#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/08/2011 05:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πώς εξελίχθηκε η Πολιτική του Αντώνη Σαμαρά για το Χρέος


Με όλα όσα έχουμε αναφέρει στα προηγούμενα σημειώματά μας:


-- για το πρόβλημα του χρέους από τις διαφορετικές οπτικές του δανειστή και του δανειολήπτη,


-- για το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους,


-- και για το πώς και γιατί το Ελληνικό Χρέος έγινε ΜΗ βιώσιμο (με συμβατικά κριτήρια) από το Μνημόνιο και, εν πολλοίς, εξ αιτίας του.


Μπορούμε τώρα να αξιολογήσουμε την στρατηγική του Αντώνη Σαμαρά:


Πριν απ’ όλα, ο Σαμαράς από την πρώτη στιγμή αντιλήφθηκε και το μέγεθος του προβλήματος και τους κινδύνους για την υπόσταση της χώρας, γι’ αυτό και πολιτεύθηκε, όχι ως «παραδοσιακή Αντιπολίτευση» που ποντάρει στη «φθορά της Κυβέρνησης», αλλά ως εάν από τον ίδιο εξαρτιόταν η επιβίωση της χώρας.


Στην πρώτη φάση (Δεκέμβριο 2009-Μάϊος του 2010), όταν το ελληνικό χρέος ακόμα ήταν μέσα στα όρια της βιωσιμότητας (1,15) ο Σαμαράς πρότεινε μέτρα που θα μείωναν το πρωτογενές έλλειμμα στο μηδέν και θα τόνωναν την οικονομία, για να αντέξει τη μείωση των ελλειμμάτων. Προσέφερε μάλιστα γενναιόδωρη «συναίνεση», ώστε να ληφθούν έγκαιρα τέτοια μέτρα...


Επειδή όλο αυτό το διάστημα η Κυβέρνηση του ΓΑΠ έκανε τα αντίθετα και δεν πήρε εγκαίρως μέτρα, οδηγήθηκε η Ελλάδα στο Μνημόνιο.


Και τότε ο Σαμαράς το καταψήφισε, διότι επέβαλε στη χώρα ασφυξία ύφεσης, ενώ εκτίνασσε το χρέος σε επίπεδα μη βιώσιμα.


Έβαζε τη χώρα «σε φαύλο κύκλο ύφεσης και υπερχρέωσης», όπως είπε τότε…


Λίγο αργότερα, (στο Ζάππειο-Ι, τον Ιούλιο του 2010) πρότεινε:


-- μέτρα που τόνωναν την Οικονομία (για να βγει από την ύφεση)


-- μηδενικού δημοσιονομικού κόστους (για να μην επιδεινωθούν τα ελλείμματα)


-- και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας (για να ελεγχθεί η εκτίναξη του χρέους και να ξαναγίνει βιώσιμο).


Τώρα πια δεν ήταν «συναινετικός» στο λάθος (του Μνημονίου), αλλά παρέμενε θετικός (με προτάσεις διεξόδου από την κρίση).


Στο κέντρο της πολιτικής του, το γεγονός ότι το Χρέος της χώρας γινόταν σταδιακά μη βιώσιμο. Και για να το αντιμετωπίσει αυτό, πρότεινε καταπολέμηση των ελλειμμάτων, με προοπτική πλέον, όχι απλώς μηδενικά πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά ταχύτατη κάλυψη και των τόκων, ώστε να σταματήσει και να αντιστραφεί η απόλυτη αύξηση του χρέους. Πρότεινε μηδενικά δημοσιονομικά ελλείμματα!


Ακριβώς, επειδή έβλεπε ότι αλλιώς το χρέος γινόταν μη βιώσιμο. Άρα θα άρχιζε συζήτηση αναδιάρθρωσης, που θα πέρναγε μέσα από «χρεοκοπία».


Ταυτόχρονα πρότεινε αξιοποίηση της περιουσίας για να προκύψει σύντομα μείωση του χρέους.


Και τέλος πρότεινε επιτάχυνση της Ανάκαμψης για να μπορέσουν να γίνουν όλα αυτά μιαν ώρα αρχύτερα.


Οι προτάσεις Σαμαρά αρχικά αγνοήθηκαν από την Κυβέρνηση. Ύστερα χλευάστηκαν. Όμως, ένα χρόνο αργότερα η Κυβέρνηση προσπαθεί αποσπασματικά και όπως-όπως να τις εφαρμόσει, χωρίς ακριβώς να καταλαβαίνει πώς...


Να σημειωθεί ότι κόμμα της Αντιπολίτευσης στην Ελλάδα σπάνια προτείνει αναλυτικά εναλλακτικές προτάσεις σε μια πολιτική που διαφωνεί.


Γιατί κάτι τέτοιο έχει ρίσκο...


Ακόμα σπανιότερα Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης παίρνει το κόστος να ψηφίζει σωστά επί μέρους στοιχεία μιας Κυβερνητικής πολιτικής με την οποία συνολικά διαφωνεί.


Ο Σαμαράς πήρε και το κόστος και το ρίσκο.


Και του βγήκε:


Δέκα μήνες αργότερα, η «Τρόϊκα» πρότεινε και η κυβέρνηση αποδέχθηκε πολλά από τα μέτρα τόνωσης της ζήτησης που είχει προτείνει ένα χρόνο πριν ο Σαμαράς, καθώς και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για άμεση μείωση του χρέους.


Μόνο που όλα αυτά, πια, δεν έφταναν. Άσε που και η κυβέρνηση δεν ήξερε πώς να τα κάνει (ούτε τα πολύ-πίστευε)...


Μετά τον Απρίλιο του 2011, όταν φάνηκε πια ότι το Μνημόνιο δεν λειτουργεί, ότι η ύφεση «απορροφά» όλα τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος, ότι το έλλειμμα, αντί να μειώνεται πλέον αυξάνεται - παρά τις οδυνηρές θυσίες - και το Χρέος εκτοξεύεται σε πρωτοφανή επίπεδα, ο Σαμαράς πρότεινε νέο συνολικό πακέτο πολιτικής: το «Ζάππειο-ΙΙ».


Τώρα πια εισηγήθηκε, όχι απλώς μέτρα που θα διευκολύνουν την Ανάκαμψη, αλλά ένα συνολικό «δημιουργικό σοκ» για «Επανεκκίνηση» της Οικονομίας.


Γιατί η Ανάκαμψη δεν μπορούσε πια να έλθει ούτε εύκολα, ούτε αυτόματα


Η ύφεση που είχε μεσολαβήσει ήταν τόσο μεγάλη, που δεν αρκούσαν μέτρα τόνωσης της ζήτησης. Χρειάζονταν ένα συνολικό πακέτο Επανεκκίνησης, και από την πλευρά της Προσφοράς και από την πλευρά της Ζήτησης και από την πλευρά της Ρευστότητας. Καθώς και συνολική στρατηγική για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας.


Αυτή τη φορά η «πρόταση Σαμαρά» είχε τεράστια απήχηση. Προκάλεσε, βέβαια, αντιδράσεις, κυρίως η ταυτόχρονη μείωση των φορολογικών συντελεστών…


Αλλά όταν, μετά από λίγο άρχισε να γίνεται γνωστό πως η αύξηση όλων των φορολογικών συντελεστών προκάλεσε μείωση φορολογικών εσόδων, οι αντιδράσεις άρχισαν να αμβλύνονται.


