#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/06/2010 06:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πως ο Γιώργος έβαλε τον εαυτό του και την Ελλάδα στην γωνίαΧωρίς δυνατότητα διαφυγής

(Η ανάρτηση αυτή αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης με τίτλο: Ο μόνος τρόπος για να σωθεί η Ελλάδα, είναι να δηλώσει «αφερέγγυα»)

To άρθρο του Business Insider, λέει, απλά, την αλήθεια.   Απορώ πως κανένα από τα συμβατικά media δεν λέει κουβέντα.

Το πρόβλημα μας δεν είναι στιγμιαία κρίση ρευστότητας. Χρωστάω μεν αλλά σε ένα μήνα θα πληρωθώ και όλα θα είναι καλά… Ή χρωστάω, αλλά θα πουλήσω την γκαρσονιέρα και θα ξοφλήσω.  Χρωστάμε περισσότερα από όσα έχουμε ή θα έχουμε ή μπορούμε εύλογα να βρούμε (και η λέξη «εύλογα»  είναι σημαντική).

Το πρόβλημα δεν το έφτιαξε η Κυβέρνηση Παπανδρέου, ούτε η Κυβέρνηση Καραμανλή.  Το έφτιαξε η ύφεση που ξεκίνησε, συμβολικά, με την χρηματιστηριακή κρίση του 2008, κρύφτηκε, προσωρινά από την τρομακτική ρευστότητα που μπήκε στο σύστημα σε ΗΠΑ και Ευρώπη, αλλά είτε η ρευστότητα ήταν ανεπαρκής, είτε οι ανισορροπίες πολύ βαθύτερες για να διορθωθούν μόνο με ρευστότητα.  Η ύφεση, μείωσε την δυνατότητα του μειούμενου ΑΕΠ μας να εξυπηρετεί τα χρέη, και έφερε στο προσκήνιο τρία βασικά προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας:

1) Καταναλώσαμε επενδυτικά και δανειακά κεφάλαια για καραμέλες, παιχνίδια και άνεση που δεν μπορούσε να στηριχτεί από παραγωγή.

2)  Υποκαταστήσαμε την ανεργία ή την αεργία με δουλειά στο Δημόσιο (και την Τοπική Αυτοδιοίκηση).

3) Μπερδέψαμε μη παραγωγικές, επιδοτούμενες, ψεύτικες, δουλειές, με πραγματικό ΑΕΠ.  Υπάρχει και

4)  Σε αντίθεση με την δεκαετία του 60 που λίγοι έφτιαξαν κεφάλαιο που για να το προστατέψουν από φόρους και υποτιμήσεις το έστειλαν στην …Ελβετία, στην 10ετία του 90, το βλαχο-νεοπλουτο-σοσιαλιστικό μοντέλο ενθάρρυνε μεζονέτες, και σκάφη, και αυτοκίνητα, πράγματα που χάνουν 10% της αξίας τους την πρώτη ώρα, και 50% σε 3 χρόνια.   Σίγουρα υπάρχουν λεφτά σε κρυφά σεντούκια, αλλά αυτά δεν θα σώσουν το σύστημα, όπως με την απελευθέρωση των κεφαλαιαγορών επί Μητσοτάκη και του συναλλάγματος πριν την ένταξη.

Το πρόβλημα της αυξανόμενης αδυναμίας εξυπηρέτησης χρέους, το πήρε ο ΓΑΠ και με τα ψέματα του προσέθεσε και  πρόβλημα ρευστότητας.  Αντί να πιάσει το θέμα από την αρχή (εξακολουθώ και αναρωτιέμαι αν καταλάβαινε, ή αν έλεγε ψέματα), το άφησε να σέρνεται.  Όποιος έχει χρηματοδοτηθεί από τοκογλύφους ή από πιστωτικές κάρτες, τον καταλαβαίνει τον φαύλο κύκλο.

Ο Παπαναστασίου θα ήταν ευκολότερο να διαπραγματευτεί με τράπεζες τον Ιούνιο του 2009, από ότι ο Παπακωνσταντίνου σήμερα. Για την «δεξιά» ΝΔ θα ήταν αδύνατο να ξεστομίσει λιτότητες και ασφαλιστικές …μεταρρυθμίσεις, ή έκτατες εισφορές.  Για το σοσιαλιστικό Πασόκ πολύ πιο εύκολο  Ο ΓΑΠ ωστόσο παγιδεύτηκε στο προεκλογικό  ψέμα του, και όσα ψέματα και αν πει, απλά βάζει εαυτόν και την πατρίδα μας στην γωνία, χωρίς δυνατότητα διαφυγής, παρά με ανεξέλεγκτη και αναγκαστική ρύθμιση, όπως αυτή που προκύπτει από στάση πληρωμών.   Ήδη είμαστε σε φιλολογία   για το post mortem.  Με χαμένους τους πρώτους επτά μήνες. Επτά μήνες που κάποια εύρυθμη αναδιάρθρωση, θα επέτρεπε να μην πάνε χαμένες οι όποιες αυξήσεις σε φόρους, που όμως πήγαν χαμένες. Ο ΓΑΠ σύρθηκε να παραδεχτεί, με μισόλογα αυτό που η αγορά (που προφανώς δεν εκτιμά) του έλεγε:  Φαλιρίζεις!  Εκτός εάν ο ΓΑΠ πιστεύει ότι κάποιος Παγκόσμιος Πόλεμος θα συμβεί οσονούπω, και όλα τα χρέη θα παραγραφούν…  οπότε τι να πω; «Πανέξυπνος»

