Προάγγελος μεγάλων θεσμικών αλλαγών o σταυρός προτίμησης στις ευρωεκλογές
09/02/2014 15:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προάγγελος μεγάλων θεσμικών αλλαγών o σταυρός προτίμησης στις ευρωεκλογές

Προάγγελος μεγάλων θεσμικών αλλαγών, θεωρείται η κίνηση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τον σταυρό προτίμησης κι όχι τη λίστα στις προσεχείς ευρωεκλογές. Όπως όλα δείχνουν ο Αντώνης Σαμαράς προχωρά σε ένα σχέδιο που από καιρό είχε στο μυαλό του και που, άλλωστε, ζητά και η ελληνική κοινωνία.

Η σχετική ρύθμιση για αλλαγή του εκλογικού νόμου αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε επίσης να διπλασιαστεί ο αριθμός των υποψήφιων ευρωβουλευτών σε κάθε ψηφοδέλτιο, να ανέρχονται δηλαδή σε 42. Ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί ο αριθμός των σταυρών που θα μπορεί να βάζει ο ψηφοφόρος στο ψηφοδέλτιο.

Η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και κυρίως η ελαχιστοποίηση των εξαρτήσεων των πολιτικών από κάθε λογής συμφέροντα αποτελεί εδώ και χρόνια λαϊκή απαίτηση. Οι Ευρωεκλογές μπορούν να αποτελέσουν το πρόκριμα για όσα μπορούν να γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα και κυρίως με την αναθεώρηση του Συντάγματος που μπορεί να ανατρέψει τα πάντα.

Σαν μια πρώτη κίνηση θα ανανεωθεί το προσωπικό που στέλνει η Ελλάδα στις Βρυξέλλες. Κάθε ευρωβουλευτής θα κρίνεται από το λαό και δεν θα πηγαίνει κάθε καρυδιάς καρύδι να παίρνει 9.000 ευρώ το μήνα και να μην εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας τους.

Θα μας… λείψουν τύποι σαν τον Κρίτωνα Αρσένη, αλλά τι να κάνουμε θα το αντέξουμε. Τουλάχιστον πάμε σε μια αμεσοδημοκρατία όπου την ευθύνη έχει ο κόσμος για το ποιος θα γίνει ευρωβουλευτής. Και για να λέμε και μερικές αλήθειες, το τολμά ο… δεξιός Σαμαράς με τον Βενιζέλο κι όχι ο Γ. Παπανδρέου που μας είχε φλομώσει στην πολύ δημοκρατία και δεν έκανε καμιά απολύτως θεσμική αλλαγή.

Με μπούσουλα τις αλλαγές στις ευρωεκλογές ανοίγει ο δρόμος για την ανατροπή που περιλαμβάνει μια σειρά από θέματα τα οποία θα πέσουν στο τραπέζι τους επόμενους μήνες.

Για παράδειγμα η μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200, μια κίνηση που ασφαλώς χρειάζεται μελέτη σχετικά με την εκπροσώπηση όλης της χώρας στη Βουλή. Όμως, Εφόσον έχει προχωρήσει ο Καλλικράτης κι εφόσον έχει «μαζευτεί» το μαγαζί, πρέπει να προχωρήσει η ανατροπή στον εκλογικό χάρτη, ακόμη και με μονοεδρικές σε όλες τις περιφέρειες, με σπάσιμο των τεράστιων εκλογικών περιφερειών που ο κόσμος δεν ξέρει ποιον ψηφίζει και γιατί. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί το κόστος της… Δημοκρατίας, θα μειωθεί σημαντικά το «μαύρο» χρήμα αλλά και ο προϋπολογισμός των κομμάτων. Θα μειωθεί κατά πολύ ο αριθμός των επιστημονικών συνεργατών, των κομματόσκυλων που δουλεύουν στα γραφεία βουλευτών, αλλά και το προσωπικό της Βουλής που ανέρχεται σε περίπου 2.000 άτομα.

