#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/06/2013 11:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πως δεν θα γίνει η Ελλάδα… πλατεία ΤαξίμΑσφαλώς Ελλάδα και Τουρκία έχουν τρομερές διαφορές. Και σε επίπεδο κοινωνίας, αλλά και σε επίπεδο πολιτικής και διακυβέρνησης. Ακόμη κι αν οι γείτονές μας έχουν ανάπτυξη 8%, φτιάχνουν φαραωνικά έργα και εξοπλίζονται σαν αστακοί γιατί έχουν χρήμα, έχουν άλλα προβλήματα, κυρίως δημοκρατίας και ελευθερίας της έκφρασης. Μπορεί όλοι οι σκελετοί της Τουρκίας να κρύβονται μέσα στη βαθιά ντουλάπα της Ανατολίας, όμως, όλοι γνωρίζουν ότι το… σουλτανάτο του Ερντογάν έχει πολύ σαπίλα.

Ακόμη κι αν ο Ερντογάν πήρε 50% στις εκλογές ενώ η παρούσα ελληνική κυβέρνηση είναι τρικομματική, οι διαφορές είναι τεράστιες. Και μπορεί στην Ελλάδα να υπάρχει μια πρωτοφανής κρίση, ανεργία και πείνα ενώ στην Τουρκία να μιλάνε για… οικονομικό θαύμα, όμως, στην πραγματικότητα η κατάσταση είναι διαφορετική.

Υπάρχουν, πάντως, και ορισμένες σημαντικές ομοιότητες μεταξύ των λαών. Πέρα από ιδεολογικές ή θρησκευτικές διαφορές, Έλληνες και Τούρκοι δε διαφέρουν σε πολλά. Λαός κι εκείνος, λαός κι εμείς, με προβλήματα στην καθημερινή επιβίωση ή στον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη, ελευθερία, δημοκρατία.

Βεβαίως δε μιλάμε για το «βαθύ κράτος» της Τουρκίας ούτε τους φανατικούς κρατικούς αξιωματούχους που δημιουργούν εχθρούς και βάζουν συνεχώς λάδι στη φωτιά του προαιώνιου μίσους μεταξύ των δύο χωρών.

Μιλάμε για αγρότες, εργάτες, υπαλλήλους, φοιτητές που βγαίνουν στους δρόμους για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα και στις δύο χώρες. Στην Τουρκία ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δε θέλει τη μετατροπή του κεμαλικού κράτους σε βαθιά συντηρητικό ισλαμικό κράτος, γι΄αυτό και ξεσηκώνεται ενάντια στον Ερντογάν.

Στην Ελλάδα, πέρα από τα –κατευθυνόμενα- επεισόδια του 2008, τα γνωστά και ως "Δεκεμβριανά", και με μεμονωμένες εικόνες βίας στα πρώτα χρόνια του Μνημονίου (Μαρφίν, καταστροφές στον κέντρο κ.λπ.) δεν ζήσαμε εικόνες από το τουρκικό σήριαλ τρόμου των τελευταίων ημερών.

Ο ελληνικός λαός έχει επιδείξει μια πρωτοφανή ωριμότητα, γιατί δε θέλει να διαλυθεί η χώρα του. Και φυσικά ένα χρόνο τώρα γιατί πιστεύει ότι η παρούσα κυβέρνησης συνεργασίας μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση. Το λένε οι δημοσκοπήσεις, δεν το λέμε εμείς.

Η τεράστια αυτή προσπάθεια αυτοσυγκράτησης της ελληνικής κοινωνίας εκλαμβάνεται από πολλούς ως απάθεια, δεν είναι ωστόσο έτσι. Είναι μια κίνηση ανοχής απέναντι στο πολιτικό σύστημα, μια τελική προθεσμία για την ανασυγκρότηση της πατρίδας και τη δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας πάνω σε στέρεες βάσεις κι όχι σε «φούσκες».

Και είναι επίσης η αντίδραση απέναντι στους ακραίους ένθεν κι ένθεν του πολιτικού φάσματος. Στους φανατικούς Συριζαίους που τρέφονται από τη μπαχαλοποίηση της κοινωνίας στο όνομα μιας αδιόρατης επανάστασης. Και στους νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής που θα ήθελαν να γκρεμιστούν οι δημοκρατικές δομές της χώρας που κατακτήθηκαν με αίμα, και γιατί όχι μια δικτατορία.

Ωστόσο, η πρωτοφανής ωριμότητα και η ανοχή που επιδεικνύει ο ελληνικός λαός δεν διαρκεί επ’ άπειρο. Έχει ημερομηνία λήξης, κι αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι κρατούντες. Και πρέπει να αντιληφθούν πως αν δε δοθεί στους πολίτες ένα όραμα, μια ελπίδα, ένας στόχος που αξίζει να παλέψει κανείς γι’ αυτόν, τότε δεν είναι μακριά η μέρα που η πλατεία Συντάγματος θα γίνει πλατεία Ταξίμ.

Δεν είναι μακριά η στιγμή που οι Έλληνες θα γίνουν… Τούρκοι και θα διεκδικήσουν με δυναμικό τρόπο τα αυτονόητα. Δηλαδή δουλειά, ελπίδα για το μέλλον, στόχο για τις επόμενες γενιές, κοινωνική δικαιοσύνη.

Ας δώσει, λοιπόν, το υπάρχον πολιτικό σύστημα την ελπίδα στον ελληνικό λαό, το έχει τόσο μεγάλη ανάγκη όσο τίποτε άλλο. Είναι το σύγχρονο «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» ή το «114» ή ακόμη και τα βροντερά συνθήματα της Μεταπολίτευσης για Δημοκρατία.

