#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/09/2011 12:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πώς μεθοδεύουν την χρεοκοπία
Tο ψέμα έχει κοντά ποδάρια.  Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει επικίνδυνα και η κλυδωνιζόμενη κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανη τις διεθνείς εξελίξεις, ανήμπορη να αντιδράσει.  Άλλωστε, η λέξη πατριωτισμός ήταν ανέκαθεν απαγορευμένη στο εκσυγχρονιστικό ή το νεοφιλελεύθερο λεξιλόγιο του ΠΑΣΟΚ.

Η επίσημη ελληνική χρεοκοπία αποφασίστηκε εσπευσμένα αμέσως μετά τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, καθώς, αντίθετα με τα προσδοκώμενα, οι αγορές αρνήθηκαν να συμμορφωθούν, οι ιδιώτες φάνηκαν απρόθυμοι να συμπράξουν σε μια αμφιβόλου αποτελέσματος αναδιάρθρωση και οι μικρές χώρες – πιστωτές ανέβηκαν στα κάγκελα απειλώντας θεούς και δαίμονες.  Αντιλαμβανόμενοι οι Γερμανοί, ότι ένας ξαφνικός  θάνατος της ελληνικής οικονομίας θα έθετε σε άμεσο κίνδυνο τα εθνικά τους συμφέροντα, έβγαλαν άρον – άρον από το συρτάρι το περιβόητο plan B.

Πώς θα χρεοκοπήσουμε

Σύμφωνα με φρέσκες πληροφορίες, οι οποίες ώρα με την ώρα επιβεβαιώνονται από πρόσωπα και ΜΜΕ του εξωτερικού, η ελληνική ελεγχόμενη πτώχευση θα είναι σχετικά σύνθετη:

Καταρχήν θα διαγραφεί όλο το χρέος (σε ομόλογα).  Στη συνέχεια ο EFSF θα διαθέσει κεφάλαια ίσα με το 50% των ομολόγων που θα έχουν διαγραφεί.  Τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν, θα είναι εγγυημένα από τις χώρες της Ε.Ε.  Έτσι κάθε κάτοχος ελληνικών ομολόγων, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία κ.α., θα λάβει το 50% της αξίας των ομολόγων που κατέχει, αλλά σε πολύ ισχυρό ‘’χαρτί’’.  Πιθανότατα αυτή η ανταλλαγή θα συνοδευτεί και με επιμήκυνση του χρόνου πληρωμής, ενώ το επιτόκιο βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση (θα είναι όμως αρκετά χαμηλότερο από το σημερινό).

Μέχρι εδώ ήταν τα καλά νέα.  Τα άσχημα νέα είναι ότι, όπως έχει καταγράψει η ιστορία, έπειτα από χρεοστάσια ακολουθούν με μαθηματική ακρίβεια δύο δυσμενείς καταστάσεις:

1.Το φαινόμενο bank run (δηλαδή η επικείμενη επίσκεψη των καταθετών στα γκισέ των τραπεζών, για τον προφανή λόγο και σε μαζικό επίπεδο)

2. Η συνεπακόλουθη κατάρρευση του εγχώριου τραπεζικού και ασφαλιστικού συστήματος

Αυτές οι δύο δυσάρεστες καταστάσεις, δεν θα ενδιέφεραν καθόλου τους κυνικούς Γερμανούς ("οι Γερμανοί είναι φίλοι μας" ), αν δεν ήταν στην κυριολεξία χεσμένοι,  αναφορικά με την πορεία του κοινού μας νομίσματος.  Έτσι έχουν να λάβουν υπόψη τους δύο δυσμενείς καταστάσεις για τους ίδιους:

1. Τυχόν κατάρρευση μεγάλων ελληνικών τραπεζών, που υποτίθεται ότι ελέγχονται από την ΕΚΤ και λογοδοτούν σε αυτή, θα μπορούσε να επιφέρει ένα πανευρωπαϊκό bank run (και εδώ δε μιλάμε για μικροκαταθέτες, αλλά για Funds, ταμεία και κρατικές αποταμιεύσεις)

2. Τυχόν έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του Ευρώ, θα άνοιγε την όρεξη σε Ισπανία και Ιταλία και το όνειρο μιας ενιαίας Ευρώπης υπό Γερμανική εποπτεία, θα πήγαινε περίπατο και θα καθιστούσε τη Γερμανία ακόμα ένα ασήμαντοι πιόνι στη διεθνή σκακιέρα

Για να μπορέσουν οι Γερμανοί φίλοι μας να αντεπεξέλθουν αυτές τις διελκυστίνδες, αποφάσισαν να κρατήσουν την Ελλάδα εντός του Ευρώ και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της επανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών με φρέσκα κεφάλαια από την ΕΚΤ, εγγυώμενοι ταυτόχρονα και τις καταθέσεις (τα κεφάλαια αυτά υπολογίζονται σε 20 δις).  Η διαδικασία αυτή συμπεριλαμβάνει πωλήσεις βαλκανικών θυγατρικών, συγχωνεύσεις, μερικές κρατικοποιήσεις και εξυγίανση ενεργητικού.

