#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/08/2013 08:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πόσο καλό σκάκι ξέρει ο Σαμαράς;Πριν περίπου έναν αιώνα ο Σοβιετικός ποιητής Βλαντιμίρ Μαγιακόβσκι, συγκρίνοντας το σκάκι με την ποίηση έλεγε ότι «η πιο εμπνευσμένη κίνηση δεν μπορεί να επαναληφθεί σε οποιαδήποτε κατάσταση στην επόμενη παρτίδα σου και μόνο το απροσδόκητό της νικά τον αντίπαλο».

Ο Αντώνης Σαμαράς, φίλος του σκάκι, προχωρεί στην χάραξη της στρατηγικής του από εδώ και πέρα, σε μια φάση που αγριεύει η κόντρα ΔΝΤ και Βερολίνου για τον τρόπο αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους.

Συνηθισμένες κινήσεις δεν μπορεί να γίνουν και όπως πληροφορείται το Antinews, στο επιτελείο του συζητούνται προωθημένες ιδέες για το πώς η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την αναμέτρηση ΔΝΤ και Βερολίνου, ώστε να κερδίσει το μέγιστο δυνατόν.

Ο Πρωθυπουργός έχει, όπως είχαμε αποκαλύψει πρώτοι εδώ και καιρό, την στήριξη των ΗΠΑ και την διαβεβαίωση ότι η αμερικανική πλευρά θα βοηθήσει ώστε η Ελλάδα να βγει στις αγορές το 2014.

Μέχρι τότε όμως θα πρέπει η δικομματική κυβέρνηση να περάσει πολλά εμπόδια και πρέπει να κερδίσει τον βασικό αντίπαλό της που είναι πρωτίστως ο εαυτός της και μετά να δώσει μάχες με την τρόικα και στη συνέχεια με τον ΣΥΡΙΖΑ που απειλεί θεούς και δαίμονες και ονειρεύεται την κατάληψη των χειμερινών ανακτόρων.

Η επόμενη περίοδος είναι πολύ κρίσιμη σε όλα τα επίπεδα και δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως παίζονται πολλά για το μέλλον της χώρας, την πολιτική σταθερότητα και την βιωσιμότητα της κυβέρνησης.

Παρά την προ ημερών απόφαση των Αντ. Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ώστε να υπάρξει καταλλαγή της οργής της κοινής γνώμης και να κατευνασθούν οι αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όλα είναι ανοικτά.

Και αυτό, διότι το συγκεκριμένο θέμα, θα τεθεί στην τρόικα και θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Σε Μέγαρο Μαξίμου και Χαρ. Τρικούπη εμφανίζονται αισιόδοξοι, εκτιμώντας ότι η τρόικα δεν θα ρισκάρει την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι θα γίνει και δεν αποκλείεται να ανοίξει ο δρόμος για πολιτικές εξελίξεις, αν και ήδη συζητείται ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός πρέπει να δει το θέμα των λανθασμένων προβλέψεων του ΔΝΤ, το οποίο προ ημερών και πάλι ανέφερε στην έκθεσή του ότι υπερεκτίμησε τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ως εκ τούτου δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις του.

Παράλληλα, η Αθήνα παρακολουθεί με ενδιαφέρον και την συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ε.Ε. για να ηγηθεί της τρόικας ένας πολιτικός και όχι τεχνοκράτης, όπως είπε προχθές ο Ιταλός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αντόνιο Ταγιάνι.

Η ελληνική κυβέρνηση βλέπει την γερμανική πλευρά να εμμένει στην ανάγκη νέας οικονομικής βοήθειας το 2014, προεξοφλώντας ότι η Ελλάδα δεν θα βγει στις αγορές, αν και το κυβερνητικό αφήγημα έχει στον πυρήνα του την τελείως διαφορετική εκτίμηση, ευελπιστώντας και στην στήριξη των ΗΠΑ, όπως απέδειξε και το πρόσφατο υπερατλαντικό ταξίδι του Σαμαρά και η συνάντησή του με τον Ομπάμα στο Λευκό Οίκο.

Τα πάντα ξεκινούν από τη μνημειώδη αποτυχία του ελληνικού προγράμματος. Το πρότυπο της ακαριαίας δημοσιονομικής διόρθωσης χωρίς δραστική μέριμνα για την αναπτυξιακή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος είχε ως αποτέλεσμα την παγίδευση πολιτών, επιχειρήσεων και τραπεζών σε μια καταστροφική δίνη που περιστρέφεται με αυξανόμενη ταχύτητα.

Η πρωτοφανής λιτότητα οδήγησε στην αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων καταδικάζοντας τράπεζες ήδη παγιδευμένες σε μη εξυπηρετούμενα κρατικά δάνεια να αδυνατούν να ανακυκλώσουν τον δανεισμό δημιουργώντας έτσι έναν βάλτο ύφεσης στον οποίο παγιδεύτηκαν πρώτα οι πελάτες τους και έπειτα οι ίδιες.

