#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/11/2012 06:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε τούτη την "πατρίδα" τι γυρεύω;

Σε τούτη την πατρίδα τί γυρεύω,
με μισθοφόρους και πραιτοριανούς,
τη δόξα σου γονατιστός να ζητιανεύω,
και να χτυπώ την πόρτα σου στους ουρανούς...Αν κάποιος πολιτικός από αυτούς που θα ψηφίσουν σε λιγότερες από 48 ώρες το πακέτο των μέτρων, πήγαινε στον κόσμο και τον ρωτούσε: και τώρα τι περιμένεις από εμάς, τι περιμένεις από το κράτος το επόμενο διάστημα πιθανότατα να έτρωγε… κορνέδες. Δεν είναι δα και εύκολο να κόβεις σε δύο χρόνια κοντά 20 δις και να ζητάς από το θύμα να σου πει τι περιμένει από το φέρετρο που τον κλείνεις. Το πολύ – πολύ να σου απαντήσει με τον τίτλο της νέας ταινίας του Μπράντ Πιτ… «killing them softly».

Ωστόσο, αυτό που έχει πλέον σημασία είναι η επόμενη ημέρα. Καλώς ή κακώς, εύκολα ή δύσκολα τα μέτρα θα περάσουν με 153,154 ή 156 βουλευτές. Και θα πρέπει να αρχίσουν να εφαρμόζονται πάνω σε ένα λαό που είναι στην κυριολεξία καθημαγμένος. Αυτό κανείς δεν το αμφισβητεί. Όπως και δεν αμφισβητεί ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, δεν υπάρχει άλλο τράτο.

Όχι μόνο για την επιβολή νέων μέτρων, όταν το απαιτήσουν οι δανειστές, αλλά και για την ίδια την κυβέρνηση. Είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας και η τελευταία ευκαιρία της κυβέρνηση των τριών κομμάτων. Μετά έρχεται το χάος. Και δεν εννοούμε τον Τσίπρα, αλλά το πραγματικό χάος της χρεοκοπίας που θα έρθει μετά από μια σοβαρή πολιτική κρίση.

Τα μέτρα λοιπόν στο πολυνομοσχέδιο είναι και ανάλγητα και άδικα και «τυφλά». Είναι δε εντελώς αντίθετα από αυτά που μας υποσχέθηκαν προεκλογικά αλλά και διαφορετικά από την προγραμματική συμφωνία του Ιουνίου. Δε χρειάζεται να μπούμε σε κριτική για τα λάθη αυτής της κυβέρνησης ή ότι σε ορισμένες περιπτώσεις έχει πιει το νερό της λησμονιάς κι έχει έρθει σε σύγκρουση με αυτούς που την εξέλεξαν. Έχουμε κατά καιρούς κρίνει αρνητικά πολλά από τα μέτρα και της πρωτοβουλίες του Σαμαρά και των υπουργών του. Έτσι κι αλλιώς φτάσαμε στο παρά πέντε της ψήφισης, αυτό που πρέπει να δούμε είναι τι μας προσφέρουν αυτά τα μέτρα (εκτός από πίκρα) και ποια είναι η επόμενη ημέρα.

Αυτό που κατά τη γνώμη μας προσφέρουν τα μέτρα είναι παράταση ζωής. Τόσο με τη δόση των 31 ή 42 δις ευρώ όσο και με τις γενικότερες πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Η Ελλάδα δυστυχώς βρίσκεται δέσμια των επιλογών άλλων, δεν κρατά την τύχη στα χέρια της. Με την ψήφιση των μέτρων παίρνει μια ανάσα ώστε τους επόμενους μήνες να υπάρξει μια συνολική λύση για το πρόβλημα χρέους στην ΕΕ. Δεν ξέρουμε αν αυτό θα γίνει σύντομα ή μετά τις εκλογές στη Γερμανία του χρόνου, αυτό που ξέρουμε είναι ότι η Ελλάδα πρέπει πάση θυσία να μείνει στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, να διατηρηθεί στο ευρώ και να περιμένει τις αποφάσεις.

Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι το χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο. Εκατό δόσεις να πάρουμε το χρέος το 2020 θα είναι τρομερά υψηλό, κάτι που καθιστά αδύνατη τη βιωσιμότητα και της χώρας γενικότερα. Άλλο να έχεις χρέος κάτω από 100% του ΑΕΠ κι άλλο 160%, αυτό είναι κατανοητό. Επομένως, η εκταμίευση της δόσης δεν είναι η λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας. Η λύση θα πρέπει να είναι συνολική διότι πίσω από το δικό μας οικονομικό κραχ ακολουθεί η Ισπανία και η Ιταλία, όμως το μεγάλο «μπουμ» θα γίνει με τη Γαλλία. Οι προβλέψεις για το 2013 δείχνουν ότι η γαλλική οικονομία δε θα έχει πλέον ανάπτυξη ενώ ήδη οι Γερμανοί επιπλήττουν το Παρίσι και του ζητούν να πάρει… μέτρα.

Η ευρωπαϊκή οικονομία πλην της Γερμανίας και ορισμένων δορυφόρων της βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση, επομένως η μόνη λύση πρέπει να είναι συνολική. Η Μέρκελ το ξέρει αυτό και θα παίξει το δικό της χαρτί λίγο πριν τις εκλογές στη χώρα της. Θα «πουλήσει» στους ψηφοφόρους της τη σωτηρία της Ευρώπης η οποία είναι προς όφελος της Γερμανίας. Άλλωστε που θα πουλάνε τα προϊόντα της οι Γερμανοί αν καταρρεύσουν τα πάντα;

Γι’ αυτό λοιπόν η Ελλάδα πρέπει να μείνει πάση θυσία στο κέντρο των αποφάσεων. Μόνη της κανείς δε θα την σώσει, μόνο σε μια συνολική λύση θα μπορεί να ελπίζει.

Αυτό λοιπόν, ας προσφέρει η ψήφιση των μέτρων. Παράταση ζωής σε έναν βαριά ασθενή.

Όσο για την κυβέρνηση και την επόμενη ημέρα της τα πράγματα είναι απλά. Τα αποτελέσματα κρίνουν και τους ηγέτες. Αν οι Έλληνες δε δουν σύντομα αλλαγή πλεύσης της χώρας, αν δε δουν βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους, δε δουν δουλειές και ανάπτυξη τότε… μαύρο φίδι που τους έφαγε όλους.

Ο λαός δε θα χαριστεί σε κανέναν αν και οι τελευταίες αυτές δραματικές θυσίες πάνε χαμένες. Ο κόσμος θα τους περιμένει όλους στη γωνία και τότε η οργή θα είναι πρωτόγνωρη.

Αριστερός Ψάλτης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 06/11/2012 07:43:48

  Αριστερέ Ψάλτη, ειλικρινά περιμένεις τα μέτρα αυτά να είναι τα τελευταία; Μέχρι πότε; Μέχρι το Μάρτιο (το πολύ);

 2. parmeniwn avatar
  parmeniwn 06/11/2012 07:56:11

  +1000000

 3. Abc1 avatar
  Abc1 06/11/2012 08:09:53

  Αγαπητέ Αριστερέ Ψάλτη λές:
  " αυτό που ξέρουμε είναι ότι η Ελλάδα πρέπει πάση θυσία να μείνει στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, να διατηρηθεί στο ευρώ και να περιμένει τις αποφάσεις."

  Αυτό έχει εξασφαλισθεί πλέον, είτε πάρουμε τις επόμενες δόσεις είτε όχι, ακόμα κι αν δεν εφαρμόσουμε τα μέτρα. Ο Φρανσουά Μπαρουέν ομολόγησε οτι αν βγεί η Ελλάδα απο το Ευρώ θα την ακολουθήσει και η Γαλλία. Το φαινόμενο Ντόμινο ΤΩΡΑ είναι πολύ πιο σίγουρο απ' ότι το 2010 λόγω του ότι Ισπανία και Ιταλία βρίσκονται πλέον σχεδόν στην ίδια άσχημη κατάσταση με την Ελλάδα. Το "επίτευγμα" της Γερμανίας με τα μνημόνια να μεταφέρει το χρέος απο τις ιδωτικές τράπεζες στα κράτη επιβάρυνε στο μέγιστο την φερεγγυότητα των κρατών τα περισσότερα των οποίων βρίσκονται σε κρίση. Ετσι, όπως υπολόγισαν οι καλύτεροι των ειδικών, μια έξοδος της Ελλάδος τώρα, θα στοιχίσει στα κράτη πλέον της Ευρωζώνης και όχι στις Υπερτράπεζες, 17 τρις Ευρώ...
  Μάλιστα στα βόρεια κράτη υπάρχει έντονη η τάση φυγής απο το Ευρώ για να αποφύγουν την κρίση. Αν γίνει δημοψήφισμα αυτή τη στιγμή στην Ευρωζώνη σίγουρα η πλειοψηφία θα είναι κατά του Ευρώ...
  Η αναβολή της δόσης δεν είναι πρόβλημα, ακόμα και επ' αόριστον αφού οι "εταίροι" θα μας πληρώνουν τα έντοκα γραμμάτια και τα ομόλογα που θα λήγουν στο μεταξύ...Αναβολή της δόσης σημαίνει και αναβολή εφαρμογής των μέτρων υποθέτω, αν η κυβέρνηση Σαμαρά διαθέτει ελάχιστη τσίπα...
  Ετσι πράγματι θα μπορούσαμε να φτάσουμε στις Γερμανικές εκλογές τον Οκτώβριο του '13 χωρίς να έχουμε εφαρμόσει τα μέτρα, απο αναβολή σε αναβολή.
  Το ερώτημα είναι, ΤΟΤΕ θα τυπώσει χρήμα ο νέος καγγελλάριος, όποιος κι αν είναι αυτός, ή θα αρχίσουμε απο την αρχή?

 4. ΝΑΥΤΗΣ avatar
  ΝΑΥΤΗΣ 06/11/2012 08:21:51

  Αυτό που περιμένει ο λαός είναι συνέπεια, ειλικρίνεια, αξιοκρατία.
  Να μπεί επιτέλους ένα τέλος στην φαυλότητα που τόσα χρόνια μας κυβερνά.
  Να σταθεί η ηγεσία στο ύψος των περιστάσεων. Ζητάω πολλά, θα μου πείτε .
  Ομως μόνον έτσι υπάρχουν κάποιες ελπίδες σωτηρίας...
  Διαφορετικα τους περιμένουμε στη γωνία, και τότε δεν θα μπορούν πιά να μας πούν "τρομοκράτες".

