#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/07/2011 19:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαμαράς: λύση με ευρωομόλογο και επαναγορά ομολόγωνΟ Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αύριο, η ηγεσία της Ευρώπης οφείλει να δείξει αποφασιστικότητα για την οριστική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, όχι να παρατείνει την αστάθεια των αγορών.

Γιατί, όσο παρατείνεται η αστάθεια, τόσο διογκώνεται η αποσταθεροποίηση.
Οφείλει ακόμα να βοηθήσει έμπρακτα τα κράτη μέλη που έχουν πρόβλημα και για λόγους αλληλεγγύης, αλλά και γιατί διαφορετικά μεγαλώνει ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής.

Η συμμετοχή των ιδιωτών στο ρίσκο του κρατικού δανεισμού ήταν μια λαθεμένη επιλογή εξ αρχής. Που εκτόξευσε το κόστος δανεισμού για τις ασθενέστερες χώρες και μεταδίδει ακόμα την κρίση παντού.

Η “επιλεκτική χρεοκοπία” δεν είναι λύση. Είναι αυτό που πρέπει να αποφύγουμε! Γιατί επιδεινώνει τα προβλήματα ρευστότητας χωρών, όπως η Ελλάδα. Και οδηγεί σε τεράστια αβεβαιότητα και σίγουρη επιδείνωση.

Γι' αυτό και ο ίδιος ο κ. Τρισέ προειδοποιεί να μην υπάρξει “επιλεκτική χρεοκοπία”.
Λύσεις υπάρχουν. ​

Υπάρχει πάντα η λύση του ευρω-ομόλογου, ώστε χώρες που έχουν πρόβλημα να ξεπληρώσουν με ευνοϊκότερους όρους τα δάνειά τους και να γίνει το χρέος τους βιώσιμο.

Το ευρω-ομόλογο θα επιτρέψει αισθητή μείωση επιτοκίου και επιμήκυνση αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, χωρίς να υπάρξει “επιλεκτική χρεοκοπία”.

Και βραχυχρόνια, υπάρχει η λύση της επαναγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, που θα επιφέρει μείωση του δημόσιου χρέους, επίσης χωρίς να προκαλέσει “επιλεκτική χρεοκοπία”.

Οι λύσεις αυτές είναι, ήδη, στο τραπέζι.

Πέρα απ' όλα αυτά όμως, υπάρχει η ανάγκη αναπτυξιακής τόνωσης των χωρών της περιφέρειας, που βουλιάζουν στην ύφεση. Ιδιαίτερα η Ελλάδα δεν ζητά “χαριστική μεταχείριση”.

Ζητά την ευκαιρία για Επανεκκίνηση της Οικονομίας της, ώστε να μπορέσει να φανεί συνεπής και στις υποχρεώσεις της.

Χωρίς Επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, όσο κι αν αλλάξουν οι όροι του δανεισμού της, η χώρα μας δεν πρόκειται να βγει από την κρίση».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. NEOTERA avatar
  NEOTERA 20/07/2011 21:54:04

  Το πρόβλημά μας δεν είναι το χρέος και τα ελλείματα αλλά το έλλειμμα ηγεσίας της ελλαδάρας πρώτα και των άλλων μετά.
  Κάκιστη υπηρεσία προσφέρει ο γιωργάκης μας που τρέχει στας ευρώπας και μπλέκεται έτσι στα πόδια των μεγάλων γιατί το αποτέλεσμα είναι δεδομένο. "ΚΛΩΤΣΙΑ" . Γινόμαστε έτσι μέρος του γενικότερου τιτάνιου προβλήματος της κόντρας δολάριου με ευρώ. Για να υπηρετήσει το αφεντικό του τον Ομπάμια χώνεται στη Μέρκελ βάζοντας, άκουσον-άκουσον "κόκκινες γραμμές" για το ποιοί θα μας δανείσουν. Δεν αποδέχεται λέει δανεισμό από τους τραπεζαλήτ, μόνο τα κράτη που τά 'χει για φούντο η Παγκόσμια Διακυβέρνηση χωθούν στο βαρέλι δίχως πάτο των χρεών .... ))
  Αντί να αποτραβηχτούμε σιωπηρώς ζητώντας συγνώμη για μια προσωρινή σταση πληρωμών και να ασχοληθούμε με τα του οίκου μας πάμε να δαγκώσουμε τους γερμανούς, ή τους ρωσους προηγουμένως...