Εν τω μεταξύ η ταχύτητα λήψης αποφάσεων για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που διαρκώς χειροτερεύει αποδεικνύεται μικρότερη από την ταχύτητα με την οποία το πρόβλημα χειροτερεύει.

Το ΔΝΤ ορθώς υποστηρίζει ότι η εφαρμογή μιας αποτυχημένης συνταγής δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί. Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να αποδεχθεί τη λύση που αρνήθηκε το 2010, δηλαδή την ευρεία αναδιάρθρωση πρώτα του ελληνικού χρέους και αργότερα (χωρίς αυτό να λέγεται προς το παρόν...) του χρέους άλλων κρατών.

Αλλά αν το πράξει, τότε υπογράφει το πολιτικό τέλος της προκαλώντας παράλληλα την αύξηση του ήδη υψηλού γερμανικού ευρωσκεπτικισμού. Μήπως οι Γερμανοί αποφασίσουν ότι είναι ασφαλέστερο γι’ αυτούς να οδηγήσουν την Αθήνα στην έξοδο ακόμη και αν έτσι διακινδυνεύουν τη διάλυση της ευρωζώνης; Μήπως, αντίθετα, θα προτιμήσουν να ρισκάρουν την αντίδραση των αγορών σε ένα ευρωδιαζύγιο με το ΔΝΤ αναλαμβάνοντας παράλληλα οι ίδιοι ολόκληρο το κόστος μιας ακόμη προσωρινής ελληνικής λύσης; Σαφής απάντηση δεν υπάρχει.

Εκείνο που εμφανώς υπάρχει είναι ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία αλλά και η Γαλλία αμέσως μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές συνασπίστηκαν κατά της Γερμανίας με όχημα το ΔΝΤ απαιτώντας «οριστική λύση» για την Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Η «οριστική λύση» θα είναι είτε αναδιαρθρώσεις κρατικών χρεών (ξεκινώντας από το ελληνικό) και αποδοχή της κοπής χρήματος από την ΕΚΤ για τη στήριξη του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος είτε θεσμοθέτηση του ευρωομολόγου χρέους και της κοινής ευθύνης για ένα μεγάλο μέρος του συνολικού ευρωπαϊκού χρέους.

Ουσιαστικά το ΔΝΤ θέτει ευθέως στο Βερολίνο το δίλημμα αν επιθυμεί ή όχι το ευρώ. Πιέζει τη Γερμανία να αποφασίσει αν είναι διατεθειμένη να αναλάβει την ευθύνη ενός πραγματικού «ναι στο ευρώ».

Από την άλλη πλευρά η Γερμανία δεν είναι καθόλου προετοιμασμένη ούτε για αναδιαρθρώσεις ούτε για ευρωομόλογο. Ολα αυτά δείχνουν ότι η Αθήνα βρίσκεται στο μέσο μιας αντιπαράθεσης διεθνών δυνάμεων που τις επόμενες εβδομάδες οδηγείται σε μια νέα φάση κρισιμότητας. Και ο Αντ. Σαμαράς καλείται πλέον να αποδείξει πόσο καλός σκακιστής είναι και να επιβεβαιώσει αυτό που αναφέραμε στην αρχή σχετικά με τον Μαγιακόφσκι.

Μάρκος Αυρήλιος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tak avatar
  tak 26/08/2013 08:48:47

  Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι:
  ΕΠΙΚΑΙΡΟΙ ΑΜΙΛΗΤΟΙ

  Την ώρα που αεροκοπανάνε οι άρχοντες
  περί δημοκρατικής τάξης,
  ανάμεσά μας οι αμίλητοι ζούνε.
  Κι όσο σαν δούλοι εμείς μένουμε σιωπηλοί,
  οι ηγεμόνες δυναμώνουν,
  ξεσκίζουν, βιάζουν, ληστεύουν,
  των ανυπόταχτων τα μούτρα τσαλακώνουν.
  Ετούτων των αμίλητων το πετσί,
  περίεργα θα ’λεγες είναι φτιαγμένο.
  Τους φτύνουνε καταπρόσωπο κι αυτοί σκουπίζουνε σιωπηλά
  το πρόσωπο το φτυσμένο.
  Να αγριέψουνε δεν το λέει η ψυχούλα τους,
  και που το παράπονό τους να πούνε;
  Απ’ του μισθού τα ψίχουλα, πώς να αποχωριστούνε;
  Μισή ώρα, κι αν, βαστάει το κόχλασμά τους,
  μετά αρχινάνε το τρεμούλιασμά τους.

  Ει! Ξυπνήστε κοιμισμένοι!
  Από την κορυφή ως τα νύχια ξεσκεπάστε τους,
  άλλο δε μας μένει.

