#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/07/2013 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προς τα πού βαδίζει η Ευρώπη;

Η επερχόμενη καταστροφή του κράτους  πρόνοιαςΤου Νίκου Αργεάδη

Το παρόν άρθρο είναι εμπνευσμένο από το βιβλίο του David Cronin «Corporate Europe: How Big Business Sets Policies on Food, Climate and War», το οποίο θα κυκλοφορήσει σύντομα.

Στις 8 Μαρτίου του 2010 ο Χέρμαν Βαν Ρομπούι, ο μη εκλεγμένος (δοτός!!) «πρόεδρος» της ΕΕ οργάνωσε δείπνο με δέκα επιχειρηματίες ηγέτες στην κλειστή λέσχη των Βρυξελλών De Warande, το κτήριο της οποίας χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και αποκτήθηκε το 1907 από τον Φρανσουά Εμπέϊν, τραπεζίτη που βοήθησε τον βασιλιά Λεοπόλδο τον ΙΙ του Βελγίου να λαφυραγωγήσει το Κονγκό. Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν μέλη των διοικητικών συμβουλίων της Βόλβο, της Νοκία, της Νεστλέ και της Φίλλιπς. Η πιο ενδιαφέρουσα συμμετοχή όμως ανήκε στην εταιρία Umicore η οποία είχε προ πολλού οριστεί ως υπεύθυνη για την εκμετάλλευση των μεταλλείων του Κονγκό (τα οποία «διαχειρίζεται μέχρι και σήμερα).

Ανάμεσα στα όσα διαμείφθηκαν μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εισαγωγική ομιλία του Βαν Ρομπούι.

Μιλώντας στην σύναξη ο Βαν Ρομπούι  παρομοίασε την εαυτό του ως επί κεφαλής μητρικής εταιρίας!! (εννοεί την ΕΕ μάλλον) αλλά δίχως, παρά ταύτα, να κατέχει μετοχές στις επί μέρους εταιρείες (δλδ, στα κράτη μέλη)!!!  Μετά από αυτό το ευφυολόγημα συνέχισε λέγοντας πως όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα «οικείο» ( familiar στο πρωτότυπο) κατάλογο προτεραιοτήτων για την αύξηση της παραγωγικότητας. Οι προτεραιότητες είναι οι εξής: καινοτομία, βελτίωση της ποιότητας του ανθρώπινου κεφαλαίου!!! μέσω εκπαίδευσης και μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Καλά και «άγια» αυτά ως αφηρημένα ουσιαστικά αλλά, προσέξτε το εξής! Οι άνθρωποι δεν είναι πια πρόσωπα, οντότητες με δικαιώματα  αλλά «ανθρώπινο κεφάλαιο», δλδ εκμεταλλεύσιμη πηγή οικονομικής και πνευματικής παραγωγής και φυσικά κοινωνικής αξίας. Και τι σημαίνει «μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος;», Τίνι τρόπω έχει μεγάλη σημασία για το μέλλον των Ευρωπαίων.

Για την επίτευξη τους ο Βαν Ρομπούι παρουσίασε όραμα για την επιτάχυνση της οικονομικής ένωσης υπό όρους «πίεσης των ομοτίμων» (η ακριβής έκφραση είναι turning peer pressure into genuine pressure, δλδ μετατρέποντας την πίεση ομοτίμων (κρατών;) σε πραγματική πίεση. Δλδ σαν την πίεση της Γερμανίας στην Ελλάδα με το «αν δεν κάνετε αυτά και αυτά δεν θα σας δώσουμε την δόση, όσο και να κλαίτε» Μ’ άλλα λόγια, ουσιαστικά να εγκαταλειφθεί η ισοτιμία των κρατών μελών και να ισχύσει ουσιαστικά ο νόμος της ισορροπίας ισχύος, που είναι η πραγματικότητα στις διεθνείς σχέσεις των κρατών.  Ο «ποιητής» και «φιλόσοφος» Βαν Ρομπούι είπε λεπτεπίλεπτα πως το κυνήγι του κέρδους (θεμιτό από κάθε άποψη φυσικά) είναι ύψιστος σκοπός στη Εταιρική Ευρώπη και ανάμεσα στα κράτη μέλη!!!. Μη μου πείτε. Και εγώ που νόμιζα πως είμαστε «Εταίροι». Αλλά σε συνθήκες ακραίου νεοφιλελευθερισμού πως θα εξελιχθεί το βλέπουμε τώρα να αποκτά σάρκα και οστά και δεν είναι καθόλου ευχάριστο.