Και θα ανοίξει ο δρόμος για να φύγει η «βρομιά» από το πολιτικό σύστημα.

Μια δεύτερη μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση θα είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό. Ο κόσμος θα αποφασίζει ποιον θέλει για ανώτατο πολιτικό άρχοντα αλλά και θα του δώσει τη δύναμη να έχει παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα και να μην είναι ένας «καλός, ηλικιωμένος κυριούλης» που κάνει ταξιδάκια και δεξιώσεις. Πρόκειται για πράγματι μια μεγάλη ανατροπή η οποία δεν αλλάζει την ισχύ της Βουλής και της κυβέρνησης αλλά που δίνει και περισσότερες εξουσίες στον Πρόεδρο.

Φυσικά μεγάλη ανατροπή είναι η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και η άρση επιτέλους της ασυλίας των βουλευτών, ακόμη και για σοβαρά αδικήματα. Πρέπει να σπάσει το απόστημα της συντεχνιακής νοοτροπίας που οι βουλευτές αθωώνουν τους «κολλητούς» συναδέλφους τους την ώρα που ο απλός κόσμος δεν μπορεί να ασκήσει έλεγχο στους εκπροσώπους τους στη Βουλή.

Υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει ο Σαμαράς ή όποιος άλλος επιτέλους τολμήσει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται. Και όποιος τολμήσει θα έχει την ευγνωμοσύνη του ελληνικού λαού που ζητά να αλλάξουν επιτέλους οι δομές μιας γηρασμένης Δημοκρατίας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Torn avatar
  Torn 09/02/2014 16:24:08

  Το όλο σκηνικό, μόλις 100 ημέρες προ των εκλογών χωρίς να έχει προκύψει καν ζήτημα, δημιουργείται για δύο λόγους: 1) Οι υποψήφιοι θα σκίζονται πρώτα από όλα για τον εαυτό τους και για την εκλογή τους στη χρυσοφόρα Ευρωβουλή, όποτε θα έχουν έντονη παρουσία στην προεκλογική εκστατεία και δεν θα επαναπαύονται στην εκλόγιμη θέση που τυχόν έχουν τοποθετηθεί στη λίστα, αφήνοντας το όποιο κόμμα να τραβήξει το αγώι. Άρα εκ των πραγμάτων θα ζωντανέψει και θα γίνει πιο προσωποκεντρική η εκλογική κίνηση. 2) Ανάδειξη της ένδειας στελεχών της Χρυσής Αυγής. Ούτως ή άλλως είναι γνωστή, αλλά προφανώς η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να επισημανθεί ακόμα περισσότερο από το γενονός ότι θα εμφανίζονται ως υποψήφιοι που διεκδικούν τη συνειδητοποιημένη σταυροδοσία άτομα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με το προφίλ του μέσου ευρωβουλευτή.

 2. Pro avatar
  Pro 09/02/2014 17:57:57

  Όταν το "πολίτευμα" γίνεται βορά στις μικροκομματικές επιδιώξεις ενίοτε πράξεις σαν αυτή γυρνάει και μπούμερανγκ. Για σκεφτείτε τους πολιτευτές μέλλοντες ευρωβουλευτές του πασοκ και όχι μόνο, μετά την πιστή εφαρμογή του μνημονίου τι είδους αντιδράσεις θα συναντήσουν όταν θα ναι υποχρεωμένοι να "ανοιχτούν" στην κοινωνία την στιγμή που αυτή βράζει; Μαγικό ποσοστό για τον μπένυ είναι το 5% το οποίο του δίνει ευρωβουλευτή και πιθανά να μπορεί να διαχειριστή την επόμενη μέρα, θα το πιάσει;; χλωμό....