Σύμφωνα με το Γερμανικό σχέδιο, η περικοπή του χρέους θα επιτρέψει τη δραστική μείωση του ελλείμματος έτσι ώστε μέσα στα επόμενα χρόνια με βάση μια εξοντωτική δημοσιονομική πολιτική (που θα εποπτεύεται από Γερμανούς αξιωματούχους), να καταστεί το –μειωμένο- χρέος εξυπηρετήσιμο, από τα έσοδα του προϋπολογισμού ή έστω με μικρές ενέσεις ρευστότητας από εκδόσεις εντόκων γραμματίων ή διμερή δάνεια.

Η συμφωνία αυτή, η οποία βρίσκεται ήδη σε διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση (όλοι γνωρίζουμε πόσο σκληρά διαπραγματεύεται η κυβέρνησή μας), προαπαιτεί την πλήρη εκχώρηση της άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής στη Γερμανία, με τρόπο που να καλύπτει τη διαφαινόμενη συνταγματική εκτροπή.  Για τις επιπτώσεις που θα δημιουργήσει στο μέσο ελληνικό  νοικοκυριό, πήρατε ήδη μια πρόγευση από τα πρόσφατα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

Το μόνο παρήγορο (αν και όχι απόλυτα σίγουρο) είναι ότι μια τέτοιας σοβαρότητας συμφωνία απαιτεί, είτε αυξημένη πλειοψηφία, είτε προκήρυξη εκλογών.

 Κακοφωνίξ

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. np_complete_problems avatar
  np_complete_problems 23/09/2011 12:35:35

  Μακάρι να γίνει έτσι η "χρεωκοπία".
  Γιατί το μόνο "πρόβλημα" που βλέπω, είναι ότι οι εγχώριοι τραπεζίτες θα "χάσουν" τις τράπεζες τους.
  Αλλά νομίζεις ότι ο Ελληνικός λαός θα "κλάψει" για τους τραπεζίτες;

  • Απορία avatar
   Απορία @ np_complete_problems 23/09/2011 12:53:06

   Ουδείς γνωρίζει πως θα γίνει η επίσημη (μεγάλη γιατί μια μικρή ήδη έγινε) χρεωκοπία.
   Οι ζυμώσεις σε ευρώπη και αμερική είναι συνεχείς και εξαρτώνται από την συνεχώς μειούμενη έκθεση των ξένων τραπεζών στο ελληνικό χρέος, την τρέχουσα δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας, την συνεχώς μεταβαλόμενη πρόβλεψη ρίσκου των CDS, τις υπόγειες συγκρούσεις διαφόρων συμφερόντων που σχετίζονται με το χρέος της χώρας και εδώ και στο εξωτερικό κ.ο.κ.

   Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε εκτός από εικασίες είναι Προσευχή.
   Αυτό άλλωστε έχει διασώσει το έθνος μας τα χιλιάδες χρόνια ύπαρξής του.

   • madprof avatar
    madprof @ Απορία 24/09/2011 08:10:57

    Πάλι προσευχές, θάματα, λιτανείες, αγρυπνίες και νυχτωδίες; Σκοταδισμός εσαεί;

  • AERAS EINAI avatar
   AERAS EINAI @ np_complete_problems 23/09/2011 13:21:06

   Δεν χρεοκοπούν οι χώρες, αλλά το ΔΝΤ, η FED, η ΕΚΤ... και αυτοί που έχουν οργανική σχέση μαζί τους (οικονομολόγοι, πολιτικοί, τραπεζίτες, οργανισμοί κ.α.). O επιθανάτιος ρόγχος ενός απατηλού χρηματοπιστωτικού συστήματος που καταδυναστεύει την ανθρωπότητα τα τελευταία 200 χρόνια...

   Μην πέφτετε στην παγίδα των ιεροψαλτών της δημοσιονομικής λιτότητας, των περικοπών και της αύξησης της φορολογίας (ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ..Αλλα ο Δανεισμός που δημιουργεί το πρόβλημα)

   Η δημιουργία του "ex nihilo" χρήματος και άϋλη ανατοκιζομενη πίστωση με κλασματικά αποθεματικά (χωρίς πλήρη αντίκρισμα) και όταν δεν μπορείς να πληρώσεις, παίρνουν ως αντάλλαγμα τις πηγές της πραγματικής οικονομίας.

   Η πραγματική αιτία της κρίσης είναι ότι : τα κράτη έχουν απεμπολήσει το ΥΨΙΣΤΟ προνόμιο τους (αφού ασκούν εθνική κυριαρχία) να εκδίδουν τα ίδια, το χρήμα τους ΑΤΟΚΑ και αντί αυτού το δανείζονται ΕΝΤΟΚΑ από ιδιωτικές κεντρικές τράπεζες.

   http://www.scribd.com/oikonomia247

 2. Απορία avatar
  Απορία 23/09/2011 12:36:15

  Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ είναι αφού φτάσει την ερημοποίηση της χώρας στο αμήν να φύγει και να αφήσει τις "υπογραφές" για τον επόμενο.