Κι ας μην ξεχνά κανείς. Η Ελλάδα με την Τουρκία δεν απέχουν πολύ, μια σπίθα μπορεί να φέρει τη φωτιά που κανείς δε θέλει.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ avatar
  ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 06/06/2013 10:48:23

  1. Μέ τήν αναθεώρηση ύψους καί χρόνου αποπληρωμής τού Εθνικού χρέους (πρός τό εξωτερικό).
  2. Μέ επιμήκυνση τών υποχρεώσεων τών ασφ. ταμείων καί μείωση όλων τών ασφ. εισφορών τών μελών τους (πρός τό εσωτερικό).
  3. Μέ τήν μείωση τών δανειακών υποχρεώσεων τών οφειλετών -βάσει κριτηρίων- καί τήν επιμήκυνση τού χρόνου αποπληρωμής τών πάσης φύσεως δανείων τους (πρός τό εσωτερικό).
  4. Μέ τήν συνειδητοποίηση τών λαθών ενός εκάστου (πρός τά ατομικά ενδότερα...).
  5. Μέ τήν καθημερινή αποφυγή τους.
  6. Μέ τήν παραγωγή έργου, προϊόντων ή / καί υπηρεσιών.
  7. Άνω σχώμεν τάς καρδίας !

  • Δημήτρης_old avatar
   Δημήτρης_old @ ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 06/06/2013 12:34:09

   8. Με την παραδειγματική τιμωρία (ποινική και δήμευση περιουσίας) ικανού αριθμού (μεγαλύτερου του ενός-δύο) εκ των πτωτεργατών της σημερινής κατάστασης.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 06/06/2013 13:16:33

   8.Γένοιτο!

 2. dioklis avatar
  dioklis 06/06/2013 10:49:14

  Η ομοιότητα με τους Τούρκους είναι ότι τις χώρες μας κυβερνά το βαθύ κράτος !
  Ο Ερντογαν προσπάθησε μάλλον να αυτονομηθεί και τον ψαλιδίζουν !

  • αργατεία avatar
   αργατεία @ dioklis 06/06/2013 11:40:43

   dioklis μήπως έχεις μετρήσει και το βάθος τους? χαχαχαχαχα

   • Περικλής avatar
    Περικλής @ αργατεία 06/06/2013 13:13:06

    Γιατί ψέματα λέει;

    • αργατεία avatar
     αργατεία @ Περικλής 06/06/2013 13:52:47

     κάποτε κυκλοφόρησε στον ελληνικό τύπο, στα ψιλά, μια δήλωση που αποδόθηκε στον ηγέτη του ΡΚΚ Α.Οτσαλάν, ο οποίος φέρεται να είπε "Στην Τουρκία υπάρχει κράτος μαφία και στην Ελλάδα κράτος κωμωδία..." βγάλτε τα συμπεράσματά σας....
     στην Τουρκία υπάρχει βαθύ κράτος, στην Ελλάδα υπάρχει "βαθύ" κόμμα....

     • Kimon avatar
      Kimon @ αργατεία 06/06/2013 16:27:08

      Σωστα!

     • dioklis avatar
      dioklis @ Kimon 06/06/2013 17:39:13

      Ο Άκης μόνος του ήταν στο πάρτι και το βαθύ κόμμα τον έστειλε στην φυλακή?

 3. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 06/06/2013 11:13:57

  Η Πραγματικότητα είναι πολύ πιο σκληρή απο όσο περιγράφεται και μπορεί να αντιληφθούν πολλοί. Το πλέγμα είναι πολύ σύνθετο, η σύναψη συμφωνίας Ελεύθερου εμπορίου Ε.Ε. -ΗΠΑ, το στρατηγικό βάθος της Ε.Ε. προς τις βαλτικές χώρες και τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες ως προσπάθεια της Γερμανίας να αντισταθμίσει την ισχύ του Ευρωπαϊκού Νότου, η αναβάθμιση της σχέσης Κίνας-Γερμανίας και ο διακομιστικος ρόλος της Ελλάδας, η αναβάθμιση σχέσης Ε.Ε.-Ισραήλ, το υψηλό ενεργειακό ενδιαφέρον για Ελλάδα και Κύπρο θεωρώ πως συνθέτουν το σκηνικό ως εξελίσσεται.Ιδιαίτερα σημαντικό για την αύξηση της ισχύος της Ελλάδας όμως και εδώ είναι το τρωτό σημείο με οικονομικά αποτελέσματα που θα περάσουν στην κοινωνία πολύ αργά

  Τα κοινά στοιχεία Τουρκίας -Ελλάδας είναι πολύ περισσότερα απο όσα φαίνονται.Το 1999 οι σεισμοί κατέστρεψαν σημαντικές υποδομές του τουρκικού κράτους.Ξεκίνησε μια σημαντική προσπάθεια απο την τουρκική μεσαία τάξη για αναβάθμιση της Τουρκίας με συστηματική δράση, μεθοδική σκέψη αλλά με παντελή αδιαφορία για το τι θα προκαλούσε επι του συνόλου της Κοινωνίας.Η Επιβίωση της Τουρκίας πάνω και πέρα απο όλα, ο απόλυτος νεοφιλελευθερισμός στο απόγειο του

  Η πρόσδεση της Ελλάδας στο Γερμανικό άρμα θα επιφέρει εκσυγχρονισμό των δομών του Ελληνικού κράτους, θα προσδώσει στην Οικονομία σύγχρονα χαρακτηριστικά τα οποία και είναι αναγκαία για την ανάταση της.Ομως το Μοντέλο Ανάπτυξης το οποίο και θα αντικαταστήσει το επίπλαστο μοντέλο ανάπτυξης που προκάλεσε αυτά τα δεινά που βιώνουμε σήμερα δεν οικοδομείται σε βραχύ χρονικό διάστημα και μέχρι τότε πραγματικά ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει.Αν κάτι μπορεί και πρέπει να ειπωθεί είανι να πάψει η αλαζονεία που εκπέμπεται προς τους αδύναμους κοινωνικά συνέλληνες να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή αλληλεγγύη και να συνοδευτεί η άσκηση της πολιτικής με την Ηθική.Το να μην προκαλείς ποικιλοτρόπως το θεωρώ ως ιδιαίτερα κομβικής σημασία παράμετρο

 4. Αθώρ avatar
  Αθώρ 06/06/2013 11:20:19

  '' Και πρέπει να αντιληφθούν πως αν δε δοθεί στους πολίτες ένα όραμα, μια ελπίδα,..''
  Αν δεν δοθούν επίσης : Μιά εργασία με αξιοπρεπή μισθό (αναλόγου του κόστους ζωής) μιά ασφαλής διαβίωση, μία ανθρώπινη σύνταξη, μία δημόσια επαρκής παιδεία, μία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη Ευρωπαϊκού επιπέδου (και όχι Αφρικανικής χώρας), μία ειλικρινής αντιμετώπιση σεβασμού και όχι ψευδολογίες, υποσχέσεις και παραπλανητικά τετρτίπια, ΑΝ ΔΕΝ...., η σπίθα που θα γίνει πυρκαγιά ΔΕΝ είναι απλά μια πιθανότητα, είναι η απόλυτη βεβαιότητα.
  Φρούδες ελπίδες, τρυφερές παρηγοριές, συμπόνια και λόγια παχιά, δεν μας αρκούν εδώ που έχουμε φτάσει. Τ Ω Ρ Α, Π Ρ Α Ξ Ε Ι Σ.