 5. Nikos avatar
  Nikos 06/11/2012 08:34:28

  To άλλο πακέτο, που δεν θα αφορά τα έξοδα και τις περικοπές τους, αλλά τα έσοδα και την αύξησή τους, μέσα από το επερχόμενο φορολογικό νομοσχέδιο, το ξέρετε; Αυτό ντε με την εξάλειψη των αφορολογήτων ορίων, τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών από το πρώτο ευρώ με 28-35%, το ξέρετε; Πολλά ήδη περιλαμβάνονται στο προϋπολογισμό του 2013. Άλλα θα θεσμοθετηθούνε σε τρεις μήνες, ως συνήθως, σε ένα νέο γύρο έντασης και διακυβεύματος χρεωκοπίας. Ή λοιπόν παίρνει άμεσα στις 12/11 η κυβέρνηση 37 δις και πάνω και τακτοποιεί άμεσα τις υποχρεώσεις του δημοσίου με άμεση ρευστότητα στην αγορά και έμεση στις τράπεζες, ή καλύτερα να μη πάρει τίποτα και να αναστήλει την πληρωμή του ομολόγου των 5δις€ που λήγει στις 16/11, μέχρι νεωτέρας. Και αμέσως μετά δημιουργικό σοκ, όπως το εξήγγηλε κάποτε στο Ζάπειο... Χωρίς λεφτά αλλά με μείωση φόρων κ.λ.π. Και άγρα δανεικών από αλλού. Ως προς τα μέτρα χρειάζονται ούτως ή άλλως για γενικότερο συμάζεμα ώστε να μπορείς να ανταποκριθείς και στα πολύ δύσκολα που ίσως έρθουν.

  • Βασίλης Γκιώνης avatar
   Βασίλης Γκιώνης @ Nikos 06/11/2012 14:59:01

   Οι ελέυθεροι επαγγελματίες που κατά τη γνώμη σου δεν πρέπει να φορολογούνται από το πρώτο Ευρώ, φοροδιαφεύγουνε σε πολύ μεγάλο βαθμό και ποσοστό αγαπητέ.

   Γιατί να μην ισχύει ότι και σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες;;;

   Πώς εξηγείς το γεγονός οτι ως δια μαγείας το 85% των φορολογικών δηλώσεων των ελεύθερων επαγγελματιών είναι στο αφορολόγητο όριο, τη στιγμή που το κόστος ζωής τους είναι τουλάχιστον στο τριπλάσιο;;;

   Έρχεται το καλοκαίρι και δεν μπορούμε να βρούμε υπεργολάβους να δουλεύουν με τιμολόγιο ή έστω με μπλοκάκι...
   Όλοι θέλουνε "λιγότερα αλλά στο χέρι"...

   Κλέβουν που κλέβουν, τουλάχιστον ας πληρώσουνε για αυτά που δηλώνουν.

 6. Jim Bim avatar
  Jim Bim 06/11/2012 09:00:16

  Αμέσως μετά πρέπει να λειτουργήσει το Κράτος και οι Νόμοι και να πανε φυλακη 2000 - 3000 λαμόγια που μας κατέκλεψαν .... και να έρθει η ανάπτυξη σε σοβαρές βάσεις, με σοβαρούς επιχειρηματίες ΚΑΙ ΜΕ ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ !!!!

  • regeneration avatar
   regeneration @ Jim Bim 06/11/2012 12:28:31

   +100000000 για τα λαμόγια και για τα υπόλοιπα.

  • Διογενης(ο αλλος) avatar
   Διογενης(ο αλλος) @ Jim Bim 06/11/2012 13:37:57

   και ετσι ακριβως θα γινει. οποιος πινει πολυ jim bim, θα το δει...

 7. Parsifal avatar
  Parsifal 06/11/2012 09:18:45

  Oύτε στις γωνίες θα τους περιμένετε, ούτε αλλα ηρωικά και επαναστατικά.
  Οπως πάντα, το κεφάλι κάτω και αναζήτηση ατομικής σωτηρίας, καβάτζας και "ακρης". Υπάρχουν ακόμη. Οταν θα εκλείψουν εντελώς, θα υπάρχι η διέξοδος των "χωροφυλάκων ανευ θητείας" της Ειδικής Ασφάλειας, που για ενα κομμάτι ψωμί θα καταδίδουν, θα συλλαμβάνουν και θα βασανίζουν.
  Ετσι λειτούργησε πάντα αυτός ο λαός. Οταν βρέθηκε ενας Μεταξάς, ενας Δαβάκης, ενας Κολοκοτρώνης η ενας Βελουχιώτης εμεγαλούργησε. Αλλιώς, την ουρά στα σκέλια, εκτόνωση με ...ανέκδοτα οπως το 67, απο κοντά την εξουσία, δούλοι και ρουφιάνοι της και αναμονή για καλύτερες ημέρες. ΔΕν είναι τυχαίο οτι εθνικό θέαμα είναι ο καραγκιόζης, οτι επιτυχημένη διαφήμιση είναι ο "ομορφάντρας" και οτι τα σκουπιδοκάναλα παίζουν τούρκικα με καθολική αποδοχή.
  Αυτή είναι η Ελλάδα, ο ολετήρας Σημίτης το διέγνωσε και το είπε ευθαρσώς. Οι υπόλοιποι απλώς εφαρμόζουν την συνταγή.
  Επειδή λοιπόν δεν φαίνεται Κολοκοτρώνης η Βελουχιώτης στον ορίζοντα, καθείστε αναπαυτικά και απολαύστε μέτρα και "σωτηρίες" της χώρας. Εάν σκάσει κάπου το καζάνι, κάποιος Παπανδρέου, κάποιος Σκόμπυ και σίγουρα πολλοί Χίτες θα ευρεθούν να "αποκαταστήσουν την νομιμότητα''.

 8. firiki2010 avatar
  firiki2010 06/11/2012 09:28:11

  Aν και διατηρώ ένσταση στη φράση : "Τα μέτρα λοιπόν στο πολυνομοσχέδιο είναι και ανάλγητα και άδικα και «τυφλά» " (ο προβληματισμός μου είναι αν τα μέτρα μπορούν να είναι αποτελεσματικά) νομίζω ότι πρόκειται για μια εξαιρετιοκή ανάρτηση. Και εστιάζει στο σωστό σημείο : κέρδος χρόνου ώστε να είμαστε εκεί όταν θα υπάρξει η συνολική ευρωπαϊκή λύση . Κι αν σ΄ αυτό το χρόνο καταφέρουμε να κάνουμε και 5 αυτονόητα πραγματάκια ακόμα καλύτερα.

 9. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 06/11/2012 09:28:27

  Αριστερέ Ψάλτη, μια και δημοσιογραφείς, θα σου υποβάλω μία ερώτηση:
  Πώς εξηγείς το ότι σε μία τέτοια μείωση αποδοχών και μισθών, χώρια το πλήθος των ανέργων, οι τιμές των βασικών προϊόντων παραμένουν ίδιες και αναλλοίωτες;
  Εχουμε αναρωτηθεί ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο αυτή καθεαυτή η μείωση των αποδοχών, όσο το ότι οι τιμές των βασικών αγαθών αντί να μειωθούν δραστικά, είτε παραμένουν στα ίδια επίπεδα, είτε αυξάνονται;

 10. Χριστίνα avatar
  Χριστίνα 06/11/2012 09:45:06

  Δλδ θα ψηφιστούν τα μέτρα και θα αρχίσουν τα έσοδα απο την υπερφορολόγηση και την αύξηση των απολύσεων να αποδίδουν σε τι ακριβώς για να το δούμε :
  1. Παίρνουμε την δόση πάει στις τράπεζες για ανακεφαλαιοποίηση που όμως δεν θα πέσει στην αγορά ....
  2. Με βάση την υπερφορολόγηση στα πάντα ο κόσμος σταματά την κατανάλωση πέραν των βασικών και αυτά με το ζόρι άρα το κράτος σταματά να εισπράττει απο φόρους ΦΠΑ κ.α.
  3. Οι απολύσεις πληθαίνουν άρα τα ταμεία θα μπουκώσουν στο τέλος
  4. Λόγω απολύσεων οι εισπράξεις απο ΦΜΥ μειώνονται καθώς και οι κρατήσεις των ταμείων.

  Ανάπτυξη σε ένα κράτος με
  α) σταυρόλεξο νόμων και γραφειοκρατίας σε ότι αφορά την δημιουργία επιχείρησης
  β) απύθμενο φορολογικό νόμοι , νομοσχέδια, παράγραφοι , εγκύκλιοι, επεξηγήσεις και φτου αλλαγές ..
  γ) βαριά φορολογία στις επιχειρήσεις
  δ) την ύπαρξη του ''λαδιού'' επι παντός επιστητού και ειδικότερα τώρα που τα έσοδα μειώνονται ο κόσμος πεινάει η διαφθορά και το έγκλημα σε όλα τα επίπεδα θα ανέβει κατακόρυφα (υπάρχουν δεδομένα άλλων κρατών)

  Αρα ουσιαστικά μεταθέτουμε τον θάνατο για λίγο αργότερα ή για τον επόμενο που θα πάρει την πατάτα για να μη πω κάποιο άλλο ζαρζαβατικό στο χέρι.

  Θα είχε νόημα όλο αυτό , πιθανόν , αν η Ελλάδα προσπαθούσε να αυξήσει την παραγωγή ειδών διατροφής σε βαθμό να εισάγει το 30% ως μέγιστο ποσοστό ώστε να μπορεί να θρέψει το λαό σε περίπτωση στάσης πληρωμών έσω και έξω. Ομως για μια ακόμα φορά δεν θα γίνει άρα που θα καταλήξουμε πιθανότατα σε μαζική φτωχοποίηση σε βαθμό φαβελοποίησης μετά απο 2 το πολύ τρία χρόνια (και πολύ λέω) αν δεν έχει γίνει εμφύλιος ..

  • ΦΑΝΤΑΣΜΑ avatar
   ΦΑΝΤΑΣΜΑ @ Χριστίνα 06/11/2012 10:32:55

   ¨Ομως για μια ακόμα φορά δεν θα γίνει άρα που θα καταλήξουμε πιθανότατα σε μαζική φτωχοποίηση σε βαθμό φαβελοποίησης μετά απο 2 το πολύ τρία χρόνια (και πολύ λέω) αν δεν έχει γίνει εμφύλιος ¨ αυτό είναι το πιθανότερο , επειδή κατοικούμε στην ίδια χώρα , γνωριζόμαστε , και ξέρουμε και την ιστορία μας ... που στην ελλαδα δεν επαναλαμβάνεται ως φάρσα , αλλά ως ¨φυσική συνεπεία ¨του dna .