  Αυτό είναι το μόνο πράγμα που μπορεί με τη λογική κανείς να συμπεράνει πανω στην μέχρι τώρα πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Και όταν ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αισθάνεται πιο οικεία στην Ουασινγκτον και στις Βρυξέλλες από ότι στην Αθήνα τότε αυτό δεν είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

 3. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 23/09/2011 12:40:15

  Έχω σοβαρές ενστάσεις για την τελευταία πρόταση, Κακοφωνίξ. Αν έχουν αποφασίσει, ή αν έχουν πάρει εντολή, να μας κατσικωθούν στο σβέρκο μέχρι το 2013 για να ολοκληρώσουν το "θεάρεστο" έργο τους, δεν χρειάζονται καμία αυξημένη πλειοψηφία για να περάσουν "τέτοιας σοβαρότητας" συμφωνίες. Από τη στιγμή που τα μέτρα θα έχουν την επίφαση της συνταγματικότητας -ή που, τουλάχιστον, η σημερινή σύνθεση του ΣτΕ θα τα εγκρίνει-, μια χαρά είναι και οι 151. Και, εν ανάγκη, μην ξεχνάς τους "προθύμους" της Ντόρας, του Κουβέλη (αμφίπλευρος νεοφιλελευθερισμός) και του Καρατζαφέρη.

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ Αυριανιστής 23/09/2011 12:54:58

   Διευκρινίζω ότι η Γερμανική απαίτηση δεν θα είναι σε επίπεδο Τράα ή Ράιχενμπαχ, αλλά απολύτως επίσημη, θα έχει δηλαδή θεσμικό χαρακτήρα, άρα θα δεσμεύει και τις επόμενες κυβερνήσεις. Σύμφωνα με την κοινή λογική, τέτοια εξουσιοδότηση δεν έχει η κυβέρνηση με την παρούσα σύνθεσή της. Η Γερμανοί, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφάσισαν, λόγω των έκτακτων περιστάσεων, να επισπεύσουν τον μηχανισμό πτωχεύσεων που θα λειτουργούσε από το 2013 και που περιλαμβάνει θεσμικά κατοχυρωμένους Γερμανούς εγκάθετους στα υπό πτώχευση μέλη. Έτσι η χώρα μας θα αποτελέσει και ένα πρώτης τάξεως παράδειγμα προς γνώσιν και συμμόρφωσιν.

   • Αρματιστής avatar
    Αρματιστής @ kakofonix 23/09/2011 13:39:01

    Ένα πρώτης τάξεως άθλιο και θλιβερό προτεκτοράτο, στο οποίο θα έχει συντριβεί η μεσαία τάξη, διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός, φτωχοποιηθεί το σύνολο του πληθυσμού, καταργηθεί το σύνταγμα και η λαϊκή κυριαρχία, προκειμένου να διασωθεί το ευρώ, η ηγεμονία της Γερμανίας και το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης...
    Όμως και όπως είπε ο Βενιζέλος, θα έχει σωθεί η Ελλάδα .... και όπως είπε ο Τσίπρας θα έχουν πεθάνει οι Έλληνες...

    Πολύ καλά λοιπόν, συμφωνώ... Και εγώ μαζί.

    • madprof avatar
     madprof @ Αρματιστής 24/09/2011 08:20:35

     Και οι εθνικοί προδότες σε ρόλο manager των ιδιω(τικο)ποιημένων φιλέτων και "σωτήρων"!

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ Αυριανιστής 23/09/2011 12:54:58

   Διευκρινίζω ότι η Γερμανική απαίτηση δεν θα είναι σε επίπεδο Τράα ή Ράιχενμπαχ, αλλά απολύτως επίσημη, θα έχει δηλαδή θεσμικό χαρακτήρα, άρα θα δεσμεύει και τις επόμενες κυβερνήσεις. Σύμφωνα με την κοινή λογική, τέτοια εξουσιοδότηση δεν έχει η κυβέρνηση με την παρούσα σύνθεσή της. Η Γερμανοί, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφάσισαν, λόγω των έκτακτων περιστάσεων, να επισπεύσουν τον μηχανισμό πτωχεύσεων που θα λειτουργούσε από το 2013 και που περιλαμβάνει θεσμικά κατοχυρωμένους Γερμανούς εγκάθετους στα υπό πτώχευση μέλη. Έτσι η χώρα μας θα αποτελέσει και ένα πρώτης τάξεως παράδειγμα προς γνώσιν και συμμόρφωσιν.

 4. ΝΙΚΟΣ avatar
  ΝΙΚΟΣ 23/09/2011 12:49:17

  ΤΕΡΜΑ Η ΑΝΟΧΗ! ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Ο ΛΑΟΣ! ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΝΑ ΜΗ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ!

 5. kakofonix avatar
  kakofonix 23/09/2011 12:59:41

  Έκτακτη σημείωση:
  Το τραγικό είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύουν τα ''Νέα'', κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής αβροτήτων χτες, μεταξύ του κ. Βενιζέλου και της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ο κ. υπουργός χαρακτήρισε το παραπάνω σενάριο ως ''το καλό σενάριο για τη χώρα''.
  Φοβερό το όραμα του ηγέτη μας...
  Επίσης, η υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τη Moody's ενισχύει τη φημολογία περί καταιγιστικών εξελίξεων.

