#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/11/2013 09:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ: Από τις «συνιστώσες» στην ... «Αριστερά του Τέξας»

Η επανατοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο των διεθνών και ευρωπαϊκών εξελίξεωνΗ πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή έχει πολλαπλές στοχεύσεις που αφορούν τόσο τη γενική πολιτική σκηνή όσο και το εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όμως δε μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι η στιγμή, κατά την οποία η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να προκαλέσει μια αναμέτρηση με την κυβέρνηση, τόσο εντός όσο και εκτός βουλής, στη λογική του «ή αυτοί ή εμείς», διακρίνεται απ’ τους άνευ προηγουμένου όρκους πίστης που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του τόσο στην ευρωζώνη όσο και γενικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα ύστερα από διεθνή ταξίδια τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη και επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη της διεθνούς πολιτικής και οικονομικής ζωής.

Είναι βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε από χίλια μύρια κύματα το φθινόπωρο εξαιτίας του διλήμματος που μπήκε στην πολιτική ζωή της χώρας και συνοψίστηκε «μνημονιακό ή συνταγματικό τόξο». Την ίδια στιγμή ο κύκλος αίματος που άνοιξε, κρατούσε ζωντανό το κίνδυνο της πολιτικής αποσταθεροποίησης της χώρας -και με αναπάντητο ακόμα το ερώτημα ποιος ή ποιοι θέλουν και επιθυμούν εντός ή και εκτός Ελλάδας κάτι τέτοιο- και ήρθε να προστεθεί στις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης και ειδικά της πολιτικής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους εταίρους και δανειστές. Εκ των πραγμάτων τα πολιτικά δεδομένα διαφοροποιήθηκαν και ασκούσαν πίεση στο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει κρίσιμες επιλογές που αφορούν στο ρόλο του σε ένα νέο τοπίο.

Στην επιλογή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να παράσχει εγγυήσεις «ευρωπαϊκής νομιμοφροσύνης» και να διεκδικήσει απ’ τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά το ρόλο του θεματοφύλακα της πολιτικής σταθερότητας της χώρας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της πορείας βάρυναν οι διεθνείς διεργασίες σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και οι πολιτικές συνέπειες της ευρωπαϊκής πολιτικής του Βερολίνου και ειδικά της Άγκελας Μέρκελ. Είναι δύσκολο να ερμηνεύσει κανείς τις τελευταίες πιρουέτες του Αλέξη Τσίπρα αν δεν πάρει υπόψη του τις σχέσεις ΗΠΑ και Γερμανίας που αντανακλώνται και στη σχέση ΔΝΤ και ΕΕ.

Ο ακήρυχτος πόλεμος ΗΠΑ – Γερμανίας

Στις αρχές Νοεμβρίου και στη σκιά των αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ στην Ευρώπη, αλλά και των συνομιλιών για την κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία, η Ουάσινγκτον έσπευσε να «επιπλήξει» το Βερολίνο ότι ευθύνεται για την κατάσταση της ευρωζώνης και ειδικά των χωρών με υψηλό χρέος όπως πχ η Ελλάδα, επειδή ακολουθεί μια πολιτική που ευνοεί τα πλεονάσματα της γερμανικής οικονομίας σε βάρος του ευρωπαϊκού νότου. Αρχικά το υπουργείο οικονομικών των ΗΠΑ κάλεσε τη Γερμανία να εγκαταλείψει την πολιτική ενίσχυσης των εξαγωγών της και στη συνέχεια το ΔΝΤ σημείωσε ότι η Γερμανία θα πρέπει «να σηκώσει το βλέμμα της στον παγκόσμιο ορίζοντα κατά τη χάραξη της πολιτικής της» συνιστώντας «ένα μικρότερο πλεόνασμα στο ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών».