Όσο περνάει ο καιρό και συνειδητοποιείται ο βαθμός παράλυσης της Ελληνικής Οικονομίας που έχει προκληθεί λόγω Μνημονίου, τόσο αναδεικνύεται η προτεραιότητα να αλλάξει η πολιτική του Μνημονίου, να υπάρξει Επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας, να υπάρξει Επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου (και του Μεσοπρόθεσμου πλέον), ώστε η χώρα να μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση δανεισμού.


Όλες οι προσπάθειες για βελτίωση των όρων αποπληρωμής του χρέους, που έγιναν – και παλαιότερα και πρόσφατα – δεν λύνουν αυτό το πρόβλημα. Άρα δεν λύνουν κανένα πρόβλημα…


Καλύτεροι όροι αποπληρωμής, όταν προσφέρονται για να συνεχιστεί η ίδια Πολιτική υφεσιακής ασφυξίας είναι «δώρο-άδωρο».


Θα μπορούσε η βελτίωση των όρων αποπληρωμής να βοηθήσει πραγματικά, αν συνοδευόταν από αλλαγή της Οικονομικής πολιτικής.


Αλλά με συνέχιση της ίδιας πολιτικής, ελάχιστα ενδιαφέρει πια αν μας χρεώνουν μικρότερα επιτόκια...


Το πρόβλημα με την Ελληνική Οικονομία δεν είναι να ξεπληρώνει λιγότερα κάθε χρονιά, για περισσότερα χρόνια. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί να ξεπληρώνει τίποτε και βουλιάζει συνεχώς σε βαθύτερο χρέος.


Τώρα εξάντλησαν πια τα μέτρα βελτίωσης των όρων δανεισμού.


Κι επειδή η Ελληνική Οικονομία δεν αντιδρά στη «θεραπεία», είναι υποχρεωμένοι να αρχίσουν να συζητούν αλλαγή και της Πολιτικής που επέβαλαν στην Ελλάδα.


Χωρίς αυτό η Ελλάδα δεν σώζεται. Αλλά και η Ευρώπη, πλέον, δεν γλιτώνει...


Τώρα η πολιτική της Επαναδιαπραγμάτευσης έρχεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο προσκήνιο...


Τηλέμαχος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Diogenis avatar
  Diogenis 04/08/2011 06:27:11

  Anaptyxi me xreos 140-160 % tou AEP den ginetai giati i afaimaxi tis oikonomias apo protogenei pleonasmata gia tokoxreolysia einai terastia. Kai xoris anaptyxi to xreos den einai viosimo kai tha kineitai ekriktika. Gia na vgei i xora apo ton favlo kyklo xreiazetai perikopi xreous kata 50-60% (opos to exoun proexoflisei oi agores propollou). Kai vevaia afto tha xaraktiristei episima xreokopia, alla etsi ki'allios xreokopimeni einai i xora afou fytozoei stin entatiki tis troikas. Ta ypoloipa einai aplos logia gia na kerdizoun xrono oi politikoi kai na kathysteroun tin (anapofefkti) ora tis katharsis. An kapoia kyvernisi kataferei na diekdikisei stirixi tis ellinikis oikonomias (diladi ton trapezon) apo tous "etairous" me taftoxroni drastiki perikopi tou xreous isos na epizisei. Oi ypoloipoi etsi ki allios tha exafanisthoun... Oso gia ta esoda ton perifimon apokratikopoiiseon, kalitera na pane gia ti stirixi ton trapezon kai tis oikonomias para gia tin apopliromi tou xreous.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Diogenis 04/08/2011 09:32:37

   Πώς είσαι τόσο βέβαιος ότι με χρέος 140-160% του ΑΕΠ "ανάπτυξη δεν γίνεται"; Το λέει κανένα εγχειρίδιο οικονομικών ή κανένας διεθνής νόμος;

   Άλλες χώρες επιβίωσαν με πολύ περισσότερο.

   Άσε που δεν είναι τόσο, διότι τόσο φαίνεται εκεί που το φούσκωσε ο Παπακωνσταντίνου.

   Αν θέλουμε να ξαναβγούμε στις αγορές (ο ΓΑΠ δεν θέλει), τότε θα το κάνουμε να φαίνεται πιο διαχειρίσιμο.

   Μην ψαρώνετε από τις κραυγές των Μέσων και, κυρίως, μην ψαρώνετε από το γλυκό πειρασμό να μας χαρίσουν ένα μέρος του χρέους. Ας σταματήσουμε να σκεφτόμαστε με αυτόν τον ολέθριο τρόπο.

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ Diogenis 04/08/2011 09:54:04

   Συγγνώμη, αλλά εσύ βαριέσαι να αλλάξεις τη γλώσσα στο πληκτρολόγιό σου και ζητάς να σωθεί η χώρα;

   • tpe avatar
    tpe @ Κάποιος 04/08/2011 21:41:49

    +1000

 2. ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΣ 04/08/2011 07:23:04

  ολα καλα. αλλα το ταμειο των αποκρατικοποιησεων γιατι το ψηφισαν; γιατι; δεν ξερουν οτι μεσω αυτου ξεπουλιουνται τα παντα

  • Prometheus avatar
   Prometheus @ ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΣ 04/08/2011 10:44:40

   εδώ θέλουμε όλοι ξεκάθαρη απάντηση ... και έστειλαν και δικό τους άνθρωπο, δηλαδή αποδέχεσαι την ''αναγκαιότητα''? ή μήπως άλλα λέμε, άλλα κάνουμε ωσάν παραδοσιακές πολιτικές καρικατούρες ??

   για γίνετε λίγο πιο ξεκάθαροι με την ''Αξιοποίηση την Δημόσιας περιουσίας''

   δεν χωράνε πλέον ούτε αμφιβολίες ούτε υπεκφυγές ... γιατί ο επόμενος θα πληρώσει τα σπασμένα επί 2 ...

   ... διαβάζω παρακάτω - ''Του στοίχισε δημοσκοπικά ποσοστά ... ''
   πάμε καλά ??? έχει χαθεί παντελώς η ουσία ? λύσεις υπάρχουν και οικονομικές και πολιτικές ... θέληση, στόχος και αντίληψη περί Εθνικής Ευημερίας και Κυριαρχίας δεν υπάρχει ...

   Back to Basics ...

   • madprof avatar
    madprof @ Prometheus 04/08/2011 18:39:05

    "Μόνο που όλα αυτά, πια, δεν έφταναν. Άσε που και η κυβέρνηση δεν ήξερε πώς να τα κάνει (ούτε τα πολύ-πίστευε)…"
    Και μόνο αυτή η φράση δείχνει την συμπαιγνία νδ-πασοκ.
    Η όποια κοινωνία πολιτών υπάρχει στο ΧουντοΦασιστοΦρουδοΔικαιοΧριστιανοΔημοκρατικοΤατιανοΤσιτσιολινο2ΚώσταινοΑντωνοΝτοροΚαρατζαφυρεροΓιωργοΠροτεκτοράτο βιώνει
    Εργασιακό – κοινωνικό – οικονομικό – πολιτικό Μεσαίωνα.
    Κάθαρση Απαιτείται!