Αυτά όλα τα έχουμε πει και ξαναπεί σε αυτήν την ιστοσελίδα. Οι σχολιαστές επεσήμαναν και το παρασκήνιο πίεσης των Γαλλικών και Γερμανικών τραπεζών, και το πλέγμα των διακρατικών δανείων που θα δημιουργούσε το ντόμινο πιθανής πανευρωπαϊκής κατάρρευσης.  Και πιστεύω ότι και η Κυβέρνηση το ήξερε αυτό. Αλλά αντί να επιβάλουν όρους, και να διαπραγματευτούν, γνωρίζοντας, ότι όταν χρωστάς λίγα έχεις πρόβλημα και όταν χρωστάς πολλά η τράπεζα έχει το πρόβλημα, απλά θεώρησαν ότι είμαστε σκουληκάκια, και θα κάνουμε ότι μας πούνε, χάνοντας κάθε διαπραγματευτικό ατού, χάνοντας την στήριξη από τον λαό που τους ψήφισε και παραδίδοντας γη και ύδωρ, κυριολεκτικά, χωρία καμία προοπτική, κι ας λέει παχιά λόγια ο Πρωθυπουργός και οι συγγραφείς των ομιλιών του.

Όταν ο ΚΚ ο Β’ ψέλλισε ότι χρειάζεται λιτότητα και δημοσιονομική πειθαρχία, ο ΓΑΠ απάντησε με την δικιά του καταδίκη:  Κόβοντας μισθούς, συντάξεις, απασχόληση και φορολογώντας, μπαίνεις σε φαύλο κύκλο, και πολύ φοβάμαι ότι κανένας στο επιτελείο του δεν έχει ιδέα, πόσο βαθύς και πόσο φαύλος θα είναι ο κύκλος.

Έχει αρχίσει και διαρρέει ότι το ΔΝΤ ήταν προαποφασισμένο. Και επομένως η καθυστέρηση ήταν ένα θεόρατο  insider trading ομολόγων, και η Κυβέρνηση, ένα συλλογικό ψέμα.  Οι συνέπειες, προσεχώς. Προσωπικά, δεν θα ξεχάσω ποτέ την ομιλία του ΚΚ του β’ στην ΔΕΘ, ούτε το «όχι» του Σαμαρά στην Βουλή, αλλά τι πρακτική σημασία θα έχουν δεν το ξέρω.  Μπαίνουμε ωστόσο σε φάσεις που οι πρακτικές σημασίες ίσως δεν ενδιαφέρουν.

Archaeopteryx

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 29/06/2010 06:43:54

  Τι να πει κανεις? Ευτυχως που ειναι το βλαχομπαροκ ΠΑΟΣΟΚ επανω, ετσι που τα κανανε? Ευτυχως που ο ΓΑΠ λειπει αρμενιζοντας σοσιαλιστικα? Ευτυχως που δεν εχουμε κανεναν Ακη, Κουλουρη, Λιβανη, Λαλιωτη, Βασουλα, Νεονακη, Γιαννο κλπ καθε μερα να μας πουλανε στρατηγηκες αναδιαρθωσης προοδευτικα?..

  Η κυβερνηση ΓΑΠ ειναι αντιτουριστικη. Εαν ειχαμεμε κυβερνηση ΑΓΠ θα γελουσαμε για λιγο και θα εκλειγαν τα εγγονια των εγγωνιων μας. Εαν ειχαμε επιτιμ0-ακατανομαστο επανω, θα ειχαμε κανει το Σουνιο - Σουδα ( κολλαει.. κ πουλαει)

  Οποιος δεν εχει ποτε του δουλεψει - οπως ολοι αυτοι οι πρασινοι π κυβερνουν, δεν καταλαβαινει το αυτονοητο π ζητα απ τον κοσμο να κανει οταν χρωστα στο δημοστιο.. Να παει να διαπραγματευτει, να παρει εκπτωσεις και για διακανονισει το χρεος μεχρι νεοτερας. Εμεις πρωτα πληρωνουμε τους προμηθευτες μετρητα - απο δανεικα φυσικα OPM, για να παρουμε τα μαυρα μας, και αφηνουμε προς εξοφληση τα τιμολογια στη ρεσεψιον του μπουρδελου.. κ οποιος μπει μπηκε !

