#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/02/2013 19:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαμαράς: η ΑΟΖ αναβαθμίζει το γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας(Ανανεωμένο) Σαφείς αιχμές κατά της τουρκικής ηγεσίας για την προκλητική τους στάση στο θέμα των ερευνών στο Αιγαίο και της υφαλοκρηπίδας, άφησε ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε συνέδριο για την ενέργεια. Ο Αντ. Σαμαράς, λίγες ημέρες πριν το ταξίδι του στην Τουρκία, ουσιαστικά κάλεσε την Άγκυρα να τα... πουν με βάση το Διεθνές Δίκαιο και να αφήσουν τους περιττούς τσαμπουκάδες, ειδικά μετά την κατάθεση της ρηματικής διακοίνωσης στον ΟΗΕ.

«Εξηγήσαμε ότι αυτός ο χώρος, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας βρίσκεται μέσα στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Η Άγκυρα απάντησε ότι διαφωνεί με αυτή μας τη θέση. Και επικαλείται επίσης το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας» ανέφερε ο κ. Σαμαράς και διευκρίνισε: «με μια μικρή διαφορά όμως: Εμείς το επικαλούμαστε, ενώ το έχουμε υπογράψει, ενώ η απέναντι πλευρά το επικαλείται χωρίς να το έχει υπογράψει»! Και συνέχισε: «Αλλά ο καλύτερος τρόπος να λυθούν διαφορές είναι με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Εξ άλλου, το Δίκαιο της Θάλασσας, κερδίζει έδαφος συνεχώς όπως και η αποδοχή του και η ισχύς του. Αφού και μεγάλες χώρες που δεν το έχουν υπογράψει ακόμα, όπως οι ΗΠΑ, προσανατολίζονται πλέον στην κατεύθυνση της τελικής επικύρωσής του» υπογράμμισε.

Σαφέστατη η αιχμή του κατά της κυβέρνησης Ερντογάν που επιδιώκει τετελεσμένα τα οποία δε βασίζονται στο διεθνές δίκαιο.

Από την άλλη ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη συμμαχιών με σκοπό τη βέλτιστη αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων:

«Από το Δίκαιο της Θάλασσας, η σημασία της Ελλάδας κερδίζει έδαφος στους νέους ενεργειακούς χάρτες που δημιουργούνται. Κι αυτό οφείλουμε να το εκμεταλλευτούμε με βήματα αποφασιστικά, σίγουρα, σταθερά, σε στενή συνεννόηση με τους εταίρους μας, με τους συμμάχους και με κάθε ενδιαφερόμενο» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Με όλες τις δυνατές συμμαχίες. Και με όλες τις πρόσφορες συνέργιες. Κι αυτός ακριβώς είναι ο σχεδιασμός μας».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον γεωστρατηγικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στους δρόμους της ενέργειας: «Οποιαδήποτε χώρα μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο είτε στην ασφαλή διακίνηση είτε στη διαφοροποίηση των πηγών αυτομάτως αναβαθμίζει και τον γεωπολιτικό της ρόλο" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας η αναβάθμισή της συνιστά και την αναβάθμιση της Ευρώπης.

Παράλληλα, τόνισε ότι "η Ελλάδα κάθεται πάνω στους δρόμους ανεφοδιασμού της Ευρώπης σε πετρέλαιο και αέριο» και επισήμανε ότι «τώρα που φημολογείται έντονα πως υπάρχουν και ενεργειακοί πόροι επί της ελληνικής υφαλοκριπίδας, ο ρόλος της Ελλάδας αναβαθμίζεται».

Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε πως η χώρα μας έχει ήδη έναν υψηλό ρόλο στη διακίνηση και πως πρέπει αυτό να γίνει πράξη, εξέφρασε δε  την αισιοδοξία του πως θα παίξει και σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη νέων πηγών ενέργειας.

Με στόχο την ενεργειακή αυτάρκεια της Ευρώπης ο κ. Σαμαράς τόνισε πως " η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο κλειδί σε αυτό το πρόβλημα"  καθώς υπάρχουν πολύ σημαντικά κοιτάσματα.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Πρωθυπουργού στο Συνέδριο του ΙΗΤ για την Ενέργεια

Κυρίες και κύριοι

Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα να χαιρετήσω το σημερινό Forum που διοργανώνει το International Herald Tribune στην Ελλάδα για την Ενέργεια. Αληθινά πολύ επίκαιρο Συνέδριο, τη σωστή στιγμή και στο σωστό σημείο! Και η θεματική ενότητα που θα ακολουθήσει αμέσως – «Ενέργεια η  Περιφερειακή Γεωπολιτική» – πράγματι, εξαιρετικού ενδιαφέροντος.

Θα ήθελα μόνο να κάνω μερικές επισημάνσεις:

Η βασική γεωπολιτική διάσταση της ενέργειας είναι η, βέβαια, η ασφάλεια.

--Ασφάλεια στις προμήθειες, με άλλα λόγια διαφοροποίηση πηγών.

--Και ασφάλεια στη μεταφορά ενεργειακών πόρων.

-- Αλλά ο πρωταρχικός παράγοντας ενεργειακής ασφάλειας είναι να υπάρχει υψηλός βαθμός αυτάρκειας σε ίδιους πόρους

Οποιαδήποτε χώρα μπορεί να παίξει ρόλο είτε στην ασφαλή διακίνηση των ενεργειακών πόρων, είτε στη διαφοροποίηση πηγών, είτε στον εμπλουτισμό των διαθέσιμων ενεργειακών αποθεμάτων, αναβαθμίζει το γεωπολιτικό ρόλο της.

Ειδικότερα στην Ευρώπη, όπου υπάρχει υψηλά κατανάλωση ενέργειας αλλά πολύ χαμηλός βαθμός ενεργειακής αυτάρκειας, οποιαδήποτε χώρα-μέλος συμβάλει στην διαφοροποίηση πηγών, αλλά και στην ανακάλυψη νέων πηγών που θα αυξήσουν την αυτάρκεια ολόκληρης της Ευρώπης σε ενέργεια αναβαθμίζεται η ίδια, αλλά και ενισχύει την Ευρώπη συνολικά.

Αρκεί, λοιπόν, να ρίξετε μια ματιά στον χάρτη για να διαπιστώσετε, ότι η Ελλάδα, που μαζί με την Κύπρο, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «κάθεται» κυριολεκτικά πάνω στους κύριους δρόμους ανεφοδιασμού ολόκληρης της Ευρώπης σε πετρέλαιο. Και της Νότιας Ευρώπης σε φυσικό αέριο…

Και τώρα που ενεργειακοί πόροι έχουν ήδη ανακαλυφθεί στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες - στις ΑΟΖ - της Κύπρου και του Ισραήλ, αλλά φημολογείται με υψηλό βαθμό βεβαιότητας, ότι υπάρχουν και επί της ελληνικής

 

υφαλοκρηπίδας στη νότιο-ανατολική Μεσόγειο, ο ρόλος και η σημασία της Ελλάδας πολλαπλά αναβαθμίζονται.

Ξέρετε, παλαιότερα υπήρχε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, αν μεγαλύτερη πολιτική σημασία έχουν οι πηγές των πρώτων υλών ή η διακίνησή τους. Κι αν, από γεωπολιτική άποψη, είναι σημαντικότερος ο ρόλος αυτών που τις παράγουν ή αυτών που διασφαλίζουν τους δρόμους της μεταφοράς τους.

Στην περίπτωση της Ελλάδας αυτή η συζήτηση δεν έχει πια πολύ σημασία.

-Γιατί έχουμε ήδη υψηλό δυνητικό ρόλο στην διακίνηση. Κι αυτό τον «δυνητικό» ρόλο πρέπει να τον κάνουμε «πραγματικό»…

Αλλά σύντομα η Ελλάδα θα διαδραματίσει ρόλο σπουδαίο και στην παραγωγή ευρωπαϊκών ενεργειακών πηγών.

Άρα μπορούμε να κάνουμε και τα δύο: Τη διεθνή διακίνηση και την παραγωγή-εξαγωγή ενεργειακών πόρων ελληνικών...

Όλα αυτά όμως, πρέπει να τα μετατρέψουμε από «δυνατότητες» σε πραγματικότητα. Κι αυτό θα σημάνει, ασφαλώς, πλούτο για την Ελλάδα, πλούτο για την Ευρώπη, σημαντική αναβάθμιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και σημαντική αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας.

Χρειάζεται, λοιπόν, σχεδιασμός και συμμαχίες. Όλα αυτά δεν αφορούν μόνον εμάς. Αφορούν τους εταίρους μας, αφορούν τους συμμάχους μας, αφορούν και μια σειρά χώρες προέλευσης των ενεργειακών πόρων που διακινούμε. Αφορούν και τους γείτονές μας. Όλους τους γείτονές μας…

Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, ως άμεσα ενδιαφερόμενοι, αντιλαμβάνονται πλέον τη σημασία της θέσης που έχει η Ελλάδα πάνω στους δρόμους διακίνησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Ήδη η εξαγγελία του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΠ, μπορεί να δημιουργήσει νέες ισορροπίες για τον εφοδιασμό ολόκληρης της νότιας Ευρώπης. Ασφαλώς δεν θα είναι ο μόνος. Είπαμε «διαφοροποίηση πηγών» και το παίρνουμε όλοι πολύ σοβαρά…

 Άλλωστε, εκτός από τους χερσαίους αγωγούς, μας ενδιαφέρουν και οι θαλάσσιες μεταφορές. Ο ελληνικός εμπορικός στόλος, ο μεγαλύτερος στον κόσμο, διακινεί πετρέλαιο εδώ και πολλές δεκαετίες και μπορεί να διακινεί και αέριο σε υγροποιημένη μορφή, προς όλες τις κατευθύνσεις.

Όμως και η αξιοποίηση υδρογονανθράκων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι επίσης τμήμα ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού που αφορά, πέρα από την Ελλάδα, και ολόκληρη την Ευρώπη. Όπως φάνηκε κι από σχετική δήλωση του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, οι εταίροι μας αρχίζουν να λαμβάνουν πολύ σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο.

Φυσικά υπάρχουν και κάποιες δυσκολίες. Ήδη καταθέσαμε στον ΟΗΕ «ρηματική διακοίνωση» όπου επισημαίνουμε ότι η Τουρκία δίνει «οικόπεδα» επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου για έρευνα. Εξηγήσαμε ότι αυτός ο χώρος, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας βρίσκεται μέσα στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Η Άγκυρα απάντησε ότι διαφωνεί με αυτή μας τη θέση. Και επικαλείται επίσης το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

 Με μια μικρή διαφορά όμως: Εμείς το επικαλούμαστε, ενώ το έχουμε υπογράψει, ενώ η απέναντι πλευρά το επικαλείται χωρίς να το έχει υπογράψει!

Εν πάση περιπτώσει, και η Ελλάδα και η Τουρκία δηλώνουν με κάθε τρόπο ότι επιθυμούν να λύσουν τις διαφορές τους ειρηνικά και φιλικά. Αυτό, είναι πολύ θετικό, αναμφίβολα.

Αλλά ο καλύτερος τρόπος να λυθούν διαφορές είναι με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Εξ άλλου, το Δίκαιο της Θάλασσας, κερδίζει έδαφος συνεχώς όπως και η αποδοχή του και η ισχύς του. Αφού και μεγάλες χώρες που δεν το έχουν υπογράψει ακόμα, όπως οι ΗΠΑ, προσανατολίζονται πλέον στην κατεύθυνση της τελικής επικύρωσής του.

Όμως, και πέρα από το Δίκαιο της Θάλασσας, η σημασία της Ελλάδας κερδίζει έδαφος στους νέους ενεργειακούς χάρτες που δημιουργούνται. Κι αυτό οφείλουμε να το εκμεταλλευτούμε με βήματα αποφασιστικά, σίγουρα, σταθερά, σε στενή συνεννόηση με τους εταίρους μας, με τους συμμάχους και με κάθε ενδιαφερόμενο.

 Με όλες τις δυνατές συμμαχίες. Και με όλες τις πρόσφορες συνέργειες. Κι αυτός ακριβώς είναι ο σχεδιασμός μας.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 25/02/2013 19:13:55

  Να μας πει ο Σαμαράς πότε θα έχουμε τα πρώτα έσοδα απο πετρέλαια και αέρια.

