόνο που με τρομάζει λίγο δεν είναι η άγνωστη καθημερινότητα με το ΣΥΡΙΖΑ '' To οτι σε εκλεβαν 35 χρονια πασοκ-νδ και χρεωκοπησανε τη χωρα δε σε φοβιζε τοσο καιρο??? Μαλλον σε βολευε!

   • dim avatar
    dim @ zetor 09/04/2013 16:23:39

    Το κοντέρ θα το μετράς από το 1981, όπου άρχισε να εκτροχιάζεται και το δημόσιο χρέος...

    Αλλιώς να το μετρήσουμε και από το 1967 ή από το 1950 κλπ κλπ..

    Λοιπόν από το 1981 έως το 2012 είναι 31 έτη διακυβέρνησης. Από αυτά μας κυβέρνησε: 21 χρόνια το ΠΑΣΟΚ, 9 χρόνια η ΝΔ, και 1 χρόνο φάγαμε με οικουμενικές κλπ...

    Μη βάζεις λοιπόν στο ίδιο τσουβάλι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επειδή έτσι σε βολεύει...

    Ο Σύριζα είναι στη βάση του ένα μαρξιστικό - λενινιστικό κόμμα... Το πιο "δεξιά" που φθάνει είναι ο σοσιαλισμός, ενώ έχει και την αριστερή πτέρυγα των κομμουνιστών, αλλά στη βάση του είναι ένα μαρξιστικό κόμμα.... Αν αυτό θες για κυβέρνηση ψήφισε το... αλλά μη το ψηφίζεις μόνο και μόνο επειδή κάποιοι άλλοι έκλεψαν πριν κάποια χρόνια... Αυτοί που έκλεψαν είναι συγκεκριμένοι και δεν έχουν καμία σχέση με την σημερινή ηγεσία της ΝΔ, που σε αυτά τα θέματα δε μπορεί ακόμα και ο πιο κακόπιστος να της προσάψει τίποτα σχετικό... Αντίθετα, αυτοί που θέλουν να υπερασπιστούν ένα μοντέλο που στην ουσία διευκολύνει τη διαφθορα (μεγάλο δημόσιο, και άρα συχνές συνδιαλλαγές) είναι ο Σύριζα... Αυτός πλέον εκπροσωπεί το "παλιό"... Πως νομίζεις ξαφνικά ότι έπεσε το ΠΑΣΟΚ από το 44% στο 13%, και ανέβηκε ο Σύριζα από το 4% στο 27% ????

   • Ο Ιθαγενής avatar
    Ο Ιθαγενής @ zetor 09/04/2013 17:38:10

    Το να κόβεις στη μέση μια φράση είναι ...ωραίο, το μετά με τρομάζει λίγο αν είναι ...μαύρη η διάδοχη κατάσταση.
    Αλλά εσένα σε βολεύει λίγο να καταλαβαίνεις λίγο ότι σε βολεύει....λίγο.

  • Κυθήριος Τ. avatar
   Κυθήριος Τ. @ Ο Ιθαγενής 09/04/2013 16:22:06

   Ἀπό τή μιά λές,ὅτι δέν σέ νοιάζει νά βγεῖ ὁ ΣΥΡΙΖΑ καί ἀπό τήν ἄλλη σέ τρομάζει ἡ καθημερινότητα μέ τό ΣΥΡΙΖΑ...
   Ἀκόμη,ἡ λογική νά βγεῖ ὁ ΣΥΡΙΖΑ νά τά κάνει ὅλα ''ἴσιωμα'' γιά νά τά φτιάξουμε,ὅσοι μείνουμε ὅλα ἀπό τήν ἀρχή,εἶναι πολύ ἐπικίνδυνη,διότι ἀπό τά ἐρείπια τί καί ποιός θά τά φτιάξει;Οἱ ἰσλαμολάγνοι,οἱ μουσουλμάνοι καί οἱ ἀρνησιπάτριδες πού θά μείνουν;

   • Ο Ιθαγενής avatar
    Ο Ιθαγενής @ Κυθήριος Τ. 09/04/2013 20:09:29

    ...το τι θα επακολουθήσει. ...γράφω.

    Το ίσιωμα δεν είναι παρά η προσωπική βεβαιότητα του αποτελέσματος λόγω της ασυμφωνίας και της μη δυνατότητας της ανακάλυψης / δημιουργίας μιας ... συνισταμένη 15 ομάδων που θέλουν να αυτοαποκαλούνται σύνολο....και να μας σώσουν και αυτοί.

    Χρειάζεται ένας καταλύτης για να ξυπνήσει η χώρα από το λήθαργο της ευδαιμονίας των δανεικών. Από την νοοτροπία της Αλλαγής. Από την ψευδαίσθηση των αυλών και των καταλληλότερων, προτιμότερων κλπ που έχουν κάνει την πολιτική λεκτική πασαρέλα και την καθημερινότητα κόλαση.
    Δεν καταλαβαίνω λοιπόν την εμμονή ορισμένων: η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι η δημοκρατική κατάληξη / το αποτέλεσμα της ανικανότητας του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ;
    Αν τον Οκτώβριο του 2004 όπως πολλές φορές έχω γράψει η δικαιοσύνη ερευνούσε 10 υποθέσεις δεν θα ήταν αλλιώς η χώρα σήμερα; Αλλά τότε είχε προτεραιότητα το ΠΔ 164 και να "κληρονομήσουν" κάποιοι το βαθύ ΠΑΣΟΚ...και τις συνήθειες του...
    Αν άλλαζε το Δημόσιο με κανόνες δομές και ποινές; Αλλά τότε έπρεπε να μπαίνουν οι ...απασχολίσιμοι (ποιος το είχε πει; θυμάσαι;) ως ΙΔΑΧ...
    Αν ένα όχι παραπάνω ένα σκάνδαλο είχε διερευνηθεί; ...αλλά τότε έτρωγαν γύρους και τζατζίκια... και ρητά για ηθικότητα vs νομιμότητα...και ραντεβού για dvd...

    Μετά φταίει ο κόσμος ή η αδιαφορία ή ο ΣΥΡΙΖΑ ή οι ΕΛ του Λιακόπουλου και όχι οι ...κυβιστήσεις.Η ανακολουθία. Το δούλεμα.

    Δεν έχω συνηθίσει ούτε παλαμάκια να χτυπώ ούτε μπράβο να φωνάζω κουνώντας σημαιούλες.
    Είμαι δεξιός, όχι λαϊκή δεξιά / νεοφιλελεύθερος / φιλελεύθερος / συνδικο...ΔΑΚΕ / κεντροδεξιός.
    Δεξιός που πιστεύει στη ΝΔ του Κ Καραμανλή ...του κανονικού και όχι του άλλου με τα μπιφτέκια .
    Και αν δεν θέλουν να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ ο ΜΥΡΙΖΑ ή ότι άλλο φαντάζεται και φοβάται ο καθένας ας κοιταχτούν στον καθρέπτη ας κάνουν τη δουλειά τους μιλώντας στον κόσμο τη γλώσσα της αλήθειας και όχι των "δεσμεύσεων" ή να μου τραβάνε σαν παιδιά νηπιαγωγείου γραμμές με μαρκαδόρους....κόκκινες κίτρινες πράσινες....

    • Κυθήριος Τ. avatar
     Κυθήριος Τ. @ Ο Ιθαγενής 09/04/2013 21:19:53

     Μαζί σου,κι ἐγῶ αὐτές τίς ἀπόψεις ἀσπάζομαι.
     Δέν συμφωνῶ ὅμως μέ τή σκέψη,ἀφοῦ δέν τραβάει ἡ τρικομματική,ἤ ὀ Σαμαρᾶς,ἄς πέσουμε τότε μοιρολατρικά στόν Τσίπρα!
     Δέν μπορῶ νά φανταστῶ οὔτε γιά δοκιμή,ὅτι θά μᾶς κυβερνήσει ἔστω καί γιά λίγο ἕνα κόμμα πού γιά σημαῖα του ἔχει τόν διεθνισμό,τή λατρεία σέ κάθε τί πού εἶναι ἐνάντια στήν Πατρίδα,τή θρησκεία,τίς παραδόσεις μας,τό ἀδικαιολόγητο ἐνδιαφέρον γιά τήν καλοπέραση τῶν λαθρομεταναστῶν,ἕνα κόμμα πού κάποιες συνιστῶσες του χαριεντίζονται μέ τοῦς σκοπιανούς ὀνομάζοντάς τους μακεδόνες...
     Τρομάζω καί μόνο μέ τήν ἰδέα,ὅτι ὑπάρχει ἐνδεχόμενο νά μᾶς κυβερνήσει ἕνα τέτοιο ἀντεθνικό,γιατί περί τέτοιου πρόκειται,μόρφωμα πού θά τό παίζει κυβέρνηση...
     Ἀπό κεῖ καί πέρα εἶμαι ἀνοιχτός νά συζητήσουμε ὅ,τι θέλεις καί νά συμφωνήσω μαζί σου,ὅπως εἶπα καί στήν ἀρχή...

     • Αρχιμήδης avatar
      Αρχιμήδης @ Κυθήριος Τ. 10/04/2013 18:32:12

      Πιστεύεις αλήθεια οτι υπάρχει τέτοιο κόμμα?
      Δεν σε πιστεύω, γιατι σε εκτιμώ...

     • Κυθήριος Τ. avatar
      Κυθήριος Τ. @ Αρχιμήδης 10/04/2013 21:09:42

      Ἔχεις δίκιο δέν εἶναι κόμμα,ἀχταρμάς εἶναι...

 3. Ρηνα avatar
  Ρηνα 09/04/2013 09:15:57

  Ειναι γνωστο οτι οι ψηφοφοροι-ιδιως οι νεοτεροι-οταν δουν τα αδιεξοδα δεν τα παλευουν οπως εκαναν οι παλαιοτεροι προσηλωμενοι στα πιστευω τους. Πολυ ευκολα λενε -ας ριξουμε και μια ζαρια, ετσι κι αλλιως καμενοι για καμενοι-. Αυτη η ζαρια ειναι πολυ αμφιρροπη. Μπορει να φερει απο απιθανες ανακαταταξεις μεχρι πεινα και συρραξεις....
  Το χρεος των κυβερνωντων ειναι να καταφερουν με τις κινησεις τους να δωσουν ελπιδα και προσμονη στο λαο οχι να του δινουν την εντυπωση οτι εχουν παγωσει στο χρονο και απλα περιμενουν τις εξελιξεις.
  Αν παλι κρινουν οτι ολα χαθηκαν οφειλουν να προετοιμασουν τη χωρα για τα χειροτερα με τις λιγωτερες απωλειες γιατι κι αυτο πολιτικη κινηση ειναι.
  Αλλιως αγαπητε Προφητη ας ξαναθυμηθουμε τις.....Προφητειες και ας πραξει ο καθενας ατομικα τα δεοντα, γιατι σε περιπτωση εκρυθμου καταστασεως θα κανουμε πολυ καιρο να δουμε συντεταγμενη πολιτεια....

  • Ραβινος avatar
   Ραβινος @ Ρηνα 09/04/2013 10:20:54

   Η ζαρια των νεωτερων ειναι ζαρια του φραπε,της ξαπλας ,ι της καλοπερασης και του ας ριξουμε καμια μολοτωφ με τα λεφτα και την ανοχη αν οχι την προτροπη {''ποτε θα ζησει το παιδι εαν οχι τωρα ''!}του μπαμπα και της μαμας !Ας ριξουν την ζαρια στον τσιπραυγητη και τοτε θα δουν τι θα πει καμενος για καμενος .Καποια γευση πηραν απο τα γεγονοτα της Κυπρου και της Αργεντικης αλλα δεν παυει να ειναι γευση και οχι καψιμο στο πετσι τους !Οσο γιάυτα που λεει ο Προφητης προφητικα αλλα λαικιστικα περι τζαμιου και δεξιων ανεγκεφαλων που θα ψηφισουν ΧΑ ας μην το δεσει κιολας γιατι το θεμα απτεται βαθυτερων σκοπιμοτητων και οταν ερθει η ωρα της καλπης πολλοι και προ παντως οι συριζοτσιπραιοι θα βρεθουν προ εκπληξεως {ορα Αλαβανο.ΚΚΕ κλπ } !Απο που θα αντλησει ψηφους ο συριζα απο τους ΑΝΕΛ η την ΧΑ?Ας μην τρομολαγνουμε λοιπον και η λιγη υπομονη δειχνει σοφια !

   • Svart Drottning avatar
    Svart Drottning @ Ραβινος 09/04/2013 12:56:52

    Τα γερόντια - Νίκος Γκάτσος
    Μ’ ένα μάτι μ’ ένα δόντι
    με βαμμένα τα μαλλιά
    σκαρφαλώσαν οι γερόντοι
    στης πατρίδας τα σκαλιά.

    Καθώς παν για τα ογδόντα
    ίδιοι και παράλληλοι
    το πολύ για καμιά τσόντα
    είναι πια κατάλληλοι.

    Μα για να σωθεί η Ελλάδα
    στους καιρούς τους ύστατους
    βρείτε κάπου έναν καιάδα
    και γκρεμοτσακίστε τους.

    Μας φλομώσαν οι παππούδες
    με ψευτιές και φούμαρα
    λες και είμαστε αλεπούδες
    που μασάνε κούμαρα.

    Μα θα ’ρθούνε άλλα χρόνια
    μ’ όνειρα κι οράματα
    δίχως λόγους στα μπαλκόνια
    κι άχρηστα προγράμματα

    Αχ για να σωθεί η Ελλάδα
    στους καιρούς τους ύστατους
    βρείτε κάπου έναν καιάδα
    και γκρεμοτσακίστε τους.

    Μα για να σωθεί η Ελλάδα
    στους καιρούς τους ύστατους
    βρείτε κάπου έναν καιάδα
    και γκρεμοτσακίστε τους.

    Οι νέοι της Ελλάδας, αυτοί που τα πολύχρονα λάθη κι η απληστία των σοφών ''Ραβίνων'' καταδίκασαν στην ανεργία και την αναγκαστική μετανάστευση, είναι η μόνη ελπίδα και δύναμη αυτής της χώρας.
    Αιδώς λοιπόν οι ένοχοι, όταν τους πιάνετε στο στόμα σας !

    • Παύλος avatar
     Παύλος @ Svart Drottning 09/04/2013 21:25:42

     Συμφωνώ απολύτως με τους στοίχους του Γκάτσου, μόνο που κάνεις ένα μικρό λαθάκι :
     Αυτοί, που ορθώς υπονοείς ότι χρειάζονται γκρεμοτσάκισμα, αφού φάγανε, αφού ρημάξανε, αφού μας " καταδίκασαν στην ανεργία και την αναγκαστική μετανάστευση", τώρα τρούπωσαν πονηρά-πονηρά στο ΣΥΡΙΖΑ, για να το ξανακάνουν, στηριζόμενοι σε κάποιους αφελείς, που νομίζουν ότι ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίζουν κάτι νέο ! Κούνια που τους κούναγε !!!

     • Πέτρος avatar
      Πέτρος @ Παύλος 10/04/2013 07:42:19

      Ο Νίκος Γκάτσος μιλάει για τους κολλημένους εγκεφαλικά, πνευματικά και ψυχικά, που διατηρούν εμμονές και ιδεοληψίες (εκτός από απληστία, αμετροέπεια, φανατισμό, μικρόνοια κ.λ.π.,κ.λ.π.).
      Μιλά για τους ''γέρους'' (όχι απαραιτήτως ηλικιακά), που δεν καταλαβαίνουν πως η ζωή προχωρά ερήμην τους και προσπαθούν ματαίως να την εμποδίσουν με ...ξόρκια.
      Μιλάει και για σένα Παύλο. Kαι για την εμπάθεια και για τα κολλήματά σου, που μια χαρά χωρούν στην περιγραφή του.
      Με τις υγείες σου.

     • Παύλος avatar
      Παύλος @ Πέτρος 10/04/2013 21:28:43

      Τον εαυτό σου όμως τον ξέχασες πονηρούλη Πέτρο.
      Τι αντικειμενικό αυτό το παιδί !