   • Χριστίνα avatar
    Χριστίνα @ ΦΑΝΤΑΣΜΑ 06/11/2012 11:14:52

    Ολοι οι λαοί έχουν ελαττώματα το δικό μας είναι της αυτοκαταστροφής και εκ της στάχτης αναγεννήσεως ξανά και ξανά και ξανά...
    Σε εμάς δεν ισχύει το ρητό: '' επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως''.

   • Φανη avatar
    Φανη @ ΦΑΝΤΑΣΜΑ 06/11/2012 13:17:47

    Που ξερεις μπορει να ερχεται και κανονικος πολεμος, μεγαλος, γιατι ετσι θεωρουν καποιοι οτι θα ξαναπαρουν μπρος τα γραναζια της μηχανης που σταματησε.Αλλωστε μαζευτηκαμε και πολλοι.....

    • Χριστίνα avatar
     Χριστίνα @ Φανη 06/11/2012 14:01:07

     Επ αυτής της θεωρίας , υποθέσεως δεν ξέρω τι ακριβώς πάντως δεν διαφωνώ καθόλου .... Άλλως τε ποιοι έλεγαν περί μειώσεως του παγκόσμιου πληθυσμού ; Οχι εμείς πάντως .

  • Afroditi P. avatar
   Afroditi P. @ Χριστίνα 06/11/2012 11:28:09

   +1000

  • firiki2010 avatar
   firiki2010 @ Χριστίνα 06/11/2012 11:43:44

   Το θέμα δεν είναι η αύξηση της παραγωγής ειδών διατροφής , το θέμα είναι η δημιουργία νέου πλούτου γενικότερα. Αν δεν μεγαλώσει η πίττα, αν δεν μειωθεί δραστικά το ελλειμματικό ισοζύγιο πληρωμών, αν δεν μεγαλώσει ο παρονομαστής του κλάσματος χρέος/ΑΕΠ και φυσικά αν δεν έχουμε επί σειρά ετών πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να μην δημιουργούμε καινούργιο χρέος θα τσαλαβουτάμε στα βαλτόνερα της κρίσης.
   Δημιουργία νέου πλούτου. Δεν είναι εύκολο (απαιτεί και κόπο και τρόπο και επενδύσεις και "κλίμα" και...και ... ) αλλά είναι η μόνη λύση.

   • Aima avatar
    Aima @ firiki2010 06/11/2012 11:47:59

    Για να δημιουργήσεις νέο πλούτο χρειάζεσαι κάποιο αρχικό κεφάλαιο. Ποιος θα σου το παρέχει?

   • Χριστίνα avatar
    Χριστίνα @ firiki2010 06/11/2012 12:25:07

    To ζήτημα της αύξησης παραγωγής ειδών διατροφής έγκειται στην άμεση αντιμετώπιση της στάσης πληρωμών, η οποία θα επιφέρει σοβαρότατο θέμα σίτισης των Ελλήνων, για ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών μέχρι να επανακάμψουν κάποιες ισορροπίες και βρεθούν ‘‘άλλες χώρες’’ που θα συνεργαστούμε, αν και εφόσον.

    Σαφέστατα σε ότι λέτε και αναλύεται για τα περαιτέρω έχετε απόλυτο δίκιο.

  • akisenv avatar
   akisenv @ Χριστίνα 06/11/2012 13:41:07

   τα είπες όλα....αλλά όπως βλέπεις μόνο η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους καιει...

   • Χριστίνα avatar
    Χριστίνα @ akisenv 06/11/2012 14:01:41

    Και μόνο αυτού θα τους καίει όσο εμείς δεν καιγόμαστε ...

    • Χριστίνα avatar
     Χριστίνα @ Χριστίνα 06/11/2012 14:07:50

     *αυτό

 11. Ἀντρέας avatar
  Ἀντρέας 06/11/2012 11:04:34

  " Ὅλα βαίνουν καλῶς – Φάγαμε καί τήν κατσίκα "

  (Θανάσης Βέγγος, ναυαγός)

 12. Aima avatar
  Aima 06/11/2012 11:19:10

  Θα συμφωνησω με το αρθρο.
  Ομως η ελληνικη ιστορια γραφεται με τα ΟΧΙ...
  Ενα ΟΧΙ θα μας διαλυσει οικονομικα αλλα θα μας αναστησει ψυχικα και πνευματικα...
  Αλλωστε την ψυχη μας χασαμε πρωτα και μετα ολα τα υπολοιπα, αρα αυτην πρεπει να βρουμε πρωτα και μετα επονται και τα αλλα.

 13. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 06/11/2012 11:34:49

  Το στικάκι τι έγινε ρε παιδιά; Η λίστα της κ. Χριστίνας, ντέ...
  Μετά το ενδοπασοκικό βόλλευ και το "μπλόκ άουτ", πήγε στην κερκίδα;

  (Απο "Καθημερινή" -Hμερομηνία δημοσίευσης: 04-11-12, "Αποστολή με διπλωματικό σάκο" - της ανταποκρίτριάς μας στο Παρισι Αλεξιας Kεφαλα)

  «Ολα άρχισαν με ένα τηλεφώνημα, ένα βράδυ του Ιανουαρίου του 2009». Αυτές είναι οι πρώτες αναμνήσεις ενός από τα μέλη του γαλλικού υπουργείου Προϋπολογισμού, όταν του αναφέραμε τη λίστα Λαγκάρντ. Πρόκειται για τον επονομαζόμενο «κώδικα Falciani».
  «Εκείνο το βράδυ, ο επικεφαλής ενός εκ των τελωνείων της νότιας Γαλλίας έπρεπε να συλλάβει έναν άνθρωπο, ο οποίος είχε στην κατοχή του έναν υπολογιστή, ένα iPhone και ένα μυστηριώδες κίτρινο σπιράλ σημειωματάριο. Ο τελευταίος επιδίωκε να συναντήσει τον Eric Woerth, υπουργό Προϋπολογισμού της κυβέρνησης Σαρκοζί, προκειμένου να του το παραδώσει και να ζητήσει την προστασία του γαλλικού κράτους».
  Ο άνθρωπος υπό παρακολούθηση ήταν ένας επιστήμονας πληροφορικής, ο Herve Falciani, υπάλληλος της τράπεζας HSBC στη Γενεύη. Είχε μόλις απολυθεί και κατεζητείτο από την ελβετική αστυνομία για κλοπή άκρως απόρρητων προσωπικών δεδομένων. «Κατόπιν γνώμης του εισαγγελέα, τα έγγραφα παραδίδονται στο υπουργείο», επισημαίνει το ίδιο πρόσωπο, το οποίο επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.
  «Το γραφείο του υπουργού αμέσως ήρθε σε επαφή με τον πρόεδρο της δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί, καθώς και με την τότε υπουργό Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ. Δίχως καθυστέρηση, μία ώρα αργότερα προγραμματίστηκε έκτακτη συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών, των διευθυντών των γραφείων τους και των συμβούλων τους. Κάθε ένας έβαλε πάνω στο τραπέζι τα έγγραφα και τα έκανε φύλλο και φτερό. Επρόκειτο για μια μακρά λίστα που περιλάμβανε τα ονόματα Γάλλων και Ευρωπαίων επιχειρηματιών, οι οποίοι διέθεταν τραπεζικούς λογαριασμούς στην HSBC Ελβετίας. Η πλειοψηφία αυτών των επιχειρηματιών ήταν ύποπτοι στη Γαλλία για φοροδιαφυγή».
  Τους επόμενους μήνες και μετά τη διεξαγωγή ελέγχου συγκεκριμένων δεδομένων, ο Eric Woerth κάλεσε τους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου και ανακοίνωσε ότι είχε στην κατοχή του αυτήν τη λίστα των 3.000 ονομάτων, τα οποία ο ίδιος θεωρούσε «πολύτιμα στοιχεία» για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Αυτή η λίστα δεν επρόκειτο ποτέ να δημοσιευθεί, αλλά ο φορολογικός μηχανισμός ασχολήθηκε με την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.
  Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναμετέδιδαν τις σχετικές πληροφορίες και ενημέρωναν ότι οι φερόμενοι ως κατηγορούμενοι είχαν προθεσμία έως την 31η Δεκεμβρίου του 2009 για να ομολογήσουν ώστε η υπόθεσή τους να γίνει αντικείμενο ευνοϊκής μεταχείρισης.
  «Την ίδια στιγμή», συνεχίζει το ίδιο πρόσωπο, «γίνεται λόγος στην Ελλάδα για τη λίστα. Η Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε από το επιτελείο της να επιλέξει και να ξεχωρίσει τα ονόματα των Ελλήνων που περιλαμβάνονταν στη λίστα αυτή, προκειμένου να τα διαβιβάσει στον ομόλογό της στην Αθήνα, ο οποίος διαβεβαίωνε ότι είχε ανάγκη τη βοήθεια της Γαλλίας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, φαινόμενο που εθεωρείτο εθνική μάστιγα».
  Η Γαλλίδα υπουργός λαμβάνει αμέσως την άδεια να στείλει τα ανωτέρω δεδομένα στην κυβέρνηση Παπανδρέου. Το πραγματοποιεί. Κατόπιν, «ουδείς γνωρίζει τι έκαναν οι ελληνικές αρχές με τη λίστα...» καταλήγει το ίδιο πρόσωπο, προσδιορίζοντας με νόημα ότι η πληρότητα των εγγράφων βρίσκεται ακόμη ακέραιη στο υπουργείο Προϋπολογισμού στο Παρίσι.

 14. blue nile avatar
  blue nile 06/11/2012 11:48:01

  1) Είμαστε χρεωκοπημένοι από το PSI . Οπότε ποια χρεωκοπία φοβόμαστε;
  Εκτός αν μιλάμε για αδυναμία πληρωμής μισθών και συντάξεων.
  Όμως για να καλύπτουμε τα έξοδα του δημοσίου θέλουμε μη οριζόντια μέτρα πέντε δις σε δύο χρόνια αντί για οριζόντια μέτρα 13,5 δις που απαιτεί η τρόικα.

  2) Όντως με την ψήφιση των μέτρων η κυβέρνηση θα πάρει μια ανάσα για να έρθει όμως ο λογαριασμός πιο βαρύς μετά από λίγο.
  Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ για κάθε ένα ευρώ περικοπών ή αύξηση φορολογίας θα χάνονται από εδώ και πέρα δύο ευρώ από το ΑΕΠ του οποίου η φορολογηση είναι περίπου στο 50%. Άρα προσπαθώντας να μειώσουμε το έλλειμμα με νέες μειώσεις σε παροχές και αυξήσεις στην φορολογία κάνουμε μια τρύπα στο νερό γιατί η υστέρηση εσόδων θα είναι τέτοια που κάνουμε μια τρύπα στο νερό. Για του λόγου το αληθές δείτε την συνέντευξη του Ρουμελιώτη στις Ανιχνεύσεις της ΕΤ3
  http://www.youtube.com/watch?v=08HaV6qJ5aw
  που καταδεικνύει τα λάθη αυτής της πολιτικής. Έστω και αν το κάνει τώρα εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς.

