12/09/2009 10:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προσοχή στους εκλογολόγους, παραπληροφορούνΘα θυμάστε ασφαλώς τι έγινε στις ευρωεκλογές με τα exit polls. Όταν μόνο το antinews κράτησε «πισινή» στις μεγάλες διαφορές που έδιναν τα καταπράσινα δημοφιλή μπλογκς και μπλοκάκια.

 Ο καθένας φυσικά δικαιούται να έχει τις απόψεις του κι εμείς δεν θα χαλάσουμε την ζαχαρένια μας για κανέναν.

 Δεν μπορεί όμως ο κ. Φαναράς να κάνει ο,τι αναγωγές του γουστάρει και να τις παρουσιάζει σαν «αντικειμενικά ευρήματα» ο κ. Ευαγγελάτος.  ¨Όπως σωστά επισημαίνει ο αναγνώστης μας «ΣΚΑΙς» ήταν ο ίδιος κ. Φαναράς που 15 ημέρες προ των εκλογών  έδινε διαφορά ΝΔ – ΠΑΣΟΚ στο 1.8% και τελικά ήταν 5%. Ενώ στις 28/8/2007 η κατ΄ αυτόν ήταν δεν ήταν 1% και τελικά έγινε σχεδόν 3,5 %. (http://www.antinews.gr/?p=14232&cpage=1#comment-326247)

 Όπως έχουμε ξαναπεί, «στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό» – κι αυτό ισχύει για αμφότερες τις πλευρές.

 Προς το παρόν το λάθος που κάνουν οι εκλογολόγοι και οι εκτιμητές του εκλογικού αποτελέσματος της 4ης Οκτωβρίου είναι ότι κάνουν τις αναγωγές  βάσει των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών.

 Λένε δηλαδή: «έχουμε 20 % αδιευκρίνιστες, δίνουμε από ένα μεγάλο ποσοστό στα δυο μεγάλα κόμματα, από λιγότερο  στα μικρότερα και βγάλαμε αυτοδυναμία…»

Δεν μπορεί όμως να γίνει σύγκριση αυτών των εθνικών εκλογών με τις ευρωεκλογές, για τους εξής κυρίως λόγους:

 Πρώτον, όπως έχει αποδείξει η εμπειρία τα κυβερνητικά κόμματα πριμοδοτούνται στις εθνικές εκλογές για ευνόητους λόγους: τις κάνουν τα ίδια, ρουσφέτια, «κυβερνητισμός» του πόπολο κλπ κλπ. Κυρίως, οι εκλογές αφορούν ποιος θα κυβερνήσει αύριο. Ενώ οι ευρωεκλογές είναι πολύ πιο χαλαρές και προσφέρονται πολύ περισσότερο για ψήφο διαμαρτυρίας (που την εισπράττουν κυρίως τα μεγάλα «κυβερνητικά» κόμματα και ακόμα περισσότερο, αυτό που κυβερνά κάθε στιγμή).

Δεύτερον, την έκβαση των προηγούμενων εκλογών για την ΝΔ την έκρινε η ψήφος διαμαρτυρίας που πήγε ή στο ΛΑΟΣ, ή για …μπάνια. Είναι σίγουροι οι εκλογολόγοι ότι οι διαμαρτυρόμενοι της δεξιάς θα προτιμήσουν αυτήν την φορά να μην ψηφίσουν το κόμμα τους και να βγει το ΠΑΣΟΚ; Πως μετράνε την πόλωση;

 Τρίτο, τι θα κάνουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ; Είναι σίγουροι οι εκλογολόγοι ότι ένα από τα πιο συνειδητοποιημένα τμήματα των ψηφοφόρων θα ξεχάσει το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ και θα το υπερψηφίσει;

 Τέταρτον, με τους Οικολόγους Πράσινους, τι θα γίνει; Θα εξαφανισθούν επειδή αποφάσισε έτσι το εκδοτικό και δημοσιογραφικό κατεστημένο;

 Πώς γίνεται αλήθεια η «αναγωγή»;

 Υπάρχουν πολλοί τρόποι:

 * Μία μέθοδος είναι να  υποθέσει κανείς ότι η «αδιευκρίνιστη ψήφος» θα μοιραστεί όπως η ψήφος όλων των υπολοίπων που έχουν ήδη εκφράσει τι θα ψηφίσουν. Αυτή η μέθοδος αυξάνει τη διαφορά υπέρ του πρώτου κόμματος.

