#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/12/2009 07:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σ΄ αγαπώ και ένοπλα

 

Όταν είμαστε ακόμα ρομαντικοί (ή μήπως… προφήτες;)

Το κομμάτι που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στο «Αντί» στις 4/12/1987, ύστερα από ένα ταξίδι στην Κύπρο. Ο τίτλος ήταν απο ένα σύνθημα γραμμένο κοντά στην πράσινη γραμμή.

Σ΄ αγαπώ και ένοπλα

Το Ακάκι είναι ένα μικρό χωριό, επάνω στη γραμμή του Αττίλα, εκτεθειμένο ανά πάσα  στιγμή σε μια επιθετική ενέργεια των Τούρκων. Θα περίμενε κανείς ότι οι  δρόμοι του θα  ήταν γεμάτοι οδοφράγματα και οχυρωματικά έργα και ότι, κοιτάζοντας στα παράθυρα των σπιτιών, θα έβλεπες κάνες πολυβόλων, έτοιμων να αποτρέψουν κάθε επιθετική ενέργεια. Και όμως, δεκατρία ολόκληρα χρόνια μετά την εισβολή, στο Ακάκι δεν υπάρχει ούτε ένα αντιαεροπορικό καταφύγιο. Ούτε ένας κάτοικός του δεν διαθέτει πολεμικό
όπλο. Ανά πάσα στιγμή οι Τούρκοι μπορούν να επιτεθούν, να σκοτώσουν και να φύγουν ανενόχλητοι. Κανένας κάτοικος του Ακακιού δεν θα ξέρει τι να κάνει για να τους αντιμετωπίσει.

Βέβαια ένας ειδήμων περί τα στρατιωτικά θα μπορούσε να παρατηρήσει ότι το
Ακάκι βρίσκεται στην «Πράσινη Γραμμή» και δεν θα ήταν «φρόνιμη» ενέργεια
ο εξοπλισμός των κατοίκων του, έστω και με τα «μαρτίνια» που διαθέτει η κυπριακή κυβέρνηση. Δυστυχώς , όμως, η κατάσταση είναι η ίδια και στα μετόπισθεν. Για παράδειγμα, οι έφεδροι της Εθνικής Φρουράς διδάσκονται «σεξουαλική αγωγή» ή πώς να προφυλάσσονται από το Έητζ.

Ποτέ δεν επιχειρήθηκε και το αντίστροφο: Να γίνει στρατιωτική αγωγή στα σχολεία, ή να διδάσκονται οι άντρες και οι γυναίκες της Κύπρου τακτικές ανταρτοπόλεμου.

Πέρασαν δεκατρία ολόκληρα χρόνια  από την εισβολή και η νόμιμη κυβέρνηση  της Λευκωσίας δεν έκανε σχεδόν τίποτα για να προστατέψει αυτά που έχουν απομείνει και -γιατί όχι- να προετοιμάσει το έδαφος για την απελευθέρωση αυτών που έχουν κατακτηθεί. Στο ίδιο χρονικό διάστημα ο τουρκικός επεκτατισμός εδραίωσε το προγεφύρωμά του στο βόρειο τμήμα του νησιού ενισχύοντας και εκσυγχρονίζοντας συνεχώς τις δυνάμεις κατοχής. Μπορούμε, λοιπόν, να εκτιμήσουμε, ότι η Άγκυρα είναι σε θέση να δημιουργήσει νέα «τετελεσμένα». Σε όσους πιστεύουν ακόμα το αντίθετο, τους θυμίζουμε ότι και πριν από το 1974 κανείς δεν πίστευε ότι οι Τούρκοι θα εισέβαλαν ποτέ στην Κύπρο.

Όλα αυτά τα χρόνια το μόνο που κάνει η κυβέρνηση της Λευκωσίας είναι να «διεθνοποιεί» το Κυπριακό και να εκλιπαρεί την συμπαράσταση των μεγάλων δυνάμεων για την επίτευξη μιας «δίκαιης» λύσης. Πόσο δίκαιη όμως μπορεί να είναι μια λύση που θα προκύψει ύστερα από διαπραγματεύσεις με ένα στρατό κατοχής;

Κανείς δεν αμφισβητεί βέβαια τη σημασία των διεθνών πρωτοβουλιών και της
διπλωματίας, όταν, όμως, συνδυάζονται και με τη λήψη άλλων μέτρων, αντίστοιχων με τη λογική των όπλων που εφαρμόζει η Άγκυρα. Κι αυτά τα «άλλα» μέτρα δεν μπορεί να είναι διαφορετικά από την πολεμική προετοιμασία του ελεύθερου ακόμα τμήματος του νησιού. Σε πείσμα των κάθε λογής «ρεαλιστών» και «ισορροπιστών» η μόνη λογική που μπορεί να
καταλάβει ένας κατακτητής είναι αυτή των όπλων. Η ιστορία τουλάχιστον αυτό διδάσκει.