Ήδη απ’ τον Οκτώβριο φαίνεται να έχουν παρθεί πολύ σημαντικές αποφάσεις για μια νέα σχέση μεταξύ ΔΝΤ και ευρωζώνης, ενώ σύμφωνα με τα όσα γράφτηκαν στον τύπο στη διεθνή σύνοδο του ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας διαμορφώθηκαν και οι όροι ενός τέτοιου συμβιβασμού με το ΔΝΤ να απεμπλέκεται σταδιακά απ’ το χρηματοδοτικό σκέλος του ελληνικού προγράμματος, του οποίου την ευθύνη θα αναλάβει αποκλειστικά η ευρωζώνη. Αξίζει κανείς σ’ αυτό το σημείο να ανακαλέσει στη μνήμη του τη δήλωση του Όλι Ρέν ότι η επιτήρηση θα διατηρηθεί μέχρι την αποπληρωμή του 75% του δανείου, καθώς επίσης και την διαφαινόμενη άρνηση του Βερολίνου για μια αποφασιστική μείωση του ελληνικού χρέους με κούρεμα όπως αξιώνει το –υπό αποχώρηση (;)ΔΝΤ και υιοθετούσε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού στην Ευρώπη

Την ίδια στιγμή οι πολιτικές συνέπειες της ευρωπαϊκής πολιτικής της Μέρκελ ενισχύουν το κλίμα του ευρωσκεπτικισμού το οποίο με τη σειρά του ενισχύει ακροδεξιά εθνικιστικά ακόμα και φασιστικά κινήματα σε όλη την Ευρώπη και ο κίνδυνος να αποτυπωθεί κάτι τέτοιο στις ευρωεκλογές είναι ορατός γενικεύοντας το φαινόμενο Λεπέν στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Μάλιστα ο Μάρτιν Σουλτς ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου έχει εκφράσει ανησυχία για το μέλλον της Ευρώπης λέγοντας πως όποιος θέλει να καταστρέψει την ΕΕ κερδίζει τις εκλογές. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τον σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, εκ των επικριτών της Μέρκελ και όπως λένε οι πληροφορίες οι δύο άνδρες έχουν συμφωνήσει και τα της εκλογής για την προεδρία της Κομισιόν.

Από την άποψη αυτή δεν είναι τυχαία ούτε η συνάντηση –λίγο μετά τη δολοφονία Φύσσα- του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Γερμανό Γιερκ Άσμουσεν, στέλεχος της ΕΚΤ τον Οκτώβριο, ούτε πολύ περισσότερο ότι ο Αλέξης Τσίπρας αφού χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη συζήτηση πρόσθεσε ότι «θα κρατάμε ένα δίαυλο επικοινωνίας», ενώ ο Άσμουσεν φέρεται να είπε σε δημοσιογράφους σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα ότι «δεν είμαστε τυφλοί. Βλέπουμε την κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα και τη λαμβάνουμε υπόψη μας».

 

Η αναπροσαρμογή της γραμμής Τσίπρα

Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να προσδοκά ότι οι συνθήκες για να λάβει χώρα η θέση του για μια ευρωπαϊκή ρύθμιση του δημόσιου χρέους είναι ευνοϊκές απ’ τη στιγμή που θα προχωρήσει μια κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία, ενώ την ίδια στιγμή η Μέρκελ δέχεται αμερικανικά πυρά εξαιτίας των γενικότερων ανταγωνισμών και αντιθέσεων στο διεθνές οικονομικό στερέωμα. Την ίδια στιγμή φαίνεται να εκτιμάει πως δεν πρέπει να δοθεί χρόνος στη Μέρκελ γιατί κάτι τέτοιο θα την ισχυροποιήσει, ειδικά δε αν έχει δρομολογηθεί η αποχώρηση του ΔΝΤ οπότε και θα είναι η απόλυτη κυρίαρχος στην ευρωζώνη.

Γι’ αυτό και πλέον όπως όλα δείχνουν γίνεται προσπάθεια στην Κουμουνδούρου, μετά τους όρκους του Τέξας στο ευρώ, να αντικατασταθεί και το σύνθημα για «ακύρωση του μνημονίου» με το σύνθημα για «ακύρωση της λιτότητας» καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει υπόψη του ότι η επιτήρηση για την οποία μίλησε ο Όλι Ρεν προβλέπεται απ’ τις ευρωπαϊκές συνθήκες τις οποίες αν θέλει να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη δεν μπορεί να τις αμφισβητήσει.

