#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/12/2012 13:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαμαράς: «την πατρίδα ουκ ελάσσω παραδώσω…»

(Επιμνημόσυνος λόγος για τον Τάσσο Παπαδόπουλο)
Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς παρέστη σήμερα στο 4ο ετήσιο μνημόσυνο του αειμνήστου τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, προσκεκλημένος της οικογένειάς του. Ακολουθεί ο επιμνημόσυνος λόγος του Πρωθυπουργού:

 Σεβασμιότατοι,

Αδέλφια μου Κύπριοι,

Σήμερα δεν τιμούμε μόνο τη μνήμη ενός μεγάλου πολιτικού που αφιέρωσε τη ζωή του στην Κύπρο…

Δεν τιμούμε μόνο τη μνήμη του πρώην Προέδρου της Μεγαλονήσου.

Τιμούμε ένα σύμβολο του Ελληνισμού.  

Που το όνομά του έγινε εθνικό κεφάλαιο.

Γιατί ακόμα και πολλοί που διαφώνησαν με την πολιτική του, αναγνώρισαν το μεγαλείο της στάσης του και το μέγεθος της εθνικής προσφορά του, ιδιαίτερα σε ώρες κρίσιμες…

Και γιατί εκεί τους χρειάζεσαι τέτοιους ηγέτες: Στα δύσκολα!

Εκεί φαίνονται οι καλοί καπετάνιοι: στις φουρτούνες…

Κι ακόμα περισσότερο: Σε δύσκολες στιγμές, όπως αυτές που περνάει σήμερα και η Κύπρος και η Ελλάδα, οι λαοί έχουν ανάγκη από σύμβολα, για να αντλήσουν κουράγιο και δύναμη.

Και η πολιτική ηγεσία, σε τέτοιες ώρες, έχει ανάγκη από παραδείγματα που χαλυβδώνουν το φρόνημά της.

Τέτοιες στιγμές, οι συμβολισμοί που εμπνεόμαστε και τα παραδείγματα που αντλούμε από τη διαδρομή του Τάσσου Παπαδόπουλου, φωτίζουν τις ψυχές και τα βήματά μας.

Δεν θα ασχοληθώ με τις λεπτομέρειες από το μεγάλο εθνικό θέμα που σημάδεψε την Προεδρική του θητεία, το Σχέδιο Ανάν.

Άλλωστε, στην Πολιτική υπάρχουν πάντα σκοπιμότητες και συσχετισμοί, υπάρχουν φιλοδοξίες και περιορισμοί, υπάρχουν αυτά που θέλουμε να κάνουμε κι αυτά που μπορούμε να κάνουμε, αυτά που επιθυμεί ο κόσμος κι εκείνα που αντέχει η χώρα.

Μέσα σε ένα τέτοιο Λαβύρινθο αντικρουόμενων κριτηρίων, οι ηγέτες οφείλουν να σταθμίζουν το δημόσιο συμφέρον, να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και να παίρνουν τα ρίσκα τους.  Διαλέγοντας ανάμεσα στο ιδανικό, στην πραγματικότητα και τη διπλωματία.

Όλα αυτά τα εισηγούνται οι σύμβουλοι, τα ζυμώνουν τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης, τα επεξεργάζονται οι τεχνοκράτες και τα αποφασίζουν οι κυβερνήσεις.

Κάπως έτσι γίνεται συνήθως.

Συνήθως, αλλά όχι πάντα!

Γιατί υπάρχουν και οι σπάνιες εξαιρέσεις, που άλλα λέει η συμβατική λογική της εποχής, κι άλλα λέει η ψυχή του Έθνους και η συνείδηση του Ηγέτη.

Και σε τέτοιες περιπτώσεις, ο πολιτικός αναμετριέται με τη Συνείδησή του.

Κι όταν αναμετριέται με τη συνείδησή του, ουσιαστικά αναμετριέται με την Ιστορία.

Γιατί όσο πιο βαθιά μέσα σου κοιτάζεις να βρεις απαντήσεις, τόσο πιο μακριά ατενίζεις τα έσχατα κριτήρια της απόφασής σου. Που δεν είναι μόνο πολιτικά, με τη συμβατική έννοια,

δεν είναι τεχνικά, δεν είναι ποσοτικά, δεν σταθμίζονται εύκολα.

Ποια είναι αυτά τα έσχατα κριτήρια; Τα συνόψισε κάποτε ο εθνικός μας ποιητής, ο Κωστής Παλαμάς, όταν έγραφε:

Χρωστάμε σ’ όσους ήλθαν, πέρασαν θα ’ρθούνε, θα περάσουν, Κριτές μας θα μας δικάσουν: οι αγέννητοι και οι νεκροί!

Και πράγματι: όσο τότε πιο βαθιά ψάχνεις τις απαντήσεις μέσα σου, τόσο διαπιστώνεις, ότι δεν αναμετριέσαι πια μόνο με τη συνείδησή σου. Συναντιέσαι και αναμετριέσαι και με την Ιστορία!

Αυτό εξήγησε ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος, τον Απρίλιο του 2004, στο δραματικό διάγγελμά του, που αποτυπώθηκε έκτοτε βαθιά στη Μνήμη, στην Ψυχή, στο Υποσυνείδητό όλων μας:

Παρέλαβα κράτος, δεν θα παραδώσω… Κοινότητα!

Ανατρέχω σε ένα από τα πιο λαμπρά κείμενα- σύμβολα της Ελληνικής Πολιτιστικής Παράδοσης: Τον όρκο των Αρχαίων Αθηναίων Εφήβων, όταν ενηλικιώνονταν κι έπαιρναν για πρώτη φορά τον οπλισμό τους από την Πόλη, στην Ακρόπολη, στο Ιερό της Αγραύλου. Είναι το αξεπέραστο εκείνο:  

την πατρίδα ουκ ελάσσω παραδώσω!

- « την Πατρίδα μου δεν θα την παραδώσω, δηλαδή, μικρότερη,

αλλά ισχυρότερη απ’ ό,τι την παρέλαβα»

Ήταν το ίδιο με εκείνο που είπε ο Τάσσος. Το είπε και το έκανε... Ίσως κάποια στιγμή, να ένιωσε πολύ μόνος… Αλλά κάθε στιγμή, γνώριζε ότι εξέφραζε τις καρδιές όλων των Ελλήνων. Και μίλαγε για λογαριασμό τους. Χώρια που μίλαγε για λογαριασμό «και των αγέννητων και των νεκρών»!