  3) Τα περισσότερα χρήματα της επόμενη δόσης θα κατευθυνθούν στα ταμεία των τραπεζών για να μείνουν εκεί ερμητικά κλεισμένα. Η καθημερινή ρευστότητα των τραπεζών εξασφαλίζεται από την ΕΚΤ και η προτεραιότητα γι'αυτές τώρα είναι να έχουν στα ταμεία τους τα καλής ποιότητας κεφάλαια που απαιτεί η ελεγκτική επιτροπή της Βασιλείας. Γι'αυτό και δεν θα περάσουν τίποτα στην πραγματική οικονομία. Από τα χρήματα της επόμενης δόσης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα δουν κανένα όφελος.

  4) Οπότε χρήματα για ανάπτυξη δεν θα υπάρξουν. Επενδύσεις δεν πρόκειται να γίνουν
  α) Με τα νέα μέτρα θα φτάσουμε σε απώλεια 65 δις από το ΑΕΠ μέσα σε 30 μήνες μνημονιακού ολέθρου. Η ύφεση είναι τώρα 6% και θα πάει πάνω από 10%. Ποιος επενδυτής θα επενδύσει με τέτοια πτώση ζήτησης;
  β) Το ελληνικό πρόβλημα χρέους παραμένει μη βιώσιμο και πρέπει εκ νέου να γίνει νέο κούρεμα. Ποιος θα επενδύσει σε μια χώρα που ετοιμάζεται εκ νέου να βαρέσει κανόνι;
  γ) Η απώλεια της τραπεζικής πίστης στερεί από χρηματοδότηση ακόμα και τις κερδοφόρες επιχειρήσεις. Τεράστιο αντιεπενδυτικό κίνητρο. Επιπρόσθετα όσο το τραπεζικό χρέος εγγράφεται στο δημόσιο χρέος μιας χρεωκοπημένης χώρας όπως της Ελλάδας κανείς δεν εμπιστεύεται τις τράπεζες.

  5) Τα χρήματα που θα πάρουν οι τράπεζες θα εγγραφούν στο δημόσιο χρέος και μαζί με την υστέρηση εσόδων λόγω του οριζόντιου χαρακτήρα των μέτρων θα εκτινάξουν το ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ στο 200%

  Λόγω των παραπάνω το μνημόνιο ΙΙΙ θα αποτελέσει την οριστική ταφόπλακα της ελληνικής κοινωνικής οικονομίας.

  Περεταίρω η έξοδος από το ευρώ θα γίνει πιο πιθανή από ποτέ.
  Γιατί η παράταση που θα πάρουμε θα χρησιμέψει στους δανειστές για να προετοιμαστούν καλύτερα για ένα πιθανό GREXIT και όταν συντελεστεί η αποτυχία του προγράμματος και θα ξαναχρειαστούμε δανεικά κανένα ευρωπαικό κοινοβούλιο δεν θα μας τα δώσει

  Υπάρχει άλλη λύση.

  Επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων με μη οριζόντια μέτρα ως ικανή και αναγκαία συνθήκη τάχιστης πολιτικής επαναδιαπραγμάτευσης.
  Γιατί όταν ισοφαρίσουμε έσοδα με έξοδα δεν θα δεχόμαστε απειλές,
  Η στιγμή είναι η πλέον κατάλληλη και δεν θα έχουμε εύκολα ξανά τέτοια ευκαιρία.
  Ακόμα φοβούνται μια ελληνική έξοδο, γι'αυτό και δεν μας έχουν πετάξει ήδη έξω.
  Οπότε δεν θα ρισκάρουν και θα κάνουν ότι το απαραίτητο για να μη φύγουμε από το ευρώ και κουρέψουμε τα χρέη μας.
  Τις τράπεζες έτσι κι αλλιώς θα τις επανακεφαλαιοποιήσουν ακριβώς για να μείνουμε στο ευρώ.

  Κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ότι δεν έχουμε χρόνο. Τα νέα μέτρα θα ερημώσουν τα πάντα . Και όχι μόνο...

  Με την εφαρμογή τουςς και την υστέρηση εσόδων που θα προκαλέσουν θα στερήσουν τη δυνατότητα της επόμενης κυβέρνησης να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα. Το πιο μεγάλο όπλο μας στην επαναδιαραγμάτευση.
  Αυτό δηλαδή που είχε στα χέρια ο Παπαδήμος και ο Σαμαράς μόλις ανέλαβαν δεν θα το έχει ο επόμενος πρωθυπουργός.
  Έτσι κι αλλιώς αυτή η κυβέρνηση θα κρατήσει λιγότερο από χρόνο. Όπως και η κυβέρνηση ΓΑΠ μετά το μνημόνιο Ι . Εκτός και αν συμβει κανένα θεαματικό bail out από ΗΠΑ μεριά.
  Γιατί οι Γερμανοί αν δεν τους χτυπήσει η κρίση την πόρτα του σπιτιού τους δεν θα κάνουν τίποτα. Όμως αυτή η στιγμή θα έρθει πολύ αργά για μας.
  Είναι λοιπόν ανήθικο το να στερήσει η [αρούσα συγκυβέρνηση την όποια διαπραγματευτική δυναμική έχουμε ως χώρα.

  Εύχομαι να βγω ψεύτης ...εδώ είμαστε... το εγγύς μέλλον θα δείξει...

 15. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 06/11/2012 12:04:37

  Χωρίς σχολιασμό:
  Αναστάτωση στις αγορές προκάλεσε η ομαδική παραίτηση 40 κορυφαίων αξιωματούχων της Τράπεζας της Ελλάδος.
  Η απόφαση τους οφείλεται στη διάταξη που ψηφίστηκε στο νόμο περί αποκρατικοποιήσεων (άρθρο 6) που ορίζει ότι ο ανώτατος μισθός των διοικήσεων των τραπεζών και των ΔΕΚΟ δεν μπορεί να είναι υψηλότερο από τις 5.000 ευρώ μικτά (ή 2.900 ευρώ καθαρά).
  (από το nooz.gr)

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 06/11/2012 12:39:52

   40x 5.000 = 200.000 τον μήνα, ήτοι 1,2 εκατ. το χρόνο μικτά (χωρίς δώρο). Τόσα θα έπαιρναν άν έμεναν.
   Υπολογίζω ότι μέχρι τώρα έπαιρναν τα διπλά. Τουλάχιστον.
   Πόσο παίρνει ο πρωτοδιοριζόμενος δάσκαλος; Εξακόσια το μήνα ή πολλά λέω;
   Ξέρω...
   Ο δάσκαλος, "απλώς" θα διδάξει το παιδί μου.
   Ενώ ο πραιτωριανός θα σκεπάσει ξέπλυμα, θα καλύψει φοροδιαφυγή, θα μπαζώσει υπερτιμολόγηση, θα επιχωματώσει ενδοομιλικές συναλλαγές...
   Μεγάλες οι ευθύνες και μεγάλη ήταν η χάρη του...

   • roadrunner avatar
    roadrunner @ Ο Θείος 06/11/2012 13:15:53

    Ποια ηθική και ποιες αξίες φανερώνει αυτή η ομαδική παραίτηση ;
    Πόσες "καβάντζες" έχουν συσσωρεύσει (επί πόσα χρόνια άραγε), οι 40 στελεχάρες, ώστε να έχουν την υπεροψία και την πολυτέλεια να "πετάνε" ομαδικώς τις παραιτήσεις τους ;
    Πόσο σπουδαίες και ποιοτικές υπηρεσίες, για το (καταρρακωμένο προ πολλού) τραπεζικό σύστημα της χώρας προσέφερεν οι 40, που αξιώνουν αμοιβές άνω των 5.000 ευρώ μηναίως , τη στιγμή που ανεργία καλπάζει και οι αποδοχές των εργαζομένων εξαϋλώνονται σιγά-σιγά ;
    Είναι εξοργιστικότατο !!!!! Θα έπρεπε να αναζητηθούν αναδρομικά ευθύνες για τα πεπραγμένα τους στην Τ.Ε. και για το κατά πόσο η προσφορά τους, δικαιολογούσε τις παχυλές αμοιβές τους.

  • Βασίλης Γκιώνης avatar
   Βασίλης Γκιώνης @ Ο Θείος 06/11/2012 15:03:18

   Από τον ΟΑΕΔ 260 € μηνιαίως και πολύ τους είναι...

   Σύνταξη 400 € μηνιαίως.

   Τίποτε πέραν αυτού για αυτούς.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Ο Θείος 06/11/2012 17:01:43

   χαχαχχαχχχαχαα...... να και το πρώτο καλό νέο της χρονιάς! άντε, και στους λοιπούς "υψηλόβαθμους" του δημοσίου τομέα, αυτοβούλως!!!! χαχα!

 16. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 06/11/2012 12:11:32

  Αδύνατο να μην το σχολιάσω: Η Αυτοκρατορία μπατίρησε, οι πολίτες δεν έχουν φράγκο για εισιτήριο στο Κολοσσαίο, αλλά οι Πραιτωριανοί ήθελαν "άρτον και θεάματα" παραγγελιά...

  • mx avatar
   mx @ Ο Θείος 06/11/2012 15:02:32

   !!!!

   Στοπ στο ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμμετάσχει σε ενδεχόμενο haircut των ελληνικών ομολόγων που κατέχει ο δημόσιος τομέας βάζει η γερμανική βουλή. Σύμφωνα με γνωμοδότηση που παρείχε η Bundestag η ΕΚΤ δεν επιτρέπεται να συμμετάσχει σε ενδεχόμενο νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.
   Αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φέρονται να προκρίνουν την πρόταση να παραιτηθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από μέρος των αξιώσεών της, ωστόσο από νομική σκοπιά η πρόταση αυτή είναι αρκετά διαφιλονικούμενη. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει γνωμοδότηση που συνέταξε η επιστημονική υπηρεσία του γερμανικού κοινοβουλίου έπειτα από σχετικό αίτημα που κατέθεσε το κόμμα της Αριστεράς.
   Σύμφωνα με την έκθεση που επικαλείται σήμερα η γερμανική εφημερίδα Welt, ενδεχόμενη συμμετοχή της ΕΚΤ σε νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ισοδυναμούσε με νομισματική χρηματοδότηση κράτους το οποίο και απαγορεύεται, σύμφωνα με τη συνθήκη της ΕΕ.
   «Με ένα εθελοντικό κούρεμα, η ΕΚΤ θα συνέβαλε -μέσω της διαγραφής χρέους- στη μείωση του ελλείμματος και συνεπώς άμεσα και ανεξαρτήτως από τις χρηματαγορές στη χρηματοδότηση του δημοσίου ελλείμματος μιας χώρας μέλους», σύμφωνα με την 7σέλιδη έκθεση που συνέταξε η επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής βουλής. Και αυτό, όπως σημειώνεται, συνιστά «παράνομη πράξη».