 6. Nikolas avatar
  Nikolas 23/09/2011 13:03:09

  ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΟΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ-ΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ-ΧΑΡΙΣΟΥΜΕ Ή ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΩΡΙΣΟΥΜΕ ΣΕ ΕΥΤΕΛΗ ΑΞΙΑ? ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ, ΛΙΜΑΝΙΑ, ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΔΡΟΜΩΝ-ΔΙΟΔΙΑ, ΝΕΡΑ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ-ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ΙΟΝΙΟΥ KAI ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ? ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΤΩΡΑ ΘΑ ΤΑ ΧΑΡΙΣΟΥΜΕ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ, ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΛΕΣΧΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΤΟΕΣ ΤΖΑΜΠΑ ΤΥΠΟΥ FAST TRACK ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΛΟ ΣΤΟ ΑΥΤΙ ΤΟΥ ΑΝΗΜΠΟΡΟΥ ΠΛΕΟΝ ΛΑΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΑΝΩΤΕΣ ΦΟΡΟΣΦΑΛΙΑΡΕΣ! Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΠΛΕΟΝ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ!!! ΝΑ ΦΥΓΟΥΝΕ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΞΕΒΡΟΜΙΣΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΣ ΤΥΠΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΕΡΜΑΙΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΣΤΟΧΟ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ!!! ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΣΗ ΤΩΡΑ!!!

 7. Περιπτερας avatar
  Περιπτερας 23/09/2011 13:06:22

  Και η ΝΔ τι κάνει? Τι περιμένει? Να πάρει εντολές? ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΡΕ!!!!!!!!!!!!

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ Περιπτερας 23/09/2011 13:40:23

   Μη ταράζετε τα λιμνάζοντα ύδατα

 8. Απορία avatar
  Απορία 23/09/2011 13:07:53

  Φήμες λένε ότι στην επόμενη ταινία του sequel ο εφιάλτης στον δρόμο με τις λεύκες ο πρωταγωνιστής δεν θα λέγεται Φρέντυ αλλά Μπένυ.

  Προς τιμήν του έργου κατατρομοκράτησης του ελληνικού λαού που προσφέρει ο Βενιζέλος...

  • Ρομαντικος avatar
   Ρομαντικος @ Απορία 23/09/2011 21:43:51

   μπαινει αλλα δεν βγαινει, δυστυχως

 9. Κρης avatar
  Κρης 23/09/2011 13:24:00

  κάτι άσχετο ...
  Σήμερα δεν ήταν να βρεθεί στις ΗΠΑ ο Πρωθυπουργός και να μιλήσει
  στην ΓΣ του ΟΗΕ μετά απο ''ταξιδι αστραπή'' όπως έλεγαν
  τα ''κουστούμια και τα ταγιέρ'' των 8 και 9 πριν 2-3 ημέρες ;
  Πήγε ;

 10. zame avatar
  zame 23/09/2011 13:52:15

  Ο Jacque Delors δηλώνει ανήσυχος από τη «μιζέρια της ευρωπαϊκής πολιτικής»
  Ο «πατέρας της νομισματικής ένωσης» ζητάει την άμεση έγκριση του δεύτερου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα και την αύξηση των αποθεματικών του Ταμείου Σταθερότητας στα 770 δισ. ευρώ για να ηρεμήσουν οι αγορές. «Το παράπονό μου είναι ότι το 1997, όταν γεννήθηκε το ευρώ, οι ευρωπαίοι ηγέτες απέρριψαν την πρόταση που είχα καταθέσει, ότι μαζί με το Σύμφωνο Σταθερότητας θα έπρεπε να υπάρξει κι ένα Σύμφωνο Συντονισμού των Οικονομικών Πολιτικών», αναφέρει.
  Η κερδοσκοπία δε θα σταματήσει και θα έλθει η σειρά της Ιταλίας και της Ισπανίας» τονίζει ο 86χρονος Delors και προσθέτει: «Δεν πρέπει να ζητάμε τον ουρανό με τ' άστρα από την Ελλάδα. Γνωρίζοντας την ιστορία της, πρέπει να δείξουμε περισσότερη κατανόηση και όχι να απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να καταφέρει να αλλάξει τα πάντα μέσα σε ένα χρόνο».