  Οταν το κρατος εχει τον Τσουκρατο, Γεωργιου, Σκαπρελη, Μιζοφορακο, εξω και τον Μαντελη τι περιμενεις Αρχαιε μου? Λογικη κ ευαισθησια ? Ειδες Μακη χτες με την ΜΚΟ και τους "μπατζετακηδες"?? χαχαχα

  Η ερωτηση του αιωνα ¨
  - θελεις να βγαλεις λεφτα να γινεις πλουσιος ??

  ΠΠ

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 29/06/2010 06:46:23

   Δεν ειπα και καλημερα. ΚΑΛΗΜΕΡΑ. Εσυ φτες π μ συγχυσες πρωι πρωι.

   ΠΠ

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 29/06/2010 07:05:23

   http://www.bis.org/

   ΠΠ

 2. αφισοκολλητης avatar
  αφισοκολλητης 29/06/2010 06:55:29

  το ακουσατε " ο ΚΚ προτεινε δημοσιονομικη πειθαρχεια"....καλά, δεν ηταν πρωθυπουργος τότε?

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ αφισοκολλητης 29/06/2010 08:22:18

   Ναι, πρωθυπουργός, που άμα έκλανε καιγόταν η μισή Ελλάδα και αν ρευότανε έπεφτε 10 μονάδες στις δημοσκοπήσεις. Αν, δε, έξυνε τη μύτη του, το ΠΑΣΟΚ ζητούσε εξεταστική και εκλογές...

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ TopGunZ 29/06/2010 11:44:23

    Ο ΚΚ ήταν φοβιτσιάρης και τον φοβιτσιάρη δεν τον σέβεσαι για ηγέτη.

 3. donaE avatar
  donaE 29/06/2010 07:39:20

  Το οτι ξαναβγαινουμε για δανεικα σε λιγες μερες δεν λεει τιποτα για την υποτιθεμενη ανοησια αυτων που κυβερνανε;

  • zonitis avatar
   zonitis @ donaE 29/06/2010 10:34:38

   Μια χαζη ερωτηση να κανω. Δεν ηταν προυποθεση του ΔΝΤ και της ΕΕ να μην βγουμε στις αγορες για δανεικα; Δεν ειχαν πει οτι θα μας παρεχουν αυτοι οτι χρηματα χρειστουμε για να καλυψουμε τις αναγκες μας;

 4. anonymous avatar
  anonymous 29/06/2010 08:40:31

  ALLALOGIA:
  ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΟ,
  ΚΡΕΜΑΛΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΘΑ ΣΤΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΟΣΙΛΟΓΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΟΥ

  • ALALOGIA avatar
   ALALOGIA @ anonymous 29/06/2010 12:34:02

   προς το παρόν βλέπω το ρουσόπουλο σου και την παρέα του να κρέμονται.

 5. ΑΡΚΑΣ avatar
  ΑΡΚΑΣ 29/06/2010 08:45:33

  Καλημέρα,

  όποιος εχθές είδε τους Φακέλους του Παπαχελά και μπόρεσε να "δει" πίσω από τα γράμματα θα ΠΡΕΠΕΙ να κατάλαβε πολλά.

  Σημειώστε τις ημερομηνίες που έχω πολλές φορές πει σε διάφροα μπλογκς και στο ΑΝΤΙΝΕΑ: 21/10/2009, 22/10/2009, 15/11/2009, 09/03/2010, 17/04/2010 και η τελική προδοσία ΜΑΪΟΣ 2010....

 6. socrates avatar
  socrates 29/06/2010 09:37:56

  Εξαιρετικό το κείμενο του αρχαίου.
  Μακάρι να έγραφε και πιό συχνά.
  Συμφωνώ ότι το βασικό πρόβλημα της σημερινής κυβέρνησης είναι η έμφυτη (από ότιφαίνεται μέχρι σήμερα τουλάχιστον) στάση του Παπανδρέου να συμπεριφέρεται σαν υπαλληλάκι των ξένων και όχι σαν ηγέτης.
  Απέτυχε με τις ατυχείς δηλώσεις του πριν ξεσπάσει η κρίησ, για να μην πώ ότι την προκάλεσε και ο ίδιος.
  Απέτυχε ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ στις διαπραγματεύσεις, με εκείνους του τιτανικούς και τα μπιστόλια πάνω στα τραπέζια.
  Απέτυχε να ηγηθεί για να εξασφαλίσει τα συμφέροντά μας, προφανώς κρύβεται πίσω από τη δύναμη των 160 βουλευτών του για κάνει αυτά που τους υπαγορεύουν.
  Μεγάλη του ευθύνη είναι και η επιλογή των συνεργατών. Με Παπακωνσταντίνους, Γερουλάνους, Λούκες, Πάγκαλους και Μπιρμπίλες δεν έχει καμμία ελπίδα.
  Εμένα βέβαια με καίει κάτι άλλο.
  Ότι μαζί του, δεν έχουμε και εμείς καμμία ελπίδα.

