#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/09/2013 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πρόωρες εκλογές αυτό το φθινόπωρο; άκυρον!Όλα δείχνουν πως το οποιοδήποτε υποθετικό σενάριο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μέσα στο φθινόπωρο μοιάζει να έχει ακυρωθεί από τις εξελίξεις.

Ο πρώτος από τους λόγους αυτής της ακύρωσης είναι η προοπτική πρωτογενούς πλεονάσματος ακόμη και μέσα στο 2013! Ένα τέτοιο πρωτογενές πλεόνασμα, θα μπορούσε να εξασφαλίσει στην κυβέρνηση ελέω μνημονίου (!) κάποια έστω και μικρά κεφάλαια που θα της επιτρέψουν κάποιες (έστω και μικρές) κινήσεις στην κατεύθυνση της επανόρθωσης των πιο κραυγαλέων κοινωνικών αδικιών.

Ο δεύτερος και πιο σημαντικός λόγος, είναι η διαφαινόμενη προοπτική συνολικής αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας μέσω μιας νέας υπερ-διαπραγμάτευσης με τους εταίρους-δανειστές μας αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές. Η επιτυχής έκβαση ενός τέτοιου σημαντικού εγχειρήματος, μπορεί να σηματοδοτήσει την έξοδο της χώρας στις αγορές με λογικό επιτόκιο δανεισμού μετά τον Ιούνιο του 2014 και συνεπώς, την ασφαλή χρηματοδότηση οποιονδήποτε χρηματοδοτικών κενών που τυχόν θα προκύψουν μέχρι το 2016, χωρίς την ανάγκη νέας δανειακής σύμβασης και φυσικά την υποχρέωση λήψης νέων μέτρων.

Συνάμα και επικουρικά των ανωτέρω, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας το γεγονός πως η Ελλάδα πρόκειται να αναλάβει την προεδρία του  Συμβουλίου της ΕΕ, κατά το 1ο εξάμηνο του 2014 (Ιανουάριος – Ιούνιος 2014) για 5η φορά από την ένταξή της στην ΕΕ το 1981. Δεδομένου πως οι πρόωρες εκλογές είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε προσωρινή ακυβερνησία και δεδομένου επίσης του πολύ μικρού χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί μέχρι την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την χώρα μας, είναι φανερό πως  μια  τέτοια εξέλιξη είναι ιδιαίτερα παρακινδυνευμένη και μονάχα από «ατύχημα» θα μπορούσε να συμβεί.

Η έννοια του «ατυχήματος» στην περίπτωση αυτή, θα μπορούσε να ταυτιστεί βραχυπρόθεσμα είτε με έναν μαζικό ξεσηκωμό του κόσμου (όπως ονειρεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ) με αποτέλεσμα την πτώση της κυβέρνησης (λίαν απίθανο σενάριο στην πράξη) είτε με απώλεια της δεδηλωμένης και πτώση της κυβέρνησης εκ των έσω, ένα σενάριο εξίσου απίθανο, στον βαθμό που οι εταίροι-δανειστές μας και η τρόικα δεν θα επιλέξουν να πιέσουν υπέρμετρα για το παραμικρό νέο μέτρο, ένα κοινοβούλιο που βρίσκεται ήδη στα όρια της ανοχής και της αντοχής του.

Εξετάζοντας την προοπτική πρόωρης προσφυγής στις κάλπες μεσομακροπρόθεσμα και πάντως μετά την ολοκλήρωση της προεδρίας της ΕΕ, διαφαίνονται δύο περιπτώσεις.

Η πρώτη αφορά την αποτυχία επίτευξης τελικά πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 ή ακόμη χειρότερα, την αδυναμία συγκέντρωσης των φόρων και των χαρατσιών από τους φορολογούμενους πολίτες. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε άμεση ανάγκη συμπληρωματικής χρηματοδότησης, που είναι σχεδόν βέβαιο πως θα απαιτήσει την λήψη καινούριων μέτρων, από μια Βουλή που αδυνατεί να τα ψηφίσει και μια κυβέρνηση που έχει σε όλους τους τόνους υποσχεθεί πως νέα τέτοια μέτρα δεν πρόκειται να ληφθούν. Τα τελικά οικονομικά στοιχεία για  το 2013 θα γίνουν γνωστά τον Μάρτιο του 2014 αλλά το πιθανό χρηματοδοτικό κενό ίσως εμφανιστεί μέσα στο 2013 σε περίπτωση αστοχίας των εσόδων.