  • Απορών avatar
   Απορών @ Γιώργος Αχαιός 25/02/2013 20:10:33

   Άμεσα (εντός του έτους δηλαδή) με την πώληση των σεισμικών που κάνει η PGS στις ενδιαφερόμενες εταιρίες. Αυτά θα είναι λίγα φυσικά, αλλά αμέσως θα αρχίσουν να πέφτουν τα spreads σταδιακά (ιδιαίτερα μετά το επερχόμενο haircut) και μετά από 5 με 7 έτη θα αρχίσουν και οι μεγάλες εισροές αν όλα πάνε καλά... (δεν είμαι ο Σαμαράς).

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ Απορών 25/02/2013 20:21:39

    Αφου δεν είσαι ο Σαμαράς τι πετάγεσαι;

    Καλό ε?

    • Απορών avatar
     Απορών @ Γιώργος Αχαιός 25/02/2013 20:33:36

     Επειδή μπορεί να είμαι ο Κεδίκογλου! (ακόμα καλύτερο!)

     • ΠληβειοΠατρίκιος avatar
      ΠληβειοΠατρίκιος @ Απορών 26/02/2013 00:14:58

      Αν είσαι ο Κεδίκογλου, σωθήκαμε! Στον βρόντο μιλάμε.

     • Απορών avatar
      Απορών @ ΠληβειοΠατρίκιος 26/02/2013 00:25:29

      Προφανώς αστειεύομαι...

   • Θόδωρος XVII-VI-MMXII avatar
    Θόδωρος XVII-VI-MMXII @ Απορών 25/02/2013 20:32:43

    Αγαπητέ Απορών, περίπου έτσι είναι που τα λες.

    Τα τρυπάνια ίσως αργούν πάντως..

    • Απορών avatar
     Απορών @ Θόδωρος XVII-VI-MMXII 25/02/2013 21:17:47

     Ναί είναι υπεραισιόδοξη εκτίμηση αλλά εφικτή... Λογικά θα πρέπει να προσθέσουμε άλλα 2-3 έτη για να είμαστε μέσα...

  • anonymous avatar
   anonymous @ Γιώργος Αχαιός 25/02/2013 22:46:48

   Με την Ιταλία έχουμε οριοθετήσει υφαλοκρηπίδα. Η υφαλοκρηπίδα παρέχει δικαίωμα εκμετάλλευσης του βυθού και μόνο και είναι γεωλογική έννοια, δηλ. το μέγεθός της καθορίζεται από τα διδάγματα της γωλογίας.ε. Η ΑΟΖ παρέχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεσαι και τη στήλη ύδατος (ψάρεμα πχ) και είναι νομική έννοια. Δεν ενδιαφέρει η γεωλογική διαμόρφωση του βυθού αλλά εκτείνεται σε 200 μίλια από τις ακτές.

   Τώρα γιατί σας είπα τα παραπάνω. Έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν 2 κοιτάσματα φυσικού αερίου, ένα μισό μισό με την Ιταλία κι ένα αποκλειστικά ελληνικό. Αφού έχουμε οριοθετήσει την υφαλοκρηπίδα και συνεπώς έχουμε δικαίωμα να εκμεταλλευτούμε το βυθό θα μπορούσαμε να τρυπήσουμε εκεί και να εκμεταλλευτούμε ένα κοίτασμα φυσικού αερίου στο Ιόνιο.

   • Απορών avatar
    Απορών @ anonymous 25/02/2013 22:55:12

    Έτσι ακριβώς! 1,5 όμως όχι 1... Πύρρος και Αχιλλέας... αρκεί να είναι όντως κοιτάσματα βέβαια όπως όλα δείχνουν...

 2. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 25/02/2013 19:35:52

  "...Οποιαδήποτε χώρα μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο, είτε στην ασφαλή διακίνηση είτε στη διαφοροποίηση των πηγών, αυτομάτως αναβαθμίζει και τον γεωπολιτικό της ρόλο..."
  Ας τον ενημερώσει κάποιος τον κ. Σαμαρά πως όποια χώρα έχει τα κάτωθι χαρακτηριστικά:
  1. Πελατειακές σχέσεις στο πολιτικό της σύστημα (clientelism), και
  2. Διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα με ασθενείς θεμσικούς οργανισμούς, και
  3. Διαθέτει πλουτοπαραγωγικεές πηγές

  Τότε αξιωματικά κινδυνεύει να υποστεί το φαινόμενο Της Κατάρας των Πλουτοπαραγωγικών Πηγών ή αλλιώς Resource Curse (να μη το συγχέετε με την Ολλανδική Ασθένεια). Η Ελλάδα, διαθέτει και τα τρία προαναφερθέντα συμπτώματα της Κατάρας...Επίσης ΔΕΝ διαθέτει ικανό πολιτικό προσωπικό, ούτε στο Ανώτατο, ούτε στο Ανώτερο επίπεδο για να "παίξει" σε τέτοια παίγνια...
  Η κατάρα αυτή μπορεί να παρομοιασθεί ως ένα λαχείο το οποίο κλήρωσε στα χέρια κάποιου κακομοίρη ο οποίος μετά δέχεται την επίσκεψη της Μαφίας...μπορεί να αποβεί μοιραίο, εώς καταστροφικότατο Εθνικά....

  Συμπερασματικά: ο γεωπολιτικός ρόλος της χώρας, υπό τις συγκεκριμένες προαναφερθέντες συνθήκες, μπορεί κάλλιστα να καταστεί αντίστοιχος της Νιγηρίας ή του (Νότιου) Σουδάν...

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Τί να λέμε; 25/02/2013 20:28:01

   Ότι καί νά λέμε μαυρομάληδες είμαστε. Μαύροι όχι.

   Όσον αφορά ποια χώρα έχει τα κάτωθι χαρακτηριστικά:
   1. Πελατειακές σχέσεις στο πολιτικό της σύστημα (clientelism), και
   2. Διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα με ασθενείς θεμσικούς οργανισμούς, και
   3. Διαθέτει πλουτοπαραγωγικεές πηγές

   Θά σού απαντούσα ευθαρσώς καί μέ ειλικρίνεια ότι τά δύο πρώτα χαρακτηριστικά τά έχουν όλες οι ανεπτυγμένες χώρες. Απλώς περιορίζονται στόν εξουσιαστικό οικονομικοπολιτικό τους κύκλο καί δέν είναι χύμα «δημοκρατικά» σκορπισμένα στούς πληβείους τους.
   Αυτοί είναι οπαδοί τών ρωμαϊκών παραδόσεων τής κυριαρχίας τών «ευγενών», εμείς οπαδοί τού κοινοτισμού καί τών προσωπικών σχέσων.

   • Δαμων avatar
    Δαμων @ Ιαπετός 25/02/2013 23:12:24

    Αγαπητέ Ιαπετέ, τώρα τελευταία με εκπλήττεις ευχάριστα κατ' επανάληψιν...

    • Ιαπετός avatar
     Ιαπετός @ Δαμων 26/02/2013 01:35:24

     Φίλτατε Δάμων.
     Μπορεί καί νά μέ παρεξηγείς.
     Πιστεύω στό έθνος μου καί είμαι ελληνοκεντρικός.
     Δέν είμαι δεξιός, αριστερός ή κεντρώος μέ τήν καθεκηστυία έννοια.
     Πιστεύω στόν άνθρωπο, στούς λαούς καί τήν διαφορετικότητά τους. Θεωρώ τήν πατρίδα μου όμως τό σπίτι μου καί δέν τό θέλω ξέφραγο αμπέλι καί ερειπωμένο. Πιστεύω στόν προορισμό της, όπως καί στόν προορισμό τής κάθε άλλης πατρίδας.
     Όταν βλέπω στήν οθόνη ή στόν δρόμο τόν ευτελισμό τού κάθε ανθρώπου, νοιώθω τόν ευτελισμό τής δικής μου ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
     Αυτή η ιδιοτελής ανάγκη αξιακής προστασίας τής ανθρώπινης ύπαρξής μου καί όχι μόνο η επιβίωση τού σαρκίου μου οδηγεί τήν όποια λογική μου σκέψη καί δράση γιά τά κοινά.

   • Τί να λέμε; avatar
    Τί να λέμε; @ Ιαπετός 26/02/2013 06:45:50

    Ιαπετέ έχεις λάθος. Πελατειακές σχέσεις, έτσι όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί εδώ με τους διορισμούς κλπ. δεν έχουν σε άλλες Ευρωπαϊκές, δημοκρατικές χώρες...Άρα, το μόνο σύμπτωμα που πιθανώς έχουν άλλες χώρες είναι πιθανώς το Νο 2 (διαφθορά).
    Γι' αυτό η Ελλάδα, επί του παρόντος, θεωρείται πως είναι εκ των πραγμάτων, πιθανολογούμενη χώρα με αυτά τα συμπτώματα. Μη κατηγορήσουμε πάλι τους κακούς ξένους: μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας...ας προσέχαμε.

  • Δαμων avatar
   Δαμων @ Τί να λέμε; 25/02/2013 23:11:07

   Γι αυτό λέμε στη διπλανή ανάρτηση ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ , Σαμαράς-Τσίπρας. Αλλοιώς σκέτο Τσίπρας.

   • Απορών avatar
    Απορών @ Δαμων 26/02/2013 01:54:38

    Μακάρι να σοβαρευτεί ο Τσίπρας αλλά αν σοβαρευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει στο 5%... Εθνική ενότητα υπάρχει στην τρικομματική κυβέρνηση, δεξιά κέντρο αριστερά με την ανοχή του ΚΚΕ που είναι σοβαρό κόμμα. Όλοι οι υπόλοιποι είναι απλά γελοίοι... με εξαίρεση κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πολύ πολύ συγκεκριμένα (και ο Τσίπρας δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτά).

    • Τί να λέμε; avatar
     Τί να λέμε; @ Απορών 26/02/2013 12:02:10

     Ο Τσίπρας έχει σοβαρευθεί. Εξού και το δεύτερο ταξιδάκι του στις ΗΠΑ κάπου τον Ιούνιο, όπως γράφουν και αλλού...έκανε και αυτός την κολοτούμπα του ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΙΧΑ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΥ-ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ (από το 2007... ΧΕ!ΧΕ!ΧΕ!)
     Βλέπεις, από τη στιγμή που οι καρχαρίες μυρίστηκαν "αίμα", ξέχασαν τα πάντα και μαζεύτηκε το κοπάδι...
     Ποιό είναι το "αίμα";
     Τα κοιτάσματα κύριοι. Τα κοιτάσματα...
     Και ποιός θα είναι ο ισχυρότερος πολιτικός στην Ελλάδα τα επόμενα 10-15 χρόνια;
     Ο τότε περιφερειάρχης Κρήτης...εκτός και αν...

     • Απορών avatar
      Απορών @ Τί να λέμε; 26/02/2013 21:37:38

      Αυτό βλέπω κι εγώ...

    • Θόδωρος XVII-VI-MMXII avatar
     Θόδωρος XVII-VI-MMXII @ Απορών 26/02/2013 17:51:59

     Αν επιτρέπετε μια μικρή παρέμβαση στην συζήτησή σας:

     Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ ζουν και βασιλεύουν! Την επομένη που ο Αλεξάκος θα τολμήσει να "κλίνει επί δεξιά" θα χάσει σχεδόν όλο το ΣυριζοΠΑΣΟΚ, κάπου 20-22% του εκλογικού του ποσοστού. Αφού το ΠΑΣΟΚ είναι στην κυβέρνηση, γιατί να μην πάνε όλοι σούμπιτοι εκεί?
     Να περιμένουν πότε θα γίνει κυβέρνηση ο Συριζα? Στα παλιά τους λημέρια θα γυρίσουν, ο καθένας αυτό θα΄κανε.

     Και υπάρχει και η ΔΗΜΑΡ "δεξιότερα" της εδέμ.. Κι εκεί μπορείς να πας και να το "παίζεις" κι αριστερός! Άσε που μπορεί να μπεις και στην κυβέρνηση και να΄σαι κι αριστερός και ν' αφήσεις "όνομα" με τις αριστερές επεμβάσεις σου! Τα κίνητρα των περισσότερων είναι ταπεινά, μην γελιέστε.
     Τα παραδείγματα άπειρα (Δαμανάκη, Ανδρουλάκης, Μπίστης, κ.λ.π. κ.λ.π.)