  • Δημήτριος Κοκκαλάκης avatar
   Δημήτριος Κοκκαλάκης @ ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΣ 04/08/2011 12:03:08

   ++++++++++++++++

 3. Στάθης Σαραφόπουλος avatar
  Στάθης Σαραφόπουλος 04/08/2011 08:06:52

  Σταδιακή δικαίωση των "Θέσεων και Προτάσεων Σαμαρά" από τα Διεθνή ΜΜΕ

  Νέο δημοσίευμα, αυτή τη φορά των New York Times, έρχεται να διευρύνει το μέτωπο αποδοχής των θέσεων του Αντώνη Σαμαρά εκ μέρους των διεθνών ΜΜΕ, για ανάγκη αλλαγής του οικονομικού μείγματος που εφαρμόζεται.
  Είχε προηγηθεί αντίστοιχο δημοσίευμα προχθές της Wall Street Journal, ενώ το τελευταίο δεκαπενθήμερο υπήρξαν άρθρα στην ίδια γραμμή στη βρετανική Guardian και τους γερμανικούς Financial Times.
  Αποτέλεσμα αυτής της αποδοχής των θέσεων Σαμαρά από τα διεθνή ΜΜΕ είναι η αυξανόμενη εμπέδωση στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο ότι ο Σαμαράς ορθώς ανέλαβε το ρίσκο πέρυσι καταψηφίζοντας το Μνημόνιο.
  Πιο σημαντικό όμως για την πατρίδα μας είναι η...
  ενίσχυση της εκτίμησης διεθνώς ότι η πολιτική της Τρόικας και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει, ότι πρέπει να υπάρξει ριζική αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, που αποτελεί τη κεντρική θέση του Αντώνη Σαμαρά και της Νέας Δημοκρατίας.
  http://emprosdrama.blogspot.com/2011/07/blog-post_8023.html

 4. letta avatar
  letta 04/08/2011 08:37:58

  Επιτέλους ας μπεί μποροστά ο Σαμαράς δυνατά στον κόσμο να τον πείσει ότι αυτή η πολιτική τον οδηγεί στην εξαθλίωση, να φέρει τον προδότη τον Πρωθυπουργό να τον ξευτιλίσει στην Βουλή και να αναλάβει αυτός μπροστάρης ώστε να περισώσει ότι μπορεί. Τώρα τάχα μου έχουμε τον χοντρό τον συνταγματολόγο να φτιάξει την οικονομία. Όλοι θα μάθουν στου κασίδη το κεφάλι. Δεν πρέπει ο Σαμαράς να τους αφήσει άλλο. Τον παρακαλούμε δεν αντέχουμε άλλο αυτόν τον Νέρωνα. Έκαψε την Ελλάδα ολόκληρη. Πρέπει να ξεσηκώσει τον κόσμο να δίώξουμε μια ώρα νωρίτερα αυτόν τον αρχιαπατεώνα. PLEASE!!!

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 04/08/2011 08:56:21

  Για την Ελληνική περίπτωση, δεν νομίζω ότι ο βασικός σκοπός του όλου Ευρωπαικού προγράμματος (αρχικού, παρόντος και επόμενου) ήταν η αντιμετώπιση της "βιωσιμότητας" τους χρέους. Ούτε κάν αμιγώς δημοσιονομικός είναι ο στόχος, παρ' όλο που αυτό δεν λέγεται για λόγους πολιτικούς.
  Είναι κυρίως και κατά πρώτο λόγο πρόγραμμα "αποσυμπίεσης" ("εσωτερικής υποτίμησης", κατ' άλλη ορολογία), και αλλαγής του κοινωνικά ισχυρού οικονομικού προτύπου : Από εσωστρεφές, με κυριαρχία της εσωτερικής αγοράς (ισχυρή κατανάλωση, "φούσκες", μετατόπιση από οικονομία ισχυρού πρωτογενούς τομέα σε απολύτως τριτογενοποιημένη μεσα σε 30 χρόνια), σε περισσότερο εξωστρεφές, με "αναγκαστική" στροφή του ιδιωτικού τομέα σε εξαγωγικές δράσεις.
  Φυσικά τέτοια προγράμματα χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν. Της Πορτογαλίας, οι στόχοι είναι παρόμοιοι, της Ιρλανδίας μόνον για ότι αφορά τις βλαβερές συνέπειες της υπερεπένδυσης (φούσκα) σε ακίνητα.
  Αλλά η όλη διαδικασία μπλέκει με την συμπερίληψη στην Ευρωπαική κρίση της Ισπανίας και Ιταλίας. Πρόκειται για χώρες εντελώς άλλης τάξης μεγέθους και με πολύ διαφορετικό μείγμα προβλημάτων.
  Φθάνουμε έτσι στη δομική ασυμμετρία της Ευρωζώνης: Είναι στην πράξη απο καιρό μία ένωση μεταφοράς πόρων, Transferunion, αλλά "ντρεπόμαστε να το παραδεχτούμε" και να το θεσμοποιήσουμε, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει οικονομική καθοδήγηση και οι tranfers να γίνονται με αναρχικό τρόπο - βλέπε καταναλωτικές φούσκες όλων των "PIIGS", και όχι μόνον στον τομέα των ακινήτων.
  Φυσικά ούτε λόγος να γίνεται ότι η Ιταλία και η Ισπανία πάσχουν, διότι δήθεν "μολύνονται" από την Ελληνική περίπτωση: Οι τράπεζες της Ιταλίας και της Ισπανίας δεν έχουν σχεδόν καθόλου Ελληνικά ομόλογα. Το επιχείρημα περί δήθεν "μόλυνσης από την Ελλάδα" είναι στρουθοκαμηλισμός των πολιτικών δυνάμεων που επικρατούν ακόμη στην Ευρώπη. Στρουθοκαμηλισμός, επειδή δεν θέλουν να ομολογήσουν το συστημικό πρόβλημα της Ευρωζώνης και να το αντιμετωπίσουν ρεαλιστικά.

 6. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 04/08/2011 08:59:56

  Ο τίτλος είναι ΑΠΟΛΥΤΑ εύστοχος.''Η πολιτική του Αντ.Σαμαρά''.Πράγματι.Η πολιτική του συμπεριφορά ΠΛΑΙΣΙΩΝΕΤΑΙ από αφόρητη κομματική μοναξιά...Και όπως αναφέρει η ανάλυση του αρχικού κειμένου,''πήρε και το κόστος και το ρίσκο''.Είναι κρίμα η παράταξη,ΣΥΣΣΩΜΑ και ΔΥΝΑΜΙΚΑ,να μην ακολουθεί τη πολιτική του προέδρου του κόμματος.Βουλευτές και μεγαλοστελέχη,σε καθεστώς ''μακάριας ραστώνης'', συνεχίζουν τον ''ΥΠΝΟ του δικαίου''......

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ Komis Montechristo 04/08/2011 14:48:46

   Δεν είναι "ύπνος του δικαίου". Ανικανότητα, αμηχανία και ατολμία είναι. Οι περισσότεροι είναι ανίκανοι για όλα, πλην της προσωποκεντρικής ψηφοθηρίας.

