#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/04/2013 14:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαμαράς προς Τρόϊκα: Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτραΣχεδόν 3 ώρες κράτησε η συνάντηση της τρόικας με τον Αντώνη Σαμαρά, κι όπως αναμενόταν ούτε από το Μαξίμου βγήκε ο λευκός καπνός στη διαπραγμάτευση αλλά τουλάχιστον μπήκαν κάποιες νέες βάσεις μετά και το δραματικό τελεσίγραφο της κυβέρνησης ότι δεν αντέχει άλλο η ελληνική κοινωνία.

Ο πρωθυπουργός, παρουσία του Γ. Στουρνάρα και τον Χρ. Σταϊκούρα, έθεσε τη διαπραγμάτευση σε πολιτική βάση σε ένα πλαίσιο πέρα από τους αριθμούς που σχετίζεται με το αν η χώρα θα μείνει ακυβέρνητη εξαιτίας των απαιτήσεων των δανειστών. Είπε δηλαδή στον Τόμσεν και την παρέα του ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα και ότι θα καταρρεύσει η κυβέρνηση αν επιμείνουν στον παραλογισμό που επιδεικνύουν τον τελευταίο καιρό και απαιτούν κι άλλα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα. Η κατάσταση, όπως την περιγράφουν κυβερνητικοί παράγοντες είναι οριακή και μόνο στις επόμενες συζητήσεις με τον υπουργό Οικονομικών θα ξεκαθαρίσουν οι πραγματικές προθέσεις των τροικανών. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι δύσκολο να υπάρξει άμεσα απόφαση για εκταμίευση των δόσεων που εκκρεμούν, εκτός κι αν υπάρξει συμβιβασμός στα καυτά θέματα που μένουν ανοικτά.

Ο Αντώνης Σαμαράς είπε στους τροικανούς σε ότι αφορά τις τράπεζες ότι είναι αδύνατο να γίνει αναστροφή του deal διότι κάτι τέτοιο θα έπληττε την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος, της ελληνικής οικονομίας και της ίδιας της κυβέρνησης. Τους υπενθύμισε ότι η τρόικα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητα και οι ίδιοι οι τοποτηρητές των δανειστών μέσα στις τράπεζες είχαν εγκρίνει τη συμφωνία Εθνικής – Eurobank. Και μιλούσαν μάλιστα με θερμά λόγια για τα οφέλη από τις συνέργειες που θα προκληθούν. Άλλωστε, ακόμη κι αν αποφασιστεί τώρα να μη γίνει η συμφωνία η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει μείζον πολιτικό πρόβλημα καθώς θα κατηγορηθεί ότι υποχωρεί ξεκάθαρα σε απαιτήσεις που έχουν να κάνουν με συγκεκριμένα συμφέροντα που επιδιώκουν το σπάσιμο των τραπεζών και την εξαγορά τους έναντι πινακίου φακής. Κάτι τέτοιο δεν μπορούν να το αντέξουν στην κυβέρνηση, κάτι που το διαμήνυσαν και στην τρόικα.

Επίσης, στο θέμα των απολύσεων ο πρωθυπουργός έδωσε δεσμεύσεις ότι θα γίνουν όλες οι ενέργειες εκείνες που σχετίζονται με την απομάκρυνση των επίορκων και την πρόσληψη υπαλλήλων από το ΑΣΕΠ.

Το θέμα με το χαράτσι στα ακίνητα συνδέεται με τα δημοσιονομικά και το κενό των 2,3 δις ευρώ που, όμως, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα καλυφθεί μέσα στη χρονιά. Πάντως, οι τροικανοί φαίνεται να είναι κοντά στη λύση που έχει προτείνει η κυβέρνηση για τον Ενιαίο Φόρο.

Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς τους είπε ότι οι «μαύρες τρύπες» στον προϋπολογισμό δημιουργούνται εξαιτίας της αδυναμίας των πολιτών να πληρώσουν φόρους και λιγότερο επειδή ο φορολεγκτικός μηχανισμός είναι διαλυμένος. Διότι ακόμη κι αν υπήρχε σωστός μηχανισμός η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει φτάσει στο ναδίρ. «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος», ουσιαστικά και αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούν οι τροικανοί.

Τέλος, ο κ. Σαμαράς τους επανέλαβε ό,τι τους είχε πει και ο Στουρνάρας. Ότι δηλαδή η εμμονή σε νέα μέτρα θα σημάνει ουσιαστικά τη διάλυση της κυβέρνησης και τη μεταφορά των συνομιλιών στην… Κουμουνδούρου. Και τότε να δούμε αν ο κ. Τόμσεν θα είναι περιχαρής να συζητά με τον Τσακαλώτο και τον Λαπατσιώρα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Συριζαλβανία του Χότζα avatar
  Συριζαλβανία του Χότζα 07/04/2013 14:56:27

  Αυτό το επιχείρημα με τον Τσακαλώτο, το Λαπατσιώρα και το Μηλιό αρχίζει να κουράζει. Τι πρόβλημα θα έχει η τρόικα να συνομιλήσει με αυτούς; Αν αναλάβουν και θέλουν κατάργηση μνημονίων η ΕΚΤ θα απειλήσει να κόψει τον ELA, ο κόσμος θα τρέχει στις τράπεζες, οι Νότιοι θα τους βρίζουν όπως την Κύπρο γιατί θα ανεβαίνουν τα επιτόκια δανεισμού τους και θα φεύγουν κατάθεσεις και η Γερμανία θα κερδίζει (χαμηλά επιτόκια δανεισμού, πτώση ευρώ-αύξηση εξαγωγών, απορρόφηση μέρους των καταθέσεων του Νότου) και θα ξέρει ότι αν υποχωρήσει στην Ελλάδα μετά θα ζητάνε όλοι κλπ. Μετά από 4-5 μέρες η τσιπροκαμμένη κυβέρνηση θα είναι πιο υποτακτική στην τρόικα από όλες τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. Όποτε το τελευταίο που θα φοβόταν η τρόικα θα ήταν μια κυβέρνηση Τσίπρα!!!
  Κάντε λοιπόν στην κυβέρνηση μεταρρυθμίσεις να έρθουν επενδύσεις και να μειωθεί η ανεργία, παράξτε πρωτογενή πλεονάσματα, κλείστε το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και μετά αφήστε τον Τόμσεν και την παρέα του να φωνάζουν, κανείς δε θα τους λαμβάνει υπόψη στα σοβαρά!!!!!

  • Dal avatar
   Dal @ Συριζαλβανία του Χότζα 07/04/2013 15:33:57

   "παράξτε πρωτογενή πλεονάσματα"
   Αυτό πια έχει καταντήσει πανάκεια. Με χρέος 170% του αεπ ,ανεργία στο 30% ,ύφεση ούτε ξέρουμε πόσο θα ανέλθει ,ούτε τα πρωτογενή πλεονάσματα δε μας σώζουν.

   Μήπως δύναται κάποιος να εξηγήσει , η Ιταλία με πρωτογενή πλεονάσματα εδώ και δέκα πέντε χρόνια γιατί έχει χρέος που βαίνει προς το 135% του αεπ; Γιατί ο τραπεζίτης Μοντι το 2012 έλεγε οτι η ύφεση της Ιταλίας θα ήταν μόλις 0.7% ενώ ανήλθε στο 2,7% δηλαδή 400% αστοχία.

   Πρόκειται για σπείρα συνειδητών απατεώνων- ψευτών .Υπάρχουν ακόμη κάποιοι που τους πιστεύουν.

   • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
    Συριζαλβανία του Χότζα @ Dal 07/04/2013 17:07:02

    1) Τα πρωτογενή πλεονάσματα μειώνουν το χρέος ως απόλυτο ποσό και βάσει της απόφασης του eurogroup του Ιανουαρίου η παραγωγή τους εξασφαλίζει νέο κούρεμα χρέους. Οπότε το τελευταίο που απασχολεί τις αγορές, την τρόικα και την Ελλάδα είναι το χρέος καθώς βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα.
    2) Η ανεργία 26% απαιτεί μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την οικονομία για να έρθουν ιδιωτικές επενδύσεις και άρα πιο εύκολη παραγωγή πρ.πλεονασμάτων
    3) Το ιταλικό χρέος παράγεται κυρίως από τις ιταλικές περιφέρειες. Σύμφωνα με την ιταλική Κεντρική Τράπεζα πάνω από το 1/3 του χρέους που δημιουργήθηκε το 2012 οφειλόταν στα πακέτα διάσωσης των άλλων χωρών. Το χρέος αυξάνεται εξαιτίας των ακριβότερων δανείων ανατροφοδότησης του παλαιού χρεόυς. Τώρα σε σχέση με την πρόβλεψη Μόντι για την ύφεση όλες οι χώρες που δανείζονται από τις αγορές προβαίνουν σε πλασματικές προβλέψεις για να εξασφαλίσουν φτηνό δανεισμό τους πρώτους μήνες του νέου έτους. (π.χ. ΗΠΑ πρόβλεψη για 3,5% ανάπτυξη το 2013 όταν πέρσι είχε 2,2% και το πρώτο τρίμηνο έχει 0,4% ανάπτυξη όταν πέρσι είχε κοντά στο 2%)

  • mara avatar
   mara @ Συριζαλβανία του Χότζα 07/04/2013 15:49:03

   Αυτά που περιγράφεις θα συμβούν με μαθηματική ακριβεία εντός μνημονίου και η διάλυση της ευρωζώνης θα είναι προ των πυλών.
   Οι Γερμανοί έβαλαν καινούργιους κανόνες στο παιχνίδι χρησιμοποιώντας τη Κύπρο, καταστρέφοντας το κυπριακό μοντέλο, και κατ'επέκταση εκβιάζοντας όλους τους πολίτες της περιφέρειας σε μεγάλες ενδεχομένως απώλειες ,κάτι που οδηγεί με ακρίβεια όλα τα κεφάλαια της ευρωζώνης στη Γερμανία. Επιλογή καθόλου τυχαία αφού αλλάζει τους κανόνες της λειτουργίας της οικονομίας, θα διασώζωνται οι τραπεζίτες και οι καταθέτες θα θεωρούνται επενδυτές με όλο το ρίσκο. Τι πιο σίγουρο λοιπόν απο το νοικοκύρη "βορρά" Φυγή κεφαλαίων θα ακολουθήσει ούτως ή άλλως απο τις χώρες του νότου. Η ύφεση θα συνεχιστεί, η ανεργία θα αυξάνει, το δημόσιο χρέος θα κλιμακώσει τα επιτόκια δανεισμού. Το ιδιωτικό χρέος θα είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί. Η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων θα είναι παρελθόν. Μοιραία ο ευρωσκεπτικισμός θα κλιμακωθεί και οι φωνές για έξοδο απο το ευρώ θα ακούγονται δυνατά σε όλες τις χώρες του νότου. Οι επενδυτές κάτω απ'αυτή την ανασφάλεια, με τις ενέργειές τους θα τελειώσουν το ευρώ. Οσο για τις μεταρρυθμίσεις, σου έχω ήδη απαντήσει 2 φορές σε άλλο post. Δεν μπορώ να καταλάβω τι ειναι αυτό που σε κάνει να ελπιζεις.

   • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
    Συριζαλβανία του Χότζα @ mara 07/04/2013 17:17:47

    Η περίπτωση της Κύπρου είχε 3 λύσεις:
    1) κατάρρευση τραπεζών και εκκαθάριση
    2) bail in, αυτό που αποφασίστηκε
    3) bail out από τον ESM και μη μεταφορά του ποσού ανακεφαλαιοποίησης στο κυπριακό δημόσιο χρέος. Αν είχε επιλεγεί αυτή η λύση ποιός τραπεζίτης εντός ευρωζώνης δε θα ρίσκαρε την επόμενη μέρα με ριψοκίνδυνες πολιτικές αύξησης κερδοφορίας αφού: α) η τραπεζική εποπτεία ξεκινά από τα μέσα του 2014 (ζήσε Μάη μου...) β) Θα είχε τη σίγουρη ασφάλεια της διάσωσης από τον ESM.
    Επομένως για να απαντήσω στα υπόλοιπα που θέτεις (πολλά τελείως αυθαίρετα) θα πρέπει και εσύ να απαντήσεις πρώτα ποιά θα θεωρούσες ιδανική λύση στην περίπτωση της Κύπρου αλλιώς η κουβέντα θα μπει σε καφενειακά επιχειρήματα όπως αυτά που ακούμε στην τηλεόραση. Οπότε περιμένω τη δική σου ιδανική λύση στην περίπτωση της Κύπρου!

    • mara avatar
     mara @ Συριζαλβανία του Χότζα 07/04/2013 18:13:23

     Εχω εκφράσει κι άλλη φορά τη δική μου άποψη στην περίπτωση της Κύπρου. ΟΧΙ στην πρόταση της τρόικας και έξοδο απο το ευρώ. Και μην αρχίσεις την καταστροφολογία γιατί η καταστροφή που συντελείται αυτή τη στιγμή στη Κύπρο με προβλέψεις για ύφεση 13% είναι μετά το ΝΑΙ και εντός ευρώ.

  • Μαριος Σιδας avatar
   Μαριος Σιδας @ Συριζαλβανία του Χότζα 07/04/2013 17:22:56

   ο βασιλοπουλος, η γνωστη αλυσιδα σουπερ μαρκετ, προσφερει 4ωρη εργασια προς 192 ευρω το μηνα. that's it. take it or leave it
   αυτο εννοεις αναπτυξη?

   • Φαύλος Ενάρετος avatar
    Φαύλος Ενάρετος @ Μαριος Σιδας 07/04/2013 17:33:53

    Όχι. Αυτό δε λέγεται ανάπτυξη. Λέγεται εξορθολογισμός της αγοράς εργασίας, εφαρμογή του νόμου περί προσφοράς και ζήτησης και κυρίως, καλώς τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (των 200€ μηνιαίως) που ξορκίζαμε προ 6αμήνου, και που εντός ολίγου θα αποτελούν καθεστώς. Λίγο μνημόνιο ακόμα και θα τακτοποιηθούν τα πράγματα, όπως ακριβώς τα προγραμμάτισαν οι κατακτητές που αγαπάμε. Δόξα!

   • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
    Συριζαλβανία του Χότζα @ Μαριος Σιδας 07/04/2013 17:45:49

    Όποιος πολιτικός ή κόμμα σου πει ότι θα υπάρξουν δουλειές με μεγάλες αποδοχές σε κοροϊδεύει και αν τους πιστέψεις δε φταίνε αυτοί αλλά εσύ. Μόνος τρόπος αύξησης αποδοχών είναι η προσέλκυση πολλών επενδύσεων και η μείωση της ανεργίας και άρα η σταδιακή αποκατάσταση των μισθών. Άλλος τρόπος δεν έχει ανακαλυφθεί στην παγκόσμια οικονομική ιστορία. Εκτός αν τον έχεις ανακαλύψει εσύ;

 2. Διογένης avatar
  Διογένης 07/04/2013 15:35:40

  Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός υπάρχει προς το παρόν μόνον στην αρρωστημένη φαντασία των τροϊκανών.

  Συγκεκριμένα, πρόκειται για απλή υπόθεση που σχετίζεται με την κακή πορεία των εσόδων από τον ΦΠΑ.

  Όλες μας ΟΛΕΣ οι άλλες κατηγορίες εσόδων πηγαίνουν καλύτερα από το αναμενόμενο. Και το κυριότερο: Οι δαπάνες πηγαίνουν πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο και ειδικά οι πρωτογενείς. Και είναι να απορεί κανείς, πώς με τόσες αιματηρές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις έχει προγραμματιστεί τόσο συντηρητικά η θετική τους επίδραση στον προϋπολογισμό. (Από την άλλη, καλά που συνέβη αυτό, διότι τουλάχιστον έχει η κυβέρνηση αντεπιχειρήματα έναντι της τρόικας).

  Η ουσία είναι ότι ο προϋπολογισμός του α΄ διμήνου δείχνει ότι είμαι 1,84 δις "μπροστά" και όχι 2,3 "πίσω".

 3. mara avatar
  mara 07/04/2013 16:07:36

  Τελικά το χαρτί διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης είναι η πτώση της και η άνοδος το σύριζα. Αν θεωρούν ότι η τροικα φοβάται το σύριζα καλώς να έρθει.

  • dim avatar
   dim @ mara 08/04/2013 03:17:44

   Δε καταλάβατε καλά...

   Η λογική του "αλλιώς ελάτε να τα πείτε με το Σύριζα" αποσκοπεί στο να καταλάβει η τρόικα ότι με Σαμαρά και Στουρνάρα μπορεί να επιτευχθεί μια win – win situation, όπου και οι δυο πλευρές θα πετύχουν πχ το 70% των επιδιώξεων τους… Ενώ, αν έρθει ο Σύριζα, με τις απειλές για πυρηνικά κλπ, μπορεί και να οδηγηθούμε σε μια lose – lose situation… Να κάνουν πίσω οι τροϊκανοι και έτσι να υπάρξει μια win (για Σύριζα και Ελλαδα) και lose (για τροϊκανούς που θα έχουν «υποκύψει» σε εκβιασμό), δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο (το είδαμε και στη Κύπρο)… Άρα ή θα υποκύψουμε εμείς (βλέπε Κύπρο) και έτσι θα έχουμε μια win (για την τρόικα) και lose (για εμάς, αφού θα υποστούμε και ήττα από την μετέπειτα υποχώρηση μας με σκληρότερους όρους), ή θα τιναχθούμε εμείς στον αέρα, και θα τραυματίσουμε και την Ευρώπη (lose – lose situation, αλλα με πολύ χειρότερες για εμάς βέβαια συνέπειες)…

   Οπότε αυτό που τους λέμε στην ουσία είναι: «Ελάτε να τα βρούμε τώρα, με αμοιβαίες υποχωρήσεις για να πετύχουμε μια win – win κατάσταση και για τους δύο»…

   • Δαίμων avatar
    Δαίμων @ dim 08/04/2013 08:45:59

    Πλάκα έχει αυτή η οπτική που βλέπει την ήττα - νίκη! Η συνταγή της ευδαιμονίας. Συγχαρητήρια

    • mara avatar
     mara @ Δαίμων 08/04/2013 21:40:36

     Δεν με πείθουν ούτε με φοβίζουν αυτά που γράφεις.
     Αυτό που με φοβίζει είναι μην αλλάξει ο σύριζα τις θέσεις του εφόσον γίνει κυβέρνηση.

     • dim avatar
      dim @ mara 09/04/2013 00:34:18

      Μα άμα δεν τις αλλάξει και πάει σε μονομερή ακύρωση του μνημονίου πάμε στη περίπτωση lose - lose (εμείς καταστρεφόμαστε, και εκείνοι θα υποστούν ζημιές)...

      Αν κάνει τσαμπουκά πρώτα και μετά τις αλλάξει (περίπτωση Κύπρου) πάμε στη περίπτωση lose (και χειρότερα από ότι τώρα για εμάς), και win για τη τρόικα...

      Με Σύριζα δηλαδή, έτσι κι αλλιώς χαμένοι είμαστε εμείς... Ενώ τώρα το παλεύουμε...

     • mara avatar
      mara @ dim 09/04/2013 18:40:57

      Ενώ τώρα είσαι σε ενα κλουβί με λιοντάρια και ελπίζεις ότι άμα το παλέψεις θα επιβιώσεις.
      Αφήστε πιά το ΟΧΙ του κυπριακού λαού, που το διαχειρίστηκε η κυβέρνηση του ΝΑΙ και το ξεφτίλισε.

 4. Γιωργος avatar
  Γιωργος 07/04/2013 16:27:05

  Η μονη λυση ειναι ,σταση πληρωμων προς τα δανεια του εξωτερικου ,εξοδο απο το ευρω και υποτιμηση ,στησιμο της κοινωνιας στα Ελληνικα προτυπα απο την αρχη ,ετσι θα ερθει η αναπτυξη μονο,ειναι μαθηματικως βεβαιο οτι μας πτωχευουν στο ευρω και οταν τελειωσουν θα μας πεταξουν αυτοι εξω απο την ευρωζωνη ,αρα οσο νωριτερα φυγουμε τοσο καλυτερα.

  • ΚΥΠΡΟΣ avatar
   ΚΥΠΡΟΣ @ Γιωργος 07/04/2013 16:54:20

   Όπως και να το σκεφτεί κανείς αυτή η λύση είναι η ενδεδειγμένη υπό τας περιστάσεις. Η ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν είναι η εξής-

   Ποιά ένωση και πιο νόμισμα είναι αυτό που αξίζει να εξαθλιώνεις την χώρα σου ολοκληρωτικά για να τα έχεις?