Επί των ημερών του η Κύπρος έγινε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάτι που δέκα-δεκαπέντε χρόνια πριν εθεωρείτο περίπου αδιανόητο. Γι’ αυτό δούλεψαν και όλοι οι Κύπριοι ηγέτες πριν απ’ αυτόν. Κι έτσι ξεπεράστηκαν εμπόδια ανυπέρβλητα. Κι όσοι προσπάθησαν το 2004 να «τιμωρήσουν» την Κύπρο για την αγέρωχη στάση του Προέδρου της και για την ετυμηγορία του λαού της, απέτυχαν, δεν τους πέρασε! Κι αυτό το πιστώνεται, ασφαλώς, ο Τάσσος…

Επί των ημερών του υπήρξε και μια ακόμα σημαντική εξέλιξη: Η Κύπρος ανακήρυξε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, την ΑΟΖ… Παρά τους εκβιασμούς και τις απειλές. Και σήμερα η Κύπρος έχει προχωρήσει σε συμφωνίες με γειτονικές παράκτιες χώρες και στην εκχώρηση αδειών έρευνας, ενώ βρίσκεται κοντά στην πλήρη εκμετάλλευση πολύτιμων κοιτασμάτων που βρέθηκαν στο μεταξύ.

Αυτή η μεγάλης έμπνευσης και αποφασιστικότητας πολιτική κίνηση είχε προετοιμαστεί πριν από την Προεδρία Τάσσου Παπαδόπουλου.  Και συνεχίστηκε επάξια από την επόμενη Κυπριακή ηγεσία. Αλλά ο Τάσσος το αποφάσισε και το προχώρησε, χωρίς να πτοηθεί. Κι έτσι η μικρή Κύπρος, που ένα μέρος της βρίσκεται ακόμα υπό ξένη κατοχή, έδωσε μαθήματα υψηλής πολιτικής σε όλο τον Ελληνισμό. Κι απ’ αυτά αντλούμε πολύτιμα διδάγματα και παραδειγματιζόμαστε όλοι μας.

Ένας ακόμα συμβολισμός από τη σταδιοδρομία του Τάσσου Παπαδόπουλου:
Η Αξιοπρέπεια! Σε όλες τις εκδοχές της και σε όλες τις διαστάσεις της. Η ανθρώπινη αξιοπρέπειά του ως προσώπου. Η πολιτική αξιοπρέπεια του ως ηγέτη.

 Και η εθνική αξιοπρέπεια που ακτινοβολούσε από ένα κράτος μικρό, μέσα στη δίνη μεγάλων παγκόσμιων ανταγωνισμών, κέρδιζε μάχες έναντι πολλών ισχυρών, χωρίς να πτοείται. Με μοναδική μαεστρία απέφευγε τις παγίδες που έστηναν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Και με απλότητα τις γύριζε σε βάρος των εμπνευστών τους.

Γι’ αυτό και ο Τάσσος Παπαδόπουλος, όπως θα ’λεγε ο Απόστολος Πέτρος, «διήλθε ευεργετών» αυτόν τον αιματοβαμμένο τόπο. Και πάντα με αξιοπρέπεια!

Οι μεγάλοι, όταν είναι αληθινά μεγάλοι, είναι πρώτα απ’ όλα ασκημένοι στην αρετή της ταπεινοφροσύνης! Γιατί δυστυχώς, υπάρχουν φορές που κάποιοι μεθούν από την όποια επιτυχία τους. Μπερδεύουν την Αξιοπρέπεια με την Ύβρη. Μπερδεύουν την Υπερηφάνεια με την Αλαζονεία. Ο Τάσσος ποτέ δεν άφησε τον εαυτό του να πέσει σε αυτή την παγίδα. Μας δίδαξε ότι η Αξιοπρέπεια δεν είναι μόνο προσωπικό χάρισμα για εκείνον που την έχει.

Είναι και απαραίτητη πολιτική αρετή, για όσους χειρίζονται τις τύχες της χώρας τους. Είναι και εθνική επιταγή, για όσους λαούς θέλουν να ζήσουν ελεύθεροι.

Επιμένω στην Αξιοπρέπεια, όχι απλώς γιατί είναι υψίστη αρετή και για τους λαούς και για τα πρόσωπα.

Επιμένω στην αξιοπρέπεια, όχι μόνο για το προφανές: γιατί δεν υπάρχει Ελευθερία χωρίς Αξιοπρέπεια.

Επιμένω στην Αξιοπρέπεια, διότι τις μέρες αυτές που δοκιμάζεται ο Ελληνισμός - και στην Ελλάδα και στην Κύπρο - είναι προτεραιότητα για όλους μας να ανακτήσουμε ως λαός την Αξιοπρέπειά μας. Δεν μπορούμε να ζούμε με δανεικά! Δεν μπορούμε να είμαστε εξαρτημένοι από την εκάστοτε «δόση» μας. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα, για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας. Και να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας.

 

Κάποιος είπε κάποτε: μην κλαίς τη μοίρα σου για τις αναποδιές που σού ’τυχαν… Μην κατηγορείς άλλους για τα δεινά που σε βρήκαν… Κοίταξε τα λάθη σου και διόρθωσέ τα. Στάσου στα πόδια σου και διάψευσε εκείνους που σε είχαν «τελειωμένο». Η καλύτερη «εκδίκηση» προς όσους σε ταπείνωσαν είναι να κερδίσεις τον θαυμασμό τους, χωρίς να χάσεις την Ελευθερία σου.

Αυτή είναι η Αξιοπρέπεια του αγωνιστή, που δεν υποκύπτει στη μοίρα, του ηγέτη που δεν πτοείται, που ξέρει να ελίσσεται, αλλά που δεν χάνει τον προορισμό του, δεν πέφτει σε παγίδες, που κλείνει τα αυτιά του στις Σειρήνες του λαϊκισμού, αλλά δεν παύει στιγμή να ακούει τη φωνή της συνείδησής του.

Αυτή την αξιοπρέπεια του ηγέτη που μπορεί στη σταδιοδρομία του να κάνει λάθη, αλλά πάντα μαθαίνει απ’ αυτά, ποτέ δεν φοβάται να τα παραδεχθεί, ποτέ δεν διστάζει να τα διορθώσει, και ποτέ δεν ξεχνά το Χρέος του.