 7. anagnostopoulos panagiotis avatar
  anagnostopoulos panagiotis 04/08/2011 09:04:13

  Από το http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2394.aspx
  Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να τα καταφέρει»: αφού είναι μία πάμπλουτη, πολλαπλά προικισμένη χώρα (ένα από τα λίγα ανεπτυγμένα κράτη με μεγάλη δημόσια περιουσία), η οποία δυστυχώς εμποδίζεται από μία απίστευτα κακή διαχείριση των οικονομικών της. Εάν καταφέρουμε τελικά να υπερνικήσουμε την απαισιοδοξία, να διώξουμε τους εισβολείς και να δράσουμε μόνοι μας, χωρίς να περιμένουμε λύσεις από τους «από μηχανής Θεούς» της Ευρωζώνης, οι οποίοι κάθε άλλο παρά το δικό μας μέλλον σκέφτονται, τότε θα μπορέσουμε να επιτύχουμε θαύματα.

 8. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 04/08/2011 09:39:32

  Νομίζω ότι είναι από τα μεγαλύτερα (αν όχι το μεγαλύτερο) πολιτικά λάθη του Σαμαρά αυτή την περίοδο της αρχηγίας του, το ότι πολιτεύθηκε ωσάν να εξαρτιόταν από αυτόν η σωτηρία της χώρας.

  Του στοίχισε δημοσκοπικά ποσοστά σε μια λαίλαπα πασοκικής επιδρομής κατά του λαϊκού και εθνικού εισοδήματος.

  Τον έριξε στην παγίδα της συναίνεσης - έστω και της εικονικής συναίνεσης - από την οποία πολύ δύσκολα και με πολύ κόπο ξέφυγε. Και δεν ξέφυγε εντελώς ακόμη.

  Έδωσε άφθονα επιχειρήματα στους εχθρούς του να τον συκοφαντήσουν.

  Στέρησε την ελπίδα από τον κόσμο, που μάταια ψάχνει κάπου να στηριχθεί και δεν το βρίσκει. Μόνον όσοι καθόμαστε από μόνοι μας να το ψάξουμε λίγο παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ελπίδα με το Σαμαρά. Οι υπόλοιποι δεν το βλέπουν και δεν θα το δουν εύκολα.

  Δημιούργησε διχασμό στην πολιτική ενέργεια που δαπάνησε όλον αυτόν τον καιρό. Αντί να ψάχνει να βρει πώς και πού θα χτυπήσει το ΠΑΣΟΚ για να φύγει μια ώρα αρχύτερα από την εξουσία (ο μόνος τρόπος για να βοηθήσει, τελικά, αποτελεσματικά τη χώρα), έψαχνε να βρει σε ποια μέτρα μπορεί να συμφωνήσει και πώς δεν θα του πουν "είσαι κακό παιδί" οι δήθεν ισχυροί της Ευρώπης και της Αμερικής.

  Έδωσε έδαφος για κριτική σε μέτρα δυσνόητα από τον πολύ κόσμο, η οποία κριτική δεν είχε μεν έρεισμα, αλλά του έδωσε ένα είδος κυβερνητικής φθοράς χωρίς να έχει εξουσία.

  Τον έβαλε όλη την ώρα να απολογείται απέναντι στους δημίους της χώρας.

  Γενικά, η πολιτική αυτή επιλογή μπορεί να μας οδηγεί να αυξάνουμε την εκτίμησή μας για το ήθος του, δεν αυξάνουμε όμως την εκτίμησή μας για το κατά πόσο μπορεί να τα βγάλει πέρα με τους εχθρούς της χώρας.

  Πρέπει να τα καταφέρει καλύτερα στον τομέα αυτόν.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Επώνυμος 04/08/2011 10:21:51

   H NΔ δεν ειναι αυτο που νομιζεις.Πολλα απο τα μετρα του μνημονιου - και ειδικα οι ιδιωτικοποιησεις και τα ανοιγματα επαγγελματων - ησαν στο προγραμμα της ΝΔ και εχουν εμπεδωθει ως απαραιτητα απο τον κοσμο της ΝΔ.
   Μια αντιπολιτευση που θα εβαλε εναντιον παγιων θεσεων του κομματος θα προκαλουσε μεγαλυτερο αποπροσανατολισμο και θα διευκολυνε την προπαγανδα του ΠΑΣΟΚ περι λαικισμου.
   Χαρακτηριστικα ειναι οσα εγιναν με τους ταξιτζηδες : μολις αρχισαν να φωναζουν οι επαγγελματιες του τουρισμου η ΝΔ πηρε θεση κατα των απεργιων τους.Η ΝΔ δεν μπορει να γινει αριστεριστικο κομμα γιατι θα διαλυσει.

   • Κώστας avatar
    Κώστας @ ψυχραιμια 04/08/2011 16:35:53

    Μισή αλήθεια, το καλύτερο ψέμμα.
    "μολις αρχισαν να φωναζουν οι επαγγελματιες του τουρισμου η ΝΔ πηρε θεση κατα των απεργιων τους".
    Ποτέ δεν έγινε αυτό. Εξαρχής η ΝΔ κατήγγειλε τον αναξιόπιστο Ραγκούση, θεώρησε τα αιτήματα των ταξιτζήδων( πληθυσμιακά κριτήρια) δίκαια και από την πρώτη μέρα τους κάλεσε να μην προξενήσουν παράπλευρες ζημιές. Καθόλου δεν άλλαξε στάση λόγω των επαγγελματιών του τουρισμού. Δικά σου είναι αυτά, μόνο εσύ τα βλέπεις.
    Την θέση της ΝΔ στην ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ την γνωρίζεις, μπορείς να μας την πεις;

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ Κώστας 04/08/2011 18:17:57

     Φυσικα.Ειναι αρνητικη γιατι ο ΟΠΑΠ βγαζει πολλα λεφτα.
     Επι των ταξιτζηδων η αρχικη θεση ηταν οχι σε αποκλεισμους αεροδρομιων και λιμανιων και μετα οχι γενικα στις κινητοποιησεις.Δεν ηταν ιδια οταν αρχισε να πληττεται ο τουρισμος.

 9. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 04/08/2011 10:18:54

  Φτάνει πια με αυτή την προκλητική απαίτησή σας να σας ζουν "οι πλούσιοι" και όσοι πρόκοψαν και έβγαλαν πέντε δραχμές περισσότερες στη ζωή τους!

  Από πού κι ως πού έχετε αυτή την απαίτηση;;;

  Αν πάλι θεωρείτε ότι όσοι πλουτίζουν, πλουτίζουν εις βάρος των άλλων, τότε α) έχετε σοβαρό πρόβλημα γενικής συμπλεγματικότητας και β) αυτό που πρέπει να ζητάτε είναι η σωστή τήρηση σωστών νόμων και όχι να ζείτε εις βάρος όσων προκόβουν.

  • Ignoramus avatar
   Ignoramus @ Επώνυμος 04/08/2011 14:25:02

   Με τα κτηματα και τα ακινητα της εκλησσίας τι θα γίνει; Δεν θα δώσουν κατι και οι παπάδες; Μια ζωή μονοι τους θα τωνε τον αγλέουρα;

   • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
    ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ Ignoramus 04/08/2011 14:53:34

    έχεις φάει κόλλημα με την εκκλησία, δεν είναι εκεί το πρόβλημα.

