08/08/2009 18:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πρέπει να μισούμε τον Ιούδα;Είκοσι χρόνια μετά την ανακάλυψή του (1978) το «Ευαγγέλιο του Ιούδα» συνεχίζει να διχάζει, διαβάζουμε στο New Yorker.

 Για δύο χιλιάδες χρόνια, ο Ιούδας υπήρξε η πρωταρχική εικόνα του ανθρώπινου κακού στον Χριστιανισμό.

Τώρα, όμως, γίνεται μια προσπάθεια για την αποκατάστασή του, αποτέλεσμα, εν μέρει, ενός αρχαιολογικού ευρήματος. Περίπου το 1978, κάποιοι χωρικοί σκάβοντας για ένα θησαυρό σε μια σπηλιά τάφων στην κεντρική Αίγυπτο βρέθηκαν μπροστά σε έναν παλιό κώδικα. Όχι περγαμηνή αλλά, βιβλίο, με σελίδες γραμμένες στην Κοπτική, την τελευταία μορφή της αρχαίας αιγυπτιακής.

Το βιβλίο χρονολογείται από τον τρίτο ή τέταρτο αιώνα, ωστόσο λόγιοι θεωρούν ότι και τα τέσσερα κείμενα που περιέχει είναι μεταφράσεις ελληνικών συγγραμμάτων, του δεύτερου αιώνα.

Όταν ο Κώδικας βρέθηκε ήταν σε καλή κατάσταση, αλλά στη συνέχεια υποβλήθηκε σε ένα ταξίδι είκοσι τριών ετών σε αγορές αρχαιοτήτων, όπου και υπέστη τρομερή κακομεταχείριση.

Μέχρι τη στιγμή που ο Κώδικας κατέληξε στα χέρια των αναστηλωτών του, το 2001, το μεγαλύτερο μέρος του ήταν απλώς ένας σωρός από κομμάτια. Η δουλειά της επισκευής του κράτησε πέντε χρόνια, μετά την οποία ορισμένες σελίδες του βιβλίου ήταν ακόμη ένας σωρός. Πολλά αποσπάσματα δεν μπορούσαν να διαβαστούν.

Αυτό το εύρημα πάντως του 1978 δημιούργησε αναστάτωση, αφού ένα από τα κείμενά του, είκοσι έξι σελίδων, είχε τίτλο «Το Ευαγγέλιο του Ιούδα». Δεν ήταν γραμμένο από τον Ιούδα, αλλά ήταν μια ιστορία για τον Ιούδα, και σε αυτήν αυτός που πρόδωσε τον Χριστό παρουσιαζόταν ως ο αγαπημένος μαθητής του Ιησού και ο μόνος που τον κατάλαβε πραγματικά.

Ο Κώδικας αυτός ήταν το έργο μιας αρχαίας θρησκευτικής ομάδας, κυρίως χριστιανών, που ονομάζουμε γνωστικιστές.

Οι γνωστικιστές ήταν διαφορετικοί από τις υπόλοιπες φατρίες του Χριστιανισμού κατά τον δεύτερο αιώνα. Ήταν οραματιστές, περιφρόνησαν την εβραϊκή Βίβλο, είπαν ότι ο κόσμος ήταν τελείως κακός και ισχυρίστηκαν ότι το κλειδί για τη σωτηρία δεν ήταν η καλή πίστη ή συμπεριφορά, αλλά η μυστική γνώση, που ήταν αποκλειστική ιδιοκτησία τους.

Το πιο συγκλονιστικό κομμάτι από το Ευαγγέλιο του Ιούδα ήταν το πορτραίτο του Ιησού. Γνωρίζουμε από την Καινή Διαθήκη τον Ιησού, ως έναν τίμιο και φιλάνθρωπο άνθρωπο. Εδώ, αντίθετα, είναι αυτός που αστειεύεται διαρκώς και όχι πάντα με καλό τρόπο. Τρεις φορές σε αυτό το σύντομο κείμενο, ο Ιησούς «σκάει» στα γέλια με την «ηλιθιότητα» των μαθητών του.