  • Μεγάλες στιγμές avatar
   Μεγάλες στιγμές @ Αθώρ 06/06/2013 11:51:22

   Τα ίδια και τα ίδια σε κάθε αναρτηση λες...
   Δηλαδή μεχρι τα Μνημόνια είχαμε όλα αυτά που λες και τώρα μας τα πήραν βιαίως.

   • Αθώρ avatar
    Αθώρ @ Μεγάλες στιγμές 06/06/2013 12:54:47

    Τα ίδια και τα ίδια είναι τα διαχρονικά μας προβλήματα και ΔΕΝ μας τα έλυσαν τα ούτε τα μνημόνια, ούτε οι ...εξυγιάνσεις ούτε και οι τάχα ..μεταρρυθμίσεις των Γερμανοτοκογλύφων που αγαπάτε. Αντιθέτως, τα όξυναν τραγικά. Όταν ακούω λοιπόν για ελπίδες και ...οράματα ξανά και ξανά, οφείλω να υπενθυμίζω πως τα λόγια ΔΕΝ αρκούν. Αν θέλετε ωραία λόγια και παραμύθια, ξέρετε τι πρέπει να διαβάσετε......Μη χάνετε λοιπόν τον πολύτιμο χρόνο σας με τα δικά μου σχόλια :-) .

    • Rainbow avatar
     Rainbow @ Αθώρ 06/06/2013 15:17:19

     1000000

    • mara M. avatar
     mara M. @ Αθώρ 06/06/2013 23:30:45

     Μάλλον απο τα πολλά οράματα έχουν χάσει την πραγματικότητα.

 5. blue nile avatar
  blue nile 06/06/2013 11:47:54

  Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας αυτή τη στιγμή είναι οι ασκούμενες περιοριστικές πολιτικές λιτότητας.
  Όσο αυτές συνεχίζονται δεν μπορεί να υπάρξει κανένα φως στο τούνελ.
  Τη χώρα μπορούν αν τη βγάλουν από την Κρίση μόνο μεγάλες δημόσιες επενδύσεις (για τις οποίες χρήματα εμείς δεν έχουμε αλλά θα έπρεπε να διεκδικήσουμε 1)μεγαλύτερο μερίδιο το ΕΣΠΑ και 2) ενεργοποίηση της ΕΤΕΠ) καθώς και η μείωση της φορολογίας.
  Αντίθετα παρατηρούμε διαρκώς αύξηση της ανεργίας και νέους φόρους.
  Παράλληλα τα 40 δις που παίρνουν ως ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες πάνε στο βρόντο μιας που θα συνεχίσουν να έχουν κλειστές τις στρόφιγκες των δανείων. Χωρίς δάνεια όμως δεν θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις και πολλές κερδοφόρες επιχειρήσεις θα βάλουν νέα λουκέτα γιατί δεν μπορούν χωρίς χρηματοδότηση να εισάγουν ή να αγοράσουν από εδώ τις πρώτες ύλες που τ χρειάζονται. Υπάρχουν παραδείγματα που δυνατά κράτη δεν καθάρισαν την τραπεζική κόπρο του Αυγεία οπότε οι τράπεζες τους να μην μπορούν να δανείσουν και να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη με συνέπεια την πολυετή τελμάτωση της οικονομίας τους.
  Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να το αντέξει η Ελλάδα μαζί με όλα τα άλλα κακά...
  Οι θριαμβολογίες περί σταθεροποίησης έχουν να κάνουν περισσότερο με την θέληση της Μέρκελ να παρουσιάνει ότι το ελληνικό πρόβλημα βαίνει καλώς και με την ικανοποίηση των εταίρων για την απαρέγκλιτη εφαρμογή ενός προγράμματος το οποίο μας καταστρέφει.
  Δεν είναι και λίγο πράγμα η παύση της φιλολογίας περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ μιας που εξασφαλίζει μαι επενδυτική ηρεμία, όμως το βέλτιστο θα ήταν η εφαρμοζόμενη πολιτική να άφηνε μια χαραμάδα ελπίδας.

  Η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή και μέρα με τη μέρα η ζωή του Έλληνα πολίτη γίνεται ολοένα και χειρότερη.
  Ακόμα σκληρότερη βέβαια είναι η απουσία ουσιαστικού αντιπολιτευτικού σχεδίου μιας που ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει τις θέσεις του για την οικονομία όπως τα πουκάμισα χωρίς να εμπνέει καμία απολύτως εμπιστοσύνη.
  Θα μπορούσαν να μελετήσουν τις προτάσεις πολλών διακεκριμένων οικονομολόγων για το πως θα μπορούσαμε εντός ευρώ να πετύχουμε καλύτερους μνημονιακούς όρους αλλά θεωρούν ότι ο εύκολος λαικισμός στρώνει με μεγαλύτερη άνεση το χαλί της εξουσίας.

  Το καλοκαίρι κουτσά στραβά θα βγει...
  Κάτι τα μπάνια του λαού ή οι φιλόξενοι συγγενείς στα χωριά και στις κωμοπόλεις, κάτι ο αυξημένος ο τουρισμός που θα φέρει μια ρευστότητα και κάποιες προσωρινές θέσεις εργασίας.