Η δεύτερη περίπτωση, αφορά την αποτυχία της διαπραγμάτευσης για την βιωσιμότητα του χρέους της χώρας, πράγμα που θα απομακρύνει εντελώς το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές με κάποιο λογικό επιτόκιο. Στην περίπτωση αυτή, θα χρειαστούμε άμεση χρηματοδότηση από τους εταίρους-δανειστές μας της τάξης των 10-15 δις μέχρι το 2016 και βλέπουμε! Αυτό φυσικά, θα οδηγήσει σε νέα μνημόνια ή τουλάχιστον σε νέα επώδυνα μέτρα για τον ελληνικό λαό. Πράγμα που με την σειρά του, δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Σε κάθε περίπτωση, η προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο πρέπει μάλλον να αποκλειστεί εκτός της περίπτωσης «ατυχήματος». Πρακτικά, «οικειοθελείς» πρόωρες κάλπες μπορούμε να έχουμε το συντομότερο τον Μάιο του 2014 (τριπλές εκλογές - απίθανο σενάριο) το πιθανότερο όμως το φθινόπωρο του 2014.

Akenaton

ΣΧΟΛΙΑ

 1. GO avatar
  GO 06/09/2013 07:58:56

  Akenaton, καλημέρα.
  Έτσι είναι τα πράγματα, όπως τα περιγράφεις στο διαπιστωτικό σου. Όμως, θα διαφωνήσω στο συμπέρασμά σου, για εκλογές το φθινόπωρο του 2014.
  Το πιο πιθανό, κατά τη γνώμη μου, σενάριο στις ευρωεκλογές του Μαΐου και για λόγους που περιττεύει να σου αναλύσω λεπτομερώς -κυρίως εκδικητικούς, ενόψει μιας χαλαρής εκλογικής διαδικασίας, όπως εκλαμβάνονται οι ευρωεκλογές από την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος- είναι μια οδυνηρή ήττα. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές, μπορούν να "μπαλαμουτιαστούν", επικοινωνιακά, τα αποτελέσματα.
  Μένοντας λοιπόν στο πιθανό -επαναλαμβάνω, κατά τη γνώμη μου- αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, εύκολα καταλαβαίνουμε ότι θα σταματήσει κάθε κυβερνητική διαδικασία, θα γίνουμε μάρτυρες ενός δημοσκοπικού κατήφορου και θα πάμε σε βουλευτικές εκλογές ως πρόβατα επί σφαγή. Άρα μιλάμε για πολιτική αυτοκτονία.
  Η προσφυγή σε τριπλή κάλπη τον Μάϊο, πιστεύω ότι θα αποτελέσει την καλλίτερη λύση. Ο ψηφοφόρος μπορεί να εκτονώσει την "οργή" του στη χαλαρή κάλπη της Ευρωβουλής και να ψηφίσει "κυβερνησιμότητα" για το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
  Και πάλι την καλημέρα μου.

  • akenaton avatar
   akenaton @ GO 06/09/2013 12:29:31

   Φίλε GO, ας περιμένουμε να δούμε. Εθνικές εκλογές πάντως την ώρα που έχεις την προεδρία της ΕΕ δεν θα είναι ότι το "κομψότερο" για να το πω ευγενικά.

   • Abc avatar
    Abc @ akenaton 06/09/2013 15:11:33

    Την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενοι, όλα γίνονται, ε;

 2. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 06/09/2013 08:05:13

  Εκλογές με τα ίδια ανίκανα πρόσωπα .......δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα.

  • Αλεξανδρινος avatar
   Αλεξανδρινος @ ΠΕΛΙΑΣ 06/09/2013 11:59:56

   δλδ προτεινεις να κρατησουμε τα ανικανα ατομα - που εσυ κρινεις - για μια ζωη επειδη δεν υπαρχουν αλλα ικανα; δε το καταλαβα αυτο!

 3. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 06/09/2013 08:18:40

  Καλημέρα akenaton,μέ τάτοια βάρη ὅπως τίς κυρίες τῆς φωτο,χλωμό τό βλέπω γι'ἀγορές τό '14..Ἐπειγόντως λιτότητα!