 2. StarPowerNone avatar
  StarPowerNone 20/07/2011 22:33:01

  Σήμερα η έγκριτη εφημερίδα, New York Times, σε κύριο άρθρο της με τίτλο «Europe at the Brink», αναφέρεται στην Ευρωπαϊκή οικονομική κρίση και επικρίνει τις πολιτικές του μνημονίου που οδήγησαν την Ελληνική οικονομία στην δυσβάσταχτη ύφεση. Συνεχίζοντας ο εκδότης προτείνει την αλλαγή οικονομικής φιλοσοφίας και την προώθηση μέτρων που θα βγάλουν την Ελληνική οικονομία από το τέλμα και θα φέρουν ταχύτερους αναπτυξιακούς ρυθμούς. Η ανάλυση και οι προτάσεις των ΝΥΤ, ταυτίζονται με τις σταθερές θέσεις και προτάσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κυρίου Αντώνη Σαμαρά.
  Φυσικά τα ελληνικά ΜΜΕ αγνόησαν το σημαντικό αυτό άρθρο, το οποίο μάλλον διέφυγε και της προσοχής της Συγγρού. Συνολικά, στην σημερινή τους έκδοση, οι New York Times, συμπεριέλαβαν περισσότερα από έξι άρθρα αφιερωμένα στην Ευρωπαϊκή και στην Ελληνική οικονομική κρίση. Μεταξύ αυτών και άρθρο γνώμης του γνωστού και μη εξαιρετέου σχολιαστή και συγγραφέα Thomas Friedman.
  Ιδού το κύριο άρθρο:
  http://www.nytimes.com/2011/07/20/opinion/20wed1.html?_r=2&nl=todaysheadlines&emc=tha211

 3. Twins avatar
  Twins 21/07/2011 01:10:56

  Τους Γερμανούς τους ρώτησε για το Ευρομόλογο ή τα λέει μόνος του ;
  Με τι χρήματα θα επαναγοράσουμε τα ομόλογα, με το πλεόνασμα του προυπολογισμου ;

  • EU avatar
   EU @ Twins 21/07/2011 01:29:16

   Γρήγορα τα αντανακλαστικά, για twins, αλλά χωρίς ουσία.

   Επειδή έχουν αποκαλυφθεί οι συστημικές αδυναμίες της ευρωζώνης που συντηρούν και βαθαίνουν την κρίση χρέους στα κράτη-μέλη της, είναι φανερό πλέον και στους ίδιους τους Γερμανούς ότι είναι πρός το συμφέρον τους να δώσουν συστημική λύση αλλάζοντας τους κανόνες του παιχνιδιού. Επειδή δεν θέλουν να αυξήσουν δραματικά τον κοινοτικό Π/Υ δημιουργώντας δημοσιονομική ένωση, η αμέσως επόμενη λύση είναι τα ευρωομόλογα (με όρους και προϋποθέσεις φυσικά).

   Τα ομόλογα θα αγορασθούν με πράξεις του EFSF στη δευτερογενή αγορά, όχι από τον Π/Υ μας.

   Twins, θα μπορούσε ένας από τους δίδυμους να διαβάζει και λίγο πριν βιαστεί να λοιδορήσει τις απόψεις Σαμαρά.

   • Twins avatar
    Twins @ EU 21/07/2011 02:18:22

    Το ευρομόλογο ήταν από της αρχή μια από τις Ελληνικές προτάσεις αλλα σταθερά το απέρριπταν οι Γερμανοί, οι οποιοί δεν θέλουν να εγγυηθούν δικό μας χρεός, και δεν τους αδικώ σε αυτό.
    Ο ηθικός κίνδυνος (moral hazzard) ειναι τεράστιος να έχουν το πράσινο φώς οι χώρες να παρεκτρέπονται, οπότε θα πρέπει να υπάρχει κάτι να το αντισταθμίσει.