 11. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 23/09/2011 14:17:23

  Απορία.
  Άν είναι νά χρεωκοπήσει η χώρα συντεταγμένα μέσα στήν ευρωζώνη μέ κούρεμα 50-60% τού χρέους της, ώστε τό υπόλοιπο νά καταστεί βιώσιμο, γιατί είναι άσχημη λύση; Ή τό άσχημο τής περίπτωσης έγκειται στό γεγονός τής επιβολής δημοσιονομικής πειθαρχίας μέ έλεγχο τών κρατών τής ευρωζώνης;

  Άν δέν χρειάζεται η χρεωκοπία, σημαίνει ότι μπορούμε νά εξασφαλίσουμε μελλοντικά τήν αναχρηματοδότηση τού χρέους. Μπορούμε;

  Άν δέν χρεωκοπήσουμε συντεταγμένα, αλλά ανεξέλεγκτα είναι καλύτερη λύση;
  Ή θά μάς βοηθήσει περισσότερο η έξοδος από τήν ευρωζώνη καί η εισαγωγή εθνικού νομίσματος;

  Ή μήπως έχουμε οφθαλμαπάτες ότι δέν θά γίνει απολύτως τίποτα, θά συνεχίσουμε μέ τρέχοντα ελλείμματα 30 δισ. κατ' έτος, θά συνεχίσουμε νά περάμε καλά καί ούτε γάτα ούτε ζημιά.

 12. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 23/09/2011 14:33:41

  Ἅμα εἶναι νὰ γίνει ἔτσι, δὲν ἔχουμε νὰ φοβόμαστε καὶ τὸ σὲ ποιανοῦ τὰ χέρια θὰ σκάσει. Μᾶλλον ὡς ἀνάσα θὰ λειτουργήσει, στὸ ἐσωτερικὸ τοὐλάχιστον, ἅμα συνυπολογιστεῖ ὁ φόβος τοῦ ἀγνώστου ποὺ μᾶς ἔχει σήμερα καταπλακώσει. Ἅμα διαχειριστεῖ ὁ Σαμαρᾶς τὴν κατάσταση, διαπραγματεύεσαι καὶ μιὰ δημοσιονομικὴ πολιτικὴ ποὺ ἱκανοποιεῖ τὶς ἀπαιτήσεις τῶν ἑταίρων δημιουργώντας παράλληλα κίνητρα γιὰ ἀνάπτυξη ἀντὶ γιὰ φορολογικὴ γενοκτονία, ἄλλως ἕνα Ζάππειο ΙΙΙ, καὶ γλιτώνεις τὰ χειρότερα.

  Ἡ ἐκτίμηση ὅτι ἡ κυβέρνηση μπορεῖ νὰ προκηρύξει ἐκλογὲς λόγῳ τῆς σοβαρότητας τοῦ ζητήματος δὲν μοῦ φαίνεται βάσιμη. Ἡ κυβέρνηση δὲν σκέφτεται ἔτσι. Ἂν πιστέψει ὅτι ἡ ἐξέλιξη θὰ λειτουργήσει ὠς ἀνάσα, θὰ κάνει ὅτι μπορεῖ γιὰ νὰ τὴν χρεωθεῖ ἡ ἴδια. Ἂν ὄχι, τὸ ἀντίθετο.

 13. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 23/09/2011 14:42:47

  "Αν βγάλεις από τη μέση το φόβο, η μάχη για την ελευθερία έχει σχεδόν κερδηθεί"!
  William Ralph Inge: The End of an Age.

 14. factorx avatar
  factorx 23/09/2011 15:09:53

  Μια κατάσταση στην οποία η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος της δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί, ανέφερε ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης Klaas Knot σε σημερινές του δηλώσεις. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο κ. Knot έγινε ο πρώτος ευρωπαίους κεντρικός τραπεζίτης που προειδοποιεί για την πιθανότητα ελληνικής χρεοκοπίας. «Είναι ένα από τα σενάρια- δεν λέω ότι θα συμβεί», είπε στην ημερήσια ολλανδική εφημερίδα Hat Finanieele, προσθέτοντας ότι η πιθανότητα εξετάζεται. «Επί καιρό ήμουν πεπεισμένος ότι η χρεοκοπία δεν είναι απαραίτητη. τα νέα από την Αθήνα ωστόσο, προς το παρόν δεν είναι ενθαρρυντικά».

  • anonymous avatar
   anonymous @ factorx 23/09/2011 15:34:33

   Ο Ολλανδός έχει δίκιο. Το χρέος ήταν διαχειρίσιμο σήμερα μάλλον δεν είναι.

   Ειδικότερα:
   Τίποτε από αυτά τα οποία συμβαίνουν σήμερα δεν έπρεπε να συμβούν. Είναι όλα τεχνητά, αν όχι απόλυτα, τουλάχιστον σε ένα ποσοστό 50%. Το χρέος ήταν διαχειρίσιμο.
   Αν δεν είχαν συμβεί οι καθημερινές επιθέσεις στην Ελλάδα από το 2009 (στα Γερμανικά ΜΜΕ από το 2008) κι εντεύθεν, δε θα είχε χαθεί η εμπιστοσύνη και δε θα είχε παγώσει η οικονομία. Σιγά σιγά με μια λογική διαχείριση σε μια δεκαετία θα μαζεύαμε την κατάσταση χωρίς να χυθεί αίμα. Τώρα μπήκαμε σε ύφεση και είναι πια αργά.