 3. airman avatar
  airman 09/02/2014 19:37:46

  Σταυρός προτίμησης σε επίπεδο επικράτειας σημαίνει πρόσωπα με γνωστή και αναγνωρισμένη δράση, ικανά να εκπροσωπίσουν τη Χώρα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα αποτελέσει δέλεαρ για αξιόλογους ανθρώπους να εμπλακούν με τα κοινά, πέρα από τα στενά παραταξιακά κλισέ της μέχρι σήμερα πραγματικότητας, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι δεν θα είναι ''προϊόντα'' της όποιας ''κομματικής μηχανής''. Εάν είναι προάγγελος και άλλων θεσμικών αλλαγών μένει να φανεί. Ότι δεν κοστίζει και αξίζει είναι καλοδεχούμενο. Βέβαια η απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό θέλει αρκετό ''ζύμωμα'', πέρα από την απαιτούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος.

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ airman 09/02/2014 20:42:40

   Γιατί θέλι "ζύμωμα" ἡ ἀπ᾿ εὐθείας ἐκλογή Προέδρου ἀπό τόν λαό, Σμηνίτη μου;; ῎Εκανε "ζύμωμα" ὁ ἀνδρέας ὅταν ἄλλαξε τό σύνταγμα γιά τήν ἐκλογή Προέδρου;;

   • JIM BEAM avatar
    JIM BEAM @ Φωτεινή 09/02/2014 22:30:25

    ειχε πλειοψηφία ο Ανδρέας και ένα κόμμα συμπαγές ....

 4. Δημήτρης Π. avatar
  Δημήτρης Π. 09/02/2014 19:39:27

  Μια άλλη παράμετρος, σχετικά με το νέο σύστημα στις ευρωεκλογές, είναι η διαφαινόμενη υποεκπροσώπευση της επαρχίας, σε συνδυασμό με την υπερεκπροσώπευση της Αθήνας. Ποιος υποψήφιος ευρωβουλευτής θα ρίξει το βάρος του στην επαρχία, την ώρα που οι μισές ψήφοι αναλογούν στην πρωτεύουσα; Και ποιος υποψήφιος προερχόμενος από κάποιο άλλο μέρος της Ελλάδας (ακόμα και από τη Θεσσαλονίκη) θα έχει τύχη να εκλεγεί; Ένα ελάττωμα της σταυροδοσίας στις ευρωεκλογές που θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα.

  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ avatar
   ΔΗΜΗΤΡΗΣ @ Δημήτρης Π. 09/02/2014 20:26:19

   Η παρατήρησή σου συνονόματε είναι τόσο καίρια που ουσιστικά ακυρώνει το μέτρο. Αν το αντιληφθούν εγκαίρως στο Μαξίμου πρέπει να το αποσύρουν, εκτός αν ορίσουν πολλαπλασιαστές για τους Ευρωβουλευτές της επαρχίας αναλογικά με το νομό Αττικής . Αν πχ. ενας Ευρωβουλευτής απο την Αττική χρειάζεται 300.000 και η Αττική έχει 3.000.000 ψήφους, ο ευρωβουλευτής πχ. Αιτωλ/νίας που έχει 300.000 ψήφους να εκλέγεται με 30.000 σταυρούς στο νομό του. Επίσης όπως παρατηρεί και ο φίλος Pro η κίνηση αυτή που πάει υποτίθεται να τονώσει την προσωπική αξία κάθε Ευρωβουλευτή (και κατα συνέπεια να μειώσει το πολιτικό κόστος για τα κόμματα) κατα πάσα πιθανότητα θα γίνει μπούμερανγκ κατά των αντιμνημονιακών κομμάτων επειδή είναι προφανές οτι ειδικά σ' αυτές τις εκλογές που η αντιμνημονιακή οργή θα ξεσπάσει, ο ψηφοφόρος πρωτίστως θα ψηφίσει κόμμα, έστω κι αν στο ψηφοδέλτιο του κόμματός του δεν του αρέσει κανένας υποψήφιος.