 2. Α.Μ avatar
  Α.Μ 26/08/2013 09:04:28

  Βλαδίμηρος Μαγιακόφσκι - Ο δειλός (απόσπασμα)

  Προσεκτικά μαύροι και ξανθοί
  κρύβοντας τη ματιά τους,
  κρύβοντας τα γούστα τους,
  όλο στο πλάι, στον ίσκιο, παράμερα,-
  κυκλοφορούν οι δειλοί
  στη δοξασμένη από ήρωες χώρα.
  Κάθε διευθυντής για το δειλό είναι κανόνι.
  Ακόμα κι εμπρός σε πρόσωπα συγγενικά του
  τα ματάκια ο δειλός χαμηλώνει
  και τρυπώνει στο γιακά του.
  Κολλάει στα χαρτάκια το μάτι,
  με των ποδιών σφιγμένους τους διαβήτες:
  «Να μπορούσα να καταχωνιαστώ πίσω από τη διαταγή…
  να μπορούσα να κρυφτώ πίσω από την εντολή…»
  Δεν μπορείς να καταλάβεις αν είναι άντρας ή ψάρι-
  λέξη τσάμπα κανείς δεν μπορεί να του πάρει.
  Που να βάλει σφραγίδα και υπογραφή!
  «Μόνο να μη μ’ εκλέξουν,
  μόνο να μην έχω την ευθύνη…»
  Αυτί ένα μέτρο –καθόλου πιο λίγο-
  στους διευθυντές ξοπίσω τρέχει,
  τη γνώμη τη δική τους ν’ ακούσει,
  και αύριο πρώτος να την έχει.
  Αν όμως ο ανώτερος γνώμη αλλάξει,
  εκείνος θ’ αφομοιώσει τη γνώμη του ανωτέρου:
  -Γνώμη είναι δεν είναι γνώμη,
  και δεν είναι φοβερό να τη χάσεις.-
  Κλέψτε, σφάξτε κοντά του,
  δεν θ’ ακούσει μήτε κλάμα μήτε θρήνο.
  «Η δική μας δουλειά είναι μικρή-
  εγώ αυτός καθεαυτός δεν είμαι και μεγάλος βουβός,
  μα το στόμα μου είναι γεμάτο νερό,
  σαν νεροχύτης ειμ’ εγώ»..........

 3. Προφήτης avatar
  Προφήτης 26/08/2013 10:54:44

  Δεν ξέρω πόσο καλό σκάκι ξέρει ο Σαμαράς.
  Αυτό που βλέπω είναι ότι οι Σαμαρικοί ξέρουν Μαγιακόφσκι.
  Γι' αυτό σού λέω Πρόεδρε, άντε να ανοίξει ένα άλλο (πολιτικό) μαγαζί, να μαζευτεί από όλους τους χώρους πάνω από 40%, και να μείνουν μόνοι τους οι δοτοί και οι καλοταϊσμένοι του 1%. Τι θες με τους Βενιζέλους, ο συγχρωτισμός με τους οποίους εξαντλεί το πολιτικό σου κεφάλαιο και αφυδατώνει την προσωπική σου πολιτική αξιοπιστία; Αλλά δεν ακούς...

  • Μεγάλες στιγμές avatar
   Μεγάλες στιγμές @ Προφήτης 26/08/2013 11:12:10

   Ετσι,σωστά.Απο όλους τους χώρους.Μην τυχόν μας φυγει η στάμπα του κέντρου.Προς Θεού,δεν είμαστε δεξιοί.Είμαστε κεντρο-οτιδήποτε...
   Είναι αγιασμενος ο χωρος αυτός και όποιος τον κρατά,εχει και τα σκήπτρα εξουσίας.Δείτε τον Καραμανλή,τόση αγωνία για να χαρακτηρίζεται κεντροδεξιός που ξεχασε να κυβερνησει

  • firiki2010 avatar
   firiki2010 @ Προφήτης 26/08/2013 11:41:39

   Ο άβολος "συγχρωτισμός με τους Βενιζέλους" προέκυψε αναγκαστικά επειδή κάποιοι επέλεξαν τον ρόλο του "σκληρού", "ασυμβίβαστου" και "καθαρού" και "την έκαναν"... για άλλες Πολιτείες. Ηταν κίνηση force μια και μιλάμε για σκάκι.
   Το καινούργιο πολιτικό μαγαζί τι πραμάτεια θα "πουλάει"; Δεν βλέπω να υπάρχει περιθώριο και λόγος να πουλήσει κάτι διαφορετικό από το σημερινό. Θα μου πείς ... ένα " καινούργιο " ξεκίνημα μόνο καλό μπορεί να κάνει. Ισως. Απο την άλλη όμως στο ρευστό πολιτικό τοπίο που ζούμε το να κόψεις συναισθηματικούς δεσμούς ( κάτι που προϋποθέτει το καινούργιο μαγαζί) δεν είναι και τόσο ακίνδυνο. Απελευθερώνονται δυνάμεις που δεν είναι βέβαιο πως θα ακολουθήσουν στο καινούργιο πολιτικό στέκι.

