#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/09/2010 21:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πώς μπορεί να μηδενιστεί το έλλειμμα μέχρι το τέλος του 2011Ο Αντώνης Σαμαράς, με τη συνέντευξη της 19ης Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ, πέτυχε τον απόλυτο αιφνιδιασμό του «συστήματος». Εκεί που όλοι ήταν βέβαιοι και ήσυχοι ότι είχαν πείσει λίγο-πολύ τον κοσμάκη ότι το Μνημόνιο ήταν/είναι «αναγκαίο κακό» και ότι για όλα τα δεινά που αυτό φέρνει περίπου «φταίει ο Καραμανλής», που «κατέστρεψε την οικονομία», ήρθε ο Σαμαράς και με πέντε απλές και κατανοητές κουβέντες ανέτρεψε σε μεγάλο βαθμό την πεποίθηση αυτή στο εκλογικό σώμα και έβαλε τους θιασώτες του Μνημονίου να «ψάχνονται» πώς θα απαντήσουν και πώς θα καταφέρουν να συνεχίσουν να παραπλανούν την κοινή γνώμη.

Αφήνοντας στην άκρη το σχολιασμό κινήσεων πανικού, όπως η σπασμωδική προσπάθεια να αφήσουν υπονοούμενα περί δήθεν «προσπάθειας επιστροφής του Καραμανλή», φαίνεται ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει επικοινωνιακή αντεπίθεση του ΠΑΣΟΚ και των παπαγαλακίων του ΔΝΤ, με πυρήνα την φαινομενικά πιο «αδύναμη» θέση του Προέδρου της ΝΔ, από αυτές που διατύπωσε στη ΔΕΘ: Τη θέση ότι, με το μίγμα πολιτικής που προτείνει η ΝΔ, το έλλειμμα θα μηδενιζόταν στο τέλος του 2011.

Αυτό έχει κάνει ακόμη και υποστηρικτές του Αντ. Σαμαρά να αναρωτιούνται: Εντάξει, ο Πρόεδρος μας έπεισε ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση και δυνατότητα εξόδου από το Μνημόνιο. Αλλά μήπως είναι υπερβολή να λέμε ότι μπορεί να μηδενιστεί το έλλειμμα στο τέλος του 2011;

Κι όμως! Το έλλειμμα θα μπορούσε πράγματι, με βάση το διαφορετικό μείγμα πολιτικής που προτείνει ο Σαμαράς και με δεδομένα (δυστυχώς) τα εξαιρετικά σκληρά μέτρα που πήρε το ΠΑΣΟΚ και που δεν μπορούν να ανατραπούν μέχρι να βγούμε από το Μνημόνιο, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ομαλή ροή χρήματος στην ελληνική οικονομία, να μηδενιστεί σχεδόν, στο τέλος του 2011!

Πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό το απίστευτο, εκ πρώτης όψεως, αποτέλεσμα;

Είναι απλό: Με προβλεπόμενο έλλειμμα 8,7% για το 2010, το οποίο ποσοστό ελλείμματος διασφαλιζόταν με τα μέτρα της 3ης Μαρτίου 2010, η κυβέρνηση Παπανδρέου πήρε, με το Μνημόνιο, στις 6 Μαΐου, μέτρα που μειώνουν το έλλειμμα κατά 8 ακόμη ποσοστιαίες μονάδες, μέσα στο 2010.

Εδώ ακριβώς τίθεται το ερώτημα: Αν το έλλειμμα με τα προηγούμενα μέτρα ήταν ήδη στο 8,7%, τότε με μέτρα 8% το 2010 και άλλο 4% το 2011, δεν θα έπρεπε, με όλη αυτή την επίπτωση των μέτρων, να πάμε συνολικά σε πλεόνασμα (12% – 8,7% = ) 3,3%;

Η απάντηση είναι, με βάση την πολιτική ΠΑΣΟΚ, όχι. Και είναι όχι ακριβώς λόγω της ύφεσης.

Αν όμως δεν υπήρχε ύφεση, τα μέτρα του 2010 έφταναν για να πάει το έλλειμμα στο 0,7%, ήδη από φέτος!

Ποιος τα λέει αυτά; Ο Επώνυμος του antinews;

Όχι! Τα λένε το πασοκικό ΙΟΒΕ και ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου!

Για το ότι τα μέτρα της 3ης Μαρτίου έφταναν για να πάει το έλλειμμα στο προβλεπόμενο για φέτος 8,7%, το ΙΟΒΕ, που επανειλημμένα έχει χαρακτηρίσει «αναγκαίο» το Μνημόνιο, έλεγε τα εξής:

«Τα δημοσιονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 3 Μαρτίου είναι απολύτως απαραίτητα για τη θεραπεία των μεγάλων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας επισημαίνει το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεσή του για την οικονομία.Ταυτόχρονα, αποτελούν ευκαιρία διόρθωσης λαθών του παρελθόντος και επαναφοράς της ελληνικής οικονομίας σε μια νέα, βιώσιμη, τροχιά οικονομικής ανάπτυξης, αφού όμως μεσολαβήσει μια περίοδος αρνητικών ρυθμών.Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, τα μέτρα που ελήφθησαν είναι επαρκή για την επίτευξη του στόχου της μείωσης του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 8,7% του ΑΕΠ το 2010, παρά την αναμενόμενη συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2010 κατά 2,5% και τους υψηλότερους τόκους του δημόσιου χρέους.»

Το Μάιο δηλαδή, ξεκινούσε η ελληνική οικονομία με βάση το 8,7%.

Δείτε τώρα και τι έλεγε για την επίπτωση των νέων μέτρων του Μνημονίου ο Παπακωνσταντίνου, όταν τα ανακοίνωνε σε συνέντευξη τύπου στις 2 Μαΐου 2010:

«Κ. ΤΣΑΧΑΚΗΣ [δημοσιογράφος]: Απ’ ό,τι είδα, τα στοιχεία της δημοσιονομικής προσαρμογής, είπατε φέτος οχτώ μονάδες, τέσσερις μονάδες το 2011, δύο το 2012 και δύο το 2013. Αυτό συνολικά κάνει 16 μονάδες του ΑΕΠ και θα πάει κάτω από το τρεις το 2014. Δηλαδή πόσο έλλειμμα είχαμε πέρσι και πρέπει να πέσει 16 –αν τα βγάζω καλά- μονάδες και να είναι πάλι πάνω από το 3 το 2013;Και ένα δεύτερο, οι μειώσεις στα δώρα και η περαιτέρω μείωση των επιδομάτων στο δημόσιο τομέα, αφορούν τους βουλευτές και τους υπαλλήλους της Βουλής;Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ως προς την πρώτη σας ερώτηση, πρέπει να κάνουμε μια διάκριση. Είναι διαφορετικό οι μονάδες προσαρμογής που χρειάζονται και είναι διαφορετικό αυτό μειώνει το λόγο έλλειμμα προς ΑΕΠ. Και αυτό, διότι η χώρα θα είναι σε ύφεση τα επόμενα χρόνια. Εφόσον θα είναι σε ύφεση, χρειάζεται να τρέξουμε πιο γρήγορα, για να μείνουμε στάσιμοι.Και αν θέλουμε, όχι απλώς να μείνουμε στάσιμοι, αλλά να μειωθεί το έλλειμμα, πρέπει να τρέξουμε ακόμη πιο γρήγορα. Γι’ αυτό και η δημοσιονομική προσαρμογή υπερβαίνει τη μείωση του ελλείμματος που χρειάζεται, ακριβώς γιατί ταυτοχρόνως θα έχουμε και μείωση στον παρανομαστή που είναι το ονομαστικό ΑΕΠ.»

Καταλάβατε τι μας λέει ο Υπουργός Οικονομικών; Ότι θέλουμε, λέει, πολύ περισσότερα μέτρα μείωσης του ελλείμματος, ως ποσοστό το ΑΕΠ, επειδή θα υπάρχει ύφεση.

Άρα, αν δεν υπήρχε ύφεση, με τα μέτρα αυτά το έλλειμμα, με αυτά τα μέτρα, θα είχε ήδη σχεδόν μηδενιστεί!

Πόσο πιο προφανές μπορεί να γίνει ότι, παράλληλα με τα μέτρα, έπρεπε να υπάρχει και πολιτική ανάκαμψης της οικονομίας, ώστε να μην έχουμε ύφεση και να αποδώσουν τα φετεινά πολύ σκληρά μέτρα την πλήρη τους επίδραση στο μηδενισμό του ελλείμματος;

Πόσο πιο προφανές μπορεί να γίνει, δηλαδή, ότι χρειάζεται ακριβώς αυτό που λέει ο Σαμαράς: «Διαφορετικό μείγμα πολιτικής», τέτοιο που να καταπολεμά την ύφεση;

Πόση αδιαφορία και αναλγησία πρέπει να διακρίνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να μην βλέπουν πόσο πιο εύκολα θα μπορούσε να βγει η χώρα από τα ελλείμματα, αν εφαρμόζονταν οι προτάσεις Σαμαρά και, κυρίως, αν σταματούσε να υπάρχει το κλίμα τρομοκρατίας και φόβου, που έχει παραλύσει τα πάντα στην οικονομική δραστηριότητα;

Αλλά και πόσο ενισχύονται, παράλληλα, οι υποψίες ότι εδώ υπάρχει κάτι «αφύσικο», για να χρησιμοποιήσουμε τη φρασεολογία του Προέδρου της ΝΔ, σε σχέση με τη συμπεριφορά του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, που συνειδητά, σύμφωνα με την υπουργική μαρτυρία, πηγαίνει σε μέτρα που διαλύουν την ελληνική οικονομία; Διότι, αυτό δεν σημαίνει το «πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα για να μείνουμε στάσιμοι», του Παπακωνσταντίνου;

Αυτό δεν βλέπουμε να συμβαίνει σήμερα; «Τρέχει» η μείωση των ελλειμμάτων με μέτρα αιματηρά, και όμως μένουμε στάσιμοι!

