#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/12/2011 22:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαμαράς: υπάρχει φως
Τελικά άκρως πολιτική ήταν ο σημερινή ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην εκδήλωση που οργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας για τον Οδυσσέα Ελύτη

"Σήμερα, που την πολιτική κατακλύζουν οι αριθμοί, θέλω να πάω πιο βαθιά από την πολιτική. Η πολιτική δεν είναι μετέωρη, έχει ρίζες, έχει αφετηρίες. Εκεί που στηρίζεται βρίσκονται καμιά φορά τα βάθη της ψυχής μας. Η διαύγεια που έλεγε ο Ελύτης θέλει δύναμη. Σε αυτά τα νάματα της ελληνικότητας του Ελύτη αξίζει να αναφερθούμε και ίσως τελικά κάποιος να καταλάβει στο τέλος ότι αυτή η ομιλία, αν και δεν ασχολείται με την πολιτική, υπονοεί πολλά πράγματα και ίσως να είναι και πιο πολιτική από πολιτικές ομιλίες", είπε στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΝΔ, την οποία είναι περιττό να διευκρινίσουμε ότι την έγραψε μόνος του. Και έχει σημασία, αυτές τις δραματικές στιγμές για την χώρα να πούμε ότι η ποιότητα του λόγου δείχνει και την ποιότητα του ανδρός.

Συνέχισε ο Α. Σαμαράς:

Ο Ελύτης μας έμαθε ότι η Ελευθερία δεν είναι προνόμιο.

Είναι η μοίρα μας, που την κουβαλάμε μέσα στην κυτταρική μας μνήμη.

Κι ότι η Ελπίδα δεν είναι η παρηγοριά μας μέσα στα σκοτάδια.

Είναι  η βεβαιότητα ότι το φώς θα ξανά-λάμψει.

Και αυτό πάρτε το πολιτικά, το φως θα ξανά-λάμψει.

Κι αν στο διάβα σου βρεις δυσκολίες από μικρόψυχους και ποταπούς, κι αισθανθείς πως το νόημα της ζωής, όπως θα ’λεγε εκείνος, «σου πέφτει από τα χέρια», τότε υπάρχει και το δικαίωμα στη χίμαιρα.

Το δικαίωμα να σβήσεις την αθλιότητα κάνοντας εκείνο που ορίζει η ηθική σου.

 Διαβάζω: «Πως σβήνουν την αθλιότητα;

Παραλαμβάνεις από τους Δίες τον κεραυνό και ο κόσμος σου υπακούει. Εμπρός λοιπόν. Από σένα η Άνοιξη εξαρτάται. Τάχυνε την αστραπή.

Πιάσε το ΠΡΕΠΕΙ από το ιώτα και γδάρε το ίσαμε το πι».

Και κάπου παρακάτω συμβουλεύει:

«Μάθε λοιπόν να προφέρεις σωστά την πραγματικότητα, όπως ο σπουργίτης το χάραμα. Και να τη σιμώνεις όπως ένα πλοίο τη Σέριφο ή τη Μήλο...

Ή αλλιώς μια μετώπη, ένας τρούλος, που κάνουν τη φύση γραμμή όπως ο φλοίσβος οικουμενική την Ελληνική γλώσσα».

Να αντέξουμε, πρέπει να αντέξουμε, αυτό θα μας έλεγε σήμερα ο Ελύτης.

Να αντιτάξουμε στην αδικία των άλλων τη δική μας απόφαση…

Και στην ασχήμια την Αισθητική του Πολιτισμού μας.

Ν’ αντέξουμε με ασπίδα μας την Υπομονή, με όπλο μας το Δίκιο,

με υπεροχή μας το Ήθος και τον Λόγο του Πολιτισμού μας.

Να αντέξουμε, λοιπόν!

Διαβάζω: «στην ψάθα – όπως γεννήθηκα – με λίγες πιτσιλάδες Ήλιου στο μέτωπο και την αρχαία καρδιά που ξέρει όλον τον Όμηρο γι’ αυτό και αντέχει ακόμα».

Αντοχή με Ελπίδα λύτρωσης.

Και νόημα στην έσχατη θυσία, όταν πρέπει.

Και προσέξτε: πώς περιγράφει ο Ελύτης στο «Μικρό Ναυτίλο», με τον ανεπανάληπτο εκείνο στίχο, το νόημα της  θυσίας Εκείνου που θυσιάστηκε για όλους μας:

«Κι αφού σ’ εξοντώσουν θα ’ναι ακόμα ωραίος ο κόσμος εξ αιτίας σου».

 Λόγος και Αισθητική μαζί.

Αναδημοσιεύουμε και άλλα σημεία της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά:

Όπως λέει ο Ελύτης: «Εάν αποσυνδέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις».

Για άλλους ποιητές, η Τέχνη τους είναι ξίφος κοφτερό…

Για άλλους, είναι σειρήνα εκμαυλιστική.