   • dino avatar
    dino @ Ignoramus 04/08/2011 15:58:55

    Η εκκλησια μπορει να φοροδιαφευγει και να χει περιουσια δισεκατομμυριων αλλα προσφερει και ενα πιατο φαι σε μερικες φτωχες οικογενειες.

   • TopGunZ avatar
    TopGunZ @ Ignoramus 05/08/2011 10:29:34

    Πρώτον, εγώ θα έλεγα να δώσουμε και τα υπόλοιπα ακίνητα του δημοσίου στην Εκκλησία μπας και τα σώσουμε.

    Δεύτερον, αυτό το τρώνε τον αγλέωρα οι παπάδες ποτέ δεν το κατάλαβα. Σε τι? Στις γυναίκες ή στα μπουζούκια? Οι πιο μεγαλόσχημοι πέντε χρυσοποίκιλτες φορεσιές για την λειτουργία και ξαφνικά όλοι οι παπάδες είναι μπον βιβέρς??? Ρε λαμόγιο νεοέλληνα, εσύ πας και σκας 100 ευρώ για ένα μπλουζάκι από το Μπαγκλαντές επειδή έχει μια φίρμα και καλά στο βυζί και το ζόρι είναι η στολή εργασίας του παπά? Πας καλά?

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Ignoramus 05/08/2011 21:28:18

    Προς Ignoramus:

    Ότι δώρισε η εκκλησία (το 95% της περιουσίας της δηλαδή, ύστερα από παρακάλια του κράτους, σε αντάλλαγμα της οποίας δωρεάς μισθοδοτούνται οι παπάδες) το φάγανε οι πολιτικοί. Θες να φάνε και το υπόλοιπο 5%; Να βάλουμε καναν Σηφουνάκη να το διαχειριστεί!

    Προς TopGunZ:

    Καλά τα λες αδερφέ. Επίτρεψέ μου να προσθέσω ότι τα άμφιά τους οι παπάδες και τις αρχιερατικές στολές τους οι δεσποτάδες, τα έχουν για μια ζωή! Πολλές φορές δε, τις αφήνουν, όταν πεθαίνουν, σε άλλους παπάδες. Όσο για το κόστος: μιας βραδιάς λουλούδια που πετάνε οι προοδευτικοί στα μπουζούκια είναι - και πολύ λέω. Αλλά αυτά δεν τα βλέπουν όσοι όψιμα αφομοίωσαν το νεοταξικό δηλητήριο κατά των παπάδων (με τις ευλογίες του Σόρος).

  • spiros avatar
   spiros @ Επώνυμος 04/08/2011 15:45:13

   ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ

 10. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 04/08/2011 10:21:04

  Έριξα μια ματιά στις 10 στρατηγικές χειραγώγησης που αναφέρει ο Chomsky στο ΄΄Κατασκευάζοντας τη συναίνεση΄΄..εκπληκτικές οι ομοιότητες με την πολιτική που εφάρμοσε κι εφαρμόζει ο Γαπ και η ευρύτερη ομάδα του..

 11. webteam-www.efsimopoulos.gr avatar
  webteam-www.efsimopoulos.gr 04/08/2011 10:28:58

  Η ΝΔ αποδεικνύεται ότι δεν είναι μετά Χριστόν προφήτης.
  Επί 1,5 χρόνο καταθέτει προτάσεις για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους. Προτάσεις τις οποίες η κυβέρνηση μοιάζει να αποδέχεται, τώρα, σταδιακά και αποσπασματικά.

  Φυσικά κάποιος μπορεί να ισχυριστεί πως ακόμη και στην περίπτωση που ξεκινήσει άμεσα η εφαρμογή αυτών των προτάσεων, η ελληνική οικονομία θα χρειαστεί πάρα πολύ χρόνο να τις απορροφήσει και να τις δει να αποδίδουν.
  Η απάντηση σε αυτό το επιχείρημα είναι πως στην περίπτωση που είχαν ληφθεί οι σωστές αποφάσεις στο σωστό χρόνο, τα μέτρα θα είχαν ήδη αποδώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

  Επιπλέον ας μην ξεχνούμε ότι η ΝΔ είχε το θάρρος να στηρίξει αρκετά κυβερνητικά νομοσχέδια τα οποία περιλάμβαναν διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες είχε ανάγκη η κοινωνία.

  Άλλωστε η σταδιακή δικαίωση των προτάσεων Σαμαρά από τα διεθνή ΜΜΕ (με τελευταίο παράδειγμα τους New York Times) αποτελεί την καλύτερη επιβεβαίωση ότι πρέπει να αλλάξει το μίγμα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση και να δοθεί περισσότερη βαρύτητα στο κομμάτι της ανάπτυξης.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ webteam-www.efsimopoulos.gr 05/08/2011 10:33:14

   Λιτά κι απέριττα, ολόσωστα. Δυστυχώς ο έμφυτος ταλιμπανισμός μας, αλλά και ο δίκαιος θυμός μας δεν μας αφήνει πολλές φορές να συνειδητοποιήσουμε πόσο ώριμα και υπεύθυνα έχει ασκήσει αντιπολίτευση ο Σαμαράς. Η έλλειψη υποστήριξης από την αμήχανη βουλευτική ομάδα του -10% και του "για όλα φταίει ο Καραμανλής" δεν πρέπει να επισκιάζει τη συνολικά ασκηθείσα πολιτική, για να μην ξεχάσω και το σημαντικότερο, το ότι λαική εξέγερση να ξεσηκώσει αύριο ο Σαμαράς, τα ΜΜΕ θα το παρουσιάσουν σαν βόλτα για τσίπουρα.

 12. Enzo avatar
  Enzo 04/08/2011 10:34:24

  ετσι και φυγουν αυτοι την αλλη μερα θα ειναι ολα διαφορετικα.
  θα ειναι σαν να λυνονται μαγια.
  η μονη λυση ειναι εκλογες.

 13. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 04/08/2011 11:10:49

  Η ΝΔ όμως είναι κόμμα εθνικό και μπορούσε και έπρεπε να καταγγείλει το σχέδιο εναντίον της χώρας με στόχο τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών της.

  Δεν με ενδιαφέρει τι είναι ή τι νομίζεις εσύ ότι είναι η ΝΔ. Με ενδιαφέρει να γίνει η ΝΔ αυτό που χρειάζεται σήμερα η χώρα. Εθνική ηγεσία (μέρα που είναι σήμερα...) για να φύγει η χολέρα από τον τόπο μας.

 14. the beggar avatar
  the beggar 04/08/2011 11:27:12

  Τι ΠΑΣΟΚ, τι ΝΔ. Το ίδιο και το αυτό. Ένα δίκτυο δοσίλογων και προδοτών.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ the beggar 05/08/2011 10:33:29

   Για αυτό κατάντησες ζητιάνος.

 15. Τηλέμαχος avatar
  Τηλέμαχος 04/08/2011 12:10:46

  Με συγχωρείτε που δεν απαντώ στον καθένα ξεχωριστά. Αλλά εδώ θα δείτε τις συνολικές μου παρατηρήσεις στις επισημάνσεις σας:

  Ασφαλώς δεν υπάρχει κανένας "σιδηρούς κανόνας" που επιβάλλει μονοσήμαντα: ότι "τόσο" Χρέος (προς ΑΕΠ) μπορεί να είναι "βιώσιμο" (δηλαδή να μειώνεται στο εξής υπό κάποιες ρεαλιστικές προϋποθέσεις), ενώ από κεί και πάνω είναι ΜΗ βιώσιμο, δηλαδή, αν σου ξεφύγει, θα γίνει αυτοτροφοδοτούμενο και κάποια στιγμή θα χρεοκοπήσεις.