Πρόβλεψη σε ανύποπτο χρόνο

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι τη δυνατότητα ταχέος μηδενισμού του ελλείμματος την είχε διαπιστώσει ο υπογράφων σε ανύποπτο χρόνο, αμέσως σχεδόν μετά την εξαγγελία των μέτρων και την ψήφιση του Μνημονίου. Γράφαμε στις 8 Μαΐου 2010, στην ανάρτηση «ΔΝΤ: Τα μέτρα αποφασίστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση!!!» και με βάση τηλεοπτική συνέντευξη του Νο. 2 του ΔΝΤ, John Lipsky, τα εξής:

«... Πόσες ποσοστιαίες μονάδες μείωσης του ελλείμματος εξασφαλίζει η κυβέρνηση με τα μέτρα: 5% του ΑΕΠ στις δαπάνες, 4% στα έσοδα και 2% με διαρθρωτικά μέτρα. Σύνολο: 11% του ΑΕΠ! Πάμε για άμεσο μηδενισμό του ελλείμματος, αν όχι για πλεόνασμα!»

Και προσθέταμε: «Είναι λοιπόν προφανές ότι η κυβερνητική πολιτική στόχευση από την τρομακτική μείωση του ελλείμματος κατά 11% σε ένα χρόνο, είναι να μπορέσει να περάσει τα δύσκολα τώρα και, όταν θα πλησιάζει να εξαντλήσει την τετραετία, να ανοίξει το πουγκί των παροχών, για να μπορέσει να εξασφαλίσει επανεκλογή.Ενδιαμέσως, όμως, θα έχει καταφέρει να χρεώσει πολιτικά τα μέτρα, τουλάχιστον εν μέρει, στον Καραμανλή και στο ΔΝΤ. Και έτσι ο ΓΑΠ θα εμφανιστεί προς το τέλος της τετραετίας ως σωτήρας της χώρας και προστάτης του απλού λαού!».

Είναι γεγονός ότι τότε δεν είχα υπόψη μου τη συνέντευξη Παπακωνσταντίνου, όπου είχε κάνει αναφορά στις ποσοστιαίες μειώσεις (με κάπως διαφορετικά ποσοστά από αυτά που μας ο Lipsky), ούτε είχα λάβει υπόψη μου τις τρομακτικές επιπτώσεις της ύφεσης.

Ωστόσο, η ουσία δεν αλλάζει ότι ήταν προφανής από τότε η δυνατότητα άμεσου μηδενισμού του ελλείμματος, εφόσον μπορούσε, παράλληλα, να αποφευχθεί η ύφεση.

Το ότι δεν το φρόντισαν από τότε, από την αρχή, ήταν παραπάνω από εγκληματικό.

Το ότι συνεχίζουν να ψεύδονται μέχρι σήμερα ασύστολα, για την οικονομική πρόταση Σαμαρά τους κάνει πραγματικά επικίνδυνους για τη χώρα!

Μονόδρομος δεν είναι το Μνημόνιο. Μονόδρομος είναι η ανάγκη έξωσης αυτής της κυβέρνησης. Πρώτο βήμα, η υπερψήφιση, με αμιγώς πολιτικά κριτήρια, της ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά στις περιφερειακές εκλογές!

Επώνυμος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Paranoia avatar
  Paranoia 22/09/2010 13:28:41

  Κύττα να δεις η τομή που πρέπει να κάνει ο Σαμαράς είναι αυτή της ειλικρίνιας και του πραγματισμού. Το να βγαίνουμε και να λέμε στην κυρα-κατίνα της διπλανής γωνίας ότι σε ένα χρόνο μπορούμε να πάμε το έλλειμα στο 0% και φυσικά στο τέλος να μην το επιτύχουμε είναι έυκολο, γινόταν όλα τα χρόνια της μεταπολίτευσης και ο κόσμος το μπούχτισε.

  Αυτό που θέλει ο κόσμος είναι ηγέτη που να φανεί από την πρώτη στιγμή ότι ό,τι λέει το κάνει πράξη. Και δεν πιστεύω ότι ο Σαμαράς εννοούσε αυτά που λες εδώ γιατί απλά δεν γίνονται.

  • george_T avatar
   george_T @ Paranoia 22/09/2010 23:04:16

   Συμφωνώ ότι αυτός πρέπει να είναι ο στόχος του Σαμαρά. Ειλικρίνεια και πραγματισμός. Η πρόταση του Επώνυμου όπως αναλύεται δεν έχει στοιχεία πραγματισμού. Βασίζεται σε τόσες πολλές υποθέσεις (αν είχε ξεκινήσει το πρόγραμμα από τις αρχές του 2010, αν δεν είχαμε ύφεση, αν δεν είχε...... αλλάξει κυβέρνηση), που την καθιστά δύσκολα επιτεύξιμη.

   Νομίζω όμως ότι ο Σαμαράς δεν ήθελε τόσο να δείξει το "απόλυτο" των αριθμών και των προβλέψεων. Ήθελε να δείξει ότι είναι εφικτή η προσαρμογή στους στόχους του μνημονίου σε μικρότερο χρονικό διάστημα, αν γίνουν έξυπνες κινήσεις. Και νομίζω ότι με όλη του την ανάλυση αυτό το επέτυχε. Να μεταδώσει αισιοδοξία....

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ george_T 23/09/2010 05:48:24

    Σωστό κι αυτό που λες, όμως νομίζω ότι γίνεται κι αν ξεκινήσουμε σήμερα. Δεν εχω τώρα χρόνο για περισσότερα, γιατί βιάζομαι. Τα λέμε αργότερα.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ george_T 23/09/2010 13:09:08

    George_T σου απάντησα πιο αναλυτικά λίγο παρακάτω, με αφορμή άλλου σχολίου, αλλά η απάντηση είναι ακόμη σε moderation.

 2. rigakisalex avatar
  rigakisalex 22/09/2010 14:12:00

  Μόνο με τη δική μας συμμετοχή θα αντιμετωπιστεί ο πραγματικός εχθρός, ο οποίος είναι το χρέος και όχι το έλλειμμα. Αν δεν ενοχλεί ο σύνδεσμος, η ανάλυση στο http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2192.aspx . ΑΝ ενοχλεί, κανένα πρόβλημα να το σβήσετε.

 3. rigakisalex avatar
  rigakisalex 22/09/2010 14:12:16

  Μόνο με τη δική μας συμμετοχή θα αντιμετωπιστεί ο πραγματικός εχθρός, ο οποίος είναι το χρέος και όχι το έλλειμμα. Αν δεν ενοχλεί ο σύνδεσμος, η ανάλυση στο http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2192.aspx . ΑΝ ενοχλεί, κανένα πρόβλημα να το σβήσετε.

 4. aris. A avatar
  aris. A 22/09/2010 14:21:07

  Βρείτε και ανεβάστε τις δηλώσεις Μαρκογιαννάκη σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ αποδεικνύουν περίτρανα αυτά που γράφονται σε αυτή την ιστοσελίδα για τα σχέδια της οικογένειας Μητσοτάκη.

  Συνοπτικά περιφραστικά σας μεταφέρω τι λέχθηκε.

  Δημοσιογράφος. Θα αργήσει να κάνει το κόμμα η κυρία Μπακογιάννη.

  Μαρκογιαννάκης. Μέσα στο 2010 θεωρώ το ποιό πιθανό.

  Δημοσιογράφος. Εσείς τι πιστεύετε έπρεπε να αργήσει τόσο πολύ ή να το έκανε νωρίτερα.

  Μαρκογιαννάκης. Το νέο κόμμα έπρεπε να γίνει αμέσως μετά τις εσωκομματικές εκλογές του Νοεμβρίου.

  Δηλαδή ομολογεί ο υπαρχηγός ότι από την αρχή ο σχεδιασμός ήταν η διάσπαση της ΝΔ και η ίδρυση νέου κόμματος για να κάνει η κυρία Μπακογιάννη τον αρχηγό.

  Ερώτηση Δημοσιογράφου. Πιστεύεται ότι θα σας ακολουθήσουν και άλλοι βουλευτές στην νέα σας προσπάθεια.

  Μαρκογιαννάκης. Εξαρτάται από το πως θα πάει η ΝΔ στις εκλογές του Νοεμβρίου.
  Εαν τα αποτελέσματα είναι καλά θα αυξηθεί η συνοχή της.

  Ομολογεί ο υπαρχηγός αυτό που γράφουμε εδώ και καιρό ότι στόχος είναι η αποδυνάμωση της ΝΔ για να ξεκινήσει με καλύτερους όρους η κυρία Μπακογιάννη στο νέο της εγχείρημα.

  Εαν κρίνω πάντως από την χροιά της φωνής του Μαρκογιαννάκη η ψυχολογική του κατάσταση δεν ήταν καλή.
  Μάλλον το έχει μετανοιώσει που επιδίωξε την διαγραφή και τα αποτελέσματα για την οικογένεια στην Κρήτη μάλλον δεν είναι καλά.

  • Αφροδίτη avatar
   Αφροδίτη @ aris. A 23/09/2010 08:47:24

   Αγαπητέ Άρη, όποιος νόμιζε ότι με τη διαγραφή της Ντόρας θα πέφτανε και οι τίτλοι του τέλους της από τη ΝΔ, ήταν βαθιά νυχτωμένοι!