   Ποιά είναι αυτή η ένωση ή το νόμισμα που αξίζουν να τα έχεις όταν κάποιοι άλλοι δήθεν εταίροι αποφασίζουν κατά το δοκούν και τα συμφέροντα τους χωρίς να σε λαμβάνουν υπόψη?

   Ίσως αυτοί που κυβερνούν να ξέρουν κάτι παραπάνω από εμάς, αν και δεν το πιστεύω. Στην Κύπρο πάντως το θέμα εξόδου συζητείτε σοβαρά και διεξοδικά. Πολλοί επιστήμονες και πολιτικοί, εκτός της Κυβέρνησης, το θεωρούν ως την πλέον ενδεδειγμένη λύση υπό τας περιστάσεις. Στο τέλος ίσως υπερισχύσουν αφού ήδη η Κύπρος με τους συναλαγματικούς περιορισμούς είναι de facto εκτός ευρωζώνης.

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Γιωργος 08/04/2013 15:21:34

   Δε διαφωνω στη θεωρια σου Γιωργο, στη πραξη ομως πρεπει να γινει προγραμματισμος πως θα αντεπεξελθουμε στη....πεινα και ποσο θα διαρκεσει.

   • Νιόβη avatar
    Νιόβη @ Ρηνα 09/04/2013 01:03:13

    Τόση γη έχουμε, αγαπητή Ρήνα. :) Δεν θα χρειαζόταν κανένας ιδιαίτερος προγραμματισμός για να αποφύγουμε την πείνα. Καλλιέργειες, παραγωγή, εκεί είναι η απάντηση. Μετά, υπάρχουν και τεχνικές συντήρησης τροφίμων, τεχνικές αποθήκευσης, συνεταιρισμοί, δίκτυα διανομής... Αγρότες έχουμε (έχουμε, απογοητευμένους μεν, αλλά τους έχουμε), και άνεργους έχουμε, λάδι με τους τόνους παράγουμε, ζώα βόσκουν παντού και αλλού εκτρέφονται... Οργάνωση χρειάζεται και εθνική κινητοποίηση. Και κόψιμο των χεριών και των ποδιών σε όποιον ζηλέψει τη δόξα ορισμένων ξεφτιλισμένων του παρελθόντος και πάει να το παίξει μαυραγορίτης. Τόση γη έχουμε, απαγορεύεται στην κυριολεξία να πεινάσουμε. Μπορεί για ανάπτυξη και επενδύσεις να μην είμαστε ακόμα, αλλά η πείνα στην Ελλάδα μπορεί να αποφευχθεί (και με τον τρόπο που περιγράφω εδώ θα μπορούσε να έχει ήδη αποφευχθεί).

 5. leak avatar
  leak 07/04/2013 17:02:02

  Κάτω τα χέρια απο τους ΔΥ.
  Οι ελευθεροι επαγγελματίες, με τόσα χρόνια λαμογιές έχουν λεφτά.
  Αντέχουν και νέους έκτακτους φόρους.

 6. Delta Lamda avatar
  Delta Lamda 07/04/2013 17:38:59

  O "ΚΥΠΡΟΣ" παραπάνω ξέρει πολύ καλά τι λεει!

  1. Η Κυπρος θα βγει σύντομα απο το ευρω αφού κάτω απο τις πρόσφατες εξελίξεις, θα έχει τις λιγώτερο αρνητικές επιπτώσεις γι' αυτην.
  2. Θα ακολουθήσει η Ελλάδα, γιατι το πρόγραμμα δεν βγαίνει, οποιαδήποτε περαιτέρω φοροεπιδρομή εγκυμονεί κοινωνική εκρηξη ενω ειναι ορατη η καταρρευση ασφαλιστικών ταμείων, επιχειρήσεων και κατ' επέκταση σύντομα κάποιας τραπεζας! Το χρέος ηδη απο τα 298 δισεκ. στα τέλη του 2009, εφτασε τα 430 δισεκ. παρα το κουρεμα των 100 δισεκ. και τα μετρα λιτοτητας εδω και 4 χρόνια. Οπότε γιατί να μην εφαρμοσουν και εδω ανάλογα μέτρα οπως αυτά που επεβαλλαν σε dt στην Κύπρο? Η στάση της τρόικας αυτες τις μέρες και η οψιμη απαιτηση να μπλοκάρει η συγχώνευση της ΕΤΕ με την Eurobank ειναι μέρος του σχεδίου...
  3. Την σειρά εξόδου απο την ευρωζωνη και ευρω θα την πάρει η Ιταλία.
  4. Μετά απο αυτην θα ακολουθήσουν πακετο η Ισπανία και Πορτογαλία!

  Ο Σαμαρας βλέπει οτι και να κάνει δεν υπάρχει φως και παίζει κατενάτσιο προσβλέποντας μετά την Κύπρο να ειναι η Ιταλία πρωτη που θα την κάνει ωστε να είναι πιο "ευκολη" και λυτρωτική για τον ίδιο και τους Ελληνες η απόφασή του.

  Πολλοί ευρωπαιστές στα λόγια αλλά εαυτούληδες στην πράξη, θα αντιδράσουν με τις παραπάνω προβλέψεις. Κοντος ψαλμος αλληλουια...

  • dim avatar
   dim @ Delta Lamda 08/04/2013 03:24:38

   Όταν η έξοδος από το ευρώ θα έχει λιγότερες αρνητικές συνέπειες από την παραμονή, μαζί σου, φυσικά και να φύγει ο καθένας από κάθετι που έχει χειρότερα αποτελέσματα και να πάει στα καλύτερα...

   Απλά αυτό απέχει έτη φωτός ακόμα... Το επίπεδο μας πχ πριν 4 χρόνια με ευρώ ήταν στο 100, και με δραχμή θα ήταν στο 20... ΟΚ, τώρα με όλα αυτά το επίπεδο μας με ευρώ είναι πχ στο 70, αλλά με δραχμή θα ήταν στο 20... Όταν και με ευρώ το επίπεδο θα αρχίσει να πέφτει κάτω από 40, και πλησιάζει προς το 20, το συζητάμε πάλι.... Προς το παρόν, ας φτιάξουμε όλα αυτά που θα έπρεπε να έχουμε φτιάξει από μόνοι μας εδώ και δεκαετίες, μπας και καταφέρουμε το "επίπεδο 70" να το ανεβάσουμε και πάλι έστω στο 75 ή το 80.... Αλλιώς, είτε με ευρώ, είτε με δραχμή στο "επίπεδο 20" θα φθάσουμε στο τέλος...

 7. nikos avatar
  nikos 07/04/2013 17:56:05

  Ο οικονομικός πόλεμος θα συνεχιστεί με αληθινό πόλεμο.

 8. Συριζαλβανία του Χότζα avatar
  Συριζαλβανία του Χότζα 07/04/2013 18:27:06

  Με την ίδια λογική άσε και εσύ τον εφησυχασμό. Η Ιρλανδία με την μια δυναμικά εξωστρεφή οικονομία και τους μη γεωστρατηγικούς κινδύνους της Κύπρου έμεινε στο ευρώ, θα έφευγε η Κύπρος;

  • mara avatar
   mara @ Συριζαλβανία του Χότζα 07/04/2013 18:49:39

   Καμμία σχέση η Ιρλανδία με Κύπρο και Ελλάδα. Ειδικά για την Ελλάδα τα μέτρα λιτότητας ήταν 3 φορές πιο σκληρά απ'αυτά της Ιρλανδίας.
   δημ/κή προσαρμογή 5,2 Ελλάδα 1,7 Ιρλανδία. Διατήρησε χαμηλή φορολογία κόντρα στη τροικα, κρατικοποιησε 4 τράπεζες, χρησιμοποίησε ΕLA για άντληση 80 δισ.

   • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
    Συριζαλβανία του Χότζα @ mara 07/04/2013 19:21:09

    Η έκθεση του IIF στην οποία αναφέρεσαι περιγράφει τους λόγους γιατί έγινε αυτό, οπότε ο λόγος να μην τους αναφέρεις είναι απλά για να δημιουργήσεις εντυπώσεις. Η Ιρλανδία κρατικοποίησε 4 τράπεζες γιατί το ποσό ανακεφαλαιοποίησης πέρασε στο χρέος στην Κύπρο δεν πέρασε. Έως αρχές του 2012 οι ελληνικές τράπεζες είχαν απορροφήσει 116 δις από τον ELA.

    • mara avatar
     mara @ Συριζαλβανία του Χότζα 07/04/2013 21:34:21

     @συριζαλβανία του χότζα.
     Η έκθεση του IIF γράφει επίσης ότι η λιτότητα στραγγαλίζει την Ελλάδα, παραμένει αμφίβολη η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και θα συνεχίσει να είναι αποκλεισμένη από τις αγορές. Μετρά αρθροιστικές απώλειες 20% του ΑΕΠ και έχει ανεργία πάνω από 26% και θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι θα ληφθούν νέα μέτρα το 1013-2014 αφού θέλεις να τα αναφέρουμε όλα.

    • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
     Συριζαλβανία του Χότζα @ Συριζαλβανία του Χότζα 07/04/2013 22:01:44

     Η λιτότητα το έχω πει 1000 φορές δεν έχει σχέση με τα μνημόνια, με το ευρώ και τη δραχμή. Έχει σχέση με την κάλυψη των πρωτογενών ελλειμμάτων που κανείς πάνω στη γη -πλην τρόικα- δεν τα ανατροφοδοτούσε με νέα δάνεια. Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βάσει IIF αφορά το δεύτερο κούρεμα όχι το μελλοντικό OSI (που είναι σίγουρο) αλλά πώς θα μπορούσαν το περιλάβουν εντός έκθεσης αφού είναι μελλοντική συνέπεια παραγωγής πρωτογενών πλεονασμάτων (απόφαση eurogroup Ιανουαρίου); Αν γυρνάγαμε στη δραχμή από το 2010 θα κουρεύαμε -αναγκαστικά- μονομερώς το χρέος με αποτέλεσμα να ξαναβγαίναμε στις αγορές μετά από πολλές δεκαετίες (βλ. Αργεντινή), τώρα μετά το 2018 θα αρχίσουμε δειλά-δειλά να βγαίνουμε με πολύ καλύτερους όρους αφού τα κουρέματα έγιναν με συναινετική διαδικασία.

  • mara avatar
   mara @ Συριζαλβανία του Χότζα 07/04/2013 18:52:12

   Οσο για τους γεωστρατηγικούς κινδύνους το είδαμε το παιχνιδάκι πίεσης που παιζόταν το χρόνο των διαπραγματεύσεων στην ευρωπαική και παγκόσμια σκακιέρα και περιμένεις το αυτοί θα σε σώσουν;

   • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
    Συριζαλβανία του Χότζα @ mara 07/04/2013 19:21:36

    Θα τους σώσει η Ρωσία...

    • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
     Συριζαλβανία του Χότζα @ Συριζαλβανία του Χότζα 07/04/2013 21:33:40

     Ναζνταρόβια...

    • mara avatar
     mara @ Συριζαλβανία του Χότζα 07/04/2013 22:41:17

     ζαΐμνα

    • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
     Συριζαλβανία του Χότζα @ Συριζαλβανία του Χότζα 07/04/2013 23:23:10

     Μπούντουτσι χαρασό!

 9. Dal avatar
  Dal 07/04/2013 18:38:06

  Συριζαλβανία του Χότζα

  Καλά τώρα αυτή είναι απάντηση.
  Θυμίζω γιατί ξεχνιούνται εύκολα. Η συνολική ύφεση για την Ελλάδα θα ήταν 6% και η ανεργία 15% και από το δεύτερο εξάμηνο του 2011 θα είχαμε ανάπτυξη. Τώρα λέγεται για φέτος(καλά κρασιά).Η μέγιστη δε τιμή του χρέους θα έφτανε το 149%.Η ανεργία θα περάσει το 30% το ιδιο και η ύφεση ,το χρέος δε ανευ κουρέματος θα ήτα 200%. Το πρόγραμμα καταρρέει/σε και δεν υπάρχει έστω και ένας οικονομολόγος στο πλανήτη έστω και ένας να ισχυρίζεται το αντίθετο. Κάποιοι έχουν μείνει στην Ελλάδα μόνον, βασιλικότεροι του βασιλέως και κατάντησαν γραφικοί. Να σταματήσει η παραμύθα ότι 3 χρόνια οι κυβερνήσεις δεν κάνουν τίποτε η τροικα κυβερνάει άλλωστε.

  Η Ιταλία αδυνατεί να μειώσει το χρέος της γιατί τα μέτρα που παίρνει είναι υφεσιακά επομένως με 5% επιτοκιο δανεισμού και 130% χρέος χρειάζεται 6% του ΑΕΠ για την εξυπηρέτηση τω τόκων.
  Άρα και με 3% πρωτογενές πλεόνασμα έχει έλλειμμα άλλο ένα 3%. Ευρισκόμενη δε σε ύφεση το
  χρεος της είναι καταδικασμένο να αυξάνει. Για να μειωθεί η σχέση του χρέους χρειάζεται ανάπτυξη 2,5 με 3% που είναι όνειρο για την Ιταλία για τα προσεχή χρόνια . Αρα το χρέος της θα ανέλθει. Τόσο απλά.

  Πράγματα πολύ απλά, αυτοί που κυβερνούν τα γνωρίζουν για αυτό το "συνειδητοί απατεώνες". Εαν μας έλεγαν το 2010 ότι θα είχαμε ανεργία και ύφεση σε 4 χρόνια 30% θα γίνονταν επανάσταση. Τα νούμερα αυτά θα ήτα της δραχμής μας έλεγαν.

  Η πολιτική αυτή καταρρέει και καταρρέει παντού. Ενα ακόμη παράδειγμα. Το χρέος της ΕΖ στο σύνολό της ήταν 66% πριν την κρίση (2007)και τώρα είναι πάνω από 90%. Που σημαίνει ότι η κρίση είναι μπροστά και η πολιτική αδιέξοδη . Ποτέ σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης, η υφεσιακή πολιτική απέδωσε. Στοιχεία απλής οικονομικής είναι.

  • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
   Συριζαλβανία του Χότζα @ Dal 07/04/2013 19:11:43

   Dal οι απαντήσεις σου στην κυριολεξία είναι OΤΙ ΝΑ' ΝΑΙ.
   1) Η Ελλάδα σημείωσε ρεκόρ έκρηξης των πρωτογενών ελλειμμάτων/δαπανών το 2008 και 2009 και παρά τα κεϋνσιανά θρυλούμενα πάλι ύφεση(!) είχε και το χρέος φυσικά ανέβαινε. Ο λόγος είναι η εσωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Για να αναπτυχθεί χρειάζεται τιθάσευση δίδυμβν ελλειμμάτων (έγινε) και ιδιωτικές επενδύσεις που θα έρθουν μόνο μέσα από τεράστιες αλλαγές στο κράτος και την οικονομία που δε γίνονται όχι λόγω μνημονίου αλλά λόγω έλλειψης μεταρρυθμιστικής αντίληψης της πολιτικής τάξης και της κοινωνίας. Η Ελλάδα είτε σε ευρώ είτε σε δραχμή θα αφαιρούσε από την οικονομία τα 24 δις πρωτογενές έλλειμμα γιατί ΚΑΝΕΙΣ στον κόσμο δε τα δάνειζε άρα υφεσιακή πολιτική θα ακολουθολουθούσε. Αν εσύ είχες πιστέψει αυτά που έλεγε ο Παπακωνσταντίνου και οι εκθέσεις της τρόικας δε φταίω εγώ και μη μου το χρεώνεις γιατί εγώ δε τα πίστευα. Εγώ στην αναγκαιότητα της προσαρμογής επέμενα και επιμένω
   2) Οι ΗΠΑ αδυνατεί να μειώσει το χρέος παρά το γεγονός ότι τα δίδυμα ελλείμματα έχουν πάει στο Θεό και έχει ανάπτυξη. Το 2008 οι ΗΠΑ είχαν χρέος ίσο με 65% του ΑΕΠ και τώρα ξεπερνά το 107% του ΑΕΠ. Η Ιταλία το 2008 είχε χρέος 104% του ΑΕΠ. Άρα σε 5 χρόνια οι ΗΠΑ με επεκτατατική πολιτική ''ανάπτυξης'' και συσσώρευσης ελλειμμάτων έχουν αυξήσει το χρέος τους κατά 42% του ΑΕΠ ενώ η Ιταλία στα τέλη του 2012 με ύφεση (127,1%) κατά 21% μόνο. Ο λόγος είναι η ανατροφοδότηση παλαιότερων δανείων με νέα από τις αγορές. Αν η Ιταλία δεν είχε κάνει λιτότητα θα δε θα μπορούσε να δανειστεί με χαμηλά επιτόκια (τώρα κάτι λίγο πάνω από 4%) και θα είχε προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης. Πώς θα έκανε πολιτικές ανάπτυξης; Πραγματικά απορώ
   3) Πες μας την εναλλακτική σου πρόταση σε αυτή την πολιτική για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Είμαι πολύ περίεργος να μάθω! Πάντως όλοι οι οικονομολόγοι που λες ότι αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη αλλά παραδόξως δεν προτείνουν εναλλακτική πολιτική.

   • kosvag avatar
    kosvag @ Συριζαλβανία του Χότζα 07/04/2013 19:29:57

    επέτρεψέ μου να σου δώσω εγώ μια δική μου απάντηση (δεδομένο οτι συμφωνώ μαζί σου οτι η Ελλάδα έχει πραγματικό πρόβλημα και όχι λογιστικό). Είναι copy paste από άλλο άρθρο:

    1. ευτυχώς υπάρχει η Τρόικα γιατί αλλιώς η 3κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει επάνω της το βάρος της διακυβέρνησης της χώρας. Όλοι ξέρουν οτι η χώρα βουλιάζει οικονομικά και οτι το πρόγραμμμα ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ δεν βγαίνει.
    2. το καλό σενάριο: όταν έρθει η ώρα η χώρα θα χρηματοδοτηθεί και ανοικοδομηθεί με κατακλυσμό από επενδύσεις μαμούθ γιατί είναι αναξιοποίητη & εξερχόμενη από την ”Σοβιετία” +ΑΟΖ +++ άπειρα πλεονεκτήματα. Όπως σκάσαμε πρώτοι θα ανοικοδομηθούμε πρώτοι αλλά θα είναι μέσα σε πρόγραμμα για όλα τα γουρουνάκια της ΕΕ. Όπως μετά τον ΒΠΠ.
    3. το κακό σενάριο: δεν υπάρχει καν το 1ο σενάριο, ή λόγω καθυστέρησής μας, θα σκάσει από μέσα το πράμα και θα μπούμε σε φασαρίες του τύπου όλοι εναντίων όλων εντός της χώρας και με τους όλους τους γείτονες.
    4. το πιθανό? σενάριο: αρχίζει το 1ο σενάριο, αδυνατεί το κράτος να το υλοποιήσει λόγω μπαγιατέ δομών, η κοινωνία δεν ακολουθεί και επιμένει στην ”Σοβιετία” (αναμενόμενο αν σκεφτούμε τα 18 σημεία του Ζαππείου), η χώρα γίνεται Κίνα εντός ΕΕ. Μια χώρα 2 συστήματα: α. ”κλειστές” ζώνες όπως οι γεωτρήσεις στην θάλασσα, μεταλλεία, παραθαλάσσιες αναπτύξεις, λιμάνια, ακόμη και νέα πόλη στο Ελληνικό & β. επιδοματική ζωή με ”συσσίτια” στην ”ενδοχώρα” . Ομοιότητες: παράλια-ενδοχώρα, στις ηλικίες στην Κίνα αφήσαν την παλιά γενιά που της είχαν γεμίσει το μυαλό με αντικαπιταλισμό να λέει τα παλιά της και προωθήσαν την παγκοσμιοποίηση στην νέα. Το μοντέλο Κίνα θα τρέξει αν δεν τρέξει το μοντέλο Ταιβάν που απαιτεί κοινωνική συνοχή και συνεπώς συνδιάζεται συχνά με σύραξη.
    {{η Κύπρος λόγω μικρού πληθυσμού μπορεί να γίνει Κατάρ ή Κουβέιτ}}.

    • Dal avatar
     Dal @ kosvag 07/04/2013 20:26:19

     Συριζα Αλβανία.
     Αυτό κατάλαβες για αυτό δεν απαντάς ευθέως και πετάς την μπάλα στην εξέδρα..
     Οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι , αμείλικτοι και το χρέη όλων των χωρών αυξάνουν. Όταν γράφεις ότι οι κυβερνήσεις ψευδονται για να κοροϊδεύουν τις
     αγορές αυτό είναι ΤΟ ΕΠΙΧΕΊΡΗΜΑ. Οι αγορές τρώνε κουτόχορτο βλέπεις.Και δεν είναι σε θέση α κάνουν μια πρόσθεση και διαίρεση

     Όταν ο Νοτος έχει 17% ανεργία και χρέη 12ο% του ΑΕΠ και η Γερμανία 7% και 80% και μηδενικά σχεδόν επιτόκια, δεν γίνεται υπάρχει αδιέξοδο και ανισορροπία .Δεν χρειάζεται φιλοσοφία. Η η Γερμανία φεύγει, η ο Νότος. Χωρίς νομισματική πολιτική ο Νοτος θα μετατραπεί σε Πακιστάν. Φυσικά και αυτό είναι απλό πολύ τα λένε όλο και περισσότεροι και στο εξωτερικό.