Αυτή είναι η παρακαταθήκη Αξιοπρέπειας που μας άφησε ο Τάσσος Παπαδόπουλος.

Κι αυτή ειδικά είναι τόσο επίκαιρη, σήμερα που ο Ελληνισμός προσπαθεί να αντέξει στις δοκιμασίες του.

Όμως υπάρχει κι ένας ακόμα μεγάλος συμβολισμός από την διαδρομή του Τάσσου:

Η Ενότητα! Το ενωτικό μήνυμα που σε κάθε ευκαιρία εξέπεμπε! Το ενωτικό παράδειγμα που έδινε. Η πίστη στην Ενότητα του Ελληνισμού. Ασφαλώς ο Τάσσος, στην πολυκύμαντη πολιτική σταδιοδρομία του, δεν έκρυψε ποτέ την άποψή του. Έδωσε μάχες. Και δημιούργησε αναπόφευκτα αντιπάλους. Αλλά στις μεγάλες κρίσιμες στιγμές, δεν παρέλειπε να υπογραμμίζει τη σημασία της Ενότητας. Γιατί γνώριζε το προφανές, αυτό που ξέρουν οι πάντες:  Ότι η Ενότητα πάντα αθροίζει τις δυνάμεις ενός έθνους. Ενώ ο διχασμός το αποδυναμώνει…

Κι ακόμα γνώριζε κάτι που το γνωρίζουν λίγοι: Ότι ειδικά στον Ελληνισμό, η Ενότητα δεν αθροίζει απλώς. Πολλαπλασιάζει!

Και δεν πολλαπλασιάζει απλώς, απελευθερώνει κυριολεκτικά τις δυνάμεις που κρύβει μέσα του ο Έλληνας. Κι έτσι σήμερα, η Μνήμη του Τάσσου Παπαδόπουλου μας ενώνει όλους.

Ενώνει την Κύπρο που τόσο την τίμησε με την Ελλάδα που τόση υπερηφάνεια της έδωσε.

Ενώνει όλους τους Κύπριους: συναγωνιστές του και αντιπάλους του.

Μας ενώνει όλους με τους συμβολισμούς που μας άφησε παρακαταθήκες:

Συμβολισμούς και μαθήματα ηγετικότητας,

Συμβολισμούς και μαθήματα ευθύνης

Συμβολισμούς πολιτικού θάρρους,

αποφασιστικότητας και αποτελεσματικότητας.

Συμβολισμούς Αξιοπρέπειας.

Και πάνω απ’ όλα, συμβολισμούς Ενότητας.

 

Οι μεγάλες αρετές του Ελληνισμού γίνονται δύναμη δημιουργική και ενισχύουν την ευρωστία μας, μόνον όταν υπάρχει ψυχή, Πίστη και Αγάπη προς την Πατρίδα. Αλλά προ παντός Ενότητα!      

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος πάνε τώρα τέσσερα χρόνια που δεν είναι πια ανάμεσά μας. 

Ζει, όμως, και θα ζει πάντα μέσα μας, ως σύμβολο που δεν ξεθωριάζει:

Ως υπόμνηση Χρέους.

Ως φωνή Συνείδησης.

Ως μήνυμα ενότητας.

Ως παρακαταθήκη μεγαλοσύνης.

 Αδέλφια μου Κύπριοι,

 Οι άνθρωποι πεθαίνουν…

Αλλά η μεγαλοσύνη δεν πεθαίνει! Ενώνει τους αγέννητους και τους νεκρούς.

Γαλβανίζει τα Έθνη. Φρονηματίζει τους λαούς. Μπολιάζει το δένδρο της Ελευθερίας.

Γιατί Ελεύθερο φρόνημα δεν υπάρχει χωρίς ανθρώπινη μεγαλοσύνη.

Η μεγαλοσύνη δεν πεθαίνει. Τα σύμβολα δεν πεθαίνουν. Οι παρακαταθήκες που αφήνουν πίσω τους, ζουν και μας οδηγούν.         

Στην οικογένειά του έχω να πω:  Ότι δεν σας χώρισε ο θάνατος από τον Τάσσο.

Σας ένωσε με όλο τον Ελληνισμό, που νιώθει τόσο υπερήφανος για εκείνον!

Στους Κύπριους αδελφούς μου έχω να πω:

Ότι ο ηγέτης που εσείς αναδείξατε, εσείς που όλοι σας πέρα και πάνω από ιδεολογίες και κόμματα, είστε όλοι αδέλφια μας, είμαστε όλοι αδέλφια.

Ο δικός σας ηγέτης μας έκανε όλους μας -και εδώ στην Κύπρο, και στην Ελλάδα και στην Ελληνική Διασπορά, παντού στον κόσμο- να νιώσουμε πιο δυνατοί, να πατήσουμε καλύτερα στα πόδια μας, να μη γονατίζουμε στα δύσκολα, να αγωνιζόμαστε «και μόνοι και μετά πολλών»…

Και στη σημερινή πολιτική ηγεσία του Ελληνισμού έχω απλώς να πω, ότι το φοβερό εκείνο:

«την πατρίδα ουκ ελάσσω παραδώσω…» δεν είναι μια ξεχασμένη αρχαία φράση, ένα αρχαίο απόφθεγμα, από τις χιλιάδες που αποκαλύπτουν οι αρχαιολόγοι μας κάθε χρόνο,

χαραγμένο σε σπασμένα μάρμαρα…

Είναι μια σκυτάλη χρέους που περνάει επί αιώνες!

Τελευταίος σκυταλοδρόμος ο Τάσσος Παπαδόπουλος.

Θα είναι ευλογία για τον Ελληνισμό, να ακολουθήσουν κι άλλοι...                

Αιωνία του η μνήμη...

ΣΧΟΛΙΑ

 1. usound avatar
  usound 09/12/2012 13:27:55

  Εκπληκτικό!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • nikias avatar
   nikias @ usound 10/12/2012 21:48:33

   Verba volant facta manent...