   Με την προκληθείσα διαγραφή της, επισημοποίησε την έναρξη ενός ανελέητου αγώνα υπονόμευσης του Αντώνη και κατ’ επέκταση του κόμματος, γιατί ονειρεύεται διακαώς την επιστροφή της. Γι αυτό και τα περί ίδρυσης κόμματος μετατίθενται, άλλοτε μπρος και άλλοτε πίσω, από τις αυτοδιοικητικές εκλογές!
   Απλά τον Μαρκογιαννάκη τον θυσίασε, κρύβοντάς του την αλήθεια, για να μετρήσει την αποδοχή της στη «χώρα» της Κρήτης. Αυτά καταλαβαίνει τώρα ο ίδιος, γι αυτό είναι ψυχολογικά φορτισμένος, αλλά έχει μπει στο χορό και δεν μπορεί να κάνει πίσω!
   Και μόνο που η Ντόρα σήμερα δήλωσε στο MEGA, ότι ο Σκυλακάκης δεν έχει καμιά υποχρέωση να επιστρέψει τη δοτή έδρα του διότι μπήκε στην Ευρωβουλή με τις «δικές της» ψήφους, δείχνει και τις ορέξεις και τους στόχους της!
   Γι αυτό και ο όποιος ιπποτισμός εκ μέρους του Αντώνη προς αυτήν, καθίσταται επικίνδυνος και δεν της αξίζει!

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Αφροδίτη 23/09/2010 08:56:46

    Συμφωνώ απολύτως μαζί σου, Αφροδίτη.

    Μόνο αν ο Σαμαράς ξεκαθαρίσει ΠΛΗΡΩΣ την εν υπνώσει κόπρο του Αυγείου από τη ΝΔ, θα μπορούμε να μιλάμε για μια μεγάλη παράταξη που δεν κινδυνεύει από υπονομευτές.

    Δεν είναι τυχαίο που, χθες, στο σαπροκάναλο του ΔΝΤ και της Ντόρας (Σκάι), η παρουσιάστρια του κεντρικού "δελτίου ειδήσεων" ξεκίνησε την αναφορά στη ΝΔ με την εξής φράση: "δεν προλαβαίνει να κλείσει το ένα πρόβλημα (!) στη ΝΔ, και ανοίγει άλλο" (αναφερόμενη στη διαγραφή του Συρανό ντε Σκυλακάκ και στη διαφορετική ψήφο του Καμμένου αντίστοιχα).

   • Αφροδίτη avatar
    Αφροδίτη @ Αφροδίτη 23/09/2010 13:06:25

    Φίλε Αυριανιστή,
    τα δεδομένα είναι όπως ακριβώς τα λες! Έχει απέναντί του δύο μέτωπα το "εσωτερικό" η κόπρος και το "εξωτερικό" τα ΜΜΕξαπάτησης των νταβάδων!
    Μέχρι τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, οι επιθέσεις που θα δέχεται,θα είναι ενορχηστρωμένες!
    Ας φροντίσει λοιπόν να καθαρίσει το "σπίτι" του από τους εναπομείναντες ποντικούς. Είναι τα χειρότερα τρωκτικά της ενότητας, που παλεύει!

 5. Factorx avatar
  Factorx 22/09/2010 14:26:32

  Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

  «Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, παραποίησε την οικονομική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας.
  Συγκεκριμένα, είπε ότι «...η πρόταση [της Νέας Δημοκρατίας] ξεκινάει από το απίθανο ότι με αύξηση των δαπανών και με μείωση των φόρων κατά ένα μαγικό τρόπο μέχρι το τέλος του 2011 το έλλειμμα θα είχε μηδενισθεί...».
  Για την αποκατάσταση της αλήθειας σημειώνουμε ότι ουδέποτε η Αξιωματική Αντιπολίτευση μίλησε για αύξηση δαπανών ή για μείωση φόρων πριν την έξοδο από το «Μνημόνιο».
  Και αυτό, σύμφωνα με το Σχέδιό της, δεν προβλέπεται να γίνει πριν από τα μέσα του 2012.
  Μέχρι τότε δεν χρειάζονται άλλες αυξήσεις στους φόρους.
  Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του στο πλαίσιο της 75ης ΔΕΘ ανέφερε ότι «...αυτή τη στιγμή, με τα ελλείμματα που αντιμετωπίζουμε και με το Μνημόνιο που έχει υπογράψει η Ελλάδα είναι απαγορευμένο να μειώσουμε τους φόρους...».
  Η κατά συρροή, εκ μέρους του κ. Υπουργού, παραποίηση θέσεων της οικονομικής πρότασης της Νέας Δημοκρατίας δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη ειλικρινούς αντιπαράθεσης θέσεων, από την οποία τόση ανάγκη έχει η χώρα και η οικονομία της».

  • ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
   ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ @ Factorx 23/09/2010 07:41:13

   Πριν λίγο η Ντόρα Μητσοτάκη-Κούβελου είπε στο ΜΕΓΚΑ, ότι ο Σαμαράς κοροϊδεύει τον κόσμο όταν μιλά για μηδενισμό του ελλείματος, αποσιωπώντας το καίριο σημείο ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει έξοδος από το "μνημόνιο".

   Αυτό και μόνον δηλ. το γεγονός ότι το μεγκα εβγαλε και τη Μητσοτάκη για να υποστηρίξει αυτά που λέει το πασοκ, τεκμηριώνει πλήρως τις απόψεις Σαμαρά αλλά και τις απόψεις Ν.Δένδια για συγκατοίκηση Ντόρας-Παπανδρέου-Καρατζαφέρη στην πράσινη πολυκατοικία.

   • rigakisalex avatar
    rigakisalex @ ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 23/09/2010 08:19:04

    Δεν συγκατοικούν στην πράσινη πολυκατοικία, αλλά στην πολυκατοικία του ΔΝΤ. Νοίκι βέβαια δεν πληρώνουν αυτοί, αλλά εμείς.

 6. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 22/09/2010 14:34:45

  1) ο αρθρογράφος του παραπάνω κειμένου ας μην επικαλείτε αποσπασματικά και κατά το δοκούν το ΙΟΒΕ με το οποίο μάλιστα διαφωνεί ριζικά, αφού στην τριμηνιαία έκθεση (τεύχος 60) που αυτό συνέταξε τον Ιούλιο του 2010 αναφέρει στον πρόλογο (σελίδα 5): "...Το ΙΟΒΕ θεωρεί ότι η εφαρμογή του Μνημονίου είναι το διαβατήριο της εξόδου της Ελλάδας από την επικίνδυνη ζώνη της χρεοκωπίας και εξαθλίωσης......Οι επιλογές μας σήμερα συνοψίζονται στο δίλημμα : Μνημόνιο ή χρεοκωπία και εξαθλίωση....".

  Δεν νομίζω δηλαδή,ο συγκεκριμένος αρθρογράφος να δέχεται ότι το Μνημόνιο ήταν επιβεβλημένο και αναγκαίο, όπως αναγράφει στην έκθεσή του το ΙΟΒΕ......

  2) ας δούμε όμως τι λέει η αντίστοιχη τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ (τεύχος 59 - Μάρτιος 2010), την οποία επικαλείται στο κείμενό του και ο αρθρογράφος :

  α) σελίδα 33 : "τα πρόσφατα δημοσιονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι απολύτως απαραίτητα για την θεραπεία των μεγάλων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας......το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα συνεχίσει να αυξάνεται ως και το 2011, στοιχείο που πρέπει να προβληματίζει και να απαιτεί,σε τελευταία ανάλυση, ΜΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ και ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.Η έμφαση από τώρα και στο εξής πρέπει να δοθεί στην ΕΠΙΜΕΛΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ και την ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ..."

  β)σελίδα 34 : "H ελληνική οικονομία έχει την δυνατότητα υψηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης ΑΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ και ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ που το δημόσιο επιβάλλει στον ανταγωνισμό : Για παράδειγμα,τα ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ,ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ..."

  Δεν νομίζω γενικά ο αρθρογράφος να συμφωνεί με αυτές τις απόψεις του ΙΟΒΕ...το αντίθετο μάλιστα(κυρίως στις μεταφορές).

 7. nick avatar
  nick 22/09/2010 23:22:31

  Για όσους δεν είδαν την εξαιρετική συνέντευξη Σαμαρά υπάρχει πλέον ολόκληρη εδώ... http://www.youtube.com/NDWebTV

  Το πρώτο μέρος της συνένετευξης:
  http://www.youtube.com/watch?v=4gQ3g2GoRiI

 8. petros avatar
  petros 22/09/2010 23:31:02

  Τελευταίες προσπάθεις των μεγαλοκαναλαρχών και μεγαλοδημοσιογράφων τύπου Χατζηνικολάου και Ευαγγελάτου να σώσουν το ΓΑΠ, τη Ντόρα και το μνημόνιο.
  Οι κύριοι γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση απέτυχε, γιατί απλούστατα οδήγησε τη χώρα σε ακόμα χειρότερη κατάσταση.

  Φυσικά οι κύριοι αυτοί, με τεράστια κινητή και ακίνητη περιουσία ( να τρώνε και τα δισέγγονά τους ), αδυνατούν να καταλάβουν την απελπισία όλων των κοινωνικών ομάδων για το αύριο.Φυσικά οι άνθρωποι τύπου Παπακωνσταντίνου, Πάγκαλου, Ντόρας,Διαμαντοπούλου Μπουτάρη, Τατούλη και λοιποί του μνημονίου, ουδέποτε γνώρισαν τη στέρηση,την αγωνία να μεγαλώσεις και αναθρέψεις τα παιδιά σου. Ουδέποτε γνώρισαν τι σημαίνει ΑΝΕΡΓΙΑ, δάνεια που τα ξεπληρώνεις με ιδρώτα, μετρώντας κάθε ευρώ. Οι κύριοι αυτοί, καθώς και οι celebrities δημοσιογράφοι από τα χουντοκάναλα και τα χουντομπλογκ, ουδέποτε σκέφτηκαν πως δεν θα πάνε διακοπές ή ότι θα κάνουν διακοπές ολίγων ημερών, χωρίς να βγαίνουν έξω...