      Αν, στις 137 λέξεις που έμαθες και χρησιμοποιείς ατάκτως και ασύνετα, έκανες τον κόπο να μάθεις άλλη μια, την λέξη αυτογνωσία, αλλά να την μάθεις πραγματικά, όχι όπως έμαθες αυτές που χρησιμοποιείς, θα δυσκολευόσουνα, τουλάχιστον, να βγάλεις τόση κακία σε προσωπικό επίπεδο προς έναν άνθρωπο, που δεν γνωρίζεις ! Σου διαφεύγει ότι δεν έκανα προσωπική επίθεση σε κανέναν, όπως εσύ αξιολύπητε Πέτρο. Τώρα όμως, πήγες γυρεύοντας .
      Σε παρακολουθώ από καιρό και πίστεψέ με, η λέξη εμπάθεια είναι πολύ φτωχή, για να περιλάβει το μέγεθος της ανεπίγνωστης κενότητάς σου και της ανεξιχνίαστης, αλλά προ πάντων ανερμήνευτης κακότητάς σου !
      Όσο για την χρήση λέξεων, όπως μικρόνοια, αμετροέπεια, φανατισμό κ.ο.κ, αν είχες και την παραμικρή υποψία για το πόσο σε εκφράζουν απολύτως, δεν θα διέπραττες την αφροσύνη να τις ξεστομίσεις ! Στο σπίτι του κρεμασμένου, δεν μιλάνε για σχοινί!
      Ζήσε στην θλιβερή μιζέρια σου και μην απευθυνθείς ξανά σε ' μένα, γιατί με λερώνει η αποφορά σου !

     • Πέτρος avatar
      Πέτρος @ Παύλος 11/04/2013 10:52:47

      '' Σε παρακολουθώ από καιρό και πίστεψέ με, η λέξη εμπάθεια είναι πολύ φτωχή, για να περιλάβει το μέγεθος της ανεπίγνωστης κενότητάς σου και της ανεξιχνίαστης, αλλά προ πάντων ανερμήνευτης κακότητάς σου !''
      Aστείος που γίνεσαι Παύλο ΚΑΙ όταν κάνεις αυτοκριτική...εν αγνοία σου! Σε παρακολουθώ πολύ καιρό και ξέρω πολύ καλά τι σου λέω. Αυτό που σε ...λερώνει, ψάξε το μέσα σου. Όπου εσύ, κι αυτό, να προσβάλει κατάφορα όποιον (αναγκαστικά)σε διαβάζει.

     • Παύλος avatar
      Παύλος @ Πέτρος 11/04/2013 13:11:08

      Σ' ευχαριστώ Πέτρο που υπέγραψες άλλη μια φορά την απύθμενη κενότητά σου και με επιβεβαίωσες πανηγυρικά !
      Τέλος με τους κακεντρεχείς μισαλλόδοξους !!!!

     • Παύλος avatar
      Παύλος @ Πέτρος 11/04/2013 15:33:25

      Πήρες, λοιπόν, το μάθημά σου φιλαράκο και συνετίσου από τούδε και στο εξής !
      Κλίνοντας (δεν πρόκειται να σου ξανακάνω τη χάρη , να σε τιμήσω με τυχόν απάντηση προς την κενότηυά σου, γιατί δεν την αξίζεις), θα σου δώσω αμισθί, δύο συμβουλές :

      1. Ποτέ μη απευθύνεσαι σε άλλον και μάλλιστα όταν δεν τον γνωρίζεις, με βάση την μικρότητά σου.

      2. Ιl faut turner sa langue sept fois avant de pearler. (Πρέπει να γυρίσεις επτά φορές τη γλώσσα σου, προτού να μιλήσεις ) !

      Και με τις δικές σου υγείες !

    • Β.Κ.Σ. avatar
     Β.Κ.Σ. @ Svart Drottning 10/04/2013 08:44:23

     Συνυπογράφω μετ' επιτάσεως!

     Μόνον οι νέοι!

 4. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 09/04/2013 09:43:31

  Αγαπητέ Αρθρογράφε υπάρχει ο όρος Ηγεμονία τον οποίο και για πρώτη φορά στην πολιτική ζωή χρησιμοποίησε ο Γκράμσι.Η «ηγεμονία» κατά τον Γκράμσι ορίζεται ως διεργασία ηθικής και πνευματικής καθοδήγησης και διοίκησης μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η απόσπαση της συναίνεσης των κυριαρχούμενων ή υποτελών τάξεων στη διακυβέρνησή τους από τις εκάστοτε κυρίαρχες τάξεις και είναι τόσο περισσότερο εξασφαλισμένη όσο λιγότερη είναι η χρήση ή η απειλή χρήσης της βίας και του εξαναγκασμού. Απο όλες τις δράσεις λοιπόν του ΣΥΡΙΖΑ στο Εξωτερικό και απο όλες τις πράξεις στο Εσωτερικό προκύπτει πως αδυνατεί να βρεί έκφραση μέσα απο "κινήματα" και παράλληλα αδυνατεί να τα οικοιοποιηθεί.

  Παρατηρώ οτι αναφέρεσαι σε Ν.Δ. ίσως να μην θεωρείς την τρικομματική κυβέρνηση ως την διάδοχη κατάσταση στην Ελληνική Πολιτική ζωή.Ίσως και με το δίκηο σου να το πιστεύεις αυτό γιατί απλά δεν έχει λάβει εκείνα τα χαρακτηριστικά για να παγιωθεί στην Κοινωνία.Ομως επίτρεψε μου να σου πω πως η Ηγεμονία δεν αποκτιέται και δεν κατακτιέται με κινήσεις που απλά αναμοχλεύουν την υφισταμένη κατάσταση.

  Η Ηγεμονία αποκτιέται μέσα απο ρήξεις και νεωτερισμούς.Ισως σου φανεί και σας φανεί παράδοξο όμως είναι δυνατόν με συγκεκριμένες δράσεις και με στοχευμένες παρεμβάσεις να υπάρξει η λαική συναίνεση η οποία και να μεταλλαχθεί σε ενεργοποίηση των Πολιτών.Ολο το σκηνικό που περιέγραψες φέρει τον Πολίτη σε ρόλο θεατή.

  Μπορεί στην συνείδηση των Πολιτών να υπάρχει σε λανθάνουσα μορφή μια εξελισσόμενη κρίση ταυτότητας ως απόρροια του γεγονότος ότι η σταθερότητα, η ευημερία και οι όποιες προοπτικές έχουν διαψευστεί.Ομως είναι αναγκαίο να επικρατήσει μια νέα συμπεριφορά των πολιτών, να δημιουργηθεί το αναγκαίο υπόβαθρο για μια ειλικρινής συνεργασία και συνεννόηση , να αναζητηθεί δημιουργικός ρόλος για όλους και ιδιαίτερα να προσεχθεί ηΝέα Γενιά στην οποία και να δοθεί βήμα για να εκθέσει τις απόψεις της αλλα και μέσα από τον γόνιμο διάλογο και την δημιουργική αντιπαράθεση να δεί το μπόλιασμα των όσων πρεσβεύει στο υπάρχουν πολιτικό και πολιτιστικό οικοδόμημα .Οτι παραχθεί θα αποτελέσει την βάση της αυτόνομης Επιβίωσης του Ελληνισμού και θα καταστεί κτήμα εις αεί , κειμήλιο αιώνιο για τις επόμενες Γενιές.

  Τέλος σε ότι αφορά την Πολιτική Τσίπρα και τον ίδιο τον Κο. Τσίπρα απλά αναφέρω ότι οι στροβιλισμοί παράγουν παραζάλη και όταν έρθει η ώρα της σύνθεσης τότε θα φανεί σε όλο της το μεγαλείο η κενότητα.Η δε προσπάθεια σύνθεσης για την απόκτηση δυναμικής σκοντάφτει στο ότι τα εργαλεία και οι πρακτικές που χρησιμοποιεί προέρχονται απο μια ιστορική περίοδο η οποία και έχει με μελανά χρώματα καταγράφει στην Ελληνική Ιστορία και Ελληνική Πολιτική ζωή.

  Αν επιχειρήσει να προσεγγίσει την βάση της Αριστεράς ως την νοεί θα βρεθεί μπροστά σε ενα συνονθύλευμα το οποίο αδυνατεί να εκφραστεί συλλογικά γιατί απλά του λείπει αυτό που ο Δεξιός χώρος διαθέτει , η δημοκρατική Εθνική συνείδηση

  Η Ελληνική Αριστερά με Κύριο Εκφραστή της τον Ηλία Ηλιού πρέσβευε πως η Ηγεμονία κατακτιέται μόνο μέσα απο την Νομιμότητα, τον σεβασμό στο Σύνταγμα και στους θεσμούς και τον Δημοκρατικό Πατριωτισμό θεωρούσε δε την βία ως την χείριστη μορφή πολιτικού αγώνα η οποία αποκτά νόμιμο χαρακτήρα μόνο όταν οι συνθήκες δίνουν στην προσωπική άμυνα καθολικό χαρακτήρα. Κάτι τέτοιο δεν τον συναντάς στους πολιτιστικούς χώρους της Βίαλς Αμαλίας, της ΑΣΟΕΕ, των καταληψιών, των "αγανακτισμένων" χώρους ιδεολογικά φυτώρια κατα τον ΣΥΡΙΖΑ

  Ο Σταλινισμός και ο Λενινισμός στοιχεία των οποίων υπάρχουν στην πολιτική Ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τον λαό ως ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν την πραγματικότητα και πως χρειάζονται πολιτική καθοδήγηση για να βρουν την ιδεολογική τους καθαρότητα και την ορθή πολιτικής τους έκφραση

  Δεν παίζει λοιπόν σκάκι μόνο τους , για όσους θυμούνται τις χωμάτινες αλάνες στις οποίες ματώναμε κλωτσώντας ξυπόλυτοι το τόπι , το μόνο που κάνει είναι να προσπαθεί να βρει φρέσκο χώμα για να μην πληγωθούν τα πόδια του και δεν μπορεί να περπατήσει γιατί είναι άμαθα στην δυσκολία

  • Β.Κ.Σ. avatar
   Β.Κ.Σ. @ Δρόλαπας 10/04/2013 09:01:02

   Να προσθέσω μόνον τούτο. Ο Τσίπρας ανήκει και αυτός στα γερόντια που στηλιτεύει ο Θείος άνωθεν. Δεν έχει δουλέψει ποτε στη ζωηή του. Οι νέοι της παραγωγής είναι το μέλλον

  • B.K.Σ. avatar
   B.K.Σ. @ Δρόλαπας 10/04/2013 20:12:44

   άλλωστε η πανέμορφη πόρτα της Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, από την οποία εξέρχεται ο Αλέξης Τσίπρας -αλλώθηκε ΚΑΙ η Αρχαιολογική Εταιρεία από τον Σύριζα μάλλον.., ειδάλλως δεν εξηγείται η επίσκεψη! -συνηγορεί επί τούτου, :)

 5. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 09/04/2013 09:54:12

  Αγαπητέ προφήτη πράγματι το θέμα με το τζαμί με έχει προσωπικά ξενερωσει όπως φαντάζομαι κ´ εκατομυρια άλλους

 6. μεταρρυθμιστής avatar
  μεταρρυθμιστής 09/04/2013 10:17:06

  Πολύ απαισιόδοξο άρθρο νομίζω. Όχι οτι γράφει κάτι ψευδές ή ανακριβές, αλλά ο γενικός τόνος του μπορεί να οδηγήσει σε αχρείαστη πτώση του ηθικού των υποστηρικτών της ΝΔ και ευρύτερα της Κυβέρνησης. Οι εκλογές απέχουν πολύ και τα πάντα μπορούν να ανατραπούν μέχρι τότε ( είτε προς το καλύτερο, όπως ελπίζουμε είτε δυστυχώς προς το χειρότερο, όπως ευχονται οι συριζαίοι).
  Αυτό που είναι προφανές και έχει γίνει πλέον κτήμα του μεγαλύτερου τμήματος της κοινής γνώμης είναι: α) η τραγική ανεπάρκεια ( πολιτική και μορφωτική) του Τσίπρα και β) η έκδηλη αδημονία του να κυβερνήσει ( μας προέκυψε πιο εξουσιολάγνος κι από τον Μπένυ). Αν αυτές οι προφανείς αδυναμίες του Τσίπρα αξιοποιηθούν καταλλήλως απο το επικοινωνιακό επιτελείο της Κυβέρνησης, που θεωρώ οτι τα πηγαίνει καλά σε γενικές γραμμές, θα σταματήσει η δημοσια συζήτηση από τα κλειδιά και τους επίδοξους κλειδοκράτορες.

  • μεταρρυθμιστής avatar
   μεταρρυθμιστής @ μεταρρυθμιστής 09/04/2013 11:18:22

   διόρθωση: για τα κλειδιά

 7. πολιτης avatar
  πολιτης 09/04/2013 10:24:15

  η επικρατηση του τσιπρα στις επομενες εκλογες εδραιωνεται κι ενισχυεται καθημερινα απο τις πραξεις και παραλλειψεις της κυβερνησης. τα αυτογκολ με καταιγιστικο ρυθμο αποτελουν πλεον τον κανονα κι οχι την εξαιρεση. η κυβερνηση εχει αποδιοργανωθει και αποσυντονιστει. δεν μπορει να παραξει μελλον. οι παλλινωδιες, η καθημερινες αστοχιες, η εμφανης αδυναμια ανταποκρισης εστω στη λαικη απαιτηση για συνετη διαχειρηση με διαφανεια και ισονομια την οδηγει στην απωλεια του ηθικου πλεονεκτηματος με αποτελεσμα πλατιες λαικες μαζες ,παραδοσιακα συντηρητικες και μετριοπαθεις, απογοητευμενες να προσεγγιζουν πολιτικα μορφωματα αντιδρασης και αμετροεπειας.
  οι σκανδαλωδεις πλεον προσπαθειες εμφανους συγκαλυψης ανοσιων πρακτικων και ανομιων σε προσωπα και συστηματα διασπαθισης δημοσιου χρηματος, σε συνδυασμο με τις ατελεσφορες διαδικασιες παραγωγης αποτελεσματων σε πολιτικο , ποινικο και οικονομικο επιπεδο υποθεσεων οπως η λιστα λαγκαρντ και λοιπων λιστων, η ψηφιση νομων απαλλαγης τραπεζιτων και λοιπων συνοδοιπορων της διαπλοκης, η προσπαθεια συγχωνευσης της eurobank με την εθνικη με την μη καταβολη ουτε ενος ευρω απο τον ιδιοκτητη της , η αδυναμια-αρνηση απομακρυνσης των λαμογιων ΔΥ , κλπ κλπ...... κανουν να φανταζουν οι εξαγγελιες του πρωθυπουργου ανεκδοτα.
  η στρατηγικη του βλεπουμε και κανουμε τηρωντας τις αναλογιες και ισορροπιες απετυχε οικτρα.
  εχει εδραιωθει η αποψη οτι το πραγμα δεν βγαινει. η επανιδρυση του κρατους ουτε τωρα προχωραει. το σχεδιο ανυπαρκτο και η διαχειρηση των πραγματων προβληματικη.
  με συρικνωση μεσα σε 3-4 χρονια του αεπ της χωρας κατα 100 δις η καταστροφη που συντελειται ειναι ιδια ή και μεγαλυτερη απο της ατακτης χρεοκωπιας .
  δυστυχως οι επλιδες για ευρωομολογα και λοιπων θεϊκων παρεμβασεων αποδεικνυονται φρουδες. οι "εγκρισεις-παρεμβασεις της τροικας" για την εφαρμοζομενη οικονομικη πολιτικη ειναι τραγικες και μονο σε αναπτυξη δεν οδηγουν.
  οι οιωνοι ειναι κακοι....οι επιλογες λανθασμενες και το τιμημα που θα κληθουμε να πληρωσουμε μεγαλο και αδικο. θα πληρωσει τελικα ο λαος αυτο που εξερθεψε επι πολλες δεκαετιες. την κλεπτοκρατια ενος φαυλου πολιτικου κι επιχειρηματικου συστηματος.

  • dim avatar
   dim @ πολιτης 09/04/2013 14:09:40

   Ο Τσίπρας δε θα βρει ούτε τη ψήφο του μέσα στις κάλπες στις επόμενες εκλογές, αν αυτές γίνουν σε 2-3 χρόνια (αν γίνουν τους επόμενους μήνες αλλάζει το πράγμα, αλλά κάτι τέτοιο είναι απίθανο)...

   Σε 2-3 χρόνια το πρόγραμμα του Σύριζα δε θα αγγίζει κανέναν πια...

