#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/06/2010 14:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Σήκω Ανδρέα για να δεις το παιδί της Αλλαγής»Πέρασαν 14 χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου κι όσο κι αν κάποιοι διαφωνούσαν με τον αείμνηστο, κάνοντας συγκρίσεις με το παρόν θα αναφωνούσαν: «Σήκω Ανδρέα για να δεις το παιδί της Αλλαγής».

Σίγουρα ο μακαρίτης προκάλεσε πολλά προβλήματα στην οικονομία, τα οποία πληρώνουμε ακόμη και σήμερα.

Σίγουρα, πρόδωσε μια μεγάλη μερίδα του κόσμου που τον πίστεψε όταν μιλούσε για το όραμα της μεγάλης ανατροπής στην κοινωνία.

Ήταν λαοπλάνος, έπαιζε με το συναίσθημα του κόσμου για αλλαγή, κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα και ισονομία.

Από την άλλη, όμως, ήταν αυτός που έβγαλε από την αφάνεια μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ανθρώπους που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα, κυνηγημένοι από το κράτος της Δεξιάς.

Τους έδωσε ψωμί να φάνε, καλύτερη ασφάλιση, νοσοκομεία, καλύτερη παιδεία και ευκαιρίες για να μορφωθούν, ανέτρεψε καθεστωτικές νοοτροπίες δεκαετιών, προκάλεσε, αγαπήθηκε και μισήθηκε. Έφτιαξε το ΕΣΥ, άνοιξε στους κατώτερους τα Πανεπιστήμια, έδωσε καλύτερες συντάξεις και επέβαλε νόμους που προστάτευαν τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα.

Όλα αυτά δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει κανείς και 14 χρόνια μετά, που κυβερνά ένας άλλος Παπανδρέου, μόνο θλίψη μπορεί να νοιώσει κανείς.

Το ΕΣΥ έχει παραδοθεί στα χέρια των πιράνχας και ο κόσμος στενάζει σε λίστες αναμονής. Η Παιδεία πάει από το κακό στο χειρότερο και ακόμη και οι Πανελλαδικές έχουν απαξιωθεί.

Η κοινωνική ασφάλιση έχει πάει περίπατο, τα νομοθετήματα Λοβέρδου έχουν φέρει τη χώρα δεκαετίες πίσω. Ο εργαζόμενος αισθάνεται περισσότερο ανασφαλής από ποτέ. Ο νέος δεν γνωρίζει τι θα του ξημερώσει, δε βρίσκει δουλειά ή όταν βρει παίρνει 570 ευρώ ενώ δεν έχει προοπτική για να συνταξιοδοτηθεί.

Ακόμη χειρότερα τα πράγματα για τους 50άρηδες που τρέμουν στην ιδέα της απόλυσης.

Η κοινωνική ειρήνη έχει πάει περίπατο και πλέον οι εκρήξεις θα είναι απρόβλεπτες.

Η χώρα βρίσκεται υπό την κατοχή του ΔΝΤ και με το πρόσχημα της κρίσης και της χρεοκοπίας λαμβάνονται τόσο σκληρά μέτρα που δεν μπορεί να τα αντέξει κανείς.

Και πλέον το ερώτημα είναι: Ο Ανδρέας αν έβλεπε το γιο του να κατεδαφίζει την Ελλάδα τι θα έκανε;

Σήμερα ο Γ. Παπανδρέου δεν μπορεί να ξεστομίσει ούτε την ιστορική φράση «τα’ μαθες τα νέα πατέρα;»

Διότι αν τα μάθει ο Ανδρέας θα βγει από τον τάφο του…

Αριστερός Ψάλτης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αναγνώστρια avatar
  αναγνώστρια 20/06/2010 14:53:23

  ο ΓΑΠ ακολουθεί τις οδηγίες της μητέρας του. Δεν έμαθε τίποτα από τον πατέρα του

 2. donaE avatar
  donaE 20/06/2010 15:02:06

  Α,κυριε Ανδρεα Παπανδρεου ολα πληρωνονται...

 3. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 20/06/2010 15:13:56

  Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ 3ης ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ-

  ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΝ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ;;;


  ΑΚΟΥΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ ! ΑΚΟΥΣΤΕ ΠΑΛΙΑΤΣΟΙ ΚΑΙ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ!!!

  ΔΙΑΒΑΣΕ ΓΙΕ ΤΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ – ΔΙΑΒΑΣΕ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΟΥ ΤΟΤΕ ΣΩΣΤΑ ΕΙΧΕΣ ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟ ¨ΚΟΔΗΣΟ¨ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΩΣΤΑΚΗΔΕΣ ( ΛΑΛΙΩΤΗ -ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ) – ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ¨ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ¨( ΣΤ-ΤΣΟΥΜΑΚΑ Κ.Α ) …


  Ο Νίκος Πουλατζάς είχε τη γενναιότητα , χωρίς να διαπράξει τις δικιές σας προδοσίες και εγκλήματα , να πάρει τα βιβλία του στην αμασχάλη και να αυτοκτονήσει .

  Εσείς γιατί περιφέρεται τα τρομακτικά φαντάσματα σας στα πάνελ των τηλεοράσεων και στις ¨συνεντεύξεις τύπου¨ ;;; Ποιο είναι το μέτρο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ηθικής σας ;;;

  -------------------------------------------------------------

  Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη
  Από Βικιθήκη

  Ιδρυτική διακήρυξη του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος

  3 Σεπτεμβρίου 1974
  ------------------------------------------------------------

  Η τραγωδία της Κύπρου καθώς και οι κίνδυνοι που έχουν προκύψει για το έθνος, τόσο από την αδίστακτη επεκτατική πολιτική του Πενταγώνου στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, όσο και από την προσπάθεια της αμερικανοκίνητης χούντας να μετατραπούν οι ένοπλες δυνάμεις μας αποκλειστικά σε όργανο αστυνόμευσης του Ελληνικού χώρου, κυριαρχούν στη σκέψη κάθε Έλληνα.

  Όμως η ενότητα του Λαού στην απόφασή του να αντιμετωπίσει ανυποχώρητα τον εξωτερικό κίνδυνο και κάθε επιβουλή ενάντια στην ακεραιότητα της εθνικής μας παρουσίας, δε δικαιώνει την απραξία της κυβέρνησης σε τρεις κρίσιμους τομείς: την τιμωρία των ενόχων της επταετίας, της σφαγής του Πολυτεχνείου και της Κυπριακής τραγωδίας, την κάθαρση του κρατικού μηχανισμού και την πλέρια αποκατάσταση των θυμάτων της κατοχής.

  Είναι βαθιά η ανησυχία του Ελληνικού λαού, γιατί οι επαγγελίες της κυβέρνησης για την αποκατάσταση ομαλής πολιτικής ζωής θα αποτελέσουν λόγια κενά περιεχομένου αν δε συνοδευτούν - το γρηγορότερο δυνατό - από την τιμωρία, την κάθαρση και την αποκατάσταση. Λέγεται ότι δεν ήρθε η ώρα. Ότι τώρα προέχει το εθνικό θέμα. Μα το επιχείρημα δεν ευσταθεί.

  Πώς είναι δυνατό να παραμένουν σε θέσεις κρίσιμες για το έθνος εκείνοι που ευθύνονται για την εθνική συμφορά; Ακριβώς γιατί η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε αποφασιστική καμπή, ακριβώς γι' αυτό το λόγο, πρέπει να προχωρήσουμε με θάρρος στην τιμωρία, την κάθαρση και την αποκατάσταση.