  Τι θα έκαναν όλα αυτά τα ανδρείκελα, αν κυβερνούσε σήμερα η ΝΔ ; Πόσα έκτακτα δελτία θα έβγαζαν από τους αγανακτισμένους φορτηγατζήδες, ΟΣΕ και παραγωγούς που πολιορκούσαν Βουλή και Υπουργεία ; Τώρα ... σούζα τα στρατιωτάκια του συστήματος ! Αλήθεια, τι οικονομικά προβλήματα να αντιμετωπίσουν τα αφεντικά τους που εκτός από κανάλια έχουν και άλλες χρυσοφόρες επιχειρήσεις, που τα κέρδη τους αυξάνουν είτε λόγω έργων δημοσίου, είτε λόγω αγαθών αναγκαίων στους πολίτες ; Ποιος από όλους αυτούς έχει σκεφτεί τον πόνο του οικογενειάρχη, του μικρού μαγαζάτορα, του άνεργου, του πολύτεκνου,του συνταξιούχου ; Ποιος ; ΚΑΝΕΙΣ από αυτούς που ψήφισαν, ελαφρά τη καρδία το μνημόνιο,χωρίς διαπραγμάτευση και εγγυήσεις.Όσο η κρίση θα γιγαντώνεται, τόσο το πολιτικό τους ΤΕΛΟΣ θα είναι κοντά... Ο λαός δεν ξεχνά εύκολα, όσους του έχουν μαυρίσει τη ψυχή...
  Θα είναι η πρώτη φορά που ένα μεγάλο μέρος του λαού θα ξεφύγει από το Παπανδρέικο και το Μητσοτακέικο, που ένα μεγάλο μέρος του λαού θα ξεφύγει από τον οπαδισμό του κόμματος... Και όσοι μείνουν, πάλι για το δικό τους ΒΟΛΕΜΑ θα μείνουν, για να φάνε ή να συνεχίζουν να τρώνε παρέα με τον Πάγκαλο και το κάθε κ....σκυλο,κάθε μνημονιακής ράτσας.

 9. Παρτο αλλιως... avatar
  Παρτο αλλιως... 23/09/2010 00:18:31

  Λέει το ποστ:

  "Κι όμως! Το έλλειμμα θα μπορούσε πράγματι, με βάση το διαφορετικό μείγμα πολιτικής που προτείνει ο Σαμαράς ΚΑΙ ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΔΥΣΤΥΧΩΣ)(δυστυχώς) ΤΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ομαλή ροή χρήματος στην ελληνική οικονομία, να μηδενιστεί σχεδόν, στο τέλος του 2011!"

  Ωπα...

  Ωπα...

  • michal avatar
   michal @ Παρτο αλλιως... 23/09/2010 01:18:10

   Η κλασσική πατέντα Σαμαρά. Αν θυμάσαι καλά ο Σαμαράς είχε πει πως δεν χρειάζονται νέα μετρα εισπρακτικού χαρακτήρα, άρα τα υπάρχοντα pasokika είναι μια χαρά. Καταλαβαίνεις πως το post είναι πληρωμένο από την Ρηγίλλης. Και όσοι είναι ακόμα αφελείς, ο Σαμαράς θα έπαιρνε τα ίδια ακριβώς μετρα. Το απέδειξε σήμερα με την ψήφιση του νομοσχεδίου των φορτηγατζήδων. Όχι πως είναι κακό αλλα να μην βαφτίζεται η σαρδέλα κοντοσούβλι

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ michal 23/09/2010 05:45:54

    Οι συνήθεις συκοφάντες και να τη πανταχού παρούσα η λογική του 'μονόδρομου'. Κανένας λογικός πολιτικός δεν θα πήγαινε εξαρχής να μηδενίσει το έλλειμμα προκαλώντας τόσο πόνο στον κοσμάκη. Κανένας επίσης δεν θα κατέστρεφε και την ελληνική πιστοληπτική ικανότητα και δεν θα έμπαινε στο Μνημόνιο. Μιλούμε ώρε ξεφτιλισμένοι επί ρεαλιστικής βάσεως, τώρα που είμαστε στο Μνημόνιο. Αυτό φυσικά και δεν χωράει στο πασοκικό μυαλό σας, αλλά τι να κάνουμε, υπάρχει ζωή και ενώ από το ΠΑΣΟΚ.

    Όσο για το 'πληρωμένο', μην κρίνεις εν ιδίων τα αλλότρια! Επειδή πληρώνεσαι εσυ δεν σημαίνει ότι πληρώνονται και οι άλλοι!

    Στο θέμα μας: Που διαφωνείς με τη λογική της ανάρτησης;

   • michal avatar
    michal @ michal 23/09/2010 06:02:18

    Για να δούμε τι μας λέει ο κύριος Keynes. Μείωση των κρατικών δαπανών για να ρiξεις το έλλειμμα (πως αλλιώς?) στέλνει την καμπύλη IS στα αριστερά άρα βεβαίως-βεβαίως ρίχνει το ΑΕΠ. Και τι μας λέει και ο κύριος Mundell όταν η ισοτιμία είναι fixed το αποτελεσμα είναι πιο αισθητό καθότι το πραγματικό επιτόκιο πρέπει να μείνει σταθερό, επειδή δεν υποτιμούμε. Επίσης τι μας λέει ο κύριος Solow. Η ανάπτυξη μιας χώρας βασίζεται στο άθροισμα ιδιωτικής και κρατικής αποταμίευσης. ʼρα πρέπει να κόψουμε δαπάνες κρατικές που βραχυπρόθεσμα meiwneoun το ΑΕΠ αλλα μακροχρόνια το ΑΕΠ θα ισορροπήσει στο normal rate of output. Και πως αυξάνουμε το normal rate of output. Μειώνουμε το markup της ολικής προσφοράς. Δηλαδή κόστη, ανοίγουμε τα κλειστά "επαγγλεματα", αύξηση της παραγωγικότητας και όλα τα καλά που δεν θες εσύ αγόρι μου.
    Και ως μασόνος, εβραίος και πληρωμένος της Ιπποκράτους προτιμώ να επικαλούμαι τους νομπελίστες Solow και Mundell παρα τον κάθε άσχετο πληρωμένο της Ρηγίλλης που κάνει οικονομικές αναλύσεις του μην πω. Ανάπτυξη αγόρι μου καλο είναι η πιο μακρόχρονια διαδικασία που απαιτεί αλλου είδους επενδύσεις που αφορούν την παραγωγικότητα, τα κόστη, την τεχνολογική ανάπτυξη και όχι πουλώντας χωράφια. Αυτά στιγμιαία θα "ξελαφρουνουν" κάπως το χρέος αν πωληθούν βεβαια σε τιμές καλές αλλα αν δεν επενδύσεις ekei pou prepei, den...

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ michal 23/09/2010 06:05:21

    Michal, εσύ τελικά δεν είσαι τόσο βλάκας όσο δείχνεις.

   • michal avatar
    michal @ michal 23/09/2010 06:08:24

    isws moiazoume

   • Ασχετος avatar
    Ασχετος @ michal 23/09/2010 10:00:51

    Εσύ πόσα παίρνεις από το Πασ(τ)οκ για να γράφεις σύντροφε??

    Λοιπόν άκου εαν στείλεις την καμπύλη IS στα αριστερά αλλά όχι τέρμα όλο..και αυξήσεις το normal rate of output. Μειώσεις το markup προσθέσεις τρείς κουταλιές της σούπας ζάχαρη και δυο αυγά τουρκίας σιγοψήνεις σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά κα 12 δευτερόλεπτα τότε έχεις φτάσει στα γραφεία του Πασ(τ)οκ να πάρεις το μεροκάματα..

   • Ασχετος avatar
    Ασχετος @ michal 23/09/2010 11:08:23

    @ Strange Attractor says:
    23/09/2010 at 08:05
    Michal, εσύ τελικά δεν είσαι τόσο βλάκας όσο δείχνεις.

    Δηλαδή με άριστα το δέκα πόσο τον βαθμολογείς???

   • lampros avatar
    lampros @ michal 23/09/2010 16:20:37

    michal says:

    = = = = =

    Για να δούμε τι μας λέει ο κύριος Keynes. Μείωση των κρατικών δαπανών για να ρiξεις το έλλειμμα (πως αλλιώς?) στέλνει την καμπύλη IS στα αριστερά άρα βεβαίως-βεβαίως ρίχνει το ΑΕΠ. Και τι μας λέει και ο κύριος Mundell όταν η ισοτιμία είναι fixed το αποτελεσμα είναι πιο αισθητό καθότι το πραγματικό επιτόκιο πρέπει να μείνει σταθερό, επειδή δεν υποτιμούμε. Επίσης τι μας λέει ο κύριος Solow. Η ανάπτυξη μιας χώρας βασίζεται στο άθροισμα ιδιωτικής και κρατικής αποταμίευσης. ʼρα πρέπει να κόψουμε δαπάνες κρατικές που βραχυπρόθεσμα meiwneoun το ΑΕΠ αλλα μακροχρόνια το ΑΕΠ θα ισορροπήσει στο normal rate of output. Και πως αυξάνουμε το normal rate of output. Μειώνουμε το markup της ολικής προσφοράς. Δηλαδή κόστη, ανοίγουμε τα κλειστά “επαγγλεματα”, αύξηση της παραγωγικότητας και όλα τα καλά που δεν θες εσύ αγόρι μου.