Όλα αυτά συνοψίζουν σήμερα με μεγαλύτερη σαφήνεια που ήθελε να το πάει ο Αλέξης Τσίπρας όταν κατηγορούσε την κυβέρνηση για υπάκουο μαθητή της Μέρκελ και μιλούσε για μια αντιμέρκελ συμμαχία στην Ευρώπη. Και σε ότι αφορά στο εσωτερικό του κόμματός του θέλει να προλάβει με δυναμικές πολιτικές πρωτοβουλίες τυχόν «δικαίωση» της γραμμής που προέβαλε η αριστερή αντιπολίτευση που έχει χαρακτηριστεί και ως «συνιστώσα της δραχμής».

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί μια σαφή ευρωπαϊκή στροφή με αμερικανικές πλάτες. Άλλωστε και οι ΗΠΑ δε θέλουν διάλυση της ευρωζώνης, απλά αξιώνουν απ’ την Μέρκελ μια συγκεκριμένη σχέση μεταξύ ευρώ και δολαρίου και έχουν ανάγκη το ευρώ ως ανάχωμα στις μεγάλες δυνάμεις της Ανατολής εξασφαλίζοντας έτσι την παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου.

Σε τι ακριβώς απαντάει η μομφή του ΣΥΡΙΖΑ;

Το ερώτημα ωστόσο παραμένει: Γιατί τώρα μια πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση και μάλιστα με όρους λαϊκής αποδοκιμασίας όπως θέλει να προσδώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κίνησή του; Γιατί μπροστά στις διεθνείς και ευρωπαϊκές αυτές εξελίξεις ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να καταγραφεί ως η μοναδική παρούσα εναλλακτική λύση έναντι της κυβέρνησης σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, ως εκφραστής μιας κοινωνίας εξουθενωμένης απ’ τη λιτότητα. Και μπροστά σ’ αυτή την κρίσιμη καμπή για την πολιτική ζωή της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ αισθανόταν αναγκασμένος να προβεί σε μια εντυπωσιακού χαρακτήρα συνολική σύγκρουση και αμφισβήτηση της κυβέρνησης, αν θέλει να αποκτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να κάνει τη «στροφή» σε πιο ευρωπαϊκούς προσανατολισμούς χωρίς σοβαρές αναταράξεις στο εσωτερικό του που θα ανακάτευαν συνολικά την τράπουλα στο  πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Κάλχας

ΣΧΟΛΙΑ

 1. βαγόνι avatar
  βαγόνι 11/11/2013 11:01:27

  Ψύχραιμη προσέγγιση!
  Μιά τέτοια προσπάθεια,απο την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ,αγγίζει τα όρια
  της "υψηλής πολιτικής"...: απαιτεί άμεσο μετασχηματισμό σε θεσμικό
  ευρωπαικό κόμμα της κεντρο-αριστεράς και αναζήτηση αμερικανικής
  στήριξης,για την αντιμετώπιση της γερμανικής επιβολής....μεταξύ μας,
  δεν έχουν πολλές δυνατότητες για ανάλογο εγχείρημα...είναι μιά
  σωστή θέση,που προσκρούει σε άλλες "συνήθειες" και άλλα "πρόσωπα"...
  Επειδή και η κεντρο-δεξιά κυβέρνηση είναι σε οριακή κατάσταση, είναι
  προφανές ότι η αλλαγή τοπίου,συνολικά,είναι επιβεβλημένη απο τα
  πράγματα...έπρεπε,απο το 2009,να προχωρούσαμε σε κυβέρνηση εθνικής
  ενότητας,ανάλογης του ιταλικού σχήματος...αργήσαμε και ξεπήδησαν
  πολλοί αερισμένοι,πάσης φύσεως...ωστόσο,η σύγκλιση είναι το ζητούμενο...
  διαφορετικά, θα μας επιβάλλονται οι "ειδικοί" του crisis management,
  τα προβλήματα θα διογκώνονται,με την προσθήκη και των εθνικών
  θεμάτων...η παρούσα εικόνα είναι αποθαρρυντική, η ελπίδα όμως πεθαίνει
  τελευταία!

 2. Β. Μαγγανάς avatar
  Β. Μαγγανάς 11/11/2013 15:03:44

  Όπως είπε και ο Σαμαράς χθες: "θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να κρυφτεί αλλά οι παλιές πρακτικές δεν τον αφήνουν".

  Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να φτιάξει προφίλ μεγάλου κόμματος και μάλιστα με διεθνή απήχηση όταν τα στελέχη είναι αποκλειστικά ακροαριστερών καταβολών με ολίγον από Τρότσκι...
  Δεν μπορείς να γίνεις σοβαρό ευρωπαϊκό κόμμα με τα καραγκιοζιλίκια της Κωνσταντοπούλου, με το να εκθειάζεις τον Κουφοντίνα που έφαγε εν ψυχρώ καμιά 15αριά ανθρώπους καθώς και με το κίνημα "δεν πληρώνω"...
  Έγραψα σε άλλο ποστ ότι στις εκλογές με λίστα κατάφερε ο Τσίπρας με τις ψήφους αγανακτισμένων Πασόκων που δεν είναι καν Αριστεροί, να βάλει στη Βουλή εβδομηνταένα σκληροπυρηνικούς ΑΚΡΟαριστερούς βουλευτές.
  Τι "σοβαρότητα" να προσδώσουν σε ένα κόμμα άνθρωποι που φωνάζουν "πετάξτε πέτρες στα ΜΑΤ"...

 3. ιεραξ avatar
  ιεραξ 11/11/2013 17:53:52

  Από τις καλύτερες αναλύσεις υψηλής πολιτικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να καταστεί η διάδοχος κατάσταση του αγγλοσαξονικού υπηρέτη στην Ελλάδα.(Ε.Βενιζέλος-φιλελεύθεροι,Παπανδρέου-σοσιαλιστές). Στήνει σκηνικό κόντρας με τη μισή τρόικα(Ευρώπη, Γερμανία) υπηρετώντας χονδροειδώς την άλλη μισή(ΔΝΤ,ΗΠΑ). Προσέξτε, από την μιά μερκελιστές,γερμανοτσολιάδες κλπ και απο την άλλη μούγγα στην στρούγγα. Διαχωρίζουν δηλαδή αυθαίρετα στην μέση, μία ενιαία οντότητα όπως είναι η τρόικα.Οι άνθρωποι πρακτορεύουν απόψεις τόσο απροκάλυπτα όσο η ιερόδουλη τον πάτρωνά της.Είναι όμως ολίγιστοι,ιδεοληπτικοί,μικρόνοες και κυρίως ανίκανοι, γι΄αυτό δεν έχουν τύχη.Η χθεσινή ευνουχιστική ξεφτίλα στη βουλή το απέδειξε, το δε άδειο σύνταγμα σε συνδυασμό με τις αποτυχίες δημιουργίας λαικού κινήματος δείχνει οτι ούτε τις μάζες μπορούν πια να χειραγωγούν.

  • Νίκος Α avatar
   Νίκος Α @ ιεραξ 11/11/2013 22:19:57

   ........Οι άνθρωποι πρακτορεύουν απόψεις τόσο απροκάλυπτα .............

   ++++++++++++

 4. βαγόνι avatar
  βαγόνι 11/11/2013 18:51:15

  Δεν διαχωρίζουν καμμία "ενιαία οντότητα", είναι διαιρεμένοι...,
  άλλωστε,τα μικρά έθνη,επιβάλλεται να κάνουν χρήση των
  αντιθέσεων πρός ίδιον όφελος,άν μπορούν...το θέμα,είναι ότι
  αυτά τα "high politics" ξεπερνούν,κατα πολύ,τις δυνατότητες
  του νεοπαγούς πολιτικού σχηματισμού, που νομίζει ότι μπορεί
  να παίζει σε όλα τα ταμπλώ...δεν μποεί!
  Η αναφορά σας στην πολιτική των φιλελευθέρων και των κεντρώων
  δυνάμεων,ως υπηρέτες των "αγγλοσαξώνων",έρχεται απο μακριά...
  απο την εποχή του Λαϊκού Κόμματος και των Γλύξμπουργκ ...απο
  τους διαπρίσιους κήρυκες της "μικράς και εντίμου Ελλάδος,κάτωθεν
  της Μελούνας"..."υπηρέτης", ο δημιουργός της συνθήκης των Σεβρών!...,
  ότ,τι σπατάλησαν οι επόμενοι...φυσικά,όλες οι πολιτικές και ιστορικές
  εμμονές είναι για τους ανθρώπους...σεβαστό!..αρκεί να γνωρίζουν τις
  συνέπειες των λεγομένων...ειδικά, ο Ελευθέριος Βενιζέλος,στόχος των
  πάλαι ποτέ "κομμουνιστών" και "εθνικοφρόνων"...αυτή η ιστορική
  "αναθεώρηση" δεν έχει καμμία τύχη!