Αντίθετα, η κυπριακή κυβέρνηση δεν έκανε όλα αυτά τα χρόνια τίποτα για να προετοιμάσει το έδαφος για κάθε ενδεχόμενο. Περιορίστηκε στη διπλωματία και στο διάλογο. Μόνο πρόσφατα αποφάσισε -κι αυτό ύστερα από έντονες διαμάχες- να αγοράσει μερικά όπλα για την προστασία όσων έχουν απομείνει. Μην πάει κανενός το μυαλό σε καμιά φοβερή
πολεμική μηχανή. Μιλάμε για πέντε (αριθμός 5) ελικόπτερα και μερικά ερπυστριοφόρα. Δεκατρία ολόκληρα χρόνια μετά την εισβολή η Κυπριακή Δημοκρατία έχει να αντιπαρατάξει στις πάνοπλες δυνάμεις κατοχής μόνο μερικά ελικόπτερα και θωρακισμένα. Για τον εξοπλισμό των κατοίκων, την παλλαϊκή άμυνα ή και αντάρτικο στα κατεχόμενα, ουδείς λόγος.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το μεγαλύτερο τμήμα του πολιτικού κατεστημένου
τη Λευκωσίας αντέδρασε έντονα στην αγορά των όπλων, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι ο εξοπλισμός του νησιού αποτελεί …πρόκληση για τους Τούρκους

«Ειρήνη» µε τον κατακτητή;

«Άµυνα» και «ειρήνη». Σε αυτές τις δυο λέξεις συνοψίζεται σήµερα η κυρίαρχη στρατηγική για τη λύση του εθνικού µας προβλήµατος. Τι σηµαίνουν, όµως, άµυνα και ειρήνη σε µια ηµικατεχόµενη χώρα; Πώς µπορεί να συναφθεί ειρήνη µε τον κατακτητή ξεχνώντας τους 200.000 πρόσφυγες, τις σφαγές και τους βιασµούς, τους αγνοούµενους και τις εκτελέσεις; Σε ποιο αίσθηµα δικαίου και εθνικής αξιοπρέπειας µπορεί να βασισθεί µια «ειρηνική λύση», ύστερα από διαπραγµατεύσεις µε το στρατό κατοχής; Μήπως λοιπόν και η Αθήνα και η Λευκωσία έχουν αποδεχθεί τα «τετελεσµένα»; Μήπως δεν πιστεύουν ότι η Κύπρος θα αποτελέσει και πάλι στο µέλλον ένα ενιαίο και αδιαίρετο κράτος; Αν είναι έτσι, τότε γιατί κανείς δεν αναλαµβάνει την πολιτική ευθύνη -και το κόστος της- και να µας το πει;......

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 18/12/2009 07:39:48

  Όλες οι γελοιογραφίες της δεκαετίας του 60 του Φ. Δημτριάδη, είχαν τους Άγγλους να πριονίζουν την Κύπρο περίπου εκεί που είναι η πράσινη γραμμή. Οι Τούρκοι έκαναν αυτό που ήθελαν αυτοί και οι Άγγλοι, με τους Παπανδρέου να μας γαργαλάνε με Ασπίδες και Ανένδοτους, το Παλάτι να ραδιουργεί, και τον Μητσοτάκη να μητσοτακεύει. Εμείς δώσαμε το δικαίωμα.

  Δεν έχω ιδέα για την δική μας πολεμική ετοιμότητα, απλά επισημαίνω ότι διεκδικήσεις και διαφορές σε καιρό ύφεσης είναι επικίνδυνες. Ελπίζω τα φρούτα που μας κυβερνούν να ξέρουν τι κάνουν (και δεν αισθάνομαι καθόλου άνετος σχετικά). Παπανδρέου ο Α', Παπανδρέου ο Β', Παπανδρέου ο Γ'. Ελπίζω να είναι "σύμπτωση".

  • Trifonas avatar
   Trifonas @ archaeopteryx 19/12/2009 16:13:11

   Ξεχασες τον "Εθναρχη" και την "ευτυχεστερη ημερα της ζωης του".Συμπτωση??

 2. ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΑΜΥΝΑ avatar
  ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΑΜΥΝΑ 18/12/2009 08:23:05

  ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΑΜΥΝΑ σε κάθε χωριό και γειτονιά, και ΕΝΙΑΙΟ ψηφοδέλτιο, όπως στην Ελβετία, για να ανακόψουμε τους αυτο-καταστροφικούς φοβικούς εγωμανείς.
  http://www.youtube.com/watch?v=6nf1OgV449g

 3. Νίκος avatar
  Νίκος 18/12/2009 09:42:16

  Το προβλημα, οπως σωστα επισημαινετε, δεν ειναι μονο η Τουρκια αλλα και, κυριως, οι αρουραιοι με ελληνικα ονοματα και κυβερνητικες θεσεις.