   Λέει "Ευρώ χωρίς μνημόνιο"... Αυτό πέρα του ότι δε μπορεί να γίνει ούτε τώρα, σε 2-3 χρόνια δε θα έχει και νόημα πια...

   Άρα: Αν τα πράγματα έχουν πάει καλύτερα θα έχουμε ευρώ και φιλελεύθερη αναπτυξιακή πολιτική, άρα κεντροδεξιά στο 35% και Σύριζα μονοψήφια... ή αν τα πράγματα έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, όσοι λένε ευρώ θα υποστούν ήττα (άρα και ο Σύριζα), και θα ανέβουν πάρα πολύ τα ποσοστά του Σχεδίου Β' και των υποστηρικτών της επιστροφής στη δραχμή αλλά φυσικά και της ακροδεξιάς....

   • Δαίμων avatar
    Δαίμων @ dim 09/04/2013 14:25:08

    ''Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι, οτι αυτών εστί η βασιλεία των ουρανών.'' - Μακαρισμός
    ** Για την κυριαρχία επί της γης, δεν αναφέρεται κάτι...

    • dim avatar
     dim @ Δαίμων 09/04/2013 14:46:51

     Είναι ξεκάθαρο ότι ευρώ χωρίς μνημόνιο δε γίνεται... Πέρα ότι χρειαζόμαστε τα χρήματα, χρειάζονται και οι τράπεζες ρευστότητα κλπ κλπ κλπ... Επίσης, εκτός ευρώ θα χρειαστεί ακόμα σκληρότερο "μνημόνιο"... Αυτά είναι πλέον ξεκάθαρα και αυταπόδεικτα (βλέπε και Κύπρο), αλλά όσοι είναι τυφλωμένοι από το λαϊκισμό και τη δημαγωγία των άκρων δε τα βλέπουνε, ή κάνουν ότι δε τα βλέπουν διότι ο αχταρμάς "και ευρώ και ακύρωση μνημονίου" κλπ φέρνει περισσότερα ψηφαλάκια προς το παρόν και άρα επιλέγουν το κλασικό δόγμα των λαϊκιστών: "ας λέμε αυτά που θέλει να ακούει ο λαός, που μπορεί να μας φέρουν και ψήφους, και ας μη τα πιστεύουμε, ας είναι ανέφικτα ή ανεδαφικά"....

     Όποτε αυτό που λέω είναι αυτονόητο… Ναι τώρα ή τους επόμενους μήνες μέσα στην ομίχλη θα έχει πέραση αυτό που λέει ο Σύριζα… Σε 2-3 χρόνια όμως, ή θα έχει αποδειχθεί ότι ήταν σωστή η λύση ευρώ και ανάπτυξη (οπότε θα επιβραβευτεί ο Σαμαράς) ή θα έχει αποδειχθεί αδιέξοδο, ή θα έχει καταρρεύσει και η ίδια η Ε.Ε. από δικά της λάθη, οπότε θα ανέβουν οι δυνάμεις που υποστήριζαν την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα (και ο Σύριζα δεν υποστηρίζει κάτι τέτοιο…. Ή μήπως τελικά το υποστηρίζει, και για αυτό ενίστασαι ????)

     • aspros skylos avatar
      aspros skylos @ dim 09/04/2013 15:42:57

      2-3 χρόνια?? Αν περπατήσει αυτή η κατάσταση 2-3 μήνες πάλι καλά να λες. Τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην κοινωνία τα πράγματα είναι πέρα και από οριακά. Μιλάω με άτομα από τον κύκλο μου τα οποία δεν αναγνωρίζω με βάση τα λεγόμενα τους. Και μιλάμε για κατεξοχήν 'νοικοκυραίους' της μεσαίας τάξης ως τώρα. Ούτε ευρώ vs δραχμή τους τρομάζει πλέον ούτε τίποτα. Αυτά έπιαναν μέχρι πριν 6 μήνες. Τώρα τέλος.
      Ποια 2-3 χρόνια...

     • Ρηνα avatar
      Ρηνα @ aspros skylos 09/04/2013 16:02:17

      Η ελλειψη ελπιδας ειναι πολυ κακος συμβουλος.....κι εγω εχω ανατριχιασει απ αυτα που ακουω στον περιγυρο μου.

     • M.B avatar
      M.B @ Ρηνα 09/04/2013 18:21:02

      Πίστη χρειαζόμαστε. Όχι ελπίδα. Η πίστη είναι δύναμη. Η
      ελπίδα είναι μάταιος εφησυχασμός.

     • ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ avatar
      ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ @ M.B 09/04/2013 23:52:27

      Εξάλλου, η Ελπίδα ήταν ένα από τα κακά και το μοναδικό που παρέμεινε μέσα στο κουτί της Πανδώρας.

     • dim avatar
      dim @ aspros skylos 09/04/2013 16:02:40

      Μπορεί και να είναι έτσι... Απλά όταν θα πάνε να ψηφίσουν να ξέρουν ότι αν ψηφίσουν πχ "Ακύρωση μνημονίου, με την ελπίδα ότι θα μείνουμε ευρώ και θα διαπραγματευτούμε και νέα δανειακή σύμβαση" κλπ, κατά 99% θα τους προκύψει δραχμή...

      Αν ο λαός το ξέρει αυτό, και είναι αποφασισμένος να ρίξει τη ζαριά, μαζί του κι εγώ (εννοώ ότι θα μειοψηφίσω, αλλά θα αποδεχθώ την επιλογή της πλειοψηφίας, αυτό θα πεί δημοκρατία), αρκεί να ξέρει πραγματικά τι ψηφίζει... Να ξέρει ότι με Σύριζα - ακύρωση μνημονίου - "απαίτηση" για νέα δανειακή εντός ευρώ, θα εισπράξει ένα "στο καλό - κλείσιμο ρευστότητας - και άρα αναγκαστική επιστροφή σε εθνικό νόμισμα"...

      Αν αυτό θέλει ο ελληνικός λαός, και το ψηφίζει συνειδητά, ΟΚ… Πάντως και η πιο σκληρή ερώτηση αυτή τη περίοδο «Ευρώ πάση θυσία», παίρνει 60% ΝΑΙ, 28% ΟΧΙ, ΚΑΙ 12% Δ.Φ – Δ.Α…. Βέβαια όταν «συγκαλυμμένα» του προτείνει κάποιος Σύριζα ότι μπορεί να έχει και ευρώ, και νέα σύμβαση χωρίς μνημόνιο, τον «ξεγελάει» και του κλέβει τη ψήφο, και μετά ή θα κάνει κι αυτός τη κωλοτούμπα του (αλλά με χειρότερα αποτελέσματα και πιο σκληρούς όρους - βλέπε Κύπρο) ή θα μας οδηγήσει στη δραχμή (και άρα πάλι χειρότερα αποτελέσματα, τουλάχιστον για τα επόμενα 20 χρόνια – βλέπε Αργεντινή)…

      Δηλαδή:

      Με Σαμαρά ξέρεις ότι έχει αυτό που βλέπεις: Ελλάδα της λιτότητας και το παλεύεις να αλλάξεις τους συσχετισμούς…

      Με Τσίπρα θα έχεις: ή Κύπρο μετά του πρώτου όχι με κωλοτούμπα και ευρώ με σκληρότερο μνημόνιο ή Αργεντινή με επιστροφή σε εθνικό νόμισμα και εδώ και 11 χρόνια ήδη να μη μπορεί να σηκώσει κεφάλι….

      Ο κόσμος για εμένα, τουλάχιστον για τα επόμενα 2-3 χρόνια θα επιλέξει το πρώτο, για να δει που τον πάει αυτό το πράγμα… Χίλιες φορές ο δύσκολος δρόμος, με την ελπίδα ότι και κάτι θα αλλάξει στο μεσοδιάστημα από τις χώρες που μπορούν να επηρεάσουν καταστάσεις (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία), παρά τώρα το άλμα στο κενό με καταστροφικές και ακαριαίες συνέπειες…

   • mara avatar
    mara @ dim 10/04/2013 18:11:15

    @dim
    Oταν ο νούς είναι γεμάτος αυταπάτες δεν υπάρχει χώρος για την αλήθεια.

 8. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 09/04/2013 11:19:49

  Για την ώρα, δεν φαίνεται ισχυρή εναλλκτική πρότασης διακυβέρνησης απο την πλευρά του σίριζα και αυτό είναι το αντίσοιχο ισχυρό όπλο της κυβέρνησης.
  Οι επόμενες εκλογές αν και όταν γίνουν θα έχουν ένα ισχυρό δίπολο-δίλημμα που θα διαπερνά και θα ξεπερνά κόμματα και κομματικά σύνορα.
  Ευρώ ή Δραχμή με ότι αυτό συνεπάγεται.
  Ο σίριζα αν δοκιμάσει να παίξει με τις λέξεις και να ισσοροπήσει και στα δύο, μπορεί να τα καταφέρει να κερδίσει ψήφους,όμως η σκληρή πραγματικότητα εκδικείται και μάλιστα πολύ γρήγορα.
  Τα γεγονότα της κύπρου θα μοιάζουν με αργό γύρισμα..
  Η θα αναγκαστεί να δεχτεί ακόμη σκληρότερα μέτρα για να εξοικονομήσει ευρά, μια και η αμφιβολία περί των μελλοντικών αποφέσεων θα επιδεινώσει το οικονομικό κλίμα, οπότε θα είναι ακόμη πιό δύσκολο να διαχειριστεί την κατάσταση ή θα πρέπει να πάρει την απόφαση για το άλμα στο κενό και στην δραχμή όπου πια όλα όσα ζούμε τώρα θα φαίνονται ευχάριστες αναμνήσεις.
  Η θέση για έξοδο απο το ευρώ και ευρώπη,συναντάται σε αριστερά και δεξιά κόμμτα όμως δεν μπορεί να αποτελέσει συνδετικό ιστο για συνένωση και δημιουργία πολιτικών συμμαχιώνκατ αρχάς και κοινωνικών πλειοψηφιών στη συνέχεια.
  Το οτι μπορεί να δημιουργεί διαλυτικά φαινομενα και ακυβερνησία είναι δεδομένο και το διαπιστώσαμε ήδη.
  Ούτε είναι σοβαρή πρόταση διακυβέρνησης μια ένωση χρυσής αυγής, κατακαμένω, σίριζα και κκε που αποτελούν το αντιευρωπαικό μπλόκ.
  Οι συνθήκες ακυβερνησίας είναι ένα ατύχημα που μπορεί να οδηγήσει βίαια στον άλμα δραχμής και κενού, οπότε πια είναι ανευ σημασίας να υπολογίζουμε ποιός θα διαχειριστεί τα κομμάτια μας.
  Κανένας ουσιαστικά δεν μπορεί,με τις υφιστάμενες κρατικές δομές μας.Πόσο μάλλον μια ετερόκλητη συμμαχία του σίριζα με τις δυνάμεις που πρέπει να σαρωθούν (συνδικαλιστές και αργόσχολοι δημοσίου,κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες κλπ) ακόμη πιό βίαια στην εποχή της δραχμής.
  Ούτε δεξιά δικτατορία δεν μπορεί να σταθεί και να επιβληθεί...Δεν υπάρχουν πια μηχανισμοί και άτομα να την ακολουθήσουν και να την στηρίξουν.
  Αδιέξοδο?
  Πιθανόν.
  Πριν τις εκλογές ,ο αλέξης και ο σίριζα θα πρέπει να αποφασίσουν με ποιούς θα πάνε και ποιούς θα αφήσουν.
  Διαφορετικά εξουσία δεν βλέπουν.
  Το πιθανότερο πια θα είναι ένας συνασπισμός σίριζα -νδ , με τις ίδιες προοπτικές εντός ευροζώνης ή σίριζα-πασοκοδημάρ πάλι εντός ευροζώνης..Ολα τα υπόλοιπα είναι εκτός πραγματικότητας.
  Αν επιμείνει ο σίριζα να είναι ένα ακόμη κκε, υπάρχει το κανονικό χωρίς τους γραφικούς και με πιό στιβαρή οργάνωση και θέσεις.
  Αν θέλει να γίνει πασόκ της δραχμής καλύτερα να αρχίσει να παραδίνει τα κλειδιά πριν αναλάβει.
  Αν γίνει ένα πασοκ του ευρώ, μπορεί να κυβερνήσει σε συνεργασία με την επάρατη δεξιά φυσικά, την νδ ή το κανονικό πασόκ σαν στήριγμα.
  Επειδή όμως το σύστημα που προσπαθούν να επιβάλουν απο κοινού, ευρώπη,αμερική, ρωσία κάπου ειναι προσυφωνημένο και καθορισμένο όπως δείχνουν οι τελευταίες εξελιξεις και ουσιαστικά μη αντιδράσεις (κύπρος), οι σοβαροί του σίριζα έχουν ένα δύσκολο έργο.

  Η προσωπική μου άποψη είναι οτι σύριζα θα είναι έτοιμος να κυβερνήσει σε δύο περιπτώσεις...
  Αφού ολοκληρωθεί όλη η δύσκολη φάση και περίοδος ανασυγκρότησης της ελλάδος ως κράτος και οικονομία, οπότε θα μπορεί να κινηθεί εντός των σταθερών πλαισίων του ευρώ,αυτό σημαίνει ακόμη περισσότερος χρόνος για τον σαμαρά και θα φροντίσουν όλοι να του δοθεί και μετά να έρθει ο αλέξης να μαζέψει την αναρχοαριστερα απο τους δρόμους,ή
  Αν υπάρξει κάποιο ατύχημα και αποφασιστεί το σουτάρισμα της ελλάδας απο την ευρώπη,οπότε θα χρησιμοποιηθεί ως κατάλληλο εργαλείο ώστε η απόφαση να είναι δική μας, υπερήφανη κλπ κλπ και όχι των ευρωπαίων.Σαυτή την περιπτωση η αριστερά θα είναι αυτή που θα ξαναφέρει με δική της ευθύνη την ελλάδα πίσω στο 1946 γεωπολιτικά και πολιτικά με ότι αυτό συνεπάγεται και η δεξιά αυτή που θα ξαναφέρει την χώρα εκεί όπου ανήκει...Στην δύση.
  Το σύστημα διακυβέρνησης ποτέ δεν στηρίζεται σε ένα άλογο, ούτε έχει μια πορεία σταθερή..Σε όποια εναλλακτική παρουσιαστεί η δημιουργηθεί υπάρχει πάντα ο κατάλληλος άνθρωπος να την υλοποιήσει.
  Σήμερα ο σαμαράς στηρίζεται απο όλους μέσα και έξω απο την ελλάδα όσο δίνει προοπτικές ότι μπορεί να τα καταφέρει εντός του ευρώ.
  Ο αλέξης θα περιμένει υποχρεωτικά, για να χρησιμοποιηθεί στον κατάλληλο χρόνο..

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ ορεσείβιος 09/04/2013 12:41:45

   Ο (πλειοψηφικός) ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει το άλμα στη δραχμή (ή στο σαουδαραβικο ριάντ), για τον ίδιο λόγο που επί 2 χρόνια το ΑΚΕΛ ενώ ήξερε τι έρχεται, δεν έκανε το άλμα στη λίρα ή στο ισραηλινό σεκέλ.
   Αριστεροί είναι, όχι ιδανικοί αυτόχειρες.
   Αυτοί που σκέφτονται εκεί μέσα, ξέρουν πολύ καλά ότι το να πάρουν την διακυβέρνηση τώρα είναι πολύ, μα πάρα πολύ άβολο. Αλλά ξέρουν επίσης, ότι άν δεν πάρουν τώρα κομμάτι εξουσίας, η δυναμική τους θα φθαρεί γρήγορα.
   Είναι ανάμεσα στο πολύ πικρό τσιγάρο με τον σάπιο καπνό και το σύνδρομο στέρησης. Πρέπει να διαλέξεις το πρώτο για να μη παραλύσεις απο το δεύτερο.
   Η πολιτική είναι πολύ σκληρό σπόρ.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ ορεσείβιος 09/04/2013 12:44:46

   Τελικά συμφωνούμε. Η ανάλυσή σου είναι ίσως πιο λεπτομερειακή και με πιό πολλές ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις απο την δική μου.