   Όπως είπε και ο Μπένυ το παραπάνω σενάριο είναι το καλό σενάριο.
   Βέβαια αν το αναλύσουμε δεν είναι τόσο καλό. Αυτοί που τα έφαγαν τόσα χρόνια τα έχουν βγάλει έξω. Άρα έχουν ρευστότητα. Αυτοί που δεν τα έφαγαν πλήρωναν για να πάρουν σύνταξη. Τα λεφτά που πλήρωναν για τις συντάξεις τα δανείστηκε το κράτος και κατέληξαν στις τσέπες των πρώτων συνήθως κομματόσκυλων.
   Τώρα με το σχέδιο αυτό αυτοί που πλήρωναν για να πάρουν σύνταξη δε θα πάρουν διότι θα ομόλογα θα χάσουν το 50% της αξίας τους ενώ οι άλλοι που τα προηγούμενα χρόνια μάζεψαν το χρήμα θα είναι οι πρώτη μούρη.

 15. anonymous avatar
  anonymous 23/09/2011 15:19:02

  Το σενάριο αυτό είναι το σενάριο της διαγραφής του 50% του χρέους όπως έγινε με το Μεξικό και μερικές άλλες χώρες.

  Συντάξεις κλπ. ξεχάστε τα. Φέτος δεν πλήρωσα το ταμείο διότι δεν είχα αλλά σκέφτομαι να μην το ξαναπληρώσω μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

  • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
   Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ anonymous 23/09/2011 16:21:31

   Συντάξεις κλπ. ξεχάστε τα.

   Διαπιστώνω πὼς αὐτὸ εἶναι κοινὸς τόπος στὰ σχόλια γιὰ ἕνα τέτοιο ἐνδεχόμενο, μπορεῖ κάποιος νὰ μᾶς ἐξηγήσει στοὺς ἀδαεῖς περὶ τὰ οἰκονομικὰ πῶς προκύπτει αὐτό; Δηλαδή, πῶς ἡ διαγραφὴ τοῦ 50% τοῦ χρέους χωρὶς ἔξοδο ἀπὸ τὸ Εὐρὼ καὶ μὲ ἰσχυρότατες ἐγγυήσεις γιὰ τὸ ὑπόλοιπο 50% συνεπάγεται καταστροφὴ τῶν συντάξεων; Θὰ ἐνδιαφέρει πολλοὺς ἀναγνῶστες. Δὲν εἰρωνεύομαι, παρακαλῶ διαλευκάνετε...

   • anonymous avatar
    anonymous @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 23/09/2011 18:32:33

    Το ασφ. ταμείο εισπράττει από εσένα την ετήσια εισφορά. Εγώ την έβαλα σε excel με επιτόκιο 3% για 35 χρόνια κι έβγαλε ένα σύνολο στο τέλος πάνω από 100.000 Ευρώ. Από αυτό το ποσό άρχισα να αφαιρώ σταδιακά 1500 Ευρώ κάθε μήνα για σύνταξη κι έφτανε να λαμβάνω σύνταξη 1500 Ευρώ το μήνα για 15 χρόνια. Δηλ. μέχρι να πάω 80 ετών. Ο μέσος όρος ζωής είναι τα 83 έτη. Όλα τα ανωτέρω χωρίς να υπολογίσω άλλους πόρους (αν και υπάρχουν θεσμοθετημένοι) και χρηματοδοτήσεις από το κράτος.

    Ας υποθέσουμε τώρα ότι το ταμείο έχει αγοράσει με τα λεφτά που του δίνεις ομόλογα αξίας 10 δις. Με τη ρύθμιση που προωθείται τα ομόλογα θα αντικατασταθούν με νέα αξίας 5 δις. Δηλ. ενώ εσύ πλήρωνες τα χρήματά σου θα έχουν τη μισή αξία και το ταμείο σου δε θα μπορεί να σου δώσει 1500 Ευρώ σύνταξη το μήνα αλλά 750.

    Αν συνυπολογίσεις και τα ανοίγματα που έχουν διότι ο Αντρέας τους έφαγε τα λεφτά τη δεκαετία του 1980 και τα λεφτά τα δικά σου δεν προορίζονται μόνο για σένα αλλά και για τους νυν συνταξιούχους κι αν κατανοήσεις ότι στις 10 οικογένειες (20 αυριανούς συνταξιούχους) αντιστοιχούν λόγω υπογεννητικότητας 13 παιδιά (αυριανοί εισφορείς στο σύστημα) καταλαβαίνεις ότι το ποσό που θα λαμβάνεις ως σύνταξη θα είναι κάτω από 750 Ευρώ. Μάλλον σε εθνική-προνοιακού χαρακτήρα σύνταξη των 400 Ευρώ μας πάνε ενώ έχουμε πληρώσει για 1500.

   • Ιαπετός avatar
    Ιαπετός @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 23/09/2011 18:43:02

    Μέ πτώχευση ελεγχόμενη ή ανεξέλεγκτη ή καί μέ μή πτώχευση εκτιμώ ότι τό επίπεδο τών συντάξεων σέ βάθος χρόνου θά μειωθεί δραματικά.

    Δέν είμαι ειδικός ούτε στά οικονομικά ούτε στά συνταξιοδοτικά καί έχω γενικές γνώσεις, οι οποίες μού επιτρέπουν νά εκφράζω προσωπικές απόψεις, όχι μακράν τών δεδομένων.