   • roadrunner avatar
    roadrunner @ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 10/02/2014 16:21:46

    @Δημήτρη, αν κάποιος υποψήφιος ευρωβουλευτής μειονεκτεί επειδή βρίσκεται στην επαρχία, και τον γνωρίζει μόνο η πόλη/νομός του, τότε αυτό σημαίνει ότι και αυτός ο υποψήφιος δεν γνωρίζει τίποτε άλλο, πέρα από την πόλη/νομό του. Άρα είναι ακατάλληλος για να εκπροσωπήσει ολόκληρη την επικράτεια, εφόσον δεν έχει γνώσεις και δυνατότητες με εμβέλεια και διεισδυτικότητα επιπέδου επικράτειας. Σωστός ο σταυρός και δεν θα είναι δίκαιη καμία πριμοδότηση με αναλογίες κτλ.

  • radiomedic avatar
   radiomedic @ Δημήτρης Π. 09/02/2014 22:35:29

   Αυτό είναι αληθές, αλλά μπορεί να προβλεφθούν εκλογικές περιφέρειες στα όρια των σημερινών περιφερειών.

   • ΔΗΜΗΤΡΗΣ avatar
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ @ radiomedic 10/02/2014 10:27:30

    Kαι πάλι θα πρέπει να μπει συντελεστής εξομοίωσης αγαπητέ radiomedic διότι οι περιφέρειες έχουν περίπου το 1/6 του πληθυσμού της Αττικής

 5. aero avatar
  aero 09/02/2014 19:57:25

  Ο.Κ. Τα χρήματα που μου κόψανε από τη σύνταξη θα μου τα δώσουνε πίσω? Τώρα τι σταυρό τι λίστα, λίγο νοιάζει τον κοσμάκη που δεν έχει να φάει.

 6. Νατάλης avatar
  Νατάλης 09/02/2014 20:25:12

  Αν τελικά ισχύει ο σταυρός στις ευρωεκλογές, μήπως θα ήταν σκόπιμο οι 42 υποψήφιοι να μην είναι "τηλεπερσόνες" ή δημοσιοσχεσίτες; Ποιό θα είναι το όφελος για τη χώρα μας αλλά και για την Ευρώπη, αν επιλέξουμε άτομα που το μόνο που γνωρίζουν είναι να είναι αρεστοί στον τηλεοπτικό φακό; Μήπως πρέπει να επιλεγούν πρόσωπα που έχουν δουλέψει στη ζωή τους και θέλουν να προσφέρουν στο κοινό όραμα της πραγματικής Ευρωπαϊκής Ένωσης;

 7. my way avatar
  my way 09/02/2014 21:12:27

  Και να φανταστεί κανείς ότι, μέχρι σήμερα, κάποιοι επιχειρηματολογούσαν υπέρ της λίστας και στις βουλευτικές εκλογές. Πενία (ψήφων) τέχνας (εκλογικάς) κατεργάζεται. Εκπασοκοποιηθήκαμε πλήρως.

  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ avatar
   ΔΗΜΗΤΡΗΣ @ my way 09/02/2014 21:49:40

   Eπιασες το σωστό νόημα φίλε my way. Η απόγνωση οδηγεί σε πλήρη εκπασοκισμό

  • παπαδόπουλος ηλίας avatar
   παπαδόπουλος ηλίας @ my way 10/02/2014 01:07:39

   Με πρόλαβες! Απόψεις.."ότι μας βολεύει σήμερα" Πάντως το μέτρο, αν παρθεί, είναι σωστό. Η λίστα είναι το σύστημα που βολεύει για να μην αλλάξει τίποτα στην πολιτική σκηνή και φυσικά το επακόλουθο είναι η δημιουργία μιάς "νομενκλατούρας". Αν όμως οι πολίτες τους δισκολεύουμε με τις επιλογές μας, δεν έχουν παρά να μας ζητήσουν να μην συμμετέχουμε στις εκλογές και τους χαλάμε την ωραία ατμόσφαιρα που έχουν. Ένα ωραίο μέτρο θα ήταν να ζητούν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για να ψηφίσουμε!