  • Η Πηνελόπη βαρέθηκε avatar
   Η Πηνελόπη βαρέθηκε @ Κυθήριος 06/09/2013 08:55:43

   Καλημέρα σας αγαπητέ Κυθήριε.
   Ποιές αγορές; Αυτές οι δύο είναι για τα πανηγύρια! Δε σώζονται με τίποτε. Ούτε με 10 λιποαναροφήσεις !
   Η γοργόνα να υποθέσω πως είναι η ...ανάπτυξη, ή μήπως είναι ο αντικατοπτρισμός της;

   • Η Πηνελόπη βαρέθηκε avatar
    Η Πηνελόπη βαρέθηκε @ Η Πηνελόπη βαρέθηκε 06/09/2013 08:56:58

    λιποαναρρόφηση

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ Η Πηνελόπη βαρέθηκε 06/09/2013 10:44:57

    Kαλημέρα ἀγαπητή Πηνελόπη!
    Ἡ ἀνάπτυξη βρίσκεται μᾶλλον στόν ἀριστερό ὤμο τῆς δεξιᾶς εὐτράχηλης καί εἶναι ἀκόμη σέ νηπιακό στάδιο..
    Ἡ ἀριστερή σαμπρελοφοροῦσα μᾶλλον ἐπιχαίρει διότι ἀντί γιά ἐπώδυνες λιποαναρροφήσεις τά εὐρώ τά ἔφαγε σέ τρυφηλές λιποκαταπόσεις.

  • GO avatar
   GO @ Κυθήριος 06/09/2013 11:07:33

   Φολιδοφόρος και κήτη εξεβράσθησαν σε ακτή Μαύρης Θαλάσσης!

  • akenaton avatar
   akenaton @ Κυθήριος 06/09/2013 12:32:19

   Φίλε μου, ο φωτο-επιμελητής "έγραψε" πάλι σήμερα. Οι "λιπαρές" κυρίες της φωτό δεν μοιάζουν να χαμπαριάζουν από μνημόνια. Όσο για εκλογές, αυτές ακόμη ευχαριστιούνται τα "μπάνια του λαού".

 4. Giannis s. avatar
  Giannis s. 06/09/2013 08:59:19

  Συμπέρασμα:
  " Πρακτικά, «οικειοθελείς» πρόωρες κάλπες μπορούμε να έχουμε το συντομότερο τον Μάιο του 2014 (τριπλές εκλογές – απίθανο σενάριο) το πιθανότερο όμως το φθινόπωρο του 2014."
  Με άλλα λόγια αγαπητέ Ακενατών αποκλείεται η κυβέρνηση να μην κάνει πρόωρες εκλογές έστω και στη μέση της θητείας της που λήγει τον Ιούνιο του 2016...
  Και βεβαίως προυπόθεση για να μην συμβεί νωρίτερα το ατύχημα είναι να δεχτούν οι Γερμανοί την διαγραφή του χρέους μέχρι να γίνει βιώσιμο...

  • akenaton avatar
   akenaton @ Giannis s. 06/09/2013 12:33:50

   Πιστεύω πως δύσκολα θα βγάλει η κυβέρνηση τετραετία. Το μεν αν επιτύχει θα θελήσει να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την επιτυχία της, το δε αν αποτύχει θα θελήσει να περιορίσει την χασούρα της.

 5. tassos.κ avatar
  tassos.κ 06/09/2013 09:07:08

  Ένα υποθετικό ερώτημα. Αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι και έχοντας η Ελλάδα την προεδρία της Ε.Ε> (Ιαν. - Ιουν. ΄14), αναγκαστεί να πάει σε εκλογές μέσα στο διάστημα αυτό (πχ. Μάρτιος) τί θα γίνει τότε;

  • akenaton avatar
   akenaton @ tassos.κ 06/09/2013 12:35:11

   Πιθανότατα θα το τρενάρει έως τον Μάιο τότε, και θα πάμε σε τριπλές εκλογές. Πάντως οι εκλογές ενόσω ασκούμε την προεδρία της ΕΕ είναι ένα πρόβλημα έτσι κι αλλιώς.

   • ΚΩΣΤΑΣ Σ. avatar
    ΚΩΣΤΑΣ Σ. @ akenaton 06/09/2013 13:25:29

    Ενώ αν γίνουν πρίν την αναλάβουμε δεν υπάρχει πρόβλημα...