 * Ένας άλλο τρόπος, είναι να κατανεμηθεί η «αδιευκρίνιστη ψήφος» ανάλογα με το τι είχαν ψηφίσει οι «αναποφάσιστοι» στις προηγούμενες εκλογές. Αυτή η μέθοδος μπορεί να μειώσει τη διαφορά μεταξύ των κομμάτων, αν οι περισσότεροι αναποφάσιστοι προέρχονται από το δεύτερο κόμμα.

 * Τρίτον, να γίνουν διάφορες υποθέσεις για το «ρεύμα της τελευταίας στιγμής». Αυτή η μέθοδος βγάζει τα πιο αυθαίρετα αποτελέσματα, διότι το ρεύμα της τελευταίας στιγμής δεν είναι μετρήσιμο αφού δεν γίνονται δημοσκοπήσεις (κι αυτές που γίνονται δεν δημοσιοποιούνται, συνεπώς δεν τις ξέρουμε ή τις πληροφορούμαστε, συνήθως παραμορφωτικά). Συνήθως το ρεύμα της τελευταίας στιγμής ευνοεί το νικητή, αλλά υπάρχουν και πολύ σοβαρές εξαιρέσεις, όπως η μεταστροφή υπέρ του Μέητζορ στη Βρετανία το 1992 και υπέρ του Θαπατέρο στην Ισπανία το 2004.

Γενικά όλες αυτές οι μέθοδοι έχουν σοβαρά προβλήματα, ενώ συνήθως επιλέγεται ένας συνδυασμός ανάμεσά τους, αφού ληφθούν υπόψιν κι άλλες ιδιομορφίες όπως ο βαθμός συσπείρωσης των μεγάλων κομμάτων, η τάση ανόδου ή χαλάρωσης της συσπείρωσης της τελευταίας στιγμής, η συμπεριφορά ειδικών δυναμικών ομάδων ψηφοφόρων κλπ.

 Συμπέρασμα: η αναγωγή των αναποφάσιστων (αδιευκρίνιστη ψήφος) απαιτεί πολύ «ισχυρές υποθέσεις» που όμως είναι τελικά αυθαίρετες.

Μια μέθοδος είναι τόσο «επιστημονική» όσο κι οποιαδήποτε άλλη, όπως ο,τιδήποτε στηρίζεται σε υποθέσεις.

Και δεν παύουν να είναι αυθαίρετες, ακόμα κι όταν επαληθεύονται. Πολύ περισσότερο όταν διαψεύδονται. Όπως κατά κανόνα συμβαίνει με πολλές δημοσκοπήσεις συγκεκριμένων εταιριών, που προβάλλονται από συγκεκριμένα ΜΜΕ.

Ας μη ξεχνάμε και το φιάσκο με τα exit polls των πρόσφατων ευρωεκλογών (όπου, βέβαια, την πάτησαν για άλλους λόγους – αλλά την πάτησαν πάντως. Ομαδικά και πανηγυρικά).
 

Μπούσουλας αυτοδυναμίας

Για να μην σας πουλάνε λοιπόν φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες το ασφαλέστερο κριτήριο για την επίτευξη ή όχι αυτοδυναμίας είναι το ποσοστό που θα πάρει το πρώτο κόμμα και συνολικό ποσοστό που θα μαζέψουν όλα τα κόμματα μαζί.

Ιδού και ο μαθηματικός τύπος:

«Ποσοστό πρώτου κόμματος Χ 260 / ποσοστό κομμάτων που μπαίνουν στην Βουλή + 40 οι έδρες της πριμοδότησης»

 Υποθετικό παράδειγμα: «40,5 Χ 260 / 94,5% = 111,4 + 40 = 151, 4 έδρες»

Δηλαδή, η είσοδος των κομμάτων που κυμαίνονται περί το 3% στη Βουλή έχει ως αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση του ποσοστού που περισσεύει εκτός Βουλής και άρα αυξάνει το κατώφλι της αυτοδυναμίας.