Επίσης μία ημέρα Τον ρωτάνε για τον Παράδεισο, και αυτός γελάει...και λέει «ξεχάστε τον Παράδεισο, κανένας θνητός δε θα πάει εκεί».

Τι χρησιμότητα θα μπορούσε να έχει αυτό το κείμενο στους σύγχρονους Χριστιανούς; Μεγάλη. Πολλοί αμερικανοί θρησκευτικοί στοχαστές είναι πιο φιλελεύθεροι από τις Εκκλησίες τους. Θα ήθελαν ο χριστιανισμός να ήταν πιο ανοικτός και όχι ένας πέτρινος τοίχος δογμάτων.

Πάντως οι θιασώτες του Ευαγγελίου του Ιούδα είχαν και άλλον ένα σκοπό. Ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα σχετικά με τον Ιούδα, εκτός από την προδοσία του Ιησού, είναι η σύνδεση του με τον αντισημιτισμό.

Ο Ιούδας έχει κριθεί από τους χριστιανούς ως σύμβολο των Εβραίων: αποπλάνηση,

πόθος για χρήματα, φυλετικές και άλλες υπηρεσίες. Για όσους επιδιώκουν την υπεράσπιση και την προστασία των Εβραίων, η αθώωση του Ιούδα φαίνεται πως είναι μια καλή αρχή, και ακριβώς τότε βρέθηκε ένα αρχαίο Ευαγγέλιο που ήρθε να υποστηρίξει μια τέτοια αναθεώρηση.

Πού βρίσκεται το πραγματικό; Οι μεταφράσεις που έχουν δημοσιευθεί σχετικά με τα όσα αναφέρονται στο Ευαγγέλιο του Ιούδα είναι ακριβείς, ή τελικά εξυπηρετούν ορισμένους σκοπούς;

Οι άνθρωποι ερμηνεύουν και εξαπατούν. Η απάντηση μάλλον δεν είναι να διορθώσουμε τη Βίβλο, αλλά να διορθώσουμε τους εαυτούς μας.

(εικόνα: Caravaggio’s «The Taking of Christ»)

 Από το http://www.newyorker.com/arts/critics/atlarge/2009/08/03/090803crat_atlarge_acocella

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 08/08/2009 18:56:00

  Παντού υπάρχει ένας μύθος...

  ΠΠ

 2. Vachus avatar
  Vachus 08/08/2009 23:27:56

  Μην παιδεύεστε και μην πιστεύετε αυτά που πιστεύουν οι Αμερικάνοι. Αν ήταν αληθινό το του Ιούδα, θα δέχονταν ο Παύλος ο Στέφανος και οι μαθητές του Χριστού να μαρτυρήσουν? Δεν θα ήταν κενό γράμμα η Πίστη μας? Μήπως να πιστεύαμε τους Αρειανούς? Ή τους Παπικούς? ή τους Μορμόνους? Και αυτοί που τους ρίξαν στα λιοντάρια τι ήταν? Ακραίοι και σκοταδιστές? Περί του Ιούδα έχουν μιλήσει γίγαντες της Πατερικής παράδοσης μας. Αντί να ψάχνετε και να δημοσιεύετε άρθρα του New Yorker ψάξτε τα κείμενα του Ιωάννου του Χρυσοστόμου αλλά και των άλλων Πατέρων.Μην ανυσυχήτε πάντως. Τα πρώτα 2000 χρόνια είναι και τα πιο δύσκολα...

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Vachus 09/08/2009 06:52:59

   Με αυτά και με αυτά (πίστευε και μη ερεύνα) πέθαινε ο κόσμος 30 χρονώ από έναν απλό πονόδοντο επί 2000 χρόνια. Η πίστη μας και λοιπές ανοησίες.
   Όταν χρειαστείς καμιά εγχείρηση, εσύ πήγαινε στους παπάδες ή στους καλόγερους να σε θεραπέυσουν με βάση τα πατερικά κείμενα.