    • akenaton avatar
     akenaton @ ΚΩΣΤΑΣ Σ. 06/09/2013 17:54:23

     Και πάλι πρόβλημα είναι, το γράφω άλλωστε: "Δεδομένου πως οι πρόωρες εκλογές είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε προσωρινή ακυβερνησία και δεδομένου επίσης του πολύ μικρού χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί μέχρι την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την χώρα μας, είναι φανερό πως μια τέτοια εξέλιξη είναι ιδιαίτερα παρακινδυνευμένη και μονάχα από «ατύχημα» θα μπορούσε να συμβεί".

 6. Πίθηκας avatar
  Πίθηκας 06/09/2013 09:12:23

  Το καλύτερο σενάριο θα ήταν να γίνουν βουλευτικές εκλογές το Μάιο του 2014.

  Ο αγανακτισμένος-οργισμένος πολίτης θα πετάξει την εκδικητική ψήφο στην κάλπη των Ευρωεκλογών, την πελατειακή ψηφο στην κάλπη των δημοτικών-περιφερειακών εκλογών και την ψήφο ευθύνης για σταθερή διακυβέρνηση του τόπου στην κάλπη των εθνικών εκλογών.

  Το να γίνουν εκλογές το Φθινόπωρο του 2014 θα ηταν πραγματικά καταστροφικό και θα ήταν σαν να γίνεται απλή τελετή παράδοσης της χώρας στους Τσιπροκαμμένους.

  • George avatar
   George @ Πίθηκας 06/09/2013 16:18:10

   Στον συριζα ρώτησες αν θέλουν να κυβερνήσουν? Ο ένας θα πει λίγες μέρες πριν την κάλπη ότι όσοι βγάζουν πάνω από 3,000 τον χρόνο θα δίνουν τα υπόλοιπα στο δημόσιο, ο άλλος ότι θα πάμε στο γρόσι, ο τρίτος ότι θα γίνεται κλήρωση για τα Ελληνόπουλα που θα μπορούν να πάνε στα σχολεία των μεταναστών, ο τέταρτος θα μας αποκαλύψει την κρυφή πλευρά της σεξουαλικής ζωής του Παπαφλέσσα,.....κάπως θα καταφέρουν να το αποφύγουν. Κι αν γίνει το απευκταίο θα διασπασθούν όχι σε άτομα, αλλά σε ηλεκτρόνια.

 7. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 06/09/2013 09:24:22

  Από πλευράς πολιτικής τακτικής οι εθνικές εκλογές πρέπει να προηγηθούν
  κατά 5 - 7 μήνες των ευρωεκλογών και αυτών της ΤΑ.

  • ΚΩΣΤΑΣ Σ. avatar
   ΚΩΣΤΑΣ Σ. @ Μανιάτης 06/09/2013 13:29:05

   Αρα πρέπει να γίνουν αμέσως μετά τις Γερμανικές, τον Οκτώβριο.

 8. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 06/09/2013 09:40:32

  Η γοργόνα προτρέπει ανεπιτυχώς τις χοντρές κυρίες να πάνε σε εκλογές.

  Οι χοντρές κυρίες είναι ααφαλώς τα δύο κυβερνητικά κόμματα.

  • Ένας Πειρατής avatar
   Ένας Πειρατής @ Γιώργος Αχαιός 06/09/2013 14:19:31

   Γι αυτό αισθάνομαι ένα βάρος στο στήθος τα βράδια; Έτσι πές μου!
   Τώρα, όλα εξηγούνται!

 9. Ανδρέας avatar
  Ανδρέας 06/09/2013 10:58:38

  Ο ακριβής τίτλος, θα έπρεπε να είναι : '' Ηθελημένες πρόωρες εκλογές αυτό το φθινόπωρο; άκυρον''. Γιατί άγνωσται αι βουλαί του Κυρίου!

  • akenaton avatar
   akenaton @ Ανδρέας 06/09/2013 17:55:02

   Πολύ σωστά!

 10. Apostolos Vlahos avatar
  Apostolos Vlahos 06/09/2013 11:05:14

  Η παράπανω ανάλυση έχει τόσες πολλές υποθέσεις μικρής ή και μηδενικής πιθανότητας που ξεφεύγει από τα όρια της ανάλυσης πραγματικών επιλογών και μπαίνει στα χωράφια της ψυχολογίας. Το μόνο που καταδεικνύει είναι αδιέξοδο και απελπισία.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Apostolos Vlahos 06/09/2013 17:56:39

   Πείτε μας τις υποθέσεις μεγίστης πιθανότητας εσείς. Επειδή βάσει μαθηματικών δεν μπορεί όλες οι υποθέσεις να είναι μικρής ή μηδενικής πιθανότητας, καθώς αν τις αθροίσουμε θα πρέπει να παίρνουμε την μονάδα.