     Υπάρχουν 5 εργαλεία οικονομικής πολιτικής. Νομισματική ,συναλλαγματική, εμπορική,
     δημοσιονομική και εισοδηματική. Από αυτά μας απέμεινε μόνον ένα η εισοδηματική. Με ένα μόνο εργαλείο κανένα πρόβλημα του νότου δεν λύνεται. Η εσωτερική υποτιμηση δεν λειτουργεί και για το λόγο ότι 180 χώρες έχουν δικό τους νόμισμα και αυτό που εμείς προσπαθούμε σε 3 χρόνια αυτές το κάνουν σε ένα Σ/Κ. Η Τουρκία προ έτους υποτίμησε 10% περίπου. Τούτη η πολιτική οδηγεί ευθέως σε Βουλγαροποίηση της Ελλάδος με τελικό στόχο την αποκιοποίηση της χώρας από του Γερμανούς.

     Εαν έχεις καταλάβει το προβλημα της ΕΖ είναι η Γερμανία. Δε μπορούμε να έχουμε το ίδιο νομισμα με αυτούς , ισχυρότερο από της Αμερικής και ισχυρότατο σε σχέση με την Κίνα. Αυτά είναι αστεία. Αυτοί δε που επέλεξαν να μπούμε στο Ευρώ πρέπει να λογοδοτήσουν.

     Τώρα οι ερμηνείες που δίδονται στα αδιέξοδα είναι ότι πρέπει να γίνουν οι Νοτιοι "ενάρετοι".Για πρώτη φορά στα οικονομικά προβλήματα δίδονται ερμηνείες συμπεριφορικής.
     Δεν υπάρχουν τέτοιες ερμηνείες στα οικονομικά εγχειρίδια. Η ΕΖ δεν είναι ούτε προκειται να γίνει βέλτιστη οικονομική ζώνη. Ο Μίλτο Φρίντμαν από το 1998 είχε προβλέψει την αποτυχία του Ευρώ.Η Ιταλία διδάσκει άλλωστε, 160 ενότητας και το χάσμα Βορά Νότου μεγαλώνει. Δεν
     μπορούν οι λαοί του Νότου να υποστούν την αποικιοποίηση τους από την Γερμανία χωρίς κανένα όφελος. ΕΖ σημαίνει τέλος της δημοκρατίας ,τέλος της κυριαρχίας ,με δεκαετίες λιτότητας η ισχνής ανάπτυξης. Η ΕΖ θα καταστεί σύντομα ο φτωχός συγγενής της παγκόσμιας οικονομίας. Γνωρίζοντας οι Γερμαναράδες ότι χωρίς την ΕΖ θα είναι μια μεσαία δύναμη παγκοσμίως ,επιδιώκουν την μετατροπή της σε ενδοχώρα για γίνουν μεγάλη δύναμη. Απλά είναι έχει βουίξει ο πλανήτης.Μη το ζορίζουμε.

    • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
     Συριζαλβανία του Χότζα @ kosvag 07/04/2013 21:02:20

     @dal
     Στην αρχή μου λες είναι πρόβλημα ανάπτυξης η αύξηση του χρέους και σου φέρνω παραδείγματα ότι δεν είναι, γιατί όσες χώρες αυξάνουν τα ελλείμματα για να ενισχύσουν την ανάπτυξη έχουν μεγαλύτερη αύξηση χρέους. Οπότε μας τελειώνει η ανάπτυξη και πάμε στο νόμισμα. Τώρα ποιός πετάει τη μπάλα στην εξέδρα φαίνεται. Μιλάς για νομισματική πολιτική και προφανώς (αν μιλάμε με οικονομικούς όρους και όχι με τσιτάτα τύπου γερμαναράδες,ναζί κλπ) ο στόχος είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Αν κοιτάξεις το Global Competitiveness report 2012-13 οι χώρες της Ευρωζώνης ανεβαίνουν στην ανταγωνιστικότητα (Ιταλία+1 θέση,Ολλανδία+2, Αυστρία +3,Φιμλανδία+1, Ιρλανδία+2 κλπ) ενώ οι περισσότερες χώρες με εθνικό νόμισμα πέφτουν (πλην Βρετανίας που με λιτότητα ανεβαίνει). ΗΠΑ -2 θέσεις, Κίνα με τεχνητά υποτιμημένο γουάν -3, Σουηδία-1, Δανία-4. Άλλωστε δε ξέρω καμία χώρα που βρέθηκε στα όρια της χρεοκοπίας ή χρεοκόπησε και να σώθηκε με υποτίμηση ενώ χώρα που ήταν στα όρια της χρεοκοπίας και να σώθηκαν με εσωτερική υποτίμηση ξέρω (Βραζιλία,Λετονία). Όσο για την Τουρκία είχε εμπορικό έλλειμμα κοντά 9%, υποτίμησε το νόμισμα και έχει πια 6,5%, ενώ η Ελλάδα σε τρία χρόνια από 37,5 δις στο τέλος του 2012 είχε 13,2(!). Το πλεονέκτημα είναι η διατήρηση της αξίας των χρηματικών διαθεσιμών που δε συμβαίνει με την υποτίμηση νομίσματος. Όσο για τις συναλλαγματικές πολιτικές δε μπορεί να τάσσεσαι υπέρ της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα και να θες να συζητήσουμε σοβαρά για την Ελλάδα της δραχμής που ακόμα και οι συνεπείς δραχμικοί αναφέρουν ότι ο μόνος τρόπος ύπαρξης συναλλαγματικών διαθεσίμων είναι η δέσμευση των λαϊκών καταθέσεων στις τράπεζες που είναι σε ευρώ. Άλλωστε είδαμε που βρήκαν συναλλαγματικά διαθέσιμα η Ουγγαρία και η Ρουμανία που ήταν εκτός ΕΖ.Θυμάσαι; Από το ΔΝΤ με μνημόνιο και μόνο.

     • Dal avatar
      Dal @ Συριζαλβανία του Χότζα 07/04/2013 22:38:41

      Λοιπόν πάλι δεν απαντάς. Το να παραθέτουμε στοιχεία δεν λύνει το πρόβλημα. Θέτω ευθέως τα εξής ερωτήματα και περιμένω ευθεία απάντηση σε κάθε ερώτημα. Γιατί ο προσπαθείς να ανατρέψεις και τις αρχές της οικονομικής.

      Α. Ειναι η ΕΖ βέλτιστη οικονομική ζώνη.; Δε είναι. Πως μπορεί λοιπόν να έχουν κοινό νόμισμα οι χώρες της. Και αφού δεν είναι θα πρέπει να συντηρηθεί με γενοκτονίες. Γιατί 30 %ανεργία τι είναι;
      Β.Ευρώ σημαίνει απώλεια της δημοκρατίας, της κυριαρχίας και διαρκής λιτότητα. Πες μου ένα όφελος από την παραμονή μας στην ΕΖ, μια και η Γερμανία δε μας υποστήριξε ποτέ σε εθνικά θέματα αλλά την είχαμε πάντα απέναντι .Θέλω ένα μόνο.

      Γ.Στη τελευταία 30ετια προ ευρώ ,η σχέση μάρκου δραχμής κυμάνθηκε από 8 δρχ το 1971 στις 174δρχ το 2001 Η σχέση με το δολλάριο δε ήταν 30 και 380 αντίστοιχα.Τα τελευταία 12 χρόνια απολέσαμε αυτή τη δυνατότητα.Είναι δυνατόν λοιπόν να έχουμε το ίδιο νόμισμα με την Γερμανία και ισχυρότερο από αυτό της Αμερικής; μην τρελαθούμε.

      Δ Οι επιχειρήσεις του νότου, όταν βρίσκουν χρήματα, δανείζονται με επιτόκια δύο και τρεις φορές υψηλότερα από αυτό των επιχειρήσεων της Γερμανίας. Είναι αυτό σωστό; και τη λυση υπάρχει ;

      Ε.Πως παίρνονται οι αποφάσεις στην ΕΖ χωρίς καμιά συζήτηση και με τους βουλευτές να μην ξέρουν τι ψηφίζουν; Γνώριζαν οι βουλευτές για το Μααστριχτ ,το Ευρώ ,το φισκαλ κόμπακτ ,το μνημόνιο κλπ. Αυτό είναι λέγεται ολοκληρωτισμός καμία σχέση με τη δημοκρατία.

      ΣΤ. Παρατηρείται σε χώρες της ΕΖ αντίθεση μεταξύ Βορά-Νότου στην Ιταλία, Οι Βαλώνοι με τους Φλαμανδούς στο Βέλγιο , Στην Ισπανία οι καταλανοί με τους καστηλιάνους οι βάσκοι θέλουν να αυτονομηθούν . Στη χώρα μας δε ,δήμοι που απέχουν μόλις μερικά χιλιόμετρα δεν μπορούν να συνεργαστούν στο Καλληκράτη λόγω τοπικισμού. Πως μπορεί να καταστεί λειτουργική η ΕΖ των 300 εκατομμυρίων με τίποτε το κοινό; Χώρια που μπήκε το καρότσι μπροστά από το άλογο (λέγε με ευρω).

      Μην ψάχνεσαι και το παιδεύεις η ΕΖ πάει για διάλυση γιατί η σύστασή της παραβίασε όλες τις αρχές της οικονομικής και της λογικής.

      Αναμένω απάντηση στις ερωτήσεις.
      Και τέλος γιατί αυτός ο φετιχισμός για να ένα νόμισμα μόλις 12 ετών. Η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών του πλανήτη, 200 χώρες περίπου έχουν δικό τους νόμισμα από εκατοντάδες χρόνια άλλες από χιλιάδες και επιβίωσαν, επιβιώνουν και θα επιβιώσουν. Μόλις 17 χώρες επέλεξαν να έχουν κοινό νόμισμα ,κρυφίως στην ουσία, παραβιάζοντας την λογική και την οικονομική. Δηλαδή οι 200 χώρες είναι σε λάθος και οι 17 στο σωστό δρόμο ; Θα μας φύγει το τσερβέλο.

