#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/01/2011 08:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πώς να αποφύγουμε δέκα χρόνια κρίσης (ή όταν οι Financial Times λένε τα ίδια με τον Σαμαρά)Κατά τη δεκαετία του ‘80, πολλές χώρες αποκλείστηκαν από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές και στη συνέχεια χρεοκόπησαν. Η κρίση χρέους της Λατινικής Αμερικής, που  γονάτισε το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, λύθηκε μόνο έπειτα από την αναδιάρθρωση των χρεών. Παρόλο που οι δύο ήπειροι είναι πολύ διαφορετικές, γράφει ο Τζον Πολ Ράθμποουν στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», υπάρχουν ανάμεσα στις δύο καταστάσεις σημαντικές ομοιότητες.

Και στις δύο περιπτώσεις, τα χρέη ήταν σε ένα νόμισμα που οι δανειστές δεν ήλεγχαν. Στη Λατινική Αμερική ήταν το δολάριο. Στην Ευρώπη είναι το ευρώ.

Δεύτερον, πριν τις κρίσεις χρέους προηγήθηκε μια παρατεταμένη περίοδος εύκολου δανεισμού. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘70, άφθονα πετροδολάρια ανακυκλώνονταν σε δάνεια προς λατινοαμερικάνικες χώρες, χωρίς πολλές φορές οι αμερικανικές τράπεζες να γνωρίζουν τι δανείζουν και σε ποιον. Τρίτον, και οι δύο κρίσεις συνέπεσαν με τη χειρότερη ύφεση από το 1929. Το 1981, ο διοικητής της Fed Πολ Βόλκερ αύξησε τα αμερικανικά επιτόκια στο 20%. Ένα χρόνο αργότερα, το Μεξικό ανακοίνωσε ότι είχε στερέψει από χρήματα και δεν μπορούσε να αποπληρώσει πλέον ένα εξωτερικό χρέος ύψους 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κατόπιν αυτού, ζήτησε ένα μορατόριουμ και βοήθεια από το ΔΝΤ.

Η αντίστοιχη αφορμή ήταν η κατάρρευση της Lehman, το 2008. Δύο χρόνια αργότερα, η Ελλάδα και η Ιρλανδία ζήτησαν επισήμως βοήθεια. Το τι θα γίνει στη συνέχεια είναι άγνωστο. Η λατινοαμερικανική εμπειρία, όμως, προσφέρει τρία μαθήματα.

1)  Το 1982, η αρχική απάντηση στην κρίση χρέους της Λατινικής Αμερικής ήταν η έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη, που θα επέτρεπε στις χώρες να πληρώσουν το χρέος τους. Το μόνο που χρειάζονταν ήταν χώρος για να το κάνουν, και αυτό ακριβώς τους έδωσε μια σειρά από πακέτα βοήθειας. Το 1985, πολλοί πίστεψαν ότι το πρόβλημα είχε λυθεί. Χρειάστηκαν όμως αρκετά χρόνια για να γίνει αντιληπτό ότι η μείωση των μισθών και η συρρίκνωση των οικονομιών ήταν ασυμβίβαστες με την αποπληρωμή των χρεών. Το 1987, η Βραζιλία ανακοίνωσε ότι σταματά να πληρώνει τους τόκους του χρέους της. Η απάντηση ήρθε δύο χρόνια μετά, με την αναδιάρθρωση του χρέους. Επρόκειτο για το «σχέδιο Μπρέιντι», που πήρε το όνομά του από τον τότε αμερικανό υπουργό Οικονομικών Νίκολας Μπρέιντι  και περιλάμβανε από τη μια μεριά «κούρεμα» των δανείων κι από την άλλη μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Σε αντάλλαγμα, οι χώρες δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν σε μια σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων («συναίνεση της Ουάσιγκτον»). Πολλοί είπαν ότι το σχέδιο αυτό άργησε. Αν είχε έρθει νωρίτερα, η Λατινική Αμερική θα είχε αποφύγει μια «χαμένη δεκαετία». Όπως τότε όμως, έτσι και τώρα χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα, ώστε οι αγορές να συνειδητοποιήσουν το πρόβλημα και οι δανειστές να απορροφήσουν τη ζημιά από τη μείωση του χρέους.

2) Το μέγεθος του προβλήματος της ευρωζώνης είναι αντίστοιχο με εκείνο της Λατινικής Αμερικής τη δεκαετία του ‘80. Το συνολικό χρέος της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας είναι σχεδόν 1,8 τρισεκατομμύρια ευρώ. Το άνοιγμα των ευρωπαϊκών τραπεζών σε προβληματικό χρέος της ευρωζώνης είναι έτσι περίπου διπλάσιο του κεφαλαίου τους, όπως ακριβώς είχε συμβεί με τις αμερικανικές τράπεζες κατά τη λατινοαμερικανική κρίση. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση δεν μπορεί να γίνει άμεσα. Αν η εμπειρία της Λατινικής Αμερικής αποτελεί έναν οδηγό, η κρίση στην ευρωζώνη θα διαρκέσει ακόμη πολύ.

3)  Πώς θα ήταν ένα «σχέδιο Μπρέιντι» για την ευρωζώνη; Θα υπάρξει ασφαλώς ένα μενού διαφορετικών ομολόγων, ανάλογα με τις ανάγκες των πιστωτών. Το «κούρεμα» θα εξαρτάται από κάθε χώρα. Στη Λατινική Αμερική, μικρές χώρες όπως η Κόστα Ρίκα κέρδισαν μείωση του χρέους τους κατά 47%. Το αντίστοιχο ποσοστό για την Ουρουγουάη ήταν 20% και για το Μεξικό μόλις 12%. Το σημαντικότερο απ’ όλα όμως ήταν ότι εκείνη η συμφωνία προσέφερε μακροοικονομική αξιοπιστία. Χρειάζονται, βέβαια, κι άλλα πράγματα, όπως ένα ευρωομόλογο, αντίστοιχο με τα ομόλογα που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών τη δεκαετία του ‘80. Προς το παρόν, η Γερμανία αντιστέκεται σε μια τέτοια προοπτική.

Βασικό συμπέρασμα της παραπάνω ανάλυσης και καθώς το χρέος της Ελλάδας είναι ελάχιστο μπροστά σε αυτό της Ιταλίας για παράδειγμα, είναι ότι εκτός  της επιμήκυνσης, μπορούμε να επιτύχουμε και σημαντική μείωση του χρέους κατά 30 ή ακόμη και 40%.  Βασική επιδίωξη των δανειστών είναι να πάρουν τα λεφτά τους πίσω. Για το λόγο αυτό συναινούν στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Αν πεισθούν ότι με το «κούρεμα» έχουν διασφαλιστεί θα το πράξουν. Όπως και τη μείωση των επιτοκίων.

Ο “εξορθολογισμός” του δημοσίου χρέους και με  τα τρία αυτά μέτρα θα σώσει τη χώρα. Τότε θα έχουν νόημα και οι διαρθρωτικές αλλαγές.  Οι “θυσίες” άνευ αντικρίσματος είναι τραγικές. Η χρεοκοπία, ύστερα από μία μακρά περίοδο λήψης μέτρων, πρόσθετων μέτρων και κόντρα μέτρων, υπό καθεστώς πανικού, τραγικότερη. Είναι σαφές ότι δημόσια δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται συζήτηση περί αναδιάρθρωσης χρέους. Οι κινήσεις αυτές δεν προαναγγέλλονται, απλά ανακοινώνονται.

Επίσης χρειάζονται και όλα τα υπόλοιπα για υγιή δημόσια οικονομικά μακροπρόθεσμα: ναι στο ευρωομόλογο, ναι στην υγιή ανάπτυξη, όχι στη μείωση των μισθών και των συντάξεων, ως μέτρο που τροφοδοτεί την ύφεση. Η ανάπτυξη (ή ο περιορισμός της συρρίκνωσης) θα τονωθεί και μέσα από μέτρα μείωσης φόρων και εισφορών.

Κάποιος τα λέει μήνες αυτά τα τελευταία, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί και του απαντούν με το ακλόνητο επιχείρημα ότι είναι λαϊκιστής. Τώρα ποιο θα  είναι το επιχείρημα; Ότι οι Financial Times είναι …όργανο του Σαμαρά;

Μικρός Οδυσσέας

(John Paul Rathbone, Eurozone can learn grim Latin lessons, http://www.ft.com/cms/s/0/ac9b6954-0d33-11e0-82ff-00144feabdc0.html#axzz1ADZL3rjJ)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΠΥΡΟΣ avatar
  ΣΠΥΡΟΣ 06/01/2011 09:04:17

  ΚΑΚΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ,ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΟΥ.

  ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΥΨΗΛΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ,ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ
  ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ,κλπ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ,ΔΕΚΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ
  ΤΑ ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ,ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΙ
  ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΝΟΜΙΖΩ ΛΕΕΙ.


  ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΚΑΙ
  ΟΧΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΠΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΥΤΟΦΡΑΓΚΟΙ
  ΑΚΟΜΗ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ,ΕΚΤΟΞΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ
  ΣΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ.


  ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΝΑ ΖΟΥΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΜΙΣΩΝ.

  • βαγόνι avatar
   βαγόνι @ ΣΠΥΡΟΣ 06/01/2011 10:13:16

   ....σωστά! εξομοίωση των αμοιβών των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα με αυτές του ιδιωτικού τομέα....δηλ. γενικευμένη υποδούλωση
   της μισθωτής εργασίας! ...κι'όχι μόνο στις αμοιβές αλλά και στην
   ανασφάλιστη εργασία...!
   Συνεπώς, ο μόνος δρόμος που μένει στους μισθωτούς γενικώς,είναι το αίτημα οικειοποίησης του αμαρτωλώς αποκτηθέντος πλούτου....
   πάμε για crash δηλαδή αν δεν έγινε αντιληπτό!

   • Νικηταράς avatar
    Νικηταράς @ βαγόνι 06/01/2011 11:24:16

    Σωστός

  • zackii avatar
   zackii @ ΣΠΥΡΟΣ 06/01/2011 17:48:33

   Φίλε αν γίνει τέτοια εξομείωση τύπου Σοβιετικής Ένωσης όπου όλοι έπαιρναν τα ίδια -χωρίς να δουλεύουν, αδιάφοροι γιατί ποτέ δεν θα βελτιωνόταν η ζωή τους, ούτε θα αναγνωρίζονταν τα προσόντα τους- ας αναστήσουμε και το Λένιν να έχουμε όλο το πακέτο.

  • Μικρός Οδυσσέας avatar
   Μικρός Οδυσσέας @ ΣΠΥΡΟΣ 06/01/2011 19:53:31

   Τα έχουμε ξαναπεί. Η πλειοψηφία των ΔΥ εργάζονται στην παιδεία, στην υγεία στις ένοπλες δυνάμεις στους δήμους και μαζεύουν τα σκουπίδια μας. Αν αποφασίσουμε ότι αυτοί οι τομείς δεν είναι σημαντικοί μιλάμε για υπερτροφικό δημόσιο.
   Μπορούν να μαζευτούν οι σπατάλες χωρίς να πειραχθούν οι μισθοί. Η ΑΔΕΔΥ είχε δώσει και συγκεκριμένους κωδικούς πριν κάποιους μήνες

 2. maria avatar
  maria 06/01/2011 09:56:52

  ΣΠΥΡΟ, ΠΟΛΥ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΟΥ. ΕΣΕΝΑ, ΣΕ ΕΧΟΥΝ ΕΚΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝΕ.
  ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΟ.

  • Δημήτρης avatar
   Δημήτρης @ maria 06/01/2011 21:48:50

   Εσυ Μαρία να υποθέσω οτι είσαι δημόσιος υπάλληλος;

 3. Ορεσίβειος avatar
  Ορεσίβειος 06/01/2011 10:20:36

  μια αλλη διάσταση που θα πλήξει τις θέσεις εργασίας ειναι η συρικνωση των πολυεθνικών στην Ελλάδα. Η ασφαλιστική Alico εξαγοράστηκε από την αμερικανική Metlife και σχεδιάζει μείωση προσωπικού. Ενα παραδοσιακό Μέσο τολμησε να γράψει κάτι και μετά 2-3 το άρθρο εξαφανίστηκε από το site του

  • Νικηταράς avatar
   Νικηταράς @ Ορεσίβειος 06/01/2011 11:22:54

   Έχετε δίκιο. Η "ασφάλεια" που απολάμβαναν οι υπάλληλοι των πολυεθνικών σε σχέση με τους εργαζόμενους σε εγχώριες εταιρείες είναι ένας ακόμη μύθος που κατέρρευσε

 4. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 06/01/2011 11:06:48

  Φίλε Οδυσσέα, μείωση φόρων και εισφορών, όχι μείωση μισθών και συντάξεων - μήπως πρέπει να προσθέσεις αύξηση του δανεισμού ; Εκτός άν πιστεύεις οτι η έκδοση Ευρωομολόγου (τύπωμα πληθωριστικού χρήματος) θα μας ξαλαφρώσει το χρέος και θα συνεχίσουμε ατιμωριτί να δίνουμε συντάξεις σε σαρανταπεντάρες, τερατώδη εφάπαξ, εγγυήσεις Δημοσίου και Δημόσιων τραπεζών σε διεφθαρμένους μέχρι το κόκκαλο Δήμους και όλα αυτά που πρέπει κάποτε να απαλλαγούμε.

  Ηδη η ΕΚΤ εγγυάται χαριστικά τα παλιόχαρτά μας και δανείζει χρήμα στις τράπεζες μόνο και μόνο για να μή φουντάρουμε. Ούτε Κέϊνς χωράει εδώ, ούτε Ρούσβελτ - όπου έχουν αρπαχτεί πάνω τους οι αριστεροί και φαντασιώνονται αναθέρμανση με άξονα το κράτος και κάρβουνο τα δανεικά κι αγύριστα (στάση πληρωμών, αναδιάρθρωση, "κούρεμα", απαίτηση πολεμικών αποζημιώσεων κλπ) Δέν υπάρχουν άλλοι δρόμοι : ή πάς ξανά στις αγορές με 1000 σπρέντ, ή απευθύνεσαι στον Τρισέ και τον Ρέν και το χωνεύεις, το παίρνεις απόφαση, το καταλαβαίνεις επιτέλους οτι ο υπερτροφικός δημόσιος τομέας σου "σκοτώνει" και στραγγαλίζει και υπονομεύει την ανάπτυξη.

  Μας τό'παν μιά, δυό, μας κάτσαν στο θρανίο, τίποτα ! Τώρα η ελληνική κομματοκρατία, που επέμενε να διορίζει - εκμαυλίζει - για να διατηρείται στη ζωή, θα το πιεί το μουρουνέλαιο ( και δυστυχώς μαζί της κι όλη η χώρα)

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ τσώφλι πασατέμπου 06/01/2011 12:06:33

   Ναι, αρκεί μαζί με το μουρουνέλαιο να μας αφήσουν να πάρουμε και δυο τρία διαρθρωτικά μέτρα ανάπτυξης της οικονομίας και προσέλκυσης επενδύσεων έντασης, παραγωγικού δηλαδή χαρακτήρα με εξωστρεφή προσανατολισμό, ώστε να ξεκινήσει να δουλεύει το ρημάδι το οικονομικό σύστημα.