Με άλλα λόγια, όσο υψηλότερο είναι το άθροισμα των ποσοστών των εκτός Βουλής κομμάτων, τόσο μικρότερο είναι το ποσοστό που δίνει αυτοδυναμία.

Αυτά και υπομονή,  20 και μία

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anagnostis avatar
  anagnostis 12/09/2009 11:08:22

  ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΞΕΦΟΡΤΩΘΗΚΕ ΤΑ "ΒΑΡΙΔΙΑ" ΑΛΛΑ ΑΦΗΣΕ ΤΟΥΣ "ΦΕΛΛΟΥΣ"
  http://klassikoperiptosi.blogspot.com/2009/09/blog-post_4332.html

  • Μποτίλια στο πέλαγος avatar
   Μποτίλια στο πέλαγος @ anagnostis 12/09/2009 15:34:57

   Δεν γίνονται όλα με την μια. Υπάρχει πάντοτε η λογική δημιουργίας μπλοκ στην ανάπτυξη των στρατηγικών συμμαχιών. Το ίδιο ισχύει και για τον ΚΚ. Η τακτική πλευρά της αποψίλωσης με τους αποκλεισμούς είναι υποδεέστερη της συμβολικής, που έχει κυριαρχικό χαρακτήρα σε αυτήν την περίπτωση.
   Μετά την διάσπαση της ΝΔ. και του Πασόκ οι δυο αρχηγοί θα βρεθούν με μικρό μέρος των πρώην μεγαλοστελεχών στο πλευρό τους. Επειδή όμως τότε θα έχουν αλλάξει οι όροι της διαδικασίας, το ζήτημα θα κριθεί στον προσεταιρισμό της κομματικής βάσης και των οπαδών. Και εκεί θα διατηρήσουν αναμφίβολα τα προτερήματα της επιρροής, λόγω της ζοφερής κατάστασης και των λύσεων που θα προτείνουν. Η έννοια του αρχηγού έχει στην Ελλάδα επιπλέον πολύ μεγάλο βάρος.

 2. Athinaios avatar
  Athinaios 12/09/2009 11:47:03

  Αργά και απολαυστικά μέχρι το τέλος, μακάρι να αργήσουν πολύ να τελειώσουν αυτές οι μέρες, ακούς ότι θες από τον καθένα, αναλύσεις επί αναλύσεων χωρίς ουσία, cult τηλεοπτικές στιγμές, δημοσιογράφοι σε διατεταγμένη υπηρεσία, μία ομορφη ατμόσφαιρα. Όταν με το καλό έρθει η αλήθεια των αριθμών τότε θα μετρηθούνε όλοι, εκλογολόγοι, αναλυτές και δημοσιογράφοι. Η παλάτζα έχει γύρει, την επιβεβαίωση περιμένουμε

 3. ΓΙΑΝΝΗΣ avatar
  ΓΙΑΝΝΗΣ 12/09/2009 12:29:36

  Έχει αηδιασει ο κοσμος απο την απιστευτη αβαντα στον Παπανδρεου απο ολο το συστημα ΜΜΕ, εφημεριδες, ραδιοφωνα, τηλεορασεις ακομη και κατευθυνομενα blogs!!! Αντι να αφησουν τον κοσμο ηρεμο να επιλεξει. Ριξτε μια ματια στις αυριανες κυριακατικες εφημεριδες. Ολες μαζι φωναζουν ΠΑΣΟΚ ΤΩΡΑ!!!Μιλαμε για Νεοελληνικο Μπερλουσκονισμο που αγγιζει τα ορια του φασισμου!!

 4. ΣΚΑΙς avatar
  ΣΚΑΙς 12/09/2009 12:35:19

  Φάκτορα σε ευχαριστούμε για την άψογη και αντικειμενική ενημέρωση. Δεν αισθάνομαι πλέον μόνος!. Είναι αλήθεια ότι αυτό το post χρειαζόταν να υπάρχει από την περίοδο των ευρωεκλογών, αφού τα παιχνίδια του ΦΑΝΑΡΑ ήταν γνωστά παλαιόθεν. Αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ!