  Όλο το μοντέλο που προσπάθησα να "κτίσω" στην τρίτη ανάρτηση, ουσιαστικά δείχνει τα "συμβατικά κριτήρια" με τα οποία οι αγορές υπό κάποιες γενικές ρεαλιστικές προϋποθέσεις κρίνουν αν μια οικονομία έχει "βιώσιμο" ή ΜΗ βιώσιμο χρέος.
  Ασφαλώς, οι αγορές δεν έχουν πάντα δίκιο! Αν είχαν, δεν θα ανεβοκατέβαιναν οι χρηματιστηριακές τιμές ούτε θα κατέρρεαν (αλλά ούτε και θα εκτοξεύονταν) ενίοτε οι χρηματιστηριακοί δείκτες.
  Στην περίπτωσή μας, δύο παρατηρήσεις:
  Πρώτον, έχει κάποιο δίκιο ο φίλος που παρατηρεί ότι τόσο υψηλό Χρέος (προς ΑΕΠ) - της τάξης του 1,50-1,60, είναι δύσκολη η "βιωσιμότητα" γιατί απαιτούνται υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (ουσιαστικά πλέον δημοσιονομικά πλεονάσματα) και υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ.
  Κάτι τέτοιο, όντως, είναι όλο και πιο δύσκολο, γιατί όσο πιο μεγάλα είναι τα πλεονάσματά σου, τόσο περισσότερο ΑΕΠ διαρρέει κάθε χρόνο από την Οικονομία σου (πάει για αποπληρωμές τόκων κλπ.), οπότε είναι δύσκολο να συνεχιστεί η εγχώρια ανάπτυξη με τόσο υψηλές "διαρροές δυναμικού".
  Οπότε σε αυτό το σημείο φαίνεται να έχει δίκιο ο πρώτος φίλος (με τα greeklish).
  Όμως, η αλήθεια είναι λίγο πιο σύνθετη:
  -- Αν μια χώρα έχει πολύ μεγάλο μέρος των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΟ, και ταυτόχρονο,
  -- Αν έχει και πολύ μεγάλο μέρος της δημόσιας περιουσίας της ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟ,
  Τότε μπορεί, πράγματι, να επιτύχει για χρόνια: και υψηλά πλεονάσματα και υψηλούς ρυθμούς (πραγματικής) ανάπτυξης.
  Αυτό βέβαια, συμβαίνει πολύ σπάνια...
  Αλλά το μόνο βέβαιο, είναι ότι η Ελλάδα ΕΙΝΑΙ μια τέτοια σπάνια περίπτωση χώρας που έχει και πάμπολλα συγκριτικά πλεονεκτήματα και σημαντικότατη περιουσία όλα αναξιοποίητα!
  Επομένως, έχουν δίκιο και οι άλλοι φίλοι που παρατηρούν ότι η Ελλάδα - κατ' εξαίρεσιν - μπορεί να τα καταφέρει και να βγεί από την κρίση, παρά το χάλι όπου την οδήγησαν όχι μόνο τα δικά της ασυγχώρητα λάθη των τελευταίων δεκαετιών, αλλά και οι πολιτικές που εφάρμοσαν οι "σωτήρες" της τα τελευταία δύο χρόνια...

  Η Ελλάδα μπορεί να σωθεί αν μπεί στο δρόμο της Ανάπτυξης. Κι αυτό είναι το κύριο που πρέπει να επιδιώξει και να κάνει.
  Τώρα μια τελευταία παρατήρηση:
  Μερικοί προβάλλουν ένα διαφορετικό "πρόταγμα": να μειώσουμε το χρέος μας, με "κούρεμα" με το να το κυρήξουμε "απεχθές" και "επαχθές" κλπ.
  Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι μια "αριστερίστικη φαινάκη" σήμερα.
  Και στην καλύτερη περίπτωση είναι μια δευτερεύουσα (συμπληρωματική) στρατηγική αύριο...
  Εξηγούμαι:
  Ακόμα και με γενναίο "κούρεμα", αν δεν απελευθερώσουμε την Αναπτυξιακή μας δυναμική δεν θα γλιτώσουμε.
  Αν, αντίθετα απελευθερώσουμε την Αναπτυξιακή μας δυναμική, τότε μπορούμε να βελτιώσουμε την τάση μας, να μας δούν διαφορετικά και να βρεθούν πολλοί να μας διευκολύνουν να βγούμε.
  Δηλαδή να αρχίσουν να μας δανείζουν (που τώρα δεν μας δανείζουν ή μας θέτουν φοβερά επαχθείς όρους) και μάλιστα με χαμηλότερο κόστος...
  Το βασικό, λοιπόν, είναι να απελευθερώσουμε την Αναπτυξιακή μας δυναμική.

  Υπάρχει μια "οπτική της Αριστεράς" που αρνείται πεισματικά, σε κάθε περίπτωση, να δεί την δυνατότητα της Ανάπτυξης. Και βλέπει μόνο τη δυνατότητα της Αναδιανομής. Στην προκειμένη περίπτωση το "κούρεμα" ή το "επαχθές χρέος" είναι στην ουσία "αναδιανομή περιουσίας": να πάρουμε πίσω μέρος του χρέους μας, με πολιτική πίεση ή με νομικά μέσα.
  Δεν το υποτιμώ, δεν το αγνοώ.
  Απλά δεν είναι αυτό ούτε το μόνο ούτε καν το κύριο που πρέπει να κάνουμε.
  Το πρόβλημα είναι οικονομικό και πολιτικό όχι νομικό.
  Και μπορεί να λυθεί με οικονομικούς τρόπους (απελευθερώνω αναπτυξιακή δυναμική) και με πολιτικούς τρόπους (διαπραγματεύομαι όρους Μνημονίου, για να μπορέσω να κάνω Ανάπτυξη, γιατί τώρα δεν με αφήνουν).
  Δεν είναι κυρίως νομικό το πρόβλημα (τους πάω στα δικαστήρια για να μου σβήσουν μέρος το χρέους).

  Ακόμα κι αν είναι απόλυτα δίκαιο να το κάνω, δεν μπορώ πολιτικά να πάω στα δικαστήρια αυτούς από τους οποίους απόλυτα εξαρτώμαι. Γιατί ποιός θα βρεθεί να με δανείζει για τα στοιχειωδη που θα χρειάζομαι επί χρόνια;
  Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν παράγει ούτε σημαντικό μέρος από τα τρόφιμά της ούτε τα καύσιμά της (για να μη μιλήσουμε για τα αμυντικά της μέσα).
  Η παραγωγική της βάση έχει συρρικνωθεί απελπιστικά.
  Πρώτα λοιπόν, θα αποκτήσουμε οικονομικό δυναμισμό κι ύστερα θα αναζητήσουμε (και) καλύτερους όρους δανεισμού. Γιατι τότε θα μπορέσουμε να βρούμε καλύτερους τρόπους δανεισμού!
  Πρώτα θα απελευθερώσουμε τη δύναμή μας κι ύστερα θα διαπραγματευθούμε ή θα συγκρουστούμε.
  Δεν θα πάμε για "μετωπική σύγκρουση", όταν τα χέρια μας είναι δεμένα και τα πόδια μας δεν μας κρατάνε...