 11. Βασίλης Παπαχρήστος avatar
  Βασίλης Παπαχρήστος 06/09/2013 11:08:06

  Αυτοί που προτείνουν εκλογές το φθινόπωρο του 2014 ας το σκεφτούν ξανά και ξανά.Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών θα είναι μη διαχειρίσιμο.Τριπλές το Μάιο,η μόνη λύση.

 12. GO avatar
  GO 06/09/2013 11:20:08

  ...της Μαύρης Θαλάσσης!

 13. GO avatar
  GO 06/09/2013 11:30:04

  Κυθήριε, καλημέρα.
  Για μια ακόμα φορά, διαπιστώνω ότι βρίσκεσαι σε πλήρη αδυναμία να περιγράψεις το τι βλέπεις.
  1.- Ανάπτυξη σε νηπιακό στάδιο; Στον ύπνο σου!
  2.- Η σαμπρέλα, βρε αθεόφοβε, είναι φορεμένη ή ενσωματωμένη; Ήμαρτον!

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ GO 06/09/2013 12:27:24

   Φίλε GΟ καλημέρα.
   1.-Ὑπεραισιόδοξη προσδοκία μου (τό παιδάκι πίσω ἀπό τή χοντρή μέ παρέσυρε...).
   2.-Κανονικά εἶναι δύο οἱ σαμπρέλες,ἀλλά γιά λόγους διάκρισης καί εὐγενείας,θά δεχτῶ ὅτι ἡ μία εἶναι ἐνσωματωμένη καί ἡ ἄλλη φορεμένη ὡς ἐφεδρική..

   • Abc avatar
    Abc @ Κυθήριος 06/09/2013 15:17:08

    Αφού μετενόησες, αφαίονταί σοι αι αμαρτίαι.

 14. Σπορέας avatar
  Σπορέας 06/09/2013 11:31:53

  Λαγός την φτέρην έσειε, κακόν της κεφαλής του.

 15. Η Πηνελόπη βαρέθηκε avatar
  Η Πηνελόπη βαρέθηκε 06/09/2013 11:32:27

  Ως πότε πια θα παρελαύνουν δικαιωμένες, προσβάλλοντας ΚΑΙ την αισθητική μας όλες αυτές οι απίθανες φιγούρες που εμφανώς ''μαζί τα φάγανε''; Και πότε επί τέλους θα΄ρθει η ώρα ...μαζί να φύγουνε;

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Η Πηνελόπη βαρέθηκε 06/09/2013 12:29:11

   Ἐπειδή εἶναι πολλοί,ἀφοῦ φύγουμε ἐμεῖς μᾶλλον...

 16. Greg avatar
  Greg 06/09/2013 11:45:35

  Πολύ αισιόδοξα τα βλέπεις τα πράγματα αγαπητέ. Η Γερμανία δεν πρόκειται να δεχθεί καμία αναδιαπραγμάτευση και αναχρηματοδότηση του χρέους , όσο δε για το πλεόνασμα (είναι ανέκδοτο) και την "διαφαινόμενη" έξοδο στις αγορές, ακόμη κάνει καλοκαίρι και επιτρέπονται τα όνειρα θερινής νυκτός, αλλά από Οκτώβριο, τα πράγματα αγριεύουν λίγο. Νομίζετε ότι οι όποιες αγορές δεν γνωρίζουν τη μορφή του "πλεονάσματος"; Δεν γνωρίζουν ότι το "πλεόνασμα" των 2-2,5 δις αντιστοιχεί σε εσωτερικό χρέος προς ιδιώτες ύψους 6,5 δις;;;;;