 7. undercover gpr avatar
  undercover gpr 29/06/2010 10:23:00

  Συμβολική χρηματιστηριακή κρίση? Τέτοια προστασία πια ούτε η Ουιτνι Χιούστον δεν είχε και δεν ήταν και ρεπουμπλικάνα. Με τι ρευστότητα πληρώθηκαν τα CDS της AIG και των τοξικών subrimes? Με καινούργια ή παλιά? Και πόσο επηρρέασε αυτή η καινούργια ρευστότητα, εξ U.S, τα πακέτα διάσωσης (άρα και τους προυπολογισμούς τους και τα ελλείματά τους) των υπολοίπων κρατών της Ε.Ε τα οποία δεν είχαν την πολυτέλεια να τυπώσουν τα δικά τους πακέτα αλλά μόνο να συμπιέσουν τις κρατικές δαπάνες ?

  Το Ελληνικό πρόβλημα δεν το έφτιαξαν οι ΓΑΠ/ΚΚ αλλά το τάισαν και το διόγκωσαν. Ο μεν ΚΚ με τη συνέχιση της υποκατάστασης της ανεργίας με δουλειά στο δημόσιο και το εμπόριο αναπηρικών -να προσθέσω κι εγώ "συμβολικά"- (του συστήματος Πασόκ δλδ) , ο δε ΓΑΠ με τα επιδόματα αλληλεγγύης και τα δωράκια (17,5δις) στα φιλαράκια του που είδαν ότι θα δανειστούν φθηνότερα μέσω του πακέτου των 28δις και έριξαν τη χώρα στα νύχια των short/naked καρχαριών.Αν προσθέσουμε δε και την 7μηνη απραξία για το διάγραμμα εσόδων που έδειχνε καθαρά πως δεν θα μπορέσουν να πληρωθούν τα βραχυπρόθεσμα τοκοχρεωλύσια και οι ανανεώσεις ομολόγων (κάτι το οποίο όμως δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί άμεσα παρά μόνο με δραστική μείωση της σπατάλης).

  Η αιτία για τα χάλια μας είναι ακριβώς όπως την περιγράφεις στο 1,2,3 αλλά οι αφορμές της σκληρής νεοφιλελεύθερης επιτήρησης από το ΔΝΤ δόθηκαν από εκτός Ελλάδος πηγές και βοήθησαν πολλά κράτη να κρύψουν το δημοσιονομικό πρόβλημά τους πίσω από την καταρρέουσα Ελλάδα.

  Για της περίφημη διαπραγμάτευση και αναδιάρθρωση τα έχουμε ξαναπει , προσωπικά αμφιβάλω εάν θα μας έκαναν τη χάρη να δεχτούν έστω και να μπουν στη συζήτηση για κάτι τέτοιο πριν φροντίσουν να ελαχιστοποιήσουν τον συστημικό κίνδυνο που θα προέκυπτε.

 8. ΒΡΑΧΟΣ avatar
  ΒΡΑΧΟΣ 29/06/2010 10:28:28

  Αρχαίε μου, ειλικρινά απορώ πως εξακολουθείς να αναρωτιέσαι.
  Απορώ γιατί του δίνεις ακόμα το "benefit of the doubt".
  Και καταλάβαινε και έλεγε ψέμματα.

 9. Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
  Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ 29/06/2010 10:51:34

  Πολύ ωραίο το κείμενό σου Αρχαιοπτέρυξ

  Αλλά είναι ενοχλητικό πλέον να βγάζετε ως ΝΔ την ουρά σας απ έξω, λες και κυβέρνησε άλλος επί 5,5 χρόνια.

  Συγχώρεσέ με που θα το πω αλλα και αυτό το άρθρο έχει ακόμα αυτό το ενοχλητικό attitude "Ο ηγέτης ΚΚ, που ήθελε να αλλάξει τον τόπο αλλά δεν τον άφησαν τα συμφέροντα και οι διευθαρμένοι υπουργοί".

 10. Alex avatar
  Alex 29/06/2010 10:57:00

  Το φωναζω και σε αλλα ποστ απο χτες...Βαλτε τελος στον Εθνικο Οσφυοκαμπτη Yiorgo και στο Alter ego Θεοδωρα ΑΡΚΕΤΑ!!!!

