#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/10/2013 16:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σεβασμός στις θυσίες μας

 

Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη

Η πρώτη προϋπόθεση για να πεις όχι σε μια σκληρή διαπραγμάτευση είναι να σε θεωρούν σοβαρό κι αποφασισμένο. Αν χτυπάς την γροθιά σου στο τραπέζι και ταυτόχρονα απλώνεις το άλλο για ψιλά σαν ζητιάνος, τότε, αντί να σε λογαριάσουν, θα σε στείλουν για τσιγάρα και θα σου πουν, κιμπάρικα, να κρατήσεις τα ρέστα.

Αν ξέρουν πως για να την βγάλεις το επόμενο τρίμηνο κρέμεσαι από τους δίδυμους αδένες τους για να πάρεις ψωμί και να πληρώσεις το νοίκι, τότε, όταν αγριέψεις, στην καλύτερη περίπτωση θα γελάσουν ή θα σου πουν να γυρίσεις την πλάτη για να παίξετε μπιζ. Οι παλαιότεροι θα το θυμάστε το παιχνίδι. Αυτό που γυρίζεις την πλάτη και πέφτει η σφαλιάρα σύννεφο.

Ο Αλέξης ο καταληψίας του Λυκείου του και το άλλο καλομαθημένο πλουσιόπαιδο από τη Γλυφάδα, που του φεύγουν στελέχη και βουλευτές εν είδη πολιτικής αλωπεκίασης, έχουν πει διάφορα ψυχεδελικά και παρασάνταλα, που λέει κι η μάνα μου. Εν ολίγοις, θέλανε να πούμε στους δανειστές πως θα πληρώσουμε όσα θέλουμε, όποτε θέλουμε και με τον τρόπο που θέλουμε, μονομερή καταγγελία, εκμετάλλευση και ομολογοποίηση υδατανδράκων με μπεσαμέλ κλπ. Πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα, μοντέλο Αργεντινής, εκεί ντε, όπου γίνονταν live οδομαχίες για μια φραντζόλα, ολίγος Βαρουφάκης, που ΄χει προβλέψει και πως μετά τα Χριστούγεννα ακολουθεί το Πάσχα, συνωμοσίες των Ιουδαίων, των τοκογλύφων κλπ. Κι οι μπαμπέσηδες οι Ελ δεν έρχονται από το Σείριο, γαμώ την καταδίκη μου, ούτε το ξανθό γένος μοιράζει χρυσά ρούβλια.

Απλές κουβέντες. Εκτός από το να είσαι σοβαρός κι αποφασισμένος, υπάρχει κι άλλη μια προϋπόθεση, τεχνικής φύσεως.

Έχουμε τις δαπάνες για την λειτουργία του κράτους, ήτοι μισθοί, συντάξεις, Άμυνα, Υγεία, Παιδεία κλπ κι έχουμε και τις δόσεις των χρωστούμενων.

Ως τώρα, λόγω των επί δεκαετίες ελλειμμάτων, δεν δανειζόμασταν μόνο για να πληρώνουμε τα προηγούμενα δάνεια αλλά και για να καλύπτουμε και τα έξοδα λειτουργίας του σπιτιού μας, που καλείται Ελλάς. Με απλά λόγια χρειαζόμασταν το χρόνο 100 Ευρώ για τις άμεσες κρατικές δαπάνες, για να μην μείνει η μηχανή από βενζίνη και λάδια και άλλα, πχ 30, για τις δόσεις των κερατιάτικων. Εμείς όμως από τις προσόδους του κράτους, κάθε είδους, εισπράτταμε ετησίως μόνο 80. Οπότε μας λείπανε 20 για μισθούς, συντάξεις, νοσοκομεία, Στρατό κλπ κι άλλα 30 για τους δοσατζήδες. Οπότε δανειζόμασταν όλο και περισσότερα. Ταυτόχρονα φυσικά βγάζαμε τα μάτια μας διαλύοντας την παραγωγική μας βάση, οι νταβαντζήδες, μπετατζήδες κλπ λεηλατούσαν τον προϋπολογισμό, η φοροδιαφυγή κι εισφοροδιαφυγή χόρευαν καρσιλαμά κι όλο κατεβαίναμε του κακού την σκάλα.

Το περιβόητο λοιπόν πρωτογενές πλεόνασμα δεν σημαίνει τίποτε άλλο από το ότι το κράτος μας χρειάζεται 100 Ευρώ για τις ετήσιες λειτουργικές δαπάνες του και εισπράττει από τις προσόδους του 101, χωρίς να πληρώνει τους δανειστές.

Αν περιμέναμε πότε θα εκσυγχρονίσουμε σιγά ο σιγά όλο το κράτος και πότε θα γίνονταν υποδείγματα πολιτών όλα τα μεγαλόσχημα ή μη λαμόγια, η χώρα θα σερνόταν με συνεχή ελλείμματα, μέχρι να ψοφήσει. Κι εμείς μαζί της, σε τυμπανιαία κατάσταση, σαν γάιδαρος στη ρεματιά.

Αν ακολουθούσαμε τις συνταγές του Σκουρλέτη, της Ρένας και της λοιπής εξαρχειώτικης κομπανίας του Αλέξη ή των αεροψεκασμένων, για μετωπική σύγκρουση κι ενώ εξακολουθούσαμε να έχουμε ελλείμματα πιο μεγάλα κι από το ποιητικό τάλαντο του Κουράκη, τότε θα τρώγαμε χώμα. Διότι στην κόντρα, μόλις θα μας κλείνανε την στρόφιγγα για λίγο και θα παίζαμε ελευθέρα πάλη και kick boxing έξω από τις τράπεζες και στις πλατείες, τότε δύο τινά θα συνέβαιναν. Ή σε λίγο, αφού δεν θα είχαμε μία για να λειτουργήσει το κράτος μας, θα έπρεπε να υποχωρήσουμε εξευτελισμένοι και με την ουρά στα σκέλια ή να φύγουμε από το Ευρώ και να τυπώσουμε πληθωριστικά παλιόχαρτα για να τα κάνουν σαΐτες οι εργαζόμενοι, που θα ήταν πολύ λιγότεροι απ’ όσοι σήμερα. Η απομείωση των περιουσιών των πολιτών, ο εξανεμισμός των μπλοκαρισμένων καταθέσεων θα ήταν πιο γρήγορος από τον θρυλικό Φάτζιο σε Grand Prix. Αν ήμασταν αποφασισμένοι να τρώμε χαρούπια και πέτρες, εγώ θα ήμουν, θα μπορούσαμε να το κάναμε από την αρχή. Ήμασταν όμως;

Άμα λοιπόν θέλεις πίσω την εθνική σου κυριαρχία, να μην κρέμεσαι από τα κάκαλα, που λένε τ’ αδέρφια μας οι τραντέλλενες Πόντιοι, του καθενός, πρέπει τρέχοντας, ματώνοντας να φτάσεις έστω σε 1 Ευρώ πλεόνασμα. Φτάνουμε. Με αίμα, αδικίες, με έλλειμμα παραδείγματος ηγεσίας, με φτώχεια κι ανεργία. Αλλά φτάνουμε.

Οι εταίροι και δανειστές μας δεν μπορούν να πουν πως ζητάμε χρήματα για να ζούμε όπως πριν, πέρα από τις δυνάμεις μας, όπως σας παραμυθιάζει ο Αλέξης ότι τάχα θα κάνει. Δεν μπορούν  να πουν ότι δεν  πιάσαμε πολλούς στόχους. Κάναμε το σκατό μας παξιμάδι, αδικώντας πολλούς ανθρώπους, γιατί όλα γίνονται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Ήρθαν πολλά κακά για να αποφύγουμε ένα πολύ μεγαλύτερο.

Οι Έλληνες δεν έχουν άλλη φοροδοτική ικανότητα. Η κοινωνία δεν έχει άλλες αντοχές. Με τούτα και με τ’ άλλα αποκτήσαμε στη Βουλή  εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα, παλαβούς που δηλώνουν αντεξουσιαστές, νεοκομμουνιστές, άνθρωποι πηδάνε από μπαλκόνια κι η ακραία βία είναι στους δρόμους κι όχι σε θεωρίες, ενώ η ανεργία διαλύει τον κοινωνικό ιστό, τις ζωές και τις ψυχές των ανθρώπων.

Φτάσαμε όμως σε αυτό το 1 Ευρώ παραπάνω, που η κυβέρνηση λέει πως είναι κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια. Άλλοι το αμφισβητούν αλλά για τον στρατηγικό στόχο της ανάκτησης της εθνικής κυριαρχίας και μιας κρίσιμης διαπραγμάτευσης, ακόμη και 1 Ευρώ αρκεί.

Το είπα και το έγραψα, πως ο Πρωθυπουργός, με όλα τα λάθη που μπορεί να έγιναν, γίνονται και θα γίνονται, κέρδιζε χρόνο για την χώρα και προσπαθούσε δουλεύοντας νύχτα με νύχτα να φτάσει σε αυτό το στόχο, ώστε η Ελλάδα να είναι ξανά ένας αξιόπιστος συνομιλητής με περιθώρια διαπραγμάτευσης. Γιατί δεν μπορείς να είσαι και μάγκας και ζητιάνος.

Ματώσαμε, είχαμε απώλεια εισοδήματος και ποιότητας ζωής που άλλοι λαοί μόνο σε πόλεμο είχαν.

Δεν μπορούμε όμως να κάνουμε άλλες περικοπές. Και δεν θα κάνουμε.

Όποιος το ζητήσει, γνωρίζοντας πλέον τις θυσίες και την κατάσταση μας, θα τελέσει εχθρική πράξη.

Οφείλουν να αναγνωρίσουν έμπρακτα την προσπάθεια μας, να σεβαστούν το αίμα και την αγωνία του λαού μας και να διευκολύνουν την ανάπτυξη, την αποκατάσταση του κοινωνικού ιστού. Πρέπει να παράσχουν την λογική κι απαραίτητη βοήθεια, ώστε να εξυπηρετείται το χρέος και παράλληλα να μπει, επιτέλους αληθινό χρήμα στην οικονομία. Κανείς δεν μπορεί να μας ζητάει να αυτοκτονήσουμε «για το καλό μας».

Αν επιμείνουν παράλογα σε νέες περικοπές και οριζόντια, κάθετα, πλάγια, ότι διάολο μέτρα, τότε, εξηγώντας το στον λαό μας, ζητώντας του να συσπειρωθεί γύρω από την ηγεσία του, αφού οι άμεσες ανάγκες μας καλύπτονται επιτέλους από τα έσοδα του κράτους, να σταματήσουμε να πληρώνουμε τους δανειστές, μέχρι να δεχτούν το λογικό αίτημα μας.

Κι αυτό δεν θα το κάνουμε πλέον ως ελλειμματικοί μπαταξήδες, ως ψευτόμαγκες ζητιάνοι, αλλά ως Έθνος που απέδειξε με τις θυσίες του την σοβαρότητα και την συνέπεια του πως νοικοκυρεύει τα του οίκου του με απτές πράξεις.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Υποψιασμένη avatar
  Υποψιασμένη 19/10/2013 17:46:44

  ''Οι εταίροι και δανειστές μας δεν μπορούν να πουν πως ζητάμε χρήματα για να ζούμε όπως πριν, πέρα από τις δυνάμεις μας...''. Ναι. Δεν μπορούν φυσικά να το πουν, αυτό έλλειπε….Μόνο που πια οι μισοί, σχεδόν δε ζούμε!
  ''Αν ήμασταν αποφασισμένοι να τρώμε χαρούπια και πέτρες, εγώ θα ήμουν, θα μπορούσαμε να το κάναμε από την αρχή. Ήμασταν όμως;''
  Αν δεν ήμασταν λοιπόν έως σήμερα, τότε καιρός να γίνουμε. Αλλιώς, ας μείνουμε στα τέσσερα ώσπου να πεθάνουμε. Ας κάτσουμε να τους....παρακαλάμε να ...λυπηθούνε τάχα τις θυσίες μας. Δεν μας αξίζει τίποτε καλύτερο. Κρίμα μονάχα στους ερχόμενους Έλληνες, που είναι αθώοι και θα πληρώσουν ακριβά το έλλειμμα ψυχής των σημερνών.
  ''Οφείλουν να αναγνωρίσουν έμπρακτα την προσπάθεια μας, να σεβαστούν το αίμα και την αγωνία του λαού μας και να διευκολύνουν την ανάπτυξη, την αποκατάσταση του κοινωνικού ιστού.''
  Γιατί αλήθεια οφείλουν; Δεν είναι ούτε αδέλφια, ούτε φίλοι, ούτε συμπαραστάτες μας στις ...δυσκολίες της ζωής. Άπληστα όρνια είναι μονάχα, που περιμένουνε την πιο κατάλληλη στιγμή, για να ξεσκίσουν και να διαμοιράσουν τις σάρκες μας. Δε θέλουν να έχουμε πλεόνασμα, ούτε να βγούμε στις αγορές, ούτε και να σταθούμε ποτέ ανεξάρτητοι στα πόδια μας. Εύχομαι να κάνω λάθος, αλλά πιστεύω οτι όσο έχουμε αυταπάτες πως όλα αυτά δε γίνονται σκοπίμως για να διαλύσουν τις αντιστάσεις, να αποδεκατίσουν την κοινωνία μας, να πλήξουν το ηθικό και την υπερηφάνεια μας εξαθλιώνοντάς μας, με σκοπό να μας επιβληθούν μονίμως προσεταιριζόμενοι τον ορυκτό πλούτο και τη Δημόσια περιουσία μας (είναι και σε πλεονεκτική γωνία το ...οικόπεδο), όσο σφυρίζουμε αμέριμνοι τραγούδια ελπίδας και προσμονής ευελπιστούντες σε μιάν αλληλεγγύη φάντασμα που δεν υπάρχει, θα είμαστε στα σίγουρα χαμένοι και άξιοι της μοίρας μας. Ότι κάνουμε μόνοι μας. Ενωμένοι και μόνοι μας.
  Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα». - Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

  • Mariana avatar
   Mariana @ Υποψιασμένη 19/10/2013 19:45:53

   Το ζήτημα αγαπητή είναι να πάρουν την ψήφο σου στις επόμενες εκλογές. Μετά θα ξεχάσουν τα πλεονάσματα, την εθνική υπερηφάνεια και όλα αυτά που επί δεκαετίες έχουν αποδείξει σε ποιους "δίδυμους αδένες" τα έχουν γραμμένα. Δεν είναι η πρώτη φορά που "σώζεται" χώρα τη βοηθεία του ΔΝΤ. Την κατάληξη την ξέρουμε. Αλλά τέλος πάντων ο καθένας πρέπει να κάνει τη δουλειά του και ο λαός να πάψει να χαϊδεύεται και να αναλάβει τις ευθύνες του εφόσον θέλει να έχει δημοκρατία.
   Απ' την άλλη είμαι περίεργη, εδώ που τα λέμε θα το' θελα πολύ, να ξαναναλάβει ο ΓΑΠ το πασόκ λίγο πριν τις επικείμενες εκλογές και να βγει σε καμιά πλατεία με το παραλαγμένο σύνθημα "ΛΕΦΤΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΒΡΕΘΗΚΑΝ. Με τις επαφές που είχα όλο αυτό το διάστημα στις ΗΠΑ, κατάφερα να έχουμε πλέον την αμέριστη στήριξή τους σε κάθε επίπεδο. Δε θα ανεχτούμε να μας ξεγελάσει ξανά η κα Μέρκελ και ο κος Σόιμπλε με τη βοήθεια του κ.Σαμαρά. Αρκεί να τολμήσουμε, όλοι μαζί" . Και να αφήνει (προεκλογικά) ανοιχτά τα ενδεχόμενα περί απομάκρυνσης της τρόικα, νομισματικής μεταρρύθμισης κλπ κλπ. Θα 'θελα να δω πως θα αντιδράσει ο Έλληνας ψηφοφόρος. Ο μέγας προπαγανδιστής Γκαίμπελς είχε πει πως όσο πιο χοντρό είναι το ψέμμα προς τη μάζα, τόσο πιο πιστευτό γίνεται.