 8. Στέργιος avatar
  Στέργιος 09/02/2014 22:43:58

  Κάθε εκλογικής περιφέρεια πρέπει να στέλνει στη Βουλή αριθμό βουλευτών ανάλογα με τον πληθυσμό της, αλλά τα κόμματα θα πρέπει να σταματήσουν να κοτσάρουν Αθηναίους στις λίστες τής επαρχίας με τη δικαιολογία ότι οι υποψήφιοι βουλευτές κατάγονται από εκεί. Τι πραγματική σχέση έχει ο Κώστας Καραμανλής με τη Θεσσαλονίκη, η Άντζελα Γκερέκου με την Κέρκυρα, αλλά ακόμα-ακόμα κι ο Αντώνης Σαμαράς με τη Μεσσηνία;

 9. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 09/02/2014 23:19:45

  Στίς ευρωεκλογές τού 2014 η Ελλάδα θά εκλέξει 21 ή 22 ευρωβουλευτές. Άν σκεφθούμε ότι ένα κόμμα πού παίρνει τό 20% τών ψήφων θά δώσει 5-6 ευρωβουλευτές πού θά εκπροσωπήσουν τήν χώρα μας στό ευρωκοινοβούλιο είναι πολύ σωστή η σταυροδοσία σέ ένα σύνολο 42 υποψηφίων καί όχι η εκλογή τους από μιά λίστα μέ υποχρεωτική σειρά εκλεξιμότητας. Πρέπει νά σκεφθούμε ότι οι υποψήφιοι πρέπει νά είναι πανελλαδικά αναγνωρίσιμοι καί αυτό γιατί δέν εκπροσωπούν τά συμφέροντα επαρχιών, νομών ή περιφερειών, αλλά γενικότερα εκλέγονται γιά νά εκπροσωπήσουν απόψεις, θέσεις καί ιδεολογίες τών πολιτών έκαστης χώρας τής Ένωσης. Πολύ πιό δημοκρατικός καί ουσιαστικά αναβαθμισμένος ο τρόπος εκλογής τών ευρωβουλευτών μέ σταυροδοσία. Εκτός πού σπάει κάπως τήν πίεση τών ισχυρών κομματόσκυλων γιά νά τοποθετηθούν πάση θυσία σέ εκλέξιμη θέση. Σκεφθείτε μόνο τήν Ντόρα πού θά χρειασθεί καί σταυρό καί όχι μόνο κομματικό τσαμπουκά καί εκβιασμό. Εκτός πού τό απεύχομαι (αλλά είναι πιθανόν) ο ηγέτης τού ευρωψηφοδελτίου νά μήν χρειάζεται σταυροδοσία. Θά ήταν μεγάλο λάθος καί θά κάνει τήν τομή μισή. Αναφέρεται ακόμα στήν ανάρτηση: «Εφόσον έχει προχωρήσει ο Καλλικράτης κι εφόσον έχει «μαζευτεί» το μαγαζί, πρέπει να προχωρήσει η ανατροπή στον εκλογικό χάρτη, ακόμη και με μονοεδρικές σε όλες τις περιφέρειες, με σπάσιμο των τεράστιων εκλογικών περιφερειών που ο κόσμος δεν ξέρει ποιον ψηφίζει και γιατί. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί το κόστος της… Δημοκρατίας, θα μειωθεί σημαντικά το «μαύρο» χρήμα αλλά και ο προϋπολογισμός των κομμάτων.» Αυτή θά ήταν όντως μιά πολύ καίρια τομή στόν τρόπο τού εκλέγεσθαι.

 10. δραχμοτρομος avatar
  δραχμοτρομος 09/02/2014 23:43:38

  Συζητούσαμε απόψε για την εκ λόγω ρύθμιση.Κάποιος ψευτοαριστερός ψέλλισε ότι το μέτρο θα ευνοήσει πλούσιους απογόνους πολιτικών τζακιών και ευνοούμενους ΜΜΕ μιας και αυτοί έχουν το προβάδισμα σε αναγνωρισιμότητα.Εγώ του απάντησα ότι η μέχρι τώρα εφαρμοζόμενη λίστα θύμιζε καθεστ΄τα τύπου ΕΣΣΔ και Βόρειας Κορέας που ο σύντροφος γραμματέας έδινε λίστα αυτών που θα εκλέγονταν στα σοβιέτ για να τους ψηφίσουν.