  Η κυβέρνηση θα συρθεί εκούσα άκουσα στις εκλογές τον Νοέμβριο δεδομένης
  α. της αδυναμίας των πολιτών για πληρωμή των αλλεπάλληλων στουρνάρειας λογικής φορολογικών υποχρεώσεων.
  β. της κοινοβουλευτικής αδυναμίας να ψηφισθούν σκληρά μνημονιακά μέτρα (πλειστηριασμοί, κλείσιμο αμ. βιομηχανίας μείωση επικουρικών και εφάπαξ κ.α.)
  γ. Της φθίνουσας πορείας των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης στις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ δημοσκοπήσεις και όχι αυτές που προβάλλονται για λαϊκή κατανάλωση. Είναι γνωστό ότι το ΠΑΣΟΚ με τη καταιγιστικά φθίνουσα πορεία που ακολουθεί, εάν οι εκλογές γίνουν έστω το Μάϊο, ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να μπει στη βουλή. Στα μεγάλα Αστικά κέντρα δύσκολα φθάνει το 1-1,5%. Ενώ η Ν.Δ. όπως μας κάνατε, δύσκολα θα είναι δεύτερο κόμμα όταν αποκαλυφθεί η πραγματικότητα για την οικονομία και αυτό θα γίνει μέσα στον προσεχή χειμώνα, Με τραγικές συνέπειες στα ποσοστά της.

  Οπότε σου απαντώ, ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ ΦΘΝΟΠΩΡΟ; ΣΙΓΟΥΡΟ.

  • Αλεξανδρινος avatar
   Αλεξανδρινος @ Greg 06/09/2013 12:06:20

   Θα συμφωνήσω μαζί σου. Το παιχνίδι των πλεονασμάτων γίνεται για Γερμανική κατανάλωση και όχι για Εσωτερική Ελληνική. Οι σύμμαχοι μας πρέπει να δείξουν στους πολίτες οτι τα κεφάλαια που επενδύθηκαν θα αποδώσουν και η πολιτική αυτή οδηγεί κάπου.
   Μετά τις εκλογές της Γερμανίας θα αρχίσουν τα αληθινά δημοσιεύματα, η ανεργεία θα αυξάνεται διαρκώς και επίσης έχουμε δύσκολο χειμώνα μπροστά μας με πετρέλαιο άνω των $120 βαρέλι που σημαίνει ότι ο κόσμος θα κρυώσει άσχημα! Μην ξεχνάμε ότι η Κύπρος θα καταρρεύσει τουριστικά με έναν πόλεμο στην αυλή της, το ίδιο και η Τουρκία η οποία θα προσπαθήσει να εξαγάγει την κρίση με τη Συρία στον καρπαζοεισπράκτορα της περιοχής, εμάς δλδ.
   Πιστεύω οτι ο Σαμαράς θα συρθεί σε εκλογές λείαν συντόμως, θα αναγκαστεί να δεχτεί τον Τσίπρα πρωθυπουργό με αυτόν στην Αντιπροεδρία και αντιπολίτευση την ΧΑ. Αν περιμένει μέχρι τις Ευρωεκλογές θα χάσει το δίπολο ΧΑ-ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα θα είναι στην κατάσταση του ΠΑΣΟΚ.

  • AGGELOS avatar
   AGGELOS @ Greg 06/09/2013 12:29:05

   Θα συμφωνήσω απολύτως στο "διά ταύτα", ήτοι στις εκλογές σε δυο τρεις μηνες. Όμως, θα διαφωνήσω στο "σκεπτικο". Δεν θα "συρθεί" σε εκλογές ο Σαμαράς. Αντίθετα, θα τις επιδιώξει ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΡΘΕΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ!! Η κατάσταση, έτσι όπως διαμορφώνεται σήμερα, είναι εξόχως περίπλοκη και στηρίζεται σε πολύ λεπτές ισορροπίες. Για παράδειγμα, το περιώνυμο "πρωτογενές πλεονασμα", μπορεί μεν να φαίνεται εφικτόν λογιστικώς, πλην, διερωτώμαι κατά πόσο τουτο θα είναι και πραγματικό, εάν αναγκαζόταν η Κυβερνηση να αποποληρώσει μέρος των υπέρογκων χρεών του Κράτους προς τρίτους! Άρα, ομιλούμε για "μαγειρείον", που όμως ευκόλως θα κατακρημνισθεί από την τρόικα, που δεν "μασάει" απ αυτά. Όσο για την αναδιάρθρωση, την όποια, μετά της εκλογές στην Γερμανία, τούτο είναι ο απόλυτος γριφος, η λύση του οποίου ενδεχομένως επιφέρει ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ τασεις στην χωρα! Δεν πιστεύω ότι ο Σαμαράς θα πάει σε μια τετοια διαπραγμάτευση, χωρίς να έχει νωπή, νωπότατη (!) εντολή. Συνελόντ'ειπείν, θεωρώ πως οι εκλογές ΠΡΕΠΕΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΧΩΡΑ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΗ ΦΕΤΟΣ, σε αντίθεση με όλα οσα γραφεις αγαπητέ ΑΚΕΝΑΤΟΝ!!