 2. IOKLOS ZARAS avatar
  IOKLOS ZARAS 09/12/2012 13:29:42

  το "την πατρίδαν ουκ ελάττω παραδώσω" έχει και συνέχεια παιδιά που είναι : "πλείω δε και αρείω όσης αν παρεδέξωμαι"

 3. Β.Κ.Σ. avatar
  Β.Κ.Σ. 09/12/2012 14:01:11

  Κλίνουμε το γόνυ εις το διηνεκές. Στον Τάσσο Παπαδόπουλο, εμείς οι απανταχού Έλληνες._

 4. usound avatar
  usound 09/12/2012 14:04:54

  Την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω, πλείω δε και αρείω όσης αν παραδέξωμαι.

 5. aris. aold avatar
  aris. aold 09/12/2012 14:40:17

  Εγκαινιάστηκε η έναρξη κατασκευής του south stream και η Ελλάδα είναι εκτός;;

  Ακόμα και στα απλά η χώρα έχει στοιχειώδη ανεξαστησία;;

  Το θέμα είναι τι κάνουμε στην πράξη και όχι στα λόγια.

  H κυβέρνηση Σαμαρά ακουλουθεί πολιτική ΓΑΠ στα εξωτερικά ή μας φαίνεται;;

 6. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 09/12/2012 15:07:13

  Αυτόν τον Αντώνη Σαμαρά ξέρουμε και θέλουμε...

  • sofia or8h avatar
   sofia or8h @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 09/12/2012 16:52:03

   και τοτε εκανε παρομοιες με τον Τασσο δηλωσεις για το σχεδιο Αναν μην τα ισοπεδώνουμε όλα,εσυ παλι αν θες φαντασου αυτόν τον λόγο αν μπορουσε να τον
   εκφέρει Ο ΓΑΠ τον οποίο ισως και ψηφιζες τόσα χρονια.

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ sofia or8h 09/12/2012 20:14:17

    Σοφία, σε μένα το απευθύνεις αυτό; Παίρνεις ναρκωτικά;

    • sofia or8h avatar
     sofia or8h @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 09/12/2012 23:17:53

     οχι βεβαια,κατι εγινε ,ρωτα τον φακτωρ

  • Κ.Σ.Μαυρόπουλος avatar
   Κ.Σ.Μαυρόπουλος @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 09/12/2012 19:43:44

   λόγια μεγάλα και οι ένοχοι?

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 10/12/2012 01:40:02

   Αὐτόν ἐμπιστευόμαστε, κ. Κρανιδιώτη.

  • nikias avatar
   nikias @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 10/12/2012 12:27:47

   Αγαπητέ Φαήλο,

   Χαιρέτα τη...την Αλεξάνδρεια που χάνεις !

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ nikias 10/12/2012 23:57:21

    Θα πονέσει πολύ που θα στο πω αλλά δε θα σας γίνει η χάρη να κυβερνήσετε ΠΟΤΕ! Και αυτό θα είναι άλλη μια απλή απόδειξη πως σε τούτο τον τόπο υπάρχει Κάποιος που τον προστατεύει επειδή υπάρχουν κάποιοι που τους ακούει όταν του μιλάνε επειδή έχουν καθαρή καρδιά. Αν μπερδεύτηκες, η άγνοιά σου φταίει για τις απόψεις σου και σε δικαιολογώ. Αν κατάλαβες, σε κατάλαβα κι εγώ τι σκοπό εξυπηρετείτε...

 7. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ avatar
  ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 09/12/2012 15:27:23

  Τό ψυχικό σθένος καί η καλλιέργεια καί καλλιέπεια αποδεικνύονται σπανίως σέ τέτοιαν έκταση !
  Μπράβο Αντώνη τών φοιτητικών μας χρόνων !!!
  Τό φοβερό μέ σένα είναι πώς λές αυτά πού θέλαμε νά πής, χωρίς νά έχουμε καμμία προσυνεννόηση !!!!!
  Αυτό τό κοινό μήκος κύματος τής επικοινωνίας τού Ηγέτη μέ έκαστο απλό συνέλληνα μπορεί νά αναδειχθή σέ παμμέγιστο πρτέρημα όταν θά συνδυάζεται μονίμως μέ ανάλογες πράξεις.
  Γνωρίζω βέβαια, εκ τού σύνεγγυς, ότι περισσότερες θά είναι οι ενέργειες πού αναγκαστικά παραμένουν αφανείς καί άγνωστες στούς πολλούς από τίς λίγες πού γίνονται δημοσίως... Καί υπ' αυτήν τήν έποψι αδικείσαι...
  Αλλά δέν πειράζει, κάποτε ο καθένας θά μάθη περισσότερα, όσα επιτρέψει ο Θεός στήν χρονική στιγμή πού θά εξυπηρετή τό σχέδιό Του. Μπορείς νά γίνης παντοτεινό σκεύος εκλογής Του ?
  Αυτόν δέν πρέπει νά πικραίνης, καί εάν αυτό γίνεται, θά είμαστε οι πλέον ευτυχισμένοι κάτοικοι τού Πλανήτη !!! Μάς αξίζει άραγε ???

 8. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 09/12/2012 15:53:15

  Η πραγματική ήρεμη ισχύς. έτσι τον θέλουμε.

 9. Diamond Angel avatar
  Diamond Angel 09/12/2012 16:02:51

  Ο λόγος του ανθρώπου που η αναμέτρηση με τη συνείδηση, άφησε τα σημάδια της ..... Πολλοί σ' ακούνε , λίγοι σε νοιώθουν...

  • Β.Κ.Σ. avatar
   Β.Κ.Σ. @ Diamond Angel 09/12/2012 16:17:25

   Αχ, δεν ήθελα να το γράψω... Ας είναι. Καλώς το έγραψες. Το ξέρει πως τον νοιώθουμε, αλλά και γραπτώς δηλωμένο, έχει τη δύναμή του...

 10. Agrofylakas avatar
  Agrofylakas 09/12/2012 16:20:55

  Υποκλίνομαι!
  Σε τι μειονεκτεί αυτός ο επικήδειος λόγος από τον επικήδειο του Περικλέους?
  Ίσως ακούγεται σαν κολακεία, αλλά πιστεύω ότι αυτός ο επικήδειος θα αφήσει εποχή.

 11. ΣΚΑΙς avatar
  ΣΚΑΙς 09/12/2012 16:30:44

  Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμη ηγέτες που μιλούν έτσι!
  Τρομάζω στην ιδέα τι μπορεί να συμβεί αν επικρατήσουν οι άλλοι, αυτοί που καίνε την Ελληνική Σημαία και την πατρίδα μου!