    Τό πρώτο πρόβλημα εντοπίζεται στήν αθρόα συνταξιοδότηση μεγάλου μέρους τών δημοσίων υπαλλήλων τόν τελευταίο καιρό καί μάλιστα σέ πολύ μικρές ηλικίες καί μέ απολαβές υπολογισμένες μέ τήν πρό τήν κρίση μισθούς, παρά τίς μειώσεις συντάξεων πού έχουν μέχρι τώρα επιβληθεί.
    Τό ίδιο πρόβλημα μέ μιά αναλογία μεγέθους εντοπίζεται καί στόν ιδιωτικό τομέα.

    Τό δεύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στήν ραγδαία επιδεινούμενη ανεργία καί στήν ελεύθερη πτώση τού ύψους τών μεικτών αποδοχών. Αυτό σημαίνει δραματική μείωση εισφορών στά συνταξιοδοτικά ταμεία. Τό πρόβλημα θά γίνει πιό τραγικό καί αυτό γιατί η αδήλωτη εργασία, λόγω τής κρίσης, θά τείνει νά καταστεί ο κανόνας. Μόνο καί μόνο τό γεγονός τής φορολόγησης εισοδήματος από τά 5.000 ευρώ καί άνω σκεφθείτε τί ώθηση δίνει στό αδήλωτο εισόδημα άρα καί στήν αδήλωτη εργασία. Κατά τήν ταπεινή μου άποψη ο μόνος δυνατός τρόπος αντίστασης τών εργαζομένων στά άλογα φοροεισπρακτικά μέτρα, τά οποία απειλούν ευθέως καί τήν δυνατότητα ελάχιστης αξιοπρεπούς διαβίωσης.

    Τό τρίτο πρόβλημα εντοπίζεται στήν αναγκαία δημοσιονομική πειθαρχία. Άν η ανάγκη επιδότησης τών συντάξεων υπερβεί (πού τά υπερβαίνει ήδη) τά όρια αντοχής τού προϋπολογισμού, τότε η άγρια περικοπή είναι πρό τών πυλών. Άν δέ αναλογισθούμε, ότι πλησιάζουμε νά έχουμε τό 30% τών ζώντων ελλήνων σέ συνταξιοδοτικό καθεστώς, τότε τά συμπεράσματα βγαίνουν μόνα τους.

    Χωρίς νά θέλω νά υπεισέλθω στήν συνταξιοδοτική λογική (ύψος συντάξεων, ηλικία συνταξιοδότησης, ταμειακά διαθέσιμα, διαχείρηση αποθεματικών ταμείων, κ.ο.κ.), γεγονός είναι ότι εδώ καί μιά δεκαετία τουλάχιστον ήταν γνωστό, ότι τό συνταξιοδοτικό πρόβλημα απειλούσε νά τινάξει τόν κάθε κρατικό προϋπολογισμό. Καί αυτό στίς καλές εποχές (όταν δέν υπήρχε πρόβλημα κρατικού δανεισμού). Τί μέτρα πάρθηκαν είναι γνωστό. Κανένα.

    Γιατί τά μέτρα πού παίρνονται γιά τίς συντάξεις είναι ακόμα, αναλογικά πρός τά υπόλοιπα μέτρα, σχετικά ήπια έχει νά κάνει μέ τό γεγονός, ότι είναι τό τελευταίο καμμάτι πού θά απορδιοργανωθεί, βάσει τού μνημονίου. Οι αναλογιστικές μελέτες πού γίνονται δέν έχουν καί τόση σχέση μέ τό πρόβλημα. Είναι γνωστό. Είναι τό φύλλο συκής.

   • kakofonix avatar
    kakofonix @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 23/09/2011 19:39:56

    Είναι απλό:
    Ενώ έχουν ήδη δεσμεύσει κεφάλαια για να σώσουν ότι μπορούν από τις τράπεζες, δεν έχουν απολύτως καμία μέριμνα για τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία είναι οι μεγάλοι χαμένοι της αναδιάρθρωσης.

    • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
     Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ kakofonix 24/09/2011 00:34:39

     Σᾶς εὐχαριστῶ ὅλους!

