#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/08/2011 17:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πώς - και γιατί - το Ελληνικό Χρέος έγινε ΜΗ βιώσιμοΠροηγούμενα:

Η διαπραγμάτευση για το Ελληνικό Χρέος που ΠΟΤΕ δεν έγινε

Το αδιέξοδο θα επιτείνεται αν δεν γίνει επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου

Το πρόβλημα «βιωσιμότητας» του Χρέους…


Στο προηγούμενο σημείωμά μας είδαμε ότι, γενικά, σε μια «τυπική» χώρα της ευρωζώνης, για να είναι βιώσιμο το Χρέος της, πρέπει να είναι μικρότερο από το 1,3 (ως κλάσμα Χρέους προς ΑΕΠ).


Στο παρελθόν (πριν μια δεκαετία περίπου) μια χώρα, το Βέλγιο, κατάφερε να κατέβη από σχέση Χρέους προς ΑΕΠ: 1,32 στα πολύ πιο υποφερτά επίπεδα του 0,85, χωρία «αναδιάρθρωση» ή «κούρεμα»…


Τώρα, η Ελλάδα είχε λόγο Χρέους προς ΑΕΠ το 2009 (πριν την αναθεώρηση) 1,15 και είχε μεσο-σταθμικό επιτόκιο 4,2%. Αν, λοιπόν, κατάφερνε να μηδενίσει το πρωτογενές της έλλειμμα, είχε όριο βιωσιμότητας το 1,19. Βρισκόταν δηλαδή εντός του ορίου βιωσιμότητας του χρέους της.


Γι’ αυτό και οι αγορές τη δάνειζαν ως το Φεβρουάριο του 2010 άνετα και με σχετικά λογικά επιτόκια (κάτω του 5%). Περίμεναν, βέβαια, να πάρει μέτρα για να μηδενίσει το πρωτογενές της έλλειμμα.


Η κυβέρνηση Παπανδρέου, ωστόσο, δεν πήρε μέτρα. Αντίθετα, στο πρώτο τρίμηνο της διακυβέρνησής της, ως το Δεκέμβριο του 2009, αύξανε συνεχώς το έλλειμμα της χρονιάς εκείνης, ενώ έκανε και … «παροχές» για τον επόμενο έτος!


Ύστερα άρχισε να διασύρει το χώρα στο εξωτερικό, ως «Τιτανικό» που βαδίζει στη χρεοκοπία και ως «διεφθαρμένη χώρα». Και τότε ήταν που την πέταξαν έξω οι αγορές και πήγε στο Μνημόνιο.


Τότε αποφάσισαν να «τιμωρήσουν» την Ελλάδα: και της προσέθεσαν χρέος που (κατά Μάαστριχτ) δεν προσμετράται στους εθνικούς λογαριασμούς άλλων χωρών της ευρωζώνης. Όπως, για παράδειγμα, χρέος δημοσίων οργανισμών που «τιμολογούν» τις υπηρεσίες τους ή Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που κι αυτές χρεώνουν τις υπηρεσίες τους.


Με αυτές τις «προσαυξήσεις» ο λόγος Χρέος προς ΑΕΠ για την Ελλάδα εκτοξεύθηκε μέσα σε μια μέρα κατά 12,5 ποσοστιαίες μονάδες, από το 1,15 στο 1,27! Και βρέθηκε στα όρια της βιωσιμότητας για οποιαδήποτε χώρα της ευρωζώνης.


Αν χρησιμοποιούσαν την ίδια λογιστική βάση, ο αντίστοιχος λόγος Χρέους προς ΑΕΠ για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης θα αυξανόταν κατά 10-20 ποσοστιαίες μονάδες! Και τότε θα άλλαζε ολόκληρη η βάση σύγκρισης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (σε σχέση με τους εταίρους μας).