 11. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 29/06/2010 11:25:16

  Ιστορικά ο δανεισμός με τόκο, ο ανεξέλεγκτος, κατέστρεφε κοινωνίες. Σπρώχνοντας την μεσαία τάξη στη φτώχεια και την φτώχεια στην αθλιότητα.

  Στον αρχαίο ελληνικό κόσμο είχαμε προσπάθειες "αναχαίτισης" του φαινομένου αλλά όχι πρόληψης (Λυκούργος, Σόλωνας). Στην Ρώμη στην διάρκεια των μεγάλων κατακτητικών πολέμων, τα δάνεια έσπρωξαν τις μικρές έγγειες περιουσίες στα χέρια των ισχυρών και δημιουργήθηκαν τα latifundia από τη μια και ο άθλιος όχλος των ρωμαϊκών πόλεων από την άλλη.

  Υπήρξαν "βαλβίδες" εκτόνωσης. Η σεισάχθεια του Σόλωνα για παράδειγμα. Η Παλαιά Διαθήκη μας πληροφορεί επίσης ότι κάθε 47 χρόνια, νομίζω, γινόταν παραγραφή των χρεών. Και σε άλλους λαούς συναντάμε παρόμοιες "βαλβίδες".

  Ο χριστιανικός μεσαίωνας, ίσως συνειδητοποιώντας ότι ο τόκος είναι καρκίνωμα κοινωνικό, τον "απονομιμοποίησε". Μέχρι κάποια εποχή. Αργότερα φυσικά τον νομιμοποίησε και πάλι. Ηταν πολλά τα λεφτά.

  Με την νομιμοποίηση του τόκου είχαμε και τις πρώτες σύγχρονες τράπεζες. Στην χώρα που μιλάνε dutch, στην ρίζα ίσως του κακού. Και σε κάποιες γειτονικές της χώρες, όπου μόνιμα επωάζεται και το αυγό του φιδιού. Χώρες της μεγάλης προτεσταντικής γοτθο-τευτονο-σαξονικής ομοεθνίας, που ακόμη ταλαιπωρούν τον πλανήτη. Με τις τράπεζες και το, εν πολλοίς νομαδικό ακόμη, πολιτισμικό τους πρότυπο. Της απομύζησης των φυσικών πόρων (νομάδες είναι, παν' αλλού μετά), της διδασκαλίας της βίας (οι ταινίες τους, τα βαμπίρ και τα πριόνια). Της βίας που θαυμάζουν ως απόγονοι νομάδων και την λατρεία του υπερμεγέθους και του μνημειακού. Του νικητή καβαλλάρη στον μόνιμο αγώνα ποιος θα ρθει πρώτος στην φυσική δύναμη. Της επικράτησης κατά πάντων. Του εξευτελισμού του ανθρώπου εν τέλει.

  Οι ελληνικές τράπεζες κρατούν σε υποθήκες την μισή χώρα περίπου. Υπερβολή ίσως. Ομως έτσι όπως απαξιώνονται καθημερινά και κινδυνεύουν, κινδυνεύουμε να τις αγοράσει κάποιος επιθετικά, για τρεις κι εξήντα, και να βρεθεί ο υποθηκευμένος εθνικός πλούτος σε ξένα χέρια σε μια νύχτα. Σε μια αληθινά δημοκρατική κοινωνία ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΥΤΟ. Στο κολασμένο οικονομικό πρότυπο στο οποίο ζούμε, μπορώ να αγοράσω και να πουλήσω ασφάλιστρα ακόμη και για "πίττα που δεν τρώω και που δεν με νοιάζει κιαν καεί". Και να οδηγήσω εκατομμύρια ανθρώπων στην αθλιότητα χωρίς να έχει συμβεί η ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΑΛΛΑΓΗ στην πραγματική οικονομία. Μόνο στα χαρτάκια. Που δεν ξέρει και κανείς σε τίνος χέρια βρίσκονται. Τόση διαφάνεια οι αγορές!

  Αγορές και σαχλαμάρες. Φούμαρα. Πλιάτσικο είναι το κανονικό τους όνομα. Μαφιόζικο μάλιστα. Αεριτζίδικο και απατεωνίστικο. Οικονομία και επιστήμη και πανεπιστήμια και καθηγητάδες και σοφοί και νόμπελ και συγγράμματα και διαγράμματα. Ολος ο ντόρος είναι για ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΙΑ ΖΩΗ. Και να μας διοικούν κιόλας. Να μας υποδουλώνουν.

  Η πίστωση είναι κοινωνικό αγαθό. Το χρήμα επίσης. Ενα έθνος που δεν έχει ΠΛΗΡΗ έλεγχο πάνω σε αυτά τα δύο ζητήματα δεν πρόκειται να ζήσει ελεύθερο ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ και να βάλει σε εφαρμογή. Και οποιοδήποτε "μείγμα". Οχι για πολύ. Θα καταντήσει να ζει σκλάβο. Και ίσως χαθεί κιόλας μέσα στο σκοτάδι των ιστορικών αιώνων.