     Ο κ. Τσίπρας μοιάζει σαν τα κινούμενα σχέδια που ένας τραβάει τον πρωταγωνιστή απ' τη μια πλευρά κι ο άλλος απ' την άλλη και τον ξεχειλώνουν καμιά 100 μέτρα! Αντιλαμβάνεστε, έστω και αυτό το απλοϊκό παράδειγμα. Στο τέλος θα σπάσει.
     Δεν είναι μακροχρόνιος βιώσιμος πολιτικός σχηματισμός ο Σύριζα. Είναι ευκαιριακός, όπως οι ΑΝΕΛ ή η ΧΑ.

     Όπως έχω ξαναπεί πρόκειται για μαραθώνιο, για ΑΓΩΝΑ ΑΝΤΟΧΗΣ.
     Γι' αυτό βιάζονται και "φέρνουν την καταστροφή" μερικοί-μερικοί..
     Οπωσδήποτε όχι αδικαιολόγητα, αλλά κάνουν την τρίχα, τριχιά.
     Αν ξανασηκωθεί ο "επάρατος καπιταλισμός", πάει κι αυτή η ευκαιρία για την "επανάσταση του προλεταριάτου"!

     • Απορών avatar
      Απορών @ Θόδωρος XVII-VI-MMXII 27/02/2013 00:26:28

      Αυτό πιστεύω κι εγώ... ήδη αρχίζει να ρετάρει όσο ο Τσίπρας βάζει μυαλό...

 3. Απορών avatar
  Απορών 25/02/2013 19:37:06

  Μπράβο! Αυτό είναι ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ, ούτε οι φοβίες ούτε οι ψευτοτσαμπουκάδες!

 4. aris. aold avatar
  aris. aold 25/02/2013 19:55:11

  Είναι προφανές ότι προετοιμάζεται διαιτησία για το θέμα δεκαετιών του Αιγαίου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

  Η λύση δεν είναι λογική αφού σε αντίθετη πέρίπτωση θα πρέπει να μιλήσει η στρατιωτική ισχύς του καθενός και να επιβληθεί ο ισχυρότερος αν υπάρχει στην περίπτωση της Ελλάδας και Τουρκίας.

  Προ των πυλών των διαπραγματεύσεων και της διαιτησίας η Ελληνική πλευρά που έχει και τα περισσότερα επιχειρήματα αρχίζει επιτέλους να θέτει θέματα να διεκδικεί και να χτίζει συμμαχίες και θέσεις για το διπλωματικό και νομικό παιχνίδι που έχουμε μπροστά μας.

  εαν υπάρχουν κοιτάσματα στις αμφισβητούμενες περιοχές ο στόχος μας πρέπει να είναι το κατά το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων να περάσει στην Ελληνική πλευρά.

  • Απορών avatar
   Απορών @ aris. aold 25/02/2013 20:38:42

   Χμμ... δεν λειτουργεί έτσι... είτε δεν οριοθετείς ΑΟΖ οπότε κανείς από τα δύο μέρη δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί τίποτα (οπότε και δεν ασχολούμαστε με την Τουρκία) είτε εφόσον οριοθετείς εκμεταλλεύεσαι το 100% όσον είναι από την πλευρά σου, το 0% όσον είναι από την πλευρά του άλλου και το 50% (συνεκμετάλλευση) όσον κοιτασμάτων είναι επάνω στη γραμμή οριοθέτησης ανεξαρτήτως του ποσοστού του κοιτάσματος (έστω κι 1% να είναι στην τουρκική ΑΟΖ αν και όταν την θεσπίσει και οριοθετήσει μαζί μας 50%-50% πάει και αντιστρόφως). Όπως βλέπεται το Διεθνές Δίκαιο έχει προβλέψει μόνο win-win καταστάσεις για αυτό και έως σήμερα δεν έχει σημειωθεί ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΘΕΡΜΟ ΕΠΙΣΟΔΕΙΟ περί ΑΟΖ σε ολόκληρη τη γη... ενώ το σύνολο σχεδόν των κρατών με θάλασσα έχουν ήδη θεσπίσει ΑΟΖ.

   • Απορών avatar
    Απορών @ Απορών 25/02/2013 20:39:31

    "όπως βλέπετε" φυσικά...

    • aris. aold avatar
     aris. aold @ Απορών 25/02/2013 21:08:23

     Απορών

     Κάτι θα δώσουν και στην Τουρκία και πέρα από εθνικισμούς δεν είναι παράλογο.

     Εσύ θέλεις με ένα νησί 900 κατοίκων (Μεγίστη) να ελέγξεις μια τεράστια περιοχή την στιγμή που οι απέναντι έχουν χιλιόμετρα ακτές και εκατοντάδες χιλιάδες πληθυσμό στις περιοχές απέναντι από την ΕλληνοΚυπριακή ΑΟΖ.

     Λογικό είναι να πάρουν κάτι.

     Το θέμα είναι να μην πας τελείως αδύναμος όπως είσαι τώρα και σου πάρουν τα σώβρακα.

     Ο Σαμαράς ανεβάζει τους τόνους θέλοντας να δείξει ότι δεν είμαστε πεθαμένοι και εύκολος αντίπαλος όπως μπορουν να πιστεύουν οι Τούρκοι.

     Αποκλειστική εκμετάλλευση στις περιοχές που διεκδικεί η Τουρκία δεν μπορείς να πετύχεις εκτός αν γίνει κάποιο γεωπολιτικό θαύμα.

     • Απορών avatar
      Απορών @ aris. aold 26/02/2013 02:06:23

      Υπάρχουν κάποια προβλήματα στη θέση σας. Ως προς τη λογική δεν θα διαφωνούσα αλλά εδώ μιλάμε για Δίκαιο της Θάλασσας και Νόμους, ποιος είπε ότι οι νόμοι είναι πάντα από λογικοί; Με άλλα λόγια:
      1. "Κάτι θα δώσουν και στην Τουρκία": Ποιος θα δώσει; Οι ΗΠΑ; Αυτές υπέγραψαν με τη μέση γραμμή με τη Κούβα, θα κάνουν τη χάρη στην Τουρκία ενώ δεν την έκαναν στον εαυτό τους; Η μόνη περίπτωση να "δώσουν κάτι στην Τουρκία" είναι ΠΡΩΤΑ να υπογράψει η Τουρκία τη Συνθήκη Montego Bay, και ΔΕΥΤΕΡΟ να ΔΕΧΘΕΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΜΒΟΥΡΓΟΥ αλλά το καλό ποιο είναι; ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΟ! Αλλά εφόσον υπογράψουν τη συνθήκη έχουν παράλληλα αποδεχθεί το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ να ΜΗΝ ΠΑΜΕ ΠΟΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ! Οπότε... ο κόσμος είναι άδικος τί να κάνουμε;
      2. "Το θέμα είναι να μην πας τελείως αδύναμος όπως είσαι τώρα και σου πάρουν τα σώβρακα.": Είμαστε πιο αδύναμοι από την Κύπρο; Και εν τέλει ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΣΟΥ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ; ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΣΤΑ ΠΑΡΕΙ; Όπως τα πήραν οι ΗΠΑ από την Κούβα για παράδειγμα;
      3. "Αποκλειστική εκμετάλλευση στις περιοχές που διεκδικεί η Τουρκία δεν μπορείς να πετύχεις εκτός αν γίνει κάποιο γεωπολιτικό θαύμα.": Ποιος μίλησε για κάτι τέτοιο; ΑΟΖ σημαίνει αποκλειστική εκμετάλλευση σε όσες περιοχές οριοθετείς διμερώς με άλλα κράτη και εφόσον το κοίτασμα είναι εξ ολοκλήρου στη δική σου ΑΟΖ. Στις περιοχές τις οποίες "διεκδικεί" η Τουρκία δεν θα υπάρξει καμμία εκμετάλλευση ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ (χεχε) και τότε ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ και τότε πάλι εφόσον υπάρχουν κοιτάσματα πάνω στη γραμμή μιλάμε για συνεκμετάλλευση.
      Κοιτάξτε: όπως έχω πει έχω την αίσθηση ότι μάλλον λίγα είναι τα κοιτάσματα σε αυτές τις περιοχές στο Αιγαίο τουλάχιστον, είτε πάει η γραμμή στο μέσο είτε στα 2/3 εν τέλει πάνω κάτω ενδεχομένως το αποτέλεσμα να είναι το ίδιο γιατί τα κοιτάσματα πάλι πάνω στη γραμμή ενδέχεται να βρίσκονται (όσα έχουν να κάνουν με την Τουρκία). Οπότε οι φόβοι σας δεν έχουν τόσο νόημα τουλάχιστον προς το παρόν. Κανείς δεν μπορεί να μας πιέσει για τίποτα. Το πάμε καλά το πράγμα... μην αγχώνεστε... ας γίνουμε κι εμείς λίγο άδικοι απέναντι στην Τουρκία, και με το Νόμο!

    • Απορών avatar
     Απορών @ Απορών 25/02/2013 21:20:16

     και "όσων" φυσικά... λυπάμαι για τα ορθογραφικά λάθη... πραγματικά τα βλέπω στη συνέχεια και γελάω...

     • Κυθήριος Τ. avatar
      Κυθήριος Τ. @ Απορών 25/02/2013 22:55:30

      Πέστα μέ δικά σου λόγια.
      (Ὅπως ὁ Κεδίκογλου).

   • akenaton avatar
    akenaton @ Απορών 25/02/2013 20:59:16

    Εξακολουθείτε να "βγάζετε μάτια" στο θέμα ΑΟΖ. Εύγε!

    • akenaton avatar
     akenaton @ akenaton 25/02/2013 21:16:07

     Μια επισήμανση μονάχα: χαίρομαι που είστε τόσο αισιόδοξος για τα αποτελέσματα των ερευνών και ελπίζω να δικαιωθείτε και εσείς και ο Πρωθυπουργός. Εμένα θα μου επιτρέψετε μέχρι την δημοσίευση των αποτελεσμάτων να κρατάω μικρό καλάθι και μέχρι το πρώτο τρύπημα μικρό ..... βαρέλι. Να είστε καλά.

     • Απορών avatar
      Απορών @ akenaton 25/02/2013 21:27:36

      Ευχαριστώ akenaton, θα παρατηρήσατε ωστόσο ότι δεν μιλάω για ποσά γιατί όντως αν δεν γίνουν δύο κατ' ελάχιστον γεωτρήσεις μόνο πιθανολογικά μπορεί να μιλήσει κανείς (εξ ου και τα περί τιτλοποίησης κτλ. είναι αστεία).
      Ωστόσο, η ΑΟΖ με έχει ενθουσιάσει γιατί ακόμα και τίποτα να μη βρούμε, μεσοπρόθεσμα θα αποτελέσει μια λύση της έντασης στο Αιγαίο, αφορμή μείωσης των εξοπλισμών, υγιέστερων σχέσεων με την Τουρκία εφόσον λυθεί το Κυπριακό και γεωοπολιτικής αναβάθμισης της Ελλάδας μέσω των αγωγών του ΦΑ Κύπρου / Ισπαήλ που θα πρέπει πάσει θυσία να περάσουν από την Ελλάδα και όχι από την Τουρκία ή εγκαταστάσεων πλοίων LNG. Είναι αφορμή να ξαναγίνουμε ναυτιλιακό επίκεντρο με γεωπολιτικές και γεωοικονομικές προεκτάσεις ανεξαρτήτως κοιτασμάτων.
      Απλά μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι οι περισσότεροι δεν αντιλαμβάνονται τη διαφορά της ΑΟΖ από τα χωρικά ύδατα ή την υφαλοκρηπίδα με αποτέλεσμα να την αντιμετωπίζουν ως μηχανισμό πρόκλησης έντασης και όχι ως ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή μηχανισμό κονιορτοποίησης όλων των επιχειρημάτων (αλλά και των συμφερόντων) των αντιπάλων που επιδιώκουν την ένταση...