  • Νότιος Άνεμος avatar
   Νότιος Άνεμος @ ορεσείβιος 09/04/2013 12:47:42

   Δε λειτουργούμε ανεξάρτητα από τα δρώμενα σε παγκόσμιο αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Την τύχη του ευρώ θα την κρίνουν οι αντοχές και οι μη αντοχές των Ευρωπαϊκών λαών στην απάνθρωπη λιτότητα και το αδιέξοδο των ''σταθεροποιητικών'' προγραμμάτων. Το ευκταίο είναι ν΄ανάψουν το σπίρτο λαοί με περισσότερη οικονομική δύναμη και αντοχή. Ας περιμένουμε λίγο λοιπόν.

 9. aspros skylos avatar
  aspros skylos 09/04/2013 11:41:40

  Από τα πλέον ακριβή, αντικειμενικά και αξιόπιστα άρθρα που έχουν δημοσιευτεί στο συγκεκριμένο site. Δυστυχώς τα πράγματα είναι πολύ κοντά σε αυτό που περιγράφει ο συντάκτης εκτός και αν θέλουμε να στρουθοκαμηλίζουμε. Οι αφορισμοί και τα ισοπεδωτικά σχόλια γηπεδικού τύπου για τον Τσίπρα και τους Συριζαίους ίσως είναι καλά για να βγάζουμε το άχτι μας, αλλά ανεπαρκή για την αξιολόγηση της πραγματικότητας και την αντιμετώπιση της δραματικής ανόδου της επιροής της αριστεράς. Προσωπικά θεωρώ δεδομένο ότι το παιχνίδι έχει χαθεί, όπως και να το δει κανείς (πολιτικά, οικονομικά κλπ.). 2-3 μήνες πριν είχα άλλη άποψη, αλλά με την (τραγική) στάση του ευρωπαϊκού κατευθυντηρίου και την (ακόμα πιο τραγική) τακτική της κυβέρνησης, πιστεύω ότι το game over είναι κοντά.

  Εκεί αρχίζει και για μένα, το λάθος της κυβέρνησης και προσωπικά του Αντώνη Σαμαρά. Πιστεύω ότι αποτέλεσε ολέθριο στρατηγικό σφάλμα η πλήρης ταύτιση και αποδοχή με τα όσα αδιέξοδα και παρανοϊκά επιβάλλουν οι πιστωτές. Το καθημερινό κουρέλιασμα της εικόνας της κυβέρνησης το οποίο προκαλείται, είναι κάτι παραπάνω από προφανές. Προφανώς υπήρχε η εκτίμηση ότι αν εθυγραμιστούμε με τις απαιτήσεις, θα εκτιμηθεί και θα χαλαρώσει ο βρόχος. Αποδείχτηκε λάθος. Ότι θα επιδειχθεί ρεαλισμός από τις Βρυξέλλες και δεν θα ζητούνται πράγματα που δεν στέκουν ούτε οικονομικά ούτε πολιτικά. Αποδείχτηκε πάλι λάθος. Ότι θα κατανοήσουν τις αντοχές της κοινωνίας (της οποιασδήποτε κοινωνίας, όχι μόνο της ελληνικής). Αποδείχτηκε ξανά λάθος. Ότι δεν θα οδηγήσουν την κυβέρνηση σε τέτοιο πολιτικό αδιέξοδο, συμπεριφερόμενοι και τυπικά και ουσιαστικά σαν σε αποικία. Και πάλι λάθος.. Ε, όταν όλος ο στρατηγικός άξονας στον οποίο βασίζεσαι αποδεικνύεται εσφαλμένος, είναι απολύτως ερμηνεύσιμο το σημερινό αδιέξοδο.
  Το θέμα είναι τώρα τι γίνεται. Θα επιχειρηθεί κάποια αλλαγή στρατηγικής; Και αν ναι θα φέρει αποτέλεσμα ή έιναι πλέον πολύ αργά; Προσωπικά δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος. Ούτε διάθεση βλέπω για αλλαγή, ούτε είμαι αισιόδοξος οτι μπορεί πλέον να φέρει αποτέλεσμα, πέρα από το να δικαιώσει τον σύριζα και να τον κάνει να απογειωθεί. Κοινώς...αυτοπαγιδευτήκαμε!

  • PS avatar
   PS @ aspros skylos 09/04/2013 13:20:27

   ++++++++
   Το διακύβευμα αυτήν την στιγμή για την κοινωνία δεν είναι ποιος θα συνεργαστεί καλύτερα με τους δανειστές ανεξαρτήτως κοινωνικού αποτελέσματος, αλλά ποιος θα προασπίσει καλύτερα τα εθνικά συμφέροντα.
   Όσο λοιπόν κάποιες πολιτικές δυνάμεις δείχνουν με τις πράξεις τους ότι κινούνται προς την πρώτη κατεύθυνση, τόσο πιο εύκολα η κοινωνία θα αποφασίζει να ρίξει άλλες ζαριές, ακόμα κι αυτές που μέχρι πρότινος φάνταζαν αβέβαιες ή ριψοκίνδυνες.
   Καλώς ή κακώς, αυτή είναι η πορεία των πραγμάτων εδώ και αρκετούς μήνες και φαίνεται να παγιώνεται.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ aspros skylos 09/04/2013 13:27:42

   Δεν υπηρχε αλλη λυση απο το 2011 που αποφασισε το PSI και τη στηριξη Παπαδημου.Εκεινη τη στιγμη και ακομη περισσοτερο το 2010 λυση υπηρχε : Ρηξη με την ΕΕ,εξοδος απο το ευρω και σταση πληρωμων.
   Ωστοσο η δεξια εχει ταυτισθει στην Ελλαδα με την ΕΕ και κατι παρομοιο ηταν για το Σαμαρα αδιανοητο.Η πραγματικοτητα ομως σαρωνει τα παντα : οι δυναμεις που θα βγαλουν τη χωρα απο την ΕΕ και να μην υπαρχουν πλεον θα δημιουργηθουν.

   • blue nile avatar
    blue nile @ ψυχραιμια 09/04/2013 21:17:28

    Η στάση πληρωμών το 2010 δεν θα μας έθετε εκτός ευρώ.
    Η Ευρώπη ήταν παντελώς απροετοίμαστη να διαχειριστεί μαι ελληνική χρεωκοπία και η έκθεση των γερμανικών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα ήταν τέτοια που μόνο η διατύπωση της απειλής της χρεωκοπίας θα είχε οδήγησει στην εξεύρεση βιώσιμης λύσης...

    • Β.Κ.Σ. avatar
     Β.Κ.Σ. @ blue nile 10/04/2013 09:04:41

     Ετσι

 10. B.Q avatar
  B.Q 09/04/2013 12:11:11

  Όμως ποιος είναι τελικά ο ‘’εχθρός’’ ΜΑΣ; Δεν είναι οι Οθωμανοί που επιβουλεύονται την Εθνική μας κυριαρχία; Δεν είν οι ‘’εταίροι’’ που συνωμοσιολογούν και υποκρίνονται τους ‘’σωτήρες’’ , ενώ τριγυρνούν σαν τα όρνια, έτοιμοι να ληστέψουν την κρατική (και όχι μόνο) περιουσία μας; Δεν είναι οι Νεοναζιστές που έχουν πατήσει τη μπότα τους στη χώρα και επιβάλλουν απειλώντας μας τη θέλησή τους σε κάθε τι;
  Δεν είναι ο άτολμος, συμβιβασμένος, απόλυτα προβλέψιμος κι ανίκανος να επαναστατήσει εαυτός μας; Δεν είναι ο φόβος κι η διστακτικότητά μας απέναντι στις τεράστιες και απαιτητικές προκλήσεις; Δεν είναι η αδικαιολόγητη, όλο αθωότητα αμετακίνητη πρόσδεσή μας,στο άρμα των άπληστων εκμεταλλευτών μας;
  Στην εσωτερική πολιτική, υπάρχουν μόνο πολιτικοϊδεολογικοί αντίπαλοι. Μεταξύ Ελλήνων, δεν υπάρχουν εχθροί. Οι Έλληνες οφείλουν από την ηγετική κορυφή ως τη λαϊκή βάση, να παραμερίσουν τους κατασκευασμένους κι ασήμαντους διαχωρισμούς κι ερμηνεύοντας τη σφαγή της Κύπρου ως σαφέστατο μήνυμα επερχόμενων πολλαπλών ‘’επιθέσεων’’ κατά του Ελληνισμού, να ενωθούν και να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους ΜΑΖΙ, χωρίς να παρασύρονται από τις φάλτσες σειρήνες του διχασμού.
  ‘’ όταν μισείς τον εχθρό θολώνει η κρίση σου.’’
  Όμως πολύ χειρότερο και επικίνδυνο είναι, να στρέφεις τα όπλα και την προσοχή σου, ενάντια σ΄εκείνον που ο ΕΧΘΡΟΣ βολεύεται, να θεωρείς ‘’εχθρό σου’’. Έτσι χάνεις το στόχο, αποδυναμώνεσαι και προετοιμάζεις τη σίγουρη ήττα σου.
  Ο κ. Αντώνης Σαμαράς και ο κ. Αλέξης Τσίπρας, μπορούν αν σταθούν με σύνεση και σοβαρότητα στο ύψος των περιστάσεων, ν΄ αποτελέσουν τη μόνη νικηφόρα δύναμη-πρόταση, τη συνισταμένη της νέας Εθνικής Αντίστασης, που θα καταφέρει εμπνέοντας, κινητοποιώντας και αφυπνίζοντας τον Ελληνικό λαό, να εμποδίσει την εφαρμογή των ύπουλων σχεδίων που όλοι καταλαβαίνουμε πως εξυφαίνονται εναντίον μας.
  Μόνο έτσι υπάρχουν πιθανότητες να εμποδίσουμε την προτεκτορατοποίηση της χώρας και τη μετατροπή μας σε μίζερη αποικία χρέους, με εξαθλιωμένους Ιθαγενείς. Ιδού λοιπόν η μέγιστη πρόκληση!

  • ορεσείβιος avatar
   ορεσείβιος @ B.Q 09/04/2013 12:56:29

   Βασίλισσα , η περίπτωση συνεργασίας αντώνη αλέξη είναι εφικτή όταν πρόκειται να εφαρμοστεί η πολιτική του αντώνη και όχι του αλέξη.
   Δηλαδή λύση εντός ευρώ.
   Ολα τα υπόλοιπα είναι εκτός πλαισίων του υπάρχοντος συστήματος ευρώπης και δύσης στην οποία ανήκομεν όπως είπε ο καραμανλής ο κανονικός.
   Η πολιτική διαχείριση μιας χώρας είναι η τέχνη του εφικτού,του συμβιβασμού στο λιγότερο κακό και όχι μια ρομαντική αντίληψη περί καλού και κακού.
   Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν...Είμαστε μια μικρή βαρκούλα,χωρίς πανιά,κουπιά και τιμόνι.
   Δεν μπορεί ο υπεύθυνος ηγέτης να κινείται χωρίς να αναγνωρίζει και κατανοεί την πραγματικότητα και τους κανόνες που αυτή επιβάλει.
   Ακόμη δεν συνειδητοποιήσαμε , οι κύπριοι το αντελήφθησαν ήδη πιό γρήγορα, το τι επικρατεί εκεί έξω, στον πραγματικό κόσμο.
   Οποιο πρόβατο βγεί απο το μαντρί το τρώει ο λύκος..Είναι δεδομένο, δεν υπάρχει περίπτωση να φαγωθεί ο λύκος. Το ότι μπορεί να φαγωθεί και απο τον χασάπη και αυτό είναι υπαρκτό, όμως ο χασάπης δεν θα τα φάει όλα..Ο λύκος θα τα κόψει όλα, είναι σίγουρο.
   Και αυτή η αβερώφεια κουβέντα έχει επιβεβαιωθεί ,δυστυχώς, με άπειρα παραδείγματα..
   Δεν μπορεί το αρνί να γίνει λύκος, όσες δορές και αν φορέσει, όσο και αν προσπαθεί να φαίνεται μεγάλο..
   Αν θέλει ο οποιοσδήποτε ηγέτης να πουλήσει ωραίες μεγάλε ιδέες, υπερήφανα κούγκια,ένδοξο παρελθόν κλπ,μπορεί να το κάνει.Οσες φορές έγινε αυτό στην χώρα, νοιώσαμε τις καταστροφές της ιστορίας.
   Οσοι ηγέτες μπόρεσαν , ακόμη και κόντρα στο καιρό των δημοσκοπήσεων να προσδέσουν τον βαρκούλα μας στο ρεύμα των ισχυρών , έφεραν κέρδη.
   Η αριστερά το 1946 αρνήθηκε να δεί την σκληρή πραγματικότητα της γιάλτας, αρνήθηκε να κατανοήσει γιατί οι ρώσοι έφτασαν μόνο μέχρι τα σύνορα ελλάδος-βουλγαρίας και ακόμη το πληρώνουμε..
   Ηρθε άραγε ο καιρός να ξανακάνουμε το ίδιο λάθος?
   Μπορεί, αν οι ηγέτες μας είναι μικρότεροι των περιστάσεων και των πρόσκαιρων εντυπώσεων ακόλουθοι .

   • B.Q avatar
    B.Q @ ορεσείβιος 09/04/2013 14:05:31

    Aγαπητέ ορεσείβιε, 1) ''η περίπτωση συνεργασίας Αντώνη Αλέξη είναι εφικτή όταν πρόκειται να εφαρμοστεί'' μία πολιτική που δε θα είναι αμιγώς ούτε Νεοδημοκρατική, ούτε και Συριζαίϊκη. Η αναγκαία σήμερα πολιτική, εκτός του οτι απαιτεί ΥΠΕΡΒΑΣΗ και σύνθεση των αντίρροπων θεωριών, δυνάμεων, αντιλήψεων και προτάσεων, απαιτεί και το γκρέμισμα των ανεδαφικών ταμπού περί Ευρώπης των λαών και της αλληλεγγύης. Η Ευρώπη είναι μονάχα μία Γερμανική οικονομική ένωση που εκμεταλλεύεται, απομυζά και καταστρέφει τους λαούς του Νότου. Ο Κ.Κ γι άλλη Ευρώπη μιλούσε, κι αυτό που οραματιζόταν ήταν η ασφάλεια της....μικρής βαρκούλας, στο φιλικό λιμάνι της Κοινοτικής συμπαράστασης, της συμμαχίας, της συνεργασίας και του αλληλοσεβασμού. Οραματίστηκε δηλαδή, κάτι που σήμερα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ! Όλοι οι λαοί του Νότου, θα ενωθούν αργά ή γρήγορα και θα τη διαλύσουν (Την οικονομική ….ένωση εννοώ).
    2) Πολιτική δεν είναι η τέχνη του ...εφικτού. Αυτό ισχύει μόνο αν είσαι η Ελβετία, όπου τα μόνα ...διλήμματα που αντιμετωπίζει ο επί κεφαλής, είναι σχετικά με τη βέλτιστη διάθεση των πλεονασμάτων. Εδώ μιλάμε για ΠΟΛΕΜΟ και στον πόλεμο χρειάζονται ΗΓΕΤΕΣ. Όχι Διαχειριστές. Οι διαχειριστές είναι επιζήμιοι γιατί είναι ανίκανοι να οραματιστούν, να εφεύρουν, να εμπνεύσουν, να συγκρουστούν, να δημιουργήσουν. Ανίκανοι να στήσουν συμμαχίες και να προβλέψουν τις επόμενες κινήσεις στην παγκόσμια σκακιέρα. Ανίκανοι εντελώς να προτείνουν και να εφαρμόσουν επαναστατικές αλλαγές, ανίκανοι ν΄αμφισβητήσουν τους επιβεβλημένους έξωθεν ….μονοδρόμους της καταστροφής.
    3) Άλλοι βλέπουν την πατρίδα μας σαν αρνί που οφείλει να βελάζει μήπως και καταφέρει να συγκινήσει το χασάπη που ετοιμάζεται να τη σφάξει. Άλλοι σαν μιά μικρή ακυβέρνητη βαρκούλα, έρμαιη των ξένων, χωρίς πανιά, τιμόνι και κουπιά. Άλλοι απ΄το μήνυμα της Κύπρου δεν εισπράττουν τη γενναιότητα της αντίστασης, γιατί μια χαρά τους συμφέρει να μεταφράσουν την ''ήττα'' ως ...αναπόφευκτη, ώστε να κυματίζουν τη σημαία της πλήρους υποταγής μας. Ο καθένας ερμηνεύει τελικά την πραγματικότητα αλλά και τα γεγονότα , σύμφωνα με την ψυχοσύνθεση, τα ζητούμενα και την ιδεολογική του τοποθέτηση απέναντι στη ζωή.
    4) Για μένα η βαρκούλα είναι ένα πανίσχυρο εν δυνάμει καράβι, που απλά πρέπει να αναζητήσει εγκαίρως και να τολμήσει εκείνες τις απαραίτητες συμμαχίες, που θα το θωρακίσουν απέναντι στις έξωθεν ποικιλόμορφες απειλές. Για μένα αυτή τη στιγμή, απουσιάζει Η ΗΓΕΣΙΑ που θα καταφέρει να υψωθεί μέσα από το βούρκο του πολύχρονου συμβιβασμού, της υποταγής, της σαπίλας και της απαξίωσης. Πιστεύω οτι ο συνδυασμός και η αρμονική σύνθεση που μπορεί να προκύψει απ΄ τη συμπόρευση των Σαμαρά και Τσίπρα, είναι αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε για να φτάσουμε στην Ιθάκη.
    Αρκεί μονάχα να τολμήσουν.
    Και γνώμη δεν αλλάζω......