   • Υποψιασμένη avatar
    Υποψιασμένη @ Mariana 19/10/2013 21:15:35

    :-) Θα μπορούσε ο ΓΑΠ να βγεί σε πλατεία και να μας προτείνει ...δημοψήφισμα εφ΄όλης της ύλης επίσης, ξέρετε εκείνο που μας χρωστάει από τότε που μας παρέδωσε στο ΔΝΤ χωρίς να μας ρωτήσει....Είναι όμως το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, που θα τον εμποδίσει να επανεμφανιστεί. Ούτε βουλευτής θα παρέμενε αν μπορούσε, δεν τον ...αφορούν οι μίζερες υποθέσεις μας κι αν δεν φοβόταν πως μπορούσε ωραιότατα και δικαίως να παραπεμφθεί για τις ανομίες του, ούτε και σήμερα θα ήταν βουλευτής. Παραμένει για να εκβιάζει ώστε να μη διωχθεί. Όσον αφορά τώρα την ευπιστία της ...μάζας, προσωπικά δεν πιστεύω οτι μετά τα όσα βιώνει ο Ελληνικός λαός, τα αδιανόητα ως προχθές, είναι πλέον διαθέσιμος για προσεχείς παραπλανήσεις. Δε θέλω να το πιστέψω, γιατί τότε θα πρέπει ν΄αποδεχτώ πως είμαστε και τελειωμένοι....... Δε μπορεί, δεν είμαστε.

    • Mariana avatar
     Mariana @ Υποψιασμένη 20/10/2013 16:18:36

     "Πάλι με χρόνια και καιρούς πάλι δικά μας θα 'ναι".

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Mariana 19/10/2013 22:30:18

    Αυτά τα ηρωικά δεν αγοράζουν ούτε ένα κουτί σπίρτα.
    Κι εγώ που ήμουν υπέρ του ΟΧΙ από τον Νοέμβριο - Δεκέμβριο του 2011 δεν είχα ψευδαισθήσεις πως υπήρχε άλλη πηγή χρηματοδότησης. Ήξερα πως αν δεν υποχωρούσαν οι ξένοι΄, φοβούμενοι τις συνέπειες για την Ευρωζώνη, και το πηγαίναμε ως το τέρμα και το πήγαιναν κι αυτοί, θα τρώγαμε ξερό ψωμί. Η Κύπρος πήρε τ' α...α της από τους Ρώσους και χρειαζόταν ψίχουλα σε σύγκριση με μας.
    Δεν βλέπω κανέναν σας, απ' όσους διαφωνείτε, να μου λέει που κάνω λάθος στην σαφή συλλογιστική μου.
    Κι όταν κάναμε την Επανάσταση, αγαπητή Υποψιασμένη, είχαμε, αν δεν το ξέρεις, μαζέψει όπλα, πυρομαχικά, χρήμα, υπήρχε μια στοιχειώδης προετοιμασία και σχέδιο. Δεν πήγαμε ξεβράκωτοι να βαρέσουμε το κεφάλι μας στον τοίχο.
    Είναι αφελές, αν όχι κακόβουλο, ανόητο και συκοφαντικό, να νομίζετε πως ο Σαμαράς ζει κι αγωνίζεται για να σας "εξαπατήσει", να "υποδουλώσει" την χώρα και τέτοιες τρίχες.
    Οι δουλείες της χώρας χτίστηκαν επί δεκαετίες με την διαφθορά, τον υπερδανεισμό, τους νταβαντζήδες και τους πολιτικούς/υπαλλήλους τους, με τον διεφθαρμένο και τυχοδιωκτικό συνδικαλισμό, με το ξεχαρβάλωμα και ξεχείλωμα του κράτους, με κοπρόσκυλα ψευτοπροοδευτικούς χωμένους παντού κι ενοχικούς "δεξιούς" που τους έκαναν τόπο ή ενίοτε χώθηκαν κι αυτοί στην προσοδοφόρα λάσπη.
    Νομίζουν μερικοί πως απλά θα λέγαμε όχι, θα εξακολουθούσαμε να έχουμε τους ίδιους μισθούς, επιδόματα, αλώβητα κι απείραχτα όλα, πως θα εξακολουθούσαμε να κάνουμε προσλήψεις αβέρτα, να παίρνουμε "επίδομα έγκαιρης προσέλευσης", διακοποδάνεια. Η αλήθεια είναι πως θα ματώναμε. Θα άξιζε και τότε τον κόπο αλλά ποιπί ακριβώς ήταν αυτοί που θα στοιχίζονταν ασμένως πίσω από τον Αντώνη για την ηρωϊκή και σπαρτιάτικη αντίσταση, ποιί θα δέχονταν να ζήσουν με το 1/4 του μισιθού, με μέλανα ζωμό και χάνοντας τις καταθέσεις τους; Αυτοί που στην υποψία του ΟΧΙ στήθηκαν νύχτα στις ΑΤΜ για να σηκώσουν και το τελευταίο Ευρώ, αυτοί που φυγάσδευαν στην Κύπρο ακόμη και 5.000 που είχαν ή τυα έχωναν στο στρώμα;
    Λοιπόν, αφήστε αυτά και σχολιάστε με λογική, ευθύτητα και επιχειρήματα αυτά που γράφω κι όχι ότι άλλο νομίζετε.

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 19/10/2013 22:31:56

     Η ταχύτητα πληκτρολόγησης "σκότωσε" μερικές λέξεις.

     • Υποψιασμένη avatar
      Υποψιασμένη @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 20/10/2013 00:14:32

      '' αν δεν υποχωρούσαν οι ξένοι, φοβούμενοι τις συνέπειες για την Ευρωζώνη, και το πηγαίναμε ως το τέρμα και το πήγαιναν κι αυτοί, θα τρώγαμε ξερό ψωμί. Η Κύπρος πήρε τ’ α…α της από τους Ρώσους και χρειαζόταν ψίχουλα σε σύγκριση με μας.'' Μην επαναλαμβάνουμε τη μόνιμη διαφωνία αγαπητέ, για κάτι που δε γίνεται ν΄αποδειχτεί. Άλλη η χρονική στιγμή και άλλα τα μεγέθη της Ελληνικής οικονομίας σε σύγκριση με την Κυπριακή, άλλα τα ρίσκα και οι κίνδυνοι που οι τοκογλύφοι διέτρεχαν τότε, που εμείς μπορούσαμε να εκβιάσουμε, ώστε να εξασφαλίσουμε καλύτερες και μη καταστροφικές για τη χώρα και το λαό μας συμφωνίες. Πάει όμως αυτό, δεν έγινε τότε και ας μην κλαίμε άσκοπα πάνω από την καρδάρα με το χυμένο γάλα, αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε κι όλας, ότι τάχα όλα μια χαρά τα κάναμε.... Ας γίνουμε απλά πιο σοφοί.
      ''Είναι αφελές, αν όχι κακόβουλο, ανόητο και συκοφαντικό, να νομίζετε πως ο Σαμαράς ζει κι αγωνίζεται για να σας “εξαπατήσει”, να “υποδουλώσει” την χώρα και τέτοιες τρίχες.'' Αυτό που καταλάβατε, εγώ δεν το υπαινίχθηκα πουθενά και ποτέ. Αυτό που σαφώς όμως επισημαίνω, είναι οτι από εδώ κι εμπρός πια ατολμίες, δισταγμοί, πισωμπρός βήματα και υποχωρήσεις που θα υποθηκεύσουν το μέλλον της χώρας με νέες Γερμανοσυμφωνίες –κοστούμια- Μνημόνια με ορίζοντα δέσμευσης 50 χρόνων και όσο πάει, δεν έχει δικαίωμα κανείς να υπογράψει για εμάς χωρίς την έγκρισή μας, όσο και αν εκβιαστεί, πιεστεί, ή παραπλανηθεί. Αν οι τοκογλύφοι δεν υποχωρήσουν τελικά και δεν σταματήσουν να απαιτούν τον αφανισμό μας, τότε άμεσα εκλογές ώστε να αποφασίσουμε εμείς. Υπάρχει Σύνταγμα, ο ανώτατος Νόμος μας.
      ''Αυτοί που στην υποψία του ΟΧΙ στήθηκαν νύχτα στις ΑΤΜ για να σηκώσουν και το τελευταίο Ευρώ, αυτοί που φυγάδευαν στην Κύπρο ακόμη και 5.000 που είχαν ή τα έχωναν στο στρώμα;'' Αλήθεια πόσοι Έλληνες πιστεύετε πως είναι αυτής της ηθικής κι αυτού του ψυχικού φρονήματος κ. Κρανιδιώτη μου; Είναι άραγε η πλειοψηφία; Αν είναι τόσο ποταποί οι περισσότεροι από εμάς, τότε είμαστε στα σίγουρα χαμένοι και δεν μας αξίζει και τίποτε καλύτερο από αυτό που ζούμε. Αν όμως είναι μειοψηφία (που είναι), τότε ο κ. Αντώνης Σαμαράς όφειλε και οφείλει να ηγηθεί και να εκφράσει αμετακίνητα όλους εμάς, με το πείσμα, την καθαρή σκέψη, τη συγκρουσιακή διάθεση και την αποφασιστικότητα που επεδείκνυε πριν το Δεκέμβρη του 2011. Έχει ακόμη μιά ευκαιρία να είναι ο εαυτός του κι όχι ο...άλλος, κι εύχομαι να την εκμεταλλευτεί στο έπακρο γιατί θα είναι η τελευταία. Μακάρι ετούτη τη φορά να το εννοεί και να το πάει μέχρι εκεί που μας αξίζει. (Και να μη συμφωνείτε όμως δεν πειράζει, δεν είναι καθόλου απαραίτητο.)

    • Αρκάς avatar
     Αρκάς @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 19/10/2013 23:33:06

     Πρός τί λοιπόν η αντιμνημονιακή τακτική έως τον Νοέμβριο του ΄11, εφόσον ήξερε ότι το μνημόνιο ήταν μονόδρομος από την στιγμή που δεν υπήρχε δυνατότητα άλλων πηγών χρηματοδότησης;;;
     Kαι αυτό κύριε Κρανιδιώτη το ήξερε πάρα πολύ καλά ο κ. Σαμαράς.
     Αυτό λοιπόν ενόχλησε τον κόσμο. Η κοροϊδία.
     Για αυτό μην ζητάτε τα ρέστα από τους ψηφοφόρους.

     • Γεώργιος Τ. avatar
      Γεώργιος Τ. @ Αρκάς 20/10/2013 14:54:32

      Αντιμνημονιακός είναι ακόμη. Που είδες να εγκωμιάζει το μνημόνιο; Αναγκαίο κακό το λέει. Και τρέχει να μας βγάλει από το 2014 κιόλας από αυτό χωρίς να χρειαζόμαστε δανεικά πλέον. Τα είπε ακριβώς έτσι προ 10 ημερών δημόσια. Η Μέρκελ δεν άκουσε νομίζεις; Δεν είναι απόδειξη αυτό; Αν υποκύψει και τώρα σε εκβιασμούς για νέα υποδούλωση που έχουμε το πλεόνασμα, θα συμφωνήσω ότι μας δουλεύει. Αν όμως αντισταθεί, θα συνεχίσω να τον δικαιώνω για όσα έκανε. Αν πετύχει, του χρόνου είμαστε ελεύθεροι. Αν πτωχεύαμε θα χρειαζόταν μια 2ετία να ξεκολλήσουμε από τον τέρμα πάτο που τώρα δε τον ακουμπήσαμε. Και άλλα 2 να φτάσουμε σε καλό επίπεδο. Και χωρίς να υπολογίζουμε εξωτερικούς κινδύνους από γείτονες και εσωτερικούς από αντάρτικά πόλεων από λάθρο. Ενώ σήμερα με 1,5 χρόνο στην κυβέρνηση ισορροπούμε από φέτος και ανεβαίνουμε μέσα στο 2014. Μεγάλη διαφορά.