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ Συριζαλβανία του Χότζα 07/04/2013 23:11:30

      Dal τώρα χωρίς πλάκα ή δώσε απαντήσεις ή σταμάτα να πετάς τη μπάλα στην κερκίδα. Ωστόσο πάλι δεν έχω κανένα πρόβλημα να απαντήσω στα ερωτήματά σου
      Α) Όχι η ΕΖ δεν είναι βέλτιστη οικονομική ζώνη γι'αυτό όσοι δηλώνουμε ευρωπαϊστές επιθυμούμε πλήρη οικονομική ένωση. Η ανεργία οφείλεται στην περικοπή των πρωτογενών ελλειμμάτων και την αφαίρεση από την αγορά πολλών δις σε μια εσωστρεφή οικονομία. Αυτό θα συνέβαινε σε οποιοδήποτε νόμισμα και μάλιστα αν γυρίζαμε στη δραχμή υπολόγισε και την υποτίμηση που τα χρηματικά διαθέσιμα θα έχαναν την αξία τους, οι εισαγωγές θα ακρίβαιναν πάρα πολύ με αποτέλεσμα περισσότερη ανεργία καθώς οι περισσότεροι κλάδοι που υπάρχουν σήμερα είναι εσωστρεφείς.
      Β) Πλεονεκτήματα: 1) Χρηματοδότηση παραγωγή πρωτ. πλεονασμάτων σε βάθος 3ετίας και όχι την πρώτη μέρα με επιστροφή στη δραχμή
      2) Διατήρηση της αξίας των χρηματικών διαθεσίμων
      3) Εξορθολογισμένη μείωση των ελλειμμάτων ισοζύγιου πληρωμών και όχι βίαιη όπως με δραχμή
      4) Ύπαρξη συναλλαγματικών διαθεσίμων
      5) Συναινετικό κούρεμα χρέους και όχι μονομερές που θα μας απέκλειε για δεκαετίες από τις αγορές ενώ τώρα δειλά από το 2018 θα βγούμε στις αγορές, όπως η Ιρλανδία που είναι σε μνημόνιο και βγήκε το Γενάρη στις αγορές με πολύ πετυχημένο τρόπο.
      Γ) Ποτέ δε θεωρούσα ότι η Ελλάδα έπρεπε να μπει απότομα στο ευρώ χωρίς τεράστιες μεταρρυθμίσεις και δικαιώθηκα. Τώρα απλά τεκμηριώνω γιατί αν γυρίσουμε στη δραχμή αυτό που ζούμε τώρα θα φαίνεται παράδεισος και πάλι θα δικαιωθώ.
      Δ) Ο λόγος είναι τα ακριβά επιτόκια καταθέσεων στο Νότο που ακριβαίνουν και τα επιτόκια δανεισμού, άρα αυξάνεται το κόστος χρήματος. Ο Ντράγκι το καλοκαίρι -μάλλον- θα μειώσει το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ κατά 0,25% και είναι τεράστια ανάσα για το Νότο.
      Ε) Τα μνημόνια πέρασαν από την ελληνική Βουλή και το καλοκαίρι είχαμε 2 εκλογικές αναμετρήσεις και άρα η νέα Βουλή απεικονίζει τη βούληση του ελληνικού λαού. Τώρα αν ξέρουν τι ψηφίζουν δε φταίει η ΕΖ αλλά αυτοί που τους έστειλαν στη Βουλή.
      ΣΤ) Η ένταση των συγκρούσεων σε χώρες της ΕΖ προέκυψαν από την κρίση όχι λόγω ΕΖ, άλλωστε υπήρχαν και στο παρελθόν απλά καλύπτονταν από την επίπλαστη ευμάρεια.

 10. Μαριος Σιδας avatar
  Μαριος Σιδας 07/04/2013 18:42:16

  Εννοεις φανταζομαι, "οτι θα υπαρξουν δουλειες με μεγαλυτερες αποδοχες" εντος ευρω. Τωρα, το κλεισιμο του σχολιου σου - αλλος τροπος....εκτος αν τον εχεις ανακαλυψει εσυ;- δεν το σχολιαζω καθωτι διαβαζοντας ποσταρισματα σου εχω καταλαβει οτι εμμενεις μονοτανα σε μια θεση αρνουμενος να συζητησεις αλλη οδο περαν της αυστηρης μνομινιακης. Αυτη η εμμονη βεβαια θα μπορουσε να εχει πολλες αναγνωσεις αλλα δεν ειναι της παρουσης.

  • Μαριος Σιδας avatar
   Μαριος Σιδας @ Μαριος Σιδας 07/04/2013 19:04:45

   *διορθωση: οταν λες οτι δεν μπορουν να υπαρξουν καλυτερες αποδοχες, εννοεις εντος ευρω φανταζομαι

  • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
   Συριζαλβανία του Χότζα @ Μαριος Σιδας 07/04/2013 19:25:15

   Το έχω κάνει σε πολλά άρθρα τι θα σήμαινε η επιστροφή στη δραχμή είτε το 2010 είτε τώρα και δυστυχώς απαντήσεις δεν πήρα

   • mara avatar
    mara @ Συριζαλβανία του Χότζα 07/04/2013 20:30:12

    Μόνο που ανέφερες όλα τα αρνητικά.

 11. η Dimi avatar
  η Dimi 07/04/2013 18:51:53

  Oύτε χρεωκοπία, ούτε κατήφεια, ούτε έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Οι κύριοι αυτοί 1,000,000,000,000 (1 Tρις Ευρώ) στην Ελλάδα χρωστούν.
  Οι Ελληνες, ΔΕΝ τους χρωστάμε δεκάρα τσακιστή!

  «Η Γερμανία είναι η αυτοκράτειρα των χρεοκοπιών και οι Έλληνες, αν ήξεραν τι δικαιώματα έχουν, και πόσα τους χρωστά η Γερμανία, θα είχαν πάρει και τα σώβρακα των Γερμανών». ~Albrecht Ritschl, Γερμανός Καθηγητής της Iστορίας της Oικονομίας, σε συνέντευξή του στο Der Spiegel, 7/2011.

  Οι Ελληνες λοιπόν, ξυπνήσαμε και τα αναγνωρισμένα Δίκαιά μας διεκδικούμε. Oχι, αύριο. Χθες! http://www.antinews.gr/2012/07/26/172316/

  • anideos avatar
   anideos @ η Dimi 07/04/2013 20:11:51

   Δηλαδη κοντα 10.000 σε καθε Ελληνα.
   Να παω αυριο το πρωι να εισπραξω;
   Μιας και βρησκομαι κοντα στο Βερολινο
   λεω να τους γλητωσω απ το τρεξιμο να ψαχνουν να με βρουνε...

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ anideos 07/04/2013 20:48:50

    Αυτά τα φαιδρά να πας να τα πεις στους απογόνους των σφαγιασθέντων που ζεσταίνουν μηχανές.

   • akenaton avatar
    akenaton @ anideos 07/04/2013 21:45:34

    Λάθος: 100.000 κολλαριστά μαι φρεντ το κεφάλι. Ίσα λίγο πιο κάτω από την εγγυημένη κατάθεση. Περνάς, τα παίρνεις και κατευθείαν στην Συνεργατική της Κύπρου για σιγουριά.

    • η Dimi avatar
     η Dimi @ akenaton 07/04/2013 22:23:35

     Οι Ελληνες είμαστε λαός που σέβεται και τιμά τους γονείς, τους νεκρούς, τους ήρωές του. Περίσσεψαν και απωθούν η ασέβεια και οι εξυπνακισμοί ορισμένων νεο-ελλήνων. Τι θα μπορούσαμε να πούμε εμείς, καθώς χρειάζονται όλα τα είδη των ανθρώπων για να γίνει αυτός ο κόσμος..

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ η Dimi 07/04/2013 22:02:56

   Ναόμι Κλάϊν: «Σας εκπαιδεύουν να αισθάνεστε ένοχοι»
   πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ/Πολιτική | Δημοσίευση: 02/10/2010 06:45 |

   Η διάσημη καναδέζα δημοσιογράφος και ακτιβίστρια, συγγραφέας του «Δόγματος του σοκ» που κατακρίνει τον «καπιταλισμό της καταστροφής», μιλάει για τον ρόλο του ΔΝΤ και τους κινδύνους για την Ελλάδα:

   «Σώσατε ΤΟ ΔΝΤ από τη χρεoκοπία»
   «Γιατί το κοστούμι του ΔΝΤ δεν προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε χώρας και είναι ίδιο για όλες;» ήταν μία από τις ερωτήσεις προς την κυρία Ναόμι Κλάϊν.

   «Πραγματικά δεν μπορώ να σας δώσω ξεκάθαρη απάντηση παραδέχεται με μια μικρή δόση ενοχής. Είναι απορίας άξιο πώς δεν κατάλαβαν ας πούμε ότι, καθώς η Ελλάδα δεν μπορούσε να προχωρήσει σε υποτίμηση, ο πληθωρισμός λογικά θα ανέβαινε. Υπάρχει επίσης και κάτι άλλο, προσθέτει. Μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2008, οι περισσότεροι ανέμεναν ότι το ΔΝΤ θα άλλαζε μυαλά. Περιμέναμε ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο θα υπερίσχυε του αμερικανικού. Τώρα γιατί δεν έγινε κάτι τέτοιο, παραμένει άγνωστο. Ίσως οι άνθρωποι του ΔΝΤ να έχουν πέσει όλα αυτά τα χρόνια σε μιά ιδεολογική παγίδα.

   Ωστόσο, όπως εξηγεί η κυρία Ναόμι Κλάϊν, μετά και την εμπειρία της Αργεντινής, το ΔΝΤ ήταν έτοιμο κυριολεκτικά να χρεοκοπήσει, τόσο ιδεολογικά όσο και χρηματικά. Σε αυτό είχε βοηθήσει και η οικονομική κρίση μετά το 2008. Μην ξεχνάτε ότι το ΔΝΤ είχε αναγκαστεί να πουλήσει ακόμη και χρυσό από τα αποθέματά του. Και βέβαια, η εικόνα του στον αναπτυσσόμενο κόσμο ήταν τόσο κακή που οι ηγεσίες των χωρών αυτών δεν ήθελαν να το δουν μπροστά τους. Τώρα όμως, επισημαίνει, «το ΔΝΤ βρήκε μια νέα «αγορά»: την Ευρώπη.
   Κατά έναν περίεργο τρόπο, σώσατε το ΔΝΤ από τη χρεοκοπία.»