 Ακόμα χειρότερα: το ίδιο το Μνημόνιο, με τα νέα διακρατικά δάνεια που μας έδωσαν από τα μέσα του 2010, αύξησε το επιτόκιο του ελληνικού χρέους (πάνω από 5%), ενώ τελικώς δεν μείωσε το μέσο πρωτογενές έλλειμμα όπως προέβλεπε.


Έτσι σύμφωνα με τις προβλέψεις του ίδιου του Μνημονίου, το 2013 το Χρέος προς ΑΕΠ θα έφτανε στο 1,48.


Αλλά εδώ έχασαν το έλεγχο πλήρως: μόλις στα μέσα του 2011 βρισκόταν στο 1,52 και προβλεπόταν ότι το 2015 θα βρίσκεται πια στο 1,99!!!


Ακόμα και με τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου προβλέπεται ότι το 2015 θα βρίσκεται στο 1,62. Και σε αυτό συνέβαλε πολύ η μακροχρόνια ύφεση που επιβλήθηκε από τα μέτρα του Μνημόνιου και του Μεσοπρόθεσμου (αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης).


Συνεπώς, η πολιτική που επιβλήθηκε με το Μνημόνιο (κι επιτάθηκε με το Μεσοπρόθεσμο) έφερε τον κρίσιμο λόγο Χρέους προς ΑΕΠ πολύ πάνω από το όριο «βιωσιμότητας» και το κατέστησαν Μη βιώσιμο.


Και τώρα;


Τώρα με τη συμφωνία των Βρυξελλών, μείωσαν κάπως το μέσο-σταθμικό επιτόκιο δανεισμού μας, που παραμένει, ωστόσο υψηλό: 4,4% για τα πρώτα χρόνια κι ύστερα προοδευτικά θα αυξηθεί ως 4,8%.


Και μείωσαν ελάχιστα το συνολικό μας χρέος: κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες (23 δισεκατομμύρια) του ΑΕΠ.


Αλλά χωρίς να λαμβάνουμε υπ’ όψιν το νέο χρέος που θα επωμιστεί η Ελλάδα για να «βελτιωθεί» η αξιοπιστία των νέων ομολόγων της (credit enhancement - 35 πρόσθετα δισεκατομμύρια δανεισμού) ή το ποσό που θα δανειστεί για να «επανακεφαλαιοποιήσει» τις τράπεζές της (20 πρόσθετα δισεκατομμύρια δανεισμού).


Συνολικά, όλα αυτά θα αυξήσουν το χρέος της κατά  (35+20-26=) 30 δισεκατομμύρια περίπου, ή 13 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.


Αν τα λάβουμε όλα αυτά υπ’ όψιν, τότε το χρέος της Ελλάδας θα φτάσει ξανά ως το (1,62+0,13=) 1,75 (το Reuters Breakingews της 23ης Ιουλίου το υπολογίζει ότι θα φτάσει το 1,79)!


Παρά τη «βελτίωση», δηλαδή, θα αυξηθεί και θα εξακολουθεί να είναι μη βιώσιμο.


Κι έτσι, η εσωτερική δυναμική της ελληνικής οικονομίας δεν θα έχει καταφέρει να ξεκολλήσει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης, που οδηγεί σε μεγαλύτερη ελλείμματα. Το απόλυτο αδιέξοδο παραμένει!


Ακόμα κι αν δεν υπολογίσουμε την πραγματική αύξηση χρέους, μόνο με το μικρό «κούρεμα» που έκαναν στο Χρέος μας (κατά 26 εκατομμύρια ή 11 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ), με μεσο-σταθμικό επιτόκιο 4,4% που μας επιβάλλουν πλέον, ακόμα κι αν μηδενίζαμε τα πρωτογενή ελλείμματα θα είχαμε όριο βιωσιμότητας λόγο χρέους προς ΑΕΠ 1,14. Ενώ θα μας έφταναν πολύ πιο πάνω, στο 1,50.