 5. tom avatar
  tom 12/09/2009 13:31:39

  factorα, μήπως είσαι ο Καραχάλιος...???
  :-))

  • Factorx avatar
   Factorx @ tom 12/09/2009 13:34:33

   Που το κατάλαβες; ο Ρουσσόπουλος είσαι;

   • osaperas avatar
    osaperas @ Factorx 12/09/2009 14:11:36

    Υπάρχει ακόμη στα πέριξ ο Ρουσό, φάκτορα;

 6. Υ. avatar
  Υ. 12/09/2009 13:52:47

  Είθισται κατά το πολιτικό ρεπορτάζ των ειδήσεων, τα κανάλια εθνικής εμβέλειας (και όχι μόνο) να αναφέρονται πρώτα στα περί του κυβερνητικού κόμματος (όποιο εκάστοτε είναι), και κατόπιν σε αυτά της αντιπολίτευσης κατά τη σειρά κοινοβουλευτικής δύναμης. Το έχουμε δει πάντα στο παρελθόν, το βλέπουμε και τώρα καθημερινά. Βέβαια πλην έκτακτων ειδήσεων (και ορθά), τα οποία πάντα προηγούνται.

  Το ΜΕΓΚΑ των νταβατζήδων σήμερα (Σάββατο 12/9) πρωτοτύπησε. Στις ειδήσεις των 14.00 ανέφερε αρχικά το ρεπορτάζ από τις καταστροφές στην Εύβοια (ως έκτακτη είδηση), και αμέσως μετά για την επίσκεψη ΓΑΠ στη Θεσσαλονίκη, και τι θα πει το βράδυ στις παραγωγικές τάξεις. Φυσικά μετά ακολούθησε αυτό για τη ΝΔ (Σάββατο πρωί ο ΚΚ μίλησε στους εκπροσώπους της ΤΑ) και κατόπιν για τα άλλα κόμματα.

  Τα συμπεράσματα για τους νταβατζήδες, δικά σας.

 7. osaperas avatar
  osaperas 12/09/2009 14:10:27

  Συγχαρητήρια πολύ αξιόλογη η ανάρτηση. Να ξέρουμε που βαδίζουμε και να μην αερολογούμε. Έχει δίκιο ο Σκάισ για το θέμα του Φαναρά. Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα για λάθη που έχει κάνει στις εκτιμήσεις του.λάθη που μετά ξεχάσθηκαν.

  Όπως ξεχάσθηκαν και όσα έγιναν την ημέρα των ευρωεκλογών πριν ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα. Τότε που τα διάφορα μπλογκ και μπλογκάκια όπως αναφέρεται παραπάνω έδιναν απίστευτη διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια τότε είχαμε και την αλητεία της κυβέρνησης να΄δίνει επιλεκτικά τα αποτελέσματα ώστε ΄μέχρι τις πρωινές ώρες να μην ξέρουμε ποια ειναι η διαιφορά τψων δύο κομμάτων. Αλλά το πιθανότερο είναι το ίδιο να έκανε και το ΠΑΣΟ΄Κ σε ανάλογη περίπτωση.

  Κάνω μία πρόταση. Για να μην μπερδευτούμε μεταξύ μας μετά τις εκλογές και να μην ξέρουμε ποιος κέρδισε και πιος έχασε ασ ξεκάθαρίσουμε από τώρα με ποια ποσοστά θα είναι νικητής ο ΚΚ και ο ΓΑΠ. Για παράδειγμα εάν η ΝΔ πάρει από τόσο μέχρι τόσο έχει πετύχει το στόχο της, από τόσο μέχρι τόσο ούτε κρύο ούτε ζέστη και από τόσο και κάτω ...κλάφτα Χαράλαμπε. Το ίδιο και για το ΠΑΣΟΚ και για τα άλλα κόμματα.