 4. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 18/12/2009 10:23:31

  Στρατιωτικη λυση στο κυπριακο ειναι αδυνατη.

  • Factorx avatar
   Factorx @ ψυχραιμια 19/12/2009 11:54:29

   κάτι μας είπες. πριν ....20 χρονια γραφτηκε

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Factorx 19/12/2009 12:05:58

    Μάλλον είσαστε ακόμα ρομαντικοί, το εύχομαι. Αν και δεν βγαίνει σε καλό.

  • Blimblomblim avatar
   Blimblomblim @ ψυχραιμια 19/12/2009 12:05:05

   Είναι σχεδόν αδύνατη σήμερα, αλλά μιλάμε γενικώς και όχι για το σήμερα μόνο. Με την ίδια λογική και η εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου ήταν αδύντη και η ήττα των Περσών στο Μαραθώνα και τη Σαλαμίνα, και η ήττα των Ιταλών το 1940 και πολλά ακόμη.

   Εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί πάτρης. Δεν υπάρχει αδύνατο, παρά μόνον στο μυαλό μας.

   • man8os avatar
    man8os @ Blimblomblim 19/12/2009 15:52:38

    Με το συσχετισμο δυναμεως του 2009-2010 ειναι αδυνατη μια στρατιωτικη λυση. Εαν το Κουρδικο εκραγει παλι στην Τουρκια σε απροβλεπτες διαστασεις, τοτε ολα ειναι δυνατα.

    • man8os avatar
     man8os @ man8os 19/12/2009 15:53:29

     ΥΓ: Με το Ισραηλ συμμαχο μας και την Αμερικη σε περιοδο ψυχροτητας με την Τουρκια παντα.

 5. ΙΑΝΟΣ avatar
  ΙΑΝΟΣ 19/12/2009 13:26:30

  ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤ ΕΝΤΟΛΗΝ ΠΟΙΩΝ ΕΜΠΟΔΙΣΑΝ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ S-300 ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ , ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΘΕΤΩ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΣΑΠΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ;;;;;;;;;;;;

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ ΙΑΝΟΣ 19/12/2009 13:29:30

   Η ελληνικη και η κυπριακη κυβερνηση μετα το τελεσιγραφο της Τουρκιας οτι αν επιχειρηθει εγκατασταση τους στην Κυπρο θα τους βομβαρδισει.

   • ΙΑΝΟΣ avatar
    ΙΑΝΟΣ @ ψυχραιμια 19/12/2009 13:34:19

    ...ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΘΩΥΠΟΥΡΓΟ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ ΚΑΙ ΛΑΤΡΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ .....!!!!

   • Blimblomblim avatar
    Blimblomblim @ ψυχραιμια 19/12/2009 13:37:16

    Επαγγελματική διασπορά της ηττοπάθειας, λοιπόν. Μπράβο, Ψυχραιμία!...

    Φυσικά, η Ελλάδα υποχωρεί πάντοτε σε κάθε τουρκικό εκβιασμό. Το 1955, το 1967 ("να φύγει η μεραρχία αλλιώς θα εισβάλλουμε), το 1974, το 1987, το 1996, το 1998. Παντού και πάντοτε. Αφού έχουμε εσάς τους πεμπτοφαλαγγίτες να διασπείρουν την ηττοπάθεια, δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτε καλύτερο ως χώρα.

    • ΙΑΝΟΣ avatar
     ΙΑΝΟΣ @ Blimblomblim 19/12/2009 13:49:31

     ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ - 1955 ΕΙΣ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΠΟΓΚΡΟΜ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ -ΦΟΝΟΙ,ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ,ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΩΝ ,ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ -1967 ΠΟΓΚΡΟΜ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ -ΑΠΕΛΛΑΣΕΙΣ , ΔΗΜΕΥΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΩΝ ,ΑΥΘΕΡΕΤΑ ΚΛΕΙΣΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ -ΑΠΟΔΕΚΑΤΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ -ΑΠΟ 300,ΟΟΟ ΣΗΜΕΡΑ ΜΟΝΟ 1500 ΓΕΡΟΝΤΕΣ !!!!!!!

 6. thespieys avatar
  thespieys 19/12/2009 13:44:12

  Στο ναδίρ 15ετίας ο αμυντικός προϋπολογισμός της Λευκωσίας

  http://strategy-geopolitics4.blogspot.com/2009/10/15.html

  Ενίσχυση των κατοχικών δυνάμεων στη Κύπρο

  http://strategy-geopolitics4.blogspot.com/2009/11/blog-post_7087.html

 7. Blimblomblim avatar
  Blimblomblim 19/12/2009 18:05:54

  Από τότε που γράφτηκε το άρθρο πέρασαν 22 χρόνια, ενώ από τότε που είχε γίνει η εισβολή είχαν περάσει 13 χρόνια. Έχει κυλήσει περισσότερο νερό στ' αυλάκι μετά, παρά πριν.