   • mx avatar
    mx @ mx 06/11/2012 15:12:13

    !!!!!!!!!!!!!!

    Παύση του εξωτερικού δανεισμού, χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ είναι η λύση για να βγει η Ελλάδα από τον φαύλο κύκλο της κατάρρευσης, σύμφωνα με τον Klaus Adam, καθηγητή Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Mannheim.
    Το ελληνικό πρόγραμμα είναι σοβαρά εκτροχιασμένο. Η ελληνική οικονομία μέχρι το τέλος του χρόνου, θα είναι πέντε φορές μικρότερη σε σχέση με πέντε χρόνια πριν, ενώ η κυβέρνηση προβλέπει συρρίκνωση του ΑEΠ κατά 4,5% το 2013. Ο αρθρογράφος του Bloomberg Klaus Adam, καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Mannheim, και ερευνητής στην Bundesbank χαρακτηρίζει εξαιρετικά αισιόδοξη αυτή την εκτίμηση.
    Η κατάρρευση βοηθά να εξηγηθεί το δράμα που διαδραματίζεται αυτή την εβδομάδα στην Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει τα νέα μέτρα λιτότητας, ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» από τους πιστωτές για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ.
    Δεδομένης της απελπιστικής κατάστασης, αποτελεί όλο και μεγαλύτερη έκπληξη το γεγονός ότι η Ελλάδα συνεχίζει να δανείζεται με εκπληκτικούς ρυθμούς. Το ταμειακό έλλειμμα, το οποίο αποτελεί δείκτη εξωτερικού δανεισμού για τη χώρα, ανήλθε στα 21 δις. ευρώ το 2011, ή 10% του ΑΕΠ. Το 2010 συρρικνώθηκε κάπως, ωστόσο παραμένει στα 14 δισ. ευρώ γα το α΄εξάμηνο του έτους.
    Ο διαρκής δανεισμός παραβλέπεται πολλές φορές στις συζητήσεις για τη διάσωση της Ελλάδας και αυτό καταδεικνύει ότι η προσπάθεια αποφυγής της χρεοκοπίας είναι καταδικασμένη, τονίζει ο αρθρογράφος του Bloomberg.
    Το παράδοξο της σημαντικής συρρίκνωσης στην οικονομική δραστηριότητα και του αυξημένου εξωτερικού δανεισμού, εγείρει το ερώτημα γιατί η Ελλάδα δανείζεται με αυτούς τους ρυθμούς. Η απάντηση μάλλον βρίσκεται στη δυσλειτουργία του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Απλώς δεν υπάρχει ένα αξιόπιστο σχέδιο μακροπρόθεσμα και φυσικά καμία πρόβλεψη για την αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους.
    Όπως τονίζει ο Klaus Adam, οι περασμένες εβδομάδες δείχνουν ότι τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα επικεντρώνονται μόνο στο να τσακώνονται για το ποιες μεταρρυθμίσεις μπορούν να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη και την πραγματική οικονομία.
    Οι διεθνείς δανειστές θα πρέπει απλώς να αποδεχθούν το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της. Όπως σημειώνει το άρθρο του Bloomberg, τα νέα μέτρα που προωθούνται, όπως η επαναγορά μέρους του χρέους, απλώς θα αγοράσουν χρόνο. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό.
    Ο μόνος τρόπος για να σωθεί η Ελλάδα, είναι να σταματήσει ο εξωτερικός δανεισμός, να γίνει νέα διαγραφή του χρέους και να αυξηθεί η εγχώρια οικονομική ανταγωνιστικότητα στο βαθμό που να μπορεί να ενισχύσει τις εξαγωγές.
    Μια ελληνική χρεοκοπία και έξοδος από την ευρωζώνη θα πετύχει τους παραπάνω στόχους κυριολεκτικά σε μια νύχτα. Η προσαρμογή θα είναι πολύ δύσκολη και η κοινωνική αναταραχή θα διαρκέσει μήνες, ωστόσο η χώρα θα προσαρμοστεί, υπογραμμίζει ο Adam.

    .......................................

    • αβαρία avatar
     αβαρία @ mx 06/11/2012 22:02:20

     Στην ουσία έχει δίκιο ο καθηγητής. Και δεν είναι ο πρώτος που το λέει: “διαγραφή του χρέους της χώρας, τόσο από τον επίσημο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα”.
     Oχι μόνο απο την ΕΚΤ που δεν φταίει,(και το ΔΝΤ θέλει να της φορτώσει τα χρέη οπου δημιούργησαν οι Υπερτράπεζες), αλλα απο τον ιδιωτικό τομέα που φταίει πολύ για τον υπέρμετρο δανεισμό της Ελλάδος (Οταν χρωστας πάνω απο 1.000.000 ευρώ στη τράπεζα φταίει η τράπεζα όχι εσύ που δέχτηκες το δάνειο που σου προσέφερε ξέροντας οτι δε θα μπορέσεις ποτέ να ξοφλήσεις..)
     Συμπληρώνει επίσης πολύ σωστά οτι :
     “Η δε ανταγωνιστικότητα της χώρας πρέπει να ενισχυθεί σε τέτοιο σημείο που θα δίνει ώθηση στις εξαγωγές” Aυτό, (νέο σχέδιο Μάρσαλ) θα ήταν και μια ελάχιστη αποζημίωση για τον Ελληνικό λαό για τα μαρτύρια που υπέστη αυτά τα 3 χρόνια και που έσκισαν ακόμα και την καρδιά της Μέρκελ. (Αν και οι 3000 νεκροί δεν ξεπληρώνονται με οικονομικές ενισχύσεις)…
     Εκεί που κάνει λάθος ο καθηγητής είναι που αναφέρει το “με ταυτόχρονη έξοδό της από το ευρώ”. Αυτό όπως απεφάνθησαν ολοι οι ειδικοί θα κατέστρεφε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Εξ άλλου αν διαγραφεί το χρέους της χώρας, τόσο από τον επίσημο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα δεν θα υπάρχει κανένας λόγος εξόδου μας απο το Ευρώ αφού θα είμαστε πιό ξεχρέωτοι κι απο την Γερμανία.
     Στην χρεωκοπημένη Ισλανδία ήδη οι πάσης φύσεως επενδυτές σπεύδουν αφού ακόμα και η Fitch την αναβάθμισαν στην κατηγορία ‘επενδύστε’ αφού είναι πλέον η μόνη ξεχρέωτη χώρα της Ευρώπης που ετοιμάζεται οσονούπω να μπεί στην ΕΕ…

   • αβαρία avatar
    αβαρία @ mx 06/11/2012 15:26:24

    Aφού λοιπόν το κόμμα της Γερμανικής Αριστεράς εξασφάλισε την απαγόρευση του κουρέματος του Ελληνικού χρέους απο την ΕΚΤ που εισηγείται το ΔΝΤ, ας προχωρήσει τώρα στην κατάθεση της πρότασης της αντιπρόεδρου του και υπεύθυνης του κόμματος για την Οικονομία, Ζάχρα Βάγκενκνεχτ, να κουρευτούν τα χρέη όλων των χωρών της Ευρωζώνης στό τμήμα τους πάνω απ' το 60% τουΑΕΠ ώστε να καταστούν βιώσιμα και να λυθεί η κρίση.
    Αλλοιώς ας το κάνει μόνο η Γερμανία. Να κουρέψει δηλαδή το 25% των χρεών της (το Γερμανικό χρέος είναι 85% του ΑΕΠ!!!) σε ιδιωτικές κυρίως τράπεζες και απο τα χρήματα που θα εξοικονομήσει, να εξαγοράσει 100 δις ελληνικού χρέους και να το ακυρώσει. Ετσι χωρίς να βάλει δεκάρα ο Γερμανός φορολογούμενος λύνεται το πρόβλημα της Ελλάδας και η Γερμανία αποκτά βιώσιμο χρέος πράγμα που θα εξουδετερώση τις παρενέργειες απο αυτή την πράξη...

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ αβαρία 07/11/2012 12:21:04

     Θα πρέπει όμως πρώτα να γίνουν Ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία - και μετά "να τα βρούν" οι Linke με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους και να κάνουν μαζί κυβερνηση...
     Αλλοιώς πώς;

     • αβαρία avatar
      αβαρία @ Ο Θείος 07/11/2012 14:28:36

      Με απ' ευθείας σύγκρουση της Μέρκελ με τους Τραπεζίτες και το ΔΝΤ που προφανώς την έπιασαν κώτσο και τώρα της λένε να πάει να κουρευτεί.
      Αν το κάνει θα έχει όλη την Ευρώπη στο πλευρό της...Μπορεί?

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Ο Θείος 07/11/2012 14:39:38

      Μετά βέβαια η νέα Κoκκινο-Πρασινο-Magenta κυβέρνηση της Γερμανίας θα έχει κάποιες "σκληρές ιστορίες" με τους "κουρεμένους" Κινέζους και Ιάπωνες, τα funds και οι τράπεζες των οποίων κατέχουν περίπου το μισό Γερμανικό δημόσιο χρέος...
      Άν νομίζεις ότι "κουρεύονται" εύκολα οι "Σαμουράι" της Nomura και οι "Σαολίν" του CIC (China Investment Corporation), μάλλον αγνοείς τις "πολεμικές τέχνες"...

     • αβαρία avatar
      αβαρία @ Ο Θείος 07/11/2012 16:44:36

      Μην γενικεύεις και σύ θείο...
      Αφου ξέρεις πολύ καλά οτι η Γερμανία μπορεί να επιλέξει κατα βούλησιν ποιούς θα κουρέψει. Δεν είναι ανάγκη να τους κουρέψει όλους και μάλιστα σύριζα...Μόνο αυτούς που την στριμώχνουν και τους ξέρει...

 17. stls avatar
  stls 06/11/2012 12:24:02

  Όλα πατρίδα μας! κι αυτά κι εκείνα,
  και κάτι πού `χουμε μες την καρδιά
  και λάμπει αθώρητο σαν ήλιου αχτίνα
  και κράζει μέσα μας: Εμπρός παιδιά!