  Να βάλουμε το πήχυ που λένε από τώρα, ώστε να μην γίνουμε όλοι μας, το βράδυ των εκλογών, μετά Χριστόν προφήτες.

 8. Διοτίμα avatar
  Διοτίμα 12/09/2009 14:50:07

  osaperas, δεν είναι αυτή η δουλειά μας. Να κάνουμε,δηλαδή, ότι και οι παραπληροφορούντες εκλογολόγοι. Αλλά να αποκαλύψουμε (εμείς να το κατανοήσουμε καλά και άλλοι φίλοι μας, αν δεν θέλουν να το 'δούν, τουλάχιστον ν' αρχίσουν να το υποψιάζονται) ότι, όπως παρατήρησε ο ΓΙΑΝΝΗΣ παραπάνω, ζούμε στα όρια του φασισμού. Σας θυμίζω τί είχε 'πεί ο Ρολάν Μπάρτ: φασισμός δεν είναι να σου κλείνουν το στόμα, φασισμός είναι να σου λένε τί θα 'πείς. Αν είναι έτσι, η Δεξιά στην Ελλάδα μπορεί να υπήρξε ότιδήποτε άλλο (οπισθοδρομική, αυταρχική, δεξιά του κερατά, γελοία, ανίκανη κτλ.), φαίνεται όμως πως εδώ και κάμποσα χρόνια άλλοι διεκδικούν τις "δάφνες" του ολοκληρωτισμού.

  • Διοτίμα avatar
   Διοτίμα @ Διοτίμα 12/09/2009 14:51:42

   ...Και μάλιστα υπό τον μανδύα της "δημοκρατικής παράταξης"!

   • ataktos avatar
    ataktos @ Διοτίμα 12/09/2009 14:58:54

    Πες τα Χρυσόστομε

  • osaperas avatar
   osaperas @ Διοτίμα 12/09/2009 15:23:23

   Διοτίμα με ποια "κριτήρια" με τι λογική καθορίζεις τι είναι η δουλειά μας να κάνουμε και τι δεν ειναι δουλειά μας να κάνουμε, εμείς οι σχολιαστές;

   Εγώ προσωπικά εκτιμώ ότι σε αυτό το σάιτ κανείς πλην των γνωστών και ξεφωνημένων από τον φάκτορα ηλίθιων πρακτορίσκων δεν κάνει καμία δουλειά.

   Απλά συζητάμε, ανταλάσσουμε, καλοπροαίρετα, απόψεις αναλύουμε καποια πράγματα....μέχρι εκεί.

   Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν που λέμε και ξαναλέμε για τον ΚΚ και τη Νέα Δημοκρατία και το ΓΑΠ και το ΠΑΣΟΚ και τους λοιπούς μποορύμε να οριοθετήσουμε τι είναι για τον καθένα από εμάς επιτυχία ή αποτυχία ενός κόμματος στις επερχόμενες εκλογές.

   Καθαρά τεχνοκρατικά που λένε και οι ειδικοί. Τόσο απλά.

   Και ειλικρινά δεν κατάλαβα πως σου ήλθε να κάνεις -σε απάντηση στο σχόλιο μου -ανάλυση έστω και σύντομη περι φασισμού δεξιάς ολοκληρωτισμού κλπ. Που κολλάει στο σχόλιο μου;

   • Διοτίμα avatar
    Διοτίμα @ osaperas 12/09/2009 15:30:36

    Ζητώ συγγνώμη, αν η διατύπωσή μου έδωσε την εντύπωση ότι απαντώ σ' εσένα. Και δεν νομίζω ότι έχω την δυνατότητα να "καθορίσω" με το πληκτρολόγιό μου τίποτα. Κουβέντα κάνω κι εγώ, όπως κι εσύ.

   • ataktos avatar
    ataktos @ osaperas 12/09/2009 15:59:26

    Πάλι καλά που δεν στα είπε στην ποντιακή διάλεκτο κάνε το σταυρό σου..

 9. giankoulas avatar
  giankoulas 12/09/2009 15:09:15

  O fanaras den kanei lathi. Aplos prepei na bgalei to merokamato tou o anthropos. Pantos, me kati tetoia suspeironetai i deksia.