     • Αρκάς avatar
      Αρκάς @ Αρκάς 21/10/2013 10:59:22

      Κύριε Γιώργο, το πρόβλημα με τον κ. Σαμαρά δεν είναι ότι δεν είναι γνώστης και τεχνοκράτης.
      Είναι και μάλιστα άριστος.
      Το πρόβλημα είναι στο πολιτικό κομμάτι.
      Πολιτικά δεν χειρίστηκε την κατάσταση όπως έπρεπε και όπως περίμενε ο κόσμος της Ν.Δ. και όχι ....μόνο.
      Διλήμματα, φοβικότητα, περίμενω για να δώ κατά που πάει η κατάσταση και βλέπουμε, κακός έως κάκιστος χειρισμός σε ότι αφορά τον επικοινωνιακό τομέα, "χαλαρή" αντιπολίτευση στον Παπανδρέου με αποκορύφωμα τις επιλογές προσώπων στις δημοτικές εκλογές του 2010 που έδωσαν "στήριγμα" στο Πασόκ, κ.α.
      Όλα τα παραπάνω συμβάλλανε στην σταδιακή απομάκρυνση του από την βάση και αυτό φάνηκε στα αποτελέσματα των εκλογών τις 6ης Μαϊου του 2012.
      Δεν είχε κατά την γνώμη μου την ικανότητα να δημιουργήσει εξελίξεις, παρά μόνο να τις ακολουθήσει και μάλιστα πολλές φορές ...άτσαλα.

    • Χάρης Χ. avatar
     Χάρης Χ. @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 20/10/2013 07:44:52

     "Οι δουλείες της χώρας χτίστηκαν επί δεκαετίες με την διαφθορά, τον υπερδανεισμό, τους νταβαντζήδες και τους πολιτικούς/υπαλλήλους τους, με τον διεφθαρμένο και τυχοδιωκτικό συνδικαλισμό, με το ξεχαρβάλωμα και ξεχείλωμα του κράτους, με κοπρόσκυλα ψευτοπροοδευτικούς χωμένους παντού κι ενοχικούς “δεξιούς” που τους έκαναν τόπο ή ενίοτε χώθηκαν κι αυτοί στην προσοδοφόρα λάσπη."
     Από όλα τα παραπάνω δεν βλέπω να έχει αλλάξει σχεδόν τίποτε. Άρα χτίστηκαν και χτίζονται. Και ενώ από τα 240 δισεκατομμύρια δάνεια των μνημονίων (που δήθεν πηγαίνουν σε μισθούς και συντάξεις) η ελληνική αγορά είναι ζήτημα αν είδε τα 20 και κάποιοι πονηροί χαίρονται τα υπόλοιπα, κάποιος στο μέλλον θα βγει να πει πάλι ότι μαζί τα φάγαμε, εσείς πρέπει τώρα να τα ξεχρεώσετε.

    • Greg avatar
     Greg @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 20/10/2013 10:59:25

     "Κι όταν κάναμε την Επανάσταση, αγαπητή Υποψιασμένη, είχαμε, αν δεν το ξέρεις, μαζέψει όπλα, πυρομαχικά, χρήμα, υπήρχε μια στοιχειώδης προετοιμασία και σχέδιο. Δεν πήγαμε ξεβράκωτοι να βαρέσουμε το κεφάλι μας στον τοίχο."

     Με αυτό τα λες όλα. Δεν έχουμε λοιπόν σχέδιο άλλο από τη Στουρνάρειο φοροεπιδρομή με ταυτόχρονη οσφυοκαμψία εμπρός στη τρόϊκα.

     Που καταλήγουμε λοιπόν, ότι αυτό που μας λείπει είναι ένα πραγματικό "εθνικό" σχέδιο, με αποδοχή από πλευράς ΌΛΩΝ, χωρίς "Βενιζέλειες" παρακρούσεις και με στόχο την εθνική ανασυγκρότηση.

    • Αρκτική avatar
     Αρκτική @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 20/10/2013 17:35:26

     ''Νομίζουν μερικοί πως απλά θα λέγαμε όχι, θα εξακολουθούσαμε να έχουμε τους ίδιους μισθούς, επιδόματα, αλώβητα κι απείραχτα όλα, πως θα εξακολουθούσαμε να κάνουμε προσλήψεις αβέρτα, να παίρνουμε “επίδομα έγκαιρης προσέλευσης”, διακοποδάνεια. '' Αυτά να τα πείτε στους συγκυβερνώντες, που τα χρησιμοποιούσαν (κι ακόμη τα χρησιμοποιούν), για να βάζουν τυράκι στη φάκα των αφελών ψηφοφόρων που τους χαρίζουν την εξουσία, με την απύθμενη βλακεία τους. Όσο και να το θέλετε, συλλογική ευθύνη, δεν υπάρχει.

 2. ΗΛΕΚΤΡΑ avatar
  ΗΛΕΚΤΡΑ 19/10/2013 17:50:29

  ΕΣΕΙΣ ΧΑΝΕΤΕ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΛΕΓΕΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΟΣΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΚΑΚΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΑΣ
  ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΛΟΓΟ ΣΑΣ
  ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΤΕ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ
  ΕΙΣΤΕ ΗΔΗ ΕΚΕΙ

  • ΦΩΤΗΣ avatar
   ΦΩΤΗΣ @ ΗΛΕΚΤΡΑ 20/10/2013 10:01:38

   αγαπητή Ηλέκτρα,

   αυτά που ο κόσμος απέκτησε τα απέκτησε δια μέσου γκαρίσματος εις το Σϋνταγμα ή με απλά λόγια... με τον τσαμπουκά των συνδικάτων και με εκβιασμό. Που με απλά λόγια εκβίασαν και αναγκασαν ετσι το υπόλοιπο κομματι του πλυθυσμού να πληρώνει αυτούς τους "νταβατζήδες¨με την μάσκα των ΑΔΕΔΥ, κλπ πως τα ονομαζουν τα συνδικάτα τους.

   Αυτή η κλοπή-αρπαγή απο τα Συνδικάτα ειναι τρις-χειρότερης μορφής και απο την Οθωμανική υποταγή. Και η επανάσταση των μη συνδικαλισμένων ήταν θέμα χρόνου να φτάσει...

   Ακόμη ΔΕΝ εχει τελειώσει. Πρεπει να σφίξει πολύ ακόμη.

   Ο μισθός και η συνταξη του καθενός μας ειναι απώρεια του τι κα΄νουμε και τι προσφέρουμε ΚΑΙ οχι ποσο δυνατά γκαρίζουμε στο Σύνταγμα.

 3. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 19/10/2013 18:50:11

  ΦΙΛΕ ΦΑΗΛΟ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ δεν εχουν υποστει ολοι οι Ελληνες τις ιδιες θυσιες και το ξερεις πολυ καλα οπως το ξερουμε ολοι μας. Δεν διαφωνω οτι και ενα ευρω πλεονασμα ειναι ενα ατου του Σαμαρα να....κτυπησει το χερι στο τραπεζι, αλλα αν δεν γινει ενα μεγαλο κουρεμα χρεους....τοτε το πραγμα δεν τραβαει. Αλλωστε η ιστορια αυτο δειχνει οπου το χρεος του 1894 αναδιαρθρωθηκε οριστικα το 1953. Το προβλημα ειναι αλλου και εγκειται στη ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ και της αλλαγης του, μιας και ειναι η αιτια του κακου. Φαηλο αν δεν γινει ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ του πελατειακου μοντελου του ΔΗΜΟΣΙΟΥ τοτε δεν πας πουθενα και ολα τα χρεη να μας χαρισουν παλι στα ιδια θα παμε. Δεν θα λαικισω αλλα ειναι κριμα να βαζουμε τριτο αντιπροεδρο στο ΙΚΑ για εξυπηρετηση υμμετερων....Και να μοιραζουμε θεσεις κομματικες στις διοικησεις των νοσοκομειων δυο προς ενα με τους πασοκους με προσωπα.....αμφιβολου επαγγελματικης επαρκειας και καταρτισης, τη στιγμη που εχουμε ανθρωπους με εμπειρια στη διοικηση αλλα δεν ειναι κομματοσκυλα. Και το τελευταιο σε σχεση με το οικονομικο μοντελο που πρεπει να αλλαξει ειναι οτι πλεονασματα δεν βγαζεις ΕΣΑΕΙ με χαρατσια φορους σε οτι κινειται και ειναι ακινητο, γιατι αυτο ειναι μοντελο παλαιας κοπης....σε σοβιετικα καθεστωτα. Την Ν.Δ. και τον τον Α.Σαμαρα τον στηριξαμε για την αναγκη αλλαγης του μοντελου αυτου και την μεταβαση της χωρας σε φιλελευθερη πολιτικη με λιγοτερο κρατος.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Σαρακατσανος 19/10/2013 22:43:33

   Άλλοι όμως δεν το στήριξαν. Θύμωσαν, οργίστηκα;ν, απογοητεύτηκαν, ψήφισαν ΑΝΕΛ ή ΧΑ και το μοιραίο αποτέλεσμα ήταν ...Βενιζέλος στην κυβέρνηση. Επιμένω πως η οργή είναι κακός σύμβουλος. Υποχρέωσαν τον Σαμαρά να τηρήσει ισορροπίες που δεν θα ήθελε, να κάνει συμβιβασμούς που δεν θα ήθελε, γιατί απλούστατα η χώρα χρειαζόταν κυβέρνηση και σταθερότητα. Αν είχε τώρα 160 βουλευτές έχεις αμφιβολία ότι θα τα σάρωνε όλα. Η χώρα έπρεπε να πηγαίνει με χίλια κι εμείς, κάποιοι τέλος πάντων, τον υποχρεώσαμε να ακροβατεί μην θιγεί η παρθενία της ΔΗΜΑΡ και το παραφουσκωμένο εγώ του Βενιζέλου. Προς γνώσιν λοιπόν την επόμενη φορά, για να απαιτήσουμε από αυτόν τα πάντα όλα!

   • Αρκτική avatar
    Αρκτική @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 20/10/2013 09:10:26

    Οι αυτοδυναμίες κ. Φαήλο, αποτελούν παρελθόν. Τέλος. Συμβιβαστείτε με την πραγματικότητα. Ο Ελληνικός λαός δεν εμπιστεύεται πλέον κανέναν ώστε να του παραχωρήσει μονοκρατορία.

   • Greg avatar
    Greg @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 20/10/2013 11:00:36

    Το λάθος ήταν του Σαμαρά που δεν πήγε σε εκλογές τον Νοέμβριο του '11 και φορτώθηκε Στουρνάρηδες και Βενιζέλους.

   • Anonymouse avatar
    Anonymouse @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 20/10/2013 18:45:57

    Ο νηστικος καρβελια ονειρευεται και η ΝΔ αυτοδυναμιες.

    Τι εκανε η ΝΔ αληθεια οσο καιρο επαιρνε αυτοδυναμια ;

    Εκλεβε λιγοτερο απο το πασοκ !!!!

    Κατηγοριοποιωντας τον εαυτο της στην βολικη και γκριζα θεση του "μη χειρον" απο την εκφραση "το μη χειρον βελτιστον".

    Ο λαος εδωσε εντολη στις εκλογες "σταματηστε τις μνημονιακες κολοτουμπες" και εσεις το ερμηνευσατε "συνεργασια με το πασοκ".

    Και τωρα κανετε σαν να ειναι ο λαος που σας χρωστα και αυτοδυναμια απο πανω λες και ηταν αποφαση του λαου η επιλογη του Σαμαρα για συνεργασια με το Βενιζελο .

 4. frankly avatar
  frankly 19/10/2013 18:50:34

  Αν θίγεστε επισκεφτείτε κάποιο φόρουμ στυλ "δημοκρατικού τόξου" κτλ..

  • ΗΛΕΚΤΡΑ avatar
   ΗΛΕΚΤΡΑ @ frankly 19/10/2013 19:48:19

   ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΣΤΟ ΣΩΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ
   ΕΣΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΠΟΥ ΝΑ ΣΑΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ
   ΣΤΥΛ" ΧΡΥΣΑΥΓΟΥΛΙΤΙΚΟΥ ΤΟΞΟΥ"
   Ο ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΣΧΟΛΙΑΖΕΤΕ ΕΧΕΙ ΚΙ ΕΚΕΙΝΟΣ ΑΡΚΕΤΑ ΠΕΡΙΤΤΑ ΚΙΛΑ
   ΠΡΩΤΑ-ΠΡΩΤΑ ΤΟΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟ ΘΙΓΕΤΕ
   ΚΙ ΕΠΕΙΤΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΝΕΚΕΝ
   ΟΙ ΠΡΟΤΡΟΠΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟΥΣ ΟΜΟΙΟΥΣ ΣΑΣ

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΗΛΕΚΤΡΑ 19/10/2013 21:23:32

    Εεεπ! Τα έχω χάσει ωρέ.

    • Strange Attractor avatar
     Strange Attractor @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 19/10/2013 21:31:54

     Ξυρίστηκες. Για αυτό τα έχασες...

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Strange Attractor 19/10/2013 22:44:15

      Με αδικείς. Εδώ πλέον χαμογελάει τ' άλογο μου!

    • ΗΛΕΚΤΡΑ avatar
     ΗΛΕΚΤΡΑ @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 19/10/2013 21:32:38

     ΚΥΡΙΕ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ
     ΜΕ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΧΑΣΕΙ;;;;
     ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ
     ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΕΡΒΑΡΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ
     ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΗ ΤΕΛΕΙΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ
     ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΝΟΧΛΕΙΣΤΕ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ
     ΣΑΣ ΕΚΤΙΜΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ
     ΚΙ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ
     ΚΑΙ ΣΑΣ ΔΙΑΒΑΖΩ ΣΥΧΝΑ
     ΘΕΛΩ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΗΛΕΚΤΡΑ 19/10/2013 22:11:54

      Δεν κάνω ποτέ σχόλια θίγοντας την ηλικία, το φύλο, το ύψος, την εμφάνιση γενικότερα.
      Κι εννοούσα τα παραπανίσια κιλά. Ένας υπέρβαρος μπορεί να αδυνατίσει, ένας ανόητος και χολερικός, θα είναι πάντα ανόητος και χολερικός.