    Όσο για την αγορά ομολόγων αυτό έπρεπε να το κάνουμε από την πρώτη μέρα και σίγουρα τώρα με το spread στο ~1500. Το κακό ειναι οτι αυτό πρέπει να γίνεται σταθερά και στα μουλοχτα γιατί εαν το ανακοινώσουν το ώφελος θα ειναι μικρό

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ EU 21/07/2011 11:24:38

    Δεν έχει νόημα η επαναγορά ομολόγων από το EFSF, αν ο στόχος είναι η μείωση του χρέους. Πάλι θα οφείλονται από την Ελλάδα τα ποσά των ομολόγων. Επαναγορά έχει νόημα μόνον από την ίδια την Ελλάδα. Με λεφτά που δεν έχει αυτή τη στιγμή και που, φυσικά, θα πρέπει να της δώσουν άλλοι (το EFSF ή οποιοσδήποτε άλλος), με όρους προφανώς επαχθέστερους από αυτούς στους οποίους στηρίζονται τα ίδια τα ομόλογα.

 4. evro-skeptikos avatar
  evro-skeptikos 21/07/2011 03:58:35

  To evro-omologo einai lysi makroxronia pou xreiazetai megali proetoimasia giati, opos tha eprepe na gnorizei o arxigos tis ND, den einai themito na plironoun alloi (oi Germanoi, Ollandoi, klp) me afximeno kostos daneismou gia tis xores tous gia ta elleimata mas (kai ton ypoloipon yperxreomenon oikonomion)... Kai poia sigouria mporei na prosferei (xoris thesmothetimenous dimosionomikous kanones) oti oi favloi politikoi kai to spatalo kratos mas den tha synexizoun na xodevoun aperiorista me daneika apo evro-omologa? Den ta exetazoun oi "xenoi" afta k. Samara? Perimenane ti magiki lysi tou Pasok kai tis ND? Oso gia tin epanagora omologon, einai OK theoritika alla to ofelos gia tin perikopi tou xreous tha einai periorismeno giati me tis mazikes kai "polydiafimismenes" exagores tha afxithoun oi times ton omologon... As dexthei tin pragmatikotita tis xreokopimenis oikonomias o k. Samaras kai as diekdikisei gia tin xora organomeni anadiarthrosi (perikopi) tou xreous me parallili prostasia ton ellikon trapezon. As min kryvetai piso apo ti skia tou...

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ evro-skeptikos 21/07/2011 11:26:59

   Το ζήτημα δεν είναι αν είναι θεμιτό, το ζήτημα είναι ότι για να μην ξοδεύουν απεριόριστα οι "κακές" χώρες με τις πλάτες άλλων, θα πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός ελέγχου του τι ακριβώς ξοδεύουν. Δηλαδή: Ένας μηχανισμός υπερκρατικής οικονομικής διακυβέρνησης.

   Σας θυμίζει κάτι αυτό; Ναι, το ευρωομόλογο είναι η ασφαλέστερη οδός προς μία ευρωπαϊκή και, κατ' επέκταση, παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση.

   Αυτός είναι ο βασικότερος λόγος για τον οποίον ο Πρόεδρος θα έπρεπε να μην υποστηρίζει μια τέτοια ιδέα.

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 21/07/2011 10:27:05

  Τελικά, φαίνεται πώς ο πρόεδρος είναι εντελώς "δικός μας".
  Τρισέ, Τρισέ, σκίσ' τους το χασέ !

 6. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 21/07/2011 10:41:14

  Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω την τοποθέτηση περί "επαναγοράς ομολόγων". Για να γίνει αυτή, πρέπει να υπάρχει μετρητό. Και μετρητό για να βρούμε, πρέπει να μας το δανείσουν οι ξένοι. Οι αγορές είναι (επί του παρόντος και θεωρητικώς...) κλειστές, άρα, από πού εννοεί ο Αντώνης ότι θα βρούμε ρευστό για επαναγορά; Θα μας το δανείσουν με Μνημόνια οι εταίροι μας και το ΔΝΤ; Το ζήτημα είναι μια οριακή μείωση του χρέους ή η απεμπόληση των επαχθών όρων;