   • Vachus avatar
    Vachus @ Strange Attractor 09/08/2009 15:17:09

    Tι σχέση έχει η εγχείρηση με τα θεία?

 3. αντί avatar
  αντί 09/08/2009 08:42:40

  Δηλαδή τα άλλα ευαγγέλια είναι αληθινά; Χα χα χα!!!!!

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ αντί 09/08/2009 22:05:42

   πολλές εκδοχές των παραμυθιών της Χαλιμάς. Το ενδιαφέρον με όλα τα νέα ευαγγέλια που εμφανίζονται είναι ότι αποτελούν απόδειξη του στησίματος του σκηνικού για κατανάλωση. Το "που'σαι Ηρώδη;!" αποκτά νέα διάσταση (και δεν εννοώ αντισημιτική)

 4. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 09/08/2009 09:19:08

  ο μαιτρ της φωτοσκίασης και της δημιουργίας φωτός από το μαύρο φόντο παραδίδει από το 1600 μ.Χ. μαθήματα κοντράστ στους σύγχρονους φωτογράφους
  αν φωτογραφία είναι η σύλληψη του φωτός και του σκοταδιού με τη βοήθεια κάμερας και χημικών υγρών, ο ζωγράφος αυτός συνέλαβε το φως και το σκοτάδι στις άκρες των χρωστήρων του
  η έκφραση έτη φωτός μακριά αποκτά την αληθινή της υπόσταση στον πίνακα αυτόν
  (και σε όλους τους πίνακες του Καραβάτζιο φυσικά)
  αν δεν ήταν η σχετική δραματικότητα των μορφών, η φωτισμένη στολή και το κράνος του στρατιώτη δεν θα ξεχώριζε από σημερινή φωτογραφία τραβηγμένη με τεχνολογικά εξελιγμένη κάμερα και ψηφιακό ρετους, 500 χρόνια μετά

 5. αχβαχ avatar
  αχβαχ 09/08/2009 09:52:54

  το περίφημο chiaroscuro

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ αχβαχ 09/08/2009 10:06:39

   ωραίο θέμα!

 6. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 09/08/2009 10:39:17

  COMBATANTS FOR PEACE
  "Είμαστε γραφικοί σε καιρό ειρήνης και σε καιρό πολέμου είμαστε προδότες."
  Η εκπομπή 'εμπόλεμη ζώνη' στο μέγα την Πέμπτη αργά τη νύχτα της αυγουστιάτικης πανσέληνου (και που ήταν σίγουρο ότι δεν θα την έβλεπε κανένας), είχε μια εκπομπή για τους COMBATANTS FOR PEACE.

  Οι COMBATANTS FOR PEACE είναι μια κίνηση που έχει δημιουργηθεί στο Ισραήλ από Ισραηλινούς, πρώην κομμάντος, στρατιώτες και πολίτες (λίγοι είναι) και οι οποίοι εκφράζουν πλέον ανοιχτά την αντίθεσή τους με την πολιτική των στρατιωτικών επιχειρήσεων, αρνούμενοι να υπηρετήσουν, και από Παλαιστίνιους μαχητές και πολίτες (επίσης λίγοι), που συμμετείχαν σε επιθέσεις ρίχνοντας ρουκέτες κ.λπ. Οι Ισραηλινοί - μέλη της κίνησης - που αρνούνται να υπηρετήσουν συλλαμβάνονται, δικάζονται, φυλακίζονται μερικές μέρες και μετά αθωώνονται, αυτή η δουλειά γίνεται συνέχεια.

  Είχε τρεις συνεντεύξεις. Ενός Ισραηλινού κομμάντο, που είπε ότι δεν μετανοιώνει για αυτά που έκανε ... εφόσον ήταν διαταγές, αλλά η ιστορία αυτή έχει λήξει πλέον γι' αυτόν, μιας κοπέλας η οποία έγινε διεθνές θέμα, ενός Iσραηλινού πολίτη που εξηγούσε τους λόγους της αδιέξοδης αυτής πολιτικής που περιχαρακώνει το αρματωμένο σαν αστακό Ισραήλ, εικόνες από την ημέρα της δίκης ενός νεαρού στρατιώτη που αρνήθηκε να υπηρετήσει, συνελήφθη, δικάστηκε και αθωώθηκε, και ενός Παλαιστίνιου.