     • akenaton avatar
      akenaton @ Απορών 25/02/2013 21:38:23

      Εγώ σας ευχαριστώ για την εναργέστατη εικόνα που μας δίνετε όσον αφορά τόσο την ανακήρυξη όσο και την οριοθέτηση της ΑΟΖ που είναι δυο διαφορετικά από κάθε άποψη πράγματα.

     • Απορών avatar
      Απορών @ akenaton 26/02/2013 02:07:36

      Θα με ενδιέφερε το σχόλιό σας στο τελευταίο σχόλιό μου στο άρθρο σας περί φιλελευθερισμού Κοραή κτλ.

     • Σταύρος avatar
      Σταύρος @ Απορών 25/02/2013 22:20:34

      Με την άδειά σου (αλλά και χωρίς αυτήν) σε έχω κάνει ανάρτηση!
      Με τον προσήκοντα σεβασμό πάντα!
      Μπράβο!

 5. Απορών avatar
  Απορών 25/02/2013 20:08:18

  Θα επιθυμούσαν πολύ οι ΗΠΑ μια εκ των δύο πιο σημαντικών χωρών της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ σε κατάσταση Νιγηρίας ή Νοτίου Σουδάν;

  • Τί να λέμε; avatar
   Τί να λέμε; @ Απορών 26/02/2013 06:41:47

   Δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ στο παίγνιο αυτό: είναι ξένες πολυεθνικές, Έλληνες επιχειρηματίες, Έλληνες πολιτικάντηδες, άλλες ξένες κυβερνήσεις...όλοι μαζί θα ήθελαν διάφορα πράγματα.

 6. Nick avatar
  Nick 25/02/2013 20:45:14

  Που να έβαλα το ΕΦΠ μου άραγες...:)

 7. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 25/02/2013 21:27:37

  Τρία λοιπόν τα βασικά σημεία
  1) Η Ελλάδα επικαλείται το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και το έχει υπογράψει η Τουρκία το επικαλείται χωρίς να το έχει υπογράψει
  2) Η Ελλάδα επειδή ακριβώς κινείται με βάση το Δίκαιο της Θάλασσα κερδίζει έδαφος στους νέους ενεργειακούς χάρτες που δημιουργούνται.
  3)Οποιαδήποτε χώρα μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο είτε στην ασφαλή διακίνηση είτε στη διαφοροποίηση των πηγών αυτομάτως αναβαθμίζει και τον γεωπολιτικό της ρόλο

  Το θέμα της Ελληνικής ΑΟΖ έχει ξεπεράσει το πλέγμα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων , όσοι το εγκλωβίζουν σε αυτό στο σχήμα ανάλυσης παράγουν πλάνη
  Ποιές είναι οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή:
  α) Τη βούληση του Ισραήλ να στηρίξει την Ελλάδα προκειμένου να γίνει διαμετακομιστικής κόμβος μεταφοράς του αερίου προς την ΕΕ μέσω αγωγού ή σε υγροποιημένη μορφή εξέφρασε ο πρέσβης του Ισραήλ Arye Mekel από το βήμα του διεθνούς ενεργειακού φόρουμ που πραγματοποιείται στην Αθήνα
  β)Επίσκεψη Ολάντ
  -Η γαλλική Total υπέγραψε πρόσφατα συμβόλαιο για την εκμετάλλευση των οικοπέδων 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Παράλληλα όμως, η γνωστή πετρελαϊκή φημολογείται ότι ενδιαφέρεται να αναλάβει αντίστοιχες πρωτοβουλίες και στην ελληνική ΑΟΖ,
  -Η Γαλλία είναι η μόνη δύναμη που παρά τις σημερινές δημοσιονομικές της δυσχέρειες μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες ευρωπαϊκών διαστάσεων για τη διασφάλιση των ζωτικών συμφερόντων της Γηραιάς Ηπείρου στη Μεσόγειο και κυρίως στο ασταθές ανατολικό της τμήμα, καθιστάμενη το σημείο αναφοράς μιας σταθερής ευρωπαϊκής παρουσίας που θα αποτρέπει μια διολίσθηση στη θαλάσσια «βαλκανοποίηση» της περιοχής.
  γ))Μια πολύ σημαντική είδηση έδωσε η Ελληνίδα Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Μαρία Δαμανάκη, καθώς προανήγγειλε επί της ουσίας παρέμβαση της Επιτροπής στο πως θα καθορίζονται τα ευρωπαϊκά θαλάσσια σύνορα και οι ζώνες.Εάν η είδηση αυτή επαληθευτεί και υπάρξει όντως ευρωπαϊκή οδηγία σε σχέση με το θέμα αυτό,

  Τι επισημαίνει ο ιστότοπος Defencepoint.gr σε ανάλυση τωνΔρ. Γεωργίου Κ. Φίλη, Μιχαήλ Βασιλείου και Ειδικού Συνεργάτη
  "Η εκτίμηση του «defence-point.gr» είναι πως αυτή τη στιγμή εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια της ελληνικής και της τουρκικής κοινής γνώμης ένα παιχνίδι υψηλής διπλωματίας με πρωταγωνιστές την Ελλάδα και τη Τουρκία και παραστάτες τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Ρωσία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ισραήλ, που σκοπό έχει να ανοίξει με τον πλέον επίσημο τρόπο το θέμα των εξορύξεων, της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, με τρόπο ώστε οι δύο πλευρές να βρουν το συντομότερο δυνατόν μία λύση, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα εξής:

  >H Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τους υδρογονάνθρακές χωρίς να υπάρξει τουρκική αντίδραση και να μην θεωρηθεί πως έχασε «χώρο» από τη Τουρκία.
  >Η Τουρκία να δηλώσει πως δεν έχασε κύρος και «χώρο» στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και να προχωρήσει και η ίδια σε εξορύξεις.
  >Η Ευρώπη να μπορέσει να τροφοδοτηθεί με φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο.
  >Οι ΗΠΑ να μην δουν τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ να τινάζεται στον αέρα και να καταφέρει να δώσει μία εναλλακτική πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας στην Ευρώπη, άλλη από αυτή της Ρωσίας.
  >Το Ισραήλ να έχει ανοιχτή την πύλη προς τη δύση τόσο σε στρατηγικό όσο και σε οικονομικό/ενεργειακό επίπεδο.
  >Η Ρωσία να μην αφήσει τη Τουρκία να φύγει από την ενεργειακή της αγκάλη, να μη δει τη Άγκυρα να ασκεί έλεγχο στην Ανατολική Μεσόγειο και να μπορέσει να λάβει μέρος στο μοίρασμα της πίτας στην περιοχή.

  Το λεπτό σημείο είναι οι Εξορύξεις της Τουρκίας με ότι αυτό συνεπάγεται.Σε αυτό πρεπει να εστιαστεί η προσοχή μας

  Τέλος κρατείστε σε μια άκρη του μυαλού σας την τοποθέτηση της Κας Δούρου στην Αυγή της Κυριακής
  α)Πίσω από τις «στρογγυλεμένες» προτάσεις του Ολάντ, είναι βέβαιο ότι βρίσκονται γαλλικές εταιρίες που θα επιθυμούσαν κομμάτι της πίτας από ενδεχόμενη εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Αιγαίο

  β)"Εν αναμονή των όποιων διευκρινίσεων / απαντήσεων εκ μέρους της κυβέρνησης, πρέπει σημειωθεί ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ η όποια άσκηση κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας δεν μπορεί να είναι αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης ούτε να αποσκοπεί σε εντυπωσιασμούς ή τυχοδιωκτισμούς. Αλλά προκειμένου να κατοχυρωθούν, για παράδειγμα, τα δικαιώματα που πηγάζουν για τη χώρα μας από τη Σύμβαση του Νέου Δικαίου της Θάλασσας, χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί, δύσκολες τεχνικές διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο μιας οπτικής που δίνει έμφαση στον δημόσιο έλεγχο των βασικών ενεργειακών υποδομών, προκειμένου να ωφεληθεί συνολικά η ελληνική κοινωνία.

  • Απορών avatar
   Απορών @ Δρόλαπας 26/02/2013 02:20:42

   Αρκετά σωστά όλα μέχρι την κ. Δούρου, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά περνάνε όλα μέσα από την Ελλάδα και φαίνεται πως δεν το έχουμε καταλάβει ακόμα, κατά τα λοιπά η ανάλυση είναι πολύ εύστοχη.
   Για τη Δούρου: στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έγραφε ότι δεν θα πρέπει να γίνει ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΑΟΖ, αλλά συζήτηση με την Τουρκία κτλ. Οι άνθρωποι (δηλαδή η Δούρου γιατί αυτή ήταν υπεύθυνη για τα εξωτερικά) είναι απλά ΑΣΧΕΤΟΙ και τότε είχα κάνει ΕΚΚΛΗΣΗ "ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΝ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΜΗ ΚΑΝΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΑΘΟΣ κτλ" από εδώ μέσα. Ο Τσίπρας στην Αμερική μίλησε για ΑΟΖ και Διεθνές Δίκαιο, αυτό ήταν θετικό βήμα. Αλλά η Δούρου συνεχίζει να λέει βλακείες: "Πίσω από τις «στρογγυλεμένες» προτάσεις του Ολάντ, είναι βέβαιο ότι βρίσκονται γαλλικές εταιρίες " προφανώς και βρίσκεται πρώτα και κύρια η ΤΟΤΑΛ και εμείς ΑΝΤΙ ΝΑ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ... ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ; ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!!! "στο πλαίσιο μιας οπτικής που δίνει έμφαση στον δημόσιο έλεγχο των βασικών ενεργειακών υποδομών," ναι... θα κάνουμε την παγκόσμια πρωτοτυπία να μην κάνουμε διαγωνισμούς αλλά να αναπτύξουμε μόνοι μας τεχνογνωσία και να κάνουμε μια κρατική εταιρία εξορύξεων και μετά από 50 χρόνια αφού θα έχουμε καλέσει τους Θεσσαλονικείς να σπάσουν το ρεκόρ γκίνες με καλαμάκια φραπέ και αγγίξουμε το βυθό θα υπερηφανευόμαστε για την κρατική τεχνογνωσία μας... ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΤΕΧΩ ΑΛΛΟ!!!

 8. η Dimi avatar
  η Dimi 25/02/2013 21:30:37

  Οι σύγχρονες φρεγάτες Πολλαπλών Ρόλων ΤΥΠΟΥ FREMM που θα νοικιάσουμε από τη Γαλλία. Μπορούμε να τις ονομάσουμε «ΙΜΙΑ» και «ΜΕΓΙΣΤΗ».
  Kαλό τους ταξείδι και με το κλειδί στο χέρι http://on.fb.me/VIKJT1

  • Απορών avatar
   Απορών @ η Dimi 26/02/2013 02:21:48

   Μπορούμε να τους κάνουμε και πλάκα και να τις ονομάσουμε "ΙΜΙΑ" και "ΚΑΡΝΤΑΚ" για να τους μπερδέψουμε!

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ Απορών 26/02/2013 08:33:57

    Σωστός !

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ Απορών 26/02/2013 20:29:09

    Νίκος Λυγερός: Καταγγελία – «Οι Εχθροί της ΑΟΖ»
    Δευτέρα, 28 Μαΐου 2012 | Λυγερός/Άρθρα

    «Οι εχθροί της ΑΟΖ βρίζουν ανθρώπους σαν τον Θ. Καρυώτη, Σ. Κασσίνη, Η. Κονοφάγο, Α. Φώσκολο, διότι αντιλαμβάνονται ότι σιγά σιγά χάνουν την μάχη της ΑΟΖ.

    Μερικοί από αυτούς τους εχθρούς δουλεύουν χρόνια ενάντια στην ιδέα της ΑΟΖ. Παλιότερα ήταν από τους πρώτους που έβριζαν τον Τάσο Παπαδόπουλο για την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά κι εκεί δεν τους πέρασε.