    • ορεσείβιος avatar
     ορεσείβιος @ B.Q 09/04/2013 15:35:37

     Βασίλισσα δεν χρειάζεται να αλλάξεις γνώμη...Ούτε θα προσπαθήσω να σε πείσω..
     Ομως δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα.
     Η βαρκούλα είναι βαρκούλα και δεν θα γίνει υπερωκειάνειο επειδή οι ρακένδυτοι επιβαίνοντες το φαντάζονται.
     Δυστυχώς, ουτε συμμαχίες του καλού και της δικαιοσύνης υπάρχουν έξω στον σκληρό κόσμο της πραγματικότητας..Ακόμη δεν μπορέσατε να πιστέψατε ότι τέλος το ξανθό γένος, τέλος οι συμμαχίες των νοτίων, τέλος τα δανεικά και αγύριστα..
     Άλλαξαν αι συνθήκαι, όπως θα έλεγε ο καραμανλής ο παπούς, πρέπει να αλλάξουμε και εμείς.
     ΥΓ.
     Και τότε κόντρα στον καιρό μας έβαλε στην ΕΟΚ ο παπούς καραμανλής, εν γνώσει του για το τρελάδικο μας..Πρέπει να μάθουμε μπάνιο είπε , μέσα στα βαθιά νερά της ευρώπης.
     Δεν μάθαμε όπως φάινεται..Δεν είμαστε για τα βαθιά.
     Πρέπει να αποφασίσουμε όμως...

     • B.Q avatar
      B.Q @ ορεσείβιος 09/04/2013 16:42:31

      Η ...βαρκούλα, είναι περήφανο τρικάταρτο και απαιτεί δυνατούς, γενναίους τιμονιέρηδες, που θα πιστεύουν και θα καταφέρουν να την οδηγήσουν με σιγουριά και ασφάλεια στις τρικυμίες....
      Οι συμμαχίες των λαών του Νότου ακόμη δεν ξεκίνησαν, τα δανεικά κι αγύριστα βαρύνουν μόνο εκείνους που τα φάγανε, δεν ενοχοποιούν καθόλου ΕΜΑΣ που δεν υπήρξαμε συνένοχοι. Αυτομαστιγωθείτε ελεύθερα όσοι νιώθετε συμμέτοχοι. Μη γενικεύετε όμως την ενοχή.
      Τα ....βαθιά δε νερά της Ευρώπης ,κατάντησαν αηδιαστικό κι επικίνδυνο έλος, απ΄όπου όλα τα ''θύματα'' ψάχνουνε τρόπο να γλιτώσουν. Θα τον βρούν.
      Τα ...δανεικά που εσείς σκορπίσατε με επιπολαιότητα, ΔΕΝ ΤΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ. Μπορούμε να ζήσουμε και με πολύ λιγότερα, αρκεί κάθε μέρα να κτίζουμε ένα κομμάτι του αύριο κι όχι να σκάβουμε το λάκκο που θα μας θάψουν.
      Και όχι, για τα λασπόνερα δεν είμαστε.
      Για τ' ανοιχτά κι ελεύθερα πελάγη ήτανε πάντα οι Έλληνες. Όσοι φοβάστε, καθίστε στα ρηχά για να να πατώνετε.
      Εμείς, δε θέλουμε τη μοίρα του δούλου.

     • ορεσείβιος avatar
      ορεσείβιος @ B.Q 09/04/2013 19:02:28

      Μακάρι Βασίλισσα να μπορούσε κάποιος ηγέτης να πληρώσει τους συνέλληνες με αυτά τα ωραία λόγια αντί για ευρά και να το αποδεχτούν με χαρά ...
      Θα είμασταν όλοι πλούσιοι..

      Κατά τα άλλα ,όλοι είμαστε δούλοι του χρήματος.Αυτού που δεν έχουμε ή αυτού που έχουμε.Οι λίγες εξαιρέσεις απλά τονίζουν τον κανόνα.

     • B.Q avatar
      B.Q @ ορεσείβιος 09/04/2013 21:09:42

      Καλέ μου ορεσείβιε, τα όμορφα λόγια χρησιμεύουν όταν εμπνέουν και οδηγούν μεγάλες πράξεις. Το χρήμα, ευρώ, δραχμή, λίρα ή ρούβλι, είναι ένα αναγκαίο κακό. Δεν είναι αγαθό που εξαγοράζει την ευτυχία μας. Το ότι αυξάνουν σκόπιμα το κόστος ζωής μας και μας ωθούν να γινόμαστε ''δούλοι'' που σέρνονται για να εξυπηρετήσουν πλαστές ή παραφουσκωμένες ανάγκες, δε δικαιώνει αυτούς που στήνουν το παιχνίδι, ούτε όσους ασυνείδητα συμμετέχουν ξεπουλώντας την ψυχή τους.
      Γιατί τελικά, πάντα θα ''είναι ο καπιταλισμός'' φίλε μου.. :-)

     • ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ avatar
      ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ @ B.Q 09/04/2013 23:55:16

      Τα σέβη μου...

 11. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 09/04/2013 12:33:03

  Σ' αυτή τη φάση, παρακολουθώντας το σλάλομ με τις απότομες σβούρες "Μάιος -Ιούνιος - Αμβούργο - Βερολίνο - Ουάσιγκτων - Λευκωσία - ΑΝΕΛ", μου φαίνεται ότι ο Αλέξης βρίσκεται σε φάση αντίστοιχη με "το Ζάππειο ΙΙ".
  Μέχρι να αναφωνήσει "ρουά μάτ" και να πάρει τα κλειδιά, μπορεί και να μεσολαβήσει κάποιος "αριστερός τεχνοκράτης Παπαδήμος" - ίσως με την ευκαιρία της διεκπεραίωσης κάποιου "κουρέματος" μη ασφαλισμένων τραπεζικών καταθέσεων σε Ισπανία, Ιρλανδία και Ελλάδα. Τι θα λέγατε για τον κ. Βαρουφάκη (εντελώς τυχαίο όνομα, ως παράδειγμα) ;
  Μετά το ρουά ματ ίσως θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθησουμε κάτι που θα μοιάζει αμυδρά, αλλά ουσιαστικά, με "μνημονιακό Τσίπρα" - και πιθανότατα θα απολαύσουμε τους αποσχισθέντες "Ανεξάρτητους Σύριζες".
  Εκτός άν Αντώνης και Αλέξης πάνε για compromesso storico, αλά Ματέο Ρέντσι και Μπερλούσκα των ομόφατσων. O Ρέντσι είναι ο δήμαρχος της Φλωρεντίας, και διεκδικει την ηγεσία απο τον Μπερσάνι.
  Έτσι ή αλλοιώς, η "δουλειά" θα γίνει απο την παρούσα βουλή. Χωρίς εκλογές. Με μετατοπίσεις ή ανατροπές κομματικών συμμαχιών, νέες διασπάσεις κτλ. Το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα "έκαψε τα καύσιμα" που είχε στη διάθεσή του, το παράθυρο του χρόνου του κλείνει.
  Αυτές είναι οι προβλέψεις μου, αγαπητέ Προφήτη. Παρακινδυνευμένες φαίνονται. Ξέρεις όμως πόσο σκληρός realist είμαι.

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ Uncle Stgm 09/04/2013 13:40:28

   Το ενδεχόμενο ιστορικού συμβιβασμού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με άλλον στο τιμόνι της ΝΔ σας έχει περάσει από το μυαλό, αγαπητέ Θείε; Εμένα μου πέρασε όταν διάβασα την ανάλυσή σας.

  • M.B avatar
   M.B @ Uncle Stgm 09/04/2013 18:07:26

   @ Uncle Stgm : Δε χρειάζεται να γίνει ...μνημονιακός ο Α.Τσίπρας, αλλά με τη βοήθεια και των ΙταλοΙσπανοΠορτογαλικών ανακατατάξεων, να συναντηθεί με τον Α.Σαμαρά αρκετά πιό ''αριστερά'' από εκεί που σήμερα στέκεται πεισματικά ο Πρωθυπουργός, καταδικάζοντας τον εαυτό του στον άχαρο ρόλο του διαχειριστή της κρίσης. Μπορούν να λειτουργήσουν αρμονικότατα από κοινού, ως συνδημιουργοί του αύριο. Γιατί όχι;

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Uncle Stgm 09/04/2013 19:00:03

   Σε περιπτωση που κουρευθουν μη ασφαλισμενες καταθεσεις η Ελλαδα πρεπει να φυγει απο το ευρω αμεσως.Εχουν θυσιασθει τα παντα για το ευρω.Τι ειναι αυτο,φετιχ;Υποτιθεται οτι ειναι σταθερο νομισμα.Εαν ομως κουρευονται καταθεσεις παυει να ειναι.Οποτε για ποιο λογο ακριβως θελουμε ευρω και οχι δραχμη;Αντε στο διαβολο με το νομισμα σας και την ενωση σας.

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ ψυχραιμια 09/04/2013 21:59:59

    Γιατί ψυχραιμία;
    Δες το ...ψύχραιμα.
    Απομόχλευση γίνεται. Αυτό είναι οι κρισεις, καταστροφή πλενονάζοντος κεφαλαίου.
    Ο αποθησαυρισμένος στην εποχή της φούσκας πλούτος έχει εναποτεθεί ως κεφάλαιο, είτε πάγιο (κατοικίες + άλλα ακίνητα + εξοπλισμός), είτε κινητό (μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα αλλά και επενδυτικές καταθέσεις).
    Τα ακίνητα απομοχλεύονται με την απουσια αγοραστών και πτώση τιμών.
    Τις μετοχές τις βλέπεις, μπατιρόσπορα έγιναν.
    Τα ομόλογα δημοσίου κουρεύτηκαν, τα εταιρικά είναι στα αζήτητα.
    Τα εμπορεύματα και ο εξοπλισμός "τρώγονται" απο τα ζημιογόνα χρόνια των εταιριών.
    Οι μισθοί ρημάχτηκαν.
    Οι επενδυτικές καταθέσεις τι είναι; Μονής κατευθυνσης, μόνον ανοδικές, ενώ όλα φεύγουν κάτω; Εφευρέθηκε το αεικίνητο και δεν το καταλάβαμε; Παράγεται ενέργεια εκ του μηδενος;

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ ψυχραιμια 10/04/2013 13:22:12

    ψυχραιμια, πως κι άλλαξες θέση ; Είσαι υπερμαχος της διάχυσης του έθνους μέσα στην ένωση και κατάργησης της "Ελλάδας που ήξερα", μόλις παραπάνω το γράφεις.
    Έχεις πάνω από 100 χιλ σε τράπεζα και φοβάσαι;

 12. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 09/04/2013 13:20:00

  Ο Γκάτσος τα είπε σωστά.
  Οι σκληροί πλούσιοι γέροντες είναι ότι πιό παρακμιακό και καλοπερασάκικο υπάρχει στη χώρα της φαιδράς κολοκυθέας.
  Αυτοί μας έφεραν εδώ, συσσωρεύοντας και καταναλώνοντας. Αγκιστρωμένοι στο "πειρατικό σεντούκι" τους επιμένουν μέσα στην τρικυμία. "Για τους απογόνους ρε γαμώτο".

 13. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 09/04/2013 13:48:31

  Και σαχ-ματ να κάνει, δε θα είναι το τέλος της παρτίδας, τουλάχιστον αυτής που έχει σημασία για τη χώρα. Το κακό είναι ότι θα αναθαρρήσουν όλοι οι μαθητευόμενοι, θα τα μάθουν στραβά και θα μείνουν μια ζωή μαζέτες.

 14. Nik avatar
  Nik 09/04/2013 13:51:08

  Μπορεί να μην ακούγεται αρκούντως "πολιτικό", αλλά το τεστ του ικανού ηγέτη στην εποχή μας είναι απλό: είναι τεχνοφοβικός ή όχι; Ξέρει να ανοίξει τον υπολογιστή και να διαβάσει ηλεκτρονικό ταχυδρομείο; Κατανοεί τι μπορεί να κάνει για τη χώρα η τεχνολογία και έτσι να παρακάμψει ενστάσεις και αυτόματα να λύσει τα σημερινά "δήθεν" προβλήματα, πχ φοροδιαφυγή, αποτελεσματικότητα ενόπλων δυνάμεων, εκσυγχρονισμό γεωργίας και πολλά άλλα;

  Αυτό είναι που δεν έχει ο Αλέξης. Η ρητορική του δείχνει έναν τεχνοφοβικό φαφλατά αριστερών προδιαγραφών και το ίδιο ισχύει για όλη την ομάδα που τον περιβάλλει. Ετσι ήταν και ο Αντρέας με τα infomatics που μόνο αυτά δεν μας έφερε.

  Χωρίς τεχνολογία παραμένουμε μια χώρα χωρίς νευρικό σύστημα που δεν ξέρει τίποτε για τον εαυτό της, άρα δεν μπορεί να προδεύσει. Ο νέος ηγέτης πρέπει να παίζει την τεχνολογία στα δάχτυλα του και να κατανοεί τι μπορεί να κάνει για τη χώρα, να μην είναι ένας ακόμη talking head.

  • Μ.Γ avatar
   Μ.Γ @ Nik 09/04/2013 20:18:43

   Ψιτ ! Ξεχνας οτι ο Τσιπρας ειναι μηχανικος του ΕΜΠ !!!

   • Βούρδουλας avatar
    Βούρδουλας @ Μ.Γ 09/04/2013 23:16:34

    Δολοφονικό χιούμορ.

 15. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 09/04/2013 13:53:05

  Βλέπεις άλλη προσωπικότητα, με προσόντα να αναλάβει το "λεωφορείο";
  Άν αυτό σημαίνει επιστροφή στο τιμόνι της ΝΔ αυτού που υποπτεύομαι, απελθέτω απ' εμού το ποτήριον τούτο.
  Σε τέτοια περίπτωση, μυριόστομη θ' ακουστεί η κραυγή "μάνα θα πάω στα καράβια".

  • panas avatar
   panas @ Uncle Stgm 09/04/2013 16:09:09

   Λέτε να δούμε τους κρατιστές της λαϊκής δεξιάς να συναποφασίζουν με φιλελεύθερους «νεοαριστερούς» του ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον ΚΚ…
   Να δούμε τον ΚΚ με τον Τσίπρα να αποφασίζουν για τις τύχες της Ελλάδας βλέποντας μαζί ματς με τον Παναθηναϊκό;

   • μεταρρυθμιστής avatar
    μεταρρυθμιστής @ panas 09/04/2013 20:10:13

    @ Panas Αν είναι να γίνει κάτι τέτοιο, να μας το πείτε γρήγορα, για να κλείσουμε εισιτήρια για Νέα Ζηλανδία εγκαίρως...

