#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/07/2010 10:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πως θα απαλλαγούμε από το Μνημόνιο«Οι ενάρετοι κύκλοι της Ανάκαμψης-Ανάπτυξης, θα νικήσουν το «φαύλο κύκλο της ύφεσης (και θα μας απαλλάξουν από το Μνημόνιο)»Του Χρύσανθου Λαζαρίδη

Σήμερα θα αναφερθώ στο τρίτο βασικό ερώτημα που είχε τεθεί από τους φίλους του antinews για το Σχέδιο Σαμαρά: το πώς θα γίνει η «απεμπλοκή» από το Μνημόνιο και τους όρους του.

Πρώτο σημείο: «Απεμπλοκή» από το Μνημόνιο σημαίνει ότι δεν θα έχουμε ανάγκη τον «έκτακτο Μηχανισμό δανεισμού». Δηλαδή, θα μπορούμε να βγούμε στις αγορές και να δανειστούμε σε ανεκτούς όρους (κάτω από 5% ή 170 spread). Να σημειωθεί ότι με τέτοιο επιτόκιο περίπου μας δάνειζαν ως τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν πήρε τότε την προσφορά δανεισμού!

Για να βγούμε πλέον από το Μνημόνιο πρέπει να μπορούμε ξανά να δανειστούμε με 5% και κάτω.

Το πρακτικό ερώτημα είναι θα φτάσουμε σε ένα σημείο που να μην έχουμε πια ανάγκη την «επόμενη δόση» του Μηχανισμού. Ώστε να αμφισβητήσουμε τους όρους του Μνημονίου...

Δεύτερο σημείο: Αυτό είναι απίθανο να συμβεί, ακόμα κι αν τηρήσουμε τους όρους του Μνημονίου με θρησκευτική ευλάβεια. Όρους που δεν τελείωσαν, έχουμε ακόμα πολλές θυσίες και πολλές περικοπές, κάποιες από τις οποίες, μετά το 2012, δεν μας τις έχουν προσδιορίσει ακόμα.

Έχουμε λοιπόν προσυπογράψει και δεσμευτεί για περικοπές, που από ένα σημείο και ύστερα δεν τις ξέρουμε καν...

Αλλά ακόμα κι αν τα κάνουμε όλα αυτά, και πάλι το Μνημόνιο λέει ότι μπορεί να μη φτάσουν (γιατί η ύφεση θα «τρώει» την αποτελεσματικότητα των περικοπών και δεν θα μειώνεται το έλλειμμα ούτε στο μισό των περικοπών), οπότε μπορεί να χρειαστούν και έκτακτα μέτρα. Που δεν τα περιλαμβάνει καν το Μνημόνιο, αλλά έχουμε δεσμευτεί, αν μας τα ζητήσουν να τα εφαρμόσουμε κι αυτά...

Αλλά ακόμα κι αν δεν συμβεί αυτό, ακόμα δηλαδή κι αν τα πράγματα πάνε με τον καλύτερο τρόπο - δηλαδή με το πιο αισιόδοξο σενάριο - και πάλι θα φτάσουμε στο 2014 και θα έχουμε έλλειμμα μεταξύ 2% και 2,5% αλλά το χρέος θα έχει εκτοξευθεί στο 149%!

Ακόμα κι αν λάβουμε υπ’ όψιν μιαν αναπροσαρμογή του ΑΕΠ κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες (που πολλοί πιθανολογούν πλέον) και πάλι το χρέος θα φτάνει το 139%.

Ακόμα κι  αν κόψουμε άλλες 10 ποσοστιαίες μονάδες («λευκή τρύπα» κι άλλες λογιστικές αναπροσαρμογές) και πάλι το χρέος θα αγγίζει το 130%.

Με χρέος στο 130% του ΑΕΠ (και μάλλον ψηλότερο, γιατί όλα τα παραπάνω δεν συμπεριλαμβάνουν την αυξημένη ύφεση που θα μεσολαβήσει), είναι δύσκολο να μας δανείσουν οι αγορές με υποφερτούς όρους.

Συνεπώς ακόμα κι αν όλα πάνε με τον πιο αισιόδοξο τρόπο, ακόμα κι αν τα μετρήσουμε με τους πιο ευνοϊκούς υπολογισμούς, η διόγκωση του χρέους που θα έχει μεσολαβήσει θα καθιστά σχεδόν απαγορευτικό τον δανεισμό μας απευθείας από τις αγορές.

Άρα δεν θα βγούμε από την ανάγκη έκτακτου δανεισμού το 2014. Θα χρειαστεί να επεκτείνουμε το Μνημόνιο και μετά. Για κάμποσα χρόνια ακόμα. Πιθανότατα (σύμφωνα με κάποιους υπαινιγμούς που αναφέρονται σε κατοπινή έκθεση του ΔΝΤ) ως το 2020! Μιλάμε για δεκαετία και βάλε...

Σημείο τρίτο: Για να σπάσουμε αυτό το «φαύλο κύκλο» που θα μας βυθίζει σε ύφεση και συνεχή υπερχρέωση, θα απαιτεί συνεχώς σκληρότερα μέτρα και θα οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση και μεγαλύτερη υπερχρέωση, πρέπει να χτυπήσουμε ταυτόχρονα δύο στόχους:

* την ίδια την ύφεση, που δημιουργεί το «κυκλικό» έλλειμμα.

* και το ίδιο το χρέος, τη διόγκωση του οποίου πρέπει να φρενάρουμε και να αντιστρέψουμε.

Σε προηγούμενο σημείωμά μου (Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας στο Σχέδιο Σαμαρά για την κρίση), έδειξα πώς θα χτυπήσουμε το χρέος μέσα στην επόμενη διετία.

Υπολογίζοντας το τμήμα εκείνο της ακίνητης περιουσίας που είναι ήδη από τώρα γνωστό, μετρημένο, άμεσα εκμεταλλεύσιμο και εμπορεύσιμο, έδειξα ότι μπορούμε να το βάλουμε για πώληση και να προεισπράξουμε από τώρα με τη μέθοδο του bridge financing (προχρηματοδότηση) ένα ποσό που μαζί με μέτριες αλλά αποφασιστικές αποκρατικοποιήσεις στο ίδιο διάστημα (διετίας) μπορεί να αποδώσει κατ’ ελάχιστον 50 δισεκατομμύρια.

Αυτά αρκούν για να καλύψουμε το έλλειμμα ενός ολόκληρου χρόνου (κάτω από 20 δισ. εφ’ όσον το έλλειμμα προβλέπεται να πέσει κάτω από 7% στη διετία) και να αγοράσουμε πίσω (ξεχρεώσουμε) γύρω στα 30 δισεκατομμύρια, δηλαδή περί το 10% του συνολικού μας χρέους σήμερα.

Όταν θα πουληθούν τα ακίνητα που έχουμε βάλει για πώληση (μέσα σε διάστημα 3-5 ετών, δηλαδή 1-3 πρόσθετα χρόνια μετά τη διετία), τότε θα ξεχρεώσουμε την προχρηματοδότηση και θα έχουμε στα χέρια μας άλλα 30 δισεκατομμύρια ρευστότητα, που θα μπορούμε να τη μοιράσουμε ανάμεσα στην κάλυψη τρεχόντων ελλειμμάτων και πρόσθετη εξαγορά (μείωση) χρέους.

Αυτά για το άμεσο χτύπημα το χρέους, που μπορεί να φτάσει τουλάχιστον 15 ποσοστιαίες μονάδες, χωρίς στο μεταξύ να αυξηθεί άλλο, αφού στο μεταξύ θα καλύπτονται πλήρως τα ελλείμματα χωρίς πρόσθετο δανεισμό.

Πράγμα που σημαίνει ότι στο 2014 δεν θα έχουμε 150% χρέος, θα έχουμε γύρω στο 105%, δηλαδή χαμηλότερο από το τωρινό (115-120%).

Τέταρτο σημείο: Στο μεταξύ όμως, θα έχουμε καταπολεμήσει και την ύφεση. Και μέσα στη διετία από την έναρξη εφαρμογής του Σχεδίου Σαμαρά θα έχει εκμηδενιστεί και το «κυκλικό» έλλειμμα (με τα Αντισταθμιστικά μέτρα) και το «διαρθρωτικό» έλλειμμα (με τα μέτρα που ήδη πάρθηκαν, ελαφρώς βελτιωμένα).

Πράγματι, οι υπολογισμοί που έγιναν στο Σχέδιο Σαμαρά έδειξαν ότι τα μέχρι τώρα μέτρα αρκούν για να εκμηδενιστεί το «διαρθρωτικό» έλλειμμα, δεν χρειάζονται άλλα!

Απαιτούνται όμως, άλλου τύπου μέτρα τόνωσης της αγοράς μικρού ή μηδενικού δημοσιονομικού κόστους, για να περιοριστεί η ύφεση και να εκμηδενιστεί το «κυκλικό» έλλειμμα, επίσης σε ορίζοντα διετίας.

Με τα «Αντισταθμιστικά μέτρα» που προβλέπει το Σχέδιο Σαμαρά και χωρίς πρόσθετα περιοριστικά μέτρα (σαν κι αυτά που προβλέπει το Μνημόνιο), έχουμε ήδη ένα διαφορετικό μείγμα Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο μέσα σε μια διετία εκμηδενίζει και το «κυκλικό» έλλειμμα (από τα «Αντισταθμιστικά» μέτρα) και το «διαρθρωτικό» έλλειμμα (από τα ως τώρα περιοριστικά μέτρα).

Κι έτσι μηδενίζει το συνολικό έλλειμμα.

Όταν θα μηδενιστεί το συνολικό έλλειμμα αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε ήδη πρωτογενή πλεονάσματα. Δηλαδή οι τόκοι θα καλύπτονται χωρίς πρόσθετο δανεισμό.

Άρα από κει και πέρα μπορεί να υπάρχει απόλυτη «απορρόφηση» του χρέους από δύο πηγές:

-- Πρώτον, από «πρωτογενή πλεονάσματα» του προϋπολογισμού, που θα αγοράζουν χρέος (θα το μειώνουν απόλυτα).

-- Και δεύτερον, από θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης (αφού θα έχει εκμηδενιστεί το «κυκλικό» έλλειμμα) που θα μεγαλώνουν τον παρανομαστή του λόγου: χρέος/ΑΕΠ και θα το μειώνουν και σχετικά.

Μ’ άλλα λόγια θα μειώνεται ο αριθμητής (μείωση του χρέους από τα πρωτογενή πλεονάσματα) και ο παρανομαστής (αύξηση του ΑΕΠ) κι έτσι θα μειώνεται και η σχέση χρέους ΑΕΠ ταχύτερα.

Αυτό θα οδηγήσει μετά τη διετία και ως την τετραετία-πενταετία σε χρέος χαμηλότερο από το 105% του ΑΕΠ που υπολογίσαμε ανωτέρω, κατά κάποιους υπολογισμούς ίσως και κάτω από 90% του ΑΕΠ, το χαμηλότερο από το 1990!

Πέμπτο σημείο: Ήδη μετά την πρώτη διετία, με μηδενικό έλλειμμα και με χρέος κάτω από 110% θα μπορούμε να δανειστούμε με πολύ ευνοϊκούς όρους (κάτω από 4%) από τις αγορές, χωρίς να έχουμε ανάγκη τον «έκτακτο Μηχανισμό Στήριξης» και τους όρους του Μνημονίου. Τότε θα είναι εφικτή η απεμπλοκή από το Μνημόνιο...

Από την ώρα που πάνω στη διετία μπορούμε να απαλλαγούμε από το Μνημόνιο, τότε μειώνουμε δραστικά τους φορολογικούς συντελεστές, άρα ενισχύουμε την Ανταγωνιστικότητα κι επιταχύνουμε την Ανάπτυξη.

Οπότε ο παρανομαστής της σχέσης χρέος/ΑΕΠ αυξάνει ταχύτερα, τα πλεονάσματα αυξάνονται κι αυτά ταχύτερα, «αγοράζουν» ακόμα πιο γρήγορα το υφιστάμενο χρέος και ο αριθμητής της σχέσης χρέος/ΑΕΠ πέφτει ταχύτερα.

Οπότε ολόκληρο το κλάσμα πέφτει ακόμα ταχύτερα.

Με βάση αυτό το σχεδιασμό το χρέος/ΑΕΠ μπορεί να πέσει και κάτω από 90 κάλλιστα ως το τέλος του 2014.

Τώρα συγκρίνετε το σχεδιασμό του Μνημονίου που προβλέπει για το 2014 έλλειμμα γύρω στο 2% και χρέος 130% στην καλύτερο περίπτωση, με το Σχέδιο Σαμαρά που προβλέπει επίσης για το 2014, χωρίς πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, έλλειμμα μηδενικό από τη διετία και χρέος κάτω από 90% του ΑΕΠ!

Φυσικά όλα αυτά απαιτούν και πρόσθετα διαρθρωτικά μέτρα που θα βοηθήσουν την ανάταξη της ανταγωνιστικότητας (χτύπημα της γραφειοκρατίας γενικά, αλλά και στοχευμένες πολιτικές για τη σπατάλη στα Νοσοκομεία κλπ.) που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο έτσι κι αλλιώς, αλλά δεν τις αναφέρω εδώ.

Για όσους πιστεύουν ότι αυτά είναι «υπερ-αισιδόξα» οφείλω να παρατηρήσω ότι υπάρχουν πλευρές του Σχεδιασμού που ενισχύουν την αποτελεσματικότητά του.

- Για παράδειγμα, περιέχει «πρόσθετα Αντισταθμιστικά μέτρα» τόνωσης της αγοράς, για να αντιμετωπιστεί η πρόσθετη ύφεση που θα προκύψει, αν στο μεταξύ εφαρμοστούν και τα επόμενα περιοριστικά μέτρα του Μνημονίου.

-- Ακόμα δεν αναφέρθηκα στο «ενάρετο κύκλο» που μπορεί να υποκινηθεί από τη μείωση του χρέους μετά τη διετία, που θα οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων, άρα μείωση των δαπανών για τόκους των επομένων ετών, άρα υψηλότερα πλεονάσματα, άρα ακόμα ταχύτερη αποκλιμάκωση του χρέους.

-- Ούτε λάβαμε υπ’ όψιν ένα δεύτερο «ενάρετο κύκλο» που θα δημιουργηθεί (και που περιέχεται στο Σχέδιο Σαμαρά) από την αξιοποίηση των περιουσίας του Δημοσίου με επιχειρηματικά σχέδια leasing, ΣΔΙΤ κλπ. που θα φέρουν ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, πρόσθετα δημόσια έσοδα, ενώ θα περιορίζουν ταυτόχρονα και το έλλειμμα στα πρώτα χρόνια και το χρέος (από τα πρωτογενή πλεονάσματα) στη συνέχεια.

Έτσι στο Σχέδιο Σαμαρά υπάρχει ένας βασικός υπολογισμός και μια σειρά από ενισχυτικά μέτρα που τον καθιστούν πιο ρεαλιστικό, για την περίπτωση που τα πράγματα αρχικά εξελιχθούν πιο αργά, ή ξεκινήσουν από χαμηλότερη «αφετηρία», ή υπάρξει χαμηλότερη αποτελεσματικότητα των μέτρων στα πρώτα στάδια.

Έκτο σημείο: Χτυπώντας ταυτόχρονα το «διαρθρωτικό» ΚΑΙ το «κυκλικό» έλλειμμα (αλλά με πολύ διαφορετικά μέσα),

χτυπώντας ταυτόχρονα το έλλειμμα ΚΑΙ το χρέος (το δεύτερο με αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου),

παίρνοντας «επανορθωτικά μέτρα» (όπως η αποκατάσταση των χαμηλών συντάξεων άμεσα με περικοπές από αλλού – και εντοπίζονται οι σχετικοί κωδικοί)

και θέτοντας από τώρα ως στόχο μετά τη διετία και την απεμπλοκή από το Μνημόνιο, την μείωση φορολογικών συντελεστών για την επιτάχυνση της Ανάπτυξης, όλα αυτά αποτελούν διαφορετική – πολύ διαφορετική στρατηγική.

Πολύ πιο ρεαλιστική από αυτήν του Μνημονίου. Και υποκαθιστώντας το φαύλο κύκλο της ύφεσης που τώρα μας απειλεί, με δύο τουλάχιστον ενάρετους κύκλους Ανάπτυξης.

Και τρείς ακόμα παρατηρήσεις:

* Στο ερώτημα αν υπάρχουν πράγματι μέτρα τόνωσης της αγοράς μηδενικού κόστους, η απάντηση είναι απλή. Σε μια οικονομία με «τέλειες αγορές» και πολύ αποδοτική διάρθρωση είναι δύσκολο να εντοπιστούν μηδενικού κόστους μέτρα τόνωσης. Αλλά σε μια οικονομία, όπως η Ελληνική με τεράστια πλέγματα στρεβλώσεων, είναι πολλά τα μέτρα τόνωσης που «δεν κοστίζουν». Για παράδειγμα, ο συμψηφισμός οφειλών των ιδιωτών και των επιχειρήσεων από και προς το Δημόσιο. Ή η άρση γραφειοκρατικών εμποδίων. Που υπό την παρούσα κυβέρνηση πολλαπλασιάζονται...

* Δεύτερον: Τα «Αντισταθμιστικά μέτρα» τόνωσης που προτείνει το Σχέδιο δεν είναι τα «παραδοσιακά» Κέϋνσιανά. Είναι, κυρίως, μέτρα αλλαγής στη διάρθρωση των αγορών. Αν θέλετε να τα κατατάξετε είναι περισσότερο supply side παρά demand side. Είναι περισσότερο «φιλελεύθερα», δεν είναι «κρατικιστικά» (αλλά ούτε και νεοφιλελεύθερα).

* Τρίτον: η ανάγκη να απαλλαγούμε από τους όρους του Μνημονίου, δεν είναι για να αρχίσει πάλι η δημοσιονομική «χαλάρωση» και το «πάρτι» πάσης φύσεως κρατικοδίαιτων συντεχνιών ή διαπλεκομένων. Αλλά για να φρενάρει η ύφεση άμεσα και να ενισχυθεί η υγιής ανάπτυξη (με δραστική μείωση της φορολογίας και κλαδικές πολιτικές, όπου υπάρχουν σοβαρά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας).

Αλλά γι’ αυτά τα τελευταία θα υπάρξει πιο μακροχρόνιος σχεδιασμός το Σεπτέμβριο, στην ομιλία Σαμαρά στη ΔΕΘ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 12/07/2010 10:50:35

  Νομίζω ότι με τη σημερινή παρέμβαση του Χρύσανθου Λαζαρίδη ολοκληρώνεται ένας κύκλος διαλόγου που είχε ξεκινήσει με αφορμή το σχέδιο του Αντώνη Σαμαρά για την έξοδο από την κρίση.

  Ισως είναι η πρώτη φορά που η Ν.Δ. παρουσιάζει μια τόσο καλά ολοκληρωμένη και επεξεργασμένη πρόταση.

  Ακόμα σημαντικότερο, ο Χρύσανθος παρακολούθησε το διάλογο και τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε και έδωσε πειστικές απαντήσεις. Αυτό από μόνο του είναι κάτι καινούργιο για τη Ν.Δ.και αποτελεί λόγο αισιοδοξίας.

  Το μεγάλο στοίχημα από εδώ και στο εξής είναι η πρόταση αυτή να γίνει κτήμα των πολλών.

 2. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 12/07/2010 10:58:36

  Σχετικά με το πρώτο σημείο.
  Απεμπλοκή από το μνημόνιο δεν σημαίνει κατά βάση να βγούμε στις αγορές και να δανειστούμε, αυτή η ερμηνεία είναι καταδικαστική και σε οδηγεί σε μεγαλύτερη κρίση αφού αναδεικνύει σε υπέρτατη αξία την αγορά σε βάρος της δημοκρατίας, τη στιγμή μάλιστα που βασική αιτία της κρίσης είναι οι αγορές….
  ή θα προσαρμοστούν οι αγορές στη πραγματικότητα που θα δημιουργήσουμε ως χώρα ή θα αναγκαστούμε να προσαρμοστούμε εμείς στη δική τους πραγματικότητα.
  το ζήτημα είναι πολιτικό δεν είναι οικονομικό! μπορείς να συμβιβαστείς στην οικονομική πειρατεία;

  ή υπάρχει περίπτωση οικονομικής σταθερότητας μέσα σε ασταθείς πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες;

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ o βουνίσιος 12/07/2010 11:27:47

   Ποιος θα είναι ο "οικονομικός πειρατής"; Αυτός που μας δάνεισε ή εμείς που δανειστήκαμε και τώρα με το έτσι θέλω απαιτούμε να μην δώσουμε τα λεφτά πίσω με διάφορες ερμηνείες, που δεν αφορούν αυτόν που μας έδωσε τα ωραία του λεφτά;

   Γιατί εμείς ζητήσαμε να δανειστούμε και δανειζόμασταν ως πέρυσι με όρους ευρώ, με πολύ μικρή διαφορά από το γερμανικό κράτος.

   Δεν υπάρχει καμία πραγματικότητα για να προσαρμοστεί κανένας. Ή θα λειτουργήσουμε ως σοβαρό κράτος, ως σοβαρός λαός, ή θα λειτουργήσουμε ως ασόβαρο κράτος και λαός και θα απαιτούμε "να προσαρμοστούν οι άλλοι στην πραγματικότητα που θα δημιουργήσουμε ως χώρα".

   Και ποια είναι αυτή η πραγματικότητα παρακαλώ;;; Να μην πληρώσουμε τα χρέη μας;;; Ντρέπομαι να λέω ότι ανήκω στον ίδιο λαό με ανθρώπους που αφήνουν τέτοια υπονοούμενα (χωρίς να το λέτε βέβαια ανοιχτά, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν στέκεται, αλλά αυτό λέτε). Τα περί "πολιτικής απόφασης" που αγνοεί τη στοιχειώδη πραγμαιτκότητα μας τα είπαν πολλοί με πρώτο και καλύτερο τον βασικό υπεύθυνο της σημερινή χρεωκοπίας, τον Ανδρέα.

   Με τέτοια νοοτροπία, μην περιμένετε να πάμε πουθενά. Μια ζωή μίζεροι επαίτες, τεμπελχανάδες που αρνούμαστε να δυσκολευτούμε λιγάκι θα είμαστε.

   Λυπάμαι πολύ, απεμπλοκή από το μνημόνιο σημαίνει ακριβώς να μας ξαναδανείσουν οι αγορές. Να εμπιστευτεί ο κόσμος ότι δεν θα χάσει τα λεφτά του αν μας τα δώσει. Τόσο απλό. Μετά να δουλέψουμε σκληρά ως χώρα, να δημιουργήσουμε πλεονάσματα και να τους ξοφλήσουμε για να γίνουμε πραγματικά ανεξάρτητοι.

   Αλλά φαίνεται ότι προτιμούμε να αρμέγουμε τις τροφαντές αγελάδες του δανεισμού, της ΕΟΚ, του μπαρμπα-Σαμ, κάποιους να μας ταϊζουν βρε παιδί μου αφού είμαστε απόγονοι του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Που βέβαια, άλλα μας έμαθαν. Την υπευθυνότητα και το ήθος. Ενώ εμείς τώρα εδώ με ευλογοφανή προσχήματα αναζητούμε να μην τυχόν και πληρώσουμε τίποτε για τα δανεικά.

   Αιδώς!

   • armatistis avatar
    armatistis @ Επώνυμος 12/07/2010 13:56:18

    Εγώ ντρέπομαι που υπάρχουν Έλληνες που λένε ότι δεν θέλουν να ανήκουν στον Ελληνικό λαό.

    Θα είμαι περήφανος και ευτυχής, αν βρεθεί ένας ικανός Έλληνας ηγέτης που θα αρνηθεί αυτό το επαχθές χρέος, που το έχει πληρώσει η πατρίδα μας δεκάκις φορές, εκτός αν δεν το γνωρίζεις αυτό, ή κάνεις ότι δεν το γνωρίζεις.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 12/07/2010 14:00:38

    Α, διαστρεβλώνουμε και λόγια τώρα; Πότε είπα αυτό που λες ΕΣΥ; Εκχωρείς δηλαδή τον "ελληνικό λαό" συλλήβδην σε αυτή την ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΉ, ανέντιμη, λωποδύτικη και μπαταχτσίδικη άποψη "δεν πληρώνω";;; Όχι φίλε μου. Ο ελληνικός λαός ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΙ εγώ ότι εκπροσωπείται από αυτή τη λαμογίστικη άποψη, αλλά από την έντιμη άποψη που και ο Σαμαράς εξέφρασε: Θα πληρώσουμε για τα χρέη μας!

    Άλλωστε, το να πληρώνεις του ΤΟΚΟΥΣ ενός χρέους είναι η αναντίρρητη συνέπεια του ότι έχεις χρέος. Γερμανοί, Γάλλοι, Ολλανδοί, Αμερικανοί, Γιαπωνέζοι και λοιποί ΔΕΝ πληρώνουν τόκους για το χρέος τους; Εσύ τώρα γιατί θες διαφορετική μεταχείριση; Πόσο μάγκας νομίζεις ότι είσαι;

    Όταν υπερδανειζόμασταν για να κάνουμε "κοινωνική πολιτική" και τρώγαμε όλοι από αυτήν την "κοινωινκή πολιτική", δεν ξέραμε ότι έχει τόκο; Τώρα μιας πιάσανε η πρεμούρα και η ευαισθησία;

    Ντροπή, ντροπή, ντροπή, δεν έχω τίποτε άλλο να πω. Ντρέπομαι πραγματικά για λογαριασμό σας, αφού δεν ντρέπεστε εσείς.