   Η μείωση φόρων και εισφορών με παράλληλο σύστημα βελτίωσης του εισπρακτικού μηχανισμού και απαρέγκλιτη εφαρμογή των νόμων προς όλους, θα προσδώσει το απαραίτητο αίσθημα δικαίου και σταδιακά θα οδηγήσει σε εξορθολογισμό τιμών προϊόντων και υπηρεσιών και απόδοση φόρων και εισφορών.

   Επίσης καίτοι εκ πρώτης όψεως δεν αποτελεί οικονομικό ζήτημα, εν τη στενή εννοία, κανένας δεν ασχολείται με το μέγα, για εμένα, θέμα της αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας. Είναι μαθηματικώς βέβαιο, ότι μεσομακροπρόθεσμα όλα τα τυχόν μέτρα δημοσιονομικής - ασφαλιστικής εξυγίανσης θα αποτύχουν όσο η αναλογία ενεργού πληθυσμού προς συνταξιούχους βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη εις βάρος των πρώτων.

   Η δημογραφική τόνωση σε βάθος εικοσαετίας με σταθερά προγράμματα φοροελαφρύνσεων ή γενναίων επιδομάτων προς τις πολύτεκνες οικογένειες θα προσδόσει το απαραίτητο πληθυσμιακό βάθος στη χώρα και με την υιοθέτηση έξυπνων πολιτικών για τον επαναπατρισμό νέων Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό θα μπορέσουν να διαμορφωθούν καταλληλότερες συνθήκες για την ανάπτυξη της χώρας, με ορατό τότε οικονομικό αποτέλεσμα. Εκτός αν ως χώρα, ως πολιτικό σύστημα και ως λαός έχουμε επιλέξει το δρόμο της πληθυσμιακής ανανέωσης μέσω της νομιμοποίησης ενός και πλέον εκατομμυρίου λάθρο από Πακιστάν, Αφγανιστάν και Μπαγκλαντές...

   Βάλτε δε στην εξίσωση και τον παράγοντα αγωγή - παιδεία. Είναι καιρός να εγκαταληφθεί οριστικά το μοντέλο κρατικοδίαιτης καπιταλιστικοσοβιετικού τύπου εκπαίδευσης με πανεπιστήμια - φυτώρια κομματικών νεολαιών - κυφήνων που ευαγγελίζονται το πρότυπο της ήσσονος προσπάθειας, και να πάμε προς ένα μοντέλο συνδυαστικό κρατικών - ιδιωτικών πανεπιστημίων, συνδεδεμένων με την αγορά εργασίας, με έμφαση στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και εφαρμογών χρήσιμων για τη χώρα στους τομείς που διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα (ναυτιλία, τουρισμός, τραπεζικές υπηρεσίες, γεωργία - κτηνοτροφία, πληροφορική, αμυντικά συστήματα, ΑΠΕ κλπ), στη δε προωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση σαφής στροφή σε επανελληνισμό των εκπαιδευτικών και των εκπαιδευομένων ώστε να επανέλθουν στην αγωγή - παιδεία μας στοιχεία διαχρονικά και συνεκτικά του εθνικού χαρακτήρα μας και της κοινωνικότητός μας.

   Προσοχή, ομιλώ για αγωγή - παιδεία και όχι εκπαίδευση με τη στενή έννοια, διότι εκτιμώ ότι ένας νέος, εφοδιασμένος με γερά θεμέλεια χαρακτήρα και συνείδησης, από διαχρονικά πρότυτα ελληνικά, που μένουν αναλλείωτα στο χρόνο, έχει περισσότερα εχέγγυα επιτυχίας στη ζωή του και ισορροπεί καλύτερα την προσωπικότητά του, σε ένα κόσμο ανταγωνιστικό και σκληρό.

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ ierofantis 06/01/2011 12:35:02

    ierofanti
    επειδή και σ' αυτό, αλλά και δυο τρία άλλα σχόλια που διάβασα, λές κάποια πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, μήπως θα μπορούσες να μας τα παρουσιάσεις ως μια ολοκληρωμένη πρόταση;
    Θα ήταν χρήσιμη, υποθέτω, για όλους μας.
    Ευχαριστώ.

    • ierofantis avatar
     ierofantis @ Κώστας Ροδινός 06/01/2011 12:41:53

     Ευχαρίστως αλλά θα πρέπει να μου πεις από που θες να ξεκινήσω...

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ ierofantis 06/01/2011 12:45:01

      To σημερινό σχόλιο ας πούμε είναι μια πολύ καλή βάση.

     • ierofantis avatar
      ierofantis @ Κώστας Ροδινός 06/01/2011 13:19:50

      Το απόγευμα λοιπόν θα αναρτήσω εδώ, κάποιες σκέψεις μου για την αντιμετώπιση του ζητήματος της υπογεννητικότητας, εν αρχή...

      Προς το παρόν, με καλεί η οικογένεια για μεσημεριανό...

      Κλαή συνέχεια φίλοι μου, θα τα πούμε σύντομα ξανά.

     • Προφήτης avatar
      Προφήτης @ ierofantis 06/01/2011 13:33:30

      ierofantis, να το συνδυάσεις με τον αυτοκτονικό υδροκεφαλισμό. Δεν μπορεί να παραμείνει ακέραια η Ελλάδα όταν συνεχώς συγκεντρώνεται στο Λεκανοπέδιο.

      Το 55+% του ΑΕΠ στην Αττική.
      4 ομολογημένα εκατ. κάτοικοι - 6 στην πραγματικότητα.

    • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
     Γιάννης Φαίλτωρ @ Κώστας Ροδινός 06/01/2011 13:01:37

     Να βάλω και άλλον ένα παράγοντα στο όσα ενδιαφέροντα αναφέρεις. Τη γεωπολιτική διάσταση της οικονομίας. Δηλαδή έχει διαφορετικό βάρος η άξηση της οικονομικής δραστηριότητας από τις κατασκευές από την ισόποση αύξηση πουμπορεί να προέρχεται από τον τομέα της υψηλής τεχνολογίας ή της ναυπήγησης πλοίων ή από την παραγωγή όπλων. Αυτά πρέπει να εντάσσονται στο πλαίσιο ενός ευρύτερο σχεδιασμού ο οποίος θα ανατρέψεο το υπάρχον οικονομικό πρότυπο ανάπτυξης. Την καλημέρα μου

     • victoria avatar
      victoria @ Γιάννης Φαίλτωρ 06/01/2011 14:41:26

      Ένα ναυπηγείο σε αυτή τη χώρα... ένα ναυπηγείο...
      Και σύνδεσέ το και με έρευνα και πανεπιστήμια, φέρε τους καλύτερους πίσω στην Ελλάδα, μοντέλα και πειράματα (όχι όμως υπό το τσιφλίκι του κάθε καθηγητή), να έκαναν πχ τον ελληνικό νηογνώμονα αξιόπιστο και ξακουστό στον κόσμο, όλοι να έλεγαν να οι Έλληνες, δεν υπάρχουν άλλοι που να ξέρουν τα πλοία καλύτερα!
      Σάμπως δεν έχουμε ναυπηγούς και μηχανολόγους και ηλεκτρολόγους; τίγκα.
      Τι έσοδα έχει η Det Norske Veritas ξέρει κανείς; Ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας αναπτύσσονται γύρω από αυτά. Αλλά εκεί και τα διδακτορικά έχουν έννοια, όχι τις εδώ βλακείες (σε μεγάλο βαθμό, άντε να αφήσω ένα 5% απέξω). Στενοχωριέμαι...

     • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
      Γιάννης Φαίλτωρ @ victoria 06/01/2011 15:32:15

      Victoria, εμένα με πιάνουν τα διαόλια μου επειδή ξέρω τι μπορούμε να φτιάξουμε και που θα μπορούσαμε να είμαστε. Επιτρέπεται να μη χτίζεται ούτε ένα πλοίο στη χώρα με το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο? Ή μήπως στα ναυπηγεία της Νορβηγίας, τα μεροκάματα είναι χαμηλά και δεν το ξέρω.

     • Χαρίλαος avatar
      Χαρίλαος @ victoria 06/01/2011 19:14:45

      Επειδή τα τελευταία 45 χρόνια ασχολήθηκα με την ναυτιλία, και στο λειτουργικό αλλά και στο κατασκευαστικό μέρος... έχω κάποια γνώμη. Οι Κορεάτες πρίν 30 χρόνια αλλά και οι Κινέζοι τα τελευταία 15 αρχισαν να χτίζουν βαπόρια μή έχοντας ιδέα τι εστί βαπόρι, οι κινέζοι ακόμη και σήμερα. (Μέ πλάνο της κυβέρνησής τους, έχουν στόχο το 2015 να είναι η πρώτη ναυπηγική δύναμη στον κόσμο) (Οι Κορεάτες ήδη κατέχουν το 60% της παγκόσμιας παραγωγής). Με εισαγώμενο know how... Και η Ελλάδα, πρώτη ναυτιλιακή δύναμη στόν κόσμο, δεν χτίζει ούτε ένα... ενώ θα μπορούσε α) με σωστές και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ πολιτικές να είναι αν όχι η πρώτη, μέσα στίς πρώτες ναυπηγικές βιομηχανίες του κόσμου, και β) κάτι συνδικαλισταράδες του κλάδου θα έπρεπε να τους είχαν στείλει σπίτι τους εδώ και πολλά χρόνια... Γίνομαι κακός αλλά αυτή είναι η αλήθεια.
      ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΑΝ ΔΟΥΛΕΥΕ, κανένας πολιτικάντης δεν θα μας πήγαινε στα ευαγή ιδρύματα, γιατί απλά δεν θα χρειαζόνταν. Αν η οικοδομή οπως λένε "τραβάει" 100 επαγγέλματα η ναυπηγική βιομηχανία τραβάει 300 και τα πιο πολλά είναι Hi-Tech.

      Χαρίλαος

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ ierofantis 06/01/2011 13:15:56

    Η πλειοψηφια ΠΑΣΟΚ και αριστερα εχει αποφασισει την αντιμετωπιση του δημογραφικου με τη μεταναστευση.
    Οι μεταναστες ειναι ετοιμοι εργαζομενοι και αποφευγεις τα εξοδα ανατροφης και εκπαιδευσης που εχουν τα παιδια.
    Δημιουργουνται αλλα προβληματα αλλά αυτα τους συμφερουν πολιτικα γιατι προωθουν τη πολυπολιτισμικοτητα και σπανε την ιδεολογια των αντιπαλων τους δηλ. της ΝΔ που βασιζεται στη παραδοσιακη εθνικη συνειδηση.
    Δεν προκειται αυτο να σταματησει.

   • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
    ΣΟΝ ΠΕΝ @ ierofantis 06/01/2011 14:12:27

    Παιδεία-Αγωγή!!!
    Συμφωνώ απολύτως.
    Τί να τον κάνεις κάποιον με διδακτορικό αλλά με εσωτερική διάλυση?

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ ierofantis 06/01/2011 22:06:33

    Κάνεις πολύ σωστά που θίγεις το θέμα της υπογεννητικότητας, διότι οι περικοπές δεν αφήνουν εκτός τρίτεκνους και πολύτεκνους, παρά τους χτυπούν αδιακρίτως. Και δυστυχώς η Εκκλησία δεν έβγαλε ούτε "άχνα" για το θέμα (αναμένουμε στεντόρειες δηλώσεις του "αρχιεπισκόπου"...).
    Οσο για τις νομιμοποιήσεις, να σας πληροφορήσω ότι ήδη έχουν αρχίσει και δίνουν ελληνική υπηκοότητα σε μουσουλμάνους από την Ασία. Αυτό σας το λέω υπεύθυνα και το πληροφορήθηκα από άνθρωπο που γνωρίζει. Και μάλιστα μου είπε ότι πλέον το θρήσκευμα δεν παίζει κανένα ρόλο στην απόοδοση υπηκοότητας, "για όσο ισχύει ο νόμος αυτός", όπως τόνισε. "Αν αλλάξει, τότε αλλάζουν τα πράγματα" . Αυτό προφανώς σημαίνει ότι έχει πέσει σύρμα στις κοινότητες των αλλοδαπών ότι ό,τι γίνει, να γίνει τώρα που ο ΓΑΠ είναι ακόμα στα πράγματα...

 5. Νικηταράς avatar
  Νικηταράς 06/01/2011 11:20:34

  Ο εξορθολογισμός του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου πρέπει να είναι στοχευμένος. Να μειωθούν δραστικά μισθοί πολλών χιλιάδων ευρώ μηνιαίοως. Αλλά τα 1000 ή 1500 ευρώ όταν μειώνονται τροφοδοτούν την ύφεση.
  Αν θες ακόμη πιο δραστικά μέτρα: απόλυση όσων δεν δικαιολογούν το πόθεν έσχες τους, απόλυση όσων προσλήφθηκαν (αδιάφφορο πότε) με σαθρές διαδικασίες

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Νικηταράς 06/01/2011 21:59:38

   Ετσι ακριβώς. Αλλά δεν γίνεται στοχευμένος εξορθολογισμός του Δημοσίου, πέφτει απλά χατζάρα. Αυτό είπε και ο ίδιος ο Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κόβοντας μισθούς 1400 ευρώ - και μάλιστα σε ζευγάρια με παιδιά - και δώρα σε συντάξεις των 700 και των 500, απλά εξαθλιώνεις ανθρώπους που τα φέρνουν τσίμα-τσίμα, δεν βοηθάς την οικονομία. Και να γίνει επίσης κατανοητό ότι όταν ο δημόσιος υπάλληλος (που μπορεί να είναι και καθηγητής ΜΕ) χάσει 200 ευρώ μηνιαίως, ο αντίστοιχος ιδιωτικός μοιραία θα χάσει 300 πάρα πολύ σύντομα. Καλώς ή κακώς, ο μέσος μισθός του δημοσίου (δεν μιλάω για σκανδαλωδώς υψηλόμισθους των ΔΕΚΟ) συμπαρασύρει προς τα πάνω ή προς τα κάτω τον μέσο μισθό του ιδιωτικού.
   Επιπλέον, να δούμε τη φοβερή μαύρη τρύπα της Υγείας, με τις προμήθειες, και την άλλη φοβερή μαύρη τρύπα, των εξοπλισμών, και την τρίτη μαύρη τρύπα, τα δημόσια έργα. Εννοώ τις υπερκοστολογήσεις, και στις τρεις περιπτώσεις.