  Για να προστατέψουμε το έθνος, για να ανοίξουμε το δρόμο που οδηγεί στην αδέσμευτη λαϊκή κυριαρχία και τη δημοκρατία. Σ' αυτά τα πλαίσια πρέπει να ερμηνευτεί και η δικιά μας απόφαση να προχωρήσουμε σήμερα σε μια πολιτική πράξη, στη διακήρυξη των βασικών αρχών και στόχων ενός νέου πολιτικού Κινήματος, του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

  Μόνο με την ενεργό πολιτική παρουσία των πολιτών, απ' άκρου εις άκρο της Ελλάδας, θα εξασφαλιστούν τόσο η εθνική μας ανεξαρτησία όσο και η λαϊκή κυριαρχία. Ήρθε η ώρα να περάσουμε από την παθητική αναμονή στην ενεργό λαϊκή παρουσία για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της χώρας μας.

  Η ρίζα της συμφοράς βρίσκεται στην εξάρτηση της Πατρίδας μας. Τα επτά μεσαιωνικά χρόνια που πέρασαν με τη στυγνή στρατιωτική δικτατορία και η τραγωδία της Κύπρου δεν αποτελούν παρά μια ιδιαίτερα σκληρή έκφραση της εξάρτησης της Ελλάδας από το ιμπεριαλιστικό κατεστημένο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

  Μεταβλήθηκε η Ελλάδα σε προχωρημένο πυρηνικό φυλάκιο του Πενταγώνου, για να εξυπηρετηθούν πιο αποτελεσματικά τα στρατιωτικά και οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλίων.

  Διαβρώθηκε ο κρατικός μηχανισμός, οι ένοπλες δυνάμεις, τα κόμματα, ο συνδικαλισμός, η πολιτική ηγεσία του τόπου έτσι, ώστε να καταστεί δυνατή η επιβολή ξενοκίνητης στρατιωτικής δικτατορίας, όταν αυτό κρίθηκε πως συνέφερε την Ουάσιγκτον.

  Επιβλήθηκε η στρατιωτική δικτατορία για να ανακοπεί η πορεία του Λαού μας προς την λαϊκή κυριαρχία και την εθνική ανεξαρτησία. Προκλήθηκε το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και ακολούθησε η βάναυση τουρκική εισβολή στην Κύπρο, για να διχοτομηθεί η μεγαλόνησος και να αποτελέσει τελικά ένα νέο στρατιωτικό ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην ανατολική Μεσόγειο.

  Μεταβλήθηκε η πατρίδα μας σε ξέφραγο αμπέλι, για να διαβρωθεί η οικονομία μας από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και της Δύσης, με τη συνεργασία πάντα του ντόπιου μεταπρατικού κεφαλαίου.

  Για να μαραθεί η ελληνική ύπαιθρος, για να μην αποδίδει ο ιδρώτας του αγρότη, για να συνεχιστεί η μετανάστευση, η προσφορά φτηνής εργασίας στην πρωτεύουσα, μα και στην ξενιτιά, την Ευρώπη, την Αυστραλία, τον Καναδά.

  Η πορεία προς την υποτέλεια, την υπονόμευση των εθνικών μας συμφερόντων, τη διάβρωση της λαϊκής κυριαρχίας, τον οικονομικό μαρασμό και την εκμετάλλευση του Έλληνα εργαζόμενου πρέπει να ανακοπεί. Αντίθετα πρέπει να προχωρήσουμε με θάρρος και αποφασιστικότητα στη θεμελίωση μιας νέας Ελλάδας.

  Ανακοινώνουμε σήμερα την εκκίνηση ενός νέου πολιτικού Κινήματος που πιστεύουμε ότι εκφράζει τους πόθους και τις ανάγκες του απλού Έλληνα, ενός Κινήματος που να ανήκει στον αγρότη, τον εργάτη, το βιοτέχνη, το μισθωτό, τον υπάλληλο, στη θαρραλέα και φωτισμένη νεολαία μας.

  Τους καλούμε να πυκνώσουν τις τάξεις του. Να στελεχώσουν και να συμμετάσχουν στην κατεύθυνση ενός Κινήματος που θα προωθήσει ταυτόχρονα την εθνική μας ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία, την κοινωνική απελευθέρωση και τη δημοκρατία σ' όλες τις φάσεις της δημόσιας ζωής.

  Βασικός κυριαρχικός στόχος του Κινήματος είναι η δημιουργία πολιτείας απαλλαγμένης από ξένο έλεγχο ή επεμβάσεις, πολιτείας απαλλαγμένης από έλεγχο ή επιρροή της οικονομικής ολιγαρχίας, πολιτείας ταγμένης στην προστασία του Έθνους και στην υπηρεσία του Λαού.

  Η εθνική ανεξαρτησία είναι αναπόσπαστα δεμένη με τη λαϊκή κυριαρχία, με τη δημοκρατία σε κάθε φάση της ζωής του τόπου, με την ενεργό συμμετοχή του πολίτη σ' όλες τις αποφάσεις που τον αφορούν.

  Μα είναι ταυτόχρονα συνυφασμένη με την απαλλαγή της οικονομίας μας από τον έλεγχο του ξένου μονοπωλιακού και ντόπιου μεταπρατικού κεφαλαίου που διαμορφώνει την οικονομική, την κοινωνική, την πολιτική και την πολιτιστική μας πορεία, σύμφωνα με τα συμφέροντα όχι του Λαού αλλά της οικονομικής ολιγαρχίας.

  Και βέβαια πρέπει η Ελλάδα να αποχωρήσει και από το στρατιωτικό και από το πολιτικό ΝΑΤΟ. Και βέβαια πρέπει να ακυρωθούν όλες οι διμερείς συμφωνίες που έχουν επιτρέψει στο Πεντάγωνο να μετατρέψει την Ελλάδα σε ορμητήριο για την προώθηση της επεκτατικής του πολιτικής.

  Μα πίσω από το ΝΑΤΟ, πίσω από τις αμερικάνικες βάσεις είναι οι μονοπωλιακές πολυεθνικές επιχειρήσεις και τα ντόπια υποκατάστατά τους. Γι' αυτό η κοινωνική απελευθέρωση, ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός, αποτελεί το θεμέλιο λίθο του Κινήματός μας.

  Για να απολαμβάνει ο αγρότης το προϊόν του ιδρώτα του και της γης του, για να απολαμβάνει ο εργάτης, ο βιοτέχνης, ο μισθωτός, ο υπάλληλος, ο απλός Έλληνας, το προϊόν του μόχθου του. Για να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η εντυπωσιακή εισοδηματική ανισότητα ανάμεσα σε γεωγραφικές περιφέρειες και κοινωνικά στρώματα που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη Ελλάδα.

  Για να πάψει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Για να συμμετέχει ενεργά ο Λαός στον προγραμματισμό της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής πορείας της Χώρας. Για να εξασφαλιστεί η εργασία και η κατοικία σε όλους τους Έλληνες.

  Για να καταργηθούν τα προνόμια των λίγων στην ιατρική, νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη. Για να προστατευτούν η μητέρα, το παιδί, τα γερατειά. Για να κατοχυρωθεί η κοινωνική και η οικονομική ισότητα των δύο φύλων. Για να ελευθερωθεί η σκέψη και να γίνει η παιδεία κτήμα όλων των Ελλήνων.

  Η σημερινή διακήρυξη των αρχών του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος αποτελεί εκκίνηση για την ίδρυση, στελέχωση και θεμελίωση ενός Κινήματος που θέλουμε να αποτελέσει το φορέα όλων των γνήσια προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας.

  Κάνουμε έκκληση αυτές οι δυνάμεις ενωμένες να προχωρήσουν στον αγώνα. Θεμελιακή αρχή του Κινήματος είναι η απόλυτα κατοχυρωμένη δημοκρατική διαδικασία -από τη βάση μέχρι την ηγεσία- με απόλυτη ισοτιμία όλων των μελών που θα το στελεχώσουν.