  • Zugzwang avatar
   Zugzwang @ Προφήτης 26/08/2013 14:41:04

   Μπραβο Προφητη! Αλλα οχι 40%! 45% (και βαλε) θα πιασει ο Σαμαρας αν αρχισει να εφαρμοζει αυτα που ελεγε πριν απο τον επαρατο Νοεμβρη του 2011.
   Γι'αυτο ομως χρειαζεται ν'αφησει (στα ματς του με την τροïκα και τους λαθρομεταναστες) το Γκαμπιτ της Βασιλισσας και ν'αρχισει το Γκαμπιτ του Βασιλια...

  • ΓΡΗΓΟΡΗΣ avatar
   ΓΡΗΓΟΡΗΣ @ Προφήτης 26/08/2013 15:08:53

   "Απ' όλους τους χώρους" Δηλαδή κυρίως απο τους δύο μεγάλους χώρους ΝΔ-ΣΥΡΖΑ + τους υπολοίπους πλην Χ.Α. και ΚΚΕ? Προφανώς με Πρωθυπουργό Τσίπρα και Σαμαρά αντιπρόεδρο? Διότι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με Πρωθυπουργό Σαμαρά, δοκιμάσαμε ήδη και όπως ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ διαπίστωσες, αποτύχαμε...

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Προφήτης 26/08/2013 15:30:45

   Πρώτον, "νέο μαγαζί" πολλές φορές δεν σημαίνει αποχώρηση από το παλαιό αλλά "ανακαίνιση". Απομάκρυνση παλαιών υπαλλήλων, επίπλων και σκευών - όπως και εμπορευμάτων.
   Δεύτερον, οι διαρκείς μετακινήσεις ψηφοφόρων τα τελευταία χρόνια από τους το πάλαι ποτέ γνωστούς κομματικούς χώρους, αλλά και οι ιδεολογικές μετατοπίσεις, έχουν προσδώσει στο πολιτικό τοπίο έντονη κινητικότητα. Άρα, ένα νέο ή "ανακαινισμένο" μαγαζί μπορεί και οφείλει να προσβλέπει σε ενίσχυση και από "άλλους χώρους".

   • περιμπανού avatar
    περιμπανού @ Προφήτης 26/08/2013 15:53:50

    Μία ανακαίνιση στο μαγαζί ή, μία εντυπωσιακή κίνηση θα προσέλκυε τον περισσότερο κόσμο;
    Τι θα μάζευε περισσότερους οπαδούς η ...πχ αλλαγή σήματος της ΝΔ ή, πχ το ψαλίδισμα στους φόρους ακινήτων και στα χαράτσια;
    ...εχει περάσει η εποχή, που το relaunching ενός προιόντος στηριζόταν μόνο στην αλλαγή της συσκευασίας του!
    Τώρα μετράει μόνο η ουσία κι η άμεση πρακτική εφαρμογή στην καθημερινότητα μας!!!!

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Προφήτης 26/08/2013 22:28:01

   Δηλαδή θα μπορούσε να κυβερνήσει χωρίς άλλο κόμμα και δε το έκανε; Αν δε με απατάει η μνήμη μου κάποτε ίδρυσε δικό του κόμμα και από 10% που είχε φτάσει κάποια στιγμή στην αρχή, χάθηκε επειδή δεν προβαλλόταν, και όχι επειδή δεν είχε σωστές θέσεις. Πράγμα που σημαίνει πως χωρίς οικονομική δύναμη λόγω κρατικής επιχορήγησης (ΝΔ και Πασόκ μέχρι πρόσφατα) ή στήριξη από λεφτάδες (βλέπε Σύριζα και Αγγελοπούλου), κανένα κόμμα δε μπορεί να κάνει υπέρβαση. Μόνο και μόνο λόγω προβολής. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ουσιαστική λειτουργία της δημοκρατίας μας. Κάτι που ξεχνάμε ή παραβλέπουμε.

 4. rally monkey avatar
  rally monkey 26/08/2013 11:28:30

  Αλλαγη στασης απο τη Γερμανια στο κοψιμο χρηματος απο την ΕΚΤ και ευρωομολογο δεν προκειται να υπαρξει χωρις θυματα

 5. Διογένης avatar
  Διογένης 26/08/2013 12:19:46

  Ποια "οριστική λύση"; Αυτή που επιδιώκουν μετά μανίας οι Αμερικανοί από το 2009 και δεν την πέτυχαν, θα την πετύχουν το 2013 που η ευρωπαϊκή κρίση τελειώνει; Για να μην πω μάλιστα "τελείωσε αλλά την συντηρούν τεχνητά όσο περισσότερο γίνεται".