 6. Νικηταράς avatar
  Νικηταράς 06/01/2011 11:26:13

  για τους ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής γενικώς. Μειώνουν τα εργατικά τους κόστη με αφορμή την κρίση

 7. Stathis avatar
  Stathis 06/01/2011 11:46:45

  1.Εξομοίωση των μισθών ιδιοτικού και δημόσιου τομέα ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ, όχι προς τα κάτω. Λίγη λογική δεν βλάπτει. Όλοι πρέπει να πάρουν κατσίκα, όχι να ψωφήσει αυτών που έχουν.
  2. Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων. Ναι αλλά όχι με τόσο γρήγορο ρυθμό. Μελέτη-μελέτη-μελέτη. Σε αντίθετη περίπτωση το άνοιγμα βοηθά όχι το κοινο καλό, αλλα τους έχοντες. Π.χ. Σε μια μικρή πόλη εγώ τα σκάω αγοράζω 50 ταξί, βάζω οδηγούς με 600€ το μήνα. Το αποτέλεσμα ποιο θα είναι? Όλος ο πλούτος στους λίγους.

  • ο ξένος avatar
   ο ξένος @ Stathis 06/01/2011 12:39:36

   Δεν χαίρεσαι για την ωραία επενδυτική ευκαιρία;
   Μήπως δεν έχεις για να τα σκάσεις;
   Α, και πήγαινε σε μια μικρή πόλη και πες ότι προσφέρεις δουλειά με μισθό 600 ευρώ το μήνα. Τι πιστεύεις, θα βρεις ανταπόκριση;

 8. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 06/01/2011 12:37:04

  Μικρέ Οδυσσέα,
  Εξαιρετικό.
  Thanks.

  • Μικρός Οδυσσέας avatar
   Μικρός Οδυσσέας @ Κώστας Ροδινός 06/01/2011 15:09:19

   Κι εγώ το βρήκα τρομερά ενδιαφέρον το άρθορο των FT. Υπάρχουν ομοιότητες σημαντικές με την περίπτωση της Λατ. Αμερικής. Δύο κράτη οικονομικό κέντρο (ΗΠΑ-Καναδάς) σαν να λέμε Γερμανία-Γαλλία και τα υπόλοιπα υπερχρεωμένα της περιφέρειας και της επιρροής τους

 9. Dal avatar
  Dal 06/01/2011 13:07:19

  Στην ανάλυση του ο αρθρογράφος των FT δεν λαμβάνει υπ όψιν ότι το 1980 οι δυτικοί έπαιζαν οικονομική μπάλλα μόνοι τους στον πλανήτη, δεν είχαν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό των BRIC. Σήμερα και εξ αιτίας αυτού του ανταγωνισμού, επιχειρήται γενικευμένη επιθεση στην εργασία στις δυτικές κοινωνίες. Η προσφορά εργασιας μετα το 1989 διπλσιάστηκε από το 1,5 δις στο 3δις εγαζομένων, με τοσο μεγάλη προσφορά το κοστος εργασίας καταρρέει(νόμος της προσφοράς και της ζήτησης). Επομένως οι Δυτικοί για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί πρέπει να μειώσουν το εργασιακό κόστος που φυσικά όδηγεί στην μείωση του της αγοραστικής ικανότητας. Μέχρι τώρα η λύση που βρέθηκε ήταν ο αχαλίνωτος δανεισμός του ιδιωτικού τομέα. Αυτός ο κύκλος τέλειωσε και τώρα επιχειρήτε γενικευμένη επίθεση στην εργασία. Εαν δεν βρεθεί λύση στα προβλήματα που δημιούργησε η παγκοσμιοποίηση να αναμένουμε "Bood sweat and tears" Τσώρτσιλ

  • Μικρός Οδυσσέας avatar
   Μικρός Οδυσσέας @ Dal 06/01/2011 15:11:40

   Υπάρχουν διαφορές δεν αντιλέγω, αλλά και πάλι είναι ένα χρήσιμο παράδειγμα

 10. ο ξένος avatar
  ο ξένος 06/01/2011 13:14:58

  "Εκτός αν ως χώρα, ως πολιτικό σύστημα και ως λαός έχουμε επιλέξει το δρόμο της πληθυσμιακής ανανέωσης μέσω της νομιμοποίησης ενός και πλέον εκατομμυρίου λάθρο από Πακιστάν, Αφγανιστάν και Μπαγκλαντές…"

  Ακριβώς! Γι΄αυτό ήταν η πρώτη κίνηση του κ.Παπανδρέου αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση. Η ανανέωση και η αύξηση του πληθυσμού, που επιτυγχάνεται με τη μετανάστευση, είναι προϋπόθεση για οποιαδήποτε πολιτική εξόδου από την κρίση.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ ο ξένος 06/01/2011 13:24:22

   ...αύξηση του ΞΕΝΟΥ πληθυσμού και ταυτόχρονα εξοικονόμηση συντάξεων για το κράτος ΧΑΡΙΣ στη μείωση των ΕΛΛΗΝΩΝ κατά ένα ΧΩΡΙΟ το χρόνο εξ αιτίας εγκλημάτων ΞΕΝΩΝ κατά ηλικιωμένων και γυναικών

 11. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 06/01/2011 13:17:38

  Μια αντίθετη άποψη για τα Brady Bonds.
  Αρθρο του Β.Βιλιάρδου
  Θεωρώντας ότι είναι σκόπιμο να αναφερθούμε εδώ περιληπτικά στα Brady Bonds, έτσι ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα την περίπου «μορφή» των ευρωομολόγων (πολλοί τα θεωρούν σωτήρια, μεταξύ των οποίων, ενδεχομένως καλοπροαίρετα, και ο πρωθυπουργός μας – χωρίς να γνωρίζουν καν τη μορφή τους), έτσι όπως τουλάχιστον σχεδιάζονται από το γαλλογερμανικό άξονα, τα εξής:
  Τα Brady Bonds δημιουργήθηκαν το Μάρτιο του 1989, όταν φάνηκε ότι πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, μεταξύ των οποίων αυτές της Λατινικής Αμερικής, δεν ήταν σε θέση να αποπληρώσουν τα χρέη τους – κυρίως απέναντι στις αμερικανικές τράπεζες. Ουσιαστικά επρόκειτο για «τιτλοποίηση» των χρεών αυτών των χωρών, κάτι περίπου σαν τα γνωστά μας σήμερα CDO’s, με τη βοήθεια της οποίας τότε οι Η.Π.Α., όπως και πρόσφατα, «μοιράσθηκαν» το πρόβλημα τους με τον υπόλοιπο κόσμο.
  Η δημιουργία αυτών των «τιτλοποιημένων χρεών», των ομολόγων καλύτερα, ακολούθησε με τη χρήση πόρων εκ μέρους του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας (ο συσχετισμός με το σήμερα είναι εμφανής), καθώς επίσης των συναλλαγματικών αποθεμάτων των υπερχρεωμένων κρατών. Τα Brady Bonds χωρίζονταν σε διάφορες κατηγορίες, λήξεως μεταξύ 10 και 30 ετών, ενώ διακρινόταν σε δύο κυρίως τύπους:
  (α) Στα «Par Bonds», τα οποία εκδόθηκαν στην ίδια ονομαστική αξία με το πραγματικό χρέος – με επιτόκια πολύ χαμηλότερα από τα συνήθη, αλλά με εγγυημένη την πληρωμή τόσο του κεφαλαίου, όσο και των τόκων.
  (β) Στα «Discount Bonds», τα οποία εκδόθηκαν σε χαμηλότερη αξία από το πραγματικό χρέος (διαγραφή, haircut) – τοκίζονταν όμως με τα συνήθη επιτόκια, ενώ ήταν επίσης εγγυημένη η πληρωμή τους.
  Οι χώρες που χρησιμοποίησαν πρώτες τα Brady Bonds ήταν η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Βουλγαρία, η Κόστα Ρίκα, η Δομινικάνικη Δημοκρατία, το Εκουαδόρ, το Μεξικό, το Μαρόκο, η Νιγηρία, οι Φιλιππίνες, η Πολωνία και η Ουγγαρία (αργότερα ακολούθησαν και άλλες, όπως για παράδειγμα η Ρωσία). Το Εκουαδόρ ήταν η πρώτη χώρα που δεν μπόρεσε να εξυπηρετήσει τα Brady Bonds, ενώ το Μεξικό η πρώτη χώρα που τα ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΕ (2003) – έχοντας ουσιαστικά εγγυηθεί με τα ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ της (όπως η Ελλάδα σήμερα, με τη δημόσια περιουσία της, βάσει των μνημονίων που υπογράφει μόνος του ο υπουργός οικονομικών).
  Όπως γνωρίζουμε, τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών δεν έλυσαν τελικά τα προβλήματα, οδηγώντας πολλές χώρες εν πρώτοις στα νύχια του ΔΝΤ (Βραζιλία, Αργεντινή κλπ) και στη συνέχεια στη χρεοκοπία (άρνηση εξόφλησης των χρεών από τη Ρωσία κ.α.).
  Ελπίζοντας ότι τα ευρωομόλογα, εάν και όταν αποφασισθούν, δεν θα έχουν αυτή τη μορφή, επίσης όχι μία ανάλογη «σκοπιμότητα» (λεηλασία των ελλειμματικών κρατών, αποκρατικοποίηση των κερδοφόρων, κοινωφελών επιχειρήσεων τους, σε εξευτελιστικές τιμές, κατάλυση της μεσαίας επιχειρηματικής και λοιπής τάξης, ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΑ στη θέση εθνικών κρατών κλπ), θεωρούμε ότι, πριν ακόμη γίνουν αποδεκτά από την οποιαδήποτε κυβέρνηση, θα έπρεπε να αναλυθούν προσεκτικά – καθώς επίσης να πληροφορηθούν με κάθε λεπτομέρεια οι εκάστοτε Πολίτες των χωρών, πριν ακόμη επιλέξουν την περιπέτεια της έκδοσης ΚΟΚΚΙΝΩΝ ευρωομολόγων, πιθανότατα «εγγυημένων» με τη ΔΗΜΟΣΙΑ περιουσία τους

  Το Ευρωομόλογο
  Η μορφή αυτού του δανεισμού των ευρωπαϊκών χωρών, έτσι όπως τουλάχιστον προτάθηκε από το Γερμανό και το Γάλλο οικονομολόγο που συνεργάσθηκαν για τη δημιουργία του (Weitzsaecker-Delpla), ωφελεί αφενός μεν τις δύο ηγετικές δυνάμεις της Ευρωζώνης, τις τράπεζες τους καλύτερα, αφετέρου την ελεγχόμενη χρεοκοπία κάποιων χωρών-μελών της, έτσι όπως φαίνεται να σχεδιάζεται από τη Γερμανία.
  Η αντίδραση λοιπόν της γερμανικής κυβέρνησης οφείλει να μας προβληματίσει – πόσο μάλλον αφού, κατά τη συνήθεια της χώρας, η καλύτερη μέθοδος επίτευξης ενός «κρυφού» στόχου, δεν είναι άλλη από την εν πρώτοις «στρατηγική» άρνηση του!!!
  Ειδικότερα, το μοντέλο του ευρωομολόγου που προτάθηκε, προβλέπει κατ’ αρχήν τη δημιουργία ενός μπλε ομολόγου (Blue Bond), για το οποίο θα είναι υπεύθυνοι συλλογικά οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι – με ανώτατο όριο έκδοσης ίσο με το 60% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Για το ποσόν που θα υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ, το χρέος δηλαδή που ουσιαστικά προβλέπεται, «εγκρίνεται» καλύτερα από τη συνθήκη του Μάαστριχτ, θα έπρεπε να εκδοθούν κόκκινα ευρωομόλογα (Red Bonds), τα οποία θα χαρακτηρίζονταν σαν «εθνικά χρέη». Για τα εθνικά αυτά χρέη, θα ήταν υπεύθυνοι αποκλειστικά και μόνο οι Πολίτες των εκάστοτε χωρών, οι οποίες θα εξέδιδαν αυτά τα ομόλογα – όχι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.
  Η λειτουργία των κόκκινων ευρωομολόγων, έτσι όπως προτάθηκαν, είναι παρόμοια με την «προσωπική συμμετοχή» του ασφαλισμένου (απαλλαγή από την πλευρά της ασφαλιστικής εταιρείας), στην ασφάλιση ενός αυτοκινήτου – με το ελάχιστο ποσόν που πληρώνει δηλαδή ο ασφαλισμένος υποχρεωτικά (η Ευρωζώνη εδώ, η οποία αναλαμβάνει το 60%), όταν είναι υπεύθυνος για ένα ατύχημα (η χρεοκοπία μεταφορικά είναι επίσης ένα «ατύχημα»).
  Εκτός αυτού, τα κόκκινα ευρωομόλογα, πάντοτε σύμφωνα με τους δημιουργούς τους, θα πρέπει να μην αγοράζονται από τις τράπεζες, αλλά από τους λοιπούς επενδυτές – έτσι ώστε να αποφευχθεί το γνωστό μας «συστημικό» ρίσκο (να προστατευθεί δηλαδή η κερδοσκοπία των τοκογλυφικών τραπεζών). Φυσικά θεωρείται ότι, τα επιτόκια των μπλε ευρωομολόγων θα ήταν ενδεχομένως χαμηλότερα και από τα σημερινά γερμανικά, ενώ των κόκκινων κατά πολύ υψηλότερα – με δεδομένο ότι στο εκάστοτε επιτόκιο «προσμετρείται» το αναλαμβανόμενο ρίσκο.
  Η ωφέλεια λοιπόν των χωρών με χαμηλό δημόσιο χρέος, όπως και αυτή των τραπεζών, είναι ολοφάνερη – αντίθετα, η ωφέλεια των χωρών με υψηλό δημόσιο χρέος μάλλον ανύπαρκτη. Ειδικά στο παράδειγμα της Ελλάδας, για το οποίο ρωτήθηκε ο Γερμανός δημιουργός (τοποθέτησε το δημόσιο χρέος μας στο 150% του ΑΕΠ τέλη του 2011), η απάντηση του ήταν καταλυτική:
  «Έως το ποσόν που αντιστοιχεί με το 60% του Ελληνικού ΑΕΠ θα εκδιδόταν μπλε ομόλογα. Για το επόμενο 50%, θα έπρεπε να εκδοθούν Ελληνικά κόκκινα ομόλογα, τα οποία θα ανταλλάσσονταν με τα υφιστάμενα. Το εναπομένον χρέος, ύψους 40% του ΑΕΠ, θα έπρεπε να διαγραφεί, αφού κανένας επενδυτής δεν θα αγόραζε αυτό το χρέος, ανεξαρτήτως ύψους επιτοκίων. Επειδή ορισμένες τράπεζες δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν μετά από μία τέτοια διαγραφή, θα έπρεπε να ενισχυθούν από τα κράτη. Ανάλογα επιλύθηκε η κρίση της Λατινικής Αμερικής τη δεκαετία του ΄80, δια μέσου των εγγυημένων από τις Η.Π.Α. Brady Bonds. Στα πλαίσια αυτού του μοντέλου για τα ευρωομόλογα ήταν και η από κοινού πρόταση των κ.Juncker και κ.Tremonti – με τη διαφορά όμως ότι συμπλήρωσαν πως, σε εποχές κρίσης, τα μπλε ομόλογα θα έπρεπε να αυξάνονται στο 100% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης».
  Πρόκειται προφανώς για ένα πολύπλοκο, σκόπιμα δυσνόητο «σχήμα», υπό την «αιγίδα» των μεγάλων τραπεζών, το οποίο εξυπηρετεί μάλλον την υποδούλωση, κάποιων χωρών-μελών της Ευρωζώνης, παρά την έξοδο τους από την κρίση. Οι «αγορές» ασφαλώς το καταλαβαίνουν, ενώ αντιλαμβάνονται πλήρως τις προσπάθειες έντεχνης «συγκάλυψης», αντί επίλυσης των προβλημάτων, εκ μέρους της ΕΕ – στοιχηματίζοντας ότι είναι πλέον πιθανότερη από ποτέ, η διάλυση της ζώνης του ευρώ.
  Περαιτέρω, ο γερμανός οικονομολόγος αναφέρθηκε στο ότι, τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών-μελών θα έπρεπε κάθε χρόνο να αποφασίζουν για τη «διανομή» των μπλε ομολόγων στα κράτη της Ευρωζώνης. Επίσης ότι, η σημερινή ευθύνη των πλεονασματικών κρατών θα περιοριζόταν (αντίθετα, η αγορά ομολόγων των ελλειμματικών χωρών, εκ μέρους της ΕΚΤ, την αυξάνει), ενώ θα ήταν ευκολότερη η διαδικασία ελεγχόμενης χρεοκοπίας, με τη βοήθεια των ευρωομολόγων.