 7. ds avatar
  ds 09/08/2009 11:22:44

  Εντάξει θα τους αγαπάμε τους εβραίους, θα υποστηρίζουμε και το Ισραήλ μπορούν τώρα να αφήσουν τα ευαγγέλια στην ησυχία τους, καθώς και τις ιστορικοφανείς μπούρδες για ευαγγελία ιούδα, κώδικες νταβίντσι, τάφους του Ιησού κλπ.? Ή να πιάσουμε τι λέει το Ταλμούδ, και αν αυτά που λέει προάγουν τον αντι-χριστιανισμό?
  Τελοσπάντων, αν κάποιος βασίζει τον αντισημιτισμό του στην προδοσία του Ιούδα, προφανώς δεν έχει πάρει είδηση την εθνικότητα των υπολοίπων 11 μαθητών, άρα δεν πρόκειται να έχει κάποια επίδραση πάνω του ακόμα κι αν ο Ιούδας μπει στο Hall of Fame.

 8. Στέργιος avatar
  Στέργιος 09/08/2009 11:25:22

  Αυτά τα περί Ιούδα είναι γλείψιμο τού New Yorker στους Νεοϋορκέζους Εβραίους, που αποτελούν και το αναγνωστικό του κοινό.

  Και τα περί χριστιανικού αντισημιτισμού είναι, με το συμπάθιο, μ...κίες!
  Μόνο ο Ιούδας ήταν Εβραίος το θρήσκευμα από όλους τους μαθητές τού Ιησού; Οι άλλοι 11 μαθητές τι ήταν; Μάρτυρες τού Ιεχωβά ή Ινδουιστές; Ο ίδιος ο Ιησούς τι θρήσκευμα πρέσβευε όσο ζούσε ενσαρκωμένος ανάμεσα στους ανθρώπους;

  Σύμφωνα με την χριστιανική θεολογία, ο Θεός σέβεται απολύτως την ελεύθερη βούληση τού ανθρώπου. Επίσης, ο Παντογνώστης Θεός μπορεί να ξέρει τα μελλούμενα, αλλά δεν τα προδικάζει. Δηλαδή, ο Θεός ξέρει αν θα κάνω παιδιά στο μέλλον και πόσα, αλλά το τι θα γίνει τελικά είναι δική μου υπόθεση.

  Έτσι, ο Ιούδας ήταν απολύτως υπεύθυνος τής πράξης του. Και η προδοσία είναι πάντα πράξη απεχθής.

  Αν δεν πρόδιδε ο Ιούδας τον Χριστό, κάποιος άλλος τρόπος θα βρισκόταν να πληρωθεί το θείο σχέδιο. Σιγά τη μεγαλούπολη που ήταν η Ιερουσαλήμ το 30μ.Χ. δηλαδή, και δεν θα έβρισκαν οι Ρωμαίοι αργά ή γρήγορα τον Ιησού!

  Τώρα, όσον αφορά το αν πρέπει να μισούμε τον Ιούδα, η απάντηση είναι πως όχι. Κανένας Χριστιανός δεν πρέπει να μισεί κανέναν άλλον άνθρωπο, πόσο μάλλον τον μετανιωμένο άνθρωπο, όπως ο Ιούδας, ο οποίος όπως αναφέρεται στις Γραφές μετάνιωσε πικρά για την πράξη του. Μόνο αγάπη και συγχώρεση πρέπει να νιώθει ο Χριστιανός για τον πλησίον του.

  Από κει και πέρα, η ΠΡΑΞΗ τού Ιούδα, όπως κάθε προδοσία, είναι αποτρόπαια και καταδικαστέα.