  Θα είναι μεγάλο λάθος της κυβέρνησης να επενδύσει σε μια τέτοια "οριστική λύση". Όλη η ευρωπαϊκή κρίση δημιουργήθηκε επειδή δεν δεχόταν η Γερμανία μια τέτοια "οριστική λύση". Η λύση που επέβαλε η Γερμανία, αυτή της διαρκούς λιτότητας, θα αποδειχθεί πολύ οριστικότερη από την "οριστική" λύση που επεδίωκαν οι ΗΠΑ για να σώσουν το δολάριο. Πρέπει να το πάρουμε απόφαση, μαζί και ο σκακιστής-πρωθυπουργός, ότι όλα τα άλλα απλώς δεν ισχύουν, δεν είναι σε επαφή με την πραγματκότητα.

  Αν κρίνω όμως από την αποστροφή αυτού εδώ του άρθρου ότι "το κυβερνητικό αφήγημα είναι τελείως διαφορετικό", καθώς και από το άρθρο αυτής εδώ της ιστοσελίδας με τίτλο "με τσαμπουκά έναντι της τρόικα και έξοδος στις αγορές το 2014", τότε προφανώς η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός γνωρίζουν ακριβέστατα πού πρέπει να κινηθούν.

  Αλλά αν είναι έτσι, τότε γιατί αφήνουν να αιωρούνται οι διάσπαρτες ρητορικές περί "μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους"; Οι ρητορικές αυτές δυσχεραίνουν τα μέγιστα τον στόχο της επίτευξης της εξόδου στις αγορές.

  Επίσης, αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει (ειλικρινώς) δεσμευτεί να διευκολύνει την έξοδο στις αγορές, το ΔΝΤ σε εκτέλεση ποιων συμφερόντων κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την έξοδο στις αγορές. Είτε η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είναι ειλικρινής, είτε το ΔΝΤ ελέγχεται από αλλού (χρηματοπιστωτική αυτοκρατορία...) και όχι από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, που υποτίθεται ότι έχει και δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις του Ταμείου.

  Η απάντηση και στα δύο αυτά ερωτήματα, είναι ίδια με την απάντηση στο ερώτημα, ποιος ανάγκασε την Μέρκελ να πει έναν μήνα πριν τις εκλογές για "νέα βοήθεια" προς την Ελλάδα. Πέρα από το ότι αυτός ήταν ο καλύτερος τρόπος για να πείσει ένα πολύ δύσπιστο εκλογικό ακροατήριο ότι δεν θα υπάρξει "κούρεμα" των δανείων που έχουν ήδη δώσει, είναι φανερό ότι η κυβέρνηση της Γερμανίας αισθανόταν από κάπου πολύ ισχυρή πίεση για το κούρεμα, και έπρεπε κάπως να εκτονώσει αυτήν την πολύ ισχυρή πίεση. Από πού δεχόταν τόσο ισχυρή πίεση; Από τους μανδαρίνους του ΔΝΤ ή από κάπου πολύ ισχυρότερα (ήτοι: την χρηματοπιστωτική αυτοκρατορία);

  Κατά τη γνώμη μου, η έκβαση της σκακιστικής παρτίδας της Ελλάδα θα εξαρτηθεί από κάτι ίσως πολύ σημαντικότερο από αυτά που αναφέρετε στο εδώ άρθρο σας: Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έγινε με τα λεγόμενα warrants, που σημαίνει ότι το ΤΧΣ (στην ουσία: το ελληνικό κράτος και ακόμη παραπέρα: οι δανειστές) θα πάρει πίσω τα λεφτά που έβαλε από τους ιδιώτες μετόχους που συμμετείχαν στις αμκ των τραπεζών. Αναλογούν από 8,23 warrants (στην περίπτωση της Εθνικής) έως 4,47 (στην περίπτωση της Πειραιώς). Δηλαδή όποιος έχει ένα warrant μπορεί να πάρει, όχι αμέσως, αλλά σε 36 μήνες από τον Ιούνιο του 2013 (δηλαδή: από τον Ιούνιο του 2016) και έως τον Δεκέμβριο του 2017, 8,23 μετοχές της Εθνικής, 4,47 μετοχές της Πειραιώς ή 7,40 μετοχές της Alpha.

  Όταν λέμε "να πάρει" μετοχές, έτσι, δωρεάν θα τις πάρει; Όχι βέβαια. Θα τις πάρει στην κατώτερη τιμή μεταξύ: α) της τιμής που έγινε η αμκ τον Ιούνιο του 2013 ή β) του μέσου όρου των τελευταίων 50 ημερών της τιμής της εκάσατοτε μετοχής πριν από την άσκηση του δικαιώματος.