  Η εισβολή και η αντιμετώπισή της έπρεπε να γίνει μάθημα εθνικής αυτογνωσίας για όλους μας, αλλά δεν έγινε. Έγινε αφορμή διαρκούς ηττοπάθειας στην ελλαδική, κυρίως, κοινωνία.

  Δεν συμφωνώ με την τελευταία (μη αναδημοσιευόμενη) παράγραφο του αρχικού άρθρου. Η κυπριακή κοινωνία, ειδικά την εποχή του ενιαίου αμυντικού δόγματος (1994-1999), που αναπτέρωσε πολλές ελπίδες στην Κύπρο, απέδειξε ότι είναι έτοιμη να πολεμήσει, αρκεί να υπάρχει αξιόπιστη στρατιωτική πρόταση, και τέτοια μπορεί να είναι το ΕΑΧ.

  Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μια κυπριακή πολιτική, κυρίως, άρχουσα τάξη, και δευτερευόντως οικονομική, η οποία τρέφεται από την κατοχή και τα τετελεσμένα της. Δεν πειράζει τους (περισσότερους) ξενοδόχους να μην έχουν τουρίστες και να καταστραφούν οικονομικά για μερικά χρόνια, δεν πειράζει τους περισσότερους λογιστές και δικηγόρους να φύγουν οι ουκρανικές, ρωσικές και ελλαδικές off-shore σε περίπτωση σύγκρουσης με την Τουρκία, αρκεί να υπάρχει αξιόπιστη προοπτική νίκης. Πειράζει όμως πάρα πολύ το κυπριακό πολιτικό κατεστημένο η απελευθέρωση των κατεχομένων για το λόγο ότι αυτή θα σημαίνει, σχεδόν αναγκαστικά, και ένωση με την Ελλάδα (διότι χωρίς τη συντριπτική στρατιωτική συνδρομή της Ελλάδας δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί η απελευθέρωση). Αυτό θα σημαίνει να γίνουν νομαρχία της Ελλάδας.

  Κατά πολλούς, ο πραγματικός υπεύθυνος του Κυπριακού είναι ο Μακάριος, που δεν ήθελε να υποβιβαστεί σε νομάρχη (ή, ακόμη χειρότερα, σε καθαρώς εκκλησιαστικό ηγέτη). Αν τότε, όταν το νησί παλλόταν για την Ένωση, ο Μακάριος είχε τέτοιους φόβους, σκεφτείτε σήμερα Υπουργούς, βουλευτάδες, κομματάρχες και κρατικούς μανδαρίνους. Να γίνει ο βουλευτής νομαρχικός σύμβουλος, ο υπουργός αντινομάρχης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας νομάρχης; Άντε, στην καλύτερη περίπτωση Υπουργός στην Αθήνα; Δε σφάξανε. Δεν συμφέρει η απελευθέρωση. Καλά είναι κι έτσι. Σε άλλα 35 χρόνια το Κυπριακό θα έχει λυθεί de facto. Έτσι νομίζουν τουλάχιστον.

  Και ρομαντικό και προφητικό. Κάποια μέρα θα ξυπνήσουμε, η Νέα Μεταπολίτευση είναι εδώ, ασχέτως από Σαμαράδες και λοιπά, διότι όλοι εμείς έχουμε πλέον συνειδητοποιηθεί. Έλεγα πριν την εκλογή Σαμαρά ότι αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο Σαμαράς θα εκλεγεί για τους σωστούς λόγους, για αυτό που εκπροσωπεί. Πρέπει να το κρατήσουμε όλοι μας ζωντανό, αυτό που εκπροσώπησε ο Σαμαράς, ασχέτως αν τελικά το υλοποιήσει αυτός η υλοποιηθεί διαφορετικά στο μέλλον.

 8. Παλιός Οννεδίτης avatar
  Παλιός Οννεδίτης 21/12/2009 12:21:16

  Παναγιώτης Κονδύλης
  http://www.scribd.com/doc/11839015/-

 9. Νίκος avatar
  Νίκος 21/12/2009 12:35:59

  "Στρατιωτικη λυση στο κυπριακο ειναι αδυνατη"

  @ψυχραιμια,

  Μαλλον ηθελες να πεις "...ειναι αδυνατη τωρα, υπο τις παρουσες συνθηκες". Ουδεν προσωρινονοτερον του "μονιμου".

  Θαρσειτε ωρε! θαρσειτε. μηη κιοτευετε ετσι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.