    = = = = =

    Είναι που είναι η πολιτική οικονομία προπαγάνδα από μόνη της ―και τα Νόμπελ πέτσινα, ήρθε και έδεσε με τον Πασ(τ)οκισμό...

    Και με την αγραμματοσύνη βέβαια, με τα fixed και τα normal rate of output και το λουρί της μάνας μας... "Είμαι, πως στο λέτε ελληνικά, very holoskasmeni"...

    Θα μειώσουμε λέει τα κόστη και θα ανοίξουμε τα "κλειστά επαγγέλματα" και θα ανέβει η "ανάπτυξη".

    Για ποιούς δεν μας έγραψες, σε άλλο σχόλιο μάλλον.

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ michal 23/09/2010 22:59:57

    Δεν βλέπω σε ποιό σημείο όσα λες εδώ και παρακάτω διαφωνούν με τις θέσεις Σαμαρά στην ΔΕΘ. Απλά, σε πολιτική ομιλία και συνέντευξη δεν χωρούν ο Keynes και ο Solow, αλλά μια απλοποιημένη (και για ευνόητους λόγους ωραιοποιημένη) παρουσίαση μιας άλλης προσεγγίσεως του ζητήματος. Σε πιό εξειδικευμένη συζήτηση, ειμαι σίγουρος ότι θα συμφωνούσε ότι, το κύριο ζητούμενο είναι η παραγωγή, η ανταγωνιστικότητα και το εξωτερικό ισοζύγιο και τα οδυνηρότερα των μέτρων θα (πρέπει να) είχαν αυτά για στόχο.
    Προβληματίζομαι όμως, ως προς την επίκληση των "μεγάλων" οικονομολόγων, γιατί τα έργα τους προϋπέθεταν, ή και προϋποθέτουν, Εθνικά οικονομικά σύνορα, που είναι ακόμα η περίπτωση των ΗΠΑ, όχι όμως πλέον η περίπτωση της σημερινης Ελλάδας και των λοιπών χωρών της ΕΕ. Εμείς, μάλιστα, οι μικροί της Ευρωζώνης, δεν έχουμε καν τον έλεγχο του νομίσματος! Οι αναλύσεις τους, λοιπόν, πατάνε σε κινούμενη άμμο, αν όχι στο κενό και πρέπει να χρησιμοποιούνται με επιφύλαξη.
    Πάντως, σημειώνω και σήμερα ότι, τώρα που, λογικά, έπρεπε τα οικονομικά επιτελεία της κυβερνήσεως και της αντιπολιτεύσεως, αλλά και οι ακαδημαϊκοί μας δάσκαλοι, να ενημερώνουν πυρετωδώς τους πολίτες, με ημερίδες και διαλέξεις, έχουν κυριολεκτικά εξαφανιστεί ! Και όλοι μας αρκούμεθα σε μισόλογα και ατάκες πολιτικών, δημοσιογράφων και μπλόγκ.

 10. michal avatar
  michal 23/09/2010 06:07:24

  Ανάπτυξη πχ βάφτισε ο Σημιτάκος το τσιμέντωμα της αττικής. "εφτικασε" μερικούς εργολάβους έβαλε όλη την "αλβαναρια" να δουλεύει για να εξασφαλίσει λίγη κοινωνική ειρήνη. Οι άλλοι λένε να πουλήσουμε αυτά που δημιούργησε ο Σημίτης και ονομάζουn to divestment ανάπτυξη. Γιατί μέχρι στιγμής κουβέντα για το πως θα παράγεται ενέργεια φτηνότερα, για το brain drain, για R&D, για άμεσες ξένες επενδύσεις. Αξιοποιήστε xwafia, ολυμπιακά ακίνητα, και νοικιάστε ντουβάρια. Η ανάπτυξη του ραντιέρη. E σε λίγα χρονια ΔΝΤ once more.

  • michal avatar
   michal @ michal 23/09/2010 06:29:37

   Και το είπε ο καθηγητής Γιανναράς, αντί να φαντάζεται ο Αντώνης "αντιμνημονιακες" συμμαχίες, ας καταγγείλει την σπαταλη, την κομματοκρατία. Ας μιλήσει για πραγματική ανάπτυξη που σημαίνει παραγωγικότητα, ερευνα, νέο μοντέλο εκπαίδευσης, αντί να ταυτίζεrαι με τα πιο καθυστερημένα συντεχνιακά συμφέροντα. Να βγει με ένα όραμα αντί για την μικροδιαχείριση του να πουλήσουμε 5 χωράφια για να βγάλουμε το χρέος μιας χρονιας. Μπορείς να υποσχεθείς αύξηση της κατά κεφαλήν παιδείας Αντώνη? Μπορείς να μας πεις gia R&Dκαι πρόσκληση ξένων επιχειρήσεων? Μπορείς να μιλήσεις για μετρα μηδενικού δημοσιονομικού κόστους για να φέρεις πίσω 100 κορυφαίους έλληνες ερευνητές? Μέχρι τώρα με Πανάρα, Τζότζολα, Δεητζήδες δεν πάει το πράγμα.

   • papasimonaki avatar
    papasimonaki @ michal 23/09/2010 10:36:38

    Γεια στο στόμα σου ρε michal....

    Επιτέλους κάποιος άνθρωπος που ξέρει και καταλαβαίνει τι και πως και αναδεικνύει τη γύμνια του συντεχνιακού ελληνικού συστήματος.

    Το κακό είναι ότι όταν το σύστημα καταρρεύσει, οι οικονομικοί φωστήρες της ΝΔ θα λένε ότι έφταιγε το μνημόνιο και ότι αυτοί είχαν δίκιο. Τρέχα γύρευε...

  • Pankalos avatar
   Pankalos @ michal 23/09/2010 07:09:46

   Χμμμ... Δεν έχει ξυπνήσει ακόμα ο Επώνυμος για να απαντήσει. Ενιγουεϊ, δε νομίζω οτι ο Σαμαράς λέει κάτι αντίθετο με τα παραπάνω, μιας και πάλι καταντάμε να μιλάμε για τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ. Αυτή τη στιγμή δεν δουλεύει τίποτα στο Δημόσιο και τις κρατικές υποδομές, ή άντε να είναι στο 20%. Αμα αυτό το πάμε στο 40% διπλασιάζουμε την αποδοτικότητα του κρατικού τομέα, δε νομίζω να διαφωνεί κανείς σε αυτό. Οπότε ας σταματήσουμε να τσακωνόμαστε εδω μέσα και να τρώμε τα μουστάκια μας, ας επικεντρωθούμε στα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ και ας γυρίσουμε οι μισοί στο μυστρί και πηλοφόρι και οι άλλοι μισοί στον πόλεμο. Και θα πρότεινα να μην αφήνουμε τους καθηγητάδες και λοιπούς διαννοούμενους να παράγουν κι άλλη σκέψη για εμάς, χορτάσαμε. Αντε τώρα γιατι έχω να κάνω ενα jumpstart installation...

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Pankalos 23/09/2010 15:17:54

    Δεν απαντάω πάντα σε εγκαθέτους, απαντάω μερικές φορές.

    Άλλωστε κι εσύ μια χαρά απάντησες.

 11. kiki avatar
  kiki 23/09/2010 06:13:34

  Ηρθαν οι Αραβες για επενδυσεις,στο Ελληνικο,θα μας μοιρασουν και χρυσα ρολογια,στην εποχη μου αυτο κανανε.
  Καζινο,ξενοδοχεια ,πισινες,χαρτοπαιγια,αρτον και θεαματα.Επενδυσεις,επενδυσεις. Καιλα μας.

 12. δεξιός avatar
  δεξιός 23/09/2010 07:26:56

  δυστυχως ή ευτυχως οι τωρα πολιτικοι ειναι πλεον κάτι σαν οικονομικοι μανατζερ.τελειως θολες οι απόψεις των ΓΑΠ και ΣΑΜΑΡΑ για εθνικά και κοινωνικά θεματα και κατεβατά ολόκληρα για θέματα οικονομικής διαχείρισης. ισως αυτο να είναι το στίγμα του 21ου αιώνα και να μην υπαρχει θέση για βενιζέλους και οράματα

 13. tiramola avatar
  tiramola 23/09/2010 07:46:19

  Ενάρξεις συνεντεύξεων τύπου με τους δημοσιογράφους των αγαπημένων εφημερίδων. Ερωτήσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των ερωτώμενων, κατόπιν συνεννοήσεως με τον εκπρόσωπο τύπου. Ερωτήσεις-χάδι. Ερωτήσεις-αβάντα... Όλα τα είχαμε δει στις συνεντεύξεις τύπου των αρχηγών των κομμάτων στη ΔΕΘ. Αλλά η ερώτηση από την παντελώς άγνωστη εφημερίδα «Λαγκαδάς», στη πρόσφατη συνέντευξη τύπου του Αντώνη Σαμαρά, δεν έχει προηγούμενο. Αντίδραση της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης και επιστολή διαμαρτυρίας προς τη Ρηγίλλης,ενώ αποκαλύπτεται ότι η δημοσιογράφος που υπέβαλλε την ερώτηση είναι.. κατα σύμπτωση υποψήφια με τον Ψωμιάδη.

  Από το tvxs

  • (A)θανάσης avatar
   (A)θανάσης @ tiramola 23/09/2010 07:48:27

   Είπε ο γάϊδαρος τον πετεινό κεφάλα...