 16. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 09/04/2013 14:17:00

  Εχει αναρωτηθει κανείς άραγε, αν τελικά επιλέξουμε εκλογές για να παίξουμε επανάσταση, τι θα γίνει με τις τράπεζες?
  Θα αφήσουν οι ελληναράδες τα ευρά στην τράπεζα?
  Θα μείνουν ανοιχτές οι τράπεζες με τις ΄φήμες να περιφέρονται ως ύαινες και άρπυες?
  Εδώ έγινε της τρελής στο ΧΑΑος προχθές και είχαμε πρόωρη πασχαλιάτικη σφαγή των αμνών.
  Ο δε νικητής των εκλογών τι θα παραλάβει? Θα έχει ευρά , μιλάμε για ρευστό, να πληρώσει συντάξεις και μισθούς?
  Η υπηρεσιακή κυβέρνηση ενός μήνα τουλάχιστον θα μπορεί να κλείσει τις τράπεζες, να φέρει νόμους περιορισμού διακίνησης κεφαλαίων κλπ?
  Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές ,ας δοκιμάσουμε να σκεφτούμε ένα περιβάλλον εκλογών, με δηλώσεις κάποιων απο βρυξέλες ότι οι έλληνε ςθα αποφασίσουν την θέση στο ευρώ, εμείς τους θέλουμε, αλλά θα σεβαστούμε τα αποτελέσματα...Και ο σίριζα να παίζει με τις λέξεις...
  Και οι καμένοι, ψεκασμένοι,χρυσασμένοι να διαγκωνίζονται σε κούγκια και αέρα.
  Δεν θα μείνει ούτε θυρίδα στις τράπεζες όχι ευρώ..
  Στην κύπρο είδαμε τι συνέβη με την ομόφωνη απόφαση όλων να παραμείνουν στο ευρώ...Τράπεζες κλειστές μια εβδομάδα.
  Εδώ θα γινόταν η επανάσταση που όλοι ελπίζουν..Αν αυτό θέλουμε εμείς και μερικοί γραφικοί του σύριζα, οι όποιοι σοβαροί εκεί μέσα που θα κληθούν αν είναι νικητές να διαχειριστούν άδεια ταμεία και τράπεζες τρέμουν και με την ιδέα μόνο..Δεν είναι για πλάκα και καλαμπουράκια η διακυβέρνηση της χώρας κόντρα στον καιρό.
  Ας ξεχάσουμε εκλογές και λοιπά επι του παρόντος και για κανά χρόνο ακόμη μέχρι τις ευρωεκλογές αν γίνουν και αυτές, και βλέπουμε...
  Αν δεν ξεκαθαρίσει η κατάσταση της χώρας ,με τις τράπεζες κυρίως ,δεν προκειται να γίνει τίποτε.

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ ορεσείβιος 09/04/2013 16:12:01

   Πολυ σωστα ορεσειβιε.

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ Ρηνα 09/04/2013 16:13:39

    Θειε ακομα το Χρηματιστηριο ατενιζεις;

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ Ρηνα 09/04/2013 17:01:33

     Το θέαμα είναι ένα τρισάθλιο "μεγαλείο", Ρήνα.
     Το δράμα των αλαζόνων του 1999 παίζεται τώρα με μορφή κωμωδίας.
     Εξ αποστάσεως είναι διασκεδαστικό.

 17. dim avatar
  dim 09/04/2013 14:37:07

  Αν θέλουμε κάποτε να πάμε μπροστά ως χώρα, θα πρέπει ο λαός να μάθει τους λαϊκιστές και τους δημαγωγούς να τους στέλνει σπίτι τους ΠΡΙΝ αναλάβουν την εξουσία και αποδείξουν στη πράξη το λαϊκισμό και τη δημαγωγία τους... Να τους τακτοποιεί δημοσκοπικά σε μικρά μονοψήφια ποσοστά, ώστε να ξέρουν ότι αυτά τα εύκολα λόγια, οι υποσχέσεις και τα "και έτσι και γιουβέτσι" δε περνάνε πια στο λαό, ώστε να απαλλαγούμε μια και καλή από αυτούς και να το πάρουμε απόφαση ότι ένας μόνος δρόμος υπάρχει, και αυτός είναι ΚΑΙ επίμονος, ΚΑΙ σκληρός, ΚΑΙ με πόνο και δυστυχία, αλλά είναι ο μόνος δρόμος που εξασφαλίζει τις λιγότερες δυνατές απώλειες, και μια ασφάλεια και ευημερία για τις επόμενες γενεές…

  Η Ευρώπη αν είναι να διαλυθεί θα διαλυθεί, εμείς όμως μέχρι να συμβεί αυτό, πρέπει να είμαστε μέσα… Διότι για φανταστείτε να αλλάξει ρότα τελικά, και όχι μόνο να μη διαλυθεί αλλά να λύσει όλα της τα προβλήματα και να είναι πανίσχυρη στο παγκόσμιο χάρτη για τις επόμενες δεκαετίες, και εμείς να έχουμε κατέβει από το τρένο με δική μας πρωτοβουλία… Λαϊκιστές που μιλάνε για πυρηνικά, τσαμπουκάδες, μονομερείς ενέργειες κλπ (τα είδαμε και στη Κύπρο), πρέπει να τους στέλνουμε σπίτι τους με το που θα αρθρώνουν τέτοιες προτάσεις… Και εμείς όχι μόνο δε τους στέλνουμε σπίτι τους αλλά τους δίνουμε (27%, και 7% και 7% = 41% !!!!!). Και μετά μας φταίνε οι άλλοι… Κάποτε το δίναμε το 45% στο λαϊκιστή Ανδρέα, τώρα το δίνουμε αθροιστικά στους 3 αυτούς λαϊκίστικους σχηματισμούς… Δε βάζουμε μυαλό με τίποτα…

  • Nik avatar
   Nik @ dim 09/04/2013 16:16:19

   ΣΩΣΤΟΣ!!!

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ dim 10/04/2013 08:03:17

   Άψογο! Αυτά λέμε πολλοί εδώ μέσα τόσους μήνες και πολλοί άλλοι δεν έχουν πιάσει το νόημα τους.

 18. Anendaxtos avatar
  Anendaxtos 09/04/2013 14:51:22

  Ένα ακόμα πολύ καλό άρθρο του Προφήτη. Θα σταθώ σε αυτήν την παράγραφο:
  "Γι’ αυτό δεν πρόκειται να θέσουμε ερωτήματα του τύπου «μα τι κάνει η ΝΔ;» ή «καλά, εκεί στην ΝΔ δεν βλέπουν;». Έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας."
  Δεν ξέρω τι συμπεράσματα έχει βγάλει ο Προφήτης, αλλά τα δικά μου συμπεράσματα είναι αυτά:

  1) Επικοινωνιακά οι δηλώσεις υπουργών που κατέχουν σημαντικές θέσεις (Χατζηδάκης, Θεοχάρης και λιγότερο Στουρνάρας) είναι για κλάμματα. Όταν ο υπουργός ΣΟΥ κάνει δηλώσεις για θέματα που αγγίζουν το σύνολο των πολιτών (όπως υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ληξιπρόθεσμες οφειλές) και συμπληρώνει τις δηλώσεις του με την πρόταση: "Αν συμφωνήσει η Τρόικα" τότε κλάψτα Χαράλαμπε. Ο κόσμος ΔΕΝ ψήφισε την τρόικα. Σε ψήφισε για να ΠΕΙΣΕΙΣ την τρόικα ότι η κατάσταση είναι δραματική και σε λίγο θα γίνει ανεξέλεγκτη.

  2) Όλοι ξέρουμε ότι ούτε το ΕΣΠΑ, ούτε οι εξοφλήσεις των χρεών του κράτους προς τους ιδιώτες θα κινήσουν την αγορά. Πια αγορά; Οι περισσότεροι επαγγελματίες κι επιχειρηματίες είναι καταχρεωμένοι στις τράπεζες και στα ασφαλιστικά ταμεία και οι υποψήφιοι πελάτες, στο σύνολό τους δεν ξέρουν αν θα έχουν χρήματα να επιβιώσουν τον επόμενο μήνα. Το ξέρει αυτό η κυβέρνηση; Το ξέρει, αλλά περιμένει (κάνοντας ότι μπορεί, είναι η αλήθεια, ώστε να καθυστερήσει τουλάχιστον τις κατασχέσεις και τις ποινικές διώξεις) Αν ο κόσμος στις δημοσκοπήσεις δεν εκτινάσσει τον ΣΥΡΙΖΑ είναι γιατί προσπαθεί να κάνει υπομονή μήπως κι αυτό που "περιμένει" η κυβέρνηση, ότι και να' ναι αυτό, έρθει γρήγορα ώστε να μπορέσει να δει κάποια κινητικότητα στην αγορά και μαζί την ελπίδα. Από την στιγμή που, είτε για τραπεζικά χρέη, είτε για χρέη στην εφορία αρχίσουν οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις το τέλος της κυβέρνησης θα είναι θέμα μηνών.

  Συμπερασμα: Αν περιμένει κάτι ο Σαμαράς, να εύχεται να έρθει γρήγορα. Ως τότε ας αναγκάσει τους υπουργούς του να το βουλώσουν μια και δεν έχουν τίποτα σημαντικό να πούνε._

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Anendaxtos 09/04/2013 16:21:31

   Το επικοινωνιακο ηταν παντα το μεγαλο προβλημα της ΝΔ, γερασαμε μαζι του και παντα εκει, αμειλικτο να χαμογελαει με σαπισμενα δοντια σαν τη γρια φαφουτα....

 19. χαρης avatar
  χαρης 09/04/2013 15:10:09

  σύμφωνα με επίσημα στοιχεία 120.000 νέοι ελληνες επιστήμονες έφυγαν την τελευταία τριετία στο εξωτερικό οπότε αυτα για φραπεδες πεστα στα παιδιά σου ή στα εγγόνια σου

  • βενζεβουλ avatar
   βενζεβουλ @ χαρης 09/04/2013 15:56:09

   στο ραβινο η απαντηση

 20. Νιόβη avatar
  Νιόβη 09/04/2013 15:10:20

  Νομίζω ότι κι οι δυο τον ίδιο υποπτευόμαστε.

  Παραφρασμένα θα χρησιμοποιήσω τα λόγια κάποιου άλλου: «Δεν έχει πλοίο για σε, δεν έχει οδό. Ετσι που τη ζωή μας ρήμαξαν εδώ στην κώχη τούτη τη μικρή, σ' όλη την γη την χάλασαν».

 21. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 09/04/2013 15:16:27

  Δες τι γίνεται χθές και σήμερα, αγαπητέ ορεσίβειε, στο αναρχοΧΑΑος.
  Αεροπλανάκι τύπου "Σαλί Μπερίσα και της παρέας του".
  Μίλησε κανείς για "εποπτικές αρχές";
  Έπρεπε να το είχαν κλείσει απο χθές. Υπο άλλες συνθηκες γινόταν αναστολή επειδή το "Περίπτερο του Γιγαντιαίου" έκανε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου γαι να αγοράσει τον "Τηλεφωνικό Θάλαμο του Γαργαντούα".
  Τώρα παρέλυσαν, τσιμουδιά.
  Πεθύμησα τον "Ολλανδό με το ψαλίδι", φέρτε τον, να τους κάνει "Τζόρτζεβιτς και Γεωργάτο".
  Και μετά στην Κωνσταντοπούλου, για βασανιστήρια.
  Τους χρειάζονται ή δεν τους χρειάζονται;

  • ορεσείβιος avatar
   ορεσείβιος @ Uncle Stgm 09/04/2013 18:41:58

   Τοιούτοι μας πρέπουν ημάς, Θείε, αρχιερείς του ΧΑΑους.

   Λίγα ηρωικά λόγια, μερικά έπη του παρελθόντος και είμαστε έτοιμοι μέσα σε δέκα λεπτά απο το σταύρωσον να πάμε στο ωσαννά...
   Το πρωί βρίζουμε την κυβέρνηση, το μεσημέρι τρέχουμε να αγοράσουμε μετοχές που η ανίκανη κυβέρνηση κατέστρεψε, το βράδυ πανηγυρίζουμε στα καφενεία για την έμπνευση και την άλλη μέρα βριζουμε πάλι την κυβέρνηση για τον μουντζουρη που δεν προλάβαμε να διώξουμε...
   Εκατό η αλεπού, εκατόν μία τα αλεπουδάκια δεν γίνεται...

   Γιατί οι εποπτικές αρχές να στερήσουν τον λαό απο μια ανεπανάληπτη νίκη,πρόσκαιρη μεν ,αλλά νίκη κατά των κακών της τρόικας? Θα μας φάνε τα λεφτά αλλά θα τους ταράξουμε στο κέρδος εμείς...Οχι παίζουμε.
   Εξ άλλου πρέπει να βρεθεί και το ιδιωτικό χρήμα για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της γιούρομπανκ...Δυό τρείς μέρες ακόμη και έτοιμη η ανακεφαλαιοποίηση..

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ ορεσείβιος 09/04/2013 22:04:20

    Εδώ ο άλλος, ο "Κύπριος αριστερός", ρούφηξε 9 δις απο τον ELA για την κρατικοποιημένη Λαική.
    Για 60 εκατ. ευρά επί 3 ημέρες ανόδου, για 180 ψωροεκατ. αέρα θα σκάμε τώρα;

 22. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 09/04/2013 15:19:38

  Αγαπητοί μου είναι πασιφανές ότι το κόμμα της αξ. αντιπολίτευσης πάσχει από τα ίδια συμπτώματα και των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων από τα οποία, υποτίθεται, διαφέρει. Είναι και αυτό προϊόν παλαιάς μεταπολιτευτικής κοπής. Το μοναδικό του προσόν είναι ότι "δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα".
  Πολύ φασαρία για το τίποτα. Οι αντιδράσεις της συντηριτικής παράταξης θυμίζουν λιγάκι δεκαετία του 70. Χαμογελάστε. Η ζωή είναι ωραία και τη ζούμε άπαξ.

  • ορεσείβιος avatar
   ορεσείβιος @ Γιάννης Φαίλτωρ 09/04/2013 16:02:14

   Δεν έχουν δοκιμαστεί τα άτομα..Οι προτάσεις τους όμως είναι χιλιοδοκιμασμένες και σίγουρες ως προς το αποτέλεσμα...
   Κακέκτυπη αντιγραφή λαικισμού παπανδρεικής εποχής του 1980 ..Ομως σήμερα είμαστε 40 χρόνια σχεδόν μπροστά..
   Οταν όλοι σιγά σιγά και με την σειρά τους μαζεύονται στο μαντρί, όταν όλοι κάνουν γαργάρες τις βαρύγδουπες δηλώσεις (Λουξεμβούργο, Αυστρία πχ), όταν δεν υπάρχει ούτε ένας ξένος ηγέτης να δηλώνει συμπαράσταση στους κύπριους,πρέπει να καταλάβουμε ότι η ζωή δεν είναι όπως την ονειρευόμαστε..
   Οποιος κινηθεί έξω απο το προκαθορισμένο πλαίσιο, που δεν ξέρουμε ακόμη που οδηγεί, έχει τελειώσει γρήγορα και σίγουρα.Οσοι μένουν μέσα μπορούν να ελπίζουν μονο.
   Θα φανεί στο μέλλον μόνο,και εκ των υστέρων αν θα πετύχει το πείραμα.
   Απο ότι φαίνεται κανείς δεν θα δώσει λεφτά, ούτε θα πολεμήσει κιόλας για να εισπράτουν συντάξεις οι άγαμες κορασίδες και οι τυφλοί ταξιτζήδες μας.
   Αυτό το μήνυμα το στέλνουν απο παντού, είτε άγαρμπα και ωμά είτε περιφραστικά και πιό γλυκά.

   Θα έχουμε μεγάλη πλάκα τελικά αν δοκιμάσουμε να γυρίσουμε πίσω 40 χρόνια...Σιδηρούν παραπέτασμα, καλοί και κακοί, αμερικανικές βάσεις και βοήθειες ,άδηλες πληρωμές ...
   Αν υπάρχουν σοβαροί στον σύριζα θα κάνουν την μεγαλύτερη κολωτούμπα απο υπάρξεως ελλάδας, μεγαλύτερη και απο το έξω οι βάσεις.
   Αν δεν υπάρχουν, ας μην το συζητάμε..Δεν θα προλάβουν ούτε να παραλάβουν κλειδιά..
   Τα χρυσόαυγα δεν θα συνοδεύουν γριούλες στα ΑΤΜ, θα μαζεύουν τα ΑΤΜ απο τις τράπεζες, και ποιός θα τα συμαζέψει μετά? Ο δραχμαζάνης η ο αναρχοβαγγελάκης?
   Ούτε σαν υπόθεση εργασίας δεν μπορεί να σταθεί το σενάριο με σίριζα κυβέρνηση και έξοδο απο ευρώ..