    Τους αντιμετωπίσαμε επί του πρακτέου, αναδεικνύοντας της αλήθεια του θέματος. Κι αν χρειάστηκε να κάνουμε και μυστική υπογραφή με το Λίβανο το 2007, δεν είναι τυχαίο. Οι εχθροί μας δεν ήταν μόνο οι πολιτικοί της Τουρκίας, όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Πολλοί από αυτούς υπάρχουν ακόμα και τώρα και συνεχίζουν να λένε τα ίδια. Λένε ότι η ΑΟΖ είναι μία φούσκα, ένα ψέμα. Λένε ότι δεν προσφέρει τίποτα. Λένε ότι ακόμα κι αν έχει νόημα, θα αργήσει να μας προσφέρει κάτι. Λένε ότι τα κοιτάσματα, αν υπάρχουν, είναι τόσο βαθιά που δεν είναι εκμεταλλεύσιμα. Σημασία δεν έχουν όλα αυτά. Σημασία έχει μόνο και μόνο ο δρόμος που άνοιξε ο Σ. Κασσίνης.

    Το έργο είναι μόνο στο δια ταύτα. Οι αποδείξεις έρχονται μετά το έργο και το έργο είναι η θέσπιση, η οριοθέτηση, η οικοπεδοποίηση, η ενοικίαση, η γεώτρηση, η εξόρυξη. Μετά από αυτά οι εχθροί της ΑΟΖ το βουλώνουν και προσπαθούν μάλιστα να δείξουν στους μη ειδικούς ότι συμβάλλουν κιόλας. Εμείς αδιαφορούμε. Διότι όταν δεν είσαι ικανός να κάνεις ούτε μία σωστή υπογραφή σε διακρατικό επίπεδο, δεν είναι ανάγκη να το διατυμπανίζεις επιπλέον. Βέβαια, όταν το λες μόνο στους δικούς σου ραγιάδες, δεν έχεις μεγάλο κόστος, διότι δεν μπορούν καν να το αντιληφθούν.

    Ο ελληνικός λαός αγαπάει ήδη την ελληνική ΑΟΖ, διότι έχει καταλάβει τώρα τι σημαίνει απέραντο γαλάζιο. Ξέρει ότι η ελληνική ΑΟΖ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στη Μεσόγειο. Ξέρει ότι το σύμπλεγμα Καστελλόριζου έχει μία ΑΟΖ μεγαλύτερη από την Πελοπόννησο. Ξέρει ότι η ελληνική ΑΟΖ και η κυπριακή ΑΟΖ είναι ενωμένες. Ξέρει ότι η ευρωπαϊκή ΑΟΖ έχει τη μεγαλύτερη ΑΟΖ στον κόσμο. Κατά συνέπεια, ό,τι και να ακούει ενάντια στο Ευρώ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ελληνική ΑΟΖ, ο αγώνας είναι ξεκάθαρος. Η ΑΟΖ είναι αναγκαία για την πατρίδα μας, διότι είναι το μοναδικό εργαλείο ν’ ανατρέψει τα αρνητικά που μας καταπιέζουν. Έτσι εμείς θα κάνουμε ΑΟΖ το 2012, ακόμα και για τους εχθρούς μας, όπου και να είναι!»
    ♠ ♠

    Διάλεξη Νίκου Λυγερού, με θέμα: «ΑΟΖ και Υψηλή Στρατηγική» | Αίθουσα Πνευματικού Κέντρου Αγίου Στεφάνου | Σάββατο 23/02/2013

    «Η ορθολογική ανάλυση του θέματος της ΑΟΖ αναδεικνύει αντικειμενικά ότι αποτελεί ένα στρατηγικό πλεονέκτημα. Θέλουμε δεν θέλουμε, αυτό είναι πλέον γεγονός. Μπορούμε βέβαια να το κρύψουμε από τον εαυτό μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Μπορούμε βέβαια να μην του δώσουμε την επαρκή σημασία, αλλά αυτό δεν θα ισχύει για τους αντιπάλους μας. Κατά κάποιο τρόπο πρέπει ν' αποδειχθούμε ότι η έννοια της ΑΟΖ έχει σημασία, ανεξάρτητα από το πολιτικό πλαίσιο, διότι δεν είμαστε ο μοναδικός παίκτης, κατά συνέπεια αυτή η ανεξαρτησία, αν δεν ενταχθεί σ' ένα συμμαχικό πεδίο δράσης, θα παραμείνει ένα πλαίσιο όπου θα παίξουν εις βάρος μας οι άλλοι παίκτες.

    Και ο λόγος είναι απλός: γεωστρατηγικά και τοποστρατηγικά, η ελληνική ΑΟΖ έχει τεράστια σημασία, όχι μόνο για μας, και κατ' επέκταση για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για τους αντιπάλους μας που προτιμούν να μην τη θεσπίσουμε καν και να μην συμπράξουμε διακρατικές συμφωνίες, διότι αυτή η αδράνεια θα τους προσφέρει μεγάλες δυνατότητες κινήσεων σ' ένα πλαίσιο, το οποίο θα είναι ελεύθερο.

    Η μη συνειδητοποίηση αυτού του νοητικού σχήματος θα προκαλέσει εις βάρος μας μεγάλα προβλήματα με επιπτώσεις για το μέλλον που δύσκολα μπορούμε να προβλέψουμε με τα τωρινά δεδομένα, τόσο μεγάλη θα είναι η αλλαγή φάσης. Αν επιμείνουμε λοιπόν σε αυτήν την αδράνεια σκέψης και κατάλληλων αποφάσεων, θα έρθουν απλά να μας το υπενθυμίσουν οι αντίπαλοί μας δίχως κανένα δισταγμό, διότι γνωρίζουν πολύ καλά τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ελληνική ΑΟΖ.

    Η ιδιότητα της ΑΟΖ με τα 200 ΝΜ της, να προσφέρει τη δυνατότητα μετασχηματισμού ακριτικών νησιών σε ελκυστές με μεγάλη δεξαμενή έλξης, δεν είναι βέβαια άσχετη με το θέμα. Διότι αυτό που θεωρούμε συνήθως ως ένα αδύναμο στοιχείο, μετατρέπεται με αυτόν τον τρόπο σε μία σημαντική βάση ελέγχου μίας μεγάλης περιοχής, η οποία έχει την ικανότητα να επεκτείνει το χώρο δράσης μας, δίχως να έχει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η έννοια των 12 ΝΜ.

    Αυτή η μεγάλη αλλαγή φάσης της θεώρησης των δεδομένων του Αιγαίου συμπεριλαμβάνοντας το Καστελλόριζο και τη Γαύδο, είναι σημαντικότατη. Το θέμα δεν είναι να εκμεταλλευτούμε απλώς μία ευκαιρία, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, αλλά πραγματικά να εδραιώσουμε τη θέση μας σε μία ανθεκτική βάση. Έτσι, το να δεχτούμε πιέσεις για αυτό το θέμα δεν είναι μόνο αναμενόμενο, αλλά απαραίτητο, διότι μόνο η έννοια της επικάλυψης οδηγεί στις διακρατικές συμφωνίες, οι οποίες αναδεικνύουν σταθερά σημεία, τα οποία βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τα σύνορα με τη συμβατική τους έννοια.

    Όλα αυτά δεν είναι μία ουτοπία, διότι η Κύπρος με το παράδειγμά της έχει αποδείξει ότι ευσταθούν κι είναι ορθολογικά, ακόμα και σε μία κατάσταση κρίσης. Ο πραγματικός μας εχθρός δεν είναι παρά μόνο μία μορφή ηττοπάθειας, η οποία μας οδηγεί να μην πιστεύουμε στις ικανότητες και δυνατότητές μας. Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες. Είναι λοιπόν σημαντικό ν απελευθερωθούμε από τις φοβίες μας που μας παραλύουν τη σκέψη και δεν επιτρέπουν τη στρατηγική μας δράση.»
    ♠ ♠ ♠

 9. Nik avatar
  Nik 25/02/2013 22:17:39

  Ο χώρος μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος είναι ζωτικής σημασίας. Και όμως, οι δύο θαλασσοκράτειρες χώρες της ΕΕ δεν έχουν ούτε ΜΙΑ σύνδεση φέρρι μεταξύ τους. Τα στρατηγικά συμφέροντα και των δύο ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ να υπάρχει τέτοια γραμμή έστω και απόλυτα ζημιογόνα. Αν δεν έχουμε κάνει αυτό, το προφανές, πως υποθέτουμε ότι θα κάνουμε τα πιο δύσκολα και άπειρα πιο δαπανηρά;

 10. Κυθήριος Τ. avatar
  Κυθήριος Τ. 25/02/2013 23:06:30

  Ἀγαπητέ Ἀπορών,ἕναν ἔπαινο ἔχεις κι ἀπό μένα!
  Σέ ὅποιο θέμα σχετικό μέ τά κοιτάσματα καί τήν ΑΟΖ ἀναρτᾶται,περιμένω νά διαβάσω μέ ἐνδιαφέρον ὁπωσδήποτε καί τή γνώμη σου.

 11. Απορών avatar
  Απορών 25/02/2013 23:46:50

  Χαχα...

 12. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 26/02/2013 00:02:01

  Του Νίκου Μελέτη (για την εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ»)

  Σε «κρίση υφαλοκρηπίδας» οδηγούνται Ελλάδα και Τουρκία, καθώς η Αθήνα αποφάσισε να κλιμακώσει την διπλωματική αντίδραση της στον ΟΗΕ για να στείλει το μήνυμα ότι δεν θα αποδεχθεί έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, με την ελπίδα τελικά ότι θα αποτρέψει την αποστολή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Polarcus Samur για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

  Με μια κίνηση που ήγειρε πολλά ερωτηματικά σχετικά με την επιλογή του τάιμινγκ, μια εβδομάδα πριν από την συνάντηση του Α. Σαμαρά με τον Τ. Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, η ελληνική κυβέρνηση με την ρηματική διακοίνωση που κατέθεσε στον ΟΗΕ την Πέμπτη επιχείρησε να καταστήσει γνωστή στην διεθνή κοινότητα την θέση της σχετικά με την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου.

  Και συγχρόνως, να απορρίψει ως άκυρες τις άδειες ερευνών που είχε αναθέσει στις 27 Απριλίου 2012 η τουρκική κυβέρνηση στην κρατική εταιρία ΤΡΑΟ σε τρία οικόπεδα που επικάλυπταν την ελληνική υφαλοκρηπίδα (με το ένα εξ αυτών να περιλαμβάνει περιοχές ακόμη και όντος των χωρικών υδάτων των 6 ν.μ. του Καστελόριζου και το έτερο να είναι σε απόσταση μικρότερη των 12 ν.μ. από την Ρόδο, με τρόπο ώστε να αμφισβητείται το δικαίωμα των νησιών σε πλήρεις θαλάσσιες ζώνες).

  Η Ελληνική ρηματική διακοίνωση για την οποία ενημέρωσε ο Δ. Αβραμόπουλος τον γ.γ. του ΟΗΕ ξεκαθαρίζει ότι σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας τα νησιά (μεταξύ αυτών η Ρόδος και το Καστελόριζο) έχουν δικαιώματα σε πλήρεις θαλάσσιες ζώνες, ότι ο ισχυρισμός για τουρκική υφαλοκρηπίδα στις συγκεκριμένες περιοχές είναι εντελώς αστήρικτη και υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα ασκεί ab initio και ipso facto κυριαρχικά δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα τα οποία δεν επηρεάζονται από μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας που δεν παράγουν νομικά αποτελέσματα. Το πιο σημαντικό είναι ότι η ρηματική διακοίνωση επαναλαμβάνει την τροπολογία Μανιάτη που ορίζει την μέση γραμμή ως όριο των θαλασσίων ζωνών που δεν έχουν οριοθετηθεί.

  Η απάντηση της Τουρκίας ήρθε μερικές ώρες αργότερα καθώς το τουρκικό ΥΠΕΞ απέρριψε με την σειρά του τις ελληνικές θέσεις και υποστηρίζει, ότι οι άδειες που ανατέθηκαν στην ΤΡΑΟ εμπίπτουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, σε περιοχές που η Άγκυρα έχει κυριαρχικά δικαιώματα για έρευνες και εξόρυξη φυσικών πηγών. Η Τουρκία προειδοποιεί ότι θα προβεί σε ανάλογα με την Ελλάδα βήματα στον ΟΗΕ και ότι θα πάρει όλα τα μέτρα για την «προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της».