 5. ιεραξ avatar
  ιεραξ 11/11/2013 20:02:23

  Να δεχθώ οτι δεν τίθεται θέμα σύγκρισης Ε.Βενιζέλου και λοιπών της ΄΄δημοκρατικής΄΄παράταξης, ούτε κατά διάνοια.
  Ομως,
  -Ηταν ο θεμελιωτής της υπαγωγής της χώρας στο άρμα των αγγλοσαξώνων
  -Ηταν ο ένας πρωταγωνιστής του διχασμού
  -Ηταν πίσω απο 3-4 δικτατορίες ή κινήματα
  -Ηταν αυτός που επέβαλε η Αντάτ με τα όπλα (αποκλεισμός και βομβαρδισμός Πειραιά,Τριανδρία Θεσ-νικης, μάχη της σημαίας στη Θεσσαλία)
  Οι βασιλιάδες μας της εποχής άν και ουδέτεροι ταυτίστηκαν με τους Γερμανούς
  Οι δεξιοί το 40-44 ήταν ολοι ΄΄δοσίλογοι΄΄ γερμανοτσολιάδες, ασχετα αν ήταν στην αντίσταση
  Οι σημερινοί είναι μερκελιστές τροικανοί
  Λέτε να είναι τυχαία όλα τα παραπάνω διαχρονικά; Κυριαρχεί ο διχασμός και όχι η ενότητα, δυστυχώς έχουμε διαχρονική πρακτόρευση απόψεων

  • βαγόνι avatar
   βαγόνι @ ιεραξ 11/11/2013 21:14:38

   Είναι προφανές πού διαφωνούμε,ώστε δεν χρειάζονται ανασκευές...
   ούτε πιστεύω ότι ζούμε σε χώρα "διαχρονικής πρακτόρευσης"...το
   αναμφισβήτητο πρόβλημα διχασμού δεν λύνεται με ακραίους
   εξορκισμούς...εντάξει,η χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής είχε κάτι
   απο opera buffa...χρειαζόμαστε υπομονή,καλή θέληση και στέρεες
   προτάσεις...δε βλέπω άλλη έξοδο!
   διαφ

  • Giorgis avatar
   Giorgis @ ιεραξ 12/11/2013 02:38:26

   Καλά είναι αυτά αλλά έλεος πια, πόσο γέροι είστε εσείς δεν μας κάνετε τη χάρη να ξεχάσετε και μερικά. Οι επιλογές που πρέπει να γίνονται στη Βουλή πρέπει να γίνονται με μετρίσιμα στοιχεία. Μας αφήνουν αδιάφορους οι ιδεολογίες σας, πιοί φταίνε πρίν 70 χρόνια. Όλοι άνθρωποι ήταν, και πιος είμαι εγώ να τους κρίνω στην εποχή που ζούσαν.

   Απλά πράγματα:

   Πόσα μαζεύει το κράτος;
   Πόσα και που τα χαλάει;
   Πόσο επιτρέπει το κράτος να εκφράσει ο καθένας μας τις δηνατότιτες μας;

   Τώρα με ενδιαφέρει αν η ΝΔ η το ΚΚΕ μπορεί να απαντίσει αυτά τα ερωτίματα καλίτερα. Αν χαλάμε το μέγιστο του χρόνοι για πράγματα που συνέβισαν πριν 70 χρόνια ... έλεος

 6. foros1 avatar
  foros1 11/11/2013 20:34:21

  οταν συντομα οι ευρωκεπτικιστες θα εχουν πιθανον τις περισσότερες εδρες στην ευρωβουλη, η ΕΕ ή θα πρεπει να αλλαξει πορεια προς την κατευθυνση που προτεινουν οι ΗΠΑ ή θα αρχισει το ξηλωμά της.

 7. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 11/11/2013 21:19:37

  Κινητήρια δύναμης της Ιστορίας και της Κοινωνίας δεν αποτελούν οι θεωρίες συνωμοσίας, ούτε τα όποια υπόγεια σχήματα συνεργασίας. Στο δε διάβα της Ιστορίας ελάχιστες αν όχι καμιά συνωμοσιολογία δεν πραγματώθηκε Υπό το πρίσμα αυτό η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί απόλυτα κατοχυρωμένο συνταγματικά κοινοβουλευτικό δικαίωμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Κάτω απο τις παρούσες συνθήκες ξεκαθάρισε το πολιτικό τοπίο, ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. αναβιώνουν για μια ακόμη φορά στην Ιστορία του Δημοκρατικού μας συστήματος τον πανίσχυρο δικομματισμό.

  Σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ το ζητούμενο είναι αν προέκυψε αξιόπιστη εναλλακτική λύση στο πρόβλημα της πολιτικής διακυβέρνησης της χώρας μας . από την εν λόγω πρωτοβουλία του και αν αυτή γίνεται αποδεκτή από ευρύτερα κοινωνικά στρώματα Τα επαναστατικά αντανακλαστικά του ΣΥΡΙΖΑ δεν του επιτρέπουν να αντιληφθεί πως ταυτίζεται και ανάγεται ως τιμητής εκτρωματικών καταστάσεων που παρήγαγε η διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. εκ της μεταπολίτευσης και ένθεν

  Τα "επαναστατικά αριστερίστικα αντανακλαστικά" του ΣΥΡΙΖΑ δεν του επιτρέπουν να αντιληφθεί πως σε περιόδους οξυμένης κοινωνικής κρίσης το ιδεολογικό στοιχείο υποχωρεί μπροστά στο εθνικό συμφέρον και όπως όταν τα προβλήματα λαμβάνουν εθνικό χαρακτήρα οι λύσεις είναι εθνικές. Η Ηγεμονία και το Ηθικό πλεονέκτημα δεν κατακτάται απο γηπεδικού χαρακτήρα συμπεριφοράς ούτε απο συμπεριφορές και στάσεις που δεν φέρουν κανένα στοιχείο πολιτικού πολιτισμού. Δεν πραγματώνεται η Ηγεμονία μέσω απο σφοδρότατες λεκτικές αντιπαραθέσεις , απο ύβρεις και ανοικείους χαρακτηρισμούς. Η διαλεκτική ως τέχνη αποκάλυψης και ανακάλυψης της αλήθειας είχε πάντα βαθιές ρίζες στον χώρο της Αριστεράς άγνωστο γιατί εγκαταλείφθηκε μαζί με την πολύτιμη πολιτική της παρακαταθήκη αυτή του Δημοκρατικού Πατριωτισμού.

  Η Επόμενη μέρα εκτός των μνημονίων θα σημάνει μια νέα Ελλάδα σε μια νέα Ευρώπη .Όσοι βαυκαλίζονται με την αυταπάτη της επανόδου σε εποχές πλασματικής ευμάρειας να γνωρίζουν πως η επόμενη μέρα θα είναι ακόμα πιο δύσκολη , ακόμα πιο επώδυνη. Σε μια κατάσταση όπου οι μαγικές λύσεις των όποιων Χουντίνι της πολιτικής μας ζωής δεν φέρουν καμιά αξία. Αυτο το επόμενο μεταβατικό στάδιο πρέπει να προβληματίζει τον πολιτικό κόσμο και δη την Κυβέρνηση.

  Άλλωστε πολιτική είναι η τέχνη του προβλέπειν ας το έχουν αυτό κατά νού οι όποιοι πολιτικές αστέρες χαριεντίζονται την ώρα που η Κοινωνία βιώνει μαι πραγματική τραγωδία. Η Ν.Δ. οφείλει να επανέλθει στην πραγματικότητα πάραυτα. Τα όσα έλαβαν χώρα με το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής κατέδειξαν πως κινήσεις αυτού του επιπέδου είναι κινήσεις υψηλότατου ρίσκου. Απο τύχη κυριολεκτικά διασώθηκε , όσο τυχαίο μπορεί να θεωρηθεί η καταλυτική πρωτοβουλία του ανθρώπου που γνωρίζει πολύ καλά τα αντανακλαστικά κα ιτις παιδικές ασθένειες του αριστερού χώρου. Οι λοιποί απλά είχαν τον ύπνο του δικαίου