  Και το πρόγραμμα και τα οργανωτικό σχήμα θα συναποφασιστούν στην πορεία με την ισότιμη συμμετοχή όλων των μελών του πρώτου συνεδρίου που γρήγορα θα συγκληθεί. Και αυτό στα πλαίσια μιας κατοχυρωμένης δημοκρατικής διαδικασίας.

  Έχει ο Λαός μας πικρή πείρα από τους κομματικούς σχηματισμούς του παρελθόντος που στηρίζονταν στη φεουδαρχική σχέση ανάμεσα σε ηγέτες και βουλευτές, ανάμεσα σε βουλευτές και κομματάρχες, ανάμεσα σε κομματάρχες και ψηφοφόρους.

  Από κομματικούς μηχανισμούς που είχαν αντικαταστήσει τις αρχές, το πρόγραμμα και τις δημοκρατικές διαδικασίες με το ρουσφέτι και το παρασκήνιο. Καθολικό είναι το αίτημα για πολιτικούς οργανισμούς αρχών, που να τους διακρίνει η ελεύθερη δημοκρατική έκφραση της βάσης, για να δεσμεύεται η ηγεσία στις πολιτικές αποφάσεις και για να υπάρχει συνέπεια και συνέχεια.

  Η σημερινή διακήρυξή μας είναι μια διακήρυξη που είμαστε βέβαιοι ότι αντικατοπτρίζει το πιστεύω, τους πόθους, τις απαιτήσεις, το όραμα του Ελληνικού λαού. Έχει σκοπό να παρακινήσει συζήτηση και προβληματισμό σε εθνικό επίπεδο.

  Η σημερινή μας διακήρυξη αποτελεί την πυξίδα που θα καθοδηγεί την πορεία μας προς μια νέα, αναγεννημένη, ανθρώπινη, σοσιαλιστική και δημοκρατική Ελλάδα, μια Ελλάδα που να ανήκει στους Έλληνες.

  Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα είναι πολιτικό Κίνημα που αγωνίζεται για τους ακόλουθους στόχους: ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ.

  Ο αγώνας του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος για την εθνική μας αναγέννηση, για μια σοσιαλιστική και δημοκρατική Ελλάδα, στηρίζεται στην αρχή πως η εθνική μας ανεξαρτησία αποτελεί προϋπόθεση για την πραγμάτωση της λαϊκής κυριαρχίας, πως η λαϊκή κυριαρχία αποτελεί προϋπόθεση για την πραγμάτωση της κοινωνικής απελευθέρωσης, πως η κοινωνική απελευθέρωση αποτελεί προϋπόθεση για την πραγμάτωση της πολιτικής δημοκρατίας.

  Για το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα το στρατιωτικό καθεστώς της χούντας, που επιβλήθηκε με το πραξικόπημα της 21 Απρίλη 1967, δεν ήταν παρά μια ιδιαίτερη στυγνή μορφή αποικιοποίησης της Ελλάδας από το Πεντάγωνο και το ΝΑΤΟ, με τη συνεργασία του εξαρτημένου δυτικοευρωπαϊκού και ντόπιου μεταπρατικού κεφαλαίου.

  Ως στόχο είχε την εξυπηρέτηση των στρατηγικών και οικονομικών επιδιώξεων του αμερικάνικου κεφαλαίου στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Γι' αυτό ο αγώνας του Λαού μας αποβλέπει πρώτιστα στην οριστική εξάλειψη των αιτίων που οδήγησαν στη στυγνή δικτατορία της επταετίας. Κι αυτός ο αγώνας δεν μπορεί να δικαιωθεί αν δεν υπάρξει:

  α) Τιμωρία των ενόχων και των βασανιστών της χουντικής επταετίας και των υπεύθυνων της προδοσίας της Κύπρου. β) Πλήρης αποκατάσταση των θυμάτων της δικτατορίας. γ) Αμεση ακύρωση όλων των ανελεύθερων και καταπιεστικών έκτακτων μέτρων της χουντικής επταετίας, καθώς και των παρόμοιων νομοθετημάτων των προδικτατορικών κυβερνήσεων.

  δ) Εξασφάλιση της ελεύθερης επιστροφής των πολιτικών προσφύγων στην πατρίδα. ε) Εξυγίανση όλου του κρατικού μηχανισμού. στ) Εξάλειψη του παρακράτους και του κομματικού κράτους.

  α) Αμεση ένταξη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας στην υπηρεσία του Έθνους και του Λαού και υποβολή τους σε αποτελεσματικό, πλήρη και συνεχή έλεγχο από τη νόμιμα εκλεγμένη πολιτική ηγεσία.
  Για την εξάλειψη του συστήματος που οδήγησε στην ιμπεριαλιστική κατοχή της πατρίδας μας και των συνθηκών που το δημιούργησαν, το διατηρούν και το προστατεύουν, για τη θεμελίωση μιας γνήσιας, αβασίλευτης, αναγεννημένης και σοσιαλιστικής Ελληνικής Δημοκρατίας, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα θέτει ως προϋπόθεση την επίτευξη των ακόλουθων συγκεκριμένων στόχων:

  1. Κάθε εξουσία πηγάζει από το Λαό, εκφράζει το Λαό και υπηρετεί το Λαό. Η κοινωνική, οικονομική και πολιτική δομή της δύναμης στη χώρα μας διαρθρώνεται με τρόπο που να αποκλείει την παραβίαση της λαϊκής θέλησης με οποιοδήποτε τρόπο.

  2. Κατοχυρώνεται συνταγματικά το δικαίωμα άμυνας κάθε πολίτη σε κάθε προσπάθεια κατάλυσης της νόμιμης εξουσίας, κατάργησης του Συντάγματος και υποδούλωσης του Λαού μας. 3. Για τα βασικά δικαιώματα του πολίτη ισχύει ο χάρτης των ανθρώπινων δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

  Η ελευθερία γνώμης και έκφρασης, η ελευθερία οργάνωσης για την επίτευξη συλλογικών σκοπών στα πλαίσια του Συντάγματος, το απαραβίαστο των δικαιωμάτων του ατόμου, όχι μόνο κατοχυρώνονται συνταγματικά αλλά και προστατεύονται αποτελεσματικά από τη Δικαιοσύνη που είναι ανεξάρτητη. Η Ελληνική ιθαγένεια δεν αφαιρείται.

  4. Εξασφαλίζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη κοινωνική και οικονομική ισότητα των δύο φύλων. 5. Εξασφαλίζεται με γνήσιες δημοκρατικές διαδικασίες η άμεση και ενεργός συμμετοχή όλων των πολιτών στην πολιτική ζωή του τόπου. 6. Κατοχυρώνεται συνταγματικά το δικαίωμα εργασίας για όλους τους πολίτες, άντρες και γυναίκες.

  7. Ο συνδικαλισμός αποδεσμεύεται από την εξάρτηση της οικονομικής ολιγαρχίας και από την κηδεμονία του κράτους, κατοχυρώνεται ως ελεύθερο και αυτόνομο κίνημα και τίθεται στην υπηρεσία των συμφερόντων του εργαζόμενου Λαού. 8. Διαχωρίζεται οριστικά η εκκλησία από το κράτος και κοινωνικοποιείται η μοναστηριακή περιουσία.

  9. Η Ελλάδα αποσυνδέεται από τους στρατιωτικούς, πολιτικούς και οικονομικούς συνασπισμούς, που υπονομεύουν την εθνική μας ανεξαρτησία και το κυριαρχικό δικαίωμα του Ελληνικού λαού να προγραμματίζει αυτός την κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική πορεία της χώρας.