  Και κάτι ακόμη: Όσο υπάρχουν τα ελληνικά ομόλογα, τόσο και υπάρχει διαπραγματευτική δύναμη της χώρας μας ("μη με αφήσετε να καταρρεύσω, διότι αλλιώς θα σας πάρω μαζί μου). Αν μειωθούν τα υπάρχοντα ομόλογα με επαναγορά, τότε πώς στο καλό θα βρούμε διαπραγματευτική ισχύ; Και πώς θα επαναδιαπραγματευτεί τότε το Μνημόνιο ο Πρόεδρος της ΝΔ ως αυριανός πρωθυπουργός με λιγότερη διαπραγματευτική ισχύ;

  Για το θέμα του ευρωομολόγου έχω εκφράσει πολλές φορές την κάθετη διαφωνία μου. Βασίζεται στη λογική που μας πέταξε έξω από τις αγορές: Στη λογική δηλαδή ότι "η Ελλάδα δεν μπορεί να δανεστεί μόνη της" και συνεπώς "χρειάζεται δεκανίκια". Είτε Μνημόνια λέγοντα τα δεκανίκια, είτε ευρωομόλογο, το αποτέλεσμα είναι το ένα και το αυτό: η άρση της χρηματοπιστωτικής μας ανεξαρτησίας.

  Αντιλαμβάνομαι ότι ο Πρόεδρος αναζητεί διεθνείς συμμαχίες, όμως κατά τη γνώμη τις αναζητεί σε λάθος χώρο. Υπέρ του ευρωομολόγου είναι Γαλλία και ΗΠΑ, κατά η Γερμανία. Δεν είναι από φιλογερμανισμό που θέλω εδώ τη συμμαχία της Γερμανίας και όχι της Γαλλίας ή των ΗΠΑ, αλλά αυτή τη στιγμή η Γερμανία είναι η μόνη από τους εταίρους μας που έχει στρατηγικό συμφέρον να σταθούμε στα πόδια μας ως ανεξάρτητο, χρηματοπιστωτικά, κράτος και πάλι. Άρα, δεν πρέπει να θέλουμε ευρωομόλογο, αλλά έξοδο στις αγορές και πάλι με τις δικές μας δυνάμεις. Και αυτό η μόνη που το ήθελε να συμβεί με κάθε τρόπο είναι η Γερμανία. Άλλο ότι την έχουμε πείσει ότι είναι τάχα "αδύνατον"... Για να βγει κάποιος να πει στην κυρα-Μέρκελ και στον Βέμπερ ότι "εγώ θέλω η Ελλάδα να ξαναβγεί ΑΥΡΙΟ στις αγορές, ακόμη και με τεράστιο επιτόκιο", να δείτε πόσο θα αλλάξει το κλίμα...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Επώνυμος 21/07/2011 10:55:12

   Πιθανότατα κατέληξαν στην επέκταση αρμοδιοτήτων του προσωρινού μηχανισμού (ΕFSF), ο οποίος θα δώσει στην Ελλάδα πρόσθετο δανεισμό για πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Το πρόγραμμα θα κλιμακωθεί για 2 - 3 χρόνια. Ίσως χρηματοδοτηθεί από έκτακτο πανευρωπαικό τραπεζικό φόρο, ίσως από ειδικές σειρές "ευρω"ομολόγων που θα εκδόσει, όπως έκανε ήδη για την Ιρλανδία.
   Θα δούμε όμως τι πωλητές ομολόγων θα "βγούν" στη δευτερογενή και σε ποιές τιμές.
   Άλλη πιθανότητα είναι ο προσωρινός μηχανισμός (ΕFSF) ν' ανοίξει, κατά τα πρότυπα του ΔΝΤ, και "ευέλικτες γραμμές χρηματοδότησης" (flexible lines) για τις 3 χώρες που είναι στο μηχανισμό στήριξης. Οι "γραμμές" θα μπορούν να ενεργοποιούνται ακόμη και προληπτικά για την περίπτωση Ισπανίας και Ιταλίας. Έτσι σκοπεύουν να πιέσουν προς τα κάτω και τα δικά τους επιτόκια δανεισμού , τα οποία προσέγγισαν ήδη το όριο βιωσιμότητας 7 %.

 7. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 21/07/2011 19:22:26

  Μπράβο στον Σαμαρά. Αυτή είναι μια έντιμη λύση. Αν την αρνηθούν γερμανοί και γάλλοι πυροβολούν τον ίδιο τους τον εαυτό και αποδυναμώνουν το ευρώ έναντι του δολαρίου. Το θέλουν αυτό;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.