Για άλλους, είναι καμβάς όπου συνθέτουν μαγικές εικόνες.

Και για άλλους, είναι καθρέφτης, που αντανακλά κι αναδεικνύει της ψυχής τις πιο ανεξερεύνητες πτυχές.

Η ποίηση του Ελύτη είναι όλα αυτά μαζί.

Και κάτι παραπάνω:  

Εργάτης πνεύματος σε αδαμαντωρυχεία ήταν ο Οδυσσέας Ελύτης.

Κι έφερε στην επιφάνεια, ακατέργαστους λίθους που κρύβονται στα έγκατα του συλλογικού μας υποσυνείδητου.

Κι ύστερα τους σμίλεψε και μας τους παρέδωσε, τέλεια σχηματισμένα πετράδια από μιαν ανεκτίμητη πνευματική κληρονομιά. Όπου Ελληνισμός και Ελλάδα βρίσκονται πάντα στην ίδια τροχιά.

Στον «Κήπο με τις Αυταπάτες», σε έναν περίπλου δικού μας Πολιτισμού, ο Ελύτης εξηγεί το γιατί.

Σαν να ‘ταν κρυμμένος καπετάνιος μέσα μας, μας περιγράφει από τη γέφυρα, αναπολώντας γνώριμους, αλλά και προεξοφλώντας νέους, μελλοντικούς σταθμούς της χώρας μας. Και γράφει:«Επειδή άπαξ και κάποιος επέτυχε - στον πολιτισμό εννοώ - δεν μπορεί παρά να επανέλθει. Μετά μυριάδες χρόνια θα επανέλθει».

Και ως προς τις παλιές περιπέτειες και αντιξοότητες που περάσαμε ως Έλληνες, ο Ελύτης φωτίζει το δικό μας αύριο με ένα μήνυμα γεμάτο Ελλάδα από τη δική του οραματική προβολή στο μέλλον. Σας διαβάζω αυτολεξεί, να θυμάστε είμαστε στα 1995, όταν γράφει το κείμενο αυτό ο Ελύτης. Ακολουθώντας τη δική του Μηχανή του Χρόνου, διηγείται για προηγούμενα κοσμογονικά «γεγονότα» που προβλέπει να γενούν στο δικό μας μέλλον:

«Επείγοντα τηλεγραφήματα του Πρακτορείου Ρώυτερ από το Λονδίνο επισημαίνουν τον κίνδυνο που διαγράφεται για την σύνθεση του Βρετανικού Πληθυσμού, που κινδυνεύει ν’ αλλοιωθεί από την εισβολή παλαιών Ινδών αποίκων... Η κατάληψη ολόκληρου του νοτιανατολικού τμήματος δημιουργεί κινδύνους για μελλοντική διχοτόμηση της νήσου, ή σχηματισμό δυαδικού κράτους. Δυνάμεις στρατιωτικές του Ηνωμένου Βασιλείου της Κύπρου σπεύδουν εις βοήθειαν, παράλληλα προς τα δύο σώματα στρατού που ανήγγειλε η Ελλάς... Ένα παράδοξο είδος πολέμου αρχίζει ν’ αναφαίνεται, όπου δεν διακυβεύονται πλέον εδάφη, αλλά αυτά τούτα τα ονόματα. Έτσι καλεί η Γαλλία την Ελλάδα, που εγνώρισε πάλαι ποτέ την φιλία της, να μην την λησμονεί και να προστρέξει σε βοήθειάν της για την προάσπιση του ονόματος της Λωρραίνης απέναντι στις προθέσεις του Λουξεμβούργου να το οικειοποιηθεί. Συγκρούσεις δεν αναφέρονται αλλά...”.

Δυστυχώς καμιά άλλη συνέχεια δεν διασώζεται»

Ο Ελύτης μας έμαθε να ζούμε την ιστορική μας παράδοση, χωρίς να λυγίζουμε κάτω από το βάρος της.

Μας έμαθε να την αντικρίζουμε, χωρίς να τυφλωνόμαστε από την ακτινοβολία της.

Μας έμαθε να σκύβουμε μέσα στην Ψυχή μας χωρίς φόβο,

μας έμαθε να βιώνουμε την Ομορφιά χωρίς αλαζονεία,

μας έμαθε να ζούμε την Ελευθερία χωρίς έπαρση

και την Υπερηφάνεια με ταπεινότητα.

Μας δίδαξε το ελληνικό Μέτρο και μας έμαθε τον ελληνικό Τρόπο.

Και τι άραγε ξεχωριστή γεύση έχουμε εμείς οι Έλληνες;

Απαντάει ο ποιητής στην “Ιδιωτική Οδό”:

«Γεύση Σαντορίνης, γεύση Κρήτης, γεύση Άθω.

Μαζί με μιαν ελιά, εδώ ή εκεί, κοντακίου ή κάλβειας ωδής...