Μας κατέστησαν μη βιώσιμους από πλευράς χρέους και μας διατηρούν μη βιώσιμους!


Πράγματι, απόλυτο αδιέξοδο...


Γι’ αυτό πανηγύριζαν οι μυαλο-φυγόδικοι!


Και γι’ αυτό κατάπιαν τους πανηγυρισμούς τους, όταν άρχισαν τα διεθνή δημοσιεύματα να αποκαλύπτουν τι ακριβώς είχε συμβεί...


  Τηλέμαχος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 03/08/2011 17:15:41

  Μέσα σε 10 μέρες έγινε μή βιώσιμο το χρέος???
  Τί είδους πανηγυρισμούς έκανε η κυβέρνηση???
  Αφού μας έσωσε ο Παπανδρέου και ο Βενιζέλος. Τί στράβωσε????

  • Αντζελα avatar
   Αντζελα @ Orestios 03/08/2011 19:09:09

   Στράβωσε η σωτηρία μας δεν το πιστεύω!

 2. The Saint avatar
  The Saint 03/08/2011 19:18:50

  Ορέστιε έχεις πλάκα.... :D
  Το θέμα είναι ότι με αυτό το άρθρο του Τηλέμαχου, αποδεικνύεται και με αριθμούς πλέον, γιά μιά ακόμη φορά, ότι ο ΓΑΠ ήρθε και ανέλαβε την κυβέρνηση με πολυ συγκεκριμένο σκοπό, όχι βεβαίως της διάσωσης της χώρας, αλλά την καταβαράθρωσή της, και την παράδοσή της βορά στα ξένα (και ντόπια; ) οικονομικά συμφέροντα, ακολουθώντας πιστά τις παγκόσμιες ταγές των νεοταξιτών.

  Στο σχέδιο μέσα είναι όλα όσα γίνονται, και με την παιδεία, και με τους μετάνάστες, λάθρο και μή, και όλες τις κοινωνικές "μεταρρυθμίσεις", που αλλάζουν άρδην τα κοινωνικό-οικονομικά δεδομένα, και δημιουργούν μιά διαφορετική κοινωνία, δύο τάξεων, των -ελαχίστων- και "ισχυρών" πλουσίων, και των πολλών και "αδύναμων" φτωχών...

  Το αυτό επιχειρείται σε παγκόσμιο επίπεδο, και όπως βλέπεις κανείς δεν αντιδρά ουσιαστικά, και ούτε πρόκειται, γιατι "αυτοί" ξέρουν. Εχουν μελετήσει τα πάντα και ξέρουν απο πρίν, τα πώς τα γιατί, τα πότε.
  Ο καιρός γαρ εγγύς....
  Ολα βαίνουν σύμφωνα με τις γραφές....

 3. Δήμος avatar
  Δήμος 03/08/2011 19:54:31

  Τηλέμαχε, με βάση όσα διάβαζα εδώ και αλλού, έχω κι ένα άλλο ιστορικό.

  1) 4 Οκτωβρίου 2009: Εκλογές

  2) 22 Οκτωβρίου 2009: η ΤτΕ δίνει δυνατότητα Τ+10, από Τ+3

  3) 10 Δεκεμβρίου 2009: η ΤτΕ καταργεί τις κυρώσεις και για μη εκπληρωμένο Τ+10

  [Αυτές οι δύο αποφάσεις πάρθηκαν με απλές εντολές της Διεύθυνσης Οργάνωσης της ΤτΕ, χωρίς να υπογράψει ο Διοικητής.]