  • tiramola avatar
   tiramola @ tiramola 23/09/2010 07:53:45

   Δεν σου αρέσει το διάβασμα (Α)θανάση...
   Τι να σου κάνω...

  • Factorx avatar
   Factorx @ tiramola 23/09/2010 09:42:03

   Ε οχι και να τσιτάρεις τον Στελάρα με τις συμβασεις με την ΕΡΤ. Επειδή ήμουν εκεί και ξέρω, ούτε ο Ριζοσπάστης δεν πρόλαβε να κανει ερώτηση. ¨Οταν η συνέντευξη ξεπέρασε κάθε χρονικό προβλεπόμενο όριο ο Σαμαρας είπε στον Παναγιωτόπουλο να την κόψει , όπως και έγινε με αποτέλεσμα να υπάρχουν οι συνήθεις διαμαρτυρίες. Έγιναν λάθη στη συνέντευξη; Φυσικά και έγιναν. Αλλά σε κάθε τέτοια συνέντευξη γίνονται. Το θέμα όμως είναι τι λέει ο συνεντευξιαζόμενος .

  • lampros avatar
   lampros @ tiramola 23/09/2010 16:27:26

   Είπαμε να κάνετε το άσπρο μαύρο, εντάξει, πασ(τ)οκικά πράγματα...

   Αλλά το "αγαπήσατε" και αποδήμησε, που λέει και ο λαός μας...

   99% ερωτήσεις εμπαθείς, στημένες, συμπολιτευτικές και επιπέδου βρούβας από όλους τους παπαγάλους των μέσων. Πασοκίλα, εμπάθεια, κουτοπονηριά και άγιος ο Θεός...

   Και βρήκε το tvxs να ασχοληθεί με την ΜΙΑ (1) ερώτηση της εφημερίδας "Λαγκαδάς"...

   Ρόμπες ξεκούμπτωτες. Σας έτσουξαν πολύ οι απαντήσεις, ε;

   Την επόμενη φορά να φροντίσουν τα αφεντικά των ΜΜΕ να είναι μόνο η Κάτια Μακρή και η Κουρή, ώστε να είναι και το 100% των ερωτήσεων αντικειμενικό...

 14. TopGunZ avatar
  TopGunZ 23/09/2010 07:46:59

  Μάλιστα. Τελικά όντως ο Αντώνης έκανε μεγάλο πάταγο. Η Ιπποκράτους έχει βγάλει παγανιά ότι εφεδρεία από μίσθαρνους σκυφτούληδες μπορεί να βρει με αναλύσεις της πλάκας και πομφώδεις δηλώσεις. Κειμενοτειχία (text walls που λέγανε και στο χωριό μου) αβέρτα και όποιον πάρει η μπάλα. Όσο τα διψήφιου IQ παπαγαλάκια ξεσπαθώνουν, τόσο πιο αναπαυτικά κοιμόμαστε το βράδυ...

  • tiramola avatar
   tiramola @ TopGunZ 23/09/2010 08:16:57

   Γράφει ο Στέλιος Κούλογλου.
   "Στις αρχές του καλοκαιριού, σε ένα μυστικό δείπνο στο σπίτι μεγαλοεκδότη και άλλοτε δημοσιιογράφου που διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις με τον θείο Καραμανλή, ο ανηψιός και ο Σαμαράς έδωσαν τα χέρια για μια συμφωνία που τελικά αποδεικνείεται «λεόντειος». Μετά το «αυτομαστίγωμα» και τις αυτοκριτικές για τα λάθη της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης, ο πρόεδρος του κόμματος θα σταματούσε την κριτική της καταστροφικής πενταετίας. Σε αντάλλαγμα, το καραμανλικό στρατόπεδο θα έδινε πλήρη υποστήριξη στο νέο πρόεδρο, στον αγώνα του εναντία στους «ντορικούς» μέσα στο κόμμα."
   Βάζω αυτό το απόσπασμα όχι για να κατηγορήσω κανέναν αλλά μπας και καταλάβεις κάποτε ότι η επιβίωση και συνέχεια των κομμάτων εξουσίας είναι ΚΑΙ αποτέλεσμα παρασκηνιακών και ανέντιμων συμβιβασμών που σκοπό έχουν την μη ειλικρινή αυτοκριτική και εν τέλει την απόκρυψη της αλήθειας από τους πολίτες.
   Για αυτό και η θεατρική αποχώρηση από την εξεταστική επιτροπή.
   Δεν έχω πολλές ελπίδες να καταλάβεις, ειδικά όταν διαβάζω από οπαδούς-σχολιαστές ότι η σιωπή του Καραμανλή ...γράφει τόμους.
   Γιατί κατά την ταπεινή μου γνώμη του απλού πολίτη είναι πραγματικά απίστευτο ο υπεύθυνος της τραγωδίας να μην δίνει εξηγήσεις γιατί τα έκανε θάλασσα.
   Και μία υπενθύμιση...
   Αυτός που αρνείται να δώσει εξηγήσεις είναι αυτός που οι έλληνες πολίτες του εμπιστεύτηκαν την τύχη τους στα χέρια του.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ tiramola 23/09/2010 08:48:48

    Τι μας λες βρε παιδί μου! Το έγραψε ο (κου)Κούλογλου; Απόλυτα αξιόπιστη πληροφορία τότε!

   • tiramola avatar
    tiramola @ tiramola 23/09/2010 09:03:55

    Τα έγραψε επώνυμα.Ας του κάνουν μύνηση για ψευδή πληροφόρηση.
    Εσένα σε γλυτώνει το nick name οπότε άνετα μπορείς να βρίζεις από το πρωί μέχρι το βράδυ...

   • (A)θανάσης avatar
    (A)θανάσης @ tiramola 23/09/2010 09:06:34

    Ενώ εσύ είσαι φαίνεται ο πραγματικός τιραμόλα και γράφεις επώνυμα...

    Για τα περί υπεύθυνου για την τραγωδία, ας μην σχολιάσουμε, γιατί...

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ tiramola 23/09/2010 09:10:50

    @ tiramola

    Βλέπω σας έμαθαν να τη "δουλεύετε" καλά την τακτική του αχαμνού λογιστάκου, που έλεγε "όποιος έχει στοιχεία, να τα πάει στον εισαγγελέα".

    Λες και δεν ξέρουμε ΟΛΟΙ πώς λειτουργεί η δημοσιογραφία. Υπάρχει έστω και ΜΙΑ περίπτωση που δημοσιογράφος να έγραψε "πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές", να μηνύθηκε ότι δεν ήταν έγκυρες και να καταδικάστηκε;

   • aphrodirtechild avatar
    aphrodirtechild @ tiramola 23/09/2010 09:49:33

    εγώ βλέπω ότι αυτά που γράφτηκαν ισχύουν...και ο καραμανλής συνεχίζει να είναι ωραίος και άνετος παρόλο που έσπρωξε με τη τεμπελιά του και την ασχετοσύνη του τη χώρα στη καταστροφή

   • ΣΚΙΑ avatar
    ΣΚΙΑ @ tiramola 23/09/2010 13:35:45

    Έχετε χάσει επεισόδια καλοί μου.Η νέα θεωρία του ΠΑΣΟΚ ως προς το γιατί φτάσαμε εδώ που φτάσαμε,δεν είναι πως υπεύθυνη είναι η "τεμπελιά" και η "ανικανότητα" του Καραμνλή.Σύμφωνα με τον τέως αντιπρόεδρο της κυβερνήσεως με τον οποίο συμφωνεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που δήλωσε ότι "ο κ. Πάγκαλος είπε τα αυτονόητα",είναι ότι τα "λεφτά όλοι μαζί τα φάγαμε".Σταματήσε το λοιπόν να υποστηρίζετε θεωρίες τις οποίες ούτε η ίδια η κυβέρνηση δεν τις πιστεύει πλέον...

   • lampros avatar
    lampros @ tiramola 23/09/2010 16:28:58

    Γιατί κατά την ταπεινή μου γνώμη του απλού πολίτη είναι πραγματικά απίστευτο ο υπεύθυνος της τραγωδίας να μην δίνει εξηγήσεις γιατί τα έκανε θάλασσα.

    = = = = = = =

    Και εγώ το βρίσκω απίστευτο. Αλλά που να δώσει εξηγήσεις ο υπεύθυνος; Τη μια είναι στην Σουηδία, την άλλη στο Βέλγιο, τώρα στη Νέα Υόρκη...

    Άντε να τον βρείς να του τις ζητήσεις..

 15. ΝΦ avatar
  ΝΦ 23/09/2010 07:49:14

  ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΔΑΡΙΟΥ ΚΑΝΕΙ Ο κ.michal…….ΒΕΒΑΙΩΣ ΒΕΒΑΙΩΣ ..ΓΙΑΤΙ Σ’ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ ΑΡΘΡΟΥ ΣΕ ΕΝΑΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ ΔΕΝ ΚΑΘΕΣΑΙ ΝΑ ΑΡΑΔΙΑΣΕΙΣ ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΑΠΩΘΗΜΕΝΑ Ή ΤΗΝ ΠΕΙΡΑ ΣΟΥ…. ΕΝ ΟΛΙΓΗΣ …ΠΕΙΡΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ….. ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ..ΗΘΕΛΕΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕΣ …!!!!! Ο ΚΥΡΙΟΣ Michal ΕΙΝΑΙ ΕΥΤΥΧΕΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΕΔΩ …!!! ΣΚΕΨΟΥ ΝΑ ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΟΥΣΕ ΑΠΟ ΚΑΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΘΕΣΗ …ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕ ΤΑ ΑΣΥΝΑΡΤΗΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ !!! ….ΑΛΛΑ ΠΑΛΙ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΤΣΙ…!!!!!!.