  Η νομιμοφροσύνη δεν αποτέλεσε ποτέ την ατραπό για την έξοδο απο την κρίση. Κατά τρόπο απαράδεκτο αγνοείται η ιστορία στην ανάλυση της σημερινής κατάστασης. Αν θεωρούν κάποιοι πως απέχουν τα όσα λαμβάνουν σήμερα χώρα απο τα όσα έγιναν στα εβραϊκά Γκέτο της ανατολικής Ευρώπης πλανώνται πλάνην οικτρά. Φυσικά και η Γερμανία δεν είναι ναζιστική -η οποία αναγωγή σε τέτοια απλούστευση αποτελεί δείγμα φασιστικής νοοτροπίας- αυτό όμως δεν σημαίνει ότι στα πλαίσια του αδυσώπητου οικονομικού πολέμου δεν κρατά σε ομηρία τον Ευρωπαϊκό Νότο και την Ελλάδα

  Τα ερωτήματα λοιπόν αμείλικτα. Πόσο απέχουν οι κυβερνήσεις του Νότου σημερινές ή μελλοντικές απο να έχουν τον χαρακτήρα των διορισμένων ηγεσιών των Γκέτο;Τι απέφερε η υπακοή στα κελεύσματα του γερμανικού Ηγεμόνα και τι θα αποφέρει η τυχόν ανυπακοή; Πόσοι Έλληνες θα θυσιαστούν στο βωμό της οικονομικής και κοινωνικής σταθεροποίησης και πώς;Πόσο εύκολα είναι να κρύβεις πίσω απο λογικά σχήματα τύπου ισχυρής κυβέρνησης τετραετίας την καταστροφή του κοινωνικού ιστού της Ελλάδας; Τι θα σημάνει για το αύριο η πρόταξη των λογικών των παγκόσμιων «αγορών»;

  Πώς η Ελληνική κυβέρνηση σημερινή η αυριανή θα εξαναγκάσει τους Γερμανούς σε παραχωρήσεις ή αλλαγή του σχεδίου; . Η Ελλάδα δεν έχει κανένα σύμμαχο απέναντι στον Γερμανικό οικονομικό παράγοντα ισχύος κατά συνέπεια η όποια εμπλοκή της στον ακήρυχτο πόλεμο Ρωσίας-Γερμανίας και Γερμανίας -ΗΠΑ θα παράγει ότι παρήγαγε η Μικρασιατική καταστροφή καιο Ελληνικό εμφύλιος Δεν μπορεί να βασιστεί η Ελληνική διπλωματία στα κινήματα του Ευρωπαϊκού νότου και τα κινήματα ευρωσκεπτικισμού Δεν περισσεύει λοιπόν ούτε (και) ο ΣΥΡΙΖΑ απο αυτή την εθνική αναγκαιότητα. Ο Χώρος για προσωπικές στρατηγικές απλά ανύπαρκτος,

  • lornion avatar
   lornion @ Δρόλαπας 11/11/2013 22:47:03

   η χθεσινή συζήτηση στη βουλή κατέδειξε την αναξιοπιστία του λόγου του ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗ ΣΧΈΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΉΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΌΠΟΥ.

 8. τάσος avatar
  τάσος 11/11/2013 21:53:19

  στη χώρα όπου ο κυριάκος παπαχρόνης έχει προφίλ στο φβ με 561 φίλους, τί ψάχνετε να βρείτε;

  https://www.facebook.com/kyriakos.papaxronis.7

 9. lornion avatar
  lornion 11/11/2013 22:39:33

  Η χθεσινή συνεδριαση της βουλή κατέδειξε τουτο το σημαντικό -Ο Συριζα εχει πρόβλημα εσωτερικής συνοχής.

 10. Ούτις avatar
  Ούτις 13/11/2013 17:19:38

  Είναι αστείο να λέμε ότι έχει δώσει όρκους υπακοής ο Τσίπρας και δεν έχει δώσει ο Σαμαράς. Δηλαδή τι άλλο δείχνει η μέχρι τώρα θητεία της κυβέρνησης, μιλάμε ότι ο Στουρνάρας αντιμετωπίζεται σαν τοποτηρητής του Σόιμπλε. Η κυβέρνηση δεν έχει ψελλίσει μια αντίρρηση.
  Αν πιστεύει κάτι τέτοιο για τον Τσίπρα η κυβέρνηση γιατί δεν του βγαίνει από τα αριστερά, υιοθετώντας την πολιτική που υπόσχεται ότι θα εφαρμόσει; Δηλαδή "ή ρυθμίζετε εσείς το χρέος μας ή το κουρεύουμε μόνοι μας".

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.