   Κατ αρχάς όλοι οι εδώ επαναστάτες θα τρέξουν να πάρουν τα όσα λίγα ή πολλά ευρά έχουν απο τις τράπεζες μια βδομάδα τουλάχιστον πριν τις εκλογές.
   Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα υπάρχει εχέφρων άνθρωπος που θα φωνάζει έξω απο το ευρώ και θα αφήσει τα λεφτά του στην τράπεζα για να τα μπλοκάρει μετά ο όποιος δραχμαζάνης υποχρεωτικά σύμφωνα με την αποφαση του λαού.
   Στην ελλάδα ζούμε και ξεραινόμαστε όλοι..χλωρά και ξερά.
   Για την ωρα βλέπω μια ησυχία και ψυχραιμία στις τράπεζες,καμιά σχέση με τα ηρωικά του μαρτίου του 2009 και μετέπειτα.

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ ορεσείβιος 09/04/2013 19:19:30

    Αχ βρε βουνίσιε. Δίκαιο έχεις. Αλλά που να το βρεις;

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Γιάννης Φαίλτωρ 09/04/2013 16:22:26

   Σ επιασε η Ανοιξη μαλλον.

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Ρηνα 09/04/2013 16:27:21

    Έρχεται Πάσχα οπότε αναμένεται Ανάσταση. Εδώ που είμαι βέβαια έχει βροχή και κρύο αλλά δεν πειράζει.
    Νυνί δε μένει πίστις, ελπίς, αγάπη, τα τρία ταύτα μείζων δε τούτων η αγάπη.

 23. cp avatar
  cp 09/04/2013 15:28:34

  Γενικά ομιλούμε για ρουά , αλλά μας ξεφεύγει το πλέον σημαντικό:
  H οικονομία στην πατρίδα μας έχει ήδη εισέλθει στο στάδιο της περιήδνισης με
  ανεργία 27+ % ,ληξιπρόθεσμα ,κόκκινα δάνεια. Ο αξιότιμος υπουργός οικονομικών πλέον ζεί σε εικονική πραγματικότητα .
  Θα σπάσει ή φούσκα ή όλο το πολιτικό σύστημα θα βάλει πλάτη να παραμείνουμε στο ευρώ? Και όταν λέω όλο το πολιτικό σύστημα είναι μέσα και ο Τσίπρας και το ΚΚΕ. Τα λεφτά πολλά ,η αγάπη για εξουσία απεριόριστη !
  Θα το δείξει !!!
  Πάντως η οικονομία θα εκδικηθεί σύντομα ! Δεν μπορείς επί μακρόν να κρύβεις σκουπίδια κάτω από το χαλί !
  Το αν θα μείνουμε ή όχι στο ευρώ δεν εξαρτάται από τον Τσίπρα η τον Σαμαρα , εξαρτάται από τις αντοχές του συστήματος στην επερχόμενη κατάρρευση της οικονομίας.

 24. jkr avatar
  jkr 09/04/2013 15:35:45

  Τιμή σε ένα ολοκληρωμένο κι άνευ συμπλεγμάτων κείμενο και στους παλαιούς συνσχολιαστές.

 25. roadrunner avatar
  roadrunner 09/04/2013 16:17:22

  "Πάσα που αμέσως μετέτρεψε σε γκολ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ : «Δώστε μας τα κλειδιά!»"
  Προφήτη λες ότι σκόραρε ο syriza, αλλά τον είδαμε τον syriza χθές βράδυ,
  να τρέχει αλαφιασμένος έξω από το γήπεδο... όπου φύγει-φύγει..
  ότι δήθεν προσβλήθηκε όλο το κόμμα από το "πρετεντέρειο ανθρωπόμορφο τέρας", και για αυτό δεν έστειλε εκπρόσωπο στην εκπομπή του μεγκα,
  (όχι για να γλιτώσει την αντιπαράθεση ενός συριζαίου με τον πρώην σύντροφο Αλαβάνο ) ....
  Δεν διακρίνω και πολύ "κυβερνητική αυτοπεποίθηση" στο χθεσινό κρυφτούλι του syriza...
  Πέρα από αυτό, η εξάντληση του κόσμου είναι γεγονός. Η εξάντληση όμως, δεν συνεπάγεται και εμπιστοσύνη στο syriza. Η αξιοπιστία τους, ως εναλλακτική είναι αρκετά πεσμένη πλέον. Έχουν χάσει το ατού του άγνωστου και διαφορετικού, τους μάθαμε σιγά-σιγά, ειδικά μετά από ένα χρόνο φθοράς τους, ως αξιωματική αντιπολίτευση (κούρεμα Κυπριακών καταθέσεων, δημόσια στήριξη ως και ενθάρρυνση τρομοκρατών, ξεκάθαρες ανθελληνικές θέσεις στο Μακεδονικό και αλλού, κτλ).
  Πέρα από αυτά, οπωσδήποτε, στο θέμα του τζαμιού έχεις απόλυτο δίκαιο σε όσα έγραψες.

 26. βενζεβουλ avatar
  βενζεβουλ 09/04/2013 16:34:04

  Φίλε dim βλέπεις κανένα κόμμα στην ελλάδα με σχέδιο και έτοιμο να συγκρουστε με τα κακώς κείμενα της χώρας γιατι άμα το βλέπεις πες το και σε εμάς για να ψηφίσουμε και μην μου πεις για Ν.Δ γιατι μέχρις στιγμής δεν έχει δείξει κανένα έργο(το χαράτσι συνεχιζεται,τα επαγγέλματα είναι ακόμα κλειστα,το φπα δεν μειώθηκε,οι επίορκοι είναι ακόμα στην θέση τους,το έσπα παγωμένο,αποκρατικοποιήσεις μηδέν,κανένα πρόγραμμα για ανάσχεση της ανεργίας κ.ά)

 27. fe avatar
  fe 09/04/2013 16:36:51

  επιτελους ενα καλο αρθρο με πολυ καλα σχολια.Ας σταματησουμε τα αυτογκολ με προεδρο του 15μελους,θεωρια των δυο ακρων ,η το χειροτερο ολων πριν απο μερικους μηνες λεγαμε οτι δεν θελει να κυβερνησει και τωρα λεμε οτι κανει τα παντα για κυβερνησει και αλλα φαιδρα.

  Ενας τροπος υπαρχει για να μην δει εξουσια ο κυριος αυτος.Αλλαγη πολιτικης 180 μοιρες (εκτος αν μας προλαβει κανενας ξαφνικος θανατος π.χ. κουρεμα καταθεσεων).Αλλιως η ανοδος του στην εξουσια ειναι τοσο σιγουρη οσο και αν θα ξημερωσει αυριο.

 28. Συριζαλβανία του Χότζα avatar
  Συριζαλβανία του Χότζα 09/04/2013 17:28:20

  Προφήτη, θεωρώ το άρθρο εστιάζει σε λάθος σημεία και καταλήγει σε λάθος συμπεράσματα, με αποτέλεσμα να χάνει τη δυναμική του. Αρχικά, ας εστιάσουμε στα πραγματικά/τωρινά δεδομένα:
  α) Η κυβέρνηση έχει βαλτώσει
  β) Το τρίτο μνημόνιο περιέχει τα πιο εμπροσθοβαρή μέτρα
  γ) Οι δημοσκοπήσεις απεικονίζουν 2 κυρίαρχα κόμματα με μικρή δυναμική
  δ) το 75,6% εκλογικού σώματος (GPO) κρίνει ως ανέφικτη την αντιμνημονιακή πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση των μνημονίων και παραμονή στο ευρώ (το 21,8% τη θεωρεί εφικτή!!!)
  ε) Το 70,7% δεν επιθυμεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

  Αν υποθέσουμε ότι την Κυριακή είχαμε εκλογές και πρώτο κόμμα αναδεικνυόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, που μαζί με το bonus των 50 εδρών και τη συμπόρευση των ΑΝΕΛ σχημάτιζαν κυβέρνηση. Η συγκεκριμένη υποθετική συγκυβέρνηση θα είχε να επιλέξει μεταξύ 2 δρόμων (αφού μέχρι στιγμής δεν έχει κατατεθεί πρόταση εξόδου από το ευρώ όπως στην Ιταλία ο Γκρίλο και εμμέσως ο Μπερλουσκόνι):
  1) Την κατάργηση των μνημονίων σε ένα άρθρο. Αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα:
  α) Η ΕΚΤ να απειλήσει με διακοπή του ELA στις ελληνικές τράπεζες
  β) Η Γερμανία και οι σύμμαχοί της να αποκομίσουν οφέλη κατά τη διέρκεια προσπάθειας διαπραγμάτευσης (χαμηλότερα επιτόκια δενεισμού,εισροή μέρους των καταθέσεων από το Νότο που θα φοβόντουσαν ντόμινο)
  γ) Οι χώρες του Νότου θα ήταν πιο αρνητικές καθώς τα επιτόκια δανεισμού τους θα ανέβαιναν από την αβεβαιότητα στην Ελλάδα και μέρος των καταθέσεων θα έφευγαν απο τις τράπεζές του λόγω φόβου μετάδοσης της ''ελληνικής κρίσης", άρα η μάχη εντός ΕΖ θα διεξαγόταν χωρίς συμμάχους
  δ) Η Γερμανία και οι χώρες δορυφόροι της σκλήραιναν τη στάση τους γιατί θα ήξεραν ότι μια υποχώρηση στην Ελλάδα θα τους ανάγκαζε για αλλαγή πολιτικής και αλλού
  2) Η θεωρία της ''καμμένης γης'' που μας αναγκάζει να ''αναθεωρήσουμε'' το πρόγραμμά μας. Αυτή η τακτική είχε εξαιρετικά αποτελέσματα σε περιόδους επίπλαστης ευημερίας με πολιτικούς συσχετισμούς δομημένους πάνω σε παραδοσιακούς ψηφοφόρους και ''καταναλωτές'' πελατειακών δικτύων. Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, θα λέγαμε ότι ανήκουν σε αυτό που λέμε ''αγανακτισμένοι'' άρα χρονικά περιθώρια τέτοιων επιλογών δεν υπάρχουν.
  Συμπέρασμα: Η οξύτητα/τακτική των εκλογών του Ιουνίου από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ δε μπορεί να είναι η ίδια γιατί:
  α) Είναι δύσκολη η εκπόνηση ενός σοβαρού προγράμματος εντός ευρώ
  β) Στις εκλογές του Ιουνίου είχε ''άλλοθι'' μετεκλογικής αλλαγής πολιτικής τη μη ύπαρξη συμμάχων με κοινή αντιμνημονιακή agenda. Μετά το άνοιγμα στους ΑΝΕΛ αυτό το χαρτί κάηκε.

  Τώρα, εν συντομία θα προσπαθήσω να απαντήσω στο ερώτημά σας "Σκάκι για έναν" επικαλούμενος τη "Θεωρία των παιγνίων''. Άλλωστε, μια σύγχρονη μαθηματική θεωρία μπορεί να αναλύσει κάθε είδος αναμέτρησης, από τη ντάμα και το σκάκι μέχρι το ''τζόγο'' ή ένα πυρηνικό πόλεμο, και να προβλέψει το νικητή.
  Η κεντρική ιδέα της θεωρίας ξεκινά με:
  α) Γνώση του συνόλου των παικτών (ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ,υπόλοιπα κόμματα,ΕΖ και ίσως ΗΠΑ)
  β) Υπολογισμός του συνόλου των επιλογών
  γ) Πληροφορίες κατά τη διάρκεια τη διάρκεια του ''παιχνιδιού''
  δ) Προτιμήσεις παικτών (ιδεολογικές αφετηρίες στη συγκεκριμένη περίπτωση)

  Το συμπέρασμα που καταλήγει το άρθρο παρουσιάζει τον Α. Τσίπρα ότι παίζει μόνος στη σκακιέρα. Ουδέν ανακριβέστερον! ΚΑΝΕΙΣ από τους 2 κυριότερους παίκτες δεν παίζει σκάκι, και οι 2 κερδίζουν χρόνο για τη στιγμή που θα αρχίσει η αναμέτρηση. Η ΝΔ μέχρι να θεωρήσει ότι η οικονομία -κάπως- σταθεροποιείται και ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι να καταλήξει στην κεντρικό πολιτικό του πρόγραμμα και δίλλημμα. Τα μέχρι τώρα δεδομένα δε φτάνουν σε κανένα για να αρχίσει το παιχνίδι της πόλωσης. Η ΝΔ γιατί συγκυβερνά με την Κεντροαριστερά (άρα οι τεράστιοι τριγμοί στην κυβέρνηση που θα φέρει μια πόλωση με το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα απειλούνται ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, θα αποσταθεροποιούσαν πλήρως την οικονομία) και ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν έχει έτοιμη εναλλακτική λύση και φοβάται την απότομη πτώση της κυβέρνησης. Και οι 2 ''μονομάχοι'' μένουν με απείρακτα τα ''πιόνια'' στη σκακιέρα. Η ΝΔ περιμένει με ''Βασιλιά" την παραμονή στο ευρώ και ο ΣΥΡΙΖΑ με ''Βασιλιά'' την κοινωνική αγανάκτηση εξαιτίας των μνημονιακών μέτρων. Η κοινή γνώμη κατά 62,8% θεωρεί ότι η κυβέρνηση δε θα πιάσει τους στόχους και παράλληλα 59,4% δηλώνει ότι η Ελλάδα πρέπει πάση θυσία να μείνει στο ευρώ.
  Το παιχνίδι (πόλωση) θα αρχίσει και άρα οι ισορροπίες θα αρχίσουν να αλλάζουν όταν 1 από τους 2 παίκτες αποφασίσει να ρισκάρει:
  α) Ρίσκο ΝΔ: μεταρρυθμίσεις (η Κεντροαριστερά δεν έχει άλλη ρεαλιστική επιλογή από το να ακολουθήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις κοντράρει για να πάρει τους δυσαρεστημένους από τις αλλαγές που θα εκπονηθούν, τα υπόλοιπα κόμματα δεν διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο καθώς και ΕΖ-ΗΠΑ). Στο τέλος της επιλογής αυτής και οι 2 θα έχουν σημαντικά οφέλη. Η ΝΔ θα προσελκύσει τους ψηφοφόρους που θέλουν τα πράγματα να αλλάξουν (μεταρρυθμιστές) και ο ΣΥΡΙΖΑ τους ξεβολεμένους από τις αλλαγές, που φυσικά θα ''καταργήσει'' όταν γίνει κυβέρνηση και άρα αυτοί ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης θα τον ψηφίσουν.
  β) Ρίσκο ΣΥΡΙΖΑ: επιστροφή σε εθνικό νόμισμα (Το κλίμα θα πολωθεί απίστευτα μεταξύ ΝΔ/ευρώ και ΣΥΡΙΖΑ/δραχμή, τα υπόλοιπα κόμματα δε θα μπορέσουν να έχουν δυναμική στο πολιτικό παιχνίδι, οι ΗΠΑ λογικά θα ακολουθήσουν ετεροχρονισμένη/μετεκλογική πολιτική και η ΕΖ θα απειλεί και θα παίζει το παιχνίδι και των 2 και τα 2 κοινωνικά ακροατηρία αντίδραση/φόβος θα ενισχυθούν)
  Συμπερασματικά:
  α) Τελικά η ''ισορροπία Νας" (πόλωση στη συγκεκριμένη περίπτωση) θα θριαμβεύσει γιατί κάθε επιλογή/στρατηγική ενός παίκτη είναι καλύτερη για τον εαυτό του αλλά και για αντίπαλό του. Η διαφορά στο τέλος θα είναι μικρή κάτι που βουλέυει και τους 2 για τους μετεκλογικούς πολιτικούς συσχετισμούς. Ο πρώτος θα αναλάβει την εντολή διακυβέρνησης και ο άλλος θα περιμένει δυναμικά ως έτοιμη εναλλακτική λύση και θα πολιτεύεται με σκληρή αντιπολίτευση γιατί δε φοβάται λιγότερο τις εκλογές απ'ότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.
  β) Οι υπόλοιποι παίκτες (λοιπά κόμματα,ΕΖ) θα διαμορφώσουν τη στρατηγική τους σε μια ''οιονεί" συμμαχία με κάποιον από τους 2 (ΚΚΕ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ θα επιτίθενται στο ΣΥΡΙΖΑ και ΧΑ,ΑΝΕΛ,Τζήμερος,Δράση κλπ στη ΝΔ) αλλά θα καταφέρνουν να αυξάνουν το διπολισμό γιατί δε μπορούν να διαμορφώσουν την agenda.
  γ) Οι -ελάχιστου πολιτικού ρίσκου- κινήσεις, κανένα από τους 2 δε πλήττουν, ούτε αν ο Τσίπρας πήγε στο ελληνικό παρατηρήριο του LSE παρά την εσωκομματική κριτική, ούτε ο Σαμαράς αν προχωρά στη δημιουργία τζαμιού παρά την αντίδραση από ένα κομμάτι της βάσης, ούτε ο Τσίπρας θα χάσει το κόμμα του για αυτό, ούτε ο Σαμαράς τη βάση του γι'αυτό. Αυτές οι κινήσεις έγιναν για να μην κατηγορεί η ΝΔ τον Τσίπρα ότι δεν έχει συνομιλητές στο εξωτερικό (λες και απέκτησε συμμάχους με τα ταξίδια ή αν γίνει Πρωθυπουργός δε θα του μιλάνε) και ο ΣΥΡΙΖΑ το Σαμαρά ότι ακολουθεί την agenda της ΧΑ.
  Άρα και οι 2 παίζουν σκάκι απλά κανείς δε ρισκάρει ακόμα!