 5. Βαγγελης Πατερας avatar
  Βαγγελης Πατερας 19/10/2013 19:27:43

  Μιλατε και σεις και αλλοι για θυσιες,γενικως.Καναμε θυσιες σημαινει,ειμασταν καλα και καναμε θυσιες για ενα υπερτερο αγαθο,ας πουμε για να παραμεινουμε στο ευρω.Ομως δεν ειμασταν καλα,ειμασταν σκατα.Διαλυμενο κρατος,καλομαθημενη νεολαια,προστυχη καταναλωση με δανεικα.Ελλειματα παντου,λεηλασια του δημοσιου πλουτου απο τις ακριδες,ατιμωρησια κλπ.που τα ξεραμε ολοι κι ας παριστανουμε τωρα τους ανιδεους.
  Επομενως,ας μην μιλαμε για θυσιες εκτος εαν με αυτο εννοουμε οτι το πολιτικο συστημα θυσιασε τον ιδιωτικο τομεα για να περισωσει συνταξεις στα 40 και στα 50,επιδοματα σε γυφτους για παιδια που εχουν η δεν εχουν αλλα δηλωνουν κλπ.
  Ας αναγνωρισουμε το προβλημα,ας αναλαβουμε την ευθυνη που αναλογει στον καθενα και ας προτεινουν λυσεις οσοι μπορουν.Η ακινησια δεν ειναι λυση.

 6. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 19/10/2013 20:21:28

  Θυσία είναι όταν χάνεις κάτι για κάποιον ή κάποιους άλλους που σέβεσαι και εκτιμάς. Αν πετύχει η κυβέρνηση το στόχο να βγούμε από την κρίση και επανέλθουμε σε ισορροπία, θα είναι θυσία που έπιασε τόπο. Αλλιώς, θυσία που χάθηκε άσκοπα λόγω δόλου ή ανικανότητας.

 7. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 19/10/2013 20:30:36

  1)Μόνο ο ραγιάδες ζητούν σεβασμό για τις "θυσίες" τους.

  2) Ο σεβασμός δεν είναι όρος που υπάρχει στο πολιτικό λεξικό των διεθνών σχέσεων με τους όρους που ορίστικε.

  3) όπως και η εμπιστοσύνη, ο σεβασμός κερδίζεται, δεν απαιτείται ούτε και χαρίζετα, ειδικα σε ανισότιμες σχέσεις όπως είναι οι σχέσεις μας με τους "εταίρους" μας.

  Και τέλος, η αυξημένη κοινωνική και οικονομική αδικία θα γίνει θρυαλλίδα για επαναστατικές αλλαγές. Ο κόσμος βλέπει την κλεπτοκρατία να στέλνει συνεχώς χαράτσια, με απειλές-πριν ήταν ο δανεισμός και η κλεψιά στο όνομά μας-τώρα μας ζηταν να "σώσουμε" στην πατρίδα (όταν την έκλεβαν δεν τους έκαιγε καρφάκι αφού τα κορόϊδα θα τα πλήρωναν) και ταυτόχρονα, ΤΙΠΟΤΑ δεν γ΄λινεται με τις διάφορες λίστες. ΜΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΑΚΟΜΑ. Αυτό βλέπει ο κόσμος και η επίκληση της Πατρίδας δεν συγκινεί ΚΑΝΕΝΑΝ, το ίδιο κάνει και η Ναζιστική πανώλη που προέκυψε και ανδρωθηκε στην νεοελλαδική μήτρα της ρεμούκλας και της κλεψιάς.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Νίκος Αργεάδης 19/10/2013 21:25:02

   Νίκο, μάλλον δεν με "έπιασες. Το όπλο δεν είναι ο σεβασμός στις θυσίες. Είναι το "αν με ζορίσεις, μπορώ πλέον να μην σε πληρώσω"...

   • mara M. avatar
    mara M. @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 19/10/2013 21:37:46

    Τσιπρίζετε ή μου φαίνεται;

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ mara M. 19/10/2013 22:22:51

     Όταν λέει «μπορώ» εννοεί ότι έχει πρωτογενές πλεόνασμα πλέον και μπορεί. Δηλαδή, άν δεν έχει πια να πληρώνει τόκους, του φτάνουν για μισθούς και λειτουργικές δαπάνες. Ο Τσίπρας αντιθέτως, ούτε πρωτογενές πλεόνασμα διέθετε όταν εξακόντιζε τις τζάμπα-μαγκιές του (το πρωΐ· γιατί το μεσημέρι το γύρναγε σε «επαναδιαπραγμάτευση» κι αυτός), ούτε φυσικά θα το αποκτούσε ποτέ με τις παροχές και τις επανακρατικοποιήσεις (πχ του ΟΠΑΠ) που τάζει.

     • mara M. avatar
      mara M. @ ΚΜ 19/10/2013 22:47:46

      Ναι; και δεν φοβάστε τώρα μην μας βγάλουν απο το ευρώ, την ευρωπαική ένωση, δεν θα έχουμε χρήματα να εισάγουμε είδη πρώτης ανάγκης και θα μας βρούν τα τρία κακά της μοίρας μας; Δεν είναι τώρα καταστροφικές οι εκλογές; Μην είστε τα καλά και συμφέροντα αγαπητέ μου. Κάποιοι έχουμε μνήμη.
      ΥΓ Για ποιο πρωτογενές πλεόνασμα μιλάτε;

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ mara M. 20/10/2013 07:24:06

      Α, είπε το Αλέξης ότι τάχα δεν υπάρχει πλεόνασμα;

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ mara M. 19/10/2013 23:30:50

     Μάλλον δεν με διαβάζεις από παλιά και προφανώς δεν ακούς και τις δηλώσεις της κυβέρνησης.

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 19/10/2013 21:38:05

    Αν, αγαπητέ Φαήλε, είναι έτσι, τότε λάθος διατύπωση. Δεν διαφωνεί με όσα γράφεις.
    "Οφείλουν να αναγνωρίσουν έμπρακτα την προσπάθεια μας, να σεβαστούν το αίμα και την αγωνία του λαού μας..."
    Δεν δίνουν φράγκο τσακιστό για τις αγωνίες μας και το αίμα μας. θα επιβάλουμε τον σεβασμό αν δεν μλποφαρουμε και εκτελέσουμε τις απειλές μας, όποιες και άν είναι.

    Και ξέρουμε πως ο Α. Σαμαράς δεν μπλοφάρει.
    Καλό βράδυ.

 8. MCA avatar
  MCA 19/10/2013 21:17:29

  Για να πεις όχι σε μια διαπραγμάτευση πρέπει να είσαι ισχυρός. Ποιά η δύναμη της Ελλάδος π.χ. σε σχέση με την Ιταλία ή την Ισπανία;

  Το πλεόνασμα και το ύψος του είναι μια πολιτική απόφαση, όπως πολιτικός είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η κάθε χώρα ξεχωριστά από τους εταίρους. Δυστυχώς κ Κρανιδιώτη οι Ευρωπαίοι μας έχουν χεσ…..νους ως λαό. Η κάθε κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τους ψήφους των δικών της πολιτών. Συνέχεια θα μας ζητούν περισσότερα για να προστατεύσουν οικονομικά τις δικές τους κοινωνίες.

  Δεν έχω να προτείνω κάτι, απλώς θα προτιμούσα η κυβέρνηση να μην καλλιεργήσει προσδοκίες στους πολίτες που δεν πρόκειται να βγουν αληθινές, γιατί έτσι η απογοήτευση και η οργή μετά θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

  • MCA avatar
   MCA @ MCA 19/10/2013 21:56:09

   Διόρθωση.....μεγαλύτερες

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ MCA 19/10/2013 22:51:53

    Αμοβαίο. Κι εμείς χεσμένους μπορεί να τους έχουμε.
    Αλλά νομίζεις πως μας δάνεισαν 230 δις για να μας αφήσουν να τα τινάξουμε;
    Όταν χρωστάς 1.000.000 είσαι ένας απλός οφειλέτης. Όταν χρωστάς 230 δις είσαι συνέταιρος του δανειστή σου και πρέπει να ανάβει κεράκι για την υγεία και μακροημέρευση σου.

    • Αρκτική avatar
     Αρκτική @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 20/10/2013 09:15:53

     Το Αγγλικό δίκαιο το οποίο δεχτήκαμε να διέπει τις ...Συμβάσεις, έχει προνοήσει νομίζω γι αυτού του είδους τα ..ζητηματάκια. Εσείς θα ξέρετε καλύτερα οτι υπάρχει και η κατάσχεση Δημόσιας περιουσίας μας, ως ....δικλείδα ασφαλείας των κουτόφραγκων που έχουμε....χε@@ένους. Δεν προσέξαμε όσο έπρεπε μάλλον, επάνω στην αναταραχή.

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Αρκτική 20/10/2013 10:34:31

      Είσαι, με το συμπάθειο, άσχετος. Το δίκαιο της εκτέλεσης είναι ΠΑΝΤΑ το δίκαιο του τόπου της εκτέλεσης, ήτοι το ελληνικό. Οπότε άνθρακες ο θησαυρός σου. Τα είχαμε ξαναεξηγήσει τότε που ο αεροψεκασμένος τσίριζε ως ...ειδικός επί των διεθνών συμβάσεων.

     • Αρκτική avatar
      Αρκτική @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 20/10/2013 17:30:57

      Εγώ αν και ...άσχετος, μαζί σας είμαι, αλλά πολύ φοβάμαι οτι επιλέγετε να εφησυχάζετε και να αυτοπαρηγορείσθε...... Αν ωστόσο είμαστε αληθινά θωρακισμένοι και δεν αφήσαμε Κερκόπορτες αφύλακτες (όπως διαβεβαιώνετε), απορώ πραγματικά, γιατί τους ανεχόμαστε ακόμη!

 9. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΤΣΑΡΟΣ avatar
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΤΣΑΡΟΣ 19/10/2013 21:43:49

  Κύριε Κρανιδιώτη,

  σας ευχαριστώ που λέτε την αλήθεια. Την αλήθεια όσον αφορά τα καλομαθημένα πλουσιόπαιδα του Κολωνακίου που απλά πήγαιναν σχολείο στους Αμπελόκηπους ( με τόσες παροχές κι ούτε Αγγλικά σωστά δεν έμαθαν ) αλλά και όσον αφορά τις ουτοπικού χαρακτήρα προτάσεις αυτών. Εξ'άλλου ο πρόεδρος μετά τις διακοπές του στη Λατινική Αμερική τα Χριστούγεννα, άρχιζε να τα μασάει. Μάλλον προβοκάτσια της Αστυνομίας θα ήταν κι εκεί οι ταραχές που έγιναν κατά τη διάρκεια της επισκέψεως του.

  Επιτέλους κάποιος είπε την αλήθεια τι σημαίνει πρωτογενές πλεόνασμα και δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο μαζί σας. Με απλά λόγια είπατε τι σημαίνει.

  Να υπενθυμίσω τέλος στους έχοντες ασθενή μνήμη ότι πλήθος εξωτικών πτηνών που διαθέτουν μετά από εκπαίδευση την δυνατότητα της ανθρώπινης ομιλίας αναλωνόταν πέρισυ τέτοια εποχή σε ρήσεις του τύπου "ότι δεν θα πάρουμε τη δόση των 50 δις ευρώ". Μετά φυσικά κάναν το θέμα γαργάρα. Λέγανε ότι δεν θα δει κανείς από τα λεφτά αυτά. Τα ληξιπρόθεσμα όμως χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες ήταν πέρισυ 9 δις και τώρα κάτω από 6.

 10. Γιάννης Αυλακιώτης avatar
  Γιάννης Αυλακιώτης 19/10/2013 21:51:58

  Κύριε Κρανιδιώτη, καλή και δίκαιη η κριτική σας προς την τρόικα κλπ. Είμαστε όμως ευχαριστημένοι: 1. από την απόδοση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης; 2. από τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου και της κοινωνίας γενικότερα; Αντιλαμβάνομαι το αδιέξοδο που βρισκόμαστε, αλλά υποθέτω και εσείς αν δανείζατε, θα θέλατε να τα πάρετε πίσω...

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Γιάννης Αυλακιώτης 19/10/2013 22:48:20

   Κανείς δεν λέει το αντίθετο αλλά ουδείς υποχρεούται στα αδύνατα.
   Μετ' εμποδίων και με λάθη, όμως κάτι γίνεται.
   Και κανείς δεν λέει να μην είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, όμως αυτό δεν θα γίνει αν αυτοκτονήσουμε, αν ανατινάξουμε την κοινωνία με νέα μέτρα. Ποι'ος θα εισπράξει παραπάνω φόρους κι από ποιόν;

   • rally monkey avatar
    rally monkey @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 20/10/2013 00:27:36

    στους φόρους δεν έχουν επικοινωνιακό πάτημα
    στο τι δεσμεύτηκε (;) να πραξει η κυβ/νση οσον αφορά
    τους Δ.Υ. και τι τελικά έπραξε
    ειναι το θεμα που 'φωτίζεται' περισσοτερο στα διεθνη μεσα κυρίως

   • cynthia avatar
    cynthia @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 20/10/2013 14:11:37

    Ποιος θα εισπράξει παραπάνω φόρους ....ακριβέστατο ! Απο ποιούς όμως ...αφήστε το καλύτερα . Περιμένουν οι λίστες κι απο οτι μάθαμε πήραν κ διετή παράταση .

 11. Γιάννης avatar
  Γιάννης 19/10/2013 21:52:56

  Το κάθε αντιπολιτευόμενο κόμμα έχει στόχο την αύξηση των ψήφων του και λέει ότι νάναι. Κανείς δεν ξεχνάει τα λεφτά υπάρχουν του ΓΑΠ, τα Ζάπεια του Σαμαρά όπου διακήρυτε ότι με εκμετάλλευση μόνο μικρού μέρους της τεράστιας δημόσιας περιουσίας θα ξεχρεώναμε.
  Αν τώρα υποθέσουμε ότι βγεί ο Τσίπρας κανείς δε θα ξεχνάει τις παλαβομάρες που λέει τώρα.
  Ι Καμμένος δε πρόκειται να βγει οπότε θα συνεχίσει εσαέί να λέει παλαβομάρες.