Κόσμος αιώνιος, αλλ’ αδιάπτωτα σε κατάσταση νεογέννητου. Σκηνές, που για να έχουν επαναληφθεί ταυτόσημες τόσο πολλές φορές, έφτασαν να γίνουν συντεταγμένες του Ελληνισμού.

Το χωριό τ’ ορεινό σε κάποιο νησί, το φτωχοεκκλησάκι, ο παπάς ο έρμος με όλο-όλο για εκκλησίασμα μια γραία και τρία μικρά παιδιά.

“Δι’ ευχών των Αγίων Πατέρων ημών”. Στο παραθυράκι με το σπασμένο τζάμι ο ξεραμένος βασιλικός κι απ’ έξω, πέρα, ως κάτου αριστερά, οι πλαγιές με τις φυτείες από κρεμμύδια και τ’ αγριεμένο πέλαγος...

Μια μέσω του θανάτου αθανασία...

Ω, ας είναι καλά ο άγγελός μου ο κατεβασμένος από κάποιο τέμπλο, θεός του ανέμου συνάμα κι Έρως και Γοργόνα, θα ’λεγες τον είχα κάνει πριν γεννηθώ ειδική παραγγελία. Με την ευλογία του παλαντζάρω καλύτερα τις φουρτούνες τις δικές μου και προχωρώ στις επικίνδυνες περιοχές, τα ύφαλα και τις κρυφονεριές, περασμένα μεσάνυχτα με αναμμένα τα δυό μου φωτάκια πρόσω ηρέμα». 

Σαν «ερωτοφωτόσχιστος».

Λίγες σκέψεις έδωσα μόνο... οι σκέψεις αυτές αθροίζουν την αγάπη μου και τον ατέλειωτο σεβασμό που πάντα αισθάνθηκα για τον ένα πολύ μεγάλο Ποιητή και μια μεγάλη ψυχή Έλληνα.   

 

 Έπρεπε να γνωρίσω τον Ελύτη για να καταλάβω ακόμα και τον Παλαμά, όταν έλεγε «να δώσει νόημα στων πολλών την ύπαρξη ένας φτάνει».

 Τελειώνω με ένα ακόμα σημαδιακό απόσπασμά του:

«Χιλιάδες χρόνους περπατάμε. Λέμε τον ουρανό “ουρανό” και τη θάλασσα “θάλασσα”...

Κι όπως σκύβουμε καμιά φορά πάνω στα νερά του νησιού μας, θα βρίσκουμε τους ίδιους καστανούς λόφους, όρμους και κάβους, τους ίδιους ανεμόμυλους και τις ίδιες ερημοκλησιές, τα σπιτάκι που ακουμπάνε το ’να στ’ άλλο, και τ’ αμπέλια που κοιμούνται σαν μικρά παιδιά τους τρούλους και τους περιστεριώνες...

Θέλω να πω, τις ίδιες αυθόρμητες κινήσεις της ψυχής... προς το βαθύτερο νόημα ενός ταπεινού Παραδείσου, που είναι ο αληθινός μας εαυτός, το δίκιο μας, η Ελευθερία μας... ο πραγματικός ηθικός μας Ήλιος».

Επαναλαμβάνω: Το δίκιο μας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. TopGunZ avatar
  TopGunZ 12/12/2011 22:52:59

  !...

 2. ierofantis avatar
  ierofantis 12/12/2011 23:02:14

  Και μετά μπορείτε να διαβάσετε τις ομιλίες ΓΑΠ τα τελευταία 40 χρόνια, και αν έχετε κουράγιο, κάντε ένα κόπο και συγκρίνετε τον λόγο, το ύφος, το ήθος και την ποιότητα.

  Δεν θα βρείτε καμία ομοιότητα. Μα καμία...!

  • θείος avatar
   θείος @ ierofantis 12/12/2011 23:30:36

   Συγκρίνεις τον Έλληνα , με τον ανθέλληνα?

 3. Κατερίνα avatar
  Κατερίνα 12/12/2011 23:08:28

  Ασχετο
  οχι, ένα μνημόσυνο,
  όπως αυτό στον ποιητή...

  Στις 12 Δεκεμβρίου
  του 1803

  οι Σουλιώτες συνθηκολόγησαν
  και ο Αλή Πασάς υποσχέθηκε να τους αφήσει ελεύθερους
  φτάνει να εγκατέλειπαν το ταχύτερο τα πατρώα εδάφη τους.

  Τέσσερις μέρες μετά, στις 16 Δεκεμβρίου οι Σουλιώτες χωρίζονται σε τρεις φάλαγγες όπου και αναχώρησαν για τις ακτές της Ηπείρου.

  Η πρώτη φάλαγγα έφθασε χωρίς καμία απώλεια στη Πάργα, που βρισκόταν υπό ρωσικό έλεγχο, και από εκεί πέρασε στη Κέρκυρα.

  Η δεύτερη φάλαγγα χτυπήθηκε στο Ζάλογγο, 16 Δεκεμβρίου του 1803, όπου και ακολούθησε μια απέλπιδα μάχη, σ΄ ένα "χορό θανάτου" που έμεινε στην ιστορία ως χορός του Ζαλόγγου.