  Πότε "συμφέρει", λοιπόν, η εξάσκηση της τιμής του warrant; Συμφέρει: Είτε στην "α" περίπτωση, εάν οι τιμές έχουν ανεβεί πολύ επάνω σε σχέση με την τιμή του Ιουνίου 2013 (και θέλει "πολύ" επάνω, διότι η καταβολή του τιμήματος θα στραγγίξει ρευσότητα από την καθαυτό αγορά του Χρηματιστηρίου, άρα, θα ρίξει τις τιμές και μάλιστα αρκετά). Είτε στην "β" περίπτωση, εάν οι τιμές έχουν πέσει τόσο, ώστε να πάρουν τις νέες μετοχές "για ένα κομμάτι ψωμί". Εννοείται ότι, εάν πάμε στην "β" περίπτωση, όσοι μπορούν να επηρεάσουν τις τιμές με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, θα κάνουν ό,τι μπορούν για να πέσουν οι τιμές όσο γίνεται περισσότερο, ώστε να μπορέσουν να πάρουν τις νέες μετοχές στη φθηνότερη δυνατή τιμή.

  Το σενάριο αυτό δεν είναι άμεσο, αλλά είναι απώτερο. Ένα άμεσο σενάριο είναι η μεταπώληση των warrants, στην οποία θα προβούν πολλοί επενδυτικοί οίκοι, προκειμένου να κερδίσουν τώρα ό,τι μπορούν περισσότερο. Η μεταπώληση των warrants είναι ένας βασικός λόγος που πιέζουν για "κούρεμα" του χρέους, ώστε να μπορέσει να γίνει ένα χρηματιστηριακό "ράλι" που θα τους επιτρέψει να ξεφορτώσουν τους τίτλους τους, χωρίς να τους νοιάζει τι θα γίνει τελικά το 2016-2017 - αυτοί θα έχουν αποκομίσει τα κέρδη τους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα μείνουν διεθνείς επενδυτικοί οίκοι χωρίς καθόλου warrants το 2016-2017. Ούτε και ότι δεν θα υπάρξει προσπάθεια επηρεασμού των τιμών μέχρι τότε.

  Τα δύο σενάρια κέρδους για τους κατόχους των warrants, λοιπόν, είναι: Η "πολύ πάνω" ή "πολύ κάτω" για την ελληνική οικονομία. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει καθήκον να πείσει ότι σε τρία χρόνια από τώρα θα είμαστε "πολύ πάνω", ώστε να έχουν κάθε λόγο να σπρώχνουν και αυτοί, κερδοσκοπικά, την ελληνική οικονομία προς τα πάνω.

  Αν όμως επικρατήσει το αντίστροφο σενάριο, θα έχουν κάθε λόγο και κίνητρο να μας σπρώχνουν προς τα κάτω, ώστε να κερδίσουν περισσότερα.

  Ας βάλουμε λοιπόν στην σκακιέρα και την διεθνή κερδοσκοπία και ας την εκμεταλλευτούμε προς όφελός μας.

  • ΓΡΗΓΟΡΗΣ avatar
   ΓΡΗΓΟΡΗΣ @ Διογένης 27/08/2013 16:45:29

   Αγαπητέ Διογένη, αυτό το "το 2013 που η ευρωπαϊκή κρίση τελειώνει;"πραγματικά θέλω να τ' ακούω. Που ξερεις, στο τέλος μπορεί και να το πιστέψω κιόλας...

 6. βουλα ελευθεριάδου avatar
  βουλα ελευθεριάδου 26/08/2013 12:25:39

  υπάρχουν δυνάμεις σ αυτό το μαγαζί που μπορούν να κάνουν τη διαφορά αλλά είναι στη άκρη..ακόμα..

  • firiki2010 avatar
   firiki2010 @ βουλα ελευθεριάδου 26/08/2013 15:38:08

   Ενδεχομένως ! Να τις προσελκύσουμε λοιπόν , να τις βτγάλουμε από το περιθώριο. "Μαγαζί" γιατί να αλλάξουμε.;;;; Αν όπως λέει πιο κάτω ο "Προφήτης" συζητάμε για "ανακαίνιση" συμφωνώ και νομίζω ότι αυτή θα πρέπει να είναι μια διαρκής διαδικασία.

 7. Α.Μ avatar
  Α.Μ 26/08/2013 12:33:15

  Ενδιαφέρουσα προσέγγιση Προφήτη!!
  Όσον με αφορά όμως, μόνο απ΄την αντιμνημονιακή πλευρά του γίνεται να γοητευτώ.....

 8. Επιφανιος avatar
  Επιφανιος 26/08/2013 14:51:41

  Οι Αμερικανοι εχουν αποφασισει και έχουν ανακοινώσει ήδη το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης (κοψιμο χρηματος 85δις $ το μηνα) εντος του 2014.

  Αυτο μπορει να σημαινει πολλα και να συνδεεται με την Αμερικανικη στηριξη στην Ελλαδα.

  Απο νομισματικο πολεμο ... εως ...