  Ενα τέτοιο έθνος κινδυνεύει πολύ περισσότερο όταν έχει τέτοιους ηγέτες, σαν τους δικούς μας. [Προφήτες όπως στην Π.Δ. που να στηλιτεύουν για να εκτονώσουν (και ενίοτε για να τα "πάρουν" κιόλας, γινόμενοι μέχρι και "υπουργοί") δεν έχουμε ακόμη και ευτυχώς ίσως παραμείνουμε τυχεροί στο θέμα αυτό.]

  Μπορεί ένας πρωθυπουργός να είναι αφελης; Μπορεί ίσως. Αλλά δεν το δικαιούται.
  Εδώ δεν το δικαιούται ο πολίτης να είναι αφελής.

  Θραξ Αναρμόδιος

  • DOC avatar
   DOC @ Θραξ Αναρμόδιος 29/06/2010 12:09:47

   Η Παλαιά Διαθήκη κι αν δίνει οδηγίες για πλιάτσικο φίλε μου (ειδικά η φυλή του Λεβί,που πρωτοστατούσε στις απατεωνιές).
   Ακόμα κι όταν έκαναν την περίφημη έξοδο από την Αίγυπτο,είχαν χρυσό κι ασήμι στα υπάρχοντά τους. Πόσοι σκλάβοι(όπως λένε ότι ήταν) έχουν χρυσό κι ασήμι?
   Το μεσαίωνα όντως υπήρξε νόμος,από κάποιον Πάπα,απαγόρευσης της τοκογλυφίας για τους χριστιανούς και μόνο. Ότι η τοκογλυφία είναι αντίθετη με τα χριστιανικά ιδεώδη. Σωστό μέχρι εδώ,αλλά υπήρξε και μια εξαίρεση.
   Η εξαίρεση αυτή αφορούσε τους Εβραίους,με τη δικαιολογία ότι είχαν άλλη θρησκεία,τον Ιουδαϊσμό. Και τους επιτρεπόταν χαλαρά κι άνετα να στήνουν τα τραπέζια τους και να κάνουν τις τοκογλυφίες τους.
   Και λέω "τραπέζια",γιατί στα λατινικά το τραπέζι είναι "banca",αν δεν κάνω λάθος. Είναι η προέλευση της λέξης "bank". Σε απλά Ελληνικά,"τραπέζι-τράπεζα".
   Αν θες να δεις πώς γίνεται η διαφθορά,διάβασε Παλαιά Διαθήκη,ειδικά τα κόλπα της φυλής του Λεβί.
   Που τα τρώμε καθημερινά στη μάπα και στα σχολεία μας.

 12. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 29/06/2010 11:32:11

  H Ελλάδα θα πάθει ότι έπαθε το Μεξικό.
  Τη δεκαετία του 1980 με συνταγή ΔΝΤ οι μισθοί και τα ημερομίσθια έπεσαν στο μισό αν και δεν ήταν υψηλά [ όπως εδώ, έχουμε τους μικρότερους μισθούς στην ονε]
  στη συνέχεια η φτώχεια έγινε πείνα… την ώρα που κάποιοι λίγοι συγκέντρωναν τον κρατικό πλούτο,,
  τελικά, το Δεκέμβριο του 1994 η οικονομία τους καρτέρευσε αν και το Μεξικό ακολούθησε πιστά την γραμμή του ΔΝΤ.
  η οικονομία τους όμως είχε μεγάλη διαφθορά εξαιτίας των συνθηκών που δημιουργηθήκαν, εξάρτηση από το δανεισμό, χαμηλή αγοραστική δύναμη, παραπληροφόρηση, μη αποδοτικές
  επενδύσεις κ.α.
  Επίσης είναι γνωστό ότι, η επιβολή περιοριστικής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής εν μέσω ύφεσης λειτουργεί τελείως αντίστροφα εντείνοντάς την
  Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η οικονομία μας είναι απόλυτα εξαρτημένη από το μηχανισμό δανεισμού και το ευρώ θα λειτουργήσει διαλυτικά, κυρίως επειδή σπατάλουμε πολύτιμο χρόνο.

  τι είναι σήμερα αυτό που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε οικονομική ανάπτυξη;

  H ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ!!

  • man8os avatar
   man8os @ o βουνίσιος 29/06/2010 11:34:07

   Ειναι τοσο κοντα στον διαβολο αυτοι...
   Και εμεις τοσο μακρυα...