  Και για να μην ξεχνιόμαστε... Ο Αντώνης είναι η παρακαταθήκη που μας άφησε ο Κώστας ο Καραμανλής, που μας είπε (όταν έπρεπε) τι να ψηφίσουμε... το κάναμε με ταπεινοφροσύνη και ελπίζουμε να ζούμε σε λίγο χρονικό διάστημα, πιο φτωχοί αλλά με αξιοπρέπεια.

  • dim avatar
   dim @ ΣΚΑΙς 09/12/2012 17:14:36

   Έτσι ακριβώς... Ο Καραμανλής ηγήθηκε αυτής της παράταξης για 12 χρόνια, τα μισά περίπου ως πρωθυπουργός της χώρας, με τα καλά του και τα κακά του, με τα λάθη του, τις ολιγωρίες του, αλλά πάντα με αίσθημα πατριωτικού καθήκοντος... και την κατάλληλη στιγμή, προετοίμασε το έδαφος ώστε της παράταξης αυτής να ηγηθεί ενας ηγέτης Υπεύθυνος, Αληθινός Πατριώτης που πάνω από το προσωπικό του συμφέρον θα έχει πάντα το Εθνικό Συμφέρον...

   • Νίκος Α avatar
    Νίκος Α @ dim 09/12/2012 19:31:38

    Και στήριξε το μεγάλο πατριώτη Τάσσο Παπαδόπουλο στο καταλυτικό Όχι στο σχέδιο Ανάν. Και σε αγαστή συνεργασία μαζί του, δούλεψαν για την ανακύρηξη των ΑΟΖ. Ο Καραμανλής ξεκινώντας από Αλβανία, κατεβαίνοντας με κυκλωτική κίνηση Ιταλία, Λιβύη, Αίγυπτο για να φέρει προ τετελεσμένων τον πάντα επικίδυνο Οθωμανό γείτονα. Ανοίγοντας την ίδια ώρα το παιχνίδι σε Ρώσους και Κινέζους.
    Μισθώθηκαν όμως όλα τα διαθέσιμα μέσα για να μην κινδυνέψει το οικόπεδο και μας προέκυψε, δια του "λεφτά υπάρχουν", ο ΓΑΠ.
    Και μπήκε η Πατρίδα ανάμεσα στον πόλεμο των γιγάντων: Δολάριο vs Ευρώ.

   • Φωτεινή avatar
    Φωτεινή @ dim 10/12/2012 01:38:10

    ". . .και την κατάλληλη στιγμή, προετοίμασε το έδαφος ώστε της παράταξης αυτής να ηγηθεί ενας ηγέτης Υπεύθυνος, Αληθινός Πατριώτης που πάνω από το προσωπικό του συμφέρον θα έχει πάντα το Εθνικό Συμφέρον…"

    ῾Η τέλεια στρατηγική ἐπιλογή τοῦ ΚΚ!

    Συγκλονιστικός ἐπιμνημόσυνος λόγος, ΑΡΧΗΓΕ!

 12. klak avatar
  klak 09/12/2012 17:37:46

  Σπουδαία ομιλία.
  Σπουδαιότερη όμως όλων η συνέπεια λόγων και πράξεων....

  • nikias avatar
   nikias @ klak 10/12/2012 21:34:54

   Σωστός !!!!!

   100000000000 +++++++++

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ klak 11/12/2012 00:01:48

   Και ισοδύναμα σπουδαία αρετή η υπομονή...

 13. BLACK QUEEN IN STORM avatar
  BLACK QUEEN IN STORM 09/12/2012 17:42:13

  '' Χρωστάμε σ’ όσους ήλθαν, πέρασαν θα ’ρθούνε, θα περάσουν, Κριτές μας θα μας δικάσουν: οι αγέννητοι και οι νεκροί! ''

  '' Την πατρίδα ουκ ελάσσω παραδώσω! ''

  Αυτά τα δύο μας καλύπτουν ΑΠΟΛΥΤΑ.
  κ. Αντώνη Σαμαρά ΟΡΚΙΖΕΣΤΕ ;;;;

  • 1αριστος21 avatar
   1αριστος21 @ BLACK QUEEN IN STORM 10/12/2012 15:53:40

   Καλή μου βασίλισσα πολλά ζητάς...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ BLACK QUEEN IN STORM 10/12/2012 23:58:55

   Αυτοί οι όρκοι μόνο όταν επιβεβαιωθούν έχουν νόημα! Ορκίστηκε αναλαμβάνοντας την Κυβέρνηση στο Ευαγγέλιο. Αν θες κάτι παραπάνω δε γίνεται! Υπομονή να δούμε που το πάει. Κάπου το πάει πάντως και όχι σε αυτό που φαίνεται με βάση τις αναλύσεις των δημοσιογράφων...

 14. chrisss90 avatar
  chrisss90 09/12/2012 17:57:06

  Πόσο μόνος πρέπει να αισθάνεται ανάμεσα στους Αβραμόπουλους και στους Χατζηδάκηδες που έχει μπλέξει..η ψήφος μου στον Αντώνη στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, είναι κάτι που ό,τι και αν γίνει, δεν θα μετανιώσω ποτέ..
  ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΑΝΤΩΝΗ

 15. ΚΙΚ avatar
  ΚΙΚ 09/12/2012 18:31:30

  ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ.ΑΛΛΑ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΣΩ ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΩ ΤΗΝ ΔΙΟ ΡΙΣΘΗΣΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΕΘΑ(ΚΑΙ ΤΟΥΣ 3).ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙΣΑ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΣΤΟ ΓΕΣ,ΟΠΟΥ ΑΚΟΜΗ ΔΙΟΙΚΕΙ Ο ΠΑΣΟ ΚΟΤΡΑΜΠΟΥΚΟΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ (ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΥΦΕΘΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΛΟΓΩ ΑΔΥΝΑΜΙΩΝ ΤΟΥ ΥΦΕΘΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ)

 16. chrisss90 avatar
  chrisss90 09/12/2012 18:49:56

  σε παραπέμπω στην χθεσινή συνέντευξη του Λαζαρίδη στην ΝΕΤ..είναι βαρετό να προσπαθήσω να σου αποδείξω το αντίθετο..δηλαδή οτι σε τέσσερις μήνες δεν μπορείς να αλλάξεις τα πάντα..ειδικά σε αυτούς τους τέσσερις μήνες.. ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΕΙΧΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥΣ 4 ΜΗΝΕΣ; ΕΛΕΟΣ ΔΗΛΑΔΗ

  • Steliosmd avatar
   Steliosmd @ chrisss90 10/12/2012 10:32:15

   Συμφωνω μαζι σας...για τους 4 μηνες...Εδω ομως εχουμε να κανουμε με μια τεραστια διασταση εργων και λογων ...Τα εργα τα ζουμε , τα λογια ομως....δεν χορταινουνε τον πεινασμενο ....