Τι είδους Ευρώπη θα είναι αυτή; Θα αποτελείται από  κράτη αλυσσοδεμένα με κοινό νόμισμα σε ιδεατή ΕΕ αλλά με διακρατικές σχέσεις ισχύος όπως παλιά;

Ένα άλλο άκρως ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως το δείπνο φιλοξενήθηκε από την Ευρωπαϊκή Στρογγυλή Τράπεζα Βιομηχάνων/European Roundtable of Industrialists, ERT εν συντομία), με τους οποίους ο Βαν Ρομπούι είχε πολλαπλές συναντήσεις ως δοτός πρόεδρος της ΕΕ.

Αν και θεσμικά ο Βαν Ρομπούι  είναι «δημόσιος υπάλληλος» και επομένως υποχρεούται να δημοσιεύει τα πρακτικά τέτοιων συναντήσεων, εν τούτοις, δεν έχει δημοσιεύσει ποτέ τι διαμοίβεται στις συναντήσεις αυτές. Ένα από τα κύρια θέματα που συζήτησαν είναι πως, δίχως εντολή των πολιτών, θα επεκτείνουν την συνταξιοδότηση από τα 65 στα 67 και ίσως μέχρι τα 70.

Τι ουσιαστικά συζητά ο Βαν Ρομπούι; Αυτός και οι συνδαιτημόνες του συζητούν πως μπορεί να επιτευχθεί ο ευρωολοκληρωτισμός δίχως να εμποδίζονται από τους ψηφοφόρους. Η «δημοκρατία» στο απόγειό της.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Gigi Riva avatar
  Gigi Riva 26/07/2013 07:51:05

  Όταν η λογική δυσκολεύεται να ξεδιαλύνει το περίτεχνο παζλ των δυναμικών όρων επικοινωνίας στο πάρτυ συναναστροφών των ισχυρών με τους αδύναμους, τότε αναλαμβάνει το ένστικτο επιβίωσης, αυτό που συμπεριλαμβάνει και λαξεύματα από εμπειρίες αιώνων μέσα στα κύτταρα του οργανισμού.

 2. Dal avatar
  Dal 26/07/2013 07:57:38

  Έργα και ημέραι στην Ευρωζώνη(pain without gain)

  Προχθές δημοσιεύτηκαν τα στατιστικά της Eurostat αναφορικά με την κατάσταση του δημοσίου χρέους το α’τρίμηνο του 2013 στην ΕΕ27 και στη Ευρωζώνη. Ας σημειωθεί οι υποστηρικτές της ολέθριας πολιτικής (εγχώριοι και αλλοδαποί) στις αναλύσεις αρέσκονται να φιλοσοφούν περί συμπεριφορών των λαών και περί άλλων φληναφημάτων και ποτέ μα ποτέ πλέον δεν χρησιμοποιούν οικονομικούς δείκτες προς υποστήριξη των επιχειρημάτων τους . Ο λόγος είναι προφανής.Οι δείκτες καταρρίπτουν σαν χάρτινο πύργο το σύνολο της πολιτικής που υποστηρίζουν.

  Έχουμε και λέμε λοιπόν , (αφήνοντας την Ελλάδα γιατί εδώ θα γραφούν διάφορα περί φάρα μας και νοοτροπία μας άσχετα με κάθε οικονομική αντιπαράθεση) και πάω στους υπόλοιπους . Το χρέος της Ιρλανδίας (αυτή που μας λένε ότι σώθηκε) ανήλθε στο 125% ήτοι πενταπλασιάστηκε από το 2007(μόλις 25%!), της Πορτογαλίας διαμορφώθηκε στο στο 127% από 65% το 2007 διπλασιάστηκε δηλαδή, της Ισπανίας στο 88% από 36%, 250% αύξηση και της Ιταλίας έκλεισε στο 130,3%.

  Η Ιταλία αποτελεί το παράδειγμα ολοκληρωτικής αποτυχίας μια που χρησιμοποιήθηκε και ο «σοφός» Μοντι που απέτυχε παταγωδώς, και τώρα ο κέντρο αριστερο-δεξιός συνασπισμός που αποτυγχάνει και τούτος. Γιατί? Απλούστατο ,το πρωτογενές πλεόνασμα της του 2,5% δεν επαρκεί να καλύψει το 5% του ΑΕΠ των τόκων, σε συνδυασμό δε με την ύφεση (λόγω των μέτρων) οδηγούν τα χρέος προς το 135% φέτος, από το 120% που το παρέλαβε ο Μοντι. Ας τα μελετήσουν αυτοί που μας τσαμπουνάνε το πρωτογενές πλεόνασμα ως πανάκεια και ως το τέλος της κρίσης για την Ελλάδα. Η είναι βαθιά νυχτωμένοι, η σε διατεταγμένη υπηρεσία.Η Ιταλία έχει πρωτογενές πλεόνασμα εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Και μιλάμε για την Ιταλία την τρίτη οικονομία της ΕΖ και η ενάτη του πλανήτη. Θύμα του Ευρώ και αυτή.