   • undercover gpr avatar
    undercover gpr @ Επώνυμος 12/07/2010 14:15:44

    Η συλλογιστική σου Επώνυμε άλλαξε ριζικά από την ώρα που ο Σαμαράς εγγυήθηκε τις δεσμεύσεις και πρότεινε το σχέδιό του αποδεχόμενος (έστω και με διορθώσεις) τα δημοσιονομικά μέτρα του ΓΑΠ.(ακόμα κι αν δεν το δεχτείς από μένα έχεις συγχαρητήρια που κατάφερες να αλλάξεις οπτική για τα πράγματα έστω και μετά την τοποθέτηση Σαμαρά)

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 12/07/2010 14:17:22

    Α, ναι; Για δείξε μου έστω και ένα κείμενο ή φράση από πιο πριν που να λέει "δεν πληρώνω" ή κάτι αντίστοιχο;

   • undercover gpr avatar
    undercover gpr @ Επώνυμος 12/07/2010 14:28:16

    Μην αρπάζεσαι , ήσουν εμφανώς μακράν πιο επιθετικός απέναντι στην ΟΝΕ και στους εταίρους για την πολιτική που άσκησαν (όχι του ΓΑΠ αλλά των εταίρων που αντμετώπιζαν τον ΓΑΠ).

    Μπορεί να μην θυμάμαι σωστά , αλλά κάποιες μέρες (ίσως λόγω νεύρων) ήσουν μέχρι και υπέρ της εξόδου από το μνημόνιο με όρους στάσης πληρωμών.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 12/07/2010 14:47:39

    Αναφέρεσαι προφανώς στην κουβέντα μου με τον Μίσα. Περισσότερο το αποδέχθηκα ως ενδεχόμενο για λόγους οικονομίας της συζήτησης, για να δείξω δηλαδή στο Μίσα ότι, καλή η επαναστατικότητα, αλλά θα τη βγάλεις πιο δύσκολα καθαρή, από το να προσπαθήσεις να βγεις από το μνημόνιο δουλεύοντας και όχι δραπετεύοντας.

    Η αποδοχή του σκεπτικού του Μίσα ήταν ρητορική-συζητητική και όχι ουσιαστική. Δηλαδή, ο Μίσα μας έλεγε ότι δεν μπορεί να περιμένει κανείς από τους δεξιούς να σκεφτούν επαναστατικά και εγώ προσπαθούσα να του δείξω ότι ακόμη και αν ο δεξιός σκεφτεί επαναστατικά και κάνει "επανάσταση" ότι πάλι σε χειρότερη λούμπα πέφτει, γιατί πρέπει να ζήσει ως διεθνής παρίας.

    Στον βουνίσιο και στον αρματιστή ήμουν πιο επιθετικός, για το λόγο ότι δεν το έβλεπαν με όρους αριστεράς-δεξιάς, αλλά με όρους που εμένα με εξοργίζουν περισσότερο από ότι αν το βλέπει έτσι κάποιος αριστερός, λόγω του ότι του φούσκωσαν το κεφάλι με αριστερότητα.

   • undercover gpr avatar
    undercover gpr @ Επώνυμος 12/07/2010 14:53:36

    Δεν αναφέρομαι σε καμία κουβέντα , ήταν η εντύπωση που μου έδινες ανά διαστήματα από τις τοποθετήσεις σου , κι όχι προς χάρην της συζήτησης.

    Anyway , κανείς πλέον δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα για πάνω από μερικά λεπτά και οι θέσεις/απόψεις μπορεί να αλλάζουν καθημερινά αναλόγως τα καινούργια δεδομένα.Όποιος δεν το παραδέχεται αυτό και το παίζει ειδήμονας και σοφός κατά την άποψή μου είναι περισσότερο τρομαγμένος.

   • armatistis avatar
    armatistis @ Επώνυμος 12/07/2010 14:58:17

    Από ότι καταλαβαίνω δεν γνωρίζεις πως δημιούργήθηκε το χρέος.

    Δεν βλέπεις ότι ενώ κυριολεκτικά αρμέγουν τους Έλληνες και ειδικά αυτούς που δεν ευθύνονται, σε 2,5 χρόνια το χρέος θα πάει από 115% του ΑΕΠ στο 150% (ευνοϊκό σενάριο). Δηλαδή κάπου 100(+) δισ ευρώ. Δεν καταλαβαίνεις ότι το χρέος γεννά χρέος.

    Δηλαδή ο λαός οδηγείται στην φτώχια και φουσκώνουν οι λογαριασμοί των τοκογλυφικών κεφαλαίων.

    Ακόμα χειρότερα, το επαχθές αυτό χρέος θα καταστρέψει τις επόμενες γενιές.

    Εγώ λοιπόν αρνούμαι να το δεχθώ αυτό. Δεν μου το επιτρέπει η πατριωτική μου συνείδησή. Και δεν ντρέπομαι.

    Πιστεύω ότι η μονάδική λύση που έχουμε, είναι να χρεοκοπήσουμε σήμερα και τα όποια κακά να τα πληρώσει η δική μας άχρηστη γενιά.

    Εγώ μια φορά δεν διαθέτω ομόλογα του δημοσίου και δε φοβάμαι τη χρεοκοπία. Άλλωστε ήδη η ζωή μου έχει υποτιμηθεί κατά 25% (15% μείωση σύνταξης, 5% δεύτερος χρόνος παγώματος, 5% από την άνοδο του κόστους διαβίωσης).

    Εσύ ο ντροπαλός, μήπως διαθέτεις ομόλογα και καίγεσαι;

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 12/07/2010 14:58:49

    Δεν ξέρω αν έδινα τέτοια εντύπωση, πάντως ανέκαθεν θεωρούσα το να μην πληρώσουμε τα χρέη μας πολύ, πάρα πολύ βαθιά ανέντιμο και ότι δεν μας τιμάει ως λαό καθόλου. Και το ίδιο πράγμα το έλεγα ακριβώς και στον Μίσα και σε όλες τις σχετικές τοποθετήσεις μου. Δεν άλλαξε αυτό επειδή ο Σαμαράς είπε ότι θα πληρώσουμε τα χρέη του μνημονίου.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 12/07/2010 15:00:51

    Καταρχάς, για να συνεννοούμαστε. Τι ακριβώς εννοοείς όταν λες "να χρεωκοπήσουμε";

    (Ομόλογα ΔΕΝ έχω, αλλά από τη στιγμή που έχουν οι ελληνικές τράπεζες, και εγώ έχω καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες, είναι σαν να έχω, γιατί τα δικά μου λεφτά επενδύουν οι τράπεζες σε ομόλογα. Εννοώ δηλαδή ότι σε ομόλογα έχει επενδύσει το σύνολο της οικονομίας μας, μέσω των τραπεζών, που διαχειρίζονται το χρήμα μας).

   • stroumfaki avatar
    stroumfaki @ Επώνυμος 12/07/2010 22:01:57

    κάποιες προτάσεις για ανησυχία....!

    1. Η σύμβαση δανεισμού του μνημονίου απλά δίνει πιο ισχυρό δικαίωμα στον καινούργιο δανειστή μας. Όμως ισχύει ο εξής κανόνας: Ότι ισχύει για έναν ισχύει για όλους. Με λίγα λόγια δώσαμε περισσότερα δικαιώματα στους νέους αλλά και ταυτόχρονα και στους παλιούς δανειστές μας.

    2. Το Φεβρουάριο του 2010 στη Γαλλία βγήκε η 105η καταδικαστική απόφαση της Ρωσίας που επιτάσει τη Ρωσία να ξεπληρώσει τα τσαρικά χρέη. Η Σοβιετική Ένωση τότε δεν δέχτηκε αυτά τα χρέη (τα κερατιάτικα του τσάρου), όμως μετά την πτώση της σοβιετικής ένωσης οι δανειστές (ομολογιούχοι) ενεργοποιήθηκαν ξανά και ζητάν την πληρωμή του χρέους.

    3. Μια στις τρείς δανειακές συμβάσεις που ισχύουν σήμερα για το ελληνικό δημόσιο προέρχεται απο το 19ο αιώνα.

    Π.χ. στις 19 Μαϊου το 30ετές ομόλογο που πληρώθηκε, πρόκειται για ένα ομόλογο το οποίο σύναψε η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου το 1984 για να μπορέσει να αποπληρώσει ένα δάνειο του 1889.

    Για ποιό χρέος δηλαδή θα πρέπει να νιώθουμε άσχημα ότι αν δεν το πληρώσουμε είναι άδικο;


    4. Μια ερώτηση, αν έπαιρνες ένα δάνειο απο την τράπεζα λόγω ανάγκης, αλλά η τράπεζα το εκμεταλλευόταν αυτό και οι όροι αποπληρωμής ήταν πραγματικά απάνθρωποι και κάποια στιγμή σε συμβούλευε κάποιος μετα απο χρόνια δανείων προς δανείων, πως υπάρχει τρόπος να επαναδιαπραγματευτείς τους όρους του δανεισμού σου και πως ίσως υπάρχουν και λόγοι μη αναγνώρισης μέρους του χρέους σου λόγω αισχροκέρδιας της τράπεζας (δανειστών) σου τα τόσα χρόνια τι θα έκανες;

    Γιατί λοιπόν να μην αντιδράσουμε στο χρέος αυτό;

    5. Και κάτι τελευταίο,

    Πολλές φορές ακούμε πως στο κάθε Έλληνα αντιστοιχεί τόσο χρέος κτλ. κτλ κτλ. λόγω του χρέους της χώρας. Πραγματικά αυτή την αναλογικότητα δεν την κατάλαβα ποτέ. Αυτό συνήθως το βρίσκουν διαιρώντας το χρέος δια το πληθυσμό. Ποτέ δεν το έχω δεί να συμβαίνει και με την έκταση της Ελλάδος ή ακόμα και με το πλούτο της χώρας. Στο χρέος δηλαδή είμαστε όλοι ίσοι, στο πλούτο ΟΧΙ.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ o βουνίσιος 12/07/2010 11:35:45

   Aυτα αστα για επαναστατικες ομαδες και κομματα.Η ΝΔ δεν ειναι δυνατον να προτεινει τη μη πληρωμη των υποχρεωσεων της χωρας αλλα εναλλακτικη λυση πιο ευκολης πληρωμης.Αυτο ανεξαρτητα απο το γεγονος οτι υπαρχουν ειδησεις οτι στη Γερμανια ψαχνονται για "ελεγχομενη" χρεωκοπια,"μερικη" αναδιαρθρωση του χρεους και τα παρομοια.
   Οτι ειναι να γινει θα πρεπει να γινει με συμφωνια με την ΕΕ τουλαχιστον κατα την αποψη ενος κατ εξοχην φιλοευρωπαικου κομματος οπως η ΝΔ.Μονομερης αρνηση πληρωμων σημαινει και εκδιωξη απο την ΕΕ.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ ψυχραιμια 12/07/2010 11:40:57

    Θελω να προσθεσω το εξης : Εαν το σχεδιο αυτο ειναι προσεγμενο και αξιοπιστο η ΝΔ πρεπει να το θεσει υποψιν του Ευρωπαικου Λαικου Κομματος.Και οι αλλοι δεν θελουν τη χρεωκοπια της Ελλαδος και θελουν την οσο το δυνατον ταχυτερη απαλλαγη απο την κριση.Εκει θα περασει το πραγματικο τεστ.
    Μια ευνοικη κριση υπερ του σχεδιου στην Ευρωπη θα κανει αδυνατη τη μη εφαρμογη του απο οποιαδηποτε κυβερνηση στην Ελλαδα.
    Αλλιως η απαντηση θα ειναι η αμφισβητηση της δυνατοτητας επιτυχιας.Ηδη αυτο λενε και το λενε οι οπαδοι του κ. "λεφτα υπαρχουν".

   • undercover gpr avatar
    undercover gpr @ ψυχραιμια 12/07/2010 11:48:27

    Πολύ σωστός Ψυχραιμία.

    Το σχέδιο Σαμαρά (εάν εμπιστευτούμε την διαχειριστική ικανότητα του κόμματός του) είναι θεωρητικά σαφώς ελκυστικότερο και αποτελεσματικότερο από αυτό του Μνημονίου.

    Εάν επιβεβαιωθεί η θεωρία του κι από έναν επίσημο φορέα "διεθνούς πολιτικής βαρύτητας" το μόνο που θα του μένει να πείσει είναι η προς το καλύτερο διαχειριστική ικανότητα που θα φέρει ο ίδιος στο κόμμα του , με τα καινούργια πρόσωπα που θα επιλέξει.

   • lampros@yaoogr.com avatar
    lampros@yaoogr.com @ ψυχραιμια 13/07/2010 08:23:04

    Μονομερης αρνηση πληρωμων σημαινει και εκδιωξη απο την ΕΕ.

    Όχι ρε γαμώτο, και μας έχει προσφέρει τόσα πολλά απλόχερα τα τελευταία 30 χρόνια...

 3. Σοσιαληστής avatar
  Σοσιαληστής 12/07/2010 11:08:54

  Νομίζω η απαλλαγή απο το μνημονιο δεν είναι εύκολη υπόθεση χρειάζεται ρεαλιστικό και σοβαρό σχέδιο ομάδα οικονομολόγων. Εκεί πρέπει να κινηθεί και ο Αντώνης αποφεύγοντας λαϊκιστικές κορόνες.

  • Orestios avatar
   Orestios @ Σοσιαληστής 12/07/2010 11:37:59

   Δεν θα πρέπει όμως ο υπόλογος που το έφερε στη χώρα να λογοδοτήσει?

   • ALALOGIA avatar
    ALALOGIA @ Orestios 12/07/2010 12:03:22

    Αυτός λιάζεται στη Ραφήνα!!

   • Orestios avatar
    Orestios @ Orestios 12/07/2010 12:23:12

    Οι υπογραφές του μνημονίου δείχνουν το ΠΑΣΟΚ

 4. donaE avatar
  donaE 12/07/2010 11:15:30

  Πρεπει αν τους δωσουμε τα λεφτα και να φυγουν παση θυσια.Πουλωντας αν μπορουμε,βεβαια.Μετα μιλαμε για αναπτυξη,οσο ειμαστε δεμενοι στους ορους τους δεν γινεται τιποτα.

  • Orestios avatar
   Orestios @ donaE 12/07/2010 11:38:53

   Και ο Γόρδιος δεσμός λύθηκε

   • donaE avatar
    donaE @ Orestios 12/07/2010 11:58:15

    Βλεπεις κανενα Μεγα Αλεξαντρο;

   • Orestios avatar
    Orestios @ Orestios 12/07/2010 12:01:15

    Έδωσε το παράδειγμα donaE

 5. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 12/07/2010 11:25:18

  Η όποια συζήτηση αναπτύσσεται αναφορικά με την «κρίση του χρέους», επικεντρώνεται συχνά σε προβληματισμούς περί των προτύπων, των σχεδιασμάτων, των προδιαγραφών κ.ο.κ. που επικρατούσαν, επικρατούν ή θα ήταν ευκταίο να επικρατήσουν στο μέλλον, όμως με αυτό τον τρόπο παρακάμπτονται τα αίτια, η διαδρομή και τα αποτελέσματα! και το πιο βασικό, δεν ενυσχυουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας.
  το πιο σωστό θα ήταν μετά απο εκλογές η νέα κυβέρνηση να κάνει σχετικό δημοψήφισμα

 6. tiramola avatar
  tiramola 12/07/2010 11:59:23

  «Ενα από τα 7 καθάρματα» ο Καραμανλής, κατά το γαλλικό «Marianne»
  Με τον τέως πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και με τίτλο «Κώστας Καραμανλής, ο δημιουργός της ελληνικής τραγωδίας», το γαλλικό περιοδικό «Marianne» ξεκινά αφιέρωμα στα αίτια και τους υπεύθυνους της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη υπό τον γενικό τίτλο: «Τα 7 καθάρματα της κρίσης».
  Οπως γράφει το περιοδικό, ο Κ. Καραμανλής «ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, από το 2004 έως το 2009, με την ανικανότητα και τα ψέματά του βύθισε τη χώρα του σ' ένα τρομακτικό χάος».

  «Λιγότερο από πέντε χρόνια τού ήταν αρκετά για να αδειάσει τα κρατικά ταμεία και να φέρει την Ελλάδα στην άκρη του γκρεμού». Το δημόσιο χρέος (στο 120% του ΑΕΠ) και το έλλειμμα (στο 13% του ΑΕΠ) προκαλούν ρίγος, αλλά «ο Κώστας διατηρεί ανέπαφο το αστραφτερό του χαμόγελο, που φαίνεται ότι είχε τυφλώσει τους συμπολίτες του το 2004», συνεχίζει.

  «Ταχυδακτυλουργικά»

  Ο δημοσιογράφος Αλέν Λεθιέ θεωρεί πως ο τέως πρωθυπουργός λόγω έλλειψης ικανοτήτων είχε καταφέρει να επιδείξει τεράστιο χάρισμα στην τέχνη της παραπλάνησης. Κατά τη διάρκεια πολλών ετών η απόκλιση μεταξύ των στατιστικών στοιχείων που υποβάλλονταν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και των πραγματικών μεγεθών του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας άγγιζε το 2,2% του ΑΕΠ. «Ο Κώστας όμως έκανε ταχυδακτυλουργικά κόλπα, όπως ένας πλανόδιος μικροπωλητής σε ένα υπαίθριο παζάρι».

  «Τον Οκτώβριο, ωστόσο, του 2009 συνειδητοποίησε ότι δεν έχει άλλη ενέργεια για να συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς και οι εμπειρογνώμονες που καταγγέλλουν σήμερα την Ελλάδα δεν είχαν τότε καταφέρει να δουν τι πραγματικά συνέβαινε. Με ένα ποσοστό ανάπτυξης που πλησιάζει το 5%, το φτωχό αυτό έθνος προκαλούσε σύνδρομα κατωτερότητας στις ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες με αδύναμες οικονομίες».

  «Ο Κώστας Καραμανλής, σαν να ζούσε μέσα σε ένα όνειρο, έδινε την εντύπωση ότι αίρεται στο ύψος των περιστάσεων και της πολιτικής του γραμμής. Ωστόσο, αν και η Ελλάδα θεμελίωσε την έννοια της δημοκρατίας πριν από μερικούς αιώνες, πολύ συχνά φαινόταν ότι ξεχνούσε τις συγκεκριμένες αξίες. Στην πολιτική ζωή της χώρας επικρατεί ο νεποτισμός της οικογενειοκρατίας και αυτή είναι, άλλωστε, και η δική του περίπτωση».

  «Τι κάνει, τι λέει ο άνθρωπος που συνέβαλε σε αυτή την τεράστια αναστάτωση;» διερωτάται ο συντάκτης. «Τίποτα», σημειώνει. «Ας αντιμετωπίσουν μόνοι τους οι σοσιαλιστές την οργή του κόσμου, που αισθάνονται στην κυριολεξία εξαπατημένοι, ας τα βγάλει πέρα μόνος του ο Παπανδρέου με το σχέδιο λιτότητας που διαπραγματεύτηκε με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ».

  Πηγή Ελευθεροτυπία

  • ALALOGIA avatar
   ALALOGIA @ tiramola 12/07/2010 12:04:55

   Γι αυτό έχει λουφάξει και δεν λέει κουβέντα. Εχουν μείνει και οι υποστηρικτές του σε αναμονή για το τίποτα!

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ tiramola 12/07/2010 12:11:34

   Γιατί δεν μας λέει ο αρθρογράφος ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ πότε δεν έδωσε σωστά στοιχεία για το έλλειμμα; Για ποια χρονιά δηλαδή; Ποια χρονιά ήταν "ψευδές" το έλλειμμα. Θα πάμε πάλι στο γνωστό σενάριο των δήθεν ψευδών στοιχείων για το 2009, που στείλαμε 6% ΠΡΟΒΛΕΨΗ (άρα, όχι στοιχεία) στις 2 Οκτωβρίου;

   Ας μας πει αυτός ο αρθρογράφος, σε ποια χρονιά δηλαδή αναφέρεται, αντί να αφήνει γενικώς υπονοούμενα, και μετά ας δούμε αν τέτοια δημοσιεύματα προκαλούνται από μέσα από την Ελλάδα για να δώσουμε επίφαση αξιοπιστίας στις ΓΑΠειες συκοφαντίες, οι οποίες το μόνο που καταφέρνουν είναι να τραβάνε τη χώρα ακόμη πιο βαθιά στο βούρκο της πιστοληπτικής αναξιοπιστίας.

   Κατά τα άλλα, δεν φαίνεται να αμφισβητεί την ανάπτυξη ως "ψευδές" στοιχείο. Αν και φαίνεται ότι δεν του αρέσει καθόλου που υπήρχε αυτή η ανάπτυξη. Το συμμερίζεστε κι αυτοί οι απανταχού τιραμόλα; Ή θα καθήσετε να βλέπετε να σας τρώνε τη σύνταξη για χάρη του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος;

   Μάλλον το δεύτερο θα κάνετε. Αφού σας τρώει τη σύνταξη το ΠΑΣΟΚ, χαλάλι του. Εμείς όμως τι φταίμε;

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ tiramola 12/07/2010 12:16:24

   Χαχαχαχαχαχαχαχαχα...

   ...τι, θέλετε και εξήγηση?

  • χελιδόνι avatar
   χελιδόνι @ tiramola 12/07/2010 13:46:34

   tiramola

   Ας μιλήσει κάποιος στη «Marianne» για τη δημιουργική λογιστική του κυρίου καθηγητή της παντείου Κώστα Σημίτη και μετά αποφαίνεται περί των υπολοίπων, η εν λόγω άσπιλος "μανδάμ"!

 7. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 12/07/2010 12:13:30

  @ τιραμολα, με λίγα λόγια εσύ λες ότι οι γραφειοκράτες των Βρυξελών είναι άσχετοι, ζωντόβολα και αλλά του ζωικού βασιλείου που ο τέως πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής τους κορόιδεψε για να μας βγάλουν από την επιτήρηση το 2007.
  επίσης, για όλα όσα έχουν συμβεί με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την πετρελαϊκή που προηγήθηκε η ευθύνη ανήκει στον Καραμανλη!

  όλα αυτά τα δημοσιεύματα είναι τουλάχιστον αστεία

  • ALALOGIA avatar
   ALALOGIA @ o βουνίσιος 12/07/2010 12:17:37

   Ο λαός λέει τη σοφή παροιμία "ο κόσμος τό χει τούμπανο και μείς κρυφό καμάρι"

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ ALALOGIA 12/07/2010 12:24:58

    Μήπως όμως εμείς είμαστε αυτοί που το τουμπανίζουμε;

  • tiramola avatar
   tiramola @ o βουνίσιος 12/07/2010 12:30:27

   Εγώ βλέπω αυτούς που αντάλλασαν δημόσια ακίνητη περιουσία με νερό να μιλάνε τώρα για "αξιοποίησή" της προκειμένου να μας βγάλουν από το μνημόνιο...
   Και επειδή εσύ "γνωρίζεις" την αστειότητα των δημοσιευμάτων, μήπως έχει πάρει το αυτί σου για άλλους ευρωπαίους ηγέτες ότι έκοβαν λάσπη τις σπάνιες φορές που έκανε την εμφανισή του στας ευρώπας ο μαυρισμένος της Ραφήνας?
   Εάν δεν ήσουν οπαδός και σε μία διαρκή προσπάθεια να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα με επιχειρήματα τύπου πετρελαικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης που βούλιαξαν μόνο τη χώρα μας, θα έπρεπε να απαιτήσεις αν μη τι άλλο μιά γαμ... εξήγηση από τον ίδιο!

   • Orestios avatar
    Orestios @ tiramola 12/07/2010 12:40:10

    Τιραμόλα, ανατολικά του 25ου μεσημβρινού έχουν χαριστεί όλα τα νησιά ή όχι?

   • ganasta avatar
    ganasta @ tiramola 12/07/2010 12:51:38

    Tiramola ο δικός σου με το κανό γύρισε ή είναι ακόμα στη βόλτα του;

   • tiramola avatar
    tiramola @ tiramola 12/07/2010 12:56:40

    Τώρα είναι στον Πόρο με τον Στίγκλιτς, τον Γκαλμπρέιθ, την Σενγκολέν και άλλες παγκοσμίου κύρους προσωπικότητες και προσπαθεί να σε σώσει κύριε γκανάστα

   • Orestios avatar
    Orestios @ tiramola 12/07/2010 12:59:21

    Τιραμόλα γιατί δεν πάει στην Χάλκη? Είναι ανατολικά του 25ου?

    Ωραίες προσωπικότητες! Όλοι αιρετοί.