  Κι αν ακόμα υπάρχει μια ρεαλιστική δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε το νομικό μέσο του "επαχθούς χρέους" (ή των "κατοχικών δανείων"), θα το ρίξουμε στο τραπέζι για να επιτύχουμε αλλαγή Οικονομικής πολιτικής, ώστε να αναπτυχθούμε.
  Θα είναι ένα ακόμα "ατού" που θα χρησιμοποιήσουμε για να σπάσουμε τις αλυσίδες της υφεσιακής καθήλωσης, όπου μας έχουν καταδικάσει.
  Δεν είναι υποκατάστατη πολιτική, είναι "συμπληρωματική" πολιτική, στη γενικότερη στρατηγική Ανάπτυξης.

  Τέλος, μη παίζουμε με τις λέξεις: δεν υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στη "δραστική αλλαγή των όρων του Μνημονίου" και στην "έξοδο από το Μνημόνιο".
  Η αλλαγή των όρων του Μνημονίου, στο βαθμό που απελευθερώνει τις αναπτυξιακές δυνάμεις της Ελληνικής οικονομίας, επιτρέπει πολύ σύντομα να απαλλαγούμε από την ανάγκη του Μηχανισμού Στήριξης, να βγούμε αυτοτελώς να δανειστούμε ως "φυσιολογική χώρα" κι επομένως να απαλλαγούμε από το Μνημόνιο συνολικά.
  Η "αλλαγή των όρων του Μνημονίου", είναι ο δρόμος που οδηγεί στην οριστική "απαλλαγή από το Μνημόνιο".
  Είναι ο ασφαλέστερος κι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να απαλλαγούμε τελειωτικά - και σύντομα - από το Μνημόνιο.
  Υπάρχουν κι άλλοι "δρόμοι". Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και γι' αυτούς. Αλλά είναι πιο επικίνδυνοι, πιο οδυνηροί, πιο μακροχρόνιοι και πιο αβέβαιοι...

  Κι όταν επιλέγεις μια στρατηγίκή πάς από τον "καλύτερο" - αποτελεσματικότερο, συντομότερο και ασφαλέστερο - δρόμο.
  Δεν πάς απο το δυσκολότερο και πιο επικίνδυνο μονοπάτι.
  Αν εκεί διαφωνούμε, τότε ας περιορίσουμε τη διαφωνία μας στο σημείο αυτό.
  Κι ας το συζητήσουμε αυτόνομα απ' όλα τα προηγούμενα...
  Κέρδος από μια μεγάλη κι εκτενή συζήτηση που περιλαμβάνει πολλά και ακουμπά ακόμα περισσότερα θέματα, είναι να εντοπίζεται τελικά ένα μοναδικό σημείο κύριας διαφωνίας, και να επικεντρώνεται η επόμενη κουβέντα σε αυτό...

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ Τηλέμαχος 04/08/2011 14:57:15

   επικροτώ!

  • spiros avatar
   spiros @ Τηλέμαχος 04/08/2011 15:53:19

   Αυτό το κείμενο είναι η ουσία των όσων προτείνει ο ΑΣ. Αλλά δεν γίνεται κατανοητός επειδή δεν αποδέχονται πέραν της άποψής τους κάποια άλλη συνταγή. Ούτε γνωρίζουν την εφαρμογή εφόσον οι περισότεροι είναι της διαπίστωσης και όχι της εφαρμογής.

 16. alakran avatar
  alakran 04/08/2011 12:50:14

  Για τα αναξιοποίητα συγκριτικά πλεονεκτήματα και την ανεκμετάλλευτη δημόσια περιουσία που αναφέρεις παραπάνω Τηλέμαχε, προσωπικά έχω κρατήσει στο μυαλό μου την πρόταση-δέσμευση του Ζαππείου 2 για οριοθέτηση Α.Ο.Ζ.
  Νομίζω ότι ,όταν έρθει ο καιρός, μια τέτοια κίνηση (όχι μόνη της φυσικά) θα δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον ,σε πολιτικό-διπλωματικό επίπεδο πρωτίστως, για την "επανεκκίνηση¨.
  Το γεγονός ότι ΚΑΝΕΝΑ κανάλι δεν στάθηκε σε αυτή την πρόταση της Ν.Δ (μιλώντας μόνο για τη μείωση της φορολογίας και υποβαθμίζοντας όλα τα άλλα) αποδεικνύει κατά τη γνώμη μου ότι η σχετική επιθυμία του Σαμαρά είναι υπαρκτή και σοβαρή.

 17. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 04/08/2011 14:58:42

  Σωστά. Ο Σαμαράς χρειάζεται να ανεβάσει τους τόνους

 18. ink avatar
  ink 04/08/2011 16:56:44

  Aν η παγκοσμια κοινότητα ακουγε τις προτάσεις Σαμαρα για την Οικονομία δεν θα έφτανε ο καπιταλισμός σε αυτό το χάλι!!

  http://www.capital.gr/q_index.asp?s=INDUD

 19. ηλιας avatar
  ηλιας 04/08/2011 19:14:28

  Με τις οφφσορς Τηλεμαχε τι λες να γινει;
  Nα ριξουμε τους φορολογικους συντελεστες ή καλυτερα τον φορολογικο συντελεστη...φανταζομαι...
  Αλλιως αναπτυξη δεν βλεπουμε ουτε το 3240...
  Αναρωτιεμαι ομως η Μ.Βρετανια τι θα κανει με εξωτερικο χρεος 400% του ΑΕΠ;

 20. Δ.Μ. avatar
  Δ.Μ. 04/08/2011 19:39:06

  "Στην εκτίμηση ότι το χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί κάτω από το 100% μέχρι το 2020, αν υπολογιστεί η συμμετοχή ιδιωτών στη συμφωνία ανταλλαγής μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, προχώρησε το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF).
  Όπως εκτιμά το Ινστιτούτο, το χρέος της Ελλάδα από το 142%, όπου είχε διαμορφωθεί στο τέλος του 2010, θα διαμορφωθεί στο 122% μέχρι το 2015, λόγω της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.
  Επιπλέον, το IIF εκτιμά ότι το χρέος της Ελλάδας θα διαμορφωθεί στο 98% μέχρι το 2020."

  Πως σας φαίνεται η στρατηγική Σαμαρά μετά από αυτό;

  • Θα τους παρει και θα τους σηκωσει... avatar
   Θα τους παρει και θα τους σηκωσει... @ Δ.Μ. 04/08/2011 20:50:05

   εσενα παλι πως σου φαινεται ο κακος χαμος που γινεται αυτη την στιγμη στη Wall str.?
   Ολη η παγκοσμια οικονομια βαζει φρενο και στην Ελλαδα το IIF εκτιμά ότι το χρέος της Ελλάδας θα διαμορφωθεί στο 98% μέχρι το 2020!!!!!!!!!

   Το αλλο με τον Τοτο?

 21. Δ.Μ. avatar
  Δ.Μ. 04/08/2011 21:35:36

  Ο ΓΑΠ φταίει ΚΑΙ γιά τη Wall street. Ενημέρωσέ τους να βοηθήσουν και αυτοί να φύγει...