  Η τρίτη φάλαγγα έφθασε στο Βουργαρέλι των Τζουμέρκων. Από εκεί αναχώρησαν προς τα Άγραφα, όπου και εγκαταστάθηκαν γύρω από τη Μονή Σέλτσου. Στις 20 Απριλίου (1804) οι Τούρκοι περικυκλώνουν την περιοχή και ακολουθεί η μάχη του Σέλτσου, οι Σουλιώτες σφαγιάστηκαν και περισσότερες από 200 Σουλιώτισσες ακολούθησαν το παράδειγμα εκείνων του Ζαλόγγου.

  Από τότε οι Σουλιώτες δεν ξαναπάτησαν στο Σούλι......

  • tak avatar
   tak @ Κατερίνα 13/12/2011 13:46:55

   Σιγά βρε Κατερίνα... Το Σούλι δεν ήταν μόνο οι ονομαστές φάρες, που έφυγαν... Οι μεγάλες φάρες, γύρω από το Σούλι αναπαράγονται και αναπνέουν ακόμα. Έχουν μείνει θεματοφύλακες της ιστορίας του... Εδώ είμαστε όλοι...

 4. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 12/12/2011 23:22:47

  Πιθανολογεί κάποιος ότι τήν ομιλία Σαμαρά στό Ινστιτούτο Δημοκρατίας γιά τόν Οδυσσέα Ελύτη τήν έγραψε κάποιος σύμβουλός του καί ότι ο Σαμαράς απλώς τήν εκφώνησε στό πλαίσιο τών σκοπιμοτήτων υποχρεώσεών του ώς πολιτικού αρχηγού;
  Άν όχι, τί συμπέρασμα μπορεί νά βγάλει κάποιος γιά τό πρόσωπο πού τήν εκφώνησε;

  Είναι η άνωθεν ομιλία πειστήριο πολιτικής ικανότητας; Όχι κατ' ανάγκη.

  «Ο Ελύτης μας έμαθε να ζούμε την ιστορική μας παράδοση, χωρίς να λυγίζουμε κάτω από το βάρος της.
  Μας έμαθε να την αντικρίζουμε, χωρίς να τυφλωνόμαστε από την ακτινοβολία της.
  Μας έμαθε να σκύβουμε μέσα στην Ψυχή μας χωρίς φόβο,
  μας έμαθε να βιώνουμε την Ομορφιά χωρίς αλαζονεία,
  μας έμαθε να ζούμε την Ελευθερία χωρίς έπαρση
  και την Υπερηφάνεια με ταπεινότητα.
  Μας δίδαξε το ελληνικό Μέτρο και μας έμαθε τον ελληνικό Τρόπο.
  Και τι άραγε ξεχωριστή γεύση έχουμε εμείς οι Έλληνες;»

  Είναι όμως πειστήριο ελληνικότητας.
  Έλληνας θέλω νά διαχειρίζεται τήν ελληνικότητα τής χώρας μου καί τά λάθη του νά είναι λάθη Έλληνα.

  «Κι αφού σ’ εξοντώσουν θα ’ναι ακόμα ωραίος ο κόσμος εξ αιτίας σου».

  • factorx avatar
   factorx @ Ιαπετός 12/12/2011 23:27:20

   Ποιός "κάποιος" το είπε αυτό Ιαπατέ; Ο Σαμαράς την έγραψε την ομιλία και ξέρω τι λέω

   • Ιαπετός avatar
    Ιαπετός @ factorx 12/12/2011 23:36:00

    Η πρόταση έχει ερωτηματικό Φάκτορα. Διαβάζεις γρήγορα.

 5. Ιξίων avatar
  Ιξίων 12/12/2011 23:22:54

  Κύριε Σαμαρά, πρόεδρε , ειλικρινά ευχαριστώ
  για αυτά τα λόγια που είπες στην ομιλία σου
  και μάλιστα σε τέτοιες μέρες που ζούμε.
  Από σήμερα σε εμπιστεύομαι πραγματικά.
  Αυτά τα λόγια του ποιητή αν δεν τα πιστεύεις
  δεν τα λες δημόσια.Κι αν είσαι αγύρτης και το
  κάνεις , αυτά σε ξεσκεπάζουν... Έτσι νομίζω.,

 6. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 12/12/2011 23:35:34

  Μπροστά στη ράχη της Σέριφος, όταν ανεβαίνει ο ήλιος, τα πυροβόλα όλων των μεγάλων κοσμοθεωριών παθαίνουν αφλογιστία. Ο νους ξεπερνιέται από μερικά κύματα και λίγες πέτρες - κάτι παράλογο ίσως, παρ' όλα αυτά ικανό να φέρνει τον άνθρωπο στις πραγματικές του διαστάσεις. Επειδή, τι άλλο θα του ήτανε πιο χρήσιμο για να ζήσει; Αν του αρέσει να ξεκινά λάθος, είναι γιατί δεν θέλει ν' ακούσει. Ερήμην του το Αιγαίο λέει και ξαναλέει, εδώ και χιλιάδες χρόνια, με το στόμα του φλοίσβου, σ' ένα μήκος ακτών απέραντο: Aυτός είσαι!..