  Τα πολύ δύσκολα για την κυβέρνηση θα έρθουν με τα πρωτοβρόχια.
  Όταν ακόμα και ένα διαφαινόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους μετά τις Γερμανικές εκλογές δεν θα είναι αρκετό χωρίς μια συνολική αντιμετώπιση του ευρωζωνικού προβλήματος και τάχιστη άρση της λιτότητας στις περιφερειακές χώρες.
  Ίδωμεν...

 6. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 06/06/2013 11:52:57

  H Eλλαδα ειναι γερασμενη κοινωνια ενω η Τουρκια νεα.Πολεμους και επαναστασεις κανουν οι νεοι.Οι γεροι θελουν σταθεροτητα για να εχουν τα φαρμακεια αυτα που χρειαζονται.

  • Πέτρος avatar
   Πέτρος @ ψυχραιμια 06/06/2013 11:55:24

   Γερασμένοι εγκεφαλικά και ψυχικά είναι οι Νεοέλληνες, αλλά που θα πάει;

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ ψυχραιμια 06/06/2013 13:25:45

   Σωστός!

 7. Ερμής avatar
  Ερμής 06/06/2013 12:09:18

  Η επανάσταση χωρίς αύριο είναι καταστροφή.Οι έλληνες πολύ σωστά διέβλεψαν ότι οι άλλοι ήθελαν να τους ξεφορτωθούν(Ευρώπη -ευρώ) σπρώχνοντσς τους στα άκρα! Και με την σοφία ολίγων πήραν μία αμυντική θέση!Γι αυτό πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε την επόμενη μέρα της επανάστασης!!

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Ερμής 06/06/2013 13:30:24

   Ἡ σοφία τῶν ὁλίγων ξεκινᾶ ἀπό τόν Παπανδρέου ἤ μετά ἀπ'αὐτόν;

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Ερμής 06/06/2013 13:34:29

   Σωστες και οι επισημανσεις και τα συμπερασματα και του φακτορα και τα δικα σου Ερμη.

 8. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 06/06/2013 12:24:43

  Αν γινει η στραβη και βγει ο Αλεξης, ΔΕΝ θα γινουμε πλατεια Ταξιμ, αλλα πλατεια Ταχριρ (Κάιρο, Αιγυπτος).... κι ο νοων....

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Μικρασιάτης 06/06/2013 13:28:04

   Φίλε Μικρασιάτη ἐσεῖς οἱ μουσουλμάνοι σέ ὅλες τίς πλατεῖες περνᾶτε καλά... :-)

   • Μικρασιάτης avatar
    Μικρασιάτης @ Κυθήριος 06/06/2013 16:30:16

    Λες ρε συ Κυθηριε, μετα απο πανω απο χιλια χρονια που κρατησαμε τον Χριστιανικο-Ορθοδοξο χαρακτηρα μας, στις (για αιωνες) υπο Τουρκικη κατοχη Μικρα Ασια, Πολη και Ποντο, να το γυρισουμε σε Ισλαμ τωρα που ειμαστε μολις λιγες δεκαετιες στο ''μητροπολιτικο'' Ελλαδικο χορο? Μπα δε μασαμε, θα ειμαστε (αν χρειαστει) η τελευταια γραμμη αμυνας της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, με καθε μεσο, τροπο και κοστος.

    • Κυθήριος avatar
     Κυθήριος @ Μικρασιάτης 06/06/2013 17:52:50

     Πλάκα κάνω,γιατί κάτι ἔλεγες γι' ἀστεῖο πρίν λίγες μέρες ὅτι θά γίνεις μουσουλμάνος.
     Δέν ἤθελα νά σέ προσβάλλω!

     • Μικρασιάτης avatar
      Μικρασιάτης @ Κυθήριος 07/06/2013 20:26:22

      ΟΚ.

  • Αθώρ avatar
   Αθώρ @ Μικρασιάτης 06/06/2013 14:17:30

   Μη σας πω οτι μπορεί να γίνουμε και πλατεία.....Αμερικής που είναι και το πιθανότερο!! :-)

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ Αθώρ 06/06/2013 16:53:54

    Αγαπητη Αθώρ, εγραψες, χιουμοριστικα και κυριολεκτικα!!!

 9. Κώστας avatar
  Κώστας 06/06/2013 12:34:25

  Ωραία τα ευχολόγια αγαπητέ Φάκτορα αλλά η Ελλάδα θα γίνει πλατεία Ταξίμ. Όχι άμεσα, υπάρχει ακόμα λίπος. Ωστόσο ο τελικός προορισμός είναι ο ξεσηκωμός. Όποιος δεν το βλέπει απλά εθελοτυφλεί. Πολύ σύντομα το success story θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος απο τραπουλόχαρτα και τότε τα πράγματα θα χειροτερέψουν πολύ.

  Υ.Γ Για την ιστορία, συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφεις, αλλά δεν πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανείς να σ' ακούσει πια σ' αυτόν τον τόπο γι' αυτό και τα χαρακτηριζω ευχολόγια.

 10. fitsoulas avatar
  fitsoulas 06/06/2013 15:37:46

  Αν υπάρχει φόβος κοινωνικής έκρηξης, η κυβέρνηση πρέπει να δρομολογήσει επειγόντως μια σειρά από κινήσεις που θα την εκτονώσουν. Για παράδειγμα, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση - ποιός θα κατέβει επαναστάτης στην πλατεία όταν θα μπορεί να φάει σε ένα καλό εστιατόριο με μειωμένο ΦΠΑ;;

  • Αθώρ avatar
   Αθώρ @ fitsoulas 06/06/2013 16:39:32

   :-) Πολύ σωστά. Ποιό εστιατόριο και πράσινα άλογα; Όταν ψωνίζεις το σουβλάκι 0,80 τι τις θέλεις τις επαναστάσεις και τη χλιδή; Αράζεις στην Ι.Χ ευδαιμονία και ζεις το μύθο σου!! Οι πλατείες έχουν και μάνικες, τραυματισμούς, χημικά, ταλαιπώριες.... Άντε καλέ !

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ Αθώρ 06/06/2013 17:55:04

    Μά αὐτό εἶναι τό σχέδιο,νά τούς μπουκώνουν γιά νά μή μποροῦν νά τρέχουν..