  • Vachus avatar
   Vachus @ Στέργιος 09/08/2009 15:31:56

   Ξεκινάς καλά, ωστόσο στο τέλος δεν το έχεις καταλάβει καλά. Ο Ιούδας ΔΕΝ μετανόησε. Αν μετανοούσε θα έτρεχε στο στο Χριστό και θα ζητούσε συγχώρεση την οποία και θα λάβαινε. Αλλά ήταν τυφλωμένος από τις τύψεις του που δεν λύονται όταν δεν υπάρχει μετάνοια, οδηγήθηκε στην παράνοια και την αυτοκτονία.
   Ο Ιούδας αποτέλεσε το παράδειγμα του ανθρώπου που δεν θέλει να μετανοήσει. Επιλογή που οδηγεί στη τρέλλα και στην απώλεια...
   Το γιατί τώρα κάποιοι προσπαθούν να μας τον βγάλουν και καλό πρέπει να μας προβληματίσει και να μας κρατά σε εγρήγορση. Όχι και το κατεξοχήν παράδειγμα προς αποφυγή (Ιούδας:αμετανόητος και φιλοχρήματος)να γίνει και παράδειγμα προς μίμηση.

   • Vachus avatar
    Vachus @ Vachus 09/08/2009 15:32:54

    Ο Πέτρος μετανοησε και έκλαψε πικρά

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Vachus 09/08/2009 19:41:10

    Μετανόησε, αλλά δεν μπορούσε να ζητήσει συγχώρεση, από τύψεις και ντροπή. Αν δεν είχε μετανοήσει, δεν θα είχε κρεμαστεί, αλλά θα βρισκόταν στον Γολγοθά να ζητάει κι αυτός μερίδιο από τα ιμάτια τού Ιησού.

    Δεν ξέρω αν ο Ιούδας είναι καλός ή κακός, αν τώρα βρίσκεται στον Παράδεισο ή στην κόλαση. Αυτά μόνο ο Κριτής τα ξέρει. Οι υπόλοιποι, δεν κρίνουμε ίνα μη κριθούμε.

 9. leon avatar
  leon 10/08/2009 09:17:09

  Απο την στιγμη που υπηρχε σχεδιο σταυρωσης του Χριστου, υπηρχε και σχεδιο προδωσης του για να σταυρωθει. Ο κληρος επεσε στον Ιουδα. Θα μπορουσε να ειναι οποιοσδηποτε αλλος απο τους 12 αποστολους του, Η Μαρια, Η Μαρια Μαγδαληνη η ενας ασχετος απο τους οπαδους του που τον ακολουθουσαν παντου. Το ζητημα ειναι πως οποιος και να ηταν η Εκκλησια δεν θα αφηνε το ονομα του στα αζητητα. Θα το εβγαζε μπροστα (οπως και του Ιουδα) και σημερα θα ξεραμε για τον προδοτη Πετρο, Παυλο, Μαρια η οποιοδηποτε αλλο ονομα.
  Γιατι να μισησουμε τον Ιουδα? Που πηρε μερος στην υλοποιηση του σχεδιου του Θεου?
  Ο πιο παρεξηγημενος απο ολους ειναι ο αγαπητος (κατ'εμε) Ιουδας. Και η πραξη του καθολου αποτροπαια. Αποτροπαια την δηλωσε η Εκκλησια. Αυτη που σταυρωσε τον Μεσσια της (γιατι ετσι επρεπε συμφωνα με το σχεδιο).

 10. P.F avatar
  P.F 11/08/2009 02:44:22

  Pistevo oti o Ioudas metaniose gia to kako pou ekane alla den borese na sixoresi ton eafto tou ke gi'afto aftoktonise. An ixe perimeni merikes meres tha evlepe ton anastimeno Xristo ke tha zitouse sixoresi. O Ioudas ine paradigma pros apofigin ke oson afora tin prodosia ke oson afora ti filargiria ke oson afora tin aftoktonia.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.