  • factorx avatar
   factorx @ αλλενάκι 06/01/2011 15:38:45

   Αλλενάκι τι είναι αυτός ο Βιλιάρδος, επειδή με βομβαρδίζει με μειλ του;

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ factorx 06/01/2011 15:48:15

    Καλός.

    Γνώστης και ακαδημαϊκών οικονομικών και της πιάτσας.
    Ευρωσκεπτικιστής όσο χρειάζεται όχι τυφλός αρνητής.
    Ελληνοκεντρικός.

    • αλλενάκι avatar
     αλλενάκι @ Προφήτης 06/01/2011 15:51:00

     Από το σάιτ του: οικονομολόγος απόφοιτος ΑΣΟΕΕ,
     μεταπτυχιακό στο Αμβούργο, γράφει οικονομικές αναλύσεις
     h**p://viliardos.capitalblogs.gr/

     Καλός γνώστης οικονομικών και πραγματιστής.

     • factorx avatar
      factorx @ αλλενάκι 06/01/2011 15:56:24

      Μπορεις λοιπ΄πν αν βαζεις λινκ αν σου αρεσουν τοσο τα κομματια του. Και όποιος ενδιαφερεται να μαπινει και να τα διαβαζει

     • αλλενάκι avatar
      αλλενάκι @ factorx 06/01/2011 16:43:27

      Το ανάρτησα ολόκληρο γιατί το συγκεκριμένο είναι ακόμα μια ενδιαφέρουσα άποψη για αυτό το σύνθετο θέμα Brady bonds. Δεν βρήκα αλλού κάτι στα ελληνικά.
      Πάντως αναρτώνται εδώ συχνά τα λινκς του με πολύ ευγένεια είναι αλήθεια, ως cass κάπως έτσι, αυτός πρέπει να είναι, ούτε τον γνωρίζω, ούτε τίποτα.

   • dimitris hamenos avatar
    dimitris hamenos @ factorx 06/01/2011 17:59:53

    Αν αγαπητε factorx μπειτε στον κοπο να διαβασετε μερικα αρθρα του κ. Βιλιαρδου θα καταλαβετε πως ειναι εξερετικος αναλυτης με πολυ καλη γνωση των θεματων. Προσωπικα πιστευω πως τα αρθρα του θα ηταν πολυ χρησιμο να αναδημοσιευονται στο Αντι, αν φυσικα ισχυει οτι αποτελει ελευθερο βημα σοβαρων σχολιαστων-αρθρογραφων. Προφανως για να σας αποστελει email θα επιθυμει καποια συνεργασια. Πιστευω πως αξιζει την προσοχη σας.

    • factorx avatar
     factorx @ dimitris hamenos 06/01/2011 18:13:08

     Ακούστε κ. Χαμένε: αντιπαρέρχομαι αυτό το "αν φυσικα ισχυει οτι το Αντί αποτελει ελευθερο βημα σοβαρων σχολιαστων-αρθρογραφων". Ο καθένας κρίνει ανάλογα με το πως μπορεί να κρίνει. Απο την άλλη μεριά ο εν λογω κυριος εχει λινκ που ειναι γνωστό. και οποιος θελει μπαινει. Είναι αναγκη να μας βομβαρδιζετε κι εδω με τα άρθρα του; Αυτό πως αποκαλειται ελευθερια πληροφόρησης, ή βομβαρδισμός πληροφόρησης; Ειδατε ποτε το antinews να κανει spam με τα κομμάτια του; Επιτέλους λίγος αυτοσεβασμος και σεβασμός των αναγνωστών

     • dimitris hamenos avatar
      dimitris hamenos @ factorx 06/01/2011 19:46:39

      Ειδατε ποτε να παραθεσω εστω και ενα λινκ του κ. Βιλιαρδου; Απλα ειπα πως τα αρθρα του εχουν ενδιαφερον και ισως να αξιζε να επικοινωνησετε μαζι του. Που βλεπετε ελειψη σεβασμου σε εσας και τους αναγνωστες; Σας εχω δωσει ποτε δικαιωμα;

     • factorx avatar
      factorx @ dimitris hamenos 06/01/2011 21:59:44

      Δεν πήγαινε σε εσας

 12. kapios avatar
  kapios 06/01/2011 14:20:40

  ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΓΥΡΙΣΑΝ ΣΤΑ ΠΕΣΟ ΚΑΙ ΚΑΝΑΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΥΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ. ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩ...

  • factorx avatar
   factorx @ kapios 06/01/2011 15:01:47

   Μην βιάζεσαι

 13. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 06/01/2011 14:26:50

  Ο μεγάλος φιλόσοφος και στοχαστής Κωνσταντίνος Τσάτσος(αλήθεια, πόσοι νεοέλληνες ιδίως της νέας γενιάς έχουν διαβάσει έργα του?) λίγο πριν πεθάνει είχε δημοσιεύσει στην "Καθημερινή" (ήταν έπαλξη τότε) άρθρο του με μια πρόταση για την Παιδεία.
  Διαπιστώνοντας την πλήρη ισοπέδωση που είχε φέρει με τους νεοσοσιαλιστικούς του πειραματισμούς το Πασοκ της δεκαετίας του '80 και προβλέποντας την αδυναμία συνολικής άντιμετώπισης του προβλήματος, έκανε την ακόλουθη πρόταση.
  Την ίδρυση σχολείων ειδικής κατεύθυνσης πρότυπου χαρακτήρα.
  Σχολεία με ειδικό βάρος στη Φυσική ή τα Μαθηματικά ή τη Φιλοσοφία κ.λ.π, ώστε να αποκτήσει η χώρα μια Ελίτ επιστημόνων σε διάφορα αντικείμενα και να μη χάσει το τραίνο της επιστημονικής εξέλιξης βολοδέρνοντας για δεκαετίας στους πειραματισμούς που οδηγούσαν στη λογική της ήσσονος προσπάθειας
  και στην εκπαίδευση.
  Έπεσε βέβαια στο κενό γιατί σοσιαλισμός, τότε τουλάχιστον σήμαινε ισότητα δηλαδή ισοπέδωση προς τα κάτω.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ ΣΟΝ ΠΕΝ 06/01/2011 22:02:45

   ΣΟΝ ΠΕΝ,
   Εχω στη βιβλιοθήκη μου ολα τα έργα του Κωνσταντίνου Τσάτσου.
   Ολα
   Οτι χρειάζεσαι στη διάθεσή σου.

   • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
    ΣΟΝ ΠΕΝ @ Κώστας Ροδινός 07/01/2011 08:31:20

    Κώστα Ροδινέ
    Δεν είχα καμιά αμφιβολία, διαβάζοντάς σε.
    Ευχαριστώ για την προσφορά σου, νομίζω ότι τα έχω και εγώ.
    Δε θυμάμαι αν μου λείπει κάποιο.
    Ευκαιρία να το ψάξω.

 14. ierofantis avatar
  ierofantis 06/01/2011 16:16:45

  Ο αξιότιμος κύριος Ροδινός και άλλοι σχολιαστές ζήτησαν μια καταγραφή σκέψεων και σχολίων από μέρους μου.

  Επέλεξα να ξεκινήσω από το δημογραφικό.

  Τα στοιχεία και τα δεδομένα της υπόθεσης δεν χρειάζεται να τα επαναλάβω καθότι έχουν δημοσιευτεί πολλάκις από Αρχές και έχουν αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού από διαφόρους. Άρα δεν θα σας κουράσω επαναλαμβάνοντας αριθμούς. Θα πω μόνο κάποιες σκέψεις μου που ορισμένες μπορεί να φαντάζουν εξωφρενικές εκτιμώ όμως ότι με κατάλληλη επεξεργασία μπορούν να δώσουν κάποια διέξοδο στο πρόβλημα.

  Να ποιες είναι αυτές ενδεικτικά και πολύ θα χαρώ αν μπορείτε να συνεισφέρετε και εσείς, οι καλοί σχολιαστές των Αντινέων, έτι περαιτέρω:

  - Θα καθιέρωνα οικονομικό βοήθημα στα τρία παιδιά, αξίας 500 ευρώ μηνιαίως, καταβαλλόμενο από το κράτος, είτε προς την οικογένεια, είτε προς τη μητέρα ή τον πατέρα που έχουν αναλάβει την διατροφή (σε περίπτωση πχ μονογονεϊκών οικογενειών), μέχρις ενηλικίωσης των τέκνων. Αν για λόγους δημοσιονομικούς δεν μπορεί αυτό να χορηγηθεί από το κράτος, θα θεσμοθετούσα υποχρέωση των εργοδοτών, των γονέων πολυτεκνικών οικογενειών, να καταβάλλουν το βοήθημα αυτό και σε αντάλλαγμα θα προέβλεπα την αντίστοιχη απαλλαγή των εργοδοτών για το ισόποσο του βοηθήματος, είτε από το φόρο εισοδήματος είτε αναλογικά, από τις ασφαλιστικές εισφορές.
  - Στις ανύπαντρες ή χωρισμένες γυναίκες με τρία παιδιά και πάνω, εφόσον έχουν την κηδεμονία, θα θέσπιζα μηνιαίο βοήθημα 1000 ευρώ καταβαλλόμενο από το κράτος μέχρις ενηλικίωσης των τέκνων.
  - Στα τέσσερα παιδιά και άνω θα θεσμοθετούσα δικαίωμα της μητέρας να επιλέξει αν θα συνεχίσει να εργάζεται (αν είναι εργαζόμενη) ή αν θα βγει στη σύνταξη, με κατώτερο ποσό σύνταξης τα 2000 ευρώ. Εκτιμώ ότι όταν μια Ελληνίδα έχει δώσει τέσσερις ή περισσότερους νέους Έλληνες, δεν χρειάζεται να δουλέψει άλλο στη ζωή της…
  - Στις οικογένειες με τέσσερα παιδιά και πάνω που δεν έχουν ιδιόκτητη πρώτη κατοικία, θα θεσμοθετούσα την δυνατότητα, όχι λήψης δανείου, αλλά απευθείας και δωρεάν παραχώρησης κατοικίας για τις ανάγκες τους μέσω των προγραμμάτων της Εργατικής Κατοικίας. Θα συνόδευα δε αυτή τη δωρεά με πλήρη απαλλαγή φόρων ιδιοκτησίας ή κατοχής ακινήτων μέχρις ενηλικίωσης των τέκνων.
  - Στις οικογένειες με τρία παιδιά και άνω, ανεξαρτήτως αν έχουν πρώτη κατοικία ή όχι, θα θεσμοθετούσα ώστε, αν επέλεγαν να μετοικήσουν σε παραμεθόρια περιοχή οικογενειακώς, να τους απάλλασσα και από φόρο εισοδήματος μέχρι ενηλικίωσης των τέκνων.
  - Θα θεσμοθετούσα συνδυασμένες δράσεις κράτους και Εκκλησίας ανά μητρόπολη για την πρόνοια και βοήθεια σε άπορους γονείς πολυτεκνικών οικογενειών, με χρήση και κοινοτικών κονδυλίων για την μητρότητα, την οικογένεια και την κοινωνική συνοχή.
  - Θα θεσμοθετούσα την δυνατότητα να παραχωρούνται δωρεάν και με χαριστική διάταξη από το κράτος δημόσιες γαίες, που σήμερα είτε καταπατούνται είτε είναι ανενεργές, σε πολυτεκνικές οικογένειες ειδικά εφόσον αυτές επιλέξουν να μετοικήσουν στην παραμεθόριο και με πρόβλεψη αυτές να αποτελέσουν αντικείμενο εκμετάλλευσης για παραγωγή αγροτικών – κτηνοτροφικών προϊόντων από αυτούς.
  - Θα θεσμοθετούσα την δυνατότητα ad hoc θέσεων φοίτησης τέκνων πολυτεκνικών οικογενειών, χωρίς εξετάσεις ή με εξετάσεις με αρκετά μόρια, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, αναφορικά με την πλήρωση κρίσιμων για την εθνική οικονομία ή τα εθνικά συμφέροντα λειτουργιών του κράτους όπως στις Ναυτικές Ακαδημίες (για τη στελέχωση της Ναυτιλίας) ή σε τεχνικές σχολές που σχετίζονται με τη βιομηχανική παραγωγή (στελέχωση βιομηχανίας μετάλλου, βιομηχανία εξόρρυξης μεταλλευμάτων, ναυπηγική βιομηχανία) ή τις ένοπλες δυνάμεις (για τη στελέχωση μονάδων και υπηρεσιών τους).
  - Θα καθιέρωνα μηχανισμούς για την προσφορά εργασίας σε πολύτεκνους γονείς από την εργοδοσία. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να θεσμοθετηθεί ένα μέτρο σύμφωνα με το οποίο αν μια επιχείρηση απασχολεί γονείς πολυτεκνικών οικογενειών σε ποσοστό 30 % του συνολικού εργατικού δυναμικού, θα πετυχαίνουν οι επιχειρήσεις αυτές έκπτωση 15% στο φόρο εισοδήματος ή 10% στο ύψος των καταβαλλόμενων από αυτές, ασφαλιστικών εισφορών. Η ποσόστωση αυτή θα μπορούσε να λειτουργεί κλιμακωτά μέχρι το 50 % πολύτεκνων με ανάλογη προσαύξηση των ελαφρύνσεων υπέρ της εργοδοσίας.
  - Σε σχέση με το αμέσως ανωτέρω θα καθιέρωνα κίνητρα και για την μετεγκατάσταση επιχιερήσεων από τα αστικά κέντρα σε οριοθετημένες και με καθορισμένες χρήσεις, ζώνες οικονομικής – βιομηχανικής ανάπτυξης στην επαρχία, με παράλληλες μειώσεις φορολογικών συντελεστών στις επιχιερήσεις και απαλλαγη από τέλη ακίνητης ιδιοκτησίας. Αν το μέτρο αυτό συνδυαστεί με το ανωτέρω, αντιλαμβάνεστε την ταχύτατη διαδικασία επαναβιομηχάνησης της Ελλάδας
  - Θα θεσμοθετούσα απαγόρευση αναίτιας απόλυσης πολυτέκνου γονέα τόσο από το Δημόσιο όσο και από τον Ιδιωτικό τομέα, εφόσον τα τέκνα του δεν έχουν ενηλικιωθεί, παρά μόνο για λόγους που έχουν να κάνουν με παράβαση νόμων από μέρους του πολύτεκνου γονέα, διάπραξης ποινικών αδικημάτων, τέλεσης οικονομικών εγκλημάτων ή απλώς οκνηρία ή ανηθικότητα στην εκτέλεση των καθηκόντων του, με το βάρος απόδειξης να το φέρει η εργοδοσία.
  - Θα κατέγραφα όλες τις πολυτεκνικές οικογένειες Ελλήνων του Εξωτερικού και θα θέσπιζα οικονομικά και φορολογικά κίνητρα για τον επαναπατρισμό τους. Εφόσον επέλεγαν να μετοικήσουν σε παραμεθόριο, θα τους χορηγούσα δωρεάν γη και θα τους απάλλασσα από φόρο εισοδήματος μέχρις ενηλικίωσης των τέκνων, κατά το παράδειγμα που εισηγούμαι και για τους γηγενείς.
  - Επιστήμονες γονείς πολυτεκνικών οικογενειών ή επιχειρηματίες και επιτηδευματίες που δραστηριοποιούνται σε τομείς έντασης παραγωγής και εξαγωγικού χαρακτήρα, θα θεσμοθετούσα να απολάμβαναν προνομίων στη χρηματοδότηση από κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες ή προτεραιότητα στη διανομή των κοινοτικών κονδυλίων για έρευνα ή χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων

  Τα ανωτέρω θα ισχύουν μόνο αν και οι δύο γονείς ή τουλάχιστον η μητέρα είναι Έλληνες το γένος.

  Αν μάλιστα έχετε την απορία που θα βρω τα χρήματα για ένα τόσο γενναίο πρόγραμμα, ιδού κάποιες σκέψεις

  - Για κάθε ευρώ που παίζεται στον ΟΠΑΠ θα προέβλεπα ένα ποσό 1 λεπτού φόρο υπέρ πολυτέκνων.
  - Για κάθε πακέτο τσιγάρα ή κάθε μπουκάλι αλκοόλ, θα προέβλεπα φόρο 10 λεπτών ανά πακέτο ή μπουκάλι υπέρ πολυτέκνων.
  - Για κάθε μία προσγείωση τσάρτερ ή κανονικής πτήσης εσωτερικού ή εξωτερικού σε ελληνικά αεροδρόμια καθώς και για κάθε άφιξη τρένου, ΚΤΕΛ πλοίου σε σταθμό οπουδήποτε ανά την επικράτεια θα έβαζα τέλος 10 λεπτών υπέρ πολυτέκνων.
  - Για κάθε 3 ευρώ διόδια ανά όχημα θα έβαζα τέλος 1 λεπτό υπέρ πολυτέκνων.

  Μόνο με αυτά νομίζω θα είχα επάρκεια χρημάτων και ίσως που περίσσευαν και μερικά…

  • σιδεράκιας avatar
   σιδεράκιας @ ierofantis 06/01/2011 16:37:40

   Ιεροφάντη εξαιρετικές ιδέες. Κι ευχαριστώ που τις μοιράζεσαι έστω και κατόπιν αίτησης.... :)
   Το πιό πιθανό είναι να αρχίσει μιά αντιπαράθεση για το εφικτό ή όχι πολλών από αυτές. Ακόμη πιό πιθανό όμως είναι αυτές οι εξαιρετικές ιδέες να μην εφαρμοστούν ποτέ ή μόνο εν μέρει, αλλά κι εκεί πρόβλημα θα δημιουργηθεί...όπως είπε κι ο Σαμαράς, τα μέτρα πρέπει να ληφθούν, αλλά όλα κι όλα μαζί.

   • ierofantis avatar
    ierofantis @ σιδεράκιας 06/01/2011 16:47:10

    Κοίτα, μου αρέσει να συνδιαλέγομαι για ένα θέμα κάθε φορά, ώστε στο τέλος να βγάλω ένα συμπέρασμα.

    Η διαδυκτιακή επικοινωνία δυστυχώς δεν παρέχει την ευχέρεια του προφορικού λόγου, όπου μπορείς να κάνεις μεταφορά από το ένα θέμα στο άλλο, χωρίς να χαθεί η νοηματική ενότητα της συζήτησης.

    Πάντως, και εγώ θα ήθελα να προβληματιστούμε στο θέμα αυτό και βεβαίως να μπουν και οι σκέψεις και άλλων φίλων, ώστε τουλάχιστον σε αυτό το ζήτημα η κοινότητα των Αντινέων να μπορεί να καυχάται ότι έχει κατατεθειμένη άποψη και όραμα...

    Και γιατί όχι, και αυτό είναι μια ιδέα προς τους διαχειριστές, μια φορά την εβδομάδα ή το μήνα, να αναρτάται μια θεματική ενότητα προς συζήτηση και προβληματισμό, όπου καθένας μας να καταθέτει προτάσεις και ιδέες, ώστε να ανταλλάξουμε απόψεις και επιχείρηματα και να πάμε το μυαλό μας πιο πέρα. Πέραν της πρακτικής χρησιμότητας, θα συμβάλλουμε και στην ενημέρωση του κόσμου που παρακολουθεί μεν αλλά δεν αρθρογραφεί ή σχολιάζει ακόμα...

    • σιδεράκιας avatar
     σιδεράκιας @ ierofantis 06/01/2011 17:05:49

     "Η διαδυκτιακή επικοινωνία δυστυχώς δεν παρέχει την ευχέρεια του προφορικού λόγου, όπου μπορείς να κάνεις μεταφορά από το ένα θέμα στο άλλο, χωρίς να χαθεί η νοηματική ενότητα της συζήτησης."

     Υπάρχει το γνωστό spam, αν και πριν λίγο καιρό μου είπες ότι είσαι νέος στη χρήση του ιντερνετ. Είναι κάτι σαν παρεμβολή στη συζήτηση, με σκοπό σκωπτικό, χιουμοριστικό, ακόμη και προσβλητικό, αλλά γίνεται.


     "Και γιατί όχι, και αυτό είναι μια ιδέα προς τους διαχειριστές, μια φορά την εβδομάδα ή το μήνα, να αναρτάται μια θεματική ενότητα προς συζήτηση και προβληματισμό, όπου καθένας μας να καταθέτει προτάσεις και ιδέες, ώστε να ανταλλάξουμε απόψεις και επιχείρηματα και να πάμε το μυαλό μας πιο πέρα. Πέραν της πρακτικής χρησιμότητας, θα συμβάλλουμε και στην ενημέρωση του κόσμου που παρακολουθεί μεν αλλά δεν αρθρογραφεί ή σχολιάζει ακόμα…"

     Μου θυμίζει το ανώτερο κατηχητικό που παρακολουθούσα στα νιάτα μου. Συμφωνώ 1000% για κάτι τέτοιο, γίνεται ήδη ουσιαστικά, αλλά μπορούμε να το κάνουμε χωρίς αφορμή από την επικαιρότητα, έκθεση ιδεών. Φυσικά θα γίνεται και το ανάλογο ξεκατίνιασμα, αυτό δεν είναι δυνατόν να αποφευχθεί, αλλά φαντάζομαι ότι στο τέλος μιάς συζήτησης θα μπορεί να βγαίνει ένα συμπέρασμα, κάτι σαν διακήρυξη.

     • ierofantis avatar
      ierofantis @ σιδεράκιας 06/01/2011 17:19:08

      Ναι, αυτά τα κόλπα του σπαμ και ξεσπαμ' δεν τα πολυκατέχω.

      Όσο για το σχόλιό σου περί ανώτερου κατηχητικού, πλάκα πλάκα, με τα χάλια που έχουμε και την ανάγκη του απλού κόσμου για ενημέρωση, νιώθω ότι χρειάζεται συλλογικό, εντατικό κατηχητικό ώστε να ξεκολλήσουν τα μυαλά μας από τη γλίτσα.

      Εδώ γίνεται διάλογος, δεν το αμφισβητώ. Απλώς ισχυρίζομαι ότι ενότητες θεμάτων, όπως εθνικά, ενεργειακά, μητρότητα, παιδεία - αγωγή, οργάνωση δημόσιου τομέα, περιβάλλον, κλπ μπορούν να κατηγοριοποιηθούν και να αναπτυχθούν σε βάθος, ώστε να έχουμε όλοι την ευκαιρία να καταθέσουμε άποψη και στο τέλος της ενότητας να καταγραφούν και γιατί όχι, να δημοσιευτούν συμπεράσματα.

      Αυτομάτως τα Αντινέα από ενημερωτικό μπλογκ θα μετατραπεί σταδιακά σε δεξαμενή σκέψης και παραγωγής πολιτικής. Νομίζω αυτό συνάδει με τους στόχους των διαχειριστών του και τους μύχιους πόθους των σχολιαστών του...

  • σιδεράκιας avatar
   σιδεράκιας @ ierofantis 06/01/2011 19:13:10

   Ιεροφάντη, τώρα που το ξανασκέφτηκα, ο κ. Ροδινός μάλλον εννούσε οι σκέψεις σου να γίνουν άρθρο, όχι απλά σχόλιο. Εδώ που το έδωσες μάλλον δεν το διαβάζει ο κόσμος, απόδειξη ότι δεν έχουν γίνει σχόλια επί του κειμένου σου.

   Στείλτο εκεί που πρέπει φίλε μου, κρίμα να μη διαβαστεί από τους πολλούς

   • ierofantis avatar
    ierofantis @ σιδεράκιας 06/01/2011 19:21:03

    Και πως μπορώ να το κάνω αυτό; Πως και που μπορώ να το στείλω για δημοσίευση; Βοήθησε με καλέ μου φίλε διότι οι γνώσεις μου όπως σου είπα είναι πεπερασμένες...

    Αν πάλι ο κ. Ροδινός βλέπει ή διαβάζει ας πράξει αυτοβούλως τα δέοντα...

    • Μικρός Οδυσσέας avatar
     Μικρός Οδυσσέας @ ierofantis 06/01/2011 20:00:13

     @ιεροφάντη γράφεις το κομμάτι, το κοιτάς μια δεύτερη αν έχει φύγει κανά λαθάκι στην πληκτρολόγηση ή νοηματικό. Δεξιά στη σελίδα υπάρχει ένα λινκ που λέει επικοινωνία. Έχει το μέιλ του φάκτορα. Επισυνάπτεις το αρχείο, σταυρώνεις το μήνυμα και το στέλνεις

     • ierofantis avatar
      ierofantis @ Μικρός Οδυσσέας 06/01/2011 20:31:17

      Ευχαριστώ πολύ

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ ierofantis 06/01/2011 21:58:09

     ierofanti,
     Κατ' αρχήν ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση.
     Οι ιδέες σου είναι άκρως ενδιαφέρουσες.
     Ο Μικρός Οδυσσέας έδωσε τις οδηγίες.
     Καλή αρχή!

  • dimitris hamenos avatar
   dimitris hamenos @ ierofantis 06/01/2011 19:36:22

   Φιλε Ιεροφαντη θα μου επιττρεψεις να συμμεριστω την αγωνια σου για το δημογραφικο και την αστυφιλια ομως θα ηθελα να θεσω καποια ερωτηματα.
   1. Το βοηθημα θα απευθυνεται και σε αυτους που εχουν υψηλα εισοδηματα;
   2. Εαν ενας εργοδοτης με εναν πολυτεκνο υπαλληλο κερδιζει περι τα 25.000 ευρω προ φορων ( περιπου 23.000 μετα φορων) θα πρεπει να καταβαλει και 4.000 ευρω απο το εισοδημα του στον υπαλληλο του; Κι αν εχει κι αυτος τρια παιδια;
   3. Μια και εντασετε την εκκλησια στην προσπαθεια θα συμφωνουσατε να παραχωρησει κι αυτη μερος της ακινητης περιουριουσιας της (γαιες βοσκοτοπους κλπ.) δωρεαν υπερ των πολυτεκνων;
   4. Ειστε σιγουρος πως θα επρεπε ενα παιδι χωρις ικανοτητες να καταλαβει μια θεση στην τριτοβαθμια εκπαιδευση αντι ενος αλλου ικανοτερου μονο και μονο επειδη εχει πολλα αδερφακια;
   5. Γιατι θα πρεπει να χρηματοδοτηθει προνομιακα ενας επιχειρηματιας πολυτεκνος αν η προταση που υποβαλει καποιος αλλος ειναι καλυτερη;
   6. Αν ενας ελληνας παντρευτει αλλοδαπη πχ Ολλανδη κανει τεσσερα παιδια και ζει και εργαζεται στην Ελλαδα πρεπει να στερειται της προνοιας για τους πολυτεκνους;
   7. Μια αλλοδαπη εργαζομενη μητερα με παιδια που εχουν γεννηθει στην Ελλαδα χηρα ή διαζευμενη θα μπορει να απολαμβανει τα προνομια;
   8. Τα μετρα που προτεινετε αφορουν τους ρομα τους πομακους και τους τουρκογενεις;
   9. Εχετε υπολογισει με στοιχεια ποσα θα ειναι τα εσοδα απο τις πηγες που προτεινετε και ποσες οικογενειες αφορουν;
   Φιλικα
   Δημητρης Χαμενος

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ ierofantis 06/01/2011 20:43:57

   Εξαιρετικο.
   Προβλεψη για εμας τους χωρισμενους που πληρωνουμε διατροφες στο παιδι μας και δεν εχουμε καμια φοροαπαλλαγη???