 16. moriarty avatar
  moriarty 23/09/2010 08:16:15

  την είδατε τη Μπακογιάννη στο «Κοινωνία Ώρα Μέγκα»; Είπε: «Ο Σαμαράς είναι αναξιόπιστος γιατί λέει ότι το έλλειμμα θα μηδενιστεί μέχρι το τέλος του 2011» και το Μέγκα το έβαλε να τρέχει σαν είδηση στο κάτω μέρος της οθόνης. Αυτό είναι το μήνυμα που προσπαθούν να εντυπώσουν στο κεφάλι του Έλληνα και είναι ένα μήνυμα απλό, εύληπτο, εύλογο, και γι' αυτό ισχυρό και πολύ επιζήμιο - δεν εμπεριέχει οικονομικά σενάρια και υποθέσεις που λίγοι πιστεύουν και ακόμα λιγότεροι καταλαβαίνουν.

  • ΓΙΑΝΝΗΣ avatar
   ΓΙΑΝΝΗΣ @ moriarty 23/09/2010 09:28:54

   Η εθνική μας υπονομεύτρια σε νέες περιπέτειες. Η πρόκληση δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Το χαστούκι πρέπει να είναι γερό και δυνατό.

 17. Νίκος avatar
  Νίκος 23/09/2010 08:22:15

  "Είναι διαφορετικό οι μονάδες προσαρμογής που χρειάζονται και είναι διαφορετικό αυτό μειώνει το λόγο έλλειμμα προς ΑΕΠ"!!!!!!.

  Ποσα λαθη διακρινετε και ποσα λαθη μπορει να κανει κανεις σε μια μικρη προταση;

  "...μειωνει το λογο ελλειμα προς ΑΕΠ;!!!!!!!".
  Σε ποια γραμματικη ειναι γραμμενο αυτο;

 18. DRAKOS avatar
  DRAKOS 23/09/2010 10:49:37

  Και γιατί δεν τα έλεγε αυτά ο Σαμαράς στον Καραμανλή όταν ήταν υπουργός του;

 19. Πάρτο αλλιώς... avatar
  Πάρτο αλλιώς... 23/09/2010 12:15:59

  Γιατί είχε το σκοπό του...

 20. Aggelos avatar
  Aggelos 23/09/2010 12:25:50

  ρε παιδια το ειπε αυτο ο Σαμαρας?εγω που ειδα ολην την συνεντευξη δεν το κουσα..σε ενα χρονο μηδενισμο του ελλειμματος..

  που το ειδαν αυτοι?
  ειπε απλα αναπτυξιακη πολιτικη για εξοδο απο το μνημονιο το 2012 το πολυ,,ή κατι τετοιο..

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Aggelos 23/09/2010 12:57:52

   Το είπε. Και οχι μόνον το είπε, αλλά είναι και στο πρόγραμμα της 7ης Ιουλίου.

   Λοιπόν, κάποιος φίλος είπε κάπου παραπάνω ότι αυτά που λέω στην ανάρτηση βασίζονται σε υπερβολικά πολλές υποθέσεις (μέχρι και αν δεν είχε αλλάξει η κυβέρνηση).

   Δεν έχει άδικο. Είναι γεγονός ότι και το πρόγραμμα της 7ης Ιουλίου της ΝΔ κάνει τέτοιες παραδοχές. Και μία βασική τέτοια παραδοχή είναι το μη φούσκωμα του ελλείμματος το 2009. Διότι αυτό το μη φούσκωμα περνάει και στα επόμενα έτη. Δηλαδή λίγο τα χρέη των νοσοκομείων που ξοφλήθηκαν όλα το 2009, ενώ πήγαιναν συνολικά λίγο πιο πίσω, λίγο η απόσυρση που καταργήθηκε, λίγο κάποιοι φόροι που δεν εισπράχθηκαν (φόρος σκαφών), λίγο το ΕΤΑΚ 2009 που έχει καταντήσει στρατηγική εφεδρεία της κυβέρνησης ΓΑΠ, λίγο το ένα λίγο το άλλο, πήγαν όλα αυτά την κατάσταση αρκετά πιο πίσω.

   Ωστόσο, αυτό που θέλω να πω είναι άλλο: Μας είπε ο Σαμαράς για κυκλικό και διαρθρωτικό έλλειμμα και ότι αυτή τη στιγμή δεν κάνουμε τίποτε άλλο παρά να αυξάνουμε το κυκλικό και να μειώνουμε το διαρθρωτικό. Αυτό είναι κατά βάση καλό που επετεύχθη, και το πληρώνουμε με αίμα όλη η κοινωνία, αλλά για να έχει ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ αποτέλεσμα, πρέπει τουλάχιστον να μηδενίσει το κυκλικό.

   Μας είπε ο Σαμαράς στις 7 Ιουλίου ότι το κυκλικό έλλειμμα του 2009, χωρίς τα φουσκώματα του ΠΑΣΟΚ, είναι 3,2% και το διαρθρωτικό 6,7% του ΑΕΠ. Αν η επίπτωση των μέτρων του 2010 είναι (διαρθρωτικά) 8%, τότε πάμε σε διαρθρωτικό πλεόνασμα 1,3%. Αν βάλουμε και ακόμη τρεις μονάδες το φούσκωμα του ΠΑΣΟΚ (που με τον τρόπο που έγινε, μένει), τότε πάμε σε διαρθρωτικό έλλειμμα 1,7%. Με ισόποσο κυκλικό πλεόνασμα, πας για μηδενισμό. Αλλά και στο 1,7% να μείνεις, στην ουσία έχεις σχεδόν μηδενίσει. Δεν μου φαίνεται και τόσο δύσκολο, δεν μου φαίνεται απραγματοποίητος ο μηδενισμός. Όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται.

   • Costas avatar
    Costas @ Επώνυμος 23/09/2010 22:35:28

    ρε επώνυμε τι μαθηματικά σας μαθαίνουν στη ΝουΔου;

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 25/09/2010 17:04:39

    Τι δεν σου αρέσει σε αυτό τον υπολογισμό;

 21. polys avatar
  polys 23/09/2010 12:52:23

  Τελικά με ποιά μέτρα ο Σαμαράς θα μας βγάλει εκτός ΔΝΤ ? Ξέρει κανείς να μου πει κι εμένα ??? Συγκεκριμένα πράγματα.....

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ polys 23/09/2010 14:19:45

   Να σου πω τη δική μου γνώμη: 1. Διώχνοντας τη Lazard από σύμβουλο και σταματώντας έτσι ΚΑΘΕ κουβέντα περί αναδιάρθρωσης και 2. Ρίχνοντας χρήμα στην αγορά για να κινηθεί ο κόσμος, να ανασάνει και να πάρει πάνω του, κυρίως ψυχολογικά. Να πειστεί ότι "δεν χρεωκοπούμε".

   Η δική μου γνώμη είναι οτι αυτά τα δύο, έστω και αν φαίνονται λίγα, φτάνουν και περισσεύουν για να ξαναβγούμε στις αγορές.

   • michal avatar
    michal @ Επώνυμος 23/09/2010 14:59:36

    Rixnontas lefta sthn agora. Apo ta daneika pali. 30 poulakia ka8ontai.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 23/09/2010 15:16:11

    Σαφώς από τα δανεικά. Και εξοφλώντας όλες τις υποχρέωσεις με ομόλογα (που τα ανταλάσσεις στην τράπεζα με πραγματικό χρήμα), πάλι λεφτά ρίχνει.

    Δεν είναι τόσο δύσκολο, θέλει απλώς να μην είσαι Πασόκος.

    Εσύ νεοδημοκράτης δεν μας το έπαιζες; Γιατί τέτοια αμφισβήτηση του αρχηγού σου;

   • lampros avatar
    lampros @ Επώνυμος 23/09/2010 16:31:29

    Rixnontas lefta sthn agora. Apo ta daneika pali. 30 poulakia ka8ontai.

    = = = = =

    Σε όλο τον κόσμο, το χρήμα, με δάνειο χρήμα βγαίνει...

    Πως ξεκινάς μια εταιρία; Πως ανοίγεσαι σε μια αγορά; Με τι τροφοδοτείς την ανάπτυξη; Σπας τον κουμπαρά σου;

    Αυτός είναι ο ρόλος του δανεισμού, πέρα από τα βρώμικα που πάνε με το χρηματοπιστωτικό σύστημα...

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ Επώνυμος 24/09/2010 13:45:17

    Το είπα τόσες φορές: Σ'αυτή την οικονομία, την ανοιχτή σε κάθε "συνεταίρο"-ανταγωνιστή, αν ρίξεις λεφτά στην αγορά ΜΑΣ, καταλήγουν στην τσέπη ΤΟΥΣ, αφού όλες σχεδόν οι ελαστικές δαπάνες αφορούν εισαγόμενα προϊόντα. Πρέπει, λοιπόν, να προηγηθούν τα διαρθρωτικά μέτρα, αφού τα λεφτά σπανίζουν πλέον και τα πληρώνουμε με εξωφρενικό τόκο (και το 5% έτσι είναι).

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 25/09/2010 17:03:48

    Ε, αφού το είπες τόσες φορές, έτσι θα είναι.

    Μάθε λοιπον, ότι αυτή τη στιγμή η αγορά δεν έχει λεφτά για να πληρώσει τα ΒΑΣΙΚΑ, και δεν είναι εξ αντικειμένου δυνατόν να υπάρξει διοχέτευση δανεικών στην αγορά καταναλωτικών προϊόντων. Η αγορά χρειάζεται λεφτά ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΦΡΑΓΙΣΤΟΥΝ ΕΠΙΤΑΓΕΣ, όχι για να αγοράσει ακριβά αυτοκίνητα.