  Στην ανακοίνωση της, η Άγκυρα, για μια ακόμη φορά κάνει διαχωρισμό του Αιγαίου με την Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της γνωστής επιδίωξης της να αποφύγει τις οριοθετήσεις στο Αιγαίο που τα ελληνικά νησιά δημιουργούν ένα ιδιαίτερα θετικό τετελεσμένο και να επικεντρωθεί στην… Ανατολική Μεσόγειο ελπίζοντας ότι θα επωφεληθεί από τις οριοθετήσεις λόγω της επιδίωξης «δίκαιης λύσης» που θα λαμβάνει υπόψη την αρχή της αναλογικότητας (του εμβαδού του Καστελόριζου και της έναντι αυτού τουρκικής ακτογραμμής).
  Καθώς η απόφαση για τις τουρκικές έρευνες (που αφορούσε και περιοχές της κυπριακής υφαλοκρηπίδας) είχε εκδοθεί τον περασμένοι Απρίλιο, προκαλεί εντύπωση η επιλογή να προσφύγει τώρα η Αθήνα στον ΟΗΕ όταν η Κύπρος το έπραξε αθόρυβα τον Ιούνιο του 2012. Εκ των πραγμάτων η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και η αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία, μπαίνουν στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης των πρωθυπουργών των δυο χωρών, την επομένη Τρίτη και το ερώτημα είναι, εάν πράγματι αποτελεί επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης στην παρούσα φάση να «εκβιάσει» απευθείας διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες.

  Εντελώς λανθασμένα και με τρόπο που μάλλον δεν εξυπηρετεί την εθνική στρατηγική, επιχειρήθηκε η ερμηνεία της ρηματικής διακοίνωσης ως βήμα… μονομερούς οριοθέτησης της ΑΟΖ και «υποκατάστατου» της κατάθεσης συντεταγμένων των εξωτερικών ορίων της υφαλοκρηπίδας… Για την ύπαρξη ΑΟΖ όμως αποτελεί προϋπόθεση η συμφωνία οριοθέτησης, με τις «αντικείμενες η παρακείμενες» χώρες. Το άρθρο 74 παράγραφος 1 και 2 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει ρητά ότι η οριοθέτηση της ΑΟΖ γίνεται κατόπιν συμφωνίας με βάση το διεθνές δίκαιο με σκοπό την επίτευξη «δίκαιης λύσης».

  Σκέψεις περί μονομερών ενεργειών είναι ανεδαφικές, καθώς έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το Δίκαιο της Θάλασσας που είναι το μεγάλο «όπλο» της Ελλάδας, ενώ ιδέες περί κατάθεσης συντεταγμένων κ.λπ. είναι τουλάχιστον πρόχειρες. Κατάθεση συντεταγμένων η χαρτών με τα εξωτερικά όρια ΑΟΖ η υφαλοκρηπίδας γίνεται με βάση τα άρθρα 75 (παρ. 1 και 2) και 84 (παρ 1 και 2) της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, μόνον μετά από συμφωνίες οριοθέτησης. Η μόνη περίπτωση που προβλέπεται μονομερής κατάθεση εξωτερικών ορίων υφαλοκρηπίδας είναι για ωκεάνιες χώρες που μπορούν να οριοθετήσουν μονομερώς τις θαλασσιές ζώνες τους ακόμη και πέραν των 200 ν.μ. και αυτό όμως κατόπιν συστάσεως της Επιτροπής Ορίων της Υφαλοκρηπίδας του ΟΗΕ (Commission on the Limits of the Continental Shelf – CLCS) στην οποία και κατατίθενται οι συντεταγμένες.

  Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ακόμη κι αν υπήρχε δυνατότητα μονομερούς οριοθέτησης θα ετίθετο το ερώτημα με βάση ποιο εύρος των χωρικών υδάτων θα γίνει ο υπολογισμός της ΑΟΖ, καθώς η επέκταση των χωρικών υδάτων θα μείωνε σημαντικά το τμήμα της υφαλοκρηπίδας η ΑΟΖ του Αιγαίου που θα απέμενε για «μοιρασιά» μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθώς μεγάλα τμήματα του Αιγαίου θα γινόντουσαν εσωτερικά ύδατα, στα οποία η χώρα μας θα ασκεί πλήρη κυριαρχία. Συνεπώς οποιαδήποτε συζήτηση περί οριοθετήσεων θα πρέπει προηγουμένως να αντιμετωπίσει το θέμα του εύρους των ελληνικών χωρικών υδάτων, διαφορετικά θα υφίσταται απεμπόληση του δικαιώματος επέκτασης έως τα 12 ν.μ.

  Η Ελλάδα το πιο δραστικό μέτρο που μπορούσε να λάβει ήταν αυτό μέσω της τροπολογίας Μανιάτη (Ν4001/2011) η οποία έχει κατατεθεί στον ΟΗΕ από πέρυσι τον Απρίλιο και σύμφωνα με την οποία εφόσον δεν υπάρξει οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών η Ελλάδα θεωρεί ως εξωτερικό όριο την μέση γραμμή. Αυτή η τροπολογία, βάσει της οποίας ξεκίνησαν και οι έρευνες στο νοτιοδυτικό Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης, αποτελεί την πρώτη σημαντική κίνηση άσκησης πίεσης όχι μόνο προς την Τουρκία, αλλά και προς την Λιβύη και την Αίγυπτο, οι οποίες δεν αποδέχονται την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών βάσει του Δικαίου της Θάλασσας.

  Η Ελλάδα έτσι ξεκίνησε έρευνες εκεί που αποδεδειγμένα υπάρχουν υδρογονάνθρακες και εκεί που κάνεις δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

  • Απορών avatar
   Απορών @ Γιάννης Φαίλτωρ 26/02/2013 02:27:57

   Η Λιβυή και η Αίγυπτος, ωστόσο, έχουν βγάλει οικόπεδα αναγνωρίζοντας τη μέση γραμμή (η Λιβυή φαίνεται να έχει ξεπεράσει το αίτημα για κλείσιμο του Κόλπου της Σύρτης) και επιπλέον δεν έχουν κάνει καμμία παρέμβαση για τις έρευνες της PGS. Άρα; Γενικά σωστό το άρθρο, αλλά με μια ροπή προς την υπερβολή η οποία συγχωρείται... πρέπει να έχει και λίγο σασπένς...

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Απορών 26/02/2013 12:18:01

    Ε, πρέπει να πουλήσει και κανένα φύλλο η εφημερίδα!

 13. κανενας avatar
  κανενας 26/02/2013 00:16:00

  Παρομοιως...

  • Απορών avatar
   Απορών @ κανενας 26/02/2013 02:23:41

   Σας ευχαριστώ και τους δύο, ωστόσο όπως γράφω παραπάνω σε ότι γράφω θεωρώ πολύ σημαντική τη συμβολή του Νίκου Λυγερού τον οποίο παρακολουθώ εδώ και καιρό διασταυρώνοντας ό,τι λέει και φαίνεται πως έχει σε πολλά δίκιο... οπότε δεν μου αξίζουν τόσοι έπαινοι θεωρώ...

   • Γιωργής avatar
    Γιωργής @ Απορών 26/02/2013 14:50:37

    Αγαπητέ Απορών,

    λες για τον ίδιο Λυγερό, που πήγε και μίλησε στην ανακοίνωση της ίδρυσης της "ΠΑΤΡΙΔΑ" του Ζορό Θεσσαλονίκης;

    Είδαν όλοι φως ΑΟΖ και μπήκαν.

    Και ο πολύς Βενιζέλος έβαλε σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας τον Καρύωτη (άσχετα αν πάτωσε το ΠΑΣΟΚ και δεν βγήκε), της μετοχής των... 720δισ. ευρώ της Τράπεζας της Ανατολής, αντιπρόεδρο της END του εξωγήινου (!!!), κατά δήλωση Καριώτη, Αρτέμη Σώρρα.

    • akenaton avatar
     akenaton @ Γιωργής 26/02/2013 21:18:44

     Μίλησε ο Λυγερός στα εγκαίνια της Πατρίδας του Πανίκα; Είστε σίγουρος;

     • Απορών avatar
      Απορών @ akenaton 26/02/2013 21:28:54

      Ναι μίλησε όπως και σε δεκάδες αν όχι εκατοντάδες άλλες εκδηλώσεις περί ΑΟΖ. Όπου τον καλούσαν πήγαινε...

    • Απορών avatar
     Απορών @ Γιωργής 27/02/2013 00:25:02

     Για αυτόν μιλάω αλλά όπως είπα διασταυρώνω τα λεγόμενα και βλέπω μια λογική. Η απαξίωσή του μέσω του Ψωμιάδη και η απαξίωση του Καρυώτη μέσω του Σώρρα είναι χτύπημα κάτω από τη μέση (αν και ο Καρυώτης θα έπρεπε να μην είναι τόσο αφελής ακόμα και αν βγήκε και έδωσε εξηγήσεις) αφού δεν έλειπε και ο Κονοφάγος από το επικρατείας της ΝΔ, αλλά και ο Φώσκολος δεν είναι τυχαία περίπτωση.
     Ο Λυγερός μιλούσε κάθε 2η ημερά για την ΑΟΖ, όπου τον καλούσαν πήγαινε, λογικό είναι να πάει και στον Ψωμιάδη όπως και σε εκδηλώσεις της ΟΝΝΕΔ, του Κικίλια κτλ. Η υπόθεση με το Καρυώτη και το Σώρρα δεν σημαίνει κάτι: ο Καρυώτης απλά συμμετείχε στη διαμόρφωση της συνθήκης του 1982, δεν έχει άμεση σχέση με Λυγερό/Κονοφάγο/Φώσκολο, αλλά αν το ψάξει κανείς θα δει ότι προφανώς και δεν ισχυρίζεται τα τερατουργήματα του Σώρρα.

 14. Svart Drottning avatar
  Svart Drottning 26/02/2013 00:35:43

  Άσχετα με οποιαδήποτε διαφωνία που μπορεί κανείς να έχει με τους χειρισμούς του κ. Αντώνη Σαμαρά στα οικονομικά, είναι σίγουρα πολύ θετικό για την Ελλάδα και για όλους μας, το οτι σήμερα, ένα τόσο σοβαρό, περίπλοκο και καθοριστικό για το παρόν και το μέλλον μας ζήτημα, το κινεί, το χειρίζεται, το προωθεί και το υπερασπίζεται ο συγκεκριμένος άνθρωπος. Ο μόνος αυτή τη στιγμή στο πολιτικό προσκήνιο που διαθέτει και τη γνώση και τις ικανότητες και την εμπειρία και την αδιαμφισβήτητη βαθιά ευαισθησία στα Εθνικά ζητήματα και τις εθνικές μας διεκδικήσεις. Ας ευχηθούμε σ΄αυτό το κρίσιμο ζήτημα, να επιδείξουν όλες οι πολιτικές παρατάξεις τη σοβαρότητα, την ομοψυχία και την ωριμότητα που απαιτείται. Κάθε τι λιγότερο, θα είναι απαράδεκτο και κατακριτέο.

  • sofia or8h avatar
   sofia or8h @ Svart Drottning 26/02/2013 01:09:46

   Ετσι μπράβο!Εγώ τον καμάρωσα τον πρωθυπουργό μας σήμερα,εξάλλου τηρεί τις προεκλογικές του εξαγγελίες και είμαι σίγουρη οτι θα τηρήσει όλες τις δεσμευσεις του,του έχω εμπιστοσύνη.

   • Svart Drottning avatar
    Svart Drottning @ sofia or8h 26/02/2013 07:25:09

    Σοφία ορθή, βρες καλή μου μια καρεκλίτσα να καθήσεις για να ξεκουραστείς. Μετά, θα καταλάβεις και τι λέω. :-)

    • sofia or8h avatar
     sofia or8h @ Svart Drottning 26/02/2013 09:33:01

     Μαύρος/η είσαι,black χιουμορ θάθελες να κάνεις?
     Την ειρωνεία στην επιστρέφω,δεν είσαι και ο μόνος που έχεις σωστή άποψη,και μην διεκδικείς κανένα αλάθητο.

     • Svart Drottning avatar
      Svart Drottning @ sofia or8h 26/02/2013 11:38:48

      Εγώ απλώς επέστρεψα την ειρωνεία σας περί ''μη τήρησης των δεσμεύσεων''. Δεν είχα δικαίωμα; Και βέβαια είχα κι ας ενοχληθήκατε. Τι να κάνουμε; μπορούν και οι άλλοι να σχολιάζουν τα σχόλιά σας.