 12. Ηρακλής avatar
  Ηρακλής 19/10/2013 22:02:50

  Φαήλε
  Έχω μια επιχείρηση που τα κουτσοκαταφέρνει. Αποφασίζω λοιπόν να μή πληρώνω ρεύμα ( βλ. αυτούς που έχουν φωτοβολταϊκά ), να μην επισκευάζω οτιδήποτε χαλάει σε αυτή ( βλ. αυτοκίνητα αστυνομίας, γραφική ύλη σε σχολεία, υλικά σε νοσοκομεία κ.α.), να μη πληρώνω τους προμηθευτές εμπορευμάτων και υπηρεσιών ( αρκετά δις σε ιδιώτες), να μεταθέτω για ... Του χρόνου άλλες πληρωμές, για να πω ότι έχω 1 ευρώ κέρδος. Και να με πιστέψουν κιόλας. Αυτοί που ξέρουν τα οικονομικά μου καλύτερα από εμένα.
  Αυτό λες φίλε μου;

  • dim avatar
   dim @ Ηρακλής 20/10/2013 01:57:48

   Καμία σχέση. Αυτό που λες εσύ είναι το ταμειακό έλλειμμα (ή πλεόνασμα) και εκεί εμείς έχουμε περίπου 2.8 δις πλεόνασμα αν θυμάμαι καλά το νούμερο που είχε ανακοινωθεί. Το πρωτογενές έλλειμμα (ή πλεόνασμα) αφορά τα πεπραγμένα του έτους, έσοδα και έξοδα που πραγματοποιήθηκαν στο έτος το οποίο αναφερόμαστε. Για αυτό και πρέπει να περιμένουμε περίπου μέχρι το Μάρτιο για να δούμε αν θα οριστικοποιηθεί το πλεόνασμα, γιατί αυτά που θα εισπράττει το κράτος από δόσεις εισοδήματος κλπ ως το Μάρτιο αφορούν το έτος 2013... Οπως αντίστοιχα, όποια οφειλή - έξοδο πραγματοποιηθεί το 2013 μπαίνει στον υπολογισμό, ανεξάρτητα αν ταμειακά θα πληρωθεί εντός του 2013 ή θα πάει για πιο μετά...

   Μη σας παραμυθιάζουν οι λαϊκισμοί των άκρων και των αεροψεκασμένων... Το Μάρτιο θα ξέρουμε οριστικά αν πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα, και θα είναι πραγματικό και όχι λογιστικό, και αυτό έχει τεράστια σημασία για τη πορεία μας από εδώ και πέρα.... Αυτή τη στιγμή περίμενε ο Σαμαράς όταν σχεδόν βουρκωμένος έλεγε στην κοινοβουλευτική ομάδα το Νοέμβριο του 2011 "εμπιστευτείτε με, δεν έγινα ξαφνικά μνημονιακός, να κερδίσουμε χρόνο θέλω τώρα, να κάνουμε ένα βήμα πίσω από το γκρεμό, ώστε όταν έρθει η ώρα εμείς να είμαστε ακόμα όρθιοι - ζωντανοί"... Αυτή την ώρα εννοούσε...

 13. VaniliaYpovryxio avatar
  VaniliaYpovryxio 19/10/2013 22:17:33

  Μακάρι αυτή τη φορά να είμαστε αποφασισμένοι κι αμετακίνητοι και ν΄απαιτήσουμε τα αυτονόητα. Έτοιμοι για όλα. Μην ακούσω πάλι τίποτε στρεψόδικα και συμβατικά..... Δεν υπάρχει περιθώριο να κοροϊδευόμαστε άλλο.

 14. Απεσλης avatar
  Απεσλης 19/10/2013 22:27:41

  Κοιτάξε Φαήλο να βγάλετε κανά τραντέλλενα Πόντιο πρωθυπουργό και άσε τι λένε οι Πόντιοι.Οι Πόντιοι αυτό που λένε συχνά είναι το τραγούδι του Καζαντζίδη ΄Κι ευρέθεν ένας Πόντιος να κυβερνά αυτόν τον τόπο'

 15. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 19/10/2013 22:50:01

  Φαήλε,μαζί σου σέ ὅλα.Ἐπιτέλους πρέπει νά κρατήσει ὁ Σαμαρᾶς ἀπό δῶ καί πέρα,πιό σθεναρή στάση.
  Ἀλλά σύμφωνα μέ τά οἰκονομικά πού δέν ξέρω,ἐκφράζω τήν ἐξῆς ἀπλοϊκή ἀπορία:
  Πετύχαμε ἔστω ἕνα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα πού μᾶς ἐπιτρέπει νά χτυπήσουμε ἐπιτέλους τό χέρι στό τραπέζι ἀπέναντι στά παράλογα αἰτήματα τῶν δανειστῶν,γιατί τῶρα μᾶς παίρνει νά τό κάνουμε. Ὁ Προϋπολογισμός ὅμως τοῦ 2014 εἶναι ἐλλειματικός γιά κάποια δίς,πού ἐκ τῶν πραγμάτων θά ἐξανεμίσουν τό πλεόνασμα καί σέ συνδιασμό μέ τήν ἀκόμη πιό δεινή φοροαποδοτικά θέση τῶν περισσοτέρων ἀπό μᾶς τοῦ χρόνου,μήπως σηκωθεῖ τό τραπέζι πού τό χτύπησε τό χέρι φέτος καί θελήσει νά παίξει μπίζ μέ τό κεφάλι μας;...
  Καί ὄχι τίποτ' ἄλλο,μή τήν πάθουμε χειρότερα ἀπό τούς Κύπριους ἀδελφούς μας;

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Κυθήριος 20/10/2013 01:13:21

   Ὁ Προϋπολογισμός τού 2014 ΔΕΝ θά είναι ἐλλειματικός.
   Μήν τά μπερδεύουμαι όλα καί τά βάζουμε στήν χύτρα ταχύτητος.
   Ο προϋπολογισμός τού 2014 θά είναι (προβλέπεται) πλεονασματικός κατά 2,8 δισ.

   Τό πρόβλημα βρίσκεται στά ομόλογα (χρεωστικά) πού λήγουν τό 2014 καί άν δέν μέ απατά η μνήμη μου είναι τής ΕΚΤ καί πρέπει νά αναχρηματοδοτηθούν (δηλαδή καινούργια δανεικά γιά νά πληρώσουμε τά παλιά) καί τό περίσσευμά μας τού 2014 δέν φθάνει γιά τήν αναχρηματοδότηση. Τό ίδιο ισχύει καί γιά τό 2015 καί γιά τό 2016. Στό πρώτο μνημόνιο υπήρχε η πρόνοια ότι θά αναχρηματοδοτηθούν από τίς αποκρατικοποιήσεις. Αλλά η δημόσια περιουσία δέν πουλιέται εύκολα. Άρα τό ποσό μάς λείπει. Τί κάνουμε;

   Λέμε λοιπόν. Θέλουμε νά σάς τά πληρώσουμε, αλλά αδυνατούμε. Άν δέν τά μετακυλίσετε σέ απώτερο χρόνο ή δέν μάς δανείσετε τό αναγκαίο ποσό θά έχουμε πιστωτικό γεγονός. Καινούργιο μνημόνιο δέν πάμε καί όσον αφορά τά κλαψουρίσματα ότι θά τά ξανακάνουμε τσιγκάνικο μαχαλά χωρίς μνημόνιο δέν ισχύει καί αυτό γιατί όλα τά κράτη τής ευρωζώνης συμφωνήσανε στόν οικονομικό κορσέ πού επέβαλλε η Μέρκελ καί από φέτος όλοι οι προϋπολογισμοί τής ευρωζώνης (καί μόνον) πρέπει νά εγκρίνονται από τήν βρυξελλική αριστοκρατία. Όσον δέ αφορά τά τρέχοντα έξοδα τά πληρώνουμε μόνοι μας από τά κρατικά έσοδα (πλεονασματικός πρπϋπολογισμός γάρ). Όσον αφορά τό πλεόνασμα τό 30% θά πηγαίνει γιά τήν εξυπηρέτηση τού χρέους καί τό 70% θά είναι γιά ίδια χρήση. Πώς νά τό κάνουμε δηλαδή. Αυτή τήν συμφωνία υπογράψαμε, αυτήν τηρούμε καί άς τσούζει τούς ευρωπαίους πού δέν περίμεναν ότι θά έχουμε πλεόνασμα. Από πού νομίζετε ότι βγαίνουν τό 35 λεπτά επιδότησης τού πετρελαίου θέρμανσης; Από τό φετινό πλεόνασμα πού διάφοροι χάχες τό χλευάζουν ότι είναι λογιστικό. Μά λογιστικό χρήμα έχουμε χρυσαφένιο πλεόνασμα θά βάζαμε στήν άκρη; έλεος πιά.

   Αυτά πού λέγει ο Τσίπρας ότι θά καταργήσει τό μνημόνιο καί θά επιδιώξει καινούργια δανειακή σύμβαση είναι μπούρδες για κατανάλωση από αφελείς ψυχές. Τό μνημόνιο τλειώνει τό 2014 καί δέν μπορείς νά καταργήσεις κάτι πού δέν υπάρχει.

   • rally monkey avatar
    rally monkey @ Ιαπετός 20/10/2013 02:30:12

    δεν είμαι καθόλου βεβαιος για το αν όλοι καταλαβαίνουν το ίδιο πραγμα οταν λεμε 'οχι σε νεο μηνομονιο'

    δηλ. αν προκειται να μας δανείσουν για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό θα πρεπει να είναι δανειο 'άνευ όρων', χωρίς ρήτρες (δηλ. μνημόνιο) ?
    αν ειναι ετσι (πρωτοτυπο) η θέση μας απλοποιείται - ειτε επανεκδοση ομολόγων και μετακύλιση απο την ΕΚΤ - είτε πιστωτικό γεγονός (χμμ..)

    • Ιαπετός avatar
     Ιαπετός @ rally monkey 20/10/2013 13:08:49

     «Νέο πακέτο θα πάρουμε μόνο εάν δεν συνοδεύεται με νέα δημοσιονομικά μέτρα. Διαρθρωτικά ναι», λέει ο υπουργός Οικονομικών.

     Από ηλεκτρονική έκδοση τής Καθημερινής.

     Νομίζω η σαφήνεια τού Στουρνάρα είναι εμφανής:
     - Διαρθρωτικά ναι
     - νέα δημοσιονομικά μέτρα όχι

     • rally monkey avatar
      rally monkey @ Ιαπετός 20/10/2013 14:29:33

      ..άρα η κουβέντα (αν έγινε ποτέ) για μετακύλιση των ομολογων της ΕΚΤ έχει τελειώσει
      Η νέα ερμηνεια του 'μνημονιου' = ρήτρες δημοσιονομικών μετρων
      Να αρχίσουμε να συννενούμαστε δηλαδή ..

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Ιαπετός 20/10/2013 14:47:02

    Άψογος! Επιτέλους σχόλιο με βάση και επιχειρήματα. Έχω βαρεθεί να διαβάζω εμπαθή, αβάσιμα και θολά.

 16. Σάββας avatar
  Σάββας 19/10/2013 23:10:09

  Νομίζω πως είναι μία καλη ευκαιρία να επιδείξει ο Αντώνης Σαμαράς ολίγον ¨ανορθολογισμό¨.
  Αυτό αλλάζει την ατζέντα,και ορισμένες φορές αποδεικνύεται σωτήριο.

 17. Απεσλης avatar
  Απεσλης 19/10/2013 23:23:12

  Κοιτάξε Φαήλο να βγάλετε κανά τραντέλλενα Πόντιο πρωθυπουργό και άσε τι λένε οι Πόντιοι.Οι Πόντιοι αυτό που λένε συχνά είναι το τραγούδι του Καζαντζίδη ΄Κι ευρέθεν ένας Πόντιος να κυβερνά αυτόν τον τόπο’

 18. Μανώλης Πετράκης avatar
  Μανώλης Πετράκης 19/10/2013 23:27:48

  Κύριε Κρανιδιώτη, πράγματι έγιναν θυσίες και οριζόντιες περικοπές, σχεδόν αποκλειστικά από τον ιδιωτικό τομέα. Το -30% που μπορεί να έφαγαν οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι αστείο και το πήραν πίσω μέσω του deflationary οικονομικού περιβάλλοντος που δημιουργήθηκε (τα νοίκια μόνο στην Αθήνα έχουν πέσει τουλάχιστον -30%, το ίδιο και τα "ιδιαίτερα" και πολλά άλλα, μέχρι και οι βίζιτες). Δομική μεταρρύθμιση έγινε καμμία? Έκλεισαν άρχηστοι οργανισμοί του δημοσίου? Κλειστά επαγγέλματα άνοιξαν? Επί της ουσίας όμως, όχι τα σάπια που λέτε στην Τρόικα. Εγώ αν θέλω αύριο να πουλήσω ή να αγοράσω ακίνητο για ποιον λόγο θα πληρώσω 2, 3 ή και 10 χιλλιάδες ευρώ σε μία κυρία που έχει μάθει να κάνει copy-paste στο Word? Για ποιον λόγο οποιοσδήποτε δικηγόρος δεν δικαιούται να συντάξει συμβόλαιο? Η Ελλάδα είναι κάτω από την Ουγκάντα, την Καμπότζη και την Μπουρκίνα Φάσο και την Κιργιζία σε οικονομική ελευθερία, το γνωρίζετε αυτό? (ΔΕΝ είναι σχήμα λόγω αυτό που σας γράφω, δυστυχώς κυριολεκτώ δείτε εδώ και αυτοκτονήστε μετά: http://www.heritage.org/index/ranking).