 16. μαρικα avatar
  μαρικα 23/09/2011 17:27:12

  H οικονομικη και η ηθικη καταπτωση τις Ελλαδας ειναι πολυ παλια.Απο το η Κυπρος ειναι μακρια,την σημαια την πηρε ο ανεμος,το δακρι του εθναρχη πριν τα κακαρωση οτι η Μακεδονια ειναι μια και ειναι Ελληνικη ενω μπορουσε ειδικα αυτος να την κανει Ελληνικη,οτι σε δεκα χρονια θα το εχουμε ξεχασει(δρακουμελ)
  Σημιτης,Ενω μιλουσε για ισχιρη Ελλαδα την ιδια στιγμη μας πουλουσε στην GOLDMANN,γκριζες ζωνες στο Αιγαιο,και φτασαμαι στην εποχη λεφτα υπαρχουν,κυβερνω μια διεφθαρμενει χωρα,Τιτανικος,η χωρα καταστρεφεται,
  Αργεντινη και βουλευτες που μαλωνουν για ολα τα αλλα εκτος την κατασταση τις χωρας και εναν λαο που εχει χασει τον μπουσουλα του και ενε μερος αυτου του λαου καιγανε και την Ελλαδα οταν ενας χοντρουλης πρωθυπουργος ηθελε να παρει υπια μετρα.Δεν μας φταιει κανεις απο εξω εμεις φταιμε για ολα,αν
  ειμασταν εμεις σοβαροι θα μας αντιμετοπιζαν και ετσι.Πιστευω ακραδαντα οτι ο Κυριος Σαμαρας θα αντιστρεψει το κλιμα απεναντι στην πατριδα μας ,το ζητουμενο ομως ειναι μεχρι να αναλαβει ο Κυριος Σαμαρας, να μην εχει αυτη η μη κυβερνηση ξεπουλησει την χωρα.

 17. anonymous avatar
  anonymous 23/09/2011 19:04:13

  Κοίταξα από περιέργεια τα κέρδη της εθνικής τράπεζας τα τελευταία χρόνια.
  Χοντρικά ήταν σε τρία διαδοχικά έτη 1,5 δις, 1 δις, 500 εκ.
  Η εθνική έχει 10 δις ομόλογα. Αν διαγραφεί το 50% θα της πάρει από 5 έως δέκα χρόνια για να συνέλθει αν στο μεταξύ δεν την θεωρήσουν junk και δεν την κρατικοποιήσουν πλήρως. Αν τη θεωρήσουν junk και την κρατικοποιήσουν θα χάσουν τα λεφτά τους τα ασφ. ταμεία που έχουν μετοχές της εθνικής και η εκκλησία που έχει το 1 ή 2% της τράπεζας.

  Αυτά μόνο από τα ομόλογα. Αν σκάσουν και μερικά δάνεια προς ιδιώτες τότε είναι που θα πάει άκλαυτη.

  Πάντως ότι και να γίνει εγώ πιστεύω ότι ειδικά η εθνική θα την γλιτώσει έστω και με ενέσεις ρευστότητας ή μετά από συγχώνευση με το ΤΤ και άλλες τράπεζες.

 18. agelos avatar
  agelos 23/09/2011 19:17:32

  σχετικα με το αρθρο του σεναριου χρεωκοπιας ,και η αναφορα στο κουρεμα 50% των ελληνικων ομολογων που θα κατεχουν τραπεζες ,ασφαλιστικες εταιρειες ,κ.α. σε αυτους τους αλλους περιλανβανονται και οι ιδιωτες κατοχοι ελληνικων ομολογων? η αφορα μονο τα ομολογα που εχπυν φορεις τραπεζες και θεσμικοι επενδυτες? στην εθνικη τραπεζα που εχω ενα ομολογο μου ειπαν οτι τυχον κουρεμα δεν αφορα ιδιωτες κατοχους ισχυει αυτο? γνωριζει καποιος να μου πει?ευχαριστω πολυ

 19. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 23/09/2011 22:53:40

  Νομίζω ότι, το κυριότερο... παραλειπόμενο της αναρτήσεως είναι ότι, το χρέος μεν μπορεί να απομειωθεί κατά 50% με την "ελεγχόμενη" πτώχευση, αλλά η συνοδεύουσα το "πακέτο" εξοντωτική δημοσιονομική και φορομπηχτική πολιτική δεν θα επιτρέψει καμμία ανάπτυξη λόγω επενδύσεων, ενώ το ευρώ στα χέρια μας, δεν θα επιτρέψει καμμία ανάπτυξη λόγω ανταγωνιστικότητος. Και, χωρίς ανάπτυξη, μιζέρια και νέο χρέος, τελικά διάλυση, θα είναι το μέλλον μας.
  Ολικά ατελέσφορο, λοιπόν, όπως περιγράφεται!
  Καλά, τετράγωνο και απροκατάληπτο μυαλό δεν έχει ΚΑΝΕΝΑΣ;

 20. !@#$%^&*() avatar
  !@#$%^&*() 24/09/2011 09:21:18

  ΒΡΕ ΟΥΣΤ ΑΧΡΕΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ. Εσείς δηλαδή είσατε πιό μάγκες με την βουλευτική σύνταξη? ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΊ. Όσα χρόνια είστε βουλευτές να παίρνετε τα ένσημά σας και στο ταμείο σας. Αλλά βέβαια ξέχασα. Η πλειονότητα των πολιτικών μας δεν έχει ταμείο, γιατί δεν έχει δουλέψει ποτέ. Ακόμα και αυτοί που έχουν δουλέψει έχουν εργασθεί με κομματικά κριτήρια σε δημόσιο. Είναι επαγγελματίες κομματικοί/πολιτικοί. Δηλαδή ΑΝΕΠΑΓΓΕΛΤΟΙ !!!!!!
  Απορώ και γιατί ορκίζονται στο Σύνταγμα και όχι στο καταστατικό του κάθε κόμμματος........

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.