  10. Η Ελλάδα ακολουθεί δυναμική ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική με στόχους: την εγγύηση της εδαφικής ακεραιότητας, την κατοχύρωση της αδέσμευτης λαϊκής κυριαρχίας και την καλύτερη δυνατή πραγμάτωση των επιδιώξεων του Ελληνικού Λαού. Ως χώρα που είναι ταυτόχρονα στην Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο κάνει την παρουσία της αισθητή και στους τρεις αυτούς χώρους.

  Η αποπυρηνικοποίηση του μεσογειακού και βαλκανικού χώρου, η ουδετεροποίηση της Μεσογείου από τους στρατιωτικούς συνασπισμούς, η σύσφιξη των οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων με τους λαούς όλης της Ευρώπης και της Μεσογείου, ως προσφορά και στη διεθνή ειρήνη, η συναδέλφωση των λαών και η δομή όλων των χωρών σε μια πανανθρώπινη και πανελεύθερη Κοινότητα με ίση μεταχείριση και ίσα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, αποτελούν μόνιμες επιδιώξεις της.

  11. Ακυρώνονται οι διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες που έχουν οδηγήσει την Ελλάδα σε οικονομική, πολιτική και στρατιωτική εξάρτηση από τα μονοπωλιακά συγκροτήματα της Δύσης και ιδιαίτερα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

  12. Επιδιώκεται η κοινωνική απελευθέρωση του εργαζόμενου Ελληνικού Λαού, που μακροπρόθεσμα ταυτίζεται με το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Αυτή η πορεία προϋποθέτει για το σήμερα ορατό μέλλον: α. Την κοινωνικοποίηση του χρηματοδοτικού συστήματος στο σύνολό του, των βασικών μονάδων παραγωγής, καθώς και του μεγάλου εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου.

  Ταυτόχρονα προωθείται συστηματικά η ένταξη των αγροτικών επιχειρήσεων σε συνεταιρισμούς νέας μορφής, με δραστηριότητα που θα επεκτείνεται στην προμήθεια πρώτων υλών και στην επεξεργασία, συσκευασία και διάθεση των προϊόντων τους.

  Οι οργανισμοί αυτοί θα καταργήσουν το μεσάζοντα που εκμεταλλεύεται το προϊόν του ιδρώτα και της γης του αγρότη. Στη βιοτεχνία προωθείται επίσης η συνεταιριστική εκμετάλλευση.

  β. Τον περιφερειακά αποκεντρωμένο κοινωνικό προγραμματισμό της οικονομίας που συνδυάζεται με τον έλεγχο των παραγωγικών μονάδων από τους εργαζόμενους (δηλαδή με την αυτοδιαχείριση) και από τους αρμόδιους κοινωνικούς φορείς. Αρμόδιος κοινωνικός φορέας είναι το κράτος, η περιφέρεια, ο δήμος ή η κοινότητα, ανάλογα με το μέγεθος, τον τύπο και τη σημασία της παραγωγικής μονάδας.

  γ. Τη διοικητική αποκέντρωση με ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης. δ. Το συστηματικό και προοδευτικό κλείσιμο του ανοίγματος ανάμεσα στα κατώτερα και τα ανώτερα εισοδήματα κατά περιφέρεια και επάγγελμα. ε. Μια οικιστική και πολεοδομική πολιτική που να εξασφαλίζει πολιτισμένη κατοικία σε κάθε Ελληνική οικογένεια.

  στ. Μια καινούργια παιδεία για να καταργηθούν οι φραγμοί που εμποδίζουν το πλάτεμα της γνώσης και για να δημιουργηθούν ελεύθερα σκεπτόμενοι και κοινωνικά υπεύθυνοι πολίτες. Η παιδεία είναι ευθύνη του κοινωνικού συνόλου. Η ιδιωτική εκπαίδευση καταργείται.

  Η δωρεάν και υποχρεωτική παιδεία εξασφαλίζεται ανεξαίρετα για όλους τους Έλληνες, θεσπίζεται εκπαιδευτική πολιτική που να εξασφαλίζει την πλατιά συμμετοχή όλων των λαϊκών στρωμάτων, καθώς και τη συμμετοχή των σπουδαστών στον προγραμματισμό της παιδείας και στη διοίκηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

  ζ. Την κοινωνικοποίηση της υγείας, που συνεπάγεται τη δωρεάν ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, την προληπτική υγιεινή για όλους τους Έλληνες, την κατάργηση των ιδιωτικών κλινικών και όλων των προνομίων στην παροχή ιατρικών και νοσοκομειακών υπηρεσιών.

  η. Ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για υγεία, ατυχήματα, γερατειά και ανεργία, που να επεκταθεί σε όλους τους Έλληνες. θ. Την προστασία της μητέρας και του παιδιού. ι. Την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των εθνικών λαϊκών παραδόσεων και τη συμμετοχή ολόκληρου του Λαού στην πολιτιστική εξέλιξη.

  Οι οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές επιδιώξεις του εργαζόμενου Ελληνικού λαού - εργατών, αγροτών, μισθωτών, υπαλλήλων, νεολαίας, μικροεπαγγελματιών και βιοτεχνών - η θεμελίωση μιας κοινωνίας χωρίς αλλοτρίωση και γραφειοκρατία, θα πραγματοποιηθούν με τη συνεχή λαϊκή επαγρύπνηση, έλεγχο και κινητοποίηση.

  Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα καλεί τον Ελληνικό Λαό να οργανωθεί στις τάξεις του, σε οργανώσεις βάσης, να συμμετάσχει άμεσα στην παραπέρα διαμόρφωση του προγράμματός του, στη λήψη όλων των αποφάσεων και στην ανάδειξη των στελεχών του σε όλα τα επίπεδα.

  Έτσι θα συνεχίσουμε με νέα ένταση και αποφασιστικότητα τον αγώνα για μια ανεξάρτητη, σοσιαλιστική και δημοκρατική Ελλάδα.

  -------------------------------------------------------

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ- ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗ ΔΥΣΗ (ΕΟΚ) Η΄ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ... ( ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ; )

  http://www.youtube.com/watch?v=OMWOKw78oUs&feature=related

 4. DOC avatar
  DOC 20/06/2010 15:22:31

  ΤΟ Ε.Σ.Υ. ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΕ. ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΙ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ? ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΙΚΑΝΟΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ,ΑΛΛΑ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΝ ΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΤΟΤΕ (ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΙ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΒΓΑΙΝΟΥΝ. ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ,ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΠΑΝΩ,ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΥΤΟΙ ΚΙ ΟΛΗ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΠΕΦΤΕ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΜΙΣΟΥΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ. ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΟΙ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ).ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ,ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ Ε.Σ.Υ. ΠΟΝΗΡΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΥΛΙΚΑ,ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΞΕΦΤΙΛΑ ΣΗΜΕΡΑ,ΑΦΟΥ ΑΠΟ ΤΟΤΕ,ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΕΛΕΓΧΟΙ. ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ,Ο ΚΥΡ-ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΙΕΛΥΣΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. ΟΠΟΙΟΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ (ΑΦΟΥ ΤΟΣΟ ΤΟΥ ΕΠΕΤΡΕΠΑΝ ΟΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ),ΤΕΛΕΙΩΝΕ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΛΥΚΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ. ΤΙ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΕΙΣ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ? ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ,ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ,ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΙ, ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑ,ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ. Ο ΣΤΡΑΤΟΣ,ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗ,ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ),ΕΓΙΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ,ΤΗΣ ΣΑΓΙΟΝΑΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΡΑΙΒΙΚΗΣ. ΚΙ Ο ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ (ΛΕΣ ΚΑΙ ΗΜΑΣΤΑΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΔΑ ΜΑΣ),ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΠΟΥΛΗΣΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΑ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΘΕΜΑΤΑ. Η ΒΙΤΡΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ,ΔΕΝ ΛΕΩ,ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

 5. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 20/06/2010 15:51:13

  Γινεται να καταργήσεις και τα κεφαλαία και να γράφεις με πεζά; Αλλιώς δεν μπορούμε να σε διαβάζουμε.