 13. http://neotera.wordpress.com avatar
  http://neotera.wordpress.com 29/06/2010 11:43:23

  "Το οτι ξαναβγαινουμε για δανεικα σε λιγες μερες δεν λεει τιποτα για την υποτιθεμενη ανοησια αυτων που κυβερνανε;"

  Αυτό κι αν είναι ωραίο θέμα... Ως σπονδή στον Μολώχ των "αγορών" . Για να μην ξεχνιόμαστε, επιμένουν να θυσιάζουν έστω και συμβολικά ποσά από τους δημόσιου πόρους με τοκογλυφικό επιτόκιο. Η τοκογλυφία είναι η ουσία για τη διακυβέρνηση ΔΝΤ. Γλυκύτατο σαν φίδι που γλαρώνει χωνεύοντας τη λεία του...

  ΟΧΙ ΔΕΝ ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ ΟΥΤΕ ΛΗΣΤΕΥΟΥΝ ΕΠΙΤΗΔΕΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ
  ΠΩΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΤΟΣΟ ΤΕΡΑΤΩΔΕΣ
  ΠΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΟΠΟΙΟΣ ΕΚΣΤΟΜΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΤΡΑΠΤΟΥΣΑ ΑΛΗΘΕΙΑ
  ΠΩΣ ΝΑ ΑΡΝΗΘΕΙΣ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΠΟΙΟΥ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙΣ ?

 14. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 29/06/2010 11:53:05

  @neotera

  στην παρούσα φάση βγαίνουμε στην αγορά για να παγιωθεί η υποβάθμιση την πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.
  Τα ελληνικά ομόλογα εκ των πραγμάτων θα γίνουν «σκουπίδια» και όταν κάποιος πουλά, κάποιος που διαθέτει ρευστότητα αγοράζει.

  η κίνηση αυτή βοηθά τα funds να «διώξουν » τα ελληνικά ομόλογα από το χαρτοφυλάκιο τους..

  • donaE avatar
   donaE @ o βουνίσιος 29/06/2010 12:07:18

   και να ανεβασουν τα spreads των αλλων, PIGS για σκεψου...

 15. popolaros avatar
  popolaros 29/06/2010 12:07:09

  Μετά από 8 μήνες προσπαθειών του ΓΑΠ για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της Ελλάδας...επιτέλους τα κατάφερε.

  Οι ξένοι τον έχουν πάρει στην πλάκα και μαζί με αυτόν και όλη την χώρα δυστυχώς.
  Giorgo τα κατάφερες, είσαι πλέον αναγνωρίσμος σε όλο το ηλιακό σύστημα.
  http://www.albedomag.com/2010/06/dj-khaled-ft-the-greek-prime-minister/

 16. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 29/06/2010 12:24:57

  μας μεταχειρίζονται σα να είμαστε χώρα του τρίτου κόσμου,,
  επίτευγμα της κυβέρνησης και αυτό!!

 17. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 29/06/2010 12:30:31

  Είναι τραγικό που άνθρωποι σαν τον αρχαιοπτέρυγα κάνουν αυτό που θα έπρεπε να κάνουν τα στελέχη της ΝΔ αλλά μια κι έχουμε αναλάβει εμείς του antinews την αντιπολίτευση ορίστε και η δική μου συνεισφορά:
  Από το νόμο 3845/2010, παράρτημα 3, ενότητα 1, παράγραφος 1, σελ. 1335:
  'Μετά τις εκλογές στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, η συνειδητοποίηση ότι το αποτέλεσμα για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος για το 2008 και το 2009 ήταν σημαντικά χειρότερο από αυτό που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση οδήγησε σε απώλεια εμπιστοσύνης, σε αύξηση του κόστους χρηματοδότησης και μείωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης'
  ενότητα 3, παράγραφος 13, σελ. 1342:
  'Με την έναρξη της θητείας της τον Οκτώβριο του 2009, η νέα κυβέρνηση αμέσως ανακοίνωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2008 ήταν μεγαλύτερο από αυτό που είχε υποβληθεί και έπρεπε να επαναϋπολογισθεί'.