 7. Τιγράνης avatar
  Τιγράνης 12/12/2011 23:44:19

  ΧΑΙΡΕ η Καιομένη και χαίρε η Χλωρή
  Χαίρε η Αμεταμέλητη με το πρωραίο σπαθί

  Χαίρε η Ονειροτόκος χαίρε η Πελαγινή
  Χαίρε η Αγκυροφόρος και η Πενταστέρινη


  ΥΓ. Ιαπετέ, τέτοια λόγια είναι αρκετό απλώς και μόνον να ξέρεις, να μπορείς να τα διαβάζεις…

 8. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 13/12/2011 00:22:14

  Μου άρεσε. Και συμφωνώ ότι είναι κατ εξοχήν πολιτικό κείμενο. Γιατί η κατάρρευση στην μεταπολίτευση προήλθε από την στέρηση της Ελληνικότητας μας και μετατροπή της νεοελλάδας σε γκρεκιστάν.

  Με τον εκχυδαϊσμό της αισθητικής του λαού μας με μία οργανωμένη εκστρατεία ασχημίας και κιτς.

  Με το γυφτοσκυλάδικο, και το βλαχορόκ.

  Με τον λουτροκαμπινέ πολυτελείας και τον Ρίτσο σε νταμάρια.

  Με την έσχατη ύβρη της μετατροπής αιγαιοπελαγίτικων νησιών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ασχημονούντων νυχτόβιων ασπαλάκων, κακόσχημων μούτρων που φοβούνται σαν βαμπίρ να αντικρύσουν τον ήλιο. Ντροπή και ύβρις σε αυτόν τον κόσμο τον μικρό τον μέγα.

  Τα σοσιαλιστικά μπουζούκια και η εκσυγχρονιστική κιτσογκλαμουριά κατέστρεψε, βίασε, ασέλγησε ατιμώρητα επάνω στην ελληνικότητα του Ελύτη, του Χατζιδάκι, του Γκάτσου. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο έγκλημα. Όλα τα άλλα, και το οικονομικό, έπονται.

  Να γιατί θεωρώ τέτοια κείμενα, όταν εκφωνούνται από πολιτικό αρχηγό, κατ' εξοχή πολιτικά. Είναι μία ελπίδα.

 9. ioannis33 avatar
  ioannis33 13/12/2011 00:56:39

  Το διαβασα πριν χρονια,απο τα λιγα της ποιησης που συγκρατησα.Δεν ξερω πως το αντιλαμβανεται ο καθενας αλλα μου εκανε ''κλικ'' και το ταξιδευω στη ζωη μου...''ΛΑΜΠΕΙ ΜΕΣΑ ΜΟΥ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΓΝΟΩ,ΜΑ ΩΣΤΟΣΟ ΛΑΜΠΕΙ''οδ.ελύτης

 10. Agni avatar
  Agni 13/12/2011 01:06:25

  Πως στο καλό είναι δυνατόν να στηρίζει αυτός ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ακόμα την κυβέρνηση του τεχνοφασιστα?Πως είναι δυνατόν να έχει δόσει κάποια δείγματα γραφής κοινά με του ΓΑΠ?Πως γίνεται να είναι πολιτικός γενικότερα,αυτός Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ?Εχω πάθει σοκ..Πράγματι υπάρχει φώς..

 11. Diamond Angel avatar
  Diamond Angel 13/12/2011 01:16:05

  Διαβάζοντας ξανά και ξανά τόσο την ομιλία του , όσο και τ'αποσπάσματα του Ελύτη, η ίδια σκέψη , το ίδιο παράπονο στα χείλη : '' Το φως που έχεις μέσα σου , άφησέ το να σε οδηγήσει ...... Μην το αφήνεις να περνάει από μια χαραμάδα , θαμπό, λειψό , άτονο, να χάνεται σε απρόσωπες αίθουσες και σκοτεινούς ανθρώπους.... Εχουμε ανάγκη να (ξανά)δούμε την ψυχή μας.......''

 12. lornion avatar
  lornion 13/12/2011 01:38:22

  αν τούτος ο λόγος σε αγγίζει νεοέλληνα, τότες ακλούθησε της συνείδησης σου τα μονοπάτια για να νοιώσεις λευτεριά στον νου και στην πράξη.Ειλικρινά αποθαύμασα ποιητικό κείμενο και εκφραστή.

 13. a.p. avatar
  a.p. 13/12/2011 01:45:59

  Μια ακομη αποδειξη γιατι δεν ειναι ολοι οι πολιτικοι ιδιοι.........