 10. nagia avatar
  nagia 12/09/2009 15:38:49

  Πριν 3-4 ημερες,διαβασα πως η Ν.Δ.παρηγγηλε δικη της δημοσκοποση και η δια φορα με το ΠΑΣΟΚ ειναι 3%. ΜΑΚΑΡΙΙΙΙΙΙΙΙ.

 11. nagia avatar
  nagia 12/09/2009 16:02:37

  Πριν 3-4 ημερες,διαβασα πως η Ν.Δ.παρηγγηλε δικη της δημοσκοποση και η δια φορα με το ΠΑΣΟΚ ειναι γυρω στο 3%. ΜΑΚΑΡΙ.Μικραινει η διαφορα.....

  • tiramola avatar
   tiramola @ nagia 12/09/2009 16:45:13

   Τι κακό που θα μας βρει αν βγει το ΠΑΣΟΚ.....άστα , άστα...

   • ataktos avatar
    ataktos @ tiramola 12/09/2009 16:58:38

    Αγαπητέ τιραμολα ακόμα ονειρεύεσαι καλό

 12. pizza avatar
  pizza 12/09/2009 16:18:08

  Ας μην ξεχναμε ποιοι κανουν τα γκαλοπ, ποιος τους πληρωνει, και τι πιστευεουν. Πες μου τι θες να σου βγαλω και μην σε νοιαζει εσενα. Τα μεγαλα κοματα ψωφανε για μια ψηφο σημερα. Παμε για ρεκορ παραπληροφωρησης.

 13. Γκαλέτι avatar
  Γκαλέτι 12/09/2009 16:26:44

  Τώρα τί συμφέρει καλύτερα να βγεί το ΠΑΣΟΚ αυτοδύναμο ή να έχουμε συνεργασίες, μπάχαλα και μετά ξανά νέες εκλογές?
  Γιατί η Νέα Δημοκρατία αυτοδύναμη αποκλείεται ακόμα και πρώτο κόμμα να βγεί μετά το ΔΕΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΑΚΡΑ μάλλον με το ΠΑΣΟΚ είναι πιό πιθανό να συνεργαστεί.

  • Μποτίλια στο πέλαγος avatar
   Μποτίλια στο πέλαγος @ Γκαλέτι 12/09/2009 16:49:59

   Η αστάθεια είναι επικίνδυνη. Όταν είναι φτιαχτή και δοτή είναι διπλά επικίνδυνη.
   Η χώρα έχει μπει δε δρόμο αστάθειας από καιρό. Πολλοί ευρισκόμενοι στα υψηλά πόστα, τόσο τα κυβερνητικά όσο και τα αντιπολιτευτικά, γνωρίζουν ότι αυτοί είναι δευτερευόντως υπεύθυνοι για την αστάθεια. Άρα η λύση δεν βρίσκεται σε επίπεδο αριθμών. Το πρόβλημα είναι ποιοτικό. Απαιτείται αλλαγή φρονήματος. Έστω και εάν γεννήθηκαν πολλοί ημιμαθείς, δεν είναι διατεθειμένοι όλοι να μείνουν αιώνια μετεξεταστέοι.

   • Γκαλέτι avatar
    Γκαλέτι @ Μποτίλια στο πέλαγος 12/09/2009 18:59:14

    Oτι η αστάθεια είναι επικύνδινη είναι κάτι που το επαναλαμβάνει συνέχεια ο μοναδικός πολιτικός που εμπιστεύτηκα πραγματικά ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
    Για να το λέει κάτι θα ξέρει.