  Ποια είναι η φιλελεύθερη, έστω και ριζοσπαστικά φιλελεύθερη (ο Θεός και η ψυχή του ΚΚ Α' τι εννοούσε με αυτόν τον όρο) μεταρρύθμιση με την οποία θα συνδέσει το όνομα του ο κ. Σαμαράς? Ρωτώ και ξαναρωτώ στον ιστοτόπο αυτό και απάντηση δεν έχω πάρει.

 19. DI.KO avatar
  DI.KO 19/10/2013 23:43:57

  Κύριε Κρανιδιώτη,
  παρότι σε πολλά άλλα κείμενα σου έχω διατυπώσει έντονα διαφορετική γνώμη, συμφωνώ απόλυτα με το σκεπτικό αυτού του άρθρου. Πολύ σωστά βάζεις το θέμα.
  Παραθέτω αυτό που είχα γράψει σχετικά σε μια ανάλογη ανάρτηση στο Antinews.
  Πριν μερικούς μήνες το Handelsblatt, οικονομική γερμανική εφημερίδα, αλλά και άλλα έντυπα έγραφαν ότι με πρωτογενές πλεόνασμα ο Σαμαράς δεν θα χρειάζεται ούτε μνημόνια , ούτε τίποτα άλλο. Μπορεί να διαπραγματευτεί άνετα με τους δανειστές για πιο χαλαρά μέτρα, γιατί δεν θα τους έχει ανάγκη (σχετικά με τις δόσεις). Επί πλέον έγραφαν, ότι οι δανειστές γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να πιέσουν έγκαιρα, πριν το τέλος του 2013, για νέα μέτρα!
  Με άλλα λόγια "προέτρεπαν" τους δανειστές μας για "δράση" ή τουλάχιστον
  ήθελαν να υποδείξουν ότι η Ελλάδα θα απαιτήσει την εφαρμογή αυτών που είχαν αποφασιστεί τον Νοέμβρη του 2012 στο Eurogroup για την περίπτωση πρωτογενούς πλεονάσματος! Φαίνεται ότι αυτά που είχαν αποφασίσει τότε δεν τους συμφέρουν και θέλουν με κάθε τρόπο να τα αποφύγουν.

 20. εγκάθετος avatar
  εγκάθετος 20/10/2013 00:49:03

  Noμίζω ότι τζάμπα βαυκαλιζόμαστε. Μια συνολική λύση θα δοθεί σίγουρα για το χρέος αλλιώς μπάι μπάι ευρώ. Ο καυγάς γίνεται κυρίως για το θεαθήναι και για το ποια λύση θα προκριθεί.

 21. Neutral Observer avatar
  Neutral Observer 20/10/2013 01:00:52

  Tα προσόντα που απαιτούνται από έναν δημοτικό αστυνομικό για να επαναπροσληφθεί ως ειδικός φρουρός
  - να είναι κάτοχοι πτυχίου ή διπλώματος ή απολυτηρίου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
  - να μην έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 45 ετών
  - το ύψος των ανδρών να είναι τουλάχιστον 1,70 εκατοστά και των γυναικών 1,60 εκατοστά. Και αυτό πρέπει να το αποδείξουν με υπεύθυνη δήλωση!

  Αν είναι δυνατόν!!! Ωραία αξιοκρατία!!!
  Για ποιο σεβασμό στις θυσίες του λάου μιλάμε όταν δεν έχει απολυθεί ούτε ένας δημόσιος υπάλληλος;

  Βloomberg: “Η Ελλάδα δεν απολύει δημοσίους υπαλλήλους”
  Την “ασυλία” των δημοσίων υπαλλήλων που πληρώνονται ακόμη κι αν διαπράξουν εγκλήματα καυτηριάζει το αμερικανικό πρακτορείο – Χαρακτηρίζει “βραχνά” το Δημόσιο στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης οικονομίας και χώρας
  “Δημόσιος υπάλληλος που σκότωσε Δήμαρχο παίρνει ακόμα το μισθό του”.

  Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι λαθρομετανάστες κυβερνούν την Ελλάδα.

 22. Αυλος Αυριανιώτης avatar
  Αυλος Αυριανιώτης 20/10/2013 02:31:50

  Τώρα που κερδίζουμε θα τα παρατήσουμε. Το ηθικό μας πρέπει να είναι ανεβασμένο. Οι θυσίες έπιασαν τόπο. Πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα. Δεν τους πολυέχουμε ανάγκη. Μπορούμε να επικαλεστούμε και το σεβασμό τους . Λίγες θυσίες ακόμα με αποφυγή κοινωνικής έκρηξης ,κυρίως από αυτούς που έχουν καταθέσεις (ας πουμε πάνω από 1.000,00 €) , να μην πεινάσει κι' άλλος κοσμάκης και θα κερδίσουμε μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα. Ακόμη λιγότερη ανάγκη θα τους έχουμε. Θα τους αποστομώσουμε με τις θυσίες μας και θα ακυρώσουμε και τα σχεδιά τους να μας δανείζουν συνέχεια και να μας έχουν του χεριού τους. Τελικά πετυχαίνει . Συνέχεια με διαρθρωτικά μέτρα κυρίως όπως μείωση του δημοσίου τομέα και ας είναι και λίγα οριζόντια, πρέπει να βαστήξουμε λίγο ακόμη γιατί αυτοί ποντάρουν να μην αντέξουμε να τα βροντήξουμε και να χαθούν όλα. Αν επιμείνουμε όμως λίγο ακόμα στις θυσίες θα τους ξεχρεώσουμε και θα την πατήσουν. Αν πουμε τώρα όχι και veto σε τι θα διαφέρουμε απο τους ανεύθυνους της αντιπολίτευσης. Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο γιατι ναι μεν εμείς πετύχαμε το πλεόνασμα αλλά αυτό είναι μικρό και δεν αρκεί ακόμα ,και ναι μεν κερδίσαμε να μας παραδέχονται και να μας σέβονται οι δανειστές για τις θυσίες, αλλά δεν μας σέβονται και πάρα πολύ ακόμα γιατί χρειάζονται λίγες ακόμα θυσίες.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Αυλος Αυριανιώτης 20/10/2013 23:55:42

   Αγαπητέ, η απάντηση είναι πολύ απλή: δεν αντέχει άλλα μέτρα η κοινωνία. Τελεία και παύλα. Αλλιώς είναι ραντεβού με το χάος και η χώρα θα πέσει στα χέρια ημίτρελλων τυχοδιωκτών, νεοκομμουνιστών, αντεξουσιαστών, αεροψεκασμένων κι αυτό θα είναι το ρέκβιεμ.

   • Βάγγος ο Μεγαλοαπρεπής avatar
    Βάγγος ο Μεγαλοαπρεπής @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 21/10/2013 12:54:44

    Αν ήταν έτσι, δε θα γινόντουσαν ποτέ εκλογές. Θα εγκαθιστούσαμε (εσάς) τους μόνους ικανούς, πάνσοφους, σοβαρούς και αποδοτικούς του δικομματιστού, των οποίων η καταπληκτική έως σήμερα πορεία, οι θαυμάσιες επιλογές αλλά και η εμπνευσμένη διαχείριση, μας εγγυώνται οπωσδήποτε, μελλοντικούς ...θριάμβους! Τι να πει κανείς;ψψ

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Βάγγος ο Μεγαλοαπρεπής 22/10/2013 00:42:54

     Ωρέ Βάγγο,
     αριστερά συντρόφια εργοδοτούνταν σε όλα τα "μαγαζά" των νταβαντζήδων, στις ΜΚΟ, τις "ανεξάρτητες" αρχές, τα Πανεπιστήμια.
     Το know how του κρατισμού και της ρεμούλας το κατείχαν και διέσπειραν παντού ανακυκλωμένα συντρόφια σου.
     Η επάρατος ΔΕξιά όταν παρέδωσε τα κλειδιά το 1981 χρωστούσε μόνο τα FMS, δηλαδή σχεδόν τίποτα. Μετά ήρθε ο "σοσιαλισμός" κι η "πρόοδος", πλέρια και με τη σέσουλα και σαν ακρίδες έπεσαν στο κράτος τα ανακυκλωμένα συντρόφια σου. Κύρια ευθύνη μας; Το ότι σας ανεχτήκαμε και μερικοί δικοί μας σας μιμήθηκαν...

 23. Dyer avatar
  Dyer 20/10/2013 03:10:56

  Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι αποτέλεσμα αύξησης της παραγωγής ή περιορισμού της φοροδιαφυγής;
  Μήπως επειδή είναι αποτέλεσμα συρρίκνωσης και φοροεπιδρομής στα γνωστά υποζύγια το πλεόνασμα είναι τελείως εφήμερο.
  Με μια αναπτυξιακή στασιμότητα (στην καλύτερη περίπτωση) και με τη φοροδοτική ικανότητα σταδιακά να εξαντλείται, σε τι μπορούμε να ελπίζουμε;
  Με δυο λόγια η επιτυχία του πλεονάσματος δεν έχει δυναμικά χαρακτηριστικά είναι εφήμερο λογιστικό δημιούργημα και το γεγονός αυτό το γνωρίζουν καλά οι κουτόφραγκοι

 24. blue nile avatar
  blue nile 20/10/2013 03:13:59

  Γεια σου Φαήλο.

  Μια σύντομη ιστορική αναδρομή.
  1) Αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη και τότε και τώρα σημαίνει την διάλυση της ευρωζώνης και αμέσως μετά την διάλυση της ΕΕ λόγω των ισχυρών δεσμών που έχου. θεσμοθετηθεί. Δεν το λέω εγώ ο Ντγράγκι το λέει...
  2) Η αλήθεια είναι ότι το 2010 όταν ο Σαμαράς ολόσωστα ελεγε το ΟΧΙ στο πρώτο μνημόνιο είχαμε ένα μεγάλο ατού. Περίπου 90 δις του χρέους ήταν προς τράπεζες και μπορούσαν να κουρευτούν πανεύκολα. Ο ίδιος ο Στρος Καν συμβούλευε τον ΓΑΠ να κουρέψει πρώτα αυτό το χρέος και μετά να υπογράψει το μνημόνιο.
  Αν κάναμε τότε κάτι τέτοιο οι ήδη χρεοκοπημένες από την Κρίση του 2008 γαλλογερμανικές τράπεζες θα είχαν γονατίσει οριστικά με συνέπεια να χρειαζόταν να κρατικοποιηθούν για να καθαρίσουν τα σπασμένα και μετά να πωληθούν σε νέες ιδιοκτήτες. Κάτι σαν το TARP στις ΗΠΑ δηλαδή όπου οι τραπεζίτες που χρεοκόπησαν τις τράπεζες τους θα τις έχαναν.
  Πολύ δύσκολο οι Μέρκελ-Σαρκοζύ να στεναχωρούσαν τους κολλητούς τραπεζίτες τους και μια δική μας άκαμπτη στάση σε αυτό τον τομέα θα μπορούσε να μας κάνει να αποφύγουμε το μνημόνιο..
  Από εκεί και πέρα με το μνημόνιο 1 άρχισε το έγκλημα της μετατροπής του ιδωτικού χρέους σε χρέος προς τις χώρες του μηχανισμού στήριξης, χρέος που είναι πολύ δύσκολο να κουρευτεί.
  Όσο προχωρούσε αυτή η μετατροπή τόσο η ελληνική πλευρά έχανε αυτό το σημαντικό ατού.
  3) Όταν ο Σαμαράς το 2011 άλλαξε στάση δεν είχαμε μετατρέψει όλο το ιδιωτικό χρέος σε χρέος προς κράτη και εκεί θα μπορούσαμε ακόμα να πιέσουμε.
  Παρεπιπτόντως μπορεί να μην είχαμε ακόμα πρωτογενές πλεόνασμα όμως όλα έδειχναν πως με συμπίεση του μισθολογικού κόστους από πάνω προς τα κάτω (που θα έκοβε έξοδα χωρίς να κόβει τα δημόσια έσοδα) και με κάποιες έξυπνες λύσεις όπως το φοροομόλογο θα μπορούσαμε σε πολύ λίγους μήνε να βρούμε τα δύο-τρία δις που θέλαμε τότε για να πάμε σε πραγματικό πρωτογενές πλεόνασμα.
  Αντί να συνεχίσει να λέει όχι ο Σαμαράς και να πάρει τις εκλογές περίπατο με αυτοδυναμία έχοντας στο μυαλό του το πως τάχιστα θα φτάσουμε στο +1 ευρώ που αναφέρεσαι επέλεξε το ναι και την ψήφιση του μνημονίου 2.
  Το οποίο σε μια ήδη καθημαγμένη οικονομία πήγε και αφαίρεσε ακόμα 11,5 δις για να μπορέσουν να πάρουν οι τράπεζες 50 δις για ανακεφαλαιοποίηση όταν από τις ζημιές που είχαν αυτά τα 50 δεν έφταναν και δεν φτάνουν ούτε για σπόρια.
  Πιστεύω το βλέπεις και εσύ ότι οι τράπεζες παρά τα χρήματα που παίρνουν δεν δανειοδοτούν ούτε σέντι και έχουν μετατραπεί σε απλά χρηματοκιβώτια οδηγώντας κερδοφόρες επιχειρήσεις που πλέον δεν έχουν πρόσβαση σε δάνεια σε κλείσιμο.
  3) Μετά από είκοσι εφιαλτικούς μήνες για την κοινωνική οικονομία φτάνουμε σε απόσταση αναπνοής από το πολυπόθητο πλεόνασμα μόνο που αυτό είναι καραπλασματικό, θα υπάρξει μόνο στα χαρτιά, οι ευρωκράτες το δέχονται μεν για να δείξουν ότι το πρόγραμμα στην Ελλάδα βγαίνει αλλά στην ουσία δε, αυτό το πλασματικό πλεόνασμα δεν μπορεί να στηρίξει τη χώρα σε περίπτωση άρνησης του μνημονίου.
  Για να παρουσιάσει η κυβέρνηση αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα μετέτρεψε το κράτος στο μεγαλύτερο οφειλέτη που δεν επιστρέφει τα δις που χρωστά στον ιδιωτικό τομέα.
  Χώρια που μια πιο προσεχτική ματιά στην απότομη αύξηση του χρέους που παρατηρήθηκε στις αρχές του 2013 υποψιάζει ότι πολλά από τα ελλείμματα χρηματοδοτήθηκαν από απευθείας δανεισμό. Δεν είμαι σίγουρος αλλά μπορεί να παίζει και κάτι τέτοιο.
  4) Και φτάνουμε στο σήμερα ...
  Η κοινωνική οικονομία διαλυμένη με την αυτοτροφοδοτούμενη ύφεση να θερίζει, το πλεόνασμα μουσαντένιο, οι τράπεζες παίρνουν τα ωραία δις τους χωρίς να δανείζουν και παρά τις ωραιολογίες περί επιτυχημένης ιστορίας έχουμε ένα χρηματοδοτικό κενό πάνω από εφτά δις μέχρι την άνοιξη του 2014 . Από εκείνο το σημείο μέχρι το τέλος του 2015 θα πρέπει να βρούμε και άλλα 26 δις για να επιστρέψουμε στους δανειστές, χρήματα που αυτή τη φορά δεν θα δανειστούμε για να τα δώσουμε αλλά θα τα ρουφήξουμε από το ΑΕΠ.
  Στο καπάκι έρχεται η τρόικα και ζητάει και άλλα μέτρα!!!
  Για να επιμηκύνουμε τον επιθανάτιο ρόγχο καταστρέφοντας ότι έχει απομείνει όρθιο.
  Κάπου εδώ φτάνει ξανά η ώρα του Σαμαρά.
  Είχα γράψει παλιότερα ότι πρέπει να αποφασίσει με ποιους θα πάει γιατί δεν μπορεί να σώσει όλους το λαό, τους τραπεζίτες και την διαπλοκή μαζί.
  Παρόλο που οι βαθμοί ελευθερίας έχουν περιοριστεί μπορεί και τώρα να πει το μεγάλο ΟΧΙ.
  Μπορούμε ακόμα με εφαρμογή σωστών τρόπων να φτάσουμε πολύ κοντά σε πραγματικό πρωτογενές πλεόνασμα.
  Μπορούμε να βάλουμε βέτο αν οι ευρωκράτες δεν μετατρέψουν το χρέος σε βιώσιμο.
  Αν θέλουν να μας διώξουν από το ευρώ μπορούν να το κάνουν κλείνοντας την στρόφιγγα χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.
  Το κρίμα της διάλυσης στο λαιμό τους...
  Ρίσκο θα μου πεις εσύ και άλλοι...
  Συμφωνώ...
  Όμως το ρίσκο δεν πρέπει να φοβίζει ειδικά όταν ο δρόμος που ακολουθούμε μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε οδυνηρό τέλος.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ blue nile 21/10/2013 00:23:55