  • my way avatar
   my way @ δραχμοτρομος 10/02/2014 07:30:38

   Με λίστα εκλέγουν τους Ευρωβουλευτές σε Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία. Σε ποια από αυτές διακρίνεις χαρακτηριστικά ΕΣΣΔ ή και Β. Κορέας; Άρα, δεν του απάντησες σωστά. Πάρτο αλλιώς.

  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ avatar
   ΔΗΜΗΤΡΗΣ @ δραχμοτρομος 10/02/2014 10:39:06

   Mα φίλε δραχμοτρόμε, οχι μόνο δεν του απάντησες σωστά οσον αφορά την ΕΣΣΔ κλπ. που σου λέει και ο φίλος my way, αλλά είχε και δίκιο αν και φευτοαριστερός, διότι η πατατήρησή του είναι σωστή και αφορά και τους αριστερούς πλούσιους απογόνους πολιτικών τζακιών και ευνοούμενους ΜΜΕ, μιας και αυτοί έχουν το προβάδισμα σε αναγνωρισιμότητα.(πχ. Λιάνα Κανέλλη). Το δίκαιο θα 'ηταν η αναλογική πριμοδότηση των μη εχόντων αναγνωρισιμότητα, πράγμα πολύπλοκο, αλλά όχι ανέφικτο και οπωσδήποτε πριμοδότηση των υποψηφίων μονίμων κατοίκων της επαρχίας.

 11. Σ/ς avatar
  Σ/ς 09/02/2014 23:44:21

  Επιτέλους αρχίζει να δημιουργείται η Δημοκρατία στην Ελλάδα.Τ'ολμησε κ.Σαμαρά και για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.Τόλμησε για το πραγματικό κύκλο των τεσσάρων ή πέντε ετών του κοινοβουλίου.Τόλμησε στους 200 τους Βουλευτές.Τόλμησε....Τόλμησε...και ο λαός και οι επόμενες γεννεές θα σε μνημονεύουν ανά τους αιώνες.

  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ avatar
   ΔΗΜΗΤΡΗΣ @ Σ/ς 10/02/2014 10:53:35

   Οχι 200 βουλευτές διότι στην Ελλάδα επαρκουν 100 ή το πολύ 150, όπως και στις άλλες χώρες της ΕΕ. Γιατί να πληρώνουμε 50 βουλευτές άχρηστους που θα δίνουν το παράδειγμα και το δκαίωμα σε όλο το Δημόσιο να έχει τους διπλάσιους υπαλλήλους απ' όσους είναι απαραίτητοι? Δεν διδαχθήκαμε τίποτα απο την λιτότητα και την κρίση? Οταν χρειαζόμαστε 2 λεμόνια δεν επιτρέπεται πλέον να αγοράζουμε 1 κιλό. Κι αν δεν ξεκινήσουμε απ' το κεφάλι, οι περικοπές δεν θα φτάσουν ποτέ στα πόδια.

 12. Επιφανιος avatar
  Επιφανιος 10/02/2014 09:29:38

  Σκεφτομαι σοβαρα να ψηφισω τον ευατο μου, ποσο κοστιζει η υποψηφιοτητα;

 13. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 10/02/2014 09:33:40

  Ποιος υποψήφιος μπορεί να συνδυάσει την εκλεξιμότητα αλλά και την αναγνωρισιμότητα σε πανελλαδικό επίπεδο; Άρα θα βγάλουν τα ΜΜΕ όποιους ...επιλέξουν. Προσωπικά προτιμούσα να επιλέγει ο Αρχηγός του Κόμματος παρά π.χ ο Μπόμπολας. Το καλό όμως είναι ότι θα ξεσκιστούν στο ΣΥΡΙΖΑ. Ποια συνιστώσα θα σταυροδοτήσει ποιον.;