  • akenaton avatar
   akenaton @ Greg 06/09/2013 17:58:25

   Εκτός όσων αρνητικών αναφέρονται στο σημείωμα, λάβετε υπόψη και την πιθανότητα (σχεδόν βεβαιότητα) πως δεν θα έχουμε εύκολα σχηματισμό κυβέρνησης αν γίνουν εκλογές εν μέσω του σημερινού κλίματος ...

   • Greg avatar
    Greg @ akenaton 06/09/2013 22:41:26

    Μη ξεχνάμε ότι υπάρχουν εν αυθονία, δεξιόστροφοι και αριστερόστροφοι πρόθυμοι Παπαδήμοι. Μήπως αυτό επιθυμούν οι γερμανοί;; Ας περιμένουμε τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης, ειδικά εάν πετύχουν να μπουν στη βουλή και συνεχίσουν να συμμετέχουν οι Φιλελεύθεροι. Αυτό μάλιστα δεν προϋποθέτει εκλογές, απλά συνεργασία Νεοφιλελεύθερων με ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ!!!!

   • makis Stefanatos avatar
    makis Stefanatos @ akenaton 07/09/2013 02:06:48

    Γιατί θεωρείται ότι τώρα έχουμε?

 17. Έκτορας avatar
  Έκτορας 06/09/2013 12:19:58

  Επίκειται πόλεμος! Τα στρατά σε ετοιμότητα...

 18. Νταν avatar
  Νταν 06/09/2013 12:29:03

  Οι εκλογές τώρα δεν είναι λύση και δεν είναι λύση γιατι δεν υπάρχει εναλλακτική ρεαλιστική πρόταση από κάποιο αλλο κόμμα.Εδώ που φθάσαμε το μόνο που μας "σώζει" είναι το πρωτογενής πλεόνασμα και το νέο κούρεμα καθώς αυτα τα δύο θα δώσουν ευελιξία στον Σαμαρά για να διαπραγματευτεί με άλλους όρους και να εφαρμόσει αναπτυξιακές πολιτικές για να μπορέσει να δώσει ένα όραμα στους Ελληνες.Στο μόνο που διαφωνώ κάθετα είναι οτι το 70% του πρωτογενή πλεονάσματος(αν υπάρξει) πρεπει να πάει για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων(65%) και όχι για την αποκατάσταση των αδικιών των συνταξιούχων και ένστολων(αυτές μπορούν να περιμένουν λίγο)Πρεπει να επενδύσουμε στους νέους καθώς αν μπουν στην αγορά εργασίας 100.000 νέοι άνθρωποι αυτόματα αυξάνεται το αεπ άρα περισσότερα έσοδα για το κράτος για να ασκήσει κοινωνική πολιτική.

  • Greg avatar
   Greg @ Νταν 06/09/2013 22:43:50

   Τώρα θα διαφωνήσουμε για το μοίρασμα του πλεονάσματος! Είναι μαγική εικόνα για χρήση της Μέρκελ στις Γερμανικές εκλογές. Είναι σαν να μη πληρώσεις τις υποχρεώσεις σου και να λες είμαι €1000 πλουσιότερος, είσαι;;;

 19. Επιφανιος avatar
  Επιφανιος 06/09/2013 13:56:27

  Αυτη τη στιγμη ξεκινανε δυο πολεμοι που ισως εχουν κοινη αιτια
  α) πολεμος στη Συρια
  β) πολεμος των G20 στην φοροδιαφυγη των πολυεθνικων και στους φορολογικους παραδεισους

  οποια χωρα καταφερει να μην εμπλακει στους πολεμους θα ειναι ο νικητης

 20. mpampis avatar
  mpampis 06/09/2013 14:34:21

  Πανηγυρίζουν για το «πρωτογενές πλεόνασμα», αλλά ξεχνούν να αναφέρουν, με ποιον τρόπο θα επιτευχθεί, αν τελικώς επιτευχθεί

  πρωτογενές πλεόνασμα... Είναι ακριβώς η ίδια τακτική που ακολουθούσε και ο Χότζας απέναντι στο γαϊδούρι του.

