Πρώτη φορά σε ευρωεκλογές Σαμαρά (για να μην είναι η τελευταία)
22/05/2014 15:09
Του Μικρού Οδυσσέα
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πρώτη φορά σε ευρωεκλογές Σαμαρά (για να μην είναι η τελευταία)

Μετά τον ηγέτη ΓΑΠ που φύτευε δεντράκια μαζί με τη γλάστρα, είναι υποψιασμένος ο κόσμος για όσους σαλιώνουν φάκελο με κολλητική ταινία...

Να πω καταρχήν ότι δεν μου αρέσουν τα πολιτικά διλήμματα. Τα θεωρώ «αναχρονιστικά» και κυρίως πατερναλιστικά.

Ο μαιτρ του είδους, Κώστας Σημίτης, τα χρησιμοποίησε άριστα για την πολιτική του επιβίωση, στις υποτιθέμενες «καλές εποχές».

Όμως υπάρχουν φορές που τίθενται από μόνα τους. Αυτό συνέβη κατεξοχήν το 2012. Δυστυχώς συμβαίνει και τώρα. Το «ΠΑΣΟΚ-Ελιά-Βαγγέλη βασιλιά» θα κάνει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, limit down σε ποσοστά. Η εκλογική του επιρροή θα είναι ελάχιστη και άγνωσται αι βουλαί του Προέδρου του. Ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να τα «βροντήξει και να φύγει». Ηγείται ενός κόμματος, που οι μισοί τον υπονομεύσουν και οι άλλοι μισοί έχουν ήδη μεταναστεύσει για πιο τροπικά κομματικά «θερμοκήπια».

Μόνο τυχαία δεν είναι η πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ στους ψηφοφόρους της ΧΑ. Έχοντας αναλύσει σε αδρές γραμμές την πολιτική ανθρωπογεωγραφία του «φαινομένου Χρυσή Αυγή» απευθύνονται στους πάλαι ποτέ ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν πολλές και αναλύσεις άπειρες. Αλλά οι απόλυτοι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Από το 45% του ΠΑΣΟΚ το 2009 έχει γίνει μαζική μετακίνηση προς τη ΧΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε μια έξυπνη τακτική. Δεν αναλώθηκε στις Δημοτικές-Περιφερειακές. Επέλεξε ως μόνους στόχους την Αττική και την Αθήνα, οργάνωσε τους ετεροδημότες για την προσεχή Κυριακή των ευρωεκλογών, τις οποίες και έχει αναγάγει σε δημοψήφισμα.

Αν η πρωτιά στις ευρωεκλογές συνδυαστεί με το Δήμο της Αθήνας ή την Περιφέρεια Αττικής, θα έχει κερδίσει ουσία και εντυπώσεις.

Θα μπορεί να πλασαριστεί ως η επόμενη Κυβέρνηση σε αναμονή, ή και να απαιτήσει εκλογές το συντομότερο δυνατό, αυξάνοντας την πίεση του προς τον αδύναμο κυβερνητικό κρίκο, που εδρεύει στη Χαριλάου Τρικούπη.

Στο δρόμο προς την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει μόνο εμπόδιο τον Πρωθυπουργό. Με μετρήσιμα αποτελέσματα, με σχέδιο για το μέλλον, με χιλιάδες ώρες δουλειάς πάνω στα πραγματικά προβλήματα.

Η ΝΔ ως συνασπισμός δυνάμεων μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2012 δεν έχει υψηλή συσπείρωση. Επιπλέον προβλήματα αποτελούν οι προσωπικές στρατηγικές και επιλογές, ένα είδος που πάντα ανθούσε και ανθεί.

Προβεβλημένα στελέχη είναι προσανατολισμένα στην επόμενη μέρα και μια αποτυχία στις ευρωεκλογές τους είναι αδιάφορη, όταν δεν την επιζητούν.

Υπάρχει όμως και μια παράμετρος που δεν πρέπει να αγνοηθεί. Η αποστροφή της πλειοψηφίας για πολιτικές περιπέτειες, για καταστάσεις μεταβατικές, για πρόωρες εθνικές εκλογές.