   • Μποτίλια στο πέλαγος avatar
    Μποτίλια στο πέλαγος @ Μποτίλια στο πέλαγος 12/09/2009 19:57:22

    Ο επίτιμος είναι ένας ιδιαίτερα έμπειρος και ευφυής πολιτικός. Αυτή η γενιά έχει συνηθίσει - σε αντίθεση με εμάς που παραμορφωθήκαμε στις διάφορες βοϊδοσχολές - να σκέφτεται απλά και εύστοχα. (Ο γέρος Καραμανλής είχε πει ότι υψηλή πολιτική είναι η εφαρμογή της απλής λογικής σε υψηλής σημασίας ζητήματα).
    Ένα επί πλέον προσόν του Μητσοτάκη είναι η μακράς διαρκείας θητεία του στα δρώμενα. Έτσι έχει αποκτήσει την ικανότητα να σκέφτεται και να δρα σε βάθος χρόνου. Στην ουσία, έστω κι αν χαρακτηρίστηκε "αποστάτης" πάντοτε κράτησε μεγάλη συνέπεια απέναντι στις επιλογές του.
    Ο λόγος του είναι απλά δομημένος, άριστα συνεκτικός, πολύ εύστοχος και χρησιμοποιεί πάντοτε ορθά επιχειρήματα. Στην ουσία όμως πάντοτε για να στηρίξει τις στοχεύσεις του, με τις οποίες δεν είναι δυνατόν να συμφωνούμε όλοι, ιδιαίτερα όταν ερμηνεύουμε διαφορετικά τα συμφέροντά μας.
    Ο τετραπέρατος αυτός πολιτικός γνωρίζει - όπως και ο Ιησούς Χριστός - ότι τα λόγια είναι σπόροι. Τα φυτεύει για να αποδώσουν καρπούς μετά από πολλά χρόνια (μια και έχει βάλει και τα παιδιά του στο τρόκολο της πολιτικής). Ως πρόσωπο με "διασυνδέσεις" γνωρίζει τα σενάρια που αφορούν το μέλλον όσο πολύ λίγοι στην Ελλάδα. Η στρατηγική του ήταν πάντα να μην μπορεί να παρακαμφθεί από αυτούς που αποφασίζουν (πραγματικά).
    Τα περί "αστάθειας" θα φυτρώσουν σύντομα, όταν έλθει η στιγμή της συνεργασίας της Θεοδώρας με κάποιους άλλους, για να "σωθεί η χώρα από την ακυβερνησία".
    Δεν ανήκω σε αυτούς που τον εμπιστεύονται. Δεν νομίζω όμως να έχει υπάρξει στην χώρα πολιτικός, που να έχει κατανοήσει καλύτερα από αυτόν την έννοια της ισορροπίας.

 14. thomas avatar
  thomas 12/09/2009 16:53:22

  Μόνο εάν επιστρέψει ο Ρουσογκέμπελς σώζεται ο ΚΚ

 15. α.Α. avatar
  α.Α. 12/09/2009 18:22:49

  Αυτά βλέπω συνέχεια, πέρι"μαθητικών ξεφτέρια" και μετά αρχίζω και πιστεύω ότι η απαγόρευση δημοσκοπίσεων 15 ημέρες πριν τις εκλογές ήτανε μία σωστή απόφαση (σχετικό ΟΚ).

 16. levantes avatar
  levantes 13/09/2009 07:03:10

  Περί εκλογολόγων κλπ... Από τα 7 εκατ ευρώ που είναι ο τζίρος της MRB, ξέρετε πόσα προέρχονται από υπουργεία και κρατικές εταιρείες; Δεν είναι δύσκολο να φανταστείτε... Παρόμοιες ήταν παλαιότερα επι πασοκ και οι επιδόσεις του Φαναρα. Τρελά νούμερα, αναμενόμενα ποσοστα.

 17. Γκαλέτι avatar
  Γκαλέτι 13/09/2009 08:25:58

  Οι δημοσκόποι εννοείται οτι παίζουν τα παιχνιδάκια τους, αποκλίνουν τις διαφορές όπως τους συμφέρει αλλά δέν μπορούν να κάνουν χοντράδες γιατί την επόμενη των εκλογών χάνουν την δουλειά τους.

 18. Αρράκις الراقص avatar
  Αρράκις الراقص 14/09/2009 20:55:28

  Μα έκαναν χοντράδες στις Ευρωεκλογές και δεν ίδρωσε το αυτί κανενός (κι ούτε κανείς έχασε τη δουλειά του)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.