    Εξάλλου, σε εποχές φόβου και κρίσης, οι καταναλωτικές δαπάνες μειώνονται ούτως ή άλλως. Μέχρι να περάσει ο φόβος, δεν υπάρχει περίπτωση να ξανααυξηθούν σημαντικά.

    Σήμερα δεν υπάρχουν λεφτά για τις ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΕΣ δαπάνες και γι' αυτό πρέπει να ρίξει λεφτά. Δεν μιλούμε καν για ελαστικές!

    Το επιτόκιο θα κατεβεί μόλις μειωθεί το έλλειμμα. Μέχρι τότε πληρώνεις αναγκαστικά υψηλό επιτόκιο, για να μπορέσεις να βάλεις μπρος την οικονομία. Μόλις μπει μπρος, θα μειωθεί το έλλειμμα και θα πέσουν και τα επιτόκια και μόλις πέσουν θα μειωθεί και άλλο το έλλειμμα.

    Αυτό έγινε πάνω κάτω την πρώτη τετραετία Σημίτη και ήταν ένας από τους βασικούς λόγους (πέρα από κάποια φαλκίδευση) που μπορέσαμε και μειώσαμε το έλλειμμα και μπήκαμε στην ΟΝΕ.

 22. Aggelos avatar
  Aggelos 23/09/2010 13:33:21

  με ολα αυτα που λεει το πασοκ οτι κανει περι αναπτυξης αλλα δεν προχωρανε περα απο τα λογια,,γιατι ειναι κρατιστες απο γενησιμιου τους,,και δεν πιστευουν στην ελευθερη οικονομια και την παραγωγη πλουτου..μονο στην "δικαιη" αναδιανομη του..

 23. ΚΟΥΡΙΤΑΣ avatar
  ΚΟΥΡΙΤΑΣ 23/09/2010 16:36:28

  ΠΡΟΣ ΤΙΡΑΜΟΛΑ ΡΕ ΜΑΓΚΑ ΤΙΡΑΜΟΛΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΓΑΠ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΙ ΕΛΕΧΘΕΙ ΕΚΕΙ Η ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΜΕΓΑΛΟΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΣΤΗ Ν.Υ. ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟ ΤΟΥ ΓΑΠ ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΠΙΣΤΟΛΙΑ ΣΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ;ΑΛΛΑ ΞΕΧΑΣΑ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΛΕΝΕ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ ΑΛΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΟΓΛΟΥ

 24. Enzo avatar
  Enzo 23/09/2010 16:40:03

  Για τα περί μηδενισμου του ελλείμματος

  Απόπειρα εξαπάτησης των πολιτών καταλογίζει στον Αντ.Σαμαρά η κυβέρνηση

  μουχαχαχαχαααααααααααααααααα!

 25. GIORGOS avatar
  GIORGOS 23/09/2010 22:30:58

  Αναμένουμε ότι η Ελλάδα "ίσως επιστρέψει στις αγορές μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες", δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κάρολαιν Άτκινσον, η οποία σημείωσε ότι "το ελληνικό πρόγραμμα προχωρά όπως αναμενόταν".

  Αν το ΔΝΤ λέει μεχρι τέλοσ 2011, που είναι το προβλημα με τον Σαμαρά και μάλιστα με άλλο μείγμα πολιτικης ?

 26. ΚΥΝΑΙΓΕΙΡΟΣ avatar
  ΚΥΝΑΙΓΕΙΡΟΣ 25/09/2010 16:20:50

  Το έλλειμμα δεν μπορεί να μηδενισθεί με κανέναν ήπιο τρόπο μέχρι το τέλος
  του 2011. Όλοι εσείς που κραυγάζετε διάφορες ανοησίες, προσπαθείστε να
  καταλάβετε τι ακριβώς γράφουν και εννοούν οι michal , tiramola και ένας
  ή δύο άλλοι ακόμη.

  Και αν ακόμη καταφέρναμε να το μηδενίσουμε, θα είχαμε να ασχοληθούμε μετά
  με την ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ (τόκοι και χρεωλύσια) του πολύ υψηλού δημόσιου χρέους
  μας. Γιά την εξυπηρέτηση αυτού, απαιτούνται 40-50 δις ευρώ ετησίως. Ποιός
  θα μας τα χαρίζει κάθε χρόνο αυτά ; Ποιός ;;

  Αν δεν υπάρξει ΑΜΕΣΑ ουσιαστική τόνωση της παραγωγής αγαθών, ενίσχυση της
  ανταγωνιστικότητος της Ελληνικής Οικονομίας ΕΔΩ και ΤΩΡΑ, η Ελλάδα θα
  σβήσει ΟΡΙΣΤΙΚΑ από τον ευρωπαϊκό Χάρτη. Διότι μόνον με παραγωγή αγαθών,
  με την δημιουργία κερδών , θα μπορέσει η Χώρα μας να αντλήσει έσοδα, φόρους
  δηλαδή, γιά να αρχίζει να εξοφλεί το τεράστιο εξωτερικό Χρέος της.
  Όλα τα υπόλοιπα ειναι "αέρας φρέσκος" . Ξυπνείστε λοιπόν όλοι εσείς που
  κοιμάστε με ανοικτά μάτια !

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ ΚΥΝΑΙΓΕΙΡΟΣ 25/09/2010 16:25:24

   Για να αντλήσει φόρους κάνει περαίωση;

   Όχι τίποτα άλλο αλλά θα πρέπει να ξυπνήσεις και μερικούς κυβερνητικούς βουλευτές...

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ ΚΥΝΑΙΓΕΙΡΟΣ 25/09/2010 17:11:48

   Αγαπητέ φίλε, υπάρχει κάτι που μπερδεύεις. Και αυτό είναι ότι η μεν χρηματοδότηση των τόκων πάει μέσα στον υπολογισμό του ελλείμματος, ενώ η χρηματοδότηση των χρεωλυσίων δεν πάει στον υπολογισμό του ελλείμματος. Γιατί συμβαίνει αυτό, δεν μπορώ να σου το εξηγήσω εδώ. Αλλά είναι έτσι, είναι βασικός κανόνας. Ρώτα αν θέλεις και οποιονδήπτε γνωστό σου λογιστή, στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα εκπίπτουν απο το φορολογητέο εισόδημα οι τόκοι, αλλά όχι τα χρεωλύσια. Το ίδιο συμβαίνει παντού.

   Ένα μηδενικό έλλειμμα δηλαδή σημαίνει ότι καλύπτουμε από τα έσοδά μας και όλους τους τόκους μας.

   Από κει και πέρα, τα λεφτά για τα χρεωλύσια τα πληρώνεις με τα καινούργια δάνεια.

   Αν δηλαδή το έλλειμμα ήταν θεωρητικά ακριβώς 0%, τότε θα χρηματοδοτούσαμε τα πάντα μόνοι μας (ακόμη και τους τόκους) και θα χρειαζόμασταν δάνεια μόνον για τα παλιά χρεωλύσια. Αν είχαμε κι ένα ευρώ πλεόνασμα, αυτό θα πήγαινε είτε ως χρηματικό απόθεμα, είτε στα χρεωλύσια.

   Αν υπάρχει άμεσα ουσιαστική τόνωση της παραγωγής αγαθών κλπ., τότε θα φτάσουμε στο ίδιο αποτέλεσμα που λέμε. Προς το παρόν, το θέμα είναι να ανακτήσουμε τη χώρα μας από το Μνημόνιο, διότι δέχεται επίθεση να αλωθεί από τη διεθνή συμμορία του ΔΝΤ.

 27. ΚΥΝΑΙΓΕΙΡΟΣ avatar
  ΚΥΝΑΙΓΕΙΡΟΣ 25/09/2010 16:36:01

  Αγαπητέ φίλε Ιθαγενή : Bεβαίως γιά να αντλήσει φόρους κάνει την περαίωση.
  Όμως οι εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο γιά είσπραξη
  μόνον 700 περίπου εκατομμυρίων ευρώ από την διαδικασία αυτή. Κατά την
  γνώμη μου δεν θα εισπραχθούν πάνω από 400 εκατομμύρια, αφού η Αγορά είναι
  "στεγνή" από ρευστό. Αλλά και τα 700 δις να εισπράξουν, πολύ λίγα είναι
  μπροστά στο τεράστιο χρέος των 300 + δις ευρώ !

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ ΚΥΝΑΙΓΕΙΡΟΣ 25/09/2010 16:39:20

   ως μισθωτό θα κάνει και σε εμένα περαίωση; για λόγους ισονομίας;

   Για να καλύψει τρύπες κάνει περαίωση βάζοντας σφουγγάρι σε παρανομίες και βεβαιωμένες οφειλές.

   • ο νοών...νοείτω avatar
    ο νοών...νοείτω @ Ο Ιθαγενής 25/09/2010 16:43:52

    Κανείς μικρός επαγγελματίας δεν θα κάνει περαίωση, όπως άλλωστε και την προηγούμενη φορά.
    Απλά θα σβήσει όλες τις παρανομίες που ανακάλυψε τον τελευταίο καιρό.
    Και είναι τόσες, και ιδιαίτερα κάποιων εταιριών και κάποιων μεγάλων, που θα μπορούσαν να συζητώνται επί ένα χρόνο.
    Μόνο στην περίπτωση που θα αναφερει ρητά ο νόμος την δυνατότητα καταστροφής των βιβλίων και στοιχείων, θα το τολμήσουν αρκετοί.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.