   Άρα συμφωνούμε!

 25. ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
  ΓΙΩΡΓΟΣ 20/10/2013 08:55:33

  Κ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ ΚΑΛΗΜΕΡΑ . Προσωπικά όχι,δεν έχω καμιάν αμφιβολία ότι αν είχε 160 βουλευτές θα τα σάρωνε όλα. ΟΛΑ ! Ναι λοιπόν να συσπειρωθούμε γύρω από την ηγεσία μας. Αφού όμως πρώτα εξαγγείλει ότι : θα δωθή ένα τέλος στα προνόμοια κάποιων,οριστικά και αμετάκλητα. Αφού πρώτα μειώσει τον μισθό του Προέδρου της Δημοκρατίας.Δεν μπορεί να είναι,σε καμιά περίπτωση ίδιος με αυτόν του Προέδρου των Η.Π.Α.( είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.ΕΛΕΟΣ !) .
  Μιλάμε για εταίρους και ενοούμε τους εξής έναν : ΓΕΡΜΑΝΙΑ .
  Να συσπειρωθούμε λοιπόν ως λαός δίπλα-δίπλα και μπροστά αν χρεισθεί αφού :ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ ΤΑ ΧΡΩΣΤΟΥΜΕΝΑ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ !!! Δεν μας εκβιάζουν ; Αυτή θα πρέπει να είναι και η ΑΛΛΗ απάντησή μας σ'αυτούς τους εκβιασμούς των.Ούτος ή άλλως θα πρέπει να τα ζητήσουμε κάποια στιγμή !!! Αν όχι τώρα που τα χρειαζόμεθα πότε ;
  απλός πολίτης είμαι και αγράμματος χωριάτης. Δέν ξέρω να κάνω αναλύσεις επί αναλύσεων. Ξέρω όμως να λέω τα σύκα,σύκα και την σκάφη,σκάφη.ΚΑΛΗΜΕΡΑ.

 26. ΦΩΤΗΣ avatar
  ΦΩΤΗΣ 20/10/2013 09:55:09

  Αγαπητέ Φαήλο,

  αρθρα με οικονομικό περιεχόμενο, που να εξηγούμαι στον λαό λεπτομέρειες που δεν γνωρίζει και ευκολα ξεχνά πρεπει να το κανουμε πιο τακτικά.

  π.χ. ποιος θυματαιοτι μεχρι τα μέσα του 1980 φοιτητες εμεις τοτε κουβαλούσαμε απο την Γερμανία, πλυντηρια, ηλεκτρικά, φωτ. μηχανες, τσιγάρα, κολώνιες για τις οικογένεις και για τους φίλους... τόσο κοντά και όμως τα ξεχασαμε γιατι τωρα με το @αμημενο ευρώ πεταζόμαστε στο Πλαισιο-Κοτσόβωλος και το αρπάζουμε χωρίς 2η κουβεντα.... ή το παραγγέλνουμαι απο το Amazon.

  Με δραχμούλα που δεν θα ηθελε να την εμπορευεται ουτε η Αλβανία, με δραχμούλα οπως το '30 ... πετσετόχαρτο και πολύ!!!
  τι θα αγοράζαμε και απο ποιον? ποιος θα μας έδινε πετρέλαιο (οδύρεται η ξανθια απο την Λαρσα & Πρετεντερης που δεν θα ζεσταθεί με πετρέλαιο ο λαουτζίκος!!!)

  Οπως το λες φτάσαμε σε σημείο καμπής και πρεπει να αλλάξει το τροπάρει.
  Θαθελα ομως λίγο ακόμη σφύξιμο σε ορισμένα ΔΕΚΟ -ΔΥ γκέτα. Δεν μπορεί δεν είναι λογικό, δεν ευσταθεί π.χ. ενας δάσκαλος να απολαμβάνει 1500 υρώ (σημερα μετα τις περικοπές) συνταξη. ΟΧΙ δεν μπορουμε και ΔΕΝ πρεπει να το πληρωνουμε αυτό το ποσό, επειδή μαζευτήκαν, κατέβηκαν στο Σύνταγμα γκάριξαν και το επέβαλαν. Αυτή δεν ειναι σύνταξη αλλά αντιακταβολή γκαρίσματος.
  Καλή συνέχεια...

 27. Yiannis K. avatar
  Yiannis K. 20/10/2013 09:59:56

  Τοσα ενδιαφεροντα σχολια διαβασα , αλλα μονο ενας εστιασε και παλι για τα πανδεινα που υφισταται ο Ιδιωτικος Τομεας της οικονομιας μας, σε αντιθεση με τους ακομα και τωρα προστατευμενους Δημοσιους Πελατες του συστηματος!
  Οχι συμπατριωτες, δεν υποφερουν ολοι το ιδιο! Οι μισοι εργαζομενοι του Ιδιωτικου Τομεα περασαν στην ανεργια τα τελευταια 4 χρονια του μνημονιου. Γι αυτους ναι! Δεν παει αλλο!
  Ειδατε πουθενα νοικοκυρεμα στο Δημοσιο? Ομολογει κανεις οτι δεν μπορει σε ενα Δυτικο Κρατος, δεν βγαινει, σε καθε 2 εργαζομενους του Ιδιωτικου Τομεα να πληρωνεται ενας Δημοσιος Υπαλληλος!
  Επομενως κυριε Κρανιδιωτη το θεμα μας , οπως συνεχως με καθε τροπο μας υπενθυμιζουν οι δανειστες μας , συνεχιζει να ειναι οι διαρθρωτικες αλλαγες που το πολιτικο συστημα, στο συνολο του, δεν αγγιζει!

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Yiannis K. 21/10/2013 00:21:45

   Οι διαρθρωτικές αλλαγές προχωρούν αλλά μύθος το μέγεθος του Δημοσίου. Είμαστε κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης.
   Άλλο είναι πρόβλημα.
   Αν μπουν Εισαγγελείς, ΣΔΟΕ κι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης στα Πανεπιστήμια, τότε θα δεις τι έχει να βρεθεί και τι έχει να γίνει. Πόσους λεβέντες "προοδευτικούς" θα βρουν που μπήκαν με πλαστά πτυχία σπουδών ή ξένων γλωσσών, με "μαϊμού" προϋπηρεσία κλπ. Σε γενόμενο δε διαχειριστικό έλεγχο να δείτε τι θα βρεθεί. Θα πρέπει να χτίσουμε άλλες πέντε φυλακές για όσους θα φοράνε "βραχιόλια" ως καταχραστές του Δημοσίου χρήματος. Γι' αυτό αντιστέκονται στην απογραφή κι έχει κινητοποιηθεί όλο το συριζέϊκο σύστημα.

 28. NEMESIS avatar
  NEMESIS 20/10/2013 10:41:03

  Είναι αφέλεια ν΄απαιτείς από στυγνούς τοκογλύφους ...σεβασμό. Ας σεβαστούμε εμείς τον εαυτό μας τόσο, ώστε να μην τους επιτρέψουμε παραπέρα εκμετάλλευση. Έως εδώ.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ NEMESIS 20/10/2013 23:51:29

   Άμα θέλουν να πάρουν τα λεφτά τους οι δανειστές και σεβασμό δείχνουν και απ' όλα. Και με τέτοια ύφεση κι αυτοί θα πάρουν τους δίδυμους αδένες μας κι εμείς θα χαθούμε. Άρα έχουμε κοινό συμφέρον να αλλάξει πλέον η συνταγή.
   Μας δάνεισαν 230 δις για να ..κλατάρουμε και να τα χάσουν; Είμαστε πλέον συνέταιροι τους.
   ΥΓ. Ορισμένοι από τους "τοκογλύφους" δανείσθηκαν με υψηλότερο επιτόκιο και μας δάνεισαν με χαμηλότερο.

 29. Μ.Τ. avatar
  Μ.Τ. 20/10/2013 11:12:54

  Φαήλο, αυτά που λες δεν γίνονται πιστευτά. Το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ότι δεν θέλει να πιέσει τα πράγματα με το δημόσιο. Να μετρήσουν λέει 2.000 απολύσεις για την ΕΡΤ κι ας ξαναπροσληφθούν αυτοί οι 2.000 και οι απολύσεις συμβασιούχων κι ας επιστρέφουν στις θέσεις τους με δικαστικές αποφάσεις. Μην πειραχτεί τρίχα δημόσιου υπάλληλου σε μια χώρα όπου χρεοκόπησε το δημόσιο. Τελείωσε αυτό το παραμυθάκι.

  Στο είπαν κι άλλοι παραπάνω. Εμάς του ιδιωτικού μας έχει πάρει ο διάολος. Εμείς στο σπίτι είμαστε ζευγάρι ανέργων, εγώ από ΜΜΕ και ο άντρας μου από κατασκευές. Τα αποθέματα τελειώσαν και πουλάμε περιουσία για να ζήσουμε. Και δεν είναι ότι έχουμε μεγάλη ακίνητη περιουσία για να έχουμε περιθώρια.

  Θα μπορούσαμε να στηρίξουμε την κυβέρνηση μόνο για προσπάθειες να παραμείνουν ανοιχτά τα πολεμικά εργοστάσια. Αλλά οι υπάλληλοι τους, ναι, είναι χρυσωμένοι, για ένα διάστημα ας πληρωθούν σε χαρούπια. Μειώστε δημόσιες δαπάνες. Επιτέλους μειώστε δημόσιες δαπάνες και όχι από ΕΟΠΠΥ. Κόφτε από πολιτικό σύστημα, πανεπιστήμια, μη απαραίτητους οργανισμούς και υψηλές συντάξεις. Και τέρμα τα εφάπαξ επιτέλους.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Μ.Τ. 21/10/2013 00:15:38

   Οι εργαζόμενοι στην αμυντική βιομηχανία έχουν μειωθεί πολύ σε αριθμό, ο μέσος μισθός τους είναι στα 900 Ευρώ το πολύ κι υπάρχουν παραγγελίες και καλές προοπτικές. Οπότε σε αυτό δεν έχεις δίκιο και η αμυντική βιομηχανία ανήκει στον σκληρό πυρήνα της βιομηχανίας, που πρέπει να ξαναφτιάξουμε κι αν την "σκοτώσουμε" δεν ξαναστήνεται εύκολα.
   Συμφωνώ μαζί σου στο τίμημα που πλήρωσε ο ιδιωτικός τομέας. Η λύση όμως δεν είναι στην λογική "να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα". Όπως απέδειξε και η απογραφή είμαστε σε αριθμό ΔΥ κάτω από τον μέσο όρο.
   Αλλού είναι οι πληγές κι ο τρόπος. Πχ ξέρεις γιατί οι αγωνισταράδες των ΑΕΙ δεν θέλουν να απογραφούν και επικαλούνται και γνωμοδότηση του ...Κατρούγκαλου, ενώ ζητούν υπεύθυνες δηλώσεις από τους εργαζόμενους ότι ΔΕΝ θα απογραφούν, ήτοι δηλώσεις συριζέϊκιας νομιμοφροσύνης; Διότι κάποιοι από αυτούς έχουν πλαστά πτυχία σουδών, ξένων γλωσσών, δεν είχαν τα απαραίτητα προσόντα και δικαιολογητικά όταν προσελήφθησαν και θα πάρουν πόδι.
   Εγώ λοιπόν λέω: να τα κλείσει το Υπουργείο τα Πανεπιστήμια για 3 μήνες και να μπουν μέσα, μαζί με τα ΜΑΤ, Εισαγγελέας, ΣΔΟΕ και επιθεωρητές Δημόσιας διοίκησης. Διαχειριστικός έλεγχος σε βάθος εικοσαετίας;, όσο και η παραγραφή των κακουργημάτων, καθώς και έλεγχος στους φακέλους ΟΛΩΝ, διδασκόντων και υπαλλήλων. Αυτοί που θα πάρουν πόδι, μαζί με την ποινική δίωξη για τα τέρατα που έχουν γίνει, θα είναι πολύ περισσότεροι απ' όσους θέλει η Τρόϊκα ή δεν ξέρω ποιος.
   Το αυτό ισχύει και για τους ΟΤΑ, το άλλο πεδίο ρεμούλας.