  • DOC avatar
   DOC @ Strange Attractor 20/06/2010 15:53:21

   Ναι,μπορώ. Η συνήθεια βλέπεις...

 6. kontin avatar
  kontin 20/06/2010 15:53:06

  DOC δυστυχώς για εσένα ξεπερνάς τα όρια της μικροψυχίας που οδηγούν στη στρέβλωση μίας ολόκληρης πραγματικότητας.
  Ζήσε στον όμορφο κόσμο που σου έμαθαν να διλαλείς.
  Η κοινωνική, πολιτισμική, οικονομική ανατροπή δημιουργρεί και φαινόμενα παρασιτικά, που όμως με τίποτα δεν αλλοιώνουν την ουσία της σαν νέο και δημιουργικό.
  Εξάλλου είνα θέμα του συνόλου να προστατέψει αυτό που του δίνεται να δημιουργήσει, αν δεν το κάνει, έχει περισσότερες ευθύνες από το να μην επαναστατεί όταν του ¨κλέβουν¨ αυτά που με κόπο και δουλειά έχει αποκτήσει.

  • DOC avatar
   DOC @ kontin 20/06/2010 18:18:02

   Κάποια κτίρια είναι όντως "νέα και δημιουργικά",γιατί υπήρχουν και παλαιότερα. Η στελέχωση τους δεν ήταν και τόσο. Οι περισσότερες "φατρίες" δημιουργήθηκαν μαζί με το Ε.Σ.Υ. και υπάρχουν ακόμα. Δεν είναι κρίμα μια FERRARI να την οδηγεί ενας διορισμένος κατσαπλιάς με τις ευλογίες του κόμματος κι όχι ο Σουμάχερ επειδή δεν είναι του κόμματος(τρόπος του λέγειν)? Για να οδηγηθεί κατασκευάστηκε,βεβαίως. Αλλά καταστρέφεται ή "απογειώνεται",ανάλογα με το ποιός θα την οδηγήσει. Δεν κατασκευάστηκε για μνημείο. Θέλω να πω ότι δεν ήταν κάποια παρασιτικά φαινόμενα,αλλά ο κανόνας. Παρασιτικά φαινόμενα μπορεί να υπάρχουν στη Σουηδία π.χ.(μακράν τα καλύτερα συστήματα υγείας στην Ευρώπη αυτά των Σκανδιναβικών χωρών-πληροφοριακά). Εκεί όπου οι περισσότεροι είναι "υγιείς",δεν αφήνουν τα "παράσιτα" να εξελιχθούν. Έχεις απόλυτο δίκιο που λες ότι το σύνολο έχει ευθύνη για την περιφρούρηση των καλών πραγμάτων. Η αλήθεια είναι ότι η "κοσμάρα" μου είναι πανέμορφη,ευτυχώς. Έχει και μαρκήσιο Ντε Σαντ μέσα! Αλλά πόσες φορές επαναστάτησες για την κατάσταση της υγείας (ή επαναστάτησες μόνο όταν έπιασαν υγρασία οι τοίχοι του νοσοκομείου?),το σύστημα παιδείας,τα μαύρα λεφτά που δίνουμε στα φροντιστήρια και την "εκπαιδευτική σκλαβιά" των παιδιών μας,για το "σπίτι του Κεμάλ" (γιατί όχι του Σωκράτη ή του Πλάτωνα?) ή ακόμα και για τους δρόμους που κυκλοφορούμε και τόσα άλλα? Μάλλον δεν επαναστάτησες ποτέ. Αν,όμως,έχεις τη διάθεση να επαναστατήσεις αυτούς τους δύσκολους καιρούς,μαζί σου κι εγώ. Αλλά,πρέπει να υπάρχουν και προτάσεις για την αντιμετώπιση των όποιων φαινομένων. Τις επεξεργαζόμαστε κι αυτές.

   • DOC avatar
    DOC @ DOC 20/06/2010 18:42:23

    Εννοείται ότι λέω μόνο για το σύστημα υγείας των Σκανδιναβικών χωρών κι όχι για τους χιλιάδες αλκοολικούς και τις αυτοκτονίες.

 7. Uncle Sam avatar
  Uncle Sam 20/06/2010 16:02:39

  Ναι ναι,
  ωραίος τύπος ο Ανδρέας.
  Μάγκας κιμπάρης ερωτιάρης δημαγωγός με λεφτά δανεικά από τις επόμενες γενιές.
  40% αυξανόταν το χρέος μεταξύ 81-87 ανά έτος. Δεκαπλασιασμός δαπανών μέσα σε μια δεκαετία.
  Έτσι δύναται να κυβερνήσει και η κα Σούλα του παγωτατζίδικου της γειτονιάς (αν δεν κλείσει και αυτό λόγω της ύφεσης).
  Επιχείρησε το κοινωνικό μετασχηματισμό καιτον πέτυχε.
  Εφτιαξε πράσινους στρατούς δημοσίων υπαλλήλων με το σύνθημα εδώ και τώρα αλλαγή. Στρατοί οι οποίοι συνθλίβονται στις μυλόπετρες της ραστώνης καθημερινά.Ο κρατισμός και συγκεντρωτισμός επί των ημερών του έπιασαν ταβάνι χάρη της σοσιαλιστικής ιδεολογίας (αντικατάσταση ατομικής από κοινωνικής ιδιοκτησίας)
  Επειδή όμως το κράτος έχει συνέχεια κοίτα να δεις τι γίνεται.
  έρχεται τώρα το ψηλό παιδί από τo San Fransisco σαν σύγχρονος Οιδίποδας να αποδομήσει τον κρατισμό και συγκεντρωτισμό του μπαμπάκα του.
  It's pay back time σύντροφοι...

  • anonymous avatar
   anonymous @ Uncle Sam 20/06/2010 17:20:26

   Όχι φίλε μου μόνο από τις επόμενες γενιές. Οι πασόκοι έφαγαν τα λεφτά που βρήκαν, τα λεφτά που οι ίδιοι έβγαλαν και τα λεφτά των επόμενων γενεών. Συνολικά μια γενιά έφαγε τα λεφτά 3 γενεών.

 8. thespieys avatar
  thespieys 20/06/2010 16:03:49

  Aνδρεας Παπανδρεου: ο ολετήρας της ελληνικης κοινωνιας.

 9. zackii avatar
  zackii 20/06/2010 16:17:19

  Ένας οποιοσδήποτε πρωτοετής της ψυχολογίας θα σας έλεγε ότι κατά βάθος μισεί τον πατέρα του, γιαυτό που έκανε στη μητέρα του, και ως εκ τούτου θέλει να αποδομήσει ότι έφτιαξε εκείνος. Από την άλλη πάντα ήθελε να του αποδείξει ότι κι αυτός μπορούσε να γίνει πρωθυπουργός γιατί ήξερε ότι ο Ανδρέας δεν είχε και την καλύτερη ιδέα γιά την νοημοσύνη του.

 10. nandia avatar
  nandia 20/06/2010 16:19:10

  14 χρόνια εντάξει, με Σημίτη, Καραμανλή και Γιωργάκη. ΥΠΟΚΟΣΜΟΣ!!!

  • nandia avatar
   nandia @ nandia 20/06/2010 16:21:43

   Πόσα σκάνδαλα ε?