  4) 25 Ιανουαρίου 2011: spread στις 299 μονάδες

  5) 27 Ιανουαρίου 2011: φημολογία για δάνειο 25 δις από Κίνα, spread στις 373 μονάδες, ιστορικό ρεκόρ από είσοδο στην Ευρωζώνη, η κυβέρνηση διαψεύδει, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ μιλάνε για άγρια κερδοσκοπία

  6) 10 Φεβρουαρίου 2011: Πράξη του Διοικητή της ΤτΕ για τις αποφάσεις περί Τ+10, την Πράξη θα υπέγραφε ο Υποδιοικητής αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ

  7) 14 Μαρτίου 2011: ερώτηση ΤτΕ στην ΕΚΤ για τις προηγούμενες αποφάσεις περί Τ+10

  8 ) 8 Απριλίου 2011: η ΤτΕ παίρνει πίσω τις προηγούμενες αποφάσεις και πάει σε Τ+1

  9) 20 Μαΐου 2011: η ΕΚΤ απαντάει στην ΤτΕ πως η κερδοσκοπία στα ομόλογα δεν φαίνεται να σχετίζεται με το Τ+10, όμως η Ελλάδα βρίσκεται ήδη εκτός αγορών και εντός Μνημονίου

  10) Αύγουστος 2011: το Χρηματιστήριο βυθίζεται, η χώρα ολοταχώς για κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας

  • Δήμος avatar
   Δήμος @ Δήμος 03/08/2011 19:56:14

   Από κεκτημένη ταχύτητα ένα μικρό λάθος. Όλα τα 2011 πλην του τελευταίου, κάντε τα 2010 :)

 4. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 03/08/2011 20:02:16

  Πώς θα γινόταν βιώσιμο το χρέος με δανεισμό τεράστιων ποσών με άθλιους όρους, δραστική συρρίκνωση της οικονομίας με καταστροφικά δημοσιονομικά μέτρα, τη διαφθορά να συνεχίζει να κυριαρχεί στη λειτουργία και τις συναλλαγές του δημόσιου τομέα, επίδειξη μηδαμινής διαπραγματευτικής ικανότητας στις επαφές μας με τους δανειστές μας κι έλλειψη οποιασδήποτε αναπτυξιακής πολιτικής; Γιατί το ξεπούλημα στους ξένους δημόσιας περιουσίας, δηλαδή περιουσίας που ανήκει στην κοινωνία και όχι στο κράτος, σε συνθήκες απελπισίας και χωρίς στρατηγικό σχέδιο δεν είναι αναπτυξιακή πολιτική. Ούτε είναι εξυγιαντικές μεταρρυθμίσεις αυτές που δεν προϋποθέτουν καμιά τιμωρία για όσους έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα ενώ στηρίζονται σε ασκήσεις επί χάρτου κι όχι σε εμπειρικά δεδομένα ή σε γνώση των ιδιατεροτήτων της ελληνικής κοινωνίας και παράλληλα θεωρούν εκ των προτέρων ότι για όλα φταίει η κοινωνία κι όχι οι φορείς που λαμβάνουν τις αποφάσεις. Βέβαια, θα μπορούσε ποτέ το κόμμα που πρωταγωνίστησε στο σχηματισμό του χρέους, από τη στιγμή που δεν έχει δείξει το παραμικρό ίχνος μεταμέλειας για τα εγκλήματά του, να βελτιώσει την οικονομική μας κατάσταση; Το ΠΑΣΟΚ ήταν που αποσυνέδεσε για την ελληνική κοινωνία την έννοια της αμοιβής από εκείνη της προσφοράς και του κόπου με τη δημιουργία του παρασιτικού δημόσιου τομέα από τη δεκαετία του 1980 ενώ φρόντισε στον ιδιωτικό τομέα οι κρατικές ενισχύσεις και η ανάθεση έργων να καταλήγουν στους επιχειρηματίες που του προσφέρουν πολιτική στήριξη. Ο ΓΑΠ απλά ολοκληρώνει το έργο του πατέρα του.

 5. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 03/08/2011 20:17:14

  Αγαπητέ Τηλέμαχε, δεν σχολίασα και στο προηγούμενο, και τώρα δεν μπορώ να σχολιάσω πολύ, διότι δεν μπορώ να μελετήσω όσο θα ήθελα αυτά που γράφεις.