 18. Πηνελόπη avatar
  Πηνελόπη 06/11/2012 12:25:59

  Σήμερα έγινα αυτόπτης μάρτυρας σε ένα περιστατικό που με συγκλόνησε. Μία ξεδοντιασμένη γριούλα πούλησε τη βέρα της για αγοράσει γάλα για τα εγγόνια της όπως είπε. Από δώ και πέρα τι να περιμένει κανείς . Η καταστροφή είναι πολύ κοντά δεν ξέρω όμως πως θα εξελιχθεί.

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ Πηνελόπη 06/11/2012 16:02:47

   To Eλληνικό φρέσκο γάλα ετικέτας κοστίζει 0.80 λεπτά και αντί αυτόπτες μάρτυρες ενός ανθρωπίνου δράματος, με διακριτικότητα και ζεστό χαμόγελο, καλύτερα μέρος μιάς κάποιας λύσης ας γινόμαστε. Επειδή, πάνω απ’ όλα, είμαστε Ανθρωποι. Επειδή, είμαστε συνΕλληνες. Αύριο, όταν η γιαγιά θα χρειαστεί φαγητό για τα εγγόνια της και χωρίς τη βέρα της, στον τοκογλύφο τι θα πουλήσει άραγε; Κάποιο χρυσό (αν έχει μείνει) δόντι της; ή, τη ψυχή της;

 19. FALCON avatar
  FALCON 06/11/2012 12:33:27

  Όταν το κράτος συνεχίζει και πληρώνει 13.000 Ε ενοίκιο για κατοικία του Έλληνα Πρέσβη στον ΟΑSE στην Αυστρία και δεν συγκινείται κανείς τότε τι να περιμέναι ο Έλληνας πολίτης; Για ποιά μέτρα μιλάμε;

  • Μικρασιάτης avatar
   Μικρασιάτης @ FALCON 06/11/2012 13:51:55

   13.000 το μηνα?? τσαμπα πραμα...

 20. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 06/11/2012 12:55:58

  Την ΕΛΛΑΔΑ ως πατρίδα μου , την χάρισαν οι πρόγονοί μου και πάντων πρώτος ο μακαρίτης ο πατέρας μου.
  ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΛΛΑΖΩ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.
  Οι άχρηστοι που μας κυβέρνησαν και μας κυβερνούν ,είναι απλώς εφιάλτες.

 21. kimon avatar
  kimon 06/11/2012 13:59:45

  Τα επιχειρήματα περί χρεοκοπίας έχουν αρχίσει να μην τρομοκρατούν πια τον λαό. Το χρήμα σαν αξία αντιπροσωπεύει μόνο παραγόμενα προϊόντα, απόκλιση από αυτό το αξίωμα οδηγεί μόνο την οικονομία σε στρεβλώσεις. Σε μία χώρα που η παραγωγή έχει πεθάνει, οι πολίτες της θα εξαθλιωθούν ανεξαρτήτως νομίσματος. Η εμμονή στο ευρώ σημαίνει ότι θα συνεχισθεί η απώλεια ιδιωτικών περιουσιών με αργό ρυθμό, μέσω ρευστοποίησης η υπερφορολόγησης, με αποτέλεσμα την απόλυτη προλεταριοποίηση του πληθυσμού σε λίγα χρόνια. Επιστροφή στην δραχμή συνεπάγεται ότι ο λαός θα υποφέρει ένα με δύο χρόνια, αλλά μετά η εγχώρια παραγωγή θα ενισχυθεί και η οικονομία θα ανακάμψει λόγο ανάγκης. Η σταθερή νομισματική ισοτιμία στην κατοχή μεταξύ Γερμανικού Μάρκου (Reich mark) και Δραχμής δεν έσωσε την οικονομία, αφού όλα τα παραγόμενα προϊόντα εδημεύοντο από τον κατακτητή, με αποτέλεσμα την έλλειψη αγαθών και την πείνα. Αν η χρεοκοπία σημαίνει την απώλεια του πολυτελούς τρόπου διαβίωσης των νεοελλήνων και αυτό δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Ας επιστρέψουμε στα Φιατάκια και τα Ζάσταβα, ας πληρόνονται λιγότερο τα κομματικά τροκτικά του δημόσιου τομέα και ας γυρίσουν οι αλλοδαποί στις πατρίδες τους. Κάποτε θα πρέπει να μάθει ο κυρ Μήτσος να ζει χωρίς Πακιστανό κηπουρό και η κυρά Μαρία χωρίς Ουκρανή οικιακή βοηθό. Και άλλες χώρες χρεοκόπησαν όπως η Αγγλία, η Τουρκία ή η Ρωσία, αλλά αμέσως μετά ανέκαμψαν δυναμικά. Μόνο οι δανειστές , οι τράπεζες και οι τοκογλύφοι έχασαν τα χρήματά τους.

 22. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 06/11/2012 15:40:12

  Σε τούτη την πατρίδα κάτι αξιόλογο γυρεύω, αφού είναι ο τόπος των παιδικών και εφηβικών μου χρόνων !
  Σε τούτη την παρτίδα όμως, μάταια γυρεύω κάτι που ν' αξίζει...

 23. δρόμος avatar
  δρόμος 06/11/2012 17:06:59

  "μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι, ότι αυτοί ελεηθήσονται"

 24. αβαρία avatar
  αβαρία 06/11/2012 17:30:07

  Υπερβάλλεις Θείο.
  Εγώ που έχω κι άλλη πατρίδα, σε τούτη εδώ βρίσκω μόνο ανεκτίμητες αξίες.
  Τώρα μάλιστα που οι Τραπεζίτες μας έμαθαν να ζούμε σχεδόν χωρίς χρήματα, η Πατρίδα Ελλάς έιναι και πάλι ανεκτιμήτου αξίας. Τα όνειρα παίρνουν την εκδίκησή τους...
  Το τελευταίο στάδιο του καπιταλισμού ήταν όπως όλα δείχνουν, ο αχαλίνωτος Νεοφιλελευθερισμός και το μέτρημα των πάντων σε χρήμα, το οποίο τελεικώς αποδεικνύεται φωτοτυπίες...Οι Τραπεζίτες πούλησαν στούς ομοίους τους το σχοινί που τούς κρεμάει εναν εναν. Εσύ που είσαι καλά ενημερωμένος ποιά Τράπεζα έχει σειρά για να σκάσει? Κάτι πήρε τ' αυτί μου για την J.P Morgan Chase...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ αβαρία 07/11/2012 12:17:11

   Σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο κατάλογο των συστημικά σημαντικών τραπεζών του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB), ο οποίος δημοσιεύτηκε για λογαριασμό των χωρών της G20, οι τέσσερεις περισσότερο επικίνδυνες μεγάλες τράπεζες στον κόσμο είναι η Citigroup και η JP Morgan Chase των Ηνωμένων Πολιτειών, η γνωστή και μη εξαιρετέα HSBC και η Deutsche Bank.
   Αυτές οι 4 τράπεζες, για να σταθεροποιηθούν, θα χρειαστούν έξτρα κεφάλαια 2,5 % πάνω απο τα ελάχιστα των Κανονισμών Basel III .
   Στην αμέσως επόμενη κατηγορία, κάπως μικρότερης επικινδυνότητας είναι η Βρετανική Barclays και η Γαλλική BNP Paribas, που θα πρέπει να διαθέτουν επιπλέον κεφάλαια 2%.
   Οκτώ άλλες τράπεζες – συμπεριλαμβανομένων των Bank of America και Goldman Sachs καθώς και των Ελβετικών UBS και Credit Suisse - θα πρέπει να διαθέτουν επιπλέον 1,5% .

   • αβαρία avatar
    αβαρία @ Ο Θείος 07/11/2012 14:33:15

    Θείο θυμάσαι που σε ρώτησα κάποτε αν είσαι τραπεζίτης και μου απάντησε οτι είσαι συνάδελφος μηχανικός? Ε λοιπόν τα ξέρεις πολύ καλύτερα απο τους τραπεζίτες... Θα μου πείς δεν είναι και τίποτα δύσκολο όταν ξέρεις διαφορικές εξισώσεις και αναλυτική Γεωμετρία...Να 'σαι πάντα καλά και ευχαριστώ για την σωστή ενημέρωση.

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ αβαρία 07/11/2012 14:42:07

     Απλά είναι αυτά, δεν χειάζονται ούτε κάν Πυθαγόρειο Θεώρημα - κάνουν μιάου στα κεραμίδια

 25. αβαρία avatar
  αβαρία 06/11/2012 18:00:42

  Αγαπητέ Blue Nile ακόμα μια φορά έχεις ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ. Σ'αυτό το πόρισμα έχουν καταλήξει και όλοι οι ειδικοί απο τον Ρουμελιώτη μέχρι τον Βαρουφάκη και όποιον άλλο αμερόληπτο οικονομολόγο ή κοινόν νου με λογική κι αν ρωτήσεις . Ο Σαμαράς είναι ενήμερος. Υποθέτω οτι έστω και την τελευταία στιγμή θα βάλει την Πατρίδα πάνω απ' τα συμφέροντα. Αν δεν το κάνει, θα το κάνει ο Τσίπρας. Αν αποπειραθεί να τα εφαρμόσει δεν θα πέσει σεμερικούς μήνες αλλά σε μερικές μέρες μόνο, γιατί τωρα ξέρουμε οτι αν τον αφήσουμε μήνες θα είναι πολύ αργά για εμάς. Αφού τα μέτρα αυτά δεν πρέπει να εφαρμοστούν διότι συνιστούν εσχάτη προδοσία, όπως προκύπτει κι απ' την ανάλυσή σου, αν κανείς απ τους πολιτικούς μας δεν κάνει το καθήκον του να τα ακυρώσει, τον λόγο θα έχουμε πλέον εμείς βάσει του τελευταίου και σημαντικώτερου άρθρου του συντάγματός μας . Και σε πληροφορώ οτι είμαστε έτοιμοι αυτή τη φορά. Δεν θα μας ξαναπιάσουν στον ύπνο...

  • blue nile avatar
   blue nile @ αβαρία 07/11/2012 01:07:05

   @ αβαρία

   Ευχαριστώ.
   Όμως υπάρχουν πράγματα που δεν τα ξέρουμε.
   Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για οτιδήποτε.
   Μπορεί να'χουν πέσει συμφωνίες κάτω από το τραπέζι με Γερμανούς ή Αμερικάνους.
   Δεν τα ξέρουμε όλα και η οικονομία πάνω απ'όλα είναι άσκηση πολιτικής.
   Όσο για προδοσία που αναφέρεις...υπάρχει άλλος πιο σημαντικός λόγος
   Ο νεοφιλελευθερισμός τυφλώνει τόσο πολύ που δεν μπορούμε να φανταστούμε !!!
   Ο Scholes, ο οποίος το 1997 τιμήθηκε με το βραβείο Νομπέλ για την ανακάλυψη μιας «καινοτόμου» εξίσωσης για τη διαχείριση του οικονομικού ρίσκου, την άλλη χρονιά τίναξε στον αέρα το hedge fund στο οποίο συμμετείχε και το οποίο εφάρμοσε αυτή την εξίσωση!