  • trellakias avatar
   trellakias @ nandia 21/06/2010 06:44:32

   Με Μητσοτάκη μήπως;

 11. τάσος avatar
  τάσος 20/06/2010 17:50:59

  τώρα που η αλλαγή φαλίρισε και αποσύρεται, έχω να προτείνω κάτι. όπως δημεύτηκαν τα παλάτια να κοινωνικοποιηθεί το σπίτι του τσοχατζόπουλου στη διονυσίου αρεοπαγίτου (με λεφτά του κόσμου αγοράστηκε) και να μετατραπεί σε μουσείο της αλλαγής, όπου θα εκτίθονται η διακύρηξη της τρίτης του σεπτέμβρη, οι πίπες του ανδρέα, έγγραφα, εξώφυλλα εφημερίδων, φωτογραφίες, αφίσες, σε κάποιο χώρο θα γίνονται προβολές προεκλογικών ομιλιών, κοινοβουλευτικών στιγμιότυπων, ρεπορτάζ των ειδήσεων και έξω στον πεζόδρομο θα υπάρχουν τραπεζάκια όπου με καφέ, ουζάκι και τα ρέστα θα μπορούν να κάθονται οι απόμαχοι πια αγωνιστές του ογδονταένα και να συζητουν μεταξύ τους, να μαλώνουν με τους δεξιούς συγγενείς τους και να βγαίνουν φωτογραφίες με τους τουρίστες.

  • Τίποτα avatar
   Τίποτα @ τάσος 21/06/2010 09:49:07

   Όταν λες "εξωφυλλα εφημερίδων" εννοείς την Αυριανή;

   • τάσος avatar
    τάσος @ Τίποτα 21/06/2010 18:39:05

    http://www.youtube.com/watch?v=TqXZjr49ULA

    τί να λέμε, το αναρτώ αν και δεν πιστεύω να υπάρχει άτομο που δεν το έχει δει και ακούσει

 12. sovokai avatar
  sovokai 20/06/2010 17:55:44

  Οπως διαβασα το αρθρο καταλαβα οτι ο Α.Παπανδρεου εκανε ότι εκανε καλό του τα χάλασε ο Σημίτης και ο Καραμανλης και τωρα ηλθε ησ ειρα του γιού του να βγαλει αλλωνων καστανα από τη φωτιά. Τωρα αν μπορεί η οχι είναι αλλο θεμα

 13. task avatar
  task 20/06/2010 18:54:09

  Με δανεικά χρήματα και φεσώνοντας τις μελλοντικές γενιές όλοι γίνονται μάγκες , και δεν μου λές φίλε "ψάλτη" πρίν το 81 μόνο οι δεξιοι έμπαιναν στα πανεπιστήμια; την καλύτερη παιδεία που την είδες , δίκό του δημιούργημα δεν είναι αυτό το μπάχαλο στα πανεπιστήμια που ζούμε τώρα; πότε είχαν μεγαλύτερη αξία τα πτυχία των σχολών; Εξεφτέλισε τους θεσμούς μονο και μόνο για να έχει σίγουρη πελατεία ψηφοφόρων.ένας ΨΕΥΤΗΣ ήταν και τζάμπα μάγκας.

 14. greenhorses avatar
  greenhorses 20/06/2010 18:54:09

  Πατέρα τα έμαθες να νέα την ξε...λιάσαμε την Ελλάδα έκανες την αρχή και εγώ της έδωσα την χαριστική βολή.

  • τάσος avatar
   τάσος @ greenhorses 20/06/2010 18:57:09

   όχι βολή, ψ..λή

 15. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 20/06/2010 18:56:20

  Αν ακόμη δεν έχουμε καταλάβει τι έκανε ο Ανδρέας τότε μας αξίζει και ο Γιώργος και ό,τι άλλο μας έρθει. Βασικά, επειδή ακόμη δεν έχουμε ή κάνουμε ότι δεν έχουμε καταλάβει τι έκανε ο Ανδρέας, ψηφίσαμε και τον Γιώργο.
  Κοινωνική ισότητα μέσω ισοπέδωσης θεμελιωδών συλλογικών αξιών, μαζικής κομματικοποίησης του κράτους και οικονομικής υπονόμευσης του μέλλοντος της χώρας δεν έχει καμία σχέση με κοινωνική δικαιοσύνη. Διαβάστε και κανένα βιβλίο πολιτικής οικονομίας και δημόσιας διοίκησης να δείτε πότε ξεκίνησε το βούλιαγμα της χώρας.

 16. Αγανάκτηση avatar
  Αγανάκτηση 20/06/2010 20:11:00

  Τι μου θύμισες τώρα αριστερέ ψάλτη. Όταν σαν μακάκας το '81 πίστεψα στην "αλλαγή" και κούναγα σημαίες του ΠΑΣΟΚ...

  Ο μακαρίτης δεν προκάλεσε απλά πολλά προβλήματα στην οικονομία. Ο μακαρίτης είναι ο κύριος δημιουργός του σημερινού οικονομικού προβλήματος.

  Το μόνο θετικό είναι ότι το αποτέλεσμα της πολιτικής του θα το λουστεί ο γιός του...

 17. chrisss avatar
  chrisss 20/06/2010 22:11:57

  Ώρα είναι να θεοποιήσουμε κιόλας την απόλυτη καταστροφή της μεταπολιτευτικής ιστορίας της Ελλάδας..που θα βρούμε και καλά στον απόλυτο λαοπλάνο..

  • Τίποτα avatar
   Τίποτα @ chrisss 21/06/2010 09:49:59

   I agree! (αγγλιστί, για να καταλάβει και το ΓΑΠ)

 18. Greco avatar
  Greco 20/06/2010 22:29:12

  υπαρχει ενα βιβλιο --που πρεπει να διαβασουν ολοι οι νεοδημοκρατες-- για τις τακτικες και τα ψεματα του πασοκ ωστε να παρει την εξουσια και να την διατηρει με καθε κοστος,ενα κομμα χωρις ιδεολογια οπως προκυπτει

  ειναι του γιαννη βουλγαρη "η ελλαδα της μεταπολιτευσης" εκδοσεις θεμελιο

  αν αναλογιστει κανεις το πως θα μπορουσε να ναι η ελλαδα σημερα οταν ξεκινουσε η δημοκρατια το 74,με μηδενικο χρεος και με τα πακετα απτην ευρωπη να ερχονται με το τσουβαλι...τοτε ή θα αυτοκτονησει ή δεν θα ξαναψηφισει πασοκ ποτε στη ζωη του