   ΠΠ

   • ierofantis avatar
    ierofantis @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 06/01/2011 21:34:58

    @dimitris hamenos & ΠΠ
    Απαντώ επιγραμματικά και συγχωρήστε με.
    1. Ναι.
    2. Για τον εργοδότη θα ισχύει η έκπτωση από το φορο εισοδήματος ή η απαλλαγή από αναλογική υποχρέωση για ασφαλιστικές εισφορές. Έτσι αν καταβάλλει σήμερα φόρο για εισόδημα 23.000 ευρώ θα έχει μια απαλλαγή σε ποσοστό επί τοις εκατό που θα μεταφράζεται σε μερικές χιλιάδες ευρώ. Αν ο ίδιος ο εργοδότης είναι και αυτός πολύτεκνος, φίλε μου εδώ πρέπει να το σκεφτούμε το πράγμα, διότι δεν έχ.
    3. Ναι.
    4. Με επιφύλαξη, ναι. Η αδυναμία του πολυτέκνου είναι απείρως δυκολότερη στον εργασιακό στοίβο, διότι βιοποριστικά έχει να συνεισφέρει σε μεγάλη οικογένεια. Αντιλαμβάνομαι όμως τους προβληματισμούς σας...
    5. Γιατί ως πολύτεκνος έχει ήδη προσφέρει πολλά (αφού το ζήτημα είναι η αντιμετώπιση του δημογραφικού) και εκτιμώ ότι αυτό θα πρέπει να του αναγνωρίζεται. Το ότι θα χρηματοδοτείται ευνοϊκά, δεν υποννοώ ότι θα αποκλείονται οι μη πολύτεκνοι.
    6. Σωστή παρατήρηση. Ας το κανουμε τότε ότι οι πρόνοιες να ισχύουν μόνο αν και οι δύο γονείς ή ο έχων την επιμέλεια και κηδεμονία των παιδιών, ανεξαρτήτως φύλου, θα λαμβάνει την πρόνοια.
    7. Όχι. Ίσως ακούγεται ρατσιστικό, αλλά το μέτρο είναι για την αναγέννησ των Ελλήνων και την αντιμετώπιση του δημογραφικού τους προβλήματος και όχι την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της οικουμένης. Θα μπορούσε να ζητήσει σχετικές πρόνοιες από τη χώρα καταγωγής της.
    8. Τους Έλληνες το γένος. Δηλαδή όσους έχουν Ελληνική Ιθαγένεια, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους.
    9. Όχι. Το αφήνω για τη Ρηγίλης (όπως λέει και ο Λαστιχένιος Tiramola). Για τη Ιπποκράτους δεν τρέφω ελπίδες.

    ΠΠ, ελπίζω να κατάλαβες ότι με βάση το σύστημα που έθεσα για προβληματισμό, δεν έχεις καμία τύχη, αδερφέ μου...

    • ierofantis avatar
     ierofantis @ ierofantis 06/01/2011 21:37:56

     Για το 2. που χρωστώ κάτι, να πω επίσης οτι στον επιχeiρηματία πολύτεκνο που απασχολεί πολυτέκνους, θα πρέπει να προβλεφθούν ανάλογες ρυθμίσεις κάτι, που όπως εύστοχα παρατήρησε ο κ. dimitris hamenos, δεν προεβλέπετο από την αρχική πρόταση. Κάποια ιδέα κ.dimitri hamene;

     • dimitris hamenos avatar
      dimitris hamenos @ ierofantis 06/01/2011 22:39:48

      Σας ευχαριστω για τις απαντησεις στα ερωτηματα μου. Απο την πλευρα μου πιστευω πως αν και οι προτασεις σας ειναι προς την σωστη κατευθυνση ειναι δυσκολο να εφαρμοστουν τουλαχιστον αμεσα και στη χωρα που ζουμε. Θα ελεγα να ξεκινησουμε απο τα αυτονοητα πχ να διδονται επιδοματα κατ αρχην σε οσους εχουν πανω απο δυο παιδια και εχουν χαμηλα εισοδηματα και αναλογικα με τον αριθμο των τεκνων. Σαφως και πρεπει να υπαρξει πολιτικη στεγασης με ολες τις δυνατες μορφες (δωρεαν, επιδοτηση ενοικιου, χαμηλοτοκα δανεια).
      Τεραστιο ειναι επισης το ζητημα των παιδικων σταθμων για ολες τις οικογενειες ποσο μαλλον για τις πολυτεκνες. Ολο το συστημα χρειαζεται αναδιαρθρωση.
      Για την εκπαιδευση καλο θα ηταν να ξεκινησουμε την προσπαθεια για πραγματικη δωρεαν παιδεια απο τα παιδια των πολυτεκνων και γενικοτερα των ευπαθων οικογενειακων ομαδων. Ετσι δεν θα εχουμε και προβλημα αξιοκρατιας.
      Τελος επιτρεψτε μου να πω πως αν υπαρχει μια επαρκης πολιτικη προνοιας και στοχευμενων φορολογικων παρεμβασεων οι επιχειρησεις καλο θα ηταν να λειτουργουν με τους νομους της αγορας και να συνεισφερουν στην κοινωνια με τους φορους.
      Μου λετε οτι με το συστημα που θεσατε δεν εχω καμια τυχη. Νομιζω πως θεσατε καποιες προτασεις για προβληματισμο και σχολια τι εχει να κανει αυτο με την τυχη μου. Ελπιζω να μην σας κουρασα. Δ.Χ.

     • ierofantis avatar
      ierofantis @ dimitris hamenos 06/01/2011 22:48:21

      Με παρεξηγήσατε. Το σχόλιο περί "τύχης" πήγαινε στον έτερο συνομιλητή Πόρτα Πόρτα. Δεν αναφερόμουν σε εσάς και συγνώμη αν το εκλάβατε έτσι.

      Επί των λοιπών σχολίων σας δεν έχω κάποια αντίθεση. Βεβαίως θα ξεκινήσουμε από τα μικρά και λίγα, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να ξεκινήσουμε. Και θα πρέπει να προβληματισμούμε και για τα μεγάλα και δύσκολα, διότι η ανάσχεση του προβλήματος επιβάλλει επιθετική προσέγγιση και σε βάθος δεκαετιών.

      Ευχαριστώ πάντως για τον προβληματισμό και για τις παρατηρήσεις.

    • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
     ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ ierofantis 06/01/2011 22:02:56

     κ αν αποκτησω αλλα 2 παιδια απο αλλη γυναικα θα θεωρουμαι πολυτεκνος?? δεν θα ειμαι και ο μονος με αυτη την απορια !!!!

     ΠΠ

     • ierofantis avatar
      ierofantis @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 06/01/2011 22:13:01

      Τότε θα μπεις στη περίπτωση 6. της απάντησής μου προς τον κύριο dimitris hamenos, εφόσον έχεις την κηδεμονία και επιμέλεια όλων των τέκνων.

      Εν πάσει περιπτώσει, κάνε εσύ άλλα δύο, και θα φέρουμε τροπολογία ειδικά για την περίπτωσή σου.

      Πέρα από την πλάκα, και επειδή δεν γνωριζόμαστε προσωπικά ώστε αν αυτά που μου αναφέρεις είναι προσωπικά βιώματα ή όχι ελπίζω καλέ φίλε τα σχόλιά μου να μην τα θεωρήσεις προσβλητικά και αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ζητώ προκαταβολικά συγνώμη.

     • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
      ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ ierofantis 06/01/2011 23:00:39

      Ειναι προσωπικο βιωμα. Πληρωνω και ποτε δεν αναγνωριζεται το εξοδο μου. Δεν μπορει να εχει ο πατερας επιμελεια.. ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ, ουτε κηδεμονια- εκτος ειδικων περιπτωσεων. Σε νορμαλ συνθηκες η γυναικα εχει τα παραπανω και ο πατερας πληρωνει - και καλα κανει!! για το παιδι του, αλλα το κρατος δεν αναγνωριζει ουτε το εξοδο ουτε το εσοδο...

      Εισαι ευγενης και αξιος σχολιαστης. Μακαρι να μαζεψουμε κι αλλους σαν εσενα εδω μεσα. Εγω ειμαι λιγο αθυροστομος και επιθετικος.. γ αυτο ο Φακτωρας με προσεχει χαχαχαααααααααααα

      ΠΠ

     • ierofantis avatar
      ierofantis @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 06/01/2011 23:16:59

      Αυτό που περιγράφεις είναι μια πραγματικότητα. Η μητρότητα προστατεύεται πιο πολύ από την πατρότητα. Μάλλον αναχρονιστικό για πολλούς αλλά έτσι είναι. Δυστυχώς όμως και οι δαπάνες διατροφής δεν αναγνωρίζονται και αντί να επιλύουν προβλήματα τελικώς δημιουργούν περισσότερα... Λυπάμαι ειλικρινά και ας σου ευχηθώ κουράγιο και δύναμη.

      Σε ότι αφορά τα επί προσωπικού, σε ευχαριστώ για τα καλά λόγια, και σου διαβιβάζω και τις δικές μου ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη για το επίπεδο και την διαλεκτική σου.

      Όσο για την αθυροστομία, δεν με ενοχλεί. Ο Αριστοφάνης έλεγε χειρότερα. Άλλωστε ως Έλληνες δεν το κρατάμε το ρημάδι το στόμα μας. Από αρχαιοτάτων χρόνων υπάρχει και η έκφραση "άκουσε τα εξ αμάξης". Βρισιές και σκωπτικά σχόλια δηλαδή, που πετούσαν μετέχοντες στις λατρευτικές εορτές του Διονύσου στους υπολοίπους συμμετέχοντες, γυρνώντας στους δρόμους της πόλης ντυμένο Σάτυροι καβάλα πάνω σε μια άμαξα...

      Τα δικά σου είναι όαση...

 15. asterix avatar
  asterix 06/01/2011 16:21:15

  ΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΔΙΕΛΥΣΑΝ:

  Απο το προσφατο παρελθον μας..:

  Μπορώ να έχω αύξηση 70% τοις εκατό στο μισθό μου και εγώ?

  Και προσέξτε, δεν αναφέρομαι σε μισθό 600 Ευρώ αλλά 3.500 ως πρώτο μισθό.
  Ρε μας δουλεύουν οι δικαστάδες? 70% τοις εκατό αύξηση? Βέβαια θα μου πεις έχουν και ένα δίκιο. Ποιος διάολο δίνει μισθό στους προέδρους Ανεξάρτητων Αρχών 8.000 Ευρώ το μήνα?

  Αναφέρομαι φυσικά στην απόφαση του μισθοδικίου που εξισώνει τον μισθό του Προέδρου του Αρείου Πάγου με τον μισθό του Προέδρου του Ραδιοτηλεοπτικού, που είναι και ο καλύτερα αμοιβόμενος άνθρωπος στην Ελλάδα σήμερα. Η ρύθμιση για τον πρόεδρο ΑΠ συμπαρασύρει φυσικά και όλες τις βαθμίδες δικαστών με αποτέλεσμα ο πρώτοδίκης που τώρα παίρνει περίπου 3500 να πάρει αύξηση με τελικό ποσό 5.800. Και ανοίγει ο δρόμος για δικαστικές επιδιώξεις αναδρομικών που κυμαίνονται από 50.000 Ευρώ για την πρώτη κλίμακα έως 150.000 για την μεγαλύτερη. Έκαστος έτσι? Για να συνεννοούμαστε. Για να μην μπω στις λεπτομέρειες του ποσοστού τόκου και των ετών που δικαιούνται αναδρομικά και που εμείς φυσικά δεν δικαιούμαστε ούτε να ονειρευτούμε. Άντε πες το αυτό σε όσους διεκδικούν το επίδομα των 176 Ευρώ.

  Άκουσα χτες τον πρόεδρο των δικαστών να λέει πως είναι άδικες οι κριτικές, γιατί λεει σε αυτά τα χρήματα συνυπολογίζεται και το δωμάτιο που χρειάζεται ο δικαστής στο σπίτι του για να εργαστεί. Δεν μου λέτε κύριοι, όλους αυτούς τους ελεύθερους επαγγελματίες που μισθώνουν ολόκληρο επαγγελματικό χώρο και δεν βγάζουν ούτε στον ύπνο τους τα λεφτά που βγάζετε εσείς, τους ρωτάτε πως κοιμούνται τα βράδυα? Όλους αυτούς τους ανθρώπους που παίρνουν δουλειά στο σπίτι, και μη φανταστείτε μιλάμε για δυάρι άντε στην καλύτερη τριάρι, τους ρωτήσατε που βρίσκουν δωμάτιο να εργάζονται? Εσείς στην βίλα σας όλο και κάποια αποθηκούλα (!) μπορείτε να εξοικονομήσετε.

  Άκουσα σήμερα τον Πρόεδρο των Εισαγγελέων να λέει πως δεν πρέπει να γκρινιάζουμε, αφού θέλουμε αμερόληπτο και ανεξάρτητο δικαστή ώστε να μην χρηματίζεται. Μια χαρά ανεξαρτησία προσφέρουν τα 3.500 σαν πρώτο μισθό αγαπητοί μου, και δε σας είδα να κρατάτε τα χεράκια σας φρόνιμα. Δώστε σε ένα μέσο Έλληνα 3.500 μια φορά το χρόνο και κωλοτούμπες θα κάνει. Ή μήπως θέλετε να πείτε πως τα πολλά λεφτά σας δημιουργούν πολλές ανάγκες και όσα και να έχετε πάντα θα θέλετε περισσότερα. Ε, πέστε το ανοιχτά τουλάχιστον μην ντρέπεστε.

  Αλλά θα επιμείνω. Ποιος δίνει τέτοιο μισθό στους προέδρους των Αρχών? Δεν ήξερε πως ο Πρόεδρος του ΑΠ θα διεκδικούσε αυτό που του παρέχει το Σύνταγμα συμπαρρασύροντας και όλες τις υπόλοιπες βαθμίδες? Με ποιο δικαίωμα οι πρόεδροι ανεξάρτητων αρχών εισπράττουν τέτοιους παχυλούς μισθούς? Όταν οι περισσότεροι από αυτούς συνήθως έχουν ένα πολύ καλό μηνιαίο εισόδημα από τη θέση που τους έκανε επαρκείς για να αναλάβουν τη θέση αυτή. Γιατί δεν κόβεται ο δεύτερος μισθός/σύνταξη σε αυτούς φίλοι μου. Αυτοί τα παίρνουν όλα. Όχι σαν εμάς τα σκουληκάκια που δεν δικαιούμαστε δύο συντάξεις και θα πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα στη σύνταξη των 300 ή εκείνη των 322 Ευρώ για να ζήσουμε.

 16. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 06/01/2011 16:34:24

  Περιττό να πω, ότι το άρθρο των ΦΤ δικαιώνει πλήρως τις απόψεις μου, που επί εξάμηνο εκφράζω και εδώ. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι μόνη λογική διέξοδος είναι η επιστροφή στην δραχμή, που με λίγη σοβαρότητα στην διακυβέρνηση της χώρας θα δώσει ΑΜΕΣΗ ώθηση στην ανταγωνιστικότητα, δηλαδή στην ανάπτυξη, και θα αμβλύνει τις κοινωνικές αδικίες και τον κίνδυνο ανάφλεξης, που η σήμερα επιχειρούμενη "εσωτερική υποτίμηση" εγγενώς κουβαλάει.