  Ωστόσο, η γνώμη μου να ξεφύγουμε από την αυστηρότητα των δεικτών: Το ελληνικό χρέος κατά τη γνώμη ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΒΙΩΣΙΜΟ. Αρκεί να το καταλάβουμε ότι γίνεται να ζήσουμε με χρέος και να πείσουμε τις αγορές να μας αναχρηματοδοτούν.

  Επίσης, κάτι άλλο: Θυμάμαι καλά ότι το Βέλγιο είχε λόγο χρέους-ΑΕΠ 1,40 για πολλά χρόνια. Μόνον μετά το ευρώ κατάφερε να το μειώσει αισθητά. 1,40 έχει διαφορά, σε σχέση με το 1,32...

 6. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 03/08/2011 20:34:56

  Δεν είναι,μόνο,μυαλοφυγόδικοι αλλά και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ.Μας έχουν οδηγήσει στο ΧΑΟΣ και η πατρίδα ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ....

 7. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 03/08/2011 20:50:04

  Έχω τρία ερωτήματα, για να καταλάβω καλύτερα την εσωτερική λογική της επιχειρηματολογίας περί "βιωσιμότητας" ή μη ενός χρέους μιας επιμέρους χώρας της Ευρωζώνης:
  1. Το Ιταλικό δημόσιο χρέος είναι σταθερό γύρω στο 120 % του ΑΕΠ εδώ και 10 χρονια περίπου. Μπορεί, σύμφωνα με τη λογική του άρθρου να θεωρείται "βιώσιμο";
  2. Το αντίστοιχο Ισπανικό, με τους τυπικούς όρους μέτρησης, είναι 63 % του ΑΕΠ - δηλαδή πολύ χαμηλότερο από το Γερμανικό. Υπάρχει βέβαια η εκκρεμότητα πιθανών επανακεφαλαιοποήσεων των τοπικών στεγαστικών Ταμιευτηρίων (Caixas), με άγνωστη ακόμα τη διαδικασία καί άγνωστο το μηχανισμό δανεισμού, Ευρωπαικό ή εθνικό. Ωστόσο, οι αγορές ομολόγων αντιμετωπίζουν τις 2 εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις Ιταλίας και Ισπανίας με απολύτως όμοιο τρόπο: Τις έχουν φέρει στο όριο του μη εξυπηρετήσιμου επιτοκίου. Τι τρέχει με την αντίληψη των αγορών για τη βιωσιμότητα του ολικού ("δυνητικού") Ισπανικού χρέους - και γιατί η "ευθυγράμμιση" με το τυπικά διπλάσιο Ιταλικό;
  3. Μήπως στην εσωτερική λογική των αγορών ομολόγων "μετρά" επίσης σημαντικά το άθροισμα δημόσιου και ιδιωτικού χρέους μιας επιμέρους χώρας; Ωστόσο, άν ισχύει, αυτή η παράμετρος έχει μείνει μόνον για insiders. Κάτι σχετικό (για τους δικούς του υπολογισμούς) έχει διατυπώσει σε ανύποπτο χρόνο ο Nouriel Roubini, και το αποτέλεσμα ήταν να αποφανθεί ότι η Ευρωζώνη ως ενιαίος νοσμισματικός χώρος είναι μη βιώσιμη, παρεκτός και άν εκτός από νομισματική ένωση αποκτήσει ενιαία φορολογική και οικονομική πολιτική.
  Κάναμε έτσι ένα γύρο και φθάσαμε "από την πίσω πόρτα" στην πρόταση του Ζάν Κλώντ Τρισέ για Υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Ο Θείος 04/08/2011 07:40:27

   Είναι προφανές ότι χωρίς Υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης, το ευρώ δεν έχει βιωσιμότητα. Αν η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα, σε όλη σχεδόν την Ευρωζώνη, κρατήσει για μερικό καιρό ακόμα και αν αυτή η αναταραχή επαναλαμβάνεται κάθε λίγα χρόνια, είναι σαφές ότι η Ευρωζώνη θα διαλυθεί ή το ευρώ θα παραμείνει κοινό νόμισμα για λίγες χώρες του "σκληρού πυρήνα", αν υποτεθεί ότι θα υπάρχει τέτοιος πυρήνας και θα τακεί και αυτός.
   Το θέμα είναι αν επιθυμούν έναν Υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης... Δεν είναι σαφές αυτό.