 29. Θόδωρος 17.06.2012 avatar
  Θόδωρος 17.06.2012 09/04/2013 18:12:02

  Έχω σχολιάσει ουκ ολίγες φορές εδώ μέσα και κάποιοι πιστεύω ίσως έχουν σχηματίσει μια γενική άποψη για μένα και ξέρουν τι υποστηρίζω.

  Τελευταία φορά (και προηγούμενες) ψήφισα ΝΔ και μέχρι πρότινος ήμουν αισιόδοξος ότι κάτι μπορεί να άλλαζε και ο ΑΣ να κάνει τη διαφορά.
  Όχι να βρει λεφτά μαγικά ή να μεταμορφώσει την Ελλάδα απ' τη μια στιγμή στην άλλη.
  Να φανεί ΑΥΤΟΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ άξιος των περιστάσεων.. Όλοι αντιλαμβανόμαστε, πιστεύω..

  Χωρίς πολλά-πολλά λόγια και ελιγμούς, αν γίνονταν εκλογές αύριο θα ψήφιζα ΔΗΜΑΡ.

  • Θόδωρος 17.06.2012 avatar
   Θόδωρος 17.06.2012 @ Θόδωρος 17.06.2012 09/04/2013 18:16:15

   ...κι ας έχει τους ολίγιστους τον Μανιτάκη και τον Ρουπακιώτη ή την θλιβερή τη Ρεπούση (φτύνω τον κόρφο μου!)...
   Αυτοί δεν με πείραξαν, τουλάχιστον..

   Αυτή είναι η διαμαρτυρία μου

   • Η Αλίκη των θαυμάτων avatar
    Η Αλίκη των θαυμάτων @ Θόδωρος 17.06.2012 09/04/2013 18:27:41

    Ε, όχι και Δημάρ ! Έλεος Θόδωρε! Μπορείς να το δικαιολογήσεις; Γιατί αυτή η αψυχολόγητη προτίμηση; Εκτός και αστειεύεσαι.....

    • Ρηνα avatar
     Ρηνα @ Η Αλίκη των θαυμάτων 09/04/2013 18:39:38

     Ειναι του προοδευτικου συντηρητισμου, χεχε

    • Θόδωρος 17.06.2012 avatar
     Θόδωρος 17.06.2012 @ Η Αλίκη των θαυμάτων 09/04/2013 18:49:10

     Αυτό που είπα ισχύει. Έχω τους λόγους μου.

     Οι 2 που ανέφερα μου μοιάζουν περισσότερο με συμπαθητικούς παππούληδες στο καφενείο παρά για υπουργούς, η άλλη η ακατονόμαστη δε, πιο πολύ έπρεπε να είναι η "θεια του ΑΝΤΑΡΣΥΑ" να ψάχνει για τεκνά με παλαιστινικά κασκώλ παρά στη Δημαρ..

     Αλλά δεν θα πω παραπάνω, μας ακούν γιατί ακουγόμαστε.. Το μόνο που εκτιμάω είναι ότι οι ΔΗΜΑΡιτες κάναν υπέρβαση που κανείς άλλος υποκριτής δεν έκανε ως τώρα. Τέλος

     Υ.Γ. Ειλικρινά, αυτά σκέφτομαι, δεν έχω καταλήξει (για τους πονηρούς), έχω ακόμα τις λίγες ελπίδες μου..

     • Θόδωρος 17.06.2012 avatar
      Θόδωρος 17.06.2012 @ Θόδωρος 17.06.2012 09/04/2013 18:50:52

      "..μας ακούν γιατί ακουγόμαστε.."
      "γιατί ακουγόμαστε" το σωστό

     • Δαίμων avatar
      Δαίμων @ Θόδωρος 17.06.2012 09/04/2013 23:28:48

      Χαμένη ψήφος θα΄ναι αν το αποφασίσεις, γιατί δεν πρόκειται να μπουν Βουλή οι ήρωες της κυβερνώσας, τρανς αριστεράντζας.

     • Θόδωρος 17.06.2012 avatar
      Θόδωρος 17.06.2012 @ Δαίμων 11/04/2013 20:40:24

      Θα αιχμαλωτίσω κρυφά τον Darth Vader και θα απελευθερώσουμε όλοι οι αγωνιστές επιτέλους την αυτοκρατορία από την "σκοτεινή πλευρά"!..

      Άκου που σου λέω!..

 30. Ερμής avatar
  Ερμής 09/04/2013 18:37:16

  .Κρυφοτσιπριακή ανάλυση. Θεοποίηση του τίποτα.Όπως λέμε θεοποίηση του τίποτα. Ο Αντιανδρέας του 2013. Αυτός που θα μας καθηλώσει στην μιζέρια για τα επόμενα πενήντα χρόνια. Που θα επαναφέρει την κομματοκρατία,την κρατικοδίαιτη συνδικαλιστοκρατία των κυρίων τίποτα. Υπάρχουν τόσοι έλληνες που διαπρέπουν στο εσωτερικό και το εξωτερικό και εμείς θα καταλήξουμε σ΄ ενα παιδί της κομμουνιστικής αντίληψης για την ζωή και το κράτος εν έτει 2013. Το παιδί που αντί να μορφωθεί έκανε καταλήψεις. Που ανήγαγε το μπάχαλο σε ιδεολογία. Π[ου πολεμά το κράτος όπως επί οθωμανικής αυτοκρατορίας. Λες και δεν είναι δικό μας.Μπράβο μας. Καλά ξεμπερδέματα. Μάλλον καλή ανάρρωση από τις σφαλιάρες που θα φάμε. Αν το ελληνικό πολιτικό σύστημα αξίζει να φάει το ξύλο της αρκούδας να το φάει! Εμείς όμως δεν αξίζουμε άλλον Ανδρέα. Που θα διορίσει όλους τους κομματογυροφεροντες στα γραφεία χωρίς το παραμικρό δημιουργικό στην ζωή τους και θα μας βυθίσει κι άλλο στην αναποτελεσματικότητα την μετριοκρατία, τον λαϊκισμό

  • Αθώρ avatar
   Αθώρ @ Ερμής 09/04/2013 20:56:33

   Αυτά που περιγράφετε και που φοβάστε (κομματοκρατία, κρατισμός, ανεξέλεγκτοι διορισμοί κολλητών κλ.π) δεν πρόκειται ποτέ πια να συμβούν, γιατί απλά ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Επίσης αυτοδυναμίες ΔΕΝ θα υπάρξουν, ούτε και πολύς χρόνος στον καθένα να μας αποδείξει τι θέλει και τι μπορεί. Έχουν αλλάξει πια τα κριτήρια, οι χρόνοι ανοχής κι οι αντοχές μα. Βρείτε κάτι άλλο να φοβάστε. Τόσοι κίνδυνοι μας απειλούν. Εγώ προτείνω να επικεντρωθείτε στη φαγωμάρα και στον κομματικό φανατισμό που μας χαρακτηρίζουν. Είναι απείρως πιό επικίνδυνα.

 31. Ρηνα avatar
  Ρηνα 09/04/2013 18:59:47

  Δυστυχως εμεις οι Ελληνες αν δεν παθουμε δεν θα μαθουμε. Αυτη τη φορα παντως ολες οι αποφασεις μας δεν θα εχουν γυρισμο...

 32. firiki2010 avatar
  firiki2010 09/04/2013 21:37:04

  Ο διεθνής "μπιζιμποντισμός" του Τσίπρα δεν συγκινεί ούτε το δικό του κομματικό ακροατήριο, ο εγχώριος "μπιζιμποντισμός" μάλλον προβλήματα δημιουργεί. Ούτε "σαχ" βλέπω , ούτε πολύ περισσότερο "ρουά-ματ". Ο κ Τσίπρας δεν βιάζεται να διεκδικήσει την εξουσία. Αν του έδιναν σήμερα τα "κλειδιά" θα ήταν μάλιστα το χειρότερο του. Σε 2-3 χρόνια τον βολεύει πολύ καλύτερα. Ιδιως αν ο τόπος έχει σταθεί κάπως στα πόδια του δεν είναι καθόλου απίθανο ένας κουρασμένος και περισσότερο ασφαλής κόσμος να στραφεί στο "καινούργιο" ("το παρελθόν χωρίς ρυτίδες" που είπε κάποιος). Αν τα πράγματα στραβώσουν κι άλλο τρέχα γύρευε.....
  Οσο για την άλλη πλευρά.... Αν δεν βγει μπροστά παίρνοντας πρωτοβουλίες, υπερασπιζόμενοι αποφασιστικά τις επιλογές της, προβάλλοντας θαρρετά τις πολιτικές της και βεβαίως αν δεν αυξήσει πολύ την αποτελεσματικότητα της τότε....

 33. Μ.Β avatar
  Μ.Β 09/04/2013 21:48:22

  Ακριβώς. Πολύ σημαντικό τo timing των κινήσεων.

 34. aris. aold avatar
  aris. aold 09/04/2013 23:03:13

  Το μεγάλο πρόβλημα του Σαμαρά είναι οι συμβιβασμοί που έχει στις επιλογές προσώπων.

  Δεςτε τι έγινε στην Εθνική.

  Κάνανε ομάδα διοίκησης με τα ορφανά Βενιζέλου Παπανδρέου Πασόκ μαζί με τα ορφανά της ΝΔ και το έριξαν έξω το μαγαζί.

  Ο Σαμαράς θα παραδώσει το μαγαζί όπως το πάει στον Σϋριζα εξαιτίας της ατολμίας του να προωθήσει νέα πρόσωπα.

 35. blue nile avatar
  blue nile 10/04/2013 04:06:07

  Παρά τα λάθη ή τις παραλείψεις του ο Τσίπρας φαίνεται ότι κινείται με πλάνο.
  Νόμίζω όμως ότι από τη στάση των Γερμανών θα εξαρτηθεί η αμέσως επόμενη εκλογική του επίδοση.
  Αν οι Γερμανοί αποφασίσουν να σώσουν το ευρώ και να προχωρήσουν στις απαραίτητες πολιτικές για κάτι τέτοιο τότε η θέση του Σαμαρά θα ενδυναμωθεί.
  Αν πάλι αποφασίσουν να το διαλύσουν το μαγαζί και να προχωρήσουν σε ένα δικό τους ευρωμάρκο με Ολλανδούς, Αυστριακούς, Φιλανδούς, Πολωνούς, Σλοβάκους και ίσως τους Φλαμανδούς, τότε ο Τσίπρας θα αλώσει το Μαξίμου.
  Δυστυχώς μετά την κυπριακή τραγωδία όλα δείχνουν ότι η Γερμανία μπορεί να διαλύσει την ευρωζώνη μόνο και μόνο γιατί καθυστερεί στην απόφαση της.
  Από την γέννηση του ευρώ η Γερμανία κέρδισε δις λόγω της ευκολίας των εξαγωγών της στο ευρωζωνικό έδαφος και της άρσης του εμποδίου της υποτίμησης των εθνικών νομισμάτων.
  Τώρα που μετά την Κρίση του 2008 το ευρώ για να διασωθεί πρέπει να επανασχεδιαστεί και να πάψει να είναι ένα κακομεταμφιεσμένο μάρκο η Γερμανία αντιδρά. Γιατί πρέπει να προβλεφτεί συγκεκριμένου είδους νομισματική ένωση που στη χειροτερη γι'αυτούς περίπτωση θα λειτουργήσει μεταβιβαστικά μεταφέροντας μέρος των κερδών των πλεονασματικών χωρών στους νότιους. Παράλληλα το καταλαβαίνουν και οι ίδιοι ότι χωρίς ένα ευρωομόλογο με την εγγύηση της ΕΚΤ που να εξασφαλίζει την κοινοποίηση των κρατικών χρεών η Ευρώπη δεν έχει μέλλον.
  Μόνο που τότε η Γερμανία δένεται άρρηκτα με τις υπόλοιπες ευρωζωνικές χώρες και θα χάσει τη δυνατότητα εξόδου της από την ευρωζώνη που αποτελεί και το κύριο διαπραγματευτικό ατού της.
  Γιατί κανείς μετά από λίγο καιρό δεν θα ξέρει πόσα ακριβώς χρωστάει.
  Τα παραπάνω δεν αρέσουν καθόλου στους Γερμανούς και αργοπορούν στην επιλογή που πρέπει να κάνουν.
  Ή μέσα και σώζουν την ευρωζώνη ή τα μπογαλάκια τους και δρόμο.
  Όσο όμως περνάει ο χρόνος χωρίς να γίνεται τίποτα η ευρωζώνη διαλύεται.
  Με τις ολέθριες αποφάσεις του Ντάισεμπλουμ η Κύπρος βρέθηκε ουσιαστικά εκτός ευρώ μια που στην περίπτωση της δεν ισχύει η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, υπηρεσιών και εμπορευμάτων ενώ η αρχική απόφαση για κούρεμα των εγγυημένων καταθέσεων θα οδηγήσει ακόμα πρισσότερες κεφαλαιακές ροές από τις χώρες του νότου στις χώρες του ευρωπαικού πυρήνα αυξάνοντας μια επισημασμένη διαλυτική ανισορροπία.
  Παράλληλα στην ευρωζώνη της κοινής αγοράς το κόστος δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρησέων στην Ιταλία και στην Ισπανία είναι κατά 45% αυξημένο σε σχέση με με τις αντίστοιχες γερμανικές.
  Μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι ο βασικός πυλώνας απασχόλησης στους Ίβηρες και με όσες κλείνουν αυξάνεται η ήδη μεγάλη ανεργία.
  Η ενδεχόμενη διάλυση της ευρωζώνης θα επιφέρει υπεριδιπλασιασμό της ανεργίας στις χώρς του ανατιμημένου νέου ευρωμάρκου και αύξηση της ανεργίας σε συνδυασμό με πληθωρισμό στις υπόλοιπες.
  Εμείς εδώ θα 'χουμε και ένα τρίτο κακό.
  Τον Τσίπρα πρωθυπουργό...

  Κακό, πολύ κακό γιατί όπως γράφει ο Προφήτης μπορεί η τωρινή συγκυβέρνηση με το τζαμί να διαπράξει ένα μεγάλο λάθος.
  Όμως ο μεγάλος κίνδυνος βρίσκεται στην άλλη πλευρά του Αιγαίου...

 36. Ρηνα avatar
  Ρηνα 10/04/2013 12:56:21

  Και τα δικα μου συγχαρητηρια βασιλισσα, καλα εσκισε η περιεκτικη σου αναλυση, ουτε ο καλυτερος.....ιεροκηρυκας δεν θα τα ελεγε ετσι, για να μην ξεχνιομαστε κιολας ε; σπουδαιο συνταιριασμα ψυχικης ανατασης και πολιτικου ρεαλισμου.

 37. nemesis avatar
  nemesis 10/04/2013 17:35:22

  ....Κοινώς…αυτοπαγιδευτήκαμε!..... Αυτό νομίζω, τα λέει όλα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.