   • ganasta avatar
    ganasta @ tiramola 12/07/2010 13:02:01

    Το πιστόλι αυτή τη φορά το πήρε μαζί του ή το ξέχασε στο κανό, όποτε να κοιμάμαι ήσυχος;

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ tiramola 12/07/2010 13:04:05

    Οχι βεβαια.Τωρα ειναι στον Πορο με παγκοσμιες προσωπικοτητες ,Αμερικανους ομως που τον δουλεψαν να νομιζει οτι μπορει να κανει οτι και ο Ομπαμα,δηλαδη επεκτατικη πολιτικη εν μεσω κρισης και επεμεναν στο "λεφτα υπαρχουν" και οχι στα μετρα μεχρι να βουλιαξουμε και να ανασανει το δολλαριο απο το χτυπημα στο ευρω.
    Ο GReek Thinker πρεπει και αυτος να μας πει γιατι ολοι αυτοι οι περισπουδαστοι φιλοι του δεν τον προειδοποιησαν να παρει μετρα για μηνες και ελεγαν τα αντιθετα.
    Φυσικα δεν θα τον ρωτησει κανεις γιαυτο.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ tiramola 12/07/2010 13:17:59

    Α, πάλι το Βατοπαίδι. Έχετε την ψυχολογική ανάγκη να νομίζετε ότι είστε πάντοτε καλύτεροι απο τη δεξιά. Αντί να κάθεσαι να βλέπεις ότι ο φίλος σου ο ΓΑΠ αντάλλαξε με 5.000 μουσουλμανικές ψήφους την υποστήριξη του Ξυνίδη στην Ξάνθη απέναντι στο βενιζελικό Σγουρίδη, κάθεσαι και μας ξαναφέρνεις το ανύπαρκτο σκάνδαλο Βατοπαιδίου μπροστά, για να μπορέσεις να βγεις "νικητής" (έτσι νομίζεις δηλαδή) στη συζήτηση και να καθησυχάσεις την πασοκικότητα των εγκεφαλικών στου κυττάρων, των παραμπουκωμένων από το πολύ πράσινο κουτόχορτο.

    Ε, λοιπόν, φίλτατε, αυτός που ΦΑΓΩΘΗΚΕ να γίνει η ανταλλαγή δεν είναι άλλο από τον ΑΔΕΡΦΟ του Ξυνίδη, τότε Πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης. Αυτός ήταν που πρωτοστάτησε στον "αγώνα" για να πάρουν τη λίμνη από τη Μονή και με αίτημα και πίεση προς την κυβέρνηση του Κοντού (βουλευτής Ξάνθης της ΝΔ και υφυπουργού Γεωργίας μετά τις εκλογές του 2004). Ο Ρουσόπουλος λόγω της γνωριμίας του με τον Εφραίμ είχε μια άτυπη εμπλοκή στο όλο ζήτημα, μόνον με την έννοια της επιτάχυνσης των διαδικασιών, ως ουσιαστικό Νο. 2 της κυβέρνησης που ήταν τότε.

    Μετά λοιπόν από πίεση τωψν φορέων της Ξάνθης και ειδικά του Κοντού, η κυβέρνηση Καραμανλή λαμβάνει την πολιτική απόφαση να ανταλλάξει τη λίμνης με άλλα ακίνητα, τα οποία μάλιστα οι Ξανθιώτες απαίτησαν να είναι όλα εκτός Θράκης! Τόσο "κακιά" ήταν η Μονή, δεν ήθελαν να την ξαναδούν μπροστά τους!

    Αυτό έγινε επειδή η κυβέρνηση δεν ήθελε ή δεν μπορούσε να δώσει τα χρήματα που απαιτούνταν για απαλλοτρίωση. Οπότε αποφάσισαν να δώσουν κάποια ακίνητα που δεν πρόσφεραν τίποτε στο ελληνικό κράτος και είχε και κάποια από αυτά το μπλεξιματάκι του. Κάποια τα είχαν καταπητήσει "ακτήμονες" (έτσι λέγονται όλοι όσοι καταπατούν ακίνητα της Εκκλησίας), κάποια είχαν θέμα με το δασικό ή μη χαρακτήρα (Ουρανούπολη) και λοιπά. Δόθηκε η εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίε για να γίνει εκτίμηση των ακινήτων και προσδιόρισαν οι αρμόδιες υπηρεσίες το τι θα έπρεπε να πάρει η Μονή με βάση την αξία της λίμνης και την αξία των ακινήτων που προσφέρονταν για ανταλλαγή. Η Μονή συμφώνησε με την πρόταση που της έγινε και ξεκίνησε η διαδικασία.

    Η διαδικασία ήταν ΚΑΘΟΛΑ ΝΟΜΟΤΥΠΗ και δεν είχε το παραμικρό ψεγάδι! Εκ των υστέρων βέβαια αποκαλύφθηκε ότι η αξία των ακινήτων που δόθηκε ήταν μεγαλύτερη από την αξία της λίμνης - και εκεί φώναζαν όλοι "σκάνδαλο". Ο κερδισμένος από τη συναλλαγή, όμως, Εφραίμ, η Μονή δηλαδή, είπε "δεν τη ζήτησα εγώ την ανταλλαγή, πάρτε τα όλα πίσω και από όσα πούλησα να σας δώσω πίσω το αντίτιμο, δώστε μου πίσω κι εσείς τη λίμνη και να τελειώνουμε". Όοοοχι, όμως, δεν ξεμπέρδευε έτσι εύκολα ο δύστυχος Εφραίμ. Κι από κι ως πού είχες εσύ τη λίμνη, κι από πού κι ως πού δεν βήκε απόφαση στην αγωγή που έκανες κατά του ελληνικού Δημοσίου, κι από πού κι ως πού να γίνει η ανταλλαγή, κι από πού κι ως πού να πάρεις τόσα ακίνητα, εσύ που είσαι Μοναστήρι και πρέπει να διάγεις εν προσευχή και νηστεία.

    Έλα μου ντε. Με τη "λεπτομέρεια" ότι ο "κερδισμένος", κατασυκοφαντημένος Εφραίμ αυτόν τον επιπλέον πλουτισμό δεν τον ζήτησε. Οι Ξανθιώτες ζήτησαν να πάρουν στην ιδιοκτησία τους (τυπικά του ελληνικού κράτους, αλλά ουσιαστικά για να έχουν να κάνουν κουμάντο σε έναν σοβαρό τοπικό πλουτοπαραγωγικό πόρο οι τοπικοί παράγοντες) τη λίμνη, οι Ξανθιώτες ήταν που απαίτησαν την ανταλλαγή, οι Ξανθιώτες ήταν που ήθελαν να γίνει η ανταλλαγή "όσο όσο", μια που όλα τα περιουσιακά στοιχεία που θα δίδονταν αντάλλαγμα ήταν εκτός Θράκης. Από εκεί προέρχονται και οι περίφημες υπογραφές Ξυνίδη (Σωκράτη, όχι αδερφού) στο ζήτημα των ανταλλαγών, που τώρα πάνε να τις κάνουν γαργάρα.

    Ναι, λοιπόν, νεράκι με ακίνητα. Με τη διαφορά ότι αυτό το νεράκι έχει μέσα ψάρια, πολλά ψάρια, και είναι και ένα πολύ σημαντικό τουριστικό και οικολογικό αξιοθέατο, που ανήκε επί 900 χρόνια στη Μονή.

    Και ξαφνικά, ανακαλύψαμε "σκάνδαλο". Ε, όχι! Δεν είναι σκάνδαλο! Αντί να κοιτάς πώς σου τρώνε τη σύνταξη, σε βάζουν να ασχολείσαι με το Βατοπαίδι. Που, στο κάτω κάτω, ο μεγάλος "κερδισμένος", Εφραίμ, ζήτησε μόνος του να γυρίσει πίσω όλο του το κέρδος, που ο ίδιος ποτέ δεν ζήτησε. Τόσο "μεγάλο" "σκάνδαλο" είναι αυτή η ιστορία.

    Κάτσε κοίτα εσύ το Βατοπαίδι όση ώρα σου τρώνε τη σύνταξη. Το ΠΑΣΟΚ ότι και να κάνει, χαλάλι του. ΠΑΣΟΚ να' ναι και ότι να' ναι. Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά. Και τα λοιπά και τα λοιπά.

   • firiki2010.wordpress.com avatar
    firiki2010.wordpress.com @ tiramola 12/07/2010 13:31:10

    "....(α) Το υψηλό δημόσιο έλλειμμα του 2009 (για το ύψος του οποίου είχε ενημερωθεί προεκλογικά από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος) δεν οφείλεται αποκλειστικά στην αποτυχημένη πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως επανειλημμένα ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός. Εκτός από την πολιτική της Ν.Δ., οφείλεται και: (ι) στην κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, την οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρέδωσε το 2004 στη Ν.Δ. (δημόσιο χρέος 98,6% του ΑΕΠ), (ιι) στα αποτελέσματα της ύφεσης που προκάλεσε η παγκόσμια οικονομική κρίση από το 2008 και στη χώρα μας, δηλαδή τη μείωση των εσόδων και αύξηση των δαπανών, και (ιιι) σε αποφάσεις της σημερινής κυβέρνησης να συμπεριληφθούν στο έλλειμμα του 2009 παροχές μετά τις εκλογές και μέρος των χρεών των νοσοκομείων (τα οποία τώρα ρυθμίζει με ομόλογα).
    (β) Η εκτίναξη των spreads και η παράδοση άνευ όρων της χώρας στην τρόικα με το Μνημόνιο θα είχε πιθανόν αποφευχθεί αν:
    • (ι) πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2010 είχαν εφαρμοστεί δραστικά μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής,
    • (ιι) δεν είχε γίνει καμιά παροχή και είχε ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο ώστε να αρχίσει να εφαρμόζεται την 1.1.2010 και
    • (ιιι), δεν είχαν γίνει οι άστοχες δηλώσεις του πρωθυπουργού στο εξωτερικό περί της χρεοκοπίας της χώρας κ.λπ., και του υπουργού Οικονομικών περί «Τιτανικού» κ.λπ.
    ....."
    Τα παραπάνω αγαπητέ tiramola για σένα θα είχαν περιορισμένη σημασία αν τα έλεγαν "οπαδοί σε διαρκή προσπάθεια να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα".
    Το θέμα είναι ότι τα λέει ο... Δρεττάκης.
    Κι επειδή λες ειρωνικά για "χρηματοπιστωτική κρίση που βούλιαξε μόνο τη χώρα μας " , εγώ ακούω για έκτακτα Ευρωπαϊκά πακέτα 750δις για προβλήματα και περικοπές δαπανών σε Πορτογαλία, Ισπανία Αγγλία κλπ. Κι εκεί πρωθυπουργός ήταν ο Καραμανλής? Οχι, απλώς εκεί δεν ήταν πρωθυπουργός ο κ Παπανδρέου και ως εκ τούτου δεν έκαναν αυτά για τα οποία γράφει ο Δρεττάκης.
    Το να κατηγορεί κάποιος τους άλλους ως απλούς οπαδούς μερικές φορές βοηθάει να κρύψει το δικό του οπαδιλίκι και συνήθως δεν βοηθάει στην ουσία της συζήτησης. Διότι το θέμα δεν είναι αν είμαι ή αν είσαι οπαδός (όλοι είμαστε οπαδοί των ιδεών μας -τουλάχιστον). Το θέμα είναι πόσο στέκουν οι απόψεις μας.

  • καινός avatar
   καινός @ o βουνίσιος 12/07/2010 13:04:16

   Συγνώμη που επεμβαίνω, αλλά θεωρώ "αλαφράδα" εκ μέρους σας να συνδιαλέγεστε με άτομο που χρησιμοποιεί - πολιτικά ομιλώντας - εκφράσεις του στυλ... "ο μαυρισμένος της Ραφήνας".

   Θέλεις να ομιλήσεις κύριε σοβαρά; Παράτα την "περιρρέουσα ατμόσφαιρα", και επικεντρώσου στην ουσία.

   Τότε και μόνο τότε θα είσαι άξιος συνομιλητής. Αμάν πια με την τρομοκρατία του χαχανητού...

   • Orestios avatar
    Orestios @ καινός 12/07/2010 13:07:00

    Τώρα θα έχουμε τον "ηλιοκαμένο του Πόρου"

 8. il marinero avatar
  il marinero 12/07/2010 12:18:03

  Marianne,je veux couchez avec toi et avec toi maman!
  Τιραμόλα μην απομακρύνεσαι!

 9. Orestios avatar
  Orestios 12/07/2010 12:30:42

  Για τον Άκη δεν έχουν ακούσει?
  Για το Σημιτάκο και τη GS?

 10. ganasta avatar
  ganasta 12/07/2010 12:36:24

  Κε Λαζαρίδη βρίσκω το άρθρο σου εξαιρετικό και απόλυτα τεκμηριωμένο. Επίτρεψέ μου μια επισήμανση. Σε περίπτωση αναθεώρησης του ΑΕΠ ο υπολογισμός του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ θα πρέπει να γίνει για όλα τα έτη από το 2005 και μετά, με τα νέα αναθεωρημένα μεγέθη του ΑΕΠ. Έτσι στη περίπτωση αυτή (αναπροσαρμογή του ΑΕΠ κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες που και εσύ πιθανολογείς), η σύγκριση του εκτιμώμενου χρέους 139% του ΑΕΠ για το έτος 2014 θα πρέπει να γίνει με χρέος όχι 115,1% που έχει ανακοινωθεί για το 2009 , αλλά με το νέο αναθεωρημένο μέγεθος δηλαδή 104,5%(Λόγω αύξησης του παρανομαστή). Δηλαδή έτσι και αλλιώς, με η χωρίς αναθεώρηση, συγκρίνοντας το 2014 με το 2009 βλέπουμε εκτιμώμενη αύξηση του χρέους κατά 30%(149% έναντι 115% ή 139% έναντι 104,5%). Η σύγκριση αυτή αποτυπώνει ανάγλυφα το μέγεθος του προβλήματος και το αδιέξοδο της πολιτικής που σήμερα εφαρμόζεται από τη κυβέρνηση. Στο διαδυκτιακό τόπο της Ν.Δ βρήκα ένα εξαιρετικό σημείωμα του Απριλίου του 2009 για το δημόσιο χρέος και το δανεισμό με τίτλο « Αλήθειες και Ψέματα» που είχε εκδώσει η τότε ενοποιημένη Γραμματεία πολιτικού σχεδιασμού και προγράμματος http://www.nd.gr/index.php?option=com_docman&task=cat_view&gid=231&Itemid=456.Μια ματιά εκεί είναι χρήσιμη, γιατί το σημείωμα καταδεικνύει μεταξύ άλλων και τις τεράστιες ευθύνες εκείνων που σήμερα παριστάνουν τους τιμητές.

 11. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 12/07/2010 12:47:24

  τιραμολα, στας ευρώπας μάλλον θέλουν υποτακτικούς,,,ή αν είσαι καλό παιδί σε κερνάνε και λουκούμι!

  • tiramola avatar
   tiramola @ o βουνίσιος 12/07/2010 12:51:51

   Για αυτό τον απέφευγαν, επειδή ήταν επαναστάτης και κακό παιδί?
   χαχαχαχα

   • firiki2010.wordpress.com avatar
    firiki2010.wordpress.com @ tiramola 12/07/2010 13:43:11

    Επί της ουσίας σου απαντώ λίγο πιο πάνω.
    Επειδή όμως είναι γνωστή η ευαισθησία σου στα περί Καραμανλή (ίσως και η δική μου ..σε αντίθετη όμως κατεύθυνση) αν θέλεις να εκνευριστείς μπορείς κα διαβάσεις το χθεσινό "..περι δημοκρατικής νομιμοποίησης" (ιδίως την 6η παράγραφο που αφορά τον Καραμανλή)στο http://firiki2010.wordpress.com/

   • Φωτεινή avatar
    Φωτεινή @ tiramola 12/07/2010 15:09:10

    Τουλάχιστον, ο Καραμανλής δε μας κουβάλησε τον Ερντογάν με την αυλή του, μιλώντας του στα αγγλικά, ούτε συναντούσε κάθε τρεις και λίγο τον Γκρουέφσκι, αποφεύγοντας να μας πει τι συζητήθηκε...

 12. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 12/07/2010 12:59:58

  το μόνο που ξέρει να κάνει η κεντροαριστερά στην Ευρώπη είναι να δημιουργεί ανύπαρκτες διαφορές και σενάρια για να μπορέσει έτσι να επιβιώσει…
  έχει δίκιο ο πρόεδρος της Γαλλίας Ν. Σαρκοζί που σε πρόσφατη συνέντευξη του είπε "να ασχοληθούμε με την ουσία της πολιτικής "…

  • Orestios avatar
   Orestios @ o βουνίσιος 12/07/2010 13:03:59

   Συμφωνώ. Η κεντραριστερά είναι πεθαμένη και ο μόνος πολιτικός λόγος της είναι η σκανδαλολογία.

 13. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 12/07/2010 13:19:26

  Από τι μας "σώζει" ρε τιραμόλα ο δικός σου; Από τον κακό Καραμανλή;

 14. stamatis avatar
  stamatis 12/07/2010 13:25:04

  Το μειγμα Σαμαρα,δινει ελπιδα στους ελευθερους επαγγελματιες να επιβιωσουμε.Πρεπει,ομως,να προταθουν μετρα που θα μειωνουν πολυ τη γραφειοκρατεια και την ασυδοσια των δημοσιων υπηρεσιων.Ειμαστε στα χερια των υπαλληλων(ΙΚΑ,ΕΦΟΡΙΑ,ΝΟΜΑΡΧΙΑ,ΔΗΜΟΣ)που εαν δεν τους κανεις τα 'χατηρια'μπορει να πληρωσεις για πραγματα που δεν φανταζεσαι.

  • mitikas avatar
   mitikas @ stamatis 12/07/2010 13:50:22

   Απεικονίζεις πλήρως την καθημερινή πραγματικότητα...

 15. anonymous avatar
  anonymous 12/07/2010 13:35:51

  Εχτές το βράδυ μιλούσα με ένα δεξιό (πρώην;) και μου είπε ότι συμφωνεί με την πολιτική Παπανδρέου, ότι δεν είναι πεπεισμένος από την πολιτική Σαμαρά, δηλ. την προσπάθεια να κυκλοφορεί λίγο χρήμα για να μην παγώσει η ανάπτυξη και η οικονομία, και ότι αν ο Παπανδρέου πετύχει θα τον ψηφίσει.

  Τα επιχειρήματα που του έφερα, για τις ευθύνες του Παπανδρέου δεν τα δέχεται με τίποτε.

  • Orestios avatar
   Orestios @ anonymous 12/07/2010 13:39:34

   Στην Μητσοτάκαινα έπεσες?

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ anonymous 12/07/2010 13:55:39

   Πολλοί νεοδημοκράτες έχουν "ψήσει" τον εγκέφαλό τους με την πολιτική Μητσοτάκη, στην οποία αναμφισβήτητα μοιάζει η πολίτική ΓΑΠ. Μοιάζει όμως μόνον. Ακόμη και ο Μητσοτάκης ήταν καλύτερος από τον ΓΑΠ. Γιατί τέτοια κοινωνική και οικονομική καταπίεση δεν είχε φέρει ποτέ, ούτε ο Μητσοτάκης.

   Η πολιτικη Μητσοτάκη ήταν το μοναδικό αντίδοτο που έδωσε ποτέ η ευρύτερη κεντροδεξιά στον Παπανδρεϊσμό. Αυτός ήταν ο λόγος που ο Σημίτης είχε απήχηση σε κεντροδεξιούς και αυτός είναι και ο λόγος που ο φίλος σου "συγκινείται" από την πολιτική ΓΑΠ. Στην πραγματικότητα, η πολιτκή αυτή είναι μια βλακεία και μισή. Αγνοεί πλήρως την οικονομία και τις ανάγκες της. Ότι ο πολίτης έχει ανάγκη από ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ για να προχωρήσει μπροστά, για να επενδύσει, να ρισκάρει, να προσλάβει προσωπικό. Όταν ζει υπό τον τρόμο της χρεωκοπίας, ΔΕΝ μπορεί να κάνει τίποτα. Απλώς μαζεύει τα λεφτά του και κοιτάζει να μην τα χάσει. Και τελικά πεθαίνει η οικονομία.

   Για ρώτησε σε παρακαλώ το φίλο σου α) τι θα κάνει αν ΔΕΝ πετύχει ο ΓΑΠ β) τι άλλο θέλει για να δει ότι ήδη από σήμερα ΔΕΝ πετυχαίνει και γ) πώς, στο καλό, ορίζει την "επιτυχία" για τον ΓΑΠ;

  • anonymous avatar
   anonymous @ anonymous 12/07/2010 15:13:00

   Δε διαφωνώ σε αυτά που λέτε, αλλά πολύς κόσμος πιστεύει τα ίδια που πιστεύει και ο φίλος μου. Δυστυχώς.

   Με έχουν πάρει αρκετοί τηλ και με ρώτησαν τι γίνεται. Του εξήγησα. Μου λένε μα ο Γιωργάκης είναι μήνες στα πράγματα, είναι δυνατόν να φταίει αυτός; Εξηγώ και πάλι.

   Τέλος πάντων το θέμα είναι ότι ο κόσμος δεν είναι ενημερωμένος. Πρέπει να ξαμολήσει μικρομεσαία στελέχη η ΝΔ να προπαγανδίζουν με τρόπο σε παρέες κλπ. Πρωτογενώς κερδίζεται ο αγώνας.

 16. undercover gpr avatar
  undercover gpr 12/07/2010 14:01:00

  Δε καταλαβαίνω γιατί ΓΕΝΙΚΑ στην Ελλάδα οι οπαδοί των κομμάτων δεν δέχονται ότι τα κόμματα που τους εκπροσωπούν και κυβερνούν ευθύνονται (λίγο ή πολύ) για το χάλι μας.

  Δεν καταλαβαίνω , πραγματικά , γιατί αυτή η ηλίθια διένεξη μεταξύ "ψηφοφόρων" ,για το ποιος φταίει που η χώρα έχει φτάσει στα όριά της, δεν μπορεί να τελειώσει με τον απλό συμβιβασμό ότι και οι δυο έφταιξαν ο καθένας στο τρίμηνό του (ή εξάμηνό του ή ότι διάολο θέλετε) και άφησαν τις εξελίξεις να μας οδηγήσουν εδώ που μας έφτασαν.

  Έλεος ρε κόσμε , ΈΛΕΟΣ επιτέλους.Σοβαρευτείτε γιατί η χώρα δεν αντέχει άλλους δικομματικούς ηλίθιους παρελθολοντολογικούς διαξιφισμούς για λαική κατανάλωση.

  πολλές ΔΡΑΣΕΙΣ και ΛΙΓΑ λόγια γαμώ τη φιλαθλοποίηση και στενοκεφαλίασή μας γαμώ.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ undercover gpr 12/07/2010 14:05:36

   Γιατί ακριβώς δεν είναι όλοι ίδιοι. Τώρα, είναι δυνατόν το οργανωμένο έγκλημα του ΓΑΠ να συγκριθεί με τη μέτρια διαχείριση Καραμανλή; Είναι δυνατόν το ακόμη πιο οργανωμένο έγκλημα του Ανδρέα Παπανδρέου να συγκριθεί με την αποτυχία των όποιων λίγων προσπαθειών της ΝΔ για ανάταξη; Είναι δυνατόν τα πραγματικά ψευδή στοιχεία του Σημίτη να συγκριθούν με την αποστολή αισιόδοξης ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ στην Ευρώπη για έλλειμμα 6% στις 2 Οκτωβρίου 2010;

   Δεν μπορείς να τα ισοπεδώνεις όλα. Και δεν είναι φιλαθλοποίηση και ποδοσφαιροποίηση. Είναι απλώς η πραγματικότητα. Που όσο την κρύβουμε, τόσο δίνουμε χώρο στον ΓΑΠ.

   • undercover gpr avatar
    undercover gpr @ Επώνυμος 12/07/2010 14:22:31

    Όσο συνεχίζετε την ίδια ανοησία (και εννοώ τους ψηφοφόρους) θα δίνετε πατήματα στους άχρηστους μηχανισμούς των κομμάτων (που είναι η πλειοψηφία μέσα στους μηχανισμούς αυτούς) να εκμεταλλεύονται τον λαό με λαικισμούς από την εξουσία που τους παρέχεται.

    Εάν σταματήσει αυτό το αλισιβερίσι , ίσως και να αποφασίσουμε να συζητήσουμε σοβαρά ως χώρα (και ψηφοφόροι) τις εναλλακτικές όπως έκανε ο Σαμαράς.

    Επιτέλους δηλαδή , αυτοί που θα πρέπει να δικαιολογούνται είναι το ίδιο το πολιτικό προσωπικό κι όχι οι ψηφοφόροι αναμεταξύ τους σπαταλώντας φαιά ουσία.

    Η πραγματικότητα που ζούμε υφίσταται , ας δούμε πως διορθώνεται.

   • Βασίλης avatar
    Βασίλης @ Επώνυμος 12/07/2010 18:23:34

    Πάλι το ίδιο παραμύθι

    Ποιος εριξε πιο πολλές σφαίρες στο σώμα της Ελλάδας;
    Αυτός που έριξε τις λιγότερες, δοξάστε τον
    Δεν γίνεται δουλειά έτσι

    Αν η ΝΔ βγει με τέτοια συνθήματα στο λαό, το παιχνίδι χάθηκε.
    Αν δεν καταγγελθούν τα φαινόμενα νεποτισμού, κακοδιαχείρισης, σπατάλης, διαφθοράς κλπ, δεν γίνεται τίποτε.