 17. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 06/01/2011 17:29:04

  χμ! βλέπω να θίγονται τίποτε think tanks, σε πολιτικώς ορθά ελληνικά, και να γίνεται της εκδιδομένης...
  Αλλά θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον να μπορεί ο καθένας να γράφει τις σκέψεις και προτάσεις του επί συγκεκριμένων θεμάτων. Και κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να είναι με διαφορετική μορφή κι εξηγούμαι! αυτή τη στιγμή κάνουμε διάλογο, έτσι; Από τη στιγμή όμως που το ζητούμενο είναι η παράθεση απόψεων κι ιδεών, καλό είναι να μη γίνεται επιτρεπτή η αντιπαράθεση. Το ζητούμενο μάλλον δε θα πρέπει να είναι να δείξει ο ένας στον άλλο ποιός έχει δίκιο, αλλά όλες οι γνώμες πρέπει να ακουστούν ισότιμα.
  Δεν είναι φυσικά δική μου δουλειά οι υποδείξεις προς τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές του antinews, απλά λέω τη γνώμη μου για το πως θα μπορούσε ίσως να υλοποιηθεί η πρόταση σου φίλε Ιεροφάντη.

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ σιδεράκιας 06/01/2011 17:40:09

   Παω τη σκέψη σου λίγο παραπέρα τώρα...

   Ίσως θα ήταν σκόπιμο, είς εκ των διαχειριστών, αφού οργανώσει τη θεματολογία και συγκεντρώσει τις τοποθετήσεις, να προβεί σε ομαδοποίηση και επεξεργασία των σχολίων και τοποθετήσεων, να τις δημοσιοποιήσει εδώ, ως τελικά συμπεράσματα, και επ΄αυτών να ακολουθήσει αντιπαράθεση. Εν συνεχεία, το τελικό προϊόν της σκέψης να παρουσιάστει εκεί που πρέπει και σε αυτούς που πρέπει για να υλοποιηθεί πλέον σε πολιτική φόρμουλα.

  • σιδεράκιας avatar
   σιδεράκιας @ σιδεράκιας 06/01/2011 17:55:47

   ακριβώς το ίδιο σκέφτηκα φίλε Ιεροφάντη, αλλά αυτή τη στιγμή συμμετέχω σε συζητήσεις και σε φόρουμ της δεύτερης μεγάλης μου αγάπης, της μηχανής.
   Οπως το λες είναι σωστό, εννοείς όμως ότι τα κείμενα θα σταλούν στο διαχειριστή κι εκείνος θα κάνει τη σύνθεση, χωρίς να είναι όλα δημόσια προσβάσιμα; Εδώ διαφωνώ, τα κείμενα όσων συμμετέχουν πρέπει να είναι ορατά από όλους. Μόνο έτσι διασφαλίζεται η διαφάνεια, με όλο το σεβασμό προς τους διαχειριστές. Κατόπιν ας κάνει κάποιος εξ αυτών τη σύνθεση και μπορεί να τεθεί προς έγκριση, μόνο από τους συντάκτες των κειμένων.

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ σιδεράκιας 06/01/2011 18:08:48

   Ίσως δεν το εξέφρασα σωστά και με συγχωρείς. Εννοείται ότι τα κείμενα θα είναι δημόσια, και προσβάσιμα από όλους και ο καθείς θα μπορεί να δει τις τοποθετήσεις του άλλου. Ο ρόλος των διαχειριστών είναι για το μετέπειτα, και τον έχω εξηγησει ανωτέρω.

 18. tiramola avatar
  tiramola 06/01/2011 19:29:21

  @Ιεροφάντης και Σιδεράκιας.
  Η "σύνθεση" γίνεται ήδη.Δεν θα τους δίνει έτοιμη τη δουλειά ο φάκτορας.
  Ας δουλέψουν κάποιοι εκεί στη Ρηγίλης και την Ιπποκράτους προκειμένου να δικαιολογήσουν τα ένσημα που κολλάνε.

  • Μικρός Οδυσσέας avatar
   Μικρός Οδυσσέας @ tiramola 06/01/2011 19:50:23

   Καλή χρονιά Τιραμόλα. Ότι επιθυμείς σου εύχομαι, εκτός πολιτικών προσδοκιών...

 19. Κώστας Σταματάκης avatar
  Κώστας Σταματάκης 06/01/2011 20:14:14

  Αγαπητέ φακτορα στο antinews, γίνονται παρά πολύ καλές συζητήσεις για θέματα οικονομίας, παιδείας, ανάπτυξης, θέματα όπως το δημογραφικό, η ανάπτυξη της καινοτομίας στην ελληνική βιομηχανία, η συνεργασία βιομηχανίας-πανεπιστημίων κλπ, πολύ σοβαρά θάματα, όπου συμμετέχουν άνθρωποι με βαθιά γνώση και διάφορες εμπειρίες από την ελληνική πραγματικότητα.

  Ο τρόπος που γίνεται η συζήτηση στο antinews, είναι ταχύτατη, εντός δύο τριών ημερών το θέμα έχει λήξει, χωρίς να βγαίνει ξεκάθαρο συμπέρασμα ή κυρίαρχη άποψη. (δεν απαιτείται βέβαια και ομοφωνία)

  Έχω γράψει σε άλλο posting μου τις τεράστιες δυνατότητες δημοκρατίας που μας δίνει το Internet, σε θέματα ανταλλαγής απόψεων, κριτικής και σύνθεσης θέσεων και απόψεων.

  Πολλοί από μας λόγω της καθημερινής εργασίας μας και του περιορισμένου χρόνου, δεν έχουμε τον χρόνο να καθίσουμε, στο χρόνο που δημοσιεύονται στο site τα θέματα και να καταγράψουμε τις απόψεις μας Στο site από ότι βλέπω συμμετέχουν πολύ σοβαροί άνθρωποι, με εμπειρίες από διάφορους χώρους που διακρίνονται για την αγάπη τους για την πατρίδα και το ενδιαφέρον για το μέλλον της.

  Τι προτείνω. Να υπάρχουν στο site 4-5 μόνιμα θέματα όπου θα γίνεται ανταλλαγή απόψεων, ανάλυση σε βάθος και σύνθεση απόψεων και θέσεων.

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ Κώστας Σταματάκης 06/01/2011 22:06:55

   Να υπερθεματίσω σε αυτό που αναφέρεις Κώστα, σχετικά με τον περιορισμένο χρόνο, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Πάρε για παράδειγμα εμένα...

   Έχω "ξεσαλώσει" (με τα δικά μου στάνταρς βεβαίως) εδώ και κανά πενθήμερο, διότι ήμουν σε άδεια. Από αύριο, μόνο βράδυ και για λίγες ώρες, δυστυχώς...

   Οι συζητήσεις σε θεματική ενότητα με κάποια χρονική διάρκεια είναι το δέον. Δεν γνωρίζω όμως αν τεχνικά είναι εφικτό και αν οι διαχειριστές έχουν δυνάμεις ή όρεξη να επωμιστούν και τον επιπλέον φόρτο εργασίας για να ικανοποιήσουν το καπρίτσιο μας.

   • σιδεράκιας avatar
    σιδεράκιας @ ierofantis 06/01/2011 22:15:11

    ιεροφάντη απάντησα στην ερώτησή σου για το πως επικοινωνείς με το φάκτορα, αλλά κάπου χάθηκε στο moderation. κατά διαστήματα όταν γράφω κάτι ή απαντώ σε σχόλιο εμφανίζεται το your answer is waiting for moderation....όχι όμως πάντα!

    • ierofantis avatar
     ierofantis @ σιδεράκιας 06/01/2011 22:28:49

     Τα ιδια και σε μένα, το ίδιο μήνυμα εμφανίζεται μερικές φορές. Ε, και αυτός ο Φάκτορας, τί να πρωτοπρολάβει ο καημένος, εδώ όλοι σας πυροβολείτε το πληκτρολόγιο, δεν γράφετε απλώς...

     • σιδεράκιας avatar
      σιδεράκιας @ ierofantis 06/01/2011 22:42:57

      εγώ νόμιζα ότι είναι αυτοματοποιημένη διαδικασία που μαρκάρει ίσως κάποιες λέξεις κλειδιά κι αποφασίζει αν θα επιτρέψει άμεσα τη δημοσιοποίηση ή το βάζει σε αναμονή μέχρι να το εγκρίνει κάποιος διαχειριστής.
      ποιός ξέρει...

     • factorx avatar
      factorx @ σιδεράκιας 06/01/2011 22:57:51

      Το πρώτο είναι...αλλά γιατί ξύνεσαι στην γκλίστα του τσομπάνη; χα χα χααααα

      το μειλ μου ειναι factorx@otenet.gr

     • σιδεράκιας avatar
      σιδεράκιας @ factorx 06/01/2011 23:04:33

      χμ! καλά, θα προσέχω τα λόγια μου! :))

     • factorx avatar
      factorx @ ierofantis 06/01/2011 22:58:39

      όπψως τα είπες ...κατευθείαν για Κουρδαλλό

 20. Γιώργος Γκ. avatar
  Γιώργος Γκ. 06/01/2011 20:28:14

  Οπως πάντα πολύ καλός. Μπράβο Μικρέ Οδυσσέα

  • Μικρός Οδυσσέας avatar
   Μικρός Οδυσσέας @ Γιώργος Γκ. 07/01/2011 11:08:21

   Γιώργο σε ευχαριστώ. Καλή και δημιουργική χρονιά να έχεις

 21. tiramola avatar
  tiramola 06/01/2011 20:34:09

  Νάσαι καλά και υγιής!

  Το "Ιπποκράτους" το έγραψα για να μην παρεξηγηθώ...

 22. Προφήτης avatar
  Προφήτης 06/01/2011 20:34:21

  Το σχόλιο μπορεί να γίνει άρθρο.
  Η συζήτηση επί αυτού σε άλλη θεματική όντως είναι δύσκολη, γιατί συνήθως ο κόσμος έχει προσπεράσει και λίγοι επιστρέφουν.
  Με την άδειά του το αποθήκευσα και θα έχουμε να λέμε.
  ierofantis, είναι μια πολύ καλή καταγραφή από εθνική σκοπιά.
  Εγώ θέτω πολιτικό ερώτημα : γιατί δεν γίνονται, αν όχι όλα, τουλάχιστον μερικά που είναι εξόχως αυτονόητα ;
  Γιατί υποστηρίζεται βιαίως η αλλοδαπή τεκνοποιία;

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Προφήτης 06/01/2011 20:50:05

   Παρομοια πραγματα υπηρχαν και σε ομοφωνο πορισμα της Βουλης το 1991.
   Η απαντηση στο ερωτημα σου ειναι οτι την εποχη Σημιτη αποφασισθηκε η μετατροπη της Ελλαδος σε πολυπολιτισμικη χωρα.Φυσικα αυτο δεν μπηκε σε ψηφοφορια - τα σημαντικα πραγματα στην Ελλαδα δε συζητουνται - και ουσιαστικα τη γραμμη αυτη πολυ ελαφρα την αλλαξε ο Καραμανλης με κατι επιδοματα σε τριτεκνους αλλα βασικα την εχει αποδεχθει.
   Η υποψια αυτη ακριβως οτι και η ΝΔ εχει αποδεχθει αυτη την επιλογη ειναι ο λογος δημιουργιας του ΛΑΟΣ.
   Οσο κολοτουμπας και αν ειναι ο Καρατζαφερης
   το θεμα υπαρχει για καποιους ανθρωπους που ειναι ομως μειοψηφια.Για το 60% που ειναι ΠΑΣΟΚ και αριστερα δεν υπαρχει ζητημα,εχουν αποδεχθει την πολυεθνικη Ελλαδα.

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ Προφήτης 06/01/2011 21:42:14

   Ευχαριστώ για την αποθήκευση.
   Στο ερώτημα σου αδυνατώ να απαντήσω. Τόσα χρόνια βλέπεις, η πολιτική σκοπιμότητα από τη μία και η αδυναμία στοιχειώδους συνεννόησης σε βασικά ζητήματα από την άλλη, όχι μόνο δεν επέτρεψαν τη διατύπωση θέσεων και προαγωγή ιδεών για το θέμα, αλλά αντιθέτως υιοθετούνται τελικώς εθνοκτόνες πολιτικές. Δύο τινά συμβαίνουν. Ή πρόκειται για ηλιθίους ή απλώς εκτελείται διατεταγμένο σχέδιο. Εγώ τείνω να καταλήξω στο δεύτερο...

 23. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 06/01/2011 22:05:06

  Υπάρχει μία παρεξήγηση εδώ. Άλλο Το Ευρω-ομόλογο, που εγώ το παρομοιάζω με την μόνιμη καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού Τ-bond, και άλλο τα brady bonds. Τα brady bonds ειναι ομόλογα αναδιάρθρωσης. Εκδόθηκαν αφού κάποια χρόνια πριν οι λατινοαμερικανικές χώρες έκαναν στάση πληρωμών, ή επιθετικές κινήσεις αναδιαπραγμάτευσης. Και ήταν ενυπόθηκα. Στην ουσία νομίζω ήταν ισοδύναμα με CDOs. Αν εννοούμε κάτι τέτοιο τότε μιλάμε για συνθήκες ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης χρέους της ευρωζώνης. Αν αναφερόμαστε σε brady bonds και σε διάφορα μπλε, κόκκινα, πράσινα, κίτρινα ομόλογα, τότε πάμε σε άλλες ιστορίες.

  Θα ήθελα διευκρινίσεις, τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την αντιπολίτευση, για το τι ακριβώς ενοούν με "ευρω-ομόλογο". Τι ακριβώς ζητούν και διαπραγματεύονται, για ποιό πράγμα ζητούν υπογραφές, ή στέλνουν επιστολές. Πιστεύω ότι κινδυνεύουμε με ακόμη μία μεγάλη εξαπάτηση.

  • Μικρός Οδυσσέας avatar
   Μικρός Οδυσσέας @ Professor Moriarty 06/01/2011 22:15:03

   Το έχω εκλάβει ως μη ενυπόθηκο. Τι διάολο, κράτος δανείζεται, όχι φυσικό πρόσωπο ή εταιρεία. Πάντως έχεις δίκιο, χρειάζεται διευκρίνιση και αυτό

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Μικρός Οδυσσέας 06/01/2011 22:24:26

    με συγχωρείς, αυτό είναι πάλι "άλλη" ιδιότητα. Αλλά αφου το λές, ξέριες πώς θα αξιολγήσουν τις εμπραγματες ασφάλειες του Ελληνικού Κράτους; Οι τράπεζες έχουν "τεχνικές υπηρεσίες" και οι Λήμαν τμήματα R&D. Εδώ θα βασιστούν σε τι... Στην υπο σύσταση εταιρία rating του Βαν Ρούμπυ; Εδώ είναι που πέφτω ανάσκελα στο πάτωμα και γελάω. Εκτός εάν είναι σικέ, "στάχτη" που είπε και ο Π-Π.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Professor Moriarty 06/01/2011 22:21:09

   μα έλα ντε... υπογραφές για κάτι που δεν ξέρουν τι είναι.