 19. tasos avatar
  tasos 20/06/2010 22:30:59

  Πατέρα
  Αναπαύσου
  Συνεχίζω
  Ολοκληρωτική
  Καταστροφή

  από ιδρύσεως

 20. nov11 avatar
  nov11 20/06/2010 23:02:03

  Όταν έπεσε η Χούντα και κατέβηκε από το αεροπλάνο ο Φρυδάς ((ΚΚ Α) οι περισσότεροι έλληνες βγήκαν στους δρόμους και πανηγύριζαν με το γνωστό μέγα πάθος,αν και κατά τη διάρκεια της επταετίας οι περισσότεροι έκαναν τουμπεκί και καταλάμβαναν στάδια.
  Ελάχιστοι έκρυψαν το πρόσωπό τους αναλογιζόμενοι τους αγώνες τους τα βασανιστήρια τις ελπίδες και τις προσδοκίες των θυσιών γιατί μπορούσαν να δουν την μελλοντική πορεία.Αρκετοί από αυτούς δεν ζουν σήμερα λόγω των συνεπειών της 'καλοπέρασης'.
  Η Ελλάδα οικονομικά συνέχισε να πορεύεται χωρισμένη στα δυό.Οι ΑΞΙΟΙ που μπορούσαν να έχουν το κωλόχαρτο(κοινωνικών φρονημάτων),να κατέχουν δημόσιες θέσεις,να καλοπερνούν και να έχουν πρόσβαση σε ανέξοδες για την οικογένεια σχολές(πχ. μαιών,αστυνομίας κλπ.)ενώ ταυτόχρονα τα φτωχόπαιδα που από ανάγκη επέλεγαν τις πιο πάνω σχολές να μην έχουν πρόσβαση γιατί δεν διέθεταν το 'μαγικό χαρτί' και ταυτόχρονα να επιτυγχάνουν σε τμήματα πχ.της τότε ΦΜΣ των μοναδικών δύο (2)ελληνικών πανεπιστημίων με τις ελάχιστες σχολές.Ήταν όμως αναγκασμένα να ΔΟΥΛΕΎΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ Ή ΝΑ ΠΛΕΝΟΥΝ ΣΚΑΛΕΣ ΜΕ ΤΗ ΧΗΡΑ ΜΗΤΕΡΑ ΣΕ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΜΑ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ.Τώρα για τους υπόλοιπους ..να μη το συζητάμε...καπνομάγαζα κλπ.
  Το μισό του ελληνικού λαού πίεζε γιατί ήθελε και δικαιωματικά να έχει μέρος της πίτας.
  Ετσι ήλθε στην εξουσία ο Ανδρέας και μαζί μ'αυτόν εφόρμησε και η μισή Ελλάδα ΓΙΑ ΜΙΑ.. ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ.(ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΑΔΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΕΙΧΑΝ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΝΟΜΕΝΚΛΑΤΟΥΡΑ ΚΙ ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΣΤΗ ΑΚΡΗ ΤΗ ΣΠΕΚΟΥΛΑ).
  Να μην ξεχνάμε ακόμη ότι οι πρώτοι ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ-ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΕΠΙΝΟΗΘΗΚΑΝ (4-5)χρόνια πριν την εκλογή του ΑΓΠ και η πληθώρα των κενών θέσεων καλύπτονταν με καθαρά κομματικά κριτήρια που καταργήθηκαν με την εκλογή του το 1982 όταν έγιναν διορισμοί από τη επετηρίδα για την κάλυψή τους.
  Ο ΑΓΠ στην αρχή συνέπλεε σε μεγάλο μέρος των θέσεων του με την αριστερά όμως
  1-διαβλέπει την κατάρρευση του ΥΠΑΡΚΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ
  2-αντιλαμβάνεται τη θέση της χώρας σε συνάρτηση με τους ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΎΣ ΚΙΝΔΎΝΟΥΣ
  3-θέλει να κρατηθεί στην ΕΞΟΥΣΙΑ όμως υπάρχει αναντιστοιχία με τις θελήσεις και τα ζητούμενα ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΜΑΖΑΣ ΠΟΥ ΑΡΕΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ.
  Εξάλλου και από την μέχρι σήμερα πορεία βλέπουμε πόσο ωραία χαιδεύει τ'αυτιά το ψέμα και πού είναι τοποθετημένοι ΟΣΟΙ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ,ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ.
  Ετσι έγιναν οι ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ.....όμως ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΗΤΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΔΙΚΟ ΤΟΥ!!!
  Όσο για το ΛΑΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΑΠΟ ΠΕΡΕΣΤΡΟΙΚΑ....ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΤΑ ΘΕΛΕΙ Ο ΚΩΛΟΣ ΤΟΥ....ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΣ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΟΥ!!!!

  • Χρήστος avatar
   Χρήστος @ nov11 20/06/2010 23:14:43

   λάθος στα είπανε τα πράγματα. πριν το '81 ήταν κυριολεκτικά ξεφτίλα να είσαι δημόσιος υπάλληλος. οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα ήταν πολύ μεγαλύτεροι. άρα κανένα χαρτί δεν χρειαζότανε. όποιος ήταν μάγκας πρόκοβε. ο ανεπαρκής ήταν απλός υπαλληλακος (ιδιωτικός ή δημόσιος) με 3 και 60. ο ανδρεας το 81 στην ουσία είπε: ανεπαρκείς όλης της χώρας ενωθείτε. μαζί θα πάρουμε την εξουσία, θα σας κάνω δημοσίους υπαλλήλους για να τα ξύνετε όλη μέρα, και θα σας δώσω και υψηλό μισθό ώστε να παίρνετε τα ίδια ή και περισσότερα από τους ικανούς της χωρας. αυτά...

   • DOC avatar
    DOC @ Χρήστος 20/06/2010 23:32:01

    Να δεις κάτικομματόσκυλα πρασινοφρουρούς, πτυχιούχους του δημοτικού (απολυτήριο δημοτικού εννοώ),οι οποίοι μπούκαραν όπου διορίζονταν με την περίφημη ατάκα "τώρα ήρθαμε εμείς". Όλο μαγκιά και κακό. Ειδκά σε κάτι Δ.Ε.Η. που είχαν και δωρεάν,σχεδόν, ρεύμα στα σπίτια τους όλοι,όχι μόνο οι διευθυντές,αλλά και οι απλοί υπαλληλοι και εφάπαξ,όταν έβγατναν στη σύνταξη,κάπου 30-35 εκατομμύρια δραχμές. Οιυπάλληλοι αυτά και φυσικά συνέχιζαν να έχουν τζάμπα ρεύμα. Η επέλαση των κοπριτών. Κι όπου υπήρχαν μερικοί ευσυνείδητοι,σου έλεγε ο κοπρίτης για να μη δουλέψει:"Πήγαινε στο άλλο γραφείο,στον κύριο τάδε. Αυτός ξέρει καλύτερα τις λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο θέμα που έχεις". Για να μην πούμε πόσες είχαν διοριστεί καθαρίστριες και μετά από μερικούς μήνες,γινόταν εσωτερική μετάταξη και πήγαιναν σε γραφεία λογιστών,γραμματέων κ.α.

 21. nov11 avatar
  nov11 20/06/2010 23:41:38

  Ευτυχώς που τα ξέρεις εσύ και μας πληροφορείς γιατί δεν μπορούσε ο καθένας να γίνει 'ξεφτίλας' αλλά να κυνηγά το ένσημο κι εκείνο με πρόσβαση ή να πετυχαίνει σε διαγωνισμούς,να τυπώνονται τα ονόματα στις εφημερίδες και μετά να προσλαμβάνονται οι 'κομματικοί φίλοι'και το πιο σύνηθες χωρίς εξετάσεις.
  Κι αν υποθέσουμε ότι είναι όπως τα λες ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ γιατί να πεισθεί έστω συμφεροντολογικά η μάζα και να τον ακολουθήσει αφού δεν τη συνέφερε;
  Όχι μόνο να τον ακολουθήσει αλλά να τον εκλέξει και να τον επανεκλέξει;
  Οι ΠΑΡΩΠΙΔΕΣ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΟΠΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ!!!

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ nov11 21/06/2010 07:08:09

   Έχεις δίκιο ρε nov11, μεγάλη η αλλαγή! Τότε για να προκόψεις, όπως λες, χρειαζόσουν αποδεικτικό πολιτικών φρονημάτων, ενώ σήμερα για να κάνεις τη ρεμούλα σου αρκεί η κομματική ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ.

   Άσε μας ρε μεγάλε.

 22. nov11 avatar
  nov11 20/06/2010 23:42:49

  @χρήστος

 23. nov11 avatar
  nov11 21/06/2010 08:38:26

  @TopGunZ
  Σήμερα χρειάζονται κομματικές ταυτότητες,ισοπέδωση,βολευτικό γραφείο,ατομικισμός,καναπές, χειραγωγημένες μαριονέτες.....και δεν έχει πάτο ο κατήφορος....ασχέτως τι διατυμπανίζεται...
  Τη 'βρόμικη'δουλειά μόνο ο ΛΑΟΣ μπορεί να φέρει σε πέρας......ΤΑ ΚΟΡΟΙΔΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ...ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΣ ΤΑ ΛΟΥΣΤΟΥΝ!