Είναι σοβαρό το ενδεχόμενο να μην προκρίνει ο λαός αυτή τη στιγμή τη λύση ΣΥΡΙΖΑ και να συνεχίσει στην ίδια επιλογή, που αρχίζει να αποδίδει καρπούς.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων, μια Κυβέρνηση με κορμό ΣΥΡΙΖΑ θα είναι «φτου κι από την αρχή». Επαναπροσδιορισμός των στόχων, των διεθνών συμφωνιών, των εσωτερικών ισορροπιών.

Όλα θα μπουν στο τραπέζι: από το νόμισμα και την παραγωγική ανασυγκρότηση, μέχρι τους φόρους (που δεν θα πέσουν μονομιάς) και τις αυξήσεις (που δεν θα δοθούν).

Μετά τον ηγέτη ΓΑΠ που φύτευε δεντράκια μαζί με τη γλάστρα, είναι υποψιασμένος ο κόσμος για όσους σαλιώνουν φάκελο με κολλητική ταινία.

Η επιλογή στις αυτοδιοικητικές είναι άλλου επιπέδου, τοπική και προσωπική εν πολλοίς. Στις ευρωεκλογές το εμπεδώσαμε ότι για αρκετούς θα είναι η πρώτη φορά αλλά για να μην είναι για όλους η τελευταία, το σλόγκαν αλλάζει:

Πρώτη φορά, σε ευρωεκλογές Σαμαρά!

ΣΧΟΛΙΑ

  1. airman avatar
    airman 22/05/2014 16:36:47

    Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από το λαό να ψηφίσει στις Ευρωεκλογές με ζητούμενο το δημοψήφισμα για το μνημόνιο που δεν έγινε ποτέ. Τώρα που το μνημόνιο μπαίνει στο ντουλάπι της (δύσκολης) ιστορίας που το συνόδευσε, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να το "αναστήσει". Χάνει το "ψωμί" του και χάνεται. Η ψήφος στις Ευρωεκλογές με κριτήριο το μνημόνιο δεν μπορεί να σχετισθεί με την αγανάκτιση λόγω των όποιων επιβαρυντικών επιπτώσεων που αυτό προκάλεσε. Οι κάλπες για τους Ευρωβουλευτές δεν μπορεί να έχουν ως παράπετρο επιλογής την αγανάκτηση για τα δεινά που συσσωρεύθηκαν στον τόπο και "ξέσπασαν" μετά την απίθανη ατάκα "λεφτά υπάρχουν". Και δε μπορεί να σταθεί τυχόν επιχείρημα εκ των υστέρων ότι κάποιοι παραπλανήθηκαν. Τα πράγματα είναι απλά. Ο Αλέξης θέλει να πειραματισθεί, αλλά δεν ξέρει αφενός με ποιον τρόπο θα το κάνει (η πολυγλωσσία της Κουμουνδούρου "σπάει κόκαλα"), αφετέρου δε - και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο - δεν είναι σε θέση να σταθμίσει αντιδράσεις από τα όποια σχέδια τελικά αποφασίσει να εφαρμόσει. Αλλά αυτό το ζήτημα αφορά τις εθνικές εκλογές, που ο Στρατούλης μας υποσχέθηκε για το Μάρτιο του 2015, οπότε προς τι η βιασύνη. Πραγματικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι να ανατρέψει την Κυβέρνηση, αλλά να πετύχει ένα αποτέλεσμα το οποίο θα του επιτρέψει να επιβιώσει, ελπίζοντας παράλληλα να μη "φουσκώσει" το "Ποτάμι" και να πέσει "δάκος" στην "Ελιά". Με τον τρόπο αυτό η Κουμουνδούρου θα αυτοπροβάλλεται ως η μόνη δύναμη αντίστασης στην "Ευρώπη της Μέρκελ", η οποία όμως θα αποτελεί και το λόγο ύπαρξής της. Σχήμα οξύμωρο αλλά πραγματικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να θολώσει τα νερά, προτείνοντας μια επιλογή στα μέτρα του η οποία όμως δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ως επιλογή αγανάκτισης, διαμαρτυρίας ή παραπλάνησης. Πρώτη φορά σε εκλογές κάποιος ζητάει (υπεύθυνα;) επιλογή, η οποία δεν οδηγεί σε εφαρμόσιμη λύση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.