     • sofia or8h avatar
      sofia or8h @ Svart Drottning 26/02/2013 18:27:56

      αγαπητή βασίλισσα έστω και μαύρη, που είδατε την ειρωνεία?Θα αστειεύεστε μάλλον!Ευτυχώς εδω μέσα γνωριζόμαστε ,εσείς με ειρωνευτήκατε με την καρεκλίτσα.

  • Damon avatar
   Damon @ Svart Drottning 26/02/2013 01:32:40

   Εμένα με ενθουσιάζει κυρίως το γεγονός οτι καθώς το οικονομικό γίνεται αδιέξοδο και τα Εθνικά αρχίζουν να γίνονται κρίσιμα, φαίνεται να βρίσκει διαύλους συνενόησης με τον Τσίπρα του οποίου επίσης η Πατριωτική ευαισθησία είναι αναμφισβήτητη...

   • Απορών avatar
    Απορών @ Damon 26/02/2013 02:30:01

    Ελπίζω να καταφέρω να ξεπεράσω κάποια στιγμή τον υποκειμενισμό μου σε σχέση με τον κ. Τσίπρα και να έχω κι εγώ την ίδια άποψη... αν βέβαια ισχύει... μακάρι να είναι έτσι... προς το παρόν όμως τον θεωρώ έναν ανήθικο λαϊκιστή...

    • Damon1 avatar
     Damon1 @ Απορών 26/02/2013 09:15:08

     Aγαπητέ Απορών προφανώς δεν κατάφερες ακόμη να ξεπεράσεις κάποια στιγμή τον υποκειμενισμό σου σε σχέση με τον κ. Τσίπρα αλλά θα πρέπει να βιαστείς διότι όπως σου λέει παρακάτω και ο Svart Drottning Το ΄΄παρόν΄΄, τρέχει πολύ γρήγορα.
     Ανήθικοι λαικιστές είναι ΟΛΟΙ οι Ελληνες πολιτικοί,
     περισσότερο όμως αυτοί που έχουν ήδη κυβερνήσει και κυβερνούν τώρα. Οσο πιο παλιός ένας αρχηγός κόμματος τόσο πιο ανήθικος λαικιστής είναι . Απλώς οι πιο επικίνδυνοι εξ αυτών ξέρουν και το κρύβουν...Δες τα μέτρα που παίρνουν ή που αποσύρουν κάθε στιγμή με βασικό κριτήριο τον ανήθικο λαικισμό και θα καταλάβεις τι και ποιούς εννοώ...

     • Απορών avatar
      Απορών @ Damon1 26/02/2013 13:15:54

      Δεν θα διαφωνήσω... για να είμαι ακόμα πιο ειλικρινής, μάλλον τον Ανδρέα προβάλλω στον Αλέξη εξ ου και το μένος... Και το "ανήθικος" ήταν όντως υπερβολή...

   • Svart Drottning avatar
    Svart Drottning @ Damon 26/02/2013 07:48:22

    Συνεκμεταλλεύσεις και ανακήρυξη ΑΟΖ με τη ....σύμφωνη γνώμη των Τούρκων να μην ψελλίσει ο Αλέξης (συνεκμετάλλευση ακούγεται οτι επιθυμούν οι Αμερικανοί) και όλα τα άλλα συζητούνται. Αλλά αυτή την γραικύλικη ''φιλοσοφία ΓΑΠ'' του στυλ ''ας παραχωρήσουμε κάποια δικαιώματα ώστε να κοιμόμαστε ήσυχοι'', φαντάζομαι να μην τη συμμερίζεται κανείς ....πατριωτικά ευαίσθητος.
    Τι λέτε κι εσείς;

    • Ρηνα avatar
     Ρηνα @ Svart Drottning 26/02/2013 12:27:37

     Svart, συμφωνω μεχρι κεραιας...

    • Απορών avatar
     Απορών @ Svart Drottning 26/02/2013 13:13:10

     Η "διμερής διαπραγμάτευση για την ανακήρυξη της ΑΟΖ" ήταν τεράστιο λάθος (προεκλογικό πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ). Η συνεκμετάλλευση δεν σημαίνει τίποτα, προβλέπεται όταν ένα κοίτασμα είναι επάνω στη γραμμή οριοθέτησης.

     • Svart Drottning avatar
      Svart Drottning @ Απορών 26/02/2013 13:26:13

      ''προβλέπεται όταν ένα κοίτασμα είναι επάνω στη γραμμή οριοθέτησης.΄΄ Το ξέρω αυτό Απορών. Οι ΤούρκοΑμερικανοί όμως όταν λένε ''συνεκμετάλλευση'', εννοούν μοίρασμα. Να μοιραστούμε δηλαδή ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ μας με τους ...αγαπημένους γείτονες, προκειμένου αυτοί να μη δημιουργήσουν προβλήματα. Μιλάμε για εκβιασμό.

  • Απορών avatar
   Απορών @ Svart Drottning 26/02/2013 02:35:40

   Ο Σαμαράς έχει δείξει ένα ιδιαίτερα λαϊκιστικό πρόσωπο κατά το παρελθόν. Κατά τη γνώμη μου οι χειρισμοί του τόσο στο Σκοπιανό όσο και στο 1ο μνημόνιο ήτανε αρκετά επιζήμιοι, στο 1ο επειδή η ενδεδειγμένη πολιτική θα ήταν αυτή μιας σταδιακής ελληνοποίησης των σλαβομακεδόνων τουλάχιστον πολιτισμικά (ξέρω είμαι πολύ αφελής) και στο 2ο γιατί προϊόν αυτής της πολιτικής είναι οι ΑΝΕΛ και η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και της ΧΑ.
   Ωστόσο, στο θέμα της ΑΟΖ φαίνεται να τα πηγαίνει πολύ καλά και αν "πετύχει" αυτό, όλα τα άλλα θα είναι πταίσματα και δεν θα έχουν τόση σημασία... Μου αρκεί να μη γίνουν λάθη και αυτό κάποιες φορές είναι πολύ πιο δύσκολο από το να κάνεις το σωστό.

   • Damon1 avatar
    Damon1 @ Απορών 26/02/2013 11:53:15

    Στο θέμα της ΑΟΖ αγαπητέ Απορών, επίτρεψέ μου να είμαι πιό αισιόδοξος απο σένα διότι πιστεύω απλά οτι αυτό το θέμα το χειρίζεται η Αμερική αυτοπροσώπως και δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανέναν Ελληνα (ιθαγενή) πολιτικό να της το χαλάσει. Αρα η Ελληνική ΑΟΖ θα πάει πακέτο με την Κυπριακή όσες κωλοτούμπες κι αν κάνει ο οιοσδήποτε Ελληνας Πρωθυπουργός (Συνηθισμένοι είναι άλλωστε). Η Τουρκία όπως είδες τηρεί πολύ διακριτική στάση αναμένοντας απλώς τα ανταλλάγματά της...

    • Πέτρος avatar
     Πέτρος @ Damon1 26/02/2013 12:15:24

     Δεν πιστεύω να διανοούνται όμως οι ΑμερικανόΤουρκοι καθώς και οι ντόπιοι γνωστοί οπαδοί της ...συναίνεσης, οτι εντός των ''ανταλλαγμάτων'' μπορεί να είναι η συνεκμετάλλευση. Γιατί κάτι τέτοιο ακούγεται.
     Όμως αυτό δεν είναι αντάλλαγμα, είναι κάτι άλλο που ο Αντώνης Σαμαράς ΔΕΝ θα το επιτρέψει (εύχομαι). Εσείς Damon1, τι γνώμη έχετε αλήθεια για τη συνεκμετάλλευση; Γιατί ο κ. Αλέξης, δε μας τα έχει πει καλά ούτε σε αυτό το θέμα.

     • Απορών avatar
      Απορών @ Πέτρος 26/02/2013 13:06:25

      Η συνεκμετάλλευση σε πλαίσιο ΑΟΖ είναι υποχρέωσή μας εφόσον ένα κοίτασμα βρίσκεται επάνω στην οριοθέτηση ανεξαρτήτως του ποσοστού του κοιτάσματος. Δεν θα αποφασίσουμε εμείς αν είναι σωστό ή λάθος απλά έτσι είναι. Με την Ιταλία θα συνεκμεταλλευτούμε ένα κοίτασμα, η Κύπρος συνεκμεταλλεύεται με το Ισραήλ την Αφροδίτη, προδότες είναι;
      Απλά κάποιοι κουνάνε ως κόκκινο πανί τη λέξη συνεκμετάλλευση στην Ελλάδα για να προκαλέσουν εθνικιστικό οίστρο ενώ η λέξη καθόλου δεν σημαίνει ότι βάζουμε όλα τους υδρογονάναθρακες κάτω και τους μοιράζουμε 50%-50%. Συνεκμετάλλευση μακάρι να γίνει με την Τουρκία: αυτό σημαίνει ότι θα αποδεχθεί τη Συνθήκη του '82, ότι εμείς θα εκμεταλλευόμαστε κατα 100% τα ΜΕΓΑΛΑ κοιτάσματα ή με την Αίγυπτο (συνεκμετάλλευση) κάποια από αυτά και ΝΑΙ να κάνουμε συνεκμετάλλευση και με την Τουρκία σε κάτι ψιχουλάκια... ΄Τί πρόβλημα υπάρχει σε αυτό;

     • Πέτρος avatar
      Πέτρος @ Απορών 26/02/2013 13:31:33

      Έχω διαβάσει σχετικά με τους κανονισμούς και βοηθήσατε κι εσείς πολύ με τα σχόλιά σας να εννοήσω. Απλά πιστεύω ακράδαντα οτι οι Τούρκοι ''συνεκμετάλλευση'' εννοούν ελάτε να μοιράσουμε τα εντελώς δικά σας γιατί είναι δικά μας. Έτσι όμορφα, όπως σκέπτονται για κάθε τι που ...διεκδικούν. Κι αν βρούν διαλλακτικούς συνομιλητές, μην πω μέχρι τι θα μας πάρουν.

     • Απορών avatar
      Απορών @ Πέτρος 27/02/2013 00:38:54

      Με τη θέσπιση της ΑΟΖ όλα αυτά θα είναι παρελθόν γιατί βασίζονταν στη γεωλογική έννοια της υφαλοκρηπίδας βάσει της οποίας κατά την Τουρκία τα νησιά μας επικάθονται σε αυτή κτλ.

    • Απορών avatar
     Απορών @ Damon1 26/02/2013 13:01:53

     Το πιάσατε το νόημα βλέπω... :)

 15. Spin avatar
  Spin 26/02/2013 06:24:09

  Αυτο "εμεις το υπογραψαμε αυτη δεν το υπεγραψε" τι νοημα εχει?
  Δεν το καταλαβαινω.

  Δηλαδη βρισκομαστε σε πλεονεκτικη θεση επειδη το ..υπογραψαμε??
  Η απλα παραμυθιαζομαστε?

 16. Svart Drottning avatar
  Svart Drottning 26/02/2013 07:22:54

  Το ΄΄παρόν΄΄, τρέχει πολύ γρήγορα. Σε λίγο θα αρχίσετε να τον βρίσκετε συμπαθή, μετά θα σκεφτείτε γιατί όχι και στο τέλος θα το ζήσουμε.

  • Απορών avatar
   Απορών @ Svart Drottning 26/02/2013 13:14:31

   Το ταξίδι στην Αμερική οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν ευχάριστη έκπληξη... Μακάρι να μετεξελιχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σοβαρό κεντροαριστερό κόμμα αλλά τα στοιχεία που θα μπορούσα να το κάνουν αυτό πήγανε στη ΔΗΜΑΡ... Και το "ανηθικός" ήταν υπερβολικό το ομολογώ...