   Πάντως ότι και να πω, μου φαίνεται αδιανόητο να περνούν αυτά τα μέτρα...
   Πραγματικά εύχομαι όλοι όσοι βλέπουμε έτσι την κατάσταση να έχουμε άδικο...

   • αβαρία avatar
    αβαρία @ blue nile 07/11/2012 14:25:15

    Αγαπητέ (ή αγαπητή?) Blue Nile ταυτιζόμαστε και πάλι. Δεν νομίζω οτι είναι τυχαίο. Ακόμα και την επιφύλαξή σου όσον αφορά τις συμφωνίες κάτω από το τραπέζι με Γερμανούς ή Αμερικάνους, την έχω και εγώ μόνιμα σαν φαροφύλακα στο υποσυνείδητό μου. ¨Ομως είμαστε υποχρεωμένοι να μιλάμε με αυτά που πέφτουν στην αντίληψή μας ρισκάροντας να κάνουμε λάθη. Είμαστε στην πλατεία. Δεν είμαστε στα παρασκήνια ωστε να ξέρουμε την εξέλιξη του έργου πριν παιχτεί. Ετσι κάνουμε τις υποθέσεις που μας φαίνονται λογικώτερες.
    Ο Νεοφιλελευθερισμός σίγουρα τύφλωσε με τη λάμψη του πολλόυς Ευρωπαίους πολιτικούς και ήταν η βασική αιτία του εκτροχιασμού της ΕΕ. Ομως πέρα απ' αυτόν πολλοί χαμαιρπείς έφτασαν και στην εσχάτη προδοσία για να περισώσουν το παλιοτόμαρό τους. Και εμείς έχουμε πολλούς απ' αυτή την κατηγορία πολιτικών δυστυχώς...

 26. αβαρία avatar
  αβαρία 06/11/2012 18:03:10

  Τώρα καταλαβαίνεις αυτό που λέω απο το 2009 οτι ο εχθρός μας είναι οι Τραπεζίτες, απο τους μικρούς μέχρι τους 10 Υπερ-τραπεζίτες, που κατέχουν πάνω απο το 70% του πλούτου της γής...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ αβαρία 07/11/2012 14:31:50

   Golden boys σε Κεντρική - μη εμπορική τράπεζα είναι !
   Μάλλον πρόκειται για Ελληνική αποκλειστικότητα - άραγε τώρα θα μεταναστεύσουν στα κανονικά για Golden boys "νερά", στον ιδιωτικό τομέα ;

   • αβαρία avatar
    αβαρία @ Ο Θείος 07/11/2012 16:36:51

    Ξεχνάς πως ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή αντηχεί αμέσως στη wall street θείο? Τα golden boys δεν έχουν πατρίδα δυό φορές!....

   • αβαρία avatar
    αβαρία @ Ο Θείος 07/11/2012 16:38:53

    Αλήθεια μήπως έχεις καμμιά άκρη για να μάθουμε τη μετοχική σύνθεση της κεντρικής "μας" τράπεζας?

 27. NIKOS avatar
  NIKOS 06/11/2012 18:09:15

  Μέσα στο ένα άρθρο που θα ψηφιστεί ο κύριος Στουρνάρας έχει συμπεριλάβει και άρθρα που είτε αποσύρθηκαν είτε καταψηφίστηκαν από υατή την Βουλή. Εγώ προτείνω στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος να προβλεφθεί η κατάργηση της Βουλής. Έτσι και αλλοιώς τα άρθρα 60 και 61 (περί ελεύθερης βούλησης και ψήφου των βουλευτών) καταπατώνται εδώ και χρόνια συστηματικά. Να κάνει ότι της γουστάρει (ή της υπαγορεύουν) η εκάστοτε κυβέρνηση και να γλιτώνουμε και καμιά 300 εκατομύρια το χρόνο. Ή για να το κάνω πιο μαλακό να ψηφίζει η Βουλή στην αρχή της τετραετίας ένα άρθρο "εξουσιοδοτείται η κυβέρνηση να κάνει ότι θέλει" και μετά να διαλύεται - έτσι και αλλοιώς κατ' επίφαση κοινοβουλευτική δημοκρατία έχουμε. Κάποιους ανεπάγγελτους (κατά κύριο λόγο), παιδιά του κομματικού σωλήνα που για 4 χρόνια τσακώνονται μπρος στις κάμερες με ρητορίες, ειρωνίες, ύβρεις και κουτσαβακισμούς, όταν όμως ο αρχηγός πει όλοι ψηφίζουμε αυτό αλλοιώς..., τότε κοτούλες και μέσα τα κεφάλια.

 28. mx avatar
  mx 06/11/2012 18:19:29

  Ιδανικότερος χώρος για ένα συνέδριο Φιλοσοφίας από τις αρχαίες φιλοσοφικές σχολές της Αθήνας δεν υπάρχει. Ετσι το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας τον Αύγουστο του 2013 θα φιλοξενηθεί ως προς την εναρκτήρια συνεδρία του τουλάχιστον, στο Λύκειο του Αριστοτέλη. Με την προϋπόθεση φυσικά ότι θα είναι έτοιμο, καθώς το έργο της συντήρησης, της προστασίας του με στέγαστρα και της διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου γενικότερα, ώστε να μπορεί να δεχθεί επισκέπτες έχει καθυστερήσει …μερικά χρόνια, συγκεκριμένα 15 από την αποκάλυψη των καταλοίπων του στο κέντρο της πόλης στην οδό Ρηγίλλης. Οπως διαβεβαιώνει όμως η κυρία Ελένη Μπάνου, προϊσταμένη της Γ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων οι εργασίες αποκατάστασης του Λυκείου προχωρούν πλέον κανονικά, έτσι το Λύκειο θα παραδοθεί εγκαίρως.

  Ως προς το συνέδριο εξάλλου που θα πραγματοποιηθεί από 4 ως 10 Αυγούστου να σημειωθεί, ότι οργανώνεται κάθε πέντε χρόνια από τη Διεθνή Ομοσπονδία Φιλοσοφικών Εταιρειών και τον επόμενο χρόνο σε συνεργασία με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Κύριο θέμα του είναι «Η Φιλοσοφία ως Αναζήτηση και ως Τρόπος Ζωής» με την έμφαση στη θεωρία και στην πράξη, ανακαλώντας στη μνήμη τη διακήρυξη του Σωκράτη «ο ανεξέταστος βίος ου βιωτός ανθρώπω».

  Το Λύκειο, το οποίο αρχικώς δημιουργήθηκε από τον Πεισίστρατο τον 6ο π. Χ. _αργότερα ανακαινίσθηκε από τον Περικλή _ ήταν το κυριότερο από τα γυμνάσια της αρχαίας Αθήνας. Σύμφωνα με την μελέτη που έχει εγκρίνει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προβλέπονται διαμορφώσεις που θα κάνουν την εικόνα των πενιχρών καταλοίπων περισσότερο ευκρινή ενώ μικρά στέγαστρα θα τα προστατεύουν. Περιμετρικά οργανώνεται ένα μικρό άλσος από ελιές και άλλα ενδημικά δέντρα και φυτά. Τέλος μία απλή κατασκευή εν είδει υπαίθριο θεάτρου θα μπορεί να φιλοξενεί εκδηλώσεις όπως αυτή του συνεδρίου. Αγνωστο πάντως είναι σε ποιο βαθμό θα επιτευχθεί ενοποίηση με τον κήπο του διπλανού Βυζαντινού Μουσείου.

 29. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΚΩΝ avatar
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΚΩΝ 06/11/2012 19:32:06

  "Όπως και δεν αμφισβητεί ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, δεν υπάρχει άλλο τράτο". Υπάρχει Αριστερέ Ψάλτη! Οι μισοί Έλληνες έχουν και πληρώνουν ακόμη, οι άλλοι θα χρεώνονται οφειλές προς πάσα κατεύθυνση (χαράτσια, ΔΟΥ κ.λπ), ώσπου (αναλόγως τα κέφια των δανειστών τοκογλύφων) θα χάνουν (μέσω πλειστηριασμών) την ακίνητη περιουσία τους για 3, 4, και 5 χιλιάδες ευρώ. Δεν είναι μόνο η δημόσια περιουσία που λεηλατείται αντί πινακίου φακής (και ενδιαφέρει τους εν λόγω και τους ντόπιους ρουφιάνους συνεργάτες τους), είναι και το παραθαλάσσιο οικόπεδο που κληρονόμησα από τον πάππο μου σε μια μαγευτική ακτή της Λακωνίας... Δεν θάχω να πληρώσω την φορο-καταιγίδα και θα μου το αρπάξουν.

  • αβαρία avatar
   αβαρία @ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΚΩΝ 06/11/2012 21:27:04

   Αντιλαμβάνεσαι τώρα αγαπητέ Λακεδαιμόνιε, οτι ο αγώνας αυτός είναι υπέρ βωμών και εστιών...Πόλεμος πολύ πιο ύπουλος απο τον κανονικό.
   Χωρίς να το καταλάβεις ο εχθρός σου αρπάζει τις πατρογονικές εστίες μέσα απ' τα τείχη, χωρίς καν να μπεί στον κόπο να τα πολιορκήσει. Η οικονομία είναι η συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα...
   Ο μόνος φόβος μου είναι μήν και ο Τσίπρας τελικά συμβιβαστεί με το κεφάλαιο γιατί τότε πράγματι δεν θα υπάρχει σωτηρία...Θα ξαναγίνουμε ραγιάδες. Οικόσιτα ζώα...

 30. nik avatar
  nik 06/11/2012 20:13:40

  Kινδυνολογίας το ανάγνωσμα. Αφού το χρέος συνεχώς θα αυξάνεται και δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί χρειάζονται δραστικές λύσεις και όχι αυτός ο αργός θάνατος...ήδη έπρεπε να είχαμε επεξεργαστεί διαφορετικές επιλογές ο πυρήνας του ευρώ δεν είναι ούτε θέσφατο αλλά ούτε και πανάκεια...