    • Αθώρ avatar
     Αθώρ @ Κυθήριος 06/06/2013 18:43:04

     Τι δόλος !! Μιλάμε για τρομακτική πλεκτάνη! :-)

  • Επισκέπτης avatar
   Επισκέπτης @ fitsoulas 06/06/2013 20:26:34

   Αν περάσουν τίποτε "αντιρατσιστικοί" νόμοι (και δεν εννοώ βέβαια αυτόν της ΧΑ), ίσως θα είναι η θρυαλλίδα που θ' ανάψει το φιτίλι. Οι κυβερνώντες έχουν χάσει την επαφή τους με την πραγματικότητα (αν είχαν και ποτέ), καθησυχαζόμενοι από την επικίνδυνη απάθεια και καρτερία, με την οποία ο λαός ανέχεται να πληρώνει τις δικές τους ατασθαλίες.

   Θυμηθείτε ότι, πριν την καταιγίδα, επικρατεί πάντα μία τρομακτική (ναι, τρομακτική) νηνεμία.

 11. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 06/06/2013 15:45:45

  "η πρωτοφανής ωριμότητα και η ανοχή που επιδεικνύει ο ελληνικός λαός δεν διαρκεί επ’ άπειρο"

  Κατά τα άλλα ,οι γνωστοί κάνουν πάλι μπλόκα στα λιμάνια , (εμφανώς στα πλαίσια σχεδίου που έχει στόχο τον τουρισμό μας- τώρα το θυμήθηκαν πως "είναι απλήρωτοι"?) και οι αρχές...τι κάνουν? Περιμένουν να λειτουργήσει πάλι ο "κοινωνικός αυτόματισμός"?

  Τα ίδια παντελάκη μου....

 12. leak avatar
  leak 06/06/2013 15:50:30

  Σε περίπτωση πολέμου ήθελα να ήξερα τι θα κληθούμε να υπερασπιστούμε...Πλάκα θα έχει, αλλά δεν ενδιαφέρομαι αν Έλληνας ή Τούρκος μεγαλοεπιχειρηαμτίας βγάλει το πετρέλαιο του Αιγαίου.

  Τέσσερα είδη κρατών διακρίνω:
  - αφρικανικά υπανάπτυκτα κράτη, που ζητούμενο είναι η καθημερινή τροφή των πολιτών τους
  - ταχέως αναπτυσσόμενα κράτη, Κίνα, Ινδία, Τουρκία, όπου η μεγάλη πλειοψηφία του λαού δεν διαθέτει κινητό, αυτοκίνητο κλπ και δουλευει για εξευτελιστικές (ανταγωνιστικές) τιμές έχοντας μετατραπεί στην παγκόσμια βιοτεχνία.
  - τα αναπτυγμένα κράτη, που έχουν χάσει την ανταγωνιστικότητα τους (ή θα την χάσουν σύντομα), Ελλάδα, Ιταλία,Ισπανία, Γαλλία κλπ λόγω του κοινωνικού κράτους αλλά και της εγχώριας διαπλοκής. Η παραπέρα ανάπτυξη δεν είναι δυνατή.
  - τα κράτη-βδέλες (ΗΠΑ, Γερμανία κ.α.) που είναι σαν τις προηγούμενες αλλά λόγω οικονομικής ή στρατιωτικής δύναμης ρουφούν τον παραγόμενο πλουτο της 2ης κατηγορίας.

  Η ευημερία πρέπει να απεμπλακεί από την ανάπτυξη. Έτσι, ευημερούσα κοινωνία θα θεωρείται και θα είναι αυτή, που έχει όλες τις υποδομές τις και όχι αυτή που παλεύει να τις αποκτήσει, γιατί μακροπρόθεσμα θα είναι και αυτή προβληματική..

  • Tasos avatar
   Tasos @ leak 07/06/2013 18:27:24

   Σε όλο το δυτικό - καπιταλιστικό - κόσμο η ανάπτυξη είναι κεντρική ιδέα που συνδέεται με την ευημερία. Γι' αυτό και οι οικονομίες είναι στημένες ώστε να δίνουν κίνητρο για παραγωγικότητα, ανταγωνισμό, αύξηση πλούτου, αύξηση κατανάλωσης και λοιπά ματαιόδοξα. Μια κοινωνία απλά αυτάρκης χωρίς "επεκτατικές" διαθέσεις δεν έχει θέση στο δυτικό κόσμο κι όσο λέμε ότι ανήκουμε στη δύση, πρέπει να υπηρετούμε αυτό το μοντέλο.

 13. ΚΕΡΒΕΡΟΣ avatar
  ΚΕΡΒΕΡΟΣ 06/06/2013 17:30:52

  Ξέρετε πόσος κόσμος περιμένει τη στιγμή που θα ξεκινήσει αυτή η εξέγερση; Πολύς, πάρα πολύς! Τόσος που δεν φαντάζεται κανείς πλέον!

  • Αθώρ avatar
   Αθώρ @ ΚΕΡΒΕΡΟΣ 06/06/2013 18:46:23

   Το κακό, το αστείο, το δραματικό, είναι που όοοολοι αυτοί οι ...ανυπόμονοι, περιμένουν να την ....ξεκινήσουν κάποιοι άλλοι (εξωγήϊνοι ;) την εξέγερση της πολυτελούς τους φαντασίωσης!! Χαχαχα. Δεν παίζει όμως έτσι....

 14. η Dimi avatar
  η Dimi 06/06/2013 18:06:37

  «Σαν σήμερα, το 1821»

  Σαν σήμερα, 6 Ιουνίου το 1821, οι Τούρκοι ολοκληρώνουν τη καταστροφή στο Αϊβαλί (Κυδωνίες) κι όσοι Ελληνες δεν σφάχθηκαν ή, δεν σώθηκαν από τα Ελληνικά πλοία, πουλήθηκαν στο σκλαβοπάζαρο της Κωνσταντινούπολης, 25 γρόσια ο ένας..!