  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ avatar
   ΔΗΜΗΤΡΗΣ @ ΣΟΝ ΠΕΝ 10/02/2014 10:48:11

   Δεν κατάλαβες. Οι Συριζαίοι δηλαδή δεν έχουν τηλεοπτική αναγνωρισιμότητα? Ή μήπως οι καναλάρχες δεν τους "πάνε"? Απλά με αυτό το μέτρο κι απ' τον Συριζα (πού όλοι οι ψηφοφόροι του θα ψηφίσουν πρώτα κόμμα και μετά πρόσωπα) θα επιλεγούν οι πιό αναγνωρίσιμοι. Τελικά το μέτρο αυτό είναι πάσα στους Νταβατζήδες αν δεν βρεθεί τρόπος να περιοριστούν ή και να αποκλειστούν οι "εκλεκτοί" των ΜΜΕ. Και σίγουρα αυξένει την κομματικοποίηση των Ευρωεκλογών αντί να την μειώνει διότι οι συνειδητοί ψηφοφόροι για να αποφύγουν τις τηλεπερσόνες θα ψηφίσουν κόμμα μνημονιακό ή αντιμνημονιακό.

  • tassos_k avatar
   tassos_k @ ΣΟΝ ΠΕΝ 11/02/2014 22:10:46

   Πάλι η περιφέρεια στη "γωνία"

 14. JIM BEAM avatar
  JIM BEAM 10/02/2014 17:57:08

  ΤΟΝ ΠΑΠΑΜΙΜΙΚΟ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΑΤΕ ????

 15. παπαδόπουλος ηλίας avatar
  παπαδόπουλος ηλίας 10/02/2014 18:06:15

  Τόσα χρόνια που τα δύο μεγάλα κόμματα έβγαζαν 8-10 ευρωβουλευτές οι αρχηγοί "βόλευαν" τους δικούς τους. Σήμερα που η "ενωμένη συγκυβέρνηση" βγάζει -δεν βγάζει 3-4, μας κάνουν την μεγάλη τιμή να διαλέξουμε εμείς!! Αφεριμ!! πολυχρονεμένοι μας αγάδες!!

 16. Χάρης K. avatar
  Χάρης K. 10/02/2014 18:20:48

  Όσο περισσότερο συμμετέχουν οι πολίτες στην επιλογή των προσώπων που καλούνται να τους υπηρετήσουν, τόσο το καλύτερο. Περισσότερη ευθύνη στις κρίσεις και στις προτιμήσεις μας λοιπόν.

 17. —› —ΠΗΛΕΑΣ avatar
  —› —ΠΗΛΕΑΣ 10/02/2014 21:31:25

  Θυμάμαι ότι ο Σαμαράς καλόβλεπε την εφαρμογή συστήματος με λίστα, για να πάψουν τα "φέουδα" και οι εκβιασμοί των κομματαρχών, και να εκλέγονται ΧΡΗΣΙΜΟΙ βουλευτές, ακόμα και αν δεν διαθέτουν το χρήμα και τις δημόσιες σχέσεις των τενεκέδων. Κάτι σαν αυτό της Γερμανίας. Αντί για αυτό, τώρα φέρνουμε τον σταυρό με επακόλουθο τις σπάταλες εκστρατείες των υποψηφίων και την επένδυση στην "σοφία του Λαού". Παραδέχομαι, βέβαια, ότι έτσι δυσκολεύει το έργο του ΣΥΡΙΖΑ και της ΧΑ, αφού δεν διαθέτουν τόσους VIP (my ass) όσους η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και, ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, θα αναγκαστεί να καταφύγει και στους "εισαγόμενους" από το ΠΑΣΟΚ φωστήρες. Αλλά, ο χορός με το ένα βήμα εμπρός, ένα πίσω, συνεχίζεται. ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΣΩΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.