    Μη ξεχνάς, ότι ο λαός δεν ξεχνά.

    Το ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένο ότι έχει κάνει μεγάλο κακό, ιδιαίτερα οι τελευταίοι μήνες είναι όλεθρος.

    Αυτό όμως δεν δίνει άλλοθι στη ΝΔ. Ο Αντώνης που δεν ευθύνεται με τις κακές πρακτικές και δεν έχει εξαρτήσεις, πρέπει να είναι απόλυτα καταγγελτικός.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 12/07/2010 18:30:05

    Συγγνώμη, αλλά ποιο είναι το "παραμύθι". Με εξοργίζει η εξίσωση μεταξύ του αληθινού φταίχτη και αυτού που κλήθηκε να διορθώσει τα εγκλήματα του αληθινού φταίχτη.

    Ο Καραμανλής ευθύνεται για το ότι ΔΕΝ διόρθωσε τα εγκλήματα του ΠΑΣΟΚ. Για το ότι δεν έβγαλε τις σφαίρες από το σώμα του θύματος, για να χρησιμοποιήσω την ορολογία σου.

    Η ευθύνη για τη δολοφονία έχει δύο ονόματα και επώνυμο. Τα δύο ονόματα είναι Ανδρέας και Γιώργος και το επώνυμο Παπανδρέου.

    Όσο δεν γίνεται αυτό ΣΑΦΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ, δεν πρόκειται να βρούμε άκρη.

    Οι ύποπτες εξισώσεις ευθυνών μακριά από εμένα. Αν θέλουμε ποτέ να πάμε μπροστά στο μέλλον, πρέπει να ξέουμε τι συνέβη στο παρελθόν.

   • Βασίλης avatar
    Βασίλης @ Επώνυμος 12/07/2010 18:58:21

    Διαφωνούμε κάθετα και αιτία είναι ότι εγώ θεωρώ ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα απέτυχαν απόλυτα. Εξαπάτησαν το λαό και πρόδωσαν την εμπιστοσύνη του.

    Θεωρώ το πολιτικό προσωπικό, συλήβδην, ανίκανο, ανεπαρκές, απόγονους κατζαμπάσηδων, χωρίς ηθική, χωρίς τιμή και χωρίς λόγο. Ευθύνεται απόλυτα για τη κακοδαιμονία της χώρας.

    Σίγουρα υπάρχουν άτομα που δεν εμπλέκονται σε φαίνόμενα διαφθοράς κ.α.
    Μου είναι αδιάφορο όμως, γιατί γνωρίζουν τα προβλήματα και δεν τα καταγγέλουν, για να μη βλάψουν το κόμμα.

    Θεωρώ ότι οι περισσότεροι πολιτικοί είναι δειλοί. Ένα απλό παράδειγμα, η ψεύτικη κυρία, που σήμερα δηλώνει ότι μετανοιώνει που δεν μίλησε νωρίτερα. Τι να πει κανείς. Πριν λίγο καιρό είχε δηλώσει, ότι επειδή απουσίαζε τακτικά στο εξωτερικό δεν γνώριζε τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας. Θαυμάσε επίπεδο εν δυνάμει αρχηγού... τέως.

    Δεν μου αρέσει να βάζω ποσοστά, γιατί η ανικανότητα και η ανεπάρκεια είναι απόλυτα μεγέθη. Για να σε ευχαριστήσω
    ΠΑΣΟΚ 80% ευθύνη
    ΝΔ 20% ευθύνη

    Ο λαός όμως δεν κάνει διακρίσεις και οι κομματικοί δεν θέλουν να το καταλάβουν.

    Ο Σαμαράς δεν χρωστάει σε κανένα.
    Δεν ευθύνεται για τις συμπεριφορές Χατζηγάκη, Ορφανού κλπ
    Συμπεριφορές που πικραίνουν.

  • ZARKO avatar
   ZARKO @ undercover gpr 12/07/2010 19:30:47

   Επώνυμος @
   θα μου επιτρέψω να διαφωνήσω και γω μαζί σου. Το ζήτημα μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων δεν είναι ποιος έφταιξε περισσότερο. Άλλωστε και οι δύο φταίνε, το πασόκ περισσότερο βέβαια καθώς ήταν και περισσότερα χρόνια στην εξουσία και έπεσε και σε καλύτερες συγκρυρίες. Το θέμα είναι ότι και τα δύο κόμματα δεν υλοποίησαν τις μεγαλόστομες υποσχέσεις τους και ότι η επιχειρηματολογία του κάθε κόμματος είναι καταστρόφική και όχι δημιουργική. Πιο λιανά όταν μιλάω με ΝΔμοκράτες το πρώτο πράγμα που μου ΄λένε είναι ότι του πασόκ είναι χειρότεροι. Δλδ στην Ελλάδα παλεύουμε για να έχουμε την λιγοτερο κακή κύβέρνηση;
   Δυστυχώς τα δύο μεγάλα κόμματα είχαν βασιστεί μέχρι στιγμής στο ρουσφέτι, στην ελιτιστική διακυβέρνηση και την κομματοκρατία. Εκτός αν διαφωνείς.
   Όσον αφορά τον Σαμαρά, σίγουρα τον εκτιμώ περισσότερο από τους υπολοίπους αλλά δεν δείχνει να έχει ξεφύγει ως τώρα από την λογική της μικροπολιτικής.

   • ZARKO avatar
    ZARKO @ ZARKO 12/07/2010 19:31:56

    * θα μου επιτρέψεις ήθελα να γράψω...

 17. Γιωργης avatar
  Γιωργης 12/07/2010 14:16:16

  ποτε δεν θα βγουμε
  στην τελικη δεν το αξιζουμε ως λαος

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Γιωργης 12/07/2010 14:19:42

   Αυτό το αυτομαστίγωμα είναι που εκμεταλλεύονται ο ΓΑΠ και η παρέα του για να μας πείσουν ότι πρέπει να περάσουν τα μέτρα.

   Δεν είπαμε ότι τα κάνουμε όλα τέλεια, αλλά ποιος λαός τα κάνει; Θέλει να δουλέψουμε λίγο περισσότερο, αλλά με τριάντα χρόνια πασοκισμού, πάλι καλά τα πάμε.

   Το αξίζουμε και το παρα-αξίζουμε. Κανένας λαός δεν αξίζει αυτό που του κάνει ο ΓΑΠ. Κανένας λαός δεν αξίζει τη συμμορία του ΔΝΤ.

   • Γιωργης avatar
    Γιωργης @ Επώνυμος 12/07/2010 14:22:44

    μηπως θυμαμαι λαθος?
    μας τον επεβαλε κανεις τον γκαπ?
    η εξελεγη πανηγυρικα,επειδη χαμογελουσε ηλιθια?

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 12/07/2010 14:28:12

    Αυτό που λες είναι σωστό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αυτομαστιγωνόμαστε όλη την ώρα. Αυτοκριτική εδώ πρέπει να κάνουν οι απανταχού τιραμόλα και μήτσοι. Όλοι μας έχουμε κάνει λάθη, ποιος δεν έκανε. Με την ίδια λογική πρέπει να πάρουμε όλοι ένα πιστόλι και να αυτοκτονήσουμε.

 18. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ avatar
  ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ 12/07/2010 14:23:00

  Συγχαρητήρια στον κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη για τις εξαιρετικά εμπεριστατωμένες και τεκμηριωμένες θέσεις του.

 19. armatistis avatar
  armatistis 12/07/2010 14:31:01

  Εγώ έχω μια διαφορετική θεώρηση

  Πιστεύω ότι η χώρα μας έχει ήδη χρεοκοπήσει, μια και δεν μπορεί να δανειστεί από τις λεγόμενες αγορές.

  Μολονότι όλοι υφιστάμεθα τις συνέπειες της χρεοκοπίας, δηλαδή έχει υποτιμηθεί το εισόδημά μας και η ζωή μας, δεν οφελούμαστε όμως και από τα πλεονεκτήματα της χρεοκοπίας, λόγω του κοινού σκληρού νομίσματος. Δηλαδή αν είμασταν εκτός ευρώ, θα είχαμε υποτίμηση του νομίσματος και ως εκ τούτου, αύξηση της ανταγωνιστικότητας, μείωση των εισαγωγών, ανταγωνιστικό τουριστικό προϊον κ.α.

  Το πιο σοβαρό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί, είναι αν στο τέλος του 2013, ή και νωρίτερα, που θα τελειώσει το πρόγραμμα των 110 δις και θα
  πρέπει να ξαναβγούμε στις αγορές για να δανειστούμε:
  "ΘΑ ΜΑΣ ΔΑΝΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΘΕΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ";;;;;;;;;;;

  Πολλοί και σοβαροί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι δεν θα μας δανείζει κανένας. ΚΑΝΕΝΑΣ

  Κανένας δεν θα δανείζει μια χώρα με χρέος 150%, που δεν παράγει τίποτε και την οικονομία της σε βαθιά ύφεση. τΟ 150% του ΑΕΠ είναι το ευνοϊκό σενάριο!

  Τότε δεν θα χρεοκοπήσουμε και επίσημα;;
  Δεν θα πει ο τότε πρωθυπουργός, γιατί ο Γιωργάκης μέχρι τα Χριστούγενα μας τελειώνει, "Δυστυχώς επτωχεύσαμε";;;
  Δηλαδή στάση πληρωμών!

  Και τότε τι;
  Απαντήστε όλοι εσείς που υποστηρίζετε ότι η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει... και δεν είναι έντιμο να μη πληρώσει....
  Για τη τιμή της ρε γαμώτο.

  Εγώ λοιπό πιστεύω, ότι το πικρό ποτήρι της χρεοκοπίας, θα το πιούμε, αργά ή γρήγορα.

  Το ζήτημα είναι πότε είναι προτιμότερο να το πιούμε. Σήμερα ή αύριο;;;

  Σήμερα νομίζω, ότι είμαστε σε πλεονεκτικότερη θέση.

  Διαβάζω ότι σήμερα το 90% του δημόσιου χρέους (115%), διέπεται από το Ελληνικό δίκαιο και δεν είναι εγγυημένο.

  Το 2013 το μεγαλύτερο μέρος του χρέους θα διέπεται από το Αγγλικό δίκαιο, θα είναι 150% και θα βαρύνεται με εμπράγματες εγγυήσεις.

  Για δε το Αγγλικό δίκαιο ακούσατε. Ούτε η φανφάρα του Ορφανού έγινε και τα δισ έγιναν 14. Δηλαδή ούτε ψύλος στο κόρφο σας

  Εις υγεία σας των εντίμων.
  Να καούν οι άτιμοι και οι ανέντιμοι

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ armatistis 12/07/2010 14:44:02

   Καταρχάς, αυτή ακριβώς είναι η συλλογιστική του μνημονίου. Η αυτοκαταστροφική συλλογιστική του μνημονίου. Η οποία έχει ένα πολύ συγκεκριμένο στόχο: Τη λεγόμενη "αναδιάρθρωση χρέους", που θα εμφανιστεί ως μια ακόμη "σωτηρία της χώρας" από ένα μέρος του χρέους της, ταυτόχρονα όμως θα χρεωκοπήσει τις τράπεζές της, που δεν θα μπορούν να αντέξουν τέτοια μείωση του ενεργητικού τους (των ελληνικών ομολόγων δηλαδή που διαθέτουν). Με αποτέλεσμα να τις πάρουν οι ξένοι για ένα κομμάτι ψωμί.

   Δεύτερον: Στις 25 Ιανουαρίου 2010, οι "κακές" αγορές πρόσφεραν στην Ελλάδα 25 δις, αντί για 3-5 που ζήτησαν. Τότε δεν ήμασταν χρεωκοπημένοι, ή δεν το είχαν πάρει οι χαζοί ξένοι χαμπάρι και μας έδωσαν έτσι εύκολα τα ωραία τους λεφτά για να τα χάσουν;

   Απλώς, αυτό που έγινε με τον ΓΑΠ που ΕΠΙΤΗΔΕΣ κατέστρεψε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας του (και συνεχίζει να την καταστρέφει επιτρέποντας έντεχνα τη φημολογία περί αναδιάρθρωσης) ήταν κάτι που ΚΑΝΕΝΑΣ λογικός άνθρωπος δεν μπορούσε να το φανταστεί.

   Μόλις θα αλλάξουμε κυβέρνηση, θα δεις για πότε θα φύγουμε από το μνημόνιο. Ούτε που θα το καταλάβουμε! Θα απορούμε πώς ήταν δυνατόν και ήμασταν τόσον καιρό στο μνημόνιο!

   Όσο για το 150% χρέους που σε έχει πείσει όλη η mainstream ενημέρωση ότι είναι τάχα κι αυτό πάρα πολύ για να τα καταφέρουμε, το Βέλγιο όταν μπήκε στην ΟΝΕ είχε 140% και δεν είχε πρόβλημα, και η Ιαπωνία σήμερα έχει 208% και δεν φαίνεται να απειλείται με καμιά χρεωκοπία. Αντιθέτως, η Ρωσία και η Αργεντινή είχε χρέος πολύ χαμηλότερο ως ποσοστό του ΑΕΠ από το δικό μας και μια χαρά χρεωκόπησαν.

   Φυσικά είναι πολύ καλύτερα να έχουμε μικρότερο χρέος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έρθει η καταστροφή, ακόμη κι αν φτάσει το χρέος μας το 150% του ΑΕΠ.

   Το να ΑΠΕΙΛΟΥΣΑΜΕ με στάση πληρωμών πριν μπούμε στο μνημόνιο, αυτό θα ήταν μια αποτελεσματική λύση για να εκβιάσουμε να μας ξαναδανείσουν και να κερδίσουμε ψήφο εμπιστοσύνης από τις διεθνείς τράπεζες. Τώρα είναι αργά για αυτό, γιατί τώρα κανένας δεν θα σου δανείσει, από τη στιγμή που υπάρχει το μνημόνιο. Και, ιδίως, από τη στιγμή που η ΕΚΤ μαζεύει ελληνικά ομόλογα, άρα όσοι θέλουν να ξεφορτωθούν τα ομόλογά τους έχουν τον τρόπο να το κάνουν, χωρίς να μας έχουν ανάγκη.

   Από τις αλυσίδες του μνημονίου γλιτώνεις, δυστυχώς, τώρα πια μόνον με σκληρή δουλειά. Είναι κανονική σκλαβιά, από την οποία διαφορετικά μπορείς να ξεφύγεις μόνον αν ζήσεις σαν δραπέτης για πολλά-πολλά χρόνια και γίνει διεθνής παρίας για τα επόμενα τριάντα χρόνια, τουλάχιστον. Είστε έτοιμοι για πόλεμο, για ναυτικούς αποκλεισμούς και για πολλά άλλα;

   • armatistis avatar
    armatistis @ Επώνυμος 12/07/2010 15:12:43

    Η Ιαπωνία έχει 200% του ΑΕΠ χρέος!
    Μωρέ τι μας λες;
    Δεν ξέρεις ότι είναι σε γιεν;
    Δεν γνωρίζεις ότι η Ιαπωνία διαθέτει παραγωγή;
    Πως κάνεις τέτοιες συγκρίσεις;

    Να μη πιστεύουμε ότι το χρέος είναι 150% του ΑΕΠ;
    Από που το τεκμαίρεις;
    Δεν είναι τίποτε το 150%;
    Πως είπατε;
    Δεν θα χρειάζεται ένα 10-12% του ΑΕΠ ετησίως για τόκους;;
    Δηλαδή τα μισά φορολογικά έσοδα!!

    Που θα τα βρει;;

    Ανεξάρτητα όμως από αυτό, η Ελλάδα σαν έντιμη χώρα, θα πρέπει να πληρώσει τα χρέη της!

    Χρειάζεται βίτσα....

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 12/07/2010 15:23:30

    Έχει αντιπρόταση ο Σαμαράς να μην φτάσει το 150% του ΑΕΠ. Εσύ λες να μην προσπαθήσουμε καν.

    Πράγματι χρειάζεται βίτσα, αλλά δεν ξέρω για ποιον.

    Όσο για το 10-12% του ΑΕΠ που θέλει για τόκους, στη δεκαετία του 1990 πληρώναμε περισσότερα.

    Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει.

    Αν νομίζεις από την άλλη ότι τόσο εύκολα μπορείς να τη σκαπουλάρεις απο τις υποχρεώσεις σου, είσαι γελασμένος. Πρέπει να βρεθείς σε κατάσταση παρόμοια με του Ιράν για να τα καταφέρεις να πεις "δεν πληρώνω". Είσαι έτοιμος για κάτι τέτοιο;

    Αλλά όλοι νομίζετε ότι με τις εύκολες και τσαμπουκάδικες λύσεις θα πάμε μπροστά.

    Από αυτήν ακριβώς τη νοοτροπία χρεωκοπεί αυτή η χώρα.

    Αιδώς!

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 12/07/2010 15:27:02

    Και όσο για την Ιαπωνία, τι σχέση έχει το ότι είναι σε γιεν; Το δικό της σε γιεν, το δικό μας σε ευρώ. Η κάθε χώρα στο νόμισμά της. Δεν κάνει καμία διαφορά.

    Παραγωγή έχουμε κι εμείς και όποιος λέει ότι δεν έχουμε είναι εκ του πονηρού. Κι αν δεν έχουμε, να αποκτήσουμε. Δεν κατάλαβα! Οι άλλοι πώς έχουν; Εμάς δηλαδή μας εξουδετέρωσαν με κρυπτονίτη; Δουλειά χρειάζεται και να ξεφύγουμε από τη λαμογίστικη νοοτροπία ότι πάντοτε κάποιος άλλος θα μας ταϊζει. Ή θα μας χαρίζει τα χρέη μας επειδή είμαστε και πολύ μάγκες (που είναι το ίδιο πράγμα).

   • armatistis avatar
    armatistis @ Επώνυμος 12/07/2010 15:27:07

    Και ασφαλώς αν αλλάξουμε κυβέρνηση, θα φύγουμε από το μνημόνιο ως δια μαγείας!! Κατά τη γνώμη σου.
    Επειδή θα ναλάβει άλλος πρωθυπουργός, οι αγορές θα μας εμπιστευτούν!

    Καλά ότι θέλεις λες; Έτσι δουλεύουν τα διεθνη καφάλαια;

    Κατά τη δική μου γνώμη, η Ελλάδα βρίσκεται σε απελπιστική θέση. Για να βγει από αυτή χρειάζονται γεναίες αποφάσεις και όχι διαχειριστικά προγράμματα.

    Τη σκληρή δουλειά δεν θα την αποφύγουμε. Προσωπική μου όμως άποψη είναι ότι η χώρα μας θα πρέπει να καταργήσει αμέσως το μνημόνιο ως πράξη αντισυνταγματική, αντιπατριωτική, αντικοινωνική, αποικιοκρατική. Αυτό βαβαίως σημαίνει χρεοκοπία, αλλά πιστεύω ότι η χώρα μας δεν είναι Αργεντινή, Λετονία, Ουγγαρία, Ρουμανία κλπ και θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε.

    Με σκληρή δουλιά, σοβαρά μέτρα και άλλες πολιτικές.

    Δεν μπορεί η Ελλάδα να αντέξει ένα χρέος που συνεχώς θα αυξάνεται και θα γεννά συνέχεια καινούργιο.

   • armatistis avatar
    armatistis @ Επώνυμος 12/07/2010 15:43:24

    Κοντός ψαλμός, αλληλουϊα.

    Πολύ σύντομα θα μάθουμε που θα φθάσει το χρέος, πόσο ακόμα θα φτωχύνουν οι Έλληνες, κυρίως αυτοί που δεν έχουν ομόλογα και καταθέσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό, τι θα χρειάζεται για την εξυπηρέτηση του χρέους, πόσο ακόμα θα απαξιωθεί η χώρα, πως θα εξελιχθεί η υποβόσκουσα απειλή της Τουρκίας κ.α.

    Και ίσως να συζητάμε γιατί δεν πήραμε τις γεναίες αποφάσεις όταν έπρεπε. Και ξέρετε, πάντοτε εδώ στην Ελλάδα κουβεντιάζουμε ότι οι τωρινές λύσεις, είναι χειρότερες από τις δυνατότητες και τις επιλογές που διαθέταμε παλαιότερα.

    Και για να κλείσουμε το κύκλο σήμερα, δεν έχω καμιά απολύτως εμπιστοσύνη στο πολιτικό προσωπικό. Το θεωρώ απόλυτα ανεπαρκές για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, που το ίδιο ευθύνεται στο ακέραιο για τη δημιουργία του.

    Η μόνη μου ελπίδα είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς, ακέραιος πατριώτης και πολιτικός χωρίς εξαρτήσεις, έχει τη δυνατότητα να κάνει πολλά. Όχι βεβαίως διαχειριστικά.

    Σοβαρές και γεναίες πολιτικές αποφάσεις απαιτούνται.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 12/07/2010 16:03:20

    Τέλος πάντων, βαριέμαι να ξαναγράφω πράγματα που έχω ξαναγράψει γιατί η δέσμευση από το μνημόνιο δεν είναι νομική, αλλά πραγματική. Αυτή τη στιγμή έχεις μηδέν πιστοληπτική ικανότητα και δεν έχεις τη δυνατότητα να δανειστείς εκτός μνημονίου. Και αν καταργήσεις "νομικά" το μνημόνιο, αύριο δεν θα σε δανείσουν ούτε οι αγορές, ούτε η τρόικα. Άρα, πας σε αυτό που λέμε "χρεωκοπία", χωρίς βεβαιότητα για το πόσο θα σε καλύψουν τα φορολογικά σου έσοδα, αφού ούτε καν πρωτογενή πλεονάσματα έχεις αυτή τη στιγμή, για να πεις ότι έστω τα καταφέρνεις να καλύψεις τις εσωτερικές σου ανάγκες ως χώρα, κι ας πιστολιάσεις το εξωτερικό χρέος. Δηλαδή, πας σε μια κατάσταση μη εξυπηρέτησης του χρέους.

    Αυτό θα σημαίναι ΑΜΕΣΗ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ των ελληνικών τραπεζών, που έχουν 50 δις σε ομόλογα, και αυτό θα σημαίνει ότι ο κόσμος θα ψάνχει τις καταθέσεις του (όσες απέμειναν) και αυτό θα σημαίνει πλήρης κατάρρευση έστω και όσης οικονομίας λειτουργεί αυτή τη στιγμή. Μπορεί να σημαίνει ναυτικό αποκλεισμό, σαν κι αυτό που μας έκαναν στον πόλεμο της Κριμαίας και ο κόσμος πείνασε, μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Αν θέλετε να πολεμήσουμε για το άδικό μας, για να μην πλρώσετε δηλαδή τα χρέη σας, είναι κι αυτό μια σκέψη. Ίσως να είναι ισχυρότερο κίνητρο από το να πολεμήσεις για κάτι παλιόβραχα που έτσι κι αλλιώς δεν σου αποφέρουν τίποτε. Ενώ το να πιστολιάσεις όλα σου τα χρέη, είναι οπωσδήποτε πολύ καλύτερο κίνητρο. Γι' αυτό άλλωστε πολέμησαν και οι πρόγονοί μας, για το δικαίωμα να πιστολιάζουμε τα χρέη μας, και όχι για τα παλιόβραχα.

    Η παρουσία άλλου πρωθυπουργού δεν θα αλλάξει ΜΑΓΙΚΑ την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, αλλά θα ανατρέψει τις πολιτικές που οδηγούν σήμερα στην ΤΕΧΝΗΤΗ ανυπαρξία πιστοληπτικής ικανότητας. Τι εννοώ;

    Σήμερα ζούμε το εκπληκτικό φαινόμενο, η Ελλάδα να έχει υψηλότερα σπρεντς από ότι μια εβδομάδα πριν να μπει στο μνημόνιο. Γιατί; Υποτίθεται ότι το "σχέδιο σωτηρίας της χώρας" θα έπρεπε να την στηρίξει, έτσι δεν είναι; Γιατί λοιπόν έχει μικρότερη πιστοληπτική ικανότητα άπό ότι πριν;

    Μα γιατί συντηρείται η φαύλη φιλολογία περί αναδιάρθρωσης του χρέους!

    Κι εγώ σε ρωτώ: ΠΟΙΟΣ τη συντηρεί, αν όχι η ίδια η κυβέρνηση;;;

    Γιατί στο καλό είναι ΟΛΟΙ οι ξένοι πεπεισμένοι ότι θα πάμε σε αναδιάρθρωση, αν η ίδια η κυβέρνηση δεν αφήνει να εννοηθεί ότι είναι πολύ πιθανό να πάμε σε αναδιάρθρωση;;;

    Κι αυτό, τη στιγμή που με επιτόκια ευρώ η χρηματοδότηση του χρέους ακόμη και σε ύψος 150% δεν είναι απαγορευτική για μια χώρα. Απόδειξη, το Βέλγιο που μπήκε στην ΟΝΕ με χρέος 140%. Για την Ιαπωνία τα ξαναείπαμε. Το Βέλγιο έχει αρκετές ομοιότητες με την Ελλάδα, ειδικά όσον αφορά το νότιο κομμάτι του (γαλλόφωνο), που παράγει ακόμη λιγότερα κι από την Ελλάδα και δεν έχει ούτε τουρισμό ούτε ναυτιλία ούτε την ανθηρή βιομηχανία τροφίμων (ελαιόλαδο κλπ.) που έχουμε εμείς. Στην ουσία, επιδοτείται από το βόρειο Βέλγιο (Φλάνδρα). Όπως κι εμείς από την Ε.Ε., περιπου, κάτι τέτοιο.