 14. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 13/12/2011 01:57:16

  Τό είπε τόσες φορές καί τό ξεχάσαμε άλλες τόσες.
  «΄Εχετέ μου εμπιστοσύνη».
  Τί στό καλό άλλο νά πεί;

  Σταχυολογώ:
  «Κι ότι η Ελπίδα δεν είναι η παρηγοριά μας μέσα στα σκοτάδια.
  Είναι η βεβαιότητα ότι το φώς θα ξανά-λάμψει.
  Και αυτό πάρτε το πολιτικά, το φως θα ξανά-λάμψει.»

  Ο άνθρωπος είναι επικίνδυνος γιά τό κατεστημένο τής μαϊμούς.
  Πιστεύει στήν ελληνικότητα. Στόν άνθρωπο.

  Είναι επικίνδυνος γιά τήν πόλη. Εισάγει κοινά δαιμόνια. Μιλάει γιά συλλογικό υποσυνείδητο.

  Υποθέτω θά βρεθούν πολλοί πρόθυμοι νά τόν καταδικάσουν.
  Καί πολλοί υπερπρόθυμοι νά τόν ποτίσουν τό πολιτικό κώνειον.

 15. Μακεδόνας Θεσσαλονικιός avatar
  Μακεδόνας Θεσσαλονικιός 13/12/2011 02:00:27

  Γέννημα θρέμμα Έλληνας.

 16. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 13/12/2011 02:04:41

  Η μεταπρατική αριστεροσύνη των τελευταίων 30 χρόνων αυτά τα ποιήματα τα θεωρούσε "μη προοδευτικά". Τώρα απλά μας τελείωσε. Ήρθε η ώρα να απαλλαγούμε από την αίρεση της δήθεν "προόδου". Ο Ελύτης δείχνει τον δρόμο. Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη τα φώτα της Εσπερίας. Η ίδια πρέπει να ανακαλύψει το δικό της φώς και να το δώσει από περίσσευμα ψυχής και στην Εσπερία (αν αυτή το θέλει).

 17. Eva avatar
  Eva 13/12/2011 04:43:30

  Ποσο δικιο εχετε......συμφωνω απολυτα!!!!!!!

 18. romios avatar
  romios 13/12/2011 07:33:26

  Ο Έλλην Λόγος στην καλή του ώρα!

  (μερικά επίπεδα πιο πάνω από τα μίζερα αναμασήματα των πολιτικάντηδων)

 19. Νίκος Θ. avatar
  Νίκος Θ. 13/12/2011 09:03:34

  Ο Σαμαράς αποτελεί τη ψυχή, τη φλόγα και τη δύναμη της Ελλάδας μας.
  ........."και αφού σ'εξοντώσουν, θάναι ακόμα ωραίος ο κόσμος εξ αιτίας σου". Είναι το αστροπελέκυ κάθε γνήσιου Ελληνα.

 20. Tassos avatar
  Tassos 13/12/2011 09:11:36

  Δεν τους ξέρω τους ανθρώπους αλλά τί είδους επικοινωνιακό επιτελείο είναι αυτό που δεν αφήνει το καθαρόαιμο που λέγεται Σαμαράς να κατέβει στον λαό, να του μιλήσει, να τον εμπνεύσει, να ξεκινήσουμε όλοι μαζί για μια νέα πορεία...

  • Diamond Angel avatar
   Diamond Angel @ Tassos 13/12/2011 13:26:33

   Κι' εγώ,αυτή την απορία έχω .

  • tak avatar
   tak @ Tassos 13/12/2011 13:49:25

   Ούπω ήκει η ώρα του! Κάνε λίγο υπομονή...

 21. ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΠΑΣ avatar
  ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΠΑΣ 13/12/2011 09:34:01

  ΑΥΤΟ ΕΔΩ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΑΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΤΑ ΛΥΚΕΙΑ...

  Αν την ομιλία την έγραψε μόνος του ή έστω αν την ενστερνίζεται πλήρως, τότε ο Σαμαράς ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ. Ομως γιατί αργοπορεί? τι άλλο περιμένει? Είναι ανάγκη να γίνει πρώτα Πρωθυπουργός? Δεν προτιμάει να είναι Εθνικός Ηρωας? Δεν σκέφτεται οτι το Πρωθυπουργηλίκι και η συνομοταξία των πλιατσικολόγων γύρω του που περιμένουν πως και πώς να πάρει αυτός την κλαρέκλα για να την "περιβάλλουν" αυτοί με τον γνωστό τρόπο θα κάψει όλα αυτά τα όνειρα στο όνομα του "ρεαλισμού"? ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗΝ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗΝ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

 22. ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΠΑΣ avatar
  ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΠΑΣ 13/12/2011 10:02:45