  το ...αφιλότιμο γαϊδούρι, αντί να χειροκροτεί αιωνίως τον Χότζα, πήγε και πέθανε από την πείνα...

  • Έλλην avatar
   Έλλην @ mpampis 06/09/2013 18:19:22

   Έγραψες Μπάμπη!!!

 21. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 06/09/2013 16:53:43

  Καμμία επίσπευση. Δεν έχει κανένα νόημα, πολιτικά και αριθμητικά.
  Μετά το τέλος του Μνημονίου ίδια διαπραγμάτευση με ίδια αντικειμενικά δεδομένα θα κάνει η παρούσα κυβέρνηση, με αυτήν που θα έκανε μια υποθετική νέα κυβέρνηση, είτε ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, είτε ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ - ΠΑΣΟΚ (γιατί αυτά τα ενδεχόμενα βγάζει η αριθμητική).
  Τα λοιπά είναι ιδεολογήματα για ιδεολόγους αιθεροβάμονες. Όχι για ρεαλιστές πολίτες.
  Σταθερά θεσμικά, και απο θέση αρχής, εκλογές στο τέλος της τετραετίας, άνοιξη του 2016. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα το πιούν το ποτήρι τους.

  • Petronius avatar
   Petronius @ Uncle Stgm 06/09/2013 17:42:13

   Quite so.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Uncle Stgm 06/09/2013 18:00:46

   Αυτό λέει η λογική θείε. Η κοινωνία όμως είναι πέραν της λογικής. Αργά ή γρήγορα θα ζητήσει φρέσκο (πολιτικό) αίμα! Πάντως κατά την γνώμη μου πολύ πριν το 2016 ...

  • ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ avatar
   ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ @ Uncle Stgm 06/09/2013 18:03:00

   Το 2016 Θείε μας, ....κείται μακράν!!

  • Greg avatar
   Greg @ Uncle Stgm 06/09/2013 22:47:57

   Να θυμάσαι θείε ότι ο επόμενος, ίσως και ο μεθεπόμενος πρωθυπουργός, εάν δεν γίνουν τώρα εκλογές είναι αναλώσιμοι. Το νέο πολιτικό σκηνικό θα αρχίσει να διαμορφώνεται στις μεθεπόμενες εκλογές.

   Ο δε δικός σου ρεαλισμός δεν είναι απαραίτητα αποδεκτός και από τους άλλους.

 22. η Dimi avatar
  η Dimi 07/09/2013 11:07:18

  O βαθμός προόδου σου στη ζωή εξαρτάται πρωτίστως, από εσένα. Εξαρτάται από τη κατανόηση και στήριξή σου στις προσπάθειες των νέων, από τη συμπόνια και τον σεβασμό σου προς τους ηλικιωμένους, από τη μεγαλοσύνη της ψυχής σου στον ανθρώπινο πόνο και τους ασθενείς. Εξαρτάται, από τη δύναμη της μνήμης σου, καθώς κάποια μέρα στη ζωή σου, να το θυμάσαι, κι εσύ θα βρεθείς στη θέση τους. ~Τζωρτζ Ουάσιγκτον Κάρβερ (1864-1943) Αμερικανός επιστήμων βοτανολόγος, εκπαιδευτικός

 23. Traveler avatar
  Traveler 07/09/2013 15:27:54

  Κάντε εκλογές άμεσα μπας και απαλλαγούμε επιτέλους απ το ΠΑΣΟΚ και τη Ρεπούση
  Νησάφι πια με δαύτους

  • maverick avatar
   maverick @ Traveler 07/09/2013 19:03:57

   Μπορεί να καταλάβει κανείς την απογοήτευση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, όταν το πρωί ψήφιζαν, για να φύγει το φαύλο κράτος του ΠΑΣΟΚ και την αυριανή ξυπνήσανε με νικητή τη ΝΔ και κυβέρνηση και πάλι το ΠΑΣΟΚ, τη Ρεπούση, Μπίστη, Δρέτα, Τσίκα, και τους λοιπούς συνοδοιπόρους… Σαν να μην πέρασε μια μέρα και πάλι ο φορολογούμενος να πληρώνει τους ίδιους νταβατζήδες» του Μπαϊρακτάρη!!! Μήπως κάποιοι εκπέμπουν αντιφατικά μηνύματα ελέω μνημονίου;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.