    Συνεπώς, όταν αλλάξει η κυβέρνηση, την άλλη στιγμή θα ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ η φιλολογία περί αναδιάρθρωσης! Και, συνεπώς, σε λίγους μήνες θα πέσουν καταλυτικά τα σπρεντς και θα ανακτηθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης από τις αγορές. Όσο θα πέφτουν τα σπρεντες, τόσο θα δημιουργείται ενάρετος κύκλος εμπιστοσύνης.

    Γιατί όμως ο ΓΑΠ συντηρεί τη φιλολογία περί αναδιάρθρωσης και, άρα, κρατάει "σκοτωμένη" την πιστοληπτική μας ικανότητα;

    Μα, για τον απλούστατο λόγο ότι ΘΕΛΕΙ να είμαστε μέσα στο μνημόνιο, όπως άλλωστε του ξέφυγε του Σαχινίδη στη γνωστή συνέντευξή του στη ΝΕΤ. Ήταν η ΜΟΝΗ επιλογή αυτής της κυβέρνησης, μας είπε ο Σαχινίδης, μετά τις 5 Οκτωβρίου. Για να είναι λοιπόν ΜΕΣΑ στο μνημόνιο, πρέπει να μην έχει πιστοληπτική ικανότητα. Γι' αυτό και όλα αυτά τα εξωφρενικά μέτρα, που τρομοκρατούν το λαό. Για να μην χρεωθεί αυτός άμεσα το πολιτικό κόστος, αλλά να το περάσει έμμεσα στο Καραμανλή.

    Στην ίδια λογική εντάσσεται και το σκάνδαλο "Τ+10" (http://www.antinews.gr/?p=41425), το οποίο η κυβέρνηση κουκούλωσε, αποδεικνύοντας έτσι τη συνενοχή της: ΗΘΕΛΑΝ και ευνόησαν τους κερδοσκόπους!

    Έγραφα στην ανάρτηση "ΔΝΤ: Τα μέτρα αποφασίστηκαν απο την ελληνική κυβέρνηση!!!" (http://www.antinews.gr/?p=44569) τα εξής:

    "Είναι λοιπόν προφανές ότι η κυβερνητική πολιτική στόχευση από την τρομακτική μείωση του ελλείμματος κατά 11% σε ένα χρόνο, είναι να μπορέσει να περάσει τα δύσκολα τώρα και, όταν θα πλησιάζει να εξαντλήσει την τετραετία, να ανοίξει το πουγκί των παροχών, για να μπορέσει να εξασφαλίσει επανεκλογή.

    Ενδιαμέσως, όμως, θα έχει καταφέρει να χρεώσει πολιτικά τα μέτρα, τουλάχιστον εν μέρει, στον Καραμανλή και στο ΔΝΤ. Και έτσι ο ΓΑΠ θα εμφανιστεί προς το τέλος της τετραετίας ως σωτήρας της χώρας και προστάτης του απλού λαού!"

    Πιστεύω ότι, αν ο ΓΑΠ τη σκαπουλάρει μέχρι τότε, θα δικαιωθεί μέχρι κεραίας. Η χώρα κάποια στιγμή θα ανακτήσει με "μαγικό" τρόπο την πιστοληπτική της ικανότητα λίγο πριν τις εκλογές (δηλαδή: θα λήξει η φημολογία περί αναδιάρθρωσης) και ο ΓΑΠ θα εμφανιστεί ως "πετυχημένος" και ως "σωτήρας". Και όλα αυτά, έχοντας διαλύσει προηγουμένως το λαό στις θυσίες!

    Ίσα που μπορεί και να το πετύχει! Γι' αυτό, είναι πολύ σημαντικό να πέσει όσο γίνεται πιο γρήγορα.

    Πάντως, μόλις αλλάξει η κυβέρνηση, τα πράγματα θα στρώσουν την άλλη στιγμή, αφού θα εκλείψει η πολιτική συνειδητής υπονόμευσης της πιστοληπτικής μας ικανότητας.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 12/07/2010 16:06:38

    Το χρέος σου μειώνεται με δύο τρόπους: α) με πρωτογενή πλεονάσματα και β) όταν το επιτόκιο είναι χαμηλότερο από το συντελεστή ανόδου του πληθωρισμένου ΑΕΠ. Όχι δηλαδή από την πραγματική, αλλά από την ονομαστική άνοδο του ΑΕΠ. Δεν είναι πολύ δύσκολο να τα πετύχεις ΚΑΙ τα δύο.

    Σταμάτα να τρως το κουτόχορτο του μνημονίου ότι πάμε ντε και καλά προς την καταστροφή. Είναι βασική τους προϋπόθεση για να πετύχουν όσα έχουν στο μυαλό τους.

    (Σου απάντησα και αναλυτικότερα για τα υπόλοιπα σε σχόλιο που είναι σε μοντερέισον).

 20. πρασινάλογα avatar
  πρασινάλογα 12/07/2010 14:40:12

  Θα προλάβει να φύγει μόνος του ή θα τον πάρουν οι αμερικάνοι με ελικόπτερο της NSA;
  ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΧΤΑΠΟΔΙ;

  • Orestios avatar
   Orestios @ πρασινάλογα 12/07/2010 14:47:49

   Λες γι' αυτό να θέλει να φύγει από το Μαξίμου?
   Μάλλον δεν φτάνει ελικόπτερο εκεί.

 21. Στάθης Δ avatar
  Στάθης Δ 12/07/2010 14:57:56

  Κύριε Λαζαρίδη
  Διαβάζοντας πάντα τα άρθρα σας με ενδιαφέρον, άσχετα αν κάποιες (πολλές) φορές διαφωνώ, θα ήθελα στα πλαίσια του διαλόγου που γίνεται (και) με αφορμή τις τελευταίες αναρτήσεις σας να θέσω κάποια ερωτήματα: Μιλάτε για την στρατηγική (και την διαδικασία) εξόδου από το μνημόνιο, προτείνοντας ένα μοντέλο ταυτόγχρονης ανάπτυξης / εξοικονόμησης κυρίως μέσω της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του κράτους, υπό την διακυβέρνηση (και από τα στελέχη) της Νέας Δημοκρατίας. Ανατρέχοντας στους ετήσιους Κρατικούς Προϋπολογισμούς (όπως αυτοί αναρτώνται στο επίσημο site του ΥΠ.ΟΙΚ), και σε συνδυσμό με στοιχεία άλλων φορέων (ΤτΕ για Εμπορικό Ισοζύγιο, World Economic Forum για ανταγωνιστικότητα), η εικόνα που αποκομίζει κάποιος για την (σχεδόν) εξαετή διακυβέρνηση της χώρας από την ΝΔ δεν νομίζω ότι είναι και η καλύτερη. Εξηγούμαι: Μέσα σε έξι σχεδόν χρόνια (Απολογισμοί 2003 - 2009), και με αύξηση του ΑΕΠ κατά ~ 57% (από 153,00 σε 240,15 δις ευρώ) η διακυβέρνηση της ΝΔ, η οποία ανέλαβε την εξουσία ευαγγελιζόμενη, μεταξύ των άλλων, την απελευθέρωση της υγιούς επιχειρηματικότητας και την επανίδρυση (και μείωση) τους κράτους είχε, μεταξύ άλλων, τις εξής επιδόσεις:

  1ον Αύξησε τα έσοδα μόνο κατά 31,36% (σε απόλυτους αριθμούς από 37,5 δις ευρώ σε 49,26 δις ευρώ), ενω ο λόγος Εσοδα / ΑΕΠ έπεσε από το 24,5% το 2003 στο 20,5% το 2009, εμφανίζοντας υστέρηση 17%
  2ον Αύξησε τα έξοδα (πρωτογενείς δαπάνες) κατά 88,7% (σε απόλυτους αριθμούς από 31,31 δις ευρώ το 2003 σε 59,00 δις ευρώ το 2009), ενω ο λόγος Πρωτογενείς Δαπάνες / ΑΕΠ ανέβηκε από το 20,5% το 2003 στο 24,61% το 2009, εμφανίζοντας υπέρβαση 20% και δίνοντας παράλληλα μιά πρώτη εξήγηση στο περιώνυμο "που πήγαν τα λεφτά"
  3ον Αύξησε το δημόσιο χρέος κατά 61,96% (από 168,13 δις ευρώ το 2003 σε 272,3 δις ευρώ το 2009)
  4ον Αύξησε τους δημόσιους υπαλλήλους (πλήν στρατιωτικών) κατά 17% (από 437.576 το 2003 σε 511.913 το 2009), και τις αποδοχές τους κατά 66% (...), από 15,13 δις ευρώ το 2003 σε 25,193 δις ευρώ το 2009
  5ον Οδηγησε την χώρα σε δραματική υποβάθμιση ώς πρός την ανταγωνιστικότητα της (από την 35 θέση σε σύνολο 105 κρατών το 2003 στην 71 θέση σε σύνολο 134 κρατών το 2009, προτελευταία στην Ευρώπη των 25)
  6ον Επιβάρυνε το (ήδη υψηλό από το 2003) έλλειμα του εμπορικού ισοζυγίου (από -22,64 δις ευρώ το 2003 σε -29,94 δις ευρώ το 2009), "επιτυγχάνοντας" ενδιάμεσα έλλειμα μαμούθ 41 δις ευρώ το 2008, πρίν προσγειωθούμε ανώμαλα από την πραγματικότητα το 2009

  Αναρωτιέμαι λοιπόν γιατί θα πρέπει να εμπιστευθούμε έναν τέτοιο διαχειριστή, ό οποίος όχι μόνο δεν κόλασε παραδειγματικά τους πλείστους επίορκους των προηγούμενων διακυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ όπως τουλάχιστον προεκλογικά διακύρηξε σε όλους τους τόνους, όχι μόνο δεν έκανε (και σε θεσμικό και σε επιχειρησιακό επίπεδο) τίποτα όλο το διάστημα που είχε την εξουσία (και) για την περιώνυμη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας (η ΚΕΔ αναλώθηκε πλήρως σε άλλες δραστηριότητες εξάλλου όπως πλέον γνωρίζουμε), αλλά παράλληλα βρισκόταν (και βρίσκεται) συνεχώς στα πρωτοσέλιδα για κραυγαλέες περιπτώσεις ανεπάρκειας, πολιτικού αμοραλισμού και καραμπινάτων σκανδάλων των πρωτοκλασσάτων στελεχών του. Και η μη ρητή και έμπρακτη αποκήρυξη του παρελθόντος, όπως και η ανακύκλωση όλων των φθαρμένων στελεχών (πλήν κάποιων ήδη εξοστρακισμένων, μετρημένων στα δάχτυλα δυστυχώς, κραυγαλέων περιπτώσεων) από τον νέο αρχηγό της ΝΔ φοβάμαι ότι δεν προοιωνίζει τίποτα καλό. Πέρα από την αύξηση της αλλαζονείας του ΠΑΣΟΚ για απόλυτη κυριαρχία στο πολιτικό πεδίο, με όλα τα εφιαλτικά επακόλουθα για τον δύσμοιρο τόπο μας όπως τα είδαμε τα τελευταία 30 χρόνια

  Με εκτίμηση
  Στάθης Δ

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Στάθης Δ 12/07/2010 15:11:04

   Τα νούμερα που δίνεις έχουν πρόβλημα, αφού αν ίσχυαν θα είχαμε πλεόνασμα 6 δις ευρώ το 2003, πράγμα όμως που ξέρουμε ότι δεν ισχύει, καθώς το 2003 είχαμε έλλειμμα και μάλιστα μεγαλούτσικο (κάπου 5,9%, αν θυμάμαι καλά). Από την αύξηση των Δ.Υ., τουλάχιστον οι μισοί που αναφέρεις είναι οι μονιμοποίηση συμβασιούχων του ΠΑΣΟΚ. Για τους λοιπούς 35.000, πρέπει να κρίνουμε κατά περίπτωση, να ξέρουμε δηλαδή ΓΙΑΤΙ αυξήθηκαν και μετά να καταδικάσουμε. Κάλυψαν κενά, κάλυψαν οργανικές θέσεις ή ήταν ρουσφέτια;

   Το γνωρίζεις, αγαπητέ, ότι με το νόμο για το ΑΣΕΠ του 1994 μονιμοποιήθηκαν στο δημόσιο οι 100.000 περίπου συμβασιούχοι που είχε προσλάβει ο Ανδρέας στο εξάμηνο πριν τις εκλογές του 1989; Εκείνο το οργανωμένο έγκλημα ποτέ δεν τιμωρήθηκε. Χώρια τους εκατοντάδες χιλιάδες διορισμούς που έκανε ο Ανδρέας σε όλη τη δεκαετία του 1980. Ξέρεις πόσο τους αύξησε το ΠΑΣΟΚ τους δημοσίους υπαλλήλου;

   Και, άραγε ο Καραμανλής, που έδωσε λύση σε ένα κοινωνικό, πλεόν, πρόβλημα των συμβασιούχων, ΧΩΡΙΣ κομματικές παρωπίδες (αφού επρόκειτο κυρίως για Πασόκους), πόσο λιγότερο κατακριτέος είναι από το ΠΑΣΟΚ που δημιούργησε αυτό το τεράστιο κράτος;

   Τέλος, για την εκτίναξη των δαπανών. Η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμο΄από το 2004 μέχρι το 2009 αυξήθηκε κατά 182%... Η πληρωμή δηλαδή των συντάξεων που ΔΕΝ έδωσε ο Καραμανλής, αλλά κάποιος άλλος. Και αυτό, για μένα, έχει εξήγηση: Έσωσαν τα ασφαλιστικά ταμεία, τον καιρό του Σημίτη, προσωρινά, οι αλλοδαποί, που έπρεπε να έχουν πολλά ένσημα για να πάρουν άδεια παραμονής. Μετά που πήραν τις άδειές τους οι αλλοδαποί, χρειάζονται πλέον λίγα ένσημα για να συντηρούν την άδεια παραμονής. Ε, τόσα ακριβώς πληρώνουν, όσα χρειάζονται. Οπότε λογικό είναι να τιναχθεί στον αέρα η χρηματοδότηση των ταμείων. Χώρια τις δεκάδες συντάξεις σε Βούλγαρους και Ρουμάνους με ελάχιστα ένσημα στην Ελλάδα, υποχρέωση που είχαμε και έχουμε λόγω Ε.Ε. και δεν ξέρουμε ακόμη πώς να την αντιμετωπίσουμε.

   Πρέπει λοιπόν να ξέρουμε τι κρύβεται πίσω από τα νούμερα, πριν κάνουμε εύκολη κριτική. Τις αιτίες των πραγμάτων.

   • undercover gpr avatar
    undercover gpr @ Επώνυμος 12/07/2010 15:30:22

    Άστο δεν το σώνεις , ότι και να πεις.Οι αριθμοί βγαίνουν ΜΕΤΑ απο τις πολιτικές αποφάσεις.Δεν αποφασίζεις και μετά δικαιολογείς την αποφάσή σου βάση της συνέπειάς της.

    Αν ο ΚΚ έλεγε τότε όσοι είναι συμβασιούχοι πριμοδοτούνται και σούμπιτοι για ΑΣΕΠ όπου θα προκυρυχθούν πάγιες και αναγκαίες θέσεις (χωρίς προφορικές συνεντεύξεις κι άλλα ΝΔκρατικά κόλπα) δεν θα του έλεγε κανείς τίποτα εκτός από τα λαμόγια που τους είχαν προσλάβει με αορίστου χρόνου.Αλλά ήθελε να τους προσλάβει για να μην μιλήσει μετά κανείς για το δικό τους πάρτυ.Ατύχησε όμως από την παγκόσμια κρίση και το πληρώνει τώρα με τα σκανδαλάκια τύπου Αγρογής.

   • Στάθης Δ avatar
    Στάθης Δ @ Επώνυμος 12/07/2010 16:33:13

    Επώνυμε
    .Οπως αναφέρω στο post μου, τα νούμερα είναι από το http://www.minfin.gr. Μιλάω για πρωτογενείς δαπάνες πρό τόκων / χρεολυσίων
    .Για τις προσλήψεις: Δεν καταδικάζω, λέω ότι οι Δ.Υ αυξήθηκαν, και ότι αυξήθηκε υπέρμετρα η μισθοδοσία τους παρά τις διακηρύξεις για μικρότερο και αποτελεσματικότερο κράτος
    .Για την τιμωρια εγκλημάτων του ΠΑΣΟΚ κάνω λόγο κι εγώ νομίζω
    . Η επιχορήγηση των ταμείων ήταν 5,44 δις ευρώ το 2003 και έφτασε 9,25 το 2009 (άυξησ 70%). Η χρηματοδότηση και το έλλειμα των ταμείων είναι μια πολύ πονεμένη ιστορία, διαχρονικό και διακομματικό σκάνδαλο όπως όλα. Διάβασα πρόσφατα μία ανάλυση του Μ Ματσαγγάνη (επίκουρος στο Οικ. Παν. Αθηνών), νομίζω ότι λύνει πολλές απορίες
    http://booksreview.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=69:2010-02-05-18-42-30&catid=40:-4-2010&Itemid=55
    .Εχεις απόλυτο δίκιο ότι πρέπει να ξέρουμε τι κρύβεται πίσω από τα νούμερα, αλλά η μελέτη τους μας δείχνει επίσης και τις πραγματικές προθέσεις και ικανότητες των εκάστοτε διαχειριστών

  • ganasta avatar
   ganasta @ Στάθης Δ 12/07/2010 16:07:42

   Επειδή σου αρέσουν οι αριθμοί 62,2 δις είναι μόνο οι τόκοι που πληρώθηκαν τη περίοδο 2004-2009 για να εξυπηρετηθεί το δημόσιο χρέος που κληροδότησαν στη Ν.Δ αυτοί που σήμερα κυβερνούν και εμφανίζονται ως τιμητές. Ψάξε το ποσό και αμφισβήτησε με.

   • Στάθης Δ avatar
    Στάθης Δ @ ganasta 12/07/2010 17:24:22

    Ganasta
    Προφανώς και δεν αμφισβητώ κανέναν, τα νούμερα είναι εκεί. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία από το ΥΠ.ΟΙΚ, η Ελλάδα δανείστηκε 202 δις ευρώ την εξαετία 2004 - 2009 και πλήρωσε 62,11 δις για τόκους, 10,21 δις για χρεωλύσια εξοπλιστικών και 138 δις για χρεωλύσια της κεντρικής κυβέρνησης, σύνολο 210,3 δις (σου θυμίζω ότι το 2003 το χρέος ήταν 168 δις).Τα νούμερα αυτά (τόκοι και χρεωλύσια) ήταν ήδη γνωστά, θα πρέπει λοιπόν να εξηγηθεί η αδυναμία (ή μήπως αδιαφορία;) αύξησης εσόδων και η υπέρμετρη διόγκωση εξόδων με τα γνωστά αποτελέσματα. Αλλά σε αυτήν την χώρα, κανείς από το πολιτικό προσωπικό των δύο κομμάτων εξουσίας δεν έχει ποτέ λογοδοτήσει, η εκάστοτε εκλογική καταβαράρθρωση ταυτίζεται με την κολυμπήθρα του Σιλωάμ και όλοι συνεχίζουν απερίσπαστοι το θεάρεστο έργο τους
    Kαι όσο για την "αριθμολαγνεία", σου υπενθυμίζω ένα από τα sayings του Σούν Τζού, γιατί η αλήθεια κρύβεται (και) στους αριθμούς:

    Tactical Dispositions, 18

    Measurement owes its existence to Earth;
    Estimation of quantity to Measurement;
    Calculation to Estimation of quantity;
    Balancing of chances to Calculation;
    and Victory to Balancing of chances.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ ganasta 12/07/2010 17:36:08

    Ρε παιδιά, κανένας δεν είπε ποτέ ότι έκανε τέλεια διαχείριση ο Καραμανλής. Ο ίδιος του είπε προεκλογικά ότι "το λάθος μου ήταν η πολιτική της ήπιας προσαρμογής". Τώρα, ακόμη για αυτά θα μιλάμε την ώρα που ο άλλος εδώ καταστρέφει τη χώρα; Ο Καραμανλής δεν πρόβλεψε τη χειρότερη παγκόσμια κρίση από το 1945 και μετά. Αυτό είναι όλο του το έγκλημα. Αν δεν είχε έρθει η κρίση, ακόμη με χρυσά κουτάλια θα τρώγαμε. Ε, ο τωρινός κάνει ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ κατά της χώρας. Το να μην είναι και πολύ σόι η διαχείριση είναι ένα πράγμα, αλλά εδώ ο άλλος ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ και ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΣΗΜΕΡΑ!

    Το διανοείσαι ότι τα έσοδα του Ιουνίου 2010, με τόσα φοροεισπρακτικά μέτρα, είναι ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2009;;; Που ήταν με τη σειρά τους κάτω από τα έσοδα του Ιουνίου 2008;;;

    Τι μας λες τώρα ρε φίλε ότι δεν αύξησε τα έσοδα ο Καραμανλής όσο έπρεπε!!!

    Αν τα είχε αυξήσει και ήταν σόι η οικονομία, τούτος εδώ θα ξόδευε μέχρι να φαληρίσει το κράτος. Γιατί τότε λεφτά πράγματι θα υπήρχαν!

    Τώρα που δεν είναι σόι η οικονομία μας έβαλε στο ΔΝΤ με τους γνωστούς εξωφρενικούς όρους και απειλεί να καταστρέψει κάθε οικονομική δραστηριότητα!

    Τι να λέμε τώρα για τον Καραμανλή, είμαστε σοβαροί! Αν είχε εκλεγεί ο Καραμανλής θα ήταν όλοι κάτω σε τεράστιες πορείες για το τριετές πάγωμα των μισθών των Δ.Υ.! Και ίσως για κανένα ΦΠΑ 21%! Αντιλαϊκά μέτρα Στάθη μου, αντιλαϊκά μέτρα που θα έπαιρνε ο κακός Καραμανλής...

   • Στάθης Δ avatar
    Στάθης Δ @ ganasta 13/07/2010 07:46:23

    Επώνυμε
    Σωστά, γι' αυτά θα μιλάμε τώρα? Για την "οχι τέλεια διαχείριση" του πρώην πρωθυπουργού και των συν αυτώ, για την μεγένθυση του κράτους, γιά την αύξηση (88%...) των δαπανών, για το κατακρύλισμα της ανταγωνιστικότητας, για το εμπορικό έλλειμα, για τις συνεχείς εκθέσεις ντόπιων και ξένων που χτύπαγαν alert εδώ και χρόνια που κατέληγαν στον κάλαθο των αχρήστων...Ολα αυτά είναι για μικρόνοες λογιστάδες και όχι για υψιπετείς πολιτικούς. Σάμπως αυτή πληρώνουν την νύφη...

    Mερικές επισημάνσεις μόνο, γιατί η παραπληροφόρηση (πρέπει να) έχει όρια
    α) τα έσοδα το 2009 είχαν εκτιμηθεί σε 62,67 δις, κατέληξαν σε 49,26
    β) τα έξοδα αντίστοιχα προϋπολογίσθηκαν σε 53,87, πέταξαν σε 59,09. Σούμα των ανωτέρω, μείον 20 δις σε ένα χρόνο. Και φτηνά την βγάλαμε, άλλωστε φταίει η παγκόσμια κρίση
    γ) τα έσοδα ήδη τρέχουν με 7,2% παραπάνω από πέρισυ. Τουλάχιστον αυτό λέει η ΤτΕ
    δ) ο ΚΚ δεν κατάφερε να αυξήσει τα έσοδα σε εποχή παχέων αγελάδων, ο ΓΑΠ φαίνεται να το πετυχαίνει, με απεχθή μέτρα σίγουρα, τώρα. Αποδοχή στον πρώτο, ανάθεμα στον δεύτερο...
    ε) οσον αφορά τους ΔΔ, μιλάμε για καθαρή αύξηση σε έξι χρόνια κατά 17% από κάποιους που ευαγγελίζονταν μικρότερο κράτος. Το πώς (και γιατί) συνάγεις ότι αυτοί είναι 35 χιλιάδες staggers του ΠΑΣΟΚ και 35 χιιάδες από ΝΔ πραγματικά είναι απορίας άξιον εκτός αν το "απορία ψάλτου βήξ" αποτελεί μιά πιό σωστή προσέγγιση

    Και μιά τελευταία απορία Επώνυμε,και σ' αφήνω στην ησυχία σου: γράφεις "Αν τα είχε αυξήσει (τα έσοδα) και ήταν σόι η οικονομία, τούτος εδώ θα ξόδευε μέχρι να φαληρίσει το κράτος. Γιατί τότε λεφτά πράγματι θα υπήρχαν!"
    Διαβάζω καλά τα λεγόμενα σου, θεωρείς ότι θα κυβερνούσε ο ΓΑΠ τώρα ακόμα και άν είχε αυξήσει (τα έσοδα) ο Καραμανλής και είχε βάλει την οικονομία σε ενάρετο κύκλο? Ενδιαφέρουσα πολιτική ανάλυση ή απλά να υποκλιθούμε στο χάρισμα της πρόβλεψης?