  Ας δουμε όμως που οδήγησε και οδηγεί η πολιτική τούτη και την ΕΖ στο σύνολό της . Το χρέος της ανήλθε στο 92,2 % , από 90,6% στο τέλος του 2012 και μόλις 66% το 2007!(κατά τα άλλα τα κρατικά χρέη δημιούργησαν την κρίση). Στην ΕΕ 27 ως σύνολο το χρέος όμως υποχωρεί στο 86%(Α τρίμηνο 2013). Με δεδομένο ότι η ΕΖ αποτελεί το 70% περίπου του ακαθάριστου προϊόντος της ΕΕ27, συνεπάγεται ότι το χρέος των υπολοίπων χωρών της ΕΕ εκτός ΕΖ είναι μόλις 71%. Πως είναι αυτό δυνατόν? Ας δοθεί άλλη εξήγηση εκτός του καταραμένου αυτού νομίσματος του ΕΥΡΩ. Όπως και το γεγονός ότι ΕΖ στα πέντε τελευταία χρόνια βρίσκεται σε κρίση παρουσιάζοντας μέση ύφεση -0,25% ενώ ο υπόλοιπος πλανήτης σε μέση ανάπτυξη 3,5%. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση εκτός του κοινού νομίσματος Προβάλλοντας τα δεδομένα σε βάθος 10ετίας η ΕΖ θα καταντήσει ο φτωχός συγγενής στην παγκόσμια σκακιέρα με κύρια αιτία το Ευρώ. Βοήθεια μας και καλό Σ/Κ.

 3. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ avatar
  ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 26/07/2013 08:09:43

  Νομίζω πώς η Ευρώπη, δηλαδή οι δυτικές της κοινωνίες, βαδίζουν σταθερά καί επιταχυνόμενα στήν πρωτίστως ηθική καί επακολούθως πολιτική αποσύνθεσή τους.
  Κοντά σέ αυτά θά προστίθενται αυξανόμενες, ποιοτικά καί ποσοτικά, αντιθέσεις μεταξύ τών βασικών μεγάλων κρατών πού χρόνια βαστάζουν τό βάρος τών Ευρωπαϊκών προϋπολογισμών. 'Οταν θά κρίνουν ότι τό εισρεόμενο κέρδος από τήν συμμετοχή είναι μικρότερο από τήν δαπάνη της, θά αποχωρήσουν αφού πρώτα εξασφαλίσουν μία άλλη ένωση, πιό βολική στά συμφέροντά τους. Μέ κράτη πού θά φουμάρουν τόν ίδιο καπνό καί λίγο πολύ θά έχουν τίς ίδιες εσωτερικές δομές καί τίς ίδιες εξαγωγικές επιδιώξεις.
  Στόν δέ βαθμό πού θά αναδύωνται καί προαιώνιες τάσεις, π.χ. από τούς Γερμανούς ή τούς Άγγλους, στήν καθημερινή διαχείριση τών οικονομικών καί πολιτικών εξελίξεων, σέ αυτόν τόν βαθμό καί θά επιταχυνθή η αποσάθρωση τού Ευρωπαϊκού οικοδομήματος καί η ταχύτερη κατάρρευσή του.
  Ως Έλληνες, πολιτιστικό μέλος τής καθ' ημάς Ανατολής, δέν είναι καθόλου εύκολο νά συνυπάρξουμε μέ τούς δήθεν ορθολογιστές, μέ αυτούς πού λόγω προτεσταντικής ιδεολογίας δέν μπορούν νά κάνουν τίς, παράλογες θεωρούμενες, υπερβάσεις. Υπερβάσεις, όταν χρειάζωνται, μέ τήν τόλμη καί τήν γενναιότητα ψυχής πού απαιτείται. Ο ηρωϊσμός, τό θαύμα αυτό καθ' εαυτό, δέν γίνονται αντιληπτά γιατί δέν θεωρούνται επιτεύξιμα από τούς Ευρωκυρίαρχους τών ημερών μας.
  Ξεκινήσαμε Ευρωπαϊστές, ήδη πρέπει νά είμαστε Ευρωσκεπτικιστές, καί στήν στιγμή τής ...αλλαγής (καταρρεύσεως) θά είμαστε από εκείνους πού τό προβλέψαμε.
  Εάν λοιπόν τό προβλέπουμε,
  1. προετοιμαζόμαστε, οικονομικά καί δομικά, γιά αυτό τό τεραστίας σημασίας οικονομικό γεγονός μεγατόνων ?
  2. σέ τί μπορούμε νά προσδοκούμε ως αντικατάστατο τούτου ?
  3. έχουμε τό πολιτικό εκείνο προσωπικό πού δέν είναι δέσμιο, κυριολεκτική η λέξη, καί άρα είναι ελεύθερο νά προχωρήση πρός αυτήν τήν κατεύθηνση ?
  4. ως λαός, πάντα ευκολοπίστευτος καί πάντα προδωμένος, έχουμε σχηματίσει άποψη πρός αυτήν τήν διέξοδο ?
  Αλλά, θάλεγε κανείς, μέ μνημόνιο καί εθνικό δημόσιο χρέος πού υπερβαίνει τά 309 δίς ευρώ, τί ευελιξία καί περιθώριο κινήσεων έχεις...
  Μήπως εγγίζει η στιγμή πού τεκμηριωμένα θά πρέπει νά αμφισβητήσουμε τό ύψος καί τήν σύνθεση αυτού τού χρέους ?
  Οι απομένοντες Ευρωπαϊστές λένε τώρα, ''άπαγε τής βλασφημίας'' !!!