  Αγαπητή Κατερίνα ,
  Εχω την τιμή να είμαι (εξακριβωμένο) απόγονος ενός απ' τους Σουλιώτες που επέζησαν και να έχω και το επώνυμό του. Ο ηρωικός αυτός πρόγονος ήταν ο φόβος και ο τρόμος του Αλή πασά, ο οπλαρχηγός ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΠΑΣ.
  Αναφέρεις λοιπόν με προφανή στενοχώρια οτι:
  "Από τότε οι Σουλιώτες δεν ξαναπάτησαν στο Σούλι……"
  Μην λυπάσαι. Aπο τότε οι Σουλιώτες ξαναστήσαμε τουλάχιστο την Δυτική Ελλάδα απ' όπου γράφω σ' αυτό το μπλόγκ. Το καρυοφύlλι είναι πια κειμήλιο. Ομως αν χρειαστεί πμορεί να ξαναπάρει φωτιά...Τώρα έχουμε το πληκτρολόγιο και περιμένουμε οπως τότε την Ανάσταση...

  • κατερίνα avatar
   κατερίνα @ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΠΑΣ 13/12/2011 13:15:03

   Αγαπητέ Σουλιώτη,

   αυτό που προσπάθησα να πώ είναι ότι
   ορισμένες ιστορικές χρονικές στιγμές
   και ορισμένες αποφάσεις
   μπορεί να είναι τόσο σημαντικές που ίσως είναι τελεσίδικες.

   Ξέρεις σαν Σουλιώτης καλύτερα από εμένα που δεν είμαι Σουλιώτισσα,
   πως αν και προσπάθησαν οι Σουλιώτες δεν τα κατάφεραν το 1820 να ξαναπάρουν το Σούλι.
   Τότε, αν δεν κάνω λάθος, ισοπεδώθηκαν και όλα τα σπίτια από τους Τούρκους "για να μην ξαναζήσει άνθρωπος σε εκείνο τον τόπο", όπως και έγινε.
   Πιστεύω ότι το Δεκέμβρη του 1803 όταν αποφάσισαν να αποχωρίσουν κανένας τους δεν πίστευε ότι δε θα γυρνούσαν ποτέ πιά πίσω, ούτε εκείνοι ούτε οι απόγονοί τους.

 23. Γιάννης Καλαματιανός avatar
  Γιάννης Καλαματιανός 13/12/2011 10:07:01

  Επιτέλους, λίγο φως.
  Όσο χρειάζεται για να ελπίζουμε.

 24. blackpeteg avatar
  blackpeteg 13/12/2011 12:02:28

  Αστειεύεστε έτσι;
  Εδώ καταρρέει το σύμπαν από την ανυπαρξία απλών πρωτοβουλιών (κοινής λογικής) και εσείς συνεχίζετε να γράφετε για τον Ελύτη και την "βαθιά πολιτική" ομιλία του Αντώνη;
  Ρε παιδιά περιμένουμε ουσιαστικές παρεμβάσεις από τον άνθρωπο, όχι αυτά τα πράγματα όσο θετικά και εάν είναι σε άλλο επίπεδο. Δηλαδή όταν διαβάζει αυτό το άρθρο ένας άνθρωπος που έχει χάσει την δουλειά του ή έχει συρρικνωθεί το εισόδημά του κάτω από το όριο της φτώχειας, τι ακριβώς νομίζετε πως θα πει; Θα επικροτήσει;
  Να γίνουμε ρεαλιστές γιατί με ποιήματα δεν θα πάμε μακριά.

 25. Panagiotis avatar
  Panagiotis 13/12/2011 12:33:30

  Αυτοί που τον ξέρουν τον καταλαβαίνουν απόλυτα, οι υπόλοιποι τον μαθαίνουν σιγά σιγά! Πράγματι είναι η ελπίδα της χώρας μας ο Σαμαράς.

 26. A.T. avatar
  A.T. 13/12/2011 13:34:59

  http://www.kathigitis.org/%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%B1%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B5%CF%82/

 27. tak avatar
  tak 13/12/2011 13:51:49

  Να κάνει όρεξη η Μέρκελ... Κι άλλη φορά επιχείρησε να τον διατάξει και δεν τα κατάφερε...

 28. κατερίνα avatar
  κατερίνα 13/12/2011 14:02:01

  Απάντησα και στον άλλο Σουλιώτη παρακάτω.
  Απαντώ το ίδιο και σε εσένα

  Αγαπητέ Σουλιώτη,

  αυτό που προσπάθησα να πώ είναι ότι
  ορισμένες ιστορικές χρονικές στιγμές
  και ορισμένες αποφάσεις
  μπορεί να είναι τόσο σημαντικές που ίσως είναι τελεσίδικες.

  Ξέρεις σαν Σουλιώτης καλύτερα από εμένα που δεν είμαι Σουλιώτισσα,
  πως αν και προσπάθησαν οι Σουλιώτες δεν τα κατάφεραν το 1820 να ξαναπάρουν το Σούλι.
  Τότε, αν δεν κάνω λάθος, ισοπεδώθηκαν και όλα τα σπίτια από τους Τούρκους “για να μην ξαναζήσει άνθρωπος σε εκείνο τον τόπο”, όπως και έγινε.
  Πιστεύω ότι το Δεκέμβρη του 1803 όταν αποφάσισαν να αποχωρίσουν κανένας τους δεν πίστευε ότι δε θα γυρνούσαν ποτέ πιά πίσω, ούτε εκείνοι ούτε οι απόγονοί τους.