 9. ΓΡΗΓΟΡΗΣ avatar
  ΓΡΗΓΟΡΗΣ 26/08/2013 14:54:07

  "Αλλά αν είναι έτσι, τότε γιατί αφήνουν να αιωρούνται οι διάσπαρτες ρητορικές περί “μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους”;"
  Δηλαδή αγαπητέ Διογένη εσύ πιστεύεις οτι το χρέος μας είναι βιώσιμο.
  Αν το πιστέψω κι εγώ, θα είμαστε δύο. Δεν θα είσαι ο μόνος...

 10. βανβερτ avatar
  βανβερτ 26/08/2013 17:57:49

  Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, θα επισκεφθεί αύριο Τρίτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Η συνάντηση θα γίνει στο Προεδρικό Μέγαρο στις 2 το μεσημέρι.
  Λέτε;

 11. Άνεμος για τον χαρταετό... avatar
  Άνεμος για τον χαρταετό... 26/08/2013 19:04:53

  Πραγματικά οι εποχές του ανέξοδου εντυπωσιασμού και της επιφανειακής διαφοροποίησης, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Επί της ουσίας πρέπει να υπάρξει η αλλαγή. Αν βέβαια είναι εφικτή....

 12. η Dimi avatar
  η Dimi 26/08/2013 19:35:22

  *Να επιλέγεις τη κίνησή σου με προσοχή, στο σκάκι όπως και στη ζωή*
  ~ Άγνωστος αλλά σοφός μαθητής σκακιστής

  *Choose your move carefully, in chess as in life*

 13. yiannos avatar
  yiannos 26/08/2013 19:57:42

  "Ο Πρωθυπουργός έχει, όπως είχαμε αποκαλύψει πρώτοι εδώ και καιρό, την στήριξη των ΗΠΑ και την διαβεβαίωση ότι η αμερικανική πλευρά θα βοηθήσει ώστε η Ελλάδα να βγει στις αγορές το 2014:.

  -----

  Η διαπίστωση είναι ορθή πλην ατελής καθότι η στήριξη των ΗΠΑ δεν είναι δια παντών και χωρίς όρους. Μια πολιτική συμφωνία σε σχέση με την Κύπρο και γενικότερα δραστήρια συμμετοχή στον γεωπολιτικό σχεδιασμό που εκπονήθηκε για την Μέση Ανατολή με προεκτάσεις στον άξονα Ελλάδος-Τουρκίας αποτελούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την εφαρμογή μιας αμερικανικής πολιτικής στήριξης.

 14. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 26/08/2013 20:12:34

  Μα γιατί; & η Ιταλία βγαίνει στις αγορές με 7%....δεν θα βγει ο Στουρνάρας που έβγαινε (στις προβλέψεις ) από ...πέρσι;

  Μιλάνε ορισμένοι για τσαμπουκά....δηλαδή δεν θα έχουμε νέο μνημόνιο και νέα σύμβαση με διαχείριση περιουσιακών...στοιχείων από εξειδικευμένους ...γότθους; Μα οι ίδιοι το γράφουν...δειλά δειλά και πέφτουν οι ιδέες...

  Μιλάνε λοιπόν για τη θεία από το Σικάγο.....δηλαδή θα αγοράσει τα ομόλογά μας; ΟΛΑ; γιατί αν είναι έτσι δεν χρειαζόμαστε νέο μνημόνιο και νέο ΔΝΤ ...για να μην δουλευόμαστε δηλαδή και μεταξύ μας...όπως τις παροδικές αυξήσεις του χρέους (....γέλασα γιατί παροδικά δεν θα επιστραφούν εεεε;) ή το πλεόνασμα (...μόνο της Κεντρικής Κυβέρνησης όχι της Γενικής....το έλλειμμα σε ταμειακή βάση της ΤτΕ σε σχέση με το 2012; σσσσ έχουμε σχέδιο ...πάλι)

  Λοιπόν καλό είναι το σχέδιο φτάνει να μην είναι σαν το Ζάππειο 1 ή τα 18 σημεία / δεσμεύσεις του 2012..
  .
  Λοιπόν καλό είναι το σχέδιο φτάνει να μην είναι απλά διαχείριση αλλά να σκιαγραφεί εθνικό σχέδιο - στόχο και όχι να χρωστάμε στην 100ετια του 1821 το 120%+ του ΑΕΠ που θα έχει φτάσει στο ΑΕΠ του 1897 από την Τρόικα...και τα λάθη που τα συγχωρούμε γιατί είμαστε ...μεγάλοι

  Γιατί εμείς πχ των μη επωνύμων σαλονιών (που μας θυμούνται στη κάλπη) δεν ....υπογράφουμε συμφωνίες και δεν δίνουμε τα χέρια με όσους ανταλλάσσουμε σφαλιάρες.