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ ganasta 13/07/2010 08:00:51

    Άστο ρε φίλε, μην το παιδεύεις και δεν σου βγαίνει. Όσο και να το παίζεις δήθεν "αντικειμενκός", οι προπαγανδιστές της Ιπποκράτους δεν κρύβονται με τα δήθεν "στοιχεία" που εμφανίζεις, που βγάζανε στο 2003 6 δις πλεόνασμα, μόνον και μόνον για να δημιουργήσουν μια "μαγική εικόνα".

    Και φυσικά φταίει η διεθνής κρίση! Δεν κατάλαβα, δηλαδή, από πού κι ως πού δεν φταίει! Ήταν η "διαχείριση Καραμανλή" που έριξε τα δημόσια έσοδα; Φταίει όμως και κάτι ακόμη: Η αντιμετάθεση δαπανών από το 2010 στο 2009 και εσόδων από το 2009 στο 2010. Καθώς και η ματαίωση εσόδων.

    Πάρε χαρακτηριστικό παράδειγμα τους ημιυπαίθριους. Έρχεται το ΠΑΣΟΚ, καταργεί το μέτρο, ματαιώνει την είσπραξη περίπου 1 κόμμα κάτι δις για το 2009 και το 2010, ω θαύματος, το μέτρο επανέρχεται! Να μην μιλήσουμε για φόρο σκαφών, την κατάργηση της απόσυρσης (που εκτός από την άμεση μείωση των φορολογικών εσόδων νέκρωσε και την αγορά του αυτοκινήτου, φέροντας και έμμεση μείωση των φορολογικών εσόδων) και τη μετάθεση ενός σωρού εισπράξεων για τον Ιανουάριο, που εμφανίστηκε, ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ φορολογικό μέτρο να έχει αύξηση 16,6% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2009!

    Γιατί ξέρεις, αγαπητέ εγκάθετε του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να "πανηγυρίζεις" για την αύξηση 7,2% των εσόδων, όμως να σου θυμίσω ότι ο στόχος είναι 11.7% στο ΠΣΑ και να σου θυμίσω και κάτι ακόμη, "αντικειμενικέ" Στάθη Δ.: ότι τον Ιούνιο 2010 τα έσοδα είναι κάτω από τον Ιούνιο του 2009!!!

    Ακόμη λοιπόν και αυτή η πενιχρή - για το μέγεθος της φορολογικής λαίλαπας - αύξηση κατά 7.2%, που σαφώς υπολείπεται των στόχων, την οφείλετε στο ότι πήρατε κάποια έσοδα από το 2009 που στο μεγαλύτερο μέρος του χρεώνεται στον "άχρηστο Καραμανλή".

    Με τα μαγειρεμένα σας στοιχεία δεν θα πάτε πολύ μπροστά. Δες και την πραγματικότητα, όπως την παρουσίασε ο Αντώνης στην παρουσίαση του πρόγραμματός του για έξοδο από το Μνημόνιο, ότι το μεγαλύτερο μέρος της υστέρησης εσόδων το 2009 έγινε στο τέταρτο τρίμηνο του 2009, όταν κυβερνούσε ο "λεφτά (ακόμη) υπάρχουν", που ήθελε τότε να εφαρμόσει το προεκλογικό του πρόγραμμα!

    Να μην τα πολυλογούμε, το παραμυθάκι "για όλα φταίει ο Καραμανλή" δεν σας βγαίνει. Εγώ μόνον ένα πράγμα θέλω: Να γίνει επιτέλους αυτή η εξεταστική για την οικονομία, που όλο την εξαγγέλλετε και όλο δεν την κάνετε (όπως σας είχε πει από την πρώτη στιγμή ο Κεφαλογιάννης ότι ποτέ δεν θα την κάνετε και μόνον θα την εξαγγέλλετε), ώστε να αποδειχθεί με κάθε επισημότητα ποιος φταίει για όλη αυτή την κατάσταση. Διότι για τη σημερινή κατάσταση της χώρας φταίει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ η εξωφρενική ανεπάρκεια και η επικοινωνιακή διαχείριση του ΓΑΠ. Στα πλαίσια της οποίας μας έφερε και το ΔΝΤ για να μας σφάξει, αντί να πάρει μόνος του ένα-δυο σοβαρά μέτρα και να χρεωθεί αυτός το πολιτικό κόστος.

    Ήθελα να' ξερα όταν σταματήσει να σε πληρώνει ο ΓΑΠ, από πού θα ζήσεις. Βρες από τώρα καμιά πιο παραγωγική δουλειά.

   • undercover gpr avatar
    undercover gpr @ ganasta 13/07/2010 08:11:14

    Τα κόμματα όταν γίνονται κυβέρνηση δεν διαχειρίζονται τα θέματα μέσω ενός μόνο προσώπου , όταν μας λες ότι δεν τα πήγς καλά ο ΚΚ εμείς εισπράτουμε ότι το κόμμα της ΝΔ και τα στελέχη της δεν τα πήγαν καλά.Απέτυχαν φίλε μου στα εσωτερικά , όσο κι αν δεν θες να το αποδεχτείς.

    Ας αλλάξει το κόμμα του ο Σαμαράς για να ξανακριθεί από τους πολίτες από μηδενική βάση.

    Υ.Γ όσο γίνεσαι εμπαθής και αγενής με σχολιαστές που προσπαθούν να πουν δυο-τρια πράγματα με αριθμούς τόσο θα τους κάνεις να δείχνουν δικαιωμένοι.

   • Στάθης Δ avatar
    Στάθης Δ @ ganasta 13/07/2010 09:17:49

    Επώνυμε
    Βλέπω ότι το χάρισμα σου για την πρόβλεψη των πολιτικών εξελίξεων έχει επεκταθεί και στην αποκάλυψη του ρόλου μου. Και αυτός προφανώς αιτιολογεί (και δικαιολογεί) το επίπεδο και το είδος των επιχειρημάτων σου. Μετά από αυτό, και αφού υποκλιθώ στην αυθεντία και στον στέρεο και γεμάτο επιχειρήματα πολιτικό σου λόγο και πρίν εγκαταλείψω έντρομος τον στίβο, κλείνω την παρέμβαση μου. με δύο ρήσεις του Π. Κονδύλη

    "Ὁ ἄνθρωπος εἶναι ἱκανὸς νὰ πιστέψει ὁτιδήποτε, προκειμένου νὰ πείσει τὸν ἑαυτό του καὶ τοὺς ἄλλους ὅτι οἱ πράξεις του βρίσκονται σὲ συμφωνία μὲ τὶς πεποιθήσεις του." &

    "Οἱ παρωπίδες προσφέρουν ἀσφαλὴ προσανατολισμό."

    Υ.Γ1 Απαντήσεις επί της ουσίας δεν δίνεις όμως, θα συγκαταλέγεσαι κι' εσύ στους υψιπετείς πολιτικούς με όραμα και όχι στην πλέμπα που πάει να ισοσκελίσει τον λογαριασμό. Εκτός αν θεωρείς ότι υπάρχουν (και αυτές) στο power point της 07/07

    Υ.Γ2 Λυπάμαι που δεν θα κλείσω το post ούτε καν με έναν τυπικό χαιρετισμό, υποθέτω ότι δεν τους αποδέχεσαι από μίσθαρνα όργανα (και υπό αναζήτηση εργασίας) της Ιπποκράτους

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ ganasta 13/07/2010 09:22:11

    Πράγματι, για το ΥΓ2 είναι έτσι όπως το λες. Όσο για τα υπόλοιπα, η αναξιοπιστία των "στοιχείων" που εισέφερες δεν απαντήθηκε, αλλά προτίμησες τα δικά μου ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ για την υστήρηση εσόδων στη μετά Μνημονίου εποχή και για την αντιμετάθεση εσόδων μεταξύ 2009 και 2010 να τα αποσιωπήσεις.

    Έτσι κάνατε εξαρχής. Όποτε σας το είπαν αυτό το επιχείρημα, μούγκα.

   • Στάθης Δ avatar
    Στάθης Δ @ ganasta 13/07/2010 11:42:49

    Επώνυμε
    Sorry για την άργητα στην απάντηση, είχα κατέβει Ιπποκράτους για το τσέκ (και την γραμμή βεβαίως βεβαίως) και έπεσα σε κίνηση

    Επί της ουσίας τώρα:

    α) Τα "αναξιόπιστα στοιχεία μου" είναι από το ΥΠ.ΟΙΚ, τον ελληνικό οικονομικό τύπο και το World Economic Forum όπως ξεκαθάρισα εξ' αρχής. Αρα πληρωμένοι κονδυλοφόροι της Ιπποκράτους και αυτοί σύμφωνα με την λογική σου (περιέργως τα nefelim λείπουν). Η τακτική σου να διαστρεβλώνεις συνεχώς τα γραφόμενα των άλλων είναι ξεκάθαρη, να υποθέσω ότι οφείλεται σε έλλειψη ικανότητας διαλόγου ή είναι απλά η κοσμοθεωρία σου?
    β) Δεν αποσιώπισα τα δικά σου στοιχεία και ούτε βέβαια απολογούμαι για τις μικροπολιτικές τακτικές του ΠΑΣΟΚ, όσο κι' αν θα σε βόλευε αυτό. Θα μου επιτρέψεις να σου υπενθυμίσω ότι ένα από τα πράγματα που καταμαρτυρώ στην ΝΔ του 2004 είναι "...δεν κόλασε παραδειγματικά τους πλείστους επίορκους των προηγούμενων διακυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ όπως τουλάχιστον προεκλογικά διακύρηξε σε όλους τους τόνους". Ενημερωτικά μόνο, το 1,5 δις των ημιυπαίθριων υπολείπεται ελαφρά των 20 δις της μαύρης τρύπας του 2009
    γ) Θα πρέπει να αποφασίσεις αν τα (συνολικά) έσοδα του 2010 είναι μικρότερα του 2009 όπως εγραφες πρίν ή αν είναι απλά το πενιχρό 7,2 που υπολείπεται των στόχων που φταίει. Και τα δύο δύσκολο

    Επί του προσωπικού τώρα: Οι προσωπικές επιθέσεις, η παντελής έλλειψη ευγένειας στον διάλογο και η (συνεχής) επίκληση του "Αντώνη" είναι διάσπαρτη σε όσα σχόλια σου έχω διαβάσει, πρός όλους όσους έχουν διαφορετική από σένα άποψη στο forum. Τυχαίο? Δεν νομίζω

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ ganasta 13/07/2010 12:02:00

    Άστο, μεγάλε, και δεν το σώζεις ότι και να πεις. Μας παρέθεσες στοιχεία ΕΜΦΑΝΩΣ ΨΕΥΔΗ, σύμφωνα με τα οποία το 2003 είχαμε έσοδα 37 δις και έξοδα 31 δις. Άρα, πλεόνασμα (!) 6 δις, δηλαδή πάνω από 2% του ΑΕΠ! Σε χρονιά στην οποία είχαμε έλλειμμα 5,9% (αν δεν κάνω λάθος στο τελευταίο ποσοστό). Μετά μας είπες ότι ήταν χωρίς τόκους οι δαπάνες. Άρα, μας εμφάνισες ημιτελή στοιχεία. Έκανες δηλαδή ένα επιδέξιο "κόψε ράψε", από το οποίο προέκυπταν τα στοιχεία που σε βόλευαν. Τι άλλα να πούμε μετά;

    Ένας αξιόπιστος συζητητής, βάζει λινκς στα στοιχεία του και λέει "αυτό το πήρα από εδώ, το άλλο από εκεί" ή είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να τεκμηριώσει αυτά που λέει ως στοιχεία. Αλλιώς, καλύτερα να αφήσει τα "στοιχεία" και να πάει για μπάνιο.

    Φυσικά και παρέβλεψες τα δικά μου στοιχεία, γιατί ενώ ισοπέδωναν τη δική σου άποψη, τώρα μας τα κοπανάς πάλι διαστρεβλωμένα, λες κι εγώ μίλησα μόνον για τους ημιυπαίθριους, ενώ είπα κι ένα σωρό άλλα πράγματα για το έλλειμμα του 2009, εσύ μου συγκρίνεις δύο άσχετα νούμερα, ένα μερικό, των ημιυπαίθριων και ένα συνολικό, της "μαύρης τρύπας". Από αυτά μπορεί κανείς να αντιληφθεί αμέσως τη μεθοδολογική αναξιοπιστία των "στοιχείων" που παραθέτεις, κοινώς, σε απλά ελληνικά, το "κόψε-ράψε" που εξυπηρετεί την επίτευξη ενός συγκεκριμένου προπαγανδιστικού αποτελέσματος.

    Συνεπώς, κοίτα να πας για κανένα μπανάκι και να ξεκοκαλίσεις με την ησυχία σου το τσεκ της Ιπποκράτους που μόλις εισέπραξες και άσε τα "στοιχεία" για άλλη φορά. Δεν θα πάρουμε από τα "στοιχεία" σου, μας τα 'παν κι άλλοι.

   • Στάθης Δ avatar
    Στάθης Δ @ ganasta 13/07/2010 12:34:30

    I rest my case Μεγάλε Iσοπεδωτή. Mάλλον εσένα,και τους ομοίους σου,θα είχε υπόψιν του ο Αϊνστάιν για το τι είναι άπειρο σ' αυτόν τον κόσμο (αν και τώρα που το καλοσκέφτομαι περισσότερο σαν βολικό άλλοθι μου φαίνεται)

    Οσο για τα links, επειδή σου είναι μάλλον δύσκολο το search, δοκίμασε τα παρακάτω

    Στοιχεία Π/Υ
    http://www.minfin.gr/budget/2004/ > κεφάλαιο 3
    http://www.minfin.gr/budget/2005/
    ......
    http://www.minfin.gr/budget/2010/

    Ανταγωνιστικότητα
    http://www.sepe.gr/default.aspx?pid=34&la=1&artID=2622

    Εμπορικό Ελλειμα

    2003 -2006
    http://www.ppol.gr/cm/index.php?Datain=3377&cata_id=3&catb_id=4&LID=1

    2007
    http://www.capital.gr/news.asp?Details=456222

    2008 -2009
    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=135507

 22. Φωτεινή avatar
  Φωτεινή 12/07/2010 15:02:13

  Ιδανικά όλα αυτά που περιγράφονται στο άρθρο, αλλά ποτέ δε θα πραγματοποιηθούν, τουλάχιστον με τους παρόντες πολιτικούς, γιατί πολύ απλά ακόμη και να πωληθούν δημόσια ακίνητα τα χρήματα θα καταλήξουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς βουλευτών, υπουργών και λοιπών περιεχομένων βόθρου και το κρατικό ταμείο θα μείνει και πάλι άδειο. Οπότε η προοπτική πώλησης δημοσίων ακινήτων από τους παρόντες πολιτικούς, είτε ΠΑΣΟΚ, είτε ΝΔ, εμένα με τρομάζει.

 23. denkserotipota avatar
  denkserotipota 12/07/2010 15:29:54

  Οι Ελληνες δεν παράγουν τίποτα. Οσο δεν παράγουμε, ή να το πω καλύτερα δε συμφέρει να μπούμε σε παραγωγική διαδικασία, λόγω κόστους αυξημένη φορολογίας κλπ κλπ, μην περιμένετε θαύματα από οικονομικά μοντέλα.
  2 λέξεις θα κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια . Αυτάρκεια και επιστροφή στην ύπαιθρο. Και όταν αυτές τις κάνει πράξη ο Ελληνας, τότε θα ξαναβρεί το χαμένο εαυτό του.

 24. προβοκατορας avatar
  προβοκατορας 12/07/2010 15:40:23

  ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΓΕΝΝΗΘΕΙ...

  Κατάλαβες τώρα γιατί σε λέγανε εθνικιστή όταν έλεγες πως αγαπάς την Πατρίδα σου; Για να την πουλήσουν πιο εύκολα. Όταν κάθε λέξη που αρχίζει από -εθν και -ελλ έγινε ο δαίμονας που θα μας στερούσε από τον "εκσυγχρονισμό".
  Κατάλαβες τώρα γιατί σε λέγανε ρατσιστή; Σε πολύ λίγο δεν θα είσαι ιδιοκτήτης της πατρίδας σου, θα είσαι ένας κάτοικος μιας χώρας που θα ανοίκει στους τραπεζίτες και τ' αφεντικά τους που παριστάνουν την κυβέρνηση.
  Κατάλαβες τώρα γιατί πριονίσανε την παιδεία και την υποβάθμισαν σε "εκπαίδευση"; Για να σε κάνουν υπαλληλάκο των 3 και 60. Να σε βάλουν πίσω από τον πάγκο των μπακάλικών τους, να σερβίρεις καφέδες και να πηγαίνεις με το παπί πίτσες στα πάρτυ του Χριστοφοράκου.
  Κατάλαβες τώρα γιατί σου δίνανε τζάμπα κάρτες οι τράπεζες; Για να σου πάρουν το πατρικό σου. Δεκάρα δεν δίνανε για τις δώσεις σου, με χαρτιά τυπωμένα σου πήρανε το σπίτι, το χωράφι, το μαγαζί.
  Κατάλαβες τώρα γιατί σε χώσανε στο χρηματιστήριο; Όταν ένας πρωθυπουργός της χώρας προέτρεπε τον απλό κόσμο να βάλει το κομπόδεμά του στο στημένο παιγνίδι του χρηματιστηρίου, δεν εννοούσε ακριβώς για... επενδύσεις. Κατάλαβες τώρα πως κάποιοι γίνανε πάμπλουτοι σε μια νύχτα ανταλλάσσοντας πλούτο με αέρα;
  Κατάλαβες τώρα γιατί γουστάρουν τόσο την "ελεύθερη αγορά"; Για να κλείσει ο μπακάλης και να στέλνεις τον κόπο σου στα μεγαλομπακάλικα της γερμανίας. Σε βγάλανε ψαράκι από τη γυάλα σου και σε πετάξανε στον ωκεανό με τα σκυλόψαρα, με τους δικούς τους κανόνες διατροφής.
  Κατάλαβες τώρα γιατί τους αγαπάνε τους "μη νόμιμους μετανάστες" τόσο πολύ οι εκλεγμένοι αλήτες μας; Για να κάνουν με τη δυστυχία τους κι εμάς δυστυχισμένους.
  Κατάλαβες τώρα ψαράκι πόσο αξίζει η γυάλα σου; Μήπως έχεις την καλύτερη γωνιά στον κόσμο, το καλύτερο οικόπεδο και στην κοστολογούν μόλις 300 δις; Τότε τα βράχια της Ιρλανδίας πόσο κάνουν, τέσσερα δίφραγκα;
  Κατάλαβες τώρα γιατί την Εθνική σου Οδό της αλλάζουν ονοματάκι; Θέλεις 20ευρώ για να πας από Αθήνα - Θεσσαλονίκη χρησιμοποιόντας την Εθνική σου Οδό, αυτήν που είναι υποχρέωση του κράτους να κατασκευάσει κι όχι να την ξεπουλήσει στο κάθε "όμορφο' που παριστάνει τον εργολάβο.
  Κατάλαβες τώρα γιατί σου πουλάνε φθηνά τα χαζοκούτια; Για να σε κάνουν να τρως κουτόχορτο στα λιβάδια της τηλεόρασης. Για να σε πετάνε μπαλάκι από τη μεσημεριανή χαζοβιόλα στον απογευματινό πληρωμένο τελάλη της προπαγάνδας τους. Από το πρωί μέχρι το βράδυ μια θλιβερή παρέλαση υπερεκτιμημένων "τίποτα" με ειδικότητα στον αέρα.
  Κατάλαβες μήπως τώρα γιατί στη Βουλή δεν μπαίνει ούτε ένας σοβαρός άνθρωπος; Επειδή αφορά ένα θίασο τριακοσίων διορισμένων από τις κοματικές λίστες οι οποίες συντάσσονται από ντόποιους τοποτηρητές που οι μεγάλοι επιλέγουν από τις "άγιες οικογένειες" του τόπου. Δεν θα βρείτε κανέναν από τους έλληνες λαμπρούς διανοητές κι επιστήμονες εκεί μέσα. Ούτε απ' έξω δεν πατάνε μη λερωθούν.
  Κατάλαβες τώρα γιατί τα κάνουν όλ' αυτά; ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΑΛΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. Ούτε στο γένος ούτε στη σκέψη.
  Καθιστούν αδύνατη ακόμα και την αναπαραγωγή. Οι γονείς σε δυο δουλειές, οι παππούδες ακόμα και στα 70 θα εργάζονται. Τα παιδιά δεν μεγαλώνουν αυτόματα και το ξέρουν.
  Είναι υπεύθυνοι για κάθε ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΓΕΝΝΗΘΕΙ.
  Θυμηθήτε το, κάνουν μια νέα μορφή γενοκτονίας και το ξέρουν πάρα πολύ καλά....

  • Γιωργης avatar
   Γιωργης @ προβοκατορας 12/07/2010 15:49:58

   αν και δεν εχω ιχνος εθνικης συνειδησης και ο,τιδηποτε σχετικο μου ειναι παντελως αδιαφορο,το σχολιο οφειλω να ομολογησω οτι ειναι 100% ευστοχο

   • προβοκατορας avatar
    προβοκατορας @ Γιωργης 13/07/2010 14:06:42

    ευκαιρια να αναθεωρησεις καποια πραγματα γιωργη

  • denkserotipota avatar
   denkserotipota @ προβοκατορας 12/07/2010 15:50:04

   ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ!!!
   Βάλε και το ότι σε έμαθαν να μη δουλεύεις - παράγεις - δημιουργείς, αλλά να είσαι ένα γρανάζι σε μία αλυσίδα παροχής υπηρεσιών και κομματικών προσλήψεων.

   • Γιωργης avatar
    Γιωργης @ denkserotipota 12/07/2010 16:00:20

    καμμια καλη προταση για μεταναστευση?

   • χελιδόνι avatar
    χελιδόνι @ denkserotipota 12/07/2010 16:34:26

    Γιώργη

    ...μόνο στην Κύπρον!

 25. Asteios avatar
  Asteios 12/07/2010 16:05:43

  To mnimonio einai oti kalytero mas synebei sti 'metapolitefsi'.
  Irthe i wra oi tebelexanades kai oi bolemenoi na xeboleftoun! Den ypirxe alli lysi peran tou mnimoniou. Xronia twra theloume na allaxoun ta pragmata stin Ellada. Gennees thysiastikan gia na boleftoun oi imeteroi. Poioi?? Esy ki egw, nai! oloi mas! Klebame ligo tin eforia, xtizame mia mikri i megaliteri paranomia, diagrafame prostima, ladwname, diname fakelaki, oloi me dyo aftokinita... siga re karamitro... Eftase i wra tis plirwmis. Eftase i wra na xanaxtisoume afto pou xronia twra gremizame. Omws poioi politiki einai axioi na to petyxoun? Amfiabalo ean tha kanoume to mnimonio efkairia, opws leei kai o GAP...

  • χελιδόνι avatar
   χελιδόνι @ Asteios 12/07/2010 21:13:37

   Asteios

   Τον πληθυντικό της ευγενείας, υποθέτω τον απευθύνεις στον εαυτό σου και στους φίλους σου. Δεν είναι όλοι οι Ελληνες έτσι όπως περιγράφετε σεις οι "αστείοι", όπως αυτοαποκαλείσαι.

   Σεις οι "αστείοι" βέβαια, βολεύεστε να κρύβεστε πίσω από τον πληθυντικό της "ευγενείας", ώστε να κυκλοφορείτε ελεύθερα, ανά τον κόσμο και να διασύρετε τους Ελληνες και μετά να επιστρέφετε στην Ελλάδα, για να εισπράξετε τα όμορφα λεφτά του έλληνα φορολογούμενου, για τις επιχειρήσεις σας, για τα επιμορφωτικά σεμινάρια που δήθεν θα οργανώσετε προς σοφρωνισμό των υπούλων ελλήνων, για αποζημιώσεις από διάφορες, αντι να μην πω τι, αιτίες, για να διορίσετε βέβαια και τους αδιόριστους της παρέας σε καμμιά αργομισθία παραπάνω, να μυνήσετε και την εφορία που τολμά να απαιτεί να την πληρώσετε,κοκ κοκ κοκ..