  Οι Κυδωνίες, με Ελληνικό πληθυσμό 30.000 στις παραμονές της Ελληνικής Επανάστασης, ένα από τα σπουδαιότερα οικονομικά και πολιτιστικά κέντρα του υπόδουλου Ελληνισμού, το δεύτερο μετά τη Σμύρνη στη Μικρά Ασία, καταστράφηκε από το τουρκικό στρατό, που μπήκε στην πόλη στις 2 Ιουνίου 1821, για να εκδικηθεί για τη πυρπόληση τουρκικού δίκροτου στις 27 Μαΐου στην Ερεσό. Στις 3 Ιουνίου, ο Ιωάννης Φιλήμων χαρακτηριστικά αναφέρει:

  «Η πυρκαϊά, άμα τεθείσα, ηυξήθη κολοσσιαία, ένεκα των πολλών ελαιουργείων και ελαιοπωλείων• οι ναοί, η σχολή, η βιβλιοθήκη και πάντα τα καταστήματα κατέπεσαν ολόκαυστα. Πατέρες, σύζυγοι, τέκνα, περιέτρεχον από του ενός εις το άλλο μέρος τρομώδη και αμηχανούντα, όπως διεκφύγωσι την σφαγήν. Ούτω κατεστράφη η πόλις των Κυδωνιών, σφαγείσα και αιχμαλωτισθείσα κατά το έν τρίτον, λεηλατηθείσα κατά το όλον, και αποτεφρωθείσα κατά κράτος.»

  Ολόκληρο το χρονικό μέχρι την καταστροφή

  Μετά την επανάσταση των Ελλήνων την 25η Μαρτίου 1821 και τη συμμετοχή των σημαντικότερων πλοιοκτητικών νησιών του Αιγαίου σε αυτή, ο καθαρά χριστιανικός χαρακτήρας της πόλης των Κυδωνιών και η πιθανότητα συμμετοχής της στην επανάσταση είχε προβληματίσει ιδιαίτερα την Οθωμανική ηγεσία. Ο Σουλτάνος Μαχμούτ Β΄ έδωσε αυστηρές οδηγίες στον Τούρκο διοικητή του Αϊδινίου να εξασφαλίσει την τάξη στην περιοχή. Αυτός απέστειλε αμέσως 700 στρατιώτες στην περιοχή των Κυδωνιών, οι οποίοι στρατοπέδευσαν έξω από την πόλη δημιουργώντας συνεχώς προστριβές με τον τοπικό πληθυσμό. Πολύ σύντομα οι Τούρκοι ενισχύθηκαν από άτακτα στίφη μουσουλμάνων οπλοφόρων της περιοχής (ζεϊμπέκιδες κτλ) που εποφθαλμιούσαν τον πλούτο των κατοίκων, ελπίζοντας σε μια ένοπλη επέμβαση και λεηλασία της, ενώ και ο Τουρκικός στόλος έκανε την εμφάνιση του στο λιμάνι της πόλης. Οι κάτοικοι των Κυδωνιών συνεχώς διαβεβαίωναν τις Οθωμανικές Αρχές για την νομιμοφροσύνη τους, ενώ οι πρόκριτοι τους είχαν μεταβεί στην Πέργαμο ως αιχμάλωτοι. Οι Κυδωνιείς πλέον ζούσαν σε ένα καθεστώς καθημερινής τρομοκρατίας και αντιλαμβάνονταν ότι η επίθεση των μουσουλμάνων ήταν απλώς θέμα χρόνου.

  Στις 24 Μαΐου εμφανίζεται στην περιοχή της Μυτιλήνης απέναντι από τις Κυδωνίες ο ενωμένος επαναστατικός Ελληνικός στόλος που τον αποτελούσαν 52 πλοία, 30 μίστικα και δύο πυρπολικά υπό την ηγεσία του Υδραίου Γιακουμάκη Τομπάζη. Σκοπός του Ελληνικού στόλου ήταν να εμποδίσει τον Τουρκικό στόλο να επιβάλλει ξανά την εξουσία του Σουλτάνου στο Αιγαίο, εξασφαλίζοντας την μεταφορά Τουρκικών στρατευμάτων από την Μικρά Ασία στην επαναστατημένη Ελλάδα. Στις 27 Μαΐου, ο Ελληνικός στόλος σημειώνει την πρώτη μεγάλη του επιτυχία με την ανατίναξη του απομονωμένου από τον υπόλοιπο στόλο Τουρκικού δικρότου (1) "Μανσουριγιέ" από τον Ψαριανό πλοίαρχο Δημήτριο Παπανικολή με πυρπολικό.

  Μετά την αξιοσημείωτη αυτή πρώτη επιτυχία που αναπτέρωσε το ηθικό των Ελλήνων, ο Ελληνικός στόλος εμφανίστηκε στις 2 Ιουνίου μπροστά στο λιμάνι των Κυδωνιών το οποίο είχε εκκενωθεί εσπευσμένα από τον Τουρκικό στόλο που αποσύρθηκε στον Ελλήσποντο λόγω του φόβου των Ελληνικών πυρπολικών (2). Η εμφάνιση του Ελληνικού στόλου έδωσε το έναυσμα (3) στους τρεις χιλιάδες ένοπλους μουσουλμάνους υπό τον Δαούτ Πασά να εισβάλλουν στην πόλη και να οχυρωθούν στα σπίτια και στο λιμάνι της. Αποσπάσματα Τούρκων κυκλοφορούσαν στους δρόμους της πόλης υβρίζοντας χυδαία τους κατοίκους για το χριστιανικό τους φρόνημα και δημιουργώντας συνεχώς βίαια επεισόδια εις βάρος τους. Η καθημερινή αυτή αφόρητη κατάσταση μεγάλωσε την αγωνία των κατοίκων που καταλάβαιναν πως η καταστροφή πλησίαζε. Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες οι ευπορότεροι Κυδωνιείς είχαν ξεκινήσει να εκκενώνουν την πόλη μεταφέροντας τις οικογένειες τους και την κινητή τους περιουσία στα επαναστατημένα γειτονικά Μοσχονήσια.