   • T.V avatar
    T.V @ Steliosmd 10/12/2012 12:31:12

    Η μαρινα του Φλοισβου στους Τουρκους μιλαει απο μονη της. Τι να τα κανω τα λογια, απο λογια ποτε δεν επασχαν οι Ελληνες πολιτικοι....

    • 1αριστος21 avatar
     1αριστος21 @ T.V 10/12/2012 15:51:07

     Τώρα πλέον δεν είμαστε εχθροί με τους Τούρκους. Είμαστε συνέταιροι. Μας βοηθάνε να βγούμε απ' την κρίση. Δημιουργούν θέσεις εργασίας και φέρνουν επι τέλους ξένες επενδύσεις. Αλλωστε μην ξεχνάμε, το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα...

     • BLACK QUEEN IN STORM avatar
      BLACK QUEEN IN STORM @ 1αριστος21 10/12/2012 21:30:41

      Ναι. Ναι. Αδέρφια!!! Κάτι σαν Κάϊν και Άβελ ένα πράγμα.

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ T.V 11/12/2012 00:08:33

     Ιδιωτική είναι και την έδωσε ο ιδιώτης που την είχε. Τα Καίσαρος καίσαρι...

 17. Κώστας ΜΠ avatar
  Κώστας ΜΠ 09/12/2012 19:10:21

  "προσκεκλημένος της οικογένειάς του"...

  Όσοι εγκατέλειψαν τις γραμμές της Κεντροδεξιάς (δικαίως ή αδίκως) να ξέρουν πως διαπράττουν ιστορικό ολίσθημα , που λίγες γενιές ψηφοφόρων έχουν διαπράξει. Στους πιο δύσκολους καιρούς και μετά από πολλά χρόνια αποκτήσαμε Εθνικό Ηγέτη (όχι αλάνθαστο) και αυτοί επέλεξαν το καλοκαίρι να τον ψαλιδίσουν, να τον θέσουν υπό ομηρεία, να υποκύψουν στις θελκτικές κραυγές ανιστόρητων άκρων ή δημαγωγών β κατηγορίας.
  Ο κόσμος της Κεντροδεξιάς έχει ευθύνες. Το 2009 "κάκιωσε" και διάλεξε αποχή. Τί και αν τον Γαπ εμείς οι της Κεντροδεξιάς τον ξέραμε και φοβόμαστε ανέκαθεν τις εμμονές και την πρωτοφανή του ανικανότητα; Τι και αν ο ΚΚ έταξε δύσκολο δρόμο; Επιλέξαμε αποχή ή (ακόμη χειρότερα) το παραμαγάζο που είχε στήσει τηλεπατριδέμπορος .
  Είπαμε να μην την ξαναπάθουμε και δύο χρόνια μετά πάλι τα ίδια.
  Δύο χρόνια μετά την χρεοκοπία του 2010 έδωσε ο κεντροδεξιός κόσμος πρωτοφανή δύναμη σε ευκαιριακά σχήματα γραφικών και σε αποκρουστικούς ακραίους. Και από πάνω κριτική στον ΑΣ , αφού πρώτα τον καταστήσαμε όμηρο άλλων κομμάτων, αφού του κόψαμε τα φτερά , γιατί λέει είπε ναι στο PSI και σε ολιγόμηνη κυβέρνηση. Την δίκαιη οργή μας, την δικαιολογημένη κριτική μας σε χειρισμούς και στρατηγικές την μετατρέψαμε το καλοκαίρι στις κάλπες σε αυτοκτονική επιλογή. Πάλι.
  Ο λαικισμός ενδεδυμένος προβιά αντιμνημονιακού λόγου αν ακυρώσει την ιστορική ευκαιρία να έχει ο τόπος τις κρίσιμες ώρες εθνική ηγεσία στο πηδάλιο, θα καταλήξουμε σε νέες τραγωδίες με απίθανα σχήματα και μετά θα ψάχνουμε ποιά ακριβώς "σκοτεινά κέντρα" συνωμότησαν πάλι για το κακό που θα μας έχει βρει.
  Ας καταλάβουμε το μήνυμα που μας στέλνει η οικογένεια του Τάσσου με την επιλογή της.

  • sofia or8h avatar
   sofia or8h @ Κώστας ΜΠ 09/12/2012 23:23:55

   Αυτο λεω και εγω,και τα εχω με τους κεντροδεξιους,μια φορα πηγαν διακοπες και την αλλη άκουσαν τις σειρηνες...και τι περιμεναν να έσωζαν την χωρα οι θολοκουλτουριαριδες αριστερουληδες?

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Κώστας ΜΠ 11/12/2012 00:03:48

   Άψογος! Και ξέρει πολλά η οικογένεια του ήρωα Τάσσου για το Σαμαρά και το τι παίχτηκε τότε με το σχέδιο Ανάν. Εμείς δε τα ξέρουμε όλα. Ας σκεπτόμαστε λίγο τι σημαίνουν τέτοιες κινήσεις...

 18. GIANNIS avatar
  GIANNIS 09/12/2012 19:18:30

  Τάσσος Παπαδόπουλος
  Πραγματικά ο τελευταίος σπουδαίος Ελληνας Ηγέτης
  ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΟ ANTINEWS ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘOYME ΙΣΩΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΙΕΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ πολιτικών του σήμερα για το σχέδιο αναν...
  Εχει πολύ μεγάλη σημασία...και είναι το ελάχιστο που μπορούμε να προσφέρουμε
  στη διάνοια του Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ως φόρο τιμής...