   Παρακολουθώ από πολύ κοντά την ελληνική κρίση και φυσικά την παρέμβαση της τρόικας του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» λέει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» η κυρία Ναόμι Κλάϊν. «Αυτό που με εντυπωσίασε», σημειώνει, «ιδιαίτερα στην αρχή της κρίσης, ήταν ότι οι Ελληνες αντιστάθηκαν στα όσα πήγαιναν να τους επιβληθούν. Όταν μάλιστα και στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαμε τη κρίση με τις τράπεζες, επεσήμαινα το γεγονός αυτό σε αμερικανούς συνομιλητές μου».

   Μετά βέβαια το κλίμα σταδιακά άλλαξε. «Όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν, άρχισε η «εκπαίδευση». Κατ' αρχάς, το ΔΝΤ διέγνωσε ότι είστε άρρωστοι, ότι ο χαρακτήρας των Ελλήνων είναι άρρωστος. Και τώρα σας εκπαιδεύουν να αισθάνεστε ένοχοι γι αυτό που είστε. Πρόκειται για μια τακτική κοινωνικής παθολογίας, η οποία δεν περιορίζεται στην Ελλάδα. Επεκτείνεται και στις υπόλοιπες χώρες του μεσογειακού Νότου». «Πρόκειται», τονίζει η γνωστή συγγραφέας «για μια κλασική περίπτωση όπου οι κυβερνήσεις βρίσκουν το κατάλληλο άλλοθι. Αφού εμείς είμαστε ανίκανοι να τα καταφέρουμε μόνοι μας, ας φέρουμε κάποιους άλλους να το κάνουν για εμάς».

   Κατά μία έννοια, η περίπτωση της Ελλάδας είναι εμβληματική. Στη πορεία, ο στόχος από την παρέμβαση της τρόικας άλλαξε, υπογραμμίζει. Αν το δει κανείς σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν μιλάμε πλέον απλώς για την ιδιωτικοποίηση μεγάλων τομέων της οικονομίας. O σκοπός είναι η απενοχοποίηση των τραπεζών, η μεταφορά του βάρους της αποτυχίας από τους ώμους των ελίτ σε εκείνους των απλών ανθρώπων, λέει η κυρία Ναόμι Κλάϊν.

   Ο Γιώργος Ανδρέα Παπανδρέου, για πόσο καιρό ακόμα ελεύθερος θα κυκλοφορεί, θ' αερολογεί και θ' αμοίβεται με χρήμα του Ελληνα φορολογούμενου που στενάζει και συνθλίβεται στη μέγγενη ΔΝΤ που αυτός την Ελλάδα (και όχι μόνο), με δόλο έσυρε;

 12. Μαριος Σιδας avatar
  Μαριος Σιδας 07/04/2013 19:10:41

  Α! ειπα και γω. Γιατι νομιζα οτι προκειται περι αναπτυξης και τρομαξα

 13. Karenin avatar
  Karenin 07/04/2013 19:12:17

  Μετά απο σκληρές διαπραγματεύσεις η κυβέρνηση συμφώνησε να απολυθούν
  1000 υπάλληλοι επίορκοι που οι αποφάσεις εχουν τελεσιδικήσει. Ετσι ακριβώς μεταδίδεται η είοδηση....

 14. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 07/04/2013 19:14:27

  ΕΙΣΑΙ ΒΑΘΙΑ ΝΥΧΤΩΜΕΝΟΣ..........ΑΝ ΕΦΕΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΟ 2010 200ΧΙΛ.ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΕΙΣΕΛΘΟΝΤΕΣ.......Δ.Υ. ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΘΕΤΑ ΚΑΙ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΜΕΤΡΑ. ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΥ ΣΟΒΙΕΤ ΚΡΑΤΟΣ. ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΙΔ.ΤΟΜΕΑ ΑΝΑΠΤΥΣΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ. ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΟΠΑΔΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΟΠΑΣΟΚ ΤΟΥ ΒΑΘΕΩΣ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΤΑΣΕ ΩΣ ΕΔΩ.

  • leak avatar
   leak @ Σαρακατσανος 07/04/2013 21:44:57

   Φίλε μου, ειρωνικά μιλάω.
   Είμαι παθών ελεύθερος επαγγελματίας.
   Δεν έχω να προσθέσω τίποτα στα προφανή που λες, και συμφωνώ απολύτως.
   Το επόμενο δίλλημα είναι : να απολυθεί κανείς άχρηστος ΔΥ ή να κουρευτούν οι καταθέσεις? την απάντηση την φαντάζεσαι.

 15. Queen From The Black Side avatar
  Queen From The Black Side 07/04/2013 19:30:29

  Έχω την πίστη πως οι Έλληνες Κύπριοι θα βρουν την έξοδο σ΄αυτό το λαβύρινθο σύντομα και θα΄χουν το κουράγιο να τολμήσουν.
  Καλύτερα βέβαια, ν΄ανοίξουν πρώτοι το χορό οι φίλοι μας οι Ιταλοί......

 16. Queen From The Black Side avatar
  Queen From The Black Side 07/04/2013 19:41:20

  Σαν σήμερα 9 χρόνια πριν, 7 Απριλίου 2004 , ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προέτρεψε το λαό να ταχθεί ενάντια στο Σχέδιο Ανάν
  h**p://www.youtube.com/watch?v=aNZUm-VA9lo

 17. mara avatar
  mara 07/04/2013 20:08:03

  To πιθανότερο.

 18. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 07/04/2013 21:34:55

  Μερικές φορές εύχομαι η τρόικα να τραβήξει το σχοινί μέχρι εκεί που δεν παίρνει, μέχρι να σπάσει για να δούμε τι θα γίνει μετά.

  • Queen From The Black Side avatar
   Queen From The Black Side @ Γιώργος Αχαιός 07/04/2013 22:02:16

   Δεν πρόκειται να το τραβήξουν ώστε να σπάσει. Δεν αφήνει η Θείτσα που έχει εκλογές και θέλει ησυχία. Γι αυτό καλά θα κάνουμε να κερδίσουμε ότι περισσότερο μπορούμε (αν μπορούμε), ως τότε.

  • Storm1a1 avatar
   Storm1a1 @ Γιώργος Αχαιός 07/04/2013 22:13:23

   "Eυρώ πάση θυσία".

 19. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 07/04/2013 22:08:24

  Α μάλιστα! και περιμένουμε να συγκινηθεί η τριανδρία της καταστροφής μας. Μα καλά οριστικά και αμετάκλητα έλειψε η σοβαρότητα πια στον τόπο αυτό;

  • Queen From The Black Side avatar
   Queen From The Black Side @ Νίκος Αργεάδης 07/04/2013 22:33:51

   Πάει και η συγχώνευση Εθνικής - Eurobank. Ορέγονται να καταπιούν την Εθνική για ψίχουλα οι κανάγιες.

 20. akenaton avatar
  akenaton 07/04/2013 22:29:48

  Μην μπερδεύετε νεκρούς, γονείς και ήρωες με την απέραντη τιποτολογία ορισμένων. Σας βεβαιώνω, καμία σχέση. Φιλικά.

 21. ΕΠΙΔΕΞΙΟΣ avatar
  ΕΠΙΔΕΞΙΟΣ 07/04/2013 22:46:42

  Επειδή ο κόμπος έφτασε ή φτάνει στο χτένι σχετικά
  με τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ και την ΤΡΟΙΚΑ και επειδή κάποιοι
  εντός της Χώρας(η πληρωμένη Πέμπτη Φάλαγγα)άρχισαν
  ήδη το παιχνίδι της ΜΕΡΚΕΛ και των ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ
  περί διακοπής της χρηματοδότησης των Ελληνικών Τραπεζών
  τους υπενθυμίζω ότι ακόμα η Ελληνική Κυβέρνηση στις διασκέψεις
  κορυφής έχει το Δικαίωμα του ΒΕΤΟ.
  Αν λοιπόν την πιέσουν μπορεί να απαντήσει με το ΒΕΤΟ και να τινάξει
  στον αέρα όλη την Ευρωζώνη.
  Δεν ξέρω ποια κυβέρνηση θα φτάσει μέχρι εκεί αλλά όπως πάνε τα πράγματα
  ίσως το δούμε και αυτό.
  Χαμένοι είμαστε που είμαστε θα πάρουμε και άλλους μαζί.
  Άλλωστε ο ΣΑΜΑΡΑΣ στέλνοντας τους ΤΡΟΙΚΑΝΟΥΣ για διαπραγμάτευση
  στον ΤΣΙΠΡΑ κάτι θέλει να τους πει ή και να τους απειλήσει.

 22. ένας παλιός φίλος avatar
  ένας παλιός φίλος 07/04/2013 23:10:46

  "Το εύδαιμον το ελεύθερον, το δ’ ελεύθερον το εύψυχον."
  μτφρ: ευδαίμονες είναι οι ελεύθεροι και ελεύθεροι είναι οι γενναίοι
  Θουκυδίδης "Επιτάφιος Περικλέους"

 23. λαλακης avatar
  λαλακης 07/04/2013 23:16:20

  Το ευρω ειναι μη λειτουργικο εξωπραγματικο νομισμα αφου η ιδια
  η ΕΕ δεν αποτελει ενιαιο κρατος οπως οι ΗΠΑ και στην ουσια
  δεν υπαρχει ευρωπαικη οικονομικη πολιτικη αλλα εραστεχνισμοι
  και επικυνδυνα πειραματα.
  Η Ελλαδα ειτε θα αναγκαστει να βγει απο την ευρωζωνη εντος
  διετιας ειτε θα πρεπει ( επιτελους) να βαλει χερι στις παθογενειες
  δηλ να απομακρυνθουν 300.000 ΔΥ , να κοπουν διπλες συνταξεις
  προωρες συνταξιοδοτησεις, να εξαλειφθει η γραφειοκρατια κλπ
  Οι μισθοι στον ιδ τομεα και 1 ευρω την ημερα να γινουν επενδυσεις
  δε θα ερθουν , αν ηταν ετσι στην Σιερρα Λεονε , το Μαλαουι
  τη Ζαμπια θα ετρεχαν ολοι οι επενδυτες και ομως αυτο δε συμβαινει
  καθως υπαρχει και εκει τεραστια διεφθορα , πολιτικη ασταθεια
  θεριζει η εγκληματικοτητα και η πεινα.
  Η λυση βρισκεται οχι στο μισθολογικο κοστος αλλα στη μειωση
  του δημοσιου , τη λειτουργια του ανταγωνισμου την καταργηση
  των υπερβολικων φορων κλπ
  Πραγματα που οι κυβερνωντες δε θελουν να κανουν.