   Για κάτι φιλότιμους έλληνες, που αυτοκτονούν καθημερινά, πνιγμένους από τα χρέη των τραπεζών σας, από τις αναδουλειές κι από την ανεργία, όλα παρελκόμενα του μνημονίου σας, μπας κι έχεις ακουστα;

   • Asteios avatar
    Asteios @ χελιδόνι 12/07/2010 23:18:47

    As afiseis tous xaraktirismous kai as perasoume sta epixeirimata:ώστε να κυκλοφορείτε ελεύθερα, ανά τον κόσμο και να διασύρετε τους Ελληνες. Diladi oi Ellines de feroume efthyni gia ti simerini katastasi? Oi xenoi pernan mizes? Oi xenoi pernan fakelakia? Oi xenoi boleban ta paidia tous sto dimosio? Oi xenoi mageireban ta logistika stoixeia? Oi xenoi diesyran tin Ellada?
    για να εισπράξετε τα όμορφα λεφτά του έλληνα φορολογούμενου, για τις επιχειρήσεις σας, για τα επιμορφωτικά σεμινάρια που δήθεν θα οργανώσετε προς σοφρωνισμό των υπούλων ελλήνων, για αποζημιώσεις από διάφορες. Exeis katalabei oti to elliniko kratos den exei na plirwsei??? Exeis katalabei oti zoume apo ta lefta pou mas daneisan oi xenoi (EU kai IMF)?? Kai ean den ta itheles ta lefta tous apo pou tha ebriskes? I protimas na kirixoume ptwxefsi kai na ginei stasi plirwmwn misthwn kai sydaxewn? Kai sto katw kata esy ki egw kai i pleionotita psifizei ta dyo kommata, ypaitia gia tin krisi.
    ια να διορίσετε βέβαια και τους αδιόριστους της παρέας σε καμμιά αργομισθία παραπάνω, να μυνήσετε και την εφορία που τολμά να απαιτεί να την πληρώσετε,κοκ κοκ κοκ..

    Για κάτι φιλότιμους έλληνες, που αυτοκτονούν καθημερινά, πνιγμένους από τα χρέη των τραπεζών σας, από τις αναδουλειές κι από την ανεργία, όλα παρελκόμενα του μνημονίου σας, μπας κι έχεις ακουστα;
    Gia ola afta ftaei nomizeis to mnimonio? Mpa, mesa se 1-2 mines ta katafere afta? Ta xrei twn trapezwn sas... poion trapezwn mas? Den exw stin katoxi mou kapoia trapeza. Kai ta xrei mona tous dimiourgithikan??? Kai i anergia perelkomeno tou mnimoniou kai afti?? Ba mesa se 2 mines mou les loipon oti gia ola ta kakws keimena stin Ellada ftaine oi xenoi, ftaiei i diethneis synomosiologoi pou allo den exoun para na synomotoun enadia sto elliniko megalo genos! E, eisai asteios file mou!

   • χελιδόνι avatar
    χελιδόνι @ χελιδόνι 13/07/2010 00:41:02

    Αν είσαι Ελληνας κι όχι ελληνόφωνος και ζεις σε αυτή τη χώρα τα τελευταία 20 χρόνια, ξέρεις πολύ καλά πως φτάσαμε ως εδω.

    Ξέρεις ποιοί δίνανε τις μίζες...κάτι σαν την Ζήμενς, που δίνανε μίζες και διέφθηραν κυβερνήσεις στον πλανήτη ολόκληρο, εξαιρουμένων κάποιων κρατών τύπου Μονακό κι Ελβετίας...ξέρεις και ποιοί τις πέρνανε στην Ελλάδα, κοντζάμ εξεταστική, βιβλία, δημοσιογραφικές έρευνες γίνονται...Ολοκληρο ΥΠΕΞ της Ντόρας και δεν κατάφερε να σταματήσει την απόδραση των δωροδοκούντων διευθυντών της...

    Οσο για ποιός βόλευε τα παιδιά του στο δημόσιο, ο τελευταίος που΄χω προχειρο είναι ο Παγκαλος την κόρη του την τραγουδίστρια κι ο Μητσοτάκης την κόρη του με γνώσεις γραμματέως σε θέσεις Δημάρχου, βουλευτή κι Υπουργού.

    Εγώ ακούω, ότι το ελληνικό κράτος λέει τώρα, πως δεν έχει να πληρώσει, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός προκειμένου να εκλεγεί, βροντοφώναζε ότι λεφτα υπάρχουν. Μιράκολο, έγινε και χάθηκαν τα λεφτά μόλις βγήκε;

    Και μη μου πεις, ότι δεν έχεις ακουστά για τις απολύσεις που επιβάλονται ήδη και δρομολογούνται σαν απόρια του μνημονίου, γιατί τότε σίγουρα θα με κάνεις να γελάσω!

    Για να μην είμαι άδικη μαζύ σου, δεν πρέπει να έχω υπερβολικές απαιτήσεις από τους ελληνόφωνους...αφού ήρθατε εδώ, θα μάθετε κι εσεις με τον καιρό. Ξέρεις πόσες εθνικότητες αφομοιώθηκαν απο τον συχνωτισμό τους με τους έλληνες..;

    Για αρχή σου προτείνω, να απολαύσεις το υπέροχο ελληνικό καλοκαίρι!

 26. moriarty avatar
  moriarty 12/07/2010 21:09:31

  Αν καταλαβαίνω καλά - γιατί οικονομολόγος δεν είμαι - η θεωρία σας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην υπόθεση εργασίας της δυνατότητας αξιοποίησης της ανεκμετάλλευτης κρατικής περιουσίας, η οποία μπορεί να αποδόσει σε δύο χρόνια 50 δισ. Πόσο ρεαλιστική είναι αυτή η εκτίμηση της *εμπορικής* αξίας της δημόσιας περιουσίας; Ποιά εγγύηση υπάρχει ότι θα υπάρχουν αγοραστές για σημαντικό ποσοστό της περιουσίας αυτής; Ότι δηλαδή κάποιοι θα αναμένουν ότι οι επενδύσεις τους, πάνω σε δημόσια περιουσία, θα τους επιφέρουν κέρδη μεγαλύτερα από αυτά που μπορούν να βγάλουν σε άλλες τοποθετήσεις; Αν πάρουμε π.χ. το Ελληνικό και υποθέσουμε ότι πουλιέται για διαμερίσματα και εμπορικό κέντρο. Οι πιθανοί επενδυτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν αγοραστές για διαμερίσματα και για εμπορικά κέντρα, σε μια εποχή που η φούσκα των ακινήτων δείχνει να έχει ξεφουσκώσει. Τι μέρος της δημόσιας περιουσίας είναι αξιοποιήσιμο σε εξαγωγικές και ανταγωνιστικές επενδύσεις;

  Επίσης, με ποιά ακριβώς μέτρα ο προϋπολογισμός θα γίνει πλεονασματικός; Πώς είναι δυνατόν σε λίγα χρόνια να αρθούν στρεβλώσεις από τις οποίες πάσχει η ελληνική οικονομία τουλάχιστον μισό αιώνα;

 27. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 12/07/2010 21:37:40

  Χ.Λαζαρίδη

  Καμιά αμφιβολία ότι το σχέδιο είναι μελετημένο και υπολογισμένο.

  Διατηρώ όμως πολλές αμφιβολίες για τη δυνατότητα του κρατικού μηχανισμού

  να το φέρει εις πέρας.

  Η αξιοποίηση της ακίνητης κρατικής περιουσίας είναι π.χ ένα τιτάνιο έργο

  που για να υλοποιηθεί χρειάζεται τεράστια προσπάθεια αλλά και καθαρά

  χέρια.

  Ξέρεις φαντάζομαι τί γινόταν καθημερινά έξω από τα υπουργικά γραφεία

  πάντοτε.

  Ξέρεις για τον εσμό των κομματικών και μη που προσπαθούσαν και συνήθως

  τα κατάφερναν ακόμη και σωστές αποφάσεις να τις φέρνουν στα μέτρα των

  συμφερόντων τους.

  Έπαιρνε ένας πρόεδρος ΝΠΔΔ την απόφαση να προσλάβει ένα σύμβουλο ειδικό

  για κάποιο αντικείμενο και του φότρωναν ένα νούμερο με πτυχίο.

  Φοβάμαι όλο αυτό το κομματικό "παρακράτος"που ισοπεδώνει κάθε προσπάθεια

  αν δεν εξυπηρετεί ιδιοτελή συμφέροντα.

  Αυτά τα συμφέροντα που χτίζουν θέσεις στην αντιπολίτευση και εφορμούν

  στην κυβέρνηση με όπλο τον κομματικό πατριωτισμό.

  Που κρίνουν τα κυβερνητικά στελέχη με κριτήριο αν υπακούουν στην

  κομματική νομενκλατούρα.

  Πιστεύω ότι μεσα σε όλα τα άλλα ο Σαμαράς πρέπει να εμπνεύσει ένα άλλο

  αέρα στην παράταξη και την κοινωνία.

  Να αρχίσει να απαλλάσεται από τους αφισοκολλητές και να προσελκύσει

  μια άλλη κατηγορία στελεχών.

  Αυτούς που δεν σπεύδουν να πάρουν θέσεις στην κομματική ιεραραρχία αλλά

  αυτούς που περιμένουν κάποιος να τους καλέσει,επειδή εκτιμά την συνολική

  τους παιδεία και ήθος.

  Και σίγουρα πρέπει να προχωρήσει χωρίς αυτούς που δε σε είδαν στη λίστα

  της Πολιτικής Επιτροπής.

 28. Διοτίμα avatar
  Διοτίμα 12/07/2010 21:44:40

  @ Σέ ὅλους τους ἐπώνυμους καί ἀνώνυμους ἀνωτέρω. Μιά προσωπική ἱστορία:
  Εἶμαι 61 χρονῶν. Πρωτοέπιασα δουλειά στόν ἰδιωτικό τομέα τήν 1η Ἰουλίου τοῦ 1966. Ἤγουν 44 χρόνια ἐξαρτημένος ἐργαζόμενος (μέ τά δυό χρόνια τοῦ στρατοῦ), ἐκ τῶν ὁποίων ἀσφαλισμένος τά 34,5 χρόνια. Στό μεταξύ, εἴκοσι πέντε χρονῶν ἀποφοίτησα ἀπό νυχτερινό γυμνάσιο, ἔδωσα ἐξετάσεις στό πανεπιστήμιο, πτυχιοῦχος τῆς Φιλολογίας στά τριάντα. Στά τριαντατρία μου, ἄφησα τόν ἰδιωτικό τομέα (καλή καί καλά ἀμοιβόμενη τότε δουλειά), ὄχι γιά νά ἐξασφαλιστῶ στό δημόσιο, ἀλλά λόγῳ του ὅτι εἶχα καημό μέ τά γράμματα, θέλησα νά γίνω δάσκαλος σέ δημόσιο σχολεῖο, γιά νά προσφέρω, αὐτά μου δέν διέθετα ἐγώ στήν ἡλικία πού ἔπρεπε. Ὅλα αὐτά τά χρόνια (42-44) ὡς ἐργαζόμενος, πέραν τοῦ μισθοῦ μου, δέν πρόσθεσα στό εἰσόδημά μου οὔτε μία δραχμή ἤ εὐρώ ἀπό ἄλλες πηγές. Οὔτε μία ὥρα ὑπερωρία στό σχολεῖο, οὔτε μία ὥρα φροντιστήριο, σέ καμμιά ἐπιτροπή κτλ., οὔτε κληρονομιές, δῶρα ἤ λάδι ἀπό τό χωριό. Σημειωτέον, ὅτι δέν διέθετα ποτέ οὔτε διαθέτω κανένα ἄλλο περιουσιακό στοιχεῖο (μέ μία ἐπιφύλαξη, βλ.παρακάτω), οἱ δέ "καταθέσεις" μου στόν λογαριασμό μισθοδοσίας μου (μαζί μέ τῆς γυναίκας μου), ποτέ δέν ὑπερέβησαν τά 2.000 εὐρώ. Ἔκανα οἰκογένεια δυό φορές (μήπως δέν ἔπρεπε;) καί πρόσθεσα στόν πληθυσμό τῆς χώρας τρεῖς νέους Ἕλληνες, 30, 22 καί 19 χρονῶν σήμερα. Ὡς τόν φετινό χειμώνα, σπούδαζ τά παιδιά μου (δυό σήμερα ἄνεργοι φοιτητές, μέ νοικιασμένο σπίτι στήν Ἀθήνα), πλήρωνα κανονικά τά χρέη μου στίς τράπεζες (στό μεταξύ "πῆρα" καί ἕνα σπίτι ὑποθηκευμένο μέ δάνειο ἀπό τό Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ἐξοφλητέο σέ εἴκοσι χρόνια ἀκόμη, μέ μηνιαία δόση 700 εὐρώ κι ἕνα φιατάκι μέ 145 εὐρώ δόση τόν μήνα). Ἐν πάσῃ περιπτώσει, ἔμπαιναν καθαρά, (ἀφαιρουμένων τῶν δανειακῶν δόσεων), στό οἰκογενειακό ταμεῖο κάθε μήνα 2.000 εὐρώ, νά διαβιώσουν, χωρίς καλοκαιρινές διακοπές καί ἄλλες πολυτέλειες, τέσσερα ἄτομα σέ δυό διαφορετικά σπίτια (ἕνα ἐπί πλέον ἐνοίκιο στήν Ἀθήνα γιά τά παιδιά)... Καί ἔρχεται ἡ λαίλαπα: οἱ δόσεις πληρώνονται μέ δυσκολία, καθυστέρηση δυό ἤ τρεῖς μῆνες, τό φοιτητικό ἐπίδομα σχεδόν μηδενίζεται, τά βράδια δέν σέ παίρνει ὁ ὕπνος, εὔχεσαι τό σαββατοκύριακο νά κρατήσει αἰώνια, ὄχι γιά νά μήν πᾶς στό σχολεῖο, ἀλλά γιά νά μή σέ ἐνοχλοῦν οἱ εἰσπρακτικές ἑταιρεῖες, καμμιά φορά σκέφτεσαι τήν αὐτοκτονία καί τήν ἐξ αὐτῆς ἀνυπαρξία τῶν προβλημάτων...
  Ἐρωτῶ, λοιπόν, μερικούς ἀπό τούς ἄνωθεν φωστῆρες: Ἐγώ, ποιά ἄποψη πρέπει νά ἔχω ἀκριβῶς γι' αὐτό ποῦ συζητᾶτε;

  • armatistis avatar
   armatistis @ Διοτίμα 12/07/2010 23:10:29

   Για να μη είσαι μίζερος και ανέντιμος πολίτης, πρέπει να πληρώνεις το δημόσιο χρέος, μέχρι να βγει η ψυχή σου.

   Στην ίδια κατηγορία είμαι φίλε. Εγώ έδωσα τέσσερα παιδια στη πατρίδα, ο ένας έκανε το στρατιωτικό του στον Έβρο, ο άλλος είναι μόνιμος αξιωματικός στη Θράκη. Η μεγάλη κόρη μου γέννησε και ένα στρατιώτη για την Ελλάδα.

   Εγώ όμως επειδή θέλω να είμαι μίζερος και ανέντιμος, ΑΡΝΟΥΜΑΙ ότι το χρέος είναι δικό μου. Δυστυχώς όμως το πληρώνω, επειδή δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά. Μου ληστεύουν τη συνταξή μου.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Διοτίμα 12/07/2010 23:21:04

   Διοτίμα! Γι' αυτό έχεις χαθεί; Μάς έλειψες. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα, ούτε θεωρώ πρέπον να γράψω λόγια συμπαράστασης που ίσως δεν θέλεις, παρά να καταθέσω την εκτίμηση μου για σένα και τη βεβαιότητα πως θα αντεπεξέλθεις στην περίσταση.
   Ένα μόνο, κι ας το θεωρήσεις "παρέμβαση" : σε παρακαλώ προσπάθησε να μη ξανασκεφτείς την αυτοκτονία.
   Δεν θα καταφέρεις και τίποτα. Να βρίσκεσαι εδώ, στήριγμα για τα παιδιά σου, είναι η νίκη. Θα στο ανταποδώσουν όταν καταλάβουν τι πέρασες. Έχω προσωπική εμπειρία.

 29. victoria avatar
  victoria 12/07/2010 21:47:18

  Πολύ χρήσιμη και επεξηγηματική η παρέμβαση του κ.Λαζαρίδη, ευχαριστούμε.

 30. stroumfaki avatar
  stroumfaki 12/07/2010 22:05:08

  κάποιες προτάσεις για ανησυχία….!

  1. Η σύμβαση δανεισμού του μνημονίου απλά δίνει πιο ισχυρό δικαίωμα στον καινούργιο δανειστή μας. Όμως ισχύει ο εξής κανόνας: Ότι ισχύει για έναν ισχύει για όλους. Με λίγα λόγια δώσαμε περισσότερα δικαιώματα στους νέους αλλά και ταυτόχρονα και στους παλιούς δανειστές μας.

  2. Το Φεβρουάριο του 2010 στη Γαλλία βγήκε η 105η καταδικαστική απόφαση της Ρωσίας που επιτάσει τη Ρωσία να ξεπληρώσει τα τσαρικά χρέη. Η Σοβιετική Ένωση τότε δεν δέχτηκε αυτά τα χρέη (τα κερατιάτικα του τσάρου), όμως μετά την πτώση της σοβιετικής ένωσης οι δανειστές (ομολογιούχοι) ενεργοποιήθηκαν ξανά και ζητάν την πληρωμή του χρέους.

  3. Μια στις τρείς δανειακές συμβάσεις που ισχύουν σήμερα για το ελληνικό δημόσιο προέρχεται απο το 19ο αιώνα.

  Π.χ. στις 19 Μαϊου το 30ετές ομόλογο που πληρώθηκε, πρόκειται για ένα ομόλογο το οποίο σύναψε η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου το 1984 για να μπορέσει να αποπληρώσει ένα δάνειο του 1889.

  Για ποιό χρέος δηλαδή θα πρέπει να νιώθουμε άσχημα ότι αν δεν το πληρώσουμε είναι άδικο;

  4. Μια ερώτηση, αν έπαιρνες ένα δάνειο απο την τράπεζα λόγω ανάγκης, αλλά η τράπεζα το εκμεταλλευόταν αυτό και οι όροι αποπληρωμής ήταν πραγματικά απάνθρωποι και κάποια στιγμή σε συμβούλευε κάποιος μετα απο χρόνια δανείων προς δανείων, πως υπάρχει τρόπος να επαναδιαπραγματευτείς τους όρους του δανεισμού σου και πως ίσως υπάρχουν και λόγοι μη αναγνώρισης μέρους του χρέους σου λόγω αισχροκέρδιας της τράπεζας (δανειστών) σου τα τόσα χρόνια τι θα έκανες;

  Γιατί λοιπόν να μην αντιδράσουμε στο χρέος αυτό;

  5. Και κάτι τελευταίο,

  Πολλές φορές ακούμε πως στο κάθε Έλληνα αντιστοιχεί τόσο χρέος κτλ. κτλ κτλ. λόγω του χρέους της χώρας. Πραγματικά αυτή την αναλογικότητα δεν την κατάλαβα ποτέ. Αυτό συνήθως το βρίσκουν διαιρώντας το χρέος δια το πληθυσμό. Ποτέ δεν το έχω δεί να συμβαίνει και με την έκταση της Ελλάδος ή ακόμα και με το πλούτο της χώρας. Στο χρέος δηλαδή είμαστε όλοι ίσοι, στο πλούτο ΟΧΙ.

  • armatistis avatar
   armatistis @ stroumfaki 12/07/2010 23:00:37

   Φίλε μου συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.

   Το χρέος γενά χρέος.
   Το Ελληνικό χρέος είναι επαχθές χρέος. Δεν μπορούμε να πληρώνουμε άλλο. Δανειζόμαστε για να ξεπλρώσουμε τα παλιά. Πρέπει να απαλλαγούμε από αυτό το ατελείωτο χαράτσι.

   Το χειρότερο όλων, είναι ότι αυτός ο περιβόητος μηχανισμός της "μαίμου" βόηθειας για να μπορέσουμε να ξελασπώσουμε, μας σπρώχνει πιο βαθειά στη κινούμενη άμμο.

   Είναι αυτό που γράφεις. Το χρέος όταν θα ολοκληρωθεί η εκτανίευση και των 110 δισ, θα είναι πλέον εγγυήμενο και θα διέπεται από το Αγγλικό δίκαιο. Το δίκαιο της μεγαλύτερης και χειρότερης αποικιακής δύναμης όλων των εποχών.

   Έχουμε πρόσφατο παράδειγμα. Τα 4 δισ του Ορφανού, στα Αγγλικά δικαστήρια έγιναν 14.

   Θα μας πηδήξουν άγρια αν καθυστερούμε να πληρώνουμε, όχι αν δεν πληρώνουμε.

   Θα μας πάρουν και τα σώβρακα.

   Εγώ ο μίζερος ανέντιμος επαίτης,
   ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ. ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ. ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΘΥΜΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ, ΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ.

   • stroumfaki avatar
    stroumfaki @ armatistis 12/07/2010 23:38:10

    Δεν είναι όλο το χρέος επαχθές για να λέμε την αλήθεια, αλλά σίγουρα ένα μεγάλο μέρος του είναι όπως και οι όροι του, ίσως και πάνω απο το 1/3 αλλά το θέμα είναι ότι υπάρχουν προυποθέσεις για να μην δεχτείς να πληρώσεις ένα χρέος και η πιο σημαντικότερη είναι ποιός κυβερνάει. Με την υπάρχουσα κυβέρνηση σίγουρα δεν έχουμε τύχη για αναδιαπραγμάτευση του χρέους σύμφωνα με το συμφέρον του λαού. Μην ξεχνάμε πως στην αρχή θα πρέπει να γίνει στάση πληρωμών (προς τους δανειστές) με όλες τις συνέπεις που μπορεί να έχει αυτό.

    Η κυβέρνηση όπως σιγά σιγά φαίνεται θα πάει σε πτώχευση και αναδιαπραγμάτευση του χρέους αλλά με όρους ΔΝΤ και ΕΕ. Αυτό σίγουρα δεν το έχουμε ανάγκη αλλά θα μας προκαλέσει πολύ χειρότερα προβλήματα.

    Δεν χρειάζεται να πάρουμε και τα 110 δις αρκεί η υπογραφή και ο αρχικός δανεισμός για να ισχύουν οι όροι. Και πάλι όμως μια κυβέρνηση μέσα απο το λαό μπορεί εκτός απο το χρέος που δεν θα αναγνωρίσει δεν θα αναγνωρίσει ούτε τις υπογραφές της όποιας καθεστωτικής κυβέρνησης σε οποιοδήποτε μνημόνιο ή ότι άλλο έχουν συμφωνήσει.

    Μην ξεχνάτε αυτά τα συμφώνησε η κυβέρνηση με το ΔΝΤ. Δεν τα συμφώνησε ο λαός. ....

    ........Φαντάσου το δικηγόρο σου σε μια δίκη να σου έχει πεί: "Θα πούμε αυτά κι αυτά στο δικαστήριο, θα κινηθούμε σε αυτές τις βάσεις, έχουμε αυτά τα έγγραφα κτλ κτλ." και όταν πάτε στο δικαστήριο, μπροστά στο δικαστή σε πουλάει, τα φέρνει όλα τούμπα, σε καταδικάζει ο ίδιος με τις πρακτικές του γιατί πολύ απλά ο αντίδικος τον είχε εξαγοράσει για το συμφέρον του. Τι κάνεις σε αυτή τη περίπτωση;

 31. armatistis avatar
  armatistis 12/07/2010 22:43:23

  Επειδή Επώνυμε
  Είσαι πολύ προκλητικός στους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιείς και επίσης χρησιμοποιείς εκφράσεις μειωτικές για αυτούς που έχουν διαφορετική άποψη, συγκέντρωσα ένα απάνθισμα από τα σχόλια σου και τα παραθέτω. Με κεφαλαία γράμματα τα δικά μου, για να μη μπερδευτούμε.

  «Και ποια είναι αυτή η πραγματικότητα παρακαλώ;;; Να μην πληρώσουμε τα χρέη μας;;; Ντρέπομαι να λέω ότι ανήκω στον ίδιο λαό με ανθρώπους που αφήνουν τέτοια υπονοούμενα (χωρίς να το λέτε βέβαια ανοιχτά, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν στέκεται, αλλά αυτό λέτε)».

  ΑΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΉ ΓΝΩΜΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΡΙΦΘΟΥΝ ΣΤΟ ΠΥΡ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΟΝ, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΣΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΑΝΗΚΕΙΣ ΣΤΗ ΦΑΡΑ ΤΟΥΣ

  «Με τέτοια νοοτροπία, μην περιμένετε να πάμε πουθενά. Μια ζωή μίζεροι επαίτες, τεμπελχανάδες που αρνούμαστε να δυσκολευτούμε λιγάκι θα είμαστε»

  ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΛΟΓΙΑ; ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΙΖΕΡΟΙ ΕΠΑΙΤΕΣ ΤΕΜΠΕΛΧΑΝΑΔΕΣ; ΕΧΩ ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ ΜΑΣ.

  «Αλλά φαίνεται ότι προτιμούμε να αρμέγουμε τις τροφαντές αγελάδες του δανεισμού, της ΕΟΚ, του μπαρμπα-Σαμ, κάποιους να μας ταϊζουν βρε παιδί μου αφού είμαστε απόγονοι του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη.»