 31. Samurai avatar
  Samurai 06/11/2012 20:15:19

  Θείο.
  Πάρε δύναμη από τις ακλόνητες κορφές του Σμόλικα, της Γκαμήλας,από τα Τζουμέρκα,το Γράμμο.
  Ανέβα στις δρακόλιμνες,δρόσισε το πρόσωπό σου στον Αώο στο Βοιδομάτη,στον Άραχθο,στον Καλαμά,στον Αχελώο εάν θέλεις..
  Ξεκουράσου στα πανέμορφα γεφύρια κι αφουγκράσου τους καταρράκτες
  του Βίκου..κάνε τις βόλτες σου στα πέτρινα σοκάκια των Ζαγοροχωρίων,
  πιες τον καφέ σου αγναντεύοντας το πέλαγος από την Πάργα..
  Ανακάτεψε το ασημένιο χρώμα των βουνών με το πράσινο των
  ποταμών και το γαλάζιο της θάλασσας..
  Κοίτα ψηλά ρε Θείο..
  Θα δεις πολλά αετόπουλα να κάνουν δοκιμαστικές πτήσεις παίζοντας με τους ανέμους..
  Θείο.. η γη η ελληνική κι η θάλασσα αξίζουν !

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Samurai 07/11/2012 11:32:40

   Συγκινούμαι που ανάφερες δικά μου μέρη !
   Αγέρωχα μέρη,
   που δεν μπορεί να τα βλάψει αυτή η π α ρ τ ί δ α ...

 32. αβαρία avatar
  αβαρία 06/11/2012 21:11:53

  Φίλε Βασίλη Γκιώνη,
  Μάθε να μην γενικεύεις.
  Αμφιβάλλεις οτι υπήρξαν εντός του 2011 και πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες που όχι μόνο δεν έπιασαν σε πραγματικό εισόδημα το αφορολόγητο όριο αλλα είχαν και ζημιά? Δηλαδή (μείον)-έσοδα?
  Που συντηρήθηκαν απο τον/την σύζυγο ή συγγενείς?
  Πόσοι απ' αυτούς πέρασαν τη βοήθεια στους συγγενείς στα έξοδά τους και πήραν την δικαιούμενη επιστροφή φόρου?
  Ομως πρόσεξες πως οι Γκαιμπελίσκοι σ΄αυτά είναι εξπέρ?
  Τί ωραία μας φόρεσαν το φόρο απο το πρώτο ευρώ δήθεν για να τιμωρήσουν συλλήβδην όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες φοροφυγάδες και να ανακουφιστούν οι υπόλοιποι λέγοντας να:" H κυβέρνηση βάζει χέρι στους μεγάλους φοροφυγάδες"...Κι ας τους καλύπτει με νύχια και με δόντια εξευτελιζόμενη και μπροστά στους εταίρους που της έδωσαν τη λίστα των ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΟΦΥΓΆΔΩΝ ΠΟΥ ΚΛΈΒΟΥΝ ΤΑ ΔΙΣ και όχι τα ψιλά για να πληρώσουν φροντιστήρια, παιδ. σταθμούς , κλινικές ασφάλεια που δεν παρέχει το κράτος...

 33. άγρυπνη avatar
  άγρυπνη 07/11/2012 02:19:04

  Η Ελλάδα θα στέκει πάντα αγέρωχη,πανέμορφη και θα περιμένει την επιστροφή των ασώτων και μετανιωμένων.Μέσα στη ψυχή και τη μνήμη μας πρέπει να ψάξουμε τη πατρίδα μας και ίσως κάποτε να συναντηθούμε στα παλιά μονοπάτια.Δε μπορεί, αυτό το καθαρτήριο θα μας βγάλει στο φώς, λίγο πιο σοφούς,λίγο πιο καλούς.

 34. Σικελιανος avatar
  Σικελιανος 07/11/2012 11:19:19

  Χανουμε την πατριδα μας.. το μεγαλυτερο κοστος αυτης της κρισης δυστυχως ειναι οτι το ανθρωπινο δυναμικο της φευγει μαζικα... ειδκα στις ηλικιες 25-40 ανωτατης μορφωσης διεξαγεται μια γενοκτονια που ομοια της δεν εχει υπαρξει...
  Π.χ. απο τους 20 ειδικευομενους ιατρους που τελειωσαν την ειδικοτητα της καρδιολογιας στο νοσοκομειο μου την τελευταια 3ετια εχουν φυγει για το εξωτερικο οι 16!... και απο αυτους η συντριπτικη πλειοψηφια μαζι με την οικογενεια τους (συζυγο και παιδια)... και μιλαμε για οριστικες και αμετακλητες φυγες.. οπου και να γυρισω γυρω μου σε συγγενεις και φιλους ειτε εχουν φυγει, ειτε ετοιμαζονται να φυγουν ειτε το σκεφτονται σοβαρα να φυγουν... Γιατροι, μηχανολογοι, νομικοι, οικονομολογοι, αρχιτεκτονες, βιολογοι, φιλολογοι, δασκαλοι, γεωπονοι, κτηνιατροι, μουσικοι, πανεπιστημιακοι... κανεις πια δεν θελει να μεινει εδω..
  Και αυτο δυστυχως ειναι το μεγιστο των προβληματων της πατριδας μας... χανει με μαζικοτητα πλεον τον ανθο της, τα νεα παιδια της , του φορεις της ελπιδας και αυτους που θα μπορουσαν να χτισουν μια νεα Ελλαδα μακρυα απο τις παθογενειες του παρελθοντος..και το χειροτερο οτι φευγουν σιχτιριζοντας την Ελλαδα... δεν φευγουν πια με την γλυκια αναμνηση της πατριδας αλλα με ενα αισθημα οτι φευγουν απο μια χωρα μπουρδελο που δεν αξιζει ουτε για διακοπες να γυρισουν (δυστυχως την ιδια φραση μοτιβο την εχω ακουσει πολλακις τις τελευταιες ημερες απο φιλους και γνωστους που εχουν φυγει για εξω ή ετοιμαζονται να φυγουν).. οι νεομεταταστες μας πια φευγουν με μισος στην καρδια τους για την Ελλαδα και αυτο δυσκολευει ακομα χειροτερα την κατασταση...
  Ειμαι απιστευετα απαισιοδοξος για το μελλον της πατριδας μου..της πατριδας μας.. της πιο γλυκιας πατριδας του κοσμου... με αυτους τους ρυθμους βλεπω πολυ συντομα να ειμαστε ενα ιστορικο παρελθον...

  • Σικελιανος avatar
   Σικελιανος @ Σικελιανος 07/11/2012 11:22:41

   ΥΓ...ΑΡΙΣΤΕΡΕ ΨΑΛΤΗ.. συγχαρητηρια για την επιλογη των στιχων του Μανου Ελευθεριου απο τα τροπαρια για φονιαδες... με την εξαιρετικη μουσικη του Θανου Μικρουτσικου και το καταπληκτικο παντρεμα της ηπειρωτικης δωρικης αισθητικης του Γιωργου Μεραντζα και της επικης φωνης της τεραστιας Μαριας Δημητριαδη...

  • αβαρία avatar
   αβαρία @ Σικελιανος 07/11/2012 14:54:20

   Αγαπητέ Σικελιανέ μην πανικοβάλλεσαι.
   Εγώ ανήκω σ' αυτούς που έιμασταν έξω και είχαμε ακόμα και την υπηκοότητα, αλλα γυρίσαμε μέσα και είπαμε ασπρο φώς άλικο, ήλιο που να κάνει το σανίδωμα να υποχωρεί και τον ίσκιο της μάντρας να είναι σίδερο, σμαραγδένια θάλασσα να την πίνεις στο ποτήρι και ψωμί κι ελιά. Ακόμα και με τούτα τα χάλια δεν το μετάνοιωσα και μόνο με γερανό θα με βγάλουν απο εδώ. Από μια πρόχειρη έρευνα που έκανα σ' αυτούς που αναφέρεις πως πήγαν έξω, πείσθηκα ακόμα μια φορά πως είχα δίκιο.
   1. Δεν τους τόχει κανείς "στρωμένο", όπως εδώ που 8 μήνες το χρόνο μπορείς να κοιμάσαι στην παραλία...
   2. Οσοι δεν είχαν αρκετό χρήμα φεύγοντας για να επιβιώσουν μέχρι να πάρουν ξένο χρήμα, επέστρεψαν ελλείψει καυσίμου πέραν της κλιματικής και τρόπου "ζωής" απογοήτευση.
   3. Ολοι υποβαθμίστηκαν (αλλά δεν το ομολογούν ευρέως) όπως οι Αλβανοί επιστήμονες που ήρθαν εδώ και ανακάλυψαν τις οικοδομικές και αγροτικές εργασίες...
   4.Σε 'ολους αρχίζει να λείπει ο ήλιος.
   5. Ακόμα κι αν τα έσοδά τους είναι καλύτερα απο εδώ, δεν περισσεύει τίποτε να βάλουν στην άκρη.
   6. Η νέκρωση των πάντων μετά τις 8 το βράδυ αρχίζει να τους γίνεται ανυπόφορη.
   7. Μερικοί αρχίζουν να νοσταλγούν ήδη...(Γλώσσα, φίλοι, συγγενείς κλπ)
   8. Κανείς δεν μου δήλωσε οτι δεν θα γυρίσει πίσω τελικά...

 35. άγρυπνη avatar
  άγρυπνη 07/11/2012 14:10:49

  Νόμος της Φύσης είναι να καλύπτει τα κενά.Κι'αν οι Ελληνες εγκαταλείπουν,καινούργιοι κάτοικοι έσπευσαν να εγκατασταθούν.Αλλά δε μπορούν να ξεφύγουν από το φώς της Ελλάδας.Η δεν θα το αντέξουν ή θα αφομοιωθούν από αυτό και με υπερηφάνεια θα λένε''ήμαστε κι'εμείς Ελληνες''.

  • άγρυπνη avatar
   άγρυπνη @ άγρυπνη 07/11/2012 15:52:35

   ..είμαστε..

 36. olga avatar
  olga 07/11/2012 20:36:16

  Kουραστικα, βαρεθηκα τα ψεματα. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Προεκλογικα ελεγαν τελειως αλλα κι εκλεψαν την ψηφο του λαου. Μας ξεγελασαν, και τωρα μας λενε οτι δεν γινοταν αλλιως. Το ηξεραν, κι εμεις το ξεραμε, αλλα τους πιστεψαμε, γιατι νιωσαμε οτι πρεπει να εμπιστευτουμε το Σαμαρα. Καλα να παθουμε, μας αξιζουν ολα αυτα αφου ειμαστε τοσο ευκολοπιστοι. Κι απο αυριο, για μια ακομη φορα ...καληνυχτα.Γιατι το σκοταδι θα μας τυλιξει ακομη περισσοτερο, δεν υπαρχει φως πουθενα..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.