 4. Albert avatar
  Albert 26/07/2013 09:04:44

  Το αυθεντικό άρθρο είναι απο το Counterpunch το οποίο είναι ήδη πολύ ευρωσκεπτικιστικό (αριστερό θα έλεγα), αλλά εδώ κ. Αργεάδη το παρακάνατε με τη δημιουργική αναπαραγωγή.

 5. Zame avatar
  Zame 26/07/2013 11:03:02

  Πραγματικά έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον
  το ότι συζητούν πως μπορεί να επιτευχθεί
  ο ευρω-ο λ ο κ λ η ρ ω τ ι σ μ ό ς
  δίχως να εμποδίζονται από τους ψηφοφόρους.
  ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ δλδ..
  Η «δημοκρατία» στο απόγειό της.

  & ( Στο δείπνο που φιλοξενήθηκε από την Ευρωπαϊκή Στρογγυλή Τράπεζα Βιομηχάνων/European Roundtable of Industrialists, ERT εν συντομία..
  & όπου εκει αναφέρθηκε πως
  το κυνήγι του κέρδους που ειναι (θεμιτό από κάθε άποψη φυσικά)
  & είναι ύψιστος σκοπός στη Εταιρική Ευρώπη και ανάμεσα στα κράτη μέλη!!!
  .ΑΦΟΡΑ & ΚΛΟΠΗ ?
  (η θα απαγορευεται & το 'ψαξιμο') γιατι
  Ο χωρις σκεψη σεβασμος στην εξουσια ειναι ο μεγαλυτερος εχθρος της αληθειας. (Albert Einstein)
  & γιατι επισης ο μη ελεγχος της εκαστοτε εξουσιας ειναι η συνταγη για την καταχρηση εξουσιας .
  ετσι μετα το ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  καπου πηρε το ματι μου.. & τον ορο “φ υ σ ι κ ό κεφάλαιο”.
  & πως στο Ηνωμένο Βασίλειο, η φύση αποτιμάται και εμπορευματοποιείται,
  & η προσπάθεια ξεκίνησε με ζήλο από την προηγούμενη κυβέρνηση. .
  Ετσι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τώρα μια Επιτροπή Φυσικού Κεφαλαίου,
  & μια Ομάδα Εργασίας για τα Οικοσυστήματα ένα εμπνευσμένο νέο λεξιλόγιο
  Δεν την ονομάζουμε πια φύση: τώρα ο σωστός όρος είναι “φυσικό κεφάλαιο”.
  ετσι λόφοι, δάση και λεκάνες απορροής ποταμών είναι τώρα “πράσινες υποδομές,
  ενώ η βιοποικιλότητα οι οικότοποι είναι
  “κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων”
  μέσα σε μια
  “αγορά οικοσυστημάτων”.
  Σε όλα θα δοθεί μια τιμή και όλα θα γίνουν εξαργυρώσιμα..?
  ΜΑ η εμπορευματοποίηση,
  η οικονομική μεγέθυνση, οι αφηρημένη οικονομία, η εξουσία των εταιρειών:
  αυτές δεν είναι οι διαδικασίες που οδηγούν
  την παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση;
  Τώρα μας λένε ότι για να σώθει η βιόσφαιρα
  χρειαζόμαστε περισσότερο από αυτές..!!!

 6. Zame avatar
  Zame 28/07/2013 12:36:02

  Human resources το λένε οι αγγλοσάξωνες ?
  οπυυ εργασία του ανθρώπινου πόρου
  (ο πολύτιμοτερος οικονομικός πόρος)
  γινεται εμπόρευμα..
  ετσι να για μπουν..
  στην εφαρμογη της πολυ μοντερνας τεχνολογιας συλλογής του παραγόμενου πλούτου..
  με υπερόπλο της συλλογής αυτου ..
  την π ί σ τ ω σ η .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.