  Να δούμε λοιπόν τους ....τσαμπουκάδες του προυπολογισμού 2014 θα ...υπογράψουν νέο μνημόνιο; ....(συγνώμη νέα δανειακή θα το λένε σαν το χαράτσι που καταργήθηκε .....στο όνομά του)

  Γιατί τσαμπουκάδες ....σε ανακοινώσεις και σούζα στον Τόμσεν που βαθμολογεί δεν είναι τσαμπουκάς στην γειτονιά που μεγάλωσα αλλά ...τζάμπα μάγκας.

  ΥΓ

  -καλό το σκάκι αλλά θέλει στρατιώτες - τρελούς - ιππείς και πύργους ....όχι χειροκροτητές...γιατί αλλιώς ας παίζουν τάβλι μερικοί ....
  -μην ξεχνιόμαστε είκοσι πέντε ημέρες για την βαθμολογία και τον έλεγχο μην χαλάσουμε τη διαγωγή με ...τσαμπουκάδες.

 15. aris. aold avatar
  aris. aold 26/08/2013 21:40:53

  Ο Στουρνάρας δήλωσε ότι δεν χρειάζεται κούρεμα.

  Σε τέτοια περίπτωση τι πάμε να διαπραγματευτούμε;;

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ aris. aold 27/08/2013 10:18:04

   Με ψυχολόγο ή άνευ;

 16. Γιώργης Α. avatar
  Γιώργης Α. 27/08/2013 10:04:48

  Από την μέχρι τώρα εμπειρία μου η πολιτική στην Ελλάδα ομοιάζει περισσότερο με μπιλιάρδο παρά με σκάκι... Άρα ότι και να ξέρει...

 17. Δήμητρα avatar
  Δήμητρα 28/08/2013 00:42:15

  .....Όταν είσαι " λάτρης του " γνωρίζεις ότι : " η επιλογή κινήσεων εξαρτάται όχι μόνο από τις πνευματικές δυνάμεις σου αλλά ΠΑΝΤΑ από τον (συμπαίκτη - ) αντίπαλο σου" ..... Υπάρχει άμεση εξάρτηση των επιλογών(/στρατηγικών ) κινήσεων του ενός από τον άλλο . Από "παιχνίδι Βασιλέων" εξελίχθηκε σε "Βασιλιά των παιχνιδιών " αλλά δεν παύει επί της ουσίας να είναι ένα "στρατιωτικό παιχνίδι ίσων δυνάμεων ....." . Οι λάτρεις του και οι μαιτρ του γνωρίζουν ότι σημασία δεν έχει η νίκη αλλά " η ποιότητα της νίκης..." .Βασική όμως , προϋπόθεση είναι ότι οι παίκτες παίζουν επί ίσοις όροις εφαρμόζοντας με επιδεξιότητα και ακρίβεια τους κανόνες του παιχνιδιού. Το ερώτημα : "Πόσο καλό σκάκι ξέρει ο Σαμαράς; μήπως θα έπρεπε να τεθεί ορθότερα: " Σ'αυτή την παρτίδα τηρούνται οι κανόνες και από τους δύο παίκτες-αντιπάλους και παίζουν επί ίσοις όροις; ...........

 18. καρ avatar
  καρ 28/08/2013 15:28:27

  Και καλό σκάκι ξέρει και θα τα καταφέρουμε, φτάνει να το πιστέψουμε και να είμαστε όλοι ενωμένοι! Ή κατά το γνωστόν, σχεδόν όλοι...

  • Δήμητρα avatar
   Δήμητρα @ καρ 30/08/2013 18:46:10

   ...Αυτό , όσοι τον ψηφίσαμε το γνωρίζαμε/πιστεύαμε αλλά και το γνωρίζουμε/πιστεύουμε. Τον στηρίξαμε και κυρίως όμως τον στηρίζουμε στις πολυεπίπεδες και άνισες μάχες που έδινε και δίνει εντός κι εκτός Επικράτειας. "Όσοι βρίσκονται απέναντί του..... είναι αντίπαλοι και όπως αποδεικνύεται δεν παίζουν επί " ίσοις όροις" , δεν τηρούν τους κανόνες του παιχνιδιού...... Κι όμως αποδεικνύει σε κάθε μάχη και πόσο δυνατός είναι! Αυτό δίνει σ'εμάς ελπίδα και σ'αυτόν δύναμη, να συνεχίσει και να μην παραιτηθεί! Γι'αυτό και θεώρησα ότι το ερώτημα : “Πόσο καλό σκάκι ξέρει ο Σαμαράς; " είναι άστοχο και θα έπρεπε να τεθεί ορθότερα: ” Σ’ αυτή ( και εννοώ στην κάθε παρτίδα.....) την παρτίδα τηρούνται οι κανόνες και από τους δύο παίκτες-αντιπάλους και παίζουν επί ίσοις όροις;... Σαφώς και, γνωρίζουμε την απάντηση κι εκείνος κι εμείς... και φυσικά οι αντίπαλοι......Εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε σ'αυτόν αλλά κι εκείνος πρέπει να πιστεύει σε όλους εμάς .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.