 17. Svart Drottning avatar
  Svart Drottning 26/02/2013 07:40:45

  Εγώ κατάλαβα, οτι προκαλούμε την Τουρκία να υπογράψει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, γιατί εξ αυτού καταρρίπτονται πολλές από τις παράλογες απαιτήσεις της. Μέχρι σήμερα U.S.A και Τουρκία δεν το έχουν υπογράψει. Ο Ομπάμα ετοιμάζεται να το αποδεχτεί και η Τουρκία θα μείνει μόνη της.
  '' Η Τουρκία όμως, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, δεν διαθέτει ΑΟΖ στη θαλάσσια αυτή περιοχή και τούτο γιατί παρεμβάλλεται το Καστελόριζο. Το Καστελόριζο διαθέτει σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και χωρικά ύδατα και υφαλοκρηπίδα και επομένως και ΑΟΖ, η οποία εφάπτεται με αυτήν της Αιγύπτου και της Κύπρου (όταν βεβαίως η Αθήνα αποφασίσει να οριοθετήσει την ΑΟΖ της, αφού θα έχει πρώτα καταλήξει σε συμφωνία με τις γειτονικές χώρες).''

  Ας μην αρχίσουμε τη μικρόψυχη και στείρα αμφισβήτηση, με τον κλασσικό τρόπο που μόνο εμείς γνωρίζουμε να ''βγάζουμε τα μάτια μας''! Πρέπει επί τέλους να ξεκινήσουμε να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, χωρίς διχαστικούς διαχωρισμούς.

  • Απορών avatar
   Απορών @ Svart Drottning 26/02/2013 13:10:18

   Ακριβώς, αυτό που γίνεται τώρα είναι ένας τρόπος να εξωθήσουμε την Τουρκία να υλοποιήσει τη μεγάλη της απειλή και να υπογράψει τη συνθήκη Montego Bay. Αν γίνει αυτό τελειώσαμε!

  • Απορών avatar
   Απορών @ Svart Drottning 26/02/2013 13:16:50

   Ακριβώς!

 18. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 26/02/2013 09:05:34

  Καλημέρα.
  Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω: Η ΑΟΖ δεν αναβαθμίζει την Ελλάδα αλλά η Ελλάδα την εαυτό της με: 1) τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα χρησιμοποιεί (και επαυξάνει) τα "όπλα" (assets) που κατέχει, 2) τις συμμαχίες που συνάπτει και 3) την μέλλουσα κατάστασή της. Το πρώτο περιλαμβάνει και την στρατιωτική ισχύ της (όπλικά συστήματα, ποιότητα ανθρώπων, οργάνωση και προπάντων τις ΗΓΕΣΙΕΣ κ.α.). Ως προς το τρίτο, αυτό δεν είναι ευοίωνο διότι, α) δημογραφικά συρρικνώνεται, β) κοινωνικοοικονομικά (αυτο)καταστρέφεται και γ) αλλοιώνεται πληθυσμιακά από πληθυσμούς με τελείως διαφορετικό πολιτισμό, και θα έλεγα εν δυνάμει εχθρικό. Πρέπει να είμαστε ΠΡΑΓΜΑΤΙΣΤΕΣ. Δεν αρκεί μόνο η "διόρθωση" των μακροικονομικών αριθμών που επιβάλλουν ξένα συμφέροντα της τάχα μου 'Ένωσης" και της "Ευρώπης των λαών". (Είναι ανεξήγητο πως η Ελλαδική ελίτ αναγάγει τους ευσεβείς πόθους της -να την ταϊζουν ξένοι, να προστατεύουν τα σύνορά της ξένοι και να την χρηματοτοδοτούν ξένοι- σε εικονική πραγματικότητα). Έχουμε δύσκολα στρατηγικού χαρεακτήρα ζητήματα να αντιμετωπίσουμε για τα επόμενα 20-30 χρονια που αν δεν τα αντιμετωπίσουμε με σχεδιασμό από τώρα, θα τα βρούμε μπορστά μας υπερπολλαπλασιασμένα όπως βρήκαμε τα οικονομικά. Και αυτό θα σημάνει πραγματικά το τέλος του καχεκτικού ελλαδικού κράτους.

  • Απορών avatar
   Απορών @ Νίκος Αργεάδης 26/02/2013 13:20:19

   Σωστά όλα αυτά, αλλά η ΑΟΖ δεν είναι μια καλή αρχή; Σκεφτείτε για παράδειγμα αν γίνει ένα ταμείο μελλοντικών γενεών μετά από 5-7 έτη και πλέον καταργηθούν οι εισφορές για εργαζομένους και επιχειρήσεις, αυτό πέρα από το άμεσο οικονομικό όφελος για την παρούσα γενεά σημαίνει άλμα της ανταγωνιστικότητας! αντιμετώπιση του δημογραφικού κτλ. και τελικά το μνημόνιο μπορεί να μας βγει σε καλό κλείνοντας την τρύπα του ελλείματος τρεχουσών συναλλαγών πριν πέσει το πολύ χρήμα στην αγορά...

 19. Δεξιόχειρας avatar
  Δεξιόχειρας 26/02/2013 11:14:08

  Σήμερα γίνεται αντιληπτή όσο ποτέ άλλοτε η μεγάλη σπουδαιότητα της εισόδου της Ελλάδος στην Ε.Ο.Κ από τον ταιράστιο πολιτικό Κ.Καραμανλή.
  Τότε η Ελλάδα εξασφαλίστηκε για όσο υπάρχει αυτός ο γεωστρατηγικός- οικονομικός οργανισμός. Βέβαια πολλοί θέλουν να τον διαλύσουν όμως φαίνεται ότι δεν θα τα καταφέρουν. Ο ρόλος και τα συμφέροντα της Ελλάδας βρίσκονται στην Ευρώπη. Σήμερα ο διάδοχός του στο κόμμα που εκπροσωπεί την εθνική παράταξη κάνει κινήσεις για την ΑΟΖ. Και είναι το μεγάλο του χαρτί για να παραμείνει στην εξουσία πολλά χρόνια. Θα τα καταφέρει γιατί είναι ο άξιος συνεχιστής του σχεδίου. Το σχέδιο αγαπητοί πολιτικοί αντίπαλοι είναι ένα: Να βρεθεί η Ελλάδα στη θέση που της αξίζει, ηγήτορας στην Ευρώπη!

 20. Νικολάκη εφέντης avatar
  Νικολάκη εφέντης 26/02/2013 14:10:10

  Δηλαδή πόσο υπέρ της Ευρώπης είναι ο ΤΑΡ που «μέσα σε μια νύχτα» αποφασίσαμε; Υπήρξε κανένας σχεδιασμός………………….; Επειδή δηλαδή είναι εναντίον των συμφερόντων της Ρωσίας, θα ωφελήσει την Ελλάδα και την Ευρώπη; Με ρέγουλα παιδιά τους στρατηγικούς σχεδιασμούς μην πάθουμε τίποτα….

  Α, και επειδή μιλάμε για γεωστρατηγική, ας ξεκινήσουμε με τα ανταλλακτικά για τα πλοία μας και τα 10 εκατ. για την μεταφορά των 400 αρμάτων και 300 τεθωρακισμένων που μας παραχωρούνται δωρεάν από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα (2 χρόνια παραμένουν εκεί…) και ύστερα να μιλάμε για άλλα…

  • Η Αλίκη των θαυμάτων avatar
   Η Αλίκη των θαυμάτων @ Νικολάκη εφέντης 26/02/2013 16:06:41

   O πολύς ο τσαμπουκάς με τους Σερίφηδες, ποτέ δεν ωφέλησε κανέναν. Γιατί να πούμε όχι στον ΤΑΠ και να γίνουμε κακοί; Λέμε κατ΄αρχήν ναι κι αν ποτέ γίνει, βλέπουμε. Για τα ανταλλακτικά δεν έχετε κι άδικο, αλλά μου δίνετε την εντύπωση οτι γκρινιάζετε χωρίς πρόταση. Ό,τι διεκδικούμε και υπερασπιζόμαστε που θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να εξασφαλίσει στη χώρα μας και στους ανθρώπους της μια αξιοπρεπή ζωή, θα πρέπει να το στηρίζουμε ολόψυχα χωρίς κομματικές εμπάθειες και μικρόψυχα κολλήματα. Έτυχε να είναι (ευτυχώς) ο κ. Αντώνης Σαμαράς στο τιμόνι και θα κάνει όσον αφορά τα Εθνικά ζητήματα, χωρίς αμφιβολία, το καλύτερο. Για τα υπόλοιπα θέματα, μπορεί ο καθένας να διατηρεί τις επιφυλάξεις του.

   • Νικολάκη εφέντης avatar
    Νικολάκη εφέντης @ Η Αλίκη των θαυμάτων 26/02/2013 17:27:30

    “Ό,τι διεκδικούμε και υπερασπιζόμαστε που θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να εξασφαλίσει στη χώρα μας και στους ανθρώπους της μια αξιοπρεπή ζωή” δεν είναι μόνο ο TAP. Η Ελλάδα όφειλε, όπως πράττουν κράτη που είναι σοβαρά, να είχε εξετάσει ενδελεχώς τις 3 επιλογές της, South Stream (που ήταν η πρώτη επιλογή μέχρι να παγώσει τα πάντα ο Γιωργάκης), ο Nabucco κι ο ΤΑΡ – οι δυο τελευταίοι περνούν από Τουρκία…
    Οι… παροτρύνσεις του Θείου Σαμ, με πρόσφατα παραδείγματα την ημέρα υπογραφής του ΤΑΡ στην Αθήνα, και χθες στο Συνέδριο, είναι όχι σε οποιαδήποτε Ρωσική επιλογή (βλέπε South Stream & πώληση ΔΕΠΑ στους Ρώσους) και ΑΟΖ μόνο αν τα βρούμε με Τούρκους. Να τους δούμε λοιπόν… Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχουμε κάνει ΤΙΠΟΤΑ… Ο λόγος του Αντώνη χθες ήταν τετριμμένος και χωρίς καμιά ουσία.
    Θα επιμείνω όμως, οι γεωστρατηγικές κινήσεις πάνε απαραιτήτως παράλληλα με άλλες όπως στην άμυνα. Δεν θα υπάρξει ΑΟΖ ή ο,τιδήποτε άλλο στην πράξη, χωρίς την στοιχειώδη ικανότητα άμυνας. Αυτή την στιγμή οι ΕΔ βρίσκονται υπό διάλυση. Όταν το κράτος δεν θέλει να δώσει ούτε 10 εκατ. για τα μεταφορικά των 700 οχημάτων που περιμένουν 2 χρόνια στις ΗΠΑ τί άλλο να πεις…

 21. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 26/02/2013 18:56:33

  Σήμερα διάβαζα ότι η Γκάζπρομ υπέγραψε εικοσαετές συμβόλαιο μέ ισραηλινούς γιά τήν αγορά, διακίνηση καί πώληση τού συνόλου τής παραγωγής τών κυτασμάτων ΦΑ Ταμάρ καί Λεβιάθαν (υποτίθεται ότι θά μετατρέπεται σέ LNG σέ πλωτή εγκατάσταση, πράγμα πού αποκλείω).
  Αλλού, ότι ρώσικος στόλος θά πλέει μόνιμα στό Αιγαίο από τό 2014 ή 15.
  Αλλού ότι Γερμανία-Ρωσία θεωρούν ότι οι μέρες τού Ασαντ είναι μετρημένες.
  Τί νιαουρίζει στά κεραμίδια;

  • Svart Drottning avatar
   Svart Drottning @ ειδωλοκλάστης 26/02/2013 20:50:56

   ''Αλλού, ότι ρώσικος στόλος θά πλέει μόνιμα στό Αιγαίο από τό 2014 ή 15.''

   Να μας το εγγυώνταν και ενυπογράφως αυτό, ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ δικές τους!

 22. kosvag avatar
  kosvag 26/02/2013 22:17:10

  από το 1821 διαλέγουμε το σωστό & μεγαλώνουμε (ακόμα και στην Κύπρο απλά έγινε συμβολαιογραφική πράξη κάθετης ιδιοκτησίας με τον κακό συνιδιοκτήτη - συγνώμη για την ευθύτητα).
  ΑΟΖ: πάμε δυνατά την ζαριά ξανά.

 23. Απορών avatar
  Απορών 27/02/2013 00:34:37

  Αυτά θα τελειώσουν με την ΑΟΖ. Ήταν συζήτηση η οποία είχε να κάνει με την υφαλοκρηπίδα, τον 25ο μεσημβρινό κτλ. κτλ. Με την ανακήρυξη της ΑΟΖ η συζήτηση αυτή αυτομάτως θα τελειώσει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.