  Ο Ελληνικός στόλος μετέφερε για λόγους ασφαλείας, όλους τους Κυδωνιείς που είχαν καταφύγει στα Μοσχονήσια (αλλά και ντόπιους Μοσχονησιώτες) στα Ψαρά. Η πλειοψηφία όμως των κατοίκων των Κυδωνιών που είχαν παραμείνει στην πόλη, βρισκόταν σε πολύ μεγάλο κίνδυνο λόγω της παρουσίας των Τούρκων που είχαν κατασκηνώσει στην ύπαιθρο. Έτσι, οι κάτοικοι που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στις Κυδωνίες απέστειλαν τον Βενιαμίν Λέσβιο στα Μοσχονήσια για να ζητήσουν από τον Τομπάζη να σώσει και αυτούς, μεταφέροντας τους στα Ψαρά. Ο Τομπάζης αποφάσισε την επομένη να πλεύσει με όλο τον στόλο και να σώσει όσους περισσότερους Κυδωνιείς μπορούσε. Τα χαράματα της 3ης Ιουνίου 1821, ημέρα Παρασκευή, ξημέρωνε άλλη μια τραγική ημέρα για τον Ελληνισμό, με τον Ελληνικό στόλο να προβάλλει ενώπιον της Τουρκοκρατούμενης πόλης. Χιλιάδες κάτοικοι της πόλης βρίσκονταν συνωστισμένοι στο λιμάνι της πόλης εκλιπαρώντας για την σωτηρία τους, πολλοί άλλοι παρέμεναν ακόμη στην πόλη διστάζοντας να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ελπίζοντας ότι το κακό μπορούσε να αποτραπεί τελικά. Η πρόσθετη δυσκολία ήταν ότι ο Ελληνικός στόλος δεν μπορούσε να πλησιάσει γιατί τα νερά του λιμανιού ήταν αβαθή.

  Η καταστροφή των Κυδωνιών και ο εξανδραποδισμός των κατοίκων της από τον Τουρκικό όχλο

  Η δυσκολία της επιχείρησης ήταν καταφανής καθώς οι Τούρκοι είχαν οχυρωθεί στην ακτή, οι Έλληνες όμως δεν δείλιασαν. Υπό το σφοδρό πυρ των Τούρκων (4), τα μικρά σκάφη που ήταν εφοδιασμένα και με μικρά κανόνια, αποβίβασαν άγημα χιλίων επίλεκτων Ελλήνων ναυτών, οι οποίοι χάρις τη βοήθεια ενόπλων Κυδωνιατών που είχαν οχυρωθεί σε σπίτια και πυροβολούσαν τους Τούρκους, απώθησαν τους μουσουλμάνους προς την πόλη μετά από αγωνιώδεις μάχες σώμα με σώμα. Οι Τούρκοι μετά την αρχική τους υποχώρηση, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης όπου σύναψαν μάχη με τους Έλληνες, στην οποία ηττήθηκαν εκ νέου, υποχωρώντας προς τις ακραίες συνοικίες της πόλης. Μετά την υποχώρηση τους, οι Τούρκοι ξεκίνησαν να λεηλατούν τα σπίτια χριστιανών και να τα πυρπολούν. Η φωτιά δεν άργησε να μεταδοθεί στις υπόλοιπες συνοικίες της πόλης δημιουργώντας πανικό στους εναπομείναντες αμάχους κατοίκους που σε κατάσταση αλλοφροσύνης συνέρρεαν προς το λιμάνι για να σωθούν. Σε λίγες ώρες το μεγάλο εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο των Κυδωνιών δεν υπήρχε πια. Η φωτιά κατέκαψε τα σπίτια και τα δημόσια κτήρια της πόλης, ενώ στάχτη έγινε η Ακαδημία των Κυδωνιών (5) με το καινούργιο της τυπογραφείο το οποίο η κοινότητα είχε αγοράσει μόλις δύο χρόνια πριν από το Παρίσι.

  Ο τυπογράφος Κωνσταντίνος Τόμπρας που είχε εκπαιδευτεί δυο χρόνια στο εξωτερικό με έξοδα της κοινότητας για να λειτουργήσει το τυπογραφείο, γλύτωσε από την καταστροφή και κατέφυγε στην επαναστατημένη Ελλάδα όπου έμελλε να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του.

  Μέσα στο Νερώνειο σκηνικό της φλεγόμενης πόλης, οι Έλληνες ναυτικοί κατάφεραν με αυτοθυσία όχι μόνο να εκκενώσουν το λιμάνι από τους Κυδωνιείς που είχαν καταφύγει εκεί, αλλά και να σώσουν πολλούς μέσα από την πύρινη κόλαση που κατέστρεφε την πόλη. Τα πλοιάρια πηγαινοέρχονταν από την ακτή στα Ελληνικά πλοία με όση ταχύτητα επέτρεπαν τα κουπιά των ναυτών μεταφέροντας αμάχους. Αλλά καμία ανθρώπινη δύναμη υπό τόσο αντίξοες συνθήκες δεν θα μπορούσε να σώσει το σύνολο του πληθυσμού της πόλης.

  Πολλοί Κυδωνιείς είτε κάηκαν ζωντανοί, είτε πνίγηκαν στην προσπάθεια τους να κολυμπήσουν προς τα Ελληνικά πλοία για να σωθούν, όπως επίσης υπήρχαν μαρτυρίες για γυναίκες που έπεσαν στην θάλασσα για να γλιτώσουν από τα χέρια των Τούρκων. Στις συμπλοκές που έγιναν μέσα στην πόλη σκοτώθηκαν 200 Έλληνες του ναυτικού αγήματος που έκανε την εξόρμηση και 500 Τούρκοι.