 19. Νίκος Α avatar
  Νίκος Α 09/12/2012 19:35:35

  Διόρθωση: ανακήρυξη

 20. Κυθήριος Τ. avatar
  Κυθήριος Τ. 09/12/2012 20:15:00

  Ἄσχετο,ἀλλά τό σκήνωμα τοῦ Παπαδόπουλου τό βρήκανε;

 21. η Dimi avatar
  η Dimi 09/12/2012 20:37:40

  Τάσσος Παπαδόπουλος: «O Eθνάρχης του ΟΧΙ»
  Έφυγε 12 Δεκεμβρίου, 2008 http://tinyurl.com/c9gu7c7
  (~noiazomai.net)

 22. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 09/12/2012 20:39:17

  Όλοι, κυριολεκτικά όλοι, οι άνθρωποι διέπονται από μικρές καί μεγάλες εμμονές. Ενίοτε ενεργούν μεγαλόψυχα καί ευρυνοϊκά, πλειστάκις δέ μικρόψυχα καί μικρονοϊκά. Είναι η προβλέψιμη καί η απρόβλεπτη ανθρώπινη συμπεριφορά, απόρροια συνθετότατων νοητικών διεργασιών.
  Η νοηματοδότηση τής ύπαρξης, ενός εκάστου εξ ημών, καί η υπαρξιακή μας καθημερινότητα μέ τήν πολυπλοκότητα πού τήν διέπει είναι τό όντως άθλημα τών βρωτών.
  Βρωτοί είναι καί οι αρχηγοί. Οι επαΐοντες. Οι Ταγοί. Οι διοικούντες. Οι πρόεδροι ή πρωθυπουργοί.
  Καί όλοι αυτοί οριοθετούν τήν κοινωνική τους δράση μέ βάση τήν υποκειμενική τους νοηματοδότηση τής ύπαρξης. Καί αυτή η νοηματοδότηση είναι ο οδηγός τους στήν πορεία διαχείρισης μιάς αντικειμενικής υπόστασης πού είναι ένα έθνος ή κράτος ή καί ο κόσμος όλος.

  Τό πώς θά διαχειρισθούν τήν πλειοψηφία τών υποκειμενικών συνειδήσεων μιάς αντικειμενικά υπαρκτής υπόστασης (έθνος, κράτος) είναι καθοριστική γιά τήν σύγχρονη καί μελλοντική πορεία αυτής τής υπόστασης. Γιά τήν συνέχειά της ή τήν μετάλλαξή της ή τήν καταστροφή της.
  Είναι ουσιαστικότατο αυτή η υποστατική θεώρηση νά συναποτελεί άθροισμα ικανού αριθμού υποκειμενικών συνειδήσεων, έστω καί μή πλήρως καί ερμητικά ασυγχύτως συνειδητοποιημένων.
  Σέ τελική ανάλυση τά περισσότερα τά νοιώθουμε πρίν κάν τά σκεφθούμε. Δέν είναι μόνο τό ατομικό καί συλλογικό συνειδητό καθοριστικό τής ύπαρξής μας, αλλά καί τό ατομικό καί συλλογικό ασυνείδητο.

  Συνειδητοί καί θυσιαστικοί είναι η απόλυτη μειοψηφία. Καί τών πολλών ανθρώπων καί κατά τόν αριθμόν λιγώτερων ταγών.
  Η συνειδητότητα όμως είναι καθοριστική. Είναι τό προζύμι πού ξαναφτιάχνει ψωμί.
  Η συνειδητότητα είναι όμως η μιά παράμετρος καί αυτή απόρροια συνθετότατων νοητικών διεργασιών.
  Δέν προκαθορίζοντα όλες οι πράξεις ενός συνειδητοποιημένου βάσει μιάς καί μοναδικής συνειδητότητας.
  Τείνουν όμως πρός μιά κατεύθυνση. Είναι η ενέργεια πού φέρνει συνεχώς στήν επιφάνεια αυτή η νοηματοδότηση τής ύπαρξής μας. Όχι μόνον ώς μοναχικά όντα, αλλά καί ώς μέλη ενός συγκεκριμένου τρόπου ύπαρξης. Ενός έθνους γιά παράδειγμα.

  Η επιλογή, επομένως, τής μορφής υποστατικής θεώρησης ενός έθνους από ένα πολιτικό αρχηγό είναι καθοριστικής σημασίας γιά τήν ίδια τήν υποστατική αντικειμενικότητα.
  Ο πολιτικός αρχηγός θά λειτουργήσει ενίοτε μεγαλόψυχα καί ευρυνοϊκά, πλειστάκις δέ μικρόψυχα καί μικρονοϊκά.
  Είναι όμως ουσιαστική η συνειδητότητα τού πολιτικού αρχηγού, γιά τό πώς αντιλαμβάνεται τήν ύπαρξη τής εθνικής υπόστασης.

  Υπάρχουν αρκετές τοποθετήσεις τών πολιτικών αρχηγών, ώστε ο καθένας νά διαμορφώσει άποψη γιά τό πώς αντιλαμβάνονται τό κράτος τό ελλαδικό καί τήν εθνική του υπόσταση. Καί πώς, βάσει αυτής τής αντίληψης, θέλουν νά διαχειρισθούν τό παρόν καί τό μέλλον του. Καί βγάλτε συμπεράσματα.
  Ο Σαμαράς δέν μπορεί νά κριθεί μέ τήν ευτέλεια τής μιάς (π.χ. πολλοί διορισμοί μεσσήνιων στό μουσείο τής Ακρόπολης - άν αληθεύει -) ή τής άλλης πράξης.
  Όπως καί ο Τάσσος Παπαδόπουλος δέν μπορεί νά κριθεί μέ τήν τάδε ή τήν δείνα πράξη του.
  Έχει κριθεί μέ τήν στάση του.
  Τήν κρίσιμη χρονική στιγμή έκανε τήν επιλογή πού τού πρότασσε η συνειδητότητά του.

  Παραθέτω καί τήν τελευταία παράγραφο τού κειμένου πού παραπέμπω στό τέλος σέ πράξεις πού, πιθανώς, μπορεί νά ήταν απόρροια τής βρωτής μας φύσης. Χωρίς αυτό νά σημαίνει ότι τόν υποβιβάζω στήν εκτίμησή μου.

  Ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεν κατέφυγε στη δικαιοσύνη, αλλά δήλωσε: "Μου καταλόγισαν πάρα πολλά στη μακρά ανάμειξή μου στην ιστορία. Θέλω να πιστεύω ότι ένα πράγμα που δεν μου είπαν ακόμα, είναι ότι είμαι κλέφτης".
  http://www.makarios.eu/cgibin/hweb?-A=2306&-V=parties

 23. ΤИΤΟΡΜΟC ЭTOЛOС avatar
  ΤИΤΟΡΜΟC ЭTOЛOС 09/12/2012 20:53:46

  Καρτερώ πότε θα έρθει η ώρα που εγώ, ένας ταπεινός Ελλαδίτης από την Αιτωλία, θα αξιωθώ να καταθέσω λίγα λουλούδια στο μνήμα του Τάσσου Παπαδόπουλου, του Τάσσου των Ελλήνων ...

 24. θυμάστε;;; avatar
  θυμάστε;;; 09/12/2012 22:19:24

  11 Δεκεμβριου 2009 ετησιο μνημοσυνο του Τασσου Παπαδοπουλου
  Πόσο μπορεί να θεωρηθεί τυχαία η σκύλευση του τάφου του και η μεταφορά της σωρού του σε άγνωστο μέρος για κάποιες μέρες, με την αποκάλυψη οτι ο Αραφατ και ο Οζαλ με βεβαιότητα και κάποιοι άλλοι, καθ υποψίαν, δολοφονήθηκαν ;;;;;;

  Μήπως η ανεξήγητη ιεροσυλία είχε και αιτία και σκοπό;;;;;
  Κατα την αποχώρησή τους οι τρείς άνδρες, ερριξαν Ασβέστη για να καλύψουν τα ιχνη τους.
  Ο ασβέστης σβήνει γενικά, τα ιχνη!!!!

  http://www.antinews.gr/2009/12/12/27445/

  Βρέθηκε λίγες μέρες μετά, αφού πήγαν να τα ριξουν -από τότε!!!- στην Χρυσαυγή!

  Δεν διελευκάνθηκε τίποτα για την αθλια αυτή πράξη!

  11 Δεκεμβριου 2009.

  • nikias avatar
   nikias @ θυμάστε;;; 14/12/2012 03:33:32

   Ο Πρετεντέρης...τον ξανασύλησε χθές ασελγώντας πάνω στη μνήμη του και ειρωνευόμενος ξεδιάντροπα το Σαμαρά...

   ΑΙΣΧΟΣ, ΠΟΥΛΗΜΕΝΑ ΦΕΡΕΦΩΝΑ !

  • nikias avatar
   nikias @ θυμάστε;;; 14/12/2012 03:33:32

   Ο Πρετεντέρης...τον ξανασύλησε χθές ασελγώντας πάνω στη μνήμη του και ειρωνευόμενος ξεδιάντροπα το Σαμαρά...

   ΑΙΣΧΟΣ, ΠΟΥΛΗΜΕΝΑ ΦΕΡΕΦΩΝΑ !

 25. akisenv avatar
  akisenv 09/12/2012 22:40:39

  Ναι σε όλα!....αυτά...

 26. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 09/12/2012 23:47:46

  Χαχαχαχαχα αὐτὲς εἶναι στιχομυθίες!

 27. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 10/12/2012 00:00:49

  Τά'χουμε ξαναπεῖ, ἡ Χρυσὴ Πένα.-

  • factorx avatar
   factorx @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 10/12/2012 09:39:28

   Λάθος κάνεις, ο ίδιος την έγραψε

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ factorx 11/12/2012 00:06:00

    Σωστή επισήμανση. Δείξε μου το φίλο σου. Και βάλε και τον Ελύτη μέσα στους φίλους...

   • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
    Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ factorx 13/12/2012 14:20:58

    Ἀααααακόμα καλύτερα τότε

 28. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 10/12/2012 02:22:49

  Μονο οτι με εκανε να νοιωσω τοσο ομορφα διαβαζωντας τον λογο του.....

  ΕΥΓΕ ΑΝΤΩΝΗ !!!

 29. Γιάννης Σύρρος avatar
  Γιάννης Σύρρος 10/12/2012 11:48:36

  Συγκλονιστικός! Ένας Σαμαράς από το παρελθόν! Στο παρόν τώρα: Θα στηρίξουμε Αναστασιάδη;

 30. T.V avatar
  T.V 10/12/2012 12:29:43

  Τα λογια δεν αρκουν, θελουμε πραξεις και στις πραξεις βλεπουμε το εντελως αντιθετο.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ T.V 11/12/2012 00:07:32

   Βιάζεσαι όπως όλοι μας αλλά δεν είναι ποτέ καλό πράγμα η ανυπομονησία. Οδηγεί σε λάθη τακτικής και είμαστε σε συμπληγάδες. Πρέπει να ελισσόμαστε προσεκτικά και ανεπαίσθητα. Μια ευκαιρία έχεις να ξεφύγεις!

 31. victoria (true) avatar
  victoria (true) 10/12/2012 16:47:56

  Αυτός είναι Σαμαράς original, μας είχε λείψει.

  • 1αριστος21 avatar
   1αριστος21 @ victoria (true) 10/12/2012 20:43:13

   Και θα μας λείψει περισσότερο στο μέλλον, δυστυχώς...

 32. Ευρώ-σκεπτικός avatar
  Ευρώ-σκεπτικός 10/12/2012 18:04:04

  Μονο τα φορολογικά έσοδα και τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις θα παραδώσει στον ειδικό λογαριασμό της τρόικας ο μεγάλος αρχηγός -- όχι την πατρίδα... Από καπηλεία του αειμνηστου Τάσου Παπαδόπουλο καλά πάμε...

 33. BLACK QUEEN IN STORM avatar
  BLACK QUEEN IN STORM 11/12/2012 08:40:47

  ...Ο μόνος ''όρκος'' που με ικανοποιεί, είναι η καθημερινή επιβεβαίωση των ηθικών δεσμεύσεων, μέσα από την αποφασιστική σάρκωσή τους στην πράξη. Τα λόγια είναι λόγια. Τα παίρνει ο αέρας και χάνονται.....
  Υπομονή; Εγώ έχω ακόμη.
  Εμπιστοσύνη; Δεν ξέρω...
  Από ένστικτο πάντως, διατηρώ μιά πίστη-ευχή....
  Ίσως πιό γόνιμη από την τυφλή αυτοπαράδοση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.