   • Μανώλης Πετράκης avatar
    Μανώλης Πετράκης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 21/10/2013 22:13:29

    Κάντε το και θα σας ψηφίζω με χέρια και με πόδια ακόμα και αν δεν κάνετε τίποτε άλλο και όχι μόνο μέχρι να πεθάνω αλλά και από την Κόλαση ακόμα.

 30. Δημητρης avatar
  Δημητρης 20/10/2013 11:18:41

  505 ελληνες με περουσια 50 δις περυσι αυξησαν κατα 20% την περιουσια τους φετος και τα εκαναν 60 δις.Για ποιους ακριβως ειναι οι θυσιες ? μα για τον πολυ αδυναμο λαο

  • guest avatar
   guest @ Δημητρης 20/10/2013 22:47:00

   Ο Άδωνις το έχει παραδεχτεί ευθαρσώς . Η κυβέρνηση υπερφορολόγει τους μικρούς και μεσαίους γιατί οι πολύ μεγάλοι έχουν την ικανότητα να προστατευσουν τη περιουσία τους. Δηλαδή παραδέχεται οτι το κράτος είναι και ανίκανο και αντιδημοκρατικό . Επιτέλους να πουν όχι στη τρόικα και να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό με έκτακτη φορολόγηση των πολύ πλούσιων

   • Mariana avatar
    Mariana @ guest 20/10/2013 23:25:30

    Εσύ ανατρέπεις (τουλάχιστον) 2000 χρόνια ιστορίας!

 31. Neutral Observer avatar
  Neutral Observer 20/10/2013 12:31:01

  Βloomberg: “Η Ελλάδα δεν απολύει δημοσίους υπαλλήλους”
  Την “ασυλία” των δημοσίων υπαλλήλων που πληρώνονται ακόμη κι αν διαπράξουν εγκλήματα καυτηριάζει το αμερικανικό πρακτορείο – Χαρακτηρίζει “βραχνά” το Δημόσιο στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης οικονομίας και χώρας
  “Δημόσιος υπάλληλος που σκότωσε Δήμαρχο παίρνει ακόμα το μισθό του”.

  Τα βρήκαν σε όλα. Ακόμα και στους λαθρομετανάστες…
  Αντί να σφραγίσουν και να φυλάσσουν τα σύνορα, αυτοί παραλαμβάνουν, σώζουν και μεταφέρουν σε ελληνικό έδαφος όλους τους λαθρομετανάστες.
  http://www.youtube.com/watch?v=GQUnNNXCsgA

  Δικαίωμα ψήφου σε εκατομμύρια λαθρομετανάστες
  https://www.youtube.com/watch?v=UXpmU0oJ6Xo

  Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι λαθρομετανάστες κυβερνούν την Ελλάδα.

 32. η Dimi avatar
  η Dimi 20/10/2013 16:38:53

  Αυτό το βίντεο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου λέγεται πως εντυπωσίασε τους ανίδεους τροϊκανούς, καθώς, ανέδειξε την ετοιμότητα 24ωρης φύλαξης των 18,000 Χιλιομέτρων Ελληνικής Ακτογραμμής από το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα, τους *Έλληνες Άγρυπνους Φρουρούς των Ευρωπαϊκών Συνόρων* http://youtu.be/GQUnNNXCsgA


  Πανάσχετα, Τρισάθλια, Αιμοδιψή-Στυγνά-Δουλεμπορικά που δόλια στη φιλεύσπλαχνη Ελλάδα ποντάρετε για να κερδοσκοπήσετε (*€10,000/κεφαλή το 2010*- Δελτίο Εγκληματικότητας Αλλοδαπών), χρησιμοποιώντας ως ανθρώπινη ασπίδα: τις καραβιές από λαθραίους τριτοκοσμικούς φτωχοδιαβόλους, έγκυες/ ετοιμόγεννες αλλόθρησκες (για να γεννήσουν κατά παραγγελία *Ελληνες*, λέει), αφυδατωμένα/εξαντλημένα βρέφη.., η λίστα της φρίκης και του αποτροπιασμού, δίχως τέλος.

  Οικονομικά-Τρελλαμένα-Γραβατωμένα Μιάσματα του πλανήτη, σ’ αυτόν εδώ τον Περιούσιο Τόπο την Ελλάδα, η οποία και μες τη παρακμή της παραμένει ανθρωποκεντρική, οφείλετε τα Πάντα!

  Αυτή των Ελλήνων η Μεγίστη, η Καλλίστη Ελλάδα, ΔΕΝ ΣΑΣ οφείλει ούτε ένα Ευρώ τσακιστό. Εξαφανιστείτε από τη Χώρα Μας. Φάτε τη Σκόνη Μας!

 33. Neutral Observer avatar
  Neutral Observer 20/10/2013 18:09:01

  Τι σχέση έχουν όλα αυτά τα καραγκιοζλίκια του Βαρβιτσιώτη με τον Σρόιτερ αγαπητέ Φαήλε Κρανιδιώτη καθώς και το δικαίωμα ψήφου στους λαθρομετανάστες του Σαμαρά (με το όποιο θα καταντήσουμε Γάλλια, όπου οι Γάλλοι επιλέγουν Λεπέν σε ποσοστό πάνω από 50% και για τον απλούστατο λόγο του ότι ψηφίζουν οι μουσουλμάνοι βορειοαφρικανοί έχουν εγκλωβιστεί στο 30%!!!), με το προεκλογικό θα επανακαταλάβουμε τις πόλεις μας του πρωθυπουργού;;;
  Για χάριν της Δημοκρατίας και για χάριν του σεβασμού της Λαϊκής Βούλησης μου οφείλεις μια απάντηση. Γιατί εγώ δεν ψήφισα Χρυσή Αυγή αλλά Αντώνη Σαμαρά. Δεν ήξερα όμως ο δύστυχος ότι ψηφίζοντας Αντώνη Σαμαρά στην ουσία ψήφιζα ΣΥΡΙΖΑ…. Μου οφείλεις μια απάντηση. Και σου υπενθυμίζω ότι όποιος λοιδορεί κατ’ αυτόν τον τρόπο τη Δημοκρατία τον πρώτο χρόνο χαίρετε κατά παράφραση της πάνσοφης παροιμίας του λάου μας. Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται…

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Neutral Observer 20/10/2013 23:46:53

   Η βλακεία και η συνωμοσιολογία είναι τελικά συμπαντικές δυνάμεις. Έχω βαρεθεί να απαντώ σε αυτή την ηλιθιότητα.
   Ο Πρωθυπουργός αναφέρεται στην ψήφο των Ελλήνων μεταναστών στην Διασπορά, στους δικούς μας μετανάστες στο εξωτερικό, που έχουν πάγιο αίτημα να μπορούν να ψηφίζουν από τους τόπους διαμονής τους στην αλλοδαπή.

   • Neutral Observer avatar
    Neutral Observer @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 21/10/2013 13:02:53

    Φαήλε για μια στιγμή μου πέρασε από το μυαλό αυτό ακριβώς που λες. Ότι δηλαδή ο πρωθυπουργός αναφέρεται στην ψήφο των ΕΛΛΗΝΩΝ μεταναστών του εξωτερικού. Όπως παλαιότερα είχε πάγιο αίτημα και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο μικρός. Αλλά κανένας δεν το είχε κάνει ξεκάθαρο. Ουυυυυυυυφ.. Είμαι καλόπιστος σε πιστεύω και ευχαριστώ το θεό που επρόκειτο περί αυτού. Ευχαριστώ που το ξεκαθάρισες και να σε καλά…. Πες μου τώρα σε παρακαλώ πολύ, με τα καραγκιοζλίκια του Βαρβιτσιώτη που εξευτέλισε τα κομάντο του λιμενικού που υποτίθεται πρέπει να φυλάσσουν τα σύνορα τι γίνεται;
    Είναι τελείως γελοίο τέτοια άτομα βασιζόμενα στην εύνοια των πολιτικών τους αντιπάλων (σκέψου γιατί) και στην οικογενειοκρατία να γίνονται υπουργοί…
    Πως θα σφραγίσουμε τα σύνορα; Συλλέγοντας όσους μετανάστες θέλουν να έρθουν; Στην Ελλάδα της κρίσης έχουμε ήδη πάνω από 2 εκατομμύρια παράνομους μετανάστες από Ασία και Αφρική. Ποιος τους έδωσε παράνομα και αντισυνταγματικά χαρτιά παραμονής; Θα τιμωρηθούν οι υπαίτιοι ; Πως αυτοί θα επαναπατριστούν; Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να πάνε στις χώρες τους και ΟΧΙ στην Ευρώπη που πλήττεται από κύμα αποευρωποίησης και μουσουλμανοποίησης…
    Τι θα γίνει με τις πολιτικές διώξεις του ενός άκρου; Αυτό για να έχει ουσία πρέπει να διωχθεί και το άλλο άκρο των οποίων οι δολοφόνοι κυκλοφορούν ελεύθεροι (βλ Μαρφίν, τρομοκράτες κλπ)

    Δεν έχει δικαίωμα καμία ξένη δύναμη να διατάζει πολιτικές διώξεις Ελλήνων Εθνικιστών σε μια Ελεύθερη Δημοκρατία.
    Νομίζω το μοναδικό άκρο που θα έπρεπε ΝΟΜΙΜΑ και συνταγματικά να διώκεται είναι αυτό του ανθελληνισμού του εθνομηδενισμού και της προδοσίας.
    Αυτό που έχει πάρει το κράτος λάφυρο και αφαιμάζει τον απλό και τίμια αγωνιζόμενο ελληνικό λαό.
    Πως θα ελευθερωθεί το κράτος από όλους αυτούς;
    Διώκοντας τους Έλληνες Εθνικιστές;

    Ευχαριστώ για την απάντηση.

 34. Mariana avatar
  Mariana 20/10/2013 18:56:56

  Πάλι καλά... Φαντάζεσαι να την κυβερνούσαν οι διεθνείς τοκογλύφοι με τα τσιράκια τους?

 35. Δεξιός Ψάλτης avatar
  Δεξιός Ψάλτης 20/10/2013 19:29:38

  Αδερφέ Φαήλο
  Την Ελλάδα θέλουμε και ας τρώγομεν πέτρες.Για να μην ξεχνιόμαστε κιόλας.
  Αυτή είναι πάνω από όλους.
  Μια χαρά και μπράβο ,που λέμε και στον Παρνασσό, για αυτά που γράφεις.Το θέμα είναι ότι πρέπει να γίνουν και πραγματικότητα και άμεσα.Ο λαός δεν αντέχει άλλο και είμαι σίγουρος ότι ο ΑΣ το ξέρει.Το θέμα είναι να μπορέσει γιατί απ' ότι βλέπω παλεύει μόνος του.Εκτός αν το βλέπω μόνο εγώ,που δε νομίζω.Αλλιώς θα πέσουμε στην ανάγκη του Αλέξη και του συρφετού των παλαιοπασόκων που τον ακολουθεί κατά πόδας και των άπλυτων με το όπλο παρά πόδα που φαντασιώνονται εκδίκηση.
  Άντε να δούμε τι θα δούμε.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Δεξιός Ψάλτης 21/10/2013 00:05:07

   Όπως έγραψες, το ξέρει και το ξέρουν και έξω. Η μόνη λοιπόν ρεαλιστική επιλογή είναι λύση χωρίς νέα μέτρα.

 36. roadrunner avatar
  roadrunner 21/10/2013 00:16:46

  ΑΝΤΙ-Μέτρα χρειαζόμαστε,
  που θα ακυρώσουν τα παλιά και ισχύοντα μέτρα λιτότητας,
  που θα αποκαταστήσουν αδικίες ...γιατί υπάρχουν τέτοιες...

 37. Εθνικόφρονας avatar
  Εθνικόφρονας 23/10/2013 23:48:38

  Κύριε Κρανιδιώτη, με την γραφειοκοκρατία τι θα κάνετε;

  Έχετε υπερφολογήσει τον ιδιωτικό τομέα για να αποκτήσει το κράτος πρωτογενές πλεόνασμα.Πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει ότι τα έσοδα του κράτους είναι μεγαλύτερα από τα έξοδα, σωστά;

  Το θέμα είναι ότι στα έξοδα του κράτους είναι και ένας αριθμός δημοσιών υπαλλήλων που το μόνο που κάνουν είναι να διατηρούν την γραφειοκρατία.Από ότι ξέρω η γραφειοκρατία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την επιχειρηματικότητα(πρόβλημα στον ιδιωτικό τομέα) και ΑΝΟΥΣΙΑ έξοδα για το κράτος(πρόβλημα στο δημόσιο τομέα).
  Η Κυβέρνηση, αντί να καταπολεμήσει την γραφειοκρατία και να κάνει μικρότερο το κράτος– έτσι μειώνονται και τα έξοδά του–, προτιμάει(για ποιο λόγο άραγε;) να υπερφορολογεί τον ιδιωτικό τομέα–η μόνη δύναμη που μπορεί να μας βγάλει από την κρίση και να φέρει την οικονομική ανάπτυξη– και να διατηρεί την γραφειοκρατία.

  Άμα η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει όντως δεξια στροφή στην ιδεολογία της, τότε πρέπει να μας το αποδείξει στην πράξη.Προς το παρόν, στον μόνο τομέα που μειώθηκε η γραφειοκρατία είναι... στις ελληνοποιήσεις (λαθρο)μεταναστών.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.