  • Θα τους παρει και θα τους σηκωσει... avatar
   Θα τους παρει και θα τους σηκωσει... @ Δ.Μ. 04/08/2011 22:08:49

   φυσικα και δεν φταιει. αφου δεν ακουσαν οι αμερικανοι τον Μπενι οταν τους ειπε τι ακριβως πρεπει να κανουν οταν ηταν στην Ουασιγκτον, καλα να παθουν.
   βλεπεις και αυτος και ο ΓΑΠ, τις παιζουν στα δαχτυλα τις αγορες και στη διαπραγματευση... σκιζουν!!!

 22. factorx avatar
  factorx 04/08/2011 23:32:06

  Επωνυμε μερικές φορές με κάνεις και αναρωτιέμαι τι είσαι; Αφελής, εμπαθής, ή υπερβολικά "θεωρητικός" και ξεκομμένος απο την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα. Αν έκανε αυτό που θες ο Σαμαράς θα του είχαν χρεώσει την δική τους αποτυχία και θα τον είχαν απομονώσει ήδη. Και μην ξεχνάς ποτέ το βασικό: Με ποιό κόμμα και κυρίως ΠΟΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ θα κάνει αυτά που θες εσύ; Μην παριστανεις λοιπόν τον εξεγερμένο μικροαστό που επειδή κτυπάει μια κατσαρόλα στις διαδηλώσεις νομίζει ότι κάνει επανάσταση και κατάλαβε οτι η διαμορφωση του υποκειμένου της αλλαγής χρειάζεται χρόνο και κόπο.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ factorx 05/08/2011 11:50:59

   Η μεγάλη πλάκα είναι, βέβαια, ότι ήδη του χρεώνουν - σε μεγάλο βαθμό - τη δική τους αποτυχία, ενώ και η κοινωνία μουρμουρίζει εναντίον του και τον θεωρεί ψιλοσυνένοχο.

   Αν θέλει να τα δει και να τα καταλάβει, καλώς. Αν δεν θέλει να δει και να καταλάβει αυτά που του λέμε εμείς οι φίλοι του, δικό του πρόβλημα. Όσοι δεν μας αρέσει αυτή η πολιτική θα συνεχίσουμε να λέμε την άποψή μας.

   Και επί της ουσίας: Διαφωνείς σε κάτι από αυτά που λέω; Δεν νομίζω. Μου λες απλώς ότι η άλλη λύση θα είχε αυτή κι αυτή την εξέλιξη. Κι εγώ σου λέω; ΛΑΘΟΣ! Καμία τέτοια εξέλιξη δεν θα είχε. Τέτοια είναι η εξέλιξη μόνον σε φοβικά μυαλά.

   Η εξέλιξη θα ήταν ότι θα είχε πάρει την κοινωνία ήδη με το μέρος του και θα είχε ήδη 60% στις δημοσκοπήσεις.

   Και συγγνώμη κιόλας αν δεν σου αρέσουν αυτά που γράφω, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί χαλιέσαι... Άποψή μου, στο κάτω κάτω, δεν είναι υποχρεωμένος κανένας να την υιοθετήσει. Να μην την πω καν; Από κι ως πού με βγάζεις αφελή, εμπαθή κλπ., επειδή απλώς διαφωνούμε σε μια άποψη; Που δεν είναι καν για σένα τον ίδιο; Ούτε εσένα να έθιγα!

 23. Pluto avatar
  Pluto 05/08/2011 05:58:24

  Πολύ καλά τα αναλύεις Τηλέμαχε για την εξέλιξη της πολιτικής του Αντώνη.Ούτε ο Δαρβίνος ...
  Αλλά σε ό,τι αφορά την προετοιμασία του πολιτικού υποκειμένου (που λέει καί ο factor x) ,τί κάνει ο Σαμαράς;;Με ποιά κοινοβουλευτική ομάδα, με ποιό κόμμα επιδιώκει απόλυτη πλειοψηφία;;Μπορεί να υλοποιήσει την στρατηγική που περιγράφεις στηριγμένος στους διαλάμψαντες αστέρες της Παράταξης;Καί ποιοί είναι τα εναλλακτικά πρόσωπα, ποιές οι θέσεις τους καί ποιά η στράτευσή τους στην στρατηγική Σαμαρά (δεν μιλάμε γιά κουκιά,εννοώ στελέχη παραγωγής καί εφαρμογής πολιτικής). Πάλι καταλήγουμε στους ελάχιστους τον αριθμό που αξιέπαινα δραστηριοποιούνται δίπλα στον Αντώνη.Αλλά αυτοί δεν συμπληρώνουν ούτε ενδεκάδα....
  Ο Σαμαράς δεν είναι απλώς ένας οικονομολόγος διανοητής.Ψηφίσθηκε από τον κόσμο (όχι από την ΚΟ+τους δημάρχους +πολιτευτές) γιά πολιτικός ηγέτης.Οφείλει,συνεπως, να ετοιμάσει τα εργαλεία της στρατηγικής του , τα μέσα των φιλοδοξιών του.Ωστε η πολιτική που προτείνει να φανεί εφικτή,πραγματοποιήσιμη!
  Αντ` αυτού περιβάλλεται ακόμη τα ενδύματα του πεθαμένου, δηλ.τα στελέχη αποτυχημένων πολιτικών του παρελθόντος τα οποία έχουν συμβάλει (από ανικανότητα,μικρόνοια,ιδιοτέλεια,αδιαφορία) στο γονάτισμα της χώρας.Από στόματα κοράκων τί θ` ακούσει ο Αντώνης καί όλοι μας;;
  Η εκ βάθρων αλλαγή (= υπέρβαση) του υπάρχοντος πολιτικού φορέα ειναι πιεστική ανάγκη καί επείγον καθήκον, χαμηλού -άλλωστε- δημοσιονομικού κόστους.Είναι όρος επιτυχούς αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης...

 24. Τζώννυ Μπη Γκουντ avatar
  Τζώννυ Μπη Γκουντ 09/08/2011 17:37:03

  Όλα αυτά είναι λεπτομέριες. Ο Σαμαράς έχει έναν και μόνο έναν τρόπο για να σαρώσει στις επόμενες εκλογές με πανίσχυρη αυτοδυναμία και μία κοινοβουλευτική ομάδα άξια, δραστήρια και εχέγγυο για μία εθνική πολιτική σε όλα τα θέματα.

  Να τολμήσει να ΑΠΟΚΛΕΙΣΕΙ από τις επόμενες εκλογές ΟΛΟΥΣ εκείνους που (ναι, καλώς ή κακώς) στην αντίληψη του κόσμου είναι ταυτισμένοι με το πολιτικό σύστημα, την οικογενειοκρατία, την κομματοσκυλία, την καρεκλοκενταυρία και ακόμη περισσότερο με τον εθνομηδενισμό. Να ξεκόψει δηλαδή μια και καλή από τις στελεχάρες, τους συνδικαλιστές, τους πρώην φοιτητοπατέρες, τους άνεργους-άεργους, τους επαγγελματίες της πολιτικής, τα τέκνα και τους διαπλεκόμενους.

  Να τολμήσει να αποκλείσει και ορισμένους ΝΥΝ βουλευτές, παραβιάζοντας το γράμμα του κανονισμού του κόμματος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.