  ΠΟΙΟΙ ΑΡΜΕΞΑΝΕ ΤΙΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ; Ο ΑΠΛΟΣ ΛΑΟΣ; ΟΙ ΜΙΣΘΟΣΥΝΤΗΡΗΤΟΙ; ΑΥΤΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΟ ΥΠΕΡΟΓΚΟ ΧΡΕΟΣ; ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ; ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΧΑΡΙΕΣ, ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ, ΟΙ ΑΡΠΑΚΤΕΣ, ΟΙ ΛΑΜΟΓΙΕΣ, Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ - Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ Η ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΑΓΩΝ, ΤΟ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, Η ΣΠΑΤΑΛΗ ΤΙ ΕΓΙΝΑΝ;; ΤΑ ΞΕΧΑΣΕΣ;; ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ; ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΕΜΠΕΛΧΑΝΑΔΕΣ ; Ο ΑΠΛΟΣ ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ; ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΟΛΛΑ;
  ΕΓΩ ΠΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑ 45 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΤΑ 15 ΔΕΝ ΤΑ ΠΛΗΡΩΘΗΚΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΚΟΨΑΝ ΗΔΗ ΤΟ 25% ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΜΟΥ, ΔΗΛΩΝΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ Ως ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΤΟ ΑΡΝΟΥΜΑΙ.
  ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΣΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΘΕΣΗ ΜΕ ΜΕΝΑ, ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

  «Α, διαστρεβλώνουμε και λόγια τώρα; Πότε είπα αυτό που λες ΕΣΥ; Εκχωρείς δηλαδή τον “ελληνικό λαό” συλλήβδην σε αυτή την ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΉ, ανέντιμη, λωποδύτικη και μπαταχτσίδικη άποψη “δεν πληρώνω”;;;»

  Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΡΩΤΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ΤΟΥΣ ΔΟΝΗΤΕΣ, ΤΟΥΣ ΤΡΙΜΕΡΕΙΣ ΚΛΠ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΚΡΑΔΑΝΤΑ ΟΤΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ.
  ΕΠΕΙΔΗ ΟΦΕΙΛΩ ΝΑ ΜΙΛΑΩ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ, ΣΟΥ ΔΗΛΩΝΩ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΜΕΓΑ ΙΕΡΟΕΞΕΤΑΣΤΗ, ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΕΝΤΙΜΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ. ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟ ΑΡΝΟΥΜΑΙ. ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΩ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑ.

  «Όταν υπερδανειζόμασταν για να κάνουμε “κοινωνική πολιτική” και τρώγαμε όλοι από αυτήν την “κοινωινκή πολιτική”, δεν ξέραμε ότι έχει τόκο;»

  ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΔΕΚΟ ΚΛΠ. ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΧΕΙΡΙΣΤΗΚΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ. ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ. ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ. ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ. ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥΣ, ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΠΩΣ ΤΙΣ ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ. ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΧΕΘΕΙ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΠΙΣΤΩΤΕΣ.
  ΕΓΩ ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ. ΓΙΑ ΟΤΙ ΜΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ, ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΔΙΑΠΡΑΤΤΟΥΝ ΛΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ.

  «Δεν ξέρω αν έδινα τέτοια εντύπωση, πάντως ανέκαθεν θεωρούσα το να μην πληρώσουμε τα χρέη μας πολύ, πάρα πολύ βαθιά ανέντιμο και ότι δεν μας τιμάει ως λαό καθόλου»

  ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΔΗΛΑΔΗ Ο ΑΠΛΟΣ , ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ. ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΕΧΕΙ ΕΞΟΦΛΗΘΕΙ ΔΕΚΑΚΙΣ ΦΟΡΕΣ. ΤΑ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΜΕ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΘΥΣΙΕΣ. ΝΑ ΜΗ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. 800.000 ΛΙΡΕΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΗΣΙΑΣ. ΕΦΘΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ 80.000 ΛΙΡΕΣ. ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΡΑΤΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟΚΟΥΣ, ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΑ, ΠΡΑΚΤΟΡΙΚΑ ΚΛΠ. ΠΟΙΟΙ ΠΡΟΚΑΛΑΕΣΑΝ ΤΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1897; ΠΟΙΟΙ Μας ΕΒΑΛΑΝ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΣΤΟ 1ο ΠΠ; ΠΟΙΟΙ Μας ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΣΤΗ Μ. ΑΣΙΑ; ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΠΟΙΩΝ ΠΟΛΕΜΗΣΑΜΕ ΣΤΟ 2ο ΠΠ; ΓΙΑ ΠΟΙΩΝ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΤΑΧΡΕΩΘΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΜΕ; ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΦΘΑΝΕΙ ΠΙΑ.

  «Γιατί ακριβώς δεν είναι όλοι ίδιοι. Τώρα, είναι δυνατόν το οργανωμένο έγκλημα του ΓΑΠ να συγκριθεί με τη μέτρια διαχείριση Καραμανλή; Είναι δυνατόν το ακόμη πιο οργανωμένο έγκλημα του Ανδρέα Παπανδρέου να συγκριθεί με την αποτυχία των όποιων λίγων προσπαθειών της ΝΔ για ανάταξη; Είναι δυνατόν τα πραγματικά ψευδή στοιχεία του Σημίτη να συγκριθούν με την αποστολή αισιόδοξης ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ στην Ευρώπη για έλλειμμα 6% στις 2 Οκτωβρίου 2010;»

  ΣΤΟ ΕΓΡΑΨΑ. ΟΙ ΣΥΜΨΗΦΗΣΜΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ. Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΠΛΕΟΝ ΤΙΠΟΤΕ. ΟΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΣΑΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ, ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ ΣΤΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥΣ. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ, ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΗΤΕΣ.

  «Μόλις θα αλλάξουμε κυβέρνηση, θα δεις για πότε θα φύγουμε από το μνημόνιο. Ούτε που θα το καταλάβουμε! Θα απορούμε πώς ήταν δυνατόν και ήμασταν τόσον καιρό στο μνημόνιο!»

  ΕΝΤΕΛΩΣ ΜΑΓΙΚΑ. ΜΕ ΤΟ ΡΑΒΔΑΚΙ ΤΗΣ ΚΙΡΚΗΣ; ΚΑΙ ΠΑΛΙ… ΜΗ ΘΕΩΡΕΙΣ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΑΦΕΛΗ.

  «Από τις αλυσίδες του μνημονίου γλιτώνεις, δυστυχώς, τώρα πια μόνον με σκληρή δουλειά. Είναι κανονική σκλαβιά, από την οποία διαφορετικά μπορείς να ξεφύγεις μόνον αν ζήσεις σαν δραπέτης για πολλά-πολλά χρόνια και γίνει διεθνής παρίας για τα επόμενα τριάντα χρόνια, τουλάχιστον. Είστε έτοιμοι για πόλεμο, για ναυτικούς αποκλεισμούς και για πολλά άλλα;»

  ΝΑ Ο ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ. ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ. ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΩΝ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ; ΘΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΤΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΑ; ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ; ΣΤΟ 1854 ΚΑΙ ΣΤΟ 1917; ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ.

  «Αν νομίζεις από την άλλη ότι τόσο εύκολα μπορείς να τη σκαπουλάρεις απο τις υποχρεώσεις σου, είσαι γελασμένος. Πρέπει να βρεθείς σε κατάσταση παρόμοια με του Ιράν για να τα καταφέρεις να πεις “δεν πληρώνω”. Είσαι έτοιμος για κάτι τέτοιο;»

  ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙΣ ΦΟΒΙΕΣ; ΤΟ ΙΑΡΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ; ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΠΕΡΙΡΙΣΜΟΥΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ. ΕΓΩ ΟΜΩΣ, ΕΙΜΑΙ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ, ΓΙΑΤΙ ΈΧΕΙ ΤΟ ΣΘΕΝΟΣ ΝΑ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ. ΕΙΜΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΟΝΤΟΤΗΤΑ.

  «Δουλειά χρειάζεται και να ξεφύγουμε από τη λαμογίστικη νοοτροπία ότι πάντοτε κάποιος άλλος θα μας ταϊζει. Ή θα μας χαρίζει τα χρέη μας επειδή είμαστε και πολύ μάγκες (που είναι το ίδιο πράγμα).»

  ΜΗ ΛΕΣ ΤΕΤΟΙΑ. ΠΡΟΣΒΑΛΕΙΣ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΚΛΗΡΑ ΚΑΙ ΤΙΜΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ.

  «Μπορεί να σημαίνει ναυτικό αποκλεισμό, σαν κι αυτό που μας έκαναν στον πόλεμο της Κριμαίας και ο κόσμος πείνασε, μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Αν θέλετε να πολεμήσουμε για το άδικό μας, για να μην πλρώσετε δηλαδή τα χρέη σας, είναι κι αυτό μια σκέψη. Ίσως να είναι ισχυρότερο κίνητρο από το να πολεμήσεις για κάτι παλιόβραχα που έτσι κι αλλιώς δεν σου αποφέρουν τίποτε»

  ΕΔΩ ΕΧΕΙ ΚΟΛΗΣΕΙ Η ΒΕΛΟΝΑ. ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΣΟΥΜΕ. ΜΑ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΣ ΑΥΤΑ; ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΠΙΣΤΩΤΕΣ ΤΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ, ΝΑ ΠΛΑΚΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;
  ΤΩΡΑ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΛΙΟΒΡΑΧΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ; ΤΙ ΤΟ ΘΕΛΕΙΣ; ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΚΡΙΒΕΣ ΝΟΗΜΑ;

  «Συνεπώς, όταν αλλάξει η κυβέρνηση, την άλλη στιγμή θα ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ η φιλολογία περί αναδιάρθρωσης! Και, συνεπώς, σε λίγους μήνες θα πέσουν καταλυτικά τα σπρεντς και θα ανακτηθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης από τις αγορές. Όσο θα πέφτουν τα σπρεντες, τόσο θα δημιουργείται ενάρετος κύκλος εμπιστοσύνης.»

  ΝΑ ΠΑΛΙ ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΡΑΒΔΙ!

  «Σταμάτα να τρως το κουτόχορτο του μνημονίου ότι πάμε ντε και καλά προς την καταστροφή. Είναι βασική τους προϋπόθεση για να πετύχουν όσα έχουν στο μυαλό τους.»

  ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗ ΣΟΥ. ΜΗΠΩΣ ΚΑΤΕΧΕΙΣ ΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ;

  Εγώ στο σχόλιό μου έκανα μια συγκεκριμένη ερώτηση: Το 2013 που το χρέος θα είναι 150% του ΑΕΠ, θα μας δανείζουν οι αγορές; Και αν δεν μας δανείζουν τι θα γίνει.
  Εσύ μου απάντησες με αν και αφορισμούς:
  Να μη ακούω τα ψέματα που λέγονται, ότι δηλαδή το χρέος θα είναι 150%. Τα στοιχεία λένε άλλα όμως και πολλοί υπολογίζουν ότι θα είναι ακόμη περισσότερο.
  Και αν βγει ο Σαμαράς, θα αποδεσμευτούμε αμέσως από το Μνημόνιο και το χρέος θα πέσει.
  Αόριστες απαντήσεις σε σαφές ερώτημα.

  Πάνω απ΄ όλα όμως, θέλω να ζω σε μια χώρα ελεύθερη, ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη, χωρίς προστάτες νταβατζήδες και πάτρωνες. Δεν γουστάρω η κυβέρνηση της πατρίδας μου να υποτάσσεται σε γκαουλάιτερ. Δεν ανέχομαι να καταστρατηγείται το σύνταγμα της χώρας μου. Και πιστεύω ότι όπως σκέφτομαι εγώ, σκέφτονται οι περισσότεροι Έλληνες.
  Θα κάνει καλά ο Αντώνης Σαμαράς να ακούσει το κάλεσμα των καιρών.

  • Orestios avatar
   Orestios @ armatistis 12/07/2010 22:50:32

   Στην Ιπποκράτους κρατάτε αρχείο για όλους?

   • armatistis avatar
    armatistis @ Orestios 13/07/2010 06:14:05

    Αυτή φίλε είναι η συνεισφορά σου σε ένα διάλογο;
    Οι επιδοκιμάσίες και οι αποδοκιμασίες κάτω από τη σκέψη του άλλου;
    Και αν δε σου αρέσει αυτό που λέγεται, βάζεις και ένα τίτλο απαξιωτικό.
    Δηλαδή επειδή δεν γουστάρεις τα λογια μου, σημαίνει ότι είμαι της Ιπποκράτους;
    Όποιος γράφει σε αυτό το μπλογκ πρέπει να διαθέτει και πιστοποιητικό εγγραφής στη Νέα Δημοκρατία; Μήπως και θέλεις να επιβάλεις και πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων;
    Και όποιος Έλληνας ανήκει στο ΠΑΣΟΚ και τολμήσει να ανοίξει το στόμα του, θα πρέπει να λιθοβολείται;

    Δηλαδή και κατά τη γνώμη σου, δεν έπρεπε να απαντήσω στις προσβλητικές εκφράσεις του Επώνυμου για όσους υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να πληρώσει το χρέος. Εκφράσεις του τύπου:
    "Εκχωρείς δηλαδή τον “ελληνικό λαό” συλλήβδην σε αυτή την ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΉ, ανέντιμη, λωποδύτικη και μπαταχτσίδικη άποψη “δεν πληρώνω”;;;"
    Δηλαδή όποιος δεν δέχεται το χρέος, ανήκει στη παραπάνω κατηγορία ανθρώπων; Αυτό πρέπει να παραδεχτώ;

    Εγώ φίλε ανήκω στη ΝΔ, είμαι μέλος, έχω ψηφίσει Σαμαρά, περιμένω λύσεις από τον Αντώνη, γεναίες και όχι ημίμετρα, δεν έχω πλέον καμιά ανοχή, δεν εξαγόρασα το ψήφο μου, δεν πήγα σε κανένα πολιτικό γραφείο να παρακαλέσω, μολονότι πολύτεκνος κανένα παιδί μου δεν μπήκε στο δημόσιο, αλλά πάνω απ' όλα δεν εκχωρώ το δικαιώμα μου στην ελεύθερη σκέψη και κριτική.

    Διαθέτω άποψη και χέστηκα αν δεν αρέσει στο κάθε επώνυμο και στο κάθε Ορέστιο.

    Καταθέτω την άποψή μου και όποιος θέλει συμφωνεί.

    Εσύ συνέχισε να βάζεις τίτλους και να θεωρείς ότι δεν ανήκει στη παράταξη, θα πρέπει να λιθοβολείται. Δεν ξέρω μήπως θέλεις να τους στείλεις και στα ξερονήσια.

    Και επειδή μίλησα για τίτλους, τα παρακάτω είναι η δική σου συνεισφορά στο διάλογο.

    Δεν θα πρέπει όμως ο υπόλογος που το έφερε στη χώρα να λογοδοτήσει?
    Οι υπογραφές του μνημονίου δείχνουν το ΠΑΣΟΚ
    Και ο Γόρδιος δεσμός λύθηκε
    Έδωσε το παράδειγμα donaE
    Τιραμόλα, ανατολικά του 25ου μεσημβρινού έχουν χαριστεί όλα τα νησιά ή όχι?
    Τιραμόλα γιατί δεν πάει στην Χάλκη? Είναι ανατολικά του 25ου? Ωραίες προσωπικότητες! Όλοι αιρετοί.
    Τώρα θα έχουμε τον “ηλιοκαμένο του Πόρου”
    Για τον Άκη δεν έχουν ακούσει?
    Για το Σημιτάκο και τη GS?
    Συμφωνώ. Η κεντραριστερά είναι πεθαμένη και ο μόνος πολιτικός λόγος της είναι η σκανδαλολογία.
    Στην Μητσοτάκαινα έπεσες?
    Λες γι’ αυτό να θέλει να φύγει από το Μαξίμου?
    Μάλλον δεν φτάνει ελικόπτερο εκεί.

   • Orestios avatar
    Orestios @ Orestios 13/07/2010 08:20:56

    Μπορείς να μου τα στείλεις σε παρακαλώ σε μορφή doc?

 32. Greco avatar
  Greco 13/07/2010 04:04:58

  συγγνωμη ρε παιδια,ο μεσαιος κυριος της φωτο,σας φαινεται να πειναει δηλαδη ο καυμενος?(ή φροντιζει για να ναι σιγουρος στο μελλον?...)

  το πολυ πολυ να φαει κανα μοσχαρακι λιγοτερο,δε θα παθει τιποτα

  • armatistis avatar
   armatistis @ Greco 13/07/2010 06:20:19

   Για σένα φίλε, το δικαίωμα της διαμαρτυρίας, θα πρέπει να παρέχεται, μόνο σε όσους περάσουν από λιπομετρητή και βρεθούν στεγνοί από λίπος...
   Εγώ λέω να τους κάνουμε και μια εξέταση αίματος για έλεγχο τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης. Όποιος ξεπεράσει τα όρια είναι καλοζωϊσμένος και απαγορεύεται να διαμαρτύρεται.

   Ωρέ μάνα μου.
   Με τέτοια μυάλα θα κάνει κονέ ο Αντώνης;

   • Greco avatar
    Greco @ armatistis 13/07/2010 06:29:27

    ωραια,εσυ το πας στο αλλο ακρο

    εγω απλα βλεπω μια εικονα και κρινω

 33. Προφήτης avatar
  Προφήτης 13/07/2010 06:25:51

  Καλημέρα Αρματιστή

 34. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 13/07/2010 08:19:56

  Αρματιστή, σου δίνω ένα μικρό δίκιο σε ένα πράγμα, που το έχεις εντοπίσει μάλλον ενστικτωδώς: Πράγματι το κρατικό χρέος είναι κακό πράγμα και είναι μηχανισμός ελέγχου των κρατών. Να είναι υποταγμένα στο διεθνές τραπεζικό σύστημα, που διαχειρίζεται τα λεφτά μας, και να μην μπορούν να κάνουν τίποτε αντίθετο από αυτά που επιβάλλει το σύστημα αυτό.

  Οπότε, πράγματι πρέπει να απαλλαγούμε από το χρέος. Αυτό όμως δεν θα γίνει λέγοντας "δεν πληρώνω". Έχεις δει εσύ ΠΟΛΛΟΥΣ να το κάνουν αυτό; Γιατί εγώ δεν ξέρω κανέναν. Καλά καλά ούτε ο Τσάβες δεν το κάνει. Θα το δεις ότι ούτε πληρώνοντάς το δεν σε αφήνουν πάλι να μην δεν έχεις χρέος. Όμως εκεί παύουν να έχουν επιχειρήματα, οπότε κοιτάζουν να το περάσουν με ανθρώπους τους, το χρέος, τύπου Ανδρέα Παπανδρέου, που πουλάνε δήθεν κοινωνική πολιτική στο πόπολο.

  Όσο για το "φόβο", καμία σχέση! Προσπαθώ απλώς μάγκες μου να σας ενημερώσω για όλες τις συνέπειες. Θέλεις εσύ να πολεμήσεις για να μην πληρώσεις; Θέλε. Εγώ προτιμώ να πολεμώ για τη γη των πατέρων μου, για τα Ίμια ας πούμε, τα "βράχια", που το ελληνικό κράτος τα θεώρησε ανάξιο να πολεμήσει. Δεν το θεωρώ σωστό λόγο, το θεωρώ ανέντιμο να πολεμήσεις για λεφτά, από τα οποία μπορεί να μην επωφελήθηκες άμεσα ατομικα ο ίδιος, αλλά επωφελήθηκε ως σύνολο η κοινωνία στην οποία ζεις, η οποία αύξησε το εισόδημά της χάρη σε αυτά τα δανεικά και μπορεί σήμερα να έχει το σημερινό επίπεδο ζωής χάρη ΚΑΙ σε αυτά τα δανεικά. Ε, κάποια στιγμή πρέπει να τα πληρώσεις.

  Δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ τραπεζών και ιδιωτών και κρατικών χρεών. Καταρχάς, στα κράτη γίνεται πάντοτε η βασική παραδοχή ότι τα κράτη δεν πτωχεύουν. Τι σημαίνει αυτό και γιατί τότε μιλούμε για πτώχευση της χώρας; Ο όρος είναι σχηματικός και σημαίνει ότι θα φτάσει κάποια στιγμή που δεν θα μπορεί να ξεπληρώσει ένα χρέος, ένα ομόλογο. Πάρε παράδειγμα τον ιδιώτη που δεν μπορεί να πληρώσει μια δόση του. Τι γίνεται τότε, λέμε ότι "πτώχευσε"; Όχι βέβαια. Στην αρχή του στέλνουν επιστολές, μετά έρχονται οι εισπρακτικές εταιρίες και αρχίζουν τα τηλέφωνα και όταν περάσουν κάποιοι μήνες και δεν ανταποκριθεί, τότε αρχίζουν οι δικηγόροι και κάνουν κατασχέσεις κλπ. και πάλι δεν πηγαίνουν αμέσως να σε σφάξουν, αν τους δίνεις λίγα λίγα. Ε, στα κράτη δεν είναι το ίδιο. Από τη στιγμή που θα πεις μία φορά "δεν πληρώνω" ένα ομόλογο, επειδή δεν μπορείς (όχι επειδή δεν θέλεις, αυτό ΔΕΝ υπάρχει στη διεθνή πρακτική και γι' αυτό είναι κουλό αυτό που λες και νομίζεις μετά ότι εγώ το παίζω ότι κατέχω τη "μοναδική αλήθεια", απλώς δεν υφίσταται τέτοια πρακτική στο διεθνές οικονομικό σύστημα), τότε λέμε ότι το κράτος αυτό "πτώχευσε" όχι γιατί υπάρχει κάποιος νόμος που το "πτωχεύει", αλλά γιατί έτσι έχει επικρατήσει να λένε σε όλη την ανθρωπότητα για ένα κράτος που ξαφνικά δεν μπορεί να αποπληρώσει ένα ομόλογό του.

  Το κράτος αυτό όμως που δεν μπορεί να πληρώσει, δεν σταματάει να έχει πλουτοπαραγωγικές πηγές και να έχει και πολίτες που εργάζονται και πληρώνουν φόρους. Διαφορετική η εθνική οικονομία από την οικονομία του νοικοκυριού. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος κάποτε θα βγάλει χρήματα αρκετά ώστε να πληρώσει. Τη διαχείριση του "δεν μπορώ να πληρώσω" την κάνει λοιπόν το ΔΝΤ, στις μέρες μας, ενώ παλιότερα πάλι υπήρχαν αντίστοιχοι θεσμοί, όπως ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος που μας επιβλήθηκε το 1897. Αν δεν θέλεις και τσινάς, τότε δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν και πολεμικά μέσα, κι αν δεν έχουν χρησιμοποιηθεί τέτοια μέσα σε άλλες περιπτώσεις είναι επειδή τελικά όλοι πλήρωσαν. Με μια εξαίρεση, τον Λένιν, που δεν πλήρωσε και τότε πράγματι υπέστη εισβολή στη χώρα του, στην οποία μάλιστα συμμετείχε πρόθυμα και η Ελλάδα του Ελ. Βενιζέλου (από καφρίλα, γιατί η Ρωσία δεν της χρωστούσε χρήματα της Ελλάδας, ούτε είχε άλλο συμφέρον η Ελλάδα να πάει, απλώς ήταν πειθήνιος ο Βενιζέλος).

  Αν λοιπόν θέλεις να σπάσεις τους βασικούς κανόνες του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, μπορείς να το προσπαθήσεις, αλλά πρέπει απλώς τότε να είσαι προετοιμασμένος να ΠΟΛΕΜΗΣΕΙΣ. Και θλίβομαι γιατί πολλοί θα ήταν έτοιμοι να πολεμήσουν, σαν κι εσένα, για να κάνουν το μπαταχτσή, κάτι βαθιά ανέντιμο, τη στιγμή που ίσως για τα Ίμια θα ήταν λιγότερο πρόθυμοι.

  Κάτι τελευταίο: Μια πολύ ελκυστική προοπτική φαίνεται το λεγόμενο haircut, μορφή αναδιάρθρωσης χρέους στην οποία απαλλάσσεσαι από ένα μέρος του δημόσιου χρέους σου: 10, 20, 30%, ανάλογα. Τι ωραία, ε; Πού χαρίζουν λεφτά ρε παιδιά; ΛΑΘΟΣ ΤΕΡΑΣΤΙΟ, όποιος νόμισε ότι έτσι εύκολα χαρίζουν λεφτά! Αυτά που θα δοθούν κάτω από το τραπέζι σε αποζημίωση και ανταλλάγματα από την κυβέρνηση ΓΑΠ, έτσι και αποφασίσει να κάνει αυτό το εθνικό έγκλημα, θα είναι τέτοια και τόσα πολλά, που θα ευχόμαστε να μην είχαμε γεννηθεί για να τα δούμε!

  Γι' αυτό κι εγώ νομίζω ότι ο Αντώνης θα πρέπει να πει ότι, ακόμη και εάν πάμε σε haircut, η δική του κυβέρνηση δεν θα το αναγνωρίσει ποτέ και θα εξοφλήσει πλήρως τους δανειστές της χώρας. Αυτό, για να κόψει τα "διαπραγματευτικά χαρτιά" του ΓΑΠ, ο οποίος μπορεί π.χ. να θέλει να εκχωρήσει το πετρέλαιο του Αιγαίου για του κόψουν 30% από το χρέος και να εμφανιστεί ως σωτήρας σε κάτι αφελείς που περνιούνται για πολύ έξυπνοι σαν και του λόγου σου.

  ΔΕΝ χαρίζει λεφτά κανένας. Ειδικά στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Πάρτο χαμπάρι, για να γλιτώσεις χρόνο, γιατί όταν το καταλάβεις μετά από αρκετά χρόνια θα είναι πια αργά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.