 8. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 03/08/2011 21:24:30

  Κατατοπιστικό το άρθρο και τα σχόλια για τη λούμπα που μας ρίχνουν.

  Αντιγράφω 2 παραγράφους από άρθρο του θαυμάσιου στις αναλύσεις του, Β.Βιλιάρδου

  ...Ο μεγάλος φόβος μας λοιπόν δεν είναι η δραχμή, αλλά η κακοδιαχείριση, η συνεχιζόμενη σπατάλη του δημοσίου, η διαφθορά, η ατιμωρησία των πολιτικών, η έλλειψη επιχειρηματικού πλαισίου, τα δίδυμα ελλείμματα, τα τεχνητά διογκωμένα δημόσια χρέη από το ΔΝΤ, η εκ μέρους της κυβέρνησης δουλική αντιμετώπιση των «εισβολέων», η απώλεια της εθνικής μας ανεξαρτησίας, κάποια διατεταγμένα ΜΜΕ, ο επιχειρούμενος αφελληνισμός, η λεηλασία της χώρας μας και η «ερήμην» υποταγή της σε οικονομικούς κατακτητές.
  ...
  Εμείς πάντως δεν θα πάψουμε να τονίζουμε ότι «η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να τα καταφέρει»: αφού είναι μία πάμπλουτη, πολλαπλά προικισμένη χώρα (ένα από τα λίγα ανεπτυγμένα κράτη με μεγάλη δημόσια περιουσία), η οποία δυστυχώς εμποδίζεται από μία απίστευτα κακή διαχείριση των οικονομικών της. Εάν καταφέρουμε τελικά να υπερνικήσουμε την απαισιοδοξία, να διώξουμε τους εισβολείς και να δράσουμε μόνοι μας, χωρίς να περιμένουμε λύσεις από τους «από μηχανής Θεούς» της Ευρωζώνης, οι οποίοι κάθε άλλο παρά το δικό μας μέλλον σκέφτονται, τότε θα μπορέσουμε να επιτύχουμε θαύματα.

  h__p://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2394.aspx

 9. Orestios avatar
  Orestios 03/08/2011 21:44:25

  Αύριο θα ανοίξουν τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη???????

 10. ό παγωτατζής avatar
  ό παγωτατζής 03/08/2011 23:58:31

  ..ή οποία πρόταση είναι τόσο ουτοπική πού γίνεται.... καιροσκοπική !
  Ουτε μία στο εκατομμύριο Θείο!!
  Ούτε μία στο εκατομμύριο...γράψτο να το θυμάσαι!
  Το μαγαζάκι ,θα κάνει απογραφή,εκποίηση και οι μικρομέτοχοι θα πουλήσουν στον μεγαλομέτοχο(ή αντίστροφα -το ίδιο κάνει).
  Και ο καθείς θα τραβήξει τον δρόμο του.
  Τέλος. ....Η αγέλη καπούτ.
  Οι μοναχοί οι λύκοι έχουν χοντρο το σβέρκο.....

 11. Nikolas avatar
  Nikolas 04/08/2011 11:35:38

  Όσο κι αν τους αναθεματίζουμε αυτοί κάνουν τη δουλειά τους, εμείς τι περιμένουμε; να βρεθούμε στη φυλακή από τα χρέη μας που όλο αυξάνουν;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.