  όπως λες και εσύ "γύρω από το Σούλι" είστε,
  όχι πάνω στο Σούλι.
  Μερικά πράγματα δυστυχώς χάνονται για πάντα...
  Οπως η Ελλάδα που ξέραμε...
  Το αν είναι για καλό ή όχι θα αποτιμηθεί μετά από χρόνια.

 29. Χριστόφορος Μίχου avatar
  Χριστόφορος Μίχου 13/12/2011 14:29:02

  Μην αμφιβάλει κανείς ότι σε λίγο θα στοιχηθεί όλη Ελλάδα πίσω του και ακόμη περισσότερο μη αμφιβάλει κανείς ότι οι επόμενοι θα διδάσκονται την ιστορία που θα τον αναφέρει ως εξής : Σαμαράς ο Έλληνας!

 30. ΚΩΣΤΑΣ ΑΠΕΡΓΗΣ avatar
  ΚΩΣΤΑΣ ΑΠΕΡΓΗΣ 13/12/2011 15:58:59

  Ορθά έγραψε ο Γιανναράς , πως ο Αντώνης Σαμαράς, αποτελεί τον πολιτικό επίγονο της πνευματικής γενιάς του 1930. και στην οποία ανήκει και ο Ελύτης. Υπάρχουν τις στιγμές στην ζωή των ανθρώπων και των εθνών, που μπορούν να συμβούν καταστροφές συντριπτικές οι εξάρσεις αναστάσιμες , αναλόγως της πίστεως και των ικανοτήτων όσων πρωταγωνιστούν Αυτές τις στιγμές η λογική δεν είναι πιο τετράγωνη από θαύμα ούτε το θαύμα πιο απρόβλεπτο από την λογική .Η πολιτική αναδεικνύεται τότε από τυπική και ατάλαντη διεκπεραίωση τρεχουσών υποθέσεων σε πράξη ζωής και θανάτου . Φανερώνεται τότε πως ο προορισμός του δημόσιου ανδρός δεν είναι να επωφεληθεί από την θέση του αλλά να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον και αν χρειαστεί να θυσιαστεί .Το κατόρθωμά του τότε ανήκει και σε μας.Τέτοια είναι η παρούσα στιγμή , διόλου μοναδική στον μακραίωνα εθνικό μας βίο. Η νέα παγκόσμιος τάξις μας υποχρεώνει να σκεφθούμε επιτέλους την Ελλάδα στο πλαίσιο του Ελληνισμού, εν επιγνώσει ότι πρέπει να ζήσουμε πλέον όχι υπό προστασία αλλά με τις δυνάμεις μας.Στο γεωγραφικό σημείο που απλώνεται η σγουρή μας κόχη , απαγορεύεται ασφαλώς η παρακμή γιατί ισοδυναμεί με αυτοκτονία. Στην πολιτική κερδίζει όποιος έχει προ οφθαλμών τα διδάγματα της ιστορίας.Η ιστορία δεν υπάρχει μόνο στα βιβλία και τα μνημεία. Υπάρχει κατεξοχήν στους ζωντανούς ανθρώπους και τις αξίες που υπηρετούν.Σαν λαός αμαρτήσαμε γιατί λησμονήσαμε ένα μεγάλο ιστορικό δίδαγμα.Ότι η Ελλάδα έζησε στους αιώνες με το αίμα των παιδιών της και τον πολιτισμό που συνεχώς ανέπτυσσε.Αυτήν την ώρα χρειάζονται πολιτικοί άνδρες με οξυμμένη ιστορική συνείδηση και πνευματικό αισθητήριο. Αυτή είναι η ώρα του Αντώνη Σαμαρά , αυτή είναι η της πατριωτικής παράταξης. Να κάνει το άλμα από την φθορά της αριστερης ηγεμονικής κουλτούρας σε μια νέα μεγάλη ιδέα , που θα αντακλά την ρωμαλέα σύλληψη της τροπής των καιρών , χωρίς να παραβλέπεται η εθνική μας ιδιοπροσωπία

 31. η Dimi avatar
  η Dimi 14/12/2011 06:54:06

  "Kι εκεί που νόμιζα πως μπήκε η τελεία
  και ήμουν έτοιμη την πένα να αφήσω,
  εκεί που χάθηκε η πίστη στη Φιλία
  και ήταν αδιάφορο τον Ηλιο ν΄αντικρίσω,
  είδα ψυχή μου τη ψυχή μου να σηκώνεται
  είδα το χέρι σου στο χέρι μου ν΄απλώνεται,
  εκεί που έπαψα να ψάχνω για Eλπίδα
  ήρθες και γύρισες εσύ σελίδα."

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.