  Η συμπεριφορά των σκληροτράχηλων Ελλήνων ναυτικών προς τους δοκιμαζόμενους Κυδωνιείς υπήρξε από κάθε άποψη υποδειγματική. Πολλοί ναύτες παρέδωσαν πολύτιμα αντικείμενα που βρήκαν σε σπίτια Κυδωνιατών στους κατόχους τους (6). Στο ημερολόγιο του Αναστασίου Τσαμαδού (17 Ιουνίου) καταγράφεται ότι οι ναυτικοί με ζήλο όλη την νύχτα περιποιήθηκαν τις γυναίκες και τα παιδιά που ήταν μισοπεθαμένοι από τα τραγικά γεγονότα και τη ζάλη της θάλασσας, ενώ τους σκέπαζαν με πανιά, παντιέρες ή ακόμη και με τα ίδια τους τα ρούχα. Σύμφωνα πάντα με το ημερολόγιο, εν πλώ γεννήθηκαν και παιδιά από ετοιμόγεννες γυναίκες. Το μοναδικό αγόρι που γεννήθηκε βαπτίστηκε-"Ελευθέριος". Ο Ελληνικός στόλος έπλεε προς τα Ψαρά, κομίζοντας χιλιάδες Κυδωνιείς πρόσφυγες που κοιτούσαν τη φλεγόμενη πόλη τους με δάκρυα στα μάτια για την καταστροφή των σπιτιών, των περιουσιών και των ζωών τους. Μόνο στον "Θεμιστοκλή" του Τομπάζη βρίσκονταν 800 πρόσφυγες. Πολλοί άλλοι όμως που εγκλωβίστηκαν στην φλεγόμενη πόλη, αιχμαλωτίστηκαν από τους Τούρκους και μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη.
  Εκεί πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα με τίμημα 25 γρόσια ανά άτομο..!

  (πηγή: Αλέξανδρος, Ελληνική Αφύπνιση | Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2013 | 14:34 μ. μ.)
  * *
  «.. Και να τον πείσεις, δεν τον πείθεις τον Ληστή.
  Ή μόνος του ή με Σμπίρους βαλτούς,
  θα προσπαθήσει να Σας πάρει κάθε Γη.»
  ~Περικλής Γιαννόπουλος: «Έκκλησις προς το Πανελλήνιον Κοινόν»
  (1907) Άπαντα, Α΄

  • Μικρασιάτης avatar
   Μικρασιάτης @ η Dimi 07/06/2013 20:29:32

   Αιβαλι, η Πατριδα των παπουδων μου. Υπεροχη πολη, και με πολυ προχωρημενες πολιτικες αντιληψεις για την εποχη. Το '22 φυγαμε οριστικα, αρχικα απεναντι (Λεσβος) και μετα Κρητη με την ανταλλαγη πλ/σμων..

 15. kostas.k avatar
  kostas.k 06/06/2013 18:33:34

  εγώ που είμαι συριζαίος πάντως, θα πάρω το φίλο μου τον χρυσαυγίτη και θα πάμε..

 16. Κ.Π. avatar
  Κ.Π. 06/06/2013 23:29:07

  "Ωστόσο, η πρωτοφανής ωριμότητα και η ανοχή που επιδεικνύει ο ελληνικός λαός δεν διαρκεί επ’ άπειρο. Έχει ημερομηνία λήξης, κι αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι κρατούντες. Και πρέπει να αντιληφθούν πως αν δε δοθεί στους πολίτες ένα όραμα, μια ελπίδα, ένας στόχος που αξίζει να παλέψει κανείς γι’ αυτόν, τότε δεν είναι μακριά η μέρα που η πλατεία Συντάγματος θα γίνει πλατεία Ταξίμ."

  ΣΥΓΚΡΑΤΩ ΑΥΤΟ

 17. Σ.Κ.Μ. avatar
  Σ.Κ.Μ. 07/06/2013 01:10:05

  Επειδή δυστυχώς τα περισσότερα μέτρα "εξυγίανσης" ήταν τα εύκολα και τα οριζόντια και περιορίστηκαν σε αφαίμαξη μισθωτών και συνταξιούχων, χωρίς να πειραχτεί από κανένα η κομματική και συνδικαλιστική πελατεία, οι πλούσιοι και οι εφοπλιστές, όταν στερέψει η ανοχή του κόσμου θα γυρίσουμε στην προ του 2010 εποχή με όλα τα προβλήματα στην Διοίκηση, την Οικονομία, και την Δικαιοσύνη. Ένας νέος και ωραίος τύπου Αλέξη θα έρθει καβάλα και θα τα ρημάξει όλα. Γιαυτό πιστεύω ότι είναι ευκαιρία να ληφθούν πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση, ώστε να ρυθμίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα του Οίκου μας και να πιάσουν κόπο οι θυσίες έως και αυτοκτονίες του λαού που κρέμεται στα συρματοπλέγματα της ανέχειας και του εξευτελισμού.
  Ας προκαλέσει η Κυβέρνηση την Αντιπολίτευση : Ποιός δεν θα ψηφίσει ΑΥΡΙΟ την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών ;; Ποιός ... ποιός ... ποιός...
  Μπορούν , εν ονόματι της εθνικής ομοψυχίας και εξάρσεως, να γίνουν πολλά που ούτε η Συντακτική Βουλή δεν θα έκανε. Και πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο.

 18. Tasos avatar
  Tasos 07/06/2013 18:21:10

  Συγνώμη αλλά δε μπορεί τη μια να λέμε για την ανωριμότητα του λαού που ψηφίζει όπως ψηφίζει (πχ να λέμε ότι έβγαλε το ΓΑΠ ή ότι τώρα δε τίμησε τον ΑΣ με αυτοδυναμία) και από την άλλη να λέμε για ωριμότητα και ψυχραιμία για να μη καταστραφεί τάχα η χώρα, τι στιγμή που ο ίδιος λαός έχει στις τάξεις του τους μεγαλύτερους "παρτάκιδες" που υπάρχουν. Ο λαός είναι απλά απαθής και φοβισμένος και αυτά τα δύο αλληλοτροφοδοτούνται καθώς οι ηγεσίες πασχίζουν με κάθε τρόπο να εξακολουθήσει να είναι έτσι, με ακραία προπαγάνδα από όλες τις μεριές και με σταδιακή διάλυση δομών, αρχών και αξιών.
  Καθαρά καιροσκοπικά και στα πλαίσια της "παρτακίασης" ο πολύς κόσμος κοιτάει να σώσει το τομάρι του κι ας κάνουν άλλοι την επανάσταση.
  Επομένως ας μη δίνουμε και πολλή βάση στο ότι ο λαός "εκτιμά" το έργο της κυβέρνησης και γι' αυτό δε κάνει επανάσταση ή την επιβραβεύει κιόλας δημοσκοπικά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.