  Οι άνθρωποι γράφουν στον ίδιο τους το νόμο ότι είναι υπεύθυνοι για την απώλεια της εμπιστοσύνης των αγορών στην ελληνική οικονομία, που οδήγησε στην προσφυγή μας στο μηχανισμό στήριξης του ΔΝΤ και της ΕΕ. Αν δεν είχαν τέτοια πρόθεση από την αρχή, τότε όταν είδαν ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη δεν ήταν αυτά που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση έπρεπε να αρχίσουν αμέσως να παίρνουν μέτρα χωρίς να γνωστοποιήσουν στο εξωτερικό την κατάστασή μας αφού δεν ήταν δύσκολο να προβλέψουν ότι αυτό θα οδηγούσε σε απώλεια εμπιστοσύνης των αγορών και σε αύξηση του κόστους χρηματοδότησης. Κι επειδή ο φίλος μου στον οποίο τα εξηγούσε αυτά αναρωτιόταν γιατί ο Γιώργος τα έκανε αυτά κι έτεινε να πιστεύσει ότι ήταν λόγω βλακείας (είναι ευκολότερο να χωνεύσεις τη βλακεία από την προδοσία) του εξήγησα ότι ο Γιώργος έχει δηλώσει δημόσια τη θέλησή του για παγκόσμια διακυβέρνηση. Η παγκόσμια διακυβέρνηση όμως προϋποθέτει οικονομική ολοκλήρωση κι αυτή προϋποθέτει περαιτέρω αποδυνάμωση του εθνικού κράτους και της ικανότητάς του να εφαρμόζει οικονομικές πολιτικές κι ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας δηλαδή αφαίρεση κοινωνικών δικαιωμάτων.
  Δεν πειράζει όμως, οι Έλληνες αριστεροί που ακόμη κοιμούνται με τα τσαρούχια ας συνεχίζουν να είναι διεθνιστές και ανθέλληνες. Σύντομα θα έχουμε όλοι γίνει μια τεράστια εξαθλιωμένη μάζα με του Ασιάτες κι Αφρικανούς φίλους τους και θα είναι, επιτέλους, ευχαριστημένοι για την πραγματοποίηση του παναθρώπινου ιδεώδους τους.
  Καληνύχτα.

 18. anonymous avatar
  anonymous 29/06/2010 17:06:01

  εχετε λυσαξει με τον πατριωτικο προσανατολισμο της ιστοσελιδας τουτης και σας μπερδευει που συσπειρωνει και δεξιους και αριστερους και ανενταχτους και τους παντες και πετατε λασπη

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ anonymous 29/06/2010 19:45:14

   τι ακριβώς εννοείς;

 19. ALALOGIA avatar
  ALALOGIA 30/06/2010 08:22:36

  Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, απέστειλε προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών - μελών του G20 επιστολή, με την οποία τους κοινοποιεί Ψήφισμα του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την παγκόσμια οικονομία και την οικονομική μεταρρύθμιση. Ο κ. Παπανδρέου στην επιστολή, αφού σημειώνει την «ευρεία συναίνεση για την απαιτούμενη στρατηγική εξόδου από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση», που επιτεύχθηκε μεταξύ των 350 συμμετεχόντων στις συζητήσεις του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, επισημαίνει ότι «παρά το γεγονός ότι οι χώρες του G20 αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του πληθυσμού του πλανήτη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ακουστούν και οι φωνές των χωρών που δεν εκπροσωπούνται στο G20».

  Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς αναφέρει ότι το ψήφισμα περιλαμβάνει σειρά από απτά μέσα πολιτικής που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και εφιστά την προσοχή των παραληπτών της επιστολής στις συγκεκριμένες προτάσεις για τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

  «Η πρόταση αυτή εξασφαλίζει ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ πια να διασώσουν οι φορολογούμενοι τις τράπεζες. Ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα συμβάλλει επίσης στον περιορισμό της φτώχιας στον κόσμο, επιτρέποντας τη χρηματοδότηση έργων, την κατάρτιση και τις υποδομές, που θα μας οδηγήσουν στην πράσινη οικονομία, ενώ θα δημιουργήσουν νέες, ποιοτικές θέσεις εργασίας, χωρίς να χρειάζεται να εξαρτώνται από τους συρρικνωμένους προϋπολογισμούς μας. Η καταπολέμηση των φορολογικών παραδείσων και η διασφάλιση ότι όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι διαφανή και ρυθμίζονται σωστά, αποτελούν επίσης επιτακτικές προτεραιότητες» αναφέρει ο κ. Παπανδρέου.

  «Οι προτάσεις αυτές δεν είναι μόνον εφικτές, αλλά και δίκαιες» υπογραμμίζει ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι «στενότερος συντονισμός και περισσότερο εναρμονισμένες πολιτικές για τη στήριξη της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την επιτυχία οποιασδήποτε νέας χρηματοπιστωτικής δομής».

  «Αναμένουμε από το G20 να αποδείξει ότι, στις κρίσιμες αυτές στιγμές, οι παγκόσμιοι ηγέτες μπορούν να λάβουν αποφασιστική και συλλογική δράση που θα εξασφαλίσει ότι η παγκόσμια οικονομία μας είναι βιώσιμη. Παραμένω στη διάθεση σας για οποιαδήποτε περαιτέρω συνεργασία για το θέμα αυτό» καταλήγει στην επιστολή του ο Γ.Παπαδρέου.

 20. ΜΕΡΜΙΓΚΑΣ avatar
  ΜΕΡΜΙΓΚΑΣ 30/06/2010 16:56:01

  Αλαλογια με την ώρα πάει ή με το μήνα;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.