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ nov11 21/06/2010 12:39:27

   Οπότε, τι μας διαλαλείς περί κράτους δεξιάς και φρονημάτων? Άρα μια τρύπα στο νερό έκανε ο Παπανδρέου, αφού το υποτιθέμενο πρόβλημα δεν εξαφανίστηκε, αλλά ενισχύθηκε.

 24. ΠαύλοςΠ avatar
  ΠαύλοςΠ 21/06/2010 10:59:25

  Καλύτερη παιδεία? Ο Ανδρέας Παπανδρέου? Αν για κάτι πρέπει να κατηγορηθεί είναι ο ευνουχισμός της παιδείας. Μάλλον σας διαφεύγουν οι αλλαγές που έκανε στο εκπαιδευτικό σύστημα ο "λαοπλάνος" προδότης. Μου προκαλέι μεγάλη εντύπωση, πως τόσα χρόνια μετά δεν έχετε δει το ανθελληνικό του έργο. Ο πρώτος που θα πρέπει να δικαστεί για εγκλήματα κατά της Ελλάδος είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου και μετά όλοι οι υπόλοιποι. Η Μ. Γιούρσεναρ ( στο βιβλίο της "Αλέξης") έγραφε: "Δεν πρέπει να φοβόμαστε τις λέξεις όταν πια έχουμε αποδεχθεί τα πράγματα". Νομίζω ότι πια δεν έχουμε το περιθώριο να παίζουμε με τις λέξεις. Ξέρουμε πολύ καλά ποιός ήταν ο Α.Παπανδρέου, ας το πούμε λοιπόν και χωρίς φτιασιδόματα έτσι ώστ να μπορέσουμε να τον κατατάξουμε στους προδότες της Ελληνικής ιστορίας και να μην δημιουργούμε καλές εντυπώσεις γύρω απο το όνομα του.

 25. klausevitz avatar
  klausevitz 21/06/2010 19:25:10

  O Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε μεγάλος ηγέτης και μεγάλος γητευτής!
  'Ο,τι ακολούθησε και...ακολουθεί υπολείπεται δραματικά...!
  Ανδρέας: once in a lifetime!

  • Orestios avatar
   Orestios @ klausevitz 21/06/2010 19:40:09

   Κρίμα που τότε δεν είχαν ανακαλυφθεί τα μεγάλα κοιτάσματα λιθίου στο Αφγανιστάν.

   • klausevitz avatar
    klausevitz @ Orestios 21/06/2010 20:01:27

    Ο Hegel έλεγε, ότι χρειάζεται ψυχική γενναιότητα
    για να αποδεχθείς το "ξεχωριστό" και το "μεγάλο".
    Διαφορετικά, λές....τρέχουσες κακίες!

 26. πολίτης avatar
  πολίτης 21/06/2010 20:53:14

  Ο Ανδρέας Παπανδρέου όχ μόνο κατέστρεψε μία χώρα που παρέλαβε σε ανοδική πορεία, αλλά διέφθειρε και τον λαό της, σε σημείο που η απατεωνιά έγινε επιβεβλημένος τρόπος ζωής και κάθε αξία διασύρθηκε και γελοιοποιήθηκε χυδαία.
  Η νίκη του μας ήλθε πεσκέσι μαζί με την είσοδο στην ΕΕ. Τυχαίο; Δε νομίζω! Εξαιτίας του δεν εκμεταλλευτήκαμε τις ευκαιρίες για ανάπτυξη που μας προσέφερε η νέα κατάσταση, αντίθετα καταντήσαμε χρεωκοπημένοι τριτοκοσμικοί ζητιάνοι.
  Ο γιός δρα εντός του ιδίου σχεδίου καταστροφής, εξελέγη με ψεύτικες υποσχέσεις, αντί για "έξω από την ΕΟΚ" και "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο" μας είπε "λεφτά υπάρχουν". Απλά το πρώτο μέρος του σχεδίου περιλάμβανε την προετοιμασία της χώρας για την παράδοση, την αποδυνάμωσή της με ύπουλο τρόπο, ενώ στην τελική φάση δεν έχουν σημασία τα προσχήματα, η παράδοση ολοκληρώθηκε.

 27. Λεωνίδας avatar
  Λεωνίδας 22/06/2010 09:22:10

  Σίγουρα το θέμα και το πνεύμα του κειμένου είναι άλλο. όμως δεν είναι δυνατόν να ακούει και να διαβάζει κανείς μονότονα στη δημόσια σφαίρα πράγματα όπως τα παρακάτω:

  "Από την άλλη, όμως, ήταν αυτός που έβγαλε από την αφάνεια μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ανθρώπους που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα, κυνηγημένοι από το κράτος της Δεξιάς.
  Τους έδωσε ψωμί να φάνε, καλύτερη ασφάλιση, νοσοκομεία, καλύτερη παιδεία και ευκαιρίες για να μορφωθούν, ανέτρεψε καθεστωτικές νοοτροπίες δεκαετιών, προκάλεσε, αγαπήθηκε και μισήθηκε. Έφτιαξε το ΕΣΥ, άνοιξε στους κατώτερους τα Πανεπιστήμια, έδωσε καλύτερες συντάξεις και επέβαλε νόμους που προστάτευαν τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα."

  Η μεγαλύτερη άνοδος του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε από το 1955 έως το 1980 (και χωρίς να χρεωθεί ο τόπος). Τα μικροαστικά στρώματα που προέρχονταν από την επαρχία σε συμμαχία με μεγάλες μερίδες της τότε νεολαίας έβγαλαν το ΠαΣοΚ στην εξουσία κι όχι οι "αποκλεισμένοι της αριστεράς". Το δίπολο "προνομιούχοι-μη προνομιούχοι" και "Δεξιά-Λαός" ήταν ένα γενικόλογο, ασαφές, δίχως εμπράγματη βαρύτητα σχήμα που μπορούσε να ενσωματώνει τους πάντες στο "Λαό" και να αποδίδει στη "Δεξιά" όλα τα "κακά" του καθεστώτος. Εξ ου και "επάρατος".

  Ποιος λέει ότι ο Παπανδρέου ανακάλυψε τη δωρεάν παιδεία ή τη δωρεάν υγεία; Υπήρχε από πολύ παλαιότερα. Η επένδυση των Ελλήνων στην εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς μηχανισμούς ως μέσο κοινωνικής κινητικότητας συνοδεύει τη Χώρα αυτή από τη γένεσή της.

  Σίγουρα, η Δεξιά έδωσε απάντηση στη γενικευμένη φτώχεια θέτοντας τη βάση ενός στρεβλού τρόπου ανάπτυξης. Τουλάχιστον όμως το ΠαΣοΚ βρήκε μία Ελλάδα με σχετικές υποδομές, μέλος της Ε.Ο.Κ., με ορισμένη παραγωγή και ανταγωνιστικότητα. Κατάφερε μετά από μόλις οκτώ χρόνια διακυβέρνησης να είναι υπερχρεωμένη κι αφού οργάνωσε καλύτερα τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, έπαιρνε χρήματα από την ΕΟΚ, δανειζόταν υπέρογκα ποσά. Η δημόσια εκπαίδευση καταρρέει (εδώ και χρόνια), η δημόσια υγεία το ίδιο. Αντέστρεψε τους όρους του εμφυλίου και οι κομμουνιστές απέκτησαν την "ηθική υπεροχή" με τη συστηματική παρανάγνωση του παρελθόντος.

  Έλεος ο άνθρωπος υπήρξε ολετήρας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.