 24. Dal avatar
  Dal 07/04/2013 23:58:21

  ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΒΑΝΕ
  Με αποστόμωσες πάλι. Τι να πώ εαν θεωρείς ότι με αυτά απαντάς πάω πάσο .Απάντηση δεν υπάρχει γιατί ούτε με την ολοκλήρωση η ΕΖ θα καταστεί βέλτιστη, ούτε την κυριαρχία της χώρας μας διασφαλίζει , και με την πτώχευσή της που είναι αντε πόρτας. Για δημοκρατία δεν συζητάμε απαγορεύεται δια ροπάλου. Ετοιμάσου αυτά που έχουμε να δούμε δεν θα είναι τίποτε από αυτά που είδαμε. Και όλα για αυτήν την επιμονή στο καταραμένο αυτό νόμισμα και σε ένα όραμα που που καταρρέει. Άντε και στην υγειά μας γιατί είναι και αργά.

 25. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 08/04/2013 01:31:23

  Πάντως, είναι μια παρηγοριά να βλέπεις πόσοι συζητούν, πλέον, σοβαρά την εναλλακτική της δραχμής. Πίσω στο 2010, ένοιωθα μοναξιά, προτείνοντας άμεση και εν μιά νυκτί επιστροφή στην δραχμή και έλεγχο στην μεταφορά κεφαλαίων, ενώ τώρα, ακόμα και ο Χότζας παραδέχεται ότι έπρεπε να γίνουν τεράστιες μεταρρυθμίσεις πριν μπούμε στο ευρώ.
  Το αστείο είναι ότι, τώρα πλέον, που η Ελλάδα έχει "στραγγίσει", δεν είμαι ούτε εγώ σίγουρος ότι θα είναι λιγότερο οδυνηρή η συνέχεια με δραχμή. Ίσως, η σωστή λύση να είναι η επιτάχυνση/εξορθολογισμός της "εσωτερικής υποτιμήσεως" με (καταιγιστικά όμως) αγορανομικά μέτρα εφ'όλων των επαγγελμάτων κατά παρέκκλισιν και με συναίνεση της ΕΕ (όπως συναίνεσε σε παρεκκλίσεις και στην Κύπρο).

  • Φοιτητης avatar
   Φοιτητης @ ΠΗΛΕΑΣ 09/04/2013 19:44:07

   Συμφωνω 100% σε ολο το σχολιο.

   Για τα αγορανομικα μετρα αναφερεσαι στην θεσπιση ανωτατων τιμων για να αναγκασεις την μεταφορα των μειωσεων μισθων στις τιμες, σωστα;

 26. Hawk avatar
  Hawk 08/04/2013 12:33:27

  Στο τέλος με τον σύριζα θα αναγκαστεί να συνομιλεί η τρόϊκα και δεν τους καίγεται καρφί αν θα είναι ο Στουρνάρας ή ο Μηλιός ή όποιος άλλος, τα λεφτά τους θέλουν, τα άλλα είναι παραμυθάκια της χαλιμάς.

 27. η Dimi avatar
  η Dimi 08/04/2013 14:25:07

  Σύριζα και η φυλλάδα του Αυγή, είναι ΕΝΑΝΤΙΟΝ της μίας και μοναδικής στον κόσμο, Ελληνικής Μακεδονίας. Αμφότεροι, ανερυθρίαστα κι ενδοτικά, έχουν ήδη αναγνωρίσει τα σκόρπια-τόπια ως «κράτος της μαϊμούς». Όσοι λοιπόν ορέγονται Σύριζα, για να πήξουμε στη μπούρκα και όχι μόνο, να έχουν υπόψη τους ότι δυστυχώς γι αυτούς, υπάρχουν ακόμα πολλοί ενεργοί Ελληνες Πολίτες με δυνατή μνήμη και κριτική σκέψη.

  «Παραιτούμαι, επειδή αρνούμαι
  ν’ αναγνωρίσω στους Σκοπιανούς
  το δικαίωμα ν’ αποκαλούνται Μακεδόνες.»
  ~Αντώνης Σαμαράς, ΥΠΕΞ (21-10-1992)

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ η Dimi 08/04/2013 16:20:14

   'Ελα όμως που, σήμερα, ο Σαμαράς ηγείται κόμματος κοσμοπολιτικού, με ανερυθρίαστη αδιαφορία για την εθνική μας αξιοπρέπεια! Έλα όμως που, πολλοί απ'όσους το στελεχώνουν (δείχνουν ότι) θα προτιμούσαν να μην έχουν γεννηθεί Έλληνες! Ευρώπη, τσιφτετέλι και αμερικανιές (και δανεικά) δώσ'τους και πάρ'τους το μυαλό. Ελλάδα και υπόμνηση ευθύνης δώστους και πφφφ, έκφραση αποδοκιμασίας!

 28. Μερκελικος avatar
  Μερκελικος 08/04/2013 15:07:31

  Πρεπει να ειμεστε ψυχραιμοι, εδω που φτασαμε δεν μπορουμε να κανουμε πισω τωρα.

 29. η Dimi avatar
  η Dimi 08/04/2013 23:06:15

  Όταν το 30% της αποχής (Το Πρώτο Κόμμα) 2 (Δύο) φορές προτίμησε αντί για Κάλπες τις παραλίες. Όταν όλοι ΔΕΝ έδωσαν «Τη Δύναμη ενός Έθνους Για να Σωθεί η Πατρίδα». Όταν οι αδιάφοροι οκνηροί, πεδίο δράσης λαμπρό άφησαν στους λαθραίους-ψηφοφόρους-γλάστρες, Μετά Χαράς «να ψηφίσουν»(*) αυτοί για τους οκνηρούς, Χωρίς αυτούς, και μαζί μ αυτούς, όλοι εμείς που ως οφείλαμε, το υπέρτατο Εκλογικό μας Εθνικό Δικαίωμα ασκήσαμε, είμαστε τώρα υποχρεωμένοι να συρόμεθα από το διαλυμένο κάρο της οκνηρίας τους. Τι απαιτούν τώρα όλοι αυτοί που ΔΕΝ ψήφισαν;; Ανύπαρκτα μαγικά ραβδιά, και μαθητευόμενους μάγους, βεβαίως. Ομως, αντί εμμονικών απαιτήσεων, όψιμης θλίψης, μαγικών ραβδιών και μάγων, όσοι ΔΕΝ ψήφισαν, ας σοβαρευτούν κι ας αναλογιστούν το δικό τους μερτικό ευθύνης, για τη σημερινή κατάσταση. Κατά τη γνώμη μου, όπου υπάρχει πολυφωνία συνυπάρχει η κακοφωνία. Αυτό το έκτρωμα της τριτοκομματικής, ΔΕΝ προήλθε από παρθενογένεση. Απότοκο της τραγικής ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ του Εκλογικού Σώματος, Είναι. Προσωπικά, με τίποτα στο κόσμο, δεν θα ήθελα να ήμουν σήμερα, στη θέση του Ελληνα Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά.

  (*) «Την επανάληψη των εκλογών όπου ψήφισαν αλλοδαποί ζητούν βουλευτές της ΝΔ» (απόσπασμα)
  πηγή: Eλληνική Αφύπνιση | Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013 |
  12:02:00 μ.μ.

  Με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας 460/2013 «Ιθαγένεια τέκνων αλλοδαπών και δικαίωμα του Εκλέγειν και Εκλέγεσθαι στις Δημοτικές εκλογές», κρίθηκαν σχεδόν ομόφωνα αντισυνταγματικές οι διατάξεις του Ν. 3838/2010 (νόμος Ραγκούση) που έδωσαν το Δικαίωμα του Εκλέγειν και Εκλέγεσθαι στους αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα με τη χορήγηση ιθαγένειας».

  Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ακόμη ότι η πολιτογράφηση που προβλέπει ο Ν. 3838/2010 γίνεται με βάση τυπικές προϋποθέσεις, όπως είναι ο χρόνος νόμιμης διαμονής του αιτούντος αλλοδαπού ή της οικογένειάς του, φοίτηση σε ελληνικό σχολείο επί ορισμένο χρόνο, κ.ά. και χωρίς να γίνεται εξατομικευμένη κρίση. Δηλαδή, προβλέπεται χορήγηση ιθαγένειας χωρίς να εξετάζεται αν υπάρχουν πραγματικοί δεσμοί του αλλοδαπού που υποβάλλει την αίτηση με το Ελληνικό Εθνος.

  Στις τελευταίες Δημοτικές εκλογές του 2010 συμμετείχαν αλλοδαποί και υπήκοοι τρίτων χωρών που διαμένουν στην Ελλάδα, μέσω της χορήγησης ιθαγένειας, βάσει της με Αριθ. Πρωτ.: 24592/ 7-5-2010 εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών «Άσκηση του δικαιώματος του Εκλέγειν και Εκλέγεσθαι από τους ομογενείς και τους νομίμως διαμένοντες υπηκόους τρίτων χωρών για την ανάδειξη των αιρετών οργάνων της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης».

  Όμως με την απόφαση του ΣτΕ 460/2013 «Ιθαγένεια τέκνων αλλοδαπών και Δικαίωμα του Εκλέγειν και Εκλέγεσθαι στις Δημοτικές εκλογές», χαρακτηρίζεται ότι «οι διατάξεις του ν. 3838/2010 δεν είναι σύμφωνες προς το Σύνταγμα».

  Ως εκ τούτου, σε όσους Δήμους κρίθηκε το αποτέλεσμα με διαφορά η οποία είναι μικρότερη από τους παράνομα συμμετέχοντες εκλογείς τρίτων χωρών ή, με οριακή πλειοψηφία, πρόκειται για ξεκάθαρη αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος και της γενικής βούλησης των εκλογέων και, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, θα πρέπει να επαναληφθούν οι εκλογές της Β' Κυριακής».

 30. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 09/04/2013 13:00:38

  Να μάθει η κυβέρνηση να κυβερνάει. Αυτό δεν αντέχει η ελληνική κοινωνία πλέον.
  Την ακυβερνησία των τελευταίων 30 χρόνων.
  Να τελειώνουμε με την ανεπάρκεια που την αναγάγουμε σε πατριωτικό ιδεώδες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.