   Υπάρχουν 1.000 άτομα που να ξέρουν την διαφορά maturity και duration; Ζήτημα αν υπάρχουν 100. Υπάρχουν 10.000 άτομα να ξέρουν διαφορά yield και coupon rate; Ή "original discount..." . Ή yield curve... Ή inverted yield curve; Εγώ σου λέω ότι αν βγεις στον δρόμο και ρωτήσεις τι κάνει η τιμή του ομολόγου αν ανέβουν τα επιτόκια θα νομίσουν ότι είναι ...βραχμάνος (Εγώ τα βρήκα όλα αυτά με google)

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ archaeopteryx 06/01/2011 22:24:40

    Αρχαίε,
    Το είπαμε, η κίνηση του Παπανδρέου είναι για να δημιουργήσει εντυπώσεις.
    Από ούσία μηδέν.

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ archaeopteryx 06/01/2011 22:27:17

    ο Βραχμανος η Τιγρης και το Τσακαλι...
    ρε παιδια εχω πολλες αποριες καποιες απο τις οποιες συμπληρωσα σε σχολιο του Αρχαιου, ΑΛΛΑ θα τις συνοψισω σε 1.
    - Εχουμε υπογραψει Μνημονιο και ενυποθηκη Δανειακη για 110 Δις. Εαν εκδοθει Ευρωομολογο τι μελλει γενεσθαι με τις 2 συμβασεις ? over and above ?

    Εδω θελω να μου αποαντησουν σε αυτο. Τα τεχνικα ενδιαφερουν απο το 2013 και μετα, αλλα δε γουσταρω να με δουλευουν ψιλο γαζι ΣΗΜΕΡΑ !

    ΠΠ

    • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
     ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 06/01/2011 22:46:41

     καλα τα λεμε εμεις.. οι κρατουντες τι λενε??
     εμεις προβληματιζομαστε μια χαρα.
     εγω θελω να κανω επιμηκυνση, με επιτοκια Ευρωομολογου. Ετσι γουσταρω.
     Συγχρονως να λειτουργει και συμληρωματικα για τα καθημερινα εξοδα.. ετσι κ αλλιως τα 110 πανε σε αποπληρωμες παλαιων δανειων και τοκων.

     Ειμαι σιγουρος οτι ο βραχμανος σκεφτεται οπως εμεις.

     ΠΠ

 24. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 06/01/2011 22:29:41

  Όσο για τους FT, ούτε που ασχολούνται με αυτά. Μπηχτές στην Μέρκελ πετάνε (νομίζω). Μπηχτές στην ανυπαρξία της Ευρώπης που μισεί τις κεφαλαιαγορές. Τα Brady bonds είχαν US Treasury collateral. Δηλαδή... Ευρωπαϊκή Εφορία; ΕΚΤ; Budesbank;

 25. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 06/01/2011 22:33:57

  Να στο κάνω πιο δύσκολο. Εκτός εάν έχει πετρέλαιο, τι θα κάνουν; Θα πάρουν τις παραλίες;

  Μα δεν βλέπει κανείς την προδοσία του Απριλίου;

  Εχουμε Ελληνα Πρωθυπουργό που παρακαλάει τους Φράγκους να τους παραδώσει τα κλειδιά. Κωνσταντίνος Παλαιολόγος έιναι ή ο σφετεριστής Άγγελος;

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ archaeopteryx 06/01/2011 22:42:07

   Αρχαίε, σε χώρα κυρίαρχη, εντός ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΟΣΑ, δεν μπορεί να γίνει αναγκαστική εκτέλεση επί δημόσιας περιουσίας...

   Απλώς θα εξυγιάνουμε τις προβληματικές ΔΕΚΟ και κερδοφόρες πλέον, θα τις πουλήσουμε μπιρ παρά στους Φράγκους που λες και εσύ...

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ ierofantis 06/01/2011 22:45:21

    Ιερέα των Ελευσινίων, την ΔΕΗ θα την πάρουν χωρίς να την πληρώσουν (το έκαναν στην ΟΑ και εν μέρει τον ΟΤΕ). Στα νερά έχει ήδη πει adieu (αλλά κάπου κολλάει).

    • ierofantis avatar
     ierofantis @ archaeopteryx 06/01/2011 22:51:27

     Αυτά εθνικοποιούνται εύκολα με τυπικό Νόμο...

     Θα γρινιάξουν λίγο, αλλά εντάξει θα την βρούμε την άκρη.

     Έλληνα χρειαζόμαστε στο τιμόνι και ψυχή.

     Επί της ουσίας του σχολίου σου όμως, ναι, δυστυχώς τώρα πάμε για ξεπούλημα...

    • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
     ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ archaeopteryx 06/01/2011 23:10:48

     Διαβασες τι εγινε με τα νερα στο Παρισι!!!?? 800% αυξηση, και αν δεν πληρωνουν.. τυπου δικα αμς διοδια... κοβουν το νερο ... ξερεις πως?? κανουν εργα υποδομης και τα σταματουν !!! χαχαχααααα

     Ελλας Γαλλια Νεροσυμμαχια.
     Αει στη Βεολια ολοι

     ΠΠ

    • ierofantis avatar
     ierofantis @ archaeopteryx 06/01/2011 23:22:19

     @ ΠΠ 11:10 μμ

     Και το εμφιαλωμένο Evian κοστίζει σχεδόν 4 ευρώ το λίτρο το ρημάδι εκεί ...

     Ρε μπας και το καλοκαίρι να πούμε στις ταβέρνες να χρεώνουν το νερό και τις μπύρες στους Φράγκους για χρυσό, ότι και καλά το είπε η Τρόϊκα;

     Θελω να δω τα μούτρα τους όταν το Λουτράκι το μισόλιτρο το πάρουν 4 ευρώ... Ξινίλα!

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ ierofantis 06/01/2011 22:53:47

    φίλε Ierofanti,
    Το δημόσιο έχει παραιτηθεί των δικαιωμάτων του, άρα μπορούν να κάνουν αναγκαστική εκτέλεση ακόμα και της ...Ακρόπολης.
    Ομως, δεν χρειάζεται να φτάσουν εκεί.
    Μπορούν να κατάσχουν τις επιχορηγήσεις που λαμβάνουμε ετησίως από την Ε.Ε. (είναιπερίπου 4 δις)
    Αλλωστε τη δανειακή σύμβαση τη διέπει το αγγλικό δίκαιο.
    Υπάρχει κάτι ακόμα χειρότερο.
    Οι δανειστές μας να πωλήσουν και να προεξοφλήσουν τα δάνεια που μας έδωσαν σε τίποτα επιθετικά funds.
    Οπότε, ο Θεός βοηθός.

    • ierofantis avatar
     ierofantis @ Κώστας Ροδινός 06/01/2011 23:06:37

     Φίλε Κώστα Ροδινέ.

     Παραίτηση κυρίαρχου κράτους από ασυλίες δεν γίνεται με τυπικό νόμο (όπως το μνημόνιο) και εξ όσων γνωρίζω, η Δανειακή δεν έχει εισαχθεί ακόμη στη Βουλή για κύρωση, άρα είναι διμερής, ενοχικού τύπου, συμφωνία και όχι (ακόμη) εμπράγματου τύπου συμφωνία, από την οποία οι αντισυμβαλλόμενοι της Ελλάδος, θα έλκουν εμπράγματα δικαιώματα.

     Η κατάσχεση επιχορηγήσεων δεν μπορεί να γίνει από τη στιγμή που συνεισφέρουμε και εμείς στον κοινοτικό προϋπολογισμό, έστω και πενιχρά. Άλλωστε αυτό θα συνιστούσε ευρωπαϊκό προηγούμενο και δεν είμαι σίγουρος αν θα πέρναγε ποτέ σε Συμβούλιο Κορυφής ή Ευρωκοινοβούλιο, αφού πολλές χώρες θα ήταν επιφυλακτικές να υιοθετήσουν ρύθμιση που, αύριο, μπορεί να την έβρισκαν μπροστά τους.

     Τα περί εφαρμοστέου δικαίου σε διεθνή συμφωνία μή κυρωθείσα από τη Βουλή με τους όρους του άρ, 28 παρ. 2 του Συντάγματος, θεωρώ ότι ειναι έωλα, αφού σε οποιοδήποτε ακυρωτικό δικαστήριο ελληνικό ή και ξένο, θα καταρρίπτονταν. Άλλωστε ως Ελλάδα έχουμε κατοχυρώσει το προηγούμενο της άρνησης πληρωμής δανείων την εποχή του Μεσοπολέμου και σε διεθνή δικαστική διαμάχη με τους δανειστές μας κερδίσαμε την υπόθεση, επί τη βάσει ότι η μη πληρωμή δανείων όταν θίγεται το ύψιστο αγαθό τη εθνικής κυριαρχίας κρατών και δεν εξυπηρετείται το εθνικό ή δημόσιο συμφέρον αυτών, είναι επιτρεπτή και αναγνωρίζεται ως δικαία.

     Ως προς τον κίνδυνο να πουλήσουν σε επιθετικά funds, εγώ θα έλεγα μακάρι...

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ Κώστας Ροδινός 06/01/2011 23:25:55

     Αγαπητέ Ierofanti,
     εγώ πάλι δεν είμαι είμαι νομικός, αλλά αυτά που ανέφερα γνωρίζω οτι ετέθησαν ως επιπρόσθετες δικλείδες ασφαλείας.
     Και δεν είμαι καθόλου βέβαιος οτι είναι καλό να αγοραστούν τα δάνειά μας από επιθετικά funds.

    • ierofantis avatar
     ierofantis @ Κώστας Ροδινός 06/01/2011 23:30:22

     Η αλήθεια είναι ότι η Δανειακή είναι ιδιαιτέρως επαχθής σύμβαση. Ακόμη όμως και τώρα, έχουμε, εκτιμώ, περιθώρια ελιγμών.

     Για τα επιθετικά funds και τον ρόλο τους, μένει να δούμε αγαπητέ. Ας ελπίσουμε να έχουμε και εκεί τον άσσο στο μανίκι...

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ Κώστας Ροδινός 06/01/2011 23:37:41

     περιθώρια υπάρχουν πάντα όταν κάποιος θέλει να διαπραγματευτεί.

     Οι δικοί μας, φοβούμαι οτι παραδόθησαν άνευ όρων.
     Υπέγραψαν ότι τους έδωσαν.
     Μερικοί μάλιστα, ακόμα και σήμερα δεν ξέρουν τι υπέγραψαν.

    • ierofantis avatar
     ierofantis @ Κώστας Ροδινός 06/01/2011 23:58:19

     Πές το ψέματα...

     Οψόμεθα και ελπίζουμε κύριε Ροδινέ.

     Προσωπικά έχω εναποθέσει τις ελπίδες μου έναν άνθρωπο.

     Ας μη με διαψεύσει...

 26. ierofantis avatar
  ierofantis 06/01/2011 22:38:50

  Δεν είμαι οικονομολόγος αλλά με βάση τη λογική θεωρώ ότι έχουμε δύο κείμενα με διακριτούς χαρακτήρες.

  Το Μνημόνιο είναι ένα κείμενο πολιτικής συμφωνίας και καταννόησης και εκφράζει τη βούληση των μερών να εφαρμόσουν συγκεκριμένα πολιτικά μέτρα σε βάθος τριετίας.

  Η Δανειακή είναι σύμβαση δανείου με υποθήκευση δημόσιας περιουσίας και πρόγραμμα εκταμιεύσεων. Ως προϋπόθεση εκταμίευσης τίθεται η πλήρωση των όρων του Μνημονίου.

  Όσο πληρούνται οι όροι του Μνημονίου και πέφτουν οι εκταμιεύσεις δεν υπάρχει πρόβλημα ως προς το μεγαλύτερο σκέλος δανεισμού της χώρας. Ωστόσο ακόμη και με τη Δανειακή και το Μνημόνιο, η χώρα αναγκάζεται και βγαίνει στις αγορές με τριμηνιαία ή εξάμηνα ομόλογα ελληνικού δημοσίου, με τα οποία καλύπτονται μερικώς (κατά εν τρίτο περίπου) οι ετήσιες δανειακές μας ανάγκες. Το Ευρωομόλογο, θα μπορούσε δυνητικά να καλύψει και αυτό το δανεισμό. Αν φερ' ειπείν τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου εξάμηνης ή τρίμηνης λήξης γίνουν πολύ ακριβά, το ευρωομόλογο, με πιο χαμηλό επιτόκιο, θα μπορούσε να καλύψει αυτές τις ανάγκες ακόμη και για περιορισμένες δράσεις, όπως είναι η χρηματοδότηση έργων που τώρα έχουν παγώσει λόγο περιορισμού του προσγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

  Δεν θεωρώ δηλαδή ότι το ευρωομόλογο θα είναι over and above των άλλων δύο κειμένων αλλά θα λειτουργεί παράλληλα αν όχι, συμπληρωματικά.

 27. ierofantis avatar
  ierofantis 07/01/2011 00:02:09

  Αγαπητοί φίλοι και καλοί συνομιλητές, σας ευχαριστώ ειλικρινά για τον γόνιμο διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων.

  Καλή συνέχεια από τον ierofantis.

  • Μικρός Οδυσσέας avatar
   Μικρός Οδυσσέας @ ierofantis 07/01/2011 00:29:42

   Εμείς σας ευχαριστούμε για την ευγένεια και για τις απόψεις που μοιραστήκατε μαζί μας.

 28. Μικρός Οδυσσέας avatar
  Μικρός Οδυσσέας 07/01/2011 00:27:42

  Αρχαίε πέρα από τα τεχνικά θέματα των κεφαλαιαγορών, υπάρχουν και οι πολιτικές συμφωνίες. Χωρίς αυτές θα μείνουν 10 κράτη στην υφήλιο και οι υπόλοιπες θα φυτοζωούν. Λες;

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Μικρός Οδυσσέας 07/01/2011 00:30:58

   ..και αυτες οι 10 θα χρωστανε τρις δολλαρια !!

   ΠΠ

   • Μικρός Οδυσσέας avatar
    Μικρός Οδυσσέας @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 07/01/2011 00:38:47

    Σωστός! Κυρίαρχοι των μικρών που θα χρωστούν ψίχουλα συγκριτικά...

 29. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 07/01/2011 00:46:45

  Μικρέ Keyns Οδυσσέα, συγχαρητήρια για το άρθρο το οποίο αποτέλεσε αφορμή για μια από τις γονιμότερες συζητήσεις του anti.Εύγε!

  • Μικρός Οδυσσέας avatar
   Μικρός Οδυσσέας @ Γιάννης Φαίλτωρ 07/01/2011 11:06:34

   Πολύχρονος Γιάννη, υγεία και ευτυχία

 30. Κατερίνα Κ. avatar
  Κατερίνα Κ. 07/01/2011 19:38:02

  Ο μεν κ. Παπανδρέου με την έλευση του ΔΝΤ εξοφλεί ένα μέρος των υποχρεώσεων, που ανέλαβε έναντι των υπερατλαντικών πάτρονών του. Ο δε κ. Σαμαράς είναι ελεύθερος βαρών και ως ελεύθερη οικονομολογική σκέψη βάζει το οικονομικό πρόβλημα της Χώρας στην ορθή του διάσταση

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.